Page 1

NR. 3 · 2018

DEN NYE JÆGER

VÅBEN OG OPTIK FÅ STYR PÅ RIFLEN, HAGLGEVÆRET OG OPTIKKEN

TIL LANDS, VANDS OG I LUFTEN

BUKKEJAGT, HAVJAGT, FASANJAGT OG DUEJAGT

JAGTENS MANGE MULIGHEDER HVORDAN KOMMER DU PÅ JAGT?

GRATIS PÅ TRYK - GRATIS ONLINE


VILDSVINEJAGT ... FRISK LUFT I DEN RÅ NATUR, SPÆNDING OG IKKE MINDST ET KULINARISK UDBYTTE ... HVIS ALT GÅR EFTER PLANEN

Brug koden « VILDSVIN18 » og spar 20% i shoppen Tilbuddet gælder på alle lokkemidler

Husk På shoppen finder du også opskrifter på marinade og retter med vildsvin, når vildsvinet er i hus

DANMARKS BEDSTE OG BREDESTE UDVALG AF UDSTYR TIL JAGT PÅ VILDSVIN


www.jagt-jakt.dk

Jagt-Jakt har de lokkemidler du søger for at gøre din jagt succesfuld

250-

119,96 SPAR 29,99

ATTRATEC NO1 SUHLENGOLD • Det har en fremragende lokkevirkning • Virker med det samme • Anvendeligt på alle årstider • Kan hældes/sprøjtes fra flasken uden brug af hjælpemidler • Flasken er spildfri, hvilket sikrer ren og lugtfri transport • Flasken kan tømmes til allersidste dråbe, og indholdet rækker til 20 påsmøringer

UIMODSTÅELIG NEKTAR I MANGE SMAGSVARIANTER Jagt-Jakt.dk anbefaler dette nektar lokkemiddel til din vildtjagt. Det er ideelt til vildsvinjagt, da vildsvinene roder i nektaren i flere timer, og dermed bliver på samme område. Nektar lokkemidlet fås i flere smagsvarianter: makrel, sød pære friske æbler og majs. Alle smagsvarianter forhandles i 1 kg plastbeholdere - majsvarianten forhandler vi også i 4 kg beholdere.

Showroom åbent alle hverdage fra kl. 9-16, Ladegårdsvej 6, 2770 Kastrup

BESØG VORES SHOWROOM MED DANMARKS STØRSTE NATKIKKERT-UDSTILLING


Tillykke med dit jagttegn… Og velkommen til jagtens verden – en verden fuld af oplevelser, spænding, dramatik, fællesskab og ikke mindst vidunderlige naturoplevelser. Jagten bygger på stolte traditioner, og den har sit helt eget sprog og er fuld af fagudtryk – det gælder både for våben, vildtet og når jagten afvikles. Der er mange nye ting at lære som ny jæger, og det glæder vi os til at hjælpe dig med i Jaguarbutikkerne.

En landsdækkende kæde

Jaguar Gruppen har eksisteret i mere end 25 år. Vi har i tidens løb bevæbnet og ekviperet de danske jægere over hele landet. Jaguar Gruppens medlemmer er garvede branchefolk og jægere, og vi har derfor gennem årtier haft våben, gear og grej i hænderne fra alverdens producenter. Vores dygtige indkøbere har år efter år besøgt de største jagtmesser i verden og håndplukket de bedste produkter til vores butikker. Vi kan derfor præsentere vores jagtkunder for de nyeste og bedste mærkevarer indenfor jagt til konkurrencedygtige priser.

Mit første våben

Med dit nyerhvervede jagttegn er du bemyndiget til at dræbe vilde dyr inden for rammerne af den danske jagtlovgivning. Du er også sikkerhedsmæssig clearet til at eje farlige sydevåben og samfundet har tiltro til du anvender dine våben på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Udvalget er stort, og det er vigtigt, at du finder lige netop det våben, som passer bedst til dig. Alt dette kan vi hjælpe dig med, fordi vi i hver eneste af vores butikker har fagpersonale og våbensmede. De er specialister i at tilpasse våben og kan hjælpe dig med at finde netop det våben, som giver dig udgangspunktet for den bedste skydning. På vores skydebane har du mulighed for at teste og prøveskyde din riffel.

Vi er selv jægere:

Jørn Brasholt fra Brasholt:

”Jeg er nok mest riffeljæger... ”. Jørgen - som er en af de få stiftere af Jaguargruppen for 25 år siden, der stadig har sin daglige gang i butikken - har indtil videre koncentreret sig om Europa. Han er kommet i Sverige igennem rigtigt mange år, men elgjagten i Varmland er desværre blevet ødelagt af ulve. Derfor har jagtrejseriet de senere år mere kredset om de polske vildsvin, som Jørgen sætter stor pris på at jage på såvel drivjagter som nat-pOrsch i må-neskin. Drømmen er en dag at komme til Afrika og prøve kræfter med arterne dernede. En bøf-fel står højt på ønskelisten. Herhjemme er Jørn med i et nordjysk konsortium, hvor der findes både kronvildt, råvildt og småvildt på reviret. Jørn jager helst med sin fint graverede Sauer 90 i kaliber .30-06. Det er en riffel han har delt mange gode jagtoplevelser med, og selv om han inderst inde føler, at han burde bytte den ud med Sauers nye flagskib, vender man som bekendt ikke sine gamle venner ryggen, blot fordi nogle nye dukker op.

HJØRRING Tlf. 96 23 29 00 www.brasholt.com

Jakob Skov fra Kr. O. Skov:

Kronvildtjagten er lige uden for døren i Midtjyl-land. Det er jagten, som både anden og tredje generation i butikken - Kurt og Jakob - er flasket op med og derfor har kronvildtet en helt særlig plads i deres jægerhjerter. Ud over de jyske plantager har de opsøgt kronvildtet rundt om i Europa - fra Norge og Skotland til Tyskland og Østeuropa. Derudover sætter de to stor pris på lokale fællesjagter med haglbøssen. Jakob og Kurt jager mest med deres Sauer 202 rifler. Jakobs riffel i kaliber 6,5x55 er 15 år gammel og den var brugt, da han købte den. Han træner meget og skyder også konkurrencer med våbnet, som der er gået mere end 6.000 skud igennem. Alder og antal skud til trods skyder den stadig fantastisk, og det er årsagen til at den ikke er byttet ud med en Sauer 404. Når det er jyske fasaner, ræve og snepper, der efterstræbes, jager både far og søn med Miroku haglbøsser.

BORDING Tlf. 86 86 11 77 www.koskov.dk

Brian B. Jørgensen fra Gamefair:

For Brian er det riffeljagten, der trækker mest og efter at have snuset til jagtformen et par gange står jagten i Afrika højest på listen over foretrukne jagtformer. Brian dyrker dog fortsat riffeljagt i Europa med stor iver, og her er det i særdeleshed hjorte og svin, der befinder sig på den farlige side af riffelmundingen. Brian har særlig stor rejseerfaring fra Bulgarien, hvor det primært var kron- og dåvildt, der blev jaget. De foretrukne jagtvåben til alle disse former for riffeljagt er Sauer 202 Takedown rifler med piber i henholdsvis 9,3x62 til drivjagt og pOrsch, 7 mm Remington Magnum til jagterne, hvor der forventes lange skudhold og .375 Holland fr Holland til Afrika. Riflerne er monteret med Schmidt fr Bender kikkerter. Der er henholdsvis en 1-8x24 Exos og en 2.5·13x56 Stratos. Der er med andre ord tale om et våbenskab, der møder alle tænkelige udfordringer...

HEDENSTED Tlf. 75 89 00 00 www.huntinglife.net


Bettina Hansen fra Hubertushuset:

Bettina er en udpræget fuglejæger, og det er mest på de danske fællesjagter, at hun slår sine folder med sin fars gamle Browning imellem hænderne. Riffeljagten - og i særdeleshed an· standsjagt - har aldrig for alvor fænget Bettina, som simpelthen ikke kan sidde stille på posten time efter time. Så er fuglejagten helt anderle-des imødekommende, når man nu vægter den sociale side af jagten, naturoplevelsen, hun-dearbejdet og den gode mad imellem såterne mindst lige så højt som de fugle man bidrager til på paraden. Faktisk er Bettina lige fornøjet uanset om der ligger 5 eller 50 fugle efter den sidste såt, hvis blot dagen har været en god oplevelse for jægerne. Bettina viger gerne pladsen, når der kommer jagtinvitationer, hvis nogle af hendes ansatte kan få pladsen i stedet for. ”Det er så vigtigt at drengene i butikken kommer ud og gør deres egne erfaringer”, siger hun -man er ikke et sekund i tvivl om, at butik· ken i Ringsted er Bettinas et og alt. Lige nu skyder Bettina som sagt med sin fars gamle Browning i kaliber 12. Den passer hende perfekt, fordi hun ”har lige så korte arme som far”, som hun selv udtrykker det, og så spiller affektionsværdien bestemt også en rolle.

Lars Olsson fra Michaels jagt:

Lars kan med meget få ord liste sine foretrukne jagter op: ”Høje fasaner, drivjagt på svin og brunstjagt på kronhjorte”. Når man går ham lidt på klingen, er det dog også her, riffeljagten der fylder mest når hverdagens dagdrømme bringer ham til de ventende jagtmarker. Særligt brunstjagten på hjort - som han prøvede første gang i Polen i 2015 - får for alvor hjertet til at hamre lidt hårdere i brystet på ham. Lars er slet ikke færdig med den intense og adrenalinmættede listejagt på de brølende hjorte! De høje fasaner har Lars nydt lidt rundt omkring, men ofte behøver han ikke at køre så langt. Der er masser af fynske revirer, der kan kunsten at få fasanerne til at flyve! Lars Olsson jager også med en Sauer 202 Take-down, som han sætter stor pris på, fordi den ud over at være et lækkert våben også er ideel at rejse med. Lars’ riffel er i kaliber .300 Winche-ster Magnum, men rekylen er ikke noget at tale om, for riflen er en del tungere end en standardriffel og det lægger som bekendt en dæmper på ”sparket”.

Kenneth Pedersen fra Østjysk Våpenhandel:

Kenneth er anden generation bag disken i Østjysk Våbenhandel. Han er vokset op med butikken, der i dag er en af Nordeuropas største jagtforretninger. Glæden for jagten fulgte med som en del af tilværelsen i familien Pedersen, og Kenneth har lært at sætte pris på det hele. om det er ænder, fasaner eller en godt blan-det småvildtjagt spiller ingen væsentligt rolle, ligesom han sætter stor pris på alle former for riffeljagt. Går man Kenneth lidt på klingen, er det nok riffeljagten, der trods alt trækker mest, og han har dyrket denne passion både i og udenfor Europa. Da vi taler med Kenneth, har han netop tilbragt nogen dage på den svenske bukkejagt, og herfra er han kommet hjem med en lille håndfuld bukke i køletaskerne. Kenneth er Sauer-fan. Hans fortrukne riffel netop nu er en Sauer 404 Synchro i kaliber .308 Winchester. Der er monteret lyddæmper på denne riffel for optimal funktion - et rigtigt skydeværktøj! Skal han ”klædes finere på”, står der en klassisk Sauer 90 i kaliber 8x68 S med et fint skæfte i skabet... men den tilbringer meget i skabet.

GAVE TIL NYJÆGEREN: Kom ind til din lokale Jaguarbutik og vis os dit nye jagttegn, registerer e-mail og få en æske med Gamebore Regal miljøvenlige haglpatroner (værdi ca. 159 kroner), samt Jaguargruppens e-magasin helt gratis!

Vis dit nye jagttegn til riffeljagt, så får du gratis instruktion og afprøvning på vores skydebane.

Medbring denne side, når du henvender dig i een af vores butikker.

Gælder for alle nye jægere, som i denne sæson har bestået jagttegnsprøven. Kampagnen udløber 30. september 2018.

NÆRUM Tlf. 45 80 90 16 www.gamefair.dk

SVENDBORG Tlf. 62 21 11 53 www.michaelsjagt.dk

RINGSTED Tlf. 57 61 13 60 www.hubertushuset.com


R E DAKTI O N O G J O U R NALI STE R ANNONCESALG OG MARKETING Preben Henrichsen (+45) 41 11 61 66 ph@mitjagtblad.dk

ADMINISTRATION, ØKONOMI OG IT Torben Galst tg@mitjagtblad.dk

Jens Ulrik Høgh Jagtreportager, tekniske artikler og test af produkter

ART DIRECTOR Anne Blædel

Jens Perto Jagtreportager, tekniske artikler og test af produkter

Simon S. Schow Redaktion

Steen Andersen Jagt, udstyr og våben

Per Kauffmann Jagt i Danmark

Morten Knudsen Jagt i Danmark

Niels Egelund Faddersbøll Jagthunde og hundetræning

Kim Vester Christiansen Strand- og havjagt

Kim Lindgren Danske jagtreportager

Claus West Jagt i ind- og udland

FOTOGRAF Jan Buk www.janbuk.dk info@janbuk.dk

Forsidefoto: Mikkel Ikjær ISSN 2445-7582 Magasinet Mit Jagtblad udgives af Recreation Media & Events Aps (RME). Magasinet Mit Jagtblad er helt gratis for læserne og financieres gennem annoncer og sponsorater. Mit Jagtblads artikler, fotografier og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra Mit Jagtblad (RME). Meninger der kommer til udtryk i artikler mm. er udtryk for skribentens holdning og er ikke nødvendigvis udtryk for redaktionens eller RME’s holdning. Alle henvendelser angående redaktionelle spørgsmål bedes stillet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier og lignende, der indsendes uopfordret. De i bladet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. 6

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


KAN NYDES UDEN TROFÆ Lidt ligesom man ikke altid får noget på tasken, skal en bitter også være lidt krads. Der er vel en grund til, at vi vil udfordres? For hvis vi ikke møder modstand, udvikler vi os ikke. Det gælder også vores smagsløg. Derfor bør en Gammel Dansk nydes under åben himmel. Og engang imellem uden trofæ.

BØR NYDES MED OMTANKE


KNÆK & BRÆK FREJA cloud fleece åndbar & isolerende

600 DKK

ASLAK HUGIN

jagtjakke med membran vandtæt & vindtæt

1700 DKK

TORA SIF jagtjakke

varm, vandtæt & vindtæt

1700 DKK

SVART camo fleece åndbar & isolerende

vandtætte & vindtætte

1700 DKK

I E S G

IVAR ATLA jagtbukser

A N S K - D

N - D

700 DKK

1-2 hverdages levering fra webshop 5 års produktgaranti 20 års erfaring

R

W

E H P O EBSH

NORTHERNHUNTING.COM


INDHOLD

10

26

36 48

60

FYNSK SLYNGELJAGT

10

JAGTENS MANGE MULIGHEDER

18

EN HAGLBØSSE TIL DET HELE

26

SUCCESFULD DUEJAGT

36

JAGTENS FÆRDSELSREGLER

44

UDSTYR TIL DEN NYE JÆGER

48

NY JÆGER – NY HUND

60

FASANJAGT, NÅR DEN ER BEDST – OG SVÆREST

68

HJÆLP JEG SKAL HAVE RIFFEL

78

JAGTRIFLENS ABC

80

HVILKEN KALIBER ER DEN RIGTIGE?

82

STRANDJAGT PÅ GÆS OG ÆNDER

86

KIKKERTER KOSTER

94

ET BUKKEMARATON

102

UDENLANDSK JAGT FOR NYE JÆGERE

110

VILDSVINEJAGT I KALMAR

116

94 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

9


FYNSK

SLYNGELJAGT Man afholder slyngeljagter, når godsernes betalingsjagter og godsejerens egne jagter er forbi. Selvom de finder sted sidst på sæsonen, giver disse jagter ofte nogle rigtig gode oplevelser i uformelle rammer. TEKST: PER KAUFFMANN. FOTOS: PER KAUFFMANN OG JONAS KILDEGAARD. 10

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


eg besluttede mig for at købe en plads på en slyngeljagt på det lille gods Rugård på Nordfyn via Herregårdsjægernes auktion. Slyngeljagter ligger normalt sent på året, for begrebet dækker over den jagt, som hundefolk, apportører, hornblæsere og drivere får stillet til rådighed, når betalingsjagter eller godsejerens egne jagter er afholdt.

Slyngjagter er en slags belønning for mange timers hårdt arbejde. Netop derfor elsker jeg slyngeljagter, for her kommer man på jagt med jægere, der ved, hvad de har med at gøre. De er normalt velskydende og har styr på deres hunde, og en slyngeljagt plejer ikke mindst at være en dag med uformelle former og højt humør. Denne jagt skulle vise sig ikke at blive nogen undtagelse. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

11


FYNSK SLYNGELJAGT

SKYTTEN

Rugårds skytte gennem nogle år hedder Rasmus Schmidt Larsen, og han står for udsætning og pasning af de fasaner, der hvert år udsættes på ejendommen. De tidligere år har han haft ganske meget held med det projekt, men det er slået fejl i år. Det indrømmer han straks, da vi mødes i jagtstuen, der til daglig også benyttes som værksted. Måske er det for at køle mine forventninger lidt ned. »Men vi får en god dag alligevel«, siger han, »for lidt fasaner er der da tilbage, og så er der nok også en del ænder i området.« Jobbet som skytte på Rugård er i øvrigt kun et deltidsjob for Rasmus, der til daglig arbejder i en jagt- og fiskeributik.

de har gennem mange år høstet medaljer til Danmarksmesterskaberne, ligesom man også har deltaget i internationale konkurrencer og arrangementer. Eksempelvis spiller Brobyblæserne ved Hubertusriddernes højmesse (Les Chevalieres de St. Hubert) i katedralen i St. Hubert i Belgien. Det er en stor katolsk messe med deltagere fra mange europæiske lande, hvor jagthornsblæsning er mere udbredt end herhjemme.

HORN MED LIFLIGE TONER

Efter en ret overdådig morgenmad gør vi klar foran godsets hovedbygning. Tre hornblæsere gør sig klar til at byde velkommen med tonerne til ’Jagt begynd’, hvilket ikke er ualmindeligt på godsjagter, selvom jeg lægger mærke til, at hornene er lidt mere blankpolerede end normalt. Først da de sprøde toner lyder over gårdspladsen, går det op for mig, at jeg er vidne til jagthornsmusik ud over det sædvanlige. En lille rislen ned ad ryggen kan ikke undertrykkes, for sjældent har jeg hørt noget så smukt og velgennemført. Begrundelsen afslører sig snart, for de tre blæsere er alle en del af Brobyblæserne, som netop har hjemsted på Fyn. Især Brobyblæsernes mesterhold behersker et stort og alsidigt repertoire på både fürstplesshorn, parforcehorn, es-parforcehorn og ventilhorn, og

12

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

GÆS I FØRSTE SÅT

Rasmus giver herefter parolen for dagens jagt, og alle sidder op i den store jagtvogn. Første såt ligger kun et kort stykke vej fra gården, og den udgøres af en meget stor sø på vel omkring tre-fire hektar. Vi er alle instrueret i at gå lydløst på plads for ikke at skræmme den snes grågæs, der endnu ligger på vandet i midten af søen. Jeg får anvist en post midt på en mark og ganske højt på en bakke. Mens jeg langsomt bevæger mig fremad, kan jeg samtidig se, at de andre jægere stille og roligt er i gang med at slutte ringen om den store sø. De når desværre ikke helt frem, før gæssene lugter lunten, bliver lange i halsen og til sidst letter mod øst præcis gennem det område, hvor jægerne endnu ikke er nået helt frem.


Senere begynder ænderne at blive urolige, og de letter i små buketter og vælger flugtruter i forskellige retninger. Et par af dem tager retning op mod mig, og jeg får den første, men skyder forbi på en anden. Nogle få krikænder rejser også fra vandkanten, men de søger væk fra min post. Der lyder en del skud rundt omkring søen, og adskillige steder kan jeg se ænder, der bliver skudt, skudt forbi til eller ikke bliver beskudt af forskellige årsager. Så kommer der en lille pause, hvor hundene arbejder ihærdigt på at apportere de mange ænder, inden rørskærene drives af. Så kommer fasanerne i luften – en enkelt eller nogle få ad gangen. Ingen af dem har dog tænkt sig at komme i min retning. Da såten er slut, ligger der vel omkring 15 fugle, hvilket er en god start på dagen. FIRE I FIRE

Dagens anden såt er området omkring ejendommen, hvor der både er lidt blandet skov

og en sø med et voldsomt rørskær. Allerede fra starten kan jeg se ænderne svømme uroligt frem og tilbage i kanten af rørene, og jeg tænker, at det bliver svært at få dem rejst. Den antagelse holder også stik, for selv om flere af hundene svømmer efter dem, kommer der ikke en eneste and i luften. Til gengæld letter drivere og hunde de fasaner, der sidder på land, og de fleste af dem tager retning mod et andet skovområde længere væk. Jeg står i første parket og kan se fuglene falde hos flere af skytterne, men der kommer ingen i min retning. Da såten bliver blæst af, svømmer ænderne lystigt videre i søen. De har klaret frisag endnu en gang. Da vi senere bevæger os gennem et stort brombærkrat i skoven, får jeg en gylden mulighed på en fasan, der letter ved mine fødder og går bagud. Det er et nemt skud, men det er ofte dem, der misbruges, og denne gang er ikke nogen undtagelse. En ærgerlig forbier. Jeg må nøjes med at glæde mig over, at en af de andre lykkes med at skyde en høj fasan med et enkelt skud. Han har nu skudt fire fugle med fire patroner, så enhver forstår, at de fynboer ikke altid er nemme at imponere. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

13


FYNSK SLYNGELJAGT

CECILIES FØRSTE JAGT

Herefter går det slag i slag med vidt forskellige såter. Nogle i skov, andre ved remiser og levende hegn og andre igen med lidt vand og rørskær. Indimellem høres langvarige kanonader fra en naboejendom. Måske er det her, at Rugårds fasaner er søgt hen? Hist og her møder vi også en fugl, og de fleste er dygtige til at ramme, så vidt jeg kan se. Men ikke alle er lige heldige, og en af de få piger på dagens jagt døjer udpræget med at få tilranet sig nogle chancer. »Jeg har aldrig skudt noget«, siger Cecilie, hvis far i øvrigt også deltager i dagens jagt med sin hund. Alle håber naturligvis på, at Cecilie får en god chance til at nedlægge en fugl på sin første jagt. For at gøre det lidt sværere for sig selv har Cecilie medbragt Basil, en springerspaniel på syv måneder, der også er med på sin første jagt. Det er tydeligt, at han får sig en ordentlig en på opleveren, for hans øjne er helt kuglerunde af spænding. Jeg står i nærheden af Cecilie i løbet af eftermiddagen og kan ved selvsyn konstatere, at hun har en uheldig dag. Ved en remise bliver der skudt fasan ved naboposterne til begge sider, men ingen chancer til Cecilie – selv om hun tydeligt er helt klar. I en anden såt tager en fasankok retning mod hende, men skydes af naboposten, da den først skal passere ham. Jeg synes at kunne se Cecilies ærgrelse – selv på lang afstand. Mindre end et minut senere kommer endnu en fasan i hendes retning, men den drejer af og vælger så mig som sigtepunkt. Denne gang lykkes det bedre for mig, og kokken falder foran mig i en sky af fjer.

14

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

KVINDER PÅ JAGT

Cecilie er dog ikke alene om at repræsentere kvinderne, for Maria også er med, som er gift med Rasmus. Sammen med Maria er ruhåren Elsa, om hvem Maria kan fortælle, at den bestod schweiss-prøven med 1. præmie allerede ni måneder gammel, og nu har den yderligere fået en 1. præmie på markprøve. De imponerer mig mere og mere, disse fynboer, og så er det ikke engang slut endnu. I en af dagens sidste såter letter en stor kok i kanten af en remise og kommer lige ret ned mod Maria. Vi står temmelig langt fra remisen, der er placeret noget højere i terrænet, hvorfor jeg får god lejlighed til at nyde både fart og højde på denne vidunderlige fugl. »Bare det var mig, der fik så flot en fugl«, tænker jeg, da Maria skyder den død med et enkelt velrettet skud, få meter før den passerer hende i lodret. Man skal være forsigtig med, hvad man ønsker sig, for minutter senere rejser endnu en kok fra samme sted og stiger højt til vejrs med retning direkte mod mig. Vi står på en åben mark, og stort set alle jægere har fin udsigt til situationen. Nu skal jeg vise de fynboer, at også os fra fastlandet kan skyde høje fugle. Desværre står hovmod også for fald i denne situation. To skud forbi – for jeg er naturligvis slet ikke langt nok fremme. Jeg krummer tæer i læderstøvlerne, mens kokken sejler ind over de høje træer, vi står med ryggen til. Senere får jeg dog revanche på en høne – desværre dog i en situation, hvor ikke mange har mulighed for at lægge mærke til det. u


1- 5x24i

2-10x50i

2,4-12x56i

M Æ RK BA R PE RFE K T I O N De nye HELIA sigtekikkerter sætter kompromisløs fokus på det essentielle i fuld overensstemmelse med vores løfte om kvalitet: Mærkbar perfektion!

kahles.at


FYNSK SLYNGELJAGT

PARADE OG MERE MUSIK

Alt godt får en ende og således også denne pragtfulde dag på Rugård. Uanset hvad Rasmus måtte mene om antallet af fasaner, så er jeg ganske tilfreds med dagens forløb. Det kunne have været sjovt, hvis det var lykkedes med de grågæs, for dem ser man ikke så ofte på paraderne sammen med ænder og fasaner. Men det var også kun en tynd chance. Alle hjælper hinanden med hurtigt at få arrangeret paraden på græsplænen, mens Brobyblæserne gør klar til at blæse for de forskellige vildtarter og til slut »Jagt forbi«. Helt forbi er dagen dog ikke, for jagten er ikke bare slyngeljagt, det er også sæsonafslutning for de kvinder og mænd, der gennem sæsonen har hjulpet på Rugård med at drive og at apportere. I anledning af den tilstundende jul er der ikke sparet på de traditionelle retter, der ud over ris à la mande også indkluderer en flot pyntet kage til allersidst. Senere tager jeg afsked med dagens deltagere og iler mod Lillebæltsbroen – tilbage til fastlandet efter en god dag omringet af vand og godt selskab. 

