TURISME CATALUNYA nº101 MAIG 2023

Page 1

CatalunyaiAndorra

Descobreix CUBELLS

Atansa’t a HOSTALRIC

Aventures a RODA DE BERÀ

Activa’t a la NOGUERA

MAIG 2023 /  101
pas a pas!
Revista turística amb distribució mensual en quioscos, biblioteques i Oficines de Turisme de Catalunya

info@magazinepublicacions.com www.magazinepublicacions.com

Delegació de Barcelona:

Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA

Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida:

C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

Tel. 973 071 222

Director

Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com

Dept. Comercial

Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com

Dept. Coordinació

Maribel Chucamani i Dolors Gallofré

Dept. Producció i Redacció

Ivan Belilles, Maribel Chucamani i Noribel Jacobs produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Disseny Gràfic i Maquetació

Darío Mejón i Sergi Terés produccio@magazinepublicacions.com

Estudiant en pràctiques

Nico Ibañez

Dipòsit legal: L 177-2017

ISSN (Edició impresa): 2604-9627

ISSN (Edició online): 2604-9635

Publicació associada a Selva 10 Baix Empordà 20 Alt Empordà 28 34 Baix Penedès 36 Tarragonès 40 Baix Camp 44 Conca de Barberà Noguera 46 Pallars Sobirà 52 Solsonès 54 60 Bages 62 Maresme Andorra 64 CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA publicitat @ magazinepublicaciones.com Tel. 667 560 225

No farem cap descobriment si afirmem que la Costa Brava és una de les zones litorals amb més encant del món. La Costa Brava són paisatges captivadors, pobles de postal, viles marineres, platges amb encant, cales paradisíaques, parcs naturals protegits, gastronomia única, història mil·lenària ...

Són molts els motius per visitar aquesta part del litoral català. La fusió de paisatge i turisme actiu és, sens dubte, un altre dels tresors genuïns d’aquest indret. En aquesta edició de Turisme hem volgut fer-vos un tastet d’algunes de les riqueses que us reserva la Costa Brava perquè, ara que ja s’atansa l’estiu, us endinseu en aquest paisatge espectacular

La Costa Brava és el nom amb què es coneix la zona costanera que s’estén entre Blanes i Portbou, just a la frontera amb França. Un total de 214 quilòmetres de litoral. Platges abruptes, aigües turquesa, pobles que enamoren ... I la porta d’entrada per endinsar-vos a la Costa Brava és a la roca de sa Palomera, a Blanes (Selva). Vila marinera, amb distintiu de turisme familiar, Blanes us ofereix fins a quatre quilòmetres de platges i cales, però també molts més atractius. Casetes de pescadors que fan de contrapunt a les mansions senyorials vuitcentistes i dos jardins botànics de reconegut prestigi, a més d’un concurs internacional de focs d’artifici i múltiples activitats d’estiu.

Si seguiu Costa Brava amunt us recomanem aturar-vos a Calonge i Sant Antoni, al Baix Empordà. En aquest municipi, dividit en dos nuclis, podreu gaudir del mar i la muntanya a parts iguals. La seva privilegiada ubicació us permetrà relaxar-vos en alguna de les seves cales de somni o fer senderisme per algunes de les rutes de natura i cultura amb què compta.

I, a tocar, hi teniu Palamós, nucli pesquer per excel·lència, que en aquestes dates organitza el menú de la gamba autòctona i, al juny, la fira del mateix crustaci, de fama internacional. Un altre producte de la mar que atresora prestigi i reconeixement és l’anxova de l’Escala. En aquest número de Turisme també us proposem visitar alguna de les fàbriques de salaó del municipi, que a més a més, pot presumir d’un encant natural com pocs. Per acabar el periple per terres gironines us suggerim atansar-vos a Hostalric, un municipi de la Selva que tot i no tenir accés a la Mediterrània compta amb un castell i unes muralles que mereixen una visita.

I, de la Costa Brava, passem a la Costa Daurada. Iniciem el recorregut a Calafell, al Baix Penedès, que el segon cap de setmana de juny acull la Festa de la Mar de Catalunya, una trobada internacional d’embarcacions històriques i tradicionals per reivindicar la Mediterrània com a pont de cultures. Roda de Berà també us espera. Aquest municipi del Tarragonès us ofereix aventures al mar i a la muntanya amb nombroses activitats per a tots els públics.

A la mateixa comarca, hi teniu Altafulla, una vila que us encisarà. Aquesta tranquil·la població és ideal per a passar uns dies de manera relaxada en un indret amb grans atractius culturals, paisatgístics i gastronòmics. No us podeu perdre un tomb per la Vila Closa i el castell. Calma i tranquil·litat també en trobareu a l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, al Baix Camp, un lloc idíl·lic per aquells que busquen una escapada relaxant en un entorn espectacular.

De les Terres de Ponent us suggerim que descobriu la Noguera, una comarca on la natura es confon amb la història. Turisme actiu i patrimoni. En aquesta comarca hi teniu Cubells, una vila patrimonial que heu de visitar.

De la Catalunya Central, en aquesta edició us oferim dues propostes per fer turisme de proximitat: Solsona i Manresa. També trobareu informació sobre el Principat d’Andorra, amb propostes a Encamp i Sant Julià de Lòria

En teniu prou? Doncs, ara és hora de planificar el vostre temps lliure i triar les propostes que més us captivin per fer Turisme a Catalunya i Andorra pas a pas. Ens retrobem al juny amb nous racons per explorar la nostra terra. Bon viatge!

04 Província de TARRAGONA Província de LLEIDA Província de BARCELONA Província de GIRONA Principat D'ANDORRA Ribagorça Moontsià Baix Ebre Terra Alta Se S gr g ià à Gaarrrigues Noogu g era Pla d’Urgell U Urge g ll l Se Al Alta t a bagoorrça Val d’ d A Aran a Pa P ll l ar a s Juusssà Pr P iorat Ba B ix Ca C mp Con o ca c d Conca Ba Barbbererà Ca C Ta T rr rragonès Ri R bera a d’Ebrbre Pallllaar r Soobibirà

arrs rà à

Ando d rra

Al A t Ur Urgegell ll de e Al A t Caamp agon o ès s rragonès

Solsonès

Segarra

An A oi o a

Baaix i ès Pe P ne nedè d nedès

Alt Camp (Valls)

Baix Camp (Reus)

Baix Ebre (Tortosa)

Cerdanya

rdananya a Ce C r

l t Em Empo p rddà

Garrot o xa

Beerguedà

Os O ona

Ripoolllèès Bages

Mo M ianès

Pl P a de l’’Es E taany y

G Gironnès

Se S lvva

Vallèès Orient n al a

Valllès s Occi c denttal a

Alt t Pene n dès Baix

Ll L ob o reeggat t

Maaressm esm

Ga G rraf a

Baix Penedès (El Vendrell)

Conca de Barberà (Montblanc)

Montsià (Amposta)

Priorat (Falset)

Ribera d'Ebre (Mora d'Ebre)

Tarragonès (Tarragona)

Terra Alta (Gandesa)

Baix x Emmpoordrdà

Les comarques que apareixen amb un color més fosc i marcades amb un cercle pintat són aquelles que apareixen en aquesta edició de la revista.

Barcelonès

B Barc

Alta Ribargorça (Pont de Suert)

Alt Urgell (La Seu d'Urgell)

Cerdanya (Bellver de Cerdanya)

Garrigues (Les Borges Blanques)

Noguera (Balaguer)

Pallars Jussà (Tremp)

Pallars Sobirà (Sort)

Pla d'Urgell (Mollerussa)

Segarra (Cervera)

Segrià (Lleida)

Solsonès (Solsona)

Urgell (Tàrrega)

Val d'Aran (Vielha)

Aquesta és la llegenda del mapa de Catalunya, representat per comarques i províncies. Al costat de cada comarca, hi trobareu la seva capital.

Alt Penedès (Vilafranca del Penedès)

Anoia (Igualada)

Bages (Manresa)

Baix Llobregat (St. Feliu de Llobregat)

Barcelonès (Barcelona)

Berguedà (Berga)

Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Maresme (Mataró)

Moianès (Moià)

Osona (Vic)

Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa)

Vallès Oriental (Granollers)

Andorra (Andorra la Vella)

Alt Empordà (Figueres)

Baix Empordà (La Bisbal de l'Empordà)

Cerdanya (Puigcerdà)

Garrotxa (Olot)

Gironès (Girona)

Pla de l'Estany (Banyoles)

Ripollès (Ripoll)

Selva (Sta. Coloma de Farners)

05

Considerada com el símbol de Girona, la Catedral de Santa Maria és un monument que impressiona per les seves dimensions i per la seva gran bellesa. La seva construcció es va iniciar al segle XI i està situada al punt més alt de la ciutat, dins el recinte emmurallat de la Força Vella. El conjunt de la catedral és resultat de diversos estils arquitectònics superposats: romànic, gòtic, barroc i neoclàssic.

Elements destacats:

La gran escalinata monumental de 90 amples esglaons, construïda al final del segle XVII per poder arribar fins a la portada principal. Juntament amb la façana formen un escenari barroc impressionant.

El campanar (segles XVI-XVIII), de 67 metres d’altura. Consta de tres cossos de planta octogonal coronats per un templet amb un àngel de bronze.

El Museu - Tresor. Conserva importants obres d’art religiós entre les quals destaquen el Tapís de la Creació (segle XII), una excepcional peça de tapisseria romànica, i el manuscrit del Beatus (segle X).

La Catedral Basílica Metropolitana i Primada de les Espanyes, dedicada a Santa Tecla, s’alça a la zona més alta de Tarragona, sobre un lloc ocupat abans per un temple romà, una església visigòtica i una mesquita àrab. La construcció va ser iniciada en l’últim quart del segle XII i finalitzada al segle XIV, resultant una transició del romànic al gòtic tempra

La catedral presenta planta basilical de creu llatina amb tres naus cobertes amb voltes de creueria, tres absis circulars, transsepte i cimbori octogonal. La nau central mesura 104 metres de llarg per 16 metres d’ample i 26 d’alçada.

Elements destacats:

La majestuosa façana principal, amb una gran portada central gòtica formada per arquivoltes apuntades i dues petites portes laterals romàniques, amb arcs de mig punt. La gran rosassa gòtica que presideix la façana té un diàmetre de 10,50 metres. El claustre romànic amb elements gòtics, de planta quadrada. Té quatre galeries amb àmplies arcades apuntades sobre columnes geminades, molt decorades.

Els magnífics vitralls gòtics i el campanar, del mateix estil (segles XII-XIV), amb una alçada de 70 metres

El Museu Diocesà de Tarragona. Destaquen les col·leccions d’art religiós.

capella de Santa Maria dels Sastres, del segle XIV.

06

L’antiga catedral de Santa Maria, coneguda com la Seu Vella, és l’edifici més destacat del conjunt monumental que porta el seu nom, situat a l’imponent turó que domina la ciutat i la plana del Segrià. Considerada com a símbol de la ciutat de Lleida, la Seu Vella és un monument únic pel seu valor artístic, històric i paisatgístic. Iniciada el 1203, consagrada el 1278 i acabada al segle XV, la Seu Vella constitueix una combinació del romànic tardà i el gòtic. A principi del XVIII va ser tancada al culte i transformada en caserna militar, sent reemplaçada com a seu catedralícia per una nova catedral.

Elements destacats:

L’impressionant claustre de planta rectangular i de dimensions grandioses, considerat com un dels més grans de l’arquitectura gòtica europea. Està emplaçat davant de la façana principal de la basílica, fet bastant infreqüent.

L’interior de la catedral, simètric i molt lluminós. Presenta una planta basilical de creu llatina amb tres naus, creuer amb cimbori octogonal i transsepte on s’obren cinc absis.

La Seu Vella forma part d’un conjunt monumental integrat també pel Castell del Rei o La Suda i la fortificació militar que els envolta. Aquest conjunt monumental ha estat triat dos cops Monument Favorit de Catalunya

La torre campanar octogonal, dels segles XIVXV, té 60 metres d’alçada i una escala de caragol porta a la terrassa.

catedral gòtica de Barcelona, seu de l’arquebisbat de Barcelona, domina el barri gòtic amb la seva majestuositat. Està dedicada a la Santa Creu i la Santa Eulàlia, patrona de la ciutat. La catedral es va construir durant els segles XIII al XV al mateix lloc on hi havia hagut una catedral romànica, i encara abans una de paleocristiana. La façana, d’estil neogòtic, és moderna (segle XIX).

Exteriorment, té una gran simplicitat de línies, exceptuant la façana. L’edifici consta del temple i del claustre perfectament units. La catedral està formada per tres naus de la mateixa altura amb una sola absis i mesura 90 metres de longitud per 40 metres d’ample.

De finals del segle XIII són les dues torres-campanars, d’inicis de la construcció gòtica, la situació de la qual correspon als extrems del creuer. Ambdues són vuitavades i de 53 metres d’altura. Una de les torres dita de les hores o rellotge, se sustenta sobre l’entrada de Sant Iu, una de les cinc portes de la catedral

El campanar del claustre alberga un total d’onze campanes d’orígens i èpoques diferents. Després de la Guerra Civil espanyola el campanar va quedar únicament amb cinc campanes dues de les quals avui encara s’utilitzen: són

l’Angèlica”, petita i de principis del segle XVIII (és la més antiga) i “la Tomasa”, aquesta última és una de les campanes més conegudes a la ciutat i a Catalunya

07

Que si ets més de mar o de muntanya?

De plans més tranquils o més actius?

Si vols una escapada amb família o una desconnexió amb amics?

Aquest estiu al costat de casa hi continues tenint totes les opcions possibles, un territori amb 6.000 km2 que t’ofereix paisatges increïbles de les platges més úniques del Mediterrani i també de les muntanyes més genuïnes dels Pirineus. Un territori amb més de 40 volcans, pobles medievals i de pescadors amb història a cada pedra, amb rutes increïbles per a qualsevol disciplina esportiva. Una terra on es crea vi des de temps mil·lenaris, on trobaràs experiències sensorials i de benestar, amb un llegat cultural increïble i una gastronomia que fusiona la tradició i l’avantguarda amb 18 Estrelles Michelin.

Així que... per què escollir quan ho pots tenir tot? Viu la cultura, viu la gastronomia, viu la platja, viu la natura, viu la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

Aquest estiu #VIUELDOBLE!

Viu el mar i viu la muntanya i no et perdis els plans de proximitat!

Foto de © Sara Guerrero. Arxiu imatges PTCBG Foto de © Arxiu imatges PTCBG Foto de © Arxiu imatges PTCBG Foto de © Anna Pla Narbona Arxiu imatges PTCBG Foto de © Sara Guerrero. Arxiu imatges PTCBG Foto de © Jordi Chias. Arxiu imatges PTCBG Foto de © Òscar Rodbag. Arxiu imatges PTCBG Foto de © Josep Algans. Arxiu imatges PTCBG Foto de © Josep Cabrera. Arxiu imatges PTCBG Foto de © Arxiu imatges PTCBG Foto de © Arxiu imatges PTCBG

Estàtua de Carl Faust al passeig marítim de Blanes amb la roca de sa Palomera de fons

Blanes és la porta d’entrada a la Costa Brava. El primer municipi d’aquest privilegiat litoral català que s’enfila cap al nord fins a la frontera amb França. Blanes és vila marinera d’inspiració d’artistes, ciutat romàntica i florida, de focs i festes, d’esport i serveis, un aparador únic de productes del mar i la terra que us dona la benvinguda durant tot l’any. Obriu la porta d’accés a la Costa Brava a Blanes i prepareu-vos per gaudir d’un paisatge infinit de platges i d’història mil·lenària.

Sigueu benvinguts!

10

Si alguna cosa identifica a Blanes, és sa Palomera. Es tracta d’una gran roca que des de la platja s’endinsa a la Mediterrània i marca l’inici de la Costa Brava, la porta d’entrada a aquest privilegiat litoral de Catalunya.

Blanes és avui dia una de les principals destinacions turístiques de la Costa Brava, tot i que durant anys va ser un petit i tranquil poble de pescadors. Els seus quatre quilòmetres de platges i cales, la potent activitat comercial i l’àmplia oferta d’allotjament i restauració converteixen Blanes en una de les poblacions més importants de la comarca de la Selva. A més, el municipi compta amb la certificació Destinació de Turisme Familiar, ja que la majoria d’instal·lacions i serveis estan adaptats per a famílies amb nens.

Blanes és un lloc únic, capaç d’adaptar-se als temps actuals sense oblidar el seu passat. Un poble de pescadors amb una gran llotja i cases blanques que fan de contrapunt a les mansions senyorials vuitcentistes amb els seus jardins a la vora de la Mediterrània i diversos vestigis del gòtic català. Per agafar perspectiva de la magnitud de la ciutat i el seu litoral podeu enfilar-vos fins al turó de Sant Joan, on es conserven les restes d’un antic castell que vigilava la vila dels pirates i corsaris marins i que ara fa les funcions d’excel·lent mirador de la costa de Blanes. Pujar a Sant Joan és una bona manera de començar la visita a Blanes per obtenir una panoràmica de tot allò que aquesta ciutat us pot oferir. Darrere la muntanya de Sant Joan trobem l’ermita de Santa Bàrbara, del segle XVII.

Un cop ubicats ja podeu baixar a la vila i fer una passejada pel seu centre històric. Hi trobareu carrers dinàmics i moderns amb molta vida. Del patrimoni de la vila de Blanes també destaquen el  castell-palau dels vescomtes de Cabrera i la font gòtica (segle XV), així com les  ermites de l’Esperança, situada al carrer que puja al jardí botànic de  Marimurtra, i la de l’Antiga, la més vella de la vila. El santuari del Vilar, a quatre quilòmetres del nucli urbà, sembla que té els seus orígens al segle XIV, l’any 1612 fou reconstruïda i acull una imatge de la Mare de Déu, una talla del s. XIII. El municipi, a més, té dos preuats espais verds: els  jardins de  Marimurtra, un dels botànics més importants d’Europa, i el de  Pinya de Rosa, envoltat per una gran àrea forestal.

Al municipi s’organitzen importants activitats culturals i folklòriques, entre les quals sobresurt el  Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que té lloc durant la festa major, a finals de juliol. Amb un segle de tradició pirotècnica, aquest festival de llums, colors i fum és un dels actes imprescindibles de la població i cada any porta a les platges blanenques a desenes de milers d’espectadors durant cinc nits.

Espectacle de focs artificials a peu de platja

Turó de Sant Joan
Església Santa Maria
11 Segueix a la pàg.12

Platges infinites

Però si alguna cosa especial té Blanes, són les seves platges. La de s’Abanell, de dos quilòmetres i mig, s’estén des de la desembocadura de la Tordera fins a la punta de la roca de sa Palomera, considerada com el límit meridional de la Costa Brava. És una gran roca que entra al mar, símbol identitari de la vila i que es considera el punt d’inici de la Costa Brava. Entre aquest promontori i el port, just davant del nucli urbà, es troba l’anomenada platja de Blanes. Totes dues estan flanquejades per un passeig d’uns 3 quilòmetres.

Si aneu cap al nord, trobareu les típiques cales de la Costa Brava, on els penya-segats coberts de pins i matolls alternen amb petites platges de sorra gruixuda: cala Treumal, petita, però genuïna; cala Sant Francesc, platja envoltada de pins, ideal per a famílies; i punta de Santa Anna, petita platja de còdols. El terme de Blanes també amaga dos petits secrets: cala sa Forcanera, de sorra i només accessible per mar; i cala s’Agüia de còdols grans i accessible a peu i en barca i on podreu gaudir del paisatge submarí.

Blanes és una destinació privilegiada de turisme actiu, ideal també per practicar esports a l’aire lliure. Així, la ciutat acull la celebració de diferents proves dels calendaris internacionals de curses, torneigs, i triatlons, entre altres. A Blanes també hi té lloc la travessa del port, un històric esdeveniment que omple de nedadors la Mediterrània des de fa més de 70 anys. D’altra banda, a Blanes també hi ha un ampli ventall d’empreses especialitzades que ofereixen serveis i activitats aquàtiques dirigides a tots els grups d’edat, com ara cursos de vela, caiac, paddlesurf, windsurf, submarinisme, pesca esportiva i snorkel. També hi ha la possibilitat de llogar embarcacions, amb patró o sense, i fer excursions nàutiques.

Blanes també és natura. El municipi compta amb dos espectaculars jardins reconeguts mundialment que no podeu deixar de visitar. D’una banda, el Jardí Botànic Marimurtra, un lloc privilegiat de més de 4 hectàrees que s’estén com un gran jardí dedicat al regne vegetal amb la presència de més de 4.000 espècies. Marimurtra va ser creat fa gairebé un segle per l’alemany Carl Faust, un aficionat a la botànica a qui Blanes va voler homenatjar amb una estàtua on seu en un banc davant la platja i que s’ha convertit en una estampa del municipi. A Blanes també hi ha el jardí tropical Pinya de Rosa, un paratge natural que acull una de les poblacions de cactus més interessants i nombroses d’Europa amb més de 7.000 espècies originàries de tot el planeta.

12

Gastronomia

i producte local

Com bona vila mediterrània, Blanes destaca per la seva gastronomia. Fruites i verdures, peix i marisc, dolços d’autor, vins, caves i cerveses artesanes. Tot això i més ho trobareu a Blanes, un municipi que dona un valor excepcional al producte local de proximitat a través dels seus mercats i de la seva llotja de peix. Així, el mercat de fruites i verdures, de visita obligada, és el més concorregut de la vila. Obert tot l’any els matins de dilluns a dissabte, compta amb una vintena de parades en què es comercialitzen productes conreats a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i també flors naturals, fruits secs i d’altres peces alimentàries.

Menció especial també per Es Portal, a la plaça dels Dies Feiners, amb peix fresc de Blanes. Matins i tardes de dilluns a divendres, al port, podreu veure les captures que els pescadors locals fan a la mar. I per la tarda podreu assistir a la subhasta de peix i marisc. Les captures es venen cada tarda a l’engròs i els restaurants i les peixateries es nodreixen del gènere que després oferiran a la seva clientela.

Pel que fa a la gastronomia, val a dir que Blanes no compta amb un plat típic pròpiament dit. Però un dels plats que ha arrelat a la seva cuina és el del Suquet de Peix. Els pescadors, amb una bona picada, elaboraven aquest plat juntament amb el peix del dia que pescaven. Menció a part per la prestigiosa gamba de Blanes

El municipi també compta amb una àmplia oferta de productes propis marcats per la singularitat i la qualitat. Entre aquests, destaquen la cervesa Marina, de producció local, els caves Laviret i Ses Vernes, o el vi escumós de Coral Marine Sea Drink, macerat sota l’aigua de mar. També la mel i la melmelada del Marimurtra, i la mongeta del ganxet, amb denominació d’origen. En definitiva, productes genuïns per degustar en algun dels nombrosos restaurants de la vila, la majoria concentrats a la zona del port, al barri pescador de s’Auguer, o a primera línia de mar, el millor lloc per assaborir la gastronomia blanenca amb la companyia de la brisa marina

Veniu a Blanes i obriu la porta de la Costa Brava. #blanesturisme #blanes #blanesarrandemar OFICINA DE TURISME DE BLANES Plaça de Catalunya, s/n Tel. 972 330 348 · turisme@blanes.cat www.blanescostabrava.cat @ blanesturisme

RACONS DE CATALUNYA

Cala de Blanes amb el jardí botànic de Marimurtra de fons

Hostalric és un poble situat a la comarca de la Selva, a 40 km de Girona i a 60 km de Barcelona. El seu enclavament privilegiat al llarg dels anys, a peu de l’anomenat camí Ral i en plena xarxa de camins catalans medievals, l’han convertit en protagonista de moltes proeses històriques D’origen medieval, manté en el seu centre històric racons d’aquella època: muralles, torres,... a més del castell que corona Hostalric. Una fortificació documentada ja el 1145, amb gran protagonisme a l’era dels Vescomtes de Cabrera i que va viure intensament la Guerra dels Francesos i els seus setges.

Com va escriure Lluís Duran, “la bonica silueta de muralles i torres amb la Fortalesa davant, com un bell Palau de Pedra que evoca les glòries d’uns temps passats que ja no tornaran”.

Visitar el Castell d’Hostalric us permetrà fer un salt en el temps gaudint-lo de

diferents maneres. D’entrada, el podeu visitar al vostre ritme, recorrent de manera individual la fortalesa coneixereu la seva història a través d’audiovisuals, pantalles interactives i panells d’interpretació mentre gaudiu de les magnífiques vistes del Montseny i Montnegre També el podeu visitar acompanyats d’un dels nostres guies locals, que mitjançant les visites guiades dels caps de setmana i festius us mostraran els espais més emblemàtics i només accessibles amb guia, com el Cavaller, espai de l’antic castell dels Cabrera, i us explicaran les anècdotes més sorprenents!

Si el que us agrada són les històries dinamitzades o sou una família

“Passeja pel camí de ronda de la muralla, puja a la torre dels Frares i descobreix la cova del Relliguer”
18

amb canalla, la visita teatralitzada La Casaca del Capità és la vostra opció! Tendresa, misteri, humor... una divertida manera de gaudir del patrimoni en família.

Acompanyant el Castell d’Hostalric hi trobem les muralles que ressegueixen l’antic recinte medieval, del qual se’n conserva l’urbanisme que segueix el traçat del camí Ral, amb 10 torres medievals i 600 metres d’espectacular muralla, 200 metres dels quals configuren un camí de ronda transitable. Us animem a convertir-vos en les mestres i senyors de la vila medieval fent la visita amb la clau de la vila! Sereu els protagonistes d’un recorregut al vostre ritme, obrint i tancant els espais visitables: passejar pel camí de ronda de la muralla, accedir a la torre dels Frares i a la torre d’Ararà i descobrir la cova del Relliguer!

turisme@hostalric.cat

Tel. 972 874 165

www.turismehostalric.cat

Hostalric, un palau de pedra. Us hi esperem! 19

Fins a l’11 de juny, un total de 13 restaurants certificats i identificats amb la marca de garantia gamba de Palamós, oferiran aquest menú. La marca de garantia gamba de Palamós, impulsada per l’Ajuntament de Palamós i la confraria de pescadors del municipi, encapçala l’organització del menú, vetllant per la qualitat d’aquest producte, assegurant la seva correcta traçabilitat, protegint el recurs i potenciant la seva promoció, divulgació i prestigi Actualment, hi ha uns 100 establiments certificats amb aquesta marca de garantia, entre restaurants, peixateries, però també barques d’arrossegament del port palamosí o distribuïdors. El menú conclourà coincidint amb el cap de setmana en el qual tindrà lloc la reconeguda fira de la gamba de Palamós.

En marxa la segona edició del menú de la gamba de Palamós, que fins a l’11 de juny s’oferirà a un total de 13 restaurants de Palamós i d’altres municipis, certificats i identificats tots ells amb la marca de garantia gamba de Palamós. Es tracta concretament dels restaurants palamosins: L’Arcada, Bell Port, La Cala Taverna, Can Blau, Can Quel, El Nàutic de Palamós, Kaos, hostal La Fosca, hotel i restaurant Trias; així com el Casamar (Llafranc), Es Portió de l’Hostalillo (Tamariu), La Jovita per l’Esteve JV (Calonge), i La Sala de l’Isaac (Llofriu). La gamba de Palamós és la protagonista d’aquests menús, que cada restaurant ha elaborat segons la seva tipologia de cuina i que inclouen –com a mínim– l’entrant, un primer plat, el plat principal i les postres.

La majoria d’aquests menús (que van dels 45 € als 90 €) presenten la gamba fresca de Palamós en la seva mida mitjana i la serveixen a la planxa o a la brasa, però també és inclosa en arrossos, fideus a la cassola, o bé en carpaccios, croquetes o tàrtar, entre altres propostes innovadores.

Un menú que posa en valor la qualitat del producte, gamba de Palamós

La marca de garantia gamba de Palamós, impulsada per l’Ajuntament de Palamós i la Confraria de Pescadors del municipi, encapçala l’organització del menú, que inclou exclusivament restaurants certificats amb aquest prestigiós segell La marca de garantia gamba de Palamós vetlla per la qualitat d’aquest producte, assegurant la seva correcta traçabilitat i protegint el recurs.

Amb aquest menú, els restaurants certificats i identificats amb la marca de garantia gamba de Palamós no només volen fer gaudir els sentits de qui el degusti, sinó que volen reconèixer la feina del sector pesquer palamosí oferint el producte més preuat d’aquesta flota pesquera

Fins l’11 de juny, la gamba de Palamós és la protagonista d’aquests menús, que cada restaurant ha elaborat segons la seva tipologia de cuina
13MAIG–11JUNY 20

La Fira de la gamba de Palamós és un esdeveniment temàtic, lúdic i festiu al bell mig del port pesquer per a la promoció de la gamba de Palamós, producte estrella del municipi, referent de la Costa Brava, de prestigi internacional i actiu econòmic que dinamitza tot un territori.

A través d’un extens programa d’activitats, propostes i degustacions, la fira dona a conèixer el segell de qualitat marca de garantia gamba de Palamós, certificat que assegura la seva extraordinària qualitat També esdevé plataforma per a conèixer de primera mà totes les mesures de gestió que la Confraria de Pescadors de Palamós està aplicant que assolir una captura sostenible i responsable

Al llarg de la fira, es podran degustar les diferents propostes gastronòmiques protagonitzades per la gamba de Palamós que oferiran que pescadors i restauradors de la zona. Es podran descobrir i tastar productes del territori, comprar peix a la llotja i participar en les activitats de difusió de la pesca i la cuina del peix.

13MAIG–11JUNY

El menú conclourà precisament coincidint amb el cap de setmana en el qual es durà a terme la vuitena edició de la Fira de la Gamba de Palamós, que tindrà lloc concretament el dissabte 10 de juny, a l’espai de la llotja de Palamós.

l 0 mb

1 2 2 2 h. Llotja

del port pesquer

Els sentits no ens enganyen. El que veiem, el que sentim, el que toquem, el que flairem o el que mengem ens deixen un record inesborrable en la nostra memòria.

Veure els pins abocats al mar pel camí de ronda, sentir la remor de les onades, notar com la sorra fina de la platja s’escola entre els dits, sentir l’olor del mar i el gust d’un suquet són experiències que us acompanyaran en les vostres vacances a Calonge i Sant Antoni i que recordareu quan torneu a casa. Perquè el paisatge d’aquest poble de la Costa Brava us ofereix les experiències del mar i les de la muntanya, us acosta a una manera de viure mediterrània, plena de sensacions i d’emocions. A Calonge i Sant Antoni volem que visqueu les vostres vacances amb els cinc sentits i que hi descobriu mil emocions. Us ve de gust?

alonge i Sant Antoni és un municipi situat al centre de la Costa Brava, al Baix Empordà, que està dividit en dues poblacions: el nucli antic, conegut com a Calonge, i el nucli turístic, a tocar de la costa, conegut com a Sant Antoni. La seva privilegiada ubicació, entre el massís de les Gavarres i la badia de Palamós, li confereix un paisatge d’allò més ric i variat. Mar i muntanya, doncs. Què més es pot demanar?

Calonge es troba a uns 4 quilòmetres cap a l’interior i és el nucli medieval de la població i, per tant, on trobem algunes torres i parets de l’antic castell de Calonge. Amb el castell com a eix central de la història mil·lenària d’aquest poble, la vila de Calonge s’escampa des d’aquesta fortalesa amb carrerons estrets, ombrejats, amb la mirada posada en un passat ric que ha deixat mil històries gravades en pedra.

“La seva privilegiada ubicació, entre el massís de les Gavarres i la badia de Palamós li confereix un paisatge ric i variat: mar i muntanya”

La visita al centre històric de Calonge mereix una passejada pausada, per descobrir-hi els detalls d’edificis amb segles d’història, com can Savalls, can Xifró, can Canots, can Pallimonjo o l’antic Hospital, avui convertit en Biblioteca i arxiu municipal.

A la plaça Major, punt central de la vila, el castell us observa. Aquesta fortalesa, una de les més grans de la comarca, guarda entre les seves muralles segles d’història que ens remunten a l’edat mitjana, amb la torre Quadrada com a vestigi més antic d’aquest monument declarat bé cultural d’interès nacional. És des de la plaça Major que s’amaga, en un racó, la volta que ens conduirà als jardins del castell, des d’on s’alça imponent la muralla d’aquesta fortalesa. Des de la plaça Major, el carrer Major, estret, ombrejat, s’enfila serpentejant cap a la capella de les Germanes Carmelites i la casa del senyor del Mal Ús, amb una gran porta adovellada, i també des de la plaça Major, camí avall, s’alça la gran façana de l’església de Sant Martí, del segle XVIII, amb una gran escala que ens endinsa cap a un temple d’una sola nau amplíssima.

Per la seva banda, el nucli de Sant Antoni, situat a 3 quilòmetres a llevant del cap del municipi, s’estén al llarg de la platja de la badia. Antic barri marítim, va començar a poblar-se en desaparèixer el perill de la pirateria i a mitjans del segle XX va convertir-se en un important nucli turístic. Es troba a tocar de mar i ofereix uns paisatges i unes aigües increïbles, essent un dels municipis de la Costa Brava més visitats.

Platges àmplies, cales tranquil·les

Calonge i Sant Antoni us ofereix platges àmplies, obertes al mar i de sorra fina. La platja de Sant Antoni, llarga i resguardada pels espigons, és la més coneguda, per la seva amplitud i accessibilitat. De sorra fina, delimitada pel passeig marítim, disposa de tota mena de serveis. Els espigons d’aquesta platja li donen un caràcter únic, i ofereix racons recollits que la fan ideal per al turisme familiar. La platja d’Es Monestri, la més propera a Palamós, té un aire particular, una aroma d’història molt antiga que ens remunta a l’època romana, quan des d’aquesta platja s’embarcaven les àmfores del Collet plenes de vi i oli cap a la Mediterrània.

Més apartada, al mig del camí de ronda, s’obre la platja de cala Cristus-Ses Torretes, emmarcada en un entorn escassament urbanitzat, on domina el paisatge de la Costa Brava i l’olor dels pins es barreja amb la salabror de la mar. Es recomana arribar-hi resseguint el camí de ronda des de la platja de Torre Valentina

Aquesta última ens ofereix una visió completa de la badia de Sant Anto ni. Darrere seu, un passeig ample i agradable ens acosta a la platja, sota la mirada atenta de la torre de guaita que li dona nom, una torre de defensa bastida al segle XVI per avisar dels atacs dels pirates. La platja de Torre Valentina també ens ofereix un dels serveis emblemàtics del municipi, la platja a l’abast de tothom, un servei de bany adaptat a les persones amb discapacitat.

Però, si sou més de cales, Calonge i Sant Antoni també us satisfarà. Al llarg del camí de ronda trobem el paisatge més autèntic de la Costa Brava, un sender que voreja la costa entre penya-segats i on trobem les diferents cales i caletes de Calonge i Sant Antoni. Apropar-se a aques tes cales és descobrir un paisatge més amagat, arrecerat i tranquil. Entre aquestes cales, i començant el recorregut des de la Torre Valentina tro barem la cala del Racó de les Dones i la del Racó dels Homes, un nom que prové de quan el bany conjunt d’homes i dones estava prohibit i es banyaven separats. També hi ha la cala dels Capellans, abans reservada al bany del clero. Un altre dels paisatges peculiars és la cala i el cap de Roques Planes. Seguint el recorregut, trobarem la cala del Paller, la cala del Forn i la cala de cap Roig. Més endavant, l’última cala, la de Bella dona, de sorra gruixuda. dona, de sorra gruixuda.

La visita al centre històric de Calonge mereix una passejada pausada,
23
Segueix a la pàg.24

Natura i cultura

Sigui arran de mar o bé endinsant-nos per la muntanya o pel pla, a Calonge i Sant Antoni descobrireu tot un seguit de rutes i camins que us faran sentir la natura i la història del municipi de ben a prop. Entre els camps de vinyes i oliveres, entre les restes megalítiques i romanes o resseguint el curs de l’aigua, aquests recorreguts us portaran per camins antics, per indrets amagats que formen part del patrimoni natural i cultural de Calonge i Sant Antoni.

Teniu diverses rutes per triar com ara la vall dels Molins: el sender de l’aigua, amb la riera de Cabanyes com a protagonista i com a sender que canalitza bona part de l’aigua d’aquestes muntanyes. El ja ressenyat camí de ronda per fer un passeig arran de mar

Un camí de vinyes per la conca del Tinar, on topareu amb una sèrie de masos i cases de pagès amb una llarga història dedicada al cultiu de la vinya i l’olivera.

Pels apassionats de la història hi ha la ruta d’el Collet, Puigsesforques i el pla de Calonge. Aquest recorregut us acosta a les cultures que colonitzaven la comarca des de ben antic, seguint una ruta que descobreix el llegat dels romans del Collet, passant per les restes megalítiques de Puigsesforques, pels masos del barri de Sant Daniel i pels camps de conreu del pla de Calonge. Entre la petjada que hi ha deixat cada civilització també hi trobareu una diversitat natural molt lligada a la vida de pagès. Una darrera proposta és la ruta de la Creu, la muntanya de Can Mont, Castellbarri i Ruàs. Durant aquest trajecte passareu pel poblat ibèric de Castellbarri, per les coves, dòlmens i para dòlmens dels vessants de la vall de Ruàs, i per masos i cases de pagès, alguns amb una història que es remunta a l’època medieval. Un recorregut que ofereix unes vistes panoràmiques extraordinàries.

Vins i gastronomia

A més de sol i platja, Calonge i Sant Antoni també us pot oferir avui un paisatge més amagat, més tranquil, que durant segles i segles gairebé s’ha mantingut intacte. És un paisatge fruit de la tradició, de generacions i generacions de pagesos que s’han

dedicat a cultivar la vinya i que han mantingut l’essència de la terra. És d’aquells recorreguts imprescindibles. Aquest viatge us portarà a viure dues maneres diferents de fer vi, dos mons de contrastos, dues maneres de viure la terra: el vi de pagès i el vi amb D.O

Calonge i Sant Antoni comparteix als fogons la tradició de la costa i la de l’interior, una barreja de qualitat i de productes de temporada. Compartir una olla de peix, uns calamars farcits, unes gambes o uns escamarlans és compartir una tradició de fogons ancestral. La tradició de la cuina s’uneix amb la qualitat dels productes que ofereix el mar i la terra, que es barregen per conformar una proposta gastronòmica que uneix la feina dels pescadors, dels pagesos i dels cuiners

Poble de llibres

Una de les especificitats del municipi és la seva aposta per la literatura amb el projecte “Calonge, poble de llibres”. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni que ha convertit la vila en la primera booktown permanent de Catalunya. Es tracta de 7 llibreries ubicades al nucli històric de Calonge amb la intenció de fomentar turisme cultural sostenible i de qualitat i revitalitzar el centre del poble durant tot l’any.

24 Ve de la pàg.23

Esport, tradició i esbarjo

A Calonge i Sant Antoni, com a bon municipi de platja, podreu fer activitats aquàtiques i també esports de terra. Us proposem aprendre a navegar amb un patí de vela català, nedar vorejant els penya-segats del camí de ronda, recórrer en bicicleta els camins que es dibuixen al mig del pla, entre les vinyes, o resseguir caminant el sender de l’aigua muntanya amunt per la vall dels Molins.

Calonge és un municipi amb tradicions, entre les quals trobem el mercat medieval, que se celebra el dissabte i el diumenge de Setmana Santa; la Festa del Vi Nou, celebrada als voltants de Sant Martí (11 de novembre) i que culmina amb una obertura de botes i un tast popular. A l’estiu, destaca el F’Estiu, el festival de música que omple de melodies el pati d’armes del castell.

I, si amb tot això no en teniu prou, Calonge i Sant Antoni disposa de l’Estiu Actiu, un programa d’animació turística que, durant els mesos de juliol i agost, ofereix més de 500 activitats en família. Descobrir el fons submarí fent snorkeling, viure la màgia d’una fira esotèrica, deixar-se endur pel so de les havaneres vora el mar, fer esport de bon matí en una platja gairebé solitària o gaudir d’un espectacle infantil en família, són només algunes de les propostes de l’Estiu Actiu, un programa referent per passar les vacances

Oficina de Turisme de Calonge i Sant Antoni Av. Catalunya 26 · 17252 · Sant Antoni de Calonge (Girona) Tel. 972 661 714 · turisme@calonge.cat www.calonge-santantoni.cat

Calonge i Sant Antoni

DE CATALUNYA
RACONS

Penya-segats imponents, dunes litorals, pinedes arran d’aigua, cales i platges espectaculars, la cruïlla on es troben dos parcs naturals... Tot això i molt més és l’Escala, un municipi eminentment turístic que ha sabut conservar i potenciar els seus atractius naturals.

L’Escala és el punt de connexió entre el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es troben al paratge de Vilanera, un corredor ecològic de gran valor estratègic, en què els camps agrícoles es combinen amb les dunes de sorra i les pinedes de pi pinyer i amb un turó en què coexisteixen una trentena d’espècies de flors i restes arqueològiques de gran valor històric, que es remunten fins a l’època del Neolític Mitjà, uns 4.500 anys aC. Una de les rutes a peu i en bicicleta creua aquest paratge, en què també es pot veure l’imponent mas de Vilanera o les restes de l’antic monestir de monges benedictines de Santa Maria de Vilanera (s. XIV).

Un altre espai de gran valor natural a l’Escala és el conegut com les Planasses, entre el port i punta Montgó. Com en el cas de Vilanera, l’Ajuntament de l’Escala ha fet un important esforç per tal que aquests espais siguin de titularitat i gestió pública.

Les Planasses és un important pulmó verd arran de mar. Les pinedes arriben fins a peu de penya-segat i el sistema dunar acull espècies de gran atractiu, com el coixí de monja o el lliri de mar. Un lloc ideal per deixar-se perdre pels camins marcats dins aquest espai, el més al nord del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, o capbussar-se en una de les seves cales de còdols. És una zona ideal, també, per a la pràctica de l’snorkel i el submarinisme

28

També mereix una visita assossegada la duna litoral d’Empúries. Tot resseguint la costa, amb les platges remullades per la Mar d’Empúries a un costat i l’antiga ciutat grega d’Emporion a l’altra, el passeig es pot recórrer a peu o en bicicleta. La duna és l’hàbitat de desenes d’espècies vegetals i de pins recargolats i inclinats per la força del vent.

L’Escala té set quilòmetres de litoral, la majoria dels quals es poden recórrer còmodament a peu o en bicicleta. Val la pena aturar-se al mirador conegut com la Punta, en ple nucli antic, des d’on es pot gaudir d’una vista privilegiada de la Mar d’Empúries, amb la roca del Cargol en primer terme i les ruïnes de l’antiga ciutat grega i romana al fons, coronades per un imponent Canigó.

La riquesa paisatgística, natural i cultural d’aquest entorn ha fet que la badia de Roses hagi estat inclosa al club de les Badies Més Belles del Món, un segell amb l’aval de la Unesco al qual només pot accedir una badia per mar i Estat

Segueix a la pàg.30
Natura i paisatge en una de les badies més belles del món

Si un producte s’associa al nom de l’Escala, aquest és sense cap mena de dubte l’anxova. Les anxoves de l’Escala s’han fet famoses arreu i ho han aconseguit pel seu fantàstic sabor i per una elaboració tradicional que es remunta a segles enrere.

Una bona manera d’acostar-se a aquest producte i a la seva elaboració, és participant en alguna de les visites guiades que organitzen les mateixes fàbriques de salaó. L’altra, acostant-se a qualsevol restaurant o bar del municipi, on no pot faltar una bona tapa de pa amb tomata i anxoves de l’Escala.

Ara, si es vol anar més enllà del plat tradicional, la millor fórmula és visitar l’Escala cap a finals de setembre, quan se celebra la Ruta de la Tapa de l’Anxova. Una quarantena d’establiments ofereixen múltiples opcions de tapes en què l’anxova és la protagonista i milers de persones recorren cada any aquests bars i restaurants per tal de degustar-les. S’acaben amb la Festa de l’Anxova, que se celebra sempre el primer diumenge d’octubre. Per conèixer a fons la història de la salaó a l’Escala, és imprescindible una visita al Museu de l’Anxova i de la Sal.

Els darrers anys també ha guanyat protagonisme a l’Escala una altra espècie marina: la sèpia. El 2016 es va iniciar a l’Escala el Projecte Sèpia, amb què es pretenia afavorir la reproducció d’aquests cefalòpodes a la badia

30 Ve de la pàg.29

de Roses. Va ser tot un èxit i l’any següent es va decidir crear les Jornades Gastronòmiques de la Sèpia, que actualment es fan de forma coordinada a l’Escala i Torroella de Montgrí - l’Estartit. Més d’una vintena d’establiments hi participen durant el mes de juny, elaborat menús especials en què la sèpia sigui la protagonista. El centre d’interpretació del peix Maram, de la Confraria de Pescadors de l’Escala, ofereix també diferents maneres d’acostar-se al mar i conèixer la gastronomia marinera des del primer pas del procés, la pesca. Així, es fan visites guiades que inclouen veure la subhasta del peix blau de bon matí i un bon esmorzar amb els productes acabats de pescar. També hi ha una barca que ofereix pescaturisme, de manera que el visitant es pot embarcar i anar a pescar amb un pescador local.

L’Escala disposa de cap a un centenar de restaurants en què gaudir no només de la cuina marinera, sinó d’una àmplia varietat de productes de mar i muntanya

www.visitlescala.com/ca/restaurants www.visitlescala.com/ca/fabriques-danxoves www.visitlescala.com/ca/activitats-lescala/gastronomiques www.visitlescala.com/ca/els-imprescindibles /museu-de-lanxova-i-de-la-sal-masle

RACONS DE CATALUNYA

Vista aèria de l’Escala

Calafell es convertirà en un autèntic museu flotant entre els dies 8 i 11 de juny acollint un centenar d’embarcacions històriques i tradicionals provinents de diversos països en el marc del Festival de la Marina Tradicional de Catalunya. Els organitzadors han previst nombroses activitats i esperen l’assistència de 45.000 apassionats de la mar i la navegació.

La Festa de la Mar és un esdeveniment que s’organitza bianualment amb l’objectiu de difondre el patrimoni i les tradicions marineres de la Mediterrània, amb ànim de preservar-ne el llegat i amb perspectiva d’encarar-lo cap al futur.

Enguany, tindrà lloc la VI edició al municipi de  Calafell entre els dies 8 i 11 de juny de l’any 2023  i acollirà nombroses activitats adreçades a tots els públics com ara navegades, representacions teatrals, tallers infantils, exposicions temporals, degustacions gastronòmiques i fins i tot un festival musical.

A més, les aigües de la costa de Calafell i el Vendrell acolliran l’arribada del voltant de  100 embarcacions històriques i tradicionals provinents de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el Rosselló, les illes de Sardenya

i de Còrsega, d’Itàlia i de Tunísia, en la que serà la trobada més important que s’hagi fet mai a Catalunya de vaixells d’aquesta classe

Els organitzadors no han obviat la greu crisi humanitària i climàtica que pateix actualment la mar Mediterrània i, per aquest motiu, la VI Festa de la Mar servirà per visibilitzar aquestes problemàtiques i donar veu a aquelles entitats que treballen per fer-hi front. Així mateix, es reivindicarà el paper històric de la dona al sector marítim per reforçar el present i millorar el futur. Es tracta d’un esdeveniment adreçat a tothom, amb activitats destinades al públic en general. També hi haurà, lògicament, espais dedicats a un públic més especialitzat i els valors lligats al patrimoni cultural i la sostenibilitat hi seran ben presents i en seran els protagonistes.

34

Serà una trobada internacional per reivindicar la mar Mediterrània com a pont de cultures i de forma especial, la navegació tradicional com a llegat històric amb la voluntat d’enfocar-lo cap a un futur de transformació, on els aprenentatges del passat hauran de servir de guia i font d’inspiració del rumb que emprenem cap al demà. En resum, una mar que aixequi ponts i no fronteres.

L’organització de la Festa de la Mar va a càrrec de l’Ajuntament de Calafell, amb el suport de l’Associació Patí Català de Calafell, la Vela Llatina Carlos Barral, la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF) i la Comunalitat de Calafell, amb el cofinançament de la Diputació de Tarragona.

Durant els dies de la festa, hi haurà tres espais clau: el Port de Segur de Calafell, el front marítim de Calafell i el Port de Coma-ruga. Però serà el Port de Segur de Calafell el que aplegarà el gruix de l’esdeveniment. Per això, està prevista la trobada d’embarcacions, exhibicions, regates, visites, una fira gastronòmica, exposicions, xerrades i conferències, activitats infantils, tallers, concursos, concerts i espectacles.

En el marc de la Festa de la Mar, ja s’han iniciat un seguit d’actes programats que responen a cinc valors capitals: sostenibilitat, igualtat de gènere, passió per la mar, inclusió i participació, patrimoni i cultura.

Els organitzadors calculen que el certamen podrà aplegar al voltant de 45.000 visitants, el que requerirà un gran esforç i col·laboració de la ciutadania de Calafell, amb la participació d’uns 200 voluntaris

C/ Sant Pere, 29-33 43820 CALAFELL (Tarragona) Tel. 977 699 141 informació@calafell.cat www.visit.calafell.cat
Una trobada internacional per reivindicar la mar Mediterrània com a pont de cultures, i de forma especial la vela tradicional com a llegat històric

Aventures al mar i a la muntanya

Situat en un lloc privilegiat de la Costa Daurada, com a porta d’entrada a la Tàrraco Romana, Roda de Berà ha estat durant tota la seva història un enclavament estratègic. Aquells que ens trien per gaudir de les seves vacances no tenen per què enfrontar-se al dilema de triar entre el mar i la muntanya, perquè Roda de Berà fusiona el millor de cada element. I aquest privilegiat entorn natural es converteix en l’escenari ideal per a la pràctica d’esports d’aventura. Ja sigui navegant en caiac o fent una passejada en una moto aquàtica, no podreu deixar d’apreciar el paisatge que us brinda la costa del Baix Gaià. Observar com trenquen les onades contra les roques i contemplar les muntanyes al fons és una experiència relaxant alhora que estimulant. Durant la travessia, tindreu l’oportunitat d’observar la Roca Foradada, una pintoresca formació rocosa en la qual penetra l’aigua; l’ecosistema dunar dels Madalers; o les platges del municipi, que compten amb distintius de qualitat com la bandera blava, el certificat europeu EMAS III i el sistema de gestió ambiental ISO 14001.

Per a complementar les activitats de platja podreu passejar pels encantadors carrers i pintorescos jardins del Roc de Sant Gaietà, una petita i singular urbanització d’estil mediterrani.

Per als amants del surf de Berà posa a la vostra disposició una gran oferta d’activitats, com surf, surfskate, body surf La platja Punta d’en Guineu blemàtic Roc de Sant Gaietà, envoltada de cales i vegetació abundant, és un lloc ideal per a surfejar les primeres onades i per a perfeccionar la tècnica per lliure o bé fent un dels cursos que s’ofereixen. Per als aficionats a la muntanya existeixen vuit rutes senyalitzades per a realitzar a peu o amb bicicleta per zones boscoses i entorns naturals com la Serra Llarga o el Pujol de la Morella. La muntanya també és un lloc perfecte per a practicar l’espeleologia. El municipi compta amb diferents coves, cadascuna amb la seva història. Les coves del Bon Joan i la de Coma d’en Gall eren antics tallers de fabricació d’eines, mentre que la cova del Crani rep aquest nom per la semblança de la seva entrada a la forma d’un crani.

