Page 1

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

”När logistiken är som bäst tänker man inte på den” Thorsten Nilsson, åkeriägare

Trelleborg - Där slätten möter havet

Mycket livskvalitet för pengarna Mäklaren Mårten Bönnemark sammanfattar bostadsmarknaden

Blommor, hallon och vin – Trelleborg, Sveriges kornbod

Från Stureplan till Söderslätt Läs om krögarbröderna Schianos expansiva krogrörelse

MEDFÖLJER SOM BILAGA I DAGENS INDUSTRI OCH TRELLEBORGS ALLEHANDA, MAJ 2010.


2

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

Fakta Trelleborg Trelleborg ligger i Skånes län och är Sveriges sydligaste kommun. Centralorten Trelleborg ligger cirka 30 kilometer söder om Malmö. Kommunen ingår statistiskt i Stormalmö och Öresundsregionen. Centralorten Trelleborg är en viktig industri- och hamnstad vid östersjökusten och utgångspunkt för Europavägarna 6 och 22 samt riksväg 9 och länsväg 108. Europaväg 65 och länsväg 101 genom korsar kommunens norra del.Kommunen har 35 kilometer strand i söder, bokskog i norr och däremellan jordbruksmark som tillhör världens bördigaste.

KÖPENHAMN MALMÖ

TRELLEBORG

Trelleborg, i händelsernas centrum

Hallå där ...

TRELLEBORG ÄR TACK VARE SITT GEOGRAFISKA LÄGE mer eller mindre mitt i Europa. Staden knyter samman den expansiva Öresundsregionen med Södra Östersjöregionen på ett naturligt sätt. Ett läge som visat sig bli mer och mer centralt genom den utveckling som sker i Europa.

Trelleborg är inte bara en ort för företagen att trivas i, det är en ort för företagare, både nya och gamla, att trivas i. Vi har varierande och trygga boendemiljöer i både kustnära områden och med den underbara bördiga Söderslätt kring husknuten. Trelleborgs kommun tillhör de kommuner i Sverige som ständigt växer. Kommunen

Trelleborg är hemmet för allt från den anrika multinationella industrikoncernen Trelleborg AB till det nybildade enmansföretaget i städbranschen. En god försörjning på arbetskraft finns både i Trelleborg och regionen i allmänhet. Vi arbetar gemensamt med företrädare för företagarorganisationerna för att utveckla och anpassa vägar till arbete för att klara av behoven och önskemålen från företagarna.

Trelleborgs kommun har som vision att vi ska vara en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt.

Trelleborg är den naturliga mötespunkten för de olika transportslagen. Vi har flygplatser på mindre än en timmes avstånd i Malmö och Köpenhamn. Dagliga färjeförbindelser med Travemünde, Rostock och Sassnitz i Tyskland samt Swinoujscie i Polen. Landinfrastrukturen förbättras genom att E6/E22 nu byggs om till motorväg hela vägen till Trelleborg. Dessutom har vi fått positiva besked om utbyggnaden av persontågstrafik till Trelleborg. Infrastrukturen både till lands och till sjöss gör att vår stad har varit och fortfarande är en naturlig knutpunkt för de olika transportslagen. Logistik, transport och spedition är naturliga delar av Trelleborgs kommuns näringsliv.

... Christer Fredriksson, du är nytillträdd Kommundirektör för Trelleborgs kommun. Hur känns det? Tack bara bra! Efter ett par månader i Trelleborg börjar jag lära känna kommunen, dess anställda och invånare. Trelleborg är spännande och intressant med vajande palmer, 32 kilometer kust, solgula rapsfält och genuin småstadskänsla. Hur skulle du beskriva Trelleborg? Trelleborg har lyckats bevara småstadscharmen och kompletterar denna med närheten till miljonstäderna. Det gör att vi kan kombinera det bästa av två världar. Samtidigt har vi en levande landsbygd med butiker, bed and breakfast, gårdshotell och restauranger. Och så världens bästa jordbruksmark förstås, Söderslätt är ju Sveriges kornbod. Blommande rapsfält som kantas av knotiga pileträd är en vanlig syn. Själv har jag köpt hus i Smygehamn, alldeles invid Skandinaviens sydligaste udde Smygehuk. Här står en skylt som berättar att det är 51 mil till Stockholm med bara 31 mil till Berlin. Det säger en del om Trelleborg och sydkusten och de möjligheter som det geografiska läget ger.

har idag över 42 000 invånare och är en av de femtio största kommunerna i Sverige, sett till befolkningsmängden. Trelleborgs kommun har som vision att vi ska vara en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt. Jag hälsar dig välkommen till Trelleborg för att kunna förverkliga dina drömmar och mål. Du är välkommen att bli en del i vår gemensamma vision i Trelleborg – staden mitt i Europa. Ulf Bingsgård Kommunstyrelsens ordförande

Vilka är dina viktigaste arbetsuppgifter? Arbetet fokuseras mycket på att kommunikationerna snart blir ännu bättre. Just nu byggs E6:an om till motorväg, den ska stå klar nästa år. I regeringens satsning på infrastruktur som presenterades nyligen gavs klartecken till Pågatåg till Trelleborg om några år. Trelleborgs hamn, den näst största i landet, har fått grönt ljus från Miljödomstolen att expandera. Redan idag går nära tjugo procent av den svenska utrikeshandeln över Trelleborg. Hamnens planerade utbyggnad ger också andra möjligheter. Vi satsar också mycket på Trelleborg som boendeort. Trelleborgaren i gemen är väldigt stolt över sin stad och dess historia. De idrottsliga framgångarna gör sitt. Trelleborgs FF i Allsvenskan i fotboll, IFK Trelleborg och Stavstens IF i handbollens allsvenska, Pingvin har blivit svenska rugbymästare mer än tio gånger, duktiga simmare, skyttar och ryttare hjälper också till att sprida Trelleborgs goda namn och rykte.

-makes you visible

Har du frågor om innehållet eller annat som rör Trelleborgs näringsliv? Kontakta Trelleborgs Kommuns Utvecklings AB - Trelleborgs Kommuns officiella organ för utveckling och marknadsmföring inom näringsliv och turism.

Tfn 0410-73 30 00 • info@utvecklingsbolaget.se MEDFÖLJER SOM BILAGA I DAGENS INDUSTRI OCH TRELLEBORGS ALLEHANDA, MAJ 2010

Projektledare: Fredrik Sjöman 0736-99 11 38 fredrik.sjoman@marknadsmedia.se Redaktör: Johan Andreasson Text: Johan Andreasson, Anette Malmgren Grafisk form: Anna Hammarbäck

vxl 018 - 490 11 00 Stålg. 20 | 754 50 Uppsala www.marknadsmedia.se

Omslagsbild: Jeanette Jandermark Repro: JMS BOLD/DNEX Tryckeri AB, Akalla Tryck: V-TAB Aröd AB, Göteborg MittMediaPrint, Örnsköldsvik


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

Max, tredje generationen, testar en ny justerbar stol som farfar Bertil har designat.

