Sterklasse Bulletin 14 Mercedes-Benz S-klasse Club Nederland

Page 1

STERKLASSE BULLETIN S-KLASSE CLUB NEDERLAND - DECEMBER 2015 - NR. 14

1

450 SE Auto van het jaar 1974 - Uitkering bij schade - Alles über SL - Bekeken aanbod - Te gast in Baarn Modelauto’s 1:43 XL - Keuze van motorolie - Vreemdgaan - Barometer koerslijst clubauto’s 300 SE met 700.000 km. - Tijd voor toen W220 1999 - Bijzondere kleur - Treffen met BMW 7 serie Club


STERKLASSE BULLETIN

Clubnieuws S-Klasse Club Nederland Lidmaatschap: Eenmalige entreekosten € 25,00 Per kalenderjaar € 70,00. Bij aanmelding na 1 oktober betaalt u € 87,50 en de entreekosten en bent u gelijk lid tot 31 december van het volgende jaar. Aanmelding via www.sklasseclub.nl. Opzegging voor 1 december schriftelijk via contactadres of via e-mail penningmeester@sklasseclub.nl. Contactadres: Herman Teirlinckhove 9, 3437 BL Nieuwegein Voordelen lidmaatschap: • Clubmagazine Sterklassebulletin • Periodiek magazine ‘Classic’ van Mercedes-Benz • Gratis Clubtaxatie en gunstige clubverzekering • Wagenkaart analyse en aankoopadviezen • Meetings in binnen- en buitenland • Hulp en advies bij technische problemen • Technische themadagen • Internationale MB Clubpas, die korting geeft op aankopen bij Mercedes-Benz en gratis toegang tot museum in Stuttgart 2

Evenementenkalender 2016 14-17 januari MECC, Interclassics te Maastricht 6 - 10 april

TechnoClassica te Essen, Duitsland

De exacte data van de diverse evenementen in 2016 zijn nog niet bekend. Deze zullen spoedig vermeld staan op onze website. Via onze digitale nieuwsbrieven zullen wij u deze ook binnenkort kenbaar maken. De stamtafels vinden meestal plaats op de eerste zaterdagmiddag van de maand. Zie onze website of de digitale nieuwsbrieven voor de actuele indeling. Op de stamtafel kunt u ook terecht voor taxatie van uw clubauto. Hiertoe dient u wel een afspraak te maken.

Foto voorzijde: Brochure Mercedes-Benz W116 Foto achterzijde: Daimler Media

www.sklasseclub.nl

Voorzitter: Rob Pekelharing Tel. 06 533 700 81- voorzitter@sklasseclub.nl Penningmeester: Bert van Leeuwen Tel. 06 143 064 90 - penningmeester@sklasseclub.nl Secretaris: Lex ter Weijden Tel. 06 203 935 84 - secretaris@sklasseclub.nl Evenementencommissie: Jos Marijnissen Tel. 06 539 238 59 - evenementen@sklasseclub.nl NZ AUTOMOB -BE IE ES

S LUB LC

Uitgever: S-klasse Club Nederland Redactie: Rob Pekelharing, Arjen Stoffelsma en Frits Bakker Vormgeving: Rob Pekelharing Drukwerk: Drukkerij Imprimo, Bussum Verschijning: 3x per jaar Advertenties: 1/4 pag. € 50,00 per uitgave 1/2 pag. € 85,00 per uitgave 1/1 pag. € 150,00 per uitgave Redactieadres: Dirk Tersteeglaan 22,1411 MB Naarden Tel. 06 53370081 (Rob Pekelharing) redactie@sklasseclub.nl Fotografie: Hans Soberjé, Cees Verhoeven e.a.

Clubbestuur

MERC ED

Colofon

NE THERLANDS


STERKLASSE BULLETIN

Van het bestuur

Voorzitter

Het jaar zit er bijna op. In 2015 heeft de club een aantal geslaagde evenementen georganiseerd. Het leden bestand is op peil gebleven en na het vertrek van Leo Stokvis ben ik uw voorzitter van de S-klasse Club geworden. Verder is er van diverse kanten getracht de onredelijke overgangsregeling Motorrijtuigenbelasting te versoepelen. In het bijna afgelopen jaar hebben we een aantal bijeenkomsten gehad onder de titel ‘door leden, voor leden’. Nog in de winter hebben we een deel van de bijzondere Mercedes-Benz collectie van Nico Ockhuisen mogen aanschouwen. Daarna zijn we geweest bij de collectie van Marco Bergman te Noordwijk en bij het technische bedrijf van de familie Stolk te Balkbrug. Tenslotte zijn we in november nog ontvangen door Vos Mobility en Autoschade Doesburg te Baarn. Technische dagen zijn er geweest bij Cor de Jong in Bergambacht, in de hobbywerkplaats van Hans en Danker te Zutphen en bij Jaap Havik in Pumerend. Daarnaast was er een weekend in Terkaple-Friesland, een Veluwerit georganiseerd door Karel en Liesbeth Schoorl en een elf dorpen tocht in Hoeksche Waard georganiseerd door Piet Wijkhuis. Komend jaar zal zoals gebruikelijk starten in het MECC te Maastricht. Op Interclassics/topmobiel 2016 van 15 tot 17 januari zijn wij wederom met een stand aanwezig en hopen u daar te ontmoeten. U vindt ons op de bovenverdieping alwaar wij u graag verwelkomen met een drankje. Op de pagina hiernaast vindt u een voorlopig overzicht van de te verwachten activiteiten van onze club in 2016. In dit magazine bericht onze ledenserviceman Clemens Disseldorp over de ontwikkelingen van het leden bestand in 2015. Ondanks de overheidsmaatregelen die het aantal berijders van klassieke auto’s heeft gereduceerd heeft dat vooralsnog geen nadelig effect op ons ledenbestand gehad. Het bestuur is wel druk bezig in kaart te brengen hoe de verdeling van de typen clubauto’s is en hoe we de S-klasse en R129-bezitters die nog geen lid zijn kunnen benaderen. Als voorzitter heb ik onlangs een jaarvergadering van de FeHac (Federatie Historische Automobiel en Motorclubs)

bezocht, waar de S-klasse Club bij aangesloten is. Als organsatie met ca. 50.000 leden probeert zij een vuist te maken richting politiek Den Haag. Komend jaar wordt vooral ingezet op het verkrijgen van de kwalificatie ‘cultureel erfgoed’ voor auto’s ouder dan dertig jaar. Op die manier is mogelijk de duur van de overgangsregeling MRB van veertig naar dertig jaar te krijgen. Komend jaar hoort u meer van ons hierover. Het jaar hebben we afgesloten met de traditionele kerstviering te Waldfeucht. Zo’n 35 leden hebben hier aan deelgenomen. Naast de loterij was er een liveband aanwezig. Autoweek Classic vroeg ons in het najaar of wij een lid met een 450SEL 6.9 konden leveren voor een test tegenover een Rolls Royce Silver Shadow. Op de voorpagina van het decembernummer kunt u het resultaat zien, mijn eigen 6.9 heb ik daarvoor beschikbaar gesteld. Op de komende ledenvergadering in het voorjaar van 2016 hopen wij weer een vijftallig bestuur te formeren. Naast het voorzitterschap vallen ook de redactie Magazine en PR onder mijn verantwoordelijkheid. Het bestuur telt nu vier leden. Mogelijk dat het magazine komend jaar vier keer verschijnt in de laatste maand van elk kwartaal. Het bestuur onderzoekt hier de mogelijkheden nog van. In 2015 is de S-klasse Club als één van de eerste Mercedes Clubs overgestapt op een Wordpress structuur voor de inrichting van de website. Hierbij wil ik Mehdi Horstmanshoff bedanken voor zijn inzet en contacten met Mercedes-Benz Duitsland. De combinatie van leuke en interessante evenementen, een professionele website, een goed magazine en technische ondersteuning geven onze club een zekere status. Dat merken wij ook bij de bijeenkomst in november van onze overkoepelende organisatie, de Mercedes-Benz Automobiel Clubs. Wij behoren daarbij tot een stabiele en actieve club. Door onze aansluiting bij de MBAC ontvangt u het wereldwijd verstrekte ledenpasje met de daaraan gekoppelde voordelen. Zo ontvangt u daarvoor 3x per jaar het Mercedes-Classic Magazine en 4x per jaar het magazine van Mercedes-Benz Nederland. Verder hebben we via de MBAC direct contact met vde overige officiële MB-clubs in Nederland. In 2016 hopen we samen met de G-klasse club te organiseren. Rest mij nog u een goede jaarwisseling en een voorspoedige start van 2016 toe te wensen en veel aangename kilometers in uw Mercedes-Benz Club auto’s. Voor veel leden is het nog even wachten voor de auto weer de weg op mag. ROB PEKELHARING Onze penningmeester Bert van Leeuwen had weer een fraaie taart gebakken voor de loterij van de Kerstmeeting in Waldfeucht.

3


STERKLASSE BULLETIN

Auto van het Jaar 1974:

Mercedes-Benz 450 SE Tekst: Arjen Stoffelsma, foto’s Daimler Media 4 Kort na de Olympische Spelen van München in 1972 werd door Mercedes-Benz het nieuwe topmodel uit Stuttgart voorgesteld. De S-Klasse was geboren. Eigenlijk zou deze W116 generatie al een jaar eerder verschijnen. Tijdens de Frankfurter IAA van september 1971 wilde men de grote limousine aan het publiek voorstellen. Deze show werd echter vanwege de zeer hoge kosten door het Verband der Automobilindustrie afgezegd. Op zich kwam dat de Mercedes ingenieurs wel goed uit. Zo hadden ze meer tijd om de auto aan de zich steeds wijzigende Amerikaanse toelatings- en veiligheidseisen aan te passen en de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. De Verenigde Staten vormden de belangrijkste exportmarkt en het voldoen aan die eisen was essentieel. Op 25 september 1972 was het dan zover. Aan de Costa Brava werd de eerste S-Klasse onder een stralende zon aan de pers voorgesteld.

het ontwerp werd hier reeds rekening mee gehouden en zo was het model met relatief weinig aanpassingen voor alle beoogde exportmarkten geschikt te maken. Zes jaar voor de introductie waren de ingenieurs met de ontwikkeling begonnen. Zoals gebruikelijk moest in alles de overtreffende trap worden bereikt. Los van de eisen als groter, comfortabeler, veiliger en betere rij-eigenschappen moest de W116 ook vernieuwend zijn. Bij deze wagen werd voor het eerst veel gebruik van een computer gemaakt. Daimler-Benz ontwikkelde de ESEM methode (ElasticStatics Element Method), waarbij men weerstand en vervorming van afzonderlijke carrosseriedelen bij ongevallen van tevoren kon berekenen. Verder konden met behulp van dit systeem de electronische gegevens, bijvoorbeeld van het door sensoren afgetaste silhouet bij schaalmodellen, snel in constructie tekeningen worden omgezet.

Het nieuwe vlaggenschip was toen al zo’n vijf weken in productie. Op de lopende band in Sindelfingen werden de zescilinders 280 S en 280 SE, alsmede de 350 SE met de kleine 3,5 liter V8 al in behoorlijk tempo geassembleerd. Een oliecrisis was voor de industrie en de klandizie nog ver weg en de verkopen lieten al vlot een stijgende lijn zien. Waar de W108/W109 reeks nog een ingetogen styling had , koos men voor de W116 voor een meer barok ontwerp. De eerste officieel door Mercedes-Benz als S-Klasse betitelde auto moest voor verkoop in heel Europa, Azië, het Midden-Oosten, Afrika, Australië en het Amerikaanse continent geschikt zijn. Dit ging gepaard met verschillende toelatingseisen op het gebied van veiligheid en emissie. Bij

Met de toekomst in gedachte was de auto enigszins “over-engineered”. Toen de grotere motoren aan bod kwamen, waren deze vrij eenvoudig in het modellenprogramma te integreren. Vanaf het begin had Mercedes-Benz rekening gehouden met de plaatsing van een V8 motor. Hierop was de wielophanging van de nieuweling aangepast, zodanig dat het dieper te plaatsen motorblok geen hoog liggende motorkap zou veroorzaken. Op het gebied van carrosseriestructuur en wielophanging viel er bijna niets te wijzigen. Eindelijk had men afscheid genomen van de achterhaalde pendelas. Bij de achterwielen werden de dwarsgeplaatste wieldraagarmen versterkt, het systeem debuteerde grotendeels al in de W114/W115 middenklasse. Voor de W116 werd

Nieuwe topmotorisering


STERKLASSE BULLETIN

de spoorbreedte met 65mm vergroot. De achteras-overbrenging werd bij de 450 modellen van 3,46 gewijzigd naar 3,07, waardoor men met lagere toerentallen en minder geluid onderweg was dan in de zwakker gemotoriseerde versies. Een anti-duikvoorziening hield de carrosserie bij fors remmen onder controle. Het doorzakken van de achterveren bij fors accelereren was ook iets uit het verleden. Voor het verschijnen van de 6,9 liter S-Klasse was de 4,5 liter variant het topmodel in de W116 familie. Het M117 motorblok was al bekend uit de voorganger, die toen alleen in de USA leverbaar was. De geschiedenis leerde ons dat in deze krachtbron nog veel ontwikkelingspotentieel zat. Als lichtmetalen blok debuteerde hij later in de 450 SLC 5.0, als opmaat voor introductie in de W126 S-Klasse. Na diverse verbeteringen op het gebied van efficientie, vermogen en uitstoot van schadelijke stoffen schopte deze V8 het uiteindelijk tot een race-versie in de Sauber C9 Le Mans winnaar van 1989. Dat was in 1972 echter nog toekomstmuziek. In december van dat jaar arriveerden de eerste als 450 SE bestempelde W116’s in Amerika en Canada. De toen nog gietijzeren achtcilinder had een boring van 92 mm en een slag van 85 mm. Totaal leverde dat een cilinderinhoud van 4.520 cm3 op. In eerste instantie bedroeg het vermogen 195 pk, maar dat duurde niet lang. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan was de emissie-wetgeving een stuk strenger dan hier. In 1975 bedroeg het Amerikaanse vermo-

gen in 49 staten slechts 180 pk bij 4.800 tpm. In Californië ging men nog een stap verder. Wie daar woonde moest met 10 pk minder genoegen nemen. Bij deze exportversies zorgden een door een riem aangedreven luchtpomp, een Exhaust Gas Recirculation klep en een katalysator voor een naar Europese begrippen gecastreerde auto. Om de top-Benz aan de steeds strengere eisen te kunnen laten voldoen werd het Bosch D-Jetronic injectiesysteem in november 1975 ingeruild voor een Bosch K-Jetronic systeem. Dit van een microprocessor voorziene mechanische systeem was voor alle exportmarkten eenvoudiger af te stellen. Laufkultur Tijdens de Salon van Genève in maart 1973 werd de op dat moment grootste V8 ook in Europa aan het publiek voorgesteld. Hier was de 450 SE een stuk sterker, namelijk 225 pk bij 5.000 tpm. In die dagen was er bijna geen enkel merk dat een dagelijks bruikbare auto met een dergelijk vermogen kon aanbieden. Opel had de B Diplomat met 5,4 liter V8 en 230 pk. Een fraaie wagen met prima rij-eigenschappen en een dure achterwielophanging, maar wie veel geld voor een auto in het topsegment ging uitgeven koos in verreweg de meeste gevallen voor het product uit Stuttgart. Tevens was het nu mogelijk om een wagen met een tien centimeter langere wielbasis aan te schaffen. De 450 SEL

