Imeldazine nr. 22

Page 1

nr. 22 - 2021

Imelda

Winterhuidaandoeningen

Cultuur Fietsen in De Moeren

Gastronomie De wereld van thee

Roos Van Acker “Ik wil graag mijn stem laten horen”BESTE LEZER, De winter komt er bijna aan en dat zal ook onze huid geweten hebben. Je huid kan immers niet alleen last hebben van de zon maar ook van het koude, gure winterweer. Dokter Katrien Ghys, dermatoloog, geeft graag wat meer uitleg. Daarnaast stellen we ook al onze dermatologen aan je voor, elk met hun eigen specialiteit. Sinds corona heeft ook onze dienst Fysische geneeskunde en revalidatie er een specialiteit bij namelijk COVID-19-revalidatie. Dokter Stijn Gysenbergs legt uit wat het Imeldaziekenhuis voor jou kan betekenen na een coronabesmetting. 27 oktober is het Wereld Ergotherapie Dag. Het ideale moment om kennis te maken met onze ergotherapeuten en hun werk. Ergotherapeute Lut, die bijna 40 jaar in ons ziekenhuis werkt, neemt je mee achter de schermen in ‘Een dag uit het leven van… Lut’. Roos Van Acker siert deze keer de cover. Ze is niet alleen bekend van radio en tv. Ze geeft ook les aan de Thomas More hogeschool in Mechelen en zet zich in voor een groene planeet. Wij vonden alvast een plaatsje in haar drukke agenda voor een interview. Neus-, keel- en oorarts Tine Van Becelaere schrijft op pagina 16 hoe het zit met onze reuk- en smaakzin. En ook ons woonzorgcentrum Den Olm laat opnieuw van zich horen. Benieuwd naar een fietstocht in de Moeren? Blader snel door naar pagina 34. Hou je het toch liever rustig met een theetje erbij? Dan kan het artikel over theesommelier Elke Bertens je zeker bekoren. Veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten, Bart Pardon, Algemeen directeur Imelda vzw

Imeldazine, jaargang 7, nr. 22 Imeldazine is een uitgave van: HOSPIzine / Crossmark v.u. Mario Eggermont Rijmenamseweg 21, 2820 Bonheiden

Redactie: Thierry Aerts, Toon Blux, Hilde Pauwels, Dorien Vandenberghe, Jeannine Van Lierop, Kathleen Vermeulen

Vormgeving: Crossmark - Jasper Van den Eijnde, Sanne Van Oudendijck,

Freelance journalisten: Stijn Gysenbergs, Tine Van Becelaere, Katrien Ghys, Stefan Kerre, Tine Strobbe, Lut Tilley, Filip Zutterman

Druk: Drukservice Impressa

Administratie & adverteren: ad@hospizine.be 015 52 80 60 www.hospizine.be

Hoofdredactie: Dienst Communicatie Imeldaziekenhuis, Crossmark

Coverfoto: © Roos Van Acker @ VRT (Brussel)

Fotografie: Hilde Pauwels, Thierry Aerts, Dorien Vandenberghe, Dirk Waem (Belga)

Copyright: Het overnemen van teksten en inhoud uit dit nummer is slechts toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


a new culture of light

occ_PA_sospeso_neutral_MVLVerlichting_BE_210x297_210927_cgi.indd 1

27.09.21 16:30


...en ditmaal

in onze zine... 6

Op gesprek bij Roos Van Acker

12

Revalidatie na COVID-19 in Imelda 20

De wereld van thee 40

N˚22 | 2021

34

Fietsen zover het oog reikt

45

Shoppen met flair

50

Verrassende hedendaagse kunst

Horen, zien en ruiken?

26

SOS winterhuidaandoeningen

Dokter, hoe bedoel je: “meer bewegen”?

16

46

Een dag uit het leven van Lut 54

Den Olm: naar zee

58

Groen Imelda! 5


ROOS VAN ACKER: “IK WIL GRAAG MIJN STEM LATEN HOREN” Roos Van Acker is elke weekdag op StuBru (VRT) te horen. Ze presenteert ’s middags tussen 12 en 13 uur ‘De Tijdloze 12’. Ook geeft ze les aan de Thomas More hogeschool en zet ze zich in voor het goede doel. Tekst: Hilde Pauwels


Foto: © VRT (Brussel)


Foto: © VRT (Brussel)

Wat zijn momenteel jouw belangrijkste professionele projecten? “Op StuBru ben ik nu van maandag tot vrijdag aan het werk. Daarvoor had ik een programma in het weekend. Het weekritme betekende een hele omslag in mijn agenda. Het is een leuk neveneffect dat ik nu mijn collega’s zie. In het weekend was ik er meestal alleen aan het werk, nu kan ik met andere presentators kennismaken, overleggen en ‘tetteren’. Voor mij is dat sociale contact heel belangrijk. Ik geef ook les en daar werk ik natuurlijk in teamverband. Nu heb ik dat gevoel ook bij de radio.” Hoe beleefde je de COVID-19-periode? “Radio maken tijdens de lockdowns was heel intens. Er was een grote betrokkenheid van de luisteraars die thuis moesten blijven. Ik denk dat radio voor veel mensen een belangrijke rol speelde, we merkten dat aan de reacties. Nu we weer meer dingen buitenshuis kunnen doen, ebt dat effect wel wat weg.”

8

“Radio maken tijdens de lockdowns was heel intens.” Je bent docente bij de Thomas More hogeschool. Viel het mee om online les te geven? “Ik geef Mondelinge Communicatie en doe stagebegeleiding. Voor mij is het belangrijk dat ik alle studenten persoonlijk ken, maar omwille van corona lukte dat vorig jaar niet. Het was voor de studenten een hele aanpassing om online les te volgen, maar ik leerde zelf ook veel bij. Lesgeven over mondelinge communicatie is niet zo gemakkelijk als je elkaar alleen maar via een computerscherm kan zien. Ik was heel aangenaam verrast door de eindwerken op het

Coverstory | Roos Van Acker


einde van het academiejaar. Misschien was ik iets milder omwille van de omstandigheden, maar de kwaliteit was prima.” Wat motiveert je bij jouw engagementen? “Ik wil graag helpen en bijdragen aan een betere wereld. Bij StuBru zorg ik voor entertainment. We willen mensen blij maken en hen amuseren, maar het is voor mij belangrijk me ook te engageren. Bijvoorbeeld GoodPlanet draag ik een warm hart toe. Deze organisatie zet zich in voor duurzaamheid in de brede betekenis van het woord. Kinderen en jongeren zijn een belangrijke doelgroep. Een groene speelplaats op school is veel aangenamer dan stenen tegels. Als je in een rolstoel zit, wil je ook graag op

Foto: © Paul D’Eer

Hoe zit het met mijn loopbaan na kanker?

ee

rs GR te AT ge I S sp re k

Bij Let’s Goos kan je terecht voor loopbaanbegeleiding na langdurige afwezigheid op het werk. Het is niet altijd vanzelfsprekend om weer aan de slag te gaan. Dat weten we maar al te goed.  Ik mag weer gaan werken. Wat nu?  Wat zijn de risico’s?  Welke werkaanpassingen zijn mogelijk?  Hoe ga ik het gesprek aan met mijn werkgever?  Hoe voel ik me daarbij?

Van out naar in, en weer helemaal mee. Het kan hoor, wees gerust. Twijfel niet om ons te contacteren. We helpen je graag.

www.letsgoos.be • 014 14 02 91

N˚22 | 2021

9


Foto: © P. Hoerner

het strand zijn, dus toegankelijkheid is een belangrijk issue. Het gaat om heel veel actiepunten. Ook ben ik meter bij Lumi waar iedereen terechtkan met vragen over gender en seksualiteit. Mijn engagement betekent onder meer dat ik presentaties verzorg of acties ondersteun. Ik wil graag mijn stem laten horen en vind dat ook belangrijk om te doen.” Je hebt al een heel gevarieerde professionele waslijst achter de rug, wat springt er uit? “Er was tot nu toe heel veel variatie: zingen bij Eden, radio, televisie, lesgeven. Peking Express deed ik omwille van het reizen graag. Hoe geweldig is het eigenlijk dat je voor je werk de wereld kunt zien en andere culturen kunt opsnuiven? Omdat ik op televisie presenteerde, werd ik af en toe herkend op straat of in de winkel. Bij een radioprogramma loop je visueel minder in de kijker en dat vind ik wel prettig. Het is natuurlijk wel zo dat je ook radioprogramma’s kan bekijken, maar dat springt minder in het oog.”

10

Je combineert heel wat activiteiten, hoe vind je rustpunten? “Wandelen is heel fijn. Maar ik geef toe dat ik soms aan de grens zit. Dan neem ik een warm bad en plof ik languit in de zetel. Er is dan het stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘herpak je, ga toch wandelen, doe iets’. Het lukt niet altijd. Ik besef dat ik er bewuster mee moet omgaan.” Je groeide op in Eeklo, je woont nu in Mechelen. Zijn er grote verschillen? “Mechelen is net als Eeklo een aangename provinciestad met een vlotte bereikbaarheid. Ik ga nog naar Eeklo om familie te bezoeken, het is leuk om in het centrum wat rond te slenteren en te zien welke nieuwe winkeltjes er zijn. Mechelen zet flink in op een groene omgeving en dat apprecieer ik enorm. Ik hou ook van steden met water, dat maakt het allemaal wat romantischer. En als ik een ziekenhuisarts nodig heb, ga ik naar Imelda.”

Coverstory | Roos Van Acker


DIERENSPECIAALZAAK

Met onze kennis en uitgebreide ervaring hebben wij de beste producten voor uw huisdier in ons assortiment. Naast voeding voor honden, katten en andere huisdieren, bieden we u een groot assortiment accessoires aan.

www.jestandpets.be Mechelsesteenweg 360, 2820 Bonheiden • info@jestandpets.be • Tel. 015 55 05 43 N˚22 | 2021

11


REVALIDATIE NA COVID-19 IN IMELDA

Tekst: dr. Stijn Gysenbergs (Fysische geneeskunde en revalidatie) © Dirk Waem voor Belga


Eind 2019 lazen we de eerste berichten over een zeer besmettelijk virus in Wuhan, China. De epidemie, veroorzaakt door het SARSCOV-2, spreidde zich uit en in het voorjaar van 2020 zagen we ook hier de eerste besmettingen. In februari 2020 heeft de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) dit virus officieel COVID-19 genoemd en gedefinieerd als wereldwijde pandemie. De weerslag van het virus op patiënten is zeer wisselend. Soms hebben we te maken met symptoomvrije of slechts zeer licht zieke personen, anderen zijn zo ziek dat een opname in een ziekenhuis noodzakelijk is. De meest ernstig aangetaste patiënten belanden zelfs op de afdeling Intensieve zorgen. Ook de klachten na het doormaken van de infectie zijn zeer wisselend. Enerzijds zijn er de patiënten die nadien volledig klachtenvrij zijn, anderzijds blijven anderen last hebben van zowel lichamelijke, cognitieve als psychische problemen en stoornissen. De revalidatie zorgt mee voor een gerichte aanpak van deze problemen en stoornissen. Om deze te begrijpen is het belangrijk om te weten dat het virus niet enkel de luchtwegen en longen kan aantasten maar ook een weerslag kan hebben op andere organen zoals hart en bloedvaten, nieren, hersenen … Daarnaast zien we bij patiënten na een verblijf op Intensieve zorgen vaak ook een weerslag op spieren en zenuwen (de zogenaamde “intensive care unit acquired weakness”).

Omdat de gevolgen zo uitgebreid zijn en een invloed kunnen hebben op vele facetten in het dagelijks leven, gebeurt de revalidatie multidisciplinair. Dit wil zeggen dat er zowel kinesisten, ergotherapeuten, psychologen als artsen bij betrokken zijn.

dr. Stijn Gysenbergs

Als weerslag op lichamelijk vlak weerhouden we o.a. long- en hartklachten, vermoeidheid, minder spierkracht … Op cognitief en psychisch vlak zijn er geheugenverlies, aandachts- en concentratiestoornissen, angst, stress,…

N˚22 | 2021

13


© Dirk Waem voor Belga

DIENST FYSISCHE GENEESKUNDE EN REVALIDATIE Route 331 Bij de start van de behandeling wordt de patiënt zowel door de longarts als door de arts Fysische geneeskunde en revalidatie op raadpleging gezien om een beeld te krijgen van zowel de aantasting door het virus als de functionele weerslag. In functie van de noodzaak worden nadien eventueel een inspanningsonderzoek (spiro-ergometrie), beeldvorming van de longen (RX/CT) en spier-zenuwonderzoek (EMG) gepland. Daarnaast worden er door de kinesist ook een wandeltest en krachttesten afgenomen. Tevens dienen er vragenlijsten ingevuld te worden om de weerslag op dagelijks functioneren (zowel lichamelijk als cognitief en psychisch) in kaart te brengen. Met al deze informatie wordt dan een individueel aangepast revalidatieprogramma opgesteld. Doelstelling is het verminderen van kortademigheid en verbetering van ademhaling, kracht, conditie/uithouding en psychisch welzijn. Zowel in groep als individueel wordt er gewerkt met verschillende toestellen en apparaten onder supervisie van de kinesist en ergotherapeut. Naar opvolging toe is er een wekelijks overleg tussen de kinesisten, ergotherapeuten en artsen om zo nodig de behandeling bij te sturen.

14

Dr. Maries Aertgeerts Dr. Sofie Geukens Dr. Stijn Gysenbergs Afspraken: 015 50 52 50

DIENST LONGZIEKTEN Route 340 Dr. Nele De Brucker Dr. Eric Frans Dr. André Heremans Dr. Tine Lauwerier Dr. Annelies Van Den Bergh Afspraken: 015 50 51 11

Om de behandeling op te starten kan, best in samenspraak met de huisarts, een afspraak gemaakt worden bij de longarts of bij de arts Fysische geneeskunde en revalidatie.

Imelda | Revalidatie na COVID-19


N˚22 | 2021

15


HOREN, ZIEN

EN RUIKEN?

Er wordt tegenwoordig veel aandacht gegeven aan ruiken omdat reuk kan uitvallen door een COVID-19-infectie. Ruiken is een minder gekend zintuig dan zien of horen, maar daarom niet minder belangrijk! Tekst: dr. Tine Van Becelaere (neus-, keel- en oorarts)


AROMA

GEUR Orthonasale olfactie

SMAAK Retronasale olfactie

Hoe ruiken wij eigenlijk? Iedereen kent het wel, wanneer je verkouden bent, ruik je wat minder. Ook het proeven van eten en drinken is dan niet hetzelfde. Maar hoe komt het dan eigenlijk dat we minder ruiken op die momenten? Bovenin de neus zit het reukorgaan. Dit is slijmvlies met reukhaartjes, oftewel kleine uitlopertjes van de geurzenuw. Zo worden geuren via de ingeademde lucht langs het reukorgaan gestuurd, waardoor ze meteen door de geurzenuw opgemerkt worden (orthonasale olfactie of reukzin). Daarna worden deze geuren meteen naar de hersenen gestuurd en merken we geuren onmiddellijk op. Hoe zit het dan met smaak? De tong herkent verschillende smaken; zout, zuur, bitter, zoet en umami. Dus wanneer we eten, zullen deze smaken door de tong opgemerkt worden en naar onze hersenen gestuurd. Maar eten heeft wel meer smaak dan alleen zout of zuur. Wanneer we kauwen komen er kleine geurfragmentjes uit het voedsel, die dan via de achterkant van de keel naar het reukorgaan gaan (retronasale olfactie of reukzin).

N˚22 | 2021

Het samenwerken tussen de smaakzin en de geurzin, zorgt voor een hele waaier aan aroma’s. Welke stoornissen van de geurzin bestaan er? Er bestaan verschillende stoornissen van de reukwaarneming, deze kunnen de kwaliteit of de kwantiteit beïnvloeden. De kwalitatieve stoornissen zijn parosmie, dan ruik je dingen anders (bv. een kop koffie die naar zeep ruikt) en fantosmie, dan ruik je dingen die er niet zijn (bv. de geur van een kop koffie ruiken zonder dat er koffie gezet werd). De kwantitatieve geurstoornissen zijn: anosmie, wanneer je niets meer ruikt en hyposmie, wanneer je minder ruikt. Wat zijn de problemen die je hebt als je niet of niet goed kan ruiken? Eén persoon op vijf leidt aan een geurstoornis. Die personen kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met persoonlijke hygiëne, omdat ze zichzelf niet ruiken. Verder is het ook gevaarlijk om niet te ruiken, gas en rook worden bijvoorbeeld niet waargenomen. Ook slechte voedingsmiddelen vallen hun minder snel op en genieten van lekker eten, zal voor hen ook anders zijn. Er zijn dus ook sociale beperkingen aan minder goed ruiken, je kwaliteit van leven neemt af bij een afwezige geurzin.

17


Welke oorzaken zijn er van een geurstoornis? Er wordt gedacht dat er meer dan 200 oorzaken zijn voor een geurprobleem. De meeste problemen met de geurzin zijn echter toegeschreven aan neus- en sinusproblemen, postviraal verlies of posttraumatisch verlies.

1

Uitleg bij de test

2

De geur herkennen

Bij neus- en sinusproblemen denken we dan o.a. aan een verkoudheid of chronische sinusitis. Bij postviraal verlies kan een virus aan de oorzaak liggen, zoals bijvoorbeeld COVID-19. Bij een ongeval, waarbij het hoofd gestoten werd, kan er ook geurverlies optreden, dit noemen we dan posttraumatisch verlies. Hoe testen we de geurzin? De geurzin kan getest worden door een identificatietest, een drempelwaardetest en een discriminatietest.

3

18

Aanduiden van het antwoord

Imelda | Horen, zien en ruiken?


Bij een identificatietest krijg je een geur voorgeschoteld en daarna heb je de mogelijkheid om uit 4 verschillende geuren, de juiste te identificeren. Bij de drempelwaardetest, wordt er gekeken vanaf welke intensiteit je begint te ruiken. En bij de discriminatietest vraagt men zich af of je 2 verschillende geuren uit elkaar kan houden. De belangrijkste test is natuurlijk de identificatietest. Hoe zorgt het COVID-19-virus voor een verlies van geur? COVID-19 is een van de virussen die (tijdelijk) geurverlies kunnen veroorzaken. Hoe dat juist gebeurt, is nog onduidelijk. Er wordt gedacht dat het virus de geurzenuw aanvalt in de neusholte. Er is nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig om dit te verklaren. Meestal klaart dit verlies binnen de twee weken spontaan op. Er wordt gedacht dat bij ongeveer 12% van de patiënten die geurverlies heeft naar aanleiding van een COVID-19-infectie na 6 maanden nog geen herstel is opgetreden1. Wat als mijn geurzin weg is? Als je niets of minder ruikt, is het natuurlijk altijd belangrijk je te laten onderzoeken. De neus-keeloorarts zal je neusslijmvlies onderzoeken en mogelijk bijkomende onderzoeken vragen om bijvoorbeeld een chronische sinusitis uit te sluiten. Er kan dan ook medicatie opgestart worden zoals bijvoorbeeld een neusspray of –druppels. Verder kan een geurtraining ervoor zorgen dat je reukorgaan verbetert. Hiervoor ga je minstens 4 verschillende geuren sniffen om de reukzenuw te stimuleren. De reukzenuw heeft namelijk de unieke capaciteit om zichzelf te herstellen. 1 Kapoor D, Verna N et al., Post Viral Olfactory Dysfunction after SARS-CoV-2 Infection: Anticipated Post-pandemic Clinical Challenge. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg, 2021 Jul 7; 1-8 (zie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34249668/ )

N˚22 | 2021

DIENST NEUS-, KEELEN OORZIEKTEN Route 342 Dr. Hilde Heulens Dr. Nathalie Peeters Dr. Mieke Sauer Dr. Tine Van Becelaere Afspraken: 015 50 51 11

19


“HET DRINKEN

VAN PURE, LOSSE THEE IS VAAK EEN ONTDEKKING” Tekst: Hilde Pauwels


Thee is, op water na, de meest gedronken drank ter wereld. Aan de basis daarvan ligt de theeplant Camellia sinsenis waarvan er verschillende variëteiten bestaan. Daarnaast heb je infusies op basis van kruiden en planten. Theesommelier Elke Bertens legt uit hoe we een perfect kopje thee kunnen zetten.

Wat boeit je in het theeverhaal? Elke Bertens: “Heel interessant is dat er maar één theeplant is, de Camellia sinsensis. De oorsprong ligt in Zuidoost-Azië. Sinsens is de Latijnse naam voor Chinees. Maar de plant komt intussen in heel wat regio’s met een tropisch of subtropisch klimaat voor. Van deze plant kan je honderdduizend verschillende variëteiten hebben, maar die gaan allemaal terug naar de basisplant. Je kan er witte, groene, zwarte en oolongthee van maken. Het type heeft met het verwerkingsproces te maken. De kennis daarover is fantastisch, net als het besef dat die al duizenden jaren van generatie tot generatie wordt overgeleverd. Er is al enorm veel over geschreven.” China is de bakermat van thee, hoe is het ontdekt? “Er hangt een legende van Keizer Shennong aan vast. Er werd water gekookt om het te zuiveren. Maar er waaiden enkele blaadjes in het water, die kwamen toevallig van de theeplant. De keizer dronk het op en vond het heel lekker. Hij besloot de theeplant te cultiveren. Het dateert van 2700 v.C., dus duizenden jaren geleden.”

N˚22 | 2021

Wat is het verschil tussen de vier soorten thee? “Witte thee wordt gemaakt van ontluikende bladeren van de plant. Na de winterrust van de theeplant worden de bladknopjes bij de eerste oogstronde geplukt. Dat kan dus maar één keer per seizoen, wat witte thee iets zeldzamer maakt. Bij groene en zwarte thee zijn er meerdere plukrondes mogelijk, afhankelijk van de soort kunnen dat er een tiental zijn. Bij groene thee zijn de blaadjes licht geoxideerd, bij zwarte bijna volledig. Je kan de oxidatie vergelijken met een appel die je doorsnijdt. Na een tijdje begint die door blootstelling aan de lucht bruin te worden, te oxideren. Oolong zit tussen groene en zwarte thee in, dat heeft te maken met de graad van oxidatie. Een theemeester bepaalt wanneer de oxidatie voldoende gevorderd is. Er zijn heel wat verschillende soorten; van heel licht tot heel donker geoxideerd. Het smaakpallet is heel fijn. Oolong is nog niet zo goed gekend, maar je vindt het in theespeciaalzaken. Als je het leert kennen, ontdek je een pareltje.” Je vindt in de handel nu ook matcha, wat is dat precies? “Het is een heel speciale thee, typisch voor Japan. Ze komt van een specifieke theeplant, tencha, die tijdens de groei wordt overschaduwd. Daardoor maken de blaadjes meer bladgroen aan, want ze hebben minder zon. In China verhitten ze de blaadjes om het

21


Infusies zijn dus eigenlijk geen thee? “Er worden ook veel infusies gedronken. Dat rekenen we bij thee, maar dat klopt niet. Thee is de drank die voortkomt van de theeplant. Infusies worden geproduceerd op basis van kruiden, vruchten en bepaalde planten. Het gamma is heel uitgebreid. Sommige zijn heel zacht van smaak, bijvoorbeeld kamille. Er zijn ook soorten die gemengd worden met pittige kruiden zoals gember, kaneel, kruidnagel of soms rode peper. Mengvormen komen steeds meer voor. Zo heb je bijvoorbeeld infusies op basis van zwarte of groene thee. De smaak van pure thee wordt zo wat gecamoufleerd. Het is vaak een ontdekking als men dan toch naar pure thee overschakelt.”

oxidatieproces te stoppen, in Japan gaat men ze stomen. De bladnerf halen ze eruit, de blaadjes worden gemalen. Je krijgt poeder en dat wordt opgeklopt met water. Zo wordt het gedronken. De smaakbeleving is heel anders. Het is een umamismaak, in het oosten de vijfde smaak naast bitter, zout, zuur en zoet. De smaak doet een beetje denken aan erwtjes en sperziebonen. Het is een bom van antioxidanten, vitaminen en theïne. Het is aan een opmars bezig.” Bevat alle thee evenveel theïne? “Niet elke theesoort bevat evenveel theïne, dat is afhankelijk van waar de plant groeide. Theïne is te vergelijken met het effect van cafeïne bij het drinken van koffie. Je krijgt een boost en energie. Als je in de late namiddag of ’s avonds koffie of thee drinkt, kan dat leiden tot een slechtere nachtrust. Het is echter een fabeltje dat witte thee minder theïne bevat dan zwarte thee. Dat wordt vaak gedacht omdat witte thee lichter van kleur is. Wel bevat koffie tien keer meer cafeïne dan het theïnegehalte bij thee. Wie het advies krijgt om minder koffie te drinken, kan dus wel nog een paar kopjes thee drinken.”

22

Er komen steeds meer infusies op de markt, wat zijn de inspiratiebronnen? “Het aanbod wordt steeds groter. Het commerciële speelt natuurlijk een rol. Maar we zien ook dat er wordt ingespeeld op trends in de voeding. Een aantal jaren geleden waren de ‘superfruits’ heel erg in, denk bijvoorbeeld aan cranberry’s. Ook kruiden als kurkuma worden steeds vaker gebruikt. Dat vinden we nu ook terug in infusies. In onze zaak hebben we zowat 450 soorten losse thee en infusies.” Kunnen we zelf infusies maken met kruiden en planten uit de tuin? “Zeker. Het belangrijkste is dat de kruiden goed gedroogd worden. Je legt ze tussen twee vellen keukenpapier en dan tussen de pagina’s van een dik boek, daarop leg je nog wat gewicht. De klassieke manier dus. Na enkele dagen kan je er een aftreksel van maken. We merken ook dat er behoorlijk wat interesse is in workshops waar je leert kruiden te mengen. De mogelijkheden zijn dus legio. Je hoeft niet zelf te gaan plukken, in de handel vind je ook kruiden. Als je toch de tuin of de natuur intrekt, is het opletten, want sommige planten zijn giftig. Als je twijfelt, vraag je best eerst het advies van een expert. Wat me opvalt, is dat wie ermee begint, er niet meer mee ophoudt.”

Imelda | “Het drinken van pure, losse thee is vaak een ontdekking”


Je gooit de theeblaadjes niet na één keer weg? “Goed om weten is dat je losse thee twee tot drie keer kan gebruiken. Wel mag je bij hergebruik de thee iets langer laten trekken. De smaak verandert. Soms wordt die wat intenser, soms zachter. In onder meer China worden theebladeren eerst heel kort gespoeld met warm water en meteen daarna afgegoten. Dan pas wordt de thee gezet die daardoor een groter smaakpalet heeft. De infusie gebeurt immers sneller omdat de blaadjes al een keertje natgemaakt werden.” Is kraantjeswater geschikt voor het zetten van thee? “De kwaliteit van het water is van groot belang. Water uit de kraan kan je bij ons probleemloos drinken, maar voor thee is het minder geschikt. Belangrijk is een lage droogrest, dus wat overblijft als je het water laat verdampen. Bij ons is de droogrest te groot, die bedraagt zo’n 200 tot 300 milligram per liter. Met een klassieke filter kan je de droogrest halveren. Thee heeft echter maximaal een droogrest van 60 nodig, dus zo kom je er niet. Het beste is bronwater met een lage droogrest. Dat staat op het etiket. Spa blauw is bijvoorbeeld heel geschikt. Het maakt het kopje thee een tikkeltje duurder, maar ik raad iedereen aan om het te proberen. Het verschil is immers enorm, het pure van de thee komt dan naar boven.”

N˚22 | 2021

Hoe sta je tegenover het toevoegen van suiker of honing? “Het verstopt enigszins de smaak van de thee, maar ik geef vaak het advies om de pure smaak te leren ontdekken. Groene thee kan bitter smaken, maar dat betekent dat de bereidingswijze niet correct was. Je zet groene thee met water van 70°. Als je water kookt, wacht je drie minuten. Per minuut daalt de temperatuur met 10°. Laat groene thee niet te lang trekken, 1 tot 1,5 minuut volstaat.” Thee in zakjes zijn courant. Is er een groot verschil met losse thee? “Het verschil is groot. Als je een builtje openknipt en de inhoud vergelijkt met dezelfde soort losse thee, dan valt het meteen op. In een builtje zie je het blad niet meer. Ook worden er stoffen aan toegevoegd, zoals bewaarmiddelen of kleine korreltjes suiker of druivensuiker. Als consument weet je dat niet altijd. Let wel, er zijn ook heel goede producenten van builtjes. Toch raad ik iedereen aan om losse thee te proberen.”

23


“THEE IS EEN PASSIE VOOR MIJ” Al ruim twintig jaar runnen Luk Bertens en dochter Elke Bertens een zaak met kwaliteitsartikelen in het segment van koffie en thee gericht op de detailhandel. Elke Bertens: “Ik werk voor een Duitse thee-importeur en wou meer weten dan wat er in de catalogus stond. Bij de Thee Academie Vlaanderen in Brugge volgde ik een jaaropleiding tot theesommelier. Dat was bij Robin Boels. Daarna volgde ik ook de opleiding Thee & Foodpairing. De interesse in thee groeide daardoor nog meer. Het begon met het verkopen van thee en bijhorende accessoires, maar het werd een passie. Ik kon er eigenlijk niet meer over zwijgen en startte met het geven van workshops voor onze klanten, maar ook voor particulieren en vrienden. Ik schreef me in voor het Belgisch kampioenschap Tea&Foodparing en het kampioenschap Theezetten waar ik de eerste plaats wegkaapte. www.t-co.be

24

Er zijn wereldwijd behoorlijk wat theerituelen, welke spreken je aan? “Het is heel boeiend. Bijna in elke cultuur is theezetten en -drinken een ceremonie. In Japan maken ze matcha klaar. Er wordt veel belang gehecht aan strikte rituelen en specifieke gebaren. Het gebeurt in uiterste stilte. In China wordt daarentegen veel gepraat. Je zit rond een tafel en krijgt thee in een heel klein kopje. In twee slokjes drink je het op om dan te praten over de smaak ervan. Telkens opnieuw krijg je een kopje. Er zijn twee taboes: aan de theetafel praat je niet over politiek of geldzaken. Voor mezelf is het een vorm van mindfulness. Je wacht tot het water kookt, tot de thee getrokken is en geniet er dan van. Je doet even een kwartiertje iets helemaal anders, iets wat we veel te weinig doen.” Thee bij maaltijden is in het oosten gebruikelijk. Welke gerechten zou je aanraden? “Je kan thee perfect combineren met hartige maaltijden, wat in oosterse landen dagelijks gebeurt. Het leuke is dat een aantal chefs in hun keuken ook op zoek zijn naar alternatieven voor alcohol bij de maaltijden. Er zijn theesoorten die het gerecht opwaarderen. Vis met Japanse sencha is bijzonder lekker. Donker geoxideerde oolong past dan weer perfect bij wildgerechten. Voorgerechten of desserts met geitenkaas smaken prima met witte thee. Leuk is om thee in een wijnglas te serveren, dat sluit visueel mooi aan bij tafelgenoten die wijn drinken.”

Imelda | “Het drinken van pure, losse thee is vaak een ontdekking”


ooit gedacht dat dit een pruik is Met ons vakmanschap en assortiment creëren we een kapsel in bijna elke gewenste snit, haarkleur en textuur. We zoeken samen naar de oplossing waar jij je mooi en veilig mee voelt. Dat kan een pruik zijn die zo natuurlijk oogt als je eigen haar, maar ook een onzichtbaar deelpruikje of haaraanvulling, die je haar voller of langer maakt Onze pruiken en haaraanvullingen bieden een hoog draagcomfort, zowel in Europees of Oosters natuur haar als in synthetisch haar.

Mechelsesteenweg 286 - 2820 Bonheiden - 0492 73 93 44 - info@mattiss.be www.xtrahairbymattiss.be


SOS

WINTERHUIDAANDOENINGEN De winter staat voor de deur. Koude en vaak natte dagen gaan gepaard met weinig vitamine D. Zo steken ook enkele huidaandoeningen in de winter de kop op. We bespreken graag een aantal huidproblemen die we frequenter zien tijdens de wintermaanden. Tekst: dr. Kartrien Ghys (dermatoloog)


 Niet te lang douch en  Water niet te war . m  Vermijd uitdrogen .

Met deze tips kan je een droge huid en eczeem zo veel mogelijk voorkomen

de zeep, beter d oucheolie of overvette wascrèm  Na het wassen hu e. id zacht droogdeppen .  Regelmatig insmer en met hydraterende crème, zeker na het wassen.  Katoenen/luchtige  Na zwemmen/zw kledij geeft minder jeuk dan bv. wol. eten: douchen en insmeren hydraterende met crème, eventu ee l b arrièrecrème zwemmen. voor het  Probeer krabben te vermijden . Dit zorgt vo van jeuk en ka or toename ns op besmet ting.

Eczeem

Als deze preven tieve maatreg elen onvoldoe contacteer je be nde zijn st een arts: va ak kan een loka behandeling m le et bv. een cort isonecrème so elaas brengen.

ECZEEM Tijdens de wintermaanden droogt onze huid meer uit. Soms wordt de huid zo droog, dat die ‘breekt’ en gaat ontsteken. Hierbij ontstaan er schilferende, rode, jeukende plekken of eczeemplekken.

Ook handeczeem komt tijdens de wintermaanden frequent voor. Veel wassen van de handen met zeep of alcogel of poetsen/afwassen zonder handschoenen kan dit nog extra in de hand werken. Ook hier geldt:

 Vermijd Sommige mensen hebben van nature aanleg tot drogere huid en eczeem (atopisch eczeem), wat meestal op kinderleeftijd tot uiting komt en typisch last geeft ter hoogte van de elleboog- en knieplooien of rondom de mond. Bij het verouderen wordt onze huid eveneens droger. Voornamelijk op armen en benen, waar er minder talgklieren aanwezig zijn. We zien tijdens de wintermaanden enorm veel patiënten met uitdrogingseczeem op deze plaatsen (astatisch eczeem).

N˚22 | 2021

uitdrogende zeep; beter wasolie of overvette wascrème.  Probeer nat werk te beperken en vermijd irriterende producten.  Draag handschoenen tegen de winterkoude en pas op met natte handen!  Smeer regelmatig een hydraterende crème. Indien er eczeemletsels zijn, zal in de eerste plaats een cortisonenzalf voorgeschreven worden om de ontsteking uit de huid te halen.

27


Rosacea

PERNIONES OF WINTERTENEN OF -HANDEN Tijdens de wintermaanden zien we regelmatig patiënten die last hebben van wintertenen of winterhanden. De letsels ontstaan doordat de kleine haarvaatjes abnormaal gaan samentrekken als reactie op temperatuurverschillen. Er ontstaan pijnlijke, rode, vaak jeukende of branderige letsels na blootstelling aan koude. De problemen komen soms familiaal voor. Ook overmatig zweten ter hoogte van de voeten kan zorgen voor snellere afkoeling en meer klachten. Het warm houden van de voeten is dan ook een essentieel onderdeel van de behandeling (warme schoenen, dikke sokken, regelmatig wisselen van kousen bij zweten). Bij last kan ook hier een cortisonenzalf verbetering geven. Soms starten we medicatie op, die de bloedvaten terug laat uitzetten of die het bloed verdunt om betere doorbloeding te bekomen.

ROSACEA Rosacea (couperose) is een chronische huidziekte waarbij er forse roodheid of kleine ontstoken papeltjes (bobbeltjes) ontstaan op de wangen en de neus. We zien het vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meest waarschijnlijk worden de letsels veroorzaakt doordat de bloedvaten van het gelaat uitzetten en overgevoelig worden aan prikkels van buitenaf (bv. warmte, pikante voeding, alcohol, mondmaskers). Ook bepaalde mijten, die op de

28

huid leven (Demodex mijten), zouden een rol kunnen spelen in het ontstaan van rosacea. Wanneer men met het gelaat in de wind loopt of van de koude buiten naar binnen gaat zetten de bloedvaatjes uit en kan een couperose opstoot uitgelokt worden. Veel van deze patiënten komen bij ons op de raadpleging met roodheid/openstaande bloedvaatjes, voornamelijk op de wangen en de neus. Anderen hebben eerder last van ontstoken talgklieren. De aandoening lijkt in dit geval sterk op jeugdpuistjes (acne), maar bij rosacea zijn er geen mee-eters zichtbaar (geen verstopte talgklieren). De behandeling bestaat uit ontstekingsremmende zalf of medicatie voor de ontstoken talgkliertjes. Voor de behandeling van roodheid bestaat er een crème die de oppervlakkige bloedvaten in de huid opnieuw laat samentrekken of gaan we met een bloedvatlaser de bloedvaten toemaken.

DIENST DERMATOLOGIE Route 234 Afspraken: 015 50 51 11

Imelda | SOS winterhuidaandoeningenDe artsen van de dienst Dermatologie stellen zich graag aan je voor!