Tobela syns i offentliga miljöer Konkurrensen med lågpristillverkning i Asien tillsammans med finanskrisen gjorde att Tobela AB, som bland annat tillverkar möbler och inredningar, tappade tre stora kunder för ett år sedan. Det var ett hårt slag för grundaren till det 35 år gamla företaget som annars bara sett kurvan gå uppåt hela tiden. – Vi var nere i tredje divisionen, men nu är vi på väg till Allsvenskan igen, säger Bertil Andersson, en gång allsvensk fotbollsspelare i Åtvidabergs FF. TOBELA AB GRUNDADES i Trelleborg 1976. Företaget arbetar med stål, ofta i kombination med olika trädslag eller stoppningar. – Vår affärsidé är att designa, producera och marknadsföra inredning till butiker, skolor, bibliotek, andra offentliga miljöer, hem- och kontorsinredning samt handikapphjälpmedel. Styrkan är att vi kan utveckla och leverera en komplett produkt till slutkunden. Det vi inte tillverkar själva köper vi in och monterar, säger Bertil Andersson, som grundade företaget men har nu lämnat över vd-sysslan till sonen Mikael. – Mitt stora intresse numera är att hitta på nya produkter. FÖRUTOM MÖBELTILLVERKNING har Tobela en omfattande legotillverkning för företag i behov av rör-, ståloch plåtbearbetning eller lackerings- och ytbehandlingstjänster. – Vi har en supermodern anläggning för ytbehandling, som också är miljövänlig eftersom vi inte använder fosfater i förbehandlingen. I stället är det ett nanokeramiskt skikt som förutom att det gynnar miljön också ger en bättre vidhäftning, säger Mikael Andersson. Tobela slår ytterligare ett slag för miljön genom att själva tillverka skyddsgasen nitrogen, som används i laserskärmaskinen. – På det viset behöver vi inte få hit massor av lastbilstransporter med gasbehållare, tillägger Mikael.

BERTIL ANDERSSON BÖRJADE sin verksamhet hemma i garaget mer som ett extraknäck efter jobbet som snickare. Det hela utvecklades positivt, inte minst inom området butiksinredning, där H&M blev den stora kunden och Tobela skickade leveranser till ett flertal butiker ute i världen. Genom återförsäljare var skolor och bibliotek mottagare av Tobelas produkter. Men så kom 2009 och Bertil Anderssons hela livsverk var så när att slås i spillror. – Vi var uppe i en omsättning på över 50 miljoner kronor med ett 30-tal anställda när vi i finanskrisens tid tappade tre stora kunder, bland annat då H&M som flyttade sin tillverkning till Kina. Ett av de andra företagen blev uppköpta av ett företag som också hade leverantör i Asien, berättar Bertil. – Under ett år förlorade vi inkomster på cirka 30 miljoner kronor och konkursen var oundviklig. Men tack vara goda bankkontakter på Skurups sparbank och att Mats Nilstoft på Sundet Investment AB köpte byggnaderna kunde vi fortsätta att serva våra övriga kunder utan uppehåll, säger Bertil, som nu har lagt den tuffa tiden bakom sig. Tobela räknar med en omsättning under 2010 på cirka 15 miljoner kronor med 12 anställda. På tre år räknar vi med att dubbla omsättningen, säger Mikael. Förhoppningen om att öka omsättningen grundar sig på att företaget har stor kapacitet att ta in fler kunder. Den moderna maskinparken och kompetensen hos den personal som blev kvar är anledningar till detta.

Tobela designar offentliga miljöer, men legolackering är också en av företags nischer.

Bertil Andersson startade Tobela AB för snart 35 år sedan. Idag är det sonen Mikael som är företagets vd.

NÄR DET HANDLAR OM produkter till offentliga miljöer görs tillverkningen i huvudsak på beställning av återförsäljare, som har avtal med kommuner och landsting. – Men vi har många friskolor i landet som står utanför den offentliga upphandlingen och där har vi möjlighet att skapa egna kontakter, säger Mikael. hzfgjhsgf ETT ANNAT MÅL är att på nytt satsa på möbler för hemmet, bland annat sänggavlar. – Vi har sedan tidigare kontakt med de allra största möbelkedjorna. En annan idé är en egen tillverkning och försäljning av garderobsinredningar. – Vi är bra på butiksinredningar och steget är därför inte långt till olika tillbehör för garderober för den privata marknaden. Bertil Andersson är väldigt nöjd med det senaste årets utveckling. – Nu är vi på banan igen och vår målsättning är att så småningom köpa tillbaka inkråmet och byggnaderna. Vi föll ner i division III men är på väg upp i Allsvenskan igen, säger den gamle fotbollsspelaren, som med ett skott i krysset sköt Åtvidabergs FF till Allsvenskan 1967.

Tommarpsvägen 128, 231 66 TRELLEBORG | Växel: 0410-483 70 | Fax: 0410-483 71 | Epost: info@tobela.se | www.tobela.se

3


ANNONS

"En dörr in, flera vägar ut" Navigatorcentrum lotsar ungdomar in i samhället På bara två år har ungdomssatsningen Navigatorcentrum i Trelleborg blivit etablerat i kommunen. Varje månad söker sig ca 500 16-24 åringar till centret för att få hjälp med allt från att hitta ett nytt arbete till att besöka en ungdomsutvecklare.

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunen, socialförvaltningen, skolan och föreningslivet. Det är bara några av alla de myndigheter som många unga ska hålla kontakt med. Men sedan två år tillbaka räcker Cecilia Lejon det med att gå till ett ställe. – Som det ser ut idag på flera ställen snurrar många ungdomar runt i systemet, Navigatorcen-

trum vill istället att systemet ska snurra runt ungdomen, säger Cecila Lejon, ansvarig för Navigatorcentrum i Trelleborg. Syftet med verksamheten är att lotsa ungdomarna rätt, till jobb, studier eller entreprenörskap. – Men det som är speciellt är vårt förhållningssätt och vår attityd gentemot ungdomarna. Vår strävan är att skapa en relation till varje individ och hjälpa till med att hitta deras egen drivkraft. Det finns mycket att tjäna. Utanförskapet bland

ANNONS

unga är ett stort problem som inte bara är kostsamt för individen utan också för samhället. Nyligen besökte Migrationsministern Nyamko Sabuni Navigatorcentrum i Trelleborg, när det var dags för att inviga nya lokaler. – Idag ingår 12 Navigatorcentrum i det nationella nätverket men intresset hos kommunerna är stort. Det finns många kommuner som är på väg att starta navigatorcenter, säger Cecilia Lejon. För mer info: www.navigatorcentrumtrelleborg.se

Blomstrande företag med strategiskt läge Sedan 50-talet har Solgårdens Driverier sålt krukväxter till kunder över hela Sverige. Idag driver Håkan och Jeanette Wallin familjeföretaget vidare. Som Årets Företagare 2009 är de väl medvetna om vikten att hålla på kvalitén och våga göra nysatsningar i rätt tid. DET ÄR BRÅDA DAGAR PÅ Solgårdens Driverier. Vårsäsongen är i full gång och plantor av olika slag ska vidare ut över vårt avlånga land. Under ett år producerar Solgårdens Driverier mer än en miljon krukväxter. Utöver det säljer de även andra trädgårdars produkter. För att behålla sina nöjda kunder måste Håkan Wallin med personal alltid göra sitt bästa. – Det finns inget mellanting som egenföretagare. Man kan inte tumma på kvalitén om man vill behålla sina kunder. Det gäller på alla områden i företaget. FÖRETAGET UTGÅR FRÅN Östra Värlinge utanför Trelleborg. Läget är strategiskt och ger en mängd fördelar logistiskt. Blommor är en färskvara så det gäller att få ut varorna snabbt och säkert. Solgårdens Driverier har egen lastbil och chaufför som levererar på bästa tänkbara sätt ekonomiskt – och miljömässigt.

