Imeldazine nr. 9

Page 1

nr. 9 - 2017

Imelda

Speurwerk in ons DNA

Cultuur

Steeds meer kerken krijgen een nieuwe functie

Reizen

Let’s go to London!

Frederik Sioen “Ik heb echt geluk gehad”


C’EST LA VIE

MULTIBRANDSTORE BY MALENE BIRGER / VELVET / BAUM UND PFERDGARTEN / PAUL & JOE / EQUIPMENT / J BRAND / CLASKA / HERNO / HOGAN / ZANELLATO / WOUTERS EN HENDRIX

ADVERTENTIE 1/1

DINSDAG TOT ZATERDAG 10U - 18U / ZONDAG 14U - 17U 3

4

21

RIJMENAMSEWEG 181 A 2820 BONHEIDEN CHRISTEL@C-LAVIE.BE C/LA VIE

015 65 91 15

LA.VIE.C

CEST-LAVIE.BE


BESTE LEZER, H et zomert volop, perfect weer voor een welverdiende vakantie. Misschien is er ook wat meer tijd om rustig ons nieuw Imeldazine door te nemen. Zanger Sioen blikt samen met ons terug op zijn vijftienjarige carriè re. Naast muzikant is hij ook een sportman die met een aantal sportieve inspanningen geld inzamelt voor het goede doel. Zoals de 1000 km van Kom op tegen Kanker, die we met onze 5 Imeldateams ook dit jaar hebben gereden. Met veertig Imeldafietsers trapten we tegen kanker, een warme maar ook erg hartverwarmende editie. In ons Imeldazine nemen we jou mee op speurtocht in ons laboratorium, je ontdekt hoe innovatieve technieken gebruikt worden voor onderzoek van onder andere DNA. V erder kan je kennis maken met onze ombudsdienst en lezen hoe G oedele V an Edom met haar boek “ Zolang ik nog leef” mensen helpt bij ongeneeslijk ziek zijn, herinneringen nalaten en blijvend verbonden zijn.

RIX

Dit wachtzaaltijdschrift laat je kennis maken met een paar leuke plekken, dichtbij en iets verder af, waarvan je kan genieten tijdens de vakantie: kerken die een nieuwe functie kregen, L onden met zijn gekende en iets minder gekende plekjes en zelfoogstboerderijen waar je zelf je groenten kan plukken. Aan iedereen een mooie, ontspannende en deugddoende vakantie toegewenst. Met vriendelijke groeten B a rt P a rd o n Algemeen directeur Imelda vzw

I m eldaz in e, j aar g an g 3 , n r . 9 22

Imeldazine is een uitgave van: HospiZine / Crossmark v.u. Mario Eggermont Rijmenamseweg 21, 2820 Bonheiden Administratie & adverteren: ad@imeldazine.be - 015 52 77 60 www.imeldazine.be Cover foto - fotocredit: Frederik Sioen

Redactie: Hilde Pauwels, Valerie Brems, Kathleen Vermeulen, An Janssen, Wietse Antonus Hoofdredactie & coördinatie: Mario Eggermont, Pascale Forget Fotografie: Crossmark, Hilde Pauwels Jelle Vermeersch, Nick Proot

Vormgeving: Crossmark - Sanne Van Oudendijck, Jasper Van den Eijnde Druk: Drukservice Impressa, Hagelberg 11, 2250 Olen Copyright: Het overnemen van teksten en inhoud uit dit nummer is slechts toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


Gezocht: collega’s met een hart en handen. ADVERTENTIE 1/1

Solliciteer via imelda.be/vacatures


...en ditmaal

in onze zine... 6

N G

BE

De reis Evamuzikale Daeleman van ‘Het Sioen Jaar van de hond’

16 14

Van luisterend oor Zorgen tot bemiddeling voor jezelf

6 5 02

3 64

Design De eigentijdse dienst Iedereen buiten! orthogeriatrie

Speurwerk in het Beauty laboratorium Badkamer iconen

4 6

34 8 0

Let’s go to het land Thailand, London! van de glimlach

Het leven door Sleeping een roze bril beauties

3 02

2 40

Acrobatie Genieten in boven het altaar paradijselijke tuinen

2 28

Zolang 25 jaar ik nog leef hartcentrum

5 0

Oogst Designzelf je groenten! Urban Jungle

BOEK JE AFSPRAKEN NIAZ-QMENTUM

ONLINE KWALITEITSLABEL! Snel en eenvoudig een afspraak in het Het hele Imeldaziekenhuis is supertrots Imeldaziekenhuis? op het behalen van www.imelda.be het label Beauty Museum Pre-Sun! Plantin-Moretus N˚ N˚8 | 2017

8

5SIOEN

DE MUZIKALE REIS Begin dit jaar was singer-songwriter Frederik Sioen (1979) nog op tournee om zijn vijftienjarige carrière te vieren. Maar als kind wou hij graag sportjournalist worden. “Ik was bezeten door sport.”

© Jelle Vermeersch

Tekst Wietse Antonus en An Janssen


H

D

V andaag is de zanger nog steeds een echte sportfanaat. H ij is een fervente supporter van AA G ent en is zot van de koers. Sioen maakt ook al enkele jaren deel uit van de pelotons van de 1000 kilometer voor Kom op tegen Kanker. “ H elaas kon ik dit jaar niet mee fietsen omdat ik op dat moment in Seoul, Zuid-Korea was” , vertelt de zanger.

M U Z IEK , M IJ N B IO TO O P Sioen is altijd al omringd geweest door muziek. “ Mijn vader was muziekleraar en nam mij en mijn zus mee naar de muziekschool. Ik beoefende toen het meest R ock-’ nR oll instrument, dwarsfluit ( lacht) . Mijn moeder luisterde dan weer vaak naar tango- en flamencomuziek.” “ L ater heb ik zelf de grungemuziek ontdekt, zo is ook mijn eerste bandje ontstaan” , gaat de G entse muzikant verder. “ V ia stages kwam ik in aanraking met de AfroC ubaanse percussie. Ik hield mij altijd op een spontane en naï eve manier bezig met muziek. P as op mijn zeventien jaar merkte ik dat ik echt muziek wou maken. Muziek was en is echt mijn biotoop.” Sioen studeerde klassieke muziek en dwarsfluit aan de G entse academie. Daarnaast leerde hij zichzelf gitaar en piano spelen. “ Je hebt natuurlijk al een basis van

8

“Ik werk graag samen met mensen die een positieve energie hebben” notenleer, maar het was wel een voordeel dat ik niet op een geschoolde manier piano leerde spelen. H et kan soms echt een meerwaarde zijn om een bepaald instrument minder goed te kennen. Ik trok mijn plan en zo heb ik echt mijn eigen stijl gevonden.”

P O S ITIEVE ENERG IE Samen met P ieter-Jan De Smet en R oland V an C ampenhout richtte Sioen ‘ De P iepkes’ op, een trio waarmee ze kinderen willen vermaken met zelfgeschreven liedjes. “ Ik werk graag samen met mensen die een positieve energie hebben en het doet mij deugd om te zien hoe mensen zoals P ieter-Jan of R oland bezig zijn met muziek. Je begint naï ef aan je muziekcarriè re, maar als het goed gaat wordt alles snel serieus. Je komt veel serieuze mensen tegen, dan is het fijn dat je eens iemand tegenkomt die nog kan genieten van muziek en er op een speelse manier mee bezig is. Een mens wordt daar echt gelukkig van” , aldus de zanger.

C o versto ry | S i o en

DIAUAU


Het moment is aangebroken De nieuwe Audi Q5.

ADVERTENTIE 1/1

De nieuwe Audi Q5 daagt alle SUV’s uit! Hij verlegt de grenzen op het vlak van vormgeving, kracht, intelligente technologie en superieure connectiviteit. Hij combineert het ultieme rijcomfort met slimme rijbijstandssystemen en vooruitstrevende efficiëntie. En dankzij de nieuwe luchtvering met demperregeling lijkt het alsof je op wolken rijdt.

Jennes, reeds 60 jaar uw partner in mobiliteit.

Audi Jennes Leuvensesteenweg 369, 3190 Boortmeerbeek www.jennes.be - info@jennes.be - Tel.: 016 61 86 18

4,5 - 7,2 L/100 KM ◆ 117 - 164 G CO2/KM. Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.audi.be * Het product « 3 jaar garantie » is een product voorgesteld door Audi Import België. Gelieve www.audi.be te raadplegen om de voorwaarden van deze garantie te kennen.

DIAUAUG0752_Q5_297x210_JEN_NL.indd 1

08/06/2017 14:41


“ Ik heb ook het geluk gehad om te mogen samenwerken met T oots T hielemans. Dit was dertien jaar geleden, toen ik mijn eerste stappen in de muziekwereld zette. T oots was iemand die van het podium kwam en backstage direct op zijn mondharmonica kon beginnen spelen. H ij bleef steeds een gewone en lieve man.” Een van de grotere gebeurtenissen die Sioen heeft geï nspireerd, is zijn samenwerking met enkele ZuidAfrikaanse muzikanten. “ Ze hebben een andere cultuur, een andere manier van denken en zelfs een andere manier van muziek spelen. Samen met hen muziek maken en de plaat ‘ C alling up Soweta’ uitbrengen, heeft mij rijker gemaakt als muzikant en als persoon.”

EEN TERU G B L IK NAAR H ET VERL EDEN Na vijftien jaar heeft Sioen al heel wat indrukwekkende zaken op zijn palmares staan. H ij bracht maar liefst zes albums uit, stond drie keer op R ock Werchter en toerde door Europa, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Daarnaast schreef hij de muziek voor de Eé n-reeks ‘ Marsman’ . “ Elke periode uit mijn carriè re heeft zo zijn eigen nostalgie. Als ik terugkijk naar mijn allereerste optredens dan heb ik echt geluk gehad. Nog voor ik mijn eerste plaat uitbracht, had ik al 250 optredens achter de rug” , vertelt een nostalgische Sioen. “ H et gebeurt niet vaak meer dat iemand zijn carriè re live opbouwt. Ik heb zo een goede herinneringen aan die periode. We stonden ook heel plots op de grote festivals.”

©

J elle V er m eer sc h

In 2006 werd het nummer C ruisin’ gebruikt in een reclamespot met G wy neth P altrow van het Koreaanse modelabel ‘ Bean P ole’ . H et begin van een waar succes in Zuid-Korea. “ Ineens blijkt het dat je nummer langs de andere kant van de wereld een hit is geworden. Niet veel later werd ik ook uitgenodigd om er op te treden. Een moment dat ik niet snel zal vergeten.”

10

C o versto ry | S i o en


TE KOOP:

EXCLUSIEVE PENTHOUSE

Dorp 74-76, 2820 Bonheiden

Uniek en erg ruim dakappartement van maar liefst 209m² met prachtig 360° panoramisch dakterras van 175m2!

indeling omvat een mooie en riante leefruimte met groot schuifraam dat uitgeeft op het panoramisch terras, open volledig geïnstalleerde keuken, 3 (slaap)kamers, ruime badkamer, toilet en berging. Geheel vrije keuze in afwerking en materialen! Oplevering eind 2017. Volledige gebouw bereikbaar met lift en toegankelijk voor andersvaliden. Ondergrondse parkeerplaatsen en bergingen apart te koop.

