Melic 116

Page 1

melic llig la revista i, aban s de reciclar-la,

passa-la!

www.mislatajove.org

mitjà d’expressió jove de Mislata - núm. 116- primavera 2015

eleccions 24 de maig

marxa n e , a ic r b à f la

Marató jove contra en Ima l'homofòbia gina Mis t r S o p e s t mana eu lata a la l'e ropea d la Jo mislatajove

ventut

e


melic

Corresponsals Juvenils 2015

Enguany, els corresponsals dels Centres Joves de Mislata som: IES Molí del Sol: Álvaro Pérez i Kalina Nikolaeva. IES Músic Martín i Soler: Belén Segura i Iuliana Zalomir. IES La Morería: Ainhoa Bernal i Vanessa Moreno. IES Sagrado Corazón: Lorena González i Ales Marmolejo. IES Santa Cruz: Erika Berenguer i José Hernández. El que fem els corresponsals del Centre Jove és repartir informació en els nostres instituts i actualitzar els Infopunts de Mislata. A més, ens reunim cada dimecres a la vesprada al Centre Jove Túria per tal de planificar la nostra tasca, proposar idees i activitats, organitzar i participar en esdeveniments. També acudim a trobades de la xarxa joves.net amb els corresponsals dels altres pobles de la comarca. De fet, fa unes setmanes vam acudir a la primera trobada que va tindre lloc a Xirivella, on ens vam trobar uns 60 corresponsals de diferents municipis. Allí, vam conéixer gent d’altres pobles, vam participar en algunes activitats com tallers de prevenció de la violència

de gènere en adolescents, noves tecnologies i habilitats socials, i vam compartir experiències que cada municipi du a terme i en què els corresponsals tenen un paper actiu. Nosaltres vam presentar la iniciativa IMAGINA MISLATA. DIÀLEG JOVE fent especial incidència en el paper que tenim els corresponsals com a intermediaris entre els jóvens i l’administració, recollint propostes dels nostres companys als instituts i traslladant-les als grups de discussió que es desenvolupen en el marc d’este projecte. Esta trobada a Xirivella ens ha servit per conéixer iniciatives d’altres pobles. Hem pres bona nota d’elles i, ara, estem analitzant-les per veure quines podem adaptar, planificar i fer-les realitat a Mislata, ja que ens han servit d’inspiració, com possiblement la nostra iniciativa ha servit d’inspiració per als altres corresponsals. Esta és una bona forma d’estar connectats i que els jóvens, com nosaltres, puguem donar les nostres opinions, compartir-les, i rebre’n altres de noves. Belén, Ainhoa i Álvaro Corresponsals juvenils

Us donem la benvinguda a una altra edició més del Melic, la revista referent de Mislata. En esta edició, parlarem de temes molt diversos i que ens afecten directament no sols als jóvens sinó també als més menuts i als adults. En primer lloc, s’apropen les eleccions municipals i per això us tenim preparat un article ben detallat sobre tot el que necessiteu saber a l’hora de votar. És una decisió molt important que influirà en el nostre futur i que tenim dret a decidir amb coneixement. D’altra banda, coneixereu els deu nous corresponsals dels Centres Joves, que acostaran totes les activitats als joves directament en els instituts. Us presentem la campanya “Somos Super”, que promociona mitjançant Internet i Youtube, les activitats que fan les associacions de Mislata. I que pretén que moltes més associacions se sumen a esta iniciativa. Finalment, també us explicarem alguns detalls sobre la programació del Centre Sociocultural La Fàbrica, el qual oferix molts serveis de gran utilitat entre ells: préstec d’ordinadors, WIFI gratis i una gran oferta formativa, lúdica i cultural. Tot això i més, a la teua revista de Mislata.

corresponsals juvenils ............................................... pàg. 2 editorial ..................................................................... pàg. 2 en portada...................................................................pàg.3 tria el teu paper ............................................... pàgs. 4-5 ludoteca ................................................................... pàg. 5 viatjar ....................................................................... pàg. 6 tecnologia................................................................ pàg. 6 beques de formació per a joves ............................... pàg. 7 al límit ....................................................................... pàg. 8 teatre ....................................................................... pàg. 8 imagina mislata....................................................... pàg. 9 música...................................................................... pàg. 10 arbres de Mislata .................................................... pàg. 10 instituts .................................................................pàg. 11 associacions ..................................................... pàgs. 12 - 13 Consell de la Joventut de Mislata .................... pàg. 14 Premis Juvenils de Literatura Breu ....................... pàg. 14 solidaritat ................................................................ pàg. 15 marató jove de fitness ........................................ pàg. 15 Han col•laborat en este número: Ainhoa Bernal, Agnés Talaya, Alberto Llopis, Álvaro Pérez, Ana Campos, Ana Mª Rodríguez, Associació Quera, Belén Segura, Carla García, Carlos Catalá, Celia Palatsí, Cora Vicente, Corresponsals Juvenils (Belén, Ainhoa i Álvaro), Empar Medrano, Alumnes de 3r PDC de l’IES Molí del Sol, Laura Borja, Lorena Juán, Lorena Rozalén, Mariam Cardona, Mari Carmen Vaquera, Miguel Ángel García, Miriam Calero, Natalia Ángeles Muñoz, Noelia L. Galiana, Pedro A. del Baño, Pere Peris, Sara Mata, Sergio Villa, Sheila Caballero, Sheila Herrero, Sonia Melero, Toni Arenas, Vanesa Sanahuja, Vanessa Tébar, Vicente Cubas, Ximo Cádiz. Vols col·laborar amb el MELIC?

contacta amb nosaltres: melic@mislatajove.org

2

Algunes conclusions de les jornades Imagina Mislata (Formació, Oci i temps lliure, Sostenibilitat i Participació)


melic

la campanya que promociona la riquesa i la diversitat del teixit associatiu de Mislata

Fa unes setmanes, es presentaven els vídeos de la campanya “Somos Súper” produïts per la televisió municipal i protagonitzats pels membres de les associacions de Mislata. Un dels principals actius de Mislata és, sense dubte, la riquesa i diversitat del seu teixit associatiu. Per a posar en valor l’esforç i dedicació de les associacions que cada dia treballen per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, Mislata va posar en marxa fa uns mesos la campanya “Somos Súper”, una iniciativa de la Regidoria de Participació Ciutadana, amb la col•laboració de la Fundació