Si busqueu sensacions més fortes, us recomanem la cova de l’Avenc del Merla. És la cova més important del municipi, amb 200 metres de profunditat. Per a endinsar-vos al món subterrani i explorar les galeries d’estalactites i estalagmites que amaga aquesta meravella natural, no podeu oblidar equipar-vos amb cordes i llanternes.

Roda de Berà
El municipi ofereix nombroses activitats
amants del surf i també és un lloc
per practicar l’espeleologia Per a més informació: Tel. 977 657 009 www.rodadebera.cat 37
pels
perfecte

Altafulla

Altafulla és un dels destins amb més encant de la Costa Daurada, amb atractius més que suficients per fer-hi una escapada de cap de setmana amb infants. Descobrireu una vila encisadora, al cor de la Costa Daurada, amb platges llargues i tranquil·les, de sorra fina, d'aigües poc profundes i ideals per anar-hi en família.

També us captivaran els seus racons naturals, la Vila Closa, que és com s’anomena el nucli antic, la seva façana marítima i sobretot la mística que l'envolta, com la seva relació amb les bruixes i l'esoterisme; un grapat de raons que us permetran passar un dia en família d'allò més fascinant. Com diu la tradició, Altafulla t’embruixa i són moltes les llegendes que s’expliquen sobre les bruixes d’Altafulla. Algunes tradicions vinculades a les bruixes actualment encara es mantenen ben vives. Aixequeu bé el cap i trobareu en algunes teulades de les cases més senyorials del municipi unes olles que en època de bruixes tenien la seva utilitat.

Gaudireu de la seva platja i la blancor de les casetes que hi ha al davant, al passeig de les Botigues de Mar, us atorgaran a la jornada un aire relaxant absolut. Visitareu l'ermita de Sant Antoni; on trobareu un fantàstic mirador del litoral altafullenc i on també podreu dinar de pícnic, i ho arrodonireu fent un tomb per la Vila Closa, el nucli antic de la pobla-

ció, on podreu conèixer el seu vincle amb la bruixeria.

Apunteu-vos el cap de setmana de Sant Joan, ja que és l'època en què se celebra la Nit de Bruixes; una de les festes que no us podeu perdre si hi aneu amb infants. D'Altafulla no podeu marxar tampoc sense passejar per la seva façana marítima, degustar la seva gastronomia i sense acompanyar el riu Gaià fins a la desembocadura en un recorregut curt, molt agradable i amb arribada als peus del Castell de Tamarit. Dues rutes fantàstiques per fer amb la canalla.

38
Visita ineludible per a tota la família al cor de la Costa Daurada

Platja, pícnic a Sant Antoni i passeig per la Vila Closa Comenceu la vostra escapada a Altafulla a la seva platja, just davant del nucli mariner, on gaudireu de la seva sorra fina i daurada, de les seves aigües poc profundes i, a més, els pares i les mares podreu prendre alguna cosa en una atmosfera relaxant, entre molts dels seus atractius. Més d'un quilòmetre de platja, a tocar del seu passeig marítim, i amb una gran oferta de restauració fins i tot damunt de la mateixa sorra fan d'aquesta platja un bon destí per anar-hi amb petits. Podeu dinar de pícnic a l'ermita de Sant Antoni i completar el dia passejant per la Vila Closa, conjunt històric i artístic declarat bé cultural d’interès nacional l’any 1998 per la Generalitat de Catalunya.

Altafulla té dues parts diferenciades i igualment atractives. S'han de conèixer totes dues i ben segur que us costarà decidir quina és millor. Per una banda, hi ha el nucli antic, la vila emmurallada amb el castell com a element principal. Aquí heu de passejar sense pressa pels seus carrers i places, no perdre detall de les cases singulars i amb personalitat que el conformen, majoritàriament del segle XVIII; observar les parts de la muralla que es conserven, sobretot alguns portals i dues torres cantoneres, i donar un cop d'ull al castell, situat a la part més alta, al costat de l'església de Sant Martí. Informeu-vos, si us interessa, de les visites guiades que es fan tant al castell com al conjunt de la Vila Closa a l’Oficina de Turisme.

L'altra part d'Altafulla és el barri mariner, amb l'emblemàtic carrer de les Botigues de Mar. Són les antigues cases de pescadors, situades al llarg de l'atractiu passeig paral·lel a la platja. Construïdes cap al segle XVIII, originàriament eren magatzems per guardar els estris de pescar o els productes destinats a la venda, i a partir del segle XX es van anar

transformant en habitatges, que actualment són, sobretot, segones residències i d'estiueig. Aquí també es tracta de passejar tranquil·lament, amb la possibilitat, igualment, de fer visites guiades.

Ruta per la desembocadura del riu Gaià i el seu litoral

Tot i que sempre podeu repetir dia de platja, en una altra jornada a Altafulla, us suggerim que aneu a estirar les cames i feu una passejada per la desembocadura del riu Gaià fins a la platja de Tamarit, al límit entre Tarragona i Altafulla. Una altra opció per gaudir del magnífic entorn natural d'Altafulla, és que resseguiu el camí de ronda fins a la platja de la Móra, on, entre altres atractius, podreu contemplar la majestuositat del Castell de Tamarit.

Són només uns vuit quilòmetres entre anar i tornar, però és un recorregut suficient per gaudir d'uns quants atractius espectaculars. Comencem l'excursió, apta per als més petits de la casa, ja que no és ni llarga ni complicada, al carrer de les Botigues, arran de la platja, que resseguirem en direcció al castell de Tamarit Passarem per la desembocadura del Gaià, que mereix una visita amb calma, i després voltarem el turó on s'aixeca la fortalesa de Tamarit per la dreta. A l'altra banda podreu observar tranquil·lament aquest recinte fortificat d'origen medieval, però amb reformes posteriors que li donen aquesta imatge tan atractiva i fotografiada. A partir d'aquí es tracta d'anar seguint el camí de ronda, paral·lel al mar, en un litoral força abrupte i amb la característica vegetació mediterrània. Després de passar una estona entre roques i enmig dels arbres, el camí s'aclareix bastant a l'altura de la urbanització de Tamarit, que us cridarà l'atenció per les seves cases de luxe. De seguida deixem el camí per baixar per un sender indicat en direcció a la platja de la Móra, al final de la qual veurem l'entrada al càmping que ocupa la totalitat de la punta de la Móra. Podem creuar-lo, amb res-

pecte si hi ha campistes, fins a la Torre de la Móra, punt final del trajecte. Des d'aquesta torre defensiva del segle XVI es veu una gran panoràmica cap al sud, sobretot del litoral del municipi de Tarragona. Un cop allí, podeu tornar cap a la platja d’Altafulla a refrescar-vos.

Cap a la vil·la romana dels Munts

També, en família, la visita a la vil·la romana dels Munts es converteix en indispensable. Al voltant de la gran ciutat romana de Tàrraco van anar fundant-se nombroses vil·les dedicades a l’activitat agrícola i al lleure. Una d’elles és la villa dels Munts, situada molt a prop de la platja d’Altafulla i construïda al segle I dC. Hi va residir Valerius Avitus Caius, gran mandatari de Tàrraco, i la seva esposa, Faustina.

El 1967, se’n va fer càrrec el Museu Arqueològic de Tarragona, que en va iniciar les excavacions i que custodia bona part dels valuosos materials trobats. Actualment, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona organitza visites guiades teatralitzades durant l’estiu. La vil·la romana dels Munts forma part del conjunt arqueològic de la Tàrraco romana, que ha estat declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 2000. La vil·la està oberta durant tot l’any, a excepció dels dilluns. Podeu fer les vostres reserves al telèfon 977251515 o al portal web www.mnat.cat

Tel. 977 65 14 26 www.visitaltafulla.cat Per a més informació: 39

L’Hospitalet de l’Infant I LA VALL DE LLORS

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors

és l’oasi perfecte per als amants de la natura, la història i les platges. Situat a la Costa Daurada, aquesta zona és una meravella poc coneguda que espera ser descoberta.

Amb les seves extenses platges de sorra fina i aigües cristal·lines, l’Hospitalet de l’Infant és un dels llocs més idíl·lics per a aquells que busquen una escapada relaxant. La platja de l’Arenal, amb serveis completament equipats per als visitants i nombroses activitats aquàtiques per a totes les edats; i la del Torn, una platja naturista reconeguda en l’àmbit internacional, són les platges més populars però no les úniques. També destaca la platja de l’Almadrava, ubicada al nucli del mateix nom i que es distingeix per les casetes blanques i la seva disposició, que recorden un poble de pescadors del litoral llevantí i, la darrera, la platja de la Punta del Riu a tocar de la zona humida de la desembocadura del riu Llastres.

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors també atresora unes cales, petites i amagades a la part més agresta del litoral del municipi, com la Cala Justell, la platja de la Cova del Llop Marí i la Cala Bea. Un lloc ideal per gaudir de la transparència de les aigües fent submarinisme de superfície per gaudir de la fauna marina que s’amaga rere les praderies de posidònia

A més de les platges, l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors també és conegut pel seu entorn natural espectacular. La destinació és un veritable paradís per als amants del senderisme i l’activitat esportiva enmig de la natura, amb rutes que discorren a través de valls i muntanyes impressionants

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors és una destinació turística amb un important patrimoni que es pot descobrir a través de visites guiades. És molt recomanable apropar-se, per exemple, a espais com l’Hospital del Coll de Balaguer, fundat l’any 1344 i declarat bé cultural d’interès nacional; el Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet; el Molí de l’oli de Vandellòs; les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer o veure l’Hospitalet de l’Infant des del mar amb un recorregut en barca. Més detalls a www.culturaalabast.cat.

En resum, l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors és una destinació pensada per aquells que busquen relaxar-se en un entorn natural espectacular, gaudir de platges tranquil·les i familiars, descobrir la rica història i patrimoni de la zona. No ho dubtis i vine a conèixer aquest petit paradís secret!

41
Més informació a: www.hospitalet-valldellors.cat
42

Gaspatxo, el plat estrella de l’estiu

El gaspatxo

és d’aquests plats combatre la calor i que aporta a l’organisme. Hidrata, refresca, no engreixa i és ric en fibra, vitamines i minerals, característiques que el fan nutricionalment acceptable. baix en calories perquè està fet a base de vegetals i, si no compta amb grans un plat totalment saludable. L’aigua és un element clau en la preparació del gaspatxo i, per tant, com més aigua, menys calories. Com és un plat aliments crus i naturals, el gaspatxo antioxidants, en especial el licopè. Un compost que es troba al tomàquet i que ajuda al i també en la seva hidratació, juntament amb la vitamina C que li aporta el pebrot. minerals, el ferro, el fòsfor, el

El gaspatxo compta amb grans avantatges nutricionals que milloren el benestar del nostre organisme. Tant és així que, nombrosos experts de l’àmbit de la nutrició i dietètica consideren el gaspatxo una beguda isotònica alt contingut en aigua i sals minerals, ajudant a mantenir un nivell d’hidratació òptim durant els mesos més calorosos de l’any. A més, aquest plat, ajuda a depurar l’organisme i eliminar residus que

Ingredients  per 2 persones

6 tomàquets madurs

½ cogombre petit

½ pebrot verd

1 gra d’all

2 llesques de pa de pagès

3 cullerades d’oli

500 ml d’aigua

1 culleradeta de vinagre

sal al gust

Elaboració

Primerament, neteja de manera acurada tots els vegetals. Utilitza la molla de les llesques de pa, talla-les primer a tires i després a daus i ho introdueixes al recipient de la batedora. A continuació, amb els tomàquets ben nets, amb un ganivet talles la tija, els trosseges i els els col·loques a la batedora. Pela el cogombre (guarda’n un tros per al final), el gra d’all i el pebrot, pica-ho al teu gust i barrejaho tot amb la resta d’ingredients a la batedora. Afegeix l’aigua, l’oli i el vinagre i el polsim de sal. A continuació ho tritures tot. Una vegada estigui tot ben barrejat, ho passes per un colador i ho fiques a la nevera durant una hora perquè estigui ben fresquet. En el moment de servir-ho, pica el cogombre, el pebrot i els empolses per la superfície.

GASTRONOMIA
Aquesta sopa freda, elaborada a partir d’hortalisses fresques, és una molt bona opció per als àpats d’estiu
43

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

Horts urbans, menjar orgànic, sostenible, km 0, ecològic, bio... Cada dia inventem noves etiquetes per anomenar allò que els nostres avis ja sabien fa 100 anys. Per això, potser la millor manera d’entendre cap a on va la nostra agricultura, el nostre menjar i el nostre futur és donar un cop d’ull al nostre passat i tornar a aprendre el valor de l’esforç, la paciència o, senzillament, el que costa fer que un enciam creixi sa. La visita al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí és ideal perquè petits i grans descobreixin tot això i més, en un dels museus més moderns del nostre país.

