Page 1

ANNONS

E n s to lt 5 0 - å r in g . – n u , d å o c h i im o r g o n

Bilagan är en annons från Got Event

ANNONS


ANNONS

ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

Bäste läsare!

Ullevis vd Thomas Torkelson och arenachef Anders Albertsson om Ullevi – nu, då och imorgon.

Ullevi har ända sen dess tillkomst varit ett av Göteborgs mest kännetecknade landmärken. Kanske något som tas som givet för den som passerat förbi sedan barnsben, till skillnad från den som ser silhuetten för första gången vid ett besök som turist. Hursomhelst kan man konstatera att Ullevi betytt oerhört mycket för staden Göteborg under detta halvsekel. Världsevenemang som VM i fotboll och friidrott har haft stor påverkan på stadens varumärke och dess rykte som evenemangsarrangör. Vid sidan av dessa speciella och av naturliga skäl glest återkommande högtidsstunder, har det kontinuerligt anordnats galor och mästerskap i de flesta idrotter. Ullevi har också betytt mycket för den lokala idrotten med seriematcher både i fotboll, ishockey och speedway. Vi har publikrekorden som IFK mot ÖIS 1959 med 52 194 besökare, Västra Frölunda mot Djurgården i ishockey 1962 med 23 192 besökare och VM finalen i speedway 1974 med 38 390 besökare.

er, förgyller stadens varumärke och bidrar till infrastrukturen. Våra fördelar är att Ullevi är nordens största arena, att arenan ligger mitt i staden, att vi har en bra infrastruktur och fantastisk personal som kan organisera stora evenemang. Genom Ullevis historia har megaevenemang som EM i fotboll och friidrott varit kopplade till större ombyggnationer. Nu ökar kraven på alla fronter om vi skall kunna behålla våra positioner i takt med allt som byggs nytt i vår närhet. På vissa punkter måste det ske ett lyft av arenan om vi skall kunna jämföra vår 50-åring med de arenor som föds idag. Alla sittplatser borde på sikt bli väderskyddade, gärna med ett tak över hela arenan.

Konserternas inträde för drygt 25 år sedan har dessutom inneburit att en helt ny publik fått Ullevi som sin hemmaplan och för många är magin kanske som allra störst under just dessa kvällar. Fantastiska konserter med Rolling Stones, Bruce Springsteen, U2, Tina Turner, Pink Floyd, AC/DC, Robbie Williams, Metallica, Paul McCartney, Iron Maiden och Gyllene Tider med flera.

För oss som jobbar idag med arenan är det kortsiktiga målet självklart att fylla arenan med bra evenemang av olika slag som attraherar olika publikgrupper. Vi vill att såväl yngre som äldre, kvinnor som män, svenskfödda som utlandsfödda, göteborgaren som turister skall hitta vägen till Ullevi och ha en härlig upplevelse tillsammans med andra. Ullevi är en mötesplats där många olika människor möts och får en känsla av gemenskap. Kanske kan vi på detta sätt brygga över många av de problem som finns runt omkring oss och ha en magisk kväll tillsammans.

Stora utmaningar väntar. Enorma arenasatsningar görs över hela Europa och konkurrensen om evenemangen ökar. Allt fler länder ser stora mästerskap som något som samlar nation-

Vi behöver en höjd läktarkapacitet som kan ta emot 70 000 besökare på en rockkonsert och 55 000 på en fotbollsmatch. Då skulle vi kunna platsa på UEFA:s femstjärniga lista och få hit en Champions league final!

Vi hoppas att ni har haft många trevliga stunder tillsammans med oss på Ullevi. Man kan tycka att 50 år är en lång tid men för de flesta som varit med under resans gång har tiden närmast flugit förbi. Vår förhoppning är att denna bilaga skall kunna locka fram era alldeles egna minnen från arenan och öka förståelsen för Ullevis betydelse för Göteborgs utveckling.

Anders Albertsson Arenachef Ullevi

Thomas Torkelsson vd FOTO: CLAES AXSTÅL

Bilagan ges ut av

Got Event i GP i augusti 2008

Kontaktperson Bengt-Åke Landin, tf Marknadschef / bengt-ake.landin@gotevent.se / tel: 031–368 45 04

www.gotevent.se

018–490 11 00 www.marknadsmedia.se David Lornér 0736-991114 david@marknadsmedia.se REDAKTÖR: Henrik Landström FOTO: Kamerareportage.se

PROJEKTLEDARE:

GRAFISK FORM: REPRO: TRYCK:

Ulrica Schlickum Bildrepro Stockholm V-TAB

ÄR DU INTRESSERAD AV BILAGOR FRÅN MARKNADSMEDIA? Ring David Lornér, 0736-991114


ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

ANNONS

GRATTIS ULLEVI OCH TACK FÖR ALLA HÄRLIGA ÖGONBLICK GENOM ÅREN VM-finalen i fotboll mellan Sverige och Brasilien, Jonathan Edwards världsrekord i tresteg, en dansk superskräll i fotbolls EM och Sanna Kallurs härliga EM-guld på 100 meter häck. Alla har vi sköna minnen från Ullevi där det hänt så fantastiskt mycket genom åren. När Ullevi byggdes för 50 år sedan skapades inte bara Nordens största arena utan också nya möjligheter för evenemang i Göteborg. De har gett stan ovärderlig reklam i omvärlden. Våra besökare vet att en evenemangsupplevelse i Göteborg sträcker sig långt utanför arenan. Ringarna på vattnet har spridit sig och idag är stan ett högt värderat turistmål bland världens resenärer. Vår hyllning går inte bara till Ullevi utan även till göteborgarna som i alla år skapat en magisk stämning på arenan och på stan.

3


ANNONS

ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

Historiska höjdpunkter från Ullevi

5 0 å r i b il d e r 29 maj 1958

Land sl ag et vs G öteb or

Jaenecke & Samuelson var arkitekterna bakom Nya Ullevi och fick se sitt mästerverk invigas med en match mellan Landslaget och Göteborgsalliansen. Gunnar Gren n gör det första historiska målet inför 50 989 åskådare i en match som slutar oavgjort, 2–2.

24 juni 1958 Västtyskland var regerande världsmästare och ställdes mot värdnationen Sverige i semifinalen av världsmästerskapen. Tyskarna tar ledningen under den första halvleken, men svenskarna lät sig inte nedslås. Lennart ”Nacka” Skoglund kvitterade till 1–1 blott nio minuter efter 0–1 målet. 2–1 målet är klassiskt, signerat Gren med framspelning av Kurre Hamrin och nämnde Skoglund. Målet överskuggades av svensk fotbolls kanske mest klassiska mål någonsin: Kurre Hamrin sätter det förlösande 3-1 målet med tre minuter kvar av ordinarie speltid. Han promenerar genom det tyska försvaret och sätter retfullt enkelt det matchavgörande målet bakom Herkenrath i det tyska målet. I Tyskland var det upprörda känslor efter matchen, bland annat så ogillades den osportsliga publiken som hejade så fantastiskt bra! Matchen sågs av 51 500 åskådare, men enligt uppgifter tilläts betydligt fler åskådare bevittna matchen.

gs al lians en 1958

28 Augusti 1958

In g emar vs E d d ie 6 september 1974

14 september 1958

70-talets store Speedwaygigant, Anders ”Maximum” (för att han alltid tog full poäng) Michanek, vinner VM på Ullevi inför en extatisk publik på 38 390 åskådare.

Ingemar Johansson mot Eddie Machen, i potten en titelmatch mot Floyd Patterson på Yankee Stadium i New York. 53 614 åskådare såg hemmasonen Johansson knocka Machen redan 2,14 in i den första ronden. Resten är, som det brukar heta, historia.

8-9 juni 1985

Sommaren Somm mmaren 1975 1 Gothia Cup föds och det blir en omedelbar succé. Premiärturneringen lockade 275 lag och totalt spelades 700 matcher på 16 grusplaner. I tidningen arbetet kunde man läsa att ”Det här är embryot till broderskap mellan folken. Alla inblandade var överens om att Gothia Cup blev en stor succé och därmed är det också klart att cupen kommer tillbaka.”

