HMN•2-2019

Page 1

HORECA•NOORD 25e jaargang, nummer 2 2019

VAKBLAD VOOR HORECAONDERNEMERS

Harlinger familiebedrijf Selektmeat Products

Fortuna Carpaccio’s en Frisian’s Best Pulled Meat op de kaart

Mystery Review lanceert webshop - Terugblik HorecaEvenTT 2019 - Boel: Groningse tent met ballen De 5 P’s van de toekomst - Party- en Zalencentrum ‘t Haske in Joure te koop Onderweg eten bij Café de Rustende Jager - Typisch of trendy - Column Geert van Tuinen

www.horecanoord.nl


“Bakker Vakkeuken is specialist in keukenén koeltechniek voor de professionele keuken.”

De beste oplossing vraagt om maatwerk Bij Bakker Vakkeuken werken we aan prachtige projecten in de horeca, het onderwijs, de zorg en de maritieme sector.

Kennismaken? Bel 0518 - 46 30 00

ambacht maakt het verschil

Bakker Vakkeuken, Bûtenpôle 1, Berlikum, www.bakkervakkeuken.nl


Op en top ondernemen Terwijl we eigenlijk nog nagenieten van de beursdagen in Assen, staat de zomer natuurlijk al weer voor de deur. Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Ondernemers Merijn Goris, Peter Torenbosch en Lennart Deddens hebben dat ook moeten denken. Zij openden onlangs een tent met ballen in Groningen. Ballen? Ja, waarmee je in het grind kan gooien. Jeu de boules. De jeu de boulesbar moet de hippe variant worden van de bowlingbaan. En hip is BOEL – want zo heet de nieuwe onderneming van de mannen – zeker. Je kunt er niet alleen terecht voor een potje petanque, maar ook voor een goede hap eten of een heerlijke cocktail. Andere ondernemers zijn Peter en zijn vader Jacob Roorda. Zij runnen familiebedrijf Selektmeat Products uit Harlingen en leveren onder de merknamen Fortuna en Frisian´s Best Meat

8

BOEL: Groningse tent met ballen

10

Mystery visits voor horeca, zonder opstartkosten

12

De 5 P’s van de toekomst

14

Blog 17 Party- en Zalencentrum ‘t Haske in Joure te koop

18

Column Versie Vis(ie)

21

Medianieuws 22 Horeca Highlights

23

Subsidie wanneer je een creatieveling inschakelt

24

Nieuws van KHN

25

Onderweg eten bij Café de Rustende Jager

26

Typisch of trendy

28

Column Geert van Tuinen

30

Pagina 3

Horeca Magazine Noord is een uitgave van Mimicry Uitgeverij en wordt verspreid op basis van controlled circulation in de regio’s Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Redactie en medewerkers: Susanne Hellendoorn, Geert van Tuinen, Nancy Harlaar: HA Teksten, Annemarie Atema Eindredactie: Susanne Hellendoorn: Van A tot Suus Teksten Vormgeving: Sonja Telenga: DTP Studio Sonja Advertentieverkoop: Alexander Plomp, Jan Vlap Uitgeverij, advertentie-exploitatie, vormgeving en redactie-adres: Mimicry Uitgeverij Postbus 345, 8600 AH Sneek Tel. 0515 - 333555 Fax 0515 - 333855 info@mimicry.nl www.mimicry.nl Abonnementen: 40,- p.j. Losse nummers 10,(excl. verzendkosten)

INHOUDSOPGAVE

Terugblik HorecaEvenTT 2019

Stuur uw reactie en/of nieuws naar de redactie: info@mimicry.nl

COLOFON

4

Uiteraard kijken we in de Horeca Magazine Noord nog even terug op de laatste editie van HorecaEvenTT. Verderop in dit nummer kun je nagenieten met een fotoverslag. Edwin van Lambalgen – voor de meeste mensen beter bekend als de man die de kookwedstrijden aan elkaar praat – heeft afscheid genomen van de EvenTT Culinair-organisatie. Daarom daar ook speciale aandacht voor.

INHOUD

Harlinger familiebedrijf Selektmeat Products

carpaccio’s en pulled meat aan de horecabranche in heel Europa. Zij zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een vegan zwamcarpaccio in samenwerking met GRO uit Amsterdam. Ook zij spelen dus in op ontwikkelingen in de markt.

De uitgever en de redactie betrachten grote zorgvuldigheid bij de samenstelling van dit blad. Voor mogelijke financiële en/of schade van welke aard of omvang ook ten aanzien van de tekst in horecamagazine Noord welke het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten aanvaarden de redactie en uitgever geen aansprakelijkheid. Uit deze uitgave mag met bronvermelding vrijelijk worden geciteerd.


Harlinger familiebedrijf Selektmeat Products levert inmiddels in heel Europa

Fortuna Carpaccio´s en Frisian´s Best Pulled Meat op de kaa “Mooie, lekkere en pure producten leveren, dat is onze passie”, vertelt sales/marketingman Arend Nijland van Selektmeat Products uit Harlingen. Het familiebedrijf, dat vorig jaar is overgenomen door zoon Peter Roorda van zijn vader Jacob Roorda, levert onder de merknamen Fortuna en Frisian´s Best Meat respectievelijk carpaccio’s en pulled meat aan de horecabranche in heel Europa. “Daarbij proberen we voorop te lopen. Zo zijn we op dit moment bezig met het ontwikkelen van een vegan zwamcarpaccio in samenwerking met GRO uit Amsterdam. Een honderd procent veganistisch product, helemaal hot. Het is een voorbeeld van ontwikkelingen in de markt waar we op inspelen”. Hetzelfde geldt voor de Fortuna eicarpaccio die eerder op de markt is gebracht. “Een vegetarisch product”.

Arend Nijland is van origine kok (met commercieel inzicht zoals hij het zelf zegt) en spreekt met passie over de productontwikkeling binnen het Harlinger bedrijf. “We hebben vele nieuwe ideeën die we vaak samen met andere partijen zoals importeurs en slachterijen ontwikkelen en in de markt zetten. Onze corebusiness is het maken en snijden van carpaccio´s, zowel vlees als ook vis en sinds twee jaar ook het garen en pullen van draadjesvlees, oftewel pulled meat. Ambachtelijke topkwaliteit dankzij de jarenlange kennis van vlees en het slagersbedrijf binnen onze onderneming”.

Pagina 4

Besparing tijd Twee totaal verschillende productsoorten, maar met veel overeenkomsten, leert de uitleg van Arend Nijland. “De horeca doet het na een aantal slechte jaren weer goed. Er is echter een gebrek aan personeel, dat hoor ik ook van veel koks waar ik mee spreek. Het voordeel van onze producten is dat het veel voorbereidingstijd in de keuken scheelt. Bijvoorbeeld onze perfect smakende carpaccio’s nemen veel werk uit handen en vormen de basis van een heerlijk gerecht alsof de keukenbrigade het zelf heeft ge-

maakt. Ze moeten er zelfs smaak aan geven, zo puur is het vlees en de vis’. Hij vervolgt: “Een bijkomend voordeel is dat wij de producten per stuk verpakken. Sandwich-gewijs in een doosje, vijf porties van elk 50 gram. Maar ook restaurantsize van 80 of 100 gram, maar ook Tapas- en Banqueting-size. Wij snijden op gewicht, wat de calculatie voor de horeca makkelijk maakt”. Overigens verwerkt Selektmeat zowel vlees, vis en wild als schaal- en schelpdieren in de producten. “We leveren daarnaast ook steak of hamburgers”, haast Arend Nijland zich te zeggen.


art

Wedstrijd tijdens HorecaEvenTT Om de mogelijkheden van de Fortunacarpaccio breed onder de aandacht te brengen, heeft Selektmeat dit jaar tijdens HorecaEventt in Assen voor het eerst een wedstrijd georganiseerd.”Voor ons een uitgelezen kans om de uit de horecawereld afkomstige bezoekers te laten zien wat de mogelijkheden van onze carpaccio’s zijn. Om ze te inspireren met onze producten te gaan werken en daar hun eigen draai aan te geven”. De eerste editie is gewonnen door Jordi Heemskerk uit Wassenaar, nu kok bij Hilton Den Haag. “De prijs is een zilveren ring en een bokaal. De eerste mag de winnaar als blijvende herinnering houden; de wisselbokaal wordt volgend jaar weer ingezet”. Inspireren en uitdagen Sinds enige tijd wordt ook met regelmaat een bijzonder item aan topkoks doorgegeven: een carpaccio-snijmes. “Dit mes is geplaatst op een snijplank, waarop zilveren plaatjes geplaatst worden met daarop de namen van koks die hun medewerking geven”, legt Arend Nijland nader uit. “Dit item is uiteraard gestart in Harlingen, de vestigingsplaats van Selektmeat en ook restaurant ´t Havenmântsje van SVH Meesterkok Marco Poldervaart. Deze koks/restaurants zullen in het dagelijks leven niet met onze producten werken, al zou de puurheid van onze producten ook voor hun werkbaar zijn, maar

Pagina 5

maken op ons verzoek wel een gerecht wat op onze producten toegepast kan worden. Hiermee inspireren ze hun collega’s en dagen ze uit om iets anders met carpaccio te doen dan gebruikelijk is. Al zal gewoon een bord heerlijke carpaccio altijd het meest besteld worden; gewoon genieten. Het mooist van het ‘overhandigen’ van ons Carpacciomes vind ik echter als het ertoe leidt dat wij worden uitgedaagd een creatie van de meewerkende koks in productie te nemen. Vervolgens daagt de kok die het mes heeft één van zijn collega’s uit het stokje van hem over te nemen. Zo moet het mes door het hele land gaan. Een ludieke, maar toch serieuze actie die er uiteindelijk voor bedoeld is om Fortuna meer op de kaart te zetten. Om te laten zien wat er op een snelle en eenvoudige wijze allemaal mogelijk is en heel betaalbaar”. Soms bewandelt de oud-kok een zijweg, merkt hij lachend op. “Dat koken en nieuwe dingen ontwikkelen, zit er gewoon in. Op een beurs in België hebben we onze pulled meat gepresenteerd, slow cooked & smoked meat. Daarvoor hadden we onder meer een saus gemaakt met Hooghout-bruine jenever-kruiden. Een heerlijke aanvulling op onze pulled meat en er kwamen meteen bestellingen. Als een soort gimmick hebben we deze saus in de handel genomen. Een leuke bijkomstigheid, maar het draait bij ons natuurlijk allemaal om de productie van carpaccio´s en pulled meat”!


