Helse-2022-01

Page 1

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

TA' DIT MAGASIN MED HJEM

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 01 / januar 2022

Tina Müller

Det er de svære beslutninger, jeg vokser af

OSTEOPOROSE

33%

Danmark er bagud på tid i opsporing og forebyggelse af knogleskørhed

TEMA

Overgangsalder

Tid til overgangs­alder?

AF KVINDER I OVERGANGS­ ALDEREN MÆRKER NÆSTEN INTET TIL DEN

Mange kvinder kommer igennem den berygtede alder uden nævne­værdige problemer. Men kvinder med store gener skal have hjælp ­

Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse


oticon

Bring musikken tilbage i livet

– med Oticon More™ høreapparater Lad ikke dit høretab stå i vejen for den gode musikoplevelse. Et nyt musikprogram i Oticon More høreapparater bringer nemlig nyt liv til din hørelse, fordi det opfanger lydene omkring dig i høj kvalitet. Det nye banebrydende musikprogram lader dig fordybe dig i streamet eller live musik. Det kan nemt aktiveres med en app på din mobiltelefon, når din hørespecialist har sat det op. Mere lyd. Mere musik. Mere frihed.

21199OT DK 12.21

Få hjælp til en bedre hørelse med Oticon. Ring på tlf. 4445 2594 eller læs mere på www.oticon.dk/helse 2

Skræddersy Oticon More til dine ønsker og behov: • Fås i 8 forskellige farver. • Vælg mellem en model med engangsbatteri eller genopladeligt batteri. • Mulighed for trådløs Bluetooth®-tilslutning.


helse: indhold

januar DET FINDER DU I HELSE I

2022

Helse / Udgave 01 / januar 2022

Interview

08 Tina Müller: "De store beslutninger ­handler om respekten for dit eget liv" Tema om overgangsalder

08

Når man står overfor store beslutninger, ­bliver man tvunget til at finde modet til at træffe et valg.

16 Kvinde, vær nysgerrig på din overgangsalder

20 Psykologen:

Tal om det

22 Naturlig lindring af naturens gang

24 Bevar overskuddet i overgangsalderen

26 Sig farvel til tørre slimhinder

Tina Müller

– og irriteret hud

Fokus på osteoporose

28 Skrøbelige knogler:

En overset folkesygdom

TEMA

Overgangsalder

Artikelserie om overgange i livet

16

62 Søvn, sovs og sex var med

Kvinders overgangsalder er myteomspændt. Sandheden er, at mange kvinder kommer igennem den uden nævne­ værdige problemer. For kvinder med store gener er hormon­ behandling en god mulighed, som de færreste bør frygte, siger eksperter.

Hver gang i helse

Osteoporose

28

50 Sød passion

når livet slår dig hjem i Ludo?

Kvinde, vær nysgerrig på din overgangsalder

FOKUS

Skrøbelige knogler: En overset folkesygdom

60 Hvad er dit handlemønster,

60

til at hele livskrise

Bøger

06

Psykologen

20

Nyt fra Apotekerforeningen

24

Konsultation

34

Tænder

36

Nyt fra Danske Regioner

38

Skønhed

40

Konkurrence

44

Hjernesmart

46

Opskrifter

50

Synspunkt

56

Kryds'en

58

Næste nummer

66

Hvad er dit handlemønster, når livet slår dig hjem i Ludo? helse / januar 2022

3


helse: leder

Alle muligheder står åbne, og selv om vores forhåbninger og ønsker lige nu kan forekomme noget forfrosne og forkølede her i vinter og i coronaens 2. år, ja så er det bare om at gå til makronerne og gøre 2022 til et af de bedste i vores liv.

HELSE REDAKTIONSGRUPPE Jette Warrer Knudsen Redaktør

På med vanten

Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved KU, Formand for Vidensråd for Forebyggelse

Så er vi der igen. Ved begyndelsen af et helt nyt år med 365 dages ubeskrevne blade og kapitler. Alle muligheder står åbne, og selv om vores forhåbninger og ønsker lige nu kan forekomme noget forfrosne og forkølede her i vinter og i coronaens 2. år, ja så er det bare om at gå til makronerne og gøre 2022 til et af de bedste i vores liv. Det fortjener det nye år, ligesom alle de andre chancer og muligheder, vi får givet her i livet. Men vi ved det jo godt og alt for godt, at ­inden længe har vi taget det jomfruelige, fortryllende og nye ud af det spæde nytår og gjort det til en række af selvfølgelige dage, der automatisk flyder i en lind strøm. Men måske det alligevel kan blive anderledes i år, hvor vi igen har måttet tåle, at hverdagen stadigvæk ikke er sluppet fri af mundbind, afspritning og booster vaccinationer. Alt det til trods, så kalder 2022 og livet på os. Det vil værdsættes. For selv med begrænsninger kan livet være smukt. Ikke mindst, hvis vi ser, griber og begriber de små fine detaljer i hverdagen - og ser hinanden og gerne gider hinanden - uanset, hvilke forudsætninger og forskellige holdninger, vi måtte have. Tænk, hvis vi virkelig indser, at også i svære stunder og ved nye store overgange i livet, er vi forbundet med hinanden i en livsfortælling, vi selv i høj grad kan være med til at gøre stærk, livsduelig og ­relevant for andre end os selv.

Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet (KU) Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet (KU) Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet (KU) Kontakt redaktionen: jette@mediegruppen.net Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

ANNONCESALG Helle Hviid T: 2445 9010, helle@mediegruppen.net

Så sæt igang. Vær med til at sætte et magisk og fortryllet præg på 2022. For ét er sikkert. Det kommer aldrig igen.

DISTRIBUTION Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Læsertal iflg. Gallup: 319.000 ABONNEMENT Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre

Tryk: Aller

Web: www.magasinethelse.dk

4

Art Director: Camilla Riber Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør

N VA

EM ÆRK

Tryksag 5041-0806

E T

Forsidefoto: Shutterstock

Udgiver: Mediegruppen, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle T: 7089 0022, helse@mediegruppen.net

S

helse Nr. 01/2022 (30982) 68. årgang ISSN 0018-0149

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

helse: xxxx

Hjælp til brusk, muskler og ledkomfort

Dobbelt indvirkning En daglig tablet med Cartiflex Collagen giver dig dobbelt indvirkning på dine led. Tabletternes store fortrin er, at de indeholder en kombination af ingredienser, som både kan understøtte velbehag i leddene og bidrage til produktionen af kollagen, som er en vigtig bestanddel i brusk.

Cartiflex Collagen med boswellia:

Kollagen og wellvita komfort til dine led Når du kommer op i årene, kan der være mere tid til alt det, du har lyst til. Men det er også her, du kan få problemer med leddene. Det skyldes oftest, at talrige bevægelser og løft gennem årene har slidt på bruskvævet, der beklæder ledfladerne. Hører du til blandt de mange, som godt kunne bru-

ge støtte til brusk, knogler og ledkomfort, er der hjælp at hente. Cartiflex Collagen indeholder stoffer, som kan støtte ledfunktionen - også når vi bliver ældre - så vi kan tackle de problemer, som naturligt følger med. Kollagenet i Cartiflex Collagen er udenatureret type II kollagen. Det frem-

Lene

De seneste år har Lene måttet begrænse sine aktiviteter på grund af problemer med sine hofter. Da Lene fik foreslået at prøve Cartiflex Collagen for at komme hofteproblemerne til livs, var hun hurtig til at få ført det ud i livet.

stilles gennem en skånsom proces, så dets naturlige struktur bevares og kan genkendes af kroppen. De koncentrerede tabletter er derudover sammensat af planter og næringsstoffer, der afhjælper ledstivheden med byggemateriale til sunde led, brusk og knogler.

Jeg mærker en tydelig forbedring - I dag er det 6 måneder siden, at jeg begyndte på produktet, og jeg må virkelig sige, at ingredienserne har gjort, at jeg mærker en tydelig forbedring. Mine kolleger har også bemærket det og spørger, hvad pokker jeg dog har gjort, smiler Lene glad.

Ledproblemer truede drømmerejsen

Marlena

Marlena har i lang tid haft en drøm om at bestige Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro. Da Marlena begyndte forberedelserne, sagde hendes knæ fra, men hun var ikke selv klar til at sætte en stopper for drømmerejsen. Marlena prøvede forskellige pro-

dukter, men effekten var begrænset. - Min veninde anbefalede Cartiflex Collagen, og de ingredienser gav en virkelig god effekt. Jeg fortsatte mine foreberedelser, og det lykkedes mig at nå toppen af Kilimanjaro, siger Marlena stolt.

Næringsstoffer og naturlige ingredienser er kombineret i Cartiflex Collagens ekstrakttabletter for at give bedst mulig hjælp til brusk, muskler og ledkomfort. INGEFÆR afhjælper stivheden og er med til at bevare leddenes bevægelighed.

D vitamin

VITAMIN D bidrager til at vedligeholde normale knogler og muskelfunktioner. BOSWELLIA kan bidrage til produktionen af kollagen og til god ledkomfort.

C vitamin

VITAMIN C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk.

Cu

KOBBER bidrager til at vedligeholde et normalt bindevæv.

Mn

MANGAN bidrager til at vedligeholde normale knogler og til normal dannelse af bindevæv. Kollagenet i Cartiflex Collagen - TYPE II KOLLAGEN - er udenatureret og dermed tilgængelig i sin oprindelige form, så det kan genkendes af kroppen.

Prøv til halv pris! Cartiflex Collagen kan prøves på abonnement til halv pris for første pakke.

RING: 82 30 30 40 Hverdage kl. 8-16

Kundeservice er altid klar med gratis råd og vejledning.

Bestil online: www.wellvita.dk Netop nu: kr. 169,(+ fragt kr. 39) 2 måneders forbrug Energivej 4, 6700 Esbjerg

Ingen bindingstid. Betal efter at varen er modtaget. helse / januar 2022

5


helse: bøger

Nyt fra Helse-reolen

De nye

✪✪

✪✪

BØGER HE

E

ER

LS

AN

MEL

DER OG A

E NB

L FA

Selv det sundeste sind kan løbe tør for ideer. Også når det gælder en afbalanceret, aktiv og givende hverdag. Hvordan bliver du ved at holde dig i gang? Nye impulser, nye hobbyer - nye opskrifter eller ny viden. Helse sorterer i den bugnende bunke af nye udgivelser og viser nogle af de mest interessante frem i hvert blad. Vi er ikke sure anmeldere på udkig efter ting at kritisere. Det er de bedste nye ideer, vi er stødt på, som vi hver gang deler med vores læsere. ANGST FOR AT BLIVE SYG

Carsten G. Johansen Journalist og tekstforfatter. Skriver især om sundhed og livsstil.

Måske skal jeg spørge én læge mere? Ingen bryder sig om at betegne sig selv som hypokonder. Selv Woody Allen afviser betegnelsen. Men det betyder ikke, der ikke findes mennesker, som bekymrer sig overdrevet og unødigt om at være syge. Den psykologiske term er helbredsangst, og tilstanden kan behandles. Men det kan den ikke, hvis man blot går til sin praktiserende læge og beklager sig over fysiske symptomer. For det er i psyken, sygdommen bor. Helbredsangst er ikke blevet et mindre problem under ­coronapandemien. Derfor kan denne håndbog være nyttig for både mennesker, der overvejer, om de selv er ramt af ­helbredsangst – samt deres pårørende.

cg@cgottlieb.dk

NORDISKE VANDREGLÆDER

Iris Ottinger: Turen går til Nordens Smukkeste Vandreruter 272 sider, 250 kroner, Politikens Forlag 2021

6

Line Sørensen m fl.: Kort og godt om helbredsangst 108 sider, 225 kroner Dansk Psykologisk Forlag 2021

MENTAL SUNDHED

Turen går … til fods

Følelsesmæssig førstehjælp

Vandring er en af tidens trends. Vi behøver ikke flyve i luftballon eller køre i firehjulstrækker for at opleve naturen og landskaberne. Vi behøver heller ikke at rejse til verdens ende for en god vandreoplevelse. Politikens populære serie af rejse­bøger har ladt turen gå til mange fjerne og eksotiske steder, men denne guide begrænser sig til vores nærmeste nabolag i Norden. Fra Bjørnerunden i den finske natur til en rundtur langs Bornholms kyst. Med en afstikker til Islands vulkaner, naturligvis. Der er både korte og lange ture, men alle med smukke udsigter og gode historier.

Følelser sætter kulør på livet og er direkte forbundet med dit energiniveau. Desværre har nogle af ­følelserne en grå eller blå farve og forbruger mere energi, end de ­skaber. Men det betyder ikke, at du skal afvise nærkontakten med dine følelser – heller ikke de uønskede. Tværtimod kan du finde ny styrke i at gå ind i dine følelser med mindfulness og medfølelse, forklarer forfatteren, der er psykolog med privat praksis. Bogen indeholder beskrivelser af 15 forskellige følelser og situationer, hvor moderne psykologiske metoder kan anvendes

Camilla Bruun: Hel dine følelser 324 sider, 249,95 kroner, Skriveforlaget 2021


ANNONCE

Hjælp til dit hår

Annette (47) har altid været ked af sit fine og tynde hår. Hun plejede at have hårekstensions, for at få det til at se mere fyldigt ud. Hårekstensions er hårdt for håret og til sidt var hun desperat. –Jeg blev anbefalet Hair Volume™ og nu tør jeg slet ikke stoppe igen.

Jeg har altid drømt om et flot og fyldigt hår

J

eg har i mange år været i en konstant søgen efter hjælp. Jeg var ked at mit tynde hår og drømte om et mere fyldigt og glansfuldt hår. Jeg har prøvet alt, og jeg har tidligere søgt hjælp hos min frisør. Men til sidst var jeg virkelig desperat.

new nordic

BLEV ANBEFALET HAIR VOLUME TABLETTEN –Jeg blev anbefalet Hair Volume™, som blandt andet indeholder æbleekstrakt. Jeg blev anbefalet at bruge tabletterne i minimum 3 måneder. Jeg gik hjem fuld af forventning. SLUT MED FLADT OG GLANSLØST HÅR –Min mand var den første som kommenterede mit hår. Han kan tydeligt se, at jeg havde fået en masse fylde. Mit hår er

PLEJ DIT HÅR BÅDE INDE- OG UDEFRA Kombiner de prisvindende Hair Volume™ tabletter med Hair Volume™ Shampoo, der plejer og nærer dit hår både inde- og udefra. SHAMPOOEN ER: • Med 100 % naturlig duft • Naturlig og vegansk • Fri for silikone, SLS/ SLES-sulfater, mineralolier, phthalater, PEG, PPG, DEA og TEA

TYKKERE, SMUKKERE OG MERE GLANSFULDT HÅR

meget mere glansfyldt, og jeg tør slet ikke stoppe med at tage mine Hair Volume tabletter, fortæller Annette glad.

Hair Volume™ er et prisvindende og klinisk dokumenteret kosttilskud, der kan hjælpe til et synligt tykkere, smukkere og mere glansfuldt hår. Tabletten er baseret på bl.a æble ekstrakt, biotin og zink. Biotin og zink bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

KLINISK AFPRØVET HÅRTABLET Nyt klinisk studie bekræfter effekten af Hair Volume tabletten. Studiet viste synligt tykkere hår. Effekten kunne ses allerede efter 4 måneders brug. 8 ud af 10 kvinder var tilfredse med Hair Volume. De følte at deres hår var blevet tykkere, smukkere og mere glansfuldt. HER KØBER DU HAIR VOLUME Hair Volume kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost samt på apoteket. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00. Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store


helse: interview

Jeg har brug for at være stabil og have begge ben plantet på jorden for at bevare mig selv.

8


helse: interview

TINA MÜLLER

”De store beslutninger handler om respekten for dit eget liv” Hvordan finder man modet til at træffe de svære valg? For Tina Müller er det et livsvilkår, som handler om at man er nødt til at tage styringen. Hver dag minder hun sig selv om at blive i nuet og bevare jordforbindelsen. Af: Kristine Buske / Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix

helse / januar 2022

9


helse: interview

Når man står overfor store beslutninger, bliver man tvunget til at finde modet til at træffe et valg.

D

e seneste tre år er der sket meget i TV-vært Tina Müllers liv. Da hun var sidst i 30’erne, besluttede hun sig for at give afkald på sin store drøm om at få børn. Hun nåede endda så langt, at hun sad klar med en kanyle i hånden, som skulle sprøjte hormoner ind gennem maveskindet. I samme periode tog hun og hendes storebror kontakt til deres biologiske far for første gang. Det hele samtidig med en galopperende karriere. – Årh, skal jeg nu til at tale om det igen?

10

Sådan lyder Tina Müllers svar, da hun bliver spurgt til, hvorfor hun traf de beslutninger, hun gjorde. For hun har fortalt den samme sang om at fravælge børn til så mange journalister. Alt imens, hun har tænkt: Hvorfor er det dog så vigtigt? – Jeg ser det ikke selv som noget, der skal fylde ekstra meget i mit liv. I 20’erne er det studielivet og drømmen om karriere, der fylder. I 30’erne er det overvejelser om familie. Sådan er livet. Der er hele tiden skift, hvor man skal træffe nogle beslutninger, fortæller Tina Müller.

Tilfredshed er stilstand En stor del af Tina Müllers liv har handlet om at følge sit karrieremæssige hjerte. I folkeskolen var hun den pligtopfyldende pige, og i dag bruger hun det drive til hele tiden at udfordre og opgradere sine egne evner. Hun er mest kendt fra sportens verden som vært på både VIASAT, TV 2 SPORT og DR. Drømmen startede helt som barn, hvor hun gik til fodbold, badminton og svømning og fulgte tæt med i sportsbegivenheder. Dengang troede hun ikke, at hun kunne gøre en karriere ud af det. For


helse: interview KAN VI HJÆLPE DIG?

Kort om Tina Müller:

Book GRATIS telefonrådgivning med en jurist

Født 1. december 1977

PÅ MINE ARVINGER.DK ELLER 70 77 70 5 0

Har en bachelorgrad i dansk fra Københavns Universitet med sidefag i kulturjournalistik Har tidligere arbejdet som reporter på Viasat Sport, inden hun i 2007 var med til at starte TV 2 SPORT op. Her har hun især dækket håndbold og fodbold.

Testamente 1.995,Du kan ikke se ind i fremtiden!

Fremtidsfuldmagt 695,Hvem skal tage sig af dig, hvis du en dag bliver syg?

Ægtepagt / Særeje 1.995,Egen virksomhed? Forskel i formue eller pensionsopsparing?

I 2014 blev Tina hentet til Danmarks Radio som vært på sportsnyhederne, hvor hun stadigvæk arbejder. I dag er Tina desuden vært på boligprogrammet ­Hammerslag og har været vært på flere større shows som Dansk Melodi Grand Prix sammen med Martin Brygmann og ­Kronprinsparrets Priser sammen med Kåre Quist. Privat bor hun med sin kæreste uden for København.

det var altid mænd, der sad og præsenterede sporten i fjernsynet. Men da Line Baun Danielsen optrådte på skærmen, åbnede det pludselig nye døre. – Da jeg så Line Baun Danielsen, tænkte jeg: ”Gud, kan man også formidle sport som kvinde?” Der gik det op for mig, hvor fedt det ville være at kombinere min hobby med min karriere, fortæller Tina Müller. Siden 2020 har hun udvidet sin pallette blandt andet som vært på Hammerslag, vært på Dansk Melodi Grand Prix og Kronprinsparrets Priser i 2021 og det kommende Grand Prix i 2022.

VI DÆKKER HELE DANMARK

Køberrådgivning 4.995,Uvildig rådgivning fra A-Z ved boligkøb

Skøde 2.495,-

Skilsmisseskøde? Overdragelse af fast ejendom?

Tuborgvej 5 • 2900 Hellerup 70 77 70 50 • kontakt@minearvinger.dk

helse / januar 2022

11


helse: interview

– Min største frygt er at stille mig tilfreds med min karriere og gå i stå, siger hun stålfast.

