Page 1

4. LAPSZÁM | 2014. NYÁR

‹‹‹

♥ ›››


››› 2 ‹‹‹


Menta

gondolatok ELŐSZÓ

A naplementékben már hátunkra vetett kardigánban gyönyörködünk, a tücsökzene is halkabb lett, a tóbalóbázott lábunk már didereg egy kicsit, és hűvösek lesznek a reggelek. Lassan búcsúzik a nyár. Megtanultam, nem szomorkodni miatta, ahogy régen tettem és igyekszem elnyújtani a nyár édes érzését és lelkesen készülődni az ősz nyújtotta szépségekre. Nálunk még szeptemberben is egy kicsit nyár lesz, úgy döntöttem. A veteményesben még burjánzanak a zöldségek, minden madárdalos napunkat ott kezdjük egy kosárkával és leszedjük a paradicsomokat, petrezselymet, hagymát a kertben megterített reggelihez. Szeptemberben érik a füge, úgyhogy lesz még idén nyáron lekvárbefőzés is. Kezdődik az iskola, óvoda, különórák, rohanás. Jó lenne, ha a hétköznapok sem a túlélésről és a hétvégevárásról szólnának csupán, így apró élménycsomagokat tervezek az egyszerű hétfőkre, keddekre… péntekekre is. Egy finom házi szörp, egy csomag új filctollkészlet, egy „régiúj” képkeretbe foglalt nyári fotó, egy esti séta, egy jó film, csillagnézés, pokrócba burkolózós esti baráti beszélgetések a kertben…. Mert minden apró élménypillanat beépül, nyomot hagy és meghatároz minket. Szeretettel, Kriszta

‹‹‹

♥ ›››

››› 3 ‹‹‹

|2014 nyár


4. LAPSZÁM | 2014. NYÁR

Akik megálmodták Csiszér Éva

Galló Krisztina

Alma Produkció

fotogallo.hu

‹‹‹

♥ ›››

Közremüködtek Bardócz Évi

Szerényi Kata

Mounier Noémi

Évi műhelye bardoczeva.blogspot.hu

Stylist, kreatív tanácsadó

Tapintható pillanatok

Damásdi Eszter

Natter Anna

Gastroblogger befozok.blog.hu

Tanácsadó

Tácsi Luca Grafika

Galló József

‹‹‹

♥ ›››

››› 4 ‹‹‹

Lektor


Menta

Hello nyár! ››› 5 ‹‹‹

|2014 nyár


Tartalom

‹‹‹

♥ ›››

2014. NYÁR

8 28 36

Tengerpart itthon Jó reggelt! Apró kezek a konyhában – Nem lehet elég korán kezdeni...

54

Iskolakezdés | Termékajánló Iskolatáskák

56 Mese a kavicsarcok köré 66 Szívemcsücske könyvek 80 Kiskertünk 88 Iskolakezdés | Termékajánló Uzsonnásdobozok 90 Évi műhelye Bardócz Éva rovata

66

96 Gondevők 106 Tapintható pillanatok

Mounier Noémi rovata

116 Mentakonyha

96 ››› 6 ‹‹‹

Damásdi Eszter rovata

126

Olvasófotel | A szomorú kacagány


Menta

8

36

90

››› 7 ‹‹‹

28

|2014 nyár


“Nekem a Balaton a riviéra…tartarararam….” Énekelhetnénk azt is, hogy nekünk a Velencei-tó (is az)! Igaz, hosszú évekig érthetetlen módon elhanyagolták, kevésbé élénk a társasági élet, kevés a program, stb. Tény, jóval kisebb, mint a Balcsi, de a fővároshoz való közelsége és természeti adottságai miatt nem ezt érdemelte. Most úgy néz ki, mégis kapott egy kis figyelmet. Megépült a Velencei-tó kapuja és vele együtt egy darabka „magyar tengerpart”: homokos partszakasszal, bérelhető napernyőkkel és nyugágyakkal. Szeretjük!

››› 8 ‹‹‹


Menta

››› 9 ‹‹‹

|2014 nyár


Hallgattuk kislányaink csacsogását rajzolás közben, s kiderült, tengerparti kagylógyűjtésre vágynak. Nincs külön repülőgépünk, de bepakoltuk Őket a kocsiba, s leruccantunk a Velencei-tóra. A sátrakat már előzetesen elkészítette Kata, hozott még jó pár kedves kiegészítőt, amelyekből tengerparti hangulatot varázsoltunk a gyerekeknek.

››› 10 ‹‹‹


Menta

››› 11 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 12 ‹‹‹


Menta

››› 13 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 14 ‹‹‹


Menta

››› 15 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 16 ‹‹‹


Menta

››› 17 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 18 ‹‹‹


Menta

Az évekkel ezelőtt gyűjtött és befőttesüvegekbe zárt kagylógyűjteményből magunkkal vittünk egy jó maréknyit, amit a homokba szórtunk, így még a kagylógyűjtés sem maradt el. Készült egy csipkés, romantikus hangulatú sátor és egy hippis-gitáros is. A naplementét a partról néztük, majd a tábortüzet mécsesekkel idéztük meg. Még ősszel sincs késő felkeresni a partot és egy kis tengerpartot varázsolni a gyerekeknek. Vagy magunknak.....!

››› 19 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 20 ‹‹‹


Menta

››› 21 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 22 ‹‹‹


Menta

››› 23 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 24 ‹‹‹


Menta

››› 25 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 26 ‹‹‹


Menta

Sátor és kiegészítők: Szerényi Kata Ékszerek: Fabtextil Fotó | Szöveg: Galló Krisztina, fotogallo Stylist: Szerényi Kata, Csiszér Éva

››› 27 ‹‹‹

|2014 nyár


Jó reggelt!

Reggeli itthon A nyaralások gyorsan elrepülnek, de a ráérős reggelikkel meghosszabbíthatjuk a pihenést. Érdemes ilyenkor akár villásreggelivel kényeztetni magunkat és a családot. Nem kell nagy dolgokra gondolni: néhány gyümölcs, zöldség (a szerencsésebbeknek egyenesen saját termésükből), valamint egy-két hozzávaló. Még ha korán is kelünk, az így elköltött családi reggelik nyaralássá tehetik még a hétköznapokat is!