De bekende zwart-wit persfoto’s van de 450 SE met kenteken S-CA 8608 en voorzien van de 14” lichtmetalen kroonkurk velgen. Kleurenafbeeldingen waren nog geen gemeengoed in 1972. Rechtsboven het M117 4,5 liter motorblok

5


STERKLASSE BULLETIN

6

was geboren en vanaf dat moment hadden ook grotere achterpassagiers voldoende beenruimte. Na een korte dip qua vermogen waren vanaf januari 1978 alle 225 paarden weer beschikbaar. Een vergroot uitlaatsysteem met betere doorstroming van de gassen zorgde voor een herstel van de oorspronkelijke waarde. De 450 SE werd bij de omschakeling op de K-Jetronic voorzien van hydraulische klepstoters, had een compressieverhouding van 8,8:1 (fors lager dan de 9,5:1 van de 350 SE), een vijf maal gelagerde krukas en de enkele nokkenas per cilinderbank werd door een Duplex ketting aangedreven. Al met al naar verhouding een onderhoudsvriendelijke krachtbron. De lage compressieverhouding was met opzet zo gekozen. In plaats van sprintvermogen koos men voor “Laufkultur” en een afstelling die ideaal met de standaard gemonteerde automatische versnellingsbak te combineren was. Een laag specifiek vermogen stond tegenover een hoog koppel gedurende een breed toerenbereik. Bij de meer hoogtoerige 350 SE paste de hogere compressieverhouding weer beter. De 3-traps automaat met koppelomvormer was een doorontwikkeling van de bestaande automatische bak. Naar hedendaagse maatstaven erg weinig versnellingen en een hoog verbruik, maar destijds het neusje van de automatische zalm. De gekozen verhoudingen boden een enorme elasticiteit en zelfs bij volgas was het schakelen nauwelijks voelbaar. Niet alleen Amerikanen waren er gek op. Beide varianten haalden een top van 210 km/u en de acceleratiewaarde tot 100 km/u lag zo tussen de 9,6 en 10,5 seconden. Nu zijn deze waardes niet zo bijzonder, maar toen was het ruim voldoende om de meeste andere weggebruikers de stuipen op het lijf te jagen. Het gemiddeld verbruik werd met 19 liter per 100 km opgegeven. Gezien de tankinhoud van 96 liter kon je evengoed aardig ver komen. Beide modellen stonden op radiaalbanden in de maat 205/70 VR14.

Imponerende verschijning Dubbele chromen bumpers en de lage en brede carrosserie met horizontaal geplaatste koplampen vormden voor het merk met de ster een breuk met het verleden. Sommige journalisten vonden dat de nieuwe S vergeleken met z’n voorganger teveel een “hier-kom-ik” uitstraling had. De kort daarvoor geïntroduceerde R107 SL had echter al een voorzet gegeven en het W116 ontwerp sloot hier goed bij aan. Het was een imponerende verschijning, lange tijd goed in het straatbeeld passend en een rijdend statement, zonder patserig te zijn. Toen nog wel tenminste. Behalve de design-taal had men ook praktische zaken als de geribbelde achterlicht units en het dashboard/meterpaneel van deze SL overgenomen. Links een combi-instrument voor koelvloeistof temperatuur, tankinhoud en oliedruk, in het midden de snelheidsmeter met totale kilometerstand, alsmede dagteller en rechts een forse quartz klok. Die klok was ook bij de 450 modellen standaard. Onder de meters waren diverse controlelampjes gegroepeerd. Het links/ rechts gescheiden verwarmings- en ventilatiesysteem werd op alle W116’s toegepast. Onder de bedieningselementen was het chromen typeplaatje 450 SE of 450 SEL gemonteerd. Naast de al genoemde automatische bak werd stuurbekrachtiging ook standaard toegepast. Verder kon men zich verheugen op automatische rolgordels en hoofdsteunen. Bij oudere bouwjaren moesten klanten dit tot en met de 350 SE bijbetalen. Een 450 SE/450 SEL was voorzien van de zogenaamde “gehobene Ausstattung”, waar de hiervoor genoemde items bij hoorden. Dit hield bovendien meer geluiddempend materiaal en betere bekledingstoffen in. Tja, vroeger was men toch met weinig tevreden. Bij de 450 SEL was het iets beter gesteld, aangezien elektrisch bedienbare ruiten voor en achter, bagagenetten aan de voor-


STERKLASSE BULLETIN

stoelen en velours bekleding reeds bij de koop van de auto waren inbegrepen. Een koper van het toenmalige topmodel moest nog over extra diepe zakken beschikken als hij of zij op echte luxe gesteld was. Lichtmetalen velgen, airconditioning, stoelverwarming, sperdifferentieel, niveauregeling op de achteras, radio in diverse varianten, schuifdak, leren bekleding, autotelefoon (meerprijs rond de Fl. 20.000,--), toerenteller, enzovoort. Wie de middelen had kon met de optielijst helemaal los gaan. Een automatische klimaatregeling werd ongewijzigd ingekocht van Chrysler en was ook in wagens voor de Europese markt leverbaar. Vanaf oktober 1978 was als primeur ABS voor een vorstelijke meerprijs te bestellen. Mercedes-Benz wist een respectabel aantal 4,5 liter modellen te verkopen. De bekendste persfoto van een 450 SE met kenteken S-CA 8608 en voorzien van de 14” lichtmetalen kroonkurk velgen betreft waarschijnlijk een wagen in donkerblauw of donkergroen. Deze afbeelding ken ik alleen in zwart-wit. Als 450 SEL is de S-AP 4000 redelijk bekend. Op de kleurenfoto staat een lichtblauwe wagen met de standaard aanwezige wieldoppen. De typeplaatjes staan prominent links achter op het kofferdeksel. AMG stond in die dagen nog in de kinderschoenen. Niettemin was het mogelijk om bij het bestellen van een 450 model optiecode 991 aan te vinken. Dan werd de deels gebouwde wagen vroegtijdig van de lopende band gehaald en voor verdere completering op transport naar Affalterbach gezet. Afhankelijk van de klantwens werd de auto daar verder onder handen genomen. Body-kits, andere achteras overbrengingen, “zwart-chroom”, lichtmetalen AMG velgen, speciale stoelen en stuurwielen, motortuning; het behoorde allemaal tot de mogelijkheden. Tot het verschijnen van de 450 SEL 6.9 waren de 450 SE en 450 SEL de vaandeldragers van de Mercedes-Benz S-Klasse. Modeljaar 1974 was het eerste volledige verkoopjaar in Nederland. Een 450 SE kostte toen Fl. 49.416,-- en de 450 SEL moest FL. 58.580,-- opbrengen. Het instappen in de S-Klasse, in de vorm van een 280 S, kostte Fl. 36.018,--

Mensen met interesse in een Duitse wagen met V8 motor konden ook voor de hiervoor genoemde Opel Diplomat kiezen. Zo’n wagen was leverbaar voor circa 35 mille. Overigens ook standaard voorzien van stuurbekrachtiging en GM 3-traps automaat. Vijf jaar later liepen de jaren zeventig richting het einde van dat decennium en was Nederland in de ban van de kleuren bruin, oranje, zitkuilen, letterbakken en stuitend lelijke mode. Eind 1979 verscheen de nieuwe S-Klasse W126 aan de horizon, maar de W116 verkocht nog steeds prima. De 450 SE stond voor Fl. 68.198,-- en de 450 SEL voor Fl. 78.848,-- in de prijslijst. De reeds genoemde 280 S was nog altijd leverbaar en daarvoor vroeg een dealer Fl. 50.823,-In 1980 werden zelfs nog 174 exemplaren van de 450 SE en 1.690 stuks van de 450 SEL afgeleverd. Bestellingen die reeds ten tijde van de W126 introductie waren ontvangen. Auto van het jaar Sinds 1964 werd er door een aantal vooraanstaande Europese autotijdschriften een Auto van het Jaar verkiezing gehouden. Het Nederlandse blad Autovisie was hier de initiator van. Vanaf het begin had men een open oog en oor voor bijzondere, vernieuwende auto’s. Modellen die op één of meerdere gebieden een nieuwe maatstaf wisten te zetten. Auto van het Jaar 1974 werd de Mercedes-Benz 450 SE. De wagen werd geroemd om zijn nieuwe veiligheidstechnieken (versterkte kreukelzone, veiligheids-stuurkolom, interieur zonder scherpe of uitstekende delen), rij-eigenschappen, comfort en souvereine prestaties. Een politiek correcte keus in de vorm van betaalbaar, dertien in een dozijn of elektrisch aangedreven stond toen nog niet op de voorgrond en zo kon het gebeuren dat een aantal jaren later de Porsche 928 met de begeerde titel aan de haal ging. Dat veroorzaakte echter zoveel opschudding, dat sindsdien vooral “middle of the road” auto’s nog een kans

7


STERKLASSE BULLETIN

op de nummer 1 positie hadden. De net zo vernieuwende W126 was daardoor in 1980 bij voorbaat kansloos. 115 punten leverden de Mercedes de eerste plaats op, gevolgd door de leuke en betaalbare sportauto Fiat X1/9 met 99 punten en tot slot de compacte eerste generatie Honda Civic, die 90 punten wist te scoren. Deze podiumplaats voor een Japanner was voor de Europese fabrikanten een teken aan de wand. Naast motorfietsen, spiegelreflexcamera’s en transistorradio’s gaf het ook de opmars van de Japanse auto onder het koperspubliek aan. Op Nederlandse wegen was steeds vaker een Datsun, Mazda of Toyota aan te treffen. Juist tijdens het jaar van de 450 SE verkiezing werd de geïndustrialiseerde wereld getroffen door een oliecrisis. Het door de OPEC verzoorzaakte tekort zorgde achteraf gezien echter voor kort durende paniek. Zodoende vonden dure, status uitstralende maar vooral niet-extravagante auto’s toch voldoende kopers. Voor welgestelde individuen vormden de Mercedes-Benz 450 SE en zijn langere broer het nonplusultra onder de snelle reislimousines. In Europese autobladen zou men zich niet snel in superlatieven uitlaten. In de Verenigde Staten werd daar veel makkelijker over gedacht. Road & Track sloeg de spijker op de kop met de geprinte uitspraak “Best sedan in the world”. Een passend eerbetoon aan een wagen die we helaas nog maar zelden in het straatbeeld aantreffen. ARJEN STOFFELSMA 8

Best sedan in the world

Auto van het Jaar 1964 1965 1966 1967 1968 1969 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977

Rover 2000 Austin 1800 Renault 16 Fiat 124 NSU Ro80 Peugeot 504 Fiat 128 Citroën GS Fiat 127 Audi 80 Mercedes 450 SE Citroen CX Simca 1307/1308 Rover 3500

1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991

Porsche 928 Simca Horizon Lancia Delta Ford Escort Renault 9 Audi 100 Fiat Uno Opel Kadett Ford Scorpio Opel Omega Peugeot 405 Fiat Tipo Citroën XM Renault Clio


STERKLASSE BULLETIN

Productiecijfers

Jaar 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 Totaal

450 SE 52 13.400 7.579 4.672 5.188 4.223 3.570 2.746 174 41.604

450 SEL 24 6.930 8.350 6.167 9.650 10.042 8.508 8.217 1.690 59.578

Productiestop april 1980 Totale productie W116: 473.035 SE en SEL’s

Technische gegevens Motor Cilinderinhoud Vermogen Koppel Compressieverh. Brandstofsysteem Versnellingen Eindoverbrenging Lengte Breedte Hoogte Bandenmaat Gewicht Tankinhoud Max. snelheid Acceleratie Verbruik

V8 met één nokkenas per clinderrij 4520 cc 225 pk/5.000 tpm 385 Nm./3.000 tpm. 1:8,8 Electronische D-jetronic tot 11/75 Mechanische K-jetronic v.a. 11/75 3, automaat met koppelomvormer 3,07 496 cm. (SE) en 506 cm. (SEL) 187 cm. 152 cm. 205/70 HR 14 1.790 kg. (SE) en 1.825 kg. (SEL) 96 liter 210 km/h 0-100 km/h in 10.5 sec. ca. 1:6

9


STERKLASSE BULLETIN

Schade aan oldtimer versus verzekering

10

Op zaterdagavond 7 november 2015 werd ik om 20.00 uur opgeschrikt door de deurbel. De buurman deelde mij mee dat er iemand mijn Mercedes frontaal had aangereden. De betreffende auto, een W124 300 E stond in een parkeervak geparkeerd en klaar om gestald te worden i.v.m. met de onzinnige overgangsregeling voor auto’s jonger dan 40 jaar. Daartoe mag het voertuig zich gedurende december, januari en februari niet op de openbare weg begeven. Mijn auto hoeft nu echter niet meer gestald te worden, want een dronken mevrouw heeft de Benz total loss gereden. De betreffende vrouw is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De auto’s zijn afgevoerd en de verzekering is gebeld. Tot zover alles goed. Op maandag 9 november heb ik telefonisch contact opgenomen met Mercedes Insurance. Een vriendelijk medewerker deelde mee dat Mercedes Insurance geen partij was, omdat ik geen deel nam aan het verkeer en de auto weliswaar een taxatierapport had, maar slechts WA+ verzekerd was. De medewerker adviseerde mij een rechtsbijstandverzekering in de arm te nemen om op die manier de schade vergoed te krijgen. Gelukkig ben ik in het bezit van een rechtsbijstandverzekering, en ik heb alles naar deze verzekering opgestuurd. Er is een dossier gemaakt van mijn geval en de afhandeling zou geregeld worden. Op vrijdag 13 november (!) kreeg ik telefonisch bericht dat de auto door een expert bekeken was en total loss verklaard was. De medewerker van de verzekering deelde mij dat hij zou kijken wat een auto in dezelfde staat momenteel kost en hij zou de dagwaarde daarop baseren. Ook het wrak zou door een opkoper gekocht kunnen worden. Ik zou de dagwaarde uitgekeerd krijgen. Mijn argument dat ik verzekeringspremie betaalde op basis van de taxatiewaarde was niet belangrijk. Uiteraard heb ik meegedeeld dat ik het niet eens was met deze argumentatie, omdat ik geen schade gemaakt had, doch een tegenpartij. Ook Mercedes Insurance vertelde mij hetzelfde verhaal, maar met een belangrijke aanvulling voor een iedereen die ook WA of WA+ verzekerd is met een oldtimer. Ben je All-Risks verzekerd dan gaat het als volgt. Bij een schade zonder eigen schuld krijg je de taxatiewaarde uitgekeerd door de eigen verzekering. De eigen verzekering

gaat vervolgens de schade claimen bij de tegenpartij. De tegenpartij keert de dagwaarde uit aan jouw verzekeraar. Deze legt dan het verschil bij. Bij een auto die WA verzekerd is ben je afhankelijk van de dagwaarde ook al heb je een taxatierapport. Bij een WA+ vezekering is een taxatierapport van groot belang bij diefstal of verwoesting door brand. De taxatiewaarde is dat bepalend voor de uitkering. Voor mensen die dit nog niet weten wellicht een afweging om toch een Allrisk verzekering af te sluiten. Mij was deze gang van zaken nooit bekend. Mijn van originele Zwitserse 300 E met een kilometerstand van 184.000 was tot 2015 vanwege de uitzonderlijk mooie staat en de vele aanwezige opties zoals lederenbekleding, elektrische stoelverstelling, airconditioning, schuif/kanteldak en elektrische ramen op € 8.000,- waarde getaxeerd. In februari 2015 was de auto getaxeerd op € 3.500,-. De verzekeraard heeft uiteindelijk slechts € 2.650,uitgekeerd als schadeloosstelling. Als argument voor dit lage bedrag werd de huidige marktsituatie genoemd. Door de nieuwe ‘overgangsregeling’ wetgeving is de waarde van dergelijke auto’s flink gekelderd. Over een paar jaar zullen de prijzen wil weer aantrekken, dan zijn ook vermoedelijk de goede exemplaren overgebleven. PIET WIJKHUIJS