10–26 juni 1992 Beslut om att rusta upp Ullevi togs i slutet av 80-talet. Upprustningen, som bland annat innebar restaurang- och konferenslokaler kombinerat med VIP-läktare för cirka 700 personer, resulterade i att Göteborg och Ullevi fick stå som värd för fem matcher under EM i fotboll 1992, inklusive finalen. Danmark, som hade fått en gratisplats efter att Jugoslavien förlorat sin på grund av oroligheterna i landet, vann sitt enda stora mästerskapsguld via 2–0 mot Tyskland inför 37 883 åskådare.

Machen

6 maj 1987 För andra gången på fem år får Göteborg se sitt blåvitt spela Uefacupfinal. 1982 vann IFK Göteborg Uefacupen via finalseger mot Hamburg. Detta år stod skotska Dundee United för motståndet och skottarna slogs tillbaka via 1–0 på Ullevi och 1–1 i returen. Dåtidens Europacup (nuvarande Champions League) spelades bara av ligasegrare, vilket gör Blåvitts bravad än större.

Bruce Springsteens konserter i Göteborg är legendariska av flera skäl. Rolling Stones, David Bowie och Bob Dylan hade alla besökt Ullevi, men nu var det dags för ”Bossen” från New Jersey att rocka Göteborg. Och som han gjorde det! 126 856 blev den totala publiksiffran för två konserter som rockade så hårt att arenan höll på att ge vika. Ullevi får därför stänga som konsertarena under nio års tid.

5–13 augusti 1995 Inför VM i Friidrott sommaren 1995 blev Ullevi utbyggd av Sten Samuelson och Curt Lignell, och arenan fick en utformning enligt Fritz Jaeneckes ursprungliga intentioner. 592 240 åskådare bevittnade mästerskapet där Sverige blir utan medalj. Publiken får i dock bland annat se Jonathan Edwards sätta världsrekord i tresteg med ett hopp på 18,29 meter.

Jonathan Edw ards

Bruce på Ullev i!

16 mars 2005 En ny sport gör entré på Ullevi i och med VM-finalen i skidsprint i längdåkning. Marit Björgen och Tor Arne Hetland blir världscupvinnare 2005 inför 11 206 åskådare.

24 juni 2001

4

Friidrotten gör sin debut på Ullevi genom Augustispelen. Australiensaren Herb Elliot, en av historiens bästa medeldistanslöpare, satte under Augustispelen i Göteborg världsrekord på 1500 meter med den fantastiska tiden 3,36. Herb Elliot förlorade aldrig ett lopp på 1500 meter eller en engelsk mile.

AC/DC spelar på Ullevi och markerar första gången som en hårdrocksgrupp uppträder för Ullevi. Publiken uppgår till hela 50 520 åskådare och dagen efter skriver Aftonbladets Håkan Steen: ”Någonting har hänt. Och det handlar inte om att de där striphåriga jeansvästkillarna som brukade befolka AC/DC:s konserter förr om åren har klonat sig, det handlar om att den hårda boogierock som AC/DC spelar har blivit folklig.”

Sanna Kal lur 6–13 augusti 2006 EM i friidrott blev en succé, Sverige gjorde sitt bästa EM på 54 år och tog sex medaljer. Guld till Carolina Klüft i sjukamp, Christian Olsson i tresteg och Susanna Kallur på 100 m häck. Silver till Johan Wissman på 200 m, brons till Kajsa Bergqvist och Stefan Holm i höjdhopp. Mästerskapet sågs av 269 038 åskådare under sju dagar. Ullevi byggdes om och fick en ny lounge med plats för ca 600 gäster med utsikt ut över arenan.