Als ondernemer wil je de kwaliteit van je product en de “smile� van je medewerkers elke dag op top niveau hebben. Kwaliteit is omzet! Hoe zorg jij dat de kwaliteit elke dag goed is in je zaak? Onze mystery guests gaan je helpen! Wat gaat goed en wat kan er vandaag nog beter? We begrijpen dat je geen tijd hebt om een dergelijk traject op te zetten. Daarom hebben we onze 15 jaar ervaring gebundeld in 5 vaste formats. Formats voor mystery visits aan een BAR, KOFFIEZAAK, voor LUNCH of DINER momenten en uiteraard voor de booming business, FASTSERVICE.In de formats zijn de belangrijkste contactmomenten opgenomen waaronder ontvangst en begroeting, productkennis van de medewerker, presentatie en kwaliteit van het product, interieur, exterieur en het afscheid/afrekenen. Deze punten worden allemaal door een mystery guest uit jouw doelgroep beoordeelt en de rapportage hiervan volgt per mail binnen enkele dagen na ieder bezoek. Het enig wat je hoeft te doen is een format kiezen, de periode aangeven waarin de bezoeken moeten plaatsvinden en vervolgens kun je afreken met Ideal.De factuur zit direct in je mailbox.

Simpel | Laagdrempelig | Transparant | Kwaliteit webshop.mystery-review.nl

Mystery Review | Havenstraat 135 | 1211 KK Hilversum | 0294 454 511

Mystery-review1/2.indd 1

18-04-19 10:36

Bos Seafood HORECA & GROOTVERBRUIK

Goed, scherp en vers

Kanaalweg 7, 8356 VS Blokzijl

|

Door goede prijsafspraken weet ik waar ik aan toe ben

t. 0527 29 16 87

|

f. 0527 29 12 90 |

e. info@bosseafood.nl

|

i. www.bosseafood.nl


Kamertemperatuur! Bij Selektmeat houdt een team van 25 personen zich bezig met de productie van de carpaccio en pulled meat. “Het snijden van carpaccio vindt in twee ploegen plaats en er zijn drie snijlijnen. We hebben één ploeg voor het garen en pullen van de pulled meat . Deze producten – vers uit de diepvries -liggen bij de groothandel. Bij het gebruiken van de carpaccio´s en pulled meat is het belangrijk dat ze op de juiste wijze – in 10 tot 15 minuten - worden ontdooit. Het is heel belangrijk dat ze op kamertemperatuur worden opgediend, dan zit er veel smaak aan. Heel belangrijk, want als de gasten de carpaccio te koud krijgen, gaat dan ten koste van de smaak”.

Pagina 7

Arend Nijland keert terug bij zijn opmerking dat Selektmeat voor pure, eerlijke producten gaat. “Wij maken er bijvoorbeeld geen geheim van dat we naast al onze Runder carpaccio varianten van de hele Achtermuis, Ossenhaas of Kogelbiefstuk ook een samengestelde carpaccio maken, we gebruiken hiervoor het vlees van zogenoemde “dubbeldoelkoeien”. Oftewel koeien die zijn gemolken en als ze te weinig melk gaan geven, worden geslacht. Duurzaamer kan eigenlijk niet, Goed voor het milieu en de diervriendelijkheid”. Die openheid van zaken heeft de onderneming ook gegeven aan het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. “Wij hebben gewoon verteld en laten zien hoe

onze producten tot stand komen. Daar zijn we trots op en dat mag iedereen weten. In de uitzending kwamen we er dus ook niet slecht uit”. Die woorden worden onderstreept door de certificering waarmee Selektmeat werkt. `´Wij hebben regelmatig audits voor FSSC 22000, HACCP, SKAL, MSC, ASC en werken Halal´´, merkt Arend Nijland op de valreep op. `´Een belangrijke garantie voor onze klanten, maar voor ons eigenlijk zo vanzelfsprekend dat ik het bijna vergeet te melden`´. Nieuwsgierig naar de toepassingsmogelijkheden van de carpaccio’s en pulled meat van Selektmeat? Onder andere diverse gerechten staan op www.selektmeat.nl.


“Kwaliteit boven kwantiteit�

Terugblik HorecaEvenTT 2019

De HorecaEvenTT was ook dit jaar weer een groot succes. Half februari vonden duizenden beursbe wedstrijden. Volgend jaar vindt al weer de dertiende editie van de HorecaEvenTT plaats. Noteer alva te genieten van drie inspiratievolle dagen.

Pagina 8


Laatste editie voor Edwin van Lambalgen Voor Edwin van Lambalgen, medeorganisator van EvenTT Culinair, was dit de laatste editie. Nagenoeg vanaf het allereerste uur in Assen was hij erbij, maar na de twaalfde editie heeft hij toch echt afscheid genomen. “Ik heb het organiseren van EvenTT Culinair altijd met heel veel plezier gedaan, maar er loopt zo door het jaar heen heel veel tijd in weg. Daardoor werd het erg lastig te combineren met mijn werk en hobby Enduro (een wedstrijdsport waarbij deelnemers op hun motor een vooraf uitgestippelde route rijden over onverharde wegen, bouwlanden en door het bos, red.) waarvoor ik NK’s rijd”, legt Van Lambalgen uit. De beursbezoekers kennen Van Lambalgen waarschijnlijk het best van de prijsuitreikingen en het aan elkaar praten van de wedstrijden. “Mijn hart ligt er echt nog wel en ik hou ook zeker contact met de rest van de organisatie, maar ik heb een keuze moeten maken.” Van Lambalgen kijkt in ieder geval met heel veel plezier op het event terug. “We hebben EvenTT Culinair echt op de kaart weten te zetten. Zo waren er dit jaar bijvoorbeeld meer inschrijvingen dan ooit.”

ezoekers hun weg naar Expo Assen. Publiekstrekker waren – net als voorgaande jaren – de kookast de datum in uw agenda: 10, 11 en 12 februari 2020. Nu eerst een fotoverslag om nog even na

Winnaars EvenTT Culinair Hoogtepunt zoals ieder jaar zijn de kookwedstrijden. Winnaar van de Grand Prix EvenTT Culinair waren dit jaar Bibi de Wit en Rob Heeling van Restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde. Zij namen de Grand Prix EvenTT Culinair wisseltrofee en een mooi geldbedrag mee naar huis. Lianne Willemse van Restaurant Bij Kees in Zierikzee won de wedstrijd ‘Maître Roelof van der Laan Bokaal’. In deze wedstrijd worden vakgenoten vanuit de bediening beoordeeld. Opvallende naam in het totaaloverzicht van de winnaars was Jelle Schepers van Restaurant Stones in Emmen. Hij won in de ‘tappasklasse streekprodukten’ en in de klasse ‘high, beer, wine & tea’ en nam de derde prijs mee naar huis in de klasse ‘feestelijke taart’.

Bezoekers Dit jaar maakte de organisatie gebruik van een nieuw bezoekersregistratiesysteem. “We gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daarom vinden we het belangrijk het toelatingsbeleid aan te scherpen”, legt Jan Vlap uit. Het nieuwe registratiesysteem moet daaraan bijdragen. “Onze ervaring die we daar het afgelopen jaar mee op hebben gedaan is goed geweest, maar er moet nog meer gebeuren. Zo is HorecaEvenTT voor studenten een leuk dagje uit geworden, maar dat willen we nu wel echt een halt toeroepen. De komende maanden gaan we daarover in overleg met scholen.”

Pagina 9


Balls, bites & beers in jeu de boules-bar

BOEL: Groningse tent met ballen Wie kent het niet? Campingsport nummer 1 – en al helemaal in Frankrijk: jeu de boules. Ook in Nederland kun je petanque-ballen in het grind gooien. Niet alleen in de buitenlucht, maar nu ook in de hippe pop-up bar BOEL in Groningen.

Initiatiefnemers en eigenaren zijn Merijn Goris, Peter Torenbosch en Lennart Deddens. Allen opgegroeid in Stadskanaal en dus weten ze precies wat ze aan elkaar hebben. “Eind 2018 kwamen we op het idee van een jeu de boules-bar en al snel vonden we een geschikt pand – naast het Noorderplantsoen”, legt de 35-jarige Torenbosch uit. Hij ging rond zijn twintigste geregeld naar Frankrijk, naar een huisje van de ouders van vrienden. “Dat ging gepaard met veel rode wijn en dag in dag uit veel jeu de boules spelen. Dat was toen al een prachtig spelletje en dat is het nu nog steeds.” De ondernemers toverden in korte tijd een voormalige garage – die de laatste jaren dienst deed als opslagloods – om tot trendy restaurant van 520 vierkante meter groot. De

Pagina 10

bar heeft een industriële hipsteruitstraling gekregen en aan de wanden is speciale aandacht besteed. Die zijn door lokale kunstenaars beschilderd. In totaal zijn er acht jeu de boules-banen van 10 bij 2,5 meter aangelegd, waarin 8 ton gralux is gestort. Een baan huren is simpel; via de site vink je een dag en tijdstip aan. Voor je het weet kun je drie kwartier los. PLACE TO BE “BOEL moet ‘the place to be’ worden, maar jeu de boulen is zeker niet verplicht. Je kan bij ons namelijk ook heel goed terecht voor kwalitatief goed eten en drinken”, legt de ondernemer uit. “Voor gezinnen met kinderen is het een ideaal uitje, maar ook voor studenten en het houden van bedrijfsuitjes.

Vooral op die laatste groep willen we mikken. Een compleet uitje met alles erop en eraan.” Volgens Torenbosch kun je het concept vergelijken met een avondje bowlen, “maar dan is dit de hippe variant.” Hij legt uit: “Een goed biertje, een verse cocktail of een mooie wijn? Daar gaan we voor. We bieden meer dan alleen het spel. We hebben namelijk ook een heel mooie menukaart waar voor iedereen wat op te vinden is: van een patatje tot pekingeend en van fingerfood tot een burger. Kwaliteit en een goede prijs staan bij ons altijd voorop. Vaak is de horeca ondergeschikt in dit soort concepten, maar wie niet wil jeu de boulen moet ook graag naar BOEL willen komen.”


BOILERMAKER EN STOCKROOM De drie ondernemers zitten barstensvol ideeën. Begin 2017 richtten ze samen al Boilermaker op, een ‘nuchtere merkactivator voor toonaangevende spirit, soda- en biermerken’. Vlak voor de opening van BOEL gooiden de drie ook de deuren open van cocktailbar The Stockroom, volledig in de stijl van de jaren ’20. “Het lijkt gekkenwerk om twee concepten te lanceren binnen twee weken, maar het is geweldig”, vertelt Torenbosch.

POP-UP BOEL is gevestigd op een pop-up locatie; tijdelijk dus. Peter Torenbosch legt uit: “De voormalige garage wordt over een paar jaar gesloopt. Dat lijkt jammer, maar uiteraard wisten we dit op voorhand al. Op deze manier kunnen we de komende jaren kijken of het concept aanslaat en hoe we bepaalde zaken voor de toekomst nog beter kunnen finetunen. We hebben nu vooral geïnvesteerd in goede jeu de boules-banen en een mooi keuken.” Daarin zijn onder meer een Josper (binnen-barbecue), grote steamer en inloopvriezer en -koeling te vinden. Meer informatie: BOEL Groningen Nieuwe Ebbingestraat 163 in Groningen www.boelgroningen.nl

Pagina 11


Party- en zalencentrum “’t Haske” Prijs oP aanvraag Het van oudsher alom bekende, multifunctionele party- en zalencentrum ” ‘t Haske” biedt Berendschot Horeca u graag ter overname aan! Party- en Zalencentrum ‘ ‘t Haske” is een omvangrijk en absoluut veelzijdig horecabedrijf en is in de tientallen jaren van het bestaan een begrip geworden in Friesland en ver daar buiten. Het beschikt over zeer uiteenlopende formules onder een dak, welke onafhankelijk van elkaar, maar ook veelvuldig gecombineerd, ingezet worden om de gasten een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Of het nu gaat om een intiem familiediner of een grootschalig optreden van een (inter)nationale bekendheid, alles wordt met een vanzelfsprekend gemak tot een succes verzorgd. De diverse outlets zijn qua routing prima gesitueerd, of het nu gaat om bijvoorbeeld de restaurants, het grand café, bowling of de diverse zalen, alles is doordacht en zowel zelfstandig als in combinatie met elkaar te exploiteren of te verhuren, de mogelijkheden zijn werkelijk legio, er is bijna geen nee te koop! De zeer goed geoutilleerde keuken is in staat op accurate wijze alle gasten, zelfs bij volledige bezetting, van een onvergetelijke ervaring te laten genieten. Ook qua catering is men in staat om op elke locatie elke gelegenheid tot een succes te maken, met de kwaliteit die men van ” ‘t Haske” gewoon is.

Berendschot horeca Makelaardij en advies

In totaliteit biedt het complex aan ruim 1500 gasten plaats, is centraal gelegen, goed bereikbaar en beschikt over ruim voldoende parkeergelegenheid, ook voor touringcars.

dhr. h.c.M. (han) Berendschot

Dit mooie bedrijf wordt aangeboden inclusief prima onderhouden onroerend goed en een zeer complete inventaris.

Waterlelie 5 9207 an drachten

Voor meer indrukken en gedetailleerde informatie bezoek de website van ” ‘t Haske”:

0611316610 www.berendschothoreca.nl

http://www.haske-joure.nl

Kortom een onderneming met een hoog rendement voor de ondernemer(s) die op zoeK is/zijn naar uitdaging en een volgende stap in de horecacarrière!


Mystery Review lanceert webshop

Mystery visits voor horeca, zonder opstartkosten Mystery Review lanceert een uniek product in Nederland; een webshop waarbij mystery visits ingekocht kunnen worden zonder langdurige voorbereiding en opstartkosten, specifiek voor de horeca en fastservice branche.

Simpel, laagdrempelig en transparant Carlo van den Berg van Mystery Review geeft aan: we merken dat veel ondernemers in de horeca en fastservice op een snelle manier inzicht willen krijgen in de kwaliteit en kansen van hun product en de “smile” van hun medewerkers. We zijn trots dat we op een simpele en laagdrempelige manier hieraan kunnen bijdragen. Door te investeren in kwaliteit, blijf je als ondernemer of bedrijfsleider in staat om de kernfactoren voor succes te bewaken. Kwaliteit heeft namelijk direct invloed op omzet. Maar hoe weet je of de kwaliteit die bij je bedrijf hoort ook zo ervaren wordt door je gasten? En hoe houd je deze kwaliteit vast? Mystery visits zijn hier een perfect middel voor. Mystery guests zijn een weerspiegeling van je gasten en brengen in kaart wat er goed gaat, welke medewerkers complimenten verdienen, maar ook waar het beter kan. Met deze inzichten kun je concreet én direct aan de slag. Door regelmatig deze

Pagina 13

‘thermometer” in je bedrijf te steken, blijf je scherp op de kwaliteit die je nastreeft.

volgt per mail binnen enkele werkdagen na ieder bezoek.

Mystery Review heeft 15 jaar ervaring in het uitvoeren van mystery visits binnen hospitality, city marketing, retail, zorg en automotive. Met deze kennis en ervaring heeft Mystery Review enkele formats opgesteld, die passen bij diverse horeca bedrijfsmodellen. Bar, koffie, lunch, diner en fastservice georiënteerde mystery visits, kunnen met enkele stappen online direct besteld worden. In de formats zijn de belangrijkste ‘contact momenten” opgenomen waaronder ontvangst en begroeting, productkennis van de medewerker, presentatie van het product, interieur/exterieur en het afscheid/ afrekenen.

Voor vragen of meer informatie is het team van Mystery Review bereikbaar via 0294454511 of webshop@mystery-review.nl

Je kunt in de webshop je product kiezen, voorkeur aangeven voor de periode waarin de bezoeken moeten plaatsvinden en met Ideal afrekenen. De factuur zit direct in je mailbox en het rapport van de mystery visit

webshop.mystery-review.nl


De 5 P’s van de toekomst Iedereen kent de marketingmix wel. Het is een combinatie van tools die een bedrijf inzet om de marketingstrategie te behalen. Door technologische ontwikkelingen, innovaties en een veranderde markt is het traditionele model niet meer actueel. De huidige marketingmix was gericht op consumentenproducten, maar we leven nu in een digitaal tijdperk waarin de huidige P’s zijn verouderd. In de loop der jaren zijn er nieuwe variabelen aan de originele marketingmix toegevoegd. We kunnen concluderen dat de marketingmix een organisch model is, dat mee kan bewegen op de vraag uit het huidige commerciële landschap. Wanneer je gebruikmaakt van dit model, kunnen we je aanraden in ieder geval de originele variabelen te gebruiken en daarnaast in gedachte te nemen dat de P’s volledig persoonlijk worden. De toekomstige marketingmix ziet er als volgt uit: Persoonlijke prijs Persoonlijk product Persoonlijke promotie Persoonlijke plaats Persoonlijk personeel Persoonlijke prijs Bij personal price wordt de prijs bepaalt aan de hand van de persoon. De prijs wordt vastgesteld aan de hand van een loyaliteitssysteem of bijvoorbeeld doordat iemand jarig is en zo zijn er nog tal van mogelijkheden om de prijs persoonlijk te hanteren door middel van ingrediënten, milieubewuste maaltijden of gewicht.

Mindful eating Mindful eating is een goed voorbeeld voor personal pricing binnen de horecabranche. Doordat de keten veel inzichtelijker wordt gemaakt waar welke producten vandaan komen en welke afstanden ze hebben afgelegd, zal je bijvoorbeeld een C02-heffing moeten betalen omdat de producten van de andere kant van de wereld verscheept moet worden om vervolgens bij jou op je bord terecht te komen. Je ziet ook steeds meer dat je volledig je maaltijd kunt samenstellen op basis van duurzaamheid of persoonlijke smaak. Dit bepaalt ook direct de prijs die je zal betalen voor je gerecht. Je hoeft niet meer te betalen voor het menu maar voor de ingrediënten die je kiest in je maaltijd. Zo kun je bijvoorbeeld korting krijgen in een restaurant van een milieubewuste eigenaar die je korting geeft wanneer je kiest voor een gerecht zonder vlees of vis, maar een maaltijd kiest gebaseerd op planten. Persoonlijk product Producten worden persoonlijk. Er is steeds meer vraag naar personalisatie van producten. Artificial intelligence (AI), machine learning en big data spelen hierbij een steeds

grotere rol. We delen maar al te graag onze persoonlijke informatie voor betere aanbevelingen, producten en gemak. Het wordt steeds gemakkelijker met alle technologische ontwikkelingen. Het personaliseren van data gebeurt ook steeds meer voor het maken van websites. Er zijn een aantal organisaties op de markt die door middel van geavanceerde algoritmes en data wat afkomstig is van een bedrijfspagina op Facebook binnen een handomdraai een responsive en gepersonaliseerde website bouwen. Bij SiteGeny kun je vrijblijvend een demo proberen. Persoonlijk producten door blockchain – Albert Heijn Albert Heijn en Refresco zetten blockchain voor het eerst in bij AH houdbare sinaasappelsap. De gegevens van de verschillende stappen in de productieketen zijn gekoppeld en inzichtelijk gemaakt. Door middel van een QR-code op de verpakking kunnen klanten de hele route volgen die hun sinaasappelsap aflegt voordat die in hun winkelmandje belandt. Het begint bij de sinaasappelboomgaarden in Brazilië. Daar worden de vruchten geoogst.

