Page 1


PORTFOLIO contents 1. cv_pg.5 2. athens info point_pg.7 3. design gone rogue_pg.15 4. barcelona tennis club_pg.33


M A R I E L E N A PA PA N D R E O U about

education

practice

competitions

place of birth Athens, GR date of birth 20-11-1991 current location

2009-2016 // National Technical University of Athens (NTUA) professional diploma in Architecture & Engineering, master equivalent, grade: 8.55/10 (excellent)

2017-present // architect @ équipe voor architectuur en urbanisme Amsterdam, NL

2016 Blue Award International Student Competition for Sustainable Architecture, Vienna

2016-present // CDO @ fresh strips, Eindhoven, NL

2016 Urban Signal Student

2013-2014 // Univesidad Politecnica de Catalunya (UPC) Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), erasmus program

2016 // intern @ SeARCH Amsterdam, NL

Amsterdam, NL

email mepapa@gmail.com, marielena.papandreou.91@gmail.com

phone +31 (0) 6 19517347, +30 694 84 36 504

https://www.linkedin.com/ in/marielena-papandreou-80a3a312b https://issuu.com/marielena_

2009 // Geitonas School High school grade: 19.8/20 (1st in my class)

workshops

honours

2015 // flock behaviour & 2016 3rd prize in the control architektura_parame- National Student Competryczna, Wroclaw, PL tition Urban Signal Hellenic Institute of Architecture 2015 // 3Dprinting algorithms space_under, Athens, GR 2009 Scholarship for the 4th highest admission 2013 // Revitalizing the grade in Architecture nalandscape ETSAB, Barcelona, ES tionally Ministry of Education

conferences 2015 // shapes of logic Wroclaw, PL

2009 Award and scholarship for upper level general access to bachelor’s degree under the program of Eurobank “ The great moment for Education“

research interests topology Optimization, Computational Design building technology Material research, Responsive Environments, Kinetic Systems robotic fabrication, Additive Manufacturing sustainable architecture Solar Performance, Facade retrofitting (daylight optimization)

University of Technology

Competition for a timber construction, 3rd prize, Hellenic Institute of Architecture

2015 // architectural assistant @ Panos Georganas office Athens, GR

2015 Experimental Preservation 120 hours International

2012 // research practice @ NTUA, Peloponnese-Athens, GR

2013 SNFCC visitors centre

exhibitions

software

2016 Urban Signal Benaki Museum 2013 SNFCC visitors centre Benaki Museum

publications 2016 3NTA online magazine “Urban Signal” 3rd prize Competition Entry for an Info Point for the city of Athens

Architectural Student Competition Stavros Niarchos Foundation

Rhino Grasshopper Autocad Vray Archicad Artlantis Sketch up Arduino Photoshop InDesign Illustrator


`

ATHENS INFO POINT WOODEN INSTALLATION FOR POSTING CULTURAL ACTIVITIES 3rd prize URBAN SIGNAL,STUDENT COMPETITION

BY THE HELLENIC INSTITUTE OF ARCHITECTURE

location: Athens size: 4 m2 year: 2015


7

In this project the task was to design a wooden construction which carries posters, screens and flyers regarding temporary events and activities that take place in Athens. The two main parameters that needed to be taken into account in the design were its easy construction and deconstruction in order to be moved in different locations in the city and its self-sufficiency in terms of electrical consumption. Instead of applying a pre-existing model of construction, experimentation was attempted in order to reach a form that would be demonstrative to all directions, offering unique views to each of them.


8 With a toolset consisting of absolute symmetry and visual enhancements, an expressive geometry was produced which invites the visitor to wander around it.

1

2

The structure is formed by horizontal elements, which rotate about an axis. Starting from the bottom and going to the top, the thickness of these elements gradually decreases, while the distance between them increases, thus the weight is inversely proportional to the height. All pieces are numbered, unique and have holes at specific points through which cables, 2cm in diameter, pass.