In Nederland is de W124 momenteel laag gewaardeerd


STERKLASSE BULLETIN

Alles über Mercedes SL Recensie

Inmiddels is het een goede gewoonte geworden om een recensie over een voor ons interessant boek in het Ster-Klasse bulletin te plaatsen. De laatste tijd zijn er echter geen nieuwe boeken verschenen. Niet getreurd, in het verleden is er genoeg gepubliceerd om een complete Mercedes-Benz bibliotheek te kunnen vullen. Voor deze recensie grijp ik terug op een oude uitgave. Het is een publicatie die we tegenwoordig een “Magbook” noemen, oftewel een kruising tussen een magazine en een boek. Aan het eind van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig bracht de Motor-Presse Stuttgart (uitgever van onder andere het blad “auto motor und sport”) speciale themanummers over bijzondere auto’s uit. Men noemde dit een Monografie. Nummer 2 van 1989 verscheen in november van dat jaar en had als onderwerp de splinternieuwe R129 SL. Het begin is een vergelijk tussen een 300SL Roadster (W198 II) en de nieuwe 300SL. Daarnaast is er uitge-} breid aandacht voor het wereldconcern Daimler-Benz op dat moment, een interview met Prof.Dr.Dr. Werner Niefer (toen voorzitter van de raad van bestuur Mercedes-Benz AG, tegelijkertijd idem voorzitter Daimler-Benz AG) en een leuk kijkje achter de schermen bij het management. De betreffende journalist was blijkbaar goed geïnformeerd, want over de interne machtsstrijd en de gespeelde spelletjes in de hogere regionen zou je een boeiende televisieserie kunnen maken. Zo was het bijvoorbeeld ondenkbaar dat een manager met een socialistische achtergrond een toppositie zou kunnen bekleden. Toch is dit wat met de benoeming van Edzard Reuter uiteindelijk gebeurde. Hij was de man die het concern een duw richting de moderne tijd gaf. Terug naar de auto waar het om te doen is. Er is een vergelijkende test tussen de 300SL, 300SL-24 en 500SL, inclusief alle technische gegevens. Styling, techniek en een verslag over de werkwijze in de productie komen uitgebreid aan de orde. Een hoofdstuk over gebruikte SL’s (toen nog R107 modellen en een handvol R129’s) geven een aardige kijk

op de marktsituatie van toen. Verder is er aandacht voor het restaureren van de klassieke 300SL (inclusief de begintijd rondom het bekende restauratiebedrijf Kienle), de speciaal ontwikkelde Continental anti-lek banden, accessoires, tuning, boeken, modelauto’s, het Mercedes-Benz museum in die dagen en tot slot een stukje over de autosport historie. De genoemde prijzen zijn uiteraard in D-Marken. De genoemde hoge waarde van de klassieke SL’s zijn nu zo’n beetje wisselgeld geworden. Samenvattend is deze uitgave een zeer geslaagd item. Mijn exemplaar heb ik voor € 6,-- op Marktplaats gescoord. Gewoon maar gegokt dat het iets leuks was. De toenmalige nieuwprijs in Nederland was Fl 15,50 en over 146 pagina’s verdeeld krijgt de SL liefhebber en/of eigenaar een schat aan informatie met veel foto’s en illustraties. ARJEN STOFFELSMA

11


STERKLASSE BULLETIN

Bekeken aanbod

12

Onlangs vond ik een advertentie in de Arts en Auto waarin een W126 560 SEL uit 1986 werd aangeboden. De kilometerstand en de vraagprijs spraken mij aan, de gasinstallatie wat minder. Aangezien de auto slechts op 50 km. afstand te bezichtigen was heb ik een afspraak gemaakt en ben de auto gaan bekijken. De eigenaar had de SEL nog maar kort in bezit, volgens zijn zeggen had hij deze spontaan gekocht van een relatie. Bij nader inzien bleek de auto niet zo handig vanwege de weinige kilometers die er mee gemaakt zouden worden. Hij wilde er snel vanaf. w De proefrit verliep overtuigend, de auto reed prima op gas en leek geen gebreken te hebben, remmen, vering en ophanging leken in orde, evenals de aircoinstallatie. Wel valt het vermogen van een 560 SEL met katalysator uit 1986 wat tegen (242 pk). De auto was verder schadevrij, maar had wel wat krasjes en een aangetast laminaat in het achterraam. Dat laatste is een bekend probleem van de W126. Er leek nog geen roestvorming te zijn rond het raam. De kilometerstand vond ik twijfelachtig, het onderhoudsboekje ontbrak. Bij een bijzonder lage kilometerstand van 116.000 is dat wat vreemd. Verdwenen boekjes zijn in dit geval verdacht. Rond 2012 is de 560 SEL geïmporteerd en voorzien van een gasinstallatie. Ook hier speelde weer een verkeerd uitpakkende zuinigheid een rol. Destijds was op gas rijden erg voordelig. De complete installatie had 2.300

euro gekost en was tot op heden slechts 23.000 km gebruikt. Dat is een afschrijving van 1 euro per kilometer. Ik meen mij te herinneren uit een factuur die mij onder ogen kwam, dat de 560 destijds voor zo’n 12.000 euro naar Nederland is gekomen. Zeer recent had de vorige eigenaar de auto nog voor 700 euro voorzien van twee nieuwe remklauwen, een beurt en een verse APK met wat laswerk aan uitlaat. Helaas is er toen 5W40 olie ingegaan en daar houdt de W126 niet van. Het zal mij benieuwen waar de auto uieindelijk terecht komt. Persoonlijk zou ik doorsparen en eerder een 560 SEL zonder katalysator met 300 PK of een versie van na september 1987 met kat. en 279 PK. En dan wel met een sluitende kilometer- en onderhoudshistorie. Voor het waardebehoud zijn deze van groot belang. Overigens is een goed uitgeruste 420 SEL of 500 SEL een goed alternatief voor deze ietwat saaie 560 SEL. ROB PEKELHARING

Te koop aanboden

VOS MOBILITEITSERVICE

SL 500 1993, 161.000 km, topconditie, zwart/blauw metallic, zwarte lederen bekleding, airco, electrische stoelen met memory en stoelverwarming, elektrische spiegels, nieuwe hemel hardtop en ruitjes softtop, raammechaniek en motor rechts nieuw. Taxatiewaarde € 13.000,- vraagprijs € 12.000,- Fakturen onderhoud aanwezig. Alco de Haas, T. 06 3609 9277, alcobalco@yahoo.com

Te koop van liefhebber voor liefhebber Mercedes-Benz 280 SE 1985, blauwe veloursbekleding, automaat, airco, enz. Km.stand 63.000, met volledige historie. Auto oogt fabrieksnieuw. Prijs € 12.900,- Cees Hilhorst. Tel. 033 2571265.

Gespecialiseerd in onderhoud van klassieke/youngtimer Mercedes-Benz S-klasse: van W 108 tot W 220

Onderhoud en service Cilinderkop en Motorenrevisie Versnellingsbakrevisie, schakel/automaat APK - Airconditioning BAARNSCHEDIJK 13A 3741 LN BAARN TEL. 035 543 50 06 WWW.VOSMOBILITY.NL


STERKLASSE BULLETIN

Te gast in Baarn Op zaterdag 21 november hield de club een bijeenkomst bij Vos Mobility en Autoschade Doesburg te Baarn. Deze bedrijven zijn naast elkaar gevestigd en werken veel samen aan reparatie, onderhoud, restauratie en schadeherstel van met name Mercedes-Benz klassiekers en youngtimers. Die middag was ook de Sinterklaas intocht in Baarn en die liep langs het industrieterrein van de Baarnschedijk waardoor beide bedrijven even moeilijk bereikbaar waren. Met zo’n dertig leden was de opkomst goed te noemen. Mark Hilhorst die samen met Alex Vos ‘ Vos Mobility’ runt voerde een lektest uit op een zes cilinder benzinemotor. Deze motor liep op LPG en de kleppen waren ‘ uitgesteld’. Een cilinder lektest liet zien dat de kleppen van de laatste cilinder niet helemaal fris meer was. Binnenkort zal de kop gelicht worden en de kop den revisie ondergaan. Mark vertelde ons ook nog over de onlangs afgeronde revisie van een 6.9 liter blok Autoschade Doesburg is sinds kort gevestigd aan de Baarnschedijk. Het bedrijf wordt geleid door de ervaren

Vader en zoon Doesburg met een door de S-klasse Club gegeven canvasposter.

plaatwerker en lakspuiter Dick Doesburg. Hij wordt daarbij terzijde gestaan door zijn vader Giel die in zijn werkzame leven een reputatie opgebouwd heeft als een perfectionistisch vakman. De laatste jaren heeft hij regelmatig Pagodes en W111 cabriolets onder handen genomen, welke dan tot in detail als nieuw gemaakt zijn. Giel liet ons ook een zien hoe je verweerde lakken met poetsen en polijsten weer als nieuw kunt krijgen. Al met al een leerzame, interessante en leuke middag. Een W111 cabriolet in goede conditie is tegenwoordig goud geld waard.

Mark Hilhorst voert een cilinderlektest uit.

ROB PEKELHARING Foto’s Hans Soberjé

13


STERKLASSE BULLETIN

S XL in 1:43 Sterretjes

1

2 14

3

4

Mercedes Benz heeft in haar geschiedenis verschillende Pullman Limousines uitgebracht die door staatshoofden en de rijken der aarde werden afgenomen. Een hele bekende is de 770, W07, van het Japans Keizerlijk hof. Er werden er 7 (!) geleverd waaronder een Pullman Landaulet. Een exemplaar van deze Pullman Limousine kunnen we in het Mercedes Benz Museum bewonderen. In de naoorlogse jaren zijn er van de 300d, W189, een Pullman Limousine en Pullman Landaulet gebouwd die voor staatsontvangsten werden gebruikt (deze auto’s waren van Mercedes Benz). Ook werd er een Pullman Landaulet aan het Vaticaan geleverd die gebruikt werd door Paus Johannes XXIII. Deze auto’s werden dus niet op de markt gebracht. Voor een verlengde limousine moest men naar andere merken kijken tot in 1964 Mercedes Benz de 600, W100, presenteerde. Toen in 1981 na 18 jaar de laatste 600 uit de fabriek in Sindelfingen rolde was er geen opvolger voorzien. Wellicht omdat de 600 niet echt geld op had gebracht. Het zou tot 1996 duren voordat Mercedes zelf weer een Pullman Limousine op de markt zou brengen in de vorm van de W140, de eerste officiële verlengde S klasse. De W116 werd gebouwd in de tijd dat de W100 nog leverbaar was en voor zover mij bekend zijn van de W116 geen verlengde versies gebouwd, ook niet door derden. Van de W126 werden door Mercedes Benz wel speciale uitvoeringen gemaakt, zoals gepantserde limousines, maar geen verlengde versies. Het waren externe bedrijven die verlengde versies maakten zoals de firma Trasco in Bremen. Het Chinese Classic Models heeft hiervan een 1000 SEL (!?) en een AMG uitvoering uitgebracht in 1:43 (Foto 1 en 2). Het Belgische Ronnie Schoutteet Coachbuilding (L’Etoile) heeft in 1990 een 5 tal 500 SEL’s uit 1987 omgebouwd. Hiervan heeft Neo Scale Models een model uitgebracht in verschillende kleuren (Foto 3). Opvallend is het ontbreken van de Mercedes Benz kenmerken bij dit

5


STERKLASSE BULLETIN

model. Ieder zijn eigen smaak maar…….. Beauty is in the eye of the beholder zullen we maar zeggen. In 1996 kwam Mercedes Benz dan met een eigen Pullman Limousine. De 140. Onlangs heeft Neo Scale Models een mooi model uitgebracht van deze auto (Foto 4). Het Franse Vitesse had eerder al een 140 Pullman Limousine in verschillende kleuren uitgebracht. De 140 werd opgevolgd door de 220, en ook hiervan was een Pullman Limousine beschikbaar. Het Chinese ATC (Volgens mij is dat dezelfde als Classic Models, maar dat weet je bij de Chinezen nooit) heeft hiervan een model uitgebracht (Foto 5). ATC is ook de producent van de 221 in Pullman uitvoering (Foto 6). Van de 222 heb ik tot nu toe nog geen verlengde uitvoering gevonden. De Chinese modellen zijn alleen te vinden op E-Bay. In de reguliere handel ben ik ze nog niet tegen gekomen. Waarschijnlijk omdat de Chinezen ze gewoon maken en uitbrengen zonder toestemming en licentie van Mercedes Benz. DIP Models (sub merk van Spark/Minimax) heeft een leuke serie uitgebracht van Pullman Limousines die gebruikt worden door het Kremlin. Naast een drietal Presidentiële Pullman Limousines zijn er 3- tal G 55 AMG XXL uitvoeringen van de veiligheidsdienst waarvan 1 hier afgebeeld (Foto 7).

6 7

8 15

Van president Jeltsin is er de 140 (Foto 8). Uit Poetin zijn eerste ambtsperiode is er de 220 (Foto 9) en tot slot de 221 van Medvedev (Foto 10). Overigens gebruikte Poetin bij zijn laatste bezoek aan Parijs deze 221, of een soortgelijke auto, ook nog. Het wachten is nu op een verlengde W222, mogelijk is dat een Maybach!? FRITS BAKKER

6 Foto’s: Frits Bakker

9

10


STERKLASSE BULLETIN

Motorolie

Tekst: Rob Wissingh

Welke motorolie moet ik kiezen voor mijn Oldtimer of Youngtimer? Dat is een vraag die (te) vaak gesteld wordt en niet alleen door berijders van oudere auto’s. Ga ervan uit dat 95% van de hedendaagse automobilisten niet weet welke olie er in zijn voortuig moet, laat staan iets weet van olie specificatie’s.