ANNONS

ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

=lcc]Xikg‚jZ_\dXk ?jkk\id`e\ej_\kXjk\_ff[Xi#aXZbfifZ_jbfi]iale`fi\ieX%

),'1$

LD9IF&JM==?FD<A<IJ<P Landslagets matchtröja i meshstripe, stickad microfiber/bomull för att ge maximal temperaturreglerande egenskaper. Junior-, damoch herrstorlekar.

Fi[%gi`j,''$-''1$ 

*,' 1 $

 Fi[%gi`j-''1$GLD8&J?@= K9FE;<;A8:B<K Hood i microfi ber. Dragkedja och påsydd Puma application på vänster bröst. Vintage look. Finns i storlekarna 92-176. Färg: dark shadow.

-'' 1 $

//+/&JKFE<:?8KA8:B<K Stretchig softshelljacka i A-tec softshellmaterial som är vattenavstötande och vindtätt. Fleece på insidan, avtagbar huva. Cool design. Finns i storlekarna 120-160.

<I9AL;8E;<

DXo)jk&ble[%

),' 1 $

('' 1 $

Klassisk skolrygga med praktiska fack och kul design.

Mycket skolrygga för 100 kr. Rejäla fack med god kvalitet. Finns i flera färger. Begränsat antal.

*0' 1 $

)0' 1 $

E@B<&8JD<;@LD

 Fi[%gi`j)''1$

=@I<=CP&E<NPFIB)'' 1 $

::&?AvCD8>>IF Stl. S–L. Finns i flera färger.

+,'1$

::&J:FFK<I()'8M@J Scooter i aluminium med 120 mm hjul. Kullager Abec 5. Finns i flera färger.

 Fi[%gi`j,''1$

GLD8&B8IK:8K@@MGJSlitstark fritidssko i skinn. Mellansula med stötdämpande EVA. Juniorstorlekar.

 Fi[%gi`j+''1$

=@I<=CP&<MFCLK@FESkön streetsko i mid variant. Juniorstorlekar.

Avenyn Mån-Fre 10-19, Lör 10-18, Sön 12-16 Allum Mån-Fre 10-20, Lör-Sön 10-18 Backaplan Mån-Fre 10-19, Lör 10-17, Sön 11-17 Frölunda Torg Mån-Fre 10-19, Lör 10-17, Sön 11-16 Högsbo 421 Mån-Fre 10-20, Lör 10-17, Sön 11-17 Nordstan Mån-Fre 10-19, Lör 10-18, Sön 11-17 Kungsbacka Borgås Mån-Fre 10-20, Lör 10-18, Sön 11-17 Torp Mån-Fre 10-20, Lör 10-17, Sön 11-17 Överby Mån-Fre 10-19, Lör 10-17, Sön 11-17 www.intersport.se

5


ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

ANNONS

Projektet GÖTEBORG 2050, som genomfördes 2001–2004, syftade till att utveckla och arbeta med framtidsbilder av ett hållbart Göteborg. I samband med projektet föddes idén om att applicera solceller på nordens största utomhusarena.

Grön energi på planen – och på läktaren

Ett av Sveriges ledande företag inom solenergi, Switchpower, blev utsedd till huvudentreprenör och solcellsmodulerna tillverkades av Gällivare PhotoVoltaic, GPV. I mitten av mars

2007 driftsattes systemet och under den första månaden trimmades anläggningen. Officiell driftsättning skedde den 23 april samma år. – Vi är stolta över att ha Sveriges största solcellsanläggning på Ullevi.

fakta

Got Events vd Thomas Torkelsson berättar att Got Event mottog förslaget positivt och såg flera motiv till en sådan satsning. – Ullevis image förstärks vilket ger en ökad goodwill, Got Events profil som en modern miljömedveten organisation inom Göteborgs Stad stärks och en solcellsanläggning på Ullevi skulle vara ett väsentligt bidrag i stadens arbete med långsiktig energiomställning. En utredning sattes snabbt igång för att undersöka möjligheterna om hur en solcellsanläggning skulle kunna installeras på Ullevi och det visade sig att taken på VIP- och hedersläktaren passade bäst för placering av solceller.

