Page 1


BISERI SVAKE BIBLIOTEKE ! NOVO

1

RAKIJA

Za bolju sliku u društvu ali i u svetu predstavljamo vam knjigu o omiljenom i tradicionalnom piću u Srba – istorijsko, kulturno, umetničko, duhovno i gastronomsko blago i nasleđe svih nas koji volimo Srbiju. Rakija je oduvek u našem narodu važila za lek, a mi kao narod smo se dičili svojom veštinom da „pečemo” savršenu domaću šljivovicu, ali i lozovaču, jabukovaču, dudovaču, dunjevaču, kruškovaču i rakiju od svakog drugog voća ili meda, a nekada i od kukuruznog brašna, tikve, žita, krompira ili hleba. Dakle, što u usta to u rakiju!

21 × 28 cm / 384 str. / tvrd povez, ćirilica

U knjizi RAKIJA saznaćete sve o istoriji, proizvodnji i tehnologiji, vrstama rakije, destilerijama i festivalima kao i kako da konzumirate i prepoznate dobru rakiju. Autori ove knjige upustili su se u višegodišnje istraživanje istorije, navika i običaja, tradicije i kulture proizvodnje rakije i uživanja u njoj. Ljubiteljima „ića i pića” biće zanimljivo i kako se koja rakija pije, koja ide uz predjelo a koja uz kolače, rashlađena ili ne, u koja jela ih je zgodno udenuti, a nekima je to i glavni „lek” za raznorazne bolesti.

• izvor znanja o istoriji i kulturi rakije kao važnom delu identiteta našeg naroda, običaja, navika, kvaliteta i tradicije. Bez dubokih predrasuda i autostereotipa o rakiji. • zanimljiv i pristupačan stil pisanja o omiljenom piću u Srba. Od izbora i sakupljanja voća i njegove fermentacije, preko destilacije i skladištenja, pa sve do flaširanja i uživanja u istom. • rakijski festivali • preko 400 fotografija specijalno snimljenih za ovu knjigu ali i sa starim fotografijama iz muzeja i privatnih zbirki. Tu su i crteži i tabele, antrfilei sa zanimljivostima kao i citati iz književnih dela u kojima se pominje rakija.

cmyk

SPREMITE ZIMNICU BOLJE OD NJEGOVE MAME! Uz knjigu „Domaća zimnica” kuva se s uživanjem jer je ova knjiga mnogo više od zbirke recepata. Ona nas vraća u detinjstvo i budi 17 × 22 cm / 656 str. / tvrd povez najlepša sećanja na prijatnu toplinu bakine kuhinje. I dok nam oživljavaju slike njenih spretnih ruku zaronjenih u testo i zaposlenih oko toplog šporeta, kuvanje nam postaje slađe a porodica stalno okupljena na jednom čarobnom mestu – u našoj kuhinji.

SAVRŠEN POKLON PO KOME ĆE VAS SIGURNO PAMTITI!

3

I ova vredna kwiga kao draguq va{e porodi~ne biblioteke bi}e pravi doprinos o~uvawu ba{tine za naredne generacije. Kqu~ ove bogate riznice izliven je od prelepe pri~e iz pera Tamare Ogwevi}, vrsne istori~arke umetnosti i kwi`evnice, i uvek o~aravaju}ih fotografija Dragana Bosni}a, ~uvenog putopisca i vernog ~uvara ~udesne Srbije. „“ Mladinska kwiga” Beograd” ulo`ila je sve ume}e da B “ lagO SrBIje” u va{im rukama zasija punim i neprolaznim sjajem. www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-340-5

BlagO SrBIje

U ovoj kapitalnoj fotomonografiji obrađeno je sto najupečatljivijih lokaliteta, koje je na svom više od decenije dugom hodočašću istražio čuveni putopisac Dragan Bosnić. To su 25 × 32 cm / 528 str. / tvrd povez mesta koja su nam geografski i duhovno bliska i dostupna, a u rangu su belosvetskih lepota, često i fascinantnija. • knjiga je dostupna i na engleskom jeziku pod nazivom AMAZING SERBIA

BLAGO SRBIJE

BlagO

ako ste se ikada zapitali gde je skriveno ~uveno blago iz legende o }upu na kraju duge, ova kwiga daje odgovor: ba{ ovde, u na{oj Srbiji, jednoj i jedinoj.

Bilo da je dovezeno carigradskim drumom, priteklo rimskim akvaduktima ili je, jednostavno, stvoreno ovde, na raskrsnici vremena i naroda, to blago je ~vrsto usa|eno u na{u kulturno-istorijsku tradiciju. Iako je vekovima tu, nadohvat ruke i oka, na{eg blaga se obi~no setimo tek kada ga neko iz belog sveta spomene kao neprocewiv i jedinstven deo svetskog kulturnog nasle|a. Tada smo neizmerno ponosni, jer ono je na{e pravo lice, na{ neokaqani rodoslov i svedo~anstvo.

DOMAĆA 2 ZIMNICA

• preko 500 recepata; • tradicionalni, zaboravljeni i moderni recepti; • mnogobrojni domaćinski saveti i kulinarski trikovi; • provereno znanje sa vekovnom praksom. Svi recepti su provereni i oprobani tako da vam je uspeh zagarantovan; • knjiga je ukrašena starim grafikama u crnoj boji i boji starog zlata, toniranim papirom i tekstom sa zlatnim detaljima, čime je stvoren utisak starinske autentičnosti; • neverovatno uživanje pri čitanju, i još veće pri korišćenju knjige za pripremu najukusnijih zimnica i jela od zimnica.

Saznajte sve o RAKIJI na jednom mestu!

ČUDESNA SRBIJA

NOVO!

SrBIje

4

Prvi put na jednom mestu – malo poznate činjenice o našoj kulturnoj istoriji! Sva značajna mesta na kulturnoj mapi Srbije, sa puno zanimljivih i do sada malo poznatih detalja, uz živopisne 25 × 32 cm / 528 str. / tvrd povez fotografije Dragana Bosnića. Priča o kulturnoj istoriji ispričana je na sasvim nov način, živo i slikovito, pitkim jezikom, tako da možete da osetite kako se zaista živelo u raznim epohama i civilizacijama. KUlTUrNO-ISTOrIjSKa Ba[TINa

6

VLADARI SRBIJE

Ova jedinstvena, uzbudljiva i sveobuhvatna ilustrovana knjiga pomoći će vam da bolje razumete istoriju našeg naroda, od početka naših država do ukidanja monarhije. Vrsni istoričari Đorđe Bubalo i Petar Krestić pokušali su da je ispričaju kroz ličnosti i dela naših vladara, verodostojno, jasno, zanimljivo i jednostavno. Glavnu pripovedačku potku šarali su kaligraf i slikar Bole Miloradović, koji je osmislio i naslikao sjajne simbolične inicijale kojima počinje priča o svakom vladaru; zatim Aleksandar Palavestra, koji je na osnovu istorijske građe iscrtao grbove vladarskih dinastija i kustosi mnogih muzeja i institucija koji su nam ustupili bogatu slikovnu građu za ovu knjigu. • 27 vladarskih ličnosti, od prvog pomena jednog srpskog kneza u IX veku, Višeslava iz dinastije Vlastimirovića, do zvanično poslednjeg kralja Petra II Karađorđevića i ukidanja monarhije 1945. godine • gotovo 60 ručno slikanih inicijala i zastavica, inspirisanih likom i delom svakog pojedinačnog vladara • blizu 280 fotografija u boji (portreti vladara, lični predmeti, pečati, vladarske insignije, oružje, zastave, novac, arhivska građa – srednjovekovne povelje s potpisima vladara, pisma, proglasi, ustavi, fotografije, crteži, karte) • porodična stabla i grbovi vladarskih dinastija iscrtani prema istorijskim izvorima 21 × 28 cm / 384 str. / tvrd povez

2

GRADOVI SRBIJE

5

U Srbiji ima gradova velikih i malih, mladih i starih, ravničarskih i brdskih, zelenih i sivih, onih u kojima je život kao bujica i onih u kojima teče kao mirna reka. • 1.200 fotografija 25 × 32 cm / 480 str. / tvrd povez • 50 gradova • simbolika grba • zanimljivosti • istorija • dan grada • čuveni stanovnici • stare fotografije • razne prvine i još mnogo toga!

7 VLADARI SRBIJE Luksuzno izdanje velikog formata

• novčići, grbovi i zastavice prevučeni zlatnom, srebrnom i bronzanom folijom 30 × 39 cm / 384 str. / tvrd povez • lep i trajan povez od Drveni stalak: 48 × 30 × 10 cm najfinije eko-kože sa zlatnim ornamentima i okovima za uglove • numerisani primerci knjige • numerisan vlasnički list • POKLON: drveni stalak


KAPITALNA IZDANJA VELIKA IL. 8 ENCIKLOPEDIJA ZEMLJA

VELIKA IL. 9 ENCIKLOPEDIJA OKEAN

VELIKA IL. 10 ENCIKLOPEDIJA VASIONA

Raskošan vizuelni vodič kroz proces uobličavanja naše planete tokom poslednjih 4,6 milijardi godina. Kopno, more, atmosfera, veličanstvene činjenice i opisi dati 25 × 30 cm / 520 str. / tvrd povez od strane najvećih svetskih autoriteta iz ove oblasti. Upoznajte naš pravi dom. Pođite na uzbudljivo putovanje kroz podmorske kanjone do bujnih kišnih šuma, kročite na polarne kape i još dalje…

Sve što ste oduvek želeli da znate o morima i okeanima, naći ćete u ovoj sveobuhvatnoj velikoj ilustrovanoj enciklopediji. Najzanimljivije, najiscrpnije i 25 × 30 cm / 512 str. / tvrd povez najtačnije informacije sakupljene na jednom mestu. Zaronite u okeanske dubine i otkrijte još uvek zagonetni deo naše planete na više od 2.000 zadivljujućih fotografija, ilustracija i grafičkih prikaza.

Za ovo neverovatno putovanje nije vam potrebno puno novca i astronautsko odelo. Zavirite u beskraj bez džinovskih teleskopa. Iz srca Sunčevog sistema do krajnjih granica 25 × 30 cm / 512 str. / tvrd povez poznatog kosmosa uz jednostavna ali detaljna objašnjenja. Za potpuni „svemirski” doživljaj potreban vam je najbolji vodič kroz veličanstvenu lepotu svemira.

VELIKA IL. 11 ENCIKLOPEDIJA ŽIVOTINJE ČOVEK

VELIKA IL. 12 ENCIKLOPEDIJA ŽIVOTINJE

VELIKA IL. 13 ENCIKLOPEDIJA MUZIKA

 Sveobuhvatan prikaz životinjskog carstva  Najopsežnije delo o divljim životinjama  Više od 2.000 vrsta, od najsitnijih insekata do najkrupnijih sisara

 Vrhunske fotografije  Opisi anatomije životinja

 Zadivljujući prikazi staništa, životnih ciklusa i zaštićenih životinjskih vrsta

w w w.mladinska.rs ISBN 978-86-84213-54-1

14 VELIKI PORODIČNI MEDICINSKI PRIRUČNIK

Najobuhvatnija enciklopedija zdravlja! Veliki porodični medicinski savetnik pružiće vam neophodna saznanja o tome kako da sačuvate zdravlje 26 × 31 cm / 648 str. / tvrd povez svoje porodice, ali će vam i razumljivim jezikom i detaljnim objašnjenjem približiti mehanizme nastanka i lečenja raznih bolesti i poremećaja našeg organizma. Pouzdan zdravstveni savetnik za svaki dom!

ŽIVOTINJE

velika ilustrovana enciklopedija

Napeta priča o vrsti koja je osvojila svet. Krenite na uzbudljivo putovanje i otkrijte sva područja ljudskog postojanja. Mnoštvo zanimljivosti i obilje ilustracija i fotografija, pomoću kojih ćete 25 × 30 cm / 512 str. / tvrd povez lako razumeti ko smo ustvari. Osam velikih poglavlja: poreklo, telo, um, životni ciklus, društvo, kultura, narodi i budućnost; pojmovnik i indeks za lako snalaženje.

Čudesno carstvo životinja oživeće pred vašim očima u ovoj knjizi koju ćete godinama čitati s istim žarom. Ova dragocena velika ilustrovana enciklopedija enciklopedija je oda raznolikosti i raskoši 25 × 30 cm / 624 str. / tvrd povez životinjskog sveta u vreme kada mnoge vrste nestaju sa lica planete Zemlje. Otvorite i otkrijte preko 2.000 životinjskih vrsta na jednom mestu!

ŽIVOTINJE

15 VELIKA ILUSTROVANA ENCIKLOPEDIJA BAŠTA

Naučite kako to rade profesionalci. Uputstva vodećih svetskih stručnjaka pomoću kojih ćete napraviti vrt iz snova, urediti svoje dvorište, uzgojiti retke biljne 23 × 29 cm / 752 str. / tvrd povez vrste sa više od 400 korak po korak objašnjenja i ideja. Jedan od najboljih svetskih priručnika, koji je sam po sebi slavlje prirode i lepote.

IZGUBLJENI 17

18 OPŠTE ZNANJE NA DLANU

GRADOVI

Ova knjiga predstavlja počast velikim gradovima prošlosti, urbanističkim remek-delima, riznicama umetničkih i istorijskih blaga . Vodi vas do Knososa i Atine, carskog Rima, moćne Tebe, blistave Palmire, 25 × 35 cm / 312 str. / tvrd povez čarobnog Angkora, Maču Pikčua i mnogih drugih gradova drevnih civilizacija. Izbor od 29 monumentalnih gradova iz svih krajeva sveta. Za sve zaljubljenike u arhitekturu, istoriju, umetnost, arheologiju!

Bilo da imate 17 ili 77 godina ovo sjajno izdanje biće prava riznica saznanja i zabave za vas! Krenite u istraživačku ekspediciju i uverite se da je ovo neophodan priručnik 21 × 28 cm / 400 str. / tvrd povez za sve članove vaše porodice, ali i mnogo više od toga! • Geografija • Biologija • Hemija • Fizika • Matematika • Istorija • Jezik i književnost • Umetnost i kultura • Politika i ekonomija • Religija i filozofija

3

Bilo da ste mladi ili stari, poklonik opere, pobornik roka ili fan popa, muzika će vam pogoditi pravu žicu! Od prvih instrumenata od kosti i školjki, preko orgulja, električne gitare i sintesajzera, do 25 × 30 cm / 416 str. / tvrd povez vokaloida i mp3 plejera, najzanimljiviji prikaz MUZIKE do sad – svi muzički pravci, instrumenti, stvaraoci i izvođači muzike, antologijska dela, muzika iz celog sveta – sve na jednom mestu!

16 SOVA – VELIKI PORODIČNI LEKSIKON

Nezaobilazno štivo, jedinstveno po značaju i vrednosti. Odrednice u Velikom porodičnom leksikonu SOVA napisane su jednostavnim stilom i vrlo su jasne i kratke, 21 × 30 cm / 1216 str. / tvrd povez a korisne su svima koji traže preciznu i proverenu informaciju. • 60.000 odrednica • 57 oblasti • korisne tabele i grafikoni • više od 3.700 fotografija • više od 200 karata

19 OXFORD – ILUSTROVANI ENGLESKI REČNIK

Praktičan jezički priručnik nezamenljiv u školi ili na poslu. Na više od 1.000 stranica naćićete 187.000 pojmova i jasnih definicija i odrednica, 4.500 20 × 26 cm / 1008 str. / tvrd povez pažljivo odabranih ilustracija, 5.700 novih reči i savremenih izraza, 400 saveta o gramatici, tačnom izgovoru i pisanju savremenog engleskog jezika.


REŠENJA ZDRAVSTVENIH PROBLEMA UBRZAJTE 21 METABOLIZAM

IZBORITE SE 20

SA ARTRITISOM

Program koji će vam pomoći da efikasno ublažite bolove i povećate pokretljivost. Otkrijte: • kako da savladate bol uz pomoć jednostavnih i praktičnih saveta • sve informacije o najnovijim lekovima 18 × 26 cm / 272 str. / tvrd povez na ovom polju • više o vežbama i treningu za jačanje • koje namirnice će vam poboljšati stanje zglobova • kako da pobedite tegobe koje prete da postanu deo vašeg svakodnevnog života.

Ova knjiga će vam pomoći da ubrzate metabolizam i osetno poboljšate zdravlje. Otkrijte: • šta je ključno za zdrav metabolizam i koji organi učestvuju u njegovom funkcionisanju 18 × 26 cm / 256 str. / tvrd povez • kako jednostavnim merama možete da unapredite svakodnevni život • sve o najčešćim poremećajima metabolizma, njihovim uzrocima, simptomima, lečenju i načinima da sami sebi pomognete.

16 × 22 cm / 144 str. / mek povez

30 VAŠE ZDRAVLJE: ŠTA POMAŽE, A ŠTA NE

Šta zaista pomaže kad je zdravlje u pitanju? Da li je to ono što pojedete, uzmete ili uradite – ova knjiga to istražuje. Više nećete trošiti vreme i novac na proizvode, 20 × 26 cm / 416 str. / tvrd povez tretmane i pristupe od kojih nema mnogo koristi. Osetićete prave rezultate primenom strategija koje zaista pomažu. U ovoj knjizi saznajte suštinu proizvoda i terapija.

25

16 × 22 cm / 208 str. / mek povez

26

16 × 22 cm / 160 str. / mek povez

MINERALI/ IMUNOLOŠKI SISTEM I OTPORNOST/VITAMINSKA REVOLUCIJA

Praktični priručnici o zdravlju i ishrani za celu porodicu. Znate li kakvo je trenutno stanje vašeg imunološkog sistema? Otkrijte kako da u organizam svakog dana unesete sve potrebne biosupstance, kao i šta vaši mališani moraju da jedu da bi bili zdravi i otporni na bolesti.

27 KAKO DA POBEDITE BOL

Utemeljeno na brojnim studijama i konsultacijama s medicinskim specijalistima i stručnjacima u oblasti kontrole bola, ovo štivo pružiće vam uvid u najnovije i najuspešnije 20 × 26 cm / 352 str. / tvrd povez metode u tretmanu i ublažavanju bolova. Otkrijte kako da ponovo uživate u životu bez tegoba i smanjite zavisnost od lekova i analgetika!

Izbacite stres iz života i sačuvajte dobro zdravlje za vreme koje dolazi! Otkrijte: • kojem tipu ličnosti pripadate • kako da se dobro naspavate kad vas stres drži u budnom stanju • zbog čega vam telesne 18 × 26 cm / 256 str. / tvrd povez vežbe mogu pomoći da se osećate zadovoljno i opušteno • šta da jedete i pijete da biste ostali pozitivni i smireni • kome se obratiti za pomoć kad iskrsnu problemi koje ne možete sami da rešite.

24

IZOŠTRITE 23 SVOJA ČULA

Kako da zaštitite svoja čula i sačuvate ih da dobro rade. Otkrijte: • zašto su raznobojno voće i povrće dobri za vaše oči i uši jednako kao i za vaše srce • kako da prepoznate da li imate izuzetno 18 × 26 cm / 256 str. / tvrd povez osetljivo čulo ukusa i zašto udovoljavanje čulima ukusa i mirisa može, u stvari, da ih poboljša • zašto računari i veštačko osvetljenje mogu biti „neprijatelji za oči” i kako mlade uši stare od prejake buke.

IZBORITE 22 SE SA STRESOM

RAK

28

– KAKO GA SPREČITI I LEČITI

Saznajte sve o prevenciji, ranom otkrivanju i lečenju. • Prevencija – pravilna ishrana, redovno vežbanje i aktivnost, bez pušenja i alkohola • Nastanak, dijagnostika i terapija 20 × 26 cm / 480 str. / tvrd povez – kako se rak razvija, metode ranog otkrivanja, lečenje • Najčešći tipovi raka – simptomi, učestalost • Popis ustanova, udruženja i programa za borbu protiv raka u Srbiji.

31 TAJNE ALTERNATIVNE MEDICINE

• 150 terapija od ajurvedske do kineske tradicionalne medicine – na čemu se zasnivaju, kako deluju, koje su indikacije i kontraindikacije, kako naći terapeuta, šta o tome kaže nauka 20 × 26 cm / 480 str. / tvrd povez • Rešenja za 100 najčešćih oboljenja i kako da predupredite bolesti • Rečnik lekovitog bilja • Rečnik dodataka ishrani. Pouzdano, savremeno, naučno zasnovano, autoritativno!

4

1001 NAČIN 29 ZA UBRZAN OPORAVAK

Šta možete da učinite za sebe pored onoga što vam je lekar propisao? Povrede, hirurške intervencije, oduzetost dela tela ili gubitak neke telesne funkcije mogu da pogode svakog od 20 × 26 cm / 352 str. / tvrd povez nas. Ova knjiga je tu da savetima pomogne svima onima kojima je potrebna nega. Praktične smernice prikupljene u ovoj knjizi pomoći će vama i vašim najmilijima da se brzo oporavite.

ŽIVOT BEZ 32 BOLESTI

Zaustavite bolest pre nego što bolest zaustavi vas! U knjizi ćete naći iscrpne planove prevencije više od 90 zdravstvenih poremećaja, koji će vam pomoći da zaobiđete sve nemile 20 × 26 cm / 416 str. / tvrd povez tegobe i stanja, od gorušice do visokog krvnog pritiska, od prehlade do raka. Moć da predupredite bolest u vašim je rukama. Iskoristite je odmah!


BRINITE O SVOM ZDRAVLJU 33 VODIČ KROZ VITAMINE, MINERALE I SUPLEMENTE

Razumljiv i informativan vodič s jasnim savetima vodećih stručnjaka o tome koja pomoćna lekovita sredstva uzimati i u kojim 19 × 26 cm / 416 str. / tvrd povez dozama. Ovaj sjajan priručnik pomoći će vam da izađete na kraj s više od 90 bolesti. Sve bolesti i tegobe, kao i sredstva koja pomažu u njihovom lečenju, lako možete pronaći pomoću abecednog registra na kraju knjige!

36 KUĆNI PRIRUČNIK ZA PRUŽANJE PRVE POMOĆI

Priručnik za više od 70 situacija u kojima je potrebno brzo i pribrano reagovati! • Abecedni obeleživaci • 1.400 korisnih fotografija • Uputstva za pružanje 18 × 30 cm / 304 str. / tvrd povez prve pomoći kod zloupotrebe alkohola i drugih opijata U priručniku ćete naći i adrese i brojeve telefona, bolnica i klinika koje imaju službu hitne pomoći. Budite spremni za nepredviđene situacije!

39 ZDRAVA LEĐA SREĆNIJI ŽIVOT

Sprečiti, prepoznati i lečiti bol u leđima – bolest koja pogađa oko dve trećine odraslih, ali sve češće i decu – pomoću revolucionarnog programa istezanja i jačanja koje 22 × 28 cm / 288 str. / tvrd povez preporučuju otac i sin Džim i Fil Vorton, vrsni fizioterapeuti i treneri svetske klase. Oni veriju da se većina problema s leđima može u potpunosti preduprediti.

TRENUTAK 34 ZA ZDRAVLJE

Za samo 15 minuta dnevno lako ćete poboljšati svoj imuni sistem, postići unutrašnju ravnotežu i time znatno unaprediti svoje zdravlje. U ovoj knjizi predstavljamo 20 × 26 cm / 360 str. / tvrd povez program za poboljšanje fizičke i psihičke kondicije. Tri ključna stuba tog programa – kretanje, opuštanje i zdrava ishrana – pomažu vam da uravnoteženo živite i da se dobro osećate.

BRINITE O 37 SVOM TELU

Stručnjaci tvrde – što smo stariji – ne moramo da budemo i bolesniji, a ključ dugog života i dobrog zdravlja nalazi se samo u našim rukama. U 12 poglavlja pronađite praktične savete i uputstva 20 × 26 cm / 416 str. / tvrd povez kako da ostanete zdravi, u formi, oslobođeni stresa i da pri tome izgledate fenomenalno. Sjajan priručnik za uspešno starenje!

40 ZDRAVE KOSTI, MIŠIĆI I ZGLOBOVI

Kosti, mišići i zglobovi čine potporni sistem organizma. Ako vodite dovoljno računa o njima, ostaćete snažni i aktivni tokom čitavog 22 × 25 cm / 352 str. / tvrd povez života. Poboljšaćete kondiciju, bićete zdraviji i srećniji bez obzira na godine. U ovoj knjizi otkrijte „čudotvornu hranu” koja dokazano smanjuje simptome artritisa, saznajte zašto ležanje nije rešenje za bol u leđima i još mnogo više.

43 HRANA KOJA LEČI VISOK KRVNI PRITISAK

42 MLADI UPRKOS GODINAMA

Ostanite mladi i vitalni! Ova knjiga će vam pokazati kako da poboljšate zdravlje i povećate energiju – a sve kako biste uživali u prednostima trećeg doba. • Poboljšajte pamćenje i ostanite 20 × 26 cm / 320 str. / tvrd povez mentalno aktivni • Uživajte u dobroj hrani i piću • Ojačajte mišiće i sačuvajte njihovu gipkost • Zaštitite srce od visokog krvnog pritiska, holesterola, dijabetesa…

Izvanredni recepti za zdravlje tela i duše! Istraživanja potvrđuju da je najdelotvorniji način za snižavanje visokog krvnog pritiska zdrava i fina hrana. Upravo to 23 × 26 cm / 300 str. / tvrd povez pruža ova knjiga – sadrži više od 200 novih recepata za ukusna jela koja će vam prijati, a istovremeno sniziti krvni pritisak. Zdrava hrana je najbolji lek!

5

35 1001 KUĆNI LEK

Ne morate da jurite kod lekara zbog svake modrice, bola u leđima, posekotine ili prehlade. Rešenja mogu da budu pri ruci. Od uboda pčela do opekotina, od osipa do štucanja, od bradavica do bora... 18 × 26 cm / 448 str. / tvrd povez Мedicinski odobreni tretmani za više od 100 zdravstvenih problema. Plus: otkrijte 20 glavnih iscelitelja u domaćinstvu, od aloe vere do hamamelisa i jogurta.

VODIČ ZA 38 BRIGU O ZDRAVLJU CELE PORODICE

Čuvena Dr Stopard uči nas kako da prepoznamo simptome bolesti kod sebe i članova svoje porodice, kada je neophodno da posetimo lekara, kojim 20 × 26 cm / 592 str. / tvrd povez metodama se leče i kako može da se spreči čak 280 poznatih bolesti. Lako i jednostavno do informacije u trenutku kad vam zatreba.

RECEPT ZA 41 DUGOVEČNOST

Možete da budete zdraviji, srećniji, energičniji i otporniji na bolesti bez obzira na životno doba i materijalnu situaciju. Kako živeti zdravo? Kako sačuvati zdravlje? Pronađite odgovore za najlakši, 20 × 26 cm / 400 str. / tvrd povez najuspešniji put ka odličnom zdravlju – danas, sutra i još mnogo godina na osnovu nalaza više od 500 medicinskih studija i istraživanja u ovoj nadasve korisnoj knjizi.

44

DIJETA CHANGE ONE – mršavite korak po korak

Želite da smršate i pri tom da vodite zdrav život? Ovo revolucionarno izdanje reći će vam kako! Dijeta Change One je savršen program mršavljenja, 18 × 26 cm / 320 str. / tvrd povez gde tokom dvanaest nedelja mršavite lako i jednostavno – postepeno uvodeći male, ali značajne promene: svake nedelje po jednu. Vodimo vas korak po korak, uz dragocene savete i korisne male trikove.


ZDRAVA HRANA – ZDRAV ŽIVOT 45 JAJA, MLEKO I SIR

Ove namirnice pomoći će vam pre svega da lepo izgledate i da se odlično osećate. Jaja i mlečni proizvodi bogati su hranljivim sastojcima uključujući visoko kvalitetne belančevine, mnoge 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez vitamine i esencijalne minerale kao što je kalcijum. Bilo da imate potrebu za nekim brzim zalogajem ili biste želeli da spremite neki nesvakidašnji, kreativan doručak, ovo je zbirka koju naprosto svaka zdrava kuhinja mora da ima!

46 SUPE I KUVANA JELA

Ovaj izvanredan kuvar nudi vam velik izbor sjajnih recepata, od omiljenih jela kao što su rajska supa i minestrone do jela za posebnu priliku, kao što je aromatična jagnjetina sa 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez spanaćem. Uz svaki recept tu je i tabela hranljivih sastojaka porcije i njihove delotvornosti po vaše zdravlje. Uz ovaj sjajan kuvar vaše supe i kuvana jela neće više nikad biti isti!

49 PIRINAČ, ŽITARICE I MAHUNARKE

TESTENINE 48 SA STRAŠĆU

U ovom izvanrednom kuvaru naći ćete sve što treba da znate o pripremi ukusnih jela od testenine. On je, ne bez razloga, omiljen u celom svetu. Osim što su zdravi, ovi recepti su raznovrsni i 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez jednostavni za pripremu, pa su tako idealni za svakodnevne obroke, ali i svečane prilike. Prelistajte ovaj sjajan kuvar i u tren oka ćete naći svoje nove omiljene recepte.

Ako ste osoba koja vodi računa o zdravoj ishrani, ova knjiga je stvorena upravo za vas. Sadrži ne samo sjajne i izuzetno ukusne recepte već vam nudi i razne 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez dodatne ideje kao i savete uz svaki od njih. Ovaj kuvar sadrži zaista izvanredan izbor recepata od piletine s pilavom od basmati pirinča pa sve do salate od mung pasulja i klica lucerke.

PERNATA 52 DIVLJAČ I ŽIVINA NA NAŠEM STOLU

KLASIČNA 51 JELA OD MESA

Ova izvanredna knjiga o kuvanju brine se o vašem dobrom izgledu i zdravlju. Osim starih favorita, kao što su svinjske krmenadle u roštiljskom sosu, ovde ćete naći i 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez neobičnije recepte poput prolećnog gulaša od jagnjetine i povrća ili tajlandske goveđe salate s papajom. Ovo je dragocena knjiga za sve koji žele da jedu meso na zdraviji način.

47

Paleta ukusnih i hranljivih obroka koji odgovaraju svakom životnom stilu i ukusu. Svaki recept je upakovan s korisnim savetima za planiranje zdravih obroka. 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez Bilo da želite popodnevnu energetsku užinu, brzu poslasticu posle ručka ili da oduševite svoje goste savršenim zalogajem, ovaj kuvar će vam uvek dobro doći.

50 POVRĆE NA TRPEZI

Pored toga što nije skupo, povrće je zdravo, jednostavno se priprema i sjajno kombinuje sa drugim jelima. Poslušajte staru dobru narodnu izreku koja kaže da zdravlje na usta ulazi 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez i obradujte svoje ukućane stvarno zdravim a ukusnim obrokom. Uz svaki recept dati su podaci o hranljivoj vrednosti i specijalni saveti za modernog kuvara. Naučite da spremate lako, brzo i ukusno!

53 SVEŽA RIBA I MORSKI PLODOVI

Ovaj sjajni kuvar sadrži više od 150 jela od živinskog mesa. Više od 15 različitih vrsta peradi, od omiljene piletine, ćuretine, preko 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez patke, prepelica pa sve do fazana i jarebica. A velik izbor živinskog mesa možemo spremiti na mnogo načina. Ovde ćete naći brojne izvanredne savete za njihovu kupovinu, čuvanje i pripremanje.

Knjiga je namenjena svima koji žele da obogate svoju svakodnevnu ishranu i da se pred gostima pohvale egzotičnim specijalitetima. Svaki recept je ilustrovan 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez izvanrednom fotografijom u boji, a jela se vrlo lako i brzo pripremaju. Uz svaki recept dati su podaci o hranljivoj vrednosti sastojaka i specijalni saveti za modernog kuvara.

55 HRANA – VAŠE TAJNO ORUŽJE

56 KUVAR VEŠTOG BAŠTOVANA

54 SVEŽE VOĆE I DESERTI

Ovaj kuvar pokazuje koliko voće može da bude primamljivo nudeći recepte sa inspirativnim idejama za slasne i mirisne deserte ali i za primamljiva egzotična jela za avanturističke 22 × 24 cm / 160 str. / tvrd povez gurmane. Na kraju knjige, nalazi se rečnik termina vezanih za ishranu, koji će vam pomoći da odaberete upravo onu hranu koja će ujedno biti i vaš lek!

LAGANI OBROCI I RUČKOVI

Izuzetno koristan priručnik koji će vam pokazati kako da upotrebite namirnice iz svakodnevnog života – ne samo voće, povrće i ribu već i meso, pa čak i divne deserte – za lečenje i, 20 × 26 cm / 352 str. / tvrd povez u nekim slučajevima, za prevenciju mnogih uobičajenih oboljenja. U ovoj knjizi pronaći ćete: 50 namirnica superzvezda, 50 uobičajenih oboljenja i 100 ukusnih recepata.

6

Ako sami uzgajate voće i povrće u baštici iza kuće, u voćnjaku ili povrtnjaku, uz ovaj kuvar nikada vam neće nedostajati inspiracija. A kad voće i povrće rodi u izobilju, napravite sjajne 22 × 26 cm / 208 str. / tvrd povez džemove i turšiju i isprobajte domaće voćno vino. U ovoj knjizi naći ćete recept za svaku biljku iz vaše bašte ili saksije!


UKUSNO, BRZO I JEDNOSTAVNO 58 JELA IZ CELOG SVETA

57 RUČAK ZAČAS POSLA

365 jednostavnih jela za pripremu po povratku s posla. Šta bismo danas mogli za ručak? Da li i vama ovo pitanje odzvanja u glavi tokom cele nedelje? Pomoću ove knjige pripremićete obrok za 30 minuta ili 21 × 28 cm / 320 str. / tvrd povez manje, koji će goditi baš svakom članu vaše porodice! Jednom za svagda da okonačate s tim večitim pitanjem: šta skuvati za danas!

UKUSNI KROMPIR

upotrebu začina i odabir priloga. • Postupci korak po korak. • Rečnik manje poznatih kulinarskih pojmova.

ZA 30 MIN. 61 DO PUNE TRPEZE

60

Slasni recepti za predjela, supe i paprikaše s krompirom, salate, priloge, izabrana jela s ribom, vegetarijanske užitke i slatkiše s krompirom. Za vas smo odabrali 222 najpopularnija 21 × 28 cm / 320 str. / tvrd povez recepta za pripremu ove nezaobilazne namirnice. Naučite nešto više o ovoj divnoj namirnici, koja se toliko odomaćila kod nas.

63 PET SASTOJAKA – CEO RUČAK

Izuzetan kulinarski priručnik omogućiće vam da ponovo otkrijete prirodan ukus namirnica jer vam za svako predstavljeno jelo treba samo pet sastojaka. Uštedite 16 × 22 cm / 704 str. / tvrd povez novac, ali i dragoceno vreme, koje biste, umesto u kuhinji, mogli da provodite s najmilijima.