16

Dat gegeven, is voor u waarschijnlijk al een geruststelling. Kennelijk weet een enkele olieproducent het zelf ook niet, want geschrokken ben ik van een website van een oliemerk, waarop een zoekopdracht gestart kan worden om tot de juiste motorolie te komen voor een bepaalde auto. Bij het invullen van deze zoekopdracht voor een Mercedes S-Klasse (1979-1986) werd 0W-40 aanbevolen, een moderne vol synthetische olie !! De beschrijving werd als volgt gegeven: ‘Een complete motorolie die wordt aanbevolen indien u in een moderner voertuig rijdt. Een synthetische olie versterkt met gebalanceerde componenten. Presteren in extreme temperaturen en houdt je motor in top conditie’. Maar gelukkig zijn er op het internet ook olie everanciers, die goede adviezen geven. Mijn tip: gaat u via internet olie kiezen of bestellen, vergelijk altijd meerdere website adviezen. Daarom is in dit artikel getracht, zo eenvoudige mogelijk, uit te leggen welke olie het best geschikt is voor onze oldtimers.

moderne motoren! Die levert minder weerstand en daardoor minder energieverlies. En dat is weer gunstig voor het brandstofverbruik. Waarom zijn er dan zoveel verschillende olie soorten verkrijgbaar? Omdat die (de synthetische) olie gemaakt wordt voor specifieke motor doeleinden. Denk daarbij aan het verschil tussen diesel en benzine motoren, turbo motoren, stationaire motoren, racemotoren, motoren in landen rond de evenaar, tweetakt motoren, enzovoorts.

Minerale en synthetische olie

Wat doet motorolie?

Er zijn twee basis soorten motorolie: Minerale en Synthetische. Minerale olie is gewonnen uit aardolie. Synthetische olie is een chemisch (of petrochemische) samenstelling, zeg maar een nagemaakte minerale olie. Semi-synthetische olie is een mix van minerale en synthetische olie, die een aantal voordelen van synthetische olie heeft, tegen een lagere prijs. In de handleiding van elke auto staat welke soorten motorolie gebruikt kunnen worden. Mercedes-Benz geeft in de auto gebruiksaanwijzingen duidelijk aan, dat de constructie van de motor en de smeermiddelen bij elkaar moeten passen. Met andere woorden, moderne motoren zijn aanmerkelijk anders geconstrueerd dan de motoren in oldtimers en met elk hun specifieke smeermiddelen. Synthetische olie is speciaal samengesteld voor de

A. Olie smeert niet alleen bewegende delen in een motor. B. Houdt ook de motor schoon van ongewenste deeltjes. C. Beschermend tegen roest. D. Afkoelen van een motor, door warmte weg te voeren naar de caterpan. E. Geluiddempende werking van de motor.

Op bovenstaande afbeeldingen is een rode olie-film weergegeven tussen de bewegende delen die elkaar niet mogen raken, want dat veroorzaakt slijtage. De rechter afbeelding geeft een goede oliefilm weer en links een te dunne oliefilm. Twee oppervlakken die langs elkaar gaan bewegen, worden zo glad mogelijk geslepen. Desondanks is onder de microscoop een berg en dal profiel te zien. Die bergtopjes raken elkaar indien de olie niet de juiste is. Tijdens het inrijden van nieuwe of gereviseerde motoren gebeurt dit ook, reden waarom na een inrijperiode olie en filters vervangen moeten worden. De dikte van olie (viscositeit) speelt bij lage en hoge temperaturen een belangrijke rol. Die viscositeit is afhankelijk van het type motor en de gebruiksomstandigheden.


STERKLASSE BULLETIN

Hier is duidelijk te zien dat er verkeerde olie gebruikt is en weinig tot geen olie is ververst.

Er bestaan: Multigrade- (bv SAE 10W-30) en Mono of single grade oliën (SAE 10W winter en SAE 40 zomer). De meeste olie is MULTIGRADE (bijvoorbeeld SAE 10W-40 of 15W-40) die bij lage en hoge temperaturen goed blijven smeren. De 15W (W = winter) geeft de olie dikte aan bij lage temperaturen (vanaf min 10 graden buitentemperatuur) en 40 geeft de olie dikte aan bij 100 graden motor temperatuur. MONO of SINGLE GRADE olie (bijvoorbeeld SAE 50 in de zomer en SAE 10W in de winter) worden gebruikt bij stationaire motoren, versnellingsbakken of cardan die meestal bij vrij constante temperaturen werken. SAE staat voor Society of Automotive Engineers, een Amerikaans gezelschap die olie voorschriften heeft gemaakt, die over de hele wereld gebruikt worden. Toevoegingen (additieven) zijn chemicaliën die in kleine hoeveelheden aan smeerolie worden toegevoegd, om de eigenschappen te verbeteren. Zo voorkomen deze additieven bijvoorbeeld dat olie gaat schuimen of bacteriën bevat, of olie gaat oxideren of corrosief wordt. Dit zou ernstige schade aan het mechanisme kunnen veroorzaken. Welke motor olie is het beste voor onze oldtimers? Bedenk dat ingenieurs van toen de motoren zodanig ontworpen hebben om zo goed mogelijk te werken met hetgeen toen aan smeermiddelen op de markt was! Hou jezelf dus steeds bij de oliën die er op de markt waren toen jouw oldtimer “in” was. In de meeste gevallen zijn dit dus minerale oliën. Wat schrijft Mercedes voor? Bekend is, dat de motorolie in een benzinemotor op de eerste plaats veroudert door verbrandingsresten bij de koude start. De onverbrande brandstof wordt echter snel verdampt bij het autogebruik van onze klassieker, want we rijden onze olie meestal tot op bedrijfstemperatuur, een rit van ongeveer 15 km). En omdat het zo plezierig rijden is, vaak nog eens extra kilometers. Dat is tijd genoeg om de onverbrande brandstof uit de olie te verdampen. Over de agressieve (zure) verbrandingsresten, moeten we ons niet overdreven zorgen maken, omdat er niet zo veel koude

starts gemaakt worden in een seizoen. De specificaties van de olie-ontwerpers zijn inderdaad een compromis. De olie moet even betrouwbaar zijn voor korte ritjes naar de supermarkt als voor lange ritten op de autoweg. Dus is er besloten dat er wat nieuwe olie in moet (of niet), maar wat moet er in? Opnieuw geeft de handleiding en het onderhoudsboekje aan, welke olie. In de oudere gebruiksaanwijzing, moet de motorolie voldoen aan bijlage 226 of 227 van Daimler olie voorschriften. Deze bijlagen zijn vervangen door 229,1 en nu mag de motorolie minstens kwaliteitsniveau ACEA of API SG zijn. Deze specificaties houden rekening met de nieuwere brandstoffen, de katalysator, enz. De specificaties zijn te vinden op de verpakking, zoals bijvoorbeeld: Geschikte olie is: 10W- 40 olie of een 15W-40. Op onderstaande afbeelding is de specificatie API SJ/CG-4 aangegeven. SJ is een verbetering van olie met specificatie SG en mag gebruikt worden. Hoe hoger de letter achter de S, hoe hoger het cijfer, hoe hoger de kwaliteit. C- typen staan voor viscositeit, additievengehalte en sulfaat getal. Vaak zijn oude specificaties als SG, SD of SF niet eens meer leverbaar! CG-4 staat voor diesel motoren, waar bij ook hier: Hoe hoger de letter achter de C, hoe hoger de kwaliteit. De ACEA-specificaties (Europees) zijn afgestemd op de Europese rij- en gebruiksomstandigheden. (DE ACEA-specificaties zijn de vroegere CCMC-specificaties, die in 1990 veranderd zijn in ACEA.) ACEA A1 A2 en A3: zijn voor Benzine motoren ACEA B1 B2 en B3: zijn voor Diesel motoren ACEA A1 E2 E3 en TD-4: zijn voor zware Diesel motoren Daarbij geeft de 1 achter de lettercode aan dat het brandstof besparende olie is. De cijfers 2 en 3 geven de kwaliteit aan. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de kwaliteit. Het cijfer -98 is het jaar van de eerste toepassing. A1/B1: beperking brandstof verbruik korte ritten. A3/B4: slijtage bescherming voor snel lopende benzine motoren en directingespoten diesel motoren. A: staat voor viscositeit bij hoge temperaturen. C: staat voor Diesel motoren met roetfilter. F: staat voor Diesel motoren met directe inspuiting. (B: staat voor Diesel motoren algemeen, dus zonder roetfilters of katalysatoren.)

17


STERKLASSE BULLETIN

Binnen dezelfde categorie kan een hoger gekwalificeert product alle lager gekwalificeerde producten uit die categorie vervangen (“backward compatibility”). Tevens staat op deze en de vorige afbeelding Mercedes Benz 229.1 waarmee wordt aangegeven dat deze olie voldoet aan de eisen die Mercedes aan deze olie stelt. Op de website: http: //bevo.mercedesbenz. com / bevolisten / 229.1_de.html kunt u deze informatie uitgebreid nalezen. Daar vindt u een verscheidenheid aan gemeenschappelijke producten, die veilig kan worden gebruikt, zonder dat Mercedes die heeft vrijgegeven. De betere (duurdere) olie, zijn niet geschikt voor onze motoren! U zult zien dat er voldoende olie voor “weinig geld” (ongeveer € 5,00 per liter) te koop is en zo kunnen de kosten beheersbaar blijven. Hierdoor kunt u voordelig olie verversen vóór elke winter, maar noodzakelijk is het in principe niet. In de grote steden zijn er vaak aanbiedingen om goedkoop olie te verversen. Als aan de CCMC of API-specificatie wordt voldaan, kunt u daar zonder aarzeling gebruik van maken. Een goed olie-filter moet wel voorhanden zijn. Als het filter niet nodig is, bewaar het als reserve. Op een oliefilter moet u niet besparen, Mercedes verkoopt deze filters voor redelijke prijzen, met een goede kennis van filters kunt u uiteraard ook gebruik maken van andere merkproducten. Het is interessant om eens een gebruikte oliefilter schoon te wassen, er worden altijd wel een paar metaaldeeltjes in gevonden.

18

Gebruik dus een MINERALE OLIE als SEA 10W-40 of SAE 15W-40, afhankelijk van de heersende buiten temperatuur. Minerale olie bevatten minder detergenten (reinigingsstoffen) tot zelfs geen detergenten. Minerale oliën reinigen dus de motor minder inwendig dan onze huidige moderne synthetische-oliën. Er ontstaat dus overal en nergens een

kleine aanslag in de motor, tussen de onderdelen, op de kleppen, maar de motoren zijn hierop geconstrueerd. Vroeger hadden nieuwe motoren veel meer spelingen dan onze huidige moderne motoren, constructeurs wisten dat aanslag zich overal tussen nestelt en die spelingen dan vanzelf weggewerkt worden. Smerige motorolie is geen indicatie voor motorproblemen, eigenlijk is het vaak een goed signaal. Het betekent dat de olie zijn werk goed doet, het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer je de olie dan vervangt wordende afvalstoffen verwijderd. SAE 20W-50 kan in motoren van voor 1950, maar ook in motoren tot 1990 die veel slijtage hebben opgelopen, mogelijk door een hoog kilometrage. De motor loopt dan tevens geruislozer doordat deze dikkere olie de grotere speling tussen bewegende delen beter opvult. SEMI- SYNTHETISCHE OLIE: Een semi- oftewel een half-synthetische olie SAE 10W-40 of 15W-40, kan ook gebruikt worden. Deze olie combineert de voordelen van synthetische olie met een aantrekkelijke prijs. Die voordelen zijn: minder weerstand in de motor, stroomt bij koude start sneller naar te smeren delen, minder motor geluid van de hydraulische klepstoters. Deze olie is mogelijk de beste olie voor onze oldtimers. VOL-SYNTHETISCHE OLIE: Deze zijn minder geschikt voor onze (oude) motoren, omdat er teveel reinigende toevoegingen in zitten Met deze informatie zal het makkelijker zijn de juiste olie voor uw oldtimer(s) te kiezen. ROB WISSINGH

Viscositeit

Kenmerken

Geschikt voor

5W40

Minerale motorolie voor benzine, LPG en diesel (zonder roetfilter)

Auto’s tot 1995

10W40

Semi synthetische motorolie voor benzine, LPG en diesel (zonder roetfilter)

Auto’s van 1990 tot 2004

5W40

Vol-synthetische motorolie met verlengde verversings intervallen voor benzine, LPG en diesel (zonder roetfilter)

Auto’s vanaf 1998

5W-30

Moderne vol-synthetische motorolie met verlengde verversings intervallen voor benzine,LPG en diesel (zonder roetfilter)

Auto’s vanaf 2004


STERKLASSE BULLETIN

Rémy en zijn Kever Mijn naam is Rémy Kohlsaat en ik ben 53 jaar geleden geboren in Den Haag, alwaar ik nu nog steeds met plezier woon samen met mijn twee dochters. Van de S-klasse club ben ik vanaf het begin af aan lid, ik heb lidnummer 5. Daarvoor was ik samen met een klein groepje andere Nederlandse enthousiastelingen al lid van de Duitse S-klasse Club. Besmet met het autovirus van mijn vader is mijn voorliefde voor (oude) auto’s aangewakkerd rond 1980 en kocht ik in 1982 voor Hfl. 1.600,- mijn eerste auto, een Renault 12 TL, nog vóórdat ik mijn rijbewijs had. Eenmaal in het bezit van dat rijbewijs heb ik de volgende auto’s gehad: • nòg een R12 TS • 2x een R25 V6 (met lekkende koppakking) • Opel Corsa 1.3S • Alfa Giulia Super 1600 • een of andere Toyota coupé • bordeaux-rode Mitsubishi Sigma • zwarte Mitsubishi Galant en zwarte Galant 1.6 GTX/i • Kever 1200 uit 1959 (met uitslaande richtingaanwijzers) • 2x een Kever uit 1967 • donkerblauwe W126 260 SE uit 1986 • parelmoergrijze W126 420 SEC 1989 (met nokkenasprobleem!) • donkergroene BMW 740i executive • donkerblauwe W140 500 SEC uit ‘93 • 2x een Citroën AX (waarvan er één door de dronken bestuurder van een BMW X5 in de prak is gereden terwijl mijn auto voor de deur stond!) • Citroën Saxo 1.2 uit 1996 Op dit moment ben ik de trotse bezitter van een zwarte W126, 420 SE V8 uit maart 1989 welke in 2002 met veel achterstallig onderhoud en 265.000 km op de teller gekocht heb. Inmiddels staat de kilometerklok al op 410.000 km., maar de auto rijdt nog steeds fantastisch. In de tussentijd is er wel heel veel aan de SE vernieuwd waaronder de complete aircoinstallatie, totaalrevisie van de automatische bak, beide nokkenassen met tuimelaars en stoters enz.! Gelukkig huur ik sinds een jaar of vier een stalling in de buurt zodat mijn ‘black beauty’ gewoon lekker binnen kan staan en af en toe uit de garage komt voor een langere rit of vakantie. Voor dagelijks gebruik heb ik wéér een AX gekocht (uit 1989). Twee weken na aanschaf knalde er een

Vreemdgaan

19

brommer mijn linkerportier binnen, maar dit mag de pret niet drukken want ik rijd er nog steeds met plezier in rond. Omdat ik de VW Kever toch wel een van de leukste oldtimers vind, heb ik in 2010 uit nostalgische overwegingen toch maar weer eentje gekocht om te kijken of ik het nog steeds zo leuk vond als in de jaren tachtig, en ja hoor, ondanks het feit dat het nu een 1200 uit 1968 is (met rechtopstaande koplampen dus) en géén 62-er met liggende koplampen, ben ik er toch héél erg blij mee. Maar ik wil er toch uiteindelijk wel eentje hebben uit mijn eigen geboortejaar! Zoals op de foto is te zien heb ik de Kever optisch verfraaid met chroom en ivoorkleurige accenten in het interieur om ‘m toch ietsje ouder te doen lijken, Behalve lid van de MB-club ben ik (natuurlijk) óók lid van de Keverclub Nederland en doe ik geregeld mee aan meetings. REMY KOHLSAAT Motorkenmerken: 4 cilinder boxer achterin geplaatst; 1.192 ccm, 34 pk bij 3.600 tpm. Compressieverh. 7:1, 4 versnellingen handgeschakeld; Topsnelheid 118 km/h.


