__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Mer än förväntat!

c/o MARKARYD Välkommen till vårt Markaryd 2017


VÄLKOMMEN TILL MARKARYD!

Välkommen till Markaryd Leva i Markaryd Inblick i Markaryd Jobba i Markaryd Shoppa i Markaryd

4 – 7 8 – 11 12 – 17 18 – 23 24 – 59

Äta i Markaryd Upplev Markaryd Bo i Markaryd Företagsregister

60 – 71 72 – 85 86 – 93 94 – 97


VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

4

VÄLKOMMEN HIT! Här har vi nära till skogen, sjöarna och naturen men låt dig inte luras av lugnet. Markaryd, beläget längs E4:an och med tågförbindelse mot kontinenten, har bland annat Sveriges bästa näringslivsklimat. Med detta magasin vill vi välkomna dig till Markaryd!

Bilderna visar Traryds Djurpark, kanoter i Lagan, stationen i Markaryd, höst i Naturresarvatet i Hannabad, möbeltillverkning hos Johanson, Torg i Markaryd samt höstmarknaden.


• U  ppleva den naturliga personliga ser­ vicen i våra butiker och tillgivenheten bland människorna. • K  änna närheten till naturen även mitt i centrum. • K  änna entreprenörsandan och aktivite­ terna i våra stora tillverkande industrier. • S  maka på en ort som har så mycket mer att erbjuda än vad första anblicken ger.

VÅRA ÅRLIGA EVENEMANG • • • • • • • •

Vår-, höst- och samlarmarknad Strömsnäsfestivalen Hinneryds torgdag Traherydsdagen Hantverksmässan Konstrundan Julskyltning Fotbollscup och sportscamp för barn

VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

HÄR KAN DU

5


VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

VÅR HISTORIA

6

Vi har gått från krig och ofärd till välstånd och framgång. Markaryd var fram till slutet av 1600-talet en viktig gränsort mellan Sverige och Danmark. Markaryd blev Sveriges andra postort och skulle knyta samman Stockholm med resten av Europa. När järnvägen kom i slutet av 1800-talet och band samman Småland, Skåne och Halland just i Markaryd började handel och tillverkning att blomstra här. Danskarna har fortsatt att lockas till Markaryd som turistmål, i början främst för att jaga i denna gränsbygd, men idag har Markaryd blivit semes­ terparadiset för många danska fritidshusägare runt om i bygden. Vi har den största andelen utländska fritidshusägare i hela Sverige!


• I Markaryd är det roligt att vara barn. Vi kan erbjuda en trygg och lugn miljö att växa upp i där leken får vara i centrum. • Här finns många barnvänliga utflyktsmål såsom djurparker, barnvänliga stränder, simhall med äventyrsdel, utebad, ridhus, lekplatser och anordnade aktiviteter. • Många är aktiva i olika föreningar – musik, gymnastik, dans, ridning och bollspel kan man börja med redan som liten. • M  arkaryds församling har en aktiv roll i samhället och har varje vecka barngrupper för alla åldrar, bland annat öppen förskola, babycafé och ”Messy Church” där hela familjen är välkommen. Att konfirmeras är fortfarande en stark tradition här. • Här får barnen växa upp nära naturen!

VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

UNGA I DAGENS MARKARYD

7


LEVA I MARKARYD

8

LEVA I MARKARYD ”Härligt att kunna göra sina ärenden på cykel” I Markaryd är det enkelt att ha en behaglig vardag. Här finns det inga avstånd oavsett om det är till skolan, jobbet, vårdcentralen, banken, livsmedelsbutiken, naturen eller till din vän. Mitt i centrum hittar du bibliotek, bio, simhall, bowling men även utegym och motionsslinga längs med sjön. Vi är ett med naturen och den intresserade kan roa sig med jakt, fiske, bad, bär- och svampplockning.

Bilderna visar Vattenskidklubben VSK Svanen i Strömsnäsbruk, gruppträning med instruktör, villakvarter och tågstation i centrala Markaryd, dressin och festival i Strömsnäsbruk.


DET UPPSKATTAR VI I MARKARYD • I centrum kan man umgås, gå härliga promenader och handla i mysiga butiker. Personlig service genomsyrar våra butiker, stora som små. Och hos oss är parkeringen alltid gratis.

• Cykelavståndet! • Barn och ungdomar kan lätt ta sig till skolan och vuxna göra sina vardagsärenden på cykel. • Träningsmöjligheterna är många, i grupp eller individuellt. • M  ed Pågatagen tar man sig snabbt och lätt till knutpunkten Hässleholm och vida­ re mot Kastrup på mindre än två timmar. Med bil via E4 kommer man långt ner på kontinenten på en förmiddag.

LEVA I MARKARYD

• Här finns det gott om plats för alla! I Markaryd bor vi 20 människor per kvadratkilometer.

Visste du att Markarydsbor och japaner blir äldst i världen? Markaryd sticker ut på kartan över världens ”blå zoner”, de platser som har högst andel 100-åringar i världen (Forskning & Framsteg). Vi väljer att tolka detta som att vi har ett bra klimat att bo och leva i!

9


10

LEVA I MARKARYD


SATSNINGAR I MARKARYD

• Hunehallen – En helt ny sporthall med tillhörande multiarena i nära anslutning till det vackra rekreationsområdet ”Södergårds-dammarna” och badplatsen vid Jetesjön. • Hannabadet – I anslutning till den moderna simhallen med äventyrsdel har kommunen tillsammans med lokala sponsorer byggt en supermodern bowlinghall. • Fräscha bibliotek hittar man centralt både i Markaryd och Strömsnäsbruk. • Musiken i centrum – Markaryd satsar aktivt på ungdomar för att de gemensamt ska glädjas och utvecklas inom musik.

Bilderna visar elever från folkhögsskolan, natur och bibliotek i centrala Markaryd, musikframträdande vid invigning av Hunehallen, gymnastikföreningen med hoppgrop i Hunehallen, kyrkans barngrupp och Strömsnässkolan.

LEVA I MARKARYD

• Kommunen har gjort stora satsningar på nya skollokaler med fräscha utemiljöer, både i Strömsnäsbruk och i Markaryd.

11


INBLICK I M A R K A R Y D

12

VÅRT MARKARYD c/o Markaryd är destinationsbolaget som brinner, lever och andas för Markaryd! Näringsliv och kommun gör en gemensam satsning för att öka attraktionskraften till Markaryd som destination. Genom att marknadsföra och synliggöra kommunens alla näringar och evenemang är målet att få fler att stanna (minst) en natt till! Detta görs bland annat med hjälp av en ny hemsida www.markaryd.com, där medlemsföretagen, aktuella evenemang och annan information presenteras på ett attraktivt och inbjudande sätt. Ny turistbyrå, sociala medier, infopoints och magasinet du håller i din hand är andra marknadsföringskanaler.


Nyckelorden för c/o Markaryd är tillsammans och gemensamskap. Cirka 200 företag och föreningar är redan medlemmar och alla andra intresserade företag, föreningar och privatpersoner i Markaryd är välkomna att bli medlemmar i c/o Markaryd för att stärka vår destina­ tion. I c/o Markaryd arbetar eldsjälen Johan Eklund som destinationsutvecklare. Det är han som tillsammans med näringarna, turistvärdar och andra eldsjälar ska få hjulen att snurra ännu fortare så att fler får upp ögonen och upptäcker vårt fantastiska Markaryd.

”Min absoluta övertygelse är att vi tillsammans kan skapa ett mer synligt, välkomnande och attraktivt Markaryd inom alla områden.” Vill du komma i kontakt med c/o Markaryd? Hör av dig till: johan.eklund@markaryd.com eller besök nya turistbyrån i stationshuset på Drottninggatan.

INBLICK I M A R K A R Y D

JOHAN -MARKARYDS DESTINATIONSUTVECKLARE

Tillsammans skapar vi vårt Markaryd!

13


BOND FILMPROJEKTET SOM ENGAGERAR MARKARYD

INBLICK I M A R K A R Y D

Enligt Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson är allt möjligt i Markaryd. ”Kan man till och med spela in en Bondfilm här, säg då vad som inte går.” Och just en bondfilm är det som denna duo flitigt jobbat med senaste åren. Det började 1987 när dessa barndomsvänner upptäckte det gemensamma Bondintresset. Efter många filmstunder och diskussioner kring Bond kom idén om att göra en egen Bondfilm. Så som Bond var förr, när det var tydligt vem som var skurk, när det fanns klara linjer mellan gott och ont, med gentlemannahumor och ett behagligare tempo. Ett team bestående av ovannämnda herrar tillsammans med Jerry Gladh och Lukas Pålsson bildades och projektet var igång. Idag, 6 år efter att manuset påbör­ jades, har vänner och bekanta gått från att se detta film­ projekt som något löjligt hittepå till att tillsammans med resten av Markaryds kommun höja det till skyarna. Efterhand som projektet löpt på har fler och fler blivit inblandade och i denna 1,5 timmes långa film finns 50 skådisar och ca 150 statister, varav många är Markaryds­ bor. Ingen som agerar i filmen har någonsin tidigare gjort film, vilket har varit ett krav för att få vara med. Cirka 80 procent av filmen är inspelad i Markaryd med omnejd och allt byggs på frivillighet. Inga pengar är inblandade och engagemanget är i topp. Man gör det bara för att man vill. Varje krona som kommer in i samband med biljettutdelning till filmvisningarna kommer att gå till välgörenhetsorganisationen Världens Barn. I ”Black Light - Den sista riktiga bondfilmen” spelar Anders Cöster, läraren från Landskrona, den pensionerade James Bond som tar på sig uppdraget att rädda världen från total undergång.

14

”Det stora i detta har varit att inse att allt är möjligt, varför inte kasta sig ut och låta idén bli verklighet?”


INBLICK I M A R K A R Y D Fotografierna är sekvenser från filmen

15


INBLICK I M A R K A R Y D

FRÅN TYSKLAND TILL FALURÖTT HUS I SMÅLÄNDSK IDYLL Läkaren Saskia Heider och hennes familj är några av många personer som flyttat till Markaryd från Tyskland och funnit en livsstil med mycket kvalitet. Saskia är uppvuxen i Tyskland men var i Markaryd för första gången redan som liten då hennes föräldrar hyrde en stuga här. – Det var kanske inte det mest lyxiga ställe att bo på, men hyresvärden, grannarna och omgivningen var så fantastisk att vi kom tillbaka år efter år. Det var rena Bullerbyn - en dröm för en tysk familj, berättar Saskia.

16


– Familjen har vuxit med barn och hund och vi äger till och med en Volvo. Hur skulle vi kunna flytta tillbaka nu?, säger Saskia. Det har gått nästan 30 år sedan första Markarydskontakten men kärleken till Markaryds byar har inte försvunnit och inte heller alla goda vänner som funnits sedan lång tid tillbaka. Saskia upplever det positivt hur Markaryd har utveck­ lats och vuxit de senaste åren med bowlinghall, ny skola, nybyggd station, tågstopp, nyrenoverad vårdcentral och många växande företag.

” Vi trivs här. Vi har hittat nya vänner och är glada för våra arbetsplatser och vår fritid. Nu får vi till och med fiber hos oss tack vara mycket engagerade människor.”

INBLICK I M A R K A R Y D

År 2011 började Saskia arbeta på Vårdcentralen i Markaryd och strax därefter övertygade hon sin man att flytta med. Planen var sedan att flytta tillbaka till Tyskland men de blev bitna av den småländska idyllen och byggde sin egna faluröda stuga i samma by utanför Markaryd som Saskia spenderade tid i som barn. Och nu är de fast!