HRANOM PROTIV STARENJA

25 × 22 cm / 352 str. / tvrd povez

Napraviti izvanredne obroke za nekoliko minuta! Izvanredna brza jela! Pripremite obroke u trenu i uživajte u slobodnom vremenu! Ovde ćete naći 300 slasnih recepata koje možete 21 × 28 cm / 320 str. / tvrd povez pripremiti i poslužiti za 30 minuta ili manje. Otkrijte savete i trikove koji će vam pomoći da izbrusite svoje kulinarske veštine i uštedite vreme za sebe!

BRZO I UKUSNO

64

Ako volite dobra jela a nemate mnogo vremena na raspolaganju, ova knjiga je idealna za vas – za tren oka jelo će izgledati odlično i biće savršenog ukusa. Recepti sadrže razumljiva i jasna 20 × 26 cm / 400 str. / tvrd povez uputstva, mnoštvo ideja i saveta kako uštedeti što više vremena korišćenjem malih kućnih aparata poput miksera ili mikrotalasne rerne. Prijatno i uživajte u višku vremena!

67 KUVAJTE PAMETNO ZA ZDRAVO SRCE

66

U ovoj knjizi vrhunski nutricionisti otkrivaju: • jednostavne postupke koji podstiču vitalnost, usporavaju znake starenja i smanjuju rizik od pojave nekih bolesti svojstvenih 21 × 28 cm / 256 str. / tvrd povez poznom dobu • recepte za zdrava i ukusna jela sačinjena od prirodnih sastojaka koji prkose bolesti, kao što su pečeni losos i čokoladna torta s tajnim sastojkom.

Brzo, lako i ukusno! • 365 recepata za jela iz svih krajeva sveta. • Jednostavna priprema u jednoj posudi. • Saveti za

Ova knjiga, zasnovana na najnovijim medicinskim i nutricionističkim istraživanjima, sadrži 240 jednostavnih recepata koji će sačuvati vaše srce ne uskraćujući vam 21 × 28 cm / 320 str. / tvrd povez uživanje u hrani. Isprobajte moderne recepte – nećete unositi previše soli ili masnoće, bolje ćete se osećati i živećete duže.

7

PECIMO S 59 LJUBAVLJU

Ako biste voleli da razmazite svoje ukućane, onda je ova knjiga pun pogodak! Od svežih i voćnih kolača pa sve do kremastih poslastica, od blago aromatičnih peciva do onih pikantnih i neobičnih. 21 × 28 cm / 352 str. / tvrd povez 300 koliko aktuelnih toliko i poželjnih recepata nude vam zadovoljstvo i uživanje i nešto sasvim novo. Zasladite baš svaki dan na čaroban način!

KAO IZ MAMINE KUHINJE

62

Ako ste oduvek želeli da iz maminog kuvara prepišete i sačuvate dobre stare recepte, a nikad niste imali dovoljno vremena za to, zavirite u ovu knjigu. Koristićete je mnogo godina, a 23 × 26 cm / 320 str. / tvrd povez možda i duže – biće dragoceno nasleđe budućim generacijama. Idealan poklon za sve mlade domaćice!

KUVAJMO 65 ZA PORODICU

Ukoliko želite da svi članovi porodice uživaju u ukusnoj hrani, ali i da provedete divne trenutke dok sa svojim najmilijima zajedno pripremate sjajne obroke, ovo je prava knjiga za vas. 21 × 28 cm / 240 str. / fleksi povez Puna je predloga kako svi, i najmlađi, mogu da pomognu. Uz knjigu dobijate raznobojne obeleživače i kartice s imenima koji će omogućiti svakome da označi svoje omiljeno jelo.

VELIKA ŠKOLA KUVANJA

68

Za kuvare koji stvarno žele da znaju, otkrivamo dragocene male tajne profesionalnih kuvara: tehnike kuvanja, poznavanje namirnica i dragoceni saveti za njihovu najbolju 23 × 30 cm / 640 str. / tvrd povez upotrebu. Poznavanje namirnica, saveti o pravilnom čuvanju namirnica i njihovoj obradi, osnovni recepti: svi važni bazični recepti i i primeri njihove primene u složenijim jelima, sve na jednom mestu!


ČUDESNO LICE MAJKE PRIRODE 100 ČUDA SVETA

69

Otkrijte stotinu čuda današnjeg sveta i krenite na putovanje na kom ćete, uz sjajne fotografije, otkriti velika blaga naše civilizacije: grandiozni Veliki kanjon Kolorada, impresivni Veliki koralni greben, 24 × 34 cm / 208 str. / tvrd povez nadrealni pejzaž Mrtvog mora, panorama Menhetna, most Golden Gejt u San Francisku i Ajfelove kule, zamak svetog rimskog cara El Eskorijal u Španiji...

SILE PROMENE

100 NAJLEPŠIH

NACIONALNIH PARKOVA

Odmetnite se na putovanje predivnim i neverovatnim prirodnim sredinama planete Zemlje, na kojem ćete ostati bez daha i gde ćete uživati u svakom detalju ove knjige! Uputite se ka 24 × 34 cm / 208 str. / tvrd povez vulkanima na ostrvu Java, ka krovu sveta u nacionalni park Sagarmata na Mont Everestu, ili u zemlju ružičastih flamingosa, obiđite sve zadivljujuće prirodne fenomene na našoj planeti!

72

Ova knjiga će vas upoznati s rađanjem naše planete i prvim oblicima života, prirodnim katastrofama, urbanizacijom i globalnim zagrevanjem s kojima se planeta 23 × 29 cm / 160 str. / tvrd povez Zemlja danas suočava. Otkrijte sile koje stoje iza stalne promene, od Velikog praska do nastanka Sunčevog sistema, od pojave života do uticaja čoveka.

ŽIVOTINJSKI

PRIRODNA 71 BOGATSTVA ZEMLJE

70

Otkrijte kako su sile obdarile našu planetu svakovrsnim blagom – od dragog kamenja do geotermalne energije – i kako ga mi koristimo. Saznajte sve o iskorišćavanju Sunčeve energije, 23 × 29 cm / 160 str. / tvrd povez geotermalnoj, nuklearnoj i atomskoj energiji, nafti i biogorivu, vodi i vetru kao i o mnogim drugim dragocenim izvorima energije.

73

INSTINKTI

Instinkt je najsnažnija pokretačka sila u životu životinja. Kontroliše ponašanje bez potrebe za učenjem i pruža bićima najbolju šansu da uspeju u borbi za preživljavanje. Otkrijte retko poznate 23 × 29 cm / 160 str. / tvrd povez činjenice o tome na koje sve to načine se životinje udvaraju, štite potomstvo, komuniciraju, bore za prevlast, tragaju za hranom i dokle su sve spremne da idu da bi se prilagodile surovom okruženju!

EKSTREMNA

KLIMA

Na vreme utiče energija Sunca, određujući gde će padati kiša i duvati vetrovi, stvarajući ekstremnu klimu van naše kontrole. Otkrijte kako i zašto nastaje tornado, šta uzrokuje nevreme i kako da 23 × 29 cm / 160 str. / tvrd povez tumačite vremensku prognozu koja govori o ciklonima, anticiklonima i frontovima, zašto je na svetu sve više poplava ili kako se uspešno odbraniti od grada.

77

76

75 NAJVEĆE MISTERIJE SVETA

74

Neotkrivene tajne prirode, religije i nauke! Knjiga zalazi sve do granica našeg znanja, proničući u dubine mnogih tajni. Reč je pre svega o nepoznatim fenomenima poput 21 × 28 cm / 352 str. / tvrd povez „jezika biljaka” ili tajnovitih zemljanih znakova, ali ovde i donekle odgonetnute zagonetke, poput one o Atlantidi ili o Bermudskom trouglu, bivaju razmatrane sa novih stanovišta. ENCIKLOPEDIJA

PRIRODE EVROPE

78

Celovit pregled brojnih životnih sredina, u kojima žive različite vrste životinja i biljaka, pa se time i njihovi životi trajno prepliću. Upoznajte rečice, jezera, ribnjake, 22 × 28 cm / 240 str. / tvrd povez pećine i druga živopisna mesta nacionalnih parkova Evrope pomoću prelepih ilustracija i mnoštvo fotografija.

25 × 33 cm / 208 str. / tvrd povez

25 × 33 cm / 208 str. / tvrd povez

ČUDESNA DELA LJUDSKIH RUKU

ČUDESNA DELA PRIRODE

Kroz 100 neverovatnih fotografija koje oduzimaju dah ČUDESNA DELA LJUDSKIH RUKU prikazuje uticaj čoveka na prirodu i planetu, dokazujući nam pritom da njegova ruka može biti istovremeno i stvaralačka i razaralačka.

Ova zbirka izvanrednih fotografija velikog formata i zanimljivih opisa ostaviće vas bez daha. Proširite vaše vidike i otkrijte lepotu naše planete!

Otkrijte kako su ljudi promenili lice Zemlje počevši od najranijih civilizacija pa sve do savremenog doba. Od prostranih obradivih polja do gradskih nebodera, od luksuznih terena za golf do džinovskih rudarskih kopova, svet su oduvek oblikovali i menjali njegovi stanovnici.

Sve prelepe krajolike koje otkrijete u ovoj fantastičnoj knjizi oblikovale su prirodne sile hiljadama godina. Mitski predeli, neistraženi krajevi, čuda i fenomeni prirode i ožiljci od strašnog gneva zemlje: ČUDESNA DELA PRIRODE vode vas na istraživačko putovanje do najčarobnijih mesta na planeti, kao što su planina Roraima u Venecueli, Veliki koralni greben u Australiji, vodopadi Iguasu u Argentini, Kanjon antilopa u Sjedinjenim Američkim Državama i Libijska pustinja.

ODA ZAJEDNIČKOM GRADITELJSKOM PODUHVATU PRIRODE I ČOVEKA!

8


MOĆ PRIRODE 1000 ČUDA 79 PRIRODE

Uronite u zapanjujuće dubine okeana, gde ćete se sresti s najneobičnijim primercima živih bića, popnite se na najviše planine na svetu na kojima zbog hladne klime i retkog vazduha preživljavaju 21 × 28 cm / 448 str. / tvrd povez tek najotpornije biljke. Otkrijte čudesan svet ispod površine zemlje, upoznajte se s neobičnim sredstvima komunikacije poput pčelinjeg plesa, vremenskim nepogodama...

TAJNE ZEMLJE

KAD PRIRODA UZVRATI

Izvanredna svedočanstva i zapanjujuće fotografije koje prikazuju destruktivne sile prirode na delu. U pet poglavlja prikazani su kataklizmički događaji, koji su došli 21 × 28 cm / 320 str. / tvrd povez na naslovne strane svih svetskih novina. Dodata su, uz to, i stručna objašnjenja njihovih uzroka i posledica, kao i pretpostavke o tome šta nam nosi budućnost.

82

Svi imamo svoje tajne, pa ih tako ima i naša planeta. Da biste mogli da shvatite neke od najvećih Zemljinih tajni, toplo vam preporučujemo ovu knjigu, koja će ih razotkriti i na taj način 23 × 30 cm / 320 str. / tvrd povez vam najbolje približiti planetu na kojoj živimo. Otkrijte najveće tajne sveta koji nas okružuje!

ĆUDI PRIRODE

81 1001 PITANJE NA KOJE NAUKA IMA ODGOVOR

80

Iako nam se čini da je razvoj nauke nemoguće pratiti, mnoga zamršena pitanja imaju 25 × 26 cm / 424 str. / tvrd povez jednostavne odgovore. Hiljadu i jedno pitanje o svetu i vremenu u kom živimo zagolicaće svakog od nas, a odgovor nauke na njih sigurno će probuditi radoznalost. Od astronomije, bionike, genetičkog inženjeringa, nanotehnologije, pa do zoologije.

ČUDESAN 84 SVET NAUKE

83

„Pesak koji stvara muziku”, „Pećine ispunjene večitim ledom usred vrelog Nju Meksika”, „Razorne erupcije ispod najvećeg evropskog glečera“, „Brodovi nestaju u 21 × 28 cm / 352 str. / tvrd povez Bermudskom trouglu“... Dve stotine geoloških zagonetki, koje se na prvi pogled čine nerešive, ovde su pažljivo proučene i stručno objašnjene.

Iz radoznalosti i jake želje da se sve zagonetke ovog sveta reše nastala je i ova knjiga u kojoj su opisane poslednje misterije našeg doba i predstavljena najnovija naučna dostignuća od čoveka, 21 × 28 cm / 384 str. / tvrd povez životinja i biljaka preko medicine pa sve do svemira. Celokupna svetska istraživanja u jednoj knjizi!

85

BAKINE KUĆNE TAJNE

Tajne naših baka - dragocenije nego ikad! Nije tome bilo tako davno kad su naši stari sami proizvodili sve što im je bilo potrebno, od sredstava za čišćenje nameštaja i sapuna do sirupa protiv kašlja, od biljnog đubriva do parfema… Ali ko još danas zna kako se pripremaju? Gde pronaći sve te recepte i uputstva? U ovoj jedinstvenoj knjizi naći ćete preko 1.200 proverenih recepata, dragocenih saveta i mudrih rešenja za zdravlje, lepotu, domaćinstvo i baštu. Ona će Vam pomoći da se vratite tradicionalnim i dokazano delotvornim postupcima i sredstvima koja štede Vaš novac, vreme i trud!

20 × 26 cm / 416 str. / tvrd povez

Pet savetnika u jednoj knjizi plus pregled 100 najvažnijih sastojaka sa informacijama gde da ih nabavite, kako se primenjuju, na koji način deluju, kao i njihov rok trajanja. Oprobano, štedljivo, ekološki!

1001 SAVET 87 ZA SAVRŠENU BAŠTU

Bilo da vam je cilj dugotrajno cveće, voćke koje bogato rađaju, korisno povrće ili besprekoran travnjak, ova knjiga pruža stručno znanje koje će doneti upadljiva poboljšanja. 21 × 28 cm / 288 str. / tvrd povez Mnogi saveti novi su čak i iskusnim baštovanima, a pred početnicima se otvara bogat svet praktičnih saznanja. Otvorite ovu knjigu i odmah započnite da preuređujete svoju baštu!

ŠTA NIJE UREDU S MOJIM BILJKAMA

86

Otprilike trećina svih oštećenja biljaka posledica je nedostatka nečeg bitnog za biljku. Kada biljka nema dovoljno svetla, vode ili hranljivih materija, 20 × 26 cm / 288 str. / tvrd povez podložnija je bolestima i štetočinama. U preglednom priručniku naći ćete mnoštvo korisnih informacija i dragocenih saveta za sprečavanje, dijagnostikovanje i lečenje raznih bolesti biljaka.

DOMAĆE LEKOVITO BILJE

88

Želeli biste da saznate kako da na sasvim prirodan način, bez nepotrebnih odlazaka lekaru, uklonite neugodne tegobe poput grčeva, nadutosti ili raznih upala? Ili biste jednostavno hteli da poboljšate opšte stanje organizma? Ovo je jedinstveni priručnik koji na jednom mestu predstavlja više od stotinu lekovitih biljaka, prikladnih za samolečenje kao i dopunu savremenim medicinskim terapijama. Na više od 300 stranica upoznajte se s najvažnijim lekovitim biljkama koje rastu u Srbiji, saznajte koja je njihova tradicionalna primena kao i kako da ih raspoznajete, sakupljate, sušite i pravilno upotrebljavate. U knjizi ćete naći i niz predloga za sastav raznovrsnih čajeva koji će koristiti vašem zdravlju, ali i kako da napravite preparate za negu kože i kose, poput ulja i mleka za čišćenje, tonika za lice ili šampona za kosu. Uputite se u prirodu i uz pratnju ove knjige detaljno upoznajte svet zdravog bilja oko nas.

20 × 30 cm / 312 str. / tvrd povez

9


SVE O DOGAĐAJIMA IZ PROŠLOSTI 89 IŠČEZLE CIVILIZACIJE

90 NAJVEĆE TAJNE ISTORIJE

Uronite u kulture i zemlje koje su ušle u legendu – čak 40 fascinantnih, ali danas već gotovo zaboravljenih naroda i izgubljenih gradova, oduševiće vas svojom naprednom kulturom, 23 × 30 cm / 320 str. / tvrd povez neobičnim običajima i verovanjima kao i tajnim veštinama. Hronološki pregled najvažnijih događaja i dostignuća od 10.000 godina p.n.e naovamo.

Uzbudljive priče o istini i lažima, prevarama i razotkrivanju! Neverovatne priče iz Najvećih tajni istorije promeniće ono što znate – ili ste mislili da znate – o istoriji i ljudima koji su je 20 × 26 cm / 288 str. / tvrd povez stvarali. • Zavere i laži • Moć • Informacije • Politika i rat • Zločin i korupcija • Mračna nauka • Tajne umetnosti • Zakopano blago • Skrivena istina

92 RANE CIVILIZACIJE od preistorije do 900. pre n.e.

93 DREVNI SVET od 900. pre n.e. do 430 n.e.

Ova knjiga pripoveda o dostignućima najranijih poznatih civilizacija na osnovu arheoloških nalaza i zapisa koje su civilizacije za sobom ostavile. 23 × 29 cm / 192 str. / tvrd povez Svako fascinantno poglavlje osvetljava novo razdoblje prošlosti, novi detalj u dugoj istoriji sveta.

SVAKODNEVNI

Civilizacije i carstva širom Zemljine kugle stvarali su nasleđe koje će bespovratno promeniti svet. Upoznajte neverovatna dostignuća Grka 23 × 29 cm / 192 str. / tvrd povez i Rimljana i snagu ljudskih – često nemilosrdnih – težnji koje su ih učinile gospodarima sveta.

95

ŽIVOT KROZ ISTORIJU

Ova knjiga vam pruža opšti pregled svakodnevice u mnogobrojnim kulturama i zemljama od pre 100.000 godina pre nove ere pa sve do današnjih dana. 23 × 30 cm / 160 str. / tvrd povez Odlične ilustracije, savršene fotografije i pregledna poglavlja dočaravaju vam sve detaljne i autentične istorijske činjenice o carstvima, revolucijama i avanturama prošlih doba.

98 KAKO JE SVE POČELO

Otkrijte prošlost koja je oblikovala sadašnjost! Ovo je knjiga koja ne prihvata odgovor „tako je – kako je” na pitanja koja nas godinama intrigiraju. Prepuna neočekivanih ishoda i detaljnih 21× 28 cm / 320 str. / tvrd povez analiza, ova knjiga istražuje složene i zapanjujuće političke, socijalne, religijske i kulturne činjenice koje su oblikovale svet koji poznajemo.

LJUDI I MESTA

96

Ovo je jedinstven interaktivni priručnik koji nudi ključne činjenice i bogatstvo podataka o raznovrsnom stanovništvu, njegovoj okolini, kao i o mnogim prirodnim i kulturnim pejzažima 23 × 30 cm / 160 str. / tvrd povez u savremenom svetu. Opšti podaci, zanimljive informacije, veliki broj pitanja i odgovora o raznovrsnom stanovništvu savremenog sveta, kao i o činiocima koji oblikuju našu okolinu i stvaraju društvene zajednice.

SVETA MESTA

99

Najznačajnija duhovna mesta i svetilišta iz čitavog sveta – sada su nadohvat ruke. Otkrijte šta je nadahnulo graditelje tokom istorije čovečanstva! Istražite kako smo povezani s 22 × 30 cm / 304 str. / tvrd povez verovanjem u božansku silu! Prvi put u jednoj knjizi – sveta mesta svih hodočasnika širom sveta!

10

ILUSTROVANA

91

ISTORIJA SVETA

U ovoj knjizi, u kojoj ilustracije i mape oživljavaju istoriju pred našim očima, data je potpuna istorija sveta od početka života na zemlji do danas. Knjiga sadrži i 22 × 28 cm / 400 str. / tvrd povez koncizan pregled srpske istorije i pruža vam poseban doživljaj uzbudljivog putovanja u prošlost.

PREVARE I 94 FALSIFIKATI

Istinite priče o najvećim obmanama! Kriminalci, prevare i žrtve. Uzbudljive priče, mnoštvo dokaza, fotografija, dokumenata, najsavremenijih medicinskih analiza pomoći će vam u 20 × 25 cm / 256 str. / tvrd povez razotkrivanju sveta prevara i falsifikata. Čitajte o tome kako nastaju krupne promene u sitnom novcu, koje su glavne tehnike štampanja novčanica, kako biti korak ispred falsifikatora i još mnogo toga.

97 MRAČNA ISTORIJA PAPA

U ovoj knjizi ispričane su najšokantnije i najkontroverznije priče iz istorije pontifikata. Razvrat, korupcija, nepotizam, inkvizicija, političke intrige i još mnogo neočekivanih priča našli su svoje mesto u 21 × 29 cm / 296 str. / tvrd povez izveštajima stranih predstavnika pri Svetoj stolici i dokumentima dugo skrivanim od javnosti i vernika. Obilje podataka, ilustracija, slika i istorijskih zapisa o mračnim naslednicima apostolske stolice Svetog Petra.

ILUSTROVANI

100

ATLAS ISTRAŽIVANJA

Stranice ovog atlasa ispresecane su stazama kojima su se kretali istraživači od antičkog doba pa sve do danas. Prateće karte, fotografije i ilustracije oživljavaju istoriju geografskih 27 × 34 cm / 288 str. / tvrd povez otkrića i otkrivaju nam vekove smelih nastojanja da nepoznato učinimo poznatim. Atlas sadrži biografije 100 istraživača, vremeplov i indeks imena i pojmova.


h

tnom

u

NEOBIČNA 101 UPOTREBA OBIČNIH STVARI

108

107 SEKS – kako da uradite sve

Pravi, informativni i obuhvatan seksualni priručnik, bogato opremljen vrhunskim fotografijama, koji će vas, pored svega, dobro zabaviti. Na temu seksa, dve mlade autorke, Em 23 × 28 cm / 192 str. / tvrd povez i Lo, pišu bez stida, dobronamerno, iskreno, informativno i šaljivo, zbog čega iza sebe već imaju nekoliko bestselera i mnogo obožavalaca širom sveta.

TM

„...knjiga puna kul Ëinjenica i linkova...“ ∑ Sunday Times

Preuzmite viπe od sto fantastiËnih BESPLATNIH slika. Surfujte kroz bezbedne, struËno odabrane linkove, prilagoene vaπem uzrastu. Knjiga se moæe upotrebiti i kao dopuna πkolskog gradiva.

„...knjiga puna kul Ëinjenica i linkova...“ ∑ Sunday Times

www.dk.com

RiËard Voker

Piter Krisp

Piter Krisp

TM

Za više informacija posetite

www.dk.com

Titles: E.Explore-Mummy Size: 486 x311mm (Bleed 12mm)

1

127787 2.30 NT1-4 175# 11/07/07 K43 000 207

SER Cover

7/11/07 12:22:13 PM

human SER.indd 1

11

TM

TM

najboljih Neotkrivenestotina misterije linkova! mumija – istražite sve o mumijama, počevši od drevnog Stotine linkova za egipatskog procesa bezbedne veb-sajtove, korisne pri izradi balsamovanja preko domaÊih zadataka ledenog čoveka u Alpima pa sve do obrednih žrtava u Peruu. Krenite na 21 × 29 cm / 96 str. / tvrd povez uzbudljivu avanturu otkrivanja tajni Podzemnog sveta. Sjajni DK Google linkovi vode vas do animacija, filmova, zvukova i interaktivnih kvizova.

Posetite stalno aæurirani veb-sajt www.humanbody.dke-explore.com, odakle moæete pristupiti najboljim veb-sajtovima u vezi sa bilo kojom temom.

Preuzmite viπe od sto fantastiËnih BESPLATNIH slika.

Mummy HC SER.indd 1

112

Iskoristite ovu knjigu da otkrijete i istraæite stotine tema.

Posetite stalno aæurirani veb-sajt www.mummy.dke-explore.com, odakle moæete pristupiti najboljim veb-sajtovima u vezi sa bilo kojom temom.

Za više informacija posetite

3.30 W2k-4 175# K53/77 K209

TM

Sve πto vam je potrebno za πkolske projekte i domaÊe zadatke.

Iskoristite ovu knjigu da otkrijete i istraæite stotine tema.

H127001 20/12/05 K000

E.istraži: MUMIJE

Otkrijte sve o svom telu pomoÊu

Sve πto vam je potrebno za πkolske projekte i domaÊe zadatke.

UK CVR

16 × 23 cm / 376 str. / mek povez

TM

e.istraži

Titles: E-Explore-Ancient Greece (ED385) Size : 455 X 282 mm (Bleed 15mm)

Zašto psi hodaju ukrug pre nego što legnu? Da li tvor misli da tvorovi smrde? Zašto je Skotland jard u Engleskoj? Zašto je do-re-mi-fa-sol-la-si-do izabran za muzičku lestvicu? 20 × 26 cm / 464 str. / tvrd povez Počastite se ovom genijalnom zbirkom otkačenih pitanja, jedinstvenih odgovora, čudnih ali istinitih trivijalnosti i neobičnih činjenica.

Pouzdani priručnici o emocionalnom i bihevioralnom razvoju deteta od rođenja do polaska u školu. Kako razumeti dečje strahove, borbe, snove, želje i pobede s velikim saosećanjem i humorom.

Otkrijte misterije mumija pomoÊu

Knjiga se moæe upotrebiti i kao dopuna πkolskog gradiva.

ODGOVORI 110 NA NEMOGUĆA PITANJA

PREKRETNICE od rođenja do 3. godine i od 3. do 6. godine

TM

106

Ovaj jedinstven komplet za kaligrafiju pomoći će vam da savladate tehnike lepog pisanja. Razigrajte maštu, napravite originalnu čestitku, pozivnicu, ukrasite poklon za dragu osobu na poseban način, pribor od 10 delova/2 knjižice po 96 str. dodajte jedinstveni ispis na sliku, logo, pozivnicu… Komplet sadrži dve posebne knjižice sa uputstvom za korišćenje i osnovni pribor. Naučite kako da pišete sa stilom!

109

16 × 23 cm / 468 str. / mek povez

111 E.istraži: STARA GRČKA

Stara GrËka

KALIGRAFIJA

Metod za učenje engleskog jezika na računaru za ČITAVU PORODICU (5 korisnika na 3 računara)! Komplet sadrži: • interaktivni program na DVD-u (3 nivoa: početni, srednji 1 i srednji 2, koji odgovaraju nivoima A1, A2 i B1 Saveta Evrope) • veliki Oxford engleski rečnik sa 187.000 odrednica i 4.500 ilustracija • slušalice sa mikrofonom • dodatne programske alate (izrazi, rečnik, analiza govora…).

Jedini tečaj jezika koji vas uči da govorite engleski već od prvog dana i od vas traži samo 20 minuta dnevno. Ovaj tečaj je interaktivan, savremen, praktičani sveobuhvatan a uz to i zabavan!

Surfujte kroz bezbedne, struËno odabrane linkove, prilagoene vaπem uzrastu.

U ovoj knjizi otkrićete: • više od 700 recepata za prehrambene proizvode, preparate za negu lepote, zdravlja i kućnih ljubimaca, sredstva za održavanje bašte, kao i sredstva za čišćenje, poliranje i održavanje 20 × 26 cm / 400 str. / tvrd povez domaćinstva • kako da uštedite novac • kako da proizvodite što manje otpada • kako da izbegnete nepoželjne veštačke sastojke, hemikalije I konzervanse. Zabavno! Jeftinije! Lako! Nešto što je samo vaše!

KURS: 105 ENGLESKI 24/7

ENGLESKI ZA 20 MINUTA DNEVNO (1-6)

stotina najboljih Otkrijte svaki aspekt linkova! drevne Grčke od njenih čuvenih vladara pa sve do očaravajuće arhitekture a onda odšetajte dalje do selekcije najboljih 8Stotine linkova za bezbedne sajtova na internetu i veb-sajtove koji Êe vam pomoÊi u izradi πkolskih zadataka uživajte u preko 1.000 linkova i 21 × 29 cm / 96 str. / tvrd povez mnoštvu živopisnih fotografija koje možete i besplatno preuzeti. Savršena za školske zadatke a nezamenljiva za dobru zabavu! Od uzbudljive avanture vas deli samo nekoliko koraka!

IZ KUĆNE 103 RADIONICE

Ne gubite vreme i novac pokušavajući da izvučete savete od stručnjaka ili kupujući skup alat... Baš ti profesionalci otkriće vam šta su SKRIVALI svih ovih godina kako bi ZADRŽALI svoje poslove. Saznajte 20 × 26 cm / 352 str. / tvrd povez kako vam najobičnije stvarčice, od spajalice do kesica za čaj, mogu pomoći da završite posao. PRESKOČITE stručnjake i uradite sami!

Komplet sadrži: 6 CD-a, priručnik sa rešenjima i gramatičkim objašnjenjima, radne listove, praktičnu fasciklu i torbu

TM

102

SAVETI

104

e

knjiga.co.yu

ZABRANJENI

Budite efikasniji! Pojednostavite stvari! Uštedite! Više od 2.000 domišljatih ideja koje će vam učiniti život lakšim, ekonomičnijim, jednostavnijim 18 × 26 cm / 400 str. / tvrd povez i smirenijim. I sve to zahvaljujući stvarima koje već imate u kući ili u garaži. Ovo je sjajno izdanje za sve one koji vole maštovita rešenja. Vredi već i samo zbog 175 saveta kako možete da iskoristite sirće!

e.istraži Stara GrËka

a

SAVETI, EDUKACIJA I ZABAVA

113 E.istraži: LJUDSKO TELO

Pratite tok svoje krvi na ovom putovanju kroz ljudsko telo, ili jednostavno – saznajte gde odlazi Stotine linkova za bezbedne veb-sajtove, sav taj sladoled koji korisne pri izradi domaÊih zadataka pojedete! Otkrijte na koji način DNA određuje to ko ste vi, vidite kako se 21 × 29 cm / 96 str. / tvrd povez formiraju vaše ćelije i kako se drži vaš skelet. Jedinstven spoj knjige i ekskluzivnog vebsajta, kreiran u saradnji s Google™, najvećim svetskim pretraživačem. Titles: E.Explore-Human Body Size: 440 x 276mm (Bleed 15mm)

6/18/07 12:12:53 PM

1

UK Cvr

128149 23/02/06 000

2.30 NT1-3 175# K57 209


AS

OK

U

O

PR

KI

R

MIR

U

A

BULVA

IOU

PROSPEKT

STR

ODI

S

IOU

ECHN

OLIT AG P

IOU

Agios Gordios

POL

Corfu Arkoudaki Arkoudaki Beach

KASTANITHA CAVE

Spomenik Mejtlandu

Gäios

VENEC A

1000

× METRIC S CALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale up by EX ACTLY 20mm.

m

Otzia

Chalikoúnas Beach

Mogoníssi

Vígla

g

Antipaxí miles

0

km

0

km

4

4

METRIC SCALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale up by EXACTLY 20mm.

po

Airport

Ferry port

Secondary road Other road

Levo Muzej fonografa, grad Lefkada, desno plaža Navajo, Zakintos

Ferry route

Igoumenitsa

Agios Dimítrios Boukari

Akra Lefkímis

Petriti

KRF ONSKA OSTRVA Argyrádes

Perivóli

4

Alykés

Vitaládes

0 km

miles 0 km

5

2

4

Lefkimmi g

Neochóri

Dragótina Sparterá

Ormos Pantátika

Kávos

Paxí & Antipaxí

10

METRIC SCALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale up by EXACTLY 20mm.

× m

EDICIJA TOP 10

2

BR SEL BR Ž ANTVERPEN GENT

Kólpos Lefkímis

Chlomós

Línia

Bastátika

Níssi Daskaliá 4

Grad Zakintos Gerakas

20

Main road

Mesongí

Korisíon Lagoon

Issós Beach

Kalkonísi Vrika Beach Voutoumi Beach

m

km

Summit

10

Moraitika

Ano Mesongí

GARDIKI CASTLE

Ballos Beach

Vellianitátika

10

AGIOS IOANNIS

GRAVA GARDIKIOU

Panagía Islet

g Agios Nikólaos Islet

Agrillas Bay

Keri

0

Top 10 sight Other sight

10

Benítses

Agios Mattháios

Soulalenia Beach

Voïkátika

Zakintos

40

km

0

VAŠ VODIČ ZA TOP 10 NA JONSKIM OSTRVIMA

Fondána

Magazia

Jezero Melisani, Kefalonija

KEY

10

Strongylí

Párga

Levechio Beach

HYPAPANTI

Ionian Sea

10

Kautoros 428 m

Vouniatádes

Pórto Longós

VAŠ VODIČ ZA TOP 10 NA JONSKIM OSTRVIMA

1/30/2014 5:27:49 PM

Katastari

g

str. 90–99

Alikes

Anafonitrija

Pátra

Astakós

miles

40

10

Agios Stéfanos

Paxí & Antipaxí

Lákka

AG

Pozornica

Zakintos Náfpaktos

Kalogriá

See Zákynthos map on back flap

10

MANASTIR BOGORODICE VLAHERNSKE

Pontikonisi

Achílleion Palace

g

Kyllíni

10

Imanje Mon Repo

Kanoni Vlaherna

Kalafatiónes Sinarades

ITE

DONJI TRG ( Kkm ATO P L AT E I A )5

Joanis Kapodistrijas k

Agios Georgios

Pelekas

Glifada Yaliskari Beach

CHN

KAP

ERIA

FTH

kva

os

ELE

M THEOTOKI

PE

OS

IP R

SK

IN

NJ

LE

LA

A V S K O J E Š O SE

U

. D

VARŠ

LA KO

UL BO L J ORDINKA

ORDINKA

ULICA

L

VA

BOLJ

KAJA

S KI

IC

EP

TN

ULICA

KI TO EO TH Y.

0

Myrtiótissa Beach

Astakós

Chímaros

Y

KO N S TA N T I NOU

EOS SIL

DO

R A R TO U R O

LI

SIÁ YIT

U

KI

THE

OTO

A

M O U L I TS DI

A

O U LITS

IS

IM

KIM UL

T ELO

ICA

R.

