Page 1

Karakteristiek

STREEKPRODUCTEN UIT HET HART VAN DE REGIO

De smaak van de

Streek Proef de passie

boerderijwinkels, boeren en telers

Inspiratie routes en tips

Regionale specialiteiten lekker, puur en vers

achterhoek.nl facebook.com/achterhoektoerisme

mooiachterhoek achterhoek.nl/karakteristiek


Welkom in de

Achterhoek

2 | Karakteristiek Achterhoek


Als er ĂŠĂŠn ding is waar dit gebied in uitblinkt, is het wel het kleinschalige, authentieke karakter. Het coulisselandschap vol afwisseling vormt het perfecte decor voor vele sfeervolle overnachtingsadressen, intieme terrassen, prachtig aangelegde (thee)tuinen, romantische wijndomeinen en charmante boerderijwinkeltjes vol verse streekproducten. Proef de passie Liefhebbers van lekker eten weten het allang: met een bezoekje aan de Achterhoek doe je je smaakpapillen een groot plezier. De streek barst namelijk van de heerlijke streekproducten, fantastische restaurants en wijn uit eigen wijngaarden. Of je nu houdt van een ambachtelijk gebrouwen biertje, een blokje boerenkaas of een klassiek asperge-gerecht: in de Achterhoek moet je zijn! Je proeft gewoon dat alles met passie gemaakt, geteeld en bereid is. Van eigen land Rijd een rondje door de Achterhoek en je komt ze overal tegen: kraampjes langs de weg waar die typische streekproducten worden verkocht. Kies wat je wilt en doe het geld gewoon in het kistje. Hier in het oosten kan dat nog! Veel boerderijen hebben ook een klein winkeltje waar de producten van eigen land worden verkocht. Groenten, fruit, bloemen, honing of zelfgemaakte jam, om maar eens wat te noemen. Ook zijn er boeren die zelf kaas of ijs maken. Voorverpakte lekkernijen als zelfgemaakte jam, pannenkoekmeel van Achterhoeks graan, honing en mosterd maken het aanbod compleet. Kijk voor het uitgebreide karakteristieke aanbod op www.achterhoek.nl/ karakteristiek

Streekproducten uit het hart van de regio | 3


Colofon

Uitgave: Stichting Achterhoek Toerisme, Marktstraat 1, 7271 AX Borculo, tel. 0545 25 03 80, www.achterhoek.nl Teksten: Stichting Achterhoek Toerisme, Frieda Zieleman Fotografie: Laurence Delderfield, Annet Piek, Stan Bouman, e.a. Vormgeving: Sterk-id corporate communicatie Druk: Grafistar B.V., Lichtenvoorde

Copyright: Stichting Achterhoek Toerisme 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geauto­matiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieÍn, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor schade, die het mogelijk gevolg zou kunnen zijn van verkeerde gegevens. Deze brochure is mede tot stand gekomen dankzij de financiering van de provincie Gelderland.

4 | Karakteristiek Achterhoek


Inhoud

Groots in kleinschaligheid 6 Op pad... langs wijngaarden & theetuinen 8 Blijven slapen 9 Happen & Trappen 10 Welkom in de lekkerste regio!

12

Proef de streek Het witte goud: asperges Wild eten! Goan etten

14 16 17 17

Proosten op het oosten Wijnbouw in de Achterhoek Achterhoeks bier

19 21

Evenementenkalender 22 Streekproducenten & boerderijwinkels Versboerderij Daalwijk Brouwerij De Biertafel Boerderijwinkel Groot Brandenborch Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink Boerderijwinkel De Kruisbrink Boerderij Groot Antink Erve Kots Kaasboerderij Weenink LekkerszenZo Oud-Hollands Snoep Boerderij Te Winkel Bongerd en landwinkel De Verse Kers Heerlijckheid Slangenburgh Boerderijrestaurant De Woord/ Likeurstokerij Het Laatste Woord Stadsbrouwerij De Borghman Berenschot’s Watermolen Sanders Hof Bakkerij Ten Have Boerderijrestaurant Op de Brusse Kaasboerderij Harmienehoeve

25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30 31 31 32 32 33 33 34 35 35

Streekproducten uit het hart van de regio | 5


De Achterhoek:

groots in

klein

schaligheid De Achterhoek staat bekend om haar rust, ruimte, karakteristieke landschap en kleinschaligheid. Hier geen grote, massale attracties of hotels, maar kleine persoonlijke familiebedrijven, waar je heerlijk kunt eten, drinken en overnachten in een gastvrije sfeer. De gastheer of -vrouw doet er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Alles in deze streek ademt een authentieke sfeer uit; het schilderachtige coulisse­land­ schap van akkers, omzoomd met houtwallen. Heuvels en bossen met mooie doorkijkjes, kabbelende beekjes en overal de authentieke boerderijen, soms al eeuwenoud.

6 | Karakteristiek Achterhoek

Boerderijen, waarvan de kleur van de luiken vertelt tot welk landgoed de boerderij behoort. De gezellige stadjes en het vele cultureel erfgoed maken je bezoek aan de regio compleet. Een ideale plek voor een zorgeloze vakantie!


De sfeer in de streek is gemoedelijk en de mensen zijn vriendelijk. Het ‘naoberschap’ staat hier nog altijd hoog in het vaandel. De mensen helpen elkaar en staan elkaar bij. En dat merk je overal, ook als bezoeker. Want waar je ook komt, het onthaal is altijd warm en zeer gastvrij. Een warm hart Een regio met een warm hart dus… En dit hart - het échte karakter van de streek - leer je kennen als je de Achterhoek een bezoek

brengt. Geniet van de gastvrijheid, ervaar de gemoedelijkheid en ontdek de regio. Achter iedere bocht tref je weer een nieuw pareltje. Een oude molen, een statig kasteel of een bijzonder museum dat je iets vertelt over de historie van het dorp; over oude gewoontes en gebruiken. Een fluister­boot op de rivier, een bloemenrijke theetuin met intiem terras of een sfeervol restaurant. Of dat mooie doorkijkje tussen de bomen, naar de maisvelden en de grazende koeien in de wei.

achterhoek.nl Streekproducten uit het hart van de regio | 7


Op pad… De Achterhoek ontdekken kan op zijn best per fiets. Al fietsend ontdek je mooiste plekjes. De regio is meerdere malen uitgeroepen tot beste fietsregio van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in het landschap zo groot als hier. Met zijn bossen, heuvels en meanderende riviertjes is de Achterhoek dé fietsregio bij uitstek. En het fietsknooppuntensysteem leidt je de weg.

… langs wijngaarden Ben je liefhebber van een goed glas wijn? Fiets dan eens een wijnroute. De Achterhoek is met ruim dertig hectare aan wijnranken één van de grootste wijnstreken van Nederland. Meer dan twintig wijngaarden liggen verspreid over de regio en geven het landschap hier en daar een mediterraan tintje. Er zijn zes fietsroutes gerealiseerd langs deze wijndomeinen. De routes zijn gebundeld in de gratis brochure ‘Fietsen langs wijngaarden’, waarin de Achterhoekse wijnboeren ook hun bedrijven presenteren.

8 | Karakteristiek Achterhoek


Blijf je slapen? Wil je meerdere dagen genieten van de gastvrije sfeer en de prachtige natuur in de Achterhoek? Kies dan voor een overnachting op één van de vele kleine campings of in een sfeervolle Bed & Breakfast.

... of theetuinen Geniet van kleurrijke decors tijdens een fietstocht langs bloemrijke theetuinen. Het is heerlijk om even een pauze in te lassen op één van de sfeervolle tuinterrassen. Er zijn vaak leuke zitjes, waar je heerlijk in de zon of de schaduw kunt vertoeven. Genieten van thee, koffie of verse fruitsappen uit de streek. En voor de lekkere trek kun je jezelf trakteren op taart, cake of een wafel. In de brochure ‘Fietsen langs bloemrijke tuinen’ staan vier fietsroutes langs Achterhoekse theetuinen. De brochures zijn gratis verkrijgbaar bij de VVV’s. Op www.achterhoek.nl/routes vind je meer uitgebreide informatie om te fietsen of wandelen in de regio.