Och även om den miljövänligt producerade elen endast står för en liten del av Ullevis totala elbehov är det ett viktigt bidrag till stadens arbete för en långsiktig energiomställning, säger Thomas Torkelsson.

Drift och övervakning Systemet går att övervaka via Internet (http://82.193.160.146). Där kan man enkelt följa solcellssystemets prestanda.

Systemfakta – Systemet har en total toppeffekt på 86,4 kW (STC). Solcellsmodulerna har monterats på de båda plåttaken ovan VIP-läktarna på den nordöstra läktaren. För att erhålla en sammanhängande yta har blindglas monterats mellan ytorna med solcellsmoduler. – Elproduktionen beror helt på hur mycket solen skiner. Under ett år bör produktionen komma upp i ca 65 000 kWh. – Anläggningen kostade 5.5 Mkr att producera

FOTO: MIKAEL PERSSON

internationell

Hyr ut till en student! I juli lanserade Boplats Göteborg en portal för rumsuthyrning åt internationella studenter. Annonsera hos oss och hjälp en student hitta hem i Göteborg. Göteborg är populärt ute i världen och många vill komma hit och studera. I höst kan så många som 700 internationella mastersstudenter behöva hyra rum i Göteborg. Hjälp oss att tillsammans ta hand om våra gäststudenter och få dem att känna sig välkomna till Göteborg!

Gå in på www.boplats.se/student för att lämna in ett rum, eller ring oss på 031 - 100 250 så tar vi alla uppgifter på telefon!

Att vi kan ta emot internationella studenter är en angelägenhet för alla Göteborgare och Göteborg som stad. I maj i år samlades sju tunga aktörer i Göteborg för att göra ett gemensamt upprop för att få Göteborgare att hyra ut rum till internationella högskolestudenter. Du ser vilka vi är nedan.

6


ANNONS

ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

Fotbollsresor!

Clarion Collection Hotel Odin

Paket med flyg, hotell och biljett, eller bara lösa biljetter. r från Paketprise 95 SEK

3.9

Premier League La Liga

Premier League Championship

Serie A Bundesliga Champions League Vi skräddarsyr er resa! www.gosporttravel.com 0660-21 10 90

Clarion Collection Hotel Odin - ett 4-stjärnigt designhotell i centrala Göteborg

Ett unikt koncept med spännande svensk design och mycket hög standard. Alla rum och sviter har TV, stereo, trådlöst Internet och Hästens sängar för bästa sovkomfort.

KULTURNATTA

www.choicehotels.se

10 oktober 2008

Uppge bokningskod "Ullevi 50" när du bokar ditt hotellrum så får du 10% rabatt på vårt ordinarie rumspris!

www.goteborg.se/kulturnatta Odinsgatan 6, SE-411 03 Göteborg Tel.: +46 31 745 22 00 www.hotelodin.se

DITT NÄRMASTE KÖK

Helt rätt när ni vill unna er något riktigt gott att äta i en trivsam miljö före konserten eller om ni tänkt ladda inför matchen med vänner/kunder/kollegor - 300 meter från plan! Det naturliga valet på mer än ett sätt. Ekologiska råvaror ger renare smaker och maten lagas på naturens villkor. Fair Play helt enkelt. Det ska kännas bra i magen även efteråt...

Restaurang Hedens Hörna

Sten Sturegatan 1C

Tel. 750 69 40

Mail: restaurang.heden@liseberg.se 7


ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

ANNONS

När vi efter avslutad intervju går ned för trappan som leder upp till Kopparberg/Göteborg FC:s kansli rusar han plötsligt ner till stängslet för att kolla närmare på den pågående matchen i Gothia Cup mellan två tjejlag i tonårsåldern. “Såg du vad hon där längst upp med hästsvans gjorde nyss?” Torbjörn Nilsson berättar exalterat om en fantastisk sekvens som jag missade och sedan tänker han högt “Har vi några representanter på läktaren?” Sedan skrattar han till och säger att det inte spelar någon roll, hon är ju antagligen utländsk.