Amb més de 5.000 metres quadrats, el Museu de la Vida Rural compta amb una extensa exposició permanent que permet conèixer com era la vida al món rural a Catalunya -i per extensió, a la Mediterrània- abans de la revolució industrial, com és en l’actualitat i com podria ser en el futur, convertint-lo en un museu etnològic de referència.

A més, compta amb un gran hort-jardí etnobotànic totalment integrat en un espai lúdic i educatiu, dedicat a la preservació del medi i dels recursos

naturals dels quals depèn la nostra supervivència. Complementant la temàtica del museu, aquest espai es presenta com una sala a l’aire lliure que preserva aquell saber fer que forma part de la nostra cultura i que ha de perviure en les nostres societats.

El Museu actua com a centre cultural, amb una àmplia programació d’activitats per a tots els públics i exposicions temporals, i organitzant grans esdeveniments com ara el Festival d’Educació per la Sostenibilitat o el Festival de Poesia RUSC. No t’ho perdis i vine a descobrir el Museu de la Vida Rural, el centre cultural de la memòria, la reflexió i la transformació sostenible des del món rural

Des del coneixement que ens aporta el passat, contribuïm a imaginar entorns de futur més sostenibles on la cultura i l’educació esdevinguin elements centrals de transformació social
45

LA NOGUERA

Situada a les portes del Pirineu, la NOGUERA ofereix una proporció ideal de natura, aventura, cultura, ciència i gastronomia.

Situada a les portes del Pirineu, la NOGUERA ofereix una proporció ideal de natura, aventura, cultura, ciència i gastronomia.

La gran diversitat d’elements naturals i contrastos de la NOGUERA, li configuren un tarannà aventurer i alhora acollidor que captiva qui la visita i el transporta a un món de sensacions i experiències.

La gran diversitat d’elements naturals i contrastos de la NOGUERA, li configuren un tarannà aventurer i alhora acollidor que captiva qui la visita i el transporta a un món de sensacions i experiències.

Bona part del cel de la Noguera ha estat reconegut i certificat com a Destinació Turística i Reserva Starlight pel Programa M&B de la UNESCO. Aquesta distinció l’acredita com un dels millors cels del món per a l’observació astronòmica i per a la realització d’activitats turístiques basades en aquest recurs (valors científics, naturals, culturals i paisatgístics).

Bona part del cel de la Noguera ha estat reconegut i certificat com a Destinació Turística i Reserva Starlight pel Programa M&B de la UNESCO. Aquesta distinció l’acredita com un dels millors cels del món per a l’observació astronòmica i per a la realització d’activitats turístiques basades en aquest recurs (valors científics, naturals, culturals i paisatgístics).

En els darrers anys, la Noguera ha estat notícia per ser un referent en l’street art, amb els espectaculars murals del Gargar de Penelles i del Carreró de Montgai.

En els darrers anys, la Noguera ha estat notícia per ser un referent en l’street art, amb els espectaculars murals del Gargar de Penelles i del Carreró de Montgai.

NATURA I TURISME ACTIU

NATURA I TURISME ACTIU

La gran varietat d’espais naturals de la Noguera permeten la pràctica d’un gran nombre d’activitats de turisme actiu plenament en contacte amb la natura, tant d’aire, com d’aigua, com de terra.

La gran varietat d’espais naturals de la Noguera permeten la pràctica d’un gran nombre d’activitats de turisme actiu plenament en contacte amb la natura, tant d’aire, com d’aigua, com de terra.

Cel

Cel

Les valls d’Àger i de Meià estan reconegudes com unes de les millors zones de vol lliure a nivell mundial. Al Montsec els amants del vol lliure poden practicar parapent, ala delta, vols en globus i ultralleuger i també vols amb paramotor i paratrike

Les valls d’Àger i de Meià estan reconegudes com unes de les millors zones de vol lliure a nivell mundial. Al Montsec els amants del vol lliure poden practicar parapent, ala delta, vols en globus i ultralleuger i també vols amb paramotor i paratrike.

Terra

Terra

La Noguera per la diversitat de paisatges convida a practicar senderisme, running, T-rail, o BTT. Les parets verticals de la serra del Montsec són llocs coneguts i únics per a l’escalada, i en coves com la cova del Tabac a Camarasa i la cova Negra a Os de Balaguer es practica l’espeleologia.

La Noguera per la diversitat de paisatges convida a practicar senderisme, running, T-rail, o BTT. Les parets verticals de la serra del Montsec són llocs coneguts i únics per a l’escalada, i en coves com la cova del Tabac a Camarasa i la cova Negra a Os de Balaguer es practica l’espeleologia.

La Noguera és un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta

Aigua

Aigua

La Noguera és un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta.

Els embassaments de Camarasa, Canelles, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna i Rialb configuren l’espai d’aigües tranquil·les més gran de Catalunya, perfectes per practicar piragüisme, passejades en llanxa amb motor, surf de vela, esquí-bob, etc. Al riu Segre, on les aigües són més braves, es pot practicar ràfting i mini-ràfting, i barranquisme al riu Rialb.

Els embassaments de Camarasa, Canelles, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna i Rialb configuren l’espai d’aigües tranquil·les més gran de Catalunya, perfectes per practicar piragüisme, passejades en llanxa amb motor, surf de vela, esquí-bob, etc. Al riu Segre, on les aigües són més braves, es pot practicar ràfting i mini-ràfting, i barranquisme al riu Rialb.

PATRIMONI HISTÒRIC

PATRIMONI HISTÒRIC

La Noguera és un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta.

La Noguera és un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta.

A la comarca de la Noguera resten nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres i els dòlmens.

A la comarca de la Noguera resten nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres i els dòlmens.

Haver estat l’avantguarda de la Catalunya Vella, terra de frontera i part important del Comtat d’Urgell va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs.

Vells costums i tradicions s’apleguen a la Noguera, com el Ranxo de Ponts, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, la Fira de la Perdiu a Vilanova de Meià, etc. Festes que destaquen per la seva peculiaritat són l’Harpia a Balaguer, la Transsegre a Camarasa i Balaguer, Montgai Màgic, Festival Gargar a Penelles, ...

Haver estat l’avantguarda de la Catalunya Vella, terra de frontera i part important del Comtat d’Urgell va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs. Vells costums i tradicions s’apleguen a la Noguera, com el Ranxo de Ponts, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, la Fira de la Perdiu a Vilanova de Meià, etc. Festes que destaquen per la seva peculiaritat són l’Harpia a Balaguer, la Transsegre a Camarasa i Balaguer, Montgai Màgic, Festival Gargar a Penelles,...

47

Al’edat mitjana, Cubells (la Noguera) va ser una de les localitats més destacades de la zona, amb un important nucli de població que es va arribar a constituir en comunitat foral a finals del segle XV. D’aquells segles, Cubells encara conserva un destacat patrimoni arquitectònic i històric que es pot veure en edificis, com les esglésies de Santa Maria del Castell, Sant Pere o la capella de Sant Miquel, totes elles al centre històric. El municipi, amb una extensió de 39 km2 i al voltant dels 350 habitants, comprèn la vila de Cubells, el llogaret de la Torre de Fluvià i l’antic despoblat de Pugis Situat en la ruta per anar als Pirineus i Andorra des de Lleida i Balaguer, Cubells ofereix al visitant l’estampa d’un poble medieval amb punts d’interès suficients per quedar-s’hi més d’un dia. A banda dels temples

religiosos, a Cubells es troben elements que ajuden a entendre la vida quotidiana de l’època de major esplendor de la localitat. És el cas del molí d’oli, la teuleria o el pou de glaç.

Els amants de la natura i l’escalada també trobaran un indret ideal per als seus gustos a Cubells.

Patrimoni històric

Les primeres referències documentals de Cubells són del 1050, quan Ramon Berenguer I de Barcelona va conquerir el lloc al rei sarraí de Lleida. Al segle XII, el castell de Cubells encapçalava un petit territori entre el Segre mitjà i la Ribera del Sió.

Sense cap mena de dubte, els edificis religiosos són els indrets de major interès patrimonial a Cubells. El poble està coronat per l’església de Santa Maria del Castell, temple que s’ubica on abans hi havia una fortificació defensiva. L’església, d’estil tardoromànic, és l’únic vestigi que queda del castell de Cubells. És un clar exemple de l’arquitectura de l’escola

de Lleida, predominant a la zona durant el segle XIII. Destaca la seva portalada amb sis arquivoltes.

No menys espectacular és l’església de Sant Pere, d’origen romànic i d’una sola nau molt austera, però amb detalls gòtics en la construcció. Hi destaquen les imatges de la Verge i conserva un retaule de santa Úrsula del segle XIV. Encara dins del nucli urbà, trobem la capella romànica de Sant Miquel, amb un absis semicircular.

Al despoblat de Pugis, hi ha les ruïnes de l’església de Sant Bartomeu de Pugis, també romànica. A la Torre de Fluvià, poble agregat al municipi, hi ha l’església de Sant Salvador, simple i amb campanar d’espadanya.

49 Segueix a la pàg.50

Vida quotidiana

A part del patrimoni religiós, Cubells compta amb altres elements antics destacats com són el pou de glaç. Situat a la part alta del poble, és una construcció de pedra amb unes dimensions de 9 i 11 metres i un diàmetre d’entre 6 i 9 metres. Aquest pou té una petita porta per on entraven els qui treballaven i per on es ficaven i es treien els blocs de gel, que s’hi conservaven durant mesos. Un altre element antic destacable és el molí d’oli, que encara conserva les pedres còniques que giren i molen les olives. Es pot visitar, com també la teuleria. De planta quadrada i amb el teulat esfondrat, està envoltada de restes de construccions que segurament servien de magatzem. Per fer les teules s’utilitzava argila d’edat oligocena (uns 30 milions d’anys) de la zona de Cubells. El municipi compta també amb un arxiu històric de pergamins que conté fins a 132 exemplars i 5 metres lineals de documentació en paper.

50 Ve de la pàg.49

Aventura i festes

Els amants dels esports d’aventura trobaran al terme de Cubells una immillorable zona per a la pràctica de l’escalada a les penyes de Mania, a l’altiplà de la Serra d’Arquells, de 630 metres d’altitud, amb unes excel·lents vistes de tota la plana que arriben fins més enllà dels 60 quilòmetres cap al sud. Ideal per iniciar-se en aquest esport.

El municipi també ofereix als visitants unes rutes saludables que travessen els indrets més representatius de la localitat, itineraris senyalitzats i condicionats destinats a fer-hi activitat física moderada.

El calendari festiu de Cubells també és prou extens, perquè el visitant pugui conèixer alguna de les seves tradicions. Una de les més destacades és la processó en silenci de la festa de Sant Marc. Es tracta d’una caminada que els habitants de Cubells fan cada 25 d’abril fins al santuari de Salgar, al terme de Montsonís, per agrair a la Mare de Déu de Salgar que ajudés els vilatans a superar una epidèmia en temps molt llunyà.

La festa major local és del 17 al 20 d’agost i s’hi celebra un correfoc i concerts

51

Solsona s’alça al centre de Catalunya i és una de les portes d’entrada al Prepirineu català. Envoltada de masies i enmig de grans extensions de boscos hi trobem una històrica població de tradició gegantera que aglutina un ric patrimoni arquitectònic i artístic. Solsona és també una destinació de turisme cultural de primer ordre, ja que disposa d’una important oferta festiva i tradicional que llueix especialment en celebracions com el Carnaval, el Corpus o la Festa Major. En l’àmbit de la cultura popular Solsona destaca per ser la ciutat de Catalunya amb més gegants i bestiari popular per metre quadrat. Visiteu Solsona i ... “enSolsoneu-vos”!

Passejar pels carrerons i places del centre històric i visitar el seu patrimoni arquitectònic i artístic, tastar la gastronomia local i descobrir les seves festes tradicionals són només alguns dels imprescindibles que us recomanem si visiteu Solsona. Distingida amb el segell de Ciutat amb Caràcter per la seva llarga trajectòria historicocultural, la capital del Solsonès és una destinació ideal per visitar a l’estiu, quan l’oferta cultural s’amplia amb la celebració de festivals i cicles musicals. El Corpus marca el tret de sortida simbòlic al calendari festiu estival solsoní i, aquest any, tindrà lloc entre el 8 i l’11 de juny. Tot i que és una celebració religiosa, va tenir des del principi un caràcter festiu i popular. Els gegants i els improperis de la Festa Major de Solsona (del 7 al 10 de setembre) neixen inicialment en relació amb la festa del Corpus: es representaven escenes bíbliques que van donar lloc a l’aparició de la majoria de les figures folklòriques existents actualment. És l’origen de les tradicions de catifes de flors i enramades que encara perviuen en algunes poblacions catalanes. A Solsona la catifa de flors i serradures de colors es realitza a la plaça de Palau i la confeccionen infants i joves del moviment escolta local.