17


JOBBA I MARKARYD

18

JOBBA I MARKARYD ”Bästa näringslivsklimatet i landet” Markaryd kan vara en geografiskt liten ort till ögat, men vår stora företagsamhet och entre­ prenörsanda blomstrar, vilket ger många arbets­ tillfällen inom produktutveckling, tillverkning, försäljning och distribution i olika branscher. I Markaryd håller vi ihop, här har vi byggt stabila broar mellan kommunen och företagarna, vilket har lett till ett mycket bra samarbete som satt Markaryd på kartan.


I Markaryd gillar vi att förverkliga drömmar och stöttar gärna nya idéer!

Exempel på våra stora företag i Markaryd • Lindvalls korv tillverkas i Strömsnäsbruk och säljs över hela Sverige. • NIBE arbetar med avancerad och högautomatiserad tillverkning av värmepumpar och braskaminer. • Konecranes tillverkar och exporterar truckar till kunder världen över. • OF Ekeri säljer lastbilssläp som rullar på vägarna både i Sverige och utomlands.

JOBBA I MARKARYD

Vi har, på riktigt, Sveriges bästa näringslivs­ klimat när företagarna själva får tycka till. Två år i rad: 2015 och 2016 (Svenskt Näringsliv).

19


JOBBA I MARKARYD

TILLVÄXT MARKARYD

20

I Markaryd är alla företag lika viktiga – stora som små. Dessa är samlade i näringslivs­ bolaget Tillväxt Markaryd, med över 100 medlemsföretag! Deras högsta prioritet är samverkan mellan företagen och kommunen samt de tiotal projekt som medlem­ marna tycker är viktigast. Våra företag är måna om att bibehålla och sprida entreprenörsandan vidare till unga, bland annat genom att stötta UF-företag från gymnasieskolan. Ett omfattande och väl utvecklat PRAOprogram där högstadieeleverna tas väl om hand av företagen och ges möjlighet till att prova på arbetslivet på riktigt!


21

JOBBA I MARKARYD


JOBBA I MARKARYD

MÅNGA KÄNDA VARUMÄRKEN

22


JOBBA I MARKARYD

KOMMER FRÃ…N MARKARYD

23


24


SHOPPA I MARKARYD

25


LILLA BUTIJKEN PÅ GRÄDDHYLLAN Idylliskt och stilsäkert. Mitt ute på landet och en kvarts bilresa från centrum men ändå ett av Markaryds bästa lägen med stor genomströmning av människor. Här driver Ingela sin lilla butik med kläder och inredning. Lugnet är påtagligt och utsikten magnifik.

26

Lilla butijken ligger på gården vid Gräddhyllans Lantcafé, se sid. 66. Ett besök i denna lantliga miljö bjuder både på shopping och fika eller mat. Välkommen ut på landet, väl värt ett besök!


Tel: 070-690 14 68 Gräddhyllan, Ryd 4355, Markaryd Facebook: Lilla butijken på Gräddhyllan

27


OPTIKERN MED DET LILLA EXTRA

28

När man stiger in på Glasögoncentralen mitt i Markaryd möts man av en fräsch butik och ett hav av glasögon. Men här finns mer än glasögonbågar, solglasögon och linser. I rummen bakom sker synundersökningar, körkortskontroll och inslipning av glas. Mattias har drivit stället i 25 år sedan han tog över efter sin far och är mån om att lära känna sina kunder, bygga upp relationer och kunna ge den bästa servicen. Han får var och en att se bra ut!


Tel: 0433 – 122 25 Kvarngatan 20, Markaryd www.gcmarkaryd.se

29


MODE I SEKELSKIFTESHUS Miljön hos Jeanette på Modehus Femton är lyxig och hemtrevlig. Kakelugn och spegeldörrar blandas med kläder, väskor, skor, smycken och andra accessoarer. Här hittar du märken som Tiger of Sweden, Eton, Ichi, Ilse Jacobsen och Cambio, för både dam och herr. Storstadskänsla och hemtrevligt, kanske beror det på att detta tidigare varit en bostad, eller helt enkelt på att Jeanette har en känsla för stil som präglar hela butiken. Mest troligt det senare!

30

0433 – 168 05 Drottninggatan 15, Markaryd www.modehusfemton.se


31


INSPIRERANDE OAS I HAGA I den gamla Fordverkstaden och Auktions­ kammaren från 1925 har Celina rustat upp lokalerna med varsam hand. Gedigna material i gammal stil blandat med modern inredning gör butiken hemtrevlig. Tillsammans med Hanna finns Celina på plats i denna inredningsbutik som även har en avdelning med frisörverksamhet där båda är delaktiga. Välkommen in för uppdaterad frisyr eller idéer för hemmet!

32

0433 – 103 08 Skolgatan 3, Markaryd Facebook: Hagamagasinet Frisör & Interiör


33


DAMMODE SEDAN 1908 Lindbergs är en väletablerad klädbutik i Markaryd som har sålt noga utvalda damkläder i över hundra år. Anette som idag driver butiken har trogna kunder från många håll i landet. Här finns märken som Masai, Saint Tropez, Tommy Hilfiger och Part Two. Att i lugn och ro få prova ut kläder i behaglig miljö med god service är det många som uppskattar.

34

Tel: 0433 – 101 55 Östergatan 8, Markaryd Facebook: Lindbergs mode i Markaryd


35


MYSIGT OCH KUNGLIGT På King’s & Queen’s har Malin skapat en butik i en ombonad och upplevelserik miljö. Här finns kläder för herr, dam och barn men även presentartiklar. Vill man smälta intrycken kan man slå sig ner i den inbjudande soffgruppen, ta en kaffe och bläddra i en tidning.

36

Här finns märken som Odd Molly, Ajlajk, Culture, Pernilla Wahlgren Collection, Tommy Hilfiger, Garcia och på presentsidan Pip Studio och Molly Marais.