Foto: Ragnhild Möller/Vitaminera

4

– För mig är närheten till Europa och speciellt Tyskland särskilt viktigt. Sedan 1995 har jag varit på plats i Tyskland och tagit hem bästa kvalitetsljungen till Sverige. Bara det bästa är gott nog för våra kunder.

Håkan och Jeanette Wallin


ANNONS

Trelleborg AB medverkar i Shanghai Trelleborg AB är ett av de företag som finns på plats i den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai. Kina är en viktig och växande marknad för Trelleborgskoncernen. Företaget har under de senaste åren gått från att ha haft en del-

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

5

ägd produktionsenhet i landet till fem helägda. Utställningen, som förväntas bli den största någonsin med minst 225 länder på plats, öppnade 1 maj och pågår fram till 31 oktober 2010. Förutom Trelleborg AB medverkar flera andra stora svenska företag, som exempelvis Ericsson och Ikea. Även Region Skåne deltar.

Åkeriägaren om Trelleborg:

”När logistiken är som bäst tänker man inte på den” Ett företag blir aldrig bättre än sin logistik. Det ska vara smidigt, miljöanpassat och ekonomiskt. - Läget i Trelleborg ger oss möjligheter att snabbt ta oss kors och tvärs i Sverige och ner till Europa, säger åkeriägaren Thorsten Nilsson. När logistiken är som bäst tänker man inte på den. Det rullar på som det ska utan förseningar, klagomål och extra dyra kostnader. Thorsten Nilsson har tillsammans med sin bror Göran Nilsson Thorsten Nilsson tagit över familjeföretaget Åkeri AB Nils Olof Nilsson och kan se tillbaka på en explosionsartad utveckling. – Ett företag blir aldrig bättre än sin logistik. Jag vet hur beroende våra kunder är av att logistiken fungerar. Det är ett stort förtroende att ta hand om våra kunders olika transporter i Sverige och Europa. Vi gör alltid allt för att uppfylla våra kunders krav. En del kunder har anlitat oss i 25 år. När Åkeri AB Nils Olof Nilsson startade år 1950 sysslade de mest med djurtransporter. Efter ett tag utvecklades verksamheten och inkluderade spannmålsprodukter också. När företaget efter mycket om och men äntligen fick sitt tillstånd att köra i Tyskland innebar det ett stort genombrott. – För att kunna erbjuda kunderna full service var körningar i Tyskland och övriga Europa ett nödvändigt steg. Som transportföretag måste man vara med i utvecklingen och vara flexibel.

Trelleborgs läge avgörande för näringslivet Thorsen Nilsson lyfter fram läget. Att närhet till viktiga marknader och god infrastruktur är faktorer som väger tungt för näringslivet är något som Thorsten tydligt märker i sitt arbete.

Trelleborgs goda läge ger företag möjligheter att snabbt köra kors och tvärs i Sverige och ner till Europa via olika transportlösningar. – Vi transporter en mängd olika produkter. Det kan till exempel vara material från verkstads- och återvinningsindustrin eller foderoch livsmedelsindustrin. Vi har även specialiserat oss på miljötransporter, till vissa av våra körningar krävs certifiering. Vi är sedan år 2006 certifierade enligt ISO 9001 och 14001. Miljön är något som Åkeri AB Nils Olof Nilsson medvetet jobbar för. Körningar planeras för att på minsta möjliga sätt påverka miljön. Det är ett ansvar som Thorsten Nilsson anser vara en skyldighet mot kunderna och samhället i stort. – Vi strävar hela tiden efter att bli mer miljöanpassade. Vår moderna fordonspark håller mycket hög klass och är utrustade för de krav som ställs på den europeiska marknaden. 2009 blev Åkeri AB Nils Olof Nilsson utsedd till Årets Företag av Företagarna tillsammans med Trelleborgs kommun. Motiveringen var: Från Oslo till Madrid, från Prag till Paris, i nattens mörker och dagens ljus - i över femtio år har Årets Företag trafikerat Europas vägar och när man levererar gör man det med ett leende. God service har visat sig vara ett framgångskoncept för Årets Företag. Thorsten Nilsson och de andra i företaget kommer fortsätta leverera med ett leende på läpparna. – Vi har roligt på jobbet, trivs tillsammans och våra kunder är nöjda för att deras logistik fungerar. Bättre kan det inte vara.

Some call it future-proof.

We call it Trelleborg.

Redo för morgondagens drivmedel. Biobränslen innebär en enorm påfrestning för motorer, bränsleoch avgassystem. Genom omfattande forskning har Trelleborg utvecklat polymera precisionstätningar med motståndskraftigare egenskaper, som skyddar både människor och teknologi så att vi kan köra lika säkert som miljövänligt. Trelleborg är en global industrikoncern som utvecklar högpresterande lösningar för att täta, dämpa och skydda i krävande miljöer över hela världen.Läs mer om Trelleborg på www.trelleborg.com.

Solutions Securing Values™


6

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

Krögarbröderna Daniel och Andreas Schiano. Egentligen sökte de efter en restaurang i Stockholm men fick tips om en häftig lokal i Trelleborg. Utsikterna var goda. Numera driver de även ett hotell och nattklubb – för övrigt Sveriges sydligaste. Foto Johan Andreasson

Mot ny Horizont Bröderna Andreas och Daniel Schiano har arbetat inom restaurangbranschen sedan början av 1990-talet, mestadels på nattklubbar kring Stureplan i Stockholm. Sedan tio år tillbaka är de Trelleborgsbor och driver en växande hotell- och restaurangrörelse. VARFÖR BLEV DET TRELLEBORG? – Våra kollegor, ett annat syskonpar, har en pappa som bor här nere och han tipsade oss om några lokaler som höll på att renoveras. Vi höll som bäst på att leta restaurang i Stockholm då, säger Andreas Schiano. 2001 öppnades restaurangen, på femte våningen i det som tidigare var ett hamnmagasin. Byggnaden är totalrenoverad men tydliga spår av svunna tider finns kvar, som exempelvis de

grova balkarna i taket. Att namnet blev Horizont är inte särskilt svårt att förstå. Härifrån är den 180-gradiga utsikten magnifik över Östersjön. Idag glittrar det, solen lyser och nedanför i hamnbassängen makar sig en passagerarfärja från Tyskland in för att lägga till vid kajen. – När vi flyttade ner 2001, märkte vi att mycket saknades. Vi ville till exempel kunna dricka en espresso, äta panninis med mozzarella och parmaskinka och sushi. Därför var vi först i