LEF U L IC A SR ETE N JKA

A NK

KH

A

AL U BJ A

IC

Š AJ

B O LJ

I

UL

SN

KITAJ G O RODSKI PRO EZ D

NZ

T US

A A U LIC

UL JA

NAJ JEŽ

H O VA MO

MAN

JA

A NK IMA JAK

ULICA BO LŠA

JA

JAN O A ZE ML ULIC

PJA

UL VAJA SADO BOLJ

UL

JA KA RINS

AR LV

K UD

BU

JA-

OJ

OVA

SK

S AD

ER TV

A NK

O

LH NA EŽ

ER NA B

AJA

NSK

I ST E

KO

NJ

B U LVA R

SM O LEN SK A P LOŠ Č A D J A

GO GOL JE V S KI

KA

N ŽE

IKA

UŠČ

PLJ

U L I CA

TO OS

Č

A J A ULICA VSK

KO

AR

LV

BU

УЛИЦА ЗЕМ ЛЯНОЙ ВАЛ

BERNI KOV PER

PER

Z EMLJA

NSKI

I

SK

D EZ O

ICA

PR

UL

JI N

A JA

DN

AR

ULICA ZEMLJA N O J VA L

I

ВА Л J VA L

K

KA AN

А

R

PE

JI

LN

TE

ITA

SP

VO

N

TI

У ЛИЦ А ЗЕМЛЯНОЙ

V

R

OK

UL

RE A ČNI P E KOLP

K O K LO OK

EUL

PER

SKI

EV

PA

TKO

PO

GO

NARO

ORDINKA

ПЯТ Н ИЦК АЯ УЛ

UL

M A LA J A

ULICA

A

AKVALEND

Vátos

PE

L

BO

OK UL RE

PE

KI LS GE AN

AR H ČK

ER ŠV

TO

US

PO

DG

ROŽDESTVENKA

BJ

LU

ИЦ

PEREULO

УЛ

ANKA

A

АЯ

ULICA

AJ

ЦК

SKI

JA LU BJ

LJŠ BO

НИ

MILJUTIN

UL M ALA

JI N LE

ICA

KO O

A

UL

AJ ICK

A

IC UL A AJ SK LJ KO

NI

M A LI Z L A

SK I PROE ZD

K ITA J GOROD

2-OI RAUŠ PER

ZD

U

A

JA

U L B O L O R DI N K A У Л БОЛ ОР ДЫ НКА

PJ AT NIC K A JA

I PER

GNEZD BOL PEREU NIKOV LOK SKI

OVSK

DNIK

AR

GNEZ

LV

MAL

BU

K

LO

U

RE

PE

K LO

KI

RE PE V SO

RE

K

JU

PE

LO U

BR

I

RE

TN

PE

ZE

KI

GA

TS KI NI

PER

R

SKI

PE

LOV BOL

ROM

KIS

ANO

V

A

ICA

UL

ULIC

A

VA J

NAJ

HO

JEŽ

MO

OK

MAN

UL

R

RE

IP E

I P E

SK

SK

EN

EN

AM

R

ZN

KA

I P E

AM

L

ON

NJ

J Z N

MA

LK

JŠO

BJ

VO A

LE

в JA

BOL

IC

ŽN A JA

RE

BE

а

NA

КА

E N SKA

JA

NA

М о с к ER

A

TN

I

КАЯ

SEV

VLA BOL

NA B

A

PR E Č IST

SKAJ

LO

BO

ENEV

B

NA A

VOJ

JA

AJ

PER

BERS

EULOK

M o s k v a

RSO

SK

AN

KU

ŽNA

M

A

KI

ERE

R

NAB

I M ANK

PE KI TI

KO

VS

B

JA K

CA

LI

U

A

AJ

ON

BR

A

ŠA J

OJ

SK

ER

SADOVA

TV

LOK

B U LVA R

VSKI P EREU

I

FILIPO

P LO Š Č A D

JA

SMOLENSKA

PE R

K S K I P E R EU L O

GO G O L J E V S K

ЕН Ж ТО ОС

А

Ц

И УЛ S EV

O OL M

BU

A N JA A KR

IM

SK

B OL

УЛ

IČ UL ES IC KA A JA

SK

ИН С

EV LA

ДР

O

КУ

M

LNJ

RINSKA

V S PO

JA-KUD

R

PE

ER

АЯ-

RŠI

OK

EUL

I PE R

JA ULICA

СА Д

ОВ

R

I P E

SK

EV L R Ž

BULVAR

MA

SKI P ER

BO RISOGL EBSK

NOVINSKI

T R U B N I KO V

I PER

KA EN

3-IJ ZAČAT

M AV I L I GIALIN U

SOULIO

Ermones Ermones Beach

Sami Poros Lurdata

g

OXIDI

.

a

10 Krf, stari grad

g g

g Kefalloniá Ithaki g g g g

fantastičnih zaliva i plaža g g nezaobilaznih muzeja i galerija g živopisnih sela G R E E C E Zákynthos zabavnih aktivnosti za decu spektakularnih festivala i dešavanja najboljih hotela za svačiji džep izvanrednih crkava i manastira k neverovatnih čuda prirode g vrhunskih restorana u svakoj oblasti znalačkih saveta za svakog posetioca

10

Paksos i Antipaksos

Ptihija

g g

Kefalonija

Argostoli Amfilochía

Níssi Guvino

Kontokali

Potamos

Liksuri

Préveza

Lefkáda g

Igoumenitsa

Akra Komméno GOUVIA MARINA

str. 78–89

Vati Itaka

Árta

Antipaxí Ionian Sea

See Lefkáda, Kefalloniá & Ithaki map on back flap

Dasía

Danilija

Kefalonija i Itaka

Kioni Zaliv Mirtos

G R E E C E

Kalámi Nissaki

Barbati Ormos Ipsoú

Pyrgí Ypsos

Ormos Dafníla

Zjab lik ovo

Igoumenitsa

str. 68–75

Ostrvo Meganisi Eksogi

Ioánnina

g g

Paxí g g g

Plagiá

Agni Bay

Spartýlas

Gouvia

Tembloni

Kuramaditika

Paxí

A

A OS T

S TELOU ENON IDROM

Moskv

J

METRIC SCALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale up by EXACTLY 20mm.

IC

PER

300

KO

Mount Pantokrátor 906 m

Michalakades 852 m

Gazátika

Rópa Valley

Fiskardo

Párga

Kouloúra

Petália

Omalí

Ano Korakiána

g Avláki

Lavki

Nidri

Vasiliki

Palata Ahilion, Krf Metéora

Corfu

Kassiópi

Perithia

Agios Vasílios

Ljublino

ANI

RS

£

HYDROPOLIS

Agios Markos

Kónitsa

Akra Kassiopi

gori

Meson

225

AŠI

Caričino

Lefkada

Nikijana

Hortata

Western Greece

Delvináki

LIMIN KERKIRA MARINA

Parí

Sgombou

Liapádes Kanakádes Mármaro

ALBANIA

Agios Spiridhon

Néa Períthia

Zigós

Ormos Liapádon

Preveza

Grad Lefkada

Loúka 625 m

Skriperó

Lákones

Paleokastrítsa

Liston, grad Krf

Jonsko more

Lefkada Brindisi Ancona Dubrovnik

Akra Agía Ekateríni

Chorepískopi

Troumbéttas Vatoniés

Krini

ANGELOKASTRO

Gajos

Antipaksos

Nymfés

Episkopí

Valaneió

Afionas

Agios Giorgios Beach

Ionian Sea

GRČKA Nea Plagija

Paksos

Agios Panteleímonas

£ Kolomenskoje K

METRIC SCALE for OLD CITY: To use this instead: • DELETE scale info on map. • Move this scale up by EXACTLY 20mm.

UL

ŠKOV

ARISTO

MOUST

150

evo

IOU

75

V. D O U S M

MANOU

RO U N I K AN J aD Hs eU n E PA R H O G E N ATA

KI PR

OJ

JA

ULIC

.

E

TR

LS

THEOD DOMB ORART-ST

45

106 -156 -Б

A

CA

STR.

ER-

OSS

S

106 -Б

GORNJI TRG ( A N O P L AT E I A ) Nižnije £ kotli Nagatino

Zjuzino YIOTO P OULOU VO N D HI OLOU

O

RADS

Benices

Moraitika Lefkimi

Epískepsi

Livádi

Giannádes

LGOG

VJAN

KA

DA

A

OR

G o ljanovo

VO

DRO

VS

UL

LJŠ

GR

R-

LT E

STR.

R.

25-

9

A-3-3 I QUE

NR HE M DO E

TR.

G OT T E STR SZELLER ASS E

ULIC

9-48

KA

AN

BJ

A L U

AJ

-6 32 -Б

SE

OP

HINGE

IU

S-

ST

R STR.

R.

UL

BO

IC

A

ST R STR.OFER- A S S ST E RA SS E

ZE NA HAUSH U E R

EN

PI

A

RGK R AÇ IR CH ER TR AS SE

GS

FL

M

EM

IN

AU R UA D AE

K-158

SSE

STRA

TO N S T R A S S E

NEW

DELPS

ER STR .

L A M O N T-

ERG

RSB

DELPSTR.

EBE

.

BEETZSTR

KEPLERSTR.

BRUCK STR. N E R BRAHM S- STR.

B R AY S T R . S A I N TP R I V AT STR.

VERSAILLER STRASSE

e

in

.

SE

an

AS

TR

TR

ZS

Pl

IT

C

SA

NS

SN

DE

IE

AU

FR

TR

SCHUM

D E -WE G

W. - H E E R

F LU R S T R .

15 8

LYONE FEININ LSTRAS GER-

GARC

EN

ST

B E RL I N E R S T R A S S

AV E N I D A A L M IRANTE REIS

S

R.

ST

REIS

ED

SE

S

-

NG LI SS GY

D A PA L M A RUA E SS RA

PI

R.

ST

ER

N AU

HE

ZE

RC KI

EN

A-3 R-39

58

K-1

ZSTR.

TR AS SE

MER

HLS

STRAS ANNSE LAMONTSTRASSE

POSSARTSTR.

UL

.

ELSÄSSER STRASSE

A

STR.

FICHTESTR.

HSTR.

M A INZ E R

-

KÖN

RA

ST

.

STR

HOCH

ST

ED

ACHSTR

M M R.

IS A R T A L

E

SO

BEHAIM-

ENTENB

HL

EI

DR

R.

OV

PS

IA

275-10

.

TR

MARTIN-

S

RONI

DISTR

KIDLERST

AV E N I D AT R A A L M IRANTE S

HW

SC

DRESC

N-

S SE

KS

A RC

BISM

STR.

. FO STR NT . D E E S P E BIE DERSTEI ME REI NER RA LO ST

GERMANIASTR.

.

TR

MOLTKESTRA

ASTR.

KUN O CC IGU S T RA M ND . E

V I K TO R I

ST RA BIEDERSTE SS INE KE E KLE F ER R ME ST STR NT RA AS INE SA SE NSE V

R.

3

SST

R.

E

WILHELM

KST

GE

SS

SIE

NEC

RA

ST

WER

O AL

STR.

DL

STR. IAES

ER

MARIA

-T H

ULICA

ST

44

12ц-2-12-3

SE

.

STRAS

F R I E D R I C H-

AV. ÁLV. S T R PEDR CABR

-

-

IGIN

BACH

O

SA

NT

K AUL

N TE

FA

IN

R.

SSE

RA

-ST

LST

MÖH

M A R I A -T H E R E S I A

DA

R

CH

AJA

HO

NST IE

BR

25-8

IL

ST

LEONHARDSTR. SEERIEDERSTR.

B OR .L J Š A J A. O R D I N K A

CH

HO

25-8

EI

DÜSSE LDORF ER STRASSE

N

K

P J AT N I C K

AR

SE STRAS

DA

NI

ERER

PO

EC

SCHORNSTR.

GISELHERSTR. BRUNNERSTR.

BORSCHTALLEE

E

STR.

WINZ

TE

UL

H I LT E N S P E R G E R S T R A S S

K-12-12 -33 MEO RICK H-KÄ STNE S T RH R A S SO E V- A YA

TR.

U E S-

STR.

LAS

TENG-

RERST

BEL

R.

33-44 ERGER R. ST

ISA

EID-

ENSP

RÖMERSTR.

WINZE

STR.

STR.

STR.

.

ERER

ADELH

12ц-61-2-12H I LT

ZENTNER-

WINZ

T ENG -

STR -

ND WI

STR.

R.

SCH

ST

EN-

PONTE

AUGUST

AV E

DA

R. DE CASC AIS

DA

2-16 -33TR.

LUISENS

Мoскв

а

AVENI

NK

va

E

SS

OBSTR.

TRA

IMA

sk

A H O L Z-

RC

E. MA

o

M

JAK E

MAIS

FRAUENL

ASS

STR

ST

-

MAISTRASSE

M J A H N -B O L J ST STR Š AJ . A 4-3K3LE-N6ZES2TR.

ID

-

O

NED

PE DO

OS

SS

HM

SPRU

S S

TA

44

ADLZREITERSTR.

U LALI C A

STRA

- S C

E

RD

SS

RA

UA

G EYER-

HEDW DRAN

LILY-B ALLESFELIGWEGRAUN E D-

TR. NERS

R.

AN

ER

ST

TR.

EM

OB

-

LORIS

WIG

HOR

D E SC

HED

A L FO N

IRE SE

R. 1-2-5-15-31-

IST

DAS

LO ST THR.

IES

LO R

.

ZG

TR.

TR

ER

RS GE

I DA

G A LVÃ O

IN

R.

LL

ST

AI

STR.

GABRIELENS

M AY R -

AV E N

RK

M

ER

KLARA

BI

S EDL -

DA

A DA

E

SS

C A LÇ A D A D A A JU D A

RA

ZIRKU KRONE S-STR.

C A LÇ

HOPFENSTR.

A

DONNERS BERGERBRÜ CKE

NK

ŽE

ST

O

31

STR.

O

AV E N T O RR E I D A D A DE BEL ÉM

FÄUSTLESTR.

CA

STR.

STR.

A S TA L L E R -

ULI

S C H I E S S S T ÄT T ASSE

BERGMANN-

GANGHOFER-

S T- PAU L- S T R .

B AVA R I A R I N G

G IN AR

HIRSCHM.WEGBERG-

S R

79

RA

ST

ER

M

H

ES

STRA

28-31

R.

ASSE

STRASSE STRASSE

LIPOWSKYST

GANGHO F E R -

SS

E

SE GE

O

KAPO

KS

RE

NT

Muzej

Park Izmajlovo Lefortovo £ STOV UZIJA E NT Kuskovo ŠOSE £ Andronovka £

Ugrenškaja £

SE

EC

A

PA

YL

UH

LG

ES

RA

U

MOSKVA

ŠO

VO

S

M

MKA

B A VA R I A S T R

SE AS

STR

S T R. GER RIN HÄ SC

STR .

SIGLSTRASSE

L A U T E N S ACK

.

U

£

E

RAUHECKSTR.

I P R.

P I Kijevski ROU

U

azijske umetnosti Jau Čerkizovo £ za Palata Sv. Mihaila ŠOSE i Sv. Đorđa VS K OJE

Š ČEL KO Jaroslavski

£ £ Kazanjski

A R T Lenjingradski £ IS

D O NO

£

Ulica Liston

I L D F O R DD

RG

500

0 metara

S PYRI

O VIS K

IANO

D

n

E

U OUSAKOF JIN O T O G RR H AD Rižski £ U T L ESKI V O THEOD ON D O S PR H OS IO U

AG IOS

GU

BU

CH

ULICA

-79

A

IC

-39

UL

Б -10

A

AJ

132-

SK

ASSE

RIN

RIESSTR

KUD

JA-

D

E R 1-15-31 SK 1-15-BOA R DO- J B -31WEG U L V

TV

.

R.

ST

79

RS TR

FE

O VA

SAD

79

B U LVA R

6-39-64- 132-Б10-39-

NOVINSKI

SADELER

. FLÜGGENSTR

RSTR. BOLIVA

64-132-Б-10-39-

T ME T

-

E

S T R.

.

GAGGENAYSTR

TEMPLESTR.

STRASSE

CH

-

R E I N O LT S T R A S S E

BA

FRANZ-SCHRANKSTRASSE

.

STR

-STR.

VO

YEN

D

WARD

CL

DO

R.

MARIA-

IS

RA

PA E

O

AR

A

A

O

R

R

RU

E

F

AT R .

D

S

FA F N E R

C A -ST M I RASN S EH PA Z

RIA

OS

LA-

RV

FASOLTSTR. RU A D

LHA

CO

S

DE-

M. D E AR TI

PA

IO

ED

LA

M

DO

RE

R.

DA

AGRICOLASTR. D OS

. BEH A M S T R.

SAN D RA R T STR

STR.

E

SSE

SSE

S TR AS S

STRA

STÖBE RL-

STRA

R-

PERGE

ST ROBL-

A-

VON-DER-PF O R DT E N STRASSE

RIEGERHOFSTR.

AGRICOL

STR.

STR.

SSE

ASS

ASSE

TR

STRA

LE-STR.

RS

R.

EMER-ST R.

LANZSTR

HNEB

IRSTR A SSE

RUS A H IME

O-SC

JOER GSTR FLANTINSTR. A S S E

F LOTO W-

ID

BERCHEM -

JUSTIN-K

BUR GKMA

ILMMÜNSTER-

B AU E R - W E G

EI

MSTRASSE

WA L D H O

RUA JOS E FA D E ÓB I D OS

R. SÃO GENS

DO T.

E

GRA ÇA DA

LAR GO

AS INH

R

IR

GE

VE

O

LI

O LA S

ESC D AS R.

TO M É

S ÃO

RU

O CÃ PI

E

D

L O STE

R UA

O

AU J

R. D O

B. D S AN O E . T ASSE O

O

R . NOR BERTO AR

MO EI RO

ERSTR

O

R . DE S

REUTT

REIR GO

LI

R

DO DO TER TRI

R.

ÇA

ÃO

GEYERS

RA

M O D

AST

AGRICOL

ERRO

NT

MO

DEST

EN O

R. D O DE ST

A D A

DO

RU

S

CA

DO

AL H L

BENFORMOSO

DO

RUA

RUA DAMASC

PA L M A

DA

RUA

S

BE N FORMOSO

RIA

DO

RGO D A S O L A

RUA

UR

LA

IA

NIZ

AR

MA

MO

MO

PA L

DA

IM

A RU

DA

M ART

TIR

RUA

M ÁR

O

DRO

TEL

O PE

AS

R. SÃ

S F AR

INH

CAS

R.

C O S TA

R UA D E S . C R U Z

ADA ALM

T. D O

C. DO CO R R E I O VELHO

CARMO

DO

RUA

A

FR

TE T. RR D EI O RI L A T. NH GA DO O RE S S

A AÇ GR

DO

LUÍS

R O . JA RE R GE DI DO M R

C A LÇ A D A

D.

ÃG

A

RUA

C. D E SÃ O

CARDOSO MARIA

ANTÓNIO

R. DOS D. DE B RAGANÇA

DO RUA

CO

A

D’

E

RU DA

AR

T

O D

A

U R

O

GL

DA

RU

A

CC .

T. DA

RIA G LÓ C. D A

FLORES DAS

ALECRIM

R. CECÍLIO DE SOUSA

RA

EI

IM

LM

SM A

RU

A

DO

JA

PA

SORIANO

DOS CAE TANOS

LUZ

R UA

RU A

A

A

H

E

RIN

AN

TA

LD

A

CA

SA

.

E BELO

AD

A LCAID

M

T. C . D O RIO

R.

ALM

DUART

T. D E S .

T. D O

DO

M

LEN

D

C OT Gradska većnica P A N T O N ZA S U L P L AT E I A (Dimarchio) i VROamenk KT U LG A R D I MA R C H E I O U AJ A PAVELECKAJA EOS PLOŠČAD EVANGEL I ST RIA S

U

N

0 metara

Ikonostas Gornjeg manastira Svetog Petra

S

I I N Šire područje Moskve AN LE S str. U 94–99 O

Testovskaja KALOHERETO

KUTUZ

O

LE

Níssi Kraviá

S

S E VAST

G

U

S IRO

LO

RUA

5-22-708

m

×

po

m

m po

Vod č su namen en kako ovc ma na avan u e ako pu n c ma p ve k ase O k e na znača n a mes a na a ak vn e p odavn ce na veće ume n ke n hova de a muze e ga e e ko e mo a e pose mes a na bo e zabave za vašu decu na p a n e es o ane u sv m de ov ma g ada na udobn e ho e e za svač džep oš mnogo oga š o vas očeku e u me opo ama Ev ope Da b s e uš ede v eme novac u su mes a ko a eba zbegava kao ka e g ada oko ne ečn k ko sn h eč z aza Upozna e ev opske g adove p e nego š o u n h o pu u e e

121

AUTO – ATLAS EVROPE

500

ZADATAKA

ZABAVAN NA^IN DA IZO[TRITE SVOJE MENTALNE SPOSOBNOSTI

Dobra priprema je osnov svakog lepog putovanja. Uz ovaj atlas neće vam više biti potrebne nezgodne karte velikog formata, a specijalni produžeci koji međusobno 19 × 29 cm / 404 str. / tvrd povez spajaju susedne strane omogućavaju kontinuirano praćenje vožnje. Ovo je nezamenljiv vodič za svako putovanje, uz koje ćete brzo i sigurno stići do cilja!

Vi{e od 500 vizuelnih, tekstualnih i numeri~kih zadataka osmi{ljenih da vam pomognu da pove}ate svoj IQ i da stimuli{u va{ um.

IQ IZAZOV

3-729

17-44

10-17-35-708-720

7

706-708

-768

64-755

54-76 8

54-64

5-17-22-708 107

30-35

708

REIS 30

AVENIDA ALMIRANTE

34-40-708-28E

-44-91 -718-7 27-732 -738-7 45 5 32 3-

30-36

06

35

RU

DO

A

FA L I R A K GUM I Fasada tržnog centra

RA

Muzej

RAS

IO

H

Tsoukalió

Agios Stefanos Beach

Grad Krf

Krf

40

km

0

METRIC SCALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale down by EXACTLY 120mm.

Acharávi

Róda

pa

BICA

OU

DO

Crkva Sv. Spiridona KI

D Opapirnog novca U

LA

OU

OV U L V AL

SERPUHOVSKAJA PLOŠČAD

SC

EO

TH

AG

AR

Sidári Beach

Sidári Karousádes

Peroulades

Desetine lista – od 10 najlepših plažaAvliótes g do 10 najboljih restorana, festivala i rekreativnih aktivnosti – pružiće vam informacije neophodne svakom posetiocu grčkih ostrva u Jonskom moru.

INOU

Arillas

U

OTO

KRF

Ormos Agios Geórgiou

Ormos Sidári

g

120

U ovom vodiču kroz Krf i Jonska ostrva arhipelag je podeljen na četiri oblasti: Krf, Paksos i Antipaksos, Lefkadu, Kefaloniju i Itaku, i Zakintos. Donja mapa prikazuje položaj i veličinu tih oblasti. Svaka oblast označena je drugom bojom; obojene trake na stranicama vodiča odgovaraju bojama datim na mapi. Gotovo svaka znamenitost u ovom vodiču ima kartografsku oznaku koja odgovara položaju te Krf, Paksos i Sidari Barbati Antipaksos znamenitosti na velikim mapama str. 56–67 na prednjoj i zadnjoj klapni. Paleokastritsa

I JONSKA OSTRVA

RUA

O

A

R . DA

TI

V A R VA

PA

DH

A

N

PIOU

KOT

OU

NE

IROS

LE LY

NAJ

RI

ED

A

REŽ

SS

N TH E

SA

FERRE

str. 88–93

O

OU

A D A M O

Zamoskvorečje

OU

PR

LIS

DE

IAN

M

VE

TE POLJAN K A

VA

ARS

Akra Drástic

Samothráki Island 7.5 km Othonoí Island 17 km

Saborna crkva Bogorodice Spiliotise

ERI

BE

ITS

LO

PA L E O L O G

RU

PI

SFÓR

A AN

AJA

NO

KI

AJA R E Ž N Muzej NA B E A J A Antivuniotisa SK P R O

AJ

LJŠ

A

IN

SK

BO

EIR

A

A

CA

EIRAO

JAU S

AJ

IČE

RIB

Ereikoússa Island 6 km

119

Krf i Jonska ostrva

TOP 10

Almirós Beach

LN

BOQU

Imanje Mon Repo

TE

R.

ORA

ŽN

Bilo da putujete prvom klasom ili sa skromnijim budžetom, ovaj vodič otkriće vam ono najbolje Corfu što Krf i Jonska ostrva imaju da ponude.

I B U LVA R

RE

I

OT

Rimske terme

SK

BE

S I PAT R O U

E.THE

KO

T V.

1000

OV

81

KR

KA

Kasiljas

L

A

AN

Aerobus (91)

FE

D

PO

IC

LJ

T e ž o

AR

ROVK A

750

IRP

KAS

LV

T.

70

RASSE

2

ST

74-7

V

74-75 8

Luka trajekta Pešačka ulica

SOS

FSI

720-7 27-73 8

Informacije za turiste

Trasa trajekta

NA

74

Aerodrom

Gradske zidine

A

709713720738

I JONSKA OSTRVA

Ostale znamenitosti

k

YLI

773 720 -738-

KRF

LEGENDA

DARI

DES

773

I

n g

IA

Bazilika Sv. KerkirePredstava Novog baleta

SO

720-73 8

M EN

POLILA

ALKINOU

29

A AR

M . AT H A N A S I O U

711-7

VRAIL

AS

LI

56-7 AVE 13-7 NID A D 51 EC EU TA

Mapa Starog grada Krfa dole

OU

TR IO U

KNI

BELI

SA

DR

12-742

YTE

ZAM

RA

AN

MA

EX

BU

NAG

SYL

DA

ARSINOU

NA

m

po

TOP 10

Stara tvrđava

POL

GUILD F OR D

AL

NI

53

A GO N.

PLATEIA SPIANÁDA

Arheološki muzej

BOL

q

CO

НАБ

CA

ICA

750

SO

L ULICA ŽITNAJA KALUŽSKAJA PLOŠČAD V I VA L U L KO RO

Marksistskaja

Taganskaja

q

UL

Z a m o sÓ Uk v o r e č j e

q Taganskaja @

OK

NIŽNJAJA TAGANSKAJA PLOŠČAD

I

IV A

KI

RON

SK

KOT

IM

KO L O

Z AV

ULI

KR

M o s k va

AT H I B olotnaj a Ploščad

ON

UL

500

ICA

Park Gorki

MOSK VORETSKAJA

JA

ULI C A

Я

JA

4

VO

VSKI

VOR

СКА

KA

250

A

E

VERHNJAJA TAGANSKAJA PLOŠČAD UL

REŽNA

JA

RE

NABE

Stara luka

CKA

ЧЕ

RS

0 metara

Dečji klub Arlekino

OK

KR

JA

PR

PR

UL

POK

UL

UL M AROS

A VA R V A R K A

TN I

НИ

A

Канал

TA

AJA

TA

ULIC

@

KI

ULICA

NSKI P ERE ULOK

UL

E I P

IC

KA

BULV AR

K i t a j g o r o d

PLOŠČAD VARVARSKIJE VOROTA

ULIC

PJ A

ЛЬ

RE

NJ

N

SKA

D

D

ТЕ

PE

AR

TE

JEV

U

A

Stari grad Krf

L EM

OTO

OS RE

NOU

Top 10 znamenitosti

PR

k JA

500 E JKA

PER

CRVENI TRG

Kremlj

BOROVICKAJA PLOŠČAD

O

ŠČA

A

KI

IS

KA

250 PLO

LI C ES

PLOŠČAD REVOLUCIJI

I

U IČ

GO

PR

0 metara

AJA

JA

H EV NJA SK JA AJ A UL

@

LN

A

KI

EN

CK

MJ A

SK

A

1-I

AM

HE

GA

M str.. S68–73

ST

AN

AJ

R VE Č IŠ RAD

RN

TE

O I K

UL

IC

OVS

NOV

ČA

A

EREŽN

JA

дный

NAB

SKA

BE

IČE

NA

OVN

JA

а к в A o c NAJ REŽ

N

A во о о тN A J A B оA дB E R E Ž

SK

SAD

5-

ZN

OU

Grad Krf

UL

ROMA

DE

S NI Kitaj gorod YR ČI

Joanis Kapodistrijas LUBJANSKAJA PLOŠČAD

MANJEŽNAJA PLOŠČAD

A

VO

SAROKO

Fabrika sapuna Patunis

BJ

N

TETERI

3-I I Č E N T ELP E R

UL

PLOŠČAD PREČISTENSKIJE SOJM ONO VOROTA

UL

ZUB

IC

NKA

H

LU

O KO

T

A r b a t s k a j a

ZUBOVSKAJA PLOŠČAD

POLITI

G

JA

IČE

M

JA

KA

VN

KA

VS

NS

DO

КО

KO

IA

SA

ER

AM

OZ

PER

BA

UL

IN

O

AN

NT

@

Blue Bus

KA P O DIS

S

ICA

@

B

OD

TUP

SKA

UL

SM

1-I KOTELNI Č ESKI PER

NA

КА

ULI

v

v a

KO

R KOVSKI

JAM

JA

k

JA

RS

JA

SKI

ARIJAT

KOMES

OK

A

Яу за

JA NA

KA

s

JEC K A

OZE

UL

KA

RE

Jauza B E R E Ž N A J A

A

ULVAR I B

OLO

US

o

AJ

A AT L T R MA PE

PE

N IKITSK

JA

@

ES

@ K

EŽNAJ

NABER

SKAJA

AR

IS ET

A

NIK

AB JA N

N IČE

OVSKA

AJ

ARBATSKAJA PLOŠČAD

SMOLENSKAJA SENAJA PLOŠČAD

VA R

ER N SKI P

SK A

NIK

ER I P

q

ROBI

A

OR

BRJA

BER

LSK

TSK

ITSI

I TH EO TO K I A TA N T KO N S NIOU PLATEIA K H R O Stanica

V E N S KI B ULVANRI K SRETENJ U O BU S TLVA A SDKII O R

ULIC

ULOK

TO

KA

OS

LE

BOL N I KOLOV O

AN

SERE

A JA

KI

VOR

PO

O

BUL

Б

AJ

M

Komesarijatski most

LO

VS

OV ONC

A

KIM

R O Ž DEST

VKA

AP

K

R I PE

ВАР

SK

LN

A

v

EU

KO

VS

OV

O–

OK

A

TE

LJŠ

m

ERE NJI P

EUL

P ER

ES KI JANIČ

Veliki Ustinskijev most

AJ

BO

NO VOKUZN

A

@

Ostrovskog

×

OV

PER

КРО ВС КИЙ УЛ Ь

AJ

S K

SEREBR

EŽN BER

KO

ŽN

PER

ER

SO

IC

SKI

ПО

J AU

PRO

OZ

RA

ULICA

KA

D

KI

R

I

DU

LNI P EU LOK ER

AN

E RE

JA

KI

ČEVS

E I P

SK

OLOKO

LJ

SR E

NA

N IČES

KI RUNOV S

TOLMA OK PEREUL

EN

N

AR

PO DK

SO

ŽN

Stara džamija

STA R

RM

SE

LV

SO

ZD

OK

UL O K

ZA

v

PER

Kremlj i Crveni trg str. 62–67

NIKI

UL VOZDV IŽE

U L I C A N O V I A R B AT

UL

D

OU

LEF

S KI BU L VAR

TEATRALNAJA PLOŠČAD

PLOŠČAD NIKITSKIJE VOROTA B OLJ

AJA UL

LEN

D

KA

JAK

OK

U I B

ER

OE

OK

NAB

REŽ

DOV

OK

KAZE

BOL

PO

IP

PR

VS K

UL

A

Ploščad Jauskije vorota

RE

V S K I PER

E

SA

P EREUL

А

R A E V SKI PER Š

EUL

SK

I

IŠČE

RE

NABE

I OV Č INIKO

I N I KOVSKI PER

qv

ВК

g o r o d

OV

R

PER

GLIN

E I P

BE

JA N I KI T S K

SMO

KR

SO SPA

E I P

BOL TREKSVJATITELSKI PER

MAL TREKSVJATITELSKI

P E T ROV

VAR

ITR

PrugaS

О

КР

PO

BOL

OS A D S K I P E R E U L O K

P ET R O

AR

SK

NA

LI

IC

BUL

OJ

TRO

KO

О А П

Ц A УЛ И

LIN

R OV K

K i t a j

ST

SKI

BE

STN

DM

ULICAREN MAKA

v

Akvarijum

POK

ICA

LJA

K

D

SK

UL

S TRA

PE

OK UL

LO

EV

ŠČA

AT

ZA

UL

A

LJ

Čistije prudi

P

RE

KAJA NABEREŽNAJA

TA

PE

V

PER

ENS

O

U V ERIGSKI

Brdo Ivanovskaja

str. 74–79

OL

Veće trolejbusko stajalište

@ Veće autobusko stajalište 4 Stajalište rečnog broda

BA

RE

A E JK

KUDRINSKAJA B OLJŠA PLOŠČAD

Arbatskaja

PLOŠČAD SVOBODNOJ ROSIJI

IC

Z AV

Nova tvrđava

@

TO

UL

PUŠKINSKAJA PLOŠČAD

SM

A

O VO

I

PE

PLO

IP

KAJA

NJ

@

Z a m o sKućak v o r e č j e

R

q Poljanka

SK

KI

A

PERE

IGIN

v

I

E U LO K

SK

RAJ

ICA

AJA

ČAPL

N

A

D

PER

S

SK

ULIC

U

KI

Lights of Moscow Museum

N

TIN

UL

AN

STA

BJ JA

10U L

ESK

PR

VS

US

PO

O

JA

OK

AR

P

M

UL

Top 10 znamenitosti Ostale znamenitosti

£ Železnička stanica q Stanica metroa v Veće tramvajsko stajalište

LV

LU AJA

O

E ER

LEGENDA

BU

D

NK

PE

VSKI

Crkva Svetog Grigorija Neokesarijskog

q

po

EŽNA

SK

VNIČ

JA

ŽUKOV

P

MA

ОЛЯН

KI

V

PIŽE

OK

JA

ЛП

NI KO

EUL

БО

BROD

Č TOLMA EVSKI PER

PER

ANKA

УЛ

KIM

AJA

A L J

N KA

NI

MAL

BO

R

IČE

IKOVS

Novokuznjeckaja

Tretjakovskaja

q KL IM ENT OV S KI

BOL

Galerija Krokin

VSK I P E R GO L I K O

I P E

Mali moskvoretski most

3-I

K ADAŠEVSKI PEREULOK

ET

UL

A

POLJA

ON

IC

SK

VN

SADO

С

IV A R

NA

10

NABER

DO

kan a l

OVČIN

US

q v

VAŠ VODIČ ZA TOP U MOSKVI

Hristovog u Kadašima

Tretjakovska galerija

KI

UL

OM

IN

USTIN LOK

AR

P ar k K ultur i

ST

TV

ZLATO BOL PEREU

A

UL BOL

AJ

VS ČE MA K OL ULO L T ERE P

LU

CA

Čistije prudi

MOSKVA

N

ER KI P

GO

ULI

PER 2-OJ A Š EVSKI KAD Crkva Vaskrsenja

PER

JI

Muzeon

MA

JA

JA

AJA 10

10

SA

Most Čugunji

@

I NS

NA

RAUŠKAJA

@

TNA

B i dn A vo N A J od REŽ d oN A B E

JA

N

ŠE

A

TE

ER

DA

VR

3-

JA

NAJA

OLO

Vo

most S K A V

KA

Š E VSKI

ČA

IS

EREŽ

NAB

JA

A AJ ŽN RE B E Lužkov

LA

SKA

Mali kameni most

10

O

PR

FIJ

NA

@

VI

K

ULIC

LO

A SK

JA

ER

KADA

OK

MO

EUL

K

SO

Bolotnaja ploš čad

PER

Я

PER

DI

J SLOBO ODNO PER T N OGOR SKI KO V O NEV PE R IT RE KA U ČI LO ST J ŠOJ K

MJ

q

K

UL

BO L

U

VS

LJE

FI

RE

EM

4

ENEV

1 -I

PE

KR

Veliki kameni most

A

BERS

A JA

ČN I P E R

VK

IC K

K

V

NI

JA ICKA

ASN G

Sretenjski bulvar LO

ULIC

veličanstvenih crkava muzeja i galerija koje ne smete zaobići @ najlepših stanica metroa v bisera sovjetske arhitekture @ odličnih festivala i događaja najživljih barovav i klubova @ najboljih restorana u svakoj oblasti @ najzabavnijih mesta za decu 4 hotela za svačiji džep najboljih korisnih saveta za svakog posetioca