STERKLASSE BULLETIN

Barometer

250 SE

450 SEL 6.9

De redactie van de S-Klasse Club Nederland streeft er naar om in het laatste Sterklasse bulletin van het jaar een waarde-overzicht van de bij de club aangesloten modellen te publiceren. Dit overzicht staat verderop vermeld, eerst even een samenvatting van het afgelopen jaar. De economie trekt aan, in het algemeen horen en merken wij dat het weer beter gaat. Toch lijkt het wel of de klassiekermarkt in Nederland wat voort blijft sukkelen. Dat geldt met name bij de verkoop van auto’s tussen liefhebbers onderling of bij een poging om het trotse bezit aan een respectabele handelaar of specialist te verkopen. Dat weerhoudt diezelfde verkopers er niet van om gezonde prijzen te vragen. Waarom dan die mineurstemming? We zijn inmiddels toch over de verrassing van de wetswijziging aangaande de belastingvrijstelling heen. Het kan toch niet zo zijn dat voor de meesten van ons de hobby slechts € 120,-- diep ging? Voor de goedwillende eigenaren van een op diesel of LPG rijdende S-Klasse was het inderdaad een bittere pil. Veel gasinstallaties zijn inmiddels verwijderd of de complete auto is geëxporteerd. Die laatste mogelijkheid was ook de enige optie voor vele diesels.

20

220 SEb

300 SEL 6.3

350 SE

In de koerslijst staat wel een W116 300 SD vermeld, maar geen W126 diesel. In Nederland is die W116 bijna rijp voor de oldtimerleeftijd en in Duitsland geniet dit model een bepaalde cultstatus. Evenals bijvoorbeeld een S123 300 TD Turbodiesel. Bij de W126 dieselvarianten ligt dit anders. Een waarde is moeilijk te bepalen. Er was in oktober een sprankje hoop. Door de lobby van de FEHAC en de Stichting Autobelangen stond de vrijstelling motorrijtuigenbelasting weer op de agenda van de Vaste Commissie voor Financiën. De politiek erkende dat de berekeningen van de hiervoor genoemde stichting beter dan die van het ministerie waren. Voor alle hobby-gebruikers leek dat een opsteker te zijn, zeker als de inzet van vrijstelling blijvend naar 30 jaar of ouder zou kunnen gaan. Het mocht echter niet zo zijn. Op 27 oktober werd bekend gemaakt dat de situatie bij het oude blijft. De nieuwe voorstellen werden verworpen en de bestaande wetgeving blijft van kracht. De staatskas gaat voor. Veilingprijzen Als we naar de Mercedes-Benz klassiekers in het algemeen kijken, dan valt het volgende op. Eind jaren tachtig

W111 (coupé en cabriolet) Model Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen 220 SEb Cé 61-65 6 2.2 120 220 SEb Ca 61-65 6 2.2 120 250 SE Cé 65-67 6 2.5 150 250 SE Ca 65-67 6 2.5 150 280 SE Cé 67-71 6 2.8 160 280 SE Ca 67-71 6 2.8 160 280 SE 3.5 Cé 69-71 8 3.5 200 280 SE 3.5 Ca 69-71 8 3.5 200

A B C 50.100 38.000 19.300 129.100 102.000 51.000 49.000 37.400 19.100 123.000 97.000 49.000 66.500 45.000 26.600 134.000 107.000 56.000 116.000 79.500 43.600 275.000 220.000 155.000

D 8.700 22.000 8.600 21.000 11.400 25.000 21.700 95.000

E 4.200 11.000 4.200 10.000 5.000 12.000 9.500 40.000

Snel stijgende waarde, afhankelijk van de bron kan toestand B en C bij coupé’s tussen 5 en 10 mille hoger liggen.

W108 (4 deurs sedan) Model Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen 250 S 4L 65-69 6 2.5 130 250 SE 4L 65-68 6 2.5 150 280 S 4L 68-72 6 2.8 140 280 SE 4L 68-72 6 2.8 160 280 SEL 4L 68-71 6 2.8 160 280 SE 3.5 4L 71-72 8 3.5 200 280 SEL 3.5 4L 71-72 8 3.5 200 300 SE 4L 65-67 6 3.0 170 Prijzen in Euro’s. 4L = 4-deurs Limousine, Cé = Coupé en Ca = Cabriolet

A 23.600 25.000 27.500 29.400 30.900 36.500 38.200 37.800

B 14.300 15.200 17.600 18.900 20.100 22.400 23.700 22.700

C 8.900 9.400 10.800 11.300 12.000 12.200 12.800 13.000

D 3.700 3.700 4.000 4.600 4.900 5.000 5.400 5.600

grootste stijgers kleinste stijgers

E 1.300 1.300 1.400 1.400 1.500 1.600 1.700 1.800

grootste d


STERKLASSE BULLETIN

Koerslijst

300 SEL 6.3 280 SEL

van de vorige eeuw stegen de prijzen in zeer korte tijd tot astronomische hoogten. Later is bewezen dat een aantal speculanten dit bewust hadden veroorzaakt. Veel andere speculanten, die het spelletje te laat in de gaten hadden, deden met teveel geleend geld aan die hype mee. Totdat de zeepbel uit elkaar spatte en de waarde van ook de meest dure Ferrari’s (F40 en 365GTB/4 Daytona) min of meer opdroogde. Bij een Mercedes-Benz was de markt wat minder overspannen, maar ook voor die auto’s was een waardedaling zichtbaar. Sinds de afgelopen paar jaren gaan de noteringen echter weer met sprongen omhoog. Deze keer zitten er ongetwijfeld de gebruikelijke speculanten tussen, maar veel liefhebbers hebben goed in de gaten dat je ook wat leuks met je beschikbare geld kunt doen. De bank levert bijna niets meer op, een populaire klassieker is een veilige belegging en je kunt er nog plezier aan beleven ook. Het is vrij onwaarschijnlijk dat er zo’n klapper komt als bijna dertig jaar geleden. Een vooroorlogse Mercedes van het type 500K/540K doet tussen de pakweg € 600.000,-- en € 3.100.000,--. Een uitschieter was de 680S Torpedo Roadster uit 1928, die voor € 6.100.000,-- bij RM Auctions werd afgehamerd.

450 SE

300 SE

280 SEL 3.5

Daarnaast is er altijd wel belangstelling voor een 770K, maar die zijn meestal in vaste handen van musea of liefhebbers die er niet teveel ruchtbaarheid aan geven. Zo’n auto gaat altijd nog een beetje gebukt onder zijn optreden in de periode van het Derde Rijk. Er bestaat eigenlijk niet zoiets als de auto van Hitler of één van die andere criminelen. Deze mastodonten behoorden tot het wagenpark van de Reichskanzlei (Wilhelmstraße – hoek Vosstraße), waar een flink aantal in de ondergrondse garage op afroep ter beschikking stond. De meeste exemplaren zijn na de oorlog “bevrijd” door Amerikanen, Britten en Russen. Zodra zo’n wagen te koop komt te staan, wat zelden gebeurt, is het een kwestie van de koper checken. Er wil wel eens een fout figuur “aan de deur” staan. Voor de gefortuneerde Mercedes-Benz verzamelaar/liefhebber is de 300SL als “Flügeltürer” of als Roadster veruit het populairst. Ongeveer 1,5 miljoen Euro is al geen uitzondering meer en dan maakt het niet eens zoveel uit welk model het is. Originaliteit, een restauratie door een gerenommeerd bedrijf, een dik pak documentatie, aluminium carrosserie of een beroemde eigenaar zijn allemaal zaken die de prijs flink op kunnen drijven. Het is wel opmerkelijk dat tijdens de meest recente veilingen een aantal SL’s niet

W109 (4 deurs sedan, lange versie met luchtvering) Model Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen 300 SEL 4L 65-67 6 3.0 170 300 SEL 4L 68-70 6 2.8 170 300 SEL 6.3 4L 68-72 8 6.3 250 300 SEL 3.5 4L 69-72 8 3.5 200

21

A 39.400 37.500 66.300 41.900

B 24.200 23.400 42.900 27.000

C 13.400 12.800 23.500 14.400

D 5.600 5.600 9.600 6.700

E 1.800 1.800 4.400 2.200

A 16.800 18.900 20.200 15.900 22.000 23.100 23.600 24.200 52.000

B 10.100 12.500 13.500 9.200 14.800 15.300 15.600 15.900 31.000

C 6.400 7.200 7.900 5.000 9.200 9.500 9.700 10.000 21.000

D 2.200 2.600 2.800 1.800 3.400 3.500 3.600 3.700 10.000

E 1.100 1.200 1.300 800 1.600 1.600 1.700 1.700 3.000

W116 (4 deurs sedan) Model Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen 280S 4L 72-80 6 2.8 160 280 SE 4L 72-80 6 2.8 185 280 SEL 4L 72-80 6 2.8 185 300 SD 4L 78-80 5 3.0 115 350 SE 4L 72-80 8 3.5 200 350 SEL 4L 73-80 8 3.5 200 450 SE 4L 72-80 8 4.5 225 450 SEL 4L 72-80 8 4.5 225 450 SEL 6.9 4L 75-80 8 6.9 286 Prijzen in Euro’s. 4L = 4-deurs Limousine, Cé = Coupé en Ca = Cabriolet

dalers


STERKLASSE BULLETIN

Barometer

260 SE

420 SE 500 SEC

werden verkocht, terwijl ze tot die tijd de deur uit vlogen. Wellicht is er een bepaalde verzadiging bereikt. Een vleugeldeur SL is een rijdende sauna, vooral geschikt om weg te zetten. Bovendien bereik je ooit het punt dat de rijken der aarde niet nòg meer wensen te betalen. De markt in het topsegment remt dus wel wat af. De W188 modellen, de 300S /300Sc Coupé en Cabriolet, waren nieuw duurder dan de hiervoor genoemde sportwagen, maar waren lange tijd een beetje in de vergetelheid geraakt. Dat wil zeggen, als we naar de waarde kijken. Inmiddels is dat verleden tijd. Topexemplaren zijn nu ruim acht ton waard en er zit ruimte naar boven. Procentueel is er een grotere waardestijging dan bij de 300SL Roadster. Hiermee hebben we de voor normale stervelingen onbereikbare auto’s gehad en is het moment aangebroken om iets over de R129 SL, alsmede de diverse S-Klasse modellen te vertellen. Cultstatus Het overzicht per modelreeks geeft bij de grootste uitschieters een waardestijging of daling aan. Dit is het gemiddelde over de afgelopen vijf jaren. Sommige modellen

22

Tekst: Arjen Stoffelsma, foto’s Daimler Media

300 SEL

280 S

kunnen vergeleken met 2014 wel gedaald zijn, terwijl over de langere periode een waardestijging geboekt is. Een voorbeeld hiervan zijn de W116 zescilinders. In geld uitgedrukt minder waard dan vorig jaar, terwijl een 280 SE in vijf jaar tijd toch 44% in waarde is gestegen. De R129 zat het afgelopen decennium in een soort vrije val. Het jubileumjaar 2014 heeft de auto echter goed gedaan. Door de toegenomen belangstelling hebben de prijzen zich redelijk gestabiliseerd en de verwachting is dat dat nog enige tijd zo blijft. Dat was ook wel nodig. Gemiddeld 30% waardeverlies is ronduit veel. Zeker als je de overspannen prijzen voor een R107 bekijkt. Een V12 model is slechts 4% in waarde gedaald. Dat komt voornamelijk doordat dit voormalige topmodel in vroegere jaren al zware klappen te verduren kreeg. Enkele clubleden zijn in het gelukkige bezit van een W111 coupé of cabriolet. Goede auto’s vinden snel een koper. Dit is één van de laatste Mercedessen waarbij veel handwerk in de productie werd toegepast. Solide bouwkwaliteit, goede rij-eigenschappen en een chique uitstraling maken dit bijzondere wagens. Doordat de achtcilinders in korte tijd heel duur zijn geworden, richten meer mensen hun aandacht op de kleinere motoriseringen. Onlangs werd in Amerika

W126 (4 deurs sedan) Model 260 SE 280 S 280 SE 300 SE 380 SE 420 SE 500 SE 500 SE 560 SEL

Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen 4L 85-91 6 2.6 160 4L 79-85 6 2.8 156 4L 79-85 6 2.8 185 4L 85-91 6 3.0 188 4L 79-85 8 3.8 218 4L 85-91 8 4.2 218 4L 79-85 8 5.0 240 4L 85-92 8 5.0 245 4L 85-92 8 5.6 300

A 13.900 13.400 14.400 15.300 15.600 15.800 17.000 18.300 21.200

B 8.800 8.400 9.300 9.800 10.100 10.300 11.600 12.200 13.400

C 5.100 5.000 5.700 6.200 6.300 6.400 7.500 7.800 8.200

D 2.200 2.100 2.300 2.500 2.500 2.500 2.800 2.900 3.700

E 1.100 1.100 1.200 1.200 1.200 1.200 1.300 1.300 1.900

Vanaf de 280 SE was ook een versie met lange wielbasis leverbaar. Deze SEL modellen zijn ongeveer 10% meer waard dan de uitvoeringen zoals hierboven weergegeven. Modellen met een katalysator zijn vooral voor de Duitse markt belangrijk en daardoor in dat land 15% meer waard. De 300 SE en de achtcilinder modellen kunnen qua motorvermogen verschillen, afhankelijk van het bouwjaar. Prijzen in Euro’s. 4L = 4-deurs Limousine, Cé = Coupé en Ca = Cabriolet


