Sommerguiden 2021

Page 1

VELKOMMEN TIL

LILLESAND SOMMERGUIDEN // 2021

ÅRETS BLAUDESTE FEST! - SIDE 04 -

MORTEN KROGVOLD STILLER UT - SIDE 11 -

test den nye badebåDen - SIDE 29 -


02 // INNHOLD

LILLESAND BYR PÅ MYE SPENNENDE

DETTE KAN DU OPPLEVE!

9

14

SUP & STUP Årets blaudeste fest!

16

LILLESANDS DA’ENE Sommerfestival med mye moro!

24

SALTHOLMEN FYR Tilbring dagen i havgapet

21

ETT MYLDER AV KAJAKKER i vakre Blindleia!

29

BADEBÅDEN I BADEBYEN Sommerens nyhet?

Foto: Carl Christian Engstad, Fiona Sand, Lars K. Lande, Heidi Løland-Andersen

ALLE VÅRE AKTIVITETER gjennom sommeren!


VELKOMMEN // 03

TAKK FOR AT DU VALGTE

VAKRE LILLESAND

Lillesand er en perle på vakre Sørlandet. Vi er stolte av kommunen vår, og ønsker fastboende og sommergjester hjertelig velkommen til mange fine opplevelser i sjarmerende Lillesand! Lillesand ligger innenfor 30 minutters kjøring, enten du er i Kristiansand, Arendal, Grimstad eller på Birkeland. Ta turen innom Lillesand når du er i nærheten! For mange er Lillesand mest kjent for skjærgård, hytter og båtliv. Blindleia og andre deler av skjærgården lokker med glattslipte svaberg, lune laguner, trange sund og idyllisk gammel bebyggelse. Ikke rart at mange legger båtturen via Lillesand. Enten du kommer landveien eller sjøveien, vil vi anbefale at du setter av noen timer til å oppleve en av de best bevarte ”hvite byene” på Sørlandet. I Lillesand sentrum finner du hyggelige kafeer, unike små butikker, særpregede gamle trehus og vakre omgivelser. Når du rusler gjennom byen må du legge merke til gamle steintrapper, smijernsgelendere, hvit stakitt og flotte blomsterbed.

LILLESAND KOMMUNE På de neste sidene vil vi fortelle mer om litt av det som skjer i Lillesand gjennom sommeren. Kommunetorget på rådhuset ivaretar og besvarer henvendelser. Velkommen til en tradisjonsrik og nytenkende kommune med aktiviteter og opplevelser for hele familien!

Østregate 2 // Postboks 23 4791 Lillesand Telefon: 37 26 15 00 postmottak@lillesand.kommune.no Lillesand rådhus åpningstider kommunetorgt Se hjemmesiden: lillesand.kommune.no


ÅRETS BLAUDESTE FEST! 28.-31. juLi NORGES STØRSTE OG DEILIGSTE VANNSPORTSFEST

SUP & STUP

Nyskapende og spektakulære vannsportsaktiviteter i en god blanding med konserter, fest og spas gjør dette til årets blaude høydepunkt. Bli med på aktivitetene, eller sett deg godt til rette i ei sjekte eller på en bryggekant og følg med. Lillesand er arenaen og du kan få med deg en haug av opplevelser!

Vår mest spektakulære attraksjon under Sup & Stup er finalen i Dødsing. Her samles verdenseliten på toppen av klippen i Speiderhola for å utøve sine drøyeste dødsestunts med fjorden under fylt til randen av båter. God stemning!

I samarbeid med Barnas Øy arrangerer Sup & Stup et 3-dagers skjærgårdskurs for barn. For de litt eldre som ønsker å pushe seg selv, så anbefaler vi påmelding til Saltholmen Swimrun Challenge. Der må du vekselvis løpe og svømme deg fra Lillesand sentrum og helt ut til Saltholmen fyr – og tilbake! Den vakreste treningsøkta du har vært med på. Garantert.

Velkommen til Sørlandet, Blindleia og Lillesand! Les mer på supogstup.no

Foto: Carl Christian Engstad

04 // SUP & STUP


Foto: Otto Randøy

ORDFØREREN // 05

LILLESANDS

ORDFØRER Du finner ikke en mer typisk sørlandsby enn Lillesand. I Lillesand sentrum kan du gå mellom koselige hvite sørlandshus, hvor det er kort avstand til museer, kunstgallerier og restauranter som ligger helt nede i vannkanten. Liker du å handle, vil du kose deg i de mange nisjebutikkene i byen. Kjøp en nydelig is i vår egen iskremfabrikk, og noen ferske reker hos fiskehandleren. Eller besøk en av våre hyggelige restauranter.

hytter og gamle uthavner som Gamle Hellesund og Brekkestø. Om du ikke har båt, kjører MB Øya hver dag fra Lillesand til Kristiansand og tilbake. En gammel skøyte som har frekventert Bilndleia i snart 50 år.

Vakre Blindleia, båtleia som går fra Lillesand sentrum og nesten hele veien til Kristiansand, finner du ikke maken til i hele verden. Her ligger skjærgårdsperlene på rekke og rad. Har du båt får du en vakker sjøreise mellom hundrevis av øyer og holmer, med billedskjønne

Med ønske om en riktig god sommer, Einar Holmer-Hoven Ordfører

Alt ligger til rette for at dere kan nyte noen deilige late feriedageri kommunen vår. Kos dere!


06 // ANNONSE

LILLESANDS SPAREBANK

Direksjonen var bredt sammensatt med sakfører, lensmann, to kjøpmenn, konsul og kirkesanger. Siden har banken utviklet seg i takt med endringene i lokalsamfunnet. Gjennom over 160 år har de fleste i Lillesand hatt sparepenger eller lån i sparebanken. Det lokale næringslivet har hatt stor nytte av en bank som kjenner lokal markedet til fingerspissene. I dag er Lillesands Sparebank en moderne bank med et fullverdig tilbud til privat- og bedriftskunder. Samtidig er banken stolt av sin historie, og er fortsatt levende opptatt av å bidra til positiv utvikling i Lillesand! Lillesands Sparebank skal være en selvstendig lokal sparebank som dekker våre kunders behov i alle livsfaser. Enten ansikt til ansikt eller via våre digitale kanaler. lillesands-sparebank.no

Foto: Stian Herdal

BYENS BANK Vi ønsker både nye og eksisterende kunder velkommen til en hyggelig prat!


OVERNATTING // 07

SOV GODT

PÅ HYTTE ELLER HOTELL

LILLESAND HOTEL NORGE Tradisjonsrikt hotell i sentrum. Telefon: 37 27 01 44 hotelnorge.no

HORISONTEN

MOTELL SØRLANDET

Ligger 2 km øst for Lillesand sentrum. Telefon: 91 16 00 92 horisonten.no

Motell som ligger i Vallesverdveien 800, Høvåg. Telefon: 95 26 90 00

HØVÅG HYTTEGREND

MØGLESTU CAMPING

10 hytter 50 meter fra sjøen. Telefon: 37 27 46 17

Campingplass nord for sentrum. Telefon: 37 27 07 02

ISEFJÆRLEIREN

SKOTTEVIK FERIESENTER

Ligger innerst i Isefjærfjorden i Høvåg. Telefon: 90 66 31 37 isefjar.no

Ligger ytterst i Høvåg. Telefon: 37 26 90 30 skottevik.no

JUSTØYFAMILIENS BIBELCAMP

TINGSAKER FAMILIECAMPING

Ligger på Justøya, 8 km vest for Lillesand. Telefon: 37 27 51 00 jfc.no

Ligger ved sjøen, 1 km øst for sentrum. Telefon: 37 27 04 21 tingsakercamping.no


GRATIS BRYGGEPLASS (kaifront og jollebrygge) for besøkende fra 08-17


INFORMASJON OG GJESTEHAVNKONTOR // 09 SESONGÅPEN TURIST-

INFORMASJON Besøksadresse i sesong: Turistinformasjon/Gjestehavn Røde Kors-huset, Havnegata 10 Turistinformasjon: 90 86 77 77 lillesand.turistinformasjon@gmail.com Gjestehavn: 99 36 15 00 Bemanning hver dag i perioden 18. juni - 8. august. Juni og august: Man. - lør. kl. 10-18, søn. kl. 12-16 Juli: Hver dag kl. 10.00-18.00. Vi tilbyr: brosjyrer, publikums-PC, utleie av sykler. Besøksadresse utenom sesong: Kommunetorget, Rådhuset, Østregate 2, telefon: 372 61 500.