› feketekávé

› vörösáfonya lekvár › kétszersült › vaj

… Indulhat a nap!

››› ♥ ‹‹‹

››› 28 ‹‹‹


Menta

hétfo › Uborka › paradicsom › kapor .............................. › kétszersült › vaj

››› 29 ‹‹‹

|2014 nyár


Jó reggelt kedd! › kerti ringló › kamilla

› mentás gyömbérital

› kerti kajszibarack

››› 30 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

! a d r e z s t l e g g e r Jó › füszeres csirkemell csíkok

› dinnyés mentás limonádé

› madársaláta, menta, rukkola › görögdinnye › feta sajt › oliva, só, bors

››› 31 ‹‹‹


J ó reg g e l t c s ü t ört ök! › mentás gyömbérital › só › olivaolaj › balzsamecet

› mozzarella › kerti paradicsom › kerti lila és zöld bazsalikom

››› 32 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

! k e t n é p t l e g g e r Jó › kandiscukor › hársméz › citrom

› házi vajaskeksz › praliné › eper

› fehér tea

››› 33 ‹‹‹


Jó reggelt szombat! › friss füge, öszibarack › kávé jégkocka, tej

› zöldsaláta › grillezett kecskesajt és füge › baracklekvár › oliva só, bors

››› 34 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

Jó reggelt vasárnap! › pezsgö levendulával

› mentás joghurtos mártogatós

› lazac › tejföl, majonéz, kapor › rozskenyér

› uborka › fetás joghurt › rozskenyér

Fotó | Szöveg: Tácsi Luca

››› 35 ‹‹‹


››› 36 ‹‹‹

››› 36 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

a k k o e n z e y k h á ó b r an p A g é l k e o t r e á h n kezdeni.. e l m e n – ..

››› 37 ‹‹‹


››› 38 ‹‹‹


Menta

... messziröl tévedt a konyha birodalmába, a bölcsész karon végzett, magyar nyelv és irodalom szakon, de elötte a tánc töltötte be életét, profIzmusa most is látszik sudár alakján és mozgásán.

››› 39 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 40 ‹‹‹


Menta

››› 41 ‹‹‹

|2014 nyár


Konyhatündérkék, mit takar ez a kedves név? Kicsi gyerekeknek szóló foglalkozás, ahol a csemeték megismerkednek a főzés alapanyagaival: zöldségekkel, gyümölcsökkel, tésztákkal, fűszerekkel, stb., valamint az életkorúknak megfelelően a főzés alapjaival, a konyhai eszközökkel és az alapműveletekkel. Ez így most kicsit szigorúnak hangzik, de amikor itt vannak a gyerekek, olyan könnyedén tudunk alkotni, mert nagyon kíváncsiak, érdeklődőek – mondja Hailemariam Zsaklin, a konyhatündérkék megálmodója, megvalósítója.

A Konyhatündérkék egy-egy órás foglalkozására jelenleg két bölcsődés és egy óvodás csoport jár. A legapróbbak szülői kísérettel és segítséggel főzőcskéznek. Az anyukákkal és apukákkal jókat beszélgetünk a foglalkozás alatt, szinte kialakult egy mama-kör, ahol a gyereknevelés minden területe előkerül.

››› 42 ‹‹‹


Menta

››› 43 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 44 ‹‹‹


Menta

››› 45 ‹‹‹

|2014 nyár


A legapróbbakat is várják!

Örömmel tapasztalom, hogy a kicsik és a szüleik is szeretik a programot. A rendszeresen járó „alaptag” Konyhatündérkék között akadt olyan, aki az első pár alkalommal az asztal közelébe sem mert jönni, az anyukája öléből figyelte a többiek sürgését-forgását. Az egyik ilyen kisfiú azóta úgy belejött a sütikészítésbe, hogy a legutóbbi pár alkalommal alig engedte ki a kezei közül a meggyúrt tésztát. Az ovisok már egyedül is elboldogulnak – meséli Zsaklin, velük komolyabb feladatokat is csinálunk. A szülők pedig aznap nyernek bő másfél órát, és mire megérkeznek, már ínycsiklandó illatok keringenek nálunk. A foglalkozást úgy építettem fel, hogy minden alkalommal más-más finomságot készítünk, amelynek van egy előkészítő szakasza, majd amíg az étel a

sütőben készül, a gyerekek a játszószobában várják a végeredményt, majd megkóstoljuk vagy elcsomagoljuk az aznapi műveket. Olykor még mutatóba sem marad...... Igyekszem változatosan megválasztani a recepteket: egyszer valami sós kerül a sütőbe, máskor zöldséges csirke, néha persze valami édes is, de célom, hogy a gyerekek megismerjék és megkóstolják az igazi egészséges alapanyagokat. Könnyű recepteket választok, amit a kis gyerekkezek is gyorsan elkészíthetnek. Sütögetéssel, játékkal és evéssel kerek tehát a Konyhatündérkék foglalkozás programja. A foglalkozást követően ppt formátumú fájlban kapja meg minden szülő az aznapi receptet és a fényképeket, amelyek a foglalkozáson készülnek.

››› 46 ‹‹‹


Menta

Az ovisok már egyedül is elboldogulnak, velük komolyabb feladatokat is csinálhatunk.

››› 47 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 48 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

A visszatérö vidám gyerekek és a lelkes szülök azok, akik motiválnak...

››› 49 ‹‹‹


››› 50 ‹‹‹


Menta

Hogyan került előtérbe a konyha, mert ha jól tudom előtte teljesen más területen dolgoztál? Az ötlet egy évvel ezelőtt született meg. Három kisgyerek anyukájaként azt láttam, hogy a gyerekek érdeklődnek a konyhában zajló események iránt, és úgy gondoltam, hogy nagyon szeretném más gyerkőcöknek is megmutatni a konyha birodalmát és varázslatait. Tudom, hogy sok anyukának gondot jelent, hogy otthon együtt alkossanak, főzzenek a konyhában, mert az sok rumlival jár, hacsak egy tészta begyúrására gondolunk: a lisztre, a tojásra és az abból fakadó ragacsos helyzetekre. De én ezt szívesen átvállalom, nálunk ez nem jelent gondot. Korábban teljesen más területen dolgoztam. Szenvedélyem a tánc. Pécsett a Művészeti Szakközépiskolában tanultam, de a magyar irodalom szakot is elvégeztem, amely után multinacionális cégnél is dolgoztam napi 12-14 órát. De a gyermekvállalás után átalakul az ember, egy család élete, és mivel nekem fontos, hogy alkossak és a gyerekeket is nagyon szeretem, a konyhatündérkékkel a munkát és a gyereknevelést is egyensúlyba tudom tartani. Hogy jut időd mindenre a gyerekek mellett? A családunkban anyukámtól kapok segítséget, egy héten kétszer jön hozzánk, és támogat mindenben. A férjem is segít, biztosítja azt a hátteret, amivel jómagam ki tudok törni a szürke hétköznapokból.

