MENT Journal 100% NORSK DESIGN

Page 1

Ment_Journal__No. 3

JOURNAL

Fall 2021

100 %_NORSK DESIGN

Made in Norway

ment for inspirasjon_inspiration

OURNAL

0 %_NORSK DESIGN ment for inspirasjon_inspiration

JOUR

100 %_N DES

ment for inspiras

100% norsk design / Inspirert av naturen / Å gi en gave er å dele en glede / Bærekraftige gaver Mørkets glede & varme / Produksjon / ment + Csoaps Velkommen til bords / DIY / Visit ment


Ment_Journal__No. 3

2

100%_norsk design

100% Norsk design


GAVER FRA _­NATUREN

Natur er en viktig inspirasjonskilde for alt vi gjør. For oss er ‘natur’ en levende verden som er i konstant forandring og stadig byr på små og store overraskelser. Vi inspireres av variasjonene og kontrastene vi finner i naturen. Dramatikk og detaljer som følger andre spilleregler enn menneskers masseproduserte virkelighet. 3

Som håndverkere har vi stort fokus på kvalitet og håndverk. Hele produksjonsprosessen vår gjøres for hånd og vi legger mye kjærlighet i hvert enkelt produkt når vi farger, støper, pusser, glaserer og brenner porselenet. Håndlagde produkter vil alltid ha små variasjoner og ingen produkter vil være helt like. Akkurat som i naturen bor det en egen skjønnhet i hver eneste overflate og fargepalett. Vi kaller det naturlig skjønnhet. Vi er alltid på jakt etter nye materialer, teknikker og metoder som kan åpne dører til nye utrykk. Hos Ment brenner vi for å designe varige produkter med estetiske og funksjonelle egenskaper, som skaper nærhet og glede for andre. Sidsel & Ingvild

2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

ISSUE NO. 3 “100% Norsk design” on page 2 Inspirert av naturen / 06 Å gi en gave er å dele en glede / 10 Bærekraftige gaver / 14 Leve hytter: Å gi merverdi / 20 Mørkets gled & varme / 22 Produksjon / 28 ment + Csoaps / 32

__Produktene fra Ment kan brukes på mange ulike

Velkommen til bords / 36

måter og passer i de fleste rom og interiører.

DIY: Gaveinnpakking / 40 Visit ment / 42

4

__Farger, former og teksturer hentet fra naturen er vår største kilde til inspirasjon når nye produkter skal utvikles.

__Våre produkter skal alltid være holdbare motsvar og alternativer til bruk og kast-produkter. Vi designer og produserer ting som også skal ha verdi for kommende generasjoner.

100 %_norsk design


ISSUE NO. 3

Innhold

__Håndlagde produkter vil alltid ha små variasjoner og vi anser dette som en del av skjønnheten i hvert produkt, slik naturen også gjør det.

5

__Enten man venter én eller mange gjester, er et pent pyntet bord like mye en hyllest til besøket.

__Sett ditt personlige preg på gavene ved å pynte med blader, blomster, grener og andre ting fra naturen.

2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

6

INSPIRERT AV

NATUREN Naturen er fantastisk til å skape unike vakre former. Vi inspireres stadig av former, farger og teksturer vi finner på våre turer i skog og mark. Enten det er den grønne lågen som renner forbi oss utenfor vinduet, en mørk og mystisk skog, snø og frost på fjellet eller de organiske formene og livet i havet. For oss er naturen en utømmelig kilde til inspirasjon.

100 %_norsk design


7

__Vi er omgitt av natur på Fåberg og elsker å ta med oss naturen inn. I våre lokaler finner du til enhver tid små installasjoner vi har laget av gaver naturen gir oss.

2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

__Farger, former og teksturer hentet fra naturen er vår største kilde til inspirasjon når nye produkter skal utvikles.

Ments formspråk er organisk. 8

Vi inspireres av variasjonene vi finner i naturen. Dramatikk og detaljer som følger andre spilleregler enn menneskers masseproduserte virkelighet.

__Krum mugge har en organisk form og utfordrer naturlovene ved å ha et lav tyngdepunkt som gir en helt spesiell skjenkeopplevlse.

100 %_norsk design


__Da vi utviklet suppeskålen til den berømte restauranten Under, ønsket vi at det skulle se ut som den hadde ligget årevis i sanden under havoverflaten. Vi blandet inn sandkorn for å skape en helt unik, rusikk og kornete overlate.