ÅPEN HELE ÅRET

GJESTEHAVN Gratis bryggeplass (kaifront og jollebrygge) for besøkende fra kl. 08.00- 17.00. Overnattingsavgift hele året. Døgnpris sommersesong 1. juni - 31. august: Under 30 fot: 200,- // 31 - 40 fot: 250,- // 41 - 50 fot: 300,51 - 60 fot: 350,- // 61 - 70 fot: 400,Over 70 fot: Etter avtale. Utenom sesongen er prisen 50,lavere enn sommersesong. Vi tilbyr: Gratis strøm, vann, trådløst internett (så langt kapasiteten rekker), servicerom med dusjer (20,-), WC, vaskemaskiner (30,-), tørketromler (30,-), vakumanlegg for tømming av septikk fra båt og avfallsmottak m/ kildesortering. Koder til dusj, vaskemaskin og tørketrommel kjøpes på automat ved gjestehavn eller via app’en GoMarina.

ÅPEN HELE ÅRET

RØDE KORS Sommertjenesten er en aktivitet alle i Lillesand Røde Korsser fram til hvert år. Røde Kors har 24-timers vakter på huset i Havnegata 10 hele juli. Der leier de ut redningsvester til de som trenger det. Også redningsvester til hunder. Røde Kors selger også dykkerluft til 200 og 300 bar flasker, til 75,- pr. flaske. Røde Kors-huset har også en liten skadestue dersom du skulle ha behov for førstehjelp. Røde Kors har kontakt med 113 (AMK), brannvesen, politiet Redningsselskapet, Kystradioen sør osv. Røde Kors i Lillesand er stolte av båten sin. For mer informasjon: lillesandrk.no

SE INN TIL BYEN

BOBILHAVNA Besøksadresse: Dypvannskaia på Kokkenes, telefon: 993 61 500. Tilgjengelig vår, sommer og høst. 1. mai til 31. august: 275,- pr. døgn. 1. september til 30. april: 200,- pr. døgn. Vi tilbyr: Eget servicebygg med dusjer og WC, tømming av spillvann og toaletter på baksiden av servicebygget. Vennligst bruk betalingsautomaten ved toalettbygget eller via app’en GoMarina. Døgnprisen Inkluderer strøm og vann.


VELKOMMEN TIL HØVÅG

BY- OG SJØFARTSMUSEUM

UTSTILLINGSTEMA

MUSEUM PÅ VESTERHUS

KRIGSSKJEBNER

I Høvåg er det flere lokale museer som drives av Høvåg Museums- og Historielag.

Hvordan døde Ingeborg Steindal? Hun ble skutt i 1944, men museet har 4 ulike svar på hva som skjedde. Og hva med 15 år gamle Kjell og 12 år gamle Leroy Govertsen som døde i mars 1945 i en mineulykke? Foreldrene hadde ikke flere barn enn dem. Og hva med noen av de utrolige historiene til krigsseilere fra 1. og 2. verdenskrig? Eller fra motstandsfolk som satt i dødsleirer i Tyskland? Hvordan var etterkrigstiden for dem havnet på feil side under krigen? Dette er noe av det som kan oppleves på museet sommeren 2021. Vi forteller om krigsskjebner fra flere kriger helt opp til nåtiden. For noen av Lillesands innbyggere har også opplevd krig på nært hold i vår tid.

Høvåg bygdemuseum på Vesterhus (Høvågveien 675). Museet er et 1700-talls våningshus med gamle interiører og gjenstander. Her kan man få guidet omvisning. Sommerutstillingen i 2021 har tema «Krigsminner fra Høvåg». Sommeråpent fra 26.06 til 15.08 hver lørdag og søndag fra 12.00 til 16.00. Isefjær mølle ligger innerst i Isefjærfjorden. Den er ei innholdsrik bygdemølle, oppført i 1862 og i drift til tidlig på 1960-tallet. Den vanndrevne Kornbrekke sag ligger like ved Røynåsveien mellom Glastad og Kornbrekke, og ble oppført i 1896-97 på plassen der det tidligere sto ei oppgangssag fra 1786.

Tollboden hører under museet, og her vises en utstilling om Lillesands historie, i tillegg til et tollmuseum og skiftende kunstutstillinger. I museumsbakgården er det en rekke verksteder fra seilskutetiden med omvisning hver dag kl.13.00.

Lagets skolemuseum, Gamle Hellesund skole, (Sandøya 7), var lokal skole fra 1876 til 1958. Hver sommer arrangeres det sommerfest med basar, sommerkonserter, kunstutstillinger o.l. for fastboende og turister.

Vi har åpen museumsbutikk hele sesongen med utstilling om «Fiskeren Markus».

Høvåg – kystbygda mellom Lillesand og Kristiansand.

Åpningstider: 16. juni - 08. august, alle dager fra 12.00-16.00. Mandager lukket. Barn 10,- // Voksne 50,-. Lillesand by- og sjøfartsmuseum - En duft av den store verden!

Ingeborg Steindal og søsteren Gudrun fra Justøya.

Se Facebooksiden til Høvåg Museums- og Historielag for mer informasjon // Kontakt Halvard Vesterhus på tlf. 97197729. Velkommen på museumsbesøk i Høvåg.

lillesandmuseet.com // Tlf. 468 17 510 Nygårdsgata 1 // 4790 Lillesand facebook.com/lillesandmuseet

Foto: Utlånt av Greta Birgitte Jaksholt. Digitalt fargelagt av Niels Damgaard.

10 // HØVÅGMUSEENE


META HANSENS KULTURHUS // 11

HUSK ARTIST-TALK 27. juni kl. 14.00

SOMMERUTSTILLINGEN 26. JUNI - 1. AUGUST

MORTEN KROGVOLD, fotografi

Lillesand kunstforening har i år gleden av å ønske fotografen Morten Krogvold velkommen til Lillesand. Han har siden 1980-tallet vært en av Norges mest medieomtalte fotografer. På veggene i Meta Hansens kulturhus og på Saltholmen fyr monteres en stor separatutstilling med et utvalg av det beste fra Krogvolds produksjon.

- Jeg tar bilder jeg liker, og jeg tar dem for meg selv. Jeg fotograferer for den delen av meg selv som også er en del av andre. Krogvold besitter stor faglig bredde og arbeider med motivkretser fra natur, stemningsfulle landskaper i sorthvit, eldre klassisk arkitektur samt dyr og mennesker. Portretter står sentralt i Krogvolds kunstnerskap. Han er av mange karakterisert som vår tids mest betydningsfulle portrettfotograf. Portretter av framstående personligheter som Nelson Mandela, Gunnar Sønsteby, Arne Norheim og Erik Bye, har vekket begeistring.

