Page 1

c/o MARKARYD En liten guide fรถr stora upplevelser 2016


VÄLKOMMEN TILL MARKARYD!

Välkommen till Markaryd Leva i Markaryd Jobba i Markaryd Shoppa i Markaryd

4 – 7 8 – 11 12 – 17 19 – 59

Äta i Markaryd Upplev Markaryd Bo i Markaryd Företagsregister

61 – 69 71 – 79 81 – 89 90 – 93


VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

4

VÄLKOMMEN HIT! Här har vi nära till skogen, sjöarna och naturen men låt dig inte luras av lugnet. Markaryd, beläget längs E4:an och med tågförbindelse mot kontinenten, har bland annat Sveriges bästa näringslivsklimat. Med detta magasin vill vi välkomna dig till Markaryd!


• U  ppleva den naturliga personliga ser­vicen i våra butiker och tillgivenheten bland människorna. • K  änna närheten till naturen även mitt i centrum. • K  änna entreprenörsandan och aktivite­ terna i våra stora tillverkande industrier. • S  maka på en ort som har så mycket mer att erbjuda än vad första anblicken ger.

VÅRA ÅRLIGA EVENEMANG • • • • • • • •

Vår-, höst- och samlarmarknad Strömsnäsfestivalen Hinneryds torgdag Traherydsdagen Hantverksmässan Konstrundan Julskyltning Fotbollscup och sportscamp för barn

VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

HÄR KAN DU

5


VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

VÅR HISTORIA

6

Vi har gått från krig och ofärd till välstånd och framgång. Markaryd var fram till slutet av 1600-talet en viktig gränsort mellan Sverige och Danmark. Markaryd blev Sveriges andra postort och skulle knyta samman Stockholm med resten av Europa. När järnvägen kom i slutet av 1800-talet och band samman Småland, Skåne och Halland just i Markaryd började handel och tillverkning att blomstra här. Danskarna har fortsatt att lockas till Markaryd som turistmål, i början främst för att jaga i denna gränsbygd, men idag har Markaryd blivit semes­ terparadiset för många danska fritidshusägare runt om i bygden. Vi har den största andelen utländska fritidshusägare i hela Sverige!


• I Markaryd är det roligt att vara barn. Vi kan erbjuda en trygg och lugn miljö att växa upp i där leken får vara i centrum. • Här finns många barnvänliga utflyktsmål såsom djurparker, barnvänliga stränder, simhall med äventyrsdel, utebad, ridhus, lekplatser och anordnade aktiviteter. • Många är aktiva i olika föreningar – musik, gymnastik, dans, ridning och bollspel kan man börja med redan som liten. • M  arkaryds församling har en aktiv roll i samhället och har varje vecka barngrupper för alla åldrar, bland annat öppen förskola, babycafé och ”Messy Church” där hela familjen är välkommen. Att konfirmeras är fortfarande en stark tradition här. • Här får barnen växa upp nära naturen!

VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

UNGA I DAGENS MARKARYD

7


LEVA I MARKARYD

8

LEVA I MARKARYD ”Härligt att kunna göra sina ärenden på cykel” I Markaryd är det enkelt att ha en behaglig vardag. Här finns det inga avstånd oavsett om det är till skolan, jobbet, vårdcentralen, banken, livsmedelsbutiken, naturen eller till din vän. Mitt i centrum hittar du bibliotek, bio, simhall, bowling men även utegym och motionsslinga längs med sjön. Vi är ett med naturen och den intresserade kan roa sig med jakt, fiske, bad, bär- och svampplockning.


DET UPPSKATTAR VI I MARKARYD • I centrum kan man umgås, gå härliga promenader och handla i mysiga butiker. Personlig service genomsyrar våra butiker, stora som små. Och hos oss är parkeringen alltid gratis. • Här finns det gott om plats för alla! I Markaryd bor vi 20 människor per kvadratkilometer.

• Barn och ungdomar kan lätt ta sig till skolan och vuxna göra sina vardagsärenden på cykel. • Träningsmöjligheterna är många, i grupp eller individuellt. • M  ed Pågatagen tar man sig snabbt och lätt till knutpunkten Hässleholm och vida­ re mot Kastrup på mindre än två timmar. Med bil via E4 kommer man långt ner på kontinenten på en förmiddag.

Visste du att Markarydsbor och japaner blir äldst i världen? Markaryd sticker ut på kartan över världens ”blå zoner”, de platser som har högst andel 100-åringar i världen (Forskning & Framsteg). Vi väljer att tolka detta som att vi har ett bra klimat att bo och leva i!

LEVA I MARKARYD

• Cykelavståndet!

9


STORA SATSNINGAR I MARKARYD • Kommunen har gjort stora satsningar på nya skollokaler med fräscha utemiljöer, både i Strömsnäsbruk och i Markaryd.

LEVA I MARKARYD

• Hunehallen – En helt ny sporthall med tillhörande multiarena i nära anslutning till det vackra rekreationsområdet ”Södergårds-dammarna” och badplatsen vid Jetesjön.

10

• Hannabadet – I anslutning till den moderna simhallen med äventyrsdel har kommunen tillsammans med lokala sponsorer byggt en supermodern bowlinghall. • Fräscha bibliotek hittar man centralt både i Markaryd och Strömsnäsbruk. • Musiken i centrum – Markaryd satsar aktivt på ungdomar för att de gemensamt ska glädjas och utvecklas inom musik.


11

LEVA I MARKARYD


JOBBA I MARKARYD

12

JOBBA I MARKARYD ”Bästa näringslivsklimatet i landet” Markaryd kan vara en geografiskt liten ort till ögat, men vår stora företagsamhet och entre­ prenörsanda blomstrar, vilket ger många arbets­ tillfällen inom produktutveckling, tillverkning, försäljning och distribution i olika branscher. I Markaryd håller vi ihop, här har vi byggt stabila broar mellan kommunen och företagarna, vilket har lett till ett mycket bra samarbete som satt Markaryd på kartan.


I Markaryd gillar vi att förverkliga drömmar och stöttar gärna nya idéer!

Exempel på våra stora företag i Markaryd • NIBE arbetar med avancerad och högautomatiserad tillverkning av värmepumpar och braskaminer. • Lindvalls korv tillverkas i Strömsnäsbruk och säljs över hela Sverige. • Konecranes tillverkar och exporterar truckar till kunder världen över. • OF Ekeri säljer lastbilssläp som rullar på vägarna både i Sverige och utomlands. • I Markaryd producerar Johanson möbler med internationell design.

JOBBA I MARKARYD

Vi har, på riktigt, Sveriges bästa näringslivs­ klimat när företagarna själva får tycka till. Två år i rad: 2015 och 2016 (Svenskt Näringsliv).

13


JOBBA I MARKARYD

TILLVÄXT MARKARYD

14

I Markaryd är alla företag lika viktiga – stora som små. Dessa är samlade i näringslivs­ bolaget Tillväxt Markaryd, med över 100 medlemsföretag! Deras högsta prioritet är samverkan mellan företagen och kommunen samt de tiotal projekt som medlem­ marna tycker är viktigast. Våra företag är måna om att bibehålla och sprida entreprenörsandan vidare till unga, bland annat genom att stötta UF-företag från gymnasieskolan. Ett omfattande och väl utvecklat PRAOprogram där högstadieeleverna tas väl om hand av företagen och ges möjlighet till att prova på arbetslivet på riktigt!


15

JOBBA I MARKARYD


JOBBA I MARKARYD

MÅNGA KÄNDA VARUMÄRKEN

16


JOBBA I MARKARYD

KOMMER FRÃ…N MARKARYD

17


SHOPPA I MARKARYD

19


MODE I SEKELSKIFTESHUS Miljön hos Jeanette på Modehus Femton är lyxig och hemtrevlig. Kakelugn och spegeldörrar blandas med kläder, väskor, skor, smycken och andra accessoarer. Här hittar du märken som Tiger of Sweden, Eton, Ichi, Ilse Jacobsen och Cambio, för både dam och herr. Storstadskänsla och hemtrevligt, kanske beror det på att detta tidigare varit en bostad, eller helt enkelt på att Jeanette har en känsla för stil som präglar hela butiken. Mest troligt det senare!

20

0433 – 168 05 Drottninggatan 15, Markaryd www.modehusfemton.se


21


TOTTES RINGUP Är det något som särskilt kännetecknar RingUp i Markaryd så är det Tottes känsla för service och vilja att kunden ska känna sig nöjd. Han löser både små och stora problem och det är något som uppskattas av alla, såväl privat-personer som stora företag.

22

I butiken hittar du telefoner, telesystem, kameror, datorer, ljudanläggningar och andra tillbehör. Skulle något saknas kan det snabbt beställas hem till butiken.


Tel: 0433 – 790 10 Göingegatan 1, Markaryd www.ringup.se

23


MODE FÖR BARN Inne i barnbutiken Nick & Nora möts du av pigga Åsa och hennes goda service. Efter 15 år vet Åsa vad som funkar och hon har blivit en fena på att plocka hem kläder som kunderna gillar. Butiken har storlekar mellan 50 – 176 cl, så här kan även ungdomar hitta plagg som passar. Detta är drömmen för nyblivna föräldrar och självklart också för mormor och farmor!

24

Tel: 0433 – 123 93 Smedjegatan 1, Markaryd Facebook: Nick & Nora


25


MYSIGT OCH KUNGLIGT På King’s & Queen’s har Malin skapat en butik i en ombonad och upplevelserik miljö. Här kan du gå ett varv bland kläderna, klämma och känna, för att sedan försvinna in i provrummet och komma ut med känslan av att vara en ”kunglighet”. Under tiden kan sällskapet slå sig ner i den inbjudande soff­ gruppen, ta en kaffe och bläddra i en tidning. Här finns både herr- och damkläder av märken som Odd Molly, Ajlajk, Scotch & Soda, Culture, Please, Pernilla Wahlgren Collection och Replay.

26

Tel: 0433 – 125 55 Kungsgatan 32 B, Markaryd www. kingsandqueens.nu


27


HÄR GES TID ATT BARA TITTA! Att få komma in i en butik och bara titta, inspireras och inte alls känna att man behöver köpa något – det vill Susanne och Marie förmedla på Ayoda’s Mode. När du sen är sugen på att få med dig något hem är de till stor hjälp. Här finns vardags- och festkläder, skor och väskor, smycken, underkläder och ytterplagg för alla smaker och plånböcker. För både honom och henne!

28

Tel: 0433 – 161 14 Smedjegatan 1, Markaryd Facebook: Ayoda’s Mode


29


MÖTESPLATSEN BALKHEDS Familjeföretaget Balkheds har under 30 år i branschen fyrdubblat sin butiksyta, där det idag finns ett stort sortiment för husägare, byggare och djurägare. Drivkraften att få inspirera och vara kunderna till hjälp lyser igenom hos Balkheds. Den famil­ jära känslan finns i butikens atmosfär. Hit kan du komma för att få tips och hjälp eller för lite gott snack – om bygget eller älsklingsvovven!

30

Tel: 0433 – 160 55 Järnvägsgatan 5, Markaryd www.balkheds.se


31


HELA RESAN MED KLINTEBERGS Om det är dags att renovera finns Klintebergs Färg & Golv till hjälp. Hit kan du komma för att inspireras i utställningarna och drömmande försvinna in i tapetmönsterpärmar, känna och klämma på material eller be om experthjälp. Happy Homes Klintebergs har butikspersonal och hantverkare som följer med och hjälper dig från idé och dröm till verklighet. Butiken har ett stort sortiment av färg, golv och tapet. Välkommen in med dina drömmar och planer!

32

Tel: 0433 – 712 20 Kvarngatan 20, Markaryd www.happyhomes.se


33


SÅ MYCKET MER! Butiken har sitt ursprung i Gällareböke utanför Markaryd, då 1924 som en cykelverkstad hemma på Johans gård. Numera en butik som drivs av Pia och Jon, inne i centrum med ett imponerande brett sortiment. Förutom cyklar hittar man sport- och fritidskläder, utrustning för de flesta sporter och skor i olika märken och färger. Utöver det även skog och trädgårdsmaskiner för små och stora ägor. I den välutrustade verkstaden repareras automovers, cyklar, motorsågar, mopeder och gräsklippare av kunnig personal.

34

Tel: 0433 – 104 81 Drottninggatan 30, Markaryd www.teamsportia.se


35


DAMMODE SEDAN 1908 Lindbergs är en väletablerad klädbutik i Markaryd som har sålt noga utvalda damkläder i över hundra år. Anette som idag driver butiken har trogna kunder från många håll i landet. Här finns märken som Masai, Saint Tropez, Tommy Hilfiger och Part Two. Att i lugn och ro få prova ut kläder i behaglig miljö med god service är det många som uppskattar.

36

Tel: 0433 – 101 55 Östergatan 8, Markaryd Facebook: Lindbergs mode i Markaryd


37


HELENS HÄLSOKOST På hörnet i det lilla huset i korsningen Kungsgatan – Kyrkogatan ligger butiken med fokus på hälsa. I nio år har Helen drivit hälsobutiken som nu är kopplad till kedjan Hälsokraft.

38

Här finns kosttillskott, växtbaserade läkemedel, ekologiska livsmedel, teer, hår-, hud- och fotvårdsprodukter och fotriktiga inneskor. Och personlig service såklart!


Tel: 0433 – 100 02 Kungsgatan 22, Markaryd www.halsokraft.se

39


HELA PAKETET HOS ROSÉNS Roséns ur & guld är en lyxig butik med smycken, klockor, presenter och glad personal. Bakom tegelväggen i butiken har urmakare Andreas sin verkstad. Han sitter inne med 22 års yrkeserfarenhet. Roséns erbjuder en än mer lyxig butik än det man ser vid första anblick. Här precisionsrepareras smycken och klockor med lupp och stor noggrannhet!

40

Tel: 0433 – 100 34 Kungsgatan 17, Markaryd www.rosensguld.se


41


ÖVER 100 ÅR MED KNUT NILSSON EL Elektricitet har funnits i Markaryd sedan 1911 och Knut Nilsson El i stort sett lika länge. Grundaren var den som fick uppdraget att elektrifiera byn och 1912 startades den elfirma som utvecklats vidare och idag drivs av makarna Annika och Rolf.

42

Med sex anställda tar firman uppdrag inom alla typer av elinstallationer. I butikenmöter Annika dig och hon kan det mesta om belysning och el-tillbehör. Här är det lätt att få något med sig hem som lyser upp hemmet och tillvaron!


Tel: 0433 – 102 64 Kungsgatan 6, Markaryd www.nillsonel.se

43


GEMENSKAP OCH EN MASSA FYND Lagadalskyrkans Second Hand är en fantastisk samlingspunkt mitt i Strömsnäsbruk som varje lördag lockar 400 – 500 fyndsugna besökare. Eller kanske är det just folket som lockar mest? Troligtvis är det en kombination av det sociala, caféet, livemusiken och de låga priserna. Second Hand drivs till största delen av volontärer samt hjälp från arbetsförmedlingen. Omkring 700 000 kr skänks varje år till bl a Världens barn, Barnsamariten och Pingst­ missionens utvecklingsarbete (PMU), som i sin tur bidrar med nio gånger så mycket. Så att handla på Lagadalskyrkans Second Hand ger stora ringar på vattnet!

44

Tel: 070 - 147 07 99 Lagastigsgatan 22 , Strömsnäsbruk www.pmu.se


45


BYGGHANDEL MED TOPPBETYG Woody bygghandel hamnar i topp i en kundundersökning där man anonymt på plats granskat butikers bemötande och service mot kunder och ja, det säger väl en hel del om denna butik. I butiken säljs bland annat verktyg, golv, fönster, dörrar och färg. På lagret kan du fylla bilen med virke av hög kvalitet, tak av olika slag, samt sten och betong. Allt för bygget – med kvalitet, kunskap och service!

