Melic 107

Page 1

melic

www.facebook.com/mislatajove www.tuenti.com - pàgina Centres Joves de Mislata

llig la revista i, aban s de reciclar-la,

www.mislatajove.org

jovens n e n e r p m e a Mislata

,

mitjà d’expressió jove de Mislata - núm. 107 - hivern 2012

passa-la!

que

entrevista a Carlos F. Bielsa

Al Alca cald ldee de de M Misl islat ataa

renovació en el Consell de la Joventut MELIC 107.indd 1

ulll acul M ataa ac islat Misl N ÓN ICÓ la AGIC IMAG la IM

"els jóvens són el futur d’esta ciutat 24/02/2012 9:38:18


melic

Els i les corresponsals seleccionats amb el regidor de Joventut, Toni Arenas

Vicent

David

Suzana

Carolina

Ángela

Pedro

Lidia

Clara

David

Ja tenim corresponsals!

Vora 100 jóvens volen col•laborar amb els centres d’informació juvenil de Mislata Com cada curs, els Centres Joves de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Mislata organitzen el procés de selecció de 10 jóvens que passaran a ser l’equip de corresponsals de la xarxa d’informació juvenil de Mislata. Enguany s’han presentat a este procés vora 100 jóvens. La Regidoria de Joventut compta amb trenta INFOPUNTS, taulers informatius amb l’actualitat jove del municipi, distribuïts per tota la ciutat, tant en centres oficials i instituts com en altres establiments amb públic jove (pubs, ciber’s, gimnasos, associacions...). La col•laboració dels i les corresponsals, que hauran d’arreplegar la informació i actualitzar els INFOPUNTS periòdicament a més de distribuirla en l’hora del pati de l’institut, és fonamental per a informar els i les jóvens de Mislata, especialment els seus companys i companyes dels Instituts d’Ensenyament Secundari, de tot allò

que els interessa. Esta convocatòria va dirigida als i les jóvens de Mislata amb ganes i il•lusió de col•laborar activament amb la Regidoria de Joventut, i que tinguen una edat entre 16 i 25 anys. Els i les jóvens corresponsals de Mislata participen en activitats de formació i encontre amb altres jóvens de municipis de l’Horta, com ara Quart de Poblet, Alaquàs, Xirivella o Silla que realitzen tasques similars als seus pobles respectius. Al llarg del curs, s’organitzen diferents accions com ara un concurs dinamitzat des de les xarxes socials, concretament TUENTI, o trobades periòdiques de corresponsals on es compartixen experiències i es fan tallers formatius. Fruit d’esta coordinació que es fa des de la xarxa intermunicipal JOVES.net ha estat la participació de jóvens de l’Horta, també de Mislata, en una trobada de jóvens corresponsals a Múrcia el passat mes de novembre.

Mislata acull la trobada comarcal de jóvens actius

Comencem l’any 2012 amb una nova revista, i continuem amb el procés de canvi del MELIC. Com haureu vist apareix un novedós codi de barres a la portada i en alguna altra pàgina de la revista, s’anomena QR o codi de barres de resposta ràpida, que amb el vostre mòbil, l’aplicació per a llegir-lo i amb connexió a Internet, podreu vore informació extra del Melic en el vostre mòbil. Com podeu observar no parem d’innovar. Pròximament podreu vore este tipus de codi més vegades dins de la revista i ens permetrà accedir directament al vídeos que recomanem, a escoltar música, accedir a webs interessants o ampliar informació dels articles.

editorial...................................... pàg. 2 la fantasia ocupa Mislata........ pàg. 3 jóvens que emprenen............ pàgs. 4 - 5 al límit....................................... pàg. 6 entrevista a Carlos Fernández Bielsa, alcalde de Mislata........ pàg. 7 viatges....................................... pàg. 8 sis beques Leonardo a l’IES Molí del Sol ................... pàg. 8 tecnologia.................................. pàg. 8 música...................................... pàg. 9 horta neta ................................. pàg. 10 “40 principales”, el musical... pàg. 10 recepta..................................... pàg. 10 teatre i llibres ....................... pàg. 11 associacions ..................... pàgs. 12 - 13 consell de la joventut ........... pàg. 14 notícies .................................... pàg. 15 Han col•laborat en este número:

El 4 de febrer, el Centre Jove del Mercat va acollir més de 50 jóvens alumnes actius dels municipis de Mislata, Quart de Poblet, Picassent, Silla i Alaquàs que fan tasques de dinamització com a corresponsals dels Centres Joves dels seus respectius ajuntaments. Van inaugurar la jornada el regidor de Joventut de Mislata, Toni Arenas, i el regidor de Joventut de Quart de Poblet i president de la xarxa JOVES.net, Juan Medina.

2 MELIC 107.indd 2

AFIC, Agnés Talaya, Alberto Llopis, Ana Campos, Ana Mª Rodríguez, Biblioteca Pública Municipal Mislata, Carlos Martí, Carlos Catalá, Carmen Cabello, Carolina Gómez, Cèlia Palatsí, Cristina Moreno, Empar Medrano, Esther Ferrandis, Jaime Sánchez, Eva Primo, JSPV, Laura Chaparro, Laura López, Mª José de la Cruz, Mariam Cardona, Marisa Moreno, OJE, Pere Peris, Sol Font, Team Sushi, Teresa Garcia-Berlanga, Toni Arenas, Vicente Cubas, Ximo Cádiz.

Vols col·laborar en el MELIC? contacta amb nosaltres: melic@mislatajove.org

Els nostres amics organitzador de la Imagicon/Hispacon ens recomanen els llibres que trobes en cada peu de pàgina

24/02/2012 9:38:24


melic La «Imagicon», XXIX edició de l’«Hispacón», es va celebrar a la Casa Sendra de Mislata

La fantasia ocupa Mislata Ha passat un mes des que va tindre lloc esta trobada del gènere fantàstic, ciència-ficció i terror i pareix que va ser fa tant que va passar que estem desitjant posar-nos mà a l’obra per a continuar treballant pel gènere i per al gènere. Al voltant d’un miler de persones de procedències diverses d’Espanya, amb els mislaters i mislateres, van disfrutar d’esta gran festa de la cultura. L’organització de més de 50 activitats, entre presentacions, taules redones, xarrades o activitats tan poc freqüents en una “Hispacón” com el concert de Pris-

cilla Hernández o la desfilada de Sublim Style va fer que vérem un dels nostres objectius complits: que l’aficionat al gènere fantàstic poguera disfrutar d’una convenció pensada en cada un d’ells, sense importar edat o sexe reunint-se davall el mateix sostre diverses generacions. I no podem oblidar els conferenciants, autors, editorials, ponents, associacions i lectors que van posar el seu òbol perquè la «Imagicón» fóra possible. L’organització va ser fàcil, gràcies a l’ajuda dels socis de la Federació Espanyola de Fantasia Èpica que van ser

Què han dit?

Ivan Mourin: «La meua experiència en “Imagicon” va ser francament gratificant. L’amabilitat i atenció de tots vosaltres, la possibilitat de retrobar-me amb amics i conéixer altres nous, i com van estar de bé els actes en què vaig poder participar, com a ponent o com a assistent... Digne de repetir-se». Desirée Bressend: «Jo hi destacaria la participació i també l’interés de la gent. La preparació que

va portar tot això va sorgir d’estar compenetrats i organitzats, però sobretot de posar-li passió a eixe món de la cultura fantàstica que ens apassiona a tots». Amparo Ramada: La “Imagicon” va ser molt interessant, em va agradar assistir a les presentacions i als cercles literaris on s’omplien de preguntes mai plantejades i sorgien nous debats on el públic també opinava. L’única cosa roín que li puc traure és que

voluntaris en la seua pròpia convenció i, com no, a l’Ajuntament de Mislata i a Ramón de la Casa Sendra que ens van facilitar tota la tasca.

este tipus d’esdeveniments es publicitaren més perquè és una cosa molt interessant, al mateix temps que divertit. Carlos Gallego: «La “Imagicon” va ser molt bona: organització, ambient amé, grans activitats amb grans autors, en definitiva un esdeveniment indispensable per a tots els amants de la fantasia».

Sabies que el nombre de cigarros està directament relacionat amb el colesterol? És a dir, com més es fume més pot augmentar el colesterol i per tant més problemes cardiovasculars es poden patir. MELIC 107.indd 3

3 24/02/2012 9:38:30


melic

Shalakabula

jovens

,

En èpoques de crisi, moltes vegades l’enginy fa que pensem noves formes de guanyar-nos la vida. Una d’estes formes és muntar-te el teu propi negoci, ser emprenedor. A Mislata, podem trobar diversos exemples que ens demostren que això és possible.

“A poc a poc estem arribant al nostre somni” Daniel i Iván 4 mesos amb De què bikes?

La idea: És una idea que hem tingut sempre. Vivíem a Sevilla i vinguérem a València, jo sóc d’ací, i muntàrem Shalakabula, la idea és que no fóra sols una llibreria, té un espai d’activitats on hem portat un munt d’autors, hem fet tastes literàries de vi o te, videofòrums, clubs de lectura... és una activitat contínua. I tenim editorials grans i gent que edita els seus llibres, tenim de tot, estem a favor de la cultura i la cultura és universal. Ajudes i subvencions: No vàrem demanar subvencions perquè volíem obrir ràpidament i no podíem esperar a les subvencions. Vam vendre la nostra casa a Sevilla i amb estos diners muntàrem la llibreria. Enguany, sí que hem demanat una ajuda a l’ONCE. Avantatges i inconvenients: Els avantatges són tots: tens el teu ritme, fas allò que vols, poses el teu horari... però invertixes el teu temps, són 24 hores de treball. Consells per a altres emprenedors: Els aconselle pegar el pas, però cal tindre en compte la implicació personal, no descanses i has d’ estar disposat a buscar-te la vida perquè vinga gent. Els negocis d’abans en què obries i entrava gent ja no són possibles, s’ha de fer que la gent entre i, de pas, compre o et conega.

ens informàrem, però no entràvem en cap subvenció o els terminis s’havien acabat. Ara, per al 2012 ens informarem dels nous pressupostos i ajudes. Avantatges i inconvenients: D: El major avantatge és la llibertat de poder fer el que vols amb el teu negoci i l’inconvenient és que tot t’ho menges tu, però és el preu que s’ha de pagar. Consells per a altres emprenedors: D: No tindre por a obrir un negoci, qualsevol persona amb iniciativa ho pot fer. I: I a més, cal tindre il•lusió.

PCBOX Mislata

“Ser autonom es no descansar”

www.dequebikes.es

Adrian, quasi un any amb PCBOX La idea: Allò que sé d’informàtica és per hobby, sempre m’he ocupat dels temes informàtics a casa o amb els amics. Aprofitant que tenia coneixements d’informàtica, vaig decidir muntar alguna cosa que se’m donara bé. I vaig decidirme per PCBOX perquè tenen més stock i pel tema dels boxes, que els clients poden fer-se el seu ordinador. Ajudes i subvencions: Vaig demanar una ajuda de la Unió Europea, però no vaig acabar molt content. Em demanaven per sol•licitar-la una factura de 5.000 euros mínim. La vaig presentar i em demanaren una altra de 5.000 euros o més feta després de la tramitació. Al final, la vaig poder aconseguir. Avantatges i inconvenients: Encara no he agafat vacances, i com estic a soles, al principi eren hores de soledat, ara ja tinc més coses a fer però portar un negoci a soles, no tens temps per a res més. Consells per a altres emprenedors: Jo crec que cadascú hauria de tindre un negoci. El problema és obrir el negoci ideal al lloc ideal.

www.libreriashalakabula.es

4 MELIC 107.indd 4

,

Núria, més d’un any amb Shalakabula, sòcia amb Francis.

La idea: D: Realment toquem el tema de la bicicleta des que érem uns nanos i sempre hem reparat les nostres bicicletes. Després, cadascú es va dedicar al seu negoci i ho vam deixar apartat. I: Una vegada que els dos ens vàrem quedar a l’atur, i després d’un partit de futbol guanyat i unes cervesetes, vam parlar i decidírem provar el tema de la bicicleta. Començàrem amb la persiana mig tancada fent restauració, a poc a poc la gent va començar a vore el nostre treball, ens han anat oferint més i hem vist que podem viure d’açò, que a més és allò que ens apassiona. Ajudes i subvencions: D: Vam a anar a l’ADL i

,

,

“Ens dedicarem a fer activitats des del minut 1”

De què bikes?

www.pcbox.com

El yelmo del caballero. Sergio R. Alarte. Editorial Ajec.

24/02/2012 9:38:33

qu


s

n e n e r p em a Mislata

melic

que

Com et vares decidir a treballar d’artista faller i què feies abans? Des de xicotet m’agradava, em cridava l’atenció. Un dia, una amiga meua ens va oferir muntar la seua falla i vam començar per ahí. Vaig fer molts treballs de maquetes per a Nuevo Centro (molta gent comença així). De totes maneres, jo ja vaig estudiar el batxillerat artístic i ara mateix estic estudiant Belles Arts. Portes molt de temps treballant d’artista faller? Vaig començar als 14 anys i en tinc 27, imagina…tretze anys ja. Què significa això de ser autònom? Ser autònom és molt complicat i un poc dur. Té les seues coses bones, però he de reconéixer que no és gens fàcil. Avantatges i inconvenients: El principal avantatge és la llibertat de ser el teu propi cap. Com a persona creativa és molt important tindre la llibertat de poder crear el que vullgues i que ningú et pose impediments. Et planifiques tu mateix. L’inconvenient és que ser autònom moltes vegades no ix rentable i és complicat. Has rebut o vares rebre assessorament? Al principi, vaig ser completament autodidacta. Després, amb els anys, vaig conéixer altres artistes fallers que em varen ajudar i assessorar un poc. Hi ha subvencions o ajudes que hages sol•licitat o pugues sol•licitar? No. És complicat obtindre ajudes en esta professió perquè et demanen molts requisits que no sempre son fàcils d’ aconseguir. Recomanaries als jóvens ser autònoms, treba-

Artista faller “Al principi, vaig ser completament autodidacta”. Miguel Hernández (27 anys) Tretze anys de professió

L’Agència de Desenvolupament Local de Mislata està al carrer Antonio Aparisi, 6 i el seu telèfon és el 96 399 02 50