|2014 nyár

Milyen ötleteid, vágyaid vannak még? A visszatérő vidám gyerekek és a lelkes szülők azok, akik motiválnak minden héten az újabb ötletek kitalálásában és előtesztelésében, valamint a további terjeszkedésben, fejlesztésekben. Mivel az otthoni keretek szűkösek, szeretném a programot külsős helyszínekre elvinni.

Magánintézmények programjába, napirendjébe illesztve tartani foglalkozásokat, vagy magánszemélyek felkérésére pl. rendhagyó szülinapi bulin sütni-főzni a gyerekekkel, másfél órára átvállalva szórakoztatásukat. Hosszabb távon tervezem egy kisgyermekes sütő/ főző-alaptematika kidolgozását, egy-egy témára felépítve, 5-10 percben oktatni a kicsinyeket. Pl. megvásárolni az adott szezon piacon fellelhető gyümölcseit, az óra elején mindet megtapogatni, megvizsgálni, ki melyiket ismeri már, majd mindent felaprítani, csinálni egy gyümölcssalátát és -turmixot. Külön figyelmet szentelni pl. a tojásra: feltörni, tanulmányozni, megpróbálni szétválasztani, kipróbálni minden lehetséges felhasználását, s így tovább.... Ez az alaptananyag egy Konyhatündérkék receptkönyv része lesz, ami természetesen az alkalmakon készült profi fotókkal és a receptekkel egészül majd ki. A konyhatündérkék foglalkozásra itt jelentkezhetsz.

››› 51 ‹‹‹


Olykor még mutatóba sem marad, de igyekszünk küldeni egy kis kóstolót a testvéreknek, apukáknak.

››› 52 ‹‹‹


Menta

Fotó: Galló Krisztina, fotogallo Szöveg: Csiszér Éva, Alma Produkció Konyhatündérkék

››› 53 ‹‹‹

|2014 nyár


6

iskolakezdés 2

Imádjuk Micimackót, de inká minden ruhára, zoknira, Hasonlóképpen vagyunk a t akik ilyenkor augusztus v ovis- és iskolatáskákat. A kedvünkrevaló darabokat kell nézni és mazsolá

1

4 3

c *menta kedven *

1. Visszafogott, natúr pöttyös l 2. Az újrahasznosítás jegyében újságpapírból  l 3. Vintage rózsás 4. Púder rózsaszín l 5. MENTA KEDVENC – klasszikus iskolatáska l 6. Rózsás, bőr kegészítőkkel

››› 54 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

+

7

uzsonnás táska 9

ább a könyvben, mintsem táskára nyomtatva. 8 többi mesefIgurával is, végén elárasztják az Azért lehet ám találni itt is, csak jól körül ázni a kínálatból.

10

11

12

5 7. Rózsaszín masnis l 8. Kedves rajzos l 9. GAP pöttyös uzsonnástáskával 10. Táska angyalszárnyakkal l 11. Színes, mókás ovistáska l 12. Színes, kedves, állatos Összeállította: Galló Krisztina

››› 55 ‹‹‹


››› 56 ‹‹‹


Menta

Mese a kavicsarcok köré ‹‹‹

♥ ›››

››› ››› 57 57 ‹‹‹ ‹‹‹

|2014 nyár


Kellékek:

Kavicsok

+

Papír

Vízálló filcek

››› 58 ‹‹‹


Menta

K

avicsok voltak már a babakocsi aljában, a zsebeiben, a pöttyös kistáskájában és a mi kardigánunk zsebeit is jól telepakolták, de még mindig nem volt elég. És ha azt kérdezné valaki, hogy nem lehetne ilyenkor a felét szépen elhagyni útközben, úgysem veszi észre a gyerek!?, akkor ezen jót kacagnék, amolyan boszorkányosat. :) Mert nem bizony! Száz kavicsra is emlékeznek. Most például sokáig kerestek egy kocka alakú bűvös követ. A gyűjtemények nagy része üvegekben lapul, vagy felhasználjuk valamire (kivéve a nagyon féltett darabokat, azokat persze tilos). Így nyár végén nekiálltunk és megrajzoltuk a laposabb kavicsokat, arcok, szemek készültek belőlük. Nem kell más hozzá, csak pár fekete filc, amelyek nem maszatolnak, kavicsok és papír.

|2014 nyár

Mi az új íróasztal kartondobozát használtuk, mert jó nagy, kényelmesen oda tudtak hasalni hozzá a lányok, hogy telerajzolják. Élmény nézni a gyerekeket alkotás közben (is). Születtek királylányok, mérgesek, soványak és dundik, ördög, katica, kedves kalóz, tündér, házból kikukucskáló manó.... Majd egy mesekönyvet megtölthetnénk a történetekkel, melyeket a rajzok köré szőttek. A kavicsokat nem ragasztottuk oda, így időnként cserélgetik a fejeket, és megbeszélték, hogy másnap újra összegyűjtik az arcokat és új rajzok és mesevilág készül köréjük.

››› 59 ‹‹‹

‹‹‹

♥ ›››


››› 60 ‹‹‹


Menta

››› 61 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 62 ‹‹‹


Menta

|2014 nyรกr


››› 64 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

Fotó | Szöveg: Galló Krisztina, fotogallo

››› 65 ‹‹‹


Szívemcsüc

‹‹‹

♥ ›››

››› 66 ‹‹‹


Menta

cske könyvek

››› 67 ‹‹‹

|2014 nyár


„Mi amolyan múhely jellegú kiadó vagyunk, ahol tényleg folyik a

kísérletezés. Ennek nagy a rizikója, de ez a mi vállalt ars poetikánk.”