La celebració del Corpus, de la que Solsona és una de les ciutats pioneres, ve a ser una petita Festa Major, ja que s’hi celebren alguns dels mateixos actes més tradicionals de la festa, els protagonitzats per la imatgeria gegantera, de-

clarada patrimoni d’interès nacional per la Generalitat. Gegants, bestiari i altres components es guarden al Quarto dels Gegants. El Corpus de Solsona destaca per la roda de foc, que es durà a terme el dissabte dia 10; la cercavila amb els trabucaires; la processó presidida pel bisbe de Solsona; la catifa de flors i serradures de colors; i l’exhibició dels ballets tradicionals de la imatgeria gegantera, acompanyats per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, i la  tronada, el diumenge 11. El conjunt de la celebració es desenvolupa al rovell de l’ou del centre històric de la ciutat, d’origen medieval. Després del Corpus i ja dins l’estiu astronòmic, Solsona es converteix en una autèntica fàbrica musical. És quan escenaris i equipaments de primer ordre

del municipi, com la catedral, el teatre comarcal o les diferents places del barri antic, acullen diferents cicles de concerts i festivals musicals. Així, la 21a edició del programa “Solsona dona la nota” ha programat més de trenta actuacions entre els mesos de juliol i agost, moltes de les quals són d’entrada lliure. En destaca el 42è Cicle de Concerts d’Estiu, que aquest any aposta per la Cobla Marinada (7 de juliol), The Delightful Pocket Company (21 de juliol) i l’Alba Careta Group (28 de juliol).

Al mes d’agost serà el torn del 21è AIMS Festival, amb un intens programa d’actuacions de música clàssica a càrrec de joves talents d’arreu del món i prestigiosos professors i solistes de les principals orquestres europees.

Foto de © Kàtia Prat 54

El Corpus, que tindrà lloc entre el 8 i l’11 de juny, marca el tret de sortida simbòlic d’un calendari estival ple d’oferta cultural i festiva

Foto de © Kàtia Prat
Segueix a la pàg
56
55
Foto de © Òscar Rodbag

Abanda de la faceta artística i popular, entre els imprescindibles de Solsona hi ha la visita al seu centre històric. Una passejada pels seus carrers i places us permetrà descobrir una ciutat amb passat medieval. El portal del Pont, un dels tres que es conserven del traçat emmurallat original de Solsona, es va convertir en l’entrada principal a Solsona a finals del segle XVIII, quan es va construir el pont de pedra de dotze arcades sobre el riu Negre (actualment en té tres).

Del barri antic de Solsona en destaca la catedral de Santa Maria, el referent arquitectònic més rellevant de la comarca, el Palau Episcopal, la plaça Major porxada, la plaça de Sant Joan, els portals del Pont i el Castell, llocs d’obligada visita a la capital del Solsonès. Per copsar l’essència de la ciutat, us convidem a fer la visita Solsona monumental de la mà dels guies locals de Solsona Experience. Es pot fer la reserva a la pàgina web: entradessolsones.com.

I fora del centre urbà destaquen autèntics pulmons verds com el parc de la Mare de la Font

Allunyada de les grans ciutats, històricament Solsona ha sabut dinamitzar-se comercialment. I ho ha fet tot apostant pel producte de proximitat i qualitat i transferint la seva identitat en joies artesanes de pastisseria, embotits fets pels propis obradors de les carnisseries, les espardenyes de set vetes que només fan aquí (conegudes com a “solsonines”), cistells de vímet o les reconegudes navalles Pallarès. Els divendres al matí, a més, es pot comprar també a productors amb venda directa al mercat, que a Solsona és d’origen medieval

56
Ve de la pàg 55 Foto de © V. Pallarès Foto de © Òscar Rodbag Foto de © Òscar Rodbag Foto de © Òscar Rodbag Foto de © Òscar Rodbag
Solsona Oficina de Turisme: Ctra. de Basella, 1 · 25280 Solsona · Tel. 973 482 310 · Fax 973 481 933 www.solsonaturisme.com · solsonaturisme@ajsolsona.cat www.turismesolsones.com · turisme@turismesolsones.com

ituada al centre de Catalunya, Manresa (anomenada també el Cor de Catalunya) és una ciutat de contrastos, on conviuen en harmonia història i progrés. El patrimoni històric de Manresa es divideix tres grans etapes històriques que ha viscut la ciutat: l’esplendor medieval, encapçalat per la imponent Basílica de la Seu, edificada per l’arquitecte Berenguer de Montagut, i el carrer cobert del Balç; la màgia del barroc, amb elements de rellevància mundial com la Cova de Sant Ignasi; i l’encant del modernisme, amb edificis que embelleixen el centre de la ciutat, com la Casa Lluvià, la Biblioteca del Casino o La Buresa.

Sens dubte, un dels fets històrics que més ha marcat la ciutat és l’estada d’Ignasi de Loiola l’any 1522, fundador de la Companyia de Jesús i autor dels Exercicis Espirituals, qui es va transformar espiritualment fruit de la seva experiència a Manresa. La figura del pelegrí continua present en ple segle XXI, deixant fins a 22 llocs d’interès patrimonial en la ciutat i el Camí Ignasià, la ruta que segueix les petjades del peregrí des d’Azpeitia, la seva ciutat natal, fins a Manresa, final del camí, passant per 5 comunitats autònomes. Manresa destaca també pel seu entorn natural, que li permet conrear vi amb certificació DO i una gastronomia excepcional, sempre sota l’atenta mirada de la majestuosa Montserrat.

Bàsquet, revolució tèxtil, cultura popular, cinema, música... Vine a Manresa i deixa’t inspirar per tot el que ofereix aquesta ciutat!

Per a més informació

TURISME DE MANRESA

Tel. 938 78 40 90

www.manresaturisme.cat

60

16 a edició

62

Un any més torna l’Arenys de Flors. Durant el cap de setmana del 3 i 4 de juny, Arenys de Mar acollirà la 16a edició de la mostra d’art floral Arenys de Flors per tornar a fer de la vila un esclat de color i animació. Es tracta d’una iniciativa en la qual veïns i veïnes, comerciants, serveis municipals i entitats locals decoren amb flors els carrers i places de la vila, els equipaments municipals, els aparadors dels comerços i els portals, finestres i balcons de les seves cases.

L’Arenys de Flors 2023, doncs, està servit, ara només falta que vosaltres també hi participeu visitant tots els espais que s’han preparat i gaudiu de les exposicions de bonsais i d’orquídies, o de les activitats complementàries de música, teatre, dansa, conferències i tallers.

Us recordem que els dissabtes al matí a Arenys de Mar és dia de mercat. Us convidem a venir i passejar entre més d’una vuitantena de parades instal·lades al llarg de la Riera, on trobareu des de fruites i verdures a productes làctics i de la terra, i també roba, sabates, complements, etc.

I diumenge 4 de juny, a la Riera també hi trobareu la Fira d’Artesania. Durant tot el dia, els artesans hi tindran exposats articles de bijuteria, confeccions de roba, articles de nadó, de decoració, sabons, cremes, articles de pell, estris de fusta, etc

Aquest any alguns dels restaurants d’Arenys posaran a taula plats originals on les flors no només els hi donaran color sinó que afegiran un sabor nou al nostre paladar. Consulta les propostes dels restaurants participants i encarrega la teva taula

Podeu consultar la informació de l’esdeveniment a www.arenysdemar.cat/espaisflorits

on trobareu el mapa dels espais florits, el programa d’activitats, imatges i vídeos d’altres anys. En definitiva, tot per preparar la visita i gaudir al màxim de la vostra estada a Arenys de Mar. Us hi esperem!

El cap de setmana del 3 i 4 de juny, visiteu també el mercat setmanal i la Fira d’Artesania d’Arenys de Mar OFICINA DE TURISME D’ARENYS DE MAR Tel. 93 795 70 39 www.visitarenys.cat

FUNICAMP VIU

L’ESTIU

De l’1/7 a l’11/9, de 10 h a 17 h

64 www.encamp.ad
Portes obertes: 6/8 i 8/9

Encamp es troba al bell mig del Principat d’Andorra, a 10 quilòmetres de la capital i allunyat del bullici de la ciutat. Des d’aquí hi neix part del riu Valira i se situa a 1.266 metres d’altitud, en un paisatge pirinenc impressionant, envoltat de cims i boscos que adopten colors i formes diferents segons l’època de l’any. La seva privilegiada localització, a peu de pistes d’esquí, converteixen aquest municipi – o parròquia, tal com els andorrans ho defineixen – en un atractiu i nucli esportiu molt important. Els seus senders naturals, els llacs cristal·lins i els diferents itineraris culturals que marquen la història d’Encamp et conviden a descobrir tots els seus encants. El seu Funicamp és la porta d’accés a la riquesa històrica i n atural del seu entorn pirinenc que l’envolta, i que a l’hivern, el situa a només 15 minuts les pistes d’esquí. A l’estiu, és el punt de sortida de múltiples rutes a peu i excursions amb guies per descobrir el paisatge, fer senderisme o pescar en família.

A l’epicentre de la població hi trobarem 4 nuclis antics: la Vila, la Mosquera, les Bons i Tremat, cadascun més encantador. La vila no té res a envejar d’altres destinacions de muntanya, un altre dels atractius que disposa són les rutes de senderisme i BTT en plena muntanya, com el camí de les Pardines, que compta amb un jardí botànic i amb la reconstrucció d’una antiga carbonera. És ideal per visitar l’estany d’Engolasters, on hi podem trobar els pescadors de la zona a la recerca de truites i observar les vistes espectaculars de la vall. Gastronòmicament, aquesta població combina els plats més típics de muntanya amb les exòtiques cultures foranes, donant-li una identitat singular, així com les festes típiques folklòriques. Tot això fa que Encamp sigui una destinació idònia per unes vacances familiars o amb amics. Et convidem a descobrir tot això i més a la web: www.encamp.ad

65
Per a més informació: OFICINA DE TURISME D’ENCAMP Tel. 376 731 000 www.encamp.ad Encamp és el lloc ideal per desconnectar i gaudir de la natura en estat pur Cultura i turisme actiu de natura són els principals reclams d’aquesta destinació tan atractiva per visitar en família 65

È BO, È MEL I EXPOSICIÓ DE FLORS

Del 27 de maig al 4 de juny a Banyoles (Pla de l’Estany)

TRAIL GUILLERIES

El 27 i 28 de maig a Sant Hilari Sacalm (La Selva)

41ª FESTA DE LA CIRERA I LA GASTRONOMIA

El 3 i 4 de juny a Papiol (Baix Llobregat)

IX MOSTRA DE VINS I CAVES DE PROXIMITAT

El 27 de maig a Agramunt (L’Urgell))

XIX MARXA DE LA VALL DE SIARB LLAGUNES

El 28 de maig (Pallars Sobirà)

CURSA NOCTURNA DEL CASTELL DEL REMEI

El 3 de juny al Castell del Remei (La Noguera)

FIRA MEDIEVAL NA MERCADERA - FIRA MEDIEVAL DE PERALADA

El 4 de juny a Peralada (Alt Empordà)

CONCURS DE CATIFES DE FLORS NATURALS

El 3 i 4 de juny a Arbúcies (La Selva)

FESTIVITAT DEL CORPUS

Del 8 a l’11 de juny a Solsona (Solsonès)

FESTA DE LA MAR DE CATALUNYA

Del 8 a l’11 de juny a Calafell (Baix Penedès)

FESTA DE SANT ANTONI

Del 9 al 13 de juny a Bellver (La Cerdanya)

FIRA DEL VI DELS PIRINEUS

El 9 i 10 de juny a Talarn (Pallars Jussà)

FESTIVAL DEL SENDERISME

Del l’1 al 4 de juny (La Cerdanya)

6è FESTIVAL DE CONTES MARRAMEU

El 10 i 11 de juny a Torrelameu (La Noguera)

L’APLEC DEL CARAGOL

Del 2 al 4 de juny a Lleida (Segrià)

11ª FIRA DE LA CERVESA ARTESANA

El 3 de juny a Tàrrega (L’Urgell)

ARENYS DE FLORS

El 3 i 4 de juny pels carrers d’Arenys (El Maresme)

Segueix a la pàg.70
68

BRICKÀNIA

El 10 i 11 de juny a Montblanc (Conca de Barberà)

8ª FIRA DE LA GAMBA DE PALAMÓS

El 10 de juny a Palamós (Baix Empordà)

MAGNÍFIC FEST

Del 15 al 18 de juny a Lleida (Segrià)

TASTAVINS

El 17 de juny a Juneda (Les Garrigues)

BAIXADA DE FALLES

El 17 de juny a la Pobla de Segur (El Pallars Jussà)

CONCURS DE CASSOLES DE TROS

L’11 de juny a Juneda (Les Garrigues)

1ª EDICIÓ DE LA CAMINS DE FALLES

L’11 de juny (Pallars Sobirà)

7ª STREET FOOD SUMMER LLANÇÀ

El 17 de juny a Llançà (Alt Empordà)

XXII RÚSTIC – FESTA FAMILIAR

El 17 de juny a la Masia de Castelló, Vandellos - Hospitalet (Baix Camp)

Ve de la pàg.68

CIRCUIT 55-84 la Noguera

CASA MACIÀ el Pallars Jussà

CAL GABARRA el

Vols sentir la velocitat en un autèntic circuit on entrenen els millors pilots del món? Al circuit de motos i karts de Menàrguens (Lleida) viu l’experiència i emprèn un autèntic repte. Aprofita i gaudeix d’un dia en família en un entorn incomparable, amb servei de bar restaurant per poder carregar les piles!