Een kampeervakantie midden in de natuur is de ideale manier om het authentieke karakter van de regio te beleven. Er zijn tal van kleine kampeerterreinen, gelegen midden in de natuur en verscholen in het groen, of juist op het weidse platteland bij oude boerderijen. Ga je liever voor wat meer comfort? In een sfeervolle Bed & Breakfast beleef je die échte warme Achterhoekse gastvrijheid. Een opgemaakt bed, een heerlijk ontbijt met verse streekproducten en bovenal een persoonlijk onthaal door de eigenaar. Welk overnachtingsadres je ook kiest, de Achterhoek ontvangt je met open armen! Op www.achterhoek.nl/karakteristiek vind je het uitgebreide karakteristieke aanbod in de regio.

kteristiek achterhoek.nl/kara Streekproducten uit het hart van de regio | 9


Happen & Trappen Scharrelen door Bronckhorst De Scharrelroute is een fietsroute langs streekproducenten en streekproducten­ winkels in de gemeente Bronckhorst. Onderweg kom je langs de lekkerste adresjes, waar je met de Achterhoekse gastvrijheid ontvangen wordt. Het assortiment aan streekproducten is eindeloos: ambachtelijk ijs, groente en fruit van eigen bodem, jams en sappen, biologisch vlees of bijzondere streekwijnen. Bij aanschaf van het routeboekje ontvang je een handige duurzame shopper. Zo kun je, genietend van het prachtige afwisselende landschap, je eigen maaltijd bij elkaar ‘scharrelen’. Het routeboekje inclusief de shopper is voor € 5,95 verkrijg­baar bij de deelnemende bedrijven, VVV of toeristische informatie­punten in Bronckhorst. De route is te starten vanaf het Toeristisch Overstappunt in Hengelo (Gld) of in Bronkhorst. Bekijk voor vertrek de even­ tuele openingstijden van de bedrijven.

Route langs culinaire streekproducenten 42 Kilometer fietsen door noordoostelijk Achterhoek. Op deze fietsroute hoef je geen lunchpakket mee te nemen! Deze route leidt je - behalve door het mooie Achterhoekse landschap rondom Eibergen, Lievelde en Groenlo - ook langs allerlei culinaire streek­ producenten. Op de locaties onderweg word je met open armen ontvangen door de gastheer- of vrouw die je vol trots en met passie vertelt over het bedrijf. Al fietsend ontdek je hoe mooi, veelzijdig en ook hoe lekker de Achterhoek is. De route is verkrijgbaar bij de VVV kantoren en het toeristisch bedrijfsleven in de omgeving Eibergen, Lievelde en Groenlo.

es achterhoek.nl/rout

Met een Vespa langs streekproducten Verken het mooie landschap van de Achterhoek eens vanaf een Vespa of een groepsfiets! Met de routes van Motorette / Velorette beleef je de het boerenleven in de Achterhoek van heel dichtbij. Als je wilt, krijg je tijdens je tocht een picknickmand mee die tot de rand gevuld is met de lekkerste Achterhoekse streekproducten. Maak onderweg ook eens een stop bij een van de vele theetuinen en winkeltjes met streekproducten. Of kies voor één van de heerlijke arrangementen, met bezoekjes aan een boerderijrestaurant of wijngaard.

rette.nl motorette.nl / velo 10 | Karakteristiek Achterhoek


Tip

Wil je de Scharrelroute door Bronckhorst beleven vanuit een authentieke Citroën 2CV6, beter bekend als ‘een lelijk eendje’? Bij Duckstoer Eendenverhuur in Toldijk is de route als autoroute verkrijgbaar. Daarnaast zijn er mooie tochten langs een wijngaard, ijsboerderij of vleesboerderij. Kijk voor meer info op www.duckstoer.nl

duckstoer.nl

Streekproducten uit het hart van de regio | 11


In deze gids treft u een mooi, gevarieerd overzicht aan van adresjes waar u de Smaak van de Achterhoek kunt ervaren. In onze omgeving valt veel te ontdekken. Zeker op culinair gebied. Zo zijn er tal van vakmensen actief die als boer, als bakker, slager of chef-kok zorgen voor authentieke, smakelijke, gezonde producten. Prachtige, ‘eigenwijze’ vakmannen en vakvrouwen die lang niet altijd bekend zijn bij het grotere publiek, maar dat wel verdienen. In deze gids wordt hen een podium geboden. Zij laten u zo kennismaken met soms onbekende, maar erg smakelijke ‘parels uit de Achterhoek’. Zo maken we ons samen sterk voor lekker, puur en eerlijk eten: datgene wat de leden van de vereniging Slow Food Achterhoek, bestaande uit koks, boeren, producenten en consumenten, met elkaar verbindt. Dus trek erop uit, proef de parels en maak vooral ook kennis! Dat laatste bedoelen we zeker ook letterlijk: stel vragen, geef feedback. Zo ontdekken we samen wat lekker, puur en eerlijk eten inhoudt. Tenslotte nog dit. Er zijn restaurants die nog weinig producten uit de eigen streek serveren. Vraag hiernaar, zeker wanneer u enthousiast bent over een product of producent en deze niet terugziet op de menukaart. De leden van Slow Food Achterhoek herkent u aan het logo, het slakje.

Ik wens u een smakelijke ontdekkingstocht!

Maurits Steverink voorzitter vereniging Slow Food Achterhoek achterhoek@slowfood.nl

ek.nl slowfoodachterho 12 | Karakteristiek Achterhoek


Welkom in de

lekkerste

REGIO

Streekproducten uit het hart van de regio | 13


streek

Proef de

De Achterhoek staat niet alleen bekend om haar prachtige natuur, maar ook om haar culinaire kwaliteiten. De regio barst van de gezellige restaurants van hoge kwaliteit, waar je geniet van ingrediĂŤnten uit eigen streek.

14 | Karakteristiek Achterhoek

Van oudsher kent de Achterhoek relatief veel boerenbedrijven. Geen wonder dus, dat het aanbod streekproducten hier zo groot en divers is. Vlees en zuivel van Galloway- of Lakenvelder-runderen, fruit uit eigen bongerd en vlees en eieren van


scharrelkippen zijn typische ingrediënten uit de regio. Maar wist je dat er in het voorjaar ook een overvloed aan Achterhoekse asperges is? En in het najaar komen mensen van heinde en verre op het heerlijke Achter­hoekse wild af. Met liefde samengesteld De streekproducten vinden steeds beter hun weg naar de horeca in de regio, onder het motto ‘van grond tot mond’. Verser kan niet! Achterhoekse chef-koks weten als geen ander hoe ze deze ingrediënten uit eigen buurt zo goed mogelijk tot hun recht kunnen laten komen. Met liefde stellen ze hun menu’s samen, en dat proef je. De ober vertelt je graag alles over de herkomst. Zo weet je precies wat je eet: pure, eerlijke ingrediënten van het seizoen. En dat alles in restaurants met een rijke historie, waar in ontspannen sfeer de mooiste gesprekken ontstaan. Het proeven waard Wil je bij je maaltijd genieten van een drankje uit de streek? Dat is geen enkel probleem. De Achterhoek telt zo’n twintig wijngaarden, die samen vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen produceren. Veel van deze wijnen hebben inmiddels een onder­scheiding gekregen. Achterhoekse wijn doet dus zeker niet onder voor wijn uit traditionele wijn­ landen als Frankrijk. Daarnaast zijn er diverse

Tip

bierbrouwerijen in de regio, waar op ambach­ telijke manier bier wordt gebrouwen. Je komt deze speciaalbieren in diverse restaurants tegen op de bierkaart. Het proeven zeker waard!

