Page 1

magazine Vakblad voor kindermode in de Benelux 10e jaargang, nr.5 2012

cover_v2.indd 1-2

16-08-12 16:27


Untitled-7 2

16-08-12 16:19


Untitled-2 3

13-08-12 16:50


bumper.indd 2

16-08-12 16:28


www.andreamontelpare.com - e-mail: info@andreamontelpare.com Nancy & Hans Reints-Grifhorst Agenturen - showroom C.A.S.T. 468/2 - mobiel: 06-51793783

bumper.indd 3

16-08-12 16:28


036

inhoud

044

020

HOE GING ’IE?

ADEKWAAD

Een terugblik op het afgelopen schoenverkoopseizoen Pagina 014

Waarom crosschannelen toch echt noodzakelijk is Pagina 042

TRENDS

INTERVIEW

De schoenen van zomer 2013 Pagina 018

16 VRAGEN Eveline van Wouw, Fitz Kitz

“Ik ontwerp de schoenen zelf”

Schoenhandel Voorberg Pagina 044

Pagina 028

STELLING

INTERVIEW

Wat vinden experts uit de kinder­ schoenen­branche van de btw-verhoging? Pagina 052

Dennis Beute over de nieuwe koers van ANWR-Garant Pagina 036

008

“Een schoen wordt hier alleen verkocht als hij precies past”

kids

inhoudsopgave_v1.indd 8

16-08-12 23:44


Inhoud

092

080

062 INTERVIEW

ONDERNEMEN & RECHT

“Jochie vormt een rode draad door ons gezin”

“Voorkom dat alle investeringen voor niks zijn geweest”

Adriaan Aarts neemt na veertig jaar afscheid van de kinderschoenen Pagina 062

REPORTAGE Zó belangrijk is bijverkoop Pagina 072

16 VRAGEN Ramon Bus, nieuwe vertegenwoordiger Shoesme Pagina 080

Hoe bescherm je je merknaam? Pagina 084

STRAATTAAL Wat zijn de perfecte schoenen voor een dagje Duinrell? Pagina 092

BEURSNIEUWS De laatste updates over komende beurzen Pagina 122

kids

inhoudsopgave_v1.indd 9

009

16-08-12 23:44


Foto: Converse

inventarisatie

HOE GING ’IE? Het verkoopseizoen van negen winkels Wat waren afgelopen seizoen de bestsellers op het gebied van kinderschoenen? En wat liep er juist helemaal niet goed? Hoe kopen detaillisten komend seizoen in en hoe gaan ze om met de aankomende btw-verhoging? Kids Magazine vroeg het negen vooraanstaande winkels op het gebied van kinderschoenen.

014

De meningen in deze rubriek zijn niet noodzakelijk de mening van de redactie.

kids

hoegingie_v3.indd 14

16-08-12 22:09


Inventarisatie

TOP 3 JONGENS 1. Converse 2. Clic! 3. HIP

Pico Mode Enschede

1. Converse 2. Birkenstock 3. Shoesme

Pieter Kooi, eigenaar: “De verkoop is dit eerste half jaar iets minder geweest ten opzichte van vorig jaar. De daling zat in de meisjesschoenen, de verkoop hiervan is met acht procent omlaag gegaan. De jongens houden het redelijk vol. Converse loopt altijd goed door en ook merken als Replay, Shoesme en Vingino hebben het prima gedaan. Bij de meisjes had ik wat meer verwacht van HIP. Calvin Klein stond voor het eerst in de winkel, maar die neem ik volgend seizoen niet meer mee. Ook Unisa is minder verkocht dan verwacht. Verder ben ik tevreden met mijn merkenpakket. Komend najaar staat, na vier jaar afwezigheid, UGG Australia weer in de winkel. Voor de jongens ga ik voor komend voorjaar Frends in de collectie opnemen.”

TOP 3 JONGENS

Maxime Schoenen Maastricht

TOP 3 MEISJES

1. Converse 2. Munich 3. Cruyff

TOP 3 MEISJES 1. Unisa 2. Clic! 3. HIP

TOP 3 JONGENS 1. Shoesme 2. Clic! 3. Giga

TOP 3 MEISJES 1. Shoesme 2. Quick 3. Develab

Alexander Durlinger, mede-eigenaar: “Het afgelopen seizoen is heel goed verlopen. De strenge winter heeft ervoor gezorgd dat dit seizoen beter was ten opzichte van vorig jaar. De merken Unisa, Converse, Rondinella, Clic! en Renata zijn goed verkocht. Komend seizoen wil ik Vans graag toevoegen aan ons merkenpakket. Wij hebben hier in Maastricht voordeel van de aanloop vanuit België en Duitsland. Belgen geven hun geld nu eenmaal makkelijker uit dan Nederlanders. Maxime schoenen bestaat sinds 1985. Een verandering ten opzichte van vroeger is dat de relatie met leveranciers steeds belangrijker wordt. Als detaillist is het belang­rijk om op tijd te betalen en een leverancier moet op zijn beurt weer op tijd uitleveren; met name kinderschoenen willen wij voor de vakanties binnen hebben. Voor komend seizoen calculeren wij de btw-verhoging in en proberen iets meer marge te rekenen.”