STERKLASSE BULLETIN

500 SE

Koerslijst380 SEC

500 SEL

omgerekend ruim € 420.000,-- voor een 280 SE 3.5 Cabriolet betaald. Dat is tot nu toe een uitzondering. Alle modellen profiteren van de toegenomen interesse. Toenmalig “instapmodel” 220SE Coupé is ook al 19% in waarde gestegen. Voor de W108/W109, de W116 en de W126/C126 geldt eigenlijk hetzelfde. De voormalige topmodellen stijgen wel in waarde, procentueel echter niet meer zo sterk als voorheen. Goedkopere modellen winnen aan populariteit, behalve de W116 280S en 280SE, zoals hier- voor reeds beschreven. Wellicht komt dat doordat daar in de praktijk de meeste exemplaren van zijn overgebleven. De bronnen geven daar geen uitsluitsel over. Het zijn in ieder geval de enige modellen die voor een lager bedrag vermeld staan. Voor de rest zijn van deze modelreeksen alle varianten in waarde gestegen. Jammer genoeg is een W116 in het straatbeeld een zeldzame verschijning geworden, iets wat ook voor zijn voorganger geldt. Het Duitse blad Youngtimer Magazine geeft bij de W126 een waarde in toestand 2 (B volgens Nederlandse normering) van € 1.000 tot € 2.000,-- meer aan. In Nederland en Duitsland zijn veel matige auto’s geëxporteerd en gesloopt, het aantal echt goede auto’s is minder geworden. Door een recente marktbeoordeling lijkt deze waardestijging aan het

420 SEC

280 SEL

380 SE

eind van het jaar plausibel te zijn. Verder is het niet meer zo dat alleen auto’s met een veilige kleur (grijs, blauw of zwart) op de verlanglijst van de liefhebber staan. Knallende kleuren zoals abrikozen- oranje, beryll, cayenne-oranje of incarood genieten langzamerhand een zekere cultstatus. De conditie van het voertuig wordt steeds belangrijker, aangezien originele Mercedes-Benz onderdelen geregeld een flinke investering vragen en niet alles is zomaar leverbaar. Vooral bepaalde interieurdelen zijn zeldzaam geworden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blauwe dashboards en hoedenplanken, bruin tapijt en vloermatten. Als een karig uitgeruste S-Klasse in goede staat verkeert, is dat onder de streep al snel een betere koop dan een matig exemplaar met meer luxe. Youngtimers De W140 en C140 zijn nog altijd de stiefkinderen van de Mercedes-Benz klassiekerscene. Wie er één heeft zweert erbij, maar vooral in Nederland is de vraag beperkt. Zelfs die-hard liefhebbers schrikken terug voor de hoge onderhoudskosten en de complexe electronica. Daar komt bij dat veel turbodiesels, V8- en V12 modellen richting het Oosten

C126 (coupé) Model 380 SEC 420 SEC 500 SEC 500 SEC 560 SEC

Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen A Cé 81-85 8 3.8 218 Cé 85-91 8 4.2 218 Cé 81-85 8 5.0 240 Cé 85-91 8 5.0 245 Cé 79-85 8 5.6 300

23 B 15.300 16.400 19.500 19.200 19.000

C 8.400 9.500 11.000 10.600 10.500

D 3.600 4.000 4.800 4.700 4.500

E

Modellen met een katalysator ook in dit geval voor de Duitse markt belangrijk en daardoor 15% hogere waarde. Ten opzichte van de koerslijst van 2014 zijn de prijzen stabiel gebleven.

Prijzen in Euro’s. 4L = 4-deurs Limousine, Cé = Coupé en Ca = Cabriolet

grootste stijgers kleinste stijgers grootste dalers


STERKLASSE BULLETIN

Barometer

500 SE

zijn verdwenen. In Nederland staan vooral zescilinders te koop. Echt goede auto’s worden inmiddels wat duurder. Ik kon in ieder geval meer prijsnoteringen vinden, in 2014 was dit nog zeer beperkt. Als hekkensluiter de W220/C215. Te nieuw voor een waardenotering in klassiekerboeken. Wie er eentje wil kijkt op Internet bij de autozoeksites. Daar is van alles te vinden, van circa € 1.000,-- tot € 40.000,-- Eerstgenoemde is min of meer een wrak, de laatste een S55 AMG die praktisch net uit de showroom gerold lijkt te zijn. Vroege bouwjaren hebben vaak last van het roestspook en goedkoop ogende afwerking. Vanaf modeljaar 2002 werd dit een stuk beter. De laatste bouwjaren zijn prima. Tijdens het treffen met de BMW 7-serie Club stond er een S 600 Lang op de parkeerplaats. Wat een bijzonder fraaie wagen. Tijdloos ontwerp of niet, op slag is een W126 een oldtimer. Wellicht kan in 2020 een kolom met waardenoteringen voor de W220 en zijn coupé broer C215 geplaatst worden. In Euro’s uitgedrukt waren in 2015 de duurste “gewone” auto’s: 1. Porsche 550RS Spyder (1954-1955, € 3.100.000,--) 2. Ferrari 250 GT Cabrio 1955-1959, onbekende waarde)

24

500 CL

500 SEC

600 SEL

3. Ferrari 250 Europa GT (1954-1956, € 1.900.000,--) Een 300 SL staat als eerste Mercedes-Benz op de vijfde plaats, op de voet gevolgd door de BMW 507. In procenten uitgedrukt ziet het plaatje er opeens heel anders uit. 1. Porsche 550 RS Spyder, + 616% 2. Lancia Thema turbo DS, + 600% 3. Opel Kadett D-type, + 533% Clubtaxaties Nee, de tweede en derde plaats zijn geen vergissingen. Bovengenoemde staatjes gaan over noteringen van auto’s waarvan meerdere exemplaren bestaan. Unieke auto’s, zoals de Mercedes-Benz W196 Grand-Prix wagen, een Bugatti Royale of de altijd al extreem dure Ferrari 250 GTO kunnen tientallen miljoenen opbrengen. Eerder dit jaar is Leo Stokvis afgetreden als voorzitter. Tevens heeft hij zijn werkzaamheden voor de club neergelegd. Dat betekent dat Leo dus ook geen taxaties meer uitvoert. Clubleden die een taxatie wensen of vragen om-

W140 (4 deurs sedan) Model 300 SE 500 SE 600 SE

Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen A 4L 91-98 6 3.2 220 4L 91-98 8 5.0 306 4L 91-98 12 6 408

B C 8.300 10.000 11.000 6.000

D 2.700 3.100 3.500

E

Bij deze modellen zijn de S 320, S 500 en S 600 inbegrepen. Van de 300 SE 2.8 en de diesels geen waarde kunnen vinden. Als gevolg van het schrappen van de “Vollastanreicherung” hebben latere V12 bouwjaren 394 Pk.

C140 (coupé) Model 500 SEC 600 SEC 500 CL 600 CL

Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen A Cé 92-96 8 5 306 Cé 92-96 8 5.0 408 Cé 96-98 12 6 306 Cé 96-98 12 6 394

B C 12.000 13.000 13.000 14.000

D 3.900 4.000 4.300 4.300

E

Bij de bouwjaren 1992-1996 zijn de S 500 Coupé en S 600 Coupé inbegrepen. Voor de W140 en C140 zijn alleen waardes voor een goed onderhouden plus een matige auto gepubliceerd. Prijzen in Euro’s. 4L = 4-deurs Limousine, Cé = Coupé en Ca = Cabriolet


STERKLASSE BULLETIN

Koerslijst

SL 500

300 SL 24 SL 600

SL 320

trent een taxatie hebben kunnen een e-mail sturen naar: taxatie@sklasseclub.nl Deze mail komt bij mij terecht. Mocht er op korte termijn geen reactie volgen, dan ben ik onderweg voor het werk, op vakantie of heb om de één of andere reden geen toegang tot e-mail. In dat geval verdient het de aanbeveling om Jos Marijnissen een e-mail te sturen. Dit kan naar evenementen@sklasseclub.nl. Jos en ik houden onderling contact over lopende zaken of nieuwe items. Taxaties vinden uitsluitend op afspraak plaats, bij voorkeur tijdens een stamtafel of een andere afgesproken locatie. ARJEN STOFFELSMA

grootste stijgers kleinste stijgers grootste dalers

SL 280

Bij de cijfers De weergegeven waardes zijn gebaseerd op de Classic Data gegevens, zoals gepubliceerd in het jaarboek van Oldtimer Markt en diverse klassieker tijdschriften in 2015. Blanco vakken: geen gepubliceerde waarde. Dan is er voor een bedrijf als Classic Data onvoldoende handel geweest, derhalve niet genoeg gegevens om een representatieve waarde te bepalen. De W220 en C215 komen ook dit jaar in geen enkel blad voor. Te oud voor de koerslijsten van gebruikte auto’s en nog te jong om op de radar van klassieker specialisten te komen. Bovenstaande waardes zijn geen keiharde basis voor een taxatiewaarde. Naast de algehele technische conditie zijn zaken als originaliteit, kilometerstand, aantal opties en bijvoorbeeld een beroemde eerste eigenaar eveneens van invloed op de waarde.

R129 Model Carrosserie periode cilinders inhoud vermogen SL 280 Ca 93-95 6 2.8 193 300 SL Ca 89-93 6 3.0 190 300 SL-24 Ca 89-93 6 3.0 231 SL 320 Ca 93-95 6 3.2 220 500 SL Ca 89-93 8 5.0 326 SL 500 Ca 93-95 5 5.0 320 600 SL Ca 92-93 12 6.0 394 SL 600 Ca 93-95 12 6.0 394

Prijzen in Euro’s. 4L = 4-deurs Limousine, Cé = Coupé en Ca = Cabriolet

25 A 19.200 18.900 22.000 25.000 25.800 26.400 27.500 28.000

B 14.000 13.700 14.500 15.200 15.400 15.900 17.000 17.400

C 9.200 9.200 9.600 10.000 9.800 10.200 13.100 13.300

D 6.600 6.600 6.900 6.600 6.500 6.800 8.000 8.000

E


STERKLASSE BULLETIN

Tijd voor Toen:

26

Tien jaar geleden werd de S-Klasse van het type W220 uit productie genomen. Een goede gelegenheid om in deel 2 van de rubriek Tijd Voor Toen aandacht aan dit model te besteden. Gedurende de tweede helft van de jaren negentig werd het Mercedes-Benz promotiemateriaal voor hun duurste modellen naar een hoger plan getild. De brochures in A4 formaat werden van een hardcover voorzien en het papier had een luxe, bijna glossy uitstraling gekregen. Na het verschijnen van de nieuwe S-Klasse, de W220, kreeg een potentiële klant een fraai boekwerk mee. Zo kreeg hij of zij meteen de indruk met iets bijzonders bezig te zijn. De zwaarlijvige W140 was verleden tijd en met zijn opvolger brak een nieuwe periode voor ons favoriete merk aan. Op de zwarte kaft staat het W220 gezicht prominent afgebeeld, de rest is onzichtbaar. Hiervoor zullen we verder moeten bladeren. In deze generatie folders zijn er voor het eerst ook wat kunstzinnige afbeeldingen te vinden, inclusief fraaie opmerkingen als “Voor de perfecte harmonie laten wij niets aan het toeval over”. Gelukkig is dit echter zeer beperkt. Tot pagina 48 zijn er veel grote foto’s van de W220 afgedrukt. Chalcedonblauw (kleurcode 347)

Eugen Bohringer en Peter Lang behaalden in een 220 SE de tweede plaats in de Rallye Monte Carlo 1962

was aanvankelijk heel populair bij deze S-Klasse. Voor deze brochure koos men echter een S320 in Lavazwart (197) en een S500 in Briljantzilver (744). De eerste pagina’s worden gevuld met een rijdende auto in diverse omgevingen. De illustraties zijn zodanig gemaakt dat de S een onverzettelijke indruk maakt. Daarna volgen studiofoto’s van een zilverkleurige S500, die uitgebreid rondom afgebeeld wordt. Het is net of je als belangstellende rond de auto loopt. Het interieur is een oase van leer (Oriongrijs, 268) en licht kastanjehout (733). Dit laatste was standaard op de S500. Uiteraard stopte Mercedes-Benz deze promotiewagen vol met alles wat mooi en duur was. Denk hierbij aan stoelen met ventilatie- en massagefunctie, Comand systeem, stuurwiel en selectiehandel voor de

Hans Heyer en Clemens Schikentanz behaalden in een 300 SEL AMG de tweede plaats in 24-uurs wedstrijd van Spa 1971


STERKLASSE BULLETIN

1999 – W220

automaat in half hout/half leer, electronisch gestuurde klimaatregeling, enzovoort. Na de algemene indruk volgen de pagina’s met daadwerkelijke informatie. Op de nieuwe S-Klasse was het mogelijk om AIRmatic en ADS te bestellen. Brake Assist System, ESP, Xenon-verlichting, regen- en parkeersensoren deden hun intrede in het dure segment van de automarkt. Tegenwoordig al vrij gewoon op een middenklasser, toen was het zeker iets om je als automerk mee op de borst te slaan. De concurrentie kon het nog niet nadoen. Hoewel de verkrijgbaarheid van een cassettespeler in 1999 al wat pré-historisch aandeed, werd er in de achtcilinders standaard een Comand systeem gemonteerd. Alle audio-functies werden gecombineerd met de telefoon en het navigatiesysteem. Korte tijd later was televisie kijken in de auto met dit systeem ook mogelijk. Naar hedendaagse maastaven is het schermpje in de middenconsole wat aan de kleine kant. Niettemin was het toen zeer modern te noemen, zelfs Linguatronic was mogelijk. Praten tegen je auto, wie had dat ooit gedacht? Het Comand systeem is prominent op een aparte pagina afgebeeld. Het laatste deel van dit S-Klasse boekwerkje wordt gevormd door informatie over de motoren (inclusief de als optie leverbare cilinderuitschakeling), de automatische versnellingsbak en Distronic. Men rept alleen nog over de benzine motoren, oftewel de zescilinder S320 en de beide achtpitters S430 en S500. Uiteraard komen de milieu- en veiligheidsaspecten ook uitgebreid aan bod. In latere brochures worden de diesels en de V12 pas voorgesteld. Enkele pagina’s geven een vergelijkende opsomming van de standaarduitrusting en de leverbare extra’s. Ter illustratie heeft men passende detailfoto’s afgebeeld. Een Mercedes-Benz S-Klasse was in het tijdperk van de W220 niet meer zo karig uitgerust, maar toch moest voor

de aangename zaken des levens flink extra worden betaald. Er is kort aandacht voor het designo programma, alsmede AMG velgen. Aan het eind volgen de pagina’s met de leverbare bekledingskleuren en soorten. Voor het exterieur waren donkerblauw, zwart of Poolwit standaard. Daarnaast kon men kiezen uit twaalf metallic kleuren. Op de laatste bladzijde staat nog iets opmerkelijks. Hier refereert men aan het feit dat de nieuwe W220 weliswaar kleiner is dan zijn voorganger, maar dat dat geen reden tot bezorgdheid is. Er is geen concessies betreffende het interieur gedaan, daar is de ruimte zelfs groter geworden. Samenvattend is dit een mooie brochure. De zwarte cover is wat kwetsbaar voor beschadigingen en vuil, maar dat is meer een storend feit voor de latere verzamelaar. Dat de eerste W220 bouwjaren werden geplaagd door roest en enkele afwerkingsmissers wist toen nog niemand. Exclusief cover bevat deze uit 1999 stammende W220-teaser 78 pagina’s en hij wordt regelmatig te koop aangeboden. Het foldernummer is VP/KW 6701 . 0607 . 07-01/0299 ARJEN STOFFELSMA

27


300 SE STERKLASSE BULLETIN

Echte autoliefde roest nooit

ook niet na 700.000 km.