Herberg Erve Kots Achterhoekse gastvrijheid verpakt in een gastvrije, sfeervolle ambiance. www.ervekots.nl Boerderijrestaurant De Woord Ooit was dit een Saksische boerderij waar men ook een borrel schonk, nu een restaurant waar ambachtelijk en vooral met passie wordt gekookt. www.dewoord.nl Berenschot’s Watermolen In de uit 1652 stammende watermolen bevindt zich, verscholen in de bossen van Het Woold in het Nationaal Landschap Winterswijk, een sfeervol restaurant. www.berenschotswatermolen.nl Boerderijrestaurant Op de Brusse Een kleinschalig restaurant waar de eigenaren, naast kok en gastvrouw, ook boer(in) en tuinder zijn. www.opdebrusse.nl

Speciale raamsticker De Vereniging Streekproducten Achterhoek heeft een speciale raamsticker ontwikkeld voor restaurants die koken met Achterhoekse streekproducten. Kom je deze sticker tegen, dan weet je zeker dat je hier verse, pure ingrediënten uit de regio kunt verwachten!

Streekproducten uit het hart van de regio | 15


Het witte goud: asperges Aspergeliefhebbers kijken naar het voorjaar uit. Dan is het immers weer tijd om te genieten van de ‘koningin van de groente’! De Achterhoek is met haar rijke culinaire traditie één van de belangrijkste aspergegebieden in ons land. Lange rijen aspergebedden sieren het Achterhoekse landschap. De koks weten wel raad met deze heerlijke voorjaarsgroente. Zij verrassen u graag met hun culinaire creaties. Achterhoekse asperges De met zorg geteelde asperges zijn van een hoog kwaliteitsniveau en zeer smaakvol. De verse asperges laten zich het beste smaken als ze binnen vijf dagen worden bereid. Niet verwonderlijk dat de aspergetelers diverse restaurants in de Achterhoek tot hun klantenkring mogen rekenen. Vanaf half april tot 24 juni (Sint Jan) sieren asperges dan ook de Achterhoekse menukaarten.

Culinaire arrangementen Bij een aantal (hotel)restaurants kunt u genieten van één- of meerdaagse arrangementen. Een avond genieten van de smakelijkste aspergegerechten, streek­ producten en Achterhoekse wijnen en de volgende ochtend wakker worden met een fantastisch uitzicht. Of na een mooie wandeltocht aanschuiven bij één van de sfeervolle restaurants. Op www.aspergesetenindeachterhoek.nl staan verschillende culinaire arrangementen. Van een wandelarrangement met aansluitend een asperge walking dinner buffet tot een driedaags aspergearrangement. En met een heerlijk 4-gangen aspergemenu geniet u een avond optimaal van de mooie voor­ jaars­groente. Kijk voor meer informatie op www.aspergesetenindeachterhoek.nl.

hterhoek.nl aspergesetenindeac 16 | Karakteristiek Achterhoek


hoek.nl wildetenindeachter

etten GAoN

erhoek t h c a in de

Wild eten! Kennismaken met een rijke traditie Zodra het blad van de bomen valt, de dagen donkerder en kouder worden en binnen de open haard aan gaat, wrijft menig wildliefhebber zich weer in de handen. Het wildseizoen is geopend! En waar kun je dat beter ervaren dan in de streek die op dat gebied een rijke traditie kent? Vanaf half oktober tot eind januari sieren wildgerechten de Achterhoekse menukaarten. En wat is nu heerlijker dan na een avond lang tafelen, overnachten in één van de fijne hotels of bed & break­ fasts en daarna wakker worden met een einde­loos uitzicht? Geniet van uitgebreide wild­arrangementen. Van culinaire zesgangen diners tot ‘wilde’ weekenden, het is allemaal mogelijk. Nieuwsgierig geworden? Kies een restaurant dat je aanspreekt en laat je verrassen. Je vindt de restaurants op www.wildetenindeachterhoek.nl.

‘Gaon etten in de Achterhoek’ borduurt voort op de rijke traditie aan eten en drinken die de Achterhoek kent. Op bijzondere locaties in de regio worden zes keer per seizoen lange tafels gedekt voor een heus pop-uprestaurant. Zo is ‘Gaon Etten’ al eens neergestreken in de schaapskooi in Vorden, aan de IJssel in Zutphen en bij een houtzagerij in Ruurlo. De vaste koks van ‘Gaon Etten’ zijn Jurgen Korthout van Food-stuff en René Klein, docent koken. Zij koken met alleen maar regionale ingrediënten, vers uit het seizoen. Dit alles onder het motto: eet de Achterhoek in de Achterhoek! Iedereen kan deelnemen aan een van de verrassende driegangendiners. De kosten bedragen € 59,- per persoon, dit is inclusief driegangendiner, amuses, consumpties en Achterhoeks enter­tainment. Muziek, verhalen­ vertellers, theater en mooie gesprekken maken de avond namelijk tot een totaal­ belevenis om nooit meer te vergeten. Stichting Gaon in de Achterhoek Laakse Tuin 46 7207 NS Zutphen 0575 57 54 79 www.gaon.nl

gaon.nl Streekproducten uit het hart van de regio | 17


Proosten op het oosten

18 | Karakteristiek Achterhoek


Wijnbouw in de Achterhoek Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland! De vruchtbare bodem is namelijk uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Er zijn zo’n twintig wijngaarden, die stuk voor stuk kwaliteitswijn maken. In het voorjaar van 2004 werden de eerste wijnstokken geplant. De verzorging vergde veel toewijding: opbinden, onkruid rond de stam verwijderen, uitlopers snoeien en trossen uitdunnen. En dat allemaal met de hand! Want het doel was, en is nog steeds, het maken van kwaliteitswijn, geen massaproduct. Die zorg en toewijding proef je terug in de smaak van de wijn. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen! Beleef de wijnbouw De wijnbouwers laten je graag de Achter­ hoekse wijnbouw beleven. Zij organiseren rondleidingen door de wijn­gaarden, wijn­ proeverijen, wijnfeesten en volledig

verzorgde arrangementen. Gedurende het jaar zijn er daarnaast verschillende evenementen die in het teken staan van de wijn. Van de Nacht van de Wijngaard rond IJsheiligen (11 t/m 14 mei), tot oogstfeesten en open dagen. Wil je zelf eens meehelpen op de wijngaard? ‘s Zomers is er geregeld hulp nodig bij het uitdunnen van de trossen, en ook tijdens de pluk vanaf half september zijn er vaak extra handen nodig. Informeer tijdens je bezoek gerust eens naar de mogelijkheden. De Achter­hoekse wijnbouwers heten je van harte welkom! Druiven- en wijnsoorten De Achterhoekse wijnboeren telen een grote verscheidenheid aan druivenrassen, die een enorme diversiteit aan wijnen opleveren. De rassen hebben met elkaar gemeen dat ze goed bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat. In onze koele en vochtige weers­ omstandigheden hebben traditionele druiven-­ ­­­rassen zoals de Merlot en de Cabernet Sauvignon, snel last van schimmel­ziekten.

achterhoek.nl/wijn Streekproducten uit het hart van de regio | 19


Bovendien mogen er in Nederland minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt in de wijnbouw dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Om die redenen hebben de wijnbouwers in de Achterhoek gezocht naar schimmeltolerante druiven­rassen, die een goede productie geven in gebieden met minder zonuren en meer neerslag dan in de zuidelijke wijnstreken. De Achterhoekse wijnen die worden geproduceerd variëren enorm in kleur, geur en smaak; wit, rosé, rood en zelfs likeur- en sprankelwijnen. Achterhoekse witte wijnen zijn er in vele variaties; droog en half droog, half zoet, op hout gerijpt of mousserend. Witte wijn is heerlijk als fris aperitief of smaakvol bij bijvoorbeeld vis of asperges. Achterhoekse rode wijn is er van fruitig tot smaakvol kruidig of op hout gerijpt; vol karakter en lekker bij de barbecue, rood vlees of juist op het terras. En de soepele fruitige rosé wijnen, met of zonder bruis, zijn koud geserveerd heerlijk op een warme zomeravond of bij een barbecue. Wat je smaak ook is, er is voor ieder wat wils. Iedere wijnboer heeft zo zijn eigen specialiteit, dus laat je verrassen! Er zijn diverse fietsroutes langs de wijn­gaarden in de Achterhoek. Ze zijn gebundeld in een speciale brochure met wijnroutes. Kijk op www.achterhoek.nl/wijn voor meer informatie.

Overnachten tussen de ranken Speciale aandacht verdient het over­ nachten in een wijngaard. Bij een aantal Achterhoekse wijnboeren kun je slapen tussen de wijnranken. Je slaapt in een karakteristieke Bed & Breakfast of verblijft op een mooi gelegen kampeerterrein, met uitzicht op de wijngaard. Hieronder vind je de mogelijkheden op een rij. Wijngaarden met B&B / vakantiewoning Wijnboerderij ’t Heekenbroek Tellingstraat 7 in Drempt www.heekenbroek.nl Wijngaard Schepershof Slatmansweg 6a in Groenlo www.schepershof.nl Wijngaard Um d’n Olden Smid Keijenborgseweg 31 in Velswijk www.wijngaardumdenoldensmid.nl Wijngaarden met kampeerterrein Avitera Wijngoed-Camping Hartjensstraat 7 in Azewijn www.avitera.nl / www.dehartjens.nl Wijnhoeve Elanova Bleuminkmaatweg 1 in Vorden www.elanova.nl Wijndomein Camping Erve Wisselink Winterswijkseweg 22 in Eibergen www.erve-wisselink.nl

achterhoek.nl/wijn 20 | Karakteristiek Achterhoek


Achterhoeks bier Ben je liefhebber van een goed glas bier of geïnteresseerd in het ambachtelijk brouwproces? Bezoek dan eens één van de vele bierbrouwerijen die de Achterhoek rijk is. Na Duitsland telt ons land de meeste bierbrouwerijen van Europa. Nederland is zelfs koploper als het gaat om de meeste verschillende soorten bier die er gebrouwen worden. En het brouwen wordt steeds populairder; de bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. De meesten zijn geopend voor rondleidingen en proeverijen. Wat is er mooier dan met eigen ogen te zien hoe het brouwproces eraan toegaat, en daarna een speciaal gebrouwen biertje uit eigen stad of streek te proeven? De Achterhoek telt momenteel al meer dan tien brouwerijen en daar komen er steeds meer bij. Stap eens binnen bij één van de bier­ brouwerijen die de Achterhoek rijk is, maak kennis met het brouwproces en de roemrijke geschiedenis van het schuimend gerstenat. Kijk op www.achterhoek.nl/bier voor meer informatie.

Brouwerij De Biertafel Een kleinschalige brouwerij in de Achterhoek. De Biertafel brouwt Hackfort Bier. Ook worden hier proeverijen en workshops bierbrouwen verzorgd. www.debiertafel.nl Brouwhoes Erve Kots Hier worden op ambachtelijke manier eigen bieren gebrouwen. Het hart van de brouwerij is het proeflokaal met zijn prachtige koperen brouwketel. www.ervekots.nl Stadsbrouwerij De Borghman De stadsbrouwerij brouwt op ambach­ telijke manier zes verschillende eigen bieren en je kunt, naast het brouwen van je eigen bier, maar liefst vijftig verschillende speciaalbieren komen proeven. Stadsbrouwerij De Borghman

achterhoek.nl/bier Streekproducten uit het hart van de regio | 21


Evenementen kalender

22 | Karakteristiek Achterhoek


Door het jaar heen zijn er diverse evenementen in de regio rondom streekproducten. Een greep uit het aanbod: Evenement

Locatie

Datum

Informatie

April Asperges eten in de Achterhoek

Diverse restaurants

Vanaf 2e donderdag in april tot 24 juni

www.aspergesetenindeachterhoek.nl

Paasmarkt

Boerderij te Winkel, Winterswijk

15 april 2017

www.boerderijtewinkel.nl

Lente Fair: Duurzaam en groen, moet je doen!

Wijngaard Um d ’n Olden Smid, Velswijk

2e paasdag: 17 april 2017

www.wijngaardumdenoldensmid.nl

Mosterd & Food dag

Doesburg

Mei

facebook:Mosterd-Food-Dag www.doesburg.nl

Culinaire wandeling Doesburg

Doesburg

Mei

www.wijnspijs.nl/culinaire-wandeling www.doesburg.nl

Nacht van de wijngaard

Diverse wijngaarden

Rond IJsheiligen (11-14 mei)

www.achterhoekagenda.nl

Wijnfeest

Wijnboerderij ’t Heekenbroek, Drempt

Eind mei / begin juni www.heekenbroek.nl

Achterhoekse Streekproductenmarkt

Kaasboerderij Weenink, Lievelde

5 juni 2017

www.kaasboerderijweenink.nl www.boerenmarktachterhoek.nl

Wijnfeesten Aalten

Aalten

9 - 11 juni 2017

welkominaalten.nl/wijnfeest

De Blije Markt

Doetinchem

Juni

www.deblijemarkt.nl

Kijkje achter de schermen bij de fruitteler

Fruitbedrijf Horstink, Rha/ Steenderen

Juni

www.fruitbedrijfhorstink.nl

Boerenmarkt Achterhoek

Kaasboerderij Weenink, Lievelde

1 juli 2017

www.boerenmarktachterhoek.nl

De Blije Markt

Doetinchem

Juli

www.deblijemarkt.nl

Achterhoeks Streekfestival

Openluchttheater, Eibergen

Juli

www.openluchttheatereibergen.nl

Boerenmarkt Achterhoek

Kaasboerderij Weenink, Lievelde

5 augustus 2017

www.boerenmarktachterhoek.nl

Oogstfeest

De Elsenhof, Kilder

Augustus

www.de-elsenhof.nl

De Blije Markt

Doetinchem

Augustus

www.deblijemarkt.nl

Oogstfeest

NatuurlijkBUITEN, Sinderen

Laatste zondag van augustus

www.natuurlijkbuiten.nl

Cheesecake dag

Wijngaard Um d ’n Olden Smid, Velswijk

6 augustus 2017

www.wijngaardumdenoldensmid.nl

Augustus

www.fruitbedrijfhorstink.nl

Mei

Juni

Juli

Augustus

Open boomgaard: kijkje achter de Fruitbedrijf Horstink, schermen bij de fruitteler Rha/ Steenderen September Chocoladefestival Zutphen

Binnenstad Zutphen

September

www.chocoladefestival-zutphen.nl

Boerenmarkt Achterhoek

Kaasboerderij Weenink Lievelde

2 september 2017

www.boerenmarktachterhoek.nl

Doesburgse Kadedagen

IJsselkade, Doesburg

September

www.doesburgsekadedagen.nl

Slangenburgse Nazomerdagen

Landgoed Slangenburg, Doetinchem 16 & 17 september 2017

Open wijndagen

Diverse wijngaarden

Eind september

Open dag met Wijn, Spijs en Kunstmarkt

Wijnboerderij ’t Heekenbroek, Drempt

Eind september

www.heekenbroek.nl

Nationale Appelplukdagen

Fruitbedrijf Horstink, Rha/ Steenderen

September

www.fruitbedrijfhorstink.nl

Achterhoekse Sapdag

Fruitbedrijf Horstink, Rha/ Steenderen

Half oktober

www.fruitbedrijfhorstink.nl

Appelpersdag

Boerderij De Kruisbrink, Toldijk

Half oktober

www.dekruisbrink.nl

Nationale Bokbierdag

Binnenstad Zutphen

Oktober

www.bokbierdag.nl

Bockbierdag Aalten

Aalten

Oktober

welkominaalten.nl/bockbierdag/

Wild eten in de Achterhoek

Diverse restaurants

Half okt. tot eind jan. www.wildetenindeachterhoek.nl

www.heerlijckheid-slangenburgh.nl

Oktober

November Achterhoekse streekmarkt

Boerderijwinkel De Kruisbrink, Toldijk Eerste zondag in november

www.dekruisbrink.nl/over-ons/streekmarkt

Bourgondisch Festijn

De Elsenhof, Kilder

www.de-elsenhof.nl

November

Kijk voor een compleet overzicht op www.achterhoek.nl/evenementen

ementen achterhoek.nl/even Streekproducten uit het hart van de regio | 23


Goor

Achterhoek

Bathmen

Twello

Epse

Zuidloo

Stokkum

Oxe

Stokkum

Kring van Dorth

Harfsen

N339

Wilp A1

Diepenheim

Joppe

Laren

46 N3 Westerflier

Exel

Bussloo

4 N3

Appen

NoordEmpe

Barchem

el

5 N314

17

Oude IJssel

Angerlo

Bingerden

Langerak

Eldrik

N316

Zelhem

N3

17

Heidenhoek

Greffelkamp De Nevelhorst

Holthuizen De Heegh

Heidekant Plantage

Halle

De Schutterij

HalleNijman

Heelweg-West

Harreveld

Kwartier

N8 36 Holthuizen

Braamt N335

Heuven

16

Zeddam

17

Loerbeek

Beek Oud-Zevenaar

Oud eI Js

Wijnbergen

N3

Heide

Warm Vethuizen

N335

N316

Babberich Stokkum

Gaanderen

Terborg Etten

17

Aalt

Lichtenberg Bontebrug Aa -St

Varsselder

Azewijn

Veldhunten

‘s-Heerenberg

Grote Breedenbroek N31 7

Dinxperlo

Gendringen Wals

24 Karakteristiek Achterhoek Tuink| amer Tolkamer Spijk

Emmerich

18 De Heurne Breedenbroek

ra n g

Milt Wieken

Lobith

Dale

N318

Sinderen

Silvolde

Ulft

Rafelder

Lengel

Boven-Sling e

Lintelo

Binnenheurne

Silvoorderbuurt

Ziek

KleinAzewijn

Herwen

Varsseveld

l se

Oud-Dijk

Westendorp A18

Stroombroek

Lichtenvo

Heelweg-Oost

12

A18

Kilder

Didam Nieuw-Dijk

2

Doetinchem

k Wehl 11Meerenbroe

Loil

8

N1

't Rolder

30

Winkelshoek Wassinkbrink

N316

N336

3

N81

Zweekhorst

Zieuwent

N3

Wittebrink

Kleindorp

Lieve

MariĂŤnvelde

HalleHeide

IJzevoorde

Nieuw-Wehl

Aerdt

Oosterwijk

Laag-Keppel

Bevermeer

A1

8 Wolversveen

5

Giesbeek

Hummelo

Voor-Drempt Hoog-Keppel

Ruurlosebroek

Dunsborg

Gooi

N3 1

Doesburg

N31

Heurne

Velswijk

9

Zevenaar

Bekveld

Achter-Drempt

N3

Wissinkhoek Bruil

Veldhoek

Hengelo

Toldijk

Keijenborg

Ellecom 8

Avest

Beltrum

N3

Steenderen

4

Olburgen

4 A3

Lintvelde

G

Nieuwenhuishoek

8

Dieren

De Emmer Rha

Leostichting

9

Varssel

N316

48

ss

Spankeren

Winkelerhoek

Noordink

Baak

Brinkmanshoek

Ruurlo

Linde

Covik

IJ

N3

86

Delden

Wichmond

15 Dijkhoek

e ng Sli se lo

N7

3

Haarlo

n roe

Brummen

Everwenninkhoek

Hambroekplas

N3

Brouwershoek

N319

2

Bronkhorst

De Steeg

Wientjesvoort

Kranenburg

N315 Overbiel

Borculo

Boschheurne

Vierakker Broek

1

Heure

Mossel

Vorden

Heimeriete

Soeren

Nederbiel

9

Cortenoever

Noordijk

Geesteren Respelhoek

N31

Voorstonden Wapsum

rbeek

Kulsdom

25

Warken

Zutphen

Tonden

De Horst

N8

Zwiep

N346

Warnsveld

45

Lochem

Klein Dochteren

Dovenkamp N3

Gelselaar

Nettelhorst

N1

KleinAmsterdam

Berkel

Almen

Ampsen

15

beek

naal

Twenteka

Scheggertdijk

Eefde

Voorst

Armhoede

Exel-Tol

Groot Dochteren

8

Quatre Bras

Gietelo

Kerspel

Verwolde

Oolde

Gorssel

45

Markelo

Beusbergen

Markelose Broek

N332

Deventer

Netterden

Megchelen

Is s

el

IJzerlo


Twekkelo

Enschede producenten

A3

Wiene

5

Streek els en boerderijwinkek in de Achterho

Bentelo Beckum

Kwartierdorp

Boekelo

Hengevelde

Bad Boekelo

Stepelo

N1

8

N739

Eppenzolder

N347

Rutbeke

Sint Isidorushoeve

Markvelde

Haaksbergen

Holthuizen

Buurse

Brammelo Lochuizen

Honesch

Rietmolen

Langelo

Neede N1

8

Spilbroek

Berkel

Mallem Loo

Eibergen

Rekken

Olden Eibergen Hupsel

Be

N18

Holterhoek

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

el

rk

Zwilbroek

Groenlo

Zwolle

Eefsele

oe Gr

7

Meddo

n

l os e

N3

19

elde

Sl

in g

Huppel

e

10

‘t Hilgelo

Henxel

Vragender

oorde

Winterswijk 13

Corle

18

Kotten

Miste

14

Bredevoort

e

Brinkheurne

15

Slingeplas Hollenberg

Vosseveld

Sling

N3

’t Klooster

Ratum

e

N313

Barlo

14. 15. 16. 17. 18. 19.

Vreden

6

Versboerderij Daalwijk Brouwerij De Biertafel Boerderijwinkel Groot Brandenborch Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink Boerderijwinkel De Kruisbrink Boerderij Groot Antink Erve Kots Kaasboerderij Weenink LekkerszenZo Oud-Hollands Snoep Boerderij Te Winkel Bongerd en landwinkel De Verse Kers Heerlijckheid Slangenburgh Boerderijrestaurant De Woord/ Likeurstokerij Het Laatste Woord Stadsbrouwerij De Borghman Berenschot’s Watermolen Sanders Hof Bakkerij Ten Have Boerderijrestaurant Op de Brusse Kaasboerderij Harmienehoeve

Haart

N31

9

Woold

19

ten Heurne

Duitsland

Borken

Bocholt Streekproducten uit het hart van de regio | 25


Versboerderij Daalwiek

Brouwerij De Biertafel

Versboerderij Daalwiek is een traditioneel familiebedrijf. De basis is een gemengd bedrijf met melkkoeien en aardappelteelt.

Brouwerij De Biertafel is een kleinschalige brouwerij in de Achterhoek. We maken Hackfort Bier en verzorgen proeverijen en workshops bierbrouwen. De brouwerij is regelmatig geopend voor bezoek. Bekijk de website voor de openingstijden.