Hatshoe Alkmaar Caroline Ensing, mede-eigenares: “Met name Birkenstock en Betula slippers waren bij ons niet aan te slepen, evenals Converse en Vans. Duurdere sandalen verkochten daarentegen wat minder goed, hoewel die van Replay het wel heel goed deed in onze webshop. In totaal hebben we zo’n zestig merken in ons pakket en het is altijd weer heel belangrijk hoe een collectie er uit ziet. Daar valt of staat een seizoen mee. Merken moeten zichzelf blijven vernieuwen. We hebben afgelopen seizoen iets voorzichtiger ingekocht dan voorheen, dat had vooral te maken met het winterseizoen. De doorverkoop viel toen wat tegen. Zelf onderscheiden we ons door een goede service te bieden aan onze klanten. Dit jaar gaan we de btw nog niet doorberekenen, maar in 2013 bouwen we het langzaam op zodat de overgang voor onze klanten geleidelijk verloopt.”

kids

hoegingie_v3.indd 15

015

16-08-12 22:09


Trends

trends

Trends zomer 2013 Kindervoeten worden deze zomer gestoken in zeer kleurige, comfortabele zomer­ schoenen. Net als bij de kledingtrends zien we veel indigo- en denimblauw, open­ gewerkt kant en een bloemengekte bij dessins. Neonkleuren zijn er voor veters, maar duiken ook op in uniseks slippers en gympen. Dit vrolijke zomerseizoen laat zich vertalen in zes inspirerende thema’s

018

Flower Mania Als een volkstuintje in bloei is er een ware bloemengekte in dessins, corsages en applicaties voor eigenlijk alle mogelijk schoenmodellen in frisse tuinpastels met neon accenten.

Indigo Tribe Bij deze trend zien we schoeisel met indigo’s tot aan turquoise en lichtblauwe kleuren, verwerkt in uni’s, batik, tie dyes, dip dyes en patchworks.

Guipure Festival Net als in de kleding vinden we onder deze noemer alle mogelijke opengewerkte materialen. Van kant en crochet tot gestanst leer en het wordt zowel romantisch als sportief toegepast.

Latino Classics Lak, metallics, vlinderstrikken en kant worden toegepast op klassieke schoenmodellen in Latino sferen. Diverse tinten rood, zwart, wit, roze en goud geven dit Zuid-Amerikaanse thema glans.

Safari Trip Op safari into the desert, met schoeisel in dierenprints in leer en canvas. Uitgevoerd in zandkleurige kaki’s, bruin, groenen en zongebrande tinten.

Cool Vibes Dit Hawaïaanse surfthema wordt vernieuwd door fluorescerende, zomerse pastels. Een sportief hoog­ zomerthema waar retro elementen niet mogen ontbreken.

kids

trendpaginas_v2.indd 18

16-08-12 16:02


Trends

Flower Mania Bloemcorsages en lederen applicaties - bloemdessins op sneakers en ballerina’s - canvas en linnen - rozen en margrieten - mille fleurs - espadrilles - tennisgympen in frisse pastels - houten zolen - vlinders - neon accenten - veters en strikken.

kids

trendpaginas_v2.indd 19

019

16-08-12 16:02


waren met allemaal applicaties. Dat was productietechnisch erg lastig, dus na twee jaar hebben we het roer volledig omgegooid.” Wat is nu de kracht van het merk? “We hebben een zeer grote basiscollectie, zodat mensen in het nieuwe seizoen deze basis gewoon weer aan kunnen vullen. Dit betekent dat onze schoenen eigenlijk nooit in de uitverkoop hoeven. Daarnaast spelen we graag met kleuren en bieden we goede marges.”

16 vragen

EVELINE VAN WOUW Eigenares Fitz Kitz

Fitz Kitz maakte de afgelopen seizoenen een zodanige groei door, dat eigenaresse Eveline van Wouw besloot een ruimte te betrekken in C.A.S.T. Nieuwegein. Onder haar bedrijfsnaam Bee Kind verkoopt ze vanuit showroom 2.17 haar kinderschoenencollectie voortaan ook in Nieuwegein. Kids Magazine maakte nader kennis met Eveline, die vanaf 1996 Fitz Kitz groot maakte.