Horta Sud, amb l’objectiu, d’homenatjar les persones que dediquen el seu temps i el seu compromís en benefici de la ciutat. A més, la iniciativa també pretén animar a tots el veïnat a participar activament en la vida associativa del seu entorn, “convertint-se així en súperciutadans”. Nou associacions de Mislata s’han sumat a esta campanya. A totes elles, la televisió municipal Mislata TV els ha produït un vídeo, que ja pot veure’s en la web somossuper.org. L’acte de presentació va començar amb una solta de globus amb la imatge de la campanya des del balcó de l’Ajuntament i va continuar amb una cercavila amenitzada pel grup Asprona Tymbals fins al Centre Sociocultural La Fàbrica. Allí es van projectar els audiovisuals i, després d’unes quantes setmanes de producció, les associacions participants van conéixer el resultat de la campanya. La idea de sumar-se a esta iniciativa és fruit d’un procés de treball continuat dut a terme

entre la Regidoria de Participació Ciutadana de Mislata i la Fundació Horta Sud, amb la intenció de donar suport, enfortir i visibilizar les associacions de la localitat. Després d’una anàlisi i una reflexió protagonitzada per les mateixes associacions, estes van posar de manifest la necessitat d’aconseguir el repte de la comunicació amb l’objectiu d’arribar a tota la ciutadania, posar valor en allò que fan i compartir amb altres associacions i entitats del poble. Les associacions que han participat en esta campanya són: AHUIM, Junior Shalom, Associació de Dones de Mislata, Esplai Tabalet i Casa de Joventut La Morera, Associació Quera, Mislata C.F, Associació Cultural Andalusa, Grup de Danses Sangonera de Mislata i Associació Menys Graus. La intenció de l’Ajuntament és continuar amb el projecte i que noves entitats se sumen a la xarxa de súperassociacions. Visita somossuper.org i coneix millor la campanya.

Ajudes a l'estudi. Impulsar la creació d'un banc de llibres des de l'Ajuntament, amb criteris de concessió que atenguen necessitats reals.

3


melic

Els ajuntaments que componen la xarxa JOVES.net han llançat, una vegada més, una campanya informativa davant la celebració d’eleccions el pròxim diumenge, 24 de maig. En estes eleccions, la ciutadania determinarà qui ens representarà i qui governarà l’Ajuntament del nostre municipi i la Generalitat.

Què decidim en les eleccions? El nostre Ajuntament fa polítiques que ens afecten: les accions d’inserció i formació laboral, de construcció de vivendes, mobilitat i transport, els horaris dels espais d’oci, l’oferta sociocultural i de temps lliure (festes, teatre, música, premis, viatges…), l’oferta i els preus de les activitats esportives municipals, la neteja dels carrers, per on va el carril bici, la recollida de residus… per posar només alguns exemples. La Generalitat Valenciana té totes les competències en matèria de joventut i en altres polítiques, com ara el desenvolupament econòmic i industrial, els plans de vivendes, la inserció laboral, el sistema educatiu, les ajudes a la creació d’empreses, la conservació del medi ambient, el transport, la nostra salut i educació sexual (incloent la prevenció del VIH-SIDA i dels embarassos no desitjats…), la difusió cultural, la promoció del valencià… i moltes més qüestions.

Què és el Cens Electoral?Qui ot El Cens és un registre públic que conté els noms dels ciutadans i ciutadanes que reunixen els requisits per a ser electors/es.

És imprescindible que estigues inscrit en el Cens Electoral per a poder votar, ja que en cas contrari no ho podràs fer. Els ajuntaments publicaran les llistes electorals vigents dels seus municipis durant huit dies, a partir del sisé dia posterior a la convocatòria de les eleccions.

Qui pot votar? És un dret: Universal, perquè totes les persones majors d’edat en ple ús dels seus drets civils i polítics poden exercir-lo. Lliure, perquè cap persona pot ser obligada a votar. Igual, perquè tots els vots tenen el mateix valor. Directe, perquè per mitjà del vot es designa aquelles persones que volem que ens representen en els assumptes públics. Secret, perquè cap persona pot ser obligada a revelar el sentit del seu vot. El dret de vot correspon a la població espanyola major d’edat inscrita en el Cens Electoral que residisquen a Espanya. Els nacionals de la UE residents i empadronats a Espanya poden votar a les eleccions municipals. Recordem que les persones nacionals de la UE que ja han participat en anteriors processos electorals locals o han manifestat la seva voluntat de votar abans NO CAL que ho facen ara, però recomanem sempre consultar a l’Oficina del Cens Electoral la inclusió al llistat.

blanc. És a dir, serà vot en blanc aquell sobre que no continga papereta. Se sumen al total de vots emesos i compten a l’hora del repartiment d’escons o regidors/es, però com no són vots a cap partit/candidatura, no s’adjudiquen a cap llista. Es considera vot nul quan: S’emet en sobres o paperetes distintes al model oficial. S’emeten les paperetes sense sobre. Es modifica, afig o es ratlla algun nom o s’altera l’orde de col•locació. S’introduïx qualsevol llegenda o expressió, o es realitza qualsevol altra alteració de caràcter voluntari o intencionat. Els sobres continguen més d’una papereta de distintes candidatures (si s’inclouen diverses paperetes de la mateixa candidatura, es compta com un sol vot vàlid).

La Mesa Electoral Sí, si reunixes les condicions. Es tracta d’un deure que tan sols serà excusable si al·legues malaltia física o mental, o en cas de tindre una edat avançada. En justificar la impossibilitat

Com es vota? Vot presencial: És necessari presentar en la Mesa electoral el teu DNI, passaport, permís de conduir, targeta de residència (en el cas de ciutadans de la Unió Europea) o la targeta d’identitat d’estranger (en el cas de nacionals de països amb els quals Espanya té acord de reciprocitat). No importa que estiguen caducats, però han de ser originals. Vot per correu des d’Espanya: Es podrà realitzar fins a deu dies abans de les eleccions. Vot des de fora d’Espanya: Esta forma de votació servix per a tres casos: CERA (permanent), CERA (temporal) i ERTA.

Vot vàlid, vot nul, vot en blanc Els vots que es depositen en les urnes poden ser vàlids o nuls. Els vots vàlids són: aquells que voten a candidatura o aquells que es troben en

4

Idiomes. Impulsar i millorar l'oferta formativa en idiomes utilitzant el Centre Sociocultural La Fàbrica com a espai per a l'aulari de l'Escola Oficial d'Idiomes.


melic

d’assistir, s’avisarà als suplents. El fet de treballar eixe dia no val d’excusa, hauràs d’anar a la Mesa. Si és un dia laborable i eres treballador/a rebràs un permís retribuït de la jornada completa durant el dia de les eleccions, i amb dret a les dietes. lndependentment que el dia de les eleccions siga o no laborable, tens el dret a cinc hores de permís a l’endemà. El nomenament dels integrants de la Mesa electoral és competència de cada Ajuntament i es trien pel Ple Municipal per mitjà de sorteig públic. Este sorteig es realitza entre la totalitat de persones empadronades que tinguen menys de 70 anys i sàpien llegir i escriure. El president haurà de tindre el títol de Batxiller o el de Formació Professional de segon grau o, subsidiàriament, el de Graduat Escolar o equivalent. Es nomenaran dos suplents per cada membre de la Mesa electoral.

Procés en la Mesa de votació Comença a les 8:00h en el local electoral comprovant el material electoral (urnes, documentació electoral, sobres i paperetes) així com les condicions del local (taula i cadires, llum adequada…) i la recepció dels interventors (representa la candidatura en la Mesa electoral). A les 8:30h es confecciona l’Acta de constitució de la Mesa electoral. A les 9:00h. comença la votació. Els vocals i interventors comprovaran la identitat dels electors. A les 20:00h. finalitza la votació. S’introduïxen ací les paperetes de vot remeses per correu.