9

2021


Ment_Journal__No. 3

N GAVE ER Å EN GLEDE 10

100 %_norsk design

100% Norsk design


Å GI EN GAVE ER Å DELE EN GLEDE

Porselen er et perfekt materiale for gaver som skal vare. Det første porselenet stammer fra år 900 og var ikke slik vi kjenner det i dag. Først under Ming-dynastiet (1368–1644) ble det mulig å framstille hvitt porselen. Da porselenet kom til Europa ble det raskt likestilt med gull og sølv. Å gi en gave er å dele en glede. – Det er tanken som teller, sier vi gjerne når vi overrekker en gave. Vi i Ment ønsker at det skal være noe mer. Våre produkter er selvfølgelig både til glede og nytte – men de skal også bidra med noe ekstra: de er ment for å vare i generasjoner. Når du overrekker en gave knytter og forsterker du samtidig et bånd. En oppmerksomhet til venner, kunder og medarbeidere er en bekreftelse på respekt og anerkjennelse. Ett Ment-produkt kan bygges på med flere, som igjen gir deg uendelige muligheter til å glede og forsterke viktige relasjoner – som varer.

__Stolt kanne med hank __Liljepledd

2021

11


Ment_Journal__No. 3

__Vi lager alle produkter for hånd og materialet holder seg fint og tåler god bruk over tid. Vi ønsker å skape vakre, funksjonelle produkter med unike former, noe som gjør at en gave fra Ment er populære både å gi og få.

12

__Krum tekanne __Krum kaffekopp

Historiske gaver __President Roosevelt I april 1939 besøkte det norske kronprinsparet president Roosevelt og frue i Hyde Park, New York. For å vise sin takknemlighet over gjestfriheten sendte kronprinsparet et te-sett laget i art deco-stil av David-Andersen som et minne. __Taj Mahal Taj Mahal er verdens dyreste gave, og ble gitt av Shah Jahan til hans favorittkone ­Mumtaz Mahal. Det måtte 20 000 håndverkere til for å lage gaven. __Frihetsgudinnen En av de største gavene i historen er ­kanskje Frihetsgudinnen. Ved 100-årsjubileet for uavhengighets­erklæringen ble det overrakt av Frankrike til USA.

100 %_norsk design

100% Norsk design


DELE EN GLEDE

__Gusj liljepledd

13

__Vindskjev vase

__Produktene fra Ment kan brukes på mange ulike måter og passer i de fleste rom og interiører.

2021


Ment_Journal__No. 3

14

INSPIRASJON

BÆREKRAFTIGE GAVER Ment ønsker å være et bærekraftig motsvar til det hav av bruk og kast-produkter vi som forbrukere blir presentert til stadighet. I tråd med stadig skiftende trender vil vi lage tidløse produkter av høy kvalitet og varig verdi. Alt laget med kjærlighet og for hånd.

100 %_norsk design

100% Norsk design


15

2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

16

PIRASJON

RAFTIGE AVER __Stolt med hank og stolt uten hank.

100 %_norsk design


GAVER __Porselensserviset produseres __Våre produkter Krum skal alltid være holdbare motsvar og i mange deler og blitt populær alternativer tilhar bruk og en kast-produkter. Vi designer og produserer ting som også skal ha verdi for kommende serie å spare på. generasjoner.

17

Bærekraft i hele verdikjeden 2021 er startpunktet for vår nye forretnings­strategi.

__Krum mugge

Bærekraft blir nå fullt ut integrert i hele vår verdikjede. Vår bærekraftinnsats skal utøves i to perspektiver: Det som er helt selvfølgelig å gjøre – og det som utvikler og fornyer vår virksomhet til beste for samfunnet og oss selv. Vi har vært tøffe i vår prioritering av bærekraftmålene. Ments virksomhet påvirker miljøet, men vårt løfte er at vi alltid skal strekke oss lengre for å redusere de negative konsekvensene av vår virksomhet. Derfor har vi prioritert bærekrafttiltak som skal gi oss drivkraft til å utvikle bedre og mer holdbare løsninger enn det som finnes i dag. Vi erkjenner at et passe stort selskap på Fåberg nok ikke gir det største bidraget til et grønt skifte – men samtidig er vi store og ambisiøse nok til at vi våger å gå foran – og bevise at det er mulig å kombinere bærekraft og lønnsom forretning. 2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

__FNs Bærekraktsmål nr.12 Ansvarlig forbruk og produksjon, er vårt prioriterte mål. Vi har i samarbeid med eksterne ressurser, blant andre SINTEF og CT, CV iverksatt en prosess hvor vi går inn i hele vår verdikjede for å utvikle bærekraftige løsninger. Dette gjelder alle ledd fra råvarene til distribusjon ut til kunde. Dette er et omfattende arbeid, men for oss er dette vår viktigste investering og bidrag til det grønne skiftet.