De melk en aardappels van de boerderij worden op een ambachtelijke manier verwerkt tot smaakvolle streekproducten. Door kaas te laten rijpen zonder gebruik van plastic coating, krijgt deze niet alleen een opvallend uiterlijk, maar ook een erg rijke smaak. De Daalwieker en de Barkel-keeze zijn hier goede voorbeelden van. Naast de kaas is ook onze yoghurt Hang Op met zijn volle romige smaak een bijzonder product in ons assortiment. Doordat al onze producten van verse melk bereidt worden, kunnen we het gebruik van conserveringsmiddelen beperken. Voor echt VERSE producten geldt de spreuk “producten, eerlijk en puur, hebben een beperkte houdbaarheidsduur”. Ook in onze tuin kun je genieten van al deze (h)eerlijke producten, met uitzicht op de grazende koeien. Want dat is toch de basis voor een smakelijk streekproduct!

In 1770 schreef Frederik Borchard Lodewijk van Westerholt in de jaarboeken van land­ goed Hackfort het volgende: “Aan het water van Hackfort is het te danken dat daar het beste bier van de hele Graafschap wordt gebrouwen.” Nu, meer dan twee eeuwen later, wordt er weer Hackfort Bier gebrouwen. Sinds 2015 maakt Brouwerij De Biertafel tegen het decor van het prachtige coulisselandschap van de Achterhoek dit ongefilterde en ongecompliceerde bier. Hackfort Bier is een fris bitter blond bier van hoge gisting en is heerlijk op een zomers terras, als aperitief of als verrassende begeleiding bij diverse gerechten. Het bier is verkrijgbaar in flessen van 75cl en drink je het beste samen.

daalwiek.nl 1 Versboerderij Daalwijk Oude Diepenheimseweg 3a 7274 AB Geesteren (Gld) 0545 48 22 87 versboerderij@daalwiek.nl www.daalwiek.nl

26 | Karakteristiek Achterhoek

de biertafel.nl 2 Brouwerij De Biertafel Vierakkersestraatweg 26 7233 SG Vierakker 06 25 09 33 14 info@debiertafel.nl www.debiertafel.nl


Groot Brandenborch

Horstink

Proef de rijke smaak van de biologische producten van boerderij Groot Branden­ borch. In onze gezellige boerderijwinkel verkopen we eigen rund- en varkensvlees, rauwe melk, diverse zuivelproducten en verse groente en fruit. Ook is er een assortiment droogwaren en leuke geschenkartikelen.

In het dorpje Rha, vlak bij rivier de IJssel, ligt boerderij de Groote Wei van Tom & Monique Horstink. Waar van ouds­her vele boerderijen in de omgeving een boomgaard hadden, is Fruitbedrijf Horstink tegenwoordig de enige. Hier worden met zorg en liefde appels, peren, pruimen, kersen en aardbeien geteeld en dat proef je!

Op Groot Brandenborch houden we van streekeigen- en oud Nederlandse rassen: MRIJ koeien, bonte varkens en NoordHollandse blauwe kippen. Onze kalfjes blijven de eerste tijd bij hun moeder, het gehoornde melkvee loopt van voor- tot najaar in de wei. De varkens leven jaarrond in een scharrelwei met schuilhok. Mee melken met de boer? In de weekeinden en schoolvakanties kunnen groepen tot 8 personen dit ervaren. Onze boerderijwinkel is open op MA, WOE en VRIJ van 10.00 tot 16.00 uur en op ZA van 10.00 tot 14.00 uur. Graag tot ziens!

grootbrandenborch.nl 3 Boerderijwinkel Groot Brandenborch Brandenborchweg 1 7251 MA Vorden 0575 55 92 61 / 06 51 42 37 44 arjan@stockpaard.nl www.grootbrandenborch.nl

Boerderij de Groote Wei is gelegen op een terp met rondom het weidse rivieren­ landschap en de boomgaard vol fruitbomen. Vanaf het erf heb je een geweldig uitzicht over het bedrijf en de omgeving. Op het terras onder de fruitbomen kun je genieten van een lekker boerenijsje, een kop koffie of een glas Horstink appelsap. In de sfeervolle boerderijwinkel vind je een compleet assortiment groente, fruit, zuivel en streekproducten. Er is altijd wat te proeven en ze maken de leukste streekpakketjes!

fruitbedrijfhorstink.nl 4 Fruitbedrijf en boerderijwinkel Horstink Prinsenmaatweg 3 7224 NE Rha/Steenderen 0575 45 16 43 info@fruitbedrijfhorstink.nl www.fruitbedrijfhorstink.nl

Streekproducten uit het hart van de regio | 27


De Kruisbrink

Boerderij Groot Antink

In deze sfeervol ingerichte Achterhoekse boerderijwinkel ben je aan het goede adres voor een uitgebreid assortiment aardappelrassen, groente en fruit.

Chutneys, sauzen, siropen en jammen. Jammakerij Groot Antink in Groenlo staat er inmiddels bekend om.

De Kruisbrink staat in de wijde omgeving bekend om zijn versgeperste appelsap: puur sap zonder enige toevoegingen. Maar ook om de aardbeien die elke dag vers van het land komen. De kersen, de pruimen en niet te vergeten de oude appelrassen zoals Notaris en Bellefleur komen uit eigen bongerd. Met de streekproducten in de winkel kun je een cadeaupakket op maat laten samenstellen. Groepen kunnen meedoen met een ‘Preuveri’je op de boerderi’je’. Je wordt meegenomen op een smakelijke reis door de Achterhoek en hoort het verhaal achter de streekproducten die je proeft. Stuk voor stuk eerlijke producten, met vakmanschap bereid.

We maken meer dan 50000 potten per jaar, dus een echt walhalla voor de jam liefhebben. Er staan meer dan 100 soorten op de plank van de gezellige boerderij winkel waar ook nog eens vele andere streekproducten te vinden zijn. De jam en andere producten worden nog steeds op ambachtelijke wijze in koperen pannen gemaakt en met de hand afgevuld. Als je de winkel binnen komt ruik je dan ook al meteen de zoete geur. Als je de winkel nadert zie je de aardbeien, verschillende bessen, frambozen en bramen al staan. Vraag gerust een bakje om zelf het lekkers te plukken en om meteen van te genieten, of om zelf een lekkere jam van te maken. Naast de winkel is er ook nog een kleine camping en vakantiewoning. Kijk voor tijden en meer informatie op onze website.

dekruisbrink.nl 5 De Kruisbrink Kruisbrinkseweg 7 7227 DA Toldijk 0575 45 13 61 info@dekruisbrink.nl www.dekruisbrink.nl

28 | Karakteristiek Achterhoek

grootantink.nl 6 Boerderij Groot Antink Vredenseweg 106 7141 MB Groenlo 0544 46 59 45 info@grootantink.nl www.grootantink.nl


Brouwhoes Erve Kots

Kaasboerderij Weenink

Herberg Erve Kots in Lievelde bezit een eigen brouwerij, ‘het Brouwhoes’. Hier worden op ambachtelijke manier eigen bieren gebrouwen.

Een verrassende ontmoeting tussen Kaas, Koeien & Kunst.

