Page 1

design portfolio

meagan kelley


meagan

kelley

OBJECTIVE

222 E. grattan st. harrisonburg, va 22801 540-435-1280 makell@vt.edu

Seeking a summer internship to further my design education and knowledge before begining my graduate studies. Through an internship I hope to gain more knowledge about the physical construction of design components, as well as ways in which design affects people’s interactions within a space.


EDUCATION

AWARDS AND ACHIEVEMENTS

Virginia Tech ‘15 Blacksburg, VA Bachelor of Science, Interior Design Minor in Sociology Study Abroad - Europe (Summer 2013) - Virginia Tech’s CESA (Fall 2015) - Haworth Award for Contributions to the Studio (2013) - Steelcase NEXT Design Competition Winner (2013) - Joe Rogers and Associates Studio Excellence Award (2013) - Virginia Tech School of Architecture and Design First Year Design Competition Winner (2012) - Pamplin Leader Award (2010) - Virginia Tech Dean’s List (2010 - 2013)

SKILLS

WORK EXPERIENCE

ACTIVITIES AND LEADERSHIP

VOLUNTEER WORK

- Revit - Microsoft Office - Adobe InDesign, Illustrator, and Photoshop - Rhinoceros - Move Management

- SketchUp Pro - SketchUp Podium - Sketching - Space Planning

Clark Nexsen Interior Design Intern (May 2014 - August 2014) - Very involved with the office relocation - Redesigned The Nofolk SPCA Exterior James Madison University Landscaping/Grounds Staff (May 2012 - August 2012) Harrisonburg Farmers Market Online Newsletter Layout Manager (2010) IDEAS Website Interview Team August 2013 – Present IDEAS (Interior Designers for Education and Sustainability) 2011 – Present National Residence Hall Honorary 2011 – 2012 Wesley Foundation of Virginia Tech - 2010 - Present Alternative spring break planning team (2013-2014) Fellowship Team member (2013- 2014) Alternative Spring Break Trips (2011-2014) The Big Event at Virginia Tech Staff Member (2010-2012) Committee Member (2012-2013) Harrisonburg/Rockingham County SPCA June 2006 – September 2008


meagan kelley 222 e. grattan st. harrisonburg, va. makell@vt.edu virginia tech school of architecture + design interior design


diane von furstenberg boutique

03 - 07

dynamic wall

09 - 13

energy ensĹ? traveling exhibit

15 - 19

whimsical lobby

21 - 23

schamus and emonts residence

25 - 29

n.e.x.t. office

31 - 37

cane assetato vini winery + tasting house

39 - 43

sketching

45 - 49

01


diane von furstenberg

boutique

spring 2013 upper west side, new york

03


This design was a boutique for fashion designer Diane von Furstenberg, located in the Upper West Side of Manhattan. The design was based off of the concepts of line, pattern and movement that are present in her designs. The clothing has very bold and brightly colored patterns, so the goal was to create a mostly white space that would show off these colors and patterns. To pull people into the store, I reshaped the shell of the boutique, moving the main axis onto a diagonal that influenced the placement of everything else in the design. The walls being moved influenced the counter, which influenced the floor and then the display.

diane von furstenberg boutique


OPEN TO BELOW

E1

DOWN

DRESSING

Second Floor Plan

CASH COUNTER

ADA BATHROOM

UP

STORAGE

ENTRY E2

OFFICE

First Floor Plan

Floorplan Process

DVF Boutique First Floor Scale: 1/8” = 1’0”

N

diane von furstenberg boutique 05


Diagram of Circulation

Spatial Typology Diagram

Wrap Dress

The ceiling installation is created from abstracting the main line movement in Diane von Furstenberg’s most famous design: the wrap dress. Through pattern and line movement, the design allows for direction and effective display within the boutique.

diane von furstenberg boutique


Level Two Elevation

Northeast Elevation

Section Exterrior Elevation

Display Process

diane von furstenberg boutique 07


dynamic

wall

fall 2012

09


The dynamic wall was designed as part of a spatial typology study. The goal was for the occupant to be able to control the amount of sunlight entering the space, while still allowing a line of sight through the building as a whole.