16

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


STOR ELLER LILLE

B R O W N I N G L I B E R T Y L I G H T.

Standardisering har aldrig været noget for os. Ligesom skrædderen ønsker vi at det passer 100% også når der skal skydes. Det er derfor vi har designet B525 Liberty Light: s k r æ d d e r s y e t t i l e n p e r s o n a f m i n d r e s t a t u r, u d e n store labber og bryderskuldre. Liberty light er ikke en letvægter når det gælder egenskaber; som alle Browning’er har den optimal balance og funktion. Gode s k y t t e r k o m m e r i a l l e s t ø r r e l s e r, g o d t g r e j k u n i e t m æ r k e ! — Få m e r e i n f o r m a t i o n p å : b r o w n i n g . e u

INGEN SKAL GÅ PÅ KOMPROMIS NÅR DET GÆLDER

B R O W N I N G — F O R T H O S E I N T H E K N O W.

NEW

B525 — LIBERT Y LIGHT


18

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


JAGTENS

MANGE MULIGHEDER I Danmark er der jagttid på en lang række forskellige pattedyr og fuglearter. Vi har mulighed for at gå på bukkejagt i to sommermåneder og på en masse varierende arter fra den 1. september til den 31. januar. AF STEEN ANDERSEN. FOTO: JONAS KILDEGAARD, PH OG JAN BUK

en danske jagts variationer er enorme, og hvor oplagt det end er, så går det ikke an bare at opdele jagten i riffeljagt og i haglbøssejagt. For selv inden for disse to kategorier er der så mange variationer, som knytter sig til de enkelte arter, til årstiderne og til landskabet, at mange jægere aldrig når at stifte bekendtskab med alle mulighederne. De følgende beskrivelser af nogle af jagtformerne er derfor fremstillet som inspiration, og du må endelig ikke opfatte dem som fuldt dækkende for den pågældende jagts hele væsen. Hver og en af jagtvarianterne har sin egen metodik og anatomi, som der kan skrives mange og lange bøger om – og det er der også gjort. Så når du er blevet inspireret til at prøve noget nyt, eller bare noget velkendt i en ny variation, så findes der talrige kilder til mere detaljeret viden. Både her i de kommende udgaver af Mit Jagtblad og i jagtlitteraturen i almindelighed. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

19


JAGTENS MANGE MULIGHEDER

BEVÆGELSESJAGT

Et relativt nyt fænomen i Danmark. Store jagter på eksempelvis kronvildt på statens jorde, hvor mange skytter, op mod 50-70, placeres rundt om meget store områder, som trykkes forsigtigt igennem af et relativt beskedent antal drivere. TRYKJAGT

Vildtet, fortrinsvis ræv og hjortevildt, trykkes ud af såten i et relativt roligt tempo. Der er kun få drivere, og måske trykker en enkelt gravhund eller anden mindre hund såten af. Skytterne er placeret langs såtens omkrans på jorden eller i stiger. DRIVJAGT

Oprindeligt et udtryk, som kun knytter sig til jagten på løbende vildt, især hjortevildt og vildsvin, hvor mange drivere og talrige hunde driver såten af. Denne jagtform giver selv garvede jæger et adrenalinsus, for skuddene skal falde hurtigt og til løbende vildt. Jagtformen stiller derfor store krav til den enkelte skyttes evner og til den generelle forståelse for sikkerhed og sikker skydning. KLAPJAGT

Fuglejagt, hvor såterne afdrives af et større antal folk. Hunde kan indgå i drevet, men sædvanligvis kun under stram kommando af hundeføreren. På en klassisk klapjagt er der mange fugle i såterne. De store klapjagter er

20

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

traditionelt set også udtalte selskabsjagter, med alt hvad det indebærer, og når bølgerne går højt, bliver skytterne placeret i både to og tre geledder bag hinanden. BUKKEJAGT

I Danmark begynder denne jagt den 16. maj ved solopgang. Det er højtid, anstand og pürsch i en skøn forening. ANSTANDSJAGT

Jagten, hvor man venter, og helst med anstand. Opfattes fortrinsvis som riffeljagt. Den svenske elgjagt er typisk en anstandsjagt, ligesom de danske trykjagter på hjortevildt vil indgå under samme betegnelse, der generelt betyder, at skytten sidder på sin post og venter på, at vildtet kommer for.


PÜRSCHJAGT

Vel nærmest det modsatte af anstandsjagt. Anvendes reelt kun om riffeljagt, hvor jægeren bevæger sig stille rundt i landskabet. Når man opdager det rette dyr, pürscher jægeren sig ind på en fornuftig skudafstand af dyret. Meget udfordrende jagtform, hvor jægeren skal måle sin formåen mod dyrenes enestående sanser. SPORJAGT

Jægeren følger vildtets spor. En stor disciplin i eksempelvis Afrika. I Danmark kan den kun vanskeligt gennemføres, fordi jordbundens beskaffenhed gør det vanskeligt at følge et bestemt spor, med mindre der da er tale om nyfalden sne. Samtidig er mange danske jagtrevirer ofte for små til, at denne umådeligt spændende jagtform reelt kan praktiseres. BUEJAGT

I Danmark må alt vildt til og med råvildt fældes med bue, men det ser ud til, at buejagt på det store hjortevildt også bliver tilladt. Visse steder i udlandet er der ingen begrænsninger, og selv elefanter kan således også efterstræbes med bue og pil. Buejagt kræver en særlig uddannelse ud over jagttegnet, hvor præcis skydning tillægges stor betydning. Buejagten kan udføres med de simpleste langbuer til de mest avancerede recurvebuer – og man aflægger sin bueprøve med det våben, man ønsker at gå på jagt med.

HAVJAGT

Omtales også tit som den frie jagt, for i princippet er jagten fri for alle med dansk jagttegn på fiskeriterritoriet. Der er dog en del lokale begrænsninger og nationale fredninger, men de danske kyster er jo omfattende, og der er rigtig meget god jagt derude på fjordene, i sundene osv. De, der udøver denne jagtform, omtales ofte som havjægere, strandjægere eller pramjægere, og fælles for dem er trangen til de åbne vidder og et respektfuldt kendskab til, hvordan man færdes sikkert ude i de danske farvande. Spændende jagt, som typisk inkluderer en del lokkere. LOKKEJAGT

Jagt med lokkemidler, kald og eller lokkere. Især gåsejagt, andejagt, kragejagt, duejagt og havjagt udføres under opmarch af mere eller mindre omfattende forsamlinger af lokkefugle. Bukke, ræve og andet større vildt kan også lokkes med forskellige kald. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

21


JAGTENS MANGE MULIGHEDER

BRUNSTJAGT

Den stille jagt, når bukkene, hjortene eller fårene er i brunst. Parringssæsonen får handyrene til at kæmpe om hunnernes gunst og om revirerne, og det lader sig høre på stor afstand. Umådelig spændende jagt. Råbukkene kan i brunsten i slutningen af august kaldes ind med forskellige lokkekald, og det er en meget intens oplevelse, som man kan nyde i Polen og med lidt held i Sverige. DAGJAGT

Fællesbetegnelse for jagter, som man lejer på dagsbasis. I princippet kan det være jagt på alt fra småvildt til kronhjorte, men i de fleste tilfælde anvendes dette begreb om især jagt på ænder, gæs og fasaner. SELSKABSJAGT

Forbindes meget ofte med store fasan- og andejagter, men kan i lige så høj grad beskrive de større riffeljagter, hvor man i stil med de store fuglejagter driver flere såter af i løbet af dagen, hvorved man mødes mellem drevene til et samvær, der tager udgangspunkt i den aktuelle jagt. Det er til selskabsjagterne, at man i hvert fald har brug sit pæneste og mest noble jagttøj, hvor såvel slips som nystrøget skjorte ofte er en regulær forventning. FAMILIEJAGT

Flere generationer på jagt sammen. En strålende lejlighed til også at tage de yngste med ud i naturen, hvor de under kyndig vejledning og under sikre forhold bliver introduceret til jag-

22

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

tens håndværk og præmisser. Praktiseres flere og flere steder på en måde, hvor ikke-jagende ægtefæller og kærester får mulighed for at opleve alt det spændende derude. FORENINGSJAGT

Den lokale jagtforenings arrangementer, som ofte har lov til at afholde jagt på nogle af kommunens jorde eller på andre tilliggender, hvor jagt er muligt. Disse jagter er en oplagt mulighed for især nye jægere og andre, som ikke selv vil spendere store summer på jagtleje, for at komme med på varierede og vekslende jagter. SLYNGELJAGT

Ofte afslutningen på sæsonen for alle de, der har hjulpet til på de større jagter. Det vil sige, at driverne og apportørerne, som har haft status af personale på de store selskabs- og dagsjagter, her får deres betaling for en eller flere dages arbejde. u


To stærke bud til nyjægeren

NYHenEteD t

Startpakke med det du skal bruge - og frit valg mellem 2 stærke våben

Forv aj levering m

akke*

hørsp Inkl. tilbe

Webley & Scott 950 Field o/u

8.999,-

Webley & Scott er et af de ældste navne inden for våbenindustrien med en produktion, der strækker sig mere end to århundreder tilbage. Finish og udseende er i top. En solid smednings-proces sikrer en ekstrem stærk kvalitet og holdbarhed. Kal. 12/76 med 71 cm løb og 5 chokes. Enkeltaftrækker, ejektor og løbsvælger.

Beretta 686 Silver Pigeon I o/u

SPAR 2.075,-

akke*

hørsp Inkl. tilbe

Denne 686 Silver Pigeon I er måske en af de smukkeste Pigeon modeller overhovedet - med helt overdådige og flotte graveringer overalt på baskylen. Et dejligt våben at eje - bruge, og vise frem. Kal. 12/76 med 71 cm løb og 5 chokes. Enkeltaftrækker, ejektor og løbsvælger.

19.999,SPAR 3.575,-

* priserne er inklusive denne tilbehørspakke:

Profsafe våbenskab

Black Moose geværfoderal

S4 til 4 våben. Godkendt af Forsikring og pension. 125x31x30 cm.

Foret foderal i kanvas forstærket med imiteret læder. 128x21 cm.

WildGame geværrem I ægte læder med “non-slip” bagside. Brun/olivengrøn. Længde 102-111 cm.

Våbenolie 160 ml spraydåse.

WildGame rensesæt Kal. 12 med 3-delt alustok og 3 forskellige rensebørster.

Find nærmeste forhandler på www.normark.dk og følg os på JAGTNYT


JAGTENS MANGE MULIGHEDER

PUBLIKUMSJAGT

TRAMPEJAGT

NYJÆGERJAGT

TØSEJAGT

Nej, det er ikke publikummer, man er på jagt efter, men især statsskovene og de store jagtforeninger arrangerer fra tid til anden jagter, som er specielt tilrettelagt, så man kan invitere nysgerrige publikummer med på jagten. Relativt nyt og meget værdsat initiativ fra statsskovene, hvor alle de nye jægere, der har erhvervet jagttegn det pågældende år, bliver inviteret på en jagt i Statsskoven. Disse arrangementer er meget populære, og med god grund. For jagten er tilrettelagt som en videreuddannelse af de nye jægere, som i en del tilfælde er på deres første reelle jagt denne dag. TROFÆJAGT

Jagten på et stykke vildt for hornenes, pelsens, fjerenes eller tændernes skyld – og for oplevelsens og kødets skyld. Imidlertid sidder de store trofæer ofte på gamle dyr, og derfor kan det fra tid til anden være så som så med den kulinariske eftervirkninger af en vellykket trofæjagt.

Malende beskrivelse af efterårsjagterne, hvor flere eller få jægere tramper over de høstede marker, for eventuelt, sammen med et par veldresserede hunde, at lette markens vildt. Anvendes især om harejagt – altså haretramp. Det er mest de kvindelige jægere, der selv anvender dette begreb, når de organiserer deres jagter, så der ikke deltager nogen mandlige jægere. KONSORTIEJAGT

Betegnelse for den jagt, som lejes og drives af en gruppe af jægere; et konsortium. Jagten lejes ofte på 5- eller 10-årige kontrakter, og de fleste konsortier gør en del ud af revirplejen og udsætningen af især fasaner. Konsortierne organiseres jævnligst således, at der er både A- og B- medlemmer, hvor den ene kategori ikke har ret til at deltage i bukkejagten, men til gengæld slipper billigere i jagtleje. GÆSTEJAGT

REGULERINGSJAGT

Eller slet og ret regulering. Kan være egentlige jagter på eksempelvis ræve, og egentlig regulering af rågeunger, når de begynder at forlade reden. Begrebet anvendes også i forbindelse med dispensationer til eksempelvis at skyde ringduer uden for den almindelige jagttid, og når de invasive arter bekæmpes.

Typisk betegnelse for de konsortiejagter, hvor hvert konsortiemedlem kan invitere en eller flere gæster med på jagten. BJERGJAGT

Terrænet giver sig selv. Arterne, der jages i bjergene, er primært får og geder. Nogle af disse er så sjældne, at de hører til blandt jagtverdens dyreste trofæer. Denne jagtform stiller store krav til jægerens fysik og evne til lange præcise skud. TESTJAGT

Et vidt begreb, der ofte anvendes af jagtrejsebureauerne, når de sender jægere til uprøvet land. Det betyder, at man slipper billigere, skal håbe på det bedste og forvente det værste. 

24

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


26

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


En

HAGLBØSSE til det hele

Hvad skal du som dansk jæger tænke på, når du vælger en haglbøsse, der skal kunne bruges til det hele? AF JENS ULRIK HØGH. FOTO: KIM VESTER CHRISTIANSEN, PH, M.FL.

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

27


EN HAGLBØSSE TIL DET HELE

Høje fasaner i efterårsskoven. Lynhurtige krikænder på træk. Råvildt i spring. En zig-zaggende sneppe, som dukker op ud af det blå, når du mindst af alt venter det. Danske jægere er forkælede med myriader af muligheder for at lufte haglbøssen. Men selv om der findes så mange forskellige jagtformer, man kan dyrke, er det langt fra umuligt at finde et haglgevær, der kan bruges til det hele. HAGLGEVÆRTYPER

Der findes mange forskellige slags haglgeværer at vælge imellem. 28

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

Der findes en del forskellige typer af haglgeværer at vælge imellem, men regler i den danske jagtlov indsnævrer feltet af kandidater, der kan bruges som all-round-våben. Her tænker jeg først og fremmest på reglen om, at et haglgevær uanset type maksimalt må kunne indeholde to skud. I langt de fleste andre lande er der kun en begrænsning på antallet af skud i halvautomatiske våben (hvis der overhovedet er en begrænsning), og den er som regel på tre skud.


Et eksempel på et halvautomatisk haglgevær, her en Browning Maxus.

Et over/underhaglgevær, som er langt det mest populære haglgevær blandt danske jægere.

Halvautomatiske geværer er enkeltløbede våben, der selv omlader og affyrer et skud, hver gang du trykker på aftrækkeren. Et stort plus ved disse våben er, at en hel del af rekylen forsvinder i våbnets funktion. Den danske to-skuds-regel udelukker dog halvautomaten som praktisk jagtvåben. Det tager nemlig betydeligt længere tid at lade en halvautomat med to skud end et knæklåsvåben. Desuden er det svært for medjægere at se, om våbnet er ladt eller ej, hvilket gør halvautomaten uegnet til fællesjagter. Halvautomaten kaster desuden de affyrede hylstre langt væk med risiko for, at man kommer til at efterlade dem i naturen – og det vil vi jo ikke så gerne. PUMP, SIDE-BY-SIDE OG OVER/ UNDER

Pump-guns er ligeledes enkeltløbede våben, men her står du selv for repeteringen ved at trække forskæftet tilbage og skubbe det frem igen. Repeterbevægelsen gav ophav til det gamle og næsten glemte danske navn for våbentypen: ”trombonebøsse”. Også her er to-skuds- u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

29


EN HAGLBØSSE TIL DET HELE

nerende på skydebanerne og fylder også mest i våbenstativerne rundt om på jagterne. Forklaringen er helt enkelt, at de er lettere at ramme med end side-by-side-bøsserne – først og fremmest på grund af den klart definerede sigtelinje. Rent typemæssigt er der derfor ikke den ringeste tvivl om, at du skal vælge en over and under som dit all-round haglvåben.

Langt de fleste bruger i dag over/underhaglgeværer.

EN JUNGLE AF MULIGHEDER

reglen en uoverstigelig begrænsning, ligesom betragtningerne omkring fællesjagter og håndtering af de tomme hylstre er de samme som for halvautomatens vedkommende. Side-by-side-knæklåsvåben er den ældste type af haglvåben, som stadig er i brug. Frem til 1970’erne så man stort set udelukkende side-by-side-geværer (forkortes S/S) i hænderne på danske jægere. Dette våben opfattes af mange som det mest elegante haglvåben og ses derfor ofte på ’finere’ fællesjagter. Men en side-by-side er ikke det optimale all-round-våben, uanset hvad den inderste kerne af tilhængere hårdnakket påstår. Der er en grund til, at man aldrig ser en side-by-side i en skydekonkurrence på højt plan, og det er, at den er sværere at ramme med end over/ under-geværet, som totalt dominerer markedet i vore dage. Over/under-haglvåben har for alvor været på banen i cirka 100 år, men det er først i de seneste tre-fire årtier, at de har overhalet side-by-side-bøsserne i popularitet blandt sportsskytter og jægere. I dag er de totalt domi-

30

Et eksempel på en af de fineste side-by-sidegeværer, man kan købe: en Purdey London Best. Prisen ligger et stykke over 1 million kr…

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

Hvad skal du vælge? Udvalget af over/under-geværer er enormt – det samme er prisforskellen på toppen og bunden af markedet. Der er nogle almene brugsegenskaber, som efter min mening skal være på plads: Du bør vælge kaliber 12-76, fordi den muliggør det bredeste udvalg af ammunition til alle former for dansk jagt. Et våben med udskiftelige chokes er klart at foretrække på grund af fleksibiliteten. Sidst men ikke mindst bør du vælge et våben med single-trigger, fordi det helt enkelt er lettere at betjene. Tager vi udgangspunkt i, at det vigtigste er skydeegenskaberne, vil de fleste finde det nemmere at ramme med et forholdsvis langløbet gevær. 76 cm eller sågar 81 cm kan anbefales. Det er lettere at pege præcist med en langløbet bøsse, og du får også et mere stabilt sving. Det er langt mere væsentligt for træfsikkerheden, at skæftet bliver tilpasset skytten, end hvilket fabrikat haglvåbnet er. Bøssemageren i butikken kan hjælpe med en præcis tilpasning, og det kan ikke understreges nok, at denne lille udgift er den vigtigste investering i et godt haglgevær. u

Berettas Silver Pigeon-bøsse er et populært haglgevær blandt mange danske jægere. Husk at få tilpasset skæftet, så det passer til dig.


Now is calling

Audi Q5 skabt til dig, der nyder nuet bag rattet på vej til arbejde, på weekend, på familietur og på eventyr. Audi Q5 rummer det hele og rammer tiden med uhørt præcision. Oplev Audi Q5 hos din lokale Audi forhandler. Audi Q5 fås til priser fra 574.075 kr.*

Audi Fredericia Kongens Kvarter 32, 7000 Fredericia, tlf. 7070 1025, www.fredericia.audi.dk

A

* Audi Q5 2.0 TDI 150 HK: 574.075 kr. inkl. lev. omk. Forbrug v/bl. kørsel: 22,2 km/l. CO2: 117 g/km. Halvårlig grøn ejerafgift: 2.080 kr. Bilen er vist med ekstraudstyr.


EN HAGLBØSSE TIL DET HELE

Strand- og havjagt er en fantastisk spændende jagtform, men den er hård ved haglgeværet. MANGE MÆRKER

Der er som nævnt masser af mærker at vælge imellem, der spænder fra meget billige våben, der ofte er produceret i Tyrkiet, til meget kostbare italienske geværer, der er håndlavede med dybe graveringer og luksustræ. De dyreste våben er som regel lidt mere teknisk raffinerede, lidt mere slidstærke og lidt kønnere end de billige. Men sandt at sige er langt de fleste over/under-haglgeværer på markedet i dag af rigtig god basiskvalitet. De kan sagtens holde i årtier, og rent jagtmæssigt kan de snildt udfylde rollen som all-round-geværet for gennemsnitsjægeren. Du skal med andre ord kun vælge det rigtigt dyre våben, hvis du virkelig sætter

32

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

pris på prikken over i’et. Handler det om at blive en supergod praktisk haglskytte, skal du bruge dine penge på instruktion, tilpasning og træningspatroner, inden du fyrer dem af på skæftetræ og dybe graveringer. En anden grund til ikke at bruge så mange penge på dit første haglgevær er, at du ikke vil være så øm om det, hvis det får skrammer og knubs. I Danmark er vi så heldige, at vi som jægere helt gratis kan tage på strand- og havjagt en lang række steder rundt omkring langs vores kyster og i en række fjorde. Fordi denne haglgeværsjagt ikke koster noget, er det en jagtform, som mange nyjægere benytter sig af for at komme godt i gang med deres jagtliv. Strand- og havjagten er dog hård ved ens udstyr og gevær, og derfor er det godt at have et gevær med, som gerne må blive lidt skrammet, og som man i værste fald må vinke farvel til, hvis det forsvinder ned på bunden, hvor man ikke kan komme til det. Vær opmærksom på, at du ofte får betydeligt mere for dine penge, hvis du vælger et mindre kendt mærke i mellemprisklassen end et af de dyre etablerede mærker. Til gengæld er det kun de anerkendte fabrikater, der holder en høj brugtpris – men det er egentlig lige meget, hvis der er tale om et godt våben, for sådan et sælger man aldrig. u


Muflon Light med Deer-Tex Membran Tilgængelig i Art Green og den helt NYE Realtree Camouflage “Edge” Find din nærmeste forhandler på www.deerhunter.eu


TILBEHØR

Du har som nybagt haglgeværsejer brug for lidt forskelligt tilbehør: Dette omfatter en engangsinvestering i et godkendt våbenskab, et blødt foderal, et rensesæt i en ordentlig kvalitet samt våbenolie, våbenfedt og eventuelt en rem. Læg kræfter og økonomi i træningen, og find frem til, hvilke patroner der passer dig og dit nye haglgevær i de jagtsituationer, du plejer at havne i. Dette grun de gør din jagtoplevelse betydelig bedre i resten af din tid som jæger. Husk også at passe på dit haglvåben. Med omhyggelig pleje holder det til titusindvis af skud, og jo flere skud du skyder, desto mere fortrolig bliver du med det. 

Et godt våben kan give dig mange glæder resten af dit jagtliv.

Det oplagte valg til perfektionister • Præcist • Tilgængeligt • Konsistent www.reload-swiss.com


SUCCESFULD DUEJAGT Duejagt er egentligt ikke så vanskelig i teorien – det er i praksis, det bliver svært. TEKST OG FOTO: MORTEN KNUDSEN

36

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


Det vigtigste ved duejagt er at finde et sted at bedrive jagten. Det lyder simpelt, men det er den største udfordring for de fleste. Den gode nyhed er, at langt de fleste terræner kan bruges til det, så det er bare med at få kontakt til en jordejer, som vil gå med til, at man driver duejagt på hans jord. Jagten kan foregå på en almindelig kornmark, og det behøver ikke at være en stor mark. Jeg går selv på duejagt på et areal på kun 22 tdr. land, så det er en jagtform, som næsten alle jægere har mulighed for at dyrke. Det kan være en god ide at starte med at tilbyde jordbesidderen, at man vil regulere krager og andre ’sorte fugle’, da langt de fleste ikke er specielt begejstrede for disse fugle. Herefter kan man gradvis forsøge at udvide jagten til også at omfatte andre former for jagt herunder duejagten. En anden måde er at søge efter andre duejægere på diverse jagthjemmesider og herigennem måske få chancen for komme afsted med en erfaren jæger. Det er i det hele taget en rigtig god ide at spørge en garvet jæger om lov til at følge med på jagt. Det har jeg selv haft meget glæde af, og det har jeg faktisk stadigvæk. JAGT ELLER REGULERING

Jagttiden på duer er blevet stærkt reduceret de senere år, og det betyder, at mulighederne for at dyrke jagt i f.eks. september og oktober, som tidligere var de bedste jagtmåneder på duer, nu kræver, at man søger reguleringstilladelse. Det er ikke et større problem få en tilladelse, og det kan være en god ide selv at sørge for papirarbejdet, så jordbesidderen blot skal skrive under. På Amager har vi fået tilladelse til at skyde duer fra d.1. juli pga. flysikkerheden. Det har så givet mulighed for at starte duejagt meget tidligere. end selve jagttiden begynder. Der er mange holdninger til jagt kontra regulering, og det bliver ivrigt debatteret. Men der er nok ingen tvivl om, at der vil komme flere reguleringsmuligheder fremadrettet, da det er nemt at styre for myndighederne. På Amager er antallet af uheld med fugle i flymotorer dalet drastisk siden indførslen af reguleringen.

