Page 1


Pau i drets humans

1.

30 de Gener. El dia de la Pau.

El Dia Escolar de la No violència i la pau (DENIP) fou declarat per primera vegada en 1964 a proposta d’una iniciativa no governamental, independent i voluntària del professor espanyol Llorenç Vidal. Fou reconegut pel Activitat 1. Ministeri d’Educació i Ciència el dia 29 de novembre de ¿Què per a tu “PAU”? Anota 1976. Asignifica més a més, aquest dia es celebra la vàries paraules o mort del líder expressions. Desprès les posarem en nacional i espiritual de la Índia, el Mahatma 1.–Reconciliación, amor comú. Gandhi, el 30 de Gener de 1948, assassinat a tirs per un 2.fanàtic Tranquilida hinduista. d

PAU I DRETS HUMANS

3.Armonia

Activitat 2. Els experts indiquen que hi ha dos sentits del terme “pau”. Llig els fragments i indica si els termes que tu havies aldesentit NEGATIU O POSITIU. PAU NEGATIVA: “Seadès define pertanyen como la ausencia violencia (bélica/explotación)o como el estado o

Seminari de Filosofia I Ciutadania Secundària PAU POSITIVA: “Primero, reconocemos que la pazFlorida es un valor, uno de los más altos y deseados del tiempo de no guerra. “ (J.P. Lederach. Educar para la paz. 1986. Barcelona. Fontamara).

vocabulario y de la reflexión humana. Es un ideal y un concepto rico, es decir, multidimensional: está conectada con todos los niveles de la existencia humana. (..)Segundo, tenemos que enfocar la violencia y por consiguiente el tema de la paz en términos de “autorrealización”: la liberación del individuo de todo lo que le impide gozar de los elementos de la vida, sea debido a la violencia directa (homicidio o guerra) y a la violencia estructural (racismo, hambre, marginación”. (...)

Míriam Lillo, Martina Reguera, David Avia y Kirill Kazarine 21


Pau i drets humans Tercero. La justicia social es en muchos conceptos sinónimo de la paz. (...)Finalmente, (...) La paz positiva es la cooperación (la colaboración, la mutua asistencia, el mutuo entendimiento y confianza), es una asociación activa, caracterizada sobre todo por el mutuo beneficio de una relación positiva. (J.P. Lederach. Educar para la paz. 1986. Barcelona. Fontamara.

El terme 1 Reconcilación es correspon amb un sentit de pau negativa El terme 2 Tranquilidad es correspon amb un sentit de pau positiva El terme 3 Armonia es correspon amb un sentit de pau positiva Activitat 3. A l’entrada del bloc sobre el dia de la pau hi tenim un parell de representacions magistrals de la pau que hi va dibuixar el també poeta Rafael Alberti. Busca una imatge que simbolitze per a tu la pau. Fuig dels símbols tradicionals i enganxa-la ací en el dossier.

3


http://www.youtube.com/watch?v=I7VTjE81N5Y

Pau i drets humans

Activitat 4. Música per la pau. La pau ha estat font d’inspiració per a pintors, músics, poetes. Un dels grans pacifistes de la història, que ens ha regalat moments inoblidales amb la seua música, ha estat John Lenon. Com Gandhi va ser mort a tirs als 40 anys en un carrer de Nova York en 1980. Moltes de les seues cançons canten a la pau. Un exemple és All you need is love de John Lenon que pots escoltar al bloc.

Busca una cançò envers la pau. Porta-la al teu mp3/mp4 i adjunta la lletra. Tot en format digital. Amb elles canviarem les sintonies del pati durant la setmana de la pau.

IMAGINE Imagine there's no Heaven It's easy if you try And no Hell below us Above us only sky Imagine all the people Living for today Imagine there's no country It isn't hard to do Nothing to kill or die for And no religion too Imagine all the people Living life in peace You mayno sayposessions I'm a dreamer Imagine But I'm not the only one I wonder if you can INo hope someday you join us need for greed orwill hunger And the world will be as one Or Brotherhood of Man Imagine all the people Sharing all the world You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you will join us And the world will be as one

4


Pau i drets humans

2. Els Drets Humans. Activitat 1 Entra en aquest web http://www.xtec.net/~lvallmaj/edupolis/4versdec.htm i completa la següent cacera del tresor. Es una feina per fer en parelles. Qui acabe el primer detindrà el joc. Ràpids a veure qui sou els primers! El premi serà la nota que obtingau d’acord a les respostes encertades. CACERA DEL TRESOR SOBRE ELS DRETS HUMANS

1.

Quines dues idees foren essencials per què al segle XVIII es redactaren les primeres declaracions de drets humans?

Les primeres declaracions de drets humans es redactaren en el segle XVIII, partiren de situacions d’ explotació i s’establiren per a defendre a tots els homes maltractats en el mon laboral per altres individus, amb aquesta declaración els individus deixaven de ser subdits i esdevenien ciutadans. Com a exemples d’aquests fets están la Declaració de Drets de Virginia i la Declaració d’Independencia dels EUA. Liberté, égalité et fraternité varen ser els ideals que es prroclamaren a França junt a la Revolució Francesa es redactà la Déclaration des droits de l'homme et du citoyen en 1789. 2.

Quines foren les dues primeres declaracions de drets de la Història?