ADVERTENTIE 1/1

Geniet van deze luxueuze parel in ultieme privacy en rust, doch in het centrum van het bruisende Bonheiden. De

TE KOOP:

HANDELSPAND

600 M 2 FLEXIBELE INRICHTING

TOPLIGGING CENTRUM BONHEIDEN

INRICHTING OP MAAT

DIVERSE DIENSTEN MOGELIJK

Contacteer ons voor meer info

T. 015/800 679  www.cogiva.be


S AM EN M U Z IEK M AK EN H et jaar 2016-2017 was een echt feest voor Sioen. H ij was een van de artiesten in het televisieprogramma ‘ L iefde V oor Muziek’ , hij trad samen met zijn ZuidAfrikaanse vrienden van ‘ C alling U p Soweto’ op tijdens G ent Festival van V laanderen en hij bracht twee nieuwe cd’ s uit. Met zijn theatertournee doorkruiste de zanger heel V laanderen. “ H et was leuk om tijdens mijn theatervoorstelling terug te kijken naar hoe het allemaal begon. We gaan altijd maar vooruit en we kijken heel snel uit naar volgende projecten. Ook ik maak mij hier schuldig aan.”

B

OO

V olgens de zanger was de show, door een grote variatie aan muzikale gasten, telkens weer anders. “ V oor elk optreden maakte ik een andere setlist. Samen met de special guest bekeek ik dan welke muziek we konden brengen. Een optreden met L ady L inn is bijvoorbeeld helemaal anders dan een optreden met een sax ofonist zoals Mattias, maar die variatie maakt het net heel leuk.”

“Ineens blijkt het dat je nummer langs de andere kant van de wereld een hit is geworden”

©

N ic k Pr o o t

©

N ic k Pr o o t

In die vijftien jaar dat Sioen met muziek bezig is, zijn het de verschillende samenwerkingen die hem het meeste zijn bijgebleven. “ T ijdens mijn best of tournee

konden de mensen waar ik de voorbije jaren muziek mee heb gemaakt niet ontbreken zo waren er onder andere P aul Michiels, Johannes ( School is C ool) , sax ofonist Mattias De C raene, Jef Neve, L ady L inn, R oland V an C ampenhout, P ieter-Jan De Smet.”

12

C o versto ry | S i o en

DEZE W


BRITZ LOUNGESET

€ 1995

OOK VERKRIJGBAAR IN ZWART ALU UITVOERING

©

N ic k Pr o o t

ADVERTENTIE 1/1

JUMA SET TAUPE

LIVORNO SET XL TAUPE

Juma tafel (220x100) + 6 stoelen

Livorno tafel (220-330X100) + 10 stoelen

€ 999

€ 1999

WWW.DISCOGV.BE | STATIONSSTRAAT 109 | 3150 HAACHT | T 016 60 89 71 OPENINGSUREN: DI T/M VR 09-18 UUR | ZA 09-17.30 UUR

DEZE WEEK.indd 1

6/6/2017 4:56:36 PM


“Dat is echt voetjes op de grond en je eigen zorgen even relativeren”

Z O T VAN S P O RT Sioen heeft gevoetbald en getennist maar door een blessure moest hij afhaken. Samen met vijf vrienden richtte de zanger een paar jaar geleden ‘ Spaak en Spier’ op, een recreatieve wielerclub in de G entse wijk Meulestede. De club telt momenteel 45 leden. De muzikant fietst sinds enkele tijd met de pelotons van de Ancienne Belgiq ue de 1000 kilometer van Kom op tegen Kanker. “ T oen in het AB C afé waar veel muzikanten over de vloer komen, de 1000 kilometer ter sprake kwam, was ik daar meteen voor te vinden.” “ In het begin reed ik de 125 kilometer en dacht ik eraan om elk jaar enkele kilometers meer te fietsen” , vertelt de zanger. “ De derde keer dat ik meedeed, waren er enkele zieken en besloten we, een week op voorhand, om de volledige 1000 kilometer te rijden.

14

Die fietstocht gaf mij echt een gevoel van op reis zijn. Je bent vier dagen ‘ in the zone’ en je bent met niets anders meer bezig. H et is echt een mentale uitdaging.”

DE 10 0 0 K IL O M ETER B AB B EL EN “ In 2015 was ik onder andere samen met Otto-Jan H am ( De Ideale Wereld) peter van de actie. Wij hebben toen met zo veel mensen gebabbeld. We noemden het soms ook wel ‘ de 1000 kilometer babbelen’ ” , vertelt Sioen. “ Je hoort dan hoe afgrijselijk die ziekte is en welke impact het heeft op deze mensen. Dat is echt voetjes op de grond en je eigen zorgen even relativeren.” “ Als ik in het land ben, staat de 1000 kilometer steeds aangestipt in mijn agenda” , vertelt de zanger trots. “ Dit jaar kon ik er helaas niet bij zijn omdat ik in ZuidKorea zat. Spijtig maar voor mijn professionele agenda kwam dit beter uit. Zo ben ik net terug wanneer het festivalseizoen begint. Ik ben nu ook peter van V é lo Afriq ue* , en ook hier kan ik mijn steentje als muzikant en amateurwielrenner bijdragen.” * V é lo Afriq ue is een organisatie die mountainbikers op een unieke manier wil laten kennismaken met de Afrikaanse cultuur. De fondsen die hier worden verzameld, investeert het goede doel in een beter onderwijs voor Afrika.

C o versto ry | S i o en

2017 05


ADVERTENTIE 1/1

www.porschecentremechelen.be

Ontdek nieuwe horizonten Pioniers tonen moed. De nieuwe Panamera Sport Turismo. Specifieke categorieën om elk type wagen in onder te brengen? Vastgelegde normen? De nieuwe Panamera Sport Turismo overstijgt ze allemaal. Zijn krachtige motor ontwikkelt tot 550 pk (404 kW) en zijn design zorgt voor een nieuwe maatstaf. De Panamera Sport Turismo: gebouwd voor zij die vooruit willen. www.porsche.be

Porsche Centre Mechelen Blokhuisstraat 47 P 2800 Mechelen Tel: +32 (0) 15 / 71 99 99 Email: info@pcm.porsche.be

GEEF VOORRANG AAN VEILIGHEID.

Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004): www.porsche.be / Afgebeeld model: Porsche Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo

GEMIDDELD VERBRUIK (L/100KM): 2,5-9,5 / CO²-UITSTOOT (G/KM): 56-217. 2017 05 07 POR_SPORT_TURISMO_A4_PROD_NL_PCM.indd 1

7/06/17 14:21


OMBUDSDIENST:

VAN LUISTEREND OOR TOT BEMIDDELING Bijna 20 jaar geleden werd de ombudsdienst van het Imeldaziekenhuis opgericht. Hoewel het pas sinds 2002 verplicht is volgens de wet op de patiĂŤntenrechten, vond de directie van Imelda het hebben van een ombudsdienst al langer belangrijk. De oprichting gebeurde onder het waakzaam oog van toenmalige ombudsvrouw Kathleen Vermeulen, die de functie enkele jaren geleden overdroeg aan Ilse Creemers. Een bekwame dame met een luisterend oor. Tekst Lothar Hens


Wet op de patiëntenrechten Nog voor de patiëntenrechtenwet vond de directie het belangrijk om te leren uit de ervaring van mensen, zelfs wanneer deze feedback minder positief was. V anuit dit oogpunt kon de ombudsdienst hier dan mee aan de slag gaan. Ook vandaag valt de relevantie van een goed werkende ombudsdienst niet te onderschatten. Ilse C reemers vertelt haar verhaal.

P RO B L EEM ? M EL DEN! “ Als ombudsdienst zijn we zeker niet een eerstelijnshulp binnen het ziekenhuis. In eerste instantie kunnen al onze medewerkers zelf worden aangesproken wanneer er een probleem is. Alle medewerkers van het ziekenhuis doen dan ook hun uiterste best om op een constructieve manier met klachten om te gaan. Wanneer dit om welke reden dan ook niet lukt, kan de ombudsdienst gecontacteerd worden voor de verdere afhandeling van de klacht of melding. De ombudspersoon behandelt alleen maar klachten die met situaties in het ziekenhuis zelf te maken hebben. Er kan uiteraard in sommige gevallen samengewerkt en overlegd worden met ex terne instanties om een dossier in goede banen te leiden.”

“Mensen kunnen met alle soorten meldingen bij ons terecht”

N˚ | 2017

1. Ont vangen van een kwaliteitsvo lle dienstverstrekking. 2. V rij kiezen van de beroepsbe oefenaar. 3. G eï nformeerd worden over zijn gezondheidstoestand. 4. V rij toestemmen in een tussenk omst, met voorafgaande informatie. 4bis. V ernemen of de beroepsbe oefenaar ver zekerd is en gemachtigd is om zijn beroep uit te oefenen. 5. Kunnen rekenen op een zorg vuldig bijgehouden patiëntendossier, met mog elijkheid tot inzage en afschrif t. 6. V erzekerd zijn van de besche rming van zijn persoonlijke levenssfeer. 7. Neerleggen van een klacht bij een ombudsdienst.

“ In eerste instantie zijn we een neutrale, onafhankelijke en objectieve partij binnen het Imeldaziekenhuis. H et is belangrijk om te weten dat wij nooit partij kiezen binnen de behandeling van een dossier. Mensen kunnen met alle soorten meldingen bij ons terecht. Om te beginnen proberen we hen juist te informeren over wat wij voor hen kunnen doen. Wanneer er een conflict is tussen partijen fungeren wij als tussenpersoon en leiden wij de bemiddeling in goede banen. Wanneer er geen bemiddeling mogelijk is, verwijzen

17


wij de patiënten door naar de nodige instanties of personen. Natuurlijk krijgen we niet altijd het gewenste resultaat. Dan is deze q uote van auteur Steven C ovey op z’ n plaats: ‘ Als we geen resultaat kunnen bereiken dat ons allebei aanspreekt, kunnen we het er minstens erover eens zijn dat we het niet eens worden.’ ”

IEDEREEN W

Wist je dat?

EL K O M

“ Om te beginnen zijn alle patiënten welkom op de ombudsdienst. Ze kunnen bij ons een klacht neerleggen of een melding doen in geval van ontevredenheid. Als het om bepaalde redenen niet mogelijk is om zelf een klacht in te dienen, kan de patiënt de opdracht geven aan een familielid of aan een kennis uit zijn naam.

4 5 %

Informatie: 230 AANT AL MEL DING EN 2016: 507

5 5 %

Klachten: 277

3 8 %

Signaal

2 8 %

V ER WAC H T ING

Informatie

5 %

5%

V erder kunnen ook medewerkers van het ziekenhuis ( artsen, verpleegkundigen, paramedici, administratieve medewerkers, … ) terecht om een ( proactieve) melding te doen. Ze kunnen een melding doen van een klacht of ze kunnen zich verantwoorden bij mogelijke klachten. Op deze manier proberen we de kloof tussen patiënt en beroepsbeoefenaar te verkleinen en dus drempelverlagend te werken met de ombudspersoon als brug tussen twee partijen.”

3 % 3 %

L ui ste ren do or

im cla de ha Sc

ing loss Op

C orrectie factuur

6 %

12 %

Bemiddeling Ande re

3

E

Ilse Creemers

A

18

Imelda | O mbudsdi enst


DE BESTE UITSTAP 1

1

L awaai- Signalisatie hinder

2

MINST V OOR KOMENDE BezoekKL AC H T EN regeling (AANTAL)

1

Dieetkeuken

KOOPJES

3

op OUTLETSHOP www.bedking.be

C omfort

3 8 %

T elefonisch

ling

or

VOOR JE RUG!

3 4 %

MELDINGSV OR M

ADVERTENTIE 1/2

8 %

Brief

E-mail

2 0 %

P ersoonlijk Gespecialiseerde kinesitherapeuten helpen je graag ter plaatse het beste te kiezen voor je rug.

DE BESTE MATRASSEN, LATTENBODEMS, BOXSPRINGS, BEDDEN, HOOFDKUSSENS, BUREAUSTOELEN, RELAXZETELS, ZITMEUBELEN, KNIESTOELEN, BEDCANAPÉS, KLEERKASTEN ALLE MATEN.

3 7 % Medische aspecten

2 4 %

Administratieffinanciële aspecten

INH OU D KL AC H T EN

17 %

V erpleegkundige aspecten

1%

P aramedische en sociale verpleegkundige aspecten

2 % 4 %

15 %

Fa cilitaire asp ec

T ech nis

Organisatorische aspecten

che

asp e

ten

c te n

Leuvensesteenweg 338 I Boortmeerbeek Tel. 015 52 03 60 I www.bedking.be Open: weekdagen:

10-18.30 u. - za. 10-18 u. - zon. open 14-18 u. di. & feestd. gesloten

N˚ | 2017

19


“Preventie is zeker even belangrijk als adviseren en bemiddelen” “ H et is natuurlijk belangrijk dat we naast het adviseren en bemiddelen ook aan preventie doen. Dit wil zeggen dat we klachten zoveel mogelijk proberen te schrappen door de afdelingen binnen het ziekenhuis te begeleiden. G oed communiceren is zeer belangrijk om klachten te voorkomen. We proberen proactiviteit te stimuleren bij alle stakeholders in het ziekenhuis. Zo zien we vaak dat artsen, verpleegkundigen of andere medewerkers zelf melding doen van een situatie die uit de hand zou kunnen lopen. Af en toe krijgen we de vraag om van de partij te zijn bij een lastig gesprek. We geven graag advies aan zorgverleners over wat ze kunnen doen om het probleem bespreekbaar te maken.”

J AARVERS L AG “ Alle meldingen worden serieus genomen en geregistreerd in een jaarverslag. Dit wordt dan voorgelegd aan de R aad van Bestuur, de directie en de medische -en verpleegkundige hoofdenvergadering. V anuit dit jaarverslag doen we aanbevelingen zodat er actief mee aan de slag kan worden gegaan.”

20

L AAG DREM P EL IG “ T en slotte willen we benadrukken dat men voor alles bij de ombudsdienst terecht kan. We proberen er voor alle soorten meldingen te zijn, voor patiënten en voor medewerkers. Dit kan gaan van een ijskast die stuk is tot een verregaande complicatie of medische fout. In iedere situatie zullen wij zorgvuldig handelen en de juiste informatie proberen te geven zodat we voor iedereen in de mate van het mogelijke voldoen aan de verwachtingen. Elke stap die we zetten in het bemiddelingstraject wordt met de melder besproken.”

O M B U DS VRO U W IM EL DAZ IEK ENH U IS Ilse C reemers • R oute 350

C o ntac t 015 50 50 15 • ombudsdienst@imelda.be

O peni ngsuren o mbudsdi enst M a e n w o e van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30 Vr i j van 9u tot 12u Di ( 9u tot 12u) e n d o ( 13u30 tot 16u30) enkel telefonisch bereikbaar Bij afwezigheid kan je je gegevens achterlaten aan de receptie. De ombudsvrouw contacteert je zo snel mogelijk.

Imelda | O mbudsdi enst


ADVERTENTIE 1/1

NËš | 2017

21


MODE

HET LEVEN DOOR EEN ROZE BRIL

CHLOÉ

239 EURO

Geen betere manier om de zomer te verwelkomen dan met een nieuwe zonnebril. We zetten de nieuwste must haves voor jullie op een rij. Roze is de roze, uhm rode, draad.

Bij C hloĂŠ voegden ze een klein beetje van het gele goud van de zon toe. H et resultaat is deze elegante maar toch opvallende bril.

ALAIN AFFLELOU 39 EURO

Als iedere dag er echt rooskleurig uit mag zien. V an dit model van Alain Afflelou word je instant vrolijk.

TOM FORD 450 EURO

T om Ford weet als de beste hoe roze op de meest chiq ue manier mogelijk te integreren. V oor wie echt glamoureus de zomer in wil!

22

M o de | H et leven do o r een ro z e bri l


PRADA

260 EURO Bij P rada voegden ze een subtiel roze detail toe aan de benen. V oor een speels maar toch erg stijlvol effect.

ADVERTENTIE 1/2 BIEDT U: • Sportieve kledij, ideaal voor revalidatie en mensen met beperkte mobiliteit. Voor elke leeftijd. • Hoogwaardige kwaliteit en perfecte pasvorm. Elegant én comfortabel tegelijk. • De mogelijkheid uw lichaam intensief en liefdevol weer in beweging te brengen.

CALVIN KLEIN 155 EURO

Ook bij C alvin Klein zien ze het leven door een roze bril. Ietwat subtieler, maar doet nog steeds wonderen voor je humeur.

N˚ | 2017

Mechelsebaan 95, 3140 Keerbergen 015 51 16 82 • 2sportkeerbergen.be 23


ACROBATIE

BOVEN HET ALTAAR Tekst Hilde Pauwels


Slapen in de nok van een kerk? Een verjaardagsfeestje organisern in een 13de-eeuwse kapel? Het kan! Steeds meer parochiekerken staan leeg en krijgen een nieuwe functie. L es B r ig ittin es “ C ircusartiesten hebben ruimte en hoogte nodig. Een kerk is ideaal” , zegt Annelies C laessens van C irkus in Beweging te L euven. Deze circusschool is de grootste van V laanderen, wekelijks komen er zowat 600 kinderen en jongeren langs. Opmerkelijk: hun thuishaven is een kapel. Die was ooit van de Missionarissen van het H eilige H art, missiepaters kregen er een opleiding. De stad L euven kocht in 1981 de kapel die een wereldse bestemming kreeg. Er huisde onder meer een vakschool, een centrum voor basiseducatie, een turnkring. De kapel werd uiteindelijk maar enkele uren per week gebruikt, dus er waren nog andere activiteiten mogelijk. C irkus in Beweging kreeg er onderdak. “ V oor ons was het een geschikte locatie. Wel deden we met de hulp van vrijwilligers behoorlijk wat verbouwingen. We realiseerden enkele kantoren, we fristen een kleiner lokaal op zodat het bruikbaar is voor y oga enzovoort.”

TRU S S EN VO O R DE TRAP EZ E C ircus in Beweging voegde steeds meer specifieke infrastructuur toe, zoals een theatergordijn en trussen. Een trus is een metalen constructie met

N˚ | 2017

driehoeken die ook bij podiumbouw wordt gebruikt. “ De trussen hebben we nodig voor het trapezewerk. Zoiets moet uiteraard superstevig zijn en ze worden vaak opnieuw gekeurd. We beschikken nu over zo’ n tien ophangpunten. De klassieke tegelvloer die je in kerken en kapellen vindt, hebben we vervangen door een sportvloer. Kortom, we zijn goed uitgerust. Er zijn ook wat nadelen aan de kapel. Die ligt op de eerste verdieping, maar er is geen lift. Bij evenementen sleuren we dus alles via de trap naar boven. De ruimte is ook niet geï soleerd, maar er is een plan van het stadsbestuur om dit aan te pakken” , aldus Annelies C laessens.

C H RIS TU S B EEL D H et gebouw ziet er nog steeds uit als een kapel. H et altaar stond vroeger iets hoger, nu is daar het podium. Daarachter bleef een groot C hristusbeeld bewaard. “ H et hindert ons niet, het is trouwens niet eenvoudig om het weg te halen. Ook het ty pische gewelf is er nog, ideaal voor luchtacrobatie. Wie hier voor het eerst komt, is echt wel onder de indruk van het gebouw. De reacties zijn heel positief, het is uitnodigend. Intussen

25


M ar tin ’ s Ho tel en A G B M A C / www. m ar tin sh o tel. c o m www. m ec h elen . b e/ ag b - m ac ©

N

N

N

In de vroegere kerk van de Minderbroeders is nu het hotel Martin’ s P atershof gevestigd. H et ex terieur van de kerk bleef bewaard. In de lobby zijn de pilaren nog steeds zichtbaar. De kamers zijn uniek door het glas-inlood. H et zorgt voor een heel bijzondere uitstraling. Nog in het hart van de stad Mechelen, vlakbij de G rote Markt, ligt de voormalige H eilige G eestkapel en het H eilige G eesthuis. Die behoren tot de oudste gebouwen van de stad. De gotische H eilige G eestkapel werd eind 13de eeuw opgetrokken voor de “ T afel van de H eilige G eest” , een armeninstelling van Sint-R ombout, die tot aan de Franse R evolutie eigendom zou blijven van de Armen-meesters. H et is in zekere zin de voorloper van het OC MW. In de kapel werden zowel missen opgedragen als aalmoezen uitgereikt. Wie een beroep op hen deed, moest een penning afgeven als bewijs dat hij of zij vooraf naar de mis was geweest.

gebruiken we ook de P redikherenkerk in L euven.” C ircus in Beweging heeft momenteel voldoende ruimte. “ We hadden geluk, want als vzw is het niet zo gemakkelijk om een kerk op de kop te tikken. We hebben een goede overeenkomst met het stadsbestuur. V eel subsidies krijgen we niet, maar we betalen slechts 6.000 euro per jaar voor de kapel. In het gebouw huren we ook kantoren, dit wel tegen de marktprijs.” Ook vond de C ircusplaneet in G ent onderdak in de kerk van de wijk Malem.

26

De kapel zou nog tot 1860 gebruikt worden voor catechismusonderricht. Bij de recente laatste restauratie onder leiding van stadsarchitecte Barbara Adriaensen zijn in de kapel een altaarschildering teruggevonden en enkele nissen, die achter beton en metaal uit een eerdere aanpassing verstopt waren. Sinds november 2015 worden de verdiepingen van dit gebouw gebruikt door De Maan, het vroegere ‘ Mechels Stadspoppentheater’ dat reeds sinds 1972 in de gebouwen gevestigd was. Sinds maart 2016 worden via het Autonoom G emeentebedrijf Mechelen Actief in C ultuur ( “ AG B MAC ” ) de nieuw ingerichte H eilig G eestkapel en het H eilige G eesthuis als evenementenlocatie aangeboden. H ier kunnen voortaan meetings, lezingen, seminaries en recepties plaatsvinden, zowel voor de zakenwereld als voor particulieren. Meer info: AG B MAC a g b m a c @ m e c h e l e n . b e of T 015 29 80 43. h t t p s : // t o e r i s m e . m e c h e l e n . b e /d e - h e i l i g e - g e e s t k a p e l - /- h u i s

H ERB ES TEM M EN Er zijn steeds meer kerken die een nieuwe functie krijgen. In de P aterskerk van Ieper is een fitnesscentrum uitgebouwd, in de Jezuï etenkerk in L ier vinden we nu een concertzaal. De raadszaal van het gemeentebestuur in L o-R eninge is gevestigd in de kapel van een voormalig klooster. In de vroegere Brigittinenkerk in Brussel vinden voorstellingen plaats van de organisatie

C ultuur | H erbestemmi ng kerken


M ar tin ’ s Ho tel en A G B M A C / www. m ar tin sh o tel. c o m www. m ec h elen . b e/ ag b - m ac

T I M E TO T R AV E L

©

ADVERTENTIE 1/4 Mechelsesteenweg 132

Ma - Vr: 09:30 - 12:30

2820 Bonheiden

14:00 - 18:00

Tel. 015/54 00 05 info@timetotravel.be

Zat: 09:30 - 12:30 Don en zon: gesloten

f itn ess Pater sker k I ep er L es Brigittines. De kerk werd tien jaar geleden ontdubbeld. In de nieuwbouw zijn onder meer de kantoren gevestigd, een glazen wand zorgt voor de verbinding. R ecent opende de H oly Food Market in de G entse Baudelokapel waar ooit ook een stadsbibliotheek was. “ Zowat twintig jaar geleden kregen vooral kloosters en abdijen een nieuwe functie. P as de laatste vijf jaar komen parochiekerken in beeld. Een kerk herbestemmen is niet vanzelfsprekend. Een klooster is een gevarieerd gebouwencomplex met kamers. Daar kan je vrij gemakkelijk een hotel of een woonzorgcentrum vestigen. Maar nu er steeds minder priesters en gelovigen zijn, voegt men verschillende parochies samen waardoor er op termijn een aantal kerken functieloos worden” , zegt Niek De R oo van het P rojectbureau H erbestemming Kerken. Dat werd opgericht door de V laamse overheid om haalbaarheidsstudies rond de toekomst van kerken uit te voeren.