ET GODT SKJUL

Man skal aldrig gå ned på grej, det kan enhver jæger skrive under på. Faktisk kan man dyrke duejagt uden andet grej end det, man normalt går på jagt med. Men… så bliver resultater også derefter! Det væsentligste grej er et godt skjul, hvor man kan stå, uden at duerne ser en. Der kan laves vidt forskelligt skjul, og de kan laves både som faste skjul og mobile skjul, som nemt kan flyttes efter, hvor trækket er. Jeg har selv brugt faste skjul, og fordelen ved dem er, at der ikke er nogen forberedelse, når først de er etableret. Vi har opsat ni skjul på vores 22 tønder land, og det betyder, at man kan flytte sig efter, hvor trækket er. Samtidigt kan flere jægere hjælpe hinanden, så man holder duerne i gang. Jeg har dog også et transportabelt skjul, som jeg nemt kan tage med og folde ud, hvis der er behov for et ekstra. Når man sidder i skjulet, er det vigtigt, at man ikke bliver set. Her kan et overtræks- u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

37


SUCCESFULD DUEJAGT

camouflagesæt være en god investering. Jeg købte mit for mere end 10 år siden, og det holder stadigvæk - dog med lidt småreparation så de 1000 kroner, det kostede, har tjent sig ind mange gange. Nogle gange, når jeg ikke synes, at trækket kommer rigtigt, er jeg gået ud fra skjulet og har stillet mig op af et træ. Selvom man står synligt, bliver duerne ved med at komme, blot man står i skyggen af træet og står helt stille. Husk først at gøre udfald, når duen er så tæt på, at du kan nå at indhente de fem meter, den tager ekstra, mens du bevæger dig. LOKKEMIDLER

Lokkeduer er der mange af. De fås både som skaller og som hele fugle. Det mest almindelige er hele lokkefugle, og dem har jeg selv haft fin succes med. De senere år er der også kommet lokkeduer med ’flock’ dvs. en tøjagtig overflade, som gør, at lokkeduerne ikke skinner. Dem har jeg endnu ikke prøvet, men jeg har haft stor succes med at bruge gåselokkere med ’flock’. Duerne kan godt virke lidt plastikagtige, og derfor er det en god ide at supplere dem med nogle af de nedlagte og fjerne de kunstige efterhånden. Man skal dog være varsom med at lægge alle sine nedlagte duer ud i solen. Det kan de godt blive temmelig kogte af.

38

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

Jeg spiser ikke selv dem, som har ligget ude som lokkere, selvom jeg kender andre, der gladelig gør det. Man skal være særlig opmærksom på, at lokkeduerne ikke må ligge med maven opad, da duerne så ikke vil slå. Det, som til gengæld er mest effektivt som lokkemiddel, er uden tvivl karruseller. De kom frem for mere end 10 år siden, og de virker altså. Der er mange holdninger til, hvor hurtigt de skal køre, men her skal man bruge sin sunde fornuft: Hvis duerne slår af, så fjern din karrusel. Sådan er det faktisk i det hele taget med duejagt: Hvis det ikke virker, så gør noget andet. Karruseller er rigtig dyre at investere i, men eftersom jagten er blevet besværliggjort af den kortere jagttid, er der en del brugte til salg. Jeg købte min karusel med lokkeduer og to skjul for 1000 kroner, og det har så rigeligt tjent sig ind. Nogle bruger også svuppere, som får duer til at stå og vippe. Dem har jeg ikke selv haft helt den samme succes med som med karrusellerne. OPSTILLING AF LOKKEDUER

Der er mange holdninger til, hvordan opstillingen af lokkeduerne skal være. Jeg sætter dem i et stort V, hvor spidsen peger op mod vinden.


Karrusellen og svupperne står så i bunden af V’et, så duerne kan lande i midten af V’et. Det lyder jo meget fint, men virkeligheden er bare, at duerne ikke altid holder sig til planen. De kommer ofte ind på kryds og tværs, så man skal være klar til at modtage dem. Hvis duerne kommer helt tæt på skjulet, er det som regel tegn på, at de vil ned blandt lokkerne. Her skal man så vente til, at duen er landet. Nogle gange har jeg haft succes med at lade duen tiltrække andre duer og så skyde en af dem på nedfløj og derefter at skyde duen, der letter. Det er dog ikke helt så nemt, som det kunne lyde. GEVÆRET

Hvad skal man så skyde med? Det vigtigste er, at man bruger det gevær, som man bruger allermest, dvs. ens primære gevær. Duer flyver fantastisk godt, og de kan lave møn-

stre, sving og drej, som ville gøre enhver fasan misundelig. Der er altså rigtige vanskellige skud, og hvis man kan ramme duerne på jagt, kan man også ramme alt det andet, siger vi, der hvor jeg går på duejagt. Jeg bruger derfor min O/U, da den nu er min foretrukne haglbøsse. Tidligere brugte jeg min S/S, da den dengang var mit primære våben, og jeg har også brugt min hav-halvautomat. Alle typer kan bruges - men brug den, du skyder bedst med. HAGL

Hvor store hagl skal der til? Ja, her er der igen meget forskellige meninger. Jeg har hørt, at alt fra størrelse 3 til størrelse 9 er blevet brugt. Jeg bruger selv størrelse 5 i 32 grams. Det betyder, at jeg ikke har den samme rækkevidde, men hvis duerne går lidt højt, har jeg ofte størrelse 5 i det første kammer og størrelse 3 i det andet. Andre af de duejægere, jeg kender, bruger andre kombinationer – så brug det, du har succes med. Succesen kommer primært ved at sætte afstanden, så den passer med de hagl og det gevær, du bruger. Det er dog meget vanskeligt at vurdere afstanden til en due. Jeg har selv dyrket duejagt i en del år, men jeg har stadigvæk dage, hvor det bare ikke passer sammen. Som alt andet jagt er hovedreglen: Hvis ikke fuglen falder ned – så reducer afstanden. Måden, man kan afgøre det på ved duejagt, er i teorien simpel nok – hvis du kan se, at duen er blå, er den tæt nok på. Men i praksis bliver jagten noget vanskelligere. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

39


SUCCESFULD DUEJAGT

VEJRET

Som med alle andre fuglejagter er vejret afgørende. Høj sol og vind er afgørende for en god duejagt. Uden vind kommer duerne ikke ud at flyve, men de vil sidde i træerne, og der bliver de. Så det er en god ide at tjekke den lokale vejrudsigt og komme af sted, når vinden tager til. Jo mere vind desto vanskeligere skud, men det er jo også en del af oplevelsen, og på dage med megen vind kan patronbunken godt blive lidt højere end normalt i forhold til antallet af de nedlagte fugle. TIMINGEN

Jeg har oplevet enkelte fantastiske dage med duejagt – faktisk tre. De er alle faldet i forbindelse med høsten, og her har timingen været helt afgørende. Den dag, jeg specielt mindes, var en dag, hvor høsten på marken netop var afsluttet dagen før. Jeg kom ud allersidst på eftermiddagen, og den dag var marken helt blå. Det passer nu ikke helt, for det var faktisk kun nede i det ene hjørne af marken, at duerne ville være. Da jeg kom ned i det skjul, havde der allerede været to mand i det, og de havde på de sidste to timer skudt 50 duer. Den næste time var det mest fantastiske, jeg nogensinde har prøvet, hvad duejagt angår: Jeg skød 43 duer på en time - heriblandt syv dubletter! Det var helt utroligt. Jeg havde hverken lokkeduer eller karrusel ude, men duerne ville bare ned på den nyhøstede mark. Det er sådan et træk, man drømmer om, og jeg har som nævnt blot oplevet det den ene gang.

40

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

HUND

Som jagtloven foreskriver, skal man have en hund med – også på duejagt. Duer er rimelig skudstærke, og hvis de ikke pakker helt sammen, skal man hurtigt sende en apporterende hund ud. Det er god træning for hunden at forholde sig i ro i skjulet sammen med jægeren for dernæst at blive sendt ud at apportere fugl. TRÆNING OG ERFARING GØR EN FORSKEL

De første år jeg var afsted på duejagt, gik det ikke specielt godt. Jeg var meget ivrig og skød rigtig mange skud. På premieren havde jeg fået nedlagt 10 duer, men brugt 70 patroner – det var jeg ikke specielt tilfreds med. Tre år senere og mange erfaringer rigere havde jeg efter 2½ time skudt 25 duer og kun brugt 40 patroner! Det var så noget bedre – men det kom heller ikke af sig selv. Jeg havde lært, at afstanden og timingen skulle passe, men måske vigtigst af alt, at træningen skulle passes. Derfor har jeg de senere år brugt den sidste måned op til premieren på at træne en til to gange om ugen på sportingbanen. Det virker. Grunden til, at jeg træner så intensivt den sidste måned, er, at jeg ikke får det gjort resten af året. Enten er jeg på jagt, eller også får jeg bare ikke taget mig sammen. For mig virker det at bruge sportingbanen, og jeg går to-tre runder, hver gang jeg er derude. Det er meget jagtrelevant skydning, og jeg kan mærke på min jagtskydning, når jeg ikke har været nok på sportingbanen. u


TRO PÅ DET!

DU RAMMER DUEN

f ø r d u e ge n t l i g a f f y re r s ku d d e t . Du s ka l t ro p å de t f or at f å d e t t i l a t s ke , m e n f ø rs t s ka l d u v æ re 10 0 % s i k ke r på at a l t e r s o m d e t s ka l v æ re – f ø d d e rn e s o l i d t p l a n te t på j orde n d i n k ro p o g d i t v å b e n v i rke r s o m e n e n he d o g di t vå be n gør p ræ ci s hv a d d u v i l ha v e d e t t i l . De n n e Brow n i n g B 5 25 Sp or t e r On e gi v e r d i g Browni ngs t ra d i t i o n e l l e p å l i d e l i ghe d o g s t y rke t i l e n a t t rakti v pri s . — Få m e r e i n f o r m a t i o n p å : b r o w n i n g . e u B R O W N I N G , F O R T H O S E I N T H E K N O W.

NEW

B525 — SPORTER ONE


SUCCESFULD DUEJAGT

HVORFOR EGENTLIG BRUGE TID PÅ DUEJAGT?

Duejagt er en af de nemmeste måder at komme på jagt på. Det er ikke specielt dyrt, og man kan med en lille investering komme rigtigt langt med hensyn til udstyr. Duejagten er desuden en jagtform, som giver god træning. Hvis du kan duejagten, bliver resten af jagttyperne nemmere, det er min erfaring. Jeg sætter selv stor pris på at kunne lægge grejet i bilen efter arbejde og køre ud i et par timer og nyde naturen og se, om der skulle komme et par duer forbi. Det giver et godt afbræk i en travl hverdag, og man behøver ikke at bruge en hel dag, hvor man er væk fra familien på det. Det gør det også nemmere at komme af sted. Når man først har prøvet at lave en dublet på duer, bliver fasanjagten bare aldrig helt det samme igen. Prøv det (igen), det vil du blive glad for – og tag en jagtkammerat eller en nyjæger med, det gør jeg. Succesfuld duejagt beror på erfaringer, tips og tricks. Jeg har i denne artikel beskrevet nogle af dem, og der vil være mange andre, som vil kunne komme med endnu flere gode råd. Brug alle mine erfaringer, som jeg selv har fået af andre, men også selv har gjort mig, og gør dig derudover dine egne erfaringer. Lige meget hvad så er duejagt ikke så vanskelig i teorien – det er først i praksis, at det bliver svært. 

42

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


JAGTENS

FÆRDSELSREGLER Det tager sin tid at tilegne sig dybt kendskab til jagtens mange finesser og til hvordan man skal opføre sig derude, hvor det hele handler om liv og død.

J

TEKST: STEEN ANDERSEN. FOTO: PH

agt er en passion. I hvert fald i den form, som vi dyrker den i Danmark. I mange tilfælde er det også en social begivenhed, som fordrer, at man overholder de etiske og æstetiske former, som omgiver jagten. Den gode tone på jagten er en omgangsform, som får alle til at føle sig velkommen og sikker – også de, man møder på sin jagtfærd, som ikke er jægere. Nogle steder går konsortierne enormt højt op i en formel omgangstone og har ligefrem udpeget en fiskal, som skal tilse, at etiketten overholdes. De jægere, der træder uden for, modtager en påtale og sædvanligvis også en bøde. I almindelighed udfører fiskalen sit arbejde således, at samtlige tilstedeværende

44

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

modtager et sådan bødepåkrav. Det er et supplement til konsortiets finansiering. I forhold til vildtet og sikkerheden kan man hævde, at det vigtigste vel må være, at man undgår anskydninger, at vildtet bliver samlet op, at anskydninger bliver eftersøgt og fundet, samt at ingen kommer til skade under jagten. Sådan er det også, men der er bare så meget mere i jagtens omgangsform, som nok tager udgangspunkt i disse helt basale forhold, men som i tiden løb har fået sin helt egen betydning. Samtidig hænger gamle traditioner næsten uløseligt fast i jagtens ritualer, således at en lang række af de formmæssige detaljer, som bunder i tidligere tiders adels- og rigmandsjagt, er gået i arv til alle os andre. Derfor tager vi hatten af, når vi hilser på en jagtkammerat. Derfor letter vi på hatten, når naboposten har leveret et flot skud. Derfor lykønsker vi hinanden med sneppen, og derfor spiller vi for vildtet, hvis der ellers er en jæger med på holdet, som kan få et jagthorn til at frembringe blot nogle få flossede toner. Det tager mange år at lære alle jagtetikettens nuancer at kende og ikke mindst at huske dem i kampens og selskabets lykkelige hede. De er til og med forskellige fra landsdel til landsdel og somme tider også fra det ene jagtselskab til det andet. I udlandet er rigtig meget anderledes, selvom man de fleste steder kan genkende grundelementerne; respekten for vildtet og for jagtkammeraterne. Generelt set handler jagt og tone om, at man lærer af de andre. Af de, der har mere erfaring, og af de, der lægger flest kræfter i etiketten. Er man i tvivl om et eller andet, så vil man sædvanligvis slippe godt fra at spørge og fra at gøre som de andre.


TONE

Signalhornene er fra en tid, hvor mobiltelefoner og VHF-radioer var fjern fiktion, og fra samme tidsalder, hvor trommer og horn var kommunikationsmidlerne i militæret. Også her er fortidens nødvendigheder blevet til nutidens dyder, og på de største jagter anvendes hornene fortsat som den primære kommunikation – med radioer og mobiltelefoner som stærke back up-systemer. På mere jævne og almindelige jagter er hornmusikken skrumpet ind til en malerisk – og sommetider velklingende – indramning af parolen, som afsluttes med melodien Jagt begynd. Går bølgerne højt, spilles hver såt i gang, de afsluttes også med hornmusik, og fældes der en sneppe, så spilles der straks for den i drevet. Jagtens parade er dagens rituelle højdepunkt, hvor især de gode situationer pointeres, og status over skydning og fældet vildt fremhæves. Vildtets rangorden og de forskellige medvirkendes placering er endnu en reminiscens fra de fornemme konge- og adelsjagter, hvor skytterne står ved vildtets hoveder mens klapperne står ved den modsatte ende. I den praktiske jagt, som den udspiller sig rundt om i Danmark, findes der mindst 117 variationer over dette tema. Men en ting skal man gøre sig klart: Når vildtet er lagt op på paraden, må man ikke træde ind over vildtet, men gå uden om. Og det er et hundrede procent uhørt at lade hundene løbe rundt inde i paraden. Vil man afslutningen af jagten, og det indtryk som måske kommer til at stå hele vejen hjem fra jagten, det bedste, så er hundene i det mindste koblet. Det er dog endnu bedre, hvis de er lagt dæk i deres respektive kasser, mens

hver eneste jæger, klapper og hjælper udviser en passende andægtighed for jagtens værter og ikke mindst det fældede vildt. Sidst, men ikke mindst vil det blive opfattet som en helstøbt jægers naturlige adfærd, at hver og en medvirker til, at det fældede vildt bringes videre til de lokale husholdninger. For som Svend Schat-Holm, der var formand for jagtkonsortiet på Gunderslevholm på Sjælland udtrykte det; ”kan man skyde, kan man også nyde vildtet.” Dette konsortium praktiserer om nødvendigt den rutine, at hver jæger hjembringer et antal vildt, svarende til det, som vedkommende fældede i løbet af dagen. Jagt og den gode tone er således en kompleks sag, som ikke kun kræver opmærksomhed under selve jagten, men også i alle de handlinger, som omgiver jagten – inklusiv al den tid, hvor man ikke går på jagt, og over for sin omgangskreds og tilfældige bekendtskaber er ambassadør for hele jagten og alle jægerne. 

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

45


GO GREEN OR GO HOME Lad os sikre fremtiden for dansk jagt, sammen Vi som jægere, har et helt specielt forhold til naturen. Gennem mange år har der dog været en uheldig konsekvens af jagten, som er den plastik forurening, der ikke bare truer den natur vi elsker, men nu også truer selve det at kunne gå på jagt i Danmark. I takt med at resten af verden lancerer tiltag, der skal beskytte miljøet for skader fra plastikaffald og forurening, er de haglskåle vi af gode grunde ikke kan sige os fri for at sprede i naturen, et problem, som nu får stor politisk opmærksomhed. Og selv om vi som jægere, ikke har svært ved at se vores egen berettigelse i økosystemet, må vi trods alt erkende, at selv om jagt er sjovt, er det ikke decideret vigtigt. I hvert fald ikke sammenlignet med den natur vi netop synes at værne om. Sammen har vi gjort meget for at begrænse forureningen, men tallene for de mængder af plastik, som hobbyjagten efterlader i naturen, lyver desværre ikke. Som jæger er det vigtigt at føle sig effektiv og sikker på sit udstyr. En af grundende til at tallene ser så skræmmende ud, er at der hidtil ikke har fandtes en effektiv patron, der samtidig var 100% nedbrydelig.

landogfritid.dk

Med Green Shoot fra Carmusa, har vi nu endelig fået en tilgængelig patron, der med sin vandopløselige haglskål, tilbyder 100% nedbrydelighed. Med både lav rekyl, en udgangshastighed der overholder CIP standarderne og et godt og samlende skudbillede (testet af Dansk Jagtakademi), er Green Shoot en helt igennem effektiv patron, der sikrer, at du som skytte kan opnå samme resultat, som med konventionelle patroner af højeste kvalitet. Green Shoot fra Carmusa importeres eksklusivt af Land & Fritid, og vi har allerede rakt hånden ud til vores kollegaer i branchen i håbet om at vi med Green Shoot, kan gøre en fælles indsats for at sikre fremtiden for alle os, der elsker at gå på jagt. I vores egne butikker, etablerer vi nu den første opsamlings- og genbrugsordning af patroner i Danmark. Det betyder, at du kan aflevere dine afskudte patroner hos os, så sørger vi for miljørigtig genanvendelse. Fra os er beskeden klar: Hvis vi ikke er i stand til at udvikle os, er der andre, der tager beslutningen for os. Lad os sikre fremtiden for dansk jagt, sammen.


U 48

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


Udstyr til den nye jæger

Som ny jæger står man over for en lang række valg, når det gælder udstyr. Men hvad er nødvendigt, og hvad er bare rart at have? AF JENS E. PERTO. FOTO: JENS PERTO, PRODUCENTER, M.FL.

Selvom det er rart med speciel beklædning og udstyr til jagten, behøver man ikke særlig meget for at komme i gang som ny jæger. MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

49


UDSTYR TIL DEN NYE JÆGER

alget af udstyr er et holdningsmæssigt minefelt at bevæge sig ind i, for jægerne går meget op i deres udstyr. Jeg skal derfor fra starten understrege, at de følgende anbefalinger om valg af udstyr er baseret på mine personlige erfaringer. Det samme gælder for min opdeling af udstyret i det, som er nødvendigt, og det, som bare er godt at have. Det er naturligvis lettere at købe udstyr, hvis prisen er underordnet. Men da det nok kun er tilfældet for de færreste nyjægere, er det vigtigt at fastslå det behov, som udstyret skal opfylde. Eksempelvis er en kostbar sigtekikkert med stor variation i forstørrelse, stor objektivdiameter og ballistisk kompensator ikke nødvendig, hvis man kun skal på bukkejagt i Danmark. Her må vi som bekendt kun jage til solnedgang, og skudholdene er sjældent væsentlig over 100 meter – snarere tværtimod. Her kan man derfor sagtens nøjes med et billigere alternativ og eventuelt anvende besparelsen på andet nyttigt udstyr. BEKLÆDNING

Der findes masser af praktisk jagtbeklædning på markedet – og i alle prisklasser.

50

Der stilles meget forskellige krav til jægerens beklædning, afhængigt af den form for jagt, tøjet skal anvendes til. Kun ved specialiserede jagtformer som jagt på trækfugle eller jagt med bue er camouflage en nævneværdig fordel. Til næsten alle andre jagtformer kan man anvende al beklædning, der har en afdæmpet farve – som traditionen tilsiger skal være i grønne eller brune nuancer. Til jagt i almindelighed og pürschjagt i særdeleshed er det også vigtigt, at beklædningen ikke støjer, når man anvender det.

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

På mange selskabsjagter vil man blive set skævt til, hvis man stiller i camouflagetøj. Baggrunden herfor er ikke bare konservatisme eller snobberi, men en bekymring over, at jægernes beklædning og udstyr i stigende grad får et militært præg, som ikke gavner jægernes image i resten af befolkningen. Heldigvis er udvalget af beklædning enormt, og der findes jagttøj til enhver smag og pengepung. Det også er sjældent, at det danske klima stiller store krav til beklædningen. Til gengæld er det ofte lunefuldt og vekslende. Derfor kan man klare sig med mindre end det allerbedste på markedet – selvom man naturligvis ikke får mere, end man betaler for.


Camouflagetøj er kun nødvendigt på specielle former for jagt – som eksempelvis på trækfugle.

De bedre kvaliteter af jagttøj har generelt en længere levetid og er mere fleksible over for skift i vejrliget Et godt gammelt råd er at bruge flere lag tøj, så man har mulighed for at justere påklædningen til forholdene, når man er på terrænet. Moderne undertøj leder effektivt sveden væk fra kroppen og ville for mig have prioritet, hvis budgettet er lille. Bukserne og jakkens primære funktion er at holde vinden ude og isolere kroppen, og det klarer alt jagttøj på markedet herhjemme. De bedre kvaliteter af jagttøj har generelt en længere levetid og er mere fleksible over for skift i vejrliget. Efterhånden er indlagte membraner her blevet standard. Membranerne hindrer regnvand i at komme ind udefra, men tillader fugt fra kroppen at komme ud – inden for visse grænser. Min erfaring er, at membraner er glimrende til de fleste jagtformer. Men hvis der er tale om jagt med en høj grad af fysisk aktivitet, vil man alligevel komme til at svede. Her kan det være større fordel med flere lag og et sæt regntøj i rygsækken. u

Tweedtøj er populært til større selskabsjagter.

Godt undertøj er værd at prioritere ved køb af jagtbeklædning.

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

51


UDSTYR TIL DEN NYE JÆGER

52

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


FODTØJ

Støvler er en nødvendighed til næsten al jagt herhjemme. Tørre fødder er en forudsætning for at være komfortabel, og derfor er fodtøjet for de fleste jægere den væsentligste del af beklædningen. Om støvlerne er af gummi eller læder, er ikke afgørende, blot de er vandtætte. De fleste vil vælge type efter den jagtform, de skal dyrke, samt de klimatiske forhold. Gummistøvler bør være af en nogenlunde god kvalitet, hvis man skal gå langt i dem, og de må naturligvis ikke slubre i skafterne. Der er sket en voldsom udvikling inden for gummistøvler se senere år. I dag kan man med forskellige typer klare alle klimatiske forhold året rundt. Nogle læderstøvler knirker, når man går, hvilket gør dem uegnede til pürschjagt (og irriterende på andre jagtformer). De fleste læderstøvler har ligesom beklædningen indsyet membran. For hvert skridt bøjes støvlen og dermed membranen, og det giver en voldsom påvirkning. På grund af den intense påvirkning stilles der store krav til membranens slidstyrke, og i de billigste udgaver holder den ikke altid så længe som resten af støvlen. RIFFELJAGT

Riffeljagt er mere populært end nogen sinde, og ud over våbnene adskiller noget af udstyret sig fra det, som bruges på andre jagtformer. Næst efter en riffel er en håndkikkert bukkejægerens vigtigste rekvisit. Smager det, så koster det – også når det gælder håndkikkerter. Håndkikkerter findes i alle kvaliteter til priser, der varierer fra et par hundrede kroner til over 20.000. Vil man have indbygget afstandsmåler, skal man lægge adskillige tusinde kroner oveni. I den øverste ende af prisskalaen får man det ypperste inden for optik, med lav vægt og

god ergonomi. Men mindre kan også gøre det. Herhjemme er en afstandsmåler ikke nogen nødvendighed, og da vi kun må jage til solnedgang, er stor lysstyrke heller ikke afgørende, og disse to egenskaber er blandt de mest kostbare at fremstille. For mig er det vigtigt, at håndkikkerten ikke er for stor og tung, og helst skal den kunne være i en af de rummelige sidelommer, som man finder på de fleste jakker, der er designet til jagtbrug. En god bred rem til at have kikkerten om halsen er også et must. Det betyder i praksis, at objektivet ikke må være for stort. Men da objektivdiameteren primært har betydning for lysstyrken, og jeg sjældent bruger min håndkikkert i dårligt lys, spiller det for mig ingen rolle. Håndkikkertens forstørrelsesgrad er en smagssag. 7X eller 8X er det mest brugte, da man ved større forstørrelser ofte må støtte kikkerten, for at rystelser ikke forstyrrer billedet. Hvis det er vigtigt, at man kan skelne små detaljer – som eksempelvis længden af sprosserne eller perlerne på en bukkeopsats – er 10X forstørrelse ofte nødvendigt. u

MITJAGTBLAD.DK

Bukkejagt i Danmark stiller ikke specielt store krav til kvaliteten af håndkikkertens linser.