dynamic wall


Built Model

Process

dynamic wall

11


Lighting Pattern Study

The design resulted as a series of sliding screens with circle cutouts to allow for amounts of light to be altered, while still having openings in the wall. The sun coming through the screens creates light patterns on the walls, floor and ceiling. These patterns are different with every movement of the screen.

dynamic wall


1’ 1”

8’ 5’

8’ 3’

1’ 1”

11.5”

8’ 5’’

dynamic wall

13


energy ensĹ?

exhibit

fall 2013 blacksburg, virginia

15


Energy Ensō is a traveling design exhibit and yoga studio meant to educate the public about interior design and how it can directly affect the health of people. The concept for the traveling exhibit is based off of the circular Japanese calligraphy symbol Ensō. Ensō is not a fixed or static form but rather one that shows the continuation of activity by the circle not being closed. This relates directly to the activity and meditation of yoga. An open Ensō shows that it is part of something bigger and not a separate entity, similar to the relationship of exercise to overall health.

energy ensō exhibit


RESTROOM

HANDICAP LIFT

JUICE BAR

JUICING STATION

INTERACTIVE WALL

YOGA INSTRUCTION STAGE

HANDICAP LIFT

Circulation Diagrams

FRUIT STORAGE DISPLAY

AN ” = 1’-0”

Floorplan

The goals of the project were to create an environment that interacts, but does not rely on technology and electricity; to educate the public on good interior design; to allow all participants regardless of physical or mental limitation; to incorporate sustainability through design and materials; and to promote physical activity.

energy ensō exhibit 17


Exterrior of Trailer

Projector Diagram

Interactive Wall Elevation

Juice Bar Elevation

energy ensĹ? exhibit


To cut electricity costs, the ceiling of the trailer is made of glass tubes that filter sunlight through to the space, allowing for natural light. To control heat, pannels are built above the tubes to be pulled over the roof when the sun is too hot. The interactive wall engages participants and encourages movement and activity, thus promoting health while also displaying a design element.

energy ensĹ? exhibit 19


whimsical

lobby

spring 2014 new orleans, louisiana

21


The design of this hotel lobby in New Orleans, Louisiana was part of a five day group project during which our only parameters were to design a lobby that conveys a feeling. We chose “whimsical� as our feeling and created a kinetic ceiling sculpture as well as overlapping staircases, colored LED lighting and abstract furniture to convey this feeling.

whimsical lobby


Conceptual floor plan - not to scale

Kinetic ceiling sculpture diagram

The kinetic sculpture on the ceiling is composed of 1 inch diameter beads and 3 inch diameter globe lights. The beads slowly fluctuate up and down to create a dynamic environment. The beads hang almost to a height of human touch, making the user feel that they are interacting with the sculpture.

whimsical lobby

23


schamus and emonts

residence

spring 2014 upper west side, new york city

25


The remodel of this pre-war apartment, in the Upper West Side of Manhattan was designed for James Schamus, a screenwriter and Columbia professor, and his wife Ann French Emonts, a former Broadway costume designer and current owner of Darling Boutique. The couple have both found success in Los Angeles and New York, thus inspiring the transitional style of the design. The apartment has a backdrop of white walls, with a consistent wood flooring throughout to represent the more sophisticated style of New York, but incorporates pops of color to represent Los Angeles.

schamus and emonts

residence


Floorplan

Process

schamus and emonts

residence 27


schamus and emonts

residence


schamus and emonts

residence 29


n.e.x.t.

office

fall 2013 austin, texas winning studio project

31


NEXT is a Think Tank organization that selects entrepreneurs and assists them in developing and prototyping their concepts to create the best products that represent what’s next in innovation. NEXT becomes the canvas for the entrepreneur’s idea to be developed on. The office represents the canvas and the employees become the tools to develop the project into a final, marketable product.

n.e.x.t. office


Ceiling Element Diagram

Private Offices

Classroom

Open Office

Video Conference

Ideation Zone Project Rooms

Open Office

Private Offices

Project Room

Classroom

Studio

Project Room

Think Tank

Reception

Copy/Work Room

Cafe

Floorplan Process

The concept of part to whole allows the space to be viewed as a canvas for ideas and to be sculpted into unique zones that allow for very different work environments. Different areas are assigned different colors to identify the work environment. For example blue, representing calm, identifies to quieter, more private spaces in the office while orange, a more lively color, represents more public spaces. The long, narrow space is broken up by different collaborative spaces, thus carving the office. These spaces also allow for more interaction between employees.