In Leuven is restaurant ‘Noordoever’ geopend. Hierbij staan vegetarische gerechten centraal. Er wordt uitsluitend gewerkt met lokale, biologische en seizoensgebonden ingrediënten. Het betaalsysteem van dit restaurant is uniek: gasten betalen er immers per gram. Je kan er naar wens je bord vullen en aan de kassa betaal je 0,031 per genomen gram. De eigenaren Piet Weemaes en Dirk Vandervoort zagen het systeem in New York en Nederland en brengen het concept nu ook naar België. Naast het restaurant is er een winkelhoek met duurzame gadgets, meubels, boeken, gezonde ingrediënten, biologische wijnen en koffie. Noordoever wil uitgroeien tot een centrum waar gezond en lekker eten centraal staat en je kan er ook terecht voor consultaties met een diëtiste, mindful eating en coaching.

Pagina 14


mee. Amazon heeft tests uitgevoerd met Flex, een bezorg-Uber. Of het nu om een fietskoerier gaat, kapper aan huis of hulp in de huishouding. Je kunt je voorstellen dat over tien, twintig jaar hele sectoren worden voorzien van arbeid via een platform en dat consumenten de deur niet meer uit hoeven. De personal place van consumenten zal alleen maar verder toenemen.

Er wordt onder andere vastgelegd welke keurmerken de telers hebben voor voedselveiligheid en duurzaamheid. De blockchain bevat ook informatie over de sinaasappelen zelf, zoals de plukperiode en de zoetheidsgraad. Hierdoor wordt elke sinaasappel uniek en persoonlijk. Albert Heijn speelt hiermee in op persoonlijke producten. https://www.youtube.com/ watch?v=pHIKeREwrTU Maarten Kusters, Managing Director Refresco Benelux: ‘Dit is een unieke manier om de teler, verwerker, bottelaar, retailer en consument samen te brengen en het hele proces van totstandkoming van vruchtensap inzichtelijk te maken. We zijn verheugd dat we als partner van Albert Heijn een bijdrage kunnen leveren aan dit traject. Als grootste onafhankelijke producent van sappen en frisdranken zet Refresco zich in voor een duurzame vruchtensapsector. Vorig jaar hebben wij het Sustainable Juice Covenant opgericht, samen met enkele andere branchepartijen. Ons doel is om in 2030 100% duurzaam sap te verwerken in de vruchtensapproducten van onze klanten.’ Persoonlijke maaltijdboxen – Little Spoon De Amerikaanse startup Little Spoon maken volledig op het kind afgestemde (verse) maaltijden klaar op basis van informatie over het kind, zoals leeftijd, lengte, gewicht en allergieën. De maaltijden worden ook nog eens thuis bezorgd. Deze trend zullen we in allerlei vormen verder zien ontwikkelen binnen de horecabranche. Steeds meer restaurants en horecagelegenheden zullen persoonlijke producten gaan leveren aan de klant. Daarnaast zal er steeds meer advies op basis van persoonlijke behoefte worden gegeven, bijvoorbeeld bij het aankopen van producten (online én op de winkelvloer). Personal place Waarschijnlijk heb je wel eens van de on-demand-economie gehoord. Een taxi bestellen we via Uber, een schoonmaker via Helpling en een maaltijd via Deliveroo. Personal place, zegt wat over de plek waar jij het wilt. Tegenwoordig is het vrij normaal dat de consument kan krijgen wat wil hij en waar hij wil. Het wordt geleverd op de desgewenste locatie en op het tijdstip waarop het voor de klant het beste uitkomt. Maaltijdbezorging door drones Steeds meer bedrijven zijn aan het experimenteren met maaltijdbezorging met behulp van een drone. Het bedrijf Darwin

Pagina 15

Aerospace bouwde een drone die burrito’s kan bezorgen. Het Italiaanse restaurant Francesco’s Pizzeria in Mumbai dacht hetzelfde te kunnen en zij laten pizza’s bezorgen door een drone. Hetzelfde geldt voor Domino’s. Zij hebben de DomiCopter. In restaurants zetten ze ook een drone in. Een restaurant in Singapore heeft de primeur, die zet de kleine luchtvoertuigen sinds kort in om drankjes en gerechten naar de juiste tafel te brengen. De drones kunnen de obers behoorlijk wat tijd besparen. Virtuele restaurants We bestellen meer dan ooit online. In Silicon Valley is sinds enkele weken zelfs het eerste virtuele restaurant geopend. DoorDash geeft chefs de kans om delivery only-restaurants op te zetten vanuit een grote gemeenschappelijke keuken. Restaurateurs kunnen hierdoor experimenteren met nieuwe businessmodellen om personeelskosten en huur te besparen. Zo wordt meer ingespeeld op de snelgroeiende vraag naar gezonde nichekeukens voor toegankelijke prijzen. In grote steden als Parijs en Londen zijn ze al enige tijd aanwezig: onzichtbare ‘virtuele restaurants’ die alleen koken voor de levering van maaltijden. Er is geen eetkamer, geen voordeur en geen meubels: gewoon een keuken, soms bij iemand thuis. Ze zijn meestal super gespecialiseerd en op zoek naar culinaire niches Virtual reality dining Virtual dining combineert virtual reality en ouderwets gezellig dineren. Onderstaande video geeft Een impressie van een van de eerste VR Dining diners met Deli XL bij de Foodyard Amsterdam. https://www.youtube.com/ watch?v=Vi0T2RNncIc On demand gaat goed samen met de horeca en de consument doet daar zijn voordeel

Persoonlijk personeel Dit kan een beetje tegenstrijdig zijn met het tussen kopje. ‘Persoonlijk personeel’ wekt namelijk het idee dat de consument een persoon voor zich heeft die de consument van alle gemakken voorziet. Dit scenario zou ideaal zijn voor de werkgelegenheid binnen de horeca, maar het zou de horeca ondernemer bakken met geld kosten. Eatsa In het kader van technologische ontwikkelingen hebben wij een andere invalshoek, namelijk: Eatsa. Het Amerikaanse Eatsa, is een restaurantketen dat volledig is geautomatiseerd. Gasten komen binnen en doen hun bestellingen via een iPad, en hun gerechten komen door een glazen hokje naar buiten. Als ze een frequente klant zijn, zal het systeem hun eerdere bestellingen onthouden. Vrijwel al hun voorgerechten komen in kommen die 7 dollar kosten. In deze kom kunt u gerechten bestellen zoals quinoa salade, mediterrane salades, curry of chili. Voor ‘sides’, kunt u chips, guacamole of vruchten kiezen. Eatsa’s model is een technologische doorbraak die we in Nederland nog niet hebben teruggezien. Of dit overwaait is dus ook nog maar de vraag. Wel is de prognose dat het werk binnen de horeca komende decennia anders zal worden ingevuld. https://www.youtube.com/ watch?v=ZWeocXaIPMo Chatbots voor horeca Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om een chatbot in te zetten. Het inzetten van chatbots gebeurt vaak binnen messagingapps, zoals Facebook Messenger. Hoe meer data een chatbot verzameld, hoe slimmer de algoritmes worden. Na verloop van tijd zal de chatbot steeds meer op maat bedienen. De chatbot wordt daardoor steeds persoonlijker en kan ook wel gezien worden als ‘persoonlijk personeel’. Ze worden steeds meer ingericht op jouw voorkeuren en de bestaande context. Wat de chatbot je voorschotelt wordt steeds meer informatie die bij jou past, waar jij op dat moment, op die plek behoefte aan hebt. Binnen de beautybranche zijn er bijvoor-


verder te personaliseren, de bots blijven dan ook van het begin tot het einde verbonden met de klanten en zijn daardoor goed op de hoogte van hun wensen en behoeften. En het mooie aan de Chatbots is dat ze 24/7 beschikbaar zijn en dus binnen no-time zullen reageren op de verzoeken van klanten. Persoonlijke promotie Bij ‘persoonlijk personeel’ stond Eatsa centraal, en dat doen we hier nu weer. Dit is geen gebrek aan onze creativiteit, maar wel

een overvloed van dat van Eatsa. Door dat consumenten worden geholpen door een systeem dat alles onthoudt zijn de mogelijkheden voor persoonlijke promotie enorm. Je kan ervoor kiezen om via een app je maaltijd te bestellen. En diezelfde app kan op basis van jouw bestelgeschiedenis notificaties sturen met suggesties voor andere gerechten, die jij potentieel lekker zou vinden. Hierdoor creëren ze veel engagement met de consument, en komen ze vaak terug.

beeld al meerdere bekende chatbots beschikbaar die als persoonlijk personeel fungeren Een goede klantenservice is de sleutel tot succes voor elke horeca onderneming, het beïnvloedt namelijk of dat klanten terug zullen komen of de onderneming zullen aanraden. En hier kan een Chatbot uitstekend mee helpen, bots kunnen namelijk een extra dimensie toevoegen aan de interactie met klanten. Via de Chatbots is het namelijk mogelijk om het contact nog

Heeft u moeite met vinden van personeel? Laat uw vacature achter op onze stand!

