MAGAZINE LLEIDA Nº104 Agost 2023

Page 1

Cinc beneficis de les COLÒNIES D’ESTIU

Guia online de la GASTRONOMIA DE LLEIDA

35 anys d’història del GRUP CULTURAL GARRIGUES

Vint anys del tancament de LES BASSES D’ALPICAT

AGOST 2023 · N.104

Permís de Conduir ( sense passar per Trànsit )

Permís d’Armes

Seguretat Privada

Operador de Grua

Busseig, Nàutica

Tinença d’Animals Perillosos

Certificats Mèdics i Esportius

Fisioteràpia, Osteopatia

Col·laboradors:

Noves instal.lacions, ampli horari, ubicats a la zona alta de Lleida i amb fàcil aparcament

Alcalde Pujol, 3 ·

2 Tel. 973 282 994
Informa’t al C/
NO TANQUEM AL MIGDIA
Més de El teu centre de referència a Lleida
Lleida
LLOGUER CONSULTES!

Tot i això, l’agost és també el mes de les festes majors. El 15 d’agost és el dia en què més localitats tenen festa a tot el país. Molta gent comença les vacances, coincidint amb el pont estiuenc de mig mes. És el dia de l’Assumpció de la Mare de Déu, una festa distingida que se celebra en el catolicisme des del segle VII. Aprofitant aquesta efemèride, molts municipis catalans celebren la seva festa major al voltant del 15, el que fa que aquest dia sigui una festa anyal per gairebé tothom.

Tant si esteu de festa, que esperem que sí, com si no, teniu l’opció d’informar-vos i entretenir-vos amb una nova edició de la revista Magazine Lleida, que un mes més us porta reportatges i articles variats per als vostres moments d’oci.

Així, a la secció A Lleida... ens hem posat nostàlgics i us parlem de les Basses d’Alpicat, el complex de piscines que durant dècades va fer les funcions de platja per a molts lleidatans. Us expliquem la història del parc, que va ser inaugurat el juliol de 1958, i recordem amb enyor el seu tancament, ara fa 20 anys. Seguint amb la temàtica estiuenca, a la secció de Salut & Benestar trobareu una sèrie de consells per evitar els fongs als peus en temps de piscines comunitàries.

A l’apartat gastronòmic de la revista hi teniu una sèrie de recomanacions per menjar de tàper de manera saludable i equilibrada. També trobareu un reportatge sobre la història del gaspatxo, un dels plats gastronòmics que més triomfen a l’estiu, i un article sobre 6 de les hortalisses de temporada. Amb una d’aquestes verdures, una de les nostres cuineres us ensenya com preparar una coca.

Però a la secció de gastronomia no tot és menjar. El beure hi està inclòs. En aquest cas, la cervesa, que el primer divendres d’agost celebra el seu Dia Mundial. Us expliquem l’origen i algunes curiositats al voltant d’aquesta beguda mil·lenària, la tercera més consumida en tot el món. A les pàgines de serveis, continuem nostàlgics i també hem viatjat al segle passat. Així, d’una banda, trobareu un reportatge sobre la història de la cinta de casset i, d’altra banda, un article al voltant de la decoració vintage de la llar. Esperem que gaudiu amb tots aquests escrits i ens retrobem a l’edició de setembre

Fotografia de portada: Sandra Gómez

C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

Tel. 973 071 222

Director

Lluis Gómez: lluis@magazinepublicacions.com

Dept. Comercial

Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com

Disseny gràfic i maquetació: Darío Mejón i Sergi Terés produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Redacció

Ivan Belilles i Noribel Jacobs produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Web

Sergi Terés: media@magazinepublicacions.com

Dipòsit legal: L 1107 - 2016

ISSN edició impresa: 2696 - 1180

ISSN edició online: 2696 - 1199

Publicació associada a:

3
Edició digital: SALUT & BENESTAR 06 GASTRONOMIA 16 29 OCI & SERVEIS 38 IMMOBILIÀRIA 52 PAERIA.CAT 56 L’AGENDA 59 PASSATEMPS 62
Modelo: Emma Guerrero l mes d’agost, el vuitè de l’any en honor al primer emperador de Roma, Cèsar August, a Catalunya es caracteritza per ser el mes de les vacances per excel·lència. Acostuma a ser el mes més càlid de l’any, ja que fins al 15 d’agost ens trobem en plena canícula, considerat el període més càlid de l’estiu. Ara bé, a diferència del juliol, agost comença a donar símptomes que l’estiu s’acosta a la fi: les tardes s’escurcen i les tempestes sovintegen al Pirineu.

Va haver-hi un temps en què a Lleida vam tenir platja. Els qui teniu més primaveres ben segur que ho heu encertat: les Basses d’Alpicat. Aquest complex de cinc piscines amb àrea d’esbarjo natural situat a cinc quilòmetres del centre de la ciutat va fer les funcions de platja de Lleida per a diverses generacions.

Precisament, aquest estiu s’ha complert el 65è aniversari de la inauguració del parc de les Basses, que posteriorment va acollir un càmping de renom. Però la proliferació de piscines particulars i les que es van construir a cada barri van fer que als anys 90 les Basses entressin en decadència i el complex aquàtic va acabar tancant el 2003, ara ha fet vint anys. L’últim projecte per recuperar el parc és tornar-hi a fer un càmping.

Va haver-hi un temps en què a Lleida vam tenir platja. Els qui teniu més primaveres ben segur que ho heu encertat: les Basses d’Alpicat. Aquest complex de cinc piscines amb àrea d’esbarjo natural situat a cinc quilòmetres del centre de la ciutat va fer les funcions de platja de Lleida per a diverses generacions. Precisament, aquest estiu s’ha complert el 65è aniversari de la inauguració del parc de les Basses, que posteriorment va acollir un càmping de renom. Però la proliferació de piscines particulars i les que es van construir a cada barri van fer que als anys 90 les Basses entressin en decadència i el complex aquàtic va acabar tancant el 2003, ara ha fet vint anys. L’últim projecte per recuperar el parc és tornar-hi a fer un càmping.

L’

Olímpica, la familiar amb les seves portes de colors, la del pontet, la de les dones ... Aquests són els noms populars amb què s’identificaven les piscines del complex de les Basses d’Alpicat, on molts lleidatans van aprendre a nedar i van refrescar-se durant gairebé tres dècades. En una època (anys 60, 70 i 80 del segle XX) en què les piscines particulars o comunitàries eren una rara avis i, ni els barris ni els pobles, disposaven d’aquests equipaments, les Basses van convertir-se en un dels llocs de reunió i esbarjo de referència durant els estius lleidatans. Amb unes piscines gegants, dues de 8.400 m2 cadascuna i una tercera de 2.000 m2, i envoltades per un gran espai natural d’arbres i gespa, van ajudar a suportar millor els calorosos estius lleidatans. El complex, amb un total de cinc piscines, podia arribar a encabir fins a 10.000 persones, moltes d’elles provinents de pobles de la comarca.

La història de la popularment anomenada platja de Lleida s’inicia l’any 1901 quan l’alcalde Costa va decidir construir un sistema basses depuradores als afores de la ciutat (a mig camí entre Lleida i Alpicat) per recollir l’aigua del canal de Pinyana i millorar l’abastiment de la ciutat. Posteriorment, s’hi van plantar un seguit d’arbres amb la intenció de protegir de forma natural l’aigua. No va ser fins a finals dels anys 50 del segle XX quan es va deixar d’utilitzar aquestes basses com a reserva d’aigua i l’alcalde de l’època, Francisco Pons, va decidir construir-hi cinc piscines municipals de grans dimensions aprofitant els clots de les antigues basses (d’aquí ve el nom). Juntament amb les piscines es va fer una zona d’esbarjo i el complex es va inaugurar el juliol de 1958, ara s’han complert 65 anys

04
“Aquest estiu s’ha celebrat el 65è aniversari de la inauguració de les Basses d’Alpicat i el 20è del seu tancament”

Tenia com a nom oficial Parc Alcalde Pons, encara que popularment tothom ho coneixia com les Basses, que ràpidament va esdevenir un dels principals indrets d’esbarjo per a diverses generacions de lleidatans, fins al punt de ser conegut com “la platja de Lleida”. Tot i que hi havia línia d’autobús per anar-hi, era freqüent veure-hi gent anant-hi a peu pel voral de la carretera d’Osca.

Posteriorment, als anys 80 el complex va incorporar un càmping i un restaurant i, més tard, una escola de jardineria i una pista d’atletisme. No obstant això, a mitjans de la dècada dels 90 el parc va començar a entrar en decadència.

L’èxode estival de moltes famílies lleidatanes cap a la Costa Daurada, la proliferació de les piscines particulars i comunitàries, sumades a les dels clubs esportius de la ciutat i a la nova construcció d’equipaments aquàtics als diferents barris, van acabar minvant la popularitat de les Basses.

El complex va anar degradant-se fins que el 2003, ara fa 20 anys, les piscines van acabar tancant. Entre el 2005 i el 2008, el recinte va acollir el festival Senglar Rock i, el 2014, la Paeria va anunciar que es faria un parc temàtic sobre els Barrufets per recuperar el complex. Però la iniciativa no va prosperar, com tampoc els altres projectes que s’han anat plantejant els darrers anys mentre el parc anava degradant-se. L’última proposta per recuperar les Basses és tornar-hi a construir un càmping. La ciutadania que va veure i viure les Basses en ple apogeu recorda avui l’emblemàtic parc amb nostàlgia i, sigui quin sigui el seu futur, difícilment tornarà a ser el que va ser: la platja de Lleida

05

Los sueños que nos acompañan

Alo largo de la vida es mucho tiempo el que nos pasamos experimentando con sueños. Hemos asociado al soñar connotaciones positivas y negativas. Cuando lo asociamos a que “no toco de pies en el suelo” es cuando nos referimos a que es poco realista lo que planteamos. Otras veces, se aplaude el hecho de que uno mantenga sus sueños activos referidos a metas que deseamos alcanzar y que nos movilizan cada día para estar un poco más cerca de ellas.

Cada etapa en la vida tiene sus momentos en los que alcanzamos unos sueños y a continuación nos planteamos los siguientes para ir progresando en nuestro camino. De adolescentes quizás proyectamos muchas fantasías porque

cuando las imaginamos y vivenciamos. Forman parte de un proceso madurativo y son sanas porque sostienen un estado de ánimo expansivo de felicidad. A medida que pasan los años se van concretando algunas y otras quedan en el imaginario personal. Es evidente que se ha de ser realista, pero nunca se ha de renunciar a nada, dado que puede pasar que algunos sueños que se quedaron en el tintero finalmente se pueden hacer realidad. Ello sucede a veces de forma tan sorprendente que ni uno mismo sabe exactamente cómo ha podido alcanzarlos.

El soñar tiene algo de magia dado que estamos proyectando imágenes y emociones en nuestra pantalla mental y nuestro inconsciente las va absorbiendo y las establece como directrices hacia las que se dirige con firmeza. Todo ello se facilita porque el lenguaje de los sueños y el del inconsciente es el mismo, el de la imagen y emoción. De esta forma, sin darnos cuenta, nos estamos programando. Se hace entonces una certeza el dicho de “¡vigila con lo que sueñas porque se va a hacer realidad!”.

Es evidente que los sueños han de ser coherentes y ecológicos con nuestra realidad. Al final, es cierto que los limitantes para poder alcanzarlos son nuestras propias creencias, que sostienen nuestra realidad y les ponen techo a nuestras aspiraciones. Pero quizás muchos que han conseguido las grandes metas que se habían propuesto escucharon por el camino a gente que precisamente no le animaba a lograrlas.

El verano es siempre un gran momento para parar motores, relajarse y revisar nuestros sueños. Para otros que trabajan según en que sectores será sin duda

Cada etapa

otro momento del año. Lo importante es que siempre podamos mantener nuestra colección de sueños en la mente para que nos sirva de motor a seguir avanzando en nuestro camino de vida, por muy complicada que a veces se presente

en la vida tiene sus momentos en los que alcanzamos unos sueños y a continuación nos planteamos los siguientes para ir progresando en nuestro camino
¿Cuántas veces soñamos despiertos?, y ¿cuántas por la noche?
06 SALUT & BENESTAR
Tel. 973 282 994
Informa’t al C/ Alcalde Pujol, 3 · Lleida LLOGUER DE CONSULTES Noves instal.lacions, ampli horari, ubicats a la zona alta de lleida i amb fàcil aparcament NO TANQUEM AL MIGDIA T’OFERIM L’ESPAI ADIENT, PER FER-HO REALITAT!
PROFESSIONAL de la salut?
tenir la teva consulta? Més de El teu centre de referència a Lleida
Col·laboradors:
Ets
Vols
08 SALUT & BENESTAR Rehabilitació NEUROLÒGICA Fisioteràpia PEDIÀTRICA Fisioteràpia MUSCULOESQUELÈTICA Fisioteràpia RESPIRATÒRIA Reeducació POSTURAL GLOBAL Carrer Cardenal Cisneros, 12, baixos · 25003 LLEIDA Tel. 973 289 689 · 655 891 074 WhatsApp 695 485 048 info@efislleida.com www.efislleida.com Segueix-nos!

Els fongs són organismes primitius i summament abundants en la natura i afloren en qualsevol medi on puguin trobar aliment i suport. Són especialment actius en medis càlids i humits, com les piscines i els gimnasos públics. Gairebé tots els fongs són innocus per a l’ésser humà, però alguns d’ells poden causar malalties d’origen fúngic transmissibles de diverses maneres. Per això, és necessari dur una estricta higiene preventiva.

Els símptomes més característics de les infeccions per fongs són picors constants als peus, vermellors, descamacions a la pell, sensació de cremor i pudor, especialment entre els dits i els plecs. En la seva majoria, les infeccions per fongs són lleus i es tracten amb cremes d’ús tòpic o mitjançant fàrmacs orals en els casos més greus. Les malalties més comunes causades per fongs que es desenvolupen als peus són el “peu d’atleta” i l’onicomicosi, que afecten els espais interdigitals i les ungles, respectivament.

Les ungles són especialment vulnerables, ja que són riques en queratina, una substància de la qual s’alimenten els fongs. Quan un fong patogen afecta les ungles dels peus produint l’onicomicosi ens enfrontem, no només a un problema estètic, sinó que també pot arribar a causar dificultats de mobilitat i molèsties en l’ús del calçat normal

El primer símptoma de l’onicomicosi és el canvi de coloració de les ungles, general

ment la del dit gros del peu. L’ungla agafa un to blanc groguenc que s’enfosqueix progressivament fins a arribar a una tonalitat terrosa. Això indica que el fong ha penetrat a l’ungla, fent avançar el procés que la torna trencadissa i que la deforma.

De vegades, l’onicomicosi està associada al “peu d’atleta”, que és la malaltia d’origen fúngic que afecta la pell dels espais que separen cada dit del peu, clivellant-la i causant serioses molèsties com picors, descamació de la pell, etc.

Si detectem els símptomes descrits o sospitem que les nostres ungles són víctimes d’aquesta patologia, hem de consultar el podòleg, el professional especialista en afeccions i deformacions dels peus. Si la malaltia és en les seves primeres fases, serà més fàcil controlar-la amb un tractament destinat a eliminar la infecció i evitar així, que es propagui o es faci crònica

Però, com en moltes altres patologies, no hi ha millor tractament que la prevenció. És per això, que a continuació us expliquem diferents maneres d’evitar o disminuir el risc de contraure aquestes infeccions.

• Mantenir els peus nets i secs: tot i ser estiu, és preferible utilitzar mitjons i sabates tancades, especialment a la feina. És important optar per un teixit transpirable en el nostre calçat i cotó o altres productes naturals per als mitjons per tal de disminuir la sudoració.

• Eviteu compartir sabates, mitjons i productes d’higiene: és possible que els fongs visquin en les superfícies de llimes, tallaungles, mitjons o sabates, de manera que el risc d’infecció augmenta en compartir aquests productes entre diferents persones.

• Ventilar el calçat: és important ventilar adequadament el calçat, especialment després de fer esport, per evitar la combinació de suor i calor propiciï l’aparició de fongs.

• Evitar caminar descalç en llocs públics: les dutxes o les piscines públiques són alguns dels llocs en què hi ha major probabilitat d’infectar-se, ja que es tracta d’espais amb constant humitat pels quals circulen gran quantitat de persones. Per això, és important utilitzar xancletes si volem prevenir l’aparició de fongs.

• No cobrir la infecció amb esmalt d’ungles: en els casos en què la infecció es produeixi a l’ungla, no hem de tapar-la amb pinta ungles per dissimular-la, sinó que cal tractar-la. A més, si una altra persona utilitza el mateix pinta ungles podria contagiar-se de la infecció.

• Visitar el podòleg: en el cas de l’aparició dels símptomes comentats és recomanable visitar un especialista per corroborar que es tracta d’un fong i perquè ens recepti el tractament adequat per posar fi a la infecció com més aviat millor

09
PERQUÈ COMPLETIS O INICIÏS EL TEU TRACTAMENT DENTAL, SENSE ESPERES! IMPLANTOLOGIA 3D DISSENY DE SOMRIURE DIGITAL ORTODÒNCIA INVISIBLE PERIODÒNCIA LÀSER DÍODE ESTÈTICA DENTAL PROFILAXI GBT Airflow@ … EL QUE NECESSITIS! PRIMERA VISITA INFORMATIVA, PRESENCIAL O TELEFÒNICA, GRATUÏTA 973 28 11 11 C/ Germanetes 2 www.ilerdent.com 25002 Lleida RSE25587830 OBRIM TOT L’ESTIU!

reforça l’agenda d’estiu per a garantir la continuïtat o inici de nous tractaments dentals

El seguiment dels plans de tractament és una prioritat per Ilerdent i és per això que la clínica dental lleidatana obre portes durant tot l’estiu i ho fa amb totes les garanties per donar continuïtat assistencial als seus pacients.

“Cada any reforcem l’agenda per poder mantenir les programacions en curs i, alhora, donar cabuda a nous tractaments. L’estiu, contràriament al que hom pugui pensar, és una època ideal per iniciar tractaments de llarga durada. Tothom té més temps lliure i nosaltres tenim gran capacitat per compatibilitzar horaris o, fins i tot, programar tractaments seriats”, explica Miquel Gensana Ruestes, gerent d’Ilerdent

Sens dubte, la programació seriada és l’opció preferida per a les persones que necessiten tractaments de certa complexitat i durada. La clínica dental dissenya sessions intensives amb l’objecte de concentrar el tractament, compatibilitzant fases, i amb la consegüent reducció del nombre de sedacions o la si-

multaneïtat dels períodes de cicatrització. Menys sessions i menys dolor, amb les que es guanya temps i es millora la recuperació del pacient.