La Fallera Calavera el joc de cartes valencià Després de morir en una mascletà a causa d’un error de seguretat, una fallera torna a la vida convertida en zombi. Només hi ha una manera de calmar la seua ira apocalíptica: cuinar-li una bona paella. Així es presenta este divertit joc de cartes en valencià ambientat en el món de les falles i de la cultura valenciana. Hi poden jugar de dos a cinc jugadors-es que lluitaran per ser el primer a reunir els cinc ingredients necessaris per a fer la paella i calmar la Fallera Calavera. Hi ha tres tipus de cartes: tresors, de batalla i especials. Totes fan referència a objectes, personatges, llocs… de la cultura (o incultura) valenciana. Els tresors et permeten aconseguir més

cartes, t’ajuden durant la partida i hi inclouen els ingredients de la paella. Les cartes de batalla són personatges que es juguen tapats per a robar tresors d’altres jugadors. Finalment, les cartes especials poden afectar qualsevol element del joc. Si vols saber més del joc, descarregar les regles o on comprar-lo podeu consultar la web del joc a:

www.lafalleracalavera.com

El joc és el resultat del treball d’Enric Aguila Almodòvar i ha sigut possible pel micro-patrocini que va arreplegar més de 7.000 € per a produir i editar el joc. Alberto Llopis

El recompte de vots La Presidència de la taula és l’encarregada d’ensenyar les paperetes una per una a vocals, interventors i apoderats. Es comprova que coincidixen els sobres amb el nombre de votants registrats. Finalment, es destruïxen les paperetes de votació, excepte les no vàlides. S’anuncien els resultats indicant el nombre de votants, electors empadronats, el nombre de vots en blanc i nuls i el nombre de vots obtingut per cada candidatura. S’ompli l’acta d’escrutini per a finalitzar. El procés acaba amb l’entrega de documentació electoral (Actes generades durant el procés) a les autoritats electorals.

· Com es distribuix la representació després de l’escrutini? · Què és la barrera electoral? · Què necessites per a presentar-te a les eleccions? · Què són els partits polítics?

Visita:

www.joves.net/eleccions2015 Millorar els recursos informàtics dels centres educatius i dels centres públics municipals, especialment dels centres juvenils.

5


melic

L’albufera de València

Si ens agrada la bellesa i els entorns

rurals, un dels llocs naturals més pròxims i bonics que podem visitar és El Parc Natural de l’Albufera de València, un dels espais més representatius i de major interés turístic i ecològic de la província. L’Albufera es troba a uns 15 quilòmetres de la ciutat i compta amb 21.000 hectàrees de superfície, tot i que era molt més gran en l’antiguitat, però a causa dels cultius d’arròs i del rebliment natural s’ha quedat amb la grandària actual.

Divendres, 5 de juny Senderisme a la llum de la lluna a Picassent

L’Albufera és una llacuna litoral que està separada del mar per una llengua de terra. A nivell biològic, destaca per la seua gran biodiversitat, en ella habiten espècies animals en perill d’extinció, com el fartet i el samaruc. Però crida l’atenció, sobretot, la seua riquesa en espècies d’aus, entre les quals destaquen el sivert i l’agró. Va ser declarat Parc Natural per la Comunitat Valenciana fa uns anys, i a més s’inclou entre les zones d’especial protecció per a les aus i està també en la llista

horta neta

d’aiguamolls d’importància internacional i en la de zones especialment protegides del Mediterrani. A nivell turístic, cal ressaltar l’espectacular bellesa del seu paisatge amb unes vistes precioses, especialment a poqueta nit. Si no disposem de vehicle podem anar amb autobús des del centre de València, per mitjà dels autobusos turístics o els de l’empresa Herca. Text i fotografies: Ana Mª Rodríguez

Dissabte 16 de maig Travessia per l’Albufera, amb bicicleta i amb barca

Un any més, la xarxa JOVES.net organitza un ampli programa d’activitats de coneixement, millora i conservació del medi ambient. En concret este és el calendari de les activitats que queden fins al mes de juny:

MISLATA INFO

l'aplicació mòbil de la teua ciutat L’Ajuntament de Mislata ha posat en marxa una aplicació per a mòbils per a facilitar la comunicació amb la ciutadania. Amb ella es podrà informar la població de les novetats de la ciutat, consultar l’agenda cultural o accedir a Mislata TV. Un altre aspecte que permet la ferramenta és la participació ciutadana en gestió d’incidències. Es podrà informar en temps real a l’Ajuntament de qualsevol incidència, avaria o desperfecte que es detecte a la ciutat perquè els operaris tinguen coneixement i puguen resoldre’l en el menor temps possible. L’aplicació està disponible en Iphone i Android, no hi ha excusa per a no estar informat dels esdeveniments de la ciutat.

Vicente Cubas

6

Formació per a la inserció sociolaboral. Impulsar l'ús de metodologies com l'Aprenentatge Servici.


melic

Beques de formació per a joves

Guanyar experiència amb la pràctica Vanesa, Sheila Durant els mesos de novembre a febrer, 30 jóvens han tingut l’oportunitat de gaudir de la beca de formació que l’Ajuntament de Mislata havia convocat dins del seu Pla Social de Formació per a jóvens de Mislata. L’objectiu d’este pla era facilitar l’accés al mercat laboral de jóvens titulats i afavorir el seu desenvolupament socioprofessional, a través de les beques i les pràctiques professionals. Alguns d’ells ens conten la seua experiència del projecte: Lorena Juan: La meua experiència en general ha sigut molt bona, he pogut posar-me al dia de serveis, cursos o activitats al poble de Mislata que abans desconeixia, també ha sigut enriquidora a nivell "esta personal i professional. He pogut agafar més iniciativa experiència en el camp ens ajuda a social, el qual m’interessa, experiències incrementar ii més coneixements de la nostra distint tipus a nivell He tingut experiència" professional. un bon tracte amb els companys i l’oportunitat de poder aprendre en un àmbit agradable i acollidor que fa el treball més fàcil. Encara que, de vegades, el treball no pareixia que tinguera res a veure amb la meua titulació, sempre està bé aprendre sobre diferents matèries i camps. Miguel Ángel García: El pla de formació és una proposta interessant per a jóvens desocupats com jo, que després d’haver realitzat els seus estudis, busquen sense èxit un buit en el mercat laboral. Esta iniciativa ens ajuda a incrementar la nostra experiència curricular, que en l’actualitat pareix imprescindible per a poder optar a un lloc de treball. Després del meu pas pel Centre Jove del Mercat i el Centre Sociocultural La Fàbrica, he tingut l’oportunitat de posar en pràctica alguns dels meus coneixements i saber moure’m com a professional davant de diverses situacions. Sheila Caballero: Al meu parer, em pareix genial esta proposta, ja que ajuda a l’acabat de titular a generar recursos i experiència per a la seua futura professió. Espere que esta experiència servisca per a millorar i especialitzar encara més si és possible les