››› 68 ‹‹‹


Menta

Egy esős nyári délutánon ültünk le egy kellemes beszélgetésre a csodálatos gyerekkönyvek „szülőszobájában”, a Csimota könyvkiadó hangulatos, könyvillatú műhelyében Csányi Dórával, a kiadó megálmodójával és főszerkesztőjével. Dóra, mesélsz a gyerekeidnek még? A nagyobbik tizenhat éves, a kicsi tizenhárom – összemosolygunk, de jön a válasz is – így aztán már nem, de mind a mai napig megveszek minden olyan könyvet, ami megszólít. Korábban is vettem úgy gyerekkönyveket, hogy már rég kinőttek belőle, és ők nem fogják már ezeket olyan élvezettel olvasni. Mostanra ez már a munkám része is lett. Vannak hosszú éve őrizgetett könyveim – ezeket „szívemcsücske könyveknek” szoktam nevezni –, melyek ott csücsülnek a polcon, és várják, hogy egyszer magyarul is megjelenhessenek.

|2014 nyár

Tizenegy éve alapítottátok a kiadót. Hogyan született meg a gondolat? Nem éreztétek akkor ezt nagy vállalásnak? Azt hiszem nem – feleli Dóra. Jómagam bölcsész végzettségű, francia szakos, két gyermekes anyaként jól ismertem a francia gyermekkönyveket. A baráti társaságban sokat beszélgettünk, hogy ezt kellene..., milyen jó lenne..., ábrándoztunk és felmerült, hogy akkor miért is ne csinálhatnánk meg. És egyszer csak csináltuk!

A

A kezdetekben verseskötetekkel indultunk, aztán ez a vonal alábbhagyott, de tavaly újra megjelent ez az irány Kollár Árpád: Milyen madár című kötetével. Mi amolyan műhely jellegű kiadó va-

››› 69 ‹‹‹


gyunk, ahol tényleg folyik a kísérletezés. Ennek nagy a rizikója, de ez a mi vállalt ars poétikánk. Ritka az, amikor egy kész dologra azt mondjuk, hogy na, ezt szeretnénk! Inkább van valami elképzelésünk, ahhoz keresünk írót, és egy illusztrátort, mert a legeslegritkább eset, mikor egy képre és szövegre egyszerre mondunk igent. Mi volt az első könyv, amit kiadtatok? A londoni mackók. Tóth Krisztinával beszélgettünk – akinek a fia pont annyi idős, mint az enyém – elmondtam neki a gondolataimat, neki meg éppen voltak versei. Elküldte, megnéztük és valahogy így indult a dolog. Utána a második könyvünk az Állatok a Tubusból volt, arra nagyon büszke vagyok, mert az megelőzte a saját korát. Ennek a képzőmű-

vészeti albumnak az a koncepciója, hogy a XX. századi magyar festők képein az azokról írt néhány soros versecskék segítségével ismerjék fel a gyerekek a versekben megjelenő állatokat. Ez egy nagyon merész kiadvány volt.

A

Milyen volt a fogadtatása? Az első kötetnek nagyon nagy sikere volt, de a második, amely a formákról szólt és a XXI.századot jelenítette meg, az már túl sok volt. Jóllehet, ezzel a könyvvel nem egyszer csináltunk foglalkozást fogyatékos gyerekeknek, és a gyerekek kreativitása minden képzeletet felülmúlt.

››› 70 ‹‹‹


Menta

Úgy vették az akadályt, hogy még az óvónők is meglepődtek. Kivetítettük a képeket a falra, úgy kérdeztük, hogy ők mit képzelnek el, hogy mik ezek a formák és mit csinálnak? Sokszor mondom azt, hogy mi szabunk határt nekik.

A

Miként választotok könyveket, hogy lelitek meg ezeket a csodálatos írásokat? Vannak sorozatok, vagy olyan könyvek, amelyek egy vezérmotívumra vagy koncepcióra épülnek. Ilyen például – amit mi úgy neveztünk el, hogy DESIGN-SOROZAT. Ezek a kis 12x12es kiadványok, amiben klasszikus meséket

|2014 nyár

dolgozunk fel, csak képek formájában. Mindegyiket öt illusztrátor valósítja meg nagyon egyedi módon, szinte szabad kezet kapva ebben a munkájukban. A kiadó célja a DESIGN-SOROZAT-tal, hogy lehetőséget biztosítson olyan fiatal illusztrátoroknak, akik most kerültek ki az iskolapadból és még szárnyaikat bontogatják. Másik koncepciónk, amelyet mi TOLERANCIA-SOROZATNAK hívunk – talán nem ez a legjobb terminológia, csak nem tudtunk igazán jobbat találni rá – folytatja Dóra, amelyben olyan témákat érintünk, amelyek egy picit tabunak számítanak, mint például az elmúlás, a másság vagy a tolerancia. Érzékenyítő témák, ahol nagyon fontos, hogy mesei környezetben, nem didaktikusan, nem ismeretterjesztő módon dolgozzuk föl ezeket, hanem ahogyan a

››› 71 ‹‹‹


gyerekek találkoznak vele a mindennapokban. A témák adottak, hiszen szinte minden családban előfordul például egy családtag halála, vagy a szembesül a fogyatékossággal. Fontos, hogy miként viszonyul egy ilyen helyzethez a gyermek, hogy a csoportjaikban hogyan működik a kirekesztés, ha fizikailag vagy más módon különbözöl a többiektől.

A

Kik a kollégáid, ki a Csimota kiadó csapata? Tsík Sándor (Sanya), aki úgy indult, hogy a sajtóért felel, valamint ügyfélélményeket oszt, de az elmúlt időkben sokkal többet dolgozott velem a

szerkesztésben. Ő az, aki a külső kommunikációért, a honlapok naprakészségéért felel, és minden olyanért, amit mi többiek nem szeretünk csinálni. Fodor Zsuzsa, a Kaméleon kereskedelmi hálózatnak a lelke, ő az, aki a partnereket összefogja, motiválja. Az ötletelésben mindan�nyian egyformán vesszük ki a részünket. Egy évben nagyjából hány könyv jelenik meg a Csimotánál? Tavaly 13 könyvünk volt, idén eddig 10 jelent meg, és még lesz kiadásunk. Ezt nem is szeretném bővíteni, mert ebben a típusú munkamenetben nem is lehet többet ilyen színvonalon megcsinálni. Például A csodafa, vagy A világ összes kincse című könyv elkészítése egy évet vett igénybe.