028

Kan je wat meer vertellen over het merk Fitz Kitz? “Fitz Kitz is een Nederlands kinderschoenenmerk, dat in de zomercollectie heel uitgebreid is in canvas. Sinds drie jaar hebben we ook weer leren modellen in de collectie, dat verwerken we met name in babyschoentjes, slippers en sneakerachtige schoenen.” Heb je het zelf opgericht in 1996? “Ik heb het in 1996 overgenomen. Het was toen een heel ander schoenenlabel, met een collectie vol leren schoenen die afgewerkt

Wat is jouw functie binnen Fitz Kitz? “Ik ben eigenaar en in die functie doe ik eigenlijk alles wat bij een schoenenmerk komt kijken; collec­tionering, de productie­ begeleidings­kant, de verkoop, de uitlevering, de nasales. Het merk wordt alleen ondertussen te groot om alles zelf te doen, dus als assistentie huur ik waar nodig freelancers in.” In hoeverre ben je betrokken bij het ontwikkelingsproces? “Daar zit ik volledig bovenop, elke schoen wordt door mij goed­ gekeurd. Ik heb geen tech­nische achtergrond qua schoenen, maar toch doe ik – met name voor de leren modellen – alles, vanaf het ontwerp totdat het in de winkels ligt. Soms werken we met be­ staande modellen van fabrikanten en brengen we onze eigen kleuren, leersoorten en stoffen in, soms ontwerpen we helemaal zelf.”

kids

16_vragen_Eveline_fitzkitz_v1.indd 28

16-08-12 23:36


16 Vragen

Wat vind je leuk aan dit werk? “Vooral het contact met de vaste klanten, daar heb ik veel affiniteit mee. Daarnaast spreekt het product me heel erg aan. Ik hou van schoenen en vind kinderschoenen helemaal leuk.” Heb je zelf ook kinderen? “Ik heb twee zoons, van tien en zes. Ze dragen niet alleen maar Fitz Kitz, de oudste is met maat 42 ook al uit de kinderschoenen gegroeid. Mijn collecties zijn een tikkie klassiek en mijn jongens houden van stoere dingen, dus de jongste draagt naast mijn schoenen ook andere merken. Prima, want elk merk heeft zijn eigen specialiteit.” Ben je buiten je werk ook veel met schoenen bezig? “Mijn kast staat erg vol met schoenen, ik ben absoluut een schoenenliefhebber. Ik vind schoenen ook heel belangrijk, want je kan enorme missers aanhebben. Het kan je outfit maken of breken.” Heb je altijd al in de schoenenbranche gewerkt? “Ik heb voorheen negen jaar de verkoop van Burberry gedaan in Nederland. Na negen jaar wilde ik wel eens iets anders en ben ik een businessplan gaan schrijven om voor mezelf te beginnen. In eerste instantie zat ik meer in de kinderkledinghoek, omdat ik zelf ook uit de confectie kwam.”

Waarom heb je toen uiteindelijk voor Fitz Kitz gekozen? “Dat had meerdere redenen. Ik werd er gek van om me ongans te slepen met mijn collecties, door het hele land. Daarnaast is het in de kleding normaal dat er veel annulaties plaatsvinden, terwijl in de schoenen altijd 98, 99 procent uitgeleverd wordt. Ik kon niet goed werken met die afbestellingen.” Hou je ook nog vrije tijd over? “Daar zorg ik wel voor. Ik doe aan hardlopen en steek veel tijd in mijn kennissenkring en mijn kinderen. Aan mijn eigen hobby’s kom ik niet meer toe, dat moet ik eerlijk zeggen. Ik hou van handvaardigheid, maar meer dan af en toe een dagworskhop doe ik niet meer. Laatst heb ik bijvoorbeeld nog een tuintafel gemozaïekt.” Is er iets wat je ooit nog wil doen? “Voordat ik kinderen kreeg, maakte ik veel verre reizen. Ik zou nog wel eens met mijn hele gezin een reis naar Afrika willen maken, inclusief safari. Maar daarmee wacht ik liever tot de kinderen wat ouder zijn. Kenia zou dan leuk zijn, want daar gaan – via een organisatie van vrijwillige Nederlandse tandartsen – al mijn restanten schoenen van Fitz Kitz heen.”

Voor wie in de branche heb je veel respect? “Sowieso voor iedereen die hard werkt en probeert een succes te maken van zijn ambities. Neem bijvoorbeeld Calexic Schoenen in Kijkduin, een klant van me. Eigenaresse Debbie werkt zeven dagen in week en haar schoen­ winkels aan de kust zijn zelfs ’s avonds open. Afgelopen jaar heeft ze, tijdens de recessie, twee nieuwe zaken in hartje Den Haag weten te openen. Dat is ondernemen met een hoofdletter O.” Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in de schoenen­ branche? “Ik denk dat het heel belangrijk is dat winkels zich houden aan een bepaald beeld. Welke kant ze op willen is niet belangrijk, zolang ze het maar niet versnipperen over verschillende smaken. Sommige winkels zijn vlees noch vis, die redden het gewoon niet.” Hoe ben je zelf gegroeid in de afgelopen zestien jaar? “Uiteraard heb ik veel tech­ nische details geleerd over kinderschoenen, maar vooral ook heb ik beter om leren gaan met teleurstellingen. Misschien wel het allerbelangrijkste: ik weet nu wie mijn echte vrienden zijn. Doordat ik weinig tijd over heb, moet ik op het sociale vlak regelmatig steekjes laten vallen. Echte vrienden begrijpen dat.”

kids

16_vragen_Eveline_fitzkitz_v1.indd 29

029

16-08-12 23:36


column

KLUNEN!