N˚ | 2017

ADVERTENTIE 1/4 HAARWERKEN & PRUIKEN

RUIME KEUZE IN HAARWERKEN EN HOOFDDEKSELS. Wij komen ook aan huis! Enkel na afspraak! Vrijgeweidestraat 39, 2800 Mechelen Tel: 0494 110 640 www.dehuiskapperie.be

27


N

M EER W

ETEN?

S urf naar de w ebsi te van h et C entrum vo o r R eli gi euz e K unst en C ultuur, h ttp:/ / c rkc . be/ en kli k bi j o nro erend erf go ed o p databank prakti j kvo o rbeelden. O o k vi a www.herbestemmenkerken.be vi nd j e versc h i llende vo o rbeelden.

N

De vroegere kapel ‘ De Waterhond’ in SintT ruiden behoorde toe aan het seminarie van het voormalige Begardenklooster. De stichting van het klooster gaat terug tot de 13de eeuw. Nu is het de werkplaats van Klaarchitectuur De architecten kozen voor een grondige maar zachte restauratie. In het interieur verschenen vier witte, op elkaar gestapelde dozen die een mooi contrast vormen met de oude kapel. In de dozen is plaats voor een sanitaire ruimte, een technisch lokaal, bureaus, vergaderruimtes en een lift. De bovenste doos is geï ntegreerd in de originele dakstructuur, wat de belevingswaarde ten goede komt. De gestapelde dozen benadrukken de verticaliteit van de ruimte en benutten de hoogte. In het koor verscheen een keukenblok waarvan de plaats en de vorm verwijzen naar altaar en kruis. De muren behouden hun verweerde uitzicht en alle authentieke elementen blijven bewaard. Aan de glasramen is niets gewijzigd. w w w . k l a a r c h i t e c t u u r . b e

K INDERO P VANG Mogelijkheden zijn een volledige herbestemming of nevenbestemming. In dat laatste geval wordt de ruimte voor de erediensten kleiner gemaakt en kunnen er ook andere activiteiten plaatsvinden. “ Zo bekijken we een kerk die naast een school en een kinderopvang ligt. Er komen steeds meer jonge gezinnen wonen waardoor de school te klein werd. Misschien biedt de kerk een uitweg voor de kinderopvang, dan is het nodig om achteraan de kerk een verbinding met de buitenruimte te maken. Ook zijn er aanpassingen nodig om aan alle normen voor kwaliteitsvolle kinderopvang te voldoen.”

Ho ly F o o d M ar ket

28

H et P rojectbureau behandelt momenteel 45 aanvragen tot herbestemming of nevenbestemming. “ We bekijken per dossier hoe het er zou kunnen uitzien en wat de investeringskosten zijn. Sanitair is een must, maar moet er bijvoorbeeld ook een keuken of

C ultuur | H erbestemmi ng kerken


B r o n : C en tr um v o o r R elig ieuz e K un st en C ultuur – K laar c h itec tuur , f o to J o n ath an B essem an s

bergruimte zijn? Ook de ontsluitingsmogelijkheden en brandveiligheid vormen belangrijke aandachtspunten. H et maakt een verschil of het een kleine dorpskerk is, dan wel een grote kerk in de stad. Als er voldoende ruimte is, kan het gebouw eventueel opgedeeld worden. Dan zijn er verschillende toegangen nodig, of trappen en liften. Kerken bevatten vaak waardevolle elementen, zoals glasramen, beelden en houtsnijwerk. In het ontwerp houden we daar rekening mee. Dan werken we bijvoorbeeld met transparante wanden.”

vormden een uitdaging voor de zichtbaarheid van het podium. Naast de ruimtelijke fy sionomie van een kerk spelen er ook gevoelsmatige aspecten. Een kerk heeft nog steeds een sacrale en een verbindende betekenis. We gaan dan ook op zoek naar functies die nauw aansluiten bij de eigenheid van een kerk, zoals activiteiten die voor de gemeenschap een meerwaarde bieden. Er zijn voorbeelden uit Nederland waar kerken al enkele keren gekocht en verkocht werden. H et gebeurt dat er een discotheek, een skatehall of een warenhuis komt. Wij zijn daar vrij terughoudend in.”

U ITDAG ING

H et P rojectbureau verkoopt zelf geen kerken. Wel worden er af en toe ook in V laanderen verkocht aan investeerders die er een zaak willen vestigen. Ze vinden er veel ruimte en de sfeer van een kerk is voor hun zaak vaak een meerwaarde. Er gaat een hele procedure aan vooraf. Zo moet de bisschop instemmen en de kerk onttrekken aan de eredienst, hij heeft het laatste woord.

Niek De R oo geeft aan dat het niet vanzelfsprekend is om kerken in te richten voor nieuwe activiteiten. Ze zijn immers gebouwd met een specifiek doel: het houden van erediensten. H et gaat vaak om hoge gebouwen die niet geï soleerd zijn. “ Zo was er een vraag om van een kerk een theaterzaal te maken, maar de pilaren

N˚ | 2017

29


SPEURWERK IN HET LABORATORIUM

DIT WIL JE ZEKER WETEN OVER NGS Je hoort het wel eens vaker: dat zit in de genen of dat zit in zijn/haar DNA. En zonder tegenkanting loopt de gedachtewisseling meestal gewoonweg verder. Maar wat zit er dan precies in dat gen of in het DNA? Een belangrijke vraag! Binnen de geneeskunde verwerft het onderzoek van genetisch materiaal een toonaangevende rol. Tekst Soetkin VinckĂŠ, Toon Blux


G en:

W

Dat is de basiseenheid van erfelijke kenmerken. We geven deze kenmerken door aan ons nageslacht. G enen zijn onderdeel van chromosomen ( 23 paar) en bestaan uit stukken DNA. Alle genen samen bepalen het functioneren van de cellen waaruit het organisme is opgebouwd.

AT IS NG S ? Nex t generation seq uencing ( NG S) verwijst naar technologieën om de erfelijke code van een mens ( het DNA) in kaart te brengen. Dankzij deze technologie kan dat nu sneller en goedkoper dan voorheen. In de geneeskunde gebruikt men deze techniek onder andere om de bouwstenen van de elementaire DNAstreng te vergelijken met een ‘ normale’ streng. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om het DNA binnen tumorweefsel te ty peren. V oor de diagnose en de behandeling betekent het een aanzienlijke aanwinst.

N˚ | 2017

De therapie kan hierdoor bijvoorbeeld meer doeltreffend worden gekozen. H et onderzoek - het seq uencen - kan zowel op DNA uit vast weefsel als uit bloed worden uitgevoerd.

W

EL K E O NDERZ O EK EN K AN M EN M ET NG S U ITVO EREN? Dokter Johan Frans, klinisch bioloog in ons ziekenhuis, licht toe: “ Met NG S kan je oneindig veel dingen doen. Als je spreekt over vaste weefsels, dan kan je kijken of op bepaalde tumoren variaties zitten die ons iets leren over therapie, prognose en diagnose ( gepersonaliseerde kankertherapie) . Wanneer het gaat over NIP T -testen, dan gaan we kijken of we al dingen kunnen weten alvorens een kind geboren is. Maar ook in de microbiologie gaan we met seq uencing allerlei mooie dingen kunnen doen… onder andere voor ty pering en epidemiologie van micro-organismen. Waar dromen we van voor de toekomst? Dat zijn alle onderzoeken die te maken hebben met het menselijke microbioom ( darmflora) . We zitten daar met een enorme massa aan vreemd DNA-materiaal van bacteriën die in onze darmen leven.

31


D N A : DNA is de afkorting van desox y ribonucleï nezuur. Deze drager van erfelijke informatie heeft de vorm van twee lange strengen.

Ook de klassieke genetica ( bepalen van erfelijke aandoeningen) gebeurt onder andere via NG S. Dit gebeurt binnen de centra voor menselijke erfelijkheid.”

W

EL K E INVES TERING W AS NO DIG O M AAN NG S TE K U NNEN DO EN? NG S en andere complex e testen vragen een aangepast labo. De bewerking van de stalen moet in aparte lokalen kunnen gebeuren om contaminatie ( verontreiniging met geamplificeerde deeltjes ) uit te sluiten. H et onderzoeksinstrument zelf ( Illumina MiSeq ® ) is een investering die behoorlijk groot is voor é é n ziekenhuis. Om een groter aanbod van stalen te hebben werken we nu samen met L ier ( H . H artziekenhuis) en Mechelen ( AZ Sint-Maarten) . H et toestel is gemeenschappelijke eigendom van de drie klinische laboratoria en twee laboratoria anatomopathologie van de deelnemende ziekenhuizen. H et concept is dat de ziekenhuizen L ier, Bonheiden en Mechelen het ( virtuele) labo samen uitbaten. De

32

uitgebreide opleidingen voor NIP T en tumorty pering worden gevolgd door al de betrokken laboratoriumtechnologen, wetenschappelijk medewerkers, klinisch biologen en pathologen. We willen de erkenning, die we voor beide ty pes testen nastreven, verwerven voor de drie deelnemende ziekenhuizen samen. De einddiagnose en – interpretatie blijft de eindverantwoordelijkheid van het respectievelijke labo/eigen ziekenhuis zelf.

Z IJ N ER DAN Z O VEEL AANVRAG EN O M VIA NG S S TAL EN TE ANAL Y S EREN? Als we kijken naar de NIP T -test waren er voldoende aanvragen vanuit de drie deelnemende ziekenhuizen om in te zetten op NG S. We werken ook samen met het BEL NIP T -netwerk. L aboratoria hebben zich verenigd in een netwerk rond é é n test ( C L AR IG O™ van Multiplicom uit Niel) om aan voldoende kennis en knowhow te geraken, om de test veilig te kunnen doen en om elkaar te helpen.

Imelda | L abo


uitzonderlijke service voor uitzonderlijk vastgoed

ADVERTENTIE 1/1 In de kijker - Bonheiden LAATSTE 2 APP. TE KOOP !