››› 72 ‹‹‹


Menta

Fotó: Galló Krisztina, fotogallo Szöveg: Csiszér Éva, Alma Produkció Csimota Könykiadó

››› 73 ‹‹‹

|2014 nyár


Könyvajánló Csimota Könykiadó

››› 74 ‹‹‹


Menta

››› 75 ‹‹‹

|2014 nyár


“Anya! De miért van az, hogy a Nóri Apukája meg Anyukája nem ugyanabban a házban laknak? Akkor hogy bújnak össze reggel a gyerekeikkel, hogy megbeszéljék, mit álmodtak? Hogy ölelik meg egymást egyszerre? És akkor Nórinak két ágya van? Meg két Anyukája? És sok Nagyikája meg Papája?” A válás. Amikor felbomlik egy egység, szétszakad a fészek és újra kell foltozni. Beszélni kell róla, még akkor is, ha éppen mi rózsaszínragacsos felhőben úszunk otthon. Mert a gyerek kérdez. Ha pedig érintett valaki a témában, méginkább őszintének kell lenni. De meddig és hogyan? Ez a könyv kellő humorral, őszintességgel, lazasággal és szívmelengetően dolgozza fel a témát. A válást, a “Csajszi” érkezését a kapcsolatba, a gyerekek szerepét, az összetört szívek megragasztását és az újrakezdést. Mindezt tele szívvel és szeretettel és csodás, inspiráló rajzokkal. El kell olvasnotok!

‹‹‹

♥ ››› ››› 76 ‹‹‹


Menta

››› 77 ‹‹‹

|2014 nyár


Fotó | Szöveg: Galló Krisztina fotogallo

››› 78 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

Szívszerelem Emma Thyssen, Eef Rombaut Csimota Könyvkiadó 2013


kiskertünk -2014Egy kis házi veteményeshez nem szükséges nagy hely: kert híján akár balkonládában vagy netán nagyobb cserépben is szép termésünk lehet.

par ››› 80 ‹‹‹


Menta

paprika

bazsalikom

radicsom Sose késő elkezdeni... s csupán kevéske gondoskodásért cserébe mindennap találhatunk valami friss finom csemegét otthonunkban.

››› 81 ‹‹‹

|2014 nyár


karalábé

rozmaring kakkukfü ››› 82 ‹‹‹


Menta

rukkola

petrezselyem kapor tárkony

››› 83 ‹‹‹

|2014 nyár


Újhagyma cékla

››› 84 ‹‹‹


Menta

mángold rebarbara ››› 85 ‹‹‹

|2014 nyár


sárg citromfü ››› 86 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

menta

füge

gabarack ringló

Fotó: Tácsi Luca

››› 87 ‹‹‹


iskolakezdés ECO csattos ételdobozok.

Modern pöttyös uzsonnástáska.

uzsonna dobozkában

venc * d e k a t n *me

Névre szóló uzsibox, a belső fedélen üzenetet is hagyhatunk! 

Színes műanyag, praktikus evőeszköz tartó fedéllel.

Szuperjó, számtalan variáció egy dobozban!

Összehajtható színes, szilikon uzsonnástáska. Összeállította: Galló Krisztina

››› 88 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

Uzsonnásdoboz fiúknak.

Klasszikus virágos uzsonnásdoboz

fInomabb Egyszerű IKEA megoldás.

Matricázható uzsidoboz fémből. Szuper!

Fiús, dinós kivitel.

Egymásba illeszthető ételtároló poharak, evőszközzel.

››› 89 ‹‹‹


Évi Muhelye ♥ ››› ‹‹‹ ♥ ›››

‹‹‹

››› 90 ‹‹‹


Menta

››› 91 ‹‹‹

|2014 nyár


Mágneses rajztábla és állvány felújítás

››› 92 ‹‹‹


és á l l vány a l b á t i t E r ed e

Menta

|2014 nyár

Nagyon szeretek a gyerekeknek is újrahaszonsított dolgokkal kedveskedni, szeretném, ha látnák már ilyen fiatal korban, hogy ez jó dolog és érdemes foglalkozni vele. ..........

A

piacon találtam ezt a táblát, aminek az egyik oldala a szokásos táblafestékkel van lefestve, a másik oldala pedig filctollhoz való. Első lépésben szétszedtem, amennyire csak tudtam és letisztítottam a felületeket, egyszerű szappanos vízzel. A krétás részt lekentem mágnes festékkel, majd átkentem egyszerű matt akril festékkel, az akril festék ugyanis ugyanúgy vízálló lesz száradás után, mint a táblafesték. A mágnesfesték lényege, hogy vaspor van benne, ezért az testesebb, szinte már paszta, viszont a felhordás után mágnessel is működni fog a tábla.

››› 93 ‹‹‹


Mágnesfesték

A

keretet először csokibarnára festettem le selyemfényű zománcfestékkel, majd azokon a helyeken, ahol később koptatást szerettem volna, bedörzsöltem viasszal. A viasz szerepe ebben az egyenletben annyi, hogy elválassza a rétegeket és a visszacsiszolásnál könnyebben jöjjön le a fehér szín a barnáról. Nem csiszoltam előtte, mert nem a makulátlan eredmény hajtott, nem bántam, ha nem tapadt meg mindenhol tökéletesen. Igazi, autentikus, lepattogzott festék hatást kaptam így.

Csokibarna festés

és viaszolás

››› 94 ‹‹‹


Menta

Fehér festés és koptatás

|2014 nyár

Fotó | Szöveg: Bardócz Évi Évi műhelye

››› 95 ‹‹‹


Gondevő

››› 96 ‹‹‹


ők

Menta

|2014 nyár

Mikor megláttam a Gondevő figurákat, olyan homlokracsapós „miértneméntaláltamki” érzésem volt! Mikor pedig a gyerekem kezébe került az első kedvence, rögtön rajzolni kezdte, majd gondosan összehajtotta a papírlapot és „megetette” a figuráját. De mi is a Gondevő? Zimmermann Heléna és gyermekei egy egész csapat Gondevővel jártak nálunk és meséltek a figurákról.

››› 97 ‹‹‹


Mi is a Gondevő? A Gondevő nem más, mint számos változatból - egyedi stílusban plüssből - megalkotott figurák családja. Minden figurának a „szája” helyén egy zsebet rejtő cipzár van, amelybe a gyerekek betehetik a titkaikat, gondjaikat. A szorongások, a félelmek, az óvodai kudarcok legyőzésében a gyerek saját Gondevője segíthet, természetesen a szülők közreműködésével: a cipzár „varázszsebként” működik, mert úgy tűnik, hogy a Gondevő megeszi a problémákat. Valamennyi családtagnak saját karaktere és neve van, ezáltal minden gyerek megtalálhatja a neki leginkább tetsző plüsst, akit a bizalmába fogad. (A felnőttek részvétele nélkül a dolog nem persze nem működik.)

Hogy találtak meg téged a Gondevők? Az eredeti ötlet a német gyermekműsor-vezető, Gerd Hahn fejéből pattant ki, ő alkotta meg ezt a díjnyertes játékot 2008-ban. Az első szörnyecske a Saggo nevet kapta - ezt az első darabot állítólag valahol Magyarországon varrták meg - és rögtön nagy sikert aratott szerte Európában. Úgy találkoztam a Gondevőkkel, hogy egy barátnőm képet küldött az egyik plüssről, Enno-ról, amit Németországban vettek, s megkérdezték: tudnék-e ilyesmit varrni? Akkor néztünk utána az egész Gondevő családnak, és megismerve a lényegét, a német anyacéggel való hosszas tárgyalás után magyarországi forgalmazásba kezdtünk. Mivel nekünk is van két (néha félős) gyermekünk, remek ötletnek tartottuk a dolgot, és úgy véltük, ha ez külföldön is bevált, miért ne lehetne nálunk is a gyerekek segítségére?

Te magad is alkotsz, varrsz. Mikor kezdted? Mi az eredeti szakmád? Mesélj erről is, kérlek! Igen, én magam is varrok, és mivel több webshopot is üzemeltetek, a próbadarabokat én szoktam elkészíteni. A Gondevők mellett babapólyákat forgalmazó üzletet is vezetek a barátnőmmel közösen, ahol nem csupán a régi hagyományos pólyát sikerült - a mai modern, színes, bababarát anyagokból frissítve - visszahoznunk a köztudatba, hanem egyéb kiegészítőket is: babatakarókat, falvédőket, plüss baglyokat, játszószőnyeget, ceruzatartót, s mindezeket egyedi stílusban, egymáshoz passzoló színben és formában.

››› 98 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

Az eredeti szakmám közgazdász. Sok éven át dolgoztam a reklám területén ez egyik legnagyobb nemzetközi ügynökségnél. Aztán a gyerekeim születése után, amikor otthon maradtam gyesen, egyre többet kézműveskedtem, kreatív dolgokat készítettem, tulajdonképpen családi hagyományok alapján visszataláltam a varráshoz. Sosem tanultam, de volt kitől ellesni gyerekkoromban a varrógép használatát, mert anyukám és nagymamám is szívesen varrt otthon, sőt nagymamámnak a szakmája ez volt. Majd’egy huszárvágással a babaholmik gyártása és forgalmazása lett a fő feladatom, akkor már saját cégen belül: a barátnőmmel felépítettük saját webshopjainkat. (www.babapolya.hu, www.mavoile.eu).

Jut időd mindenre a gyerekek mellett? Nehezen, bár ahogy ők nagyobbak és önállóbbak lesznek, egyre többet tudok az üzletekkel is foglalkozni. Nagyon be kell osztani az időt, s kihasználni azt, amikor épp iskolában vannak. Persze egy üzlet beindítása mindig nagy áldozatokat igényel mindenki részéről, de a szerencse a dologban, hogy mindezt otthon tudom végezni, no meg a téma is hálás. Sokszor a gyerekek maguk segítenek rendeléseket csomagolni, összeállítani, kiállításokra, vásárokra járni. Örülnek, ha úgy érzik: ők is részesei a vállalkozásunknak, s magam sem bánom, ha látják, mit dolgozunk. Na és persze az is sokat segít, ha van egy olyan férj, aki szeret piacra járni, főzni, és elviszi őket edzésre is! 

Milyen ötleteid, vágyaid vannak még? Régi nagy álmom egy saját magánóvoda létrehozása, felépítése. Ami megint csak valami többet nyújt, mint egy sima ovi. Egy különleges, állat formájú épületben azon ovit álmodtam meg, ahol a gyerekeknek olyan programokat tudunk adni, amivel egy picit másképp látják majd a körülöttük lévő világot, s ha felnőnek, talán ők taníthatnak minket. Egyre több kisgyerek nagyon fogékony a számunkra érzékelhetetlen világra spirituálisan, és én ezt szeretném valahogyan kinyitni és fejleszteni bennük, hogy merjék használni mindazt, ami megadatott nekik. Lenne benne kiskert a gyerekek által nevelt növényekkel, gyerekjóga, sóbarlang, KRESZ pálya, kis focipálya a kertben és még sok más... Remélem, összejön!

››› 99 ‹‹‹


››› 100 ‹‹‹


Menta

››› 101 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 102 ‹‹‹


Menta

Ha nem titok, akkor elmondanád, hogy Te raktál-e már gondot vagy félelmet a Gondevődbe? Nekem egy kulcstartóm van, azok közül is Om a kedvencem, ami bár kicsi, de azért belefér pár dolog.... pl. félek a repüléstől. Ha mégis szükséges, magammal viszem... A gondevőket ebben a wep-shopban tudjátok megrendelni.