Trelleborg

Trelleborg med bland annat detta, säger Daniel Schiano. VERKSAMHETEN VÄXTE SNABBT. Snart övertog gänget även hotellet och konferenslokalerna i samma byggnad och såg också möjligheten att utnyttja de häftiga lokalerna till nattklubb. Några år senare öppnades ytterligare en restaurang på gågatan vid Rådhustorget. Visst blev de ibland skämtsamt påminda om att det var nollåttor och visst var det lite svårt med dialekten ibland. Men bemötandet från Trelleborgarna har varit mycket gott. – Vi sa nog ja till mycket som vi inte förstod under byggets gång. Under första veckan fick vi en mindre utskällning för att vi hade skrivit strömming på lunchtavlan istället för sill, säger Andreas Schiano med ett leende.

Vi ville till exempel kunna dricka en espresso, äta panninis med mozzarella och parmaskinka och sushi

Det lokala samarbetet med andra företagare, kommunen och föreningar fungerar väl. Det är nära till det mesta och det är lätt att bygga upp personliga kontakter. – Trelleborg utvecklas snabbt och kommunen växer. Infrastrukturen byggs ut och det känns som kommunen satsar hårt på bland annat turismen som ligger oss nära om hjärtat, säger Andreas. DE TRIVS OCH KALLAR numera Trelleborg för ”hemma”. – Kan man göra annat med 35 km kuststräcka? Folk är trevliga och det finns en trygghet i Trelleborg. Vi har skaffat oss många vänner här. Klimatet är mildare, men det blåser lite väl mycket ibland, säger Daniel Schiano.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

LOKALER FÖR FRAMTIDEN UTHYRES Algatan 47, Cityläge Butikslokal • 250 kvm (Fd. Folke Hanssons Heminredning)

Östergatan 2 (SEB-huset) Exklusivt Kontor • 224 kvm Paradvåning. Terass. Kyla. Parkett. Ledig från 1/1-2011

Nilpat är ett privatägt fastighetsbolag med huvudfokus på Trelleborg. Vårt fastighetsbestånd i Trelleborg omfattar idag ett 15-tal fastigheter med 260 lägenheter och ungefär 11.000 kvadratmeter kommersiella ytor. Vi värnar om våra hyresgästers bästa och med egen förvaltning försöker vi alltid leva upp till de höga servicekrav som vi själva satt upp. Kvalitet är vårt signum och vi tror på långsiktighet i vårt ägande. Vi vill öka vår tillgänglighet och alltid bli bättre på vad vi gör.

Hamngatan 24 Kontor • 117 kvm Markplan, Mycket ljus och fräsch. Ledig från 1/4-2011.

Vinbonden i Anderslöv:

”Gott klimat för vinproduktion i Trelleborg” Nytt för i år är att gården slår upp sina dörrar även för spontanbesökare. – Vi kommer att växa. Vår produktionsanläggning har en kapacitet för 10 000 liter, säger Håkan Hansson.

Det skånska klimatet med milda vintrar och fina höstar innebär goda förutsättningar för att producera vin av hög kvalitet. Det har Vinbönderna Håkan och Lotta Hansson i Anderslöv bevisat som nyligen lanserat gårdens produkter på Systembolagets specialbutiker. – Den viktiga månaden september har under de senaste åren bjudit på ett mycket bra klimat för oss. Medeltemperaturen dagstid i september har varit samma här i Trelleborg som i Bourgogne i Frankrike enligt mina observationer, säger Håkan Hansson. 2003 sattes de första plantorna i jorden. Druvan Rondo var först ut men senare har även sorter som Pinot Noir och Sauvignon Blanc planterats. – Hade vi sagt att vi även skulle odla känsliga druvor som Pinot Noir i Sverige när vi började hade folk trott att vi inte var riktigt kloka. Men vi har bevisat att det går. Förutsättningarna för att producera vin i Sverige finns, säger Håkan Hansson. På gården finns även en konferensanläggning.

Mer info: www.hallakravin.se

Håkan och Lotta Hansson.

REVISION RÅDGIVNING REDOVISNING För mer info: 0410-133 72 bdo.trelleborg@bdo.se www.bdo.se

Uthyrning av bostäder och lokaler

Kontor, Lager • 370 kvm/ alt 740 kvm V. Industriområdet. Perfekt för konsult/serviceföretag. Lager, lättare tillverkning. Tillträde enl. ö.k.

Foto: Hällåkra Vingård

Visste du att det går att göra vin i Sverige? Som dessutom får vinkännarna att höja på ögonbrynen? – Förutsättningarna för att göra kvalitetsvin här nere är goda, säger Håkan Hansson.

Genvägen 1

Fastighetsbolaget Nilpat AB Strandgatan 2, 231 42 Trelleborg Tel: 0410-458 56 E.post: info@nilpat.se Hemsida: www.nilpat.se

7


8

ANNONS

Näringslivet i Trelleborg ...

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

… representeras av flera multinationella företag, som Trelleborg AB, Metso Minerals AB, Pergo AB, Flint Group Sweden AB och Ruukki Sverige AB.

… består av över 2000 företag … utgår mycket från hamnen, en av de största hamnarna i landet. Här passerar både gods och passagerare till och från kontinenten. Med hamnen som nav verkar rederier, transport- och speditionsföretag.

… är hemmabas för de välkända DUX-möblerna och även för företaget FMT som förser flygplatser världen över med passagerarbryggor. ... har ett eget kluster av företag inom flygin-

ANNONS

dustrin. FMT, Safe aero, Sarsys och JOCÅ-teknik är välkända företag även internationellt och tillverkar passagerarbryggor, avisningsmaskiner, flygplansinredning och utrustning som mäter friktionen på landningsbanor.

… präglas fortfarande i viss mån av tillverkning. De mekaniska verkstäderna är flera till antalet, som Prestando AB (levererar till bilindustrin), Plåtmekano i Trelleborg AB, Herrströms Mekaniska Verkstad AB och TIBAB.

… Tobela AB som levererar inredning till butiker bl.a. Heatex AB är ett starkt expanderande tillverkningsföretag.

… ökar kraftigt när det gäller antalet företag inom service- och tjänstenäringen. Växande branscher är numera också finansiell verksamhet,

Fina utmärkelser till

Hallongården ATT SKÅNE ÄR SVERIGES KORNBOD är känt sedan länge. Intresset för närproducerad mat lägger grunden för en ökad matturism och antalet matevenemang är stort 2010. På

Hallongården i Trelleborg räknar Kerstin och Johan Biärsjö nu med ett rekordår 2010 i antal besökare och i juli arrangeras de årliga Hallondagarna.

Egentligen är jorden för bördig för att odla hallon i södra Skåne. Men sex kilometer med långa rader av hallonbuskar talar sitt tydliga språk. Sedan 2008 är gården öppen för besökare. Sommartid är Halloncaféet öppet där gästerna köper sin kaffekorg med läckerheter producerade på gården och sedan slår sig ner bland hallonraderna och fikar. I gårdsbutiken finns färska hallon och krusbär, och cirka 25 produkter gjorda på framförallt hallon som exempelvis saft och chutney. – Intresset för mathantverk och närproducerat är jättestort. Det känns verkligen som vi arbetar i medvind, säger Kerstin Biärsjö. DET ÄR INTE BARA GÄSTERNA som kommer till gården. Nu kommer även priserna och utmärkelserna. 2009 vann lantbruksföretaget Trelleborg Kommuns pris som Årets Nykomling och nyligen blev företaget utsett till Årets landsbygdsföretag i Skåne med bland annat länsstyrelsen, kommunförbundet och Region Skåne i juryn. – Utmärkelserna betyder jättemycket och gör det ännu roligare att arbeta för att utveckla verksamheten ytterligare, säger Kerstin Biärsjö. Årets höjdpunkt, Hallondagarna går av stapeln 10-11 juli. Mer info finns på www.hallongarden.com.

Familjen hallon. Familjen Biärsiö på Hallongården har byggt upp en verksamhet som fått många fina utmärkelser. På bilden syns Johan, Anna och Kerstin Biärsjö. Foto: Hans Jonsson

Rätt tjänster, mer service. Skaffa företagspaketet Bättre Affärer. För 900 kr/år (ord. pris 1 100 kr/år) får du som är småföretagare våra bästa tjänster och större nytta av oss på banken. Välkommen in på vårt kontor i Trelleborg, eller ring 0771-33 44 33. Säg ja til Bättre

swedbank.se/smaforetag

l Affärer

!


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

utbildning, fastighet, uthyrning, företagstjänster.

lokala arbetsmarknaden.

… har sedan lång tid tillbaka även ett stort antal lokala aktörer inom entreprenad- och bygg.

… stöds av en mängd olika företagarklubbar och föreningar som är aktiva och vidmakthåller en löpande positiv dialog med kommunala företrädare.

… har många små och medelstora företag som trivs i Trelleborg och kommunen arbetar aktivt med att bidra till utvecklingen av näringslivet med målet att skapa fler arbetstillfällen på den

… kombinerar företagandet med stadens livskvalitet i boende och fritidsaktiviteter.

”När du ställer krav på kvalitén genom hela arbetsprocessen”

www.sawi.se

ANNONS

9


10

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

”Motorvägen kommer att förlösa Trelleborg” Bara 27 kilometer till storstaden. Och snart motorväg hela vägen från Malmö. - Trelleborg tar en allt större plats på kartan, säger Trelleborgsmäklaren Mårten Bönnemark. ALLT FLER MALMÖBOR RIKTAR blickarna mot sydost, mot det vackra Söderslätt där landskapet breder ut sig mot Östersjön i söder. Men intresset för Trelleborg beror inte i första hand på att det är vackert, utan snarare på livskvaliteten som staden erbjuder. I Trelleborg finns småstadens fördelar – det är tryggt, lätt att få dagisplats och här går det att få tag på bostäder till rimliga priser – samtidigt som storstäderna Malmö och Köpenhamn ligger inom pendelavstånd. En halvtimma och du står på Köpenhamns flygplats med destinationer till hela världen framför dina fötter. – Trelleborg har blivit ett konkurrenskraftigt alternativ till Malmöfororterna, säger Mårten Bönnemark. VISSERLIGEN RÅDER DET BRIST på bostäder just nu och prisnivån är sakta uppåtgående, men möjligheterna att hitta ett bra och prisvärt boende är ändå stora. Villan i Trelleborg kostar i genomsnitt 1-2 miljoner lägre än i Malmö, även om det naturligtvis är svårt att vara generell. – Du får ett bra boende för två miljoner i Trelleborg, säger han. Många spekulanter från övriga delar av Sverige ser säkert en bild

av någon vacker skånelänga med potential framför ögonen. Och har du tur kan du hitta en sådan med ett stort renoveringsbehov för en halv miljon kronor men de flesta har redan renoverats och därmed har prislappen också förändrats, kraftigt.

Många börjar med sommarhus och bosätter sig sedan permanent när de inser att de faktiskt inte bara bor i en idyll utan också mitt i en expansiv region Efter några försiktiga år märker Mårten Bönnemark en ökad efterfrågan från spekulanter från Mellansverige. Attraktiva kustställen som Beddingestrand, Smygehamn, Gislövs och Skåre, som ligger söder om landsvägen är mest attraktivt bland utsocknes. – Många börjar med sommarhus och bosätter sig sedan permanent när de inser att

de faktiskt inte bara bor i en idyll utan också mitt i en expansiv region, säger Mårten Bönnermark. MÅRTEN BÖNNEMARK HAR arbetat som fastighetsmäklare i Trelleborg i över tjugo år. Han har naturligtvis fått ett stort kontaktnät och god lokalkännedom och beskriver en stad som har förändrats – som gått från att i huvudsak vara en industristad till att nu vara en modern och mångfacetterad stad med ett brett näringsliv. NÄR DE SISTA 15 KILOMETERNA från Malmö till Trelleborg nu blir motorväg, byggs staden på allvar ihop med storstaden. Förutom att restiden till och från Malmö kortas till max en halvtimma med bil blir den psykologiska effekten av motorvägen stor, spår Mårten Bönnemark. – Motorvägen kommer att förlösa Trelleborg och göra staden till en naturlig del av storstadsregionen Malmö Köpenhamn, säger han.

Trelleborg klättrar snabbt på rankinglistorna

Gott klimat för fastighetsägare Trelleborg hamnar återigen på en prestigefull andraplats när det gäller det bästa fastighetsföretagarklimatet i Skåne. Det visar en undersökning där cirka 400 fastighetsägare i nio skånska kommuner har tillfrågats om förutsättningarna för att driva fastighetsverksamhet i deras kommun. Undersökningen är utförd av Demoskop på uppdrag av Fastighetsägarna Syd. Även år 2006 placerade sig Trelleborg på andra plats. Etta på listan blev Ängelholm.

Trelleborg flyttar fram positionerna och klättrar på flera rankinglistor i Sverige. På Svenskt Näringslivs lista över landets bästa företagsklimat tar Trelleborg stora glädjeskutt flera år i rad. 72 placeringar upp 2008 följdes av ett ytterligare rejält kliv på 53 placeringar, till plats 138, när listan senast publicerades 2009. Vid senaste undersökningen av tidningen Fokus, som rankar landets bästa boendekommuner, klättrar Trelleborg hela 120 placeringar från plats 253 till 133.

Trelleborgselever Sverigebäst i matte Klass 8 gul på Vannhögsskolan i Trelleborg har blivit svenska mästare i matematik. Klassen gick segrande ur tävlingen Nordic Math Class competition som avgjordes i Sollentuna i april. Framgångarna i tävlingen är ett bevis på att klassens lärare, Maria Fors, arbetar på rätt sätt för att öka intresset och därmed kunskapen om matematik bland sina elever.

