Page 1


Ο Διευθυντής του σχολείου, αρχικά πρότεινε στους εκπαιδευτικούς, να προβούν σε δράσεις καλλωπισμού, των αύλειων χώρων του σχολείου, μαζί και ο ίδιος, με την ενεργό συμμετοχή όλων των μαθητών, αρχής γενομένης από τον α΄ όροφο, με χρήση σε μεγάλο βαθμό και ανακυκλώσιμων αγαθών, προβάλλοντας προηγουμένως πλούσιο εποπτικό και διαδικτυακό υλικό, ως πηγή έμπνευσης. Το τελικό αποτέλεσμα θαυμαστό, απόρροια αλληλοσυνεργασίας και θετικής διάθεσης, από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς). Κεντρικό μέλημα, σε όλο αυτό το εικαστικό ταξίδι, υπήρξε η ανάδειξη ενός σχολείου βιωματικού, διαδραστικού, ομαδοσυνεργατικού με έντονα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αισθητικό, δημιουργικό και φιλικά προσκείμενο χαρακτήρα.


Αρχικά λοιπόν διακοσμήθηκαν χειροτεχνικά και ζωγραφικά με ευφάνταστους τρόπους, οι εσωτερικές μεριές, τόσο στις πόρτες των (Α΄- ΣΤ΄) τάξεων, όσο και στην τάξη του Τμήματος Ένταξης και του τμήματος ΖΕΠ, από τους μαθητές μας με τη συμβολή των εκπαιδευτικών τάξεων, Ειδικοτήτων, Εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης (γενικότερα του ανθρώπινου δυναμικού της σχολικής μονάδας) με θέματα εμπνευσμένα από την άνοιξη, την αγάπη προς τα βιβλία, τα ζώα, τη θάλασσα, τα πειρατικά καράβια, τον κόσμο των πτηνών, την ενότητα των λαών, τη φιλία κ.ά. Ακολουθούν φωτογραφίες ανά τάξη και τμήμα που χορεύουν, λικνίζονται πόρτα πόρτα, στους ρυθμικούς χρωστήρες της παιδικής φαντασίας. Εξώφυλλο, μορφοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή: Η εκπαιδευτικός της Γ΄2 τάξης


Α΄2: «ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΚΛΑΔΙΑ»

Α΄1: «ΒΙΒΛΙΟΓΝΩΣΗ»


Β΄1=ΚΑΡΑΒΙ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ

Β΄2=ΗΛΙΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟ ΦΡΑΧΤΗ


Γ΄1=ΒΥΘΟΣ - ΨΑΡΑΚΙΑ


Δ΄2 : ΝΗΣΙ – ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ

Δ΄1:ΑΝΟΙΞΗ - ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ


Ε΄1=Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Ε΄2= ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΖΩΑ


ΣΤ΄1=ΧΕΡΙΑ ΩΣ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ

ΣΤ΄2= Ο ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ


Κατόπιν η εικαστική σκυταλοδρομία συνεχίστηκε με ανακυκλώσιμα προϊόντα, όπως παλιές ρόδες αυτοκινήτων, από τους μαθητές των Δ΄2 και Δ΄1 τάξεων, όπου με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, τα έβαψαν είτε με πράσινο είτε με κόκκινο και μαύρο χρώμα και τα μεταμόρφωσαν στην πορεία με τη βοήθεια της Υποδιευθύντριας και με επιπρόσθετα ανακυκλώσιμα αγαθά, σε γιγαντόσωμους, στρόγγυλους αλλά χαριτωμένους βατράχους και πασχαλίτσες, με ζωηρά και φιλικά βλέμματα, που υποδέχτηκαν στην αγκαλιά τους τις ανθοστόλιστες γλαστρούλες με τα ευωδιαστά ανοιξιάτικα λουλούδια, που κοσμούν πλέον τον αύλειο χώρο του α΄ ορόφου, επιτείνοντας τόσο την εαρινή ατμόσφαιρα όσο και τον φιλικό και οικείο χαρακτήρα του σχολείου.


Πιο συγκεκριμένα: Στη διπλανή και τη μεθεπόμενη φωτογραφία, οι μαθητές της Δ΄2 τάξης, με τις πολύτιμες οδηγίες της υποδιευθύντριας, δρουν ομαδοσυνεργατικά και καταφέρνουν με περισσή προσοχή και αξιοζήλευτη καλαίσθητη διάθεση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να χειρίζονται επιδέξια τα μικρά ρολά, κυλώντας τα και βουτώντας τα στα σκαφάκια με τις κόκκινες και πράσινες μπογιές και δίνοντας νέα «πνοή» και χρώμα σε παλιές ρόδες. Θεωρούνταν, λανθασμένα βέβαια, ότι είχαν κάνει το χρέος τους, ως τροχοί αυτοκινήτων στην άσφαλτο και ότι πλέον ο τελικός προορισμός τους, η κατάληξή τους, ήταν να βρίσκονται στο περιθώριο, σε αδράνεια, στοιβαγμένες, λησμονημένες και φθαρμένες από τη χρήση και τον χρόνο.


