Page 54

helse: fokus

FOKUS Søvn

KAN MAN SPISE SIG TIL EN BEDRE SØVN?

Ja, det kan du faktisk godt, men det handler ikke nødvendigvis om, hvad du spiser lige før, du lægger dig. En god søvn kan lige så vel grundlægges fra morgenstunden ved at starte dagen med sunde næringsstoffer. Af: Malene Tonnung / Foto: Shutterstock

Naturlige alternativer? Denne artikel er blevet til i sam­ arbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk  – hvor du også kan søge på artikler om søvn og melatonin  samt kosttilskud, og finde kilderne brugt til denne artikel.

54

S

ovepiller er hverken for børn eller sunde sjæle. Men en god søvn er nødvendig for os alle – store som små og alle midt imellem. Hvad så, hvis man ikke kan sove? Hvis roen ikke indfinder sig og den dybe tiltrængte søvn føles uden for rækkevidde? Så er gode råd velkomne, og de naturlige af slagsen kan have stor effekt, da vi i en moderne verden sagtens kan være i underskud af nogle vigtige ingredienser til den gode søvn.

Tag f.eks. B-vitaminer og zink om morgenen og magnesium om aftenen, da mineraler godt kan konkurrere med hinanden om optagelse i kroppen, hvis de tages samtidigt. Husk også generelt en multivitamin og gode fedtstoffer, hvis du er i tvivl, om du får næringsstoffer nok. De hjælper hinanden indbyrdes med at fungere i kroppen, så derfor er alle næringsstoffer vigtige.

Søvn får os til at producere livseliksir

Søvn- og humørstoffer hænger sammen

Når vi sover godt i mørke danner vi melatonin. Det er et vigtigt stof, der både sikrer os den gode søvn, men som faktisk i sig selv er vigtigt for kroppen, hvor det medvirker til at holde os unge – eller at vi i hvert fald ikke ældes før tid. Måske deraf kommer udtrykket skønhedssøvn? Melatonin dannes af forskellige andre stoffer blandt andet tryptofan. For at omdanne tryptofan til melatonin kræves forskellige ­enzymer, der blandt andet er afhængige af ­B-­vitaminer, zink og magnesium. Mange af os mangler både zink og magnesium, men tilskud af et B-vitaminkompleks for en sikkerheds skyld tager du heller ikke skade af, da vitaminerne er vandopløselige og derfor tisses ud, hvis du har et overskud af dem.

For at kunne producere melatonin, skal der være tryptofan til stede i kroppen. Dette stof bruger kroppen til først at lave neurotransmitteren serotonin (vores humør-afbalancerende stof) og derefter melatonin. Du kan rent faktisk få tryptofan gennem kosten – blandt andet fra græskarkerner, bananer, spinat, soja og mandler. Spis gerne tryptofan sammen med komplekse kulhydrater – så spis det f.eks. på havregrød (havre indeholder også ­beroligende stoffer). Hvis du ønsker at indtage tryptofan – enten som kosttilskud eller som et godnatmåltid – så spis det gerne lige før ­sengetid. Stoffet konkurrerer nemlig med andre aminosyrer om at passere blod-hjerne-barrieren.

Profile for Mediegruppen as

Helse-2020-01  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2020-01  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin