Alles Over E-Bikes Special 2022

Page 1

E-biken is cool! Interview: Marijn de Vries, fietsburgemeester Zwolle Materiaal: fietsendragers, motoren, tubeless banden Analyse: bakfiets vs. longtail, sneller met de speed pedelec

Marktoverzicht:

9 types, 144 fietsen 60 merken


Shimano E-bike Systems

Switch to unwind mode Ons high-end e-bikesysteem ondersteunt u bij iedere trap. Het is gebaseerd op een eeuw succesvolle innovaties door ’s werelds nummer één in de fietsindustrie en wordt gemonteerd op fietsen van veel fietsmerken. Check onze website welke merken dit zijn.

Het SHIMANO STEPS e-bikesysteem; bent u klaar om de overstap te maken?

shimano-steps.com


EDITO

Wegens Covid hebben we er de voorbije jaren enkel van kunnen dromen, maar het wachten is de moeite waard geweest, want nu is het eindelijk zover: het Alles over e-Bikes Test Event kan in 2022 plaatsvinden, en wel op maar liefst drie verschillende Vlaamse locaties. Van aan de kust (Nieuwpoort) over het centrum van Vlaanderen (Antwerpen) tot in Limburg (Zolder) bieden we iedereen die dat wenst, jong en oud, de mogelijkheid om naar hartenlust elektrische fietsen uit te proberen. Wat ooit een verre droom leek, zal nu dan toch werkelijkheid worden. Dit unieke event speelt in op alle trendy vormen van elektrisch fietsen. “E-biken is cool!” hebben we bij een adolescentenpubliek in de klas vernomen. De nietgemotoriseerde fiets is voor de schoolgaande jeugd weliswaar nog steeds het vervoermiddel bij uitstek, maar door de opkomst van de e-bike heeft de brommer duidelijk terrein moeten prijsgeven. Fietsmerken spelen daar gretig op in door betaalbare modellen in flashy kleuren op de markt te brengen. De meest hippe nieuwkomer onder de elektrische fietsen is ongetwijfeld de longtail. Enkele jaren geleden was die eer nog weggelegd voor de bakfiets, maar die is intussen al helemaal in het straatbeeld geïntegreerd. Ouders voeren er hun kinderen mee naar school, pakjesdiensten doen er hun voordeel mee om onze bestellingen tijdig aan huis te leveren. Dagelijkse kost dus. De longtail is een soort in-between. Hij heeft de mogelijkheden van een cargobike, waarmee je veilig kinderen kunt vervoeren en ladingen kunt transporteren, maar tevens beschikt hij over de wendbaarheid van een gewone elektrische stadsfiets. Het Alles over e-Bikes Test Event biedt jonge gezinnen én bedrijfsleiders uitvoerig de gelegenheid om een uitgebreid assortiment van vrachtfietsen eigenhandig en hoogstpersoonlijk uit te testen. Last maar zeker niet least hebben de snelle speed pedelecs hun vaste plaats op het event. De uitgestrekte parcoursen op de verschillende locaties zijn erop voorzien om de stijlvolle bolides op een veilige manier tot het uiterste te drijven. Rond dit type elektrische fietsen bestaat soms enige verwarring: waar mag en/of moet je rijden, op de rijbaan of op het fietspad, wat is de toegestane snelheid, welk rijbewijs heb je ervoor nodig, en zo meer. Met die en veel andere vragen over e-bikes kun je terecht op het Alles over e-Bikes Test Event (zie pagina’s 08-10).

HOOFD R E DACT EUR Luc Van Ginneken E I ND R E DACT E U R Jan H. Verbanck COÖR D I NAT I E Matthew Peetermans VOR MG E VI NG Annelies Metsers, Felicia Van Cleemput, Lynn van Heesch ME D E W E R KE R S Werner Claeys, Sigfrid Eggers, Jurgen Groenwals, Sandra Gyles, Erik Herbosch, Jonas Heyerick, Maarten Van Caesbroeck R E DACT I E A D R E S Duboisstraat 50 2060 Antwerpen Tel.: +32 (0)3 680 25 60 ZA A KVOE R D E R Kristine Ooms S A L E S CONTACT Luc Van Ginneken luc.vanginneken@deeluitgeverij.be MA R KE T I NG Maksim Marissen maksim.marissen@deeluitgeverij.be VE R A NT WOOR D ELIJK E U I TG E VE R Luc Van Ginneken EDITIE februari 2022

Veel lees- én testplezier! Luc Van Ginneken hoofdredacteur Coverbeeld © Trek

Pri jzen en an dere gegev en s (technische info, k leuren ) z i jn o n derh ev i g aan w i j zig ing en en de in deze A- s p ec i al geh an teerde data kunnen dus in de p rak ti jk v ers c h i llen v erto n en . Hoewel de A-special met de ui ters te zo rg i s s amen gestel d, kan de uitgev eri j n i et v eran two o rdeli jk worden g estel d voor de jui s th ei d v an de i n h o ud erv an.

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

3


KOGA LEASE: uit de AUTO, op de FIETS Fietsen op de allernieuwste KOGA met een herkenbare look en stijlvolle uitstraling zonder hoge aanschafkosten. Geen onverwachte verrassingen, maar een overzichtelijk bedrag per maand. Je kunt altijd rekenen op je fiets, dankzij ons uitgebreide service- en onderhoudspakket. Pechhulp in de EU landen, mocht dat nodig zijn.

KOGAbikes | www.koga.com


INHOUD

1.

2.

BELEVING

3.

TECHNISCH

ANALYSE

28 Biken aan de Costa Blanca:

15

44 Meer camperpret:

22 Bakfiets vs. longtail:

frisse neus in de Spaanse zon

dankzij de elektrische fiets

46

Zeilboot + e-bike:

78

Jongeren bevraagd:

Trap je rijk: besparen met een e-bike

welk type verkies jij?

32

Een lekke band:

35

Tubeless:

hoe herstel je hem zelf?

e-biken zonder binnenband

88 Is e-biken ook sport:

voor haven en hinterland

weg met de vooroordelen!

95 Beleid rond snelheid:

hoe cool is de e-bike?

zijn speed pedelecs veilig?

38

Elektrische motoren:

43

Rijden met gps:

wat, hoe en waarom?

apps zetten je op weg

82 Marijn de Vries:

101 Netjes op slot:

113 Land van Samber en Maas:

104 Verzeker je fiets:

fietsburgemeester van Zwolle

voorkomen is slimmer

RAVeL met twee gezichten

het is de moeite waard

49

9 types e-bikes: 144 fietsen, 60 merken

107 Fietsendragers:

e-bikes best op de trekhaak feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

5Ongeacht je passie, met Continental zit je nooit om grip verlegen Met onze innovatieve Black Chili rubberbandcompound, ontwikkeld in onze testlaboratoria in Duitsland, hou je steeds vaste baan, en danseuse in je gidon vertrouwend op je Grand Prix 5000, of relaxed aan het stuur van je wagen uitgerust met de SportContact™ 6. continental-banden.be


EVENT

S T N E V E T S E E-BIKE T ER ORT EN ZOLD O P W U IE N , EN IN ANTWERP

S h im a n o Powe re d by

De opmars van de e-bike blijft gestaag doorgaan. Niet verbazingwekkend, met de vele voordelen van elektrische ondersteuning: je komt immers altijd onvermoeid en snel op je bestemming, verkwikt door de frisse buitenlucht en gespaard van parkeerstress. E-bikes zijn er evenwel in honderden vormen en maten, van stadsfietsen, mountainbikes of racefietsen, tot exotische bakfietsen, longtails of zelfs cruisers. Dankzij onze Test Events raak je er wijs uit!

D

e overvloed van modellen maakt het niet gemakkelijk om een knoop door te hakken. Alles over E-bikes organiseert daarom dit jaar drie Test Events op drie unieke locaties: Park Spoor Noord in Antwerpen, het racecircuit van Zolder en het Prins Mauritspark in Nieuwpoort.

TESTEN MAAR! De opzet is simpel: één uur lang krijg je de kans om zo veel e-bikes te testen als je maar wil. Er zijn ruim 44 fietsmerken op het event aanwezig, met meer dan 250 testmodellen om uit te kiezen. Ons gevarieerd en afgesloten parcoursen van zo’n anderhalve kilometer lang laten je in alle rust en veiligheid je gang gaan. Naast de verschillende fietsmerken zijn er ook andere standhouders aanwezig. Terwijl je van een hapje of een drankje geniet van een van de foodtrucks, kun je extra informatie inwinnen over fietswinkels, -kledij, -accessoires en -verzekeringen. Ook wie niet zelf wil testen, kan altijd een kijkje komen nemen.

ANTWERPSE SNOEPWINKEL Naar goede gewoonte, vindt het testevent in Antwerpen op een vertrouwde locatie plaats: Park Spoor Noord. In 2019 gaf Koen Kennis, Antwerps schepen van mobiliteit, de aftrap.

Vandaag blikt hij enthousiast vooruit op het event. “Het is een mooi initiatief en Antwerpen is er de perfecte gaststad voor. De e-bike is een game changer gebleken in het herbekijken van ons mobiliteitsgedrag. Middellange afstanden zijn immers plots overbrugbaar. Dat is ook nodig om onze steden bereikbaar en leefbaar te houden.” Antwerpen werkt sinds 2016 toe naar een modal split 50/50, waarbij men in de kernstad voor minstens 50% gebruikmaakt van duurzaam vervoer. “Daarvoor investeren we in infrastructuur en sensibiliseren we. We hebben op het Antwerpse grondgebied 648 km fietspaden en dankzij de fietsostrades zijn we steeds beter verbonden met de regio. Daarvoor werken we samen met de provincie en de gemeenten in de Antwerpse Vervoerregio.” In 2020 telde Antwerpen volgens de laatste cijfers 27% meer fietsers dan in 2015. “Grote winst werd geboekt dankzij de komst van de e-bike. Zowat de helft van de werknemers in de Vervoerregio Antwerpen gebruikte begin 2020 duurzame vervoermiddelen voor de woon-werkverplaatsingen. “Van mijn bezoek aan het vorige testevent herinner ik me vooral het grote aanbod. Ik voelde me toen als een kind in een snoepwinkel. Wellicht zal ik ook nu ogen en tijd te kort komen om alles uit te proberen wat mijn belangstelling wekt!”

"Naar hartenlust e-biken op de grootste testparcoursen van het land." 8

« A-SPECIAL « e -bi ke « fe b r u ari 2022

Met dank aan onze partners


Igor Philtjens

Koen Kennis

LIMBURGSE FIETSBELEVING Uit het recentste grootschalige onderzoek van Visit Limburg bij recreatieve fietsers blijkt dat 45% voor de e-bike kiest. “Het spreek dus voor zich dat een Limburgs parcours in 2022 niet mocht ontbreken,” vindt Limburgs provinciaal gedeputeerde Igor Philtjens. “Dat er dit jaar een Limburgse editie is van het Alles over E-bikes-testevent, onderstreept dat onze provincie op het vlak van fietsbeleving heel wat te bieden heeft. Wat is trouwens een uniekere locatie om

elektrische fietsen uit te testen dan een racecircuit?” Het event past perfect bij het dna van Limburg, benadrukt Igor Philtjens. “Het haakt aan bij onze pioniersrol, die we met ons fietsknooppuntennetwerk spelen, maar dus ook op het vlak van elektrisch fietsen. Meer dan tien jaar geleden namen we al het initiatief om een vijftigtal laadpalen bij fietscafés te plaatsen. Intussen kun je je fietsbatterij in 125 Limburgse fietscafés opladen. Dat is ruimschoots voldoende, aangezien de actieradius van een e-bike vandaag veel groter is dan een decennium geleden.” Met verbazing volgt Igor Philtjens de vele innovaties op de e-bikemarkt. Met Bike Valley in Beringen huisvest Limburg trouwens een forse innovatiemotor. “De nieuwe e-bikemodellen volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Er is keuze te over. Wie niet weet te kiezen, heeft een probleem,

De drie Test Events praktischh Wanneer?

Antwerpen zaterdag 12 maart 2022, 09-17 uur

Heusden-Zolder vrijdag 8 april 2022, 09-17 uur

Nieuwpoort zaterdag 23 april 2022, 09-17 uur

Waar?

Park Spoor Noord (Ellermanstraat, 2060 Antwerpen)

Circuit Zolder (Terlaemen 30, 3350 Heusden-Zolder)

Prins Mauritspark (Dienstweg Havengeul 14, 8620 Nieuwpoort)

Inschrijven:

www.allesoverebikes.be

www.allesoverebikes.be

www.allesoverebikes.be

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

9


Goed om weten Het testevent is gratis voor iedereen. Vooraf online registeren is verplicht. Dat kan via www.allesoverebikes.be. Deelnemers die jonger zijn dan 16 jaar, moeten vergezeld zijn van een meerderjarige. Een speed pedelec testen kan pas vanaf 18 jaar. Elke bezoeker moet zijn/haar identiteitskaart, een geldig Covid Safe-certificaat en een mondmasker meebrengen. Een helm dragen is verplicht. Breng je eigen helm mee of leen er (gratis) ter plaatse een. Meld je bij aankomst aan de infobalie. Daar krijg je een polsbandje, gelinkt aan het tijdsslot dat je gekozen hebt. Alle events vinden plaats in een halfopen, goed geventileerde ruimte of goeddeels buiten. Mogelijke mondmaskerplicht geldt volgens de regels die op dat moment van kracht zijn.

t Test Even

al kan testen zeker helpen! Persoonlijk zou ik een elektrische trekkingfiets testen, want ik heb mij laten vertellen dat dat type geschikt is voor ontspannen vrijetijdsritjes zowel als voor heuvelachtige routes. Met het Haspengouwse landschap in mijn voortuin en de Voerstreek in mijn achtertuin is dat type dus alleszins een testrit waard!”

WEST-VLAAMS MOBILITEITSGELUK Ook de derde locatie voor een testevent is niet lukraak gekozen. “In Nieuwpoort zien we naast de gebruikelijke e-bikes steeds meer elektrische bakfietsen en buitenmaatse fietsen opduiken,” vertel Stijn Dierinck, deskundige openbaar domein voor de stad. “Vooral jonge gezinnen investeren in die handige vervoersmiddelen om hun kinderen of spullen te vervoeren. Ook de stadsmedewerkers van onze toeristische dienst gebruiken een elektrische bakfiets om hun promomateriaal op de wekelijkse markt te krijgen bijvoorbeeld.” De stad Nieuwpoort zet volop in op duurzame mobiliteit, met als doel het ‘mobiliteitsgeluk’ van iedere weggebruiker te verhogen. “Onze fietscampagne Laat je Zien gaf aan dat bewoners én bezoekers van Nieuwpoort belang hechten aan veilig fietsen. Een jaar later zien we de gadgets die de schoolgaande jeugd en andere fietsers gekregen hebben, nog vaak opduiken. Ik ga op het event zeker eens een speed pedelec uitproberen, denk ik, want de snelheid die je daarmee kunt halen, schrikt me nog een beetje af. Hopelijk brengt de test duidelijkheid!”

10

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

" Schrijf je gratis in voor het Alles over E-bikes Test Event in Antwerpen, Heusden-Zolder of Nieuwpoort via www.allesoverebikes.be."


special De Geus

SERVICE EN KWALITEIT VOOROP

Al meer dan dertig jaar is Fietsen De Geus in Antwerpen de referentie bij uitstek voor cargofietsen. Ondertussen zijn ze dat ook voor de longtailbike. Twee ideale oplossingen om een antwoord te bieden op de stedelijke mobiliteitsproblematiek. Daarnaast ontzorgt Fietsen De Geus de e-biker ook nog eens totaal met allerhande services.

M

et filialen in Antwerpen, Edegem en Berchem heeft Fietsen de Geus op drie locaties de beste fietsoplossingen in huis. “Je kunt wel stellen dat de cargofiets in ons dna ingebakken zit. Het is een waardig alternatief voor de stadsauto. De elektrisch ondersteunde cargofiets en dito longtailbike kenden mede onder invloed van de mobiliteitsproblematiek een heel kwalitatieve evolutie. Bovendien blijft de overheid investeren in zijn fietsinfrastructuur,” zegt Pieter Fillet.

BEST OF BOTH WORLDS Een longtailbike is een mooi alternatief voor wie thuis weinig ruimte heeft om zijn fiets te stallen of voor wie een bakfiets te groot of te zwaar vindt om mee te rijden. “De longtailbike is the best of both worlds tussen

Boek een testrit Op de drie locaties van Fietsen De Geus kun je allerlei modellen uittesten. Zo kom je te weten of je voorkeur uitgaat naar een cargofiets dan wel naar een longtailbike. Reserveren kan uitsluitend via de website www.fietsendegeus.be.

de bakfiets en de reguliere e-bike. Hij weegt gemiddeld 20 kg lichter dan een bakfiets en stuurt gemakkelijker. Het logge gevoel dat je met een bakfiets kunt ervaren, heb je nooit bij een longtailbike.” Fietsen de Geus gaat honderd percent voor kwaliteit en heeft een breed assortiment A-merken in huis. Los van cargofietsen vind je er ook speed pedelecs, stadsfietsen, vouwfietsen en sportieve fietsen. Stuk voor stuk duurzame modellen met uitmuntende technische onderdelen. “Wij sluiten geen compromis op kwaliteit en hanteren toch steeds een rechtvaardige prijs.”

TOTALE ONTZORGING Bij Fietsen de Geus kun je ook terecht voor leasingmogelijkheden. “Het grote voordeel bij leasing is dat je een groter bedrag kun uittrekken. Je betaalt de e-bike vanuit je brutoloon, en dat kan ook nog eens gespreid. Wil je als particulier ook genieten van een gespreide betaling, dan werken we daarvoor samen met kredietverstrekkers. Voorts bieden we fietsverzekeringen en pechbijstand aan.”

" Dé referentie voor e-bikes, specialist in cargo- en longtailfietsen." Voor de totale ontzorging zijn er in alle filialen vervangbakfietsen. “Zo kunnen we mobiliteit blijven garanderen, toch belangrijk als je dagelijks afhankelijk bent van je bakfiets. Mobiel blijven op twee wielen is niet langer een recreatief gegeven, maar een onderdeel van de dagelijkse activiteiten in de stad. Service en kwaliteit zijn bij ons dan ook sleutelwoorden.” www.fietsendegeus.be feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

11


ACCESSOIRES

E-Mate QL2.1 16L black (Ortlieb)

Veel e-bikers kennen het onaangename heen-en-weer schuiven van de (reserve) accu in een reguliere fietstas. Een gestoffeerd, uitneembaar vak in het midden van de verstevigde E-Mate-fietstas van Ortlieb houdt de accu perfect op zijn plaats. Daarnaast blijft er volop ruimte voor bagage als eten of een regenjas. Je display kan mee in het flexibele ritsvak aan de binnenkant. Andere kenmerken van deze fietstas: in Duitsland geproduceerd, uit pvc-vrij nylonweefsel vervaardigd, waterdicht, innovatieve magneetsluiting, 16 liter inhoud. Prijs: € 134,95 www.ortlieb.com

Altissimo-damesfietsshirt (Vaude)

Het Altissimo-damesfietsshirt is aangenaam licht van gewicht, ademend en sneldrogend. Ideaal dus voor wisselvallig weer. Het elastische shirt heeft een opstaande kraag, een korte ritssluiting bovenaan aan de voorkant en een klein ritszakje onderaan. Net als de andere producten van Vaude is ook dit shirt van gerecycleerd materiaal gemaakt. Prijs: € 68 www.vaude.com

Vloer- en muuranker (Abus)

Nieuwkomer in het gamma van Abus is het metalen muuranker WCH. Met de bijgeleverde insteekketting(en) kun je er objecten in je garage, tuinhuis of kelder aan vastmaken. Een XPlus-cilinder biedt extra bescherming. Beveiligingsniveau: 15. Van het muur- én grondanker WBA bestaan drie ART-gekeurde versies; je kiest in functie van het aantal objecten dat je wilt vastmaken. Met speciale pluggen en een kogellager veranker je ze in de muur of de vloer. Prijs: € 199,95 (enkele ketting), € 249,95 (dubbele ketting) www.abus.com

12

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Blaze Flash-achterlicht (Sigma Sport)

Dag en nacht veilig onderweg: het Blaze Flash-achterlicht van Sigma Sport spreekt niet alleen aan vanwege de remlichtfunctie, maar ook door de twee knippermodi, waardoor je nog beter zichtbaar bent. De geïntegreerde lichtsensor activeert de verlichting automatisch in donkere omstandigheden. Andere kenmerken: allrounder, geschikt voor elke zadelpen, 500 meter reikwijdte, tot 50 uur brandduur, voordelig, veelzijdig en intuïtief bedienbaar. Prijs: € 27,95 www.sigmasport.com

Altissimo-damesfietsbroek (Vaude)

De ademende en sneldrogende Altissimo-shorts zijn van stretchmateriaal gemaakt, wat extra bewegingsvrijheid geeft. Bovendien zorgen de verstelbare tailleband, de binnenbroek met zeem en de antislip beenmanchetten voor extra draagcomfort tijdens het fietsen. Prijs: € 140 www.vaude.com

GridEco-fietshelm (BBB Cycling)

Voor wie duurzaamheid belangrijk vindt, is de GridEco-fietshelm het overwegen waard. De GridEco is immers gemaakt van 40% gerecycleerde en natuurlijke materialen, waaronder kurk, gerecycleerde PET-flessen en bamboevezel. Tien ventilatiegaten houden je hoofd koel. Het led-achterlicht, dat je achteraan op de helm kunt bevestigen, geeft extra veiligheid. Prijs: € 84,95 www.bbbcycling.com


Koop de Canyon bike van je dromen via o2o leasing. Meer info vind je hier:

REDISCOVER YOUR WORLD E-City & Trekking fietsen zijn comfortabel, veelzijdig en het statement van een nieuwe generatie fietsers. Met hun geavanceerde functies maken ze uw dagelijks leven gemakkelijker en zijn ze uw perfecte metgezel op uw avontuur met uw gezin. Ontdek meer over de spannende wereld van e-bikes op canyon.com

Flexibele betaalmethoden

COMMUTER:ON De lichtste fiets in zijn klasse: onze e-city bike Commuter:ON heeft alles wat je nodig hebt voor je dagelijks leven in de stad. Met de Commuter:ON laat u gemakkelijk alle files achter u en komt u altijd op tijd op uw bestemming aan.

ROADLITE:ON Deze lichtgewicht e-fitness bike vliegt de hellingen op. Of het nu gaat om actieve training, snelle ritten naar het werk of recreatieve tochten in de natuur.

PRECEDE:ON De mobiliteit van van zowel de toekomst als het heden. De Precede:ON is ons elegante allround pakket voor in de stad. Opvallend carbon design ontmoet maximale functionaliteit en perfecte integratie.

PATHLITE:ON Ideaal voor uw weekendtochten in de natuur: de Pathlite:ON met zijn bagagedrager biedt genoeg ruimte voor al uw apparatuur, tot 1000 Wh accucapaciteit maakt zelfs de langste tochten mogelijk.

Klaar om te rijden in slechts een paar stappen

30 dagen retourbeleid


Aangezien we zelf geen e-bikes maken of verkopen, kunnen we onze bezoekers in alle onafhankelijkheid de beste en meest complete informatie bezorgen. Met ons overzicht streven we ernaar om de beste informatie over e-bikes op een gebruiksvriendelijke manier aan te bieden. Op onze website vind je alles wat je over e-bikes wilt weten, maar ook over parcoursen en toeristische mogelijkheden, aangevuld met praktische tips over materiaal en onderhoud.

naar Je zoektocht gint op een e-bike be

s.be e ik b e r e v o s e ll a

PerformanceLine

PerformanceLine

PerformanceLine

PerformanceLine


ANALYSE

BESPAREN MET EEN E-BIKE? 01

Er zijn ongetwijfeld een reeks argumenten voor of tegen een e-bike te bedenken. Een nadeel dat je wel eens vaker hoort vermelden, is: een e-bike is zo dùùr. We vroegen ons af of dat argument wel steek houdt. Wat als je alle kosten en baten op een rijtje probeert te zetten? We legden ons probleem voor aan enkele ervaringsdeskundigen.

Sven D’Hondt, docent HO Gent

“Ik woog een tweede auto plus een gratis treinabonnement af tegen een speed pedelec. De kosten die bij een (kleine) tweedehandsauto komen kijken, spaar ik sowieso uit. Daar staan uiteraard wel de aankoopprijs, de onderhoudskosten en de verzekering van mijn e-bike tegenover.”

Op werkdagen legt Sven het traject Herzele-Gent af met een Riese & Müller Multivario, heen en terug goed voor zo’n 60 km. Met een fietsvergoeding van 23 eurocent per kilometer heeft hij de aankoopwaarde van 5100 euro op vier tot vijf jaar terugverdiend, zo had hij bij de aankoop van zijn fiets uitgerekend. “Corona en de bijbehorende telewerkperiodes zorgen er ondertussen voor dat de terugverdientijd wel iets langer zal uitvallen, vrees ik...”

KOSTEN BEWIJZEN Belangrijker is de fysieke en mentale gezondheid die het fietsen met zich brengt. “Dat soort voordelen is natuurlijk helemaal moeilijk meet- en berekenbaar.” Al gedacht aan het bewijzen van je kosten voor de fiscus? “Ja, maar als lector is het moeilijk om boven het forfait uit te komen.” Fietsleasing overwogen? “Indien we zélf ons model mochten kiezen, zou ik dat een fantastische optie vinden, maar... die optie was er niet.”

HOE BEREKENEN? Hoeveel hij uitspaart door met de fiets naar het werk te gaan, is moeilijk te berekenen.

Gemiddelde afstand en duur Een derde van de e-bikers gebruikt de e-bike voor woon-werkverkeer en 3% voor professionele verplaatsingen. Gemiddeld afstand van de woon-werkverplaatsingen: 21 km. (Bron: Vias)

Fiscale vrijstelling Wist je dat voor wie zijn onkosten aan de fiscus bewijst, het inkomen uit fietsvergoeding tot 25 cent/km vrijgesteld is? (Dat is meer dan bij een personenauto, die je maar tot 15 cent/km kunt inbrengen.) Je moet de fietsvergoeding bovendien niet aangeven als voordeel van alle aard. Leg je gedurende twintig werkdagen een woon-werkverkeer van 30 km per dag af, dan levert je dat maandelijks een fietsvergoeding van 144 euro op.

Professionele verplaatsing

27 km 21 km

Woon-werkverkeer Vrije tijd

Woon-schoolverkeer

29 min

18 km

Iemand afzetten/ophalen Boodschappen/diensten

31 min

14 km 10 km 8 km

31 min 21 min 19 min 20 min

" Ik verkoos een speed pedelec boven een tweedehandsauto." feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

15


Type fiets: 2019 - 2020 - 2021 Er is een stijgende trend in het gebruik van e-bikes en speed pedelecs in België: van 13,6% (2019) naar 19,1% (2021), een stijging van 40%. Eén op de tien fietsers in België verplaatst zich enkel nog met een e-bike en niet meer met een klassieke fiets. E-bikegebruikers rijden gemiddeld sneller dan andere fietsen: van de klassieke fietsers rijdt de helft gemiddeld minder dan 16 km/uur, terwijl van de e-bikers drie kwart sneller fietst, namelijk tussen 16 en 25 km/uur. (Bron: Vias) 39% 41% 39%

Klassieke fiets 13%

Elektrische fiets (max 25 km/u) Speed pedelec (max 45 km/u)

02

Wim Vallons, onderhoudstechnicus

Heen en terug tussen Herk-de-Stad en Diepenbeek, waar Wim in de industriezone werkt, liggen 44 km, die Wim dagelijks aflegt. Tegen een gemiddelde snelheid van 38 km/uur staat hij op een halfuurtje op zijn werk. Deels gebruikt hij het fietsroutenetwerk Limburg en deels fietspaden, en tussendoor doorkruist hij ook nog het centrum van Hasselt.

IN DE REMMEN Wim rijdt van thuis naar het werk met een Stromer ST5 speed pedelec, topmodel met een prijskaartje van zo’n tienduizend euro. “In het voorbije anderhalve jaar ben ik een vijftal keren serieus in de remmen moeten gaan, terwijl ik toch op het fietspad reed. Dat komt dan steevast doordat autobestuurders mijn snelheid verkeerd inschatten. Daarom vind ik het vaak veiliger om in een bebouwde kom of op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50 km/uur, op de rijbaan tussen de auto’s te fietsen. Automobilisten zijn dan alerter en houden meer rekening met mijn snelheid.”

LAGERE BELASTINGSCHIJF Aan de leasingformule via zijn werkgever ziet Wim alleen voordelen. “Van mijn brutoloon gaat per maand 321 euro af; netto is dat 88 euro. Mijn maandelijkse fietsvergoeding bedraagt zo’n 220 euro. Dat is echt netto-netto, want op een fietsleasing betaal je geen voordeel in natura, zoals bij een salarisauto. Nog een leuk extraatje:

16

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

16% 18% 0,6% 0,7% 1,1%

dankzij mijn duurdere fiets kwam ik in een lagere belastingschijf terecht, waardoor ik per jaar een paar honderd euro minder aan belastingen moet ophoesten.”

ONDERHOUD INBEGREPEN Inbegrepen in het leasingcontract is een onderhoudssom ter waarde van 300 euro op drie jaar, pechverhelping en een fullomniumverzekering met een franchise van slechts 25 euro. “Na een valpartij had ik voor dik 2000 euro herstellingskosten. Alles is terugbetaald, behalve die luttele 25 euro.” In ruil voor het leasecontract vraagt Wims werkgever om minstens tachtig dagen per jaar met de e-bike naar het werk te komen. “Als ik mijn fiets na drie jaar zou willen overnemen, dan kan ik dat voor een restsaldo van 1700 euro. Niet veel toch, voor een fiets van drie jaar oud die perfect onderhouden is geweest?”

MENTALE BOOST Het fiscale voordeel verlokte Wim dan wel om met de e-bike naar het werk te gaan, intussen heeft hij tal van bijkomende voordelen ontdekt. “Mentaal geeft mijn dagelijkse fietstocht me een boost. Ik ben goed uitgewaaid en mijn hoofd is leeg tegen dat ik thuis aankom. Dat ik een (weliswaar kleine) bijdrage lever aan de vermindering van de CO2-uitstoot, stemt me ook wel gelukkig. We hebben onze tweede

2019 2020 2021

auto nog, maar die gebruiken we veel minder, vooral om de kinderen te vervoeren, want aan een speed pedelec mag je geen fietskar bevestigen, tenzij om een hond te vervoeren.”

Opgelet voor de fiscus “Gezien de populariteit ervan komt fietsleasing vaker op de radar van de fiscus,” waarschuwt productadviseur Sylvie Thiry van KBC Fietsleasing. “De fiscus stelt voorwaarden om fietsleasing op een correcte en fiscaalvriendelijke manier in een bedrijf te implementeren. Om van het fiscale voordeel te kunnen genieten, dienen de bedrijven enkele spelregels in acht te nemen. Zo staat er in het leasecontract best een beperking op de accessoires; bedrijven kunnen en mogen niet zomaar elk accessoire in het leasecontract opnemen, tenzij de bestuurder er een ‘voordeel alle aard’ voor betaalt. Denk aan kleding en schoenen. Daarnaast is er ook best een beperking op de onderhoudsactiviteiten. Onderhoudsbudgetten mogen enkel dienen voor effectieve onderhoudsactiviteiten. Het geld dat je overhoudt, voor andere doeleinden inzetten, aanvaardt de fiscus niet.”

"De onderhoudssom is in het leasecontract inbegrepen."


E-BIKES

Fietsen met mijn Norta E-bike? Onweerstaanbaar. AFGEBEELDE FIETS

NORTA B-2030 ORANJE

Een strakke look en ruime keuzemogelijkheden maken de B-2000-serie heel aantrekkelijk. Met de bijzonder stille Bosch Active Line Plus-motor (50 Nm) kan je gelijkmatig en dynamisch versnellen. De Powerpack 500-batterij biedt je een grote actieradius. Bij de B-2040, B-2030, B-2020 en B-2010 is de batterij semi-geïntegreerd in de onderbuis, voor een lager zwaartepunt. Ontdek alle Norta-fietsen op norta.be

Onweerstaanbaar fietsen


" Mijn fietsvergoeding gaat naar fietskledij en accessoires." 03

Carine Corstjens, werkt bij Cyclis Bike Lease

Cyclis Bike Lease in Hasselt, een leasingmaatschappij voor fietsers, is drie dagen per week de bestemming in Carines woon-werkverkeer, in totaal goed voor 132 km. “Aanvankelijk deed ik dat met een reguliere e-bike, maar al snel stapte ik over naar een vrouwvriendelijke speed pedelec, een Ellio (in Limburg geassembleerd, korte keten dus). Het is een sportief model mét comfort: verende zadelpen, Kinekt-stuurpen en stuurverhoging. Verder heeft de fiets twee motoren, twee riemen en zelfs cruisecontrole. Met die speed pedelec ben ik een stuk sneller op het werk en mijn fiets staat er veilig in de kelder van ons kantoorgebouw.”

JEZELF VERWENNEN Van haar werkgever krijgt Carine een fietsvergoeding van 24 eurocent per km. “Die gebruik ik ook echt om mezelf te verwennen met accessoires en fietskledij, zowel voor de zomer als voor de winter. Ook een fietsdrager voor op de auto heb ik ermee betaald. Mijn fiets gaat immers mee op vakantie naar zee en wordt gebruikt voor daguitstapjes.”

NOOIT MEER MOE Carines partner is een fervente wielertoerist die jaarlijks meer dan 14 000 km aflegt.

18

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

“Ik wil niet onderdoen omwille van een pijnlijke knie en dus gebruik ik mijn speed pedelec om hem bij te houden. Onze dagtochtjes zijn meestal 80-120 km lang; ik voel me dan niet moe.” Naast een fietsvergoeding krijgt Carine van haar werkgever ook fietskledij met het logo van de firma erop. Ze heeft ook de mogelijkheid om bij aankomst te douchen op het werk.

40% VOORDELIGER Carine kan fietsleasing alleen maar aanbevelen. “Je kunt voor een duurdere fiets kiezen met de laatste nieuwe snufjes, die je

anders niet zou aankopen. De aankoop kan bij een fietsdealer in je eigen buurt. Handig als de e-bike binnen moet voor onderhoud.” Volgens Carine is een fiets leasen via je werkgever tot 40% voordeliger dan een privé-aankoop van een e-bike. “Een all-in leasepakket omvat een omniumverzekering, een onderhoudsbudget en pechverhelping. Per jaar bespaar je naar schatting zo’n tweeduizend euro door met de fiets naar het werk te gaan. Ik gebruik mijn auto enkel nog voor maandelijkse boodschappen en verplaatsingen in de gietende regen of met de volwassen kinderen.”

Bespaar 1280 euro! Hoe gunstig is een leasingformule? Sylvie Thiry van KBC Fietsleasing: “Wie een e-bike kiest met een winkelwaarde van 2900 euro, kan de fiets via leasing aanschaffen tegen een leaseprijs van 120 euro per maand. In dat leasebedrag zit naast de waarde van de fiets, accessoires en opties, ook de dienstverlening (verzekering, onderhoud en bijstand) inbegrepen. De meeste bedrijven bieden de leasingformule aan via loonruil. De 120 euro die de werkgever voor de fiets betaalt, wordt dan teruggerekend naar dezelfde kost in brutoloon. De werknemer levert dus 100 euro brutoloon in, maar krijgt een leasebudget van 120 euro.” Het brutoloon wordt omgezet naar een nettoloon na aftrek van bepaalde componenten. Netto spendeert de fietser slechts 45 euro per maand. Dat is het bedrag dat de werknemer werkelijk uitgeeft aan zijn leasefiets. Op drie jaar tijd is dat dan 1620 euro. “Als je dat afweegt tegen de initiële aankoopprijs van 2900 euro, dan bespaart de werknemer zo’n 1280 euro. Bijkomend geniet de werknemer van diensten die in zijn leasecontract inbegrepen zijn. Mocht je ook de particuliere kost voor dezelfde diensten mee calculeren, dan is het voordeel nog groter! Als kers op de taart komt daar nog eens een fikse fietsvergoeding bovenop.”


Pendelen voor gevorderden De Stromer ST3: onevenaarbaar rijplezier met een snelheid tot wel 45 km/u. Nieuw met Pinion versnelling, duurzame riemaandrijving en optionele ABS. Ervaar zelf het verschil: stromerbike.com


spe ci a l Ti m y o

TECHNOLOGISCHE HOOGSTANDJES

Waar koop je ze? Je vindt VanDijck en Keola ((*) = enkel VanDijck) bij: • Bikemie - Statielei 72, Mortsel • Fietsen S&C,– Boomstraat 16, Bornem • Fietsen De Splenter, Hoogboomsteenweg 64, Brasschaat • GJ Bikes, Gebroeders de Winterstraat 7, Wechelderzande • Drive2impress, Ongelberg 17, Balen • Peeraer, Leopoldstraat 8, Merksplas (*) • Topvélo & e-bike leasing, Gansbroekstraat 40, Ruisbroek Benieuwd waar je een Muon kunt proefrijden? Kijk dan eens op: https:// muon-ebikes.com/nl/vind-een-dealer

20

« A-SPECIAL « e -bi ke « feb r u ari 2022

Timyo E-bike Company is hard aan het werk om de e-bikewereld te veroveren. Het Nederlandse bedrijf achter de merken VanDijck, Keola en Muon staat synoniem voor een feilloos design, up-to-date techniek en een product dat helemaal klaar is voor een mooie toekomst.

type oplader, in anderhalf tot vijf uur volledig opgeladen zijn. De levensduur van de superaccu is bovendien tot drie keer langer dan bij een gewone accu.

VANDIJCK: AN ELEGANT RIDE De elektrische fietsen van VanDijck brengen je het comfort en de luxe die je van een moderne e-bike mag verwachten. Een van de populairste modellen, de Leto Belt, is uitgerust met een krachtige Bafang-middenmotor en een accu die netjes in het frame verwerkt zit.

T

imyo is in Nederland gevestigd, waar de verkoop, de marketing en de productontwikkeling gebeurt. Alle e-bikes van Timyo worden door eigen vakmensen gecontroleerd en getest. Zo levert het bedrijf e-bikes met eersteklas componenten – of het nu een innovatieve accu betreft of een oerdegelijk frame – tegen een scherpe prijs.

RAZENDSNEL OPGELADEN Dat Timyo niet stilstaat, merk je aan het aantal nieuwe ontwikkelingen die het bedrijf in 2022 uitrolt. De belangrijkste innovatie is de nieuwe superaccu, die uit meer dan 20 000 individuele batterijcellen bestaat, een technologie die vergelijkbaar is met de batterijen van Tesla. Dankzij die revolutionaire technologie kan de accu, afhankelijk van het

" Al onze e-bikes worden door eigen vakmensen gecontroleerd en getest."


Timyo Experience Center

De hoogwaardige riemaandrijving, die drie keer langer meegaat dan een normale fietsketting, maakt de Leto Belt ook erg onderhoudsvriendelijk. Deze fiets is afgewerkt met een mooie glanslak en heeft een donkergroene finish. De Dana en de Freya, twee eigentijdse modellen van VanDijck, kregen voor modeljaar 2022 een grondige update. De kabels zijn netjes weggewerkt en het frame is vloeiender gemaakt. Met het elegante design van deze e-bikes mag je gezien worden.

KEOLA: ENJOY THE RIDE Enjoy the ride! Dat is het enige dat bij Keola telt. Ook een e-bike waarmee je dagelijks rijdt, moet gemaakt zijn om van te genieten. Daarom ontwikkelde Keola de Shine Front. Dat nieuwe model is ontwikkeld met één doel voor ogen: uiterst comfort. Je voelt het ook meteen, wanneer je opstapt: een zacht gelzadel, luxe lederen handvaten en

een zacht dempende voorvork. Daarnaast is de accu netjes in het frame verwerkt en bezit de Shine Front een lichte, krachtige voorwielmotor. Kortom, een heerlijke e-bike voor iedere dag!

MUON: BEYOND PASSION Muon is de naam van een van de kleinste deeltjes in het heelal. Het heeft meer dan tweehonderd keer de massa van een elektron en zit boordevol energie. Het is ook die energie die je voelt, wanneer je op een e-bike van het merk Muon rijdt. Je ziet en voelt het gewoon in de designs, de geometrie en het lichte rijden; alles ademt sportiviteit uit.

Fietsen is ongekend populair in België en dat is ook Timyo niet ontgaan. Op 3 maart 2022 zal de e-bikefabrikant een Experience Center van ruim honderd vierkante meter openen in Bornem. Op die locatie zal het mogelijk zijn om een proefrit te maken met een e-bike uit de Timyo-collectie (VanDijck, Keola, Muon). Je ontvangt er één-op-één advies van deskundig personeel en de fiets wordt helemaal volgens je persoonlijke wensen afgesteld. Timyo Experience Center Opening: 3 maart 2022 Adres: Boomstraat 18, Bornem Beschikbare merken: VanDijck, Keola, Muon Neem nu het design van de Muon Performer: die bezit een krachtige achterwielmotor, een automatisch remlicht en een geruisloze riemaandrijving. Je omzeilt er eenvoudig de files mee en op die manier werk je ook nog eens mee aan een schone stad!

" Timyo levert e-bikes met eersteklas componenten tegen een scherpe prijs." feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

21


ANALYSE

WELKE TYPE VERKIES JIJ? Neem je twee of drie kindjes mee op de fiets? Moeten de hond en de boodschappen ook mee? Moet je voor het werk materiaal meenemen? Het zijn van die typische situaties die maken dat met name jonge gezinnen, pendelaars en zelfstandigen op zoek gaan naar een elektrische cargofiets. Rijst de vraag: wat kies je dan? Wordt het een longtail of toch een bakfiets? We gingen te rade bij twee fietsspecialisten.

E

en oplossing voor wie ‘cargo’ op de fiets wil meenemen, is een elektrische bakfiets of een e-longtail. Beide types hebben heel wat extra draag- en laadcapaciteit, wat uiteraard handig is om kinderen of dieren te vervoeren, boodschappen te doen of voor het werk. • Een bakfiets kennen de meeste mensen van de traditionele niet-elektrische versie. Die heeft doorgaans een wiel achteraan en twee wielen vooraan met daartussen een grote, open of gesloten ‘bak’. Er bestaan ook bakfietsen op twee wielen, waar de bak zich tussen het voorste wiel en de zit bevindt. • Bij een longtail daarentegen bevindt de cargo zich achterop. Daartoe heeft een longtail een extra lang frame en een buitenmaatse ‘bagagedrager’. Afhankelijk van de configuratie kun je daar je kindjes, je boodschappen of je materiaal kwijt. Je hebt overigens ook midtails: die zijn vergelijkbaar met longtails, maar zijn dan weer wat korter.

22

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

OPVALLENDE VERSCHILLEN Een opvallend verschil is het rijkarakter. Pieter Fillet van Fietsen De Geus beaamt: “Een klassieke bakfiets is wat logger, maar zeker met elektrische aandrijving toch nog aangenaam om te besturen. Het blijft natuurlijk een grote lange fiets die wat zwaarder weegt. Wil je wat gemakkelijker kunnen manoeuvreren of ben je iets kleiner van gestalte, dan is een longtail mogelijk een betere optie. Die lijkt op een gewone fiets met een extra lange bagagedrager; het achterwiel staat iets meer naar achteren en de wielen zijn soms kleiner.” Michel Obourdin van De Bak-Fiets-Kar-Specialist voegt eraan toe: “Bij een longtail zit het grootste deel van de ‘bagage’ mee op dezelfde fiets. De meest mensen kiezen voor zo’n model omdat ze geen plaats hebben voor een bakfiets. Een longtail is ideaal voor wie één of twee kindjes op school wil afzetten en vervolgens nog wat kilometers doorfietst naar het werk. Een longtail is vlotter in het verkeer en je parkeert hem gemakke-


Veelgestelde vragen Is een e-cargofiets moeilijker te besturen? Michel Obourdin: "Qua wendbaarheid kun je met een driewieler bakfiets goed een acht draaien, maar niet echt snel, kort of krachtig manoeuvreren. Een longtail daarentegen lijkt qua rijgedrag veel meer op een gewone fiets. Daartussen zitten verschillende types. Een bullitt bakfiets op twee wielen leunt qua rijgedrag eerder aan bij een longtail. In longtails heb je verder mtb-versies, een soort longtail-vouwfiets, midtails en zo meer. Een andere niche zijn de elektrische familietandems." Gelden er specifieke regels voor e-cargobikes? Pieter Fillet: "Voor een longtail of bakfiets op twee wielen gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen. Heeft je bakfiets meer dan twee

wielen, dan mag je de rijweg of het fietspad volgen. Op het fietspad mag je wel niet breder zijn dan één meter, lading inbegrepen. In dat geval valt je elektrische bakfiets onder de voertuigcategorie. Let op bij het parkeren: een gestalde fiets mag de doorgang van andere weggebruikers nooit hinderen of onveilig maken." Wat is de actieradius van een e-cargofiets? Michel Obourdin: "Standaard kun je met een batterij van 400 Wh circa 40 km fietsen en met een van 500 Wh ongeveer 50 km. In Eco-stand is dat bijna het dubbele. Op de site van Bosch staat een handige actieradiuscalculator die rekening houdt met zaken als gemiddelde snelheid, rijmodus, niveau van inspanning, rijgewicht en trapfrequentie, alsook het type e-bike, banden en omgevingsfactoren

zoals het terrein, de windsterkte en het jaargetijde." Zijn een bakfiets en een longtail even veilig? Pieter Fillet: "Veel mensen vinden het fijn dat kinderen vooraan in de bak zitten: ze kunnen gemakkelijker met hen communiceren en je kunt hen de hele tijd zien. Statistisch gezien is een bakfiets evenwel niet veiliger dan een longtail. Een en ander hangt af van waar je woont. In een stad met veel tramsporen is rijden met een bakfiets niet altijd even evident." Worden niet-elektrische bakfietsen en longtails nog verkocht? Michel Obourdin: "Nauwelijks. Bij de bakfietsen is 99% elektrisch, en bij de longtails de meeste ook. Tien jaar geleden was de stap naar elektrisch nog heel groot,

mede door het prijsverschil. Nu de prijzen dichter bij elkaar liggen en er veel meer elektrische fietsen zijn, is de drempel veel lager. Ook het fietsleaseverhaal heeft een rol gespeeld. Zelfs lenen bij de bank voor een e-bike is nu veel goedkoper." Hoe vaak moet je een bakfiets of longtail laten servicen? Pieter Fillet: "Zeker één keer en liefst twee keer per jaar, bij een erkende dealer uiteraard. Een elektrische fiets is redelijk servicegevoelig; met een regelmatige beurt kun je problemen vermijden. Ik vergelijk het met de tandarts: je kunt je gebit – en je e-bike – beter preventief laten checken dan later een onnodig hoge rekening betalen. Een tip: neem de onderhoudskost meteen mee in je rekensom: 100 tot 200 euro op jaarbasis is doorgaans voldoende."

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

23


" Het opvallendste verschil tussen beide types is het rijkarakter."

lijker. Een bakfiets is dan weer superpraktisch natuurlijk. Je deponeert gewoon alles vooraan in de bak en je kunt vertrekken.”

TOCH VERGELIJKBAAR? In veel opzichten zijn longtails en bakfietsen wel gelijkaardig. “Voor de meeste mensen zijn beide opties geschikt,” bevestigt Michel Obourdin. “Met beide kun je enkele kinderen en de nodige bagage vervoeren. De fietsen hebben ook gelijkaardige motoren, batterijen, remmen, versnellingen... De autonomie van een longtail is theoretisch misschien iets ruimer, omdat de fiets lichter is, maar in de praktijk is dat verschil verwaarloosbaar. Meestal spelen andere criteria een rol. Zo zal het laadvermogen van een bakfiets altijd groter zijn, en is een longtail altijd wendbaarder.” “Sommige mensen redeneren dat je een gewone elektrische fiets kunt uitrusten met een extra bagagedrager vooraan en een fietsverlenger achteraan,” vult Pieter Fillet aan. “Dat kan, maar dan wordt het geheel heel onstabiel. Een longtail (en ook een bakfiets) heeft gewoon een lager zwaartepunt. Dat voelt veiliger aan en fietst stabieler. Een longtail is voor de meeste

24

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Doe zelf de test! Moet je echt doen! Bij een fietsspecialist kun je sowieso verschillende modellen uittesten. Houd ook de data voor 2022 in de gaten van events als het Bakfietsfestival (Park Spoor Noord, Antwerpen) of de E-bike Xperience (Flanders Expo, Gent). Enkele kenmerken van beide types in een vergelijkend tabelletje: Bakfiets

Longtail

Laadvermogen

ca. 250 kg (incl. fietser)

tot 200 kg (incl. fietser)

Actieradius

400 Wh: 40 km 500 Wh: 50 km

400 Wh: 40 km 500 Wh: 50 km

Gewicht

+50 kg

ca. 40 kg

Lengte

+/- 2,5 m

+/- 1,80 m

Breedte

+/- 70 cm (tweewieler) +/- 90 cm (driewieler)

+/- 70 cm

Aantal passagiers

3 kinderen in de bak + 1 extra in zitje achterop (kind <6 jaar)

2 kinderen achterop + eventueel 1 extra zitje voorop (kind <3 jaar)

Leeftijd passagiers

baby, peuter, kleuter, jong kind

van baby tot volwassene

Weersbescherming

ja – optioneel

ja – optioneel

Leercurve

wennen aan draaicirkel

voelt als een gewone fiets

Mee met het OV

lastig

eventueel trein of tram

Richtprijs

€ 2500-9000

€ 1000-6000mensen het beste van twee werelden: bijna evenveel laadvermogen als bij een bakfiets, maar je kunt de fiets ook thuis in de gang of op het voetpad stallen. De moduleerbaarheid vind ik ook een groot voordeel. Een longtail is echt multi-inzetbaar.”

IDEAAL BESTAAT NIET

Ervaringsdeskundigen Kevin (26), onderhoudstechnicus "Voor mij was de knoop snel doorgehakt: een elektrische bakfiets! Geen parkeerstress meer, geen files, veel gemakkelijker in autoluwe zones... Er kon ook geen mid- of longtail tegenop. Het is zo eenvoudig: ik drop gewoon alles wat ik nodig heb in die bak, geen gedoe met straps of snelbinders, niks inpakken. Een bakfiets is gewoon een handige grote doos op wielen. Als binnenkort de kleine mee moet, dan zal dat ook nog wel lukken." Elsie (37) & Rob (35), ouders "Rob en ik waren eerst overtuigd van een bakfiets. Vanwege het leeftijdsverschil tussen onze beide kinderen Jef en Linde (nu zes en anderhalf jaar oud) adviseerde onze fietsspecialist ons evenwel om een longtail te proberen. We waren snel verkocht, hoor: veel gemakkelijker om te manoeuvreren en te parkeren. Ik fiets vaak door steegjes én we wonen in een gewoon rijhuis. Zelfs boodschappen kunnen mee. Speciaal daarvoor heb ik twee lage fietstassen gekocht en vooraan heb ik een mand geïnstalleerd."

26

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Zoek je de ideale cargobike? Je kunt je wapenen met een reeks vragen, maar beter is een fietsspecialist die vragen stelt. Michel Obourdin: “Pas als ik de kans krijg om door te vragen, weet ik in negen van de tien gevallen wat de beste oplossing is. Woon je in een stadscentrum of eerder landelijk? Welke afstanden leg je dagelijks af? Welk traject? Welke stops moet je onderweg allemaal maken? Hoe oud zijn de kinderen? Is er nog een derde of vierde kindje gepland, of moeten er ook nog andere kindjes mee? Het komt vaker voor dat mensen met een bepaald idee binnenkomen, maar uiteindelijk met een heel andere soort fiets buitengaan. En nee, dat is niet altijd een duurdere.” Een heleboel factoren spelen een rol in de aankoopbeslissing. Pieter Fillet: “Een grote, sterke man of vrouw zal een zwaarder type bakfiets waarschijnlijk gemakkelijker weten te hanteren dan iemand van amper een meter vijftig. In dat geval wil je wellicht liever enkele longtails uitproberen. Sommige mensen kunnen hun fiets thuis niet stallen, andere op het werk niet. De ene gebruikt zijn cargofiets voor alles, de ander rijdt er alleen mee naar het kinderdagverblijf en reist dan op een andere

manier verder of wisselt met de partner. Elke detail kan je in een andere denkrichting sturen. Het komt er als dealer op aan om de persoonlijke situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Er bestaat echt meer dan één fietstype op de markt.”

EXTRA FEATURES Zowel een longtail als een bakfiets kun je overigens met allerlei extraatjes aan je wensen en voorkeuren aanpassen. Pieter Fillet: “Net zoals bij gewone e-bikes is een tweede batterij een optie. Je hebt ook elektrische fietsen met voorvering, dat rijdt zachter. Of met antilekbanden. Je hebt bakfietsen met een deurtje, of een open dan wel een gesloten bak. Je kunt een extra bankje monteren of een kliksysteem installeren voor kinderzitjes. De mogelijkheden zijn niet eindeloos, maar wel heel breed, zij het vaak merkgebonden. Ook de prijs speelt trouwens mee: sommige modellen zijn in de basis goedkoper, maar met alle extra’s kom je op dezelfde prijs uit als een duurder model met goedkopere extra’s.” Michel Obourdin: “Een goed voorbeeld is regenbescherming. Die heb je in heel uiteenlopende modellen: een huif, een afdekhoes of een regentent. Het voordeel van een bakfiets is dat je kinderen echt volledig tegen de elementen kunt beschermen: uit de wind, uit de regen en toch goed geventileerd. Ook handig als je kinderen na het zwemmen met natte haren mee naar huis rijden. Verder krijgen we vaak de vraag naar modellen die geschikt zijn voor huisdieren. Tijdens de lockdown wilden veel mensen wat verder met de hond gaan wandelen zonder de auto te moeten nemen. Dan kom je met een elektrische cargofiets een heel eind.”

" Met een longtail manoeuvreer en parkeer je vlotter."


s p e c i a l i B i ke

HÉT MOBILITEITSWALHALLA Met 42 medewerkers, acht winkels en meer dan dertig merken is iBike op tien jaar tijd uitgegroeid tot een waar fietsimperium in Antwerpen. De succesformule? Een team van gepassioneerde fietsers met rugzakken vol expertise en één eenvoudige missie: tonen dat de fiets een volwaardig deel uitmaakt van de multimobiliteit van de toekomst.

A

an de wieg van iBike stond Marc Groven, een Antwerpse ondernemer die in 2011 zijn eigen autobedrijf inruilde vanwege een simpele overtuiging: met enkel een auto red je het niet meer. Tien jaar later opereert iBike vanuit acht vestigingen in Wilrijk, Antwerpen, Deurne, Berchem, ‘t Eilandje, Brasschaat en Ekeren. Elke winkel heeft zijn eigen specialisatie en legt zijn eigen accenten op basis van de behoeften van de regio. Of dat accent nu fietskleding, speed pedelecs of vouwfietsen is, elke winkel werkt volgens dezelfde iBike-standaarden.

DOOR EN VOOR FIETSERS Het 42-koppige team van iBike boogt op jarenlange fietserva-

ring. Het woon-werkverkeer leggen de medewerkers voor 95% met de fiets af en fietsvakanties zijn geen taboe. Sommige medewerkers zijn zelfs competitief bezig met wielrennen of mountainbiken. Een overvloed aan technische expertise dus, die zich vertaalt in deskundig advies aan de klanten.

Wist je dat iBike... • • • •

de eerste retailer ter wereld was die Enviolo in grote aantallen verkocht? voor het eerst riemaandrijving introduceerde in Antwerpen en Vlaanderen? mee aan de wieg van fietsleasing stond? niet alleen e-bikes, maar ook bak-, stads- en kinderfietsen, accessoires en kledij verkoopt?

PERFECTE MATCH Bij iBike vind je e-bikes en speed pedelecs van meer dan dertig kwaliteitsmerken. Dat is geen toeval, want iBike kiest bewust voor A-merken die in de loop der jaren hun sporen verdiend hebben op het vlak van comfort, betrouwbaarheid en rijkwaliteit. Als merkonafhankelijke verdeler pusht iBike geen specifieke

"Technische expertise vertaalt zich in deskundig advies aan de klanten."

merken. Je vindt er dus geen verkopers, enkel fietsende adviseurs die je helpen om de perfecte match te vinden. Klikt het met een bepaald model? Dan kun je in vrijwel elke winkel een testrit maken.

FUTUREPROOF De coronapandemie heeft in tal van sectoren roet in het eten gegooid. Toch bleef iBike de evolutie een stapje voor: er werden zelfs fietsen per telefoon verkocht! De digitale aanpak met

een focus op persoonlijk contact en klantgericht advies wordt in 2022 verder uitgebouwd tot een complementair e-commerceen omnichannelmodel. Ook in de werkplaats surft iBike mee op de innovatiegolven. Dankzij regelmatige trainingen en continue kennisdeling blijven de leergierige iBikers op de hoogte van de nieuwste technologieën en technieken. Zo profileren de iBike-shops zich als one-stopshops voor advies, herstellingen of onderhoud. feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

27


OP REIS

FRISSE NEUS IN DE SPAANSE ZON

Wie is wie? •

Een nieuw leven op een paradijselijke plek, waar je van je hobby je beroep maakt. Wie droomt daar niet van? Saskia Raymaekers en Tim De Winter verkochten hun huis, namen ontslag en trokken naar de Spaanse zon. Aan de Costa Blanca baten ze nu fietsverhuurbedrijf Topbikes Rental, Tours and Experience uit, samen met Patrick Deneut en Kathy De Caluwé.

• •

Tim De Winter: bachelor lichamelijke opvoeding en fietshersteller. Sportfanaat: verschillende balsporten, lopen, fitness, fietsen. Na een carrière in fitness en onderwijs rolde hij via een opleiding tot fietshersteller in de fietswereld. In 2020 was hij enkele maanden medewerker bij Topbikes. Saskia Raymaekers: master TEW en opleiding tot vitaliteitscoach en personal trainer. Ruim vijfentwintig jaar carrière in marketing en sales. Heel sportieve jeugd, vooral tennis, later ook lopen en fitness. Patrick Deneut: ex-wielerprof. Verloor tijdens zijn carrière zijn hart aan de Costa Blanca en aan Kathy De Caluwé. Kathy De Caluwé: had in België een eigen kapperszaak annex schoonheidsinstituut. Met Patrick begon ze als pionier twaalf jaar geleden fietsvakanties en fietsverhuur in de regio te organiseren.

Tim De Winter

28

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Saskia Raymaekers

Patrick Deneut

Kathy De Caluwé


E-biken is ook fietsen “De motoren in ons aanbod zijn afgestemd op langere ritten in bergachtige streken,” legt Patrick Deneut uit. “Ze zijn gekend om hun kracht en de batterij heeft een groot bereik, heel geschikt dus voor dit toch wel veeleisende terrein. Toch moet je er nog altijd mee rijden als met een gewone racefiets: tijdig schakelen, niet altijd een groot verzet duwen. Ook bergop moet de motor niet noodzakelijk al het werk doen; hij moet je ondersteunen om vlotter boven te geraken. Je beschikt best ook over een beetje stuurvaardigheid. Als je nog nooit gefietst hebt, is een e-racebike niet de fiets waarmee je voor het eerst een afdaling rijdt.”

" Het enige wat we niet depanneren, zijn benen die niet meer willen."

A

ls ex-wielerprof werd Patrick tijdens ploegstages verliefd op de regio. Na zijn carrière begonnen hij met Kathy fietsen te verhuren en fietsvakanties te organiseren. “Ook Tim en ik zijn fervente fietsers,” vertelt Saskia. “Toevallig kwamen wij op een keer hier terecht. Van het een kwam het ander en zij vroegen ons mee in de zaak. We verdelen de taken maar we zijn één team, en we delen dezelfde website en dezelfde sociale-mediakanalen. Sinds november 2021 wonen we hier definitief. Fietsen is nu onze job geworden: van ‘s morgens tot ‘s avonds zijn we met fietsen en fietsers bezig.”

LIEFDE VOOR DE FIETS Patrick en Kathy doen de Rental: verhuur en verkoop van alle types fietsen, van standaard, over e-bikes, tot racefietsen en e-racers. Tim en Saskia behartigen Tours & Experience: de organisatie van fietsvakanties. In het pakket zitten: hotel, fiets, luchthaventransfers en begeleide fietstochten voor groepen en individuen van elk niveau. Experience is bedoeld voor vakantiegangers, overwinteraars of tweedeverblijvers die graag een begeleider willen boeken om de regio beter te leren kennen. “Het merendeel van onze pakweg negentig huurfietsen bestaat uit hoogwaardige racefietsen,” licht Saskia toe. “De vraag naar e-bikes neemt echter gigantisch toe. Dat voelen we aan alles, we zien het ook in de boekingen. We verhuurden al e-bikes of e-mountainbikes, maar om met je fietsvrienden mee een lange rit te maken is een racefiets toch meer aangewezen. We merken dat dat echt geapprecieerd wordt. Fietsverhuur gebeurt in de regio wel meer, maar die e-racefiets bij ons is toch wel redelijk uniek.”

FRUSTRATIES WEG In de Lage Landen is het relatief gemakkelijk meefietsen in een groep, uit de wind op een vlak terrein. Hier vind je geen tien kilometer zonder helling; niveauverschillen vallen heel snel op. Dankzij de e-racefiets kunnen mensen op leeftijd of met onderliggende problemen nog altijd perfect mee. “Bijna in elke groep vraagt men tegenwoordig één of meer e-racers met ondersteuning,” ondervindt Saskia. Vroeger keek men daar wat meewarig naar, nu is dat anders. “Wie omwille van gezondheid, een blessure of om welke reden dan ook niet meer zomaar meekon, kan dat met een e-racer wel. Dat is fijn voor hen, maar ook voor de anderen. Niemand hoeft nu nog op achterblijvers te wachten. er vallen heel wat frustraties weg.” Tim: “Onlangs wilde iemand tijdens een trip zijn e-racebike even testen. Hij schakel-

de twee keer en was weg. Verderop draaide hij een rondje rond het rondpunt en fietste hij ons weer tegemoet. Wij zwoegden nog altijd op die beklimming. We hebben al tegen elkaar gezegd: misschien moeten wij eerstdaags ook maar op de e-bike, anders zou het voor ons nog wel eens pijnlijk kunnen worden...”

WETTEN EN REGELS De e-racer heeft een carbonframe, een Polini-batterij, een Shimano-cassette, een middenmotor van 500 watt en bij normaal gebruik een bereik van 150 km. Hij weegt vijftien kilo, het dubbele van een gewone racefiets. Desondanks is hij heel stabiel en veilig. “Gevoelsmatig leunt hij dicht bij een gewone racefiets aan,” vindt Patrick. De bredere banden geven een comfortabel gevoel. De motor zit in de trapas, waardoor het gewicht eerlijk verdeeld is en de fiets feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

29


" Misschien moeten wij binnenkort zelf ook maar eens gaan e-biken." stabiel blijft. “In deze regio moet je fietsen aanbieden waarmee je met ondersteuning veilig dezelfde rit kunt rijden als de rest van de groep,” geeft Kathy aan, “ vaak voor tochten van meer dan 100 km.” De Spaanse wetgeving rond e-bikes en speed pedelecs is wat vaag. “Een speed pedelec zoals in België, met een nummerplaat en dergelijke, bestaat hier nog niet,” zegt Saskia. “E-bikes met een snelheidsbeperking tot 25 km/uur remmen soms af als je sneller gaat; hier niet. Een e-racer kan dus even snel dalen als een klassieke racefietser. Ook op het vlakke rijdt die gewoon 30 km/uur of meer, samen met de groep.” Op de Routa Ciclista moeten auto’s een afstand van twee meter bewaren, als ze een fietser voorbijrijden. Dat wordt ook gehandhaafd. “We hebben de Guardia Civil al meermaals auto’s zien tegenhouden die te dicht bij de fietsers kwamen,” waarschuwt Patrick. “Meestal gaat het dan om huurauto’s of buitenlandse nummerplaten...”

INTAKE EN SUPPORT Bij het boeken geef je op de website van Topbikes Rental vooraf je maten op. “Wij vragen sowieso de lichaamslengte,” aldus Kathy, “om te weten welke maat van fiets je nodig hebt. Is die niet perfect afgesteld, dan kan dat bij de afhaling nog altijd snel worden gefinetuned. We polsen ook naar wie je bent, welk niveau je hebt, hoeveel je gewoonlijk fietst en aan welke gemiddelde snelheid.” Uiteraard is dat allemaal relatief, beseft ook Saskia. “Op de eerste dag zien we sowie-

Roadbook of gpx Klanten die geen begeleiding boeken, krijgen van Topbikes Rental een routeboekje mee of een gpx-tracker. Zelfs zonder gps is verloren rijden in de regio trouwens nogal moeilijk. Zoveel wegen zijn er immers niet. Wie een ritje wil maken, krijgt door Topbikes Rental sowieso de juiste richting aangewezen en daarna kun je haast niet verkeerd rijden. Tenslotte moet je altijd terug naar de kust. Voordeel: op het einde van de rit gaat het steevast bergaf.

30

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

so welk vlees we in de kuip hebben. Als het nodig blijkt, worden er groepen gevormd. De eerste dag vertrekken wij trouwens net om die reden altijd met minsterns twee begeleiders. Gaat het te snel voor je, dan is dat niet leuk, maar te traag kan ook frustreren. Mocht het nodig zijn, dan kun je tijdens je verblijf nog altijd op een e-racer overschakelen.” De begeleiding omvat alles: van de weg wijzen, over de groep samenhouden, tot toelichting geven over de route en de rit van de dag. Dààr begint een klim van zoveel kilometer, dààr is een drukke passage, aan dàt kruispunt moet je goed uitkijken... Dat soort dingen. Toeristische wetenswaardigheden en wat sightseeing horen er ook bij. “Op heel drukke wegen kun je je afvragen of je er wel mag fietsen,” beseft Tim, “naast een witte lijn bijvoorbeeld op een weg waar auto’s 70 km/uur rijden. Dan is het handig dat iemand kleinere, autoluwe wegen opzoekt. De regio wil zich immers profileren als fietsregio. Het is het hele jaar door aangenaam fietsweer en de wegen liggen er prima bij: heerlijk asfalt, waarin putten en oneffenheden een zeldzaamheid zijn.” www.topbikesrental.com

Persoonlijke tuning Met Topbikes Rental rijd je vooral in het binnenland, waar het heel rustig is en waar ook de hellingen liggen. “De hoogste is ongeveer elfhonderd meter,” weet Saskia. “Er zijn ook enkele bekende aankomstplaatsen uit de Vuelta of de Ronde van Valencia. Dat zijn steile puisten, maar er zijn ook veel meer gematigde beklimmingen. Wij houden rekening met het niveau van de groep.” Tijdens de warmere zomers organiseert Topbike Rental meer toeristische e-biketochten. “In 2020 deed ik gedurende drie maanden het fietstransport naar de hotels of appartementen van de klanten,” herinnert Tim zich. “Iemand had zijn eigen zadel mee. Geen probleem natuurlijk. Iemand anders had het eigen trapstel bij zich, omdat daar een powermeter op zat. Dat hebben we zonder morren gemonteerd. Eigen pedalen, houdertjes voor fietscomputers... alles kunnen we erop zetten.” Wie onderweg met een gebroken spaak of een defect wiel niet verder kan, hoeft maar even te bellen en zo snel mogelijk komt er iemand met een ander wiel. “Het enige wat we niet depanneren, zijn benen die niet meer mee willen,” lacht Patrick.


s pe cial KBC

Mee met de tijd

FOCUS OP DIGITALE INNOVATIE De overheid zet steeds meer in op een degelijke fietsinfrastructuur en de e-bike wint terrein. Voeg er nog de factoren duurzaamheid- en gezondheid aan toe, en je begrijpt dat steeds meer mensen met de fiets naar het werk gaan. Daardoor hebben bedrijven ook meer aandacht voor fietsleasing. Daarom gaat KBC Fietsleasing volop voor innovatie.