Over smartphones en nieuwe klanten Een van de belangrijkste principes van aDekwaad is: ‘Maak je druk om de dingen waar je invloed op hebt, en maak je niet te druk om de dingen waar je geen invloed op hebt’. U hebt nu eenmaal geen invloed op het verloop van de crisis en op de mogelijke bezuinigingsmaatregelen van een nieuw kabinet. U hebt zelfs geen invloed op de agressieve prijsacties van wanhopige concurrenten. Het heeft dus niet zo heel veel zin om u daar erg druk over te maken. Wat wel zin heeft, is u druk maken over de dingen waar u wél invloed op hebt. Uw klanten bijvoorbeeld en hoe u ze kunt bereiken. Het is inmiddels geen nieuws meer dat consumenten – en dus ook uw (potentiële) klanten – tegen­ woordig verschillende kanalen gebruiken om te zoeken, te oriënteren en te kopen. Aan bijna vijftig procent van alle aankopen gaat inmiddels online oriëntatie vooraf. En dus moet u ook online aanwezig en vindbaar zijn. “Ja, ik heb toch een mooie website”, hoor ik u denken. Dat is goed, maar eigenlijk vooral handig voor klanten die thuis achter hun computer zitten. Maar met 5,5 miljoen smartphones in Nederland is ‘online’ inmiddels vooral ‘mobile’. De smartphone ontpopt zich steeds meer tot de ideale shopping assistent die consumenten helpt bij het zoeken naar lokale producten en diensten. Mobiele vindbaarheid en mobiel

042

navigatiegemak zijn daarom cruciaal om nieuwe klanten naar uw winkel te lokken. Jammer genoeg blijkt die mooie site van u juist op een mobieltje een stuk minder handig. Met dikke vingers op veel te kleine buttons lijkt de mobiele zoektocht naar het adres en telefoonnummer van de gemiddelde winkel nog het meest op een flinke kluunpartij tijdens de Elfstedentocht. Gelukkig snapt Google wel dat je het ook mobiele klanten makkelijk en eenvoudig moet maken. En dus is er Google Places, een slimme gratis dienst waarmee consumenten en winkels elkaar ook mobiel makkelijk kunnen vinden. Vorige maand hielp Google me nog bij de zoektocht in Arnhem naar een Obey cap voor mijn zoon. Google Places vond een voor mij totaal onbekend skateshopje vlak buiten het centrum en navigeerde me er perfect naartoe. Daar was

ik anders echt nooit terecht gekomen. Het kost ongeveer tien minuten van uw tijd om uw winkel gratis aan te melden bij Google Places, waarmee u hoog in de mobiele zoekresultaten van Google komt te staan en potentiële klanten in één oogopslag kunnen zien wat u verkoopt, wanneer u open bent en waar u zit. Kijk, daar zou u zich nou even druk om moeten maken! Succes met cross channelen!

Ad van Antwerpen is oprichter en eige­ naar van aDeKwaad, een gespecialiseerd retailadvies­bureau met een breed pakket aan dien­ sten voor non-food retailers. Als specialist op het gebied van winkeleffectiviteit geeft Ad in Kids advies over hot topics binnen de branche. Reageren? Bel 0413-255205. Meer informatie? Surf naar www.winkeleffectiviteit.nl

kids

adekwaad_v2.indd 42

16-08-12 23:39


www.clic-shoes.com Untitled-1 1

16-08-12 23:57


Interview

winkel_interview_v3.indd 44

16-08-12 16:04


interview

JAN VERDUIJN: “Een schoen wordt hier alleen verkocht als hij precies past” Schoenhandel Voorberg bestaat al sinds 1945 en is in die jaren uitgegroeid tot een begrip in Maassluis. Niet alleen goede service staat hier hoog in het vaandel, ook ouderwets vakmanschap speelt een belangrijke rol. Bijzonder: boven de winkel bevindt zich een heus schoenenmuseum, wat gerund wordt door eigenaar Jan Verduijn. Kids Magazine bracht een bezoek aan Maassluis en sprak met Verduijn over zijn liefde voor schoenen, zowel oude als nieuwe. “Ik kan over ieder paar schoenen wel een verhaal vertellen, maar dan zijn we uren bezig.” Terwijl Verduijn zijn winkel laat zien, verontschuldigt hij zich. “Het is nu uitverkoop, normaal gesproken ziet de winkel er een stuk netter en gezelliger uit.” Achterin de winkel staat een vrolijk gekleurde stelling, met daarop de kinderschoentjes. “Bunny, Clic!, Don’t Disturb en Birkenstock verkopen we het beste”, weet Verduijn. Schoenhandel Voorberg is een familie­ winkel in de breedste zin van het woord. Niet alleen kan ieder lid van het gezin terecht bij de winkel, de zaak wordt ook gerund door twee generaties van de familie Verduijn: Door Jan, zijn vrouw Els en hun jongste dochter Suzanne. Vakmanschap Verduijn: “Deze winkel is opgericht door Siem Voorberg, in 1945. Zijn vader had een schoenreparatiezaak, dus hij is opgegroeid

