Ne znam šta mi bi

Page 1

1


Ne znam šta mi bi

(pundravci, neizdrž i drugi andraci) 2. izdanje Autor teksta Aleksandar Milajić Autor ilustracija Bojana Dimitrovski © Mladinska knjiga Beograd 2011, 2021. Izdaje Mladinska knjiga Beograd 2021. Za izdavača Radoš Jovanović Urednik Maja Keser Lektor Staša Mijić Korektor Branislava Krestić Priprema za štampu Mladinska knjiga Beograd Tiraž 1500 Štampa Margo-art, beograd ISBN 978-86-7928-306-1 www.mladinska.rs

Sva prava su zaštićena. Nijedan deo ove knjige ne sme se reprodukovati ili prenositi u bilo kojem obliku, ni na koji način, elektronski ili mehanički, uključujući fotokopiranje, snimanje ili pohranjivanje u bazu podataka, bez odobrenja izdavača.

2


Koliko puta u životu vam se desilo da izgovorite ili uradite nešto potpuno nepromišljeno i neprimereno, nešto što verovatno niko normalan ne bi rekao ni učinio, pa potom samo zbunjeno kažete ono čuveno „ne znam prosto šta mi bi!“? A koliko ste puta poželeli da puknete od smeha na školskom času, da izmaknete nekom stolicu ili zabodete prst u tortu koja, ne sluteći šta joj se sprema, spokojno u frižideru čeka goste? I koliko puta vas je odjednom obuzeo neki nemir ili su vam se bez ikakvog razloga u misli vratili neki davno prošli događaji i davno prošli ljudi? Istini za volju, pravo pitanje nije koliko vam se puta u životu sve to desilo, već koliko puta dnevno vam se to dešava. A uvek na kraju bude: „Ne znam šta mi bi“. No, ne brinite, niste vi krivi. Nisu krivi ni drugi, kao što nisu ni vaši roditelji, a ni Frojd. Krivi su oni. Koji oni? – verovatno se pitate.

Oni nisu ni vile, ni vilenjaci; ni ale, ni bauci; ni anđeli, ni demoni... ili su pomalo od svega toga. Oni su fantastična bića koja žive u nama i oko nas, i koja nas nagone da radimo ono što ne bi trebalo da radimo i da govorimo ono što se inače ne govori. O njima govori i njima je posvećena ova knjiga. I ne zaboravite: za sve su krivi oni, a ne mi. Mi nikad nismo krivi. Ama baš nikad. Aleksandar Milajić P.S.: Da se razumemo, sve ovo čitate na sopstvenu odgovornost. Iz ovih tekstova sigurno nećete saznati kako da smršate za nedelju dana, niti kako da se prekonoć obogatite. Verovatno nećete otkriti ni tajnu večite sreće, niti odgovor na ofucano pitanje o smislu života. Mi (autori) nismo ni psiholozi, ni psihijatri, već samo dve uboge, ničim izazvane žrtve ovih strašno divnih i divno strašnih bića, tako da nikako ne možemo snositi odgovornost ukoliko vam se neko od njih zapati u glavi, po kući ili u životu. A sad nastavite s čitanjem. I uživajte. Ako smete, naravno.

3


4


Živi u slivniku, huji, grgolji, klokoće i plaši decu. Naročito je živahan noću. Bezopasan. Ponekad jaše na leđima bubašvabe.


Mladunci andrmolja toliko su sitni da se ponekad smeste navrh jezika i pojedu ključnu reč u rečenici, ili sagovornikovo ime. Umeju čak i da se do te mere osile da vam dok pišete ili kucate sede na ruci i gutaju slva ili tera budala štine svakakve pišete da pišete. vas, U njihovom prisustvu ponekad imate onaj baš grozan osećaj da ste nešto zaboravili, ali ne možete da se setite šta.