Het hart van de brouwerij is het proeflokaal met zijn prachtige koperen brouwketel. Het eerste bier dat uit de tap van het Brouwhoes stroomde, was het Bokse Bier. Daarna volgde het speciaalpilsener Frederik Hendrik. De jongste toevoeging aan het assortiment is Stadsch Schemer; een bijzonder bier met 6 procent alcohol. Tijdens een rondleiding door het Brouwhoes kun je zien, ervaren en proeven hoe het brouwen in zijn werk gaat. De bieren die hier gebrouwen worden zijn ook verkrijgbaar (aan de tap) bij Hoofdkwartier van de Prins, Herberg Erve Kots, Huys van Frederik Hendrik Groenlo en (op de fles) bij Slijterij Paul Lichtenvoorde. Wil je met je gezelschap een compleet verzorgde avond, inclusief een bierquiz en bierpulschuiven? Kies dan voor de speciale Brouwersavond.

ervekots.nl 7 Brouwhoes Erve Kots Eimersweg 4 7137 HG Lievelde 0544 37 16 91 info@ervekots.nl www.ervekots.nl

Met eigen ogen zien hoe boerenkaas wordt gemaakt? In de kaasmakerij van kaasboerderij Weenink is dit proces stap voor stap te volgen. In de landwinkel kun je het eindresultaat proeven. Hier vind je niet alleen boerenkaas van jong tot oud en bijna twintig soorten kruidenkazen, maar ook andere heerlijke en eerlijke streekproducten uit de Achterhoek. Je kunt zelf pakketten samenstellen van lekkere streekproducten en originele cadeau-artikelen. Kaasboerderij Weenink is ook een ideaal startpunt voor een wandel- of fietstocht door het prachtige Achterhoekse landschap. Of beleef de boerderij actief met de Kaaskwis, boerenspelen en Boerengolf tussen de koeien. Nagenieten doe je in het proeflokaal, in de Koepel of op het terras.

kaasboerderijweenink.nl 8 Kaasboerderij Weenink Eimersweg 3 7137 HG Lievelde 0544 37 14 46 info@kaasboerderijweenink.nl www.kaasboerderijweenink.nl

Streekproducten uit het hart van de regio | 29


LekkerszenZo

Boerderij te Winkel

LekkerszenZo in Doesburg is een echte ouderwetse snoepwinkel waar je, net als vroeger, wel zo’n 220 verschillende soorten drop en snoep kunt kiezen uit glazen potten. Verder is er een groot assortiment zuurstokken, waaronder natuurlijk de echte kaneelstokken.

In Huppel vind je het kleine, gezellige zelfbedieningswinkeltje van Rina en Elleke te Winkel.

Kinderen, maar ook volwassenen, worden erg blij als ze de afdeling met los snoep zien. Hier kun je nog echt voor vijf cent een lekker snoepje kopen. De keuze is reuze: trekdrop, duimdrop, eetpapier, zoethoutjes, zwart/witpoeder, ulevellen, borst­ honing, boter­wafeltjes: noem het maar op en het is er. Er is ook een echte Suikerbakkerij waar je vanuit de winkel kunt meekijken hoe met antieke snoepwalsen op ambachtelijke wijze snoep gemaakt wordt. De winkel staat niet alleen bekend om het snoep, maar je kunt er ook leuke cadeautjes, snoep­trommels en mokken met een grappige tekst kopen. Verder kun je hier terecht voor een relatiegeschenk of een cadeaumandje op maat, die speciaal volgens jouw wensen wordt samengesteld.

Op het melkveebedrijf, dat van oudsher de naam Smalbraak Nieuwhuis heeft, kun je terecht voor verse eieren, heerlijke aardappelen en verse melk van eigen koeien. Streekproducten als jam, meel, honing en vlees ontbreken ook niet aan het assorti­ ment. In het fietsseizoen zijn er altijd verse fruitsappen uit de koeling verkrijgbaar en boerenijs van IJsboerderij Clara Bella. De winkel is zeven dagen per week geopend van 7.00 tot 23.00 uur. Er staat een automaat waar je zelf je producten uit kunt halen. Wil je grotere hoeveelheden eieren of verse melk kopen, dan kun je elke donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en elke zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur persoonlijk geholpen worden. Rina en Elleke geven (op aanvraag) ook graag een rondleiding over de melkveehouderij om hun passie voor dier en natuur met je te delen.

lekkerszenzo.nl 9 LekkerszenZo Kerkstraat 20 6981 CM Doesburg 0313 48 22 21 info@lekkerszenzo.nl www.lekkerszenzo.nl

30 | Karakteristiek Achterhoek

boerderijtewinkel.nl 10 Boerderij te Winkel Vredenseweg 176 7105 CC Winterswijk-Huppel 06 20 43 93 95 www.boerderijtewinkel.nl


Landwinkel De Verse Kers

Heerlijckheid Slangenburgh

Annemiek Scholten en Nico Steintjes hadden al een varkenshouderij. In 2005 zijn ze daarnaast als hobby Dexter mini­ koeien gaan houden. In 2006 kwam er een kersenboomgaard bij en in 2014 openden ze hun Landwinkel.

Drie kilometer ten oosten van Doetinchem ligt de Slangenburg, een landgoed uit de 17e eeuw. Het kasteel met de om­liggende landerijen waren vroeger nauw verbonden met de bevolking in de omgeving.

Hier verkopen ze streekproducten met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen, waaronder biologisch brood, kaas en zuivel en vruchtensappen. Tijdens het kersenseizoen (van half juni tot begin augustus) verkopen ze ook kersen uit eigen boomgaard. Van de kersen die overblijven, maken ze jam en saus. Vanuit de winkel proberen Annemiek en Nico hun kennis over en passie voor het plattelandsleven op de klanten over te brengen. Ze verzorgen het hele jaar door rondleidingen door de kersenboomgaard en bij de Dexter-koeien. Je kunt de koeien ook zien lopen in de natuurgebieden De Musschenhorst in Wehl en De Tuut in Nieuw-Wehl.

Bij de landgoedwinkel kun je terecht voor informatie over uitstapjes, overnachtings­ mogelijkheden en over de bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging Heerlijckheid Slangenburgh. Ook vind je hier diverse streekproducten en cadeautjes, zoals bos­ bessensap, honing, Achterhoekse wijn of broodmix van de Benninksmölle. Ook kun je hier terecht voor een kopje koffie of thee na een mooie wandeling door het bos. In het seizoen zijn er in diverse weekenden demonstraties door kunstenaars uit de regio, deze zijn gratis te bezoeken. Kijk voor de actuele openingstijden op de website. Je bent van harte welkom!

deversekers.nl 11 Landwinkel De Verse Kers Bleeksestraat 2 7031 EL Wehl 06 50 41 70 71 info@deversekers.nl www.deversekers.nl

heerlijckheid-slangenburgh.nl 12 Landgoedwinkel

Heerlijckheid Slangenburgh Kasteellaan (bij Kasteel Slangenburg) Doetinchem info@heerlijckheid-slangenburgh.nl www.heerlijckheid-slangenburgh.nl

Streekproducten uit het hart van de regio | 31


Boerderijrestaurant De Woord

Stadsbrouwerij De Borghman

Boerderijrestaurant De Woord ligt in het buurt­schap Corle, tussen Winterswijk, Aalten en Lichtenvoorde. Ooit was het een Saksische boerderij waar men ook een borrel schonk, nu een restaurant waar ambachtelijk en vooral met passie wordt gekookt.

Zo’n vierhonderd jaar geleden telde het vestingstadje Bredevoort tien bier­ brouwerijen. Er werd bier gedronken in plaats van water, want dat was veiliger.

Het restaurant beschikt over een eigen kruiden-, bloemen- en moestuin en een boomgaard. Ook is er een (likeur)stokerij, ‘Het laatste Woord’. Het hele jaar door eet je bij dit restaurant Achterhoeks wild, aangeleverd door diverse jachtcombinaties in en om Winterswijk. Het wild wordt verwerkt tot mooie hammen, patés en worsten. Het ‘echte’ wildseizoen start halverwege oktober. Ook De Woord is deelnemer van ‘Wild eten in de Achterhoek’. Je kunt lekker dineren op de ‘dèle’ of in de ‘olde kökkene’. In de zomer is het genieten op een van de drie terrassen. Je kunt bij De Woord terecht voor een kopje koffie met huisgemaakt gebak, lunch of diner.

