Skåne: Trendrapport 2022

Page 1

TRENDRAPPORT 2022

Pehr Palm, vd, Event in Skåne:

Events have the power to change the world

Det kända citatet från Nelson Mandela som jag har travesterat här ovan, handlar egentligen om idrott, ”Sports have the power to change the world”, men kan givetvis även appliceras på kultur och möten.

Evenemang är som ett isberg där de mätbara legacyparametrarna ovanför vattenytan är PR och turismekonomi. De stora vinsterna, bidragen till samhällsbygget, ligger under vattenytan och är svårare att mäta.

Idrott och kulturevent motverkar utanförskap, skapar förebilder, ambassadörer, nätverk och inspirerar unga till aktivitet och att vara en del av ett större sammanhang.

Kongresser bidrar till ökad kunskap, att fler människor kan ta till sig den och de viktiga nätverken.

Event och möten spelar en avgörande roll för att attrahera nya invånare, bidra till lokal och regional utveckling och förstärka platsens attraktionskraft. Genom att använda sig av evenemang kan samhället adressera och arbeta med samhällsutmaningar och utanförskap.

Den här trendrapporten är ett verktyg för att förstå omvärlden och kunna peka ut tänkbara riktningar och scenarier för att ha möjlighet ta rätt beslut som ligger rätt i tiden och därmed få tillfälle att bidra till något större.

Efter 15 år vet vi att internationella event och möten både bidrar till destinationsutveckling och själva utvecklas av att genomföras i Sverige och Skåne. Lokala aktörer samverkar mot ett gemensamt mål och

rättighetsinnehavarna får nya kvalitetskrav efter att ha arbetat med oss och vårt fokus på demokrati, hållbarhet och jämställdhet.

Genom att genomföra möten och kongresser på hemmaplan kan Skåne locka till sig världsledande forskare och ny kunskap till sjukhusen i Region Skåne. På så vis kan många mötesdeltagare höja sin kompetens avsevärt vilket ger en samhällsekonomisk vinst. En medicinsk kongress stärker den enskilda institutionen men i förlängningen även patienterna.

Skåne kan ytterligare bidra till samhällsbygget genom att stå värd för fler nationella och internationella event, kongresser och andra möten. Men insikten om värdet av evenemang och möten har också ökat hos de internationella och nationella rättighetsinnehavarna och andra destinationer, och därmed då även konkurrensen.

Efter pandemin behöver vi engagemang från fler entreprenörer, volontärer, akademin samt alla betydelsefulla personer i det aktiva föreningslivet. Dessa behöver räcka upp handen och bjuda in världen till en life sciencekongress, EM, VM eller till en World Scout Jamboree i

Sedan 2008 har Event in Skåne med partners strategiskt identifierat, värderat och värvat 600 event och möten till Skåne. Vi gör skillnad för de som gör skillnad i och för hela Skåne.

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  3 INTRO
vår region.
Pehr Palm, vd, Event in Skåne foto Eva Landau
”Events have the power to inspire and unite people like little else does. Events speak to people in a language they understand.”

Ali Eftekhari, medgrundare Big Slap:

Justin Bieber la ut en bild från Nyhamnen som nådde 250 miljoner människor

Entreprenören Ali Eftekhari har kämpat länge för att visa en positiv sida av Malmö. I augusti infriades en dröm när

Big Slap, festivalen som han har varit med och skapat, blev historisk som Malmös största konsert någonsin.

”Vi ville leverera något som satte både oss och stan på kartan, och lyckades med att landa Justin Bieber, världens största artist. Han la ut en fantastisk bild från Nyhamnen som nådde 250 miljoner människor.”

”Malmö pratar om att man vill vara en av de största eventstäderna, det är vi självklart redan.”

Under två kvällar kom det 56 000 personer till konsertplatsen och festivalen genererade 137 miljoner kronor i turismekonomisk omsättning. Ingen betalkonsert i Malmö har lockat så många besökare tidigare.

”Flera restauranger, många av hotellen, pubarna, lokala klädesbutiker och många, många fler fick ta del

av vår framgång och vårt bygge. Det betyder mycket för oss.”

Idag är Big Slap ett av de större arrangemangen i södra Sverige. Men projektet började som en liten idé på ett papper.

”Tänk dig att sälja in en produkt som inte finns. Du kan inte ens visa vad produkten är. Släpper du till exempel en klädkollektion kan du visa kunden vad det är för typ av kläder och den kan fatta tycke för plagget, eller för en stol, bänk, lampa, tv, vad som helst.

”Att sälja in en vision i marknadsföring är extremt svårt när du inte har material att visa vad du har gjort

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  5 ATT
VISION
SÄLJA IN EN
Ali Eftekhari, medgrundare Big Slap foto Atti Soenarso

SÄLJA IN EN VISION

tidigare. Så vi fick vara kreativa under många månader. Tillsammans med vårt team arbetade vi fram framtidsbilden som vi ville sälja.

”Vi hade idén, visionen och den för många människor korkade tanken att vi ville skapa nånting som var jättestort.”

Big Slap hölls första gången för snart tio år sedan, 2013, i Tallriken i Pildammsparken. Ali Eftekhari säger att under de första åren, då förstod Malmö stad inte riktigt idén med Big Slap

”Det var först när vi fick hit Avicii år 2016, som staden fattade vårt projekt bättre. Vi hade redan jättebra kontakt med Tim Bergling eftersom vi började jobba med honom 2011.”

vi samarbetar med kommunen. Det är nästan så att jag skulle vilja säga att de är medarrangör på något sätt.”

”Det är mycket som har möjliggjorts för oss tack vare superhjältarna på fastighets- och gatukontoret, polisen, tillståndsmyndigheten och kommunen i sig har varit jättebra. Alla inblandade brinner otroligt mycket för evenemang i Malmö, och de har lagt in sina själar i vårt projekt.”

”Helt plötsligt känns det som att vi är en stor familj som vill samma för Malmö stad, och det betyder mycket för oss. Så nu har vi döpt vårt event till Big Slap Malmö, och Malmö stad är med i loggan.”

Duon Ali Eftekhari och Eric Ebbing var även nominerad till Årets Eventskåning år 2015, men kom tvåa.

Jag måste göra Big Slap ett år till så att vi visar att det inte var en engångsföreteelse”

Det var den långa relationen med Tim Bergling som avgjorde att giget blev av i Malmö. Nyheten släpptes i Miami under festivalen Ultra Music Festival .

”Vi hade hela scenen, det var mitt i natten amerikansk tid och där och då på bakgrundsskärmen kastades bokstäverna om så att Miami istället blev ’Malmö, vi ses den 5 augusti!’”

Det var 150 000 personer i publiken, de genererade tre miljoner livestreams och på ett par timmar sålde 16 000 biljetter slut. Nyheten fick enorm medieuppmärksamhet nationellt och internationellt.

”Det blev ett sånt otroligt brus. Lite senare, när det kom fram att spelningen skulle bli Aviciis sista i Skandinavien, då helt plötsligt blev det ju extremt stort.”

Framgången med att arrangera Aviciis allra sista konsert i Sverige under avslutningsturnén i Malmö, innebar att Ali Eftekhari och hans kollega Eric Ebbing fick 2016 års pris som Årets Eventskåning, en utmärkelse som delades ut av Event in Skåne.

”Där och då tror jag att polletten trillade ner hos Malmö stad med vad vi ville skapa. Nu känns det som att

”När vi blev nominerade för Avicii år 2016 var det som ett enskilt arrangemang. Vi vann, och jag tror att det var den utmärkelsen som öppnade kommunperspektivet för oss.”

”Guldstjärnan som vi fick 2016 var utifrån både ett kommunperspektiv, ett politiskt perspektiv men också ett tjänstemannaperspektiv. De fick upp ögonen för Big Slap på ett annat sätt, och då blev det mer legitimt i folkmun.”

Året därpå, 2017, vann Ali Eftekhari Årets Näringslivsrookiepris vid Malmö Näringslivsgala, något som har skapat ringar på vattnet.

”Det har hjälpt oss och öppnat för en annan värld som förstår sig på Big Slap bättre än vad den gjorde innan.

Ali Eftekhari berättar att det har varit en krokig resa. Malmö är på många sätt en svårarbetad stad. Det är många som vill gå på evenemang som är gratis, exempelvis Malmöfestivalen.

”Att landa Sebastian Ingrosso år 2013 var inget enkelt gig. Men det fick vi igenom. När han var klar så öppnade sig möjligheterna att boka andra världsartister.”

6 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
ATT

Från första året till nu har det varit många svåra utmaningar, och tuffast av dem alla var pandemin. Live-scenen påverkades minst sagt negativt, men på ett personligt plan fick Ali Eftekhari distans till sitt jobb.

”Jag fick två lediga somrar och fick leva familjeliv. Grilla, fiska, leka med barnen. Den här perioden gav mig energi att kunna fortsätta jobba i tio år till.”

När det gäller livesegmentet, det vill säga konserter, ser Ali Eftekhari förändringar och nämner stora event som Coachella , Burning Man , Tomorrowland och Lollapalooza som inspiratörer. Han kallar dem för destinationsfestivaler.

”På sikt tror jag att folk drar sig mer till destinationen än bara till en liveartist. Det kostar ändå en del med resa och boende, mat och så vidare. På sista raden blir det en hel del pengar.”

”Nu har vi nått en punkt där jag känner: Herregud, det här är ju extremt svårt. Vi har slagit rekord. Vi har gjort det största som gjorts i Malmö. Vi har landat världens största artist, Justin Bieber. Vi har gjort en magisk Big Slap under två dagar. Vi har blivit en av de största festivalerna. Och det är tack vare vårt team som jag jobbar med detta.”

”Jag måste göra Big Slap ett år till så att vi visar att det inte var en engångsföreteelse. Men just nu vet jag vet inte var vi ska landa för att kunna göra det större, eller bättre.”

På önskelistan står sedan många år tillbaka Swedish House Mafia. Men även The Weeknd, Drake, Kayne West och Beyoncé.

pratar om att man vill vara en av de största eventstäderna, och det är vi självklart redan”

”Jag tror att det blir mer som ett upplevelsecenter kring konserten. Mer som en plats där man bygger flera akter som spelar. Sen kommer det så klart alltid att finnas arenashower också.”

”Jag tror att världen förändras avsevärt. Den är redan på väg att förändras. Idag går man inte och ser en biofilm som är en och halv timme, istället kollar du tio Netflixavsnitt hemma i tio timmar. Men under de timmarna, då händer det mycket.”

”Det blir mer impulsivt framöver, mer rakt på sak och mer happening som är straight forward framåt. Det tror jag händer på alla livekonserter och där intrycken runt omkring spelar större roll. Dessutom får vi nog se en mer visuell försäljning av grejer på plats än vad vi har gjort tidigare.”

På frågan hur framtiden ser ut för Big Slap svarar Ali Eftekhari att han alltid har drivits av visionen att överträffa sig själv.

”Det är akter som nästan är omöjliga. Men lyckades vi få Justin Bieber finns det chans att få någon till. Vi har absolut förutsättningarna. Vi har spelplatsen. Vi har satt oss själva på kartan, och förhoppningen är att vi ska landa någonting stort den 4–5 augusti nästa år.

”Så länge vi har möjlighet att kunna nyttja Nyhamnen som spelplats tycker jag att man ska använda den. Därefter får vi kanske gå tillbaka till Tallriken i Pildammsparken. Jag älskar Tallriken, det är världens mest coola spelplats.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  7 ATT
VISION
SÄLJA IN EN
”Malmö

Soraya Axelsson, projektchef H22, Helsingborg foto Fredrik Sjöstrand

Soraya Axelsson, projektchef H22 , Helsingborg:

H22-expon är en språngbräda för att fortsätta driva vår utveckling

Den internationella stadsmässan H22 City Expo i somras gav Helsingborg ett stort genomslag i svenska och internationella medier.

Både lokala tidningsläsare i Helsingborg och radiolyssnare i Frankrike fick veta mer om vad som hände under utställningsdagarna. Under mätperioden publicerades över 900 artiklar om H 22 City Expo i lokal, nationell och internationell media.

”Det stora genomslaget visar att Helsingborg går i täten inom flera betydelsefulla framtidsområden som innovation, livskvalitet, hållbar stadsutveckling och miljö”, säger Soraya Axelsson, projektchef för H 22 City Expo.

”Helsingborg har kommit långt och är utsedd till en av Europas mest innovativa och gröna städer. Ska vi klara av den globala omställningen behöver vi fortsätta att hitta globala samarbetspartners. Här spelar publiciteten i internationell press en viktig roll.”

H 22 City Expo lockade också många hotellgäster till Helsingborg. Under de aktuella veckorna slogs rekord i antal sålda hotellrum i staden med över 45 000 bokade hotellrum.

Siffrorna kan delvis förklaras av öppnandet av Scandic Oceanhamnen och Clarion Hotel & Congress Sea U. Men också att H 22-organisationen tillsammans med Helsingborg Convention & Event Bureau levererade över 30 nationella och internationella stora möten till Sea U under utställningens första 17 dagar.

Sammanlagt genomfördes omkring 300 konferenser, möten och föreläsningar under expoperioden.

”Det är glädjande att så många har besökt och övernattat i Helsingborg under H 22 City Expo. Jag tolkar det som att man varit intresserad av att upptäcka flera

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  9
HÅLLBAR STADSUTVECKLING

programpunkter i det omfattande utbudet. Expon var en fantastisk hållplats på vår utvecklingsresa, och nu går H 22s resa vidare på flera olika sätt i staden.”

Enligt Soraya Axelsson har H 22-satsningen, som har fokuserat på hur Helsingborg ska klara av de utmaningar staden står inför, legat väldigt nära stadens tjänstepersonsledning och politiker.

”Det har funnits en förståelse för varför det har varit en viktig satsning, men framför allt har det funnits ett mycket starkt engagemang, kanske inte från precis alla men absolut från majoriteten.”

H 22 var delvis ett expo men i grunden har det handlat om innovativ välfärd- och stadsutveckling och hur staden samarbetar med andra aktörer för att ta sig an nutidens och framtidens utmaningar.

”Nu fokuserar vi mycket på vilka av innovationerna vi ska driva vidare, och vilka partners vi ska fortsätta att arbeta med. Vad ska vi testa framåt?”

Under de senaste tre åren har Soraya Axelssons team haft tre uppdrag. Det första har handlat om att internationalisera Helsingborg. Att lära av dem som är bäst inom sina områden, och de finns över hela världen.

Ett av våra prioriterade områden är att driva på klimatomställningen”

”När vi kraftsamlar och sätter en gemensam leveranspunkt och jobbar på tvärs över alla våra verksamheter, så når vi ett ännu bättre resultat än om alla hade arbetat var för sig. Vi kan faktiskt leverera bättre livskvalitet, bättre välfärd, bättre service än vad vi kanske trodde var möjligt.”

Soraya Axelsson säger vidare att parallellt har Helsingborg tagit stora steg in i ett europeiskt sammanhang. De ser städer som i vissa frågor är mycket bättre än Helsingborg, samtidigt som det finns områden där Helsingborg ligger i framkant. Den insikten tror hon bidrar till en stolthet över stadens möjligheter.

”Samtidigt öppnar det för att vi kan ställa oss relevanta frågor som: Vad ska vi fokusera på framåt? Helsingborgsandan innebär att vi alltid vill lite till. Vi är inte nöjda.”

”Självklart firar vi framgångar, men sen tar vi sats framåt. Det är därför det är så roligt att arbeta i Helsingborg. Nu har vi sett vad vi kan, nu måste vi ta nästa steg och utveckla staden ännu mer.”

Det andra uppdraget har varit att skapa en ny form av partnerskap: Hur kan vi använda en stad som testbädd? Hur kan vi bidra till att företag och organisationer växer?

”Det tredje uppdraget har varit genomförandet av expon. Ett resultat av allt arbete är att vi både på det globala och lokala planet har börjat prata mycket om hur vi som stad ska nå klimatneutralitet till år 2030, och kanske till och med börja prata om klimatpositivitet. Så just nu är ett av våra prioriterade områden att driva på klimatomställningen.”

H 22-arbetet har lett till att Helsingborg har blivit en iCapital-stad, där EU-kommissionen utsåg staden till en av Europas mest innovativa städer. Men också en Green Capital, en av Europas mest gröna städer.

Helsingborg är också en av landets 23 städer som blev utvald inom ramen för det nationella innovationsprogrammet Viable Cities som driver på klimatomställningen i Sverige. Därefter blev staden utvald av EU-kommissionen som en av de 100 europeiska städerna i Mission Cities, vilka ska gå före i klimatomställningen.

10 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
STADSUTVECKLING
HÅLLBAR

”Vi behöver ta oss an utmaningar på ett lokalt plan för att lösa de globala frågorna”

”H 22-expon har varit ett sätt att rikta ljuset på det vi gör, men det är också en språngbräda för att fortsätta driva vår utveckling.”

H 22 genererade över en miljon besök i sina huvudområden under 35 dagar och hade över 1 000 programpunkter. Drygt 50 länder och över hälften av Sveriges alla kommuner var representerade i besöksskaran.

”Vi fick kongressen Urban Future som är en av de största kongresser Helsingborg har haft någonsin, och som normalt inte följer och arbetar med städer av Helsingborgs storlek.”

”Det är en av Europas största hållbarhetskongresser som genomförs i Stuttgart nästa och som var i Rotterdam år 2021. Vi hade även en FN-konferens, toppolitiska möten och allt där emellan.”

Utmaningarna och hindren kring H 22 har varit många. Men, som Soraya Axelsson säger, så finns det alltid en väg framåt. Det tuffaste för team H 22 var att våga fortsätta planera trots pandemin. Ett halvår innan expon skulle öppna visste de inte säkert om evenemanget ens skulle kunna genomföras.

”I vårt mindset låg fokus på att vi måste jobba vidare. Vi måste leverera och inte börja vackla utan hantera hindren när vi kommer till dem, att ha en plan B om vi exempelvis inte kunde samla tusentals människor på samma ställe.”

”Det har krävts mod i hela vår organisation att tänka så. Det tror jag har varit nyckeln, att hela koncernen har arbetet med detta.”

Många människor och aktörer vill ha en mötesplats där världen samlas för att prata om hur vi tillsammans kan utveckla framtidens städer. Det är vad Soraya Axelsson upplevde hände i Helsingborg i somras och utifrån många olika perspektiv. I framtiden hoppas hon att man pratar om H 22 City Expo som en språngbräda för hur Helsingborg framöver tar sig an utmaningar på nya sätt.

”Jag hoppas att det är många som säger att det var inom ramen för H 22 som vi började samarbeta över gränser, många sektorer och områden. Att det var där vi förstod att vi behöver ta oss an utmaningar på ett lokalt plan för att lösa de globala frågorna.”

Soraya Axelsson menar att det som behövs i grunden är strukturella förändringar. Diskussionen finns överallt, men det krävs handlingskraft och inte bara att man pratar om samarbete. Eller som hon säger: ”Det är en avgörande skillnad på att prata och att göra.”

”De senaste tio åren har vi gjort en fantastisk omstart som lyft Helsingborgs utveckling, och vi måste fortsätta att driva det förändringsarbetet. Vi måste fortsätta vår resa att bli möjliggörare för andra att lyckas. Det är så vi som stad skapar ett innovativt samhälle med hög livskvalitet.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  11
STADSUTVECKLING
HÅLLBAR

Jan Lundgren, konstnärlig ledare, Ystad Sweden Jazzfestival:

Vi har 100 volontärer som gör ett fantastiskt arbete

Ystad Sweden Jazz Festival har 13 obrutna år av framgångsrika arrangemang bakom sig och var under pandemin den enda festivalen som genomfördes i Sverige. Sedan ett år tillbaka finns även vinterarrangemanget

Ystad Winter Piano Fest.

”Det är en rolig satsning som gör att man inte glömmer Ystad som evenemangsstad eller att vi har en jazzfestival på sommaren”, säger Jan Lundgren som är konstnärlig ledare, initiativtagare och grundare för båda arrangemangen.

”Vinterfestivalen har funnits i bakhuvudet några år, att vi kanske skulle göra något mer. Nu slog vi till förra året. Det gick bättre än vad vi hoppats på så det blir en fortsättning.”

Jan Lundgren säger att det är stort att ha genomfört jazzfestivalen i 13 år i rad. Särskilt när två av åren var under pandemin.

”Det fanns ingen tveksamhet i organisationen utan inställningen var ’Vi ska köra, vi ska genomföra det här’, och vi fick med oss Musik i Syd.”

”Dels var det var viktigt att försöka hålla igång och stötta musiken, dels ville vi hålla kvar greppet om publiken så att festivalen inte skulle försvinna.”

Men det handlade också om det allmänna marknadsvärdet. Att Ystad Sweden Jazz Festival skulle finnas kvar över huvud taget. Det går snabbt att bli bortglömd.

”Det var självklart en lika stor anledning att stötta musiken, själva jazzen och jazzmusikerna. Därför blev det drygt 20 konserter förra året, som vi också streamade.”

Thomas Lantz , tidigare kommunalråd i Ystad och direktör för Ystad Teater i många år, är medgrundare till jazzfestivalen och även dess ordförande.

Han berättar att Event in Skånes bidrag för att utveckla jazzfestivalen hittills har skett i begränsad

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  13 TILLVÄXT
Jan
Jazzfestival foto Sara Appelgren
Lundgren, konstnärlig ledare, Ystad Sweden

omfattning. De ekonomiska bidragen har varit små och vid få tillfällen.

”De har närmast varit som en liten uppmuntran. Vi vill dock understryka att alla bidrag i olika former är viktiga och ses med tacksamhet”, säger Thomas Lantz.

Enligt honom var Event in Skånes största insats att tillsammans med Ystads kommun utvärdera festivalens ekonomiska påverkan på Ystad och Skåne. Resultatet visade att besökarna omsatte över 17 miljoner kronor

”Vi har en organisation som är nästintill intakt från år ett. Människor blir inte yngre, men de blir däremot duktigare och duktigare. Alla har trimmat sina uppgifter. Det är kanon att alla vill fortsätta att vara med och jobba för festivalen.”

Jan Lundgren nämner volontärernas betydelse för att kunna genomföra jazzfestivalen.

”Vi har omkring 100 volontärer varje år, och de måste få en chans att kunna se någon konsert. När festivalen

Som snittbeläggning hade jazzfestivalen i år den högsta någonsin: 90

procent”

i samband med jazzfestivalen. Men resultatet innebar inget ökat stöd.

Thomas Lantz berättar att Ystad Sweden Jazz Festival har cirka 20 procent utländska besökare, och att omkring 40 procent är besökare från områden utanför Skåne. Festivalen i somras bevakades av cirka 60 representanter från media, varav hälften var internationella recensenter.

”Andelen besökare skulle kunna öka avsevärt med ett ordentligt ekonomiskt tillskott. För cirka 300 000 kronor skulle festivalen få en mycket attraktiv artist som skulle bli en extra stark magnet.”

Trots ekonomiska begränsningar är Jan Lundgren glad över den konstnärligt höga kvalitet som jazzfestivalen har hållit genom åren.

”Jag tycker att det alltid har varit väldigt lyckat. Att hålla en så hög nivå är fantastiskt för vi har ju inte obegränsat med pengar.”

Inför jazzfestivalen nästa år blir formatet ungefär detsamma som i år. Den blir inte riktigt lika stor som när evenemanget var som allra störst. När festivalen hade tioårsjubileum 2019 gjorde organisationen över 60 programpunkter på fem dagar. Då varade festivalen från tidig morgon till långt efter midnatt.

var som störst 2019 tror jag att majoriteten av alla volontärer inte fick möjlighet att se en enda konsert. Och då jobbade de ändå gratis i en vecka. Det är ohållbart.”

Han berättar hur de i organisationen successivt pressade upp formatet till en storlek som gjorde att de kunde konstatera ”Jaha, nu har vi gått över gränsen”.

Under pandemin krymptes programmet till drygt 20 konserter år 2020.

”Då kände alla ’Oj, det här är det lättaste vi har varit med om, rena semestern. Så vill vi hade det’. Riktigt så få konserter vill vi kanske inte riktigt ha ändå. Nu har vi landat i att runt 35–40 programpunkter blir bra.”

Grundsynen är att evenemanget ska vara en internationell jazzfestival som prioriterar högtstående jazzartister som sällan är på våra breddgrader. De kanske inte ens har varit i Sverige.

Men Ystad Sweden Jazz Festival ska också prioritera det bästa som vi har i Sverige inom jazzmusiken. Det gäller inte minst unga musiker.

”Att ge unga personer en chans att komma och ha en scen har vi fortfarande en stark satsning på. Och vi försöker så långt det går att ha en hyfsad prioritering av jämlikhet. Det är fortfarande en väldigt stark

14 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 TILLVÄXT

är en styrka att kunna visa hela perspektivet från en 20 -årig till en 90 -årig musiker”

mansdominerad musikscen. Men vi har lyckats rätt bra med att skapa en bra balans.”

Jan Lundgren berättar vidare att de också försöker att undvika åldersdiskriminering. Till årets festival var jazztrummisen Ronnie Gardiner, som fyllde 90 år i somras, inbjuden att spela.

”Han tillhör fortfarande de absolut bästa. Det är en styrka att kunna visa hela perspektivet från en 20 -årig till en 90 -årig musiker.”

Jan Lundgren ser ljust på den svenska jazzens framtid. Det finns många unga fantastiska musiker. Men, menar han, det som gör det problematiskt är att det finns få möjligheter för unga musiker att kunna leva på sin musik.

”På så vis är det mycket tuffare idag än vad det någonsin har varit tidigare. Men jazzen har möjligheter, och efter pandemin tror jag att det finns större möjligheter för jazzen att ta mer plats.”

Ett exempel är att trombonisten och sångaren Nisse Landgren har blivit konstnärlig ledare på radion.

”Så nu ska Radiojazzgruppen återuppstå. Det här är någonting som tills nyligen var helt otänkbart. Och det innebär att jazzen får betydligt större resurser i P 2 .”

I princip alla kulturformer är beroende av den äldre och äldsta publiken. Det är ingen skillnad för teatrar och konstmuseer, konstaterar Jan Lundgren.

Som snittbeläggning hade jazzfestivalen i år den högsta någonsin: 90 procent. Festivalen har haft en högre totalsiffra tidigare beroende på att den har haft större lokaler, och vissa år även fler konserter.

”I år vad det var en större blandning av åldrar i publiken, vilket visar att nyfikenheten och den allmänna synen på jazz är rätt bra. Det är positivt.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  15 TILLVÄXT
”Det

Annika Borgelin, vd, Båstad Turism:

Vi har tagit oss från sommarveckorna till 30 veckors evenemang om året

Annika Borgelin är vd för Båstad Turism och Näringsliv sedan i april förra året. Hon har arbetat i organisationen sedan 2017, de första tre åren som ansvarig för projektet Aktiv Livsstil, då Båstads varumärke förflyttades mot en natur-, sport- och rekreationsdestination.

Det handlade om att utöka reseanledningarna till Båstad och att man skulle skapa förutsättningar för att göra en utveckling av varumärket för destinationen. Att man inte bara skulle se Båstad som tennis, fest och strand. För Båstad har en mycket längre säsong än så.

Annika Borgelin har i uppdrag att utveckla varumärket till att också handla om allt annat som händer och att inkludera hela Bjärehalvön.

”Vi har tagit oss från sommarveckorna till 30 veckors evenemang om året så ambitionen är solklar. Vi

vill verkligen förlänga säsongen för event till så många veckor som möjligt.”

”Nu har vi stora evenemang från mars till december som drar besökare. Så var det inte för tio år sedan utan då var det sommar, sommar, sommar.”

”Vi har ett tydligt fokus när vi värvar och prioriterar nya arrangemang där november till mars-evenemang är extra intressanta.”

Båstad och Bjärehalvön har under de senaste åren framgångsrikt profilerat sig för outdoor-evenemang ”med

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  17 DESTINATIONSUTVECKLING
foto Atti Soenarso
Annika Borgelin, vd, Båstad Turism

Nu har vi stora evenemang från mars till december som drar besökare”

vita lakan”. Båstad Outdoor, Båstad Hikingfestival , Yoga Games och Winter Bathing Challenge är några exempel på event som har producerats.

Annika Borgelin förklarar att det är många besökare som uppskattar de naturupplevelser som området erbjuder. Man kan exempelvis cykla mountainbike, klättra, springa, paddla och yoga.

”Och sedan får man det bekväma med en bra middag, avkoppling och en härlig natts sömn. Vem som helst ska kunna vara med och få uppleva naturen. Vi märker att idag är det många gäster som söker efter ett outdoor-liv i flera plan.”

För att kunna möta efterfrågan och behov från den typen av resenärer arbetar Båstad Turism och Näringsliv nära boendeanläggningar, restauranger och sevärdheter.

Ett av de stora potentiella projekten framöver är att utveckla golfevenemang på Bjärehalvön. Idag finns det inget stort golfevent.

”Vi har 132 golfhål med otroligt fina och varierande banor. Vi har dessutom ett väldigt stort mat- och dryckesintresse bland våra besökare så här finns det bra kombinationsmöjligheter. Det är något vi kikar på framåt.”

Annika Borgelin säger att det inte måste vara en golftävling, utan kanske mer som en golfsafari. På måndagen spelar du till exempel på Bjäre golfklubb, tisdagen

på Båstad golfklubb, onsdagen på Åkagårdens golfklubb mitt på Bjärehalvön och så vidare.

”Det ska vara mer paketerat, innehålla föreläsningar och god mat och dryck. Lite som man bygger upp tennisen och blandar sport, nöje och business.”

Segling och havsevenemang är något som har förknippats med Båstad tidigare. Eldsjälarna som drev de eventen har dragit sig tillbaka, men Annika Borgelin ser gärna att den typen av arrangemang kommer igång igen.

I juli förra året samlades världens tio bäst rankade padelspelare i Båstad för att spela den första upplagan av tävlingen America vs Europe. Eventet är ett samarbete mellan Euro Finans, Arena Båstad och Hotel Skansen i Båstad.

”Det var ett häftigt evenemang där de bästa sydamerikanerna mötte de bästa européerna. Det blev succé nere på centercourten.”

Annika Borgelin säger att Båstad gärna tar flaggan och blir padelns Mecka. Ett steg i den riktningen är att de startade ungdomsturneringen Båstad Explosion tidigare i år.

”Det blir lite som Kalle Anka Cup inom tennisen, fast för padel. Så padel tror jag skulle kunna bli någonting för Båstad framåt. Parallellt har vi mycket kultur, ateljéer och gallerier, det ska vi tydliggöra och visa upp ännu mer.”

18 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 DESTINATIONSUTVECKLING

”Ett av de stora

projekten framöver är att utveckla golfevenemang på Bjärehalvön”

För Annika Borgelin har Event in Skåne varit ett värdefullt bollplank när de exempelvis ska diskutera vilka evenemang som Båstad kan eller inte ska värva. Vad ett arrangemang kan ge, vad det inte skulle ge eller om det ens passar destinationen.

”De betyder jättemycket. De är duktiga på evenemang, känner till marknaden och alla viktiga arrangörer. Event in Skåne hörde ofta av sig och tipsade om något som de trodde skulle kunna passa just Båstad. Det var självklart jättevärdefullt.”

En annan aspekt som Annika Borgelin nämner är att vissa event kräver medfinansiering. De ekonomiska resurserna för den lilla kommunen Båstad är en stor utmaning eftersom det bara finns 16 000 invånare. Skattedelen in till Båstad är inte lika hög som Båstad Turism och Näringsliv har ambitioner.

”Kommunen går in med ett bidrag, och våra medlemsföretag går in med en lika stor insats. Event in Skåne har gått in och hjälpt oss flera gånger för att möjliggöra evenemang. Nästan alla nya, stora event som värvats till Båstad har vi gjort tillsammans.”

Nästa år firar den internationella tennisturneringen Nordea Open 75 -årsjubileum. Årets upplaga blev en publiksuccé med 66 000 besökare som under två veckor tog del av evenemanget.

Sammanlagt bidrog Nordea Open 2022 med en turismekonomisk omsättning om 238,6 miljoner kronor till det lokala näringslivet, vilket i sin tur genererar cirka 116 miljoner kronor i form av moms och skatter till staten, regionen och Båstad kommun.

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  19
DESTINATIONSUTVECKLING

Vårt gemensamma mål är att det ska komma folk till Malmö

Har man börjat sin karriär inom musik- och nöjesindustrin i banden The Screamers och Little Dipper Organization, det sistnämnda som förband till Rolling Stones, då har man varit med om en del spännande projekt.

Idag arbetar Julius Malmström , Juliuskoncernens grundare, tillsammans med sin dotter Emelie Löfmark . Hon är vd för Nöjesteatern och produktionsledare för Julius Production där Julius Malmström är vd och producent.

Företagen i Juliuskoncernen är verksamma inom underhållning och nöjen. Bolagen producerar och presenterar underhållning på scener över hela Skandinavien sedan snart 50 år och koncernen är en av de äldsta i branschen.

Vi träffas på Nöjesteatern i Folkets park i Malmö. Bara dagar senare står det klart att Julius Production tar över Amiralen i samma park, och bildar därmed ett brett nöjescentrum i staden. Därmed skapas också fler anledningar att resa till Malmö.

”Amiralen är en fantastisk plats som ska få vara en levande och sprudlande inrättning i hjärtat av Malmö. Lokalen ska få vara det nöjespalats det en gång byggdes

för att vara. Tillsammans med Nöjesteatern driver vi två förstklassiga nöjesverksamheter under samma tak”, säger Julius Malmström.

Krogshow, konserter, dansföreställningar, nycirkus, utställningar, upplevelser och stand-up är några genrer som snart finns tillgängliga på Amiralen.

I november presenteras delar av programmet för nästa år. Men dessförinnan ska lokalerna renoveras och uppgraderas.

”Upplevelsen ska vara 100 procent när publiken återigen välkomnas”, säger Emelie Löfmark.

Vi pratar om framtiden, vad Malmö stad borde göra inför de kommande åren och om Event in Skånes betydelse för deras verksamhet.

”Vi kan jämföra dem med Malmö stad som har liknande funktioner även om Event in Skåne har arbetat över hela regionen”, säger Emilie Löfmark.

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  21 VÅGA SATSA
Emilie Löfmark och Julius Malmström, Nöjesteatern foto Roger Kellerman

SATSA

”Det som gjorde att Event in Skåne stack ut, var att de utgjorde en viktig stöttepelare i hela vår arbetsprocess när det behövdes. Vi kanske inte alltid kunde få hjälp i form av pengar eller bidrag, men vi kunde få kloka tankar och ett möte som driver ett projekt framåt vilket ju är lika viktigt det”, säger hon.

”De var också bra på att koppla ihop oss med personer i deras nätverk som de tyckte att vi behövde träffa. ’Ni måste träffa dem, låt oss vara den kopplingen’ kunde de säga. Så skulle man kunna sammanfatta betydelsen av deras arbete.”

Julius Malmström säger att Event in Skåne som organisation har varit viktig för dem eftersom de stöttar producenter och arrangörer i uppstartsfasen.

”Vi har alltid haft en bra samtalston med Event in Skåne. De har varit ett bra stöd. Vi kunde till exempel

är delvis de eventen som har gjort att det är ett enormt utbud av evenemang som kunder och vår tilltänkta publik redan har biljetter till”, säger Emilie Löfmark.

”De arrangemangen måste förverkas på något vis, och genomföras innan vi får klorna i publiken igen för de nya projekt som vi håller på med. Man kan säga att vi har en eftersläpning när det gäller publiken”, säger Julius Malmström.

Han berättar att de har 134 konserter som ska genomföras fram till våren 2023. Ett normalt år gör de 25 produktioner, vilket blir mellan 200 och 300 föreställningar.

”Det gäller att vi ligger över medianen ekonomiskt. Och att vi har tillräckligt många bra produktioner för att klara dem som inte går lika bra”, säger Julius Malmström.

”I normala fall har vi inga kulturstöd. Då måste vi hela tiden se till att det finns pengar i vinst så att vi kan

Man kan säga att vi har en eftersläpning när det gäller publiken”

prata om vad vi hade i vår pipeline och vad det var vi räknade på framåt. För vi måste ju hitta på någonting efter pandemiperioden”, säger han.

”Rent produktionsmässigt ligger vi fortfarande i bakvattnet. Det är många inom kultur och nöje som vill ta igen tappade projekt och intäkter. Det gör att konkurrensen är tuffare.”

”Ja, vi ska både konkurrera om publiken, men också om personal som kan hantera produktionerna som vi håller på med”, säger Emilie Löfmark.

De konstaterar att generellt, nu när vi snart är ute ur en långvarig kris, borde olika slags evenemang vara på väg in i en guldålder.

”Men mycket har satts på vänt på grund av krig, inflation, prishöjningar på mat, hyror, el, drivmedel, räntor, ja i stort sett alla priser stiger. Det som började att se bra ut går in i ett helt nytt och spänt läge”, säger Julius Malmström.

”Vi är fortfarande inne i det jag kallar för pandemiperioden. För vi måste komma ihåg att alla evenemang som flyttade från år 2020 till 2021 flyttades fram till 2022 . Det

påbörja nästa projekt, nästa produktion”, säger Emilie Löfmark.

Ett problem som Julius Production dras med är att det inte finns tillräckligt många reseanledningar till Skåne.

”Jämför du Malmö med Göteborg och Stockholm har Malmö och Skåne inte mycket att komma med. Vi har Malmö Live och Malmö Arena, men vi har bara vår egen marknad. Det finns ingenting att göra under dagtid i den utsträckningen så att det räcker under en helg”, säger Julius Malmström.

”Malmö stad måste ha näringslivet med sig och satsa. Det gäller för både staden och regionen att skapa innehåll här. Idag finns det inte tillräckligt många orsaker att åka till Malmö eller någon annan stad i Skåne.”

Julius Malmström tar privatteatrarna, ABBA-museet och Avicii Experience i Stockholm som exempel på privata initiativ. Säger att utbudet är så stort där att det utan problem går att fylla en helg från fredag lunch till söndag kväll med aktiviteter.

”Men här får vi faktiskt börja kämpa ännu mer. Sedan två år har vi Funnys äventyr som kan attrahera en publik

22 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
VÅGA

från resten av landet. Malmö skulle behöva en sådan stor satsning till för barn som är attraktiv och som folk är beredda att betala pengar för. Folkets park är väldigt fint och gratis men det kommer tyvärr aldrig att locka hit en enda turist”, säger han.

Duon efterlyser två spännande projekt i Malmö som vuxna människor vill åka till och betala för att besöka, som ett Fotografiska eller motsvarande. En fast plats.

”Just nu finns det noll starka reseanledningar för vuxna att komma hit, förutom när det handlar om riktigt stora idrottsevenemang som till exempel handbolls-EM och handbolls-VM”, säger Emilie Löfmark.

”Om du tittar på Malmö stads kommunikationskanaler så är det bilder på Möllan, på Turning Torso, fler bilder på Möllan och så är det bilder på Turning Torso igen”, fortsätter Julius Malmström.

”Nu är jag kritisk, men för att gå in på det här med vad Region Skånes nya eventsatsning ska göra, då måste vi pusha för att skapa ett par riktigt stora reseanledningar och inte en massa små.”

”Det är förstås jättehäftigt att vi har ett skattesystem som gör kultur och upplevelser tillgängliga även för människor som inte har råd att betala för exempelvis teaterbesök.”

Emilie Löfmark menar att det är en styrka i sig att det finns underhållning och upplevelser som människor vill betala för.

”Då kan det bli lite fel när man hela tiden skapar de här gratis eller väldigt billiga upplevelserna. Det måste finnas ett par riktigt starka dragplåster.”

Julius Malmström säger att de ofta pratar om att bygga broar och att Malmö är ett bra exempel på att göra det.

”Vi bygger broar tillsammans med Malmö Opera, Palladium och Malmö Live som är kulturstödsinstitutioner vilka drivs av kulturpengar, skattepengar.”

”Vi fem har startat Weekend Malmö som är ett initiativ där vi träffas och jobbar gemensamt för att lyfta fram det rika utbud som finns i Malmös kultur- och nöjesliv.”

”Det är att bygga broar. Vårt gemensamma mål är att det ska komma folk till Malmö och till våra fem institutioner, men också till de andra mötesplatserna som finns här.”

En ny reseanledning till Malmö blir när musikalen ”De’ e’ det här vi kallar kärlek” har världspremiär på Nöjesteatern den 22 september 2023. Det är schlagerlegendarerna Lasse Holm och Torgny Söderbergs klassiska hits som tar plats i en helt nyskriven historia.

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  23 VÅGA SATSA
”Weekend Malmö är ett initiativ där vi träffas och jobbar gemensamt för att lyfta fram det rika utbud som finns i Malmös kultur- och nöjesliv”

Björgell, docent och överläkare, Skånes universitetssjukhus foto Roger Kellerman

Ola Björgell, docent och överläkare, Skånes universitetssjukhus:

Sveriges största medicinska pris sätter fokus på möte och bemötande

Med en prissumma på 250 000 kronor är Håkan Mogrens pris Sveriges största pris för kliniskt verksamma läkare. I år gick priset till Ola Björgell, docent och överläkare i diagnostisk radiologi vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Ola Björgell, vars specialistområde är ultraljudsundersökningar, inkluderande interventionell radiologi, belönas för sitt mångåriga arbete för ett stärkt fokus på patientbemötande och med att utbilda vårdpersonal i mänskliga rättigheter.

Genom åren har Ola Björgell initierat ett stort antal nationella satsningar för att kompetensutveckla och utbilda många och stora yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården.

Det handlar om kurser och kongresser som Framtidens specialistläkare, Senior i Centrum och Stora likarättsdagarna . Sammantaget lockar de evenemangen flera tusen personer till Skåne varje år.

”I höst genomför vi ytterligare fler grundutbildningar och fortbildningar samt initierar nya projekt. Det rullar på hela tiden.”

Ola Björgell utsågs år 2012 av Event in Skåne till Årets Eventskåning och Malmö stad har utsett honom till Malmöambassadör.

”Det betyder mycket för mig. Å ena sidan som en bekräftelse, å andra sidan som en dörröppnare till nya aktiviteter. När man får utmärkelser blir det också lättare att fortsätta.”

”Event in Skåne har visat att de har haft stor betydelse för oss som är på golvet och ska göra verkstad. Dels genom att de alltid har stöttat mig och oss när vi har kommit med nya förslag och nya idéer. Dels har de aktivt hört av sig och frågat om det är något på gång och stimulerat våra tankar och idéer.”

Ola Björgell har arbetat med undervisning och utbildning samt kurs- och kongressverksamhet sedan han var en ung läkare.

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  25
SAMHÄLLSUTVECKLING
Ola

”Jag välkomnades in i yrket från början, det var den kulturen som rådde på arbetsplatsen. Det fanns redan då en acceptans och en förståelse för vad mellanmänskliga möten betyder och vilken kraft de har. Det yttrade sig i form av att det var självklart att utbildning och fortbildning skulle prioriteras och med generöst tilldelad tid.”

Läkare, både unga och gamla, fick åka på vetenskapliga möten lokalt, nationellt och internationellt för att sedan ta hem den kunskapen till sin avdelning och därmed kunna vara längst fram och i vissa fall i absolut världsklass.

”Det kom folk från hela världen till oss för att lära sig. Som ett exempel kan jag säga att de kanske bästa delarna av mina vetenskapliga arbeten och bästa kontakterna, de främsta uppslagen har jag fått när jag varit på kongress och träffat nya kollegor runt om i världen och i Sverige.”

vi delade kunskap och så samlades vi i det här fallet kring en fika.”

”Kommer du ihåg något av dina digitala möten? Kan du associera till dem på samma sätt? ’Vad roligt! Vi sågs ju på det där digitala mötet för ett halvår sedan.’”

”Det finns nog inte en kotte som kan komma med ett sådant påstående, eller hur? Jag tycker det är ett bra exempel på skillnaden på vad som verkligen består och vad vi minns.”

Ola Björgell tror att det fysiska mötet stimulerar andra centra i hjärnan. Precis som att du minns tiden bättre när du ser på exempelvis en armbandsklocka än om du tittar på klockan i mobiltelefonen.

”Det digitala komihåget är mycket sämre än det som är jordnära och på riktigt. Att kombinera digitalt och fysiskt kan däremot vara riktigt bra. Till exempel så går

för att lära sig”

I det vardagliga arbetet har Ola Björgell sedan kunnat förverkliga sina nya uppslag och kunskaper i både forskningen och den kliniska vardagen.

”Att delta i regionala, nationella och internationella kongresser är oslagbart bra. Det är i det nära mötet, tillsammans med andra människor, som det händer.”

”Det går inte att få den dynamiken och det djupet genom en digital skärm när man sitter på ett litet eller stort möte. Det blir lätt ytligt, fyrkantigt och platt. Det kan uppfattas som effektivt just i stunden, men frågan är vad den typen av möten egentligen genererar på lång sikt?”

”Nyligen kom en deltagare fram till mig och sa ’Vad härligt det var när vi sågs i maj på er stora kongress. Jag minns fortfarande vårt vetenskapliga samtal vid fikat som det viktigaste mötet.’”

”Det fick oss att prata om ämnet, kongressen och just det som kanske var viktigast där, att vi såg varandra, att

det utmärkt att lära in vissa moment digitalt och sedan kan alla inblandade träffas fysiskt i ett fördjupande och uppföljande möte.”

”Region Skåne är en av Sveriges största arbetsgivare med en stor positiv kraft att ta vara på. Vi kan och ska vara en framåtdrivande samhällsaktör, en välfärdsaktör och en tydlig demokratiaktör. Vi kan vara en röst för stora delar av vår region och även nationellt.”

”I en sådan miljö, där vi ligger i framkant, lockar vi till oss de absolut bästa medarbetarna och många fler. Vi skapar arbetsplatser där folk trivs och vill stanna kvar.”

”Vi gör möten där vi träffas, kunskapsöverför, får energi, hittar glädje, och finner nya samarbetspartner. Jag vill göra möten där vi skapar mersmak som gör att deltagarna längtar tillbaka redan innan de har åkt hem.”

”Då blir vi alla vinnare, inte minst patienten som vid sin sida får välutbildade medarbetare som trivs på jobbet. Det är en förutsättning för en riktigt bra hälso- och

26 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
SAMHÄLLSUTVECKLING
” Det kom folk från hela världen till oss

sjukvård, där alla kan känna sig välkomna, oavsett vem man är. Ett gott arbetsklimat drar också till sig spetsforskning och därmed vetenskaplig briljans. Gott föder mer gott.”

Ola Björgell och hans kollegor har tillsammans samlat mycket kunskap inom sina arbetsområden. Nästa steg är att bredda arbetet med likarätt och mänskliga rättigheter.

”Vi kan välkomna kollegor och medarbetare, lokalt och nationellt, till deltagande i våra arrangemang. På Stora Likarättsdagarna och Stora Likarättsgalan finns det plats för tusentals deltagare.”

”En förutsättning är att det finns politisk acceptans, och på sikt mer tid och pengar. Jag tror det är en av de absolut bästa och klokaste investeringar som kan göras.”

”Här kan fortsatt support från Region Skånes eventverksamhet bli ytterst värdefullt framöver. Intresset för

mycket betydelsefullt att någon ser det vi gör och stimulerar oss att hela tiden fortsätta framåt.”

”Jag brukar säga att ’tänk nu inte på kongressen som att den bara är två, tre dagar’. Det finns ett före, under och efter. En kongress har ett eget liv och existerar på så sätt alltid. Till slut blir den så självklar att vi börjar förkorta namnet, till exempel från Framtidens specialistläkare till FSL .”

”Idag vet alla i målgruppen vad FSL är. Vi kan till och med visa, precis som exempelvis Stena Line, en liten bit av loggan så känner folk igen den. Det är coolt. Det visar att vi både kan och har skapat ett varumärke.”

”Vi har byggt upp ett förtroende. Vi har attraherat en nationell publik till Skåne som är återkommande och så förvaltar vi och utvecklar det till fler och fler möten, event, och nya kongresser hela tiden.”

minns fortfarande vårt vetenskapliga samtal vid fikat som det viktigaste mötet”

att lära sig mer om hur vi tar hand om varandra blir allt större, inte minst när det är turbulent i världen runtomkring oss.”

”Flera gånger när vi har skapat nya kongresskoncept har Event in Skåne varit en betydande del i framgången och ett verkligt fint stöd.”

När Ola Björgell tittar fem år framåt i tiden ser han ett närmare samarbete med de närliggande universiteten i Lund och Malmö, Örestads-området samt med allt fler nationella aktörer.

”Vi är då en ytterst attraktiv arbetsplats som med stor vetenskaplig stringens ligger i nationell framkant med möten, event, kongresser, utbildningar och fortbildning för alla många yrkesgrupper.”

”Event in Skåne har alltid hjälpt oss i starten och dessutom visat fortsatt intresse under resans gång. Det är

Ola Björgell säger att det gäller att trendspana samt hela tiden fylla på med nya, friska krafter. En kurs eller kongress är en färskvara, precis som en liter mjölk.

”Vi ska genom hela yrkeslivet ständigt påminna oss om den stora och goda kraft som finns i alla mellanmänskliga möten. Just där får vi energi och näring till att fortsätta utvecklas framåt.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  27
SAMHÄLLSUTVECKLING
”Jag

Utveckla de sammanhang som rör evenemang och möten

Så småningom blev hon arenachef och arbetade där i 17 år innan hon år 2007 blev vd för Malmö Arena. Idag har Karin Mårtensson 34 års erfarenhet av att arbeta med stora evenemang på arenor.

Karin Mårtensson har varit med från första spadtaget inför bygget av Malmö Arena. Och hon har varit med och format organisationen som driver arenan.

Julius Malmström är länken till att jag värvades till Malmö Arena. Han känner Percy Nilsson . Jag kom hit när vi skulle sätta spaden i jorden. Ibland får man nypa sig i armen och se vad vi har idag.”

Den skånske byggherren Percy Nilsson hade pratat med Julius Malmström, som då var en av arrangörerna på Scandinavium, att han ville bygga en arena i Malmö.

”Det är så himla roligt att vi har kvar visionsritningarna som Malmö stad tog fram. De visar hur man

räknade på hur Hyllie skulle se ut tio, tjugo år senare. Percy Nilsson hade visionen av vad det skulle bli av Hyllie, och han var inte fel ute precis.”

Idag bor det drygt 3 000 människor här, och omkring 8 000 personer har sin arbetsplats i stadsdelen. På sikt ska Hyllie bli lika stort som Trelleborg.

Sedan några år är Karin Mårtensson ordförande i Destinationssamverkan i Malmö stad. Hon säger att det är en typisk Malmöidé där de har samlat drygt 85 medlemmar från besöksnäringens olika kluster.

Målet är att vara en tydlig och stark samarbetspartner till Malmö stad i de här frågorna. Staden finansierar 30 procent och 70 procent finansieras med medel från medlemmarna.

”Malmö är en stor stad, men inte större än att vi kan samverka. Ena gången vinner Malmö Live en bid,

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  29
SAMARBETE SOM SUPERKRAFT
Karin Mårtensson, vd, Malmö Arena foto Bimo Soenarso
När Karin Mårtensson flyttade hem från Spanien efter att ha arbetat för Spies Rejser i tolv år kom hon till Göteborg där hon fick jobb på Scandinavium.

en annan gång är det Malmömässan och sedan vinner vi något. Och ibland med stöd och support från Event in Skåne. Det är bra för Malmö och då gläds vi med varandra.”

”Det är samverkan, samverkan, samverkan som ska ta oss framåt.”

Och framåt pratar Karin Mårtensson gärna när det gäller arrangemang som ska äga rum år 2026 och 2027. Långa ledtider är självklara när vi pratar om stora projekt som kräver långa bygg- och nedtagningstider i arenan.

”Nu ska vi först återställa de projekt som på grund av pandemin blev framskjutna och genomföra dem. Det som

evenemang. Några av dem är esporteventet League of Legends European Championships Summer Final , handbolls-VM i januari 2023, bordtennis-EM i september nästa år liksom innebandy-VM 2024.

”Vi har använt tiden under pandemin till att spana in i framtiden efter de riktigt stora evenemangen, och det håller vi fortfarande på med. Vi tittar bland annat på musikevenemang och hur de kan komma att se ut.

Karin Mårtensson säger att det inte är enkelt att förutspå om det blir megaspelningar på riktigt stora arenor som Ullevi och Wembley, eller om det blir fler och färre spelningar på de lite mindre arenorna. Hur väljer man?

Titta bara på hur många evenemang som vi har fått hit genom att Malmö stad och Event in Skåne har medverkat”

tidigare kanske hade två års framförhållning har nu ett år. Det är ett tecken på att allt är så mycket mer osäkert runt omkring oss. Vad vi än gör så måste vi ha en plan B om det blir restriktioner igen.

Karin Mårtensson berättar att Malmö Arena har haft en riktig omstart. Även om några personer blev uppsagda hösten 2020, fick de lov av ägaren Percy Nilsson att behålla så gott som alla medarbetare.

”Ambitionen var att vi skulle behålla den fina familjekultur vi har skapat här. Så det fick kosta pengar, men det är vi väldigt glada för idag.”

”Det innebar att vi kunde börja om där vi slutade, med samma know-how, samma erfarenheter och på samma sätt. De flesta nyckelpersonerna har bara tagit vid där vi lade ner år 2020. Men de som står på andra sidan, de som ska ta hit evenemangen, där känner jag att det är mycket mer korta puckar.”

Under pandemin har Malmö Arena tillsammans med Event in Skåne och Malmö stad värvat flera stora

”Lägger man sig där och spelar fyra spelningar istället för att åka Europa runt och göra tre, fyra stopp i veckan? Det vet vi inte. Några artister kanske föredrar lite mer nära och intima spelplatser.”

”Det är en riktigt skadskjuten bransch som ändå samlade sig i allt elände och bedrövelse under pandemin. Vi enades om den enorma kraft som vår bransch har.”

Karin Mårtensson understryker vikten av att politiker och alla tjänstemän som sitter i kommuner, regioner, staten och de statliga verken förstår hur en plats som Malmö Arena bidrar till samhällsutvecklingen.

”Vi kom tillbaka efter pandemin och nu står vi som en stor arenaägare och tittar på att elräkningarna är fyra, fem gånger så dyra, och de var inte låga innan.”

”Tänk på oss, säger jag till makthavarna. Samtidigt måste vi ha ett framåtriktat och postpandemiskt tänkande. Vi måste samarbeta ännu mer och hålla ihop för att fler ska inse vad stora evenemang betyder för ett samhälle och dess utveckling.”

30 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
SUPERKRAFT
SAMARBETE SOM

är

”Titta bara på hur många evenemang som vi har fått hit genom att Malmö stad och Event in Skåne har medverkat. Tillsammans har vi hittat en modell där staden går in, då gick Event in Skåne in på lite olika nivåer. Men det är också viktigt när vi är ute och värvar hem evenemang.”

Att ha en privatägd arena, ett regionalt intressebolag, och att staden är med dig, det är en stark treenighet som borgar för att Malmö Arena kan ta emot stora evenemang, och att det går att arrangera stora idrotts- och kulturevenemang på hög nivå, menar Karin Mårtensson.

”De flesta av de stora eventen som vi har fått är tack vare det här samarbetet."

Hon tar esporteventet League of Legends som var på Malmö Arena tidigare i höstas som exempel, säger att det var få av besökarna som pratade svenska. Över 20 000 personer kom till Malmö för eventet och de flög in från bland annat Sydamerika, Nordamerika, Malaysia och Sydkorea.

Totalt var 47 olika nationaliteter representerade på läktarna. Och under helgen som eventet pågick vimlade det av esportmänniskor i Malmö.

”Malmö kablades ut i cybervärlden under många timmar, och det som är roligt är att det var omkring 200 miljoner människor som tittade på tävlingen. Det var som ett litet Eurovision fast det var esport.”

”Nu gäller det att utveckla de sammanhang som rör evenemang och möten, för det är ju både och. Vi måste fortsätta utveckla både möten och events, för det gör våra konkurenter också. Parallellt med esporteventet kom det fem europeiska delegationer till Malmö samt politiker

och rättighetsinnehavare från Bryssel som ville lära sig mer om esportens tillväxt.

”Nu börjar man förstå även på EU-nivå att det inte bara går att fäkta bort de här esporterna för det är en stor rörelse. Och Malmö är en stor hub i spelindustrin.”

”Det som vi har i Malmö är något vi ska värna mycket om. Jag tycker att samarbetet som vi har med regionen och staden ska fortsätta utvecklas , och så klart backas upp av den politiska viljan. Vi har stora möjligheter att bli ännu bättre än vad vi är idag. Och då är det ju så att vi redan nu är bra. Nu ska vi bli ännu bätre.”

Karin Mårtensson säger att det var som en boom när Malmö Arena, Malmömässan och Malmö Live kom till. Därefter har det byggts arenor och mötesplatser på många andra ställen.

”Vi har alla förutsättningar för att attrahera internationella möten, men man måste jobba hårt på att få hit dem. Och bestämma sig för att Malmö vill fortsätta vara en mötesstad.”

”Under de nio månader vi arbetade tillsammans inför Eurovision, och andra stora event, så finns det inget bättre tillfälle att utveckla och knyta ihop vårt samarbete och visa vilken stark aktör Malmö är i mötesindustrin när det gäller kongresser, sport, konserter och kultur. Malmö är en hub för stora evenemang och möten.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  31
SOM SUPERKRAFT
SAMARBETE
”En privatägd arena, ett regionalt intressebolag, och att staden
med dig, det är en stark treenighet”

Per Welinder, vd, Visit Lund:

Vi har nog fått gehör för en plats för 2000 deltagare och en stor scen

Per Welinder är vd för destinationsbolaget Visit Lund sedan ett år. En av hans uppgifter för arbetet framåt är att skapa den mötes- och eventanläggning som staden, och inte minst universitetet, behöver.

”Jag har drivit frågan rätt hårt om behovet av en större scen, och vi har nog fått gehör för att vi behöver en kapacitet på upp till 2 000 platser. Julius Malmström , en av landets tyngsta nöjesarrangörer, är en av dem jag har pratat med och han betonade att det finns gott om lokaler för runt 1 000 personer. Men i spannet direkt ovanför är det tomt.”

”Här i Lund får vi till exempel efterlängtade The Loop uppe på Brunnshög som kommer vara perfekt för upp till 1 000 personer. Sen finns det Malmö Live och anläggningar i Helsingborg i den storleken. Så för Julius Malmström och andra producenter händer det inte jättemycket, bara att man får en lika stor lokal till.”

Per Welinder forstätter: “Men med en anläggning för uppemot 2 000 platser skulle det bli en egen nisch eftersom det inte finns någon sådan mötesplats i Skåne idag.

Och då finns det en kategori artister för vilka den salen då är den enda lämpliga. Där kan en artist som till exempel Bryan Ferry bli aktuell, och rätt många andra.”

Per Welinder har sin bakgrund inom marknadsföring, kommunikation och entreprenörskap. Han har bland annat varit kommunikationschef för Malmö FF och har sedan 2014 utvecklat svensk elitfotboll genom att vara ansvarig för digitaliseringen av Allsvenskan och Superettan.

I Visit Lunds uppdrag ingår bland annat att värva, utveckla och genomföra publika event, men också att attrahera fler kongresser och möten till staden.

”Visit Lund är platsen för evenemangslivet här. Vi har kunskaper om lokaler, förvaltningar och organisationer. Så vi ska samla idéer, kanalisera dem och se till att det blir ett genomförande här.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  33 STRATEGISK UTVECKLING
Per Welinder, vd, Visit Lund källa Visit Lund

Visit Lund omsätter drygt 20 miljoner kronor, och till det lägger man in den så kallade evenemangspotten med två miljoner kronor.

”Det är bara två miljoner kronor, men det gick från noll till två miljoner, vilket är en väldigt stor skillnad.”

Per Welinder berättar att det är Visit Lunds uppgift att uppvakta näringslivet. Visit Lund vill dubbla evenemangsstödet tillsammans med näringslivet och det är ett projekt som pågår just nu.

”Vi har tecknat de första avtalsförklaringarna utifrån modellen Världsklass Uppsala. Vi kör exakt samma

”Det tredje benet är den gamla evenemangsavdelningen vid kultur- och fritidsförvaltningen. Hos oss genomför de alla typer av evenemang, både på uppdrag av de olika förvaltningarna och egna initiativ.”

Den avdelningen står för välkända event som Sommarlund, Kulturnatten, Litteralund och Vinterlund. Men även Skördefesten , Biosfärfestivalen och nya satsningar som rollspelsfestivalen Lund 1922.

Kommunikationsavdelningen har bildats för att stötta de andra tre enheterna i deras arbeten. Här ligger hemsidor, appar, nyhetsbrev och sociala medier tillsam-

När vi gör en rollspelsfestival ska det vara den bästa”

upplägg som dem, fast här. Vi siktar på upp till 20 företag som går in med pengar så att vi kan se till att det händer mer i Lund.”

”Ska du göra ett arrangemang kan du söka pengar från evenemangspotten kanske för att göra eventet större. Tanken är att Visit Lund ska fungera som en blåsbälg, eller att kunna lägga på mer ved på brasan för att göra mötet lite större.”

Per Welinder förklarar att det är en del av bakgrunden till varför man bildade bolaget. Man tog en del från kultur och fritid, flyttade biljettbyrån, tog med eventavdelningen, turistbyrån och Lund Convention Bureau, vilket blev Visit Lund och så rekryterades Per Welinder till vd-jobbet.

Visit Lund är idag organiserat utifrån fyra avdelningar: Värva, värdskap, genomföra och kommunikation. När det gäller värva har Lund Convention Bureau lagt till fler kompetenser och förvärvar utöver kongresser och konferenser även festivaler, idrotts- och musikevenemang.

Den gamla turist- och biljettbyrån arbetar med information, marknadsföring och biljettförsäljning, men ska också leverera värdskap vid evenemang eller festligheter i kommunen.

mans med marknadsföringsmaterial, broschyrer och reklamkampanjer.

Utöver evenemangsstödet har Visit Lund haft ett samarbete med Event in Skåne.

”Om ett projekt kvalar in för vad de har för regler kontaktar vi dem, presenterar projektet och sedan hjälper vi arrangören att även söka pengar från Event in Skåne eller Region Skåne.”

”Vi har haft ett väldigt bra samarbete med dem. Problemet för vår del med Event in Skåne är att deras verksamhet bygger mycket på att man ska locka folk till regionen. Det är ju därför man ska lägga skattepengar där.”

”Tittar du på en stad som Lund utifrån våra förutsättningar, gör vi succé när vi lockar hit människor från grannkommunerna. Det är klart att det inte alltid är lätt för oss att peka på de tydliga effekter som Event in Skåne vill ha. Det vill säga: ’Vi fick 4 000 danskar att åka över bron för att se en innebandyfinal.’”

Per Welinder säger att tack vare att Visit Lund bildades som bolag har Event in Skåne fått större förståelse för hur Lund tänker.

”Vi har ändå hittat många olika samarbeten, och just i år har vi slagit rekord i antalet gemensamma projekt. Det är väldigt roligt.”

34 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
STRATEGISK UTVECKLING

”Tanken är att Visit Lund ska fungera som en blåsbälg för att göra eventet lite större”

Ett exempel är ornitologikonferensen. Sveriges ornitologer ska samlas i Lund, och för första gången någonsin har arrangören fått frågan: ”Men kan ni inte ha lite föreläsningar för allmänheten?”

”Det blir fulla hus med människor som gillar fågelskådning. Lund är ju en fantastisk kommun för det i och med att vi har Vombsjö-sänkan och biosfärområdet där.”

Enligt Per Welinder ska Lund inte bara jaga de stora evenemangen som redan från början attraherar många människor.

”De stora eventen kommer vi mer sällan att kunna vara med på. Men det som faktiskt sker kan bli allmängods eller intressera fler personer. Och då kan vi pumpa upp där och använda evenemangspotten eller Event in Skåne för att få eventet att bli lite bredare och mer publikt.”

”Kan vi gå på djupet när det gäller innehållet i till exempel ornitologimötet, kan Lund vara den roligaste staden att besöka för där tar man ’mitt’ intresse på allvar.”

När det gäller storlek och infrastruktur kan Lund inte konkurrera med Malmö, och då ska man inte göra det. Här tror Per Welinder att han kanske tänker lite annorlunda än många andra.

”Jag vet inte om det är så, men jag tror att alla tittar på de största eventen. Sedan anpassar man sig och gör ungefär samma sak utifrån den infrastruktur du har.”

Per Welinder, som har hållit på med fotboll och sport och tävlat i hela sitt liv, är inte intresserad av att vara näst bäst.

”När man väl gör någonting vill man vara bäst. Så när vi gör en rollspelsfestival ska det vara den bästa. Då kommer vi att lyckas, men bara i den målgruppen.”

Frågeställningar som Visit Lund ska jobba med är ”Vad har vi från Lund och hur lyfter vi fram det? Hur skapar vi stolthet genom att lyfta allt fantastiskt som Lund kan erbjuda?

”Det är frågor vi ska arbeta med, skapa evenemang kring och av. Vi har stora förutsättningar att utveckla Lund till en stad som många vill komma till.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  35 RADAR
STRATEGISK UTVECKLING

Malin Ekman, verksamhetschef, Sponsrings- och Eventsverige:

Starka och engagerade organisationer som Event in Skåne är viktiga för vår utveckling

Sponsrings- och Eventsverige, SES, är den samlande kraften bakom den växande intresse- och upplevelseindustrin.

Medlemmarna och deras samarbetspartners planerar och genomför majoriteten av landets större evenemang, möten, mässor och sponsorskap.

Organisationen startades år 1986 och har idag runt 230 medlemsföretag där alla expertiser inom branschen finns representerade: köpare, byråer, rättighetsinnehavare, mässor, expon, konsulter, destinationer och leverantörer.

Sponsrings- och Eventsverige arrangerar varje år branschtävlingen Gyllene Hjulet. Visionen är att alla ska förstå värdet av intresse- och upplevelsebaserad kommunikation och organisationen tror på värdeskapande kommunikation byggd på intressen och upplevelser.

Malin Ekman är verksamhetschef för SES. Hon säger att medvetenhet och hållbarhet är vad som präglar samarbeten och evenemang mest just nu.

”Hållbarhet i form av miljö, fysisk och psykisk hälsa och ekonomi är fortsatt viktigt inom sponsring- och eventområdet.”

”Allt fler partnerskap bygger på en långsiktighet där varumärke och rättighet delar samma värdegrund och krokar arm för att göra skillnad. ’Insidan är svår att se’ är ett exempel på ett framgångsrikt samarbete som vill göra skillnad, hämtat från vår branschtävling Gyllene Hjulet som vinnare i kategorin Årets Samhällssponsring.”

Malin Ekman berättar också om samarbetet mellan Rädda Barnen och Tim Bergling Foundation, TBF, som inleddes för att nå unga människor i en tid när psykisk ohälsa ökar.

”Det samarbetet handlar om att avslöja osynligheten av psykisk ohälsa, men också om de frågor som kan vara svåra att se och prata om.”

Tim Bergling Foundation har även ingått ett annat samarbete som syns över hela Stockholm, Avicii Arena.

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  37 SKAPA VÄRDEN
Malin Ekman, verksamhetschef, Sponsringsoch Eventsverige foto Peter Andersson

SKAPA VÄRDEN

Tillsammans med Sthlm Live och deras huvudpartners Bauhaus och Trygg-Hansa ska TBF belysa ungas psykiska ohälsa.

Ytterligare ett exempel som Malin Ekman lyfter fram är ett initiativ som bygger på kärnvärden som inkludering och mångfald. Under pandemin skapade SEB och Konserthuset Stockholm en fysisk, smittskyddssäkrad turné och en digital upplevelse via en emotionell film.

”De nådde bland andra äldre personer som isolerats under pandemin, kunder, anställda och spred därmed

inclusive-biljetten ger dig fullt tillträde till, vilket stärker det enskilda eventets livslängd med en starkt inkluderande drivkraft. Det digitala verktyget förhöjer den fysiska upplevelsen och effektiviserar utföranden.

”Syftet med eventet är alltmer avgörande. Det blir viktigt att ta reda på vad som fungerar bra digitalt och vad som fungerar bäst fysiskt. Eventets innehåll måste vara värt besökarens tid och engagemang.”

finns det digitala och fysiska sida vid sida och stöttar varandra”

en positiv julkänsla. Perspektivet är inifrån och ut. Vad man står för är av stor vikt och att man delar samma värdegrund.”

Behovet av upplevelser är starkt. Det har vi sett bevis på under 2022 när restriktionerna blev ett minne blott och evenemangen väcktes till liv igen.

”Men vi står inför en utmaning där det gäller att förädla, utveckla och anpassa oss till nya förutsättningar allt ifrån digitalt och fysiskt till säkerhet och hållbarhet.”

Gemensamt för framtidens event är att innehållet matchar evenemanget. Relevans och tydligt individualiserat innehåll gentemot målgruppen är det som gäller.

”Tiden vi har att skapa uppmärksamhet och impact blir allt kortare vilket kräver att vi är effektiva och exakta.”

”Framöver finns det digitala och fysiska sida vid sida och stöttar varandra. Hybridmötet, eller all inclusivemötet som man även skulle kunna kalla det, är här för att utvecklas ytterligare.”

Malin Ekman menar att man kan se det enskilda eventet som ett eget litet universum som all

Idag upplever många arbetsgivare stora utmaningar i att locka tillbaka sina anställda till den fysiska arbetsplatsen, och att få till vardagsrutinerna som fanns före pandemin och innan hemmakontoren gjorde intåg på bred front.

”Därför kommer olika typer av gemensamma aktiviteter framöver att vara ännu mer avgörande för att bygga företagskultur, stolthet och gemenskap.”

Malin Ekman ser att esporten växer sig starkare i branschen, och att det är många sponsorer som ser ett lysande tillfälle att nå den annars så svårflörtade målgruppen.

”Sponsorerna beger sig dit målgruppen är. Oavsett om det kanske inte passar in är det värt investeringen.”

Hon berättar vidare att bilföretaget BMW etablerar sig som en ny stor aktör inom esport. Det sker genom ett samarbete med sex av de främsta esportorganisationerna och under #UnitedInRivalry. Det är en spännande utveckling som Malin Ekman tänker följa de närmaste åren.

På frågan om vad stödet från en organisation som Event in Skåne betyder för Sponsrings- och Eventsverige blir svaret:

38 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
”Framöver

Region

Skånes eventverksamhet har en avgörande betydelse för vårt nätverk och för att utveckla det”

”Syftet med SES är att tillsammans stärka och utveckla varandra i nätverket och därmed hela branschen. Alla bidrar på sitt sätt med erfarenheter och idéer från sin hemmaplan, och får ta del av erfarenheter och idéer från andras hemmaplaner.”

”Starka och engagerade organisationer som Event in Skåne är därför oerhört betydelsefulla för vår gemensamma dynamiska utveckling.”

Men det handlar inte bara om Sponsrings- och Eventsveriges kraftfulla utveckling utan även om att stärka organisationens nätverk.

”Region Skånes eventverksamhet har en avgörande betydelse för vårt nätverk och för att utveckla det. I vår bransch kan nätverkandet betraktas som navet i det gyllene eventhjulet. Med sin framträdande ställning i regionen är det av största betydelse att Region Skåne är en aktiv del i SES. Syftet är att skapa en nationell bredd med alla perspektiv representerade.”

”Vi behöver en nyfiken och engagerad aktör som bidrar med insikter från regionen och som vi kan lyfta upp nationellt.”

Apropå nationellt, behöver Sverige ett nationellt Event in Sweden?

”Ja, i rollen som marknadsförare av Sverige som ett ledande eventland på den internationella arenan. Tänk att kunna marknadsföra en befintlig eventportfölj internationellt för att locka nya globala evenemang till eventlandet Sverige.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  39 SKAPA VÄRDEN

Johan Wester, kreativ ledare, Skånemotor:

Vi måste inse att kompetens är en motor för samhällets utveckling

Johan Wester, kreativ ledare, Skånemotor foto Atti Soenarso

”Region Skånes eventverksamhet behövs för att arrangera framgångsrika möten, kulturarrangemang och sportevent,” säger Johan Wester, kreativ ledare för Skånemotor och avgående styrelseledamot i Event in Skåne.

”Vi är redan ledande i Sverige när det handlar om att skapa och utveckla viktiga evenemang, men kan bli ännu bättre. Nu gäller det att vara kreativa, att se kompetens som en motor och kompetensutveckling som en drivkraft.”

Johan Wester har upplevt att många personer tycker att det är okej att ta hand om firmafesten för ”det kan vem som helst ordna”. Det finns en tro på att skapa möten och event är någonting enkelt, men det är ju långt ifrån självklart.

För det krävs kompetens för att få ett arrangemang att fungera. Hur ska en aktör som tar över en konferens, kongress eller ett annat event som man aldrig tidigare har gjort, kunna göra det utan erfarenhet?

”Att arrangera ett möte eller ett event kräver i sig oftast en producent som hjälper arrangören med

kompetens. Det uppdraget är mycket viktigt och handlar om erfarenheter, kunskap och inspiration från olika håll. Därutöver är det hela förståelsen kring hur beslutsfattandet går till när vi pratar om möten och event.”

Johan Wester räknar upp områden som kräver att man har avsevärd kunskap. Det handlar bland annat om finansiering, ekonomihantering, biljetter, polistillstånd, tillstånd från staden, att man har ett nätverk för lokaler, relationer med media, eventuellt alkoholtillstånd, catering och så vidare.

”Det är väldigt lätt att missa att alla de här frågorna behöver lösas. Inte minst för den person som aldrig har arrangerat ett event, men som har en idé som verkar fantastisk och rolig. Möten och event är genomgående komplexa skapelser. Man måste också ha kunskap om hur man gör när man bygger förtroenden.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  41 KOMPETENS SOM MOTOR

Det är i den kreativa processen och skapandet av allt som vår utveckling avgörs”

Han säger att man måste ställa sig frågan: Vilken är anledningen till att man får ett evenemang? Ett svar är att eventet kan styras utifrån vilken plats det handlar om.

”Men det kan också handla om ’walkability’ eller att ’it works’. Det vill säga hur logistiken fungerar, att tider hålls så att arrangemanget klaffar. Det här är ingenting man bara lär sig huxflux, den kompetensen tar lång tid att bygga upp.”

Han tar organisationen Event in Skåne som ett exempel. Dels handlar det om ett betydelsefullt nätverk som de har byggt under många år, dels har organisationen en stark trovärdighet.

”Trovärdighet är ofta förbisedd som en viktig faktor, men här är det en mycket viktig grundsten.”

”Det finns väldigt många framgångsrika event där Event in Skåne har varit en betydelsefull partner. Inte minst för deras ’know-how’.”

”Medarbetarna vet hur det går till att arrangera event för den här komplexa kunskapen finns i deras organisation. Och den sakkunskapen kan man tappa i ett nafs om man inte från politiskt håll ser till att behålla kompetensen och samtidigt utveckla den.”

Johan Wester säger vidare att det är många politiker som pratar om att vi ska utveckla livskvalitet i världsklass.

”Vi måste utbilda våra politiker i den här frågorna. Varför det är viktigt? Det är ett problem att politiker generellt kan väldigt lite om den potential som finns i möten och event. Det finns minst tusen skäl till varför det är otroligt viktigt. Och det är också därför som det kan vara oerhört farligt att ändra en organisations verksamhet.”

”Inte för att det behöver vara fel i sig när man gör det. Men risken är stor att man tappar organisationens kompetens som är förlorad för alltid.”

Johan Wester konstaterar att det säkert går att organisera Region Skånes eventverksamhet på många sätt. Men hur gör man på andra ställen i världen? För det finns vissa organisationer som är bra. Och så finns det några som är bäst.

”Hur jobbar de som är bra? Varför är de som är bäst just bäst? Hur gör de i Australien, Österrike, Kanada, Tyskland, Danmark? Vem eller vilka destinationer har lärt sig mest av pandemin?”

”I samma ögonblick som man tappar kompetensen i en organisation kan man tappa år av arbete för att bygga nya kunskaper. Det gäller att till varje pris säkra hur det som man har byggt upp under lång tid stannar kvar i organisationen.”

42 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 KOMPETENS SOM MOTOR

som möts, det är där vårt guld sitter. Det är där vi blir bra”

Är det något som Johan Wester tror är viktigt så är det den del av svensk ekonomi som blir en tillgång i vår skattebas.

”Det som vi bygger vår välfärd på ligger nära där människor finns, för mänsklig interaktion. Det kanske är inom nöje och kanske inom kultur, men det är också inom exempelvis möten, kongresser, diskussionsforum och innovation om marknader.”

”De människor som träffas, de möts i alla möjliga former. Det här är en avgörande faktor för att skapa morgondagens intäkter för ett upprätthålla ett stabilt välfärdssamhälle. Att inte ligga i framkant här är en oerhörd risk.”

Kreativiteten är vår verkliga superkraft som människor, menar han. Samtidigt måste vi inse att vi inte är perfekta. Vi gör fel och vi missuppfattar.

”Det är också i missuppfattningarna och i felen som vi får tillgång till nya infall och perspektiv av det som vi vill utveckla. Men om allting i livet hade varit som vi hade önskat hade vi inte fått någon utveckling. Det är kärleken till misstagen och att någonstans acceptera, men också förlåtelse och förståelse.”

”Det är i den kreativa processen och skapandet av allt som vår utveckling avgörs. Människor som möts, det är där vårt guld sitter. Det är där vi blir bra.”

”Och det är där vi går samman med våra fel och brister. Det är där, tillsammans, som vi är oslagbara. Det är drivkraften till varför jag vill samla människor. För jag tror att det är där vi finner lösningarna.”

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  43 KOMPETENS SOM MOTOR
”Människor

Anna-Karin Hennig, generalsekreterare, Scouterna:

Scouterna får människor och verksamheter att växa

I somras samlades scouter från över 400 svenska scoutföreningar i Norra Åsum i sydvästra Kristianstad för att vara med i Jamboree 2022. Temat för lägret var ”Drömmen om en hållbar värld”.

Över 360 scouter från andra länder kom också till Norra Åsum, bland annat från Ukraina, USA , Tjeckien och Storbritannien. Totalt kom över 11 100 deltagare till jamboreen. Tillsammans med de internationella gästerna skapade Kristianstad kommunens näst största tätort med 11 000 scouter.

På lägerområdet fanns en färdig infrastruktur med vatten och avlopp samt flera fasta byggnader som underlättade planeringen och genomförandet av jamboreen. Området delades in i byar där de olika scoutkårerna tältade under lägerveckan.

”Vi hade en fantastisk jamboree i Norra Åsum. Det är en perfekt plats för att skapa möten i både stora och små format, inte minst tack vare det fina stödet från Kristianstad kommun och Event in Skåne.”

Det säger Anna-Karin Hennig , generalsekreterare för Scouterna sedan i oktober förra året. Hon har lång

erfarenhet från scoutrörelsen och näringslivet, och ska bidra till att organisationen förblir en av de snabbast växande i landet.

Scouterna har idag över 76 000 medlemmar i 220 av landets 290 kommuner. Det är en riksorganisation för drygt ett tusen scoutkårer med aktiv verksamhet för barn och unga, från Gällivare i norr till Trelleborg i söder.

Anna-Karin Hennig har jobbat med organisationsutveckling, ledarskap och entreprenörskap sedan mitten av 1990 -talet. Scoutrörelsen har hon erfarenhet av sedan hon var barn.

”Det är ett mycket viktigt och väldigt roligt uppdrag. Jag är en problemlösare som har mitt hjärta i scoutrörelsen. Och min röda tråd, det som motiverar mig, är att få människor och verksamheter att växa.”

Scouternas vision är unga personer som förändrar världen. Med utgångspunkten i barns rättigheter ger

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  45
LEDARSKAP
VÄRDEBASERAT
Anna-Karin Hennig, generalsekreterare, Scouterna foto Rickard Kilström/Scouterna

Scouterna verktyg för att barn och unga ska utvecklas till sin fulla potential utifrån sina egna förutsättningar och bli bra förebilder.

”Jag kom själv med som åttaåring, och det är i Scouterna jag för första gången fick vara med om att sova borta, åka utomlands, testa kanot, klättra i berg och utveckla mitt ledarskap. Där fick jag vara mig själv.”

”Jag fick verktygen, tryggheten och äventyret som jag nu tillsammans med kollegor och alla ideella krafter dels ska få fler att bli en del av, dels ska utveckla vidare.”

första gången, löser en klurig uppgift på tid och mycket annat.

”Jag tänker att ett bättre samhälle bygger på att vi som individer ser samhället som vi, inte som dom. I scoutrörelsen vill vi att våra barn och unga ska få uppleva att du är en del av någonting.”

För att komma dit, menar Anna-Karin Hennig, behöver du känna självförtroende och kanske framför allt ha en bra självkänsla. Vägen dit handlar till stor del handlar om att göra saker som gör en glad, att vara trygg i

Scouternas vision är unga personer som förändrar världen”

En förutsättning för att lyckas är trygga ledare med bra kunskaper. Därför finns Scouternas ledarutbildningar: Trygga möten som förebygger kränkningar och övergrepp. Anpassat ledarskap handlar om att anpassa sitt ledarskap för barn och unga med adhd eller autism.

Därutöver finns Värdebaserat ledarskap, vilket är en utbildning som stärker unga i att låta sina värderingar ta en aktiv del i sitt ledarskap.

”Genom att fortsätta att utveckla Scouterna utifrån våra starka värderingar är jag säker på att vi kan fortsätta ge fler barn och unga möjlighet att få bli scouter.”

En nyligen genomförd Novus-undersökning visar att 97 procent av alla som är med i Scouterna känner sig trygga där, och 98 procent upplever att de kan vara sig själva.

”Nycklarna är att göra något meningsfullt tillsammans, att vara del av en gemenskap där du kan vara dig själv och personlig utveckling. Scouting handlar om att alla barn och unga ska få utvecklas till sin fulla potential, att bli sina bästa jag.”

Scoutrörelsen skapar förutsättningarna för det genom mötesplatserna, verktygen och möjligheterna att pröva på och försöka.

En jamboree är ett utmärkt exempel på detta. Tillsammans med nya och gamla kompisar sover du borta kanske för första gången, lagar mat åt dig själv och dina kompisar, funderar på hur människor behöver bo om vattennivåerna höjs med en meter, sjunger från en scen för

att testa och ibland misslyckas och att veta att vi tar hand om varandra. Att ta ansvar för sig själv och andra.

”De trender vi ser kommer framför allt från de samhällsutmaningar som påverkar oss alla: klimatomställningen, demokrati och respekt för att vi tycker olika.”

Anna-Karin Hennig konstaterar att det hänger mycket tätt samman med att kunna navigera bland all information, alla intryck, och utifrån fakta bilda sig en uppfattning och eventuellt ha en åsikt, och att vara okej med att någon annan person har en annan åsikt.

”Att på riktigt tycka och stå upp för att olika är bra och att vi behöver mångfald och olika perspektiv. Hur gör jag för att må bra, både i kropp och knopp? Just nu är det mycket fokus på friluftsliv, demokrati, självuppskattning och hållbarhet, jag tror att dessa områden håller i sig.”

46 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
VÄRDEBASERAT LEDARSKAP

I have a feeling we are not in Kansas anymore

I postpandemins tid möter vi en värld där gamla regler inte längre gäller och saker behöver ses på ett nytt sätt. Ett sådant sätt är att lära sig vad lateralt tänkande är.

Det innebär att använda ett otraditionellt angreppssätt på en frågeställning som kan ge enkla och oväntade lösningar på svåra problem. Begreppet lateralt tänkande myntades av Edward de Bono i hans bok ”The Use of Lateral Thinking” redan 1967.

Jämfört med traditionell problemlösning, där man direkt tar tag i det beskrivna problemet, lägger man genom lateralt tänkande istället tid på att fundera på olika sätt att betrakta problemet. Först därefter ger man sig in i själva arbetet med att hitta lösningar. På engelska kallas icke-linjär problemlösning för obliquity, det vill säga att man når målet utan att sikta på det.

På latin säger man Speramus meliora, resurget cineribus som betyder ”Vi hoppas på bättre saker som reser sig ur askan”. Det är i vandringen bland pyrande ruiner som vi kan hitta pusselbitar till något nytt.

Men har vi verkligen genomgått ett sådan stor förändring att vi kan säga att vi reser oss ut askan? Det kan verkligen diskuteras. Att vi gör det ekonomiskt inom Business Events-industrin råder det ingen som helst tvekan om.

Men kommer kongressdelen inom industrin att väsentligen förminskas också på några års sikt? Måste vi inte ha personliga möten mellan forskare och tänkare för att hålla uppe utvecklings- och innovationstakten?

All form av vetenskaplig och kulturell forskning på universiteten sysslar med fördjupning. Specialister sitter och gräver djupare och djupare. Men

omvärldens förståelse ökar inte i samma takt som specialistkunskaperna.

Vi behöver inte bara människor som gräver djupt. Vad vi framför allt saknar är människor som förbinder alla djupgrävare genom att bygga horisontella tunnlar. Det gör vi när vi ses på kongresser och event. Vi behöver varandra i det personliga mötet.

Det är därför, efter att ha arbetet i 40 år som journalist i den svenska och internationella mötes- och eventindustrin, som jag påstår att Event in Skåne var nummer ett i Sverige när det gäller utveckling av specialistsamarbeten, fördjupning och nätverksbyggande för evenemang och möten.

Event in Skåne var en väldigt viktig brobyggarorganisation, med en bred och djup kompetens som måste tas tillvara oavsett vad som händer efter årsskiftet 2022/2023

Rubriken på den här krönikan är hämtad från filmen ”Trollkarlen från Oz”, världens mest refererade film enligt forskare vid universitetet i italienska Turin. Vad som citeras är en replik. En tornado sveper med flickan Dorothy, spelad av Judy Garland, och hennes hund Toto från livet på en lantgård och för dem till det magiska landet Oz. I samma ögonblick övergår filmen från svartvitt till färg. Dorothy säger till sin hund: “Toto, I have a feeling we are not in Kansas anymore.”

Varje gång spelplanen ändras radikalt, i allt från musik till kultur till politik och affärer, refereras det till att vi inte längre är i Kansas. Jag tror att vi inom den globala Business Events-industrin kan vara överens om att vi inte längre är i Kansas.

RogeR KelleR man Publisher, omvärldsspanare, trendskapare, utbildare och nätverksbejakare. Har närmare 40 års erfarenhet inom den internationella mötesindustrin. Grundare av Mötesindustriveckan. twitter.com/thekellerman

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  47 KELLERMAN
foto Sara Appelgren

Europa:

Nya utmaningar att övervinna

Kriget i Ukraina spräckte det geopolitiska landskapet i Europa. Konflikten har lett till en levnadskostnadskris inom EU med oöverträffad inflationsnivå på 11,5 procent.

Omsättningen för den inkommande turismen under 2023 förväntas nå 73 procent av nivåerna före krisen och når 5 450 miljarder kronor under 2022

Priserna kommer sannolikt att stiga för flyg, logi, mat och löner. Sommaren 2022 såg hög efterfrågan på flyg efter att reserestriktionerna lättade. Men på grund av överväldigande personalbrist tvingades flygbolagen till massinställning av flygningar vilket orsakade kaos, inte minst på Stockholm Arlanda. Fortsatt osäkerhet i kombination med nya potentiella utbrott av covid-19 skulle kunna leda till ytterligare förvärrad arbetskraftsbrist.

Full återhämtning förväntas först under 2024. Korttidshyresobjekt, som bilar och Airbnb, ligger i täten och når redan i år 86 procent av sina nivåer från före krisen och förväntas nå full återhämtning tre år före hotellen. Flygbolag förväntas ta längst tid att återhämta sig och nå 1 907 miljarder kronor först 2027, vilket fortfarande är fem procent lägre än nivåerna före krisen.

TOPP-

3 SNABBAST VÄXANDE UTGIFTER PÅ

DESTINATIONEN 2022 – 2027 ( CAGR )

ƒ Guidade turer +15, 2 %

ƒ Festivaler och fritidsevenemang +14, 2 %

ƒ Duty-free shopping +13,0 %

ATT FÖRNYA SIG UR EN KRIS

Europeiska företag vidtar åtgärder för att skapa en sömlös reseupplevelse. Faktum är att 59 procent av affärsresebyråerna i Europa säger att deras verksamhet letar efter nya sätt att förbättra kundresan. Byråerna kan förlora kunder om deras upplevelser inte är sömlösa och skräddarsydda. Att tänka om när det gäller strategier för att möta dagens verklighet kommer minskar risker och driver tillväxt.

HÅLLBARHET

I RAMPLJUSET

Nästan två tredjedelar av de europeiska konsumenterna är bekymrade över klimatförändringarna, vilket har en direkt påverkan på resandet. Faktum är att 27 procent av resebolagen säger att konsumenterna väljer att inte längre flyga. Istället har de börjat leta efter alternativ med lägre koldioxidutsläpp, som tågtrafik. Starka miljömässiga meriter, som att använda förnybara energikällor och införa plastförbudspolicy kommer hjälpa till att upprätthålla kundlojalitet.

Att stödja lokala samhällen är den vanligaste åtgärden konsumenter vidtar för att resa mer hållbart. Att köpa reseprodukter och tjänster från lokala företag är en win-win-situation. Turismintäkterna stannar i det lokala

48 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 OMVÄRLDSANALYS

Europe’s Travel and Tourism Forecast Sales Index

Source: Euromonitor International, Passport Travel System

Note: Historic year 2022, forecasts from 2023

området och skapar jobb, samtidigt som det stärker samhällenas möjlighet att leverera autentiska reseupplevelser för sina besökare. Hela 55 procent av europeiska resebolag säger att deras kunder är beredda att betala 5–10 procent mer för hållbara reseprodukter och tjänster.

TEKNIK SOM PÅVERKAR RESEFÖRETAGEN DE NÄRMASTE FEM ÅREN

Innovating out of a crisis

European companies are taking steps to create a seamless travel experience. In fact, 59% of professionals in Europe said their travel business is looking for ways to improve the customer journey.

KOMMERSIELLA PRIORITERINGAR I VÄSTEUROPA

Fråga: Baserat på dina observationer, vilka av följande teknologier kommer att påverka din verksamhet under de kommande fem åren? ƒ

Big data och analys, 69 % ƒ AI, 52 % ƒ AR /VR , 42 %

Businesses could lose customers if their experiences are not seamless and tailored. Rethinking strategies to face the realities of today will mitigate risk and drive growth.

Fråga: Vad ser du som den viktigaste kommersiella utvecklingen för din organisation under de kommande 3– 5 åren?

Förbättra kundresan, 61 %

Förbättra cybersäkerhet, 46 %

Skapa en konsekvent varumärkesupplevelse, 45 %

Förbättra kundservice, 44 %

Investera i hållbara produkter och tjänster, 41 %

Hälso- och säkerhetsprotokoll, 29 %

Integrering av ny teknologi, 27 %

Skifta från fysiskt till online, 20 %

Fördjupning av lojalitetsprogram, 18 %

Samskapande av nya produkter/tjänster, 16 %

Diversifiering av betalningsalternativ, 10 %

Bygga upp mobil närvaro, 9 %

Flexibilitet och personanpassning, 5 %

Läs vidare i ”Travel and Hospitality: Global Outlook and Innovation Guide” som kan laddas ned kostnadsfritt från Euromonitor International.

AR/VR

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  49 OMVÄRLDSANALYS
0 20 40 60 80 100 120 201920202021202220232024202520262027 2019 = 100 Inbound tourism Domestic tourism Airlines Surface Travel Modes Experiences Hotels Short‐Term Rentals
Technologies that will impact travel businesses in the next five years… 69% big data and analytics
52% AI 42%
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
ƒ
Obs: Historiskt år 2022 , prognoser från 2023

Det är dags att bana nya spår för eventplanerare

Mötes- och eventindustrin upplever en aldrig tidigare skådad återhämtning, och alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023. Fler möten och evenemang, fler deltagare, högre budgetar och högre priser förväntas. Mitt i allt som händer pågår ett nytt fokus på partnerskap, hållbarhet, mångfald, rättvisa och inkludering, och ny teknologi är också på gång. Möten och evenemang är tillbaka, men hur de planeras är i förändring.

Om pandemin lärde oss något, så är det att professionella planerare kan vara ännu mer flexibla, kreativa och påhittiga än de själva trodde. Den andan av att vara öppen för nya sätt att arbeta på är väl värd att hålla fast vid. American Express Meetings & Events satte samman en proffspanel bestående av ledare inom branschen, vilka i intervjuer betonade att mötesproffsen nu har getts möjlighet att ta en ordentlig titt på hur de arbetar och hur detta kan förändras till det bättre.

Mest angeläget är en önskan om mer utbildning, användning av teknik för automatisering, och rättfram kommunikation mellan planerare och kunder. ”Stressnivåerna är för närvarande höga på båda sidor vad gäller att få möten rätt och ha perfekta evenemang”, säger

Linda McNairy, vicepresident, Americas, American Express Meetings & Events. Men perfekt betyder olika saker för olika människor. Mötesplanerare kan lindra mycket av denna stress genom att vara så tydliga i sin kommunikation med klienter som möjligt, förklarar Linda McNairy: ”Att utbilda kunder om vad de realistiskt kan förvänta sig utifrån sina budgetar och ledtider, och varför de kan behöva vara mer flexibla med sina krav, bör ske i början av varje eventplaneringsprocess.” Att uppmuntra klienter att vara tydliga och specifika om vad deras mål är för ett evenemang innebär att planerare kan hjälpa dem att spendera sina budgetar mer effektivt. När båda sidor redan från början förstår vilka krav och mått på framgång som gäller för ett möte, är det mer sannolikt

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  51 OMVÄRLDSANALYS
bild iStock.com/busracavus

OMVÄRLDSANALYS

att förväntningarna uppfylls och att organisationer känner sig säkra på att de får den bästa avkastningen för sina programpengar.

FOKUS PÅ INTERNA MÖTEN

Enligt McKinsey-rapporten What executives are saying about the future of hybrid work från 2021, så har 90 procent av storföretagen förbundit sig till hybridarbetsplaner för sina anställda. Många organisationer förväntar sig inte att deras anställda kommer tillbaka till kontoret på heltid än på länge, om ens någonsin. Men utspridda arbetsstyrkor medför många utmaningar: organisationer

för att stärka sin arbetsstyrka och förbättra kulturen. Enligt American Express GBT:s resultatrapport för andra kvartalet 2022 återhämtar sig SMF-resor snabbare än något annat kundsegment. Under andra kvartalet 2022 , nådde SMF-transaktioner 84 procent av 2019 års nivåer. Detta kan jämföras med en total transaktionsnivå inkluderande alla kundsegment motsvarande 76 procent av 2019 års nivåer.

”Vårt arbetssätt har genomgått fundamentala förändringar och därför har också hur vi bedriver affärer förändrats”, säger Ciaran Delaney, grundare och vd för Hubli, en företagsbokningsplattform för personliga

Hållbarhet har gått från ett modeord till ett företagsmandat”

måste vara på vakt gentemot bristande personalengagemang, minskad insikt i företagets affärsmål, svårighet att träna upp personal, och utbrändhet hos personal, med mera.

Interna möten, särskilt personliga interna möten, fortsätter att ha högre prioritet än de hade före pandemin, eftersom organisationer ser värdet av att föra sina anställda samman ansikte mot ansikte som ett sätt att förbättra produktiviteten, skapa gemensam kultur, och minska personalomsättningen. En ny fråga i American Express Meetings & Events årliga undersökning illustrerar denna trend: de frågade respondenterna om plats, boende, programupplägg och reseomständigheter för deras interna möten under 2023. Resultaten bekräftade att organisationer är villiga att lägga pengar på interna möten, där exempelvis 45 procent inkluderade övernattning på hotell, 27 procent inkluderade internationella flygresor, och 40 procent hölls i en annan stad än företagets.

Det är inte bara stora organisationer som ökar sina personliga interna möten. Små och medelstora företag (SMF) använder också ansikte mot ansikte-möten

möten och grupplogi. ”Och detta får enorma återverkningar vad gäller olika motivationer att mötas. Företag har nu interna möten mer regelbundet för att välkomna nyanställda som arbetar på distans, och synkroniserar arbetsgrupper för att skapa kultur och produktivitet.”

DESTINATIONSVAL

Regionala och inhemska resor fortsatte att föredras under resten av 2022 medan planerare avvaktar för att se hur det går med restriktioner och förseningar med att ordna pass och visum. American Express Meetings & Events intervjupanel sa sig ha sett viss planering vara på gång för stora internationella event under 2023 även om kvardröjande osäkerhet kring restriktioner, kapacitet och stigande kostnader fortfarande är faktorer.

Platser som normalt skulle betraktas som resmål för fritidsresor har sett stor utveckling i antalet möten och evenemang och förväntas fortsätta att vara populära under 2023. Det större utrymmet och tillgången på rum för större turistmål i kombination med deras tätare flygtrafik och högre bemanningsnivåer gör städer som Las Vegas och Madrid särskilt attraktiva för planerare som

52 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022

finns en global konsensus om att hållbarhet måste vara en faktor inom alla mötesprogram”

bokar evenemang med korta ledtider och därför har färre alternativ.

Mötesanläggningar i mellanklass fortsätter att vara populära för mindre gruppers möten, där destinationen är mindre viktig än att föra folk samman. En branschledare påpekade att de har sett ett växande antal förfrågningar från sina SMF-kunder om ”det vi kallar mikrohändelser, till exempel två dagar med totalt 30 personer”. De tror att det finns ett större behov av mindre möten för att föra utspridda arbetsteam samman och även träffa klienter på nya platser efter pandemin.

Allt eftersom internationellt resande återgår till 2019 års nivåer, förväntas det finnas en stark efterfrågan vad gäller incentiveupplevelser och prestationsbelöning inom lyxsegment.

DELTAGARNAS VÄLBEFINNANDE

Deltagarnas hälsa och välmående fortsätter att vara i fokus för mötesplanerare, för både personliga och virtuella/hybrida format. I synnerhet genomgår möten ansikte mot ansikte ett skifte kring hur deltagarnas välbefinnande adresseras – istället för att packa scheman fulla med aktiviteter från tidig morgon till sen kväll, inser planerare att inte alla kan eller vill upprätthålla en så hög aktivitetsnivå. Vissa organisationer har gjort det till policy att resor i så stor utsträckning som möjligt ska undvika att störa medarbetarnas personliga liv, vilket innebär att undvika att boka flyg på helger. Och som vi har sett sedan pandemin, är deltagarkommunikation avgörande.

”Mötesdeltagare har kommit att förvänta sig mycket mer kommunikation på förhand”, säger Tina Di Biasio, global director, senior account management, American Express Meetings & Events. ”Mötesägare ser till att deltagare är fullt medvetna om vad som planeras för dem och vad deras upplevelse kommer att innebära inklusive de åtgärder som har vidtagits för deras säkerhet och komfort.”

Deltagarengagemang under personliga möten är mindre angeläget än det brukade vara. Mötesproffs säger att människor är så glada över möjligheten att möta varandra ansikte mot ansikte igen att engagemanget sker naturligt. För virtuella deltagare är dock engagemang fortfarande högst angeläget eftersom planerare fortsätter rapportera att bristande engagemang och dålig närvaro är bland de främsta problemen de tampas med för virtuella möten (tillsammans med tekniska problem).

TEKNOLOGI

Digitaliseringen av möteshantering har exploderat under de senaste åren, vilket har orsakat en minirevolution vad gäller hur möten och evenemang planeras. Automatiserade mjukvaruplattformar erbjuder strömlinjeformade och förenklade bokningslösningar för små och enkla möten och andra okomplicerade bokningar. Användare kan granska utrymmen, priser och vilka rum som är lediga för bokning, och huruvida mötet följer företagets mötespolicy och hållbarhetskrav med ett tryck på en knapp. För mötesplanerare som använder dessa plattformar innebär reduceringen av manuella

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  53 OMVÄRLDSANALYS
”Det

bokningsprocesser att de kan lägga mer tid på att vara kreativa och strategiska vad gäller programskapandet och mindre tid på struntsysslor. För organisationen, ökar bokningsplattformar sannolikheten att mötesägarna kommer att arbeta med föredragna leverantörer. Dessutom får organisationen bättre och snabbare information om väl deras mötesprogram presterar vad gäller uppsatta mål, och hur väl det följer företagets mötespolicy och uppnår målvärden för hållbarhet och mångfald.

Utöver att reducera administrativt och manuellt arbete, adresserar mötesteknologi ytterligare en kritisk

teknologi för att avlägsna vissa av de manuella processer som brukade krävas.

I strävan att attrahera kunder och demonstrera sitt företagsansvar har många globala flyg- och hotelleverantörer publicerat ambitiösa mål för hållbarhet och DE& I, det vill säga Diversity, Equity och Inclusion , eller på svenska: mångfald , rättvisa och inkludering. De investerar även i förbättringar av infrastruktur och teknologi för att göra livet enklare för resenärer. Kontaktlös bagageinlämning och system för ansiktsigenkänning på flygplatser, nyckelfria hotellrum, och online-incheckning har

Ägare av möten och evenemang bör förbereda sig på att integrera hållbara lösningar”

fråga: reduktion av personalmängd för både leverantörer och företagskontor. Framför allt är svarstiderna på anbudsförfrågningar ofta längre idag vilket skapar en flaskhals i bokningsprocessen.

Eftersom mötesägare fortsätter att kräva mer självständighet över bokningsprocessen, ”kommer framdrivet anammande av lättanvänd mötesteknologi att vara avgörande under de närmaste åren”, enligt Chuck Ghoorah, medgrundare och vd för global försäljning och marknadsföring för Cvent. ”Planerare behöver teknologi för omedelbar bokning, och användarvänlighet är riktstjärnan här”.

FLYG OCH HOTELL

Starka relationer med leverantörer är avgörande när konkurrensen om att boka utrymme och entreprenad är så stor. Det är säljarens marknad, och så kommer det förmodligen fortsätta att vara en bit in i 2024 eftersom tillgängligheten förväntas förbli begränsad. Rese- och mötesföretag som har starka partnerskap med pålitliga leverantörer har större chans att erbjuda sina klienter deras förstahandsval vad gäller mötesplatser och datum. Fokuseringen på förenkling och automatisering sträcker sig till hur möten och evenemang planeras, där mötesproffs och flyg- och hotelleverantörer använder

gjort resandet mycket mer strömlinjeformat och njutbart. Varför stå i kö om du inte måste?

MEETINGS MANAGEMENT

Mötesfunktionen i organisationer har ökat i betydelse efter pandemin, vilket framgår av den förnyade fokuseringen på interna möten och teambuilding. Detta innebär att fler små möten bokas av avdelningar som historiskt sett inte har varit ansvariga för mötesplanering, och kanske inte är medvetna om sin organisations möteshanteringspolicy. Att utöka berörda parters antagande av organisationens mötesprogram och policy förväntas dock bli lättare under nästa år. Den här branschens omvälvande förändringar cementerar verkligen hur värdefullt det är med professionella mötesplanerare, vars roll blir en allt större utmaning. De ansvarar inte bara för traditionell evenemangsdesign och logistik utan även för virtuella och hybrida komponenter, och är rådgivare för hållbarhet och DE& I, utöver att hantera deltagarnas upplevelse och välbefinnande.

MÅNGFALD, RÄTTVISA OCH INKLUDERING

Att förbättra DE& I fortsätter att vara ett viktigt mål för mötesägare världen över, enligt undersökningens respondenter. 87 procent säger att deras organisation aktivt

54 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
OMVÄRLDSANALYS

som normalt skulle

har sett stor utveckling i antalet möten och evenemang”

strävar efter att integrera DE& I i sina möten och evenemang. Det finns många vägar att uppnå dessa mål, bland annat genom att välja destinationer som aktivt engagerar mångkulturella grupper, anlita certifierat mångkulturella leverantörer, och att boka mötesanläggningar som är 100 procent tillgänglighetsanpassade.

Den affärsmässiga anledningen att utöka DE& I är glasklar, enligt Patrick Rush, senior regional director för Asia Pacific, American Express Meetings & Events. ”För att organisationer ska maximera avkastningen på investeringar med besöksantal inräknat, måste de vara inkluderande och ha en uttrycklig inriktning mot mångfald. Det är ett av de nyckelkriterier som mötesägare och delegater kommer att överväga i framtiden, om de inte redan gör det.”

HÅLLBARHET

Hållbarhet har gått från att vara ett modeord till ett företagsmandat, enligt både intervjupanelen och enkätbesvararna. Mötesägare ser en allt intensivare efterfrågan på hållbarhetsinitiativ för evenemang ökar och behöver rapportering från alla leverantörer och källor. Ägare av möten och event bör förbereda sig på att integrera hållbarhetslösningar för att reducera, mäta och rapportera om evenemangets miljöpåverkan och framsteg. Teknikplattformar är nödvändiga för att förse intressenter med de utsläppsdata som behövs för att spåra och kommunicera framsteg.

Utbildning är också avgörande för att engagera mötesplanerare och undervisa dem om hållbara evenemangsplaneringsverktyg som kan förse dem med rätt processer för att planera på ett hållbart vis och ta hänsyn till allt från platsval med minsta koldioxidavtryck, till certifierade mötesplatser, till val av sådan mat och dryck som undviker utsläpp.

Enligt GBTA:s hållbarhetsrapport från juni 2022 svarade 90 procent av organisationerna att de behövde professionell vägledning på sin hållbarhetsresa. ”Nu när det finns global konsensus om att hållbarhet måste vara en faktor inom alla mötesprogram, söker organisationer efter hjälp med att utveckla en färdplan som specifikt adresserar utbildning, planering, mätning och rapportering”, säger Eloísa Urrutia , chef för M&E sustainability solutions på American Express Meetings & Events.

Läs vidare i ” 2023 Global Meetings and Events Forecast” som kan laddas ned kostnadsfritt från American Express.

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  55
OMVÄRLDSANALYS
”Platser
betraktas som resmål för fritidsresor

Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023

Många ansåg att 2021 var upplagt för att bli det stora comeback-året, men det visade sig bara ge en glimt av eventbranschens kommande återhämtning. 2022 gav oss verklig entusiasm för det personliga mötet och löftet om en evenemangsbransch på framåtmarsch.

Cvent publicerade nyligen eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023. Boken är utformad för att hjälpa läsaren att navigera genom den explosiva återgången till evenemang och stegrade förväntningar från eventplanerare, med rekommendationer som hjälper mötesplatser att locka till sig och vinna affärsevenemang, så som:

ƒ De bästa sätten att hantera den anstormning av event som förväntas under 2023.

ƒ Vad eventplanerare förväntar sig av de mötesplats de samarbetar med i detta nya landskap.

ƒ Hur inflationen påverkar eventplanerares beslutsfattande.

ƒ De sätt på vilka mötesplatser kan använda social medvetenhet för att locka till sig fler evenemang.

TREND 1

EVENTPLANERARE FÖRVÄNTAR SIG EN VÅG AV FRAMTIDA BOKNINGAR

Vad gäller 2023 och framåt, är evenemangsproffsen mer optimistiska än någonsin gällande mötes- och eventindustrin. Cvent Planner Sourcing Report: Europe Edition

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  57
foto iStock.com/smshoot OMVÄRLDSANALYS

October 2022 avslöjade att 83 procent av evenemangsplanerarna säger att de förväntar sig att vara värdar för fler personliga evenemang 2023 jämfört med 2019. Det är förstås positiva nyheter, förutsatt att mötesplatserna också står beredda att effektivt hantera tillströmningen av möten och event. Det blir viktigare än någonsin att ha kunnig och erfaren personal till hands för att tillgodose mötesplanerarnas behov.

TREND 2

FÖRNYAT FOKUS PÅ TID, UPPLEVELSE OCH INVESTERING FÖR DELTAGARE

Planeringsrapporten visade också att 29 procent av mötesplanerarna förväntar sig att deras hotellpartners ska hjälpa dem maximera eventupplevelsen genom att hitta kreativa mötesplatslösningar och lägga mer tid och arbete på att hjälpa dem att skapa bättre evenemang.

Eventplanerare kan använda denna information för att bättre förstå vad som motiverar deras deltagare, hur man bäst marknadsför sig till dem, och hur man förser dem med mer engagerande innehåll. Genom att lära sig mer om sina deltagares kärnvärderingar så kommer planerare att vilja se mötesanläggningar hjälpa dem att skapa aktiviteter och möjligheter som reflekterar dessa prioriteringar.

TREND 4

DET TREDUBBLA HOTET FRÅN HYBRIDA, VIRTUELLA OCH PERSONLIGA EVENT-TYPER

Under eventbloggen Skift Meetings event The Future of the Event Industry Summit 2022 sade över hälften av de tillfrågade deltagarna att de i första hand skulle använda hybrida evenemangsformat under årets senare del. Den digitala omvandlingen av branschen, framdriven av pan-

Val av mötesplats kommer att påverkas av social aktivism”

Efter att inte ha kunnat träffas – eller inte ha kunnat träffas på samma sätt som de var vana vid – sedan pandemins början, finns nu ett ökat fokus på att få avkastning på tid, upplevelse och investering för evenemangsdeltagarna. Innehållet är fortfarande viktigast, men det handlar också om att skapa meningsfulla kontakter och att få de unika och oförglömliga upplevelser som deltagarna har gått miste om de tidigare två åren.

TREND 3

VAL AV MÖTESPLATS PÅVERKAS AV

SOCIAL AKTIVISM

Pandemin har fått människor att bli mer socialt medvetna. En Shopkick-undersökning av över 10 000 konsumenter under 2021 visade att 39 procent undersöker om företags värderingar stämmer överens med deras egna. Valuegraphics, som hänvisar till ett mer holistiskt sätt att se på en person, är också viktiga. David Allison, en expert på konsumentbeteende, och hans team undersökte 750 000 människor världen runt och identifierade 56 gemensamma mänskliga kärnvärderingar.

demin, innebär att hybridevenemang och virtuella komponenter av personliga evenemang är här för att stanna eftersom dessa kan nå fler deltagare och det inspelade innehållet kan leva vidare långt efter att eventet är över.

Det tredubbla hotet från hybrida, virtuella och personliga evenemangstyper är en kraftfull fördel för företag och något som mötesanläggningar måste vara beredda på att tillgodose. Det innebär att ha tillgång till den senaste tekniken och att kunna hjälpa planerare att skapa videoinnehåll av hög kvalitet. Bredbandsanslutningar med hög hastighet och stor bandbredd är inte längre nog. Om mötesplatser inte kan tillhandahålla alla nödvändiga komponenter för hybridevenemang på plats, behöver de stå beredda med en lista över erfarna leverantörer som kan hjälpa eventplanerare att förverkliga sin vision.

TREND 5

EVENTPLANERARE FOKUSERAR PÅ HÄLSOOCH FRISKVÅRDSAKTIVITETER

Global Wellness Institute förutspår en årlig tillväxttakt på 21 procent för friskvårdsturism fram till och

58 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022
OMVÄRLDSANALYS

med 2025. Detta innebär ett ökat intresse för spa, varma källor eller mineralkällor, hållbarhet och mentalt välbefinnande.

Eventanläggningar kan genom att lyfta fram lokala hälsoattraktioner och bekvämligheter så som exempelvis ett klassiskt badhus, en bondemarknad eller ett spa locka fler planererare som är ute efter att kunna unna sina deltagare några dagars mindfulness. Mötesplatser bör också överväga att erbjuda denna typ av element på plats, som att bjuda in lokala gårdar att sätta upp stånd på en minibondemarknad, tillhandahålla matlagningskurser från jord till bord, eller samarbeta med ett spa för att arrangera speciella behandlingar.

ut när gästerna anländer eller under huvudtalet. Teknologiska framsteg som detta skulle garanterat spara tid och göra mötesplatsen mer lättsåld, som att tillåta eventplanerare att använda förstärkt verklighet (AR) för att gå genom ett utrymme med en enhet som låter dem uppleva en rad olika rumsalternativ i realtid.

Allt eftersom ny teknik som VR /AR lanseras så kommer eventproffsen att vilja integrera dessa kraftfulla verktyg i sina program, både för att skapa evenemangen och för att omforma och utveckla eventupplevelsen. När VR-tekniken blir tillgänglig på allvar i köparledet så kommer eventplanerare att ha tillgång till mötesanläggningar av världsklass från hela jorden, bekvämt tillgängliga från

blir viktigare än

TREND 6

PLANERARE VÄLJER ALLT OFTARE FRITIDSDESTINATIONER

Undersökningsresultat publicerade av National Bureau of Economic Research (bland andra källor) anger att distansarbete medförde utökad arbetstid under 2020 och 2021. Snabbspolar man till 2022 så har responsen blivit en ökning av ”bleisure-resor”. Även om detta var något som ökade redan före pandemin så fortsätter utvecklingen på grund av förändringar i våra arbetsvanor. Mötesplatser bör betona sin anläggnings hemesterfördelar och framlyfta upplevelser som deltagarna skulle kunna bocka av på sina ”bucket lists”.

TREND 7

VIRTUAL REALITY ( VR ) ÄR INTE LÄNGRE BARA FÖR VIDEOSPEL

Föreställ dig om mötesplanerarna kunde använda ett VR-headset för att se exakt hur eventlokalerna skulle se

sina kontor eller hem. VR har potentialen att förändra hur de väljer mötesplatser, planerar event, samarbetar med personal på plats och engagerar deltagare jorden runt.

En magisk värld är på väg att öppna sig och vi kan redan ana delar av den.

Eboken ” 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023 ” innehåller ytterligare branschresurser för mötesplatser och hotell, och kan laddas ned kostnadfritt från Cvent.

SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 |  59
OMVÄRLDSANALYS
”Det
någonsin att ha kunnig och erfaren personal till hands för att tillgodose köparnas behov”
RUNNING HEADER 60 |  SKÅNE TRENDRAPPORT 2022 ansvarig utgivare Event in Skåne text och form Meetings International Publishing framsidesfoto Bimo Soenarso TRENDRAPPORT 2022 www.eventinskane.se

Articles from Skåne: Trendrapport 2022