På en overbevisende måte skildrer han menneskene med et sterkt personlig uttrykk der det psykologiske aspektet er fremtredende. MORTEN KROGVOLDs utstilling åpner 26. juni. Meta Hansens kulturhus kl. 14.00 og Saltholmen fyr kl. 17.00. Båttransport fra havna. Artist-talk Krogvold, som også er en eminent formidler vil stille opp på en artist-talk søndag 27. juni kl. 14.00. Åpningstider i utstillingsperioden: Gjelder alle dager. Meta Hansens kulturhus: 12.00 -15.00. Saltholmen fyr 12.00-18.00. Det vil være kafé på Meta Hansens kulturhus. lillesandkunstforening.no Les mer på mortenkrogvold.no


12 // ETEATERET

SOMMER ER OGSÅ

BIBLIOTEK

BIBLIOTEK MED VAKKER

KINOTID

UTSIKT

I 1958 var Lillesand kino et nytt og annerledes bygg blant stakittgjerder og smårutete vinduer. En stor satsning i en liten by. Lillesandere har siden den gang fått mange sterke opplevelser i kinosalen. Mange har fått sine første kulturopplevelser her, og salen brukes til kulturarrangementer av alle slag.

Lillesand folkebibliotek ligger sentralt i byen. Du finner oss på bryggekanten, like ved bystranda i gjestehavna. Biblioteket er flott, stort og lyst, og har en nydelig utsikt over havna og vakre Saltholmen fyr.

I 2003 gjennomgikk bygget en grundig rehabilitering, og gjenoppstod som eTeateret - Lillesand kino og kulturhus. I dag fremstår eTeateret som et moderne bygg med mange funksjoner. Bygget rommer en flott sal med 158 behagelige seter, en velutstyrt kiosk med popcorn, snop og billettsalg. Salen har et godt lyd- og lysanlegg, og viser film i 2D og 3D-format. Kjøp billetter og se oppdatert filmprogram på eteateret.no.

Biblioteket har gratis utlån av bøker, E-bøker, tidsskrifter, lydbøker, aviser, filmer og musikk for barn og voksne. Vi har også utlån av internett og PC, Wi-fi tilgang. Biblioteket har også en stor Gabriel Scott samling. Dette skjer på biblioteket i sommer: Bli med på sommerles – en lesekampanje for 1. – 7. klasse som varer fra 1. juni til 31. aug. For å delta må du registrere deg på sommerles.no. Her kan du registrere bøkene du leser, samle poeng, prøve nye spill, løse oppgaver, få premier, lesetips og følge med på hva vennene dine leser.

Se sommerens åpningstider på lillesandfolkebibliotek.no Tlf. 941 72 052 /biblioteket@lillesand.kommune.no Strandgata 6 // 4790 Lillesand


KLATRETÅRN // 13

tårnet er åpent hver dag OPPLEVELSESTÅRNET

OVER

I 2020 åpnet verdens høyeste frittstående klatretårn, opplevelsestårnet OVER, i Lillesand. En spektakulær attraksjon enten du klatrer eller foretrekker å ta trappa.

– På OVER finner du 850 kvadratmeter klatreflate med ruter i alle vanskelighetsgrader, på to vertikale vegger, en sva-vegg og en vegg med ti meter overheng. Her står utfordringene i kø både for nybegynnere og rutinerte klatrere, sier daglig leder av opplevelsestårnet, Tore Næss. Drop in og klatrekurs OVER er et selvbetjent drop in-tilbud for alle med gyldig bratt- eller topptaukort. Dette må du fremvise på YXstasjonen ved kjøp av billett. Tårnet er åpent hver dag, fra 07 til 21, enten man vil klatre eller gå trappene.

Foto: Tore Næss

Hele sommeren er det dessuten daglige arrangementer på OVER. I perioden 26. juni til 1. august kan man velge mellom klatring med guide, rappell med guide eller topptaukurs. Kursene er beregnet på dem med lite eller ingen klatreerfaring og man finner mer informasjon og påmelding på overagder.no. På tårnet er mulig å låne 100-meterstau slik at man kan klatre helt til topp på én taulengde.

Tårnet er åpent hver dag. I perioden 16. mai til 20. juni og 7. august til 3. oktober er det dessuten arrangementer på tårnet hver helg. Se overagder.no for oppdaterte priser og tider.

Ta trappene til topps Du trenger imidlertid ikke å klatre for å kjenne på verken mestringsfølelse eller sommerfugler i magen. Det unike med OVER er at her kan du følge klatrerne til topps fra de innvendige trappene, og fra utsiktplatået 47 meter over bakken. Herfra ser du ikke bare ned på klatrerne i veggen, men har fri sikt omtrent halvveis til Danmark. I tillegg kan du teste dine egne grenser «i løse lufta» på utstikkere med glassgulv – om du tør.


Foto: Fiona Sand

Foto: Anne Day

14 // ARRANGEMENTER JUNI, JULI OG AUGUST

LILLESAND HOTEL NORGE, HOTELHAVEN 02.07 Konsert med Asbjørn Ribe Trio. 09.07 Konsert med Thom Hell Kvartett. 16.07 Konsert med Josefin Winther. 23.07 Konsert med Susie & The Spuds. 24.07 Konsert med Susie & The Spuds. 25.07 Konsert med Linnea Dale. 27.07 Konsert med Jan Eggum. Det blir middagspakker i forbindelse med alle konsertene. Svært begrenset antall plasser. Billetter bestilles hos Lillesand Hotel Norge på mail lillesand@hotelnorge.no, tlf 37270144 eller på Ticketmaster. ÅRETS SOMMERSHOW “ALT PÅ EN GANG” 06.07-22.07, LILLESAND HOTEL NORGE, HOTELHAVEN «På Nyklipte Stier - Alt på en gang», er en forestilling som skal gi publikum ALT de har savnet under pandemien. Det blir ekte mennesker live på en scene, musikk, humor, sport, kultur, sommer, sol, musikk, latter, skjenking, sosial kontakt! Rett og slett: ALT PÅ EN GANG!!

- På Nyklipte Stier -

ETEATERET 18.06 Konsert med Heidi Solheim. Fredag 18. juni pakker Heidi med seg både gamle og nye låter samt fullt band. Sjangeren beveger seg innenfor popmusikkens verden med trøkk og sjarme. Vel møtt til en nydelig juni-kveld på eTeateret!

For tider og billetter, showpakker og reservasjoner: Lillesand Hotel Norge ring: 37270144 mail: lillesand@hotelnorge.no, ticketmaster.no. Følg med på hotelnorge.no eller på facebooksiden til Lillesand Hotel Norge.

Det blir middagspakker i forbindelse med alle konsertene. Svært begrenset antall plasser. Billetter bestilles hos Lillesand Hotel Norge på mail lillesand@hotelnorge.no, tlf 37270144 eller på Ticketmaster. LILLESANDSDA’ENE 26.06 - 04.07 Les mer på lillesandsdaene.no for oppdatert program.

Foto: Frode Fjerdingstad

LILLESAND HOTEL NORGE, HOTELHAVEN 25.06 Konsert med Livets Harde Skolekorps. 26.06 Konsert med Livets Harde Skolekorps.

Foto: Andre Løyning

- Heidi Solheim -

META HANSENS KULTURHUS 26.06 Åpning av årets kunstutstilling med fotograf Morten Krogvold. SALTHOLMEN FYR 26.06 Åpning av Saltholmen Fyr, 12.00-18.00. Les mer på saltholmen.no om årets kunstutstilling.

- Linnea Dale -

- Thom Hell -

!!! HOLD DEG OPPDATERT på hva som skjer i Lillesand på lillesand.no og visitsorlandet.com/lillesand. P.g.a. dagens Koronasituasjon vil det fortløpende legges til flere nye og spennende arrangementer i byen. Følg også de ulike nettsidene og Facebooksider nevnt her for oppdateringer. lillesand.no og visitsorlandet.com/lillesand

LILLESAND HOTEL NORGE, HOTELHAVEN 06.08 Konsert med Blow - for Tom Waits. NORWEGIAN DRIFT CHAMPIONSHIP 03.08-04.08 NM-NC // Lillesand Driftarena, Heldal. 06.08-07.08 NM-NC // Lillesand Driftarena, Heldal. Les mer på bilsport.no og norwegiandrift.no


ARRANGEMENTER HELE SOMMEREN // 15

KAFÉ STRANDHAVEN Følg dem på Facebook for oppdatert informasjon om arrangementer. HOS OSS Følg dem på Facebook for oppdatert informasjon om arrangementer. LILLESAND HOTEL NORGE, HOTELHAVEN Følg med på hotelnorge.no for flere arrangementer. LILLESAND BY- OG SJØFARTSMUSEUM Utstillingstema i år er “Krigsskjebner”. Åpent fra 16. juni - 08. august, alle dager fra 12.00-16.00.

20 års JUBILEUM - arken !!! ARKEN TRYLLE- OG DUKKETEATER - 20 år med dukker, sang og trylling! Arken Trylle- og Dukketeater i Vestregate 11 feirer sin tyvende sesong. Det blir program hele sommeren, og dagens forestilling blir annonsert på Facebook. Koronarestriksjoner skaper begrensning, - maks 20 på hver forestilling. I bakgården til PP-Pizza finner du uthuset med teatret, og i sommer kan du oppleve «Rødhette og ulven», «Prinsessa på erten», «Den gode hjelperen», og «Eselet Freddy på flukt”. Trylling og sang med Ivar Skippervold på hver forestilling.

LILLESAND FOLKEBIBLIOTEK SommerLes -lesekampanje for. 1.-7. trinn. Registrer deg på sommerles.no META HANSENS KULTURHUS // 26.06 til 01.08 Sommerutstilling og kafé hver dag 12.00-15.00. Kafé drevet av Hotel Norge. Lillesand kunstforening er svært glad for å kunne presentere fotograf Morten Krogvold som årets sommerutstiller. Hold deg oppdatert på lillesandkunstforening.no SALTHOLMEN FYR // 26.06 til 14.08 Åpent fyr hver dag mellom kl. 12.00-18.00. Les mer på saltholmen.no om kunstutstilling og andre aktiviteter. SJØBUA Quiz hver torsdag. Følg dem på Facebook for ytterlige arrangementer utover sommeren. TT-BEACH Følg dem på Facebook for oppdatert informasjon om arrangementer.

BANKEN PUB Følg dem på Facebook for oppdatert informasjon om arrangementer eller les mer på bankenpub.no BEDDINGEN Følg dem på Facebook for oppdatert informasjon om arrangementer. BRONSEPLASSEN - VIKINGMARKED NR. 25! Holder åpent fra 14. juni til 14. august, hverdager 10-16, lørdag og søndag 12-15. Du kan oppleve en tur til bronsealder og vikingtid. Kanskje en historiefortelling ved bålet i langhuset, eller en padletur med stokkebåt i Daletjønn, pil og bue og ikke minst en tur i labyrinten. Bergtatt er åpent med keramikk, bilder og bøker av forfatteren Gorm Rudschinat. Vi håper at vi kan feire det 25. Vikingmarkedet fra fredag 9. til søndag 11. juli. Her kommer det flere hundre vikinger fra hele verden, en opplevelse av de sjeldne. bronseplassen.no

GUDSTJENESTER Les mer på lillesand.kirken.no Gudstjenestene er som følger 20.06 Lillesand kirke 27.06 Emil Knudsens park

kl. 11.00 kl. 11.00

04.07 11.07 11.07 18.07 25.07 29.07

Lillesand kirke Vestre Moland kirke Lillesand kirke Høvåg kirke Vestre Moland kirke Høvåg kirkebrygge

kl. 11.00 kl. 11.00 kl. 11.00 kl. 11.00 kl. 11.00 kl. 18.00

01.08 08.08

Lillesand kirke Justøy kapell

kl. 11.00 kl. 11.00


16 // LILLESANDS DA’ENE

LILLESANDSDA’ENE

DUM DUM BOYS

Foto: Lars K. Lande.

ÅRETS SOMMERFEST


LILLESANDS DA’ENE // 17 LØRDAG 26. JUNI 10.00 Frokost i Lillesand arrangert av Lillesands Handelsstand. 10.00-16.00 Gråtass kjører i byens gater. Pris 30,11.00 Offisiell åpning ved ordfører Einar Holmer-Hoven, Emil Knudsens Plass. Stipendutdeling ved Lillesands Sparebank, Emil Knudsens Plass. 11.00-15.00 Håndverks- og Husflidsmarked, Bankplassen. 12.00 Åpning av festivalutstilling i Rådhussalen. Årets utstiller er Dag Telhaug. 12.00 Åpning av utstilling i Tingsalen. Årets utstiller er Inger Ann Olsen. 20.00 Dum Dum Boys. Havnetomta. Aldersgrense 18 år. SØNDAG 27. JUNI 11.00 Sommergudstjeneste i friluft, Emil Knudsens Plass. 11.00-15.00 Håndverks- og Husflidsmarked, Bankplassen. 12.00 Familie- og aktivitetsdag, Emil Knudsens Plass. MANDAG 28. JUNI 10.00-16.00 Gråtass kjører i byens gater. Pris 30,11.00 Musikk i Parken. 13.00 Musikk i Parken. 15.00 Musikk i Parken. 16.30-18.30 Skattejakt ved Springvannsstemmen. TIRSDAG 29. JUNI 10.00-16.00 Gråtass kjører i byens gater. Pris 30,11.00 Musikk i Parken. 11.00-15.00 Håndverks- og Husflidsmarked, Bankplassen. 13.00 Musikk i Parken. 15.00 Musikk i Parken. 18.00 Skumparty på Havnetomta.

!!! Dette er et lite utdrag av programmet. Pga årets situasjon ble det fremdeles jobbet med en del programposter da guiden gikk i trykken. Se lillesandsdaene.no for oppdatert program.

ONSDAG 30. JUNI 10.00-19.00 Handelens Dag i Sentrum. 10.00-19.00 Gråtass kjører i byens gater. Pris 30,11.00 Musikk i Parken. 11.00-12.30 Barneaktiviteter. 13.00 Musikk i Parken. 15.00 Musikk i Parken. 20.00 Stein Torleif Bjella. Havnetomta. Aldersgrense 18 år. TORSDAG 01. JULI 10.00-16.00 Gråtass kjører i byens gater. Pris 30,11.00 Musikk i Parken. 13.00 Musikk i Parken. 15.00 Musikk i Parken. 20.00 Lars Martin Myhre, Havnetomta. FREDAG 02. JULI 10.00-16.00 Gråtass kjører i byens gater. Pris 30,11.00-15.00 Håndverks- og Husflidsmarked, Bankplassen. 11.00 Musikk i Parken. 13.00 Musikk i Parken. 15.00 Musikk i Parken. 20.00 Irsk aften, Havnetomta. LØRDAG 03. JULI 10.00-16.00 Gråtass kjører i byens gater. Pris 30,11.00-15.00 Håndverks- og Husflidsmarked, Bankplassen. 11.00 Musikk i Parken. 13.00 Musikk i Parken. 15.00 Musikk i Parken. 20.00 Charli Rackstead & The Sticklesbergen Ramblers Havnetomta. Aldersgrense 18 år. SØNDAG 04. JULI 10.00-16.00 Gråtass kjører i byens gater. Pris 30,11.00-15.00 Håndverks- og Husflidsmarked, Bankplassen. 12.00-16.00 Internasjonal dag. 20.00 Avsluttningskonsert på Kalvild Gård.


