__MAIN_TEXT__

Page 1

SPECIAL UTILITĂȚI PUBLICE

www.masinisiutilaje.ro

LIVRARE

Stație de betoane mobilă

Betonmec-Italia TEST DRIVE

Mercedes-Benz Arocs 2017

Anul XII, Nr. 12 (142) DECEMBRIE 2017

Wörth/Ötigheim-Germania

COVER STORY

CATERPILLAR

rises again to the challenge! IRIDEX GROUP PLASTIC - PARTENER RASCO, PRODUCĂTOR DE ECHIPAMENTE PROFESIONALE PENTRU ÎNTREȚINEREA DRUMURILOR


EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG

SCANEAZĂ

Bld. Corneliu Coposu, nr. 7, bl. 104, sc. 2 ap. 33, et. 1, sector 3, cod 030606, București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631 PARTENER OFICIAL AL:

DESCOPERĂ PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Marketing Manager

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro

Ready or not, here comes the change...

P

erioada noiembrie-decembrie este pentru toţi o perioadă de analize, retrospective şi de planuri pentru viitor. Cu această ocazie am făcut şi noi atât analize, cât şi planuri. O parte din planuri deja le cunoaşteţi, altele vi le vom face cunoscute pe parcursul anului viitor.

Pentru a înţelege în mod complet şi complex situaţia la zi a pieţei din care facem parte, am stat de vorbă, ca de obicei, cu mulţi jucători importanţi din nişe cheie ale pieţei de utilaje: utilaje terasiere, access&rental, asfalt, betoane, utilaje pentru prefabricate, concasare şi sortare, macarale, vehicule comerciale, foraje...şi enumerarea poate continua. Fiecare discuţie ne-a dus şi mai aproape de o înţelegere cuprinzătoare a situaţiei. Privită prin prisma schimbărilor fiscale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cât şi a celor care au început să fie aplicate de la începutul acestui an, iniţial am fost tentată să văd situaţia viitoare a societăţilor comerciale învăluită într-un negru aproape complet. Nu mare mi-a fost uimirea când, după fiecare discuţie avută, am constatat că managerii s-au pregătit deja şi că au la marea majoritate a problemelor deja găsite soluţii. Mai mult, unele prevederi par (sau chiar sunt) avantajoase pentru unele dintre societăţi, cu toate că au o primă aparență generală negativă şi care nu poate genera nimic bun. Şi acest lucru nu îl spun eu, ci piaţa. Oare ce anume ne-a făcut să fim atât de pregătiţi? Răspunsul la această întrebare nu este unul simplu, însă numai şi faptul că îl studiem, îmi dă o oarecare încredere că managerii români din zona utilajelor sunt într-adevăr ajunşi la un nivel înalt de profesionalism şi pregătiţi să facă faţă unor “challenge-uri” care vor veni. Cu acest gând în minte, vă urez tuturor Sărbători Fericite şi fie ca anul 2018 să fie unul uimitor de bun!

Cu bine, Cornelia Rotaru Publisher AUDIENȚĂ GENERALĂ AG SRL

4

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

PR & Communication Coordinator

Oana PATACHE

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro Redactor

Ing. Teodor JERPELEA Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU Graphic Designer

Lucian IORGULESCU

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul XII, Nr. 12 (142) DECEMBRIE 2017


Decembrie Sumar

Zoom In

14

8 Eveniment Conferinţa Naţională ALB România 9 News Kässbohrer în România prin PREMIUM TRAILERS STORE

Industry

12 Utilaje MT 420 H New Buggy, manipulatorul telescopic ultra-compact al Seriei MT de la MANITOU 14 Cover Story Excavatorul CAT 320, pe marile ecrane 18 Utilaje În Germania, roca bazaltică nu poate rezista excavatorului CASE CX750D 20 Lansare IVECO STRALIS, mobilitate absolută pe şosea şi în afara ei

18

Machinery

32 Advertorial Sistem de cântarire PFREUNDT pentru încărcătoare frontale

20

34 Inovare METSO inovează în schimbarea sitelor de cernere

36

36 Utilaje PRONAR, unul dintre principalii producători la nivel mondial de utilaje de deszăpezire, municipale şi agricole 40 Utilaje Soluții pentru podele şi pardoseli prefabricate oferite de NORDIMPIANTI

34

40

Focus Plus

52 Analiză Stadiul principalelor proiecte de autostrăzi în România 54 Focus GARANTI LEASING încheie un acord de finanţare de 15 milioane de euro cu EFSE

Pag. 10 News Soluţiile propuse de ARACO pentru ieşirea din recesiune a sectorului de construcţii din România Pag. 26 Test Drive MERCEDES-BENZ, tehnologie high-tech pentru orice teren Pag. 30 Utilaje Autoutilitarele DAF - disponibile pentru o varietate de aplicații Pag. 42 Utilaje Stație de betoane mobilă livrată de compania GABOR CONCRETE SRL societății EKYSAM SRL Pag. 44 Utilaje Maşini şi echipamente complete pentru fabricarea produselor din beton de înaltă calitate de la BFS Pag. 46 Livrare FORD TRUCKS, 10 vehicule municipale Pag. 48 Utilaje Maşini mobile marca CGM produse în Italia pentru producerea de articole din beton Pag. 56 Utilaje Soluții ideale pentru iarnă şi vară de la CTE SOLUTION - Utilaje specializate


NEWS

Conferinţa Naţională

ALB România

Asociaţia Societăţilor Financiare Ediţia a XIII-a

ALB România împreună cu Govnet Conferences a organizat Conferinţa Naţională ALB România, Asociaţia Societăţilor Financiare - ediţia a XIII-a, pe 21 Noiembrie 2017 la Hotel InterContinental Bucureşti.

E

venimentul reprezintă cea mai relevantă manifestare dedicată companiilor din industriile de leasing şi credit de consum, care, împreună cu specialiştii din departamentele juridic, financiarcontabil şi logistică, dar şi reprezentanţii autorităţilor, clienţilor şi colaboratorilor, au dezbătut provocările şi aşteptările precum şi direcţiile viitoare de dezvoltare ale sectorului instituţiilor financiare nebancare.

8

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Conferinţa a reunit cu acest prilej reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România, dintre care putem aminti pe domnul Sergiu Manea Preşedinte, şi reprezentanţi ai Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România; domnul Bogdan Speteanu - Preşedinte Industria de Leasing şi domnul Bruno Leroux - Preşedinte, Industria de Credit de Consum, UniCredit Leasing - Mircea Cotiga, CEO, Impuls Leasing - Răzvan Diaconescu, Director General, Idea Leasing Liviu Şerban, Managing Director, Schoenherr Adriana Radu, Partener, Mihai Leu - Sportiv de Performanţă şi ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanță

în Asigurări din România UNSICAR, reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite ARBC etc. Dezbaterea a atins subiecte referitoare la evoluţia industriei de leasing financiar şi a industriei de credit de consum, impactul pe care noile reglementări BNR îl va avea asupra sectorului instituţiilor financiare nebancare, precum şi demersurile legislative în protecţia consumatorului de servicii financiare la nivel naţional. O altă temă extrem de actuală ce a fost dezbătută de către specialişti s-a referit la modificările aduse de implementarea directivei europene privind distribuţia de asigurări. S-a discutat şi despre regulamentul general privind protecţia datelor, precum şi modificări şi riscuri identificate în regulamentul general privind protecţia datelor.

Partenerii conferinţei au fost: BCR Leasing, EOS KSI România, Fire Credit, Garanţi Leasing, iCap, Idea Leasing, Impuls Leasing, Schoenherr, Tiriac Leasing, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing.


NEWS

Kässbohrer în România prin Premium Trailers Store

F

Premium Trailers Store a devenit dealer exclusiv Kässbohrer - producătorul german de remorci și trailere - în România la începutul lunii octombrie 2017.

ondat în 1893, Kässbohrer este unul dintre cei mai mari producători de remorci și trailere din Europa care a cunoscut cea mai rapidă creștere europeană din ultimii ani datorită unei vaste game de produse ce include semiremorci cu prelată, frigorifice, basculante, cisterne și trailere cu sarcina de până în 100 tone, dar și a unei capacități de producție combinată de 20.000 de unități pe an, susținută de cele patru fabrici europene. Premium Trailer Store are sediul pe B-dul Timișoara nr. 92 (fosta incintă ITIA), iar fondatorul companiei este deja bine cunoscut pe piața locală de vehicule comerciale, în persoana lui Eugen Stan.

Din câte ne-a povestit chiar Directorul General Premium Trailer Store, Eugen Stan, pentru serviciile post-vânzare, punct sensibil și foarte important pentru orice client care achiziționează o remorcă sau/ și semi-remorca nouă, aceștia au deja la dispoziție o rețea de service cu acopererire națională cu puncte în toate zonele importante din țară: București, Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca, Arad și Bacău. Cu siguranță că experiența acumulată în piață va fi un punct de plecare solid pentru această nouă inițiativă.

Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

9


NEWS

Soluţiile propuse de ARACO pentru ieşirea din recesiune a sectorului de construcţii din România

I. Contextul actual

C

ontextul economico-social general la finalul anului 2017 este caracterizat sumar de:

a. Volumul valoric al activităţii în sectorul de construcţii în 2017 a continuat să scadă menţinând în mod regretabil recesiunea tehnică confirmată de Eurostat la finalul anului trecut; b. Atragerea de fonduri structurale în sem. I, 2017 a fost nulă; c. Reforma în achiziţii publice nu a fost finalizată în ciuda implementării directivei CE în aprilie 2016. Nu există încă un model convenit de contract pentru achiziții publice. În luna iulie 2017, CE a respins argumentat proiectul de model de contract propus de Guvernul României, model neagreat cu organizațiile patronale şi profesionale de profil din ţară. Sunt în dezbatere publică acum 2 modele de contract naţional foarte diferite şi segmentate de un prag valoric de 5 milioane de euro; d. Eşecul relansării investiționale în 2017 şi amputarea investițiilor la rectificarea bugetară vor amplifica efectele profund negative în planul menţinerii competitivităţii operatorilor din sector; e. Promovarea în mai 2017 şi menținerea în vigoare a OMT 600/2017 generează abuzuri grave şi dezechilibre inacceptabile pentru societățile de construcţii; f. Pericolul extrem de mare identificat că viitoarele misiuni de audit ale Comisiei Europene să se soldeze cu importante corecţii financiare pentru proiectele din POIM licitate sub OMT 600/2017, cu impact negativ asupra corectei gestionari a fondurilor europene aferente POIM 2014-2020,

10

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

având în vedere că aceste proiecte vor avea la bază un contract profund dezechilibrat, neaprobat de către Comisia Europeană şi adoptat cu încălcarea unor prevederi legale; g. Probleme ale antreprenorilor în ceea ce priveşte recepţia lucrărilor executate şi recuperarea garanţiilor; h. Ponderea în PIB a sectorului de construcţii a scăzut sub 5% în condiţiile în care potenţialul sectorului este de cca 10%; i. Amplificarea crizei calitativ cantitativ de personal calificat în sector.

În ultimii 2 ani sectorul de construcţii a fost confruntat cu efectele negative ale:

• •

• • •

Abuzurilor curente ale entităţilor achizitoare şi ale entităţilor de control dublate de nepromovarea Legii prevenţiei;

Declinului sever al investiţiilor publice în cursul perioadei 2016 2017 cu efecte directe în penuria de contracte noi, alterând capabilităţile tehnice şi umane ale multor societăţi;

• •

Inexistentei unui minister care să aibă atribuţii directe şi coerente legate de reglementările necesare sectorului de construcţii; Faptului că sectorul de construcţii a fost şi a rămas, în mare măsură, ostatic al mediului politic; Agresivităţii reprezentanţilor politici în materie de control al fluxurilor financiare pentru proiectele de construcţii; Întârzierii reimplementării condiţiilor contractuale inspirate de FIDIC în legislaţia internă; Întârzierilor semnificative în ceea ce priveşte plata creanţelor; Problemelor curente cu care se confruntă proiectele finanţate din programele operaţionale comunitare; Problemelor generate de profesionalismul incipient al unor consultanţi pe proiectele de construcţii; Insolventei unor beneficiari tradiţionali ai societăţilor de construcţii. Observăm că riscăm ca anul 2017 să înregistreze un minim istoric, comparabil cu acela din 2014.


Evoluţia în dinamică a principalilor indicatori care reflectă situaţia sectorului de construcţii din ultimii ani este următoarea:

Indicator/An

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Realizat la 08.2017

Prognoza 2017

Producție realizată

15,3

11,7

9,7

9,331

9,330

9,360

8,985

10,02

9,64

5,178

8,96

Număr mediu (mii angajați)

15,3

11,7

9,7

9,331

9,330

9,360

8,985

10,02

9,64

5,178

8,96

Productivitate medie lunară (euro/lună/ angajat)

3079

2657

2703

2484

2268

2243

2146

2771

2554

1330

2331

Salariu mediu lunar (lei)

1506

1532

1529

1704

1721

1775

1771

1893

2158

2.430

2403

II. Propunerile ARACO pentru ieşirea din recesiune a sectorului de construcţii începând cu 2018 sunt următoarele: 1. Activarea substanţială a POIM şi a celorlalte programe operaţionale comunitare cu efecte benefice directe în planul dezvoltării infrastructurii de transport, infrastructurii hidroenergetice, proiectelor edilitare, infrastructurii termo energetice şi de transport energetic, infrastructurii de sănătate, infrastructurii educaţionale etc.;

9. Monitorizarea dinamică a demersurilor de “etatizare” a unor activităţi de construcţii de către CNAIR, PMB şi alte autorităţi contractante naţionale sau locale urmată de intervenţiile necesare la Guvern, Consiliul Concurenţei şi CE; 10. Finalizarea în 2018 a proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajării Teritoriului şi Construcţiilor promovat de MDRAPFE din 2016;

2. Aprobarea cât mai rapidă a Bugetului de stat care să cuprindă o componentă consistenţă a programelor de investiţii şi asigurarea finanţării /cofinanţării proiectelor prioritizate strategic;

11. Finalizarea Normelor privind certificarea profesională a operatorilor din sectorul de construcţii în baza Legii Calităţii actualizată care ar fi trebuit să fie în vigoare de la 01.01.2018;

3. Convenirea cât mai rapidă a unui model de Contract naţional inspirat de condiţiile contractuale FIDIC de către Guvern în urma consultărilor cu Guvernul, BEI, CE şi organizaţiile patronal-profesionale relevante;

12. Finalizarea procesului de modificare a Legii 62/2011 în baza negocierilor cu partenerii sociali;

4. Organizarea cât mai rapidă a licitaţiilor în 2018 şi semnarea contractelor odată cu asigurarea finanţărilor aferente;

13. Promovarea unor măsuri care să limiteze efectele negative ale Directivei privind detaşarea muncitorilor actualizată;

5. Ponderarea raţională a criteriului preţului cel mai scăzut în procedurile de achiziţii publice;

14. Convenirea şi promovarea unor măsuri sustenabile împreună cu Guvernul şi autorităţile locale pentru a readuce în România o parte din muncitorii romani migranţi în UE;

6. Clarificarea aspectelor legate de split TVA într-un sector unde perioada medie de încasare a creanţelor este de 7 luni;

15. Promovarea unor măsuri concrete care să viabilizeze demersurile în planul învăţământului dual în construcţii.

7. Clarificarea prin Instrucţiune a MFE-ANAP a aspectelor fiscale pentru proiectele în derulare ca urmare a modificării Codului fiscal;

16. Reactivarea substanţială a activităţilor clusterului format în 2015 cu celelalte organizaţii patronalprofesionale din sectorul de construcţii;

8. Corelarea prevederilor din Codul de procedura fiscală cu cele din Legea insolventei astfel încât societăţile de construcţii aflate în insolvență să poate participa în procedurile de achiziţii publice.

17. Promovarea în structura Guvernului a unui minister care să aibă atribuţii/ responsabilităţi directe şi coerente legate de reglementările necesare sectorului de construcţii.