Tel: 0433 – 125 55 Kungsgatan 32 B, Markaryd www. kingsandqueens.nu

37


EN LITEN VÄRLD AV DELIKATESSER

38

Anders brinnande intresse för vin har tagit honom till Italien igen och igen. Om man nu kan ta med sig en del av Italien hem till Markaryd så har han verkligen lyckats med det. I lokalerna på Järnvägsgatan finns en imponerande vinkällare med viner som kan beställas på Systembolaget i Markaryd. Här erbjuds också ostar av Parmigiano-Reggiano, balsamico och olivolja, allt med smaker som får en att vilja ha mer! Välkomna till Markaryds Little Italy!


Tel: 070 - 571 99 10 Järnvägsgatan, Markaryd www.hydmar.se

39


TOTTES RINGUP Är det något som särskilt kännetecknar RingUp i Markaryd så är det Tottes känsla för service och vilja att kunden ska känna sig nöjd. Han löser både små och stora problem och det är något som uppskattas av alla, såväl privat-personer som stora företag.

40

I butiken hittar du telefoner, telesystem, kameror, datorer, ljudanläggningar och andra tillbehör. Skulle något saknas kan det snabbt beställas hem till butiken.


Tel: 0433 – 790 10 Göingegatan 1, Markaryd www.ringup.se

41


MÖTESPLATSEN BALKHEDS Familjeföretaget Balkheds har under 30 år i branschen fyrdubblat sin butiksyta, där det idag finns ett stort sortiment för husägare, byggare och djurägare. Drivkraften att få inspirera och vara kunderna till hjälp lyser igenom hos Balkheds. Den familjära känslan finns i butikens atmosfär. Hit kan du komma för att få tips och hjälp eller för lite gott snack – om bygget eller älsklingsvovven!

42

Tel: 0433 – 160 55 Järnvägsgatan 5, Markaryd www.balkheds.se


43


HELA RESAN MED KLINTEBERGS Om det är dags att renovera finns Klintebergs Färg & Golv till hjälp. Hit kan du komma för att inspireras i utställningarna och drömmande försvinna in i tapetmönsterpärmar, känna och klämma på material eller be om experthjälp. Happy Homes Klintebergs har butikspersonal och hantverkare som följer med och hjälper dig från idé och dröm till verklighet. Butiken har ett stort sortiment av färg, golv och tapet. Välkommen in med dina drömmar och planer!

44

Tel: 0433 – 712 20 Kvarngatan 20, Markaryd www.happyhomes.se


45


GEMENSKAP OCH EN MASSA FYND Lagadalskyrkans Second Hand är en fantastisk samlingspunkt mitt i Strömsnäsbruk som varje lördag lockar 400 – 500 fyndsugna besökare. Eller kanske är det just folket som lockar mest? Troligtvis är det en kombination av det sociala, caféet, livemusiken och de låga priserna. Second Hand drivs till största delen av volontärer samt hjälp från arbetsförmedlingen. Omkring 700 000 kr skänks varje år till bl a Världens barn, Barnsamariten och Pingst­ missionens utvecklingsarbete (PMU), som i sin tur bidrar med nio gånger så mycket. Så att handla på Lagadalskyrkans Second Hand ger stora ringar på vattnet!

46

Tel: 070 - 147 07 99 Lagastigsgatan 22 , Strömsnäsbruk www.pmu.se


47


ETT KOMPLETT MOTORCENTRUM Det händer ofta att kunderna åker långt för att komma till Motorcentrum och hälsa på, ta en kopp kaffe och prata en stund. Så har det alltid varit och det ger en bra bild av hur företaget fungerar. Med exklusiv, auktoriserad försäljning och verkstad för Mercedes och Nissan, skadecenter och lackering erbjuds allt en bilägare behöver. Här kan du till och med få vara med och titta när bilen repareras. Tekniska finesser blandat med stor social kompetens – inte som vilken bilhandel som helst helt enkelt!

48

Tel: 0433 - 756 00 www.motorcentrummarkaryd.se


49


KÄNSLA FÖR FÄRG OCH FORM Färgstark och sprudlande är både Pernilla och hennes inredning på Inredningslust. Den my­ siga butiken är en kombination av showroom och kontor eftersom Pernilla tar sig an inred­ ningsuppdrag för både privatpersoner och stora företag. På många håll i kommunen kan man se hur Pernillas proffsiga hand skapat kundanpassad inredning och miljö. En noga planerad och genomtänkt miljö är så mycket mer än ett snyggt utseende. Den kan utgöra grunden för att trivas och ge möjlighet att lägga sin energi på rätt saker, framför allt på en arbetsplats men även hemma!

50

Tel: 073 - 398 99 03 Kungsgatan 22, Markaryd www.inredningslust.se


51


PERSONLIGHET I VARJE BILD På Östergatan i Markaryd har Magdalena sin fotostudio men arbetsplatsen sträcker sig ofta utanför denna adress. Bilder på barn och familjer, bröllop och företag gör att miljöerna skiftar från härlig natur till spännande industrier. Personligheten får lysa igenom i porträtten och när lekfullheten och det spontana får komma fram levereras bilder man har glädje av länge!

52

Tel: 070 - 529 62 27 Östergatan 4, Markaryd www.mbphoto.se


53


MARKARYDS ÄLDSTA BUTIK Markaryds Järn har varit igång sedan imponerande 1903. I butiken finns maskiner, verktyg och arbetskläder, framför allt avsedda för industrier och hantverkare och varje dag går bilen ut till före­ tag runt omkring för att fylla på industriernas lager med produkter och komponenter som alltid behöver finnas på plats. Men här finns mer – en hemavdelning med porslin, köksartiklar, självgående dammsugare, rakapparater och grästrimmrar.   Perfekt när du letar present!

54

Tel: 0433 – 712 90 Kronobergsgatan 1, Markaryd www.markarydsjarn.se


55


SVEGARD LIGGER STEGET FÖRE I kundmottagningen på Svegard Data kan du sitta ner och förklara dina behov angående allt som rör datorer och få lösningar som du inte trodde fanns. Styrkan hos Svegard ligger i kompetensen och förmågan att se ett steg längre – vad kunden verkligen behöver även när den själv kanske trott något annat.