Βάφοντας παλιά λάστιχα


Και ιδού το τελικό αποτέλεσμα από τις πρωτότυπες κι ευφάνταστες δραστηριότητες.


Λάστιχα- βάτραχοι, υποδοχείς γλαστρών


Ένας πανέμορφος ξεχωριστός ανθόκηπος


Η ζαρντινιέρα – βάτραχος από παλιά ελαστικά, κοσμεί πλέον τη σχολική μας αυλή.


Ένας πολύχρωμος ξεχωριστός ανθόκηπος από ελαστικά πασχαλίτσες


Παίξτε με και εμένα!


Τι καμάρι!


Και να το τρενάκι, τσαφ τσουφ, με τα βαγόνια από ανακυκλώσιμα υλικά, και τους χρωματιστούς τροχούς, που σεργιανίζει ρυθμικά στις λουλουδιασμένες, ράγεςπολιτείες του μουσικού σχολικού πενταγράμμου.


Η απλότητα της δημιουργίας Ένα ανθοστόλιστο παρτέρι βγαλμένο από την παιδική φαντασία.


Οι εκπαιδευτικοί των Εικαστικών ανέλαβαν με τη σειρά τους να σχεδιάσουν επιδαπέδια παιχνίδια, προσανατολισμού και ταχύτητας, καθώς και τον σαλίγκαρο- κουτσό, που ενεργοποιούν τη φαντασία και την άσκηση, ψυχαγωγούν, καλλιεργούν την κοινωνικοποίηση και συντείνουν στην αφομοίωση με αβίαστο τρόπο των κανόνων των παιχνιδιών και την απόκτηση δεξιοτήτων.


Σαλίγκαρος – Κουτσός Επιδαπέδιο παιχνίδι όπου συναπαντιούνται η παράδοση, η παιδική ανεμελιά και το παιχνίδι.


Καλλιέργεια κινητικών και εικαστικών δεξιοτήτων (ισορροπία- κουτσό – καλαισθησία) Ένας σαλίγκαρος λοιπόν που διασκεδάζει, βλέποντας τους μικρούς μαθητές να είναι έτοιμοι να κάνουν «ορθοπεταλιές», στις διαχωριστικές λωρίδες, που είναι ιχνηλατημένες στο καβούκι του.


Παιχνίδια προσανατολισμού, ταχύτητας και αντιληπτικής ικανότητας


Εικαστική πρόταση


Στη συνέχεια, κατασκευάστηκαν πρωτότυπα παγκάκια από τον κ. Διευθυντή, που τοποθετήθηκαν δίπλα στις παλέτες – θήκες υποδοχής γλαστρών και λουλουδιών, όπου ήδη στα διαλείμματα, κάθονται μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων, αγναντεύοντας τον παιδότοπό τους.


Τέλος δημιουργήθηκε ένα ταμπλό μεγάλων διαστάσεων από την υποδιευθύντρια και σχηματίστηκε στην επιφάνειά του, με πλαστικά καπάκια η φράση: “Make a wish”, μία δράση του σχολείου που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και είναι ντυμένη με πολύ συναίσθημα και με έντονο το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης, από τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προς τα παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. (Βρίσκεται στο ισόγειο)


Ταμπλό με ανακυκλώσιμα καπάκια


Ένα σχολικό (μαθητικό και εκπαιδευτικό) μελίσσι καινοτόμων δράσεων, μα προπάντων βιωματικό και ομαδοσυνεργατικό, στην «καρδιά» της άνοιξης, ολοκλήρωσε το έργο του για φέτος. Μέσα από αυτό το δημιουργικό εικαστικό ταξίδι, συνεργασίας και αγάπης προς: το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και τις τέχνες, είχαμε την τύχη να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να μεταφέρουμε, θέλουμε να πιστεύουμε, κάτι από τη μαγεία του ονείρου και του παραμυθιού.


Οι μαθητές του σχολείου μας Οι εκπαιδευτικοί Ο Διευθυντής

Profile for maskalo

Εικαστικές δράσεις στον αύλειο χώρο του σχολείου  

Ο Διευθυντής του σχολείου, στα πλαίσια ενός σχολείου, ακόμη φιλικότερου προς μικρούς και μεγάλους, κτιριακά και αισθητικά, πρότεινε στους εκ...

Εικαστικές δράσεις στον αύλειο χώρο του σχολείου  

Ο Διευθυντής του σχολείου, στα πλαίσια ενός σχολείου, ακόμη φιλικότερου προς μικρούς και μεγάλους, κτιριακά και αισθητικά, πρότεινε στους εκ...

Profile for maskalo
Advertisement