Polígon 505, parcel·la 58 25139 MENÀRGUENS ( Lleida )

Reserves: 625 244 652

www.circuito55-84.com

LA FUSTERIA DEL CASAT

CASA FARRÉ

l'Alta Ribagorça

Desconnecta del dia a dia als allotjaments rurals a Sarroca de Bellera, una localitat dels Pirineus a la província de Lleida. Es caracteritza per la tranquil·litat i comoditat que s’hi respira, envoltat de la natura més pura. Disposen de totes les comoditats per realitzar unes vacances ideals, tant en parella com en família i gaudir de les activitats de muntanya. Vine i gaudeix!

C / Sant Miquel, 5 · 25555 SARROCA DE BELLERA ( Lleida )

Reserves: 630 894 344 www.lafusteriadelcasat.com

El lloc ideal per allotjar-te durant la teva escapada a la muntanya al municipi de Cardet, a 6 km de la Vall de Boí. Relaxa’t i gaudeix de la llar de foc en un entorn idíl·lic. Tens a disposició tres apartaments totalment equipats amb vistes panoràmiques espectaculars. Aprofita la seva proximitat a les pistes d’esquí de Boí-Taüll i al Parc Nacional d’Aigüestortes.

C / Únic s/n

25526 CARDET ( Lleida )

Reserves: 629 792 476

Al bell mig de Roní, un petit poble de l’Alt Pirineu, s’hi troba Casa Macià: una casa familiar de turisme rural on descansar, recarregar-se d’energia i gaudir de la muntanya en tota la seva essència. Hi ha possibilitat de lloguer íntegre de la casa, disposa de piscina climatitzada i s'accepten animals de companyia. Regala’t uns dies de felicitat!

C / Únic s/n · 25594 RONÍ ( Lleida )

Reserves: 609 463 966 www.casamacia.com

EL MOLÍ DE LA LLAVINA

Osona

El Molí de la Llavina és una masia catalana situada en un espai natural incomparable a Centelles. Aquest indret ofereix visites al molí fariner centenari, venda i degustacions de formatge artesà i servei de dedicació i cura dels cavalls, que fan d’aquest indret un espai ideal per visitar en família.

Masia Molí de la Llavina s/n 08540 CENTELLES ( Barcelona )

Reserves: 938 811 695 www.molidelallavina.com

Un complex situat al centre del Berguedà format per tres cases rurals connectades per un espai enjardinat. Totalment reformades, es caracteritzen pel seu luxe integrat al bell mig de la natura. Vine a relaxar-te i a gaudir de la tranquil·litat!

C / Masoveria, 3 08673 VIVER I SERRATEIX ( Barcelona)

Reserves: 656 926 412

www.calgabarra.com

MAS EL GÜELL

Una masia aïllada i confortable al mig del Collsacabra, al costat de la monumental Fageda de La Grevolosa. Permet acollir fins a 10 hostes. Estada de qualitat en un entorn especial de boscos i fauna, que combina la cuina casolana amb una natura espectacular.

Mas El Güell (Sant Andreu de la Vola)

08572 SANT PERE DE TORELLÓ ( Barcelona )

Reserves: 937 447 109 www.elguell.com

72 72
el Pallars Jussà Osona Berguedà
74 74 info@fcrestaurant.cat www.fcrestaurant.cat C/ Major, 43-47 · 17700 La Jonquera Tel. 972 556 533 info@museuexili.cat www.museuexili.cat info@fcrestaurant.cat www.fcrestaurant.cat Av. Palfuriana 67 · Platja de Sant Salvador · 43880 El Vendrell Tel. 977 684 276 museu@paucasals.org www.paucasals.org visitem MUSEUS MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA Garraf info@fcrestaurant.cat www.fcrestaurant.cat www.museucoloniavidal.org Carretera C-16, km.78 Pl. Puríssima, s/n 08692 PUIG-REIG Tel. 93 829 04 58 museu@museucoloniavidal.org ECOMUSEU FARINERA Alt Empordà Tel. 972 600 424 infomuseu@palamos.cat Moll pesquer, s/n · 17230 PALAMÓS VISITES TALLERS SHOW-COOKING

MOIANÈS

OFICINA DE TURISME DEL MOIÀ

C/ de les joies, 11-13 · Tel. 93 830 14 18

MONTSIÀ

OFICINA DE TURISME DEL MONTSIÀ

Pl. Lluís Companys, s/n · Amposta

Tel. 977 704 371

ALCANAR

C/ Lepanto, s/n · Tel. 977 737 639

AMPOSTA

Av. Sant Jaume, 42-52 · Tel. 977 703 453

LA GALERA

C/ Sant Llorenç, 36 · Tel. 977 718 339

SANT CARLES DE LA RÀPITA

Parc de Garbí, s/n · Tel. 977 051 060

LA SÉNIA

Pg. de la Clotada, 23 · Tel. 977 713 000

ULLDECONA

Pg. de l'Estació, s/n · Tel. 977 573 394

NOGUERA

OFICINA DE TURISME DE LA NOGUERA

Pg. Àngel Guimerà 28-30 · Balaguer

Tel. 973 448 933

BALAGUER

Plaça dels Comtes d’Urgell, 5 · Tel. 973 445 194

LA BARONIA DE RIALB

C/ Monestir, 1 · Tel. 973 460 234

OSONA

OFICINA DE TURISME D'OSONA

C/ Historiador Ramón Abadal i de Vinyals, 5

· Vic · Tel. 93 885 17 15

MANLLEU

Passeig de Ter, 2 · Tel. 93 851 51 76

PRATS DE LLUÇANÈS

Pg. de Lluçanès, s/n · Tel. 93 856 01 00

RUPIT I PRUIT

Camí de sant Joan de Fàbregues, 1 Tel. 93 852 20 03

TAVÈRNOLES

C/ de l'Església,1 Tel. 93 888 73 08

OFICINA DE TURISME DEL PARC

NATURAL DEL MONTSENY A VILADRAU

C/ del Migdia, 1 · Viladrau · Tel. 93 884 80 35

VIC Pl. del Pes (edifici de l'Ajuntament),

s/n · Tel. 93 886 20 91

SEVA C/ Quiosc de la Plaça de la Creu Tel. 93 812 57 12

PALLARS JUSSÀ

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS JUSSÀ

Passeig del Vall, 13 · Tremp · Tel. 973 653 470

Oficines de Turisme

ISONA I LA CONCA DELLÀ

C/ Museu, 7 · Isona · Tel. 973 665 062

LA POBLA DE SEGUR

Pl. del Ferrocarril s/n, · Tel. 973 680 257

PALLARS SOBIRÀ

OFICINA DE TURISME DEL PALLARS SOBIRÀ

Camí de la Cabanera, s/n · Sort

Tel. 973 621 002

ESTERRI D’ÀNEU

C/Major, 40 bis · Tel. 973 626 345

LLAVORSÍ

Ctra. Vall de Cardós, s/n · Tel. 973 622 008

PLA DE L’ESTANY

BANYOLES

Pg. Darder Pesquera, 10 · Tel. 972 583 470

PLA D’URGELL

OFICINA DE TURISME DEL PLA D’URGELL

Av. Jaume I, 1 · Mollerussa · Tel. 973 603 997

PRIORAT

OFICINA DE TURISME DEL PRIORAT

Pl. La Quartera, 1 · Falset · Tel. 977 831 023

CORNUDELLA DE MONTSANT

C/ Comte de Rius, s /n · Tel. 977 821 000

MARGALEF

Àrea de Lleure del Pont, s/n · Tel. 668 582 542

ULLDEMOLINS

Pl. de l’Església, 2 · Tel. 977 561 546

RIBERA D’EBRE

OFICINA DE TURISME DE RIBERA D’EBRE

Pl. de Sant Roc, 2 · Tel. 977 401 851

ASCÓ

Ctra. de Camposines, 21 · Tel. 977 406 583

SEGARRA

OF. DE TURISME DE LA SEGARRA

Passeig Jaume Balmes, 3 · Cervera Tel. 973 531 300

CERVERA Av. Francesc Macià, 78 · Tel. 973 534 442

GUISSONA C/Del Tint, 2 · Tel. 973 551 414

SEGRIÀ

OFICINA DE TURISME DEL SEGRIÀ

C/ Canyeret, s/n · Lleida · Tel. 973 054 800

OF. DE TURISME DE CATALUNYA A LLEIDA

Pl. Edil Saturnino, 1 · Lleida · Tel. 973 248 840

OFICINA DE TURISME DE LLEIDA

C/ Major, bis · Tel. 973 700 319

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA

- SEU VELLA Turó de la Seu Vella · Lleida ·

Tel. 973 230 653

SELVA

OFICINA DE TURISME DE LA SELVA

Pg. de Sant Salvador, 25-27

Santa Coloma de Farners · Tel. 972 842 161

ARBÚCIES C/ Major, 6 · Tel. 972 162 477

BLANES Pl. de Catalunya · Tel. 972 330 348

CALDES DE MALAVELLA

C/ Vall-llobera · Tel. 972 480 103

HOSTALRIC C/ Raval, 45 · Tel. 972 874 165

LLORET DE MAR

Av. de les Alegries, 3 · Tel. 972 364 735

MAÇANET DE LA SELVA

C/ Salvador Espriu, 1 · Tel. 972 858 005

SANT HILARI DE SACALM

Pl. Dr. Robert, s/n · Tel. 972 869 686

TOSSA DE MAR

Av. Pelegrí, 25 · Tel. 972 340 108

VILOBÍ D’ONYAR

Aeroport de Girona - Costa Brava

Tel. 972 942 955

SOLSONÈS

OFICINA DE TURISME DEL SOLSONÈS

Ctra. de la Bassella, 1 · Tel. 973 482 310

LA VALL DE LORD

Ctra. de Berga s/n · Sant Llorenç de Morunys · Tel. 973 492 181

RIPOLLÈS

CAMPRODON

C/ Sant Roc, 22 · Tel. 972 740 010

SANT JOAN DE LES ABADESSES

Pl. de l’ Abadia, 9 · Tel. 972 720 599

SETCASES Pl. Major, 1 · Tel. 972 136 089

VALL DE RIBES

Ctra. de Bruguera, 2 · Tel. 972 727 728

OFICINA DE TURISME DE RIPOLL

Pl. Abat Oliba, s/n · Tel. 972 702 351

TARRAGONÈS

OFICINA DE TURISME DE CATALUNYA A TARRAGONA

C/ Fortuny, 4 · Tarragona · Tel. 977 233 415

ALTAFULLA

Camí de l'ermita, s/n · Tel. 977 651 426

LA PINEDA - VILA-SECA

Pg. Pau Casals, 67 · Tel. 977 390 362

SALOU Passeig Jaume I, 4 · Tel. 977 350 102

TARRAGONA C/ Major, 39 · Tel. 977 250 795

TERRA ALTA

GANDESA Av. Catalunya · Tel. 977420 910

URGELL

OFICINA DE TURISME DE L’URGELL

C/ Agoders, 16 · Tel. 973 500 707

AGRAMUNT

Pl. del Pou, s/n · Tel. 973 391 089

BELLPUIG

Pl. de Sant Roc, 23 · Tel. 973 320 536

VALLBONA DE LES MONGES

C/ Prat de la Riba, 6 · Tel. 973 982 500 VERDÚ

Pl. del Bisbe Comelles, 13 · Tel. 973 347 216

VALL D’ARAN

OFICINA GENERAU COMARCAL DE TURISME DE LA VALL D’ARAN

PasseIg dera Llibertat, 16 · Vielha

Tel. 973 641 801

ARTIES

C/ dera Mòla, s/n · Tel. 608 503 759

BÒSSOST

Pg. Eduard Aunós, 1 · Tel. 973 648 157

LES Av. Sant Jaume, 39 · Tel. 973 647 303

NAUT ARAN - SALARDÚ

Travessa de Balmes, 2· Salardú Tel. 973 645 197

VIELHA C/ Sarriulera, 10 · Tel.

973 640 110 VALLÈS OCCIDENTAL OFICINA DE TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL Ctra. N-150, km.15 · Tel. 93 727 35 34 SANT CUGAT DEL VALLÈS Pl. Octàvia, s/n · Tel. 93 675 99 52 TERRASSA Plaça Josep Freixa i Argemí Tel. 93 739 70 19 VALLÈS ORIENTAL GRANOLLERS C/ Sant Roc, 14 · Tel. 93 879 49 80 CALDES DE MONTBUI Pl. Font del Lleó, 20 · Tel. 93 863 41 40 LA ROCA VILLAGE Complex La Roca Village · La Roca del Vallès Tel. 93 842 39 00 SANT CELONI Plaça de la Vila, 24 · Tel. 93 867 01 71