M

et zowat 22 000 fietsen in leasing, waarvan zowat driekwart elektrisch, is KBC Fietsleasing op goed zes jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste spelers op de fietsleasemarkt. Toch ziet KBC fietsleasing nog heel wat potentieel.

BREED MERKENASSORTIMENT “Elke werknemer kan gemakkelijk in het fietsleaseverhaal stappen,” zegt productmanager fietsleasing Sylvie Thiry. “Fietsen is niet alleen een duurzame manier om je te verplaatsen, het is tevens een leuke manier om je werknemers een extraatje te bieden. Sinds 2018 is immers het voordeel van alle aard weggevallen. Bij ons kunnen werknemers kiezen uit een breed merkenassortiment met in totaal zo’n duizend modellen.”

INTERESSANTE OVERNAMEPRIJS De looptijd van een leasingcontract bedraagt 36 maanden. Een VAB-fietsbijstand, een KBC-verzekering tegen diefstal en schade, en een keuze uit drie onderhoudspakketten zijn inclusief. “Ook de aanvraag van een nummerplaat voor een speed pedelec verzorgen wij. De aanvraag gebeurt digitaal, waardoor de doorlooptijd van zes weken naar een paar dagen is teruggebracht.” Ook niet onbelangrijk: omdat de overnameprijs zo interessant is, koopt zowat 80% de fiets op het einde van de leaseperiode over, vaak om hem vervolgens aan hun partner of aan de kinderen te schenken. “Of ze gebruiken hem zelf verder en stappen in een nieuwe leasingformule, deze keer met bijvoorbeeld een racefiets.”

CONNECTIE MET 500 FIETSDEALERS KBC Fietsleasing heeft het voorbije jaar hard gesleuteld aan een uniek digitaal verhaal. “Het platform KBC MoveSmart bedient zowel de mobility manager als de eindgebruiker.

KBC Fietsleasing wil de focus in de komende jaren blijven leggen op innovatie. Op de planning staan: digitale connecties met sociale secretariaten, KBC MoveSmart optimaliseren, een antwoord bieden op nieuwe trends zoals preventie en opleiding, het aanbieden van vervangfietsen... Meer informatie: www.kbc.be/fietsleasing.

Voor de eerste is het een beheerdersportaal, terwijl de consument er offertes kan vergelijken en de impact op zijn maandelijkse leaseprijs kan bekijken,” zegt digital transformation, marketing & communication manager Wim Vanzeir. “Er is bovendien een integratie voorzien met de kassasystemen van de 500 lokale fietsdealers met wie we samenwerken. Ondertussen is al meer dan 50% van de fietsdealers geconnecteerd.”

GEDIGITALISEERD ONDERHOUD Het kassasysteem is een bron van informatie waarmee KBC Fietsleasing kan connecteren. “We sturen de offerte naar de werkgever, ontvangen zijn goedkeuring, bekijken of de policy is afgetoetst en plaatsen onmiddellijk de bestelling. De beslissingsflow is bijzonder kort, wat leuk is voor werkgever en werknemer. Ook het onderhoud is trouwens gedigitaliseerd. De factuur gaat onmiddellijk naar KBC Fietsleasing. Discussie aan de kassa is onbestaande.”

" KBC Fietsleasing betaalt het onderhoud rechtstreeks." feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

31


TECHNISCH

HOE HERSTEL JE HEM ZELF?

Met je gloednieuwe e-bike aan de kant van de weg komen te staan, is niet plezierig. Gelukkig kun je een lekke band met wat professioneel advies gemakkelijk zelf herstellen.

E

en lekke achterband boezemt zelfs doorwinterde e-bikers angst in. Begrijpelijk, want een interne naafversnelling, een riemaandrijving of zelfs een achterwielmotor kunnen in de weg zitten. Vanwege de motoren aandrijftechniek is een band vervangen op een e-bike inderdaad iets omslachtiger dan op een gewone fiets. Toch zijn er heel wat e-bikes waarmee je zelf aan de slag kunt, ook al is je technische kennis beperkt.

ENKELE COMPLICATIES Op een e-bike met een middenmotor en externe derailleurversnelling is een band vervangen gemakkelijk. Bij e-bikes met interne versnellingsnaven (zoals die van Enviolo, Rohloff of Shimano) dien je een aantal extra stappen te doorlopen. Dan heb je nog e-bikes met een achterwielmotor. Dien je het achterwiel te ver-

32

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

wijderen, dan moet je heel wat cruciale (elektrische) componenten op de correcte manier loskoppelen. De foutenmarge is klein; mocht je iets beschadigen, dan zijn de herstellingen duur. Met zo’n e-bike klop je dus maar beter aan bij de fietsenmaker. Nick Poelemans, storemanager bij iBike Deurne, toont ons het herstellen of vervangen van een achterband. Ter illustratie gebruiken we een Supercharger GT Vario van het merk Riese & Müller, met een interne naafversnelling van Enviolo en riemaandrijving.

PLAKKEN OF VERVANGEN? Wij raden je aan om als e-biker altijd een reparatiekit bij je te hebben. Een band plakken is geen permanente oplossing; zodra je de mogelijkheid hebt om een nieuwe binnenband te installeren, doe je dat dus best. Een reparatiekit bevat:


• bandenpleisters; • rubbercement; • minimum twee bandenlepels; • gereedschap om je wielen los te maken. Controleer altijd eerst de maat van je band voor je een nieuwe koopt. Op de band vind je een code van vijf cijfers. Dat zijn de afmetingen in millimeter. Op onze voorbeeldfiets staat 62-584. Dat betekent dat de band 62 mm breed is en een binnendiameter heeft van 584 mm.

KLAAR? STARTEN MAAR! 1. Ontspan de kabels naar de naafversnelling door naar de hoogste of de laagste versnelling te schakelen. Dat verschilt afhankelijk van het schakelsysteem. 2. Koppel de twee kabels aan de naafversnelling los. Zorg dat je de kabels niet knikt! Bij een Enviolo-systeem (zoals op de foto) klik je de kabels eenvoudig los. Bij een Shimano-systeem heb je een gaatje vlak naast de kabels. Door daar een fietsspaak of iets dergelijks in te steken, haal je de spanning van de kabel, zodat die eenvoudig loskomt. Tip! Bestudeer je eigen versnellingssysteem vooraf in je garage en oefen het loskoppelen van de kabels. Zo weet je welk gereedschap je nodig hebt en ben je voorbereid als het erom spant. 3. Neem de correcte sleutel (bij de meeste e-bikes een 15 mm) en maak de wielbout los. Til de fiets op en laat het wiel uit het kader zakken. Haal de riem of ketting van het tandwiel. 4. Schroef het ventiel los en duw de band manueel los van de velg. Stop de bandenlepel tussen de velg en de band, en lepel de rand over de velg. Bevestig, indien mogelijk, de bandenlepel aan de velg en herhaal het proces met de volgende lepel.

5. Wanneer een aanzienlijk deel van de velg gelepeld is, kun je de rest van de band met de hand van de velg trekken. Haal vervolgens de lekke binnenband uit de buitenband. 6. Inspecteer de binnenband en zoek het lek. Indien je een reparatiekit gaat gebruiken, dien je de instructies op de kit te volgen. Vervang je de binnenband? Ga dan op zoek naar de oorzaak van het lek. Soms blijft een nagel, glasscherf of ander voorwerp in de buitenband zitten. Voel dus voorzichtig met je hand over de binnenzijde van de buitenband en neem eventuele vreemde objecten weg. 7. Om je nieuwe of herstelde binnenband te installeren, pomp je er best wat lucht in, zodat die zijn vorm behoudt. Begin bij het ventiel en installeer de binnenband met de hand verder in de buitenband. 8. Leg nu de buitenband opnieuw op de velg, beginnende aan de overzijde van het ventiel. Doe dat niet met bandenlepels: je loopt dan het risico om de binnenband te beschadigen! 9. Ligt de buitenband op de velg, dan kun je beginnen oppompen. Geef voor je begint een klein duwtje op het ventiel, zodat je zeker bent dat de binnenband nergens geknepen zit. 10. Nu kun je het wiel opnieuw installeren. Leg eerst de riem of ketting op het tandwiel, en zorg ervoor dat de kabels van het aandrijfsysteem goed uit de weg hangen. Til vervolgens het wiel voorzichtig terug in het frame. Let goed op dat je remschijf correct tussen de twee remblokjes zit. Plaats nu de kabelgeleider van het versnellingssysteem terug in de correcte positie en draai vervolgens de wielbouten aan. Hang tot slot de twee versnellingskabels terug in hun originele positie. Klaar is kees!

Toch nog wat hulp nodig? Fietsprofessional Nick Poelemans geeft nog wat extra advies. "Een band vervangen is een van de basisherstellingen voor een e-bike. Kun je dat zelf, dan bespaar je niet alleen een rekening van de fietsenwinkel, maar ben je bovendien het snelst geholpen. Ben je niet helemaal zeker van je vaardigheden, of heb je een e-bike met uitzonderlijke techniek, dan zijn er natuurlijk andere oplossingen. Zo kun je uitkijken naar een fietsverzekering met een bijstandsformule. Een andere mogelijkheid is de open, worstvormige binnenband. Die kun je installeren zonder je wiel volledig uit de e-bike te halen. Er bestaan open binnenbanden in alle maten, al blijft het wel een voorlopige oplossing, geen permanente herstelling."

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

33


ACCESSOIRES

Bordo 6500KA (Abus)

Om je e-bike te beschermen tegen krassen, zijn de stalen baren (5,5 mm) van dit slot met een rubberen coating bekleed. Het slimme alarm (100 dB) detecteert bewegingen en trillingen in de drie dimensies, geeft eerst een verwittigingstoon van vijf seconden, gaat dan gedurende vijftien seconden af en wordt vervolgens opnieuw geactiveerd. Het Abus Link Protection Shield beschermt tegen aanvallen op de verbindingen. Het slot is ART-gekeurd en heeft een Abusbeveiligingsniveau 15. Prijs: € 199,95 www.abus.com

Platte pedalen PD-EF202 (Shimano)

Met een breed aluminium platform en een textuurvlak bieden de platte pedalen PD-EF202 van Shimano een stabiele trapervaring voor een alledaagse fietsrit. De stevige pedalen zijn voor gewone schoenen bedoeld, zowel bij sportief forenzen als tijdens vrijetijdsritten, en teren op een goed contact tussen pedaal en schoen. De as gaat even lang mee als bij luxemodellen. Prijs: € 37,99 bike.shimano.com

EasyFold XT-fietsendrager (Thule)

Deze platformfietsendrager (zwart/ aluminium) voor op de trekhaak is compact en volledig opvouwbaar. Hij is gemakkelijk te installeren en te gebruiken, en is geschikt voor twee fietsen, ook e-bikes. Hij heeft een laadvermogen van 60 kg. Dankzij het slimme voetpedaal met kantelfunctie blijft de kofferbak gemakkelijk toegankelijk, zelfs met de fietsen erop. Gereedschap heb je niet nodig, want de fietsendrager is voorgemonteerd. Prijs: € 819,95 www.thule.com

Dualflex-fietsschoenen (Vaude)

Wil je aan je dagelijkse portie sport wat stijl toevoegen en aan je fietsprestaties een uitstekend wandelcomfort koppelen? Dan zijn de TVL Asfalt Dualflex Nature-fietsschoenen ideaal. Je hebt meer kracht op je pedalen, en de schoenen voorkomen dat je voeten tijdens het trappen gaan doorbuigen. Tijdens het wandelen ondersteunen ze een natuurlijke voetafrol. Prijs: € 150 www.vaude.com

34

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Urbanize-fietshelm (Lazer)

De Lazer Urbanize is de perfecte e-bikehelm voor stadse woon-werkritten. Het verstelbare Advanced Turnfit-systeem zorgt met een snelle draai aan de knop achterop de helm voor een nauwsluitende, comfortabele maatafstelling. Een geïntegreerd usboplaadbaar led-achterlicht geeft meer zichtbaarheid. De Urbanize NTA is getest op impact bij hogere snelheden en gecertificeerd volgens de Nederlandse NTA-norm voor speed pedelecs. De integratie van een wrijvingsarme MIPS-laag biedt extra bescherming tegen rotatie-impact. Andere kenmerken: maten S, M en L; gewicht: 360 g; zes ventilatieopeningen; magnetisch panoramavizier. Prijs: € 159,99 www.lazersport.com


MATERIAAL

E-BIKEN ZONDER BINNENBAND Wie het bij deze titel in Keulen hoort donderen, raden we ten stelligste aan zich in de volgende pagina’s te verdiepen. We gaan het immers hebben over de wondere wereld van binnenbanden, velglint, ventieltjes en latexvloeistoffen. Het doel? Dat je nooit meer (of toch zo goed als nooit meer) met een lekke band langs de kant van de weg hoeft te staan. Nou?

K

ort gesteld: met tubeless banden rijden is niet meer of minder dan rijden zonder binnenband. Bij tubeless gaat de buitenband meteen om de velg. In de auto- en motorfietsindustrie vinden we het al jarenlang perfect normaal dat we zonder binnenband rijden. Waarom zou dat voor fietsen dan anders moeten zijn?

WAT HEB IK NODIG? Zoals wel vaker met innovaties in de fietsindustrie moeten we richting mountainbike kijken. Het gros van de mountainbikers doet het al jaren met tubeless systemen. Tubeless is dan ook uitermate geschikt voor het rijden op ruiger terrein, waar je sowieso sneller lek rijdt of met een stootlek af te rekenen kunt krijgen. De gravelbiker volgt de trend al helemaal, maar ook in het (professionele) wielrennen begint men meer en meer de voordelen van tubeless rijden te ontdekken, en heus niet alleen voor Parijs-Roubaix... Om tubeless te rijden heb je een aantal zaken nodig. Allereerst moet je buitenband tubeless of tubeless-ready zijn.

Dat betekent: een aangepaste rubbersamenstelling waar geen lucht doorheen komt. Verder heb je een aangepast velglint nodig, dat ervoor zorgt dat alle spaakgaten in je velg luchtdicht worden gemaakt. Vermits het ventiel traditioneel aan de binnenband vastzit, heb je dus ook een aangepast ventiel nodig. Tenslotte vul je je band niet enkel met lucht, maar ook met een latexvloeistof die kleine scheurtjes en gaatjes meteen dicht. Tot voor een paar jaar was het best nog een gedoe om een band tubeless te maken. De rubbercompound van veel banden was niet helemaal voorzien op functioneren zonder binnenband; ook het plaatsen van het velglint – al dan niet in combinatie met een reep plakband – was vaak wat gepruts, evenals het toevoegen van de latexvloeistof.

TUBELESS-READY Wielenfabrikanten produceren tegenwoordig steeds meer velgen die tubeless-ready zijn en de banden zijn onderhand prima voorzien op hun taak. Voor het toedienen van de latexvloeistof bestaan ondertussen de nodige tips & tricks. Monteren gaat dan

ook snel en eenvoudig. Je plaatst het ventiel op zijn plaats, legt de band om de velg, voegt de nodige latexvloeistof toe en zet de band op druk. Om die band op druk te zetten, gebruik je best een compressor of een speciale voetpomp die in één beweging veel druk in de

Ook voor e-bikes? "We zien dat tubeless momenteel nauwelijks wordt ingezet op e-bikes," verklaart Fiew Sieng Goo van de marketingafdeling bij Schwalbe. "Lekbescherming en uitstekende grip zijn wel belangrijk, maar bij een e-bike is ook levensduur doorslaggevend. Dat maakt dat velen toch voor fietsbanden kiezen die speciaal voor e-bikes gemaakt zijn. Zo is onze Marathon E-Plus bijvoorbeeld voorzien van een extra weefsellaag aan de zijwand voor meer draagkracht en hij heeft ook een speciale Addix E-rubbersamenstelling voor een maximale levensduur, een lage rolweerstand en een goede grip, ook bij hoge snelheden."

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

35


Way-to go? Wat de toekomst brengt, is nog even koffiedik kijken, zoals gebruikelijk. Mountainbikers (zowel elektrisch als niet) zien tubeless rijden intussen als de standaard. Gravelbikers genieten eveneens van de vele voordelen van het tubeless systeem en maken langzaam maar zeker de overstap. Wegwielrenners aarzelen nog, maar ook zij nemen de toepassing steeds meer in gebruik. Voor dagelijkse fietsritten – en al helemaal op de elektrische fiets – zien we de trend, ondanks de vele voordelen, nog niet meteen algemeen doorbreken.

band kan blazen. De band moet immers rond de velg ‘ploppen’. De latexvloeistof voeg je toe vooraleer je de band helemaal monteert, of via een slangetje dat je op het ventiel plaatst.

IEDEREEN TUBELESS? We legden ons oor ook even te luister bij Schwalbe en Continental, zowat de belangrijkste bandenproducenten op de markt. Hun bevindingen zijn opvallend gelijklopend. Indien goed gemonteerd, zorgt tubeless voor een luchtdicht systeem dat veel beter bestand is tegen lekrijden. Plotseling luchtverlies door een binnenband die klapt of een ventiel dat afscheurt, is uitgesloten. Daarbovenop dicht de vloeibare lekbescherming kleine gaatjes en scheurtjes binnen tienden van een seconde weer af. Door het ontbreken van een binnenband is de kans op een stootlek zo goed als uitgesloten. Het tubeless systeem zorgt er verder voor dat je met veel minder druk in de banden kunt rijden zonder aan prestaties in te boeten. Een lagere banden-

36

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

druk zorgt voor meer comfort en duidelijk meer controle en grip in kritische situaties en bij slechte terreinomstandigheden. Wie wel eens het professionele wielrennen of veldrijden volgt, heeft ongetwijfeld al wel de vele discussies over bandendruk opgepikt. De hele set-up van een tubeless-band kent een lager gewicht dan het werken met een binnenband. Lichter betekent voor een e-bike meteen ook een groter bereik. Schwalbe voegt daar nog een (voor de e-bike eerder beperkt) voordeel aan toe, namelijk snelheid. Waar geen binnenband is, is geen wrijving tussen band en binnenband, wat dan weer de rolweerstand verlaagt. Beperkt voordeel, want een e-bike heeft natuurlijk trapondersteuning.

OF TOCH MAAR NIET? Helaas, geen voordelen zonder nadelen. Aangepaste banden, aangepaste velgen, vloeistof... Inderdaad, de initiële kostprijs bij tubeless ligt ietwat hoger dan bij het traditionele gebruik met een binnenband. Je moeten wel bedenken dat je bijna nooit meer lek rijdt en dat je dus amper binnenbanden moet aankopen. Dat relativeert het prijsverschil. Door de nauwe passing van band en wiel kan het soms moeilijker zijn om de band op de velg te monteren dan wanneer het op de traditionele manier gebeurt. Voorts is het een gedoe met die vloeistof en je hebt een aangepaste pomp of (mini)compressor nodig om de band meteen met de nodige druk op de velg te laten ‘ploppen’. Bovendien moet je de latexvloeitstof geregeld vervangen, want ze droogt uit en daardoor verdwijnt de lekkendichtende werking. Is het gat in de band ten slotte zodanig groot dat de latex het niet meer gedicht krijgt, dan zul je toch nog genoodzaakt zijn om een binnenband aan te brengen, als je verder wilt kunnen fietsen.

" Tubeless zorgt voor een luchtdicht systeem dat veel beter bestand is tegen lekrijden."


Ons beste middel tegen verveling. We hebben een fiets ontwikkeld die het buiten zijn nog beter maakt! Trouw aan ons motto: comfort en dynamiek voor dagelijks gebruik en toertochten. De eTrekking 4.7 met zijn uitstekende prijs-prestatieverhouding helpt u dit te bereiken. Dit jaar bij uw VICTORIA dealer.

victoria-fietsen.nl

400


PRODUCT

WAT, HOE EN WAAROM? Altijd wind mee en een extra duwtje in de rug als het bergop gaat. De voordelen van de elektrische fiets zijn bekend. Die voordelen hangen echter nauw samen met een weloverwogen keuze van de juiste motor. Met verschillende fabrikanten en types op de markt wordt die keuze er niet eenvoudiger op. Even een overzichtje om u op weg te helpen.

38

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

H

et eerste deel van de zoektocht is eenvoudig, want de keuze is beperkt: er zijn slechts drie types motoren, namelijk de voorwielmotor, de middenmotor en de achterwielmotor. De naam van de motor verraadt wel degelijk de plaatsing op de e-bike.

MOTOR VOORAAN De voorwielmotor zit dus in het voorwiel, is vaak wat goedkoper en heeft geen invloed op het design van het frame. Hij werkt met een bewegingssensor. Voordeel daarvan is dat zodra je wiel draait, de ondersteuning werkt, ongeacht hoeveel kracht je zelf zet. Dat voordeel heeft meteen een nadeel: de ondersteuning begint steeds met een beetje vertraging, namelijk pas als je

aan het rijden bent. Doordat de motor in het voorwiel zit, is sturen een stuk zwaarder, ook is het rijgevoel wat onnatuurlijk (het lijkt alsof je voortgetrokken wordt) en je voorwiel optillen is moeilijker door het gewicht van de motor. Tot slot zijn deze motoren vaak minder krachtig.

MIDDENMOTOR De middenmotor komt het meeste voor. Hij is in het midden van de fiets gemonteerd, vlak bij de trapas. Ook deze motor werkt met een sensor; die meet hoeveel kracht je op de pedalen zet, en vervolgens versterkt de motor die kracht. Daarbij is de


Welke motor waarvoor? Het aantal spelers op de markt van de motoren voor elektrische fietsen blijft al bij al nogal beperkt. De twee grootste en voornaamste fabrikanten zijn Shimano en Bosch. Daarnaast heb je merken als Bafang, Brose, Panasonic, Stromer (enkel voor de speed pedelecs van Stromer zelf). Meer en meer fietsfabrikanten (Giant, BH...) zetten nu volop in op de ontwikkeling van eigen motoren, die dan ook perfect in hun fietsframes geïntegreerd worden. Wil je ontspannen door het platteland rijden of de e-bike voor dagelijks woon-werkverkeer gebruiken, dan kan een koppel tussen 25 en 40 Nm volstaan; de motor kan een voorwiel- of middenmotor zijn. Dat zijn niet meteen de motoren voor snel of sportief gebruik, noch om veel mee te gaan klimmen. De Steps 500 van Shimano bijvoorbeeld heeft een maximaal koppel van 50 Nm, 200% ondersteuning en een batterij van 630 Wh. Zo’n krachtige batterij betekent dat je als stadsfietser niet al te vaak aan de oplader moet. De Active Line-motor van Bosch heeft een koppel van 40 Nm. Licht, stil en voordelig: naast de maximale ondersteuning en het koppel zijn dat de voornaamste eigenschappen.

"Voor sportief e-biken heb je een motor met een hoger koppel (Nm) nodig." kracht die de motor levert (‘koppel’) van groot belang. Doordat de middenmotor laag zit, krijg je een laag zwaartepunt en dus een stabieler rijgedrag. Omdat de energie van de motor naar de trapas gaat, is de ondersteuning de meest natuurlijke van de drie. Moet je een band wisselen, dan worstel je niet met een zwaar wiel waar een motor in de weg zit. Aandachtspunt bij de middenmotor is de grotere slijtage van ketting en tandwielen. Een e-bike met middenmotor is veelal wat duurder.

MOTOR ACHTERAAN De achterwielmotor geeft de meest natuurlijke rijbeleving. Anders dan bij een voorwielmotor stuur je met deze lekker strak.

Nadeel is dat de motor enkel met een derailleurversnelling te combineren is en dat het gewicht van de fiets achteraan zit. Een achterwielmotor schakelt zichzelf uit als hij te warm wordt, wat dit type eigenlijk ongeschikt maakt voor heuvelachtig terrein. Achterwielmotoren kom je eigenlijk niet zo heel vaak meer tegen.

KOPPEL (NM) Bij elektrische fietsen goochelt men vaak met begrippen als Watt, Wattuur en Nm. Hoe sterk een motor is, wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm), wat op het ‘koppel’ van de motor slaat: met hoeveel kracht kan de motor de fiets maximaal aandrijven? Hoe hoger de Nm, hoe hoger het koppel en hoe krachtiger de

Mag het wat sportiever en krachtiger? Prefereer je wat langere afstanden? Denk dan aan een motor die tot 60 Nm koppel levert. Dat zijn eigenlijk de meest veelzijdige motoren, voorzien op alle situaties, van woon-werkverkeer tot fietstochten waarbij je een helling niet uit de weg hoeft te gaan. De Active Line Plus van Bosch heeft 50 Nm koppel en 270% maximale ondersteuning. De Shimano Steps E6100 doet het met 50 Nm (Comfort) of 60 Nm (Sportive), maar bij de Steps is de maximale ondersteuning 200%. De echt sportieve fietsers kijken best uit naar een krachtige middenmotor, genre Shimano Steps E7000 of een motor uit de Bosch Performance Line. Die motoren leveren respectievelijk 70 Nm en 85 Nm, waarbij Shimano afklokt op 250% ondersteuning en Bosch op 340%. Specifiek voor e-mountainbikers ten slotte zijn er krachtige middenmotoren ontwikkeld die ook op ruig en bergachtig terrein in alle omstandigheden een pittige duw in de rug geven. Niet enkel kracht is daarbij belangrijk, de ondersteuning moet bovendien nauwkeurig en intuïtief vrijkomen, zodat je ook op modderige paden of technische trails steeds de juiste hoeveelheid ondersteuning krijgt. De motoren moeten een laag zwaartepunt hebben, zodat de e-mtb vlot hanteerbaar en wendbaar blijft. De Shimano EP8 en de Bosch Performance Line CX bieden beide 85 Nm met maximaal 400% ondersteuning.

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

39


" Verschillende e-bikes met dezelfde motor leveren niet per sé dezelfde prestaties."

fiets. Dat is van belang bij het wegrijden of rijden aan een lager traptempo. Wordt de weg steiler en trap je trager, dan is een hoger koppel handig.

VERMOGEN (WATT) Naast het koppel (Nm) is er de wattage (Watt). Die geeft een indicatie over het vermogen van de elektrische fiets. E-bikes (met uitzondering van speed pedelecs) zijn begrensd tot 250 Watt. Sommige motoren geven “200% beenkrachtversterking”: dat betekent dat je om die 250 Watt te halen, zelf 125 Watt moet leveren. Geeft de motor 400% beenkrachtversterking, dan moet je zelf nog slechts 60 Watt leveren om aan 250 Watt te komen.

CAPACITEIT (WH) Houd er wel rekening mee dat een krachtigere motor meer energie van de batterij verbruikt, wat op zijn beurt weer zijn in-

40

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

vloed heeft op de actieradius van de fiets. De capaciteit van een elektrische fiets wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). De meeste fietsen komen met een batterij van 400 Wh, wat betekent dat je batterij gedurende een uur 400 Watt levert (of vier uur lang 100 Watt). Reken per 100 Wattuur op gemiddeld 15 kilometer radius, uiteraard afhankelijk van hoeveel trapondersteuning je van de motor verlangt. Wil je graag tochten tot 40 kilometer maken met de e-bike, dan heb je minstens een 300 Wh-batterij nodig.

WELKE PAST BIJ MIJ? Met dat alles in gedachte kun je vervolgens nagaan op welk type terrein je meestal rijdt. Rijd je nogal veel bergop, dan kies je beter voor een krachtigere motor (minimaal 40 Nm) en een batterij met een hogere capaciteit. Rijd je voornamelijk vlak en heb je weinig ondersteuning nodig,

dan kan een elektrische fiets met minder vermogen volstaan. Voor sportief gebruik heb je een motor met een hoger koppel (Nm) nodig.

AFSTEMMING Krachtige motoren zijn bijna steeds midden- of achterwielmotoren. De kracht komt bij die motoren als het spreekwoordelijke duwtje in de rug. Een krach-

tige motor in het voorwiel zou wel eens voor een erg vreemd (en misschien wel gevaarlijk) rijgevoel kunnen zorgen. Verder is het belangrijk om te weten dat verschillende elektrische fietsen met dezelfde motor niet noodzakelijk dezelfde prestaties leveren. Ook het gewicht, de onderdelen, het frame, de instellingen van de motor... spelen daarin allemaal mee een rol.


special Moustache

ULTRACOMFORTABELE LONGTAIL

Innovatieve producten Bij Moustache Bikes geloven ze al meer dan een decennium rotsvast in het succes van e-biken. "Die overtuiging motiveert ons elke dag om innovatieve producten te ontwikkelen. Elke werknemer geeft zonder uitzondering dagelijks het beste van zichzelf om superieure fietsen te ontwikkelen en te produceren. Dat drijft ons team om voortdurend te proberen toegevoegde waarde te genereren en meer plaatselijke knowhow te gebruiken."

De Lundi 20, de multifunctionele elektrische transportfiets van Moustache, tovert steeds weer een glimlach op je gezicht. Of je naar school gaat, boodschappen doet, goederen levert of er de wereld mee verovert: de Lundi 20 is een trouwe gezel, elke dag weer.

M

et een laadvermogen tot 200 kg is de Lundi 20 dé oplossing om het in je dagelijks leven zonder auto te stellen. “De nieuwe Bosch Cargo Line-motor is erg betrouwbaar en zelfs bij lage snelheden ultrakrachtig. De Lundi 20 heeft de genen van onze Lundi 27, al bijna tien jaar het iconische model van ons merk. Deze longtailbike zorgt voor een goed en veilig gevoel, of je er nu leeg mee rijdt of volledig geladen.”

UITSCHUIFBARE ZADELPEN Trouw aan het dna van Moustache kun je de Lundi 20 customizen. “Om de consument de nodige flexibiliteit te bieden, ontwikkelden we een volledig assortiment van compatibele, erg praktische accessoires. Alle modellen zijn uitgerust met de

Albert-beveiligingsstang, die met allerlei types van kratten en accessoires matcht.” De stabiliteit is enorm. In elke situatie is de Lundi 20 een toonbeeld van evenwicht en wendbaarheid. “Stoppen was nog nooit zo comfortabel. Met bediening aan het stuur kun je de hoogte van de uitschuifbare zadelpen aanpassen, zodat je beide voeten gemakkelijk op de grond kunt houden en even gemakkelijk weer kunt vertrekken, zelfs met kinderen achterop.”

ALLES VOOR HET COMFORT Het achterste deel van de Lundi 20 is versterkt met een stevige hekwerkconstructie die een last tot 70 kg aankan. “Hoogwaardige remmen en dito verlichting zijn

standaard. De integrale wielkast doet ook dienst als spatbord. Dat voorkomt dat riemen, linten of kleine kindervoetjes tussen de spaken belanden. De geoptimaliseerde geometrie zorgt voor een ultracomfortabele rechte rijhouding.” Uiteraard is de Lundi 20 uitgerust met hetzelfde Moustache-stuur als de Lundi 27. Resultaat: een optimaal 180° lateraal zicht. De zadelpen met

een vering tot 40 mm vangt alle schokken op. De versterkte banden met groot volume bieden een mooi compromis tussen schokdemping en efficiëntie. De perfecte combinatie van ontwerp, comfort en gebruiksgemak zorgt ervoor dat de Lundi 20 aantrekkelijk én uniek is.

" Een perfecte combinatie van ontwerp, comfort en gebruiksgemak." feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

41


spe ci a l G a z e l l e

NIEUWSTE GENERATIE E-BAKFIETS Gazelle surft vlot mee op de golf van de e-bakfietsen. De Makki Load is een ware sterkhouder in het Gazelle-gamma. Aan die luxueuze tweewieler kunnen zowel jijzelf als je kinderen of kleinkinderen veel plezier beleven.

D

e Gazelle Makki Load is evidence based ontworpen. Productontwikkelaars fietsen immers met gezinnen mee naar kinderdagverblijven, scholen en winkelcentra. Zo komen ze te weten wat de gebruikers belangrijk vinden. Dat leverde vier kernbegrippen op: veiligheid, comfort, design en robuustheid. Geen wonder dat juist dat de uitgangspunten zijn bij de ontwikkeling van de Makki Load.