tussen de schoenen” In 1967 deed hij zelf zijn intrede in de zaak. Voorberg had een hartaanval gehad en was dringend op zoek naar iemand die de zaak draaiende kon houden en wellicht overnemen. Toen Verduijn hierover werd benaderd, besloot hij het avontuur aan te gaan. Het bleek een schot in de roos. “Meneer Voorberg was een echte vakman die nog schoenen had leren maken van zijn vader. Zelf kwam ik net van de schoen­makers­ vakschool in Den Haag, waar we precies dezelfde dingen hadden geleerd. Dat klikte. Uiteindelijk hebben we tot 1984 samen de winkel geleid, daarna hebben mijn vrouw en ik het overgenomen.” Vakmanschap is in al die jaren centraal blijven staan in de winkel. Verduijn: “Een schoen wordt hier alleen verkocht als hij precies goed zit. Niet een halve maat te groot of te klein. Ouders kunnen hier één woensdagmiddag per maand

kids

winkel_interview_v3.indd 45

045

16-08-12 16:04


stelling

De btw-verhoging: wordt echt alleen de staatskas hier beter van? Als het een beetje tegenzit moet de detailhandel er per 1 oktober al aan geloven: de btw gaat van 19 naar 21 procent. Hoe ga je hier­ mee om?

052

‘Desperate times ask for desperate measures’, zoals de Engelsen het zo mooi zeggen. Vrij vertaald: in tijden van crisis is bijna alles geoorloofd. Het is wat de Nederlandse regering gedacht moet hebben toen ze besloot het algemene btw-tarief van 19 naar 21 procent te verhogen. Dit algemene tarief is onder meer van toepassing op schoenen, die na 1 oktober daardoor enkele euro’s duurder per paar zullen worden. Detaillisten vrezen inkomstenverlies door de regeling, omdat consumenten wellicht terughoudender zullen zijn in hun inkopen. Dit terwijl de belastingverhoging juist bedoeld is om de staatskas te spekken – in 2013 moet er al vier miljard euro extra door opgehaald worden. Vier experts uit verschillende hoeken van de kinder­ schoenenbranche vertellen aan Kids hoe zij met de belastingverhoging omgaan.

kids

stelling_v3.indd 52

16-08-12 15:58


Stelling

Jenke Haverhals

Hans Vendrig

“Hoe je het ook wendt of keert: de btw-verhoging levert geen winnaars op. Zelfs de overheid verdient er waarschijnlijk minder aan dan verwacht, aangezien consumenten minder gaan uitgeven door de hogere prijzen. Het is dan ook vooral de consument die er de dupe van wordt, want alles wordt duurder. Winkeliers zullen een keus moeten maken: de prijzen verhogen of snijden in je eigen marge. Daarbij moet je niet vergeten dat producten ook een psychologische prijsgrens kennen; als iets altijd € 199,95 heeft gekost, kan je er niet ineens € 205 voor vragen. Dan verkoopt het niet meer. Wij kiezen er daarom voor om bij sommige artikelen te werken met een iets lagere marge, zodat we wel een hoge omzetsnelheid behouden. Voor een deel van onze collectie hangt het er vanaf wat de leveranciers doen; als zij de adviesverkoop­prijzen gelijk houden, kunnen wij niet alsnog meer gaan vragen. Het is zaak als detaillist van je eigen kracht uit te blijven gaan. Wij gaan als een raket, 2010 was – na 75 jaar – ons beste jaar ooit, in 2011 hebben we geen margeverlies geleden en de eerste helft van 2012 hebben we al beter gedraaid dan 2011. Het belangrijkst is zorgen dat je voorraad altijd goed op peil is en dat de slowmovers aangepakt worden.”

