Page 1

ON LA TERRA REGALA PLAERS

2012

El Pinell de Brai, Terra Alta Localització: Al costat de Gandesa, Miravet i Benifallet A 20 minuts de Tortosa, Móra d'Ebre i Horta de Sant Joan A 45 minuts de Reus, Alcanyís i Sant Carles de la Ràpita A 1 hora de Tarragona, Castelló i Lleida T'oferim tot allò que necessites: tranquil·litat, paisatge, bellesa de l'entorn i molt bona gastronomia. T'animes a conèixer-nos ?

La Via Verda de la Vall de Zafán La Catedral del Vi Les Oliveres Monumentals Els Espais de la Batalla de l’Ebre La Serra de Pàndols i la Punta Alta

Plaça Catalunya, núm 1, 977 42 62 31 aj.pinelldebrai@altanet.org www.pinelldebrai.altanet.org


on la terra regala plaers

on la terra regala plaers EL PINELL DE BRAI, TERRA ALTA

El Pinell de Brai és un poble de 1.123 habitants de la Terra Alta , a les Terres de l’Ebre. El seu terme està situat al límit amb la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre. La seva geografia és accidentada, i desenvolupa uns paisatges espectaculars amb molta història arran dels esdeveniments de la Batalla de l’Ebre durant la guerra civil, en especial a les Serres de Cavalls i de Pàndols, que arreceren el Pinell. La natura de Pàndols i del riu Canaletes que la voreja es po t gaudir a través de la Via Verda de la Vall de Zafàn, un antic recorregut ferroviari reconvertit en circuit per al passeig a peu o en bicicleta, enmig dels barrancs, estrets i túnels que enamoren els visitants.

Històricament l’agricultura ha sigut la seva base econòmica, com ho demostra l’existència de la Catedral del Vi que Cèsar Martinell hi va construir a principis del segle XX, tota una joia arquitectònica que es va condicionar amb les més noves tecnologies per a l’elaboració dels productes del Pinell, el vi i l’oli. L’elegància i la monumentalitat de l’edifici són l’ orgull de la Catalunya rural mediterrània. D’un temps ençà, a més, s’està donant valor al món de l’oli a través de l’existència d’una trentena d’oliveres monumentals espectaculars, antiquíssimes, peus únics de gran valor, de gran presència i que esdevindran unes noves insígnies en les arrels del futur oleícola. Un aspecte identificatiu del Pinell és la seva artesania, basada en la confecció de cabassos, sàries i objectes de palma a partir del margalló. Els diversos Mestres Artesans locals, amb taller propi on mostren el seu ofici han fet possible que el Pinell sigui tot un referent nacional a partir de l’organització de la Fira Pinellart, que se celebra al mes de juny, i hi podeu trobar més informació a www.pinellart.cat . Justament enguany, l’àmbit monogràfic de la fira serà els treballs del món de la fusta, on la fusta de l’olivera sempre ha estat molt apreciada.

on la terra regala plaers  

Al Pinell de Brai, Terra Alta, la terra té molt a oferir !

Advertisement