015 70 80 80

www.exclusivehousing.be Contacteer ons voor gratis advies en schatting van uw eigendom. Wij maken een professionele videopresentatie van uw pand in verkoop!

Exclusieve eigendommen van de groep Immo Marina

RESIDENTIE KERKVELDEN • Penthouse • Appartement • Lift • Autostaanplaatsen • Handelspanden


N IP T : Niet-Invasieve P renatale T est, waarbij DNA van de foetus wordt geï soleerd uit het bloed van de moeder. Deze test is specifieker dan de huidige screening en leidt ook tot minder bijkomende vruchtwaterpuncties.

V oor de tumoren gebruikten we al een andere methode van Biocartis uit Mechelen. We blijven deze geaccrediteerde methode hanteren, maar NG S is daarop een surplus. Naar oncologie toe is het belangrijk dat ook de artsen mee aan tafel zitten voor interpretatie en het afstemmen van de therapie. Multidisciplinair overleg is daarenboven onmisbaar. De samenwerking tussen de labo’ s van Bonheiden, L ier en Mechelen zal mogelijk nog uitbreiden naar andere laboactiviteiten. Er zijn ook al besprekingen voor andere testen en voor aankoop van materiaal.

S INDS W ANNEER W ERK T H ET K L INIS C H L AB O M ET NG S ? Midden februari 2017 heeft de verhuis van het moleculair laboratorium naar de benedenverdieping plaatsgevonden. Op 6 maart werd het nieuwe labo succesvol geaudit voor de huidige moleculaire methoden volgens ISO 15189 ( een internationale kwaliteitsnorm voor medische laboratoria) door BEL AC , de Belgische accreditatieinstelling die toeziet op de correcte organisatie van o.a. laboratoria. H et toestel voor seq uencing werd in februari geï nstalleerd. De opleidingen zijn begin april gestart.

34

M EER W

ETEN?

V oor meer informatie over moleculaire testen en NG S kan je terecht bij het moleculair team via het nummer 015 50 54 60

V erbo nden labo ’ s: Im e l d a z i e k e n h u i s B o n h e i d e n : • Klinische biologie • Anatomopathologie H . H a r t z ie k e n h u is L ie r : • Klinische biologie • Anatomopathologie AZ S i n t - M a a r t e n M e c h e l e n : • Klinische biologie

Imelda | L abo

Untitled


ADVERTENTIE 1/1

Untitled-2 1

19/06/2017 11:55


CASA Wie droomt er niet van een namiddagje luilekkeren in deze hangstoel? Sinds we hem bij C asa hebben gespot krijgen we hem nog maar moeilijk uit ons hoofd. 19 9 e u r o

DESIGN

IEDEREEN BUITEN! Toegegeven, als we in ons land van mooi weer mogen genieten dan is het vaak in eigen tuin nog beter vertoeven dan ergens ver weg op vakantie. En met deze knappe tuinmeubelen bestaat daar echt geen twijfel meer over.

36

D esi gn | Iedereen bui ten!


MANUTTI Bij Manutti weten ze dat je je tuin niet mag onderwaarderen. Deze koffietafels zijn zo mooi dat je ze eigenlijk even goed centraal in je woonkamer kan zetten. 7 9 0 - 119 5 e u r o

FERMOB

LA REDOUTE

H et hippe muntgoen moet stilaan maar zeker plaats maken voor het meer volwassen broertje olijfgroen. In de trendkleur van het moment selecteerden wij deze toffe stoel van Fermob. 3 19 e u r o v i a Q u a t u o r

Om echt volledig tot rust te kunnen komen is een hangmat nog altijd de absolute must have in je tuin. Dit ex emplaar van L a R edoute brengt meteen ook een toffe bohemian vibe met zich mee. 14 9 e u r o

LA REDOUTE H et rotan meubel is weer helemaal terug van weggeweest. V ooral op je balkon of in je tuin zorgen ze voor een relax Ibiza sfeertje. 2 7 9 e u ro

NËš | 2017

37


L o n do n Pr ess I m ag es ©

LET’S GO TO

LONDON!

In Londen kan alles: van een lekkere kop koffie in de vroege ochtend tot het levendige nachtleven in Soho of East End. Zelfs een jaar is wellicht nog niet voldoende om er alles te ontdekken. Fijn is dat de verschillende buurten een eigen sfeer hebben. Er is maar één goede raad: geniet ervan! Tekst Hilde Pauwels


Milleniumbridge met een uitzicht op St Paul’s Cathedral

L onden is top! De hele wereld passeert er de revue. T ower Bridge, Big Ben en de H ouses of P arliament zijn klassiekers. Maar de afgelopen decennia kwamen er steeds meer indrukwekkende, hedendaagse gebouwen bij met bijzondere vormen. Zo is er T he G erkin, een kantorencomplex dat ook wel de augurk wordt genoemd, of T he Shard, een glazen wolkenkrabber die er door de spitste top als een scherf uitziet. Er is bijvoorbeeld ook de C ity H all. Is het een ui of een scheefgezakt ei? De sky line van L onden is dan ook een bonte, maar geslaagde mix van gebouwen die steeds weer verwondert en waar je niet op uitgekeken raakt. Ons hotel ligt in Southwark op een boogscheut van T ate Modern, een prima ligging. In Southwark waren vroeger scheepsdokken gevestigd en dat bracht veel leven in de brouwerij. Na verloop van tijd verkommerde de wijk, maar flink wat investeringen keerden het tij. We starten met een wandeling over de Milleniumbridge, gebouwd in 2000. Deze stalen voetgangersbrug slingert zich als een sierlijk lint over de T heems en biedt een mooi uitzicht op St P aul’ s

N˚ | 2017

C athedral. In 1666 verwoestte een immense brand de vroegere kathedraal en de wijk errond. H ier lag de oorsprong van L onden. De huidige kathedraal werd voltooid in 1710. Op de restanten van de oude wijk situeert zich nu de legendarische ‘ T he C ity ’ , het financiële hart van L onden dat ook internationaal een grote impact heeft. H ier zijn heel wat financiele instellingen gevestigd, dat is te merken aan de imposante kantoren die soms pal naast oude gebouwen staan. Er zijn ook de vele mannen en dames in maatpak, met laptoptas. H ier werken immers meer zakenlui dan er bewoners zijn. In het weekend is het in deze buurt stilletjes. Welke impact de Brex it zal hebben, is nog niet duidelijk.

B L INK ENDE K RO O NJ U W

EL EN

Ons plan om te voet naar de T ower te gaan, laten we varen. De afstand is groter dan we dachten, dus we duiken de metro in. De T ower is gekend omwille van onthoofdingen van belangrijke leden van het koningshuis. Ook was het een staatsgevangenis voor politieke tegenstanders. Naar verluidt was er ooit ook een zoo gevestigd. In de T ower worden de

39


Bij de iconische T ower Bridge hebben we geluk: de brug gaat omhoog om grote vrachtboten door te laten, iets wat niet zo vaak gebeurt. Spectaculair is het alleszins. De brugpijlers zijn ook verbonden met een 42 meter hoge wandelbrug. Die heeft een glazen vloer. Onder je voeten zie je het verkeer en de sfeervolle rode dubbeldekkers op de brug passeren, en onder de brug de kleinere boten. We nemen nog een kijkje in Butler’ s Warf dat vlakbij ligt. In deze voormalige pakhuizen en het gigantische warenhuis zijn nu lux ueuze flats gevestigd. Op het gelijkvloers zijn er bars en winkeltjes. De restaurants bij Shad T hames, aan de oever van de T heems, ogen gezellig en zijn gegeerd bij de zakenlui van T he C ity .

The shard

R o n E llis / S h utter sto c k. c o m ©

kroonjuwelen bewaard, met onder meer de grootste geslepen diamant ter wereld. Een trage rollende band leidt de stroom bezoekers langs al het moois. Ook vinden liefhebbers van wapentuig en harnassen in de T ower zeker hun gading. H et gebouwencomplex is indrukwekkend en beslist een bezoek waard.

M etamo rf o se ro nd S t P anc ras Internati o nal L onden innoveert voortdurend. De afgelopen jaren is hard gewerkt in de buurt rond de stations St P ancras International – waar de Eurostar aankomt - en King’ s C ross. Op amper 50 meter van het drukke verkeer, eigen aan grote stations, kom je terecht in een oase van rust. In voorheen verlaten panden vind je nu winkels, restaurants, bars, kantoren, woningen en kunstzinnige initiatieven. Een ijkpunt is G ranary Sq uare met 1000 kleine fonteintjes, tot groot jolijt van het jonge volkje. Even verderop is er een groene arena. Een muzikant geeft het beste van zichzelf, terwijl het publiek languit op de brede treden zit. Intussen passeren bootjes langs het R egent’ s C anal. Kortom, er is ruimschoots sfeer en het is een ideale manier om voor het vertrek de drukte van L onden achter je te laten. Elke zomer vinden er activiteiten plaats. C f: h t t p s : //w w w . k i n g s c r o s s . c o . u k /w h a t s - o n

the City Hall

40

O nderw eg | L o nden


W

©

L o n do n Pr ess I m ag es

aflossing van de wacht aan Buckingham Palace

O L K ENK RAB B ER H et is heerlijk flaneren langs de T he Q ueen’ s walk naast de T heems. We houden halt bij T he Shard die dateert van 2012, recent dus. De wolkenkrabber is liefst 310 meter hoog en de hoogste van West-Europa. V oor verdwaalde toeristen is het alvast een oriëntatiepunt. H et uitzicht vanop de top is adembenemend. We zien L onden in 360° en de T ower die daarnet zoveel indruk op ons maakte, lijkt nu wel een miniatuurtje.

ADVERTENTIE 1/1

K L AS S IEK ERS V andaag staat Westminster op het programma. H et is genieten van monumentale gebouwen zoals Westminster Abbey , the H ouses of P arliament, de Big Ben en Buckingham P alace. De galm van klokkentoren Big Ben maakt indruk. De minutenwijzer is zowaar veertien meter lang. We willen de aflossing van de wacht aan Buckingham P alace bijwonen, maar we zijn lang niet de enigen. H et is leuk om te zien hoe deze oude traditie overeind blijft. We blijven in de sfeer met het H orse G uards gebouw waar de koninklijke garde verblijft. Een statige guard te paard met een witte pluim op de helm, kijkt onverstoorbaar. Daarna wandelen we langs Downing Street, een begrip in de politieke wereld, maar de premier krijgen we niet te zien.

N˚ | 2017

41


©

©

L o n do n Pr ess I m ag es

L o n do n Pr ess I m ag es

The Tower bridge by nihgt

O p ko f f i e bi j de Q ueen Buckingham P alace is nog steeds de werkplek van het koningshuis. V an 22 juli tot 1 oktober kan je de schitterende kunstcollectie en de prachtige kamers en zalen bezoeken. Er is onder meer een rijke verzameling schilderijen van C analetto, R embrandt en R ubens. Deze zomer is er een tentoonstelling met als thema ‘ R oy al G ifts’ , officiële geschenken die de koningin kreeg tijdens haar nu al 65-jarige bestuur. Een gids neemt je mee op sleeptouw. Na afloop kan je genieten van een hapje en drankje in de koninklijke tuin en dat is toch wel een unieke kans. L et wel: reserveren is absoluut noodzakelijk. H et aantal tickets is beperkt, dus doe het best enkele weken tevoren.