“Wij constateren dat de consument geneigd is minder te besteden en dat er dus amper of geen ruimte is om de prijzen te verhogen. De marges voor de detailhandel komen hierdoor nog verder onder druk. Daar moeten ondernemers een antwoord op vinden. Wat er onder aan de streep over blijft, is afhankelijk van veel factoren. Naast de brutowinstmarge zijn dat de kosten van personeel, van huisvesting, van marketing, van financiering. Aan elk van die factoren moet de ondernemer aandacht besteden. Het begint bij het realiseren van een zo hoog mogelijke marge, een ondernemer zal daarom steeds zo voordelig mogelijk willen en moeten inkopen. Nu de marge onder druk staat zal hij daar bij zijn leveranciers nog meer op aandringen. Aan de verkoopkant, de prijs in de winkel, zal hij moeten nagaan waar wellicht voor een artikel toch een hogere prijs kan worden gevraagd om zo het btw-nadeel goed te maken. Wij h ­ ebben als Euro-Holland onze leveranciers aangeschreven en heel nadrukkelijk om aandacht gevraagd voor het margeprobleem bij onze leden. Dat probleem doet zich op de korte termijn voor, dit seizoen, doordat de verhoging midden in het seizoen wordt doorgevoerd. Op de lange termijn is de impact nog groter en moet de marge voor de detailhandel structureel omhoog. Maar Den Haag heeft geen interesse in onze mening.

Eigenaar Haverhals Schoen- en sportmode

stelling_v3.indd 53

Directeur inkoopvereniging Euro-Holland

16-08-12 15:58


interview

Vakman Adriaan Aarts (Jochie, Freaks) neemt na veertig jaar afscheid 062

kids

interview_jochie_v1.indd 62

16-08-12 23:51


Interview

Met veertig jaar ervaring, kan je Adriaan Aarts (62) gerust een begrip in de (kinder)schoenenbranche noemen. Hij bracht de merken Jochie en Freaks naar het niveau dat ze nu hebben en draaide hiervoor decennialang dubbele werkweken. Nu hij in zijn dochter Joyce een waardige opvolger gevonden heeft, durft hij zijn handen – althans voor een groot deel – van het bedrijf af te halen. Aan Kids Magazine vertelt hij over de veranderende schoenenbusiness, het investeren van hart en ziel in een familiebedrijf en de obstakels die Jochie overwonnen heeft. Adriaan komt gemiddeld nog één dag per week op het kantoor van Jochie en Freaks, aan het spoor in Breukelen, maar probeert het bedrijf langzamerhand verder los te laten. “Ik vind zelf dat ik steeds minder doe,” zegt hij met een knipoog. “Ik kan er redelijk goed afstand van nemen. Dat is ook niet moeilijk, want het gaat goed.” Sinds 2006 leidde hij het bedrijf samen met Joyce, 2,5 jaar geleden nam zij het officieel over. “Dat was vrij snel,” meent Adriaan. “Of zij een snelle leerling was, of ik een goede leermeester, dat weet ik niet. Ze had het in ieder geval binnen korte tijd in de vingers.” Bescheidenheid Helemaal alleen laat hij zijn dochter nog niet, want Adriaan blijft de productie en logistiek in de gaten houden. “De relatie met klanten is altijd heel goed gegaan, maar ik vind productie en financiële zaken veel interessanter. Verkoop is een kunst, je moet vooral heel goed luisteren naar de klant.” Lachend voegt hij er aan toe: “En soms lukte mij dat wel eens.” Adriaan blijft met zijn veertig jaar ervaring bescheiden en brengt weinig zaken met volledige stelligheid. Een interview geven past dan ook eigenlijk helemaal niet in zijn straatje; hij houdt er niet van om op de voorgrond te treden. Adriaan heeft minder moeite uit het bedrijf te stappen dan zijn vader, bijna dertig jaar geleden. Die kwam elke dag, tot het echt niet meer ging, een kopje koffie drinken op de zaak. “Toen zaten we nog in Rijen, hadden we daar ook de productie. Mijn vader kende alle mensen die er werkten, was heel nauw betrokken bij de zaak en het personeel.” Adriaan is van plan alleen bij te springen op de punten waar Joyce hem nodig heeft.

Zoals Joyce onlangs het bedrijf inrolde, deed Adriaan dat in oktober 1972. Hij was nooit vast van plan geweest de zaak over te nemen en ook zijn vader heeft hem nooit onder druk gezet om dit te doen. “Misschien was het wel gemakzucht in die tijd, mijn bedje was gespreid,” moet Adriaan toegeven. Flexibele zolen Dit betekende niet dat de eigenaar het zijn zoon makkelijk maakte. Hij moest gewoon beginnen achter een machine en liep alle afdelingen van de fabriek door; van snijderij tot inpakafdeling en van magazijn tot kantoor. Al snel kreeg Adriaan echter meer verantwoordelijkheid dan de gemiddelde werknemer, ook omdat hij waardevolle kennis meegenomen had uit Duitsland. Hier had hij drie maanden in de schoenenfabriek van Elefanten gewerkt, waar op dat moment veertigduizend exemplaren per week gemaakt werden. Ze produceerden in deze fabriek zolen volgens de flexibele maakwijze, terwijl Jochie-schoenen allemaal AGO-gemaakt (hierbij wordt de zool direct aan het bovenleer gelijmd) en daarmee veel minder soepel waren. Zijn vader liet Adriaan deze nieuwe