En maak kans op een recruitmentpakket of een eigen werken-bij website t.w.v. €1500,Pagina 16


BLOG

Inkoop- en opslag van producten;

Het belang van een goede workflow deel I Voor elke horecaondernemer is het waarschijnlijk wel herkenbaar. Uw bestelling wordt geleverd, maar u bent te druk met andere zaken om er op dat moment veel aandacht aan te besteden. Toch is het iets om wel bij stil te staan, al hoeven we u dat waarschijnlijk niet te vertellen. Met onderstaande praktische tips helpen we u hopelijk een beetje op weg! Tips voor het inkopen van producten: •N eem de tijd voor het maken van een bestelling. Ga er eens rustig voor zitten en maak weloverwogen beslissingen. •M aak een verkoopforecast. Kijk dag per dag naar de verkoop van het voorgaande jaar, zodat u weet wat u dit jaar kunt verwachten. Houd hierbij ook rekening met wisselende feestdagen, lokale evenementen, uw concurrentie, weersvoorspellingen etc. •E valueer uw behoeftes. Kijk naar uw laatste bestelling, kijk naar uw huidige voorraad en maak een forecast zodat u weet wat u de komende dagen of weken nodig zult hebben. •H oud rekening met minimale besteleenheden. Bij de ene leverancier kunt u producten per stuk bestellen, de ander hanteert een minimale eenheid van 25 stuks. Kijk goed naar uw inkoopovereenkomsten, wat zijn de afspraken die hierover gemaakt zijn? Worden er extra kosten in rekening gebracht als u zich niet aan de minimale besteleenheid houdt? •K ies het juiste bestelmoment. Uw bestellingen zullen week per week verschillen op basis van uw salesforecast en hoeveel ruimte u op dat moment beschikbaar heeft in uw opslag. Uw bestelkosten in toom houden kan alleen als u uw voorraad tot een minimum beperkt, zonder dat u de kans loopt om een bepaald product mis te grijpen. •Z org dat u altijd een back-up leverancier achter de hand hebt. Het kan zomaar voorkomen dat uw leverancier een bepaald product (tijdelijk) niet op voorraad heeft. Het is daarom slim om ervoor te zorgen dat u in dat geval ook bij een andere leverancier kunt bestellen. Lees wel eerst de algemene voorwaarden van uw contract met de leverancier, zodat u weet wat u te wachten staat. Hoe Business Intelligence u helpt met het bepalen van uw werkelijke verbruik Een Business Intelligence tool laat u het verschil zien tussen theoretisch en werkelijk verbruik van uw voorraad. Hoe dat werkt? Door verkoopdata (uit uw kassa) te koppelen aan data uit uw inkoopsysteem en receptmanagement. Business Intelligence maakt inzichtelijk: •W at de inkoopkosten van uw gerechten en dranken zouden moeten zijn, op basis van de kostprijs van recepten en het aantal verkochte recepten binnen een bepaalde periode. •W at de inkoopkosten van uw dranken en gerechten daadwerkelijk zijn, op basis van uw voorraadniveaus en inkoop binnen dezelfde periode. Meer weten over de verborgen inzichten die Business Intelligence van uw horecaonderneming kan onthullen? Neem contact met ons op.

Pagina 17


Henk van Bruggen: “Goedlopend bedrijf met vele mogelijkheden voor de toekomst”

Party- en Zalencentrum ’t Haske in Joure te koop “Een goedlopend, zeer gevarieerd party- en zalencentrum met volop kansen en mogelijkheden om uit te bouwen”, zo omschrijft Henk van Bruggen zijn levenswerk: Party- en Zalencentrum ’t Haske in Joure. Na 33 jaar – waaronder 23 jaar als eigenaar - heeft hij zijn onderneming te koop gezet. “Het is een uitermate geschikt bedrijf voor bijvoorbeeld een ondernemersechtpaar dat de schouders eronder wil zetten. Er zijn onder meer plannen om het party- en zalencentrum uit te bouwen met een hotelfunctie”.

’t Haske is centraal gelegen in het Noorden. “Het is een echte pleisterplaats, zeker nu de rotonde is verdwenen en de verkeersproblemen rond Joure zijn opgelost. Wij merken dat veel bedrijven hier voor vergaderingen, congressen en dergelijke afspreken, omdat het centraal in hun werkgebied ligt. Bovendien trekken we om deze reden veel busbedrijven, ook vanwege onze capaciteit. Zowel in het bedrijf (1500 personen, red.) als op de parkeerplaats”. Pensioen Henk van Bruggen wil zijn bedrijf verkopen vanwege zijn pensionering. “Het is een goedlopend bedrijf, met een prima omzet. De rendementen zijn goed en er zijn bovendien de al genoemde kansen om uit te bouwen. Mijn leeftijd is de reden om te stoppen, al wil ik de nieuwe eigenaren graag helpen met mijn uitgebreide netwerk”, biedt hij aan. Het bijzondere aan ’t Haske is de enorme variatie aan mogelijkheden. “Er zijn diverse zalen en vergaderruimtes, zes computergestuurde bowlingbanen, een bar, ontvangstruimte en toneel. Buiten zijn een serreterras,

Pagina 18


een buitenbarbecue en geheel vernieuwde midgetgolfbanen. Door deze mogelijkheden zijn we aantrekkelijk voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Daar spelen we in ons restaurant ook op in. Men kan hier à la carte eten, maar we verzorgen ook de meest uiteenlopende buffetten en bijzondere eetbelevenissen als grillen, bolle jan en dergelijke. De combinatie van lekker eten met een activiteit heeft voor veel gezelschappen een grote aantrekkingskracht”. Persoonlijk De kracht van het bedrijf noemt Henk van Bruggen het gemotiveerde team specialisten in de gastvrijheidsbranche. “Of het nu gaat om de mensen in de keuken of de bediening; mensen gastvrij ontvangen en verwennen is onze passie. Wij zijn een professioneel horecabedrijf maar combineren dat met een persoonlijke benadering. Als iemand bijvoorbeeld hier zijn of haar verjaardag wil vieren, kan alles zelf worden uitgezocht. Ook het hele menu kan de gast zelf samenstellen’. Of er een kleine groep van een paar mensen komt – of honderden personen – Henk

Pagina 19

van Bruggen en zijn team draaien er hun hand niet voor om. “Van 4 tot 400 personen; men kan bij ons terecht. Wij hebben veel vaste gasten, bijvoorbeeld bedrijven en serviceclubs. Ook landelijke landbouwvergaderingen vinden hier vanwege de centrale ligging plaats. Wij merken dat onze gasten het aantrekkelijk vinden dat we zalen op maat hebben. De voormalige bedrijfswoning is ook als zaal ingericht en heeft zelfs een eigen entree met parkeerplaats. Dit vinden bijvoorbeeld serviceclubs heel prettig. Tevens heel geschikt voor vergaderingen met een vertrouwelijk karakter. Door de variatie kunnen we veel verschillende vragen invullen”. Passie Uit de manier waarop Henk van Bruggen over zijn bedrijf vertelt, blijkt zijn grote liefde voor ‘t Haske. “De mogelijkheden zijn ongekend en dat maakt ’t Haske zo bijzonder om in te werken. Je komt met allerlei mensen en groepen in contact. De vragen en uitdagingen zijn daardoor ook divers. Ik vind het altijd het leukst om hele grote partijen van A tot Z te regelen. Zeker voor vaste gasten die

vol vertrouwen alles uit handen geven in de wetenschap dat ons team een spetterend feest neerzet. Dat is kicken”. Maar dat geldt ook voor een erwtensoepmaaltijd die ‘t Haske een maand lang voor een groot touringcarbedrijf heeft opgediend. “Deze onderneming trok er een maand lang met een speciale doelgroep op uit. De vraag was of wij een aantal keren de gasten ’s ochtends met koffie en gebak konden ontvangen, ’s middags een lunch konden verzorgen, wat vertier en ’s avonds een maaltijd waarbij erwtensoep centraal stond. Natuurlijk tegen een aangepaste prijs. Voor ons reden om extra flink uit te pakken. En het resultaat is dat het touringcarbedrijf inmiddels al met ruim 75 bussen is geweest. Daar doe je het allemaal voor”. Hij besluit: “De tijd is echter gekomen om met pensioen te gaan en het bedrijf te verkopen. Voor mij staat de prijs niet voorop, maar het vertrouwen in de mensen die ’t Haske willen kopen. Om zo de continuïteit niet in gevaar te brengen”.


Online executieveiling 14 mei 2019

Zevenaar |

Kerkweg 2, 4 en 6

Horecagebouw met woonhuis Makelaar: MVGM Bedrijfshuisvesting (Arnhem) | Dhr. L.A.J.J. Jansen | T: +31 (0)26 - 357 52 52 Notaris: Van der Stap Notarissen | Dhr. mr. M.R.H. (Meindert) Krans | T: +31 (0)88 - 188 00 16 Het is mogelijk om t/m 29 april 2019 een onderhands bod uit te brengen bij de notaris.

Europees marktleider in online veilingen


COLUMN

Zomervis Nu de zomer weer in aantocht is, wordt zomervis – vis waarvan de aanvoer in de zomertijd goed is – een goede optie om klanten mee te verrassen. Voorbeelden uit de Noordzee zijn harder, heilbot, kabeljauw, makreel, rode mul, schol en wijting. Bovendien kan ook veel importvis het goed doen op de kaart in de zomermaanden, zoals botervis, dorade, gamba’s, tonijn, victoriabaars, zwaardvis en zeebaars. Mul is een mooie zomervis. De rode mul is een heerlijk matig vette vis die makkelijk te fileren is. Deze vis heeft wat donkerder vlees en een sterkere, maar toch delicatere smaak dan de poon. De smaak van de mul combineert goed met zuidelijke producten als knoflook, olijfolie en Provençaalse kruiden. Deze vis is heerlijk om te grillen, te stomen, te bakken of in de oven te bereiden. Belangrijke vangstgebieden van de rode mul zijn de Noordzee, oostelijke Atlantische Oceaan en de Middellandse zee. De scholaanvoer is ook prima in de zomertijd. De eerste lekkere schol van het jaar wordt vanaf mei gevist. In Duitsland is dit fenomeen bekend als “Maischolle” oftewel Meischol. In de periode voor de meimaand is de schol nog te dun/mager en zit de schol nog in de paaiperiode. Nog verder in het zomerseizoen wordt de schol nog beter. Schol is een duurzame vis, want sinds 2009 is schol duurzaam gecertificeerd met het MSC-label. Het merendeel van de in Nederland aangevoerde schol wordt geëxporteerd naar België, Duitsland en Italië. Het lekkerste is schol gebakken op de graat. Zo wordt de smaakt versterkt en blijft de structuur mooi intact. BBQ De aanvoer van makreel is ook prima in de zomermaanden. De makreel wordt maximaal 66 centimeter lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd. Ook de makreelvisserij is duurzaam (MSC) gecertificeerd. Makreel kan prima op de barbecue. Veel vissoorten kunnen op de barbecue bereid worden. Hele vissen bereid je op de barbecue in een visklem. Vul de buikholte dan met verse kruiden en plakjes citroen. Leg stevige vis als tonijnsteak of zalmfilet zo op het rooster of maak er mooie spiesen van. Tere visfilets kun je met kruiden en groenten verpakken in aluminiumfolie en op de barbecue leggen. Op de barbecue is vis een lekker en gezond alternatief voor vlees. Daarnaast is vis heel geschikt voor de barbecue omdat het snel gaar is. Bestrijk bij het barbecueën zowel het rooster als de vis met olie om vastplakken te voorkomen. Keer de vis het liefst maar één keer om, pas als deze aan één kant goed geroosterd is. De visklem is ideaal voor het bereiden van vis op de barbecue. De klem voorkomt dat de vis uit elkaar valt of aan het barbecuerooster blijft plakken. Met vriendelijke groet,

Goed, Scherp & Vers! Pieter Bos T. 0527 -291687 E. info@bosseafood.nl

Tips voor de barbecue Maak van visfilets een pakketje met kruiden, groenten en een scheutje wijn in aluminiumfolie. Leg het pakketje ongeveer een kwartier op het barbecuerooster. Van stevige vissoorten kunnen goed visspiesjes gemaakt worden. Bestrijk de spiesen van tevoren met wat (gekruide) olie. Stevige vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, tonijn, victoriabaars en botervis.

Pagina 21


Medianieuws Less is more

Instagram

Een opvallende trend bij Instagram marketing: less is more. Zo genereert één video hetzelfde bereik als twee statische foto’s en doen te veel hashtags en tags eerder kwaad dan goed. Zelfs micro-influencers creëren meer engagement dan de bekende influencers. Engagement wint het sowieso al langer van volgers en likes. Die trend zet door in 2019. Dat blijkt uit een rapport dat HubSpot en Mention opstelden na wereldwijde analyse van 48 miljoen posts en het Instagramgedrag van meer dan 300.000 topgebruikers. www.instagram.com

onomixs Kennis delen Gastr Restaurant De Librije bouwde in de ruim 25 jaar van haar bestaan een enorme schat aan bijzondere recepten en bereidingen op. Veel van deze recepten worden nog dagelijks gebruikt in Librije’s Atelier, de kookstudio van Jonnie en Thérèse Boer. Omdat zij geloven in het delen van kennis hebben ze honderd unieke componenten van Librije’s Atelier op kennisplatform Gastronomixs.com gezet. www.gastronomixs.com

SafeFoodies

App

SafeFoodies is een app die ontwikkeld is zodat mensen met een voedselallergie veiliger en meer ontspannen uiteten kunnen. App-oprichter Stef Meijns heeft een notenallergie. Hij selecteert restaurants in Nederland die voedselveiligheid net zo belangrijk vinden als hun culinaire prestatie en bundelt ze in een app. Safefoodies.com

ek De Vegabijbel Bo Isabel Boerdam laat in de Vegabijbel de vele mogelijkheden van de vegetarische keuken zien. Aan de hand van heldere instructies en stapvoor-stapfotografie. Van goede basisrecepten als groentespread, currypasta en gemarineerde tempé tot feestelijke creaties als plaattaart met aardpeer, kokosrijst met zoete aardappel en portobellopizza. Een verrassend en leerzaam vegetarisch naslagwerk. www.bol.com

Pagina 22


Horeca Highlights Spirited Union Distillery geopend in Amsterdam

Grachtenpanden aan scheve klinkerstraatjes; in niets voldoet Amsterdam aan de palmbomen-piraten-clichés van rum. En toch is het dat Amsterdam waar een rumrevolutie borrelt. Ruben Maduro en zijn Spirited Union Distillery, bekend van de botanisch geïnfuseerde Union 55, openen aan de Helicopterstraat 32 Nederlands eerste rumdistilleerderij en ’s werelds eerste distilleerderij compleet gefocust op botanisch geïnfuseerde rum. Met één enkele vraag introduceert Ruben Maduro een compleet nieuwe rum in een categorie die over de jaren flink wat stof

vangt: Wat als we alle regels vergeten en smaak vooropzetten? Die vraag wordt botanisch geïnfuseerde rum Union 55, Maduro: “Ik heb dit alles vanaf de grond opgebouwd en heb mijn hele volwassen leven in de drankenindustrie gewerkt. Eén ding weet ik daardoor zeker: Het leven – en rum – is beter met de juiste ingrediënten.” Er is zoveel mogelijk. Meekijken met die mogelijkheden is voortaan geen probleem. De Spirited Union Distillery houdt niet van gesloten deuren. Met de distilleerderij opent daarom gelijktijdig de Spirited Union Distillery Experience waar iedereen spirits van

ketel tot fles kan volgen. Buiten tastings en cocktailworkshops, geeft de Spirited Union Distillery als eerste in Nederland workshops in distilleren. In twee uur tijd druppelt uit de ketel een eigen rum of gin. Ook de serieuzere distilleerder is welkom. De Spirited Union Distillery biedt onderdak aan andere (aspirant-)distilleerders. “Ik begon op vrijdagavonden in een kleine distilleerderij in Amsterdam. Op dezelfde manier wil ik andere startende merken ook een kans geven om hun spirit te ontwikkelen.”

Grote toename pannenkoekenrestaurants Het aantal pannenkoekenrestaurants in Nederland is de afgelopen tien jaar met 21 procent toegekomen: van 321 naar 390 bedrijven. Tussen 2010 en 2013 was de stijging het sterkst, met groeicijfers van 5 procent tot 6 procent per jaar. De laatste jaren is de groei wat meer gestagneerd en in 2019 steeg het aantal met 0,8 procent in vergelijking met 2018. Wat opvalt, is dat de ontwikkeling van het aantal pannenkoekenrestaurants per provincie sterk verschilt. De stijging was het grootst in NoordHolland, Zuid-Holland en Overijssel. In Zeeland, Flevoland en Groningen daalde het aantal pannenkoekenrestaurants de afgelopen tien jaar.

Pagina 23


Tot €5000 euro subsidie wanneer je een creatieveling inschakelt Wil je de wand van je pand laten verfraaien door een kunstenaar/illustrator, of een kunstwerk voor je zaak plaatsen die meteen de aandacht van de klant trekt? Of bijvoorbeeld een unieke bar laten bouwen door een creatieve designer, of jullie wachtmuziekje laten componeren door een muzikant? Wanneer jij een creatief ondernemer uit de provincie Groningen inzet op zo’n project, krijg je 50% korting op het offertebedrag (met een max. van €5000 euro) via de Creatieve Voucher regeling.

De provincie Groningen wil namelijk graag de band tussen het MKB en de creatieve sector verstevigen en op deze manier samenwerkingen laagdrempeliger maken. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden: • Product of dienst moet innovatief zijn. De bijdrage is dus niet voor standaardproducten zoals website, huisstijl of het ontwikkelen van een app. • De bijdrage van de provincie is minimaal € 1.000,- en maximaal € 5.000,-. De MKB’er legt minimaal eenzelfde bedrag bij; • De MKB’er mag maximaal 1x per jaar een voucher aanvragen, de creatieve ondernemer 2x per jaar; • De creatieve ondernemer komt uit de provincie Groningen. De MKB’er mag overal in Nederland woonachtig zijn; • Het product is binnen 6 maanden na toekenning van de voucher gereed; • De Fair Practice Code wordt nageleefd (eerlijke betaling/ € 55 en € 75 per uur); • Bij of na de matching van de partijen wordt een kwartiermaker (Irene van Wijhe) betrokken. De eerste match is net vorige week gemaakt; eigenaar Henk Z. Smit van indoor jeu de boulesbaan BOEL in Groningen heeft twee illustratoren ingezet om de binnen- en buitenkant van zijn pand te voorzien van prachtige tekeningen. Hiervoor heeft hij dus maar de helft van de offerteprijs hoeven betalen. Meer informatie over de regeling vind je op: https://www.kunstencultuur.nl/kunstbeoefening/creatieve-industrie/ creatieve-vouchers-groningen Interesse of even sparren? Neem contact op met Irene van Wijhe van K&C via 06-22121975 of irenevanwijhe@gmail.com

Pagina 24


Nieuws van

Koninklijke Horeca Nederland Nieuwe trend: buitenshuis ontbijten Nederlanders ontbijten steeds vaker buiten de deur. Een op de tien consumenten ontbijt graag regelmatig buitenshuis. Naar verwachting zal deze trend de komende jaren verder doorzetten. Uit een poll van KHN blijkt dat 46 procent van de horecaondernemers de trend van buiten de deur ontbijten ziet en erop inspeelt. Deze ontwikkeling is zowel in het hogere als in het lagere prijssegment te zien. Van oorsprong ontbijten de meeste Nederlander niet buitenshuis. Toch is dit laatste jaren veel populairder geworden. Van alle Nederlanders besteden millennials (mensen geboren tussen 1980 en 2000) het meest aan een ontbijt buitenshuis. Van hen ontbijt een vijfde minstens één keer per week buitenshuis. De belangrijkste reden om buiten de deur te ontbijten is gemak en snelheid. Veel consumenten noemen gebrek aan tijd als belangrijkste motief. Supermarkten en ‘on the move’ locaties zoals kiosken op stations profiteren het meest van de ontbijttrend. Koffie- en andere daghorecazaken op high traffic locaties zouden hier nog meer op kunnen inspelen; bijvoorbeeld met een ontbijtje dat iemand snel mee kan nemen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door duidelijk de openingstijden aan te geven, makkelijk mee te nemen producten op te nemen in het assortiment en goede verpakkingsmaterialen te gebruiken.

Voorstel aanpassingen Drank- en horecawet gepubliceerd In de Drank- en Horecawet staat wie alcohol mag verkopen, waar het mag worden verkocht en onder welke omstandigheden. Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft een voorstel gepubliceerd om deze wet te vernieuwen. KHN is blij met een aantal van de aanpassingen, waaronder het feit dat de wedervertrekker strafbaar wordt. In het wetsvoordstel wordt geregeld dat ook de wederverstrekker strafbaar is. Het gaat dan om iemand ouder dan achttien jaar (niet de barman of barvrouw) die alcohol doorgeeft aan een minderjarige. KHN pleit al jaren voor dit punt. In de nieuwe wet wordt ook de ‘verkoop op afstand’ (verkoop via internet) van alcohol en de naleving van de leeftijdgrens geregeld. Online verkopers van alcohol moeten een leeftijdsverificatiesysteem invoeren waarbij de leeftijd zowel bij de (online) aankoop als bij de aflevering van de alcohol moet worden gecheckt. Uiteraard moet dit systeem nog verder worden uitgewerkt. Het wordt mogelijk dat scholieren jonger dan zestien jaar tijdens hun opleiding alcohol kunnen verstrekken in een horecabedrijf. Tot nu toe mag dat pas vanaf zestien jaar, maar dat blijkt in de praktijk voor sommige scholieren niet werkbaar. We zijn blij dat de nieuwe wet tegemoet komt aan de praktijk. Het wetsvoorstel zegt niets over blurring. We weten dat het VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs vergevorderde plannen heeft om een wetsvoorstel in te dienen dat het mogelijk moet maken dat winkeliers (onder bepaalde voorwaarden) ook alcohol mogen verkopen die ter plekke wordt gedronken. Dat zou betekenen dat zij dus horeca-activiteiten verrichten. Ziengs geeft al langer aan dat hij het dan ook makkelijker wil maken voor horeca met een DHW-vergunning om ‘aan retail te doen’. Nu is verkoop van alcohol en retail in dezelfde ruimte niet toegestaan. In de wet wordt tevens vastgelegd dat stuntprijzen/acties van supermarkten (en andere verkopers van alcohol ‘voor gebruik elders dan ter plaatse’) niet verder mogen gaan dan 25 procent korting op de normale verkoopprijs. Het wel of niet aan banden leggen van happy hours in de horeca (tot maximaal 60 procent van de normale verkoopprijs) blijft een lokale bevoegdheid van gemeenten.

Pagina 25


Onderweg eten bij... Café De Rustende Jager in Oldeholtpade

Kerk en kroeg in het midden Normaal gesproken bezoeken wij voor deze rubriek eetgelegenheden als wij onderweg zijn. De titel van deze rubriek is niet voor niets ‘Onderweg eten bij’. Maar iedere uitzondering bevestigt de regel. Oude kennissen vonden het tijd voor een bijeenkomst. Om sterke verhalen uit te wisselen uit het verleden. Om de gezellige tijd van toen terug te halen onder het genot van een goed glas en een voedzaam maal. Wij lieten ons graag uitnodigen en zo belandden wij in Café De Rustende Jager in Oldeholtpade. Het café kent een lange geschiedenis die recent een opmerkelijke koers is gaan varen. Meer dan honderd jaar was De Rustende Jager in eigendom van de familie Van der Meer. De laatste uitbater, Yske was zo bekend dat zijn klanten niet naar de Rustende Jager gingen, maar naar Yske. Dan heb je het wel gemaakt in de wereld van de horeca. Yske overleed in 2012 en liet het café na aan zijn dochters Wendy en Monique. De dochters van Yske hebben het nog vier jaar geëxplodeerd tot 2016. Daarna hebben ze het te koop aangeboden. En toen kwamen Marcel Kasmarek en zijn vrouw Marja in beeld. Marcel, uit Wolvega, was al jaren vaste klant bij Yske. En bovendien chef kok. Marja is geboren en getogen in het dorp in Weststellingwerf. Kopen bleek niet mogelijk, maar hulp kwam uit onverwachte hoek. De protestante kerkgemeente ter Holten wilde het café wel kopen, om er vervolgens een kerkelijk centrum aan vast te bouwen. Exploitatie van het café ging de kerkgemeente te ver en zo kwamen Marcel en Marja in

Pagina 26


beeld. Beide partijen hadden, zoals dat zo mooi heet, ‘een klik’ en dus bestieren Marcel en Marja als pachters van de kerk, sinds 2016 De Rustende Jager. En dat doen ze met succes! We worden direct gevangen door de bijna huiskamerachtige sfeer en… door diverse bezette tafels. Allemaal dinergasten en daar komt onze tafel voor negen personen nog eens bij. Een tafel die grenst aan het biljart. Dat staat er op dat tijdstip nog werkloos bij, maar dat zal in de loop van de avond veranderen. Er is in het dorp namelijk een soort stilzwijgende overeenkomst bereikt tussen de diverse gasten en De Rustende Jager. Voor 21.00 uur wordt het café ingenomen door dinergasten, daarna komen de stamgasten. Voor een borreltje en/of een partijtje biljart. Een uniek concept, dat door de gewoonte is gegroeid. Geweldig. De bediening van De Rustende Jager mag er zijn. Informeel, vriendelijk en van het type ‘even doorpakken’. En dat is nodig, want onze tafel is niet van plan om één gemeenschappelijk menu te gaan bestellen. Bovendien wensen wij allen afzonderlijk af te rekenen. Dat betekent dus noteren en… het aloude cafékaartje naast het bord. Verwacht verder van De Rustende Jager geen hoogdravende aanbiedingen. Het menu vormt een prima doorsnee van een goed eetcafé. De drankjes worden met een zekere souplesse en vanzelfsprekendheid geserveerd. Glas leeg, betekent bijvullen. Veel vragen worden daar niet over gesteld. Het valt allemaal precies in elkaar in De Rustende Jager. De sfeer van het oude dorpscafé wordt naadloos bijgevuld met de voortreffelijk gerechten die chef kok Marcel Kasmarek op tafel weet te brengen. Mijn partner kiest voor het ‘Menu van de chef’. En dat betekent carpaccio van kalfsvlees, met balsamico siroop, pijnboompitjes, rucola en oude kaas als voorgerecht. Een traditioneel, bijna verplicht voorgerecht op de kaart, dat kan rekenen op goedkeurende blikken aan de overkant van de tafel. Ik ga voor een voorgerecht van roosjes van Italiaanse beenham, met een voortreffelijke honing chutney. Marcel Kasparek schiet, om in de terminologie te blijven, in de roos met dit voorgerecht. Ondertussen worden de glazen weer gevuld, de gesprekken aan tafel steeds hilarischer en maken we ons op voor het hoofdgerecht. Voor mijn partner betekent dit gebakken kabeljauwfilet met een noten kruidenkorst en lichte mosterdsaus. Die laatste is wel heel erg licht, want nauwelijks verno-

Pagina 27

men. De rest gaat er in als een preek in een ouderling (dat mag gezegd worden in deze ambiance). De kabeljauw is boterzacht en vol van smaak. Ik ga voor een stoofpotje varkenshaas, met een saus van champignons, bosui, room en spekjes. Net als het voorgerecht een tamelijk voorspelbare combinatie, maar ook hier laat de jarenlange ervaring van Marcel zich gelden. Heerlijk mals is het vlees en de saus combineert prima. Bijgerechten bestaan uit aardappeltjes, friet, een soort rabarber die net geen rabarber is. Door de animositeit aan tafel vergeten wij het te vragen, maar het levert wel een verrassende smaak op. Ook voor het hoofdgerecht geldt: je wordt niet tot op het bot verrast, maar de smaak van alles wat we krijgen voorgeschoteld is meer dan voortreffelijk. Het menu van de chef voorziet in een nagerecht van warme apfelstrudel met pecannoten-ijs vanillesaus en slagroom. U weet het zo langzamerhand: partner is een echte dessert killer, maar ik had al zo’n vermoeden dat dit nagerecht er wel in zou vallen. De apfelstrudel is zoals apfelstrudel moet zijn. Het ijs is heerlijk en de saus en slagroom maken het geheel prima af. Mijn nagerecht bestaat uit een hyper traditionele sorbet. En traditioneel is hij. Met verse vruchten en diverse soorten ijs, gebeurt er wat er bij mij meestal gebeurt bij een ijs-nagerecht: het is teveel. Deze omissie wordt zoals gewoonlijk prima ingevuld door mijn partner die de rest van de sorbet verorbert alsof het ‘t eerste is wat zij vanavond krijgt. Tijdens het dessert gebeurt wat hiervoor is beschreven. Stamgasten komen binnen en bestellen aan de bar een consumptie. Bij ons aan tafel is de stemming nog steeds

optimaal en dus is het geen enkel probleem dat één van ons met zekere regelmaat de stoel even moet verschuiven voor een biljarter die een magistrale carambole in gedachten heeft. Het hoort allemaal bij Café De Rustende Jager. Dat café in de bijzondere combinatie met kerkelijk gebouw en het ondertussen aangebouwde zalencentrum. Het kleine Oldeholtpade heeft er een toplocatie aan. En Marcel Kasparek, ondertussen vanuit de keuken aangeland achter de bar om daar zijn werkzaamheden voort te zetten, weet met zijn personeel een sfeer te scheppen die uitnodigt om terug te komen. Dat Marcel daarnaast als chef kok ook nog eens van wanten weet, leidt tot een geweldige combinatie. De prijs van deze avond vertier? Bijna 86 euro, waarbij gezegd moet worden dat er wat drankjes betreft deze avond boven gemiddeld is gescoord. En daarmee beweegt De Rustende Jager zich ook qua prijs in een prima segment. Ons gezelschap spreekt af om over twee jaar weer bij elkaar te komen. Wat ons betreft wederom in De Rustende Jager. Gerard Groenteman.


TYPISCH OF TRENDY EIGEN WIJN MAKEN Grapekeeper biedt de mogelijkheid om je eigen wijn te maken vanuit je eigen wijngaard in Italië, Spanje of Duitsland. Het concept is simpel: kies je favoriete wijn en de hoeveelheid vierkante meter. Op basis daarvan selecteert Grapekeeper de perfecte duurzame wijngaard. Het proces van je wijn volg je via updates of je gaat gewoon je wijngaard in het echt bezoeken. Wanneer de wijn klaar is, ontvang jij je eigen flessen wijn met daarop een customized label. grapekeeper.com

BLAUWE THEE

De nieuwe theetrend van 2019: een 100 procent natuurlijke blauwe thee zonder kleurstoffen. Natural Blue Tea van het Nederlandse kwaliteitsmerk Crusio Thee bevat een bijzonder ingrediënt dat een felblauwe kleur afgeeft, zodra je er heet water overheen giet. Dit bloemetje wordt in Thailand niet alleen gebruikt vanwege zijn opvallende kleur, maar vanwege de talrijke positieve eigenschappen op het menselijk lichaam en zijn kalmerende effect.

DRONE-BEZORGING

www.crusiothee.com

Pagina 28

Social media kan je op heel veel verschillende manier benutten. Hamburgerrestaurant Ter Marsch & Co in Rotterdam doet het in ieder geval heel goed. Zij combineren hun vijfjarig jubileum met een ludieke actie. Allemaal free publicity! Personen in Amsterdam en Rotterdam die iets bijzonders te vieren hebben kunnen een Ter Marsch & Co burger laten bezorgen per drone. Zij kunnen deze actie reserveren via Facebook door hun ‘celebration moment’ uit te lichten. De meest originele feestmomenten ondersteunt Ter Marsch met een speciale bezorgservice via de lucht. The Marsch & Co

HIGH TECH TEGEN


Waterproducent C heeft een grensverleggende stap in het verduurzamingsproces van productver-pakkingen gezet. Door de toevoeging van de nieuwe plantbased dop, is het verpakkingsmateriaal van de 33cl kartonnen verpakking nu 100 procent herbruikbaar.

BIJZONDERE LOCATIE

DUURZAME VERPAKKING

www.earthwater.nl

VOEDSELVERSPILLING

Het op Artificial Intelligence gebaseerde product Winnow Vision moet voedselverspilling in com-merciële keukens tegengaan. Met behulp van een camera, een reeks slimme weegschalen en het-zelfde type ‘machine learning technology’ die te vinden is in autonome voertuigen, ‘leert’ Winnow Vision ‘om de verschillende voedingsmiddelen te herkennen die in de prullenbak worden gegooid en berekent het de financiële kosten én de milieukosten van dit afgedankte voedsel uit. Bedrijven en chef-koks kunnen op basis van deze gegevens hun aankoopbeslissingen aanpassen, hun uitgaven verminderen en een fundamenteel probleem van voedselverspilling aanpakken. www.horecatrends.com

De eerste zonuren op het terras hebben we inmiddels al weer gespendeerd. En terwijl we ons klaarmaken voor het voorjaar beginnen de groene vingers ook weer te kriebelen. Dakterrassen, balkons en tuinen worden klaargestoomd voor de zomer. Lowlander daagt uit: tuinier voor eigen bier. Kweek met de Grow Your Own Garnish kits je eigen garnering voor de botanische bieren (2,5 procent) van Lowlander. Laag in alcohol, hoog in smaak. Gegarneerd met (zelfgekweekte) munt is dit het meest verfrissende drankje onder de zon. typhoonhospitality.com Pagina 29

In het Noorse Lindesnes is het eerste onderwaterrestaurant van Europa te vinden. Het restaurant met de toepasselijke naam ‘Under’ ligt op het zuidelijkste puntje van de Noorse kust, waar de zee-stormen uit het noorden en het zuiden samenkomen. Het door Snøhetta ontworpen restaurant doet tevens dienst als een onderzoekscentrum naar de biodiversiteit in de zee en vormt een eerbetoon aan de wilde fauna en de rotsachtige kustlijn van de zuidelijke punt van Noorwegen. www.under.no

TUINIER VOOR EIGEN BIER


Controle bij Richard

Column

Ik zie u denken: Richard? Wie is Richard? Ik ga het uitleggen. Richard is Richard van Gelderen. Uitbater van café Het WAP. Afkorting van Willem Alexander Plein. En precies daar, bij het winkelcentrum in Leeuwarden, zwaait Richard dus de scepter over zijn café. Richard is een echte Leeuwarder. Dus groot Cambuurfan. Die voetbalclub heeft Richard in de loop van de jaren net zo vaak in euforische staat als ook aan de rand van de psychische afgrond gebracht. Maar je bent Liwwarder of niet. En Richard is dat dus wel. Hij houdt van de club. Goed van de tongriem gesneden en een ondernemer in de beste zin van het woord. Meer dan regelmatig organiseert hij van alles in zijn café. Stil zitten is er niet bij. En Richard heeft een goed hart. Dat weet ik zeker. Ga maar eens naar de Facebookpagina van Richard en zoek zijn legendarische gesprekken met Evert op. Om van te smullen.

Geert van Tuinen (1954) werkt sinds 1991 voor de regionale Omrop Fryslân en sinds 2007 als freelancer. Hij presenteert voor de Omrop diverse programma ’s zoals: Muzyk yn Bedriuw, Sport en Muziek en, als vaste vervanger, Noardewyn. Daarnaast is Geert sportverslaggever, vaste volger van Cambuur en in de wintermaanden is hij veel te vinden bij wedstrijden in het amateurvoetbal. Kaatsen is zijn specialiteit. Naast radio is Geert ook actief op de TV. In 2011 presenteerde hij het locatieprogramma Simmer yn Fryslân en in het komend najaar is hij actief als presentator van het Omrop Fryslân programma Top 100 TV. Naast het radio- en TV werk is Geert actief als presentator/ producent van diverse evenementen, amusementsprogramma’s en discussiebijeenkomsten. Meer informatie is te vinden op www.geertvantuinenproducties.nl

Pagina 30

Maar Richard heeft ook een andere kant. Die van het sterk ontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel. En dat gevoel kan wel eens leiden tot het uiten van de nodige frustratie. Ik liep op Facebook tegen een artikel van Richard aan, waarbij ik een glimlach niet kon onderdrukken. Omdat ik precies begreep waar Richard zich druk over maakte. Wat is het geval: Richard werd door dienstdoende ambtenaren van de gemeente Leeuwarden op een nacht gecontroleerd op het naleven van de sluitingstijd. En….hij werd gesnapt. Twintig minuten na sluitingstijd zaten er nog vier gasten aan de toog van Het WAP. Nou ja, eigenlijk twee, want die andere twee hadden de deurkruk in de hand om het perceel te verlaten om plaats te nemen in de taxi die was besteld. Nou is Richard niet gek en hij weet dat hij, hoewel minimaal, de regels had overtreden. Dat vonden de dienders ook en die maakten rapport op. Een paar dagen later kreeg Richard schriftelijk bericht van de gemeente, waarin de gepleegde overtreding werd vastgesteld. Richard kon niet anders dan het er mee eens zijn, hoewel het gevoel van schieten met een kanon op een mug wel stevig omhoog kwam. De woede sloeg echter helemaal toe toen Richard in de brief van de gemeente las dat de controleurs hadden geconstateerd dat er nog een halfvol glas bier op de bar stond, waarvan

de schuimkraag nog niet helemaal was ingezakt. Met andere woorden: dat glas bier was nog niet zo lang geleden getapt. Richard was des duivels over zoveel ambtenarij en besloot een column te schrijven. Die column kwam ik dus tegen op Facebook. De stoom komt werkelijk uit het artikel. Richard gaat helemaal los. Citaatje: “Een knap staaltje speurwerk met als reden om aan te tonen dat de ondernemer ver buiten zijn boekje was gegaan door na sluitingstijd nog drank te verstrekken. Met alle respect, maar dit is toch niet te geloven. Daar waar momenteel wekelijks talloze kinderen, die vanwege hun leeftijd geen alcohol mogen nuttigen, zich helemaal van de wereld zuigen aan die stinkballonnen gevuld met één of ander verdovend gas (…..) dan gaat onze gemeente zich druk maken over een café waar twintig minuten na sluitingstijd nog een halfvol glas bier op de bar staat, waarvan de schuimkraag nog niet volledig ingedaald is. Schiet mij maar lek.” U en ik voelen de onmacht en frustratie bij een horecaondernemer die hard werkt om een stuk brood te verdienen. Die overigens niet ontkent dat hij (zij het slechts een beetje) fout was. Die echter volledig verbijsterd achterblijft bij zoveel ambtenarij. En die zich, met mij, afvraagt of dit gevalletje kleine overtreding niet ietsie pietsie soepeler en menselijker had kunnen worden opgelost. In het geval van de handhavers in de gemeente Leeuwarden dus niet. Nee, alle registers worden opengetrokken. Ik heb op deze plek al eens eerder gepleit voor wat toleranter en menselijker gedrag. Let wel: Ik pleit niet voor totale anarchie en ‘alle macht bij de horeca’. Zeker niet en handhaving van regels hoort er ook zeker bij. Maar handel iets meer naar de menselijke maat. Dat maakt het ondernemen er een stuk leuker op. Het handhaven ook trouwens. En Richard? Hij zucht eens diep en zegt: “Deze mensen bezitten een combinatie van een laag IQ en veel macht. Ik vind dat een slechte combinatie.” Geert van Tuinen. g.vantuinen@upcmail.nl Voor de gehele column van Richard van Gelderen: zie Facebookpagina ‘Welkom in Leeuwarden’.


Stilleven met asperges, Adriaen Coorte, 1697 - Rijksmuseum

VERS MAATWERK ASPERGES... EN WAT DOEN WE ERBIJ?

Volop voorjaar en wie steekt er de kop op? Juist, de Asperge en wat past er nu beter bij het witte goud dan een Fortuna Carpaccio. Weten welke varianten? Kijk op www.fortunacarpaccio.nl

SELEKTMEAT PRODUCTS B.V. Edisonstraat 17, 8861 NA Harlingen • NL Tel: 0517 - 432 730 • info@selektmeat.nl 09498 SELEKTMEAT | 1/2 advertentie ASPERGES V2.indd 1

SELEKTMEAT PRODUCTS B.V. Edisonstraat 17 8861 NA Harlingen • NL 01-04-19 14:24 tel: 0517 432 730 • info@selektmeat.nl


BALANS OP HET TERRAS Nooit meer onleesbare handschriften of kwijtgeraakte briefjes, maar juist slimme handhelds en een mobiele pin. Zo is bestellen en betalen ook op het terras eenvoudig en snel geregeld, en heb je meer tijd over voor gastvrijheid en gastenbinding.

0880 55 66 77 eijsink.nl

Onze vestigingen: Hengelo • Amsterdam • Breda • Den Haag • Emmeloord • Oosterwolde


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.