L’Ajuntament de Mislata ajuda els jóvens emprenedors Des de l’ADL, a través de l’Agència per al Foment de la Innovació Comercial (AFIC), es presten servicis dirigits a JOVES EMPRENEDORS. Els serveis a què poden accedir son: l’assessorament sobre elecció d’establiment, formes jurídiques en la constitució d’empreses, tipologia de models de negoci, suport en la realització de plans d’empresa i viabilitat de projectes, informació sobre els tràmits d’obertura d’un local, finançament i ajudes existents adequades a la seua situació. A més, es fa seguiment sobre les distintes convocatòries d’ajudes, concursos i premis a projectes emprenedors que es convoquen dirigits al col•lectiu juvenil. Més informació en la web www.adlmislata.es, entrant en Empreses/Projectes, tria Persones Emprenedores i punxa en el logotip que posa Agència per al Foment de la Innovació Comercial o entra directament en la següent adreça: www.portaldelcomerciante.com/miafic/index.php?cen=55

llar en allò que els agrada, ser el seu propi cap? Recomanaria que ho intentaren. Si no pot ser, almenys han d’intentar-ho, per saber que han fet el que han pogut per aconseguir-ho. Quant de capital inicial es necessita en esta professió? En realitat, no és una exageració. El que més costa és el local. No es necessiten moltes eines, així que es pot dir que el local és el que més costa. Com et paguen les falles que et contracten? Normalment, mes a mes. De totes maneres, això es pacta amb la falla. Quant als premis, hi ha vegades que quan es guanya un premi, la falla s’emporta una part i en altres no, cada falla té la seua manera de treballar. Amb quantes falles estàs treballant ara mateix? Ara mateix, estic treballant amb cinc falles alhora, de diferents seccions i totes infantils. Soleu ajudar-vos, o treballar uns pels altres, entre els companys del gremi? Sí, si algun company necessita ajuda d’algun tipus ens truquem i ens ajudem, sobretot respecte de la pintura i modelat. De normal, quan anem a ajudar a algun company et paga, i es guanya més diners amb este tipus de treball (treballant per a altres vull dir) que treballant per a tu mateix. Vorem la seua obra a: Av. Burjassot-Pare Carbonell, Palleter-Erudit Orellana, Plaça Jesús, "La Bicicleta" i Cronista Vicent Beguer i Esteve (Torrent) www.miguelhache.com

Suport als emprenedors S’ha publicat en el DOCV del dia 16 de gener el decret llei 2/2012, del Consell que establix mesures de suport a la iniciativa empresarial. Es pretén amb això revitalitzar el teixit productiu valencià i afavorir la posada en marxa de noves activitats econòmiques que generen ocupació. En resum, este és el seu contingut. Dins de les mesures de simplificació administrativa, destaca el règim de la declaració responsable de l’emprenedor per a l’inici de l’activitat econòmica i la tramitació administrativa conjunta en supòsits en què l’inici de l’activitat implique també la realització d’obres. També incorpora mesures fiscals, financeres i de suport a la iniciativa empresarial, en especial l’exempció del pagament de certes tarifes per als subjectes passius que inicien les seues activitats empresarials o professionals en 2012 i 2013, sempre que la meritació es produïsca en el primer any d’activitat, preveient la bonificació del 50% de la quota per al supòsit que este es produïsca en el segon any d’activitat de l’empresa. També s’introduïx la possibilitat que les empreses puguen sol•licitar la compensació dels deutes que mantinguen

amb la Generalitat amb els crèdits reconeguts per esta a favor seu per actes administratius, ja tinguen origen tributari o no tributari. Així mateix, la norma detalla una sèrie d’instruments financers que es pretén impulsar per a afavorir els projectes emprenedors. En el cas de tractar-se de jóvens emprenedors, és a dir menors de 35 anys, les mesures de suport als emprenedors, microempreses i pimes, previstos en el decret llei, seran compatibles amb els programes de suport a les iniciatives empresarials, de l’Institut Valencià de la Joventut. Més informació: www.mislatajove.org

Las historias de terror del libro rojo de David. José María Plaza/Medusa Dollmaker. Editorial Edebé.

MELIC 107.indd 5

5 24/02/2012 9:38:34


melic

Internet i les drogues

“al límit” és la pàgina sobre salut de la nostra revista

Parlem sobre el VIH-SIDA

L’altre dia vaig llegir en una web que han canviat les tres drogues més consumides per jóvens, les drogues més tradicionals donen pas a altres com l’speed, els bolets, etc. Això per què és? Internet arriba a tots els llocs i he descobert que també es poden comprar bolets, speed, pastilles … vaja, de tot a través de la xarxa. I que les noves tecnologies fan que hi apareguen noves modes i noves maneres de distribució i de consum.

Alumnes de 3r i 4t d’ESO s’informen sobre la Sida al Centre Jove del Mercat Durant la primera quinzena de desembre de 2011 es van acostar al Centre Jove del Mercat alumnes de 3r i 4t d'ESO d’instituts de Mislata. Van visitar l'exposició “Art i SIDA” amb dos monitores del Centre Jove, Ángela Carmona i Esther Ferrandis, després de vore l'exposició estes van

donar una breu xarrada sobre la Sida refermada a través de mitjans audiovisuals (textos, imatges i un curt). Per a finalitzar, l’alumnat va realitzar una dinàmica on van plasmar en unes targetes missatges relacionats amb la sida que havien de firmar amb el seu nom per darrere.

Però, quina seguretat em dóna comprar per Internet? Perquè bé, quan parlem de drogues mai n’estem segurs, ja que tenen efectes al nostre cos, però pareix que este tipus de compra s’ha posat de moda. Així que faig la meua comanda i li dic a ma mare que arreplegue un paquet que m’arribarà per correu, t’imagines la que es pot muntar? Dóna igual comprar per Internet que al camell de torn, les drogues són drogues de totes les maneres i no oblides que tenen efectes negatius sobre el teu organisme, tant si arriben per correu o si te les donen en mà.

consultori

Hola, sóc un xic de 17 anys. L’altre dia vaig conéixer una xica anant de festa i, quan estàvem a punt de fer-ho, no sé què em va passar però no se’m va empalmar. Solc prendre alcohol totes les setmanes i eixa nit havia begut, i massa, però no serà per això, veritat?

40 artistes aborden la realitat social del VIH-SIDA a Mislata Mislata va acollir l’exposició que organitzen la Facultat de Belles Arts i la Coordinadora d’Associacions de Lluita contra la SIDA L’Ajuntament de Mislata va col•laborar, un any més, amb esta iniciativa posant a disposició dels organitzadors els espais del Centre Jove del Mercat. A l’acte d’inauguració va assistir l’alcalde de Mislata, Carlos Fernández, el regidor de Jo-

ventut, Toni Arenas, i per part dels promotors, Ricardo Forriol, vicedegà de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València i Carlos Gómez, president de CALCSICOVA (Coordinadora d’Associacions de Lluita contra la Sida de la Comunitat Valenciana). Abans, durant la vesprada es realitzarà l’acció “Una llum per a un desig” al Parc de Capçalera.