46

Tel: 0433 - 120 40 Hannabadsvägen 10, Markaryd www.woody.se


47


ETT KOMPLETT MOTORCENTRUM Det händer ofta att kunderna åker långt för att komma till Motorcentrum och hälsa på, ta en kopp kaffe och prata en stund. Så har det alltid varit och det ger en bra bild av hur företaget fungerar. Med exklusiv, auktoriserad försäljning och verkstad för Mercedes och Nissan, skadecenter och lackering erbjuds allt en bilägare behöver. Här kan du till och med få vara med och titta när bilen repareras. Tekniska finesser blandat med stor social kompetens – inte som vilken bilhandel som helst helt enkelt!

48

Tel: 0433 - 756 00 www.motorcentrummarkaryd.se


49


MARKARYDS ÄLDSTA BUTIK

50

Markaryds Järn har varit igång sedan imponerande 1903. I butiken finns maskiner, verktyg och arbetskläder, framför allt avsedda för industrier och hantverkare och varje dag går bilen ut till företag runt omkring för att fylla på industrier­ nas lager med produkter och komponenter som alltid behöver finnas på plats. Men här finns mer – en hemavdelning med porslin, köksartiklar, självgående dammsugare, rakapparater och grästrimmrar.   Perfekt när du letar present!


Tel: 0433 – 712 90 Kronobergsgatan 1, Markaryd www.markarydsjarn.se

51


KÄNSLA FÖR FÄRG OCH FORM Färgstark och sprudlande är både Pernilla och hennes inredning på Inredningslust. Den my­ siga butiken är en kombination av showroom och kontor eftersom Pernilla tar sig an inred­ ningsuppdrag för både privatpersoner och stora företag. På många håll i kommunen kan man se hur Pernillas proffsiga hand skapat kundanpassad inredning och miljö. En noga planerad och genomtänkt miljö är så mycket mer än ett snyggt utseende. Den kan utgöra grunden för att trivas och ge möjlighet att lägga sin energi på rätt saker, framför allt på en arbetsplats men även hemma!

52

Tel: 073 - 398 99 03 Kungsgatan 22, Markaryd www.inredningslust.se


53


PERSONLIGHET I VARJE BILD På Östergatan i Markaryd har Magdalena sin fotostudio men arbetsplatsen sträcker sig ofta utanför denna adress. Bilder på barn och familjer, bröllop och företag gör att miljöerna skiftar från härlig natur till spännande industrier. Personligheten får lysa igenom i porträtten och när lekfullheten och det spontana får komma fram levereras bilder man har glädje av länge!

54

Tel: 070 - 529 62 27 Östergatan 4, Markaryd www.mbphoto.se


55


SVEGARD LIGGER STEGET FÖRE I kundmottagningen på Svegard Data kan du sitta ner och förklara dina behov angående allt som rör datorer och få lösningar som du inte trodde fanns. Styrkan hos Svegard ligger i kompetensen och förmågan att se ett steg längre – vad kunden verkligen behöver även när den själv kanske trott något annat.

56

Andreas med personal erbjuder försäljning, driftövervakning och kan hålla full koll på datorsystemets hälsa. De sköter helt enkelt det man som privatperson eller företag vill slippa lägga energi på själv, så att allt bara fungerar!


Tel: 0433 - 126 70 Esplanaden 2, Markaryd www.svegarddata.se

57


KONTORSHJÄLPEN VÄXER SÅ DET KNAKAR Diana har med framgång drivit KontorsHjälpen med tryckeriverksamhet sedan 2013 och har redan hunnit växa ur sina lokaler på Brukshotellet i Strömsnäsbruk. I flera omgångar har hon fått ta större ytor i anspråk.

58

Idag fixar Diana det mesta inom tryck och reklam. Bland annat trycks reklam på kläder och bilar dekoreras åt kunder både lokalt och från andra håll i Sverige. När du vill sticka ut och synas, kontakta Diana på KontorsHjälpen!


Tel: 0433 - 200 35 Lagastigsgatan 4, Strömsnäsbruk www.kontorshjalpen.com

59


ÄTA I MARKARYD

61


KONDIS - GENUINT RAKT IGENOM Direkt från plåten serverar Centralkonditoret nybakat bröd och småkakor, traditionella biskvier, smörgåsar i mängder och bakelser med fluffig vispgrädde. Att få mötas av varma människor och dignande bakverk är en självklarhet här. I bageriet bakar man på riktigt - från grunden och så långt som möjligt med naturliga ingre­ dienser. Allt serveras sedan en halv trappa upp i detta äkta konditori. Välkommen in i värmen!

62

Tel: 0433 – 102 26 Kungsgatan 20, Markaryd


63


LUGNET PÅ GRÄDDHYLLAN Slående utsikt över Gräddhyllesjön, som sjön heter om man frågar Rune. I denna idyll driver han tillsammans med Ulla ett lantcafé med hemkänsla. Hembakat och hemlagat i en miljö som andas lugn, fridfullhet och mys. I festlokalen kan Gräddhyllan ta emot buss­ resenärer och stora sällskap för lunch/fika, fest, konferens och bröllop i samma hemtrevliga anda. Här är det samma kvalitet i allt – från småkakor till stor festbuffé!

64

Tel: 0433 - 140 40 Ryd 4355, Markaryd www.graddhyllan.net


65


SVERIGES BÄSTA TEBOD Mitt ute i skogen, i en glänta med småländsk gärdsgård och röda hus med vita knutar finns en skatt för teälskare – Stockhultsgårdens Tebod. Här kan du stå och dofta i teburk efter teburk med rött, grönt, vitt eller svart te och sakkunnigt guidas till det te du tycker bäst om. Här serveras bakverk och mat, bl a de berömda Stockhultsmunkarna och Afternoon Tea. Och så givetvis te såklart, serverat vid bordet i egen kanna. Flera dagar i sträck om man vill! För här finns rum (eller ett eget litet hus) att checka in i, på gårdens egna B & B!