DET GÅR PÅ RÄLS MED DHL RAIL! Enkelspår eller dubbelspår? Vi gör det statiska flexibert genom våra kreativa miljöanpassade logistikupplägg! Kom till oss med ditt transportbehov, så får du garanterat en grönare lösning än den du har idag!

Intra Materialhantering AB Truckvägen 2 SE- 231 62 Trelleborg Sweden

E-mail: office@intra.se Tel. +46 410-62740 Fax +46 410-10175 www.dhl.se

0410-740 600

contactrail@dhl.se

Hitta balansen i transport och miljö och häng med oss på spåren genom Europa! www.intra.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons frün Trelleborgs kommun

ANNONS

11

1-2 miljoner lägre pris än i storstadsomrüdet

20-tals villa med källare, Centrala Trelleborg Pris: 1.995.000:-, boyta ca 190 kvm+källare

Skünelänga Västra Trelleborg/Maglarp/Stavstensudde Pris: 2.200.000:-, boyta ca 100 kvm

Bostadsrättsradhus Trelleborg/GislÜvs Läge/SerresjÜ Pris: 1.525.000:-, boyta ca 120 kvm, byggür 2008 Skünelängor är fÜr münga sinnebilden av vürt sydligaste landskap. De esta är idag renoverade men har du tur kan du hitta ett äldre exemplar i Trelleborgstrakten med stort renoveringsbehov fÜr under miljonen. Foto: Susanne Nilsson

Foto: Pierre Fauvelle

Trygga hamnar längs magnifik kust De esta fĂśrknippar nog inte Trelleborg med fritidbĂĽtar. Men längs Sveriges sydkust där, slätten mĂśter havet ďŹ nns era inbjudande smĂĽ ďŹ skelägen som gjorda att ankra upp i när Sverige rundas i bĂĽt. Smygehamn, vid Sveriges sydligaste udde Smyghuk, GislĂśvs läge och SkĂĽre är alla Ăśppna fĂśr fritidsbĂĽtfolket.

GrĂśna vintrar och lĂĽng golfsäsong Tack vare det milda skĂĽnska klimatet är det mĂśjligt att plocka fram golfbagen tidigt pĂĽ ĂĽret och inte sällan är det mĂśjligt att spela lĂĽngt in pĂĽ hĂśsten. I Trelleborgs kommun ďŹ nns inte mindre än fyra banor, i Trelleborg, Beddinge, Tegelberga och Lyckebo i Maglarp.

E870AE0;C0CC5;HCC0C8;; CA4;;41>A6 Tel: +46 40 34 80 00. Fax: +46 40 34 87 75. www.kockumsindustrier.se


12

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

Trelleborg

ANNONS

VÄLJ BÖNNEMARKS! I vår fullservice ingår kostnadsfritt:

Sassnitz A1

Vår 40-års långa erfarenhet och goda lokalkännedom tar vi inte extra betalt för!!!

Stralsund

Rostock Lübeck A20

Hamburg

A20

™&%"€ghYdaYV[Za[Žgh~`g^c\™Hajihi~Yc^c\ ™@Ve^iVak^chiWZg~`c^c\$YZ`aVgVi^dc™@gV[i[jaaVccdchZg^c\ e€]ZbcZidX]k€g]Zbh^YVijhZciVahWZhŽ`VgZ

´ Swinoujscie

Vi har dessutom många köpare i kö just nu... G^c\dhh^YV\[ŽgZc`dhicVYh[g^k~gYZg^c\VkY^cWdhiVY

A19

A24 Stettin POLEN A11

A24

Ta det lugnt så kör vi de första milen

Berlin

VAD SOM HELST VAR SOM HELST NÄR SOM HELST

Kortaste och snab baste vägen d irekt till Tyskla nd!

Tänk vad skönt att köra ombord i Trelleborg, stänga av motorn och istället passa på att äta gott, shoppa till sjöpriser, koppla av och umgås. Väl framme i Sassnitz eller Rostock sätter du dig utvilad bakom ratten igen och kör vidare ut i Europa. Trevlig resa!

Boka enkelt på www.scandlines.se eller 0410-650 00, vid telefonbokning tillkommer avgift.

www.akkafrakt.se

Malmö Tel: 040-690 78 00

Trelleborg Tel: 0410-463 80

E-mail: info@akkafrakt.se

Trelleborgs hamn är Sveriges största färjehamn och en viktig del av utvecklingen av Trelleborg. Nu planeras en utbyggnad för att kunna ta emot större fartyg.

Hamnen viktig del av utvecklingen i Trelleborg Trelleborgs hamn är Sveriges största färjehamn och Skandinaviens största RoRo-hamn med totalt 38 ankomster/avgångar varje dygn. Den är en viktig del av utvecklingen i Trelleborg och för att i framtiden också kunna vara konkurrenskraftig och kunna ta emot längre och bredare fartyg tar ägaren Trelleborgs kommun i slutet av maj beslut på hur hamnen ska byggas ut. Det kommunala bolaget Trelleborgs Hamn AB driver hamnoch terminalverksamheten. Hamnen är idag en intermodal ”hub” i trafiken mellan Skandinavien och Kontinentaleuropa. Tio RoRo-lägen med olika rampsystem och spåranslutningar ger förutsättning för effektiv och rationell hantering. Tre rederier trafikerar hamnen idag, TT-Line, Scandlines och Unity Line med trafik till Travemünde, Rostock, Sassnitz i Tyskland och till Swinoujscie i Polen. Från förra årets statistik finns siffror om drygt tio miljoner gods, drygt en och en halv miljon passagerare, 290 000 personbilar och 582 000 lastbilar. – Vi kan idag inte utöka volymerna speciellt mycket. Där-

för finns en plan för utbyggnad som ger en större och säkrare hamn, men också stora miljövinster, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs Hamn AB. I slutet av april kom ett positivt besked från miljödomstolen och nu i maj tar kommunfullmäktige beslut om utbyggnaden.Målsättningen är att flytta ut hamnen åt sydost för att därigenom också öppna upp Trelleborgs centrum mot havet och i förlängningen bygga bostäder, där en del av den nuvarande hamnen ligger. – Om kommunen säger ja, så kan utbyggnaden ske i etapper, i takt med att trafiken utvecklas. I ett första skede kan

vi bygga ut de två nya nästan tre kilometer långa pirarmarna och muddra så att större och bredare fartygen kan komma in. Detta första steg skulle kunna vara klart i början av 2013 till en kostnad av 417 miljoner kronor och samtidigt ge möjlighet att fortsätta utbyggnaden. – I de kommande etapperna handlar det om fyra nya färjelägen och så har vi möjlighet att realisera ”Sjöstaden”, säger Tommy Halén. En omlokalisering av färjelägena söder om de befintliga betyder påverkar också luftkvaliteten i Trelleborg till det bättre. – Trelleborgs Hamn AB är drivande i ett projekt kallat ”Green Ferries” tillsammans med ett 20-tal partners, bland annat andra hamnar längs Östersjön, med målsättningen att vi ska bli den miljösmartaste hamnen i Östersjön. Det handlar bland annat om att titta på nästa generations bränsle, berättar Tommy Halén.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

13

Trelleborgs stadshistoria på museet

Sexbarnsmamman Amal Abdulsalam driver fyra företag:

”Jag är duktig på att planera” Under tre år har Trelleborgaren Amal Abdulsalam startat fyra företag. Inte nog med det, hon har planer på att starta fler företag inom en snar framtid. Här ger hon några tips på hur du lyckas som företagare. NÄR AMAL ABDULSALAM kom till Sverige som 19-åring hade hon med sig en färsk utbildning som laboratorieassistent från Alexandria, Egypten. När hon fick veta att den utbildningen inte var värd något på den svenska marknaden bestämde hon sig för att ta sig fram på egen hand. Som invandrarkvinna såg hon en mängd behov och fick idéer som blev grunden till flera av hennes företag. – Jag har haft en stor portion mod och vågat ta för mig utan att be om ursäkt. Jag har gått till kommunen och arbetsförmedlingen för att presentera mina företagsidéer och tagit med mig en ekonomisk plan. Jag har valt att anställa kvinnor med invandrarbakgrund som ofta har svårt att få jobb.

AMAL ABDULSALAM FÖRSTA företag kom till genom att hon själv hade svårighet med språket när hon skulle ha kontakt med svenska myndigheter. Det problemet delar hon med många andra invandrare. El Kamal AB, företaget har fått namn efter sonen, hjälper invandrare att fylla i blanketter och tolka den teoretiska delen av körkortsutbildningen med mera. EFTER DET KOM IDÉN med assistens – och städföretag till. Företaget har både privatpersoner och företag som kunder. Fördelarna med att vara ett flerspråkigt företag är många. – Invandrargrupperna blir bara fler och större. Deras behov finns på alla plan i samhället och där kan mina företag erbjuda kunnig hjälp, säger Amal Abdulsalam stolt. Många resebyråer runt om i landet lägger ner, men Amal Abdulsalam som går mot ström-

men valde istället att starta en i sin hemstad Trelleborg. Det finns en stor grupp som faktiskt vill gå till en byrå och beställa sin resa. Det blev hennes fjärde firma och det har gått förvånansvärt bra med nöjda kunder som återkommer när de ska ut och resa. – Många av mina kunder är invandrare som ska besöka sina släktingar och vänner i hemländer. MED SEX BARN, en son som är handikappad och fyra företag är Amal Abdulsalams tid värdefull. Hon säger att tillvaron går ihop, det fungerar bra, och att en av nycklarna är att planera in i minsta detalj. – Jag är duktig på att planera min tid och att hitta rätt medarbetare som tar ansvar. Då kan jag släppa en stor del av det dagliga och mer koncentrera mig på att utveckla företagen och att starta nya. DET GÅR INTE ATT TA miste på att Amal Abdulsalam är en sann entreprenör. Hon tycker att fler borde prova att starta företag och inte vara rädda för att misslyckas. – Ser du ett behov som behöver fyllas är det en bra grund till en företagsidé. Svårare än så är det inte, säger hon och skyndar vidare mot nya utmaningar.

”Trelleborg – Vilken historia!”, det är namnet Trelleborgs Museums nya permanenta utställning om staden historia som öppnar den 6 juni, på självaste nationaldagen. – Utställningen berättar om Trelleborgs stadshistoriska utveckling ändå från 600-talet och framåt, säger museichef Ingela Jacobsson. Den blir hela 300 kvadratmeter stor. Minst tio år kommer den stadshistoriska utställningen att leva. Den kommer att bli ett självklart besöksmål för alla som vill lära sig mer om Trelleborg och stadens historia. Nästa år, 2011, invigs en annan permanent utställning. Det är Skateholmsutgrävningarna som kommer att få sällskap av fynden från E6:an i en fornhistorisk utställning.

Trelleborgs Museum, Utställningar 2010 15/1 - 5/9 Rosor och Svartkonst – Pärlor ur samlingarna 15/1 - Min egen historia – Skapande skola 27/3 - 6/6 Bilden av Trelleborg – Thomas Hansson, foto 6/6 Trelleborg – Vilken historia! 12/6 - 29/8 Ulf Ekberg – skulptur och målningar 25/9 - 23/1 En randig zebra – IFK Trelleborg fyller 100 4/9 - 7/11 Förtätade världar – Josefin Skön – Måleri och grafik

Kockums flytt till Trelleborg banar vägen för fler etableringar När det stod klart att Kockums Industrier inte kunde fortsätta sin verksamhet i de tidigare gamla varvslokalerna i Malmö Hamn var Trelleborg ett tidigt alternativ. Det kommunala näringslivsfrämjande bolaget Östersjöterminalen AB arbetade tillsammans med Trelleborgs Hamn AB och kommunledningen intensivt med frågan för att kunna erbjuda goda förutsättningar för en lyckad etablering i Trelleborg. Kockums Industrier börjar sin inflyttning till Trelleborg i år och inom tre år ska allt vara på plats. Det område, där Kockums kommer att etablera sig, var tidigare Trelleborg AB:s gamla valsfabrik i östra delen av staden. En förutsättning för etableringen var hamnnära läge och järnvägsspår, eftersom Kockums tillverkar järnvägsvagnar. – Vi har nu börjat med utvecklingen av vårt östra industriområde, där Kockums blir en av våra stora hyresgäster. Den närmaste tiden ska järnvägsspår till området byggas ut och detta medför också att vi skapar förutsättningar för ännu fler företag att etablera sig här, säger John Nilsson, Östersjöterminalens ordförande.

Östersjöterminalen AB bildades 1969 och ägs till 100 procent av kommunen. Dess verksamhet är ett led i kommunens näringslivspolitik och innefattar bland annat att allmänt främja näringslivets utveckling genom att tillhandahålla såväl bebyggda som obebyggda industrifastigheter. – Idag har vi, efter att ha sålt ett antal fastigheter under 2006, fyra större projekt och fastigheter, bland annat ett DC-lager för Pergo på västra industriområdet. Östersjöterminalen gör också en kulturinsats. Företaget äger den fastighet där Trelleborgs enda biograf Grand finns och tillsammans med biografägaren har vi nyligen genomfört en betydande renovering, säger Rutger Persson, vd för Östersjöterminalen AB. – Det har skapats en modern biograf med två biosalonger, en större och en mindre. Sedan kommer biografägaren att installera utrustning för digital filmvisning. Östersjöterminalens framtidsplaner består i att först och främst arbeta med att ge Kockums Industrier bästa möjliga förutsättningar

Kockums etablerar sig i på östra industriområdet i Trelleborg. Östersjöterminalen hyr ut DC-lager till Pergo. Grand-biografen i Trelleborg har nyligen renoverats av fastighetsägaren Östersjöterminalen.

under de kommande tre inflyttningsåren. – Sedan undersöker vi också om det så småningom kan finnas behov för att kunna bygga ytterligare ett industrihotell, eventuellt kopplat till en inkubatorverksamhet, i Trelleborg. – Ett annat intressant projekt är att skapa ett besökscentrum i Smygehuk, Sveriges sydligaste plats. Hit kommer det årligen många besökare och det finns behov av en sådan byggnad, vilket också skapar PR för Trelleborgs kommun, säger John Nilsson.