i Empar

pràctiques professionals per tal que tots els becaris puguen traure el màxim partit a esta beca. Molt d’ànim i a seguir així! Empar Medrano: En estos mesos he pogut conéixer el treball que es realitza en els Centres Joves, les activitats i cursos que s’hi realitzen i conéixer totes les tasques necessàries per a dur a terme un projecte de participació Juvenil com és el d’Imagina Mislata. També he conegut més a fons totes les activitats que realitzen les associacions juvenils de Mislata, m’ha agradat poder conéixer tanta gent i sobretot persones que de veritat s’impliquen i es preocupen per la millora del nostre poble. Vanessa Tébar: El Pla de Formació ha sigut una experiència gratificant i útil en diferents aspectes. Durant estos tres mesos he aprés tant el funcionament del centre, com tasques administratives i l’atenció al públic, entre d’altres. Destacar sobretot les experiències relacionades amb la meua formació, dutes a terme en un menjador social i durant la realització d’un taller nadalenc. En definitiva, dir que estic molt contenta i agraïda d’haver disfrutat d’esta beca de formació que m’ha aportat diferents coses, tant a nivell formatiu i professional com a nivell personal. Mari Carmen Vaquera: Considere molt important que es realitzen este tipus de programes de pla de formació per a jóvens ja que açò ens permet adquirir competències bàsiques per a poder enfrontar-nos al món laboral en el nostre futur. El que destacaria d’esta experiència és que durant estos mesos he pogut comprovar que m’agrada prou este àmbit i que en un futur m’agradaria seguir formant-me per a poder continuar treballant en este àrea. Natalia Ángeles Muñoz: Després de participar els tres mesos en el Pla de Formació de Mislata considere que ha sigut una bona oportunitat per a augmentar l’experiència en els jóvens acabats de titular. Perquè en moltes ocupacions demanden com a requisit per a

ia, Vanessa i Mari Miguel, Sheila, Natal

Carmen

poder treballar tindre experiència. És una beca que permet compaginar-ho amb altres estudis, així com observar i col·laborar en el funcionament del departament de Joventut de Mislata en diferents tasques. Destacaria la participació en el menjador social de Nadal perquè hem realitzat activitats amb xiquets de diferents edats i cultures, i ha resultat molt enriquidor. Finalment, un altre aspecte a remarcar seria la possibilitat d’ajudar a adolescents que assistixen als Centres Joves. A més de participar en projectes per a la participació juvenil del municipi. "ha sigut una Vanesa Sanahuja: oportunitat Estos tres mesos de treball com a becària molt bona en l’àrea de Joventut de cara al m’han servit per a continuar meu futur ampliant els meus professional" coneixements en l’àmbit de la participació, ja que la majoria de tasques realitzades eren en el projecte de participació juvenil “Imagina Mislata” on he pogut conéixer l’opinió dels i les jóvens sobre la ciutat en què viuen. Laura Borja: La beca de formació de què he pogut disfrutar com a pedagoga considere que m’ha servit per a guanyar una experiència i conéixer com funciona este departament. A més, d’ella m’emporte uns companys i companyes amb qui he treballat molt còmoda. Crec que ha sigut una oportunitat molt bona de cara al meu futur professional, i com a suggeriment per a futures edicions, allargaria la beca durant més temps. Sheila Herrero: M’ha agradat molt tindre l’oportunitat de treballar al Centre Juvenil Túria. M’ha servit per a conéixer més el poble de Mislata i aprendre a dur a terme grans projectes com el d’Imagina Mislata. La gent amb què he treballat han estat sempre disposats a ensenyar-me i a ajudar-me en tot allò que he necessitat, i he de dir que això és el millor de tot, el fet d’haver treballat braç a braç amb gent així. Espere que el dia de demà puga treballar amb persones com estes.

Creació i expressió cultural / festes. Crear un espai d’expressió i promoció d’artistes locals en les festes.

7


melic

50 Sombras de Grey:

Innovació ancorada en l'estereotip Com llançar un llibre i aconseguir convertirlo en líder de vendes? Caldria preguntar-li a E.L. James, autora del best-seller famós 50 Sombras de Grey qui gràcies a esta obra s’ha consagrat entre les autores més cèlebres de l’actualitat amb un important rècord de vendes. La recepta és més prompte simple: una història d’amor entre adolescents emmarcada en una relació més o menys conflictiva d’on es constituïxen “els ingredients base” d’este llibre que oferix, igual que molts altres llibres dirigits al públic juvenil, el guerxo amb “extra de sucre” que demanda un sector de la societat. Però 50 Sombras de Grey és una miqueta més que una novel·la romàntica estàndard, ja que se li afig un ingredient estrela a la mescla badoca i edulcorada de que partíem: el poderós ingredient del “sexe” com a crida d’atenció, com a crit de guerra, com a bandera que ha aconseguit convéncer ja no només una gran part del públic juvenil femení, sinó una gran part del públic “femení” en general: mares, ties, mestresses de casa, empresàries, dones fadrines, dones casades. Les dones, en general, han embogit amb la descarada i sensual 50 Sombras de Grey. Una moda més, entre tantes altres. Una nova imatge amb què fer màrqueting, tot un mercat que es beneficiarà de l’èxit de la pel·lícula i farà negoci amb les manilles, els fuets i els joguets sexuals. Tot apunta a un missatge “transgressor”, que incita les dones perquè despertem i isquem de les nostres rutines, a trencar amb tota “contenció forçada”, a dir obertament que disfrutem amb una “novel·la eròtica”, amb

una pel·lícula que mostra escenes pujades de to. Perquè a les dones, per què no dir-ho, ens agrada el sexe i volem dir-ho sense amagar-nos, sense por de ser jutjades, volem revindicar el nostre dret de participar i disfrutar d’una cosa natural, d’una cosa socialment censurada. Però “no ens enganyem”. Este missatge és només la punta de l’iceberg, la publicitat enganyosa. Esta vegada el “missatge subliminar”, l’estructura que subjau disfressada d’erotisme i jocs de sensualitat no és ni més ni menys que el cru “estereotip”. Darrere de l’escenari extravagant i destrossador només trobem el pes dels “rols de gènere” tradicionals i dos personatges ancorats en ells. Anastasia Steel només és la xica tímida, “submisa”, inexperta que no sap res de la vida i s’enamora de Christian Grey, el tipus dur. L’home de gel que utilitza les dones servint-se del seu atractiu i del poder que li atorga la seua posició social per als seus propis fins, sense involucrar-se sentimentalment perquè li han fet mal. El xic traumatitzat i conflictiu que ha sigut danyat i no li importa res ni ningú. Ja ens sabem el “final”. L’amor i el sexe tot ho poden i el xic roín es tornarà bo gràcies a la paciència de la xica bona. Eixe és el “verdader missatge” de 50 Sombras de Grey. Per molt de sexe, per molt d’artifici que hi haja la xica continuarà sent casta i pura perquè és la que toca, mentres que el personatge masculí, el rovell de l’ou de la història, la cara bonica que ha arrossegat milers de dones acompanyades de les seues parelles disconformes al cine continuarà sent l’estrela, la

raó per la qual moltes xiques desitgen ser “submises i castes” com Anastasia Steel, amb l’expectativa de trobar el seu Christian Grey. Cada u és lliure de llegir i vore el que li abellisca en el seu temps lliure. Però si ens venen promiscuïtat i revolució que no siga encobrint un masclisme ranci i arcaic. Cora Vicente Més informació: www.menysgraus.org associaciomenysgraus

