Trenchless Romania Magazine Spring/Summer Edition 2024

Page 1

www.trenchlessromania.ro

EUROPEAN NO-DIG BERLIN 2024 EVENIMENT JOB REPORT CEA MAI MARE MAȘINĂ PENTRU FORAJE ORIZONTALE DIN LUME PENTRU TERENURI STÂNCOASE DE LA DITCH WITCH Anul IX, Nr. 16 SPRING/SUMMER 2024 HERRENKNECHT MEGA PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ EUROPEAN
DE BAZĂ BRENNER
TUNELUL

TEHNOLOGIA DE FORAJ HDD A VIITORULUI.

GRUNDODRILL JCS/ACS

Noua generație GRUNDODRILL

JCS/ACS de la TRACTO stabilește standarde în domeniul HDD prin combinarea calității premium "Made in Germany" și a tehnologiei avansate:

- Concept de operare intuitiv

- Automatizare maximă

- Foraj controlat de la distanță

- Integrare Afișare a locației DCI

- Putere și performanță de vârf pentru foraje cu jet și în rocă

Pentru a descoperi viitorul HDD, contactați partenerii noștri de vânzări:

Nord-Vest România: ALLEMANIA EUROTECH +40 (0)264 437 221 office@allemania.ro

Sud-Est România: VOLTRAK +40 (0)21 3 30 92 35 office@voltrak.ro

TRACTO.COM/GRUNDODRILL
SISTEME
DE FORAJ CU SPĂLARE

The Rising Demand for No-Dig Solutions

EXECUTIVE

Peisajele urbane dense și orașele istorice ale Europei prezintă provocări specifice pentru metodele tradiționale de instalare a utilităților. Excavarea pe străzile pietruite, în jurul clădirilor vechi și sub arterele principale pline de viață nu este doar perturbatoare, costisitoare și consumatoare de timp. Cererea pentru soluții mai eficiente, mai puțin intruzive nu a fost niciodată mai mare!

Europa trebuie să fie unită în promovarea tehnologiilor fără șanțuri și în crearea unui mediu adecvat pentru modernizarea și menținerea serviciilor esențiale precum apa, gazul și telecomunicațiile, cu perturbări minime pentru mediul de suprafață.

În acest demers, European No-Dig 2024 desfășurat la Berlin a reunit țările europene pentru un beneficiu comun, esențial în lumea interconectată de astăzi. Evenimentul a găzduit, de asemenea, forumul Societății Europene, care a oferit o platformă pentru ca societățile să se întâlnească și să discute subiecte de interes comun. Fiecare societate a avut ocazia să propună subiecte care ar dori să fie incluse.

Trenchless Romania Conference & Exhibition, aflată deja la cea de-a 8-a ediție, face parte din efortul european de a crea oportunitățile de networking perfecte atât pentru companii, cât și pentru utilizatorii finali, pentru a întâlni și dezvolta piața trenchless. Conferința oferă o oportunitate de rețea de neegalat pentru experții din industrie, factorii de decizie politică și întreprinderile implicate în proiecte de infrastructură subterană.

Cu toate acestea, traiectoria este clară. Pe măsură ce orașele continuă să crească și presiunea asupra infrastructurii existente crește, nevoia de soluții durabile, eficiente și mai puțin invazive va conduce la adoptarea tehnologiilor fără săpături. Factorii de decizie, planificatorii urbani și inginerii trebuie să colaboreze pentru a depăși aceste provocări, asigurându-se că reglementările țin pasul cu progresele tehnologice.

Europe’s dense urban landscapes and historical cities present unique challenges for traditional excavation methods. Digging trenches through cobblestone streets, around ancient buildings, and under bustling thoroughfares is not only disruptive but also costly and time-consuming. The demand for more efficient, less intrusive solutions has never been higher.

Europe needs to be united in promoting trenchless technologies and creating the proper environment for upgrading and maintaining essential services like water, gas, and telecommunications with minimal disturbance to the surface environment.

In this matter European No-Dig 2024 held in Berlin brought countries together for a common shared benefit is essential in today’s interconnected world. The event hosted also the European Society forum, that provided a platform for Societies to meet and discuss topics of shared interest. Each Society had the opportunity to put forward topics they would like to be included.

Trenchless Romania Conference & Exhibition already at it’s 8th edition is part of the European effort to create the perfect networking opportunities for both companies and end users to meet and develop the trenchless market. The conference provides an unparalleled networking opportunity for industry experts, policymakers, and businesses involved in underground infrastructure projects.

However, the trajectory is clear. As cities continue to grow and the pressure on existing infrastructure mounts, the need for sustainable, efficient, and less invasive solutions will drive the adoption of nodig technologies. Policymakers, urban planners, and engineers must collaborate to overcome these challenges, ensuring that regulations keep pace with technological advancements.

trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024 4

AKTOR a adus utilajul TBM de la Herrenknecht pentru forarea tunelurilor Magistralei CFR Brașov-Sighișoara

INDUSTRY

12 Cover Story

HERRENKNECHT - Mega proiect de infrastructură european: Tunelul de bază BRENNER

16 Echipamente

DRILL ROCK TOOLS - furnizor de scule și echipamente pentru industria mineritului și a constucțiilor

18 Tehnologii

BLEJKAN CONSTRUCT - Cu accent pe calitate, siguranță și eficiență, după 7 ani de prezență în România, s-a impus ca lider în industrie

22 Utilaje

Inovația în forajul orizontal dirijat demonstrată la Goor, Olanda

MACHINERY

24 Eveniment

TRACTO Hands on Days 2024

28 Utilaje

Cea mai mare mașină pentru foraje orizontale din lume pentru terenuri stâncoase de la DITCH WITCH

34 Eveniment

EUROPEAN NO-DIG 2024: O platformă pentru viitorul industriei trenchless

36 Eveniment

CoBuild 2024

EDITOR

AUDIENȚĂ GENERALĂ AG

Str. Roma, nr. 16, Parter ap. 2, sector 1, cod 011744 București, România

Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631

PARTENER OFICIAL:

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ

AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN

Publisher Cornelia ROTARU cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro

Redactor Șef Ing. Valeriu BEZDEDEANU vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro

Redactor

Marian CILIBEANU marian.cilibeanu@audienta-generala.ro

Marketing Manager Maria NAE maria.nae@masinisiutilaje.ro

PR & Communication Manager

Oana PATACHE oana.patache@masinisiutilaje.ro

Redactor

Dan SCARLAT dan.scarlat@masinisiutilaje.ro

Responsabil distribuție/abonamente Eugen TROICIU eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro

Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU

Graphic Designer Lucian IORGULESCU

ORGANIZATOR

TRENCHLESS ROMANIA CONFERENCE & EXHIBITION

FONDATOR

TRENCHLESS ROMANIA CLUB

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul IX, Nr. 16

EUROPEAN NO-DIG BERLIN 2024 EVENIMENT JOB REPORT CEA MAI MARE MAȘINĂ PENTRU FORAJE ORIZONTALE DIN LUME PENTRU TERENURI STÂNCOASE DE LA DITCH WITCH Anul IX, Nr. 16 HERRENKNECHT MEGA PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ EUROPEAN TUNELUL DE BAZĂ BRENNER
SPRING/SUMMER 2024 NEWS 8 News 12 36 28 22 8 24

AKTOR a adus utilajul TBM de la Herrenknecht pentru forarea tunelurilor Magistralei CFR

Brașov-Sighișoara

Constructorul Aktor (Grecia) a început pe 5 martie 2024 forajul tunelului de la Ormeniș tunel de 7 km cu galerie dublă. Primul utilaj TBM botezat "Eleni" a început lucrările la tunelul Ormeniș (7 km), iar al doilea utilaj "Varvara" (protectoarea minerilor) va intra în funcțiune în scurt timp, conform promisiunilor.

Al treilea utilaj TBM care va fora tunelurile Magistralei CFR BrașovSighișoara a ajuns joi, 11 aprilie lângă Rupea în județul Brașov și va începe la vară forajul tunelului de la Homorod, tunel de aprox. 5 kilometri galerie dublă. Scuturile TBM sunt produse de compania Herrenknecht din Germania.

Utilajul TBM livrat de un producător din Germania pentru galeriile tunelului Homorod a ajuns în România pe Dunăre, iar din Portul Constanța în patru transporturi agabaritice după cum a comunicat CNAIR : ,,În perioada 08.04.2024 – 12.04.2024 se vor desfășura patru transporturi cu depășiri agabaritice pe traseul: Agigea (județul Constanța) – DN39 – A4 – DN2A – Giurgeni – Urziceni – DN2 –DN Centura București – A3 – Ploiești – DN1 – Centura de Vest Ploiești – DN1 – Bănești – DN1 – Comarnic – Bușteni – Brașov –Centura Ocolitoare Brașov – DN13 – Hoghiz – Rupea (județul Brașov). Vehiculele transportă un utilaj. Lățimea maximă a vehiculelor este de 6,90 m., masa totală 184 tone, lungimea 34 m, înălțimea 4 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.” a transmis CNAIR.