56

Andreas med personal erbjuder försäljning, driftövervakning och kan hålla full koll på datorsystemets hälsa. De sköter helt enkelt det man som privatperson eller företag vill slippa lägga energi på själv, så att allt bara fungerar!


Tel: 0433 - 126 70 Esplanaden 2, Markaryd www.svegarddata.se

57


KONTORSHJÄLPEN VÄXER SÅ DET KNAKAR Diana har med framgång drivit KontorsHjälpen Tryck & Reklam sedan 2013. Idag fixar hon det mesta inom tryck och reklam. Bland annat trycks reklam på kläder och fordon dekoreras åt kunder både lokalt och från andra håll i Sverige. 2016 blev LED-skyltar en stor del av verksamheten, produkter för företag som vill sticka ut och synas!

58


Tel: 0433 - 200 35 Lagastigsgatan 4, Strömsnäsbruk www.kontorshjalpen.com

59


60


ÄTA I MARKARYD

61


KONDIS - GENUINT RAKT IGENOM Direkt från plåten serverar Centralkonditoret nybakat bröd och småkakor, traditionella biskvier, smörgåsar i mängder och bakelser med fluffig vispgrädde. Att få mötas av varma människor och dignande bakverk är en självklarhet här. I bageriet bakar man på riktigt - från grunden och så långt som möjligt med naturliga ingre­ dienser. Allt serveras sedan en halv trappa upp i detta äkta konditori. Välkommen in i värmen!

62

Tel: 0433 – 102 26 Kungsgatan 20, Markaryd


63


MARKARYDS VARDAGSRUM Ja, känslan man får i Markaryds nybygda Stationshus är att man kommer in i ett vardagsrum. Med soffrupper och matbord om vartannat har man skapat en mysig miljö för lunch, fika, middag och häng i baren eller på takterrassen. Här driver Olivia, Axel och Emil Restaurang Perrongen som erbjuder bra mat lagad från grunden, cappuccino och även lite shopping. I hyllan finns presentartiklar som choklad och lyxiga badprodukter. Även möblerna man sitter på går att köpa, allt för att skapa en föränderlig miljö, vilket genomsyrar tänket på Perrongen, både i mat och inredning.

64

P

PERRONGEN

Tel: 073 - 088 52 30 Drottninggatan 1D, Markaryd www.restaurangperrongen.se


65


LUGNET PÅ GRÄDDHYLLAN Slående utsikt över Gräddhyllesjön, som sjön heter om man frågar Rune. I denna idyll driver han tillsammans med Ulla ett lantcafé med hem­ känsla. Hembakat och hemlagat i en miljö som andas lugn, fridfullhet och mys. I festlokalen kan Gräddhyllan ta emot buss­ resenärer och stora sällskap för lunch/fika, fest, konferens och bröllop i samma hemtrevliga anda. Här är det samma kvalitet i allt – från småkakor till stor festbuffé! Gräddhyllan är ny medlem i årets White Guide 2017.

66

Tel: 0433 - 140 40 Ryd 4355, Markaryd www.graddhyllan.net


67


SVERIGES BÄSTA TEBOD Mitt ute i skogen, i en glänta med småländsk gärdsgård och röda hus med vita knutar finns en skatt för teälskare – Stockhultsgårdens Tebod. Här kan du stå och dofta i teburk efter teburk med rött, grönt, vitt eller svart te och sakkunnigt guidas till det te du tycker bäst om. Här serveras bakverk och mat, bl a de berömda Stockhultsmunkarna och Afternoon Tea. Och så givetvis te såklart, serverat vid bordet i egen kanna. Flera dagar i sträck om man vill! För här finns rum (eller ett eget litet hus) att checka in i, på gårdens egna B & B!

68

Tel: 0433 – 420 44 Stockhult 4286, Markaryd www.stockhultgardenstebod.se


69


MARKARYDS PIZZABUTIK Med sitt breda leende märks det att Teyyar gillar sitt jobb. Han driver nyreno­ verade Markaryds Pizzabutik på Östergatan i Markaryd sedan fem år tillbaka.

70

Här kan man avnjuta lunch, inklusive sallad och kaffe, pizzor, kebab, langos,sallader och hamburgare. På Pizzabutiken lägger man stor vikt på kvalitet och service. Sitt gärna ner och njut av din mat på plats, eller ta med den hem!


Tel: 0433 – 167 90 Östergatan 9, Markaryd www.markarydspizzabutik.com

71


UPPLEV MARKARYD

73


GEMENSKAP RUNT BOWLINGBANAN Ja, detta är mer än en ny fräsch bowlinghall. Hit kommer man såklart för att bowla men gemenskapen runt spelet lockar också. Bowling­ hallens restaurang erbjuder mat och dryck och utsikt över banorna. Bordsspelet Shuffleboard är ett spel som kan liknas lite vid curling och kräver både taktik och pricksäkerhet. Hallen är öppen sju dagar i veckan. Jocke och hans personal tar väl hand om besökarna som uppskattar den välskötta anläggningen.

74

Tel: 0433 - 122 10 Hannabadsvägen 2F, Markaryd www.markarydsbowling.se


75


VACKER - SKÖNHET FÖR ALLA! Det där med att tiden inte räcker till stämmer inte alltid. Hos Fatima på Vacker Hudvård upplevs tiden faktiskt stå stilla emellanåt. Nerbäddad och ompysslad får du en stund av leva-i-nuet-känslan som ger ny energi. Fatima är utbildad och auktoriserad hudte­ rapeut. På hennes salong kan man få ansikts­ behandling, AHA, vax och massage, fotvård, make up och fransförlängning. Välkommen in på avkoppling!

76

Tel: 073 - 719 90 11 Kungsgatan 9, Markaryd www.vackerhudvard.se Ansiktsbehandling - Fotvård - Fransförlängning - Makeup


77


t

LUGG HAR TID FÖR DIG

TILLBAKA I BYN

I Strömsnäsbruk ligger frisörsalongen Lugg med de snygga frisörerna Lena och Jessica. Att de tar sig tid för sina kunder märks i denna stressfria miljö som salongen också är känd för. I tretton år har salongen tagit emot folk från när och fjärran. Hit återkommer man gärna för bl.a klippning, färgning, uppsättning, öronhåltagning, brynplockning.

