Page 1

OFFGRID I FINSKT ARKITEKTHUS

UTELIV!

Sverige är fantastiskt NR 7/2019 PRIS 79:00

INKL MOMS, 10:90 EURO, 95 NOK TIDSAM 0986-07

RETURVECKA 35


unwind


1949 – 2019 standing the hard test of time. stringŽ shelving system. made in sweden

string.se


new beige.


DESIGNA DITT GROHE-BADRUM FÄRG & YTBEHANDLING URVAL

KROM


GROHE VARUMÄRKET

GROHE KOMPLETTA BADRUMSLÖSNINGAR: DEN PERFEKTA MATCHEN I FORM OCH FUNKTION

KVALITET

Essence XL tvättställsblandare

Essence Handfat

Essence fristående badkarsblandare

Essence fristående badkar

Euphoria SmartControl 310 duschsystem

Essence vägghängd WC

TEKNOLOGI

Fortune Magazine 2017

DESIGN

Över 350 designutmärkelser sedan 2003

HÅLLBARHET

För mer information: grohe.com

Hitta din inspiration: GROHE Media APP


En husleverantör som älskar detaljer Vår idé är att låta arkitekter rita intressanta hus som sticker ut från det vanliga. Sedan fabriksproducerar vi husen som monteras och utrustas på plats. På det viset kombinerar vi det sköna med att få ett individuellt hus, med den rationella produktionen hos normala kataloghus. WEBB

intressantahus.se

TELEFON

010-202 20 50

MAIL

info@ intressantahus.se


VANDRA FÖR DIN HÄLSA Lägre stressnivå, bättre syreupptagning, sänkt blodtryck, ökad fettförbränning. Forskare hittar ständigt nya hälsofördelar med att ge sig ut i naturen och vandra. Det tycker vi är fantastiskt, men egentligen är ju upplevelsen och äventyret fullt tillräckligt. De hälsomässiga fördelarna får du på köpet.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | kungsbacka | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde stockholm | sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


Bo nära naturen, nära stan. Sjöstadsorangeriet, Ekerö

På natursköna Ekerö presenterar Nordblick ett innovativt bostadsområde med enastående läge bara 30 minuter från Stockholms innerstad. Sjöstadsorangeriet kommer att bestå av två bostadshus som knyts samman med ett orangeri att njuta av året runt. Husen byggs i tidlös tappning och i hållbara naturmaterial vilket gör att de bara blir vackrare med åren. De finslipade detaljerna är i harmoni med områdets närliggande skog och vatten. I husen ryms sammanlagt 30 lägenheter i varierande storlek – från 1 till 5 rum med kök. Läs mer på www.nordblickhomes.se


Vi skapar hem att längta till.


Foto Jann Lipka © nola 2019

KASKAD FÅTÖLJ Design: Björn Dahlström för Nola Swedish Design S Award och Red Dot Design Award Winner

nola.se


CUERO DESIGN

Vill du äga en designklassiker? Då är en Fladdermusfåtölj från Cuero Design det självklara valet. Designens historia sträcker sig tillbaka till 1800 talet och har använts av bland annat Thomas Edison & Henry Ford.


CUERO DESIGN

Vill du imponera ännu mer på dina gäster? Då måste du läsa den här berättelsen. Du har säkert sett fladdermusfåtöljen förr, men få känner till dess fascinerande historia. Fåtöljen har deltagit i ett världskrig, revolutionerat sättet ungdomar sitter på och pryder nu några av världens lyxigaste hem. Den utvecklades först på 1800 talet av engelsmannen Joseph Fenby, då som en fällbar campingstol i tyg och trä. Modellen var populär bland brittiska officerare under första världskriget. Det finns även historiska bilder på Thomas Edison och Henry Ford när de är ute och campar på den amerikanska landsbygden med dessa stolar. 1938 omskapades designen av tre unga arkitekter; två från Argentina och en från Katalonien. De träffades på arkitekturskolan i Paris och gjorde en loungeversion av stolen. Den här gången var ställningen gjord i stål och sitsen i kraftigt sadelläder. De döpte sin fåtölj till “BKF” efter sina initialer, men den blev mer känd som “Butterfly Chair” eller “Fladdermusfåtölj”. Fladdermusfåtöljen och Rock’n’Roll blev ett måste i alla tonårsrum Världen över på 50-talet. Den retade gallfeber ur många föräldrar då det var omöjligt att sitta rakt i fåtöljen. Fåtöljen har varit en klassiker enda sedan dess och anses nu vara en av nittonhundratalets mest ikoniska design. Men den hade fortfarande ett problem; den var ganska obekväm att sitta i. Under tidigt tjugohundratal upptäckte en svensk entreprenör den klassiska modellen. Lars Kjerstadius tyckte också fåtöljen var obekväm och bestämde sig för att rätta till problemet. Än en gång skulle fladdermusfåtöljen förbättras. Lars gjorde en större fåtölj som var både högre och bredare än den gamla. Det ger en mycket högre komfort. “Folk är längre nu än de var i början av 1900 talet” säger Nils Kjerstadius, Lars son och nuvarande vd för Cuero Design. “Jag tror att den gamla versionen är alldeles för liten att sitta i och därför är den obekväm nu.” Den nya, bekväma versionen blev en succé och fick namnet Mariposa vilket betyder fjäril på spanska. Lars Kjerstadius började samarbeta med några av världens mest prominenta garverier för att få fram det allra finaste skinnet till sina fåtöljer. Idag står Mariposa av Cuero Design i några av världens mest exklusiva hem och hotell.

Om du vill ha en Mariposa av Cuero Design kan du besöka Cueros hemsida. Där hittar du alla material och färger som Cuero erbjuder. Du kan också ringa Alexander för att veta mer om hur du kan beställa. Hans telefonnummer är 076-310 86 26. Besök oss även på www.cuerodesign.com.


SNOW 25 Av Thomas Sandell & Jonas Bohlin

A S P L U N D Sibyllegatan 31, 114 42 Stockholm | www.asplund.org | info @ asplund.org | @ asplundcollection | Foto: Louise Billgert Inda Interiör i Örebro, Kostallet Design i Helsingborg, Länna Möbler i Länna, Miljögården i Lund, Severins Möbler i Jönköping och Halmstad, Svenssons i Lammhult i Göteborg, Stockholm och Malmö, Urban Living i Simrishamn.


Innehåll #8 30 Vi besöker Lapphem Borkhult, ett kulturhus, en B&B och en våffelservering!

Arkets designchef Anna Teurnells sommarställe ligger utanför Stockholm.

60

HUSESYN 30/TILLBAKA TILL NATUREN

SHOPPING & INSPIRATION

Residence förra AD Elisabet Magnusson och hennes syster har återvänt till barndomens trakter och öppnat kulturhus med B&B.

85/DRÖMSOMMAR

60/NATURNÄRA & NEDSKALAT

143/ÄLSKADE UTEKÖK

Arkets designchef Anna Teurnell lever det enkla, lugna livet med sin famij på sommarstället i Stockholms skärgård.

Residence redaktion väljer sina måsten till den efterlängtade sommarsemestern.

Grillarna, köken, prylarna, myset. Vi har allt för en sommar under bar himmel som gjord för matlagning.

Nummer 8/2019 Nu går vi på semester men först ett fullspäckat sommarnummer med tre designhotell, heta hem och allt för uteköket. Glad sommar!

OMSLAGSBILD FOTO: MIKKO RYHÄNEN STYLING: JOANNA LAJISTO

INREDNING ∞ ARKITEKTUR ∞ DESIGN ∞ KONST

TRE SPRILLANS NYA DESIGNHOTELL 35 FAVORITER FÖR MER SOMMARKÄNSLA

OFFGRID I FINSKT ARKITEKTHUS

Äntligen

UTELIV!

SNYGGASTE UTEKÖKEN SMARTA GRILLARNA LÄGE MED POOL

Sverige är fantastiskt

MAGISKA SOMMARHUS

SAXEMARA, BORKHULT & VÄDDÖ

72/POOL POSITION

Vi hälsar på i skärgårdsidyllen Saxemara hemma hos Johanna Haglund, grundare av Design of.

96/FINSKA DRÖMMAR

Off grid, low tech och inte en i-pad så långt ögat kan nå när designern Joanna Laajisto får bestämma.

143 Menus sidobord Plint. som finns på Formtoppen. Liten tuff eldstad, Fuego från Bauhaus.

7/2019

19


Innehåll #8 72

97

Drömmarnas pool i Saxemara!

Missa inte att kolla in Joanna Lajistos magiska finska stuga.

ALLTID I RESIDENCE

REPORTAGE

24/VÄLKOMMEN

115/TRE MAGISKA DESIGNHOTELL

Tf chefredaktör Imke Janoschek har ordet.

45/PAR I POSTERS

Dronningens by kan stoltsera med två sprillans nya hotell som tar andan ur oss. Och svenska Blique by Nobis är ett mästerverk.

Annika Hultgren och Nicklas Claesson är entreprenörer som hjärtar varandra och konst.

155/LUSTEN ATT PROVOCERA

58/10 FAVORITER

Verner Pantons avantgardistiska Pantonova – känd från Bondfilm – i nylansering.

52 En japansk inspirerad pall och superfin keramik på Formtoppen!

Dagmars grundare Kristina Tjäder drömmer om mjuka textilier och vippande gräs.

107/MICHELLE VÄLJER Redaktören väljer stolt att omfamna sin inre tant. Och de första grå...

141/CECILIAS SIDA Merinoull, blommig matta och tidlöst mode när stylisten får välja.

159/ÄLSKAR Sedan man väl lagt ögonen på den här skönheten från Foscarini går det inte att sluta titta.

162/SLUTORD Imke Janoschek har hälsat på i Ikealand.

20 7/2019

www.residencemagazine.se

Det allra senaste inom inredning och design hittar du på facebook.com/residencemag och Instagram @residencemag.


MODERN SKULPTURAL BELYSNINGSDESIGN Upptäck Bocci. Bocci är specialiserade på moderna pendellampor och okonventionella ljusinstallationer som tillverkas för hand genom innovativa tillverkningsmetoder. Upptäck i våra butiker och online.

NORDISKA GALLERIET 1912 NYBROGATAN 11, 114 39 STOCKHOLM MÅN-FRE 10–18, LÖR 10–17, SÖN 11–16

NORDISKA GALLERIET GÖTEBORG BARLASTGATAN 2, 414 63 GÖTEBORG MÅN-FRE 10–18, LÖR 11–16, SÖN 12–16

WWW.NORDISKAGALLERIET.SE HELP@NORDISKAGALLERIET.COM TELEFON: 08 - 442 83 60


Inredningsbutik med ett noga utvalt sortiment med fokus på naturliga material och med en jordig och skandinavisk färgpalett. WWW.CEDERDECO.SE @CEDERDECO

HOVÅS ALLÉ 14 436 53 HOVÅS

031 - 7125350


Guld i Vinordic Wine Challenge Vinordic Wine Challenge är Sveriges enda EU-certifierade vintävling. Champagne Deutz Brut Classic tilldelades Guld i klassen Champagne 401-700 kr. Juryn består av Sofia Ander, Susanne Berglund Krantz, Ulf Engelhardt, Gunilla Hultgren Karell, Bengt-Göran Kronstam (ordförande), Claes Löfgren, Linda Pérez, Jan Rosborn, Anders Röttorp, Maya Samuelsson och Magnus Waern. Juryns omdöme: Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, valnötter och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.

Officiell champagne:

Alkohol är beroen


OMDÖMEN OM DEUTZ BRUT CLASSIC:

Mikael Mölstad, SvD ”En alldeles utomordentlig njutbar skapelse” Livet Goda ”Bästa standardchampagnen” Anders Röttorp, Vinbanken.se ”Deutzgod, helt enkelt!” Anders Melldén, SvD

Dutz Brut Classic 750 ml. Artnr 7487. Pris 425 kr. Alkoholhalt 12%. På Systembolaget hittar du Deutz Brut Classic i ett snyggt presentetui. Finns även på halvflaska, magnum, jeroboam och mathusalem. Då utan etui. Mer om Champagne Deutz på www.swedishbrand.se

ndeframkallande.


VÄLKOMMEN

Kräma på!

FOTO: JASMIN STORCH

JUST I SKRIVANDE stund har jag munnen full med

Vasen Eda för Myhlta av Lisa Hilland som påminner mig om gammaldags puddingformer, och som är supernygg med enkla blommor från vägrenen. Audo, Köpenhamns nya designhotell. Sofistikerad hemkänsla i ett gammalt hamnkontor. Utekök nästa. Den där avställningsytan bredvid grillen är bland det snyggaste jag sett, från Skagerak.

rabarbaberkräm, årets hang up när det kommer till somrig föda. Det har blivit så mycket kräm på sistone att jag har varit tvungen att googla hur mycket oxalsyra en människa egentligen får äta per vecka. Det verkade vara rätt mycket. Rabarber är precis som svensk sommarkänsla, frisk, lite söt och lite bitterljuvt sur. För man vet att sommarkänslan upphör i slutet av augusti och innan dess är den något så galet härligt att det krullar sig lite på tungan. Men fram till september håller vi er i handen, med detta nummer. Team Residence har satt ihop matig läsning att njutas i hängmattan, på stranden, balkongen eller för all del i soffan, om det nu inte blir 35 grader varje dag som i fjol. I detta nummer hälsar vi bland annat på fyra formsäkra kvinnor som alla formgett sina sommarboenden.

I DETTA NUMMER HÄLSAR VI PÅ FYRA FORMSÄKRA KVINNOR« Först ut är Elisabet Magnusson, som varit AD på Residence under många år och som nu bland annat har öppnat kulturhus och pensionat i sin hemby Borkhult i Östergötland. Vi tittar in i ett hjärligt hus med pool som bebos av grundaren till Design of, Johanna Haglund, en kvinna som vet exakt hur hon vill ha det. Vi hälsar på hos den finska inredningsarkitekten Joanna Lajisto som sommarbor i en fantastisk stuga i skogen, där hon bjuder barnen på ett par veckor utan skärmar. Arkets designchef Anna Teurnell har så klart en stilren svart låda som sommarviste, belägen strax utanför Stockholm. VI TITTAR OCKSÅ in tre sprillans nya designhotell,

två i Köpenhamn och ett i Stockholm, och har grundliga genomgångar av inredning och koncept. Det är många som hämtar inspiration i hotellvärlden när de inreder hemma och hotellvärlden snor från hemmen. Önskar alla en underbar sommar med mycket läsning, skärmfri tid, ett och annat dopp och kanske något litet inredningsprojekt. Och framför allt, en försvarbar mängd rabarberkräm, morgon, middag och kväll.

IMKE JANOSCHEK, tf chefredaktör

Följ oss på Instagram: @residencemag, @imkej, @my_residence_bookazine

26 7/2019


T H E

A R T

O F

E S S E N C E

LG SIGNATURE förenar minimalism och innovativ funktion. Med distinkt personlighet och diskret formgivning kompletterar LG SIGNATURE alla moderna interiörer. Utforska hela den exklusiva serien med kylskåp, tvättmaskin och tv-apparater.

Läs mer om LG SIGNATURE på LGSIGNATURE.com Du hittar närmaste återförsäljare på elgiganten.se


k i t chen & b e yo nd w w w. k i t c h e n a n d b eyo n d . s e


REDAKTIONEN

Chefredaktör & ansvarig utgivare (tjl) Hanna Nova Beatrice hanna.nova@aller.com

Redaktionschef (vik) Cecilia von Mentzer cecilia.von.mentzer@aller.

Chefredaktör (tf) Imke Janoschek imke.janoschek@aller. com

KUNDSERVICE Ring 042-444 30 42 Öppet helgfria vardagar kl 8–18. Automatiska tjänster öppet dygnet runt. Ha gärna ditt kundnummer till hands. Du hittar det på baksidan av tidningen eller på fakturan. På Mina sidor kan du enkelt göra dina prenumerationsärenden själv. Som prenumerant har du alltid tillgång till e-tidningen i appen Pling som finns i App Store eller Google Play via din smartphone eller läsplatta. Gå in på Pling.se för att aktivera din digitala prenumeration, ladda därefter ner appen och börja läs.

FÖLJ OSS PÅ

@residencemag

Facebook.se/Residencemag

Residencemagazine.se

Pling i App store eller Google play

Art director Anna Hänström anna.hanstrom@aller.com

com

Redaktör Michelle Meadows

Digital redaktör David Johansson

michelle.meadows@aller.com

david.johansson@aller.com

WWW.PRENUMERERA.SE • Helår (10 tidningar) 549:-. • Halvår (5 tidningar) 298:-. Priserna gäller inom Sverige, porto tillkommer vid utlandsprenumerationer.

Layout Aller Design, Minh Design Verkställande direktör Bodil Ericsson Torp bodil.ericsson.torp@aller.se Publicistisk direktör Martin Kroon martin.kroon@aller.com

R PÄ

ISTÖME

R I

Aller media behandlar personuppgifter enligt GDPR, mer information finns på integritetspolicy.se. Allt redaktionellt material lagras digitalt och kan komma att publiceras digitalt. Den som säljer material till tidningen anses medge digital lagring och publicering.

Tidningsstatistik AB Tel. 08-507 424 00

KK

Besöksadress Humlegårdsgatan 6 Postadress Residence, Box 27160, 102 52 Stockholm Telefon 08-578 010 00 Hemsida www.residencemagazine.se

Aller Media AB, som äger Residence, registrerar dig som prenumerant för behandling av prenumerationen samt andra marknadsåtgärder eller förmånliga erbjudanden från Aller Media AB eller dess samarbetspartner. Du kan när som helst tacka nej till sådana erbjudanden och åtgärder. Du kan även en gång om året kostnadsfritt få ta del av uppgifterna genom vår kundtjänst. Utbetalt arvode inkluderar Residence rätt till elektronisk publicering.

YM

Annonser Elite Media, 08-400 209 80, info@elite-media.se Annonstraffic Elisabeth Zetterlund elisabeth.zetterlund@aller.com Annonsmaterial in.aller.se/annons Marknad Maria Sjölander maria.sjolander@aller.com Tryck Punamusta/Forssa Print, Finland Korrektur Mattias Rastbäck

M

ILJ

ÖMÄRK

4041 0428

T


TILLBAKA TILL

Två systrar drar ut i världen från sin barndomsby – men återvänder i vuxen ålder för att köpa sitt drömhus och leva ut bucketlistan med skapande av ett kulturhus, ett pensionat och ett kafé med Östergötlands bästa våfflor.

Text IMKE JANOSCHEK Foto ANDY LIFFNER

Vid sjön Bysjön i Borkhult. Naturupplevelserna duggar tätt i systrarna Magnussons barndomsbygd.


7/2019

33


Lapphemmet byggdes som arbetarbostäder 1893 och det mesta är i originalskick – vedspis och eldstäder, golv och tapeter. Husets arkitektur gör att det är lätt att börja umgås gästerna emellan. På somrarna kan det bli spontanfika i trädgården och gemensam middag på grusplanen framför huset.


BORKHULT

»HUSETS ARKITEKTUR GÖR ATT DET ÄR LÄTT ATT BÖRJA UMGÅS GÄSTERNA EMELLAN.«

Våffelstugan i källaren dubbeljobbar som utställningslokal och frukostmatsal. 7/2019

35


BORKHULT

Närodlat är ett hedersord för Elisabet och Matilda. I kaféet serveras våfflor bakade med mjöl från Herrsäters kvarn och ostar från Löts gårdsmejeri utanför Linköping.


Att ha tid att utforska naturstigarna runt omkring är viktigt för båda. »På landet händer dubbelt så mycket som i stan.«

»PÅ LANDET HÄNDER DUBBELT SÅ MYCKET SOM I STAN.«

är Elisabet var liten kunde det vara tråkigt i den lilla byn Borkhult i Östergötland, en och en halv mil från Åtvidaberg. Så tråkigt att hon ibland gick igenom alla jackfickor hemma. Hittade hon en krona betydde det att hon kunde sätta sig på hojen, cykla en och en halv mil genom bedårande vackert landskap och köpa en banankola i kiosken i Björsäter. För att sedan cykla hela vägen hem igen. I Borkhult fanns det nämligen ingen kiosk. »Då hade man inte mycket annat att göra, du Olga. När man cyklade en och en halv mil för en liten banankola.« Elisabets dotter Olga, 10 år, kommenterar det hela med en fnysning. Föräldrars skräckhistorier har man ju hört förr. Borkhult, som i dag kan räkna ihop till ungefär 60 invånare, var på 1800-tal ett viktigt brukssamhälle i Östergötland, med pappersbruk, spikbruk, tegelbruk och herrgård. Två vattenfall försörjde bruken med vatten-

kraft. Det byggdes en bruksgata med arbetarbostäder och längst bort på Bruksgatan uppfördes ett stort hus i två våningar med loftgång med viss antydan av schweizerstil och sex lägenheter med var sitt kök med vedspis i. Det hela lappades ihop av byggrester och döptes av ortsborna till Lapphem. Elisabet och Matilda Magnusson växte upp på Bruksgatan under 1980-talet när ett gäng gröna vågare flyttade hit, till de röda husen som tidigare hade rustats upp av en eldsjäl som hade köpt alla hus på hela gatan. De tre röda parhusen ligger tätt och man ser framför sig hur barnen sprang mellan trädgårdarna och ner till ån som dånar bara några hundra meter bakom Lapphems tomt. Sedan 2016 äger systrarna Lapphem och driver både pensionat och kafé samt kulturverksamhet på somrarna. Matilda är internationell kulturprojektledare med bas i Göteborg, Elisabet har under åtta år jobbat på Residence och My residence, de senaste tre som AD. Nu ska hon sadla om och läsa till byggnadsvårdsingenjör med start under hösten. Hennes bas är Stockholm. I Borkhult bor dessutom mamma Britta och pappa Lasse med fru Eva i var sitt hus på Bruksgatan. Idyllen är så mycket bullerby att ögonen tåras. Humlesurr, dånet från ån, en huggorm som solar sig sömnig i trädgården. Matilda och Elisabet 7/2019

37


För att hålla ihop estetiken i kaféet har påbud utgått till alla inblandade familje­ medlemmar att endast köpa in brun keramik från 50­, 60­ och 70­talen.

»VI HADE SÅ FANTASTISKT ROLIGT, SÅ DET SÅDDE ETT FRÖ. HUSET VAR DÅ TILL SALU, MEN TAJMINGEN STÄMDE INTE.«


BORKHULT ELISABET OCH MATILDA MAGNUSSON ÅLDER 40 och 43 år. GÖR Matilda är producent på den fria teatern Big Wind i Göteborg, Elisabet är grafisk formgivare, AD och blivande byggnadsvårdsingenjör med bas i Stockholm. BOR Elisabet bor med sambo Magnus Wallin och sin dotter Olga i Stockholm, Matilda bor med sin sambo Stefan Bergman och sin dotter Ylva i Göteborg. AKTUELLA MED Driver våffelkafé och pensionat samt kulturhus i Borkhult. Under sommaren olika programpunkter, bland annat körsång och musik i Lapphemskällaren med körledaren Carl Pannuzzo som gästar oss från Australien. En utställning av Monica Bergman. Kaféet är öppet hela sommaren inklusive Borkhultsdagen den 18 augusti.

7/2019

39


Den vackra loftgången med ett brädgolv från 1890-talet leder till fyra uthyrningslägenheter med varsitt kök och ett stort rum med utsikt över trädgården.

som springer mellan alla hus med tusen ärenden. »Det är som att ha två liv«, säger Matilda som även i projektet Lapphem är den som drar i projektledartrådarna. »Ett i Göteborg och ett här.« Att det nu har uppstått total familjeidyll på denna plats, med en spännande kulturverksamhet och pensionatssyslor, har inte alltid varit en självklar tanke. Systrarna beskriver det som en lång resa där den ena pusselbiten efter den andra sakta föll på plats. BÅDA FLYTTADE HEMIFRÅN och ut i världen. Matilda till Paris och Mexiko, Elisabet till Stockholm. Kvar i Borkhult fanns pappa Lasse. »Då var man väl här kanske någon vecka om året«, minns Matilda. Mamma Britta hade flyttat till Åtvidaberg. Men sommaren 2000 ringde Elisabets gamla bästis från Bruksgatan och frågade om hon ville driva våffelkafé med henne, i Lapphems fina källare där det fanns en fantastisk uppmurad spis och plats för femtio sittande. Javisst, sa Elisabet och Matilda hakade på. »Vi hade inga pengar överhuvudtaget, så för att köpa ingredienser skrev Maria in sig på universitet. Med CSN-pengarna som hon fick köpte vi en extremt skruttig bil för 750 kronor, en astronomisk summa. Och ingredienser för första dagen. Det gick bra direkt, vi sålde enorma mängder våfflor och kunde köpa nya ingredienser till dag två.« Två somrar blev det våffelkafé. »Vi hade så fantastiskt roligt, så det

40 7/2019

Palettblad och stänktapet i ett av sovrummen.

sådde ett frö. Huset var då till salu, men tajmingen stämde inte. Vi skulle alla plugga och ingen hade råd.« Drygt ett decennium senare var ett av de röda parhusen på Bruksgatan till salu. Närmare bestämt huset bredvid pappa Lasse. Elisabet, nu layoutare och småbarnsmamma till dottern Olga, blev fast besluten att köpa huset, trots skral kassa. »Jag väntade på att få en fast tjänst på tidningen för att kunna ta lån. Jag var så nervös att jag inte skulle få huset och insåg att det var någonting viktigt för mig med Borkhult. Jag ville absolut ha ett hus där.« HUSET HADE ÄGTS av en samlare och var komplett fullproppat med bråte. Det tog månader att göra sig av med de udda högarna av 60 bildäck, skruvmejslar, plasthöljen till datorer, kilovis med talgbollar för fåglar i trädgården och så vidare i all oändlighet. Elisabet köpte huset och hyrde ut hälften till Matilda. »Vi bor ju vanligtvis på varsin sida av Sverige. Men nu började vi och våra döttrar hänga väldigt mycket. Vi jobbade och byggde ihop och kände att vi hade superroligt. Det var så här vi ville göra i våra liv, hela tiden och mycket mer.« Så småningom kom mamma Britta som bodde i Norrköping på allt längre besök, och till slut flyttade hon in i huset. 2016 blev Lapphem till salu lagom till midsommar. »Jag satt och skar sillsalladen vid ett trädgårdsbord och så sa jag till Matilda: ’Vet du, nu har


BORKHULT

»MED CSN-PENGARNA KÖPTE VI INGREDIENSER TILL DEN FÖRSTA OMGÅNGEN VÅFFLOR.«

Här är Lapphems hjärta, våffelkaféet i källaren där det severas frukost till gästerna och hela middagar om man har bokat. Här kan det bli visafton eller poesiläsning. Och utställningar. Förra sommaren såldes det över tusen våfflor. 7/2019

41


BORKHULT

DET FINNS 250 SJÖAR. DU KAN ÅKA PÅ ÅNGBÅTSTUR PÅ SJÖN, OCH OM DU ÅKER BIL I SKYMNINGEN HAR DU EN HEL VILTSAFARI GRATIS.

Sjön Borken lämpar sig för bad och kanotturer samt fiske.


Våffelreceptet är hemligt, men det frasigaste som går att uppbringa. 7/2019

43


Möblerna är loppisfynd och arvegods. Här finns ingen tv på rummet.

du jobb och jag har jobb. Nu är det läge. Du köper mitt hus och jag köper Lapphem. Vi måste göra det nu, annars blir det aldrig av.’ Sedan släppte hon sillkniven och knatade bort till Lapphem och Maryon som skulle sälja. ’Tja’, sa Maryon, ’nästa vecka går det upp på Hemnet.’« Budgivningen blev en rysare men Matilda och Elisabet tog hem det hela. Själva Lapphem var inte i toppskick, hela rörsystemet till sex lägenheter fick till exempel dras om. Många lägenheter hade stått tomma. Taket behövde lagas och källaren där våffelkaféet skulle återuppstå behövde ryckas upp rejält. DET UDDA HUSET bjuder på tonvis med charm och lika tonvis med jobb. I lägenheterna är golv, vedspis, eldstäder och fönster i original från 1890-talet. Fyra lägenheter kan hyras, för självhushåll eller med frukost i våffelstugan. Att rusta upp detta ställe är en kulturgärning i sig. Båda systrarna brinner verkligen för bygden. »Vi är ju inga tvättäkta östgötar, men när vi är i Stockholm eller Göteborg räknas vi absolut som det«, säger de och skrattar. Verksamheten i Lapphem kallas för Borkhult Lapphem. På somrarna ordnas musikaftnar och utställningar i kaféet, och Matilda spånar om viskvällar och kanske så småningom danskurser i ladan mitt emot. »Vi vill få folk att åka till Östergötland och upptäcka den magiska naturen här. Alla pratar bara om Skåne, Gotland, Österlen. När det för Stock-

44 7/2019

holmare finns detta mycket närmare till hands. Det är ju som en vit fläck på kartan. Alla borde åka hit. Det finns 250 sjöar. Du kan åka på ångbåtstur på sjön och om du åker bil i skymningen har du en hel viltsafari gratis«, säger Elisabet. På en kort rundtur genom byn där det i dag bor 60 människor syns brukssamhällets spår och storhetstid precis överallt. Kvarnhuset bakom Lapphem, som just nu liknar ett spökhus men som förhoppningsvis snart ska rustas upp. Framför allt nu när ån har fått en bro att gå över. Genom en crowdfunding som systrarna drog i gång. »Vi är med i samfälligheten här och det var åratal av diskussioner om ’vi vill ha en bro’, men inga pengar fanns det. Så vi gjorde en liten film och fick ihop 40 000 via Kickstarter; resterande 30 000 kom via ett bidrag från regionen som gärna vill att man kan gå en liten slinga här i närheten av Östgötaleden.« Två år senare är bron där. Elisabet tittar ner i ån där det ligger rester av en gammal betongbro som har varit sönder i trettio år. »Själv lekte jag ju här nere som barn. Men våra barn få absolut inte göra det. Det är lite annorlunda i dag.« Vi tar en liten sväng och kommer till landsvägen där det står en fruktträdgård med 40 träd. »Den här arrenderar vi nu. För att det är vackert. Och för att det inte ska förfalla. Man kanske kan ha kurser i trädbeskärning här.« Nästa väg in ligger Borkhults gamla herrgård på väg att tas över av


BORKHULT naturen runt om. Hon pekar på olika disponentvillor och förvaltarbostaden. Och så Borkhults vackra festplats upp till höger. Och ån till vänster med badplatsen och bykhuset. »Här var byns badrum förr i tiden«, visar Elisabet. »Och här skulle man faktiskt kunna bada bastu. Här vid bryggan gör vi allt på sommaren. Tvättar mattor och håret.« En sväng tillbaka och en titt på den stora vinden i Lapphemmet. Här ska det bo en »artist in residence«. I sommar blir det konstnären Lisa Torikka som kommer att både jobba i kaféet och få stå och måla med utsikt över gården. I köket ska det i år bakas våfflor med östgötaprodukter, mjöl från Herrsäters kvarn och sylt och ost från Löts mejeri. »Vi tycker att det är viktigt med kunskap i vårt samhälle. Möten mellan människor. Det här är vårt sätt att bidra.«

»ÖSTERGÖTLAND ÄR JU SOM EN VIT FLÄCK PÅ KARTAN. ALLA BORDE ÅKA HIT.«

Matilda och Elisabet Magnusson framför sin skapelse, Kulturhuset Borkhult i slutet av Bruksgatan.


BYLASSEN.COM

THE TIRED M AN Flemming Lassen designed the overstuffed easy chair, The Tired Man, for The Copenhagen Cabinetmakers’ Guild Competition in 1935. Sitting in the chair should, in Flemming Lassen’s own ords, be ”as warm and safe as a polar bear cub in the arms of its mother in the middle of the ice cap”.


JANUARIFEBRUARIMARSAPRILMAJJUNIJULIAUGUSTISEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

PAR I POSTERS Att skapa den perfekta tavelväggen behöver inte kosta skjortan. I alla fall inte om Wall of art får bestämma. Nu kan du köpa personliga posters och lära dig att skapa din egen. Text CECILIA VON MENTZER Foto JESPER FLORBRANT Styling LOVISA HÄGER

I april i år flyttade Wall of art in i egna studion på Odengatan i Stockholm, inredd tillsammans med Lovisa Häger, designer och bloggare på residence.se.

7/2019

47


KONST

Studion är inredd med en skön mix av gammalt och nytt. Lampa, Lightwork, stolar fyndade på Shpock, bord, Lovisa Häger.

»VI LEVER VERKLIGEN DRÖMMEN.« TVÅ VÄRMLÄNNINGAR MÖTTES i

förskingringen i huvudstaden, kärlek uppstod och så småningom blev det också ett gemensamt bolag för de två entreprenörssjälarna Annika Hultgren och Nicklas Claesson: Wall of art. »Vi skulle inreda vår första gemensamma bostad och jag satt som en tokig på nätterna och letade efter snygga posters och foton för att skapa den perfekta tavelväggen. Till slut började jag måla själv och Nicklas blev så förvånad – ’Va, kan du måla också?!’ – och på den vägen är det.« Annika Hultgren och Nicklas Claesson driver Wall of art, där du kan köpa posters av konstnärer och kreatörer.

48 7/2019

NICKLAS HADE EN bakgrund inom event,

Annika, som gått på Berghs, jobbade med e-handel. Men så dök den där känslan upp: Ska

vi inte starta eget tillsammans? För bara ett och ett halvt år sedan gjorde de slag i saken och grundade sitt företag Wall of art efter att ha vågat ta steget och säga upp sig från sina respektive jobb. »Vi saknade den där samlingsplatsen där kreatörer kunde få nå ut med sin konst på en gemensam plattform och konstnärligt intresserade får chansen att köpa konst för en bra peng«, säger Nicklas. »Nu finns en personlig, curerad och inspirerad sida för alla som vill kombinera konst med inredning i och med Wall of art«, säger Annika. De erbjuder affischer och konsttryck i en mängd tekniker och stilar tillsammans med


Kontoret är inrett som en ateljé. Hit kan folk komma och måla sina egna posters och ta med sig hem.

nästan 50 kreatörer, det har gått väldigt lätt att hitta människor att jobba med. »Vi låter kreatörerna fokusera på det de gillar bäst: att skapa. Sedan sköter vi de praktiska bitarna och underlättar på så sätt för dem att nå ut«, säger Nicklas. »Det är en otroligt rolig resa, både vi och kreatörerna växer ju av detta samarbete.« Försäljningen sker via hemsidan, snart kommer även möjligheten att köpa konsten ramad. På sidan kan du också skapa din egen digitala tavelvägg och klicka hem verken. På gång är också en konsultationstjänst inom inredning. Vissa kollektioner är limiterade och har gjorts i samarbete med bland annat Kvinna till kvinna och RFSL.

FÖRETAGETS TAGLINE LYDER: Create a

change, och precis så är det. De skapar en förändring för konstnärerna och du kan förändra ditt hem utan att det kostar skjortan. Även kontoret som de sitter i numera (de började hemma vid köksbordet!) är inrett på ett smart vis tillsammans med inredaren Lovisa Häger. Lovisa har designat borden, de sex skinnstolarna fyndade Annika på Shpock, en omklädd Ikeasoffa mjukas upp av snygga kuddar och ett samarbete med Lightwork har genererat fina lampor. »Vi lever verkligen drömmen! Det är klart att det är speciellt att både jobba och leva ihop, men jag tycker att vi fixar det bra. Jag är den mer kreativa, Nicklas administratören av

oss. Vi kompletterar varandra«, säger Annika. Nyöppnade Wall of art studio har inrättats dels för att ha ett ställe där paret kan visa upp kreatörernas utbud. Men det är också en plats för att få folk att släppa sargen, att våga skapa sina egna verk och göra det tillsammans. »Vi erbjuder workshoppar här på vårt kontor som ju är inrett som en ateljé. Här kan upp till åtta personer samlas runt varsitt stativ, måla sin egen tavla och sedan ta med den hem. Och börja bygga på sin egen tavelvägg«, säger Nicklas. Eftersom Wall of art ligger innanför det populära kaféet Pom & Flora på Odengatan i Stockholm går det att kombinera skapandet med en särdeles god middag eller brunch. En rätt oslagbar kombo! wallofart.com 7/2019

49


BADRUM

Reflektion Frama uppmanar oss att njuta och tänka långsamt. Text & Foto Michelle Meadows

I SLUTET AV maj anordnas årligen designveckan 3daysofdesign i Köpenhamn. En av de mest uppskattade utställarna brukar vara möbelproducenten och inredningsfirman Frama. I år var inget undantag. I deras showroom – som ligger i ett apotek från förra sekelskiftet – presenterades ett flertal nyheter. Företaget som blivit synonymt med poetiska inredningar med mycket patina och möbler som passar in överallt presenterade bland annat ett sittbadkar i cederträ. Framas grundare Niels Strøyer Christoffersen säger att tanken med the soaking tub är att uppmana samtiden till så kallad slow living. Att man ska ta sig tid att tänka efter, tänka klart och att glädjas åt de små sakerna i livet. Att tvätta sig kan bli till något njutningsfullt och vackert om man tar sig tid. En tanke lika fin som badkaret i sig.

Sittbadkar i cederträ från Frama. Pris på förfrågan.

50 7/2019


Bygg ditt nya hus i soffan Testa det smarta och lekfulla sättet att bygga hus digitalt! Välj bland våra femton populära pakethus, gör dina val och tillval och se priset direkt. När du är nöjd kan du dela dina husplaner med vänner och familj. Eller skicka dem vidare till oss inför första mötet om ditt nästa hus.

Prova direkt på gotenehus.se/byggonline


FORMTOPPEN

2

1

TRON/ FÅTÖLJ av Norm architects för nystartade varumärket Karimoku Case Study.

STÅ PALL/ Sidobord eller pall, 4 100:-, Kristina Dam studio.

MJUK/ Benvit filt i ull från Gotland, 1 195:-, Tekla.

3

Naturligt

4

Sommarens nyheter är i ljusa och lena naturmaterial. Av Michelle Meadows

INRUTAD/ Frame, Köksluckor av Note design studio för Reform.

6

JAVA/ Kopp med fat Pirouette, Hay.

5 ÄGGSKAL/ Grandpa lanserar servis i samarbete med Paradisverkstaden.

52 7/2019

7

STEN/ Menus sidobord Plinth finns nu i Calacatta Viola-marmor.


AGATON MOODBOARD

2

1

3

4

Stilla dagar Ett praktverk om JeanMichel Frank njuter stylisten Lotta Agaton av i korgstolen. Av LOTTA AGATON

5

6

1. Muse sofa, design av Space Copenhagen för Benchmark furniture, är en minimalistisk perfektion, pris från 50 000:-. 2. Förlaget Assouline har precis släppt ett praktverk om Jean-Michel Frank, en ständig källa av inspiration för mig och många av mina inredningskollegor, 2 650:-. 3. Konstnären och illustratören Mats Gustafson har precis gett ut en bok med blandade verk formgiven av Henrik Nygren, Konst-ig, 625:-. 4. Danska Frama har släppt en ny serie bestick i samarbete med Ole Palsby, den hamnade direkt på önskelistan, gaffel, 250:-, kniv, 32:-, sked, 270:-. 5. Joe Colombos nya glas Sferico för Karaktär är oemotståndligt lekfulla, 400:-/st. 6. Äntligen är det dags för uteliv och den enligt mig finaste utomhuslampan är fortfarande Vincent van Duysens Casting concrete för Flos, inspirerad av belysningen i palatset i indiska Chandigarh, 7 960:-. 7. Sommarhalvåret får mig alltid att längta efter rottingmöbler, både ute och inne. Den här stolen, Stockholm 01, växte jag upp med som barn på vårt lantställe. Så den har en extra plats i mitt hjärta precis som allt från Larsson korgmakare. Pris på förfrågan.

7

LOTTA AGATON

54 7/2019


TEXTIL & FÄRG

Dämpade toner Lyxiga lakan, mohairplädar och giftfri väggfärg – Granit lanserar en premiumkollektion. Text MICHELLE MEADOWS

I MITTEN AV augusti släpper Granit sin allra första

premiumkollektion, bestående av ett 80-tal produkter i en återhållen och naturlig färgskala. Kollektionen som fått det passande namnet Muted tones innefattar även fem matta väggkulörer som tagits fram i samarbete med Byggfabriken. Färgskalan rör sig mellan beige, syren, mullvad och aubergine samt i grått. Fokuset för både färgerna och resten av kollektionen har varit lugn, harmoni och hållbarhet. Prisintervallet kommer att ligga mellan 199:- och 1 699:-. Bland de 80 produkterna finns bäddset, lakan, gardiner, sängkappor, mohairplädar och kuddar. Bäddseten är av bomull och linne och i en hög trådtäthet för en extra lyxig känsla mot huden. Muted tones hittas online och i utvalda Granitbutiker och väggfärgen kommer att finnas i Byggfabrikens butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt i några utvalda Granitbutiker.

Tillsammans med Byggfabriken släpper Granit fem väggfärger i en sparsmakad färgskala.

56 7/2019


Den nya generationen superslimmade blandare i rostfritt stål Primy tar inredningsdesign i rostfritt stål till nya höjder med lanseringen av produktserierna Steel Voyage och Steel Voyage High. De nya blandarna är eleganta, och bidrar till en känsla av utrymme och minimalism. Rostfritt stål är ett premiummaterial som är hållbart, vackert och helt fritt från tungmetallen bly. PVD-färger skapar en vacker yta som är upp till tio gånger starkare än vanlig lackering - färgen och fräschören upprätthålls utan oönskad patina. Blandaren sätter stilen i badrummet! Primy är en del av Scandtap AB, Olofsdalsvägen 21, 302 41 Halmstad +46 35 260 75 80, info@primy.se, www.primy.se


TIO FAVORITER

Tjädersommar Sval klänning, sköna sandaler och ny hundvalp. Designern Kristina Tjäders sommar lovar gott. Text CECILIA VON MENTZER

FÖR 14 ÅR sedan startade Kristina Tjäder tillsammans med sina systrar klädmärket Dagmar. Kristina och Karin Söderlind kom från modeavdelningen på H&M och lillasyster Sofia Wallenstam är textilekonom. Det har alltid handlat om kvalitet för dem. »Vi är uppvuxna med kvalitet som honnörsord, något det aldrig tummats på. Så våra kollektioner andas just det tidlösa med starka, nästan skulpturala uttryck som ska hålla länge.« Fram till för några år sedan gjorde Kristina all design, nu har man anställt två designer och hon kan ägna sig åt hållbarhetsfrågor, något som fler och fler företag lägger krut på, av givna orsaker. »Vi är helt transparenta i denna satsning och målet är att vara helt klimatneutrala . Nu är  perocent av våra kollektioner i hållbara material. Jag tittar på sådant som vilken energi våra fabriker använder och hur transporterna ser ut.« Kristina drömde om att bli arkitekt och har en »hemlig« dröm om att en gång formge möbler. Till sitt hem köper hon gärna äldre möbler men blandar upp med nytt. Allt valt med omsorg om kvaliteten och miljön. Sommarens fokus är en ny hundvalp, en cockerpoo. »Vi hade tänkt åka utomlands men nu håller vi oss i vårt sommarhus i Fiskebäckskil, njuter av valpen, det salta havet, fiskar makrill och spelar tennis«, säger Kristina.

Kristina Tjäder, grundare av Dagmar i kavaj från egna märket, 3 995:-, och ring, Krista Kretzschmar.

58 7/2019


10 FAVORITER

1

Den perfekta sommarhandväskan, Gate small bag tan kommer från Loewe, jag älskar hur hantver-

ket och mixen av material och färger får mig att verkligen längta efter sommar. Gate small bag tan, 14 400:-, loewe.com

2 1

2

Den här sandalen är också från Loewe och är både chic och skön och något man kan använda precis hela sommaren. Jag är kär i detaljerna och det naturella, flätade lädret. Paula braided flat sandal, 4 000:-, loewe.com

3

3

Jag vill gärna ha en målning av Sirje Papp, hennes sätt att måla realistiskt och samtidigt både psykologiskt och ömsint känns otroligt intressant – man vill hoppa in i målningen och vara med! Titel: Earth, olja på duk 65 x 100 cm. Galleri Agardh & Tornvall, pris på förfrågan.

4

Mario Bellinis soffa Camaleonda för B&B Italia är en av mina absoluta favoriter, den är så tidlös och lika stark i dag som när den kom ut på 1970talet, det fina är att man även kan dela upp den i tre delar. Jag klickade hem en på aktion så nu kan jag njuta varje dag! Spana på auktioner, just denna inropad på Bukowskis.

5

Just nu är jag lite besatt av utomhusbelysning, jag tycker att det lätt blir lite av landningsbana om det blir för mycket lampor i en trädgård. Därför letar jag efter en annan typ av belysning som i stället ger en rumskänsla, typ lamporna Xica & Xancla från Calma. Calmat.net

4

6

Eftersom jag älskar sittmöbler är Circle chair II av Jorgen Hovelskov, designad 1976, ett sant mästerverk som gärna skulle få pryda mitt hem och ett absolut måste på favoritlistan. Spana efter denna på internationella auktionshus.

5

7

Jag sitter gärna och dagdrömmer i den här gungstolen, Exotic swing chair i serien Maia för Kettal, designad av Patricia Urquiola. I serien ingår också solbädd och stolar. Kettal.com

7 6

Juliette från Dagmars sommarkollektion

8

kommer jag att använda mycket, den är i ekologisk bomull och den perfekta klänningen som man både kan klä upp och klä ned. Juliette, 3 195:-, houseofdagmar.com

8

9

Jag har flera projekt på gång i min trädgård nu och det senaste inköpet är pampasgräs som blir två meter högt och har stora vippor, detta blandar jag med röd solhatt, kärleksört och rosenstav. Jag vill att det ska bli riktigt lummigt och vildvuxet. Finns på plantskolor och handelsträdgårdar.

10

Garden layers för Gan av Patricia Urquiola är något som jag drömmer om att få dekorera terrassen kring min pool med, jag älskar känslan av att ta med textilier ut och skapa uterum. Det finns kuddar och mattor i olika storlekar. Pris från 5 500:-, smartdeco.es

9

10


NATURNÄRA OCH NEDSKALAT

Som designchef på Arket har Anna Teurnell lärt sig att skala ner och fokusera på få ting. På landet kopplar hon av helt – här är fokus på det vackra i vardagen. Text JONNA DAGLIDEN HUNT Foto ERIK LEVFANDER Styling ANNALEENA LEINO KARLSSON


Anna Teurnell, designchef på Arket, har byggt ett lantställe för umgänge. Här samlas man i det öppna vardagsrummet som vetter mot havet, medan sovrummen är små. Stolarna är vintage från Bukowskis och glasvaserna är från Arket.


NATURNÄRA OCH NEDSKALAT

Huset ligger omringat av den vilda naturen med utsikt över Ålands hav. Mycket här handlar om att låta vardagen ta plats. Platsen runt huset på däcket, och vid uteeldstaden har blivit en samlingspunkt för familjen.

62 7/2019


»DET ÄR EN BEFRIELSE ATT ÅKA TILL LANDET.«

P

å familjen Teurnells lantställe på Väddö i Stockholm är det som att alla sinnen får vila på naturliga material. Med konstant närhet till naturen får både kropp och själ återhämta sig från den stressiga vardagen i stan. Här är det fokus på några få utvalda ting. »Jag har det jag gillar och behöver. Det är en befrielse att åka till landet och inte släpa en massa saker«, säger Anna Teurnell som till vardags bor på Södermalm i Stockholm och jobbar som designchef på Arket. I stället har Anna valt att inreda med det mest väsentliga och funktionella. Hon älskar kontrasten mot det lekfulla och organiska, så som vaser fyllda med nyplockade blommor, kärl som hon plockar bär i och korgar för svamp. »Det är en lockelse i att bygga ett hus och tänka att det inte är så mycket som man behöver. På ett lantställe går man ofta bara i samma kläder. Vi behöver inte en massa ytor för garderober. I stället är det vissa specifika ytor för förvaring, som vi har kontroll över. Det är en behaglig känsla att inte ha mer ting än vad man klarar av«, säger Anna. 7/2019

63


I huset finns endast det nödvändiga, och garderober har fått ge plats åt effektiva förvaringsytor. Här täcker linnegardiner hallförvaringen. Klänningen och stövlarna är från Céline.


NATURNÄRA OCH NEDSKALAT ANNA TEURNELL FAMILJ Mannen Stigge och sönerna Kalle, Måns och Max. BOR Södermalm, Stockholm och lantställe på Väddö i Stockholms skärgård. GÖR Designchef på Arket.

Anna Teurnell lever det lugna, lata, enkla livet på Väddö i Stockholms skärgård.

På däcket står korgstolar, Ikea. De står ute året om och Anna köper nya vartefter de slits. Handduk, Arket.

»HÄR ÄR JAG MER ROFYLLD, OCH HAR LÄGRE VARVTAL.«

Det kan vara glas gjorda av nära vännen Carina Seth Andersson, eller lekfull keramik från Arket gjord av portugisiska Bordallo pinheiro. Anna ger plats åt det lite brokiga och slumpmässiga. »Personligen gillar jag att tweaka till det. Som när ett barn ritar en teckning. Något oväntat, med andra proportioner och dimensioner. Samtidigt som jag gillar det klassiska och nedtonade kan jag älska en stor bukett rosa liljor. Det är också viktigt, värme och själ. Det måste inte vara så seriöst.« ATT SKAPA ETT lantställe från grunden blev också ett sätt för Anna att bygga gemenskap och inleda vardagliga samtal. Hon beskriver hur familj och vänner rör sig på tomten, några hjälps åt i köket, någon står och grillar, barnen pysslar och någon fiskar i viken. »På landet handlar mycket om att få tiden att gå. Att planera måltider blir som en ritual. Vi dukar gärna med fint porslin som förgyller vardagen. De små sakerna i livet bli viktiga när man är ledig och är på landet. Det har man behov av. Här är jag mer rofylld, och har lägre varvtal. Jag uppskattar det«, säger hon. Lyckligtvis kan Anna hämta mycket av sin inspiration på jobbet, hennes

roll som designchef på Arket passar bra in i hennes personliga filosofi. Konceptet bygger till stor del på kvalitativa basplagg, garderobens favoriter som många kunder vill ha i sin garderob igen och igen, gärna med en twist. Transparens är också en viktig beståndsdel. »När man får veta hur en fabrik tillverkat, kanske sedan generationer tillbaka, är det inte så konstigt att produkten känns extra fin. Jag tyckte om det med Arket när jag började. Det är plagg och produkter som du älskar och inte blir trött på. Vi pratade mycket om att bygga en kollektion med högkvalitativa produkter och presentera det på ett sätt så att kunden ska känna sig inspirerad; det ska vara härligt att vara i vår butik. Det länkar till den känslan jag vill ha själv. Jag gillar det tänket jättemycket. Man vill ha inspiration, inte bara funktion.« DET VEGETARISKA KAFÉET som finns i Arkets butiker har blivit som en samlingsplats, och enligt Anna är det jätteviktigt att skapa den här typen av upplevelse för människor. »Dagens konsumenter vill hitta den här fina känslan. Arket handlar inte bara om kläder, det är en kombination av produkter, mat och mode. Jag 7/2019

65


NATURNÄRA OCH NEDSKALAT Anna inreder gärna med produkter som är klassiska och tidlösa. »Sådant som tål att användas. Inte bara dekora­ tion.« Det är en nedtonad grund och rustikt. Mycket fokus läggs på gediget hantverk, så som köksgolvet i breda golvtiljor som är lika långa som rummet, utan skarvar.

Huset ligger på en natur­ tomt. Via den breda trätrappan kommer du rakt ner i grönskan.

»JAG VILL INTE HA DYRA VASER SOM BARA STÅR DÄR.«

älskar att se på Arket som en modern marknadsplats, att känna doften av nybakta kanelbullar när du stiger in, att ta kunna ta en god kopp kaffe, och att hitta inspiration. Jag älskar att retail kan skapa en känsla på det sättet.« Har du själv förändrat ditt sätt att konsumera på senare tid? »Jag tänker efter mer när jag köper saker. Jag tänkte att nu får det vara nog, när jag hittade kläder med prislappar kvar i garderoben. I stället frågar jag mig själv: Vad vill jag ha, vad stärker mig, vad blir jag glad av? Det är samma sak med inredning, jag vill inte ha dyra vaser som bara står där. Att omge sig i vardagen med objekt som har kvalitet, är vackra att se på, har för mig en inbyggd energi.« Hur skulle du beskriva din vision som designer? »Jag drivs mycket av att förverkliga drömmar och önskemål genom att skapa något från grunden. Kläder som har väl genomtänkta idéer och gjorda hantverksmässigt bra lyfter mig. Detsamma gäller inredning – när jag omges av saker som är välgjorda av människor jag beundrar berikar det mitt liv och gör det vackert och funktionellt. Jag förstod det från en väldigt tidig ålder.« Var fick du det ifrån?

66 7/2019

»Min mamma hade alltid en idé om att man kan göra vardagen lite vackrare. Både min mormor och farmor var så också. De var inte speciellt intresserade av sällsynt extravagans, utan snarare av det enkla livet. Under min uppväxt kunde mamma investera i vackra kläder och intressanta inredningsdetaljer. Vi besökte auktioner. Jag älskar fortfarande vintage. Men det måste heller inte vara saker. Som barn plockade vi ofta bär. Det gör jag fortfarande, och syltar och lägger dem i fina keramikskålar. Det är vardagslyx för mig.« Hur översattes detta till att designa kläder? »Jag har alltid haft en önskan men också ett driv att förverkliga mina drömmar. Jag drömde om en riktig häst, men min storebror och jag fick ingen så vi gjorde en i trä. Jag kommer också ihåg att jag drömde om högklackade skor så jag skapade dem av plankor, tyg och häftstift (helt oanvändbara så klart). Känslan av att skapa något tillsammans i ett team har fastnat hos mig. Min man frågar mig ofta hur jag kan ha så stor passion för mitt jobb. Men jag tycker om det jättemycket – det faktum att jag kan förverkliga drömmar med mina händer och kreativitet, gärna ihop med andra, är oslagbar.


Regniga dagar tillbringar familjen framför brasan och ser ut över havet. »Det är en härlig känsla med åska och regn. Huset är byggt för att man ska känna sig nära naturen även om man är inne.«

7/2019

67


Förutom sitt sätt att inreda med ett fåtal ting, har Anna även förändrat sitt sätt att konsumera kläder. Nu frågar hon sig vad som gör henne glad och vad hon behöver innan hon köper något. Den zebramönstrade klänningen som Anna bär är vintage.

»ATT PLOCKA BÄR OCH SYLTA ÄR VARDAGSLYX«


NATURNÄRA OCH NEDSKALAT

Den svarta stolen har funnits i släkten länge, Anna har målat den mattsvart. Kandell-hylla fylld med böcker, intill den står hemgjorda trävapen som barnen gjorde när de var små.

7/2019

69


Stumpastaken är tillverkad i Sverige av 100 % återvunnen aluminium. Klimatsmart, praktisk och snygg. Dessutom är den ett ställningstagande i tiden, den direkta motsatsen till slit-och-släng. Born in Swedens ambition är att skapa produkter som varar länge, i hållbara material och genomtänkt design.

www.borninsweden.se

Stumpastaken original 799:-, 4-pack med vaser 299:-


Ängslycka inomhus Sommar är att få plocka skira blommor på en daggfrisk äng, att få gå med bara fötter över släta hällar och att njuta långa ljusa kvällar med mat från grillen.

Vattenkanna 1,5 liter 599:Finns i många fina färger.

Sphere vase, finns i tre storlekar, guld, stål eller kopparplätering på den smarta placeringskulan. Från 399:-

Sommar även för fåglarna! Det här fina fågelbadet är som en skulptur i gräsmattan men också jättefin att placera i en kruka på balkongen. Guld, stål eller koppar. När vintern kommer blir den en fågelmatare istället. 599:-

Botanica bricka 46 cm diam. Tillverkad i Sverige av björkfanér. Perfekt för sommarens utefika. 599:Angle hushållsrullehållare 399:Sphere vase från 399:-

Theo handvävd matta i Nya Zeeländsk ull på linnevarp. Den bästa kvalitet man kan tänka sig och en fröjd för nakna sommarfötter att tassa på. 80 x 160 eller 80 x 250 cm. Från 1690:-

Handduk city 99:-

www.borninsweden.se


72 7/2019


Där borta mellan träden anas havet. De skjutbara fönstren mäter sju meter i bredd. Gardintyg, Astrids. Bord, Hay, stol PK1, Carl Hansen, soffa, Adea, och matta, Kjellbergs.

POOL POSITION Någon rosa flamingo kommer inte över tröskeln. I stället är det skönt avskalat med en mjuk estetik hemma hos Johanna Haglund, grundare av Design of, i skärgårdsbyn Saxemara. Text CECILIA VON MENTZER Styling ERICA HÖRBERG Foto ANDY LIFFNER

7/2019

73


Johanna Haglund har ritat huset själv. Något annat var inte att tänka på när man vet precis hur man vill ha det.

I den soliga hörnan intas frukosten. Bord, stol och bänk, Design of. Förzinkad kruka, Johannas egen design, ej i produktion.

JOHANNAS 5 SMARTA POOLTIPS 1. Tänk på säkerheten. Antingen staket runt eller ett tak att dra över. Vi valde det senare. Så fort vi badat klart drar vi på skyddet. 2. Se till att poolen ligger i bra i förhållande till huset. Vi har bara ett par steg ut från vardagsrummet. 3. Ska man använda den året om måste poolen vara lättillgänglig. Vi bygger en friggebod vid poolen nu för att ha som poolhus och förvaring. 4. Har du små barn? Lägg då inte hala stenpartier precis runt poolen. Vi har trädäck som inte blir lika halt. 5. I vårt klimat funkar inte mosaik så bra. Vi valde därför en mosaikmönstrad liner som jag i efterhand ångrar. Vi borde ha valt en ljusgrå liner och lyssnat på magkänslan.

74 7/2019

S

kapande kommer förstås ur ett behov. Men utan lust drivs knappast verket framåt. Designern och entreprenören Johanna Haglund ser till båda. Och har man ett familjeföretag i mekanikbranschen att luta sig mot, ja då är resan mot att skapa egen design inte så värst lång. Johanna Haglund, grundare av Design of, föddes rakt in i en familj av företagare i småländska Konga. Efter att ha rest jorden runt och funderat över vad hon ville göra när hon blev äldre började hon jobba sig uppåt i familjeföretaget Kongamek, som framför allt gör vagnar till bland annat industrin och sjukhus, har 100 anställda och tre dotterbolag. »Det var absolut ingen räkmacka, jag har gjort det mesta man kan tänka sig från kontors- och lagerarbete till konstruktion«, säger hon. När hon och maken Freddie skulle inreda sitt första gemensamma hem, en lägenhet i Växjö, hittade hon inte det perfekta soffbordet. Varför inte rita ett? »Jag är en sådan där person som inte ser några problem. Jag bara kör.« Och hon är sannerligen ett under av glatt humör, jävlar anamma, driv, djupt rotad i den småländska myllan. Inga höga hästar här, inte. Så hon satte sig ner och skissade. »Jag är rätt dålig på att rita, men jag vet precis hur det ska se ut!« Och det är klart att det är lättare att gå från skiss till produkt när man har en egen fabrik i ryggen.


Ljusspel i köket och korridoren ner mot den privata delen av huset. Köket i pärlemor­ vitt kommer från Ballingslöv. Tunn bänkskiva, 12 milli­ meter, i rostfritt stål med rundade hörn. Lampor, Menu/Växjö elektriska.

»JAG ÄR DÅLIG PÅ ATT RITA, MEN VET PRECIS HUR DET SKA SE UT.« 7/2019

75


POOL POSITION På odlingsbordet står en träskål, gammalt baktråg, linnehandduk Tell me more, planteringsspade Eldgarden.

»JAG VILL GÖRA MÖBLER SOM HÅLLER I GENERATIONER.«

76 7/2019


Den stora ute­ platsen vid poolen är möblerad med Johannas egen design för Design of. Parasoll, Mimou, vas, Skrufs glasbruk, träfat, rekvisita från tidigare fotografe­ ring med Design of, räfsa, Artilleriet.

7/2019

77


Skrivbordsskivan i massiv ek är Johannas eget bygge, stol MR 20 design Ludwig Mies van der Rohe. På Elfahyllan står trälådor från Alstermo bruk, intill datorn karaff och glas, Carina Seth Andersson för Skrufs glasbruk.


POOL POSITION

»BLAND DET VÄRSTA JAG KAN TÄNKA MIG ÄR ROSA FLAMINGOR.«

På den djupa köksön står vas, Skrufs glasbruk, mortel, arvegods, rund, liten mortel, Hem, pendellampor, Menu, Växjö elektriska.

7/2019

79


Johannas och Freddies sovrum. Karmstol Amiral, design Karin Mobring, filt, Libeco home, lakan, Aiayu, gardin, Astrids.

»ATT HUSET LIGGER STRAX INTILL HAVET ÄR DET ALLRA VIKTIGASTE.«


POOL POSITION

På tvbänken från Montana står bokstödet Livrest av Claes Dalén. Tavla, Maria Leinonen art.

Sonen Willians rum. Bänk, Design of, förvaringsboxar, Granit, lampa, Ikea, affisch, Peloton magazine, filt, Tell me more.

»Jag såg framför mig en tydlig konstruktion, det raka och det enkla, det nätta som jag gillar så mycket. Så jag gick ner till konstruktionsavdelningen. De var ganska ifrågasättande och undrade vem som skulle köpa det där bordet«, säger hon. Men Johanna fick rätt, hon fick sitt soffbord och företaget Domo, Design of my own, var fött. Numera omdöpt till Design of för att kunna hitta nya spännande samarbeten och inte bara ha Johannas egen design i sin produktion. Bordet lanserades i mars 2015, tillsammans med en hylla och ett sideboard. En liten butik i Växjö tog in det, Smålandsposten skrev och resten är ett stycke framgångssaga. »Ja, det sa faktiskt bara pang. Bland annat tog Rum 21 och Svenssons i Lammhult in mina möbler, och flera hundra bord såldes på kort tid. Det var verkligen över förväntan.« Vad är det då med stålet som hon är så förtjust i och hur tänker hon runt sin design? »Jag såg ett behov av den här typen av möbler. De känns dessutom helt rätt i tiden, det här är möbler som håller i generationer, det är verkligen inget man åker till tippen med. Jag är förtjust i stålet, det är robust och hållbart«, säger Johanna.

JOHANNA HAGLUND ÅLDER 31 år. FAMILJ Sambon Freddie, IT-chef på Kongamek, och sönerna Willian, 4, och Wilton, 2 år. BOR Egenritat hus på 200 kvm i skärgårdsbyn Saxemara utanför Ronneby i Blekinge. GÖR Designer och grundare av Design of. Sitter också i ledningen på familjeföretaget Kongamek. AKTUELL MED En vinhylla av Claesson Koivisto Rune för Design of.

DESSUTOM FINNS DET en bra storytelling med tanke på att all tillverkning sker i ett familjeföretag i Småland, nog så viktigt i dessa dagar när allt fler efterfrågar just hållbar produktion. På möbelmässan förra året lanserade hon stoppade möbler, och nu är hon inne på spåret med offent7/2019

81


Skönt perspektiv från entrén hela vägen längs huset med blick mot havet. Fasad i träpanel bestruken med järnvitriol.

På bordet i varmzink, liten skål, Mimou, staplade skålar, Hasami/Cosa home stories.

liga miljöer och kontor där hon ser stora möjligheter för sin designlinje. Men det tar tid att bearbeta arkitekter och tålamod är ibland svårt. Men eftersom hon aldrig ser problem kör hon oförtrutet på. För att hinna med familjeliv och sitt arbete i Kongamek har hon anställt en säljare. »Jag har ovanligt många roller, men allt kan jag inte göra. Men det är tur att min man Freddie också jobbar i företaget«, säger hon. Men om vi backar bandet lite, vad hände när det där soffbordet var på plats i lägenheten i Växjö? Det passade finemang. Så småningom blev längtan till kusten för stor och Johanna och Freddie slog till på ett jättehus i blekingska Ronneby. Men det kändes aldrig som hemma. »Vi bodde där i knappt två år. Sedan köpte vi faktiskt tomt. Och ritade vårt eget hus. Och det har precis alla rätt. Att huset ligger strax intill havet är det allra viktigaste.« HUSET LIGGER I den lilla skärgårdsbyn Saxemara utanför Ronneby, med pendlingsavstånd till fabriken i Konga. Här har det funnits båtvarv i generationer och detaljplanen innehåller just krav på att nya hus ska ha både sadeltak och träpanel för att bevara båtvarvskänslan. Det är ett enplanshus klätt i träpanel i tre olika bredder som bestrukits med järnvitriol samt silverbets så att det så sakteliga grånar; huset är L-format med stora glaspartier och är på exakt 200 kvadratmeter, större än så fick de inte bygga. Det är vänt mot havet och uteplatserna har förstås sol hela dagen. Poolen byggdes mycket för sönernas skull.

82 7/2019

Invändigt härskar en minimalistisk estetik, men den är inte distanserad utan mjuk, lugn och inbjudande. »Jag vill att det ska vara enkelt och avskalat men ändå varmt och välkomnande. Vi hänger ju mycket i det öppna köket och vardagsrummet, det är praktiskt med betonggolvet men givetvis mjukas det upp av den fem gånger fyra meter stora mattan under soffan«, säger Johanna. GARDINERNA GÅR FRÅN golv till tak och skyddar mot sol. Någon insyn har de inte, en träddunge skiljer deras tomt från havet. Intill kök och vardagsrum finns klädkammare med platsbyggda garderober, gästrum/kontor och toalett. Och från korridoren som löper från köket kommer man till sönernas rum och master bedroom, där finns en klädkammare till, badrum och tvättstuga. Freddies favoritrum är biorummet, där stuvas leksaker och annat in och det används flitigt för spel och film. För att välja inredning och accessoarer har Johanna tagit hjälp av Erica Hörberg,»hon vet precis vad jag vill ha«. Och givetvis finns Johannas egen design flitigt representerad här hemma, kanske framför allt på uteplatserna. »Där finns plastsaker som jag inte vill se framme. Bland det värsta jag kan tänka mig är rosa flamingor som guppar i poolen, säger Johanna med ett stort skratt. Det måste vara lugnt och behagligt, det är här vi laddar batterierna.«


Fatet med vasstrån i har använts vid plåtning för Design of.


DIN DESTINATION FÖR INREDNING Butik i centrala Göteborg & på nätet

Prisgaranti Fri frakt

både webb och butik

96

allt över 1.500 kr till hela Sverige

ÅR

av kärlek till inredning

God design Kunskap Personligt engagemang

| Bangatan 19 Majorna, Göteborg | 031-12 24 00 | tibergsmobler.se | Mind soffa och Cube soffbord, Englesson. Arigato lampa, Lampfeber.


35 SOMMAR

FAVORITER Vi drömmer om odling på kolonilotten, lata dagar på bryggan, en svan som sällskap i poolen och semester. Här är 35 prylar som gör sommaren ännu bättre! Av REDAKTIONEN

7/2019

85


REDAKTIONEN TIPSAR

2 3

1

»EN YXA FÖR ERNST-FEELINGEN NÄR VI SKA BYGGA VÄXTHUS!« IMKE JANOSCHEK TF CHEFREDAKTÖR Sällan har längtan efter sommarlov varit större! I år blir det Gotland, tyska nordsjökusten och sedan en tur till Skagen. Och däremellan trädgårdshäng!

4

1. Årets snyggaste keramiksläpp av Grandpa i samarbete med Paradisverkstan, Grandpa. 2. Vackraste lamporna från Mimou! Vill ha alla, men kanske mest den vida. Mini 825:-, wide 995:-, tall 1 195:-. 3. Gullig trubbig vas med karaktär. Från Ukraina! Märket heter Kumanec, liten vas 4 500:-, faina.com. 4. Solgul är en krävande färg, men i juli ska det väl fungera! Otherstories, 790:-. 5. Inomhus vill jag ha denna somriga matta av Alexander Lervik för Ogeborg, flätningsmönstret påminner om vajande sädesfält ju, 6 000:- per kvadratmeter, Ogeborg. 6. En hatt för att skydda hår och fejs, 290:-, otherstories. 7. Allt jobb blir bättre med snygga verktyg, klyvyxa 849:-, Fiskars.

5

7

6

7/2019

87


REDAKTIONEN TIPSAR

1

2 3

CECILIA VON MENTZER TF REDAKTIONSCHEF Jag har två favorit­ platser i sommar­ sverige. Bryggan på Oxnö på Södertörn och så stranden vid Frösakull utanför Halmstad. Där hittar ni mig, som nästan alla andra somrar! Kanske blir det en tur till Holmhällar på södra Gotland också.

4

5

1. Måste skydda fejs och kropp. Solkräm SPF 30, 358 :-, Meraki. 2. Här stoppar jag ner böcker och solglasögon. Väska till stranden, 599:-, Ceannis. 3. Luftigt och lätt med badrock à la kimono, 1 795:-, Malaika cotton. 4. Coola solglasögon är ett måste, 1 880:-, Ray-Ban. 5. För formstarka simturer. Baddräkt Acapulco, 1 595:-, Scampi. 6. Många böcker blir det på semestern. Vilstol i rotting med dyna, 2 499:-, Granit. 7. En barnslig önskan också: Svan, för badlek, 699:-, Folkpool.

»JAG KOMMER BO I DEN DÄR KIMONON I SOMMAR. FASHION PÅ BRYGGAN FÖR TUSAN.«

6

7

7/2019

89


REDAKTIONEN TIPSAR

2 1 3

4 MICHELLE MEADOWS REDAKTÖR Klimatfrågan gör att jag önskar en mild sommar men samtidigt smygdrömmer jag om en repris från i fjol. Förutom landet funderar vi på en trip till Västkusten och Österlen. 1. Mysig handduk för hundratals bad! Dessutom etiskt och ekologiskt tillverkad. 470:-, Noy road. 2. På sommaren njuter jag av slow living. En klassisk reptvål ger mig maxat med nostalgi. Denna är handgjord av sommarens blommor, fermenterad och gjuten på ett snöre. 130:-, Teenytiny universe. 3. Den perfekta baddräkten! 590:-, & Other stories. 4. Minst en timme om dagen pratar jag med min bästis i telefon, skulle jag slippa fastna i allt med sladden skulle jag vara evigt tacksam! Beoplay E8 Motion, 3 750:-, Bang Olufsen. 5. Drömcykeln är nätt men har en liten elmotor som hjälper mig över tranebergsbron när jag åker in från landet. 19 900:-, Bikeid. 6. Resekit med fyra favoritprodukter Arrival, 340:-, Aesop. 7. Sandaler, 790:-, & Other stories.

5 EN REPTVÅL GER MIG MAXAT MED NOSTALGI.

6 7

7/2019

91


REDAKTIONEN TIPSAR

2 1

3 DAVID JOHANSSON DIGITAL REDAKTÖR Tanken på att jag kommer springa efter min solkyssta och lyckliga tvååring med fräknar och lortiga fötter gör att jag ser fram emot den här sommaren mer än jag gjort på många år.

1. Jag tror inte jag hört en enda person som läst Hanya Yanagiharas A little life och tyckt illa om den. Jag ämnar ta reda på exakt vad det innebär mellan blöjbyten och grillsessioner i sommar. 99:-, Adlibris. 2. De Stockholmsbaserade skotillverkarna Morjas satsar på högkvalitativa klassiska skomodeller, och har nu släppt espadrillon The Espadrille. Med sin höga, följsamma sula och sammetslena mocka funkar dessa utmärkt både på stranden och på stan. 950:-, Morjas. 3. Elscootertillverkarna Bird kommer i sommar att lansera en elcykel i minimalistisk design, med ett 52V-batteri som räcker ungefär 8 mil. Bird Cruiser, pris ej fastställt. 4. Man kan lita på Bose när det kommer till ljud, och deras SoundLink Revolve gör ingen besviken. Från 1 990:-, Bose. 5. Carl Malmstens Putte pall har gått i produktion igen. Med det behändiga hålet kan du greppa den här och plocka med dig överallt i sommarstugan och på så sätt ge ditt barn en stilren och bekväm sittplats. Från 1 700:-. 6. Den här fantastiska handkrämen, som fullkomligen ångar av tobak, örter, läder, citrus och cederträ, har räddat mina arma händer. Från 79:-, Apotek Hjärtat. 7. I samarbete med Grand Hotel Tremezzo vid Comosjön i Italien har svenska kalsongmakarna CDLP nu släppt badbyxor. Dessa är tillverkade i Econyl, som är ett fibernylon tillverkat av använda

4 »JAG SER FRAM EMOT DEN HÄR SOMMAREN MER ÄN JAG GJORT PÅ MÅNGA ÅR. «

5

6

7 7/2019

93


REDAKTIONEN TIPSAR

2 3

1

ANNA HÄNSTRÖM ART DIRECTOR

4

Semesterturnén avslutas på ön Storkalven som ligger utanför Alnön i Sundsvall. Här får vi en redig digital detox eftersom det inte finns el på ön. Det är slow living och umgänge som gäller. Långa middagar, diskning i uteköket, vedeldad bastu, picknick på stranden, fiske för den som vill. Här har jag vuxit upp och kan stigarna på ön utan och innan, men ändå upptäcker jag nya delar varje år. 1. På ön finns många tallar och vi har stugan uppe på en kulle och vad är väl härligare att sitta i en hängstol och känna blåbärsriset kittla tårna, 349:-, Granit. 2. Solskydd är a och o, den här hatten kommer göra sitt, 605:-, TineK. 3. Skrubbvante i miljömärkt lin som får mig att må extra bra, 159:-, Idyllien. 4. Vi är ofta många på ön så en sidobänk för en buffé vore toppen att ha, 7 800:-, Design Of. 5. Stockholms stadsmissions egna modemärke Remake har denna fina storskjorta som passar lika bra på stranden som till festen. Den är skapad av lappteknik från flera skjortor och därav unik, 1 200:-, Remake. 6. Grafiska loungefåtöljen Palissade är som ett smycke i sig, finns nu i galvaniserad stål. Tänk vad fin den kommer att vara mot en svart vägg, 5 895:-, Hay. 7. Hållbart vattenkärl med kran i rostfritt stål håller vattnet extra kallt, 10 liter, 1 895 :-, Magasin11.se.

HÄR SKYNDAR VI LÅNGSAMT OCH TAR OSS TID FÖR ATT HÄNGA TILLSAMMANS. TILLSAMMANS.

5 6

7 94 7/2019


Här börjar din historia. I över hundra år har vi snickrat inredningar i det lilla samhället Vedum på Västgötaslätten. Det kan låta som en lång tid men vi ser det bara som en början. Vi tror nämligen att vårt sätt att bygga inredningar på håller i minst hundra år till. Precis som ett nytt kök eller badrum hos dig kommer att leva genom många vardagar och fester, ögonblick och år. Välkommen hem till vedum.se.


A PREMIUM LAGER WITH A CLEAN, CRISP FINISH

EXCELLENT ALTERNATIVE WITH SUMMER FOOD FOR A REASON Distribueras av Carlsberg Sverige AB. Enjoy Responsibly

Alkohol i samband med arbete รถkar risken fรถr olyckor.


180 FRÖJD klassiska italienska spisar - anno 1952

Buon appetito F Ö R R E C E P T O C H I N S P I R AT I O N , B E S Ö K W W W. I LV E . S E / R E C E P T


Den finska inredningsarkitekten Joanna Laajisto har byggt sin drömstuga tillsammans med familjen. Den ligger på en kulle med utsikt över sjön Enäjärvi.

FINSKA DRÖMMAR

Inredningsarkitekten Joanna Laajisto har byggt sitt drömprojekt: en stuga i skogen en timme utanför Helsingfors. Här kan familjen finna ro och energi utan teknologi. Text JONNA DAGLIDEN HUNT Foto MIKKO RYHÄNEN


Matsalen är sammankopplad med köket och vardags­ rummet. Bord i douglasgran, precis som golven. Stolarna, av Alvar Aalto, kommer från Mikkos barndomshem. De har fått en uppfräschad look genom att målas ljusgrå. De ljusa trästolarna är från Thonet. Lampan, Maija från 50­talet, är designad av Ilmari Tapiovaara, Santa & Cole.

7/2019

97


»VI FÖRSÖKER ATT VARA SÅ LOW TECH SOM MÖJLIGT. DET ÄR SUPERVIKTIGT ATT HA DEN KONTRASTEN.«

Terrassen med tak är bra när vädret snabbt ändrar sig. Huset är beläget så att terrassen är skuggad när det är som varmast på dagen. Det var bara tre träd som behövde tas bort på tomten under bygget av huset, och de blev till utomhusbänkar.


JOANNA LAAJISTO I stugan kan Joanna koppla bort den hektiska jobbmiljön i stan.

Det var viktigt för Joanna att bygga huset med så litet koldioxidavtryck som möjligt. Inga material, vare sig inne eller ute, innehåller några VOC-kemikalier.

tt blicka ut mot sjön från vardags­ rummet i inredningsarkitekten Joanna Laajistos lantställe kan närmast be­ skrivas som meditation. Belägen på en kulle i finska Karjalohja, omringad av tallar, är stugan i svart furu Joannas alldeles egna tillflyktsort. Hit åker hon med familjen, maken Mikko Ryhänen och deras två barn, för att koppla av och ner – de har aktivt tagit ett beslut att inte använda sig av vare sig Ipad, tv eller telefon när de är här. »Vi försöker att vara så low tech som möjligt. Det är superviktigt att ha den kontrasten. Barnen brukar sakna det en stund på fredagskvällen men sedan glömmer de snabbt och ger sig ut i skogen för att bygga kojor och leka bland träd och klippor. De älskar att rita och spela spel. Det är samma för mig och min man, vi ser inte på film utan läser i stället böcker och konverserar«, säger Joanna, som i sin vardag ritar inredningar för hotell, restauranger, butiker, kontor och privata boenden genom sin prisade byrå Studio Joanna Laajisto. Några av de senaste är Solo Sokos hotell i Paviljonki, Finland, Way bageri och vinbar i Helsingfors och Coutume Café i Paris. Det som förenar dem

JOANNA LAAJISTO ÅLDER 41 år. BOR Helsingfors. AKTUELL MED Studio Joanna Laajisto jobbar på flera olika hotell-, restaurang-, retail- och kontorsprojekt för tillfället. Exakt vad kan hon inte avslöja riktigt än.

7/2019

99


»JAG ÄLSKAR ATT VARA I NATUREN. DET GER MIG PERSPEKTIV PÅ STAN OCH MITT ARBETSLIV SOM JUST NU ÄR VÄLDIGT HEKTISKT.« 100 7/2019


JOANNA LAAJISTO

Väggar och tak är målade med en lerfärg. Soffan är vintage, designad av Yrjö Kukkapuro och läderfåtöljen är designad av Ben af Schultén för Artek på 80-talet. Soffbordet är designat av Joanna och tillverkat i ekologisk, obehandlad accoya-mdf. Golvlampan, Lumme, är också designad av Joanna, och säljs nu på Artek och Finnish design shop.

7/2019

101


Joanna vill att hennes barn ska få samma barndomsminnen som hon har från sin mormors lantställe, som låg i närheten. Här kunde hon simma i sjön och springa i skogen.


JOANNA LAAJISTO

Lampan, Lampe de Marseille, från Nemo lighting är designad av Le Corbusier.

Att blicka ut över sjön en varm sommarkväll kan närmast beskrivas som meditation.

»VI FINNAR BASERAR SAKER PÅ FUNKTIONALITET, ANSVARSTAGANDE, ÄRLIGHET OCH JÄMLIKHET.«

är ärliga material som åldras naturligt, såsom stål, glas, sten, trä, ull och läder i en dämpad färgskala. Stilen är ett slags mjuk minimalism som andas tidlöshet och funktionalism. DET ÄR JUST i naturen som Joanna finner inspiration till sin inredning, inte minst till sina egna projekt. »Jag älskar att vara i naturen. Det ger mig perspektiv på stan och mitt arbetsliv som just nu är väldigt hektiskt. Naturen både lugnar och ger energi. Jag ville hålla inredningen i stugan så minimalistisk och naturlig som möjligt. Det handlar om att sakta ner och fokusera på vad som är viktigast i livet: nuet, familj och vänner«, säger hon. Redan som barn skulle Joanna präglas av livet på landet. Bara ett stenkast från lantstället låg hennes mormors sommarstuga, också den vid sjön, där Joanna simmade och sprang i skogen på somrarna. Nu vill hon dela med sig av det till sina barn.

»Jag har jättebra minnen från den tiden och nu vill jag skapa samma minnen för mina barn. Det har varit en extremt viktig grund för mig. Sedan barnsben har jag varit exponerad för en naturlig och sparsmakad estetik. Det är därför jag dras till den.« EFTER TRE ÅRS sökande fann Joanna och familjen den perfekta platsen att bygga sitt semester- och helgparadis på – och i januari 2018 stod stugan klar. Det viktigaste var att bygga huset med hänsyn till naturen på tomten. »Vi byggde först ett 15 kvadratmeter stort gästhus på tomten med min pappa där vi ägnade ett och ett halvt år åt att observera och planera den perfekta platsen för huvudhuset. Vi ville behålla den omgivande naturen så orörd som möjligt, så inga klippor sprängdes och få träd beskars. Varje byggnadselement var tvunget att bäras eller transporteras till platsen med en liten fyrhjuling för att bevara naturen. Vi tillät inte några kranar och det 7/2019

103


Sovrummen får vara små för att hålla nere koldioxidavtrycket på huset. De har bara de viktigaste funktionerna, som inbyggda furu­ garderober och säng. Sängbordet Airisto är designat av Joanna för Made by choice. Stora fönster­ partier öppnas till terrassen.


JOANNA LAAJISTO Joanna ville att badrummet skulle få en så naturlig och organisk känsla som möjligt, därav terrakottakakel och väggar klädda i mikrocement i stället för kakel. Möblerna och lampan är från Antonio Lupi. Bastudörren i trä har ett traditionellt finskt mönster, och handtaget har Joanna täljt själv.

Huvudhuset har tre små sovrum, med totalt sex bekväma sängar, och gäststugan har plats för fyra personer. De stora fönstren gör att de känns rymliga.

»ALLT HAR EN ANLEDNING. JAG ’INREDER’ ALDRIG BARA.«

påverkade också utformningen av huset. Fönstren fick till exempel bäras så de kunde bara vara en viss storlek. Alla material som valts är ekologiska utan VOC. Vi använde tallbeklädnad med linolja på yttre ytor och kritfärg till interiöra väggar.« Den här minutiösa planeringen och detaljrikedomen blev ett slags terapi för Joanna som annars är van att hålla tajta deadlines och strama kundbriefer. Nu kunde hon visa upp en helt ny nivå utan att behöva kompromissa med hantverket. »Det finns inga lister i huset. Varje anslutningsdetalj har varit noggrant genomtänkt och vi hade en underbar snickare som byggde hela huset. Jag behövde inte förhandla med honom alls under konstruktionen. Det här är väldigt sällsynt om du jämför med ett hotellprojekt till exempel.« I VARDAGSRUMMET KAN man följa årstiderna inomhus. Att sitta i soffan vid kaminen känns som att vara omringad av naturen. Självklart finns här även en vedeldad bastu som blickar ut mot sjön. Trots att stugan

är liten med Joannas mått mätt, 90 kvadratmeter – Joanna ville behålla en stugkänsla där funktionen fortfarande gör att tio personer kan bo över – gör närheten till skogen och sjön att den öppnar upp sig och blir inbjudande. Köket i ljust furuträ, terrakottakaklet i hallen och badrummet och de naturligt oljade breda golvplankorna skapar lugn för alla sinnen. Möblerna är antingen vintage eller ärvda från familjen. »Förutom lamporna ville jag inte ha något modernt här«, säger Joanna, som förutom sin bakgrund som inredningsdesigner har varit professionell snowboardåkare som reste runt jorden. När hon var färdig bosatte hon sig i Kalifornien för studier och arbete i åtta år. »Det satte stor prägel på mig, jag lärde mig att uppskatta vad vi har här i Norden«, säger Joanna och lägger till: »Vi finnar baserar saker på funktionalitet, ansvarstagande, ärlighet och jämlikhet. Och det kan man översätta till min designfilosofi med. Dessutom tycker jag om att lägga till känslighet och känslor. Allt har en anledning. Jag ’inreder’ aldrig bara«, säger Joanna. 7/2019

105


TREND

2 3

1

4 7

6

5

De första grå Om det beror på sommaren eller allmän mognad låter vi vara osagt. Oavsett vilket väljer redaktören att omfamna sin inre tant. Av MICHELLE MEADOWS

JAG HAR SEDAN en tid tillbaka tjatat på min pappa om att han måste

1. Fiskskulptur i koppar, 279:-, Zetas. 2. Älskar det vackra porslinet från Spruzzi vivente, det påminner mig om de stänkmålade väggarna på mormor och morfars lantställe. Pris 140–650:-, Artilleriet. 3. Snygga denimbyxor gjorda av hampa. Hampa räknas som en av världens mest hållbara fibrer och är också den starkaste naturliga fibern. Den är lättodlad, resistent mot UV-ljus, andas och är behaglig att bära mot huden. Leja, 1 600:-, Maska. 4. Sommarens härligaste handduk ska åka fram och tillbaka mellan bryggan vid vår badsjö och tvättlinan mellan grenarna i plommonträdet. Badlakan Tofta, 439:-, Idyllien. 5. På kolonilotten finns ingen diskmaskin men det gör inget, det finns något romantiskt i att diska för hand på semestern, diskmedel, 70:-, Arket. 6. Jag har köpt en gammal järnsäng till trädgården och ska piffa till den med kuddar av gamla kökshanddukar och lite lyxigare varianter som denna, 795:-, Mimou. 7. Matta stengodsskålar för sommarens första frukt av Joel Sandelius, 250:-/st, Tambur.

komma och äta lunch med mig på min kolonilott. I lördags kom han äntligen förbi. Jag visade honom runt och berättade om mina planteringar, odlingar och byggplaner. Sedan åt vi soppa och samtidigt som han tände sin tjugonde cigarett utbrast han »You have grey hair?« Min -årige (amerikanske) rock’n’roll-pappa kunde inte tro sina ögon, hans dotter hade grått hår! Just i den sekunden kändes det dock väldigt rimligt. Kolonilott, rosodlingar, sopplunch med familjen en lördagsförmiddag – jag är ju en tant! Och ännu »värre«, jag gillar att vara tant. Faktum är att mina otantiga egenskaper blir färre och färre i en rasande fart. Nu när det är sommar vill jag bara laga paj, läsa böcker under plommonträdet, plocka snittblommor ur min egen trädgård och duka med farmors porslin. Är det sommaren som gör att man blir  år äldre eller är det helt enkelt så att jag bara accepterat och släppt lös min inre old lady? För visst finns det de som helst av allt vill åka på kompisresor och tatuera in vågsymboler eller sjunga sig hesa på festival. Kul det med förstås. Men – mig hittar ni ändå i rosenbuskarna, under fruktträden eller med en nybakad paj i kolonilottsköket. Exakt lika nöjd som Ferdinand under sin korkek. Men efter lite övervägande ska jag nog färga utväxten lite ändå.

107 7/2019


DUKNING

DUKA FÖR

HÖGSOMMAR Stylisten Cecilia Tivar blandar John Pawson med en hyllning till Walter Gropius och ljuv musik uppstår. Till bords! Styling CECILIA TIVAR Foto CHARLIE DREVSTAM

Danska Knabstrup keramik har anor från sent 1800-tal och var från början ett tegelbruk. Numera gör man också bruksporslin och konstkeramik. Olivgrön mattallrik, 300:-, djup tallrik, 250:-, knabstrup.com


Fyra översta besticken ur serien Tjørn av Jens Quistgaard, i sterlingsilver, pris på förfrågan, Jacksons, kniv i rostfritt stål av John Pawson, 375:-, When objects work/ Bert van Hoecke interiors, gaffel ur serie Tjørn av Jens Quistgaard, Jacksons, gaffel av John Pawson, 310:-, When objects work, gaffel Artik i rostfritt stål, 139:- iittala.com, gaffel i rostfritt stål av John Pawson, 310:-, When objects work.

7/2019

109


Tourai är en porslinsserie från japanska Iwatemo, porslinet tillverkas förhand och bränns i 25 timmar för att göra det mer tåligt, formgivare är Kazuyoshi Osawa. Litet fat, 176:-, flaska,156:-, (med tillhörande mugg,) mellanstort fat, 176:-, djup tallrik, 605:- , skål, 308:-, träpinnar, 79:-, träsked, privat, Iwatemo/Japanska magasinet.


DUKNING

Tallrik, formgiven av Vincent van Duysen, 227:-, When objects work/Bert van Hoecke interiors, skĂĽl ur serien Raami av Jasper Morrison, 219:-, Iittala, mattallrik av Vincent van Duysen, 255:-, When objects work, liten tallrik, Hakuji, 60:-, muji.eu. 7/2019

111


Överst ugnsfast form, 140:-, rund, ugnsfast form, 129:-, rektangulärt form, 59:-, små formar, 59:-/st, fiskform, 59:-, liten form med lock, 79:-, fyrkantig form, 29:-, samtliga frånCordon-bleu, större fyrkantigt fat, från 79:-, litet rektangulärt fat, 60:-, båda från muji.eu.


DUKNING Bethan Laura Wood har formgivit serien Tongue som är en hyllning till Rosenthals designhistoria, främst Walter Gropius serie TAC. Hela te-setet, 16 500:-, tekanna, mjölkkanna och sockerskål, 9 000:-, rosenthal.de

7/2019

113


HOTELL

Blique by Nobis i Vasastaden i Stockholm.

The Audo i centrala Köpenhamn.

3

magiska

DESIGNHOTELL Vi gläntar på dörren till tre sprillans nya hotellsatsningar i Köpenhamn och Stockholm. Gemensamt för Audo, Chimney house och Blique by Nobis är en skandinavisk bas, djärva grepp och ett extremistiskt förhållningssätt till detaljer.

Vipp Chimney house i norra hamnen i Köpenhamn. 7/2019

115


HOTELL

Totalkoncept i Nordhavn Menu slår upp portarna till Audo, en ny kreativ mötesplats extra allt i Köpenhamn, där gästerna ska lära av varandra. Text MICHELLE MEADOWS Foto MARIO DEPICOLZUANE & JONAS BJERRE POULSEN

Hotellrummen ligger på husets vindsvåning och de vackra bjälklagen bidrar till den mysiga stämningen i rummen.

7/2019

116


»AUDO ÄR HUVUDKONTOR, SHOWROOM, BOUTIQUEHOTELL MED TIO EXKLUSIVA RUM, ETT CAFÉ, EN RESTAURANG OCH EN KONCEPTBUTIK.«

Övernattande gäster får möjlighet att uppleva Menus möbler på ett mycket mer intimt sätt än i ett showroom. Här syns bordet Plinth, soffan Offset och bordslampan Coloumn, alla designade av Norm architects.


HOTELL En av sviterna ligger i hörnet av huset och är mysigt inredd som en liten studio­ lägenhet. Kittväggarna har en mjuk beigerosa ton.

»JAG HOPPAS ATT VI MED AUDO KAN HÖJA RIBBAN OCH VISA EN VÄG FRAMÅT.«


JOACHIM KORNBEK ENGELL-HANSEN är varumärkes- och design-

chef för den danska inredningsproducenten Menu. Ett företag som gått i arv från hans farfar via hans far, och som sedan Joachim tog över för ett par år sedan genomgått en stor förändring. I dag är Menu känd för sin mjuka elegans och går i bräschen för den nya vågen av dansk minimalistisk design. I slutet av maj öppnade företaget upp en ny »kreativ mötesplats« i Köpenhamns nordliga hamnkvarter Nordhavn. Joachim, vad är Audo? »Audo är förutom vårt nya huvudkontor och showroom även ett boutiquehotell med tio rum, ett café, en restaurang och en konceptbutik. Dessutom erbjuder vi arbets- och evenemangsfaciliteter för externa aktörer och privatpersoner. Det är ett totalkoncept som speglar de snabba förskjutningarna och den flytande gränsen mellan det allmänna och det privata som sker i stora dela av världen i dag. Tanken är det ska vara ett hybridutrymme för kulturellt och kreativt utbyte och idén kom ur en önskan om en plats som kan skapa möten mellan människor lokalt och globalt, en

plats där man kan dela med sig av värderingar inom design, arkitektur, konst, gastronomi och livsstil i en bredare bemärkelse. Vår förhoppning är att design, rum och mänsklig interaktion ska få ny mening här. Värdegrunden för Audo präglas av en tro på att stora mål uppnås bäst gemensamt genom att dela idéer, kunskap och energi. Själva namnet är en akronym för ab uno disce omnes som betyder 'från en lär alla'.« Är detta det nya framgångsreceptet för att bygga ett starkt möbelvarumärke? »På den globala scenen finns delar av konceptet redan, men väldigt få ställen förbinder alla områdena. Jag hoppas att vi med Audo kan höja ribban och visa en väg framåt.« Ni har bett Kinfolks grundare tillika författaren Nathan Williams att hjälpa med konceptet, hur kommer det sig? »Under flera år hade vi bläddrat i livsstilsmagasin som Kinfolk och imponerats av hur de lyckas väva ihop så många kulturella aspekter i en och samma tidskrift och alltid göra det med sin specifika estetik. Tanken var

Nick Ross fåtölj Tearoom klätts i en vacker mönstrad textil från Dedar som Menu nu jobbar tätt med.

7/2019

119


att skapa ett fysiskt utrymme som lyckades med detsamma – därför var det självklart att be Köpenhamnsbaserade Nathan delta. Han har varit ansvarig för den kreativa utvecklingen och har genom sin gedigna erfarenhet och sitt globala perspektiv bidragit till att skapa en mötesplats vi är stolta över.« Ni samarbetade även med Norm architects som ritat om huset? »Menu har i många år haft en nära relation med Norm architects och de var med redan när planerna utkristalliserades och strategin togs fram. De har varit projektets arkitekter, inredare och konceptledare och har dessutom designat många av möblerna som syns i huset. Det här projektet har varit en mycket naturlig förlängning av det redan långvariga och väletablerade samarbetet oss emellan.« JONAS BJERRE-POULSEN ÄR arkitekt och medgrundare av Norm architects, vi ställde några frågor till honom också. Vad är er historia med Menu? »Vi har arbetat med Menu i mer än 10 år och vi har utvecklat konceptet för Audo i tätt samarbete med dem. Det är på många sätt kulmen av många års designsamarbete där vi har hjälpt till att återuppfinna företaget och omdefiniera både produktsortiment, estetik och identitet. Det är också Menu som har producerat de flesta av våra möbler. Man kan säga att vi på många sätt har skapat varandra.« Berätta lite om husets historia och skick när ni tog vid. »Huset är från 1918 och i neobarock stil. Inuti var huset en industribyggnad i en betongstruktur. Det gjorde det lätt att

Norm architects har inspirerats av den industriella charmen i hamnen utanför och satt in stora fönster i svarta stålbalkar. Till det har de tillfört sitt signum som de kallar soft minimalism med en vacker hylla i ek och detaljer i mjuka textiler eller varma naturmaterial, allt i en ombonad feminin ton.


HOTELL I samband med öppningen av Audo lanserade man bordet Plinth i en ny version i Calcatta viola marmor. Sidobordet Androgyne och fåtöljen Tearoom är också relativt nya.

»MENU PRÄGLAS AV EN TRO PÅ ATT STORA MÅL UPPNÅS BÄST GEMENSAMT GENOM ATT DELA IDÉER, KUNSKAP OCH ENERGI.«

7/2019

121


HOTELL

»DET HÄR BLIR VÅRT FÖNSTER TILL VÄRLDEN – EN BAS DÄR VI KAN TESTA NYA KONCEPT.«

På entréplan finns en inspirerande konceptbutik där man förutom möbler och accessoarer från Menu även kan köpa mode och livistilsdetaljer från andra aktörer som de svenska startupsen Livrest, Lineare och Inabo.

122 7/2019


HOTELL

Badrummen i hotellrummen har alla väggar i grå sten och specialbyggda handfat i olika sorters marmor. En del har dessutom badkar i samma sten som väggar och golv.

Audo har en cafédel i foajén där boende, anställda eller förbipasserande kan njuta av gott kaffe och fika.

omvandla huset totalt. Tidigare har det legat en livsmedelsbutik och en handelsstation här, i dag är den en av väldigt få historiska byggnader som överlevt utvecklingen av stadsdelen.« Vad ville ni uppnå med renoveringen? »I alla våra projekt försöker vi hitta en berättelse eller historia som kan hjälpa till i beslutsprocessen och som förhoppningsvis kan skapa en stämning. I det här fallet har det handlat om tre huvudområden. Först den industriella karaktären som den omringande hamnen har. Vi har avsiktligt spelat på den, bland annat genom att öppna upp maximalt med stora industriella fönsterpartier, genom att använda råmaterial såsom sten och svart metall för att definiera byggnaden interiört samt även mer symboliskt med en slags genomskinlighet. Ett annat område vi tagit med i berättelsen är de klassiska stilelementen som husets fasad har. Vid skapandet av identiteten och i arbetet med husets detaljer valde vi läder, mässing och marmor samt andra klassiska material som förhoppningsvis drar tillbaka trådar till historien och spelar på mer traditionella standarder för bra design. Slutligen har vi utgått från vår idé om 'soft minimalism', vilket innebär att skapa enkla designlösningar som varken är för stora eller för små. Där arbetar vi med varma, mjuka, mänskliga och naturliga material. Husets stora centrala trappa i Dinesen ek, de sandfärgade kittväggarna och den varma ekblandningen i hyllor och garderober mot de industriella stålramarna är exempel på det. I hotellrummen blir materialvalen, färgerna och rymden ännu varmare, mer intima och lugnande. Rummen omfamnar nästan kroppen med sin materiella rikedom. Även med de rena linjerna och de enkla inredningarna blir rummen väldigt mysiga, naturliga och återförenar den moderna digitala personen med vårt ursprung – naturen.«

124 7/2019


DESIGN, FITNESS, FURNITURE An exercise in style

SVENSK ÅTERFÖRSÄLJARE:

ciclotte.se


A tough kitchen machine. Made to work really hard.

ankarsrum.com


www.gad.se Bredaryd: Bredaryds Möbler 0370-80810 Emmaboda: Emmaboda Möbler AB 0471-13690 Floda: Floda Möbler 0302-36060 Göteborg: Meijer Möbler 031-272710 Halmstad: Severins Möbler 035-104480 Hammenhög: JeppssonsMöbler0414-440033Helsingborg:KostalletDesign042-221080Jönköping:BredarydsMöbler036-343400Kalmar:MagasinSeverin0480-426260Kungsbacka:BlombergsMöbler0300-541107Lammhult:Nilssons möbler 0472-260041 Linköping: Lindholms 013-252270 Lund: Tornbo Möbler 046-184488 Stenungsund: Presenthörnan 0303-80357 Stockholm: G.A.D Stockholm 08-54548008, Länna möbler 08-7711400 Strängnäs: Bernhardssons möbler 0152-24950 Svängsta: BM Design Center 0454-32 00 03Tanumshede: Ekelund Interiör 0525-224 25 Uppsala:Vålamagsinet 018-650370Varberg: More Furniture 0340-19550Visby: G.A.D 0498-248230 Västerås: Öbergs 021-150770 Ängelholm: Hanssons Möbler 0431-12080 Örebro: Inda Interiör 019-123025


PUMPHUS 2.0 Den gamla pump­ stationen med sin höga skorsten gick från ruin till lyxigt hotell med hjälp av den danske stjärn­ arkitekten David Thulstrup. Vipp Chimney house tar hemkänslan till en ny nivå. Text CECILIA VON MENTZER Foto IRINA BOERSMA

Terrazzogolv och grå betongväggar. Shelter lounge chair, Vipp, speciabyggd hylla, ej till salu.

7/2019

127


HOTELL

»JAG VILLE SKAPA EN ’EDGE’ MEN OCKSÅ ATT HUSET SKULLE VARA PERSONLIGT OCH ESTETISKT.«

Vardagsrummet är helt inrett med möbler ur Vipps nya satsning.

NÄRA HAMNEN I norra Köpenhamn ligger en

gammal pumpstation från 1902, med en unik 35 meter hög skorsten. För bara ett par år sedan låg den i princip i ruiner, nu huserar det danska designföretaget Vipps senaste hotelltillskott här: Chimney house. Sedan tidigare finns Vipp loft i Köpenhamn och Vipp shelter vid sjön Immeln i Skåne. Alla tre hotellen utstrålar »home away from home« och dold pärla. »Vi vill förmedla känslan av haute couture i designvärlden. Varje rum här i Chimney house är skräddarsytt för just sin funktion och det är verkligen omsorg om varje detalj. Men i stället för att vara en ouppnåelig plats för ett fåtal utvalda är det ett ställe där du faktiskt kan checka in«, säger Kasper Egelund, vd och tredje generationens ägare av Vipp. För arkitekten David Thulstrup var det viktigt att behålla skalet av den charmiga tegelbyggnaden från början av förra seklet. Den gamla industriella känslan finns kvar men har fått ett kärleksfullt och samtidigt knivskarpt ansikslyft. I atriumet är det inte mindre än 8,5 meter i takhöjd och stora takfönster som du ser mot skorstenen genom. Det är en helt unik atmosfär i hotellet.

128 7/2019

Skorstenen i hamnen är ett landmärke i Köpenhamn.


Trappan skär genom hela huset och skapar snygga linjer och spännande effekter.

7/2019

129


HOTELL

Bord och lampa av Studio David Thulstrup. Stol, Vipp. Badrummet bjuder förstås enbart på Vippinredning och terrazzo på både golv och väggar. Längst ner: Under trappan ligger köket, Vipps eget.

De bågformade dörrarna i glas ramas in av stål, på golven ligger terrazzoplattor. Själva center piecen är ändå den fantastiska trappan i stål som skär genom huset. Till huset hör också en stor terrass, två sovrum, två badrum och kök, matsal och vardagsrum. Ytan är på närmare 200 kvadratmeter. »För mig var det här verkligen ett drömprojekt. Hela vägen från byggnadens självklara utstrålning till samtliga inredningsdetaljer. Jag ville skapa en ’edge’ men också att huset skulle vara personligt, bekvämt och estetiskt precis som ett privathem kan vara. Gästerna ska känna sig som hemma«, säger David Thulstrup. DEN TREDJE GRENEN på Vipps hotellsatsning

är precis som de två tidigare omsorgsfullt och kärleksfullt inrett; här kan alla gäster testa att leva med Vipps produkter men också upptäcka företagets helt nya möbelkollektion. Men kostar det så smakar det: att bo här i två nätter går loss på 20 000 kronor. Bokas på vipp.com.

130 7/2019


28. → 30. august

Bielke&Yang/Wang & Söderström

oslodesignfair.no @oslodesignfair


Långängsvägen 40 | Stocksund | Danderyd 3 1 4 + 8 2 M 2 | 6 5 0 0 0 0 0 0 K R | K O N T A K T A J E N N I E B R U N E H E I M 0 7 3 4 - 2 3 4 4 5 6 A LT E R N A T I V T J E N N I E @ M A G N U S S O N M A K L E R I . S E

Med ett helt unikt solläge, invid det glittrande havet i Stocksund, ligger denna sagolika omsorgsfullt totalrenoverade villa från 1909. Redan vid entrén möts man av känslan att det här är något helt utöver det vanliga. Här skymtar man den prunkande trädgården med blomstrande Magnoliaträd, blommor, specialbeställda stolpar i ljus Vätögranit och utsikt ned mot det glittrande havet.

DANDERYD

|

LINKÖPING

|

N O R R TÄ L J E

|

Här bor du med direkt närhet till vattnet och med sol från morgon till kväll. Denna makalösa villa ligger på en stor och mycket privat, insynsskyddad, grönskande hörntomt om hela 1930 kvm. Huset och hela tomten har genomgått en varsam mycket smakfull renovering som har planerats in i minsta detalj. Samtliga rum i huset har magnifik sjöutsikt.

NYPRODUKTION

|

TÄ B Y

|

ÖSTERMALM

|

MAGNUSSONMAKLERI. SE


HOTELL

Gluggar i fasaden på Magasinet tillkom i samband gårdshusets uppförande på 90-talet.

RAW LIKE LEWERENTZ Sigurd Lewerentz gamla magasin för Philips har blivit hotell och samlingplats i Stockholms heta gallerikvarter. Blique by Nobis är skapat av Wingårdhs och bjuder på ärlig betongestetik och en fantastisk takterrass. Text CECILIA VON MENTZER Foto BRUNO EHRS

7/2019

133


Huvudentrén går genom det som tidigare var trapphus. Väggarna har lämnats orörda. På golvet betong med infälld kokosmatta.

»VI HAR BEHÅLLIT BETONGEN OCH LÅTIT DEN VARA I CENTRUM.« DÄR VASASTADEN MÖTER Hagastaden

och där Stockholm möter Solna, mitt i ett galleritätt område, har ett sprillans nytt designhotell sett dagens ljus: Blique by Nobis, tillkommet i ett tätt samarbete mellan Wingårdhs och Nobis hospitality group. Det rymmer ett levande hotell om 249 rum, två restauranger, tre barer, innergård, eventlokaler och en takterrass med 360 graders utsikt över Stockholm. »Det här är vårt fjärde projekt med Nobis, och vi har tre till i pipen. Det är ren glädje att arbeta tillsammans. Nobis hittar byggnader som inte handlar om att visa upp scenografier, i stället är det miljöer som är tänkta att hålla i många år, som ska slitas med värdighet, säger Helena Toresson, uppdragsledande arkitekt. »Det handlar om att utgå från byggnaden och dess själ, addera Nobis signum till detta som är omsorg, service, gästmöten, vänlighet och skräddade, välgjorda miljöer. Och processen är viktig. Ett lyckat projekt är faktiskt resultatet av ett gott samarbete.« För drygt tre år sedan startade arbetet med att göra om två byggnader av Sigurd Lewerentz, från 30-talet, och gårdshuset från 1990 till ett modernt hotell. Kvarteret har varit föremål för många detaljplaner, men man landade till slut i hotellidén.


HOTELL

Takrestaurangen Arc högst upp i gårdshuset. Svart betonggolv, väggar klädda i svart korrugerad plåt. Bord och vägghängd soffa i ek, Wingårdhs. Pendel Boa i svart läder, Wingårdhs, tillverkad av Örsjö. Stolar The standard chair, Vitra.

7/2019

135


Atrium i Magasinet med betongputsade väggar och synliga rüa bjälklagskanter. Nedpendlad ljusinstallation, tillverkad av Blackbody.


HOTELL

Svit högst upp i Magasinet. Gråbeige heltäckningsmatta i ull, sänggavel i läder ritad Wingårdhs. Atrium i Magasinet. Nedpendlad ljusinstallation modell I.Rain, tillverkad av Blackbody.

»DET ÄR MILJÖER SOM ÄR TÄNKTA ATT HÅLLA I MÅNGA ÅR, SOM SKA SLITAS MED VÄRDIGHET.« »Vi tog starkt intryck av Magasinet av Sigurd Lewerentz, den kraftfulla betongbyggnaden, den repetitiva fasaden. Och kände förstås stor respekt, men samtidigt måste man våga utmana«, säger Helena Toresson. Rummen i Magasinet var en utmaning med de låga bjälklagen och takhöjden på bara 2,28. Att de är små och kompakta gjorde att det inte fick plats med traditionell förvaring, i stället har man designat ett öppet förvaringssystem som spänner från golv till tak så att man helt enkelt smyckar rummet med sina kläder. Mycket effektfullt! »Vi har behållit betongen, adderat få material och låtit den brädmotgjutna betongen stå i centrum. Det är sådan stark materialitet och stämning i den«, säger Kajsa Johanson, arkitekt på Wingårdhs. Ett samarbete kan se ut på flera sätt. Här var man tvungen att hitta en plan, hur stora skulle de publika ytorna vara och hur skulle de användas, hur skulle logistiken gå till?

De mörka inslagen på takrestaurangen Arc mjukas upp av eken. 7/2019

137


HOTELL

Armaturen Chiaro, Castaldi lighting, klär väggarna längs entrérampen in till gården. Belysningsidé inspirerad av Sigurd Lewerentz.

»VI KÄNDE FÖRSTÅS STOR RESPEKT, MEN SAMTIDIGT MÅSTE MAN VÅGA UTMANA.«

Magasinet ritat av Lewerentz på 30-talet för svenska Philips, nu med huvudentré till hotellet Blique by Nobis.

138 7/2019

»När allt det där sitter ’klär man på kläderna på byggnaden’, men redan vid första mötet med platsen och projektet får man tankar och bilder i huvudet. Det är bara att åka hem till skrivbordet och börja skissa«, säger Kajsa. Blique by Nobis andas varm elegans efter att ha fått sina nya kläder. Här har man som sagt sparat betongen nästan överallt och doppat allt i en varmgrå kulör: ullmattorna på golven, terrazzon i badrummen, det kontrasterar fint mot glaset, stålplåten och belysningen. »Det känns både tillåtande och elegant. I den lösa inredningen har vi mixat det svenska med det italienska, och valt både nytt och klassiskt. Alla mattor och hyllor har vi ritat«, säger Helena Toresson. Bärnstensblänk finns i terrazzon i hotellbadrummen och i baren, takrestaurangen har svart betonggolv, svarta lackade paneler, svart kakel som mjukas upp av detaljer i ek. »Vi tycker helt klart att hotellet tillför stadsdelen något. Hur man kommer in via den gamla lastrampen till en innergård som andas New York, med en nedsänkt del med grönska, flera uteplatser och unik belysning. Det är väldigt speciellt!«, säger Helena Toresson.


It matters

Formex

The leading Nordic interior design arena Stockholm, 20–23 August 2019 www.formex.se


THE BEST OF LEBANESE FOOD AND DRINKS IN MALMÖ, SWEDEN.

DROTTNINGTORGET 6 • MALMÖ +46 (0) 40 220 717 • OCCORESTAURANT.COM


STYLISTEN TIPSAR

1

2

3

»JAG GILLAR VIDDEN OCH DE KLARA FÄRGERNA.«

4

5

7 6

Favoriter som går i ton En pläd i merinoull och en blommande matta när Cecilia får välja! Cecilia Tivar jobbar som stylist och medverkar regelbundet i Residence.

1. Kenneth Ize är en ung nigeriansk designer utbildad i Wien. Han använder ett traditionellt nigerianskt handvävt tyg, aso oke, med en färgskala som inte kan annat än lyfta humöret, kennethize.net 2. Teixidors är ett textilföretag baserat i Barcelona, det startades 1983 som ett socialt projekt för att hjälpa människor med inlärningssvårigheter. Man använder 100 procent ekologisk ull. Faye Toogood har formgivit en serie plädar Criss Cross 3,2, i merinoull och merinoull/yakull, 6 785:-, teixidors. com, smakdesign.se 3. Skultuna fortsätter med sina internationella samarbeten, den senaste med Ilse Crawford. Nurture collecion är en serie krukor i mässing och grön, svart eller brun keramik samt en liten fin vattenkanna i mässing. Pris från 698:-. 4. Puppy är en hund i abstrakt form som kom till världen 2005 ritad av Eero Aarnio för Magis. Den är

svår att tröttna på med sitt abstrakta men vänliga utseende! Med jämna mellanrum släpps en ny färg, årets är bleka pasteller, 525:-, magisdesign.com 5. Jag gillar den här fåtöljens vidd och de klara färgerna. Luca Nichetto har formgivit en serie möbler inspirerade av Turati, en station på Milanos tunnelbana. Möblerna är klädda i tyget Zero, av den danska textilformgivaren Marie Louise Rosholm. Ej prissatt, sancal.com. 6. Det nederländska tapetföretaget NLXL släpper Big rugs, deras första mattkollektion, inspirerad av tygmönster från 1800-talet. Mönstren är screentryckta och visades första gången på New Yorks möbelmässa i maj, ej prissatta, nlxl.com 7. Marimekko fortsätter att utveckla sin klädkollektion med klassiska mönster som alltid ger kläderna en stark skandinavisk känsla, stickad topp, 1 900:-, byxa, 2 400:-, marimekko.com

141 7/2019


27-28 augusti

Nu på Svenska Mässan!

Välkommen till Möbelmässan Göteborg 2019 – höstens stora mötesplats för den svenska och nordiska möbelbranschen Efter en positiv start förra året tar vi nu ett stort steg framåt och erbjuder fler utställare i fler montrar, ännu fler produktnyheter och de senaste trenderna inom möbler, belysning och inredning med fokus på hemmiljö. Den 27 augusti bjuder vi in branschen till en stor mässfest! I år är mässan endast öppen för fackbesökare. Du som är butiksägare, e-handlare, inköpare eller inredare vill inte missa ett besök på Möbelmässan Göteborg! Registrera ditt kostnadsfria besök på www.mobelmassan.com

BELYSNING INTERIÖR MÖBLER INNE & UTE 27 - 28 AUGUSTI 2019 • GÖTEBORG

Arrangör


JANUARIFEBRUARIMARSAPRILMAJJUNIJULIAUGUSTISEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

Älskade UTEKÖK Om sommaren finns inget härligare än att tillreda, laga och äta under bar himmel. Hemmets hjärta flyttar ut! Av MICHELLE MEADOWS

Duka upp ett långbord i eftermiddagssolen och ställ till med grillknytis! Karmstol Djurö, i teak och batyline, cirka 3 400:-/st, i enbart teak, cirka 3 600:-/st. Bord Oxnö, 30 000:-, allt från Skargaarden.

143 7/2019


UTEKÖKET

2

1

3

5

4 7

6

8

9

144 7/2019

1. Krukset från House doctor Pho, 2 579:-, Unoliving.se. 2. På skogspensionatet Stedsans in the woods har man dukat upp långbord i ladan. Inspireras av dem och blanda vilda växter med loppisfyndade stolar och ett långt bockbord. 3. Big irony, bord från 19 330:-, bänk från 6 680:-, Artilleriet. 4. Hänglykta, 29:-, Granit. 5. Liten eldstad för trädgården med grillgaller för enklare grillning Fuego, finns i svart och rost, 1 995:-, Bauhaus. 6. Kamadogrill, 1 995:-, Ellos. 7. Utekök Drop, pris från 29 000:-/modul, Cane line. 8. Ljusslinga med 6 ljuskällor Donna, 699:-, Zetas. 9. Eldskål Rost, 1 200:-, Zetas.


Duka upp i ladan! Porslin från Spruzzi vivente, skålar från 140:-, fat, 650:-, tallrikar från 160:-, allt från Artilleriet.

145 7/2019


UTEKÖKET

11 10

12 13 14

10. Gjutjärnsgrill från Morsø Forno II, 5 599:-, kitchenlivingdining.se. 11. Rättvist tillverkade ekologiska kökshanddukar, 165:-/st, Noy road. 12. Kanna Sockerärt, 79:-, Ikea. 13. Tallrik Vardagen 19:-/st, assiett Vardagen, 15:-/st. servett av tyget Aina 89:-/m, fat Ertappad, 99:-, allt från Ikea. 14. Utekök Läckö, modul med vask, 4 295:-, och utan, 3 295:-, Hillerstorp. 15. Excellence gasolgrill med 4+1 brännare, 3 695:-, sidobord med vask 1 995:-, sidobord, 995:-, Rusta. 16. Ljuslyktor Hurricane, priser mellan 595:- och 2 990:-, Skogsberg & Smart. 17. Gjutjärnskamin från Morsø, 10 000:-, Bagaren och kocken. 18. Kafégrupp Oas, med metallstomme och norrländsk FSC-märkt kärnfuru, 6 715:-, Kila möbler.

146 7/2019

15

16

18 17


Eldfat att värma sig intill under ljumma sommarnätter, 3 720:-, Royal design.

147 7/2019


UTEKÖKET

19 20

22

21 23

19. Tillbringare, 39:-, skålar, 49:-/st, samt fat, 149:-, alla från Ikeas limiterade kollektion Överallt som tagits fram i samarbete med tio konstnärer och designer från fem afrikanska länder. 20. Eldstad Jersey, 1 395:-, Bauhaus. 21. Utegrupp av Bodil Kjær, bord BK15, 14 445:-, karmstolar BK10, 7 212:-/st, Nordiska galleriet. 22. Matgrupp Torino, 5 599:-, Ellos. 23. Dags för grillfest! Vinglas, 69:-, tallrikar, 45–69:-/st, Zara home. 24. Sladdlös högtalare och lampa i ett Colors new flame, 799:-, designlite.se. 25. Möbler från Tine K Home, pall, 1 600:-, bord, 10 500:-, stol till höger, 3 500:-, stol mitten, 2 490:-, stol till vänster, 2 890:-, blackballoon.se. 26. Stol Aruba, 2 399:- för ett par, Ellos. 27. Kafégrupp Flux, bord, 7 195:-, stolar, 3 895:-/st, Skagerak.

24

25 26 27

148 7/2019


Bord i ĂĽtervunnet aluminium, 29 550:-, Tine K Home.


UTEKÖKET

29

28

30

32

31 35 33

34 36

150 7/2019

28. Handgjorda italienska utemöbler i rep. Stolar, 9 900:-/st, bord 33 950:-, Dis inredning. 29. Utebelysning Sky, 959:-, Watt & veke. 30. Köksö från Röshults där du kan kombinera olika moduler, exempelvis grill och diskho. Pris cirka 120 000:- utan moduler. 31. Bordsgrill från Röshults, 13 187:-, Nordiska galleriet. 32. Vedeldad utomhusspis Stofey XL, 7 990:-, Bucks and spurs. 33. Uppladdningsbar utebelysning Lucerna, ännu ej prissatt, Ethimo. 34. Stolar för utemiljö, 4 000:-/st, Design of. 35. Serveringsvagn Fuori, 7 195:-, Skagerak 36. Utekök med kolgrill och rullvagn Klasen, 3 490:-, Ikea.


UTEKÖKET

38 39 37

40 37. Serveringsvagn Oas, 4 500:-, Hillerstorp. 38. Utekök i rostfritt stål, pris på förfrågan, Röshults. 39. Gasolgrill Venedig från italienska Steel, 42 999:-, myoutdoorkitchen.se. 40. Vägglampa från Louis Poulsen Albertslund, 5 599:-, designlite.se. 41. Bord Shabby chic i FSC-certifierad kärnfuru, pris ca 3 500:-, Hillerstorp. 42. Duka upp sommarfikat på gräsmattan, duk, 619:-, vaser, 259:-/st, filt, 799:-, lyktor, 499:-/st, blockljus, 79:-/st, allt från Zara home. 43. Gasoldriven pizzaugn, 2 895:-, myoutdoorkitchen.se. 44. Fristående utekök, The Georgia. Kamadogrill, kylskåp, diskbänk samt en förvaringsmodul med 4 lådor, 48 582:-, myoutdoorkitchen.se. 45. Utekök med vask Läckö, 4 295:-, Hillerstorp.

42 43

41 44

45 152 7/2019


Your property finders in Mallorca

Apartments Cala d’Or

ȩ  ɍ O ʅ ʝ 7ʕLɡF ɏ Ⱦ ʦ ʤ X ʓ \ʝʦɠ

Green d’Or is a distinctive, high-value property. Development offering innovative homes, as a part of the Green d’Or Luxury Apartments Complex. These new homes are located in the Residential area of Cala d’Or, close to the beach and Marina. All homes have 2 bedrooms and 2 bathrooms.

Unique outdoor space - Parking - Swimingpools - 16 homes Indoor 60 to 66 m2 - Outdoor 40 to 84 m2

Prices from €298.000 to €449.000

Properties all over Mallorca! Active in Mallorca since 1977 We offer more than 3000 homes :LWKRXUKHOS\RXZLOOÀQG\RXUGUHDPLQWKHVXQ Info@mallorcahouses.com 0034 649 35 91 87

ands: l m o t u s u ptember å köpa h e p S s 5 s 1 o l – l i en t g 14 Oktober Välkomm tand 11 Götebor 3 1 – 2 1 S tockholm Mässan S a k 0 s 6 n d e n v S exet Sta n n A n e b Glo


BESTÄLL KATALOG!

www.byran.se

Flisby har alltid rätt sten för din trädgård!

GRANIT ROMANUM MED HUGGNA KANTER Mixade storlekar. 60x40, 40x40, 40x20 och 19,5x19,5 cm. Tjocklek ca 3 cm. Grågrafit. Säljes endast på helpall.

899:-/m

2

Stenbutiker i Flisby, Göteborg, Halmstad, J nköping, Malmö och Norrköping | www.flisbyab.se


HAJEN Da-Dum...Da-Dum...Da-Dum-Da-Dum-Da-Dum Da-Dum! ,UNPNHU[PZRTVK\SZVɈHOHYWYLJPZZPTTH[PUPZVY[PTLU[L[VJOZQpS]RSHY[RHSSHY]PKLUM€Y/HQLU IKtU]HYH[[ZRHWHLUZ[PSYLUZHTTL[ZZVɈH\[HUK\UZ[VWWUPUNZVTRVU[YHZ[[PSS]rYHÅ\ɉNHYLTVKLSSLY

/pYOHY]PPZ[pSSL[HU]pU[TH[LYPHSL[3Ha`-VHTZVTNLYLUMHZ[HYLZP[[`[HMVYTHYZPNLM[LYRYVWWLUKrK\Zp[[LYKPNVJO ZLKHUr[LYMrYZPUMVYTPNLUD\I`NNLYZQpS]POVWKPULNLU/HQLUNLUVTH[[RVTIPULYHTVK\SLYUHWYLJPZZVTK\]PSSM€YH[[

7 500:-

12 000:-

5 500:-

Hörndel rund

1,5-sits

FLAMINGON

FLAMINGON

FLAMINGON

Vänster avslut

5 500:-

7 500:-

FLAMINGON

1-sits

FLAMINGON

Höger avslut

Unika designmöbler • 100-tals tygval • Skapa din drömsoffa • SWEEF.SE

TRUSTSCORE 9.1

S VE R I GE S S KÖ NA S T E M ÖBL E R


IKON

LUSTEN ATT PROVOCERA Verner Pantons och Peter Lassens samarbete går tillbaka till 50-talet. Nu släpps avantgardistiska Pantonova i en omtalad nylansering. Text CECILIA VON MENTZER

1

2 VERNER PANTON (1926–1998) och Peter Lassen (f 1930) delade passionen att försöka förstå och förändra världen. Panton, en av danskt 1900-tals allra främsta (och mest avantgardistiska!) designer och inredningsarkitekter, och Lassen, grundaren av Montana, förde ständiga samtal om design, om material och om framtidens design. Deras samarbete inleddes på 50-talet med stolen Bachelor, som följdes av Tivoli-stolen, senare omdöpt till Panton one. På 70-talet kom så serien Pantonova som nu relanseras av Montana. Ursprungligen gjordes Pantonova till den omsusade danska restaurangen Varna, vars inredning blev vida omtalad. Än i dag pratar folk om den. Peter Lassens son Joakim, vd för Montana, minns när han kom in i restaurangen första gången. »Jag var där strax efter att den öppnats 1971. Jag kommer precis ihåg känslan när jag kom in genom dörrarna. Det var en färgexplosion och ett uttryck som jag aldrig sett tidigare. Det var utan tvekan Verner Panton!« I SAMBAND MED Montanas nysläpp av Pantonova möttes Joakim Lassen och Verner

Pantons dotter Carin Panton von Halem för ett samtal om sina fäder och deras speciella relation. Båda minns två själsfränder som i visst mått kunde provocera i sin vilja att förstå och omtolka designerns alla möjligheter. »De var ganska introverta båda två men möttes i viljan att förändra och tänja på gränser«, säger Carin. »Peter var verkligen villig att gå den där extra milen för att få min pappas design att fungera. Verner var ju helt tokig i att använda helt nya material i sitt arbete, hans designprocesser var varken enkla eller kostnadseffektiva men Peter var hela tiden beredd att ta risker och hitta lösningar när det gällde deras samarbete.« »Jag är säker på att deras speciella band och samsyn på arkitektur och design verkligen gav bränsle till deras relation«, säger Joakim. VERNER PANTON VILLE experimentera och provocera och få människor att ifrågasätta det monotona. Stålkonstruktionen hade funnits med i hans tidigare arbeten, men blommade ut för fullt i soffsystemet Pantonova som finns i tre utföranden, Linear, Concave och Convex.

3

1. Verner Panton, en av dansk designs stora, drog sig inte för att provocera. 2. Soffsystemet Pantonova består av tre separata sittmoduler: Linear, Concave och Convex. 3. Det finns dynor i läder, sammet och tyg. 7/2019

155


IKON

»PANTON OCH LASSEN MÖTTES I VILJAN ATT FÖRÄNDRA OCH TÄNJA PÅ GRÄNSER SIN SAMTID.«

4 5

4. Modulerna kan användas ensamma som skulpturala, ikoniska stolar – eller fritt kombinerade och ordnade i olika organiskt formade sittformationer. 5. Den lekfulle Panton bjöd familj och vänner på ständiga äventyr med sin upptäckarlusta.

156 7/2019

På något vis blev serien sinnebilden för 70-talet med sina överdådiga, ja närmast psykedeliska former. Och som kuriosa kan nämnas att den även blev känd från James Bond-filmen Älskade spion från 1977; den ondsinte skeppsredaren Karl Stromberg har nämligen inrett med soffan! I dag har Pantonova-soffan ikonisk status och är också en förlängning av Wire-hyllorna som likaså tillverkas av Montana. »Jag tycker att Verner Panton var en verklig innovatör av sittmöbler, han flyttade gränserna för vad en möbel kan vara«, säger Joakim Lassen. »Han var före sin tid och blev aldrig riktigt uppskattad av sin samtid. Han använde starka färger och mycket plast, ett material som inte ansågs passande för möbler på den tiden. På 70-talet var det mesta brunt. Och mycket trä«, säger Joakim, som liksom Carin växte upp under det decenniet. PANTONOVAS stålkontruktion med den svängda ryggen ger en skulptural känsla och en lätthet och transparens i möbeln – något som

förstås var helt unikt 1971 när de flesta möbler var både stora och tunga. »Och tvärtemot vad man kan tro är Pantonova riktigt bekväm. Det finns dynor till den också«, säger Carin Panton von Halem. »Jag tycker faktiskt att den är mer relevant i dag, och det är också typiskt för Verner Panton, att han var så före sin tid. Jag tror att de fina kurvorna, geometrin och upprepningen av stålet kommer att fascinera dagens designintresserade köpare mycket.« CARIN OCH JOAKIM delar många minnen från sin uppväxt. Familjerna tillbringade lov och somrar tillsammans. »Att få besöka familjen Pantons sommarhus i Hornbæk var alltid ett oförutsägbart äventyr. Alla färger och konstiga saker – ja, det var som att träda in i ett annat universum. Jag kommer särskilt ihåg en stor skulptur av en ko i trädgården, som vi barn fick klättra på«, säger Joakim Lassen. Lekfullt och lustfyllt, precis som Verner Pantons design.


Ny app med inredning, mode, mat och mycket mer. Pling ger dig tillgång till över 200 populära svenska och internationella veckotidningar och magasin.

Prova 1 månad

gratis Ingen bindningstid

Nyhet! Aftonbladet ingår

Internationella titlar inkluderar: Vanity Fair • Harpers Bazaar • TIME Magazine • GQ • WIRED • Forbes • The New Yorker • Wallpaper • Clean Eating

oòÝúÓ¬ĖòòÄĖùĽݧĝ½ÝÓÝĦ§ò§ĦݽúÝúÓĝ§ēēƚ1±ĦÝòòēòÝúÓƚĝÄÒĈĖ§ĦĦĝï§ē§ÄúēĖăŌòă·ÙĝĦ§ĖĦ§½ÝúÓĖ§ĦÝĝēÄĖÝă½Ɨ Ordinarie pris är från 49 kr/mån, avsluta när du vill.


Vi har hus för: kloka praktiker, flinka akademiker, levnadsglada poppare, dansanta gourmeter, frukostälskande bonusbarn och alla andra er som håller med om att borta förvisso är bra men HEMMA i slutändan ändå är... BÄST

Husmodell:

Smarta planlösningar och vackra exteriörer. Borohus anpassar alla hus efter behov och önskemål. Tillsammans tar vi fram det optimala huset för just dig och din familj. Se alla modeller och beställ katalog på vår hemsida www.borohus.se.

Villor & Fritidshus

·

Tel 0325-18620

-Bli din egen arkitekt!

Energieffektiva hus

Garpen 133

Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Klipp och klistra, rita till och dra ifrån eller varför inte börja med ett helt tomt ark? Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi ditt drömhem. Precis så som du vill ha det. På hemsidan www.vastkuststugan.se hittar du närmsta försäljningskontor. Du är även välkommen att ringa oss, tel. 0325-18600.

- Våra hus är som våra kunder, alla olika!


ÄLSKAR

Sfärisk lycka Bulliga Buds har den glowiga ytan som skapar omedelbart ha-begär. Text CECILIA VON MENTZER Foto ANNA MALMBERG Styling MARI STRENGHIELM

BORDSLAMPAN BUDS HAR, tack vare att in-

sidan är belagd, ett varmt sken när den är på, och ett kallt utseende när den är av. Men kall är inte känslan när man lägger ögonen på den här skönheten, designad av Rodolfo Dordoni för italienska Foscarini . Buds ingår i en serie som togs fram av Dordoni under -talet. Lampan bjuder på hantverk på hög nivå, kvalitativa materialval, handblåst glas, och en mycket sofistikerad design. Sfären hålls upp av en genomskinlig fot som skapar sköna skuggeffekter. Lampan är klassisk, stilren, en frestande bubbla och tidlös. Vi faller pladask.

Buds från Foscarini vilar på transparent fot, pris 9 695:-.

7/2019

159


Kaffemugg med flört till 70-talets direkta språk. Rek butikspris 99:-/st

Se hela sortimentet samt information om våra återförsäljare på Sagaform.com


NÄSTA NUMMER AV

I BUTIK DEN 29 AUGUSTI

MARGRETHE ODGAARD HON SÄTTER FÄRG PÅ DANMARK

FYRA MAGISKA HEM!

ARKITEKTRITAD DRÖM UTANFÖR STOCKHOLM

FOTO: MIKE KARLSSON LUNDGREN

PLATSBYGGD SHAKER I GÖTEBORG

HÖSTENS BÄSTA KÖK

TRÄRENA YTOR & KLASSISK STEN SOBER SVÄRTA – NU BLIR DET MÖRKARE


SLUTORD

PÅ BESÖK I IKEALAND Ikea storsatsar på miljö och hållbarhet. Men i slutändan är det formen som avgör en produkts livslängd. Text IMKE JANOSCHEK

Imke Janoschek, redaktionschef på Residence. Just nu tf chefredaktör.

A

lla vi som bor i ett Ikealand har en relation till Ikea. Jag till exempel, som är uppvuxen i nordvästra Tyskland, i omedelbar närhet av Ikeavaruhuset »Stuhr« som öppnade 1976, kommer väl ihåg när vår skruttiga familjepeugeot för första gången rullade in på parkeringen. Och hur upphetsad jag blev kring det ovanliga i att mina bohemföräldrar tydligen skulle ägna sig åt något så kapitalistiskt som flera timmars shopping av MÖBLER, något som man egentligen ärvde eller hittade på loppis. Jag fick mygla mig in i bollhavet för att jag var nio år och egentligen lite för lång för att få vara där. Jag älskade Ikea omedelbart. Här fanns det utrymme för en massa nytt. Här fanns det något som passade hippies. Det var ok att ägna sig åt mammon på Ikea. Senare i livet när jag hade flyttat till Sverige var den högsta vinsten att ta Ikeabussen utanför NK i Stockholm och åka ut till den stora Ikeabutiken utanför Kungens kurva. När våra första lyor var inredda, lantstället hade fått sitt Ikeakök, och man egentligen var klar med hela Ikea-grejen och strävade efter dyrare, mer sofistiskerad inredning, då kom barnen. Och baaam var man tillbaka, handlade skötbord och family-grejor till bilen och gud vet allt. Häromdagen var jag på Democratic design days i Älmhult. Jag och 300 journalister from all around the world. 24 timmar i Ikealand, omgiven av enkom Ikeaestetik, varje mugg, varje måltid, varje stol, varje handtag. Allt var uttänkt av gänget i Älmhult. Efter ett dygn på Ikeas 54 000 kvadratmeter stora område infann sig någon form av formmässig lappsjuka. Jag började känna mig förföljd av Ikeatypsnittet Verdana, av formerna, de välbekanta lite trubbiga soffbenen, allt det där. PÅ KVÄLLENS FÖRSTA mingel träffade vi på ett journalistgäng

från Indien, där Ikeas första varuhus har öppnat i augusti i fjol, i Hyderabad. Deras PR-ciceron försökte förklara Indien för oss, som aldrig hade varit där. »Hm. Tänk dig alla dessa människor«, hon gjorde en svepande rörelse över minglet med ett hundratal personer, »och tänk dig dem i ett rum. Där har du Indien.« Hon förklarade att det kom 4 000 kunder under första dagen, och att det var karnevalsstämning. »Målgruppen är dock inte riktigt mogen, vi handlar inte design på det sättet än. I Indien ärver man sina möbler. Har man fått en säng från morfar så slänger man den inte.« Nej, och det är kanske gott så, tänkte jag tyst. Och så tänkte jag på min köpfria 70-talsbarndom. Och fick en växande panik inför att en miljard indier nu kommer att handla en miljard Ikeavaror. 162 7/2019

Ikea planerar att öppna 25 varuhus fram till år 2025, i Indien. Minst. Det första i Hyderabad i södra Indien kommer att besökas av kring sex miljoner människor om året. I Hyderabad serveras köttbullar som är gjorda av kyckling. På Democratic design days serveras de gjorda av havre. (De smakar som tyska semmelknödel, helt ok.) I 24 timmar äter jag vegansk mat i komposterbara papplådor med trägaffel och hör allt om alla Ikeas miljösatsningar. De är omfattande och ambitiösa. Nästa år ska alla engångsartiklar i plast vara borta och 2030 ska alla varor designas utifrån cirkulära principer. Samma år är förhoppningen att Ikeas totala klimatavtryck ska ha minskat med i genomsnitt 70 procent per produkt. Några av nyheterna som presenterades på Democratic Design Days: Tyg som tas fram ur plast från världshaven. Risgräs som brukar eldas upp efter skörd, (och som därmed bidrar väsentligt till smog i risodlande länder) blir material för nya accessoarer. Adidas samarbetar med Ikea kring en kollektion för hemmagym som ska hjälpa oss att röra oss mer. Ikeas bolag Ikano Bostad och Space 10 har tänkt ut lägenheter där man delar på ytor med grannarna, för att få ner boendeytan och för att bota den tilltagande ensamheten.

»DET FINNS INTE NÅGOT PROBLEM SOM IKEA INTE HAR EN LÖSNING PÅ.« Konstnären Olafur Eliasson har skapat en solcell som man kan klistra mot sitt köksfönster för att samla ihop energi till den där lampan man använder på kvällen. Ungefär 20 nyheter med släpp under nästa år presenteras, Ikea ska göra gott för luft, mat, hälsa, psykisk hälsa. Det finns inte något problem som Ikea inte har en lösning på. Men som miljöchefen för Inter Ikea, Lena Pripp-Kovac, själv säger under ett av alla dessa föredrag: »Det spelar ingen roll om en produkt har maximal funktion och de miljömässigt bästa materialen. Om formen inte är bra, då är det inte hållbart i alla fall.« Om en produkt blir ointressant efter ett år, då kan den aldrig vara hållbar. Och då spelar det ingen roll om det finns billiga, miljövänliga produkter for the many many people. Det måste hålla designmässigt. Det är det som håller produkterna borta från sopberget.


Gårdshorn

www.kungsaterkok.se

Kungsäter Köks exklusiva helmassiva kök har en utpräglad känsla för de små detaljerna - ett kök att njuta av med alla sinnen.


BYST E D

HAPPY BIRTHDAY PERNILLA

Limited exclusive anniversary collection in store now.

Profile for meieovoletiar

Kkkklopñlm!!  

Kkkklopñlm!!  

Advertisement