18 // KART OVER LILLESAND

FINN ENKELT FREM

I BYEN VÅR

15

9

18

14

13 1 17 2

16 21

11

4 13 3

6

5

12

12 7

10

20

8

12

19

1 Lillesand rådhus / City Hall

8 Verven

15 eTeateret, kino / Cinema

2 Museum / Museum

9 Politi / Police

16 Postkontor / Post Office

3 Byens eldste hus / Oldest house

10 Røde Kors / Red Cross

17 Apotek / Pharmacy

4 Tollboden / Old Customs house

11 Taxi / Taxi

18 Vinmonopolet / Off licence

5 Lillesand kirke / Church

12 Dusj og WC / Shower and WC

19 Marina / Marina

6 Lofthusbautaen / Stone monument

13 Bank / Bank

20 Sightseeing båt / Sightseeing boat

7 Meta Hansens Hus

14 Bensinstasjon / Gas station

21 Bibliotek / Library


KART OVER SENTRUM AV LILLESAND // 19

15

9

18

14

13 1 17 2

16 21

11

4 13 3

6

12

12 7

10

20

8

12

19

5


20 // ANNONSE

husk å slukke engangsgrillen ordentlig før du kaster den!

LIBIR JOBBER FOR EN

HVIT OG REN BY Som ledd i hytterenovasjon er det plassert ut dunker og containere for mottak av restavfall og papir i Lillesand og Birkenes kommune. Mange av returpunktene håndterer innsamling av glass og metallemballasje. Farlig avfall og større gjenstander som møbler, rivingsavfall, kjøleskap o.l. må leveres på miljøstasjonene. Ikke sett disse tingene i eller rundt containerne. Hyttedunkene/ containerne er beregnet for hytteturister. Ved misbruk blir dunkene ofte fulle, noe som skaper irritasjon for alle parter. Vi vil også minne dere om faren ved å kaste engangsgriller. Vær 100% sikker på at de er slukket før de blir kastet. LiBiR IKS- Lillesand og Birkenes Interkommunale Renovasjonsselskap Birkelandsveien 167 // 4790 Lillesand // Telefon: 37 26 96 50 // libir.no

ÅPNINGSTIDER MILJØSTASJONER: Knudremyr: Mandag 07.30-17.30 Tirsdag 07.30-15.00 Onsdag 07.30-17.30 Torsdag 07.30-15.00 Fredag 07.30-15.00 Lørdag 10.00-14.00 Høvåg:

Tirsdag 15.00-18.00 Lørdag 10.00-14.00

Tollnes:

Torsdag 12.00-18.00 Lørdag 10.00-14.00


BLINDLEIALØPET // 21

Foto: Rune Carlsen

BUA

HVA VIL DU LÅNE?

ET MYLDER AV KAJAKKER I

FØRSTEMANN TIL BUA

VAKRE BLINDLEIA

BUA er en nasjonal ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. Det gjør vi ved å gjøre det enklere for deg å låne utstyr til sport og friluftsliv.

Blindleialøpet 2021 går av stabelen lørdag 24. juli. Brekkestø vil i løpet av morgentimene bli invadert av kajakker, deltakere og tilskuere før startskuddet går kl. 12! Velkommen til fest både for deltakere og tilskuere!

BUA Lillesand holder til i sentrum av Lillesand, nærmere bestemt i Øvregate 8. Her i kjelleren til Lillesandsposten, er du hjertelig velkommen!

Blindleialøpet er Norges største kajakkløp, med deltakere bestående av tidligere OL- og verdensmestere, glade amatører og ivrige næringslivsfolk. I Blindleialøpet blandes lek, turopplevelse og knallhard konkurranse!

Vi har utstyr til en rekke forskjellige aktiviteter så som ryggsekk, telt, sovepose, hengekøye, wakeboard, vannski, rulleski, sparkesykkel, longboard, SUP-brett og mye, mye mer. Sjekk oss ut på fb.me/BUAiLillesand eller bua.io/bua-lillesand

LÅN UTSTYR GRATIS!

Løpet starter og slutter ved Brekkestø brygge. Det ni kilometer lange løpet går på innsiden av holmer og skjær, i fantastiske Blindleia. Det arrangeres også et eget løp for barn under 16 år. Barneløpet er gratis og alle får premie. Vårt ønske er å motivere til glede rundt kajakksporten! Mens løpet pågår vil det være underholdning og speakertjeneste på brygga. Les mer på blindleialopet.no


22 // MAT OG DRIKKE

VELKOMMEN TIL OSS ENTEN DU ER

BANKEN // Pub og restaurant Vestregate 7 // Tlf: 94136566

LILLESAND PIZZA OG GRILL Østregate 8 // Tlf: 94473338

TT BEACH // Restaurant Strandgata 4G // Tlf: 46222666

BEDDINGEN // Restaurant Havnegata 3 // Tlf: 37272422

LILLIS GELATO CAFÉ Storgata 12 // Tlf: 91669480

YX // Gatekjøkken Jernbanegt. 3 // Tlf: 45600804

*

META HANSENS HUS OG HAGE // Kafé LILLESAND HOTEL NORGE // Restaurant Hotelhaven og Spisestua Strandgata 3 // Tlf: 37270144 GEHEB CONDITORI // Kafé og bakeri MOTELL SØRLANDET // Restaurant * Sommerkafé drevet av Hotel Norge Vestregt. 6 // Tlf: 37272900 Vallesverdveien 800 // Tlf: 95269000 – åpent 12-15 fra 26. juni – 01. august. HAO HAO KINAMAT NINOS // Restaurant Storgata 2 // Tlf: 97182923 Strandgata 12 // Tlf: 37272004 CATERING Geheb Conditori HORISONTEN // Restaurant PIZZABAKEREN Hao Hao Kinamat Gaupemyrheia 2 // Tlf: 91160092 Havnegata 1 // Tlf: 37263366 Horisonten Hos oss på Fiskebrygga PP PIZZA HOS OSS PÅ FISKEBRYGGA // Restaurant Hotel Norge Vestregate 11 // Tlf: 91195333 Strandgata 18 // Tlf: 37270203 Jens Eide Catering Lillis Gelato Café SJØBUA // Restaurant JENS EIDE-SLAKTERENS KJØKKEN Ninos Strandgata 8 // Tlf: 95939333 Senterveien 22 // Tlf: 37403400 Pizzabakeren TT Beach STJERNEHIMMELEN // Kafé KAFÉ STRANDHAVEN // Kafé Lillesand Pizza og Grill Tingsaker Senter // Tlf: 41488331 Strandgata 10 // 41253883 DANSKEN PUB // Pub Strandgata 2 // Tlf: 41504173

Rosenberggate 11 // Tlf: 37270144

Foto er levert av Hos oss på Fiskebrygga, Stjernehimmelen og Kafé Strandhaven

SULTEN ELLER TØRST


Foto: Drawback.no

LOKALPRODUSERTE MATPRODUKTER // 23

OSTEVERKSTEDET

KORTREIST ITALIENER På Steindal, noen kilometer vest for Lillesand sentrum finner du Osteverkstedet, småskala ysteri startet i 2013 av Andrea Maggioni, opprinnelig fra Milano i Italia. Andrea har jobbet på ysteri i Puglia i Sør-Italia. Han har tatt med seg de beste oppskriftene en lokal ostemaker i Oria. På Steindal ystes det etter italiensk tradisjon, med norsk kortreist melk fra nabokuene. Ostene er helt uten konserveringsmidler eller unødvendige tilsetningsstoffer, melken er helten og spiller hovedrollen på Osteverkstedet. Osteverkstedet fokuserer først og fremst på produksjon av ferske italienske oster, som Mozzarella, Burrata og Ricotta. Andrea har dessverre ikke utsalg på produksjonsstedet. Ostene leveres til mange restauranter i hele sør-Norge, og kan kjøpes i enkelte butikker i Lillesandsområdet.