10

PJATN

O

LO

LE

KR

10

G

IK

KT

EU

ROS CA M A

10

MOSKVORETSK

BALČU

PE R

U

PE

R

Horska sinagoga

10

Veliki most preko Moskve ULICA

N OV

JN

RE

OS

OK

T U RČ ANI

BE

PE

UL

RO

OV

PR

UL

LK

UL

L

JATSKI

R

RE

KO

KI

PE

LOK

М

A

C

LI

ULI

q Kitaj gorod

10

RE

U

VSEKSV

Saborni hram Hrista Spasitelja

KI

E

PE

R K

ID

PE

Crkva Sv. Trojice u Nikitniku PLOŠČAD VARVARSKIJE VOROTA VARVARK A

PE

PE LO

OK

R

JI

PE

BN

TK

K

EU

OB

U

KI

SKI

ER

UL

O

VS

RI

E ULOK

PER

I PER

OJ

PERE TE

OLJ

PER

PLOŠČAD PREČISTENSKIJE VOROTA S OJ MO N OVS

RSKI ČA

R

P

ZA

R

NIK

PO

B ЬВА U L Р VAR

I

RE

UL

PE

ULO K

K I PER

O

RE

KI

OBID 1 -I ENSK

2-

POŽA

I

R

ČERKAS

SK

PE

PE

BOL

A

KR

ER

V

PE

KI

O ŠČA

M

O VS K I P AL IM PEREULOK

PO

EO

I

КА

NS Muzej multiKI medijalne umetnosti

OVS

VS

PL

ŽNJI

Galerija Glazunov

q

LO L OK PE PU RE H I U L N SK OK I KI PER

А Ц И BARIK

NO

Politehnički muzej ERE

JA

ČE

KI

I

PK CE

SK

VS

N OVA

R

O

PE

2-OJ N

ER

I

M OVSKI O P ALI 3 -I N E P ER EULOK

SK

N

IN

ВСК O V ИЙ S K БУЛ I

RO

RA

IN

ZUBOVSKAJA PLOŠČAD

SU

U

ANSK

K OLMA

Muzej likovnih umetnosti Puškin

Kropotkinskaja

O

IN

@ ЗУБО Z U B

m

UL

A N K Galerija T EM A Cereteli N

ST

Palata boljara Stari engleski Romanovih dvor

Crkva Crkva Uspenja Presvete Bogorodice Svetog Vaslija

Blaženog Zvonik Ivana III Velikog Granovita palata Crkva Arhanđela Mihajla Blagoveštenjska crkva NAJA EREŽ NAB AJA

SE

TK

A

IS

Ploščad

q revoluciji

O

Veliki kremaljski dvorac

Državna oružarnica

CA

PO

VA R

IC

R

1-

O

PE

I MO

LUBJ

K

PEREULOK

INSKI

ЕН SKI P ER СТ ЧИ Tolstojev književni П Р Е VSEVO PE muzej R EU LŽSKI

ISTEN

RE

SE Y

JECK

Kuznjecki most

q

AJA U LICA

G

Patrijaršijski dvor

Državna palata u Kremlju

Teremnoj dvorac

BOROVICKAJA PLOŠČAD

LI

KR

BUL

UL

BURDENKO

PE

УЛ KI

PR

BO

Kremlj

Crkva Bogorodičinog pokrova

@

A

U

TI

HINS

q

LOK

GAGAR

PREČ

K O ČIS

LEVS

Ploščad revoluciji

PEREU

UL

K

E ER I PM AL

A

PUŠEČN

T E ATRAL

PLOŠČAD REVOLUCIJI Arheološki muzej

FALEVSKI

SKI

LOK

LEN

REU SK

Boljšoj teatar

q Teatralnaja

q

A UL IC A

PE

SMO

IN

ULIC

Dom stranih knjiga

OST CK I M

Tržni centar LUBJANSKAJA SN CUM PLOŠČAD MJA Lubjanka POZORIŠNI TRG q P E KT @ (TEATRALNAJA Muzej N I PROS Lubjanka q PLOŠČAD) Majakovskog

Ohotni rjad

@

MOS KV O RE TS K AJ

JI

JE

F E VSKI PEREULOK

PE

ŽN LE

q

q NK

ZN

VARSONO

KUZN

Okhotnyy Ryad Shopping Centre

Biblioteka im. Lenjina

KA

ME

KU

A

LOK

@ JA Statua maršala VL KazanjskaBogojavljenska Žukova JE crkva N crkva MANJEŽNAJA VE Istorijski TO PLOŠČAD KA muzej ŠN IN IL Tržni J I P centar E R Aleksandrovi A Crveni trg GUM IC vrtovi UL Krasnaja ploščad Lenjinov Gostini Arsenal mauzolej dvor Lobnoje Skupština Spasiteljeva mesto kula Statue Minina A i Požarskog ULIC

УЛ

Aleksandrovski sad q

NA

IC

GEOR

@

q

I PERE U

I

NE

I PER

L

Я

I BULVAR Turgenjevskaja

B O B R OV

BOL KI SELN

SK

DE

UL

BO

КА

Borovickaja

A

RO

PER GIEV

А

K

LO

SKI

ИЦ

VS K I P E R

PEREULOK

OVSK

U

IT

LOK

GERSK

УЛ

VR A Ž E

P E R E UL O K

I KO V

LASE MAL V

GLAZ

PER

ТС

SA N D UNO VS K I P ER

S RE TENJSK

B U LVA R

Javno kupatilo Sanduni

Muzej Gulaga

R

I PEREU

АЯ

EV

SKI NAŠČOKI N ULOK PERE PEREULOK

OTN

1 - I N E O P A L IMOV S KI

КИ

PEREULOK

A

VENS KI

UL

СК

PL

NJUŠENI

SIVC

ULOK

IC

M

UL

umetnosti

KAMER

НИ

Lenjinova biblioteka

UL

D

@Moskovski teatar

ЕР

VOZDVIŽEN

q Arbatskaja

Т

A r b a t s k a j aZ

VAŠ VODIČ ZA TOP 10 U MOSKVI

1000

12/17/2012 9:56:28 PM

Л

PE

I

CA

ТВ

БО

K VS

ULI

ULICA

@

БА

А

OL

A

A

OK

UL

RE

OV

IC

JA U LIC

Moskovski konzervatorijum

@ ZVONARSKI

D EST

I VS K RITONEEULOK PER

A

I PER

R KALOŠIN PE

KRIVOA

PERE

ИЦ

T ST A R O K O

Ministarstvo spoljnih poslova

BA

K NI

UL

IC

TSKA

PE

A

AR

OK

АР УЛ AR

ICA

Meljnikovljeva I Puškinova kuća spomen-kuća R BATSK

q

SMOLENSKAJA– –SENAJA PLOŠČAD

UL

AFANASEVSKI

N

OK

P ESKOVSK

A KAR M

Smolenskaja

UL

RE

OVSKI

A U L

PE

ST

TVERSKAJA PLOŠČAD

T

VS

LOK

Opera Helikon

АТ УЛИЦА НОВЫ Й АР Б

CA

Skrjabinova spomen-kuća SPASO

632

ULI

AJA

I

KI

BOLJŠOJ

-158-

500

RSK

J SLOBOD

ITS

NIKOLOPESK PEREULOK

EV NI 35ČE 38km 13-106 3S K A J

Paveleckaja

ITO

BOL

£q0

PO Z

KAMENO

PER

Smolenskaja

UL

TE

A

ARBATSKAJA PLOŠČAD

@ q

A

EUL

BU L V

ER IP IC

U ERE JI P

UL

VK

I

SK

JA

Gornji manastir Svetog Petra

KA

ŠVEDS

KI

N

ŠN

OV

SK

KA

LA

RS

AJ

O

NIKI

KA

KIT

OK

OK

ISLO V S K I P E R L K

VA

OK

UL

NEGLINAJA

LE

BOL

NI

AK

EUL

UL

MA

LJ

RE

PO

EVSKI G LINIŠČ

UP

RZ

PER

PE

RE

RO

OK

Muzej babuški

PLOŠČAD NIKITSKIJE VOROTA

К АЯ УЛ

ME

I

PER

SK

UL

LJ

Spomen-kuća Maksima Gorkog

A

Я Н И КИТС

TN

E I P

IT

K

KA

ULIC

ER

NI

A

SK

OV

ROV

KI

RE

ER

VS

OV

AT

EB

BO

ULOK

AJA

SK

HL IC

VKA

PE

TR

DM

TV

O

N

PERE

БОЛЬШA

UL

PE

R

E I P

PET

SL

O

I

ITSK

UL

CK

L

GO

D

ATNJ

NIK

JA

ZI

T v e r s k a j a

BO

ICA

KA

umetnosti

q Čehovskaja

KO

BO

VS

B

J

NO

ST

ICA

ŠE

LA

RA

ST

UL

R PA

@ q

PUŠKINOV TRG PUŠKINSKAJA PLOŠČAD

R

PE KI

ROŽ

KA

Puškinskaja

Muzej moderne istorije

PE

L

UL

ON

R

LO

ID

KI

A

m

S

Tverskaja

U

po

OV

R

RE

A-3-35-38-39

m

IR

SP

I

PE

AJ

R.

po

IR

S EV

PE

ST

Pavelecki

METRIC S CALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale up by EX ACTLY 20mm.

×

RS

U L I C A N O V I A R B AT

KOM

Mali

M NHEN

m

ON

ER

ER

RINGSSE

A AG

×

A

BOL

BO

KI

H

RF

LOTHSTRA

m

m

BR

most Alkoitao

O

CA

×

VA

U L B O L M O L ČA NO

LD

L SABON

METRIC SCALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale up by EXACTLY 20mm.

AJA

JA NIKITSK

PO

H

STR.

METRIC SCALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale up by EXACTLY 20mm.

TT_Mos_Jkt_SER.indd 2

IJ

PATR

CA

SP

GRAN

MAL

JŠA

A JA

Veliki Atrozela krasnokolmski

LI

Čehovljeva spomen-kuća

UL

BOL

U

NS

Ü

LONDON

METRIC SCALE: To use this instead: • DELETE all scale info on map. • Move this scale up by EXACTLY 20mm.

KI

KI

M

ULI

o ke a n

0 metara

RA

A

-39

JA

ST

L

INS

ZI

-

A-3

EREN SSE

KA

SPICH STRA

EC

л н а к а

NJ

EN

AJ

KUZ

E

D

MA

ZIK

KO KO

RIKADNAЈA

Kudrinskaja ploščad

Stambeni blok Vostanja

Linjo

Penja Longa

BirekrasnokolmskiAlvide SS Lisabon Areja GR most AF I N G 60ER STRASSE 3-1 6-1 Tore Estoril q PIUS6-13 PIUSKaskais STR. Atlantski GijaK OP LŽAT Z IE

AL

A

VO

STRASSE

Ostbahnhof

FR

M

ASSE

ULIC

TROGERSTR

JA

ва

STR.

SKA

Sintra

Monserate

a

J

ск

6-158

tr

ŠO

BA

156

IČE

TROGER-

6-158

Мo

OVN

н ы й o д LUCILE -GRAHNт в o o o д

a

S AD

В

kv

Plaža Ginšo

in

LJ

S

os

800

10 S T R.

Novas

Malveira da Sera

I

M

Barikadnaja

Kolares

ER -

N

3

STR.

Moskovski zoološki vrt

T a g a nsk oje

STR.

metara

Peninja

BO

GER

Bogenhauzen

Z AUB Z

Patrijarhovo jezero

PE

D

16-6

BER

AUREA

AM

DA PRATA

-

0

Arneiro

ON

AM

U

RUA

156-

RUA

V

AU

ASSE

STRASSE

M

PR

RO

DON

STR

Prinzregentenplatz Kazas

EK

PED

E-

OK

UL

RE

TR

A D.

AC

BiskajaHAIDHAUSER

PE

O G

Desetine lista – od 10 najvećih znamenitosti Crvenog trga do 10 najboljih restorana, barova i klubova –q pružiće vam informacije neophodne svakom @posetiocu ruske prestonice. Da biste uštedeli vreme i novac, tu je čak i @ top 10 lista onoga što treba izbegavati.

i istok

WIDDERSTR.

GALILEI- I N N STR P L AT Z A S S B Ö H M E R WA L D E P L AT Z RÖ NT BöhmerGE NS waldplatz TR ASS E SE AS STR UR BA HL MÜ LISZTSTR.

S T R.

KO P E R N I K U S STRASSE -

OL

Trubnaja

MAL

DE

ZO

A

BO

RDA

.

Moskva – centar

45

AJ

ICA

LIBE

1-8-71

KA

DA

STR

Rt Roka

BORDEAUX- R S T R . PLATZ H E

ESBAZEILL STR.

AN

63 45-

IDA

PL

R

IÉS

IN-

u z a J a

T

B E G E E LAlfama, Veliki Zamak S T 156 RASS E Ustinskijev

Lisabonska obala

Paveleckaja (kružna)

25-41-632-700

LJ

8-

.

SO

LA

ILL

LBE

AN

q

R VA U L Muzej moderne

R

AI

M e š č a n s ko j e

RSK

T v e r s k a j a

Patrijarhovi ribnjaci

UL

K-15

1-8-71

G E R H E R KO M E R P L AT Z

WEHRLESTR.

PARISERPLATZ

STR

q

25-41-275-632-700

A

IRE

D

B L-

P L ATI N ZF

. 16 AV 156-158str. 56–61

PE KI

TVE

AD

FRE

Oktobarskaja (kružna)

LB

KO

R

E

SS

Muzej Mihaila Bulgakova

str. 82–87

RJ

S

iro

Zidine Kremlja

SE

R. R A ST ER

Я у з а

ATIG

POLI

JI

ME

EU

Gaštajg

DRÄCHSLSTRASSE

16 AlfamaE F F N E R -

VILSH

ERST

Grasa

TRIJUMFALNAJA PLOŠČAD

Tverskaja

TN

GO

ABERLESTR.

Bare

39 Trolejbuski terminus

U BS TR . FEL S T RI X- DA AS HN SE REDW STR. ITZ-

Azoja

Hajdhauzen RA

Pril

STE

Pozorište str. 98–103 princa regenta

N Oktobarskaja R . Б AM S S E T RS -632. TR q UCLALURADIIEN--CST AE Ž I T N A JSTAAU B E N - 71 6-106-158 A NS S C HYR E N EHR EN O VA J TR. R Železnička pruga - G U T- ROECKLP L AT Z ALRAMLO Kolumbusplatz STRASSE A VA L S T RPark LER . PLATZ Gorki S T R . MARGARETENULIC Implerstraße SSE R RENBADSTRA Zoo-vrt Helabrun HE STRASSE koja vodi Autobuski terminus 39 Jednosmerna ulica Levo ulica Augusta, do Trgovačkog trga, u sredini panel od cvetnih pločica, desno kafe uqLisabonu,41-700 A Brasileira Dobrinjinskaja 275najpoznatiji CK 2,5 km NO 39 Trasa trolejbusa sa stajalištima Glavne znamenitosti

39 Tramvajski terminus 39 Trasa autobusaNESTROYSTR. ORTsa stajalištima

TERBÄ

HING

CYAN YELLOW BLACK TEXT BLACK Bilo daMAGENTA putujete prvom klasom ili sa skromnijim budžetom, ovaj vodič otkriće vam ono najbolje što Moskva ima da ponudi. q

Hercogpark

RE

A

R.

R.

Rosenheimer Platz

ACKERSTR.

severni Lisabon

S STR

OU

@ Ploščad Autobuska stanica Levo Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, desno stanica metroa revoluciji

ER

KA

T R.

RU

HS

63

BO

.

Top Ten Guides / Back Endpaper Grid Crop size: 270mm x 191mm Bleed size: 276mm x 197mm

TO

MI

F

3

1

SSE F-

TR

SIEBOLDSTR.

POLJA NKA

L

MARI STRA AHIL

E

ER

TE

CUV HO

A

UL

5-6

JŠAJA

SS

-45158

MaxWeber-Platz

PREYSINGSTRASSE

VK

GA

ICA

Muzej o Alpima

O

ON

RA

Autobuska stanica KTEL

ULIAS A N D R

Top 10 vodič kroz Moskvu deli rusku prestonicu na šest oblasti: I O ManastirE A D I Kremlj i Crveni trg, Kitaj gorod, Arbatskaju, Tverskaju, Zamoskvorečje Platitera i šire područje Moskve, u koje spadaju oblasti izvan centra grada. I IT AR MAR G Na ovoj karti prikazani su položaj i veličina svake oblasti, koje su označene i posebnom bojom – istom bojom označene su i strane vodiča na kojima se opisuju znamenitosti date oblasti. Kraj svakog mesta opisanog u vodiču nalazi se oznaka njegovog položaja na velikim mapama na unutrašnjim stranama prednje i zadnje korice. RI

REPÚBL AV. DA

BOL

SS

ST

-39

CA

NI

C

P R AÇ A D O most CO M E R C I O

TR.

NO

ULI O

BA

A-3

-62

PONTE 25 DE ABRIL

1-4-33 AL

9 3-3

25-8

RA

Au

U

N R A WA R T -39 RAUCHS TSTR. S S E 62–69 str. -

A-3

E U R O PA P L AT Z

Nemački muzej

BAUMSTRASSE

P

AU M KUFSTEINER P L AT Z

Štukova vila

Maksimilijaneum

Milerovo kupalište

KR

str. 90–95

STRASOFENE Baiša

POSC

HÖCHLS

q

q ž o Lehl TeTretjakovskaja

Lehel

Isartor

PO

Groblje Alto de

Bairo Lopes

HiršauL I Avenija slobode i

16 PRAÇA DOM PEDRO IV

Z a m o s k v o r e č j e

AIS

ZOLD

T-WE it a g o r o Sao d Žoao Gj

Baiše do Restauradoresa

Novokuznjeckaja

Dvorski vrt

Izarforštat

M OR

T-PEN

CAMPO DOS MÁRTIRES DA PÁTRIA 2-12-33

Šijado

Tivoli

Anđeo mira

q

A-

TO

Bairo K-6 Alto

25-8

3-62 1-4-3

R.

AVEN

Šijado i Bairo Alto

R UA

ERNS

K Estefanija

Engleski k a n a l v r AtV E N I DA 2 4 DE J U L HO Komesarijatski most Od

Pivnica Stara Hofbräuhaus gradska većnica Crkva Svetog Petra

Poljanka

STR.

RUA P. DE M ELO

STR.

RU

str. 70–77

Rezidencija

Bogorodičina Stara crkva Nova kovnica gradska većnica Stari dvor Marienplatz

Fraunhoferstraße

STR. ARNDT BALDESTR.

ZE

E

3-4

K-6-

Staro južno groblje

Novo južno groblje

2-3

TA

STR.-

SSE

2-1

CEU

ST R A

KR U IM LIC S A BALDEБ -10 K I V A PLATZ L

-

25-8

ER-

platz

63 45-

Bento

K-6

6

REISINGER

WA LT H

R-

SSE

TRASSE

kameni most

R.

Sendlinger Tor

- 25-

DE

SE

Crkva Svetog Jovana Nepomuka

AUMS T

LINGE TUMB STR.

STRA

NORDENDS

AS

Karlsplatz

STR.

INGLESSSTR.

NUSSB

STR.

T TI-

A

BEN

IDA

STR

M AT H I L D E N

PA R K S T R .

NE

STR.

S ÃO

4-62

Muzej

R L A UA PO DA L

ITÉC NI C 12ц-2-12-16-33 A

DE

AV E N

A

ELLER

25-8

OR

SCHM

E N- STRASS

AH

RI

6

ER

IMHOF

IC

2

EstrelinI S E L A S T RBoljšaja . moskvoretski most Sao vrt G

GENSTR

AKADEMIE ADALBE STR. RTSTRA SSE

NL

DE POMBAL

.

AN MCO

RUA

BO

VA

8

ES

A.

RA

BA

KURFÜRSTE

Gradski muzej most umetnosti egipatske

Altštat

Poccistraße

12ц-2

SE

158

E

TRA

LANDWEHRSTR.

STR.

BEETHOVENP L AT Z

Krimski TR. mostMOZART-

PSCHORR-S

SE

ASS

CA

MA D E I

AS

STR.

E

G

STR

STR

SS

UR

ER-

SSS

AN

RE ND XA NO LE LA . A RCU SEE R STR H E . Klajnhesele

M . -J O S T R AS E P H S S AE MARTIUSTHIEMESTR. STR.

Gradska Stara Brandhorst DA TA PA D A A galerija u pinakoteka

KAISERLU D W I G P L AT Z

Goetheplatz CH

SE

RA

NB

IS

12ц- 3 1-2-3

MAT T H I A S -

kulturi

WEG EFER-

-F

4

Ludvigsforštat R-

RAS

U

H

EL

R.

QU

ST

HE

6-4

DA

KOFE

MARKT-

SC

LD

2-1 D

LANDWEHRSTR.

N-

DST

HE

DERSSE PFÄN STRA

q Park Bavarska

Bavarski park

NS

FA L L M E R AY E R -

E

16

Hauptbahnhof

q Stanica metroa £ Železnička stanica

AS

GEOR

S Groblje -33 S E Akademija zadovoljstava -12-16 likovne umetnosti

Staro severno groblje

STR

NIKOLAIPLATZ

25 Rato

Giselastraße

Leopoldov park

Trijumfalna kapija Estrela SSE Nova TheresienUniverzitet straße Veliki pinakoteka Tapada dasUniversität Ludvig Nesesidades Maksimilijan kameni HE

IRA UE HIRTENSTR J. U N Q DA A ÍNDIA R UHauptbahnhof DA

AV E N I

SIEGFRIE AT MUFF S TR.

SS

E

RA

SS

ST

RA

SS

ST

ASSE

Maksforštat

PETTE

STR.

IE

HE

K ARLSTR

q

H

ER

.

Theresienwiese

Terezino sajmište

BONNER

NT

STR

Tropska

ND

ASSE

STR

SC HST Blaženog RASSE Amoreiras

SSE

Lapa Ludvigova crkva i d n o K-6 dv Lenbahovoj vili Gliptoteka O Pinakoteka o Bajerska Hgradska o Alkantara moderne JUL AdV . 2 4 D E biblioteka Sveti IA o ÍND Muzička akademija V DA Amaro Dok u A ID Königsplatz Gradska kolekcija Alkantari Tretjakovska EN KA A V Mali R L- antičke umetnosti Odeonsgalerija

CALÇ A D

Stiglmaierpl.

R UA D E B E L É M

SSE

FA

3

1-3

ILLERSTR

Kampo de

ELISABETHS S E P L AT Z

Josephsplatz BLA

STRA

Kuća jugendstila Presvete Bogorodice AINM

SSTRA

IO AR -158 ÓN UI NT AG . A DE K-12ц AV TO S GU

IN

STR. SSE

AGNE

STRA

G

RA

q

STR.

ZIE

CO

A AV E N I D A I R OVIS C O P

GENT

A VI L A

Biderštajn

q Kitaj gorod

M

R. JOAQUIM PRAÇA E A G U I A R MARQUÊS

A NH TA .I MDH A U S Crkva Svetog Münchner ER

K A I S E RE- N G

ŠvabingH E

Alte Heide

TÓ NI O AV. A NA L ME I D A E J OS É D

STR. ND-

ND EL STRAS IN D SE E N -

GOHRENSTRASSE

E F F E L - S T R .K A I S E R - S C Hm O FEIL K r V .e l jP L ATE NZ H E I RFreiheit Vasilija ITZ

Orike Švabing – Državna oružarnica zapad KO N R A D S T R .

GÖRRES

16

TMAYR

ST

SE

E

GU

IGE ST R R.

Dietlindenstr.

IDA JOÃO XXI

Nordfriedhof

HOLLA

LUXEMBURGER

E DE D U Q U STR.

AV.

DANZ

Park Edvard VII

GER

AV E N

KE-

A

B E RL I N E R RS N TR .

BE E . S CDH I NK E

AU

WE

LIGSALZSTR- STR.

M

E

Untersendling

HA

.

STRAS

RANKE STR. A V EMANUELS TR.

SSE

JOHANN-

RTH

STRA SSE Ploščad V IRCH OW STR. revoluciji Saldanja

STR. Crveni trg SKrasnaja ploščad

AV. D . PA C Aleksandrovski HOHENZO ERS LLERNSTR sad TR Crkva Uspenja . A

BAU

MANIN STR.

GUERIC

NSTR.

GE-

DA

T I L LY

ODA-SCHA

q

28

- S TR

H Ö R WA

q

SPEYERER STRASSE

Platz KARLTHEO UNERTLSTRASSE DO R-S TRA V I K TO R I A SSE P L AT Z DESTOUCHESSTR. CLEMEN

AV

STE O U LCPAARLZ IAVAN Z D A P L IAT NI ENK V E G U LB

ISOLD E N

AN

EL V A A S TR I L H

ASSE

SSTR.

GEN STRASSE

SE

T R I S TA

H.-L

B U LV A R

DA

Б Park kulturi (kružna)

NBUR

ING

S

S T R . J A M E S - LÖ B - S T R .

1

E

GSTR

Hackerbašta brücke

79

LL

GEOR SSTR.

STR.

STRAS

WA R T B U R G P L AT Z HER E ISEN A CS S E ST R A

SE

. R STR

15-3

AV

Alto da Ažuda

Ažuda

KA

ES

KREIT

BLUTENBUR

Kropotkinskaja

N

PRAÇA DO IMPÉRIO

E SS R AG ÖRRE

RA MuzejS Tlikovnih SSE Bairo umetnosti da Ažuda Puškin

Saobraćajni muzej Nemačkog muzeja

R

H E IME

1-5-

KI

R. THERESEER-ST STUD

ST

TE

LOT

AGNE

Borovickaja KEUSLINSTR.

6HST

EIERSTR. M EN CH E SS RA E ST SS TT RA RE ST HGAIG ZA LA LOT LSTR TH O RW LI . AL NP DS RU EN NST R.

HT

L

SI

SE

L L- B OG

Zapadni park

Monsanto

-

qplatz

6-

ARA-SE BARB OB STRAS -K SS T HI TR A KA S

A 5-1 ÍNDI DA A V E N I D A Švantalerhehe

IC

SK I 0-7 B U LV 9 A

DEIDES

TS

6-39-

EC

IS

ERSE FUNK STRAS

HA

HERZOG -

FARINELLISTR.

q Š u m s 44 k i p a r k44

Bonner

UCHES

S C H LÜ T E R STR.

KI

BR

STR.

LO

SE

KRAEPELIN

NI

AL

WEIGL

EČ PR Belem 5

AS

TR

D E S TO

S-

Biblioteka im.HohenzollernLenjin

DO OISTE

ADA

M

WINZER E RSTRASSE

DE

STR.

E.

LERIE

IR A - SSE STR.

Donnersbergerbrücke

STR

KÖ L N E R

P L AT Z Ohotni

q rjad

B AYE R N P L AT Z ANGERERSTRASSE

CLEMEN

FRÖTT

WA

STRASSE

ISOLDENSTRAS

A ц 2-12 1-1

HANSBRAUNBRÜCKE

.

ARTIL

TR

ERIESTR.

R ECHT

O-E

Schwanthalerhöhe

Hansapark

SIEGE

ES

SC

IDAG S T R . straße

PP

AUT

E BOLDSTR.

SSE

RÜMANN

Scheidplatz

HORNSTR.

HILD

SA A R S T R .

Arbatskaja

BL

Z

HSE

Б-1

39 Trasa ( i s t o čtramvaja n i d e o ) sa stajalištima

H E I T E R WA N G E R S T R A S S E

HIN

RS

ER NG L I SSE RD N Ö STRA SE

RE

ER S ASSE TR

STRAS

FASAN

ING

R

FUETE

A

BURGE

STR.

PRESS

Stepenište

R-

Informacije za turiste

VAŠ VODIČ ZA TOP 10 U LISABONU

.

PIR

IL

Maillinger-

BNU R

E T Z SS TT NID H EAL MDHOO LR E

A

H

KAPSC STRAS

ZU Zapadni Lisabon B OV

LEGENDA

ST

str. 80–89 Vestend SE

RSTRAS

HeimeranCA A JA LI platz L JŠ A U BO AJ SK OV E RD OG O ON HA EN

STRASSE

Pristanište trajekta Železnička pruga Pešačka zona

GOLLIE

5-1 EI

TEN

RU

STRASSE

WESTEND-

D

ER

LSTR

S C H R O B B E N H AU S E N E R STRA SSE

GE

GRÜN TENS TRAS SÄULINGSE PFRONTENER STRASSE NEBE L H O RPLATZ NSTR ASSE

Tajlandska pagoda

TA

Restelo VE

UL

GULDEINSTRASSE

B

5

B LU

ASSE

TRASSE

AR

ENDELHAUSER ALTMANNSTR. STRASSE

LEIBNIZSTR.

SCHU

64-132

AU

STR.

DONNERSBERGE

RICHELS

STR

W I L H E L M - R I E H L- S T R .

SSE STRA SSE STRA BERG

TWEG

L EINSTRASSE

L.-RICHTER-

STR.

SCHLÖRSTR

R.

ST

JU

ROSA- LU X E M B U R G P L AT Z

F R E I L I G AT H S T R .

BARLACHSTRA

Petuelring

E

STRASS

ER

BIRNAUSALLERSTR.

5

VA . RI TR S

NDS

SCHÄUFE

79 Б-10-

FISCHARTSTR.

K AT HE Top 10 znamenitosti

Ostale znamenitosti Stanica metroa

Železnička stanica Uspinjača

N

ER

A r b a t s k a j a

R. Karamao R. STR. S ST

OLGA-

. HIRSCHBERGSTR N GI C H -L A W I L D ETRR A S S E S

Friedenheimer Straße 64-132 KIEM-PAULI-WEG Westendstraße TR - S BARM E R STRA AU ON SSEER -T H NS HA FACH NER ST R AS

ORFF

FRU

UDER

NE-W ALLE EBER E

SE

STRAS

DOSTLERSTRASSE

IC

SE

SCHL

LV KI BU

R.

UF

A R DT-

ART-

VOLK

Kazelas

Nojhauzen

64-132-

C A M E R LO H E R S T

IA

UL

RAS

E

STR.

NI-

ASSE

LENS

STRASSE

SCHROT TSTRAS SE F R Ö B E LP L AT Z VA L P I C H LERHOGENBERG- STR. H O G E N P L AT Z B ER GS T R.

HÖRKHERSTR.

LL

KANT

A

ISST

STRASS

SMO

B ROSAMERST RASSE

STR.

LEGENDA

400

STR

T-

Smolenskaja

STUPFSTR.

BIRKE

V E I T- S T O S S -

HELMPERTSTRASSE

M AT H U N I

Laimer Platz

GU

300

VOLKAR

PÖTSCHNERSTR. GUDRUNSTR. ANDREESTR. STR. R E N ATA

UE

SSE

IQ

C H U R Z-

BH

E - G

39

T . TR NS IA ER M DOM-PEDRO-STRASSE ERSTR. HÜBN STR.

Rotkreuzplatz

S

NR

Dok duvanskog vrta

K IR CHM A IRSTRASSE

SE

STRA

HE

HLERSTRAS

-

q

H i r š g a r te n

Laim

LU T Z ST R A S S E

JARD

Muzej fada

J AG D

TR.

FFI

HIR

ÃO

DO

NER

NT

K A R L- S

132- 39

RU STRASSE INGEN A L DTRR A S S E S TR AS STR. SE

WI

E

R.

VA L P I C

CH

R.

6-3 9 - 2-4 4

NGENSTRASSE

INGENS

LLI

HELE

ST

RG

E U L I C AH A NNE B O V I A R B A T S T- G A L L E R - D O M - P E D R O - S T R. STRASSE

R E N ATA

LE

T.

200

IM

A

NI B ELU

OFTERD

WI

SSE

TRA

SIMEONI STRASSE

.

AL

SUSTRISSTR. STR.

C. ADS S E CASC LISTR O

EN

SE

LA

q

STR.

RT

HERDERSTR.

ILDENSTR.

GA

ZUCCA

CH

Santa Apolónia

£q

Apolónia

Hirschgarten

Lajm CO

PERH AMERSTRASS S T R . AG R I CO L ATABA E P L AT Z DO

NGER

RS

BRUNH

HI

GRUN T H E R -

DO

LAIMER STR.

SSE

AS

SSE

STR

PRINZENSTR.

RONDELL NEUWITTELSBACH

AIBLI

C.

STR.

HUBERTUSSTRASSE

Z

TR

muzeja i galerija koje ne smete zaobići najlepših gradskih panorama Fridenhajm najlepših plaža najboljih restorana u svakoj četvrti sjajnih mesta za kupovinu i razgledanje najzabavnijih mesta za decu odličnih barova£qi noćnih klubova žo Te najboljih hotelavn za svačiji džep Zapadni park najlepših mesta4 na obali ( z a p a d n i d e o ) praktičnih saveta za sve posetioce C AM ER LOH E RS TR AS SE ECKE RM ANN STR . AINDOR FER STR ASS E

-

A U F FA H R T A U F FA H R T S A L L E E

MONTENSTR.

DÖLLINGER-

S

F ERDINAND-MAR IA - STRA S S E

A EL

R

R.

STR.

RA

AG

10

ST

GSTR.

EI

OS

Gern

STRA

ER

LINGER

FR

SA TES ES AV V I N TR E A D

AN

GS

MALSENSTRASSE

39-79 SALLEE

Smolenskaja

ENSTRA

OJ

RN

.

C I DA

TV

TR

KLIN

DER

BER

L NIB E LUN G

TIZIAN

6-2-44Gern

TEN

EA

KRIEMHILDENSTR.

GE

NE

GU

STR.

STR.