3

4

The cables are screwed into solid iron base, while the pressure of the bolts on the top of the structure counteracts the wind loads. The inspiration for the aformentioned idea was given by the lighting poles in major highways, which are exposed to strong winds and stability is ensured. through the application of vertical forces in the surface of their base.


9

pieces to assemble


1

3

10

2

4

5

6

pv panel led tape lights

screens

bateries

[details details ] 1

2

3

4

5

6


The minimum coverage of public space, combined with the rise above the ground in a rotative pattern, were considered the apropriate means of installing the structure in various urban environments.

11


12

physical model

scale 1:20


13


DESIGN GONE ROGUE STUDENT HOUSING IN A FORMER DEPARTMENT STORE diploma thesis project NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF ATHENS DEPARTMENT OF ARCHITECTURAL ENGINEERING location: Athens size: 17.000 m2 year: 2015 - 2016


15


16

[ existing situation ] Amidst the devaluated buildings in Athens, there are several structures of special importance because of the collective memory that is related to them. One of these is the empty shell that used to host the "MINION" department store in the 70s (the 11th largest in size across Europe). The building is situated very close to the Omonia station. The once evident commercial colour that dominated the pedestrian roads and the building of study itself, is now limited to neighboring areas.

m2/plot area 3254 m2/ floor 1376 levels 10 m2 (total) 17014

On Christmas Eve of 1980, the department store suffered irreversible damage by a blast attack. Minion consisted of four buildings that were structurally independent, three of which were rebuilt after the attack. Nowadays this practically new bearing structure stands deserted in the heart of the city center.


17

AT H E N S dormitories educational institutions MINION

The percentage of the students studying away from their home that can be covered by the available places in dormitories does not exceed 9%.

With the current economic situation, it is becoming increasingly difficult for students to rent an apartment in the city, bringing the number of requests in students’ housing complexes to grow exponentially. It is therefore proposed the "MINION" to become a students'

DORMITORY

This choice is adequate since it is situated close enough to most institutions of the city center and right next to the transportation junction of Omonia. Still, the large size of the building is suitable to accomodate all the functions related to student housing.


apartments

18 kitchens

public restaurant

access to residences

public square


living rooms

19

apartments multi-function space

access to residences

access to library

[ design principles ] communication

sustainability

adaptability

The main principle of the project is this meeting of the collective and the individual, an inherent characteristic of the dormitory building type. The distribution of activities in space is done through a series of gradual transitions from the public, to the communal spaces, and finally to the private.


[ program ]

20

The student residences are complemented by spaces which are directed to a broader target group, contributing to an organic correlation of the residences and the urban functions.

library

necessary acoustic and visual conditions for concentration and study

communal spaces

living rooms, dining rooms, kitchens, toilets, shared terraces

apartments 1st floor restaurant

public square

public passages, connections and open spaces are important design parameters

multi-function space

can be divided into rooms with simple movements of panels in order to host diverse activities such as language learning, temporary exhibitions, workshops, and other cultural or educational activities

ground floor


2nd

5th

3rd

6th

4th

7th

21

At each level the communal spaces are placed around the square, keeping visual contact with the public space. Additionally, they act as corridors, joining together a set of apartments. The apartments can accommodate from four to twelve people, depending on the current needs for housing.


students’ residence

22

[ apartment ]

The individual room, is a self-supporting structure, which can be customized according to the user’s needs. One of the basic principles that was set was the possibility of spatial transformations, so a range of needs can be covered according to the circumstances. Recognizing that a rigid and immutable system of rooms was inefficient for this purpose, the design of a unit was decided with the ability to move, expand and adapt to the students’ requirements. In this way, each apartment may acquire different arrangement according to the way the units are mounted, and each unit can acquire different qualities, depending on the panels installed. The same unit can functions as urban equipment in the public square.


frame expansion stages & panels' installation

23

different arrangments of the same apartment

10.2 m2

5.10 m2

2.55 m2

When the desired size of the unit is decided, initially the supports are secured, then the floor and the ceiling are adjusted and finally the panels are placed on each side.