VLOTTE IN- EN UITSTAP De ruime zitbak biedt voldoende plek om verschillende kinderen te vervoeren. De hoge rand maakt het onmogelijk dat ze er onderweg uit zouden vallen. Uitsparingen links en rechts maken het de kinderen mogelijk om eenvoudig zelf in- en uit te stappen.

DUBBELE POOTSTANDAARD De bestuurder zit comfortabel recht op het zadel. De geveerde voorvork maakt de rijervaring eveneens prettig. De Makki Load steunt op een robuuste, dubbele pootstandaard. Bij het in- en uitstappen is het dus niet nodig om de bakfiets vast te houden opdat hij niet zou omvallen. Zitten de kinderen

in de bak en kan de rit beginnen, dan klap je de standaard (met kickstand) middels een simpele voetbeweging gewoon weg.

HOOGWAARDIGE ONDERDELEN De Makki Load is uitgerust met hoogwaardige onderdelen, zoals een Bosch Performance Line 3.0-motor met een koppel van 65 Nm. Die brengt de bakfiets soepel een brug over, ook met kinderen in de bak. Met de hydraulische schijfremmen komt de Makki Load snel tot stilstand. De onderhoudsarme riemaandrijving maakt het smeren van een ketting overbodig. De Makki Load kost 4799 euro (consumentenadviesprijs), inclusief een accu van 400 Wh.

Testen in de winkel De e-bikes van Gazelle zijn al jaren een vertrouwd zicht in ons straatbeeld. Met zo’n 300 Belgische verkooppunten is er altijd wel een fietswinkel in je buurt waar je een e-bike van Gazelle kunt gaan testen. Check www.gazellebikes.com/nl-be/fietsenwinkel.

42

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Geen tweede auto meer nodig Dankzij een doordacht pakket aan accessoires is het niet eens zo gedurfd om je tweede auto door een Makki te vervangen. De voorbankset, de autostoeladapter, de adapter voor een kinderzitje en de opberglade zorgen ervoor dat het hele spul mee kan. De regenhuif en de afdekhoes beschermt je voorts tegen alle weersomstandigheden.

" Gezinnen kiezen voor veiligheid, comfort, design en robuustheid."


PRODUCT

APPS ZETTEN JE OP WEG Op zoek naar een leuke fietsroute? Dan komen platformen als RouteYou en Komoot je tegemoet. In een handomdraai heb je een route dicht bij huis of verder weg, geprint of digitaal op je smartphone of fiets-gps.

D

e input op RouteYou komt zowel van individuele auteurs als van organisaties. “Wij bieden de technologie aan om die routes zo goed mogelijk te kunnen maken,” zegt Pascal Brackman van RouteYou. “Verder geven we ook een massa leuke plaatsen mee die relevant kunnen zijn voor je routeconcept. Ook dat zit ingepakt in onze recreatieve routeplanner.”

OPENSOURCE DATA Naast de mogelijkheid om je persoonlijke routes te maken, biedt RouteYou ook heel wat technologie aan om je route te verrijken met informatie allerhande. “Eigen foto’s en verhalen zorgen voor de nodige kleur. Zo voegde de gemeente Zulte niet alleen alle plekjes toe die iets vertellen over het oorlogsverleden in de gemeente, maar ook alle horecazaken. Zo willen ze de horeca in deze moeilijke coronatijden een duwtje in de rug geven.” Naast het aanbod van de gebruikers investeert RouteYou veel energie in het verzamelen en het specifiek aanbieden van nuttige informatie. Daar zorgen partnerships voor met toeristische diensten en andere partners. “We verzamelen zelf ook informatie die gedeeld mag worden, bijvoorbeeld via Creative Commons en OpenSource Data, zoals Wikipedia.”

VIER PARAMETERS

de eigenschappen van de weg of het pad (breed of smal, verhard of onverhard, druk vs. autovrij of autoluw...); 02 de eigenschappen langs het pad (industriegebied, natuur, bos, verre uitzichten, bebouwde kom...); 03 trajecten die professionele organisaties gebruiken en die relevant zijn voor recreatie (GR-paden, knooppuntennetwerken, Eurovelo, Voie Vertes...); 04 hoeveel van de meer dan vijftien miljoen gebruikers per jaar op RouteYou het traject met de fiets volgen (populariteit). “Je zou het eenvoudig kunnen houden en enkel het aspect populariteit nemen, maar uit eigen onderzoek leren we dat we met die vier parameters mooiere en meer verrassende wegen en routes kunnen aanbieden.”

Om e-bikers langs de mooiste en meest geschikte routes te sturen, gebruikt RouteYou vier informatiebronnen:

www.routeyou.com www.komoot.nl

01

" Apps die e-bikers langs de mooiste en geschiktste routes sturen."

Handig Ook met Komoot ontdek je het avontuur. Komoot combineert alle elementen die belangrijk zijn voor het plannen van routes. Alles zit vervat in één handige planner, die beschikbaar is als app op Android en iOS, of op je computer. Bij de vele features van Komoot vind je: topografische informatie, routeafstand, hoogteprofiel en verwachte tijdsduur van de route, integraties met gps-apparaten en wearables, handige tips van andere fietsers. Een robuust algoritme houdt het type weg en pad waaraan jij de voorkeur hebt gegeven, systematisch aan. Komoot stond vermeld op de lijst van “de twaalf beste mobiele apps die je nog niet gebruikt” van The Times (UK, december 2017) en “de twintig beste reis-apps” van The Independent (UK, 2018), en in de top-10 fiets-apps van Global Cycling Network (2018).

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

43


SNAPSHOT

DANKZIJ DE ELEKTRISCHE FIETS Peter en zijn vrouw Christel nemen hun fietsen al jaren mee op reis. “Van de aanschaf van onze e-bikes hebben we nog geen moment spijt gehad. Met de e-bikes zijn onze vakanties echt actievere vakanties geworden.”

Opladen De fietsbatterijen laadt Peter meestal op een camping op, of aan een camperplaats. “Onze fietsen hebben een batterij van 625 watt, waarmee we normaal – afhankelijk van de gevraagde ondersteuning – tussen 150 en 200 km kunnen fietsen. Elke twee, drie dagen opladen is dan voldoende.” Opladen via de camper kan ook, als je een omvormer gebruikt. “Houd er dan wel rekening mee dat de standaard leefbatterij onvoldoende capaciteit heeft om twee fietsen op te laden. Je opteert dan beter voor een extra leefbatterij, of je vervangt de reguliere leefbatterij door een lithiumbatterij, die de capaciteit zowat verdubbelt.”

T

oen Peter en Christel nog geen camper hadden, vielen hun zomervakanties onder de noemer ‘zee, zon en strand’. Fietsen stond enkel op het menu als alternatief voor een dagje eens iets anders doen dan luieren en lezen. Nadat ze een camper hadden aangeschaft, gingen ze het fietsen actiever inzetten en de overstap naar e-bikes opende nog meer horizonten.

najaar wisselden we af met een actievere vakantie, om een andere cultuur te leren kennen en om van prachtige natuur te genieten. Zo reisden we naar Mexico, Thailand, Nepal, de VS, Oeganda, Tanzania... Door de coronamaatregelen bleven we de voorbije twee jaar echter in Europa en gingen we ook meer in eigen land op reis.”

VOOR- EN NADELEN

Peter en Christel ontdekten de Belgische kust, de Westhoek, Limburg en de Kempen. “Echt ongelooflijk hoeveel er ook in België te beleven valt. We fietsen vaak knooppuntenroutes. Je hoeft die niet echt voor te bereiden: je vertrekt naar een eerste knooppunt en laat je verrassen. Nederland is ook een aangename bestemming, zeker dankzij de prima fietsinfrastructuur. Een land op ons verlanglijstje is Denemarken.”

“We ondervonden dat gewone fietsen ons beperkten in de keuze van bestemmingen. We kozen immers bewust voor vlakke streken, onder meer omdat Christel anders last kreeg van haar knie,” legt Peter uit. “We gebruiken de e-bikes om naar bezienswaardigheden te rijden, de streek te verkennen en boodschappen te doen. Nadelen van de e-bikes zijn de prijs en het gewicht. Die nadelen wegen evenwel niet op tegen de mogelijkheden die ze bieden.”

CULTUUR EN NATUUR Jarenlang was Frankrijk de favoriete zomerbestemming van Peter en Christel. “In het

44

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

IN EIGEN LAND

E-BIKES AAN BOORD Bij de aanschaf van hun camper hebben Peter en Christel bewust gekozen voor een model met een grote garage, om er e-bikes met normale afmetingen gemakkelijk in te

" E en uitschuifbaar glijsysteem voor de garage is erg handig." kunnen plaatsen. Daar staat de e-bike ook ‘s nachts veilig. “Bij een aantal campermodellen moet je het bed in een hogere stand zetten om voldoende hoogte te hebben in de garage. Daardoor heb je minder comfort in de camper zelf, om te slapen of iets uit de kasten te halen.”

UITSCHUIFBAAR Om de e-bike vlot in- en uit de garage te halen, is een uitschuifbaar glijsysteem in de garage geen overbodige luxe. “Let ook op het gewicht,” waarschuwt Peter. “Een e-bike weegt al snel meer dan 23 kg, het dubbele van een gewone fiets. Fietsen op een fietsenrek achteraan op de camper vindt Peter niet evident. “Het verhoogt tevens het totaalgewicht van de camper.”


special Lovens

Gaan waar je wil Geen files, geen zoektocht naar een parkeerplek of gesjouw met zware tassen. Met de Lovens Explorer ga je verder waar anderen moeten stoppen. Buiten zijn en in beweging, zorgeloos genietend van de wind in je haren. Wil je dat zelf ervaren? De Lovens Explorer is verkrijgbaar bij exclusieve verkooppunten. Vind een winkel in je buurt via www.lovensbikes.com/winkels.

LOVE TO GO BEYOND Voor Lovens begon het allemaal met één vraag: hoe kunnen moderne ‘explorers’ hun kinderen stijlvol en veilig vervoeren? Lovens ging de uitdaging aan om de millennials uit de auto en op de e-bakfiets te krijgen.

S

teden worden drukker en duurzame mobiliteitsoplossingen worden elke dag belangrijker. Als producent van hoogwaardige elektrische bakfietsen weet Lovens dat maar al te goed.

DESIGN Meestal worden e-bakfietsen vanuit twee losse elementen ontworpen, en wordt een bak op een bestaand frame bevestigd. De Lovens-designers besloten het anders aan te pakken. Zij zien de bakfiets als één geheel. Het resultaat: het frame van de Lovens Explorer vloeit over in de bak, heeft elegante lijnen en beschermt de geïntegreerde bekabeling.

VEILIGHEID De veiligheid van ouders en hun gezin staat voorop. De Lovens Explorer is daarom uitgerust met de beste veiligheidssystemen. De lichtgewicht EPP-bak is goed bestand tegen schokken en zware belastingen. Met de hydraulische schijfremmen kun je goed op verkeerssituaties anticiperen en kom je in een handomdraai tot stilstand.

RIJCOMFORT Met kinderen en boodschappen door het verkeer manoeuvreren kan soms best een

uitdaging zijn. Gelukkig is de Lovens Explorer ontworpen om dat zo soepel en comfortabel mogelijk te laten verlopen. De verende voorvork van de Explorer reduceert immers alle onaangename trillingen. De unieke kabelbesturing van de e-bakfiets zorgt voor een kleine draaicirkel.

ONDERHOUDSARM Tot slot zorgt de riemaandrijving voor een onderhoudsarm totaalplaatje. Als kers op de taart kun je voor een AutomatiQschakelsysteem van Enviolo kiezen, zodat je zelf nog enkel op het verkeer om je heen moet focussen. Kortom, fietsen in zijn veiligste vorm. Voeg daar nog de optionele dagrijverlichting aan toe, en je valt meteen op in de menigte van de drukke stad.

"Op ontdekking met de premium e-bakfiets Lovens Explorer." feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

45


SNAPSHOT

BRUIKBAAR IN HAVEN EN HINTERLAND Jules en Lieve zijn fervente zeilers. Hun plooibare e-bikes zijn voor hen evenwel onmisbare metgezellen geworden op hun zeiltochten. Boodschappen doen, het hinterland verkennen of gewoon even door de haven fietsen: hun Gocycle biedt steevast uitkomst.

“W

ij hebben altijd al gewone plooifietsen aan boord gehad,” vertellen de zeilers van 69 en 73 jaar oud. “In 2016 werden onze klassieke plooifietsen gestolen tijdens een stadsbezoek aan Kopenhagen. Op de Belgian Boat Show van 2017 in Gent hakten we de knoop door: we gaan voor e-bikes.” De keuze viel op een compacte én lichte Gocycle (14 kg en plooibaar tot een pakketje van 80 x 45 x 30 cm), die vlot programmeerbaar is met de smartphone.

LICHT EN COMPACT “Jaren hebben we uitgekeken naar een elektrisch model, maar de meeste plooibare e-bikes waren veel te zwaar. Een van de vereisten is dat de fiets in de achterkajuit moet passen en dat we

Opgelet! Lieve en Jules geven tips voor wie een e-bike wil kopen om op zeiltochten mee te nemen. • De plooibare e-bike mag niet meer dan 15 kg wegen. • De fiets moet gemakkelijk demonteerbaar en zeer compact opvouwbaar zijn. Dat zorgt voor een vlotte manipulatie, zeker als je de fiets in en uit de boot neemt (vaak via een steile trap met een hoogteverschil van 150 tot 180 cm). • Best is er een bergplaats binnen. Alternatief is een hondenkooi of een bakskist met een beschikbare hoogte van ongeveer een halve meter. • Voorzie een stevig slot en neem een goede fietsverzekering.

46

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

hem gemakkelijk in en uit de boot kunnen tillen en er zonder problemen mee aan wal geraken. Niet altijd evident, hoor, want je ligt niet altijd tegen de kant. Soms moeten de fietsen over andere boten heen, soms langs de punt van de boot.”

FIETSKNOOPPUNTEN Met elektrische fietsen kun je grotere afstanden afleggen en heuvelachtige gebieden gaan verkennen. “Op onze leeftijd biedt een e-bike zonder meer een pak extra mogelijkheden. We maken veel gebruik van de fietsknooppunten die je in alle landen vindt. Zo maken we mooie tochten en komen we op plaatsen die je anders enkel met openbaar vervoer of zelfs helemaal niet kunt bereiken.”

TOPBESTEMMINGEN De mooiste streken voor de combinatie zeilboot-fiets zijn in hoofdzaak de fietsvriendelijke natuurgebieden, ondervinden Jules en Lieve. “Reken België en Nederland gerust bij de topbestemmingen! Vorige zomer waren we in Zweden. Je verkent er de eilanden moeiteloos met je e-bike. Autovrije fietsroutes brengen je naar de mooiste plekjes. De automobilisten, die er eerder zeldzaam zijn, houden mooi

rekening met fietsers. Heerlijk is dat. Wat een verschil met Engeland, waar dat helemaal niet het geval is. Op een van onze volgende zeilvakanties kunnen we hopelijk richting Spanje trekken.”

WALSTROOM OF BOOTBATTERIJ Jules en Lieve laden hun e-bikes op in de stopcontacten van hun boot, op walstroom, of via de boordbatterijen en de omvormer. “Na een dagtocht van zo’n 50 km hebben we ongeveer zes uur nodig om de batterijen weer volledig op te laden. ‘s Avonds aankomen, ‘s nachts opladen en ‘s morgens weer op weg: meer moet dat toch niet zijn?”

" Op onze leeftijd biedt een e-bike een pak extra mogelijkheden."


special Flyer

NIEUWE WEGKONING Stijgende brandstofprijzen, ellenlange files en buitensporige onderhoudsfacturen: ondanks de vele nadelen blijft de auto koning op de Belgische wegen. De revolutie is echter ingezet: de speed pedelecs van Flyer zijn een duurzame opvolger voor de troon.

O

ngeveer de helft van de werkende Belgen woont op hooguit 15 km van het werk. Die afstand leent zich prima voor een e-bike (25 km/uur) of een speed pedelec (45 km/uur). Met die laatste rijd je gemakkelijk gemiddeld 35 km/uur, slechts 25 minuten dus voor 15 km. Op trajecten met veel files of in de drukke binnenstad ben je zelfs vaak sneller met een speed pedelec dan met de auto.

EEN BITTERE REKENSOM Een autobestuurder betaalt algauw 135 euro per maand aan verzekeringen en belastingen. Met een bakbeest van 1500 kilo vorder je tergend traag in het fileverkeer, zonder bijrijder en met een lege achterbank. De brandstofkraan lekt onophoudelijk en

de auto vergt ook voortdurend onderhoud. De teller stopt niet eerder dan bij 500 euro per maand... Oké, je zit wel droog!

GEEN FILES, FRISSE WIND De rekensom wordt eenvoudiger met een e-bike: van liter per kilometer ga je naar glimlach per kilometer. Een speed pedelec mét fietser erop weegt slechts een fractie van een auto. De kosten voor energieverbruik vervliegen in de wind. Exit oplichtende remlichten in de files en vuile uitlaatgassen, enter sierlijke zwanen en frisse buitenlucht. Een speed pedelec doet waar een auto feitelijk voor bedoeld is, maar dan op een efficiëntere manier.

Vrijheidsgevoel In het speed pedelecassortiment van Flyer vindt elke persoonlijkheid zijn match. UpStreet6 7.10 HS dynamisch snelheidspaard Prijs: € 5849 Snelheid: 45 km/uur Wielgrootte: 27,5" Motor: TDCM HCA5 (achternaaf) Accu: 810 Wh / 16.75 Ah / 48 V Aandrijving: ketting Gewicht: 32 kg Twee kleuren: Black Matt, Chameleon Satin UpStreet5 7.23 HS lichtvoetige alleskunner Prijs: € 5599 Snelheid: 45 km/uur Wielgrootte: 28" Motor: Panasonic GX Ultimate HS (midden) Accu: 750 Wh / 20.1 Ah / 36 V Aandrijving: riem Gewicht: 29 kg Drie kleuren: Pearl White Gloss, Anthracite Gloss, Mercury Red Gloss Goroc2 6.30 HS SUV op twee wielen Prijs: € 5999 Snelheid: 45 km/uur Wielgrootte: 29" Motor: Panasonic GX Ultimate Pro HS FIT (midden) Accu: 750 Wh / 20.1 Ah / 36 V Aandrijving: ketting Gewicht: 30 kg Drie kleuren: Cast Silver, Coast Blue, Mercury Red

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

47


CORTINA E-NITE

De E-Nite is Cortina’s antwoord op de perfecte e-bike voor in de stad! Jij wil met plezier en gemak je alledaagse ritjes maken en zonder gedoe je spullen meenemen. Op deze uniseks fiets wil je gezien worden: zowel mannen als vrouwen. Let’s go! E-NITE. Vanaf: € 2399,cortinabikes.be


MERKEN

50

55

58

EEN BREED AANBOD

Graag offreren wij onze lezers in alle onafhankelijkheid de beste informatie over e-bikes. Met ons overzicht van de e-bikemarkt anno 2022 presenteren we die op een gebruiksvriendelijke manier. Dit is evenwel slechts een selectie. Op onze website www.allesoverebikes. be vindt u een completer overzicht in digitale vorm, samen met informatie over parcoursen, toeristische mogelijkheden, materiaal en onderhoud. Veel van deze fietsen kunt u trouwens testen op onze E-Bike Test Events in Antwerpen, Nieuwpoort en Zolder (meer informatie: zie pagina’s 08-10).

De vraag wat ‘de beste koop’ is, kun je niet beantwoorden, aangezien de keuzemogelijkheden quasi onuitputtelijk zijn. Om niet tot een verkeerde keuze te komen, moet je goed weten wat je met de e-bike gaat doen. Voor het gebruik zijn immers tal van scenario’s denkbaar en die leiden tot uiteenlopende keuzes: korte afstanden, toertochten, woon-werkverkeer... stellen elk andere eisen aan de capaciteit van je e-bike, bijvoorbeeld qua betrouwbaarheid en autonomie. De zithouding speelt ook een rol: sportiever voor de jonge garde, comfortabeler voor senioren of recreanten... Kortom, de ideale fiets voor iedereen bestaat niet, maar keuze is er genoeg! We hebben zelfs een extra categorie toegevoegd, namelijk de ‘Longtail’, omdat die zich naast de bakfiets steeds meer als hype manifesteert. We kunnen in ons fietsoverzicht en per categorie niet alle modellen van de verschillende merken publiceren. Raadpleeg dus de websites van de fietsmerken of surf naar onze website www.allesoverebikes.be om nog meer mogelijkheden te ontdekken. Deze A-Special is met uiterste zorg samengesteld. De uitgeverij noch de redactie kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor de juistheid van de data (prijzen, technische gegevens) in dit fietsoverzicht.

62

64

66

68

70

72 feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

49


dschappen wordt boo rt fo m o C type t centrum ike van het etsen in he -b fi e g n in e e m t m e e M is best ersteuning el naar een kie. De ond doen of sn en wat ak n m n n ku e e al t ech tochtjes, ts e fi re van de stad e aximale rt m t voor ko wege de ik h an V sc t. e c g e a rf prim heeft dit ook pe endelijkheid ekendritjes ri e w sv d re u e o g rh n la onde rptie en de schokabso stolen. e g t ie n m type zijn naa

01

02

03

04

05

06

01

02

03

04

05

06

Merk

ADVANCED

AHOOGA

AMPLER

BATAVUS

CANYON

CORTINA

Type

Urban Pro Diamond

Modular Bike

Stellar

Finez E-Go Active

Commuter:ON 7

E-Blau Gents

Batterij

500 Wh

300 Wh

336 Wh

300 Wh

250 Wh

400 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance CX

Ansmann

Ampler rear hub

Bosch Active Line

Fazua Evation 1.0

Cortina Sportdrive

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

17 kg

17,1 kg

27,2 kg

17,6 kg

24,8 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Nexus (5-speed)

Sram (8-speed)

Microshift (9-speed)

Shimano Nexus (7-speed)

Shimano Deore XT (12-speed)

Shimano Nexus (8-speed)

riem

ketting

ketting

ketting

ketting

riem

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4199

€ 1969

€ 2490

€ 2449

€ 3299

€ 2649

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

50

« A-SPECIAL « e -bi ke « feb r u ari 2022


07

08

09

10

11

12

07

08

09

10

11

12

Merk

DUTCH ID

EBIKE-MANUFAKTUR

ELECTRA

ELLIO

FLYER

FRAPPÉ

Type

Phantom 65 Auto Unisex

8CHT

Vale Go! 9D EQ

Essential

Upstreet3 7.23

FBC 800 I

Batterij

400 Wh

625 Wh

500 Wh

1150 Wh

723 Wh

500 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line

Bosch Performance Line CX

Bosch Active Line Plus

Ellio tweewielaandrijving

Panasonic GX Ultimate

Bosch Active Line Plus

Gewicht (incl. batterij)

29,3 kg

29,6 kg

24,5 kg

n.b.

31 kg

n.b.

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

automatisch

Enviolo Trekking

Shimano Alfine (11-speed)

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

25 km/uur

25 km/uur

Enviolo Trekking Automatiq

Rohloff E-Shift (14-speed)

Shimano Alivio (9-speed)

riem

riem

ketting

riem

riem

riem

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

€ 5399

€ 3299

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen + elektrische remmen

Adviesprijs

€ 4399

€ 5699

€ 3299

€ 3995

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

51


13

14

15

16

17

18

13

14

15

16

17

18

Merk

GAZELLE

GRANVILLE

HUSQVARNA

KEOLA

KLEVER

KOGA

Type

HeavyDutyNL C7+ HMB

E-Urban CX

Gran Urban 4

704M

Y Muse 25

E-Nova Evo

Batterij

300 Wh

500 Wh

504 Wh

468 Wh

570 Wh

300 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Active Line Plus

Bosch Performance Line CX

Shimano Steps E6100

Bafang Max Drive

Klever Biactron V2

Bosch Active Line Plus

Gewicht (incl. batterij)

24,2 kg

26,5 kg

n.b.

29 kg

27 kg

n.b.

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Nexus (7-speed)

Shimano Deore (10-speed)

Shimano Deore Shadow Plus (10-speed)

Shimano Nexus (7-speed)

Shimano Deore (10-speed)

Shimano Nexus (8-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

riem

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische velgremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 2449

€ 2999

€ 3799

€ 2199

€ 3799

€ 3399

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

52

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


19

20

21

22

23

24

19

20

21

22

23

24

Merk

MOUSTACHE BIKES

NORTA

QWIC

SCOTT

SPARTA

THOMPSON

Type

Lundi 27.5

B-3040

RD9

Sub Eride Evo Lady

Sparta C-Grid Ultra

Crossover Urban

Batterij

500 Wh

625 Wh

300 Wh

750 Wh

400 Wh

625 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line

Bosch Performance Line

TDCM

Bosch Performance Line CX

Bosch Active Line Plus

Bosch Performance Line CX

Gewicht (incl. batterij)

27,1 kg

28 kg

23,3 kg

30,4 kg

n.b.

27 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Enviolo Trekking

Enviolo Trekking

Shimano Acera (9-speed)

Shimano XT (11-speed)

Shimano Nexus (7-speed)

Shimano Deore XT (10-speed)

ketting

riem

ketting

ketting

riem

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 3899

€ 3875

€ 2099

€ 4599

€ 2949

€ 4099

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

53


25

26

27

28

29

30

25

26

27

28

29

30

Merk

TREK

VANDIJCK

VELO DE VILLE

VENTURELLI

VICTORIA

YOORS

Type

District+ 8 Lowstep

Freya Intube

AES 900

S-Mover

eUrban 13.8

Nexus

Batterij

500 Wh

500 Wh

418 Wh

630 Wh

1000 Wh

504 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line Cruise

Bafang M400

Shimano EP8

Shimano E6100

Bosch Performance Line

Shimano KDUE6110K

Gewicht (incl. batterij)

23,9 kg

29 kg

n.b.

n.b.

n.b.

n.b.

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Nexus (8-speed)

Shimano Nexus (7-speed)

Shimano XT (12-speed)

Shimano Nexus (5-speed)

Shimano Nexus (5-speed)

Shimano Nexus (8-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

riem

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische velgremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 3599

€ 2499

€ 3749

€ 3699

€ 4299

€ 3549

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

54

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


r de als die voo km/uur, zo t niet ieder5 2 t to g in k ree idsbeperk ets geldt, sp ers Een snelhe lektrische fi ebruikers willen imm ore se k e e w o -g e ijv ik b , doorde -b n e oruitkome eds meer een aan. Ste r grotere afstanden vo oon-werkverkeer. ve et gelijkse w sneller en o halen, wil m ef in het da ti a rn e lt a ls m/uur kan k 5 2 ts beeld a e fi . aan n gewone 5 km/uur g Wie met ee graag tot 4 c le e d e p d een spee

01

02

03

04

05

06

01

Merk

ÅSKA

02

03

BERGAMONT EBIKE-MANUFAKTUR

04

05

06

ELLIO

FLYER

GAZELLE

Åska Bike

E-Horizon FS Elite Speed

15Zehn EXT

Elite

Upstreet6 7.10HS

Nº1

Batterij

950 Wh

625 Wh

1125 Wh

1150 Wh

810 Wh

625 Wh

Plaats motor

achter

midden

midden

midden

achter

midden

Type motor

Neodrive Z20 RRS

Bosch Performance Line Speed

Bosch Performance Line Speed

Ellio all-wheel drive

TDCM HCA5

Bosch Performance Line Speed

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

26,2 kg

34,4 kg

n.b.

32 kg

26,2 kg

Type

Ondersteuning

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

Versnellingen

Pinion C1.6 (6-speed)

Shimano Deore XT (12-speed)

Shimano Deore XT (10-speed)

automatisch

Shimano Deore (10-speed)

Enviolo Heavy Duty AutomatiQ Pro

riem

ketting

ketting

riem

ketting

riem

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 8999

€ 5699

€ 6499

€ 6495

€ 5499

€ 5999

Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

55


07

08

09

10

11

12

Merk

07

08

09

10

11

12

GIANT

KLEVER

KOGA

MOUSTACHE BIKES

QWIC

RIESE & MÜLLER

MD11 Speed

Superdelite GT Touring

Explore E+ 1 Pro

X Alpha 45

Pace B20

Friday 27 FS Speed Dual

Batterij

625 Wh

1200 Wh

500 Wh

1125 Wh

525 Wh

1125 Wh

Plaats motor

midden

achter

midden

midden

midden

midden

Type motor

Giant SyncDrive Pro

Klever Biactron

Bosch Performance Line Speed

Bosch Performance Line Speed

Brose

Bosch Performance Line CX

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

29 kg

n.b.

30 kg

24,2 kg

31,4 kg

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

Enviolo Sports

Shimano XT (11-speed)

Shimano SLX (11-speed)

Shimano Deore XT (11-speed)

Type

Ondersteuning

Shimano Deore Pinion C1.12 Gearbox Versnellingen Shadow Plus (11-speed) (12-speed) ketting

riem

riem

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4949

€ 8599

€ 5249

€ 7199

€ 4399

€ 7319

Aandrijving

56

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


13

14

15

16

17

18

Merk Type

13

14

15

16

17

18

SCOTT

SPARTA

STROMER

THOMPSON

TREK

VENTURELLI

ST5 ABS

SP1

Allant+ 9.9S

B-Tornado

Sparta D-Burst Energy Silence Eride 20 Men METB Speed Smart

Batterij

625 Wh

400 Wh

983 Wh

500 Wh

625 Wh

1000 Wh

Plaats motor

midden

midden

achter

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line Speed

Bosch Performance Line Speed

Syno Sport

Bosch Performance Line Speed

Bosch Performance Line Speed

Bosch Performance Line

Gewicht (incl. batterij)

28,3 kg

n.b.

n.b.

26,9 kg

n.b.

32 kg

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

45 km/uur

Shimano SLX (12-speed)

Enviolo

Shimano XT Di2 (11-speed)

Shimano Deore (10-speed)

Shimano XT (12-speed)

Shimano Deore XT (10-speed)

ketting

riem

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 5599

€ 4899

€ 10 328

€ 3499

€ 6999

€ 4999

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

57


01

02

03

04

05

06

01

02

ADVANCED

05

06

CANYON

CUBE

EBIKE-MANUFAKTUR

Pathlite:ON 7

Kathmandu Hybrid SLT 750

TX22 Cross

750 Wh

500 Wh

750 Wh

625 Wh

midden

midden

midden

midden

03

04

BATAVUS

BERGAMONT

Trekking Pro X Mixed

Dinsdag E-Go Sport

E-Horizon Premium Pro Belt Gent

Batterij

750 Wh

300 Wh

Plaats motor

midden

midden

Type motor

Bosch Performance CX

Bosch Active Line Plus

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

20,5 kg

29,7 kg

Merk Type

24,2 kg

27,2 kg

31,2 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Deore (10-speed)

Shimano Deore (10-speed)

Enviolo

Shimano Deore XT (12-speed)

Shimano XT Shadow Plus (12-speed)

Shimano Deore XT (12-speed)

ketting

ketting

riem

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4499

€ 2499

€ 5399

€ 3399

€ 4499

€ 6699

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

58

Bosch Bosch Bosch Bosch Performance Line CX Performance Line CX Performance Line CX Performance Line CX

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


iest il maken, k tstochten w tgewicht e fi ie o o m ls lich antie Wie op vak n het Touring-type. A ee te nemen m va is e re ik p -b o e n, een k om gemakkelij ere tochten mee make ook e ik -b e e d g is r, n a la a t b a w w u t o tr er vlo ortief én be en je kunt ikes zijn sp rkverkeer. Je oogt als -b g n ri u To e t wan roter. on-w gelijkse wo is net iets g voor het da rtief en je actieradius o gebruiker sp

07

08

09

10

11

12

07

08

09

10

11

12

Merk

FLYER

GAZELLE

GIANT

GRANVILLE

HUSQVARNA

KEOLA

Type

Gotour6 7.23

Ultimate C5 HMB

Explore E+ 2

E-Traffic Nex

Gran Tourer 6

727M

Batterij

625 Wh

500 Wh

500 Wh

500 Wh

630 Wh

500 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line

Bosch Performance Line

SyncDrive Sport

Bosch Performance Line

Shimano EP8

Bafang Maxdrive 400

Gewicht (incl. batterij)

30 kg

24,6 kg

n.b.

27,6 kg

n.b.

29 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Enviolo Trekking

Shimano Nexus (5-speed)

Shimano Alivio (9-speed)

Shimano Nexus (8-speed)

Shimano Deore XT Shadow Plus (11-speed)

Shimano Nexus (7-speed)

riem

riem

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 5049

€ 3699

€ 3049

€ 3249

€ 4599

€ 2549

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

59


13

14

15

16

17

18

13

14

15

16

17

18

Merk

KETTLER

KOGA

MERIDA

MOUSTACHE BIKES

QWIC

RIESE & MÜLLER

Type

Quadriga Comp CX11

E-Worldtraveller

Atlas Derailleur

Charger3 Touring

Batterij

750 Wh

500 Wh

630 Wh

625 Wh

522 Wh

625 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line CX

Bosch Performance Line

Shimano EP8

Bosch Performance Line CX

Brose

Bosch Performance Line CX

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

23,3 kg

24,4 kg

25,6 kg

25,5 kg

26,2 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Deore (11-speed)

Shimano Deore XT (10-speed)

Shimano Deore (11-speed)

Shimano Deore (11-speed)

Shimano Acera (11-speed)

Shimano Deore XT (11-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4099

€ 4199

€ 4499

€ 4699

€ 4699

€ 4729

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

60

Espresso EP-8 Edition Samedi 27 Xroad FS 5

« A-SPECIAL « e -bi ke « feb r u ari 2022


19

20

21

22

23

24

19

20

21

22

23

24

Merk

SCOTT

TREK

VANDIJCK

VELO DE VILLE

VENTURELLI

VICTORIA

Type

Sub Tour Eride 10 Unisex

Verve+ 4

Kalii 3.0 Belt

LEB 900

B-Carbon

eTouring 8.8

Batterij

625 Wh

500 Wh

655 Wh

400 Wh

1125 Wh

504 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line

Bosch Performance Line Cruise

Bafang M420

Gewicht (incl. batterij)

29,5 kg

24,4 kg

29 kg

n.b.

Bosch Bosch Performance Line CX Performance Line CX 28 kg

Shimano E7000 26,2 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Deore (10-speed)

Shimano Alivio (9-speed)

Shimano Nexus (8-speed)

Enviolo Trekking

Shimano Deore XT (12-speed)

Shimano Deore (10-speed)

ketting

ketting

riem

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 3399

€ 3599

€ 3299

€ 3249

€ 5999

€ 2999

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

61


01

02

03

04

05

06

02

BERGAMONT

06

03

04

05

BIZOBIKE

BROMPTON

FLYER

GOCYCLE

KETTLER

Paul-E EQ Expert

Boss

Electric C Line Explore

Upstreet2 5.40

G4i+

Quadriga Cityhopper RT

504 Wh

500 Wh

300 Wh

500 Wh

375 Wh

500 Wh

Plaats motor

midden

midden

voor

midden

voor

midden

Type motor

Shimano Steps E5000

Bosch Active Line

Brushless DC

Bosch Active Line

borstelloze inductiemotor

Bosch Active Line Plus

Gewicht (incl. batterij)

22,5 kg

23,9 kg

17,4 kg

27 kg

16,3 kg

n.b.

Merk Type Batterij

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Nexus (5-speed)

Shimano Nexus (8-speed)

Brompton Wide-Range (6-speed - 2x3)

Shimano Nexus (5-speed)

Gocycle electronic predictive shifting

Shimano Nexus (8-speed)

riem

riem

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

dual pivot

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 3799

€ 3299

€ 3495

€ 4349

€ 6499

€ 3199

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

62

01

« A-SPECIAL « e - bi ke » feb r uari 2022


auto n kleinere rbak van ee n dan niet e ff ko e d fietse in of in ts op de tre en t elektrisch Je wil je fie emen, en je denkt da uw- en compactfiets et n vo e e e ts are fie m ktrisch kunnen m gelegd? Ele n een kleine, opbergb tsen kan voor g e w is u jo voor isch fie elen va n de voord e-bike. Hoezo: elektr ink again! combinere h e T ig t? rd n a e a volw artem die van een je woont op een app ant jou niet, w

07

08

09

10

11

12

07

08

09

10

11

12

Merk

QIO

RIESE & MÜLLER

SPARTA

THOMPSON

VELO DE VILLE

VICTORIA

Type

Eins P-5

Tinker Vario

D-Wiz Fold

Traveler Folding

KES 900

eFolding 7.6

Batterij

500 Wh

501 Wh

300 Wh

500 Wh

418 Wh

500 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line

Bosch Performance Line

Bosch Active Line

Bosch Performance Line

Shimano EP8

Bosch Active Line Plus

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

24,9 kg

n.b.

22,1 kg

n.b.

23,3 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Nexus (5-speed)

Enviolo 380

Shimano Nexus (7-speed)

Shimano XT (10-speed)

Shimano Nexus (5-speed)

Shimano Nexus (8-speed)

riem

riem

ketting

ketting

ketting

riem

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 3699

€ 4269

€ 2449

€ 3149

€ 3649

€ 3599

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

63


01

02

03

04

05

06

Merk

01

02

03

04

05

06

ACHIELLE

BAKFIETS.NL

BATAVUS

BERGAMONT

DOLLY BIKES

GAZELLE

Maxdrive

Makki Load Connect

Ferre

Shadow Steps

Fier 2

E-Cargoville LJ Edition

Batterij

418 Wh

420 Wh

400 Wh

500 Wh

600 Wh

400 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Shimano Steps E6100

Shimano Steps E6101

Bosch Performance Line CX

Bosch Performance Line Cruise

Bafang M400

Bosch Performance Line

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

55 kg

62,5 kg

28,8 kg

n.b.

53,5 kg

25 km/uur

Type

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Alfine (8-speed)

Enviolo

Shimano Nexus (5-speed)

Shimano Deore (11-speed)

NuVinci Enviolo Cargo N380

Enviolo Cargo

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

riem

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4450

€ 4849

€ 4749

€ 4299

€ 4899

€ 4999

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

64

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


ee of drie fiets met tw (kinderen), rt o sp n a tr is een rsonen rmee je pe . Hij wint enorm aan f cargofiets a o a w ts , e k fi a k b a b Een grote pt oeren oraan een stouwd tra e kunt verv d uit. Volge wielen en vo n en/of allerlei bagag n ’) re ts e u fi d k rt a o pe g (‘e-b iden vo boodschap ndersteunin stal grotere llecties bre o o p c a e tr d e n h e c populariteit oeilijker; met elektris fietsen’ hebben mee m rgo een bakfiets en verder fietsen. ‘Ca bedrijven. r or e ll vo e ts sn eer ie kun je ns en zijn m e g o rm ve d laa

07

08

09

10

11

12

07

08

09

10

11

12

Merk

KETTLER

LOVENS

RIESE & MÜLLER

SOCI.BIKE

URBAN ARROW

YUBA

Type

Cargoline FS 800

Explorer 65

Load 60 Touring HS

Bakfiets

Family

Supercargo CL

Batterij

625 Wh

400 Wh

500 Wh

720 Wh

400 Wh

500 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Cargo Line Cruise

Bosch Performance Line

Bosch Performance Line Speed

Bafang Max Drive

Bosch Active Line Plus

Bosch Cargo Line Cruise

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

55 kg

36,6 kg

60 kg

51 kg

40 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano SLX (12-speed)

Enviolo Heavy Duty

Shimano Deore XT (11-speed)

Enviolo City

Enviolo Heavy Duty

Shimano Deore (10-speed)

ketting

riem

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 7999

€ 5599

€ 7069

€ 4995

€ 5290

€ 5250

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

65


01

02

03

04

01

02

Merk

BENNO

Type

Boost Performance CX

Batterij

03

04

BIKE 43

KETTLER

MOUSTACHE BIKES

Alpster

Quadriga Cargoline 5G Belt

Lundi 20.3 Dual

500 Wh

500 Wh

625 Wh

1000 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance CX

Shimano Steps EP8 Cargo

Bosch Cargo Line Cruise

Bosch Cargo Line

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

n.b.

n.b.

33,9 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Deore (10-speed)

Shimano Nexus (5-speed)

Shimano Nexus (5-speed)

Shimano Deore Shadow Plus (10-speed)

ketting

ketting

riem

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4499

€ 4950

€ 5199

€ 5599

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

66

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


n odschappe eren, of bo fiets opteren, o rv ve il w k n of dieren ktrische ba fiets kindere erk, kan voor een ele draag- en ra xt e t a w w Wie met de l t e e e h h r n n o e b vo rgo es heb argo bij ee dan wel ca il. Beide typ akfiets plaats je de c aar ta g m n , o ts -l e e fi of voor een . Anders dan bij een b mers op een gewone r. Het e eit im agagedrag laadcapacit rop. Een longtail lijkt enmaatse b ielen zijn soms it u te b h c n a e il e ta n long ame e eert en de w xtra lang fr r achteren en longtail manoeuvr heeft een e at ook iets meer naa e r: te . k jn ra a t zi sta rschil in rijk gtail gebaa achterwiel end is het ve iner is, kan bij een lon ll va p O r. e klein ts kle Ook wie ie wat vlotter.

05

06

07

08

05

06

07

08

Merk

RIESE & MÜLLER

TERN

VELOE

YUBA

Type

Multicharger Mixte GT Touring

GSD S00

Multi Shimano Steps

Kombi E5

Batterij

625 Wh

500 Wh

418 Wh

418 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line CX

Bosch Cargo Line

Shimano E6100

Shimano Steps E5000

Gewicht (incl. batterij)

24,8 kg

34,98 kg

26 kg

29,5 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Ondersteuning

Schimano Deore XT (11-speed)

Enviolo Twist

Enviolo

Shimano Altus (9-speed)

ketting

riem

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4779

€ 6299

€ 3860

€ 3199

Versnellingen Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

67


lpaste grave jn er aange ende onderzi , d n le e sp p t. Daarop in op uiteenlo t brengen, gravel is ho die geschikt zijn om ark m e d p o Fietsen op n ts ze gravelfie ige fietse n ijd e ntwikkelen lz e o e l ie a ve d a s, n m e e ll rk a bike e m st a e a rijden. D fort en h gronden te nagedacht over com rpe randjes’ d jn ‘de sche e zi o t g h c ri e g p hebben ro atures die e nd te halen. speciale fe ro ere onderg ig van de ru

01

02

03

04

05

06

02

ADVANCED

03

04

05

06

BERGAMONT

BMC

CANNONDALE

CANYON

GIANT

Offroad Pro Gravel

E-Grandurance Elite

Alpenchallenge AMP AL Cross One

Topstone Neo SL 1

Grail:ON CF 8

Revolt E+

Batterij

625 Wh

252 Wh

504 Wh

250 Wh

500 Wh

500 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance CX

Fazua Evation 1.0

Shimano Steps E-6100

Mahle Ebikemotion X35+

Bosch Performance Line CX

Shimano EP8

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

15,3 kg

15,91 kg

n.b.

16,7 kg

n.b.

Merk Type

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano GRX (11-speed)

Shimano GRX (11-speed)

Shimano Deore (12-speed)

Shimano GRX (11-speed)

Shimano Deore XT (11-speed)

Shimano GRX (11-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4999

€ 3999

€ 3999

€ 3499

€ 5299

€ 5199

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

68

01

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


07

08

09

10

11

12

Merk

12

07

08

09

10

11

HUSQVARNA

MERIDA

MOUSTACHE BIKES

ORBEA

PINARELLO

SPECIALIZED

Gran Gravel 6

eSilex+ 600

Dimanche 29.5

Gain M20 1X

Nytro Gravel Force

Turbo Creo SL Comp Carbon EVO

Batterij

504 Wh

250 Wh

500 Wh

248 Wh

250 Wh

320 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Shimano Steps E7000

Mahle X35+

Bosch Performance Line

Brushless DC

Fazua Evation Ride

Specialized SL 1.1

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

14 kg

18,6 kg

n.b.

n.b.

n.b.

Type

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano GRX (11-speed)

Shimano GRX (11-speed)

Shimano RX (11-speed)

Sram Force (12-speed)

Shimano GRX Shadow Plus (11-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4899

€ 3499

€ 4699

€ 4899

€ 5990

€ 6000

Ondersteuning

25 km/uur

Shimano GRX Shadow Versnellingen Plus (11-speed) Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

69


01

02

03

04

05

01

02

03

04

05

BIANCHI

BMC

CANNONDALE

CANYON

COLNAGO

Aria E-Road

Alpenchallenge AMP AL Sport One

Synapse Neo 2

Endurace:ON 7.0

E64 Performance

250 Wh

504 Wh

500 Wh

250 Wh

250 Wh

Plaats motor

achter

midden

midden

midden

achter

Type motor

Ebikemotion System X35 Plus

Shimano Steps E-6100

Bosch Active Line Plus

Fazua Evation 1.0

Ebikemotion System X35

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

15,3 kg

n.b.

15,18 kg

11,95 kg

Merk Type Batterij

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Ultegra (11-speed)

Shimano GRX (11-speed)

Shimano Tiagra (20-speed)

Shimano SLX (11-speed)

Shimano Ultegra

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 4669

€ 5499

€ 3699

€ 2999

€ 4999

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

70

« A-SPECIAL « e -bi ke « feb r u ari 2022


cs razen eed pedele sp , ad p ts h e veren het fi ren elektrisc E-bikes vero ij en in het veld ploete ft de elektrische orb . Waar blij je ijlings vo ar en de ntainbikers u o m n ve een paar ja r aa m g aangedre o n ze pagina Die bestaat er nu pas mee. Op de gment koersfiets? se n e te h ar nten st n in dit nic grote fabrika e u enkele topmerke nw presentere n. cemodelle ra n u h met

06

07

08

09

10

06

07

08

09

10

Merk

LAPIERRE

PINARELLO

SCOTT

SPECIALIZED

TREK

Type

e-Sensium 5.2

Nytro Road Ultegra

Batterij

250 Wh

250 Wh

208 Wh

320 Wh

250 Wh

Plaats motor

achter

midden

midden

midden

midden

Type motor

Ebikemotion System X35

Fazua Evation Ride 50

Mahle Motor Hub Drive

Specialized SL 1.1

Fazua Evation Ride

Gewicht (incl. batterij)

14,2 kg

n.b.

11,5 kg

n.b.

n.b.

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Addict eRide 10 Bike Turbo Creo SL Expert

Domane+ LT 7

25 km/uur

25 km/uur

Shimano 105 (11-speed)

Shimano Ultegra Di2 (11-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 3099

€ 7890

€ 7599

€ 8500

€ 7999

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

Shimano Ultegra Di2 Shimano Deore XT Di2 Shimano Ultegra Di2 (24-speed) Shadow Plus (11-speed) (12-speed)

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

71


d op gang nuit stilstan alen... va , e st e b e ls d hting d Klimmen a ers oodsverac d re a w t ountainbik e schieten, m hniek Uitdagingen! M niet elke r Tec bben, maa Avontuur! r we het he ingen geschikt. Met ve ro a a w n wete epass ges r dit soort to de moeilijkste passa fiets is voo je n u e k ig g ts in teun we ro traponders e karrensporen of ru rd a rh . ve n n a o a op tter net iets vlo bergpaden

01

02

03

04

05

06

01

02

ADVANCED

05

06

CANYON

CUBE

FLYER

Neuron:ON 9

Reaction Hybrid SLT 750 29

Uproc X 8.70

500 Wh

630 Wh

750 Wh

750 Wh

midden

midden

midden

midden

Shimano Steps E-7000

Shimano Steps EP8

Bosch Performance Line CX

Panasonic GX Ultimate Pro Fit

25,1 kg

23,77 kg

24,39 kg

23,6 kg

n.b.

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

03

04

BERGAMONT

BMC

Offroad Pro X FS GX

E-Trailster Pro

Speedfox AMP AL Three

Batterij

750 Wh

625 Wh

Plaats motor

midden

midden

Merk Type

Type motor Gewicht (incl. batterij) Ondersteuning Versnellingen

n.b. 25 km/uur Sram SX Eagle (12-speed)

Shimano Deore XT Shimano Deore Shadow Shimano Deore XT (12-speed) Plus (12-speed) (12-speed)

25 km/uur

25 km/uur

Shimano XT Shadow Plus (12-speed)

Shimano XT (12-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 5999

€ 4999

€ 3999

€ 4399

€ 4299

€ 7449

Aandrijving

72

Bosch Bosch Performance Line CX Performance Line CX

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


07

08

09

10

11

12

Merk

07

08

09

10

11

12

GIANT

HUSQVARNA

KETTLER

MERIDA

MOUSTACHE BIKES

PINARELLO Nytro Dust 2 Deore

Fathom E+ 2 Pro

Mountain Cross 5

E-Transhill CX12

eOne-Forty 8000

Samedi 27 Weekend FS Dual

Batterij

625 Wh

630 Wh

750 Wh

630 Wh

625 Wh

630 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

SyncDrive Pro

Shimano EP8

Bosch Performance Line CX

Shimano EP8

Bosch Performance Line CX

Shimano EP8

Gewicht (incl. batterij)

n.b.

25 kg

n.b.

19,47 kg

27,2 kg

n.b.

25 km/uur

25 km/uur

Type

Ondersteuning

Shimano Deore Shadow Shimano Deore Shadow Versnellingen Plus (10-speed) Plus (11-speed)

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano Deore (12-speed)

Shimano XT (12-speed)

Shimano Deore (12-speed)

Shimano Deore (11-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 3699

€ 4999

€ 4099

€ 6999

€ 6599

€ 6190

Aandrijving

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

73


13

14

15

16

17

18

13

14

15

16

17

18

Merk

RIESE & MÜLLER

SCOTT

SPECIALIZED

STEVENS

THOMPSON

TREK

Type

Delite Mountain Touring

Aspect eRide 930 Bike

S-Works Turbo Levo SL

E-Inception AM 8.7.2 GTF

Crossover MTB

Rail 9.9 XX1 AXS

Batterij

625 Wh

625 Wh

320 Wh

720 Wh

625 Wh

750 Wh

Plaats motor

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Type motor

Bosch Performance Line CX

Bosch Performance Line

Specialized SL 1.1

Shimano EP8

Gewicht (incl. batterij)

25,3 kg

24 kg

n.b.

23,9 kg

24,5 kg

22,54 kg

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

25 km/uur

Shimano XT (12-speed)

Shimano Deore (10-speed)

Sram XX1 Eagle (12-speed)

Shimano Deore XT (12-speed)

Shimano XT (12-speed)

Sram XX1 Eagle (12-speed)

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

ketting

Remmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

hydraulische schijfremmen

Adviesprijs

€ 6819

€ 3199

€ 14 500

€ 5999

€ 4049

€ 13 599

Ondersteuning Versnellingen Aandrijving

74

Bosch Bosch Performance Line CX Performance Line CX

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


special Ellio

INVENTIEF ALTERNATIEF Snel en veilig van A naar B, met het gebruiksgemak en de betrouwbare techniek van een auto: die belofte van Ellio is misschien eenvoudig, maar de technologie erachter is ronduit baanbrekend. De e-bikes en speed pedelecs van Ellio zijn tweewielaangedreven, hebben een automatisch versnellingssysteem en maken gebruik van de modernste veiligheidstechnologie zoals tractiecontrole.

H

et oorsprongsverhaal van Ellio is even uniek als de producten. Tomas Keppens, vroeger R&D-ingenieur bij Toyota, speelde al een tijdlang met het idee om de hybrideaandrijving uit de automobielsector op e-bikes toe te passen. Om dat proces te versnellen, zette hij met Vlaamse universiteiten eindwerkprojecten op. Jorrit Heidbuchel, toen nog student aan de KU Leuven, werkte zo mee aan het eerste Ellio-prototype. In 2017 sloegen Tomas en Jorrit de handen in elkaar: IntuEdrive, het bedrijf achter Ellio, zag het levenslicht.

CO-ONTWIKKELAARS In tegenstelling tot veel andere merken, gaat Ellio prat op een ‘Agile-systeem’: de Ellio-gebruikers worden voortdurend bij het proces betrokken, wanneer nieuwe software- en hardware-updates ontwikkeld worden. De Ellio verbetert zichzelf dus voortdurend, en daar geniet je als consument mee van. Of het nu gaat om meer kracht en ondersteuning op een helling, of een andere kleur voor de display, je e-bike wordt regelmatig geüp-

Fiets voor de automobilist Deze nieuwkomer op de e-bikemarkt belooft voor het eerst een écht volwaardig alternatief voor de auto. Een Ellio biedt veiligheid, een groot bereik, stabiliteit en gebruiksgemak. De componenten zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Met riemaandrijving, anti-lekbanden en industriële dichtingen vergt deze pendeloplossing een minimum aan onderhoud.

datet en wordt dus beter naarmate hij ouder wordt. Een echte kwaliteitswijn!

EERLIJK GEPRODUCEERD Het innovatieve verkoopmodel van Ellio is gebaseerd op een nauwe samenwerking met maatwerkbedrijven die ook een fietswinkel hebben. Al sinds de opstart van zijn productie werkt Ellio samen met maatwerkbedrijf Bewel in Tessenderlo. Kort daarna volgde een hoofdkwartier en een showroom in Leuven, en een showroom bij Trans-Fair in Gent. Sinds november 2021 kun je de e-bikes ook bewonderen én uittesten bij Mobiel in Kortrijk. Die eigen winkels vullen het netwerk van zorgvuldig gekozen fietswinkels aan.

ZELF UITPROBEREN Een testrit boek je via de website in een van de Ellio-showrooms of bij een dealer. Bestellen doe je digitaal en in rechtstreeks contact met een Ellio-medewerker. Nadien kun je je Ellio thuis geleverd krijgen; ook voor het onderhoud komt de servicedienst van Ellio langs. Een modern verkoop- en servicemodel dus, met een sterke focus op rechtstreeks klantencontact.

"Belgisch pendelplezier, met veiligheid en rijplezier als troeven!" feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

75


Heerlijk fietsen in Wallonië en de Ardennen 20 niet te missen fietstochte

n

Nieuwe gratis fietsbrochure

E-biken langs de Samber in Dampremy. (© WBT – Christophe Vandercam)

MET DE E-BIKE ALS JE PARTNER

Fietsen en toerisme in Wallonië combineren, zonder dat je meteen in het zweet staat? Dan is de elektrische fiets ideaal! De hellingen zijn gemakkelijker te bedwingen; je hebt onderweg meer oog voor bezienswaardigheden en natuurparels; je kunt uitgebreid de tijd nemen bij culinaire stopplaatsen; en je sluit de dag af in een gezellig middeleeuws stadje of een van de Mooiste Dorpen van Wallonië. We helpen je alvast op weg.

R

AVeL-routes zijn ideaal voor e-bikers! De autonome paden voor langzaam verkeer, oorspronkelijk vooral spoorlijnen en jaagpaden, vormen een almaar groeiend netwerk van groene wegen waar geen gemotoriseerd verkeer is toegelaten. Geregeld hint een voormalig stationsgebouw, een roestig restant van een spoorwegovergang of een vervallen seinhuisje naar het verleden, en af en toe doorsnijden de routes industriële steden via een verrassend groen traject. Alle trajecten lenen zich perfect voor dagtochten en je kunt ze ook combineren. Met in totaal bijna tweeduizend fietskilometers ben je wel even zoet!

Nieuwe RAVeL-kaarten! De nieuwe kaarten voor RAVeL- en andere fietsroutes in de vijf Waalse provincies zijn in beide landstalen beschikbaar en ze tonen alle etablissementen met een "Fiets Welkom"-label. Bestel ze gratis via ediwall.wallonie.be.

76

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

VisitWallonia lanceerde recent een gloednieuwe gratis fietsbrochure: Heerlijk fietsen in Wallonië en de Ardennen: 20 niet te missen fietstochten. Er is voor elk type fietser wat wils: denk je aan een tocht met je kinderen en/of je grootouders, of wil je er een paar dagen met z'n tweetjes of met vrienden op uit? Download de brochure gratis via visitwallonia.be/fietsen.

Ontspannen poseren aan het kasteel van Vêves. (© WBT – Denis Erroyaux)

INTERNATIONALE TOP De RAVeL-lijnen 38 en 39 zijn verkozen tot "beste Europese groene weg van het jaar"! Op een officiële ceremonie in Valencia in september 2021 ontving Wallonië met RAVeL 38 en 39 de uitmuntendheidsprijs. In totaal dongen 31 kandidaten uit elf Europese landen mee naar de titel. De RAVeL-lijnen 38 en 39 verbinden Luik met Trois Frontières. De veilige groene corridor begint in een stadsomgeving, doorkruist vervolgens het Land van Herve langs Chênée, Vaux-sous-Chèvremont (Chaudfontaine), Beyne-Heusay, Fléron, Soumagne, Herve, Thimister-Clermont, Aubel en Plombières. De lijnen maken deel uit van de internationale fietsroute EuroVelo 3 en van de regionale fietsroute W2. Lijn 39A takt af naar de oude zinkmijn Vieille-Montagne in ons voormalig buurland Neutraal Moresnet, vandaag Kelmis.


Sur la Route des Ardennes" (207 km) loont zeker de moeite. (© FTPL-FTL)

De Vennbahn is zo’n nostalgische RAVeL-route. (© ostbelgien.eu – Dominik Ketz)

s peci a l Vis itWallo nia

Ziehier enkele tips voor wie een wat langere RAVeL-route wil volgen. • RAVeL 1 doorkruist Wallonië van oost naar west. Het traject in Henegouwen van West Armentières naar Bergen is 87,6 km lang, dat van Namen naar Visé 96,5 km. Van noord naar zuid fiets je over RAVeL 2 (116,4 km), 3 (91,4 km) en 4 (52,9 km). • Lijn 156 is een wat langere lokale route (57 km) die heel wat verrassingen biedt: bossen, venen en natuurreservaten, het kasteel van de Prinsen van Chimay, de Aquascope van Virelles, gastronomische specialiteiten en regionale brouwerijen. • Beroemd is de Vennbahn (124,3 km) die van Aken dwars door de Oostkantons tot in Troisvierges (net over de Luxemburgse grens) loopt. Een favoriet is etappe 4 (17 km) van Waimes naar St. Vith met zijn prachtige Ardense uitlopers.

Overal fietsknooppunten Als fietser hoeven we je de 'knooppuntenroutes' waarschijnlijk niet meer voor te stellen. Aan de hand van handige wit-groene bordjes stippel je naar wens routes uit, steeds via de mooiste dorpswegen en fietspaden. Vanaf 2023 zal heel Wallonië met het systeem bedekt zijn. De provincies Namen en Luxemburg, die nog grotendeels in het aanbod ontbraken, voltooien dit jaar de bewegwijzeringswerken. Tot het zover is, nodigt Wallonië je uit om alvast de andere provincies per fiets te ontdekken. Luik, Waals-Brabant en Henegouwen zijn namelijk al volledig voorzien van het fietsknooppuntensysteem. Meer info op visitwallonia.be/fietsen of op www.fietsknoop.nl/planner.

De anticlinaal van Durbuy (© WBT - Bruno D’Alimonte)

ravel.wallonie.be

De regionale W7-route, "Sur la Route des Ardennes" ("Op de route van de Ardennen"), is vandaag volledig bewegwijzerd. Dat wil zeggen dat je met behulp van bordjes tot 207 km kunt fietsen, van Lanaye (tussen Maastricht en Visé) naar Bouillon. De route is voornamelijk ontwikkeld op basis van RAVeL-wegen, wat wil zeggen dat je over langzame, groene wegen fietst. Eerst langs de Maas tot Luik, dan volg je de Ourthe stroomopwaarts door Esneux, Durbuy, Hotton, La Roche-en-Ardenne en Sainte-Ode, en vervolgens doorkruis je de Ardense hoogplateaus in de omgeving van Libramont. Eindigen doe je aan de Semois in Bouillon.

Volg de handige wit-groene bordjes... (© www.wapinature.be – Coralie Cardon-Beloeil)

LANGERE RAVEL-TRIPS

Volg de Ardennenroute

Trajectideetjes zonder auto Zin in een toffe weekenduitstap? Ziehier een mooie lus van circa 50 km. Fiets van de Abdij van Villers-la-Ville (nabij knooppunt 30-31-32) langs pittoreske dorpjes en via het kasteel van Bousval, door het platteland en over rustige wegen, naar de Sint-Gertrudiskerk in Nijvel en keer terug via Genappe. Wil je Wallonië in de meest ontspannende modus ontdekken, dan begin je je uitstap trouwens best per spoor. VisitWallonia heeft voor 2022 tien nieuwe trajecten uitgezet waar je geen auto bij nodig hebt. Je trip vertrekt steeds aan een treinstation. Vervolgens kun je verschillende etappes volgen, op je eigen ritme en volgens je eigen interesses. Een reisdagboek met suggesties voor bezoekjes, culinaire tussenstops en met zorg geselecteerde overnachtingsadresjes maken de ervaring compleet. visitwallonia.be/zonderauto

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

77


REPORTAGE

JONGEREN BEVRAAGD HOE COOL IS DE E-BIKE? In het begin ging de e-bike gebukt onder een stoffig imago van plomp en oubollig vehikel voor mensen op leeftijd die er nog eens met de fiets op uit willen. Dat beeld is intussen bijgesteld: de gemiddelde leeftijd van de e-bikegebruiker daalt en steeds vaker kiezen jongere mensen voor een fiets met ondersteuning. Hoe kijkt de aanstormende jeugd ertegenaan?

D

e fiets is nog altijd koning voor de bevraagde jongeren (16-18 jaar). Toch e-biket een flinke 12% naar school (tegenover slechts een eenzame met een stepje...). Maar liefst 80% kent wel iemand in de vriendenkring die met een e-bike rondrijdt. Opvallend: zes jongelingen slagen er nog altijd in om mama of papa te mobiliseren om hen met de auto naar school te voeren!

GEKKEN OP EEN FIETSPAD Als je het woord ‘e-bike’ hoort, wat gaat er dan door je hoofd, zo vroegen we. Terugke-

Bescheiden onderzoekje Om te weten te komen hoe die aanstormende jeugd over de e-bike denkt, hielden we onze vinger eventjes aan de pols van 96 jongens (16-18 jaar oud) die leerling zijn op een technische school in de Antwerpse rand. Heel wetenschappelijk is onze research dus niet écht (of, zo u wil, totaal niet), maar een ruwe schets levert het wel op. Enkele interessante bevindingen over e-bikes, onder meer in relatie tot andere vervoersmodi, hebben we in een paar grafiekjes gegoten, die u verspreid in dit artikel terugvindt. Zo stelden we vragen over de klassieke e-bike versus de speed pedelec. En: vinden onze ondervraagden de e-bike nog steeds enkel iets voor de al wat oudere medemens? Voor de helft van de leerlingen is een e-bike minder cool dan een brommer, en al geeft het straatbeeld soms een andere indruk, slechts een derde vindt een step cooler. Zo zie je maar. Bondig samengevat: jongeren lijken de e-bike steeds aantrekkelijker te vinden. De grootste rem op een aankoop blijft de prijs: een overgrote meerderheid vindt e-bikes ronduit te duur.

rende omschrijvingen zijn: “duur”, “snel”, “gemakkelijk” en “handig”. “Lui” ook, en “gevaarlijk”. Daarmee verwijzen ze minder naar de fiets dan naar de gebruiker. • “E-bikers denken dat ze de koning van de weg zijn en dat ze je dus zonder probleem van de baan kunnen rijden.” • “Het zijn volwassenen die het allemaal

niet onder controle kunnen houden. Ze steken je aan een stoplicht systematisch voorbij, omdat ze denken dat ze sneller zijn, maar later haal je hen dan toch weer gewoon in.” “Oude mensen rijden supertraag met zo’n e-bike, terwijl ze toch gemakkelijk meer dan twintig per uur moeten kunnen.”

Hoe kom jij naar school? Je mag meerdere antwoorden aanduiden. Met de auto

6 (6,3%) 10 (10,4%)

Met de brommer

12 (12,5%)

Met een e-bike

78 (81,3%)

Met een gewone fiets Met een step Met het openbaar vervoer Te voet

78

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

1 (1%) 7 (7,3%) 1 (1%)


Ken je in je vriendenkring mensen van jouw leeftijd die met een e-bike rijden? Ja

de e-bike.” De gemiddelde mevrouw Jansen ontwaart hier kansen voor een pittige klasdiscussie bij Nederlands of Maatschappijleer! In een gepolariseerde maatschappij leveren zelfs positieve vragen (naar de voordelen dus van het e-biken) wel eens negatieve antwoorden op, zoals daar zijn: “Overgewicht, obesitas”, “Mensen pesten”, “E-bikers zijn fysiek gehandicapt of gewond, ze zijn mentaal gehandicapt” of het kordate “Niets, behalve als je dom bent.” Razend benieuwd verder naar wat die ene leerling precies bedoelt met: “Aandachtstekort.”

20,8%

79,2%

Nee

DAN TOCH MAAR NIET?

Af en toe gaat een opmerking ook een beetje uit de bocht: “Mensen met e-bikes hebben een irritante persoonlijkheid.” Er zijn er die vooral oude mensen op een e-bike zien; een ander heeft het dan weer over “gekken op een fietspad”. De slimste van de klas is pragmatisch. Hij denkt als volgt over een e-bike: “Soms gebruik ik de elektrische fiets van mijn moeder, voor de gemakkelijkheid of als mijn banden lek staan.”

WAAROM DAN WEL? Deze ‘volwassenen van morgen’ zien heus wel de voordelen van het e-biken in, hoor. Je wordt minder gauw moe, het gaat sneller

en je fietst veel gemakkelijker een brug op. Goedkoper dan met de auto is het ook, wendbaarder in kleine straatjes, en je hoeft niet op zoek naar een dure parkeerplaats. Velen zien in de e-bike tevens een uitstekend alternatief voor mensen die zich geen auto kunnen veroorloven of die fysiek niet (meer) helemaal top zijn. Bovendien is e-biken ‘goed voor het milieu’, al merkt iemand ook fijntjes op: “Om zichzelf het gevoel te geven dat ze goed bezig zijn met het milieu door zogezegd met een ‘fiets’ te rijden.” Let op de aanhalingstekens. Een visionair stelt dan weer: “Mensen gaan minder met de auto rijden, maar meer met

Hoewel de e-bike dus duidelijk tal van voordelen biedt, ziet onze jeugd ook redenen om er toch maar geen aan te schaffen. In de eerste plaats is er de prijs. Een e-bike kost nog altijd behoorlijk wat centen en is voor de gemiddelde scholier een haast onhaalbare investering. Volgens deze jongeren worden e-bikes ook vaker gestolen. Al leven onze jongeren in een gezondheidsmaatschappij en vinden ze fysieke conditie wel belangrijk, toch vernemen we dat “een e-bike niet goed is voor de gezondheid” en dat “je er geen spieren van krijgt”. “Hij is gewoon minder sportief,” vindt een derde, een mening die je wel vaker hoort. “Als je je conditie wilt verbeteren, dan neem je toch een gewone fiets,” stellen verschillende sportievelingen onder de bevraagden. Andere bezwaren zijn dat een elektrische fiets meer onderhoud vergt en dat je ook

E-bike: selecteer de stelling waarmee je akkoord gaat. Een e-bike is iets voor oudere mensen

34 (35,4%)

Een e-bike kan voor alle leeftijden Een e-bike is even cool als een brommer

57 (59,4%) 13 (13,5%)

Een e-bike is minder cool dan een brommer

50 (52,1%)

Een e-bike is even cool als een step

28 (29,2%)

Een e-bike is minder cool dan een step

18 (18,8%)

Een e-bike is een dure investering Een e-bike is niet zo duur

74 (77,1%) 7 (7,3%)

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

79


niet mag vergeten om de batterij tijdig op te laden: “Als de batterij plat is, is het gedaan met lachen.” Die batterij gaat overigens niet eeuwig mee en ze vervangen kost ook weer een flinke duit...

GEVAARLIJK TUIG Een e-bike is sowieso zwaarder dan een gewone fiets. Dat maakt het fietsen ook gevaarlijker, beweren nogal wat ondervraagden. De jeugd is minder roekeloos dan je zou verwachten. Niet minder dan veertig keer (op 96 bevraagden) zit het woordje “gevaar(lijk)” in de antwoorden. Leven we in een angstmaatschappij of zijn onze kinderen gewoon minder onbezonnen dan we soms plegen te denken? Het “gevaar” gaat trouwens allerlei kanten op. E-biken is gevaarlijk voor andere fietsers: “Je fietst sneller, waardoor je soms te traag reageert,” geeft iemand aan. We moeten wel even aanstippen dat het onderscheid tussen een e-bike en een speed pedelec duidelijk niet voor alle bevraagden even helder was. Zo beweren enkelen dat een nummerplaat voor alle e-bikes verplicht is, terwijl dat niet voor de gewone e-bike geldt, enkel voor de speed pedelec.

VELE (VOOR)OORDELEN Nog meer jongeren werpen bezwaren op tegen de e-bike. “Het duurt te lang om je fiets op slot te doen” of “Een e-bike gaat sneller stuk”, “Het bereik is beperkt”, “De oplaadduur kan een probleem vormen”, “Je hoort e-bikers niet aankomen”, “De helm is verplicht en dat vind ik vervelend” (al geldt dat laatste enkel voor de speed pedelec, maar goed).

Even pimpen? Een modaal e-bikedisplay vermeldt de tijd, je bereik, je snelheid, de afgelegde afstand en soms ook nog wanneer je fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft. Mooi toch, brengen we in, maar dat kan dus nog beter, vinden de jongeren. Wat dacht u van een minitablet aan het stuur, compleet met Bluetooth, Spotify, navigatiesysteem en batterijlader voor je telefoon? Uiteraard met gsm-houder én een tracker om je gestolen fiets te traceren. In Grand Luxe-versies zien de jongeren een zo goed als onbeperkt gamma aan extra opties. Laat maar komen: zadelverwarming, ingebouwde trainingsprogramma’s, een mini-fridge, een mechanisme om je fiets vanop afstand op slot te doen, zonnepaneeltje, muziekinstallatie... Moet kunnen! Ingebouwde laptop? Handig om tijdens het fietsen op weg naar school nog snel een toets voor te bereiden. Niet iedereen is even veeleisend. Zo vindt iemand een elektromotor op een elektrische fiets al heel wat. “Op een voertuig moeten niet per se veel technische snufjes zitten. Als de fiets een goede motor heeft met veel potentieel, een goede overbrenging met een variosysteem, goede remmen, een batterij met grote capaciteit en een goede suspensie, dan ben ik al een gelukkig mens.” Anderen zijn tevreden met “een zeer sterk voor- en achterlicht, een grote batterij die lang meekan, en een deftige bel of toeter.” In de rubriek Misschien Ooit Haalbare Fantasieën vinden we “automatische snelheidsbeperker”, “een laserlampje dat een fietslogo een paar meter voor de fietser op de grond schijnt, zodat andere fietsers weten dat er iemand aankomt” of een “automatisch besturingssysteem”. De prijs voor meest kleurrijke technische innovatie gaat naar: “Als ik veertig rijd moet er een regenboog uit mijn achterband komen!”

Iemand vindt e-bikes zelfs “nefast voor het straatbeeld”: een ietwat raadselachtige invalshoek... Voor sommige ondervraagden zijn e-bikers ronduit de hel. E-biken is “iets voor stomme mensen”, want ze rijden te snel en ze voelen zich “meerderwaardig”. E-biken mensen dan om hun reputatie in stand te houden? “Fietsen met een e-bike zorgt voor een slecht imago. Je lijkt lui en oud.” Of ook nog: “Het is erg dat jonge kinderen met een

e-bike naar school gaan. Het geeft een trieste aanblik als je jong bent. Dan heb je geen leven.” Elektrische fietsen zijn minder praktisch dan de meeste brommers, vernemen we, vooral wat de bagageruimte betreft. Het grootste praktische bezwaar komt van deze bevraagde die met een speed pedelec door de straten swingt: “Hij gaat dan wel veertig, maar de bagagedrager kan slechts 18 kg dragen. Ooit al een meisje gezien dat 18 kg weegt?”

Speed pedelec: selecteer de stelling waarmee je akkoord gaat. 35 (36,6%)

Zo’n e-bike is iets voor oudere mensen

49 (51%)

Zo’n e-bike kan voor alle leeftijden 18 (18,8%)

Zo’n e-bike is even cool als een brommer Zo’n e-bike is minder cool dan een brommer

49 (51%)

Zo’n e-bike is even cool als een step

31 (32,3%)

Zo’n e-bike is minder cool dan een step

21 (21,9%)

Zo’n e-bike is een dure investering Zo’n e-bike is niet zo duur

80

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

83 (86,5%) 4 (4,2%)


special Electra

"Meer controle en veiligheid voor een comfortabele en zorgeloze rit!"

Meer controle en veiligheid dus, voor een comfortabele en zorgeloze rit!

COMFORTABEL CRUISEN Wat zie jij als synoniem voor de USA? Coca-Cola, Hollywood, rodeo...? Vraag het aan een fervent fietser en hij zegt: de cruiser. Al meer dan een kwarteeuw is Electra pionier in unieke, kleurrijke en vooral comfortabele fietsen. Een nieuw tijdperk breekt nu evenwel aan: met de innovatieve Go!- reeks beleven de tijdloze Electra-klassiekers een elektrische revival.

ELECTRISCHE (R)EVOLUTIE Met de Go!-reeks lanceerde Electra in 2021 een elektrisch modellenoffensief op het comfort- en recreatiesegment. Bekende reeksen als de Townie, Vale, Loft en Attitude kregen ook elektrische modellen: kleurrijk, comfortabel en scherp geprijsd tussen 2999 en 3699 euro. In 2022 gaat Electra zelfs nog een stapje verder. Met de introductie van de Cruiser Go! en de Townie Go! 7D EQ presenteert Electra zijn eerste e-bike met een adviesprijs van beneden de 2000 euro. Nog nooit was stijlvol en comfortabel fietsen zo toegankelijk. Sinds december 2021 zijn deze twee publieksfavorieten in Electra-verkooppunten te vinden.

E

lectra is geen nieuwkomer op de fietsmarkt. Al sinds 1993 kennen we de klassieke Cruiser, terwijl tien jaar later een tweede legende geboren is. Met de Townie brak Electra namelijk een nieuw segment aan in de fietswereld: de comfortcategorie. De Townie introduceerde Flat Foot Technology: je kunt je twee voeten plat op de grond zetten en toch trappen met volledige beenstrekking.

Townie Go! 7D EQ • Flat Foot Technology • Electra-aandrijfsysteem • accu in frame geïntegreerd • zeven versnellingen • drie ondersteuningsstanden • adviesprijs: onder € 2000

Twee Duitsers, één Amerikaanse droom Electra is geboren in Leucadia, een kleine surfersgemeenschap in Californië. De zonovergoten kustlijn en beruchte golfslag inspireerde twee Duitsers, Benno Baenziger en Jeano Erforth, om de klassieke cruiserfiets nieuw leven in te blazen. Op een moment dat de fietsindustrie zichzelf te serieus nam, startte Electra zijn missie: fietsen opnieuw plezierig maken!

EINDELOOS PERSONALISEREN

Cruiser Go! • Flat Foot Technology • Electra-aandrijfsysteem • accu in frame geïntegreerd • eenvoudige single speed • klassieke look • unieke kleurstellingen

Vergeet muisgrijs of incognito blauw: daar doet Electra niet aan mee. Alle Go!-modellen zijn verkrijgbaar in hippe en unieke kleuren: Tangerine, Green Tea, Cream of Portobello. Tot slot kun je eindeloos verder personaliseren met allerlei accessoires: fietsmanden uit gerecycleerd oceaanplastic, zadel- of frametassen, een stijlvolle fietshelm, een grappige fietsbel of een extra comfortabel zadel. Zo doet Electra je elke dag met een glimlach op je fiets stappen. feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

81


INTERVIEW

FIETSBURGEMEESTER VAN ZWOLLE

Marijn de Vries

Het levensverhaal van ex-wielrenster Marijn de Vries (42) is wel heel bijzonder. Ze was eerst journaliste, maar op haar dertigste werd ze profrenster. Daarna werd ze opnieuw journaliste, moeder van twee kinderen en onderneemster. De passie voor de fiets – of beter: voor fietsen! – blijft. Het leverde haar zelfs de titel op van fietsburgemeester van Zwolle. Wij mochten op audiëntie en we gingen ook een eindje e-biken in haar stad.

ik het niet mee eens. Ik sport op mijn racefiets, ik verplaats me op mijn e-bike. Mijn e-bike gebruik ik als alternatief voor de auto. Ik rijd er de hele stad mee rond. Vooraan én achteraan heb ik een zitje, zodat ik mijn beide kinderen overal mee naartoe kan nemen.”

“Z

SNEL ÉN ONBEZWEET

ie je wel dat ik eerst zou zijn! Hier in Zwolle haalt de fiets het bijna altijd van de auto. Ik sta hier al vijf minuten en ben bijna verkleumd.” Marijn de Vries staat ons net niet uit te lachen, als we in hartje Zwolle uit de auto stappen voor een fotosessie met haar. Marijn geeft haar Trek een welgemeend liefdevol tikje op het stuur. “Zie je wel dat mijn elektrische Trek sneller is dan jullie vierwieler op benzine!”

MONDIGE BABBEL Anderhalf uur eerder was de ontvangst bij de ex-renster en journaliste thuis al even hartelijk geweest. Ze woont ergens aan de rand van Zwolle, in zo’n typisch Nederlandse wijk waar alle huizen op elkaar lijken en iedereen elkaar kent. We konden meteen raden welk huis dat van Marijn was: in de voortuin stonden vier fietsen, drie gewone en een e-bike van Trek. Marijn is al jaren ambassadrice van het merk en dat draagt ze uit, ook in haar voortuin. De racefiets stond netjes gepoetst in de garage. Het grote publiek kent Marijn de Vries intussen van haar gesmaakte passages in Vive le Vélo, waar ze als wieleranaliste aanschuift aan de tafel bij Karl

Vannieuwkerke. Die stek dwong de Nederlandse af door haar mondige babbel, haar inzicht én haar verleden in de koers. Vandaag willen we het echter vooral hebben over haar liefde voor de fiets in het algemeen en voor de e-bike in het bijzonder. “Ik heb sinds 2017 een e-bike en sindsdien krijg ik kritiek van mensen die vinden dat ik, als ex-wielrenster, mijn fiets altijd zelf moet aandrijven. Daar ben

Vooraan staat ook een mandje op het stuur gemonteerd, voor boodschappen. “Lekker handig,” klinkt Marijn opgeruimd. “Met een gewone fiets en daarop twee kinderen, wat boodschappen, wind tegen en een regenvlaag: dan raak je toch niet vooruit? Dan vloek je vooral luid. Wat ik zo fijn vind aan een e-bike, heeft vooral met mijn karakter te maken. Op een gewone fiets kan ik

immers niet normaal doen...” Wij benieuwd wat dat dan wel te betekenen kan hebben... “Bij een rood licht moet ik altijd als eerste weg zijn, ik moét de mensen die voor me fietsen, inhalen en voorbijsteken. Meestal vertrek ik ook nog eens te laat en dus kom ik steevast gutsend van het zweet op mijn bestemming aan, en vaak is dat ongepast en héél vervelend.” We lachen hardop met haar mee, vooral omdat het zo herkenbaar voorkomt... “Op dat vlak is een elektrische fiets een zegen, vind ik: ik ben overal snel weg, haal mensen vlot in, zonder dat het mij veel inspanning kost, én ik kom netjes en onbezweet ergens aan. Voorts heb ik een hekel aan wind tegen, en daar heb je op een e-bike ook minder last van.”

Officiële benoeming Sinds juni 2021 mag Marijn de Vries zich officieel fietsburgemeester van Zwolle noemen. “Ik ben benoemd door de internationale organisatie Bycs. Wereldwijd zijn er intussen meer dan 150 fietsburgemeesters, onder wie acht in Nederland. Ik ben voorgedragen door Maarten Tjallingi (n.v.d.r.: ex-prof bij onder meer de Rabobank-ploeg), die zelf fietsburgemeester is van Arnhem, en ik heb hier in Zwolle de nodige steun gekregen. Vervolgens heeft de burgemeester van Zwolle me officieel benoemd.” Wat zijn zoal de taken van een fietsburgemeester? “Zwolle is heel erg bezig met fietsen en wil zich daarmee op de kaart zetten. De gemeenteraad heeft vorige zomer een plan goedgekeurd dat ‘Zwolle wereldfietsstad 2030’ heet, en dat nog meer Zwollenaren op de fiets wil krijgen, onder meer met nog betere fietsinfrastructuur in de hele stad. Zwolle is nu al innovatief op dat vlak: we hebben een fietspad gemaakt van afval, we hebben een glow in the dark-fietspad... Ik help mee, geef ideeën, mag kritiek leveren...” Marijn ziet zichzelf eerder als een soort fietsambassadeur en verbindingsfiguur die een betere fietsmobiliteit probeert te combineren met mensen aanzetten tot meer bewegen en sporten. “Een laatste belangrijke taak is kinderen weer meer aanzetten tot fietsen. Vroeger leerde elk kind in Nederland fietsen, nu niet meer. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een derde van de kinderen in de basisschool nooit naar school fietst, het fietsen minder onder de knie heeft en niet leert zich in het verkeer te bewegen. Dat wreekt zich later! Ik wil weer meer kinderen op de fiets krijgen en hen zo het cadeau geven van meer vrijheid en zelfstandigheid.”

"Ik sport op mijn racefiets, ik verplaats me op mijn e-bike." 82

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022" Fietsen maakt mijn hoofd vrij en tegelijk werkt het inspirerend." Is een speed pedelec een optie? “Neen. Ik doe geen grote afstanden met de e-bike, en 25 km/uur vind ik hard genoeg, zeker als de kinderen mee zijn.”

ZIN VOOR AVONTUUR Marijn de Vries houdt gewoon van eender welke fiets. Zo houdt de ex-profrenster nog altijd enorm van de koersfiets. “Ik ben deze ochtend al gaan fietsen met Kirsten Wild, een van mijn beste vriendinnen. Het was een prachtige ochtend, we hebben enorm genoten.” Of Marijn niet vreesde haar fietsvriendin kwijt te spelen, nu Kirsten, die negenvoudig wereldkampioene is op de piste en ook op de weg een hele grote naam is, met pensioen is gegaan? “Integendeel,” grijnst Marijn, “nu heeft ze tijd om op het gemakje met mij te gaan fietsen.” Sommige profs raken na hun carrière geen fiets meer aan, opper ik. Marijn schudt het hoofd. “Kirsten fietst te graag! Ik wist dat ze na haar carrière nog wel veel uurtjes zou blijven rijden. Het leuke is: we houden allebei van avontuur. Zadeltas aan de fiets en... hop, we zijn weg. Ergens blijven overnachten onderweg, op een route die we niet kennen maar wel zelf hebben uitgestippeld... Toen Kirsten net terug was van de Olympische Spelen in Tokio, hebben we samen een rit gedaan van 210 kilometer richting Duitsland, en terug. Superplezant!”

NIET ZO VAN DE CIJFERTJES Marijn fietst dus nog vaak. Héél vaak. “Zodra ik een uurtje of twee tijd heb, ben ik weg. Niet altijd evident met twee kinderen, maar meestal lukt het twee of drie keer per week. Ik moet er wel bij vermelden: als het regent, fiets ik niet. Of beter: regen onderweg vind ik niet zo erg, maar als het bij vertrek regent, blijf ik thuis.

84

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Vorig jaar had ik iets meer dan 9000 kilometer. Voor iemand die hard werkt én twee kleine kinderen heeft, valt dat best mee.” Marijns record aantal kilometers per jaar, wil ik weten. Ze zucht. “Dat ik dat niet precies uit mijn hoofd weet, zegt genoeg. Ik ben niet zo van de cijfertjes... Pas sinds ik gestopt ben met wielrennen en ik op Strava zit, weet ik hoeveel kilometers ik per jaar fiets. In het jaar nadat ik stopte, reed ik 12 000 km en de jaren dat ik zwanger was, kwam ik rond de 5000 km uit, maar tijdens mijn carrière? Geen idee.” Intussen is er veel veranderd. “Als je nu iets niet op Strava zet, is het niet écht gebeurd,” grapt Marijn gevat. Ze doet er nog een schepje bovenop: “Klaarstaan voor een ritje, je fietscomputer aanzetten en merken dat de batterij nog maar twee percent voeding heeft: daar word ik instant triest van.” We lachen

allebei, omdat we weten dat het waar is.

OPENWATERZWEMMEN Zijn die 9000 kilometer dit jaar dan allemaal koersfietskilometers of telt ze de kilometers op de e-bike en de gewone stadsfiets ook mee? Marijn kijkt me vol ongeloof aan. “Maar néén! Dat doe je toch niet? E-bikekilometers tellen niet mee als échte kilometers. Weet je welke kilometers ik wel meetel? Ik heb sinds kort een nieuwe hobby: openwaterzwemmen in de winter. Dat doen we in een zwemplas hier in de buurt, en daar fiets ik naartoe met de gewone fiets, zodat ik al opwarm tijdens de heenrit en warm blijf tijdens de terugrit.” Die kilometers, vijftien heen en terug, telt ze dus wel mee. Ik ben evenwel geïntrigeerd door Marijns nieuwe hobby en wil er meer over weten. “Een vriendin had me al een paar keer mee gevraagd. Pas met de laatste lockdown – waar ik behoorlijk chagrijnig over was – ben ik eens met haar meegegaan. Jongens, wat kikker je daarvan op, zeg! Eerst kijken we hoe koud het water is – de laatste keer was het vier graden – en dan zwemmen we dus evenveel minuten als de temperatuur van het water.”

Dwars door Zwolle Marijn de Vries fietst wekelijks naar het zwembad met haar twee kinderen. Dat ligt aan de andere kant van Zwolle, de stad waar ze woont, zo’n acht kilometer rijden. “Op de e-bike ben ik er zo. Bovendien doe ik er iets goeds mee voor het milieu, dat vind ik belangrijk. In de stad ben je ook veel sneller met de e-bike dan met de auto – daar is Zwolle speciaal voor ingericht. De stad nodigt uit om met de fiets te gaan; dat zou overal zo moeten zijn. Vorig jaar zijn we verhuisd en toen hebben we een paar keer een wedstrijdje gedaan: om ter eerst van ons oude huis naar het nieuwe, dwars door Zwolle, de een met de e-bike, de ander met de auto. De e-biker was altijd sneller, had zijn jas al uit en een koffietje klaar, voor de auto er aankwam. Voor korte verplaatsingen gebruiken we onze auto nooit meer. Leve de e-bike!”


Ontdek ons groot aanbod E-Bikes online of in één van onze 5 winkels Kwaliteit E-Bikes Reparatie & onderhoud Fietsleasing

Van Eyck sport AALST

Van Eyck sport SINT-PAUWELS

Van Eyck sport GEEL

Van Eyck sport DADIZELE

Van Eyck sport ERPE-MERE E-BIKE STORE

Gentsesteenweg 89 9300 Aalst Tel. +32 53 78 12 78 aalst@vaneycksport.com

Potterstraat 125 9170 Sint-Pauwels Tel. +32 3 766 02 72 sintpauwels@vaneycksport.com

Waterstraat 31 2440 Geel Tel. +32 014 58 93 17 geel@vaneycksport.com

Meensesteenweg 168 B 8890 Dadizele Tel. +32 56 54 04 40 dadizele@vaneycksport.com

Oudenaardsesteenweg 391 9420 Erpe-Mere Tel. +32 53 63 23 61 erpemere@vaneycksport.com

Zondag gesloten

Dinsdag en zondag gesloten

Dinsdag en zondag gesloten

Dinsdag en zondag gesloten

Dinsdag en zondag gesloten


LEASING VOORDELEN alles voor je geregeld, van onderhoud, service en garantie tot verzekeringen en pechhulp Een fiets leasen kan op verschillende manieren. Lees er hier kort iets over.

PRIVATE LEASE Private lease is een vorm van leasen die je als privépersoon aangaat. Je betaalt geen aankoop bedrag voor de elektrische fiets, maar je betaalt elke maand een vast bedrag. Daarmee is alles voor je geregeld, van onderhoud, service en garantie tot verzekeringen en pechhulp. Je weet zeker dat je rijdt op een goed onderhouden elektrische fiets en je wordt nooit verrast met onverwachte kosten. Aan het einde van de lease periode kun je de fiets overnemen van de dealer En dan krijg je er nog 2 jaar gratis garantie op. Kijk voor meer informatie en de algemene voorwaarden op batavus.be/lease.

@batavusfietsen


Ride Along met Marijn Een leven zonder fiets kan Marijn de Vries zich niet voorstellen, maar... het kan ook niet meer zomaar, want samen met haar man organiseert Marijn fietsvakanties. “We trekken vooral naar Girona, destijds al mijn favoriete trainingsplek. Het is er wondermooi, een waar fietsparadijs. Wat ik er destijds al zo goed aan vond: in de winter is het er niet té warm, zodat de overgang naar de Vlaamse voorjaarsklassiekers minder extreem was. In Calpe of nog meer zuidelijk in Spanje is het vaak twintig graden en meer in de winter. Als ik van zo’n plek terugkeerde naar het koude noorden, kon mijn lichaam – vooral mijn longen – dat niet aan.” Het bedrijfje van Marijn heet Ride Along. “Sinds ik in 2015 gestopt ben, organiseren we Ride Along Spanje-vakanties. Vorig jaar hebben we noodgedwongen – door corona, weet je wel – een Ride Along Nederland georganiseerd, een trip dwars door Nederland. Dat was... fan-tas-tisch! Nederland een saai land dat er overal hetzelfde uitziet? Niet dus! Elke dag was totaal anders, en dagelijks was ik verbaasd door schitterende landschappen waar we doorheen fietsten!”

" Een leven zonder fiets kan ik me gewoon niet voorstellen."

veel rensters én renners het doen.”

MINI-VAKANTIE Heeft Marijn ooit gevreesd het fietsen na haar actieve carrière beu te zullen zijn? Ze schudt gedecideerd het hoofd. “Neen. Vroeger moest ik elke dag naar school fietsen, tien kilometer heen, tien kilometer terug. Ik vond dat niet leuk, omdat ik dus te fanatiek was en elke dag zwetend op school aankwam, in gewone kleren en vaak met een spijkerbroek die natgeregend was en die uren aan je lijf bleef plakken. Pas later, toen ik mijn eerste koersfiets kocht, heb ik een positieve associatie met de fiets gekregen.” Wat Marijn toen in het fietsen vond – buiten zijn en van al het moois genieten – zal nooit meer weggaan. “Jonge profs zijn tegenwoordig alleen maar bezig met hun fietscomputer, hun waardes, hun wattages...

Ik heb altijd om mij heen gekeken: waar ben ik? Wat zie ik? Ik was ook altijd degene die onderweg stopte voor foto’s. Nu doet iedereen dat, want Instagram moet gevoed worden, maar destijds was ik de enige. Ik werd vaak voor gek verklaard. Ik vind ook elke fietstocht een mini-vakantie op zich.” Marijn tuurt voor zich uit en mijmert dan verder. “Fietsen maakt mijn hoofd vrij en tegelijk werkt het ook inspirerend. Als ik een column moet schrijven, krijg ik mijn ideeën vaak tijdens het fietsen. Als ik een paar dagen niet fiets, merk ik dat ik grumpy word, zonder meteen te begrijpen waarom. Tot ik dan op mijn Trek stap en besef: aha, dat was het, ik miste dit! Mijn man kent me intussen goed genoeg. Dan zegt ie: kom op, joh, wegwezen! Ga lekker fietsen! Neen, ik zal altijd graag blijven fietsen, en ik kan me geen leven zonder fiets voorstellen.”

KOUDWATERVREES Marijn legt me uit dat je langzaam het water in moet gaan, want door de koude doet het eerst écht pijn, en vervolgens moet je vooral je ademhaling onder controle houden. “Pas als we de temperatuur helemaal gewend zijn, zwemmen we. Die eerste keer was vré-se-lijk,” bibbert Marijn nog na, “maar intussen vind ik het heerlijk! Als je dan uit dat water komt... Ik zou ùren in mijn bikini kunnen rondlopen, zelfs bij mintemperaturen. Vroeger had ik last van koude voeten, maar sinds ik zwem, blijven mijn voeten overdag lekker lang gloeien.” Dat openwaterzwemmen is blijkbaar een ontdekking. “Weet je, tegenwoordig zijn ijsbaden ingeburgerd in het wielrennen, maar toen ik prof was, bestond dat nog niet. Ik heb al vaak gedacht: met wat ik nu allemaal weet, had ik mijn wielercarrière nog beter en professioneler kunnen aanpakken. Yoga, Pilates, core stability, ijsbaden... Destijds werd daar lacherig over gedaan, maar intussen is wel duidelijk dat het kan bijdragen tot een goed gevoel, en zie je dat heel feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

87


REPORTAGE

Klassieke fietsers kijken soms meewarig naar de explosieve groei van het e-biken. Ondersteund fietsen: daar stelt een beetje atleet zich vragen bij. Is dat misprijzen terecht? We legden het voor aan enkele mensen die het kunnen weten.

WEG MET DE VOOROORDELEN 01

De inspanningsfysioloog

“D

e World Health Organisation (WHO – de Wereldgezondheidsorganisatie) raadt aan dertig minuten per dag te bewegen aan matige intensiteit, dus honderdvijftig minuten per week. Dat is natuurlijk relatief en individueel. Sommige 65-plussers kun je niet volgen op de koersfiets, voor anderen is het een gevecht om uit bed te raken. Tien minuten wandelen kan voor iemand ook sport zijn. Het doel is het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verlagen.”

Koen De Deckere

Koen De Deckere Deze kinesitherapeut is coördinator van de afdeling Hart en Sport bij Fitlab Nottebohm in Brecht. “Vanuit cardiologisch standpunt kijken wij in de eerste plaats naar de persoon die voor ons staat. 65-plussers lopen de grootste cardiovasculaire risico’s: hart- en vaatdefecten, hogere bloeddruk, beroertes. Die problemen treden in die leeftijdscategorie vaker op, heel vaak door een gebrek aan beweging. Welke soort beweging hebben die mensen nodig? Dan kom je al gauw uit bij een matige, gedoseerde, rustige inspanning.”

88

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

WOON-WERKVERKEER “Een uur naar het werk biken en weer terug is zeker een vorm van sport. Soms fietsen mensen afstanden van 30-40 km. Dat zouden ze met een gewone fiets niet doen, maar met een speed pedelec dus wel. Dat heeft een positieve invloed op de basisuithouding. Lage intensiteit zorgt ervoor dat de vetten altijd maar beter en efficiënter verbranden. E-biken is dus gezond, want het zorgt voor een betere conditie. Het is sport, al vindt de échte sportman wellicht van niet.”

E-MOUNTAINBIKEN “In het najaar schakelt de wielertoerist van de koersfiets over naar de mountainbike. Meteen ligt de intensiteit dan veel hoger. Aan hogere intensiteit sporten kan cardiologische problemen veroorzaken. Je gaat teveel in het

rood, krijgt hartritmestoornissen of hartkloppingen, raakt uitgeput, verliest daardoor je motivatie en stopt uiteindelijk met sporten.”

DOSEREN IS ALLES “In het bos wordt het verschil tussen fietsers onderling groter, aanklampen wordt moeilijker. E-mountainbiken is dan een uitstekend alternatief. Ik ben daar zeker voorstander van. Je kunt spelen met de batterij en aan de hand van je hartslagmeter de juiste intensiteit bepalen. Zo kan een vriendengroep samenblijven zonder continu in het rood te zitten. Ook op de koersfiets of de speed pedelec blijft het sociale contact behouden: je kunt blijven meegaan en je kunt zelf je intensiteit regelen in de juiste hartslagzone. Cardiologisch zie ik daar geen nadelen aan. Je beweegt en je verbrandt nog altijd driehonderd calorieën per uur.”

"Een e-bikende papa van zeventig kan samen met zijn zoon gaan trainen."

(Koen De Deckere)


Peter Swinnen

Peter Swinnen (53) Deze zaakvoerder (Full Time Agency) is een sportfanaat, die actief is als e-mountainbiker. “Vanaf mijn achttiende bestuurde ik raceboten voor waterskiërs. Op topniveau, hé, soms tot 160 km/uur over het water. Die snelheid geeft een kick. Toen kwam covid en hield het op. Ik wilde zo gezond mogelijk blijven sporten. Ik ga wekelijks naar een personal trainer, speel golf en tennis, alles zo verantwoord mogelijk. Ik wil nog lang meegaan. En toen: mountainbiken!” de cardioloog hadden we het over mijn hoge hartslag tijdens het mountainbiken, soms tot honderdvijfentachtig. Hij raadde me aan die hartslag wat meer onder controle te houden en een elektrische fiets te proberen en meer van het fietsen te genieten.”

ONTSPANNING

BETER DAN DE AUTO “De fiets gebruiken is sowieso altijd beter dan de auto. Heb je een e-bike staan, dan grijp je daar ook vaker naar. Je fietstijd kan zelfs verdubbelen. Ook voor langere afstanden neem je gemakkelijker je fiets. Je zult je op een e-bike veel minder snel forceren dan met een gewone fiets. Voor de oudere leeftijdsgroep is de e-bike een zegen: meer bewegen is fantastisch!” 02

De e-mountainbiker

“Conditioneel ben ik natuurlijk geen twintig meer. Tijdens veldtoertochten kreeg ik het lastig, kon ik nog moeilijk volgen. Na een halfuur hing mijn tong tussen mijn ketting, en dan moest ik nog anderhalf uur alleen verder. Dan vraag je je wel af: wat zit ik hier te doen? Tijdens de tweejaarlijkse controle bij

“Vervolgens vroeg ik enkele vrienden mee en nu zijn we elke week op pad. We doen het niet in clubverband, alles amateuristisch, omdat we het graag doen, puur recreatief. We zien het als plezier, ontspanning. Je maakt het zo zwaar als je zelf wilt. We vertrekken met z’n vieren en komen met z’n vieren aan. Heeft iemand pech of een probleem, dan wachten we even op elkaar. Na aankomst drinken we iets en eten we samen een frangipanetaartje.”

VOORZICHTIGER “Mijn ego is niet groot genoeg om er nog een competitie van te maken, al wordt er altijd nog wel wat uitgedaagd en geprikkeld. We blijven ook verslingerd aan de kick van de snelheid. Je neemt echter niet meer dezelfde risico’s als toen je twintig was. Het is ontzettend snel gebeurd, maar het duurt allemaal lang voor het hersteld is. Ik draag beschermkledij: schouderstukken, borststukken, rugbescherming, een helm. Liever voorkomen dan genezen.”

COMFORT “De snelheid van de fiets is beperkt tot vijfentwintig per uur. In het veld is dat nog altijd heel wat. Ik koos meteen ook voor comfort:

"Als wij wandelaars tegenkomen zeggen wij altijd netjes goedemorgen."

(Peter Swinnen)

een fiets met voor- én achtervering. Zalig. Dat stuitert niet als je over een boomwortel rijdt, en als je gaat klimmen zet je de vering vast, om geen energieverlies te lijden. Echt super. Op een bepaalde leeftijd mag je jezelf wel wat comfort gunnen! De enige slijtage op drie jaar tijd waren ketting, tandwielen en remblokken. Normaal dus. Mijn banden zijn na tweeduizendtweehonderd kilometer nog altijd dezelfde.”

ER EENS UIT “Na een rit van twee uur ben je niet afgepeigerd. Wie tegen een lagere hartslag fietst, kan het langer volhouden. Dankzij de ondersteuning maak ik het zo zwaar als ik wil. Druk is het in de bossen niet, en je bent er eens uit met de vrienden. Het is altijd beter dan in de zetel te zitten. Als ik thuiskom, spoel ik me af en vat ik nog fris als een hoentje de zondagmiddag aan. feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

89


Boudewijn Thomas

Boudewijn Thomas (70) Deze gepensioneerde politieagent rijdt tegenwoordig met de speed pedelec. “Op achtendertig ben ik gestopt met voetballen en toen heb ik me een beetje laten gaan. De kilo’s vlogen eraan! Daar moest ik iets aan doen, en ik ben beginnen fietsen bij de lokale wielerclub. De microbe kreeg mij te pakken: al gauw reed ik drie tot vijf keer per week, soms tot 140 km per rit; vorig jaar deed ik nog meer dan 2000 km met de speed pedelec.”

De speedbiker

03

“V

ijf jaar geleden onderging ik een openhartoperatie. Voor de operatie trapte ik nog 250 Watt op de hometrainer, drie weken erna nog 150. Toen ging ik weer de koersfiets op, en dat liep uitstekend. In het voorjaar van 2020 bleek één van de bypasses niet goed te functioneren. Een tweede operatie volgde. De arts gaf me het advies om over te stappen op een elektrische fiets: dat zou comfortabeler zijn, zei hij, en dat klopt ook.”

WELKOM IN DE CLUB “Ik kocht een speed pedelec van Riese & Müller, met een Bosch-motor van 250 Watt, met twee batterijen en kettingaandrijving. Gelukkig mocht ik daarmee ook nog met de club mee fietsen. Dat was niet meteen evident. Om het rijplezier van de anderen niet te bederven, moet ik achteraan in de groep fietsen, behalve in de finale. Ik zit dus de hele rit uit de wind. Dan rijd ik op de Eco-stand. Om op te trekken na een bocht schakel ik naar Tour, bergop naar Sport en als het echt steiler wordt, dan grijp ik naar de Turbo.”

VERSTANDIG FIETSEN “De e-bike was ideaal voor mijn conditieopbouw. Belangrijk is dat je verstandig fietst. Ik trap altijd zo klein mogelijk, om veel omwentelingen te maken. Met die dubbele batterij en mijn hoge trapfrequentie vormen 140 km voor de fiets geen probleem. Op turbo rijd ik nauwelijks, enkel als het echt hard gaat en bij tegenwind. Dan voel je dat je nog op een fiets zit, ook al is het met ondersteuning. Mijn hartslag gaat tot 140. Ik ga zelden of nooit nog in het rood.”

SOCIAAL CONTACT “Voor mij is het belangrijk er weer bij te horen. Niet iedereen ziet dat zo. Dan krijg ik weleens de opmerking: ‘zo is het gemakkelijk, hé: elektrisch!’ Of: ‘luie fietser!’ Ze vergeten dat je ook moet trappen. Die fiets rijdt die 100 km niet vanzelf, hé. Zonder e-bike zou ik misschien niet meer bewegen. Een tijdje geleden fietste er een vrouw mee die zwanger was. Dankzij haar e-bike kon ze nog met de groep meerijden.”

"Het sociale contact is de grote winst: je hoort weer bij de groep." 90

« A-SPECIAL « e -bi ke « feb r u ari 2022

(Boudewijn Thomas)INTERVIEW

Koen De Deckere

“STAP TOCH OP DIE E-BIKE!” U bent de vijftig voorbij en geen topatleet. U leeft ook niet bepaald supergezond. Dan is de e-bike het aangewezen middel om daar iets aan te doen. Koen De Deckere, verantwoordelijk voor de afdeling Hart en Sport bij Fitlab Nottebohm, beaamt dat.

“E

lke dag dertig minuten bewegen aan een matige intensiteit, dat is de basis,” benadrukt Koen De Deckere. “Dat kan een fietstochtje zijn, of een wandeling naar de bakker. Voor mensen met lichte medische problemen is dat het ideale recept om het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verlagen. Het moet wel élke dag. Het leuke van een trainingseffect is dat de aanhouder wint. Van een trekpaard kun je geen racepaard maken, maar je kunt het conditieverlies wel in een bepaalde gradatie ombuigen. Het hangt natuurlijk ook af van je eetgewoonten en je aanleg.”

IS E-BIKEN VOORDELIG? “E-biken is sowieso gezond,” gaat Koen De Deckere verder. “Het verbetert je conditie licht. Met een goede basisconditie doe je zo lang mogelijk beroep op je vetreserves. Pas als de inspanning zwaarder wordt, grijp je naar je koolhydraatreserves. Veel met de e-bike fietsen, een uur van en naar het werk bijvoorbeeld, heeft daar een

92

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Fitlab Nottebohm (Brecht) • •

Revalidatiecentrum voor mensen met specifieke spierproblemen. Je krijgt een revalidatietraject onder begeleiding. Hart en sport. Sportmedische en sportcardiologische inspanningstesten voor een breed publiek. De sporter krijgt een persoonlijk vervolgtraject aangeboden. FitLab staat voor fiets- en loopanalyses, trainings- en voedingsadvies en coaching.

www.nottebohmfitlab.be

gunstige invloed op. Je beweegt en verbrandt nog altijd een driehonderdtal calorieën per uur. Als je dat combineert met een koolhydraatarme voeding, kun je de vetverbranding nog meer stimuleren.”

NIET VOOR KINDEREN Tegenwoordig zie je ook veel kinderen met een elektrische fiets. “Daar heb ik toch wel mijn bedenkingen bij,” waarschuwt Koen De Deckere. “De intensiteit is immers veel te laag en die kinderen kweken te weinig spieren. Ik ben geen voorstander, tenzij als het kind ver van school woont en anders met de auto

wordt gebracht, maar dat is een louter praktische overweging.”

MET HARTSLAGMETER “Als je gaat sporten, gebruik dan altijd een hartslagmeter,” adviseert Koen De Deckere. “Dat is de beste manier om je niveau goed te kunnen monitoren. Ook na onderzoeken en adviezen van een cardioloog of een sportarts blijf jij immers zelf verantwoordelijk

voor je lichaam. De hartslagmeter is een mooi controlemiddel om altijd in je groene zone te blijven. Een keertje in het rood gaan mag, maar dan best niet langer dan tien minuutjes of een kwartiertje.”

HET NUT VAN BEWEGEN Het is bewezen dat je met een e-bike vaker de auto laat staan en naar de fiets grijpt, ook voor langere afstanden. “Je ondervindt de voordelen van het fietsen immers aan den lijve,” weet Koen De Deckere. “Beweging heeft ook een gunstige invloed op je stressmanagement. Je zit je niet meer op te boeien in het verkeer. Het is goed voor je gewrichten, want je laat continu je gewrichtsvocht circuleren. Je komt meer in de open lucht. Op een e-bike zul je je veel minder snel forceren dan met een gewone fiets. Voor een hele groep mensen is dat echt een zegen.”

"Je kunt niet alles voorkomen, maar je kunt wel veel ondervangen."


s peci a l Ve l o d e Ville

INDIVIDUALITEIT MEETS INNOVATIE Bij Velo de Ville kan elkeen zijn e-bike een persoonlijk karakter geven. Je past je fiets aan je specifieke voorkeuren aan, zodat hij naadloos bij je persoonlijkheid aansluit. Velo de Ville monteert zijn fietsen immers volledig zoals de klant dat wil.

“S

teeds vaker kan de consument producten à la carte samenstellen, volgens zijn wensen,” weet Wouter Staljanssens van het testcentrum 2wielen in Hamme, invoerder voor Velo de Ville in België. “In de fietsbranche is dat principe van individuele, unieke producten nog niet ingeburgerd. Zowat alle fietsen zijn bandproducten. Niet evenwel bij Velo de Ville: wij passen onze fietsen aan de wensen van de consument aan, en niet omgekeerd.”

VORM, HOOGTE EN KLEUR Daartoe heeft Velo de Ville een modulair systeem ontwikkeld. De fietsliefhebber kan niet alleen de technische componenten kiezen,

" B aanbrekende Duitse kwaliteitsmakelij én... custom-made!"

Gepassioneerd en veel ervaring Als Duits familiebedrijf vol passie produceert Velo de Ville al meer dan vijftig jaar fietsen. Met hun ervaring slagen ze erin om de kwaliteit constant te verbeteren en nieuwe modellen, functies en designs verder te ontwikkelen. Het bedrijf telt al meer dan 150 medewerkers. Velo de Ville wil vooral kwaliteit bieden, met zoveel mogelijk Duitse of Europese onderdelen. “We concurreren op basis van kwaliteit, niet van prijs.” maar ook voor de framevorm, de hoogte en de kleur is een mooi aanbod voorzien. “Wij geloven dat de trend zich zal doorzetten en dat we steeds sneller op individuele wensen zullen moeten reageren, zonder de kwaliteit die men van een in Duitsland geproduceerde fiets mag verwachten, uit het oog te verliezen,” aldus Claus Hinrichs, verkoopleider bij het hoofdkwartier van Velo de Ville.

OP MAAT VAN DE KLANT Velo de Ville heeft zijn gamma e-bikes in zes categorieën ingedeeld: Allround, Comfort, Compact, Esprit, Fully Tour en SUV. Elk model in die categorieën kan custom-made samengesteld worden, met keuze qua framevorm, framemaat, kleur, motor, versnellingssysteem, remmen, banden, zadels en zo veel meer. Je eigen persoonlijke en unieke fiets samenstellen kan met de configurator op de website www.velo-de.ville.com. Je onderzoekt in alle

rust wat je graag wil. Niet zeker of je keuze ook de goede is? Dan zal de Velo de Ville-dealer je graag helpen.

KEB: STOER EN COMPACT Met de elektrische compactbikes van Velo de Ville verover je stad en platteland. “KEB-bikes stal je gemakkelijk en ruimtebesparend in een stadswoning, of neem je comfortabel mee in de trein, de auto of de camper. Tevens overtuigen ze door hun rijplezier en high-end comfort. Elk model van de KEB-serie kan uiteraard individueel worden aangepast. Bij de configuratie kies je uit 32 kleuren, vier versnellingen, diverse sturen en lampen. Optioneel kun je bij de geïntegreerde Bosch-middenmotor een accu‐ of display-upgrade kiezen.” www.velo-de.ville.com

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

93


Rediscover your city www.frappebikes.com

FBC 800_advert_187x123_0.3.indd 1

2/2/2022 11:59:35 AM


ANALYSE

HOE VEILIG IS ELEKTRISCH FIETSEN? Met het enorme succes van elektrische fietsen laait ook de discussie weer op over de snelheid van die fietsen. Gaan ze te hard? Hebben ze hun plaats op het (vaak te smalle) fietspad? Is de fietsinfrastructuur aangepast aan de noden van de verschillende gebruikers? We zetten een aantal bedenkingen op een rijtje.

E

erst en vooral: iedereen die met een fiets rijdt, elektrisch of niet, moet de verkeersregels naleven. België volgt de Europese regelgeving, waarbij de maximumsnelheid van een e-bike op 25 km/uur is vastgelegd, en die van een speed pedelec op 45 km/uur. De speed pedelec wordt bovendien beschouwd als een bromfiets klasse B, wat betekent dat een nummerplaat, een inschrijvingsbewijs, een conformiteitsattest en een verzekering verplicht zijn.

DE WETGEVING Verkeersborden maken automobilisten duidelijk hoe snel ze mogen rijden. Fietsers

moeten zich aan dezelfde regels houden. Dat betekent onder meer dat je als fietser in een bebouwde kom maximaal 50 km/uur mag. Stevig doortrappen, zult u zeggen, maar... in een fietsstraat is de snelheid dan weer beperkt tot 30 km/uur voor alle voertuigen, dus ook voor de elektrische fiets en... de speed pedelec! Het jaagpad – geliefd terrein voor fietsers – wordt in twee categorieën opgedeeld. Valt het jaagpad samen met de openbare weg, dan geldt daar de maximumsnelheid van de openbare weg. Is het jaagpad aangeduid met het specifieke verkeersbord voor ‘jaagpad’, dan is de snelheid beperkt tot 30 km/uur. feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

95


Wies Callens van de Fietserbond komt even tussen met een leuk wist-je-datje: “In een bocht op een jaagpad dat onder een bebouwde kom sorteert, is de snelheid beperkt tot 10 km/uur. Dat reglement dateert nog van een Koninklijk Besluit uit 1934, maar het is tot op heden nog steeds niet aangepast...” Let op met je speed pedelec: op veel jaagpaden is die namelijk niet toegelaten. De kans dat je als fietser op het jaagpad geflitst zult worden, is natuurlijk eerder klein. Daar komt bij dat men de snelheid op bijvoorbeeld fietssnelwegen liever niet te veel wil beperken, omdat de fiets als alternatief vervoermiddel dan een deel van zijn aantrekkingskracht verliest.

" De meeste e-bikeongevallen betreffen 55- tot 59-jarigen."

DE STATISTIEKEN Stef Willems van Vias (voorheen: Belgisch Instituut Voor Verkeersveiligheid – BIVV) neemt er de statistieken bij. “Het Statistisch Rapport 2021 – Verkeersongevallen 2020 leert dat er voor fietsers een stijging is van het aantal letselongevallen, evenals van het aantal doden en gewonden. Tussen 2015 en 2020 is bijna een verviervoudiging opgetekend van het aantal ongevallen met elektrische fietsen en het aantal gewonden.” De opkomst en het succes van de elektrische fiets gaat dan ook gepaard met meer ongevallen. “Het aandeel van elektrische fietsen in alle fietsongevallen en alle fietsdoden neemt sinds 2015 toe, waarbij de ernst van de ongevallen hoger ligt dan bij niet-elektrische fietsers.” Het zijn niet meteen tot vrolijkheid stemmende cijfers. Het gros van de ongevallen met elektrische fietsen situeert zich in de leeftijdscategorie 55- tot 59-jarigen: niet onlogisch, want elektrische fietsen zijn nu eenmaal erg populair onder oudere fietsers. Al die ongevallen zonder meer toeschrijven aan een onaangepaste snelheid is wat kort door de bocht. Fietsen houdt duidelijk wel risico’s in: fietsers en motorrijders lopen het meeste risico op ernstige of dodelijke verwondingen per afgelegde kilometer. De elektrische fiets heeft aan het snelheidsaspect een extra dimensie toegevoegd: iedereen kan nu zonder veel inspanning, ongeacht de leeftijd en zonder noemenswaardige ervaring of rijvaardigheid, 25 km/uur rijden.

BETERE INFRASTRUCTUUR Het risico op ongevallen verlagen doe je onder meer door de infrastructuur veiliger te maken. Een goede manier is het fietsverkeer zo veel mogelijk te scheiden van het snelverkeer, en in situaties waarin fiets- en snelverkeer elkaar ontmoeten, de snelheid zo homogeen mogelijk te maken. Snelheid op zich is niet gevaarlijk, het is het verschil

96

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

Kan-ie nog harder? Op zich is het niet zo moeilijk om een elektrische fiets of een speed pedelec harder te doen rijden... Controles zijn ook eerder schaars. Laat wel duidelijk zijn: een goed idee vinden we het absoluut niet! Remmen, banden, frame, motor, batterij... zijn er immers op voorzien om tot een bepaalde snelheid veilig te functioneren. Nu goed, wielertoeristen gaan sowieso harder dan 25 km/uur. Met een elektrische racebike die vanaf die snelheid geen ondersteuning meer biedt, kun je je niet-elektrische bikemakkers dus moeilijk blijven volgen. Wies Callens (Fietsersbond): “Die limieten van 25 en 45 km/uur zijn er eigenlijk een beetje arbitrair gekomen. Misschien waren 30 en 50 km/uur beter geweest, meer in lijn ook met de snelheidsregimes voor gemotoriseerd vervoer. Het opent de discussie over een tussencategorie van 35 km/uur voor elektrische racefietsen, maar dat moet Europees geregeld worden. Met de Green Deal en het belang dat aan duurzame mobiliteit gehecht wordt, heb ik er wel goede hoop op dat fietsen en met name elektrisch fietsen aantrekkelijker gemaakt kan worden.”


THOMPSON E-BIKE

INSPIRE INTER-5 DISC INTER

SmartphoneHub kenmerken Connectiviteit Intelligente oplossing Geïntegreerde display Afstandsbediening Navigatie Live weersverwachtingen Trainingspartner Gegevens over uw conditie Entertainment Oplaadfunctie smartphone Bedienbaarheid met smartphone Draadloze update

- SmartphoneHub geïntegreerde display

- De SmartphoneHub maakt van de eBike een volledig verbonden eBike en onderdeel van het digitale leven.

Bosch Performance Line 65Nm - 25km/u - Powertube Lithium-Ion 500Wh - Shimano Inter-5 Disc-brake

www.thompson.be - Dankzij de smartphone en de COBI.Bike App wordt de SmartphoneHub een slimme bedieningscentrale.


Een ervaringsdeskundige Stijn Haezebrouck gebruikt zijn speed pedelec dagelijks voor woon-werkverkeer tussen Schepdaal en Zaventem. Die pakweg 24 kilometer overbrugt hij met zijn speed pedelec in vijftig minuten; met de klassieke e-bike deed hij daar vroeger zeventig minuten over. “Eigenlijk is de tijdswinst eerder beperkt. In Brussel kun je immers niet profiteren van de snelheid van een speed pedelec.” Dat de fietsinfrastructuur niet echt geschikt is voor e-bikes, vindt Stijn een understatement. “Te smal, slechte staat, niet aangepast om 45 km/ uur te rijden. In Brussel doen ze simpelweg alsof de speed pedelec niet bestaat. Je wordt verondersteld een bromfietser type B te zijn, maar dat ben je eigenlijk niet. Zo zijn eenrichtingsstraten in beide richtingen open voor fietsers, maar niet voor speed pedelecs.” De fiets zou veel waardevoller kunnen zijn, mocht er een fietssnelweg zonder onderbrekingen dwars door Brussel lopen. Een soort ring voor fietsers, zeg maar. “Willen we de switch van auto naar fiets echt zo veel mogelijk bewerkstelligen,” zo stelt Stijn, “dan is er trouwens naast aangepaste infrastructuur nog een ander pijnpunt: de verzekering. Wie zijn auto voor woon-werkverkeer door een fiets vervangt, wordt ervan afhankelijk. Dan heb je een dienstverlening nodig die gelijkaardig is aan die van een auto.” Je moet de garantie hebben dat je altijd mobiel blijft. “Ik denk daarbij aan een vervangfiets, waarbij ik persoonlijk erg goede ervaringen heb met IntuDrive. Zij komen bij een ongeval ter plaatse en geven ter vervanging een gelijkaardige fiets. Helaas is die vervangfiets redelijk duur en zijn er amper verzekeraars die tussenkomen in de kosten. Dan heb ik het trouwens nog niet gehad over de vaak absurde beperkingen die verzekeraars soms opleggen.”

in snelheid tussen weggebruikers dat het gevaarlijk maakt. Wies Callens (Fietsersbond): “Het grootste probleem in Vlaanderen is dat de infrastructuur op heel veel plaatsen niet eens voldoende is voor een gewone fiets, laat staan voor een fiets die sneller is, meer massa heeft of breder is. We zitten met een historische achterstand die moet worden ingehaald: men moet de fietspaden up-todate maken, niet enkel qua capaciteit maar ook in functie van de diversiteit aan fietsers.” De Fietsersbond vraagt uitdrukkelijk dat op drukke fietspaden de breedte van een enkelrichtingsfietspad minstens twee meter zou bedragen.

AANGEPAST GEDRAG Zeker op drukke plaatsen waar je in de ochtendspits veel fietsers mag verwachten, moet je ervoor zorgen dat er geschikte infrastructuur is. Lukt dat niet, dan moet je bestuderen hoe je de fietsers in het gewone verkeer kunt integreren. “Vandaar dat wij ook voorstander zijn van een ruimere Zone 30. Met het oog op de ‘modal shift’ en de idee

om mensen uit hun auto te halen, is kwalitatieve en veilige infrastructuur van het grootste belang.” De inhaalbeweging lijkt wel ingezet, maar het zal nog wel wat jaartjes duren vooraleer we er op het terrein de vruchten van zullen plukken. Niet alles valt overigens in regelgeving en wetten te gieten. Op een zonnige weekenddag waarop er veel mensen, vaak met kinderen, op het fietspad zijn, lijkt een aangepaste snelheid logisch en duidelijk; tijdens de ochtendspits willen velen dan weer dat de snelheid hoog mag liggen.” Stef Willems: “Extra aandacht voor respectvol omgaan met elkaar, ook op het fietspad, blijft belangrijk. Dat houdt bijvoorbeeld in dat snellere fietsers bij het inhalen voldoende zijdelingse afstand houden en/of vertragen.” Wies Callens (Fietsersbond) vult aan: “Er bestaat niet één soort fietser: de ene dag ben je rustig met je kinderen aan het fietsen, de volgende dag moet je je trein halen en rijd je veel sneller. Er zijn veel variabelen, maar het blijft belangrijk om zo veel mogelijk rekening te houden met elkaar.”

" Iedereen kan nu zonder veel inspanning 25 km/uur rijden." 98

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


BORDO™ 6500 SMART X

KE Y LE S S I S MORE

Comfortabel als nooit tevoren - en met de hoogste beveiliging tegen diefstal! Met de Bordo 6500A SmartX ™ verandert uw smartphone in een sleutel, deze opent en sluit automatisch via Bluetooth®. De sleutel is uw smartphone en deze kan opgeborgen blijven.

"Een druk enkelrichtingsfietspad moet twee meter breed zijn." Minder speed pedelecs in 2021 In 2021 werden er 1,7% minder speed pedelecs (12 377 versus 12 596) ingeschreven dan het jaar voordien. Vergeleken met het pre-pandemietijdperk is er een terugval met zelfs 7,8%. “Globaal bekeken heeft de natte zomer een negatieve impact gehad op de inschrijving van speed pedelecs in 2021. Na een veelbelovend voorjaar kleuren de cijfers vanaf juni veelal rood, ondanks de terugkeer van de files rond Antwerpen en Brussel,” klinkt het bij Traxio, de mobiliteitsfederatie van de autosector en aanverwante. “Er is een dalende trend op de particuliere markt (–6,6%), hoewel die nog steeds 49,4% van de totale markt uitmaakt. Aankopen via bedrijven vielen verder terug (–11,7%), maar leasing vertoont nog steeds een stijgende lijn en groeide zelfs naar 35,6% van de totale markt. Het succes van leasing is te verklaren door een mentaliteitswijziging bij de bedrijven. Steeds meer bedrijven ontdekken het gebruiksgemak van leasing (minder eigen administratie), maar zeker ook de parafiscale voordelen voor de gebruikers en de bedrijven zelf.”

abus.de


Vau d e

s p e ci a l

IDEAAL VOOR ELKE FIETSER Vriendelijk voor het milieu, fair voor de mens en functioneel voor jou: zo moet outdooruitrusting volgens Vaude zijn. Een greep uit het aanbod voor 2022 toont eens te meer dat Vaude topproducten combineert met een lage ecologische voetafdruk.

Women’s Tremalzo Skirt II

Trailsaddle

Elke vrouw wordt een echte rockster op de fiets met dit lichte stretchmateriaal in melangelook, afgewerkt met kleurrijk contrasterende naden. Het aangenaam lichte, functionele materiaal is zeer duurzaam gefabriceerd volgens de strenge Bluesign-standaard.

Gemaakt van PVC-vrij canvasmateriaal, heeft deze trailsaddle een gemakkelijk toegankelijke en met wikkelsluiting waterdicht afsluitbare packsack. De packsackhouder is smal gesneden, houdt de packsack in vorm, hindert niet bij het trappen en dient ook als spatbescherming. Aan de bovenste riembevestigingsstrip kun je een regenjas of een zaklamp vastmaken.

Men’s Kuro Air Jacket De Kuro-reeks is speciaal ontworpen voor gravel- en trailrijders op langere tochten. De Kuro Air Jacket is het paradepaardje van de lijn. Het winddichte, ademende basismateriaal van 100% gerecycleerd polyester is op de schouders, in de nek en aan de manchetten verrijkt met een ademend, zeer stretchy materiaal. Topprestaties gegarandeerd!

ReCycle Back Alle bevestigingselementen van deze fietstas zijn gemaakt van gerecycleerde kunststof. De hardback-plaat bestaat voor 64% uit gerecycleerd huishoudafval. Het robuuste, voor 100% gerecycleerde tassenmateriaal met textieluitzicht is volledig PVC-vrij en is waterdicht gelast. De stijlvolle tas in shopperdesign heeft een extra binnensluiting van gerecycleerd materiaal die voor een betere fixatie van de inhoud zorgt.

Klimaatneutraal Applaus op de ecologische banken, want vanaf 1 januari 2022 zullen alle Vaude-producten 100% klimaatneutraal zijn. In de collectie 2022 is de helft van alle producten overwegend van gerecycleerde of organische materialen gemaakt. “Zo zetten we ons in voor het principe van de circulaire economie. Door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en het recycleren van materialen gebruiken we minder fossiele hulpbronnen,” aldus Vaude. “Afhankelijk van het materiaal reduceren we de CO2-emissies met ongeveer de helft in vergelijking met nieuwe materialen. Gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten compenseren alle onvermijdelijke broeikasgasemissies volledig.” De doelstellingen voor de nabije toekomst zijn zelfs nog strikter: In 2024 moet 90% van alle producten een organisch of gerecycleerd materiaalaandeel van méér dan 50% hebben. Meer info over de klimaatdoelstellingen en duurzaamheidsbeleid lees je op www.vaude.com.

100

« A-SPECIAL « e - bi ke » feb r u ari 2022

Women’s Cyclist Air Jacket De Women’s Cyclist Air Jacket is een licht, ultracomfortabel windjack. Dankzij het hoge elastaanaandeel is de jas zeer comfortabel om te dragen en voelt hij aangenaam op de huid. De jas heeft een doorlopende ritssluiting aan de voorzijde, die voor de helft is afgedekt. Dat geeft het jacket de look van een anorak. De elastische capuchon kun je comfortabel onder een helm dragen.

" Zo ben je van kop tot teen fietsklaar!"


ANALYSE

Daniëlle Wolfs

Sven Wuyts

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN Ken je dat gevoel: je staat op de plek waar je je fiets achtergelaten hebt, en je krabt in je haren, want je vindt alleen je fietsslot terug, doorgeknipt, en zonder fiets? Dat wil je niet nog eens meemaken, zeker niet met een (dure) e-bike. Beveilig je fiets dus met een stevig slot.

V

orig jaar is opnieuw een recordaantal elektrische fietsen gestolen. De meeste verdwijnen snel over de grens om nooit meer te worden teruggezien. Toch helpen enkele eenvoudige maatregelen om je fiets beter te beveiligen.

VERSCHILLENDE TYPES Het spreekt bijna voor zich dat een slot van een tiental euro’s niet volstaat om een e-bike van een paar duizend euro te beveiligen. Waarop moet je letten? Welke types zijn er? Bestaan er keurmerken? Wat is een goed fietsslot? We vroegen specialisten Daniëlle

Wolfs (Axa Bike Security) en Sven Wuyts (Abus – Security Tech Germany) om uitleg. De aanschafprijs van een e-bike is hoog en een degelijk slot is op zijn zachtst gezegd dus een must. Daniëlle Wolfs: “Welk type je wil, is persoonlijk: vind je een lang kettingslot handig of verkies je een mooi vouwslot? Wij adviseren altijd om gekeurde sloten te gebruiken, die aan de eisen van een onafhankelijk testinstituut voldoen. Er zijn verschillende keuringsinstanties, waaronder Stichting ART, SBSC, Varefakta en Sold Secure. De Belgische koper raad ik aan om naar het ART-keurmerk uit te kijken.”

Wat is de ART-keuring? De Nederlandse Stichting ART zet zich in om fietsdiefstal te voorkomen. De ANWB, Bovag, de RAI Vereniging en verschillende verzekeraars zitten mee in het bestuur. ART ontwikkelde het ART-keurmerk voor fietssloten. Dat werkt met een sterrensysteem (1-5): hoe meer sterren, hoe hoger de preventiewaarde. Op de website van ART vind je alle gekeurde sloten. Voor een e-bike is ART 2 het minimum. www.stichtingart.nl

Kwaliteitsmerken hebben een breed assortiment sloten van verschillende beveiligingsniveaus. Zowel Axa als Abus hanteren voor fietsen een gelijkaardige schaal van 1 tot 15: hoe hoger het getal, hoe beter de beveiliging. Sven Wuyts: “Abus-niveau 1 tot 4 is geschikt als tweede slot of voor kinderfietsen. Sloten met een beveiligingsniveau tussen 5 en 9 gebruikt men voor niet al te dure fietsen en plekken waar het risico laag tot gemiddeld is. Voor e-bikes moet je kijken naar niveau 10 tot 15. Dat soort sloten biedt een maximale bescherming voor hoogwaardige fietsen en op diefstalgevoelige plaatsen.”

" Investeer in een fietsslot voor circa 10% van de waarde van je fiets." feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

10 1


Topslot Het topmodel bij Abus, de Bordo Granit XPlus 6500 (made in Germany), heeft 5,5 mm dikke staven van gehard staal, verbonden met speciale klinknagels. De tweecomponentencoating voorkomt lakschade. Bij Axa heeft de stijlvolle Fold Ultra, een 90 cm lang vouwslot in gehard staal, flexibele scharnierpunten, een safety index van 14, en een zacht omhulsel tegen krassen.

DE OMGEVING TELT Op een afgelegen plek in West-Vlaanderen heb je bij manier van spreken geen slot nodig, terwijl in de agglomeraties van Brussel, Antwerpen en andere grotere steden een heel ander veiligheidsgevoel heerst en de criminaliteitscijfers aanzienlijk hoger liggen. Fietsdiefstal blijft populair, vanwege de straffeloosheid en omdat het aanbod schier eindeloos is. Veel diefstallen worden niet aangegeven, fietsen worden slechts sporadisch teruggevonden en daders worden zelden geïdentificeerd. Goed om weten: veel dieven zijn gespecialiseerd in een bepaald type slot. “Hoe moeilijker je het ze maakt, hoe kleiner de kans dat je e-bike gestolen wordt,” benadrukt Daniëlle Wolfs. “Een tip voor wie zijn fiets op diefstalgevoelige plaatsen stalt: gebruik twee verschillende sloten. Volg verder de basistips: plaats je fiets goed in het zicht en bevestig je slot hoog en door het frame aan een vast object. Sluit thuis de deur van je schuur of garage goed af.”

NIEUWE GENERATIE Intussen komt er al een nieuwe generatie beveiligingssystemen aan. Daniëlle Wolfs: “Je ziet steeds vaker ingebouwde track & trace-modules. Met Axa-In verkopen wij elektronische sloten en gps-trackingsystemen. In de app zitten functionaliteiten zoals het plaatsen van een virtueel hek: komt je fiets buiten dat gebied, dan ontvang je een

102

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

melding. Idem wanneer je fiets plots harder gaat dan 50 km/uur en dus mogelijk op een aanhanger of in een busje wordt vervoerd. Is je e-bike gestolen, dan kun je dat via de app melden. De recoverydienst gaat dan achter de fiets aan en brengt hem met hulp van de politie terug.” Sven Wuyts: “Zet je fiets toch maar altijd goed op slot, gps-tracker of niet! Die tachtig of honderd euro voor een degelijk slot (leasefiets: een paar cent extra per maand) is het meer dan waard. Merk ook op dat gpstracking niet altijd even accuraat is en het zeker niet de bedoeling is dat je zelf ergens gaat aanbellen! Binnen het smart-verhaal heb je tegenwoordig bovendien fietssloten die je via een app opent, en sloten met een ingebouwd alarm. Tot slot (sic) denk ik aan het One Key-verhaal, waarbij je met een en dezelfde sleutel verschillende sloten (van hetzelfde cilindertype) en je batterijslot kunt openen.”

" Veelal zijn dieven gespecialiseerd in één bepaald type slot."

Nuttige tips • • • • • • •

Zet je fiets altijd op slot, indien mogelijk aan een verankerd object. Maak je slot hoog vast, niet laag op de grond, door het frame (en de wielen) heen. Plaats je fiets indien mogelijk in het zicht, op plekken met veel voorbijgangers. Gebruik in hoogrisico-omgevingen een tweede slot. Sluit een goede fietsverzekering af. Maak een ‘fietspas’: foto plus registratie-, frame-, slot- en sleutelnummer. Doe altijd aangifte, wanneer je e-bike gestolen is.


OUR MOST PROMINENT RIDES, REVISED FOR THE EYES

THE LEGACY EDITION. Re-introducing the most sought-after Husqvarna E-Bikes models, now available to shred with a new coat of confidence.


ANALYSE

Terugbetaalwaarde DE MOEITE WAARD

Steeds meer mensen verzekeren hun e-bike. Slim, want e-bikes zijn niet bepaald goedkoop en bovendien dekken sommige e-bikeverzekeringen meer dan diefstal alleen.

H

et reduceren van risico’s is de kleine extra kost meer dan waard. We vroegen Philip Duyck (Enra) en Sylvie Thiry (KBC Fietsleasing) wat zo’n e-bikeverzekering precies inhoudt. Een fietsverzekering neem je best meteen mee in je budget. Naast de hoogte van de premie spelen ook de dekkingsvoorwaarden daarbij een rol.

NIET ALLEEN DIEFSTAL De meeste ‘omnium’ fietsverzekeringen dekken veel meer dan alleen diefstal. Ze betalen ook herstelkosten terug na een ongeluk, of als je fiets tijdens een poging tot diefstal moedwillig beschadigd of vernield is. Zelfs bij pech onderweg kan een fietsverzekering je verder helpen, al dan niet in binnen- én (verre) buitenland. Wie daar geen 75-100 euro per jaar voor over heeft, moet zijn risicoplaatje toch maar eens opnieuw bekijken. “De markt heeft zich natuurlijk gigantisch ontwikkeld en de verzekeringswereld evolu-

104

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022

eert met dat landschap mee,” vertelt Philip Duyck. “We houden nauwlettend in de gaten hoe de risico’s ervoor staan en we passen onze voorwaarden en premies aan. Er zijn veel meer e-bikes in alle prijsklassen; sommige modellen zijn qua aanschafwaarde haast vergelijkbaar met een kleine auto! Bij Enra proberen we zo helder mogelijk te zijn: we gaan grijze zones tegen, door een eenduidige slotvereiste vast te leggen bijvoorbeeld.”

KLEINE LETTERTJES? “Bij KBC Fietsleasing zit onze fietsverzekering in de leaseprijs vervat,” verduidelijkt Sylvie Thiry. “Ze is niet verplicht, maar de meesten nemen ze wel. Het gros van de leasefietsen zijn bedrijfsfietsen en dan past zo’n service in het totaalpakket. Zowel onderhoud, bijstand als omniumverzekering zijn dan inbegrepen. Ook accessoires kun je meeverzekeren. Alles is perfect omschreven.

Wat krijg je in geval van schade of diefstal terug? Philip Duyck (Enra): “Wij bieden een onbeperkte verzekering voor maximaal vijf jaar, zonder afschrijving op de waarde van de fiets en zonder eigen risico in het geval van diefstal. Na die vijf jaar kunnen mensen hun fiets voor de nieuwe dagwaarde herverzekeren. Zet je de verzekering voor het einde van de looptijd stop, dan krijg je de te veel betaalde premie terug. De meeste verzekeraars werken wel met afschrijving, bijvoorbeeld na de dertiende maand of na drie jaar.” Sylvie Thiry: “In een leasingformule is dat anders. Die werkt met maandelijkse afschrijvingen van een asset. Het verzekerde bedrag van de fiets en het toebehoren vermindert dus met de waardevermindering, en dat geeft de openstaande boekwaarde van de fiets. Fietsen worden maximaal tot dat bedrag vergoed. Wordt de fiets gestolen, dan betaal je enkel een kleine franchise van vijftig euro en kun je al dan niet een nieuw leasingcontract aangaan. Er is geen wachtperiode. Let er wel op dat je de verplichte voorzorgsmaatregelen naleeft en dat je twee sleutels van je slot kunt voorleggen, als bewijs dat je fiets op slot stond.”

Een slot moet minimaal ART-2 gekeurd zijn, en stal je je fiets in het openbaar, dan moet je hem aan een vast element vastmaken.” Philip Duyck: “Enra raadt dat ook aan, maar stelt het niet als vereiste. Verder is bij Enra de hele fiets verzekerd, inclusief accessoires. Vroeger was partiële diefstal (van onderdelen zoals de batterij, display, fietstassen enz.) enkel bij een omniumverzekering gedekt. Die lijn hebben we doorgetrokken naar de gewone diefstalverzekering. Ook de werelddekking voor diefstal en de Europese dekking voor rechtsbijstand en pechhulp vallen in de smaak. Veel verzekeraars bieden dit enkel aan in eigen land, België +50 km of hooguit de Benelux.”

" Speed pedelecs die autonoom rijden, moet je als bromfiets verzekeren."


s pecial Enra

"Een bij Enra verzekerde fietser is er twee waard!"

PRAGMATISCHE AANPAK De kostprijs van een nieuwe e-bike bedraagt al gauw enkele duizenden euro’s. Een flinke investering, als je bedenkt dat je nieuwe tweewieler in België een behoorlijk risico loopt om gestolen te worden. Gelukkig kun je je e-bike beschermen met een Enrafietsverzekering.

E

lk jaar worden in België zo’n 35 000 fietsdiefstallen aangegeven, maar volgens schattingen zijn het er in werkelijkheid drie keer zoveel. Dat zijn dus 100 000 gestolen fietsen per jaar, of zo’n 270 fietsen per dag. Als je weet dat in België elk jaar 600 000 fietsen verkocht worden, kom je tot een onrustwekkende conclusie.

ZORGELOOS DE BAAN OP Zo’n verzekering is dus echt wel de moeite waard. Veerle (52) en Peter (52) uit Edegem zijn alvast overtuigd. Na jaren recreatief rijden op een klassieke fiets besloten ze eens een e-bike te proberen. Peter vertelt:

“We brachten een bezoekje aan iBike in Wilrijk en we kochten twee e-bikes van het merk Riese & Muller. De verkoper vertelde vol lof over de fietsverzekering van Enra en de verkoopbelofte van de omniumformule sprak ons meteen aan. De jaarlijkse premie van zo’n 140 euro was een peulenschil in vergelijking met de aankoopprijs. Meteen besloten we om onze twee nieuwe e-bikes dus maar omnium te verzekeren.”

SNEL EN PROFESSIONEEL En maar goed ook! Enkele maanden later reed een auto Veerle op weg naar haar werk aan, toen ze aan een groen licht overstak. Een medische ingreep volgde en ook de e-bike was danig gehavend. “Zelfs het kader was vervormd. Aangezien het om een arbeidsongeval ging, waren er drie, vier verzekeraars bij betrokken. Met een gerust hart kan ik zeggen dat Enra de zaak veruit het snelst en meest professioneel heeft afgehandeld.” Kort na het ongeval kreeg Veerle van Enra bericht dat de fiets naar iBike mocht. “Nog geen week later was de expert al langs geweest en kreeg de winkel groen licht voor de – voor ons kosteloze – herstelling.”

Omnium bij Enra Een e-bike met een aankoopwaarde van 3000 euro verzeker je bij Enra al omnium voor 108 euro per jaar. Dan ben je verzekerd tegen: diefstal, gevolgschade na diefstal en schade door aanrijding, vandalisme of een valpartij. Voorts geniet je bij pech of schade 24/7 fietsbijstand in Europa. Enra hanteert ook geen afschrijving. Wordt je e-bike dus gestolen op de eerste dag dat je ermee rijdt of na vijf jaar, je krijgt altijd een gloednieuwe, gelijkwaardige e-bike terug. uit onze eigen tuin gestolen. Goed dat ook diefstal onder onze omnium valt. De enige vereiste is dat de fiets met een gekeurd slot vastgemaakt is. Eén efficiënt telefoontje met Enra om de serienummers van de twee sleutels door te geven – die heb ik integraal opgestuurd – en klaar was kees. Twee, drie dagen later kreeg ik bericht dat ik mijn nieuwe fiets bij iBike kon bestellen. Wat een ongelofelijk pragmatische aanpak!”

NO-NONSENSE Veerles echtgenoot Peter kreeg kort nadien af te rekenen met diefstal. Weer pech dus, maar gelukkig kon ook hij rekenen op de steun van zijn verzekeraar. “Mijn e-bike is feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

10 5


GENIET VAN ELKE RIT. TREKKING Pro X Wave • 85 Nm Bosch Performance CX motor met smartsysteem, de krachtigste in zijn soort nieuw • Shimono Nexus5 • Gates CDX riemaandrijving • Actieve, comfortabele zithouding • Kiox 300 met smartsysteem display nieuw • Wave, Mixed en Diamant-frames • 750 Wh accu nieuw

v.a € 4.799

Limited Edition inclusief gratis fietstas* *(uitsluitend op gele uitvoering)

30 JAAR www.advancedebike.nl

FRAME GARANTIE

4 JAAR

ACCUGARANTIE ACCU

4 JAAR ENVIOLO GARANTIE


PRODUCT

E-BIKES BEST OP DE TREKHAAK Heb je het zowat gehad met rond de kerktoren fietsen? Wil je Vlaanderen, Wallonië en de buurlanden met je e-bike gaan verkennen? Dan is een fietsdrager onmisbaar. Er zijn nogal wat soorten en formaten. Drie producenten vertellen wat de markt anno 2022 te bieden heeft en waarop je bij de aankoop zoal moet letten.

F

ietsen is in coronatijden trendy geworden. “Afgelopen jaar was het booming, met helaas heel wat out-of-stock, ook wat de fietsdragers betreft,” zegt Frank Klaassens, directeur van Twinny Load. “De vraag overtrof het aanbod vele malen, niet alleen bij ons, ook bij onze collega’s.”

KOGELGEWICHT De trend houdt aan, waardoor de vraag naar fietsdragers groot blijft. “Sommige mensen hadden nog geen fietsdrager,” vult Xander Van Lombeek, sales representative Bike bij Thule, aan, “of ze stappen over op elektrische fietsen, die zwaarder en duurder zijn dan klassieke fietsen, waardoor hun vorige fietsdrager niet meer geschikt is.” E-bikes zijn inderdaad zwaarder, breder en langer dan standaard fietsen. Draagkracht, zowel van de fietsdrager als van de trekhaak, is dus een aankoopfactor. “Fietsdragers wegen zowat 20 kg en het maximaal toegelaten gewicht op onze fietsdragers is 60 kg,” zegt Xander Van Lombeek. “Voorts moet je rekening houden met de maximaal toegelaten draagkracht van de trekhaak, het zogenaamde ‘kogelgewicht’.”

Dat staat in het handleidingboekje van de auto. Gemiddeld zal dat rond 80 kg bedragen, maar er zijn auto’s die meer of minder mogen dragen. Daarnaast is ook het soort e-bike van belang. “E-bikes met een middenmotor hebben een drager nodig met goten die ver genoeg uit elkaar staan,” legt Xander Van Lombeek uit.

GEBRUIKSGEMAK Fietsdragers met een grote flexibiliteit zitten in de lift. “Daarop kun je immers verschil-

Strip je fiets! Een tip voor het e-bikevervoer: haal zo veel mogelijk onderdelen van de fiets. Fietstassen bijvoorbeeld vangen veel wind, wat de stabiliteit vermindert en een hoger brandstofverbruik genereert. Als je de batterijen eraf haalt en in de auto legt, wegen je fietsen gevoelig minder.

" I n onze range proberen we almaar flexibeler te zijn." (Pro-User)

lende frames meenemen,” aldus Marjolein Razenberg, marketing & communications bij Tradekar (merk: Pro-User). “In onze range proberen we dus almaar flexibeler te zijn.” Het gewicht van de e-bikes zelf maakt ook dat niet alle fietsdragers geschikt zijn. “Uitsluitend fietsdragers die op de trekhaak worden gemonteerd, zijn geschikt voor e-bikes,” zegt Frank Klaassens. “Op het dak mag je maximaal 15 kg vervoeren, daar kunnen dus enkel kinder- of racefietsen. Montage op de achterklep kan enkel voor gewone fietsen.” Naast de maximaal toegelaten draagkracht zijn er nog factoren die de productkeuze bepalen: gebruiksvriendelijkheid, design, montagegemak, lichte en sterke materialen als aluminium en plastic. Topmodellen hebben een bikelift, waarbij de drager elektrisch omhoog en omlaag gaat. Zware fietsen hoog tillen is dan niet meer nodig.

WETGEVEND KADER Er is trouwens ook wetgeving rond fietsdragers. “De totale breedte van een fietsdrager mag niet meer zijn dan 2,55 meter,” weet feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

10 7


" Onze fietsdragers worden getest in ons Thule Test Center." (Thule)

Xander Van Lombeek. “Vooraan mag de lading niet verder komen dan de grens van het koetswerk van het voertuig, en achteraan niet verder dan een meter buiten het achtereinde ervan.” Er zijn nog meer richtlijnen. Lichten, reflectoren en de nummerplaat moeten zichtbaar blijven. Is dat niet het geval, dan moet je een bijkomende plaat met achterlichten monteren. Het totale gewicht van auto, fietsen en fietsdrager mag niet hoger zijn dan het maximumgewicht dat op het kentekenbewijs van de auto vermeld is.

IN HET BUITENLAND “Een fietsdrager moet een RDW-type keuring hebben om in orde te zijn,” voegt Marjolein Razenberg eraan toe. “Die is voldoende om overal in Europa verkocht te mogen worden.” Als je naar het buitenland trekt, doe je er goed aan om ook de plaatselijke regelgeving te bekijken, want niet overal worden dezelfde reglementen toegepast. Ter verduidelijking geeft Xander Van Lombeek enkele voorbeelden: “In Italië mag de fietsdrager inclusief fietsen niet aan de zijkant van de auto uitsteken en moet de achterkant van een rood/wit-reflectiebord voorzien zijn. In Portugal is het zelfs helemaal verboden om een fietsdrager op de auto te hebben.”

UITVOERIG GETEST Sleutelwoorden voor fietsdragers zijn: degelijk en veilig. Ingenieurs berekenen de stevigheid en de sterkte op basis van de materiaalkeuze. “Twinny Load heeft een eigen trilbank, waarop we al onze nieuwe ontwikkelingen en ook een klein percentage van de fietsdragers die uit de productie komen, minimaal vierentwintig uur testen.”

Tegen diefstal Alle merken hebben aandacht voor fietsdragers als antidiefstalsysteem. • Thule: “De draaiknoppen op de armen van de fietsdrager en ook de trekhaakhendel van de drager kunnen met een sleutel afgesloten worden. Thule biedt voor alle producten een one-key-systeem aan, zodat de Thule-gebruiker die verschillende producten bezit, sloten kan veranderen, zodat hij al zijn Thule-producten met eenzelfde sleutel kan gebruiken.” • Twinny Load: “Onze modellen Ecarrier2 en Ecarrier-Ultra zijn voorzien van een slot op de trekhaakbevestiging.” • Pro-User: “Al onze fietsdragers hebben een trekhaakslot op de kogel. Fietsen op de drager kunnen ook op slot op de frameklep.” Twee e-bikes worden op de drager gemonteerd, waarna het rek heftig heen en weer schudt, alsof een auto met fietsdrager heel hard over een wel heel hobbelige weg rijdt. “Die test is vele malen erger dan wat een autobestuurder ooit met zijn fietsdrager op de openbare weg zal ervaren,” licht Frank Klaassens toe. “Ook wij hebben een speciale testbank in de fabriek,” vertelt Marjolein Razenberg. “Op een trilplank kijken we in hoeverre de drager beweegt en hoe lang hij het trillen aankan. Er zijn verschillende meetpunten en we kijken of er geen risico op scheurtjes is.” Ook de Thule-fietsdragers worden uitgebreid en extreem getest in het Thule Test Center. www.pro-user.eu www.twinnyload.com www.thule.com

" Onze modellen hebben een slot op de trekhaakbevestiging." (Twinny Load)

108

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


special Mio

BAANBREKENDE FIETSNAVIGATIE Hij is betrouwbaar, robuust en heeft een buitengewoon oriëntatievermogen. Ja hoor, die perfecte reisgezel bestaat. Met de Cyclo Discover Pal scheert Mio immers de hoogste toppen in het navigatielandschap: ongeëvenaarde connectiviteit, een intuïtieve gebruikservaring en een heleboel vernuftige functies.

D

it jaar viert navigatiefabrikant Mio zijn tiende jaar. Zo veel ervaring boek je niet zonder voortdurend te innoveren. Mio nam de succesformule van de Cyclo Discover en de Cyclo Discover Plus, en goot er een tweede lading technologie overheen.

reisinformatie op te slaan of je ervaringen te delen.

VERRASSINGSROUTES Mio lanceerde ook een gloednieuwe groepsritfunctie. Met WeJoin deel je je rijplezier met vrienden of familie, zelfs als ze geen Cyclo-apparaat hebben. Zo kun je eenvoudig samen een route rijden en elkaars locatie in het oog houden. Ook SupriseMe is een oude bekende. Op basis van ingevoerde tijd of afstand kun je drie willekeurige verrassingsroutes generen.

PERFECTE REISGEZEL De Discover Pal neemt ook handige functies over van zijn voorgangers. Met NeverMiss kun je je ideale fietservaring vooraf

opbouwen: voeg eigen opmerkingen of weblinks toe aan bepaalde locaties, en Mio geeft op het juiste moment een QR-code weer met aanvullende informatie. Bij het plannen, tijdens het fietsen of bij het nagenieten? Discover Pal ondersteunt je in elke fase van je reis. Laat hartslagmeters en trainingsschema’s maar thuis, want als je op stap bent met Mio, kun je zorgeloos ontspannen.

GEBRUIKSGEMAK Met dat alles onder de motorkap levert de Discover Pal nochtans de gebruiksvriendelijkheid die je van Mio gewoon bent. Grote knoppen, een duidelijke begeleiding met geluidssignalen en een waterdichte behuizing maken

NAVIGATIETOPPER De nieuwe Cyclo Discover Pal draait nu op een Android-platform. Daardoor werkt hij net zo snel als een smartphone én bundelt hij meer functionaliteiten dan ooit. Naast de bekende MioShare-website kun je nu ook de MioShare App gebruiken om routes gemakkelijk te plannen,

"Routes plannen, reisinformatie opslaan of je ervaringen delen."

het kinderspel om het apparaat te gebruiken. Als kers op de taart sloeg Mio de handen in elkaar met routeplanningsservices RouteYou, Komoot en Strava. Zo kun je ook via die platformen naadloos routes synchroniseren met Discover Pal.

Knooppuntkoning Verken je ons land graag via één van de vele knooppuntroutes? Dan laat Discover Pal je eenvoudig knooppuntroutes repliceren door simpelweg de cijfers in te voeren. Het werkt in België zowel als in Nederland, Duitsland én Frankrijk.

feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

10 9


ACCESSOIRES

SH-CT500-fietsschoenen (Shimano)

Deze unieke en veelzijdige fietsschoen is slim vermomd als een alledaagse sneaker, wat hem perfect geschikt maakt voor dagelijkse fietstochten. Een verborgen binnenste hielplaat brengt de kracht over naar de pedalen. De schokabsorberende EVA-middenzool maximaliseert het loopcomfort. Het schoenplaatje is eenvoudig te monteren. De schoen is geoptimaliseerd voor SPD en het Shimano Click’r-geïntegreerde pedaalsysteem. Prijs: € 99,99 bike.shimano.com

Cyclo Discover Pal-bundel (Mio)

Laat de MioShare-app je inspireren, telkens als je zin hebt in een rit. Mis nooit een nuttige tip met de NeverMiss-functie. De app maakt tevens van je Cyclo een fietsnotitieboekje. Met WeJoin deel je tracks en geniet je van een rit met familie en vrienden. Komoot, RouteYou en Strava Route zijn geïntegreerd. Kopieer de routes waarover je in een tijdschrift leest, en begin meteen. Deze bundel is een speciale aanbieding waarbij de stuurhouder en een RouteYou Plus-account gratis inbegrepen zijn. Prijs: € 349,99 www.mio.com

Airstep-fietspomp (SKS)

Met deze innovatieve voetpomp kun je banden tot zeven bar oppompen zonder rug en armen te belasten. De Airstep is ideaal voor e-bikers. De voetpomp is ontwikkeld in samenwerking met de Duitse ergonomiespecialist SQlab. Door het compacte ingeklapte formaat en het lichte gewicht kan de Airstep gemakkelijk mee in een fietstas. Thuis hang je ze ruimtebesparend op aan de meegeleverde wandbeugel. Andere kenmerken: grote en nauwkeurige drukmeter, geïntegreerde opslag voor de spiraalslang, Multi Valve-ventielkop voor alle ventielen. Prijs: € 59,99 www.sks-germany.com

Diamant SG2-fietsendrager (Pro-User)

Cambium C67-zadel (Brooks)

Dit is het ideale zadel voor forenzen, toerrijders en stadsfietsers, uiteraard ook op de e-bike, zeker als je wat meer rechtop zit. De Cambium-zadels van Brooks zijn gemaakt van flexibel natuurlijk rubber. Die natuurlijke stof, geoogst van bomen, volgt de bewegingen van de fietser. Het zadeldek is van nylon en de zadelrails zijn van staal. Achteraan heb je natuurlijk het iconische plaatje met Brooks-branding. Andere kenmerken: uv- en weerbestendig, slijtvast, prima ondersteuning voor gewichtsbalans. Prijs: € 120 www.brooks-zadels.nl

Deze veilige en betrouwbare fietsendrager is geschikt voor het transport van twee fietsen. Hij past op nagenoeg alle trekhaken en kan alle fietsen (inclusief e-bikes) en bandenmaten aan. Een ingenieus inklapsysteem maakt hem gemakkelijk om te dragen en op te bergen. Door een gepatenteerde snelkoppeling is hij vlot en snel op de trekhaak te monteren. De kofferbak blijft toegankelijk dankzij het eenvoudig te bedienen kantelmechanisme. Bevestiging gebeurt aan het frame van de fiets; er is dus geen belasting op het crankstel. Met een oprijgoot erbij is de fiets nog gemakkelijker op de fietsendrager te plaatsen. Prijs: € 369 + € 44,95 (oprijgoot) www.pro-user.eu

110

« A-SPECIAL « e - bi ke « feb r u ari 2022


ZO EENVOUDIG IS PRIVATE LEASE Private lease kan iets voor je zijn wanneer je als privépersoon zorgeloos wilt fietsen zonder dat je in één keer veel geld kwijt bent aan een elektrische fiets. Het staat voor rijden op een splinternieuwe fiets voor een overzichtelijk vast bedrag per maand. Zo eenvoudig is het. Geen vervelende onverwachte kosten voor bijvoorbeeld onderhoud en reparatie. Alles is voor je geregeld, van onderhoud, service en garantie tot verzekeringen en pechhulp. Gewoon zorgeloos fietsen dus met Sparta Private Lease. 1. KIES JE FIETS Aan de hand van jouw wensen kan de Sparta dealer je adviseren welke (elektrische) fiets het beste bij je past. 2. DOE DE LEASE-AANVRAAG Bij de dealer vul je de lease-aanvraag voor jouw fiets naar keuze in. 3. BEVESTIG JE CONTRACT Binnen 2 dagen werkdagen ontvang je het 3-jarige leasecontract en de bijbehorende betalingsmachtiging in je mailbox. 4. HAAL JE FIETS OP Zodra de fiets bij je dealer is gearriveerd, spreken jullie af wanneer je de fiets komt ophalen. 5. ZORGELOOS FIETSEN Het genieten is nu begonnen. Na 3 maanden ontvang je een oproep voor de stelbeurt. Na 12 en 24 maanden fietsen ontvang je automatisch een oproep per mail voor een onderhoudsbeurt. Kostenloos natuurlijk. 6. AAN HET EIND VAN JE CONTRACT Drie maanden voor het aflopen van je contract ontvang je een aanbod voor het leasen van een splinternieuwe Sparta fiets.

spartabikes.com/nl-nl/e-bike-leasen


s p e c ia l Gra n v i lle

Commercieel succes In 1928 start Frans Huygens met het maken van fietskaders. Een kwarteeuw later bouwt hij complete fietsen met als merknaam Ludo, genoemd naar zijn zoon. Hij zorgt voor de transitie van een regionale groothandel naar een nationale topper. Rond 2000 vernieuwt kleinzoon Johan de volledige fietslijn en de merknaam. Operatie geslaagd, want op zeer korte termijn is Granville een groot commercieel succes. Niet alleen in eigen land overigens: “In Frankrijk is onze omzet op vijf jaar tijd exponentieel gegroeid. Vanaf 2023 zal Granville ook aanwezig zijn op de Spaanse markt en we expanderen nog verder, want met de oprichting van Scott NL leggen we ook een extra focus op de Nederlandse markt,” zegt Mias Boghe.

INNOVATIE EN CREATIVITEIT Als op en top Belgisch merk gooit Granville hoge ogen op de nationale en de internationale e-bikemarkt. Bijna een eeuw na de opstart zit kwaliteit diep in het dna van het merk. “Eens een Granville, altijd een Granville,” vindt de grote schare trouwe klanten.

“C

reativiteit, innovatie en perfectie zijn de sleutelwoorden van onze bedrijfscultuur,” aldus Mias Boghe. “We bieden een uitzonderlijk product aan, dat volledig tegemoetkomt aan alle verwachtingen van de consument op het vlak van comfort, veiligheid en rijplezier. Daarom besteden we maximale aandacht aan de juiste framegeometrie en vering, in combinatie met kwaliteitsvolle, onderhoudsvrije, op mekaar afgestemde componenten. Het resultaat is een authentieke, karaktervolle fiets met een prachtige lijn, veel allure en een ongekende klasse.”

ECOLOGISCHE WAARDEN En dan is er uiteraard het ‘E-à la carte’-menu. “Klanten kunnen hun e-bike zelf samenstellen: frame, motortype, aandrijving, kleur, accessoires... Recent kwamen er een bagagerek vooraan, een gps-tracker en een geïntegreerde batterij bij. Dat ademt kwaliteit, niet?” Granville is op en top Belgisch, met een focus op duurzaamheid en milieubewustzijn. “Onze productie gebeurt volledig in eigen land, wat de ecologische voetafdruk

112

« A-SPECIAL « e -bi ke « feb r u ari 2022

erg laag houdt. Wij vinden dat een bijzonder belangrijke meerwaarde. Onze fietsen worden trouwens in een milieuneutrale lakkerij gelakt met poederlak die langer zijn mooie glans behoudt.”

DE UNISEXFIETS IS IN Door de coronapandemie is een gezonde levensstijl nog belangrijker geworden. “De vraag naar fietsen blijft stijgen en daar willen we als Belgisch fietsenmerk op inspelen met innovatie en technologie. We laten ons daarbij graag inspireren door de feedback die we krijgen, zowel van onze dealers als van de consumenten.” Daaruit blijkt dat de mannenfiets stilaan uit het straatbeeld verdwijnt, ten voordele van de unisexfiets. “Multi-inzetbaar, voldoende stijfheid en een gemakkelijke

ergonomische instap zijn de belangrijkste kenmerken. Perfect voor zowel de recreatieve fietser als voor elkeen voor wie de fiets een oplossing biedt voor de huidige mobiliteitsproblematiek.” www.granvillebikes.be

" Alle klantenverwachtingen inlossen met Belgische topkwaliteit."


OP REIS

De samenvloeiing van Samber en Maas: het is een verre herinnering aan de lessen aardrijkskunde van destijds op school. Zovele jaren later gaan we die rivierensymbiose eens wat van naderbij bekijken. Is Namen trouwens niet de hoofdstad van het Waalse gewest? De klassieke Thompson Impuls als trouwe gezel op ons Waals avontuur

RAVEL MET TWEE GEZICHTEN

De samenvloeiing van Samber en Maas...

D

e winter is zacht en citadelstad Namen is een prima uitvalsbasis voor enkele veelbelovende fietstochten langs de oevers van de Maas. In Namen zetelen zowel het Waalse parlement als de Waalse regering. Er is een citadel, een kathedraal en het Museum Félicien Rops.

Een fiets huren kan bij Pro Velo, in het centrum van Namen, naast het station. Een klassieke e-bike met Bosch-motor, tiptop in orde. Huurprijs voor een halve dag: € 16; voor een hele dag: € 24. Voorts betaal je een waarborg van € 300: veel geld, zeker, maar je krijgt zeer degelijk materiaal in bruikleen en de jongeman in de winkel is uitermate behulpzaam. staal, rammelende machines, vrachtwagens kieperen luidruchtig hun lading af.

NIET ERG ROMANTISCH

MOEIZAME START Het is druk aan de ringweg, ter hoogte van het station. Treinreizigers steken de straat over, autobussen rijden af en aan, personenauto’s razen voorbij. Een fietspad is er niet, waardoor het fietsen er niet veilig en comfortabel aanvoelt. Gelukkig stuurt een groene pijl me snel richting waterkant, weg van het verkeer. Vanzelfsprekend mis ik de kleine wegwijzer die aangeeft dat ik bij de volgende brug de rivier moet oversteken. Uiteraard raak ik in de war, als het bord onderaan die brug zegt dat het tot Huy (Hoei voor de vrienden en mijn bestemming van vandaag) nog 31 km

Huren bij Pro Vélo

Wallonië werkt aan de vernieuwing van de RAVeL-route.

fietsen is, terwijl dat boven op de brug plots 33 km wordt... De RAVeL naar Hoei is geen romantisch ritje. Links van je kabbelt nog wel de rivier, maar rechts raast vrachtverkeer over de behoorlijk drukke autoweg en aan de overkant dendert een goederentrein voorbij. Ook die andere oever oogt niet aanlokkelijk: een sliert zware industrie, ijzerverwerking, steenmaterialen, rook klimt omhoog, hijskranen piepen en kreunen, staal op

Het is dus niet zo’n plek waarop je halt houdt met je geliefde om een ring uit je binnenzak tevoorschijn te toveren. De Waalse hoofdstad gaat gehuld in een grijze mistsluier. Motregen spat onder mijn wielen omhoog en het asfalt van de RAVeL is korrelig en ruw. Stukken zijn geplaveid: daar is het uitkijken voor de wijde groeven! Gelukkig zijn de banden van de e-bike breed en betrouwbaar; met een racefiets mijd je deze route beter. Voorbij de industriezone domineren rotspartijen het beeld. Het is koud, modderig en nat. Al gauw lijk ik meer een deelnemer aan een veldtoertocht dan een jaagpadfietser. Hoe dichter bij Hoei, hoe meer kleur op beide oevers. Een bos, vakantiehuisjes... Er fluit al eens een vogel en enkele meeuwen feb r ua ri 2022 » e- b i ke » A-SPECIAL »

113


Op de Muur van Hoei is de Bosch Activ (400 Wh) mijn beste vriend.

scheren speels over het wateroppervlak. Het miezeren houdt op. Een extra stimulans dus voor de feestvreugde!

Dit monument gedenkt de Waalse wielerlegende Claude Criquielion.

DE MUUR Steil, steiler, steilst... en dan is er nog de Muur van Hoei! Die puist op fietsen lijkt onhaalbaar, maar met de motor op ‘Sport’stand en een kleine versnelling valt het al bij al best mee. Ik heb tot nu toe zuinig gefietst: de voorbije 30 km kostten me slechts één digi-blokje op de display. In mijn gedachten waan ik me wereldkampioen: ik meen zelfs mijn naam te lezen op het asfalt voor me. Of is het de adrenalinerush? De Muur ademt sowieso koers, en al helemaal in de bocht-Claude Criquielion, genoemd naar de illustere Waalse wielerlegende. Tijdens de beklimming is de motor mijn beste vriend, in de afdaling zijn dat de schijfremmen: krachtig en betrouwbaar, een garantie voor een rustige en stabiele afdaling. Tevreden fiets ik terug, wind tegen deze keer, standje ‘Tour’. De verhuurder is niet blij als hij ziet hoe beslijkt de fiets is...

VAKANTIEGEVOEL Op de tweede dag rijd ik in de tegenovergestelde richting, naar Dinant. De stad uitwaarts, aan de zuidkant deze keer, mis ik alweer de juiste weg: een extra bordje dat je wegwijs maakt, zou geen overbodige luxe zijn.

" G rote beginnersfout: een eind gaan fietsen zonder herstelkit..." 114

« A-SPECIAL « e -bi ke « feb r u ari 2022

De Sofico-waterkrachtcentrale in Andenne

Pech onderweg Schoonheid kan bedrieglijk zijn. Je peddelt vrolijk, genietend van de omgeving en het vlotte fietsen. Je beweegt losjes, ademt de frisse buitenlucht diep in en uit, vult je longen en laat ze ook weer leeglopen. Dat doet evenwel ook je achterband. Geen treinstation in de buurt, geen openbaar vervoer, ergens op een jaagpad, pardoes tussen twee steden in. Dé beginnersfout bij uitstek: een eind te gaan fietsen zonder herstelkit. Het water glinstert idyllisch. In de struiken aan de oever verschuilt zich een reiger. Bevers hebben de voorbije nacht aan boomstammen geknaagd. Verderop gooit een visser een lijntje uit. Enkele dames op leeftijd doen aan nordic walking en zeggen opgewekt gedag. Twaalf kilometer te voet, met een e-bike aan de hand: hoeveel calorieën zijn dat?

Koppig als ik ben, rijd ik rechtdoor aan de rotonde op de ringweg én voorbij het volgende kruispunt, op de tast, blind zoekend naar de uitgang van de stad. In de fietsstraat is het bovendien uitkijken voor slordig geparkeerde auto’s en putten in het asfalt. In deze regio kunnen de wegen wel wat onderhoud gebruiken... Langs de rivier veranderen zowel het weer als het beeld én de weg. Het grijs trekt open en her en der verschijnt zelfs een vlekje blauwe lucht. Eendjes dobberen op het water, terwijl een roeier met krachtige slagen zijn arm- en beenspieren oefent. Een robuust kasteel torent tussen de rotsen uit. In de dorpjes zijn de rustieke huizen uit ruwe

steen opgetrokken. Je ruikt als het ware het gezellig knisperende hout in de open haard. Voor het uitnodigende terras van een brasserie of zitbankjes die uitkijken op het water, is het nog te vroeg. Waar het jaagpad en de rijweg scheiden, loopt het nieuwe asfalt licht en luchtig. Lawaai deint weg, op de andere oever slingert een trein zich pittoresk door het landschap. De wind blaast licht in het nadeel. Ik schat mijn verbruik in: fietsen met ondersteuning is immers ook verstandig omspringen met energie. Ik schakel van ‘Eco’ naar ‘Tour’. Vingers in de neus. www.walloniebelgietoerisme.be www.provelo.org/nl


KWALITEIT

INNOVATIE DESIGN Join the new mobility era. Het serieuze alternatief voor de auto en het OV. Ruim 600 QWIC dealers, de beste service altijd dichtbij!


WIJ MAKEN JOUW E-BIKE

onplatbaar MARATHON E-PLUS

De Schwalbe Marathon E-Plus. De onplatbare band speciaal voor E-Bikes. 100% fietsplezier door de combinatie van rijveiligheid, duurzaamheid, soepele loop, stabiliteit en lange levensduur. schwalbe.com/marathon-eplus


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.