Charlotte har återvänt till Markaryd efter att ha jobbat som frisör i Oslo. Hon längtade hem till gemenskapen och känslan av att inte vara så anonym som i en storstad. På Svarta Saxen älskar hon det vardagliga i att färga och klippa. Vid posttorget i Markaryd finns hennes salong och shop där hon säljer bland annat Maria Nila och Goldwell.

LUGG

Tel: 0433 – 216 10 Lagastigsgatan 34, Strömsnäsbruk Facebook: LUGG

78

Tel: 070 - 280 05 02 Kungsgatan 9, Markaryd Facebook: Svarta Saxen Markaryd


HELA FAMILJEN HOS MABI

FRISÖR OCH STOR KREATÖR

I Markaryd finns salong Mabi, en stor och fräsch salong där frisörerna Camilla och Emma tar hand om frisyrer för hela familjen. Här erbjuds bland annat Hairtalk extensions och naturliga produkter som Hårologi, Hjärtligt och veganska Maria Nila.

På denna salong har det i många år skapats hårkreationer som lätt skulle kunna platsa på röda mattan. Stefan älskar att experimentera med färger och frisyrer i olika stilar, allt ifrån romantik till wild & crazy och resultaten överraskar varje gång. Detta lockar kunder från när och fjärran som ofta stannar kvar på salongen långt ut på kvällen.

SALONG MABI

Salong ESS

Tel: 0433 – 717 78 Kvarngatan 31 A, Markaryd Facebook: Salong MABI

Tel: 0433 – 168 81 Drottninggatan 12, Markaryd

79


FAMILJEDRIVEN TATUERINGSSTUDIO När man får höra att detta ställe har ständig kö på 2-3 månader förstår man att det är talang­ fulla människor som jobbar här. Kundens trygghet och hygien kring tatuerandet är viktigt för Thomas som varit igång i 35 år och nu driver studion tillsammans med döttrarna Frida och Linda. För att komma till denna lokal mitt i Markaryd reser man gärna långt. Kunder från bland annat Kiruna och Polen tar sig hit till studion som är känd för bra svartvit realism; porträtt på huden som utförs med stadig hand. Här erbjuds också kosmetisk tatuering i form av populära Taffy.

80

Tel: 070 - 235 78 06 Kungsgatan 28, Markaryd www.tattoo-thomas.se


81


SMÅLANDETS KONUNGAR På Smålandet kan du komma väldigt nära dessa stora djur, ge dem en kvist och klappa på mulen. Det är så mäktigt! Familjen Karlsson, som framgångsrikt byggt upp denna turistattraktion, driver gården med älg- och buffelsafari, sommarcafé och en butik med både prylar och kött. Varje år kommer det imponerande 50 – 60 000 besökare. Safarin på tre kilometer kommer du åt med egen bil, men den maximala känslan får du på safaritåget med Karlssons familjära guidning, en upplevelse i sig!

82

Tel: 0433 – 129 23 Misterhult 2018, Markaryd www.smalandet.se


83


VÄLKOMMEN IN FÖR EN PAUSE På salong Pause mitt i byn kan du ta en paus ifrån vardagens stress. Med två våningar finns ett stort utbud av behandlingar. Bli fin i håret, gör en avkopplande ansiktsbehandling, vaxningar, fina fötter, bli fin om naglarna med snygg design och unik form eller få fräsha bryn med trådning, en urgammal och ekologisk hårborttagningsmetod från Mellanöstern. Pause ägs av Izabelle som är diplomerad hudterapeut och frisör. Här finns även frisören Diana och nagelteknologen Petra. Välkommen in för att bli fin från topp till tå!

84

Tel: 0433 - 711 15 Östergatan 9, Markaryd Facebook: Pause.


85


86


BO I MARKARYD

87


VANDRARHEMMET STRÖMSNÄSBRUK Ett idylliskt hus med snickarglädje och sjöutsikt drog paret Margareta och Tyrone till Strömsnäs­ bruk. Deras brev med en längtan att driva något ihop gick ut till alla näringslivschefer i Sverige. Bland 400 svar var Markaryds Kommuns det mest lockande: ”Kom och bo här och driv vårt unika vandrarhem från 1800-talet”! Frukostbuffé, bröllopssvit, festlokal för upp till 65 personer, granne med hembygdspark och lekplats, 17 rum med totalt 50 bäddar, ja mycket talar för att besöket blir till belåtenhet!

88

Tel: 0433 – 200 50 Fågelvägen 2, Strömsnäsbruk www.vandrarhemmetstromsnasbruk.se


89


STORA HOTELLET Deluxerum och relaxavdelning, god mat och nära till allt! Mitt i Markaryd ligger Stora Hotellet med 26 rum, konferensmöjligheter, festlokal, restaurang och pub. Här kan man slinka in på frukostbuffé eller middag, med eller utan rum. Fester, konferenser, catering och kick-offer fixas efter önskemål, allt med samma serviceanda. Sandra med personal hälsar dig hjärtligt välkommen till Stora Hotellet!

90

Tel: 0433 – 107 30 Kungsgatan 3, Markaryd www.storahotelletmarkaryd.se


91


EN SKATT MITT I NATUREN Mitt i Markaryds vackraste natur ligger Ekebacken Hotell och Konferens med sjön precis intill. Jogging­ spåret, Hannabadet, Bowlinghallen och gymmet ligger dessutom i anslutning till anläggningen. Förutom hotellrum, konferenslokaler och à la carte-restaurang i denna fantastiska miljö finns här en väl bevarad skatt av originaldesign från många av 1960-talets välkända formgivare. Sommartid öppnas den gamla doktorsvillan ”Villa Ekebacken” och ”Sjöstugan” – en vacker sommarrestaurang och en mysigt inredd stuga nere vid sjön för informella middagar i skenet av lyktor, utan el men med värme och tid för umgänge.