A més, durant el període estival, Ilerdent manté la Primera Visita Gratuïta, telefònica o presencial, per a qualsevol de les àrees i tractaments de la clínica: Implantologia 3D, Disseny de Somriure Digital, Ortodòncia, Periodòncia Làser de Díode, Estètica Dental o Profilaxi GBT Airflow. “El servei de primera visita és la nostra de forma de facilitar l’accés dels nostres pacients a tractaments adequats i adaptats a la seva salut. Previ radiodiagnòstic i valoració facultativa, els expliquem totes les opcions de tractament al seu abast. Sempre amb pressupost tancat”, explica Gensana

L’horari d’obertura de la clínica durant els mesos de juliol i agost és de dilluns a dijous, de 9 a 20 hores; i els divendres, de 9 a 17 hores. Per programar visita cal trucar al 973 28 11 11 o sol·licitar cita on line a: https://ilerdent.com/cita-online/

C. Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA Tel. 973 28 11 11 ilerdent@ilerdent.com
SALUT & BENESTAR 11
L’estiu és una època ideal per iniciar tractaments de llarga durada

Servei de Medicina Nuclear

Nou servei de diagnòstic d’

Nou servei de diagnòstic d’

Nou servei de diagnòstic d’ALOMAR LLEIDA

ALOMAR LLEIDA

Què és la Medicina Nuclear?

Què és la Medicina Nuclear?

Què és la Medicina Nuclear?

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Tipus de proves disponibles a ALOMAR LLEIDA:

Tipus de proves disponibles a ALOMAR LLEIDA: Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

Tipus de proves disponibles a ALOMAR LLEIDA: Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

SPECT-TAC

SPECT-TAC

SPECT-TAC

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

PET-TAC

PET-TAC

PET-TAC

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

GAMMAGRAFIA ÒSSIA

GAMMAGRAFIA ÒSSIA

ajunta

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons)
GAMMAGRAFIA ÒSSIA SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons) SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons)

• EL PACIENT NO ESTÀ MAI SOL: Sempre estan acompanyats d’altres residents i es creen vincles i relacions socials molt beneficioses per a l’estat anímic del pacient, que millora la seva qualitat de vida.

• LA PERSONA ESTÀ EN CONSTANT ACTIVITAT: Ja sigui física o mental (segons les condicions de cada pacient). Als centres de dia se centren a fer diverses activitats, com, per exemple, un taller de memòria o de teràpia ocupacional, per tant, això els ajuda a treballar la motricitat, la capacitat cognitiva i la psicoestimulació.

• ENTORN CONFORTABLE: Es tracta d’un entorn segur i còmode per a l’estada del resident.

• HI HA UN CONTROL DIARI: Envoltat de professionals al seu costat que poden comprovar si la persona manifesta alguna anomalia en qualsevol moment.

• PERMET ANAR A DORMIR A CASA: Se’ls permet el retorn diari a casa, i així no es crea una desvinculació de la llar i ells se senten molt millor.

Residència de dia

la millor opció per als nostres estimats

Atotes les famílies ens toca treballar i no disposem de tot el temps que necessita una persona dependent; per tant, haurem de prendre certes decisions per solucionar aquest dilema. En aquest cas, parlem de quan es decideix portar la persona dependent a una residència de dia. Us parlarem de tots els grans avantatges d’escollir aquesta opció, necessària per a l’assistència dels nostres familiars estimats.

• Acolliment i convivència.

• Àpats adaptats a dietes especials.

• Higiene personal.

• Teràpia ocupacional.

• Fisioteràpia.

• Seguiment i prevenció.

• Dinamització sociocultural.

• Suport personal, social i familiar.

• Atenció espiritual (en alguns centres).

• Transport, perruqueria, podologia...

14
SERVEIS QUE OFEREIXEN ELS CENTRES DE DIA

Les limitacions de menjar de tàper

Per algunes persones, el menjar de tàper s’ha convertit en una pràctica habitual del dia a dia, ja sigui al cotxe, a l’oficina, a la sala de professors, a la consulta, etc. D’altres, tenim la sort d’utilitzar-lo només de vegades, com un pícnic, una excursió, o en un dia de platja... Dic sort, perquè des del meu punt de vista, preparar i endur-se cada dia un o diversos àpats en carmanyoles, em sembla tota una odissea i un dels factors que podria condicionar la nutrició i la salut d’una persona si no es du a terme de forma adequada

A continuació, us comentem quines són les limitacions de “menjar de tàper” en el dia a dia:

1. La preparació

Sembla molt obvi, però decidir en quin moment del dia es prepararà l’àpat de l’endemà és determinant. En un context en què el temps ens atropella contínuament, prendre la consciència de destinar el temps suficient a la compra, preparació, cuina i conservació de l’àpat pot fer que acabem improvisant amb qualsevol cosa que ens atipi i que sigui poc nutritiva.

2. Alimentació equilibrada

Menjar de tàper no és incompatible amb tenir una alimentació equilibrada, en el sentit que ens aporti diferents nutrients en les proporcions necessàries. Conèixer mitjanament la composició dels aliments, ens ajudarà a fer millors eleccions i combinacions. És freqüent observar que faltin grups d’aliments a les carmanyoles, no oblidar els vegetals o les proteïnes, és important. Per evitar-ho, recomano l’eina del plat saludable de Harvard, que diu que un àpat saludable i equilibrat ha de contenir verdures (1/2), cereals integrals (1/4), proteïnes saludables (1/4) i fruites.

3. Mida del tàper

També sembla obvi, però en moltes ocasions observem com la mida del tàper que s’utilitza condiciona l’aportació de nutrients, essent insuficient o per sobre de les

necessitats i del que seria habitual en un àpat a casa. És important adaptar la mida dels envasos a la quantitat d’aliments que tenim per costum i no a la inversa.

4. Monotonia

En general, cada vegada ens costa més posar-nos a la cuina i fer preparacions alimentàries diferents. Si li sumem l’obligació de preparar una carmanyola i que alguns aliments o textures no són igual d’apetitosos quan els hem de consumir passades unes hores, és difícil trobar-hi avantatges. Us deixo una idea per preparar amanides diferents sense que l’amaniment afecti la textura d’aquesta.

Les amanides d’alçada

En algun un pot de conserva net, podeu afegir (per aquest ordre):

Amaniment (oli, mostassa, tahini, vinagreta de sèsam, salsa de iogurt casolana, etc.)

Verdures confitades i aliments durs (pastanaga, ceba, remolatxa, etc.)

Ingredients lleugers (arròs, quinoa, llegums, salmó, pollastre, tonyina...)

Vegetals de fulla (sense humitat o tomàquet).

Fruits secs o crostons (millor a part).

5. Temps limitat i espai per menjar

Realitzar els àpats en el mateix espai de treball o menjar de pressa entre trucades, correus, classes o pacients, solen ser altres aspectes que limiten menjar de tàper. Si no som conscients d’escollir un lloc tranquil, mastegar amb paciència, de les sensacions de gana i sacietat, de gaudir de l’àpat, etc. El procés digestiu i d’aprofitament de nutrients es podrien veure afectats negativament i repercutir així en la

salut

.

6. Conservació

Un cop tenim el tàper preparat, caldrà refrigerar o baixar la temperatura el més ràpid possible i mantenir-lo per sota de 5ºC. Aquest fet no esterilitzarà l’envàs, ja que els microorganismes no moren a aquesta

temperatura, però evitarà que hi hagi un sobrecreixement i disminuirà el risc de contraure una toxiinfecció alimentària. Caldrà transportar els tapers en una nevera que mantingui la cadena de fred i en cas d’haver d’escalfar-lo al microones abans de consumir, seria convenient remoure, cobrir, fer rotar la preparació perquè s’escalfi de forma uniforme i intentant que la part central arribi sobre 74-75 ºC

Un àpat saludable i equilibrat ha de contenir verdures, cereals integrals, proteïnes saludables i fruites

SALUT & BENESTAR Dietista Nutricionista CAT001395 Tel. 660 441 282 martalorenzo.nutricionista@gmail.com

Nou disseny de la guia

Ofereix a l’usuari digital el millor contingut alhora que mostra un ampli ventall de restaurants constantment actualitzats.

esprés de 5 anys de recorregut, HOSTALERIA DE LLEIDA redissenya

la Guia online Gastronomia de Lleida, www.gastronomiadelleida.com, única guia global de restauració lleidatana on els clients poden descobrir noves experiències gastronòmiques i inclús, fer reserves als establiments de la seva elecció. La Guia Gastronomia de Lleida respon a l’objectiu de tenir un canal dedicat en exclusiva a ser la finestra de l’oferta gastronòmica dels bars, restaurants, fondes i hotels tant del centre de Lleida ciutat com els del Prepirineu i Pirineu.

La nova Guia disposa de les funcionalitats més pràctiques i intuïtives per guiar a l’usuari directament cap a la taula dels restaurants:

• Mapes d’ubicació

• Cerques per especialitats

• Tipus de cuina

• Població

• Franges de preus

• Fitxa individual de cada establiment i la seva oferta

• Contacte per reservar directament

L’usuari només s’ha de descarregar la Guia gratis des de la botiga del mòbil Android o Iphone.

16
GASTRONOMIA

Gastronomia de Lleida.com, més de 440 establiments a l’abast de l’usuari.

Conèixer i descobrir els fogons dels bars, restaurants i fondes lleidatanes ràpidament només es pot fer a través de la Guia Gastronomia de Lleida. Integrada actualment per 443 establiments, l’any passat va enregistrar gairebé 45.000 usuaris, 72.000 sessions i més de 200.000 pàgines vistes! Aquestes dades revelen la importància de disposar d’informació i contingut d’interès tant pels turistes que visiten la província de Lleida com pels residents.

La Guia està dissenyada i coordinada per Hostaleria de Lleida, experts des de fa més de 45 anys en la gestió d’establiments de restauració i allotjaments a Lleida. Aquesta eina digital és un aparador pels hostalers que els permet arribar als seus clients directament. Cada dia ells mateixos gestionen la seva oferta oferint a l’usuari la millor experiència fins que arriben a la seva taula.

Alt Urgell i Val d’Aran tenen les seves pròpies guies gastronòmiques.

La consolidació de la Guia Gastronomia de Lleida ha repercutit en la posada en marxa de dues guies més. Guia Gastronòmica Alt Urgell, alt-urgell.gastronomiadelleida.com i Guia Gastronòmica Val d’Aran, aran.gastronomiadelleida.com per donar resposta específica als turistes i residents d’aquestes contrades. Només en aquestes guies l’usuari trobarà tots els establiments que per exemple, ofereixen olla aranesa o una selecció dels formatges artesans alt urgellencs. A més, de la resta de les seves cartes i

17
w w w.g astronomiadelleida.com 17
menús

El gaspatxo, la sopa freda refrescant i deliciosa originària d’Espanya, és molt més que una simple recepta. Amb arrels que es remunten a molts segles enrere, ha evolucionat al llarg del temps per convertir-se en un plat icònic de la nostra cuina i un veritable símbol de l’estiu. En aquest article, explorarem la fascinant història del famós gaspatxo, des dels seus orígens humils fins al seu actual estatus com a plat imprescindible en la taula per passar els dies calorosos d’aquests pròxims mesos.

L’origen del gaspatxo es troba en l’Antiga Roma, on els soldats romans consumien una beguda freda feta de vinagre i aigua per refrescar-se durant els calorosos dies de molta calor. Aquesta beguda, aleshores, tenia el nom d’acetum i es considera un dels predecessors del nostre gaspatxo actual. Amb l’arribada dels àrabs a la península Ibèrica al segle VIII es van introduir nous ingredients i tècniques culinàries que van influir en la seva l’evolució.

Durant l’edat mitjana, el gaspatxo va començar a guanyar popularitat entre els pagesos i les classes més baixes

de la societat espanyola. La base de la recepta es va anar enriquint amb l’addició de pa, oli d’oliva i all, ingredients que encara s’utilitzen en la preparació tradicional d’avui en dia.

I és quan es va convertir en un menjar pràctic i nutritiu per als treballadors del camp, ja que proporcionava energia i es podia preparar amb facilitat utilitzant els ingredients que tenien per casa.

A mesura que avançava el temps, el gaspatxo s’anava refinant i adaptant als gustos regionals. A Andalusia, per exemple, es van afegir tomàquets, pebrots i cogombres, la qual cosa li va donar un color vermell vibrant i un sabor fresc i equilibrat. Aquesta versió andalusa es va fer especialment popular i es va estendre per tota Espanya i fins i tot més enllà de les seves fronteres.

Al segle XIX, el gaspatxo va començar a guanyar reconeixement fora d’Espanya gràcies als viatges i la influència dels escriptors i artistes romàntics. Aquests viatgers van descriure l’experiència refrescant i saborosa del gaspatxo ens els seus relats i poesies, la qual cosa va encuriosir d’altres països europeus. A partir de llavors, es va difondre

internacionalment i es va adaptar als gustos i els ingredients locals de cada regió.

En l’actualitat, el gaspatxo és una de les joies culinàries d’Espanya i s’ha convertit en un plat emblemàtic de la gastronomia mediterrània. Se serveix en tot el país durant els calorosos mesos d’estiu, aportant frescor i vitalitat a les taules. A més, s’ha reinventat amb nombroses variants, des del gaspatxo de maduixes fins al gaspatxo de síndria, la qual cosa demostra la seva versatilitat i capacitat d’adaptació

S’ha de dir que el gaspatxo ha transcendit el seu origen modest i s’ha convertit en un símbol de la cuina saludable i sostenible. La seva combinació d’ingredients frescos i nutritius, així com la seva simplicitat en la preparació, ho converteixen en una elecció popular per a aquells que busquen un menjar lleuger i ple de sabor. A més, el gaspatxo és una mostra de la riquesa cultural i culinària d’Espanya, un país que valora la frescor dels ingredients. Ja sigui gaudint d’una versió clàssica andalusa o explorant les variants més innovadores, el gaspatxo continua sent una elecció refrescant i deliciosa per als amants del bon menjar

El gaspatxo ha transcendit el seu origen modest i s’ha convertit en un símbol de la cuina saludable i sostenible
GASTRONOMIA 19
20 GASTRONOMIA Carrer Sant Martí, 55, 25004, Lleida • TEL. 973 27 95 86 · 626463127 BONUMNORULES_RESTAURANT C/Martí Gralla, 6 25005 LLEIDA 873 492 955

hortalisses per l’estiu

L’estiu és el moment ideal per menjar fruites, verdures i hortalisses. La calor d’aquesta estació de l’any fa que optem per àpats més lleugers. I, quins ingredients són els millors per cuinar aquests plats refrescants i saludables alhora? Us destaquem quatre de les hortalisses de temporada d’estiu.

Les hortalisses són uns aliments d’origen vegetal primordials per a la bona alimentació i nutrició de les persones. Tenen un alt contingut en aigua, per la qual cosa hidraten l’organisme i tenen efectes diürètics. Així mateix, les verdures presenten un contingut molt baix en glúcids i proteïnes i no contenen greixos. Per això tenen un valor calòric baix. Són una font d’obtenció de fibra i ens aporten nombrosos beneficis per a la nostra salut. I, ara que és estiu, us recomanem menjar les següents:

1. Albergínia

L’albergínia és una hortalissa molt important en la cultura gastronòmica mediterrània. N’existeixen de formes i color molt diferents i es divideixen en tres categories: de fruit llarg, de fruit globós i de fruit oval. Conté un 92% d’aigua, és poc calòrica i té poc contingut de nutrients essencials, excepte el manganès. Tot i això, ens aporta fibra, sobretot si se’n menja la pell. Un dels efectes positius del consum de l’albergínia és que estimula la funció del fetge i la vesícula. Culinàriament, és un ingredient molt apreciat i es pot menjar com a acompanyament en forma d’escalivada o com a plat principal amb moltes receptes, especialment per ser farcida.

2. Pebrot

La planta del pebrot és originària de Mèxic, Bolívia i el Perú, i es va començar a cultivar a Europa a partir del segle XVI. Existeixen moltes classes de pebrots segons la forma, color i sabors. Dins els pebrots dolços trobem tres grans varietats: Califòrnia (vermell, curt i ample), Lamuyo (vermell més llarg que ample) i Italià (verd, allargat i acabat en punta). El pebrot és una hortalissa de baix contingut energètic, on el component més abundant és l’aigua i el seu contingut en proteïnes és baix. És una bona font de vitamina C i té uns components que li atorguen efectes antioxidants. Es comercialitza fresc, dessecat i en conserva i es pot consumir cru, cuit al forn, fregit o rostit.

3. Carabassó

Pertany a la família de les cucurbitàcies, de la que també en formen part la carabassa, el meló i el cogombre. El carabassó típic i més conegut presenta una forma allargada amb la pell de color verd fosc i petites taques de color verd clar. És una hortalissa molt versàtil amb la qual es poden preparar un gran nombre de receptes. Com totes les hortalisses, és ric en aigua, al voltant del 95%, i baix en greixos. Per tant, és un aliment molt recomanable per a molts tipus de dietes pel seu baix contingut calòric. També és ric en fibra

4. Cogombre

És una hortalissa d’estiu, de forma allargada i d’uns 15 cm de llarg. La seva pell és de color verd que s’aclareix fins a tornar-se groga en la maduresa. Actualment, pot trobar-se als mercats durant tot l’any i poden adquirir-se cogombres frescos o adobats en vinagre. El cogombre té molt baix valor calòric perquè un 96% del contingut és aigua. Tot i no ser ric en vitamines ni minerals, conté fibra, potassi, fòsfor i àcid fòlic

21

1) Registra’t a www.bonarea-foodservice.com

2) Realitzar la teva comanda online.

3) Recull la teva compra al nostre establiment Cash & Carry bonÀrea de Lleida.

Còmode, ràpid i sense cues!

Esperem la teva comanda a bonarea-foodservice.com

CARRER ALCARRÀS, 15 LLEIDA Tel. 973 237 047 mag.lleida@bonarea.com
NOU ESTABLIMENT al C/Alcarràs,
Visita’ns al nostre
15 de Lleida on trobaràs un ampli stock disponible. També disposem de servei de recollida de comandes a través de la nostra Tenda online:

GASTRONOMIA

Somos un área de servicio 24 horas con una peculiaridad: el diseño del local está ambientado al puro estilo americano y con la esencia más viva de la route 66. Encontrarás un gran salón acompañado de una zona de recreativos y muchas sorpresas que te dejan boquiabierto. También disponemos de una gran terraza cubierta y descubierta con un parque infantil un poco fuera de lo habitual.

Nuestra oferta es muy variada, desde almuerzos de cuchara y brasa hasta menús del día y de arroz, con una gran carta variada de tapas, bocadillos y platos combinados. Tampoco nos quedamos atrás con la bodega que disponemos, ya que podrás disfrutar de las variedades más populares del territo-

Ctra. Fraga – Torrente de Cinca, Pol 88 Parc 22-25, 22520 FRAGA (Huesca)

Ven a disfrutar en familia de Ficus & Pérsica y descubre toda la carta, tanto de día como de noche, así como el parking vigilado

GASTRONOMIA 24 Ctra. N-230 km. 4,84 · 25196 LLEIDA Tel. 973 236 775 · torrelsa@torrelsa.com www.torrelsa Av. de l’Exèrcit, 48 (antiga NII) · 25194 LLEIDA • Tel. 649 206 363 Tots els migdies de dimecres a diumenge • Totes les nits de dijous a dissabte C. Pere de Cabrera, 18 · 25001 LLEIDA www.mariapizzeria.com @mariapia.lleida Tel. Reserves: 973 071 886 658 937 987

L’estiu és temps de carabassons i els qui tenim hort hem d’anar buscant receptes noves per anar variant la manera de consumir-los.

Avui la meva proposta és una coca de carabassó, una recepta senzilla i ràpida de fer que podeu preparar per sopar o com a part d’un aperitiu.

A aquesta versió amb només carabassó hi podeu afegir els ingredients que més us agradin per completar-la al vostre gust: pernil cuit, tonyina, altres verdures, etc

Us animeu a provar-la?

Ingredients:

1 base de pizza rectangular

1 bossa de mozzarella ratllada

1 carabassó

Sal, pebre negre mòlt i oli d’oliva

Passos a seguir:

Estenem la base de pizza sobre la safata del forn, repartim un terç de la mozzarella per sobre.

carabassó a rodanxes ben fines i les fiquem per sobre la mozzarella, empolvorem amb una sal i pebre mòlt al gust, i repartim per sobre la resta de mozzarella.

Finalment, afegim un raig d’oli i fornegem a 200° durant uns 15-20 minuts, ficant la safata a la part baixa del forn els primers 15 minuts, i a la meitat superior els últims minuts.

Servim calenta o a temperatura ambient, tallada a por-

+ info: cuinantentrellibres.blogspot.com

25
Salut!
C/ Anselm Clavé, 17 · 25007 LLEIDA Tel. 973 223 222 restaurantelgaleo@hotmail.com www.restaurantelgaleo.com GASTRONOMIA 26 C/  Cabassons, s/n · 25450 L’ALBI (Lleida) Tel. 629 317 855 (Isabel) info@molidelset.com

És molt més que una beguda, és una passió, una excusa, vida social, gastronomia, cultura ... I, a més a més, té beneficis per a la salut. Amb tants atributs positius, fora estrany que no tingués un Dia Internacional en honor seu. Des del 2007, la cervesa ja té el seu: el primer divendres del mes d’agost. La idea va sorgir d’un grup d’amics californians que, reunits a Santa Cruz, van voler implantar la tradició de celebrar el Dia Mundial de la cervesa per homenatjar tots els homes i dones que elaboren i serveixen aquesta popular beguda mil·lenària. Aquesta tradició ràpidament es va estendre a més de 80 països i 200 ciutats de tot el món, que cada primer divendres del mes d’agost honoren aquest beuratge fermentat tan aclamat per tants. Per tant, ara que coneixeu aquest fet, ja teniu l’excusa perfecta per sortir de casa i gaudir d’una bona cervesa en companyia d’amics o familiars. Aprofitant aquesta efemèride, que se celebra durant aquest mes d’agost, us exposem algunes curiositats al voltant del món de la cervesa, la tercera beguda més consumida en tot el planeta només per darrere de l’aigua i el te.

1Va néixer a Mesopotàmia

Els historiadors atribueixen als pobles elamites, sumeris i egipcis l’elaboració de les primeres cerveses entre els anys 10.000 i 6.000 aC, coincidint amb el naixement de l’agricultura. Les restes arqueològiques més antigues de la producció d’aquesta beguda es troben repartides per tota l’àrea d’Egipte i Mesopotàmia, tot i que també se n’han trobat a la Xina.

2 Composició, igual que el pa

La cervesa primitiva era simplement farina de cereal fermentada amb el mateix sistema que el pa. La diferència es trobava en la proporció d’aigua: si hi havia més farina que aigua es feia pa, i si s’invertia la proporció, es produïa cervesa. El resultat era un beuratge dens i dolç, amb graduació alcohòlica, que s’utilitzava com aliment líquid, com una sopa. Es prenia amb una canyeta per evitar engolir els grumolls de pa.

3

Aliment important a Babilònia

El famós codi d’Hammurabi dictava que s’havia de garantir a cada ciutadà una ració diària de cervesa com a paret de la dieta base a Babilònia. Era tan important la cervesa en aquest regne que qui elaborava cervesa de mala qualitat era condemnat a morir ofegat en el beuratge que havia fet.

4

Procés sagrat cosa de dones

Als inicis, l’elaboració de la cervesa era un procés sagrat i només les dones podien ser cerveseres professionals perquè se les considerava descendents de Ninkasi la deessa de la cervesa a l’antiga Mesopotàmia.

5

La cervesa moderna

Fins al segle XIII, la cervesa s’elaborava fonamentalment als monestirs, ja que els monjos eren qui posseïen les terres de cultiu on es plantava la civada. En aquella època, cada beuratge consistia en una espècie de vi espès de cereal al qual s’afegia

el gruit, una barreja d’herbes aromàtiques que li donaven un sabor característic. Però amb aquesta tècnica la conservació del beure no durava massa temps. Va ser amb la incorporació del llúpol que es va aconseguir augmentar la duració del producte i aquesta planta també va proporcionar un sabor amarg i refrescant a la cervesa que el gruit no podia aconseguir. Aquest va ser l’origen de la cervesa moderna, avui dia coneguda com a ale.

6

La cerveseria més antiga

Weihenstephan Abbey, a Alemanya, és la cerveseria més antiga del món. Va obrir portes l’any 1050 i, actualment, segueix en funcionament.

7 Introducció a Espanya

La primera fàbrica de cervesa moderna, és a dir, incorporant el llúpol, es va establir a Yuste, a Extremadura, i va servir per proporcionar aquesta beguda a l’emperador Carles I, que havia importat el costum de beure-la des d’Alemanya. Va ser ell qui la va introduir a Espanya i, a poc a poc va anar expandint-se el seu consum, tot i que no serà fins al segle XIX quan es comenci a produir de forma industrial.

8 El naixement del ‘xampú’

Es diu que el 1933 l’amo d’un restaurant alemany no tenia prou cervesa per atendre un grup de ciclistes i la va barrejar amb llimona per doblar-ne la quantitat. En alemany, grup de ciclistes es diu radler, que és com es coneix el xampú de casa nostra en l’àmbit internacional.

9 Barra lliure a Txèquia

Si aneu a la República Txeca comprovareu que en els bars els cambrers us reomplen el got de cervesa quan el veuen buit. Si voleu indicar-los que no en voleu més, haureu de tapar el got amb un posagots

El primer divendres del mes d’agost se celebra el Dia Mundial d’aquesta popular beguda mil·lenària, la tercera més consumida en tot el món

COMPROMÍS AMB L’EQUITAT

Setmana mundial de la LACTÀNCIA MATERNA

Instaurada oficialment per l’Organització Mundial de la Salut i Unicef el 1992, és actualment el moviment social més reconegut en la defensa de la lactància materna i la millora de la salut dels nadons de tot el món. També pretén conscienciar de la importància de l’ajuda a les mares que donen el pit.

CADA DONA TÉ EL PODER DE TRIAR L’ELECCIÓ QUE MÉS LI RESSONI, SENSE HAVER DE SENTIR-SE CULPABLE

La importància de la protecció i salut sexual en les dones i el creixement de les ITS Orbiting, Ghosting i Gaslighting: formes subtils de violència de gènere en les relacions

Evolució del mercat de propietats singulars i exclusives: mantenint la visió humana en la compravenda

El penya-segat de cristall: una trampa sexista que perpetua la desigualtat de gènere

29
AGOST 2023 · N.06
La por a l’amor en les relacions sentimentals: un abisme existencial

stiu i setembre és l’època de l’any que més es gasta, sortides, escapades, activitats i, a més a més, setembre, la tornada al “cole”… Horror!!! El compte corrent cau en picat!!!

A casa sempre ens van inculcar que havíem d’estalviar; sempre ens deien frases tan sàvies com: “qui no arreplega un fesol no menja quan vol, ningú dona duros a quatre pessetes, no facis el compte de la lletera, qui de jove no treballa de vell dorm a la palla”..., entre moltes altres. L’experiència de la vida m’ha ensenyat quant sàvies eren les paraules dels nostres avis, i l’experiència laboral m’ha ensenyat que no es pot ser inversor si primerament no s’és un estalviador. Per tant, en primer lloc, hem d’aprendre a estalviar per poder aconseguir els nostres

propòsits, metes, somnis i tenir una vida més tranquil·la. La tranquil·litat econòmica ens aportarà pau, seguretat, felicitat i salut. Com agent d’assegurances i assessora financera recomano a tota persona que faci les següents reflexions:

• En quin punt econòmic de la meva vida estic?

• Quins són els meus desitjos?

• Quines perspectives de futur tinc?

• Tinc feta una previsió de futur?