MenysGraus

Envia’ns el teu comentari, pregunta, suggeriment a info@mislatajove.org i resoldrem els teus dubtes

L’EMTM CELEBRA EL DIA MUNDIAL DEL TEATRE El dia Mundial del Teatre es va crear el 1961 per l’Institut Internacional del Teatre (IIT). Se celebra anualment el 27 de març pels centres de l’IIT i la comunitat teatral internacional. S’organitzen distints esdeveniments de teatre nacional i internacional per a ressaltar esta ocasió. Un dels més importants és la distribució del Missatge Internacional tradicionalment escrit per una personalitat del teatre de talla mundial convidada per l’Institut Internacional del Teatre. Amb este motiu l’EMTM representà dues obres teatrals: “La màgia d’Oz” pel grup juvenil taller de l’EMTM. Irene Mira, la directora deia: “Esta mostra és una adaptació de la molt coneguda obra El Mag d’Oz de F.Frank Baum una excusa per a dinamitzar la creativitat de l’alumnat,

8

la seua capacitat per a expressar, ballar i viure històries imaginatives que els aporten experiències riques i noves. Este conte va ser concebut per l’autor amb la pretensió de crear una història que no necessitara incloure ni “roïns” ni problemes terribles que resoldre amb l’objecte de no generar malsons en la mentalitat infantil. No obstant, la història inclou dificultats i situacions compromeses a travessar, que són les que fan madurar i espenten a extraure els recursos propis dels seus personatges. La gran diferència respecte del model clàssic de contes és que l’ajuda per a superar les proves, per a la seua resolució, es troba ja en els mateixos personatges que les viuen, no en algú alié a elles. La solució no es troba en l’exterior, sinó en el mateix interior de l’ésser humà, no en

Oz sinó en Dorothy, Espanta, Hojalata i Leo… eixe, entenem, és el “missatge” d’esta atractiva història.” “Conmemorándote-atro” El grup laboratori de l’EMTM , baix la direcció de Miguel Casells, reposà un treball d’investigació teatral realitzat durant l’any 2014. Els manifestos internacionals escrits per personalitats rellevants del món de l’escena en diferents anys han servit de nexe i motor per al treball d’este grup d’actors i actrius que han aconseguit filar un espectacle metateatral, en què la ironia, l’humor, la imatge, el gest i la paraula s’unixen en una posada en escena plena de vitalitat i no exempta de compromís social i cultural. Ana Campos

Oferta d'oci, cultura i esport.Impulsar una oferta continuada d'activitats en el Centre Cultural, especialment de teatre.


melic

IMAGINA MISLATA EN LA SETMANA EUROPEA DE LA JOVENTUT

“Imagina Mislata. Diàleg Jove” és un projecte de Este objectiu va en la mateixa participació juvenil que la Regidoria de Joventut direcció que el projecte IMAGINA de Mislata porta executant en el municipi des MISLATA, per la qual cosa Sandra de novembre del 2014, amb finançament del Martínez ha tingut l’oportunitat programa Erasmus+ i amb la col•laboració del de traslladar les conclusions a què Consell Local de la Joventut. han arribat els jóvens de Mislata Este projecte, que inclou huit trobades entre a través de les diferents trobades jóvens, polítics, tècnics i agents socials on es realitzades fins al moment. debaten i es definixen les línies d’actuació d’un A la finalització del debat futur pla local de joventut, ha traspassat les presencial, els jóvens participants fronteres de Mislata arribant, a través d’una de van elaborar, de forma conjunta, les seus participants, a la Setmana Europea de la un document amb les conclusions a Joventut promoguda per la Comissió Europea. què van arribar; este document serà Sandra Martínez, membre de l’equip de presentat a la Comissió Europea, la voluntaris del projecte que s’encarrega de qual dirigirà les conclusions a la direcció dinamitzar, difondre i donar visibilitat a la iniciativa, general competent en la matèria. Totes va ser seleccionada per a participar en els debats les conclusions dels distints ideas labs que es van organitzar el passat 25 de març entorn celebrats en els diferents països del de la celebració dels ideas labs que promou la programa Eramus+ seran difoses per Comissió Europea en el marc de les activitats la xarxa i es podrà realitzar una votació de les mateixes, a fi de conéixer les de la Setmana Europea que més interés desperten Joventut. En esta ocasió, Sandra Martínez, entre els jóvens. el tema central dels debats voluntària d'IMAGINA ha sigut “ emprenentatge A més de participar en MISLATA, ha explicat el la Setmana Europea de esperit empresarial”. Joventut, el projecte El que pretén la projecte al IDEA LABS la“Imagina Mislata. Diàleg Comissió Europea amb Jove” va ser presentat com estos ideas labs és comptar bona practica durant les amb informació de primera mà dels jóvens; vol conéixer les seues necessitats i què és el que Jornades Erasmus+ 2015 organitzades per l’IVAJ, busquen, i amb eixa informació, poder dur a terme que es van celebrar els dies 3,4 i 5 de març a les seues funcions de manera més coincident Castelló, València i Alacant. a les necessitats reals i actuals de la joventut.

melic

Oferta d'oci, cultura i esport. Realitzar una proposta d'oci nocturn en caps de setmana, aprofitant les instal•lacions públiques.

9


melic

La Fàbrica comença les seues activitats

La Fàbrica ofereix cursos, teatre, música, sala d'estudi, aula d'ordinadors...

Des del començament, s’ha realitzat una proposta molt diversa d’activitats lúdiques i formatives dirigides a tot tipus de públic. Cal destacar que ha sigut tot un èxit de participació que ens anima a continuar en la mateixa línia. Entre elles destaquen la sèrie de concerts, monòlegs i espectacles teatrals, que s’han oferit els divendres de manera gratuïta en l’Espai Crea. Vam poder disfrutar del grup de música Tórtel o de l’humorista Eugeni Alemany. Així també, dins de l’oferta formativa s’han fet cursos de diferents temàtiques, com els cursos de Fotografia Digital i Com posar en marxa un negoci en línia en l’Espai Multimèdia. Este espai disposa de 24 ordinadors amb connexió gratuïta a internet. A més de la programació, a La Fàbrica es poden trobar diversos espais per a l’estudi (Espai Estudia) i el treball en grup (Espai Idea), així com el préstec gratuït de portàtils i accés a wifi en tot l’edifici. Pròximament, ens esperen nous esdeveniments i activitats, t’hi esperem. Ana García Dinamitzadora Sociocultural