28

Als echte Mercedes Benz liefhebber heeft Arie Westmaas een hele mooie en bijzonder betrouwbare Mercedes-Benz 300 SE die al bijna twintig jaar in zijn bezit is. De auto heeft inmiddels ruim 700.000 km op de teller staan en verkeert in bijzonder goede conditie. Arie vertelt hoe hij zelf 600.000 km met deze zescilinder S-klasse van de W126 serie heeft afgelegd. Ik heb deze wagen gekocht op 24 april 1996 in Tiel bij de Mercedes Benz dealer Van der Maaden met 117.975 als kilometerstand. De auto is van een bedrijf geweest in Rotterdam en als directiewagen zes jaar gebruikt. De complete conditie van de auto is dan ook echt perfect en in de voor mij mooiste kleur uitgevoerd, Perlmuttgrau Metallic. Ook het interieur was in de juiste combinatie aanwezig. Omdat ik toen veel kilometers per jaar onderweg was is er direct een LPG installatie ingebouwd bij Van Eijck te Zevenaar, een zeer goed bedrijf dat in die tijd ook voor de KLPD (ons politiekorps) alle Mercedes Benz wagens van een perfect werkende gasinstallatie voorzag. Later is het bedrijf niet meer in de gelegenheid geweest LPG in te bouwen wegens meningsverschillen met Mercedes-Benz Duitsland. Met de auto heb ik op autogas gereden tot aan de respectabele kilometerstand van 703.300 km! Welgeteld heb ik met de auto 585.325 kilometer op lpg gereden. Daarbij heb ik wel enkele keren een nieuwe verdamper laten monteren maar ben altijd goed onderweg geweest tegen een laag kilometertarief. Een fijne bijkomstigheid was de mooie blanke motorolie die door het gebruik van LPG goed bleef. Omdat ik met deze auto zoveel kilometers maakte was het leuk om alle gegevens zoals kosten en brandstof in een spreadsheet op te slaan. Meten is weten heet dat. Het resultaat is dat ik vanaf 1996 tot op heden kan nazien welke kosten gemaakt zijn. Door de vele kilometers en de auto lange tijd te gebruiken zijn de autokosten altijd onder de â‚Ź 0,20 gebleven. Met een nieuwere auto in deze tijd van veel toegepaste elektronica is dat nauwelijks haalbaar. Natuurlijk zijn er weleens wat duurdere onderhoudsbeur-

ten geweest, met een intensief gebruik van de auto is dat onvermijdelijk. Bij de kilometerstand van 606.423 km heb ik de motor laten reviseren. Het resultaat was een als nieuw draaiend motorblok in een nog steeds heerlijke auto. Na de revisie heb ik nog 96.877 km op LPG gereden. Daarna had ik het plan opgevat om de auto wat rust te gunnen, de complete gasinstallatie te laten verwijderen en de auto weer in originele staat terug te brengen. Het plaatwerk was aangetast op de bekende spatbordranden en daarom heb ik bij een bevriende autospuiterij in Ede de wagen helemaal laten ontdoen van bumpers, deurgrepen sier- en raamlijsten, grill etc. De gehele auto is perfect opnieuw gespoten. Tevens is een nieuwe voorruit gemonteerd en de velgen heb ik opnieuw laten poedercoaten. De auto is in na tien maanden restauratietijd weer in bijna nieuwstaat gebracht. Waarom deze ingreep vraagt u zich misschien af? Wanneer een auto zo goed is als mijn 300 SE doe je er toch niet zo snel weer afstand van, ik tenminste niet! Na deze ervaring heb ik er naar volledige tevredenheid nog reizen naar Oostenrijk mee gemaakt. EĂŠn miljoen kilometer mag voor deze wagen geen enkel probleem zijn! De huidige kilometerstand is 719.616. Onderhoud Er zijn veel mensen die wat huiverig zijn voor de hogere kilometerstanden. Dit is denk ik onterecht maar erg belangrijk is de kennis over de auto, wat voor motor ligt er in en hoe is er mee omgegaan. Natuurlijk kun je nooit alles weten maar in dit geval was voor mij duidelijk dat een auto met deze ervaring en het gebruik door de jaren heen toch een goed gevoel van stabiliteit kan geven. Mijn vertrouwen in de toenmalige kwaliteit van Mercedes Benz is nog steeds zeer groot te noemen. Naast deze auto rijd ik ook een Mercedes-Benz W 140 met bijna 300.000 km. op de teller, ook deze S-klasse heeft daar geen enkel probleem mee. Gaan wij op vakantie dan is het echt niet nodig om de auto nog een extra beurt te geven, de betrouwbaarheid heeft zich


STERKLASSE BULLETIN

voor mij wel bewezen, denk ik te mogen concluderen! Natuurlijk is de aanschafprijs van een Mercedes-Benz altijd wat hoger dan een gemiddelde auto. Maar het zijn wel auto’s uit het hogere marktsegment. Ze hebben een reputatie in een hoge vorm van kwaliteit en betrouwbaarheid en bieden de eigenaren een zekere status. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat er nog steeds veel S-klasse van twintig jaar en ouder rondrijden of door liefhebbers worden gekoesterd. Erg belangrijk is het onderhoudsschema zoals Mercedes-Benz dat voorschrijft aan te houden. In het geval van mijn 300 SE betekende dat iedere 10.000 km. de motorolie en het oliefilter ververst moesten worden, dit heb ik altijd trouw uitgevoerd. Bij iedere 60.000 km was de automatische versnellingsbakolie plus filter aan de beurt, ook een belangrijk onderhoudspunt. Het resultaat liegt er niet om, de eerste versnellingsbak is nog steeds aanwezig en functioneert nog steeds prima. Andere merken, ik noem geen namen, kunnen hier erg jaloers op zijn en dit niet nazeggen of doen! Vanzelfsprekend zult u begrijpen dat ik altijd de originele MB onderdelen hebt laten monteren. Gebruik geen goedkopere onderdelen is mijn advies.

Rijden Omdat ik best veel lange afstanden heb gereden is het natuurlijk logisch dat een auto minder belast wordt dan met bijvoorbeeld veel stadsritten zoals in een taxi. Maar indien de auto altijd rustig warm gereden wordt dan treed er nauwelijks slijtage op. Zuinig om gaan met uw spullen in de ruimste zin van het woord levert altijd profijt op. Ook is het erg leuk dat als wij met de auto onderweg zijn andere automobilisten de duim omhoog doen als compliment voor dit mooie tijdloze en bijzonder goed geslaagde model van Mercedes-Benz. Er zijn niet voor niets bijna 900.000 stuks van de vierdeurs W126 gebouwd, dit getuigt van eenzame Spitzen-Klasse! Tot slot, ik ben erg benieuwd naar reacties en ervaringen van andere Mercedes-Benz rijders met dit type auto. Veel goede en veilige kilometers toegewenst voor alle Mercedes-Benz fans! ARIE WESTMAAS

Gereden kilometers per jaar:

Mercedes-Benz 300 SE 1990:

Van 1996 tot en met 1999: 218.969 km. 2000: 55.255 2003: 33.802 2006: 39.177 2001: 51.422 2004: 35.214 2007: 44.044 2002: 31.030 2005: 51.800 2008: 24.608 Vanaf 2009 is de wagen niet meer gebruikt en met rust gelaten. In 20110 t/m 2012 weinig gereden en in 2013 nog 7911 km gereden in de vakantieperiode. De motorrevisie bij 611.310 km betrof een complete revisie vanaf het onderblok, inclusief krukas en krukas-lagerschalen en alles wat daarboven nodig is voor een optimale revisie, de kosten waren bijna € 4.000,00 exclusief B.T.W. . Er is geen half werk geleverd tijdens deze motorrevisie. De motor liep weer als nieuw!

Dez S-klasse is uitgerust met de volgende opties: airconditioning, automatische versnellingsbak, elektrische ramen voor en achter, Becker radio met CD-speler, Tempomat, Schuifkanteldak, lichtmetalen velgen, wortelnotenhout en een katalysator. Het kleurtype is 122: Perlmuttgrau metallic. Motorkenmerken en productieaantallen: Zes clinder in lijn, 2.962 ccm. 180 PK bij 5700 tpm. Koppel: 255 Nm. bij 4.400 tpm. Gewicht 1.580 kg. Acceleratie 0-100 in 11,0 sec. Tankinhoud 90 liter, Benzineverbruik ca. 1: 8,0. Productieaantal in periode 19851991 105.422 ex. , Totaal W126 sedan-serie 818.032 ex.

29


STERKLASSE BULLETIN

BMW 7 serie club – S klasse Club treffen O 23 september vond een bijzondere bijeenkomst plaats. De BMW 7 serie club had S-klasse Club Nederland uitgenodigd om gezamenlijk bijeen te komen. De leden van beide clubs konden met elkaar kennismaken en elkaars auto’s bewonderen. De aanwezige auto’s behelsten zo ongeveer het tijdvak 1970 tot 1995. Uiteindelijk kwamen er zo’n 20 BMW en 20 Mercedes-Benz automobielen opdraven in het nabij Utrecht gelegen Linschoten.

30

Als locatie was een plaatselijk kasteeltje met horecafaciliteiten gekozen. Echter bleek de uitbater niets geregeld te hebben om onze auto’s fansoenlijk te kunnen laten parkeren. Vandaar dat uitgeweken werd naar een om de hoek gelegen supermarkt parkeerplaats. Deze was zondags niet in gebruik. Daar konden mooi alle deelnemende automobielen bijeen parkeren. Over het algemeen genomen was-Mercedes-Benz vertegenwoordigd met wat oudere auto’s. De meeste BMW ’s waren van na 1990. Verwonderlijk is dit niet omdat de productieaantallen van BMW in het topsegment veel lager lagen dan van Mercedes-Benz. Ook lag de kwaliteit van Mercedes op een hoger niveau waardoor er meer aS-klassen de laatste decennia overleefd hebben. Bij BMW begon de topklasse serieus te worden vanaf eind jaren tachtig. Toen was er naast de bekende zescilndermotoren een V12 verkrijgbaar in de 7 serie. Pas vanaf 1993 waren achtcilindermotoren verkrijgbaar. Mercedes is ook altijd innovatiever geweest, tot op heden loopt de S-klasse voorop bij het toepassen en bedenken van de nieuwste veiligheidsvoorzieningen. Alleen met de twaalfciindermotor kwam zij vier jaar later dan BMW op de markt.

Op het evenement was een fraaie E3 3.3 Li te zien, de auto was voorzien van opties op het S-klasse niveau zoals airconditioning, schuifdak, elektrische bedienbare ramen, koplampwissers en stuurbekrachting.

Gaan we terug naar 1968 dan zien we dat toen de eerste BMW zescilinder modellen uit de fabriek rolden. Naast de 1602-2002 (de huidige 3 serie) en de 1800 en 2000 modellen (huidige 5 serie) ontstond de 2500-2800 reeks. Dit was de voorloper van de 7-serie. Kort daarna werden de coupés (CS) gepresenteerd. De 1500 (later 1800 en 2000) werd in 1963 op de markt gebracht en was erg succesvol. In dat jaar stond BMW financieel aan de rand van de afgrond. Feitelijk zorgde dit model voor de overleving van het merk BMW. De zescilinder motoren stonden lange tijd bekend om hun zijdezachte loop. Verder stond BMW ook bekend om de directie besturing. Bij de S-klasse was met name de rechtuitloop wat ongevoelig, wat de auto ook weer minder snel nerveus maakte. Het is net wat je als bestuurder als prettig ervaart. De BMW werd wel gekenmerkt als de sportievere auto. De S-klasse werd gezien als comfortabeler en veelal uitgerust met een automatische versnellingsbak en vond gretig aftrek onder de succesvolle zakenmannen. De 2500 heeft als benaming E3 en was een concurrent voor de W108 (280 S/SE). Mercedes kwam in 1969 met een kleine V8 motor van 3,5 liter als voorloper voor de nieuwe SL/SLC en de nieuwe S-klasse W116. Deze leverde een vermogen van 200 PK. Het topmodel van BMW in 1971 de 3.0 Si bracht het met twee cilinders minder ook tot 200 PK. Ook werd in navolging van de S-klasse een 10 cm. langere versie verkrijgbaar. In 1972 introduceerde Stuttgart de 4,5 liter V8 en na een korte onderbreking van 1972 tot 1975 bood Mercedes ook nog een super S-klasse aan in in de vorm van de 300 SEL 6.3 en 450 SEL 6.9. De zescilinder modellen van BMW waren zeker potent, maar de serie 2500-2800 en later de 728-745 (E23) waren toch van een

MB 280 S (1969)

BMW 2800 (1969)

Motor 2778 ccm. 2788 ccm. Cilinderinhoud 6 cil. in lijn 6 cil. in lijn Vermogen 140 pk/5200 tpm 170 pk/6000 tpm Koppel 228 Nm/3600 tpm 240 Nm/3700 tpm Topsnelheid 185 km/h. 200 km/h Versnellingen 4-bak handgesch. 4 bak handgesch. LxHxB 490x181x144 cm. 470x175x145 cm. Gewicht 1520 kg. 1360 kg. Prijs fl. 23.200 fl. 22.500 Aantal Model 99.301 40.160 Aantal Serie 383.122 222.001 Bouwjaren 1965-1972 1968-1977 Aantal Model betreft alle uitvoeringen van het model