Fes-te la prova del VIH-SIDA

Has tingut pràctiques sexuals de risc? Ix de dubtes

La prova del VIH és l’única manera de saber si una persona està infectada, o no, amb el VIH (virus que provoca la SIDA). És anònima i confidencial. On puc fer-me-la? Al CIPS (Centre d’Informació i Prevenció de la SIDA) 963 170 440 900 70 20 20 / Col•lectiu Lambda de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals : 963 342 191

6 MELIC 107.indd 6

L’alcohol té conseqüències en la nostra salut encara que no les veiem de sobte. És veritat que un dels efectes de consumir alcohol habitualment i durant un temps determinat produïx la impotència en els hòmens. Així, el mite que esta substància és un afrodisiac és fals, perquè uns dels efectes és la modificació de la percepció sensorial, dels estímuls sexuals i de la conducta de l’individu, que provoca impotència sexual en els hòmens. Al mateix temps, també pot provocar embarassos no desitjats, davant la pèrdua de judici i d’ autocontrol, utilitzeu el preservatiu o altres mètodes anticonceptius. Recorda que els menors no podeu per llei comprar ni consumir alcohol, aleshores, si ho feu, sempre amb moderació.

curiositat

No fa molt vaig llegir una notícia que deia que un xic de 16 anys havia mort després de fer-se 42 palles seguides a Brasil. La veritat és que em va fer dubtar si era veritat o no esta notícia. De totes maneres, cal tindre ben clar que qualsevol excés és perillós. Hi ha persones, com seria el cas d’este xic, que estan malalts. Actuen de manera compulsiva i poden arribar a generar-se seriosos problemes, com és en este cas, la mort. Així que disfruta de la teua vida sexual sense arribar a convertir-ho en una obsessió. Secció elaborada per: Marisa Moreno Mª José de la Cruz

Envia’ns el teu comentari, pregunra, suggeriment a upc@mislata.es o telefonant al 963990347 pregunta per Lourdes o Mª José i resoldrem els teus dubtes

Donde los árboles cantan. Laura Gallego. Editorial SM.

24/02/2012 9:38:41


melic

CARLOS FERNÁNDEZ BIELSA, alcalde de Mislata «Els jóvens som revolucionaris perquè volem anar a més» Carlos Fernández Bielsa és, sobretot, un jove polític. Ens rep al seu despatx, ens convida a asseure’ns al sofà i ens demana que li parlem de tu. Bielsa sempre s’ha interessat per la política, la veu com «l’art de fer possible el somni dels ciutadans, la possibilitat de pensar projectes i després veure’ls fets realitat». Més de mig any després d’haver sigut escollit alcalde ens afirma que veu les coses igual com abans, però que hi ha moltes dificultats i el seu govern, un govern que definix com seriós, responsable, honrat i amb noves idees, les solucionarà de la millor manera possible. En la teua campanya vas dir que els jóvens de Mislata eren els gran oblidats, creus que açò ha canviat? Sí, per descomptat, ja estem realitzant projectes per a la gent jove: oci i temps lliure saludable els caps de setmana, rehabilitació de la sala d’estudi, ja hem inaugurat les pistes de skate... Anem donant suport als jóvens, ajudant-los, fent possible les seues necessitats. Un bon exemple van ser les darreres festes, unes festes per a tots i especialment per als jóvens. A mig termini, què es el primer que es farà? Un poble de 50.000 habitants necessita més espais on els jóvens puguen estudiar, més activitats d’oci i temps lliure saludable per potenciar altres formes d’eixir a la nit, en poc de temps hi haurà un gimnàs públic. És cert que és difícil, promouré polítiques que beneficien els jóvens, perquè és la meua responsabilitat i perquè realment ho crec així.

Què trobaves a faltar com a jove de Mislata? Tindre un lloc on estudiar i que no em digueren que me n’havia d’anar. I això s’està canviant, de fet el passat gener els jóvens tingueren la Biblioteca oberta fins a altes hores de la matinada. Moltes de les coses que considerem que estaven malament o es podien canviar, les estem canviant. Has parlat d’oci i temps lliure, quines són les principals propostes del teu partit? Volem potenciar un oci i temps lliure saludable, tot allò amb què el jóvens es puguen divertir fent activitats esportives, culturals, juvenils... S’estan fent coses: esport 24 hores, jocs de taula, Wii... Volem que es faça els caps de setmana, no tots, i necessitarem l’ajuda de totes les associacions i del Consell de la Joventut, a qui donem suport. I com veus l’associacionisme a Mislata? Veig les associacions molt involucrades, però els demane que s’involucren més, que ens ajuden, que ens proposen projectes... És veritat que tenim moltes idees perquè som un equip jove, però necessitem que les associacions facen possible allò que se’ns puga escapar i fer que els jóvens visquen en una ciutat millor i no siguen els oblidats de sempre. Quines idees tens perquè els jóvens hi participen? Jo crec que el fet de tindre un alcalde jove motiva la gent a participar en el mo-

viment associatiu i polític. Tenen un alcalde que escolta i utilitza tots els dies el facebook i el twitter, opine i conteste a tot el món, a més estan els Centres Joves i les associacions. Els seus projectes i reivindicacions són possibles. Necessitem que els jóvens s’involucren i no es queden a part, els jóvens som revolucionaris perquè volem anar a més, però calen estructures per a fer-ho possible. Quins són els grans problemes de la joventut actualment? Crec que el problema principal és l’ocupació, la solució del qual no depén de Mislata, però s’hi realitzen actuacions com la borsa d’ocupació, que està funcionant molt bé. Per primera vegada hi ha transparència, hi ha barems i són els tècnics i no els polítics els qui valoren els currículums i les situacions laborals. Com veus Mislata en quatre anys? La veig amb molt de futur perquè és una ciutat amb gent capacitada, que vol que Mislata siga una ciutat més acollidora, amb més serveis... Treballem i treballarem moltíssim. És veritat que no ho faré tot bé però treballe des de ben matí fins a tard amb l’objectiu no sols de tindre un govern seriós, honrat i que escolte la ciutadania, sinó també que entre tots puguem construir una Mislata millor per a tots i totes. Laura López Twitter: CarlosFBielsa Facebook: Carlos Fernandez Bielsa

Cielo Rojo. David Lozano. Editorial SM i El violín negro. Sandra Andrés Belenguer. Editorial Laberinto.

MELIC 107.indd 7

7 24/02/2012 9:38:42


melic

UÑA Cuenca

Sis beques Leonardo a l’IES Molí del Sol «Estaran en un castell com el de Harry Potter» Cristina, Antonio, Samuel, Fernando, Eva i Judit, d’entre 18 i 24 anys, començaran el pròxim 27 de febrer una aventura que els portarà al poble de Denigh, New Wales, a mitja hora de Liverpool, gràcies a una beca Leonardo, de l’OAPEE (Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus). Realitzaran en una empresa d’idiomes, esports i altres activitats (UKLC: UK language curses) les pràctiques formatives del seu grau mitjà de formació professional durant 14 setmanes. Allí s’allotjaran en un meravellós internat, Howells School. Treballaran a les quadres del col•legi, anant d’acampada amb grups o practicant esports en el mateix centre (bàdminton, netball, escalada, tir amb arc, etc.). Per a poder realitzar esta beca, estudien a l’IES Molí del Sol de Mislata el cicle de Conducció de Grups en el Medi Natural i han passat per un procés de selecció que els transportarà a un castell que poc enveja el de Harry Potter. Els desitgem moltíssima sort, que ho passen molt bé i que siga una experiència professional interessant. Sol Font, professora de l’IES Molí del Sol

En plena muntanya de Conca, a escassos 35 quilòmetres de la capital de la província, trobem una xicoteta localitat que pareix el paradís, perquè Uña es troba en una situació geogràfica privilegiada, ja que es troba envoltada de paisatges summament bells. La població s’assenta en un tossal situat entre l’espectacular Laguna d’Uña i el Riu Xúquer, que discorre amb les seues aigües cristal•lines, vorejat de frondosos arbres, i entre dos serres elevades, la de las Majadas al nord i la de Valdecabras al sud. Tots estos elements conferixen un aspecte altament atractiu al lloc, que a més compta amb una gran biodiversitat, tant pel que fa a espècies vegetals com a animals, tant és així, que és possible vore vivint en plena llibertat, als voltants d’Uña, cervos, daines, muflons o llúdries, entre altres mamífers. També molt prop

del poble trobem una piscifactoria que es pot visitar lliurement. Són nombroses les rutes campestres que partixen des d’Uña, i qualsevol d’elles ens sorprendrà pel seu encant, especialment a la tardor pel ric colorit del paisatge. En el nucli urbà també podem visitar llocs d’interés monumental com l’església parroquial dedicada a Sant Miquel Arcàngel i alçada en el segle XIII i les cases amb típiques fatxades serranes. Les festes patronals d’Uña són en honor a Sant Roc i se celebren a mitjan d’agost. Si el que busques és desconnectar de la ciutat, i trobar tranquil•litat i naturalesa, Uña és el teu destí. Textos i fotografies: Ana Mª Rodríguez

Ajuntament d’Uña Tel.: 969 282 829 info@ayuntamientouna.org - www.ayuntamientouna.org Allotjament recomanat: Hotel Castillo de Uña. C/ Egido, 23 - Uña Tel.: 969 282 917 - www.castillodeuna.es

Seguretat en telèfons CarrierIQ Hui per hui, tots tenim a les nostres butxaques un aparell que és capaç d’oferir-nos comunicació en qualsevol lloc, connectarnos a internet o posicionar-nos amb GPS. A qualsevol fabricant li encantaria saber què fan els seus clients amb el seu producte: per a què l’utilitzen, quant de temps dediquen a fer quines coses, etc. Recentment, hi ha hagut polèmica sobre

8 MELIC 107.indd 8

un programa anomenat CarrierIQ present en alguns telèfons que captura cada pulsació de tecles sense consentiment de l’usuari i que ho envia a l’empresa... No està demostrat que estiguera preinstal•lat de fàbrica però mentre s’aclarix, ens dóna la possibilitat de reflexionar sobre la pregunta: i si alguna empresa decidix saber què fas i on estàs sense el teu consentiment? Vicente Cubas

Ángeles caídos. Anabel Botella. Editorial Nowe Evolution.

24/02/2012 9:38:54


melic

FESTIVAL

a t e p a t e l a n a c la

Un any més, el Festival «La Canaleta Peta», organitzat per l’associació que porta el mateix nom, ens ha oferit un espai cultural en què, a més de gaudir de diverses activitats artístiques, els grups de música locals van tindre un espai de qualitat on mostrar les seues produccions. Van inaugurar la vesprada els graffiters Miedo, Noga, Alse i Zen, que al llarg de tota la jornada van realitzar un mural que representa el principal objectiu de l’associació: la promoció de la música dels grups de Mislata. A continuació, els Trickloditas Team, col•lectiu juvenil dedicat al tricking, ens van deixar a tots amb la boca oberta amb les seues increïbles acrobàcies aèries. La tercera actividad de la vesprada va córrer a càrrec de l’escola de Guillermo Nassim i les seues alumnes, que ens van

portar una mostra de dansa oriental fusió. Va tancar la jornada d’activitats la tan exitosa «batalla de galls» que porta realitzant-se al llarg de les tres edicions del festival i que enguany ha comptat amb més participants que mai. La nit va donar pas als concerts. Encetaren la part musical de l’esdeveniment els grups de rap locals Nonsense i Incidencia detectada + Jhon Roy. A continuació, el rock i el punk rock van ser els protagonistes amb l’actuació dels mislaters KM0, Snowfire, Aneurysma i El grupo del Almendruco. Com cada any, la cloenda de la jornada va quedar de la mà d’un cap de cartell de renom, en esta edició, Los de Marras. El festival va comptar també amb la participació del grup de mediadors «Menys Graus, menys problemes» de la UPCCA.

En resum, un any més La Canaleta Peta ha organitzat un festival en què els protagonistes han sigut els grups de música i altres col•lectius locals que ens van fer gaudir de les seues produccions i que, a més a més, va tindre una notable assistència de públic. El pròxim any, esperem més sorpreses i més activitats en una jornada dedicada a la música i a l’oci al voltant del món de l’art. Podeu seguir-nos en facebook, tuenty i myspace amb el nom de La Canaleta Peta. Associació La Canaleta Peta

Primer aniversari de ROCK en LATA

L’aparcament de la Canaleta a Mislata va ser testimoni de l’esdeveniment realitzat per Rock en Lata en commemoració del seu primer aniversari i de la 2a Concentració de Músics i, com és habitual, es va realitzar una sessió de Foto Rock & Motor

(reportatge de fotografia a grups de rock i motocicletes). Amb una concentració de motocicletes que va tindre un aparcament exclusiu i regal de camiseta més cedé a la més cridanera. Durant l’esdeveniment, es van presentar

Kobold. Alfredo Álamo. Editorial Torre de Marfil.

MELIC 107.indd 9

els nous integrants de Rock en Lata i després vàrem poder escoltar VOLA2, PANTANO i els incansables DEGOLLATS, que ens van delectar amb els seus fantàstics treballs. Rock en Lata

9 24/02/2012 9:39:01


melic

campanya d’activitats mediambientals

horta neta Un any més encentem la campanya d’activitats de coneixement, millora i conservació del medi ambient per a jóvens que organitzen els ajuntaments de la Xarxa JOVES.net, amb la col•laboració d’un bon nombre d’entitats ecologistes de la comarca de l’Horta. La campanya compta amb un blog que pretén servir per a informar però també arreplegar els vostres comentaris, suggeriments, opinions, fotografies… i així, compartir, les experiències de tots i totes!

La programació d’enguany inclou tallers, rutes en bicicleta, senderime, excursions, activitats de neteja, repoblacions… Ja pots fer la teua inscripció a qualsevol dels centres joves de Mislata Junt a les activitats es convoca el concurs de fotografia digital FOTONETA… fent fotos dels nostres espais naturals, del nostre patrimoni ambiental pots guanyar un fantàstica bicicleta plegable!

REPOBLACIÓ FORESTAL A LA SERRA DE XIVA

SENDERISME ARQUEOLÒGIC

Dissabte, 25 de febrer.

CAMINANT PER LA SERRA PERENXISA Diumenge, 11 març.

POBLAT IBER DEL TÒS PELAT i RIURAU DEL MAS DEL FONDO

Dissabte, 26 de maig.

RODANT PER L’HORTA, rutes amb bicicleta

NETEJA DE L’ALBUFERA

RUTA DE L’AIGUA

Dissabtes 24 i 31 de març.

Disssabte, 5 de maig.

UN MATÍ D’AGRICULTURA ECOLÒGICA

PARC FLUVIAL DEL TÚRIA

Dissabte, 24 de març.

Diumenge, 12 de maig.

NETEJA DE FONT DE L’OMET i CLOT DE LES TORTUGUES Dissabte, 21 d’abril.

CAMINS XIRIVELLA, ALAQUÀS I PICANYA Dissabte, 19 maig.

e t a l o c o x e d s e t e l l Ga RECEPTA

podem àtula o llengua de cuina, tat les fa- amb una esp tas has ada veg una alg ns. De segur que usar també les ma oy, veritat? Per tant… trocets de xocolate moses galletes Chips Ah sen a est A continuació, afegim els b Am /a? teix ma tu les per què no ferr amb atenció. fer-les a casa en molt i tornem a mescla li zilla recepta aprendràs a rpra da, aboquem la farina i com ban a a de tornar 3. En un bol bide a altr pocs passos i ja no hauràs una i sal afegim una culleradeta de les. Comencem! carbonat. : de la Ingredients que necessitem 4. Ara aboquem la mescla sude angr scla 125 me na, tra fari 250 gr de farina en la nos blanc poc a c po a m ove rem i ior cre moré, 125 gr sucre ter ga, . perquè no isquen grums (normal), 125 gr de mante bide ata saf una 2 ous, 1 culleradeta 5. Preparem l eta veg er carbonat, 1 culleradeta de pap b am n for de res net nto sal, 1 culleradeta d’extraci anem fent mu te de vainilla (líquid), 200 dons, no cal que estiguen te ola la gr de trocets de xoc esclafats ja que amb la de ma for (o una pastilla de xocolate la fen aga or cal m gue tin els trossejada) galleta. Quan n ja Passos a seguir: llestos els fiquem al for oxiapr uts calent, durant 10 min 0. Precalfem el forn a 175 cia tèn po la de pén (de madament 180ºC. re sob et que en un del teu forn). És possible 1. En primer lloc, mesclem . des tan es que ers mantega, massa i hages de fer div bol gran el sucre amb la ambient i ho barreencen a torrar pels ra atu per tem a m dre tin la 6. Quan veges que es com ssa homoma una ó i deixem que es dre nci tin ate ob b a am fins gem tot bé a costats les traiem teix ma la b am iga est gènia (és a dir, que tot refreden en una reixeta. textura i color). I ja està! Bon profit :) ous, la culleradeCarolina Gómez 2. Després, afegim els dos tinuem removent con i a nill vai de e act xtr ta d’e

10 MELIC 107.indd 10

“40 El Musical”, el millor espectacle per pujar l’ànim

Després de passar per Madrid, Barcelona i una desena de ciutats, 40 El Musical arribà a València del 22 de desembre al 29 de gener, al Teatre Olympia. Un musical de gran format amb un guió quasi cinematogràfic que és, sense dubte, l’espectacle més participatiu que es pot vore actualment, alçant el públic dels seus seients per a botar, ballar i cantar, fent-los disfrutar, recordar i emocionar-se durant tres hores amb temes musicals que han marcat una època, i amb els números 1 de la història dels 40 Principals. Un gran èxit de públic i crítica amb una posada en escena de gran impacte audiovisual, més de 40 actors, ballarins i músics que interpreten 100 grans èxits de la música, tant de cantants nacionals (Miguel Bosé, Alejandro Sanz, Miguel Rios, Pereza, Joaquín Sabina, Álex Ubago etc.), com d’alguns artistes internacionals (Shakira, Black Eyes Peas, Lady Gaga etc.). 40 El musical ha sigut recentment guardonat amb el Broadway World Spain Award 2011 al Millor Espectacle en Gira per Espanya (ha sigut votat i puntuat pel públic per davant d’altres musicals d’èxit com Mamma Mia, Hoy no me puedo levantar, Chicago, i Avenue Q). Esta divertida història narra la vida d’un grup de jóvens que un bon dia descobriran que les seues intimitats, els seus embolics, els draps bruts de les seues relacions les aireja Joaquim, el seu íntim amic, que ha creat un radioblog en què cada dia parla d’ells, obligant-los a enfrontar-se als seus conflictes personals. A partir d’ací, comença la comèdia musical, en què l’amistat, la lleialtat, l’amor, l’emoció i sobretot l’humor compartixen protagonisme amb la música. Dels aspectes que vam poder observar i disfrutar destacaríem la gran posada en escena, així com l’incessant interés per pujar l’ànim a tots els assistents, ja des de l’obertura de portes, mitja hora abans del començament de l’espectacle. Unes boniques coreografies executades amb perfecció, que van convertir la nostra vetlada en una perfecta i encantadora unió de música, ball i humor. Jaime Sánchez i Eva Primo

Vols col·laborar en el MELIC? contacta amb nosaltres: melic@mislatajove.org

La Profecía. Laura Morales. Ediciones Parra.

24/02/2012 9:39:02


melic «Un dia i mentres veia clarejar al cim del Teide, de sobte vaig vore una llum, i després de molts anys dedicada al cant en el meu volgut cor de l’Eliana, vaig saber que el canvi que tant anhelava era possible perquè ací era, esperantme el TEATRE. I ací estic. Este és el meu 8é curs a l’escola de Mislata. Visc lluny, sempre he sigut la més anciana del grup, de vegades la salut no m’acompanya, però per damunt de tot: em sent a casa. Gràcies a TOTS. Vos vull». Teresa Garcia-Berlanga. Grup laboratori.

En sent l’EMTMa casa em «Un dia i mentres veia clarejar al cim del Teide, de sobte vaig vore una llum, i després de molts anys dedicada al cant en el meu volgut cor de l’Eliana, vaig saber que el canvi que tant anhelava era possible perquè ací era, esperantme el TEATRE. I ací estic. Este és el meu 8é curs a l’escola de Mislata. Visc lluny, sempre he sigut la més anciana del grup, de vegades la salut no m’acompanya, però per damunt de tot: em sent a casa. Gràcies a TOTS. Vos vull». Teresa Garcia-Berlanga. Grup laboratori.

ELS MILLORS RELATS DE TERROR PORTATS AL CINEMA (ANTOLOGIA)

AQUELLA NIT DEL BOSC

Selecció pròleg i notes de Juan José Plans

Alupa Editorial

Ed. Alfaguara (Infantil i Juvenil. Sèrie roja)

Tota la trama naix d’una nit de festa i els porta, més bé, a tot el contrari. El personatges podien ser, perfectament, alumnes de la Moreria, o del Molí del Sol i, és per això, que les seues aventures t’enganxaran des del principi. És un llibre perfecte per llegir en el segon cicle de l’etapa secundària. “Xeta, podria ser la teua companya d’institut. A Lupo podries trobar-te’l qualsevol nit de festa. Joel vol que l’acompanyes a BALLAR. Raül necessita trobar un amic... Tenen la teua edat i són com tu però Aquella nit del bosc, els canvià la vida per a sempre.” La novel•la escrita per Sergi Morales Pérez, il•lustrada per Ana Ruiz i publicada per Alupa Editorial, vol fer conscients els adolescents dels riscos que corren durant aquesta etapa. Evitar els perillosos jocs de l’adolescència està en les teues mans. El Bosc està ple de perills.

Recopilació del gènere amb sis relats de terror dels segles XIX i XX que en algun moment han sigut presos per la màgia del cine i portats a les pantalles per a tal vegada augmentar els eriçons. Terror sobrenatural o d’este món, terrors quotidians o futurs, vampirs, monstres, dimonis, bogeria... Diferents versions de la por es combinen en este llibre per a fer-nos passar bons moments davant de les seues pàgines, i tal vegada regalar-nos algun malson més tard. Trobem clàssics del gènere com El gat negre d’Edgar Allan Poe o La sirena de la boira de Ray Bradbury. També altres narracions conegudes per la seua versió cinematogràfica, obres immortals com La mosca de George Langelaan o Els pardals de Daphne du Maurier. Els lladres de cadàvers de Robert Louis Stevenson i La família del “vurdalak” d’Alexey K. Tolstoy completen esta antologia per als amants de la intriga, del suspens, d’allò desconegut o dels massa familiars. Llibre recomanat per:

Sergi Morales Pérez

Conte de nadal

Usa el codi QR i escolta la versió radiofònica de l’obra de Charles Dickens que van fer el passat desembre els i les participants en el taller del Nadal Actiu. No t’ho pots perdre!

Saga La horda del diablo. Antonio Martín Morales. Editorial Everest.

MELIC 107.indd 11

11 24/02/2012 9:39:09


melic

què fan les associaci ons j Les xiques del Mislata CF fent història Van començar fa només 4 anys esta aventura i ja estan jugant en 2a Divisió Nacional femenina, una categoria inèdita en el municipi de Mislata per a un equip femení. El seu objectiu és mantindre la categoria, però els agradaria continuar creixent a poc a poc i donar la importància que es mereix al seu esforç. Les mislateres saben jugar bé al futbol, ho podeu comprovar cada partit a les pistes de La Canaleta i en els desplaçaments per a jugar en diverses comunitats autònomes. És tot un orgull que representen el nom del nostre municipi per tota la Comunitat Valenciana, Balears i Castella la Manxa.

12 MELIC 107.indd 12

OJE contínua el seu suau camí en moments de no poca dificultat. Continuem caminant, fent-nos inaccessibles al desànim, i treballant amb tota la nostra il•lusió en este bell projecte de la formació infantil i juvenil. Continuem treballant, continuem il•lusionant i ja tenim redactats els nostres projectes de futur on tots poden i podem participar. Este trimestre, diverses activitats han dibuixat el nostre llenç. La campanya solidària “Un xiquet una il•lusió”, Expojove, difusió de l’esport de criquet, i la iniciació al senderisme

En uns mesos es començaran campanyes de captació per a aconseguir crear una escola de 6 a 12 anys, per la qual cosa si eres xica i t’agrada el futbol, no ho dubtes, posa’t en contacte amb nosaltres i disfruta del teu esport favorit. info@mislatacf.com facebook: Mislata CF Femenino Mislata CF

2a Gala Solidària de Creu Roja Mislata

En el mes de desembre del 2011, l’Assemblea Local de Creu Roja Espanyola a Mislata va celebrar la segona gala benèfica i solidària, que comptà amb la col•laboració de l’Assemblea Local d’Ontinyent.

Continuem caminant

Este acte, va ser presentat per Ana Aibar (voluntària de Creu Roja a Mislata) i Daniel Gómez (Xavi en la sèrie “Alqueria Blanca”). Vam poder disfrutar de les actuacions d’Aisha Bordas, del Grup de teatre de Creu Roja Ontinyent i d’actuacions de Creu Roja Mislata. A més, van voler estar amb nosaltres els jugadors del València CF i Llevant UD, però com no els va ser possible assistir, ens van fer entrega d’una camiseta i un baló, així com un vídeo. Creu Roja Mislata

en els seus graus infantil i juvenil. La campanya solidària, en la seua primera edició, ha rebut la contribució de diverses famílies, on les seues donacions han anat directament a famílies necessitades, del municipi de Godella, i al col•legi Mare Petra de Torrent. La il•lusió, un joguet, millor o pitjor, una enamora de vestir, tres llibretes per a poder estudiar i escriure, diverses botelles de gel. Què poc i què molt. Expojove, on OJE ha acollit en dos jornades a tots aquells que ens han volgut visitar i vore la resta de l’edició, dirigida al coneixement de l’Albufera. Gràcies per participar. Senderisme, perquè les muntanyes, l’aire lliure, l’esport en plena naturalesa són part de l’essència de l’OJE, d’aquella i d’esta. Senderisme, senzill, d’anada i tornada, amb experiències inoblidables, on tots els jóvens de Mislata, poden intervindre i participar. Anem caminant, perquè “camí es fa al caminar”, i OJE seguirà amb el seu estil i il•lusió anant, cantant i servint, a la societat de Mislata. A tots, Val Qui Servix. Agrupació OJE l´Horta a Mislata

Saga El protectorado de la sombrilla. Gail Carriger. Versátil.

24/02/2012 9:39:11


melic

s juvenils de Mislata ? Nous temps a Joves Socialistes de Mislata Després que el Partit Socialista aconseguira guanyar les eleccions del passat 22 de maig a Mislata, alguns jóvens no ens hem quedat parats i hem decidit agafar les regnes de Joventuts Socialistes. El passat mes de novembre es constituí una nova comissió executiva on Toni Arenas va ser proclamat nou secretari general, juntament amb Patricia Mora, que portarà la vicesecretaria general, Lucía Fernández com a secretària d’organització, Lorena Villadas que s’ocuparà de les àrees de Cultura

i Educació i Borja Cañego torejarà amb Acció Reivindicativa i Emancipació. També s’han creat tres noves àrees de treball denominades: Col•lectius Socials, Noves Tecnologies i Innovació, que encapçalaran respectivament els jóvens: Laura Borja, Adrián Santes i José Toledo. Esta iniciativa ha il•lusionat molts jóvens de la nostra localitat i en a penes un mes hem triplicat l’afiliació. JSPV

Els scouts de Mislata comencen amb força l’any 2012 Per a començar, felicitar-vos l’any nou a tots els lectors del Melic. Nosaltres vam despedir l’any 2011 anant al parc ferroviari de Riba-roja, ens en vam anar també a patinar sobre gel i vam fer un sopar de Nadal tots junts. A més, vam participar durant tres dies en el Nadal Actiu fent tallers amb els xiquets de Mislata. Per a este nou any i trimestre tenim moltes coses preparades: els més menuts faran un concurs de berenars, celebraran el Carnestoltes i se n’aniran d’excursions emocionants i aventureres. Els més majors se n’aniran d’acampada els caps de setmana i faran rutes amb bici per la Serra Calderona. Així mateix, per Pasqua ens n’anirem uns dies tot el grup d’acampada, a la qual estàs invitat! Educació per l’acció, excursions, diversió, acampades, conéixer gent, jocs, aprendre, tallers, naturalesa, valors… T’animes? Si vols vindre a conéixer-nos, estem cada dissabte a la vesprada de 17 a 19.30 h a la plaça de la Moreria, també ens pots trobar en www.scoutsdemislata.com i en el tuenti: impeesa XV grup scout. Empar Medrano

Nit de Pijames Esplaiera En este nou trimestre en l’Esplai Tabalet tenim preparades moltes activitats, ja siguen noves o més veteranes, que repetim any rere any, com l’esperada Nit de pijames. Com cada any, al febrer, tots els Esplais que formem l’”Associació Esplais Valencians”: Esplai Tabalet de Mislata, Esplai Natura de Manises, Esplai Cataflai de Benicàssim i Esplai Somriure de Quart de Poblet, ens ajuntem durant un cap de setmana per a fer activitats junts i passar la nit en la seu de l’Esplai Natura a Manises. Fem gymkanes, contacontes, jocs nocturns a l’exterior, teatre, jocs de taula i dinem, berenem i sopem tots junts. En arribar la nit, després dels jocs nocturns, preparem els nostres sacs de dormir i tots/es dormim (o almenys ho intentem!) repartits en grups en diferents sales. És una de les activitats preferides per tots els xiquets/es i també dels monitors/es! Llàstima que només siga una vegada a l’any. Enguany, serà el cap de setmana del 18 i 19 de febrer, si t’agradaria vindre o estàs interessat a conéixer-nos, estem cada dissabte de 10.30 a 13.30 al Centre Jove del Mercat de Mislata. En les fotos podeu vore la 3a edició de la nostra tradicional Fira Intercultural. Esplai Tabalet

Saga Porta Coeli. Susana Vallejo. Edebé i Saga La torre oscura. Stephen King.