Tórtel porta el seu pop mediterrani a Mislata El divendres 6 de març, com a tancament del primer cicle d’espectacles de La Fàbrica i inaugurant l’apartat musical, actuà Tórtel en format ‘acusticelectritzant’, acompanyat de Jordi Sapena i Enric Alepuz. El valencià presentava a Mislata l’àlbum La Gran Prueba, editat al 2014 i que ha sigut un dels discos més reconeguts per la premsa especialitzada. El seu pop mediterrani va aconseguir guanyar-se el públic assistent, tant jóvens com a adults es contagiaren del ritme de la música i acabaren endinsant-se en l’atmosfera torteliana. També aprofità Jorge (Tórtel) per a tocar el single En defensa pròpia, editat este 2015 i que mostra el bon estat de forma del valencià. Per tancar el concert, com a bis, i ja baix de l’escenari, Jorge Pérez i Jordi Sapena interpretaren, sense micros ni altaveus, Los increibles, un dels grans temes del disc Entusiasmo. Bon debut de La Fàbrica com a espai de concerts acústics i bon ambient i bon rotllo el que es generà amb la música de Tórtel. En acabar el concert, va haver-hi signatura de discos, alguna foto… i la sensació d’haver vist una de les propostes més en forma de l’escena valenciana. Pere Peris

FITXA - Nom molle / Nom científic: Schinus pimienta, fa castellà: falsa Altres noms lso pimentero / pebrer, pebr en valencià: fals Anacardiacea eboner / Família: e / Longevit 100 anys. at: Com és? Arbre perennifoli de creixement ràpid i grandària mitjana que pot arribar als 15 metres d’alçària. El tronc, gros i inclinat, té una corfa rugosa i de color marró fosc. Les fulles estan compostes i d’un color verd clar. El fruit és una xicoteta bola arrodonida i de color roig que madura a la tardor, tot i que roman durant tot l’hivern a l’arbre. On viu? No és exigent amb les característiques del sòl i pot créixer en terrenys pobres, fins i tot salobres. S’adapta molt bé a les exposicions assolellades. És resistent a la sequera i a les altes temperatures, però no suporta les gelades. Quin és el seu origen? Espècie originaria d’Amèrica del Sud: Brasil, Uruguai, Paraguai, Argentina, Xile i Perú. Àmpliament cultivada

10

en parcs i jardins del litoral mediterrani espanyol. Per a què s’utilitza? Arbre molt utilitzat en ambients urbans, principalment per la seua ombra i aspecte decoratiu, encara que les seues fulles i fruits embruten prou. A països com Xile, del fruit es fa una beguda alcohòlica. On és a Mislata? Principalment, al parc de la Canaleta. Hi ha diversos exemplars al costat de la piscina municipal. Sabies què? El terme Schinus és una paraula grega que significa ‘llentiscle’, perquè produïx una resina semblant a la d’esta planta. Pedro A. del Baño

Instal•lacions esportives. Millorar els horaris i el manteniment de les instal•lacions esportives públiques en general.


melic Teatre contra la violència de gènere

Passos lleugers Animació a la lectura amb Rodamons Un any més, des dels Centres Joves hem llançat la campanya d’animació a la lectura en els instituts de Mislata en col·laboració amb Rodamons Teatre. El grup ha recorregut els instituts parlant de Tirant lo Blanc i de la vida del seu autor, Joanot Martorell, que resultà ser una persona prou bel·licosa que resolia els seus problemes en duels d’espasa per als que se citava escrivint elaborades “cartes de batalla”. També ens van cantar una cançó dels goliards, uns monjos del segle XII que van penjar els hàbits per a

recórrer el món i que eren un poc bergants. També ens han ensenyat a través d’un Kamishibai (teatre de paper) el que és un cal·ligrama (un poema que s’escriu prenent la forma de l’objecte que l’inspira) i ens van plantejar diferents enigmes. Finalment, ens van parlar de les poetesses andalusines i ens van llegir diversos poemes d’amor que es van intercanviar la princesa Wallada i un poeta de l’època. Alberto Llopis

L’alumnat de 3r i 4t d’ESO de manera conjunta amb el de 1r de batxillerat de l’IES Molí del Sol vam anar al teatre Micalet de València a vore Passos lleugers, obra de teatre relacionada amb la violència de gènere, basada en fets reals, escrita per la dramaturga italiana Dacia Maraini. Tres actrius i dos actors llegien davant del micròfon i gesticulaven, ja que es tractava d’una lectura dramatitzada. Anaven de negre en un escenari també negre i les dones sense sabates, per representar els casos tan durs que contaven; de vegades, acompanyats amb música. Les huit històries són de dones, xiques o xiquetes de diferents llocs del món maltractades o

violades pel pare, un germà o la parella. L’obra mostra com la pobresa també és la culpa del maltractament social, físic i mental de la dona. En acabar, poguérem intercanviar preguntes amb actors/actrius i amb una dona de Colòmbia, representant d’Amnistia internacional, que contà la seua història també de maltractament, per això digué que se sentia identificada amb l’obra. A una part de l’alumnat no ens agradà perquè esperàvem una obra representada, però uns altres quedàrem molt satisfets perquè ens impactà conéixer una realitat pròxima. Alumnes de 3r PDC

El Santa Cruz compartix un projecte Comenius amb un institut de Turquia El projecte s’ha centrat en el desenvolupament de la competència lingüística en anglès i en el coneixement mutu de la cultura i la realitat dels centres participants. L’etapa de Secundària del col·legi Santa Cruz està desenvolupant des de l’any 2013 la seua primera Associació bilateral Comenius. Concretament, el nostre soci és l’institut de Secundària i Cicles Formatius Usak Ticaret Meslek, Anadolu Ticaret Meslek, Anadolu Otelcilk veu Turizm meslek Lisesi, de la ciutat turca d’Usak, ubicada a la Regió de l'Egeu d’aquell país. El projecte desenvolupat, “Diferents llengües i diferents cultures: treballant per a un futur europeu plural i compartit”, pretén, entre altres objectius, fomentar l’ús de l’anglès entre el nostre alumnat junt amb l’assoliment d’un major coneixement de la cultura turca. Per tot això, al llarg de dos cursos i sempre per mitjà de tasques col·laboratives realitzades en equip, els alumnes i professors de tots dos centres hem dut a terme una sèrie d’activitats com ara l’elaboració d’una guia turística de València en anglès, la programació de visites culturals, la realització de treballs d’investigació sobre l’aprenentatge de llengües i la creació de diferents plataformes per a l’intercanvi

d’informació, com una microweb i un blog. La culminació de tot aquest treball ha sigut el viatge d’intercanvi d’un grup d’alumnes de 4t d’ESO del Santa Cruz a la ciutat d’Usak, el qual es va fer al març del 2015. Aquesta experiència de convivència amb els nostres companys turcs i amb les seues famílies ens ha permès conèixer altres costums i formes de vida, ha fet possible que tinguem una mentalitat més oberta vers el diferent i ens ha fet més conscients de la nostra ciutadania europea. Jose Lucio Hernández (alumne de 4t d’ESO) Carmen Sapena (professora d’ESO)

Medi ambient i entorn natural. Millora i creació de zones verdes, fomentant l'ús d'horts i mercats ecològics i incrementant les zones verdes.

11


melic

què fan les associacions juvenils de Mislata? Casa de Joventut La Morera

Conéixes el geocaching? Geocaching és una activitat que consistix a trobar tresors amb l’ajuda de coordenades GPS, tresors que algú ha hagut d’amagar primer. Només necessites un GPS o mòbil amb una aplicació de GPS i moltes ganes de participar-ne. Nosaltres, els scouts de Mislata, tenim un geocache esperant ser trobat, t’hi animes? Només has d’entrar al google i buscar “geocaching IMPEESA XV 2” o buscar al web de geocaching les següents coordenades: N 39° 28.496 W

000° 24.927. Si ja ho tens clar, només necessites a la teua colla d’amics o a la teua família. I que no se t’obliden les ganes de passar-ho bé! Si tens cap dubte o vols contactar amb nosaltres, pots trobar-nos al facebook: Grupo Scout Impeesa XV o per correu electrònic: xvimpeesa.grupo@gmail. com No oblides que cada dissabte estem de 17 a 19.30h a la plaça de la Moreria. No t’ho penses!

slata

po.impeesami www.facebook.com/gru

La joventut de hui en dia no es preocupa per res, no té cap interés, excepte eixir de festa i gastar-se els diners dels seus pares. La joventut de hui en dia no respecta res, ni tan sols a ells mateixos. No volen estudiar, no volen treballar. És la generació ni-ni, la generació dels nostres jóvens. A esta precisa descripció només li falta un últim matís per a poder entendre-la en el seu conjunt, a saber, és una descripció molt precisa, però que s’ajusta únicament a la concepció teòrica de la ment d’alguns pocs. En altres paraules, no existix, perquè “la realitat dels nostres jóvens és just la contrària”. Si els nostres jóvens no estudien ni treballen es deu únicament al futur que els han furtat. La joventut que participa en La Morera, tant en el curs d’Improvisació teatral com en les pròximes activitats que realitzarem són un exemple d’una joventut transformadora. Si tu encaixes en este perfil, no dubtes a sumar-te a este projecte, que no és el nostre, sinó el vostre. Sergio Villa

Noelia L. Galiana

Papallona Jove, una nova il•lusió per als més xicotets Arriba a Mislata una nova associació amb la finalitat de lluitar per l’educació i el benestar dels més menuts. Es tracta de Papallona Jove, una associació multicultural de recent creació dedicada al sector infantil amb moltes idees fresques i innovadores. Els monitors voluntaris que formen part d’esta associació estan especialitzats en diversos àmbits de l’educació, com són: mestres d’educació primària i infantil, d’educació física i pedagogia terapèutica; pedagogs; integradors socials; educadors; etc. El seu treball consistix a crear projectes per a l’oci i el temps lliure per als xiquets i xiquetes d’entre

12

6-12 anys de Mislata. A més, el seu màxim potencial són les ganes de progressar i d’incentivar els xicotets a través de suport escolar i de tot tipus d’activitats lúcides i d’animació a la lectura. Podreu trobar-los: Al centre La Fàbrica, els dimarts i els dijous de 17.30-19.30h. Ludoteca Papallona: els dissabtes de 17-19h. Contacte: papallonajovemislata@gmail.com Facebook: Papallona Jove Mislata

Mobilitat sostenible i transport. Realitzar campanyes de conscienciació sobre la convivència de bicis, vehicles de motor i vianants.


Titelles solidàries Allí vam disfrutar d’un espectacle de teatre i titelles en què ens van parlar dels indis americans i de la importància de la naturalesa, després vam fer un taller de titelles i tots vam pujar a l’escenari per a cantar una cançó amb ells.

El passat dia 28 de febrer ens en vam anar d’excursió a Paterna. Al matí, vam estar al Parc Central fent activitats per equips i a la vesprada vam anar a un xicotet teatre on ens esperaven les xiques de La Monda Lironda.

melic

Torna “esport a la Canaleta”

El cost de l’activitat es va destinar a un programa de teatre escolar per als campaments de refugiats del Sàhara que ha desenvolupat la companyia de teatre La Monda Lironda, pots saber més d’ells en www. lamondalironda.com. Alberto Llopis

Campament d'estiu

del 15 al 25 de juliol al Campament Juvenil Alta-lai (Casillas de Ranera, Cuenca), per a xiquets, xiquetes i jóvens de 6 a 17 anys. Més informació en www.juniorshalommislata.blogspot.com o telefonant a: 657205085 o 625125763.

Després de l’èxit de participació del passat any en la primera edició d’“Esport a La Canaleta”, continuem trebal lant per a generar i promo cionar alternatives d’oci saludab le i no consumista que permeten a les persones jóvens participar en activitats lúdiques i esport ives. Per això, el pròxim 10 de maig Menys Graus tor na a fer l’activitat interassoc iativa “Esport a La Canaleta” on les persones jóvens de Mislata podran passar un diumenge esport iu a

les pistes de la Can aleta. En esta festa esportiva les persones participants po dran practicar esports com han dbol, bàsquet, hoquei, can ut i petanca entre molts altr es. Les activitats seran gratuïtes per a totes les persones, a par tir de 6 anys. Entre les person es que realitzen totes les act ivitats proposades i completen el seu carnet de participac ió se sortejaran premis apo rtats pel comerç local de Mis lata. Vanesa Sanahuja

Més informació: www.m

enysgraus.org/esportcana leta

Esplai Tabalet Quan va finalitzar, recentment, la Nit de Pijames d’Esplai, en què xiquets i jóvens de huit localitats diferents vam conviure durant un cap de setmana sencer, molts monitors vam constatar, una vegada més, amb la força que se sent quan s’està enfront d’ella, una realitat que tots coneixem: que el futur viu en el nostre present, en forma de llavor, d’alegria i d’il·lusió que es percep en els ulls dels nostres xiquets. Una llavor que precisa ser regada i cuidada amb l’aigua de la creativitat i el substrat dels valors com la igualtat, la llibertat i la solidaritat però que, per desgràcia,

en l’actual situació la dificultat que ens imposen per a poder fer-ho és cada vegada major. Per eixe motiu, i atés que des dels àmbits més formals l’oferta és cada vegada menor, des de l’Esplai Tabalet oferim un espai perquè els nostres xiquets i jóvens puguen aprendre i creure en el temps lliure per mitjà de jocs, tallers, campaments... Si estàs interessat i tens entre 4 i 16 anys, cada dissabte estem al Centre Jove del Mercat, de 10.30 a 13.30h. T’hi esperem! Sergio Vila

Residus. Conscienciació i sensibilització sobre l'empremta ecològica, realitzant campanyes per a públic en general, sobre el reciclatge i les conseqüències del no reciclatge (adhesius en els poals de fem domèstic i contenidors, etc.).