Weliswaar lag het alcoholpercentage lager dan tegenwoordig, maar het was toch bier! Een andere reden voor de vele brouwerijen, is dat Bredevoort van oorsprong een garnizoensstad is. De stad had veel legers te bevoorraden met bier. Gezien de geschiedenis is het niet vreemd dat zich weer opnieuw een eerste bierbrouwerij in Bredevoort gevestigd heeft. Stadsbrouwerij de Borghman op ’t Zand nodigt uit om maar liefst vijftig verschillende speciaalbieren te komen proeven. Daarnaast brouwt de stadsbrouwerij op ambachtelijke manier zes verschillende eigen bieren. Je kunt ook je eigen biertje komen brouwen. Geen liefhebber van bier? Ook dan kom je aan je trekken in het huiselijke proeflokaal met bar. De tosti’s, panini en Achterhoekse tapas worden allemaal met streekproducten bereid.

dewoord.nl

facebook.com

13 Boerderijrestaurant De Woord / Likeurstokerij Corleseweg 45 7119 AA Winterswijk Corle 0543 51 31 35 info@dewoord.nl www.dewoord.nl

32 | Karakteristiek Achterhoek

14 Stadsbrouwerij De Borghman ’t Zand 25 7126 BG Bredevoort 0543 45 00 89 deborghman@gmail.com facebook: Stadsbrouwerij de Borghman


Berenschot’s Watermolen

Sanders Hof

Op een van de mooiste plekjes van de Achter­hoek vind je Berenschot’s Water­ molen, verscholen in de bossen van Het Woold in het Nationaal Landschap Winterswijk.

In een weiland in Etten, in het buurtschap Warm, lopen de Bonte Bentheimer land­ varkens van Sanders Hof. De manier van houden sluit aan op de natuurlijke behoeftes van een varken.

In de uit 1652 stammende watermolen bevindt zich een sfeervol restaurant. De keukenbrigade doet elke dag zijn best om iets speciaals op tafel te zetten. De gerechten zijn bereid met passie, creativiteit en met een vleugje van de ouderwetse recepten. Kom proeven van seizoensgerechten zoals asperges en wild en ontdek de lunch- en dinerkaart met lokale streekgerechten. Bij Berenschot’s Watermolen hoort ook een streekwinkel. Hier kun je terecht voor onder andere theebeschuitjes, cakemix, pannenkoekmeel en diverse andere streek­ producten uit de Achterhoek. Of geniet tijdens het fietsen of wandelen van een hoorntje met écht boerenroomijs. Je kunt in de streekwinkel ook een leuke cadeaumand laten samenstellen met Achterhoekse streekproducten.

Een varken is nieuwsgierig van aard en wil graag met zijn neus kunnen wroeten. Bij Sanders Hof kunnen de varkens het hele jaar buiten grazen, wroeten en op onderzoek uitgaan. Ze hebben een schuilhut in de wei met een dik pak stro op de bodem. De varkens krijgen de tijd om rustig te groeien. Door de ruimte, het ras en door speciaal voer, ontstaat er vlees van top­ kwaliteit. Brandt & Levie gebruikt dit vlees om heerlijke worst van te maken. Ook is het vlees te koop bij Sanders Hof zelf. Het boerderijwinkeltje is iedere eerste en derde zaterdag van de maand geopend. Er is dan ook gelegenheid om de varkens te bewonderen. Op afspraak worden er rondleidingen gegeven aan groepen.

berenschotswatermolen.nl 15 Berenschot’s Watermolen Wooldseweg 74 7108 AB Winterswijk 0543 56 43 47 info@berenschotswatermolen.nl www.berenschotswatermolen.nl

sandershof.nl 16 Sanders Hof Rondweg 1 7075 EM Etten 06 52 69 48 87 sandershof@gmail.com www.sandershof.nl

Streekproducten uit het hart van de regio | 33


Bakkerij Ten Have Bakkerij ten Have is een echt familiebedrijf, dat al ruim 85 jaar in Silvolde in het centrum is gevestigd. De bakkerij staat bekend om zijn progresgebak en het speltbrood. Spelt is een oergraan (2500 voor Christus), waarin belangrijke voedingstoffen zitten, die gemakkelijk worden verteerd. Het speltbrood wordt gemaakt van graan uit eigen streek, direct van het land. Het spelt wordt verbouwd door graanteler Jan Steverink, die zijn akkers heeft liggen in de Silvoldse Slaege. Jan Steverink is in 2005 gestart met het telen van oude rassen bakwaardige graansoorten, zoals spelt en tarwe. In Juli 2006 werd er voor het eerst geoogst en het bleek dat de

34 | Karakteristiek Achterhoek

bakwaardigheid uitstekend was. Samen met Jan experi­menteren wij nog volop met teelt en recepturen om te komen tot de lekkerste spelt-variÍteiten. Wij maken ook Speltdesem producten; we hebben een eigen desem-cultuur gemaakt van appelschillen. Ons speltbrood is E-nummer- en lactose vrij. Daarnaast hebben wij een uitgebreid assortiment speltproducten als crackers, koekjes, zoete- en hartige broden.

bakkerijtenhavesilvolde.nl 17 Bakkerij Ten Have Markt 11 7064 AZ Silvolde 0315 32 45 12 info@bakkerijtenhavesilvolde.nl www.bakkerijtenhavesilvolde.nl


Op de Brusse

Kaasboerderij Harmienehoeve

Boerderijrestaurant Op de Brusse is een kleinschalig restaurant. Naast kok en gastvrouw zijn eigenaren Reinier en Petra ook boer(in) en tuinder.

In het mooiste gedeelte van de Achterhoek, vlak bij de Duitse grens, ben je van harte welkom bij de familie Bruggink van Kaasboerderij en Herberg Harmienehoeve.

Ze gebruiken het vlees van hun eigen scharrel­ varkens, oogsten hun eigen groenten en plukken het fruit voor hun gebak. Ook maken ze kaas, yoghurt en pudding van de melk van hun twee Lakenvelder-koeien en verwerken de eieren van hun scharrelkippen. Als gast proef je niet alleen de liefde en aandacht voor het hele proces ‘van grond tot mond’, je beleeft er ook een stuk van mee. Bij aan­ komst op het erf ervaar je meteen de sfeer van een ouderwetse keuterboerderij. Je loopt langs de moestuin naar de ingang van het restaurant. De kippen scharrelen op het landelijke terras, de varkens wroeten onder de hazelnootstruiken en de koeien staan in de wei ernaast. Elke vrijdag-, zaterdag, en zondagavond kun je hier vanaf 18.00 uur komen eten. Reserveren is noodzakelijk.

De hoeve ligt op landgoed Kulverheide, te midden van uitgestrekte en ongerepte natuur­gebieden. Hier wordt sinds 1969 echte Winterswijkse kaas gemaakt die rechtstreeks wordt verkocht in de kaaswinkel. In de herberg kun je terecht voor een goed gevulde pannenkoek, een Achterhoekse ‘vespermoaltied’ of een uitgebreid ontbijt. De winkel is het hele jaar dagelijks geopend, behalve op maandag.Het bedrijf is ook zeer de moeite waard voor iemand die van oude ambachten houdt. Begrippen zoals wrongel, wei, kaasdoek en rijkskaasmerk zullen je na een bezoek duidelijk zijn. Elke zaterdag om 11 uur wordt er een rondleiding gegeven, in de zomervakantie ook op dinsdag en woensdag. Groepen op afspraak.

opdebrusse.nl 18 Boerderijrestaurant Op de Brusse Brussendijk 4 7095 BD De Heurne 0315 65 92 97 info@opdebrusse.nl www.opdebrusse.nl

harmienehoeve.nl 19 Kaasboerderij en Herberg Harmienehoeve Kulverweg 2-4 7108 BB Winterswijk-Woold 0543 56 42 08 info@harmienehoeve.nl www.harmienehoeve.nl

Streekproducten uit het hart van de regio | 35


Een keer uit een ander vaatje tappen?

Streekproducten Achterhoek  

Regionale specialiteiten, boerderijwinkels, boeren, telers. Met routes en smaakvolle tips.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you