kids

interview_jochie_v1.indd 63

063

16-08-12 23:51


Stoere sneakers bij Walk Safari

Walk Safari is een stoer schoenenlabel dat op durft te vallen en er daarom aan alle kanten uitknalt. Dit gebeurt door een groot scala aan kleuren, diverse soorten eigen zolen en bijzonder materiaalgebruik. De schoenen van Walk Safari staan bekend om de zeer sportieve uitstraling. Voor de zomer van 2013 betekent dit onder meer halfhoge sneakers in knal足 groen en felroze. Deze zijn uitgevoerd met stoere details, waaronder studs. Ze sluiten goed aan bij de stoere uitstraling van het Italiaanse schoenen足merk, dat vooral booties en sneakers in zijn collectie heeft.

070

kids

walksafari_v1.indd 70

17-08-12 00:16


Extra bijzonder in de nieuwe zomer足 collectie zijn de sneakers die reageren op ultraviolette straling; zodra ze buiten gedragen worden, verschijnt een safariprint op de schoenen.

Walk Safari Dreamsjoes/Solokids Koen Hesselberth: +31 (0)623564565 Pieter de Vries: +31 (0)622925232 info@solokids.nl

kids

walksafari_v1.indd 71

071

17-08-12 00:16


“Winkelen is een totaalbeleving”

reportage

HET BELANG VAN BIJVERKOOP Bijverkoop kan je omzet verhogen in deze lastige tijden. Toch maakt lang niet elke detaillist gebruik van deze optie. Wat kan bijverkoop doen voor je winkel? En vooral, waarom is het ­belangrijk om deze producten aan te bieden?

072

Schoenveters van Mr. Lacy

Het verkopen van bijproducten zorgt voor een verhoging van de omzet. Toch is de verkoop van veters, sprays of bijvoorbeeld schoenspanners niet altijd een aandachtspunt voor de detaillist. Veel winkels verkopen deze accessoires niet eens. Rutger Muller, zoon van Frans Muller, vindt dit zonde. Rutger: “Als detaillist laat je kansen liggen als je geen bijproducten verkoopt.” Nico van der Wel, eigenaar en oprichter van Mr. Lacy, is het hier volkomen mee eens. Nico: “Als je als retailer niet aan bijverkoop doet, dan mis je een goede kans om de service te verlenen die de klant verlangt. Met een goede display en positie in de winkel, trigger je bovendien de fantasie van de klant. Winkelen is een beleving en daar horen bijproducten bij.”

kids

bijproducten_verhaal_v3.indd 72

16-08-12 16:07


Reportage

Rutger is de zesde generatie in de Mullerfamilie. Al sinds 1853 voorziet het merk in accessoires en schoen­verzorgings­ producten: eerst aan schoenmakers en later – via enkele omwegen – heeft deze schoenfamilie de schoenverzorging naar Nederland gebracht. Op dit moment is het bedrijf marktleider in de Benelux op het gebied van schoenverzorging. Rutger: “Er is veel veranderd de laatste jaren. Online zijn webshops uit de grond gestampt. Detaillisten moeten tegen­ wicht bieden. Fysiek naar een winkel gaan is een grotere stap. Daarom moet je zorgen dat winkelen een totaalbeleving is. Als detaillist concurreer je nu voor­ namelijk op service en niet zozeer op prijs.” Nico van der Wel en zijn partner bij Mr.Lacy, Peter Gonzalez, zijn sinds 2002 het enige onafhankelijke schoenvetermerk gestart in Nederland en inmiddels verkopen ze over de hele wereld hun schoenveters. Nico: “We blijven groeien omdat we inspelen op trendkleuren, type veters en vooral door onze innovaties. Wij verbeteren schoenveters continu en zorgen dat onze klanten een goede doorverkoop blijven houden.” Adviseursrol Het is logisch dat mensen die zuinig zijn op hun schoenen graag een verzorgingsproduct hebben. Of mensen met moeilijke voeten zooltjes wensen ter ondersteuning. Maar wat voor invloed kunnen bijproducten nog meer teweegbrengen? Rutger: “Als retailer ben je niet alleen verkoper, maar ook adviseur. Je verstrekt informatie en geeft advies. Op die manier gaat de klant tevreden

naar huis. Op de lange termijn beleeft de consument langer plezier aan zijn aankoop door het gebruik van een bijproduct en verhoogt de retailer zijn omzet. Consumenten komen terug. Het draait nu ook om het laten zien van kennis.”