››› 103 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 104 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

Fotó: Galló Krisztina, fotogallo Gondevők – Sorgenfresser

››› 105 ‹‹‹


Tapintható pillanatok ››‹‹ Mounier Noémi rovata

“A Scrapbook az alkotó életének, gondolatainak és az érzéseinek a tapintható formája” Mounier Noémi

››› 106 ‹‹‹


Menta

››› 107 ‹‹‹

|2014 nyár


A rovatban az a célom, hogy az évszakhoz és a trendekhez megfelelő scrapbookos inspirációval tudjak szolgálni. A következő alkotásokat amolyan ízelítő inspirációnak szánom. A klasszikus 12”-es (30,5 x 30,5 cm-es) oldalamon a kedvenc fotósorozatomból választottam két képet. Ezek a képek mindig szentimentális érzéseket váltanak ki belőlem. Várandósság, anyaság, család... A scrapbookban nem csak konkrét eseményeket scrappelhetünk meg, hanem időnként érzéseket is. Hiszen az érzések is egyfajta emlékek. Ugyanakkor a scrapbookot használhatjuk praktikus célokra is, mint például ez a kis fényképezőgép doboz. Ami a kislányom nyári “naplója” lett. Emlékeztek mikor nyáron azt a feladatot kaptuk a suliban, hogy fogalmazásokat írjunk az élményeinkről? Nem is emlékszem már mi volt a neve… Nyári élmény napló? A lényeg, hogy ugyanezt hivatott ez a kis dobozka is megvalósítani, csak az 5 éves kislányomnak. Kis kártyákat tettünk bele, amire a rövid beszámolókat és fotókat helyezzük. Nagyon szereti, hogy most már nem csak anya “scrapbookozik” hanem ő is. 

››› 108 ‹‹‹


Menta

››› 109 ‹‹‹

|2014 nyár


felfogásban tekintünk rá, akkor alapvetően egy papíralapú tevékenység. Fotókra, papírokra és díszítőelemekre van csupán szükség. Meg ezeknek a kezeléséhez szükséges eszközökre, mint az olló, vonalzó, ragasztó.

Mi a scrapbook?

Na jó, persze ezt a műfajt is lehet “fapado-

A scrapbook az, ami lehetővé teszi az em-

san” és “minőségileg” művelni. A pecához

berek számára, hogy az emlékeik megtart-

szoktam hasonlítani, mivel ott is az érzés a

sák az “akkor és a most” érzését - mondja

lényeg. Lehet bottal és damillal is, no meg

Mounier Noémi. Mindannyiunk élete tele

penge felszereléssel is, ám a lényeg mindig

van számtalan csodás élménnyel, amit ál-

ugyanaz.

talában a pillanatok varázsának tekintünk.

A scrapbookban arra szokás figyelni, hogy

Ha szerencsénk van, akkor egy fotónk is van

az alapanyagok sav-, és ligninmentesek le-

róla, talán még egy kis emléktárgy is átvé-

gyenek. Ez a fotók védelmében szempont,

szelte az időt. Egy vonatjegy, egy szalvéta...

hogy ne barnítsa meg idővel se azt. Ez vo-

A scrapbook ezeket az apró tárgyakat öt-

natkozik a ragasztóra is.

vözve a művészetet hívja segítségül ahhoz, hogy kézzelfoghatóvá tegye az alkotónak

Mit szeretsz a legjobban benne?

az átélt élményt.

Azt hiszem, hogy a legjobban azt szeretem,

Ezek persze nemcsak élmények és esemé-

hogy egy másodperce sem hiábavaló. Alko-

nyek lehetnek, hanem érzések is. Sok-sok

tás közben kikapcsolódom, de mikor végzem

indíttatás vezet a scrapbook-hoz. A lényeg

vele, akkor is úgy érzem: értéket teremtettem.

mindannyinál,

hogy valamiért nem aka-

Nemcsak magamnak, hanem a családom-

runk elfelejteni egy pillanatnyi érzést vagy

nak is. A jövőnek. A gyerekeimnek. Annyi

élményt, és ezt igyekszünk befőttbe zárni.

pillanat veszik feledésbe... illetve, veszne fe-

Annak minden ízével.

ledésbe, ha nem lenne a scrapbook. Remé-

Hiszem, hogy a scrapbook az alkotó életé-

lem, hogy a gyerekeim örülni fognak, hogy

nek, gondolatainak és érzéseinek a tapint-

az emlékeiket színesen tartom. A nagyma-

ható formája: mikor egy scrapper munkáit

mák pedig hálásak azért, mert a scrapbook

látod, egyben a lelkében is lapozgatsz – me-

által részesei lehetnek az élményeinknek.

sél csillogó szemmel Noémi.

De úgy hiszem, leginkább én fogok örülni, mikor idősen majd az ágyamon ülök és a

Milyen eszközök szükségesek ehhez a hobbihoz?

tengernyi élénk élményemet lapozgathatom a múltból. Azt hiszem, akkor még inkább úgy

Jóformán bármiből készíthetünk ilyen alko-

fogom érezni, hogy ez egy hasznos hobbi

tásokat. Talán ez az egyik olyan hobbi, ami-

volt. Hisz ez mégiscsak az én életem! Nekem

hez majd minden képzőművészeti technikát

a legfontosabb. Ezért scrapbookozom. Ezért

tudunk használni. De azért ha a klasszikus

scrap(p)elek!

››› 110 ‹‹‹


Menta

››› 111 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 112 ‹‹‹


Menta

››› 113 ‹‹‹

|2014 nyár


Az oldalhoz és a dobozhoz felhasználtam:

Silhouette Cameo gép

Fresh Cut - Mintás Chipboard

Fresh Cut - Poppy Lane scrapbook papír

Fresh Cut - Lilac Meadow scrapbook paper

Fresh Cut - Snapdragon Shop scrapbook paper

Fresh Cut - Peony District scrapbook paper

Kraft karton

Fekete Alapkarton

Chipboard számok a kártyákra

››› 114 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

A chipboard felirat pedig a legutolsó workshopomhoz tervezett alkotócsomag szettben található.

Ha érdekel a scrapbook és szeretnél a segítségemmel egy kis mini albumot összerakni, akkor szeretettel várlak legutóbbi online Workshopomon.

Szöveg | Fotó: Mounier Noémi Kolibri design

››› 115 ‹‹‹


Menta konyha

››‹‹ Damásdi Eszteri rovata

››› 116 ‹‹‹


Menta

››› 117 ‹‹‹

|2014 nyár


Levendulás sárgabarack lekvár Hozzávalók:

» 2 kg lehetőleg hibátlan sárgabarack » 1,2 kg cukor » 1 citrom leve (vagy 1tk citromsav) » 2-4 evőkanál levendulaszirup

››› 118 ‹‹‹


Menta

levendula szirup

››› 119 ‹‹‹

|2014 nyár


Elkészítés A barackokat kiválogatjuk, megmossuk kimagozzuk és 2 kg-t kimérünk. Negyedelem és egy tálba teszem, majd leszórom a 1,2kg cukorral és egy estére félretesszem pihentetni. Másnap feltesszük lábasba, alágyújtunk kis lángon amíg a cukor el nem olvad, kevergetjük. Beleöntjük a citromlevet, majd nagyobbra tekerjük a lángot és felforraljuk. Habzani kezd, majd lassan elfővi a habját, de folyamatosan érdemes újra és újra megkeverni, mert a barack nagyon hajlamos leégni! Mikor elfőtte a habját, botturmixszal leturmixolom hogy ne legyenek nagy barack szigetek. Kissé visszaveszek a hőfokból és még főzöm úgy 20 percet folyamatos kevergetés mellett hogy kissé besűrűsödjön. Nem sokáig, mert elveszti az élénk narancssárga színét. A végén beleteszek kilónként egy-egy evőkanál levendulaszirupot. Utolsót rottyan, majd átkeverem és sterilizált üvegekbe töltöm és dunsztolom. A receptben írt mennyiségből 1,96l, azaz majdnem két liternyi lekvár lett. (mostantól ha tudom, ide írom a végső mennyiségeket is) Ettől a kis sziruptól nem lesz még levendulás, csak egy olyan fantasztikus pluszt ad, amitől kiteljesedik a barack íze. Ha erőteljesebbet szeretnénk, tegyünk bele még, akár kilónként három kanállal is.

››› 120 ‹‹‹


Menta

››› 121 ‹‹‹

|2014 nyár


Levendula szörp Hozzávalók:

» sok levendula » 1 l víz » 1 kg cukor (vagy 1tk citromsav) » 5 g (kb. 1 tk) citromsav

››› 122 ‹‹‹


Menta

››› 123 ‹‹‹

|2014 nyár


Elkészítés Egy lábast teleteszünk levendulával, nem kell a szára, elég csak a virágjait levágni. Vízzel felöntjük (közben megjegyezzük hogy hány liter vizet öntöttünk rá), lenyomatjuk a tetejét (mondjuk egy mélytányért teszünk bele és azt lenyomjuk a víz alá, így a tányér a víz alatt tartja a virágokat) és lefedjük. Betesszük hűtőbe és ott áll két napot. Két nap után kivesszük és amennyi liter vizet tettünk rá, annyi teáskanál citromsavat teszünk bele úgy ahogy van, és jól megnyomkodjuk egy fakanállal és máris történik a varázslat: elkezdi ereszteni a levendula a színét, gyönyörű lilás lesz. Hagyjuk így kb fél órát, majd szűrjük le egy sűrű szövésű textilen keresztül és tegyük gázra: melegítsük fel. Mikor nár elég meleg, zárjuk el, adjuk hozzá a literenkénti 1 kg cukrot, kevergessük amíg el nem olvad a cukor, majd ismét gyújtsunk alá, forraljuk fel, forrjon kb 5 percig és azonnal tölthetjük is a sterilizált üvegekbe és mehet a dunsztba. Sajnos minél több hő éri, annál jobban veszti a kékes színét a lila és lesz egyre narancsosabb.

‹‹‹

♥ ›››

››› 124 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

Fotó | Szöveg: Damásdi Eszter Eszter befőz

››› 125 ‹‹‹


Olvasófotel ‹‹‹

♥ ›››

››› 126 ‹‹‹


Menta

››› 127 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 128 ‹‹‹


Menta

|2014 nyár

Megláttam, végigsimítottam a kezemet a borítóján, kibontottam a natúr szalagot, amely összefogja a lapokat és óvja a szépséges történetet, mint egy kis titkos lakat. Átlapoztam. Magamhoz szorítottam és már jött is velünk haza. Annyira megkapó már a külseje is, hogy nem lehet elmenni mellette, egyszerűen kell. Finoman kidolgozott a borító, olyan titkos napló hangulatot áraszt és elhiszem, hogy csak nekünk írták és csak nekünk van belőle, pedig sorakozott még pár a könyvesbolt polcán. Először Rippl Renáta grafikái, rajzai, színei fogtak meg. Elragadó! Befészkeltük magunkat a paradicsommintás pizsamába bújt kíváncsi copfosommal az ágyba, felkapcsoltuk a kisvillanyt és lassan kibogoztuk a masnit a könyv oldalán. A történet: Bosnyák Viktória meséje kihagyhatatlan. A kacagányfiú, aki a sövény egyik oldalán él és ahogy a többi kacagánynak, neki is csak nemes virágok nyílnak a feje búbján, számtalan történetet hallott már a kacabajkákról, akik a széles bokorsor túloldalán laknak. Ezek a mesék arról szólnak, hogy a kacabajkák félelmetesek, ijesztőek, szörnyűek, gaz nő a fejük tetején, vagyis el kell kerülni őket messziről. Aztán egy napon a kíváncsi kacagányfiú átkukucskál a sövényen és találkozik egy kacabajka lánnyal, s megváltozik minden. Egy csodálatos könyv a másságról, az előítéletekről és az elfogadásról. Amióta elolvastuk, más szemmel nézzük az elgazosodó füvünket a kertben és már nem igyekszünk annyira a fűnyírással sem.

››› 129 ‹‹‹

‹‹‹

♥ ›››


››› 130 ‹‹‹


Menta

››› 131 ‹‹‹

|2014 nyár


››› 132 ‹‹‹


Menta

...a k váncsi kacagányfiú átkukucskál a sövényen

és találkozik egy kacabajka lánnyal és megváltozik minden...

|2014 nyár


Fotó | Szöveg: Galló Krisztina fotogallo

››› 134 ‹‹‹


Menta

A szomorú kacagány Bosnyák Viktória Csimota Könyvkiadó 2014

››› 135 ‹‹‹

|2014 nyár


Találkozunk sszel!

IMPRESSZUM facebook.com/MentaMagazin | mentamagazin.blogspot.hu mentamagazin@gmail.com | info@fotogallo.hu Telefon +36 20 593 5571

‹‹‹

♥ ›››

Menta Magazin / 2014 nyár  

mentamagazin.blogspot.hu facebook.com/MentaMagazin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you