__Stolt med hank, stolt uten hank og kråkebolle med lokk.

18

Å tenke langsiktig For mange bedrifter er det en tilbakevendende utfordring å finne gode gaver til kunder og ansatte. Derfor har vi utviklet et flerårsprogam som gjør jobben enklere for deg. Gjennom å planlegge innkjøp over flere år, kan vi sette sammen en gavekolleksjon tilpasset din bedrift, slik at mottaker til slutt sitter igjen med en komplett samling. En gave som fortsetter å glede Masseproduserte logoprodukter er ikke bærekraftig. Dette er gjerne kortlevde og upersonlige produkter som det er vanskelig å knytte seg til. Gjennom å gi en gave som blir brukt, bygger du en sterkere relasjon som varer. Vi setter ikke andres logo på våre produkter. I stede tilbyr vi profilering på emballasje og innpakning om ønskelig.

100 %_norsk design

__Kjøp kortreiste gaver fra Fabrikkbutikken vår på Fåberg!


GAVER

19

__Et utvalg produkter utviklet for Under Lindesnes.

INSPIRASJON

2021


Ment_Journal__No. 3

MØRKETS VARME & GLEDE Når mørket senker seg og fuglene ­trekker sørover, trekker vi oss inn i lune hus og h ­ ytter. Vi går på besøk og vi forbereder ­høytid, fyrer i peisen og omgir oss med kos og ­hygge. 20 Tid for høytid og selskap er også en tid for gaver. Komme sammen, hygge oss og vise at vi bryr oss om hverandre. Det er god skikk å ha med en oppmerksomhet til vertskapet når man er er buden som gjest. En gave er sjelden feil, den har en fantastisk egenskap til å både glede og varme mottaker. Med en gave fra Ment under armen, gir man bort 100% norsk design. Alt er designet og laget for hånd på Fåberg utenfor LIllehammer. Fremstilt med gode materialer, vakre former, taktile overflater og med kjærlighet for natur, bærekraft og varig verdi.

100 %_norsk design

100% Norsk design


21

2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

__Krum kakefat

22

100 %_norsk design


__Krum liten tallerken med Cutipol bestikk __Krum espressokopp og Under minibolle

23

__Krum liten tallerken med Libeco linserviett

2021


Ment_Journal__No. 3

24

100 %_norsk design

100% Norsk design


100% NORSK MADE IN NORWAY_ – alle produkter blir utviklet i vårt designlaboratorium.

Modellene formes for hånd og endres, justeres, produseres og testes. Helt til vi er fornøyd med resultatet. Vi jobber innenfor et organisk formspråk hvor vi bruker ”motstanden” som ligger i både materialer og i teknikker for å gi alle Ments produkter et distinkt uttrykk.

25

__ Modeller formes for hånd i vårt designlaboratorium. Vårt mål er å designe estetiske produkter med gode funksjonelle egenskaper.

2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

26

100 %_norsk design

100% NORS


SK

100% NORSK MADE IN NORW

27

2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

Vår håndverks­produksjon består av mange ulike ­manuelle prosesser ­gjennom hele produksjonen. Produksjonsprosessen tar syv dager fra vi blander fargene inn i porselensmaterialet til produktet er ferdig.

__Håndlag og nøyaktighet er viktig i vår produksjon.

28 __Håndlagde produkter vil alltid ha små variasjoner og vi anser dette som en del av skjønnheten i hvert produkt, slik naturen også gjør det.

__Som håndverkere har vi stort fokus på kvaliteten i hvert enkelt produkt som håndteres manuelt gjennom hele produksjonsprosessen.

100 %_norsk design


__Vi produserer gjennomfarget porselen, der fargepigmentene blandes i porselensmassen og glasuren er transparent. Dette gir en unik kvalitet med små nyanser og marmoreringer i fargene.