RD

BÖC

-

n

B R U N DAG E P L AT Z

LI

TE G ASRT R . N -

KLU

Pogled na Lisabon sa zidina Zamka Sv. Đorđa STR.

R.

SE AS STR INI ON SE MB RAS ASST FRA STRASSE

S SOT R . Estação Santa

F GINHARDTSTR. O RT E WINFRIEDSTR.

Olympiazentrum

6-39

HOHENLO

TR.

TA X

TST

O

STR. GROFF R. TA S C HNER S T . TR IS CA

LIER-

STRAS SE SIEGRUNESTR.

HERTHA-

O

RASSE

LO N P O S T I LA S S E STR

.

HESTR.

PASCH-

NT

L ENG F S TA HAN STRASSER . T ERS STUB

FUS

SA

SA

D

R.

R.

AJ

O

DE

B

Nederling

O PRIN EN -

S T R A S SE AN

ST

NN

NAUST

GÄRTNERSTRASSE

GeorgBrauchle-Ring

ST

SK

R

R.

.

MA

ER

AV

A RS

Stara luka

OU

Moskva, oblast po oblast

XE N OF

S

EO

N NAPOLE O

ER

A

HIPP

STRASSE

DT

DEMOLLS

118

To use this instead: • DELETE scale info on map. • Move this scale down by EXACTLY 110mm.

g Nova luka A N T I S TA S

MINHENMOSKVA MOSKVA

TV

LE

B

LA

C

OPADUAN STRASSE

TR

I

VA

BE

U

AST

R.

ERS

R

DO

DA

.

RASSE

KEMNATENA N T STRASSE SA LLAH AZAGALO WA LDO T.

M A R ST Ä

R

S

HST

STRASSE

NÖRDLICHE SÜDLICHE

ROM

CALIST

Nacionalni RICHILDENpanteon

STRASSE

TREITSCHKESTR.

AT

INI-

HOM

A

R.

RU

DO

IO IGAR DO V O VÃ TÊ ES O CO A BE RU

NT

VOLP

TOP10 MOSKVA

NETZERSTR.

LV

SA

RAPP

R.

LL R. RINHO IST T EI RM O U R A N T E L L’A A MI

RA

K

IC

10

1-6

117

TOP 10

q

LI

U

A AJ

Б-

O

2-1

E

R. RUA

DE

R.

EIR

GALST

O

ZA

CLARA

q

3-15-31

9

3-1

Krasnaja vorota

0-48

Trubnaja

TOP10 KRF I JONSKA OSTRVA

69

1-6

5-3

1-1

ASS

J O LO

R EG U

CLA

A

24- 13-15

3

STR

SA

U

D

10

10

100

A

NFRIEDSTRASSE

RB

-

LEC

N AC H TI

R ASS E

NI

10 IG

PE

10

10

0 metara

R

DO

D

M

O

10

4

TI

Crkva Sv. Estevaoa

A

ÃO

10

q

WI

R.

RE

TIZIAN

N TA

ZUC

DE

N B AC H

Westfriedhof

AN

BA

MIRA N TE OS DO

NT SA

GNEISE

GÄRTNER

A - PA

-

NE TZER

R UA

E

10

CAIS DO SODRÉ

TE

Terreiro do Paço Terreiro do Paço

RU

D

SA

HERTH

EN

S

A

NAU

.

ÉM

10

£

AVENIDA DE BRASILIA

S

ES G E R A IS CO L A S A G U I L H E R ME B R

CA

AR

10

E

AI

M UR

DE

O

VIC

DAS

S

O

NT

MP

S ÃO

NT

SA

CA

DE

RIBEIRA

A

DA

AD

E

WELZE

E N - STR .

V O LP I NIS T

VASCO N C E LO S

TRE

Lopovska pijaca

DA

FA

A

Estação Fluvial Terreiro do Paço

DA

A

P

EN

PO

C AM

A

Sao Visente de Fora

ÇA

RU

IN

H

D

Sao Migel

DE

M DA CI

ANDE O GR

CAL

PINTO

NID

IN

ERNST-PLATZ-STR.

O

RU

Santa Luzija

DA

CAIS

O MP

CA

IO

IROS

ENA

OS

O AD

Marina

AV E

AD

O

ME

RUA DO BAR AÕ

A L FÂ N D E G A KAMPO DAS SEBALOS

TRGOVAČKI TRG (PRAÇA DO COMÉRCIO)

RÖTHST

ÁR

DAL

D

Alfama

ÃO E S HO L. D R T I N IRAS MA RCEE DAS

A

Dvorac Nimfenburg

ER

NIL

R.

SA

DE

A

OP

FU

ADE

IC

DE

E A D TE RU ICEN V ÃO

R Muzej Arpada Seneša i Vijeire LARGO DAS da Silve PORTAS DO SOL

DE A GO R U TIA O

IOS

UD

N

Pa r k d vo rca N i m f e n b u rg

O Z D

MA

SA

O A. R

O RUA DE SÃO J

HOEIR

GRAÇ

Á

Nimfenburg

DA

VO

S L O

DA

RUA

Katedrala Se

BACAL

A A D

O

D

Crkva Bezgrešnog začeća RUA DA

RU

T.

A

Muzej rimskog pozorišta

LARGO DE SÉ

A

B o t a n i Dč ka E bašta

Grasa

G LÓ R I A

BECO DO RECOLHIMENTO

RU

DE

DA

OMÉ O T

ME

AS

Crkva Santo Antonio

n

STA

TA VILA BER

GR

ST

24

Б -9-1

K ra snose lskoje

69 9

3-31 S N 48 Puškinskaja grad na pet 5-3 Top 10 vodič kroz Lisabon deli ovaj živi istorijski lako JA 93-1 Turgenjevskaja M q q prepoznatljivih zona. Na mapi su prikazane lokacije i veličine ovih M e š č a n s k o j e A-3-39 q Čehovskaja Tverskaja q Sretenjski bulvar q zona. Šesti deo posvećen je obali Lisabona (videti umetnutu mapu). 13 24 q Čistije prudi T v e r s bojom, k a j a kojom su označene i Svaka zona obeležena je posebnom odgovarajuće stranice vodiča, Alte ZOOLOŠKI VRT HajdeJ A kao i mapa. Pored skoro svakog Levo tramvaj blizu lisabonske KatedraleKSe, Rosio (Trg Dom Pedro IV) A desno 48 9IC Boljšoj mesta pomenutog u vodiču Mozah Kuznjecki SN teatar most q 158 JA Barikadnaja Severno 9-48 M naći ćete i oznaku položaja tog Mali Georgenšvajge q 25-63 groblje Olimpijski park trg mesta na kartama na K 6-3964-2-12-33 q Borštaj 79 M 12ц unutrašnjim stranama prednje KALA 5 Ve s t f r i d h o f L IC A Teatralnaja Lubjanka q JA Pa r k 25-4 E n g l eUs k i NIKIT Lu i t p o l d Alto SKAJA U ili zadnje korice. vrt LICA do Pina

NANG

TR.

ST R A SSE

IN DEN KIRSCHEN

VI

RA

DE

MA

NE

O DA

RUA D OS

CA

A

A

DO RA R. A FEI O D

L. D O

O

AS

S

RU

R I G AE R

Centralni Lisabon

SENHO

É

ÇA

DR

CHÃ

DR

ANTÓNI

AS

RU

RUA DO RECOLHIMENTO

PE

IC

LIPP-S

.

H AUER WA R SCS T RASSE SIMMERLEIN- ZÜ G EL S T R . PLATZ LEIDINGERPLATZ

O

ER

LE IT E

A Nojlusthajm

EIR

VERÓ

ARC

N

R S A NTUA D AM E AR IN H

Santa Kruz do Kastelo

B a i r o dTE o Kastelo

R. D DO MILA E S . ANTÓ G R E NIO

DE

DAS

PER

DA

SA

ES

AV

R UA

E

NT S ÃO VICE

M

AN

SERPA

COMÉRC

DO

GR A

A

UT

RUA

S

TO

LARGO RODRIGUES D E F R E I TA S

R. DE SANTO

LA

O ÇA NT GRA SA T. IO À N TÓ

Blutenburg 2 km

DA

TA

ADA

RUA

DA

N

R.

O

DA

SA

S

PRA

IRO

XO

ALM

O)

CIFI

LIÃ

IO

Hartmanshoferski park

AN A

SA

RU

QUE

A

CRU

S I V E N

OUR

DO

JU

GRA Ç A

A

C A S T E LO

Zamak Sv. Đorđa

LG. ADELINO AMARO DA COSTA

FA N

RES O L AU

SÃO

DA

OEIR

DE

DO NIC

ÃO E IÇ NC CO

DA

DE

L NA SE AR

Miradouro da Grasa A

Morarija

VAŠ VODIČ ZA TOP 10 U LISABONU

2

ND

ADA

URA

DO

S

RUA

VA

IRO

DO

R . P. D E A N D R A D E

R U A

NO

( RU A

AT E

HIET RUA ANC

Arheološko jezgro

A RU

R UA

N

A

A

DO IA

REE

SAP

EA

n

DOS

DA ÓR

COR

RUA

ÁU R

RUA

A

VIT

S ÃO

PO

DE

TR

VES

ÃO

DA

UST

D O TO EN

AM

DOS

C.

CR

DA

ÊS

C A

D

UNÇ

DOS

ASS

AUG

RUA

SA

IN D A D E

DE

QU

A R. D O

M C. D E A R DO QU TANCO ÊS S

R UA

TR

DO

Baiša

S

RUA

DA

RUA

AR

LIM

LO

STA

DO

DA

RUA

IR OS

DE TE

Crkva milosti

E

JU

TA

SAN

DE

RUA

CO

ALE

C O S TA D O

RUA

VA

RA

AV E N I DA

N

S CI

PRAÇA DO MUNICÍPIO A RU

CO

RUA

SA

EI

Muzej Šijado CO R D O N

IAL

INO

RUA

Elevador Santa Žusta

BaixaChiado

TT

DA C. NOVA FR ANCISCO SAN

LARGODA ACADEMIA NACIONAL DE BELAS ARTES

O

M

IV

ES

GARRE

NH

C AV

LÃO

O

Ç A GRA

OL DO S

RUA

U

C AL Ç

OL

ND

O A N

RD

O

RTE

E

CO

U

NA

A A D

RUA

RU

RAG

CORPO BER

Crkva Karmo

E

RM

M

RUA

Q

DA

PRAÇA DUQUE DE TERCEIRA

DO

A RU

PRAÇA DA FIGUEIRA SG A BETE

RUA

U

DA

D

FER

A

SANTO RUA

AD

LARGO DO CARMO

CA

R UA C A P E LO

V I TO R

R UA

RU

HO

RU

RO

R UA

O

O

D

A

q

UL

EMB

PA VA L

RE R UA MO D LA O S R ES

JULHO Cais do Sodré

RU

DE

CAR

R UA

24

O

VA

E

q

DEZ

AV E N I DA

DE R. 1

NO

A

IND

DO

Narodno pozorište Sao Karlos

A . DU

DE

R UA

TR

DA

S J. DA RUA AS REGR

AD

IA

EMENDA

DE

A

Baixa-Chiado RUA

DOM R. RTE DUA

RU

DA

R U A D A S C H AG A S

R U A D O ATA Í DE

RUA

R UA D. RI BEIR A N OV P R AÇ A DOM LU Í S I

RU

T.

A

DE S. T. NOVA OS DOMING

Rossio

T

NO

RUA

HORT

ROSSIO (PRAÇA DOM PEDRO IV )

O

RI

S

APE

EIR

B E ATA S

DAS

RUA

MONTE

EIRO

TRA

FOR

O

NORTE

Elevador da Bika

I S TA

LU Í S I

G ÁV E A S

NOT Í C I A S

ULO

ROSA

DO

B A R RO C A

DOM

L. DA TRINDADE

DAS

SÉC

DE

ATAÍDE

MISERICÓRDIA

IA

DO

RUA

DA

ATA L A

DE

LARGO T. CO E L H O

DA

DEUS

T V. D A E S P E R A

PRAÇA LUÍS DE CAMÕES LARGO DO CHIADO SECA

DA

RUA

RUA

DA

RUA

DIÁRIO

DE

EIRAS R . DA S S A LG A D

RM

DO

OC

OU

IMA

IDADE POCO DA C

F IEIS

S

U S SU L T V. D E G UI L H E RM E CO

R. DO

DA

AL

CA

DO

R.

R

ORDÃO

DO

AN

RUA

RUA

DA

v

DO C ABR

LUSITANO

UE DA Q

T V.

RUA

DOS

MERCE

TO Elevador da Bika

SEQUEIRO

LARANJEIRA

PORTUGUESA

C . D O DO Q U

RUA

D.

Sao Roke

A

DO J

MONT

T

DE

TO

RUA

LOUREIRO

GRÉMIO R. D.

S

TR AVESS A

DAS

RUA D O LO RE

T V.

TV. DAS

T V. DA

R S. . D . C O RD CO OEI RR ROS E

R

A

INGLESINHO

T R AVE S S A

FLO

AR

OS A D

T R AV E S S A

A A D

NT

DO

A

A

IN

T V.

C.

HORA

U A ÁG T V. D

RU

RUA D

ESC ADA DA SAÚDE

P R AÇ A MARTIM MONIZ

A

T V.

ÃO

N

Estação do Rossio

Elevador vda Glorija

VINHAA

R. DA H ER

SOL

R. S . C ATA R

ROS

S

Solar do Vinho do Porto

DA BOA

TV.

RA

AL

DO

NTURA

TRAV E S S

Sv. Katarina

C ALÇ ADA DO COMBRO

T. D. M A RQ U D. S A MPA E S IO

A

CAB

RU

HO C. DE AGOSTIN DE CARVALH O

EI

NT E NO

T.

A

NOVA

O

E OD

DA

DA

DE SOURE

DR

TEIXEIR S DO S A O RU OUR M

SÉCUL

DO

RUA

RUA

RUA

E S. P

B O AV E R. SÃO

R.

T. D. CRUZ

T I J O LO

q

PALMA

Crkva Sv. Dominga

Narodno pozorište Dona Marija II

Desetine lista – od top 10 muzeja, plaža i portugalskih jela do top 10 barova i klubova – Bairo lto pružićeAvam informacije iz prve ruke neophodne svakom posetiocu Lisabona. Da biste uštedeli vreme i novac, tu je čak i top 10 lista Šijado q v q onoga što treba izbegavati. C. D O

T. DA

C. DO GARCIA LARGO DE SÃO DOMINGOS

q £

Martim Moniz

O R. J

S

D

Restauradores

SÃO

NO

LAGARES

E

DE

RA

MO

M ON

S

D

B.

SER

DO

ASCE

DO

S

n

DE

SSA PEDRO

D. T V. S. ANTÃO

PRAÇA DOS RESTAURADORES

R.

DO

TRAVE SÃO DE

TA

Elevador do Glorija

IA

R T I M VA Z R. DE MA C AL. DE SANTANA

RUA

I

R

R

A SÓ

TOD

R. LUI SA

FA L

HO

A

G

S

EL

O

D

O .D

DE PENICHE

CO

DO

A

T

OV Vidikovac Sao Pedro de Alkantara

VA G I O NO OLÉ C

RU

A

A

PEDR

P

RI

IP

S

G LÓ

S

TA

DOM

C. DO

A

A

A. OSÉ R. J

A

DAM

RUA

A

PENA

DA

R ER DO T

Muzej geografskog društva

RUA

PEN

S DO ES R. ND CO

AD

A

RIA

RUA

IA

A

RUA

D

IC

SA

A DA CA L Ç

Z

E

ÓR

D

IO

HARTMANNSH

A DO MO NTE OR NH SE DA R. DE S ÃO GEN S

RU A

CA

NA

AR

GL

A

IA

A

R

RU

N

SSE

ELSTRA

Hartmanshofen

Senjora do Monte

RUA T. D E

DO

SANTAN A DE CALÇAD R O AD DO DA T.

KARL-

LECH

RO

R. M ANUEL S. GUEDES

S

R

116 TOP 10 TOP 10

7

3-4

Majakovskaja

q

39

Lisabon, deo po deo Presnenskoje 35-54

RIA RUA DAS OL A

V

ZA R O

LA

T.

DA

O ER R

O C. D

A

ÃO

EIÇ

E

L

JO

RUA

NC

CO

DA

A

O

Z

AL

U

D

v

S Ã

CRU

CN

AC

Estação Cais do Sodré

Terreiro do Paço

A T. D

AN

DO

Elevador do Lavra

E

TO

DA

ÇA

CAL

v

AD

N

RD

SA

BE

A G

E

LI

ITRE

D

R

REL

O TUT CO INS GI R U A R I O LÒ TE

SAL

RUA D A BOA V

Santa Apolónia

DA

Cais do Sodré

A

D

A

TO

T. DO

Bašta Torel

O

Santos

km

LI

DA P AT R I

DA SA LA VES E T R AR R O C H A

Marvilà

Belém

0

O T. D

Rossio

Baixa/Chiado Alcântara Mar

UA R U

E

Estoril

PO

IA DAS CIÊNCIAS ACADEM

R UA

(91)

Alcântara Terra

namenitosti

S DA S R . R E TA P

BAC

A

bus Rossio

šte trajekta

LA

T. AB.

R UA

Chelas

Aero

metroa

CO

DE AN E RN RUA F OMÁS T

Nacionalni muzej azuležo plociča

DOS CAMPO S DA MÁRTIRE PÁTRIA

ID

ED

A

Braço de Prata

Alameda

E

ro

Park naroda

Cabo Ruivo

Saldanha

Rato

ajekta

ES

C. DO

R. DA

Encarnaçao Oriente

EN

RU

a

Olivais

D

745 35-

Areeiro

São Sebastião

AV

28-

Terreiro do Paço

Sakavem Moscavide

Marquês de Pombal

čka stanica

A

94 Santa 2-7 Apolónia 12-34706

R UA

om

RU

A O RU ILH ST

l

Sete Rios

CA

ntiž

k

Aeroporto de Lisboa

Entre Campos

q

PRAÇA DA ALEGRIA

Bilo da putujete prvom klasom ili sa skromnijim budžetom, ovaj vodič otkriće vam ono v najbolje što Lisabon ima da ponudi. n R UA

q 4

DA

PRAÇA DO PRÍNCIPE REAL

Barei

Mo

Seiša

Campolide

706

q£ Cais do 4 Sodré

Quinta das Conchas

ALEGRIA

DA

Alfama

37

18E-25E

Campo Grande

Jardim Zoológico

34 28E

april

52-53

Most 25.

Santa Cruz-Damaia

35

-78 Katedrala 7 Se 9-7 5

92-706709-711

Telheiras

E S AL I TR

RU

R UA

37

28E

Alto dos Moinhos Benfica

inija metroa

6

706-7 27

Pontinha

Sintra

DO

R UA

Avenida

12

115 TOP 10TOP 10 Mapa moskovskog gradskog prevoza

MINHEN LISABON LISABON Botanička bašta

107-726

28E

12E

Odivelas

Železnička i metro mreža Amadora Este

Težo

0-72

92

£ Santos

Alkantara £ Alcântara-Mar

28 IA DA ÍND

12-3

7

Šijado

35-36-40-4491-758-781-782

742

Grasa

Baixa-Chiado

25E-60-7 94

718-

Bairo Lopes

Zamak 37-714 Sv. Đorđa

15E-18E-28-706-714-732

Santos

Alto do Pina

34

28E

Bairo £ q 12E-15E Rossio Alto q Baiša

28E

18-7 42

Intendente

q

q Martim Moniz

34-60708 759

Restauradores q

-706 -7

q Anjos 30-107

706-72 794

q

758-7 Avenida 90

35-10 7

30

745 32- E 1- 7 D -71 ERDA LIB DA

HO JUL

27 0-7

723

790

709

E 15E-18E-28-714-732 4D A2 AVE N I D

25E-6

767

40-56 Olaias q

30-720

q Alameda 7-10 16-17

-742

40-726

12-706

Avenija

92-790

773

10-4 0-

Areeiro

Alameda

q Arroios Estefanija 40-706-726

73

3

Sao Bento

10 7

767

13

- 773

Lapa

Narodni muzej antičke umetnosti 60-713-727

A AVENID

2

74-7

773

4-9136-4 ENIDA AV

732

52-53

12

60-7 1372 7

06-7

74-7

758-7

28E-77

73 3-7 -71 -773 25E 713

53

74-790

23 30-7

742

720

56

Estrela

-713 25E

738

Santo Amaro

51 2-7 73 2714-7 15E-7

02

74-701

1 5 6 - 7 1 3 - 75 773

-742

738

738

12-7

TO ALVI

18

Alcântara £ Terra

Rato

107

30

09

773

q

-4 0 6 16-2-2720-7 718

q Saldanha

21-49

q

02 -3 - 7 1 2 - 2 - 7 23 720

q

Rato

-709 25E-28E

25E-28E

52 24

18E-60

Kampo de Orike

74-701709

52 742

51

22-48-702713-746 Marquês de Pombal

83-718

758

24

42 0-7 E-6

23

30

O DA D ESTRA

53

-711-7

16-718726-742

Parque q

Park Edvard VII

4

5-793

q

6 4-70 12-7

-7

718-742

746

-758

01

Saldanja Picoas

-742

718

718

-7

£

Roma/Areeiro

22-35-40-56

56

Mali trg (Campo Pequeno) 22-40-720726-767

q

São Sebastião

-758

12

53 24-48-

49

0-793 -72 56

758 701-

56

701

713-751

702

727

7-22-40-767

70

Gulbenkijanov muzej

31

£

16-726

-726

16-56

q

5-4921-36-38-44-42-727 83-90-108-73

Praça de Espanha

Kampolide

Campolide

70-71-702

23

54

q Campo Pequeno

56

Šumski park Monsanto

31

6

114 TOP 10

k 5-22

17-49-727

727

TOP10 LISABON

AS

£ Sete Rios

Entre Campos

67 7-35-7

31

E IR

q 755

Sete Rios 16-726-74

24-48-711-7

54-83-9121-36-44-49- 745 727-732-738-

NJ

Jardim Zoológico

70

21-44-49-7

54-701-732

54

RA

-746-7 58-76 RUA 8 CON DE DE ALM OS 70 TER

70

44-49

q Roma

27

27-767 7-35-7

1-732

LA

70

35-732

q

Aerobus (91) q Alvalade k 83-745

q Cidade Universitária

64-768 64-701738-755-768

Laranjeiras

31-70

Alto dos Moinhos

16-54

67

8-768

1-83-9 5 21-36 38-74 701-7

q

746-75

7-35-7

64

54

16-54-

701-738

Benfika

AS 1-726 UZ D 64-70 DA L A RAD

ES T

768

750

PUTOVANJA I PSIHOLOGIJA

Razumljivi i re{ivi zadaci razli~itih stepena težine.

Na kraju knjige nalazi se deo sa lako razumljivim re{enjima zadataka.

A

B

C

D

E

F

IQser.indd 1

STIVEN R. KAVI v

@IVETI

k

7

7

nav ka

17 × 23 cm / 287 str. / mek povez

3

27

4

?

A

ŽIVETIr SEDAM NAVIKA Da steknemo samopouzdanje koje nam daje moć da promenimo lični i poslovni život, ali i mudrost i sposobnost da iskoristimo prilike koje nam

Čak i najbolje informisani roditelji zaprepastiće se kad shvate da su svojoj deci slali pogrešne poruke. Zanimljive 17 × 23 cm / 175 str. / mek povez priče koje će vas nasmejati, rasplakati i podsetiti na vaš porodični život ili porodični život nekog poznatog. U zaključku priče možete da saznate skrivenu poruku i promene koje možete da uvedete.

E

A

A

NOVIH ZADATAKA 4 ZA VE]I IQ

7

6

2/2/2009 12:17:07 PM

5

STIVEN R. KAVI

8. NAVIKA

125

OSMA NAVIKA

STIVEN R. KAVI

VO\STVO

NAJPRE NAJVAŽN JE

ono

POVEĆAJTE SVOJ IQ

126

NAJPRE ONO NAJVAŽNIJE

Postižem sve više za sve kraće vreme, ali gde je povezivanje s ljudima, gde je unutrašnji mir, ravnoteža, uverenost da sve činim dobro? 17 × 23 cm / 352 str. / mek povez Ova knjiga može vam pomoći da shvatite zašto nam ono najvažnije često nije na prvom mestu. Umesto da vam pruži još jedan sat da merite vreme, daje vam kompas, zato što je važnije kuda ste pošli nego koliko brzo idete.

129

DŽON GREJ

Mars Venera

USPE[NI z

„Teško je zamisliti osobu koja neće ništa na o novu na e a naučiti iz ove knjige. Ako vam je brak u krizi, ova knjiga će vam pomoći. 17 × 23 cm / 320 str. / mek povez Ako želite da poboljšate svoj radni učinak, naučićete važne lekcije. Ako želite da budete bolji radnik, ovde ćete naći obilje ideja za to. Ako samo želite da budete bolji čovek, nema boljeg štiva za početak.” Dejvid-Leonard Vilis

12

USPEŠNI IZ DANA U DAN

127

MARS I VENERA NA RADNOM MESTU

Praktičan vodič za poboljšanje komunikacije i postizanje boljih rezultata na poslu sa savetima za 17 × 23 cm / 224 str. / mek povez izbegavanje nepotrebnih sukoba i frustracija. Razumevanjem razlika između muškaraca i žena na radnom mestu svi možemo da prepoznamo i odgovorimo na razne poslovne pristupe na načine koji će nam doneti veći ugled i bolju saradnju. a ad om me

STIVEN R. 130 KAVI

VOĐSTVO NA OSNOVU NAČELA

123

Proverite svoju sposobnost logičkog razmišljanja i unapredite je. • Više od 160 najrazličitijih zadataka koji će vas podstaći na razmišljanje ali i zabaviti. • Otkrijte da li biste bili primljeni u udruženje MENSA. • Uz igru i zabavu dođite do boljih mentalnih sposobnosti. 21 × 30 cm / 208 str. / mek povez • Na kraju knjige data su iznenađujuća rešenja zadataka. • Inspirativna i uzbudljiva – odlična za razonodu u krugu prijatelja. • Namenjeno svim uzrastima! STIVEN R. KAVI

Svi mi u sebi nosimo iskonsku želju da iskoristimo priliku i za sobom ostavimo traga na ovom svetu. Taj posao nije nimalo lak, ali nas Kavi zdušno podstiče 17 × 23 cm / 360 str. / mek povez da ga se ipak prihvatimo. Pronaći sopstveni glas i inspirisati druge da prona|u svoj ključni je izazov vremena u kom živimo. Taj izazov Kavi naziva OSMOM NAVIKOM.

ELIZABET128 PENTLI

SKRIVENE PORUKE

K

3

8

N

T

A

L

32

U

B

P

J

2

124

se nude. Tu je i niz primera čijom primenom ćete poboljšati svoj život i spoznati sopstvenu slobodu, potencijal i snagu.

S k vene PORUKE

Više od 500 vizuelnih, tekstualnih i numeričkih zadataka osmišljenih da vam pomognu da 7 ? 4 povećate svoj IQ i 10 3 da stimulišu vaš um. 4 12 5 7 5 Razumljivi i rešivi zadaci 3 5 7 različitih stepena težine. Na kraju knjige naći ? ćete i rešenja. Knjiga je 500 podeljena u 20 sekcija i 21 × 30 cm / 208 str. / mek povez garantuje dobru zabavu i odličnu vežbu za vaše vijuge! Savladajte mnoštvo pristupa logičkim problemima i postanite bolji u svemu što radite! ZABAVAN NA^IN DA IZO[TRITE SVOJE MENTALNE SPOSOBNOSTI

1

www.mladinska.rs

122

IQ IZAZOV

IQ IZAZOV

DŽON K. PARKIN

J

i gA

131

J**I GA

Naučite da kažete Svojim j**i ga svim svojim upečatljivim problemima i zapažanjima dr brigama. Recite Kavi utire stazu za j**i ga svim život pun poštenja, stvarima u svom integriteta, životu koje bi iskrenosti „trebalo“ da radite i ljudskog i konačno učinite dostojanstva ono što želite, bez – što su sve 13 × 18 cm / 377 str. / mek povez načela koja nam 13 × 20 cm / 202 str. / mek povez obzira na mišljenje drugih ljudi. daju sigurnost Zbog same snage koju ova savremena u prilagođavanju promenama. Bilo da knjigu psovka nosi u sebi savršeno će prodrmati nas, shvatite kao uvod u Kavijev revolucionarni način razmišljanja ili kao podsetnik na osnovna Zapadnjake, i izbrisati stres i napetost koji gospodare našim životima punim materijalnih načela, ova knjiga će vas približiti holističkom stvari kojima pridajemo važnost. značenju ličnog uspeha i svrhe.

dana udan


DEČJA IZDANJA 132 BABA JAGA I DRUGE BAJKE

133

Otputujte u čarobni svet najlepših ruskih narodnih bajki! Otkrijte kako mudra lija pomaže siromašnom Kuzmi da dođe do golemog bogatstva, kakvu pustolovinu proživljava glupi Ivan zahvaljujući konjiću 21 × 29 cm / 352 str. / tvrd povez Grbonjiću ili kako je devojčica pobegla od zle baba-Jage. Upoznajte još i fantastične likove: belu patkicu, vepra Zlatnodlakog, morskog cara i Jelenu Premudru, hrabrog Bulata, sedmoglavog zmaja…

143

Bojanke mogu da budu dobra osnova za budući uspeh u učenju. Šest bojanki: GUSAR, VITEZ, ASTRONAUT, SLIKAR, PAS i MAČAK.

144

135

139

140

145

136

137

PRLJAVI BECA

LUSI I STIVEN HOKING

korice.qxp

4/8/2008

12:42

Page 3

148

korice.qxp

4/8/2008

12:38

Džordžovoj najboljoj drugarici Eni potrebna je pomoć. Njen otac, naučnik Erik, radi na kosmičkom projektu u kojem je sve krenulo naopako. Jedan robot na Marsu počeo je da se ponaša čudno. A onda je Eni na očevom superkompjuteru pronašla nešto potpuno uvrnuto. Da li je to poruka od vanzemaljaca? Ima li života u svemiru? Kako da u kosmosu pronađete planetu? Ako biste mogli da razgovarate s vanzemaljcima, šta biste im rekli? Ova neverovatna pustolovina nije samo uzbudljiva i vratolomna potraga za svemirskim blagom nego je krcata gomilom naučnih saznanja o univerzumu, uključujuci i posebne tekstove koje su napisali neki od najčuvenijih svetskih naučnika! Saznajte hoce li Džordž uspeti da reši kosmičke zagonetke koje vode u neverovatan lov na blago po galaksiji?

Naslov originala

Joue avec les Egyptiens

Joue avec les pirates

Izdaje

Izdaje

Mladinska kwiga Beograd 2008

Mladinska kwiga Beograd 2008

Za izdava~a

Za izdava~a

Alen Bodor

Alen Bodor

Glavni i odgovorni urednik

Glavni i odgovorni urednik

Jelka Jovanovi}

Jelka Jovanovi}

Sa francuskog prevela

Sa francuskog prevela

Branislava Kresti}

Branislava Kresti}

Grafi~ka priprema

Grafi~ka priprema

DTP Enter

DTP Enter

[tampa

[tampa

Malezija

Malezija

Tira`

Tira`

3000

3000

ISBN 978-86-7928-066-4

ISBN 978-86-7928-067-1

www.mladinskaknjiga.co.yu

Sva prava su za{ti}ena. Nijedan deo ove kwige ne sme se reprodukovati ili prenositi u bilo kojem obliku, ni na koji na~in, elektronski ili mehani~ki, ukqu~uju}i fotokopirawe, snimawe ili pohrawivawe u bazu podataka, bez odobrewa izdava~a.

www.mladinskaknjiga.co.yu Sva prava su za{ti}ena. Nijedan deo ove kwige ne sme se reprodukovati ili prenositi u bilo kojem obliku, ni na koji na~in, elektronski ili mehani~ki, ukqu~uju}i fotokopirawe, snimawe ili pohrawivawe u bazu podataka, bez odobrewa izdava~a.

ISBN 978-86-7928-066-4

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd ISBN 978-86-7928-066-4 COBISS.SR-ID 140268300

DRAGANA GROZDANI]

Серија књижица за све старосне групе

englesko•nema~ko•talijansko•francusko•srpski

шаљиви лавиринти

више од100 самолепљивих налепница

игре које подстичу опажање и размишљање

nje

Ilustracije Edicija Jeca

цртежи за допуњавање и бојење

Zbirka kwiga Jeca pet puta je dobijala nagradu Moja najdra`a kwiga. Desa Muk je za kwige o Jeci dobila i Levstikovu nagradu za 2005. godinu.

esti

ino

Pri~a pogodna za po~etnike u ~itawu Krupna, lako ~itqiva slova Ilustracije u boji

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd

e

087.5 MALCI sveznalci : 5-6 god. / [glavni i odgovorni urednik Jelka Jovanovi} ; prevod Prevod Vojin An~i}] . Mladinska kwiga, 2008 ([tampano u [paniji). - [16] str. : ilustr. ; 18 cm Prevod dela : Petits funambules. - Tira` 2.000.

ili

79 281302

Naslov originala: Petits funambules Izdaje: Mladinska kwiga Beograd 2008 Za izdava~a: Alen Bodor Glavni i odgovorni urednik: Jelka Jovanovi} Prevod: Vojin An~i} Grafi~ka priprema: DTP Enter, Novi Beograd [tampa: [panija Tira`: 2000

Glavni i odgovorni urednik

Jelka Jovanovi}

Sa francuskog prevela

Branislava Kresti} Grafi~ka priprema

DTP Enter [tampa

Malezija Tira`

3000

ISBN 978-86-7928-065-7

www.mladinskaknjiga.co.yu

Sva prava su za{ti}ena. Nijedan deo ove kwige ne sme se reprodukovati ili prenositi u bilo kojem obliku, ni na koji na~in, elektronski ili mehani~ki, ukqu~uju}i fotokopirawe, snimawe ili pohrawivawe u bazu podataka, bez odobrewa izdava~a.

Ilustracije Ana Ko{ir Edicija Jeca

Pri~a pogodna za po~etnike u ~itawu Krupna, lako ~itqiva slova Ilustracije u boji

www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-164-7

www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-163-0

Ilustracije TOMISLAV BE[TAK

Sva prava su za{ti}ena. Nijedan deo ove kwige ne sme se reprodukovati ili prenositi u bilo kojem obliku, ni na koji na~in, elektronski ili mehani~ki, ukqu~uju}i fotokopirawe, snimawe ili pohrawivawe u bazu podataka, bez odobrewa izdava~a.

cyan magenta yellow black

9 788679 280916

155

Jeca

робот

i sportski dan

флаута

грашак

лутка за

лутка

Речи – моја књига са налепницама подстиче развој малих умова, јачајући њихову вештину именовања појмова. Сваки задатак је осмишљен тако да код деце подстиче различите способности:

ауто

4

Помоћу постера сјајних боја дете ће научити да групише појмове који су везани за радње у одређеном делу дана.

четка за косу

руку

6

лопта

табла

сендвич

коцке

ца налепни робот

Спавање

четка за

пешкир

косу

сунђер

Моја књига са налепницама Бројеви – моја књига са налепницама

подстиче развој малих умова, вежбајући Моја књига налепницама њиховуса способност именовања количине

бројивих ствари у свету који га окружује. Сваки задатак осмишљен је тако да код деце развија различите вештине и знања:

патофне

меда

лампа

ISBN 978-86-7928-372-6 COBISS.SR-ID 156483084

2

2

два

две лопте

158

Oд 1 до 10

3

три

4

5

четири

15 0

седам

8

пет

159

5

Бројеви – моја књига са налепницама представља алат који ће вашој деци помоћи да науче бројевe и односе количина, што је једна од важних вештина у предшколском добу. Наслови из серије:

3 Поучно и забавно 3 Занимљивости 3 Пронађи прави пут 3 Упари сличице

Издаје Младинска књига Београд, 2013.

Превела Ивана Голубовић Штампа у Кини Тираж 2.000 ISBN 978-86-7928-373-3

4

осам

осам колачића

5

6

9

четири

поклона

девет

+

пет цветова

10

десет

девет паткица

7

8

десет аутића

9

р10

посте

пиџама

3

Nezaboravna knjiga uspomena.

Моја књига са налепницама

Prijateljstvo je nešto najdragocenije. Sa uvaj najlepše uspomene na svoje prijatelje.

6

3–6 год.

CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд ISBN 978-86-7928-373-3 COBISS.SR-ID 156483084

www.mladinska.rs

ОПРЕЗ! Ситни делови. Није подесно за децу млађу од 3 године.

6 3 Поучно и забавно 3 Занимљивости 3 Пронађи прави пут 3 Упари сличице

MALCI SVEZNALCI JECA I ZEKA, 5-6 god. JECA I SPORTSKI DAN 7/14/2008 10:56:52

DOMINO REČNIK Jedinstveni rečnik koji sadrži domino karte koje omogućavaju lakše usvajanje jezika kroz (engleski, nemački, italijanski, francuski i srpski)

161

Interaktivne knjižice s igricama i s više od 100 nalepnica koje podstiču opažanje i razmišljanje – crteži za dopunjavanje i bojenje, jednostavne zagonetke, lavirinti...

4

1

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-161-6

9 788679 281616

CIP – Kаталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд ISBN 978-86-7928-161-6 COBISS.SR-ID 156483084

3–6 год.

162

163

KROZ IGRU DO ZNANJA

REČ PO REČ, BROJEVI

Dve knjige o avanturama Jece i njenog druga Marka koji zajedno odrastaju i uče kako da se izbore s raznim problemima. Knjige su pet puta dobijale nagradu Moja nadraža knjiga. Priče su pogodne za početnike u čitanju naročito zbog krupnih, lako čitljivih slova i ilustracija u boji.

Dve knjige s nalepnicama podstiču umni razvoj mališana, gradeći kod njih veštinu imenovanja pojmova i brojanja predmeta u svetu koji ga okružuje. Pomoću šarenog postera dete će naučiti da grupiše pojmove koji su vezani za radnje u određenom delu dana ili da nauče brojeve i odnose količina.

166

164

MOJ LEKSIKON

167

ŠARGAREPICA NEĆE BOCU, ŠARGAREPICA NEĆE DA IDE U KREVET Zabavne i edukativne pričice koje ilustruju i objašnjavaju neke od najvažnijih faza u životu najmlađih. Dve knjižice o simpatičnom zeki Šargarepici koji uči kako da postane hrabar kroz razne životne situacije.

FIFI rainbow Hardcover SER.qxd

1/29/08

3:40 PM

Page 1

Zdravo svima! U ovoj pri~i sazna}ete kako sam odlu~ila da poklonim ne{to lepo Qubi~ici, a ona je htela samo dugu! I tako sam odlu~ila da joj dam... da joj dam... Tako mi otpalih latica, zaboravila sam!

168 Fifi Nezaboravka je zaboravna travka! Stvarno si mi poklonila ne{to lepo, Fifi, ali mora}e{ da pro~ita{ ovu kwi`icu da bi otkrila {ta je to bilo!

www.mladinskaknjiga.co.yu ISBN 978-867-92-8037-4

FIFI good turn Hardcover SER.qxd

1/29/08

3:32 PM

Page 1

Zdravo svima. Ja sam Fifi Nezaboravka. @elite li da saznate {ta je sve bilo kad sam pomagala @acku da uredi svoju ba{tu za takmi~ewe? On je bio povredio... O, otpalih mi latica, zaboravila sam!

Nezaboravna knjiga uspomena! Fotografije, imena, potpisi, poruke i lični podaci ispisani rukom najdražih prijatelja biće sačuvani od zaborava.

169

170

Fifi Nezaboravka je zaboravna travka! Nije on ni{ta povredio, Fifi, bio je to {tos! Saznajte kako je @acko, posle svega, ipak dobrim vratio Fifi za dobro koje mu je u~inila. I, ne zaboravite da posle toga napravite sebi drugara Cveti}a.

www.mladinskaknjiga.co.yu ∂ Chapman Entertainment Limited 2008 www.fifiandtheflowertots.com

9 788679 281319

Moj leksikon

3

rez za omot kartica rez za rjecnik - klamano

5-6.indd 1

160

три балона

ца налепни

седам јабука

3

9 788679 280657

• количине бројивих ствари • редослед бројева • писање бројева • однос више-мање • одузми-додај

За изворно издање copyright © Hinkler Books Pty Ltd 2011 За српско издање copyright © Младинска књига Београд 2013. Дизајнирао и написао „Грин Андроид”

www.mladinska.rs

ОПРЕЗ! Ситни делови. Није подесно за децу млађу од 3 године.

7

шест листова

1

сат

ћебе

кошуља

CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд

један

шест

трицикл

+ р посте плишани

једно штене

боје

месец

јастук

књига

патка

кревет

лопта

Превела Ивана Голубовић Штампа у Кини Тираж 2.000 ISBN 978-86-7928-372-6

ауто

сладолед

пахуљице

сапун

бродић

шампон

Наслови из серије:

Издаје Младинска књига Београд, 2013.

9 788679 281647

9 788679 281630

15 0 хлеб

банана

салата

за зубе

чешаљ

гумена

1

Играње

јаја

тањир

четкица

157

Речи за сваки дан

Обедовање

сок

Купање

кадица

• повезивање појма и назива • развој вокабулара • писање • читање

ципелице

1562

1

поморанџа

Моја књига са налепницама

троугао

За изворно издање copyright © Hinkler Books Pty Ltd 2011 За српско издање copyright © Младинска књига Београд 2013. Дизајнирао и написао „Грин Андроид”

ISBN 978-86-7928-091-6

COBISS. SR-ID 149935628

ISBN 978-86-7928-065-7

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd ISBN 978-86-7928-065-7 COBISS.SR-ID 140268300

1. Jovanovi}, Jelka [glavni i odgovorni urednik]

© 2008 by Ballon Media SA, Belgium

ISBN 978-86-7928-091-6 www.mladinska.rs

Mladinska kwiga Beograd 2008

Desa Muk

... и још много других игрица

Ana Ko{ir

Desa Muk

ja, ci,

Interaktivne knjižice koje zaokupljaju pažnju, navode na logičko razmišljanje i mozgiće stavljaju pred uzbudljive izazove.

Izdaje

Za izdava~a

Images © Shutterstock.com: red shoes © Liv friis-larsen; smiling girl © GLUE STOCK; goldfish, chartreux cat, boxer © Eric Isselée; kiwi © KULISH VIKTORIIA; rabbit © Magdalena Zurawska; gloves © mearicon; stool © Dan Peretz; wooden spoon © Stephen Aaron Rees; skirt © Oleksii Abramov; child © Felix Mizioznikov; black eye patch, eye patch and pirate hat © PeppPic; wash cloth © Sean MacD; helmet © Istvan Csak; laughing girl © Olga Sapegina; happy boy © Gordon Saunders; hairbrush © Mike Orlov; xylophone © Elena Schweitzer; locomotive © Mr. Klein; embracing couple © Valua Vitaly; colourful wooden xylophone © Alina Bakker; yellow clock © Coprid; jeans © Roman Sigaev; pink cupcake © Ruth Black; green comb © terekhov igor; cute little girl © tan4ikk; spatula with holes © Keith Bell; mirror © Cherkas; preschool boy © StockLite; elderly couple © Kurhan; green scales © Eastimages; 3-year-old boy © Supertrooper; brown jumper © Gulei Ivan; baking tin © 6493866629; socks © SeDmi; bath sponge © Subbotina Anna; tea strainer © Evgeny Tomeev; mauve mittens © Sally Scott; wet soap © Yuri Shirokov; cowboy hat © MalDix; colander © Shawn Hempel; foam sword © Jaimie Duplass; boy holding hand out © 3445128471; little girl © Gelpi; pear © loriklaszlo; raspberry © ravl; green towel © Nitr; toothbrush © Garsya; grapes © Alexander Dashewsky; orange © Samokhin; peach © Dudarev Mikhail; cup © restyler; rubber gloves © Oliver Hoffmann; young couple © Yuri Arcurs; boy © tikona; happy little girl © MaxkateUSA; strawberries © Fotoline; toilet paper © Argunova; boy with scooter © Ljupco Smokovski; fireman boots © Qeen; hairbrush © BrunoSINNAH; tricycle © emin kuliyev; three eggs © Pavel V Mukhin; ice-cream in cone © Nikola Bilic; hand puppet of frog © Tania Zbrodko; rag doll © bat-2; pillow © Bojan Pavlukovic; teddy bear © Picsfive; purple bottle © Matthew Cole; grean peas © Nikola Bilic; salad with chicken © Viktor1; building blocks © Arne Bonde; bath © Vladislav Gajic; bedroom © wavebreakmedia ltd; ball and boat © Ivonne Wierink; bowl of cereal © Kitch Bain; sponge © Ma Spitz; plate, woollen hat © angelo gilardelli; blue desk lamp © Valentina R.; banana © Yanas; yellow book © Pshenichka; rubber duck © Lasse Kristensen; blue toothbrush © margouillat photo; yellow toy car © Nordling; loaf of bread © Konstantin Gushcha; woollen plaid rug © andrej_sv; orange towel © mihalec; young couple © Losevsky Pavel; monarch butterfly © Christian Musat; goldfish © Tischenko Irina; teddy bear © Anteromite; striped socks © Alexandr Makarov.

zik.

IGRAJMO SE S... EGIPĆANIMA, GUSARIMA, RIMLJANIMA

151

Page 2

3 naslova u ovoj kolekciji

Images © Shutterstock.com: basketball ball © fantasista; cupcakes © Ruth Black; daisy flowers © Roman Sigaev; toy car © M_G; red gift box © vnlit; violet gift box © Worytko Pawel; Norfolk terrier dog © blanche; glass marbles © Andy Piatt; balloon © J. Helgason; jellybeans © Feng Yu; multicolour markers © nikkytok; green leaves © Albo003; sea turtles © Alex James Bramwell; beach bucket and starfish © Johanna Goodyear; English bulldog puppy, calf and his mother, beagle, border collie, pug puppy, terrier puppy © Eric Isselée; shark © cbpix; liquorice allsorts © Eric Gevaert; sweet cookie © Gala_Kan; chocolate biscuit, chocolate chip cookie, jam sandwich biscuit © Richard Griffin; toy robots © HomeStudio; set of metal fork and knife and blue plate © kola-kola; shell © Ljupco Smokovski; dog food in a bowl © Photosani; gingerbread star © Krisztina Farkas; 4-year-old boy © Daniel Gale; pie with spinach © Nayashkova Olga; pizza slice © Iurii Konoval; green jelly © Aaron Amat; linzer cookie © Viktor1; square biscuits © Molodec; border collie puppies © Paul Cotney; bowling skittles © BonD80; cookie © surabhi25; boy © Flashon Studio; smiling toddler © Ami Parikh; gold candy © cobalt88; gummy bears © Kellis; jelly candy © tatniz; chocolate cookie © Shebeko; jelly babies © Jacqui Martin; ruler © Fotoline; paper clip, ice-cream in waffle cone © Madlen; dog food © margouillat photo; inflatable toy © Aksenova Natalya; orange button © monbibi; cola bottle gums © 1000 Words Images; cookie with sprinkles © Artistic Endeavor; chocolate bar © Mazzzur; tasty cheese © Julia Filipenko; fruit candy © aarrows; wrapped candies © Garsya; green candy © Svetlana Lukienko; little girl © Serge Bikhunenko.

MISLAV BE[TAK

ko•srpski

Jeca i zeka

Domiједноставне загонетке No R e~ N i K

год . год .

12:40

9 788679 280671

Alen Bodor

154

Jeca i zeka

Jeca u`iva u kretawu i jako se raduje sportskom danu. Wen najboqi prijateq Marko nije ba{ spretan u sportu. Zato se wih dvoje upute na no}ni trening. A tamo ih vrebaju brojne opasnosti.

4/8/2008

ISBN 978-86-7928-067-1 COBISS.SR-ID 140268300

Naslov originala

Jeca i sportski dan

5−6 5−6

М а лци а свезн лци

Jeca je dugo `elela zeku koji bi bio samo wen. Kona~no joj je uspelo da ubedi mamu, ali wena sre}a, na`alost, nije trajala dugo. Dobro je da ima druga Marka. On dobro zna kako se ~ovek ose}a kada iznenada izgubi{ nekoga koga si voleo.

korice.qxp

ISBN 978-86-7928-067-1

CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd

9 788679 280664

Joue avec les Romains

Desa Muk

153

rez za omot kartica

rez za rjecnik - klamano

Desa Muk

152

cyan magenta yellow black

Малци ци свезнал

147

150

3 naslova u ovoj kolekciji

Naslov originala

Pred vama su fantastične priče Titanije Vuds o vilinskom svetu i Golemhrastovoj akademiji, čaroletki – najsjajnijoj školi za vile na celom cvetu! Najzanimljivije dogodovštine vile Vedrane i njenih drugarica opisane u šest knjiga koje bi svaka devojčica poželela! Priče o drugarstvu, poverenju i dobrim delima.

149

Page 1

DŽORDŽOVA SVEMIRSKA POTRAGA ZA BLAGOM

GOLEMHRASTOVA AKADEMIJA

141

Upoznajte dečaka koji gura prste u nos i neguje razne GADNE NAVIKE! Uvek ima neke sulude planove i otkačene ideje. Ako vam je do NEVOLJE, na pravom ste mestu – Beca je u svakom trenutku u nevolji do guše! Osam urnebesnih priča o najnestašnijem i najprljavijem magnetu za nevolje na svetu!

3 naslova u ovoj kolekciji

146

138

Moj leksikon

142

BOJANKE

134

ISBN 978-867-92-8036-7

∂ Chapman Entertainment Limited 2006 www.fifiandtheflowertots.com

9 788679 281289

U NOĆNOJ BAŠTI

165

Stanovnici Noćne bašte su smešni, opušteni, nenametljivi i zabavni – zato ih najmlađi toliko vole. Iglpigl, Apsi Dejzi, Maka Paka i trio Tomblibua pričaju divne male priče o drugarstvu koje je najbolje slušati pred spavanje. Svaka strana je drugačije obojena, pa će pomoći najmlađima da nauče boje. A u prizorima iz Noćne bašte toliko je detalja da će deca iz njih naučiti oblike, svakodnevne predmete, aktivnosti, izraze lica... Uz to, knjižice u kojima ti likovi stanjuju savršene su za dečje prstiće – strane su čvrste, lako se okreću, a mogu se sasvim lepo obrisati od hrane i sokića koje će njihovi ponosni vlasnici poželeti da podele s drugarima koji stanuju na stranicama knjige. Uz njih će deca i roditelji zajedno maštati o divnom trenutku tonjenja u san posle napornog dana. 9 788679 281272

TOMA STONOGA

UMEM SAM DA ZAKOPČAM DUGMIĆE, UMEM SAM DA VEŽEM PERTLE Dečji mali prstići još uvek su nevešti u vezivanju pertlica ili zakopčavanju dugmića? Sada je pravo vreme da ih izvežbaju! Toma Stonoga je za vežbanje prstićima ponudio svoje žuto dugme i jednu crvenu pertlu. Ovim umećem uskoro će moći da se pohvali i vaše dete!

13

MOJ TATA Čarobna slikovnica jedne od najboljih ilustratorki sveta – Lile Prap. To je moj tata. Volim ga srcem svim. Svakog dana jedva čekam da se poigram s njim.

FIFI I CVETIĆI

CVETNA DUGA, FIFINO DOBRO DELO Vaši najmlađi garantovano će vas moliti da im čitate i više puta zaredom, jer dogodovštine junakinje TV crtaća – Fifi Nezaboravke – još su uzbudljivije u knjizi. Saznajte kako će Ljubičici pokloniti dugu i koliko se Fifi trudi da pomogne osi Žacku. Dve knjižice o zaboravnoj Fifi i njenim dobrim delima!


BELETRISTIKA 172 Tužni čempres

Istražujući slučaj, Poaro će dospeti u senku smrtonosne porodične tajne i misterije koja bi optuženici mogla da spasi život ili ga okonča.

174

175

176

177 SMRT U OBLACIMA Smestivši se na sedište br. 9, Herkul Poaro se našao u najboljem mogućem položaju da posmatra svoje saputnike. Njemu zdesna sedela je jedna zgodna mlada žena, očito luda za čovekom koji je sedeo njoj preko puta; ispred njega, na sedištu br. 13, sedela je grofica koja je slabo prikrivala zavisnost od kokaina; a tamo preko, s druge strane prolaza, na sedištu br. 8, nalazio se pisac detektivskih romana koga je uporno mučila jedna osa.

Svedok optužbe Kao što svaki čitalac Agate Kristi zna, ubistva se mogu odigrati na najneverovatnijim mestima. Međutim, ponekad je avet smrti veoma blizu – samo treba da uočite putokaze: predskazanja i uklete kuće, spiritističke seanse i noćne more, podeljene ličnosti i bestelesne glasove…

Ono što Poaro u tom trenutku još nije video bilo je da se iza njegovih leđa, na sedištu br. 2, nalazi otromboljeno, beživotno telo jedne žene...

Dobro došli u izuzetnu zbirku mračnih priča, u rasponu od ovozemaljske sudske drame u Svedoku optužbe do vanzemaljske strave udovice koja čuje pokojnog muža u Nagradi za trud. A sve iz pera prirodno – ili bolje reći natprirodno – nadarene pripovedačice!

„Varijacija uobičajene teme trougla ali jedini put da Kristijeva koristi trik s lepom ženom na optuženičkoj klupi koja se tereti za ubistvo. Elegična, emotivnija Kristijeva od one na koju smo navikli, ali genijalnost i izvanredna logika stavlja ovaj roman u red najboljih klasika svetske književnosti. Njeno poznavanje otrova dolazi do izražaja...” Robert Barnard, A Talent to Deceive – an appreciation of Agatha Christie

AGATA KRISTI

178

„Samo izrazito pronicljiv čitalac neće biti potpuno iznenađen na kraju.“

SMRT U OBLACIMA

Slučaj je privukao pažnju ovog belgijskog detektiva, baš kao i sumnjive okolnosti koje prete da zapečate sudbinu gospođice Karlajl. Sve je počelo anonimnim pismom, da bi se zahuktalo smrću njene tetke, pozamašnim nasledstvom, a završilo se otrovom.

173 AGata KriSti Tužni čempres

AGATA KRISTI

Dok Elinor Karlajl stoji pred sudom u Mejdensfordu kraj optuženičke klupe i izjašnjava se nevinom za ubistvo za koje je terete, njene oči susreću pogled potpunog neznanca – jedinog čoveka koji može da dokaže njenu nevinost: Herkula Poaroa.

AGata KriSti Tužni čempres

171

Tajmsov književni dodatak

„Poaro rešava još jedan težak i uzbudljiv slučaj.“ Dejli Mejl

„Deset uzbudljivih, jezivih kriminalističkih priča.“ Obzerver

„Dovoljno je reći da je Agata Kristi ponovo uspela!“ Obzerver

„Pročitavši Smrt u oblacima, došao sam do zaključka da je Agata Kristi postigla još veći, još blistaviji uspeh nego obično.“

Obzerver

www.mladinska.rs

www.mladinska.rs

www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-316-0

ISBN 978-86-7928-289-7

ISBN 978-86-7928-350-4

9 788679 283160

179

Uoči Svih svetih

Povratak ser Staforda Naja kući iz Malaje dobija neočekivani obrt kad mu jedna mlada žena poveri da neko hoće da je ubije. U trenutku slabosti, on pristaje da joj pozajmi svoj pasoš. Time je diplomata nesvesno ugrozio svoj život. Kad misterioznu ženu sretne ponovo, ona je druga osoba, a on biva uvučen u borbu protiv nevidljivog... i time još opasnijeg... neprijatelja.

„Njena osamdeseta knjiga, uz koju se čitalac može zapitati kako ova stara dama zna razliku između hipika i skinhedsa, ali je ona i dalje čudesno zabavna.“

Moris Ričardson

„Ovo je triler koji ide od neverovatnog do nezamislivog i završava se nečuvenom zbrkom. Agata Kristi se prvi put pozabavila šezdesetim godinama, drogom i arijevcima.“

Robert Barnard

®

Zašto nisu pitali Evansa? Igrajući partiju golfa, Bobi Džouns udari lopticu i ona odleti preko ivice litice. Njegova loptica je izgubljena zauvek, ali na stenama ispod on pronalazi skvrčeno telo čoveka na samrti. Izdišući, čovek otvara oči i izgovara: „Zašto nisu pitali Evansa?” Progonjen tim rečima, Bobi i njegov živahni pratilac Frenki odlučiju da reše misteriju koja će ih dovesti u smrtnu opasnost.

tajmsov književni dodatak

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

ISBN 978-86-7928-132-6

Posle sahrane

HERKUL POARO

Ko bi, osim gospođice Marpl, poverovao u njenu priču? Jer nema osumnjičenih, nema drugih svedoka... I nema leša.

K

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

ISBN 978-86-7928-416-7

u 4.450 sa stanice Padington korica.indd 1

AgAtA Kristi

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

U 4.50 sa stanice Padington

Stanovnici Čiping Kleghorna gore od znatiželje kada u Gazeti pročitaju oglas: Najavljuje se ubistvo, koje će se odigrati u Malom pašnjaku, u petak, 29. oktobra, u 6.30.

Dok je gospođica Marpl sedela i uživala na karipskom suncu, obuze je jedva osetno nezadovoljstvo vlastitim životom. Toplota joj, istina, ublažava reumu, ali ovde, u raju, nikad se ništa ne dešava.

Božić Herkula Poaroa

200

Misteriozan zločin? Može ga rešiti samo gospođica Marpl.

„Ova knjiga čvrsto postavlja Agatu Kristi na presto detektivske priče. Zaplet je genijalan, kao i uvek.“ A. A. Miln

„Umeće Agate Kristi da stvori složene zaplete, poznavanje najblistavijih i najmračnijih strana ljudske prirode – zbog toga su njena dela večita.“ Džejn BerK, autorka kriminalističkih romana

Jedan detektiv – Jedan slučaJ

Beskrajna noć Neki se rode za radost, Neki se rode za beskrajnu noć. Kad siromašni Majkl Rodžers otkrije lepu kuću na Ciganskom imanju i upozna bogatu naslednicu Eli, ostvariće u isto vreme sve svoje snove. Ponesen takvom srećom, međutim, prenebregnuće upozorenje nepoznate starice o kletvi bačenoj na imanje, pa zlo počinje da prodire u raj.

čovek u smeđem odelu tajna dvorca čimniz Misterija sedam satova sitafordska misterija Zašto nisu pitali evansa? Pas smrti i druge priče Misterija listerdejl ubiti je lako deset malih crnaca tajne regate i druge priče nulta tačka smrt dolazi na kraju iskričavi cijanid ukleta kuća svedok optužbe i druge priče Operacija Bagdad nepoznato odredište nesreća nevinih dvostruki greh i druge priče Beskrajna noć Putnik za Frankfurt: jedna ekstravagancija Zlatna lopta i druge priče Poslednji slučajevi gospođice Marpl Problem u Polensi i druge priče dok svetlo gori i druge priče servis za čaj iz arlekina i druge priče

Majkl će ubrzo shvatiti da se na Ciganskom imanju dešavaju fatalne „nesreće”...

„Jedna od najboljih knjiga koju je Agata Kristi ikad napisala.“

196

CMYK 1 detektiv – 1 slučaj

SLUČAJEVI HERKULA POAROA

Jedan detektiv – jedan slučaj

®

Zavesa

Poaroov Poslednji slučaj Herkul Poaro i kapetan Hejstings zaokružuju svoju karijeru u borbi protiv zločina – ponovo su u staroj kući u kojoj su zajedno rešili svoj prvi slučaj ubistva. I Poaro i kuća „Stajlz“ videli su bolje dane, ali uprkos tome što veliki detektiv boluje od artritisa, njegove „male sive ćelije“ i dalje savršeno funkcionišu. Međutim, kada Poaro jednog od naizgled bezazlenih gostiju označi kao petostrukog ubicu, neki će posumnjati u njega. Uprkos tome, on zna da mora da spreči šesto ubistvo pre nego što se zavesa spusti... „Uzbudljivo, pronicljivo i vešto smišljeno štivo sa zaprepašćujućim krajem.“ Sandej ikSpreS

SaNdej tajmS

Zagonetni slučaj Stajlz Ubistvo na terenu za golf Poaro istražuje Poaro: rani radovi Ubistvo Rodžera Akrojda Velika četvorka Misterija Plavog voza Opasnost kod End hausa Lord Edžver umire Ubistvo u Orijent ekspresu Tragedija u tri čina Smrt u oblacima ABC ubistva Ubistvo u Mesopotamiji Karte na stolu Ubistvo u maloj ulici Nemi svedok Smrt na Nilu Sastanak sa smrću Božić Herkula Poaroa Tužni čempres Jedan, dva, cipela se raspala Zlo pod suncem Pet prasića Rupa Herkulovi zadaci Ko talas uhvati Očekivani gubitnik i druge priče Gospođa Makginti je mrtva Posle sahrane Bija baja buf Vašar zločina Mačka među golubovima Avanture božićnog pudinga Časovnici Treća devojka Uoči Svih svetih Slonovi pamte Zavesa: Poaroov poslednji slučaj

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

Najavljuje se ubistvo

www.mladinska.rs

Pet prasića

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

www.mladinska.rs

195

Beskrajna noć www.mladinska.rs

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-422-8

ISBN 978-86-7928-421-1

189

HERKUL POARO

ISBN 978-86-7928-407-5

®

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

HERKUL POARO

Karipska zagonetka

ISBN 978-86-7928-404-4

ISBN 978-86-7928-420-4

201

202

HERKUL POARO

197

HERKUL POARO

Zavesa Poaroov Poslednji slučaj

...samo da joj spase život

A njena jedanaestogodišnja ćerka Eli je nestala...

SOFI HANA Lice deteta Bond se vratio. Žešći nego ikad.

Napisan povodom stogodišnjice rođenja Ijana Fleminga (28. maj 1908), roman Ðavolu za dušu majstorski je nastavak baštine Džemsa Bonda — napeto novo poglavlje u životu najveće špijunske ikone književnosti i filma. Nastavljajući tamo gde je Fleming stao, Foks vraća Bonda na vrhunac hladnog rata, u priči čiji su tempo i napetost gotovo nepodnošljivi. Ðavolu za dušu ne samo što hvata samu suštinu originalnih Flemingovih romana nego i pokazuje koliko je Bondovo suočavanje s opasnostima relevantno i za ovo naše doba. „To što je romanopisac Foksovog kalibra preuzeo Flemingovu baklju pravi je omaž jednom od najvećih britanskih autora trilera.“ Ben Makintajer, Tajms

www.mladinska.rs

www.mladinska.rs

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-124-1

ISBN 978-86-7928-103-6

ISBN 978-86-7928-260-6

G.DŽ. MOFAT

Da li bi tragična smrt jednog dečaka u pritvoru mogla da bude povezana s navodnim samoubistvom prostitutke tinejdžerke i sudbinom samog Maršala? U Dženi proradi radoznalost. Zašto se Maršal tako čudno ponašao pred smrt? Kakvu je nepravdu planirao da razotkrije? I zbog čega se iznenada predomislio?

DaVOLU

Suočena s moćnim i zlokobnim silama, odlučnim u tome da problematična islednica bude zaustavljena a istina ostane skrivena, Dženi bez ičije pomoći kreće u samotan i opasan krstaški rat za pravdu, koji će ugroziti ne samo njenu karijeru nego i njeno mentalno zdravlje.

ZA

DUŠU

10/7/2008 12:01:10 AM

Djavolu za dusu OMOT.indd 1

205

M. R. HOL „Briljantan, originalan i neizdrživo uzbudljiv kriminalistički roman!” Sofi Hana

ROMAN O DŽEMSU 9 788679BONDU 282590

Lice deteta-korica.indd 1

M.R. HOL

Staviće na kocku sve...

„Triler koji ledi krv u žilama. Danima sam razmišljao o njemu, a to zaista mnogo govori o knjizi.“ Gardijan „Napetost ovog, već poznatog psihološkog trilera stvarno će vam uzlu­ pati srce.“ Sejnsberis magazin „Zapanjujuće originalno... izvanredno napisano... zaista zastrašujuće.“ Endru Tejlor, Spektator „Prvoklasna stvar.“ Literari rivju

Detektiv Rebeka Irvin, tek pristigla u kriminalističko odeljenje u Stretklajdu, ima malo dete i zarobljena je u lošem braku. Prvog dana na novom poslu poslali su je na mesto zločina u bogatom južnom delu Glazgova. Žrtva je Peni Grant, Loganova bivša devojka.

Lice deteta

Njen suprug Dejvid trebalo je da čuva njihovu ćerku, staru dve ne delje. Ali, kada je Alis Fenkort ušla u dečju sobu, započinje za stra šujuće mučenje, jer ona insistira na tome da je beba u kolevci stranac koga nikada ranije nije videla. Sa sve neprijateljskije nastrojenim i pretećim Dejvidom, koji se ku ne da je ona ili luda ili laže, kako Alis da ubedi policiju da joj veruje pre nego što bude prekasno?

DaVOLU ZA DUŠU

„Moraš oko nečega da mi pomogneš. Detalji su zasad pomalo magloviti, ali slutim da će biti krupno. Vrlo krupno. Jesi li čuo za doktora Julijusa Gornera?“ To ime urezaće se Džemsu Bondu u svest. Ime čoveka koji se ne povinuje ničemu do svom egu gladnom moći, čoveka od čijeg je bogatstva veća jedino njegova pohlepa, čoveka koji neće prezati ni od čega da bi uništio samo srce Velike Britanije. Okrutna likvidacija na pustoj periferiji Pariza pokreće lanac događaja koji vode globalnoj katastrofi. Istovremeno, plima smrtonosnih narkotika preti da proguta Britaniju šezdesetih godina, britanski putnički avion nestaje nad Irakom, a grmljavina nadolazećeg rata tutnji Bliskim istokom… Bond nalazi predusretljivog saučesnika u liku glamurozne Parižanke Skarlet Papave. Trebaće mu sva njena pomoć u borbi na život i smrt s dosad najopasnijim protivnikom — čovekom koji bi se uhvatio u kolo i sa samim đavolom.

204 ISLEDNICA

Sebastijan Foks

DaVOLU ZA DUŠU

prostora da se oporavi od traumatičnog razvoda. Ali, u kancelariji koju je preuzela od nedavno preminulog Herija Maršala pronalazi zanemarene dokumente koji skrivaju mračne tajne i trag prikrivanja dokaza.

Sebastijan Foks

SOFI HANA

Bila je odsutna samo dva sata.

Aleks Kejhil je jedan od Loganovih klijenata i verovatno njegov najbolji prijatelj. Taj jednostavni, druželjubivi Amerikanac poseduje uspešnu firmu koja se bavi obezbeđenjem, ali ima mutnu prošlost i sklon je nasilju.

203

Sebastijan Foks Kada bude postavljena za islednicu okruga Severn Vejl,

piše u pravnica ime Ijana Fleminga Dženi Kuper nada se mirnom životu s dovoljno

Lice deteta

Logan Finč ima gotovo sve što je u životu ikada želeo: luksuzni apartman u centru Glazgova i sreću da je postao partner u Kenedi Bojdu, jednoj od najvećih škotskih advokatskih firmi. Ali, nešto mu nedostaje: još čezne za ženom za koju je mislio da je „ona prava“, a koja ga je napustila bez ijedne reči objašnjenja pre više od dvanaest godina.

ISBN 978-86-7928-305-4

Emili Arundel je pala niza stepenice jer je, kako su svi verovali, neoprezno zgazila na lopticu kojom se igrao njen živahni terijer. Ali što je više razmišljala o tom padu, bila je sve uverenija da je neko od rođaka pokušao da je ubije. Svoje sumnje je sredinom aprila iznela u pismu Herkulu Poarou. On je to pismo, međutim, primio tek krajem juna... kad je Emili već bila mrtva.

www.mladinska.rs

CMYK

Zagonetni slučaj Stajlz Ubistvo na terenu za golf Poaro istražuje Ubistvo Rodžera Akrojda Velika četvorka Misterija Plavog voza Opasnost kod End hausa Lord Edžver umire Ubistvo u Orijent ekspresu Tragedija u tri čina Smrt u oblacima ABC ubistva Ubistvo u Mesopotamiji Karte na stolu Ubistvo u maloj ulici Nemi svedok Smrt na Nilu Sastanak sa smrću Božić Herkula Poaroa Tužni čempres Jedan, dva, cipela se raspala Zlo pod suncem Pet prasića Rupa Herkulovi zadaci Ko talas uhvati Očekivani gubitnik i druge priče Gospođa Makginti je mrtva Posle sahrane Bija baja buf Vašar zločina Mačka među golubovima Časovnici Treća devojka Uoči Svih svetih Slonovi pamte Zavesa: Poaroov poslednji slučaj

®

Pet prasića

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

GOSPOĐICA MARPL

SLUČAJEVI HERKULA POAROA

GOSPOĐICA MARPL

Ubistvo u Mesopotamiji GOSPOĐICA MARPL

188

CMYK GOSPOĐICA MARPL

7/13/16 2:28 PM

Tokom tri užasna dana ispunjena nasiljem životni putevi troje ljudi ukrstiće se i zauvek promeniti.

www.mladinska.rs

Posle sahrane

Ubistvo u vikariji Leš u biblioteci Zlokobni prst Najavljuje se ubistvo Igra ogledalima Džep pun raži U 4.50 sa stanice Pedington Napuklo ogledalo Karipska zagonetka Hotel Bertram Nemezis Usnulo ubistvo: poslednji slučaj gospođice Marple Gospođica Marpl: kratke priče

Konačno joj pažnju privuče neki stari vojnik koji je nadugačko i naširoko raspredao priču o nekom ubici kojeg je imao priliku da upozna. I upravo u času kad se spremao da joj pokaže njegovu sliku, majora iznenada nešto omete i odvratimu mu pažnju, ispostaviće se – s kobnim posledicama.

Ubistvo u vikariji Trinaest problema (zbirka kratkih priča) Leš u biblioteci Zlokobni prst Usnulo ubistvo Najavljuje se ubistvo U 4.50 sa stanice Padington Napuklo ogledalo Karipska zagonetka Hotel Bertram Igra ogledalima Džep pun raži Nemezis Poslednji slučajevi gospođice Marpl (zbirka kratkih priča)

Neslana šala ili pakosna podvala? Pošto ne mogu da odole tajanstvenom pozivu, žitelji ovog sela okupljaju se u „Malom pašnjaku“ u naznačeno vreme. Odjednom nestaje struja i čuju se hici iz pištolja. Kada se svetla ponovo upale, oni će biti svedoci jezivog prizora.

SOFI HANA

Dvanaestogodišnji Stiven Lem kopa rupe po Eksmuru u nadi da će pronaći jedan leš. Svakog dana posle škole i vikendom, dok njegovi školski drugovi razmenjuju sličice fudbalera, Stiven kopa kako bi umirio duha svog ujaka koga nikad nije upoznao. On je nestao kao osmogodišnjak i pretpostavlja se da je bio žrtva ozloglašenog serijskog ubice Arnolda Ejverija. Samo Stivenova nana nije uverena da joj je sin mrtav. I dalje ga čeka da se vrati kući i dok joj se porodica raspada, ona ogorčeno stražari pored prozora na čelu kuće. Stiven odlučuje da zaceli pukotine koje se šire između njih pre nego što bude prekasno. I ako to znači da treba da baki pokaže kosti njenog ubijenog sina, on će to učiniti. Zato dečak preduzima sledeći logičan korak – pažljivo sastavlja pismo Arnoldu Ejveriju koji je u zatvoru. I tako počinje opasna igra mačke i miša između jednog očajnog deteta i serijskog ubice kome je dosadno. Igra koja će imati stravičnije posledice nego što je Stiven ikad mogao da zamisli…

Najavljuje se ubistvo

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

5/27/16 2:06 PM

G.DŽ. MOFAT

Belinda BaUeR

Belinda BaUeR

CMYK

Dejli telegraf „Agati Kristi treba čestitati na savršenoj ideji.” Tajms

SLUČAJEVI GOSPOĐICE MARPL

®

www.mladinska.rs

Bozic Herkula Poaroa korica.indd 1

199

CMYK

„Krajnje originalna zamisao.”

HERKUL POARO

ISBN 978-86-7928-418-1

ISBN 978-86-7928-417-4

9

Serijski ubica je na slobodi. Žrtve ubija po abecednom redu i čitava zemlja je u panici. A, B, C... Gospođa Ašer iz Andovera, Beti Barnard iz Bekshila, ser Karmajkl Klark iz Čerstona... Iz ubistva u ubistvo ubica je sve samouvereniji i namerno ostavlja tragove kao izazov ponosnom Herkulu Poarou, što bi mogla da bude njegova prva i fatalna greška.

G.DŽ. MOFAT

198

„Žudeo si za ’starim dobrim brutalnim ubistvom s mnogo krvi’. Zato je ovo tvoja priča, napisana upravo za tebe.“

www.mladinska.rs

www.mladinska.rs

www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-414-3

Ali kada Herkul Poaro, koji se zatekao u blizini jer je došao da provede božićne praznike kod prijatelja, ponudi pomoć, u kući ne zatiče tugu i bol, nego sveopšte podozrenje i sumnjičavost. Izgleda da je svako imao neki svoj razlog da mrzi starca...

„Da vidimo, pametni gospodine Poaro, koliko ste zaista pametni.”

HERKUL POARO

Zagonetni slučaj Stajlz Ubistvo na terenu za golf Poaro istražuje Ubistvo Rodžera Akrojda Velika četvorka Misterija Plavog voza Opasnost kod End hausa Lord Edžver umire Ubistvo u Orijent ekspresu Tragedija u tri čina Smrt u oblacima ABC ubistva Ubistvo u Mesopotamiji Karte na stolu Ubistvo u maloj ulici Nemi svedok Smrt na Nilu Sastanak sa smrću Božić Herkula Poaroa Tužni čempres Jedan, dva, cipela se raspala Zlo pod suncem Pet prasića Rupa Herkulovi zadaci Ko talas uhvati Očekivani gubitnik i druge priče Gospođa Makginti je mrtva Posle sahrane Bija baja buf Vašar zločina Mačka među golubovima Časovnici Treća devojka Uoči Svih svetih Slonovi pamte Zavesa: Poaroov poslednji slučaj

po mišljenju britanskog

Ubistvo Rodžera Akrojda

Zavesa: Poaroov Poslednji slučaj

Nemi sved k

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

1 =3

Badnje je veče. Cela porodica Li ponovo je na okupu. A onda se kućom prolama zaglušujuća lomljava nameštaja, nakon koje se začuje stravičan samrtnički krik. U svojoj sobi na spratu, stari despot Simion Li leži u lokvi krvi, preklan.

®

194

CMYK

SLUČAJEVI HERKULA POAROA

HERKUL POARO

Najbolji detektivski vremena roman svih Udruženja pisaca kriminalističkih romana

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

Beskrajna noć

En PEri, spisateljica serije viktorijanskih detektivskih romana s Njujork Tajmsove liste bestselera

Božić Herkula Poaroa

HERKUL POARO

Zagonetni slučaj Stajlz Ubistvo na terenu za golf Poaro istražuje Poaro: rani radovi Ubistvo Rodžera Akrojda Velika četvorka Misterija Plavog voza Opasnost kod End hausa Lord Edžver umire Ubistvo u Orijent ekspresu Tragedija u tri čina Smrt u oblacima ABC ubistva Ubistvo u Mesopotamiji Karte na stolu Ubistvo u maloj ulici Nemi svedok Smrt na Nilu Sastanak sa smrću Božić Herkula Poaroa Tužni čempres Jedan, dva, cipela se raspala Zlo pod suncem Pet prasića Rupa Herkulovi zadaci Ko talas uhvati Očekivani gubitnik i druge priče Gospođa Makginti je mrtva Posle sahrane Bija baja buf Vašar zločina Mačka među golubovima Avanture božićnog pudinga Časovnici Treća devojka Uoči Svih svetih Slonovi pamte Zavesa: Poaroov poslednji slučaj

SLUČAJEVI GOSPOĐICE MARPL

Najavljuje se ubistvo

U 4.50 sa stanice Padington Dva voza se nakratko kreću uporedo, na paralelnim kolosecima. U trenutku kad izgleda kao da oba voza stoje, Elspet vidi ubistvo. Kroz prozor svog kupea nemoćno posmatra kako nepoznati muškarac neumoljivo pojačava stisak oko vrata neke žene. Njeno telo se opušta i pada. A onda drugi voz odjuri dalje.

®

193

CMYK

SLUČAJEVI HERKULA POAROA

GOSPOĐICA MARPL

Božić Herkula Poaroa

®

„Agata Kristi je dokaz da ako ste stvarno dobri, onda možete da prekršite sva ’pravila’ i da opet napišete odličnu priču.“

1

GOSPOĐICA MARPL

Ubistvo u vikariji Trinaest problema (zbirka kratkih priča) Leš u biblioteci Zlokobni prst Usnulo ubistvo Najavljuje se ubistvo U 4.50 sa stanice Padington Napuklo ogledalo Karipska zagonetka Hotel Bertram Igra ogledalima Džep pun raži Nemezis Poslednji slučajevi gospođice Marpl (zbirka kratkih priča)

U 4.50 sa stanice Padington

Drugi svetski rat uveliko traje i dok Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo bije bitke s Luftvafeom, Britanija se suočava s možda još strašnijom pretnjom – „unutrašnjim neprijateljima”, nacistima među običnim svetom. Napetost raste i obaveštajna služba angažuje dva neobična špijuna, Tomija i Mrvicu Beresford. Njihova misija je da pronađu čoveka i ženu u šarenoj gomili gostiju primorskog hotela „San susi”. Taj zadatak, međutim, daleko je od šetnje primorskom promenadom – N. i M. ubili su najboljeg britanskog tajnog agenta i nikom se više ne može verovati...

192

CMYK

SLUČAJEVI GOSPOĐICE MARPL

TOMI I MRVICA

N. ili M?

nija je spisateljica drame štampane u knjige na engleskom primeraka, a još ak svetskih jezika.

Nemi svedok

ulovi zadaci las uhvati ivani gubitnik i druge priče ođa Makginti je mrtva e sahrane baja buf r zločina ka među golubovima vnici a devojka Svih svetih ovi pamte sa: Poaroov poslednji slučaj

N. ili M?

191

CMYK TOMI I MRVICA

187

HERKUL POARO

186

HERKUL POARO

ISBN 978-86-7928-403-7

Karipska zagonetka

ISBN 978-86-7928-411-2

SLUČAJEVI TOMIJA I MRVICE

VILIJAM DITRIH, autor serije bestselera Njujork tajmsa o avanturama Itana Gejdža

HERKUL POARO

www.mladinska.rs

®

www.mladinska.rs

Tajni neprijatelj Partneri u zločinu (zbirka priča) N. ili M? Trnci u prstima Zaleđe sudbine

HERKUL POARO

„Um Agate Kristi je kao mišolovka. Nauio me je, kroz romane kao što je Ubistvo Rodžera Akrojda, koliko zadovoljstva donosi dobar obrt u prii.“

Zagonetni slučaj Stajlz Ubistvo na terenu za golf Poaro istražuje Ubistvo Rodžera Akrojda Velika četvorka Misterija Plavog voza Opasnost kod End hausa Lord Edžver umire Ubistvo u Orijent ekspresu Tragedija u tri čina Smrt u oblacima ABC ubistva Ubistvo u Mesopotamiji Karte na stolu Ubistvo u maloj ulici Nemi svedok Smrt na Nilu Sastanak sa smrću Božić Herkula Poaroa Tužni čempres Jedan, dva, cipela se raspala Zlo pod suncem Pet prasića Rupa Herkulovi zadaci Ko talas uhvati Očekivani gubitnik i druge priče Gospođa Makginti je mrtva Posle sahrane Bija baja buf Vašar zločina Mačka među golubovima Časovnici Treća devojka Uoči Svih svetih Slonovi pamte Zavesa: Poaroov poslednji slučaj

Pet prasića

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

®

„Istina, ma koliko ružna bila, uvek je uzbudljiva i lepa za onog ko za njom traga.“

Karipska zagonetka

Zagonetni slučaj Stajlz Ubistvo na terenu za golf Poaro istražuje Ubistvo Rodžera Akrojda Velika četvorka Misterija Plavog voza Opasnost kod End hausa Lord Edžver umire Ubistvo u Orijent ekspresu Tragedija u tri čina Smrt u oblacima ABC ubistva Ubistvo u Mesopotamiji Karte na stolu Ubistvo u maloj ulici Nemi svedok Smrt na Nilu Sastanak sa smrću Božić Herkula Poaroa Tužni čempres Jedan, dva, cipela se raspala Zlo pod suncem Pet prasića Rupa Herkulovi zadaci Ko talas uhvati Očekivani gubitnik i druge priče Gospođa Makginti je mrtva Posle sahrane Bija baja buf Vašar zločina Mačka među golubovima Časovnici Treća devojka Uoči Svih svetih Slonovi pamte Zavesa: Poaroov poslednji slučaj

Ubistvo u Mesopotamiji

Dilan Tomas (1914–1953), britanski pesnik

190

®

Ubistvo Rodžera Akrojda Rodžer Akrojd je znao previše. Znao je da je žena koju voli otrovala svog surovog supruga. Isto tako je sumnjao i da je neko zbog toga ucenjuje. A onda je stigla vest da je ona sebi oduzela život prekomernom dozom pilula za spavanje. Te veeri je zajedno s poštom do Rodžera stigla fatalna vest. Pre nego što je proitao pismo do kraja, izboden je nasmrt.

Zašto nisu pitali Evansa?

CMYK SLUČAJEVI HERKULA POAROA

®

„Poezija nije najvažnija stvar u životu... Ja bih pre ležao u toploj kupki, čitao Agatu Kristi i tamanio slatkiše.”

CMYK

SLUČAJEVI HERKULA POAROA

HERKUL POARO

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

CMYK

Za nekoliko dana nalazište će posetiti Herkul Poaro. Ali ako se u obzir uzmu Luizine zastrašujuće halucinacije i napetost koja vlada među članovima ekspedicije a koja postaje gotovo nepodnošljiva, Poaro bi mogao da stigne prekasno...

HERKUL POARO

U očajanju, porodični advokat obratio se Herkulu Poarou i zamolio ga da reši misteriju.

185

CMYK HERKUL POARO

ISBN 978-86-7928-141-8

Ejmi Lederan je jasno da se nešto zlokobno dešava na arheološkom nalazištu u iračkom gradu Hasanijehu – nešto što ima veze s „Lepom Luizom”, suprugom slavnog arheologa doktora Lajdnera.

HERKUL POARO

Kad je Kora divljački ubijena sekirom, primedba koju je izrekla prethodnog dana, posle sahrane svog brata Ričarda, iznenada je dobila jezovit značaj. Dok su čitali Ričardov testament, svi su jasno čuli kada je rekla: „Ipak je sve veoma fino zataškano, zar ne?... Ali on je svejedno ubijen, zar ne?”

Zagonetni slučaj Stajlz Ubistvo na terenu za golf Poaro istražuje Poaro: rani radovi Ubistvo Rodžera Akrojda Velika četvorka Misterija Plavog voza Opasnost kod End hausa Lord Edžver umire Ubistvo u Orijent ekspresu Tragedija u tri čina Smrt u oblacima ABC ubistva Ubistvo u Mesopotamiji Karte na stolu Ubistvo u maloj ulici Nemi svedok Smrt na Nilu Sastanak sa smrću Božić Herkula Poaroa Tužni čempres Jedan, dva, cipela se raspala Zlo pod suncem Pet prasića Rupa Herkulovi zadaci Ko talas uhvati Očekivani gubitnik i druge priče Gospođa Makginti je mrtva Posle sahrane Bija baja buf Vašar zločina Mačka među golubovima Avanture božićnog pudinga Časovnici Treća devojka Uoči Svih svetih Slonovi pamte Zavesa: Poaroov poslednji slučaj

www.mladinska.rs

Najtiražniji romanopisac svih vremena i na svim jezicima. Samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela, koja su prodata u više od milijardu primeraka na engleskom i u još milijardu primeraka na stotinak drugih jezika na koje su prevođene. Agata Kristi je potpisala osamdeset detektivskih romana i zbirki kratkih priča, devetnaest pozorišnih komada, dve knjige memoara i šest romana pod pseudonimom Meri Vestmakot. Za ljubitelje „kraljice zločina“ stiže prava poslastica – detektivske priče pune britanskog šarma u kojima zločine razrešavaju šarmantni Herkul Poaro, živahna gospođica Marpl ili Tomi i Mrvica.

SLUČAJEVI HERKULA POAROA

SLUČAJEVI HERKULA POAROA

®

www.mladinska.rs

Ubistvo u Mesopotamiji

netni slučaj Stajlz vo na terenu za golf o istražuje vo Rodžera Akrojda a četvorka erija Plavog voza nost kod End hausa Edžver umire vo u Orijent ekspresu edija u tri čina u oblacima ubistva vo u Mesopotamiji e na stolu vo u maloj ulici i svedok na Nilu anak sa smrću ć Herkula Poaroa i čempres n, dva, cipela se raspala od suncem rasića

Jedan detektiv – jedan slučaj

ISBN 978-86-7928-143-2

HITOVI AGATE KRISTI, kraljice kriminalističkog žanra!

184

CMYK 1 detektiv – 1 slučaj

Putnik za Frankfurt

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-113-5

9 788679 283177

čovek u smeđem odelu tajna dvorca čimniz Misterija sedam satova sitafordska misterija Zašto nisu pitali evansa? Pas smrti i druge priče Misterija listerdejl ubiti je lako deset malih crnaca tajne regate i druge priče nulta tačka smrt dolazi na kraju iskričavi cijanid ukleta kuća svedok optužbe i druge priče Operacija Bagdad nepoznato odredište nesreća nevinih dvostruki greh i druge priče Beskrajna noć Putnik za Frankfurt: jedna ekstravagancija Zlatna lopta i druge priče Poslednji slučajevi gospođice Marpl Problem u Polensi i druge priče dok svetlo gori i druge priče servis za čaj iz arlekina i druge priče

„Priča koja draži i kinji, ali nikada ne iscrpi strpljenje čitaoca, niti njegovu domišljatost.“

Uoči Svih svetih

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-317-7

Jedan detektiv – Jedan slučaJ

Jedan detektiv – jedan slučaj

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika.

AGATA KRISTI (1890–1976) najtiražnija je spisateljica na svetu: samo su Biblija i Šekspirove drame štampane u više primeraka od njenih dela. Njene knjige na engleskom jeziku prodate su u više od milijardu primeraka, a još toliko prodato je u prevodu na stotinak svetskih jezika. www.mladinska.rs

1 detektiv – 1 slučaj

Ubistvo Rodžera Akrojda

dejli miror

Putnik za Franfurt

čovek u smeđem odelu tajna dvorca čimniz Misterija sedam satova sitafordska misterija Zašto nisu pitali evansa? Pas smrti i druge priče Misterija listerdejl ubiti je lako deset malih crnaca tajne regate i druge priče nulta tačka smrt dolazi na kraju iskričavi cijanid ukleta kuća svedok optužbe i druge priče Operacija Bagdad nepoznato odredište nesreća nevinih dvostruki greh i druge priče Beskrajna noć Putnik za Frankfurt: jedna ekstravagancija Zlatna lopta i druge priče Poslednji slučajevi gospođice Marpl Problem u Polensi i druge priče dok svetlo gori i druge priče servis za čaj iz arlekina i druge priče

Posle sahrane

„Veličanstven uspeh... trijumf Herkula Poaroa.“

®

183

CMYK

Jedan detektiv – Jedan slučaJ

HERKUL POARO

Zašto nisu pitali Evansa?

Te noći pozvan je Herkul Poaro da otkrije „prisustvo zla”. No, prvo mora da ustanovi traži li ubicu, ili dvostrukog ubicu...

HERKUL POARO

Zagonetni slučaj Stajlz Ubistvo na terenu za golf Poaro istražuje Poaro: rani radovi Ubistvo Rodžera Akrojda Velika četvorka Misterija Plavog voza Opasnost kod End hausa Lord Edžver umire Ubistvo u Orijent ekspresu Tragedija u tri čina Smrt u oblacima ABC ubistva Ubistvo u Mesopotamiji Karte na stolu Ubistvo u maloj ulici Nemi svedok Smrt na Nilu Sastanak sa smrću Božić Herkula Poaroa Tužni čempres Jedan, dva, cipela se raspala Zlo pod suncem Pet prasića Rupa Herkulovi zadaci Ko talas uhvati Očekivani gubitnik i druge priče Gospođa Makginti je mrtva Posle sahrane Bija baja buf Vašar zločina Mačka među golubovima Avanture božićnog pudinga Časovnici Treća devojka Uoči Svih svetih Slonovi pamte Zavesa: Poaroov poslednji slučaj

Putnik za Frankfurt

Na zabavi uoči Svih svetih bezobrazna trinaestogodišnjakinja Džojs hvali se da je jednom videla ubistvo. Pošto joj niko ne veruje, ona besno odjuri kući. Međutim, kroz nekoliko sati pronalaze njen leš, i dalje u kući: udavljena je u kadici za pecanje jabuka.

182

CMYK

SLUČAJEVI HERKULA POAROA

®

Uoči Svih svetih

Ali Poaro zna da nije sve onakvo kako izgleda. Počevši da razmotava klupko neobičnih okolnosti u vezi sa zbunjujućim ubistvom, otkriva da se ključ za otkrivanje počinioca nalazi u zločinu starom više od dvadeset godina.

181

CMYK

AGATA KRISTI Ubistvo na terenu za golf

Hitan poziv za pomoć odvodi Herkula Poaroa u Francusku, ali, kada je stigao tamo, shvata da je zakasnio. Njegovog klijenta, tajanstvenog milionera, neko je divljački izbô a leš bacio u iskopan grob.

180

AGATA KRISTI

15.1.2009 15:15:07 ISLEDNICA-1.indd 1

6.6.2010 23:32:56

MARK GIMENEZ

MARK GIMENEZ

BELINDA BAUER

G. DŽ. MOFAT

SOFI HANA

SEBASTIJAN FOKS

M. R. HOL

ESMAHAN AJKOL

Boja zakona

Otmica

Zakopana tajna

Cvetni lančić

Lice deteta

Đavolu za dušu

Islednica

Ubistvo u hotelu Bosfor

Otkrijte koje je boje zakon kada je u pitanju ulickano i korumpirano visoko advokatsko društvo Dalasa. U njihovom punom sjaju i razmetljivosti nema mesta za prepreke.

Fascinantan akcioni triler koji će vas držati bez daha od prve do poslednje stranice. Da li će tajne iz prošlosti ugroziti spasavanje nestale devojčice?

207

ISBN 978-86-7928-125-8

Džejms

Paterson

i Maksin Pitro

priznanje

Lindzi, Juki i Sindi opet imaju pune ruke posla: neko ubija bogate žitelje San Franciska, jednog po jednog, ne ostavljajući nikakav dokaz za sobom, a jedan ulični propovednik i zaštitnik beskućnika, koga smatraju svecem, biva brutalno pretučen i

Kako uhvatiti ostavljen da umre. Kakve se tajne kriju iza njegovog milosrđa? palikuću koji U međuvremenu, glavne junakinje i u privatnom životu zapadaju seje smrt, u krizu kad jedna neočekivana ljubavna veza zapreti da ih a pošto se posvađa. U osmom delu serijala Ženski klub za rešavanje trag ohladio? ubistava ulozi su veliki, a istina dobro skrivena. Ko će priznati?

i Maksin Pitro

Voljeni sin bivšeg guvernera Kalifornije nestaje bez traga. Prostitutka anđeoskog lica Džuni Mun priznaje krivicu za njegovo ubistvo, i Juki Kasteljano, pomoćnik javnog tužioca, još jednom se suočava s medijskim cirkusom koji okružuje njen slučaj. No, da li je Džuni Mun zaista kriva?

Džejms Paterson

Četvrti juli

Istovremeno, serijski palikuća spaljuje najlepše i najbogatije kuće u San Francisku a njihove stanare ostavlja da skončaju na užasan način: živi spaljeni u požaru. Ništa od toga nema smisla, ali Lindzi Bokser je odlučna da sazna istinu.

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-329-0

Džejms

Paterson www.mladinska.rs

priznanje

www.mladinska.rs

Paterson

209

CMYK

Džejms Paterson

Džejms Paterson se s razlogom svrstava u red najprodavanijih autora današnjice, a nakon čitanja sjajnog trilera kakav je Četvrti juli jasno je i zašto.

Džejms

Četvrti juli

U četvrtom delu popularne serije Ženski klub za rešavanje ubistava poručnica Lindzi Bokser, iz Odeljenja za ubistva policije San Franciska, bori se da spase svoju karijeru pošto je tužena za nesavesno obavljanje dužnosti i protivpravno oduzimanje života. Istovremeno, pokušaće da pomogne u rešavanju niza užasnih ubistava koja potresaju gradić Half Mun Bej, u koji se povukla dok čeka svoje suđenje, nadajući se odmoru. Lindzi Bokser je na tragu dvoje osumnjičenih za koje ona i njen partner veruju da su odgovorni za nedavna ubistva u neuglednim četvrtima San Franciska. U procesu njihovog hapšenja Bokserova je primorana da upotrebi oružje da bi zašitila sebe i svog partnera od sigurne pogibelji. Epilog uzbudljive jurnjave ulicama San Franciska je da jedna devojka gine, a njen trinaestogodišnji brat ostaje paralizovan. Da li je u pitanju bila opravdana upotreba oružja? Ne u umovima njihovih roditelja i razgnevljenih žitelja San Franciska, kao i medija koji jedva čekaju da dojučerašnjeg uzornog policajca pribiju na stub srama. Za to vreme u gradiću Half Mun Bej nadomak San Franciska neko ubija bračne parove na jeziv način, koji neodoljivo podseća na jedan slučaj nerešenog ubistva s kojim se poručnica Bokser susrela na samom početku policijske karijere — slučaj koji joj ne da mira već deset dugih godina. Bokserovoj, koja sa strepnjom iščekuje svoje suđenje, naloženo je da se pritaji u tom malom, naizgled mirnom primorskom mestu, ali, kako ubistva uzimaju maha, ona se oseti primoranom da stupi u akciju i biva uvučena u istragu u kojoj će i sama postati meta!

Džejms Paterson

Džejms Paterson

Četvrti juli

208

CMYK

Majstorski ispričana priča o nestaloj bebi prepuna je modernih strahova. Neverica, laži, nepoverenje i strah. Triler koji ledi krv u žilama!

Tokom tri užasna dana ispunjena nasiljem životni putevi troje ljudi ukrstiće se i zauvek promeniti. Tri različite ličnosti, sudbine i tajne.

Džejms Paterson

206

Opasna igra mačke i miša između jednog očajnog deteta i serijskog ubice kome je dosadno. Igra koja će imati stravične posledice.

210 Paterson

Islednica Dženi bez ičije pomoći kreće u opasan krstaški rat za pravdu. Briljantan, originalan i neizdrživo uzbudljiv kriminalistički roman!

211

Džejms

Neobičan roman o međunarodnom zločinu, ali i o bezgraničnom prijateljstvu.

212

Detektivka Lindzi Bokser juri jednog kradljivca nakita, ubicu u liku filmske zvezde i drugog ubicu koji se sveti ženama i deci.

Najličniji...

i Maksin Pitro

ZA SVAKU TAJNU...

Mlada majka i njeno malo dete surovo su ubijeni dok su se vraćali do kola parkiranih u garaži jednog tržnog centra. Svedoka nema a detektivka Lindzi Bokser nalazi samo trunku dokaza: tajanstvena poruka nažvrljana na vetrobranskom staklu krvavocrvenim karminom.

Dugo očekivano venčanje detektivke Lindzi Bokser postaje samo daleka uspomena kada je pozovu da istraži strašan zločin: jedna teško povređena tinejdžerka ostavljena je da umre u divljini, a njena novorođena beba je netragom nestala. Lindzi otkriva da ne samo da kriminalci nisu ostavili nikakav trag, već i žrtva možda nešto krije.

Najopasniji...

ZA SVAKU LAŽ...

Iste noći, žena poznatog glumca Markusa Daulinga zatiče provalnicu koja krade njen nakit vredan više miliona dolara. Za samo nekoliko Brutalniiza nje ostaju samo prazan sef, beživotno telo i još jedna sekundi, ubica koja baca San Francisko u stanje histerije. misterija

progoni Najuzbudljiviji roman iz serijala Ženski bogate klub i slavneza rešavanje ubistava!

Lindzi provodi po čitav dan radeći sa svojim partnerom Ričom – takve simpatije prema njemu prete da razore njenu vezu s verenikom, ali i odnos sa ostalim članicama Ženskog kluba za rešavanje ubistava. Pre nego što Lindzi i njene prijateljice uspeju da reše neki od ovih slučajeva, jedan od dvojice ubica primorava Lindzi da stavi sopstveni život na kocku – ali, da li je to dovoljno da se spase čitav grad? Uz do sada neviđene opasnosti i eksplozivnu akciju, Deveta presuda predstavlja najzarazniji i najdinamičniji Patersonov roman do sada!

Priznanje www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-360-3

ISBN 978-86-7928-330-6

Roman napisan povodom stogodišnjice rođenja Ijana Fleminga. Nastavljajući tamo gde je Fleming stao, Foks vraća Džemsa Bonda u akciju.

roMan iz serijala Ženski klub za rešavanje ubistava

U nadljudskim naporima da pronađe nestalu bebu, na tragu žene koja je ubila svog muža – hoće li Bokserova uspeti da sačuva tek zasnovani brak sa Džoom?

Istovremeno, pomoćnik javnog tužioca, Juki Kasteljano, vodi najvažniji slučaj u svom životu – slučaj žene koja je optužena da je ubila svog muža pred očima njihovo dvoje male dece. Jukina karijera zavisi od toga da li će Kendas Martin proglasiti krivom, i zato je Lindzi, kada naiđe na dokaze koji bi mogli da spasu optuženu, primorana da bira. da veruje najboljoj prijateljici ili da sledi svoj instinkt? Hoće li stavljanjemTreba svogli života nasvojoj kocku,

Bokserova uspeti da spreči Ubicu s Karminom POSTOJI DRUGI NAČIN da ubije još nedužnih majki i beba?

DA SE UMRE

Lindzin novi šef, poručnik Džekson Brejdi, pomno prati svaki njen pokret, i kada pritisak da se beba pronađe počne da narušava njen tek sklopljeni brak sa Džoom, ona se pita da li će ikada moći da zasnuje porodicu. Uz karakterističnu patersonovsku jurnjavu i žestoku akciju, Deseta godišnjica je najstrašnija epizoda u Ženskom klubu za rešavanje ubistava do sada.

PRESUDA www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-360-3

Roman iz serijala Ženski klub za rešavanje ubistava

Roman iz serijala Ženski klub za rešavanje ubistava

i Maksin Pitro

Cetvrti juli OMOT.indd 1

MARTINA KOL

DŽON LE KARE

Otimačina!

Veoma tražen čovek

Ako nešto želiš, ti ga otmi! Da li će bivši robijaš za ljubav supruge moći da se okane starih navika? Prava priča... opaka, pogana i savršeno uverljiva.

Novi špijuni s novim prioritetima, stari sa starim; terorizam kao nova mantra... Ovaj roman je duboko humano delo i značajno je za naše savremeno doba.

22.1.2009 15:41:37

DŽEJMS PATERSON Od „čoveka koji ne ume da napiše loš roman“ (časopis Tajm), dolaze nam najšokantniji i najstrašniji slučajevi s kojim su se Lindzi Bokser i Ženski klub za rešavanje ubistava ikada susreli. (Ženski klub za rešavanje ubistava naziv je serijala knjiga o četiri prijateljice – detektivki u policiji San Franciska Lindzi Bokser, sudskom patologu, tužiteljki i reporterki – uobičajeni načini vođenja istrage ne daju rezultate i ove četiri žene osnivaju klub kako bi neometano i nezavisno, pomažući jedna drugoj i zaobilazeći svoje šefove, mogle da istražuju zločine koji potresaju grad, i po njemu je snimljena TV serija i napravljena kompjuterska igra). Majstor zapleta Paterson napisao je više od osamdeset romana. Do sada su mu knjige prodate u 220 miliona primeraka i prevedene na desetine svetskih jezika, zato se Peterson s razlogom svrstava u red najprodavanijih autora današnjice.

14


H

ajni.

„Jedan od najtalentovanijih pisaca današnjice na vrhuncu stvaralačke snage.“ SANDEJ TELEGRAF

„Srastanju naše stvarnosti s magijom i mitom nemoguće je odupreti se… Na poslednjoj stranici ovog zanosnog putovanja, s radošću shvatamo da Kirkus Reviews je njegov završetak tek početak…“

FRANSESK MIRALJES

Četvrti rajh

Konačan odgovor

Proročanstvo 2013.

Pem Dženof Šta biste sve žrtvovali za ljubav?

75

25 5 0

100 95

www.mladinska.rs

U ovom uzbudljivom nastavku bestselera Komandantova devojka Šta biste sve žrtvovali za ljubav? Pem Dženof piše o vremenu nesigurnog mira i rastuće paranoje,

Komandantova devojka

kad ljubav i beznađe mogu da naprave lažljivce od svih nas.

www.mladinska.rs

75

ISBN 978-86-7928-204-0

Ucveljena i trudna, Marta se udaje za Sajmona, brižnog britanskog diplomatu i nakratko spoznaje radost kakvu dom i porodica mogu da pruže. Međutim, njena sreća je u opasnosti kad sazna za komunističkog špijuna u britanskoj obaveštajnoj službi i da je jedina osoba koja je u stanju da razotkrije izdajnika povezana s njenom prošlošću...

GABI MARTINEZ

ROBIN JANG

HILARI MANTEL

MAJKL SKOT

DŽEJN FELON

Braća

Vučje leglo

Čarobnjak

Sad smo kvit

Avanturistički roman koji govori o Africi verovatno jedinom mestu na svetu gde je avantura i dalje moguća.

Priča iz moćnog sveta vitezova Templara i o borbi glavnog junaka da podnese surovu disciplinu templarskog reda. Krstaški pohodi i susreti s duhovima iz prošlosti.

Najprodavaniji roman dobitnik Bukerove nagrade svih vremena! Verska, politička i društvena previranja u Evropi u XVI veku.

Pem Dženof

ISBN 978-86-7928-299-6

MARK HADON

„Domišljato, elegantno i božanstveno anarhično delo. Hanif ima odlično oko i još bolje uvo.“

224

226

CMYK

ALEHANDRO PALOMAS

NEBO

MANGO

ŠTO NAM OSTAJE

JE KRIV ZA SVE

Pet žena sa Menorke, godinu i po dana posle tragične smrti šestogodišnjeg Tristana, ponovo se sastaju, u Kopenhagenu, da zajedno proslave Božić. Pored velike radosti koju im pričinjava ponovni susret, sve junakinje strepe od dugo izbegavanih pitanja koja bi ih naterala da se suoče sa velikim bolom i ponovo uhvate nit života koji neumitno teče svojim tokom.

Priča o dve kubanske porodice više generacija povezane ljubavlju, strašću i ambicijom. Izuzetan roman o strasti, velikim ljubavima, nesrećnim ali i ostvarenim, razočaranjima i iluzijama kroz koji se provlače doživljaji dve porodice tokom jednog veka, s kubanskom istorijom kao pozadinom romana. Starica Anhela Falkon pripoveda porodičnu istoriju koja ju je osudila da ostane u drugom planu, sve dok pred kraj života nije pronašla iskupljenje i svoje pravo mesto. Veličanstvena, strastvena i ambiciozna saga koja čitaoca zaokuplja od prve stranice i vodi ga kroz doživljaje dve kreolske porodice koje odražavaju impresivnu fresku poslednjeg veka života na Kubi. Ambiciozan roman sa elementima magičnog realizma koji s velikom osećajnošću i dubinom dotiče veoma važne teme kao što su porodica, smrt, ljubav, prolaznost, sloboda i spasenje.

DŽON LE KARE

žena diplomate

225

CMYK

MOHAMED HANIF

Nazad na Menorki, svetionik i dalje obasjava obale, pružajući nadu brodolomnicima na moru i u životu, a za devedesettrogodišnju Mensiju, simbol je obećanja koje je dala Tristanu kraj samrtne postelje, da neće proći dugo do njihovog ponovnog viđenja. Ali, pre toga, mora samo još nešto da obavi…

„Ćutanje je možda znak poštovanja tuđeg bola. Ali time se ništa ne leči, a ja više nemam vremena ni volje da čekam da ljudi smognu hrabrosti da progovore. Jer ako su me nečemu naučile godine i bore, to je da vreme niti prašta, niti leči. Ono što leči jeste istina, a ako je bolna, baš šteta.”

Mensija

www.mladinska.rs

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-323-8

ISBN 978-86-7928-377-1

Klasična fantazija zbog koje ćete sedeti kao na trnju dok hitate ka poslednjoj stranici! Neodoljivo i zabavno – fantastika koja uznosi!

Jedan čovek, jedna žena, jedna ljubavnica i jedan savršen plan za osvetu. Zanimljiva radnja držaće vašu pažnju do samog kraja romana.

228

227

NEBO

ELIZABET ČEDVIK

ŠTO NAMLjubavni OSTAJEčvor

G

odina je 1140, Engleska pliva u krvi, izložena najužasnijim košmarima nemilosrdnog građanskog rata. Borba oko prestola ostavila je zemlju u ruševinama, a narod u bedi i žalosti. Razbaštinjeni vitez Oliver Paskal, senzibilni udovac koji je prethodnih nekoliko godina proveo hodočasteći po Bliskom istoku, nailazi na spaljeno utvrđenje Penfos i tu zatiče poznanicu iz detinjstva Emis, najbolju drugaricu njegove pokojne žene Eme. Trudnu Emis, inače poznatu po raskalašju i čestom menjanju muškaraca, brutalno siluju nepoznati zlikovci, i ona, pobacivši plod, ubrzo umire. Ostavlja za sobom desetogodišnjeg sina Ričarda, inače nezakonitog sina starog kralja Henrija, i vernu družbenicu Katrin. Oliver i njegov saputnik, mladi Gevin, otpratiće Katrin i Ričarda do Glostera, ispunjavajući poslednju želju nesrećne Emis: da ih udomi u Bristolu, pod okriljem erla Roberta od Glostera, inače Ričardovog polubrata. Oliver veruje da će erl Robert iz građanskog rata izaći kao jedna od najmoćnijih ličnosti na pobedničkoj strani, te da će, kad se budu sravnjivali računi, uz njegovu pomoć povratiti veliko nasledstvo koje mu je nepravedno oduzeto. Katrin, i sama udovica, ne želi da se veže ni za jednog muškarca, makar on bio jedinstven po plemenitosti i dobroti u svetu koji za vrlinu, naizgled, ne mari. Pa ipak, mladi, povučeni Oliver, koji takođe pati za najdražom osobom, neodoljivo je privlači. Zahvaljujući njemu, Katrin će upoznati Eteldredu, travarku, babicu i poznavateljku raznih skrivenih veština...

Elizabet Čedvik, nagrađivana britanska spisateljica, na delikatan ALEHANDRO PALOMAS i ubedljiv način proniče u život, ljude i običaje srednjevekovne epohe. Raskošnim jezikom i fabulom koja drži pažnju od prvog do poslednjeg reda stekla je armiju čitalaca u celom svetu.

Ljubavnni čvor

Dirljiva i uzbudljiva, Komandantova devojka je prelepo napisana priča o borbi jedne žene da preživi možda najmračnije doba ljudske istorije.

Preživevši surovost nacističkog zatvora, Marta Nederman je imala sreće što je izvukla živu glavu. Dok se oporavlja od pretrpljenih strahota, upoznaje Pola, američkog vojnika, koji joj uliva nadu u bolju budućnost. Međutim, njihovi planovi da se nađu u Londonu padaju u vodu kad se Polov avion sunovrati u more.

ISBN 978-86-7928-311-5

ŠTO NAM OSTAJE

Pobegavši iz geta, Ema usvaja nov, hrišćanski identitet i nalazi zaposlenje u nacističkom generalštabu. Kao sekretarica harizmatičnog komandanta Rihvaldera Ema se zaklinje da će svoj jedinstven položaj iskoristiti kako bi svim mogućim sredstvima prikupljala obaveštajne podatke za pokret otpora.

Kako mi se posrećilo da dospem ovamo, da budem živa, kad mnogima nije? Trebalo je da umrem... Ali ovde sam.

www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-235-4

9 788679 282354

NEBO

Septembra 1939. svet devetnaestogodišnje Jevrejke Eme Bau preko noći se promeni kad Nemačka okupira Poljsku. Posle samo šest nedelja braka njen muž Jakob, član pokreta otpora, primoran je da pobegne.

„Neverovatno obiman zaplet… Pisac je stvorio jedan toliko zavodljiv i višeslojan roman da će umiriti svakog entuzijastu još jednim čitanjem dok The Bulletin of the Center for Children’s Books iščekuje naredni nastavak.“

Močvara

223

„Zabavno, subverzivno, erotično i tužno. Svako ko se nosi mišlju da se prijavi za radno mesto poremećenog religioznog diktatora prvo treba da pročita ovu knjigu.“

žena diplomate

„Krakov, grad kraljeva, više nije bio moj. Postala sam stranac u mestu koje sam oduvek zvala domom.“

Pem Dženof žena diplomate Pem Dženof

}

Elizabet Čedvik

Komandantova devojka

95

Nova uzbudljiva avantura novinara Lea Vidala, glavnog junaka knjige Četvrti rajh.

222

CMYK 100

Tajne besmrtnog NIkolaSa FlaMela

„Zaplet koji juri veoma lepim korakom, uz dovoljno borbi i čarolija da zadovolji i najzahtevnije mlade ljubitelje fantastike.“ Voice of Youth Advocates

ALEHANDRO PALOMAS G.DŽ. MOFAT

221

CMYK

{

6/12/2009 13:47:49

FRANSESK MIRALJES O Milevi, Ajnštajnu, Beogradu, Novom Sadu... i kako pozitivno usmeriti najmoćniju energiju sveta koju čuvamo u sebi.

School Library Journal, Starred

„Skot nudi klasičnu fantaziju… zbog koje će čitaoci sedeti kao na trnju Booklist dok hitaju ka poslednjoj stranici… Fantastika koja uznosi.“

www.mladinska.rs

FRANSESK MIRALJES Šta je zajednicko Švajcarskoj, Japanu, planini Monserat kraj Barselone i karipskom ostrvu istog imena?

„Neodoljiva fantazija. Dok s jedne strane obiluje podacima koji će čitaoce nagnati da potrče po svoje enciklopedije… one koji je čitaju zbog njene zabavne vrednosti jednostavno će okovati ova čudesna priča. Sjajno štivo.“

„Zadivljujuća knjiga. Ona raskida sa svim onim u šta se roman našeg vremena pretvorio. Ne mogu da se setim nijednog dela, još od romana Middlemarch, koje na tako ubedljiv način gradi jedan zaseban svet.“ DAJANA ETHIL

220

Majkl Skot

ISBN 978-86-7928-234-7

219 BeStSeler Nj ujor k tajMSa

Tajne besmrtnog NIkolaSa FlaMela

„Kako sam otvorio ovu knjigu, nisam je ispuštao iz ruku. Čitao sam je gotovo bez prekida. Kad sam morao od nje da se rastanem, bilo mi je beskrajno žao što je priča završena, i žao mi je zbog toga i danas.“ TAJMS

9 788679 282347

ELIZABET ČEDVIK

Ljubavni čvor

www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-078-7

9 788679 282613

25 5 0

DEJV BOLING

PEM DŽENOF

PEM DŽENOF

MOHAMED HANIF

Gernika

Komandantova devojka

Žena diplomate

Mango je kriv za sve

Čudesna saga o ljubavi, porodici i ratu odvija se u baskijskom gradu Gernika, u vreme pre, tokom i nakon građanskog rata u Španiji.

O vremenu nesigurnog mira i rastuće paranoje, kad ljubav i beznađe mogu sve nas da pretvore u lažljivce.

CMYK

230

Poslednje leto u stoleću

Duž puta su me pretekla neka zelena kola. Izmakao sam se dok ne prođu da ne bih udisao prašinu. Malo je kola koja prolaze ovim putem. Izuzev mene, ovde gore niko više ne živi, ostali su još samo pašnjaci, šume i nekoliko urušenih kuća. Kad sam izbio iza krivine, video sam ta kola kako se zaustavljaju pred mojom kućom. Jedna žena pokucala je na vrata pa se udaljila, zavirila je kroz prozore i na balkon. Jedan dečkić je seo na klupu, s torbom uz nogu. Posmatrao je jezero, dolinu. Onda se, odjednom, zagledao u mene.

Voleo sam da slušam kako se, pošto se oglasi školsko zvono, vrata širom otvaraju i deca uz ciku istrčavaju u dvorište da se igraju. Dok su se oni igrali, ja sam cičao u sebi i igrao sam se dozivajući svoje drugove iz Nave... Namerno sam koračao sporo kako bih što duže mogao da ih slušam. Mislio sam da se kaka-Rahim ne bi mnogo naljutio kad bi me video kako hodam, kao što bi se naljutio kad bi me video da stojim besposlen. Ponekad bih otišao ranije da odnesem čaj u prodavnicu i gledao sam decu kako ulaze u školu, čisti, uredni i očešljani. Tada su me nervirali. Okrenuo bih glavu na drugu stranu. Nisam mogao da ih gledam. Ali kasnije, za vreme odmora, poželeo bih da ih čujem.

Putnik sa Cejlona

Istinita priča Enajatolaha Akbarija Novi roman Fabija Đede pripovest je ispričana u dva

glasa – glasom unuka koji je već odrastao čovek i glasom njegovog dede – u kojoj se nevini dečji svet sreće sa svetom starih, oslikavajući tako dodir između početka i kraja života. Tog leta 1999, poslednjeg leta u stoleću, kraj veštačkog jezera koje je potopilo kuće i sećanja, stari Jevrejin gledaće unuka kako raste, dobivši drugu priliku da proživi detinjstvo kakvo sam nije imao. Unuk će pod senkom strepnje zbog očeve bolesti, pronalaziti svoje mesto u svetu odraslih i pokušavati da ispuni davno stvoreni porodični jaz.

www.mladinska.rs

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-297-2

ISBN 978-86-7928-388-7

Zabavno, erotično i tužno. Da li je lako igrati poremećenog religioznog diktatora?

CMYK

BARBARA I STEFANI KITING

ANA KABRERA VIVANKO

ALEHANDRO PALOMAS

Posestrime

Sati duše

Bolna odiseja koja prati odrastanje i sudbinu tri žene koje su svoje snove vezale za prelepu i intrigantnu Afriku.

Strastvena saga koja čitaoca zaokuplja od prve stranice i vodi ga kroz doživljaje dve kreolske porodice sa Kube.

Nebo što nam ostaje

232

234 Nedostaješ Nedostaješ mi mi

233

Luiza Daglas

Ništa ne odgovorih... Na kraju me pogleda i postavi mi tri pitanja koja sam celog života priželjkivao da mi neko postavi: „Želiš li ili ne želiš da upravljaš svojim životom? Želiš li ili ne želiš da budeš gospodar svih svojih trenutaka? Želiš li?” I rekoh „da”, najglasnije i najsnažnije „da” koje sam izgovorio za svojih četrdeset godina života.

Samo za odraSle

Kada se vrata kuće u kojoj je živeo sa ženom i ćerkicom konačno zatvore pred njim, Šon biva primoran da život počne ispočetka. Skrhan objavom veze njegove žene sa drugim muškarcem i zatraženim razvodom, ali i brigom za svoju ćerkicu i time kako će nova postavka stvari uticati na nju, iznajmljuje sobu u kući u kojoj živi Fen i njen sin Konor.

Fen radi u jednoj maloj knjižari u prelepom Batu i Konor je sve što ima u životu. Zatvorena za sve što nije posao i njen sin, progonjena tajnom iz prošlosti sa kojom nikako da se suoči, sada biva zatečena sve jačim emocijama prema tom čoveku koji spava u sobi do njene.

Putnik sa Cejlona

U moru ima krokodila

Poslednje leto u stoleću

Tragična pripovest sa srećnim krajem! Bez imalo samosažaljenja, s mnogo smisla za humor i ironiju.

Pripovest ispričana u dva glasa – glasom unuka koji je već odrastao čovek i glasom njegovog dede.

238

239

Ketrin Eliot

Prošlost je uvek

ALBERT ESPINOSA

Sve što smo mogli biti ti i ja da nismo bili ti i ja

Ako mi kažeš dođi, ostaviću sve... samo mi kaži da dođem

Snažno poverenje koje se ponekad rodi među neznancima.

Vera u sebe da ćemo se izboriti sa svime što se nađe na putu.

240

236

„Šta ima da se kaže ako smo iza sebe imali ceo život za to, a onda nam odjednom ostane samo nekoliko minuta, i sve je gotovo.“

Dvadeset godina kasnije srešće se Bjanka i Danijele ponovo, ali da li će jedno prisutna, drugom reći sve što su oduvek hteli iliućesvakom se povući obeshrabreni vremenom koje za Danijela ističe sve brže… kojim koraku

pokušavamo da se udaljimo od nje.

www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-357-3

Raul Montanari

Nedostaješ mi

Nedostaje mi sa svakim dahom i otkucajem srca. Trebalo je da bude moj srećni kraj. Umesto toga, on je tužan početak moje priče.

Da li je dobro po svaku cenu nastavljati nešto što se pokazalo neuspešnim umesto hrabro se otisnuti u neizvesnost.

242 Nikada nije bilo sporno hoće li Dirdri i Dezmond svečano proslaviti dvadeset petu godišnjicu braka. No za Dojlove ∑ Dirdri, Dezmonda i njihovo troje odrasle dece, Anu, Helen i Brendana ∑ biće to veoma

težak poduhvat. Niko od njih ne dozvoljava da fasada padne; svako od njih krije bolnu tajnu ili nastoji da preboli izdaju. Raul Montanari

Prva noc̀

Srebrna svadba okupiće nakon četvrt veka ljude koji su nekada bili mladi, bili kumovi, bili najbolji prijatelji i prijateljice, imali velike planove ili skrivene motive i namere. Šta se sa svima njima dogodilo u međuvremenu? Šta se sve može desiti tokom dvadeset pet godina s ljudima čije su sudbine na neki način prepletene, no čiji su se putevi neminovno razdvojili... Na fotografiji udešenoj da se nađe na zidu i ovekoveči veliki dan neće se videti sve ono što Dojlovi brižljivo kriju: da je sin Brendan zauvek otišao od kuće, da je mlađa ćerka Helen iz nepoznatih razloga rešila da se zamonaši, da ćerka Ana vodi život o kome njeni roditelji ništa ne znaju... To treba da bude Dirdrin veliki dan, trijumf žene koja je čitav život opsednuta samo time kako će stvari izgledati u očima drugih ljudi, pri tom zaboravljajući potpuno šta život stvarno jeste. Omnibus neverovatnih tajni, neshvatljivih životnih zabluda, greha koji ljude mogu zauvek da promene... Kako se prijatelji i familija okupljaju, čitav svet izgrađen na lažima uzima svoj danak. I nešto što počinje kao velika porodična šarada preobraziće mnoge svoje učesnike nateravši ih da se suoče s istinom i... ljubavlju, u njenim mnogim, ponekad neočekivanim vidovima. Mev Binči i ovoga puta maestralno piše o ljudima i onome što oni zbilja jesu i što mogu biti kad misle da ih niko ne gleda. www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-122-7

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-313-9

ISBN 978-86-7928-349-8

Ispričaću ti priču o sebi, pa jutro šta donese.

Svakog petka Tom Ficdžerald vozi iz Dablina Ljubičastim autobusom iste ljude njihovim kućama da provedu vikend u Retdunu. Nensi, Di, Kev i Silija – svako od njih ima svoju priču, tajnu, koju ostali saputnici ne znaju. A i Tom, naravno, ima svoje razloge što tako redovno navraća kući... Mev Binči je još jednom maštovito iznedrila tople ljudske likove s njihovim stvarnim radostima i istinskim tugama, portretišući ih svojom prepoznatljivom pronicljivošću, saosećanjem i toplinom.

OQOTQOQ

Mev Binči

„Dirljivo, zabavno poput svakog ogovaranja, a greje poput perine.“

Srebrna svadba „Zaista će vas raznežiti... njena proza je izvanredno jednostavna, a tako lucidna.“

KETRIN ELIOT

KETRIN ELIOT

KETRIN ELIOT

Lekcije o ljubavnom jadu

Tajni život Ivi Hamilton

Dan venčanja

Za brak je dovoljno troje

Tri žene različtih generacija. Tri ljubavi. Tri razloga što je moralo da se ode. Kako je ljubav sve čak i kad nije dovoljna.

Jedno pismo – tempirana bomba – sleće na Ivin besprekorno čisti otirač i okreće njen ugodni život naglavačke.

Za brak je dovoljno dvoje, za porodicu troje, a ovo... pa ovo je jednostavno besmisleno i neko će morati da ode. Pitanje je: ko?

MARIJAFRANČESKA VENTURA

Nisam ja debela nego je ova haljina tesna O željama, o ženama u potrazi za lepotom, o ljudima koji čeznu za lako ostvarljivom i iskrenom srećom.

15

Šta ima da se kaže ako smo iza sebe imali ceo život za to, a onda nam odjednom ostane samo nekoliko minuta.

244

Ljubicasti autobus Mev Binči

oBZeRveR

www.mladinska.rs

ISBN 978-86-7928-283-5

Srebrna svadba OMOT.indd 1

22.1.2009 15:40:05

KETI KELI

SANDej TeLegRAF

LoNDoN STANDARD

„Knjiga koja se ne ispušta iz ruku... Mev Binči ima istinski dar za pripovedanje.“

Klavirska soba

LJUBIČASTI AUTOBUS

„Silovit intimistički roman, na trenutke zastrašujuć kao što to samo ljudska duša može da bude.“ Đan-Paolo Serino, Republika

Ljubicasti autobus

Mev Binči

Srebrna svadba

MANUELA STEFANI

243

CMYK

Srebrna svadba

„Sveže i snažno kao da je reč o književnom prvencu... Prva noć je roman noar pitak kao hladno pivo ili koka-kola, zavisi od sklonosti, ali svakako je hranjiv, a ne goji. Hrani pre svega jedan san: da muškarci i žene mogu jednog dana da nauče da razgovaraju ili barem da slušaju jedni druge.“ Darija Binjardi

Ivi Hamilton ima jednu tajnu... tajnu za koju ni ona sama ne zna. Za sada...

LUIZA DAGLAS

Ljubav mog života

Mev Binči

Milano, mart 2008. godine: jedna devojka i jedan muškarac provode prvu zajedničku noć. Vode ljubav, jedu, šapuću jedno drugom slatke besmislice. I razgovaraju. A ono što je počelo kao polušaljiv izazov: „Noćas mi moraš ispričati ceo svoj život“, pretvorilo se u napeto putovanje u prošlost obeleženu dramatičnim događajima i nezamislivim obrtima, koju devojka uprkos tome pripoveda s osmehom i neodoljivom lakoćom. Njena priča počinje davnim misterioznim zločinom, a završava se čudnim ljubavnim četvorouglom u kojem se ona na kraju suočava s tajnama svoga muža, ljubomorom svoga ljubavnika i bolesnom zaljubljenošću svog progonitelja. Napetost raste do samog kraja, kada se sve survava u neočekivani ishod, u konačno svođenje računa iz prošlosti, a budućnost je i dalje neizvesna. Tek u poslednjem poglavlju saznaćemo ko je taj muškarac: čovek koji je predano proživeo s tom devojkom sate ispunjene pričom o nasilju i nežnosti. Napetost, kao zaštitni znak Montanarijevog stila, u ovom nesvakidašnjem romanu uzbudljivo je istakla najskrivenije strane muško-ženskih odnosa.

Tajni život Ivi Hamilton

LUIZA DAGLAS

241

Prva noc̀

O Ani, koja više nema muža, ali ima ćerku na pragu adolescencije, mnogo izneverenih nada i još nešto malo preostalog dostojanstva.

Manuela Stefani

Klavirska soba

27.3.2010 22:33:46

ALBERT ESPINOSA

Prva noc̀

www.mladinska.rs

Tajni život Ivi Hamilton

Lekcije Ivi Hamilton o ljubavnom jadu

Ivi je žena uspešnog i lepog Anta i majka ambiciozne, ostvarene Ane, i njena najveća briga u životu je da li će uspesti da svrati na manikir dok bude išla da pokupi Anu sa časova klarineta. Ona ne razmišlja o mnogo čemu drugom izvan svog kruga udobnosti. Ali sve to će se uskoro promeniti. Jednog sunčanog jutra u Oksfordu jedno pismo – tempirana bomba – sleće na Ivin besprekorno čisti otirač i izvrće njen ugodni život naglavačke. Nešto što nikad nije mogla da predvidi krilo se u prikrajku, čekajući da pokvari sve što joj je drago, i to nešto neće da nestane. Ona će morati da preispita sve u svom pažljivo uređenom univerzumu. Ivi je borac i ona će se boriti za ono što voli. A usput će otkriti da su ona sama i njen život složeniji i dublji nego što je mislila. Šta će ostati isto? Šta će se zauvek promeniti? I može li ceo svet jedne žene da bude lomljiv koliko i njen najbolji porcelan?

A on? Ožalošćen bolešću i smrću svoje majke, razočaran neostvarenom ljubavlju, provlači se kao senka kroz život, kao duh u braku sa Kandinom, u kojem će emocije, pažnja i požrtvovanost ići samo u jednom smeru. U kući na jezeru, letargično pomiren sa onim što je moglo da bude, a nije, u društvu žene kojoj je dovoljno i sámo njegovo prisustvo, tavori predajući se muzici, kao jedinoj tvari kojoj je ostao veran.

ISBN 978-86-7928-392-4

Raul Montanari

Ketrin Eliot

KETI Tajni KELI život

Međutim, život nikome od nas nije unapred dat, već je rezultat izbora koji pravimo. Kako bi se završila ova priča da je Bjanka prihvatila Danijelovu ljubav? Da li bi u životu sa njim bilo više radosti od života koji joj je doneo razvod braka i troje dece?

Mev Binči

237

CMYK

235

Nedostaješ mi

www.mladinska.rs

ljubav mog zivota-ispravak.indd 1

FABIO ĐEDA

Nagrađivana britanska spisateljica, na delikatan i ubedljiv način proniče u život, ljude i običaje srednjevekovne epohe.

Slučaj će ga odvesti na Kapri, mesto koje će mu probuditi sećanja na detinjstvo i na dve osobe koje su promenile tok njegovog odrastanja. Tražeći nestalog dečaka, pronaći će istinu da životni put vredan življenja ne obeležava samo ono što se nama sviđa već vera u sebe da ćemo se izboriti sa svime što se na tom putu nađe, svidelo se to nama ili ne. ISBN 978-86-7928-382-5

FABIO ĐEDA

Ljubavni čvor

Danijele i Bjanka poznaju se još od detinjstva. Ona je gimnastičarka i slikarka, a on pijanista. Čitave dane spokojnog detinjstva jedno drugom su društvo, uteha i podrška. Ali Danijele bi hteo da budu i nešto više, dok Bjankino mlado srce mašta o nečemu drugačijem što će doći i odvesti je u neki novi život, suviše neiskusna da na vreme prepozna pravu ljubavi i ceni osećanja koje je Danijele prema njoj gajio.

Starim se stazama ne luta, ali da li je dobro po svaku cenu nastavljati nešto što se pokazalo neuspešnim, umesto hrabro se otisnuti u neizvesnost novih početaka…

Dani se bavi pronalaženjem nestale dece. U trenutku kada se njegova devojka pakuje spremajući se da ga napusti, on prima telefonski poziv od jednog oca koji ga, očajan, moli za pomoć.

www.mladinska.rs

MAJKL ONDATJE Ako ste voleli „Engleskog pacijenta”, volećete i sentimentalnu priču o Minahovom putovanju Majkla Ondatjea, dobitnika Bukerove nagrade.

Manuela Stefani Luiza Daglas Klavirska soba

I kako njihovo tiho prijateljstvo lagano prerasta u nešto više tako rastu strahovi i sumnje. Prošlost konačno zahteva da se računi izmire, a tu je i novootvorena mogućnost da se očuva porodica.

Poslednje leto u stoleću

11.7.2008 15:29:41

Pet žena sa Menorke, godinu i po dana posle smrti malog Tristana, sastaju se da proslave Božić.

CMYK

Nedostaješ

„Zar ne bi voleo da budeš srećan u svim vidovima života...? Da ne moraš da prihvataš ono što ti ne odgovara...? Da osećaš da ti upravljaš svojim životom umesto da se samo vozikaš prikačen u nekom tamo vagonu 23...?”

ELIZABET ČEDVIK

Ljubavni cvor TISAK.indd 1

Manuela Stefani Klavirska soba

U morU ima krokodila

Nava, zabačeno selo između Kandahara i Kabula. Zbog pretnji osionih Paštuna mali Hazar Enajatolah Akbari prinuđen je da napusti rodnu kuću, rodno selo, svoju zemlju. Krijući ga pod svojom burkom, majka ga je prokrijumčarila u Pakistan, pomilovala po kosi, naterala da obeća da će postati pošten čovek i ostavila samog. Tako započinje potresna odiseja dečaka koji više nema nikoga i ništa osim očajničke želje da preživi i da održi obećanje dato majci: da nikad neće uzimatu drogu, nikad neće upotrebiti oružje da bi njime ubio drugog čoveka i nikad neće ukrasti. Prošao je Pakistan, Iran, Tursku i Grčku bežeći od straha, radeći najteže fizičke poslove, sanjajući svoje drugove, nadajući se nekom kutku sveta u kojem će se zaustaviti i nazvati ga svojim domom.

231

FABIO – DEDA

7.6.2010 1:11:51

Luiza Daglas Nedostaješ mi

MAjkl OndAtje

FABIO D–DEDA EDA FABIO-

FABIO – DEDA Poslednje leto u stoleću

229

CMYK

Mango je kriv za sve-1.indd 1

Dirljiva i uzbudljiva priča o borbi jedne žene da preživi, možda najmračnije doba ljudske istorije.

Ketrin Eliot

u

Gabi Martinez

mocvara.indd 1

15.7.2008 15:16:30

Keti Keli Lekcije o ljubavnom jadu

j

www.mladinska.rs

Mo~vara

ISBN 978-86-7928-193-7

Pem Dženof

, pa time jedno sa usom, pu, devojku nosti, ali i lionerove sa

CM

K

ISBN 978-86-7928-285-9

Putnik sa Cejlona

bio životnom maju kroz svaki na

Y

CY

Pem Dženof Komandantova devojka

put koje je jao sve što 54. godine putovanje nalom do

M

CMY

Aleks Rovira i Fransesk Miraljes otkrivaju u ovom romanu kako pozitivno usmeriti najtajniju i najmoćniju energiju sveta koju čuvamo u sebi. Ovo je prvi duhovni triler.

DOBITNIK

BUKEROVE NAGRADE ZA 2009.

„Lepa, duboko ljudska knjiga, tamno ogledalo u kojem se ogleda svet u kojem danas živimo... Hilari Mantel je jedan od najhrabrijih i najboljih engleskih pisaca.“ OBSERVER

C

218

CMYK

DOBITNIK

BUKEROVE NAGRADE ZA 2009.

„Zasenjujuće, da se čoveku zavrti u glavi... Roman Mantelove, plod brižljivog istraživačkog rada, izdašan i prefinjen, pravo je čudo.“ DEJLI MEJL

MY

www.mladinska.rs

MAjkl OndAtje G.DŽ. MOFAT

aa

FRANSESK MIRALJES

217 „Divno napisano, zastrašujuće štivo... Vučje leglo je pravi užitak.“ DEJLI TELEGRAF

Mo~vara

ću nog

Postoji naročito moćna sila koja može promeniti naše shvatanje univerzuma i našeg sopstvenog života. Do sada niko nije uspeo da je objasni. Albert Ajnštajn ju je rešio svojevremeno jednom matematičkom jednačinom, ali je, iz nepoznatog razloga, odlučio da je sakrije. Havijer, scenarista na radiju, gubitnik i sitni prevarant, i Sara, tajanstvena i zavodljiva specijalistkinja za nemačkog genija, učestvovaće u potrazi punoj opasnosti i iznenađenja koja će ih dovesti do mesta u kojima je živeo, radio, patio i voleo najslavniji dobitnik Nobelove nagrade svih vremena. Ono što njih dvoje ne znaju jeste da će njihova pustolovina u potrazi za konačnim odgovorom pre svega biti putovanje koje će ih povesti do najdubljih slojeva njihove duše.

216

Majkl Skot

MONSERAT A?

215

Nakon vi{e od dvadeset godina stalnih sukoba u srcu Afrike rat, koji se mo`e smatrati najdu`im i najsurovijim na svetu, polako se sti{ava. U nastojanju da simboli~ki zape~ati mir, jedna kosmopolitska ekspedicija, sa~injena od poslovnih ljudi, politi~ara i predstavnika sukobljenih plemena, ukrcava se na brod koji }e ploviti Belim Nilom prema jugu zemlje. Na tom putu se nalazi ogromna mo~varna oblast, predeo koji se neprekidno menja i nikada ne bude do kraja otkriven. To je neprijateljska i pro`diru}a oblast Sud, velika mo~vara ju`no u dolini Nila. Zapo~inje odiseja koja }e ove putnike sve vi{e udaljavati od civilizacije, pretvaraju}i se u ne{to nalik snu, a njima ne}e preostati ni{ta drugo nego da se ujedine, kao u nekoj maloj vavilonskoj kuli, kako ih u lutanju mo~varom ne bi zadesila smrt. U tom lutanju poznavaoci vi{e jezika ste}i }e neobi~nu mo}. Mo~vara je avanturisti~ki roman koji govori o Africi, kontinentu koji se nikada ne mo`e potpuno upoznati i koji je, na nesre}u svojih stanovnika, verovatno jedino mesto na svetu gde je avantura i dalje mogu}a. Gabi Martinez radnju svog „afri~kog“ romana sme{ta u jednu teorijski bezimenu oblast. Izuzetno ve{tim gra|enjem likova i zapleta on nas ukrcava u taj lavirint zemlje i vode, i postajemo deo nevolja i neizvesnosti, ali i svetlosti i mirisa duboke Afrike. Mo~vara je izuzetan avanturisti~ki roman, a istovremeno i parabola moderne civilizacije.

Postoji li formula kadra da proméni sudbinu ljudi?

ČETVRTI R AJH

nu

214

Gabi Martinez

IVEN

213 ČETVRTI R AJH CMYK

Fransesk Miraljes

JES

BELETRISTIKA

10.12.2008 8:15:19

RAUL MONTANARI

MEV BINČI

MEV BINČI

Prva noć

Srebrna svadba

Ljubičasti autobus

Priča počinje davnim misterioznim zločinom, a završava se čudnim ljubavnim četvorouglom.

Srebrna svadba okupiće nakon četvrt veka ljude koji su nekada bili mladi, bili najbolji prijatelji i imali velike planove.

Sedmoro putnika, vozač i osam priča. Svaki lik ima svoju priču, svoju tajnu i svoje probleme.


INOVATIVNA, VIZUELNO ZADIVLJUJUĆA ENCIKLOPEDIJA

ISTORIJA GODINA ZA GODINOM 245

U

• Više od 3000 fotografija, ilustracija, karti, grafikona, reprodukcija slika, tabela...

• Izvor znanja! Čitajte i saznajte o najvažnijim događajima u istoriji, prelomnim trenucima i ličnostima

• Dragocen dokument! Sagledajte globalnu istoriju čovečanstva u celini

25 × 30 cm / 512 str. / tvrd povez

celoj ovoj knjizi događaji, otkrića i dostignuća na evropskom i severnoameričkom tlu prikazana su spram jednako značajnih i važnih događaja koji su se odigrali na Bliskom, Srednjem i Dalekom istoku, u Indiji, Africi, Južnoj Americi i na Pacifičkom obodu. Ovo je jedna istorija koja podstiče svest o svetu kao celini, tako što događaje koji su se odigrali u raznim njegovim delovima 002-003_Title_Page.indd 2 prikazuje uporedo, podsećajući nas da opšti progres i otkrića, veliki uspesi u oblasti organizacije društva, kao i izazovi postavljani postojećim političkim modelima nisu isključiva privilegija zapadnog sveta, već da je isto tako moguće da je do njih u Indiji ili Egiptu, recimo, došlo pre nego u Francuskoj i Španiji.

! O V O N

06/11/17 11

• Zanimljivo! Pratite događaje iz prošlosti uz stalno dostupnu višeslojnu hronološku liniju

• Celovito! Od preistorije do danas

Klub čitalaca Mladinske knjige. Postanite i vi ČLAN! Članstvo* u Klubu čitalaca Mladinske knjige vam omogućava kupovinu odličnih izdanja po specijalnim uslovima: • 3 0% popusta na sva izdanja Mladinske knjige koja nisu na akciji (Izuzetak: Vladari Srbije, luksuzno izdanje) • 10% popusta na izdanja na akciji • 5 % popusta u knjižarama Mladinske knjige za sve proizvode drugih dobavljača • garancija kvaliteta i zadovoljstva • 100% zagarantovana najniža cena • obaveštenja o svim najnovijim ponudama i promocijama... * Članarina u Klubu čitalaca Mladinske knjige se plaća u iznosu od 1.500 dinara i vremenski je ograničena na 12 meseci. Za sve informacije pozovite broj 011 22 57 077.

Kao cenjeni član Kluba čitalaca Mladinske knjige ostvarujete pravo na POPUST od 6.700 dinara za kupovinu knjige GRADOVI SRBIJE. Umesto redovne cene od 9.690 dinara knjigu možete naručiti za samo 2.990 dinara. Izdanja iz kataloga možete naručiti: • putem telefona na 011/22 57 077, radno vreme 8–16h •s  lanjem narudžbenice poštom na adresu „Mladinska knjiga”, Omladinskih brigada 102, 11 070 Novi Beograd • kod naših terenskih komercijalista i telefonskih savetnika • putem interneta, na našoj web adresi www.mladinska.rs

Knjižare: • BEOGRAD, Cetinjska 1, tel. 011/33 73 151 • NOVI SAD, Mercator centar, Bulevar oslobod̄enja 102, tel. 021/63 67 654 Kontakt telefon za pravna lica: 011/22 57 029, radno vreme 8-16h

Profile for Mladinska knjiga Beograd

KATALOG - izbor izdanja 2018__Mladinska knjiga  

KATALOG - izbor izdanja 2018__Mladinska knjiga  

Profile for mkbeograd
Advertisement