Sjekk gjerne osteverkstedet.no for en oversikt over alle våre samarbeidspartnere.

LOKAL OG UNIK

MATGLEDE Blindleias hjemmelagde Helt nede ved Blindleia har Jorunn Syvertsen sitt lille paradis av råvarer fra naturen. Blindleias hjemmelagde tilbyr dermed unike smaksopplevelser fra lokale og også økologiske naturprodukter. Ramsløksprodukter, te, saft, syltetøy, sirup og Sørlandskyss! Råvarer hentet lokalt i Lillesand, produsert hjemme hos Blindleias hjemmelagde i Lillesand, og utsalg i verdens vakreste småby: Lillesand! Produktene varierer med sesongene Først ut er alltid ramsløken. Senere kommer bær og frukt: bringebær, jordbær, rips, rabarbra, stikkelsbær, epler, bjørnebær, blåbær og plommer. I tillegg finnes alltid egenprodusert te med nesler og andre lokale råvarer. Jorunn har også produkter av “superbæret” Aronia! Du finner Jorunn utenfor Matkroken følgende lørdager: 5. juni, 3. juli og 7. august. I tillegg har Matkroken deler av sortimentet. God sommer med lokale nytelser!


24 // SALTHOLMEN FYR

MORTEN KROGVOLD ÅRETS UTSTILLER TILBRING DAGEN

I HAVGAPET Saltholmen fyr ligger vakkert til ute i havgapet. Fyret er fredet og eies av Stiftelsen Saltholmen Fyrstasjon. Saltholmens Venner leier fyret av stiftelsen og driver fyret som et åpent fyr, med blant annet konserter, utleie, omvisninger og kunstutstillinger. Det er om sommeren det er mest aktivitet og besøk på Saltholmen. Noen gjester kommer innom for å se på det kulturhistoriske bygget, andre for å se på den aktuelle kunstutstillingen. Noen bader fra brygga, spiser lunsj, griller, tar en kaffe, fisker eller lyser etter krabber. Og noen er på tur mens andre flytter inn noen dager.

Åpent fyr fra 26.06 til 14.08 Fra 26.06 til14.08 er det åpent fyr på Saltholmen fra klokken 12.00 til 18.00. Kaffen er klar. Utstillingen med den anerkjente fotografen Morten Krogvold er i samarbeid med Lillesand Kunstforening. Du vil også finne en barnekunstutstilling og en maritim utstilling på fyret i sommer. Saltholmen Dag er tilbake 11. juli (koronaforbehold). Og for de som ønsker å erfare litt mer om Saltholmen, fyret eller kunsten - be gjerne vertskapet vise deg rundt og dele av sin kunnskap. For oppdatert informasjon om arrangementer, se saltholmen.no

Foto: Lillesand Explorer AS

ANNONSE


SLÅTTHOLMEN // 25

Foto: Iver Torsten

SKAUERØYA

POPULÆRT TURMÅL HELE ÅRET

EI PERLE LIKE UTENFOR LILLESAND

SKAUERØYA

SLÅTTHOLMEN

Vært på Skauerøya? Den mer enn tusen mål store holmen like utenfor Lillesand sentrum er et populært turmål hele året, og syder av båtturister om sommeren. I den lune Hestholmbukta ligger båtene tett, og på land er det ideelle områder for å slå leir i telt, tretopptelt eller hengekøye. Den gamle gårdsendommen på landsiden drives av den humanitære organisasjonen Lions, mens selve øya er i kommunal eie. Rundt, og over, Skauerøya går det godt merkede turstier gjennom kulturlandskap av mosegrodde steingjerder, tidligere dyrkede teiger, beitemark, gamle trær og blandet løv- og furuskog. Stiene leder til fantastiske utsiktspunkter mot åpent hav, Blindleia og hovedinnseilingen til Lillesand. Skauerøya er vill og vakker, året rundt.

Slåttholmen er ei lita øy på 32 dekar og ligger idyllisk til i starten av Blindleias løp like utenfor Lillesand sentrum. På nord-vest-siden av holmen er det en lang flott brygge som gir gode landingsforhold for båter i flere størrelser. Du finner også toalett, renovasjon, sommervann på bryggene og to hytter. Hytte-øst huser sommerkafé og hytte-vest er tilknyttet Kystled. Holmen er en viktig del av kystfriluftslivet i regionen og har godt med besøk. På fine sommerdager bør man nok være litt tidlig ute dersom man skal ha sjans til å få plass ved bryggene.

Badebåten legger turen innom Fra 3.-25. juli går badebåten i rute mellom fastlandet, Skauerøya, Slåttholmen og Saltholmen. Tar du med badetøy, kan du velge mellom en rekke badesteder og strender rundt hele øya. Mulighetene for fiske er gode, og øya byr dessuten på aktiviteter som natursti, buldrevegger og frisbeegolf. Skauerøymarsjen Hver siste søndag i august arrangerer Lions Skauerøymarsjen i eventyrlig turterreng. Her møtes flere hundre deltagere til tur og hyggelig samvær med musikk, underholdning og grilling.

Sommerkafèen driftes av frivillige og holder åpent hver dag fra kl.11-17 i sesongen. Kystledhytta kan leies for 800,- pr. natt uavhengig av hvor mange man er. Hytta har 8 - 9 sengeplasser, dyne/pute til 6 personer, kjøkken med utstyr, kjøleskap og komfyr på gass, solcellepanel, biodo og vannpost på brygga. Ta med eget sengetøy/lakenpose, koppehåndkle, kjøkkenklut og mat. Du finner også en grill/ bålgrue på plenen nedenfor kystledhytta. Dersom man legger seg longside ved bryggene, så oppfordrer vi til å være behjelpelig for at andre båter kan legge seg utenpå. Midt-Agder Friluftsråd har ansvaret for hyttene. Sjekk ledig kapasitet på reservasjon.midt-agderfriluft.no. Velkommen til Slåttholmen!


26 // RØDE KORS Ved behov for assistanse i båt anbefales det å ta kontakt med Kystradioen via maritim VHF eller på telefon 1-2-0. Medisinsk nødtelefon 1-1-3. Røde Kors kan kontaktes direkte på tlf. 911 60 146. Røde Kors-båten Lillesand har VHF kallesignal LG9963 / MMSI 257004200. Ønsker du å støtte vårt arbeid kan du Vippse på #90634, eller overføre til 2850.21.46337. Følg oss gjerne på Twitter og Instagram @LillesandRK. Vi tar forbehold om at vi til enhver tid følger gjeldene smittevernsregler fra myndighetene.