Sićušan ali snažan stvor koji sakuplja svakojake sitnice (po njemu se i one obično nazivaju andrmoljama), mada niko ne zna šta on s njima tačno radi. Pretpostavlja se da živi ispod kreveta, iza najniže police u špajzu ili iza veš-mašine. Naročito voli gumice i olovke, naočare, čarape (uvek samo jednu iz para), stranice iz rokovnika i cedulje s važnim beleškama. Jedni tvrde da od njih pravi gnezdo, drugi da ih jede, a treći da se njima samo igra, pošto se nestale sitnice pojave čim prestanete da ih tražite. Njegovo prisustvo izaziva kratkotrajan gubitak pamćenja, tako da se žrtvama desi, na primer, da zataknu olovku za uvo, pa da onda prevrnu čitav stan naglavce tražeći je.

Andrmolja se najlakše možete rešiti velikim spremanjem, kako u stanu, tako i u glaviavi.

6


Mira je čudovište iz roda meduza i predstavlja suštu suprotnost svojoj grčkoj rođaki Gorgoni, koja je, da vas podsetimo, imala splet zmija umesto kose a žarila je i palila antičkim svetom i pretvarala ljude u kamene kipove sve dok joj Persej nije odrubio glavu. Odmah ćete uočiti da meduza Mira ima zmije na sasvim drugom kraju trupa, kao i da to uopšte nisu zmije nego najobičniji pundravci (vidi stranu 50). Budući da niko nije uspeo da utvrdi koliko ih tačno ima, dogovoreno je da se njihov broj, dok se ne pokaže drugačije, zaokruži na tri stotine. Mira napada sedajući žrtvi u krilo – a primetićete da njoj to, shodno veličini sedalnog dela,

uopšte nije teško – i izazivajući kod nje kratkotrajnu obamrlost. Za to vreme vire se raspoređuju na radne zadatke i počinju domaćina da grickaju za zadnjicu i teraju ga da se vrpolji (guzne vire), ili mu, pak, šapuću kojekakve nečuvene stvari na uvo (glavene vire). Meduza Mira naročito voli decu, mada joj ni odrasli nisu mrski. Isteruje se paklenim pretnjama ili rajskim batinama.


Stariji i ozbiljniji od svog mlađeg brata Neizdrža, Smor voli da se nečujno prikrade žrtvi, uspentra joj se na glavu i tu zasedne. Uskoro se javljaju prvi simptomi dosade, praćeni svrabom u zadnjici i žuljanjem u cipeli, da bi stanje kulminiralo dolaskom Neizdrža. Smor je čest gost na poslovnim ručkovima, svadbama i sahranama, a voli da navrati i na časove istorije i domaćinstva. Privremeno ga možete udaljiti meškoljenjem ili prebacivanjem s noge na nogu, a trajno samo ako mu popustite i napustite mesto na kom vam je dosadno, naravno, ukoliko je tako nešto moguće.* Posebno je opasan ako se zapati na radnom mestu ili u braku. * A obično nije. (prim. aut.).

Vetropirast i nestašan, Neizdrž obožava da golica, štipka i bocka svoje žrtve budeći u njima nepodnošljivu želju da iskoče iz sopstvene kože. Aktivan je posebno u proleće, uoči putovanja i pred Novu godinu. Obožava decu i ludo zaljubljene. Obično na povocu vodi pundravce, koji se kod dece brzo razvijaju u besne gliste (vidi stranu 50). Odgovoran je za vrcave dosetke. Sklon je neslanim šalama. Najdraže mu je da u žrtvi pobudi strašnu potrebu da piški baš onda kad nema šanse da ona to obavi – u pokvarenom liftu, prepunom autobusu ili pred zaključanim vratima stana.

18


Iako fizički veoma slični, ova dva vragolasta brata vilenjaka karakterom se prilično razlikuju. Obožavaju beskrajna nedeljna poslepodneva i letnji raspust, ali su naročito aktivni kad treba pisati domaći zadatak, čitati lektiru ili obaviti kakav dosadan posao. Retko ko im može odoleti. Nerazdvojni su pratioci lenjih i neodgovornih. Kako su nepodnošljivo neposlušni, veoma je teško otresti ih se, a i to samo krajnjim merama prinude, kao što su pretnje, ucene i udarci.* Zvijuk je nemirnog duha, vazda spreman za igru i gotov na nestašluk. Naročito voli da stavlja puževe golaće u zelenu salatu, moljce u džempere i pundravce u gaće. S druge strane, Zgubidan je skloniji mirnim načinima ubijanja vremena, kao što su pecanje, gluvarenje i zurenje u pučinu.

* Udarci se dele na materijalne (udarac po džepu) i fizičke (najčešći su udarac po obrazu, figurativno ili bukvalno, kao i udarac po zadnjici). Zbirna imenica udaraca po zadnjici glasi – batine (prim. aut.).


68


Pr dgovor......................................................... 3

I Moja kućica, moja slobodica Duh iz sudopere................................................ 5 Andrmolj.......................................................... 6 Mira i 300 vira................................................. 7 Spoznaja......................................................... 8 Muk................................................................ 9 Seta i Žal.......................................................... 10 Čežnja i Žudnja................................................ 12 Jeza................................................................. 14 Kikot................................................................ 15 Kvasna vila....................................................... 16 Smor i Neizdrž................................................. 18 Zvijuk i Zgubidan............................................. 19 Pletisanka........................................................ 20 Vera i Nada..................................................... 22

II Familija naša nasušna Kilavi Radovan................................................. 23 Majka Mara..................................................... 24 Tata Mata........................................................ 25 Majstor Kvariš.................................................. 26 Maksim.......................................................... 27 Radio Mileva................................................... 28

III Galerija baba Baba Abraševićka............................................. 30 Baba Uštipkara................................................ 32 Baba Saveta..................................................... 34 Misirska Baba.................................................. 35 Nadžak Baba................................................... 36 Baba Sanjalica.................................................. 37 Mnogo Babica................................................. 38 Baba Nevesta.................................................. 40 Dokona Baba.................................................. 41

IV Bestijarijum Bela Vrana....................................................... 43 Zmijožaba....................................................... 44 Zjale............................................................... 46 Maca na vratanca............................................. 46

69


Crkveni miš...................................................... 47 Crna ovca........................................................ 47 Iznebuh........................................................... 48 Žaba Kopitarka................................................ 49 Lenja buba....................................................... 50 Pundravci........................................................ 50 Besne gliste...................................................... 50 Bube u glavi..................................................... 50 Ćorava koka.................................................... 51 Vuk u jagnjećoj koži.......................................... 51 Trinaesto prase................................................. 52

V Herbarijum Pokondirena tikva............................................ 54 Pišljivi bob....................................................... 54 Biserna dinja.................................................... 55 Virtualni luk..................................................... 56 Bela lala........................................................... 56

VI Lapidarijum Kamen spoticanja............................................. 57 Kamen na srcu.................................................. 58 Grobičak......................................................... 58 Ludi kamen...................................................... 59 Kamen temeljac............................................... 59 Zid ćutanja...................................................... 60

VII Elementarne nepogode Sujeta.............................................................. 61 Ljubav............................................................. 62 Bes.................................................................. 64

VIII Na kraju krajeva Smrt................................................................ 66 Kašika............................................................. 67 Kotao............................................................. 67 Sat.................................................................. 67 Čabar.............................................................. 67 Kosa............................................................... 67 Čiča Miča......................................................... 68 Sadržaj ............................................................ 69 O autorima ..................................................... 71

70


Aleksandar Milajić Rođen 1971. u Zaječaru, SFRJ. Još uvek naivno veruje u čojstvo i junaštvo.U slobodno vreme kulama u vazduhu projektuje temelje od suve istine. Obožava da sedi na pet stolica istovremeno. Poštuje strpljenje i skromnost ali ih upražnjava samo kad mora.

Bojana Dimitrovski Rođena 1974. u Beogradu, SFRJ, s namenom da stvara lepotu. Uporno poriče da ume da čita misli, ali ja joj ništa ne verujem. U njenom životu postoje čak tri muškarca s VIP statusom: dečko, brat i mačor Cicko. Ne voli da se hvali, mada ima zašto, pa onda moram ja da joj pišem biografiju.

71


www.mladinska.rs ISBN 978-86-7928-306-1

72