Op T rafalgar Sq uare is het druk. Er staat een rij aan te schuiven bij de National G allery waar meesterwerken te zien zijn. Jongelui zitten op de trappen rond de fontein, intussen zorgen straatartiesten voor vertier. Ook

42

in C ovent G arden is animatie verzekerd. H et is leuk flaneren tussen de kraampjes, winkeltjes en restaurants in deze mooie omgeving.

P RU L L ARIA EN L U X E L onden heeft heel wat parken die een schitterende groene long vormen. Op verschillende plaatsen staan er stoelen of ligzetels. Er wordt ook graag gepicknickt in de parken. De populaire C amden Market lijkt ons wel wat, maar we stappen eerst naar P rimrose H ill, een bescheiden heuvel in een park. Daar zijn joggers aan het werk, de heuvel vormt een ex tra uitdaging voor deze sporters. H et uitzicht vanop de heuvel is fraai; we zien zowat de hele sky line van de L ondense binnenstad. V lakbij is er het R egent’ s P ark waar gezinnen met jonge kinderen en baasjes van honden genieten van de groene rust. V ia enkele mooie straten met statige huizen en voortuintjes komen we bij C amden Market. H ier lopen we over de koppen. Er zijn tientallen winkeltjes met prullaria, zoals ovenwanten met een print van metrolijnen, bordjes met een bobby erop, sleutelhangers in de vorm van een rode dubbeldekker. C amden L ock biedt

O nderw eg | L o nden

Untitled


L o n do n Pr ess I m ag es ©

ADVERTENTIE 1/1

N˚ | 2017

Untitled-1 1

43 19/06/2017 11:21


©

L o n do n Pr ess I m ag es

skyline van de Londense binnenstad vanop Primrose Hill

kraampjes met artisanale spullen, juwelen, alternatieve kleding... H ier kan je iets origineels op de kop tikken voor een zacht prijsje. De kleurrijke sfeer zorgt voor vrolijkheid. Streetfood ty peert L onden. Ook hier is er een aanbod van internationaal getinte gerechtjes uit Mex ico, T urkije, P eru, P olen… We wagen ons aan een T ibetaanse wrap. De roy ale vulling is pittig, maar lekker: gekruide rijst, kleine stukjes kip in een sausje, groenten, en kruiden uit de H imalay a die we niet kunnen thuisbrengen.

Camden Market

P RAK TIS C H •

Eurostar biedt tickets vanaf 39 euro enkele reis. H otels vind je in alle prijscategorieën. In het centrum betaal je meer dan in de rand van de stad. H et voordeel is dat je dan niet voortdurend de metro hoeft te nemen. Er zijn promoties te vinden, bijvoorbeeld wanneer het zakenleven stil ligt. Zo is de laatste maandag van augustus traditioneel een Bank H oliday . H andig is de Oy ster C ard die je kan gebruiken voor de metro en bussen. Er zijn verschillende plaatsen waar je de kaart kan opladen. Koop op voorhand tickets voor L ondon Ey e, Madame T ussauds, T he Shard… Zo vermijd je het aanschuiven in ellenlange wachtrijen. •

44

H eel wat musea zijn gratis. Wel betaal je een ticket voor bijzondere tentoonstellingen. Koop ook deze tickets op voorhand, want de dag zelf is de kans groot dat er geen tickets meer beschikbaar zijn. T he L ondon P ass biedt toegang tot heel wat bezienswaardigheden. •

w w w .v i s i t l o n d o n .c o m

O nderw eg | L o nden

W


We nemen een bootje dat ons via R egent’ s C anal langs de achtertuinen van riante woningen brengt. V anaf het eindpunt is het niet ver wandelen naar Madame T ussauds; het beroemde wassenbeeldenmuseum. Als we de lange rij wachtenden zien, prijzen we ons gelukkig met de vooraf gereserveerde tickets. We brengen nog een bezoek aan H arrods, een tempel vol lux e. Een jurk van zowat 1000 euro is hier niet zeldzaam. T oegegeven, het is overdaad, maar toch mooi om naar te kijken en een aparte belevenis.

TATE M O DERN Op onze laatste dag bezoeken we T ate Modern. H et is zondagochtend, vlak na het openingsuur. T ot onze verbazing zijn er nog weinig bezoekers en dat is een meevaller. We kunnen dus probleemloos genieten van

het werk van P icasso, Warhol, L é ger… Er zijn ook installaties, zoals een toren die opgebouwd is uit allerlei mediatoestellen, denk aan oude gsm’ s en radio’ s. Soms is het bevreemdend, zoals het kunstwerk met mensenhaar en autobumpers van de Indiase Sheela G owda. L et ook op het gebouw, dat is een voormalige elektriciteitscentrale die een nieuw leven kreeg. Daarna wandelen we langs de Q ueen’ s walk richting L ondon Ey e, het reuzenrad. H et is eb en het klotsen van de T heems doet aan zee denken. Enkelen speuren naar eetbare schelpjes, de T heems heeft immers behoorlijk proper water. We ontdekken G abriel’ s Wharf, een kleine ongedwongen site met winkeltjes en bars. Blijkbaar wou een projectontwikkelaar dit stukje terrein inpalmen, maar hebben buurtbewoners er met succes voor geijverd om het te behouden. U it sy mpathie drinken we er nog een laatste kopje koffie.

015 / 755 444

Werkman of minister, u ontvangt van ons dezelfde topservice

We zijn er voor u elke dag, 7 dagen op 7 N˚ | 2017

ADVERTENTIE 1/2 de specialisten, van bouWgrond over rijhuis tot luxevilla

een unieke en zeer uitgebreide reclamecampagne

onze adviezen zijn gratis en volledig vrijblijvend

7 filialen tot uW dienst: overdag, ’s avonds en in het Weekend

45


* U ITG EVERIJ L ANNO O € 17, 9 9

ZOLANG

IK NOG LEEF ‘Dit is een boek voor al wie zoekt naar leven: leven met een ongeneeslijke ziekte, voortleven in de herinnering en verder leven na het verlies van een geliefde. Want de dood kan aan veel een einde maken, maar niet aan de relatie tussen mensen. Die blijft, zij het op een andere manier: niet langer in de werkelijkheid maar in de herinnering.’ (dr. Goedele Van Edom) To o n B lux


De inleiding van dit artikel is ontleend aan de flaptekst van het boek* Zolang ik nog leef. H ierin bakent G oedele de volgende onderwerpen af: ongeneeslijk ziek zijn, herinneringen nalaten en blijvende verbondenheid. Deze nieuwe publicatie is ontstaan vanuit de vormingsmomenten rond het eerder verschenen boek Bang voor kanker. Daarin zijn een dertigtal strategieën opgenomen om doodsangst bij kanker hanteerbaar te maken en zo de levenskwaliteit te bevorderen. Eé n van die strategieën is herinneringen nalaten. In Zolang ik nog leef wordt dit thema concreet uitgewerkt, met praktische tips en mogelijkheden voor persoonlijke nuances. In een gesprek met G oedele zegt zij: Niet alleen tijdens vormingsmomenten, ook hier in het ziekenhuis geven mensen met een slechte diagnose aan: ‘ Ik wil iets van mezelf nalaten, maar hoe begin ik eraan?’ H et boek is dus geschreven voor patiënten, op hun vraag. Zij hebben mij het thema aangereikt. H erinneringen kan je op verschillende momenten in je leven verzamelen. Je hoeft daar niet ziek voor te zijn. Maar bij een ernstige ziekte komt de drang om een spoor na te laten wel sterker naar boven. H et blijkt ook zinvol om het proces van ‘ herinneringen verzamelen’ samen met je partner, kinderen of kleinkinderen te doorlopen. H et proces op zich levert al een kostbare herinnering op. V erhalen komen naar boven, zorgen worden gedeeld en ook andere emoties zoals verdriet of woede krijgen een plaats.

VERH U IZ EN VAN DE B U ITENW EREL D NAAR DE B INNENW EREL D Wat bedoel je in je boek met ‘ verhuizen’ ? Nogal wat mensen zijn bang om bij het sterven in het niets te verdwijnen. Niemand wil vergeten worden. Niemand wil voor niets geleefd hebben en niemand wil zijn geliefden in leegte achterlaten. Maar is sterven

N˚ | 2017

wel verdwijnen? Is sterven niet eerder zoals Manu Keirse zegt: ‘ verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen die van je houden’ . Als je sterft, verdwijnt je lichaam. Maar alles wat je voor iemand anders hebt betekend, de waarden waarnaar je hebt geleefd, de gebeurtenissen die je belangrijk vond, dat blijft, die leven verder in je geliefden. Als ouder leef je ook fy siek verder in je kinderen, in gebaren, de manier van lopen, gelaatsuitdrukkingen, … Dat is voor velen een troostende gedachte. Als spirituele zorgverlener praat G oedele daar veel over met patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Samen met hen zoekt zij naar manieren om iets achter te laten voor de meest beminden. Een tip: Blijf, samen leuke dingen doen, zolang je fy siek nog kan. Je hoeft geen bucketlist af te werken. H et hoeft niet uitzonderlijk te zijn. Samen naar een film kijken, gaan zwemmen, naar de dierentuin gaan of op vakantie, zodat je kinderen later veel hebben om aan terug te denken. Andere mogelijkheden: een doos maken met tastbare herinneringen, ludieke of bemoedigende briefjes in huis verstoppen, een herinneringsboom planten of praktische regelingen treffen. Maar vooral: zoek een manier die bij je past om herinneringen na te laten.

“De paradox van het verdriet: als ik wat nu vier jaar van haar afwezigheid is heb overleefd, dan is het omdat ik vier jaar van haar aanwezigheid heb gehad.”

J u lia n B a r n e s

47


Z IJ N S TERVEN EN DO O D NU B ETER B ES P REEK B AAR?

Doctor G oedele V an Edom studeerde godsdienstwetenschappen ( 1999) , pastoraaltheologie ( 2000) en theologie ( 2005) aan de Faculteit T heologie en R eligiewetenschappen, KU L euven. In 2013 behaalde zij de graad van doctor in de T heologie met een proefschrift over het omgaan met doodsangst bij mensen met kanker. V andaag werkt G oedele al meer dan vijftien jaar in ons ziekenhuis in Bonheiden, waar zij dagelijks mensen met kanker en stervenden begeleidt. Daarnaast is ze vrijwillig wetenschappelijk medewerkster aan de KU L euven en gastdocent aan het C é dric H è le Instituut in Mechelen.

G oedele: T hema’ s als sterven en dood zullen altijd in de taboesfeer blijven hangen omdat het grenservaringen zijn. Wat onbekend is, is beangstigend. Er is wel een verandering merkbaar. V andaag zit de dood vaak verborgen achter de muren van zorginstellingen. Door de opkomst van euthanasie moet er wel gesproken worden over sterven en dood. Maar de thema’ s blijven moeilijk en dat is menselijk.

H ET IS EEN H EL E U ITDAG ING O M AF S C H EID TE NEM EN?

