Mišel Žafran, Moj svet

Page 1

MIIŠŠEELL ŽAAFFRRAANN

MOJ SVET


Mišel Žafran Moj svet Uredila in lektorirala Irena Lasnik Ilustrirala Dora Glavnik Oblikovala Mojca Knez Šket Založila Poslovno-komercialna šola Celje Tisk NTD, d.o.o. Naklada 200 izvodov Celje, marec 2012

CIP - Kataložni zapis o publikaciji Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana 821.163.6-1 ŽAFRAN, Mišel Moj svet / Mišel Žafran ; [ilustrirala Dora Glavnik]. - Celje : Poslovno-komercialna šola, 2012 ISBN 978-961-6542-30-2 260610816


MIŠEL ŽAFRAN

MOJ SVET

Poslovno-komercialna šola CeljePESMI IN JAZ Pesmi so se mi pojavile, ko je moje srce hotelo izkusiti ljubezen in si želelo srečo deliti z nekom … Prihajajo in zginejo. Včasih me zmedejo, ker so v meni, a nočejo na papir. Napisane so s trudom, toda s širokosrčnostjo. Se mi skrijejo in mi begajo po glavi in potem kar eksplodirajo. Največkrat se priplazijo verzi proti večeru. Noč je čarobna. Lepo je pisati ob luči. Takrat se spomnim lepih trenutkov svojega obstoja. Rad imam naravo, primorski svet, rad se prepustim vodi, vetru in toplemu soncu. V meni se vzbudi plamen veselja. Želim si, da bi lahko spreminjal del tega sveta, pa ne zato, da bi bil junak, temveč zato, ker bi rad na nek način reševal človeška življenja in razložil ljudem, da je lahko življenje lepo in veselo – tudi če ga opazuješ z mojega vozička. Sprva so bile pesmi le moje, pisal sem jih le zase. Potem pa sem si zaželel, da bi jih pisal in delil tudi z drugimi: s prijatelji, z njo, z angeli, z vsemi dobrimi ljudmi … Hvala, če jih boste prebrali. Mišel

5O MIŠELU Mišel je dečko, povsem običajen najstnik iz srednješolskih klopi Poslovno-komercialne šole Celje. V šolskem okolju pridobiva znanja za ekonomskega tehnika. Vsekakor pa teče ob njem zelo bogato življenje; žal Mišel ne more teči z njim, ga pa spremlja in vsrkava s svojo posebno globino. Naš pesnik Tone Pavček je zapisal: »Vsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezde na nebu …« In tako enkraten je tudi Mišel. Rad ima pesmi, svoje in drugih pesnikov. Iz zunanjega okolja in svojega notranjega sveta išče, beleži občutke, utrinke, lepe misli in jih zlaga v verze. Lepota narave, glasba, lepa beseda, dobra dejanja ljudi okoli njega ga vodijo skozi tista razpoloženja, ki so prežeta z žalostjo in otožnostjo in ga privedejo do skupnega imenovalca, da je vendar svet lep in je lepo živeti. Obiskovalec njegovega pesniškega sveta sprejme iz njegovih verzov optimistično sporočilo – IMETI RAD, njegov in svoj svet. Irena Lasnik

7


Moj svet Jaz nisem vesel, jaz nisem žalosten, ker to je moja usoda … Poslušajte glasbo ptic in se za trenutek ustavite, dotaknite se, primite svoje srce. Morda ob bitju začutite melodijo pojočega miru, ki spremlja naše življenje. Želim spremeniti ta svet, s skupnimi močmi dobrih ljudi. Uspelo nam bo. Če vsaj na delček te zemlje uspelo posaditi le delček dobrot mi bo, vesel bom zelo. Ob trdni temi prižgimo si plamen, zaprimo oči, v krogu si roke podajmo in nekaj prijaznega prikličimo z dna živordečega srca.

8


Srce Je kakor ura, ki tiktaka: hitro, včasih počasi. Je kakor poletje in zima: vroče, včasih hladno. Je kot boben, ki udarja: včasih boli, včasih se kot kamen odvali. Je kot morje, ki valovi na vse strani in udarja naravnost v čeri.

9


Ljubezen Ljubezen je kot vojna, ki jo moraš začeti in končati. To ni bolezen, to je boleč občutek, ki te vara in včasih prevara. Ljubezen leži v naši domovini, kjer se v Ljubljani vije Ljubljanica. Tako je čudna in skrivnostna, ta naša rdeča usoda, a hkrati je lepa in prijazna. Mnogokrat je prijateljstvo močnejše od čustev. Kdor zna ljubiti, naj ljubi. Kdor zna goreti v svojem srcu, naj ljubi. Kdor zna paziti, naj pazi, kako nevarna je ljubezen.

10


Prijatelj Življenje brez prijatelja je kot morje brez kopnega, je kot prostor brez zraka, je kot človek šibkega srca. Življenje v družbi prijatelja je kakor sonce veselo, je kakor veslanje na vodi, je kakor mogočna čarovnija. Dober prijatelj ob tebi je rastlina, ki te ovije, je veselje, ki uniči žalost, je angel, ki boji se za tebe.