n.e.x.t. office

33


Reception Elevation

Yellow Acrylic

White Thermoset Plastic Reception Desk Axon

The different spaces are unified through a wall and ceiling installation created by abstracting the neighborhoods of Austin into triangles and repeating the pattern. The triangle is an important form within the project because it represents narrowing many ideas down to a final solution. The neighborhoods of Austin piece together to create the final sculpture that is Austin, similar to the creation of final products within Next.

n.e.x.t. office


Acoustic Panneling 4’ 0”

Ceiling Installation Black Polished Concrete Throughout 5’ 0”

Light Maple Tables, Desks, Stools Throughout

3’ 6” 2’ 7” 2’ 6”

Bernhardt - Urban Sprout 1’ 3 7/8”

Seating Throughout E3 2

2’ 10”

ELEVATION - BACK NOT TO SCALE

Bernhardt - Urban - Zest

4’ 7”

E2 2

Seating Throughout

ELEVATION - SIDE NOT TO SCALE

Maharam - Monk’s Wool - Tusk Reception and Private office Chairs White Thermoset Plastic

Herman Miller Twist - Turquoise

SCALE 1’ 0” = 1/2”

Seating Throughout Maharam - Highfield by Kvadrat

SCALE 1’ 0” = 1/2”

7’ 0”

Seating Throughout 3’ 9” 10’ 6”

3’ 6” E1 1

ELEVATION - FRONT NOT TO SCALE

A 1

PLAN - RECEPTION DESK NOT TO SCALE

Aluminum Table and Chair Frames and Legs Green, Orange, Yellow Acrylic Wall Element

n.e.x.t. office 35


The cafe was designed to be a multipurpose space that serves as a space to gather, meet, work, and eat.

n.e.x.t. office


Enclose Walls Throughout

Reside Worksurface Corner 120 Open Office

Reside Desking Open Office, Private Office

qbic Lounge Seating Reception, Private Office

LTB Bench Straight, SE04 Lounge Small Cube, LTB Table Project Room Cafe RCP

Zody Task Chair Open Office, Private Office

Very Task Chair Open Office, Private Office

450 Series Round Table Cafe, Open Office, Private Office, Collaborative

Cafe Elevation

Haworth SE04 Table Reception

Hello Mini Mobile Stool Think Tank

Planes Collaborative Tools Throughout

n.e.x.t. office 37


cane assetato vini

winery + tasting house

fall 2014 riva san vitale switzerland

39


This project transforms the existing Casa Bianchi and the surrounding land into a tasting house and winery. The concept of pairing allows the new to be paired with the old, combining the original architecture with new design. A new stair has been introduced to pull the visitor through the entire house. Starting at the top floor, visitors meander through two floors of retail to see the product and then experience the wine on the bottom two tasting floors. To then exit, visitors again walk through the retail space.

cane assetato vini winery + tasting house


Floorplans

Process

The original stairwell is preserved through the creation of a light well in its place. Frosted glass flooring allows light to travel down the shaft through the entire house, bringing in natural light to warm up the house. The yellow of the previous stair is kept as the accent color for the space.

cane assetato vini winery + tasting house 41


Stair and Feature Wall Elevations

Extending from the stairs is a wooden acoustic wall. This allows the old walls to be revealed underneath the stairs while addressing the problem of sound in a space being changed from private to public. The use of wood also brings warmth to the space.

cane assetato vini winery + tasting house


Casa Bianchi, Riva San Vitale, Switzerland

Winery and Tasting House Plans

Site Axon

Behind the tasting house sits the winery production building. This space is built into the mountain to symbolize the wine coming from nature. The production building does not stand higher than the house and is the same width as to keep the building from distracting from the architecture of the house. The design creates a carport space that serves as an entrance to both the production space and the tasting house.

cane assetato vini winery + tasting house 43


sketching

fall 2012 - spring 2014 europe 2013 + 2014

45


sketching


sketching

47


europe fall 2014 sketching


europe fall 2014 sketching 49


meagan kelley 222 e. grattan st. harrisonburg, va. makell@vt.edu virginia tech school of architecture + design interior design


Meagan Kelley - Resume and Portfolio  
Advertisement