“Ullevi förknippar jag alltid med sköna känslor”

Torbjörn “Totte” Nilsson, även känd som “Gud” här i trakterna, ger ett oerhört sympatiskt och jordnära intryck. Han, som av många anses som Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, blir fortfarande uppvaktad av fans som vill prata gamla minnen. Men uppmärksamhet är inget som han suktar efter, det får “de som är med i Big Brother ta hand om, om de tror att de gör dem lyckligare”. “Totte” älskar sitt Göteborg och har under sin tränarkarriär, förutom den framgångsrika tiden i U-21 landslaget, hållit sig kring Göteborgsområdet. I dag tränar han Kopparbergs/Göteborgs FC i Damallsvenskan, ett jobb han tackade nej till för snart fyra år sedan eftersom det inte kändes rätt och han ville ha en paus efter U-21 äventyret. I stället jobbade han heltid med sitt företag, Torbjörn Nilsson Sportkonsult AB, ett jobb han fortfarande har kvar vid sidan om jobbet som fotbollstränare. Tillslut blev dock suget att jobba med en grupp människor och se dem utvecklas för stort, och i januari 2008 tackade han ja till jobbet som tränare för Göteborgs bästa damlag. I skrivandets stund ligger Kopparberg/Göteborg FC på en sjätteplats plats i Damallsvenskan och Torbjörn Nilsson har ett halvårs erfarenheter och intryck i ryggsäcken. Är det något som har förvånat dig hittills med att jobba med ett damlag? – Att de är så målinriktade och ansvarstagande. Jag tänker själv på att när jag spelade i IFK på Ullevi så tog man så mycket för givet, planen skulle vara bra, allting skulle vara ordnat. Men det gör inte de här tjejerna, de tar inte saker för givet och det är mycket roligare att jobba som chef då. En ny generation av unga tjejer har kommit fram där fotbollen är det viktigaste och Torbjörn berättar att tjejerna i dag har förebilder och känner att de vill komma någonstans. Dessutom har Kopparberg/Göteborg FC en U-trupp där alla “bara har fotboll i huvudet”, ett tidens tecken som är lite ovant för “en som börjar bli lite gammal”, säger “Totte” med ett leende. Kopparberg/Göteborg FC får 800 000 av Göteborgs Kommun, vilket tål att jämföras med IFK:s 15 miljoner. Organisationsmässigt jämför han laget med hur IFK såg ut under sjuttiotalet, då Blåvitt hade en anställd kanslist. Samtidigt är det en del av utmaningen med jobbet, men Torbjörn berättar att han blir lite sur när laget får gliringar från sidan av planen. – Vi håller samma nivå som killar i 16–17 års

8

ålder. Om Kajsa Bergqvist hoppar 2,00 är det ju ingen som säger: “vad fan hoppar hon inte 2,37 för?” Jag brukar säga att det är folk utan vett som klagar.

Det är drygt 20 år sedan du slutade din aktiva karriär. Hur mycket känner du att du bidrar med från dina egna erfarenheter och vad tycker du har förändrats med fotbollen sedan du var aktiv? – Styrketräningsbiten har förändrats enormt mycket, alla lag kör ju ett till två styrkepass i veckan. Jag kommer ihåg att när vi fick maskiner till IFK så tänkte vi bara “Vad fan ska vi sitta i de här för?” Vi klarade ju oss bra ändå. Men muskulaturen har ökat på spelarna, vilket har inneburit att tempot har ökat. Sedan forskas det ju mycket mer kring uthållighet och styrka. Sen går bollen snabbare, spelarna springer mer och rent taktiskt är det en hel del saker som har för-

ytor, stor spelbredd och har väldigt lite folk som försvarar. Det är så lätt att man är byråkratisk som tränare, det ska vara fyra bak, fyra i mitten och två där fram. Vi i den svenska tränarkåren måste bli bättre på att ställa krav på våra spelare, våga sätta dem i problem. Han berättar att Kopparbergs/Göteborgs FC därför kör fyra mot fyra på stor plan, för att vänja laget vid stora ytor “för att det är där man utvecklas”. – Det var det bästa med Ullevi, att den upplevdes så himla stor. Jag tror vi vann många poäng på att arenan såg så enorm ut och att det skrämde våra motståndare. När vi en stund senare står utanför Ullevi för fotograferingen så frågar jag honom hur det känns att se sig själv på en av pylonerna på Ullevi. ”Totte” säger ödmjukt att han inte brukar tänka på att bilden sitter där, att han är förevi-