Són quatre preguntes que semblen fàcils, però no ho són. En general, les persones pensem en el present o en un futur immediat. Tots tenim la idea que no ens passarà res, però la realitat és que els accidents, les malalties greus, els canvis

laborals, o les circumstàncies de la vida poden canviar en qualsevol moment, i la vida no avisa Ningú ens ha ensenyat a fer una bona gestió dels nostres diners. Per què ningú ens ensenya a gestionar els diners? A les famílies no és freqüent parlar de gestió econòmica. De fet, en moltes famílies parlar de diners sembla un tema tabú. Jo, personalment, no he anat a cap dinar en família o amics on es parli del que es guanya i com s’administren els diners, com estalvien; i crec que és un error, perquè si se’n parlés amb sinceritat tots milloraríem i s’evitarien decisions no favorables econòmicament, doncs aquestes decisions errònies després costen molt de solucionar

M. Mercè Navés Sans

Agent exclusiu d’assegurances i finances

Núm. Registre C007278089251L

Passeig de Ronda, 163, baixos · 25008 LLEIDA

M +34 651 051 233 merce.naves@generalimediadores.es

Estalviar i fer una previsió de futur és imprescindible, tots ho hem de fer. www.generali.es

Avinguda d’Artesa, 43 25001 LLEIDA Tel. 613 484 373 @ mon_dol_salut www.mondol.es Acompanyament al dol Suport emocional al final de vida Homenatges de vida Psicologia i Psicoteràpia Osteopatia holística Teràpia floral amb Flors de Bach Reflexoteràpia podal En col·laboració amb

l mercat de propietats singulars i exclusives ha experimentat una notable evolució en les darreres dècades, però malgrat els avenços tecnològics i les tendències globals, la visió humana de la compravenda segueix sent essencial. En aquest article, explorarem com ha canviat el mercat de propietats exclusives sense perdre de vista el valor de la interacció humana en aquest procés.

Tecnologia que millora l’experiència del client

La tecnologia ha revolucionat la forma en què cerquem i comercialitzem propietats singulars i exclusives. Els portals immobiliaris en línia, les visites virtuals i la realitat augmentada han facilitat la cerca de propietats i han ofert als compradors una visió més completa dels immobles disponibles. No obstant això, tot i que aquestes eines tecnològiques són útils, no reemplacen el valor de la interacció humana en l’assessorament personalitzat i la comprensió profunda de les necessitats i desitjos del comprador.

La importància del tracte personalitzat

A mesura que les propietats exclusives es converteixen en més singulars i personalitzades, l’atenció individualitzada als clients s’ha fet essencial. Els compradors de propietats singulars solen tenir necessitats úniques i expectatives particulars per a la seva inversió. La proximitat humana permet als assessors entendre aquestes particularitats i oferir opcions que s’ajustin a la perfecció al que el client busca. L’empatia i la comprensió dels desitjos del comprador són factors crucials per a construir relacions duradores i d’èxit.

Èmfasi en la confiança i la transparència

En el món de les propietats singulars i exclusives, la confiança és fonamental. Els clients busquen relacions de confiança amb els seus assessors, ja que el procés de cerca esdevé en alt valor per ell mateix. Per mitjà de la visió humana en la compravenda, els assessors han d’establir una relació de confiança basada en l’honestedat, la transparència i la comunicació clara. Això implica informar sobre els pros i els contres de cada propietat i evitar tàctiques de venda agressives que puguin generar desconfiança.

Aspectes emocionals en la presa de decisions. “L’enamorament”

Adquirir una propietat singular i exclusiva sovint va més enllà d’una simple transacció financera. Els compradors poden sentir una connexió emocional única en un immoble a causa de la seva història, ubicació o disseny excepcional. La visió humana de la compravenda permet als assessors comprendre aquests aspectes emocionals i oferir un acompanyament acurat durant el procés de presa de decisi ons. Un enfocament empàtic i comprensiu pot fer que el client se senti més segur i sa tisfet amb la seva elecció.

L’impacte de les xarxes socials i la comunitat

Les xarxes socials i les comunitats en lí nia han tingut un paper important en la promoció i venda de propietats exclusi ves. Els assessors poden utilitzar aques tes plataformes per mostrar propietats de manera creativa i arribar a una audi ència global. No obstant això, és crucial recordar que darrere de cada compra venda hi ha persones reals amb ne

cessitats i somnis. La visió humana ha de guiar les interaccions en línia, assegurant que l’experiència del client es mantingui al centre de l’estratègia de màrqueting. Malgrat l’evolució tecnològica i les tendències del mercat, la visió humana de la compravenda segueix sent un pilar fonamental en el mercat de propietats singulars i exclusives. L’empatia, la confiança, el tracte personalitzat i la comprensió dels aspectes emocionals involucrats en la presa de decisions són elements essencials per satisfer les necessitats úniques dels clients

En combinar la innovació tecnològica amb la visió humana, els agents immobiliaris poden oferir una experiència completa i satisfactòria a aquells que estan a la cerca d’immobles extraordinaris.

31 Tel. 645 201 905 montsemm@advocatslleida.org TORREFARRERA - LLEIDA Comunitat Empresa Persona Família Evolució del mercat de propietats singulars i exclusives: mantenint la visió humana en la compravenda
El penya-segat de cristall: una trampa sexista que perpetua la desigualtat de gènere

•  Estereotips de gènere: els estereotips de gènere tradicionals tenen una influència important en la percepció de les capacitats i competències de les dones en el món laboral. Aquests estereotips, com ara la creença que les dones són menys adequades per a llocs de lideratge o que prioritzen la vida familiar sobre la professional, afecten la presa de decisions i promoció dins les organitzacions.

Dades i Estadístiques: Segons un informe de l’Organització Internacional del Treball (OIT) del 2020, la bretxa salarial de gènere global és del 16%, la qual cosa significa que les dones guanyen un 16% menys que els homes per fer la mateixa feina o una de similar responsabilitat. En l’actualitat, la bretxa salarial se situa a Catalunya en el 20,6%, un indicador calculat prenent com a referència els guanys bruts anuals de 2019.

Segons un estudi de McKinsey & Company, només el 38% de les posicions de primera línia en empreses estan ocupades per dones, i aquest percentatge disminueix dràsticament en llocs de direcció més alts.

Un estudi de la Comissió Europea va trobar que les dones ocupen només el 29% dels llocs de direcció a les grans empreses de la Unió Europea.

Combatent el Penya-segat de Cristall

Per superar aquesta trampa sexista i aconseguir la plena igualtat de gènere al món laboral cal prendre accions decidides. Algunes mesures clau poden ser:

•  Polítiques d’igualtat salarial: implementar polítiques i regulacions que garanteixin la igualtat salarial entre homes i dones per a la mateixa feina o responsabilitat.

•  Fomentar la representació de dones: establir programes que promo-

guin la presència de dones en llocs de direcció i altres rols executius, així com en sectors tradicionalment dominats per homes.

•  Consciència i formació: sensibilitzar i formar a directius, gerents i personal en general sobre la importància de l’equitat de gènere i els estereotips que poden influir en la presa de decisions.

•  Promoció de la conciliació: proporcionar polítiques de conciliació laboral i familiar que permetin a les dones combinar les seves responsabilitats professionals amb la seva vida personal i familiar.

Per finalitzar us comentaré que el penya-segat de cristall és una realitat a què les dones centreeuropees i de tot el món s’enfronten en el seu camí cap a la igualtat de gènere en el món laboral. És essencial prendre accions decisives per combatre

aquesta trampa sexista i crear un entorn més igualitari i just per a tothom, on les dones tinguin les mateixes oportunitats i reconeixement que els homes en el seu desenvolupament professional. La superació del penya-segat de cristall no només serà beneficiosa per a les dones, sinó que també enriquirà i millorarà la societat en general.

Aquest fenomen reflecteix la persistència de la discriminació de gènere en l’àmbit laboral i com els prejudicis culturals i les normes socials poden limitar les oportunitats professionals per a les dones. És important abordar el penya-segat de vidre mitjançant polítiques i pràctiques inclusives, que fomentin la igualtat d’oportunitats i el reconeixement del talent i les capacitats de totes les persones, independentment del seu gènere

a protecció i la salut sexual són aspectes fonamentals per al benestar i la qualitat de vida de les dones. Garantir l’accés a informació precisa, educació sexual integral, mètodes anticonceptius eficaços, proves de detecció d’infeccions de transmissió sexual (ITS) i atenció mèdica adequada són pilars clau per promoure una sexualitat saludable i prevenir el creixement alarmant de les ITS en les dones. En aquest article, aprofundirem en la importància de la protecció i la salut sexual en el context de l’augment de les ITS, analitzant les seves causes i conseqüències, així com les mesures necessàries per abordar aquest desafiament de manera integral i efectiva.

La situació de les ITS en les dones

En les últimes dècades, hi ha hagut un preocupant increment en la incidència de malalties de transmissió sexual, especialment entre les dones. Les ITS representen un important problema de salut pública que afecta la qualitat de vida i la salut reproductiva de les dones. Entre les ITS més comunes es troben la clamídia, la gonorrea, l’herpes genital, la sífilis, el virus del papil·loma humà (VPH) i el VIH/SIDA. Les causes d’aquest creixement alarmant són multifactorials i requereixen una atenció integral per a la seva prevenció i control.