ALLTID TILGJENGELIG FOR

DIN TRYGGHET #PåVannetForDinSkyld er et godt kjent slagord for Røde Kors-båten Lillesand. Den 35. sesongen med frivillig sommervakt sparkes i gang St. Hans-helgen. Du vil da finne våre rødkledde mannskaper døgnkontinuerlig rundt basen på Røde Kors-huset i Havnegata. Under sommervakten vil det være 3-5 godkjente Røde Kors Hjelpekorpspersonell tilstede, så sant det ikke er oppdrag med båten. Lillesand Røde Kors eier beredskapsbåten RC Lillesand. Denne er utstyrt for å kunne bistå ambulansetjenesten, hovedredningssentralen, politiet, brannvesen og private. Den er lukket og kan brukes hele året. Kom gjerne innom for en omvisning. Vår jobb er å hindre og lindre menneskelig nød og lidelse.

Våre virkemidler er riktig utstyr, god kompetanse og godt samarbeid med våre oppdragsgivere og samarbeidspartnere som f.eks kommunen, Redningsselskapet og kystradioen. Ved behov for assistanse: Medisinsk nødtelefon: 1-1-3 Nødsituasjon på sjøen: 1-2-0 / VHF CH 16 Andre henvendelser: 911 60 146 Tjenester vi tilbyr på Røde Kors-huset • Skadestue med enkelt sårstell • Utleie av redningsvester, også til hunder • Luftfylling dykkerluft, 75,- pr. flaske • Mulighet for å få demonstrert og øve på førstehjelp


REDNINGSSELSKAPET // 27

VED NØD BENYTT VHF KANAL 16 ELLER RING 112

REDNINGSSELSKAPET

INGEN SKAL DRUKNE Visjonen til Redningsselskapet er at ingen skal drukne, og siden oppstarten i 1891 har over 6800 liv blitt reddet. Det vil si at gjennom 130 år har Redningsselskapet, i snitt, reddet ett liv i uken. I tillegg gir vi årlig over 50.000 barn og unge deres første møte med sjø og sjøvett. Dette omhandler blant annet små turer med Elias båtene, sommerskoler for barn og unge og forebyggende seilas. Redningsselskapet er representert langs hele den langstrakte kystlinjen vår, fra Mandal i sør til Mehamn i nord. I Lillesand er det RS 165 Askeladden som står i beredskap klar til å rykke ut når nødsituasjoner oppstår, men også for å hjelpe med både små og store utfordringer som oppstår underveis. Som Totalmedlem har du inntil

3 timer fri assistanse om behovet skulle oppstå, slik som startvansker, motorhavari eller tau i propellen. Vi tilbyr også medlemskapet «RS Aktiv» for deg som helst ferdes for egen maskin, i kajakk, med seilbrett eller lignende, som også gir deg mulighet til å kjøpe eget armbånd med nødknapp. Les mer på www.rs.no/medlemskap Vi har og egne tilbud for barn og unge gjennom RS Eliasklubben og RS UNG. Du finner oppdatert informasjon på våre nettsider, rs.no. Er du i nød benytt kanal 16 VHF, eller ring 112. Har du behov for assistanse kan du kontakte Redningsselskapet på (915) 02016.


28 // BADEPLASSER

SALTVANN ELLER FERSKVANN

HOPP I DET!

JULEBAUEN OG GUTTEBUKTA Med umiddelbar nærhet til sentrum kan du kombinere handleturen med et lite bad. Svaberg, strender og utsikt til Storegapet og Skauerøya. En av de mest populære plassene på Julebauen er “Guttebukta” som ligger ut mot Lillesand havn.

SPRINGVANNSSTEMMEN På toppen av Bellevue finner du flott turterreng og bademuligheter. Området har gapahuk, grillplasser og er tilrettelagt for funksjonshemmede med parkeringsplass, toalett og utbedret stinett. Også for rullestoler.

LANGEDALSTJØNNA Rett øst for Tingsaker Camping finner du Langedalstjønna. Et stort ferskvann med mange fine badeplasser. Tjønna var tidligere byens hovedvannforsyning.

SKJÆRGÅRDSPARKEN I alt 5000 dekar er sikret til friluftsformål for alle som ferdes i båt blant skjærene. Populære steder: Skauerøya, Mortensholmen og Ausøya.

KALDVELL

Langs RV 420 i retning Grimstad har du Kaldvellfjorden. Her finner du flotte badeplasser langs hele veien. Muligheten for å bade i elva finnes og. Her pleier vannet vanligvis å holde høyere temperatur enn i Tingsakerfjorden.

S.N. HANSENS PARK (BANANPARKEN) Badeplassen i sentrum. Her finner du sandstrand og flott parkanlegg. Parken er omgitt av ærverdig bebyggelse. Badeplassen fikk i 2016 ny lekeplass med flotte leker for barna!


RUTE: Lillesand skauerøya saltholmen

SOMMERENS HERLIGSTE NYHET?

BADEBYEN - OG BADEBÅDEN

I Lillesand elsker vi å bade! Vi bader gjerne hver dag, og mange av oss året rundt. Og aller helst hiver vi oss i havet og svømmer i salt. Enten du er en småbarnsfamilie på tur eller tilbringer ferien sammen med voksne venner, har vi et badested for deg. Om du foretrekker ferskvann (som Langedalstjønna og Grimevann) eller lar deg lokke av et oppvarmet basseng (i så fall skal du ta turen til Skottevig Feriesenter i Høvåg). Eller om du, som oss, vil bade i sjøen. Finne deg ei strand eller stupe fra et svaberg. Med badebåten kommer du deg ut i skjærgården, og til de beste badeplassene. De tre første ukene i juli går den i rute mellom Lillesand, Skauerøya og Saltholmen, hvor

du ikke bare kan bade, men oppleve ekte sørlandsk skjærgård på sitt aller, aller beste. På Skauerøya finner du svaberg, små strender og lune viker som gjør holmen til et flott utfartssted for store og små, i tillegg til et stort stinett, buldrevegger, frisbeegolf, gode fiskeplasser og et frodig og variert natur- og kulturlandskap. Det vesle fyret på Saltholmen er i seg selv verdt et besøk. Her er det åpent hus og kunstutstilling sommerstid, og på holmen ligger alt til rette for et skikkelig strandhugg for hele familien. For rutetider og nærmere opplysninger, se badebaten.no

Foto: Heidi Løland-Andersen

BADEBÅDEN // 29


tannlegevakt 365 dager i året - AKUTT BEHOV? VAKTTelefon // 47 79 67 94 -

HJERTELIG VELKOMMEN TIL VÅRE KLINIKKER! Åpent alle dager 08.00-20.00 (10.00-14.00) // Telefon 47 79 67 94 // alero.no Lillesand (Senterveien 30, 4790 Lillesand) Kristiansand (Magnus Barfots Vei 9B, 4633 Kristiansand) Vennesla (PM5, Hunsfos Næringspark, 4700 Vennesla)


Sammen realiserer vi drømmer! Er du på bolig- eller hyttejakt i Lillesand? Eller kanskje du har eiendom å selge? Da er det lurt å ta kontakt med oss – vi gir gode råd om bolig og finansiering. Jostein Aanonsen Eiendomsmegler MNEF 958 77 005 | jostein@sormegleren.no

37 26 84 00 | sormegleren.no/Lillesand

Tor Martin Kristiansen Autorisert finansiell rådgiver 481 17 800 | tmk@sor.no

Anette Fahlstrøm Autorisert finansiell rådgiver 908 90 682 | anette.fahlstrom@sor.no

38 10 92 00 | sor.no/Lillesand


leJ Husqvarna

AUTOMOWER® 315

17.990,-

1500 m' +/-20%, Li-ion, Målt: 58 dB(A), garantert: 60 dB(A), 9 kg Avansert robotgressklipper med fire hjul for større og mer komplekse plenarealer. Egnet for middels store plener på opptil 1500 m', og kan også håndtere skråninger med en helling på 40 %.