Sectorul de construcţii trebuie readus în atenţia autorităţilor naţionale/regionale ca sector de importanță naţională strategică! ARACO va trebui să acţioneze împreună cu membrii şi partenerii săi şi pentru reclădirea imaginii sectorului şi a respectabilităţii acestuia! Peisajul gepolitic actual (Brexit, Trump, expansiunea economico militară a Rusiei, guvernul rezultat după alegerile din 2016, rezultatele alegerilor din Franţa şi Germania în 2017), economic şi social care se prefigurează pentru următorii ani este amprentat de o combinaţie de crize concomitente la nivel comunitar amplificate de crize sistemice politicoeconomico-sociale la nivel naţional. Reinflamarea unei crize financiare globale este un scenariu potenţial care poate afecta şi mai mult situaţia pieţei de construcţii şi a societăţilor de construcţii din România. Potenţialul tehnic şi uman al societăţilor de construcţii din România a reprezentat şi reprezintă în continuare un factor strategic în dezvoltarea acestei ţări, motiv pentru care trebuie protejat şi sprijinit. Laurenţiu Plosceanu Preşedinte ARACO

Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

11


UTILAJE

MT 420 H New Buggy Manipulatorul telescopic ultra-compact

al Seriei MT de la Manitou

Ultimul născut al Seriei MT de la Manitou, MT 420 H New Buggy este manipulatorul telescopic cel mai compact și mai maniabil pe care francezii de la Manitou l-au lansat pe piața mașinilor pentru construcții. Cu dimensiunile sale excepționale, MT 420 H New Buggy se dovedește un partener ideal pe orice șantier de construcții, cu deosebire atunci când trebuie efectuate lucrări de renovare la înălțimi mici sau trebuie manipulate materiale în spații interioare. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

U

șor de utilizat, facil de întreținut, cu a sa capacitate de ridicare de 2 tone la o înălțime de 4,30 metri, unică pe piață, și a numeroasele accesorii de lucru, noul Buggy MT 420 H este o mașină multifuncțională, eficace și sigură care, cu siguranță, favorizează reducerea Costului Total de Proprietate. Capabil să se strecoare în spații dintre cele mai aglomerate, pe terenuri accidentate și cu acces dificil, MT 420 H este echipat cu 4 roți motrice și directoare, având o rază de virare exterioară mai mică de 3 metri. Cele 3 moduri de deplasare disponibile, cu două sau cu patru roți directoare și modul crab, oferă o manevrabilitate excelentă. La toate acestea concură cuplul motor optimizat ce oferă o forță de tracțiune importantă ce se alătură unui excelent raport masă/putere, repartiției echilibrate a masei operaționale pe axe și centrului de greutate foarte coborât, care îi asigură o stabilitate cu totul deosebită, cu toate că garda la sol este destul de ridicată (24 cm). Pe șasiul ultra-compactului manipulator telescopic este amplasată aceeași cabină care echipează modelul MT625 H, următorul din gamă, ceea ce asigură același confort de lucru operatorului, în ciuda dimensiunilor de gabarit mai mici ale mașinii, în special a lățimii. În cabină întâlnim același tablou de bord ergonomic, cu comenzile principale la îndemâna mâinii operatorului și același joystick cu butoane (JSM®) pentru efectuarea cât mai simplă a mai multor manevre (acționarea brațului, comanda cutiei de viteze și al celul de al treilea circuit de comandă). Transmisia hidrostatică, cu schimbarea rapoartelor comandată de la JSM®, asigură suplețea și precizia de lucru necesară.

12

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

MT 420 H New Buggy este o mașină ușor de întreținut și de transportat. Mașina în ansamblul ei este concepută și dezvoltată pentru a asigura o mentenanță simplă și eficientă. Capacul de protecție a compartimentului motor se deschide complet, iar radiatorul poate fi rabătut, ceea ce asigură un acces complet și facil la componentele și sistemele motorului și instalției hidraulice. Pentru transport sunt prevăzute puncte de fixare accesibile în fața și în spatele mașinii, atunci când aceasta este transportată cu un vehicul.

Caracteristici definitorii pentru siguranță, performanțe și eficacitate • Vizibilitate la 360o din interiorul cabinei; • Sistem eficient de frânare, cu disc pe cardanul transmisiei ce acționează asupra celor două axe;

Deosebit de intuitiv și simplu de utilizat, ultracompactul manipulator telescopic de la Manitou este echipat cu atașamentele standard de la Manitou: cupă de încărcare, suport cu furci flotante, suport cu cârlig macara, suport basculant cu furci, benă pentru beton, distribuitor cu benă etc. • O foarte bună diagramă de sarcină;

• Frână de parcare automată, pentru evitarea oricărui accident;

• Capul brațului telescopic este ranforsat, pentru lucrări cu cupa de încărcare;

• Conformitate cu normele de securitate a mașinilor pentru construcții EN 15000 și ROPS/FOPS de nivel I;

• Pentru o răcire optimă a motorului, ventilatorul este oferit standard cu reglaj hidraulic a turației.

Caracteristici tehnice generale MT 420 H Motor

KUBOTA Stage 3A

Putere nominală

36 kW (49 CP)

Cuplu maxim

170 Nm la 1.600 rpm

Masa proprie

4.260 kg

Dimensiuni gabarit (L x l x h)

3,63 m x 1,49 m x 1,90 m

Raza de virare exterioară

2,98 m

Sarcină/Înălțime de ridicare, maxime

2.000 kg/4,30 m

Sarcină/Lungime braț la orizontală, maxime

900 kg/2,65 m

Forța de tracțiune în sarcină

2.850 daN

Forța de rupere cu cupă

1.886 daN


COVER STORY

rises again to the challenge! Excavatorul Cat 320, pe marile ecrane Tradiția apariției utilajelor Cat pe marile ecrane continuă, un nou excavator Cat 320, alăturandu-se echipei de roboți eroici în filmul "Transformers: The Last Knight", regizat de Michael Bay, care rulează în cinematografe.

C

alitățile asociate francizei filmului Transformers - puterea, loialitatea și protecția - se aliniază perfect cu brand-ul Caterpillar”, a declarat Jessica Nunley, Global Marketing Innovation Manager pentru utilaje de construcții în cadrul Caterpillar. Referindu-se la apariția cinematografică a excavatorului și la atributele pe care le împart Caterpillar și filmele seriei Transformers, Jessica Nunley a lăudat alăturarea celor doua mărci.

14

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017


Fanii acestei pelicule vor descoperi excavatorul Cat printre vehiculele ascunse într-un depozit auto, împreună cu Cade Yeager (Mark Wahlberg) și un grup de eroi Autoboți. „Autoboții își asumă rolul de parteneri, ajutându-l pe eroul principal să facă față provocării, iar Caterpillar vede la fel parteneriatele cu clienții săi. Pe măsură ce dezvoltăm noi produse pentru șantierul viitorului, ne transformăm cu toții. Vrem să ne ajutăm clienții să schimbe industria construcțiilor pentru un viitor mai bun.”

"Am intrat în Age of Smart Iron și nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a exemplifica această schimbare de paradigmă decât prin colaborarea cu emblematica franciză Transformers, în ultima peliculă "Transformers: The Last Knight."

Trei excavatoare Next Gen surprind clienții

Cele trei excavatoare Next Generation de 20 și 23 de tone de la Caterpillar - 320 GC, 320 și 323 - oferă o combinație unică de caracteristici special concepute pentru a răspunde obiectivelor clienților privind productivitatea și costurile. Proiectat pentru aplicații care nu necesită un utilaj de putere foarte mare, noul Cat 320 GC combină într-un mod echilibrat productivitatea și costurile scăzute la combustibil și întreținere. Rezultatul este fiabilitate ridicată și costuri foarte reduse pe ora de lucru. Cu o productivitate foarte ridicată, noul Cat 323 dispune de tehnologia integrată în standard Cat Connect și de cea mai mare putere și capacitate de ridicare din gamă. Acestor funcții li se adaugă un consum redus de combustibil și costuri scăzute de întreținere, oferind performanțe maxime la cele mai mici prețuri.

Până la 45% eficiență în operare

Echipate din fabrică cu sisteme integrate de ghidare și de cântărire, noile modele Cat 320 și 323 oferă eficiența de operare cu până la 45% mai mare în operațiuni de nivelare față de excavatoarele obișnuite. „The Age of Smart Iron” de la Caterpillar transformă șantierele, permițând flotelor de utilaje să vorbească aceeași limbă, și introduce tehnologii avansate pe aceste mașini mai rapid și mai frecvent ca oricând. „Prin integrarea tehnologiilor Cat Connect, precum LINK, GRADE, PAYLOAD și DETECT, Caterpillar schimbă modul în care industria construcțiilor poate crește productivitatea, obține câștiguri însemnate în termeni de eficiență și are grijă de siguranța oamenilor pe șantier”, spune Kurt Norris, Global Marketing Manager pentru divizia Global Construction & Infrastructure.

Zilnic, utilajele Cat fac față provocărilor, ajutându-și clienții să-și depășească toate încercările - condiții dificile, deadline-uri imposibile și neîncetata luptă cu creșterea marjelor de profit și eficiență. Odată cu lansarea filmului, Caterpillar pune la dispoziție și site-ul www. werisetothechallenge.com pentru informații referitoare la utilajele Cat și la pelicula Transformers 5.

Oferind ghidare pentru adâncime, pantă și distanța orizontală până la cotă, sistemul de ghidare Cat Grade 2D îi ajută pe operatori să atingă cota dorită rapid și precis. Tehnologia standard Grade Assist automatizează mișcările brațului, balansierului și cupei, astfel încât operatorii pot excava simplu și fără efort cu o singură manetă. Sistemul de cântărire Cat Payload asigură obiective precise de sarcină și creșterea eficienței de încărcare, cu cântărire în mișcare și estimări de sarcină utilă în timp real fără balansare, pentru a preveni supra/ sub-încărcarea camionului.

Noul Cat® 320 ridică ștacheta în materie de eficiență. Tehnologiile de ultima generație combinate cu costuri mai mici pentru combustibil și întreținere asigură costuri de producție reduse în aplicații grele și foarte grele. Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

15


COVER STORY Utilizarea funcției E-fence a sistemului îi permite utilajului să funcționeze în siguranță sub structuri sau în apropierea traficului, împiedicând părțile componente ale excavatorului să se miște în afara punctelor stabilite de operator. Hardware-ul și softwareul Cat LINK™ conectează șantierele la birouri și oferă clienților informații esențiale privind operarea utilajelor.

Până la 15% reducere a costurilor de întreținere

Oferind intervale de întreținere mai lungi și mai sincronizate, noile excavatoare Cat lucrează mai mult, la un cost mai mic și costuri de întreținere reduse cu până la 15% față de seriile anterioare. Cu o capacitate mai mare, noul filtru hidraulic de retur Cat are o durată de viață de 3.000 de ore, cu 50% mai mult față de filtrele anterioare. Un nou filtru de aer Cat cu prefiltru integrat și filtre primare și secundare extinde durata de viață la 1.000 de ore - o creștere de 100% față de modelele anterioare, în timp ce un nou filtru pentru capacul rezervorului de combustibil prelungește durata de viață la 2.000 de ore. Cele trei filtre ale sistemului de combustibil asigură fiecare un interval de service de 500 de ore. Toate verificările zilnice de întreținere pentru uleiul de motor, separatorul de combustibil/apă, apa și sedimentele din rezervorul de combustibil și nivelul sistemului de răcire se realizează de la sol, ceea ce face procedura mai rapidă, mai ușoară și mai sigură. Durata de service se reduce datorită poziționării filtrului.

O cabină Next Gen

Toate cabinele excavatoarelor Cat Next Generation sunt dotate cu funcții standard, precum pornirea fără cheie, prin apăsarea unui buton, ecran tactil standard de 203 mm cu taste pentru comenzi, și structuri de protecție la rostogolire (ROPS) antifonate, pentru a oferi operatorului un confort sporit, siguranță și operare în liniște. Butoanele joystick-ului programabile pentru răspuns și configurare permit operatorului să introducă setări de productivitate. Noii stâlpi de suport cu amortizare reduc vibrațiile din cabină cu până la 50% față de modelele anterioare, reducând astfel și oboseala operatorului. Dotată cu pachete Comfort, Deluxe sau Premium la alegere, noua cabină spațioasă are un design cu profil redus și geamuri mari în față, în spate și în lateral pentru o vizibilitate îmbunătățită în jurul excavatorului. Opțional, operatorul poate beneficia de vizibilitate la 360 de grade prin combinarea imaginilor de la mai multe camere montate pe utilaj.

Până la 25% reducere a consumului de combustibil

Motoarele durabile Cat asigură, pentru cele trei noi excavatoare, o putere nominală de 90 - 121 kW, adaptabilă la sarcină. Utilajele eficiente Next Generation consumă cu până la 25% mai puțin combustibil decât modelele precedente din gamă. Noul mod de operare inteligent (Smart) adaptează automat puterea hidraulică și pe cea a motorului la condițiile de excavare, optimizând consumul de combustibil și performanța. Turația motorului este redusă automat dacă nu există solicitare hidraulică, economisind și mai mult combustibil. Mai eficient decât sistemele cu un singur ventilator, noul sistem de răcire utilizează ventilatoare electrice multiple, care monitorizează în mod independent uleiul hidraulic, radiatorul și temperaturile turbosuflantei de tip aer-aer, pentru a furniza exact fluxul de aer necesar. Cu un sistem hidraulic nou, conceput pentru capacitatea de reacție și eficiență, modelele Cat 320 GC, 320 și 323 sunt dotate cu comenzi și o "arhitectură" care reduce pierderile de presiune și scade consumul de combustibil. Mai puține linii hidraulice pe excavatoare reduce cantitatea de ulei necesară cu 20%, precum și costurile de exploatare pe termen lung.

16

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Controlul automat al climatizării menține setările de temperatură din cabină, indiferent de temperatura exterioară. Un radio integrat Bluetooth® cu porturi USB pentru conectarea și încărcarea telefoanelor îi oferă operatorului confortul de acasă. Consola rabatabilă pentru cabinele Deluxe și Premium permite intrarea și ieșirea din cabină cu ușurință.


UTILAJE

În Germania, roca bazaltică nu poate rezista excavatorului

CASE CX750D

Doi clienți fideli CASE, cu puncte de lucru în regiunea Eifel din vestul Germaniei, au fost printre primii beneficiari care au avut șansa să evalueze și să aprecieze performanțele, productivitatea și fiabilitatea excepționale ale noului excavator pe șenile CASE CX750D.

TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

M

ărime, putere, viteză de lucru... Noul excavator pe șenile CASE CX750D nu este chiar cea mai mare și mai puternică mașină de la CASE, dar ea surclasează în mod clar predecesoarele sale, celebrele excavatoare pe șenile CX700B și CX700B. CX750D garantează cicluri de lucru mai rapide și o productivitate maximă pentru a răspunde celor mai exigente condiții întâlnite în aplicații miniere, de construcții grele și de terasare.

18

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Performanță constantă remarcabilă în îndepărtarea rocilor dure de bazaltică

Pentru cariera sa de bazalt situată lângă localitatea Dockweiler, societatea Backes Bau-und Transporte GmbH a ales noul model de excavator pe șenile CASE, recent lansat oficial, CX750D, în varianta ME, pentru excavare în masă.

"Bazaltul este un material extrem de dur a cărui extragere și concasare necesită o forță considerabilă. Din acest motiv noi aveam nevoie de un excavator cu o putere hidraulică și o forță de excavare superioare. Cunoscând necesitățile noastre, distribuitorul CASE din Andernach ne-a recomandat noul CX750D ME cu brațe scurte, care garantau forțe de excavare mai puternice."


Mai mult de 300 de ore de funcționare a fost exploatat CX750D în cariera de bazalt de lângă Dockweiler, demonstrând impresionante performanțe. Thomas Backes este deja foarte mulțumit de excavatorul CX700B care, de la achiziția sa în anul 2011, s-a remarcat în mod deosebit prin producția de 250.000 de tone stabilită anual, fără nici o defecțiune.

"Ne așteptăm ca CX750D ME să furnizeze o productivitate comparabilă cu cea a excavatorului nostru CX700B, pe termen lung. Și, la fel ca predecesorul său, ne așteptăm ca acest excavator de 75 de tone să realizeze aceeași producție ca un model de 100 de tone."

Karl-Werner Bierbrauer a fost, de asemenea, foarte impresionat și de seria D: "Conceptul din Seria D este absolut convingător. Pentru afacerea noastră, este important ca atunci când achiziționăm o mașină să obținem și o valoare bună pentru investiția noastră. Mașinile sunt fiabile, robuste și puternice. Motoarele ce echipează Seria D sunt foarte fiabile, oferă performațe ridicate și sunt foarte economice. În plus, certificarea UE Stage IV joacă un rol deosebit de important aici, în regiunea Eifel, unde există numeroase rezervații naturale și orașe istorice."

Certificare motor US EPA Tier 4 Final/UE Stage IV

• •

Tehnologie de post-tratare a gazelor de evacuare cu reducere catalitică selectivă (SCR) și catalizator de oxidare diesel (DOC); Fără filtru de particule diesel (DPF), ceea ce se traduce prin maximizarea timpului de funcționare și costuri de operare mai mici.

Fiabilitate ridicată

Brațul principal, brațul balansier și șasiul ranforsate asigură fiabilitatea și durabilitatea;

Ventilator hidrostatic reversibil ce asigură adaptarea la necesitățile reale de răcire, reducând în același timp consumul și diminuând operațiunile de întreținere.

Modelul CX750D își demonstrează polivalența la Bierbrauer & Sohn GmbH

Cu sediul în localitatea Kretz, societatea Bierbrauer und Sohn GmbH a abordat achiziția noului său excavator CX750D având în vedere alte cerințe: în primul rând avea nevoie de acest excavator pentru cariera sa de lângă localitatea Ettringen, dar excavatorul trebuia utilizat, de asemenea, și pentru lucrări de terasare, manipulare și demolare. Totodată, datorită naturii intuitive și a operării rapide a mașinilor CASE, societatea intenționa să-și închirieze noul excavator, multifuncționalitatea acestuia fiind un parametru cheie. Karl-Werner Bierbrauer, directorul societății, explică astfel motivele alegerii sale: "Noi am vrut să folosim excavatorul nostru pentru cât mai multe lucrări diferite, așa că am ales varianta cu braț principal și braț balansier standard, cu cuplaj rapid pentru al putea utiliza cu foarfece de beton și ciocane hidraulice, dar și cu o cupă HD de 2,9 m3, pentru încărcarea rocilor din carieră." Societatea Bierbrauer este un fidel client CASE, care are o foarte bună experiență cu excavtoarele din Seria C și D. De altfel, cifrele vorbesc de la sine: societatea are un parc de mașini ce cuprinde 10 excavatoare CASE, cu greutăți operaționale cuprinse între 28 și 37 de tone, 7 modele ce ajung până la 15 tone, precum și, încărcătoare pe pneuri și încărcătoare compacte. De aceea, atunci când a fost vorba să achiziționeze un nou excavator pe șenile, societatea a ales imediat un ultim model CASE.

Opt motive principale pentru a opta pentru excavatorul CX750D Puterea în serviciul performanței

• • •

Motorul ISUZU, cu 6 cilindri în linie, dezvoltă o putere nominală de 382 kW (512 CP); Capacitatea de ridicare este cea mai bună din categoria sa; Cicluri de lucru mai rapide datorită noilor pompe hidraulice cu comandă electronică.

Polivalență ridicată

Acest model este special conceput pentru excavări intensive, oferind cea mai mare forță de excavare la cupă din categoria sa (366 kN - cu Power Boost); Moduri integrate de funcționare care se adaptează cu ușurință la sarcinile de lucru.

Eficiență maximă

• •

Sistem integrat de economisire a energiei, pentru a profita de toate oportunitățile tehnice de economisire a combustibilului; Mai multe ore de funcționare fără alimentare cu AdBlue datorită capacității sporite a rezervorului și a consumului redus de aditiv.

Întreținere facilă și în siguranță

• • •

Toate filtrele sunt amplasate în compartimentul pompelor; Pasarelă de acces mai largă, pentru o întreținere mai sigură; Avertizor de deplasare montat standard din uzină, pentru mai multă securitate în jurul mașinii la operarea în șantier.

Cabină confortabilă

• • •

Cabină ultra-spațioasă; Post de lucru în întregime reglabil; Scaun reproiectat, ergonomic, cu spătar înalt.

Vizibilitate mai bună

• • •

Camere video laterale și spate, montate de serie; Opțional, monitor CASE de vizibilitate maximă (câmp vizual spate și lateral la 230o); Opțional, noul pachet de iluminare cu LED-uri, de trei ori mai luminos decât echivalentul cu becuri cu halogen. Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

19


LANSARE IVECO își extinde oferta variată cu o gamă complet nouă de vehicule destinate misiunilor profesionale și logistice în domeniul construcțiilor: modelele din seria Stralis X-WAY reprezintă alegerea perfectă pentru operațiuni care necesită un grad ridicat de mobilitate pe teren și un profil «light off-road».

S

tralis X-WAY este noua gamă de vehicule de la IVECO destinată misiunilor logistice din construcții și serviciile urbane, care combină robustețea legendarului șasiu Trakker, pentru a oferi un compromis perfect la deplasarea pe terenurile dificile din șantiere, cu cea mai mare sarcină utilă din clasa sa, cu siguranța, performanțele de vârf la deplasarea pe șosea și economia de combustibil fără egal asigurate de noul Stralis. Vehiculele sunt fabricate la fabrica IVECO din Madrid, prima unitate de producție a grupului CNH Industrial, care a atins nivelul aferent Medaliei de Aur în cadrul programului World Class Manufacturing (WCM), unul dintre cele mai înalte standarde pentru managementul integrat al instalațiilor și proceselor de producție.

TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU Södertälje, Suedia

20

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017


Mobilitate absolută pe șosea și în afara ei Modularitatea sa excepțională și designul său adaptat oricăror specificații de lucru, oferă o gamă largă de adaptări ale vehiculului în funcție de cerințele specifice ale clienților, fără compromisuri. Această abordare reprezintă un avantaj major în acest sector foarte specializat, în care carosarea unui unui autoșasiu reprezintă mai mult o regulă decât o excepție, iar cerințele de omologare a vehiculului final pot varia de la o țară la alta.

Cu a sa flexibilitate extremă, autoșasiul Stralis X-WAY poate oferi răspunsul ideal pentru o gamă largă de aplicații specifice vehiculelor din construcții, de la autobasculante la autobetoniere. În plus, IVECO, lider de peste 20 de ani în aplicarea tehnologiilor de utilizare a gazului natural în transporturile rutiere, oferă prin introducerea pe piața vehiculelor pentru construcții a gamei Stralis X-WAY NP, un avantaj suplimentar față de mediu, alături de beneficiile rezultate din performanțele vehiculelor și sarcina utilă sporită.

Mai ales acum când, în condițiile în care se pune tot mai acut problema introducerii de restricții asupra circulației în marile orașe a vehiculelor diesel, gama Stralis X-WAY NP se dovedește a fi un beneficiu real pentru activitățile logistice desfășurate în mediul urban și pe șantierele de construcții din orașe care funcționează 24 ore / 7 zile pe săptămână, în condiții de limitare a nivelului emisiilor de zgomot ambiental. Cu ocazia lansării gamei complete Stralis X-WAY, Pierre Lahute, Președintele brandului IVECO, spunea: „Stralis X-WAY este camionul ideal pentru clienții care operează în sectorul logistic, al construcțiilor și al serviciilor urbane. El se remarcă pe această piață pentru că a fost proiectat special pentru acest sector, iar modularitatea sa de excepție permite satisfacerea exact a cerințelor potrivite aplicațiilor solicitate de fiecare client, fără compromisuri. Sarcina utilă remarcabilă a versiunii Super Loader demonstrează capacitatea vehiculului de a îndeplini cerințele specifice fiecărei aplicații. Acestei flexibilități extreme îi este asociat un TCO remarcabil conferit de tehnologia de ultimă generație pe care am integrat-o în Campionul nostru TCO2, Stralis XP, la care se adaugă o serie de caracteristici tehnice avantajoasae, cum ar fi sistemul Hi-Traction, ce asigură tracțiune integrală nepermanentă, la deplasarea pe soluri dificile.”

Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

21


LANSARE geolocație, cum ar fi regulatorul de viteză predictiv și managementul anticipativ al schimbării vitezelor, precum și funcția Eco-Roll îmbunătățită. De asemenea, sunt incluse și sitemele auxiliare inteligente (Smart Auxiliaries) care reduc consumul de combustibil în toate situațiile. Alte caracteristici tehnice, precum echiparea cu frâne pe disc la toate roțile, cu uzură redusă, contribuie în bună măsură la reducerea TCO.

Configurațiile multiple și abordarea modulară a designului asigură o flexibilitate deosebită și oferte specifice aplicațiilor

Cea mai bună sarcină utilă din clasa sa Masa vehiculului gol în ordine de mers este de o importanță capitală pentru aplicațiile unde sarcina utilă joacă un rol important, cum ar fi cazul autobetonierelor. Stralis X-WAY, cu versiunea Super Loader dezvoltată pentru malaxoarele de beton, pe un șasiu 8x4, impresionează piața vehiculelor pentru construcții cu a sa masă proprie de doar 8.845 kg, omologată de organismul independent de certificare UTAC, care îi asigură, față de alte vehicule omologate, o încărcare utilă suplimentară de 355 kg. Pentru a fi cel mai bun în clasă în ceea ce privește sarcina utilă, valoarea scăzută a masei proprii a autoșasiului versiunii Super Loader fost obținută prin reproiectarea și optimizarea mai multor componente și sisteme, cum ar fi: suspensia mecanică față și spate, traversele și lonjeroanele șasiului, precum și motorul IVECO Cursor 9 de 400 CP, noile arcuri lamelare parabolice, cu o lamă la axele față și cu două lame la axele spate, priza de putere de 800 Nm, fără ambreiaj, și jantele și rezervoarele de aer din aluminiu, opțional. Rezultatul este un vehicul robust, economic, sigur și confortabil de condus, care transportă cea mai mare sarcină utilă și care face față condițiilor de șantier.

Tehnologii avansate implementate de IVECO, pentru un TCO excepțional Stralis X-WAY încorporează cele mai avansate caracteristici pe care IVECO le-a implementat pe vehiculele sale de transport pe distanțe lungi, tehnologii de reducere a consumului de combustibil dovedite de-a lungul timpului pe seria Stralis XP. Testele efectuate de unul dintre cele mai importante organisme tehnice de certificare a vehiculelor, TÜV SUD, au confirmat o diminuare a consumului de combustibil cu 11,2% pe generația anterioară a noului Stralis XP. Tehnologia patentată de post-tratare a gazelor de evacuare, HI-SCR fără EGR, asigură reducerea nivelului de oxizi de azot (NOx) cu 97% - cea mai mare reducere de pe piață – și necesită regenerare exclusiv pasivă a DPF, reducând astfel costurile de întreținere și maximizând timpul de funcționare a vehicului, pentru un TCO de excepție. Transmisia complet reproiectată a noului Stralis X-WAY a contribuit într-o foarte mare măsură la ridicarea nivelului de performanță și creșterea randamentului energetic. Cea mai bună transmisie automatizată din clasa sa, HI-TRONIX, este disponibilă în versiunile cu 12 și 16 trepte de viteze. Organizarea sistemelor electrice și electronice, HI-MUX, este esențială pentru toate funcțiile de economisire a combustibilului și de siguranță, implementate. Acestea includ sistemul de ultimă generație HICRUISE, de asistență a conducătorilor auto, care include sisteme bazate pe

22

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Gama completă Stralis X-WAY include modele 4x2 și 6x4 de autotractor pentru semiremorcă, precum și modele de șasiu – cabină pentru camion: 4x2, 6x4, 6x2/4, 8x4, 8x4/4 și 8x2/6. La aceste configurații de axe se adaugă o gamă largă de motoare (Cursor 9, Cursor 11, nou pe versiunile 6x4 și 8x4 și Cursor 13) ce dezvoltă de la 310 CP și până la 570 CP, respectiv un cuplu motor maxim de la 1.300 Nm și până la 2.500 Nm, care pot fi combinate cu o varietate de cutii de viteze (5 manuale, ZF ECOSPLIT cu 12 trepte de viteze, 10 automatizate, ZF HI-TRONIX cu 12 sau 16 trepte de viteze și una automată, Allison cu 6 + 1 trepte). Sunt disponibile și o multitudine de prize de putere (PTO Multipower), inclusiv noul PTO «sandwich» care poate livra un cuplu motor de până la 2.450 Nm. Modelul Stralis X-WAY, în funcție de proporția utilizării vehiculului în afara căilor rutiere modernizate, poate fi configurat în trei moduri pentru a răspunde cerințelor de lucru ale clienților: configurația „On”, disponibilă și pentru mai multe axe, are toate caracteristicile versiunii rutiere, asigurând o vizibilitate excelentă și acces facil în cabina Stralis, în timp ce configurația „Off”, asigură îndeplinirea tuturor cerințelor de mobilitate impuse pentru omologarea vehiculelor de teren. Mai există și configurația „On +”, intermediară, care este destinată clienților care au nevoie de o îmbinare optimă a caracteristicilor de performanță ale mașinii pentru exploatarea corectă a acesteia atât pe drumurile modernizate, cât și în afara acestora, în condiții de șantier.

Pentru Stralis X-WAY, durabilitatea legendară a șasiului și funcția HITRACTION întăresc imaginea unui vehicul de teren Noul Stralis X-WAY este reprezentativ în ceea ce privește implementarea pe un șasiu legendar de vehicul de teren, garanție a robusteții - IVECO Trakker - a sistemelor de siguranță și a tehnologiilor avansate întâlnite pe vehiculele comerciale de lungă distanță. Stralis X-WAY se adaptează cu ușurință la orice teren, grație noii transmisii hidrostatice HI-TRACTION, care asigură activarea suplimentară a tracțiunii axei față, atunci când este nevoie, îmbunătățind astfel stabilitatea vehiculului și siguranța conducătorului auto la deplasarea pe terenuri dificile.


LANSARE cuplul motor maxim de 2300 Nm, dezvoltat între 970 și 1465 rpm, cutie de viteze manuală ZF 16S 2520 TO și transmisie finală în butucul roților axelor tandem. Practic, am condus autobasculanta încărcată cu pietriș până la o masă totală de 33.000 kg pe un traseu de circa 65 km, până la o balastieră.

Confort sporit, similar celui din cabinele vehiculelor de transport de lungă distanță Abordarea modulară a modelului Stralis X-WAY se aplică la fel de bine și cabinei, astfel încât clienții să poată alege pe cea care corepunde cel mai bine misiunii de lucru și timpului pe care conducătorul auto îl va petrece pe drum: cabina scurtă AD (Active Day) cu acoperiș jos, cabina lungă AT (Active Time) cu acoperiș jos sau acoperiș mediu și, pentru un confort deosebit, cabina lungă HiWay, AS (Active Space) cu acoperiș înalt, ce a fost special proiectată pentru a crea în jurul conducătorului auto un mediu optim de lucru pentru deăplasările de lungă durată și care a câștigat premiul «Cabina anului 2013». Conducătorii auto se vor bucura de aceleași condiții de confort și de siguranță în timpul deplasărilor efectuate pe căile rutiere modernizate ca și în afara acestora, în misiuni de transport desfășurate pe terenuri dificile, la deplasarea înspre și în șantiere.

MICHELIN X® WORKS™, anvelope cu rezistență scăzută la rulare ce asigură economii de combustibil Noul Stralis X-WAY este disponibil în echipare cu noile anvelope MICHELIN X® WORKS™, special concepute pentru vehiculele de transport marfă ce se deplasează și pe terenurile dificile de pe șantierele de construcții. Anvelopele, având dimensiunile 315/80 R 22.5, pentru axele directoare și motoare, respectiv 13 R 22.5, pentru axele motoare echipate cu roți jumelate, sunt omologate ECE-ONU/R117 și au o rezistență scăzută la rulare (pe etichetă este indicat indicele C pentru rezistența la rulare). Față de anvelopele anterioare, MICHELIN X® WORKS™ XZY (etichetate cu indicele D pentru rezistența la rulare, conform ECEONU/R117), ce echipau vehiculele IVECO de șantier, noile anvelope Michelin asigură o reducere vizibilă a consumului de combustibil, fără a compromite alte aspecte legate de performanțele anvelopelor, respectiv robustețea pe șantier, siguranța și rezistența pe șosea, nivelul sonor și, nu în ultimul rând, capacitatea de a putea fi reșapate.

24

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Noile anvelope MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™ garantează cel mai redus consum de combustibil și cele mai scăzute emisii de CO2 de pe piață

Începând cu primul trimestru al anului 2018, noul Stralis X-WAY va fi comercializat în echiparea standard cu noile anvelope MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™, special proiectate pentru o largă gamă de misiuni de transport. Noile anvelope, în conformitate cu rezultatele obținute la testele de rezistență la rulare, oferă cel mai mic consum de combustibil și cele mai mai mici emisii de CO2 de pe piața anvelopelor pentru vehicule comerciale, fără compromisuri față de celelalte performanțe de marcă: durabilitatea, siguranța, nivelul sonor și capacitatea de a putea fi recanelat și reșapat.

Test Drive După cum v-am informat și în numărul anterior al revistei, la sfârșitul lunii octombrie, la noul sediu al Centrului de Pregătire IVECO din localitatea Ulm, Germania, am avut ocazia să vedem de aproape și să testăm noile IVECO Stralis X-WAY, alături de alți jurnaliști de specialitate din Europa și înainte de lansarea internațională pentru public, care a avut loc la cea de-a 14-a ediție a Solutrans, salonul de soluții de transport urban și rutier, în perioada 21 - 25 noiembrie la Eurexpo Lyon. Astfel, după ce cu o zi înainte am fost copilot pe un IVECO Stralis NP 460, a doua zi am avut ocazia să conduc două modele din gama Stralis X-WAY. Primul vehicul pe care l-am testat a fost o autobasculantă 8x4 în specificația OFF, echipată cu un motor Cursor 11, cu puterea nominală de 480 CP/353 kW și

Deplasarea s-a făcut pe drumuri modernizate, dar nu pe autostradă, ci pe străduțe deosebit de înguste și sinuoase din interiorul unor mici orășele din zona de munte. În aceste condiții, manevrabilitatea și maniabilitatea deosebită a colosului de 33 de tone cu două axe directoare, s-a dovedit cu adevărat remarcabilă. Confortul cabinei AD, concepută în primul rând pentru utilitate maximă, s-a dovedit a fi totuși similar ca al cabinei modelului de lungă distanță Stralis NP 460, testat cu o zi înainte, ceea ce mi-a permis să conduc relaxat și în siguranță, inclusiv pe străduțele sinuoase și înguste. La aceasta a contribuit în mare măsură și eficiența deosebită a sistemului de frânare cu discuri la toate roțile, dar mai ales, a sistemului de frânare de anduranță cu trei trepte de putere. În balastieră toate modelele prezentate s-au comportat exemplar la deplasarea cu încărcătură pe suprafețele și pe movilele de pietriș, remarcându-se cu deosebire autotractorul 4x2 cu semiremorcă, la care axa față era echipată cu sistemul hidrostatic HI-TRACTION, care oferă tracțiune, doar atunci când este necesar, altfel, în comparație cu tracțiunea integrală, vehiculul având o masă proprie mai mică, consumul de combustibil mai scăzut și conducerea vehiculului fiind mai ușoară. La reîntoarcere, am condus un Stralis X-WAY 6x2/2 în specificația ON+, destinat transportului de containere pentru deșeuri și echipat cu «hook lift». Motorul Cursor 11 ce dezvolta o putere nominală de 460 CP și un cuplu motor de 2.150 Nm și, mai ales, cutia de viteză automatizată HI-TRONIX cu 12 viteze, la care s-au adăugat eficienta frână de motor și schimbarea automată a treptelor de viteze, alături de sistemul de asistare la plecarea în pantă și cel de semnalizare la depășirea benzilor, au făcut ca drumul de întoarcere să fie deosebit de plăcut. Pentru asemenea trasee, cutia de viteze automatizată se dovedește a fi deosebit de utilă, conducătorul auto putându-se concentra mai bine asupra conducerii și controlului vehiculului.


TEST DRIVE

Mercedes-Be Tehnologie high-tech pentru orice teren

La «Zilele Performanțelor Arocs», în prezența a numeroși ziariști de specialitate din întreaga Europă, fascinantele vehicule din gama polivalentă MercedesBenz Arocs 2017 destinată industriei de construcții, și-a dovedit puterea, robustețea și eficiența în a aborda șantiere de orice fel. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU Wörth/Ötigheim - Germania

L

a patru ani de la lansare, în cadrul evenimentului de presă «Zilele Performanței» desfășurat între 14 – 15 noiembrie 2017 la Wörth/ Ötigheim - Germania, MercedesBenz Arocs își demonstrează încă o dată unicitatea pe segmentul vehiculelor de șantier de mare tonaj, în ceea ce privește imensa sa multifuncționalitate. Arocs 2017 înseamnă mai multe variante constructive, mai mult confort și mai multă siguranță în exploatare. Astfel, pe noile variante de vehicule, sunt disponibile acum numeroase noi caracteristici: cabina cu acoperișul mai coborât, un nou pachet hidraulic de basculare montat pe linia de fabricație, un sistem de control a presiunii din pneuri, 4 motoare cu 18 niveluri de putere cuplate la cutii de viteze cu 8, 12 și 16 trepte de viteze, tracțiunea hidraulică auxiliară la roțile axei față (HAD – Hydraulic Auxiliary Drive), ambreiajul Turbo – Retarder conceput

26

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

de Voith, trei sisteme de tracțiune integrală pentru condiții de utilizare dintre cele mai diverse etc. Gama lărgită de cabine, motoare, variante de transmisii și configurații de axe, asigură seriei Arocs capacitatea de a face față tuturor sarcinilor. Indiferent dacă ne referim la versiunile cu benă basculantă sau la cele carosate pentru transportul materialelor de construcții ori la versiunile de autotractor pentru semiremorci cu încărcături grele, Arocs 2017 se adaptează de fiecare dată la cerințele tehnice solicitate, stabilind noi criterii de referință în ceea ce privește funcționalitatea, eficiența, siguranța și confortul. «Zilele Performanțelor Arocs» ne-au permis nouă, jurnaliștilor de specialitate prezenți la acest eveniment, să avem un contact direct cu vehiculele din gama Arocs și cu specialiștii de la Mercedes-Benz care, în prima zi, neau prezentat în marea sală a Centrului de Informare și Aplicare a Mercedes-Benz din Wörth, noile sisteme și caracteristici tehnice

implementate pe șase versiuni definitorii ale modelului Arocs și un autotractor pentru încărcături grele Actros SLT, expuse în sală. Prezentările tehnice deosebit de bine puse la punct, au prilejuit, bineînțeles, numeroase întrebări din partea jurnaliștilor, iar răspunsurile au fost edificatoare. A doua zi am avut prilejul să simțim fiecare pe viu capabilitățile modelului Arocs, atât pe șosea, cât și în poligonul „off-road” de lângă Ötigheim, cu denivelări accentuate, noroi și pietriș și pante de până la 80% și pe terenul extrem al legendarului circuit de testare „Sauberg”, unde au fost încercate primele Unimoguri. Pentru încercări și demonstrații au fost disponibile aproximativ 12 modele Arocs, cu configuraţia axelor variind de la 4x2 la 8x8 și caroserii, de la cele cu benă basculabilă la autobetonieră și autotractoare cu șa pentru semiremorcă. Pe lângă aceste vehicule ne-au mai fost puse la dispoziţie un Atego 4x4 și un Fuso Canter 4x4, cu care am parcurs doar o parte dintre traseele „off-road” pe care le-am parcurs cu fraţii lor mai mari din gama Arocs.


nz Arocs 2017 Cu seria Arocs, MercedesBenz propune o serie de vehicule dedicate de mare tonaj, special proiectate pentru sectorul construcţiilor. La patru ani de la premiera mondială, Arocs este disponibil într-o multitudine de variante şi versiuni, al căror număr este în continuă creştere. Arocs: un vehicul extrem de specializat din rândul vehiculelor de şantier de mare tonaj Vehiculele din seria Arocs sunt disponibile în diverse configuraţii de axe: cu două axe, 4x2 şi 4x4, cu trei axe, 6x2 cu ultima axă tractată sau directoare, 6x4 şi 6x6, cu patru axe, 8x2 cu ultima axă tractată, 8x4 şi 8x4 cu ultima axă tractată, 8x6 şi 8x8.

Oferta include suspensii mecanice, cu arcuri parabolice, şi pneumatice, şasiuri pentru exploatare în principal pe drumuri modernizate sau pe teren accidentat, numeroase ampatamente, cabine şi motoare, trei sisteme de tracţiune integrală, caroserii platformă-camion, bene basculante, betoniere, autotractoare pentru încărcături grele şi caroserii cu destinaţie specială.

Au fost dezvoltate două concepte de vehicule specifice cerinţelor din sectorul de construcţii: modelul Arocs Loader, ce garantează o masă proprie foarte scăzută şi o sarcină utilă ridicată, cum este cazul autotractorului cu şa pentru semiremorcă, cu două axe, şi autoşasiului pentru malaxorul de beton, respectiv modelul Arocs Grounder, conceput pentru aplicaţii extreme în condiţii deosebit de dure, caracterizat de un şasiu deosebit de robust, arcuri parabolice cu mai multe foi, cu caracteristici elastice mai dure, amortizoare speciale, axe cu reductoare planetare în butucul roţilor, jante şi anvelope mai rezistente, cu capacitate mare de încărcare.

Arocs SLT și Actros SLT: autotractoare pentru sarcini grele, deosebit de dinamice

În fruntea gamei Arocs se situează un spectaculos autotractor pentru transporturi excepționale. Acesta, împreună cu celălat model Mercedes-Benz, Actros SLT, asigură performanțe dinamice spectaculoase şi sunt deosebit de apreciate datorită unui set de caracteristici tehnice cu totul deosebite: o masă totală în autotren ce ajunge până la 250 t, echipare cu trei, patru sau chiar cinci axe, situație în care este adăugată o axă suplimentară directoare şi retractabilă, în plus față de axele, trei sau patru, cu care autotractorul este livrat, două axe motoare sau tracțiune integrală (exceptând axa suplimentară), echipare cu motoare puternice ce dezvoltă până la 460 kW (625 CP) şi un Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

27


TEST DRIVE cuplu de până la 3.000 Nm, cuplate la o cutie de viteze Mercedes PowewrShift cu 16 rapoarte etajate foarte foarte fin. Conceptul personalizat al versiunii SLT include, de asemenea, ambreiajul Turbo - Retarder, ce include într-o singură componentă comună un ambreiaj hidraulic și un retarder. Acest echipament opțional facilitează o pornire și manevre foarte precise, chiar și la cea mai mică viteză, și dezvoltă, în funcția sa de retarder primar, o putere de frânare de 350 kW (476 CP). Împreună cu frâna de motor de înaltă performanță, forța de frânare generată poate ajunge până la 475 kW (646 CP). Modificarea autoșasiului standard, livrat de Mercedes-Benz, se face în Franța, la Molsheim, într-un centru de producție specializat în modificări constructive speciale a camioanelor Mercedes-Benz din întreaga lume. Aici versiunile SLT suferă transformări radicale în ceea ce privește montarea axei suplimentare de 8 t, repoziționarea în spatele cabinei a componentelor sistemul de răcire, sistemului hidraulic, a rezervorului cu o capacitate de 900 de litri, a buteliilor de aer comprimat și a altor componente. Numeroasele versiuni ale modelului SLT se împart între cele două serii de vehicule pentru transporturi de sarcini grele: Arocs SlT și Actros SLT. Arocs SLT cu suspensie mecanică derivă din robustul model Arocs Grounder echipat cu cabina de 2,3 m lățime BigSpace. Actros SLT, cu suspensie pneumatică, este livrat cu cabinele GigaSpace și BigSpace, de 2,5 m lățime. Un SLT complet pregătit și echipat cu cea mai înaltă tehnologie poate tracta în autotren o sarcină de 250 t. În industria construcțiilor, el este utilizat în principal în versiunea semi-SLT pentru transportul pe șantier a mașinilor grele pentru construcții. În această variantă, aceste vehicule se pot dispensa de echipamentul suplimentar de răcire sau de ambreiajul cu Turbo – Retarder, iar masa totală în autotren este de 120 t (155 t în anumite condiții).

Mai multe variante constructive, mai mult confort și mai multă siguranță, cu Arocs 2017

Gama actuală de modele demonstrează modul în care Mercedes-Benz Actros se adaptează permanent nevoilor și solicitărilor clienților. Funcție de aplicații și de șantierele unde trebuie să ajungă vehiculul, sunt disponibile 14 modele de cabine cu lățimea de 2,3 m și 2,5 m, celelate dimensiuni, lungimea și înălțimea cabinei (interioară și exterioară) diferind în funcție de nivelul de confort și de dotările asigurate. Arocs oferă, de asemenea, noi opțiuni în ceea ce privește trenul de rulare și mobilitatea. Sistemul de direcție Servotwin cu asistare electrică este disponibil acum și pentru alte versiuni Arocs 8x4, cu alte ampatamente. Tracțiunea hidraulică auxiliară la roțile axei față (HAD) poate fi montată și la autotractoarele cu șa cu ampatament de 3.300 mm sau la cele care sunt destinate transportului de materiale periculoase. Printre noutățile propuse pentru Arocs echipat cu HAD sunt tunelul de motor cu înălțimea de 320 mm pentru cabinele lungi și

28

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

o protecție a cabinei medii, pentru vehiculele ce transportă materiale vrac. Pentru aplicațiile care necesită o dozare foarte atentă a apăsării pedalei de accelerație sau la care manevrarea vehiculului se face la viteze scăzute, se poate opta pentru ambreiajul Turbo – Retarder, care poate fi asociat cu sistemul de asistență a controlului de proximitate și cu sistemul de asistență activă la frânare instalate pe autoșasiurile Arocs 6x4 cu suspensie pneumatică și protecție antiîmpănare față. Dacă pe autoșasiu este instalat un motor OM 471, este posibil ca ambreiajul cu Turbo - Retarder să fie combinat cu o priză de forță de până la 80 kW și 350 Nm instalată în plus pe motor.

Din aprilie 2018, autotractoarele cu șa pentru semiremorcă Arocs 4x2 și Arocs 4x4 vor putrea fie echipate de pe linia de producție cu un nou pachet hidraulic de basculare, care poate fi configurat ca sistem cu un circuit sau cu două circuite. Din punct de vedere al siguranței pe drumurile publice, Mercedes-Benz Arcos oferă acum acum un sistem opțional de monitorizare a presiunii din anvelope, caracterizat printr-un nou concept de afișare cu precizie a presiunii necesare în fiecare anvelopă, în funcție de temperatura exterioară. În plus, Arocs cu două și trei axe, omologat pentru circulația pe drumurile publice, poate fi livrat opțional cu noul sistem de asistență activă la frânare de nivel 4, singurul sistem de frânare de urgență asociat detectării pietonilor. O vastă gamă de motoare echipează seria Arcos. Cu șase cilindri în linie și o cilindree de 7,7 l, 10,7 l, 12,8 l și 15,6 l, aceste motoare corespund tuturor așteptărilor. Sunt disponibile 18 niveluri de putere, de la 175 kW (238 CP) până la 460 kW (625 CP) și cupluri motoare de la 1.000 Nm până la 3.000 Nm. Cutiile de viteze automatizate din seria Mercedes PowerShift 3, cu 8, 12 sau, opțional 16 trepte de viteze, sunt montate standard pe vehiculele din seria Actros. Trecerea din treapta I-a în treapta de mers înapoi se face direct, permițând astfel efctuarea de manevre rapide în caz de nevoie. Programele de conducere „Offroad” și „Power” oferă fiecare mai multe moduri de conducere ce se adapteazî diferitelor condiții de operare.

Funcții suplimentare ajută conducătorul auto în situațiile dificile întâlnite pe teren, ca de exemplu modul „Rocking” care asigură balansarea vehiculului pentru degajarea roții dintr-o groapă. Opțional, sunt disponibile și cutiile de viteze cu comandă manuală. Pentru aplicații tot-teren, în funcție de gradul de dificultate, sunt disponibile trei sisteme de tracțiune integrală: decuplabilă, permanentă cu reductor de turație și sistemul HAD, instalat în butucul roților față, care se anclanșează printr-o simplă apăsare de buton și la care transmisia forței de tracțiune necesară la roată este reglată eficient și continuu în funcție de aderența roții la sol.

Sistemul HAD, prin puterea transmisă, ușurința în conducere, durabilitate și lipsa întreținerii, precum și prin masa mult mai mică decât în cazul transmisiei integrale, este fără îndoială un sistem de tracțiune de referință pentru vehiculele grele tot-teren și, nu în ultimul rând, un sistem tehnic prietenos cu mediul.

Test Drive

În noaptea dinspre 14 spre 15 noiembrie a.c. a plouat, așa că a doua zi dimineață, când trebuia să conducem diversele modele din seria Arocs pe șosea și în cele două poligoane de testare, cu toate că nu mai ploua, cerul era înnorat, totul era jilav, temperatura în jur de 30o și, bineînțeles, în poligon de lângă Ötigheim noroiul era din belșug, iar apa acoperea gropile. În aceste condiții, sfatul organizatorilor de a ne prezenta într-o ținută adecvată s-a dovedit, cu atât mai potrivit. Pentru noi însă, condițiile din poligon ni s-au părut dintre cele mai potrivite pentru a verifica capacitățile tehnice ale modelelor din seria Arcos. Fiecare dintre modelele testate, înainte de a fi conduse de noi, au fost prezentate de un pilot profesionist de la Mercedes-Benz, care a făcut și o demonstrație de cum trebuie parcurse traseele din poligon. Toate modelele testate erau echipate cu cutii automatizate de viteze, în afară de o autobasculantă Arcos 6x6 și micuțul Fuso Canter 4x4, care aveau cutii de viteze manuale.


La legendarul poligon "Sauberg", deoarece terenul, preponderent stâncos, era mult prea solicitant, cu pante de până la 65% și denivelări pronunțate, iar ploile din zilele precedente au făcut ca condițiile să fie mult mai dificile din cauza umezelii, nu ni s-a permis să conducem vehiculul testat, o autobasculantă normală de serie Arocs 8x8/4 parțial încărcată. Dar chiar și așa, spectacolul oferit de vehiculul condus de un pilot de teste al uzinei a fost extraordinar, iar dificultatea traseului a făcut ca, la un moment dat, vehiculul să alunece la coborârea unei pante abrupte, până jos, cu roțile complet blocate.

Având în vedere dificultatea traseelor din poligon, denivelări pronunțate, curbe strânse, numeroase gropi acoperite de apă și noroi, parcurgerea traseelor am făcut-o schimbând manual treptele de viteze, chiar dacă vehiculul era prevăzut cu cutie automatizată de viteze. În aceste condiții, confortul în conducere și ușurința cu care puteam schimba treptele de viteze, fără a mai apăsa pedala de ambreiaj, s-au dovedit a fi cu totul remarcabile.

De altfel, într-un final, conducând pentru comparație, ca și ceilalți jurnaliști, autobasculanta Arcos 6x6 echipată cu cutie de viteze manuală, am remarcat mirosul pătrunzător de ferodou ars degajat de patinarea ambreiajului. Nu degeaba pe modelele Mercedes-Benz Actros cutia automatizată de viteze este instalată standard, iar cea cu comandă manuală este opțională.

Bineînțeles că, la abordarea anumitor pante sau a traseelor cu noroi, a trebuit, funcție de vehicul, să cuplez mai multe axe motoare și să blochez diferențialele. Dar întotdeauna am reușit să trec de dificultățile terenului.

am putut să-l clintesc din loc. Dar numai pentru o clipă, căci după o simplă apăsare de buton, vehiculul a reușit să se smulgă din clisă și am ajuns din nou pe teren dur. Al doilea moment a fost cel în care am urcat o pantă de 80%, cu o autobasculantă Arocs 8x8/4 echipată cu ambreiajul Turbo-Retarder și încărcată la maxim. Încercarea a fost cu adevărat provocatoare, având în vedere că urcarea și staționarea pe rampă, chiar și coborârea lentă cu spatele, am făcut-o fără a folosi în nici un moment frâna, doar am acționat pedala de accelerație cu forțe diferite. Am urcat și am coborât aceeași pantă în treapta de mers înapoi, ambreiajul Turbo-Retarder dovedindu-se imbatabil, acesta demonstrând cu adevărat că manevrele de finețe pe care le poți face cu un vehicul greu echipat cu un astfel de sistem sunt cu totul și cu totul deosebite.

Două momente au fost cu adevărat deosebite în timpul încercărilor. Prima dată a fost atunci când am condus prin noroi autotractorul cu șa Arocs 4x4 echipat cu sistemul HAD, cu semiremorca încărcată la maxim. La sugestia pilotului de la Mercedes-Benz am încercat să parcurg traseele cu noroi fără să cuplez HADul, lucru pe care l-am reușit parțial, pentru că la un moment dat vehiculul s-a împotmolit și nu

Pe drumurile modernizate, am condus un Arocs 8x4 cu cutie automatizată de viteze. După încercările din poligonul „off-road”, deplasarea pe șosea cu o asemenea mașină mi s-a părut o plimbare cu un automobil de clasă mare. Confortul interior, vizibilitatea perfectă în toate direcțiile, inclusiv prin oglinzile retrovizoare, eficacitatea sistemului de frânare, cu deosebire a frânei de motor, limitatorul reglabil de viteză și, nu în ultimul rând cutia automatizată de viteze, ideală pentru asemenea vehicule deoarece, chiar dacă nu ai mai avut contact până acum cu această mașină, te scutește de timpul necesar să te acomodezi cu vehiculul și te ajută să te concentrezi la condus. Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

29


UTILAJE

Autoutilitarele DAF EVW Holding este un jucător important pe piața transportatorilor, cu o experiență de peste 25 ani în vânzări vehicule noi, rulate, service camioane, vânzări piese camioane, anvelope noi și producție anvelope reșapate Bandag.

E

vw Holding - unic importator DAF în România, răspunde provocărilor sezonului rece cu o gamă variată de utilaje printre care Autobasculanta şi Automăturătoarea DAF.

disponibile pentru o varietate de aplicații Caracteristici bena basculabilă trilaterală, cu podea dreaptă:

• Dimensiuni: lungime=5.000 mm; lăţime=2.370 mm ; înălţime=600 mm;

Condiții speciale • a) placa - tip GR3/5 - cu posibilităţi de prindere a mai multor instalaţii; • b) lamă de zăpadă lăţime de operare: 2.800 mm, greutate placă + lamă=550 kg, prevăzută cu lumini de lucru; • c) răspânditor material antiderapant: putere motor: 22 CP, jgheab anterior de inox, buncăr 6 mc, dotat cu prelată şi grătar, girofar.

Tapițeria scaunelor din velur cu spatele din vinilin. Aer condiţionat cu control manual, cu recircularea aerului. Geamuri electrice. Radio/ USB player. Sistem cu 2 boxe.

Suspensie și punți Punte faţă de tip F60. Suspensie lamelară parabolică cu amortizoare şi stabilizator. Sarcină maximă 6,0 tone. Punte spate motoare cu reducţie simplă de tip SR10.22, cu suspensie lamelară parabolică asimetrică, inclusiv amortizoare. Sarcină maximă de 10,5 tone.

Transmisie Motor PX-7, motor diesel cu 6 cilindri, de 6,7 litri. Putere de 172 kW (234 CP) la 2.300 rpm. Cuplu max. de 900 Nm la 1.000-1.700 rpm. Cutie de viteze manuală 6 trepte, 6S1000 ST, 6,75-0,78

Suprastructura măturătoare scarab

AUTOBASCULANTA DAF LF 250 CU SĂRĂRIŢA DETAŞABILĂ, PLACĂ DE PRINDERE ŞI LAMĂ DE ZĂPADĂ Caracteristici

• 4 timpi, turbo diesel; Motor PX-7, 186 kW/253 cp.; • Nivel poluare EURO 6; • Putere 253 C.P; • Cuplu max. 950 Nm la 1100-1800 rpm; • Alimentare: pompă de injecţie de înaltă presiune; • Sistem de răcire cu lichid; • Evacuare verticală; • Capacitate cilindrică 6.700 cmc; • Tip - servodirecţie; • 4x2, cu tracţiune spate; • Raport transmisie punte spate - peste 4,11; • Cutie viteze manuală, 9 trepte înainte şi una înapoi; • Sarcina puntea faţă - minim 7,5 tone; • Sarcina puntea spate - minim 13 tone; • Masa totală maximă autorizată = max 19.000 kg.

30

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Condiții de lucru ale autobasculantei

• Regim de funcţionare - până la 16h/zi; • durata de utilizare minim 10 ani sau 700.000 km; • temperatura de lucru -30 grade C…+38 grade C; • Prorecție climatică: normală; • Mediu de lucru: condiţii normale, praf, ploaie, noroi, drumuri mixte şi de iarnă.

AUTOMĂTURĂTOARE DAF LF 230 FA Cabina

Cabină Day Cab cu bară de protecţie din oţel, geamuri fumurii şi deschidere electrică a geamurilor. Oglinzi principale şi oglinzi panoramice încălzite electric. Sistem de închidere centralizată a uşilor cu funcţie de verificare a luminilor exterioare. Include 2 telecomenzi şi 2 chei cu transponder.

Interior cabină

Scaun cu suspensie pneumatică, tetieră integrată şi centură în trei puncte pentru şofer.

• Rezervor de apă din fibră de sticlă (superior celui din oțel inoxidabil) rezistent la coroziune cu capacitate de minim 1.250 litri; poziționat pe şasiu (nu va bascula împreună cu buncărul suprastructurii); • Perie laterală din oțel cu diametrul de 650700 mm, cu lumină de lucru; • Perie central fixă din polipropilenă. Peria va avea capacitatea de “floating” fiind dotată cu amortizoare pentru a păstra contactul cu solul, de asemenea ansamblul periei va fi remorcat pentru a asigura o periere uniformă şi o uzură egală în timp; • Duza de aspirare: lățime de minim 700 mm; diametrul furtun duza: minim 200 mm; • Duza prevăzută cu clapetă cu deschidere automată pe tubul de admisie în buncăr; • Un rezervor de apă rezistent la coroziune cu capacitatea de minim 1.250 litri, dotat cu o pompă de joasă presiune cu autoamorsare pentru bara de stropire din față şi pentru duzele de stropire ce ajută la eliminarea prafului; • Posibilitatea de a folosi soluție de clorură/ salină în circuitul de joasă presiune pentru împrăştierea acesteia pe timp de iarnă; • Bara de stropire cu minim 11 duze, presiune joasă , montată în fața şasiului; • Acționare cu motor turbo diesel independent de minim 3.5 litri, norma de poluare minim stage IIIB, cu rezervor de combustibil dedicate de minim 120 litri; • Placa de prindere pentru plug de zăpadă frontal; sistem de comandă/mişcare a plugului de zăpadă.


Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

31


ADVERTORIAL

Sistem de cântarire PFREUNDT

pentru încărcătoare frontale Câştig cu fiecare cupă

Totul se află sub control: Datele. Costurile. Timpul. Verificabil Metrologic

• • • • •

Montare simplă, chiar şi ulterior; Rapid şi de înaltă precizie; Nu necesită întreţinere; Acces global la date; Alternativă avantajoasă la cântarul pentru camioane.

Sistem electronic de cântărire

• • •

Sisteme consacrate pentru utilizarea îndelungată; Operare intuitivă; Conectare la PFREUNDT Web Portal.

Senzori digitali de presiune

• • •

Senzor de presiune a uleiului cu protecţie împotriva suprasarcinii; Control integrat al temperaturii; Elemente de asamblare filetate uşor de montat.

Senzori ai domeniului de măsurare

• • •

Pentru o cântărire dinamică în fluxul muncii; Definire fiabilă a domeniului de cântărire; Montare simplă.

COLCEAR GROUP Tel./Fax: 0256-206.611 Mobil: 0741-219.081 E-mail: office@colceargroup.ro

www.colceargroup.ro 32

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017


INOVARE

METSO

“În trecut, lansam sistemul de planificare și monitorizare online a planurilor pentru comandarea sitelor de sortare. Producerea acestui sistem nou este încă un pas pe care îl facem în sprijinul clienților noștri pentru scăderea timpilor morți și creșterea productivității medii”

inovează în schimbarea sitelor de cernere Mai puțin timp alocat operațiunii și mai multă siguranță, prin intermediul unui nou sistem de prindere Timpii morți sunt costisitori în cazul opririi producției pentru schimbarea sitelor de cernere care prelucrează minerale și agregate. Sistemul Metso fără lovire asigură o instalare sigură, rapidă și crește disponibilitatea ciurului.

M

etso introduce un nou sistem de fixare pentru sitele de tip Trellex™ care oferă productivitate crescută și facilitează înlocuirea sitelor în siguranță și mai rapid decât sistemul convențional. Până acum, demontarea șuruburilor și a traverselor de fixare era o operațiune consumatoare de timp și periculoasă. Noul sistem inovativ de prindere Metso îmbunătățește siguranța operatorilor în timpul schimbărilor sitelor. Nu este necesară folosirea unui ciocan în timpul înlocuirii sitelor ciurului.

34

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Șuruburile de fixare, special proiectate, pot fi înșurubate, cât și deșurubate, utilizand o șurubelniță electrică cu impact. Cu această soluție tehnică, accidentele cauzate de desfacerea elementelor mecanice de fixare a sitelor pot fi evitate. În plus, prin îmbunătățirea siguranței, noul sistem scurtează considerabil timpul de intervenție, rezultând o disponibilitate și o productivitate medie crescută a echipamentului.

Noul sistem de asamblare este în prezent disponibil ca opțiune standard pentru sitele ciururilor Trellex (TM) 305PS, de dimensiuni uzuale (40 mm - 60 mm), dar va fi introdus curând și pentru dimensiuni suplimentare.


PRONAR UTILAJE

Unul dintre principalii producători la nivel mondial de utilaje de deszăpezire, municipale și agricole Compania Pronar a fost fondată cu aproape 30 de ani în urmă în regiunea Narew, Podlasie, în partea de nord-est a Poloniei. "Pro" înseamnă producția, "Nar" este o abreviere a lui Narew - de aici și numele companiei. Pronar angajează peste 2.000 de angajați. În 7 fabrici moderne situate pe o suprafață de 80 de terenuri de fotbal, 600 de tone de oțel sunt folosite zilnic pentru a produce 4 000 de piese.

D

eoarece compania a fost înființată în 1988, proprietarii au avut ideea unică de dezvoltare a companiei axată în primul rând pe implementarea diverselor game de produse. Pronar este unul dintre principalii producători la nivel mondial de utilaje de deszăpezire, municipale și agricole, sisteme pneumatice și hidraulice, axe pentru remorci, profiluri de oțel și componente din plastic.

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Motorul Mitsubishi cu 4 cilindri este excelent pentru acest tractor universal mic, iar tracțiunea 4x4 face ca tractorul să aibă caracteristici excelente.

Sărărițele PRONAR T130, T131, T132

Sunt mașini tractate de împrăștiat sare, alimentate de la sistemul hidraulic al tractorului. Aceste mașini sunt proiectate pentru împrăștierea drumurilor de iarnă cu nisip și sare.

Tractorul Pronar 320AMK atrage atenția clienților, deoarece este ușor de utilizat și este prevăzut cu legături frontale, lampă de avertizare și echipament hidraulic eficient, montate standard. Costurile scăzute de operare, fiabilitatea, cabina confortabilă și sigură și raza mică de viraj sunt caracteristicile pe care utilizatorii le apreciază.

36

Tractorul AMK 320 este utilizat în lucrările municipale, la curățarea zăpezii, la măturare, cosit și transportul urban de materiale, precum și ca tractor de fermă pentru îngrijirea pomilor fructiferi.

Buncărul de încărcare este ranforsat cu grila de stabilizare interioară și profilele laterale speciale. Deasupra este fixată o sită specială care împiedică pătrunderea în buncăr a materialelor sau a pietrelor. Ajustarea lățimii de lucru și a vitezei benzii continue de alimentare ajută la controlul precis al parametrilor de împrăștiere.


UTILAJE Soluțiile folosite la plugurile din seria PUS-P permit funcționarea chiar și în condiții extreme de iarnă. Designul plugului și o varietate de lame disponibile permit îndepărtarea eficientă și efectivă a zăpezii, murdăriei și gheții. Designul robust al plugului îl face pregătit pentru a îndepărta stratul gros de zăpadă în condiții dificile.

Plugurile de zăpadă sunt disponibile în lățimi de lucru de:

• PUS-S27 - 2.700 mm, • PUS-S32 - 3.200 mm, • PUS-S34 - 3.400mm, • PUS-S36 - 3.600mm, • PUS-S40 - 4.000 mm, Frezele de zăpadă PRONAR OW 2.4 sunt disponibile cu unitate PTO (OW 2.4M), precum și unitate hidraulică (OW 2.4H). Frezele de zăpadă îndepărtează zăpada și gheața de pe șosea sau alte suprafețe și o aruncă la o distanță de până la 30 de metri. Este disponibilă și versiunea cu jgheab extins, care permite aruncarea zăpezii direct într-o remorcă. Freza de zăpadă OW 2.4 poate fi instalată pe un cârlig de prindere sau în spate cu 3 puncte. Lama și glisierele sunt din oțel dur.

Cea mai nouă măturătoare ZM-2300M este destinată pentru îndepărtarea murdăriei de pe străzile orașului, trotuare, locuri de parcare, alte zone pavate și drumuri. Poate fi folosită și în timpul iernii pentru zăpadă. Construcția măturătoarei, caracteristicile și funcționalitatea acesteia fac din ZM-2300M o alegere perfectă pentru companiile municipale. Posibilitatea agregării la tractoare sau încărcătoare face ca aceasta să fie un accesoriu bun pentru sectorul public și cel privat. Montat pe partea frontală a vehiculului de transport, ZM-2300M este acționat hidraulic. Gama largă de accesorii permite adaptarea măturătoarei la nevoile individuale ale clienților.

www.utilben.ro 38

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017


UTILAJE

Soluții pentru podele şi pardoseli prefabricate pentru construcții și infrastructuri în zone seismice, oferite de

NORDIMPIANTI Compania NORDIMPIANTI care a luat naştere în anul 1974 este astăzi unul dintre producătorii lideri mondiali în fabricarea liniilor de producţie şi a maşinilor pentru producţia de elemente pretensionate din beton, precum: plăci fâşii cu goluri, grinzi „T”, plăci de beton şi orice alte elemente precomprimate din beton, oferind soluţii pentru toate sectoarele de construcţii industriale şi civile.

Grinzile "U" folosite în construcţii comerciale şi de infrastructură pot fi produse astfel încât înălţimea lor să ajungă până la 1 m.

E

lementele din beton produse cu ajutorul maşinilor Nordimpianti sunt folosite în construcţii şi ale căror aplicaţii sunt de mare amploare precum construcţiile de poduri, unde de regulă se folosesc fâşiile cu goluri, grinzile duble „TT” inversate şi grinzi în „U” nervurate, toate acestea oferind capacitate mare de încarcare a sarcinii, rezistenţă şi siguranţă în utilizare chiar şi acolo unde deschiderile sunt foarte mari, de exemplu 22 de metri, dar şi în orice alt tip de construcţie industrială, civilă sau de infrastructură.

40

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Grinzile duble „TT” inversate potrivite în construcţiile de poduri şi de infrastructură pot fi produse astfel încât să aibă o înăltime de la 50 la 100 cm.

Fâşiile cu goluri produse cu ajutorul maşinilor Nordimpianti pot ajunge până la o înălţime de 1 metru, fiind utilizate în special în construcţii comerciale sau de infrastructură, însă acestea pot fi produse şi în dimensiuni mai mici, începând de la 8 cm pentru a deservi lucrările sociale şi rezidențiale, în special pentru construcţia pereţilor, podelelor şi plafoanelor.


Fâşiile cu goluri sunt elemente deosebit de rezistente, tocmai din această cauză ele sunt utilizate des la realizarea construcţiilor în zone seismice, capacităţile lor de sarcină fiind diferite bineînteles în funcţie de grosimea plăcilor, capacităţile de rezistenţă pornind de la 5 kN/m² până la 70 kN/ m², testate atât pe şantier, cât şi prin teste de compontament în laborator, nu doar privind capacitatea de sarcină, ci şi flexibilitatea lor.

Fâşiile cu goluri pot fi utilizate ca diferite structuri de suport, ca pereţi de construcţie, în combinaţie cu structuri metalice, în structuri de construcţie cu beton direct pe şantier, împreună cu grinzile prefabricate.

Fâşiile cu goluri pot fi produse cu oricare dintre maşinile Nordimpianti: Extruder, Slipformer şi Turnare Umedă, care toarnă într-o singură etapă, de-a lungul unui pat de producţie, fără a fi necesare cofraje sau forţă umană de lucru.

Pentru lucrări de infrastructură, fâşiile cu goluri sunt utilizate la scară extinsă şi pentru protecţia drumurilor de pericole naturale, împotriva alunecărilor de teren sau ca protecţii împotriva avalanşelor, dar şi pentru compartimentarea drumurilor, întrucât în toate aceste cazuri necesitatea de rezistenţă la sarcina necesară este extrem de ridicată.

În ajutorul atingerii performanţelor structurale ridicate, dar şi pentru comportament optim în cazul efectelor seismice vin şi câteva detalii cum ar fi profilele dinţate sau instalarea precisă cu ajutorul sistemului cheie de forfecare.

Aşadar, fâşiile cu goluri sunt elemente deosebit de structurale care sunt utilizate în întreaga lume şi care, pe lângă avantajele tehnice deja mai sus prezentate, oferă şi avantaje economice.

De asemenea, aceste fâşii cu goluri sunt deosebit de versatile şi permit la locul de instalare facila lor conectare cu alte elemente structurale, prin diverse metode, cum ar fi: conector în unghi sudat, tampoane de susţinere, bare de armare consolidate grupate în conectoarele dintre elementele solide sau chiar prin cimentare în cazul conectării cu grinzi şi coloane. În cazul utilizării fâşiilor cu goluri în construcţia de podele, dar în cazul în care şi pereţii construcţiei sunt realizaţi tot din fâşii cu goluri, conectarea între ele se face prin tije longitudinale şi îmbinare cimentată la locul de montaj. Pentru o rezistenţă sporită se folosesc şi bare tip tub injectate în beton. Nu în ultimul rând trebuie amintită şi calitatea utilizării acestor fâşii cu goluri în ceea ce priveşte continuitatea construcţiei în momentul montajului pe şantier, ceea ce oferă un grad de rezistenţă si mai înalt indiferent de lăţimea de deschidere.

Reprezentantul

Pe lângă rezistenţa lor deosebit de ridicată şi de siguranţa pe care o oferă contrucţiile cu fâşii cu goluri în zone cu risc crescut de seisme, aceste elemente prefabricate din beton au certificare în ceea ce priveşte rezistenţa lor la foc, şi oferă soluţii economice în construcţiile în care se doreşte stoparea extinderii potenţialelor incendii, de exemplu la marginea pădurilor, în depozite industriale, clădiri industriale sau parcări auto.

în România

Contact

Lucia Vali Dobrescu 0721.249.367

www.utilaje-prefabricate.ro

Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

41


UTILAJE

Stație de betoane mobilă, marca Betonmec (Italia),

livrată de compania Gabor Concrete Srl societății EKY-SAM SRL, din Târgu Frumos, județul Iași În sfârșit, pe piața utilajelor de construcții a apărut O ADEVARATĂ STAȚIE DE BETOANE MOBILĂ, care nu are nevoie de semiremorci pentru transportul componentelor datorită semiremorcii intergrate ce este omologată de tip pentru circulația pe drumurile publice din UE, ea putând fi tractată de un autotractor cu șa standard, cu două axe. Dimensiunile sale permit transportul în siguranță, fără autorizații speciale.

E

ste de ajuns un autotractor cu șa și, la doua ore și jumătate după ce a-ți ajuns în șantier, puteți deja produce beton deoarece, instalarea stației se face rapid și cu ușurință, datorită plăcilor de repartizare și a rampelor de oțel care nu necesită lucrări de fundație.

Stația de betoane este prevăzută cu toate sistemele de siguranță active și pasive necesare exploatării, respectând toate normele de siguranță CE.

Chiar dacă are dimensiuni reduse, SPEEDY este singura stație de betoane care are o bandă transportoare de încărcare a malaxorului cu covor neted. Un sistem particular de dispunere a containerelor pentru agregate, permite o înclinație a benzii de 30°. Covorul neted permite curățarea perfectă cu un răzuitor Hardox montat pe bandă. Pentru curațarea malaxorului stația de betoane mobilă este prevăzută standard cu un sistem de spălare cu mare presiune. Nimic nu a fost lasat nerezolvat la stația Speedy. Un filtru cu aspirator recuperează și reduce pulberile generate de agregate și ciment în faza de încărcare a malaxorului, în timp ce o bandă suplimentară de transport recuperează și reintroduce în malaxor eventualele reziduuri de nisip umed pe care banda poate să le transporte înapoi.

FACEȚI UN SALT ÎN VIITOR cu SPEEDY BETON, CAȘTIGAȚI TIMP ȘI BANI pe șantierul d-voastră fără a renunța la CALITATEA de beton pe care îl produceți

Opțional, stația poate fi complet izolată prin montarea de panouri sandwich care protejează aparatura de acțiunile agenților termici, ceea ce oferă un avantaj față de alte stații, dacă este aceasta este amplasată în zonele cu climă rece. Panourile utilizate au carcateristici superioare de izolare termică și fonică. Cu aceste panouri, nivelul emisiilor fonice este redus între limitele impuse de Directiva Europeană 2000/14/CE .

42

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

O atenție particulară a fost dedicată operațiunilor de întreținere și mentenanță; pasarele retractabile și uși de acces facilitează intervenția personalului pentru operațiile de întreținere și intervenție. Malaxorul este prevăzut cu un sistem de gresare automatizat, în timp ce toate organele aflate în mișcare sunt deservite de un sistem de gresare centralizat care are rolul de a reduce timpii dedicați acestor operațiuni.

EKY-SAM Srl este una dintre cele mai importante societăți în construcția, întreținerea și realizarea de infrastructuri rutiere. În decursul anilor, societatea a achiziționat importante instalatii și utilaje necesare realizării lucrărilor de infrastructură rutieră și a întreținerii acestora. Pentru a eficientiza realizarea drumurilor din beton a apărut necesitatea de a avea și o stație de betoane complet mobilă, care să poată fi montată și demontată într-un timp cât mai scurt, fără a avea nevoie de fundații și macarale. De asemenea, se impunea și o productie ridicată (60 mc/h) de beton rutier care să fie pus în operă cu ajutorul


utilajului pentru finisarea betonului din dotarea EKY-SAM Srl. În același timp, având la dispoziție o stație de beton complet mobilă, cu posibilitatea de a o monta rapid în locații diferite, societatea EKY-SAM Srl avea garanția că va produce un beton de cea mai bună calitate (prin eliminarea timpilor lungi de transport a betonului), cheltuielile de transport vor fi reduse la zero, iar uzura mijloacelor de transport se va diminua semnificativ. Atunci când a fost vorba să se achiziționeze acest tip de stație de betoane, Dl. Ioan Echimov, administratorul EKY-SAM Srl, împreună cu fiul dânsului, au decis că stația de betoane mobilă de la firma italiană Betonmec Srl, reprezentată în România din anul 2008 de Gabor Concrete Srl, este cea mai bună opțiune.

"Pentru a satisface nevoile clientului EKY-SAM Srl, am stabilit împreună, de comun acord, că stația de betoane mobilă SPEEDY BETON 60.4 reprezintă alegerea optimă." Această stație de betoane mobilă iese în evidență prin următoarele caracteristici: componentele stației sunt asamblate pe șasiul unei semiremorci omologate de tip pentru circulația pe drumurile publice, malaxorul de beton este de tipul cu dublu ax orizontal de 2.000 litri, sunt disponibile 4 buncăre de stocare a agregatelor, un cântar de ciment, instalații de dozare a apei și a aditivilor lichizi, sistem de gresare automat atât a malaxorului cât și a clapetelor de dozare agregate.

Stația de betoane Speedy Beton 60.4 a fost prevăzută cu un set de rampe de oțel mobile, care au permis reducerea timpilor de montare sau demontare a stației si diminuarea costurilor pentru relocarea stației. Speedy Beton 60.4 a dat posibilitatea clientului ca, la mai puțin de 5 luni de la prima montare a acestei stații, să o mute deja în alte două șantiere pentru a produce betonul de care avea nevoie în acele locații. Putem să afirmăm că Speedy Beton este singura stație de betoane cu adevărat mobilă, care nu are nevoie de fundații sau de alte lucrări de construcții pentru a fi instalată și, totodată, are timpii cei mai reduși de montaj și demontaj, precum și cele mai mici costuri de transport.

Vânzări echipamente, instalații, utilaje și accesorii pentru industria betonului Consultanță tehnică - economică Reparații și retehnnologizări utilaje industria betonului

Betonmec Srl a asamblat în Romania numeroase stații de betoane modulare complete, atât pentru realizarea betonului marfă (pentru transportul cu autobetoniere), cât și pentru industria prefabricatelor de beton, cu linii pentru transportul betonului cu vagonete aeriene, cu căruțuri electrice cu bene pentru transportul betonului sau cu sisteme de distribuție a betonului cu bene de diferite capacități și clapetă hidraulică de descărcare.

Două componete importante sunt incluse în această livrare: sistemul hidraulic de ridicare a stației și silozul orizontal pentru stocarea cimentului - în acest fel fiind eliminată total necesitatea de a avea la dispoziție o macara în șantier.

Unic reprezentant pentru România a companiei italiene

Betonmec SRL

Contact: Facebook@gabor.concrete loc. Doicești, județul Dâmbovița, România al doilea punct de lucru: loc. Marginea, județul Suceava Utilaje și piese de schimb pentru industria betonului și a prefabricatelor din beton Gabor Carmil, Director General Tel. Mobil: +4 0748 958 640 Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

43


UTILAJE

BFS

Mașini și echipamente complete pentru fabricarea produselor din beton de înaltă calitate

Echipamentele de ultimă generație și expertiza în domeniu i-a permis companiei BFS să-și consolideze poziția pe piața națională și internațională ca motor de inovare și lider în tehnologie pentru producția de tuburi și cămine din beton, precum și pentru alte produse prefabricate din beton, destinate construcției profesionale a infrastructurii de inginerie civilă. Succesul este cuantificabil, BFS a reușit în ultimii ani să-și consolideze renumele pe piața internațională și să își mărească de 4 ori cota de piață.

C

Acesta este un concept revoluţionar în industria producătoare de elemente de canalizare din beton.

u fiecare maşină pe care o produce şi pune în funcţiune, renumele BFS şi încrederea în aceasta creşte constant datorită recomandărilor clienţilor. Obiectivul BFS “Creştere prin inovaţie, fiabilitate şi încrederea clienţilor.”

Clienții sunt capabili să producă elemente de dimensiuni mari şi masive cu sisteme de producţie robuste şi eficiente. Cu ATLANTIC, clienţii pot produce cu două matriţe de dimensiuni diferite în aceeaşi zi. Acest lucru duce la o flexibilitate a productivităţii, respectiv la un răspuns mult mai prompt la cerinţele pieţei.

ATLANTIC - Soluţia pentru producerea de tuburi din beton în mod automat Modelul de maşină ATLANTIC produs de societatea BFS, este o maşină versatilă, complet automată care poate fi adaptată individual pentru producerea celor mai variate elemente din beton: de dimensiuni mari, de dimensiuni mici, rotunde, dreptunghiulare sau unghiulare.

Calitatea optimă a produselor, capacitatea de producţie zilnică şi manipularea uşoară sunt alte câteva avantaje ale sistemului. Un alt avantaj al maşinii model ATLANTIC este că aceasta poate funcționa în spaţii restrânse. Modificările pot fi făcute într-un mod rapid şi facil deoarece ajustarea dimeniunii poate fi făcută doar prin apăsarea unui buton.

44

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Modelul ATLANTIC este eficient pentru producerea de tuburi din beton şi elemente de canalizare cu diametrul nominal de până la 2.000 mm şi este caracterizată de calitatea de primă clasă a produselor şi de ciclurile de producţie extrem de scurte.

Pentru a satisfice cerinţele clienţilor societatea BFS oferă diferite sisteme concept. Societatea este lider în tehnologia staţiilor cu turnare umedă. SLAB FLEX este un sistem de turnare umedă complet automatizat pentru producţia de terase şi blocuri drepte, pietre de bordură, margini bazine, piatră furnir etc.

CAPITAN - Totul de la o matriţă

Cu CAPITAN, societatea BFS a dezvoltat şi a adus pe piaţa o maşină care poate produce totul de la o matriţă - cămine de bază molitice cu o suprafaţă foarte netedă, canale cu diferite diametre şi unghiuri de înclinare iar în plus guri de intare şi ieşire cu înălţimi variabile. Cu sistemul CAPITAN clienţii BFS sunt capabili de a produce nu doar elemente standard ci şi elemente în conformitate cu cerinţele individuale ale clienţilor săi.

Sistemul oferă tot ce vă doriţi de la o maşină de bază până la o linie de producţie complet automată cu sistem de uscare a betonului controlat climateric şi o staţie robotizată pentru împachetare.

Reprezentant BFS membră Casagrande Group în România Lucia Vali Dobrescu +40 721.249.367

www.tuburi-prefabricate.ro


Innovating Simplicity

Automacaraua

AT 253 Combinația optimă între tehnologia de ultimă oră și ușurința în utilizare


LIVRARE

FORD TRUCKS O nouă livrare de 10 vehicule municipale

La patru luni de la intrarea pe piața vehiculelor municipale din România, Ford Trucks livrează o nouă serie de 10 autogunoiere compactoare către MUD RECYCLING.

“Ne păstrăm angajamentul de a asigura operatorilor de vehicule municipale produse concepute special pentru a le răspunde și depăși exigențele, și de a aduce astfel o reală valoare adaugată serviciilor lor prin puterea vehiculelor Ford Trucks, prin consumul și costurile de întreținere și operare fără concurență, și nu în ultimul rând prin prețul competitiv” mai adaugă domnul Albarosa.

P

Compactorul de 15 mc este montat pe un autoșasiu Ford Trucks, cu masa maximă autorizata de 18 T, motor Ford Ecotorq de 9 litri - 330 CP și transmisie manuala cu 6+1 trepte.

asiunea pentru inovație este o tradiție pentru Ford Trucks, iar prin gama de Vehicule Specializate o multitudine de caracteristici tehnologice de ultimă generație devin partenerul de drum al operatorilor din domeniul salubrității. Echipate cu noul motor Ford Ecotorq, garant al eficienței consumului de combustibil, gama de Vehicule Specializate Ford Trucks oferă unele dintre cele mai reduse costuri de operare. De asemenea, caracteristicile inovatoare ale vehiculelor municipale Ford Trucks asigură performanța serviciilor, precum și confortul și siguranța utilizatorilor. Până în prezent, Ford Trucks a livrat deja un număr important de vehicule către 6 mari companii din domeniul salubrității.

“Suntem încântați de această livrare de 10 vehicule comerciale Ford Trucks către MUD RECYCLING, livrare care demonstrează competitivitatea produselor noastre și poziționează Ford Trucks ca leader pe piața Vehiculelor Municipale cu mai mult de 35 de vehicule comerciale livrate în ultimele 3 luni.”

46

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Asemenea întregii game de vehicule comerciale rutiere Ford Trucks, acesta este dotat cu noul sistem de frânare cu discuri și frână de motor. Noua tehnologie include o forță de frânare suplimentară prevăzută până la 340 kW la nivelul motorului. În plus, vehiculele sunt echipate cu Programul Electronic de Stabilitate (ESP), care permite viraje în condiții de siguranță, Sistemul avansat de Frânare de Urgență (AEBS) pentru mai multă siguranță în cazul frânării bruște și Sistemul de avertizare în caz de părăsire a benzii (LDWS) care previne modificări involuntare ale benzii de circulație. Cabina șasiului Ford Trucks este dotată standard cu o multitudine de opțiuni care asigură confortul șoferului și ușurința în utilizare: aer condiționat, senzor ploaie, senzor faruri, cruise control, radio CD. Vehiculele Ford Trucks sunt livrate cu sistem GPS și un abonament inclus de Fleet Management pentru 24 luni asigurat de Viasat. Această soluție profesională de monitorizare permite proprietarului să aibă la îndemână toate informaţiile tehnice și operaţionale legate de vehicul (kilometraj, consum, poziţie, eficiența stil condus) și funcționează perfect integrat în orice sistem ERP de companie sau ca furnizor independent de informații.

“Ne bucurăm de intrarea pe piața din România a Ford Trucks - pentru noi s-au dovedit a fi combinația perfectă între caracteristicile tehnologice și eficiența din punct de vedere al costurilor. Tocmai de aceea am achiziționat în prezent 10 autogunoiere compactoare Ford Trucks, și putem spune că suntem doar la începutul acestui parteneriat.”

Cefin Trucks activează de peste 20 de ani în domeniul auto ca furnizor de servicii și produse pentru profesioniștii din lumea transporturilor. În prezent Cefin Trucks își derulează activitatea prin trei divizii: Ford Trucks, Divizia de Camioane Rulate și Service. Cefin Trucks este unicul importator și distribuitor în România al Ford Trucks - unul dintre cei mai mari constructori de camioane la nivel mondial. Rețeaua de distribuție si asistență tehnică Ford Trucks este prezentă în orașele București, Constanța, Craiova, Timișoara, Arad, Deva și Brașov, urmând ca până la finalul anului 2017, acoperirea teritorială să fie extinsă pentru toate zonele țării.


Activitatea Diviziei Camioane Rulate Cefin Trucks integrează servicii de achiziții și vânzarea de camioane și semiremorci rulate aparținând tuturor mărcilor. De asemenea, oferă consultanță în finanțarea achiziției beneficiind de parteneriate de tradiție cu societățile de leasing din România. Nu în ultimul rând, Cefin Trucks include și cel mai mare service de camioane din România și unul dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est. Acesta oferă servicii de reparații mecanice, electrice, de tinichigerie și vopsitorie complexe pentru toate tipurile de vehicule comerciale și semiremorci.

Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

47


UTILAJE

Mașini mobile marca CGM produse în Italia pentru producerea de articole din beton vibrat inclusiv armat Este o necesitate a pieţei actuale de a satisfice o gamă diversificată şi personalizată de elemente prefabricate, iar maşinile CGM sunt potrivite acestui scop permiţând totodată producerea la standarde de înaltă calitate. Mai mult decât atât, cerinţele logistice sunt minimale: spaţiu suficient de producţie şi o staţie de betoane.

A

cest tip de maşini s-au dovedit a fi cea mai bună alegere, întreţinerea maşinilor se face cu costuri scăzute şi sunt uşor de utilizat, prin urmare sunt soluţia optimă pentru a fi competitiv într-o economie modernă. Tehnologia utilizată de maşină CGM este vibrarea cu frecvenţa ridicată a betonului şi decofrarea produselor prin rotirea la 180o direct pe podea. Vibraţia obţinută prin aplicarea direct pe matriţa a vibratoarelor speciale, compactează produsul în mod egal în fiecare parte permiţând realizarea produselor de înaltă calitate, caracterizate printr-o rezistentă mecanică ridicată. Prin intermediul maşinii CGM este posibilă menţinerea unui ciclu continuu de producţie cu un număr redus de operatori, prin urmare costul de producţie este într-adevăr restrâns; doar un singur operator pe maşină la panoul de comandă pentru a gestiona fazele ciclului şi mişcările de lucru, al doilea muncitor la stivuitor pentru alimentarea maşinii cu beton. Activitatea operatorilor este îmbunătăţită şi optimizată ca să permită creşterea productivităţii şi calităţii întregii linii de producţie. Folosirea tehnologiei CGM, prin gruparea tuturor etapelor realizate manual pentru obţinerea produsului finit în automatizarea aparatului, reduce costurile, timpii de producţie, dar şi cantitatea de muncă necesară. Calitatea produselor din beton realizate cu maşinile CGM este superioară atât din punct de vedere al finisajului exterior cât şi al nivelului de rezistenţă mecanică

MAŞINA PENTRU FABRICAREA ELEMENTELOR DIN BETON Model TC2

Societatea ELPRECO SA, unul din producătorii importanţi din România, de elemente prefabricate din beton şi beton armat, deţine modelul de maşină TC2 permiţându-i producerea, printre altele, de capac rigola, rigole carosabile şi necarosabile de o înaltă calitate. Maşina TC2 este potrivită pentru producţia în ciclu continuu a produselor din beton vibrat, produse armate medii ca şi mărimi, dimensiunea maximă fiind de 300 cm lungime, 150 cm lăţime şi înălţime de 110 cm. Deşi are o capacitate de producţie ridicată, este uşor de utilizat. Decofrarea produsului din beton se face imediat şi se obţine prin răsturnarea matriţei. După această etapă, maşina se deplasează înainte, începând astfel un nou ciclu de producţie. Produsele decofrate rămân în locul de răsturnare până ziua următoare. Consumul de apă, ciment şi energie este scăzut. De asemenea, schimbarea matriei este facilă şi rapidă, permiţând astfel cu aceeaşi maşină diversificarea producţiei zilnic. În funcţie de formele care se doresc a fi fabricate, producţia preconizată este între 8-10, 8-12 sau 10-14 cicluri pe oră, timpul de prelucrare completă a unei dimensiuni fiind între 2-6 minute. Timpul necesar pentru înlocuirea matriţei este de aproximativ 30 de minute în funcţie de complexitatea matriței. Modelul TC2 poate procesa până la 80-90 mc de beton într-o zi şi are o putere instalată de 15 kW, un consum de energie extrem de scăzut. Societatea RECON REPARAŢII CONSTRUCŢII SRL, unul din producătorii importanţi din Cluj-Napoca, de elemente prefabricate din beton şi beton armat, deţine modelul de maşină TC2H1300 permiţându-i producerea, printre altele, de capace cămine dreptunghiulare din beton şi rigole, carosabile şi necarosabile de o înaltă calitate

48

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Societatea bistriţeană ÎNDEMÂNAREA PRODCOM SRL acordând credit calităţii şi flexibilităţii maşinilor CGM, a achiziţionat modelul de maşină TC1. Datorită capacităţii mari de producţie şi multitudinii de forme pe care aceasta le poate produce, societatea bistriţeană şi-a dezvoltat simţitor, divizia de producere a elementelor prefabricate, extinzându-se în continuare şi începând să obţină o cotă de piaţă din ce în ce mai mare. Aceasta produce o gamă varianta de elemente prefabricate din beton dintre care amintim: borduri cu goluri, rigola carosabilă, capac rigola carosabilă(dale carosabile), diverse rigole trapezoidale, cutii aducţiune, capace cămine dreptunghiulare, inele de aducere la cota etc. Toate elementele prefabricate din beton sunt produse în conformitate cu standardele de calitate.

O altă societate din România, care activează în domeniul contructiilor, şi care a avut încredere în calitatea echipamentelor marca CGM este EMILIANO VEST SRL din Caransebeş. Pe o piaţă în continuă mişcare, aceştia şi-au propus extinderea activităţilor şi au achiziţionat maşina TC1 împreună cu matriţele aferente producerii de dale şi rigole carosabile, oferind în aceste mod clienţilor servicii diversificate, dar şi pentru a face faţă pe termen mediu şi lung pieţei concurenţiale. Toate maşinile CGM răspund în totalitate nevoilor specifice alte clienţilor şi din punct de vedere al diversităţii produselor finale obţinute, şi anume: borduri, casete aducţiune, guri de vizitare, dale, grilaje, parapeţi New Jersey, inele aducere la cota, tuburi, elemente canalizare, rigole şi elemente de acoperit rigole, fose septice, buiandrugi, stâlpi, ziduri de sprijin şi orice alte produse speciale.

Reprezentantul CGM Italia în România Lucia Vali Dobrescu +40 721.249.367

www.utilaje-mobile.ro


UTILAJE

IRIDEX GROUP PLASTIC este partener RASCO

Echipamente profesionale pentru O întreținerea drumurilor Începând din 2016, Iridex Group Plastic a devenit partener pentru România al unuia dintre cei mai importanți producători europeni de echipamente profesionale pentru întreținerea drumurilor.

afacere cu peste un sfert de secol de experiență în domeniu, facilități de producție moderne în Croația și Serbia și cu o prezență constantă în peste 30 de țări din Europa și Asia, RASCO este furnizorul ideal de echipamente pentru orice operator economic care se ocupă cu întreținerea drumurilor. RASCO oferă o gamă largă de soluții destinate întreținerii drumurilor atât pe timp de iarnă cât și pe timp de vară:

• • •

50

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Soluții complete pentru vehiculele utilizate la întreținerea drumurilor; Echipamente destinate întreținerii infrastructurii rutiere pe tot parcursul anului; Suport pentru parteneri și clienți pe tot parcursul ciclului de viață al echipamentelor.


De la echipamente de deszăpezire, dezgheț și protecție anti-îngheț și până la echipamente de toaletare a vegetației și aspiratoare, RASCO produce utilaje fiabile, precise și cu durată mare de viață. Sistemele de control electronice asigură rezultate foarte bune de fiecare dată. Cu ajutorul acestora, parametrii de lucru ai utilajelor (precum locație, viteză de deplasare, consum etc.) pot fi monitorizați de la distanță în scopul optimizării utilizării acestora. Având un raport preț/calitate foarte competitiv, produsele RASCO garantează eficiență și performanță ridicată pentru toate operațiile de întreținere a drumurilor. Un strat gros de zăpadă sau gheața compactă nu reprezintă probleme pentru echipamentele RASCO! Plugurile de zăpadă și sărărițele pentru camioane, tractoare și mașini multifuncționale, garantează drumuri curate și sigure în cel mai eficient mod. Pentru operatorii care întrețin drumurile, RASCO oferă sistemul proprietar Advanced Road Management System - ARMS®, utilizat pentru monitorizarea prin GPS a operațiunilor de întreținere a drumurilor incluzând monitorizarea împrăștierii, a curățării și a toaletării vegetației precum și monitorizarea parametrilor generali ai utilajului și a timpului de lucru. Acest sistem permite, de asemenea, generarea de rapoarte detaliate.

Plugurile de zăpadă RASCO sunt produse și comercializate într-o gamă variată ce include pluguri pentru toate tipurile de vehicule, de la camioane și vehicule multifuncționale până la tractoare, utilaje de construcții și vehicule utilitare ușoare. Construcția plugurilor este adaptată atât tipului de suprafață ce trebuie curățată cât și în funcție de grosimea stratului de zăpadă.

Eficiența curățării depinde de alegerea corectă a plugului. Gama de pluguri de zăpadă RASCO include peste 10 modele diferite adaptate diverselor suprafețe de curățat și condițiilor meteo.

Cel mai mare plug din gama RASCO, KALNIK XL, precum și plugul lateral BSP sunt destinate a fi utilizate pe drumurile principale și autostrăzi. VELEBIT este un plug destinat curățării drumurilor acoperite cu un strat înalt de zăpadă în timp ce KALNIK este un plug universal cu aplicații multiple. Plugurile MOSOR sunt destinate curățării zăpezilor din zonele urbane largi iar plugurile cu geometrie variabilă VERTUS sunt destinate curățării zăpezii pe străzile înguste și în parcări în timp ce plugurile BILO și MSP sunt construite pentru curățarea în cazul ninsorilor de mică intensitate.

Plugurile SPTT și KOMBI sunt destinate a fi montate pe vehicule multifuncționale, tractoare și utilaje de construcții. Toate plugurile RASCO sunt proiectate și construite pentru curățarea eficientă, simplă și sigură a zăpezii depuse pe drumuri iar calitatea execuției acestora și robustețea de care dau dovadă servesc drept garanție a calității. Iridex Group vine în întâmpinarea partenerilor săi cu soluții sustenabile 24/7 și cu cel mai scurt timp de răspuns! Pentru informații suplimentare puteți contacta: Adina Gadjiu, 0740.087.726; E-mail: rasco.echipamente@iridexgroup.ro

Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

51


ANALIZĂ

RETROSPECTIVA 2017

Stadiul principalelor proiecte de autostrăzi în România În acest moment România are aproximativ 748 km de autostradă în exploatare și aproape 187 km contractați, aflați în diverse grade de execuție. Vom încheia anul 2017 cu doar 15 km deschiși circulației în acest an, un tronson pe Autostrada A1 între nodurile Margina și Dumbrava/Traian Vuia, segment care era gata încă din decembrie 2016, însă abia pe 6 martie 2017 au fost dați în folosință. TEXT: Ionuț CIUREA, Președinte Asociația Proinfrastructura

Avem autostrăzi finalizate, dar nu le deschidem

L

otul 3 al Autostrăzii A10 SebeșTurda (12,45 km între nodul Decea/ Unirea și sudul localității Aiud) este finalizat încă din 27 noiembrie 2017. Dar CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) insistă să interpreteze noul regulament de recepție în defavoarea șoferilor și găsește nod în papură constructorului (dispute contractuale pe seama becurilor folosite la iluminatul public și al mixturii asfaltice superioare calitativ celei din proiectul aprobat), decizând să stabilească recepția abia pe 9 ianuarie 2018. Lotul 4, vecin cu acesta, (16,3 km între nod Decea și nod Turda/conexiunea cu A3 și DN1) a întâmpinat probleme serioase în această toamnă când un deal a început să alunece puternic, angrenând toată autostrada. Constructorul lucrează și acum puternic în acea zonă și ar putea finaliza calea de rulare în acest an. Însă nici vorbă de deschidere pentru că, în continuare, CNAIR nu dorește să își asume răspunderea unei deschideri parțiale, pe segmente (calea de rulare), chiar dacă experții contactați de noi susțin că acest lucru este posibil. Loturile 1 și 2 din Autostrada A10 rămân, în cel mai optimist caz, pentru finalul anului 2019. Sunt numeroase probleme de ordin birocratic, tehnic și contractual care trebuie, încă, rezolvate.

52

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

Din păcate, mai avem o situație tragi-comică, o autostradă care este gata, chiar recepționată de CNAIR, dar care nu poate fi folosită. Noi îi spunem “autostradă muzeu”. Este vorba de segmentul de 8,7 km dintre Gilău și Nădășelu, pe Autostrada Transilvania (A3). Șantierul este finalizat încă de la 1 noiembrie, însă nu poate fi legat de restul Autostrăzii A3 pentru că podul peste Someș, la Gilău (în apropiere de Cluj-Napoca), abia de curând a fost câștigat de un constructor care a primit ordin de începere pe 27 octombrie. Podul va fi gata, conform contractului, în august 2018.

Autostrada A1, încă departe de finalizare

Pe lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva în acest moment sunt dispute contractuale cu privire la descărcarea Holdea și la al doilea ecoduct, pentru aceste două obiective fiind necesară semnarea unui act adițional. Astfel că acest blocaj a dus la tergiversarea execuției în teren, deși, în trimestrul 3 al anului trecut era posibilă deschiderea acestui lot în 2017, atât timp cât problemele birocratice s-ar fi rezolvat în timp. În acest moment, sperăm ca acest proiect să fie gata în trimestrul 3 al anului viitor, însă nimic nu este sigur. Vestita autostradă „a liliecilor”, lotul 4 LugojDeva, a fost promisă de autorități încă din acest an. Desigur, au fost doar vorbe fără acoperire. În opinia noastră, acest lot va putea fi gata, 100%, abia în 2019 pentru că soluția tehnică în celebrul deal care avea peștera de lilieci este încă neclară.

Secțiunea E, parte din lotul 2 Lugoj-Deva, cea care conține „tunelurile pentru ursi”, a fost scoasă din contractul inițial semnat cu antreprenorul general și acum așteptăm licitația acestei porțiuni dificile care va avea câțiva km de tunel de autostradă. În ciuda insistențelor noastre, CNAIR nu a oferit până în acest moment o explicație clară despre cum va desfășura această licitație, pe baza cărei documentații tehnice și, de asemenea, nu a oferit un termen clar, oficial asumat, pentru lansarea pe SEAP. Poate cea mai importantă și mai așteptată autostradă din România, A1 Sibiu-Pitești, a „înaintat” cu pași timizi în 2017, prin lansarea a două licitații pentru capete (Secțiunea 1 între Sibiu și Boita și Secțiunea 5 între Curtea de Argeș și Pitești). La finalul lunii octombrie s-au deschis ofertele și în acest moment procedura este în faza evaluării ofertelor, având termen 15 februarie 2018. Din păcate acest proiect major prezintă blocaje birocratice majore, neavând acord de mediu emis (fără de care nu se va semna contractul de proiectare și execuție) și secțiunile cele mai grele (2, 3 și 4), din munte, nu au un studiu de fezabilitate suficient de solid pentru a permite scoaterea la licitație, după ce a fost reziliat contractul de actualizare a acestei documentații. Studiul de fezabilitate vechi a fost aspru criticat de experți, de societatea civilă, dar și de Comisia Europeană printr-un studiu din 2013 al JASPERS.


Aprilie 2017 masinisiutilaje.ro

17


FOCUS

Garanti Leasing încheie un acord de finanţare de 15 milioane de euro cu European Fund for Southeast Europe (EFSE) Garanti Leasing, parte a Garanti România, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piața locală, a încheiat un acord de finanţare în valoare de 15 milioane de euro cu European Fund for Southeast Europe (EFSE). Noul acord va fi utilizat pentru a facilita accesul la finanţare al antreprenorilor și a întreprinderilor micro și mici.

A

cesta este al doilea parteneriat încheiat între Garanti Leasing și EFSE. Anterior, cele două instituții au mai semnat un acord de finanțare, în anul 2014, în valoare de 7 milioane de euro, care a vizat încurajarea și dezvoltarea întreprinderilor micro și mici. “Antreprenoriatul este un motor important al dezvoltării economice în România. Garanti Leasing, asemeni tuturor instituțiilor din Grupul Garanti, este un susținător activ al antreprenorilor. Avem un angajament pe termen lung de a fi alături de aceștia, cu soluții personalizate pentru dezvoltarea afacerilor. În ultimii ani, EFSE a fost partenerul nostru și suntem bucuroși să semnăm acest nou acord, care reiterează obiectivele noastre comune”, a declarat Okan Yurtsever, Director General, Garanti Leasing. “Suntem încântați să extindem colaborarea cu Garanti Leasing România. Compania are expertiza, capacitățile și infrastructura necesare pentru a veni în întâmpinarea companiilor locale, în mod sustenabil și responsabil, promovând obiectivele de dezvoltare ale EFSE”, a declarat Christoph Tiskens, Președintele Consiliului de Administraţie al EFSE. În primele nouă luni ale anului 2017, Garanti Leasing a acordat finanțări noi în valoare de peste 63 milioane de euro, peste 1.000 de contracte noi fiind semnate în perioada ianuarie-septembrie. Distribuția activelor finanțate, în primele nouă luni ale anului, a fost: vehicule (50%), echipamente (22%) și imobiliare (28%).

Despre Garanti Leasing

Cu o tradiție de aproape 20 de ani pe piața de leasing din România, Garanti Leasing (brandul sub care funcționează compania Motoractive IFN SA) completează gama de produse și servicii a Grupului Garanti cu oferte de leasing pentru vehicule, echipamente și imobiliare, sale & lease-back. De la inaugurare, compania a acordat peste 900 de milioane de euro pentru activele în leasing financiar și a semnat peste 53.000 de contracte de leasing. În prezent, societatea operează prin 6 birouri locale și creează sinergii cu agențiile Garanti Bank din țară.

TEAps & Tricks - La un ceai cu roboții În data de 20.11.2017 la ora 16.00, în Calea Plevnei nr. 59, în incinta Facultății de Utilaj Tehnologic din București, a avut loc prezentarea interactivă ”TEAps & Tricks”. Evenimentul a fost organizat în cadrul Săptămânii Roboticii (EUROBOTICS) și a avut ca scop stimularea studenților de a urma o carieră în domeniul tehnologiei. 54

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

S

ăptămâna Europeană a Roboticii este organizată tocmai în vederea deschiderii educației tehnologice spre publicul larg. În întreaga Europă au fost organizate cursuri, expoziții, workshop-uri cu și despre roboți. Așa cum o arăta și titlul acestei acțiuni, discuțiile ”la o ceașcă de ceai” s-au axat pe lungul drum al omenirii de la papirus la imprimanta 3D.

O banală bucată de hârtie a devenit în câteva minute un senzor care poate controla, prin intermediul unei pastile de siliciu, un servomotor. Am admirat apoi talentul de dansatori ai lui Otto și Zowi și am învățat câteva comenzi simple pentru a pune la treabă un mini-braț robotic. Finalul a aparținut lumii fascinante a formelor ce se nasc parcă din neant, în printarea 3D doar imaginația fiind limita noastră.


UTILAJE

Autoutilitare multifuncționale AEBI SCHMIDT

Soluții ideale pentru iarnă și vară de la CTE SOLUTION - Utilaje specializate Gama MT/VT de la Aebi Schimdt utilizează cele mai noi tehnologii pentru a răspunde eficient oricăror aplicații. Transportorul polivalent, un pic mai special, având o masă totală autorizată de 8,5 tone şi dispunând de o putere de 109 CP, se poate deplasa pe orice teren graţie tracţiunii integrale şi se numeşte Aebi VT450 Vario.

Aebi VT450 Vario - Concept inovativ perfect adaptabil la cerințele clienților

T

ransportorul polivalent Aebi VT450 Vario, graţie sistemului multi-lift cu cârlig, poate fi lesne transformat dintr-un vehicul de serviciu hibernal, cu sărăriţă, într-un vehicul de transport cu benă basculabilă, pentru pietriş sau cu benă din aluminiu, cu pereţi rabatabili înalţi, pentru produse vegetale. Pentru mai multă siguranţă la locul de muncă şi pentru o productivitate sporită, este disponibilă o cameră video cu sistem de fixare magnetic, care se poate poziţiona pe echipamentele de lucru şi care transmite imaginea direct pe monitorul din cabină. În perioada hibernală, cu Aebi VT450 Vario se poate lucra în condiții de eficiență maximă. Motorul turbodiesel Euro VI este mai prietenos cu mediul, mai economic, dar mai puternic (80 kW) şi cu un cuplu motor mai mare (420 Nm). Tracţiunea hidrostatică progresivă cu repartizarea continuă a fluxului de putere asigură în combinaţie cu transmisia mecanică o mare forţă de tracţiune, schimbarea

56

masinisiutilaje.ro Decembrie 2017

sensului de deplasare printr-o simplă inversare a circulaţiei fluidului hidraulic din instalaţie, variaţia continuă a vitezei de deplasare, fără întreruperi pentru schimbarea treptei de viteză, precum şi alegerea modului de lucru, chiar şi cu viteze de până la 7 km/h, funcţie de condiţiile din teren.

Noul concept de comandă şi control grupează într-o singură manetă ergonomică multifuncţională, comanda tracţiunii şi mai multe funcţiuni importante în exploatarea vehiculului. Cu deosebire în acest anotimp, acest vehicul se dovedeşte a „gândi” pentru operator şi ai „economisi” timpul.

Calitatea de a se deplasa pe orice teren, indiferent de declivitate sau aderenţă, este asigurată de tracţiunea integrală permanentă, cu diferenţialul longitudinal şi difenţialele axei faţă şi spate blocabile. Totodată, pentru confortul şi siguranţa operatorului, vehiculul este echipat cu suspensie hidropneumatică cu roţi independente, cu control şi reglaj al gărzii la sol.

De exemplu, atunci când operatorul trage spre spate joystick-ul de comandă, schimbând sensul de deplasare de la înainte la spre înapoi, lama plugului sau freza de zăpadă se ridică automat, iar sărăriţa încetează să mai distribuie material, toate aceste mişcări automate ale echipamentelor de lucru asigurând un câştig permanent de timp şi o eficienţă sporită a lucrului.


Producătorul elvețian propune spre echiparea autoutilitarelor multifuncționale o gamă variată de soluții tehnice pentru degajarea și curățarea căilor rutiere, sub brandul Schmidt. În funcţie de suprafaţa drumului ce trebuie curăţată de zăpadă, de cantitatea de zăpadă, de traficul auto și de viteza de deplasare a vehiculului echipat cu plugul de zăpadă, precum și de locul unde se desfășoară activitatea de deszăpezire, în zone urbane sau pe drumuri modernizate ori autostrăzi, Schmidt oferă spre comercializare, pluguri de zăpadă de diferite tipuri și diverse dimensiuni.

Plug de zăpadă cu lamă monocorp, seria SNK

Recomandat pentru operaţiuni simple de deszăpezire, la altitudine joasă, în principal în domeniul serviciilor comunale. Având corpul lamei executat din material plastic, plugurile din seria SNK sunt concepute pentru evacuarea zăpezii puţin abundente, de mică înălţime, fiind ușor de utilizat și ideale pentru îndepărtarea resturilor de zăpadă umedă. Plugul de zăpadă SNK este disponibil în 7 variante constructive, cu o lungime a muchiei de tăiere de la 1.800 la 3.700 mm și o înălţime a lamei de la 800 la 1.180 mm. Având o masă aproximativă de la 220 la 560 kg, în funcţie de

Plug de zăpadă cu lamă monocorp, seria CPL

Plugul de zăpadă din seria CPL, cu lamă monocorp din oţel și clapete articulate la baza lamei, este un plug adaptat pentru vehicule cu ecartament îngust, putând fi instalat pe vehicule tot-teren, vehicule comerciale sau stivuitoare. Având o construcţie robustă, cu o rezistenţă ridicată la torsiune, aceste pluguri de zăpadă sunt deosebit de potrivite pentru îndepărtarea în forţă a cantităţilor

Sunt disponibile 3 tipuri constructive de pluguri, cu o masă ce variază de la aproximativ 290 până la 390 kg, la care înălţimea lamei este de 820 mm, iar lungimea benzii de uzură variază de la 1.800 la 2.400 mm.

Plug de zăpadă cu lama multi - segment, seria Cirron Plugurile de zăpadă din seria Cirron, cu 3 până la 5 lame din oţel, în funcţie de mărimea plugului, sunt echipate cu un sistem brevetat de depășire a micilor obstacolelor de la sol și sunt concepute pentru a răspunde exigenţelor unor operaţiuni de deszăpezire efectuate în zone montane, cu zăpadă abundentă.

Mai ales pe drumuri judeţene sau comunale, aceste pluguri de zăpadă își demonstrează punctele lor forte. Seria Cirron cuprinde 7 tipuri de pluguri de zăpadă, având o înălţime de 930 mm și o lungime a benzii de uzură cuprinsă între 2.400 și 4.000 mm. Masa aproximativă a echipamentelor variază în funcţie de dimensiuni, pornind de la circa 660 kg și ajungând până la 965 kg.

Plug de zăpadă tip pană, seria KL-V

mărime, el poate fi instalat pe vehicule de teren ori vehicule comerciale cu ecartament îngust, van-uri sau pickupuri, pe Unimog sau camioane. Montajul/demontajul plugurilor SNK pe autovehicule se poate efectua în doar câteva minute.

medii și mari de zăpadă, de pe suprafeţe mari din interiorul orașelor, gen locuri de parcare, sau din interiorul zonelor industriale, căi de acces sau spaţii de depozitare deschise. Pentru stabilirea lăţimii de deszăpezire, orientarea lamei plugului la dreapta sau la stânga se face în mod continuu, cu ușurinţă și precizie.

Plugurile de zăpadă din seria KL-V sunt compuse din două lame simetrice, articulate și reglabile unghiular în intervalul ± 450, putând fi utilizate în poziţia "pană", poziţia "V" (cu deschiderea spre înainte) sau ca plug de zăpadă cu o singură lamă, ce poate fi orientată la dreapta sau la stânga, pentru evacuarea zăpezii. Această flexibilitate face ca plugurile de zăpadă din seria KL-V să fie ideale pentru diverse operaţii de îndepărtare a zăpezii.

CTE SOLUTION UTILAJE SPECIALIZATE

www.ctesolution.ro Decembrie 2017 masinisiutilaje.ro

57


Profile for Masini si Utilaje

Revista Trenchless Romania - Decembrie 2017  

Revista Trenchless Romania - Decembrie 2017  

Advertisement