DEN NYE JÆGER 2018

53


UDSTYR TIL DEN NYE JÆGER

SKYDESTOK

Næst efter håndkikkerten er bukkejægerens bedste ven en skydestok. Selvom man af og til kan tage fast anlæg på et træ eller lignende, bliver bevoksningen hurtigt så høj, at man har mange flere chancer for at opnå et frit skudfelt, hvis man medbringer en skydestok. Ligesom man skal træne i at bringe en haglbøsse i anslag, skal man øve sig i at gøre sig klar til at skyde med riffel fra sin skydestok. Stokkens ben skal slås ud og højden justeres efter terrænet, og det tager tid. Men øvelse gør mester og sikrer, at man oftere kan nå at få afgivet et skud, inden chancen er forpasset. Den billigste udgave af en skydestok er den hjemmelavede, hvor man binder to (hassel) kæppe sammen med et gummibånd. Denne type er dog ikke nær så stabil som en tilsvarende skydestok med tre ben. Begge disse typer fås i handelen, oftest med ben af aluminium, der kan justeres i længden. Herved kan de også bruges til siddende skydning. Den udgave af skydestokkene, som giver den største stabilitet og derfor må anbefales, har fire ben. Benene på hver side er hængslede i den ende, som skal stå på jorden. Herved opnår man at understøtte riflen både i højdeog sideretningen. Tilbage er kun længderetningen, hvor skytten nemt kan justere sigtepunktet på målet ved at læne sig lidt frem eller tilbage. KNIV

Skydestokke er en fremragende hjælp til bukkejagten.

Til bukkejagt er det ikke nødvendigt med hverken en stor eller kostbar kniv til opbrækningen.

54

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

Som bukkejæger er det ikke nemt at undvære en kniv til at brække dyret med. Er man uheldig at anskyde en buk, er det også rart at have en kniv til f.eks. markering af skudsted og schweisspletter. Kniven behøver dog hverken at være særligt stor eller kostbar, og en lommekniv er et glimrende valg. Hvis man vil bruge kniven til at fange en buk af ved at stikke den i nakken, bør bladet kunne låses, så kniven ikke folder sig sammen under brug med risiko for at skære senerne i ens fingre over. Man bør dog have øvet sig på at stikke nogle døde bukke i nakken, før man bruger kniven på et levende og meget angst dyr. For den nye jæger er det efter min mening et bedre valg at skyde dyret igen – i hvert tilfælde hvis man kan se, at det har hals og hovedet oppe. Hvis man hellere vil have en god og billig allrounddolk, som også kan bruges til at flå og forlægge dyret, kan jeg anbefale knivene fra Mora, som har både skæfte og skede af plast. Stålet i disse knive er lamineret, og deres yderste lag er bløde, hvilket gør det let at hvæsse kniven. u


SPORTSMAN’S PRIDE HUNDEFODER

Kvalitet bag præstationer

100% SMAGSGARANTI – VI BYTTER MED ET SMIL!

Sportsman’s Pride hundefoder er produceret efter originale amerikanske opskrifter, tilpasset europæiske kvalitetskrav og garanteret fri for GMO (Genmodificere ingredienser). Sportsman’s Pride hundefoder er baseret på de bedste råvarer og naturligvis uden kunstige tilsætningsstoffer og biprodukter, ligesom det er produceret uden hvede og byg (på nær Lam & Ris, der indeholder byg). Foderet er konserveret med naturlige antioxidanter. Med Omega Pride Skin & Coat System har Sportsman’s Pride udviklet en formel der giver et afbalanceret forhold mellem Omega 6 og Omega 3, der medvirker til at immunsystemet hos hunde og katte er i top, ligesom de får en blank og sund pels.

Importører af Sportman’s Pride, grossist og forhandler af hundefoder og kattemad Sportsman’s Pride · 6800 Varde · tlf; 75 26 44 00 · kontakt@sportsmanspride.nu · www.sportsmanspride.nu


UDSTYR TIL DEN NYE JÆGER

Det er klogt at bruge en form for høreværn under jagt.

KLOGT OG RART

Selvom man har en riffel med lyddæmper, er lydtrykniveauet stadig stort nok til at beskadige den menneskelige hørelse. Derfor bør man under al jagt anvende høreværn. Til brug på al former for jagt er et godt valg høreværn med kopper, som tillige ad elektronisk vej tillader

En rygsækstol er rar at have med på især bukkejagten.

56

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

kommunikation med omgivelserne via indbyggede mikrofoner og højttalere. Denne type høreværn har den fordel, at de holder ens ører varme om vinteren (og desværre også om sommeren). De er faldet meget i pris siden fremkomsten, og både dæmpning og lydkvalitet er fremragende i de bedste udgaver. Der findes også glimrende ørepropper, som ad elektronisk vej lukker skudstøjen ude. Her undgår man at svede om ørerne ved brug, men de er lidt kostbare. Den billigste udvej er at anvende ørepropper af skumgummi, og evt. vente med at sætte dem i, til bukken er i syne. Handsker er også gode at have til bukkejagten. Ikke for at holde hænderne varme, men for at undgå at blive set af bukken. Når lyse hænder fører en håndkikkert op til øjnene, bliver bevægelsen meget synlig. Af samme grund foretrækker nogle jægere også at anvende en hat med net eller lignende for at dække ansigtet, men der er bestemt ikke strengt nødvendigt. En rygsæk til at medbringe patroner, kniv, rebstump til at slæbe bukken med, termokande og andet udstyr er også en rar ting at have. Der findes mange modeller rygsække på markedet til meget forskellige priser, og det er bestemt ikke nødvendigt med en lækker og dyr sag. Vælger man en med indbygget stol, har man muligheden for at sætte sig og vente bukken ud et passende sted uden at blive våd af morgenduggen, og i en snæver vending har man et anlæg for et siddende skud. u

Bærer man handsker under bukkejagten, er ens bevægelser med hænderne mindre synlige.


DISCOVERY

FORDI KUN 0.021347% AF JORDENS OVERFLADE ER ASFALTERET FRA KR. 712.262,-

DISCOVERY SOM FIRMABIL MED ATTRAKTIV BESKATNING Den helt nye Discovery har et unikt design og udstyret til at klare næsten enhver tænkelig kørselsudfordring. Aktiver ekstraudstyr som TerrainResponse 2 ® systemet og straks tilpasser transmission, undervogn og trækkraft sig til underlaget. Det giver optimal ydeevne og klassens bedste terrænegenskaber. Perfekt til at udforske de dele af verden, som ikke er asfalteret. British MotorGroup København Bistrupvej 122, 3460 Birkerød, Tlf.: 70 30 07 52 British MotorGroup Aarhus Grenåvej 337, 8240 Risskov, Tlf.: 86 17 71 00 landrover.dk/erhvervsbeskatning

UDVALG AF INKLUDERET UDSTYR Navigation Bakkamera P-Sensor 2-Zonet klimaanlæg Varme i forsæder Varme i forrude Fartpilot Bluetooth tlf. opkobling Terrain Response 4-mode Hill Descent Control (HDC) Hill Start Assist 19” alufælge

C G

Discovery 2.0 TD4 180HK Diesel AWD auto.: Pris fra kr. 933.880 inkl. moms. Erhvervsbeskatning fra kr. 712.262,-. Priser er inkl. leveringsomkostninger på 3.980 kr. og ekskl. årlig ejerafgift kr. 6.120. Forbrug 16,1 km/l ved blandet kørsel. CO2-udslip 163 g/ km. Miljøklasse: Euro 6. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer.


UDSTYR TIL DEN NYE JÆGER

Latexhandsker er både hygiejniske og praktiske til opbrækning af vildt.

TIPS

Af øvrigt udstyr til bukkejægeren kan jeg anbefale et billigt og glimrende middel til at konstatere vindretningen og ikke mindst, om vinden svøber. Midlet er noget så enkelt som sæbebobler. I legetøjsbutikker kan man købe små beholdere med en plastring for enden af en pind, som man dypper ned i sæbevandet. Herefter er det en smal sag at blæse gennem ringen og lave de flotteste sæbebobler, som tydeligt vil afsløre vindens bevægelser. De små beholdere fra legetøjsbutikken holder kun til et par jagter, men det er nemt selv at fremstille ’boblevand’: Til to liter vand skal man bruge 1 dl. opvaskemiddel og 2 spsk. glycerin (fås hos Matas eller på apoteket). Endelig er det en god ide at have et par latexhandsker i rygsækken klar, til hvis man skal brække en buk. Det er mere hygiejnisk, og man er fri for at skrubbe neglene rene for blod efter arbejdet. Latexhandsker kan bl.a. købes i byggemarkeder og hos Biltema. SMÅVILDTJAGT

Til allround-småvildtjagt er der ikke meget udstyr, som man decideret behøver, ud over en haglbøsse. For beklædningen gælder de samme

58

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

anbefalinger som beskrevet ovenfor, og herefter bør man efter min mening prioritere en form for høreværn. Sikkerhedsbriller bliver også stadig mere udbredte, hvilket er fornuftigt i lyset af, at adskillige jægere mister synet på et øje som følge af haglskud. Resten af udstyret er ikke strengt nødvendigt, men godt at have. Mange jægere har i dag en kort pind hængende i bæltet til aflivning af anskudt vildt. Traditionen tilsiger, at man skal have en jagttaske, men i praksis bruges de i dag mest som patrontasker. Med mindre man bliver inviteret på en decideret klapjagt, er det faktisk nemmere at have sine patroner i sidelommerne på jagtjakken. Det samme gælder for patronbælter – deres funktionalitet er begrænset. Fuglegalger var tidligere meget brugte, og hang ofte på jagttasken. Men herved hænger det nedlagte vildt og slasker mod underbenene, så en bedre og billigere løsning er at medbringe reb eller snor til at binde vildtet sammen, så man kan bære det over skulderen. 

Sæbebobler er fremragende til at vise vindes retning i terrænet.

Det er nemmere at binde vildtet sammen med et tyndt reb end at bære det i galgerne på jagttasken.


k i t p o t i d r e d a r Opg Riffel kikk6e2,r5-t15x56 SR . Før kr. 13.800,- ................................Nu kr. 9 .9 9999,-,-

8.4 1.999,3.500,3.699,15.995,8.395,2.499,8.500,8.500,8.499,9.999,19.800,6.495,8.995,-

Nu kr. 1 stk Swarovski Z .............................. ,00 .9 11 . kr r Fø . SR 10x42 . Nu kr. 1 stk. Swarovski Z6 1,7.............................. ... ... ... 9, 39 4. . kr r 42. Fø kr. Bushnell Elite 3200 3-9x ........................ Nu ... ... ... ... ... ... ... ... 9, r kr. 5.39 Nu kr. Minox ZX5 2-10x50. Fø 599,- ...................... 5. . kr r Fø . te sig ex pl 10x50 Du . 1 stk. Leupold VX-3 3,5......................Nu kr ... ... ... ,90 .6 21 . kr r V tårn . Fø . Zeiss HT 3-12x56 med AS ...................... Nu kr ... ... ... ... ... ... 0, .19 11 x50. Før kr. Zeiss Conquest DL 3-12 .................. Nu kr. ... ... ... ... ... 5, 99 4. . dpunkt . Før kr Vertical 3-12x50 med rø ,- ................. Nu kr. 00 .5 12 . kr r Fø . A7 te ith 3-12x50 sig Schmidt & Bender Zen ,- .............. Nu kr. 00 .5 12 . kr r Fø . A7 te ith 2,5-10x56 sig Schmidt & Bender Zen ................. Nu kr. ... ... ... ,95 .7 12 . kr r x50 rødpunkt . Fø 1 stk Kahles CSX 2,5-10 ............... Nu kr. ... ... ... ... ... ,99 .9 13 . sik 4-16x50. Før kr kr. Schmidt & Bender Klas lys. Før kr. 27.999,-. Nu , ik kl Cm , CW F, P4 6, 5-25x5 .. Nu kr. Schmidt & Bender PMII 5,- ........................ 99 8. . kr r Fø . kt un dp med rø Nu kr. Meopta Meostar 3-12x56 kt . Før kr. 11.995,- ... un dp rø d me te hi ap gr – 12 x 56 Sig Sauer Whiskey 5 2,4

Håndkikkert

Leica besøg fredag 4 maj.

Kom forbi og få en god optiksnak med Leica konsulenten ... ... ......

2.499,13.999,8.499,6.999,15.999,6.590,1.499,11.795,-

Nu kr. .................. ... ... ... ... ... ... 9, 69 3. r kr. u kr. Meopta Meopro 8x42. Fø ............................N ... ... ... ,99 .9 18 . kr r Fø 5x50. Nu kr. 1 Stk Leica Duovid 10-1 .............................. ... ... ... ... 5, .19 13 . kr . Før u kr. 1 stk Leica Ultravid 8x42 ............................N ... ... ... ... ,95 .2 12 . kr 2. Før kr. 1 Stk Leica Ultravid 10x3 .........................Nu ,95 .3 21 . kr r Fø r. åle standsm kr. Leica Geovid 15x56 HD af ........................ Nu ... ... ... ... ... ... ,90 89 . Før kr. . Zeiss Conquest HD 8 x 42 ...................... Nu kr ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2.999,- ...... Minox BJ 8X42. Før kr. .................... Nu kr. ,95 .4 15 . kr r Fø r. åle 42 afstandsm Leica Geovid Model R 8x

Kr. O. Skov A/S Jagtartikler og Hårde Hvidevarer

Tilmeld dig vores nyhe dsbr

ev

WWW.KOSKOV.DK

Strædet 2, 7441 Bording • Tlf. 86 86 11 77 & 86 86 10 10 • www.koskov.dk Å B N I N G S T I D E R : Mandag-torsdag 9.00-17.30 • Fredag 9.00-19.00 • Lørdag 9.00-13.00


Ny Jæger

ny

HUND Det er svært at vælge sin første jagthund. Niels Faddersbøll giver her råd om faldgruber, valget af jagthund, jagtformer og træningsmuligheder. AF NIELS EGELUND FADDERSBØLL. FOTO: NICK RIDLEY M.FL.

eg tror roligt, at jeg kan sige, at gennem tiden er de fleste jagthunde blevet valgt ud fra de hunde, som jagtkammeraterne har. Det kan jo være udmærket, forudsat at jagtkammeraterne har hunde, som passer til jagtformen, og disse hunde øvrigt passer til dine behov og forhold i dagligdagen. Men ofte er der måske tale om jægere, som bare altid har haft den race og ingen andre. De sværger måske indædt til lige netop den hund, selvom en anden race havde været bedre til den jagt, de udøver, og selvom en anden race måske var nemmere at træne. Så som ny jæger bør du tænke dig godt om. Det er dig, der skal træne og jage med hunden i de næste 10-14 år, og derfor skal beslutningen være rigtig. En jagthund er ens bedste ven og jagtkammerat, og den rigtige hund, som bliver trænet ordentligt, vil ikke bare være praktisk at have med på jagt – den vil højne hele din jagtoplevelse. u

60

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

61


NY JÆGER – NY HUND

SMAG OG BEHAG

Det kan være meget godt at gå efter sin smag, når man køber tøj, møbler eller ny bil. Selvfølgelig skal du også kunne lide den race, man vælger at gå på jagt med. Men husk ikke bare at købe jagthund efter, hvordan den ser ud… Det her kan ikke siges for tit: Køb kun renavlede jagthunderacer, og køb kun racer, som har bevist, at de for det første er dygtige jagthunde, og at de for det andet er til at træne for den almindelige jæger. Når du som ny jæger har besluttet dig for en race, så køb af en opdrætter, som er kendt for at opdrætte gode jagthunde: Opdrætteren skal selv være aktiv med at træne og jage med sine hunde. Besøg opdrætteren, og se de voksne hunde. Sørg for at se dem arbejde, og se, om det passer til din jagt. Lad dig ikke vildlede af smarte salgstaler. Nogle opdrættere har sværere ved at sælge deres hvalpe end andre, og måske vil de forsøge at ’oversælge’ deres hvalpe. ”Hvalpen er nem at have, den kræver næsten ingen træning eller motion, og den spiser ikke meget og fælder aldrig,” kan man høre nogle sige. Jeg er selv opdrætter gennem 37 år og kan ærligt sige, at jeg af og til anbefaler hvalpekøbere at købe en anden race, som passer dem bedre end den, de først har tænkt på at købe.

62

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

STIL KRAV

Sørg for at stille store krav til jagtegenskaberne og tilsvarende store krav til forældre dyrenes temperament. Når man avler jagthunde, kan man sige, at afstamning er alting. Det skal forstås på den måde, at træningen kan udvikle de evner, som hvalpen har, men ikke forbedre dem. Så hunde, der er avlet med god jagtafstamning, vil helt enkelt have bedre egenskaber end hunde, der ikke er. Den nye hvalp skal ikke bare kunne trænes og bruges på jagt – den skal også kunne fungere socialt i hverdagen, så gå efter det bedste. Når du ser både hvalpene – og især på de voksne forældredyr – så skal du kunne lide, hvad du ser. Du skal føle, at sådan en hund må du simpelthen eje. Det kan godt være, at du skal køre lidt længere efter hvalpen, og at den koster lidt mere, men det er pengene værd. HVEM SKAL VÆLGE?

Det er dig som ny jæger, der skal vælge, hvilken race der skal være din nye jagthund. Jeg må i denne sammenhæng konstatere, at der desværre er en stigende tendens til, at alle beslutninger i en familie kræver, at man går i plenum, og at alle har noget at skulle have sagt. Som opdrætter er det beskæmmende at se en ung jæger, som har truffet den rigtige


beslutning med hensyn til valg af jagthund, men som bliver kørt over af sin partner, der hellere vil have en anden størrelse eller en anden farve hund. Hvis der er børn i familien, så tag dem ikke med ud for at vælge hvalpen. Det duer ikke at vælge hvalp på den måde. Men tag dog gerne børnene med ud og se hvalpene, så længe det ikke drejer sig om den egentlige udvælgelse. Som opdrætter har jeg selv i mange år givet hvalpekøberne mulighed for, at de kunne fortælle mig, hvilken type hvalp de var ude efter. På den måde har jeg og min hustru, som begge er sammen med hvalpene hele tiden, kunne anbefale en bestemt hvalp, som passer til hvalpekøberens ønsker. Det giver simpelthen et bedre resultat. Prøv på ikke at lade beslutningen gå op i farver og aftegning på hvalpen, men vær seriøs omkring dit valg. Det er også vigtigt, at du ikke vælger for tidligt: Hvalpenes personlighed formes først ved 5-6 ugers-alderen. JAGTFORM

I forhold til dit valg af hund er det vigtigt at skelne mellem jagende hunde, som er avlet til at jage før skuddet og derefter apportere det skudte vildt, og de rene apporterende racer, som kun er avlet til apportering. De jagende hunde har et større arbejdsområde, men også mere vildtbegær og kræver derfor mere og bedre træning. I virkelighedens verden bliver alle hunde dog brugt til det meste. Mine egne spaniels kan fx fint sidde på post på en stor jagt og være rolige som en labrador. Der er jo ingen, der har fortalt dem, at de ikke kan. På samme måde forholder det sig med stående hunde, og mange jægere driver da også med deres retrievere på jagt. Men det er nemmere at købe en hvalp, hvis avlen tager sigte på den jagtform, du selv dyrker. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

63


NY JÆGER – NY HUND

har en dobbeltpels, også kaldet odderpels, som gør den modstandsdygtig over for koldt vand. Har du jagtterræn med store åbne vidder, så er den stående hund det oplagte valg. Den kan virkelig komme over noget terræn og kan nagle vildtet (tage stand for det), så du kan gå op til hunden, lade den rejse og så få en skudchance. FÆLLESJAGTER

I dag er mange jægere medlem af et jagtkonsortium. Det er en konstruktion, hvor mange er gået sammen om at leje en stor jagt, sætte vildt ud, sørge for pasning m.v. Som oftest er det ikke en jagtform, der ligner det, de fleste jagthunde oprindelig er avlet til. Kun retrieverne er specifikt avlet til selskabsjagt, hvor de roligt kan sidde på post og apportere det skudte vildt, men andre racer kan selvfølgelig trænes til at fungere på selskabsjagt. Som ny jæger skal du være opmærksom på, at på de store jagter er der tit meget vildt, meget råben og i hele taget en stemning, som godt kan være overvældende for en ung hund. Så for alle jagthunderacer gælder det, at store jagter ikke er det ideelle for den unge hund: Den første jagtsæson bør være på mindre vildtrige terræner og helst kun med dig og måske en enkelt jæger mere. RÅDGIVNING

FORSKELLIGE JAGTTERRÆNER

Det kan ikke nytte at købe en stort-gående hund, hvis du har jagt på arealer med et tæt terræn. Her bør du købe en spaniel, som simpelthen er skabt til den jagtform: Den er hårdtgående i alt slags terræn, søger kort under bøssen og er en fremragende apportør. Hvis du er en ivrig andejæger eller i det hele tage jager i vådområder og måske på søterritoriet, så skal du have en hund, som har hårlag/ pels til at holde varmen i det kolde vand. Her er retrieveren det helt perfekte valg: Den har stor vandpassion, og specielt labrador-retrieveren

64

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

Når du som ny jæger skal købe din første hund, er det sikkert som amen i kirken, at alle dine jagtkammerater har et godt råd om, hvilken hund du skal købe. Her gælder det om, at du skal sortere i informationsstrømmen. Det samme gælder for de sociale medier. Spørger du om noget her, vil der komme en mængde velmenende råd. Men ligesom med rådene fra dine jagtkammerater vil det ofte være fuldstændig misvisende råd, der gives, og de bliver ofte givet af folk, som slet ikke ved, hvad de taler om. Danmark er et land med mange jægere og mange hunde. Men det er ikke et land, hvor jægerne har en kultur for at jage med kvalitetshunde, som også er veltrænede: Alt for mange jægere køber en hund, giver den lidt nødtørftig træning, tager den med på jagt og slipper den, og så passer de hvert sit. Den slags jægere og jagthundeejere skal du som ny jæger ikke lytte til. Heldigvis er der en positiv tendens blandt nye jægere i dag: De vil ofte have mere ud af jagten og har ambitioner om ikke bare at købe en jagthund, men derimod at købe den rigtige hund, træne den og gå på jagt med en trænet hund. Man kan sige, at de går efter totaloplevelsen som jæger med egen jagthund. Det er en på alle måder dejlig udvikling, som i positiv forstand bringer os lidt tilbage til fortiden, hvor jægerne gik ’rigtigt’ på jagt med deres egen hunde. u


NYHED PÅ eht.dk

FEDT tøj fra DEERHUNTER Vi har nu fået det fedeste tøj af mærket Deerhunter på vores hjemmeside. Tøjet er broderet med Eukanuba logo. Klik ind på vores hjemmeside og se alle nyhederne af quiltede jakker og veste, softshell jakker, kasketter, beanier og halstørklæder.

Argonne Softshell Jakke, Orange Cumberland Quiltet Jakke, Dark elm

Cumberland Quiltet Vest, IN-EQ Camouflage

Cumberland Quiltet Vest, Dark elm Bavaria Kasket, Orange/ Art green, one size Discover Beanie, Beluga, one size

Hustle Halstørklæde, Orange, one size

Argonne Softshell Jakke, Fallen leaf

Altid gratis fragt uanset antal.

eht.dk Køb det her:

HUNTING TEAM

Nu er det nemt!

Pssst: Fortæl det bare videre til dine jagtkammerater.


NY JÆGER – NY HUND

TRÆNING

Når den nye hvalp er kommet hjem til dig, sin nye ejer, så melder spørgsmålet om træning sig. Også her er der grund til, at du tænker dig om. Det er desværre blevet sådan at mange nye hundeejere ikke kan have hvalpen, uden at den fra starten er tilmeldt til diverse kurser og seminarer. Jeg bliver nødt til at understrege, at det er helt forkert: En lille ny hvalp har brug for at falde til i sin familie og at lære sit nye hjem og ejere at kende. Den har brug for en forsigtig tilvænning til en masse nye miljøer, trafik, bilkørsel og meget andet. Så start med det og ikke andet de første par måneder: Det er jo bare en lille baby. At tage en lille hvalp ud på en træningsplads med mange hunde, hvor der bliver fløjtet og kommanderet kan være en overvældende oplevelse for den nye hvalp. Resultatet vil ofte være, at den bliver utryg eller måske utålmodig, og at den giver sig til at sidde og pibe. Når hvalpen skal til træning, skal det være hvalpetræning, hvor der kun er hvalpe. Det skal derudover være hos en dygtig træner, som forstår at tilrettelægge hvalpetræningen, så den er positiv og uden for meget ventetid. Som ny jæger kan man tro, at jagthundetræning, der er autoriseret af en forening eller af en specialklub, er en garanti for træningens kvalitet. Men folk er jo forskellige i deres evner og tilgang til hundetræning, så det er rimeligt at sige, at der er i forhold til udbud af hundetræning er mange, der tilbyder træning, men færre, som kan finde ud af at træne hunde. EN TIDSPLAN

Som ny jæger kan du have bruge for en vejledende tidsplan: Jeg plejer at tage hvalpene ind til hvalpetræning omkring 4-5 måneders-alde-

De 5 mest udbredte jagthunderacer i Danmark 1. Labrador Retriever 2. Engelsk springer spaniel 3. Cocker spaniel 4. Ruhåret hønsehund 5. Kleiner Münsterlænder 66

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

ren. Derefter får de grundtræning mellem 8-12 måneders-alderen, og endelig får de jagttræning mellem 12-18 måneders-alderen. Denne oversigt er dog kun vejledende, og hvornår du skal træne din hund, afhænger på mange måder af hvalpens modenhed og af dine evner som hundetræner. Hvad der dog er helt sikkert for de fleste jagthunde er, at de ofte bliver trænet for lidt og kommer for tidligt med på jagt. Her kommer de gamle jagtkammerater ind i billedet igen: De kan have en masse gode råd om, at din nye hund på 8-10-12 måneder vil have godt af at komme med på jagt og ’lære’ det hele. Her plejer jeg at tilbyde at oversætte. Det, jagtkammeraterne reelt siger, er: ”Tag hunden med, så vi kan skyde noget mere. Hvis du ødelægger den, er vi ligeglade.” Så stik fingrene i ørerne, når du hører den slags råd. Det er også en rigtig dårlig ide at tage en ung hund med på jagt i snor, for at den kan snuse lidt til det hele. Det duer ikke. Enten bliver den unge hund usikker over alt den virak, som den ikke er vant til, eller også bliver den ophidset og stresset. Så lad være med det. OVERSKRIFT

Jeg er imod den udbredte holdning, at man altid mislykkes med sin første jagthund. I over 40 år har jeg undervist, og i de sidste mange år har jeg arbejdet med enetimer i forhold til jagthundetræning og med træning af problemhunde. Jeg har således haft mange nye jagthundeejere til træning, som jeg har hjulpet til at få en godt trænet hund at gå på jagt med, selvom det var deres første hund. Med grundig og fornuftig træning kan hunden komme med på jagt, når den er to år gammel. Der er et godt gammelt ordsprog, som siger: ”Du må beslutte dig for, om du vil have en køter i 9 år eller en god hund i 8 år.” 


Dansk Jagthunde Registrering S TA M BO G S F Ø R I N G A F J AGT H U N DE T I LB AGE T I L J Æ GE RNE!

Stambogsføring

Opdrætterservice

Hvalpelister

Hanhundelister

Rådgivning

Gratis online blad

w w w. d j r. d k Dansk Jagthunde Registrering, Lejrevej 70, 4320 Lejre, Tlf. 5477 2367, info@djr.dk Etabl.1996

2_DJR2018_210x146Print.indd 1

02/05/2018 16.42

Forsikring til jagthunden Som jæger og hundeejer skal du føle dig tryg hvis uheldet er ude. Tegner du syge- og livsforsikring til din jagthund får du erstatning, hvis din hund skal til dyrlægen på grund af sygdom eller skade – men du kan også få udbetalt en livserstatning hvis hunden må aflives eller mister sin brugsevne som jagthund.

Tryghed før, unde og efter jagten r !

Hos Agria Dyreforsikring, skræddersyr du selv den dækning du ønsker til din jagtkammerat! Ansvarsforsikring Det er ikke nødvendigt med udvidet til jagthunde Sygeforsikring Vælg 22.477 eller 39.336 kr. i årlig dækning Livsforsikring der svarer til hundens værdi (DKJCH eller DKBRCH = 40.000 kr.) 10% rabat*

Brugshundeforsikring Erstatning hvis din jagthund mister sin brugsevne *10% rabat på dine hundeforsikringer, hvis du er medlem af Danmarks Jægerforbund

Ring 7010 1065 Læs mere på www.agria.dk Agria er specialister i dyreforsikringer. Vi har forsikret hunde siden 1924.


FASANJAGT når den er bedst – og sværest At deltage på en fasanjagt på en af landets godser eller herregårde kan være en fantastisk oplevelse. Vi tog ned til Stensgaard på Lolland og deltog i en af deres årlige jagter. TEKST OG FOTO: KIM LINDGREN

J

eg ærgrer mig over, at jeg ikke pakkede alt mit udstyr sammen i løbet af dagtimerne i går, i stedet for at bruge hele aftenen på at rode skuffer og skabe igennem. Jeg kom derfor alt for sent i seng og kom så til at sove alt for længe. Morgenen blev ikke bedre af, at mit forsøg på at undgå at vække resten af familien mislykkedes totalt, fordi jeg i mørket fumlede rundt i værelset i et forsøg på at finde døren. Det værste ved denne kaotiske morgen var dog hundenes bedende, tiggende og sørgmodige

68

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

udtryk, da det gik op for dem, at de ikke skulle med denne morgen, selvom jeg havde trukket i jagttøjet. UHELD PÅ UHELD

Nu er jeg i bil på vej til Stensgaard på Lolland, hvor der i dag skal holdes klapjagt på fasaner. I forbindelse med, at jeg skriver en bog om fasaner, har jeg fået lov til at følge jagtgæsterne, klapperne og hundefolkene dagen igennem, så jeg kan få taget nogle fotos til bogen.


Jeg glemte naturligvis at tage mit termokrus med det nybryggede varme kaffe med ud i bilen, da jeg tog hjemmefra. Derfor er første stop på ruten en tankstation. Uheldene bliver ved med at forfølge mig: Det lykkes mig nemlig at hælde det meste af den dyrt indkøbte kaffe ned i skødet på mig selv, da jeg sætter mig ind i bilen igen. Efter at spildt kaffen løfter jeg instinktivt bagdelen fra sædet et kort øjeblik, hvorefter jeg sætter mig ned i en stor sø af varm kaffe. Mine jagtbukser opsuger på et splitsekund den halve kop kaffe, og jeg kører ud på motorvejen igen.

Jeg er ved at være fremme på Stensgaard, hvor den nuværende skytte Morten Löth gennem en årrække har opbygget et fantastisk jagtterræn. Der er remisser og levende hegn efter alle kunstens regler, ligesom de forskellige slags vildtagre sikrer, at fasanerne bliver på reviret både efteråret og vinteren igennem. Jeg kender heldigvis alle hjælperne, da jeg normalt apporterer på stedet. Derfor er gensynet med disse herlig livsbekræftende personer altid er en fornøjelse. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

69


FASANJAGT, NÅR DEN ER BEDST – OG SVÆREST

JAGT BEGYND

Efter morgenmaden i slyngelstuen, hvor skytten Morten Löth med grundige tegninger på en tavle gennemgår dagens såter for alle hjælperne, er det tid til morgenparolen. Foran Stengaards imponerende og nyopførte hovedbygning byder dagens jagtleder, godsejer Christian Nymann, alle velkommen. Der bliver givet informationer om dagens program, hvilke patroner som må benyttes på dagen samt en gennemgang af en sikker bøsseføring, mens alle nipper til et lille glas af nabogodset Frederiksdals prisvindende lollandske kirsebærvin. Efter parolen stiger jagtgæsterne, apportører, springerfolkene (driverne), stopklappere og andre på de respektive vogne, som dagen igennem vil transportere os alle sikkert rundt på reviret. Den første såt, ’Stranden’, ligger helt ud til Langelandsbæltet og består af et større sivområde, som er suppleret med vildtagre som majs, hirse m.m., hvor fasanerne fra udsætningspladserne i skoven ynder at opholde sig i dagtimerne. Da der i dag er en god pålandsvind, er det planen, at fasanerne skal lettes op mod vinden, hvorefter de gerne skulle dreje rundt og flyve højt ind over løvtræerne i skoven, som ligger ca. 100 meter fra såten. Godsejeren fører selv alle jagtgæsterne frem til de opsatte skyttepinde, hvor hver enkelt gæst bliver briefet på, hvorfra drevet kommer, og hvordan man forventer, at fasanerne vil komme til netop denne post. HØJE FASANER

Da alle 12 jagtgæster er sat af, bliver såten blæst i gang. Spanielfolkene med de ihærdige og særdeles jagtivrige hunde går i gang med at drive og får hurtigt lettet de første fasaner. Da fasanerne bliver drevet op i vinden, tager de

70

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

hurtig højde, mens de drejer rundt i vinden og flyver med god fart mod skoven. Der bliver leveret nogle flotte skud til de højtflyvende fasaner, men der er også en del, som ikke blot slipper forbi jagtgæsterne i skyttekæden, men som også overlever skuddene fra jagtgæsterne fra andet geled inde i skoven. Det er ikke kun højden på fasanerne, men også vinden, der får dem til at komme hurtigt over trætoppene, som kommer bag på en del af jagtgæsterne. GAMMELRÅ MED LAM

Da en gammelrå med sine store lam pludselig og uden forvarsel beslutter sig for at tage flugten diagonalt gennem såten, letter flere hundrede fasaner på nogle få sekunder. Himlen bliver

Fra vores walkier kan vi høre skyttens desperate og højlydte stemme råbe: ”Stop... stop.... stop...”, samtidig med at spanielsfolkene får travlt med at kalde hundene til sig. med et levende af flyvende fugle, og de vælger alle at flyve mod sikkerheden i skoven. Fra vores walkier kan vi høre skyttens desperate og højlydte stemme råbe: ”Stop... stop.... stop...”, samtidig med at spanielsfolkene får travlt med at kalde hundene til sig. Der opstår en dyb radiotavshed på walkien, og lidt efter kan vi alle høre skytten stille spørgsmålet: ”Hvad fan... skete der?” Skytten bliver mere rolig, da han bliver informeret om, at det var råvildt som løb tværs gennem såten. ”Vi fortsætter stille og roligt...”, lyder det, og for skytten ved, at der stadig er mange fasaner tilbage i såten.


Da råvildtet får lettet de mange fasaner i såten, er jeg placeret tæt på en jagtgæst for at tage billeder af ham og fasaner i luften, og han er efter episoden overbevist om, at der ikke er flere fasaner i denne såt. Heldigvis bliver jagtgæstens påstand gjort til skamme, da de rutinerede og erfarne spanielsfolk med deres dygtige hunde stille og roligt får en masse fasaner op at flyve. Fasanerne bliver lettet i små buketter af fire til seks fugle ad gangen, og de flyver straks mod skoven, mens de spreder sig som en vifte ind over skyttekæden. APPORTEREDE FASANER

Inden såten bliver helt tømt for fasaner, bliver den blæst af, og alle spanielsfolk, stopklappere m.fl. trækker sig stille og roligt tilbage og væk fra såten.

Jagtgæsterne aflader og samler de mange tomme fasanhylstre op, inden de går tilbage mod samlingspunktet, hvor apportørerne og de andre hjælpere kommer slæbende med de opsamlede fasaner. Først bliver alle fasanerne lagt pænt op langs skovvejen, hvorefter de får bånd på og bliver hængt på vildtvognen. Godsejeren tager kort kontakt til hver enkelt jagtgæst for at høre, hvor mange fasaner der er ramt, og hvor mange der er anskudte, så hundefolkene kan få samlet op. Alle er meget tilfredse med dagens første såt, og jeg hører skytten sige til et par af apportørerne, at der mangler ni fasaner i forhold til, hvor mange fasaner jagtgæsterne har meldt. Det kan sagtens være forkerte meldinger fra jagtgæsterne, men for en sikkerheds skyld beder skytten to apportører om at gennemsøge nogle bestemte områder. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

71


FASANJAGT, NÅR DEN ER BEDST – OG SVÆREST

Hvis skud til nogle fasaner kræver bedre skydeegenskaber, end du kan præstere, så lad være med at skyde. DAGENS ANDEN SÅT

Vi kører videre til næste såt, og mens jagtgæsterne hygger sig i den store vogn, som er specielt fremstillet til at transportere personer rundt på reviret, er driverne kørt i forvejen og allerede i gang med at drive ind til denne såt. Da jagtgæsterne ankommer til dagens anden såt, er det igen godsejer Christian Nymann, som sætter skytterne af. Apportørerne følger med på behørig afstand bag ved jagtgæsterne, og hver gang der afsættes en jagtgæst ved en skyttepind, går en apportør ind og tager opstilling ca. 20-30 meter bagved. Herfra kan apportøren stå og følge med i, hvilke fasaner jagtgæsten skyder til, og på den måde have et overblik over, hvilke fasaner der dødskydes, og hvilke der anskydes. I sagens natur har anskydningerne altid førsteprioritet. Det viser sig, at den jagtgæst, jeg stiller mig ved siden af i denne såt, udvælger sine fugle med omhu. Dette resulterer i, at han i flere tilfælde slet ikke skyder til fuglene, selvom de efter min overbevisning er inden for skudhold.

essensen, i det han siger, er noget, vi andre jægere kan tage ved lære af: Hvis skud til nogle fasaner kræver bedre skydeegenskaber, end du kan præstere, så lad være med at skyde. LET FROKOST

Dagens tredje såt går lige så godt som de to første, og skytten har det store smil på, da jeg møder ham ved vildtvognen. Han er i gang med at finde ud af, hvor meget der indtil nu er skudt. En kombination af, at han har styr på sine fugle, og at dagens jagtgæster er særdeles godt skydende, resulterer i, at der allerede på nuværende tidspunkt er skudt rigtig mange fasaner. Derfor bliver de planlagte såter om eftermiddagen ændret, da man ellers vil ende med at skyde mange flere fasaner, end der er bestilt. I skoven kan man høre hornblæsere blæse frokostsignalet, og alle er klar til at indtage den lette frokost i skoven. Man har på Stensgaard valgt at jage igennem, kun afbrudt af en kort frokost med en let anretning, hvorefter der senere bliver serveret varmt mad.

RESPEKTFULD SKYDNING

Da jagtgæsten og jeg går sammen op til vognene, efter såten er blæst af, spørger jeg ham, hvorfor der var nogle fasaner, han valgte ikke at skyde på. Jeg beundrer den dag i dag stadig hans svar: Han fortæller, at klapjagt på fasaner er rimeligt nyt for ham, og selvom at han har besøgt skydebanen mange gange op til denne jagtsæson, vil han kun skyde til de fasaner, som han mener, at han kan ramme. Jeg kan kun nikke anerkendende og give ham ret. Omvendt kan man måske også få den tanke, at han så skulle træne noget mere, før han begav sig ud på en større klapjagt. Men

72

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

GODE SKUDCHANCER

Efter en velfortjent frokost er vi klar til dagen næste såt, ’Gartnerfolden’, som plejer at byde på ufattelig mange fasaner. Skytterne bliver sat af langs et større stykke med rækker af thujaer, som støder op til højskov, og foran skyttekæden kan man se over til det majsstykke, hvor fasanerne skal lettes fra. Majsstykket hænger sammen med en bagvedliggende mindre løvskov, hvor der er en rigtig god og beskyttende underskov bestående af bla. et større sivområde.


De første fasaner er allerede begyndt at lette, og meget få slipper igennem, når de kommer enkeltvis. Da størstedelen af fasanerne passerer skyttekæden i en passende højde, som ikke stiller de største krav til jagtgæsternes skydefærdigheder, er der ligeligt arbejde til apportørerne. Fasanerne lettes dagen igennem på en måde, så alle jagtgæsterne får skudchancer, uanset hvor i skyttekæden de er placeret. Driverne og deres hunde stopper op, lige så snart der har været mange fasaner på vingerne. Når driverne er sikre på, at alle har genladt, fortsætter de med at drive og flushe fasaner, som efterfølgende flyver ind over skyttekæden for at komme i sikkerhed. Fordelingen af fasanerne langs skyttekæden og de indlagte pauser, så jagtgæsterne kan nå et genlade, er ingen tilfældighed. Det skyldes udelukkende skyttens mangeårige erfaring i, hvordan god fasanjagt afvikles, og hvordan styringen af driverne og deres hunde skal eksekveres. Såten blæses af og den er lige så vellykket, som rygtet har foreskrevet. Nu arbejder apportørerne på højtryk bag ved skyttekæden i thujaerne.

levende hegn, som ligger vinkelret på skoven. Det brede hegn består af en række høje træer i midten, som står på kanten af en dyb grøft med vand i. På begge sider af denne lange såt langs skovkanten er der flere rækker af tætte buske, som er suppleret med majs. Skyttekæden når kun lige at blive sat på plads langs skovkanten, før de første fasaner u

SIDSTE SÅT

Dagens sidste såt er ’Tennisbanen’, som er opkaldt efter en noget slidt tennisbane inde i skoven. Selve såten er et ca. 900 meter langt

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

73


JAGUARGRUPPEN SAUER

NYHEDER

Sauer præsenterer en ny model i den meget succesrige S100-serie. Med de seneste modeller S100 Pantera og Fieldshoot redefinerer Sauer langdistanceskydning. Med fokus på ergonomi tilbyder Sauer en yderst effektiv, men elegant model med stor rækkevidde. LEVERES FRA CA JUNI 2018

Sauer 100 Fieldshoot Tilgængelige kalibre: .223 Rem. 6,5, Creedmore, 6,5 PRC, .308 WIN. Løblængde: 24“. Løbdiameter: Match 19 mm. Løb- og låsestolsoverflade: Stål - matbruneret. Kolbe: Lamineret træ, mørk oliefarvet. Magasinbundplade: Sort syntet. Bundstykkeknop: Taktisk, kegleformet, bundstykkekugle.

12.995,Leveres fra ca juni 2018

Sauer 100 Pantera

13.995,Leveres fra ca juni 2018

Tilgængelige kalibre: .223 Rem.;.243, Win.; .300 Win.; .30-06 Spring.; .308, Win.; 6.5 Creedmoor; 6.5 PRC. Løblængde: 20“ (Magnum 22“). Løbdiameter: Kraftigt, riflet. Løb- og låsestolsoverflade: Cerakote ‘Black Recon’. Kolbe: Lamineret træ, mat sort. Magasinbundplade: Sort syntet. Ladegrebsafslutning og -arm: Mat blå. Bundstykkeknop: Taktisk, kegleformet bundstykkekugle.

Spar 7.000,Sauer 100 Classic i pakke m/gevind,

2,4-12x56 Sig Sauer m/lys incl. montering i fast montage, incl. RCC lyddæmper

Justerbart aftræk fra 1-2 kg. Aftageligt 5-skuds magasin. Garanteret præcision på 100 yds.: 3 skud sub-MOA. Leveres i -pakke med Sig Sauer Whiskey 2,4-12x56 og RCC S-100 lyddæmper.

HJØRRING Tlf. 96 23 29 00 www.brasholt.com

BORDING Tlf. 86 86 11 77 www.koskov.dk

NU KUN

17.500,Vejl. Pris ca. 24.500,-

HEDENSTED Tlf. 75 89 00 00 www.huntinglife.net


JAGUARGRUPPEN SAUER

Modtag Jaguar e-magasinet helt gratis! TILMELD DIG på www.jaguarmagasient.dk

VIND

Værdi 5.995,-

Nordhunt Vertical Kikkert med afstandsmåler

29.495,-

Sauer 404 Synchro XT Den moderne skyde- og jagtoplevelse. Et thumbhole skæfte med justerbar kindpude komvbineret med SAUER Quattro trigger løfter S 404 Synchro XT i pole position, når det angår ergonomi og skydekomfort. Fås i gængse kalibre. Tillæg for magnum kalibre.

Sauer 404 Synchro XT tilbehørs pakken • • •

KUN 5,-*

Orginal Sauer Ring montage 30 mm Sauer 404 Compact Case Sofistikeret design gør den til en perfekt rejsekammerat. Den er ekstremt stærk, praktisk og diskret.Udvendige mål: 83x16x12 cm. Vægt 2,5 kg.

Vejl. Pris 7.790,-

*Ved køb af Sauer 404 Synchro XT kr. 29.495,-, og samtidig køb af optik fra Schmidt og Bender, Sig Sauer, Meopta, Swarovski, Leica eller Zeiss så kan der tilkøbes Sauer tilbehørspakke for kun 5 Kr!

Spar 4.505,Sauer 100 XT m. gevind &

Sig Sauer 3-9x50 og RCC lyddæmper Sauer 100 med låsestol i smedet stål og koldhamret Sauer-pibe. Leveres i pakke med Sig Sauer Whiskey 3-9x50. HDX-glas med høj opløsning/høj lystransmission. 5x optisk zoom. HellfireTM Belyst sigtemiddel (udvalgte modeller).

NU KUN

12.995,+ tillæg for træskæfte kr. 1495,-

Spar 5.895,Sauer 100 XT

m. Vertical 2-12x50 i fast montage Syntetisk skæfte, justerbart aftræk fra 1-2 kg. Aftageligt 5-skuds magasin. Garanteret præcision på 100 yds. 3 skud sub-MOA.

NU KUN

10.995,+ tillæg for træskæfte kr. 1495,-

Alle tilbud gælder så længe lager haves. Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

NÆRUM Tlf. 45 80 90 16 www.gamefair.dk

SVENDBORG Tlf. 62 21 11 53 www.michaelsjagt.dk

RINGSTED Tlf. 57 61 13 60 www.hubertushuset.com


FASANJAGT, NÅR DEN ER BEDST – OG SVÆREST

Til højre for mig hører jeg en af jagtgæsterne bande højlydt, da han i de første seks skud ikke har været i nærheden af de tre fasaner, han indtil videre har skudt til. Den fjerde, fasan han skyder til, må dog kapitulere og falder stendød til jorden langt inde i skoven bag os. Det tilfredse smil der pludselig breder sig over jagtgæstens ansigt, mens han kigger mod naboskytten, som anerkendende letter lidt på hatten, giver jagtgæsten selvtilliden tilbage, og nu fortsætter han med at hive den ene fasan efter den anden ned fra himlen med imponerende skydning. JAGT FORBI

letter langt ud i hegnet. Vinden er endnu ikke aftaget, så de udnytter vinden og stiger højt til vejrs, hvorefter de kommer som projektiler mod skyttekæden. De første fasaner, som passerer skyttekæden i god højde, er i den kraftige medvind tæt på deres maksimale hastighed, hvilket vil sige ca. 90 km/t. Disse fasaner passerer første og andet geled af jagtgæster, uden så meget som en halefjer strejfes. HURTIGE FASANER

Der fortsætter med at komme fasaner ind over skyttekæden, og nu kan man se, at nogle af jagtgæsterne har fået trukket noget længere frem på fuglene, for de begynder at ramme dem.

76

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

En stor fasankok udnytter vinden og stiger buldrende stiger til vejrs som en helikopter. Den forsøger at finjustere flugtretningen med sine lange halefjer, indtil den fastsætter kursen ind mod skoven, hvor den i meget høj fart nærmer sig skyttekæden. Dette er dagens fasan, som alle vil skyde, og da den i stor højde med en ubeskrivelig fart passerer skyttekæden, er det som om, at samtlige jagtgæster i deres iver for at nedlægge den afgiver ét eller flere skud til den. Fasanen slipper gennem haglbygerne med livet i behold, og gæsterne følger slukøret fuglen, som forsvinder i det fjerne. Dagens sidste såt bliver blæst af, og alle taler om, hvor ærgerligt det var, at de ikke fik ram på »dagens fasan«. Dagen sluttes af med en stor og flot velanlagt vildtparade på plænen foran Stensgaards nyopførte hovedbygning. Her ligger det skudte vildt på snorlige rækker rammet ind af de antændte bål i hvert hjørne. Skytten Morten Löth og alle hans hjælpere leverede dagen igennem en fasanjagt, når den er bedst, og – ud fra nogle jagtgæsters træfprocenter at dømme – også fasanjagt, når det er sværest. 


PH-Jagt har gennem mere end 11 år produceret og solgt verdens første og bedste 4-benet teleskopskydestok. Vores fokus har altid været den højste kvalitet til den bedste pris, hvilket vores nyeste modeller også afspejler:

Som noget helt nyt sælger vi nu et udvalg af vores produkter som “Gør det selv” under navnet DIY. Her kan man både finde den klassiske 4-benet skydestok og den nye model, PH-Rhino. Vi leverer alle de nødvendige løsdele på nær stokke/rør, og så er op til jægeren at samle sin nye skydestok i ønsket højde. Kun ganske lidt værktøj er nødvendigt. Modellerne er lavet til standardmål, så det er nemt at stok finde stokke/rør i den korrekte diameter. Se flere detaljer om mål på hjemmesiden. PH-Rhino DIY 12: PH-Rhino DIY 16: PH 4-benet DIY 12: PH 4-benet DIY 16:

589 629 489 489

dkr dkr dkr dkr

+ + + +

fragt fragt fragt fragt

Der tages forbehold for prisændringer og trykfejl

Hos Nielsen Sonic er vi både stolte og ydmyge :

0

r.

t

ti ere n a ar duc g rs pro å 5 nsk Da

INFO@NIELSENGUNPARTS.COM

So ni c

th

e

G

ho

st

50

-2

50

0k kr. kr. kr. . 00 kr r 0 2 k 0 0 0 50 00 00 40 2 - 7 - 8 - 12 - 150 - 18 t 2 s . 5 o .1 5 5 5 ic Gh on onic nic 3 nic 4 onic S e b S o So S th Su Sub S nic o S

kr .

Vi har fået lov til at sælge ca. halvdelen af de lyddæmpere der er solgt i Danmark. Sonic 45 er i Jæger April 2017 valgt som bedste allround dæmper + vores Ghost, den for øjeblikket mest innovative dæmper.

Pr in ise k og l. g n er m evi se on nd lv te fø rin lg g e

lig

+45 40 17 37 23 +45 20 13 33 72

WWW.NIELSENGUNPARTS.COM


HJÆLP JEG SKAL HAVE

Riffel

Køb gerne en dejlig riffel, hvis der er råd til det, men spar aldrig på udgifterne til kikkertsigtet og kikkertmontagen. AF STEEN ANDERSEN. FOTO: PRODUCENTER et kan være en udfordring at vælge jagtriffel, men måske er det en trøst at vide, at alle erfarne jægere har været de samme kvaler igennem, og at de fleste har skiftet riflen ud flere gange undervejs. En jagtriffel er et præcisionsinstrument, som over selv ganske lange afstande kan placere projektilerne lige ved siden af hinanden – under optimale omstændigheder. For at tilstræbe så høj præcision og dermed sikkerhed for, at jagten udføres korrekt og effektivt, skal udstyret være optimalt. Det betyder ofte i praksis, at det skal være optimalt i forhold til budgettet. I de tilfælde, hvor man skal købe en riffel med kikkert og det hele for et beløb mindre end 20.000 kr., er det rigtig god jagtlatin at benytte 70 procent af pengene på kikkerten, 20 procent på montagen og det, der bliver tilbage, på selve riflen. Grunden er, at selv billige og brugte rifler som udgangspunkt skyder præcist og glimrende, hvilket ikke er tilfældet for de to andre udstyrskategorier.  78

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

Brug gerne flere penge på kikkerten end på riflen. Selv billige og brugte rifler skyder som regel godt.


På listefødder efter bukken uden at få våde tæer

Chiruca er spansk producerede jagtstøvler i udsøgte lokale materialer fremstillet af erfarne håndværkere. Derfor får du også både komfort og pasform i kombination med holdbarhed og Gore-tex garanti for at du forbliver tør om fødderne.

HG Agencies Tlf. 20 15 97 34 henviser til nærmeste forhandler.