STERKLASSE BULLETIN

Foto’s: Rob Pekelharing ander kaliber dan de S-klasse series. Met de komst van de eerste 7 serie werd het verschil met de W116 van Mercedes-Benz verkleind. De binnenruimte en het algemene comfort nam toe. Voor deze nieuwe BMW serie was nog geen achtcilindermotor ontwikkeld. De Oliecrisis had ook hier zijn sporen nagelaten. Toen Mercedes in 1980 de nieuwe S-klasse uitleverde, de W126, kwam BMW met het topmodel de 745i. De aandrijving bestond uit een 3,2 liter zesclinderblok met turbocharger die het tot 252 PK bracht. Daarmee leverde dit blok dezelfde prestaties als den 500 SE. BMW had reeds een verregaande ervaring met turboblokken, denk hierbij aan de 2002 Turbo. De bekende autodesigner Paul Bracq, die in de jaren zestig belangrijke ontwerpen gemaakt heeft voor de Mercedes-Benz en ook medeverantwoordelijk was voor de W108-W111 serie, kwam met de eerste designideeën voor de E23 serie. In 1967 verliet Bracq Mercedes-Benz om in Frankrijk te gaan werken aan o.a. de vormgeving van de TGV. Drie jaar later trad hij in dienst bij BMW om vervolgens in 1974 naar Peugeot over te stappen als hoofd interieur-ontwerp. Bij BMW was hij ook betrokken bij de ontwikkeling van de 2002 turbo en bij het prototype van een V12 otor. De eerste had succes en de laatste sneuvelde door de oliecrisis. Het duurde uiteindelijk tot 1987 voordat BMW met een zwaardere motorisering kwam. Dat werd dan wel gelijk een V12 van 5,4 liter en een vermogen van 300 PK (750i/E32). Mercedes stelde daar de 560 SEL tegenover, weliswaar met een V8 maar ook met 300 PK. Zowel de limousines als de MB 500 SE (1980)

BMW 745i (1980)

V8 6 cil. in lijn 4973 ccm. 3210 ccm. 140 pk/5200 tpm 252 pk/5200 tpm 228 Nm/3600 tpm 360 Nm/4300 tpm 230 km/h 222 km/h 3-traps automaat 3-traps automaat 500x182x144 cm. 486x180x143 cm. 1520 kg. 1670 kg. fl. 84.435 fl. 106.111 818.032 285.019 1979-1991 1977-1986 (ook met inspuiting, automaat en lange versies)

coupés van de W126 serie haalden veel grotere productieaantallen dan de vergelijkbare BMW modellen. In de jaren negentig liep dat anders. De W140 S-klasse had last van een negatieve publiciteit bij de introductie van het model. De auto werd door een deel van de clientele te groot en te duur bevonden. De BMW 7-serie van die tijd zag er een stuk eleganter uit en haalde goede verkoopcijfers en vanaf 1992 was deze nu ook met V8 motoren met vierkleppen techniek verkrijgbaar was. Overigens bood Mercedes in de W140 ook een V12 aan van 6.0 liter met maar liefst 400 PK. Beide merken hebben nu nog steeds een twaalfcilinder motorisering in de aanbieding. Tegenwoordig zijn beide merken geduchte concurrenten en zijn er andere merken met succes actief in het topsegment zoals Audi en Lexus. Volgend jaar hopen we weer een BMW/Mercedes-Benz treffen te kunnen organiseren. Maar dan op een passender locatie. ROB PEKELHARING Een bijzondere BMW Alpina B10 3.5

MB 600 SEL (1991)

BMW 750iL (1991)

V12 5987 ccm. 408 pk/5200 tpm 580 Nm/3800 tpm 250 km/h. 4-traps automaat 521x189x149 cm. 2190 kg. fl. 343.750 35.276 406.717 1991-1998

V12 4978 ccm. 300 pk/5200 tpm 450 Nm/4100 tpm 250 km/h 4-traps automaat 502x185x145 cm. 1850 kg. fl. 233.650 48.316 310.975 1987-1994

31


STERKLASSE BULLETIN

Die Grüne

Kleuren

32

In september 2006 zag ik op marktplaats een mooie W126 420 SE uit juni 1991 staan. Ik had al langer naar een W126 uitgekeken tot ik deze tegenkwam. Een kleine achtcilinder versie met weinig kilometers op de klok en van de eerste eigenaar. De auto stond nog op Duits kenteken in Haaksbergen bij een gerenommeerde garage die vooral exclusieve auto’s verkocht. Het leek mij wel de moeite waard om vanuit Amersfoort een ritje te maken naar het oosten van het land. Het enige waar ik aan twijfelde was die groene kleur. De foto’s op marktplaats waren wel erg groen, zelfs van binnen was alles groen gestoffeerd. Alleen het instrumentarium,

hout inleg en het stuur waren een andere kleur. Toch heb ik toen de stoute schoenen aangetrokken en ben naar de auto gaan kijken. Bij aankomst was ik eigenlijk meteen om. Wat een chique kleur had deze W126 en van binnen bovendien smetteloos groen. Met de verkopende garage heb ik snel een deal kunnen sluiten. De auto was één van de laatste van de serie W126 die van de band liep. Dat was in juni 1991 wat de auto daardoor ook wel weer apart maakte. Een nadeel kon zijn dat de auto bijna 13 jaar stil had gestaan. Van juni 1991 tot oktober 1993 had de auto 87.000 km gereden. Dat kon ik aflezen aan alle bijbehorende documentatie in de originele boekjes en het Abmeldebescheinigung für den Fahrzeughalter. De auto is voorzien van airconditioning, elektrisch bedienbare ramen , een alarminstallatie en radio Europa. Ik heb de auto nu negen jaar in bezit en kan concluderen dat er op diverse evenementen in binnen- en buitenland altijd bewondering is voor mijn 420 SE en dat deze regelmatig gefotografeerd wordt. Vooral de Duitsers vallen voor het Bundes Grün, zij zijn meestal degene die op de kleur afkomen en een praatje maken. De auto heeft nu 115.000 km gereden en staat meestal van eind oktober tot eind augustus in de stalling. Je kan wel spreken van een echte hobby auto want het paradepaardje wordt maar twee maanden bereden. In die periode worden namelijk de meeste SKCN toertochten georganiseerd. De auto heeft kleurcode 259 ROBERTO VERHAGEN


STERKLASSE BULLETIN

Van de SKCN ledenservice De SKCN ledenservice heeft gedurende 2015 weer vele mutaties mogen verwerken in o.a. het ledenbestand. Wij zien leden komen en gaan. Uiteraard worden de meeste nieuwe leden lid van de SKCN vanwege de aanschaf van een Mercedes Benz. Het zal u niet vreemd in de oren klinken dat “zij” die afscheid nemen van onze club dit meestal doen vanwege de verkoop van hun Mercedes. De gewijzigde wetgeving van de overheid was hier met name debet aan. Graag nemen wij de gang van zaken gedurende 2015 even met u door. Wij begonnen 2015 met 336 leden. Nu bijna aan het eind van 2015 noteren wij voor 1 januari 2016 331 leden. Per saldo een afname van 5 leden gedurende het jaar. 42 clubleden hebben in 2015 afscheid van ons genomen. Op deze wijze zijn er dus ook diverse mooie en goed onderhouden clubauto’s van eigenaar veranderd.

In blauw de uitgeschreven auto’s en in het rood de nieuwe auto’s gedurende 2015.

Tot slot een overzicht hoe de SKCN per 1 januari qua type Mercedes Benz is samengesteld.

Overzicht van de in 2015 uitgeschreven SKCN clubauto’s. Gedurende 2015 hebben wij 37 nieuwe clubleden mogen verwelkomen. Opvallend hierbij is dat er een toename bij alle modellen plaatsvond.

Wij constateren dat nagenoeg de meeste clubauto’s, die de club verlaten, worden vervangen door andere. Daarom stellen wij het bestuur voor om te kijken naar de mogelijkheid om clubleden, die een auto willen verkopen, in de gelegenheid te stellen de clubauto ook aan mede-clubleden aan te bieden. Een rubriek te koop aangeboden of gezocht kan misschien uitkomst bieden. Waar onze aandacht op dit moment ook naar uitgaat is het completeren van het ledenbestand met autogegevens. Van een aantal auto´s ontbreken het bouwjaar en kenteken. Juist deze gegevens bieden ons vele mogelijkheden uw auto correct te documenteren. Wij kijken uit naar de gegevens van uw auto(‘s) en ter motivatie benaderen wij u in de komende weken nogmaals persoonlijk. Nationaal Register Mobiel Erfgoed

Overzicht van de in 2015 ingeschreven SKCN clubauto’s. Wij kunnen vaststellen dat wij er gedurende 2015 clubleden bijgekregen hebben die een W221 of een R230 berijden. Als deze trend zich voortzet is het misschien gewenst om onze “missie” uit te breiden naar een bredere S-Klasse samenstelling. Per saldo is het aantal W126 modellen afgenomen met 17 auto’s. Hiermee wordt de trend van 2014 bevestigd.

De nieuwe erfgoed wet is per 1 januari 2016 van kracht en wij onderzoeken op dit moment de mogelijkheid of de SKCN, in uw opdracht, in de toekomst clubauto´s in eigen beheer in het “Nationaal Register Mobiel Erfgoed” kan aanmelden. Het publiceren van de culturele waarde, die de auto uiteindelijk de status geeft van “Nationaal Mobiel Erfgoed” is vervolgens de volgende stap. Hiervoor adviseren wij het bestuur een commissie te benoemen die in samenwerking met het FEHAC dit proces vorm en structuur kan geven. Mocht u belangstelling voor dit onderwerp hebben, laat het ons dan even weten (ledenservice@ sklasseclub.nl). CLEMENS DISSELDORP

33


Altijd 50+ kwalitatieve Benzen in de Collectie

www.sterkmerk.net - Bussum 34

Autobedrijf Van Batenburg

Advies verzekerd! Specialisten in het verzekeren van getaxeerde auto’s

* conform artikel 7:960 BW

voor (semi-) klassiekers en youngtimers vanaf 8 jaar zakelijk- en/of privégebruik van 0 tot onbeperkt aantal kilometers taxatieclausule altijd mogelijk*

Bel 0522-441444 of kijk op adviesverzekerd.nl

Hierbij nodigen wij u uit om het clubjaar af te sluiten in een vroege Kerstsfeer op onze gebruikelijk locatie bij Haus Lutgen in Waldfeucht(Duitsland), nabij Roermond gelegen. We zijn dit jaar een week eerder dan gebruikelijk, en wel op zaterdag 7 december. Het biedt de mogelijkheid om zaterdag overdag een Kerstmarkt in Duitsland te bezoeken. Het einde van de middag verwelkomen wij u graag met een biertje, een wijntje of een frisje in Haus Lutgen. aansluitend zal er weer een buffet voor ons klaar staan en kunnen we weer de nodige ‘Benzingesprache’ met elkaar voeren. Onze voorzitter is druk bezig met het organiseren van een loterij. U kunt ter plekke zeer gunstig geprijsde loten kopen, waarmee u kans maakt op diverse Mercedes-Benz prijzen. De hoofdprijs zal ook dit jaar weer een verblijf Onderhoud Reparatie van zijn in het prachtig op deen Veluwe gelegen vakantiepark alle S-klasse modellen de Heivlinder. De overheerlijke tweede prijs zal persoonlijkAPK worden verzorgd door onze Banketbakker en pen- Aircoservice - Uitlijnen en bandenservice ningmeester Bert van Leeuwen. U kunt overnachten in

Schadetaxatie - schadereparatie Deelrestauraties

Handelsweg 16, 3881 LS Putten Tel. 0341 357787 www.autobedrijfvanbatenburg.nl info@autobedrijfvanbatenburg.nl


STERKLASSE BULLETIN

Gezien in de media

In de Motor Klassik uitgave van juni 2015 stond de CL600 afgebeeld als de klassieker van morgen. Destijds waren het peperdure auto’s. In Nederland kostte de coupé met 12 cilindermotor zo’n 400.000 gulden (€ 182.000,-). Inmiddels worden goede exemplaren verhandeld voor bedragen tussen de 10.000 en 20.000 euro. Het artikel sluit af met de fraaie frase ‘ Bidden dat er niets kapot gaat.

Tellerhistorie van uw auto via RDW Bij de RijksDienstWegverkeer (RDW) kunt u voor een luttel bedrag de tellerstandhistorie van uw auto opvragen. Dat gaat gemakkelijk mits u eigenaar van het betreffende voertuig bent. Via de website van de RDW wordt wel duidelijk hoe dit in zijn werk gaat. Het komt erop neer dat u € 4,90 overmaakt naar de bank van de RDW en een e-mail bericht stuurt met uw gegevens, uiteraard ook naar de RDW. Na een dag of vijf ontvangt u een aantal papieren: Op vel 1 staat de kilometerhistorie in chronologische volgorde. Deze betreft de jaren van Nederlandse toelating. Op vel 2 staan de eigenschappen van het voertuig alsook de schorsinggegevens en APK historie van de laatste jaren en een anoniem overzicht van de kentekenhouders/eigenaren. Vel 3 vermeldt de eerste toelatingsdatum, de laatste tenaamstelling en vervaldatum APK. Bij twee van mijn auto’s heb ik dit onlangs gedaan. Mijn 300 SL-24 is origineel in 1992 in Nederland geleverd en de tellerstandhistorie gaf vanaf kilometer 1 de standen weer. De andere auto, een ‘gewone’ 300 SL, komt uit 1990 en is in 1997 in Nederland geïmporteerd. De historie gaat dan ook niet verder terug dan dat jaar. Beide auto’s zijn vergelijkbaar wat betreft de historie. Na zeven jaar stond er net iets meer dan 100.000 km op de klok. De overige jaren is gemiddels respectievelijk ongeveer 6.000 en 5.000 km jaarlijks gereden met de SL’s. Ze hebben een kilometerstand van net boven en net onder de 2 ton.

35

Ik weet niet tot hoever de RDW de historie kan achterhalen, maar dat zal vast niet veel terug zijn dan 1990 schat ik zo in. Voor mij was deze informatie belangrijk omdat 300 SL24 drie jaar geleden een nieuwe tellerklok heeft gekrgen met een km.stand van 0000. In de RDW historie werd de door de vorige eigenaar genoemde km.stand bevestigd. Lastiger wordt het met de historie in het buitenland. Normaal gesproken zou een onderhoudsboekje duidelijkheid daarvoor moeten brengen. De eerste jaren wordt de auto toch wel dealeronderhouden. Een lage kilometerstand zonder documentatie is bij import verdacht. Immers zal een verkoper bij een auto met een werkelijk lage stand dit graag bevestigd laten zien. Opvallend is bijvoorbeeld dat een Japanse import-Mercedes-Benz bijna altijd een km.stand heeft in de buurt van de 50.000 km. Bij een aantal van deze Benzen zal deze stand zeker kloppen, maar bij een ander gedeelte stel ik toch mijn vraagtekens. En probeer maar eens een Japanse historie te achterhalen of een Japans serviceboekje te lezen. Originele klassiekers met een sluitende kilometerhistorie en een gedocumenteerd onderhoud blijven vaak hun waarde houden of deze zal stijgend zijn bij het op leeftijd raken van de auto. Een RDW uitdraai kan daarbij van pas komen.

Het typeplaatje

ROB PEKELHARING


Prettige feestdagen en een voorspoedig 2016


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.