92

Tel: 0433 - 123 90 Kronobergsgatan 27, Markaryd www.ekebacken.net


93


REGISTER FÖRETAG MARKARYD

94

3-K Bygg Fastighets AB Markaryd 3-K Bygg i Markaryd Markaryd

0433 - 791 70 070 - 609 72 91

4 Mans El Strömsnäsbruk AktivEra i Markaryd Markaryd

0433 - 620 08 0433 - 123 47

Almarssons Åkeri Markaryd Askungen Vital AB Markaryd

0433 - 120 30 070 - 312 17 40

Ayodas Mode Markaryd Axhults Allmekaniska Markaryd

0433 - 161 14 0433 - 230 52

BA design AB Strömsnäsbruk Bactiguard AB Markaryd

070 - 552 50 56 070 - 844 54 66

Betonggjuteriet i Markaryd AB Markaryd Bevakning i Markaryd Markaryd

0433 - 10410 0433 - 732 00

BN Schakt AB Strömsnäsbruk Brafab Hishult

0433 - 210 52 0430 - 493 00

Bäckmans Bilar Markaryd AB Markaryd Cellterm AB Markaryd

0433 - 108 30 0433 - 52 70 50

Central-Conditoriet Markaryd CH.E.R Redovisning Markaryd

0433 - 102 26 070 - 814 35 93

Derome Byggvaror Markaryd Däck & Bilvård Markaryd

0433 - 120 40 0433 - 122 22

EKA Audio Traryd Ekamant AB Markaryd

073 - 390 90 96 0433 - 797 00

Ekebacken Hotell & Konferens Markaryd Ekonomipartner AB Göteborg

0433 - 123 90 070 - 172 17 21

Ekonomkonsulter i Markaryd AB Markaryd Elservice Strömsnäsbruk Markaryd Strömsnäsbruk

0433 - 160 90 0433 - 210 80

Fastighetsbyrån Markaryd Fiber -X AB Markaryd

0433 - 123 33 0433 - 174 44

Frisörkompaniet Annie Hansen Markaryd Fotkliniken Strömsnäsbruk

0433 - 122 11 0433 - 211 33

Fyhrlunds VVS AB Strömsnäsbruk Gerdmans Inredningar AB Markaryd

070 - 551 91 00 0433 - 740 74

Glasögoncentralen Markaryd Gräddhyllan lantcafé AB Markaryd

0433 - 122 25 0433 - 140 40

Gustafssons Allfrakt AB Marakryd Gåvan Företagsreklam AB Vittsjö

0433 - 714 35 0451 - 233 39

Göinge Bil AB Markaryd H.A Konsult i Markaryd AB Markaryd

0433 - 120 50 0433 - 161 70

Habi Bygg Markaryd Hagamagasinet Markaryd

0433 - 123 86 0433 - 103 08


076 - 776 39 23 0433 - 726 35

Herrgårds Toppen AB Strömsnäsbruk HL Fasader AB Markaryd

0433 - 202 00 0433 - 165 30

H-tryck Markaryd Hydmar AB Markaryd

0433 - 798 00 0433 - 167 53

Hydraulik-service i Markaryd AB Markaryd Hyngarps Frästeknik AB Markaryd

0433 - 167 50 0433 - 57 17 00

Hälsoringen Utveckling AB Älmhult ICA Kvantum Markaryd

0476 - 64 66 40 0433 - 165 06

Inredningslust Markaryd JA Ranch AB Strömsnäsbruk

073 - 398 99 03 0433 - 250 60

Jerry Gladh AB Markaryd Johanson Design AB Markaryd

070 - 590 41 92 0433 - 725 00

K. Balkhed AB Markaryd King´s & Queen´s Markaryd

0433 - 160 55 0433 - 125 55

Klintebergs Färg & Golv AB Markaryd Klippcentrum i Markaryd HB Markaryd

0433 - 712 20 0433 - 715 50

Knut Nilsson El AB Markaryd Konecranes Lifttrucks AB Markaryd

0433 - 102 64 0433 - 733 00

KontorsHjälpen Tryck & Reklam Strömsnäsbruk La Cortina Vittsjö

0433 - 200 35 0451 - 231 76

Lagadalskyrkans Second Hand Strömsnäsbruk Leif Sjukvårdskurser Markaryd

070 - 147 07 99 070 - 530 47 50

Lennart Winkvist Isolering AB Markaryd Leo Hejselbaek Markaryd

0433 - 140 61 0433 - 151 53

Lilla Butijken på Gräddhyllan Markaryd Lindbergs mode i Markaryd Markaryd

070 - 690 14 68 0433 - 101 55

Lindvalls Chark AB Strömsnäsbruk Lugg Strömsnäsbruk

0433 - 795 00 0433 - 216 10

M:S Redovisning Markaryd Marka Pac AB Markaryd

070 - 861 81 85 0433 - 128 45

Markaryds Bowling Markaryd Markaryds Budcentral, AB Markaryd

0433 - 122 10 0433 - 714 58

Markaryds Industribyggnads AB Markaryd Markaryds Järn AB Markaryd

0433 - 214 50 0433 - 712 90

Markaryds Kommun Markaryd Markaryds Mäklarbyrå Markaryd

0433 - 720 00 0433 - 792 20

Markaryds Pizzabutik Markaryd Markaryds Sparbank Markaryd

0433 - 167 90 0433 - 754 00

REGISTER FÖRETAG MARKARYD

Hamiltone Real Estate AB Markaryd Handelsbanken Markaryd

95


REGISTER FÖRETAG MARKARYD

96

Markaryds Tak Markaryd Marntells Ent Markaryd

0433 - 716 18 070 - 627 22 76

mb photo Markaryd Metroka AB Markaryd

070 - 529 62 27 070 - 359 59 66

Miljöbygg Strömsnäsbruk AB Strömsnäsbruk Mjäryds Elmontage AB Strömsnäsbruk

0433 - 202 30 0433 - 203 47

MMA Markaryd Modehus 15 Markaryd

0433 - 737 00 0433 - 168 05

Motorcentrum Markaryd Musik i Markaryd Markaryd

0433 - 756 00 0433 - 106 84

Möbelsnickarmästare Johansson AB Markaryd NIBE AB Markaryd

073 - 815 44 50 0433 - 730 00

Ninas Bokföring, Nina Esbjörnsson Markaryd OF Ekeri AB Markaryd

070 - 243 86 88 0433 - 726 00

Ottossons Tung & Specialtrp. AB Strömsnäsbruk OVERLAND Insurance Brokers AB Markaryd

