Sørlandsparken magasin

Page 1

Sørlandsparken MAGASIN

Attraktiv næringspark Tilbake i jobb Side 14

NAF-sjefen Side 18

Eventyrlig bilsalg Side 30


Vi gjør det mulig Vi i Blatchford har et stort engasjement for våre kunder. Vi søker alltid etter å tilby deg de beste ortopediske hjelpemidlene. Sammen kan vi utgjøre en forskjell. Blatchford har et nært samarbeid med Orto Klinikken.

2 | Oktober 2021 – Sørlandsparken


Velkommen til Colosseum Tannlege Sørlandsparken

Colosseum Tannlege Sørlandsparken tilbyr alt innen ordinære tannhelsetjenester. Tannsjekken kan du også få på kveldstid hos oss i Sørlandsparken, da vi har langåpent mandag - torsdag fra klokken 08:00 - 20:00. Vi har mange års erfaring og du kan være sikker på å få en trygg behandling hos våre tannleger og tannpleiere. Vi tilbyr bedriftsavtale. Ta kontakt med klinikkleder Lillian Lie: lillian.lie@colosseum.no/mob. 917 98 205

Bestill time på www.colosseumtannlege.no Sørlandsparken | Oktober 2021 – 3


LEDER Den pulserende parken

Sørlandsparken MAGASIN

Nr. 2 2021 – årgang 1

UTGIVER

Sørlandsparken Næringsforening REDAKSJONELL PRODUKSJON

Medieanne GRAFISK PRODUKSJON

Aptum FORSIDEFOTO

Fra venstre: Junes Dueanpen Sommerland fra Junes Thaimat, Willy Pedersen, senterleder NAF Sørlandsparken og Eva-Lotta Kultorp med Bolt fra Hund & Katt Senter. Foto: Kjell Inge Søreide. OPPLAG

21 000

Det skjer mye nytt og spennende i Sørlandsparken – her er stor aktivitet på mange fronter. Nye områder bygges ut, nye selskaper etableres, andre vokser og flytter til nye bygg. Sørlandsparken lever opp til å være en av Norges største næringsparker med rundt 450 virksomheter. I Sørlandsparken Øst rigges nå nye tomter i rekordtempo. Der etableres nye virksomheter, men gir også muligheter for ekspansjon for bedrifter som i dag er etablert i Sørlandsparken. For eksempel Posten og Avfall Sør. Begge har behov for mer plass og har sikret seg store arealer i Sørlandsparken Øst – og de er snart på flyttefot. Dette kan du lese om magasinet. Og du kan lese om 35-års jubilanten Modena, om Hertz Bilutleie som flytter inn i nye lokaler, om Fagmøbler der en hedmarking styrer det hele med stø hånd og om Toyota som setter rekorder. I Sørlandsparken er det også mange som gjør mye for andre; Ikea og Fretex jobber med å få folk ut i arbeidslivet – mennesker som av en eller annen grunn har falt utenfor. Da er det fint med gode hjelpere. Også i dette magasinet er det et bredt spekter av annonser som forteller om virksomheter og frister med gode tilbud. Med andre ord fortsetter vi å vise og fortelle om noe av det som skjer i parken slik vi gjorde i det første magasinet som kom i april. Tilbakemeldingene har utelukkende vært positive fra lesere og fra våre medlemmer. Vi er glade for den gode mottakelsen – det har vært en vitamininnsprøyting. Vi håper dette magasinet også blir lest og satt pris på. Nyt høsten og velkommen til Sørlandsparken!

TRYKK

Ålgård Offset DISTRIBUSJON

Posten Artikler i magasinet kan gjerne siteres – med kildehenvisning.

4 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

Lene Anderssen Daglig leder


Nye helelektriske Porsche Taycan Cross Turismo. Kan nå oppleves hos Porsche Center Kristiansand. Taycan Cross Turismo forener den kompromissløse kjøreopplevelsen du kjenner fra Taycan med økt plass og fremkommelighet. Med Taycan ble hjertet elektrisk, men sjelen er umiskjennelig Porsche. www.porsche-kristiansand.no

Forbruk elektrisitet (i kWh/100km) kombinert: 29,4-28,1; CO₂ utslipp kombinert: 0g/km

Porsche Center Kristiansand Grasdalen 30 4636 Kristiansand Telefon: 33 20 09 11 post@porsche-kristiansand.no

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 5


PETS SØRLANDSPARKEN HUND & KATT SENTER

• En selvstendig og lokaleid butikk, nå tilknyttet PETS kjeden som består av 40 selvstendige butikker over hele landet • Firmaet Sørlandsparken Hund & Katt Senter ble etablert av Tor Kultorp og datteren Lill-Anita Nyquist i 2005 • Totalt ni ansatte

De elsker hunder; (f.v) Eva-Lotta Kultorp med Bolt, Tone Vinvand som får valp om et par uker og Rosita Kultorp med ti år gamle Frost (chihuahua).

Vit hva du gjør før du blir hundeeier Jentene på Hund & Katt i Sørlandsparken elsker dyr og eier både hunder og katter.

6 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

De ni jentene i dyrebutikken er lidenskapelig opptatt av dyr og alle har lang erfaring og mye kompetanse. – Vi er et sammensveiset team, og pleier bare å kalle oss jentene på Hund & Katt, forteller Rosita Kultorp. Det var hun og datteren Lill-Anita Nyquist som startet butikken for 16 år siden – nettopp av lidenskapen til dyr. Og nå et Rositas andre datter, Eva-Lotta Kultorp, butikksjef. Med seg på jobb har hun alltid sin firbeinte venn Bolt, en tre år gammel whippet, som logrende ønsker velkommen til butikken. – Verdens flotteste og snilleste hund, smiler Eva-Lotta. Hun ble vant til hunder da hun var liten, og siden er det blitt en livsstil for henne. – Det er første gang jeg har en whippet. Det er en perfekt familiehund fordi den er så snill, den er enkel å håndtere og kan derfor være en fin førstegangshund. Men den krever lange og mange løpeturer i uka. Det er ikke for ingenting den er oppkalt etter Usain Bolt, sier Eva-Lotta. – Det er viktig å vite at det å anskaffe seg hund, er det samme som å få et nytt familiemedlem, sier hun av erfaring. Uansett rase er det mye som skal tenkes gjennom før en bestemmer seg for å bli hundeeier. – Det er tidkrevende, kostbart og innebærer et stort ansvar. Men når det er sagt; et liv med en hund er fantastisk. Du får en trofast venn, sier jentene på Hund & Katt og Bolt logrer samtykkende. Det finnes nærmere 300 hunderaser i Norge


– fra de minste på under to kilo til de største på over 100 kilo. Det er hunder med lang pels, med kort pels og uten pels. På Norsk Kennel Klub sin nettside får du oversikt over alle raser, og du kan finne den hunden som passer deg best. Her står det blant annet litt om de ulike rasene, om størrelse, hvor mye aktivitet de trenger, om pels og gemytt. – Det er vanskelig å anbefale én rase. Ikke velg etter utseende, men etter egenskaper. Det er også viktig å tenke over hva du skal bruke hunden til, og vurder valget ut fra hva slags liv du lever. Du bør for eksempel ikke velge en stor hund om du ikke har god styrke og har god tid til aktivitet. Er du allergisk, bør du kanskje ikke velge å bli hundeeier, men vil du likevel bli det, velg en allergivennlig hund, sier jentene på Hund & Katt. De gir gjerne råd og veiledning både før og etter anskaffelse av hund. – Det aller viktigste du skal gjøre, er å kjøpe hund hos en seriøs oppdretter, understreker de. En profesjonell oppdretter har alt på stell, du får veterinærattest, stamtavle og alt slikt. Seriøse oppdrettere vil ha kjøpere hjem til seg, og ber også om referanser på kjøper – de overlater nemlig ikke valpene sine til hvem som helst! Med valpen i hus starter et nytt liv: Valpen må oppdras og du som førstegangs hundeeier bør kurses. – Spar ferien til valpen kommer. Jo lenger

Whippet er en mellomstor hund, en flott ledsager som tilpasser seg meget godt både i hjemlige og sportslige omgivelser. Den er vennlig, hengiven og stabil.

Golden retriever er en tillitsfull rase, med medfødt appoteringslyst og trives i en aktiv hverdag. Rasen er intelligent og normalt flink med barn.

du kan være hjemme med den, desto bedre. Sørg for faste rutiner, og husk det er du som er sjefen. Den første tiden kan det være smart at du sover der hunden skal være om nettene. Valpen må også trenes på å bli husren, og sørg for gode matrutiner. Alle valper bør gå på valpekurs for å sosialisere seg med andre hunder og mennesker, samt at eier får opplæring i gode treningsmetoder, forteller jentene i butikken, som understreker at er det noe du som hundeier lurer på – kom innom! Valpene må etter hvert lære å være alene hjemme litt. Det kan oppstå situasjoner hvor hunden må være alene og da er det viktig at hunden er trygg. – Begynn så tidlig som mulig å la den være alene. Start med noen få minutter der hunden er på eget rom, øk etter hvert helt til den blir trygg. De fleste hunder sover når eieren er ute av boligen. Det går derfor fint å kombinere det å være hundeier med en jobb utenfor hjemmet. Men det er selvsagt hyggelig både for hund og eier at den er med på jobben, om mulig, sier de tre Sørlandsparken magasin møtte i butikken hos Hund & Katt; Eva-Lotta Kultorp, Tone Vindvand og Rosita Kultorp.

Pudler er gode selskapshunder. De trives med mental trening, er lettlærte og brukes derfor ofte som førerhunder. Mange med allergier tåler denne rasen.

Chihuahua er en liten, men modig hund. Den er intelligent og selvsikker. Rasen er glad i lange turer, og tåler mer enn mange tror.

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 7


DANSK DESIGN

NYHET

OMBRA green

57 089,– OMBRA — bærekraft inkludert i prisen. Vårt nye kjøkken Ombra har fronter laget av resirkulert PET – og innen utgangen av 2021 vil alle frontene våre være resirkulert PET. Les mer om vår bærekraftsreise på kvik.no/mer-om-kvik/sustainability eller få mer info i vår butikk. Dansk design – overraskende lave priser.

8 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

* Veil. utsalgspris kjøkken 57 089,- er for skap og sokkel. Prisen for benkeplaten er 12 763,-. Totalpris er før 69 852,-.

Kvik Kristiansand Sørlandsparken, Skibåsen 43, 4636 Kristiansand S Tlf. 91 83 45 00 kvik.no/kvik-kristiansand

*


FOLIEVARME

AUTOMATSIKRING

Barstølveien 36 – Sørlandsparken – Tlf. 380 41 000 - Mandag-fredag 09-17 Sørlandsparken | Oktober 2021 – 9


Veien inn i arbeidslivet De har akkurat fått på seg Ikeas gule og blå uniformer, og gleder seg stort til å ta fatt på veien inn i det norske arbeidslivet.

De er storfornøyde med å være en del av prosjektet Broen til jobb. Fra venstre; Charis Abella fra Filippinene, Arezoo Jalilian fra Iran, Ammar Sabagh fra Syria, Nihada Ufaktepe fra Bosnia og Halime Atmaca fra Tyrkia. 10 | Oktober 2021 – Sørlandsparken


– Vi er veldig heldige som får denne muligheten, og vi føler oss velkomne her på Ikea, sier Charis Abella fra Filippinene. Abella er en av fem som er med i prosjektet Broen til jobb, et tiltak som hjelper flyktninger og innvandrere med å få jobb i Norge. De andre fire; Arezoo Jalilian fra Iran, Halime Atmaca fra Tyrkia, Nihada Ufaktepe fra Bosnia og Ammar Sabagh fra Syria nikker og er helt enige i det Abella sier. Sammen med hver sin mentor skal de i ett skoleår jobbe på Ikea to dager i uken. De tre andre dagene skal de gå på skole.

– Det blir veldig bra. I tillegg til at vi får arbeidstrening som er viktig for fast jobb senere, lærer vi norsk veldig bra, sier Ammar Sabagh. Ikea Sørlandsparken, NAV Kristiansand, Kongsgård skolesenter og Introduksjonsavdelingen i Kristiansand kommune står bak prosjektet i Kristiansand. – Hensikten er å gjøre veien ut i jobb enklere for flyktninger og andre grupper som trenger arbeidspraksis, sier Merethe Konningen hos Ikea. Beate Hagen, varehussjef på Ikea Sørlandsparken, understreker at prosjektet Broen til jobb er helt i tråd med Ikeas visjoner. – Ikea ønsker å ta samfunnsansvar. Å ha en jobb å gå til er en viktig del av integreringen, det handler blant annet om tilhørighet. Samtidig som norsken forbedres under arbeidstrening, blir deltakerne forberedt på arbeidslivet, sier Hagen. Deltakerne skal jobbe på ulike avdelinger på Ikea, og de skal gjennom et grundig bear-

beidet opplæringsprogram. Preben Vigsø i NAV Kristiansand sier en slik praksisordning er svært viktig. – Dette er et spennende prosjekt. Vi i NAV håper flere bedrifter vil gjøre det samme som Ikea, sier han. Broen til Jobb begynte å ta form i 2015, og to år senere tok Ikea Furuset imot innvandrere og flyktninger på arbeidstrening. – Det ble en suksess. Nå er Broen til jobb et prosjekt ved alle våre varehus i Norge. Fra 2021 ble IKEA Norge med i den globale IKEA satsningen “Skills for employementrefugees” som har som mål at 300 varehus i 30 land skal hjelpe 2500 flyktninger med arbeids- og språktrening, forteller Hagen. Hun understreker at deltakerne er viktige ressurspersoner. – Målet er at 50 prosent av deltakerne skal få jobb hos Ikea etter arbeidstreningprogrammet og bestå norskprøve B1 på muntlig nivå, de andre håper vi blir rustet for arbeidslivet andre steder, sier Hagen.

FOTBEHANDLING FOTANALYSE OG INDIVIDUELT TILPASSET SÅLE SKO SPESIALIST

VERNESKO

Tlf: 38 10 07 17  Barstølveien 7 A  Basisfot.no 

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 11


Åpent: man-tor 10-19, fre-lør 10-16

12 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

LISTA / SORT

Se vårt store utvalg på strai.no

STRAI KJØKKEN KRISTIANSAND Avenyen 32, 4636 Kristiansand, tlf: 47 45 20 00, kristiansand@strai.no


NORGES MEST SOLGTE PLUG-IN HYBRID

RAV4 PLUG-IN HYBRID

Inkludert Nokian vinterhjul og metallic lakk!

RAV4 PLUG-IN HYBRID LIFE AWD-i Privatleie KUN: 3 590,-/md* 1,95% fastrente i 3 år*

Kjøp: 549 900,-* Startleie: 80 000,-

520 liter bagasjeplass

Toyota Safety Sense

306 HK

75 km elektrisk rekkevidde

0-100km/t på 6 sekunder

Bi-LED

”Ny sjef i klassen” - Best i test VG**

SØRLANDSPARKEN Stemmane 2 38 05 60 00

”Årets beste bilkjøp 2020” - Test i Motor**

TOYOTA SØR toyotasor.no

*Inkl. frakt- lev. og reg.omk. 12 200,-.Privatleie eks. modell RAV4 PLUG-IN HYBRID LIFE AWD-i: Startleie/etabl.gebyr 85 490,-. Md. pris: 3 590,-. Totalt 214 730,-. 3 års bindingstid, med fastrente, kjørelengde 45 000 km. Priseks. Billån v/35% egenkapital: Nom. rente 1,95%, Eff. rente 4,36%, 150.000 o/ 5 år. Etabl.geb. Sørlandsparken | Oktober 2021 – 13 3 444,-. Totalt 166 870,-. Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til normal salgsrente. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: RAV4 PEHV fra 0,13 l/mil, 29 g/km, 0,83 mg/km.**Test VG, dato 27.08.20, Kåring i Motor 27.11.20. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.


Skaffer folk jobb og bedrifter arbeidskraft Hvert år hjelper Fretex Jobb flere hundre tilbake i jobb. Tekst: Anne S. T. Johnsen Foto: Kjell Inge Søreide

Lene Eikeland hos hennes og Mauritz på Sørlandssenteret.

– I tillegg sørger vi for at bedrifter og andre arbeidsgivere får arbeidskraft, sier Linda Drangsholt, teamleder for Fretex Jobb i Sørlandsparken. Fretex Jobb AS er Norges største arbeids- og inkluderingsbedrift, og tilbyr en rekke arbeidstiltak for de som ønsker å finne veien tilbake til arbeidslivet. I fjor sørget Fretex Jobb for at 1260 kom ut i jobb og 213 startet utdanning på landbasis. Målet for Fretex i Sørlandsparken er å hjelpe minst 50 prosent av de som NAV henviser til kontoret, i fjor var tallet 59 prosent. Drangsholt sier at det å ha en jobb er livsviktig for de fleste. – Å være en del av et arbeidsmiljø gir glede, skaper tilfredshet, gir selvtillit, mestringsfølelse og pågangsmot for de det gjelder. Det er også økonomisk viktig. Klart jeg er både stolt og takknemlig for å kunne gi de som trenger det arbeidsrettet bistand, sier hun. Drangsholt forteller at det er mange årsaker til at folk dropper ut av ordinært arbeidsliv. – Årsakene er ofte sammensatt. Det kan være de er rammet av noe i livet; sykdom eller kriser. Noen ganger får selvtilliten en knekk om man blir arbeidsledig, slik at en mister troen og håpet på å finne gode løsninger. Vårt ønske

er alltid det samme; å legge til rette for å gi de en ny start, slik at de kan komme i arbeid, sier Drangsholt. Fretex Jobb i Sørlandsparken tilbyr kartlegging og karriereveiledning. – Målet er å styrke mulighetene for den enkelte til å skaffe seg jobb. Hos oss får alle individuell oppfølging, og vi styrer etter jobbsøkers ønsker. Sammen legger vi planer, vi bruker god tid på å kartlegge og legge et riktig løp. Vi kartlegger ut fra historie, erfaring og interesser. En grundig samtale med jobbsøkeren er nødvendig for at vi skal finne riktige kandidater til bedrifter som trenger ansatte, sier Drangsholt, og lover at arbeidsgivere får motiverte jobbsøkere med riktig kompetanse. Hennes arbeid er også viktig for bedrifter som mangler arbeidskraft. – Vi har tett samarbeid med en rekke bedrifter i Sørlandsparken. Det er alt fra enkeltmannsforetak til firmaer med mange ansatte, og vi har hele spekteret av type jobber, sier Drangsholt.

Linda Drangsholt, teamleder for Fretex Jobb i Sørlandsparken.

Velkommen til NAF Senter Kristiansand! • EU-kontroll • NAF-tester • Service og reparasjon

14 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

Bestill på naf.no eller 08 505


FRETEX JOBB

• Skal bidra til at mennesker får og beholder arbeid. • Virksomheten drives i overensstemmelse med Frelsesarmeens verdigrunnlag. • Selskapet drives som et ideelt aksjeselskap uten erverv til formål.

Hun kartlegger arbeidsplassene nøye for å vite hva arbeidsgiverne har behov for. – Det er en stor glede å samarbeide med arbeidsgiverne. I årenes løp har vi mange hyggelige historier fra bedrifter som brenner for at de som ønsker det skal få en sjanse i arbeidslivet, sier Drangsholt. Hennes & Mauritz på Sørlandssenteret er en av bedriftene Fretex samarbeider med, og her er de svært godt fornøyde med det de får til sammen. – Vi har mange solskinnshistorier. For oss er det fint å kunne hjelpe mennesker tilbake til jobb, samtidig får vi gode medarbeidere. Fretex er dyktige til å finne personer som passer til våre arbeidsoppgaver, og de er dyktige til å følge opp både oss og brukerne, sier en fornøyd Lene Eikeland hos Hennes & Mauritz Sørlandssenteret. Drangsholt legger til at bedriftene tar svært liten risiko når det gjelder økonomi og andre forhold. Skulle det for eksempel ikke bli hundre prosent jobbmatch, vil Fretex Jobb gjøre nødvendige endringer i opplegget. Hun presiserer også at jobbsøkere ikke kan ta direkte kontakt med Fretex Jobb, men må gå via NAV. – Vi har et godt og nært samarbeid med NAV. Vi er en arbeids- og inkluderingsbedrift som utfører tiltak på vegne av NAV, og det er NAV som styrer inntak til oss understreker Drangsholt.

• Fretex Jobb har avdelinger fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. • Hovedkontoret ligger i Sandnes.

Lene Eikeland (t.v) og Linda Drangsholt har mange solskinnshistorier om folk de har hjulpet tilbake til jobb.

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 15


procontra Foto: Øivind Haug

Master uten jobb Helt sjef i butikken

Gi jobbsøkere sjansen! Det er mange grunner til at folk er uten jobb. Manglende jobbtilbud tross god utdanning. En skade som trengte lang opptrening. En arbeidsgiver som ble truffet av en pandemi. Uheldige omstendigheter kan ramme hvem som helst. Fretex er Norges største arbeids- og inkluderingsbedrift. Vi jobber på oppdrag fra NAV. Blant våre jobbsøkere kan bedrifter få motiverte jobbsøkere som har de nødvendige egenskapene for å tilføre kvalitet og skape lønnsomhet. Bedriften sikrer seg en ressurs, jobbsøker får en ny mulighet.

Vi gir folk grunn til å tro på framtiden!

LES MER!

Drømmer du om nytt bad? Bademiljø Rør i Sør i Sørlandsparken har lang erfaring og hjelper deg gjerne med alt fra totalrenovering til mindre service oppdrag. Vi har gratis befaring!

RØR I SØR

Avenyen 40, 4636 Kristiansand S 380 99 760 post@rorisor.no www.bademiljo.no Man-fre 10-18 (Tors 10-19) Lørd 10-16

16 | Oktober 2021 – Sørlandsparken


Alltid lave priser og best på service! Vi hjelper deg med både kjøkken og elektronikk. Bestill tegnetime hos oss.

Forny kjøkkenet ditt hos oss! Vi har et bredt utvalg fleksible og smarte kjøkkeninnredninger! Kom gjerne innom for en prat eller se vårt utvalg.

Hei, vi er Elon med ny, stor kjøkkenavdeling! Hjertelig velkommen til vår butikk i Sørlandsparken – og velkommen til vår nye kjøkkenavdeling. En stor avdeling med Nordanro-kjøkken, Elons eget merke. Hos oss får du alt fra kjøkkenfornyelse til Premium og Flexkjøkken. Premium produseres på Nobilia i Tyskland – som er verdens største kjøkkenprodusent. Flex er et helt unikt skrueløst kjøkken som produseres i Finland. Våre kjøkkendesignere og interiørkonsulenter hjelper deg å sette sammen ditt helt unike drømmekjøkken.

Nordanro kjøkken er designet og utviklet i Norden av Elon.

Vi har et stort utvalg kjente merkevarer!

GRATIS HJEMLEVERING*

Vi hjelper deg med levering, montering og retur av gammel vare. Kom gjerne innom for en prat eller se vårt utvalg!

Elon er Nordens nye, store elektronikkjede med over 500 små og store butikker. Vi tilbyr et bredt spekter spennende produkter til konkurransedyktige priser. Hos oss kan du være trygg på at vi er helt oppdaterte på alt av elektronikk og teknologi, samtidig som vi gladelig slår av en prat for kosens skyld. I Elon Sørlandsparken setter vi kundenes behov i fokus. Vi tilbyr personlig rådgivning og oppfølging. Vi vet at tillit mellom kunden og oss bak disken er viktig.

Velkommen hjem til oss i Elon Sørlandsparken.

Elon Sørlandsparken Skibåsen 43, 4636 Kristiansand TLF: 38 09 99 99

Åpningstider: man - fre: 10 - 20 lør: 10 - 16

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 17 *Gjelder for kundeklubbmedlemmer kjøring av hvitevarer og TV-er fra 50 tommer og oppover, til gårdsplass og innen en radius på 20 km.


18 | Oktober 2021 – Sørlandsparken


PROFILEN Bil opp og bil i mente – Ikke den heller, sukker senterleder Willy Pedersen (62) fra kontorstolen hos NAF i Sørlandsparken. Tekst: Kjetil Anthonsen Foto: Kjell Inge Søreide

Hver gang han hører lyden av en trailer, vender han et lengselsfullt blikk mot vinduet. Han er spent som ei stålfjær, likner på et barn en lille julaften. – Jeg venter på en sånn autotransporttrailer som skal levere bilen min. Jeg har lengtet etter den i fire uker nå. – En spell ny Porsche? – Nei, ikke helt, ler Willy og lar ansiktet sprekke opp i et eneste stort smil: – En Volvo XC70 som jeg arvet da broren min døde for to år siden. 2006 modell, 310 000 kilometer. Automatgirkassa svikta. – Så den fikset du i en fei? – Nei, både jeg og den lokale forhandleren måtte melde pass. Automatgirkasser er ikke til å spøke med. Men i Østfold fant vi altså et verksted som har løst problemet.

Willy Pedersen leder NAFsenteret i Sørlandsparken som har sju ansatte og en årsomsetning på 10 millioner kroner.

– Ikke helt gratis, kanskje, bilverksteder er sjelden det? – 35 000 kroner, inkludert transport begge veier. Verd hver krone, den skal rulle i mange, mange år til! Konas Volvo har kjørt 260 000 km, tvillingbarnas biler henholdsvis 140 000 og 150 000 km. Lett å skjønne når Willy forteller at han alltid har noe å stelle med. Willy lever av og for bil.

– Familien har det jeg kaller kvalitetstid her ute på stasjonen, i kvelder og helger. Ofte alle fire sammen. Vi vasker, pusser, mekker og vedlikeholder. Ting må tas vare på, og jeg liker at bilene ser ut. – Familien Pedersen har ikke hørt om elbilrevolusjonen? – Det er selvfølgelig en fornuftig utvikling, men vi kan ikke redde verden aleine ved hjelp av noen få millioner elbiler i lille Norge. Og salg av bare elbiler fra 2025 tror jeg lite på. Hvis nye fossilbiler som selges de nærmeste årene lever like lenge som Volvoen min, da betyr det i alle fall fossilbiler på veiene til henimot midten av dette hundreåret. Jeg tror eksport av rene, norske ressurser – eksempelvis strøm, olje, gass og kanskje hydrogen – vil ha større global effekt enn elbilene. Willy Pedersen kommer opprinnelig fra Sandnes. Familien flyttet til Kristiansand i 1999. Etter dialekten å dømme, kunne man tro han arriverte i går. Som rogalendinger flest har han en fortid i det man på de kanter kaller oljå. Han jobbet som materialkoordinator i Saga Petroleum og periodevis på plattformer i Nordsjøen. Saga ble solgt til Norsk Hydro, og Willy ble bedt om å bli med. Men det svirret rykter om å flytte virksomheten til Bergen, og da ble Willy livredd. – Hvis det er ett sted i denne verden jeg ikke skal bo, så er det i Bergen. Jeg sa opp jobben, – kona, tvillingene på åtte og jeg satte kursen mot Kristiansand, der kona har røttene sine. Vi hadde ingenting å gå til. Vi så på fem-seks leiligheter og kjøpte en i 9. etasje på Tinnheia. Der bor vi fortsatt og stortrives. Etter et par måneder ble han daglig leder på Esso-stasjonen i Hannevika. Etter ni år takket han av, og begynte hos NAF. Han visste at en ny E39 var på trappene, og at Esso-stasjonens dager derfor var talte. Det var vemodig da stasjonen ble revet. Willy var tilskuer. Han knabbet et par mursteiner som et minne – han hadde tenkt å bruke dem i krabbeteinene.

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 19


familien hvert år. Ganske lite handling, men masse kos. Willy er definitivt blant dem som syns det er dejligt at være norsk i Danmark. Han viser oss stolt rundt i lokalene. Her testes bremser. Her testes avgass, her er salgstest, kjøpstest, EU-test og garantiutløpstester. – Mange tester bilen like før garantien går ut, det kan være en veldig god investering. – I alle år har NAF-sentrene i landet drevet med testing. Bare testing. Men for fire år siden startet vi, som en av de første i landet, eget bilverksted med tre-fire mekanikere. I dag er omsetningen på 10 millioner årlig, nokså likelig fordelt mellom verksted og testing.

«Den beste» har Willy tatovert på underarmen, og den beste er dattera Liv Eilin (30) som han har et usedvanlig nært forhold til. At kjærligheten er gjensidig, det dokumenterte hun ved å kvittere med samme tatovering på sin underarm.

Willy Pedersen er ivrig hobbyfisker. Fra tidlig vår til langt ut i oktober farter han rundt i sin 17 fots Ryds med en 70-hester på hekken. Setter krabbeteiner, fisker med harpe og stang – og syns det er lykken i livet. Det gjør også gode naboer, når fangsten er større enn familien Pedersen kan rå med. Telefonen ringer. Det er Pedersen senior fra Madla. 87-åringen ville bare vite om juniors bil har ankommet fra Østfold, før han setter seg på mopeden og kjører de sju kilometrene til båthavna og dagens fisketur. Willy er 62 og kunne ha gått av med pensjon nå. Men han velger å fortsette til 65, og så ta et år av gangen. – Jeg trives med jobben og kollegene. Jeg har god helse, har aldri feilt noe, til tross for at jeg ikke er flink til å trene. Men jeg tror på gode gener, i alle fall har jeg vært heldig med valg av foreldre. Han vokste opp i strandkanten. Kan ikke tenke seg et liv uten hav og sjø, som han omgås med stor respekt. – Far og en bror havarerte langt til havs. En brottsjø fylte båten med vann. I seks timer klamret de seg fast før de ble reddet. Sånt gjør inntrykk, men det skapte ikke angst. Jeg er aldri redd på sjøen, men jeg er fokusert og oppmerksom. Han trives også i større farkoster enn sin egen. Superspeed er en favoritt. 10-15 turer tar

20 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

– Og verkstedet er bedre og billigere enn de andre? – Nei, det tror jeg ikke. Men vi er gode, og vi gjør ikke mer enn vi skal. Og hvis reparasjonen viser seg å være mindre krevende enn antatt, får kunden ei regning som er mindre enn det opprinnelige tilbudet. – Og når det motsatte skjer? – Da ringer vi og forklarer situasjonen. Jeg tror vi nyter ganske stor tillit hos kundene våre. Da jeg begynte i bilmekanikerlære i 1977, da reparerte vi biler. I dag skifter vi deler og komponenter. Yrket har fullstendig endret karakter, men min generasjons yrkesstolthet prøver jeg å lære videre til yngre medarbeidere. Slurv er det verste jeg vet, det koster både tid, penger og omdømme. En ny trailer dundrer forbi utenfor kontoret. Men nei, det var ikke den heller.

Endelig kunne fotograf møte Willy med Volvoen. Willy syntes det var tungt med fire ukers verksteds-adskillelse fra den gode, gamle Volvoen som har rullet 310 000 kilometer.


Kristiansand Næringsselskap AS utvikler og selger næringstomter fra de store og mer industrielle til små næringsetableringer. Vi utvikler også tidsriktige og miljøvennlige boliger knyttet til byutviklingsprosjekter, og gjerne da i kombinasjon med eiendomsutvikling for næring.

LØSNINGER FOR MORGENDAGEN Vi er en lokal forhandler på Sørlandet som leverer alt til kontor, skole, barnehage og institusjon.

Bygget på 126 års erfaring

Arendal: Åsbieveien 5 Stoa, 4848 ARENDAL Tlf: 37 07 60 00 | E-post: post@pmdanielsen.no | www.pmdanielsen.no Kristiansand: Travparkveien 28, 4636 KRISTIANSAND Tlf: 38 01 93 00 | E-post: kristiansand@pmdanielsen.no | www.pmdanielsen.no

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 21


DET NÆRMERE 1000 MÅL STORE TOMTEOMRÅDET I SØRLANDSPARKEN ØST ER I FERD MED Å ENDRE SEG FRA EN STEINØRKEN TIL EN NÆRINGS- OG INDUSTRIPARK.

Slik blir den nye gjenvinninsstasjonen. (Montasje Nordconsult)

Bygging i Sørlandsparken Øst Anleggsaktiviteten er stor og det klargjøres for ny næring i Sørlandsparken Øst. Posten og Avfall Sør er to av de store som har sikret seg tomt.

– Vi hadde over 800 mål her, og nå er vi i forhandlinger om salg av de siste områdene, sier administrerende direktør i KNAS (Kristiansand Næringsselskap AS), Jan Omli Larsen. Omli Larsen viser rundt på området hvor det jobbes på spreng. Veien som knytter Sørlandsparken Øst fra Ikea i øst til Sørlandshallen i sør sammen, er så godt som ferdig. – Helt siden Ikea etablerte seg her i 2010, har det vært arbeidet for etableringer i området. I utgangspunktet var ønsket storhandel, men nå er det i hovedsak regulert til lager- og logistikk, forteller Omli Larsen. – Her er den 67 mål store tomten til Posten

22 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

Norge, sier han og viser nabotomten øst for Ikea. Her bygges nå ny terminal på 8000 kvadratmeter. – På grunn av økt netthandel er dagens terminal i Buråsen i Sørlandsparken blitt for liten. Vi mer enn dobler arealet i forhold til dagens terminal, samtidig legger vi til rette for eventuelle utbyggingsmuligheter, sier Øistein Bergstøl, distriktssjef i Posten Norge AS. Posten regner med å flytte inn i mai/juni neste år. Et godt steinkast unna ligger den 35 mål store tomten Avfall Sør har kjøpt for å bygge ny og brukervennlig gjenvinningsstasjon.


Stor rift om næringstomter Over 50 prosent av tomtene på det 140 mål store område til Sørlandsparken Tomteutvikling er solgt.

Jarle Tjelland, prosjektansvarlig i Sørlandsparken Tomteutvikling, på en av toppene i det nye lager-og logistikkområdet. I bakgrunnen sees Travparken.

Administrerende direktør i KNAS, Jan Omli Larsen, daglig leder i Avfall Sør, Linn Olsen Nordby og kommunikasjonsansvarlig i Avfall Sør, Lars Pedersen tar Sørlandsparken magasin med på en runde i tomteområdet hvor det er full aktivitet.

– Vi er i full sving med anlegget, og går alt etter planen kan ny stasjon åpne 1. april neste år, sier daglig leder i Avfall Sør, Linn Olsen Nordby. Den nye stasjonen blir større og får økt kapasitet i forhold til den eksisterende, blant annet blir det tre kjørefelt inn. Stasjonen blir også mer miljøvennlig, med for eksempel en e roll-packer ved hver container som komprimerer avfallet. – Når conteinerne er fulle, blir de fraktet direkte til avfallshåndtering. Det blir ingen dieselkjøretøy inne på gjenvinningsstasjonen slik det er i dag, sier Olsen Nordby.

– Vi er ekstremt godt fornøyd med interessen så langt. Vi får daglig henvendelser fra interessenter. I tillegg til at halvparten av tomteområdet er solgt, er flere andre tomter bortbestilt, sier Jarle Tjelland, prosjektansvarlig i Sørlandsparken Tomteutvikling – et eiendomsselskap han eier sammen med Jan Olav Beckmann, Rune Mesel og Olav Martin Sørlie og Frode Sørlie. Tjelland tar Sørlandsparken magasin med til den nesten ferdigstilte veien som strekker seg helt fra Sørlandshallen i sør til Ikea i øst. Vi kjører forbi gravemaskiner og lastebiler. – Vi skal ha infrastrukturen med vann- og kloakk klar i løpet av våren 2022, og da skal også tomtene stå klare, forteller Tjelland. Han kan ikke opplyse hvem som har kjøpt tomter, men sier at det er lager- og logistikkbedrifter. – Jeg vil understreke at det ikke er såkalt posehandel som skal inn i dette området. Det er virksomheter som trenger lagerplass, show-rom og liknende. Vi selger tomter i ulike størrelser. Den største vi har solgt til nå er en 16 mål stor tomt. Vi skreddersyr gjerne tomter for små virksomheter, sier Tjelland. Sørlandsparken Tomteutvikling har for flere år siden kjøpt tomten de nå selger av KNAS.

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 23


d i t ll a s e Det finn l i t a r d å l i t n n u r g en ! t e r e t n e ss Sørland 24 | Oktober 2021 – Sørlandsparken


4000 GRATIS

PARKERINGSPLASSER

Åpent 10-21 (19) sorlandssenteret.no

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 25


COLOR

BY DESIGNA

Hos DESIGNA designer vi kjøkken i høy kvalitet med øye for små detaljer. DESIGNA tilbyr ekte snekkerkvalitet og håndarbeidet er i høysetet. Med mange av våre muligheter innen farger og materialer vet vi at du finner noe som passer deg og din lommebok. VI GLEDER OSS TIL Å VÆRE MED I DIN KJØKKENPROSESS! BESØK OSS I BARSTØLVEIEN 50 DESIGNA KRISTIANSAND BARSTØLVEIEN 50-54, KRISTIANSAND TLF. 38 04 01 00 DESIGNA.NO

DESIGNA Kristiansand designakristiansand

CONCEPT STORE Lexington Store Sørlandssenteret, 2

26 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

etg .

+47 38 61 34 77


Smakfulle thairetter I en vogn utenfor Plantasjen i Sørlandsparken finner du Junes Thaimat.

June Dueanpen Sommerland kan kunsten med å lage smakfulle thai-retter.

Junes vårruller må smakes.

– Velkommen, sier en smilende June Dueanpen Sommerland og stikker hodet ut av luken. Den deilige duften av ulike krydder strømmer også ut. Inne i vognen er det kjøkken, og her kokkelerer June sammen med venninnen Sakonna Khon. De tilbereder eksotiske og smakfulle retter. De kan kunsten med å kombinere ferske ingredienser og skape ekte thailandsk mat; På menyen står 25 retter! – Vi har noe for enhver smak. Vi lager alt fra bunnen av, og vi tilpasser rettene norske

ganer. Med andre ord litt mildere enn hva du ville fått servert i vårt hjemland, sier de og serverer friterte vårruller. De er sprø og har masse god smak. – Våre vårruller er favoritten for mange. Kunsten er å få de skikkelig sprø og akkurat passe spicy, smiler June. – Jeg liker godt å lage mat og har gått på kokkekurs i Thailand, forteller hun. June kommer fra en familie med lange tradisjoner innen mat- og restaurantdrift. Hennes tante jobbet for kongen i Thailand, og av henne har June fått en rekke gode tips. – Vi ser at mange sørlendinger er glade i thai-mat. Vi har også kunder fra Thailand. Vi har derfor utvidet menyen med to originale thai-retter; phad ka powe og lab kai. Disse er nok for sterke for sørlendinger flest, sier June. Hun kom fra Thailand til Norge i 2013. Junes Thaimat etablert hun sammen med mannen Jon Sommerland i 2015. Du finner også Junes Thaimat på Søm, i lokalene som er kjent under navnet Gamla.

KAMPANJE Få en verdisjekk på

1.000,-

du kan bruke på tilbehør og verneutstyr fra Husqvarna ved kjøp av en motorsag i 400-serien*

445 II e-series

Sylindervolum 45.7 см³, 13" sverd, 5,1kg, Air Injection®, X-Torq®, Smart Start®, LowVib®.

VERDISJEKK

Kr.

inkl. mva

Med bokstaver:

500-serie motorsag: Kr. 1.200,-

500-serie ryddesag: Kr. 1.500,-

400-serie motorsag: Kr. 1.000,-

BESTSELGER!

5.899,-

4.719,20,- eks .mva

*Verdisjekk gis ved kjøp av motorsag i 400-serien (kr 1.000,-), 500-serien (kr 1.200,-) og ryddesag i 500-serien (kr 1.500,-). Kampanjeperiode: 15. september - 30. november

T O Slettebøe AS | Skibåsen 38 - 4636 Kristiansand | www.sletteboe.no

Din lokale fagforhandler i Sørlandsparken Sørlandsparken | Oktober 2021 – 27


Sørlandsparken Sørlandshallen

E-18

Dyreparken

Travpark

IKEA →

Nye næringstomter til salgs! Næringstomter på 1-60 mål - midt mellom IKEA og Sørlandshallen. Flere tomter allerede solgt! Kontakt megler på:

Tomtene er regulert til:

Tlf 906 88 493 gunnar@naringsmegleren.no

sptu.no 28 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

• Kontor • Lager/Logistikk • Industri Det vil si at det kan bygges kombinasjonsbygg, ingen begrensning på fordeling av kontor/lager – det kan bygges etter behov.

Utbygger: Jarle Tjelland Tlf: 907 59 208

Grunnentreprenør: Frode N. Sørli Tlf: 481 68 202


Modena i Sørlandsparken har stort showrom hvor du kan se alt fra fliser, baderom til peiser og ovner.

De ønsker hjertelig velkommen til Modena i Sørlandsparken; Heidi Ravnevand, Scott Mccrindle, Fredrik Gundersen og Magne Hageland.

Jubilerer Modena fyller 35 år – 25 av disse årene i Sørlandsparken. – Det er her i Avenyen vi har kjedens største butikk med 1400 kvadratmeter utstillingslokale. Her viser vi hele Modenas kolleksjon av fliser, men også baderomsmøbler, VVS, ovner og peiser, sier Pål Gundersen, markedssjef i Modena Gruppen. Modenas historie startet i 1986 på Lumber og her ligger fortsatt kjedens hovedlager. Fra en butikk i Vågsbygd har Modena vokst til en landsdekkende kjede med 28 butikker, 150 ansatte og 6800 lagerførte produkter. Omsetningen for 2021 er anslått til om lag 500 millioner kroner. – Vi er stadig i vekst. Vi mener vi er proffkundens soleklare førstevalg, noe vi ser på som et kvalitetsstempel og stor trygghet for alle privatkunder. Vi gir kunder råd og veiledning, og har stort fokus på god service, sier Gundersen. Modenas målsetting er å være den ledende kjeden innen alle flis- og flisrelaterte produkter. Modena

har samarbeid med flere av verdens ledende og mest renommerte flisprodusenter. – Dette gjør at vi kan tilby et veldig bredt utvalg flis; fra det enkle til det mest eksklusive, fra det billigste til det dyreste, sier Gundersen. Modena har også et fokus på samfunnsansvar og bærekraft. – Modena har blant annet engasjert seg på grasrotnivå ved å sponse flere idrettsanlegg og flere klubber og idrettslag. I tillegg har Modena i en årrekke engasjert seg i veldedighetsprosjekter som skolebygging i DR Kongo og som Platina-sponsor for Team Rynkeby i Norge, som samler inn penger til forskning på barnekreft, forteller Gundersen. Modenas 35-årsjubileum skal markeres med fantastiske tilbud denne høsten.

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 29


Eventyrlig salg hos Toyota Sør Aldri tidligere har Toyota Sør AS solgt flere hybridbiler enn i år. Og nå kommer Toyota også med helelektriske biler.

– Med lang elektrisk rekkevidde og Toyotas renommé er Rav4 plugin hybrid blitt en bestselger for Toyota, sier salgssjef i Toyota Sør, Halvor Aamot.

30 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

– Vi selger så det suser, og det har vi gjort lenge, sier Halvor Aamot, salgssjef hos Toyota Sør AS i Sørlandsparken. 2020 ble et rekordår med 714 solgte nybiler og 984 bruktbiler. I 2021 settes nye rekorder. – Så langt i år har vi solgt 809 nybiler og 620 bruktbiler. Det er all-time high med god margin. Bestselgeren er RAV4 plugin hybrid, denne har virkelig slått an her i Norge med sin gode elektriske rekkevidde. Dette er en intelligent bil, som blant annet styrer strømmen på en genial måte, den er romslig, komfortabel, råsterk og kvikk – og den har firehjulstrekk. Alt dette har gjort den til en bestselger. Vi har også hatt godt salg av våre vanlige hybrider, sier en fornøyd Aamot. I disse dager ventes fullhybriden Yaris Cross, en SUV i B-klassen. Dette er bilen for de som syns RAV4 er litt for stor, men likevel ønsker en høyreist firehjulstrekker. – Våre fullhybrider er selvladende, noe som betyr at batteripakken lades opp når du kjører og at bilen går helelektrisk 30–60 prosent av kjøreturen. – Yaris Cross er som skapt for norske forhold. Vi har alt nå utrolige 72 bestillinger på den, sier Aamot. En annen nykommer er den helelektriske varebilen Toyota Proace City, som kommer før jul.


Elbilen bZ4X fra Toyota nærmer seg med stormskritt – den vil trolig være på Sørlandet til sommeren.

– Dette er en mindre utgave av den elektriske varebilen Proace, den store bilen for håndverkere. Denne har vi hatt en liten stund, og den har allerede rukket å bli den desidert bestselgende blant helelektriske varebiler, forteller Aamot. Men aller mest spenning er det nok knyttet til den hel-

elektriske familiebilen – som lanseres under navnet bZ – Beyond Zero. Først ut er bZ4X, en SUV med avansert firehjulstrekk. – Endelig kommer Toyota med elbiler, vil nok mange si. Og vi er overbevist om at bZ-serien kommer til å slå an i Norge. bZ4X er en stor familiebil – noe midt mellom SUV og Crossover – den kommer til sommeren, sier Aamot som håper å kunne begynne å ta i mot bestillinger når vi nærmer oss jul. – Generelt vil jeg anbefale de som planlegger nybilkjøp å være tidlig ute – det er dessverre lang leveringstid på biler nå, sier han. Til tross for at salget stadig øker, har selgere like stort fokus på kundebehandling. – Høy kundetilfredshet er blant de viktigste faktorene for å lykkes i dagens marked. Våre selgere har som ambisjon at vi skal ha de mest fornøyde kundene. Og våre gode resultat de siste årene, er åpenbart en konsekvens av dette. I tillegg har vi produkter av svært høy kvalitet og som kundene etterspør, sier Aamot.

I disse dager kommer fullhybriden Yaris Cross, bilen for alle de som syns RAV4 er en tanke for stor.

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 31


Hertz Kristiansand

32 | Oktober 2021 – Sørlandsparken


Jubileums -

KUPP! Nobel spisebord Ø120 cm Matt sort eller hvitoljet

33%

10.995 Spar 5.300 Plass til 2 innleggsplater Innleggsplate 40x120 cm 1.995 Spar 800

Vi feirer 25 år som møbelkjede MED MÅNEDENS JUBILEUMSKUPP!

Oktober KAMPANJE

LINDØ

20% Alle møbler i serien

Medlemstilbud - gratis og uforpliktende

Se hele kampanjen på fagmobler.no Husk at du også kan handle hjemmefra! Bestill i nettbutikken, eller kontakt oss, så finner vi en løsning.

Lindø spisebord

14.995

Stilren, innholdsrik serie i heltre hvitoljet eik!

Hvitoljet eik 210 x 100, H75 cm

Spar 3.800

Stor eller liten sofa - sett sammen din personlige løsning!

NYHET! Sone dyp oppsett 12

19.295 Stoff Bloq, flere farger B270, D231, H86 cm

Spar 12.960

SONE

40% Alle oppsett i utvalgte tekstiler

Modulsofa

Byggbar sofa - mange valgmuligheter

Bygg ditt eget oppsett! SONE Stoff Adore, Atlas, Bloq, Bonnie, Bull, Copse, Dexter, Eros, Jennifer, Renegade, Siena, Toro, Zenith -40%

Ta mål av rommet n! så tegner vi sofaen di Fagmøbler Kristiansand. Skibåsen 43, 4636 Kristiansand. Tlf. 38 03 88 88. E-post kristiansand@fagmobler.no | besøk ossSørlandsparken også på fagmobl|erOktober .no 2021 – 33


Året 1991

Joyride, Casino og Game Boy Game Boy og Sega Mega Drive regjerer på spillfronten.

“Joyride”, “Bitter Blue” og “Loosing my religion” er store hits.

Game Boy har ennå ikke fått fargeskjerm og Tetris er en megahit.

Walkman har blitt “allemanseie” og CD-er har for alvor erstattet kassetten.

Syrelutet treverk og fargesterke vegger preger hjemmene.

“Reisesjekken”, “Casino” og “Frida” har stor suksess på TV. TV-ene har 20-30” skjerm, og er dype og tunge. TV-Norge og TV3 kan nå fåes via kabel-TV.

Integrerte hvitevarer har for alvor gjort sitt inntog på kjøkkenet.

IBM og Amiga er de mest populære datamaskinene.

For de som ennå ikke eier egen videospiller, kan en Moviebox leies. VHS-kassetten blir erstattet av DVD-platen på starten av 2000-tallet.

Windows 3 er lansert, og operativsystemet blir ettertraktet. Internett kommer for fullt i 1995.

Rolfs Elektro åpner butikk i Sørlandsparken, desember 1991.

Bærbare mobiler er fortsatt ikke på markedet. Den første bærbare modellen fra Nokia kommer i 1992 og veier hele 475 gram. SMS kommer først i 1995.

Køa er lang og konkurrentene har et svare strev med å dumpe prisene!

Vi feirer 30 år som frittstående elektronikkbutikk i Sørlandsparken! Rolf Wæthe startet Rolfs Elektro i 1987 i Elvegata. I 1991 åpnes butikk nummer to i Sørlandsparken, den gang kalt Electrolux El-senter. I disse 3 tiårene har vi fått være med på å endre sørlandske hjem. Utviklingen har gått rasende fort. Fra tunge hvitevarer og introduksjonen av internett og walkman, til dagens smarte hvite- og brunevarer. Vi håper du har satt like stor pris på utviklingen som oss!

30 VI F YLLER

I PAR K EN

Vi gleder oss til å se hva den elektroniske fremtiden bringer!

34 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

SØRLANDETS STØRSTE PÅ HVITEVARER


Hertz Bilutleie på flyttefot I løpet av høsten flytter Hertz Bilutleie fra lokaler i Barstølveien til Buråsen 34 i Sørlandsparken.

– Snart flytter vi inn Buråsen 43, sier Marianne Sundtjønn, Edvin Masic og Glenn Bøhn Melhus.

– Det blir flott. Her får vi mye bedre plass til bilene, vi får større vaskehall og ladestasjoner til bilene våre, sier daglig leder Marianne Sundtjønn i Hertz Kristiansand, som har utleiestasjoner i Sørlandsparken, Kjevik, Lyngdal og Mandal. Hertz er Norges største bilutleieselskap og er representert i mer enn 150 land. Bilparken hos Hertz Kristiansand tilpasses til behovene i markedet, og selv om perioden med korona var merkbar er antallet biler nå over nivået det lå på før landet ble stengt ned.

– Vi ønsker å være førstevalget innen bilutleie, både til virksomheter og til privatpersoner. Vi har en moderne bilpark og svært konkurransedyktige priser, sier Sundtjønn og legger til at Hertz Kristiansand har bredt utvalg av alle type biler, enten du trenger personvarebil eller 9 seter. Et marked i endring har ført til større fokus på el- og hybridbiler, og vi tilbyr stadig flere biler i disse kategoriene. Hertz er store på erstatningsbil, det betyr at når bilen din er på verksted for reparasjon eller service får du leiebil fra Hertz. De har hovedavtale med mange av de største forsikringsselskapene og leverer biler til verksteder i regionen. Sundtjønn sier at det er enkelt å leie bil, enklere enn mange tror. Hertz er heldigitale; det betyr at du kan bestille, hente, levere og betale bilen ved hjelp av mobilen. – Eller ta kontakt med oss på telefon eller e-post, sier Sundtjønn. Hertz har bransjens beste kundesenter, og mottok nylig kundeserviceprisen basert på en undersøkelse blant landets 156 største selskaper. Hertz har sju ansatte i Sørlandsparken og på Kjevik.

Mandag–fredag 10–21, lørdag 10–19, søndag 12–20 Telefon: 93 07 73 10 Utenfor Plantasjen i Sørlandsparken

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 35


Velkommen til Avenyen i Sørlandsparken

God plass, enda bedre utvalg Sving innom oss!

Vi legger til rette for en trygg handel

26 butikker

36 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

900 parkeringsplasser

64000 kvm butikkareal

avenyensorlandsparken.no


Damp erstatter tobakk I Sørlandsparken kan du kjøpe e-sigaretter.

– Lyst til å slutte å røyke, men får det ikke til? E-sigaretten kan være løsningen, sier Ruth-Elin Vapequeen Bergum-Sveinall, daglig leder av Kristiansand Damputstyr. Du finner butikken hennes i Skibåsen i Sørlandsparken. På hyllene fins e-juice i smaker som eplepai, karamelldrops, lakris, mentol og jordbær, samt tobakk. Her er også en mengde damputstyr. – Dette er en elektronisk sigarett, men egentlig er ordet sigarett misvisende. Det dreier seg ikke om et tobakksprodukt. Med denne sigaretten slipper du å få i deg alle giftstoffene som en vanlig røyk har, sier Bergum-Sveinall. E-sigaretten er mye omdiskutert, men vinner terreng blant alle de som ønsker å kvitte seg med tobakksrøyken. På Helsenorges nettsider står det blant annet at helserisikoen ved bruk av e-sigaretter er relativt liten sammenlignet med vanlig røyking. – Det er foreløpig ikke nok vitenskapelig dokumentasjon til å fastslå hvor effektive e-sigaretter er som hjelpemiddel ved røykeslutt, men enkeltstudier har vist at en e-sigarett kan dempe røyksug og abstinenser i forbindelse med nedtrapping eller røykeslutt på linje med nikotinlegemidler, skriver Helsenorge på sin nettside.

Ruth-Elin Vapequeen Bergum-Sveinall (t.v). Preben Findal Andersen og Charlotte Langli hjelper deg gjerne med å finne e-sigaretter som faller i smak.

Førstevalget innen eiendom i Kristiansand

Vi har bygg og lokaler i alle formater – strategisk plassert i og rundt hele Kristiansand. Vi er opptatt av å bygge verdier og ta samfunnsansvar, samtidig som vi ønsker å levere førsteklasses service til alle våre leietakere. Ta kontakt med oss for å leie! mosvoldco.no

I lokaler i Skibåsen finner du nisjebutikken Kristiansand Damputstyr.

Bente Mosvold Andersen +47 905 05 236 bente@mosvold.no

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 37


Gjør det fint hjemme!

SOLSKJERMING - husets vakreste og nyttigste innredningselement. Kontakt Tone for gratis måltaking: e-post: tonefargerikecorona@gmail.com eller tlf: 970 84 302

38 |

SØGNE Linnegrøvan 19 man-fre 09-17 torsdag 09-19 lørdag 09-14 Oktober 2021 – Sørlandsparken

SØRLANDSPARKEN Barstølveien 5B man-tor 10-19 fredag 10-18 lørdag 10-16

TENK DEG FØLELSEN av å våkne om morgenen, og sette beina på et lunt og varmt, teppekledd gulv. – Hos oss finner du et stort utvalg av vegg-til-vegg tepper.

97 63 80 00 fargerike.no


I løpet av få minutter sørger Hans Almedal for at en skitten Colt forvandles til en skinnende, ren bil.

Ren bil døgnet rundt Hos Bilvaskesenteret Parken kan du vaske bilen døgnet rundt. – Vi ønsker å gjøre bilvask enkelt, hyggelig og profesjonelt for kundene, sier Hans Almedal. Og kunder har han mange av etter å ha drevet Bilvaskesenteret i Skibåsen i Sørlandsparken i over ti år. Senteret har to selvvaskehaller for deg som ønsker å vaske og støvsuge bilen. Her er det bilvaskeprodukter som rengjør effektivt, samtidig som de er skånsomme mot miljøet. Skulle du være i tvil om hvordan du går fram for å få en skinnende, ren bil; på veggen står en brukerveiledning steg for steg.

– De fleste vet godt hvordan de får ren bil, men for de som er i tvil gir vi en enkel oppskrift, sier Almedal. – Hvor ofte skal en helst vaske bilen? – Det finnes egentlig ikke noen tommelfingerregel på akkurat det. Grunnen til det er at det er store forskjeller på hvordan bilen brukes. Hvis bilen din er eksponert for mye skitt, smuss og forurensing, bør du vaske bilen relativt ofte. Når det er sagt, er det alltid bra for lakken å holde bilen ren – og så er det jo hyggelig å ha en ren bil, sier Almedal.

Norges ledende senter innen transportsikkerhet og føreropplæring. Skandinavisk trafikksenter er Norges ledende senter innen trafikksikkerhet og føreropplæring. Vi tilbyr alle førerkortklasser med yrkessjåfør. Etterutdanning for yrkessjåfører med glattkjøring. Senteret har også opplæring innen anleggsmaskin, truck, lastebilkran, personløfter og kurs i varme arbeider. Vårt anlegg kan brukes til messer, tester, utstillinger og eventer. Vårt hovedmål er å gi profesjonell opplæring og gi en kostnadseffektiv opplæring. Ta kontakt for et tilbud som passer for deg.

Hovedkontor: Skibåsen 25, 4696 Sørlandsparken Avdeling: Dronningens gate 95, Kristiansand Avdeling Arendal: Åsbieveien 8, 4848 Arendal Her finner du oss: Skibåsen 25, 4636 Kristiansand Telefon 38 100 400 kundesenter@skantraf.no www.skantraf.no

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 39


Thomas Voldmo elsker å drive møbelbutikker, her prøvesitter han en puff i lokalet i Sørlandsparken. Puffene er tilbake i alle farger, fasonger og tekstiler.

Født møbelhandler Thomas Voldmo er født inn i møbelbransjen, utdannet møbeltapetserer og driver fire butikker i Fagmøbel-kjeden – den nyeste i Sørlandsparken. – Vi forsøker å være best, smiler 43-åringen og viser rundt i den 4500 kvadratmeter store butikken. I tillegg er her et 1500 kvadratmeter stort lager tilknyttet butikken. Vi går forbi den ene fine utstillingen etter den andre. Her er flotte sofaer, spisebord, hvilestoler, senger og interiør.

A D V O K AT F I R M A E T

K JÆ R Juridiske tjenester til næringslivet og privatpersoner Handelens hus: Rådhusgata 3, 4611 Kristiansand | tlf. 38 100 600

40 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

– Den nordiske stilen er in, det betyr blant annet naturlige farger og materialer. Tepper er tilbake som aldri før. Designet er lekent og lett. Vi samarbeider med mange norske fabrikker, en del danske og ellers prioriterer vi import av kortreiste varer, sier Voldmo. – Vi har alt du trenger for å innrede boligen. Vi hjelper gjerne kundene fra a til å, og vi bidrar med supplering av det du trenger. På Elverum har vi egen avdeling med møbeltapetsering, så dersom du har møbler du er spesielt glad i, kan vi få de til å stå perfekt i stil med en ny salong, for eksempel. Både sofaer, bord og tepper kan tilpasses. Vi har egne innredningsprogrammer som viser kunder hvordan møblene vil passe inn i deres bolig, sier Voldmo. Han elsker møbelsalg og syns det er en fornøyelse å hjelpe kunder – uansett. – Det er særlig hyggelig å ha så mange faste kunder som vi har. Målet er at vi skal ha noe for enhver smak. Har vi ikke det kunden etterspør, gjør vi vårt beste for å skaffe det, sier Voldmo.


FAGMØBLER SØRLANDSPARKEN

• Etablert 2017 • 10 fast ansatte • Drives av Thomas Voldmo, er en del av Fagmøbler-kjeden • Årlig omsetning i år: ca 40 millioner (ink mva)

Hos Fagmøbler i Sørlandsparken finner du alt til boligen din.

– Vi som jobber hos Fagmøbler i Sørlandsparken er som en storfamilien, sier Thomas Voldmo. Her sammen med fire av de ansatte i Sørlandsparken; (f.v) Lise Engesland, Connie Olsen, Julia Danielsen og Eirin Lisø.

For han er det å drive møbelbutikker en livsstil, en livsstil han bokstavelig talt er født inn i. Barnegrinden plasserte hans mor i møbelbutikken på Løten, hvor hun jobbet og siden overtok sammen med sin far.

– Bestefar var utdannet møbeltapetserer – han var en dyktig håndverker. Han startet i faget i 1945 på Tynes Møbelfabrikk på Hamar. I den tiden ble nesten alle møbler eksportert til USA, sier Voldmo. Butikken mor og bestefar drev på Løten, ble siden flyttet til Elverum og det var denne Thomas Voldmo overtok i 1998, da bestefaren sluttet. Siden har han startet butikk i Moss, Drammen og nå sist i Sørlandsparken. – Alle butikkene er i Fagmøbler, en medlemseid kjede. Å være en del av Fagmøbler med rundt 70 butikker i Norge, gir trygghet og fordeler, ikke minst for kundene. Vi samarbeider og har felles innkjøpsordning. Det betyr gode priser, smiler Voldmo. Han bor i Elverum, men to dager i uken er han i butikken i Sørlandsparken. – Det syns jeg er hyggelig, sier han. Fagmøbler fyller for øvrig 25 år dette året. – Derfor har vi gode jubileumstilbud hele dette året, sier Thomas Voldmo.

2 velutstyrte selvvaskehaller Avfetting – Skum – Høytrykk - Underspyling Vask bilen døgnet rundt i Skibåsen Park Skibåsen 33 – 4636 Kristiansand Sørlandsparken | Oktober 2021 – 41


Vi produserer kjøkken, bad og garderobe lokalt på Sørlandet. Høy kvalitet til fornuftig pris.

Tlf. 47 60 40 00 / Barstølveien 52 / sorlandskjokken.no

Vi heier på V iVd hi e ifeetireenpreåpå h b e r i Vi hbeeiderrifpteåne bedriftene bedVriifhteeienrepå V id he ifetrenpeå b e r i V he bei d riifetrenpeå bedriftene

sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift

or.no/b bedrift

sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift

42 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

Som næringslivsbank heier vi på bedriftene i Sørlandsparken! Derfor har vi inngått nytt Som næringslivsbank heier vi på bedriftene i Som næringslivsbank heier vi påNæringsforening bedriftene i samarbeid med Sørlandsparken Som næringslivsbank vi på nytt bedriftene i Sørlandsparken! Derfor har heier vi inngått Sørlandsparken! Derfor har vi inngått nytt skal som legger til rette for at disse bedriftene Sørlandsparken! Derfor harNæringsforening vi inngått nytt samarbeid med Sørlandsparken samarbeid med Sørlandsparken Næringsforening vokse og skape verdi for Som næringslivsbank heier viSørlandsparken pålandsdelen. bedriftene i samarbeid medfor Næringsforening som legger til rette at disse bedriftene skal som legger til rette for at disse bedriftene skal Sørlandsparken! Derfor har vi inngått nytt leggerverdi til rette at disse bedriftene skal voksesom og skape for for landsdelen. vokse og skape verdi for landsdelen. du spørsmål knyttet tilNæringsforening bank og finansiering samarbeidHar med Sørlandsparken vokse og skape verdi for landsdelen. Som næringslivsbank heier vi på bedriftene i innenfor næring? Ta gjerne kontakt: som legger tildurette for atknyttet dissehar bedriftene skal Har spørsmål til bank og finansiering Sørlandsparken! vi inngått nytt Har du spørsmål Derfor knyttet til bank og finansiering næringslivsbank heier vi på bedriftene i Har dumed spørsmål knyttet til Næringsforening bank og finansiering vokse og Som skape verdi forSørlandsparken landsdelen. innenfor næring? Ta gjerne kontakt: samarbeid innenfor næring? Ta gjerne kontakt: Marianne Høyer-Jonassen Loland Sørlandsparken! DerforTa hargjerne vi inngått nytt innenfor næring? kontakt: Som næringslivsbank vi påbedriftene bedrifteneskal i som legger til rette forheier at disse Bedriftsrådgiver Kristiansand samarbeid med Sørlandsparken Næringsforening Marianne Høyer-Jonassen Loland Sørlandsparken! Derfor vi finansiering inngått nytt vokse ogknyttet skape verdi forhar landsdelen. Har du spørsmål til bank og Marianne Høyer-Jonassen Loland Mob: 957 06 023 som legger til rette for at disse bedriftene Marianne Høyer-Jonassen Loland skal Bedriftsrådgiver Kristiansand samarbeid med Sørlandsparken Næringsforening innenfor næring? Ta gjerne kontakt: Bedriftsrådgiver Kristiansand E-post:og marianne.loland@sor.no vokse skape verdi for landsdelen. Bedriftsrådgiver Kristiansand Mob: 957 06 023 som legger rette for attildisse skal Har du spørsmål knyttet bankbedriftene og finansiering Mob: 957 06til023 Mob: 957 06 023 E-post: marianne.loland@sor.no vokse og skape verdi for landsdelen. innenfor næring? Ta gjerne kontakt: marianne.loland@sor.no MarianneE-post: Høyer-Jonassen Loland Har du spørsmål knyttet til bank og finansiering E-post: marianne.loland@sor.no innenfor Kristiansand næring? Ta gjerne kontakt: Bedriftsrådgiver Har du spørsmål knyttet til bank og finansiering Marianne Høyer-Jonassen Loland Mob: 957 innenfor 06 023 næring?Kristiansand Ta gjerne kontakt: Bedriftsrådgiver Marianne Høyer-Jonassen Loland E-post: marianne.loland@sor.no Mob: 957 06 023 Bedriftsrådgiver Kristiansand Marianne Høyer-Jonassen Loland E-post: marianne.loland@sor.no Mob: 957 06 023 Bedriftsrådgiver Kristiansand E-post: marianne.loland@sor.no Mob: 957 06 023 E-post: marianne.loland@sor.no


MODENA FLISER I SØRLANDPARKEN

ØNSKER DEG VELKOMMEN TIL REGIONENS STØRSTE SHOWROOM AV FLISER! Vi er en fagbutikk med høy kompetanse innenfor våre varegrupper fliser, naturstein, baderomsmøbler/VVS, ovner og peiser, og sterkt fokus på gode kundeløsninger.

SØRLANDSPARKEN Avenyen 26 4636 Kristiansand

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 43


SØRLANDSPARKEN NÆRINGSFORENING MEDLEM

Trafikkopplæring for alle Ufo Skantraf er et av Norges største opplæringssentre innen trafikksikkerhet og føreropplæring. Senteret har også ansvar for driften av Agder fylkeskommune sine trafikksikkerhetsprogrammer 18pluss og Trafoen.

Ufo Skantraf gir opplæring i alle førerkortklasser.

Ufo Skantraf har 25 fast ansatte. – I tillegg har vi 25 som er med å drifter senteret. Hovedkontoret er her i Sørlandsparken, men vi har også avdelinger i Kristiansand sentrum og på Stoa i Arendal, sier Sissel Ekeblad Andersen, leder for administrasjonen i Ufo Skantraf. Skolen gir opplæring i alle førerkortklasser. – Vi tilbyr også truck, maskin, kran, personløfter og kurs i varme arbeider. Og vi har egen sikkerhetsbane som stilles til disposisjon for trafikkskolene til obligato-

risk sikkerhetskurs. Banen brukes til alt fra eventer til bedriftsopplæring, forteller Ekeblad Andersen. Hun sit te r i styret i Sørlandsparken Næringsforening, og hun mener foreningen er svært viktig. – Det er viktig at bedrifter står sammen i en forening, det gjør oss mye sterkere. Mitt ønske er at mange fle re melde r seg inn i Næringsforeningen, slik at vi får enda mer tyngde blant annet i politiske viktige saker. Foreningen er et talerør for oss alle, sier Ekeblad Andersen.

SAMARBEIDSPARTNER

Advokatfirmaet Kjær gir én time gratis bistand Advokatfirmaet Kjær DA er et av de største og mest spesialiserte advokatfirmaene i Kristiansand. Kjær har siden 2017 vært en av samarbeidspartnerne til Sørlandsparken Næringsforening. – Vi er glade for dette samarbeid. Vi tror og håper medlemmene vil få god nytte av oss fremover. Vi tilbyr høy juridisk kompetanse, kombinert med forretningsforståelse og service til alle medlemmene. Under næringsforeningens frokostseminarer holder vi gjerne innlegg. Vi planlegger også et kurs om oppsigelsesprosessen, sier Vanessa Martinsen, advokatfullmektig hos Advokatfirmaet Kjær DA. Firmaets advokater har bred erfaringsbakgrunn;

44 | Oktober 2021 – Sørlandsparken

fra privat næringsliv, departementer, og domstoler til universitetsstillinger. Selskapet har for tiden ni advokater, seks av dem partnere, en senioradvokat og to advokatfullmektiger og to sekretærer. – Vi har spisskompetanse på det næringslivet etterspør. Og som medlem i Næringsforeningen gir vi 1 time gratis juridisk bistand hvert år per medlem, og som medlemsbedrift eller ansatt hos en gir vi 20 prosent rabatt på gjeldende timepriser, understreker Martinsen.


MEDLEM

SAMARBEIDSPARTNER

Sparebanken Sør vil bygge nye relasjoner Sparebanken Sør har inngått en treårig samarbeidsavtale med Sørlandsparken Næringsforening.

Unik Solfilm og Folie AS monterer blant annet solfilm på biler.

Spesialist på solfilm og foliering Unik Solfilm og Folie AS i Stemmane i Sørlandsparken leverer profesjonelle tjenester innen blant annet montering av solfilm til bil, anleggsmaskiner og bolig, helfoliering, beskyttelsesfolie og chrome delete. – Vi monterer solfilm på bygninger, biler, båter og campingvogner. Alle våre montører er sertifisert og har mange års erfaring innen sine felt. Vi er også det eneste firma på Sørlandet som har sertifiserte montører innen beskyttelsesfolie/ PPF, sier dagligleder i Unik Solfilm og Folie, Alan Ahmadi. – Vårt fokus er god service, kvalitet og meget konkurransedyktige priser, sier Ahmadi. Unik Solfilm og Folie AS ble medlem i Sørlandsparken Næringsforening like før sommeren. – Vi ble med i foreningen for å bygge nettverk, finne samarbeidspartnere og heve kompetansen. Gjennom foreningen kan vi promotere og synliggjøre bedriften. Foreningen er også viktig når det gjelder felles beslutninger for parken, sier Ahmadi.

Marianne Høyer-Jonassen Loland og Kjell Tore Omland forteller at banken har mange kunder i Sørlandsparken, men håper på et samarbeid med flere gjennom Næringsforeningen. (Foto: Morten Krogvold)

– For oss er det viktig å støtte opp om næringslivet i regionen, og vi ønsker å profilere banken inn mot bedriftene i Sørlandsparken, sier regionbanksjef for bedriftsmarkedet, Kjell Tore Omland. I tillegg til tradisjonelle banktjenester tilbyr Sparebanken Sør også plasseringsrådgivning, rente- og valutasikring og lån til vekstbedrifter i samarbeid med Innovasjon Norge. Gjennom egne produktselskap tilbyr banken eiendomsmegling via Sørmegleren, leasingfinansiering via Brage Finans og forsikring og pensjon via Frende Forsikring. – Gjennom dette samarbei-

det vil vi bygge relasjoner til medlemsbedrifter. Vi ønsker å være lett tilgjengelig for de som ønsker rådgivning fra oss, og vi stiller gjerne opp på næringsforeningens arrangementer for å bli kjent med medlemmene, og for å informere om våre tjenester, sier Marianne Høyer-Jonassen Loland som er hovedansvarlig for avtalen. I Kristiansand har Sparebanken Sør 13 bedriftsrådgivere. Banken er en av landets største regionsparebanker med hovedkontor i Kristiansand og 34 kontorer i Agder, Vestfold og Telemark og Rogaland.

Sørlandsparken | Oktober 2021 – 45


Bli medlem og la oss jobbe for deg! Sørlandsparken Næringsforening er en aktiv pådriver for gode rammebetingelser gjennom våre kontakter med offentlige instanser og politiske miljøer. Næringsforeningen driver nettverksbygging på tvers av bransjer og sektorer, og er et knutepunkt for informasjon om nyheter og utvikling i Norges største næringspark. Som medlem av næringsforeningen blir du en del av vår nettverksarena, du kan delta på temamøter og kurs, og du får tilbud om gunstige medlemsavtaler gjennom vår samarbeidspartnere.

46 | Oktober 2021 – Sørlandsparken


Hans Almedal

Liv Andersen

Eirik Mosvold Andersen

Skibåsen Park / Convento Styreleder

Sørlandssenteret Styremedlem

Gumpen Eiendom Styremedlem

Ricardo Sousa

Øistein Bergstøl

Sissel Andersen

Scandic Sørlandet Hotel Styremedlem

Posten / Bring Styremedlem

Skandinavisk Trafikksenter Styremedlem

Jostein Løvdal

Ruth Elin Bergum Sveinall

Lene Anderssen

Flak Styremedlem

Kristiansand Damputstyr Styremedlem

Daglig leder

Ta kontakt! Lene Anderssen lene@sorlandsparken.no Mob: 46 74 77 44 Sørlandsparken | Oktober 2021 – 47


Carlsen Fritzøe Sørlandsparken har blitt Byggmakker Kristiansand


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.