DR. KARTRIEN GHYS Hoe lang werk je in het Imeldaziekenhuis? Ik ben in 2015 afgestudeerd en sindsdien werk ik elke dinsdag in het Imeldaziekenhuis. Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik deed mijn opleiding aan de KU Leuven en startte mijn assistentschap in UZ Leuven. Nadien werd ik ook opgeleid door dokter Kerre hier in het ziekenhuis en in zijn privépraktijk in Aarschot. En deed ik nog gedurende 1 jaar assistentschap in Heerlen (Nederland). Hoe kwam je tot de keuze dermatologie? Mijn grootste reden om voor dermatologie te kiezen is dat het een combinatie is van kleine heelkunde, laser en esthetische behandelingen, maar ook soms meer internistische problemen die zich op de huid tonen. Wij zien bovendien patiënten van alle leeftijden, wat ook voor veel variatie zorgt. Dermatologie is een discipline waar je vaak ‘snel’ een diagnose kan stellen, soms zelfs al met één blik, zonder eerst allerlei onderzoeken te moeten doen. Ik vind het

30

DR. STEFAN KERRE Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik ben opgeleid tot arts in Leuven met vervolgens specialisatie huidziekten in Reims, Turnhout en het UZ Leuven. Hoe kwam je tot de keuze dermatologie? Wat me vooral boeit, is de kliniek. Dermatologie is nog een specialisme waarbij men met een goede klinische blik reeds heel ver kan komen in de diagnostiek volgens het principe één blik,

bovendien heel fijn om zowel in het ziekenhuis te kunnen werken als in een privépraktijk. Wat boeit jou in dermatologie? Ik leer elke dag nog nieuwe dingen bij. Er zijn vaak verschillende mogelijke manieren om een probleem te benaderen en dat maakt overleg met collega’s ook zeer interessant. Dermatologen kunnen op één dag mensen zien met een gewone wrat, maar ook mensen die bijvoorbeeld vol blaren staan door een ernstige ziekte. Wij kunnen meer esthetische (rimpel)behandelingen doen, laserbehandelingen, maar ook chirurgisch oppervlakkige huidgezwellen verwijderen. Het is een zeer diverse job en ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze. Wat is jouw specialisatie? Ik doe eigenlijk algemene dermatologie. In het Imeldaziekenhuis spits ik me meer toe op spataderbehandeling (sclerotherapie), pediatrische dermatologie en esthetische dermatologie (laser/ rimpelbehandelingen).

Imelda | SOS winterhuidaandoeningen


één diagnose. Zonder ingewikkelde technische onderzoeken is het toch mogelijk ver te geraken. Bovendien belangt de huid elke leeftijdsgroep van heel jong tot oud aan. Wat boeit jou in dermatologie? Dermatologie is een heel verscheiden discipline met input vanuit de chirurgie, esthetiek, immunologie en oncologie. Hierbij boeit mij vooral de immunologische kant van het vak, die

DR. TINE STROBBE Hoe lang werk je in het Imeldaziekenhuis? Ik werk in het Imeldaziekenhuis sinds 2016. Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik volgde mijn opleiding geneeskunde aan de Universiteit Gent. Ik was assistent dermatologie in het Universitair Ziekenhuis Gent, deels ook in het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jan te Brugge. Ik studeerde in 2011 af als dermatoloog. Nadien specialiseerde ik mij verder in huidchirurgie en behaalde in 2012 het ‘Diplôme interuniversitaire Dermatologie chirurgicale’ aan de ‘Université de Versailles Saint-Quentin-enYvelines’ (UVSQ, France). Nadien werkte ik deels in een groepspraktijk te Mechelen in associatie met dokter AM Candries, deels als consulente dermatochirurgie en dermato-oncologie in het UZA te Edegem. Hoe kwam je tot de keuze dermatologie? Tijdens de opleiding geneeskunde kom je in contact met meerdere medische disciplines. Tijdens de lessen en mijn stage op de dienst dermatologie

N˚22 | 2021

belangrijk is bij eczeem, psoriasis, allergie en systeemziekten. Als kleine discipline werken we vaak ondersteunend voor vele andere disciplines, waardoor samenwerking noodzakelijk en heel verrijkend is. Wat is jouw specialisatie? Allergische contactdermatitis, reacties op geneesmiddelen en auto-immuniteit zijn echt mijn dada.

ontdekte ik hoe een boeiende en gevarieerde discipline het is. Wat boeit jou in dermatologie? Als dermatoloog zie je patiënten van alle leeftijden en met heel uiteenlopende problemen. Een huidsymptoom kan wijzen op een huidziekte, maar kan ook aanleiding zijn tot het vaststellen van een allergie of onderliggende ziekte / probleem. Er is dan ook een nauwe samenwerking met talrijke andere medische disciplines. Ook mijn subspecialisatie in huidkanker en huidchirurgie maken mijn job extra uitdagend en interessant. Ik heb dan ook nog geen dag spijt gehad van mijn keuze. Wat is jouw specialisatie? Ik heb een bijzondere interesse in huidchirurgie en huidkanker (preventie, behandeling en opvolging). Ik ben lid van de MOC (Multidisciplinair Oncologisch Consult) dermatologie in het Imeldaziekenhuis. Naast deze specialisaties, heb ik een brede interesse in algemene dermatologie. Je kan bij mij terecht voor al je huid-, haar- en nagelproblemen.

31


WAAROM

WERKEN BIJ IMELDA? INTERESSE OM BIJ ONS TE KOMEN WERKEN? Solliciteer vandaag nog via onze website!

leaf

graduation-cap

child

32

Werken op een groene campus! Ons ziekenhuis ligt midden in het groen, een rustgevende omgeving om te werken en een zalige plek om tijdens je pauzes van de natuur te genieten. Daarnaast houden we ook in onze dagelijkse werking rekening met alle ecologische principes want we hebben oog voor het milieu.

utensils-alt

Gezellig tafelen in onze Café Clinic. Café Clinic is een gezellige plek waar elke dag heerlijke, betaalbare maaltijden worden geserveerd. Je kan er ter plaatse eten of iets afhalen. Als nieuwe medewerker krijg je een gratis salad bowl en soepbeker waarmee je nog eens extra korting krijgt!

bicycle

Work-life balance is bij ons belangrijk.

Wij stimuleren fietsend naar het werk komen! Kom je met de fiets naar het werk? Dan belonen we dit met een fietsvergoeding van € 0,24 per kilometer! Ook organiseren we

Om ervoor te zorgen dat je werk optimaal kan combineren met je gezinsleven, kan je bij ons kiezen uit heel wat

jaarlijks leuke initiatieven om het fietsen te stimuleren. Kom je met de trein of de bus, betalen we je abonnement. Kom je toch met

jobtimemogelijkheden.

de wagen, voorzien we gratis parking.

We hebben aandacht voor jouw persoonlijke groei. Door opleidingen, bijscholingen, symposia... kan je je continu bijscholen en verdiepen in de thema’s die jou interesseren.

Imelda | Vacatures


wallet

Extra vergoedingen voor extra prestaties. Voor extra prestaties in ons ziekenhuis heb je recht op extra vergoedingen: de toeslagen zijn op zaterdag 35%, voor de nacht 56% en op zon- en feestdagen 70%.

stethoscope

Een hospitalisatie- en groepsverzekering.

Uitgebreid voordelenprogramma van kortingen via BenefitsAtWork.

glass-cheers

Wij zorgen voor heel wat leuke acties en events. Omdat we het belangrijk vinden om af en toe ook samen met je collega’s te kunnen ontspannen, organiseren we jaarlijks een fuif, een picknick, de Imeldaquiz, een Sinterklaasfeest, een kerstuitstap... Daarnaast organiseren we ook tal van evenementen ten voordele van Kom op tegen Kanker zoals een soepverkoop, een Moosebar, speculaas- en mandarijnenverkoop... Meer info vind je op www.werkenbijimelda.be

N˚22 | 2021

33


FIETSEN

ZOVER HET OOG REIKT

Tekst: Hilde Pauwels

© Westtoer / Toerisme De Panne

In De Moeren geniet van je van eindeloze vergezichten en vooral ook van de stilte. Het gebied is vlak en er lopen kaarsrechte wegjes door. Er zijn vooral boerderijen, grachten, molens en ook enkele gehuchten. Als je een lange tocht plant, neem je best proviand mee. De Moeren zijn ongeveer 3000 ha groot. Ongeveer 1/3 ervan ligt in de Westhoek, 2/3 net over de grens in Frankrijk.


We starten onze fietstocht in Wulveringem dat samen met tweelingdorp Vinkem nu Beauvoorde vormt. De piepkleine dorpskern rond de kerk is zeker een bezoekje waard. Er is ook Kasteel Beauvoorde dat eind de 19de eeuw werd gerestaureerd door de ietwat excentrieke edelman Arthur Merghelynck. De man opteerde voor een romantisch kader met ook waterpartijen, een aanpak die twee eeuwen eerder populair was. Je kan het kasteel en het fraaie interieur bezoeken. Naar verluidt woonden hier ooit twee zussen die elkaar niet konden luchten. De ene zus liet de kerk van Wulveringem bouwen, de andere zus was jaloers en liet op haar beurt de kerk van Vinkem bouwen.

Spaanse bezetter liet ook hier sporen na, met brandstichtingen en plunderingen als gevolg. De nijverheidslui trokken weg en het aantal inwoners daalde zienderogen. In De Moeren hebben heel wat boerderijen een katholieke naam: St-Klara, St-Louis, St-Agnes. Die gewoonte zou teruggaan naar de woelige tijden van de Geuzenopstand.

TRAPPERS

We hebben geluk, want er is amper wind en die kan hier echt flink tekeergaan, zoals Jacques Brel het zo mooi

Het is soms zo stil dat alleen de trappers en de fietsketting nog te horen zijn. Af en toe is er een landbouwmachine aan het werk of passeert er toch een wagen. Er zijn heel wat beken en grachten, het water zie je soms amper door de hoge rietkragen. Reigers hebben het hier naar hun zin, net als zwermen vogels die boven de velden fladderen. Op het dorpsplein van het gehucht Les Moëres staat een stuk van een

bezingt in ‘Mijn vlakke land’: de natte westenwinden die gieren van het venijn, de bolle oostenwind die het land nog vlakker slaat… We duiken dieper De Moeren in en belanden in Houtem, een stemmig gehucht met een fraaie kerk en een handvol straten. Op weg naar Hondschoote steken we de schreve over zoals de grens met Frankrijk in deze regio wordt genoemd. Nu is het een landelijk dorp, maar vroeger was er veel leven in de brouwerij. Hondschoote was ooit een belang-

vroegere pomp waarmee De Moeren werden drooggelegd. De Belgische tegenhanger, het dorp De Moeren ligt een eind verderop. Het heeft niet echt een kern, het gemeentehuis vond je in Moeresmisse. Hier ligt het diepste punt van België: twee tot vier meter onder de zeespiegel. Ook Oeren was piepklein en een zelfstandig dorp tot 1971, nu hoort het bij Alveringem. De burgemeester en schepenen hadden geen gemeentehuis, ze kwamen samen in de

rijk centrum voor de lakenindustrie waar duizenden mensen bij betrokken waren. De goederen waren internationaal gekend. De Geuzenopstand tegen de

oude herberg ‘De Leute’. Het is de moeite om er iets te drinken of te eten, hier heeft de tijd immers stilgestaan.

AMPER WIND

N˚22 | 2021

35


© Westtoer / Toerisme De Panne

STREEKPRODUCTEN VOOR FIJNPROEVERS • De pannenkoeken en wafels van het Beauvoords Bakhuis zijn niet te versmaden! www.beauvoordsbakhuis.be • In Lo-Reninge kan je een bezoek brengen aan koekjesfabrikant Jules Destrooper. De befaamde ‘lukken’ – de krokante wafeltjes - worden vaak met nieuwjaar gegeven als gelukswens. www.destrooper.be • De trappist van West-Vleteren werd ooit uitgeroepen tot het beste bier ter wereld. Het bier is niet gemakkelijk te verkrijgen, alle info vind je op de website www.trappistwestvleteren.be. Over het leven in de abdij verneem je meer op de site www.sintsixtus.be • Poperinge is bij uitstek de regio van de hoppeteelt en streekbieren. Het Nationaal Hopmuseum vertelt er alles over (www.hopmuseum.be) Poperinge is ook de plaats waar ruimtevaarder Dirk Frimout werd geboren. • Potjesvlees is een eeuwenoude bereiding van konijn, kip en kalfsvlees in een goed op smaak gebrachte gelei. Het is typerend voor de Westhoek en Frans-Vlaanderen.

36

SMOKKELAARS We zetten weer koers naar België langs lange, rechte lijnen. Op de grens, nog aan Franse zijde is er ‘La Distillerie’. Hier maakte men van suikerbieten alcohol die met kleine bootjes naar het binnenland werd gebracht. Het kleine café is open, enkele oudere mannen spelen kaart. Op het terras staan een paar stoelen, perfect voor een koffie in de zon. Aan Belgische kant is er het douanehuisje. Achter het raam zit een douanier, een pop weliswaar. Grensarbeiders moesten hier vaak lang aanschuiven. De Moeren waren ook populair bij smokkelaars. De zogeheten ‘Blauwers’ legden zich toe op alcohol, koffie en tabak of alles wat maar nuttig was. Ze moesten uitkijken, want de ‘commiezen’ zaten hen op de hielen. Er waren vroeger nog meerdere wachthuisjes. Die dienden als uitkijkpunt over de vlaktes, maar ook als schuilplaats voor de commiezen bij slecht weer, zij gingen immers met de fiets op zoektocht om smokkelaars bij de kraag te vatten. Voor sommige Blauwers was het smokkelen een aardigheidje, ze organiseerden zich in bendes en waren uit op winst. Voor anderen was het een pure noodzaak om het inkomen aan te vullen. Dat het er soms hard aan toeging, blijkt ook uit de verhalen over de Moerduivels. Ze leefden in hutjes die ze van takken, leem en riet maakten. Ze waren vogelvrij en hadden geen bestaansrecht. Om te overleven trokken ze er op uit om boerderijen te overvallen.

Cultuur | Fietsen zover het oog reikt


NATTE VOETEN Onderweg zie je her en der molens. Die hebben hun sporen verdiend in de drooglegging van de regio. Hier waren ooit abdijen gevestigd die turf- en veenstekerijen hadden. Het Germaanse woord voor turfontginningsterrein is ‘mora’, de naam Moeren verwijst daarnaar. Door de ontginning ontstond er een enorm groot zoetwatermeer met daarrond moerassen, wat nu de Buitenmoeren zijn. In de 17de eeuw werd het drooggelegd. Er kwam een afwateringsgracht, het Ringslot, en windmolens om het water weg te pompen. Er ontstonden vruchtbare polders die in rechte kavels werden verdeeld en doorsneden werden door rechtlijnige grachten. Later lieten Spaanse bezetters het gebied opnieuw onderlopen. ‘Geen enkele streek als De Moeren was zo het slachtoffer van

catastrofen en ongeluk’, lezen we op het dorpsplein van Les Moëres. De uitspraak is van Abbé Deneve, die er van 1896 tot 1903 priester was. De Fransen herstelden de polders. Het ging nog een keertje fout toen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de zeesluizen in Duinkerke opendraaiden en er zout water in het gebied stroomde. Het duurde jaren vooraleer de gronden weer vruchtbaar werden.

uitzonderlijke service voor uitzonderlijk vastgoed

015 70 80 80

www.exclusivehousing.be Contacteer ons voor gratis advies en schatting van uw exclusief eigendom. Bekijk online de professionele videopresentaties van onze exclusieve aanbiedingen. Exclusieve eigendommen van de groep Immo Marina


© Westtoer / Toerisme De Panne

STRAND, BOS EN DUINEN IN DE PANNE

Genieten op het strand, flaneren op de dijk, een lekker stukje verse vis met frietjes: De Panne heeft alle troeven van een leuke badplaats. Aan zee is de lichtinval bijzonder, de zilte lucht geeft je al snel een vakantiegevoel. Er zijn natuurlijk ook Plopsaland en Plopsaqua. Wie daarna graag de rust opzoekt, zal zeker genieten. De regio De Panne, Koksijde en Nieuwpoort heeft maar liefst 130 km wandelpaden door duinen, langs het strand, in de polders en in bossen. Er zijn verschillende routes uitgestippeld. Een ideale start is het bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne, waar je tal van kaarten vindt. Hier kan je ook terecht in de cafetaria en bij mooi weer op het buitenterras. Groepen kunnen er een geleide wandeling reserveren. Bijvoorbeeld tussen De Panne en Bray-Dunes ligt een schitterend duingebied: Dune du Perroquet. Het sluit aan bij natuurgebieden in België. Bray-Dunes is genoemd naar de reder Alphonse Bray die er een rustoord voor oudere zeelieden optrok. Er ontstond een dorp dat later aan Frankrijk werd geschonken. Het is een aangename badplaats met net als De Panne een uitgestrekt strand.

38

CHARME In de rustige Dumontwijk vind je de charme van weleer, het is een getuige van de opkomst van het toerisme in De Panne. Nu is het een beschermd stadsgezicht. De huizen in de wijk zijn een mooi voorbeeld van de cottagestijl die kwam overgewaaid uit Groot-Brittannië. Het gaat om een romantische, landelijke aanpak waarbij je even kan wegdromen. Het was ooit anders. De Panne kende vroeger een bescheiden vissersgemeenschap die hard moest werken om het financieel te redden. Vanaf ongeveer 1850 zakten er toeristen af naar De Panne, maar niet iedereen zag hen graag komen. Anderen spanden zich dan weer wel in voor de ontwikkeling van de sector. Een Franse, welgestelde aannemer legde de Zeelaan aan zodat het dorp met de zee verbonden werd. Toen ging het in een snel tempo verder. Onder meer architect Alexis Dumont tekent in de periode 1902-1904 een nieuwe wijk. Hij opteerde voor vrijstaande huizen en respect voor het reliëf van de duinen: de huidige Dumontwijk.

© Westtoer / Toerisme De Panne

De Panne is een levendige badplaats net boven De Moeren. Het brede strand is een blikvanger. Voor wandelaars en fietsers zijn de unieke duingebieden heerlijk!

Cultuur | Fietsen zover het oog reikt


Intro

Uw erkend Belgisch makelaar voor vastgoed in Spanje!

We presenteren u een greep uit ons uitgebreid aanbod van huizen en appartementen.

2/3

3

?

3

? m2

128 m2

APPARTEMENT ESTEPONA (MARBELLA)

HALFOPEN BEBOUWING LO PAGAN

3

3

2

2

200 m2

149 m2

LUXE DESIGN APPARTEMENT IN URBANISATIE MADROÑO

LUXUEUZE VILLA DAYA NUEVA

APPARTEMENT IN URBANISATIE LIMONERO

3

2

2

2

90 m2

121 m2

MODERNE VILLA BENIJOFAR

Bekijk al onze aanbiedingen op N˚22 | 2021

www.second-home-spanje.be

Als erkend Belgisch makelaar staat Second Home Spanje klaar voor iedereen die vastgoed wil kopen in Spanje. Vergeet niet dat het beroep van vastgoedmakelaar in Spanje niet is erkend. Er zijn daar geen specifieke vereisten voor mensen die vastgoed verkopen. Dat in schril contrast met België waar ons beroep streng gereglementeerd is. In België moet je de juiste opleiding hebben voltooid en over het bijhorende diploma beschikken. Daarnaast moet de erkende makelaar zijn jaarlijkse lidgeld betalen en een aantal verplichte opleidingsuren volgen. Last but zeker not least moet de erkende makelaar in België beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een gewaarborgde derdenrekening, niet onbelangrijk als je geld overmaakt voor je aankoop in Spanje! Christophe woonachtig in Bonheiden en erkend vastgoedmakelaar sinds 1997, weet als geen ander waar je bij je aankoop van vastgoed moet op letten, ook in Spanje! Met onze beroepsethiek en jarenlange ervaring staan wij onze klanten bij voor een zorgeloze, veilige aankoop.

“INVESTEREN IN VASTGOED IN SPANJE IS IN DE EERSTE PLAATS INVESTEREN IN JEZELF, JE FAMILIE, JE LEVENSKWALITEIT EN GEZONDHEID! ZORG DAT JE HET DOET MET DE JUISTE MAKELAAR.” Christophe Dobbelaere OPRICHTER

VRAGEN OF HULP NODIG? Aarzel dan niet en neem contact op met: Christophe Dobbelaere +32 (0)478 34 34 21 christophe@second-home-spanje.be

39


DOKTER, HOE BEDOEL JE:

“MEER BEWEGEN”? ‘Kom, we nemen de benenwagen,’ zei mijn grootmoeder vaak schertsend. Te voet stappen moest wel, want zij kon niet fietsen en had ook geen auto. Tijdens de periode van de ‘golden sixties’ deed zij, als zeventigplusser, bijna dagelijks haar boodschappen bij een lokale kruidenier en slager. Google Maps leert mij dat de afstand heen en terug ongeveer drie kilometer was. Bij benadering zijn dat zo’n 6000 stappen. Daar komt bij dat een mens per dag gemiddeld ongeveer 5000 stappen zet tijdens de normale activiteiten. Opgeteld heeft mijn grootmoeder dan dagelijks zo’n 11.000 stappen gewandeld. Dat was niet gering voor een dame op leeftijd. Maar ‘te voet’ was indertijd normaal. Tekst: Toon Blux


Statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) tonen anderzijds aan dat één op de vier volwassenen en vier op de vijf adolescenten niet genoeg lichaamsbeweging krijgen. Daarom lanceerde de WGO in november 2020 een nieuwe richtlijn over fysieke activiteit en zittend gedrag. De Vlaamse overheid zet deze richtlijn in de praktijk om door bemiddeling van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw.

WAAROM IS BEWEGEN GEZOND? Bewegen is niet enkel een kwestie van sport of vrije tijd. Stappen of fietsen kan bijna altijd en overal en is vrijwel kosteloos. Onafhankelijk van de leeftijd is bewegen gezond voor jouw lichaam, maar ook voor jouw geestesgesteldheid. Lichaamsbewegingen kunnen uitgevoerd worden als onderdeel van werk, sport en vrije tijd of vervoer (lopen, rijden en fietsen), maar ook door middel van dans, spel en dagelijkse huishoudelijke taken, zoals tuinieren en schoonmaken.

Voor volwassenen en vijfenzestigplussers geeft bewegen de volgende gezondheidswinst: check Je slaapt beter. check Je vermijdt overgewicht en chronische aandoeningen. check Je versterkt je weerstand (immuunsysteem) tegen overdraagbare infectieziekten. check Je hebt minder kans op diabetes type 2, osteoporose, hart- en vaatziekten of kanker te ontwikkelen. check Je ontspant en de kans op een depressie neemt af. check Je bloeddruk verbetert en je gewicht wordt gezonder. check Concentratie en geheugen nemen toe. check Vijfenzestigplussers worden minder vaak het slachtoffer van valincidenten. Je leeft langer kwaliteitsvol en zelfstandig.

N˚22 | 2021

Bij patiënten met een chronische aandoening, zoals onder meer diabetes type 2, een te hoge bloeddruk, de ziekte van Parkinson, MS of kanker geeft voldoende bewegen bovendien extra gezondheidswinst. De levenskwaliteit neemt toe, het ziekteproces vertraagt, angst en depressie verminderen. Voor jongeren is bewegen een zegen voor hun ontwikkeling, omdat het de spieren, botten, hart en longen versterkt. De kans op een depressie neemt af en de schoolresultaten verbeteren. Ook het gewicht blijft zo onder controle en het brein ontwikkelt aanzienlijk beter. Voor jongeren met een beperking of ADHD is er een gunstig effect op het dagelijks functioneren en de concentratie.

HOEVEEL MOET IK BEWEGEN? Kinderen en jongeren onder de 18 jaar bewegen best minstens één uur per dag matig intensief tot intensief. Bij hen blijven spel- en sportbeleving en plezier centraal staan! Voor alle volwassenen, inclusief mensen met chronische aandoeningen of handicaps, beveelt de nieuwe richtlijn ten minste 150 tot 300 minuten matige tot intensieve aerobe activiteit per week aan. Bij een aerobe activiteit, zoals zwemmen, fietsen of hardlopen, slaat het hart sneller en daardoor verhoogt het zuurstofverbruik van het lichaam. Dat is niet alleen goed voor hart, longen en bloedsomloop, maar het verhoogt ook het energieverbruik. Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert vooral ‘elke stap telt’: deze slogan verraadt dat we ons niet onmiddellijk moeten vastpinnen op cijfers. Kies voor een haalbaar doel. Elke vooruitgang telt. Ook kleine vorderingen hebben al een positieve invloed op je gezondheid, en dit geldt voor iedereen en voor alle leeftijden. Mik dus niet meteen op intensief bewegen. Een betrouwbaar en overzichtelijk instrument, om geleidelijk op te bouwen, is de ‘bewegingsdriehoek’. Dit instrument helpt met kleurzones en vormen om

41


geleidelijk naar een heilzame vermenging te komen van zitten, staan en bewegen. Imelda vzw geeft het goede voorbeeld en moedigt zowel bezoekers als personeel aan om met de fiets naar het ziekenhuis of het woonzorgcentrum te komen. ‘Fijn dat je fietst!’ klinkt het credo en de meimaand is al een aantal jaren bij uitstek de fietsmaand.