“Je kunt het gemiddelde bestedings­ bedrag met tien procent verhogen” In tijden van crisis verkopen bijproducten nog steeds relatief goed. Peter: “Mensen kopen over het algemeen iets minder schoenen, maar juist onze veters zijn dan erg gewenst. Een veter is het enige dat je aan een schoen kunt veranderen. Door nieuwe veters geef je schoenen gemakkelijk een nieuwe, frisse look.” Er is echter wel een verschil tussen impulsaankopen en doordachte aankopen. Nico: “Vooral bij de fashionable veters zijn het vaak impulsaankopen. Ze staan op een display en consumenten raken enthousiast. Het werkt net als bij de benzinepomp, daar koop je ook twee pakjes kauwgom voor een euro. Die verkopen zichzelf. Bij onze functionele veters ligt dit anders, daar hoort tekst en uitleg bij waarom onze veter een toegevoegde waarde heeft.”

Verzorgingsproducten van Frans Muller

kids

bijproducten_verhaal_v3.indd 73

073

16-08-12 16:07


Rondinella is stoer en authentiek Rondinella is een van de befaamde Italiaanse kinderschoenen­ merken, dat ondanks zijn decennialange traditie nog steeds collecties weet te produceren die modisch Ên stoer zijn. Ook de zomercollectie 2013 heeft een eigen, sportieve stijl. In de nieuwe zomercollectie domineert de halfhoge sneaker. Deze valt op door het gebruik van gewassen materialen, subtiele neoninvloeden en contrasterende veters in onder meer felgroen en hardblauw. Extra bijzonder worden de schoenen door de cartoonprints in kleur en zwart-wit. Rondinella is trots op de combinatie van innovatieve methodes en authentiek schoenmaken die in het bedrijf toegepast wordt. De collecties worden volledig vervaardigd in de eigen schoenfabriek in het Italiaanse Monte San Giusto.

090

Rondinella Dreamsjoes/Solokids Koen Hesselberth: +31 (0)623564565 Pieter de Vries: +31 (0)622925232 info@solokids.nl

kids

rondinella_v2.indd 90

16-08-12 22:13


Renata knalt met nieuwe collectie Voor spring/summer 2013 presenteert Renata een collectie waar je niet omheen kunt. Het resultaat is vernieuwend met volop oog voor detail en opvallende kleuraccenten.

Het hoogtepunt van de collectie zijn de modellen waarin alle modische facetten van nu gecombineerd worden. Zowel neonkleur, als opvallende prints en tech­ nische materialen zijn toegepast op één enkele schoen. Het zorgt voor een extreem resultaat dat een perfecte eyecatcher is voor in de etalage of op de plank. De andere items uit de collectie zijn wat gematigder, alhoewel ook hier volop aandacht is voor fluor, prints en opvallende materialen. Details als stras­ stenen en studs maken het fashionable karakter van de collectie compleet. Maten variëren van 19 tot en met 40, prijzen lopen van € 69,- tot en met € 139,-. De collectie van Renata is te bezichtigen in showroom 620 te C.A.S.T. Nieuwegein.

Renata +31 (0)6-53711513 www.renata.nl

kids

renata_v1.indd 91

091

16-08-12 23:49


straattaal

Wat dragen de kinderen in attractiepark Duinrell? Het is eindelijk een mooie dag voor attractiepark Duinrell. Te koud voor het strand, maar toch een heerlijke zon en dik 20 째C. Duinrell stroomt vol met gezinnen in alle soorten en maten. Met wildwaterbanen, speeltuinen en zwembaden is het risico op nat en vies schoeisel groot, maar er modieus bijlopen is voor velen ook een vereiste. Welke schoenen dragen kinderen tijdens een dagje Duinrell?

092

kids

straattaal_v2.indd 92

17-08-12 00:20


Straattaal

Naam: Benjamin (1) Draagt: Shoesme Moeder van Benjamin: “Dit is pas Benjamins tweede paar schoenen, maar de eerste waren ook van Shoesme. Die schoentjes zijn voor zulke kleintjes heel goed. Ze hebben een flexibele zool en geven goede ondersteuning. Eigenlijk wilde ik nu een hogere schoen kopen, maar deze waren stevig genoeg. En ik vind ze heel erg stoer! Benjamin vindt schoenen kopen prima. Hij loopt een rondje om te kijken hoe ze zitten en doet nooit moeilijk.”

Naam: Noah (3) Draagt: Kipling Moeder van Noah: “Op een dag als deze zijn slippertjes het fijnst voor Noah. Ik koop eigenlijk bijna altijd slippers van Kipling, die zijn fijn omdat ze zo goed sluiten. Ze hebben een goede zool en zijn flexibel. Kwaliteit is bij kinderen heel belangrijk voor de groei van de voetjes. Thuis heeft Noah ook Uggs, maar die zitten minder lekker en zijn te warm voor nu. Hij heeft ook hele leuke laarsjes van Timberland. We winkelen meestal bij Paul Warmer, ook al zou Noah het liefst elke dag op regenlaarzen lopen.”

kids

straattaal_v2.indd 93

093

17-08-12 00:20


Kids MAgazine.indd 3

31/07/12 16.03

Kids Magazine #5 2012  

Vakblad voor kindermode in de Benelux