Contractele pentru loturile Brașov-Apața și Cața -Sighișoara au fost semnate pe 5 martie 2020 cu Asocierea RailWorks (Alstom lider de proiect), iar pentru lotul de mijloc cu tuneluri Apața-Cața în toamna 2020 cu Aktor, lider de proiect. Valoarea totală este de 1,2 miliarde Euro, finanțare prin Programul CEF Connectig Europe Facility.

Secretarul de stat Ionuț Săvoiu: ,,este pentru prima dată pentru CFR când va începe forarea unui tunel cu o mașină TBM Tunnel Borring Machine. Construcția a implicat un ansamblu de proiecte. Înainte de a începe săparea au existat foarte multe etape în dezvoltarea acestei adevărate uzine, sperăm să intre într-un termen

8 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

predictibil și să avem, așa cum este previzionat în octombrie anul viitor primul tunel terminat, imediat și al doilea. Credem noi că în vară se va lucra și pe tunelele 3 și 4 de la Homorod. Proiectul de astăzi, deși au fost foarte multe întârzieri, important este că începe și acest missing link de pe traseul feroviar către frontiera de vest să se finalizeze (n.r CFR Infrastructură nu are contract nici pe secțiunea Predeal-Brașov) într-un termen predictibil. De asemenea, îmi doresc foarte mult ca toți participanții la acest proiect să trateze cu foarte mult seriozitate pentru că, odată început pot apărea și alte situații care trebuie foarte bine programate astfel încât lucrurile să nu întârzie mai mult că deja am întârziat prea mult”, a explicat oficialul în martie, la ceremonia oficială de la Ormeniș.

La o lună de la lansare, cârtița ELENI a forat doar 50 de metri, transmite Asociația Pro Infrastructura:

Vestea foarte bună este au început să apară piesele celui de-al treilea TBM, acesta și următorul urmând a fi folosite pentru a fora tunelul de 5 km spre Homorod (galerie dublă). Însă mai sunt luni bune până când vom putea discuta de o potențială lansare. Întrebarea arzătoare este cât a înaintat prima cârtiță la Ormeniș. Răspuns: aproximativ 50 metri. Întradevăr era evident că săpătura nu va porni instantaneu la capacitatea maximă și, în plus, la orice început de forare există numeroase ajustări tehnice.

Am verificat și stadiul celor două variante majore de pe traseu din zona Brașov. Dacă la Feldioara există un avans timid față de ultima noastră vizită, viaductul masiv de 1,7 km de la Măieruș nu are nici măcar fundațiile începute. Mai mult, peste 50% din traseu nu e atacat absolut deloc.

Este pentru prima dată pentru CFR când va începe forarea unui tunel cu o mașină TBM Tunnel Borring Machine. Construcția a implicat un ansamblu de proiecte. Înainte de a începe săparea au existat foarte multe etape în dezvoltarea acestei adevărate uzine, sperăm să intre într-un termen predictibil și să avem, așa cum este previzionat în octombrie anul viitor primul tunel terminat, imediat și al doilea.

Ionuț SĂVOIU

SECRETAR DE STAT

"Update: 50 de metri cu primul TBM pe BrașovSighișoara. După ceremonia fastuoasă din 5 martie cu ocazia lansării primei cârtițe care va excava cel mai lung tunel feroviar din România, am mers duminica trecută într-o nouă vizită ca să vedem avansul pe șantierul de modernizare a magistralei Brașov-Sighișoara.

Acum că a sosit sezonul cald și avem și ajustările prețului contractului, solicităm constructorilor să-și revină din siestă și să tureze motoarele la maxim! 2024 trebuie să aducă un progres semnificativ pe unul cele mai mari și importante proiecte de infrastructură din România."

10 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

Mega proiect de infrastructură european

tunelul de bază Brenner HERRENKNECHT

Tunelul de bază Brenner (BBT), aflat în plin proces de construcție, este un tunel de cale ferată drept și orizontal, cu lungimea totală de 55 de kilometri, care trece pe sub Pasul Brenner din Alpii Răsăriteni. Tunelul va uni localitățile Innsbruck (din Austria) cu Fortezza (din Italia), înlocuind o parte din actuala linie de cale ferată Brenner. Linia face parte din axa Berlin - Palermo a rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Pasul Brenner, este o trecătoare de graniță importantă din Alpii Orientali, care leagă Tirolul de Nord din Austria cu Tirolul de Sud din Italia. Această trecătoare este una dintre cele mai importante conexiuni de trafic între nordul și sudul Europei, iar autostrada care trece pe aici este renumită pentru ambuteiajele sale frecvente. Poluarea produsă de acest trafic reprezintă, de asemenea, o preocupare majoră.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a ameliora transportul în această regiune, îmbunătățind legăturile feroviare dintre Tirolul de Nord și Tirolul de Sud cu ajutorul acestui nou tunel care va permite trenurilor să parcurgă Alpii mult mai rapid. În prezent viteza în zona Pasului Brenner depășește cu greu 70 km/h din cauză că traseele existente sunt abrupte, ele trecând prin trecătoare la înălțimi destul de înalte.

BBT este un proiect care întruchipează pe deplin spiritul european. Proiectul este finanțat de către Austria și Italia, cu o contribuție adițională majoră (50% din costurile acestuia) din partea Uniunii Europene. Practic, BBT este proiectul de infrastructură cu cea mai mare finanțare acordată vreodată în Europa (până în prezent au fost alocate peste 2,3 miliarde de euro), ceea ce demonstrează cât de importantă este finalizarea sa pentru o mobilitate durabilă în Europa.

12 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

În mai 1994, a fost deschisă o cale de ocolire a căii ferate la sud de Innsbruck, cunoscută sub numele de tunelul din valea Inn. Acest tunel de 12,7 km, care se termină în Tulfes, face legătura cu tunelul de bază Brenner. Prin urmare, trenurile de pasageri și de marfă care circulă pe această porțiune nu vor trece doar prin tunelul de bază Brenner, ci, pe o distanță de câțiva kilometri, și prin tunelul din valea Inn. Când va fi finalizată, această linie de cale ferată, deosebit de eficientă, adică fără pante notabile, consumatoare de energie, și cu o lungime totală de 64 de kilometri, va deveni cea mai lungă conexiune feroviară subterană din lume. Ea va reprezenta piesa centrală a rețelei transeuropene scandinavemediteraneene de transport, de la Helsinki (Finlanda) până la La Valletta (Malta).

În 2018, 2,4 milioane de camioane au traversat rutier Pasul Brenner. Tunelul de bază Brenner va permite transferarea traficului greu de pe șosea pe calea ferată, în beneficiul locuitorilor din zonă și al mediului. În viitor, traseul aproape orizontal al tunelului va elimina pantele de urcare și coborâre ale actualului traseu al căii ferate Brenner, care are o vechime de peste 140 de ani și trece peste Pasul Brenner, situat la o înălțime de 1 371 de metri deasupra nivelului mării.

Călătoria pe calea ferată de la Innsbruck la Fortezza durează astăzi 80 de minute. Călătoria prin BBT va dura doar 25 de minute. Trenurile de pasageri vor circula cu o viteză maximă de 250 km/h, iar trenurile de marfă cu 120 kmh, estimându-se un trafic zilnic de 200 – 250 de trenuri.

Lucrările la tunelul de bază Brenner au început în august 2007, în Italia și se preconizează a fi încheiate cel târziu în anul 2032, în Austria, când tunelul ar trebuii să devină și operațional.

În prezent, 72% din mărfuri sunt transportate cu camionul. Acest lucru duce la 2,5 milioane de călătorii cu camionul pe an peste Pasul Brenner. Așadar, Tunelul de bază Brenner va înseamna o trecere de la transportul rutier la cel feroviar. Acest lucru nu este doar o veste bună pentru climă, adică reduceri semnificative de CO2, dar și pentru locuitorii din Tirol. Cu Tunelul de bază Brenner vom putea crește numărul trenurilor de marfă de la 66 la 225 pe zi.