66

Tel: 0433 – 420 44 Stockhult 4286, Markaryd www.stockhultgardenstebod.se


67


MARKARYDS PIZZABUTIK Med sitt breda leende märks det att Teyyar gillar sitt jobb. Han driver nyreno­ verade Markaryds Pizzabutik på Östergatan i Markaryd sedan fyra år tillbaka. Här erbjuds ett stort utbud av pizzor vid sidan av langos, sallader, kebab av nöt, kyckling och gyros och som alternativ kan man få glutenfritt bröd. Allt kan avnjutas på plats men du kan också ta maten med dig hem.

68

För Teyyar är det viktigt att använda bra råvaror, färska och fräscha!


Tel: 0433 – 167 90 Östergatan 9, Markaryd Facebook: Markaryds Pizzabutik

69


UPPLEV MARKARYD

71


VACKER - SKÖNHET FÖR ALLA! Det där med att tiden inte räcker till stämmer inte alltid. Hos Fatima på Vacker Hudvård upplevs tiden faktiskt stå stilla emellanåt. Nerbäddad och ompysslad får du en stund av leva-i-nuet-känslan som ger ny energi. Fatima är utbildad och auktoriserad hudte­ rapeut. På hennes salong kan man få ansikts­ behandling, AHA, vax och massage, fotvård, make up och fransförlängning. Välkommen in på avkoppling!

72

Tel: 073 - 719 90 11 Kungsgatan 9, Markaryd www.vackerhudvard.se Ansiktsbehandling - Fotvård - Fransförlängning - Makeup


73


LUGG HAR TID FÖR DIG I Strömsnäsbruks centrum ligger frisörsalongen Lugg med de snygga frisörerna: Lena, Jessica och Mia. Att de tar sig tid för sina kunder märks när man hänger inne hos denna trio i den stressfria miljö som salongen också är känd för.

74

I tolv år har salongen tagit emot folk från bland annat Markaryd, Älmhult, Ljungby, England och Finland. Långväga gäster återkommer gärna för klippning, färgning, uppsättning, öronhåltagning, brynplockning m.m. Och så det senaste; växtfärg – helt naturlig hårfärg!


Tel: 0433 – 216 10 Lagastigsgatan 34, Strömsnäsbruk Facebook: LUGG

75


SMÅLANDETS KONUNGAR På Smålandet kan du komma väldigt nära dessa stora djur, ge dem en kvist och klappa på mulen. Det är så mäktigt! Familjen Karlsson, som framgångsrikt byggt upp denna turistattraktion, driver gården med älg- och buffelsafari, sommarcafé och en butik med både prylar och kött. Varje år kommer det imponerande 50 – 60 000 besökare. Safarin på tre kilometer kommer du åt med egen bil, men den maximala känslan får du på safaritåget med Karlssons familjära guidning, en upplevelse i sig!

76

Tel: 0433 – 129 23 Misterhult 2018, Markaryd www.smalandet.se


77


VÄLKOMMEN IN FÖR EN PAUSE Tre tjejer med tre företag på en och samma plats, mitt i Markaryd. På Pause vill Diana, Izabelle och Petra att kunden verkligen ska få en Pause och bli väl omhändertagen. Frisörerna Diana och Izabelle fixar håret, nagelterapeuten Petra fixar naglarna – om man vill till riktiga konstverk. Izabelle som dri­ ver Pause är även hudterapeut och erbjuder bl a ansiktsbehandling, make up, trådningoch pedikyr. Ett besök som kan ge uppfräschning från topp till tå!

78

Tel: 0433 - 711 15 Östergatan 9, Markaryd Facebook: Pause.


79


BO I MARKARYD

81


STORA HOTELLET Deluxerum och relaxavdelning, god mat och nära till allt! Mitt i Markaryd ligger Stora Hotellet med 26 rum, konferens­ möjligheter, restaurang och pub. Här kan man slinka in på frukostbuffé eller middag, med eller utan rum. Fester, konfe­ renser och kick-offer fixas efter önskemål, allt med samma serviceanda. Sandra, som äger hotellet, håller i trådarna och Carolina lagar fantastisk mat. Välkommen in på ett smakprov!

82

Tel: 0433 – 107 30 Kungsgatan 3, Markaryd www.storahotelletmarkaryd.se


83


ÖVERNATTA PÅ SÅNNA GÅRD! Mellan Strömsnäsbruk och Markaryd, längs med Riksväg 1 ligger familjen Svenssons gård. Året runt kan du ta in på ”Brygghuset” som ligger på gården. Boendet bokas som självhushåll, men frukost kan beställas om så önskas. Perfekt för affärsresenären som vill bo fridfullt nära naturen eller för familjen på semester som uppskattar mys framför brasan och fåren precis utanför fönstret. I gårdsbutiken, med försäljning av skinn och lammkött från den egna produktionen, har familjen skapat en idyll man gärna vill ta del av. Bara 10 minuters bilresa från centrum!

84

Tel: 0433 – 230 34 0730 64 30 34 Sånna Gård, Markaryd www.sannabrygghus.se


85


SOM ATT BO HOS MORMOR Tänk dig att bo borta, men att det känns som hemma, så är det att bo på Villa Linnéa. I ett av Markaryds äldsta hus är charmen bevarad och alla rum är unikt inredda. Här går Jeanette runt och fixar samtidigt som hon umgås med gästerna. Med konditori och restaurang som grannar är det bekvämt att fixa sina måltider från mor­ gon till kväll, men för den som vill laga egen mat finns det lantliga köket alltid tillgängligt. Ett prisvärt alternativ för dig som vill stanna en natt eller flera i Markaryd. Välkommen att checka in, vilken dag som helst på året!

86

Tel: 0433 - 710 01 Kungsgatan 5, Markaryd www.villalinneamarkaryd.se


87


EN SKATT MITT I NATUREN Mitt i Markaryds vackraste natur ligger Ekebacken Hotell och Konferens med sjön precis intill. Jogging­ spåret, Hannabadet, Bowlinghallen och gymmet ligger dessutom i anslutning till anläggningen. Förutom hotellrum, konferenslokaler och à la carte-restaurang i denna fantastiska miljö finns här en väl bevarad skatt av originaldesign från många av 1960-talets välkända formgivare. Sommartid öppnas den gamla doktorsvillan ”Villa Ekebacken” och ”Sjöstugan” – en vacker sommarrestaurang och en mysigt inredd stuga nere vid sjön för informella middagar i skenet av lyktor, utan el men med värme och tid för umgänge.

88

Tel: 0433 - 123 90 Kronobergsgatan 27, Markaryd www.ekebacken.net


89


3-K Bygg........................................................................................ Markaryd............................... 0433 - 791 70 4 Mans El....................................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 620 08 Apoteket Svanen.......................................................................... Markaryd............................... 077 - 145 04 50 Apoteket Tranan........................................................................... Strömsnäsbruk..................... 077 - 444 11 11 Aroma Restaurag och pizzeria................................................... Markaryd............................... 0433 - 101 31 Asia Corner................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 716 22

REGISTER FÖRETAG MARKARYD

Assistancekåren, PA´s Bärgning................................................. Markaryd............................... 0433 - 121 00 AT Däck & Rekondcenter............................................................ Markaryd............................... 073 - 847 97 21 Athletic Gym................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 167 11 Ayodas Mode............................................................................... Markaryd............................... 0433 - 161 44 Ayur-Veda..................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 104 90 Bella Salong.................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 126 00 Bengt Ohlssons Byggnadsfirma................................................ Traryd..................................... 0433 - 620 36 Bengt Rüden Fastigheter............................................................ Strömsnäsbruk..................... 0476 - 302 00 Berhanrdsson Bygg..................................................................... Markaryd............................... 070 - 925 55 64 Bevakning i Markaryd.................................................................. Markaryd............................... 0433 - 732 00 Bil & Däckverkstan, Mekonomen............................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 210 40 Blomstergården........................................................................... Markaryd............................... 0433 - 100 82 Bolzano Pizzeria........................................................................... Markaryd............................... 0433 - 100 30 Bäckmans Bilar............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 102 30 Bäckmans Tvätt............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 101 67 Café Smålandet............................................................................ Misterhult.............................. 0433 - 103 49 Cecilias Städ och Konsult............................................................ Markaryd............................... 070 - 509 91 90 Centernail..................................................................................... Markaryd............................... 0418 - 48 14 00 Centralconditoriet........................................................................ Markaryd............................... 0433 - 102 26 Corner Pizzeria & gatukök.......................................................... Markaryd............................... 0433 - 169 01 DIN-X............................................................................................. Råstorp.................................. 0433 - 140 42 DIN-X............................................................................................. Strömsnäsbruk..................... 0433 - 203 23 Djurparken Traryd Skans............................................................. Traryd..................................... 0433 - 621 13 Däck & Bilvård.............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 122 22 Ekebacken Hotell & Konferens................................................... Markaryd............................... 0433 - 123 90 Ekeryds Trävaruaffär.................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 400 35 Elservice Strömsnäsbruk-Markaryd........................................... Strömsnäsbruk..................... 073 - 050 64 00 Englunds Däck............................................................................. Strömsnäsbruk..................... 0433 - 213 24 Englunds Kakel & Interiör........................................................... Markaryd............................... 070 - 350 00 95 Eva Salongen................................................................................ Traryd..................................... 0433 - 622 47 Fastighetsbyrån............................................................................ Markaryd............................... 0433 - 123 33 Folktandvården............................................................................ Strömsnäsbruk..................... 0433 - 205 50 Fotvårdskliniken sköna tår.......................................................... Markaryd............................... 0433 - 167 00 Furuvikens Sjukhem..................................................................... Markaryd............................... 0433 - 725 30 Fönsterputsaren........................................................................... Markaryd............................... 072 - 571 59 27 Gerdmans Inredningar................................................................ Markaryd............................... 0433 - 750 00

90

Glasögoncentralen...................................................................... Markaryd............................... 0433 - 122 25 Golden Gate Restaurang............................................................ Markaryd............................... 0433 - 105 55 Grens El och Bygg....................................................................... Traryd..................................... 070 - 344 45 45


Gräddhyllan Lantcafé.................................................................. Markaryd............................... 0433 - 140 40 Gränsbygdens Köpcentrum....................................................... Markaryd............................... 0433 - 141 00 Gränsbygdskliniken..................................................................... Markaryd............................... 0433 - 123 46