SERBAL: Super behagelig og let fritidssko i kraftig nubuck med terrængående Polyurethan sål. Nok en af de mest velsiddende sko du nogensinde har stukket dine fødder i. Vejl. udsalg kr. 849,-

GAME HI-VIS: super solid jagtstøvle i hel nubuck med signalfarver og kombineret PU og Vibramsål, det bedste af 2 verdener: blød og komfortabel, slidstærk og suverænt skridsikker, en skøn helårsstøvle til en vejl. Udsalgspris på kr. 1899,-

CAMO: Kort pürschstøvle i kraftig ruskind med camouflage mønster. Let og lydløs støvle med Chiruca’s nye kombinerede polyurethan og Vibram sål der giver dig PU-sålens komfort og blødhed og Vibramsålens slidstyrke og suveræne vejgreb. Camo fungerer lige godt på fladt terræn og i bjerge, en virkelig allround støvle. Vejl udsalg kr. 1.449,-

HIKER Plus: Denne støvle er har bevist sin overlegenhed på jagtrevirerne i mange år. Kraftig nubuck med gummi forstærkning over snuden, rummeligt design, Goretex membran, komfortabel lydløs polyurethan sål, let og smidig - en sikker vinder. Vejl. udsalg kr. 1.749,-

LABRADOR BOA: Lav pürschstøvle med det praktiske BOA wire system i stedet for traditionelle snørebånd. Det har aldrig været lettere at få en jagtstøvle af eller på. BOA systemet i kombination med kraftig nubuck i topkvalitet, lette lydløse polyurethan såler, høj komfort og lav vægt gør Labrador til den ultimative jagtstøvle. Vejl. udsalg kr. 2.299,-

BRETON BOA: En lidt højere version af Labrador BOA med de samme fantastiske egenskaber. Den verdenskendte spanske nubuckkvalitet, der tåler utroligt hårdt brug. Gore-tex membran® holder dine fødder tørre på en lang jagtdag. Vejl. udsalg kr. 2.349,-


Jagtriflens ABC

Sikkerhed, præcision og funktion skal gå op i en højere enhed – så sidder skuddene, hvor de skal. AF STEEN ANDERSEN. FOTO: PH OG PRODUCENTER. et karakteristiske ved en riffel er, at den skyder med en kugle, og at den har et riflet løb, samt at man i Danmark skal have tilladelse til det specifikke våben. Principielt kan man inddele riflerne i to hovedkategorier: Repeterrifler og knækrifler. Repeterrifler er langt de mest udbredte og anvendes af de fleste almindelige riffeljægere, og langt størsteparten af dem bygger på Mausers princip fra slutningen af 1800-tallet, hvor bundstykket låses med en 30-50 graders rotation – når låsearmen presses ned mod skæftet. Siden 1990’erne har en række stærke

80

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

riffelproducenter dog genintroduceret og på væsentlige punkter forbedret et ældre princip, hvor låsen fungerer som på et automatisk våben. Det vil sige, at repetitionen foregår uden den roterende bevægelse. Disse ’rettrækkere’ er en smule hurtigere at genlade end de traditionelle rotationslåse. Principielt skyder alle rifler glimrende. Selv billige og brugte rifler kan præstere nydelige skudgrupper. Valget af riffel kan derfor tage udgangspunkt i våbnets øvrige funktioner, muligheder og design. Man skal aldrig acceptere en riffel, der ikke fungerer upåklageligt i alle de mekaniske dele.


SIKRINGEN

Den vigtigste detalje på enhver riffel er sikringen, for den er afgørende for, om man har en sikker riffel, der ikke går af i utide. Sikringer må man aldrig gå på kompromis med. En god sikring er en sikring, der ikke kan blive aktiveret utilsigtet, eller uden at man lægger mærke til det, ved eksempelvis at hænge fast i tøjet eller en rem fra rygsækken. De bedste sikringer er dem, der spænder slagstiftens fjeder. De værste sikringer er dem, der blot blokerer for, at den spændte slagstift kan gå af, og som samtidig er konstrueret, så de hænger fast i alt muligt. Ulempen ved de sikre sikringer – dem, der spænder fjederen på slagstiften – er, at da de jo netop spænder en fjeder, er de strammere at afsikre end andre former for sikringer. AFTRÆKKET

Hvis repetermekanismen er riflens lunger, er aftrækkersystemet riflens hjerte, og heller ikke her må der være slinger i valsen. Aftrækket kan som regel justeres, så det går ved højere eller lavere tryk, og en aftrækstyngde på cirka 1 kg er meget almindeligt. En del rifler har snelle, altså en ekstra aftrækker eller en særlig indstilling på aftrækkeren, så der kun skal et meget let tryk til for

at få skuddet til at gå. For tyve år siden var der stort set snelle på alle jagtrifler, men i dag er det skønsmæssigt kun efterspurgt på under halvdelen af de rifler, der handles. En mulig forklaring på, at snellen for tiden ofres mindre opmærksomhed, kan være, at stadig flere jægere forsøger sig med jagtformer – primært drivjagter – hvor snellen ikke anvendes. MAGASINET

Mange repeterrifler har løst magasin, og i nogle kredse opfattes det som den eneste rigtige løsning. Andre rifler har hængslet magasinbund, hvilket betyder, at man kan tage patronerne ud af magasinet ved at åbne en hængslet luge under riflen. Men man får altså ikke noget magasin, man kan stikke i lommen. Atter andre rifler har nok et magasin, men det kan kun lades og tømmes oppefra. Hvert af disse funktionsprincipper har stærke tilhængere og modstandere, men imidlertid kan det betragtes som et faktum, at skyder man mange skud lige efter hinanden – fx på en hed drivjagt til dusinvis af vildsvin – lader man hurtigst magasinet ved at klikke det tomme magasin ud og sætte et nyt fuldt magasin op i riflen med et militærkækt smæk. Det er også et faktum, at de jægere, der af den ene eller anden grund taber eller glemmer deres løse magasin, ærgrer sig enormt og kan ikke have glæde af deres repeterriffels egenskaber, så længe magasinet mangler. Jægere med hængslede magasiner eller topbetjente magasiner vil derimod aldrig opleve den slags problemer. 

MIT JAGTBLAD ANBEFALER: • Overvej, om ikke brugt kvalitetsudstyr kan være en genvej til at erhverve rigtig godt grej for pengene. • Brug størstedelen af et begrænset riffelbudget på kikkert og montage: Eksempelvis 70-20-10-princippet. • Riflens mekaniske dele skal fungere 100 procent og uden slinger. • Aftrækket skal være helt glat og hver gang komme som en overraskelse. MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

81


HVILKEN

Kaliber ER DEN RIGTIGE?

En god riffelkaliber er en, der opfylder lovens krav til det, du vil jage, og så gør det jo heller ikke noget, hvis du kan købe billig træningsammunition til den. AF STEEN ANDERSEN. FOTO: PRODUCENTER. e tre mest foretrukne kalibre i Danmark er .308W, 6,5x55 og .30-06, og det uanset, om det handler om råvildt eller det større hjortevildt. Grunden til disse tre kalibres popularitet er historisk betinget af forsvarets bevæbning. Både .308W og .30-06 var indtil for en halv snes år siden gængse danske militærkalibre, og derfor var der en masse billig ammunition i omløb til disse våben. Den svenske kaliber 6,5x55 har cirka samme baggrund. Den billige ammunition er en vigtig detalje, for man har mere lyst til at træne på skydebanen, når hvert skud blot koster omkring en

82

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

femmer, frem for de både 20 og 30 kr., som det koster, hver gang man bøjer fingeren og affyrer en af de mindre udbredte kalibre. I dagens Danmark er 6,5x55 sandsynligvis den kaliber, man lettest skaffer sig billig ammunition til, bortset fra den nye 5,65, som er forsvarets seneste valg. Den civile udgave af 5,65 hedder .223, men vil næppe nå samme jagtlige udbredelse som dens forgængere, fordi denne kaliber ikke kan anvendes til det store hjortevildt, hverken i Danmark eller resten af Skandinavien. Et andet faktum er, at såvel den danske som de udenlandske jagtlovgivninger stiller visse krav til, hvilke kalibre der må anvendes til


hvilke vildtarter. I Polen vil en 6,5x55 eksempelvis være for lille – og dermed ulovlig – til jagt på vildsvin. Et tredje faktum er, at jo større kaliber man anvender, desto kraftigere er rekylen. Og den bliver kun værre, hvis man ovenikøbet vælger en lille let riffel. DET LILLE HUL I HJERTET

De fleste jægere, skytter, skovfogeder og professionelle jægere kan tilslutte sig den tilstræbte lovmæssighed, som den afrikanske PH (professional hunter) Doug Kock i sin tid har formuleret: Hellere et præcist skud med en mindre kaliber, end et dårligt skud med en kanon. Eller sagt på en anden måde: Hellere et lille hul i hjertet end et stort hul i køllen. Årsagen er, at store kalibre slår hårdere end de mindre, og de fleste urutinerede skytter er bange for store kalibre – og deres rekyl – og det påvirker præcisionen i meget negativ grad. Og det er også godt at vide, at uanset hvilken riffeljæger, man spørger, vil hun eller han anbefale lige netop den kaliber, vedkommende selv anvender. Spørger man i jagtbutikken, vil anbefalingen naturligt gå i retning af de våben og de kalibre, man har på lager - og eventuelt også har den største avance på. Når du skal vælge din nye riffelkaliber, skal du begynde med at gøre dig to ting klart: Hvad har du mulighed for at skyde, og hvad siger loven i forhold til den eller disse vildtarter? Du bør nok ikke fokusere på mulige scenarier, der ligger længere end et til to år ud i fremtiden, for mange erfaringer viser, at nye riffeljægere med tiden skifter fokus og lidenskaber, og derfor under alle omstændigheder ændrer på bestykningen i løbet af forholdsvis kort tid. Eller anskuet på en anden måde: Der er ikke meget fornuft i at starte med at købe den riffel, man skal anvende på bøffeljagt om fem-ti år, for det er en kraftig kaliber, og ammunitionen er dyr, så du får ikke trænet ret meget. Derudover vil dine jagtkammerater undre sig over, at du stiller med en kanon til de danske rådyr, som jo alt andet lige er, hvad de fleste danske jægere først prøver kræfter med. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

83


HVILKEN KALIBER ER DEN RIGTIGE?

MIT JAGTBLAD ANBEFALER • Det kan give mening at erhverve sig den mindste kaliber, som er lovlig til de arter, man er ude efter. • Det kan give mening at erhverve sig den kaliber, som man kan få den billigste træningsammunition til. • Det kan give rigtig god mening at vente med overvejelser om gennemslagskraft, dybdevirkning og knockdown-power, til de første par tusinde skud på skydebanen og den første snes nedlagte dyr er vel gennemført. • Det giver rigtig god mening at huske på, at de tre mest almindelige danske kalibre lovligt kan anvendes til langt de fleste af de vildtarter, man kan jage i Skandinavien. • Vælg riffel ud fra de arter, du skal jage nu og her og inden for de nærmeste par års tid. • Sidst, men ikke mindst er det også godt at holde sig for øje, at heller ikke på dette område findes der noget, som er ideelt til det hele. Valget af kaliber vil også være under indflydelse af forskellige kompromisser – med mindre man vælger super specialiseret. 

84

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


VX-R SIGTEKIKKERTER Kæmpe prisfald gør VX-R til dit bedste køb nogensinde!

VX-R Belyst firedot i batteribesparende fiberoptisk diode. Lystårn diskret placeret på venstre side af juster-enheden, med trykknaps op- og nedblænding.

Twilight Light Management System giver dig super lystransmission selv i dårligt lys, samt randskarpt og krystalklart billede under alle lysforhold.

Twilight Light Management System giver brugeren krystalklart billede. Naturtro farvegengivelse og +90% lystransmission. MST (motion sensor technology) slukker automatisk lyset efter 5 min. ubevægelighed og tænder igen, når riflen berøres. Nem 1 cm klikjustering. 30mm hoved rør. Udvalgte modeller leveres med CDS (custom dial-system) ballistik tårn mod beskeden merpris. VX –R fås i: 1,25 – 4 x 20 2 – 7 x 33 3 – 9 x 40 3 – 9 x 50 4 – 12 x 50

HG Agencies

Tlf. 20 15 97 34 henviser til nærmeste forhandler.


STRANDJAGT på gæs og ænder Det er ganske gratis at tage på strandjagt ved en række af Danmarks kyster. Jagtformen kræver sin jæger, men giver også nogle fantastiske oplevelser.

E

TEKST OG FOTO: KIM LYNGGAARD VESTER

fter ca. en times kørsel ankommer jeg til den lille rampe ved Limfjorden, hvor prammen skal søsættes. Som altid, når jeg nærmer mig jagtstedet, er forventningerne til dagen ved at bygge sig op. Så på trods af for lidt søvn og kulden der rammer mig, da jeg stiger ud af den varme bil, kommer jeg hurtigt op i gear og får pram, lokkefugle og alt nødvendigt udstyr bakset ned til strandkanten. Temperaturen er et par grader under frysepunktet, der er svag til jævn vind, og det er overskyet.

86

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

UD I KULDEN

Det er d. 7. januar, og der er endelig kommet lidt frost til Danmark. Når de ferske vande lukker til, men de kystnære områder og fjorde stadig er uden is, er der rigtige gode muligheder for den friske strandjæger, der vover at trodse kulden, for fuglene søger ud på kysten. Randers-boblen ligger på traileren sammen med en større blanding af lokkefugle af forskellig art. I dag skal der primært satses på gråænder, men der er medbragt lokkefugle af både gråand, pibeand, hvinand, canadagås og svaner for at få et stort og synligt set-up af


lokkefugle. Der kan komme mange forskellige arter for bøssen denne dag. Jeg har været i området dagen før, og med mine observationer og input fra en god strandjæger-kammerat som grundlag er strategien blevet lagt. Jeg vil ud at ligge rimelig åbent, men stadig i læ af en ø et godt stykke ude, hvor ænderne ofte trækker forbi. Der er dog lidt is i området, så jeg skal ud at vade rundt, før jeg kan finde et passende sted. Hvis der var kommet mere is i nattens løb, kunne jeg blive nødt til at opgive mit foretagende. Drivende is er et mareridt på vandet, da det kan trække lokkefuglene med sig, og man pludselig kan stå i et kaotisk filter af liner og lokkefugle. ANDRE STRANDJÆGERE

Jeg er ikke den eneste strandjæger, der vil prøve lykken denne dag: Nogle periodiske glimt fra pandelamper længere nede af stranden afslører to jægere, der er på vej ud, og endnu to dukker op i bil samme sted som mig, da jeg er ved at gøre klar. Jeg hilser på de to, og vi snakker lidt om, hvor vi havde tænkt os at ligge. Der er plads nok på vandet, hvis man tager lidt hensyn til hinanden, og ofte er det kun godt med flere

jægere ude over et større område, så de kan holde ænderne ’på vingerne’. Afsted går det i mørket. Der er is i starten, men jeg finder rimelig hurtigt åbent vand, dog holder det ikke åbent længe, og jeg skal forcere endnu en bræmme af is, før jeg godt varm i kroppen kan finde en plads. Der er rigeligt med åbent vand omkring mig til alle sider, så her bliver ankrene smidt i. Der skal minimum være 100 meter til fast iskant, for at det er lovligt at drive jagt på søterritoriet. Vanddybden på pladsen er 20-30 cm, hvilket er en fin dybde til svømmeænder og samtidig en dybde, der er let at hente skudte ænder ind på.

Skydeprammen, her en Randersboble, er godt lastet med lokkefugle.

ÆNDER PÅ SKUDHOLD

Det begynder at lysne i et raskt tempo nu, og det nærmer sig hastigt skydetid. De medbragte svaner og canadagæs bliver placeret lige rundt om prammen, og lokkeænderne bliver lagt ud i U-formation med boblen i bunden af U’et og vinden i ryggen med front ud mod åbningen. Klokken har passeret halvanden time før solopgang, så det er skydetid, og det er med at komme i prammen og få de sidste ting på plads og ladt geværerne. Jeg har et ekstra gevær med – en pumpgun denne dag – hvis den ellers trofaste Baikal MP 153-halvautomat skal svigte i løbet af dagen. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

87


STRANDJAGT PÅ GÆS OG ÆNDER

Jeg er på plads i prammen, og halvautomatens karakteristiske smæld fra slæden, der glider på plads, betyder, at der er ladt, og jeg er klar. Der trækker ænder nu – mest gråænder, der kommer bagfra med vinden i ryggen. De trækker dog mest lidt længere ude mod det åbne. Enkelte hvinænder trækker også forbi længere ude over det dybere vand. Jeg drejer hovedet bagud og opdager to mørke skikkelser i luften ca. 20 meter oppe med retning skråt ind over mig. Det er pibeænder. Jeg får hurtigt grebet geværet og prøver at dreje mig mere skråt i prammen for at få ordentligt hold på fuglene. Bang, forbier, mere sving, bang, forbier igen. Hm, dårlig start. Jeg reflekterer hurtigt over årsagen. Fik jeg ikke skuldret geværet korrekt med det tykke lag af tøj på, eller havde jeg bare ikke sving nok i bøssen? Formentligt det sidste. Lyden fra de to skud får flere ænder i luften, og de to pramjægere, der lå længere nede inde mod land, skyder også jævnligt nu, hvilket får en del ænder i området til at gå på vingerne. Jeg kan fra tid til anden høre pibeænders karakteristiske fløjt og gråænder rappe. Der er pænt med ænder i området.

Sådan, nu er vi i gang. Det er en and og en andrik. Anden er ikke helt død og ligger og spjætter lidt, så den bliver hurtigt aflivet. Jeg beundrer de flotte fugle lidt, inden jeg lægger dem til rette i siden af prammen. Der kommer gråænder flyvende meget spredt bagfra med vinden. Jeg skyder forbi på en enkelt og håber, at der snart vil komme ænder trækkende ude foran. En gråand mere kommer indover. Den bliver tydeligt ramt, men den fortsætter langt ud mod stedet, hvor jeg tog ud fra i morges, og jeg kan lige ane, at den dratter ned – et typisk lungeskud. Jeg bestemmer mig for at hente anden senere, når jeg trækker i land. En bevægelse fra venstre får mig hurtigt op at sidde, det er en pibeand, der kommer lavt og slår på lokkerne. Det bliver et let skud, og anden forender lige i ’hullet’, i indflyvningszonen i midten af lokkefuglene. Nu flyver der jævnligt ænder ude foran, mest pibeænder, men også hvinænder kommer forbi. Hvinænderne trækker dog på ydersiden af mine lokkere og kommer ikke på skudhold. De seks medbragte hvinandelokkere kan ikke få dem til at ændre mening og komme ind over det lave vand.

AND OG ANDRIK

En smuk udfarvet andrik kunne ikke stå for de flotte lokkefugle.

88

To gråænder kommer mod mig fra højre, og gråandekaldet bliver hurtigt ført til munden for at overbevise dem om, at de skal holde kursen. Nu er de tæt på med retning fra højre mod venstre lidt bag mig. Jeg sætter mig op og får hold på den bagerste and, som bliver ramt fint og går i vandet. Hen på den næste, som også tegner fint og går ned.

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

GÆS

Jeg spotter en flok pibeænder ude foran. Nogle høje pift fra pibeandekaldet fanger deres interesse, og de kommer mod lokkerne. De kommer fint ind og både fart og højde bliver sat ned, lige indtil jeg springer op. Jeg udvælger mig først en flot andrik, der er let at kende med de store hvide spejl på vingerne. Den bliver

Canadagåsen er strandjægerens storvildt.


godt ramt og går død i vandet. Hen på den nærmeste and, som også bliver ramt og går ned. Nu har jeg fem ænder i prammen, og der er pænt med fugle i luften. Det er ca. en halv time efter solopgang. Jeg kan nu og da nyde synet af svaner, der trækker lavt forbi mig, og man kan næsten mærke suset fra de store vinger, når de opdager, at den hvide pram og plastik svanerne ikke er artsfæller. Endnu en flok svaner kommer trækkende mod mig ude foran dog lidt for meget til venstre. Mærkeligt nok er det alle grå ungfugle. Nej… det er Canadagæs! Jeg famler febrilsk efter det medbragte canadagåsekald, men kan ikke finde det. Jeg finder i stedet grågåsekaldet og får udstødt et par gåsegak. Det virker til at

have den ønskede effekt, for nu drejer de mere over mod mig og får nok også øje på mine canadagåselokkere. De er tæt på nu, men stadig lidt for langt ude til venstre. Da flokken kommer op på siden, kommer de nærmeste fugle lige på skudhold. Det er et svært skud skråt bagud mod venstre. Jeg skuldrer geværet og finder den bagerste gås tættest på. Første skud går rent forbi – mere sving i geværet giver en fuldtræffer i andet skud, og gåsen går i vandet, stendød. Jeg har skudt en del gæs af forskellig slags, men aldrig en canadagås, så det er en helt speciel følelse, der går igennem min krop, da jeg henter den imponerende store flotte gås. u

MITJAGTBLAD.DK

Udlægning af lokkefugle i den klassiske U-formation virker fint.

DEN NYE JÆGER 2018

89


STRANDJAGT PÅ GÆS OG ÆNDER

EFTERSÆTNING AF AND

Jeg bakser lidt med at få plads til den store fugl i prammen, men finder en plads i siden. Jeg tager en slapper, finder vandflasken og tager en slurk vand, mens pulsen stille og roligt kommer ned i et normalt leje. Der går dog ikke længe, før der atter er fugle i luften. Lidt pibeænder trækker langt ude foran, og jeg fløjter flittigt med pibeandekaldet, der efterhånden har lokket rigtig mange pibeænder ind til skud. Jeg holder godt øje med pibeænderne i horisonten, men mit fokus bliver brat ændret, da der pludselig kommer en flok gråænder ind lavt fra højre. Gråænderne slår direkte på lokkerne og når lige at lande på vandet midt i ’smørhullet’, inden jeg får fat på geværet. De letter og stiger hurtigt op mod mig, da jeg sætter mig op og løfter geværet. Jeg vælger en andrik i første skud, der går stendød i vandet. Andet skud bliver også rettet mod en andrik med samme resultat. Endnu en andrik, der er lettet noget langsommere, står til et fint skud, så jeg griber back-up-geværet og skyder. Anden tegner fint og går mod vandet, mens jeg sænker geværet. Men den kæmper sig lidt op igen og lander først et godt stykke ude mod venstre og svømmer straks med retning væk fra mig ind mod isen…

90

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

Øv, anden må eftersættes i en fart. Ankerlinen bliver hurtigt løsnet fra de to frølår, og jeg sætter afsted efter den anskudte and i prammen. Lavt vand og en del ålegræs giver en langsom fremdrift. Jeg spotter anden ovre ved iskanten, men får ikke øje på den igen. Jeg leder området igennem, men forgæves. Området er fyldt med ålegræs og is, og den kan gemme sig mange steder, så jeg må give op. Det er med en bitter følelse, at jeg trækker prammen den lange vej tilbage mod lokkefuglene. Jeg hader at miste fugle. FUNKTIONSFEJL

Halvvejs tilbage mod boblen kommer der en flok gråænder lige ind over mine lokkefugle, og de viser tydelig interesse for lokkeænderne. Det får mig til at sætte farten godt op, så jeg hurtigt kan komme på plads igen. De var kommet perfekt, hvis jeg havde ligget i prammen, men jeg nød synet på afstand. Der har været mange ænder i luften i dag, mest pibeænder og gråænder, men man kan godt mærke, at det er sidst på sæsonen, og at mange af ænderne er blevet sky. Adskillige gange er flokke lige inde at kigge, inden de drejer af på sikker afstand. Jeg spotter endnu en flok pibeænder ude i horisonten. Nogle høje fløjt med pibeandekaldet fanger deres interesse, og de kommer lige u

Vellignende lokkefugle i bedste kvalitet giver de bedste resultater.


Superhørelse til jagt Formstøbt. Dynamisk. Sikkert. Serenity DP+ kan mere end fordoble lydniveauet. Det giver dig mulighed for at høre lyde, der ikke kan høres med det blotte øre – så kan du høre vildtet og nøjagtigt bedømme hvor det kommer fra. Med Serenity DP+ kan du frit tale i telefon eller deltage i dæmpet samtale. Først når skuddet falder, lukker høreværnet for den farlige støj. Serenity DP+ er kompatibel med de fleste jagtradioer, så er du altid i kontakt med dine jagtkammerater. Læs mere her: phonak.dk/mj


STRANDJAGT PÅ GÆS OG ÆNDER

Dagens resultat. En dejlig blanding.

92

imod mig. Der er omkring 10 stykker opdelt i mindre flokke, med fem styk forrest. Vil de mon holde denne gang? De kommer lige på lokkerne, men det giver lidt forvirring med de spredte fugle. Den forreste flok kommer lidt til højre efterfulgt af nogle stykker, der kommer mere i midten. Jeg lader den forreste flok passere og kaster geværet til skulderen, da de midterste fugle er lige foran. Ænderne basker med vingerne og stiger i højde, mens de bliver hængende lidt ude foran mig, det er en oplagt chance til en doublé. Første skud rammer fint, og en and går ned. Bøssen hen på en ny and, men braget og rykket i skulderen udebliver, og anden flyver uskadt videre. Den ellers trofaste Baikal-halvautomat

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


Jeg sætter mig hurtigt op, da de er inde over og skuldrer geværet. Første skud går forbi. Lidt længere frem og fuldtræffer. En andrik dropper ud af luften og rammer vandet. Den smukke andrik bliver hentet ind og lagt pænt i prammen sammen med de andre ænder. Det er ved at være et godt stykke op ad formiddagen, og jeg begynder så småt at tænke på at pakke sammen. Det er mest enkelte fugle, der er i luften nu. En lille flok pibeænder dukker op ude til venstre. De kommer mod mig, men vil ikke slå på lokkerne, men bare trække henover. Det bliver til to blanke forbier… Sådan kan det også gå. Det klarer lidt op i vejret, og temperaturen er steget til lidt over frysepunktet. Trækket er næsten døet helt ud, og det varer ikke længe, før der skal samles lokkeænder ind, og turen på ca. 1 km tilbage til bilen skal overstås.

Lokkekald med god lyd øger chancerne for at få ænder og gæs på skudhold. Fra venstre grågåsekald, gråandekald og pibeandekald.

HJEMAD

har ikke genladt, så patron nummer to er ikke endt i kammeret, men sidder kun delvist inde. Øv. Efter et tjek kan jeg konstatere, at der er kommet lidt vand i mekanikken, så slæden har begrænset bevægelse. Jeg gør, hvad jeg kan, for at få vandet væk. Jeg har dog et ekstra gevær med, så det gør ikke så meget, hvis halvautomaten skal begynde at svigte nu. DAGENS RESULTAT

Det begynder efterhånden at aftage lidt i trækket, og jeg ser ikke så mange ænder, der trækker rundt mere. Der går dog ikke længe, før et par gråænder kommer med kurs ind over mig forfra. De kommer hurtigt, og jeg kan se, at de ikke har tænkt sig at slå på lokkerne.

Begyndende træthed og mæt af dagens oplevelser bestemmer jeg mig for, at det var det, så jeg hopper ud af boblen og begynder at pakke sammen. Jeg lægger de skudte fugle på dækket af prammen, da den tømmes. En canadagås, fem gråænder og fire pibeænder udgør min flotte parade. Jeg har vinden i ryggen på vej ind, så jeg driver nærmest i land. Da jeg nærmer mig stedet, spotter jeg gråanden, jeg skød tidligere på dagen. Den ligger forendt på en isflage. Da jeg samler den op, kan jeg se, at et eller andet rovdyr er kommet mig i forkøbet: Brystet er fuldstændigt plukket for kød. Det er nok måger eller krager, der har været på spil. Intet går til spilde i naturens kredsløb. På køreturen hjem reflekterer jeg over dagens oplevelser med stor tilfredshed. Nu rammer dagligdagen med larm, stress og jag snart igen, men heldigvis virker det ikke så slemt nu. 

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

93


KIKKERTER

KOSTER I den optiske verden er der ingen genveje. Kvalitet koster, og som regel betaler det sig også. AF STEEN ANDERSEN. FOTO: PRODUCENTER.

94

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

95


KIKKERTER KOSTER

det daglige brug er der to fundamentalt forskellige kikkerter, som jægeren har brug for: Håndkikkerten, som er til at observere med, og sigtekikkerten, som er selve sigtemidlet på jagtriflen. Derudover findes der en række varianter, som det kan være ganske tillokkende at have i sin besiddelse: Det kunne eksempelvis være en afstandsmåler, en håndkikkert med indbygget afstandsmåler eller en sigtekikkert med indbygget afstandsmåler. Fælles for disse tre varianter er, at der er tale om traditionelle kikkerter, som så er blevet videreudviklet og sammenbygget med noget avanceret elektronik. Det er en ganske logisk konsekvens af, at kikkertoptikkerne nu er så gode, som man kan forvente, at de kan blive. Samtidig bliver elektronikken mindre og mindre og mere og mere avanceret, så disse år er det helt store udviklingsarbejde hos alverdens kikkertproducenter fokuseret på at få sofistikeret elektronik og software ind i selv de bedste kikkerter. Ser man bort fra denne udvikling, så er en kikkert lige så meget en kikkert, som dengang for over 100 år siden, hvor de første store fabrikker blev etableret.

96

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

OBSERVATIONSKIKKERTEN

Nu kan man selvfølgelig vælge at observere jagtens omgivelser og emner med et teleskop på et stativ, og det gør man da også i nogle udfordrende situationer. Men i de mere almindelige jagtsituationer er det en traditionel håndkikkert, man har brug for. Og helst en, som kan holde til at være ude i al slags vejr, som er robust, og som kan tåle, at man ligger oven på den, for nu bare at nævne en meget almindelig situation. SIGTEKIKKERTEN

Riffelkikkerten gør det muligt at sigte og ramme yderst præcis på endda meget store afstande, og det vil for mesterskytternes vedkommende sige på både 300 og 800 meter. Den helt store fordel ved sigtekikkerten er, at målet og sigtet – trådkorset – står i det samme fokusplan, og det vil sige, at begge dele står helt skarpt. Det er en uovertruffen fordel, som de åbne sigtemidler slet ikke kan tilbyde. u


MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

97


KIKKERTER KOSTER

KIKKERTERNES GRUNDLOV

Al optik og alle de ydelser, som et optisk instrument leverer, er konsekvenser af fysikkens love, der på det her felt ikke er blevet væsentligt ændret i snart sagt flere hundrede år. Her er altså ingen genveje eller snedige løsninger. Alle producenter er underlagt de samme udfordringer og dilemmaer, når de skal bygge en kikkert. Den største vanskelighed består i at fabrikere glas, som ikke forvrænger billedet, hverken i forhold til farver eller facon. Den næststørste er at få så meget lys som muligt gennem kikkerten. På begge fronter er de mest

98

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

innovative producenter tæt på at være nået til et resultat, der er på højde med hvad der er fysisk muligt. Og disse optimale løsninger kræver linser af topkvalitet, overfladebehandling – coatning – af samme høje karat og en næsten hysterisk præcis montering. En sigtekikkert af højeste kvalitet har således været gennem hænderne på mere end 50 forskellige personer, før den er pakket i æsken og klar til eksport. Virkelige gode kikkerter kan ikke monteres maskinelt. Det er forklaringen på, at de bedste kikkerter er relativt dyre, og på, at de billigste ofte er en skuffelse. u


DEN MODERNE JÆGER

MERE TID TIL JAGT- OG NATUROPLEVELSER

TOPO DENMARK V4 PRO

Garmin har løsningen til den målbevidste og aktive jæger, der ønsker at være tilsluttet og en del af jagtholdet ved hjælp af den nyeste teknologi. Den håndholdte Alpha 50 og T 5 halsbåndet giver dig kontrol over hunden. Når du parrer med GPS-uret fēnix 5 kan følge hundens færden direkte på håndleddet. GARMIN.DK

Bemærk! Brugen af Alpha og T 5 er underlagt frekvenslicenskrav. Du kan finde detaljerede oplysninger på Garrmin.dk

FĒNIX® 5

©2018 Garmin Ltd. eller atterselskaber

ALPHA® 50


KIKKERTER KOSTER

DE VIGTIGSTE BEGREBER

Coatning Den uendeligt tynde hinde, der lægges på linserne for at optimere deres evner og for at beskytte de yderste linsers overflade. En virkelig sofistikeret produktionsteknisk detalje, som er omgærdet af patenter og stort hemmelighedskræmmeri. Og det virker.

Dæmringsindæks En beregnet værdi, der siger noget om, hvor meget lys den leverer i forhold til øjet, der ser.

Dæmringstal Blot en beregnet værdi, som ikke i sig selv siger noget relevant om kikkertens egentlige kvalitet.

Forstørrelse Første værdi i en kikkertens betegnelse (for eksempel 8x56) beskriver, hvor mange gange kikkerten

forstørrer.

Objektiv Den forreste linse i en kikkert. Der, hvor billedet dannes.

Objektivdiameter Den anden værdi i kikkertens betegnelse (for eksempel 8x56) beskriver objektivets diameter i millimeter. Altså 56mm. Jo større objektivdiameter, jo mere lys.

Okular: Linsesystemet tættest på øjet. Reelt er okularet en lup, og det er her, at kikkertens forstørrelse dannes.

Parallelakse Anvendes kun for sigtekikkerter og benyttes om forholdet mellem kikkert og øje: Hvis øjet kigger lige

ind i sigtekikkerten, er der ingen parallelakseforskydning. Men kigger man skævt gennem sigtekikkerten, kan det resultere i, at sigtet faktisk flytter sig lidt i forhold til målet. De fleste kikkerter i konstrueret til at minimere denne parallelakse fejl. Sædvanligvis på en afstand af 100 meter. Jo bedre kikkert, jo mindre er problemet reelt.

Pupilbredde Bredden på øjets pupil. Måles i millimeter. Pupillens åbning er afgørende for øjets evne til at se i mørke. Den maksimale åbning er på 7mm, men den aftager med alderen.

Randskarphed En kikkert er randskarp, når billedet er skarpt over det hele – også helt ude i kanten. Sigtemiddel Selve krydset, prikken eller trådkorset i en sigtekikkert. Sigtemidlet kan være placeret i objektivbilledplanet (1. billedplan), og det vil sige midt i sigtekikkerten. Eller i okularbilledplanet (2. billedplan), og det vil så sige i den del af sigtekikkerten, der er tættest på øjet.

Synsfelt: Angiver, hvor stor en del af horisonten man kan se med kikkerten for øjnene. Opgives i grader eller i

meter. Eksempel: Hvis en sigtekikkert har et synsfelt på 25, betyder det, at man med denne kikkert ser et udsnit af virkeligheden på 25 meters bredde på en afstand af 100 meter.

Udtrædelsespupil Den lysstråle, som kikkerten sender ind til øjet. Den beregnes ved at dividere objektivdiameteren med forstørrelsen. Eksempel: en kikkert i 8x56 har en udtrædelsespupil på 56 divideret med 8, og det er lig med 7mm.

Øjenafstand De fleste håndkikkerter er fremstillet så afstanden mellem okularet og øjet skal være 15mm. På en sig-

100 MITJAGTBLAD.DK

tekikkert skal øjenafstanden være mindst 80mm – så man ikke får kikkerten i hovedet, når riflens rekyl sender den tilbage mod skytten. De fleste kikkerters øjenafstand varierer mellem 80mm og 110mm.  DEN NYE JÆGER 2018


:

s på tlf

lo Ring ti

0 25 4u0d! 2 2 6 ) b (+45 rejsetil t godt .og få e

..

jagt

HVEM ER VI? I dag er Limpopo & Diana Jagtrejser verdens største jagtrejsearrangør med 39 jagtlande på programmet og kunder over hele verden. Virksomheden har medarbejdere på hovedkontoret i Svendborg, samt på kontorer i Ringsted, Ulstrup og Lund (Sverige). I alt råder vi over flere end 20 medarbejdere med sammenlagt mere end 200 år i jagtrejsebranchen – adskillige af medarbejderne har tre årtiers jagtrejseerfaring i bagagen!

Limpopo & Diana Jagtrejser Fåborgvej 240 DK-5700 Svendborg Telefon + 45 62 20 25 40 Åbningstider: Man-Tor 9.00-17.00, Fre 9.00-15.00

REJSER TIL 39 LANDE

Azerbadjan - Kazakhstan - Kirgisistan - Rusland - Tadsjikistan - Danmark - Bulgarien - Bulgarien - England - Finland - Frankrig - Grønland Nordirland - Kroatien - Irland - Polen - Rumænien - Serbien - Skotland - Spanien - Sverige - Tyrkiet - Ungarn - Østrig - Australien - New Zealand - Argentina - Burkina Faso - Cameroun - Mauritius - Mozambique - Nambia - Sydafrika - Tanzania - Uganda - Zambia - Zimbabwe Alaska - Canada - USA

POLEN Bukkejagt

POLEN Dåhjortejagt Kronhjortejagt

• 3 dages ophold med helpension • 3 dages jagt med egen guide (6 pürsch) • Afskydning af 3 bukke til og med 300 gram, alle gebyrer og licenser

• 4 dages ophold med helpension • 4 dages jagt med pürsch) med egen egen jagtfører guide (8 (8 pürsch) • Afskydning af 1 kronhjort dåhjort uanset til og trofæstørmed 4,99 relse kg, alle gebyrer og licenser • Alle gebyrer og licenser

Pris pr. jæger 1:1.......................

9.750,-

14.995,13.995,-

Pris pr. jæger 1:1............... Fastpris pr. jæger...............

REJSEKONSULENT Anne Fick MAIL anne@diana.dk TLF (+45) 63 21 43 15

RUMÆNIEN Bukkejagt (fastpris)

REJSEKONSULENT Anne Fick MAIL anne@diana.dk TLF (+45) 63 21 43 15

RUSLAND Bjørnejagt i Kamchatka

GRUPPETUR I 2020 MED KIM HØJLAND SOM REJSELEDER

• • • • • •

3 dages jagt med jagtføring 1:1 4 dages ophold med helpension Rumænsk jagttegn og forsikring Alle nødvendige tilladelser Kørsel under jagt. Pris pr. buk kr. 3.300 uanset størrelse.

Pris pr. jæger 1:1.......................

6.995,-

• • • • • •

Pris pr. jæger 1:1.........

REJSEKONSULENT Erik P. Brinkmann MAIL epb@diana.dk TLF (+45) 63 21 43 17

NAMIBIA Antilopejagt hos Omujeve Safaris

• 5 dages selektionsjagt 2:1 inkl. 20 stk. selektionsvildt til deling ml. 2 jægere (10 springbukke, 5 black wildebeest, 2 oryx, 2 hartebeest og 1 blesbok) • 5 dages ophold med helpension • Bil-transfer fra/til Windhoek lufthavn • Al transport under jagten • Jagtlicens Pris pr. jæger 2:1................

15.595,Eksl. fly

REJSEKONSULENT Linda Bertelsen MAIL linda@diana.dk TLF (+45) 63 21 43 04

Fly København – Petropavlosk t/r Transport Petropavlovsk – jagtlejr Forplejning under jagtopholdet Jagtføring Trofæafgift for brunbjørn uanset størrelse Eksporttilladelse/CITES, våbentilladelse og veterinærdokumenter

109.995,-

REJSEKONSULENT Erik P. Brinkmann MAIL epb@diana.dk TLF (+45) 63 21 43 17

SPANIEN SKOTLAND Kronhjortejagt Jagt på BeceiteiIbex det skotske højland

• • • • • • •

3 dages 2 kronhjorte ophold pr. jæger med helpension. 2:1 5 dages 2 dages jagt ophold og jagtføring på hotel 1:1 m. morgenmad eller 6 dagesi lufthavn Afhentning ophold i jagthytte med egen forplejning Engelsk talende guide/tolk. Flyrejse Al transport København-Edinburgh i Spanien t/r Lejebil med Spansk jagtlicens fri km-tal og kaskoforsikring Afskydning af en repræsentativ ibex

Pris pr. jæger 1:1............... 2:1...............

21.995,35.995,-

REJSEKONSULENT Kristina M. Nielsen MAIL kristina@diana.dk TLF (+45) 63 21 10 22

. . . S e a l l e v o r e s r e j s e r p å w w w. j a g t r e j s e r. d k © LIMPOPO & DIANA JAGTREJSER | Tlf.: (+45) 62 20 25 40 | Mail: info@diana.dk | www.jagterejser.dk


102 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


Et Bukke

Maraton Forventninger, forhåbninger og forløsninger. Vi kender det alle sammen. Bukkejagt, når det bliver mere spændende og nervepirrende end ventet… TEKST MICHAEL MALLING HANSEN. FOTO: MICHAEL MALLING HANSEN, JAN BUK MED FLERE.

ukkejagten var droppet for i år. Vores tidligere revirer var nu ude af vores hænder, og derhjemme gik kun en enkelt årsbuk, og det fik han lov til at blive ved med. Der var altså lagt op til en helt jagtfri sommer, lige indtil en dag i midten af juni. Et tilbud om fem dages bukkejagt på Lolland lød tillokkende – faktisk alt for tillokkende. Både min far og jeg hoppede på efter en rundvisning på det 150 hektar store revir, der omfattede jomfruelig skov med tilhørende marker. Der var nu kun tilbage at glæde sig til, at vores premieredag skulle oprinde.

EN VÅD START

Vores premieremorgen blev nøjagtig lige så våd som den officielle premieredag. Det øsede ned, men afsted skulle vi naturligvis. Jeg havde selvfølgelig valgt at sætte mig i skovens mest åbne tårn, med det resultat, at jeg mere lignede en druknet mus end noget andet, da vi stoppede jagten, uden at nogen af os havde set noget jagtbart. Det passede mig nu strålende, for jeg ville gerne mere på jagt, og derfor ønskede jeg inderst inde ikke at skyde kvotens eneste buk den allerførste morgen. Med en perfekt vejrudsigt for eftermiddagen steg humøret i takt med, at jeg fik varmen u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018 103


ET BUKKEMARATON

tilbage i kroppen, og premierenerverne vendte snart tilbage og prikkede i årerne igen. Ganske rigtigt fik solen magten over regnen i løbet af dagen, og aftenstunden blev fantastisk smuk. Jeg havde da også dårligt fået snøret støvlerne og var kommet ud i terrænet, før jeg spottede et par ører i græsset. Kikkerten afslørede, at der var tale om en buk, som stod og nød aftensolen. Jeg sneg mig nærmere og kunne hurtigt konstatere, at det var en høj og kraftig gaffelbuk. Min far og jeg havde aftalt, at vi som udgangspunkt kun ville skyde, hvis den buk, der kom for, havde en eller flere bagsprosser. Aftenen var også ung, så jeg listede videre langs det solbeskinnede skovbryn. Desværre blev jeg kraftigt forsinket af en smalrå, der ikke syntes, at den kunne artsbestemme mig, så let som jeg kunne med hende. Da den endelig fortrak, kunne jeg totalt gennemsvedt snige mig op i tårnet og tage min dampende jakke af. Mens jeg sad der i tårnet og svedte, blev jeg pludselig ramt af en tanke. Tanken om hvor dejligt det ville være at skyde en buk. Følelsen af kattens leg med musen, og glæden ved at skulle på jagt de følgende dage, blevet pludselig

104 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


Spillet var for alvor i gang, og jeg var tændt.

afløst af drømmen om det at trække en smuk dansk seksender ud af skoven. Nu ville jeg på jagt - helt seriøst. Spillet var for alvor i gang, og jeg var tændt. Syn og hørelse var i alarmberedskab, men skæbnen ville, at der ikke viste sig nogen buk. Dermed sluttede førstedagen uden gevinst, men til gengæld kunne jeg gå i seng forvisset om, at morgendagen på ny ville stå i jagtens tegn.

regulere. Mens jeg sad og pegede på hvalpen, blev jeg opmærksom på en anden bevægelse i kikkerten et stykke bag rævehvalpen – en grævling luntede tværs over skovvejen længere oppe. Jeg har altid været fascineret af de vilde rovdyr, så denne aften var helt klart reddet nu, selvom bukken atter glimrede ved sit fravær. u

FIRBENEDE ROVDYR

Den næste aften valgte jeg at sætte mig i en træstige, som stod helt ude til fjordens sivbræmme. Efter en halv times venten sprang en rævehvalp pludselig frem af løvet ud på skovvejen. Den kom lige imod mig. Den ænsede mig ikke, og i flere minutter kunne jeg gennem min sigtekikkert betragte, hvordan den trænede sine jagtfærdigheder på de biller, som fra tid til anden passerede vejen. Flere af dem måtte lade livet, når hvalpen legende trillede rundt med dem mellem poterne. Jeg sad med riflen skuldret og trådkorsets røde prik hvilende fint på bladet af hvalpen, som kun overlevede, fordi en snart historisk lov forbyder 17-årige at

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018 105


ET BUKKEMARATON

ENDELIG SEKSENDER

Tiden ilede, og hverken min far eller jeg havde set bukke, som opfyldte vores kriterier, og vi havde nu kun 2 dage tilbage, før vores bukkejagt udløb. Der skulle med andre ord ske noget drastisk, hvis det skulle lykkes os at nedlægge en buk. Strategien måtte ændres, og jeg prøvede et nyt tårn, selvom forventningerne ikke var store. Planen var nu, at jeg ville sidde lidt i tårnet, Hvis ikke der var sket noget efter en times tid, ville jeg forlade min post og derefter liste mig ind i midten af områdets kerne. Når bukken ikke ville komme til mig, måtte jeg jo komme til den! Jeg var ikke nået mere end 100 meter væk fra tårnet, før der pludselig stod et rådyr en snes meter foran mig. Jeg stivnede. Bukken drejede hovedet. Han havde ikke opdaget mig, og jeg lagde skydestokken fra mig og skuldrede riflen fritstående. Jeg fulgte fint bukken, men hver gang han var fri af træstammerne,

106 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

var græsset i vejen. Det varede ikke længe før han var forsvundet bag en bakke. Jeg fulgte straks efter ham. Med hjertet galoperende og fødderne forsigtigt trippende i skovbunden fulgte jeg efter bukken, men desværre fik jeg i kampens hede trådt på en gren, som afslørende min tilstedeværelse. Bukken var ikke sen til at ane uråd og forlod smælende skuepladsen. På et splitsekund var den forsvundet over alle Lollands bjerge, og jeg traskede videre, som havde jeg gjort i bukserne. Benene var ubøjelige, og hjertet sad i halsen. Det var tæt på! Trods den næsten ubærlige skuffelse forsatte jeg videre ad den planlagte rute, hvor jeg undervejs lettede et sneppepar, som zig-zaggende forsvandt mellem træerne. Jeg forsatte ad et slået græsspor, som desværre var så hårdt belastet af gårsdagens monsun, at jeg måtte forcere flere meget store vandpytter. Efter en alt andet end lydløs fremfærd i pløret, nåede jeg omsider til området med pyntegrønt, som jeg havde sat min lid til. Jeg listede rundt på kryds og tværs i bevoksningen, og spottede hurtigt en rå. I løbet af de næste minutter stødte jeg yderligere 2 mere, og jeg måtte konstatere, at min ivrige fremmarch nok havde været for hurtig, og derfor besluttede jeg mig for at sænke farten ved de næste tværgående spor. Det var en god beslutning. På det næstsidste spor så jeg med det samme en buk. Han stod på toppen af en lille bakkekam, hvor solen tydeligt fremhævede hans lyse opsats. Håndkikkerten afslørede en enkelt bagsprosse, og beslutningen blev taget prompte. u


KLAR TIL BUKKEJAGTEN... Savage Arms Company Savage tilbyder et meget stort udvalg af våben, som vi kan tilbyde at tage hjem på faste bestillinger. Se www.savagearms.com

Grundlagt i 1894 i USA, og har forsynet både politi, militær og jægere med kvalitetsvåben i mere end 100 år. Savage Arms er blandt andet kendt for deres revolutionerende AccuTrigger™system.

Savage Axis II XP - Riffel med Accutrigger Den kendte Axis leveres nu i XP udgaven som et samlet sæt, monteret fra fabrikken med 3-9x40 kikkert. Leveres med det anerkendte AccuTrigger™ aftræk, justerbart fra 1,4-2,7 kg i aftræksvægt. • Løb med trukket riffelgang • 3-9x40 mm kikkertsigte • Velkørende bundstykke med 2 låseknaster • Justerbar AccuTrigger™ • Aftageligt box magasin Vare nr.

Model

Kaliber

Skæfte type

Sigte

Kikkert

Vægt

Løb

Gevind

Aft. magasin

0011027

ll XP

.223 Rem

Sort Syntetisk

Nej

3-9x40 Weaver

2,95 kg

56 cm

M14x1

4 skud

5.999,-

0011033

ll XP

.308 Win

Sort Syntetisk

Nej

3-9x40 Weaver

2,95 kg

56 cm

M14x1

4 skud

5.999,-

0011034

ll XP

.30-06 Spr

Sort Syntetisk

Nej

3-9x40 Weaver

2,95 kg

56 cm

M14x1

4 skud

5.999,-

Alle kikkerter leveres med Hawke Lifetime Warrenty

HA-36201

Med et bredt sortiment af riffelkikkerter, håndkikkerter, spottingscopes samt tilbehør, finder du altid den rette optik til netop dit behov. Hawke Endurance ED - Håndkikkert Endurance ED serien leveres med multi coatede bak-4 tagprismer i ED glas, som giver knivskarp, højopløselig billedgengivelse. Ekstra kraftigt, nitrogen fyldt hus med kraftig gummi coatning. 100% vandtæt.

HA-36205

HA-36209

Stable Stick - den geniale skydestok Lavet i aluminium og nylon. Vare nr.