La Declaració de Drets de Virginia i la Declaració d’Independencia de EEUU en 1776. 3.

Les declaracions de drets suposaren un canvi fonamental en la consideració dels éssers humans des del punt de vista polític que, tan mateix, no va mantenir-se molt sobre tot en França. A quin canvi estem referint-se?

Ens referim al important canvi, com va ser la Revolució Industrial que va ser estimulada pel liberalisme econòmic va aguditzar les diferencies socials i impossibilitzà els drets per a les clases socials menys afavorides. 4. Quin gran esdeveniment històric suposà la incorporació de nous drets socials i polítics per

als treballadors en la forma d’una nova declaració?

El moviment obrer reivindicava millores en les condicions de treball i va acabar establint les pautes amb l’objectiu de aconseguir una societat socialista i comunista (justa i igualitària).

5


Pau i drets humans

5.

Quin és el lema de la Declaració de drets de 1789?

Liberté, égalité et fraternité, imposada pels francesos. 6.

7.

Quines organitzacions del segle XIX impulsaren la lluita contra les injustícies i suposaren un avanç important en la conquesta dels drets humans?

La ONU (Organitzacio de les Nacions Unides) es la que va impulsar la lluita contra les injusticies. En quin dia i any es signà l’actual Declaració dels drets humans?

La Declaracio de drets humans es va signar el 10 de Desembre del 1948. 8.

Quin esdeviment històric promogué la redacció de l’actual declaració?

Una guerra a Japó va ser el que promogué la redacció de l’actual declaració. 9.

Quan i qui van acordar fundar l’Organització de Nacions Unides?

El 26 de juny de 1945 a partir d’una Carta semblant a una constitució, 51 estats acordaren la fundació de l'Organització de les Nacions Unides 10.

Quines són les parts de l’actual de la Declaració Universal dels Drets Humans?

La Declaració Universal dels Drets Humans aprovada i promulgada consta d'un Preàmbul i un conjunt deTrenta Articles

Activitat 2 Entra de nou a l’enllaç d’EDUPOLIS anterior http://www.xtec.net/~lvallmaj/edupolis/4versde c.htm i realitza les activitats on-line que corresponen als apartats 4.1 i 4.2. Són un total de 6 activitats.

6


Pau i drets humans

Activitat 3 Entra en http://www.xtec.cat/~lvallmaj/edupolis/5dudh.htm i llig atentament l’explicació. Fes les activitats on-line i un esquema sobre els tipus de drets. També pots consultar aquest vídeo http://www.youtube.com/watch?v=HSgMh2C9qtY

1. Tots els éssers


humans naixem lliures i iguals 2. Tothom té dret a aquests drets 3. Dret a la vida 4. Ningú no serà sotmès a esclavitud o servitud 5. Ningú no serà sotmès a tortura 6. Tot ésser humà té dret a una personalitat jurídica 7. Tots som iguals davant la llei 8. Tothom té dret a defensar-se davant els tribunals 9. Ningú no podrà ser detingut arbitràriament ni desterrat 10. Dret a un judici just 11. Dret a la presumpció d'innocència 12. Dret a la intimitat 13. Dret a la llibertat de moviment 14. Dret d'asil 15. Dret a la nacionalitat

16. Dret al matrimoni 17. Dret a la propietat 18. Dret a la llibertat de pensament, consciència i religió 19. Dret a la llibertat d'expressió 20. Dret a la llibertat de reunió 21. Dret a la democràcia 22. Dret a la seguretat social 23. Dret al treball 24. Dret a l'oci 25. Dret a un nivell de vida adient 26. Dret a l'educació 27. Dret a la cultura 28. Dret a l'ordre social 29. Dret a les llibertats i al respecte de la comunitat 30. Dret a que aquests drets no siguin suprimits en cap circumstància


Activitat 4 Busca una notícia que denúncie un cas de violació de drets humans. Indica quins drets són violentats i de quin tipus són.


Activitat 5. Reflexió i debat Redacta una argumentació en la qual justifiques la teua opinió al respecte de la següent qüestió: Paga la pena tenir una Declaració Universal de Drets Humans? Si, es molt important que tots els éssers humans tingam els mateixos drets i que existisca una llei que ens defenga, gràcies a esta llei es pot defendre a qualsevol persona, ja siga d’un país o altre, encara que hi ha paisos on no l’apliquen (part d’Àsia i Orient), principalment es boten els Drets de les dones i els xiquets, no se repecta una vida digna de la dona o es fa treballar als xiquets, forzant-los a fer el mateix treball d’un home. Per desgracia en tot el mòn, diariament, s’agredeixen les lleis, en els paisos on es suposa que es compleixen al cent per cent, com per exemple Europa, sempre hi han organitzacions que denúncien les irregularitats. Gràcies a estes els governs rectifiquen, no sempre en qualitat, els errors. Pensem que el secretari general de les Nacions Unides Ban Ki-moon esta fent un bon treball dins de l’organització aplicant noves normes, reorganitzant les anteriors.

Priorietats:

Desenvolupament sostenible

Un món més segur

La importància de la prevenció

Recolzant a les nacions en transició

Colaboració amb les dones i els joves.

Normes d’ètica: Comportament e integritat dins de l’organització Divulgació financiera: Transparéncia financiera.

7

Pau i Drets Humans  
Pau i Drets Humans  

treball etica grup 4

Advertisement