Vem har du som tränarförebild? – ”Svennis” är en förebild, sedan plockar man ju en del från olika tränare och formar sin egen identitet. Jag hade en tränare i Jonsered som senare även blev tränare för IFK, Nils Berghamn, han jobbade mycket med individutveckling och det har jag tagit till mig väldigt mycket. När du tittar på fotboll på TV, finns det något lag som du känner att “Wow, så där ska vi spela”? – Ja, Barcelona. De spelar med väldigt stora

Något annat du ångrar från din karriär? – Massor! Jag ångrar att jag tackade nej till landslaget under flera år. I IFK var jag trygg och kunde göra vad jag ville med bollen, i landslaget hade jag inte alls samma självkänsla. Jag ångrar att jag inte hade det goa självförtroendet som Zlatan har, som bara kliver in och säger “här kommer jag!” Men jag hade inte den självbilden riktigt. Jag var för demokratisk som spelare. Har den erfarenheten påverkat ditt ledarskap? – Ja, jag är väldigt mån om kreatörerna, att de ska våga ta rätt beslut. Vilken aktiv spelare liknar dig mest i sin spelstil? – En kombination mellan ”Henke” Larsson och Zlatan. Fast ”Henke” springer mer och gör fler mål och Zlatan dribblar mer och dribblar bättre, säger han med ett brett leende.

Jag tror vi vann många poäng på att arenan såg så enorm ut och att det skrämde våra motståndare.

ändrats. I IFK så spelade vi nästan direkt upp bollen på forwards, vilket är ett större problem i dag när det står en mittfältare där. Så som ”Svennis” höll på att instruera oss i IFK… åh herregud, han var ju nere på barnnivå när det gäller spelbredd och speldjup, men det var väl rätt då, men det hade inte gått i dag. Det gäller att man följer tidens gång.

inte tog någon straff, trots att han inte brukade ta straffar. – Ja, det kan jag känna att jag ångrar, att jag borde ha tagit den, men jag såg inte mig själv som en straffskytt.

gad som en del av Ullevi, precis som boxningslegenden Ingemar Johansson. Jag frågar om han vet när bilden är tagen. – Det kan nog vara kring 1981, jag var rätt kortklippt då eftersom jag ville likna Peter Gabriel, säger han och skrattar gott. Jag undrar vilken match som var hans bästa på Ullevi och “Totte” säger att det är den hemma mot Barcelona i Europacupen, då Blåvitts nummer elva var en av planens dominanter. I dag minns han inte mycket från den matchen, bara att de kunde ha vunnit med 5,6–0. – Många säger att det är det är den bästa match de sett IFK spela. Vi tyckte att det räckte med 3–0, de var ju så jävla dåliga och vi vinner i Barcelona också. I returen förlorade IFK med 3–0 och sedermera på straffar. Nilsson som då var skyttekung i Europacupspelet har efteråt fått kritik för att han