HOE KAN IK MEER BEWEGEN? BOUW GELEIDELIJK OP, MET DE BEWEGINGSDRIEHOEK ALS EERSTE STAP ! Hoe pas je minder zitten en meer bewegen toe in je leefpatroon? Hoe realiseer je die gezonde mix tussen zitten, staan en bewegen in je dagelijks leven? Op de website van het ‘Vlaams Instituut Gezond Leven’ vind je heel wat tips. Deze informatie is geordend volgens de ‘bewegingsdriehoek’ en is hier te vinden: www.bewegingsdriehoek.be . De bewegingsdriehoek vormt de basis. Daarnaast zijn er nog concrete aanbevelingen voor stilzitten en bewegen, voor specifieke leeftijdsgroepen. Kom je (nog) niet aan de aanbevelingen, omdat je gezondheid of beperking dat misschien niet toelaat? Geen paniek. Het komt erop neer zoveel mogelijk te

42

Imelda | Dokter, hoe bedoel je?


bewegen binnen wat mogelijk is. Voor meer informatie per ziekte en bewegen kan je hier alvast terecht: www. gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/ bewegen-bij-pathologieen De belangrijkste les is: elke stap of beweging telt. Begin beperkt en bouw geleidelijk op. Dat geeft je meer kans op succes. Een belangrijke motiverende factor is dat de kans om je goed in je vel te voelen toeneemt door beweging. Verhoog stilletjes aan de frequentie, de duur en de intensiteit van beweging, verspreid over de week. Die geleidelijke opbouw is nóg belangrijker na langere, niet-actieve periodes. De bewegingsdriehoek gebruikt drie categorieën voor lichaamsbeweging:

licht intensief bewegen

matig intensief bewegen

hoog intensief bewegen

Bovendien bevat het schema ook een oranje gekleurd gebied voor minder lang stilzitten (sedentair gedrag). Sedentair gedrag verwijst dus naar lang stilzitten. En blijkbaar brengen we gemiddeld meer dan acht uur per dag door op ons achterwerk: thuis, op school, in de auto of de trein, op het werk, aan de computer, liggend of zittend tv-kijken, lezen … Mensen die veel stilzitten, kunnen toch voldoende matig intensief bewegen. Probeer lang zitten bijvoorbeeld te onderbreken door regelmatig de benen te strekken en wat te bewegen. Of intensief te bewegen door met de fiets naar het werk te trappen. Licht intensief bewegen doen we gewoonlijk bij dagelijkse activiteiten, zoals: rustig wandelen, licht huishoudelijk werk, de auto wassen, licht tuinwerk, staand telefoneren … Je hartslag blijft dan normaal, je ademt

N˚22 | 2021

niet sneller en je kunt ook rustig blijven praten. Probeer alvast het grootste deel van je dag licht intensief te bewegen. Licht intensief bewegen is voor patiënten, die het niveau matig of hoog intensief niet halen, een streefdoel of een opstap naar een hoger niveau. Bij matig intensief bewegen moet je niet meteen aan buitengewone inspanningen of aan intensief sporten te denken. Voorbeelden zijn: harken in de tuin, de ramen wassen, naar school of het werk fietsen, de trap nemen, recreatief zwemmen, goed doorstappen … Beweeg dagelijks dus ook een stukje aan matige intensiteit voor extra voordelen. Dit levert al duidelijk gezondheidswinst op. Hoog intensief bewegen doe je bijvoorbeeld tijdens stevig doorfietsen, een partijtje voetbal, basketbal of intensief sporten. Je zult dan ook zweten en praten wordt moeilijk. Beweeg minstens één keer per week hoog intensief voor de mooiste gezondheidsbonus! Ook je spieren wekelijks oefenen en versterken houdt je goed op de been.

MEER BEWEGEN IN DE PRAKTIJK De website van het Instituut Gezond Leven geeft de volgende acht tips bij de bewegingsdriehoek: 1. 2. 3. 4. 5.

Zit minder lang stil én beweeg meer. Zet stap voor stap. Ga elke dag voor een gezonde mix. Varieer waar je beweegt en minder zit. Ruil minder gezonde keuzes in voor gezonde gewoontes. 6. Kies iets wat je graag doet. 7. Denk vooruit en plan. 8. Pas je omgeving aan. De website geeft hiertoe een aantal instrumenten om de daad bij het woord te voegen. Surf daarvoor naar deze site: www.gezondleven.be/themas/ beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdriehoek/8-tips

43


BEWEGEN IN IMELDA? Bewegen is bij het herstel van een ziekteproces of bij het voorkomen van een ziekte erg belangrijk. Een wandeling op het groene Imeldadomein hoort beslist tot de mogelijkheden. Maar ook binnen de muren van het Imeldaziekenhuis en Den Olm zijn er kansen om (weer) (meer) te bewegen. Belangrijke initiatieven zijn onder andere: • het Centrum voor Cardiale Revalidatie, • Grandioos, een groepsprogramma voor een gezondere levensstijl bij mensen met o.a. overgewicht, • Diabolo, een programma om tot een actieve levensstijl te komen voor patiënten met diabetes, • de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie, met onder meer: - KADANS voor patiënten met een oncologisch ziektebeeld, - KADANS PLUS voor fysische revalidatie na prostaatkanker, - rugoefeningen, - functionele revalidatie.

44

• Start to move na een heupprothese/knieprothese, • het Centrum voor neurologische en geriatrische revalidatie, • team voor kinesitherapie en ergotherapie in Den Olm. Elke dag bewegen, zo is duidelijk uit wetenschappelijk onderzoek, is belangrijk om goed te functioneren en gezond te blijven. Neem dus vaker de vanouds vertrouwde ‘benenwagen’, en onthoud: elke stap telt!

BEWEGEN BUITEN DE MUREN VAN IMELDA? Kom je zelf niet meteen op dreef, dan is er nog deze suggestie: het project Bewegen Op Verwijzing. Een Bewegen Op Verwijzing-coach kan tegen een erg lage prijs een beweegplan op maat opstellen. Zo kan je op je eigen tempo meer te bewegen. Een coach in jouw buurt vind je via deze link: www.bewegenopverwijzing.be . Resultaat? Een actiever leven en je voelt je beter in je vel.

Imelda | Dokter, hoe bedoel je?


1

3

2

SHOPPEN MET FLAIR

4

Om de enorme hoeveelheden plastic in zeeën en oceanen te verminderen, staat er een rem op plastic tasjes. Er zijn heel wat leuke alternatieven!

7

6 5

1 | Dille&Kamille heeft een leuk gamma tassen uit biokatoen met vrolijke prints. 5,95 euro 2 | Deze boodschappentas is niet alleen handig, maar ook stevig. Veritas, 34,99 euro 3 | In deze tas van jute kan je heel wat spullen kwijt. Oxfam Wereldwinkels, 27,5 euro 4 | Fjäll Räven legt zich toe op stevige tassen. Het bedrijf werd opgericht in het noorden van Zweden en werkt met duurzame materialen. 85,5 euro 5 | Deze jeans shopper is gemaakt van zacht katoen. De lange hengsels zijn prima geschikt om over je schouder te dragen, maar ook om over de beugel van je kinderwagen te hangen. Studio Noos, 49,95 euro 6 | Torfs gaat prat op een degelijke stijlvolle aanpak. De tas kost 79,95 euro. 7 | De vrolijke kleuren zorgen voor een zuiderse sfeer. Oxfam Wereldwinkels staat voor eerlijke handel. Biokatoen, 19 euro

N˚22 | 2021

45


EEN DAG UIT HET LEVEN VAN… LUT

27 oktober is het Wereld Ergotherapie Dag. Het ideale moment om een dagje mee te lopen met ergotherapeute Lut, die al bijna 40 jaar in ons ziekenhuis werkt. Ze kent het reilen en zeilen als geen ander. Tijd dus om haar werkdag onder de loep te nemen! Tekst: Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie) en Lut Tilley


LUT FUNCTIE: ergotherapeute LEEFTIJD: 61 jaar STUDIES:

Gegradueerde in de Arbeidstherapie (Hoger Instituut voor Paramedisch e Bero

epen in Gent)

AANTAL JAAR BIJ IMELDA:

39 jaar (Het Imeldaziekenhuis is mijn

eerste en enige werkgever.)

WERKEN IN IMELDA

“Ik heb nog steeds veel voldoening van mijn job en ga nieuwe uitdagin gen niet uit de weg. Wanneer patiënten tevreden zijn met mijn behandeling vind ik mijn therapie geslaagd. Als de revalidatie na bijvoorbeeld een heupoperatie vlot verloopt, wat niet altijd zo is, zie je de lach op het gezicht van de patiënt en dit geeft mij positiev e energie. Tijdens de individuele sess ies kom je veel te weten van de patiënten. Het is voor hun ook dikwijls een moment om persoon lijke zaken te vertellen. Een luisterend oor wordt door vele patiënte n enorm gewaardeerd.”

07:15 Lut komt aan op parking B en neemt meteen de ingang via de Crea aan Geriatrie. Enthousiast zoals ze is, vertrekt ze naar de kleedkamer en trekt ze gezwind haar arbeidskledij aan. Ze zet alvast de computer op om haar e-mails te checken.

07:30 Lut start haar werkdag met de therapie ADLochtendtoilet. ADL staat voor Activiteiten Dagelijks Leven. Dit houdt in dat ze de patiënten op de geriatrische afdelingen observeert betreffende hun algemeen functioneren aan de hand van het ochtendtoilet. Ze bekijkt in welke mate de patiënt zich nog zelfstandig kan wassen en aankleden, zowel op motorisch als cognitief vlak. De dag voordien bekijkt ze of er patiënten in aanmerking komen voor deze therapie. Dit zijn vooral patiënten die terug naar huis gaan en waar geen thuisverpleging komt. “Dit is een belangrijke stap in de ontslagprocedure. Het is van immens belang dat we bekijken of de patiënt nog zelfstandig kan wonen. Kan de patiënt nog zelfstandig zijn dagtaken vervullen? Het is onze taak om dit door te geven aan de verpleging, sociaal verpleegkundige en arts”

N˚22 | 2021

47


08:15

12:00

Lut bekijkt de patiëntenlijst van haar afdeling, noteert wie nieuw is, wie ontslagen wordt en welke patiënten er welke therapie nodig hebben. “Momenteel zijn we met zes ergotherapeuten werkzaam op de drie afdelingen Geriatrie, twee Sp-afdelingen, Geriatrisch Dagziekenhuis (GDZH), ambulante werking en Geriatrisch Support Team (GST). Als ergotherapeuten gebruiken we activiteiten als therapeutisch middel. We gaan aan activiteiten een zekere doelgerichtheid geven. Ik werk grotendeels op Geriatrie 3, de geriatrische afdeling die zich vooral richt op de orthogeriatrie. Het merendeel van deze patiënten zijn 75-plussers met orthopedische problemen, meestal veroorzaakt door valincidenten.”

Van 12 tot 12.30 uur is er op donderdag interdisciplinaire briefing met alle aanwezige therapeuten onder leiding van Tim, het diensthoofd van de paramedici. Lut haalt kort aan waar ze mee bezig is en vraagt, indien nodig, adviezen. “Een paar keer per maand organiseer ik ook een werkoverleg met de 6 ergotherapeuten van Sp-geriatrie. De inhoud van dit overleg kan zeer gevarieerd zijn: praktische afspraken, educatie, werking in het algemeen, werking stagiaires, bespreken begroting… . Belangrijk is dat iedereen aan bod komt en dat we een consensus bereiken.”

08:30

Het is middagpauze. Lut haalt samen met haar collega’s eten in het personeelsrestaurant Café Clinic waarna ze het gezellig opeten in de crea-ruimte.

Op vraag van de geriaters neemt Lut samen met haar collega-ergotherapeuten MMSE-testen af (Mini–Mental State Examination). Dit is een beknopte screening van de mentale toestand van de patiënt. Vervolgens neemt ze analyses van nieuwe patiënten af, met als doel meer informatie te bekomen over de woonsituatie, aanwezige hulp en de mobiliteit in de thuissituatie en geeft ze functionele therapieën. Deze therapieën gebeuren soms in samenwerking met de kinesist. “Bij functionele therapie denken we vooral aan het gebruik van hulpmiddelen, oefeningen bij een schouderprothese, rugsparende technieken aanleren, gangrevalidatie (het stappen)…”

48

12:30

13:00 Lut start weer met enthousiasme aan haar namiddag. Deze begint met een overleg met de orthopedist en geriater. Vaak zit er ook een arts-stagiair bij. Lut bespreekt samen met hen de orthopedische patiënten. Ze legt uit wat haar bevindingen zijn en geeft aan waar er nog nood is aan ergotherapie. Dit overleg neemt wekelijks een uurtje in beslag. Na het overleg geeft Lut alle belangrijke info door aan de verpleging en kinesisten.