Produkt

2504149

Bush Stick Light, 575 g Højde 170 cm /adskilt 90 cm

1.299,-

2504151

Mountain Stick Swing, Rejsemodel Vægt 550 g Højde 130 - 185 cm /adskilt 65 cm

1.899,-

Vejl. pris

Vejl. pris

Mountain Stick Swing

Hent det nye 250 siders gratis katalog med alt til jagt og outdoor hos din forhandler – se forhandlerliste, nyheder og vores nye katalog på guntex.dk

Model

Forstørrelse

HA-36201

8x32 Green

Vejl. pris 2.199,-

HA-36203

10x32 Green

2.299,-

HA-36205

8x42 Green

2.499,-

HA-36207

10x42 Green

2.599,-

HA-36209

10x50 Green

2.899,-

HA-36211

12x50 Green

2.999,-

Se alle modeller i vores nye gratis katalog


ET BUKKEMARATON

Puha! Det var lidt for spændende og en Rettelser: Vil I ændre fontstørrelsen på teksten ”I Hunters Gam anelse mere hektisk end planlagt. Såperfekt, den bliver lige sågodt stortilfreds. som dem ved bullets? var dog og jeg var super Fremme ved den nyskudte ulige seksender Jeg måtte tættere på bukken for at få kuglefang. Da det var besværligt for mig at kravle med kunne jeg ringe min far op og bede ham om at komme med bilen, så bukken kunne blive skydestokken, blev den tåbeligt nok smidt i græsset, inden den afsluttende pürsch blev ind- hentet, og jeg kunne komme hjem og fortælle ledt. Jeg kravlede lige indtil, at jeg kunne se jord historien. Min morgenjagt var slut. over ryggen på bukken. Så rejste jeg mig op og skuldrede riflen. Trådkorset fulgte fint forbeIKKE HELT SLUT net opad, og jeg krummede fingeren, da sigtet Det var så slutscenen på min sommerjagt. Men lå midt i dyret. ”Klik”. ”Nej! Så har jeg glemt bukkejagten var ikke helt slut endnu, for jeg at få en kugle i kammeret” - tænkte jeg. Låsen havde den fornøjelse at være på jagt med min Kan du nå til baresidste. hvadViangår bullets, blev åbnet. Messinghylsteret kom til syne, ogat rette farvedhæftede den næste dag,reklame som var jagtens så jeg har den klar tirsdag d. 27/3havde kl. 12? jeg lod straks hylsteret glide tilbage i kammesadsenest i et tårn,på hvor han tidligere set en ret. Erfaringen fra den lokale skytteforening god buk. Som sendt fra himlen, viste bukken Det er bare bulletsigoversigten skalventen. ændres til nedenstående, sagde mig, at mange klikkere går af anden gang. efter meget som kort tids Retningen var og meget lidttårnet, størremen fontdaend stårhavde Trådkorset fandt atter hvile på bladet. ”Klik”.gerne med lige mod denden tidligere i den oprindelige annonce: NEJ IKKE IGEN! Nu kan det være nok! En ny drillet, valgte far at snige sig nærmere og derkugle måtte til. Jeg trak bundstykket tilbage. ved komme bukken i forkøbet. Det blev en af løbende med”lige dinved riffel ammunition Men hvad var nu det? PatronenSkydning faldt ikke ud. de vildt klassiske og og næsten chancer”, hvor Drop-in som skydningbukken hver lørdag (kr. minutter) Jeg kiggede i kammeret og så klikkeren, kom helt tæt99/25 på men klogeligt drejede tysk) lige inden min far fik den fri af det sad med indslået fænghætte. NuSkydebeviser var gode råd (elg indog i skoven, Mødefaciliteter dyre. Med rystende hænder og bankende hjerte krat, som han havde gemt sig bagved. Væk var Festerogog eventsbukken. kom magasinet ud. Låsen blev lukket åbnet Pistolog bueskydning i et hurtigt ryk. Fuseren sprang ud på græsset. Heldigvis fik min far bevilliget en ekstra Magasinet kom i igen, og riflen blev atter ladt. dag af udlejeren, og næste dag var han alene Krav til urokstørrelse:afsted. Denne smukke juli aften gik det hele op Diana var med mig. Bukken stod stadig 4 spalter 210 mmi en bred 136enhed. mm høj kelig et halvt hundrede meter foran mig. For højere Jeg modtog om aftenen et inkl. skæremærker og 5 mm tredje gang vandrede trådkorset op ad forbenet billede af en flot rød dansk sommerbuk, som 300 dpi. og fandt bladet. Jeg trykkede af,tilogbeskæring, denne gang opløsning: blev slutningen på et bukkemarathon fyldt med virkede det. Bukken væltede på stedet. søvnløse nætter, adrenalinkick, og uforglemmelige oplevelser på Lolland.  Puha! Det var lidt for spændende og en anelse mere hektisk end planlagt. Resultatet KLIKKER

108 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


PAS PÅ DIN HØRELSE - Den skal holde hele livet

PÅ DIN ET ENK ELT SKUD ÆGGE JAGT, K AN ØDEL DIN HØRELSE

me tilbyder vi en bred vifte af aktiviteter:”

Hos os får du markedets mest avancerede jagthøreværn - Soundscope Pro-tect iHunt! Under jagten beskytter de din hørelse mod høje lyde, fra skud og andre lydkilder, mens de forstærker svagere lyde så du kan høre dem tydeligt. Med Sound Pro-tect iHunt kan du retningsbestemme fra hvilken retning lyden kommer fra, for eksempel hvor fra hunden gøer. Fordi høreværn er designet i henhold til dine unikke øre, sidder de komfortabelt i øret hvilket resulterer i en uovertruffen komfort, mens du trygt kan bruge hat og også beskyttelsesbriller.

Ring på 3940 1050 eller se mere på audiovox.dk - Vi servicerer hele Danmark

Find os på Facebook

SHOOT FOR REAL

HUNTERS GAME SKYDECENTER Skydetræning til løbende vildt - vejen til bedre jagtoplevelser

RAM PLET MED DIT ARRANGEMENT! I Hunters Game tilbyder vi en bred vifte af aktiviteter: ØVRIGT:

TEMAAFTEN / KURSER: Skydning til løbende vildt med din riffel og ammunition

Mødefaciliteter

Drop-in skydning hver lørdag ( kr. 99/25 minutter )

Fester og events

Skydebeviser ( elg og tysk )

Pistol- og bueskydning

Roholmsvej 4

2620 Albertslund

Telefon 8166 2010

www.huntersgame.dk


Udenlandsk jagt for nye

JÆGERE Danske jægeres mest foretrukne udenlandske revirer ligger i Polen, Sverige og Skotland, prioriteret i netop denne rækkefølge. Og sådan har det faktisk været i mange årtier. AF STEEN ANDERSEN. FOTO: HENRIK THRANE, PH.

ver 80 procent af de jægere, der rejser, har deres jagtriffel med sig. Udenlandsk fuglejagt har aldrig været den helt store slagvare hos de danske jagtrejsebureauer, og det betyder, at det især er vildsvin, råbukke, kronhjorte og elge, som tiltrækker sig de danske riffeljægeres interesse. Mens priser og udbud stort set har været konstant og stabilt i Europa, Canada, Alaska, Grønland, New Zealand, Asien og Sydamerika, er især Afrika blevet betydeligt billigere siden 1990’erne. Forklaringen er en ekspanderende og stærkt konkurrencebetonet jagtindustri, som på alle fronter har optimeret produkter og metoder, så man i dag kan købe en firedages jagtsafari til Sydafrika for under 10.000 kr., inklusive flyrejsen! Jagtbranchen er i konstant udvikling, og der kommer hvert år helt nye tilbud på markedet, som henvender sig specifikt til den nye jæger. u

110 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018 111


UDENLANDSK JAGT FOR NYE JÆGERE

Det er blevet billigere og billigere at rejse til Afrika på jagt. Her er det jagt på eland og impala.

Det er således muligt at finde velarrangerede kurser i fuglejagt, vildtbehandling og jagtkøkkenet – fra tid til anden i et og samme forløb. Samtidig tilbyder en række af landets førende jagtrejsebureauer og outfittere særlige nyjægerjagter, hvor man enten jager hundyr eller sekundære trofæer til stærkt reduceret pris, eller simpelthen tilbydes et helt traditionelt jagtarrangement, hvor man bare er sikker på at være sammen med ligesindede nye jægere. Sidst, men ikke mindst er det værd at bide mærke i, at man altså ikke behøver at drage syd for Ækvator for at opleve noget i denne stil. Jagtfarmen Røgegård nord for Limfjorden har i årevis haft stor succes med guidede riffeljagter for nye jægere, der er ude efter en god skudoplevelse og muligheden for at bringe det lækre vildtkød med sig hjem.

I samme åndedrag er det vigtigt at gøre sig klart, at mange af de traditioner og den etik, som vi betragter som en selvfølgelighed herhjemme, ikke nødvendigvis er den samme i udlandet. Skik følge eller land fly, kunne man sige. Blandt de forhold, som fra tid til anden overrasker rejsende jægere de første gange, er, at jagten mange steder foregår i indhegnede områder, og at vildtet er opdrættet med jagt for øje. Det kan også være noget af et chok at blive præsenteret for en jagtbil, der er forberedt til at skyde fra, og at det danske ønske om at bevæge sig frem mod vildtet til fods kun mødes med de lokales undrende hovedrysten. I Skandinavien, visse steder i England og i Afrika er der sædvanligvis en fast pris på det enkelte dyr, mens der i den centrale del af Europa er tradition for, at det fældede dyrs pris er afhængig af trofæets størrelse. Hundyr og unge dyr afregnes til gengæld til en fast stykpris. Men der er omfattende undtagelser fra denne generelle beskrivelse. Sidst, men ikke mindst, skal man gøre sig en vigtig detalje krystalklart: De fleste – ikke alle – men de fleste udenlandske jagter foregår under ledelse af en guide, som står ved siden af jægeren og udpeger de dyr, der kan fældes. Men selv om denne guide står lige der, så er det stadig skytten, der er ansvarlig for skuddet. Ansvarlig for det dyr, der ombringes, og for de skader, vedkommende eventuelt forvolder med et forkert skud. Det vil aldrig blive accepteret som en undskyldning, at guiden sagde, at man kunne skyde. Også i denne situation er den enkelte jæger ansvarlig for alle sine handlinger – herunder også, hvis bukken viser sig at være et top-trofæ, som ikke blot afregnes til nogle få tusinde kroner, men ender med at koste 25.000 kr. Derfor er der stadig flere og flere jægere – især debutanter – som foretrækker arrangementer, hvor trofæbærende vildt fældes til faste priser. u

JAGTREJSENS ANATOMI

En jagtrejse er et eventyr, på den ene eller anden måde, og som rejsende jæger vokser man med opgaven og med oplevelserne. Skal man være helt sikker på, at forventningerne til jagtrejsen bliver indfriet, må man være meget omhyggelig med at sætte sig nogle realistiske forventninger. Det gør man blandt andet ved at være ubønhørligt grundig i sit forarbejde, hvor man undersøger de enkelte destinationer og muligheder, samtidig med at man sammenligner dem med lignende tilbud.

112 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

Det er let og billigt at tage på småvildtsjagt i Norden, bl.a. jagt på ski i Sverige.


Forberedt for lyddæmper

Fritliggende løb i koldhamret stål med efterfølgende brunering

TIKKA T3x FOREST Tikka er et velrenommeret riffelmærke, kendt over det meste af verden for den uforlignelige træfsikkerhed, pålidelighed og store slidstyrke. Riflerne designes og produceres af finske Sako, som har produceret rifler siden starten af 1920´erne. I starten af dygtige bøssemagere og våbensmede, og i dag i en kombination af det gamle præcisionshåndværk og et højteknologisk produktionsapparat.

Visuel inspektion Hvert eneste løb bliver visuelt undersøgt for at sikre en fejlfri riffel.

Tikka T3x Forest fås i alle de gængse kalibre. Vejl. udsalgspris fra kr. 11.599,10 ÅRS GARANTI Tikka T3x Forest overholder CIP og SAAMIs krav, og der ydes 10 års garanti på riflen.

Forberedt for kikkertmontage

Bundstykke i rustfrit stål Bundstykke med lille åbningsvinkel på 70 o 2-trins sidesikring samt indikator for spændt slagfjeder

Oliebehandlet valnøddeskæfte med kindpude

Aftageligt 3-6 skuds magasin (afhængig af kaliber)

Klargjort til lyddæmper med gevind M14x1

Justerbart aftræk 1-2 kg Netskæringer på forskæfte og pistolgreb giver et godt og fast greb

Guaranteed

Hver enkelt riffel prøveskydes for at sikre, at træfsikkerheden ligger under 1 MOA nøjagtighed.

Scan koden og se mere om Tikka rifler

Bemærk den nydesignede og ergonomiske kindpude på bagskæftet, som sikrer ro i selve skudøjeblikket.

Rekyldæmpende bagkappe

Find nærmeste forhandler på www.normark.dk og følg os på JAGTNYT

Aftageligt magasin 3-6 skuds enkeltrække kunststofmagasin sikrer hurtig og fejlfri repetering.


UDENLANDSK JAGT FOR NYE JÆGERE

UDVALGTE LANDE

Jagtrejser behøver ikke gå til udlandet. Hvis du har mulighed for at komme med på en dansk sneppejagt, er det værd at køre langt for. Det er noget af den bedste jagt, vi har herhjemme.

I Sydafrika og delvist i Namibia foregår jagten under hegn. De kan være meget store på både 20.000 og 50.000 hektar, og de kan være helt ned til 200 hektar. Hvis det er en sag, som er afgørende for ens egen opfattelse af jagten, skal man spørge jagtudbyderen grundigt ud om disse forhold. Polen er fortsat den udenlandske jagtdestination, som tiltrækker flest danske jægere. Det er antageligt mange tusinde, som hvert år tager til de store skove og vidtstrakte marker i dette skønne EU-land, hvor jagten næsten bare bliver bedre og bedre for hvert år, der går. Her kan man helt rutinemæssigt vælge mellem arrangementer, hvor vildtet afregnes til fast pris eller efter prisliste. Og så er der en klar tendens til, at de steder, hvor man afregner efter en gradueret skala, der forholder sig til trofæets størrelse, finder man også de stærkeste trofæer. Over halvdelen af såvel de garvede som de nye jægeres jagtrejser går således til Polen, hvor den nye jæger får rigelig lejlighed til at afprøve sine færdigheder. Sædvanligvis under kyndig vejledning af en erfaren lokal guide, som i langt de fleste tilfælde har forståelse for, hvad netop en ny jæger har brug for i selve jagtsituationen. Spanien er et traditionelt jagtland, som efterhånden står stærkt blandt de danske jægeres udenlandske destinationer. Og med god grund, for her finder man fremragende muligheder for at kombinere jagt med familie- og ferierejser. Samtidig er jagten så rig og varieret, at man kan pürsche kronvildt den ene dag, jage velflyvende fugle den næste, skyde til drevne

114 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

vildsvin den tredje og fælde geder og som her mankefår den fjerde jagtdag. Jagtrejsen behøver ikke altid gå til udlandet. En tur nordenfjords kan være lige så eksotisk, og resultere i eksempelvis jagt på stærke mufloner som leverer oplevelser, trofæer og kød, som man knapt nok har fantasi til at forestille sig. 

Mange danske jægere rejser til Polen, som giver gode muligheder for bl.a. bukkejagt.


VINTAGE SERIEN ER EN SUCCES SOM BARE BLIVER FLOTTERE MED ÅRENE Vintage Quilt vest er et produkt vi har fået megen ros for hos alle de jægere der har prøvet den. En klassisk quiltet vest med vor tekniske overfladebehandling der giver en skindlignende overflade. Stor ryglomme, dybe rummelige sidelommer og nubuck lignende skulder forstærkninger i teknisk materiale. Vintage Stretch buksen er blevet fantastisk godt modtaget af vore kunder, det unikke materiale bliver bare flottere jo mere buksen bruges, Vintage buksen leveres selvfølgelig i den klassiske Chevalier stil med suveræn pasform, forbøjede knæ og uovertruffen komfort.

HG Agencies, Tel: +45 20 159734, Fax: +45 45 81 34 57, e-mail:hg.agencies@business.tele.dk anviser nærmeste forhandler


Vildsvinejagt i Kalmar Nogle gange har man som nyjæger mulighed for at komme på jagt i udlandet med en jagtforening. I dette tilfælde fik en nyjæger en stor oplevelse med vildsvinejagt i Sverige. TEKST OG FOTO: CLAUS WEST.

torkøbenhavns jagtforening er særdeles aktiv, og foreningen har blandt et af mange tilbud vildsvinejagt i Sverige på programmet. På denne tur, som gik til et areal, der ligger ca. 45 km fra Kalmar, var vi seks mand afsted. Området er berømt og be-

116 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

rygtet for sin store bestand af vildsvin, som på godt og ondt fouragerer her. Men i år har det været en mild vinter, og der har været overflod af naturlig føde. Derfor har det været sværere at få vildsvinene frem på åtlerne/foderpladserne end i de tidligere år. u


MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018 117


VILDSVINEJAGT I KALMAR

118 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


AFSTED TIL SVERIGE

Dagen starter med en rundvisning på det 550 hektar store areal, som vi har til rådighed. Vi kører ud til alle pladserne og besigtiger dem i fuldt dagslys, så vi er sikre på at kunne genkende dem, når mørket falder på. Vi markerer de enkelte positioner i vores telefoner, så vi ikke vil fare vild i tusmørket i det store skovområde. Lyset på alle åtlerne bliver samtidig kontrolleret, så der er sikkerhed for, at det fungerer, og at alle mand har tjek på, hvordan det skal tændes. Efter den grundige rundvisning går turen retur til hytten, hvor aftensmaden bliver tilberedt. Vejret er heldigvis med os, men bare få dage, før vi er kommet, har området været dækket af 10-15 cm sne. Det er nu næsten smeltet helt væk, og vinden er heldigvis også meget svag. Det tegner godt. Under aftensmaden bliver pladserne fordelt. Alle mand er meget spændte, og forventningerne er tilsvarende store. Ved 7-tiden er der afgang fra hytten, og ikke længe efter at jeg er på plads, modtager jeg en SMS-besked om, at lyset ikke virker på den plads, som Steen har fået.” Det var ligegodt s…..” tænker jeg. Vi

har vi jo lige gennemgået proceduren, og alt virkede, da vi testede det... Nå, anyway, jeg finder en anden plads til Steen og sætter mig op i hans köje (et lukket tårn), for jeg har nemlig tilladelse til at skyde med natkikkert i området og har derfor ikke behov for lyset. Lyset må vi så tjekke, inden vi tager hjem. SKUDDET FALDER

Om det skæbnen eller jagtheld, skal jeg lade være usagt, men allerede efter en time kommer der to grise luntende på et skovspor ikke langt fra mit tårn. Da den ene vender bredsiden til, afgiver jeg et velplaceret skud på 50 meters afstand. Grisen lægger sig prompte i skuddet. Det hele går så hurtigt, og det er først bagefter, at mærker jeg hjertet banke og adrenalinen, der bruser i kroppen. Jeg suger oplevelsen til mig og nyder stilheden i skoven i fulde drag. Vi kontrollerede i øvrigt efterfølgende lyset på pladsen, hvor Steen jo sad til at begynde med, og det virkede upåklageligt. Sjovt nok står der svagstrømsingeniør på Steens visitkort, så han kom til at høre meget for dette på resten af turen. u

MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018 119


På den anden plads har Thomas Tjep skudt en stor gris på 112 kg, så vi SMS´er frem og tilbage i mørket om vores bedrifter, mens vi venter på flere svin. Der sker ikke mere denne aften, og efter et par timer begynder vi at pakke sammen. Jeg kører først ud til Tjep og hjælper ham med at få læsset hans gris, og sammen får vi også læsset min, inden turen går tilbage til slagtehuset. Her mødes vi alle seks, fortæller røverhistorier og får en velfortjent øl, mens vi slagter grisene. Frank beretter, at han set en stor keiler, men at han ikke kunne komme til at afgive skud, så den lever derude et sted i skoven endnu. GRISE VED TÅRNET

Dagen efter sover alle mand længe, og midt på formiddagen tager vi på en lille drivjagt. Vi ser råvildt, harer og en enkelt ræv, men det kommer desværre ikke til skud. Dagen går, og

120 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018

under fredagsmenuen fordeles pladserne til aftenens anstandsjagt på ny. Thomas Tjep, Steen, Jonas og Frank ’mandsopdækker’ et område, hvor der har været rigtig meget aktivitet, så vi er ’jæger-sikre’ på, at mindst én vil få skudt en gris. Det skal også hurtigt vise sig at holde stik. Vi har ikke været på plads i mere end en times tid, før vi bliver klar over, at en rotte grise rumsterer rundt i området. Der er en femsyv stykker, og deres færden rundt i terrænet afsløres af deres puslen rundt i vegetationen og lyden af kviste, der knækker. Alle er meget tændte, og Jonas, som er på vildsvinejagt for allerførste gang, har dem gående lige bag sig i næsten en halv time. De grynter, larmer og plasker i smeltevandet, så Jonas får sig noget af en intens oplevelse og kan mærke sit hjerte slå for fuld kraft. Grisene kommer dog desværre ikke frem til skud, og til sidst går de i retning af Tjeps tårn. Han kan høre dem, men kan heller ikke u


JUBILÆUMS-SALGET FORTSÆTTER..! - og bukkejagten står for døren Strasser RS14 Straight-Pull riffel – lynhurtig, præcis og med mulighed for kaliberskifte… Kvalitets aftræk i topklasse, juster selv. Leveres med 3-skuds magasin, mulighed for 6-skuds magasiner. Ret skæftetype for optagelse af rekylen

Strasser RS14 Standard

Inklusiv standard kaliber med sigtemidler eller med gevind for lyddæmper KUN 26.739.-

To gode jagtriffelsæt monteret med Hawke Vantage 30 WA 3-12x56 eller 2,5-10x50 m/lys

s

900,ar 1.

sp

Browning X-Bolt Composit .308 Win Sætpris KUN 10.899.-

Savage Axis Syntetisk

Aftageligt 4-skuds magasin. Kal..308 Win Sætpris KUN 7.999.-

Køb jagtriffel hos Korsholm i 2018 =

Hawke Endurance 30 WA

is grat

Endurance serien er udviklet til den seriøse riffelskytte. Det trinløst belyste sigte gør, at lyspunktet kan justeres til alle situationer og lysforhold. Fuldt 18 lags multicoatede linser giver maksimal lystransmission og kontrast. Optikken er rekyltestet, nitrogenfyldt og vandtæt. Hawke Lifetime Warrenty

2,5-10x50 KUN 4.599.3-12x56 KUN 4.699.-

Hawke Vantage 30 WA IR 3-12x56 med lys eller 2,5-10x50 med lys.

EKSTRA INKLUSIV I SÆTTET: Hawke Vantage håndkikkert Frit valg 8x42 eller 10x42

+

+

is

grat

Tikka T-3X Super Lite - Jagtriffel Kaliber .308 Win

KUN 9.999.-

Få gratis 1 times effektiv skydetræning i vores skydebiograf sammen med 3 af dine venner og skydeleder - i butikkens åbningstid

d

nyhe

626,-

3. spar

Inklusiv: Extra 5-skuds magasin • Pistolgreb • Bredt forskæfte • Spacers • Stor bundstykkeknop

Hawke Endurance ED

Endurance ED serien leveres med multi coatede bak-4 tagprismer i ED glas, som giver knivskarp, højopløselig billedgengivelse. Ekstra kraftigt, nitorgen fyldt hus og grebsvenlig stærk gummi coating. 100% vandtæt – Hawke Lifetime Warrenty

8x42 KUN 2.499.-

10x42 KUN 2.599.-

Model foto

RESTPARTI BERETTA JUBILÆUMS-SALG KIG FORBI BUTIKKEN..! Stort udvalg i nyt og brugt optik Alle de kendte brands:

Savage Mark II - Salonriffel

spar

999,-

Syntetisk skæfte. Kaliber .22 Lr kraftigt løb og gevind for lyddæmper monteret med Hawke Vantage oplyst sigte 3-9x50 KUN 4.899.-

Indskydning af jagtriffel...

Vi har indskydningsbane i kælderen. Skyd selv eller få hjælp. Du kan også booke en tid i vores skydearena.

Stable Sticks - Original

Letteste på markedet kun 575 g

Bush Stick Light KUN 1.299.-

Fritstående skydestige drejbar 360° 700,KUN 1.499.- spar Hent det nye gratis 250 siders katalog med alt til jagt og outdoor...

SE MERE ELLER KØB PÅ KORSHOLM.DK Korsholm A/S • Jægervej 5, 6900 Skjern • Tlf. +45 9680 2020 • service@korsholm.dk

DER TAGES FORBEHOLD FOR PRISFEJL, TRYKFEJL OG UDSOLGTE VARER.

,-

.100 par 2


VILDSVINEJAGT I KALMAR

komme til skud i første omgang. Der går 10 minutter, der går 20 minutter, og så efter en halv time kommer de igen. Denne gang får Tjep mulighed for skud. Tjep lader den første kugle gå, og den sidder godt - men vildsvin kan være seriøst hårdføre, og grisen begynder at bevæge sig væk fra skudstedet. Tjep afgiver andet, tredje og fjerde skud – alle fuldtræffere. Ved sidste skud bliver vildsvinet endelig liggende, og der falder igen ro over området. De tre andre skytter kunne tydelig høre Tjep afgive de fire skud, og nu sidder de helt klar i tilfælde af, at der også kommer vildsvin til dem. Men skoven forbliver tavs, og der kommer ikke noget for, så nogle timer senere mødes vi atter i slagtehuset. HJEM IGEN

Lørdag aften – den tredje og sidste aften – hverken ser eller hører vi noget til grisene, men vi ser til gengæld en elgko, en ræv og noget råvildt. Søndag er der afgang, så formiddagen går med oprydning og grovpartering af vildsvinene, og derefter er vi seks godt brugte vildsvinejægere, som vender trynen mod Danmark efter en spændende og hyggelig jagttur i det svenske. 

122 MITJAGTBLAD.DK

DEN NYE JÆGER 2018


BRANDMARK

© 2018

Rifles can only be sold to permit holders.

THE M18 IS HERE!

ultra-rugged syntetic stock

soft grip inlay

3 position safety

adjustable trigger

steel reciever

5-round mag.

fel” if r e y n s ”Folket ris fra p

7499,-

cold hammer forged barrel sub-moa guaranteed


PREMIERE PÅ EN KLASSEVINDER NY SUBARU IMPREZA I EURO NCAP

NYHED SIKKERT FRA START! Nu slipper vi den nye Impreza løs på de danske veje. Den er kåret som klassevinder for kompakte familiebiler hos Euro NCAP med det højeste antal point i 2017. Og ligesom søstermodellen XV har den firehjulstræk, automatisk gearkasse og assistentsystemet EyeSight med om bord som standard.

Ny Subaru Impreza fra kr. 273.880,Subaru XV fra kr. 303.880,Inkl. leveringsomkostninger

Impreza: Brændstofforbrug 15,2-16,1 km/l. CO2 140-152 g/km. XV: Brændstofforbrug 14,5-15,4 km/l. CO2 151-160 g/km. Vi tager forbehold for trykfejl. Bilen kan være vist med ekstraudstyr.

subaru.dk

Profile for Mit Jagtblad

Mit Jagtblad nr. 3 2018  

Dette nummer af Mit Jagtblad er dedikeret til dig, der stadig er ny på jagt, dig der drømmer om det, samt alle jer andre, der sikkert vil ku...

Mit Jagtblad nr. 3 2018  

Dette nummer af Mit Jagtblad er dedikeret til dig, der stadig er ny på jagt, dig der drømmer om det, samt alle jer andre, der sikkert vil ku...