Hamiltone..................................................................................... Markaryd............................... 076-776 39 23 Handelsbanken............................................................................ Markaryd............................... 0433 - 726 30 Hannabadet.................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 720 99 Herrgårdstoppen......................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 202 00 HGK Måleri................................................................................... Markaryd............................... 070 - 692 76 04 HL Fasader.................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 165 30 Hälsomassage i Markaryd........................................................... Markaryd............................... 0433 - 109 43 ICA Kvantum med Restaurang & café....................................... Markaryd............................... 0433 - 165 05 ICA Nära........................................................................................ Strömsnäsbruk..................... 0433 - 206 61 Inredningslust............................................................................... Markaryd............................... 073 - 398 99 03 JA Ranch & Lodging.................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 250 60 Jerrys Brunnsborrning................................................................ Markaryd............................... 0433 - 100 90 JMG Trädvård............................................................................... Markaryd............................... 070 - 266 65 61 Järnvägskiosken........................................................................... Markaryd............................... 0433 - 100 51 Balkheds Bygg & Foder.............................................................. Markaryd............................... 0433 - 160 55 Kalaskulan..................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 200 92 Klintebergs Färg & Golv.............................................................. Markaryd............................... 0433 - 712 20 Klippcentrum................................................................................ Markaryd............................... 0433 - 715 50 Klipperian..................................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 211 87 Knut Nilsson EL............................................................................ Markaryd............................... 0433 - 102 64 Konsum......................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 100 64 Konsum......................................................................................... Traryd..................................... 0433 - 620 23 Kunos Bygg................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 106 00 La Bonné Pizzeria......................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 213 30 Lagans Städ.................................................................................. Strömsnäsbruk..................... 072 - 964 09 61 Lavins Antik................................................................................... Markaryd............................... 070 - 408 94 42 Lilla Butijken på Gräddhyllan..................................................... Markaryd............................... 070 - 690 14 68 Lillstugan Antik............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 420 18 Lindbergs Prägel.......................................................................... Markaryd............................... 0433 - 101 55 Lisbets Zonterapi......................................................................... Markaryd............................... 0433 - 719 64

REGISTER FÖRETAG MARKARYD

Göinge Bil..................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 120 50 H-Tryck........................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 798 00 HABI Bygg.................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 123 86

Lugg.............................................................................................. Strömsnäsbruk..................... 0433 - 216 10 Majenfors Solhaga....................................................................... Markaryd............................... 0433 - 141 15 Malins Beauty Laser..................................................................... Markaryd............................... 070 - 532 03 90 Malins Fotklinik............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 121 08 Markaryds Bibliotek..................................................................... Markaryd............................... 0433 - 721 05 Markaryds Bowling...................................................................... Markaryd............................... 0433 - 122 10 Markaryds Buss............................................................................ Markaryd............................... 0433 - 715 85 Markaryds Crossfit....................................................................... Markaryd............................... 070 - 878 26 48 Markaryds Glasmästeri................................................................ Markaryd............................... 0433 - 128 10

91


Markaryds Järn AB....................................................................... Markaryd............................... 0433 - 712 90 Markaryds Mäklarbyrå................................................................. Markaryd............................... 0433 - 792 20 Markaryds Pizzabutik................................................................... Markaryd............................... 0433 - 167 90

REGISTER FÖRETAG MARKARYD

Markaryds Sparbank.................................................................... Markaryd............................... 0433 - 754 00 Markaryds Sportfiske................................................................... Markaryd............................... 0433 - 104 24 Markaryds Takläggning............................................................... Markaryd............................... 070 - 621 28 90 Markaryds Taxi.............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 103 50 Markaryds Tobak & Papper......................................................... Markaryd............................... 0433 - 101 90 Markaryds Trädgård o Uthyrn tjänst.......................................... Markaryd............................... 0433 - 121 23 Markaryds Värdshus.................................................................... Markaryd............................... 0433 - 109 00 Markarydsbostäder..................................................................... Markaryd............................... 040 - 16 74 40 Mathuset....................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 488 88 Mats Svets & Bilreparationer...................................................... Markaryd............................... 0433 - 101 94 Mb photo Fotograf...................................................................... Markaryd............................... 070 - 529 62 27 Miljöbygg...................................................................................... Strömsnäsbruk..................... 070 - 540 25 89 Modehus Femton......................................................................... Markaryd............................... 070 - 510 68 05 Motorcentrum.............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 756 00 MT Betong.................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 171 91 Museijärnväg och dressincykling............................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 209 25 Netto.............................................................................................. Markaryd............................... 020 - 170 70 71 Nick & Nora.................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 123 93 Ochlik Bygg.................................................................................. Markaryd............................... 073 - 094 05 03 OKQ8............................................................................................ Strömsnäsbruk..................... 0451 - 436 00 Olles Byggservice........................................................................ Markaryd............................... 0435 - 500 02 Palmqvist VVS............................................................................... Traryd..................................... 0433 - 620 55 Pedas Kiosk................................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 204 51 Pizzeria Capricciosa..................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 210 15 Pizzeria Merlin.............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 163 11 PMJ Montage............................................................................... Markaryd............................... 0433 - 106 25 Preem............................................................................................ Markaryd............................... 020 - 45 04 50 Redovisningsbyrån Tranan.......................................................... Traryd..................................... 0433 - 723 50 Rogers Bilservice.......................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 203 23 Ronny Vidigssons Gräv................................................................ Markaryd............................... 070 - 582 29 83 Roséns Ur & Guld......................................................................... Markaryd............................... 0433 - 100 34 Räddningstjänsten....................................................................... Markaryd............................... 0433 - 722 28 Salong Ess..................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 168 81 Salong Lugg................................................................................. Strömsnäsbruk..................... 0433 - 216 10 Salong MABI................................................................................. Markaryd............................... 0433 -717 78 Salong Moa Moa.......................................................................... Markaryd............................... 0433 - 105 50 Salong Pause................................................................................ Markaryd............................... 0433 - 711 15 Salong Vacker............................................................................... Markaryd............................... 073 - 719 90 11 Svarta Saxen................................................................................. Markaryd............................... 070-280 05 02

92

Second Hand Lagadalskyrkan.................................................... Strömsnäsbruk..................... 046 - 210 18 32 Shell 7 eleven............................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 209 50 Sisters Trend Blomsterbutik........................................................ Markaryd............................... 0433 - 174 10


Sjukvård, akut............................................................................... Markaryd............................... 0433 - 56 48 00 Sjukvård, rådgivning.................................................................... Markaryd............................... 0433 - 56 48 10 Sjödin Fastigheter........................................................................ Strömsnäsbruk..................... 042 - 38 30 80

Sliteborg Bed & Breakfast........................................................... Markaryd............................... 073 - 670 55 39 Smålandet Älg- och Bisonsafari................................................. Misterhult.............................. 0433 - 129 23 Smålands VVS-installationer....................................................... Markaryd............................... 073 - 631 66 99 SSJF Skåne-Småland Jvmuseiför............................................... Strömsnäsbruk..................... 070 - 682 09 25 ST1 Bilservice............................................................................... Markaryd............................... 0771 - 36 93 69 STF Vandrarhem........................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 200 50 Stockhultgårdens Tebod med B&B........................................... Stockhult............................... 0433 - 420 44 Stora Hotellet................................................................................ Markaryd............................... 0433 - 107 30 Strömsnäsbadet........................................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 724 17 Studio 30....................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 164 30 Sunnerbo Bil & Telecom/Ring Up.............................................. Markaryd............................... 0433 - 790 10 Svegard Data................................................................................ Markaryd............................... 0433 - 126 70 Sydsvensk Kanotleasing.............................................................. Oshult.................................... 070 - 587 11 37 Systembolaget............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 716 21 Sånna Gård................................................................................... Sånna..................................... 0433 - 230 34 Säkerhetstjänst............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 713 73 Tagessons Bilservice.................................................................... Markaryd............................... 0433 - 127 00 Tandvårdsgruppen...................................................................... Markaryd............................... 0433 - 160 40 Tanka............................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 120 50 Tattoo - Thomas............................................................................ Markaryd............................... 070 - 235 78 06 Taxi-Kenth..................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 123 00 Team Bunea.................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 790 70 Team Sportia................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 104 81 Thimsfors VVS............................................................................... Markaryd............................... 0433 - 162 01 Tobo Produkter............................................................................ Markaryd............................... 070 - 528 06 34 Tonys Bilshop............................................................................... Markaryd............................... 0433 - 710 00 Torggrillen.................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 100 75 Traryds Blommor.......................................................................... Traryd..................................... 0433 - 625 51 Turistbyrå...................................................................................... Markaryd............................... 0433 - 209 50 Victoria Park.................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 750 30

REGISTER FÖRETAG MARKARYD

Sjötorpet Restaurang & Camping.............................................. Markaryd............................... 0433 - 103 16 Skandinaviens Sportfiskecenter................................................. Traryd..................................... 0372 - 140 01 Skinande Rent.............................................................................. Markaryd............................... 0433 - 151 26

Villa Linnea Vadrarhem De Luxe................................................ Markaryd............................... 0433 - 710 01 Vårdcentralen, Markaryd............................................................. Markaryd............................... 0433 - 56 41 00 Vårdcentralen, Strömsnäsbruk................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 56 48 10 Våxtorp Djurklinik........................................................................ Markaryd............................... 0430 - 300 02 Växtia............................................................................................. Markaryd............................... 0433 - 719 01 Wickmans Begravningsbyrå....................................................... Strömsnäsbruk..................... 0433 - 214 44 Woody Bygghandel..................................................................... Markaryd............................... 0433 - 120 40

93


VÅRT MARKARYD Ja, det där med att sätta ord på känslor och upplevelser är kanske inte alltid jättelätt. Vi hoppas att detta magasin kan förmedla det vi upplevt när vi varit på företagen. Men det som bilder och text aldrig kan förmedla är ju mötet ansikte mot ansikte med människor som brinner för det de gör. Att människorna här bryr sig om sina kunder, på riktigt, märks på alla ställen. Servicen och närheten till allt, sjöar och härlig natur både centralt och utanför centrum är det vi uppskattar. Vi kan ju prata på om allt det där hur länge som helst, men bäst upplever ju du det själv. Så välkommen att upptäcka vårt Markaryd, kanske med helt nya ögon. Vi hoppas på det!

94

Pernilla Brandt Englund, inredare och stylist, Inredningslust Magdalena Bäckman, fotograf, mb photo


LIKA VACKERT ÅRET RUNT!

Vandringsslinga nära Markaryds centrum, mellan Lokasjön och Byasjön.

95


c/o MARKARYD Foto och layout: Magdalena Bäckman, mb photo Styling: Pernilla Brandt Englund, Inredningslust Texter: Magdalena Bäckman, Evelina Jahnsén

c/o Markaryd Magasin 2016  

City and Area Guide Markaryd, Småland, Sweden

c/o Markaryd Magasin 2016  

City and Area Guide Markaryd, Småland, Sweden

Advertisement