Imelda | Een dag uit het leven van...


HEB JE NA HET LEZEN VAN DIT ARTIKEL ZIN GEKREGEN OM ONZE ENTHOUSIASTE TEAMS TE VERVOEGEN? Neem dan snel contact op met onze dienst HR-Talent (HR-Talent@imelda.be of 015 50 61 35). Je vindt ook al onze vacatures terug op www.werkenbijimelda.be

14:00 Rond 14 uur start Lut opnieuw met de functionele therapie bij haar patiënten. Op woensdagnamiddag is Lut te vinden op het Geriatrisch Dagziekenhuis. Geriatrische patiënten komen naar het GDZH voor een daghospitalisatie. Sommige patiënten worden door Lut cognitief gescreend. “Als ergotherapeute neem ik de MMSE af of de uitgebreide testing binnen de geheugenkliniek.”

15:30 Lut begint aan haar administratief werk. Alle gegevens moeten digitaal verwerkt worden. Dat is natuurlijk een groot verschil met vroeger. “Nu moeten alle gegevens opgenomen worden in KWS (Klinisch WerkStation), het elektronisch patiëntendossier. Vroeger werd alles in mappen en archieven bewaard. Dat was in het begin even aanpassen maar ik moet zeggen dat het me steeds beter lukt om alles digitaal te doen. Als je ziet welke mogelijkheden er nu allemaal zijn. Dat had je 40 jaar geleden niet.”

N˚22 | 2021

16:00 De werkdag eindigt voor Lut. Maar omdat Lut graag alles netjes afrondt, kan het vaak later worden dan 16 uur. “De werkdruk kan met momenten groot zijn. Ik wil elke dag zo veel mogelijk patiënten op een goede manier kunnen behandelen, maar we moeten prioriteiten stellen. En als ik daardoor een half uurtje langer moet werken, dan is dat maar zo. Ik doe mijn job graag, ook na bijna 40 jaar. Ik ben mijn carrière in Imelda begonnen en wil deze ook graag hier op een positieve manier afronden.” Lut trekt de deur achter zich toe en gaat genieten van haar vrije tijd. Haar grootste hobby is het maken van verre reizen. Maar momenteel is ze beperkt tot vakantie in eigen land. Ze wandelt veel en sinds kort is ze lid van Natuurpunt. Daarnaast kan ze ook genieten van een streepje muziek, met een voorkeur voor Jazz en Salsa.

49


VERRASSENDE HEDENDAAGSE KUNST In het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen, M HKA, loopt momenteel de tentoonstelling ‘Eurazië – Een landschap van veranderlijkheid’. Kunstenaars laten hun kijk zien op de rijke ontwikkeling van Eurazië. Laat je ook verwonderen door de andere werken in het museum. Tekst: Hilde Pauwels

Beelden © M HKA - www.muhka.be


Beelden © M HKA - www.muhka.be

Eurazië spreekt tot de verbeelding. In de regio vind je heel verschillende culturen en al eeuwenlang bestaat er een uitwisseling van ideeën. Er was ook een constante stroom van culturele en economische contacten. De tentoonstelling ‘Eurazië – Een landschap van veranderlijkheid’ was nog in opbouw, maar opende intussen op 7 oktober. Het opzet is om vernieuwende uitwisselingen te laten zien aan de hand van werk van hedendaagse kunstenaars.

SIGNALEN Hedendaagse kunst bevat vaak een uitgesproken visie van de kunstenaar en is soms een signaal van wat er in hun omgeving gebeurt. Boeiend is de veelzijdigheid. Het is soms abstract, soms heel herkenbaar. De materialen zijn uiteenlopend, zowat alles kan. Ook de manier waarop kunstenaars zich uitdrukken, is heel verschillend. Er zijn sculpturen, voorwerpen, films, foto’s, woorden, schilderijen. Van Guillaume Bijl zien we fraaie paddenstoelen, ze horen bij zijn reeks Sorry-installaties. Hij lijkt wel een stilleven, maar vaak is er ook een illusie. Hij maakte bijvoorbeeld een nest met vogeleieren, zo lijkt het, maar het nest bevat eigenlijk biljartballen. Deze Belgische kunstenaar is vooral bekend van zijn transformaties. Hij maakt van een museumruimte een handelsbeurs of een winkel

N˚22 | 2021

waar lampen worden verkocht. Het lijkt dus om iets anders te gaan, met een tikkeltje surrealisme. We zien ook drie werken van de Braziliaanse Anna Bella Geiger. Op één werk zien we hoe een vrouw een snee brood begint op te eten, de focus ligt volledig op haar mond. De twee volgende werken tonen een snee brood met een uitgebeten stuk. Het zijn de contouren van Brazilië en Latijns-Amerika. Op die manier wou Geiger aandacht vragen voor de problemen van honger en armoede in Brazilië en de andere landen van het werelddeel.

TAAL Ben Vautier gebruikt graag taal. Er zijn drie werken met respectievelijk de tekst “er is geen volk zonder taal, er is geen taal zonder cultuur, er is geen cultuur zonder avant-garde.” Altijd goed om er even bij stil te staan. Beeldtaal, maar dan vooral via gevonden voorwerpen, zien we ook bij Marianne Berenhaut. Ze maakt composities met voorwerpen zoals oude meubels, speelgoed, kleding. Voorwaarde is dat er sporen van leven in terug te vinden zijn. Zie je er als toeschouwer een nieuw of een vergeten levensverhaal in? Merk je het verlangen, de afwezigheid, het trauma dat ze wil weergeven? Het werk straalt stilte uit, wat je ook ziet bij de reeks Poupées Poubelles. De poppen realiseerde ze met nylonkousen die ze met verschillende materialen vulde, zoals hooi, vodden, stro.

51


LANGE VOORGESCHIEDENIS

Beelden © M HKA - www.muhka.be

ENGAGEMENT Het werk van de in 2019 overleden Serge Largot is kleurrijk. Het is abstract, er is gespeeld met licht. Hij wou op zijn manier het wezen van het bestaan laten zien. Hij was ook actief in de artistieke scene. Zo richtte hij de kunstenaarsgroep Onderaards (1962-1967) op met onder meer Wannes Van De Velde, Fred Bervoets, Jan Diels en Wybrand Ganzevoort als leden. Daarna startte hij met de internationale groep Lumen Numen als een reactie op wat hij het zielloos avant-gardistisch gemodder noemde. In het M HKA zijn teksten van hem te zien, nog geschreven op een oude, mechanische typemachine. Nog in Antwerpen engageerde hij zich met V.A.G.A, de Vrije Aktie Groep Antwerpen. Daarmee vroeg hij aandacht voor meer leefbaarheid en sociale solidariteit. Ook fulmineerde hij graag tegen al te veel bureaucratie.

Het M HKA wil een ontmoetingsplaats zijn voor bezoekers, kunst en kunstenaars. De Antwerpse politicus Lode Craeybeckx, die ook een lange tijd burgemeester was, wou na de Tweede Wereldoorlog een polyvalent gebouw voor concerten en culturele evenementen. Hij wou graag in het stadspark een Paleis van de Bevrijding bouwen, maar omwille van de oorlogsjaren en de heropbouw was er geen geld voor te vinden. In de jaren 1960 lanceerde hij zijn idee opnieuw. Hij kon verschillende mensen begeesteren. Architect Leo Stijnen maakte in 1966 een ontwerp voor een museum op pijlers, bij het Steen. Maar dat was niet haalbaar omwille van de havenactiviteiten. Hij liet het er niet bij en stelde voor om in het Middelheimpark een onuitgevoerd project van Le Corbusier te realiseren, het Musée à Croissance Illimitée. De plannen liepen opnieuw spaak omdat er beslist werd dat het Middelheimpark een groene zone moest blijven.

VAN I.C.C. NAAR M HKA Het Ministerie van Cultuur nam nu een initiatief en richtte in 1970 het I.C.C. op, het Internationaal Cultureel Centrum. Het lag aan de Meir. De eerste directeur was Ludo Bekkers. Toen Flor Berx de leiding overnam, ontstond er een sterke dynamiek. Hij haalde de Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark naar Antwerpen die in een leegstaand pand bij het Steen aan de slag mocht gaan. Rubens was toen net 400 geleden geboren, het project kreeg de naam Office Baroque. Gordon Matta-Clark overleed in 1978. Er werd een stichting naar hem genoemd om geld in te zamelen en verschillende kunstenaars schonken een werk voor het Office Baroque. In 1982 nam de Vlaamse Gemeenschap het voortouw en besliste het M HKA op te richten, deze keer in de buurt van het Museum voor Schone Kunsten. Ook het fotomuseum FOMU werd toen opgestart. Er werd een voormalige graansilo opgekocht die nog dienst had gedaan als opslagplaats en als discotheek The Palace. Het pand werd volledig verbouwd en later nog uitgebreid.

Beelden © M HKA - www.muhka.be

52

Kunst | Verrassende hedendaagse kunst


ZICHT OP DE SCHELDE De ruimte voor de In Situ-kunstenaars heeft een driehoekige vorm en een groot raam dat naar de Schelde gericht is. Het tegenoverliggende appartementsgebouw heeft ook een driehoekige punt, er is dus een eenheid. De In Situ-projecten zijn bedoeld om kunstenaars uit de hele wereld er nieuw werk te laten realiseren. Nu vindt de zestiende editie plaats met Sara Deraedt. Ze werkt met beeldhouwkunst, installaties, tekst en fotografie. Het M HKA ligt dus aan de Schelde. Vanop het terras van het museumcafé heb je een mooi uitzicht. Het is ook altijd leuk om op de promenade een wandelingetje te maken. Liefhebbers kunnen ook een bezoekje brengen aan het vlakbij gelegen fotomuseum, het FOMU en het Museum voor Schone Kunsten. Dat laatste is wegens verbouwingen tijdelijk gesloten, maar opent op 25 september 2022 weer de deuren.

ONZE TROEVEN Gratis schatting | Persoonlijke aanpak Dossier samenstellen van A tot Z Professionele foto’s | Publiciteit Onderhandelingen & bezichtigingen Correcte afhandeling

WIJ ZIJN VAN HIER!

KOM GERUST BIJ ONS LANGS Wij maken graag tijd voor jou BERGSTRAAT 184 HEIST-OP-DEN-BERG

MECHELSESTEENWEG 27E SINT-KATELIJNE-WAVER

Wij zijn een vastgoedkantoor gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed. Wij doen dit met passie voor het vak én met een hart voor de regio waarin we werken. Onze makelaars zijn stuk voor stuk locals die de streek door en door kennen.

DORP 4A BONHEIDEN

0479 01 01 01 | info@cm-vastgoed.be | cm-vastgoed.be

N˚22 | 2021

53


DEN OLM:

OP SCHATTENJACHT NAAR ZEE Zo’n titel klinkt avontuurlijk en heeft iets spannends in zich. En dat was het ook, want reizen met mensen met dementie is altijd een beetje het onbekende tegemoet gaan. Gelukkig hadden we al een goede ervaring opgedaan met onze reis naar Rome in april 2019. Tekst: Filip Zutterman


En o kk rm g to e e r ve p l o c e t e n o t en e o n l l i at i e n , , t m ev e oe e m n t. Da ens nk en ! le

De reis naar Rome was een hele onderneming maar achteraf bekeken meer dan de moeite waard. We hebben daar dingen zien gebeuren die ons bij de volgende gedachte brachten: ‘Als we naar Rome kunnen met mensen met dementie, dan kunnen we ook naar zee’. En voilà, begin september was het zo ver. Van 3 tot 6 september was de groep van personen met jongdementie aan de beurt samen met de ontmoetingsgroep jongdementie en van 6 tot 10 september kon er een samengestelde groep uit Den Olm genieten van het mooie weer. Na zo’n kwakkelzomer vielen we echt in de prijzen: de zon liet het die dagen niet afweten en de mensen met dementie genoten duidelijk van het stralende weer.

alle groepen van mensen die aan de zijlijn staan en kampen met het gevoel niet mee te tellen of zich overbodig voelen. Maar het geldt ook zeker voor mensen met dementie die vanuit zichzelf geen initiatief nemen op vele vlakken in het leven en er dus sowieso een voorzet nodig is.

Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om activiteiten te bedenken voor mensen met dementie. We vertrokken vanuit de overtuiging dat inclusie een belangrijk maatschappelijk project is. Dit geldt voor

N˚22 | 2021

55


Veel sterker is te spreken vanuit de ervaring. En dan zien we al vrij snel een normalisatieproces: ontspannen gezichten op glimlachstand, natuurlijk, want altijd iemand in de buurt. En deze keer niet vroeg in bed, maar nog samen genieten van een biertje tot 21 uur en dan slapen als een roosje. De bewoners genoten met volle teugen. Dat is een eerste schat: die tederheid en warmte die te zien is tussen koppels, ouder en kind… Maar we zijn niet alleen en ook in de groep gebeurt iets van onschatbare waarde: mensen leren elkaar kennen, er wordt gebabbeld en gelachen en niets leuker dan SAMEN dingen doen… een wandeling op de dijk, het avonturenbos verkennen, of gewoon samen haken of een spel spelen, een liedje zingen. Een wonderlijke

56

metamorfose is het als je ziet hoe een willekeurige groep meer en meer trekken krijgt van familie, hoe mensen schatten worden voor elkaar. En soms komt er een traan. Een diep weggestoken verdriet om hoe dementie dwingt tot plaatsing van mensen en kwetsuren aanbrengt bij mensen die bij elkaar horen. Maar de traan wordt een diamant want er volgt een glimlach met zachtjes de handen in elkaar, we hebben hier zoveel deugd van. Dat we dat nog mogen meemaken, samen naar zee… bedankt voor de mooie weekends! Organiseren we nog een volgende uitstap? smile Meer info over ons woonzorgcentrum Den Olm en hun zorg voor personen met dementie vind je op www.denolm.be.

Imelda | Den Olm


VAN COMMUNICATIE Meer weten? Ontdek onze solide marketingen communicatietools op www.crossmark.be

N˚22 | 2021

57


GROEN

IMELDA! Ons ziekenhuis ligt midden in een groene omgeving. Dat ons ziekenhuis – dankzij zijn historiek als sanatorium - omgeven is door bomen, is een onmiskenbare troef. Het behoud en de verdere ontwikkeling van deze groene campus ten gunste van patiënten, medewerkers en zorgpartners is voor ons een belangrijke prioriteit. De ecologisch voetafdruk van ons ziekenhuis zo veel mogelijk verkleinen, is dus vanzelfsprekend. Maar wij gaan verder. Een aantal initiatieven werden genomen om patiënten en medewerkers meer te laten genieten van de groene omgeving én het belang van de omringende natuur wordt zo veel mogelijk geïntegreerd in de organisatie. Tekst: Thierry Aerts en Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie)


De afgelopen jaren werd er al zwaar geïnvesteerd in groene energie. Zo werden er in 2019 1162 zonnepanelen in gebruik genomen en beschikt ons ziekenhuis eveneens over een warmtekrachtkoppeling. Gecombineerd hebben deze een vermogen dat overeenkomt met dat van een zestigtal huishoudens. Daarnaast werd er bij de verbouwing van de inkomhal een groen dak voorzien en wordt er bij elke verbouwing zo veel mogelijk gewerkt met duurzame materialen. Ook medewerkers dragen hun steentje bij aan het verminderen van de afvalberg en krijgen ook de mogelijkheid om nog meer te genieten van het groene Imelda.

SAMEN RECYCLEREN EN ZO DE AFVALBERG VERMINDEREN We vernieuwden onlangs ons volledige containerpark. Het ophalen van papier, karton, nRMA (niet-Risicohoudend Medisch Afval) en restafval gebeurt nu ook via rolcontainers op de diensten. Alles wordt gesorteerd en zo veel mogelijk gerecycleerd. Bij de vernieuwing van ons containerpark werden nieuwe perscontainers voorzien met een kiep-/kantelsysteem. Hierdoor hoeven de medewerkers van interne logistiek niet meer dagelijks honderden blauwe nRMA-zakken manueel in een perscontainer te tillen. Ergonomie gecombineerd met duurzaamheid. Daarnaast zijn er nog verschillende initiatieven, die zorgen voor recyclage van ziekenhuismateriaal. De

N˚22 | 2021

blauwe doeken, die rond gesteriliseerd materiaal zitten in het operatiekwartier, worden sinds vorig jaar verzameld en gerecycleerd. Voordien kwamen deze in grote hoeveelheden bij het restafval terecht en werden ze verbrand. Deze steriele doeken bestaan uit een zuiver kunststof, polypropeen, waardoor ze bijzonder geschikt zijn om te recycleren. Op de doeken hangen labels en kleefband die verwijderd moeten worden vooraleer ze naar het recyclagecentrum kunnen. Hiervoor wordt de hulp van Ons Tehuis Brabant vzw in Kampenhout, ingeschakeld. Daar worden de kleefband en stickers verwijderd, de doeken opgevouwen en samengeperst tot balen. Dit recyclageproject creëert zo eveneens werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Vervolgens gaan de doeken naar de recycler. Die wast, vermaalt en smelt de doeken tot plastic korrels. Die korrels gebruikt men in de verpakkingsindustrie als folie, in de auto-industrie en in allerhande producten zoals stoelen, plantpotten, speelgoed en gieters. Tussen augustus 2020 en april 2021 werden 2,4 ton sterilisatiedoeken opgehaald en verwerkt. Zo wordt afval dus een grondstof voor nieuwe producten en is de cirkel rond. Daarnaast maakte ons ziekenhuis ook deel uit van een pilootproject voor glasrecyclage waarin samen met EnAdviS en OVAM, ongeveer 4 ton paracetamolflesjes werden ingezameld. Hierbij werd onderzoek gedaan

59


naar een alternatief voor het verbranden van de flesjes. Op basis van de resultaten van dit project kunnen deze flesjes nu al naar de glascontainer en op die manier gerecycleerd worden.

OOK DE IMELDAKEUKEN GAAT VOOR MINDER AFVAL De keuken van ons ziekenhuis nam verschillende initiatieven om haar afvalberg te beperken. Alle medewerkers kregen een herbruikbare glazen slakom en een warmhoudbeker waarmee ze met korting salades en soep kunnen verkrijgen in het personeelsrestaurant Café Clinic. Dit vermindert het gebruik van wegwerpmateriaal en wat er nog aan wegwerp wordt gebruikt, werd vervangen door bioafbreekbaar materiaal.

De keuken schakelde recent over van voorverpakt naar onverpakt brood. Deze omschakeling vermindert het gebruik van plastiek met 662,48 kg per jaar en zorgt er bovendien voor dat patiënten een grotere keuze hebben in broodvariëteiten. In augustus 2021 werd in Café Clinic, de personeelscafetaria van het ziekenhuis, een sorteerstraat geïnstalleerd. Na het eten sorteren medewerkers de resten en het afval van hun maaltijd. Op die manier wordt het afval, dat vroeger samenkwam, opgesplitst in voedselresten, PMD en restafval. Deze opsplitsing zorgt er vooreerst voor dat er minder restafval moet verbrand worden. De voedselresten worden door een erkende afvalophaler opgehaald; het biogas dat tijdens het vergistingsproces vrijkomt wordt gebruikt om groene stroom te maken. De energie van 75 containers met voedselresten voorziet een doorsnee huishouden van een jaarlijks stroomverbruik (3500 kWh) en bespaart daardoor rond de 1,4 ton aan CO2.

BOOMSTAMBANKEN ZORGEN VOOR GROENE RUSTPLEKJES VOOR MEDEWERKERS Anderhalf jaar COVID-19 betekende voor alle medewerkers en artsen in het ziekenhuis werken in uitzonderlijke en moeilijke omstandigheden. Als blijvende herinnering aan hoe hard, maar vooral hoe goed werd samengewerkt, besloot de directie van het Imeldaziekenhuis extra rustplekjes in het groen te voorzien. In de zomer werden door Natuurpunt 8 boomstambanken geplaatst, verspreid over het Imeldadomein. Op

60

Imelda | Groen Imelda


elke bank staat een inspirerende boodschap die door de Imeldamedewerkers werden uitgekozen. Op deze banken kunnen medewerkers even tot rust komen, hun middagpauze nemen maar ze worden eveneens gebruikt om in de natuur te vergaderen.

TOEKOMST

De nieuwe arbeidskledij die binnenkort in gebruik wordt genomen in het Imeldaziekenhuis, zal voor 99% bestaan uit micropolyester, een stof die biologisch afbreekbaar is en gemaakt wordt van hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast wacht het ziekenhuis op een bouwvergunning voor de installatie van 1800 bijkomende zonnepanelen. Ons ziekenhuis blijft op deze manier verder investeren in duurzame oplossingen.

BORSTPROTHESEN & SHAPES Onze borstprothesen verzekeren een optimale zorg na een borstamputatie en perfecte balans bij asymmetrie van de borsten.

BADMODE Modieuze badmode aangepast voor borstprothesen.

LINGERIE Wij bieden een breed gamma van bh’s die een visueel perfect resultaat geven en een maximum aan comfort. Verder vind je bij onze bh’s met een voorsluiting, sport-bh’s en vele andere modellen.

Markt 45, 2400 Mol

014 31 12 82 • info@demeester-mol.be www.demeester-mol.be • shop.demeester-mol.be @demeesterBV

N˚22 | 2021

15% korting

OP UW VOLGENDE AANKOOP* * Op corsetterie en badmode. Geldig op vertoon van deze bon. Niet cummuleerbaar met andere kortingen. Eén bon per klant.

9 999070 015056

61


Imelda

… we in ons ziekenhuis een Palliatief Support Team hebben? Ons PST is een multidisciplinair team bestaande uit een palliatief coördinator, psycholoog en twee artsen die instaan voor de dagelijkse werking. Hiernaast is er nog een breder team ter ondersteuning van de algemene werking bestaande uit een sociaal werker, spiritueel zorgverlener en een aantal hoofdverpleegkundigen. Ons PST stelt zich in het volgende Imeldazine uitgebreider aan jullie voor

Eventkalender 27 december 2021

Bloed geven GC ’t Blikveld, Jacques Morrensplein 2, Bonheiden, 17.30 – 21 uur Maak hiervoor een afspraak via www.rodekruis.be

en laat jullie weten welke initiatieven ze op de planning hebben staan.

62

... we als ziekenhuis ook van hét coronajaar een jaarverslag maakten? We geven jou in ons Imeldajaarverslag 2020 graag een overzicht van alle projecten, al dan niet coronagerelateerd, die ieder op zich kaderen in één van onze vijf strategische doelstellingen. Ook corona komt uitgebreid aan bod. Neem zeker een kijkje! Je kan het terugvinden op onze website www.imelda.be/ overimelda of via deze QR-code.

… er ruim 120 vrijwilligers werken in ons ziekenhuis? Zij ondersteunen mee onze medewerkers en artsen in het zorgen voor onze patiënt. Onder andere aan het Onthaal, in de cafetaria, op Geriatrie als op de Communicatiedienst steken vrijwilligers dagelijks een handje toe. Dankzij hen, kunnen we ons patiënten nog beter omringen met zorg. Wil je ook vrijwilliger worden in ons ziekenhuis of in ons woonzorgcentrum Den Olm? Laat van je horen via hr@imelda.be!

… er 8 nieuwe boomstambanken van Natuurpunt op ons domein te vinden zijn? Twee picknicksets op de open plek in ons Imeldabos en een bank aan de Kapel, de Geriatrie, de Kraamafdeling en de Spoedafdeling. De banken zijn voorzien van inspirerende quotes gekozen door medewerkers en artsen. Benieuwd naar hoe de installatie in z’n werk ging? Bekijk het filmpje via de QR-code.

… het aantal implantaties van voorzetlenzen door onze oogartsen sinds corona met 75% gestegen is? Door de mondmaskers dampen de brilglazen gemakkelijk aan en worden de ogen met contactlenzen sneller droog, daarom kiezen patiënten voor het comfort van geïmplanteerde voorzetlenzen. RTV kwam langs op onze oogkliniek voor een reportage en interview met dokter Karolien Termote. Bekijk hier het fragment.

Imelda | Wist je dat...


Stream 1 jaar te gratis uw favorie * Netflix 4K series *ge ldig t.e.m. 31/

12/2021


T

H

E

Milieu-informatie (KB 19/03/04) : bmw.be

4,9-8,4 L/100 KM • 127-192 G/KM CO2 (WLTP)

Ottevaere • Leuvensesteenweg 135, 3191 Boortmeerbeek-Hever • Tel. 015 51 13 79 • www.ottevaere.bmw.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.