“Er is hier. Er is tijd om overmorgen iets te hebben achtergelaten. Daar moet je vandaag voor zorgen. Voor sterfelijkheid” H e r m a n De C o n i n c k

48

Ja, dat klopt. V oor sommige mensen lukt dat niet of alleen op een indirecte manier. T och kan een gesprek voor beide partijen een kans bieden om zaken af te ronden. Spreek daarom dingen uit die belangrijk zijn: woorden van dank, van spijt, van liefde. Als praten je moeilijk valt, kan dat ook met een brief of een sy mbool. Ik herinner me een zoon die van zijn stervende vader zo’ n brief kreeg. T oen ik hem na het overlijden van zijn vader zag, vertelde hij me dat hij die brief altijd bij zich draagt. H et geeft hem troost en kracht.

Imelda | Z o lang i k no g leef


NIEU W ADRES : H ERINNERING S L AAN H erinneringen nalaten is ook belangrijk voor de nabestaanden, voor het rouwproces. Men zegt vaak dat rouw te maken heeft met loslaten. Dat is een gedateerde opvatting. R ouw heeft niet zozeer te maken met loslaten, maar eerder met anders leren vasthouden: niet langer in de werkelijkheid maar in de herinnering. Die gedachte sluit aan bij het verlangen van rouwenden om met elkaar verbonden te blijven over de dood heen. In 2008 verloor de Engelse auteur Julian Barnes zijn vrouw na dertig jaar huwelijk. In ‘ H oogteverschillen’ schrijft hij over dit verlangen: ‘ Dit is wat zij die de verdrietskeerkring nog niet zijn gepasseerd vaak niet begrijpen: het feit dat iemand dood is, mag dan betekenen dat hij of zij niet meer leeft, maar het betekent niet dat hij of zij niet meer bestaat. Dus praat ik voortdurend met haar. Dat voelt even normaal als dat het noodzakelijk is. Ik lever commentaar op wat ik aan het doen ben ( of in de loop van de dag heb gedaan) ; ik wijs haar onder het autorijden dingen aan; ik verwoord haar reacties. … ’ P raten met of tegen de overledene is é é n manier van je verbonden weten. Er zijn er ook andere: plaatsen bezoeken waar jullie een eigen verhaal hebben, voorwerpen koesteren die daardoor haast iets heiligs krijgen of de naam van de overledene blijven noemen.

ADVERTENTIE 1/2

Deze nieuwe publicatie van G oedele V an Edom wordt aanschouwelijk gemaakt met voorbeelden uit de praktijk en uit de literatuur. Zo vind je onder de rubriek ‘ verhuistips’ een uitgebreide gids voor het maken van een ‘ herinneringsdoos’ . Wie de dialoog wil voortzetten kan terecht bij g o e d e l e .v a n .e d o m @ s k y n e t .b e , wie meer informatie wenst kan terecht op de website: w w w .le v e n - m e t - d o o d s a n g s t .b e .

N˚ | 2017

49


VAN DE AKKER OP JE BORD:

OOGST ZELF JE GROENTEN! Tekst Hilde Pauwels


Lieven Devreese teelt ook lekkere aardbeien

Er duiken in Vlaanderen steeds meer zelfoogstboerderijen op. In ruil voor een bepaald bedrag kunnen deelnemers er zelf hun groenten plukken. In Westkapelle bij Knokke-Heist levert het Polderveld binnenkort ook aan AZ Zeno Ziekenhuis. Het Vlinderveld in Zemst organiseert op 30 juni een opendeur. L ieven Devreese uit Westkapelle heeft het druk. H et is mei en het zomert al. Op zijn akker, het P olderveld, zijn enkele gewassen volop aan het groeien, andere groenten worden nog uitgeplant. Zo’ n honderdtal gezinnen komen er oogsten. V erser kan het niet: van het veld rechtstreeks op het bord. Ook in de winter kunnen deelnemers voor zowat twintig groenten terecht bij het P olderveld. Dan zijn er nog wortels, prei, pastinaak, spinazie… V oor L ieven Devreese is het iets dat hij echt wou doen. H ij deed al eerder pionierswerk in C ongo-Brazzaville. Daar reisde hij enkele keren heen om de ‘ Bouviers rode franjeaap’ te zoeken. Wetenschappers waanden deze felrode apensoort uitgestorven, maar L ieven en

N˚ | 2017

zijn team slaagden erin het dier voor het eerst te fotograferen. G emakkelijk was het niet, vaak waadden ze tot hun heupen in de modder. Nu gooit hij het in zijn geboorteplaats Westkapelle over een andere boeg: een zelfoogstboerderij. “ H et is een grote uitdaging en het vraagt behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Maar ik voel de steun van de gezinnen die hier langskomen en dat is een stimulans. Zij kiezen bewust voor gezonde voeding die zonder sy nthetische kunstmest of chemische pesticiden wordt geteeld.”

TAAIE K L EI H et P olderveld is aan het tweede jaar begonnen. V anzelfsprekend is het niet, want de poldergrond in het hinterland van de kust is absoluut niet gemakkelijk te bewerken. “ De grond bestaat uit zware klei. Als het teveel regent, lijkt het wel boetseermateriaal. Bij te lange droogte, wordt het beton. De weersomstandigheden spelen dus een grote rol. Als de klei losgemaakt is, droogt de oppervlaktelaag snel uit. Als je dan zaait, kunnen de kiemen nauwelijks uitgroeien. Ook jong plantgoed zoals sla gaat verloren, tenzij je voldoende water

51


geeft of het geregeld regent. Eens de plant vertrokken is, lukt het wel. R abarber, venkel, knolselder en kolen doen het bijvoorbeeld goed. H et komt er op aan alles onder de knie te krijgen en de grond te leren kennen.”

G RO ENTEN VO O R Z IEK ENH U IS Deze zomer neemt L ieven een ex tra perceel in gebruik. Dat zal een collega bewerken. De bedoeling is een twintigtal soorten groenten te telen voor AZ Zeno. In overleg met het ziekenhuis is er een teeltplan opgesteld. “ H et is leuk dat AZ Zeno met ons in zee gaat. We kunnen weliswaar niet instaan voor de hele bevoorrading. Onze aanpak past echter in hun visie van duurzaamheid. Bij de nieuwbouw is over heel wat factoren nagedacht, zoals energie, afvalwater, voeding. T ot nu toe gebruikten ze voorgesneden groenten, maar ze streven ernaar een deel van de groenten zelf te verwerken. In de mate van het mogelijke kiezen ze nu ook voor biogroenten. Na het eerste jaar kunnen we bekijken hoe we de samenwerking verderzetten. H et is zeker en vast een mooi project” , aldus L ieven.

M IC RO B E VAN G RO O TO U DERS Ook op het V linderveld in Zemst oogsten ongeveer honderd leden zelf hun groenten. Boer Steven De Smet doet er nu voor het tweede jaar aan biolandbouw. H ij kreeg de microbe van landbouw via zijn grootouders te pakken. Zowel langs moeders- als vaderszijde waren het kleine boeren. Steven vond het als kleine jongen heel fijn om mee te werken, maar omdat kleinschalige

R

“Het is heerlijk om met mijn handen in de grond te werken”

LU in

U • • • 52

G astro no mi e | O o gst z elf j e gro enten!

w


VAN COMMUNICATIE Grafisch ontwerp, webdesign, communicatiestrategie,... Meer weten? Ontdek onze solide marketingVAN COMMUNICATIE en communicatietools op Grafisch ontwerp, webdesign, communicatiestrategie,... www.crossmark.be Meer weten? Ontdek onze solide marketing- en communicatietools op www.crossmark.be

Ook adverteren in ? N eem c o ntac t o p met M ari o Eggermo nt o f P asc ale F o rget Ook adverteren in Imeldazine?

o p 015 5 2 77 60 o f stuur een e- mai l naar ad@ i meldaz i ne. be N eem c o ntac t o p met M ari o Eggermo nt o f P asc ale F o rget o p 015 5 2 77 60 o f stuur een e- mai l naar ad@ i meldaz i ne. be

s Reed

5

cht o k r e 0% v

ADVERTENTIE 1/2 LUXUEUS NIEUWBOUW PROJECT “SEATTLE” in het centrum van Bonheiden Uitstraling, afwerking, kwaliteit en design zijn de troeven! • 8 appartementen (91 - 133 m²) • 2 penthouses (116 - 117 m²) • 1 “casco” commerciële ruimte (378 m²) (opsplitsbaar in 4 units). N˚ | 2017 www.belhopro.be - www.immoid.be

Mechelen | Sint-Katelijne-Waver | Brussel www.immoid.be | T 0474 24 53 24 48


Steven De Smet

landbouwbedrijven niet konden overleven, werden ze verkocht. H et liet hem niet meer los, ook al werd hij aangespoord om een diploma te halen en werkte hij een tijdlang bij een mutualiteit. Steven stuitte op een tweejarige opleiding over hoe een professioneel biolandbouwbedrijf te beginnen en aarzelde geen seconde.

H ARD W

ERK EN

“ Wat die passie precies is, kan ik moeilijk uitleggen. Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de grond te werken en groenten te telen” , zegt hij. Op zijn terrein vind je een hele waaier moestuingroenten, van sla en radijzen tot pastinaak en koolrabi. H ij heeft ook twee tunnelserres, samen goed voor 500 m² . Daar teelt hij tomaten, paprika’ s, komkommer, meloenen en aubergines. Er zijn ook aardbeien, in de toekomst komt er misschien nog meer fruit.

54

“ H et is hard werken, zeker in het voorjaar. Alles moet gezaaid en geplant worden. Onkruid verwijderen, gebeurt manueel. G elukkig kan ik rekenen op de hulp van vrijwilligers. Als er te veel werk is, stuur ik een mail rond. G isteren kwam er een koppel meehelpen om de erwtjes te wieden. Soms komen er ook stagiairs. Ik heb mijn bedrijf pas vorig jaar opgestart, ze kunnen leren van mijn beginnersfouten. Een plukboerderij is immers een complex e puzzel. Je probeert de leden die komen oogsten een zo gevarieerd mogelijk aanbod te bieden, op elk moment van het jaar. H et komt er dus op aan heel planmatig te werken en tegelijkertijd ook dingen uit te proberen. Je hebt toch wel enkele jaren ervaring nodig vooraleer je alles goed in de vingers hebt” , aldus Steven De Smet.

G astro no mi e | O o gst z elf j e gro enten!


DE NIEUWE VOLVO XC60 KRIJG GRIP OP ELK AVONTUUR Maak kennis met de nieuwe Volvo XC60, de volgende generatie van de veelzijdige Zweedse SUV. Gedurfd design en een betoverend interieur. Technologie die natuurlijk aanvoelt. De nieuwe XC60 is een SUV met een unieke Scandinavische attitude, u kunt dus volop genieten bij elke rit. Ook combineert hij gratie met kracht. Een langgerekte motorkap, gespierde wielkasten en een korte overhang creëren een gevoel van subtiele kracht.

ONTDEK DE NIEUWE XC60 VANAF SEPTEMBER BIJ VOLVO VERMANT

ADVERTENTIE 1/1

Milieu-informatie KB 19/03/2004: www.volvocars.be. Onder voorbehoud van foutieve prijsweergave.

Antwerpsesteenweg 271 2800 Mechelen tel: 015 / 29 25 25

Sint Jozefstraat 12 2840 Rumst tel: 03 / 880 55 54

Puursesteenweg 380 2880 Bornem tel: 03 / 890 00 51

VERMANT.BE - VERMANTSELEKT.BE N˚ | 2017

55


M O EIL IJ K E S TART Steven is nu aan het tweede jaar toe. H ij liep tijdens zijn opleiding heel wat stage. T och is het een enorme uitdaging om op eigen houtje een bedrijf op te starten. “ Er spelen allerlei factoren. Zo werk ik op een nieuw stuk landbouwgrond en moet de bodem zich nog aanpassen. V orig jaar was er de enorm natte maand juni waar alle landbouwers last van hadden. Ook bij mij mislukte een stukje van de oogst. Ik moest sommige zaken noodgedwongen uitstellen of laten varen. Kennissen en familie spraken me moed in. Als ik die moeilijke periode kon overwinnen, zou het alleen maar beter gaan. Dat was ook zo. H et was spannend, maar er was ook veel begrip.”