13


melic

El Consell també Imagina Mislata

En els darrers mesos la joventut de Mislata s’ha embarcat en el viatge de la participació ciutadana gràcies al projecte de la Regidoria de Joventut “Imagina Mislata”. Una experiència molt gratificant per a la gent jove que porta anys participant al municipi, però especialment per a aquelles que mai ho havien fet i que han descobert que la seua veu també pot arribar mitjançant diferents vies. Hem parlat de sostenibilitat, de formació, d’igualtat, de participació… ens hem queixat, hem reclamat, hem reivindicat, però especialment hem proposat. Perquè si ens deixen parlar tenim molt a dir. Des del Consell de la Joventut volem destacar el cap de setmana que més de 30 jóvens vam gaudir a Benicàssim per a parlar de participació. Van ser dos dies de debats, de dinàmiques, de diversió, de convivència i d’apoderament! Un cap

IMAGINA MISLATA

de setmana en què el paper del Consell va quedar clar per a la joventut (tant associada com no associada) i va eixir molt reforçat, amb molta feina a fer. Per això, entre altres motius, enguany el Consell de la Joventut comptarà amb una persona jove treballant perquè les nostres necessitats, les nostres reivindicacions, les nostres propostes, les nostres idees, les nostres inquietuds arriben a bon port. Us recomanem que ens cerqueu a les xarxes socials per a assabentar-vos de tot el que farem enguany, a poc a poc presentarem el projecte 2015. Ah! I no oblideu que podeu fer-nos arribar les vostres propostes a info@consellmislata. org. David Latorre

+ informació: www.consellmislata.org Consell de la Joventut de Mislata

@consellmislata

` dimecres 10 de juny Emancipació

2 i 3 de juliol Resum final i avaluació

Parlarem sobre: accés a la vivenda, ocupació, orientació laboral, formació per a l’ocupació, promoció econòmica i emprenentatge, mobilitat laboral

Síntesi del treball realitzat en les trobades temàtiques i anàlisi i valoració col·lectiva de tot el procés. També es presentaran les conclusions del procés.

DIÀLEG JOVE

PALMARÉS: PREMI NARRATIVA EN VALENCIÀ Alejandro Arribas per l’obra Nom en clau: Felícia PREMI NARRATIVA EN CASTELLÀ David Quiles Núñez per l’obra Tempus Fugit El centre sociocultural La Fàbrica va ser l'escenari de l'acte de lliurament dels Premis Juvenils de Literatura Breu que organitza la Regidoria de Joventut. Estos premis compten amb la peculiaritat de dirigir-se a un públic molt jove, ja que els participants han de tindre entre 12 i 20 anys. En esta edició es van presentar més d'un centenar de participants, una xifra que demostra la

14

bona acollida que estos Premis. En l'acte es va presentar el llibre Tempus fugit, editat per Bromera, que arreplega les obres seleccionades pel jurat dels Premis. La cerimònia va comptar amb l'actuació de Borja Penalba i Fracesc Anyó, que van intercalar la interpretació de De mà en mà, un recital de poemes de Vicent A. Estellés, amb l'entrega dels premis.

PREMI POESIA EN VALENCIÀ Carla Murillo Grifo per l’obra Som parits així, què hem de fer?. PREMI POESIA EN CASTELLÀ Darío Cervera Jordà per l’obra Cromogramas PREMI ESPECÍFIC PER A JOVES DEL MUNICIPI Ainhoa Martínez Canales i Blanca Micó Lambies per l’obra Aventura submarina PREMI AUTOR/A JOVE (12-15 anys) Cristina Aded Aniceto per l’obra El faro

Participació política i ciutadana. Fomentar la participació ciutadana generant ferramentes que faciliten la participació d'adults i menors en la presa de decisions i en el disseny de polítiques municipals.


melic Activitats de sensibilització Projecte “El naixement dels xiquets del demà”

Així va ser el Joc Solidari

Ja va passar una edició més del Joc Solidari i en portem tres!!! Esta del 29 de desembre del 2014, amb un rècord absolut d’assistència de xicotets i adults; i sobre la qual podem presumir ben orgullosos de, entre tots, haver aconseguit consolidar ja a Mislata esta oferta lúdicofestiva-

670 persones van gaudir del III Joc Solidari nadalenca-solidària; gràcies també a nous col·laboradors, a més dels habituals d’edicions anteriors. Des del Junior Shalom hem treballat durant molt de temps amb gran il·lusió perquè enguany el Joc Solidari pegara una xicoteta estirada. A l’endemà, la veritat és que estàvem molt cansats, però al mateix temps molt orgullosos i feliços d’haver aconseguit el nostre objectiu. Abans que res, moltes gràcies

a les associacions, entitats, empreses i particulars que

el Joc Solidari es va dedicar al projecte solidari amb Moçambic tan desinteressadament han col·laborat i han ajudat a fer-lo possible. I, sobretot, moltes gràcies de cor a les 670 persones!!! — dos-centes persones més que en l’edició del 2013—, que van vindre a disfrutar amb nosaltres del III Joc Solidari, la recaptació del qual es destina, com en edicions anteriors, al projecte a Moçambic “El Naixement dels Xiquets del Demà”, que desenrotlla AHUIM i del que el Júnior Shalom n’és col·laborador des del seu inici, allà pel 2011. Pots veure més fotos del joc solidari en la web del projecte. Alberto Llopis i Clara Ripoll

Marató Jove de Fitness

Enguany es dedica a combatre l’homofòbia a l’esport La 5a Edició de la Marató Jove de BodyCombat, a càrrec del Gimnàs Olympia. Fitness es prepara enguany carregada La cita reunirà vora 200 persones, de les d’activitats relacionades amb la salut i quals la meitat podran realitzar les distintes l’esport. Activitat promoguda per l’Associació classes dirigides. Es té prevista la realització Quera i la participació de la Regidoria d’activitats amb públic juvenil d’instituts, de Joventut de l’Ajuntament de Mislata. centrat en 3r i 4t d’ESO, per mitjà de xarrades Enguany es compta de sensibilització davant amb la col·laboració del continu acaçament Quera compta amb la del Col·lectiu Lambda col·laboració del Col·lectiu que patixen adolescents de lesbianes, gais, gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i Lambda de lesbianes, gais, transsexuals. transsexuals i bisexuals bisexuals. “Esport Igualment, es programasense homofòbia” és rà una lliga de futbol entre el lema que presentarà la renovada edició de clubs femenins, per a produir la trobada i la Marató Jove de Fitness. la convivència. La Marató Jove de Fitness, Es va realitzar la presentació el passat 26 culminarà en el carrer el pròxim 17 d’octubre, de març al Centre Sociocultural La Fàbrica, en què serà el gran dia amb sorpreses que on es va montar una exposició representativa l’organització no vol desvelar per a mantindre del Col·lectiu Lambda, defenent la diversitat l’expectació. sexual en tots els àmbits socials. En la Marató Tota la informació de l’activitat estarà a la Jove podrem trobar actuacions en directe, web maratojove.org amb Sergi Morales i el Club Stylo’s, per mitjà Associació Quera d’exhibicions de Funkykids i líric. Igualment, hi queramislata @AsociacionQuera haurà una masterclass de Zumba i una altra de Associacionisme i voluntariat. Posar en valor l'associacionisme juvenil i el voluntariat, com a experiències summament positives tant per als jóvens com per a la comunitat.

15


mislata on

cursos i tallers

campament urbà de Pasqua REMET: Regidoria de Joventut Ajuntament de Mislata C/ Major, 36 - Mislata 46920

Publicació subvencionada per: ACADÈMICA VALENCIANA DE LA LLENGUA