Et helle væk fra spotlight Privat bor Tina Müller med sin kæreste med albuerum, natur og græssende køer og får som naboer. Hun beskriver sig selv som introvert og bryder sig i virkeligheden ikke om at have spotlight rettet mod sig. – Naturen er mit helle. Jeg ville ikke kunne bo midt i København, hvor der er mange mennesker hele tiden. Når jeg skal geare ned, har jeg brug for ro omkring mig, fortæller hun. Selvom Tina Müller har sin trygge naturskønne base, så er der mange dage på farten og på hotelværelser. Så hvordan skaber hun balance mellem den travle karriere og sit parforhold? – Det er ikke så svært. Min kæreste har også travlt med sine ting, og vi har en intern forståelse for, hvordan vi skaber tid sammen. Det handler om at planlægge

12

og nyde fridagene. Nogle gange har vi begge fri en onsdag, og så er det der, vi holder weekend sammen. I perioder kan det selvfølgelig være hårdt at være væk fra hinanden, men det hjælper, at vi bor sammen, siger hun.

Vær til stede – NU! Selvom Tina ikke er begejstret over at gå i detaljer med sit private liv, reflekterer hun alligevel over, hvordan hun finder modet til at navigere i de bump, der opstår på vejen. – Når man står overfor store beslutninger, bliver man tvunget til at finde modet til at træffe et valg. Det handler om selv at tage styringen. De beslutninger kan man ikke lægge over på andre. For mig er det naturligt at tage sagen i egen hånd. Det er de svære beslutninger, jeg vokser af. Det handler om respekten for mit eget liv. På Tinas højre underarm står ordene ”At være – NU”. Simple ord, der i virkeligheden er en påmindelse til sig selv. For

selvom de fleste kender Tina Müller som en kvinde, der kaster sig ud i tingene med et smil, har tryghedsnarkomanen nogle gange behov for et skub. – Tatoveringen minder mig om at være nærværende, til stede og huske på, hvor privilegeret jeg er. Vi har kun ét liv, så bryd ud af hamsterhjulet og åbn øjnene. I dag er jeg blevet meget bedre til at mærke efter og sætte pris på det, der er i mit liv. Når jeg sidder på et lille hotelværelse i Montenegro langt væk fra min kæreste og synes, at det hele er sur røv, så tænker jeg: ”Gud, hvor er det fedt, at jeg kan rejse rundt i verden og lave det, jeg elsker og tale med alle de passionerede atleter, siger Tina Müller og tilføjer: – Jeg har brug for at være stabil og have begge ben plantet på jorden for at bevare mig selv.


Kender du det? Du

Det kan skyldes din medicin!

• tager medicin mod angst, depression, søvnløshed eller smerter jævnligt eller dagligt • oplever uforklarlige fysiske symptomer • oplever tab af kognitive evner såsom hukommelse og koncentration • oplever generelt tiltagende uro, angst, depression, tankemylder og søvnløshed

MedicinRådgivningen har mere end 20 års erfaring med udtrapning af • Sovemedicin • Beroligende medicin • Antidepressiva • Antipsykotisk medicin Uanset om du er bruger, • Antiepileptika (mod angst eller abstinenser) pårørende eller • Stærkt smertestillende medicin sundhedspersonale, er du meget velkommen til at Vi er en gratis rådgivning, hvor du bl.a. kan få støtte kontakte os på til din udtrapning, herunder en udtrapningsplan, 70 26 25 10 indgå i fællesskaber med andre i en lignende info@smr.dk situation og få hjælp til at håndtere dine symptomer. Læs meget mere på www.smr.dk

Hjemmeapparat mod smerter og gener Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

helse / januar 2022

gte gader i den De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en kom byder jer vel ig miniferie i hyggel13 givelser. Hot om charmerende er i centrum a Ringkøbing ligg vet byen på Tor


helse: nyt

Sundhed & inspiration Et nyt år er skudt igang. Her får du en håndfuld tip til en ny begyndelse. Jette Warrer Knudsen, redaktør, jette@mediegruppen.net

Dårlig ergonomi topper listen af årsager til sygefravær Over halvdelen af alle kontoransatte oplever muskelsmerter, og stillesiddende kontorarbejdere udgør 38 pct. af alle sygemeldte. Du er altså langt fra alene, hvis du oplever smerter ved computerarbejde eller har været sygemeldt på grund af smerter. Dårlig ergonomi går ikke kun udover den enkelte medarbejder, der må melde sig syg. Det er også dyrt og betyder også et større pres på de ansatte, som må tage over for den sygemeldte. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladsen tager det seriøst. Heldigvis er det forholdsvist simpelt at gøre noget. Download Ergonomisk tjekliste til opsætning af din arbejdsstation. Mere info: campaign.contourdesign.dk/ergo-tjekliste, tlf. 70 27 02 27.

OPTIMAL BEHANDLING I HJEMLIGE OMGIVELSER Privathospitalet Mølholm har en målsætning om, at patienten skal føle sig tryg og hjemme. Desuden er al ventetid skåret ned til et minimum, og medarbejdere sørger for, at behandling og koordinering sker så optimalt og effektivt som muligt. Alle, lige fra servicepersonalet over sygeplejersker, speciallæger og specialister, har et stort personligt engagement i hospitalet. Det handler om udtalt ansvarlighed, vilje og stolthed, fastslår privathospitalet, som tror på, at omgivelser og personlig behandling er afgørende for et godt resultat. Mere info: www.molholm.dk, tlf. 87 20 30 40.

Rådgivning mangler frivillige Kunne du tænke dig at rådgive andre i, hvordan man trapper ud af afhængighedsskabende medicin. Så læs med her. Medicinrådgivningen mangler nemlig frivillige. Du vil blive undervist af farmaceuter og kan sparre med psykologer/ terapeuter. Du bestemmer selv, hvad du vil bidrage med, og hvor meget tid, du vil bruge på det. Du har også mulighed for at arbejde hjemme. Medicinrådgivningen er en gratis og anonym rådgivning med mere end 20 års erfaring med udtrapning af receptpligtig, afhængighedsskabende medicin. Frivillige hjælper med spørgsmål, udtrapningsplaner og evt. senfølger ved brug af f.eks. sove-, beroligende og antipsykotisk medicin samt stærkt smertestillende medicin. Kernen er, at langt de fleste rådgivere selv har mærket udtrapning på egen krop. Mere info: www.smr.dk, tlf. 70 26 25 10.

14

Kur til tørre og afsprittede hænder Det er en kold tid, vi lever i. Og den udfordrer vores hænder, der i forvejen er udsatte pga. regelmæssig afspritning. Dr. Warming Basiscreme har et ekstra højt fedtindhold, som giver nærende pleje til tør og sart hud. Den er tilmed et godt supplement ved aktiv hudbehandling med lægemidler, er langvarigt fugtighedsbevarende, og den efterlader huden blød, smidig og mindre sårbar. Basiscremen indeholder hverken parabener, emulgatorer, pH-regulatorer, farvestoffer eller parfume. pH-værdi 6,0. Virker kløestillende. Cremen er udviklet i samarbejde med danske dermatologer og testet på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital. Fås på apoteket og www.drwarming.dk


pharmanord Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også i gråvejr

D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

DK_D-Pearls_Ad_Helse_208x275_0921

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.


helse: tema

TEMA

Overgangsalder

Kvinde, vær nysgerrig på din overgangsalder Kvinders overgangsalder er myteomspændt. Sandheden er, at mange kvinder kommer igennem den uden nævneværdige problemer. For kvinder med store gener er hormonbehandling en god mulighed, som de færreste bør frygte, siger eksperter. Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto: Shutterstock

N

ogen mærker nærmest ikke noget til den. For andre er den til at holde ud. Og så er der dem, for hvem den er helt ulidelig. Selvom der findes en række typiske symptomer på overgangsalderen, opleves den vidt forskelligt fra kvinde til kvinde, og der er for eksempel ingen grund til at tro, at man selv får en forfærdelig overgangsalder, fordi ens veninde eller søster har haft det. Der er genetik forbundet med overgangsalderen, men selvom ens mor har haft mange gener, er det også langt fra ensbetydende med, at man også selv får det. Det fortæller Lotte Hvas, der er tidligere praktiserende læge og i mange år har forsket i kvinders overgangsalder og blandt andet har skrevet bogen ”Overgangsalderen – bedre end sit rygte”.

– Langt fra alle kvinder går til lægen, når de kommer i overgangsalderen. Det er kun, hvis de får problemer, de gør det. Cirka en tredjedel mærker næsten intet til overgangsalderen, en tredjedel har symptomer, men kan leve med dem, mens den sidste tredjedel har så mange symptomer, at de har det dårligt og derfor kontakter lægen. Så det er altså slet ikke som sidst i 90’erne, hvor alle kvinder syntes, de burde gå til lægen og tale om det, når de kom i overgangsalderen, siger hun. De fleste kvinder møder overgangsalderen eller klimakteriet, som den også kaldes, når de er mellem 45 og 55 år, og så varer den typisk mellem to og fem år, men kan både være kortere og længere. Et første tegn på overgangsalderen er ofte

Det er, som ordet siger, bare en overgang. Det er fint, hvis man kan prøve bare at glide med og være nysgerrig på sin krop og det, der sker med den. Lotte Hvas, tidligere praktiserende læge og har i mange år forsket i kvinders overgangsalder. Har blandt andet skrevet bogen ”Overgangsalderen – bedre end sit rygte”.

16

blødningsforstyrrelser. De kan for eksempel vise sig ved, at der går lang tid mellem to menstruationer, og så kommer der pludselig en kraftig menstruation, der kun varer nogle dage, hvorefter man får endnu en blødning allerede en uge efter. Udover blødningsforstyrrelser er


helse: tema

helse / januar 2022

17


helse: tema

det især hedeturene, der er det klassiske symptom på overgangsalderen, og som de fleste kvinder vil opleve – om end i varierende grad. Nogle får også deciderede svedeture, som kan gøre, at man må skifte tøj og sengetøj, også midt om natten, så søvnen bliver ødelagt. Endelig er der en del kvinder, der generes af tørre slimhinder, så de for eksempel har smerter ved samleje. Det er individuelt fra kvinde til kvinde, hvor mange gener man kan leve med, hvilket også hænger sammen med, i hvilken livssituation man i øvrigt befinder sig. – Man må starte med at tage en snak med sin egen krop. Hvis man kan acceptere, at den pludselig opfører sig lidt anarkistisk, nu hvor man ellers endelig synes, man har lært den at kende og ved, hvordan den opfører sig under menstruationer, ægløsning og sex, så behøver man ikke gå til lægen. Men det kan også være, at man arbejder et sted, hvor man for eksempel ofte sidder i lange forhandlinger eller møder, og hvor det ikke er så rart og ej heller velanset – selvom det ikke burde være sådan – at man sidder og bliver rød i hovedet og sveder. Så kan det være, at det er naturligt at kontakte sin læge for at høre om behandlingsmuligheder – mens det for andre er nemt lige at bede om at få åbnet vinduet lidt, fordi man har det frygteligt varmt, siger Lotte Hvas.

Hormoner er ufarlige for mange En tredjedel af alle kvinder, der kommer i overgangsalderen, har som sagt så udtalte problemer, at de har brug for lindring. Her er det ofte den praktiserende læge, der bliver kontaktet, fortæller Anette Tønnes Pedersen, der er gynækolog og

33%

AF KVINDER I OVERGANGS­ ALDEREN MÆRKER NÆSTEN INTET TIL DEN 1/3 af kvinder har ikke eller få symptomer i forbindelse med overgangsalderen 1/3 har lettere symptomer 1/3 har svære symptomer. Kilde: Lotte Hvass, læge og forfatter

overlæge på Afdeling for Kvindesygdomme på Rigshospitalet. – Der er ingen tvivl om, at hormontilskud er den mest effektive behandling, kvinderne kan tilbydes. Nogle kvinder er så begrænsede i deres sociale liv og på deres arbejde, at jeg synes, at det ligefrem er et svigt, hvis ikke den praktiserende læge sørger for at snakke om hormoner på en måde, så kvinden selv kan tage stilling til, om det er den rigtige løsning for hende, siger hun og pointerer, at den praktiserende læge, hvis ikke hun føler sig rustet til sådan en snak, bør henvise kvinden til en gynækolog. Hormonbehandling kan gives enten via et hormonplaster, en gel, en spray eller

Østrogen er med til at stimulere dine knogler, dine slimhinder, dit bindevæv og din hud. Og så forsinker det også udviklingen af hjerte-karsygdomme. Derfor er det så vigtigt, at vi som læger altid rådgiver kvinderne individuelt. Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Afdeling for Kvindesygdomme på Rigshospitalet.

18

som tabletter. Hormonerne er fremstillet i et laboratorium, men er naturlige på den måde, at de består af østrogen, som på molekyleplan er magen til det østrogen, som æggestokkene producerer. Der skal som regel ikke mere end en tredjedel af den dosis, som kroppen selv plejer at lave, til effektivt at lindre, så kvinden slipper for hedeture og atter kan sove om natten. Der har imidlertid været en del skepsis knyttet til de hormoner, som kvinder tilbydes i overgangsalderen. En skepsis, der stammer tilbage fra 2002, hvor et stort amerikansk lodtrækningsstudie viste, at der var en øget risiko for at få brystkræft, hvis man indtog hormoner i overgangsalderen. Der var ganske rigtigt en forbindelse mellem hormoner og brystkræft, men Anette Tønnes Pedersen påpeger, at sammenhængen ofte bliver overfortolket og ikke ses i lyset af de gavnlige effekter af et østrogentilskud. – Det er rigtigt, at man så en øget forekomst af brystkræft ved brug af hormoner. Men man så kun den øgede forekomst, når kvinder havde taget hormoner i fem år eller mere fra 50-års alderen. Så har man brug for at lindre symptomer i tre eller fire år, så er der ingen signifikant øget risiko for brystkræft. På livstid er det 10 procent af os, der vil få brystkræft, men de fleste får det først, når vi er 70-80 år gamle. Så i absolutte tal vil det sige, at en 50-årig kvinde, der vælger at tage et lindrende østrogentilskud i op til fem år, øger sin ­risiko for brystkræft fra 10 procent til 11 eller 12 procent, siger hun. Anette Tønnes Pedersen oplever, at utrygheden ved at anbefale hormoner hos både praktiserende læger og gynækologer er blevet mindre. Der er således ikke længere i samme grad som for 10 år siden en opfattelse af, at hormoner er den sikre vej til en kræftdiagnose. Det er godt for de kvinder, som er svært plaget af gener i overgangsalderen – og man skal tillige huske, at østrogen også har positive egenskaber. – Østrogen er med til at stimulere dine knogler, dine slimhinder, dit bindevæv og din hud. Og så forsinker det også udviklingen af hjerte-karsygdomme. Derfor er


helse: helse:tema xxxx

det så vigtigt, at vi som læger altid rådgiver kvinderne individuelt. Helt objektivt er det at tælle hedestigninger og opvågninger om natten. Men det øjeblik, vi spørger: ”Er så mange hedestigninger og opvågninger så et problem for netop dig?”, da bliver det individuelt, siger Anette Tønnes og oplyser, at man generelt ikke udskriver hormoner til kvinder, der tidligere har været ramt af kræft. Hvis den eneste grund til forstyrret nattesøvn og hedeture er overgangsalder, er der stor garanti for, at hormonbehandling allerede efter få dage vil have en mærkbar virkning. Man skal dog være opmærksom på, at mange af symptomerne på overgangsalder kan minde om dem, man får ved både stress og stofskifte­ sygdomme. Skyldes symptomerne også én af disse tilstande, virker hormonbehandlingen naturligvis ikke på dem.

Bliv den kvinde, du gerne vil være Uanset om man har mange gener eller ej i forbindelse med sin overgangsalder, mener Anette Tønnes Pedersen, at det er et godt tidspunkt i en kvindes liv at tage sin livsstil op til revision.

– Når kroppen ikke længere producerer østrogen, så er man ikke længere ekstra beskyttet mod hjerte-kar-sygdomme. Derudover ved vi også, at det er svært at tabe sig efter overgangsalderen. Så der er god grund til at overveje, hvordan man kan have en sund livsstil. For eksempel har studier vist, at motion i sig selv er godt for de symptomer, overgangsalderen giver. Men selvom man lever sundt, er det vigtigt at sige, at der ikke er nogen garanti for, at man får en nem overgangsalder, siger Anette Tønnes Pedersen. Når man som kvinde kommer i overgangsalderen, er det vigtigt at huske på, at dette blot er en af mange overgange, der er i livet, påpeger Lotte Hvas. Dette er bare den alder, der kaldes overgangsalderen. Og hvis man formår det, er det godt at forholde sig nysgerrigt og åbent til den. – Det er, som ordet siger, bare en overgang. Det er fint, hvis man kan prøve bare at glide med og være nysgerrig på sin krop og det, der sker med den. Det kan man understøtte med for eksempel yoga eller mindfulness – det tager ikke symptomerne, men det kan gøre, at man bliver bedre til at acceptere sin krop, som den er, siger hun.

Lotte Hvas opfordrer også til, at man som kvinde benytter sin overgangsalder til at slippe ud af eventuelt kedelige mønstre og roller, som man ikke befinder sig godt i. – Hvis man for eksempel ligger vågen hver nat, fordi man mistrives i sit job og ikke synes, det giver mening, så prøv noget andet. Der er en forventning om, at kvinder skal være i harmoni og dem, der sørger for ro i familien. Men måske behøver vi ikke altid have den rolle – måske skal vi som modne og erfarne kvinder turde vise, at vi også kan være vrede og stå ved, hvis vi synes noget er urimeligt. Den feministiske forfatter Germaine Greer siger, at østrogen er en slags ”medgørlighedens hormon”, og pludselig holder det op – og vi behøver ikke være blide altid. Det svarer godt til de mange kvinder, som jeg har talt med, og som fortæller at de er ”gået ud af flinkeskolen”. Kan vi bruge noget humor til at tackle alt det nye med, tror jeg også, at det vil være godt – og så ellers finde noget at engagere os i, hvor vi kan bruge os selv på nye måder, siger Lotte Hvas.

helse / januar 2022

19


helse: klumme

PSYKOLOGEN

Skriv til Jeanne på Helse’s facebook

Tal om det Livet er fyldt med vigtige overgange. En af dem er overgangsalderen. Dårlig nattesøvn, hedeture, ømme led, tørre slimhinder, vægtøgning og humørsvingninger. Lyder det som overskriften på en fed tid? Som noget man skal længes efter? Nej, vel. Det er virkeligheden for rigtig mange kvinder, når de kommer i overgangsalderen. Voldsomheden af symptomer kan variere fra kvinde til kvinde, men fælles for os alle er, at vi ikke taler om det. For det er på forunderlig vis ret tabubelagt. Det kræver da også sin kvinde at tale højt om nætter med tankemylder, blussende anfald af overophedning. En vægt, der går op, og et humør, der går ned. Og et sexliv, der kræver smørelse. Og som om alle disse forandringer ikke er svære nok i sig selv, så sker de i forlængelse af at have mistet evnen til at føde børn og reproducere sig selv. Av for den. Og væk mig, når denne overgang er overstået. Kroppen reagerer naturligt på at mangle hormoner. Og kun ved at tale om det, kan vi finde ud af, at vi ikke er alene. De hormonelle ændringer kommer, uanset om vi vil det eller ej. Det kan ikke ties væk. For de fleste af os sker det som en naturlig del af det at blive ældre. For nogle kommer det tidligere end forventet. Og endelig er der nogen, der kommer i overgangsalder som følge af sygdom.

Jeanne Fløe De seneste år er der flere kendte kvinder, der står frem og fortæller om deres egen overgangsalder. Og det er positivt. Det er bare vigtigt, at det ikke kun er fortællinger om alt det positive, der sker, når vi lykkes med at omfavne vores overgangsalder, der får lov at fylde. Det er skam fantastisk og inspirerende, at nogle evner at se det positive i det og hilse den del af livet velkommen. ”Sig tak til din hedetur”. ”Se overgangsalderen som frisættende”. Jeg betvivler ikke, at det hjælper. Ligesom det for mange kan give følelsen af en helt enorm styrke at nå til accept af at stå i en af livets overgange. Accept er en vigtig forudsætning for at leve et meningsfuldt liv. Og vi opnår bedre velvære ved at overkomme negative tanker om os selv og vores krop. Det må bare ikke blive til skyld og skam for de kvinder, der så kan føle, at de ikke kan klare mosten. Vi er alle forskellige, og der er store forskelle kvinder imellem. Og symptomerne kan være af en sådan voldsomhed, at der bør gøres noget ved det. Helt sikkert er det i hvert fald, at livet er for kort til at blive sat på standby, mens overgangsalderens voldsomste symptomer raser derudad.

I Helse, kan du møde p­ sykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil ­skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efter­ følgende mulighed for at ­stille spørgsmål ­eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB. Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående ­mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der ­berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-­ tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret ­psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk ­Sygehus i Esbjerg. Side­ løbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen - på Islands Brygge i København.

Det er bare vigtigt, at det ikke kun er fortællinger om alt det positive, der sker, når vi lykkes med at omfavne vores overgangsalder, der får lov at fylde.

20


Femarelle

®

- når hormonerne spiller dig et puds Femarelle® kan købes på apoteket, førende webshops og udvalgte helsekostbutikker Femarelle® er et kosttilskud der anbefales verden over. Det indeholder som det eneste produkt i verden stoffet DT56a. Recharge indeholder B6-vitamin der bidrager til at regulere den hormonelle aktivitet.

nordic consumer health

Følg os på Facebook gruppen ”Det er bare en overgang” og læs mere om vore produkter på consumerhealth.dk

Som kvinde ønsker jeg da at være den bedste udgave af mig selv. Det giver Femarelle mig helt klart en hjælpende hånd med.”

FILTEN+SCHEEL

METTE BLOMSTERBERG

DISTRIBUTØR: Nordic Consumer Health, Denmark, info@consumerhealth.dk

helse / januar 2022

21


helse: tema

TEMA

Overgangsalder

Naturlig lindring af naturens gang

Overgangsalderen er en uomgængelig, naturlig udvikling i en kvindes liv, som dels kan give store gener i hverdagen med f.eks. svedeture eller søvnbesvær, og som dels øger risikoen for osteoporose. Der findes stærk medicin, men den naturlige udvikling kan også bekæmpes på naturlig vis. Af: Carsten Gottlieb / Foto: Shutterstock

I

virkeligheden angår overgangsalderen os alle. Kroppens afslutning af en kvindes fødedygtige alder er hård kost, som naturligvis primært påvirker den enkelte kvinde, men som også kan have stor indflydelse på hendes familie og hendes relationer i professionelle eller sociale sammenhænge. I første omgang handler det om de fysiske symptomer, der gennem en periode kan påvirke livskvaliteten. Hedeog svedeture, tørre slimhinder, humørsvingninger og søvnløshed er blandt de mest kendte symptomer, og de strækker sig normalt over flere år. Nogle kvinder slipper relativt let gennem perioden og kan tackle deres ­gener med et grin – eller et suk. Men for andre er symptomerne mere voldsomme. Lægen kan udskrive receptpligtig medicin, som har dulmende effekt. Medicinen er en hormonbehandling, som immiterer den østrogen, kroppen ikke længere selv producerer. Desværre optages hormonmedicinen også af celler i bryster og underliv, hvor den udgør en øget kræft­risiko.

Ikke samme risiko Derfor er mange kvinder motiveret til at prøve mere naturlige midler, og den danske virksomhed Herrens Mark har fået stor opmærksomhed omkring sine fermenterede rødkløverekstrakter, som ikke er forbundet med samme risiko. Det virksomme stof er isoflavoner, hvis struktur og virkning er meget lig østrogen. Den store fordel ved isoflavoner fra rødkløver i forhold til hormon-behandling er, at isoflavoner hovedsageligt binder sig i kroppen til såkaldte beta-receptorer. Det er bindingen til alfa-receptorer (der primært sidder i bryst- og ovarievæv), som kan være forbundet med en ­forhøjet risiko for kræft.

Effektiv optagelse Rødkløverprodukterne fra Herrens Mark (Regomeo, Regoros og det nye videreudviklede Regobone, som afløser Regoros) er desuden fermenterede/gærede produkter. Den patenterede fermentering har nedbrudt sukkermolekylet, før produktet indtages, og dermed sikres en betydeligt mere effektiv optagelse i tarmvæggen end andre rødkløverprodukter.

Den behandlede gruppe havde over 12 uger 23,05 pct. færre hedeture, og hedeturenes intensitet blev reduceret med 38,84 pct. Kvindernes egen vurdering var, at hedeturene blev reduceret med 30,69 pct. over forsøgets 12 uger. 22

I et forsøg på Aarhus Universitet deltog 59 kvinder, som alle var ramt af overgangsaldergener. Forsøget blev gennemført efter de højeste videnskabelige standarder, hvor hverken forskerne eller kvinderne var bekendt med, hvem der modtog placebo og hvem der fik den rigtige behandling. Resultatet var markant. Ved hjælp af særlige hudcensorer kunne måles, at den behandlede gruppe over 12 uger havde 23,05 pct. færre hedeture, og at hedeturenes intensitet blev reduceret med 38,84 pct. Kvindernes egen vurdering var, at hedeturene blev reduceret med 30,69 pct. over forsøgets 12 uger. Et andet produkt, udvundet ved fermentering af tofu, har en virkning, som kan sammenlignes med rødkløveren. Her ­hedder det virksomme stof DT56a, og det sælges under navnet Femarelle.

Naturligt tab af knoglevæv De ovennævnte ekstrakter har også en dokumenteret virkning mod afkalkning af knoglerne, som er en anden markant bivirkning af overgangsalderen. I forbindelse med overgangsalderen stiger tabet af knoglevæv, så man taber 10-15 pct. af den eksisterende knoglemasse i de


helse: tema

første 10 år efter overgangsalderen. Kvinder har i forvejen mere spinkle knogler end mænd, og når de taber knoglemasse i forbindelse med overgangsalderen, stiger risikoen for knoglebrud. For at styrke knoglerne og mindske tab af knoglemasse anbefales tilskud af kalk. Men her er også et par ting at være opmærksom på. Hvis ikke din krop kan optage kalktilskud i knoglerne, risikerer du nemlig to ting; enten, at kalken bliver udskilt ved urinen, eller – mere alvorligt, – at dit calciumtilskud optages i blodbanerne og øger risikoen for åreforkalkning.

Kalk skal optages i knoglerne – ikke blodårerne De fleste kalktilskud er lavet på basis af calcium carbonate, som kroppen kan have svært ved at optage. Ved at købe et tilskud på basis af calcium citrat letter du kroppens evne til at tage imod det vigtige mineral. Det er også enormt vigtigt, at du tager dit kalktilskud sammen med nogle andre vigtige næringsstoffer; magnesium samt Dog K-vitamin. Disse næringsstoffer er afgørende for, at kalken bliver optaget i knoglerne, og at den forbliver i knoglerne bagefter.

Kostpyramiden styrker også skelettet I forhold til knoglernes kalkindhold skal du være opmærksom på din krops syre/

basebalance. Kroppen foretrækker at være basisk, så hvis den har for stort indhold af syre, henter den kalk fra knoglerne til at rette op på pH-balancen. ”Jamen, hvordan skal jeg påvirke min egen pH-værdi?” tænker du måske. Men det er faktisk ikke så indviklet, som det lyder, for det lægger sig nøje op ad de kost-råd, du allerede kender. Fødevarer som kød, æg, mælk, sukker og dårligt fedt skubber syre/base ­balancen til den sure side, ligesom alkohol, tobak og stress øger syreindholdet. Basiske fødevarer er primært grøntsager og frugt samt nødder, kerner og (lidt ulogisk) syrnede mejeriprodukter. Desuden ilter motion kroppen og frigør syre.

Naturlige alternativer? Denne artikel er blevet til i samar­ bejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk hvor du også kan finde kilder til denne artikel og søge på andre artikler om overgangsalder og osteoporose.

Motion og fri natur Motion er i øvrigt en vigtig ting at være opmærksom på, når det gælder knoglesundhed. Fysisk træning er én af de ting, som gavner knoglerne allermest og øger kroppens evne til at danne ny knoglemasse. Mest effektiv i forhold til osteoporose eller osteopeni er såkaldt vægtbærende træning – det vil sige aktivitet, hvor du bærer din egen vægt. Svømmetræning og cykeltræning er altså ikke velegnet, men om du i stedet dyrker løb, badminton, styrketræning eller andet, er ikke afgørende. Generelt skal det påpeges at det er meget vigtigt, især for ældre, at undgå

fald, og derfor er træning af muskelstyrke og balance uhyre vigtig. Vigtigt er det også, at du vælger en aktivitet, som du er motiveret til at fortsætte med. Er du i tvivl om, hvad det er, så skal rådet lyde at vælge noget, som kan foregå udendørs. Forskning har vist, at blot 20-30 minutter dagligt i naturligt lys giver en mærkbar reduktion af stresshormonet kortisol, og det kan være en stor fordel, hvis din overgangsalder er præget af symptomer som humør­ svingninger og depressivitet.

Smidighed helse / januar 2022

23


helse: apotekerforeningen

BEVAR OVERSKUDDET I OVERGANGSALDEREN Alle kvinder gennemgår før eller siden menopause, der kan føre til store ændringer i kroppen. Mange oplever gener af forskellig grad – og dem kan man ofte gøre noget ved, uden det kræver medicinsk behandling. Af: Danmarks Apotekerforening / Foto: Shutterstock

O

vergangsalderen er en naturlig proces i livet, hvor kvindekroppens produktion af østrogen falder, og den kan opleves meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Nogle oplever slet ingen eller meget få gener, mens andre er generet i en sådan grad, at det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen. Men selvom overgangsalderen ikke kan ”kureres”, så kan man gøre meget for at lindre symptomerne.

Hold det køligt Mange oplever hede- og svedeture i løbet af overgangsalderen, der kan ramme på forskellige tidspunkter. De kan dog særligt være til gene om natten, hvor de kan forstyrre nattesøvnen. Hvis du oplever natlige hedeture, kan det være en god idé at sove i lag-på-lag tøj, så du kan fjerne et lag, hvis du får hedeture. Dertil kan det hjælpe at holde soveværelset køligt. Det er især overvægtige kvinder, som generes af hedeture.

Hold det fugtigt Den lavere produktion af østrogen kan medføre forandringer i skeden, urinrøret og i blæren, hvor slimhinderne kan blive tyndere. Det kan føre til kløe og ubehagelig tørhed i skeden, samt en øget risiko for blærebetændelse. For at forebygge tørheden anbefales det, at du vasker det intime område med rent vand og eventuelt intimsæbe. Hvis tørheden er generende ved samleje, kan

24

Pas på dig selv i overgangsalderen Hold soveværelset køligt, og sov i ­lag-på-lag-nattøj – det kan mindske ­generne ved natlige hedeture Vask intimområdet med rent vand og ­eventuelt intimsæbe Brug glidecreme eller vaginal ­fugtighedsgiver under samleje for at ­mindske ubehaget ved tørhed Vær opmærksom på tegn på ­blærebetændelse, såsom svie ved ­vandladning og hyppig vandladning – og kontakt din læge, hvis de opstår Vedligehold knoglerne ved at indtage nok kalk og D-vitamin – enten gennem ­kosten eller med kosttilskud.

det være en god idé at bruge glidecreme eller vaginal fugtighedsgiver – begge dele kan købes på apoteket.

Hold det stærkt Knoglevævet er følsomt over for østrogener. Det betyder, at knoglemassen ­falder i perioden omkring overgangs­ alderen, og i de første 10 år efter menopausen ses der et tab på 10-15 pct. af knoglemassen. Det øger risikoen for knoglebrud, og i yderste konsekvens kan det føre til knogleskørhed. Derfor er anbefalingen, at du indtager 800 milligram kalk og 10 mikrogram D-vitamin om dagen. Hvis du ikke får tilstrækkeligt med D-vitamin og kalk gennem din kost, kan du supplere med kosttilskud.

Naturens lod Alle oplever overgangsalderen forskelligt, og det er vigtigt at understrege, at processen er ganske naturlig – og, at den derfor ikke kan behandles væk. Du kan gøre meget selv for at forebygge eller mindske generne. Men, hvis de påvirker dig i en sådan grad, at det går ud over livskvaliteten, bør du tale med din læge om det – det kan være, at en medicinsk behandling er nødvendig. På www.apoteket.dk/enkvindeting kan du læse mere om overgangsalderen, hvad du bør være opmærksom på, og hvad du selv kan gøre for at mindske generne.


Til vedligeholdelse af knogler. Kvinder 50+

Patenteret fermenteret rødkløverekstrakt, tilsat calcium, magnesium og D3 vitamin

herrens mark

Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler. Samtidig bidrager D-vitamin til normal optagelse af calcium. Calcium og D-vitamin hjælper med at reducere tabet af knoglemineral hos kvinder i den postmenopausale alder. Lav knoglemineraltæthed er en risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af osteoporose.

I en daglig dosis (100 ml) får du: 60 mg isoflavoner 500 mg calcium 200 mg magnesium 20 μg D-vitamin

REGOBONE® er specifikt henvendt til kvinder 50 år og ældre. Reduktionen i tabet af knoglemineraltæthed opnås kun med et dagligt indtag på minimum 1.200 mg calcium og 20 μg D-vitamin fra alle kilder.

VIDSTE DU AT Osteoporose er en knoglesygdom, der skønnes at

ramme hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år. Sygdommen har ingen synlige ydre tegn, men svækker knoglerne indefra. Resultatet er ”porøse” og svage knogler, der er så afkalkede og skøre, at de let brækker. Deraf navnet knogleskørhed.

Få knogleskørhed opdaget i tide • DEXA-scanning af din knoglekvalitet i åben scanner. • Billederne vurderes og beskrives af speciallæge. • Vi tilbyder DEXA-scanning uden ventetid. FOR YDERLIGERE INFORMATION OG TIDSBESTILLING  87 20 30 32   team1@molholm.dk

LÆS MERE www.molholm.dk

 DEXA-scanning / knogleskørhed

VEJLE AARHUS

Brummersvej 1 . 7100 Vejle Saralyst Allé 50 . 8270 Højbjerg

87 20 30 40 molholm.dk

helse / januar 2022

25


helse: tema

FOKUS

Osteoporose

Sig farvel til tørre slimhinder – og irriteret hud!

Tørre slimhinder kan give en lang række gener, og det er ikke kun kvinder i overgangsalderen, der kan blive ramt. For slimhinderne er flere steder på kroppen, og derfor kan det være relevant for mange, at give dem lidt ekstra omsorg – og få pænere hud i processen. Af: Clara Edgar / Foto: Shutterstock

N

år snakken falder på tørre slimhinder, så er det tit i forbindelse med kvinder i overgangsalderen. Og det er der egentlig ikke noget mærkeligt i. For de kropslige forandringer, der sker i den periode, kan for mange betyde, at slimhinderne i de nedre regioner bliver mere tørre og irriterede. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at der kommer flere og flere produkter på markedet, som specifikt retter sig mod kvinder, som enten står midt i eller er på den anden side af overgangsalderen, og vil minimere generne. Men faktisk er tørre slimhinder et fænomen, som kan ramme både mænd og kvinder, og som ikke kun handler om underlivet. Det handler også om mund, øjne, øre, næse og de indre organer, som også er beklædt med slimhinder. Deres funktion er at beskytte kroppen mod trusler som skadelige bakterier og infektioner, og derfor vil tørre slimhinder – ud over at give gener – også gøre os mere modtagelige for sygdomme. Derfor er det en god idé at passe på dem. Uanset køn.

Den oversete omega Der er flere ting, man kan gøre for at styrke slimhindernes funktion. Blandt andet ved at give dem tilstrækkeligt med næringsstoffer. Mere specifikt har slimhinderne brug for særligt A-vitamin og omega-fedtsyrer. Her er det dog værd at bide mærke i, at mens snakken om fedtsyrer i høj grad går på den vigtige omega-3, så er det faktisk mindst lige så vigtigt for slimhinderne, at vi forsyner dem med omega-7.

26

Kroppen kan til en vis grad omdanne andre fedtsyrer til omega-7, men den evne ser ud til at dale med alderen, og derfor kan der blive behov for et målrettet tilskud, i takt med at man bliver ældre. Der findes en del forskellige bud på et sådant på markedet, og et til er på vej. Pharma Nords Omega 7 kommer nemlig til Danmark, efter i flere år kun at have været forhandlet i England, hvor det i flere år har været vældigt populært til at forhindre tørre slimhinder og fremme hudsundheden.

Havtorn – det orange vidunderbær Tilskuddet indeholder havtornekstrakt SBA24, som forskningen i de senere år er begyndt at kaste sig over, netop fordi det er rigt på omega fedtsyrer og har et særligt højt indhold af omega-7 foruden at indeholde A- og E-vitamin og en unik sammensætning af phytonæringsstoffer. Det gør ekstrakten yderst velegnet til at styrke slimhinderne, ligesom forskningen også peger på, at det har gavnlige effekter på huden, der ligesom slimhinderne, gerne skal være sund og stærk, så den kan virke som et værn mellem kroppens indre og omverdenen. Slimhinderne har en væsentlig funktion for vores sundhed, og det kan give både smerter, irritation, kløe og meget andet, hvis de begynder at tørre ud. Men med en hjælpende hånd fra kosten og det lille orange bær, kan en stor del af problemerne afhjælpes i løbet af nogle få uger.


SOVER DU GODT (NOK)? En god søvn er en forudsætning for overskud og energi Silvana Support® hovedpuden er en ergonomisk hovedpude udviklet i tæt samarbejde med professionelle behandlere, fysioterapeuter og kiropraktorer. Silvana Support® er et varemærkeregistreret produkt, der produceres og markedsføres i fem forskellige hårdheder. Silvana Support® hovedpuden fås i flere hårdheder og i mange flotte farver

T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

F I N D N Æ R M E S T E F O R H A N D L E R PÅ W W W.Y O U R C A R E . D K 2019-427_Naturli_180x115 Silvana Support_2.indd 1

09.12.2019 13.33

hårdt

Dine fødder arbejder hele livet, også når du motionerer. SMERTER fra ben og ryg skyldes ofte ”fejl” i bygningen af fødder eller underben, der medfører gener som OVERBELASTNING af muskler, sener og led. Mange af disse problemer kan du forebygge og ændre på, ved hjælp af korrekt INDIVIDUELT FREMSTILLEDE INDLÆG.

Find dig ikke i fodsmerter, find en fodterapeut.

Klinik for Fodterapi Du kan finde en fodterapeut nær dig på altomfoden.dk, hvor du også kan læse mere om fødder og fodsygdomme. Du kan også finde os på Facebook/danskefodterapeuter.

211101_helse_indlaeg.indd 1

01.11.2021 16.28

helse / januar 2022

27


helse: fokus

FOKUS

Osteoporose

SKRØBELIGE KNOGLER:

En overset folkesygdom Op mod en halv million danskere lider af knogleskørhed uden at vide det. Og derfor får de ikke den rette behandling eller muligheden for at forebygge brud på knoglerne. Danmark halter nemlig gevaldigt bagefter, når det handler om opsporing og forebyggelse af osteoporose, og nu efterlyser overlæge en national handlingsplan. Af: Mette Buch Jensen / Foto: Privat og Osteoporoseforeningen, Shutterstock

E

t pludseligt brud på hofte, håndled eller arm, efterfulgt af en række andre brud. En ryg, der ikke længere kan bære sig selv, men falder sammen. Skaderne i forbindelse med knogleskørhed eller osteoporose, som er den medicinske betegnelse, er meget konkrete og håndgribelige. Alligevel kaldes osteoporose ofte en usynlig sygdom. – Der er som regel ingen advarselslamper, som blinker, før katastrofen rammer. Mange andre sygdomme er karakteriseret ved, at patienten får symptomer, som vidner om at noget er galt, og som gør det muligt at sætte ind med behandling. Når det drejer sig om osteoporose, så bryder sygdommen bare ud. Der kommer ingen advarsler fra knogler-

ne på forhånd, men pludselig sker der et brud, og så ruller lavinen, siger overlæge Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital, og næstformand i Osteoporoseforeningen. Det skønnes, at op mod 650.000 danskere lider af osteoporose, og at næsten en halv million af de ramte slet ikke selv er klar over, at de har lidelsen. Overlæge Lars Hyldstrup kalder det ”voldsomme mørketal” og understreger vigtigheden af at komme i kontakt med denne store gruppe så tidligt som muligt.