Butikken har erfarne fagfolk

leJ Husqvarna

AUTOMOWER® 310

15.990 ,-

600 m' +/-20%, Li-ion, Målt: 58 dB(A), garantert: 61 dB(A), 6,7 kg

Effektiv robotgressklipper med fire hjul for større og mer komplekse plenarealer. Egnet for middels store plener på opptil 1000 m', og kan også håndtere skråninger med en helling på 40 %

GITMARK Magne Gitmark & CO AS, Tingsaker, LILLESAND Tlf. 37 26 89 00 • www.gitmark.no

Butikken har eget serviceverksted


Foto: Arild Danielsen

BYGGMESTER MODALEN ØNSKER DEG

Kvalitet i alle ledd Byggmester Modalen har solid erfaring i oppføring alle typer boliger. Gjennom mange år har vi opparbeidet oss et bredt nettverk av arkitekter, ingeniører og andre håndverksgrupper. Dette gjør at vi kan tilby deg totale løsninger, og bidra til at prosessen fra idé til ferdig bygd hus blir en ryddig, inspirerende og spennende tid.

Byggmester Modalen 950 82 025 / byggmester@modalen.as modalen.as


ØSTERHUS ELEKTRO AS

Telefon: 37 04 50 80

Bjønneveien 7 4879 Grimstad E-post: post@osterhuselektro.no

www.osterhuselektro.no

Trenger du elektriker?

5

års garanti

Vi gjør alt av service og nye anlegg i hytter, bolig og industri. Vi er klare for oppdrag både til vanns og til lands.

Tlf. 37 27 01 61

Strandgata 7 4790 Lillesand post@reidartonnessen.no

Trenger du nytt el-anlegg eller oppgradering av eksisterende anlegg? SH Elektro hjelper deg! SH Elektro AS // Høvågveien 1480 // 4790 Lillesand Telefon: 948 88 182 // post@shelektro.no


Anlegg Anlegg & & Naturstein AS AS Naturstein

Tlf. 95163718 www.anleggognaturstein.no

Telefon 951 63 718

anleggognaturstein.no

Utfører mur- og betongtjenester i skjærgården og på land. Kontakt Andreas Berglund på 900 98 691.

Besøk vår butikk: man - fre 10-17 og lør 10-15 Østerskogen 55 » 4879 Grimstad Tel: +47 37 40 70 40 » post@olbrygging.no


Kristiansand Bådsenter AS • Barstølveien 3b • Sørlandsparken • 4636 Kristiansand • Tlf 40 00 69 96 • kontakt@kbaad.no • kbaad.no

TOTALENTERPRISE Graving // Sprenging // Transport på sjø og land // Brygger // Natursteinsmurer

Heldal Entrepenør AS - Storemyrheia 3 - 4790 Lillesand - Telefon 37 26 13 00 - Mobil 915 50 816 - post@heldal.as

Alltid gode råd pålager

Vi snekres!

Vi skaffer det du trenger

Rask og effektiv handel

Vi hjelper deg med dine byggeprosjekter

Kompakt og smart byggevarebutikk

Tveide Næringspark 22 | Tlf: 37 27 67 40 | post@birkenes-byggsenter.no | byggtorget.no


VELKOMMEN TIL DIN LOKALE RØRLEGGER!

Foldvik Rørleggerforretning AS • Svåbekk 3 • 4790 Lillesand • Telefon 37 04 64 88 • post@foldvikror.no • foldvikror.no

PALLEMANN Fornye badet? Fornye badet? Utvalget er stort stort -Utvalget valget erer ditt. - valget er ditt.

Einar Sundsdal Einar Sundsdal

Sekkebekksletta 4 4790 Lillesand Tlf 37269090. VB.no Vakt tlf. 97559930 Sekkebekksletta 4 4790 Lillesand Tlf 37269090. VB.no Vakt tlf. 97559930

AS

RESIRKULERINGSSENTRAL FOR PALLER Kjøp, Restaurering og Salg Lager også ny treemballasje på spesialmål fra kunde.

Telefon: +47 908 67 913 E-post: kontor@pallemann.no Birkelandsveien 104, 4790 Lillesand

Tlf: 479 18 400 post@osterhusror.no Bjønneveien 7 4879 Grimstad


Kina mat

RESTAURANT & TAKE AWAY Storgata 2, 4790 Lillesand

Tlf: 94881191 - 97182923

Vi har skjenkebevilling med alle rettigheter. Vår nye spisesal har plass til 34 gjester. Vi tar matbestillinger for selskaper og bursdager. Åpningstider: Juni – August: Mandag – Lørdag: kl 14.00 – 22.00, Søndag 13.00- 21.00 September – Mai: Mandag – Lørdag kl 14.00 – 21.00, Søndag kl 13.00 – 21.00

utested på bryggekanten i Lillesand - enkel mat og god drikke -

! n e m m o Velk

SØNDAGSÅPENT KIWI Ole Olsen

Mandag – lørdag

7-23

9-21


Strandgata 6 • Tlf: 37 27 22 10

Lillesand Hudpleie Din hud spesialist i Lillesand Fullverdig Dermalogica Expert salong som skreddersyr ansiktsbehandlingene etter dine behov. Vi tilbyr behandlinger som massasje, voksing, vipper, microblading/permanent makeup, fotpleie og bryn mm.

Bli abonnent i dag.

Vi legger stor vekt på god service og faglig dyktighet.

Les hele avisen på papir, PC/Mac, mobil, lesebrett og som eAvis.

Alle terapeutene har utdanning innenfor sitt felt og en rekke kurs for å holde seg oppdatert. Å komme til oss skal være en god totalopplevelse - ren skjønnhet og velvære.

Valget er ditt.

lillesandhudpleie.no // Tlf: 94 15 00 16 Havnegata 1 // 4790 Lillesand Tlf. 37 26 95 15 – kundeservice@lp.no

– lp.no –


HVEM STÅR EGENTLIG BAK? Hvem er vi som står bak Sommerguiden? Round Table Lillesand har i mange år lagt ned stor innsats for å utgi Sommerguiden. Prosjektet er finansiert med støtte fra kommunen, og via annonsesalg til lokale bedrifter. Round Table er en internasjonal organisasjon med grener og avdelinger i hele verden. Round Table er en åpen organisasjon for unge menn mellom 20 og 40 år. I Lillesand er vi i dag 21 medlemmer, representert ved forskjellige yrker og bakgrunn. Tanken bak det hele er å fremme samarbeid og vennskap med andre mennesker som en kanskje ellers ikke har så stor forutsetning for å være sammen med i det daglige. Vi forsøker å bidra til samfunnet rundt oss ved å hjelpe på forskjellige måter. Dersom du er interessert i å komme i kontakt med oss så er du velkommen til å ta kontakt med vår formann Lars Eikeland på rt59lillesand@gmail.com.

Brann 110 Politi 112 (02800) Ambulanse 113 Legevakt 38 07 69 00 Røde Kors 37 27 29 90 Tannlegevakt 47 79 67 94 Dyrlege 24 t, 37 04 95 00 Dyrlege 92 40 61 76 Kommunen 37 26 15 00 Taxi Sør 37 27 03 15 Marina 91 55 38 97 GRAFISK DESIGN Monica Bull Ryder FOR- OG BAKSIDEBILDE Anne-Marie Voje Steen TRYKK Synkron Media UTGIVER Round Table Lillesand SAMARBEID Lillesand kommune