[ unit analysis ]

24

types of panels -different properties which cover some basic habitation needs -personal spaces formed depending on the requirements and personal taste of each resident

panel installation detail

each beam has slots where the panels are placed

view from square

entrance to public functions, units as urban equipment


sliding door

1 transparent

horizontal louvers

2 vertical louvers

selves

3 bed

desk

4

sofa

outdoor

1. student room // 2. student room // 3. outdoor furniture // 4. exhibition & sale of products

25


26


27


[ sustainable features ] Software was used in order to simulate the potential incident solar radiation and also to optimize the distribution of the volumes on the southeast facade according to the daylight conditions. A device is connected to the solar water heaters and harnesses the waste heat of the solar thermal collectors to generate low-cost clean electricity. It can reduce annual electricity costs by 25% to 30%. In addition, all grey water from the building is naturally purified in order to reduce the water consumption. In a recycling system, waste water is collec ed, treated, stored and re-distributed within the building for irrigation needs and toilet flushing.

december

march

june radiation analysis

28

south-west view

passive and active energy saving systems


29

existing situation

situation after demolition

new situation

The existing structure has a dense and irregular grid, without being structurally necessary everywhere. On the north wing, the entire intermediate piece between the two buildings is eliminated and replaced with a lightweight construction which operates as bridge.

southern facade

detail of new lightweight steel construction and sliding shading system


30

physical model

scale 1:100


31


BARCELONA TENNIS CLUB SHADING CONSTRUCTION & SPECTATORS' PLATFORM representation arquitectonica vi UNIVESIDAD POLITECNICA DE CATALUÑA (ERASMUS) ESCOLA TECHNICA SUPERIOR DE ARQUITECTURA DE BARCELONA location: Barcelona size: 130-260 m2 year: 2014


33


34


This project is about the design of a shading construction and a seating area of the tennis courts for the Club Real de Tennis de Barcelona. The club includes a set of courts all oriented in the same direction. With the stands on the the north-west side of the court, the cover has to protect the spectators from the south-west sun. The roof of the club folds up to form this informal spectator platform.

c

35

d

b a

the model is based on a continuous curve that constists of four sections

a straight curve (a) which is the basis of the stands, a lateral third degree curve (b) to keep the sun from west, and on top, a third (c) and a second (d) degree curve that serve for shading

curves a+b fixed layout curves c+d variable lengths & heights

set of points

variable evenly distributed along an horizontal axis and on curve c+d

vectors

variables

curve 0.3 ≤ L1 ≤0.5 (m) 3 ≤ L2 ≤ 5 (m) 1≤ L3 = L4 ≤ 1.5 m -0.4≤ H1= H2 ≤-0.25 m -0.5≤ h ≤ 0.1 m -0.05 ≤ H3 ≤ -0.02 m -1.8 ≤ H4 ≤-1.5 m division points 6 ≤ N ≤ 10 cylinder radius 0.02 ≤ R ≤ 0.04 m base beam support 0.08 ≤ X ≤ 0.1 0.25 ≤ Y ≤ 0.3, 2.6≤ Z ≤ 3.1 m height of top beam components 0.1≤ 1st ≤ 0.6 m 0.1 ≤ 2nd ≤ 0.3 m

connection between those two sets of points

amplify

extention of the vectors towards the seats


36

2

the back edge of the beams is fastened by cables to a lower horizontal axis

[ grasshopper definition ]

1

wooden beams are placed along the vectors


37

3

the structure is covered by a shade fabric supported by components that can vary in height

the proposed model has the possibility to be extended and serve more than one courts


38

THAN K . YO U

Profile for Marielena Papandreou

Portfolio - Marielena Papandreou  

3 key projects of my design work

Portfolio - Marielena Papandreou  

3 key projects of my design work

Advertisement