Diagnose ved et tilfælde Vi skruer tiden tilbage til foråret 2019. ­Efter en voldsom faldulykke året forinden er 61-årige Helle Pagaard fra Skive til konsultation hos sin praktiserende læge.

Der kommer ingen advarsler fra knoglerne på forhånd, men pludselig sker der et brud, og så ruller lavinen. Overlæge Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital,

28

Helle Pagaard har fået konstateret gigt i fingre og hænder, og den praktiserende læge synes også at se tegn på osteoporose. Helle Pagaard bliver henvist til en scanning og bliver kort tid efter diagnosticeret med osteoporose. – Det gav slet ingen mening for mig, at netop jeg skulle lide af knogleskørhed. Jeg har dyrket kontaktsport hele mit liv, både håndbold og fodbold, og fået masser af stød. I alle de år har jeg aldrig brækket noget. Jeg har altid løbet meget og langt, også uden brud. Det var et kæmpe chok pludselig at få den besked, og jeg blev rigtig forskrækket, fortæller Helle Pagaard. Hun kendte intet til osteoporose og tænkte i første omgang, at nu skulle hun passe meget på med at være fysisk aktiv, men en informationsdag i et samarbejde mellem Skive Kommune og Osteoporoseforeningens lokalafdeling blev en øjen­ åbner for hende. Her var oplæg fra både ­fysioterapeut, sygeplejerske og diætist, men først og fremmest mødte Helle Pagaard en tidligere kollega, som også lider af osteoporose og som havde fået det langt bedre, end sidst de sås.


helse: fokus

DELTAG I VORES FOREDRAG OG BLIV KLOGERE: 27. januar kl. 18.00-21.00 Kom og hør nyt fra en specialist i migræne/ hovedpine neurolog Jakob Møller Hansen og hovedpinesygeplejerske Maren Eriksen der vil fortælle om MOH hovedpine. Sted: Slagelse Sygehus, foredragssalen

22. februar kl. 18.30-20.00 En aften med øvelser der øger mobilitet omkring skuldre, nakke og kæber plus afspændingsøvelser med afspændingspædagog Gitte Bonde Korning. Sted: Frivillighedens Hus Sønderborg

DET SKØNNES, AT OP MOD

24. marts kl. 18.30-20.00 Når hovedpine ikke bare er hovedpine med hovedpinesygeplejerske Maren Eriksen.

650.000

DANSKERE LIDER AF OSTEOPOROSE, OG AT NÆSTEN EN HALV MILLION AF DE RAMTE SLET IKKE SELV ER KLAR OVER, AT DE HAR LIDELSEN. – Min tidligere kollega gik ikke længere usikkert og famlende, men havde fået en mere rank holdning og gik med sikre skridt. Dét, der skal til, er træning og fysisk aktivitet. Det stod soleklart for mig efter informationsdagen. Du kan kun gøre for lidt, ikke for meget. Det var en kæmpe lettelse at vide, at jeg kunne fortsætte mit aktive liv og endda putte mere træning på, siger Helle Pagaard. Hun begynder dagen med 20 minutters morgengymnastik, løber tre gange om ugen og kombinerer det med indendørs styrketræning og en ugentlig søndagscykletur på 30-60 kilometer. – Jeg er blevet mere smidig og mere stærk. Før havde jeg primært stærke ben, men nu træner jeg også armene. Både fysisk og psykisk er det så godt for mig at være i bevægelse. Jeg kan tydeligt mærke, at jeg bliver stærkere af at dyrke motion og være fysisk aktiv, fortæller Helle Pagaard.

Sted: Huset Trøjborg, Aarhus

Hvem, bliver især ramt af osteoporose? Osteoporose er en kronisk sygdom i knoglerne, som ­betyder at mængden og ­styrken af knoglevævet er nedsat. Det indebærer, at man har øget risiko for brud på knoglerne, især i ryg, hofte og håndled. Det skønnes, at ­osteoporose rammer hver 3. kvinde og hver 6.- 8. mand over 50 år herhjemme. Tjek! Du kan selv tjekke, om du er i risiko for at have osteoporose. Osteoporoseforeningen har udviklet det første digitale redskab, som indikerer, om man er i risiko for at have osteoporose eller udvikle osteoporose. Se mere på www.knogletest.dk

Læs mere om foredragene, tilmelding og betaling på hovedpineforeningen.dk

Tlf.: 70 22 00 52 Find os på facebook: facebook.com/hovedpineforeningen

Hendes mål er fortsat at undgå knogle­ brud og blive ved med at styrke sine muskler. Udover den fysiske træning er Helle ­Pagaard i medicinsk behandling og tager desuden kalk – og D-vitamin­tilskud.

En national handlingsplan Mens Helle Pagaard får den nødvendige medicin og passer sin træning, så går op mod en halv million danskere rundt uden at vide, at også de lider af osteoporose. Og formentlig opdages sygdommen først, når et pludseligt knoglebrud rammer. I Danmark halter vi nemlig gevaldigt bagefter, når det handler om at opspore og dermed forebygge osteoporose. Derfor efterlyser professor Bente Langdahl, I­ nstitut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og overlæge på Afdeling for Hormon- og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital, en national handlingsplan. – Indsatsen i forhold til at opspore og forebygge osteoporose er vilkårlig og ­forskellig på tværs af landet. Vi har langt overvejende lagt opsporingen i hænderne

helse / januar 2022

29


helse: fokus

Risikofaktorer Har dine forældre eller søskende osteoporose? Så er der god grund til, at du ­kontakter din egen læge og beder om at blive henvist til en scanning. Når det handler om osteoporose, så har den arvelige disposition stor betydning. Har du oplevet knoglebrud fra et mindre fald, som er sket fra gående eller stående stilling? Et brud af den karakter indikerer, at der kan være tale om osteoporose, og ét brud øger derfor risikoen for flere brud. Helle Pagaard fik konstateret osteoporose i tide. Fysisk træning, medicinsk behandling og tilskud af kalk- og D-vitamin er vejen frem.

på de praktiserende læger, og deres tilgang er meget forskellig. Nogle praktiserende læger er mere opmærksomme på osteoporose end andre. Der er ingen overordnet tilgang til osteoporose, som vi for eksempel ser det med både diabetes og lungesygdommen KOL, siger Bente Langdahl. Hvad er der behov for efter din mening? – Vi skal gøre det radikalt bedre, og det kræver en national handlingsplan. Vi skal have defineret klart og utvetydigt: Hvem gør hvad? Hvem har ansvaret for at diagnosticere, og hvem følger patienten? Det er jo helt utænkeligt, at en patient med for eksempel en blodprop i hjertet ikke får målt sit kolesteroltal og sit blodtryk i

Er du kvinde og på vej i overgangs­ alderen? Så snak med din praktise­ rende læge om osteoporose. Er du mand og over 50 år? Tag en snak med din praktiserende læge om osteoporose. Risikoen stiger med alderen, så hvis du er fyldt 80 år, så udgør alderen en selvstændig risiko. Har du KOL, gigt eller anden sygdom, som behandles med binyrebark­ hormon, er din risiko også forøget. Er du i tvivl? Så bed om en scanning. Scanningen er enkel, smertefri og ufarlig. Kilde: Overlæge Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital

Indsatsen i forhold til at opspore og forebygge osteoporose er vilkårlig og forskellig på tværs af landet. Bente Langdahl, professor, Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og overlæge på Afdeling for Hormon- og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

30

forbindelse med en indlæggelse på sygehuset. Blodpropper har vi en plan for i sundhedsvæsenet. Sådan er det slet ikke med osteoporose. Her er det tilfældigheder, der afgør, om man bliver diagnosticeret og får den rette opfølgende behandling. Men en national handlingsplan koster penge, og det har der hidtil ikke været politisk opbakning til.

Effektiv opsporing Både professor Bente Langdahl, ­Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og overlæge Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital, kigger mod Storbritannien, når det gælder en effektiv opsporing af osteoporose. Det britiske sundhedsvæsen har de seneste 15 år brugt det såkaldte FLS-system, som betyder, at en patient der kommer på skadestuen med et knoglebrud automatisk informeres om risikoen for osteoporose og tilbydes scanning. – Knoglebrud er en åbenlys risikofaktor, når det handler om osteoporose. Så det giver rigtig god mening at have en fagperson på hospitalet, hvis hovedopgave er at informere om osteoporose og hjælpe med at henvise til en scanning til de patienter, som kommer ind med et knoglebrud. FLS-systemet har længe været i brug på Holbæk Sygehus og Hvidovre Hospital, og flere er på vej. Men det er endnu langtfra et landsdækkende tilbud herhjemme. Vi arbejder for, at regionerne får øjnene op for, at der er milliarder at spare ved at undgå knoglebrud, samtidig med at vi øger livskvaliteten for mange borgere, siger overlæge Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital. I juni 2021 blev der afholdt Osteoporosekonference på Christiansborg i et forsøg på at skabe politisk opmærksomhed og øget viden om osteoporose. Professor og overlæge Bente Langdahl var blandt oplægsholderne og siger om konferencen: – Jeg oplevede positive tilkendegivelser fra en del Christiansborg-politikere. Jeg håber de vil presse på hos regionerne, som jo har ansvaret for vores sygehusdrift. Det her løser ikke sig selv, og det bliver d ­ yrere år for år. I 2013 kostede følgevirkningerne af osteoporose mere end 11 milliarder kroner årligt. I dag er belø-


Annonce

Knogleskørhed opdages ofte først, når skaden er sket 650.000 danskere anslås at leve med knogleskørhed – osteoporose. Kun omkring 172.000 af dem er diagnosticeret med sygdommen. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Capio Privathospital tilbyder som eneste private udbyder i Danmark DEXA-scanning med henblik på udredning for knogleskørhed. Lav knoglemineraltæthed og dermed knogleskørhed rammer ca. hver tredje kvinde og hver syvende mand. Mere end 172.000 danskere, svarende til knapt 3 % af befolkningen, har fået diagnosen osteoporose (knogleskørhed), men antallet af danskere, der lever med osteoporose uden at vide det, er ifølge Sundhedsstyrelsen formentlig 2-3 gange højere – omkring 650.000*. Som det eneste privathospital i Danmark tilbyder Capio Privathospital scanning af knoglemineraltæthed på deres DEXA-scanner i Hellerup. Scanneren er netop opgraderet med den nyeste software, hvilket sikrer den bedst mulige billedkvalitet. Hurtig scanning uden gener ”En DEXA-scanning er en røntgenundersøgelse med lav stråling, der primært bruges til at vurdere knoglemineraltæthed og dermed risikoen for knogleskørhed,” fortæller chefradiograf for Capio Østdanmark, Forough Sadolin. ”Har man knogleskørhed, er ens knoglemasse og knoglestyrke nedsat i

en sådan grad, at det øger risikoen for knoglebrud, selv ved relativt små fald eller påvirkninger. Knogleskørhed vil oftest være helt uden symptomer, indtil der opstår knoglebrud.” En DEXA-scanning tager 15-20 minutter, og der er intet ubehag forbundet med scanningen. Man ligger på ryggen på scanner-lejet, mens scanner-armen kører frem og tilbage og scanner ryg og hofter. I nogle tilfælde scanner man også håndled. Finder man tegn på knogleskørhed, vil man gå videre med blodprøver og starte medicinsk behandling. Forebyggelse af osteoporose Er der tilfælde af osteoporose i familien, er det særlig vigtigt at være opmærksom på sine knogler, da risikoen for lav knoglemineraltæthed kan være arvelig. Osteoporose rammer oftest kvinder over 50 år, samt kvinder, der er gået i overgangsalder, da den lavere produktion af østrogen kan gøre, at knoglerne bliver svækket. ”Det ville være ønskeligt, hvis DEXAscanning blev brugt som et forebyggen-

de middel til at undgå, at patienter, som er disponeret for knogleskørhed, udvikler sygdommen,” fortæller Forough Sadolin og fortsætter: ”Oftest kommer patienterne først til undersøgelse efter et brud, hvor mistanken falder på knogleskørhed. Hvis forandringerne opdages tidligt, kan udviklingen stoppes, før der bliver tale om egentlig knogleskørhed.” For at få foretaget DEXA-scanning skal der foreligge en henvisning fra egen læge, da der anvendes røntgenstråler ved scanningen.

*SST 2018

Læs mere om DEXA-scanning på Capio Privathospital på capio.dk

helse / januar 2022

31


helse: fokus

Gode råd Fysisk aktivitet hjælper på det ­meste, også på knoglerne. Dyrk vægtbelastende motion, som for eksempel tennis, badminton og løb Gåture er rigtig god knogletræning Både cykling og svømning er god motion, men det træner ikke knoglerne. Er du syg, så er det rigtig vigtigt at komme ud af sengen. Det tærer på knoglerne, hvis man ligger meget ned. Sørg for at få tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin gennem din kost og supplér evt. med kosttilskud. Den nødvendige kalk får du gennem mejeriprodukter, som mælk, yoghurt og ost. Hvis du tager kosttilskud, så læs v­ aredeklarationen grundigt, så du er sikker på at få nok af de nødvendige vitaminer. Magnesium og K-vitamin har ingen indvirkning i forhold til osteoporose. Undgå rygning og følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol i moderate mængder Kilde: Overlæge Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital

32

bet formentlig langt højere. Og for patienterne er der virkelig meget på spil i form af tabt livskvalitet. Men jeg synes, der er mange ting, som peger i den rigtige retning, så jeg tror på, at vi finder en løsning inden for overskuelig fremtid, siger Bente Langdahl.

Vær fysisk aktiv 61-årige Helle Pagaard har netop fået Dronningens Fortjenstmedalje efter 40 års ansættelse som økonomisk sagsbehandler i Skive Kommune. Hun nyder at være aktiv på arbejdsmarkedet og er bevidst om at passe godt på sin krop og sine knogler. – Jeg er meget opmærksom på ikke at lave skævvridninger i min ryg, for eksempel når jeg tømmer opvaskemaskinen. Jeg slæber heller ikke på tunge indkøbsposer, men sørger for at have en pose i hver hånd, som ikke vejer for meget. Jeg bliver ved med at gøre det, der er godt for mig, og jeg fortsætter min fysiske træning. Det gør mig stærkere og glad i låget. Jeg er ikke bange for fremtiden og har som mål at undgå et brud på mine knogler, siger Helle Pagaard.

I 2013 KOSTEDE FØLGEVIRKNINGERNE AF OSTEOPOROSE MERE END

11 mia

ÅRLIGT. I DAG ER BELØBET FORMENTLIG LANGT HØJERE. Hvad vil du opfordre andre til? – Sørg for at komme i gang og bevæg dig mere, end du plejer. Passivitet er din værste fjende. Det er så vigtigt at holde sig i gang. Helle Pagaard er senest blevet scannet i foråret 2021 og her viste scanningsresultaterne, at hun har øget sin knoglemasse og dermed reduceret risikoen for knoglebrud.


helse: xxxx

BLIV KLOGERE PÅ DINE KNOGLER

amgen

Knogleskørhed er en knoglesygdom, der skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 6. mand over 50 år.

På www.klogpåknogler.dk kan du få viden om knogleskørhed, risikofaktorer og livet med sygdommen. Reference: Prævalens, incidens og behandling i sundhedsvæsenet for borgere med osteoporose. Sundhedsdatastyrelsen 2018

Amgen AB I Borupvang 9, 2750 Ballerup

helse / januar 2022

33

Udarbejdet den 17. august 2021: DK-NPS-2000014

Bliv også klogere på knoglevenlig livsstil og se træningsvideoer udarbejdet i samarbejde med Knoglestærk.


helse: klumme

KONSULTATION Jeg har ikke lyst til sex Jeg sidder med en af mine kvindelige patienter på 51 år, der kommer fordi hun oplever, at sexlysten er forsvundet. Over de seneste år er intimiteten mellem hende og hendes mand langsomt blevet mindre og mindre. I lang tid har de ikke talt sammen om det, men for en måned siden åbnede hendes mand op for snakken, og det har vist sig, at de begge har det på samme måde. De oplever begge, at deres relation har ændret sig, og at intimiteten fylder mindre nu end tidligere. Hendes mand er frustreret over, at det ikke fungerer, og hun føler sig forkert og oplever, at det er hendes skyld, da det er hende, der oplever, at lysten mangler. Hun er gået i overgangsalder for 2 år siden og har ikke haft de store gener i den forbindelse, men manglende sexlyst er kommet sammen med overgangsalderen. Ud over, at lysten mangler, fortæller hun også, at det er sværere at gennemføre samleje, fordi hun oplever at være mere tør, og at det gør ondt, hvis det går for hurtigt. Vi taler om, hvordan deres relation i øvrigt fungerer, og hun fortæller, at de har det godt sammen. De er glade for hinanden og vil gerne have det til at fungere. Det er bare ikke så nemt som tidligere. De har flere gange oplevet, at det er endt som en dårlig oplevelse, når de har forsøgt at være sammen, og det har ført til, at der går længere og længere imellem, at én af dem tager initiativ til det. Jeg spørger, hvordan den manglende sexlyst har påvirket deres kontakt, og hun fortæller, at hun oplever, at de er blevet mere venner end kærester, og at der også er blevet længere mellem kys og kram ud over, at de kun sjældent har sex. Jeg fortæller hende, at der er mange andre, der har samme oplevelser, som de har. Der sker noget med kroppen, når man som kvinde går i overgangsalder, ligesom der sker noget for mænd, når de bliver ældre. Det er helt naturligt. Det er ikke noget at føle skyld eller skam over, men det betyder, at samliv og intimitet for mange ændrer sig. Det vigtigste i forhold til at få det til at fungere igen, er, at de har haft mod til at tale sammen om det, der er svært, og at hun kommer i konsultationen for at få hjælp.

34

Henrik Rasmussen

Der er både fysiske og psykologiske forhold, som det giver god mening at se på. Fysisk bliver slimhinden i skeden ­tyndere efter overgangsalderen, og det betyder, at det kan tage længere tid at ­blive klar til samleje. For nogen kan det hjælpe at bruge glidecreme eller hormonbehandling enten som stikpiller eller tabletter. Psykisk oplever mange, at de trækker sig fysisk, når det seksuelle ikke fungerer. Det betyder, at intimitet som kys og kram bliver færre og færre og i sig selv gør det sværere at få det seksuelle til at fungere. Vi taler om sansetræning som en mulighed for, at de kan finde hinanden igen. Det vigtigste er, at de vil hinanden både som venner og kærester, og at de kan tale om, hvad de hver især ønsker sig og om, hvad der fungerer og ikke fungerer for dem. Sansetræning handler om at genfinde fortrolighed, intimitet og nærhed, uden at det fører til samleje. På den måde fjernes præstationsforventninger, og de kan have fokus på det, de savner allermest – nemlig intimitet. Når det trygge, ­intime rum fungerer, er der langt bedre muligheder for også at få det seksuelle til at fungere igen.

Praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være special­ læge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi. Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitets­sikring i almen praksis.

Jeg spørger, hvordan den manglende sexlyst har påvirket deres kontakt, og hun fortæller, at hun oplever, at de er blevet mere venner end kærester.


Annonce

Sådan kan du forebygge knogleskørhed Sund kost med et højt indhold af calcium og D­vitamin samt en aktiv livsstil styrker knoglerne. Begynd dagen med morgengymnastik, tag dig tid til at gå eller løbe en tur og stil appetitten med grønne grøntsager, rugbrød, fede fisk samt mælk og mejeriprodukter. Så har du gjort meget for at holde knoglerne stærke. En sund kost og en aktiv livsstil kan nemlig forebygge knogle­ skørhed eller holde den arvelige lidelse i skak. Ifølge Merete Myrup, ernæringschef, Landbrug & Fødevarer, skal man først og fremmest spise en kost med et tilstrækkeligt indhold af calcium der styrker knoglerne. Gode kilder til calcium er mælk og mejeriprodukter samt broccoli, grønne bønner, grønkål og andre grønne grøntsager såvel som groft brød, frø og nødder. Dog har kroppen lettere ved at optage calcium fra mejeriprodukter, der desuden indeholder væsentligt mere calcium sammenlignet med de fleste grøntsager.

800 mg calcium dagligt Det anbefales, at voksne over 18 år får 800 mg calcium dagligt. En stor del af det behov kan dækkes ved at følge de officielle kostråd om at indtage 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 20 g ost om dagen (en skive) eller 350 ml mælk og mælkeprodukt om dagen, hvis du ikke spiser ost. Drikker du ikke mælk eller spiser mejeri­ produkter, skal du sørge for at få calcium fra andre fødevarer. Du kan også vælge at tage et calciumtilskud. Knoglerne opbygges og nedbrydes livet igen­ nem, men fra 40­års alderen bliver de svagere, da der nedbrydes mere knoglevæv, end der opbygges. Derfor øges risikoen for knogleskør­ hed med alderen – en risiko, der kan reduceres med et større indtag af mejeriprodukter. Ifølge en stor australsk undersøgelse faldt antallet af

! Gode kilder til calcium 1 glas mælk: 248 mg calcium 2 skiver ost: 264 mg calcium 1 håndfuld broccoli: 13 mg calcium 2 skiver rugbrød: 25 mg calcium

knoglebrud således med 33 procent blandt ældre, der spiste flere mejeriprodukter. Sollys og fede fisk Og så skal man huske at få noget sol – når den ellers er her – og spise fede fisk. Sollys og fisk som sild, laks og makrel er nemlig gode kilder til D­vitamin, der gør det lettere for kroppen at optage calcium. I det mørke og solfattige vinter­ halvår er det ekstra vigtigt at få D­vitamin fra maden samt tage et D­vitamintilskud på 5­10 μg dagligt. Sammen med en sund kost kan risikoen for knogleskørhed nedsættes med løb, gang, gym­ nastik, havearbejde og andre fysiske aktiviteter, hvor kroppen bærer sin egen vægt. Det styrker knoglerne og muskelmassen. Endvidere er det klogt at skære ned på eller helt opgive rygning og indtag af alkohol, da begge dele øger risikoen for knogleskørhed.

Calcium fra fx mejeriprodukter og grøntsager samt D­vitamin fra sollys og fede fisk holder knoglerne sunde og stærke. Foto: Rasmus Baaner

Bestil brochuren ’Sunde knogler hele livet’ På www.ernæringsfokus.dk kan du under ’materialer’ bestille brochuren ’Sunde knogler hele livet’.

helse / januar 2022

35


helse: tænder

DET BETALER SIG AT PASSE PÅ SINE TÆNDER Kvinder er generelt lidt bedre end mænd, når det kommer til den forebyggende tandpleje, viser nye tal. Kvinder kommer nemlig hyppigere til tandlæge gennem hele livet, og det sparer dem for både tandproblemer og penge. Men for tandlægeforeningen er kønsforskellen faktisk ikke så interessant. Af: Clara Edgar / Foto: Shutterstock

D

et er ikke nyt, at mænd går mindre til lægen end kvinder. Og lidt samme tendens ser altså ud til at gøre sig gældende inden for tandsundheden. Tal fra Danmarks Statistik peger nemlig på, at kvinder i højere grad går til tandlægetjek gennem hele livet. I 2020 gik 55 procent af danske kvinder til tandlæge, mens tallet for mænd var 47 procent. Formand for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist, understreger dog, at man skal tage de tal med et gran salt. – Man bør tage nogle forbehold, fordi man ud fra et enkelt år ikke kan vide, om mændene i mindre grad kommer til tandlæge, fordi de simpelthen kun har behov for et tandtjek hvert andet år, mens kvinderne er blevet opfordret til et årligt tjek. Og så er forskellen mellem kønnene heller ikke så stor, at jeg synes, det er det interessante, siger hun. Susanne Kleist mener derimod, at det, man bør bide mærke i, er, at den forebyggende tandpleje – altså når man løbende får tjekket tænderne, har en positiv effekt på både tandsættet, den generelle sundhed og pengepungen. Og her ser hun faktisk den største slagside blandt de unge. 40 procent af danskerne mellem 18 – 24 år kommer nemlig ikke til tandlæge, mens det i den øvrige befolkning kun gælder for halvt så mange, forklarer Kleist.

Sparer penge på den lange bane Hos ORIS Tandlægerne, der har 13 klinikker fordelt rundt om i landet, har de med udgangspunkt i tallene fra Danmarks

36

Statistik analyseret på data fra klinikkerne. Og her ser de altså samme tendens. Mændene er sjældnere i stolen gennem hele livet. Men på trods af det, ender de over en livsperiode med at bruge flere penge på tandlægen end kvinder. For direktør hos ORIS Tandlægerne, Søren Bach, er det et bemærkelsesværdigt og vigtigt budskab at få ud, fordi det netop peger på, at den forebyggende indsats har en effekt. – Når det alligevel ender med at blive dyrere for mænd, så er det jo fordi, deres behandlinger bliver sværere og dyrere, og det kunne måske være undgået, hvis det var taget i opløbet. Og jeg tror, at den viden kan få flere unge mænd til at få gode tandlægevaner tidligt i livet. Det havde i hvert fald gjort en forskel for mig at vide det, siger Søren Bach.

Av – nu er det for sent Den pointe er Susanne Kleist enig i. At den forebyggende pleje er effektiv, og at det handler om at få grundlagt de gode vaner,

Når det ender med at blive dyrere for mænd, så er det fordi, deres behandlinger bliver sværere og dyrere, og det kunne måske være undgået, hvis det var taget i opløbet. Søren Bach, direktør hos ORIS Tandlægerne

allerede når de unge forlader skoletand­ ­plejen. – For både unge mænd og kvinder handler det jo om at forstå, at tænderne skal serviceres løbende, også selvom det ikke føles som om, der er noget galt. For når man kan mærke det, så kan det være, at det er for sent – og det bliver i hvert fald dyrere, siger hun. Som eksempel fremhæver Susanne ­Kleist, at man kan forebygge et hul med en lakering, som koster under 200 kroner. Hvis først hullet er blevet stort, vil det snildt koste 5000 at fikse problemet. – Forebyggelse er vejen frem, og noget ­tyder på, at kvinder måske forstår det lidt bedre end mænd. Vi ved jo også, at de generelt er bedre til at passe på deres sundhed. Men jeg synes, pointen gælder for alle. Og især de unge, siger Susanne Kleist. I løbet af i år får 18-21-årige unge gratis tandpleje. Det blev ved­ taget i forbindelse med den nye finanslov.


carat

Vi PASSER PÅ dét der er vigtigt Alt godt starter i det små. Vi giver dig redskaberne – resten klarer du selv. Oplev den friske fornemmelse og de gode fordele ved en helt ny mundplejerutine. En rutine, der giver dig mulighed for at rense effektivt, hvor tandbørsten alene ikke rækker. Start i dag, og fortsæt hver dag for en sundere mund og krop. Start med GUM. Pioner inden for holistisk mundpleje. SunstarGUM.dk

VI PASSER PÅ DIG helse / januar 2022

37


helse: nyt fra Danske Regioner Nyheder og information fra Danske Regioner

PRAKTISERENDE SPECIALLÆGER SKAL TÆTTERE PÅ PATIENTERNE I Danmark er der cirka 1.000 praktiserende speciallæger fordelt på 15 specialer. Snart vil det blive nemmere for danskerne at få tider hos dem. En ny overenskomstaftale for perioden 2022-2026 skal nemlig sikre øget tilgængelighed for patienterne, øget speciallægedækning i yderområder, samt styrke det nære sundhedsvæsen. For eksempel skal alle specialer fremover mindst én dag om ugen tilbyde patienterne tider uden for dagarbejdstid, og de skal oprette en funktion på deres telefonsystem, så patienterne kommer til at stå i kø, hvis linjen er optaget. Overenskomstaftalen er indgået af Regionernes Lønnings- og Takst-Nævn (RLTN) og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). I 2020 blev 1,86 millioner danskere behandlet af en praktiserende speciallæge. Kilde: Danske Regioner

Fokus på ulighed i kommende sundhedsaftale Den voksende ulighed i Danmark koster både menneskeliv og livskvalitet. Derfor opfordrer Alliancen mod Social Ulig­ hed i Sundhed nu regeringen til at sætte den sociale ulig­ hed i sundhed højt på dagsordenen i arbejdet med den kommende sundhedsaftale. Parterne lægger vægt på, at den kommende sundheds­ aftale skal skabe rammer, der kan give flere danskere flere og sundere leveår med bedre trivsel. Derudover skal den kommende sundhedsaftale placere ulighedsdagsordenen tydeligt på andre politikområder end sundhedsområdet, fordi ulighed i sundhed opstår i et kompleks samspil mel­ lem flere faktorer både i og udenfor sundhedsvæsenet. Det kan være svært for udsatte borgere at træffe sunde valg. For eksempel hvis man systematisk rammes af syg­ dom før andre, og samtidig rammes hårdere af sygdom, end andre. Men der er evidens for, at sunde rammer gør en forskel: For eksempel mener Alliancen mod Ulighed i Sund­ hed, at en 18-års grænse for salg af alkohol vil være et op­ lagt virkemiddel at tage i brug. Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed består af 74 faglige, offentlige og patientorienterede organisationer. Kilde: Danske Regioner

Danmark vil være førende i brug af sundhedsdata I Danmark har vi en enestående stor mængde af brugbare sundhedsdata. Data der for eksempel indsamles, når du er på hospitalet, hos lægen, køber medicin på apoteket eller får svar på en blodprøve. Ny teknologi giver bedre muligheder for at anvende disse sundhedsdata til at forbedre sundhedsvæsenet og danskernes sundhed, men der har tidligere været udfordringer med manglende overblik, ­juridiske uklarheder og tunge administrative processer. Disse udfordringer vil parterne på sundhedsdataområdet nu løse. Visionen er, at Danmark skal være førende i brug af sundhedsdata, og derfor vil parterne ­skabe enkel adgang til data, muliggøre avancerede analyser, samt sikre høj data­ sikkerhed og gennemsigtig brug af data. Danmarks Statistik udvikler for eksem­ pel Danmarks Datavindue, som er en samlet indgang til data via Danmarks Stati­ stik til gavn for både forskere, analytikere, myndigheder og beslutningstagere. Visionen er at skabe et samarbejde mellem Sundhedsministeriet, Sundhedsda­ tastyrelsen, Danske Regioner, KL, Danmarks Statistik og Nationalt Genom Center. Kilde: Danske Regioner

38

Dyre udeblivelser: Husk at melde afbud Det er dyrt for sundhedsvæsenet, når patienter udebliver fra deres aftaler. Hvis sms’er med påmindelse om tider oplyser, hvor meget udeblivelser koster, husker patienterne i højere grad at melde afbud. Det viser en rapport fra Firmaet iNudgeyou, som på vegne af Danske Regioner har undersøgt effekten af forskellige oplysninger i de sms-påmindelser, som ­hospitalerne sender ud til patienterne for at minde dem om deres aftaler. Under­ søgelsen viser, at hvis patienterne oplyses om, at en udeblivelse i gennemsnit ­koster hospitalet og skatteborgerne 1500 kr, så husker 40 pct. flere at ­melde afbud. Undersøgelsen er foretaget på ­Sydvestjysk Sygehus, og dens resulta­ ter kan bruges til at reducere spild af sundhedsvæsenets ressourcer og give hurtigere hjælp til andre patienter, der kan overtage de aflyste tider. Kilde: Danske Regioner


helse: xxxx

HAR DU DÅRLIG ÅNDE? Vidste du at dårlig ånde curaden kan skyldes gamle madrester som sidder mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke kan nå.

Brug en mellemrumsbørste 1 gang om dagen og du vil lynhurtigt opdage en forandring.

Det er vigtigt at du bruger den rette størrelse mellemrumsbørste som passer til dine tænder. Børstehårene skal være bløde og fleksible så de kan nå ind i alle kritiske områder mellem tænderne. CURAPROX mellemrumsbørster kan bruges mange gange, de skal blot skylles efter brug. MELLEMRUMSBØRSTERNE KAN KØBES PÅ APOTEKET, HOS TANDLÆGEN ELLER PÅ WWW.CURAPROX.DK

helse / januar 2022

39


helse: skønhed

Gik julen hårdt ud over budgettet? Så er her bud på fine produkter af den slags, mange af os bruger i hverdagen til januar-venlige priser.

SK

ED

I

N

ØN

H

GE

R

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED

10 til ingen penge

SE

KS P

E RT E N S A N

L FA BE

HER ER ALT NORMALT BILLIGT

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger.

Faktisk har de altid de samme lave priser på en lang række kendte mærkevarer. Men her har vi valgt en serie, der kun forhandles i Normal-butikkerne og ellers på nulallergi. dk, nemlig The Scalpologist. En parfumefri og vegansk hårplejeserie med 4 shampoo’s til forskellige behov samt en conditioner og en scalp scrub.

Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

The Scalpologist, alle produkter koster 48 kr. (der er 292 ml i shampoo, 295 ml i conditioner og 250 ml i scalp scrub).

Bedst at være safe og sikker Vi bruger stadig masser af håndsprit, og alkohol og hud har aldrig været nogen god kombination. Derfor er det en rigtig god idé at vælge en udgave, hvor der er taget højde for både effekt og forebyggelse af udtørring og irritation. Håndsprit Gel med 70 pct. alkohol indeholder effektivt fugtende glycerin, den er uden parfume og farvestoffer, vegansk og certificeret Asthma Allergy Nordic samt AllergyCertified for i videst muligt omfang at forebygge irritation og allergi. Derma Håndsprit Gel, 60 kr. for 500 ml Fås også i 250 ml og 100 ml

Mænd på hylden Stadig flere mænd bliver så plejebevidste, at de vil have deres eget produkt på hylden. Urtekram er et godt bud med produkter til det hele og alle i familien. Men Face & Body Lotion har et fint mix mellem fugt og fedtstof, og så indeholder den lakridsrod, der dulmer irritation efter barbering eller vind og vejr. Alt med maskulin duft af enebær. Alle ingredienser er naturlige, og heraf 67 pct. økologiske (fraset vand og mineraler, som ikke kan certificeres). Urtekram Men Face & Body Lotion, 45 kr. for 150 ml

40


helse: skønhed

FRA DET GAMLE APOTEK Det er heldigt, at det er gode produkter, for man må bare eje alt, hvad man ser af Benamôr i de fine art deco emballager. Den gamle apotekerserie har været produceret i Lissabon siden 1925 og har flere serier med produkter til ‘det hele’. Her nostagisk håndsæbe med indbygget fugt samt kokos-og solsikkeolie og duft af citron. I dag samler mange på sæber, så det er også en sød gaveidé. Alantoìne The Original Soap, 50 kr. for 100 g på brandsofbeauty.dk og hos udvalgte forhandlere.

DE HAR DET INDEKLEMT Om sommeren er de fri, men om vinteren må vores fødder finde sig i at være spærret inde i strømper/sokker og sko/støvler det meste af tiden. Alt i en fodcreme klarer de udfordringer, det kan medføre, og det vil ud over fugtpleje sige, at den ‘modvirker revner, hård hud og sure tæer’, som der står på tuben. Og det gør den så godt, at den vandt Danish Beauty Award i 2019 som bedste kropsplejeprodukt i ‘populær’kategorien. Pudderdåserne Must Have Alt i en fodcreme, 130 kr. for 100 ml

ET BOOST TIL HUDEN The Inkey List er forholdsvis ny herhjemme, og ligesom The Ordinary en serie, hvor man finder produkter med virkelig effektive ingredienser, og det er nærmest svært at finde priser over 100 kr. Her er det deres Q10 serum/helps combat environmental damage. Og det er der godt belæg for at hævde, for Q10 er ikke bare en stærk antioxidant men også nødvendig for, at cellerne kan danne energi. Derudover er der god fugt og de fedtstoffer, der skaber en stærk hudbarriere samt et kollagen-boostende peptid.

Hav den ved hånden I disse sprit-af-corona-tider er det ikke nok at have håndcreme ved vasken derhjemme. For sin håndhuds skyld bør man have en creme i lomme eller taske, så man kan smøre hver gang, man vasker eller spritter. Yves Rocher håndcremen, der fås med forskellig duft, er virkelig dejlig med glycerin, Aloe vera, sesamolie og sheasmør. Yves Rocher Hand Cream Mango Coriander, 35 kr. for 30 ml på y vesrocher.dk

The Inkey List Q10, 59 kr. for 30 ml i Sephora og på sephora.dk

NU OGSÅ MED MAKEUP Hos The Ordinary finder man produkter med alle de ingredienser, der kan pleje, beskytte og optimere hud. Virkelig effektive produkter til priser, ingen kan brokke sig over. Nu har de suppleret den omfattende serie med to foundations - Serum Foundation og den mere dækkende Coverage Foundation i et stort udvalg af nuancer. Serum Foundation ligger fint og let på huden, mens Coverage med sit højere indhold af pigmenter kan dække uensartetheder. Produkterne har SPF 15 (titaniumdioxid/ikke-nano) The Ordinary Serum Foundation, 63 kr. for 30 ml i Magasin, Matas og på nettet.

helse / januar 2022

41


helse: skønhed

SK

ED

I

N

ØN

H

GE

R

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED SE

KS P

E RT E N S A N

L FA BE

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

DEN HOLDER DIN VINTERHUD I BALANCE På trods af sin lette konsistens indeholder denne gel-creme masser af god fugt plus barrierebevarende planteolier. Herunder økologisk hampefrøolie, som er kendt for at virke beroligende på huden. Tuben er af pap og en del af Garnier’s Greener Beauty Initiativ, og derfor er både den og pakningen 100 pct. genbrug (husk det efter endt brug). Garnier BIO Hemp Cream, 89 kr. for 50 ml

Alt godt til hud CeraVe har hurtigt opnået kultstatus også herhjemme. Serien er udviklet i tæt samarbejde med hudlæger og udmærker sig ved at indeholde hele tre typer ceramider. Det er den type fedtstoffer, som hudceller er kittet sammen med - som mørtel mellem mursten. Desuden indeholder Moisturising Lotion to af de bedste fugtstoffer, glycerin og hyaluron, samt fedtstoffer lig dem, der styrker hudens udvendige barriere. CeraVe Moisturising Lotiontil tør/meget tør hud i ansigt eller på krop, 130 kr. for 473 ml Fås på apoteker og i Matas (nogle få produkter), find forhandler på cerave.dk 42


Fri for nattekramper å s g o r e ! k r e i d V n e g g y b fore Altiderm magnesiumolie lindrer anspændte muskler og modvirker kramper og urolige ben Generelt om Altiderm:

• Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Alle med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan

Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker Priser: kr. 169,- for 100 ml. olie. kr. 249,- for 200 ml. olie Webshop: Medicwiotech.dk Forbrugerkontakt: Tlf. 4611 6669

True Crime forfatter, Peer Kaae om at bruge magnesiumolie:

”Jeg smører mig ind i Altiderm hver aften – og kan ikke undvære det.” ”Jeg spiller tennis på et rimeligt niveau, hvilket er hårdt for muskler og led i min alder – især indendørs. Ved en tilfældighed fandt jeg frem til Altiderm Magnesiumolie. Og jeg smurte i første omgang mine ben ind efter hårde kampe, hvilket gav en utrolig restitution. Men en dag prøvede jeg at smøre min krop og ryg, inden jeg spillede, og jeg mærkede nu et fysisk kraftoverskud i benene. Derfor smører jeg mig nu ind i Altiderm Magnesiumolie, hver gang jeg spiller tennis, men også om aftenen, fordi det også giver en skøn dyb søvn uden kramper.” Blå bog: Journalist og forfatter Peer Kaae, f. 1965, har bl.a. arbejdet med dokumentarprogrammer på DR, helse / januar 2022 43og som sportsjournalist på Eurosport. Er forfatter til bl.a. ”Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej” fra 2010


helse: konkurrence

VIND

VÆRDI CA.

1.614,-

Stor lækkerbisken til din hudpleje

Pakken, du kan vinde, består af 6 kvalitetsprodukter fra True North Skincare. Produkterne er sammensat efter De-Stressed konceptet, som betyder, at det er produkter, som er lavet med den mest optimale mulig koncentration af aktive stoffer, så de fugter og afrenser huden, uden at irritere eller skabe ubalance. Start din renserutine med True North De-Stressed Skincare Milk 1.1, efterfulgt af De-Stressed Tonic 1.2, som giver fugt, kølighed og en beroligende fornemmelse i huden. Start din morgenpleje med dagcremen, der straks beroliger din hud, fugter og hjælper huden med at regenerere. Har du brug for et lidt ekstra kan du afslutte din dag med den silkebløde Natcreme, som stimulerer fornyelse og genopretning af hudcellerne for et friskt udhvilet udseende. ­Opfrisk den fine hud omkring øjnene med Eye gel 7.3, den har en udglattende effekt på fine linjer, og hjælper med at forebygge solens ældning af huden. Slut din rutine af med den fugtgivende og plejende Body lotion, beriget med Aloe Vera og Vitamin E. Bodylotionen indeholder Shea smør, mandel- og olivenolie, og optages hurtigt, uden at efterlade huden fedtet.

Præmien indeholder: Dagcreme 349 kr. Natcreme 369 kr. Eye gel 289 kr. Bodylotion 229 kr. Milk 189 kr. Tonic 189 kr.

Det eneste, du skal gøre for at deltage, er at sende os de rigtige svar senest 7. februar 2022: • Klik dig ind på www.magasinethelse.dk/konkurrence og udfyld formularen

• Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket eller skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os: HELSE, AI Innovation House, Innovations Allé 3, 7100 Vejle, mærket med “KONKURRENCE/HELSE 01 2022”

Spørgsmål: Hvor mange True North Skincare produkter kan du vinde? 2

Hvad er produkterne sammensat efter?

Hvad indeholder Body Lotion fra True North Skincare?

De-stressed konceptet

Shea smør, mandel- og olivenolie

Tilsætningsstoffer

Solsikkeolie

6 Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Alder:

Køn: Mand

Kvinde

(sæt kryds)

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.

44


helse: xxxx

NYE PODCASTAFSNIT UDE NU Hør dem i Apple Podcasts og Spotify

sundhedstv

SPONSORERET AF

MED FONDSMIDLER FRA

I SAMARBEJDE MED

SPONSORERET AF

Udgives i samarbejde med helse / januar 2022

45


helse: klumme

BLIV HJERNESMART Det hjælper at være ”dus” med sin amygdala Da en far spildte mælk på bordet derhjemme, blev han edderspændt rasende og skældte og smældte. Hans 3½ årige datter kiggede med fra sidelinjen og kommenterede eftertænksomt optrinnet med ordene: ”Far, din amygdala gik da helt i sort!” Næste dag fortalte han om episoden til pædagogerne i datterens hjernesmarte børnehave, som genfortalte den til mig. Amygdala er hjernens alarmklokke. Den aktiveres let og kan kapre resten af hjernen, som en anden ­pirat. Dermed lukker hjernens pandelapper ned. Det er dem, vi behøver adgang til for at kunne ­koncentrere os, se situationer fra andre vinkler, ­konsekvensberegne, regulere følelser og træffe ­værdibaserede valg. At være hjernesmart vil sige, at man kender til, hvordan hjernen fungerer. Ikke på et detaljeret anatomisk og funktionelt plan, men på det niveau hvor man forstår sig på de grundlæggende spilleregler, som hjernen følger. En person med en hjernesmart kompetence kan træffe et mere velovervejet valg i ­lyset af denne viden – i stedet for at være slave af sin hjernes julelege. Uanset alder og livssituation kan vi have gavn af at kunne tale hjernens sprog. I livets store overgange – som er emnet for artikelserien i dette nummer af Helse – er det også vigtigt at kunne opdage, hvornår amygdala er på spil. En situation kan være rigeligt udfordrende i sig selv, men hvis amygdala kaprer os, bliver situationen langt mere krævende og uoverkommelig. En overgang i livet rummer ofte en hel del fremtidståge og usikkerhed – hvad sker der? Man går i ukendt terræn og kan føle sig som slået hjem i Ludo. Måske er der helt nye og ”besværlige” vaner, der skal indøves? Måske føler man sig ufri? Måske skal man vænne sig til den ”nye” version af sig selv? Gennem årene har det været en stor glæde for mig at bevidne, hvordan børn, unge og voksne ­hjælpes til et bedre liv af at få kendskab til hjernens spilleregler.

46

En mor fortalte mig forleden, hvordan hjernesmart pædagogik har ”reddet vores familieliv og givet os utroligt mange værktøjer”. Deres ældste barn fik konstateret diabetes, svingede meget i sit blodsukkerniveau og fik let raserianfald. Da han lærte om amygdala, hjalp det ham til at ”fralægge sig skyld”, som moren udtrykker det. Det var i ­forvejen rigeligt svært for drengen at skulle håndtere sin diabetes og de udfordringer, det gav praktisk, livsstilsmæssigt og følelsesmæssigt. Med indsigten i hjernens alarmklokke lærte han at holde dens reaktioner ud i strakt arm og håndtere sine svære følelser mere hensigtsmæssigt. Sønnen var seks, da han lærte om amygdala første gang, og her seks år senere bruger ­familien stadig indsigten og værktøjerne i samspillet med ham og familiens tre øvrige børn. Enhver større overgang i livet kan opleves som truende uvant eller decideret skræmmende. Så meget desto vigtigere er det at blive dus med sin amygdala og allerhelst i ”fredstid”. Når en 3½-årig og en 6-årig kan, kan du også!

Anette Prehn Anette Prehn er sociolog, iværksætter og forfatter til bestsellerbøger, bl.a. Hjernesmarte børn, ­Hjernesmart ledelse og Hjernevenner-serien. Hendes motto er ­”forskning til folket”, og hun er drevet af at give mennesker værdifuld og brugbar viden om ­socialpsykologi og ­hjerneforskning; om livet vi lever med hinanden. Læs mere: www.hjernesmart.dk

Amygdala er hjernens alarmklokke. Den aktiveres let og kan kapre resten af hjernen, som en anden pirat.


helse: nyt

Sundhed & inspiration Her får du en håndfuld tip, der kan hjælpe i en mørk og kold tid. Jette Warrer Knudsen, redaktør, jette@mediegruppen.net

Lider du af isninger i tænderne? Colgate Sensitive Instant Relief tandpasta med Pro-Argin-­ teknologi blokerer øjeblikkeligt smerter og isninger*. Med tiden dannes en beskyttende barriere, som fungerer som en forsegling og forhindrer, at isningerne kommer tilbage**. Klinisk bevist - modvirker isninger i op til 8 uger*. *For øjeblikkelig lindring, påfør direkte på den sensitive tand med fingerspidsen og masser blidt i et minut op til 2 gange dagligt ** Ved fortsat brug 2 gange dagligt. For vedvarende lindring påføres på en blød tandbørste og sørg for at børste alle følsomme områder på tænderne.

Hud i harmoni og balance

Fås på webapoteker. www.colgate.dk, tlf. 43 20 92 00.

Med inspiration fra den barske nordiske natur, schweizisk kvalitet, præcision samt amerikansk teknologi, er det lykkedes True North Skincare at skabe et unikt hudplejeunivers. Med udgangspunkt i et grundlæggende ønske om at opnå harmoni og balance i huden, er producenten målrettet gået efter at sammensætte de rigtige ingredienser, sammensætninger og formler. På den måde opnår man bedst mulig effekt, med lavest mulig koncentration af aktive stoffer. Konceptet hedder De-Stressed.

NYHED

Mere info:www.truenorthskincare.dk, tlf. 61 10 12 12.

Tandpasta med særlige egenskaber Parodol® er en antibakteriel tandpasta med udtræk fra ­bakterie- og betændelseshæmmende planteolier. Afhjælper gener ved tænder og tandkød såsom tandsten - tandkøds­ betændelse, paradentose, isninger, blister, mundsvamp, mundtørhed, protese gener og ved slibe- og emaljeskader. Olierne virker bakteriehæmmende uden at skade slim­ hinden, og er derfor ikke tilsat skummemiddel. Tandpastaen er lettere smertestillende. Findes i tre varianter. Kan købes på flere webshops og på www.parodol.dk samt på mange apoteker. Mere info: Tlf.: 27 58 00 00.

NYHED TIL BEVÆGEAPPARATET Chondro-Lenk Vegan er et helt nyt produkt fra Natur-Drogeriet, som er udviklet til muskler og knogler, der tilsammen udgør bevægeapparatet. Produktet indeholder blandt andet kalk, der bidrager til en normal muskelfunktion og samtidig indgår i opbygningen af knogler, der danner led. Udover kalk indeholder produktet chondroitionsulfat – bedst kendt som chondroitin – som er produceret fra mikrobiel fermentering fra en vegetabilsk kilde. Og dermed er produktet ­vegansk. Chondro-Lenk Vegan er i vegetabilske kapsler, og den daglige dosis er 4 kapsler i forbindelse med et måltid. Mere info: www.natur-drogeriet.dk, tlf. 86 92 33 33.

helse / januar 2022

47


KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED

Oplys rejsekoden ”HELSE” – så får du automatisk rabatprisen.

Idylliske dage i Harzen Landhotel Alte Aue HHH i Altenau

Når man kører ind i Harzen igennem Okertal, møder man et landskab væsentligt anderledes, end hvad man hidtil har set på vejen ned igennem Tyskland. Pludselig rejser de skovklædte bjerge sig på begge sider af vejen. Overalt ligger store og små søer, vandfald og bække risler ned ad bjergsiderne, og små, maleriske landsbyer ligger spredt med rund hånd og fortæller anekdoter om rigdommene fra Harzens historiske minedrift. Når man har passeret den store sø Okerstausee, kører man ind i landsbyen Altenau, hvor det autentiske Landhotel Alte Aue ligger lige i smørhullet på Marktstrasse.

2 nætter 899,3 nætter 1.299,4 nætter 1.699,Pr. pers. i dbl. værelse

2.099,-

Pris uden rejsekode 2.399,-

• 5 overnatninger • 5 x morgenbuffet • 5 x 3-retters middag med valgfri hovedret • 10 % rabat på billet til Harzer Schmalspurbahnen Op til 3 børn med rabat!

Valgfri ank. t.o.m. 27.5.2022.

happydays

1 barn med rabat

2 nætter 1.199,-

Kroferie i Sydslesvig

Naturparadiset Öland Pr. pers. i dbl. værelse

Hotel & Restaurant SchimmelreiterHHH Det hyggelige hotel er det perfekte udgangspunkt, hvis I ønsker en miniferie i spændende, historiske omgivelser, hvor det også Pris uden rejsekode 1.449,er let at komme til. Her bor I i hjertet af Sydslesvig med masser • 3 overnatninger af udflugtsmuligheder i det gamle danske land - fra Vadehavs• 3 x morgenbuffet kysten mod vest til fjordene ved Flensborg og Slesvig by mod • 3 x 3-retters middag øst. Det tager blot en halv time fra den danske grænse at køre til • Velkomstdrink den tradi-tionsrige kro, som ligger i den lille landsby Silberstedt. Valgfri ank. t.o.m. 29.5.2022.

1.299,-

Pr. pers. i dbl. værelse

Hotel Skansen HHHH i Färjestaden, Sverige Når I tager køreturen fra Kalmar over den 6 km lange bro til Öland, kan I lade skuldrene falde helt ned med udsigten til Pris uden rejsekode 1.899,et par dage på en af Sveriges mest idylliske scener. Öland • 3 overnatninger har en helt enestående natur og kultur, der har gjort det lille • 3 x morgenbuffet øsamfund ud for Sveriges østkyst til en turistmagnet. I det • 1 x 2-retters middag inkl. aperitif hyggelige, gamle færgeleje ligger Hotel Skansen. • Kaffe og kage ad libitum • Fri Wi-Fi Valgfri ank. 10.1.-28.6. og 15.8.-15.12.2022.

1.749,-

3 børn med rabat

3 nætter 1.699,-

3 nætter 1.449,4 nætter 1.849,-

Hotel Ærø på Svendborg Havn

Ved Slettestrand

Hotel Ærø HHH Pr. pers. i dbl. værelse Hotel Ærø ligger som en lille tidslomme i en duft af tjære og tovværk midt på havnen i Svendborg. Her får I udsigten fra morgenbordet over liv og leben på den historiske skibshavn, hvor både de gamle træskibe og færgen til Ærø lægger til – Pris uden rejsekode 1.299,en ualmindelig stemningsfuld indkvartering med alle per- • 2 overnatninger lerne omkring det sydfynske øhav liggende for jeres fødder. • 2 x morgenbuffet • 1 x 3-retters middag på ankomstdagen Valgfri ank. t.o.m. 28.4.2022. • Fri parkering

1.149,-

Rønnes Hotel HHH ved Slettestrand i Nordjylland Herude vestpå er himlen ekstra høj om sommeren, når solen glitrer i det brusende hav, og verdens larm føles langt væk. Men på alle tider af året er dette stedet, hvor man kan trække stikket langt fra hverdagen: Slettestrand er et af vores få tilbageværende fiskerlejer, der har bevaret traditionen med kuttere på kysten, der hver dag lander fisk og trækkes ind på stranden.

Pr. pers. i dbl. værelse

999,-

Pris uden rejsekode 1.149,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 2 x 2 retters middag/buffet Valgfri ank. 7.1.-17.12.2022. Opholdet inkluderer kun slutrengøring.

Ekspeditionsgebyr kr. 99,- Børnerabatter gælder v. 2 voksne. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillings forsikring kan tilkøbes.

Bestil på

www.happydays.nu


BESTIL TRYGT FERI

E Du kan ændre da 30 dage før an to og hotel helt frem til komst for kun kr. 99,-

Vinruten for feinschmeckere Hotel de l’ange HHH i Alsace, Frankrig

Her får I en helt autentisk oplevelse af Alsaces yndige charme med en vinferie på selve vinruten: Bo midt i den klassiske, franske by Guebwiller, hvor der er traditionelt marked tirsdag og fredag i byens centrum - og hvor tempoet og atmosfæren får skuldrene helt ned på plads. Jeres hotel er ejet af et fransk-italiensk par, som er garanter for en vinferie med gastronomiske oplevelser, og det ligger kun 500 meter fra bymidten og på kanten af byens vinmarker. Turistskat EUR 1,- pr. person pr. døgn.

3 nætter 1.149,4 nætter 1.449,5 nætter 1.699,-

Pr. pers. i dbl. værelse

2.699,-

Pris uden rejsekode 2.999,-

• • • • •

5 overnatninger 5 x morgenbuffet 4 x 4-retters middag 1 x 5-retters gourmetmiddag 2 x vinsmagning på lokale vingårde på vinruten Op til 3 børn med rabat!

Ankomst søndage i perioden 6.3.-16.10.2022.

2 nætter 1.049,4 nætter fra 1.849,5 nætter fra 2.299,-

happydays 2 børn med rabat

3 børn med rabat

Nordtysk middelalderidyl

Miniferie i Mols Bjerge

Pris pr. pers. i dbl./enk. vær.

799,-

Hotel Fuglsøcentret på Djursland Flot feriecenter midt i Mols Bjerge med udsigt over nationalparken og kun en Pris uden rejsekode 949,gåtur fra Fuglsø Strand (1 km). Nyd ferie- • 2 overnatninger centrets gode køkken samt en bunke faciliteter for • 2 x morgenbuffet hele familien, og der er bare en halv times biltur • 2 x 2-retters middag/buffet til Djurs Sommerland, Ree Park Safari og Skandi- • Fri adgang til sportshaller m.m. navisk Dyrepark. Opholdet inkluderer kun slutrengøring. Ank. tors- og fredage 6.1.-27.5. og 1.9.-9.12. 2022. Valgfri ank.1.6.-31.8.2022.

Pris pr. pers. i dbl. vær.

Avalon Hotelpark Königshof HHH i Königslutter am Elm Ferien bliver fyldt med oplevelser i den lille middelalderstad mellem Autostadt Wolfsburg (27 km) og Kejserbyen Goslar i Pris uden rejsekode 1.599,Harzen (65 km): På hotellet har I skønne faciliteter som f.eks. Pristillæg fra 2.1.2022: 200,indendørs swimmingpool, bowling og • 3 overnatninger • 3 x morgenbuffet tennis, og lige uden for døren starter vandre- • 2 x 3-retters middag/buffet og cykelstierne i Naturpark Elm-Lappwald. • 10 % rabat på entrébiletter til Deutsches Auswandererhaus i Valgfri ankomst 2.1.-17.12.2022. Bremerhaven

1.449,-

3 nætter fra 1.199,5 nætter fra 1.999,-

3 børn med rabat 3 nætter 1.649,5 nætter 2.349,-

4 børn med rabat

Eventyrligt slotsophold i Polen

Sommer ved Gardasøen

Pr. pers. i dbl. vær. Schloss Zamek Kliczkow i Osiecznica, Nedre Schlesien Dette renæssanceslot er en storslået feriebase beliggende i det skovklædte bjerglandskab i SydPris uden rejsekode 2.299,vestpolen, tæt på grænsen til både Tyskland og • 4 overnatninger Tjekkiet. Her venter en romantisk slotsferie i histori• 4 x morgenbuffet ske omgivelser, hvor fortidens adelige og aristokra• 4 x 3-retters middag/buffet ter holdt hof – og hvor nutidens gæster flokkes for • En fl. vin på værelset at nyde det moderniserede slots skønne faciliteter. Valgfri ankomst 1.4.-28.8.2022.

Hotel Palme i Garda by, Norditalien Jeres hotel med swimmingpool ligger i gåafstand fra Garda centrum og den legendariske sø (500 m) – en oplagt feriebase, Pris uden rejsekode 3.099,hvis beliggenheden er det vigtigste. På en tur til Malcesine (28 Pristillæg 7.5.-1.7: 550,2.7.-16.9. : 1.150,km) kan I tage svævebanen til toppen af Monte Baldo og nyde en imponerende • 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet • 7 x 3-retters valgmenu inkl. salatbuffet udsigt over søen. • Værelse med balkon terrasse • 2 vinValgfri ankomst 9.4.-16.10.2022. smagninger og 1 x balsamicosmagning Turistskat EUR 1,50 pr. pers. pr. døgn.

1.999,-

Pr. pers. i dbl. vær.

2.799,-

Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

eller

70 20 34 48

Åbent hverdage kl. 9-17

REJSEKODE:

HELSE


helse: opskrifter

Sød passion

Selvom det lige har været jul og nytår med masser af lækkerier på bordet, så kan vi ikke stå for denne nye bog om desserter. Januar er berygtet for afsavn og mådehold - men du må godt. Det handler nemlig om sød kulturhistorie og læring i, hvordan den skønneste dessert og andre søde fristelser kan blive til i dine hænder. Af: Helse-redaktionen / Foto: Flemming Gernyx

M

ed den nye, Min Dessertbog, kommer du på rejse rundt i det søde køkken og vil få introduktioner til bagværk, iscremer, mousser, marengs, luftige cremer, tung ganache, kager, glaseringer og avanceret chokoladearbejde. Du får også en kulturhistorisk og kvali-

50

tetskritisk fortælling om nogle af de mest grundlæggende ingredienser i dessertkøkkenet, såsom citrusfrugter, bær, vilde urter, nødder, spiritus, chokolade eller karamel, og herunder en lille forklaring på, hvordan de kan virke i den gastrofysiske sammenhæng, så dine desserter lykkes.

Bogen er blevet til i samarbejde mellem ildsjælskokken Casper Sundin, der brænder for de bedste desserter, madfotograf Flemming Gernyx, og den kulturhistorisk forankrede lektor i madkundskab, madanmelder og madjournalist Helle Brønnum Carlsen.


helse: opskrifter

MØRK CHOKOLADE MED PECANNØDDER OG KIRSEBÆR Simpelt, rent og roligt at kigge på. Men du skal have styr på både temperaturer og konsistenser for at lykkedes med denne ret. Sammensætningen af smage er klassiske, og de fungerer bare. KAKAOGLAZE • 6 blade gelatine • 100 g fløde 38 % • 50 g vand • 150 g sukker • 150 g glukose • 50 g kakaopulver Udblød gelatine i koldt vand. Kog flø­ de, vand, sukker og glukose op, og rør gelatine i. Kom kakaopulveret i en høj kande, og rør flødemassen heri. Stav­ blend glazen, til den er blank, og dæk den herefter til med film. Filmen skal dække overfladen på glazen, så der ikke dannes kondens. Lad den køle af, til den er 35-38 °C, og glazer din kirse­ bærmousse med den. Kom moussen direkte over på din kakao-sablé. PEKANPRALINÉ • 320 g pekannødder • 180 g sukker Karamelliser sukkeret i en gryde, og varm imens pecannødderne i en ovn ved 100 °C. Hold nødderne varme, og tilføj dem til din letgyldne karamel. Rør godt rundt i gryden, og fjern den herefter fra varmen. Sørg for, at alle nødderne dækkes af karamel, og lad herefter massen stå ved stuetempera­ tur og køle af. Når karamellen er afkø­ let, hakkes den i mindre stykker, og så blendes den glat på en god, effektiv blender, som kan tåle lidt af hvert. Den får brug for alle kræfter for at lykkes. Pralinéen vil til at starte med ligne pecannøddemel, men i takt med, at friktionen fra blenderen varmer pra­ linéen op, vil olien skille fra nødderne, og det vil blive mere og mere flydende. Blend massen, indtil den er helt glat.

Kom den herefter på sprøjtepose, og fyld den i en flad, lille rund form, som passer ind i kirsebærmoussen. Frys pralinéen natten over. KIRSEBÆRMOUSSE • 5 00 g fløde 38 % • 1 00 g pasteuriserede æggeblommer • 5 0 g sukker • 1 00 g kirsebærpuré • 3 blade gelatine • 1 stang vanilje Pisk fløden let, og pisk æggeblommer og sukker luftigt. Lun kirsebærpuréen, og læg gelatinen i blød i koldt vand. Smelt gelatinen i den varme masse, når det er muligt. Gelatine, vanilje og kirsebærpuré røres godt sammen og hældes over de luftige æggeblommer, mens der røres konstant. Vend heref­ ter den letpiskede fløde i massen, og rør, til det er homogent. Kom moussen på sprøjtepose, og fyld din form halvt op med kirsebærmousse. Kom pecan­ pralinen i, fyld resten af formen op med mousse, og sæt den på frost nat­ ten over. KIRSEBÆRPURÉ • 1 l kirsebærpuré • 1 0 g citras • 1 4 g gellan Kog kirsebærpuréen op, og tilføj citras og gellan, mens der røres konstant. Kog væsken igennem i et minuts tid, og hæld den derefter i en beholder, som sættes på køl. Når massen har sat sig, skæres den i mindre stykker og blendes helt glat. Du kan eventuelt til­ føje lidt vand for at få geléen til at køre bedre rundt i blenderen. Fyld geléen

på en sprøjteflaske, og opbevar den på køl indtil servering. KAKAOSABLÉ • 180 g smør • 340 g hvedemel • 60 g kakaopulver • 100 g sukker • 1 nip salt • 45 g mandelmel • 70 g æg Forvarm ovnen til 160 °C. Skær smør­ ret i små tern. Tilføj mel, kakao, sukker, salt og mandelmel, og rør, indtil det crumbler. Tilføj æg, og rør sammen, indtil det danner en kugle. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og sæt den på køl i 20 minutter. Stik ud med en stjerneudstikker, og bag i pres i ca. 15 minutter ved 160 °C. KIRSEBÆRMARENGS • 100 g pasteuriserede æggehvider • 100 g kirsebærpuré • 130 g sukker Pisk æggehviderne luftige ved lav ha­ stighed – dette er vigtigt, så du ikke får en masse, der flosser og virker skør. Hvider, der er pisket stille, hæn­ ger meget bedre sammen og er mere kompakte. Kog kirsebærpuré og suk­ ker til 117 °C. Hæld den varme sukker­ lage over de luftige æggehvider i en tynd stråle, mens der piskes konstan. Sæt din rørekedel på det næstlaveste niveau, og lad den blive på den hastig­ hed, indtil marengsen er stuetempera­ tur. Hvis du pisker løs på fuldt drøn, vil din marengs blive skør og knække. Fyld marengsen på en sprøjtepose med en tyl i, og sprøjt den herefter ud

på plader, og drys med tørret kirse­ bær. Tør marengsene i ovnen eller i en dehydrator ved 45 °C natten over. CHOKOLADEPYNT • 200 g mørk chokolade 70 % Temperér chokoladen, og træk den ud på et stykke chokoladepapir, så du får aflange strimler chokolade. Når choko­ laden har sat sig en smule, rulles papi­ ret sammen til en cylinder, og chokola­ den får lov til at sætte sig helt, gerne natten over. Du kan både mærke og se på chokoladen, når den begynder at sætte sig – det er på dette tidspunkt, at du ruller papiret til en cylinder. Ved servering åbnes rullen, og snirklerne trækkes ud. LILLA BIBLOMME 1 potte lilla biblomme Pluk enkelte blomster af biblommer­ ne, og anret med dem ved servering. ANRETNING Glazer mousserne, og stil dem på ­kakao-sabléen. Lad dem optø på køl – det tager 30 minutter. Ved servering anrettes mousserne med kirsebær­ puré, kirsebærmarengs,chokolade­ pynt og biblommer. helse / januar 2022

51


helse: opskrifter

Om bogen: Titel: Min Dessertbog - Historie, Håndværk og Passion Forfattere: Casper Sundin, Flemming Cernyx og Helle Brønnum Carlsen Omfang: 225 sider Udgivelse: 4. november 2021 Pris: 299,95 kr. Forlag: Muusmann. 52


helse: opskrifter

MACARONS Det er et håndværk i sig selv at lave den franske klassiker, macarons, der er flotte, men at ramme den rigtige, bløde og svampede konsistens på makronen er en endnu større præstation. Det afhænger af din macaron-dej, din afbagning, dit fyld og dit serverings­ tidspunkt. Det gør macarons rigtig spændende at lave. RØD MACARON MED MØRK CHOKOLADE-CREMEUX • 150 g mandelmel • 150 g flormelis • 5 g pasteuriserede æggehvider • 150 g sukker • 50 g vand • 5 g pasteuriserede æggehvider • 15 g sukker, rød pulverfarve Kom mandelmel, formelis og æggehvi­ der i en skål, og ælt det godt sammen, så det er en homogen masse. Kog imens sukker og vand til 117 °C, og pisk æggehvider og sukker luftigt. Når sukker og vand rammer 117 °C, ­tilføjes det i en tynd stråle til de luftige ægge­ hvider, mens der piskes konstant ved højt niveau. Tilsæt farven til ­marengsen. Pisk marengsen, til den rammer stuetemperatur, og vend den herefter med mandelmel, flor­melis og æggehvider. Sprøjt macaronsene op på en bageplade med bage­papir på, og bag dem ved 140 °C i 14-15 minutter. Lad dem afkøle på bagepladen ved stuetemperatur. Når de er afkølet, samles macaronsene med mørk ­chokolade-cremeux. Saml gerne dine macarons et par timer, før de skal ­spises – så kan de stå og sætte sig, samtidig med at de bliver dejligt chewy at spise. MØRK CHOKOLADE-CREMEUX • 250 g sødmælk • 250 g fløde 38 % • 50 g sukker • 3 g salt • 3 blade gelatine • 100 g pasteuriserede æggeblommer • 300 g mørk chokolade 70 %

Imens lægges gelatine i blød i koldt vand. Tilsæt den kogende væske til æggeblommerne under konstant om­ røring, til den rammer 83 °C. Hæld derefter væsken over chokoladen ad 3 omgange, så du hælder 1 /3 af væsken over ad gangen, mens du blender med en stavblender. Sørg for at skrabe kan­ terne godt ned undervejs. Tilføj deref­ ter gelatinen til massen, og sæt den på køl natten over. Fyld cremen på sprøjtepose med en tyl i, og sprøjt den op som på billedet. GUL MACARON MED HVID CHOKOLADE-YOGHURT-GANACHE • 1 50 g mandelmel • 150 g flormelis • 55 g pasteuriserede æggehvider • 150 g sukker • 50 g vand • 55 g pasteuriserede æggehvider • 15 g sukker • Gul pulverfarve Kom mandelmel, formelis og ægge­ hvider (1) i en skål, og ælt det godt sammen, så det er en homogen mas­ se. Kog imens sukker og vand til 117 °C, og pisk æggehvider og sukker ­luftigt. Når sukker og vand rammer 117 °C, tilføjes det i en tynd stråle til de luftige æggehvider, mens der piskes konstant ved højt niveau. Tilsæt farven til marengsen. Pisk marengsen, til den rammer stuetemperatur, og vend den herefter med mandelmel, flormelis og æggehvider. Sprøjt macaronsene op på en bageplade med bagepapir på, og bag dem ved 140 °C i 14-15 minutter. Lad dem afkøle på bagepladen ved stuetemperatur. Når de er afkølet, samles macaronsene med yoghurt­

ganachen. Saml gerne dine macarons et par timer, før de skal spises – så kan de stå og sætte sig, samtidig med at de bliver dejligt chewy at spise. HVID CHOKOLADE-YOGHURTGANACHE • 1 liter yoghurt naturel (du skal bruge 88 g drænet yoghurt i opskriften) • 125 g hvid chokolade 35 % • 50 g fløde 38 % Placer 1 liter yoghurt naturel i et fug­ tigt klæde natten over, og lad det dryppe ned i en skål. Vallen, som løber igen - nem, kan gemmes i fryseren. Du skal bruge den drænede yoghurt, som ligger i klædet. Smelt den hvide cho­ kolade, og hæld den kogende fløde ­henover. Når det er godt rørt sammen og din creme er helt glat og blank, ­tilføjes den drænede yoghurt, og ­massen røres igen homogen. Sæt ­ganachen på køl natten over, og kom den derefter på sprøjtepose. HVID MACARON MED MÆLKECHOKOLADECREMEUX • 150 g mandelmel • 150 g flormelis • 55 g pasteuriserede æggehvider • 150 g sukker • 50 g vand • 55 g pasteuriserede æggehvider • 15 g sukker Kom mandelmel, formelis og ægge­ hvider i en skål, og ælt det godt sam­ men, så det er en homogen masse. Kog imens sukker og vand til 117 °C, og pisk æggehvider og sukker luftigt. Når sukker og vand rammer 117 °C, ­tilføjes det i en tynd stråle til de luftige

æggehvider, mens der piskes konstant ved højt niveau. Pisk marengsen, til den rammer stuetemperatur, og vend den herefter med mandelmel, flor­ melis og æggehvider. Sprøjt macaron­ sene op på en bageplade med bage­ papir på, og bag dem ved 140 °C i 14-15 minutter. Lad dem afkøle på bagepladen ved stuetemperatur. Når de er afkølet, samles macaronsene med mælke­ chokoladecremeux. Saml gerne dine macarons et par timer, før de skal ­spises – så kan de stå og sætte sig, samtidig med at de bliver dejligt chewy at spise. MÆLKECHOKOLADECREMEUX • 250 g sødmælk • 250 g fløde 38 % • 50 g sukker • 3 g salt • 3 blade gelatine • 100 g pasteuriserede æggeblommer • 250 g karamelliseret mælkechokola­ de 40 % • 100 g mørk chokolade 70 % Kog mælk, fløde, sukker og salt op. Imens lægges gelatine i blød i koldt vand. Tilsæt den kogende væske til æggeblommerne under konstant ­omrøring, til den rammer 83 °C. Hæld derefter væsken over chokoladen ad 3 omgange, så du hælder 1/3 af væsken over ad gangen, mens du blender med en stavblender. Sørg for at skrabe ­kanterne godt ned undervejs. Tilføj­ ­gelatinen til massen, og sæt den på køl natten over. Fyld cremen på en sprøjtepose med en tyl i.

Kog mælk, fløde, sukker og salt op. helse / januar 2022

53


helse: opskrifter

FLØDEBOLLER En klassisk flødebolle går aldrig af mode. Den er fuld af luft, har masser af ­sødme, aroma, bitterhed og i dette tilfælde en chewy marcipanbund. Vælg din chokolade til overtrækket med omhu. Det er den, der giver flødebollen karakter og kant. Her er brugt 70% mørk chokolade fra República del Cacao, som har en masse frugtige toner at bidrage med.

MARCIPANBUND • 200 g marcipan • 100 g sukker

TIP

Smid ikke vaniljestangen ud, når du har taget den op af sukkerlagen. Læg den i stedet til at tørre i vindueskarmen. Når den er tør, kan du blende den med sukker og få det mest velsmagende sukker. Det er en god måde at få brugt sine råvarer fuldt ud på.

Rør marcipan og sukker sammen på en røremaskine. Brug K-spaden eller dejkrogen. Når du føler, at det er rørt godt rundt, så vender du det ud på bordet og rører det homogent i hån­ den. Drys lidt flormelis på et stykke bagepapir, kom marcipanen på papi­ ret, og læg endnu et stykke bagepapir ovenpå. Rul marcipanmassen ud mel­ lem de to stykker bagepapir i en tyk­ kelse på ca. 0,2-0,4 cm. Fjern det øver­ ste bagepapir, og udstik runde oblater i ca. 3-4 cm størrelse. Forvarm en ovn, og bag marcipanbundene ved 180 °C i 3-5 minutter. Tjek farven på dem ­løbende – du skal have en let gylden bund, som ikke er sprød hele vejen igennem. Afkøl bundene, og start på flødebolleskummet. FLØDEBOLLESKUM • 25 g tørrede æggehvider • 25 g sukker • 140 g vand • 100 g vand • 250 g sukker • 125 g glukose • 2 g citronsyrepulver (kan udelades) • 1 stang vanilje Pisk de tørrede æggehvider med suk­ ker og vand. Æggehvidemassen skal piskes ved et moderat tempo. Imens koges resten af ingredienserne i en passende gryde til 117 °C. Brug hele vaniljestangen og ikke kun kornene. Når sukkerlagen rammer 117 °C, tages vaniljestangen op, og resten tilføjes i en tynd stråle til æggehvidemassen

54

(der på nuværende tidspunkt gerne skal være luftig og trække lidt spor efter sig fra piskeriset), mens der piskes. Fra nu af må du gerne skrue lidt op for tempoet på rørekedlen, så flødebolleskummet kan få lov til at blive lidt mere sejt og elastisk Når flødebolleskummet er ca. 4045 °C (mærk uden på røreskålen, der skal føles lidt lun), stoppes rø­ rekedlen, og skummet fyldes på en sprøjtepose med en rund tyl i. Sprøjt flødebolleskummet op på de bagte marcipanbunde. Herefter skal flødebollerne på køl i et par ­timer for at sætte sig. Dæk fløde­ bollerne til, eventuelt med en høj plastikbøtte, for at forhindre kon­ dens på flødebollen. CHOKOLADEOVERTRÆK • 200 g mørk chokolade 70 % • 20 g kakaosmør Varm chokoladen og kakaosmørret til 50 °C, og sørg for, at der ingen klumper er i chokolademassen. Sæt flødebollerne på en rist, hvor chokoladen kan løbe fra. Fyld nu chokoladen på en sprøjtepose, og klip et lille hul i spidsen. Overtræk flødebollerne og sørg for at komme godt rundt over det hele. Lad fløde­ bollerne stå på risten i et minut el­ ler to, og sæt dem herefter på køl. Du rykker dem nemmest ved hjælp af en palet. Husk at holde dem til­ dækket, så chokoladen ikke træk­ ker kondens til sig. Hvis du har overskud, kan du undlade kakao­ smørret og i stedet temperere ­chokoladen, som du bruger til ­overtræk.


ALDRIG HAR DET VÆRET high on life NEMMERE! SHORTCUT er den ultimative genvej til mere frugt og grønt! Alle smoothieopskrifter er baseret på vand fra hanen og kun fire ingredienser. Danmarks juice- og smoothiemester Mads Bo præsenterer konceptet Shortcut smoothies. Indkøb, blending, rengøring og variation er så let, at alle kan være med.

KØB BOGEN PÅ HIGHONLIFE.DK

helse / januar 2022

55


helse: klumme

SYNSPUNKT “Der er brug for en stærkere indsats for børn og unges mentale helbred” Der er skrevet og talt meget om børn og unges mentale mistrivsel i forbindelse med corona og nedlukning. Corona-restriktionerne har utvivlsomt påvirket mange, særligt de sårbare børn og unge. Men stigende mental mistrivsel hos børn og unge har vi set i årtier her i Danmark. Alt for mange børn, unge og familier lider unødigt og alt for længe, fordi mentale helbredsproblemer og psykisk sygdom hos børn og unge ikke opspores og behandles i tide. Ganske ofte hører vi historier om familier, der i årevis har løbet panden mod en mur i jagten på en forklaring på, hvorfor deres barn mistrives, og i jagten på en løsning. Historier om forældre, der føler sig magtesløse og alene med ansvaret for at sikre fremdrift i deres barns sag. Det helt store problem er, at vi ikke i tilstrækkelig grad udnytter eksisterende muligheder for at forebygge mentale helbredsproblemer og psykisk sygdom hos børn og unge. Det er konklusionen i rapporten ”Mental sundhed og psykisk sygdom hos 0-9-årige børn”, som Vidensråd for Forebyggelse publicerede i september, og i en lignende rapport om mental sundhed og sygdom hos de 10-24-årige, som Rådet lancerede for et år siden.

Hvert sjette barn eller ung har en psykisk sygdom, og langt flere har mentale helbredsproblemer, og det kan have store konsekvenser for dem både på kort og langt sigt, blandt andet i form af forringet livskvalitet, indlæringsproblemer, afbrudte uddannelsesforløb, udfordringer med at fastholde job, risiko for kronisk psykisk sygdom, misbrug og afhængighed af sociale ydelser. Den gode nyhed er, at der er mulighed for at sætte effektivt ind. Mentale helbredsproblemer og psykisk sygdom opstår ikke fra den ene dag til den anden. Det sker oftest over tid, hvor symptomerne gradvist bliver flere og værre, og alle steder i denne udvikling er det muligt at sætte ind med sundhedsfremme, forebyggelse, tidlig opsporing og behandling, men det bliver gjort i alt for ringe grad. For selv om vi har kendskab til virksomme indsatser, så er de ikke implementeret systematisk. Og der sker heller ikke den nødvendige koordinering mellem social-, sundheds- og skolesektoren i kommunerne. Derfor anbefaler vi i Vidensråd for Forebyggelse, at man fra politisk hold vedtager en national strategi på området, som sikrer systematisk implementering af de indsatser, vi ved virker, og som sikrer en sammenhæng i indsatsen for alle børn og unge.

Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhed og trivsel i 2022. I januar er det ­Morten Grønbæk, ­formand for Vidensråd for Forebyggelse samt ­direktør for Statens Institut for Folkesundhed.

Det helt store problem er, at vi ikke i tilstrækkelig grad udnytter eksisterende muligheder for at forebygge mentale helbredsproblemer og psykisk sygdom hos børn og unge.

56


FÅ HELSE I ET ÅR FOR KUN

Få dit eget Helse hver gang?

KR.

229,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr

Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Få 10 numre af Helse for kun kr. 229,-

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 10 udgivelser og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber resten af 2021 og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

helse / januar 2022

57


helse: udfordring

Kryds'en Den svære

VIND Saml løsningsordene fra de to kryds & tværs og send det til os, så deltager du i lodtrækningen om et abonnement på Helse. Du får 10 numre af Helse direkte til din postkasse. Værdi 289 kr. inkl porto og ekspeditionsgebyr.

Sudoku Send svaret til HELSE, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle eller udfyld formularen på www.magasinethelse.dk/kryds. Mærk din henvendelse ”Kryds/Helse 01 2022”. Vinderen trækkes den 07. februar 2022. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på HELSEs facebook­-side. Husk, at oplyse navn og adresse, så vi kan sende præmien til dig, hvis du er den heldige.

Kryds

58

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.


Giv Helse et “like” på facebook

SMERTER OG SÅR Brug laserlys til effektiv smertelindring og sårheling

Medicinsk godkendt laser Dansk designet og udviklet laser, medicinsk godkendt til Home Care og Professionel brug. Læs mere på: www.via-laser.dk

Få seneste nyt, deltag i debatten og vind spændende præmier!

Laserklasse 3B - CE 2274

Sønderskovvej 12 A DK-8520 Lystrup

info@via-laser.dk www.via-laser.dk

Ring til os på tlf.: 87 43 05 33 Nyhed

Undgå mundtørhed Mundtørhed skyldes ofte sygdomme og medicin • • • • • •

Stimulerer spyttet Sukkerfri med xylitol Beskytter tandemaljen Billig pris pr. tablet Mundvenlig pH Omgående virkning

Købes på apoteket og apoteks-webshops

www.tørmund.dk helse / januar 2022

59


helse: serie

SERIE OM

Overgange i livet

Hvad er dit handle­mønster, når livet slår dig hjem i Ludo?

Når vi pludselig bliver ramt af livets uretfærdigheder, søger vi automatisk tilbage til samme strategi­ er, vi kender fra tidligere i livet. Psykolog Mette Westh gør dig her klogere på dine handlinger under kriser og kommer med gode råd til at bruge krisen konstruktivt. Af: Kristine Buske / Foto: Shutterstock, privat

V

i oplever det alle. Perioder i ­livet, hvor alt gør ondt. Både indeni og udenpå. Hvor alt virker magtesløst, og vejen op af det sorte hul er usynlig. Det kan være en turbulent skilsmisse. At miste et barn, en søster, en forælder. En traumatisk ulykke. Situationer, hvor dele eller hele vores liv bliver kastet op i luften, og vi skal finde os selv på ny. Mette Westh er psykolog med speciale i blandt andet livskriser. Hun fortæller, at der særligt er tre taktikker, folk ubevidst søger til, når alt det trygge forsvinder mellem hænderne på os. Den første handler om kontrol. – Når vi ikke længere kender vores liv, har vi brug for at skabe ro i kaosset ved at handle på det, vi kan handle på. Det kan være, at du rydder overdrevent meget op, at du lægger flere timer i dit arbejde, eller at du øger fokus på motion og kost. Kontrollen kan være et godt redskab, men det er vigtigt, at det ikke tager overhånd og fjerner fokus fra at bearbejde krisen, fortæller Mette Westh. Andre trækker sig og har brug for at give helt op på at passe dagligdagen. Det kan ifølge psykologen være en god strategi i en kort periode, men på den lange

60


helse: serie

tte Wests Me

beds

te råd

til at hele dig selv fra en krise Husk dig selv Giv dig små pauser til at yde omsorg for dig selv. Det kan være at lave noget med én, du holder af. Spise noget god mad. Se en serie eller gå en lang tur i skoven. Mærk efter, hvad du har brug for, og hvad der føles rart lige nu.

Sænk dit bekymringsniveau Det er naturligt at havne i en negativ spiral af tanker. Men vær opmærksom på at holde pause fra dem en gang i mellem. Her kan det være en god idé at søge professionel hjælp f.eks. hos en psykolog eller coach, så du får redskaber til at håndtere de svære følelser og tanker..

Opsøg andre Midt i krisen kan vi hurtigt føle os alene. Opsøg derfor nogle, der har prøvet noget lignende f.eks. gennem ­Facebookgrupper eller i netværksgrupper i relevante ­foreninger og netværk. Det er også en god idé at opsøge de nære relationer, der kender dig godt. Husk at sig, når du har brug for plads, og når du har brug for at blive spurgt til, ­hvordan du har det. En åben kommunikation er vigtig.

Brug 2-sporsmodellen

bane, kan det blive en uhensigtsmæssig strategi, hvor du får svært ved at komme videre.

Smerte og læring følges ad Ovenstående handlemønstre er der altså ikke noget galt med, så længe de ikke tager overhånd og er vedvarende. I virkeligheden handler det om at se din helingsproces som to spor. Det ene spor er krisen, og det andet er hverdagen. Du kan ikke køre på begge spor samtidig, men er nødt til at skifte mellem sporene for at kunne bearbejde krisen, men også tillade dig selv at fokusere på andre ting i perioder. – Det kan være, at du er glad den ene dag, fordi du har været ude og spise med en veninde, næste dag er der måske noget, der minder dig om din skilsmisse, og så føler du dig nede i et hul igen. Det betyder ikke, at du ikke kom-

mer videre. Derimod skal du se på din samlede udvikling, fra hændelsen skete. Selvom du kører mellem to spor, bevæger du dig hele tiden fremad. Det er store følelser og psykiske kræfter, der er i spil, og det tager tid, forklarer Mette Westh.

Brugbar styrke Og selvom de store følelser og psykiske kræfter kan føles ubærlige at være i, så kan de i virkeligheden være sunde. For livskriser er noget af det, der er med til at styrke og udvikle os som mennesker. – Fysisk og psykisk smerte og positiv udvikling og læring følges ofte ad. Når vi mærker de svære følelser, lærer vi at forstå os selv og vores omgivelser og at se tingene fra nye perspektiver. Og når du står på den anden side, ved du, at på trods af kaos, ensomhed og sorg, så klarede du dig igennem det. Den styrke kan du altid bruge hele dit liv.

Når vi ikke længere kender vores liv, har vi brug for at skabe ro i kaosset ved at handle på det, vi kan handle på. Mette Westh er psykolog

Giv dig selv plads til at være i de svære tanker og følelser, men hold også pause en gang i mellem, hvor du skifter spor til hverdagen og nuet.

Tænk på de store linjer i livet Hvordan vil du have det om et eller fem år? Det kan være svært at forholde sig til lige nu, men det kan være en måde at genfinde kontakten til dine grundlæggende værdier og det, du ønsker for dit liv.

helse / januar 2022

61


helse: artikelserie

Søvn, sovs og sex VAR MED TIL AT HELE LIVSKRISE SERIE OM

Overgange i livet

62


helse: artikelserie

Lisbeth Zornig har gennem livets kriser både forvandlet sig til en overaktiv arbejdsbi, der ikke ­lyttede til sin krop og til én, der lagde sig i fosterstilling uden at ane, hvordan hun skulle rejse sig igen. For hende var løsningen at omlægge sin livsstil og blive bedre ved sin krop – både fysisk og mentalt. Søvn, sovs og sex er nogle af de råd, hun gerne vil give videre. Af: Kristine Buske / Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

A

lle mennesker kan havne i et sort hul af frustrationer og magtesløshed. Uanset, hvor meget de før har oplevet, og hvor stærke de er. Det oplevede Lisbeth Zornig på egen krop, da hun i 2019 gik personligt konkurs med virksomheden Huset Zornig. Hun havde klaret både en slem skilsmisse, at miste to brødre og et hårdt forløb med en kronisk tyktarmslidelse (Colitis Ulcerosa), som var ved at tage livet af hende. Men den personlige konkurs var alligevel den, hendes krop reagerede stærkest på. Hun følte sig truet på sin identitet. Hun hverken sov eller spiste. Lagde sig bare ned og gav op på livet. Mens hun lå der, stak hendes kæreste Mikael Lindholm hende en bog i hånden, der handlede om at styrke sig selv fysisk, før man kan få det godt mentalt. Om at søvn, kost, motion, tanker og følelser hænger sammen. – Lige meget, hvad jeg læste, fandt jeg ud af, at det hele starter med søvnen. Rådene til en bedre søvn påvirkede også min almene sundhed. Min psoriasis forsvandt mere eller mindre, min biologiske alder blev 15 år yngre, jeg tabte mig og fik en mindre talje, jeg fik kraftigere hår og øjenvipper og fik generelt mere overskud, fortæller Lisbeth Zornig og tilføjer: – Hvis Mikael ikke havde givet mig den bog, så var jeg her nok ikke i dag.

Snør skoene og gå ud i naturen Noget af det, Lisbeth arbejdede med, var blandt andet at spise sig til en sundere tamflora og at få kollagen gennem f.eks. kraftsuppe for at styrke bindevævet. Derfor gik hun tilbage til den gode gamle sovs, lavet på ben og gerne med fløde. Hun fokuserede også på at meditere og dyrke yoga og pilates for at styrke det mentale system. Mens Lisbeth fortæller om sin livsstilsændring i telefonen, kan man i baggrunden høre vinden, der skratter i mikrofonen. Hun har nemlig tilrettelagt at gå sin daglige tur sammen med interviewet. – Hvis jeg kun må vælge én ting at anbefale til at komme igennem en svær periode i dit liv, så er det at gå 30 minutter i naturen hver dag. For mig har det stor påvirkning på mit humør og overskud, og det kræver ikke andet end at tage sko på og gå ud ad døren, siger hun.

Humor og sex på recept Livsstilsændringen gjorde så stor en forskel for Lisbeths liv, at hun i dag deler ud af den. Det gør hun både gennem bogen Zornig Kuren, men også gennem de syv digitale foredrag, Tigerdyrskuren, hvor hun kommer med gode råd og konkrete eksempler, pakket ind i humor og lethed. – Forskningsmæssigt ved man, at humor har betydning for den mentale

Sex er sundt, og der er ingen undskyldninger. Sex udløser oxytocin, som har stor virkning på både dit fysiske og mentale helbred

sundhed, fordi det har en positiv virkning på stresshormonerne at grine. Derfor har jeg valgt den humoristiske tilgang, fortæller Lisbeth Zornig. Til hendes foredrag er der særligt et emne, der får folk til at trække på smilebåndet. Sex. For det er et af de mest naturlige og nødvendige ting for os mennesker – og alligevel tør vi ikke tale om det. – Sex er sundt, og der er ingen undskyldninger. Sex kan man også have med sig selv, og sex udløser oxytocin, som har stor virkning på både dit fysiske og mentale helbred. I virkeligheden virker det så godt, at man bør anbefale det til kronikere.

Vil du også på Tigerdyrs­kuren? Hvis du er nysgerrig på at vide mere om Lisbeth Zornigs livsstils­ændring, kan du ­finde h­ endes digitale foredrag, Tigerdyrs­ kuren, på www.zoul.dk/sundhed-selvvaerdog-livskriser-eller-­tigerdyrskuren Du kan også finde ­inspiration og motivation i det digitale fællesskab ­Tigerdyrs Krigerne, som er en privat Facebook-gruppe, der ud­ springer af Lisbeth Zornigs foredrag.

helse / januar 2022

63


helse: nyt

Sundhed & inspiration Her får du en håndfuld tip, du kan glæde din krop med. Jette Warrer Knudsen, redaktør, jette@mediegruppen.net

Vidste du?

Næringsstoffer til din indre og ydre barriere Vores slimhinder har mange forskellige opgaver i kroppen: De fungerer som vores indre hud, der fungerer som barriere mellem den indre og ydre verden. Denne barriere fungerer bedst muligt, når den får de rette næringsstoffer. Pharma Nords Omega 7 indeholder havtornekstrakten SBA24. Det er en blanding af fedtsyrerne omega 3, 6, 7, 9 samt A- og E-vitamin og ­polyphenoler, flavonoider, plantesteroler og et væld af andre phyto­ næringsstoffer, som er ganske unik for havtornen. Især indholdet af Omega 7-fedtsyren er højt i det orange bær, ligesom A-vitamin, som bidrager til vedligeholdelsen af en normal hud og normale slimhinder. Produktet er en nyhed i Danmark. Mere info: www.pharmanord.dk, tlf. 75 85 74 00.

Nyudviklet rødkløverprodukt Herrens Mark har videreudviklet sit fermenterede rødkløverprodukt ved bl.a. at tilsætte calcium, magnesium og D3-vitamin til det nye kosttilskud Regobone,® som er målrettet kvinder 50+ og er til vedligeholdelse af knogler. Produktet indeholder patenteret og fermenteret rødkløverekstrakt med opkoncentreret mængder af de ­aktive plantestoffer; isoflavoner i aglykon form og er nu tilsat calcium, magnesium og D3 vitamin. Calcium er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler. ­Calcium og D-vitamin hjælper med at reducere tabet af knoglemineral hos kvinder efter overgangsalderen. Lav knoglemineraltæthed er en ­risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af osteoporose. Mere info: www.herrens-mark.dk, tlf 64 78 10 52.

64

At der er en sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og hjertekarsygdomme, diabetes samt nedbrydning af dit immunsystem? Og at dårlig ånde eller blødende tandkød, ofte er forårsaget af plak mellem tænderne? Med Curaprox tandbørsten og mellemrumsbørsten opnår du 100 pct. optimal mundhygiejne. Det er ikke nok kun at bruge en tand­ børste, idet en tandbørste kun rengør 70 pct. af tandoverfladen, men de sidste 30 pct. kan du rengøre med en mellemrumsbørste. Mere info: www.curaprox.dk/shop, tlf. 70 26 81 70. Fås på webapoteker.

Hjælp til irritabel tyktarm Mange lider af IBS, irritabel tyktarm af typen med diarré. Med ­præparatet Gelsectan er der hjælp at hente. Gelsectan forebygger og lindrer kronisk eller tilbagevendende diarré og mavesmerter. Præparatet kan også anvendes til hypersensitiv tarm eller efter indtagelse af visse lægemidler for at lindre og forebygge symptomer som kronisk tibagevendende diarré, spændinger og ubehag i ­maven, smerter og oppustethed. Mere info: www.pharmaforce.dk, tlf. 70 27 27 47.

A-vitamin kan forbedre din hud A-vitamin er en superingrediens inden for hudpleje. Det mest anvendte produkt er retinol eller et derivat heraf, f.eks. retinyl acetate. Har du aldrig prøvet A-vitamin, eller har du sensitiv hud? I så fald kan du begynde med Neostrata Renewal Cream, som kombinerer retinyl acetate med PHA og i fællesskab styrker huden uden at irritere. Er du rutineret bruger af A-vitamin eller parat til næste trin, er Neostrata Retinol Repair Complex et godt valg. Mere info: www.neostrata.dk, tlf. 33 91 91 48.


helse: xxxx

Kender du Helse’s website?

SØG VIDEN OG GODE RÅD TIL ET BEDRE HELBRED PÅ magasinethelse.dk

Find tidligere artikler. Lad dig inspirere af vores temaer. Deltag i konkurrencer og udfyld krydsord. Du kan også læse det nyeste magasin online.

Tema Gå på opdagelse blandt temaerne fra magasinet Helse – bliv klogere på alt fra kræft over alderdom til hygiejne og gigt. Der kommer løbende nye temaer til.

Viden Søg viden og læs om ny forskning i sygdomme. Læs om tandpleje, fødder, øjne, skønhed og meget andet.

Opskrifter Find nye og gamle opskrifter, som har været bragt i magasinet Helse – både sundt, let, lækkert og grønt. Lidt for enhver smag og ny inspiration til alle.

Synspunkt Holdningerne til sundhed er mange – i Helse bringer vi hver gang et synspunkt fra en fagperson, der har noget særligt på hjertet.

Konsultation Der sker mange ting i lægens konsultation. Hver gang skriver Helses faste læge om problematikker og livsforhold, der har været gennem konsultationen. helse / januar 2022

65


helse: næste nummer

DET FINDER DU I HELSE I

februar

2022

Udkommer 08. februar 2022

FOKUS: ØJNE

Helse møder Bente Klarlund Pedersen

Savner du opskriften på et godt og langt liv, hvor både krop og hjerne fungerer tilstrækkeligt til, at livskvaliteten er i top, ja så kan om nogen Bente Klarlund Pedersen diske op med den. Og altid med videnskaben og evidensen i baghånden. Helse taler med overlæge og professor Bente Klarlund om, hvordan vi her i en vanskelig tid med coronapandemi på 2. år og andre udfordringer bedst muligt kan navigere i det at holde os sunde. Både fysisk og mentalt. Og vi taler også med Bente Klarlund om, hvordan hun selv holder sig sund og dermed bliver yngre med årene. Netop titlen på hendes seneste bog. Foto: Les Kaner

ARTIKELSERIE

TEMA OM DIABETES

OVERGANGE I LIVET

Diabetes er en stor og voksende folkesygdom, som vil ramme rigtig mange af os. Vi ser på opsporing, forebyggelse og behandling af de mest almindelige diabetessygdomme.

Hvad får mennesker til at havne i et misbrug af stoffer eller alkohol? Mød et af de mennesker, som havde brug for den rette hjælp til at finde vejen ud af misbrug og få andre metoder til at håndtere livets udfordringer.

Vil du være sikker på at få dit eget Helse hver gang? Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Prøv Helse i et år for kr. 229,-

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gælder for 10 numre og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber i et år (10 numre) og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

66

FÅ HELSE I ET ÅR FOR KUN KR.

229,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr


helse: xxxx

Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

TA' DIT MAGASIN MED HJEM

pris 48,50 kr

Timm Vladimir

tema

God mad er kærlighed og omsorg

Næring/ ernæring

Udgave 6-7 / juni-juli 2021

Har hygiejnen taget overhånd?

FOKUS

Hygiejne

+

Kræsen eller følsom?

Mærkning skal være din ven Vær den voksne i samtalen

Tarmflora er individuel

familiens plejeprodukter

Deler du deo med datteren?

Din personlige nøgle til sundhed

Nr. 05 2021 / Fordøjelse skal være en fornøjelse / Tyg maden og undgå bøvl / MITO-mad giver energi Ingen overdosis af D-vitamin / Alternativ støtte til corona-senfølger / Kan din krop optage Q10? www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk/ instagram.com/naturlidk

TEMA: TARMEN

MÅSKE VIL VI I FREMTIDEN SE MERE ASTMA OG ALLERGI HOS SÆRLIGT BØRN

– vores anden hjerne Forskning tyder på, at der ligger stor viden om vores sundhed – både fysisk og psykisk – gemt i vores tarmbakterier.

motion

Ryggen

Viden og træning kan af hjælpe rygsmerter

+

Min hjerneskade har gjort mig mere hel som menneske

nyheder

TEMA

Samme produktivitet på mindre tid

FOKUS PÅ OL 2021

Anders Langballe

Helse:

30 TIMERS ARBEJDSUGE:

KOM I GANG MED CYKELMOTION

Hygiejneregler risikerer at have konsekvenser for vores sundhed, hvis vi ikke er opmærksomme.

Tag stilling til, hvad du spiser.

Børns spisning må ikke stresses

helse VIDEN OM SUNDHED

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

+

Viktor Axelsen Jeg skal dosere min træning klogt Badmintonspilleren Viktor Axelsen elsker at træne. Af og til må han dog huske sig selv på ikke at træne FOR meget.

Diætist: Sommersund Balance og stabilitet Stress ned Opskrifter

NR.03 2021 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

helse / januar 2022

67


helse: xxxx

OPLEV KRAFTEN I AVANCERET HUDPLEJE

exuviance

NEOSTRATA reparerer, forebygger og styrker huden og giver ny udstråling. Med NEOSTRATAs klinikbehandlinger og daglig hudpleje derhjemme med NEOSTRATAs produkter opnår du et optimalt resultat. Det er enkelt – og først og fremmest meget effektivt. Til dig, som ønsker synlige resultater med din hudpleje!

NEOSTRATA fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. www.neostrata.dk | Instagram @neostratanordic | facebook.com/neostratanordic

68


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.