11


Čustvo neskončnosti Ko te bo pustil, objemi me lepo in lažje ti bo, ker jaz sem prijatelj dobrega srca. Ko se vsaj v tebe ne bi zaljubil, bila bi zelo dobra prijatelja. A zdaj me srce boli, ker prehitro sem rekel, da ljubim te. Če tega ne bi rekel, možnosti več bi imel, zdaj je imam manj, manj od polovice. Ni kaj, ljubezen je lepa za vsakogar, čeprav ne vedno v dvoje.

12


RdeÄ?e prekletstvo To je prekletstvo, jaz rad te imam! A ti imaĹĄ ljubezen svojega Ĺživljenja. Ti si angel brez kril, toda med nama ni ljubezni. To ni prekletstvo, prijateljstvo je, saj nor sem na tebe. To je prekletstvo!

13


Dekle Tvoje oči so barve medu in ti topiš moje srce, zato ti želim ukrasti srce. Glava me boli od tvoje ljubezni, ker ne vem, ali me ljubiš ti. Ne bom se tako zlahka predal, saj te želim osvojiti. Ne vem, kako naj ti povem, da si tako igriva kot mala ptičica. Tako si lepa, da sem adrenalin postal. Ne morem živeti, živim lahko, ko te zazna moje srce. Bla, bla, bla. La, la, la. Samo, da bi me ljubila, ker si takšen angel … Ne morem več živeti brez tebe. Ko si blizu mene, srce mi ponori kot ogenj. Res ne vem, kako naj ti povem, kako si lepa, kot roža rdeča … Je to le igra, … moja mala?

14


Deset let hrepenenja Dekle, daj mi roko, ne beži, ostani blizu mene, tesno, tesno me objemi in pel ti bom, kar meni poje srce. Jaz rad bi ti srce razvnel, a ne gre. Za tebe želel boriti sem se, a ti si pred mano zaklenila srce. Poljubi me, kot morje valovito, na moje brezmadežno srce. Počni, kar srce ti govori. Vedno ostala boš v spominu mi z gorečimi očmi …

15


Pozabljeno tveganje Vidim tvoj vesel obraz, a ne vem, kaj je v tvojih mislih. Ko bi vsaj vedel, kakšen namen imamo ljudje v življenju. Čas hiti in gre, meni vedno težje je, saj posledice občutim drugače kot ostali. Zapleti se naredijo, zapleti se zgodijo, ampak pozabiti je boljše na to, lažje bom živel, saj sem vendar človek, ki si poskušam olajšati bolečine. Želim si spet videti tvoj vesel obraz …

16


Prijateljstvo Hej, prijatelj, kdo je pravi prijatelj? Nekdo, ki te ima rad in te ceni prav tako. Prijateljstvo je kakor dobra volja, ki te popelje v lepši svet. Hej, ljudje, bodimo si dobri in pozabimo na slabe stvari, ki delajo nam skrbi.

17


Tvoja tema Tebi se tema prilagaja, ker si tako vroče dekle. V tvojih laseh je sijaj, ki bi ga rad nežno božal. V svojem srcu čutim tvojo dušo. Všeč si mi, zato ukradel sem ti srce s pesmijo, ki te polepša.

18


Živo zlato V meni je živo zlato, toda vsak trenutek je lahko v nevarnosti. Zato te prosim, dekle, pomagaj mi, ker moje srce od žalosti utrujeno je. Prijatelj, daj prosim, pomagaj mi, ker moje srce polomljeno je, boli me močno. Zato tako je vse, ker dolgo čakal sem te. Lahko si misliš, da smešen sem, a nihče ni popoln. Če le iskreno me pogledaš, lahko spremeniš mi vse, moj svet in mene. Ti si moje živo zlato.

19


Jesen Čutim kot ogenj, ki gori, da spet se bližajo mrzli dnevi. Kar hitro čas je minil do takrat, ko jesen se je začela. Zdaj je še vse zeleno, a prav kmalu bo pisana narava. Rdeče, rumeno, zeleno listje bo padlo na tla. Veselo bo vse, če pihalo bo in zraven sijalo z neba. Vidim oblake na modrem nebu, še kar močno toplo je blizu srca. Ptice pesem pojo, ki je ne poznam, vem samo to, da je lepa kot poetova. Hladni so dnevi, noči, samo da še angel pride k meni in mi bo lepo. Zdaj lahko si vzamem čas zase, in občudujem neverjetne barve sveta. Gledam skozi okno in še dlje … in mislim na minule letne čase.

20


21


Visoko nad nizkim Čeprav gori, moje srce hladno je od ljudi, ki pokvaril jih je denar in pohlep. Pazi se, reši se tega, da ne boš previsoko letel, ker nizko lahko padeš grdo. Hodi samo hodi, pozabi na željo, da bi imel krila. Pojdi po poti sprememb, do svojega najboljšega cilja. Plavaj po čisti vodi, toliko, kolikor imaš moči, saj boriti se za nekaj je vredno. Oklepaj se želje, da ne spregledaš dobrih trenutkov v svojem življenju.

22


Nova pesem Ne morem mimo tebe, ne da bi te pozdravil. Pridi sem, ni ti treba reči ničesar, samo bliže stopi in me objemi, ker želim začutiti toplino tvojih prsi. Ne bodi žalostna zaradi njega, saj si vendarle močno dekle. Zakaj bilo bi ti hudo življenje gre naprej. Zdaj je čas, da znova pokažeš svoj lep nasmeh.

23


Poezija miline Za sožitje med nami je pomembna ljubezen. Brez nje ni življenja. V svetu teme je črnina. V svetu teme je belina. Znajdi se, zaživi po svoje. Angel, ki zavedno od nikogar ni, kljub temu vesel nad oblaki leti. Počasi, počasi sopiha vlak, vedno hitreje drvi, kakor čas, ko gremo spat. Ljudje smo kakor sonce, ki vzhaja in zahaja, kakor dež, ki kaplja in se navsezadnje umiri. Bije srce, sekunde, minute, v času sedanjega utripa, dokler premika naše telo. Klasika violine in klavirja te umiri, če si le želiš ... prisluhniti melodiji milega navdiha.

24


Ti si srčni angel Reši moje srce, dekle iz mojih sanj. Potrebujem tvoj ogenj, ker hočem te, ker boli me srce. Bojim se, da drugi ukradli bi te. Nekoč lepa si bila, strast v tebi je gorela, ko v mene zaljubljena si bila. Ti kot ptica brez kril, vredna ljubezni tvoja je duša, ki od čustev hrepeni. Ko vidim te, meni dih za trenutek zastane. Ko mimo mene greš, gledam za tabo, poslušam korake, ki jih delaš. Vedeti moraš tudi to, da jaz sem vedno tu, kadar padla boš na tla, da te rešim in celo ujamem, čeprav težko.

25


Vrt Raste cvetlica belega cveta, ki ob centru je temna, ta prelepa mačeha. Najbolj čudovite rože so na maminem vrtu. Listje s češnje odpadlo je že, komaj čakam, da spet zacveti drevo. Klade lesene stojijo in čakajo družbo, da skupaj sedla bi nanje. Buča se mi smeji in si želi, da izrežem ji nevarne oči in strašna usta. Zima se bliža; zemlja si zasluži počitek.

26


Prostor širine Jaz polovično razumem ta svet, a nekako se mi zdi, da najbolj razumem izbiro svoje glasbe, saj je moja najljubša prijateljica, ki ve, kaj hočem. Rad poslušam dobro glasbo, saj mi pomaga razumeti življenje. Kdor je dobra oseba, naj bo, kar je; in tisti, ki poskuša biti dober, naj nadgradi ta pogum. Moje je poslanstvo, da izpolnjujem svoje želje in cilje, kot vsi ostali ljudje. Življenjska minljivost ima žalostna in vesela presenečenja, ker tako ali tako so sama po sebi del naših čustev. Če ti je težko obstati na svetu tem, zdrži in pokaži še večjo moč, kot jo imaš, saj lahko premagaš samega sebe, le verjeti moraš vase.

27


Sonce poje Dež dežuje vsem, veter vetruje vsem, pesem poje vsem. Dež z naravo se igra, veter s pticami se igra, pesem s čustvi se rada igra. Kako lepo odpluti je po reki, kako lepo je hoditi ob toplem vetru. Pesem se še vedno rada z nami igra. Na koncu nevihte sonce posije, in pocukra naš blaženi nasmeh.

28


Slepa resnica Naša življenja so kot nekakšne stopnice, imajo vzpone in padce. Ta čarobna pot je vedno na koncu rdeče niti, kjer sreča in nesreča nikoli ne počivata. Lahko si na ne vem kako trdnih tleh, a naenkrat lahko padeš na tla in vse se podre. Zaradi tega je potrebno, da si skromen človek, in morda daleč boš prišel. Treba je paziti, ker nikoli ne moreš biti prepričan, kaj čaka te jutri.

29


Dijana ima rada vse nas Ti si ena izmed tistih črnolasih deklet, ki ljubi Bosno prav tako kot Slovenijo, a najbolj rada imaš babico svojo. Veliko veš o glasbi. Obširna si kot oder, ki v srcu nosi angelsko energijo. Tudi vemo, da rogove imaš, vendar to ne pomeni zla. Nikoli ne boš imela problemov s prijatelji, ker vsakomur, ki pade za trenutek na tla, daš roko, da vstane in v zrak poleti nad bele oblake. Vesel sem zelo, da pišem pesem o tebi. Zakaj bi ob poti trgala cvet, za svojega fanta, saj on ve, da si njegova roža dneva in noči.

30


Ti dober si človek nasploh, a še dolgo boš nebesa čakala, ker ti je dal Bog priložnost za dolgo življenje v tem svetu, ker rada imaš tu vse nas. Boriti se znaš s svojo voljo prijazno in pot te vodi vedno samo naprej … To pesem boš prebrala, lažje boš zaspala. Zaprla boš oči in videla temo. V svojem snu boš sanjala to in ko zbudila se boš, boš svojo ljubezen na lica poljubila. Zdaj te zapuščam, zdaj grem … adijo, mislim kot prijatelj, nikoli te ne bom pustil na cedilu.

31


Dalmatinska pesem odmeva nad obzorjem Dalmatina, Dalmatina, ti si dama fina. Dalmatina, Dalmatina, na pesku raste palma fina … Dalmatinska pesem se vrti, ko se kuhat ti mudi. Kamenje na plaži leži, kakor ujeta srca, ki omehčajo se težko. Na sončni dan je resnično dober ta svet …, prijeten ob obali. Dalmatina, Dalmatina, ti si dama fina. Dalmatina, Dalmatina, na morju barka siva izgubila svoj beli je lesk. Kako bila bi noč lepa, da na tla bi se ulegel in zvezde gledal v nebo. Nato zaspal, zjutraj ob morski zvezdi se zbudil, kar tako, s smešnim nasmehom se smehljal.

32


33


Lastni pritisk Bodi to, kar si, popolno ne drži, ker kakršen si, takšen boš. Če jaz se razjezim in rečem pusti me pri miru, ste lahko na mene jezni, a žal takšen sem. Če nikomur ne poveš, kako zapletene misli imaš, ti neenakomerno bije srce. Zato si žalosten vsakič, ko napako in izpad narediš, ker človek pač ne ve, kaj dogaja se s tabo.

34


Ob klopi Ob klopi sedim in razmišljam dan za dnem … Gledam svet v celotnem izrazu in poslušam različne glasove … Sem v senci; iščem taprave dobre besede, za tiste, ki jih ni ter zame za jutrišnji dan …

35


Domišljija mojega sveta Če želiš iskreni intervju, poišči nebeško bitje. Vendar pojdi brez kamere, ker tisti nekdo te vidi povsod, saj življenje je kratko potovanje. Naredi nekaj dobrega, zdaj prišel je čas, da premakneš goro med višave oblakov. V paradižu so posneli, da premaknil si goro. Oni tam si najbolj želijo, da očistil bi vodo, da lažje živele bi ribice zlate. Zakaj še ne bi jaz želel, da bil bi travnik zelen in brez smeti. Vzemimo stvari v svoje roke, ker narava vedno bolj potrebuje pomoč. V življenju je vendarle pomembno tudi okolje.

36


Glasba in kultura srca Prilagodimo se lahko na vse razlike tega sveta, če le znamo ceniti pogoj preprostega spoštovanja. Rock, rep, klasika različne so oblike, a na nek način vse so v redu. Vredno biti je globalni poslušalec, saj glasba med sabo se povezuje in tudi vedno se bo v naših globinah nore in nežne všečnosti. Vstanimo, ploskajmo, naj v glavo vstopi umetniški adrenalin, saj glasba je glasba našega božjega duha.

37


Velika kriza Recesija je največja pizdarija, zato so krivi tajkuni, so hujši kot divji rakuni; čisto lopato v roke trebe je vzet', in po buči kresnit' jih je treba fejst. Grem zdaj 106 po avtocest', da ne poškodujem nedolžnih ljudi. Zaka gradite te objekte vlke, rajši dajte revnim košček kruha, da bo manj trplenja. Zaka smo revni in bogati, če smo v srcu lahk vsi bogati. Žal je tko, pač je tko!

38


Ravna tla Ta svet je kakor kocke, ki sestavljajo celoto našega prostora tesnobe. Bližajo črni se oblaki, ki bobnijo močno, ko vanj se beli oblak zaleti. Ne smem, a vem, da lahko življenje ti spremenim, več nasmeha bi videl. Ne smem, ker vem, da zelo težko je vedeti, kaj si misli srce. Vem, da lahko, moč še imam, močnejši sem od pesmi.

39


Espanija Tam nekje v španskem morju, prelepa morska sirena Mudia plava. Njene oči so tako očarljive, a nevarne zelo. Njeni lepi lasje so mehki tako, a še bolj, ko mokro je vse, bolj romantično je. Samo jaz slišim, kako tiho poje to bitje prečudovito. Samo škorpijon in jaz veva, kako nepredvidljiva je. Ona čuti valove, čeprav je hitrejša od njih. Nekoč je želela dobiti noge, a žal se je morala sprijazniti, da morska deklica najbolje plavati zna.

40


Moč dobrote Treskaj, treskaj nebo in pošlji nad nas strele, ki niso nevarne. Pošlji glas angela, ki poje drugim angelom, da naj pazijo na druge ljudi. Mati narava, umiri se, da ne bodo poplave, da ne bodo plazovi, a kaj, ko te spoštovati ne znamo. Tako daleč sem prišel, da ne razumem več sebe. Zato sanje in jaz … dajte, vozite počasi, Pazite, kam zapeljete. Zakaj me je moralo boleti? Svet, kako lepši si lahko! Z drevesa bi padalo veliko češnjevih cvetov … kitajsko roza in beli. Lahko bi zaspal in nato sanjal, a žal sanje niso resnične. Lahko pobegnil na drugo bi celino in nikomur ne rekel adijo. A tega ne morem, ker mi prijatelji pomenijo vse. Nekje na travniku sliko na platno slikam, tisto ogledalo, ko sebe vidim, da znam ljudem vrniti nasmeh.

41


Pogrešana poezija prijateljstva Vse črnolase lepote tega sveta, ko te vidim, te pogrešam in se spominjam prijaznega prijateljstva … Pred mano palma velika stoji, na desni strani sonce zahaja. Meni srce bije hitreje, ker ti nisi ob meni. Vem, da je tebi hudo, a meni je všeč, ker boriš se močno. Pridi bliže meni in vsaj prijateljsko me poljubi, na ličnico desno, ter me objemi, nežno k sebi me stisni. V sebi rad našel bi mir, a kadar tebe vidim pred sabo, moč prijateljstva izgubim. Jaz zdržati bom moral, dokler te ne vidim, čeprav le za nekaj trenutkov. Hej, prijateljica dobra, vidiva se v sanjah, zato ti želim očarljivo lahko noč.

42


Hoja po vodi Premikanje valov je kakor nežna roka, ki te poboža. V morju čutim toplino, tako je toplo, da prsi bolijo, ker to nisi ti. Voda na dlan se prijema, kakor nekdo, ki poskuša ljubezen ti dati. A žal ne more, ker združeno srce že ima. Od morja do oceanov hlapijo veliki mehurčki, ki kažejo, koliko živahnega življenja je v njem. Hladni dež je kakor solze krvave iz dna dobre duše. Nekdo tone v reko, kisika zmanjkuje. Poslušajte navdih svojega srca in znali boste bolje živeti.

43


Globoka lepota Moja edina je skrivnost, da ljubim vse, kar dobrega na zemlji je tej. Na razpotju poti nekdo roko ti da, ker ve, da topel si človek, in upa, da te bo srečal še kdaj v življenju svojem. Ognjena luč naša je lepota, ki odpira oči temne teme. Postani stražar svojega srca in čuvaj, karkoli je v tebi, prijatelj moj. Bodi vesel in zdrav ter zapomni si to, da si kakor list z močnimi koreninami. Ko padeš v vodo, spomni se na vse lepe spomine prijateljskih vezi.

44


Pot odkritja Pesem lepši glas ima, če napisana je na listu papirja. Srce bije v ritmu melodije, kakor strela z neba, ki udari v pisana tla. Ptice vsako jutro isto pesem pojo, voda hitro teče, kakor strune na kitari. Išči in našel boš pravo pot, ki rešila sanje ti bo. Siva cesta vodi me, tja, kjer veselje na obraz dobim. Morje v nebo se preliva, valovi, vetrovi so tako prijetni v tem vročem poletju. Najrajši šel bi tja, kjer velik je travnik in vrgel se na tla med cvetlice velike. Gledal v oblake, ki spreminjajo nenavadne oblike in zvezde svetleče noči, ki gorijo kot rezervne luči. Poglej, rdeči metulj leti in odhaja v slovo.

45


Verjeti je preprosto Jaz verjamem, da lahko letim s teboj. Jaz verjamem, da lahko dotaknem se neba, kjer tvoje so roke. Vesel sem zelo, ker dobri so ljudje na svetu. Lepo je, ko prijatelji ti stojijo ob strani, in tisti, ki skušajo ostati prijatelji dobri. Združimo se vsi, zlobni in prijazni, da enkrat mir na svetu bo tem. Verjamem v to. Pojdimo tja, kjer slapovi šumijo, da slabe nam misli odplaknejo stran, daleč, daleč stran.

46


Sanje in mi Če človek domišljije si, ko zapreš oči, si že tam, v drugem svetu, kjer ni nebes ne peklá. Tam drugače je vse … Nemogoče je mogoče, ker lahko letiš kot ptica. Tam, kjer sonce vzhaja, lahko po steni hodiš. V vodi lahko plavaš, a hkrati to japonska so tla. Oblaki so kot mostovi, dolgi in kratki … Oblaki so kot mostovi, široki in ozki … Slišiš šepetanje narave, šumenje dreves? Sanje … tako malokdaj uresničijo se. Pustimo ta drugačni svet za seboj in tu pozitivno verjemimo vase. Med dobrimi sošolci se prepletajo poti, a pride čas, ko mora vsak na svojo pot življenja. Dokler ceste, hribi ter doline so prepletene, se bomo našli in živeli v naših srcih spomine skupne.

47


Ladja življenja Pluje in pluje na obzorju odprtem, na njej pirati so strašni. Valovi sem ter tja se podijo, v zraku nad sabo oživijo. Ko Jack Sparrow zakriči, vsi zbežijo in se hitijo rešiti. Ladja spet pluje in pluje na mirnih vodah, tam, kjer Kraken nevarni živi. Topovi po smodniku dišijo, krogle po zraku letijo. Ko pošast zbeži, hip hip hura! vzkliknejo vsi. Ladja črni je biser, ki hitro kot veter drvi. Hiti v daljave sveta in se spopada z nevarnostmi. Nikoli ne veš, kdaj pride sodni dan. Nekje na Karibih zakopan je zaklad, ki razkriva magijo moči in poguma. Pirati sveta zmagali so, umirila se apokalipsa je, zdaj vse v najlepšem redu je.

48


49


Začetek konca Ko greš čez mejo in rob v prepad, na koncu ugotoviš, da lahko dobro letiš. Po takšnem dejanju se lažje zavedaš, kaj so omejitve. Kako vse bolje je, če v enem dejanju pokažeš prijaznost. Kako je noro, ko nekaj globoko razmišljaš in naenkrat zapiha veter močno. Tako je lepo, ko ozreš se nazaj in vidiš nasmeh obraza. Tako resnično in pomembno se ti zdi življenje, če si bil nekoč na meji drugega sveta. Sreča je velika, ko nekdo ti lahko pomaga. Pesem je neskončna, meni ugaja. Življenje je kratko, ki živimo ga mi. Zato pišem in pišem, da tudi drugim bilo bi lepo. Ali kdaj vprašamo se, koliko stopinj za nami je šlo.

50


Ali kdaj vprašamo se, če lahko obstajajo sence, ki hodijo za nami in varujejo naše spomine globoke. Glej, poglej, kako vreme je lepo. Kar strumno v naravo korakaj, tja na svežino, in štej korake, ki za tabo so šli.

51


Ogenj Kdor se ognja dotika, gori peklensko; kdor se ognja dotika, se mu po Ĺžilah plamen pretaka. Tika, taka, ĹĄe zdaj me nobena ne Ä?aka.

52


Nemir V mojem srcu je nemir … Obe sta lepi deklici, a le ena v mojem srcu je. Le kako naj jaz to vem, če ne vem, katera me rada ima. Le kako bi ljudje vedeli, kaj ljubezen je, saj prijateljstvo od nje težko ločiti je.

53


Življenje je dragoceno Vidim morje, ki obliva vesolje. Vidim nebo – danes črno, jutri belo. Vidim travo, ki raste v nebo. Življenje je dragoceno, kakor bitje srca, ki ustvarja žalost, ko duša odide v nebo. Kako nepredvidljivo je življenje, ki riše nam ljubezni in prijateljstva. Izkoristimo violino poezije, dokler smo še tu, ker nikoli ne vemo, kaj nas čaka v vesolju …

54


Kako lep je naš svet Lep ta naš je svet, če človek razume, kako pomembna je narava. Lepo je, ko morje valovi, saj v njem čudežna bitja žive. Lepo je, ko veter pihlja, saj angel s krili ga ustvarja. Lepo je, ko na nebu sonce sije in greje človeku srce. Vesela je ta narava, a najlepša in najtoplejša je tam, kjer je naš dom.

55


Svet razmišljanja Sprašujem se, zakaj pomeniš mi toliko, čeprav samo prijatelja sva. Sprašujem se, zakaj pomeniš mi toliko, čeprav ne poljubljam te in te nikoli nisem. Sprašujem te, zakaj vseeno za mene ti je, a zdi se mi, da vidim drugače. Tema na nebu se spreminja v noč, vsak na svoj način preživi, čakajoč na jutranjo zarjo. Jutro na nebu se spreminja v dan, takrat ljudje počeli bi vse, da minil bi svetli ta čas. Kje tisti šolski so dnevi, ko bila sva prijatelja dobra … Zdaj slabe sem volje, ker moja nestrpnost uničila je veselje.

56


Amen Amen razbije človeški kamen, kamen duševne težine. Amen prinese plamen, ki ustvari voljo dobrote, da premaga, uboge sirote. Aleluja, spomine na srečo obuja. V nebesih se glasbena duša zbuja. Aleluja mi pravi, da je sočloveka ljubiti nuja.

57


Preteklost in sedanjost Kje tisti so časi, ko vse bilo je veselo? Kje tisto sonce se ljudem je smejalo? Vsi si želimo veselja, da bi nehalo deževati. Na hribu stara hiša stoji in veter vanjo bolšči. Listje skozi odprto okno leti na vse strani. Kje je tista mavrica, ki obzorje je oblila z odtenki čudovitimi? Kje tisti so mlini, kjer kruh tako je dišal? Daleč tam za vodami …? Preteklost prepleta s sedanjostjo se, spominjamo preteklih se let, a naše misli v prihodnosti iščejo cilj.

58


Letni časi Ti si pomlad – živiš in se znova rodiš. Pomladi najlepša si ti, ko ti frizura zafrfota. Ti si poletje – sladka kot sladkor, a se ne stopiš. Poleti dobre sem volje, ker se v sladkor ne spremeniš. Če bi se, živeti ne mogel bi. Ti si jesen – greš mimo mene kakor pisan list, ki pade z drevesa in nevidna krila dobi. Jesen, takrat najrajši v dežju bi te objel in na lica te poljubil. Ti si zima – a ti si topla, ona pa je ledena in mrzla. Pridi k meni in mi zagrej roke, da mi srce še bolj zagori. Zima, takrat najrajši bil bi s teboj, da lahko ob mrzlih dneh bi se grela.

59


Občutki ljubezni Jaz hočem, da si moja, a nočem, da si čisto moja. Samo s teboj bi bil rad, a ne morem biti … Jaz rad poljubil bi te, a ne smem, ker ljubiš drugega. Ljubim te, boli me srce, a vdam se usodi, da ti si ukradeno dekle. Pesem je življenje. Pesem je poezija, je glasba, ki ustvarja melodijo, skrito v globinah srca. V dobrih srcih se skriva poezija dobrote – a tudi v slabih srcih se skriva angel, ki bori se proti demonom hudobije.

60


Vesolje in nebo Ponoči polno luči na nebu gori. Malo više zvezde objema. Morja in reke so kot nebo, ki skriva odsev modrine in beline. Rože in trave veselo gledajo v nebo, ko pada dež in sije sonce. Iz vesolja na zemljo utrinki padajo in srečo nam prinašajo.

61


Usoda moje napake Če imela bi krila, jaz bela, ti črna, odletela bi tja, kjer združita se temna in svetla sila. Kako dobro in lepo bi bilo, če bilo bi drugače, a ne bo. V sebi čutim veselje, ki bori proti žalosti se. A vse skupaj močnejše od jeze je. Ti začarala si mi srce s svojimi globokimi očmi. Zaradi tebe želim popraviti napako, ker tako prijetno si dekle. Ko vidim te, smeha nalezem se, ko ti pošališ se. S teboj pobotal bi se, ker nikoli ne veš, kaj v prihodnosti čaka te. Zapomni si to, če kaj spremenilo se bo … jaz vedno na voljo ti bom. Zato dajva si roko, da ponovno prijateljstvo bo v srcu zapisano.

62


Poglej v nebo življenja Smeh je kakor duša v zrcalu, vidi dimenzijo neskončnega življenja in nam do cilja riše srečo in nesrečo. Ah, violina, ti si les, ki dišiš, glasbo tako lepo narediš. Ah, pianino, ti si kot voz, ki drviš. Tam nekje na poti dežuje, strela nevarno udarja. Nebo, zakaj oblačno si, kaj naredili smo ti, saj mi ne zavedamo se, kaj narobe storili smo ti. Edino Bog ve, kaj narobe je. Prijatelj, ne sekiraj se, saj na istem si kot jaz v upanju na nemogoče. Kako spektakularno je, ko zelenica rosi, na njej nepredvidljiva žoga se vrti in v daljavo hiti. Velik si, koliko imaš veliko srce. Zato zmage se veseli, poraz prenesi in ga pozabi.

63


Resnica boli Zakaj včasih ljudje napake počnemo, a čeprav ni prav, vsaj človeško je motiti se. Za sebe veš, da dobra si oseba. Ostali vedo, kar vidijo, a na trenutke se jim zdi, da ni tako. Kadar v težki situaciji smo in izgubimo, s svojo močjo živimo naprej, a vdati se ne smemo, ker vedno obstaja upanje, da rešimo, kar izgubili smo. Živeti je lepo … lahko sem vesel.

64


Moje misli Vse tako nerazumljivo je, ko se zaveš, kako pomembno prijateljstvo je. Čudno zelo, ko pomisliš, zakaj imel takšne si namene, nasprotne mislim razumljivim. Kadar to doživiš, tako težko živiš, a vseeno preživiš. Jaz boril se bom, da popravim, kar izgubljeno je. Če to dosegel bom, meni se nekaj odvalilo bo od toplega srca, kjer skrivata se dobrota in veselje.

65


Poje nam narava Tam, kjer breza stoji, ptice pojo. Nekje blizu nje jo smreka objema. Tam sredi parka klopca stoji, na njej veverice so živahne in se zabavajo. Tudi rože so čudovite in nam prinašajo veselje. Če bomo skrbeli za njih, nam bodo zelo hvaležne. Vroče, oh, kako je vroče, zato mirni veter naj pride, da nam bo lepo, senca nas hladila bo – pod velikim drevesom.

66


67


Bla bla balada Jov, jov made fack shit. Kdo ogenj šlata tika tika taka, človk na motorju neki čaka. Hej stari, to luksuz je, če blondinka na motorju čaka te. Tika taka, guči muči, sam to je v tvoji buči. Ne zanimajo te trači, Armani, Versači. Mene zanima kapa frajerska k nazaj je obrnjena, zakon so Nike obutve, oblačila. Verižica enmetrska, težka k pes, zlata k kešpičke k majo zlate rokavičke. Frajerji smo k rep musko delamo, uživamo, lepe bejbe gledamo, k na havbo sedejo. Ta mafija žametna, samga keša vredna je. Tako to življenje je ow je this is the end.

68


Samota v globini V svojem srcu občutim samotni otok. Tam nekje na kopnem dežuje vsak dan. A še bolj dolgočasno je, ko gledam morje v daljavi. Vsaj nekaj v dobro voljo spravi me ob morju – delfini in neskončne vode, tam plavajoče, neba se dotikajoče. Ti zlomila so mi srce, prijateljstvo izginilo je … Kriv sem sam. Zaradi tvoje čarovnije pogleda, sem se zatreskal. Zdaj moje zdravilo je vino, po pameti in po žilah se je prelilo.

69


Nekaj mi pomeniš Ti si lepša kot svet; to sam sem ugotovil. Val v val se preliva, na tebe me spominja, ker podobna si moji duši. O dekle, dekle, tvoje roke so dehteče rože. Bolj ko te gledam, lepša si … A kot stih molčiš … Oh, kako je mrzlo. Če ti je hudo, blizu mene stopi, ker zate bi rad gorel kot heroj. Ti si močnejša kot svet. Rdeče sonce nad tabo ugaša in v meni ustvarja nemir. Zrak je vroč, ko vidim te. Nebo je oblačno, ko na tebe mislim. Zemlja tiha, moja najboljša je melodija, in morje mračno, ko poslušam tvojo glasbo.

70


Nekam daleč stran Če angel bi bil, bi lahko odletel nekam daleč stran, kjer ni skrbi in ni ovir. Kako življenje láhko bi bilo, ko zjutraj po nebu bi letel in vse oblake preletel. A življenje je težko, ker nimam kril. Zato močnejši postaneš, kadar si prizadet. Vidi se, kot da vseeno ti je, a v srce se ne vidi. Če hočeš normalno živeti, bori se, ker vse je mogoče. Težko rešiti težave je, ko nihče ne posluša te, muči te in mučiš se. Ko v sebi čutiš črnino praznine, vedno obstaja rešitev, da na koncu tunela najdeš svetlobo.

71


Mojster Jaz sem mojster, kateremu nikoli ne ugasne ogenj navdiha, da bi pisal pesmi za dekleta. Za mene ljubezen največji je dar, če človek zna ljubiti naravo in vse ostale lepote širnega sveta. Kje si, Luna, kje si, Sonce, zakaj se ne ljubita – to je večno vprašanje vesolja. Rosa orosila je travnik, zdaj dviga se megla v nebo hitro oblake napolni. Naj pada zdaj dež, pada nežni dež, naj oplazi naše hrepeneče telo. Čopič slika na platno umetnino mešanih barv pesniki se dotaknemo človeških src … tistih, ki potrebujejo besede življenja.

72


Gledam levo, gledam desno, na vozičku sedim, zdaj še bolj pazim, da ne zbijem mimoidočih ljudi. Na desni strani nič, na levi prav tako, a na sredini domišljija, tam sem jaz … Ležim na postelji, gledam v strop, zaprem oči, vidim temo, zaprem oči, vidim nebo.

73VSEBINA PESMI IN JAZ ............................................................................. 5 O MIŠELU .................................................................................. 7 Moj svet .................................................................................... 8 Srce........................................................................................... 9 Ljubezen ................................................................................. 10 Prijatelj ................................................................................... 11 Čustvo neskončnosti ................................................................ 12 Rdeče prekletstvo.................................................................... 13 Dekle ...................................................................................... 14 Deset let hrepenenja ............................................................... 15 Pozabljeno tveganje ................................................................ 16 Prijateljstvo ............................................................................. 17 Tvoja tema .............................................................................. 18 Živo zlato................................................................................. 19 Jesen....................................................................................... 20 Visoko nad nizkim.................................................................... 22 Nova pesem ............................................................................ 23 Poezija miline .......................................................................... 24 Ti si srčni angel ........................................................................ 25 Vrt .......................................................................................... 26 Prostor širine........................................................................... 27 Sonce poje .............................................................................. 28 Slepa resnica ........................................................................... 29 Dijana ima rada vse nas ........................................................... 30 Dalmatinska pesem odmeva nad obzorjem .............................. 32

75


Lastni pritisk.............................................................................34 Ob klopi ...................................................................................35 Domišljija mojega sveta ............................................................36 Glasba in kultura srca ...............................................................37 Velika kriza...............................................................................38 Ravna tla ..................................................................................39 Espanija ...................................................................................40 Moč dobrote ............................................................................41 Pogrešana poezija prijateljstva..................................................42 Hoja po vodi .............................................................................43 Globoka lepota .........................................................................44 Pot odkritja ..............................................................................45 Verjeti je preprosto ..................................................................46 Sanje in mi ...............................................................................47 Ladja življenja...........................................................................48 Začetek konca ..........................................................................50 Ogenj .......................................................................................52 Nemir.......................................................................................53 Življenje je dragoceno...............................................................54 Kako lep je naš svet ..................................................................55 Svet razmišljanja ......................................................................56 Amen .......................................................................................57 Preteklost in sedanjost .............................................................58 Letni časi ..................................................................................59 Občutki ljubezni .......................................................................60 Vesolje in nebo.........................................................................61 Usoda moje napake ..................................................................62

76


Poglej v nebo življenja ............................................................. 63 Resnica boli ............................................................................. 64 Moje misli ............................................................................... 65 Poje nam narava...................................................................... 66 Bla bla balada .......................................................................... 68 Samota v globini ...................................................................... 69 Nekaj mi pomeniš .................................................................... 70 Nekam daleč stran................................................................... 71 Mojster ................................................................................... 72

77


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.