0433 - 251 61 0433 - 710 31

PA´s Bärgning AB Markaryd Palmquist VVS AB Traryd

0433 - 121 00 0433 - 620 55

PMJ Glas & Metall AB Markaryd Rasta Markaryd

0433 - 106 25

Redovisningsbyrån Tranan AB Traryd Restaurang Perrongen Markaryd

0433 - 723 50 0433 - 100 80

Rosendals Biprodukter Strömsnäsbruk Råstorps Konsult Markaryd

073 - 078 62 56 0433 - 140 00

Safe Mix Markaryd Salong Mabi Markaryd

070 - 353 55 88 0433 - 717 78

Salong Pause Markaryd Scandipaper Markaryd

0433 - 711 15 070 - 565 05 65

Shell/7-eleven Luhrpasset AB Strömsnäsbruk Sjödin Fastigheter Helsingborg

0433 - 209 50 042 - 38 30 80

Skinande Rent AB Markaryd Skyltmakaren Signpoint Markaryd

070 - 684 12 55 0433 - 171 07

Skåne Smålands Jernvägsmuseifören Strömsnäsbruk Smurfit Kappa Lagamill AB Markaryd

070 - 682 09 25 0433 - 181 00

Smålands VVS-installationer AB Markaryd Smålandet Markaryd

073 - 631 66 99 073 - 093 27 78

Smålänningen Ljungby Stockhultsgårdens Tebod Markaryd

0372 - 692 40 0433 - 420 44

Stora Hotellet Markaryd AB Markaryd Strömsnäslogistik AB Stocksund

0433 - 107 30 070 - 508 00 65


0433 - 205 30 0433 - 790 10

Sunnerbo Bil & Telecom AB Bilverkst Markaryd Svarta Saxen Markaryd

0433 - 161 66 070 - 280 05 02

Svegard Data AB Markaryd Svenska Fräs och Asfaltåtervinning Markaryd

0433 - 126 70 0433 - 723 40

SWETEC AB Markaryd Synergi AB Markaryd

070 - 590 63 90 070 - 571 99 70

Systempartner i Ljungby AB Strömsnäsbruk Säkerhetstjänst i Markaryd AB Markaryd

0372 - 656 50 0433 - 713 73

Södra Sunnerbo LBC Markaryd Tandvårdsgruppen Markaryd

070 - 841 64 63 0433 - 160 40

TARGETAB Reklam AB Traryd Tatto-Thomas Markaryd

0433 - 624 00 070 - 235 78 06

Team Sportia Markaryd Tecnoscan Processteknik AB Strömsnäsbruk

0433 - 104 81 0433 - 203 90

Thimsfors VVS AB Markaryd Traryds Bilfrakt AB Strömsnäsbruk

070 - 209 06 30 0433 - 620 65

Traryds IF Traryd Traryds Metall AB Strömsnäsbruk

070 - 200 95 48 0433 - 748 80

Tryckta i Markaryd AB Markaryd Ulf Ahlqvists Åkeri Markaryd

0433 - 799 80 0433 - 109 42

UW-ELAST AB (Trekollan) Traryd Vacker Hudvård Markaryd

0433 - 627 23 073 - 719 90 11

Vandrarhemmet i Strömsnäsbruk Strömsnäsbruk Verksamhetsutvecklarna i Markaryd Markaryd

0433 - 200 50 073 - 372 75 00

Victoria park, (ABMB) Markaryd Villa Linnea Markaryd

0433 - 750 43 0433 - 710 01

ÅK - Budet i Markaryd AB Markaryd

070 - 328 47 12

REGISTER FÖRETAG MARKARYD

Strömsnäspannan AB Strömsnäsbruk Sunnerbo Bil & Telecom AB RingUp Markaryd

97


VÅRT MARKARYD Ja, det där med att sätta ord på känslor och upplevelser är kanske inte alltid jättelätt. Vi hoppas att detta magasin kan förmedla det vi upplevt när vi varit på företagen. Men det som bilder och text aldrig kan förmedla är ju mötet ansikte mot ansikte med människor som brinner för det de gör. Att människorna här bryr sig om sina kunder, på riktigt, märks på alla ställen. Servicen och närheten till allt, sjöar och härlig natur både centralt och utanför centrum är det vi uppskattar. Vi kan ju prata på om allt det där hur länge som helst, men bäst upplever ju du det själv. Så välkommen att upptäcka vårt Markaryd, kanske med helt nya ögon. Vi hoppas på det!

98

Pernilla Brandt Englund, inredare och stylist, Inredningslust Magdalena Bäckman, fotograf, mb photo


LIKA VACKERT ÅRET RUNT!

Vandringsslinga nära Markaryds centrum, mellan Lokasjön och Byasjön.

99


c/o MARKARYD Foto och layout: Magdalena Bäckman, mb photo Styling: Pernilla Brandt Englund, Inredningslust Texter: Magdalena Bäckman, Evelina Jahnsén www.markaryd.com

Profile for Magdalena Bäckman

Magasin c/o Markaryd 2017  

Välkommen till vårt Markaryd! Här finns mycket att upptäcka: mysiga caféer, restauranger, härlig natur och andra upplevelser värda en omväg!

Magasin c/o Markaryd 2017  

Välkommen till vårt Markaryd! Här finns mycket att upptäcka: mysiga caféer, restauranger, härlig natur och andra upplevelser värda en omväg!

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded