Page 1

HORECA•NOORD 25e jaargang, nummer 1 2019

VAKBLAD VOOR HORECAONDERNEMERS

MW Bedrijfskleding in Leek

Van koksbuis en gilet tot sloof en baret

2019

Emmo Elshof van Best4u - HETT 2019 groter dan ooit - Horeca Netwerk Column Verse Vis(ie) - Medianieuws - Horeca Highlights - Nieuws van KHN Onderweg eten bij Argentino Tango - Typisch of trendy - Column Geert van Tuinen

www.horecanoord.nl


“Als je kwaliteit op tafel wilt zetten, moet je met kwaliteit werken.”

Design moet efficiënt zijn Bij Bakker Vakkeuken werken we aan prachtige projecten in de horeca, het onderwijs, de zorg en de maritieme sector.

Kennismaken? Bel 0518 - 46 30 00

ambacht maakt het verschil

Bakker Vakkeuken, Bûtenpôle 1, Berlikum, www.bakkervakkeuken.nl


Horecafeest! Op het moment van schrijven, is het buiten wit. Het sneeuwt volop, kinderen spelen buiten en het openbaar vervoer ligt bijna volledig plat… Een groter contrast met de zomer is er bijna niet, maar toch maakt de horeca zich al weer op voor een nieuw zomerseizoen. Wie inspiratie op wil doen, moet echt naar HorecaEvenTT in Expo Assen gaan. Nog een paar dagen en het noordelijke horecafeest barst weer los. De twaalfde editie vindt plaats van maandag 11 tot en met woensdag 13 februari. Komend jaar is de beurs groter dan ooit. De complete hal wordt gebruikt: in totaal zo’n 14.000 vierkante meter beursvloer. Uiteraard is er van alles te proeven en te beleven. Denk aan het wijnplein, het streekproductenplein en de kookwedstrijden van EvenTT Culinair. In deze editie kun je alvast een voorproefje lezen over het event. In dit nummer onder meer ook aandacht voor MW Bedrijfskleding uit Leek. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden: moderne koksbuizen, blouses, overhemden, functionele horecasloven en schorten, broeken, horeca gilet, koksmuts, fez, klassieke baret en professionele keukenschoenen.

11

Booq, de slimste tabletkassa

14

Horeca Netwerk brengt 100% inspiratie en gezelligheid

16

Deelnemerslijst HorecaEvenTT

21

Plattegrond HorecaEvenTT

28

Recept 39 Hogere Hotelschool Emmen biedt kansen

41

Column Versie Vis(ie)

43

Medianieuws 44 Horeca Highlights

45

Nieuws van KHN

47

Onderweg eten bij Argentino Tango

48

Typisch of trendy

52

Column Geert van Tuinen

54

Pagina 3

Stuur uw reactie en/of nieuws naar de redactie: info@mimicry.nl

Horeca Magazine Noord is een uitgave van Mimicry Uitgeverij en wordt verspreid op basis van controlled circulation in de regio’s Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Redactie en medewerkers: Susanne Hellendoorn, Geert van Tuinen, Nancy Harlaar: HA Teksten, Annemarie Atema Eindredactie: Susanne Hellendoorn: Van A tot Suus Teksten Vormgeving: Sonja Telenga: DTP Studio Sonja Advertentieverkoop: Alexander Plomp, Jan Vlap Uitgeverij, advertentie-exploitatie, vormgeving en redactie-adres: Mimicry Uitgeverij Postbus 345, 8600 AH Sneek Tel. 0515 - 333555 Fax 0515 - 333855 info@mimicry.nl www.mimicry.nl Abonnementen: 40,- p.j. Losse nummers 10,(excl. verzendkosten)

INHOUDSOPGAVE

HETT 2019 groter dan ooit

Tot dan!

COLOFON

7

Aan een hele andere tak van sport doet Emmo Elshof van Best4u. Hij heeft zich volledig gespecialiseerd in het maken van websites voor het mkb. “Wie de concurrentie wil blijven aangaan, moet een site in de lucht hebben die snel, up-to-date en veilig is”, aldus Elshof. De jonge ondernemer heeft een bloeiend bedrijf met drie vestigingen en helpt onder meer horecaondernemers online goed vindbaar te zijn. “Bij een goede website komt heel veel kijken. Google positioneert op doorontwikkeling, mobielvriendelijkheid, techniek, snelheid, zoekwoorden…” Benieuwd of jouw website goed scoort op Google? Je kunt het te weten komen… op HorecaEvenTT.

INHOUD

Emmo Elshof van Best4u

Uniek is dat het bedrijf in eigen huis logo’s en teksten kan drukken en borduren. Het Groningse bedrijf is – net als elk ander jaar – aanwezig op de beurs in Assen.

De uitgever en de redactie betrachten grote zorgvuldigheid bij de samenstelling van dit blad. Voor mogelijke financiële en/of schade van welke aard of omvang ook ten aanzien van de tekst in horecamagazine Noord welke het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten aanvaarden de redactie en uitgever geen aansprakelijkheid. Uit deze uitgave mag met bronvermelding vrijelijk worden geciteerd.


MW Bedrijfskleding in Leek

Van koksbuis en gilet tot sloof en baret

Al snel na ‘afslag Leek’ op de A7 staat een prachtig pand: MW Bedrijfskleding. Het grootste aanbod aan bedrijfskleding voor alle beroepsgroepen is er te vinden. Voor de horecabranche is het bedrijf zelfs marktleider in Noord- en Oost-Nederland. “Gastvrijheid, service, kwaliteit en flexibiliteit zitten in onze genen. Daarom voelen wij ons ook zo aangetrokken tot de horecawereld”, aldus eigenaar en directeur Michel Wiersema. Michel Wiersema nam al op zijn twintigste een agentschap over, heeft zijn kans gepakt en niet meer los gelaten. Hij breidde zijn bedrijf uit, verhuisde van Tolbert naar Leek en groeide hard door. Na een aantal verhuizingen binnen Leek, is MW Bedrijfskleding nu gevestigd in een pand van 3000 vierkante meter. Daarin zijn een showroom van 1600 vierkante meter en een druk- en borduurstudio te vinden.

MW Bedrijfskleding Wanneer: in 2000 opgericht Waar: opgericht in Tolbert, nu al weer jaren gevestigd in Leek Wie: directeur Michel Wiersema Aantal: 22 medewerkers en ruim 5500 klanten Uniek: eigen borduur- en drukstudio Kleding: voor onder meer horeca, automotive, sport, zorg, bouw en industrie Ambitie: autonoom doorgroeien. Niet de grootste willen zijn, maar wel de beste.

Pagina 4

Modisch, hip en vlot Het in eigen huis drukken en borduren van logo’s en teksten is uniek in Nederland en biedt vele voordelen volgens Michel Wiersema. “We kunnen hierdoor flexibeler werken, snel leveren en bovenal houden we permanente bewaking op de kwaliteit. We doen het nu al veertien jaar zo en ik zou echt niet anders willen.” Trendy en moderne koksbuizen, blouses, overhemden, functionele horecasloven en schorten, broeken, horeca gilet, koksmuts, fez, klassieke baret en professionele keukenschoenen… Het is allemaal in Leek te vinden. Voor horeca bedrijfskleding heeft


MW Bedrijfskleding onder andere de merken Chaud Devant, Le Nouveau Chef, POCO en Segers. “Ons assortiment is heel breed en uiteraard passen we het aan de laatste trends aan.” Waar voorheen de horecakleding vooral lekker moest zitten of praktisch moest zijn, moet het nu ook echt wel van deze tijd zijn; modisch, hip en vlot. “Zo zie je de laatste jaren veel denim en leeraccenten.” De adviseurs denken met de klant mee en geven persoonlijk advies. “Samen kom je zo tot het beste resultaat. Onze adviseurs hebben de kennis en specialiteiten in huis om iedere keer weer een unieke collectie samen te stellen die volledig aansluit op de huisstijl en het specialisme van de opdrachtgever. Eigenlijk is bij ons alles maatwerk”, legt Michel Wiersema uit. Klantwens Naast de grote showroom en het in eigen beheer borduren en drukken van bedrijfskleding, onderscheidt MW Bedrijfskleding

gen, het op de juiste manier communiceren, het voorkomen van teleurstellingen en het nakomen van afspraken. De klantwens staat voor ons altijd voorop en ‘nee’ verkopen we niet. Overigens is de gekozen kledinglijn altijd na te bestellen, wat natuurlijk

“Wij zijn dan wel een groot bedrijf, maar focussen ons echt op klantcontact” zich op meer fronten. Michel Wiersema legt uit: “Wij zijn dan wel een groot bedrijf, maar focussen ons echt op klantcontact. Denk aan het snel reageren op verzoeken en vra-

heel belangrijk is.” Wie nieuwe horecakleding nodig heeft, kan dus naar Leek afreizen om de showroom te bezoeken en een juist advies te krijgen.

Maar de adviseurs komen net zo graag op locatie langs. “Het voordeel van het bezoeken van de showroom in Leek is dat we onze klanten kunnen inspireren, adviseren en kleuren en kwaliteiten kunnen presenteren.” Daarnaast kun je een kijkje nemen in de borduur- en drukstudio. Het langs laten komen van MW Bedrijfskleding op locatie heeft uiteraard ook zijn voordelen. “Op die manier kan onze adviseur de huisstijl, het concept, de materialen en de kleuren zien en de sfeer proeven, waardoor heel goed een advies op maat gegeven kan worden.”

Wist je dat… Bedrijfskleding voorzien van een geborduurd of gedrukt logo bij een minimale grootte van 70 vierkante centimeter 100 procent fiscaal aftrekbaar is?

HORECAEVENTT Vanaf de eerste editie van HorecaevenTT is MW Bedrijfskleding aanwezig op deze voor hen belangrijke beurs. “We treffen hier bestaande relaties en leggen ook nieuwe contacten. De kwaliteit en aantrekkingskracht van HorecaevenTT is voor ons erg belangrijk: één keer per jaar een moment waarin wij onszelf en de laatste trends op het gebied van horecakleding kunnen presenteren.

Pagina 5


BALANS IN DE KEUKEN DAT IS EIJSINK Van kassa’s tot keuken- plus barmanagement en van personeelsplanning tot webshops gekoppeld aan je kassa: Eijsink biedt slimme totaaloplossingen voor een bedrijfsvoering in balans. 24/7 uitstekende kwaliteit en service voor jouw zaak!

0880 55 66 77 eijsink.nl

Onze vestigingen: Hengelo • Amsterdam • Breda • Den Haag • Emmeloord • Oosterwolde


Emmo Elshof van Best4u:

“Zorg dat je website optimaal werkt” Wil je de concurrentie blijven aangaan? Dan moet je website picobello, snel, up-to-date en veilig zijn. Dat vindt directeur en eigenaar van Best4u, Emmo Elshof. De 29-jarige ondernemer heeft een bloeiend bedrijf met vestigingen in Zutphen, het Belgische Antwerpen en Chisinau in Moldavië. “Binnen nu en vijf jaar oriënteert de horecagast zich volledig via internet.”

Wat is belangrijk voor een website van een horecaonderneming? “Dat is het goed vindbaar en mobielvriendelijk zijn van je site. Denk hierbij aan het makkelijk kunnen vinden van de menukaart én het maken van een reservering. Daarnaast is de uitstraling – de sfeer – belangrijk. Die moet bij je onderneming passen. Bij een goede website komt echter veel meer kijken. Google positioneert op doorontwikkeling, mobielvriendelijkheid, techniek, snelheid, zoekwoorden… Kortom: een consument die uiteten wil, tikt op Google ‘restau-

rant’ en de betreffende plaatsnaam in. Doel voor jou als horecaondernemer is om bij de resultaten in de top 3 te staan. Daarmee heb je de meeste kans dat hij of zij op jouw site kijkt. Het is goed om te weten dat 80 procent van de internetbezoekers niet verder klikt dan de top 5.” En wat kan Best4u betekenen? “Heel kort door de bocht bieden we een succesvolle formule voor het mkb, met een hoge kwaliteit en lage tarieven.”

En wat is de lange versie? “Onze medewerkers helpen bijvoorbeeld met het opzetten van webshops, de doorontwikkeling van je site en kunnen een marketingstrategie voor je op poten zetten. Bij Best4u zijn we iedere dag bezig sites te ontwikkelen die goed scoren in de zoekmachines en dus hoge conversies halen. Een mkb’er is over het algemeen al druk genoeg met zijn eigen zaak. Bij Best4u nemen wij het online-gedeelte uit handen en zorgen we met onze unieke sites ervoor dat je site volledig goed online gezet wordt.” Als iemand wil weten hoe goed zijn huidige website is, kan hij dan ook bij jullie terecht? “Jazeker. We gaan dan eerst kijken hoe goed de basis van die website is. Dat doen we met behulp van een scan. Scoor je daarmee minder zeventig punten, dan is de basis niet goed en rankt Google je bijvoorbeeld ook niet hoog. Zodra dat het geval is, kunnen we aan de slag.”

Best4u Wanneer: in 2004 opgericht Waar: opgericht in Zutphen, maar tegenwoordig ook vestigingen in Antwerpen en Moldavië Wie: directeur Emmo Elshof Aantal: zo’n 90 medewerkers Productie: tien tot vijftien websites en -shops per week. Missie: het mkb in Nederland online naar het hoogste niveau brengen. King of WordPress: “Wij zijn van mening dat we het ultieme expertteam in huis hebben om onze klanten te helpen. We kennen WordPress van voor tot achter en van onder tot boven!”

Pagina 7


Heeft u moeite met vinden van personeel? Laat uw vacature achter op onze stand!

En maak kans op een recruitmentpakket of een eigen werken-bij website t.w.v. â‚Ź1500,-


Jullie zijn heel hard gegroeid. Gaan mkb-ers niet veel liever naar een klein bureau voor hun eigen website? “Wij ogen dan misschien wel groot, maar we hechten veel waarde aan persoonlijk en direct contact. Klanten hebben bij ons bijvoorbeeld één vast projectteam.” Door onze grote hebben wij juist de ultieme situatie en zijn we in staat goede hosting en veiligheid aan te bieden. Tevens hebben we een groot supportteam dat dag in dag uit klaar staat om ondernemers te helpen bij het beheren van hun site. Moldavië is niet een heel voor de hand liggend land om een vestiging te openen. Hoe kom je daar terecht? “Nadat we in de beginjaren zelf een CMS (Content Management Systeem) hadden ontwikkeld en we daarmee de markt hadden bestormd, groeiden we heel snel. Na een aantal jaren konden we in Nederland maar moeilijk aan goede ontwikkelaars komen. Via via kwamen we in Moldavië terecht en na een korte proef, beviel dat erg goed. Tegenwoordig zit onze hele productietak in Moldavië. Ze zijn enorm goed en werken dagelijks aan de technische realisatie van onze projecten. Onze collega’s in Chisinau zorgen ervoor dat een ontwikkeltraject niet langer dan twintig dagen duurt, dus we kunnen heel snel nieuwe websites opleveren.” En in Nederland en België? “Daar doen we de gehele projectleiding, communicatie, support, verkoop en administratie.” Jullie staan ook op de HorevaEvenTT in Assen. Wat gaan jullie daar laten zien? “Op de HorecaEvenTT staan we onder meer met onze ‘websitescan’, ook te vinden op onze eigen website. Daarmee kunnen we heel snel en simpel bekijken hoe een website scoort en of hij optimaal werkt. Ook hebben we verschillende thema lay-outs ontwikkeld voor de horecabranche; websites die optimaal presteren.”

Broers Best4U werd ruim veertien jaar geleden door oudere broer Ivo Elshof opgericht. Internet was opkomend en hij zag kansen. Emmo zelf had op de middelbare school eens een profielwerkstuk gemaakt over het bouwen van websites, maar heel veel meer ervaring had hij nog niet toen hij van school kwam. Zijn broer vroeg hem mee te doen en zo kwam het dat beide jonge mannen gezamenlijk aan het roer van Best4U kwamen te staan. Inmiddels is Ivo nog wel eigenaar, maar niet meer op de voorgrond aanwezig. “Mijn broer is van kinds af aan geïnteresseerd geweest in computers en zodra het er was ook internet. Ik had daar vroeger veel minder mee, maar heb heel veel van mijn broer geleerd. Overigens zit het wel in de familie: mijn opa was al vooruitstrevend. Hij had al een computer.”

Pagina 9


Onze sausologen blijven inspireren! inspireren! Altijd bezig met smaak. Altijd bezig met de verfijning van onze receptuur. Oliehoorn is constant in ontwikkeling. Op het HorecaEvenTT in Assen presenteren we ons aangepaste uiterlijk en verrassen we u met de inspirerende introductie van ons nieuwste product. U bent van harte welkom!

David Muntjewerff - Fijnproever Oliehoorn -

maakt het lekkerder!


Persoonlijke contacten en klein projectteam dragen bij aan succes

HETT 2019

groter dan ooit

Onder het motto beleven, zien, ruiken, proeven en horen wordt op 11, 12 en 13 februari HorecaEventt 2019 (HETT 2019) in Expo Assen gehouden. Het is de twaalfde editie van de groeiende noordelijke horecabeurs, aldus Alexander Plomp. Hij is in belangrijke mate medeverantwoordelijk voor de organisatie van de beurs, die door de grote variatie aan exposanten wordt omschreven als een sterk ontmoetingsplatform. ʺEr staat een breed scala aan regionale en landelijke exposanten, van groot tot klein. Daarom is de beurs een uitstekende manier om een bedrijf, dienst of product te presenteren. En alles in een gemoedelijke sfeer, want dat is een van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van HorecaEventt. Voor het eerst is de hele Expo-hal in Assen vol. Daarmee is deze editie groter dan ooitʺ.

De bezoekers kunnen daardoor kennismaken met alles wat er komt kijken bij het voeren van een succesvol horecabedrijf. Van culinaire topwedstrijden tot noviteiten op het gebied van de keuken, de styling van tafels tot opleidingen. Van streekproducten tot het assortiment van multinationals. Nieuw ʺDe kookwedstrijden EventCulinair zijn groter dan ooit. Op de openingsdag staan er vijf Michelin-sterrenrestaurants met 1 ster en nog twee met twee sterren te koken. Uniek en we zijn er enorm trots op dat dit op HETT 2019 te beleven valt. Er staan ook nieuwe wedstrijden op het programma, zoals onder andere de Fortuna Carpaccio-bokaal en de Sommelierscup van Groupe du Vin. Drankengroothandel Het Zwijgertje verzorgt

Pagina 11

masterclasses met als hoofdingrediënt gin”, noemt Alexander Plomp een aantal bijzonderheden van de 12e editie. ʺHETT 2019 is door dit soort noviteiten nog interessanter voor de bezoekers. Ook omdat zich dit jaar veel nieuwe bedrijven hebben ingeschreven. Dat maakt meteen de variatie groterʺ. Hij vertelt dat diverse nieuwe pleinen daarop ook van invloed zijn, zoals van het Horecanetwerk en Vers en Fijn. ʺAllemaal nieuwe ontwikkelingen die bijdragen tot een succesvolle beurs voor exposanten en bezoekers. Maar dat geldt ook voor het nieuwe bezoekersregistratiesysteem dat we dit jaar voor het eerst gaan gebruiken. Dat werkt met een scan app voor de exposanten en levert veel interessante marketinginformatie opʺ.

Passie Alexander Plomp praat met passie over de noordelijke horecabeurs. ʺDankzij alle inspanningen uitgegroeid tot de op een na grootste van Nederlandʺ. Hij is al jaren samen met Jan Vlap de drijvende kracht achter de beurs. Hij heeft het evenement zien groeien. Niet alleen qua omvang, maar ook met betrekking tot de professionaliteit. ´´Wat HETT uniek maakt, is dat wij met een klein projectteam alles zelf doen. Van het verkopen van stands tot de realisatie op de beursvloer, maar ook de planning. Wij vullen elkaar allemaal prima aan. Jan heeft een grafische achtergrond en maakt de beursopzet. Ik kom oorspronkelijk uit de luxe jachtbouw en heb naast die technische ook een commerciële achtergrond. Jan´s oudste zoon Patrick is goed


Jouw bedrijf. Jouw spullen. Je werkt er hard voor. Met ziel en zaligheid. En dus bescherm je het. Tegen inbraak. Tegen diefstal, vandalisme of balorigheid. Tegen brand. Je wilt precies weten wat er zich in jouw zaak afspeelt. Of je nu zelf aanwezig bent, of op afstand meekijkt. Jouw spullen? Daar blijven ze gewoon van af!

REMEON Beveiliging. Jouw ultieme beveiligingsoplossing.

gratis rek sgesp

advie tie op loca

www.remeon.nl | info@remeon.nl | T: 088 - 9000 100

De ultieme beveiliging voor jouw horecazaak ___________ 
 inbraak camera brand 
 en meer


V.l.n.r.: Jan Vlap, Tineke Vlap, Alexander Plomp en Patrick Vlap met schema’s en computers en pakt die taken op. Tineke Vlap is bijzonder belangrijk op kantoor. Waar anderen vaak met grote teams aan een beurs werken, pakken wij er met elkaar op jaarbasis een aantal opʺ. Hij noemt wat cijfers en vertelt dat er zes vrachtwagens aan techniek in de Expohal in Assen worden verwerkt. Acht kilometer aan kabels, vele lampen, enzovoort, enzovoort. ʺDaarmee kunnen we ook kwaliteit garanderen. Onder de vorige eigenaar liepen we tijdens de beurs vaak tegen storingen aan. Heel vervelend voor exposanten en bezoekers natuurlijk, en enorme stressmomenten voor ons als organisator. Sinds we alles zelf in de hand hebben, komen er bijna geen haperingen meer voor. En die kwaliteit willen wij als HETT op alle fronten biedenʺ.

Pagina 13

Zonder bla bla ʺEn onze exposanten weten datʺ, verklaart Alexander Plomp het succes van de beurs. ʺWij zijn volkomen helder over wat men van ons kan verwachten. Zonder bla bla. We doen wat we beloven en dat weten de vaste exposanten. We investeren veel tijd in het persoonlijke contact met onze klanten en daardoor ontstaat er ook een stuk gunning. Een reden voor ons om niet met allerlei moeilijke contracten te werken, met allemaal kleine lettertjes, maar ons woord is ons woord. Tuurlijk leidt dat wel eens tot een teleurstelling als mensen hun afspraken naar ons niet nakomen, maar toch willen wij op deze basis werken. Vertrouwen is voor ons de basis van een geslaagde beursʺ.

Hij keert even terug bij het belang van persoonlijk contact met de standhouders. ʺWij weten daardoor precies wat onze standhouders in hun stand nodig hebben. Welke apparatuur en dergelijke ze meenemen. We kunnen ze daardoor ook adviseren welke aanvullende voorzieningen ze nodig hebben. Plus hoe dat het beste en goedkoopste gerealiseerd kan worden. Soms worden dure voorzieningen aangevraagd, terwijl er een goedkopere – en kwaliteit gelijkwaardige – oplossing is. Dan stellen we dat voor, want dat leidt ook tot tevreden relaties en een groeiende beursʺ.

Kijk voor actuele informatie op:

www.horecaeventt.nl


booq, de slimste tabletkassa

Nu voor iOS, Android en Windows Het restaurant zit voller dan vol, de keuken draait op volle toeren en de bediening is non-stop bezig met haar gasten. Je hebt net de bestellingen opgenomen aan een tafel van 10 – een verjaardag – met enkele maatwerkaanpassingen in verband met allergieën. En net als je alles wilt bevestigen op je kassa-app, tikt een passerende collega je per ongeluk opzij. Daardoor valt je handheld (iPhone) uit je handen op de grond. Kapot. Paniek? Nee hoor. Je loopt gewoon even naar achter en pakt een reserve-handheld. Een Android-smartphone deze keer. En als er geen reserve was geweest, had je ook nog de kassa-app gewoon op je eigen mobiel kunnen installeren. Je logt in met jouw vaste bediendenummer, en de app start precíes waar je gebleven was. Alle bestellingen van je tafel staan er dus nog steeds in, wachtend op je bevestiging. Je hoeft je gasten niets opnieuw te vragen en kunt gewoon soepel door met je dienst. Dát is booq. Hardware- en besturingssysteem onafhankelijk Ons zelfontwikkelde businessplatform booq is méér dan de slimste tabletkassa. Het is een multiplatform POS-systeem dat we steeds meer hardware- en besturingssysteem onafhankelijk maken. Waarom? Nou, omdat Eijsink zowel de kleine bakker op de hoek als de grote, landelijke cateraar

Pagina 14


wil kunnen ondersteunen. Met opties in elk prijssegment, áltijd van goede kwaliteit. We vinden dat software zich moet vormen naar je wensen, en níet je zaak beperken. Dat zien we terug in de praktijk: als ondernemer van nu wil je zelf kiezen of je met vaste kassa’s, tablets of professionele handhelds wilt werken. Of een mix daarvan, natuurlijk. Eijsink wil die flexibiliteit, die schaalbaarheid, nóg beter maken. En dus is booq nu, naast de Android-basisapplicatie, ook uitgebreid met iOS en Windows! Je kunt zelfs op één locatie met verschillende besturingssystemen werken. Een vaste kassa met Windows, een Android-tablet op de bar en iPhones als handhelds op de vloer, bijvoorbeeld. Zo bieden we ondernemers én hun teams ongekend veel extra vrijheid.

Pagina 15

100% flexibiliteit Eijsink ziet die flexibiliteit als de toekomst. En niet alleen zakelijk – over een aantal jaren regelen we waarschijnlijk praktisch alles met de handzame smartdevices die we bij ons hebben. Daarom ontwikkelen we booq bewust zo dat het zich naar jóuw voorkeuren gedraagt. Alle belangrijke functies zijn bijvoorbeeld op verschillende manieren benaderbaar: tikken, swipen, een knop ingedrukt houden... Zo kun je een rekening splitsen of artikelen verwijderen van een bon zoals dat voor jou het prettigst werkt. En het snelst. Bovendien is booq volledig responsive, dus de lay-out schaalt perfect naar de grootte van het device dat je gebruikt. Wil je de indeling aanpassen? Doen! In seconden heb je kolommen toegevoegd of de lettergrootte aangepast. Heb je wel 15 handhelds in huis maar draaien deze nooit allemaal tegelijk?

Of heb je ’s avonds een heel ander kassagebruik dan overdag? Ook daar hebben we aan gedacht: we werken met een ‘gelijktijdige gebruikers’-systeem, waarbij je betaalt voor het aantal kassa’s dat je tegelijk actief wilt hebben. En je verkoopstatistieken? Die worden nooit op lokale devices bewaard, maar gaan goed versleuteld door naar de cloud. Dataintegriteit gegarandeerd. Met dit platform draait je werk om mensen, service en kwaliteit. Niet om lastige programma’s of onvindbare data. Klinkt goed, toch? 0880 55 66 77 - booqkassa.nl


Horeca Netwerk brengt 100 procent Een van de nieuwe pleinen op HorecaEvenTT 2019 is samengesteld door Horeca Netwerk. Of, zoals initiatiefnemer Mehmet Eser het zegt: ʺHoreca Netwerk brengt een team van vrienden mee voor 100 procent inspiratie en gezelligheid tijdens HorecaEvenTT 2019!ʺ De 34-jarige Mehmet Eser uit Zwolle kan omschreven worden als een echt ´horecadier´. ʺMijn avontuur in de horeca begon al op mijn vijftiende, toen ik aan mijn eerste bijbaan begon bij de McDonalds. Vandaar stapte ik tijdens mijn studie over naar horeca-uitzendbureau L’invite, om na afloop van mijn studie te kunnen starten aan de fabrikantenzijde. Uiteindelijk heb ik de afgelopen tien jaar met verschillende horecaondernemers samengewerkt en heb ik mogen adviseren vanuit mijn functies bij onder andere Coca-Cola, Unilever en Van Dobben. Twee jaar geleden besefte ik dat het eigenlijk ook anders kon en besloot ik ontslag te nemen om ook online de verbinding te stimuleren tussen ondernemers, chefs, grossiers en fabrikanten. Ik heb Horeca Netwerk opgezet.” (www.horecanetwerk.nl) Kansen ʺMijn visie achter Horeca Netwerk is dat ik hiermee iedereen die actief is in de horeca voldoende kansen wil geven om

Pagina 16

zichzelf te kunnen onderscheiden. Van ondernemers, chefs, grossiers tot fabrikanten. En dat vanuit een collectieve aanpak, 365 dagen per jaar, door een combinatie van online- en offline activiteiten. Tijdens HorecaEvenTT 2019 zetten we daarom een gezellige huiskamer neer met tafels en chesterfieldbanken en neem ik een team van leuke vrienden (partnerbedrijven) mee voor 100 procent inspiratie en gezelligheid. Mensen kunnen kennismaken met verschillende bedrijven en deelnemen aan diverse workshops. We hebben voldoende verrassingen klaarstaan, dus kom echt kijken en proevenʺ, nodigt hij bezoekers en exposanten uit. Nuchter en relaxte sfeer Mehmet heeft voor de beurs in Assen gekozen vanwege de regionale kracht, maar ook de nuchterheid van de organisatie en de relaxte sfeer. ʺDat zijn voor mij de belangrijkste pijlers, waarbij ik eerlijk gezegd de nuchterheid van de organisatie en de relaxte sfeer net zo belangrijk vind als de

regionale kracht! En tsja. Dat de beurs er in Hardenberg niet meer is, maakt het nu natuurlijk ook extra interessantʺ Hij vervolgt: ʺDe grootste kracht van ons plein is de zeer unieke combinatie van het leuke team dat ik nu meeneem. Ik durf mijn hand dan ook gerust in het vuur te steken voor de inspiratiegarantie die je hier als bezoeker van gaat krijgen. Van zowel de iets grotere bedrijven die ik meeneem tot een paar nieuwkomers. En dus ook van de nieuwe producten die je kunt zien, ruiken en proeven tot de sessies en workshops die we gaan organiseren en waar je als bezoeker aan kunt deelnemen.” Maar wat dan? Mehmet Eser: ʺAls ik alles nu al zou verklappen, is het niet echt meer een verrassing toch?” Op verzoek van de redactie licht hij een klein tipje van de sluier op.


t inspiratie en gezelligheid. 1. Brouwerij Braxzz Begin 2017 waren de eigenaren Jilles Eissen, Mirko Schnitzler en Cinte WelsingSwinkels nog op zoek naar alcoholvrije varianten voor de typische craft biersmaken zoals IPA en Porter en konden die niet vinden. Anderhalf jaar later, op 20 april 2018, lanceerden ze onder de naam Braxzz een alcoholarme Session IPA van 0,2% en de eerste 100% alcoholvrije Porter ooit gebrouwen! Inmiddels hebben ze met de lancering van hun Tripel alweer een tweede wereldprimeur te pakken en hebben ze ook nog eens drie nieuwe varianten toegevoegd aan hun assortiment. 2. Amzterdamit™ Amzterdamit™ 0.0 is een ready to mixproduct dat zorgt voor een nieuwe en unieke ervaring zonder alcohol. Verkrijgbaar in de varianten Whisky, Rum, Gin, Vodka, Tequila en Brandy en verpakt in een stijlvolle 250 ml glazen fles met schroefdop. Door originele destillaten te gebruiken waar de alcohol volledig uit is onttrokken, heeft het een hele authentieke smaak en geur en zelfs de zacht scherpe alcohol ‘bite’ is aanwezig. Je ervaart dus het origineel, maar dan nu volledig alcoholvrij.

3. GRO-Together De grond waarop we wonen, leven en werken is de voedingsbodem voor duurzame initiatieven zoals de oesterzwammen van GRO die geteeld worden met koffiedik. Wat GRO zo bijzonder maakt, is dat hun keten kort, volledig circulair en transparant is. Je weet precies waar je eten vandaan komt. De zeer smakelijke, veelzijdige en circulair geteelde oesterzwam – waarvan zij weer heerlijke producten maken – staat altijd centraal. GRO is de eerste die actief de vermindering van vleesconsumptie centraal stelt en naast haar vegetarische producten is GRO nu ook de eerste die de Blended Burger® introduceert: 50 procent vlees en 50 procent paddenstoelen. Blend is the Trend® – de toekomst voor vermindering van vleesconsumptie. 4. Mocca d’Or Mocca d’Or levert lekkere koffie aan horeca en koffie- en theespeciaalzaken. In samenwerking met Mocca d’Or verzorgt Niels te Vaanhold, vicewereldkampioen Cuptasting 2018, bij ons op het inspiratieplein een cuptastingsessie waaraan iedereen mee kan doen. Tijdens deze cuptasting staan er acht triangels klaar bestaande uit drie koffies, waarvan er twee hetzelfde zijn en eentje

Standnummer 3380 Het nieuwe Horeca Netwerk-plein omvat in totaal 120 vierkante meter op standnummer 3380. ʺWe nemen zoals aangegeven heel wat leuke vrienden mee! Je kunt een aantal fantastische producten zien, proeven, ruiken, voelen en ervaren. Daarnaast verzorgen we dagelijks workshops en sluiten we dagelijks af met een borrel. Kortom: mocht je aanwezig zijn tijdens HorecaEvenTT, kom dan gewoon rustig langs en ervaar het zelf. Geen tijd voor? Check dan gewoon thuis onze website horecanetwerk.nl en neem contact op met onze deelnemers.”

Pagina 17

afwijkend is. Proeflepel en cuppingformulier in de aanslag en proeven maar! Voor degene met de meest correcte antwoorden wordt een leuke goodiebag beschikbaar gesteld door Mocca d’Or. 5. Dawn Foods Van muffin- en browniemix tot ‘ready-toserve’ Amerikaanse cookies en donuts. Dawn Foods levert een compleet assortiment ingrediënten, diepgevroren halffabricaten en kant-en-klare producten. En aangezien personaliseren de trend is, biedt Dawn Foods – met de woorden ‘uniek’, ‘persoonlijk’ en ’exclusief’ in gedachte – een aantal workshops waarmee de bezoekers de finishing touch kunnen geven voor de allerlekkerste creaties! 6. Checkk Met Checkk bieden horecazaken hun gasten de mogelijkheid om snel en eenvoudig drankjes te bestellen, de rekening te delen én te betalen in een beveiligde omgeving. Groepen delen hun rekening en betalen snel en veilig. En zodra je je hebt aangemeld als horecazaak voor Checkk, krijg je direct toegang tot je eigen beheeromgeving. 7. Enrico en de Molkerei Lekkernijen met een authentiek karakter en originele receptuur. Zoals tapas, gevuld met de geitenkaas van de Molkerei en andere zonnige lekkernijen van Enrico – Roots in Good Food! Hoe lekker dit is? Kom het proeven tijdens onze borrel! Win-win Mehmet Eser vertelt vol enthousiasme over zijn inspiratieplein. ʺDe voordelen om gezamenlijk op te trekken zijn legio. Allereerst benutten we elkaars netwerk en aantrekkingskracht. We bundelen de krachten en brengen alles fysiek bij elkaar op één centrale plek. Daarnaast ontstaat er onderling altijd een leuke dynamiek. Dat maakt het uiteindelijk ook allemaal net iets leuker, gezelliger en effectiever. Zo profiteert iedereen van alle voordelen. De bezoekers worden geïnspireerd en deelnemende bedrijven profiteren onderling van elkaar.”


Bos Seafood HORECA & GROOTVERBRUIK

Goed, scherp en vers

Kanaalweg 7, 8356 VS Blokzijl

|

Door goede prijsafspraken weet ik waar ik aan toe ben

t. 0527 29 16 87

|

f. 0527 29 12 90 |

e. info@bosseafood.nl

|

i. www.bosseafood.nl


Ook zo’n dure accountant? Woldendorp BV is al bijna 25 jaar een begrip in Bedum. Begonnen als administratiekantoor doet het bedrijf inmiddels veel meer dan alleen boekhouden. Ook voor fiscaal, juridisch en financieel advies kunt u bij Woldendorp terecht. En dat daar echt geen duur prijskaartje aan hoeft te hangen, weet Woldendorp als geen ander. “Jullie zijn zeker ook zo’n dure accountant? Die vraag stellen ondernemers me zo vaak. Prijs is een belangrijke factor in het mkb en dat begrijp ik ook wel. We zijn immers zelf mkb’er. Gelukkig merk ik ook dat ondernemers blij verrast zijn als ik ze vertel wat onze tarieven zijn en wat we daarvoor allemaal doen. We werken met een aantal aantrekkelijke pakketten. Van een heel betaalbaar, gewoon goed boekhoudpakket tot een uitgebreid pakket met veel ruimte voor advies. Die duidelijkheid wordt gewaardeerd.” Jullie doen dus meer dan boekhouden alleen? “Jazeker. Om de juiste beslissingen te nemen als ondernemer, moet je weten hoe je bedrijf er financieel voor staat en welke fiscale mogelijkheden er zijn. Daar helpen we ondernemers bij. We weten dus niet alleen alles over boekhouden, administreren en jaarrekeningen, maar we weten ook precies wat er speelt in het mkb. Daardoor kunnen we ondernemers goed adviseren, op fiscaal, juridisch en financieel gebied.” Wat is jullie succes? “Al onze klanten hebben een vast aanspreekpunt. Die adviseur kent het bedrijf en de branche. Waar nodig schakelt hij de specialistische kennis in van onze eigen juristen en fiscalisten. Zo bieden wij dezelfde kwaliteit als ‘de grote jongens’, maar met de persoonlijke aanpak van een klein kantoor. Onze klanten waarderen dat met het rapportcijfer 8,6. Daar zijn we trots op!”

Maak kennis met Woldendorp BV op de HorecaEvenTT, standnummer 2760.

FISCAAL | JURIDISCH | FINANCIEEL ADVIES

uw �iscaal, juridisch en �inancieel partner

Daarom Woldendorp BV • Scherpe tarieven

• Deskundig advies

• Een aanspreekpunt

• Kennis van uw branche • Vaste prijsafspraken

Ontmoet ons op de HorecaEvenTT en maak kans op een mooi �leecejack!

www.woldendorp.net Pagina 19

760

Stand 2


Bij Farrows kunt u terecht voor de inrichting en styling van uw evenement, zowel zakelijk als particulier. Evenementen waar u ons onder andere voor kunt inschakelen zijn beurzen, diners, bruiloften, gala’s, presentaties en personeelsfeesten. Farrows is gespecialiseerd in totaal projecten. Alles wordt voor u geregeld, van barren, stoelen, planten en decoratie tot aan garderobe labels. Zodoende hoeft u niet aan te kloppen bij meerdere partijen.

Ampèrelaan 9, 9207 AM Drachten | +31 (0)88 000 99 00 info@farrows.nl | www.farrows.nl


Georganiseerd door:

Deelnemerslijst op alfabetische volgorde Registreer met onderstaande code uw gratis toegangskaart op www.horecaeventt.nl

HETT12120

AB Inbev Standnr: 9550 ABZ Anloo Annerweg 35 9467 PB Anloo T: 0592 271 530 I: www.abz-anloo.nl Standnr: 2930 Ad van Geloven Postbus 5047 5004 EA Tilburg T: 013 4640 680 I: www.vangeloven.com Standnr: 1420 AForum Bedrijfsmode Meester Geerstwei 13 9241 GJ Wijnjewoude T: 06 4618 1204 I: www.aforum.nl Standnr: 2440 Alfa Standnr: 1030 Alfa College Postbus 212 9700 AB Groningen T: 050 597 3000 I: www.alfa-college.nl Standnr: 4510 Amzterdamit Standnr: 3380 AnyTyme Standnr: 1950 Pagina 21

Informatie: telefoon 0515 - 333 555

Bakkerij Carl Siegert Techniekweg 11 3481 MK Harmelen T: 0348 441 887 I: www.siegert.com Standnr: 4870

A Aalvink Handelsonderneming Stationsstraat 29 7641 BV Wierden T: 0546 576 340 I: www.aalvinkfurniture.nl Standnr: 3710

Openingstijden: ma en di van 11.00 - 18.00 uur wo van 11.00 - 17.00 uur

Apollo Jadico Linschotenstraat 80 3044 AW Rotterdam T: 010 462 6600 I: www.jadico.nl Standnr: 5090 Apparatenfabriek Bereila Postbus 13 9780 AA Bedum T: 050 301 2297 I: www.bereila.nl Standnr: 2410 APS Heerde Hagedoornstraat 2 8181 GX Heerde T: 0578 691 831 I: www.apsheerde.nl Standnr: 8310 ATL Standnr: 5510

B Baker en Baker Standnr: 9390 Bakers Dough Standnr: 5510 Bakker Vakkeuken Postbus 18 9040 AA Berlikum T: 0518 463 000 I: www.bakker-profs.nl Standnr: 8430

Bakx Foods De Run 4463 5503 LS Veldhoven T: 040 255 8000 I: www.bakx.nl Standnr: 2310

Bidfood Postbus 440 6710 BK Ede T: 0318 678 911 I: www.bidfood.nl Standnr: 5510 & 5715 Bier Craft Standnr: 5510

Bavaria Standnr: 1030

Bier Import Standnr: 1030

Baxbier Standnr: 1030

Bieterbal Postbus 1061 1430 BB Aalsmeer I: www.bieterbal.com Standnr: 2450

BelBerry Standnr: 5510 Berghorst Ginever Standnr: 2010 Bestelmar Burmaniastraat 2 8911 DJ Leeuwarden T: 06 1813 3775 I: www.bestelmar.nl Standnr: 3810 Best4U Zaadmarkt 95 7201 DD Zutphen T: 0575 512 125 I: www.best4u.nl Standnr: 3340 Beukers dranken Pannekoekendijk 29A 7887 EV Erica T: 0591 301 362 I: www.beukers-dranken.nl Standnr: 9550

Bieze Galvanistraat 16 3861 NJ Nijkerk GLD T: 033 247 5952 I: www.bieze.nl Standnr: 4820 Birrificio Angelo Poretti Standnr: 3110 Black Shuck Passion Gin Standnr: Vers & Fijn plein Boer aan Tafel Telfordstraat 11H 8013 RL Zwolle I: www.boeraantafel.nl Standnr: 2350 Bogedike Standnr: 1030


Bonnebella Specialties Postbus 21 9430 AA Westerbork T: 0528 354 551 I: www.bonnebellaspecialties.nl Standnr: 3410 Brandsma Koffie Hichtumerweg 13 8701 PG Bolsward T: 0515 572 561 I: www.brandsmakoffie.nl Standnr: 1850 & 2960

CasaRon Standnr: 5510 Chaupain Nijverheidsweg 41 3341 LJ Hendrik-Ido-Ambacht T: 078 683 3410 I: www.chaupain.nl Standnr: 5060

Brazzale Standnr: 3110

Checkk Paalweg 5 8141 RT Heino T: 085 049 9711 I: www.checkk.nl Standnr: 3380

Bresc De Hoogjens 57 4254 XV Sleeuwijk T: 0183 304 811 I: www.bresc.nl Standnr: 4840

Coachen Kennuz Gemeenteplein 83 8442 MB Heerenveen T: 085 303 8951 I: www.blue-c.eu Standnr: 4815

Breydel Legen Heirweg 2 9890 Gavere (be) I: www.breydel.be Standnr: Vers & Fijn plein

Coca – Cola Standnr: 1030

Brock Biljartfabriek & amusement Wolbeslanden 1a 7627 PS Bornebroek T: 074 384 1859 I: www.billardfabriekjanbrock.nl Standnr: 4220

Coffee Experience Standnr: 1950

Brouwerij braxzz Keizersgracht 391 A 1016 EJ Amsterdam T: 020 8242 4548 I: www.braxzzamsterdam.com Standnr: 3380 Brouwerij Dockum Hogedijken 20 9101 WV Dokkum T: 0519 222 130 I: www.probo.nl Standnr: 5050 BRUYS Pieter Goedkoopweg 16 2031 EL Haarlem I: www.hethuisvanbruys.nl Standnr: Vers & Fijn plein

C Caffee Musetti Standnr: 1950 Caputo Farina di Napoli Standnr: 3110

Pagina 23

Coenecoop Standnr: 5510

Colzaco Raalterweg 12 7433 RA Schalkhaar T: 0570 531 207 I: www.colzaco.nl Standnr: 450 Coolbreak Standnr: 4130 Corzago Salumi Standnr: 3110 Coymans Postbus 155 4650 AD Steenbergen T: 0167 854 763 I: www.heervanoranje.nl Standnr: 2610 Creations Party Verhuur Standnr: 5410 Croatiangrapes.com Magalhaensplein 15-2 1057 VD Amsterdam T: 020 772 7737 I: www.croatiangrapes.com Standnr: 3945 / Vers & Fijn plein

CSM Bakery Solutions Postbus 284 4600 AG Bergen op Zoom T: 0800 864 7762 I: www.csmglobal.com Standnr: 9390

De Koffieprofessional De Brinken 1 9752 BV Haren T: 050 534 7086 I: www.dekoffiewinkel.com Standnr: 2650

D

De Kuiper Horeca Bedrijfsapparatuur Touwslagersweg 13 3449 HX Woerden T: 085 485 1466 I: www.dekuiperhoreca.nl Standnr: 3520

Daffy’s Gin Standnr: 2010 Dalmolen Horeca- en Grootkeukentechniek Tinweg 2 8471 XK Wolvega T: 0561 617 210 I: www.dalmolen.com Standnr: 3660 Dawn Foods T: 0162 799 010 I: info.nederland@dawnfoods. com Standnr: 3380 De Bakkende Branbander Veerpolder 9 2361 KX Warmond I: www.debakkendebrabander.nl Standnr: Vers & Fijn plein De Dagpas Nieuwe Boteringestraat 30 9712 PM Groningen T: 050 210 0201 I: www.dagpas.nl Standnr: 1830 De Fryske Star Numanwei 3 8567 JX Oudemirdum I: www.defryske.frl Standnr: Vers & Fijn plein De Jong Disposables BV Handelsweg 2-4 9482 WE Tynaarlo T: 0592 541 864 I: www.de-jong-disposables.nl Standnr: 2420 De Kelder van de Coningh Asserstraat 7 9461 GA Gieten T: 06 53898284 I: www.dekeldervandeconingh.nl Standnr: 3915 De Kikvorsch Standnr: 1030 De Koekfabriek Standnr: 5510

De Molkerei Geitenzuivel van ’t wad De Draai 2 9076 PD Sint Annaparochie I: www.demolkerei.nl Standnr: Vers & Fijn plein De Molkerei De Draai 2 9076 PD St. Annaparochie T: 0518 421 306 I: www.demolkerei.nl Standnr: 3380 De Vries Servies Spanjelaan 7 9403 DN Assen T: 06 5788 0435 I: www.devriesservies.nl Standnr: 5210 Den Eelder Ambachtelijke zuivel Molenachterdijk 3 5325 KL Well T: 073 599 1283 I: www.deneelder.nl Standnr: 2770 De Hitterbal Standnr: 480 Desem Enzo Standnr: 5750 DiGusti Delicatessen Autoweg 28 3911 TK Rhenen T: 0317 619 601 I: www.digusti.nl Standnr: 2060 Diforti Standnr: 3110


Benieuwd hoe jouw website scoort? Kom langs op onze stand voor de gratis website scan!


E

Diversey Care Maarssenbroeksedijk 2 3542 DN Utrecht T: 030 247 6911 I: www.diverseysolutions.com Standnr: 5330 Dobla Galileistraat 26 1704 SE Heerhugowaard T: 072 576 0777 I: www.dobla.com Standnr: 5510

Eazis Music & Systems Veldkampseweg 24 7605 AR Almelo T: 0546 538 911 I: www.eazis.com Standnr: 1410 Eco – Lab Lepenhoeve 7 3438 MR Nieuwegein T: 030 608 2222 I: nl-nl.ecolab.com Standnr: 3380

Domini Ice Cream Standnr: 1610 Drankengroothandel het Zwijgertje Toon Borghuisstraat 75 7576 XW Oldenzaal T: 0519 796 500 I: www.drankengroothandelhetzwijgertje.com Standnr: 2010 Drentse Vleeswaren Energiestraat 12 7917 RA Geesburg T: 0524 290 648 I: www.drentsevleeswaren.nl Standnr: 3450 Drenthe College Ambachtsweg 2 7943 AE Meppel T: 088 188 3022 I: www.drenthecollege.nl Standnr: 4810 Droogers Horeca Apparatuur Zoom 5 9231 DX Surhuisterveen T: 0512 361 962 I: www.droogershoreca.nl Standnr: 1730

ECOTap Californiëdreef 35A-B 3565 BJ Utrecht T: 0368 200 310 I: hydro-sano.com Standnr: 2470 Een Veilig gevoel Kerkstraat 77 3341 LD Hendrik Ido Ambacht T: 088 555 4888 I: www.eenveiliggevoel.nu Standnr: 1620 EerlijkNL Burgemeester Schalijlaan 60 2908 LS Cappele a/d Ijssel I: www.eerlijknl.nl Standnr: Vers & Fijn plein Effepi Standnr: 3110 Egbert jan catering & maaltijdservice Romhof 33 9411 SB Beilen T: 0593 543 959 I: www.egbertjancatering.nl Standnr: 5140

Driftwood Distillery Standnr: 2010 Dupon Nederland BV Industrieweg 81 5591 JL Heeze T: 040 226 3888 I: www.dupon.nl Standnr: 3640

Pagina 25

Eijsink Afrekensystemen BV Platinastraat 25 7554 NG Hengelo T: 074 – 2505500 I: www.eijsink.nl Standnr: 2080

Eigen Horeca Makelaar Oranjeplaat 8 4341 PV Arnemuiden T: 06 3844 8844 I: www.eigenhorecamakelaar.nl Standnr: 1430

Fastfood Support Amersfoortseweg 130 3864 NH Nijkerkerveen T: 033 299 4308 I: www.fastfoodsupport.nl Standnr: 2730

Elite salades en Snacks Postbus 121 7160 AC Neede T: 0545 294 961 I: www.elite-neede.nl Standnr: 3560

Felix Cohen Postbus 410 4900 AK Oosterhout T: 0162 684 120 I: www.felixcohen.nl Standnr: 2515

Ellebi Riso Standnr: 3110

Filta Benelux Stavangerweg 21-4 9723 JC Groningen T: 050 820 0976 I: www.filta.nl Standnr: 5260

Enrico Abberdaan 212 1046 AB Amsterdam T: 020 462 2722 I: www.enrico.nl Standnr: 3380 Euro Events Postbus 171 6920 AD Duiven T: 088 319 0713 I: www.euro-events.nl Standnr: 4610 Express Sauce Zendmastweg 14 9405 CE Assen T: 06 1077 5440 Standnr: 3950

F Faema Standnr: 1950 Fano Postbus 200 8440 AE Heerenveen T: 0513 639 639 I: www.smildefoods.nl Standnr. 4330 Farm Frites International Molendijk 108 3227 CD Oudenhoorn T: 0181 466 888 I: www.farmfrites.nl Standnr: 2070 Farrows Kalkoven 16 9351 NP Leek T: 0594 514 787 I: verhuur.farrows.nl Standnr: 3825

Flevosap Professor Zuurlaan 22 8256 PE Biddinghuizen T: 0321 331 742 I: www.flevosap.nl Standnr: 5240 Florentin Standnr: 5510 Flowers and Living ‘t Wegje 6 9479 PN Noordlaren T: 06 1516 2564 I: www.flowersandliving.nl Standnr: 4817 FNV Horecabond Postbus 1435 1300 BK Almere T: 036 535 8590 I: www.fnvhorecabond.nl Standnr: 4880 Food, Goods & more De Volger 25 1483 GA de Rijp I: www.secretosdeandalucia. com Standnr: Vers & Fijn plein Foodmaster Harverstraat 36 2154 GB Nieuw Vennep T: 0252 620 620 I: www.fhc-formulebeheer.nl Standnr: 2360 FoodXperience Standnr: 1950


VANDEMOORTELE: SMAAKVOLLE INNOVATIES

van Bakken & Braden tot Rozenbroodjes en Midi Flaguettes Tijdens het HorecaEvenTT tonen de vertegenwoordigers van Vandemoortele op de stand een inspirerend assortiment met (vernieuwde) producten. U bent van harte uitgenodigd langs te komen om te proeven en te profiteren van interessante beursaanbiedingen. We lichten 3 producten uit. Gouda’s Glorie Bakken & Braden Het assortiment van Gouda’s Glorie Bakken & Braden is vernieuwd. De receptuur is verbeterd en de fles van 750 ml heeft plaatsgemaakt voor een flacon van 900 ml. Ook is het product verkrijgbaar in een can van 3 liter en een emmer van 10 liter. Daarnaast heeft de flacon een restyling ondergaan. Hij ziet er nu moderner uit en is bovendien steviger en gebruiksvriendelijker. Gouda’s Glorie Bakken & Braden is een geelgoud braadvet met botersmaak.

Het is gemaakt van zuiver plantaardige oliën en vetten, die zorgen voor een mooi bruin en knapperig eindresultaat. Het is geschikt voor bakken en braden op zeer hoge tempera-turen en kan dus ook gebruikt worden op de bakplaat en in de combisteamer. Gouda’s Glorie Bakken & Braden is lactosevrij en geschikt voor vegetariërs. Robuuste Rozenbroodjes Met de dunne korst en stevige kruim zijn de Rozenbroodjes bij uitstek geschikt om van te genieten. Ze worden handmatig gekeerd en vervolgens ondersteboven gebakken. Zo krijgen ze een ruw gebakken korst, die sterk doet denken aan een roos (vandaar de naam) en heeft elk broodje een uniek uiterlijk. Na het bakken worden ze licht bebloemd. Het gebruik van oude granen, zoals rogge, is bovendien van invloed op de textuur en

smaak van het brood. Met de dichte kruim en het hoog vezelgehalte is het brood compacter en heeft het een volle smaakbeleving. Flaguettes Nederlanders eten circa 25 hamburgers per persoon per jaar. In totaal zijn dat zo’n 400 miljoen hamburgers per jaar. Er is dus veel interesse in deze categorie. Vandemoortele speelt hierop in met de Flaguette. Dit is een rond, plat en ongesuikerd broodje, dat is gemaakt op basis van tarwe, rogge, gerst en olijfolie. Het in de vloeroven gebakken brood is licht bebloemd. Naast de Flaguettes van 100 gram zijn er nu ook Midi Flaguettes van 70 gram. Deze zijn ideaal voor hamburgers of vegetarische burgers.

Vandemoortele.com, stand 1810

EXPO ASSEN, DE KATALYSATOR VAN HET NOORDEN

WELKOM IN CONCERTEN SHOWS (VAK)BEURZEN THEATER PRESENTATIES

TV SHOWS MUSICALS BIJEENKOMSTEN MOTOREVENTS SPORTEVENTS

14.000 m 2 expositieruimte ■ direct aan de A28 ■ ruime parkeerplaats www.expoassen.nl. Onderdeel van

LIBEMA DI0077_Adv EXPO Assen 183x133mm.indd 1

18-01-19 16:55


G Garniture Standnr: 5510 Foox Groothandel Bergsma Franeker en Hoogeveen Postbus 322 7900 AH Hoogeveen T: 0528 262 921 I: www.groothandelbergsma.nl Standnr: 3540 Franklin & Sons Tonic & Mixers Standnr: 2010 Frans Nutters Postbus 31 8430 AA Oosterwolde T: 0516 567 100 I: www.actifood.nl Standnr: 4170 Fresh Fruit Express Nassaulaan 9 4651 AA Steenbergen T: 0167 540 400 I: www.freshfruitexpress.nl Standnr: 4230 Friesland Campina Standnr: 1030 FrietvanBeus Duikerweg 10 3897 LM Zeewolde I: www.frietvanbeus.nl Standnr: Vers & Fijn plein Frozen Foodservice Innovators Prof. Zeemanweg 19 5144 NN Waalwijk T: 0416 567 340 I: www.froster.nl Standnr: 1610 Fruitbedrijf van Appeven Groeneweg 1 6049 CE Herten T: 0475 334 810 I: www.appeven.nl Standnr: 2640 Fundo Crusti Standnr: 1610 Fun Trader Katoenweversgilde 24 8061 DE Hasselt T: 038 888 3268 I: www.funtrader.nl Standnr: 4850

GastroMercado Standnr: 5510 GastroSupply ‘t Bosk 67 8731 BK Wommels T: 0515 781 517 I: www.gastrosupply.nl Standnr: 5410 Gelato Fantastico Postbus 88 74741 AB Goor T: 053 484 7431 I: www.gelato-fantastico.nl Standnr: 220

GRO- Together Nieuwe Hemweg 2 1013 BG Amsterdam T: 020 486 4004 I: www.gro-together.com Standnr: 3380 Grooters Almelo Ambachtsstraat 22 7609 RA Almelo T: 0546 870 868 I: www.grootersalmelo.nl Standnr: 250

Gin 1968 Standnr: 2010 Gin Italiano Piùcinque Standnr: 2010 G. Krikke & Zn Horecagroothandel Biensma 34 9001 ZZ Grou T: 0566 629 955 I: www.krikke.nl Standnr: 1280 Go-Tan Spoortstraat 57 4041 CL Kesteren T: 0488 487 100 I: www.go-tan.nl Standnr: 2710

Go2 Payroll Noorderplein 102 7811 MG Emmen T: 0591 659 550 I: www.go2payroll.nl Standnr: 4730 Gouden Ambacht Richtersweg 3a 7521 BV Enschede T: 053 433 6079 I: www.goudenambacht.nl Standnr: 4530 Green Doner Kebab Standnr: 5510

Pagina 27

Grensland Zuivel Echelpoelweg 4 7595 KA Weerselo T: 0541 669 580 I: www.grenslandzuivel.nl Standnr: 3430

Groupe du Vin Dierenriem 3-5 3738 TP Maartensdijk T: 0346 213 044 I: www.lfe.nl Standnr: 3830 Grutte pier bier Slauerhoffweg 9a 8912 BH Leeuwarden T: 06 2183 4881 I: www.gruttepierbrouwerij.nl Standnr: 2985

H HANOS Groningen Bornholmstraat 56 9723 AZ Groningen T: 050 597 3600 I: www.hanos.nl Standnr: 1950 HANOS + Standnr: 1950 Happtoe Berkenlaan 25 3481 XM Harmelen I: www.happtoe.nl Standnr: Vers & Fijn plein

HB Systems Partyprofessionals Handelsweg 9 7826 TC Emmen T: 0591 646 626 I: www.hbsystems.nl Standnr: 9330 Heer van Oranje Postbus 155 4650 AD Steenbergen T: 0167 854 763 I: www.heervanoranje.nl Standnr: 2610 Heeren van Loosdrecht Standnr: 1280 Hekos Oriental Food BV Middelmoot 7 1721 CZ Broek op Langedijk T: 0226 315 866 I: www.hekos.nl Standnr: 440 Henri Postbus 79 5150 AB Drunen T: 0416 375 933 I: www.henri.nl Standnr: 4650 Hesselink Koffiebranderij Rondweg Zuid 95 7102 JD Winterswijk T: 0543 512 416 I: www.hesselinkkoffie.nl Standnr: 1310 Hewigo Horeca Apparatenfabriek Golsweg 22 7102 EC Winterswijk T: 0543 512 423 I: www.hewigo.com Standnr: 3960 H. J. Heinz Gustav Mahlerlaan 1228 1081 LA Amsterdam T: 020 280 8000 I: www.kraftheinzcompany.com Standnr: 4940 HL Dranken Rigaweg 5 9723 TE Groningen T: 050 7114011 I: www.hldranken.nl Standnr: 1030


transportdeur 27 Vluchtdeur 26 Herentoiletten 2

vluchtdeur 28

transportdeur 27

K1

BR

Damestoiletten 2

K1

K1

vluchtdeur 1

Standhouderslunch 8210

8230

8410

8310

9550 5040

5050

5080

5090

5240 5250

5140

5330

5260

5380

5280

transportdeur 2

5010

5030

5060

5120

5130

5210

5220

5310

5230

5350

9450

Plattegrond 2019

4130

Pagina 28

4230

4170

vluchtdeur 3

4210

3110

4330

4340

4310

4350

4380

4390 4530

4290

4370

4510

9390

vluchtdeur 4

9370

3430

3340

3320 3110

3380

3210

9330

3410 3310

9310 K1 transportdeur 5

2010

2060

2070

2040

2050

2130

2080

2210

2110

2320 2310

2350 2314

2360 2318

2440 2450

2470 2420

2410

9130 1150 1010

1030

1040

136

1320

1250 1280

1130

1310

1230

vluchtdeur 6

1050

gordijn

registratie

vluchtdeur 7

210

200

K1

Ingang Toilet Entree 6 x toegangsdeur

Garderobe

container K1 BR

vluchtdeur 9 vluchtdeur 8

Legenda K1 Kolom

30 cm x 30 cm

Brandslang


transportdeur 25

vluchtdeur 24

transportdeur 23

vluchtdeur 22

transportdeur 21

Kook Wedstrijden

Vergader ruimte

8430

K1

Jury ruimte

BR

Expo EvenTT Culinair

vluchtdeur 20

vluchtdeur 19

Gastvrijheids

Jury

Chefs Table

Restaurant

5820 5750

5730

5390 5410

5450

5370

5610

5510

transportdeur 18

5715

K1

5710 5705 4620

4650

4630

4730

4610

4840

4710

4810

4860

4850

4870

4815 4817

4820

5810

4890

4940

4950

4975

4980

4985

4880

4920

4930

4960

4965

4970

vluchtdeur 17

3970 3450

3460

3540

3730 3640

3440

60

3560

3510

2545

2550

2510

2515

2520

1380

3710

2650 2610 2620

1430

2640

2770

2780 2790

2710

2730

2740

1620

3915

3945

vluchtdeur 16

3965

1950 2945

2810

2955

2965

1640

2985

2960

2940

transportdeur 15

2995 2930

1850

1730

1610

1420

230

3815 3835

3960

1510

1530

220

3810

2760

1450

1410

3930

3830

3660

3520

2540

3950

3825

3820

250

340

350

370

390

1710

430

440

450

1810

480

1830

510

1950

vluchtdeur 14 K1

EXPO ASSEN, DE KATALYSATOR VAN HET NOORDEN transportdeur 12

Ex-organisatie

Herentoiletten 1

vluchtdeur 13

Entree Receptie EHBO

Entree kantoren 11

Damestoiletten 1

vluchtdeur 10

WELKOM IN CONCERTEN SHOWS (VAK)BEURZEN THEATER PRESENTATIES

Expo Assen

TV SHOWS MUSICALS BIJEENKOMSTEN MOTOREVENTS SPORTEVENTS Mimicry

De Haar 11 aan de A28 ■ ruime Graaf Adolfstraat 35b 14.000 m 2 expositieruimte ■ direct parkeerplaats 9405 TE Assen (0592) 30 40 80 www.tt-hall.nl

www.expoassen.nl. Onderdeel van

LIBEMA DI0077_Adv EXPO Assen 183x133mm.indd 1

Pagina 29

8606 BT Sneek (0515) 333 555 www.mimicry.nl

18-01-19 16:55


Hoogpak De bolder 55 9206 AP Drachten T: 0512 523 818 I: www.hoogpak.nl Standnr: 2545

H2o Events It Eilan 65 8621 CT Heeg T: 038 344 7421 I: www.h20events.nl Standnr: 4390

JCG Cooking G. Gezellestraat 27 8790 Waregem (B) T: +32 498 49 07 03 I: www.jcg-cooking.com Standnr: 2620

Koffiebranderij Beukenhorst Galilieistraat 37 7131 PE Lichtenvoorde T: 0544 374 907 I: www.beukenhorst.nl Standnr: 2110

Hoppe Professional Maidstone 16 5026 SK Tilburg T: 013 530 8650 I: www.hoppe.nl Standnr: 5380

I

Jonathan’s BV Postbus 1061 1430 BB Aalsmeer I: www.bieterbal.com Standnr: 2450

Koffiebranderij Mocca d’Or BV Postbus 227 8000 AE Zwolle T: 038 365 3500 I: www.moccador.nl Standnr: 3320

Horecahandel en interieur vd Most bv Hoogeveenseweg 7/c1 7777 TA Schuinesloot T: 0523 687 868 I: www.horecahandel.most.nl Standnr: 1130 Horecahandel Sloots Zuiderdiep 217 9521 AE Nieuw-Buinen T: 0599 212 773 I: www.horecagroothandelsloots.nl Standnr: 3950 Horecakussen J.B. Bakemakade 32 3071 ME Rotterdam T: 06 4574 2457 I: www.horecakussen.nl Standnr: 2540 Horeca Netwerk Hanzelaan 351 8017 JM Zwolle T: 06 4485 7277 I: www.horecanetwerk.nl Standnr: 3380 Horinko Dotingastraat 19 7701 XJ Dedemsvaart T: 0523 611 886 I: www.horinko.nl Standnr: 1380

House of Taste Kleine Kerkstraat 36 8911 DM Leeuwarden T: 058 843 0363 I: www.houseoftaste.nl Standnr: 5750 Hove Horeca Botter 38 74 8243 KB Lelystad I: www.hovehoreca.nl Standnr: 4860

Pagina 30

Icarius wijnen Hendrikalaantje 14 1251 ZK Laren T: 06 1127 2435 I: info@icarius.nl Standnr: 3965 IJsboerke Gierlebaan 100 B- 2460 Tielen (be) T: 0032 14 55 92 11 I: www.ijsboerke.be Standnr: 5370

JOOPS Molenstraat Centrum 1 7311 XG Apeldoorn I: www.joops.eu Standnr: Vers & Fijn plein Jordy’s keuken Standnr: 5510

Kolibrie Uitzendbedrijven Charles Stulemeijerweg 5 5026 RS Tilburg T: 013 549 9111 I: www.kolibrie.nl Standnr: 2050

IJsmolen Nieuweweg 7 7692 AE Marienberg T: 06 8641 9601 I: www.ijsmolen.nl Standnr: 2550 IJzersterk Espresso Standnr: 1850 Imperdibile Tonic & Mixers Standnr: 2010 Indasia kruiden en marinades Pompmakker 2 8447 GJ Heerenveen T: 0513 623 945 I: www.haarsma.nl Standnr: 4950 Innuendo Argonstraat 104 2718 SN Zoetermeer T: 06 1367 4373 I: www.horecalederwaren.nl Standnr: 200 Interfastfood Postbus 167 8100 AD Raalte T: 0572 358 855 I: www.interfastfoodraalte.nl Standnr: 1250

J Jacques Kruiden Boter Pastoor Koopmanweg 7 1784 NX Den Helder I: www.jkbfoods.nl Standnr: Vers & Fijn plein

Koffiebranderij Peeze Ringoven 36 6826 TR Arnhem T: 026 361 3380 I: www.peeze.nl Standnr: 3830

Jos Beeres Wijnkoperij Zuiderstraat 28a 9635 AM Noordbroek T: 050 313 2241 I: www.josbeeres.nl Standnr: 2965 Juice Solutions Standnr: 5510

K Kaja Standnr: 1950 Kassanet Nuus W.A. Scholtenstraat 9 G/H 9403 AJ Assen T: 0592 278 288 I: www.nuus.nl Standnr: 4340 & 4350 KB Standnr: 1420 Kitchen Create incl Money Makers Standnr: 5510 KitchenCrew Standnr: 5410 Knut Hansen Dry Gin Grosse Brunnenstrasse 42 22763 Hamburg (DE) T: 0172 156 6913 Standnr: 2780

Koninklijk Horeca Nederland Admiraal Helfrichstraat 31 9801 GH Zuidhorn T: 0348 489 489 I: www.khn.nl Standnr: 2320 Koppen Groothandel Emopad 33 5663 PA Geldrop T: 040 286 8279 I: www.horecaspeelgoed.nl Standnr: 5130 Korbeld Horeca- en Evenementenverhuur Zompstraat 27 8102 HX Raalte T: 0572 354 427 I: www.korbeld.nl Standnr: 1450 Kortekaas interieurs BV Douwenmaat 7 7942 KD Meppel T: 0522 254 244 I: www.kortekaasinterieurs.nl Standnr: 2510 Kortho Cardprinters & Supplies Lageweg 39 2222AG Katwijk T: 071 406 0476 I: www.kortho.com Standnr: 1360


Kroketterij de Bourgondier Standnr: 1420 Kukki Standnr: 5510 KUSzzz Outdoor kussens op maat Jan Campertstraat 17 6416 SG Heerlen T: 085 303 7665 I: www.kuszzz.com Standnr: 2130

Lebo Kaas 1e Industrieweg 13 3411 MG Lopik T: 0348 558 020 I: www.dezuivelmakers.nl Standnr: 3380 Levo productenmij bv. Prins Hendrikkade 1 8801 JK Franeker T: 0517 394 141 I: www.levo.nl Standnr: 4210

Laan Snacks Standnr: 1420

Lijfering Drankengroothandel Rigaweg 5 9723 TE Groningen T: 050 711 4011 I: www.hldranken.nl Standnr: 1010 & 1030 & 1040 & 1050

LA Streetfood Standnr: 1280

Lightspeed Standnr: 1950

La Lorraine Ninove Stationsplein 99 – kantoor 172 1703 WE Heerhugowaard T: 072 567 0080 I: www.llbg.nl Standnr: 4710

Liquid Bar Standnr: 5510

Kwekkeboom Standnr: 1420

L

La Tazza d’Oro Standnr: 3110 La Trappe Standnr: 1030 La Tua Pasta Standnr: 5510 La Venezia IJs Platinawef 16 6641 TL Beuningen T: 024 678 2822 I: www.lavenezia.nl Standnr: 9450 Lamb Weston Meijer Postbus 17 4416 ZG Kruiningen T: 0113 394 955 I: www.lambweston.com Standnr: 350 Lavazza bluespresso Ambacht 3 1511 JZ Oostzaan T: 075 655 5797 I: www.bluespresso.nl Standnr: 5030

Pagina 31

M Mabos Standnr: 1610 MAINenergie Postbus 1094 1000BB Amsterdam T: 020 665 3267 I: www.mainenergie.nl Standnr: 5120 Maison de Patisserie Standnr: 5510 Maitre Andre Standnr: Vers & Fijn plein Marteria Gin Standnr: 2010 Meatstreet Standnr: 5510 Meiko Aploniastraat 40 3084 CC Rotterdam T: 088 105 0000 I: www.meiko.nl Standnr: 4850 MEP-Concept Standnr: 5510

Mescoo Postbus 31 8431 NA Oosterwolde T: 0516 567 100 Standnr: 4130 Menodiciotto Nederland John Blakensteinstraat 6 1095 MB Amsterdam Standnr: 2790 Miko Coffee Korte Voren 3 5555 XS Valkenswaard T: 0592 265 920 I: www.mikocoffee.eu Standnr: 5705 Molco Standnr: 9390 Molenaar Food Finish Bedrijvenweg 27 7442 CV Nijverdal T: 0548 619 036 I: www.slagroommachine.nl Standnr: 390 Moon Gin Standnr: 2010 Mora Standnr: 1420 MplusKASSA Voorstreek 77 8911 JL Leeuwarden T: 058 215 7000 I: www.bolt.nl Standnr: 4310 Muller Horeca Apparatuur Eigenhaard 13c 8561 EX Balk T: 0514 605 680 I: www.mullerhorecaapparatuur. nl Standnr: 2810 Multiwagon Keizersweg 59 7451 PH Holten T: 0548 201 067 I: www.multiwagon.com Standnr: 3970

MW Bedrijfskleding Kapteynlaan 5 9351 VG Leek T: 0594 518 738 I: www.mwbedrijfskleding.nl Standnr: 4370

N Nedflex HL Detachering Schoffel 2 1648 GG de Goorn T: 0229 282 999 I: www.nedflex.nl Standnr: 3510 NIC Nederland Coenecoop 27 2741 PG Wadinxveen T: 0182 637 416 I: www.nicice.nl Standnr: 8230 Niko’s Standnr: 1610 Nitro Energy Bjirkewei 123 9287 LC Twijzelerheide T: 06 1858 2604 I: www.nitroenergy.nl Standnr: 5080 Njoy Softijs B.V. Postbus 88 74741 AB Goor T: 053 484 7431 I: www.gelato-fantastico.nl Standnr: 210 NKC Afrekensystemen Burg. Roelenweg 23a 8031 ES Zwolle I: www.nkczwolle.nl Standnr: 1230 No Fear Standnr: 1030 Non Food Standnr: 5510 Noorderpoort College Postbus 749 9700AS Groningen T: 088 230 76 47 I: www.noorderpoort.nl Standnr: 5390


O Odenwald Organic Bakery Postbus 285 3454 ZM De Meern T: 030 231 2343 I: www.odenwald.nl Standnr: 2940 ODK Siropen Standnr: 2010 Okido Horeca BV Uranus 8 8448 CR Heerenveen T: 0513 418 882 I: www.okidobv.nl Standnr: 3210 Oliehoorn De Compagnie 21 1689 AG Zwaag T: 0229 244 660 I: www.oliehoorn.nl Standnr: 1510 Oma Bobs Snacks De Vreelaan 7 1185 DC Amstelveen T: 0297 330 000 I: www.omabobs.nl Standnr: 2740 Ommer Bedrijfsvloeren BV Reehorst 33 8105 BG Luttenberg T: 0529 462 851 I: www.ommerbedrijfsvloeren.nl Standnr: 3440 Oudwijker Lopikerweg Oost 130 3412 KG Lopikerkap I: www.oudwijker.nl Standnr: Vers & Fijn plein

P Payned Wethouder Ohmannstraat 6 7951 SB Staphorst T: 0522 746 746 I: www.payned.nl Standnr: 1530 Payroll select management Postbus 75 7400 AB Deventer T: 0570 850 555 I: www.prokx.nl Standnr: 2318

Pagina 33

PB Sound BV. Hoofdveld 8 4266 EC Eethen T: 0416 355 010 I: www.mp3verhuur.nl Standnr: 370 Pelican Rouge Standnr: 1850 Persoonality payrolling Deventerstraat 15-2 7311 BH Apeldoorn T: 055 580 5900 I: www.persoonality.nl Standnr: 2520 Peter in Florence Gin Standnr: 2010 Picabia opleidingen Uitslagweg 1 7556 LN Hengelo T: 074 852 7175 I: www.picabia.nl Standnr: 4920 Pidy Standnr: 5510 Pimento Nederland Standnr: 2010 Principe del Gusto Standnr: 3110 Prokx Payrolling Postbus 75 7400 AB Deventer T: 0570 850 555 I: www.prokx.nl Standnr: 2318 Publica Stenehei 30/5 B-2480 Dessel (B) T: 0032 143 70918 I: www.publica.be Standnr: 5710 Pure Olive Oil Standnr: 5510 PUURgroenten Kolhornerweg 4A 1775 PN Middenmeer T: 06 4212 1765 I: www.puurgroenten.nl Standnr: 5820

R Rekavo Afrekensystemen Oosterkade 9-2 9711 RS Groningen I: www.rekavo.nl Standnr: 1230 Remeon Atoomweg 280B 3542 AB Utrecht T: 088 9000 100 I: www.remeon.nl Standnr: 4970 Remia Postbus 10 3734 ZG Den Dolder T: 030 229 7911 I: www.remia.nl Standnr: 3460

S

Salmari Transformatorweg 28 1014 AK Amsterdam T: 020 244 00 667 I: www.salmari.nl Standnr: 9310 Santexo Rondweg-Noord 60a 9101 AE Dokkum T: 0519 297942 I: www.santexo.nl Standnr: 4930 Saus guru Standnr: 5510

Remo-Frit Aven Ackers 15 9130 Verrebroek (Be) T: 0032 3 735 00 00 I: www.remofrit.be Standnr: 4890

Schiava Horecagroothandel Bieslookstraat 21 9731 HH Groningen T: 050 5491590 I: www.schiava.nl Standnr: 3110

Ricks Dry Gin Standnr: 2010

Schnitzelmaster De bolder 55 9206 AP Drachten T: 0512 523 818 I: www.hoogpak.nl Standnr: 2545

Robert Berger Dorpstraat 44A 3411 AG Lopik I: www.robertberger.nl Standnr: Vers & Fijn plein Robertus Dranken Standnr: 9550 Roby Marton Gin Standnr: 2010 Roodbonter kaas Engelandweg 7 2411 NS Bodegraven I: www.roodbonterkaas.nl Standnr: Vers & Fijn plein Royal Smilde foods Postbus 200 8440 AE Heerenveen T: 0513 639 639 I: www.smildefoods.nl Standnr. 4330 Ruhrgold Standnr: 1030

Schulp vruchtensappen Zandpad 76 3621 NG Breukelen T: 0346 259 630 I: www.schulp.nl Standnr: 4380 Sealedair Postbus 40441 3504 AE Utrecht T: 030 247 6314 I: www.sealedair.com Standnr: 5330

Selekt Meat Edisonstraat 17 8861 NA Harlingen T: 0517 432 732 I: www.selektmeat.nl Standnr: 8410 SIT Beverages Standnr: 1030


ZONDER INVESTERING!

Serveer uw eigen tafelwater Als horecaondernemer krijgt u: De speciale ECOtap kraan, het speciale ECOtap filter, ruim voldoende ECOtap flessen, promotiemateriaal als flessenlabels, boekenleggers en deur- of raamstickers.

Wilt u meer weten? bel 06 2369 22 77 of kijk op ecotap-horeca.nl

* ECOtap is een geregistreerde merknaam van Hydro-Sano BV

ECOlogisch

ECOnomisch

In een tijd waarin duurzaam ondernemen een terugkerend onderwerp van gesprek is, kunnen zowel gastheer als gast zich vinden in een concept als ECOtap*. Tafelwater, geserveerd in een ECOtap karaf is niet alleen veilig en lekker, maar ook duurzaam en daarmee de meest verantwoorde dorstlesser van dit moment.

Geen discussies meer over wel of niet gratis kraanwater is een aanwinst voor u, uw gasten en uw personeel. Een vergoeding rekenen voor ECOtap tafelwater wordt volledig geaccepteerd door uw gasten. Omdat er geen investering en geen inkoop tegenoverstaat is ECOtap aantrekkelijk voor elke horecaonderneming.

Dankzij een uniek procedĂŠ maakt ECOtap van kraanwater veilig en lekker tafelwater. Het ECOtap concept is ook beschikbaar met koeling en als bruisend water.


Slagerij Hofman Sperwer 11 9781 XR Bedum T: 0597 431 610 I: www.slagerijhofman.nl Standnr: Vers & Fijn plein

Soldij Payrolling Demmersweg 45-11 7556 BN Hengelo (OV) T: 0854 890760 I: www.soldij.nl Standnr. 4620

Smaakmakkers De bolder 55 9206 AP Drachten T: 0512 523 818 I: www.hoogpak.nl Standnr: 2545

Solina Linschotenstraat 80 3044 AW Rotterdam T: 010 462 66 00 I: www.jadico.nl Standnr: 5090

Smart Ice Trading Domineeslaan 57B 1161 BW Zwanenburg I: www.smart-ice.eu Standnr: Vers & Fijn plein

Souflesse Standnr: 1420

Smilde Natura Industrieweg 11 8444 AS Heerenveen T: 0513 639 629 I: www.smildenatura.nl Standnr: 5350 Smit’s Uien Elbe 33 2491 BT ‘s Gravenhage T: 070 327 1061 I: www.smitsuien.nl Standnr: 430 Snackpoint Feurthstraat 95 6114 CT Susteren T: 046 204 4644 I: www.snackpoint.nl Standnr: 5010 Socialmediahulp Stationsstraat 10 8331 GK Steenwijk T: 084 431 5225 I: www.socialmediahulp.nl Standnr: 230 softijshuren.nl lemelerweg 60 8148 PD Lemele T: 06 2293 7961 I: www.softijshuren.nl Standnr: 340 softijskopen.nl lemelerweg 60 8148 PD Lemele T: 06 2293 7961 I: www.softijskopen.nl Standnr: 340

Pagina 35

Spelotheek Eursingerweg 8 9411 BB Beilen T: 0593 524 241 I: www.spelotheek.nl Standnr: 4960 Spijkerman Evenementenverhuur Pieter Mastebroekweg 5 7942 JZ Meppel T: 0522 255 106 I: www.spijkerman.eu Standnr: 1710 Studio Senses Standnr: 1950 SVH Postbus 303 2700 AH Zoetermeer T: 088 050 1500 I: www.svh.nl Standnr: 4880 Swinkels Food Modeleur 23 5171 SL Kaatsheuvel T: 0416 567 356 I: www.ffin.nl Standnr: 480 Swinkels Food-Dé Kroket Standnr: 1610

T Taste Kitchen Standnr: 5410 Taurus Automatisering Hanzestraat 29 7622 AX Borne T: 074 267 0118 I: www.taurus-automatisering.nl Standnr: 1410

Tea Mondiano Standnr: 1950

Techno Horeca Grootkeukenspecialist Rigaweg 26A 9723 TH Groningen T: 0505 424178 I: www.technohoreca.nl Standnr. 5610 Terrasplus Schonauwen 33 9301 SN Roden T: 06 3025 6900 I: www.terrasplus.nl Standnr: 1320 Tessu Systems De Tjonger 2-4 8253 PZ Dronten T: 0321 319 090 I: www.tessu.nl Standnr: 1410 Texelse Bierbrouwerij Schilderweg 214b 1792 CK Oudeschild T: 0222 320 325 I: www.speciaalbier.com Standnr: 2040

Tovari Ambiance BV Nieuwgraaf 14 6921 RJ Duiven T: 0263 190 519 I: www.tovariambiance.nl Standnr. 3310 Trending Tea Agripark-Oost 2 8251 KH Dronten T: 06 3958 5712 I: www.trendingtea.nl Standnr: 2314 Twelve Herculesplein 313 3584 AA Utrecht T: 030 276 7770 I: www.twelve.eu Standnr: 3820 TX Gin Standnr: 2010

U Unilever Postbus 390 3130 AJ Vlaardingen T: 010 349 3596 I: www.unilever.com Standnr: 5230

The Bread Company Standnr: 1280

Unilever out of Home Postbus 390 3130 AJ Vlaardingen T: 010 349 3596 I: www.unilever.com Standnr: 5220

Ticino Standnr: 1950

Unitouch Afrekensystemen Absdaalseweg 7 4561 GD Hulst T: 0114 370 707 I: www.unitouch.info Standnr. 1230

TiKTAK Segafredo Postbus 115 9700 AC Groningen T: 050 317 6300 I: www.tiktak-segafredo.nl Standnr: 5280 / 1030 Tissuekings Neptunesweg 2a 8938 AA Leeuwarden T: 058 202 7110 I: www.tissuekings.com Standnr: 3730 Top Brewer Nederland Standnr: 1850

Unique Products Standnr: 5510 Urban Ponics Sint Jansweg 15 5928 RC Venlo I: www.urbanponics.nl Standnr: Vers & Fijn plein Ús Kofje Standnr: 1850


Pagina 36


V Valkenburgs Nipje Toon Borghuisstraat 75 7576 XW Oldenzaal T: 0519 796 500 I: www.drankengroothandelhetzwijgertje.com Standnr: 2010 Van der Linde & Nijhof Dranken Johannaweg 8b 7555 CM Hengelo T: 06 2422 3236 I:www.dark-mark.nl Standnr: 1150 Van der Wal Poelier Triemsterloane 60 9298 VW Kollumerzwaag T: 0511 441322 I: www.poeliervanderwal.nl Standnr: 5140 Van der Zee Standnr: 1950 Van Deynen Smart Solutions Kerkstraat 33 8521 JW Sint Nicolaasga T: 0513 851 749 I: www.van-deynen.nl Standnr: 3930 Vandemoortele Postbus 22 3890 AE Zeewolde T: 036 522 9712 I: www.vandemoortele.com Standnr: 1810

Vanreusel Snacks Lozenweg 30 B 3930 Hamont (B) T: 0032 1144 0460 I: www.vanreusel.be Standnr: 4630 Veldt’s Pannenkoeken Rooiseheide 13 5481 SG Schijndel T: 073 547 8283 I: www.veldtspannenkoeken.nl Standnr: 1610 Veltins Standnr: 1950 Veltman Vis BV Industrieweg 18 8861 VH Harlingen T: 0517 418 338 I: www.veltmanvis.nl Standnr. 5730 Vers & Fijn Industrieweg 1 3433 NL Nieuwegein T: 030 227 0438 I: www.versenfijn.nl Standnr: Vers & Fijn plein Verstegen Spices & Sauces Standnr: 5510 Verstrade Industrieweg 1 3433 NL Nieuwegein T: 030 227 0438 I: www.verstrade.nl Standnr: Vers & Fijn plein

Van der Moolen Foodgroup Josinkstraat 21 7547 AA Enschede I: www.vdmfoodgroup.nl Standnr: Vers & Fijn plein Van Dobben Standnr: 1420

Van Gelder Standnr: 5510 Van Gestel Standnr: 1950

Voiello Pasta Standnr: 3110

Van Honsebrouck Standnr: 1030

Vossebeld Vaatwas Techniek Ambachtsraat 22 7609 RA Almelo T: 0546 820 202 I: www.vossebeld.nl Standnr: 1410

Vanilla Venture Standnr: 5510

Pagina 37

Vrumona Vrumonaweg 2 3981 HT Bunnik T: 030 656 8911 I: www.vrumona.nl Standnr: 1640 Vuurtafelpro Schonauwen 33 9301 SN Roden T: 06 3025 6900 I: www.terrasplus.nl Standnr: 1320

W Waldkorn Standnr: 9390 Wardenaar infrarood verwarming Perenmarkt 10-b 1681 PG Zwaagdijk-Oost T: 0228 567 729 I: www.wardenaar.com Standnr: 5810 Werkfactor Bedrijfskleding Loswal 4 9206 AH Drachten T: 0512 548 618 I:www.werkfactor.nl Standnr: 4985 West Coast Frozen Yoghurt Westringdijk 22 2913 LK Nieuwerkerk a/d Ijssel I: www.westcoastfrozentoghurt. com Standnr: Vers & Fijn plein W&G Standnr: 5510

Vito Frituuroliefilters Schefferlaan 1 6869 TA Heveadorp T: 026 339 0667 I: www.vito-frituuroliefilters.nl Standnr: 510

Van Duijnen Standnr: 3830

VR Vliegtuigstoel Standnr: 5510

Wielinga Wijnimport Molenstraat 45 8913 BC Leeuwarden I: www.wielinga.nl Standnr: Vers & Fijn plein Wieringa’s Knappertjes 36e laan 1 9648 EB Wildervank I: www.wieringaknappertjes.nl Standnr: Vers & Fijn plein Wijnhandel Dikkers Standnr: 1030

Wijnhandel CRU68 Wettermunt 3 9251 TH Burgum T: 0511 474 543 I: www.cru68.nl Standnr. 2995 Wijnimport J. Bart Postbus 231 1440 AE Purmerend T: 0299 689 111 I: www.wijnimportbart.nl Standnr. 2945 Willie Dokter Standnr: 1420 Windmolenkaas Oostzee 16 3446 CH Woerden I: www.windmolenkaas.nl Standnr: Vers & Fijn plein Wine Inspirations Standnr: 5410 Win Equipment De Kronkels 31 3752 LM Bunschoten T: 0332 992 255 I: www.winequipment.nl Standnr: 5310 WMF Standnr: 5510 / 3340 Woertman Nederland Postbus 1333 3430 BH Nieuwegein T: 030 608 4141 I: www.woertman.nl Standnr: 2210 Woldendorp Verbindingsweg 37 9781 DA Bedum T: 050 301 2819 I: www.woldendorp.net Standnr: 2760

Y Yourpos Terneuzenstraat 6 1324 TM Almere T: 0367 440212 I: www.yourpos.nl Standnr. 9130

# 47 Anno Domini Wineyards Standnr: 3110 4Hospitality Standnr: 5410


NIEUW

uit verse melk

Naast, onze succesvolle producten van Partysnacks, Grillburgers en Gehaktballen, zijn wij ook een eind op weg voor de nabije toekomst. Gezonde Snacks: Voor de Partysnacks 45gr, Grillburger 100gr en Gehaktbal 125gr hebben wij gezondheidsproducten in 3 varianten ontworpen: A Vegetarisch (vegaan, allergeen- en glutenvrij) B 40 % Rundvlees met 60% verse groenten C Kippenvlees met verse groenten. Onze regering probeert met goede beweegredenen de consument in deze richting te duwen. Of dit lukt zal tijd en gewenning nodig hebben. En het moet natuurlijk wel lekker zijn. Drentse Vleeswaren is al een eind op weg met zijn 3 variaties. Op de HorecaevenTT te Assen zullen naast het bestaande assortiment, de 3 gezondheidsproducten gepresenteerd worden.

Kom en overtuig u zelf of dit gelukt is Wij staan op stand 3450

Energiestraat 12, 7917 RA Geesbrug • Tel. 0524 - 291 641 •info@drentsevleeswaren.nl • www.drentsevleeswaren.nl


Hertenrugfilet met schorseneren, cranberries, Marloes ui en jus van jeneverbes

Recept voor 4 personen Hertenrugfilet: 4x 150 gram Bereidingswijze: peper en zout het vlees, pan heet laten worden met boter erin. Bak de hertenrugfilet om en om tot het mooi bruin gebakken is. Zet het vlees in de oven op 160 graden voor 4 min, daarna 4 minuten laten rusten in aluminium folie.

Recept jus met jeneverbes: 2dl wildfond 50ml kalfsfond 50ml rode port

25gr sjalot 5 jeneverbessen takje tijm

Bereidingswijze: Doe alle ingrediënten in de pan en kook dit op tot een mooie compote.

Bereidingswijze: Zet de sjalot in olie, afblussen met rode port. Licht inkoken, voegde tijm, jeneverbes en de fonds toe en kook dit verder in tot een mooie gebonden jus.

Shiitake duxelles 100gr shiitake 10gr sjalot 10ml room peper & zout theelepel gehakte peterselie

Cranberry compote: 100gr cranberries 20gr geleisuiker 10ml rode wijn ¼ vanille stokje 1 steranijs 1 kaneelstokje

Bereidingswijze: Snipper de sjalot en hak de shiitake en peterselie fijn. Zet de sjalot aan in een pan met olie, voeg daarna de shiitake en de room toe. Maak af met peper en zout en peterselie.

Extra benodigheden 1 hele schorseneren 4 spruitjes 4 kleine marloes uitjes Bereidingswijze: • Schil de schorseneer, en snij deze in stukken van 4 cm. Kook deze in melk tot ze gaar zijn. Daarna afspoelen en mooi bruin bakken. • Pluk de blaadjes van de spruitjes en blancheer deze kort, breng ze op smaak met peper en zout. • Maak de uitjes schoon en kook ze gaar. Snij ze in de lengte door midden en bak ze bruin in een hete pan.

Pagina 39


“Bakker Vakkeuken is specialist in keukenén koeltechniek voor de professionele keuken.”

De beste oplossing vraagt om maatwerk Bij Bakker Vakkeuken werken we aan prachtige projecten in de horeca, het onderwijs, de zorg en de maritieme sector.

Kennismaken? Bel 0518 - 46 30 00

ambacht maakt het verschil

Bakker Vakkeuken, Bûtenpôle 1, Berlikum, www.bakkervakkeuken.nl


Hogere Hotelschool Emmen biedt kansen Een kleinschalige Hbo opleiding met veel persoonlijke aandacht voor elke student, dat zijn de speerpunten van het Hoger Hotelonderwijs in Emmen. De Stenden Hotel Management School biedt sinds 2011 in Emmen, de opleiding aan als tweejarige hbo-opleiding (Associate degree - Ad). Dit is een brede Engelstalige managementopleiding waarmee je niet alleen in de horeca maar in de hele gastvrijheidsbranche kunt werken. Na afronding van de studie kunnen de studenten direct aan de slag als hospitality professional of naadloos doorstromen in jaar 3 van de Bachelor opleiding in Leeuwarden. Hoge studenttevredenheid (NSE 2018) Uniek aan de hotelschool in Emmen is het kleinschalige onderwijs en de persoonlijke aandacht voor elke student. De studenten zijn erg enthousiast over de opleiding, de sfeer en de docenten. De resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE 2018) onderschrijven dat: zo is maar liefst 91% van de huidige studenten zeer tevreden over deze opleiding. Chris Uneken, hotelschoolstudent uit Borger vertelt: “De goede communicatie tussen docenten en studenten heeft mij erg geholpen om de overstap tussen MBO en HBO makkelijker te maken.” Janine Kooi sluit zich hierbij aan: “Vorig jaar deed ik mij afstudeerstage en onderzoek bij restaurant De Brasserie in Assen. Ik heb heel veel geleerd, kreeg verantwoordelijkheid en was erg enthousiast over de begeleiding vanuit school en mijn stageplek. De theorie die ik op school kreeg kon ik direct toepassen in de praktijk.” Real-life cases De Ad opleiding biedt een goede combinatie van theorie én praktijk. Er wordt praktijkervaring opgedaan in hotels en bungalowparken in de regio, en in het eigen leerbedrijf: café restaurant Stones. Een uniek concept waarbij hbo-studenten de mbostudenten van het Drenthe College aansturen. Opleidingscoördinator Anne-Magreet Boerma licht toe: “In nauwe samenwerking met het werkveld ontwikkelen we ons onderwijsprogramma waardoor de studenten de opgedane kennis direct kunnen toepassen in de praktijk via externe stages en real-life opdrachten uit het bedrijfsleven. Daarnaast doen onze studenten ervaring op bij regionale evenementen zoals Hello Festival (voorheen Retropop), FC Emmen, MM Culinair, de VPB Ondernemersbeurs en HorecaEvenTT”.

Pagina 41

Internationaal De hotelschool in Emmen is internationaal georiënteerd. Naast het Engelstalige programma biedt Stenden de mogelijkheid om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen, op één van de vier internationale vestigingen. D’Jelle Grygier, 2e jaars hotelschoolstudent, afkomstig uit Hardenberg heeft deze plannen: “Na het behalen van mijn havodiploma, was de keuze voor de hogere hotelschool in Emmen de perfecte overstap naar het hoger onderwijs. Het is dichtbij huis, kleinschalig, persoonlijk en precies wat ik wil. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar en heb ik de keuze gemaakt om door te stromen naar Leeuwarden om mijn Bachelor te behalen. Tussendoor zal ik ook 20 weken in Thailand studeren voor mijn minoren naar keuze. Mijn passie is reizen, culturen ontdekken en het mensen naar de zin maken. Stenden biedt mij deze opties, en verbetert mijn kwaliteiten waar ik in de toekomst gebruik van wil maken, en dat allemaal in 2 of 4 jaar!”.


Pagina 12


COLUMN

Verse Vis(ie) De Europese Visserijraad bereikte afgelopen december in Brussel een akkoord over het vangstquotum voor aankomend jaar. De meeste quota vallen lager uit dan het afgelopen jaar. Nu wil het korten op de vangstquota niet per definitie zeggen dat het slecht gaat met de visbestanden, maar juist dat de visbestanden goed in de gaten worden gehouden. Aankomend jaar zijn de quota niet de grootste zorg van de Nederlandse vissers. In de vissector maken we ons vooral zorgen of we het vangstquotum überhaupt kunnen opvissen met een naderende Brexit, de bouw van windmolenparken op zee en de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van het pulstuig. Genoeg stof voor discussie in de politiek en onze bedrijfstak de komende tijd. Regelmatig word ik gevraagd naar de duurzaamheid van onze sector. De vissector is op strategisch niveau bezig om de sector steeds duurzamer te maken. Ten eerste met de Stichting Vis en Seizoen. Deze stichting pleit voor een verantwoorde visconsumptie door juist die vissoorten te eten die goed in het seizoen vallen en niet in het voortplantingsseizoen zitten. Immers, de duurzaamheid begint bij de oorsprong en de oorsprong begint bij de voortplanting. Dus blijf af van vis die in het voortplantingsseizoen zit. MSC-keurmerk Ten tweede is er het MSC-keurmerk. Dit staat voor Marine Stewardship Council: een organisatie die zich inspant voor duurzaam gevangen vis. Voorbeelden van MSC vissoorten zijn Alaska koolvis, Pacifische heilbot, Pacifische kabeljauw, makreel, Kaapse heek, Albacore tonijn, haring (Noordzee), Hoki (Nieuw Zeeland), verse mosselen en oesters (Zeeland). De Stichting Noordzee en het Wereld Natuur Fonds hebben een zogenaamde groene, oranje en rode viswijzer opgesteld. Vis van de groene viswijzer kan zonder meer zonder gewetenswroeging worden gegeten. Op de oranje vislijst staan de soorten waarbij enige beperkingen zijn. Op de rode vislijst staan vissoorten waar men beter kan afblijven. Kweekvis Ten derde is de gekweekte visaanvoer momenteel enorm. ASC is ook een keurmerk ingesteld voor duurzame kweekvis. ASC is de afkorting van Aquaculture Stewardship Council. Daarnaast is er ook nog biologische vis op de markt verkrijgbaar. Een goed voorbeeld hiervan is de biologisch gekweekte Shetland zalm. Deze zalm wordt gekweekt op de Shetland eilanden en heeft meer bewegingsruimte dan andere gekweekte vissen. Biologische vissen worden overigens altijd gekweekt, anders mag het kweekproces niet biologisch worden genoemd. Tijdens het biologisch kweken van vis worden geen medicijnen of groeimiddelen gebruikt en is het voedsel duurzaam en volgens biologische wijze verkregen. De vis die in het ‘wild’ op een verantwoorde manier gevangen wordt, is eigenlijk nog beter dan biologisch. Biologisch is een kweekwijze die wettelijk wordt beschermd door de overheid. Dus ieder bedrijf dat biologische producten aflevert, wordt streng gecontroleerd volgens de SKALnormen. Echter, ‘wilde’ vis groeit op in zijn natuurlijke omgeving met natuurlijk voedsel en heeft meer dan voldoende leefruimte; namelijk een kanaal, meer, zee of oceaan. Beter kan eigenlijk niet. De meeste Noordzeevis is momenteel mager en diverse soorten zitten vol met kuit. Wel is er een mooie aanvoer vanuit de Middellandse Zee. Enkele goede voorbeelden van vis in het seizoen voor de komende periode zijn: haring, heilbot, Hollandse garnalen, langoustines, mosselen, oesters, poon, rog, roodbaars, tonijn (geelvin) en zeeduivel. Met vriendelijke groet,

Goed, Scherp & Vers! Pieter Bos T. 0527 -291687 E. info@bosseafood.nl

Pagina 43


Medianieuws k De lage landen Boe Een heerlijk en leerzaam kookboek voor de Haute Cuisine van de Lage Landen van een inspirerende kok. Dat is het boek ‘Bijdendijk, een keuken voor de Lage Landen’ van Joris Bijdendijk volgens een recensie. Bijdendijk is chef bij restaurant RIJKS in Amsterdam en is een van de meest veelbelovende chefs van Nederland. Hij behaalde meerdere keren een Michelinster. In dit kookboek zet hij zijn missie uiteen: een keuken ontwikkelen voor de lage landen. Daarbij schotelt hij de ambitieuze thuiskok een keur aan originele recepten voor. www.bol.com

Horecabloed Blog Na vele jaren in de horeca gewerkt te hebben, is chef-kok Onno nu werkzaam als ambtenaar. Toch blijft het horecabloed kriebelen en verlangt hij meer en meer terug naar de leuke sfeer van restaurants en hotels met de daarbij horende gezelligheid. Dat schrijft Onno op zijn website, waar hij sinds een jaar op blogt. Hij deelt onder meer zijn passie voor wijnen, hij laat weten hoe hij thuis kookt en vertelt over zijn bezoeken aan restaurants in voornamelijk Nederland en Frankrijk. Bron: www.chefkokonno.nl

NoFoodWasted

App

Helemaal nieuw is het niet, maar het werkt en is ook nog eens goed voor het milieu. Met de app NoFoodWasted kun je een maaltijd met de overgebleven producten van een restaurant voor een prikkie kopen. Het mes snijdt aan twee kanten: het restaurant hoeft minder weg te gooien en de consument krijgt een goedkope maaltijd. Overigens kan het restaurant ook losse producten aanbieden, in plaats van complete maaltijden. In Den Bosch doen meerdere restaurants mee. www.nofoodwasted.com

Gelukseten

Boek

Het eten op je bord doet niet alleen wat met je lichaam, maar ook met je hersenen. Het kan je humeur verbeteren, je concentratie verhogen en het kan zelfs ingezet worden tegen stress, angsten en depressies. In het boek Gelukseten – een Scandinavische bestseller – spreekt wetenschapsjournalist Henrik Ennart verschillende toonaangevende onderzoekers over de relatie tussen het brein en voedsel en bekijkt de overeenkomsten tussen het mediterrane, Scandinavische en Japanse dieet. Zweedse topchef en coauteur Niklas Ekstedt vertalen de wetenschappelijke kennis in 38 recepten met ingrediënten uit de gezondste keuken van de wereld. www.bol.com

Pagina 44


Horeca Highlights Horeca mindert zoutgebruik KHN en de Nierstichting maken zich sterk om de horeca te inspireren om bewuster met zout om te gaan. Op jaarbasis eten we per persoon een kilo zout teveel en dat is slecht voor je nieren. KHN onderzocht onder haar leden of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie. Uit de resultaten blijkt dat 65 procent van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen. Gezondheid is een belangrijk thema in de horeca en veel horecaondernemers zijn bezig met een gezonder aanbod voor hun gasten. Bewuster omgaan met zout is daarbij een belangrijk speerpunt. KHN onderzocht of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie en zo ja, wat zij op dat gebied doen. Bijna duizend horecaondernemers vulden de enquête in en bijna tweederde van hen neemt één of meer maatregelen om de hoeveelheid zout te verminderen. Wat ze zoals op het gebied van zoutreductie doen? 43 procent vervangt zout bij de bereiding zoveel mogelijk door andere (verse) kruiden en specerijen, 20 procent zet standaard geen zoutvaatje op tafel. Als gasten zout willen kunnen ze hier om vragen en 20 procent kiest bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout.

Meer groenten en minder vlees Restaurantbezoekers eten tot 113 procent meer groenten en tot 13 procent minder vlees of vis als horecaondernemers dit op een slimme, aantrekkelijke en kwalitatief goede manier aanbieden. De waardering van de gast blijft hierbij gelijk of stijgt zelfs. Dat blijkt uit vier wetenschappelijke onderzoeken bij negen horecagelegenheden door Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut en adviesbureau Greendish. De onderzoeken werden gedaan in verschillende restaurants; van broodjeslunch tot a-la-carte, van stationsbrasserie tot een dinerbuffet en van bedrijfsrestaurants op een ministerie tot een staalfabriek. Het oorspronkelijke gerecht werd verruild voor een aantrekkelijk alternatief met meer groenten en minder vlees of vis. Daarna werd de tevredenheid van de gasten voor en na de aanpassingen gemeten. De cijfers zijn overtuigend. Gasten waren minstens zo tevreden over het gerecht en hun restaurantbezoek. Een paar praktische tips van KHN om hier zelf ook mee in de weer te gaan: • Serveer meer ‘siersla’. Garnering wordt beter gegeten als je méér geeft en smaak, kleur en variatie verbetert. • Maak een vers, gevarieerd en kleurrijk saladebuffet. Van een saladebuffet met een vers, gevarieerd en kleurrijk aanbod wordt twee keer zoveel opgeschept. • Verbeter de smaakcombinatie van de verhouding groenten en vlees van belegde broodjes; dan hoeft er minder vlees op de belegde broodjes. • Maak groente aantrekkelijker door net als bij vlees te variëren met de bereidingswijze, zoals marineren, grillen, stoven of pekelen. • Maak het makkelijk voor het keukenteam en denk in aantal plakken, gram, lepels, dan is het voor iedereen makkelijk om het broodje of gerecht op dezelfde manier te maken. • Gebruik een weegschaal om de kwaliteit en kwantiteit van de gerechten en broodjes te bewaken en kosten te besparen door leveringen te controleren.

Pagina 45


Maak kennis met het innovatieve en duurzame koffieconcept TopBrewer Elegant design met de nieuwste technologie en verse ingredienten. Personaliseer jouw favoriete koffie via de TopBrewer App. Geniet van een heerlijke espresso, cappuccino of andere koffievariatie.

Bel ons voor een kop koffie 035 - 201 8870 of bezoek onze showroom op afspraak.

TopBrewer Nederland Plein 1945 Nr. 27 1251 MA Laren

TopBrewer Showroom Beethovenstraat 530 1082 PR Amsterdam

T +31 (0)35 201 88 70 E info@topbrewer.nl W www.topbrewer.nl


Nieuws van

Koninklijke Horeca Nederland Verbod op wegwerpplastic komt eraan Er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. Het verbod gaat waarschijnlijk over twee jaar in. Het verbod gaat gelden voor het volgende wegwerpplastic: wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes, ultralichte plastic zakjes en piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen. Met het verbod willen de Europese landen voorkomen dat plastic zwerfafval in het milieu en met name in zee terechtkomt. Van al het afval in de wateren binnen de Europese Unie is 85 procent plastic. Wegwerpplastic zorgt voor de helft van het afval en visserijartikelen zoals vislijnen en netten voor ruim een kwart. In die netten kunnen vissen en andere zeedieren verstrikt raken.

Meeste gasten betalen hogere btw Het btw-tarief van 6 procent is per 1 januari verhoogd naar 9 procent. Uit een poll van KHN onder haar leden blijkt dat 72 procent van de horecaondernemers de hogere btw direct doorbelast aan de gasten. Slechts 5 procent geeft aan dit niet te doen. 23 procent zegt een gedeelte door te belasten. Niet alleen is de btw verhoogd. Ook de bierprijzen en de energietarieven zijn sinds 1 januari 2019 fors gestegen. En door het grote personeelstekort maken horecaondernemers extra kosten door de inhuur van zzp’ers. Nog los van de hogere kosten die de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans met zich meebrengt. Een wet die nu in de Tweede Kamer ligt en waar KHN zich tegen verzet.

Subsidieregeling praktijkleren verlengd Verbod op ongezond voedsel rondom school gaat niet werken Het Voedingscentrum, Foodwatch en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) willen dat er in een straal van één kilometer rond scholen geen ongezond voedsel mag worden verkocht. KHN vindt dit verbod geen goed idee. Om ervoor te zorgen dat jongeren meer bewuste keuzes maken op het gebied van eten moeten we veel meer doen aan voorlichting en educatie. Een verbod zoals nu wordt voorgesteld, gaat hier volgens KHN niet voor zorgen.

Pagina 47

Nadat minister Van Engelshoven van OCW eerder al besloot de voorgenomen bezuiniging op de Subsidieregeling praktijkleren voor 2019 terug te draaien, heeft ze besloten om de subsidie definitief tot 2023 te verlengen. Dit biedt zekerheid aan de erkende leerbedrijven die voor meer jaren achtereen studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in het eigen bedrijf opleiden. Ook voor scholen en studenten zijn de gevolgen positief. Juist nu het bedrijfsleven een groeiende behoefte heeft aan goed opgeleide medewerkers, blijft de succesvolle beroepsbegeleidende leerweg (bbl) ondersteund. KHN heeft samen met VNO-NCW en MKB-Nederland intensief gelobbyd voor handhaving van de regeling. Schrappen zou in de horecabranche veel leerwerkbanen kosten. Dat zou betekenen dat minder vakkrachten met een diploma uitstromen. Terwijl er nu al een groot tekort is aan opgeleide koks en bedieningsmedewerkers. KHN sluit niet uit dat de overheid op termijn toch de subsidieregeling voor het mbo wil verminderen of zelfs afschaffen. Daarom heeft de organisatie samen met een groot aantal andere branches opdracht gegeven tot een onderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten van de bbl. Met de uitkomsten van dit onderzoek verwacht KHN sterker te staan in hun lobby.


Onderweg eten bij Argentijns restaurant Argentino Tango

Als je van vlees houdt... Januari. Voor veel mensen de saaiste maand van het jaar. Na de huiselijke warmte van de kerstdagen en oudjaar, zorgen de eerste dagen van januari altijd weer een beetje voor een anticlimax. Dat hoeft natuurlijk niet. Wij kwamen op een donkere januaridag terug uit het oosten van het land en gingen een hapje eten in Steenwijk. Als je in Steenwijk de auto op het grote parkeerterrein in het centrum parkeert, word je bijna automatisch de Woldpromenade opgedreven. Een gezellige straat met de nodige eetgelegenheden. Wij hebben de promenade amper betreden of kunnen al kiezen uit twee restaurants. Rechts zien wij Italiaans restaurant La Gondola opdoemen; links verschijnt Argentijns restaurant Argentino Tango op het netvlies. Argentijns eten‌. Het is weer eens wat anders. Wel is de keus voor een Argentijnse eetgelegenheid even een dingetje, want in deze tijd van oproepen om minder vlees te eten, ben je bij een dergelijk restaurant eigenlijk niet aan het goede adres. Maar wij houden van vlees en

Pagina 48

maken onze eigen keuze en stappen naar binnen. Relaxte wijze Het is rustig in de zaak. Slechts een paar tafeltjes zijn bezet. Ruim keus om een tafeltje te zoeken dus. Wij kiezen voor een tafeltje in de hoek, net rechts van de deur. Dat blijkt niet handig zo vertelt de serveerster, want daar kan het lelijk tochten als de deur met enige regelmaat wordt geopend. Zij beveelt daarom een tafeltje aan wat meer in het midden van de zaak. Wij aanvaarden de tip in dankbaarheid en zoeken een ander, tochtvrij, plekje. Weinig bezoekers in een eetgelegenheid heeft tot prettig gevolg dat je snel wordt bediend. De serveerster komt bij ons tafeltje met in het kielzog een beginnend horecamedewerkster. Het meisje moet alles nog leren, maar de charmante relaxte wijze waarop de ervaren collega daar mee omgaat stemt ons uitermate mild. We krijgen de menukaart en bestellen een drankje. Een biertje voor mij; een Chileense Merlot voor tafelgenote. Een prima rode

wijn, die uitstekend past bij de keuze van voor- en hoofdgerecht zo zal blijken. Al snel wordt een mandje met heerlijk warm brood en kruidenboter geserveerd. Een prima opmaat. Ondertussen gaat onze blik naar de wand met diverse tekeningen, die net zo goed in een Mexicaans restaurant zouden passen. Mannen met grote hoeden en gitaren in de hand. Mocht het Argentijnse concept plaats moeten maken voor een Mexicaanse variant, hoeft daar niets aan te worden veranderd. We signaleren een wijnrank en diverse bloemen, die allen iets gemeen hebben: ze zijn niet echt. Nee, van het interieur moet Argentino Tango het niet hebben. En al doen wij nog zo ons best klanken te ontwaren van de bandoneon van Carel Kraayenhof: het zit er niet in. Laat staan dat we nog enige associatie voelen met de beroemde traan van Maxima. Misschien ook wel logisch, want op de vraag of er Ăźberhaupt een Argentijn in de staf van het restaurant zit, worden wij verrast met de mededeling


dat de buitenlandse component wordt gevormd door een kok uit… Egypte. Nee, het is duidelijk: de gerechten zullen het deze avond moeten doen, want interieur en entourage ontstijgen de modaliteit niet. Er ligt een zware druk op de Egyptische kok. Geen toeters en bellen Hij verrast ons direct al met het voorgerecht. Ik heb gekozen voor nacho’s gehakt. Een flinke schotel tortilla chips met rundergehakt en gesmolten kaas bereikt onze tafel. Dat ziet er uit om te smullen. En dat is het ook. Het is de eenvoud van het gerecht die de smaak bepaalt. Geen toeters en bellen, maar gewoon dat wat de menukaart heeft vermeld. Prima. Tafelgenote gaat voor twee pasteitjes, gevuld met Mexicaans (!!!) gehakt. En ook hier is de simpele doeltreffendheid die onze goedkeuring kan wegdragen. Ónze goedkeuring inderdaad, want halverwege verruilen wij onze borden zodat we beide de voorgerechten kunnen proeven. Het hoofdgerecht bestaat voor mij uit spareribs. Geen verrassende keuze, maar de lokroep van een mix van ‘zoet en hot’ en vlees dat van malsheid zo goed als vanzelf van de bonk afglijdt (zo belooft ons de menukaart), is niet te weerstaan. En of dat een goede keus is. Ik word verrast door een bord met vijf racks. En inderdaad: zo mals heb ik nog

nooit een sparerib gegeten. Het enthousiasme aan tafel neemt per minuut toe. Een geweldig compliment voor de kok, die laat zien dat hij zijn vak verstaat. Ik begin, bij toeval, met een zoete rack. Die is optimaal. Dan is ‘hot’ aan de beurt. En jongens….hot is het. Bijna te hot. De tranen springen spontaan in de ogen, maar de smaak is zo fantastisch en het vlees zo mals, dat ik dat graag voor lief neem. Het is een feest om deze spareribs te mogen afkluiven. Als garnituur wordt frites geserveerd. En er kan gebruik worden gemaakt van het saladebuffet. Het is duidelijk dat deze Argentijnse ervaring het niet moet hebben van de bijlagen. Maar het doet er allemaal niet toe. Het vlees is in één woord geweldig en wat bijna nooit voorkomt: ik kan alle vijf racks niet op. Totaal verzadigd laat ik een half rackje liggen. Zonde, maar er kan niets meer bij. Tien met een griffel Ondertussen aan de overkant…. Tafelgenote heeft gekozen voor de ossenhaas. Er kan worden gekozen voor 200 of 300 gram. Tafelgenote kiest voor 200 gram. Daar krijgt ze later spijt van. En de vraag is: medium of rare gebakken. Of het er ergens tussenin kan, is de wedervraag. Dat kan. En wederom overtreft de Egyptische kok de stoutste verwachting. De ossenhaas blijkt inderdaad

precies tussen rare en medium te zijn gebakken. Malser dan mals. Zachter dan zacht. Wij hebben zelden zoveel tevreden geluiden aan een eettafel gehoord! En de eerlijkheid gebied te zeggen dat tafelgenote zeer tevreden is over de gepresenteerde gepofte aardappel en meer nog over de rauwe rodekoolsalade in kokosmelk. Dat neemt mijn mening over de bijlagen niet weg, maar dit mag absoluut wel worden gezien als een nuancering. Boven alle lof verheven en dus een tien met een griffel voor deze geweldige vleesgerechten. Hier wordt de Argentijnse reputatie van vleesland werkelijk helemaal waar gemaakt. En dan komt nog de onvermijdelijke vraag of wij nog een nagerecht wensen. Ik pas en kies voor een kop koffie, want er kan niets meer bij. Dat had ik beter achterwege kunnen laten, want het blijkt een slap aftreksel te zijn van iets wat naar koffie zou moeten smaken. Jammer. Tafelgenote laat haar ijzeren reputatie van toetjeskiller niet glippen en bestelt een Tropical. Een taartje van ananas en kokos met roomijs. Een combinatie die verwachtingen wekt en….die worden waargemaakt. Er wordt een verse ananas ‘geslacht’ dus beter kan niet. De combinatie met kokos, vanilleijs en slagroom is helemaal goed en voor het eerst verneem ik amper kritische geluiden van de overkant bij een dessert. Sterker nog: het laatste hapje ijs wordt mij geschonken, want ook tafelgenote zit helemaal vol. De conclusie van dit alles? Als je een beetje door de matige entourage heen kijkt en voor lief neemt dat de bijlagen wat aan de magere kant zijn, dan kun je in Argentino Tango uitstekend vlees eten. Je komt kogeltje rond het restaurant uit. De rekening bedraagt uiteindelijk 76,60 euro, inclusief vijf drankjes. Dat kan er mee door. Minder vlees eten? Natuurlijk. Maar alles op zijn tijd. En dan is Argentino Tango een geweldige uitspatting. Gerard Groenteman.

Pagina 49


Is uw bedrijfskeuken toekomstproof? Van boerenkool tot haute cuisine, van beproefde tot nieuwe foodconcepten – de keuken vormt het hart van ieder horecabedrijf. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar voor iedere bedrijfskeuken geldt: kwaliteit en continuïteit zijn cruciaal en de keuzes voor inrichting, apparatuur en onderhoud van doorslaggevend belang. Bij Bakker Vakkeuken adviseren we u graag, op basis van dé ingrediënten voor succes: ambacht, kennis en service van het hoogste niveau.


Voldoet de routing nog aan uw wensen en de eisen van

Uitgebreide kennis van regelgeving en subsidiemogelijkheden

de tijd? En hoe staat het met het onderhoud? Onze experts

Bij Bakker Vakkeuken zijn we continu op de hoogte van alle

kijken en denken graag met u mee. Want voor ons is het

wettelijke regels en richtlijnen op het gebied van hygiëne

leveren van professionele keukens veel meer dan het

en veiligheid in groot- en horecakeukens. Daarnaast zijn

plaatsen en aansluiten van apparatuur alleen.

we elk moment alert op mogelijkheden voor subsidie bij

Is alle apparatuur in uw keuken nog up-to-date?

Bij ons snijdt het mes aan meer dan twee kanten Als één van de grootste aanbieders van horeca- en

investeringen in energiebesparende apparatuur of duurzame energie. Zo kunnen we perfect anticiperen op ontwikkelingen in de markt en zorgen voor toekomstgericht advies over welk onderdeel van uw keuken dan ook.

grootkeukens is Bakker Vakkeuken gespecialiseerd in keukenen koeltechniek voor onder meer de horeca, zorginstellingen,

Continue service

het onderwijs en de maritieme sector. Of het nu gaat om een

Veilig en optimaal werken valt of staat met de

bestaande of een nieuwe keuken: wij willen dat het resultaat

betrouwbaarheid van uw apparatuur. Omdat de continuïteit

uw verwachtingen overtreft. En voor dat doel halen we alles uit

van uw keuken voorop staat en wij het van belang vinden dat

de kast. Met bevlogen experts, die voortdurend op de hoogte

u zo lang mogelijk van uw apparatuur geniet, kun u bij ons

zijn van alle ontwikkelingen en trends. Met geavanceerde,

kiezen uit een aantal uitgekiende onderhoudspakketten.

eigentijdse apparatuur. Met een overvloed aan kennis die

Door regelmatig en goed onderhoud gaat uw apparatuur

het hele spectrum van de professionele keuken omvat.

niet alleen langer mee, het zorgt ook voor betere prestaties,

En – last but not least – met uitgebreide service,

efficiënter energieverbruik en voorkomt de meeste storingen.

24 uur per dag, 7 dagen per week.

Met onze onderscheidende service houden wij uw keuken

Vakkundig team specialisten

in optimale conditie en bent u het hele jaar door verzekerd van perfect functionerende apparatuur. En krijgt u tóch te

Hoe geavanceerd en eigentijds onze vakkeukens ook zijn,

maken met een storing of ander onverwacht probleem?

ambachtelijkheid blijft het fundament. Met onze jarenlange

Onze storings- en onderhoudsdienst is 24/7 bereikbaar en met

ervaring staat we garant voor de hoogste kwaliteit en

meer dan 25 busjes onderweg, helpen we u snel uit de brand.

maximale efficiency van onze diensten en producten. Daarbij hebben we aan deskundige vakmensen geen gebrek!

Voortdurend in beweging

Ons uitgebreide team experts staat voor u klaar voor het

Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden

ontwerpen, produceren en plaatsen van designkeukens

om onze klanten nóg beter te bedienen. En wat we roepen,

op maat, voorzien van apparatuur die van A tot Z op uw

dat maken we waar. Want we heten dan wel Bakker,

bedrijf is afgestemd.

maar zoete broodjes, die verkopen we niet.

“De hoogste kwaliteit, maximale efficiency en Service met een hoofdletter S. Dat is waar Bakker Vakkeuken voor staat.” Peter Oostra, algemeen directeur

ambacht maakt het verschil

Kennismaken? Bel 0518 - 46 30 00 www.bakkervakkeuken.nl


Typisch of trendy Duurzame ‘drup’ Nohbo Drops zijn een duurzaam alternatief voor de flesjes, tubes en sachets met shampoo en douchegel zoals die in hotels veel gebruikt worden, bedoeld voor eenmalig gebruik. Nohbo staat voor ‘no bottles’. Deze amenities zijn verpakt in een druppelvormige verpakking die volledig oplost in water. De druppels bevatten genoeg inhoud voor één (haren)wasbeurt. Zodra de ‘drop’ in aanraking komt met water, lost het omhulsel op en komt de inhoud vrij. Website: Nohbo Drops & Bunzl Retail & Industry www.nohbodrops.com

Puntzak spaghetti Bij Spaghetti Incident in New York kun je een puntzak spaghetti eten. Het idee komt uit Italië waar het rond 1950 al werd gebruikt als een soort streetfood avant la lettre. Volgens de horecaondernemers kun je met de puntzak netjes en vlekvrij eten. Het eten van spaghetti uit een puntzak is volgens hen zelfs makkelijker dan het eten van een bord. Dit komt door de bekende ‘spaghetti om je vork draaien methode’ die mensen vaak gebruiken om pasta te eten. Het puntige uiteinde van de zak dient als handvat, je kunt het recht onder je vork houden terwijl je het met elke hap naar je lippen kunt brengen, zodat je niet morst. www.horecatrends.com

De ideale hamburger? Bij Creator in San Francisco worden hamburgers met een volledig automatisch bereidingsproces geproduceerd in de ultieme ‘robot’ keuken. De robotkeuken maakt de burgers met behulp van haute cuisine technieken van bekende chefs uit Michelin-sterrenrestaurants. Resultaat is een hamburger die zo smakelijk is dat het praktisch niet met de hand nagemaakt kan worden. Zo wordt het rundvlees voor de burger niet gemalen voordat de bestelling is geplaatst en worden de tomaten, augurken en uien pas na de bestelling gesneden. De saus wordt afgemeten in milliliters en er worden kruiden toegevoegd per gram. creator.rest

Pagina 52


Duurzame frietverpakking De Italiaanse ontwerpers Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile en Pietro Gaeli hebben een frietzak ontwikkeld die papier overbodig maakt. De nieuwe verpakking voor frietjes, ‘Peel Saver’, is gemaakt van gerecyclede aardappelschil. Hoe toepasselijk! Peel Saver is 100 procent biologisch afbreekbaar. www.culy.nl

Geen druiven maar thee Op zoek naar een NOLO (no of low alcohol) alternatief voor champagne? De Deen Jacob Kocemba koos voor thee als basis. Na jaren experimenteren lanceerde hij samen met zakenpartner Bo Sten Hansen Copenhagen Sparkling Tea Company. Met biologische theeën als basis – in plaats van druiven – zijn vier verschillende biologische Sparkling Teas gecreëerd: de alcoholvrije BLÅ en RØD, GRØN en VINTER met elk 5 procent alcohol. Iedere cuvée heeft zijn eigen unieke beleving. Met maximaal dertien verschillende theeën in één fles geeft ieder slokje een breed scala aan smaken, diepte en complexiteit. De verfijnde mousse maakt de smaakbeleving compleet. www.sparklingtea.nl

Bier-spijs combinatie De Litouwse brouwerij Vilkmergès heeft een eetbaar bieretiket ontwikkeld voor één van zijn bieren. Het bier Ziemos Elis heeft een koekje als bieretiket, heel duurzaam en lekker! Het koekje is gebakken met kaneel, kruidnagel en anijs. www.biernet.nl

Pagina 53


2019: het jaar van de balans

Column

Het nieuwe jaar is amper begonnen of er valt al een trend waar te nemen. Het gaat dit jaar allemaal draaien om balans. Althans, dat concludeer ik in alle nederigheid maar eventjes, nadat ik in de eerste weken van 2019 een aantal publicaties tot mij heb genomen. Het begon, qua horeca, natuurlijk met de Horecava. Daar werden wat trends gesignaleerd, die schreeuwen om balans. Want hoewel het best weer goed gaat in de sector, is er toch sprake van de nodige spanning. Succes heeft vele vrienden en zodra het goed gaat in een bepaalde sector willen meer mensen daar een graantje van meepikken. Koninklijke Horeca Nederland onderzocht de sector en kwam tot de conclusie dat door de economische groei en de fantastische zomer van 2018 met name lunchrooms, eetcafés en ijssalons een prima jaar hebben gedraaid.

Geert van Tuinen (1954) werkt sinds 1991 voor de regionale Omrop Fryslân en sinds 2007 als freelancer. Hij presenteert voor de Omrop diverse programma ’s zoals: Muzyk yn Bedriuw, Sport en Muziek en, als vaste vervanger, Noardewyn. Daarnaast is Geert sportverslaggever, vaste volger van Cambuur en in de wintermaanden is hij veel te vinden bij wedstrijden in het amateurvoetbal. Kaatsen is zijn specialiteit. Naast radio is Geert ook actief op de TV. In 2011 presenteerde hij het locatieprogramma Simmer yn Fryslân en in het komend najaar is hij actief als presentator van het Omrop Fryslân programma Top 100 TV. Naast het radio- en TV werk is Geert actief als presentator/ producent van diverse evenementen, amusementsprogramma’s en discussiebijeenkomsten. Meer informatie is te vinden op www.geertvantuinenproducties.nl

Pagina 54

Heel fijn natuurlijk, maar ook hier is er een schaduwzijde. Vele, door KHN ondervraagde ondernemers, vinden dat er de afgelopen jaren te veel horeca is bijgekomen. Gaat het eindelijk weer goed, ligt de bedreiging van teveel vissers in dezelfde vijver op de loer. Natuurlijk bestaat er zoiets als vrij ondernemerschap, maar als sector ligt hier wel degelijk een bedreiging. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in een aantal steden de horeca sinds 2012 met maar liefst 30 procent is toegenomen. Noem dat maar niks. De spoeling wordt steeds dunner. De sector heeft hier, met de diverse overheden, een regulerende taak. Balans vinden, dat is de opdracht! Net zoals de bedreiging van ‘overbevissing’, hangt er ook nog steeds een donkere wolk over de sector als het gaat om het werven van goed personeel. Dat was vorig jaar al een probleem en dat probleem lijkt zich geruisloos te verplaatsen naar het nieuwe jaar. “Personeel vinden en behouden wordt een grote uitdaging”, zo liet een horecaondernemer zich ontvallen bij de NOS. En zo geformuleerd, lijkt dat al hét eufemisme van het jaar te zijn. Studenten, vaak aangetrokken als tijdelijk personeel in de horeca, hebben in deze economisch sterke tijden diverse alternatieven. Lange dagen van hard werken in de horeca lijkt, hoe leuk dat werk wellicht ook is, niet meer op nummer

één te staan bij jonge mensen die tijdelijk of vakantiewerk zoeken. Ook hier zal de sector een antwoord moeten vinden. De salarissen in de horecasector staan niet bekend als uitstekend, ondanks een vorig jaar afgesloten (betere) cao. Wellicht kan er, nu het economisch tij meezit, ietsje meer af om mensen weer te porren voor een baan in de horeca. Ook hier is het zoeken van een goede balans tussen aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden creëren en economisch verantwoord ondernemen een uitdaging. En dan ons eten. Mensenlief, we worden in de eerste weken van 2019 overspoeld met artikelen in kranten en bijdragen op radio en tv over ons eten. Zonder mij uit te putten in een ellenlange opsomming van die artikelen, kan rustig worden geconcludeerd dat vlees eten zo langzamerhand het nieuwe roken is. Eén, hooguit twee gehaktballetjes per week en verder geen vlees meer. Vis: idem dito en van hetzelfde laken een pak. Groenten, fruit, noten, soja en aanverwante artikelen moeten de vervangers van vlees worden. Want wie nog alle dagen vlees eet, mag zich een misdadiger wanen die totaal niet bezig is met het milieu en de opwarming van de aarde. Een paria derhalve die persoonlijk verantwoordelijk is voor het vergaan van de wereld. Denk nou niet dat ik mij niet bezig houdt met de problematiek van de opwarming van de aarde. Zeker wel! Ik heb mijn huis goed geïsoleerd. Op het dak liggen achttien zonnepanelen. Ik rijd in een hybride auto en probeer zoveel mogelijk bewust om te gaan met moeder aarde. En ik eet zelfs al minder vlees. Maar mag het allemaal een tikkeltje minder? Mag het allemaal iets genuanceerder? Mag het allemaal een beetje begripvoller? Natuurlijk dragen wij allemaal de verantwoordelijkheid voor een goede toekomst van de volgende generaties. En daar wil ik ook niet voor weglopen. Maar op de huidige drammerige wijze mij als vleeseter neer te zetten als een crimineel, dat gaat mij te ver. En dan word ik dwars. Dat is niet goed te praten, maar ik zou wensen dat deze problematiek wat vriendelijker zou worden benaderd. Meer in balans zeg maar. Geert van Tuinen. g.vantuinen@upcmail.nl


050 542 56 77 info@technohoreca.nl www.technohoreca.nl

in samenwerking met

Nieuwe grootkeuken of grootkeukenapparatuur nodig? Wij heten u van harte welkom bij Horeca Eventt 2019. Bezoek ons op stand 5610. in samenwerking met:


Het Bidfood Gevoel

Bidfood, dĂŠ online groothandel voor foodprofessionals Als chef-kok wil je elke dag het beste voor je gasten. Of de producten hiervoor nou uit IJmuiden moeten komen of uit Peru. Je wilt een groothandel die de hele foodwereld dichtbij brengt. Van de mooiste versproducten tot alles wat je nodig hebt om het te bereiden en te serveren. Met de inspiratie en aandacht die het verdient. Alles om je succesvoller te maken met het beste eten en drinken. Dat wil je voelen. Ga naar Bidfood.nl, dĂŠ online groothandel voor foodprofessionals.

Waar professionals elkaar vinden

bidfood.nl

Profile for Mimicry Sneek

Horeca Magazine Noord Beurseditie 1-2019  

Beurseditie Horeca EvenTT Assen met plattegrond en deelnemerslijst

Horeca Magazine Noord Beurseditie 1-2019  

Beurseditie Horeca EvenTT Assen met plattegrond en deelnemerslijst

Profile for mimicry
Advertisement