Torbjörn har haft stora framgångar med de lag han tränat och många har väntat på att han ska ta sig an ett större lag. Han har fått många erbjudanden genom åren, men har konsekvent valt att inte kommentera de lag som har försökt kontraktera honom. – Om jag ska ta mig an ett lag så måste det vara en utmaning, så man inte bara tränar ett lag bara för att ha ett lag att träna. Så som jag har det nu, jag har det skitbra, det är skitroligt att träna tjejerna. Här i Kopparberg/Göteborg FC har jag ett lag som är nummer 16 i världen och siktar på att bli bäst i världen. Kan jag få det i en herrallsvensk klubb? Nej, skulle inte tro det. Visst, det är fler folk på läktaren, du får mer betalt, men är du lyckligare? Nej, jag tror inte det. Yngste sonen åkte ur Gothia Cup kvällen innan vi träffas och just barnen är ett stort skäl till att Torbjörn Nilsson håller sig kvar i Göteborg. Men han håller dörren öppen för andra utmaningar, kanske till och med IFK Göteborg så småningom. – Inte just nu, jag har det jättebra, men kanske om några år. Det har ju blivit ett jäkla tryck på tränarna. Bara ett lag i toppen av Allsvenskan förlorar två matcher och spelar en oavgjord så är det kris i klubben! Vilka hemska premisser att jobba efter.


ANNONS

ANNONS

5 snabba frågor

Bilagan är en annons från Got Event

Favoritspelare genom tiderna?

Favoritförfattare?

Min stora idol var Ove Kindvall. Den bästa jag mött är Karl Heinz Rummenigge.

Leif GW Persson

Favoritspelare i dag?

Ullevi är en speciell plats eftersom man har upplevt så mycket där under 10-12 års tid. Ullevi förknippar jag alltid med sköna känslor. När Gamla Ullevi revs så grät många människor – Nya Ullevi skulle jag kunna gråta för om den skulle rivas.

Ronaldo tycker jag är väldigt rolig att se. Favoritfilm?

Jag är barnsligt förtjust i John Cleese, men Peter Sellers och Rosa Pantern kan jag se hur många gånger som helst.

Favoritställe i Göteborg?

9


ANNONS

ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

NORDSTAN

Vinnarkänsla

Sveriges ledande affärscentrum | Göteborg City | 200 butiker, varuhus, restauranger och kaféer | P-hus Nordstan 2700 platser, öppet dygnet runt Öppet mån–fre 10–19, lör 10–18, sön 11–17 | Livs mån-fre 08–21, lör 10–20, sön 10–20 Fri parkering sön 10–18 (jan–nov) | Avvikelser kan förekomma | www.nordstan.se

n a n e r a s l o b t o en ralentreprenör F

Ge

www.brabygg.eu 10


ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

Varmaste december sedan 2102

Om hundra år fyller vi 200. Hur världen ser ut då har vi ingen aning om. Det vi vet, är att vårt mångåriga engagemang i miljöfrågor fortsätter.

Fotograf: Gunnar Smoliansky/Link Images, Alexander Crispin A 2545 08-07

A N R

ANNONS

Magiska och oförglömliga ögonblick!

Ullevi - de första 50 åren. Boken innehåller historia, berättelser och mängder med bilder som beskriver de magiska och oförglömliga ögonblick publiken fått uppleva genom åren. Ett unikt uppslagsverk. Boken utkommer den 20 augusti 2008 i samband med fotbollslandskampen Sverige-Frankrike. Beställ boken genom att maila ärende ”Ulleviboken” tillsammans med ditt namn och adress till ulleviboken@ullevi.se

Pris 225:- inkl moms

VI SER ALLT. Det har hänt en del sedan 1958. Vi har bevakat vartenda evenemang, skrivit om alla händelser och funnits på plats vid varje stort ögonblick. Nu ser vi fram emot fortsättningen. Grattis Ullevi, till 50 händelserika år!

11


ANNONS

ANNONS

Bilagan är en annons från Got Event

SISTA DERBYT PÅ ULLEVI! Det är drygt 50 år sedan Nya Ullevi invigdes, snart spelas sista derbyt innan vi byter arena. Den 1 september möts IFK Göteborg och Gais. Mycket står på spel. Gais har inte vunnit ett derby mot Blåvitt på 16 år. Nya Ullevi tar bara 41 500 åskådare, så skynda dig att köpa dina biljetter på ticnet.se eller i Blåvittshopen. Allt inför matchen hittar ni på www.ifkgoteborg.se

Derby Classico. Ullevi, 1 september kl 20.

En sista gång.

Ullevi  

Tidningen gavs ut av Got Event i GP augusti 2008.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you