MELIC 107.indd 13

13 24/02/2012 9:39:15


Comissió Permanent en el

melic

Nova

Consell de la Joventut de Mislata La nova Comissió Permanent del Consell de la Joventut de Mislata

El Consell estrena logotip “Renovar-se o morir, això vam pensar quan vam decidir proposar el Concurs de Logotips per a canviar la imatge del Consell. “ El 10 de desembre vam complir anys, vam celebrar el nostre deu aniversari amb una festa en companyia dels nostres companys del CEM i QUERA que complien 20 i 18 anys respectivament. Amb motiu d’esta festa vam aprofitar per a donar el premi del nostre concurs de Logotips. La guanyadora va ser Laura López, una jove del municipi de 24 anys. Volem aprofitar el canvi de logo amb l’entrada de la nova Comissió Permanent per a donar una nova imatge més jove, fresca i renovada.

El passat desembre, les entitats membre del CLJM es van reunir en assemblea en el Centre Jove Túria amb el propòsit de renovar la Comissió Permanent (o Junta Directiva), és a dir, l’òrgan executiu que representa totes les associacions integrades en el Consell. El CLJM està integrat actualment per 18 associacions juvenils. En esta assemblea, hi va haver dos noves altes d’associacions: Team Sushi i Esplai Tabalet. Es va exposar la llista oberta dels candidats/es a la nova permanent i es va aprovar per unanimitat amb 13 vots a favor, de la manera següent: president: David Latorre (Quera), vicepresidenta: Lucía Fernández (JSPV), tresorer: Sento Barberá (CEM), secretària: Carolina Gómez (Menys Graus), vocalia 1: Harpreet Singh (OJE), vocalia 2: Vanesa Sanahuja

(Esplai Tabalet) i vocalia 3: Míriam Herranz (Team Sushi). Comença una nova Comissió Permanent formada per un equip més jove que l’anterior, però no per això menys preparat, arriben amb moltes ganes de fer coses noves, amb moltes propostes i disposats a donar-li un gir positiu al Consell. Saben que no serà fàcil a causa dels anunciats retalls econòmics de l’Institut Valencià de la Joventut - Generalitat Jove, però ja estan treballant en el nou projecte anual de 2012 i buscant alternatives de qualsevol tipus per al seu finançament. Els desitgem molta sort en esta nova etapa! Carolina Gómez

la gent jove de Mislata... ens movem! 14 MELIC 107.indd 14

Encara no ens coneixes? El Consell de la ntut de Mislata és l’òrgan màxim loJocave l de tació de les organitzac represendel municipi. Està formions juvenils entitats. És l’interlocu at per 18 món associatiu juvenil tor vàlid del l’Ajuntament del municilocal davant opinions i defensant pi, duent-hi les de les associacions juvels interessos seues principals funcio enils. Entre les el suport als col.lectiusns es troba l’impuls i foment de de jóvens, i l’associacionisme i lala participació dels i de les jóvens. Orepresentació sos serveis (difusió de ferix diverjuvenil, formació, assess la informació recursos materials, etc.) orament tècnic, que l’integren i per ex als col.lectius la gent jove del munici tensió a tota pi.

El guardián de los secretos. Carolina Iñesta. Editorial Versátil.

24/02/2012 9:39:20


melic La comunitat educativa de Mislata es mobilitza contra els retalls de la Generalitat El passat 7 de febrer estudiants, professorat, pares i mares junt a altres ciutadans de Mislata es van concentrar davant de l’Ajuntament per a protestar pels retalls econòmics de la Generalitat que estan afectant greument el sistema educatiu.

Cap d’Any arriba abans al Centre Jove Túria Amb l’inici del curs, el Centre Jove Túria es va omplir de jóvens que cada dia venien a estudiar, fer deures, treballs en grup i altres activitats. La continuïtat dels usuaris i usuàries ha provocat la constitució d’un grup d’adolescents amb els qui cada dijous el Centre Jove Túria es convertix en un espai amb activitats, jocs, tallers, etc. Algunes d’estes activitats són programades per Esther Ferrandis, estudiant en pràctiques del Cicle Formatiu de Tècnic Superior en Animació Sociocultural que dinamitza el grup; altres, són propostes que fan ells mateixos, com per exemple, la celebració de la

Pre-Nit de Cap d’any que va tenir lloc el dia 29 de desembre i en la qual, a banda d’un bon berenar i bona cosa de música, van rebre la visita de Toni Arenas, regidor de Joventut, qui els va felicitar l’any i va aprofitar l’ocasió per interessar-se per la valoració que fan dels serveis que presta la Regidoria de Joventut, al mateix temps que els va plantejar la possibilitat de fer propostes per a l’Ajuntament. Ara, este grup d’adolescents, ha assumit el compromís de dedicar el temps d’algun dijous a pensar i elaborar estes propostes per fer-li-les arribar al regidor.

Curs de monitors/ es de temps lliure

Els i les jóvens de Mislata estan formant-se com a Monitors i Monitores de temps lliure. En la tardor de l’any passat vàrem començar dos cursos impartits per l’Escola de Formació de la Federació de Cases de Joventut de la Comunitat Valenciana que finalitzaran el pròxim mes de març. En la imatge el regidor de Joventut en una visita a un dels cursos.

fitxa de suscripció Nom i cognoms:

Laia Sales va arribar a la gran final

Dinàmic guanya TÚ SÍ QUE VALES El club Dinàmic va participar en el programa de televisió TU SÍ QUE VALES i... van guanyar el concurs! Però és que, a més a més, Laia Sales, va arribar a la gran final d’este popular concurs. Tant Dinàmic com Laia tenen una estreta relació amb Mislata. Enhorabona a Dinàmic i a Laia per este gran èxit!

melic

Si vols rebre la revista MELIC a ta casa cal que emplenes la fitxa de suscripció i que la faces arribar a qualsevol dels centres joves de Mislata

DNI/NIE:

Adreça: Codi postal:

Data de naixement: Població:

Correu electrònic:

I una cosa que no és un llibre però és una obra mestra del còmic: The Sandman. Neil Gaiman. Planeta.

MELIC 107.indd 15

15 24/02/2012 9:39:26


curs de guitarra MISLATA OTAKU X-MAS EDITION café CHINCHILLA teatre ambi DOMINGO ALVAR CARPí excursió al Tancat de la Pipa taller de reciclatge nadalenc

esplai tabalet de Mislata

taller de cuina japonesa

curs d’educadors/es de menjador

taller d’street dance REMET: Regidoria de Joventut Ajuntament de Mislata C/ Major, 36 - Mislata 46920

MELIC 107.indd 16

Publicació subvencionada per: ACADÈMICA VALENCIANA DE LA LLENGUA

24/02/2012 9:39:44