Rutger Persson och John Nilsson, vd respektive ordförande för Östersjöterminalen.

ÖSTERSJÖTERMINALEN AB


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

Hälsningar från

Trelleborg!

Från ett av Skånes mest populära turistmål kommer det här vykortet. Thysells är ett modernt möbelföretag i Anderslöv utanför Trelleborg. Mitt i den stora utställningshallen på 9 000 kvadratmeter sitter Roland Thysell som är den tredje generationen i familjeföretaget. Ett besök på Thysells ger inspiration och möjlighet att hitta unika vackra möbler till ett förmånligt pris. Varje möbel är handpl ockad från möbelmässor runt om i Europa. Roland Thysell med person al hälsar dig välkommen. Öppettider Thysells Vardag 11-19 Lördag: 11-16 Söndag 12-16

hus var på jakt efter ett bodde i Malmö och ilj fam d me en lls Linda Ky rie för att se om på landet. sa åkte de till Skeg äs sm Hu en på k Efter ett besö t som passade. en, havet det kunde vara någo Den stora trädgård första ögonkastet. vid till 100 k vs rle tri kä r de va t att De t i Malmö gör ete arb l til n ete rh nä inpå knuten och livet är härligt! vinkar och hälsar att procent. Lilla Noah

55 grader 20 minuter och 3 sek under – längre söderut kan du inte komma på den skandin aviska halvön! Cecilia Larsson och Smygehuk Turistby rå hälsar dig välkommen till en sommar full av god mat, musik, konst och kultur i och omkring det mytomspunna gam la Köpmansmagasinet. LRF driver café med lokalproduc erade produkter och skånsk a läckerheter, Sveriges sydliga ste Spelmansstämma firar 25-årsjubileum och konstutstäl lningarna avlöser varandra. Sommarsäsongen 2010 börjar 29 maj. Välkommen!

Foto: Therese Vorbau

14

29 maj-27 juni Smyge Art Fes tival 2-3 juli Sveriges sydligaste spe lmansstämma 8 juli & 5 augusti Veteranbilstr äff 10-11 juli Skånsk Mat 23-24 juli Jazz & Bluesfestiva l Öppettider Köpmansmagasinet 29 maj-27 juni 10-18 28 juni-8 augusti 10-19 9-29 augusti 10-18

ANNONS


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Trelleborgs kommun

ANNONS

UNIKA HEM I GISLÖVS LÄGE Strax utanför Trelleborg ligger Gislövs läge. Här kan du bo en kort promenad från fiskeläget, samtidigt som du når Malmö och Köpenhamn på lite drygt en halvtimma. Hemmen har öppna planlösningar, härligt ljusinsläpp och putsade fasader. Huset är byggt enligt gediget hantverk och materialvalen tillsammans med låga energikostnader har gjort att hemmen var först i Norden med att få använda miljömärkningen Svanen. Välkommen till Uniqhus! www.skanska.se/gislovslage

NATURALLY OUTSTANDING

Metsos kunder gräver guld Guldgruvorna runt om i världen ligger oftast utanför civilisationen. Det ställer därför hårda krav på det trelleborgsbaserade företaget Metso Minerals när det gäller leveranser. Metso Minerals tillverkar i Trelleborg gummiprodukter för gruvindustrin i hela världen men här finns också Metso-koncernens distributionscentrum för produkter inom mineralhantering. Seppo Luukonen, miljö- och kvalitetsansvarig, Agneta Andersson, distributionschef och Rolf Jacobsson, platschef.

Företaget har sitt ursprung i divisionen Mining inom Trelleborg AB. Sedan 2001 är företaget en del av den finska koncernen Metso. – Metso Minerals tillverkar utrustning för mineralutvinning till kunder inom gruvindustrin, allt från stora gruvkvarnar i Norrland till paneler för tvättning av diamanter. Metso i Trelleborg är koncernens största gummifabrik. Nischen är tillverkning av gummi och polyuretan som ska skydda metallen på transportflak samt paneler med olika stora hål för siktning av grus, sten och makadam eller små hål för tvättning av diamanter. – Vi tillverkar cirka 2 000 ton gummiprodukter om året och cirka 800 ton produkter av polyuretan. Våra kunder finns i länder där det finns tillgång till olika mineraler, bland annat i Kanada, Mexico, Brasilien, Peru, Sydafrika, Australien, säger Rolf Jacobsson, platschef. Metso i Trelleborg är också basen för koncernens distributionscentrum för de produkter som levereras till gruvindustrin med ett lager inomhus på 8 000 kvadratmeter och 40 000 kvadratmeter utomhus. – Dagligen har vi bilar som hämtar upp gods för leverans till kunder över hela världen som behöver utrustning för process i gruvor eller stenbrott. Ibland kan det vara väldigt

Metso Minerals tillhörde tidigare Trelleborg AB, nu ägs företaget av finska koncernen Metso och har kontor, produktion och lager i östra delen av Trelleborg.

bråttom med leveransen om det till exempel handlar om ett driftstopp, som kostar mycket pengar för kunden. Vi brukar fixa det, säger Agneta Andersson, distributionschef. Men oftast ligger gruvorna inte precis i närheten av tättbebyggda områden, kanske mer utanför civilisationen. – Det är många gånger en rolig och spännande utmaning när vi får ordern. Då gäller det att tänka på saker som att efter den 1 april får bilen, som är på väg till Murmansk, inte köra över floden, eftersom isen inte håller, etc. Då får vi hitta en annan lösning. Metso i Trelleborg är ISO-certifierade för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. – Vi har lyckats mycket väl i vårt miljöarbete. Sedan vi installerade en reningsanläggning för ett par år sedan har vi minskat utsläppen i luften med 90 procent. Vi kan nu också återvinna produktrester i stället för att deponera tack vare att Stena Metall kom med en lösning som gjorde det möjligt att separera gummi och metall, säger Seppo Luukonen, miljö- och kvalitetsansvarig.

15


© EWEA/WINTER

Some call it powerful.

We call it Trelleborg. Naturkraft i rörelse. Vindkraftverkens rotorblad snurrar långsamt, men i navet sitter en växel som ökar hastigheten till generatorn 20-30 gånger. Gigantiska tätningar från Trelleborg skyddar växelns kugghjul från regn, smuts och saltvatten, och hindrar samtidigt den smörjande oljan från att läcka ut.

Trelleborg är en global industrikoncern som utvecklar högpresterande lösningar för att täta, dämpa och skydda i krävande miljöer över hela världen. Läs mer om Trelleborg på www.trelleborg.com.

Solutions Securing Values™

Trelleborg - Där slätten möter havet  

Medföljer som bilaga i Dagens Industri och Trelleborgs Allehanda, Maj 2010