DIVERS E L EDEN De deelnemers zijn een heterogene groep met als gemeenschappelijke noemer de aandacht voor gezonde en verse voeding. “ Ze kiezen bewust voor biologische groenten en het zelf oogsten.

56

V elen vinden het heel fijn om naar het veld te komen, het is een vorm van ontspanning. Je moet er echt wel tijd voor maken, wat niet zo vanzelfsprekend is. H et houdt verband met een bepaalde manier van leven. H et zorgt ook voor contact met de natuur, je ziet planten groeien. Kinderen weten dat de groenten op hun bord van bij mij komen. Sommigen hielden op school al een spreekbeurt over het project en dat is natuurlijk heel leuk.” De leden mogen in ruil voor een vergoeding oogsten wat klaar is voor de pluk. V laggetjes maken duidelijk wat mag meegenomen worden. H et gaat om vraag en aanbod, maar de praktijk laat zien dat het allemaal vrij vlot loopt. Als iedereen bloemkolen wil, spreken we af dat leden er maar é é n kunnen meenemen. Maar er is eerder een teveel aan groenten dan een tekort, ideaal voor verwerking of de diepvries. H et V linderveld levert ook pakketten via een afhaalpunt of aan huis. Er is zeker nog uitbreiding van het aantal leden mogelijk, zowel om zelf te komen oogsten als om een pakket groenten via een afhaalpunt mee te nemen.

G astro no mi e | O o gst z elf j e gro enten!


ADVERTENTIE 1/1

NËš | 2017

57


RIS IC O ’ S DEL EN H et model van C SA, C ommunity Based Agriculture, is prima geschikt voor zelfoogstboerderijen. C SA komt overgewaaid uit de V S. De leden van de boerderij betalen een bedrag en krijgen in ruil een deel van de oogst. U niek voor V laanderen is dat de leden zelf kunnen oogsten, wat als pluspunt heeft dat er een band is met de boer en zijn akker. In andere landen wordt gewerkt met pakketten en afhaalpunten. C SA-boeren weten zich verzekerd van een inkomen en werkingsmiddelen. De risico’ s worden gedeeld. L andbouwers zijn afhankelijk van het weer en soms mislukken daardoor bepaalde teelten. Omdat er zoveel variëteit is, zijn er altijd wel groenten voorhanden. Deelnemers krijgen inspraak en kunnen ook de boekhouding inkijken. w w w .c s a - n e t w e r k .b e

G RO ND IS DU U R Beginnende bioboeren hebben het niet gemakkelijk om een terrein te vinden. Steven De Smet zag per toeval een advertentie waarin landbouwgrond te koop werd aangeboden. In 2014 startten de onderhandelingen, maar die liepen niet altijd vlot. De organisatie ‘ De L andgenoten’ ijvert voor het beschikbaar stellen van terreinen, onder meer met financiële ondersteuning via aandelen en legaten. De vraag naar landbouwgrond is ook in de klassieke landbouw groot, wat de prijzen de hoogte induwt. “ Op mijn veld werd vroeger veel maï s geteeld, het was monocultuur. Er werd ook veel drijfmest gebruikt. Dat betekent dat er heel veel werk is om de bodem te optimaliseren voor biolandbouw. Dat

58

proces duurt toch wel tien jaar. H et komt er op aan veel compost en organische mest te gebruiken. Ook groenbemesters helpen. Je zaait bijvoorbeeld granen, maait en mengt het in de bodem. Zo kan je op termijn het humusgehalte verbeteren en terug leven in de bodem krijgen, zoals regenwormen, bacteriën en schimmels.” Sommige klassieke landbouwers uit de omgeving kijken benieuwd naar het project van Steven. “ Ze begrijpen het wel. Ze zien ook in dat het gebruik van pesticiden een eindig verhaal is. Op termijn zullen ze ook evolueren naar biologische landbouw, maar ik durf me niet uitspreken wanneer dat zal gebeuren.”

https://delandgenoten.be/content/vlinderveld-csa www.polderveld.be

G astro no mi e | O o gst z elf j e gro enten!


BOEK SNEL EN EENVOUDIG JE AFSPRAKEN IN ONS ZIEKENHUIS OP W W W . IM EL DA. B E VO O RDEL EN VAN O NL INE AF S P RAK EN M AK EN:

W

Maak je afspraak op een moment dat jou het best past Kies zelf datum, tijd en arts Ontvang een afspraakbevestiging per mail Ontvang 48u op voorhand een afspraakherinnering Wijzig en annuleer je afspraken online R aadpleeg een overzicht met al je afspraken die gemaakt zijn vanaf 01/01/2017, ook de afspraken die je niet zelf online maakte

AT H EB J E NO DIG O M EEN P ATIË NTP RO F IEL AAN TE M AK EN?

Ac t i v a t i e c o d e Deze persoonlijke code krijg je in ons ziekenhuis bij het aanmelden via het digiloket of via de inschrijvingsbalie. Ri j k s r e g i s t e r n u m m e r Je rijksregisternummer vind je op de achterkant van je identiteitskaart. E- m a i l a d r e s •

B en j e reeds pati ë nt i n h et Imeldaz i ekenh ui s? Kan je je afspraak niet online boeken, dan blijven we natuurlijk nog steeds telefonisch bereikbaar op het nummer 015 50 51 11, elke werkdag tussen 8u00 en 18u00.

N˚ | 2017

Surf naar www.imelda.be en klik op Online Afspraak Maak een patiëntprofiel aan met je e-mailadres Maak en beheer vanaf nu online zelf jouw afspraken

59


BEAUTY

Germaine de Capuccini Golden Caresse Tan Activator and Extender

PRE-SUN!

G ermaine de C apuccini G olden C aresse T an Activator and Ex tender zet het bruiningsproces al in gang nog voor je op vakantie vertrekt. Met een supersnelle en mooie bruine kleur als gevolg.

Wie alleen nog maar van aftersun gehoord heeft, die leest best even oplettend verder. De nieuwe generatie zonneproducten bereidt je huid immers voor op de zon. We smeren dus niet alleen door als we terug zijn van vakantie, maar beginnen er al enkele weken voor we onze koffers pakken aan.

Thalgo Bronzing Activator Lotion T halgo doopte haar zonvoorbereider de ‘ Bronzing Activator L otion’ . Door stimulatie van de melanine is je huid beter gewapend tegen de zon.

Lancaster Tan Preparer Sun Preparing Hydrating Serum L ancaster versnelt het bruiningsproces van de huid met het T an P reparer Sun P reparing H y drating Serum. H et versnelt de natuurlijke aanmaak van melanine voor een snellere en egalere bruine kleur.

Decléor Aromessence Solaire Tan Activator Oil Serum H et Aromessence Solaire T an Activator serum van Declé or bereidt je huid met kamille en geranium voor op de zon. Wortelolie zorgt voor een egale bruine teint en arganolie vertraagt huidveroudering door de zon.

Yves Rocher Beautifying Mist Tan Activator Ook in het gamma van Y ves R ocher vind je een bruiningsversneller terug. De ‘ Beautify ing Mist T an Activator’ is een lichte nevel op basis van natuurlijke ingrediënten die je een langdurige gouden gloed garandeert.

60

B eauty | P re- S un!


Uw partner voor verkoop, verhuur, advies... ✆ 0478 010 010 Maandag tot vrijdag van 9u-12u30 en van 14u-17u. Buiten deze uren ook steeds op afspraak.

ADVERTENTIE 1/1

Vrijblijvende schatting! Ontdek ons volledige aanbod op

www.rosini.be Dorp 35, 2820 Bonheiden GSM 0478 010 010 

N˚8 | 2017

61


Imelda

Event kalender 16 augustus 2017:

Folklorefestival

De patiĂŤnten van ons ziekenhuis en de bewoners van ons woonzorgcentrum krijgen bezoek van dansers van het Folklorefestival Bonheiden. www.dekrekels.be/festival

16 september 2017:

Bonheiden loopt met een hart vanaf 18u aan het Imeldaziekenhuis inschrijven: info@greenalive.be kostprijs: 5 euro

18 september 2017:

Bloedinzameling

van 18u tot 20u30 ben je van harte welkom voor de bloedinzameling in de buitenkapel van ons ziekenhuis. www.rodekruis.be

Wist je dat... Je patiĂŤnten die in ons ziekenhuis verblijven wensen kan toesturen via een E-card? Op onze website, onder de rubriek bezoeker, kan je de digitale kaart vinden. Kies een foto, schrijf je wensen, vul de bestemmeling in en sla op. Wij zorgen ervoor dat een print van je kaart bij de juiste persoon op de kamer wordt gebracht. We sinds 2009 twee erkende tabakologen hebben op de dienst longziekten? Zij begeleiden rokers met een individuele rookstopbegeleiding. Stoppen met roken doe je het best op

62

je eigen manier. Je doet het als roker op een manier die je zelf helemaal ziet zitten. Dat wil zeggen dat je een rookstop best doet op je eigen tempo en met de hulpmiddelen die je zelf verkiest. Onze tabakologen kunnen jou hierbij begeleiden. Na een eerste kennismaking stellen ze samen met jou een op maat gemaakt rookstopplan op. Meer info kan je krijgen bij onze tabakologen via nummer 015 50 46 05. We dit jaar opnieuw met vijf Imeldateams de 1000 km van Kom op tegen Kanker hebben gefietst? Acht van onze 40 Imeldafietsers waren patiĂŤnten. De editie 2017 van de 1000 km bracht 4.085.000 euro op, een recordbedrag dat gebruikt zal worden voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

Imelda | Event kalender


KIAVERMANT.BE

Een zorgeloos wagenpark vindt u bij Kia Vermant.

ADVERTENTIE 1/1

Uw Fleet Business Center De KIA VERMANT concessies zijn centraal gelegen tussen de economische metropolen Antwerpen en Brussel. Deze nieuwe vestigingen zijn volgens de KIA guidelines opgebouwd en worden versterkt met de kernwaarden van de Vermant Automotive Groep. Laat KIA VERMANT uw fleetcenter zijn en verwacht het onverwachte.

(1) 7 jaar garantie of 150.000 km (wat het eerst wordt bereikt, zonder kilometerbeperking gedurende de eerste 3 jaar).

0,0 - 8,9 l/100

VERMANT

0 - 177 g/km

Kia Vermant Antwerpen Zuid Boomsesteenweg 4 2630 Aartselaar 03 870 70 73

Kia Vermant Mechelen Generaal De Wittelaan 8 2800 Mechelen 015 27 77 77


MEER OTTEVAERE, MEER SERVICE.

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

Echt rijplezier

0-12,8 L/100 KM • 0-294 G/KM CO2

Ottevaere Leuvensesteenweg 135 3191 Boortmeerbeek-Hever Tel. 015 51 13 79 www.ottevaere.bmw.be

BMD17000129_CMYK_A4_V_NL.indd 1

15/03/17 17:55


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.