__Ønsker du omvisning i vår produksjon kan dette avtales ved å kontakte oss på mail til booking@ment.no

2021

29


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

__Caroline og Sidsel vurderer form og funksjon på såpeskålen.

30

__MENT+C såpeskål-sett

100 %_norsk design


ment + Csoaps Møt Csoaps, den norske start-upen som har tatt markedet med storm med sine vaskemidler helt uten “gufne greier” som gründer Caroline Heyerdal så fint sier det. Caroline jobber kontinuerlig for et stadig grønnere vaskealternativ og målet hennes er redusere plastemballasje i vår vaske-hverdag. Da Ment ble kontaktet av Caroline for å ta frem en såpeskål i porselen til hennes Stjernesåpe var vi ikke vonde å be. Sammen har vi tatt frem et helt nytt produkt som både Csoaps og Ment selger i sine nettbutikker. I vårt designlaboratorium jobber vi stadig med å utvikle nye materialer, former og produkter. Ofte sammen med andre norske merkevarer som alle deler ønsket om å utvikle bærekraftige og unike løsninger.

REN MORO

«Vi tror dette er slik norske kjøkken­benker kommer til å se ut fremover. Uten plast. Og uten å frakte vann. Det har vært ren moro å samarbeide med søstrene som eier og driver ment. Såpekoppen står på tre ben med ringer i bunnen, et nikk til havet, og at vi gjør noe med plast­problematikken.» CAROLINE HEYERDAHL

2021

31


Ment_Journal__No. 3

32

100 %_norsk design

100% Norsk design


100 %_NORSK DESIGN _Alle våre produkter er utviklet i vårt designlaboratorium og produsert for hånd på Fåberg av en liten gjeng dedikerte håndverkere.

__I vår fabrikkbutikk skifter vi utstilling etter sesongene, og her finner du hele vårt sortiment + litt ekstra!

33

2021


Ment_Journal__No. 3

ELKOMMEN TIL BORDS 34

100 %_norsk design

100% Norsk design


VELKOMMEN TIL BORDS Å dekke et vakkert bord er ikke bare en hyggelig måte å ønske velkommen på, det er også en gest som viser at det er settes stor pris på gjestene som ankommer og at vertskapet har sett frem til øyeblikket som skal deles rundt bordet. Enten man venter en eller mange gjester er et pent pyntet bord like mye en hyllest til besøket.

35

VELKOMMEN 2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

__Gulvvase

ELKOMMEN TIL BORDS __Å ta inn naturen på bordet lager de fineste

36

borddekkingene synes vi. Bruk fantasien og

__Det er skjønnhet i de enkleste ting.

husk at alt er lov.

Det trenger ikke bugne for å utgjøre et vakkert bord.

__Krum suppebolle, medium tallerken og middagstallerken i gjennomfarget porselen.

100 %_norsk design


VELKOMMEN TIL BORDS

37

VELKOMMEN 2021


Ment_Journal__No. 3

38

INSPIRASJON_INSPIRATION

DIY

GAVEINNPAKKING

100 %_norsk design

100% Norsk design


DIY _Sett ditt personlige preg på gavene ved å pynte med blader, blomster, grener og andre ting fra ­naturen. Dette syns vi gir de flotteste innpakningene, og få ting gleder mer enn når man ser at det er lagt ­ omtanke og flid til en gave.

39

__Finn frem gråpapir, hyssing, saks, kongler, blader, never, blomster, grener, lyng, rester av farget papir eller innpakningspapir er også fint å bruke.

2021


Ment_Journal__No. 3

__Selv om vi driver med mye forskjellig på Fåberg, så vil vårt hjerte alltid banke ekstra hardt for vår ­produksjon og vår produktutvikling. Det at vi har skapt en norsk håndverks­produksjon av gjennomfarget porselen er vi veldig stolte av,

40

og alt vi gjør er bygget opp rundt det vi skaper her. Vi tror på en bærekraftig produksjon av ­produkter som ikke er skapt for en flyktig trend, men håndlagde objekter som er ment for å vare og bli tatt vare på.

100 %_norsk design

100% Norsk design


VISIT MENT_ Velkommen til vår fabrikkbutikk og håndverksproduksjon _2,5 timer fra Oslo _10 minutter fra Lillehammer Da vi etablerte oss i den gamle skifabrikken på Fåberg i 2012 hadde vi et håp om å kunne skape dette til et annerledes besøksmål for inspirasjon, og vi føler vi de siste årene har kommet et stort hakk nærmere dette målet. I dag har vi ­butikk og showrom på mer enn 500 m2 som forandres etter sesong, eget fotostudio som også fungerer som ­galleri og konsertlokale, en stor hage med bålplass helt ned til lågen. I helgene åpner vi med stolhet dørene og inviterer inn til vårt univers hver fredag og lørdag. Lørdager har vi også servering i vår lille - men gode- kafé. I ferier utvider vi åpningstidene ytterligere og annonserer event og arrangementer via sosiale medier så følg oss veldig gjerne på både Facebook og Instagram. Besøk er også mulig utenom åpningstid via booking på ment.no. __ Velkommen til Ment

41

__Ønsker du omvisning i vår produksjon kan dette avtales. Vi tilbyr besøk med omvisning via vår nettside.

2021


Ment_Journal__No. 3

LEVE HYTTER Å GI MERVERDI __Leve hytter er et firma som leverer moderne kvalitetshytter med god arkitektur. Hyttene tilpasses kundene og ferdigstilles til en k ­ omplett leveranse, og det er ingen tilfeldighet at som takk for ­samarbeidet gir Leve Hytter en Kråkebolle fra Ment i innflytningsgave ved overlevering av prosjektet.

__Bygger du en hytte med Leve Hytter får du en Kråkebolle fra Ment i innflytnings-

42

gave. Sett pris på dine kunder ved å gi noe ekstra. Fornøyde kunder er dine beste ambassadører - det gjelder å ta vare på dem.

100 %_norsk design

100% Norsk design


__Ved å velge å gi en gave fra Ment videreformidler Leve Hytter sine ­verdier som de nye hytteeierne minnes hver gang de ser og bruker gaven. På den måten har Leve Hytter som merkevare en naturlig plass i livet på hytta og en plass i brukernes bevissthet.

43

2021


Ment_Journal__No. 3

100% Norsk design

FINN DINE FAVORITTER SHOP ONLINE

Ment er kjent for sin omfattende fargepalett. Vi er inspirert av naturen som omgir oss og der finner vi et fargespill vi ønsker å fange i våre paletter. Å kombinere farger og nyansespill gir oss stor glede og vi håper å inspirere deg med vår utvalgte vårpalett! __ Se vårt utvalg i nettbutikken!

44

Stolt uten hank

Piggbolle

Liljepledd

Espressokopp

Farge_mosegrå

Farge_svaberg

Farge_grønn

Farge_lys lågen

Pastabolle

Tallerken_medium

Tannstikkholder

Gulvvase

Farge_grønn

Farge_lys lågen

Farge_sand

Farge_mosegrå

100 %_norsk design


Stripepledd

Under_sandbolle

Vindskjev

Sukkertøyskål

Farge_grønn

Farge_brun

Farge_sot

Farge_lys lågen

Krum middagstallerken

Stolt med hank

Krum kaffekopp

Under vannkanne

Farge_gråblå

Farge_tåke

Farge_jord

Farge_skifer

Bølgevase

Prikkebolle

Krum mugge

Suppebolle

Farge_mosegrå

Farge_grønn

Farge_sot

Farge_jord

5 flotte fargekombinasjoner

Tåke

Mosegrå

Lågen

Sot

2021

Jord

45


BESØK OSS_ VISIT US

Ment_Journal__No. 3

Våre åpningstider finner du på ment.no Vi er alltid åpne for avtalebooking. Ta med venner, familie eller kollegaer og legg turen til Fåberg. Kontakt oss så skreddersyr vi besøket ditt enten du ønsker en full omvising eller kun å handle i vår fabrikkbutikk. Kontakt oss på booking@ment.no

__GLEDELIGE ­SAMMENKOMSTER 46

Å gi en gave kan bety mer enn du tror, og det trenger ikke å være komplisert eller dyrt. Å gi en gave i den tiden vi nå går inn i kan varme mangt et hjerte. Du kan gi en fysisk gave eller du kan gi av din tid. Med kjærlighet og omsorg for mottaker er ikke prislappen på gaven det som teller, men den gode tanken og det at du ikke lot det bli med den - tanken. Endelig kan vi være sammen igjen. Ta vare på hverandre.

100%_norsk design

Fall 2021


47

2021


MENT Journal 100% Norsk Design/ Digital Magasin launched on ment.no via Issue.com / All photos by Ment, Ragnar Hartvig, Bård Gundersen / Text_Ingvild and Sidsel Hemma / Content_Ment and We Oslo / Design_We Oslo / Print_NilzOtto / Paper_Munken Pure Rought / Copywrite 2021 Ment©

NEXT ISSUE Japan_Østen

VINTER_WINTER_2022

Ment/ Styggpent AS / Fåberg, Lillehammer / Norway ment.no / post@ment.no