Leonore GEWESSLER

MINISTRUL FEDERAL AUSTRIAC AL POLITICILOR CLIMATICE, MEDIULUI, ENERGIEI, MOBILITĂȚII, INOVĂRII ȘI TEHNOLOGIEI

13 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

UN TUNEL LA SUPERLATIV

Tunelul de bază Brenner (BBT) este de fapt un sistem complex de tuneluri, ce include aproximativ 230 de kilometri de tuneluri, dintre care au fost deja excavați 169 km (70 km din tunelul feroviar, 56 km din tunelul de explorare și 43 km din celelalte tuneluri). BBT este format din două tuneluri principale, fiecare cu o lățime de 8,1 m, care se află la o distanță de 40-70 m unul de celălalt. În fiecare dintre aceste tuneluri există câte o singură cale ferată, ceea ce înseamnă că traficul feroviar prin aceste tuneluri este unidirecțional. Cele două tuneluri sunt legate la fiecare 333 m prin tuneluri laterale de legătură. Acestea pot fi folosite în caz de urgență ca rute de evacuare. Această configurație este conformă cu cele mai înalte standarde de securitate pentru tuneluri.

O caracteristică specială a tunelului de bază Brenner (BBT) este tunelul de explorare care se întinde de la o extremitate la cealaltă. Acest tunel se află între cele două tuneluri principale și la aproximativ 12 m sub acestea și, cu un diametru de 5 m, este vizibil mai mic decât tunelurile principale. Excavațiile în curs de desfășurare pe tunelul de explorare au ca scop furnizarea de informații despre masa de rocă și, astfel, reducerea la minimum a costurilor și timpilor de construcție. Totodată, în timpul construcției tunelurilor principale, materialul excavat din aceste tuneluri este îndepărtat prin tunelul de explorare. Tunelul de explorare este esențial pentru drenajul apelor subterane și întreținere atunci când BBT va deveni operațional.

În plus, proiectul mai prevede legături suplimentare cu lumea exterioară prin patru tuneluri de acces lateral, ce leagă BBT cu localitățile Ampass, Ahrental, Wolf și Mules, iar în cazul unor evenimente neprevăzute, trenurile se pot opri în trei stații de urgență subterane (Innsbruck, St. Jodok, Trens) cu legături la tunelurile de acces lateral.

Panta în tunelul de bază este de 4 - 7 ‰. Înălțimea punctului de apogeu al BBT este de 790 deasupra nivelului mării, el aflându-se la 580 m sub trecătoarea Brenner propriu-zisă (1 370 m deasupra nivelului mării). Tracțiunea feroviară va fi electrică, de 15 kV 16,7 Hz și 25 kV 50 Hz. Va fi instalat sistemul de semnalizare la nivel european ERTMS II.

METODE

UTILIZATE PENTRU EXECUȚIA TUNELULUI DE BAZĂ BRENNER (BBT)

Alegerea metodei de excavare a depins de diverși factori: lungimea traseului, geometria tunelului, structura geologică a masivului de rocă, condițiile – cadru economice și perioada de construcție planificată.

Pentru construcția BBT s-au utilizat două metode de excavare, în proporții aproximativ egale:

• forarea și dinamitarea;

• execuția mecanizată cu ajutorul mașinilor de forat tuneluri (TBM).

Excavarea convențională prin forare și dinamitare, urmată de utilizarea betonului torcretat este o metodă foarte flexibilă de excavare. Aceasta este potrivită pentru condiții de teren dificile și variabile și este foarte bună pentru diferite dimensiuni și pentru geometrii complexe ale secțiunii transversale. Această metodă a fost aleasă pentru execuția tunelurilor laterale de legătură, a celor de acces și, în mică măsură a tunelurilor feroviare. Etapele de forare și dinamitare sunt prestabilite. Întâi sunt forate găurile de explozie, apoi sunt încărcate cu explozibili și, în final, are loc explozia. După ce aerul încărcat de praf și gazele de ardere rezultate din explozie au fost eliminate din tunel prin mijloace specifice, iar materialul rezultat în urma exploziei a fost îndepărtat, urmează dislocarea rocilor care nu au fost complet eliberate și apoi se aplică beton torcretat peste suportul pentru tuneluri format din șuruburi, arcade cu zăbrele și plase de armare. După ce se încheie un ciclu de dinamitare, procesul începe din nou. În timpul construcției tunelului de bază Brenner, exploziile au fost stabilite a avea loc la fiecare trei până la șase ore, în funcție de compoziția geologică a rocii.

Pentru execuția tunelului de explorare și a celor două tuneluri feroviare unidirecționale proiect a fost prevăzut a fi folosite mașini de forat tuneluri TBM, cunoscute și sub numele de scutfreză, de la Herrenknecht. Un TBM Gripper a fost utilizat pentru execuția tunelului de explorare dinspre partea austriacă. Tunelurile feroviare dinspre partea austriacă au fost executate cu două TBM Single Shield. Pentru execuția mecanizată a tunelurilor feroviare și a tunelului de explorare dinspre partea italiană au fost utilizate trei TBM-uri Double Shield de la Herrenknecht. Aceste mașini sunt cele mai sofisticate mașini de forat tuneluri. Această tehnologie puternică, predestinată pentru a executa tuneluri lungi în roci dure, combină principiile funcționale ale TBM-urilor Gripper și Single Shield într-o singură mașină. În luna martie a acestui an a fost livrată încă un TBM Double Shield părții austriece pentru execuția tunelurilor feroviare, urmând ca în viitor să fie distribuită încă o astfel de mașină aflată acum în construcție.

TBM Gripper a fost botezat „Günther”, nume împrumutat de la guvernatorul tirolez Günther Plater. Și celelalte mașini au fost botezate cu nume, de astă dată feminine: Lila, Ida, Serena, Virginia, Flavia, Olga, Wilma.

TBM-urile au fost echipate cu sistemul DCRM (Disc Cutter Rotation Monitoring), care monitorizează mișcarea de rotație și temperatura frezelor cu discuri de pe capul

14 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

de frezat, permițând optimizarea intervalelor de întreținere a sculelor. În plus, un sistem de camere a furnizat fotografii ale feței tunelului către monitoarele cabinei de control.

Cu TBM-urile utilizate, în afară de executarea excavării rocilor, materialul frezat era îndepărtat spre spate și erau montate segmente prefabricate de beton armat, care formau căptușeala finală a tunelurilor.

Pentru îndepărtarea eficientă a cantităților imense de material excavat din tunele (estimat 21,5 milioane mc), Herrenknecht a livrat și un sistem uriaș și performant de benzi transportoare, dezvoltat în cooperare cu filiala sa H+E Logistik GmbH. Sistemul a fost construit la tunelul de acces Wolf. Sistemul de transport, format din 37 de transportoare cu bandă și patru distribuitoare, are o lungime totală de peste 60 km și o capacitate nominală de până la 5 000 de tone de rocă pe oră. Dacă nu ar fi existat un astfel de sistem central de transport cu bandă, 190 de camioane cu o capacitate de încărcare de 26 de tone fiecare ar fi trebuit să intre și să iasă din tunel la fiecare oră pentru a se ocupa de îndepărtarea și relocarea materialului excavat. Întregul sistem de transport este controlat și monitorizat de la un centru de control central.

SPECIFICAȚII TEHNICE GENERALE

ALE MAȘINILOR DE FREZAT TUNELURI DE LA HERRENKNECHT

Proiect tunel de explorare partea austriacă (lungime 16 630 m):

• Tip mașină: Gripper TBM S-932

• Nume: „Günther”

DESFĂȘURAREA LUCRĂRILOR, PERFORMAȚE STABILITE

Șapte șantiere au fost deschise pe întreaga lungime a tunelului de bază Brenner. În prezent, se mai desfășoară lucrări de construcție pe patru șantiere, trei în Austria și unul în Italia.

TBM-ul „Serena” a fost primul utilizat la construcția BBT Cu el a fost excavat tunelul de explorare de pe partea italiană. La 24 noiembrie 2021, mașina de forat tuneluri din tunelul de explorare a ajuns cu succes la destinație, la frontiera de stat cu Austria, după 14 kilometri și 3,5 ani de excavare spre nord.

Pe 30 martie 2023, după patru ani, TBMul „Virginia” care a lucrat pe lotul italian la tunelul feroviar estic spre nord a ajuns la hotarul cu lotul austriac.

• Diametru scut: 7 910 mm

• Lungime, aprox.: 200 m

• Putere de antrenare: 3 500 kW

Proiect tunel feroviar pe partea austriacă (lungime 8 108 / 8 396 m, în lucru):

• Tip mașină: 2 x Single Shield TBM S-1211 / S-1212

• Nume: „Lilia” / „Ida”

• Diametru scut: 10 370 mm

• Lungime, aprox.: 160 m

• Putere de antrenare: 4 200 kW

• Cuplu max.: 26 550 kNm

• Masa operațională, aprox.: 2 420 t

Proiect tunel feroviar pe partea austriacă (lungime 7 500 / 7 500 m, în pregătire):

• Tip mașină: 2 x Double Shield TBM

• Nume: „Wilma” / „Olga”

• Diametru scut: 10 370 mm

• Lungime, aprox.: 183 m

• Putere de antrenare: 4 550 kW

• Cuplu max.: 15 000 kNm

• Masa operațională, aprox.: 2 700 t

Proiect tunel de explorare pe partea italiană (lungime 14 000 m):

• Tip mașină: Double Shield TBM S-1054

• Nume: „Serena”

• Diametru scut: 6 800 mm

• Putere de antrenare: 2 800 kW

Proiect tunel feroviar pe partea italiană (lungime 2 x 14 000 m):

• Tip mașină: 2 x Double Shield TBM S-1071 / S-1072

• Nume: „Virginia” / „Flavia”

• Diametru scut: 10 650 mm

• Putere de antrenare: 4 200 kW

TBM „Flavia desfășoară încă și în prezent operațiuni de excavare a tunelului feroviar vestic, aflându-se la aproximativ 2,7 km de granița de stat.

La tunelul de explorare de pe partea austriacă s-a început excavarea mecanică în septembrie 2015 cu TBM „Günther” și, după 16,7 km, la 6 iulie 2020 acesta a realizat străpungerea și legătura cu tunelul de explorare din Italia.

În mai 2023 TBM „Lilia” a început excavarea spre sud a tunelului feroviar estic din Austria, pe o lungime de 8,1 km, iar la sfârșitul lui iunie 2023 TBM „Ida” a început excavarea spre sud a tunelului feroviar vestic din Austria, pe o lungime de 8,4 km. Până acum s-au forat în total 5 282 m de tunel feroviar (estic și vestic). Se preconizează terminarea lucrării în vara anului 2028.

Al șaptelea TBM de la Herrenknecht „Wilma” este programat să înceapă excavarea pe lotul austriac, spre nord în direcția Innsbruck, aproximativ 7,5 km, în toamna acestui an. Cel de-al optulea TBM „Olga” se preconizează a începe lucrările de excavare în primăvara anului viitor.

În ceea ce privește performanțele de excavare mecanizată atinse de mașinile de forat tuneluri fabricate de Herrenknecht, putem aminti că TBM „Virginia”, diferențiindu-se de orice alte mașini existente pe piață cu diametrul capului de foraj comparabil, a atins în luna martie 2021 o rată de avans de 860 de metri/lună, cu o rată medie zilnică de avans de 27,7 m. Cea mai bună performanță în acea lună a fost de 36,75 m.

15 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

DRILL ROCK TOOLS furnizor de scule și echipamente pentru industria mineritului și a constucțiilor

DRILL ROCK TOOLS este o companie cu o vastă experiență în domeniul constucțiilor și al mineritului, cu o echipă cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, care furnizează soluții și consultanță pentru foraje speciale în toate domeniile, inclusiv în proiectele de infrastructură rutieră și feroviară, în calitate de importator direct.

ncepând cu anul 2023, DRILL ROCK

TOOLS a devenit partener oficial pentru România și Bulgaria al producatorului

G&G Partners Italia, o companie cu tradiție în producția tubulaturii de ventilație din PVC, cât și a membranelor pentru impermeabilizarea iazurilor și bazinelor cu aplicații multiple în industrie.

Având în vedere că anul 2023 marchează construcția primelor tunele de autostradă din România, DRILL ROCK TOOLS a avut onoarea și plăcerea de a furniza tubulatura, respectiv soluția tehnică, în colaborare cu inginerii constructorului austriac. La aceste 2 galerii s-au folosit soluții inovatoare cu privire la transmisia debitului foarte mare de aer livrat de 2 ventilatoare, unul pentru fiecare galerie. Datorită faptului că s-a dorit introducerea aerului proaspăt dinspre zona împădurită, am reușit să direcționăm fluxul de aer de mare volum și presiune, prin producerea unor coturi speciale cu diametrul de 2400 mm. Pentru galeriile principale s-a folosit tubulatură din PVC 850 g, cu diametrul de 2400 mm îmbinată prin sistem Velcro sau sistem patentat Ez-Joint. Pentru galeriile secundare s-a folosit tubulatură cu diametrul de 1200 mm, împreună cu reducțiile și conexiunile aferente.

Sistemul de ventilație împreună cu sistemul de monitorizare al tunelului sunt vitale pentru sănătatea și siguranța muncitorilor și asigură buna desfășurare a proiectului în condiții de maximă siguranță.

Considerăm acest proiect primul de acest gen din România, furnizat de către DRILL ROCK TOOLS pentru unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră.

16 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024
Î

TRENCHLESS ASIA 2024

16-17 July

World Trade Center Metro Manila, Philippines

Experience the Future of Underground Infrastructure: Trenchless Asia 2024

Register now for Trenchless Asia 2024 and secure your place in shaping the future of trenchless technology!

Discover cutting-edge technologies, network with industry leaders, and gain invaluable insights into the world of trenchless construction.

We’re delighted to confirm speakers from the following organisations:

• Metropolitan Water Works and Sewerage System

• Maynilad Water

• Manila Water

• Philippine Tunneling Society

• Hong Kong Tunnelling Society

• Malaysia Association for Trenchless Technology

And many more industry experts including Prof Sam Ariaratnam from Arizona State University

Your FREE ticket includes:

• Two-day access to the conference

• Access to the exhibitors specialising in the most innovative trenchless techniques

• Certificate of attendance and CPD and CCD points

• Networking drinks reception on day one

• Free catering with lunch and refreshments

Register to attend via: www.trenchlessasia.com and look out for updates on the conference programme.

www.trenchlessasia.com
FREE TO ATTEND
Platinum Sponsors Chinese Partner Conference & Drinks Sponsor Conference Sponsor Supported by Organised by Official Media Partner Chinese Partner Training Partner Catering Sponsor

Cu accent pe calitate, siguranță și eficiență, după 7 ani de prezență în România, Blejkan Construct s-a impus ca lider în industrie

În peisajul vibrant al industriei de construcții din România, B LEJKAN CONSTRUCT se distinge prin inovație, calitate și angajament față de clienții săi. Pri n muncă asiduă și dedicare, BLEJKAN CONSTRUCT s-a impus ca lider de piață în domeniul reabilitării infrastructurii subterane.

Unul dintre factorii cheie care contribuie la succesul companiei este decizia de a utiliza tehnologii de ultimă oră și a practicilor durabile în toate proiectele sale. Cu cele mai recente tehnici și materiale de construcție, compania se asigură că fiecare rețea pe care o reabilitează nu numai că îndeplinește, dar și depășește standardele din industrie pentru siguranță, durabilitate și eficiență.

Fondată cu pasiune și determinare în 2007, primele contracte ale companiei au vizat renovarea căminelor rețelelor de canalizare. De atunci, BLEJKAN a cunoscut o creștere constantă, evoluând de la 17 de angajați la peste 251 de oameni la nivel internațional.

Astăzi, obiectivul BLEJKAN HOLDING este să ofere clienților săi atât materiale de calitate prin cele două companii.

Cu o viziune ambițioasă compania poloneză a înființat în 2017 sucursala din România aducând și în mediul românesc al ingineriei sanitare un angajament ferm față de excelență, fiabilitate și satisfacție a clienților.

BLEJKAN CONSTRUCT ESTE PRINCIPALUL ANTREPRENOR DIN ROMÂNIA

ÎN LUCRĂRILE DE REABILITARE DE CONDUCTE FĂRĂ SĂPĂTURĂ

Începând cu anul 2023, prin lucrările contractate, au devenit principalul antreprenor în reabilitări No-Dig!

Deși începutul în România a fost timid, primul proiect vizând una din cele mai provocatoare lucrări din domeniul - reabilitarea racordurilor – prin tehnologia TOP HAT, în mai puțin de doi ani BLEJKAN Construct a reabilitat prin relining si CIPP peste 27 km de rețele de canalizare și apă potabilă.

instaurate în pandemiei au finalizat cu succes reabilitarea colectorului principal din Abrud, parte din contractul european AB3 – CL8 „Extindere și reabilitare rețele de apă și apă uzată în aglomerările Abrud și Baia de Arieș, Extinderea sistemelor de apă în Arieșeni”. Au utilizat atât tehnologia de relining pentru 180m colector cu forma ovoida, cât și CIPP pentru 2.500 km de rețele de canalizare.

Implicarea companiei, testarea riguroasă, măsurile de control al calității și respectarea standardelor din industrie garantează durabilitatea și fiabilitatea altor două proiecte europene care s-au desfăsurat concomitent între 2022 și 2024, și au fost recepționate cu succes.

DJ-CL-22 „Reabilitare conductă aducțiune Isvarna-Craiova, fir II Tronson VI” în 20 luni – 7,6 km DN 1050 PN 10 & PN12

POLINER – producător certificat de linere adaptate exigențelor cerințelor proiectelor și

MARPLAST - producător certificat pentru conducte din poliesteri armați cu fibră din sticlă, cât și servicii de execuție lucrări prin companiile de construcții specializate în tehnologii fără săpătură în România, Polonia și Germania.

Pentru companie, cheia succesului a fost să se concentreze pe obiective, nu pe obstacole! Cu toate provocările aduse de restricțiile

DJ-CL-17 - „Reabilitare stație de clorinare și amenajare incintă Isvarna. Reabilitare și extindere conductă aducțiune IsvarnaCraiova, fir II Tronson I” - în 24 de luni s-au executat 2381 m DN 1050 PN 10 relining și 729,60m CIPP.

18 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

Bazându-se pe o echipă puternică cu abilități tehnice desăvârșite, au preluat de la antreprenorul general inclusiv instalarea conductelor prin săpătură. Astfel, din 2024, în cadrul proiectului ”DJ-CL-08 Reabilitare GA Craiova și Coțofenii din Dos. Reabilitare dren Gioroc. Reabilitare aducțiune IșalnițaȘimnic” vom instala prin săpătură cca 4 km de conducta biaxială PAFSIN produsă prin înfășurare și cu mufă zăvorâtă.

În același timp cu instalarea prin săpătură am continuat și instalarea prin relining a conductei de apă potabilă a celor 7927 m DN 800 PN 10 SN 5000 N/m².

Astfel s-a asigurat un proces de reconstrucție rapid și performant. Și pentru că "Ne pasă de inimile orașelor!", folosind tehnologiile fără săpătură în proiectele realizate sau în curs de execuție în centrul unor importante orașe din România, cum ar fi Abrud, Brăila, București, Craiova, Drobeta Turnu Severin s-au atenuat multe din riscurile asociate cu metoda tradițională de instalare.

În același timp cu instalarea prin săpătură continuăm și instalarea prin relining a conductei de apă potabilă a celor 7927 m DN 800 PN 10 SN 5000 N/m².

PROVOCĂRILE DIN MEDIUL URBAN

SUNT MULT MAI MARI!

Lipsa spațiului, congestionarea traficului, deteriorarea altor utilități, accesul restrâns la locuințe sau micile afaceri de familie, perturbările de mediu, toate aceste neajunsuri urbane au fost diminuate major prin introducerea tehnologiilor fără săpătură în mediul urban.

Istoric, Drobeta a fost prima cetate din piatră ridicată în Dacia (103-105), un castru roman de apărare, inițial pentru a adăposti 500 de soldați care asigurau paza podului, astăziDrobeta Turnu Severin este unul dintre cele mai frumoase orașe la Dunăre.

În luna iunie 2023 s-a semnat contractul pentru proiectul finanțat prin fonduri europene ”CL 1 – Lot I: Extindere și reabilitare sisteme de alimentare cu apă și canalizare menajeră în Municipiul Drobeta Turnu Severin”.

În calitate de subcontractor compania

BLEJKAN CONSTRUCT a demarat lucrările de reabilitare prin CIPP - tehnolologia de polimerizare prin abur - a 6,2 km rețele de apă potabilă și canalizare, inclusiv 305 racorduri existente.

19 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

Un alt oraș dunărean cu o istorie tumultoasă, Brăila este unul din orașele din România ale cărui rețele edilitare au peste 100 de ani. Acum, în cadrul celor două proiecte europene ”CL1 Lot 1 – Proiectare și execuție lucrări rețele de alimentare cu apă și canalizare Municipiul Brăila (zona Nord) – UAT Brăila” și ”Brăila CL1 Lot 2 – Proiectare și execuție lucrări rețele de alimentare cu apă și canalizare Municipiul Brăila (zona Sud) – UAT Brăila”, am început reabilitarea celor 42 de km de rețele de apă potabilă și canalizare. S-a început curățarea conductelor îndepărtând depozitele minerale, rădăcinile, obiectele străine etc.

BLEJKAN CONSTRUCT

pune accent puternic pe colaborare și pe satisfacția clienților. Lucrând îndeaproape cu părțile interesate, ascultându-le nevoile și personalizând soluțiile pentru a îndeplini cerințele specifice ale proiectului. Se asigură că fiecare decizie luată răspunde tuturor provocărilor unice ale șantierului.

Expertiza BLEJKAN CONSTRUCT constă în utilizarea cu succes tehnologiilor NoDig, printre care căptușirea conductelor în șantier (CIPP), relining, close-fit, swageling, reabilitarea racordurilor de canalizare. Prin utilizarea acestor tehnici avansate, compania este capabilă să instaleze și să reabiliteze conducte subterane de utilități, reducând semnificativ termenele și costurile de construcție, păstrând în același timp integritatea infrastructurii înconjurătoare.

Și să nu uităm, rețelele edilitare sunt o parte vitală a infrastructurii unei comunități. Neglijarea acestor conducte poate duce la avarii costisitoare cauzând riscuri fie pentru siguranța publică, fie lipsa apei potabile sau calde și poluarea mediului și mai poate genera costuri suplimentare semnificative pentru cei care le operează.

Își doresc o colaborare eficientă cu autoritățile locale și centrale pentru asigurarea funcționării în parametrii optimi ale rețelelor edilitare și pentru evitarea avariilor costitoare.

Într-o lume în care conservarea resurselor și reducerea emisiilor de carbon au o importanță tot mai mare, tehnologiile fără săpătură reprezintă o soluție eficientă pentru reabilitarea infrastructurii subterane. Aceaste metode nu doar mențin comunitățile funcționale, ci contribuie și la un mediu mai verde și la o infrastructură mai eficientă.

BLEJKAN CONSTRUCT, se concentrează permanent pe îmbunățirea procedurilor de lucru. Caută și se adaptează mereu la cele mai noi și mai performante tehnologii din domeniu, pentru a livra clienților cele mai bune rezultate.

Pentru informații mai detaliate despre tehnologiile aflate în portofoliul companiei de construcții BLEJKAN CONSTRUCT , vă rugăm să accesați site-ul nostru www.blejkan.ro sau contactați la telefon 0374 999 267 sau prin email: office@blejkan.ro.

20 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

Inovația în Forajul Orizontal Dirijat Demonstrată la Goor, Olanda

INFRASTRUCTURA INVIZIBILĂ:

ROLUL TEHNOLOGIEI DE FORAJ ORIZONTAL DIRIJAT ÎN MODERNIZAREA

REȚELELOR EDILITARE

Instalarea și modernizarea rețelelor edilitare sunt esențiale în funcționarea eficientă a oricărui mediu urban sau rural modern. Sub străzile aglomerate și în tăcerea pământului, o rețea complexă și adesea invizibilă de utilități subterane, de la conductele de apă și canalizare la branșamentele de gaz și cabluri electrice, susține calitatea vieții cotidiene. În acest context, tehnologiile de foraj orizontal dirijat (HDD) reprezintă o soluție avansată care promite nu doar eficiență și rapiditate, dar și o minimizare a impactului asupra mediului urban existent.

INOVAȚIE

ȘI EFICIENȚĂ ÎN FORAJ:

PROIECTUL DE

INSTALARE A CONDUCTELOR PENTRU CABLURI ELECTRICE ÎN GOOR

Proiectul din orașul Goor, Olanda, a reprezentat un moment de vârf în inovația tehnică și inginerească, demonstrând eficiența și performanța impresionantă a utilajului Terra Jet DJ 40 în forajul orizontal dirijat. Această lucrare a implicat instalarea a șapte conducte de 125 mm destinate cablurilor electrice, ce trebuiau conectate la panourile solare dintr-un câmp învecinat. Pentru a realiza acest proiect în condiții optime, s-au efectuat două lărgiri intermediare de 300 mm și 400 mm, după forajul pilot inițial.

22 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

MOTORUL DIESEL PERKINS: INIMA OPERAȚIUNI i

Motorul diesel Perkins de 175 CP, echipat cu tehnologie Euro Stage 5, a reprezentat coloana vertebrală a operațiunilor de foraj. Cu această putere impresionantă la dispoziție, Terra Jet DJ 40 a condus cu succes operațiunile pe o distanță remarcabilă de 354 de metri, la o adâncime constantă de 10 metri. Cuplul maxim de 8,000 Nm și capacitatea de împingere și tragere de până la 18 tone au conferit utilajului posibilitatea de a manevra cu ușurință terenul variat și exigențele proiectului.

INOVAȚII ÎN MONITORIZARE ȘI CONTROL: TEHNOLOGIA AVANSATĂ CONDUCE LA EFICIENȚĂ MAXIMĂ ÎN FORAJ

Utilajul Terra Jet DJ 40 este sinonim cu performanța optimă și eficiența operațională. Sistemele inteligente de asistență a forajului, precum controlul împingerii, modul croazieră și controlul vitezei de forare, au contribuit la eficientizarea operațiunilor și la reducerea timpilor de lucru. De asemenea, sistemul electronic de forare și lărgire ADBS a permis ajustarea precisă a vitezei de tragere în milisecunde, asigurând un foraj impecabil și uniform. Sistemul telemetric avansat integrat în DJ 40 a oferit o monitorizare detaliată în timp real, facilitând ajustări precise ale parametrilor de foraj și asigurând alinierea corectă a traseului conductelor. DEPĂȘIND

TRADIȚIONALUL: TERRA JET DJ 40 RESCRIE REGULILE ÎN CONSTRUCȚIILE DE INFRASTRUCTURĂ

Implementarea utilajului Terra Jet DJ 40 în proiectul din Olanda ilustrează cum tehnologia de foraj orizontal dirijat poate transforma modul în care proiectele de infrastructură sunt executate, oferind o abordare mai sigură, mai rapidă și mai eficientă. Capacitățile avansate ale DJ 40, în special în contexte urbane dens populate, subliniază rolul tehnologiei moderne în dezvoltarea infrastructurilor sustenabile și eficiente, evidențiind o evoluție semnificativă în practicile de construcție.

23 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

TRACTO HANDS ON DAYS 2024

„De ce să săpăm șanțuri ca să instalăm conducte când există sol uții mai bune?” Pentru a consolida și mai mult metodele durabile de construcție fără șanțuri, TRACTO oferă în mod regulat clienților și partenerilor săi posibilitatea de a arunca o privire în culisele inovatoarei companii. În perioada 15-19 aprilie 2024, popularul eveniment demo «Hands On Days» a avut loc pentru a 12 -a oară la sediul central al companiei din Lennestadt-Saalhausen, oferind o perspectivă unică asupra lumii tehnologiei fără șanțuri, a portofoliului de produse TRACTO, a serviciilor sale și a evoluțiilor actuale din industrie.

24 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024
TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

TRACTO-CITY a fost amenajat

special pentru acest eveniment sub forma unui oraș de corturi în care a fost prezentată în mod clar întreaga lume a tehnologiei

Trenchless și aplicațiile sale. Au fost expuse 20 de echipamente de lucru care au putut fi examinate de aproape. În corturi tematice individuale, aproximativ 1 000 de vizitatori din 30 de țări au putut obține informații complete despre produse și servicii personalizate de la specialiști competenți. Mai mult de 30 de tururi de vizitare a uzinei au oferit vizitatorilor interesați o perspectivă suplimentară asupra producției și managementului calității companiei TRACTO. Sistemele NoDig au putut fi văzute în acțiune în mai mult de 100 de demonstrații live în zona de demonstrații și, bineînțeles, toate întrebările au putut fi clarificate direct cu experții. Unii dintre vizitatori au îndrăznit chiar să se așeze pe scaunul operatorului pentru a vedea mai bine partea practică a lucrurilor.

Afluența de vizitatori la evenimentul TRACTO „Hands on Days”, din LennestadtSaalhausen

Vizitatorii au discutat despre evoluțiile viitoare ale soluțiilor Trenchless, cu specialiștii companiei TRACTO

La evenimentul demonstrativ „Hands on Days” au fost prezentate nu numai utilajele, ci și numeroasele servicii conexe pe care TRACTO le oferă ca parte a conceptului său „one-stopshop”, astfel încât utilizatorii de tehnologie fără șanțuri să poată obține tot ceea ce au nevoie dintr-o singură sursă: Aceste servicii includ soluții de finanțare de la TRACTO Finance, asistență tehnică și consultanță pe șantier, o gamă largă de cursuri de formare, expertiză geologică, precum și un serviciu de utilaje folosite și soluții de magazine online.

Oaspeții internaționali au putut experimenta direct tehnologia

Trenchless în zona de demonstrație

25 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

TEHNOLOGIE ȘI COMPETENȚE TEHNICE PENTRU VIITOR

În multe rânduri a fost clar rolul major pe care compania TRACTO îl joacă în modelarea viitorului lucrărilor de construcții trenchless. Prima instalație de foraj HDD cu motor electric, GRUNDODRILL JCS 130E, a putut fi văzută, de asemenea, la lucru pe șantierul demonstrativ. Un program amplu de 15 prezentări în patru module, care au acoperit piețele comerciale, aplicațiile și tendințele tehnologice, s-a axat pe subiecte actuale din domeniul instalării de conducte, și anume: instalarea fibrelor optice, a liniilor electrice, reabilitarea conductelor și subiecte de viitor.

Viitorul tehnologiei de foraj HDD și automatizarea continuă a acesteia, precum și problemele de mediu și de durabilitate au fost, de asemenea, explorate în profunzime în cadrul prezentărilor, la fel ca și progresul digitalizării. Nu numai că prezentările au fost dedicate acestor domenii, dar au existat și corturi de informare distincte, unde aceste subiecte importante au putut fi explorate mai în profunzime în cadrul unui dialog personal cu specialiștii TRACTO. O dovadă suplimentară a forței inovatoare a companiei TRACTO a fost oferită de prezentarea unei rețele interactive numită «Platforma Trenchless», care permite utilizatorilor să participe la inițiative de dezvoltare digitală pentru platformele de foraj HDD ale viitorului.

Tehnologie Trenchless aplicată - aici sisteme de spargere pentru reînnoirea conductelor

Dacă îl întrebați pe șeful departamentului de cercetare și dezvoltare de la TRACTO, Elmar Koch, acesta vă va spune că obiectivul pe termen lung este de a realiza forajul complet autonom. Platformele HDD ale TRACTO utilizează deja o varietate de sisteme de asistență: camerele de luat vederi monitorizează deja procesul de forare, GPS-ul este utilizat pentru a documenta digital forarea, senzorii de pe capul de foraj oferă informații despre condițiile solului, iar alți senzori măsoară distanțele din jurul mașinii și detectează pericolele. În plus, datele complete sunt analizate și evaluate pentru a ajuta operatorul să estimeze evenimentele neașteptate din timpul procesului de foraj și să reacționeze la acestea.

ORFEUS, în premieră mondială: ilustrare schematică a radarului de penetrare în sol pentru platformele de foraj HDD, pentru detectarea automată a obstacolelor din calea forezei

Afișarea radarului de penetrare în sol cu cap de foraj ORFEUS pe panoul de control al unei platforme de foraj HDD

26 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

Invazitate minimă: instalație compactă de forare a gropilor cu o amprentă foarte mică

Cu ajutorul tehnologiei inovatoare la nivel mondial ORFEUS, care se află încă în curs de dezvoltare, va fi posibil în curând să se utilizeze antene radar de penetrare a solului pentru a detecta obstacole neașteptate în procesul de foraj la o distanță de aproximativ 0,5 metri de capul de foraj, cum ar fi conductele de distribuție trasate incorect. Hardware-ul evaluează obstacolele detectate și declanșează o avertizare, dacă este necesar. Toate obstacolele sunt afișate în timp real pe ecranul instalației de foraj, folosind culori de semafor. Foreza se oprește automat atunci când culoarea se schimbă în roșu. Radarul de penetrare a solului ORFEUS face ca procesul HDD să fie și mai sigur și reprezintă un pas important spre forarea autonomă; acesta va fi gata pentru piață până la expoziția internațională Bauma 2025.

SOLUȚII DURABILE PENTRU TOATE REȚELELE SUBTERANE

Portofoliul TRACTO variază de la utilaje clasice care nu pot fi dirijate, cum ar fi ciocane de deplasare a solului și instalații pentru împingerea țevilor pe sub pământ, până la platforme de foraj orizontal direcționat (HDD) și instalații de spargere a țevilor vechi uzate pentru reînnoirea acestora fără a săpa șanțuri. Aplicațiile pentru aceste sisteme sunt extrem de diverse. Ele sunt utilizate în construcția și modernizarea tuturor tipurilor de infrastructură de alimentare și de canalizare, de exemplu, apă, gaz, încălzire urbană, fibră optică, energie electrică sau construcții de conducte. Avantajele metodei NoDig sunt evidente: nu numai că timpul și costurile de construcție sunt reduse, dar tehnologia reduce, de asemenea, în mare măsură impactul asupra mediului, ceea ce înseamnă mult mai puține perturbări pentru oameni și natură. Emisiile de CO2, de praf și de zgomot sunt reduse masiv, deoarece trebuie săpate doar gropi la începutul și la sfârșitul forajului și trebuie mutat mult mai puțin material excavat. Adăugarea metodelor de construcție fără săparea de șanțuri (trenchless) la portofoliul de servicii este, prin urmare, o perspectivă atractivă pentru antreprenorii de construcții civile. Pentru a crește numărul de licitații pentru proiecte fără șanțuri, TRACTO oferă, de asemenea, clienților și planificatorilor din industria construcției de conducte informații despre avantajele construcției NoDig.

TRACTO - TOTUL DINTR-O SINGURĂ SURSĂ

La acest eveniment a devenit clar încă o dată că pachetul total de mașini NoDig premium „Made in Germany” în combinație cu serviciile specifice industriei reprezintă valoarea

Programul de prelegeri din cadrul evenimentului „Hands on Days” s-a axat, printre altele, pe viitorul tehnologiei trenchless

adăugată pe care TRACTO o oferă clienților și partenerilor săi. Pe parcursul evenimentului «Hands on Days», fiecare vizitator a putut să vadă acest lucru cu ochii săi - și să cunoască de aproape „campionul ascuns”. Spre marea încântare a întregii echipe TRACTO, vizitatorii au fost profund impresionați de această combinație dintre expoziție, experiență live și transfer de cunoștințe.

TRACTO este co-fondator, proiectant și inovator în domeniul tehnologiei trenchless. Cu sediul central în Lennestadt-Saalhausen, compania dezvoltă, produce și vinde utilaje și accesorii pentru instalarea și reînnoirea conductelor subterane. Această tehnologie NoDig, care economisește resurse și este durabilă, este utilizată în construcția de infrastructuri de conducte pentru apă, gaz, electricitate, telecomunicații, e-mobilitate și încălzire urbană, în rețele de fibră optică, în construcția de conducte și în eliminarea apelor uzate. Clienții pentru aceste sisteme inovatoare provin în principal din sectoarele de inginerie civilă și inginerie civilă specializată, dar includ, de asemenea, utilități și operatori de rețea. De la înființarea sa, în 1962, TRACTO a dezvoltat numeroase soluții de pionierat fără șanțuri, fiind în prezent singurul furnizor mondial de gamă completă de tehnologie fără șanțuri. Cu birouri de reprezentare în toată Germania și companii surori în Elveția, Marea Britanie, Franța, Australia, Africa și SUA, compania are aproximativ 800 de angajați în întreaga lume.

27 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

Cea mai mare mașină pentru foraje orizontale din lume pentru terenuri stâncoase de la Ditch Witch

La sfârșitul lunii aprilie, Defigo Ltd, reprezentantul oficial al Ditch Witch pentru România și Bulgaria, a livrat clientului său GBS Energy Solutions o platformă de foraj orizontal (HDD) dirijat Ditch Witch AT120 pentru terenuri stâncoase. Noul utilaj a fost pus în funcțiune la începutul lunii mai în apropierea fluviului Dunărea, unde a fost efectuat un foraj orizontal de sondare pe sub un râu mai mic.

28 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024
TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

Prima lucrare pentru echipamentul Ditch Witch AT120 a fost instalarea unui gazoduct care conectează o zonă de stocare subterană a gazului la rețeaua de transport a gazelor existentă. Noua platformă HDD are sarcina responsabilă de a efectua un foraj orizontal sub un râu și de a instala no-dig (fără săpături) o conductă de oțel cu un diametru de 700 mm și o greutate de peste 400 kg/m. Este planificată și efectuarea în paralel cu traseul gazoductului a unui al doilea foraj orizontal dirijat pentru instalarea unui cablu optic.

FORAJ ORIZONTAL PROFESIONIST

Înainte de începerea forajului, GBS Energy Solutions a pregătit serios terenul, realizând lucrările necesare de amenajare a rampelor de pornire și de sfârșit de excavare pe ambele maluri ale râului. Tot aici sunt amplasate o instalație de amestecare și două instalații de reciclare a soluției de bentonită necesare pentru consolidarea pereților forajului.

După terminarea acestor lucrări, va urma forajul pilot pe sub râu. În acest scop, echipamentul Ditch Witch AT120 este echipat cu tije de forare cu bară internă cu

o lungime de 6,10 m, precum și cu un cap de foraj pentru rocă cu diametrul de 165 mm. Tijele asigură ghidarea subterană, iar bara internă transmite mișcarea de rotație către capul de forare - un burghiu cu trei role. Forajul continuă până când instrumentul de foraj, cu o lungime totală egală cu cea a întregii găuri de foraj, a intrat în șanțul rampei de sfârșit de excavare. Lungimea găurii de foraj, cu cele două rampe de o parte și de alta a acesteia, este de peste 400 de metri. O dată ajuns în șanțul rampei de sfârșit de foraj, tijele sunt separate, dezasamblate și burghiul cu trei role este demontat.

În etapa următoare, se instalează și se trage un burghiu expandor cu diametrul de 350 mm, urmat de toate tijele de forare prezente în excavarea finală. Scopul este de a avea în permanență o unealtă în foraj, având în vedere pericolul de prăbușiri locale. Operațiunea se repetă de mai multe ori, cu instalarea unui expandor cu diametrul din ce în ce mai mare: 500 mm, 700 mm și 900 mm. În cele din urmă, burghiul cu diametrul de 900 mm este readus în șanțul final. În fața acesteia se instalează un dispozitiv de centrare, urmat de conducta de gaz propriuzisă, care sunt trase împreună de mașina HDD până la șanțul de pornire.

29 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

DITCH WITCH AT120

Echipamentul HDD Ditch Witch AT120 este un utilaj trenchless cu adevărat impresionant, cu un nivel ridicat de automatizare. Are capacitatea de a instala fără șanțuri conducte cu un diametru de peste 1000 mm, în funcție de condițiile din teren. Forța remarcabilă de împingere și tragere a capului de foraj atinge 53 t. Mașina utilizează o unitate de foraj inovatoare compusă dintr-un burghiu cu trei role de frezare și un cap special Rockmaster, ale cărui două secțiuni protejează eficient transmițătorul atunci când se lucrează în roci. Un motor diesel Cummins UE Stage V (209 kW/284,24 CP) asigură funcționarea sistemul hidraulic al utilajului - pompe hidraulice puternice și motoare hidraulice care asigură aceste forțe mari de împingere/tragere și un cuplu de funcționare extrem de ridicat.

Cabina, postul de operare și comenzile de comandă și control sunt de ultimă generație, cele două joystick-uri moderne multifuncționale și cele două display-uri largi. Se remarcă, de asemenea, asistentul virtual, care ajută operatorul în direcționarea, rotirea și desfășurarea tijelor, precum și indicatorul de poziție al căruciorului de tije, ceea ce asigură o operare mai productivă și mai intuitivă. Există, de asemenea, o telecomandă fără fir, care facilitează procesul de lucru, având în vedere lungimea mare a echipamentului de forare, de 11,5 m. Poziția în subteran a transmițătorului electronic din capul de forare este monitorizată prin intermediul unei stații de localizare de ultimă generație Subsite Marksman.

Avem experiență bogată cu forajul orizontal pe șantierele noastre anterioare, unde am apelat la antreprenori.

Rezultatele obținute arată că utilajele Ditch Witch au cele mai bune performanțe, iar reprezentantul oficial al Defigo Ltd ne-a oferit cel mai bun suport necesar în cadrul proiectelor. În consecință, am apelat cu încredere la achiziționarea a două mașimi de foraj orizontal dirijat Ditch Witch, modelele AT120 și JT30, precum și a stațiilor de amestecare și reciclare a bentonitei.

ing. Ilija KARABADZHAKOV

30 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024
DIRECTOR EXECUTIV GBS ENERGY SOLUTIONS

Pairing Technology with Sustainability

@energyindustryreview @energyindustryreview @EnergyInReview SCAN ME

European No-Dig 2024

O platformă pentru viitorul industriei trenchless

Primul eveniment European No-Dig a marcat un moment important în industria infrastructurii europene. Desfășurat pe parcursul a două zile, 5-6 martie, evenimentul a reunit profesioniști din întreaga Europă pentru a împărtăși, dezbate și găsi soluții la provocările infr astructurii

Evenimentul a inclus un forum dinamic al Societății Europene, unde reprezentanții acestora au discutat subiecte de interes comun. Acest forum a oferit o platformă vitală pentru colaborare, cu societăți care au propus și dezbătut teme cheie care afectează industria. Feedbackul de la forum a fost extrem de pozitiv, participanții exprimând entuziasmul și energia generată de aceste discuții. Acest lucru a dus la o decizie comună de a continua dialogul și de a colabora pe viitor.

Evenimentul a avut o participare robustă dintr-o gamă largă de sectoare, inclusiv municipalități, contractori, ingineri consultanți, utilități și facilități industriale. Oficialii lucrărilor publice, personalul de construcții și reabilitare, inginerii, personalul superior al orașului, oficialii aleși și alți profesioniști s-au adunat pentru a-și împărtăși expertiza și perspectivele. Am avut ocazia să ne întâlnim cu echipa Westrade și cu reprezentanți din întreaga industrie a tehnologiei trenchless, și să discutăm despre cele mai recente dezvoltări în instalarea, inspectarea, repararea și reabilitarea conductelor și cablurilor de fibră optică.

Echipa Trenchless Romania și reprezentanții companiei TRACTO

EXPOZIȚIE PENTRU TEHNOLOGII INOVATIVE

Un aspect remarcabil a fost expoziția, unde companiile și-au prezentat cele mai recente produse, servicii și inovații. Acest format a facilitat interacțiunea directă între expozanți și participanți, favorizând oportunități de networking de înaltă calitate și dezvoltare a afacerilor. Companiile au prezentat tehnologii și soluții revoluționare, demonstrând potențialul lor de a revoluționa industria infrastructurii subterane. În timpul pauzelor din programul conferinței, a fost plăcut să discutăm cu lideri din industrie și să aflăm mai multe despre produsele și serviciile lor.

34 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

Evenimentul a inclus mai multe discursuri cheie din partea liderilor din industrie, discutând tendințe, inovații și viitorul infrastructurii. Discuțiile în panel au acoperit o gamă largă de subiecte, de la prevenirea și siguranța daunelor la integrarea noilor tehnologii în managementul utilităților. Aceste sesiuni au oferit participanților informații valoroase și cunoștințe practice de aplicat în propriile operațiuni.

European No-Dig 2024 a oferit numeroase oportunități de networking, permițând participanților să construiască conexiuni cu colegii și liderii din industrie. Setarea profesională a evenimentului a facilitat interacțiuni semnificative, ajutând participanții să-și extindă rețelele și să exploreze potențiale colaborări. Programul social a inclus o recepție de băuturi sponsorizată de Westrade, urmată de o seară relaxantă în barul de pe acoperișul hotelului, oferind un mediu propice pentru discuții informale și consolidarea relațiilor profesionale.

EUROPEAN NO-DIG A PUS ACCENT

PE SOLUȚII SUSTENABILE

Un subiect recurent pe parcursul evenimentului a fost sustenabilitatea. Discuțiile și prezentările au subliniat importanța adoptării practicilor sustenabile în proiectele de infrastructură, de la reducerea

impactului asupra mediului la creșterea longevității și eficienței sistemelor subterane. Liderii din industrie au evidențiat necesitatea protejării resurselor valoroase, cum ar fi apa, și au prezentat soluții inovatoare pentru gestionarea durabilă a utilităților.

Imediat după European No-Dig, a avut loc Conferința Reline 2024, desfășurată în frumosul oraș Speyer, la sud de Frankfurt. Prima zi a avut loc la Muzeul Tehnic, unde experți și paneluri de discuții au subliniat importanța protejării resursei valoroase a apei. Ziua următoare s-au putut vizita

facilitățile impresionante ale unei companii din Rohrbach și procesul de fabricare a linerelor lor.

European No-Dig 2024 a fost un succes remarcabil, aducând împreună profesioniști din diverse sectoare pentru a discuta, învăța și colabora în vederea dezvoltării viitoare a industriei trenchless. Evenimentul a oferit nu doar oportunități de networking și prezentări inovatoare, ci și un forum vital pentru discuții despre sustenabilitate și protecția resurselor. Așteptăm cu nerăbdare evoluțiile viitoare și continuarea dialogului început aici.

35 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

CoBuild 2024 Overview Building The Future Together

Ediția a II-a a CoBuild 2024 , desfășurată între 16 și 18 mai în Ciugud, județul Alba, a reunit jucători importanți ai industriei, profesioniști și entuziaști ai constr ucțiilor din întreaga regiune. Cu o creștere semnificativă a numărului de expozanți și a suprafeței expoziți onale față de anul precedent, CoBuild 2024 s-a impus ca un eveniment de referință pentru industria de cons trucții din Europa de Est.

ASPECTE CHEIE ALE COBUILD 2024

Provocarea Comunității: Ziua de sâmbătă, 18 mai, a fost dedicată comunității, în special celor mici. Copiii au fost încurajați să tragă un încărcător

MT 733 Manitou de la Liftec cu ajutorul chingilor de la Chingi Expert. Ulterior, împreună cu părinții, au participat la o a doua probă, trăgând un încărcător frontal Case 1121 G Evolution. Activitățile au subliniat importanța colaborării și a muncii în echipă,

promovând ideea că împreună suntem mai puternici. Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian a participat activ la această provocare, susținând inițiativa comunitară.

Campania „Roboțelul Binelui: CoBuild împreună cu Primaria Comunei Ciugud, a colaborat cu ATP Motors RO pentru a sprijini această inițiativă. Un automobil electric Mercedes-Benz eVITO a fost pus la dispoziție pentru colectarea automată a PET-urilor, sticlelor și dozelor de aluminiu, în cadrul

Săptămânii Verzi organizate de Crucea Roșie Filiala Alba. Proiectul a avut scopuri educative și de strângere de fonduri pentru activitățile Crucii Roșie Române.

Zona Demo: Zona demo a fost un punct de atracție major și extrem de interactiv, cu demonstrații simultane de utilaje și camioane pe fundal muzical. Vizitatorii echipați corespunzător au avut oportunitatea să testeze utilajele și camioanele, dar și să asiste la diverse probe de îndemânare.

36 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024

Food: Zona de food a oferit o gamă largă de opțiuni culinare, de la grill și fast food, la înghețată artizanală, plăcinte și kurtos, satisfăcând gusturile tuturor participanților.

Chill & Family Area: Susținută de BT Leasing, această zonă a inclus aparate de jocuri pentru copii, asigurând distracție și relaxare pentru întreaga familie. Spațiul a fost gândit pentru a oferi momente de relaxare și divertisment, contribuind la o experiență plăcută pentru toți vizitatorii.

LANSĂRI ȘI INOVAȚII REMARCABILE

LA COBUILD 2024

1. Camion macara ZOOMLION ZTC700V562-1: Prezentat de SIK GROUP, acest produs de ultimă generație a impresionat prin funcțiile sale avansate și designul inovator.

2. Noile autotractoare Truston de la ATP Trucks Automobile: Modelele Truston 550 CP 4x2 și 6x4, respectiv 480 CP 6x4, au fost dezvăluite în premieră, evidențiindu-se prin putere, eficiență și tehnologie avansată.

3. Gama Ford Trucks F-LINE: Expusă pentru prima dată în România, noua gamă F-LINE se remarcă prin inovații care îmbunătățesc performanța și confortul în utilizare.

4. Putzmeister BSF iONTRON Hybrid: Prima pompă de beton fără emisii a fost prezentată în zona de expoziție de către dealerul Genco '93.

5. Tombola Constructorului OSCAR: Oscar Downstream a oferit carduri de carburant în valoare totală de 3000 de lei, premiile fiind acordate vizitatorilor care au depus biletele în urna specială.

6. Grupul de Electromobilitate: Acest grup, dedicat informării și educării publicului despre mobilitatea electrică, a fost prezent pentru a oferi informații și a răspunde întrebărilor vizitatorilor.

37 Spring-Summer 2024 trenchlessromania.ro

Primăria Comunei Ciugud a jucat un rol important în dezvoltarea și succesul proiectului CoBuild 2024 . Colaborarea strânsă cu primăria și autoritățile din Alba a fost crucială pentru realizarea acestui eveniment de succes. Privim cu încredere spre viitor pentru dezvoltarea unui parteneriat pe termen lung, pentru continuarea și extinderea CoBuild

Evenimentul a fost un prilej excelent pentru participanți de a descoperi noi tehnologii și echipamente, de a participa la demonstrații interactive și de a stabili contacte valoroase în domeniul construcțiilor. Mulțumim tuturor expozanților, partenerilor și vizitatorilor pentru implicarea și contribuția lor la succesul CoBuild 2024

38 trenchlessromania.ro Spring-Summer 2024
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.