Factors contribuents al creixement de les ITS en les dones

• Falta d’educació sexual integral: la manca d’educació sexual integral i la desinformació sobre pràctiques sexuals segures són factors que contribueixen a la propagació de les ITS. La falta de coneixement sobre la importància de l’ús de preservatius i la prevenció d’ITS pot augmentar el risc

• Estigma i discriminació: l’estigma social i la discriminació cap a les persones amb ITS poden dur a l’ocultació de la malaltia i a la manca de cerca d’atenció mèdica adequada, la qual cosa dificulta el diagnòstic i tractament oportuns.

• Falta d’accés a serveis de salut sexual: la manca d’accés a serveis de salut sexual i reproductiva de qualitat pot dificultar la detecció precoç i el tractament adequat de les ITS en les

• Violència de gènere: les dones que viuen en situacions de violència de gènere tenen un major risc de contraure ITS a causa de la falta de control sobre les seves pràctiques sexuals i la dificultat per negociar l’ús de pre-

• Embarassos no desitjats: els embarassos no desitjats poden augmentar el risc d’infecció per ITS, ja que les dones poden descuidar l’ús de preservatius en el context d’una relació estable i amb l’objectiu de concebre.

Importància de la Protecció i Salut Sexual en les Dones

• Prevenció d’infeccions de transmissió sexual (ITS): la protecció i la salut sexual són fonamentals per prevenir la transmissió d’ITS en les dones. L’ús adequat i consistent de preservatius en totes les relacions sexuals és una de les formes més efectives de reduir el risc d’infecció.

• Prevenció d’embarassos no desitjats: els mètodes anticonceptius eficaços i l’accés a serveis de planificació familiar són essencials per evitar embarassos no desitjats i, per tant, reduir el risc d’ITS relacionades amb la falta de control sobre les pràctiques sexuals.

• Promoció d’una sexualitat saludable: la protecció i la salut sexual també impliquen promoure una sexualitat saludable i responsable, basada en el consentiment mutu, el respecte i l’autonomia de les dones en la presa de decisions sobre el seu propi cos i la seva vida sexual.

• Detecció precoç i tractament oportú: l’accés a proves de detecció d’ITS i atenció mèdica adequada és crucial per detectar i tractar les infeccions a temps, evitant complicacions i reduint la propagació de les ITS en dones que es troben en situacions de vulnerabilitat.

• Promoció de la igualtat de gènere: la promoció de la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones són essencials perquè puguin exercir el seu dret a una sexualitat saludable i segura, prenent decisions informades i autònomes.

La protecció i la salut sexual en les dones són aspectes crucials per al seu benestar i qualitat de vida. El creixement de les ITS representa un important desafiament de salut pública que requereix una resposta integral i coordinada. La prevenció d’ITS i la promoció d’una sexualitat saludable han de ser una prioritat en les polítiques de salut i educació. Garantir l’accés a informació, educació sexual, mètodes anticonceptius, proves de detecció d’MTS i atenció mèdica adequada són accions fonamentals per a prevenir el creixement de les MTS en les dones i promoure el seu benestar sexual i reproductiu. La protecció i la salut sexual són drets humans fonamentals que han de ser respectats i garantits per a totes les dones, i és responsabilitat de la societat i els responsables de la salut pública treballar en conjunt per a aconseguir-ho. En fer-ho, estarem construint un futur més saludable i equitatiu per a totes les dones

La importància de la protecció i salut sexual en les dones i el creixement de les ITS

Orbiting, Ghosting i Gaslighting:

es relacions personals són complexos laberints d’emocions i interaccions i, en l’era digital actual, han sorgit noves formes de comportament que poden ser considerades com a violència de gènere. Tres d’aquestes formes subtils de violència de gènere que s’han convertit en temes recurrents en les dinàmiques de cites i relacions són “l’orbiting,” el “ghosting” i el “gaslighting.” És important entendre i reconèixer aquestes dinàmiques per poder prevenir i abordar adequadament aquest tipus de comportament tòxic en les relacions.

ORBITING:

l’art de mantenir-se a prop, però a distància

L’ “orbiting” és una conducta en què una persona, després de deixar de tenir una comunicació o relació romàntica amb algú, continua seguint i observant la vida d’aquesta a les xarxes socials. Tot i que ja no estan en contacte directe, l’individu “orbitant” es manté present a través de les xarxes, com ara mirant les publicacions, comentant o reaccionant a les seves fotos o estatuts, sense mostrar interès real en reprendre la relació.

Aquesta conducta pot ser manipuladora i generar confusió i angoixa emocional en l’altra part, que pot sentir-se vigilada o observada sense consentiment. La persona “orbitant” pot utilitzar aquesta tàctica per mantenir el control i mantenir-se present en la vida de l’altra persona, tot i que ja no estan en contacte directe.

GHOSTING:

El Silenci Com a Forma de Violència

El “ghosting” és una pràctica en què una persona deixa de comunicar-se de manera abrupta i sense donar explicacions a l’altra part. Aquesta forma de violència de gènere és especialment comuna en l’àmbit de les cites i relacions romàntiques. Quan una persona “ghosteja” a una altra, deixa de respondre a missatges, trucades o altres formes de comunicació, sense cap avís o tancament.

El “ghosting” pot causar danys emocionals i ferides en l’autoestima de la persona abandonada, ja que no sap què ha passat o què ha canviat en la dinàmica de la relació. És una conducta insensible i poc respectuosa que deixa a l’altra part en un estat de confusió i dolor emocional.

GASLIGHTING:

Manipulació per qüestionar la realitat

El “gaslighting” és una forma més insidiosa de violència de gènere, en què una persona manipula i qüestiona la realitat de l’altra per minimitzar els seus sentiments i opinions, i per fer-los dubtar de la seva pròpia percepció de la realitat. Aquesta tàctica pot ser utilitzada per minimitzar o negar les experiències de la víctima, fent-la sentir insegura i confosa. Frases de l’estil: “tu estàs boja!” , “això jo mai ho he dit…”, “és que ets massa sensible…” Us sonen?

El “gaslighting” pot ser particularment perillós, ja que ataca directament la salut emocional i mental de la persona afectada. La víctima pot arribar a dubtar de si mateixa i sentir-se impotent davant de la manipulació i el control de l’altra persona.

Combatent les formes subtils de violència de gènere

Per combatre aquestes formes subtils de violència de gènere, és essencial promoure una cultura de respecte, empatia i comunicació oberta en les relacions personals. És important educar i sensibilitzar sobre aquestes dinàmiques tòxiques, de manera que tothom pugui identificar-les i prevenir-les

L’ “orbiting”, el “ghosting i el “gaslighting”

són tres formes noves de comportament que poden ser considerades vilolència de gènere dins d’aquesta nova era de relacions de parella entorn en el nou món digital

formes subtils de violència de gènere en les relacions

amor, aquest sentiment que ha inspirat poemes, cançons i obres d’art al llarg de la història, pot convertir-se en un abisme existencial per a algunes persones. Tot i que l’amor és una font de felicitat i connexió humana, la por a l’amor pot arrelar profundament en l’ésser humà, causant una paràlisi emocional que dificulta l’establiment de relacions sentimentals significatives. En aquest article, “un pèl filosòfic”, explorarem el fenomen de la por a l’amor en les relacions sentimentals i reflexionarem sobre la naturalesa d’aquesta por, les seves possibles causes i conseqüències. A la fi, argumentarem a favor de l’amor com una força transformadora i enriquidora a la vida dels éssers humans

La por a l’amor: un enigma existencial

La por a l’amor és un enigma existencial que ha desconcertat filòsofs, psicòlegs i poetes per igual. Algunes persones, tot i que desitgen profundament experimentar l’amor i la connexió emocional amb altres, troben que la por a l’amor s’interposa en el seu camí. Aquesta por pot manifestar-se de diverses formes, com l’evitació de relacions íntimes, l’auto sabotatge emocional o la cerca constant de defectes en els altres per mantenir una distància segura

Causes de la por a l’amor

Les causes de la por a l’amor són diverses i complexes. Algunes de les possibles raons inclouen:

• Experiències passades traumàtiques: la por a l’amor pot sorgir com a resultat d’experiències passades traumàtiques, com relacions abusives o pèrdues doloroses. Aquestes experiències poden crear ferides emocionals profundes que porten la persona a protegir-se tancant el seu cor a l’amor.

• Por al rebuig: la por al rebuig pot dur les persones a evitar l’amor per por de ser ferides o abandonades per l’altra persona. Aquesta por pot ser alimentada per una baixa autoestima i una sensació de no ser prou valuós per merèixer l’amor d’algú altre.

• Vulnerabilitat i pèrdua de control: l’amor implica obrir-se emocionalment i ser vulnerable davant una altra persona. Per a algunes persones, aquesta pèrdua de control pot generar ansietat i por, la qual cosa les porta a mantenir-se emocionalment distants per evitar sentir-se vulnerables.

• Idealització romàntica irreal: les expectatives poc realistes sobre l’amor i les relacions poden portar a la por a l’amor. Les persones que idealitzen l’amor poden témer no estar a l’altura d’aquestes expectatives o por que l’amor no compleixi les seves fantasies romàntiques.

Conseqüències de la por a l’amor

La por a l’amor pot tenir conseqüències significatives a la vida d’una persona. Algunes de les possibles conseqüències inclouen:

• Solitud emocional: la por a l’amor pot portar a una sensació de solitud emocional, fins i tot quan es troba en una relació. La incapacitat de connectar emocionalment amb els altres pot generar una profunda sensació d’aïllament.

• Evitació de relacions significatives: la por a l’amor pot dur a l’evitació de relacions íntimes o a l’establiment de relacions superficials i poc significatives per evitar el risc de ser ferit emocionalment.

• Auto sabotatge emocional: algunes persones poden auto sabotejar les seves relacions, per exemple, provocant conflictes innecessaris o retirant-se emocionalment, com una forma de protegir-se del dolor potencial.

• Estancament personal: la por a l’amor pot impedir el creixement personal i emocional. L’amor i les relacions sentimentals poden ser oportunitats per aprendre, créixer i madurar com a individus.

Una reflexió filosòfica: per què temem estimar?

La qüestió de la por a l’amor ens porta a reflexionar sobre la naturalesa humana i les nostres vulnerabilitats com a éssers emocionals.

L’amor ens exposa a la possibilitat de patir, però també ens brinda l’oportunitat d’experimentar la plenitud i l’alegria d’una connexió autèntica amb un altre ésser humà. La por a l’amor revela una paradoxa fonamental de la condició humana: desitgem la connexió i l’afecte, però també temem la vulnerabilitat i el risc emocional que comporta

El desafiament de l’amor: una crida a la valentia

Tot i la por a l’amor, l’ésser humà troba en el seu interior una crida a la valentia. Acceptar el desafiament de l’amor significa enfrontar

les nostres pròpies inseguretats i vulnerabilitats, obrint-nos a la possibilitat de ser ferits, però també d’experimentar un amor genuí i profund. La valentia rau a acceptar que l’amor implica riscos i que no sempre serà fàcil, però que la recompensa pot ser una vida enriquida i significativa.

La força transformadora de l’amor

L’amor té un poder transformador a la vida de les persones. A través de l’amor, experimentem la comprensió i l’acceptació de qui som realment. L’amor ens convida a ser més compassius, generosos i empàtics. Ens inspira a ser millors éssers humans i a buscar una connexió més profunda amb els altres i amb nosaltres mateixos.

La por a l’amor és una realitat complexa i universal que afecta moltes persones a les seves relacions sentimentals. Tot i això, en reflexionar sobre aquest fenomen des d’una perspectiva filosòfica, trobem que l’amor també és una força transformadora i enriquidora a la vida dels éssers humans. Acceptar el desafiament de l’amor ens crida a la valentia, a enfrontar les nostres inseguretats i vulnerabilitats per experimentar una connexió autèntica amb altres éssers humans. A la fi, l’amor ens convida a ser més compassius, generosos i empàtics, i ens brinda l’oportunitat d’experimentar una vida enriquida i significativa. Tot i els temors i les incerteses, l’amor continua sent una de les experiències més profundes i transformadores que podem experimentar com a éssers humans

La por a l’amor en les relacions sentimentals: un abisme existencial
37 2h a la setmana 3h a la setmana 3h preparació Cambridge Particulars Matrícula
............................................................................ ............................................................................ ............................................................................ ............................................................................. .............................................................................. CONSULTA'NS HORARIS HORES SETMANALS PREUS AULA D'ESTUDI GRATUÏTA PELS ALUMNES D'ANGLÈS PRIMÀRIA ......................................... ......................................... ......................................... ......................................... ......................................... 48€ 58€ 68€ 20€/hora 30€ A PARTIR DE 3 ANYS! THE ENGLISH CORNER PREPARES CANDIDATES FOR CAMBRIDGE ENGLISH QUALIFICATIONS CERTIFIED BY THE OFFICIAL CAMBRIDGE ENGLISH C/ Pica d'Estats 22 973262967 637668628 info@theenglishcorner.cat @theenglishcornerlleida The English Corner Lleida SI ET MATRICULES ABANS DEL 31 D'AGOST... SETEMBRE I LLIBRES GRATUÏTS
BACK TO BACK TO BACK TO SCHOOL SCHOOL SCHOOL

El sopar solidari d’ recapta més de 4.900 euros per lluitar contra el càncer

és de 230 persones van participar el passat 29 de juny en el Sopar Solidari d’Ap!Lleida, l’associació de dones professionals de Lleida i Pirineus. L’esdeveniment, considerat la vetllada solidària empresarial més important de l’estiu, va tenir lloc a la Finca Prats i va recaptar més 4.900 € que destinarà a l’Associació Contra el Càncer de Lleida. Aquesta xifra augmentarà amb la fila zero, que estarà activa al lloc web d’Ap!Lleida fins al pròxim 20 d’octubre i que permetrà seguir recaptant fons per a la causa.

Aquest any, la vetllada va unir el glamur i el comerç local de la mà de la Pink Carpet, de Store by La Perfumeria, una catifa rosa en la qual les persones assistents van poder desfilar lluint moda de proximitat amb el rosa com a dress code. A més a més, els presents

van tenir la possibilitat provar diversos perfums que La Perfumeria va posar a la seva disposició juntament amb una copa de cava.

Laia Rogel, presidenta d’Ap!Lleida, va ressaltar la importància de la implicació dels agents locals en la millora de la societat, així com en la cohesió del teixit empresarial per reforçar i potenciar els valors i l’economia del territori.

No hi van faltar en aquest Sopar Solidari dos moments claus: la rifa de disset regals, entre els quals hi havia estades de caps de setmana, sessions fotogràfiques, productes de proximitat, menús de degustació i una joia de la marca Tous; i la subhasta d’art contemporani, a càrrec d’Espai Cavallers, amb una selecció d’obres d’artistes com Sònia Alins, Lily Brick, Perico Pastor o Joaquín Ureña.

L’esdeveniment va comptar amb el patrocini de Promenade Lleida, el projecte de parc comercial i d’oci de la ciutat.

L’entitat beneficiària 2023: Associació Contra el Càncer a Lleida

La vetllada va destinar la recaptació a l’Associació Contra el Càncer Lleida, una organització no lucrativa, privada i d’utilitat pública que fa més de 65 anys que treballa en la lluita contra aquesta malaltia.

L’Associació desenvolupa la seva activitat en tot el territori lleidatà de la mà de 103 juntes locals i delegacions. La seva missió principal és disminuir l’impacte causat per aquesta malaltia als pacients i familiars, així com millorar la seva qualitat de vida.

OCI & SERVEIS 38

Radical #10: propera parada

El Radical #10 és la següent cita innovadora que organitza Ap!Lleida. Va tenir lloc el 6 de juliol a l’Auditori Municipal Enric Granados. Es va tractar d’una xerrada de dues hores que es va dedicar a explorar què és el que hem après en els darrers 25 anys en l’àmbit tecnològic, de progrés i de mercat, així com a esbrinar què és el que ens depara el futur en aquestes esferes. Una proposta inspiradora a càrrec d’Alfons Cornella, fundador d’Infonomia i de l’Institute of Next i un dels màxims coneixedors de tecnologia de l’Estat espanyol.

Sobre Ap!Lleida

Associació sense ànim de lucre fundada l’any 2005 amb l’objectiu de ser un punt de trobada entre empresàries, directives, professionals i emprenedores.

Actualment, integra a més de 150 sòcies i es projecta com el lobby empresarial femení de les terres de Lleida i Pirineus.

Ap!Lleida vol convertir-se en el punt de trobada femení indispensable en la cerca d’oportunitats professionals, i un espai principal des d’on millorar i liderar el conjunt del teixit empresarial lleidatà.

Entre les activitats que organitza, destaquen els Premis Ap!Lleida, que tindran lloc el 19 d’octubre i reconeixen el talent de dones professionals de diversos àmbits professionals

Av. Rambla Ferran, 8 (Seu PIMEC) 25007 Lleida Tel. 973 228 773 hola@aplleida.com www.aplleida.cat

“Les persones assistents van desfilar per la Pink Carpet, una catifa rosa on lluir outfit de comerç local”
39
“Durant l’acte es van rifar disset regals entre els assistents”

Vols

Manterrupting

Assetjament

Sostre de vidre

Terra enganxós

Mansplaining

Compromesos amb la igualtat

info@abacigualtatdegenere.com

C. Pica d’Estats, 22 · 25006 LLEIDA Tel. 973 281 788

www.cf-versailles.com

ACTIVITATS D’ESTIU 2023:

• Intensiu d’idiomes • Estades d’estiu

• Preparem el salt a l’ESO

• Preparem el batxillerat

• Accedir a carreres de nota de tall superior (sanitari)

• Selectivitat setembre (2a convocatòria)

• Preparació per a 1r d’enginyeria

• Reforç d’ESO, batxillerat i universitat

Gran Passeig de Ronda, 128 i 147

entresòl · 25008 LLEIDA

Telèfon 973 248 041

versailles@cf-versailles.com

C/ Roca Llaurador, 14 · 25003 LLEIDA

Tel. 973 273 684 · lleida@formaciomiro.com

40
CURSOS PER A ATURATS
A
I AUTÒNOMS
D’IDIOMES INFORMÀTICA CLASSES DE REFORÇ
CURSOS PER
TREBALLADORS
CURSOS
formar part de la
solució?

Acaba el curs escolar i arriba l’estiu. Els nostres fills tenen per endavant més de dos mesos per continuar aprenent i desenvolupant-se com a persones. Les activitats d’estiu, siguin colònies, casals, campaments, sortides o estades, conformen també una experiència educativa que ajuda al creixement dels infants. A les activitats d’estiu no tot són jocs d’aigua i esports. Es fan tasques pedagògiques que fomenten el joc, la vida en grup, la convivència i l’adquisició de valors, actituds i hàbits diferents dels que es poden treballar a l’escola.

Adquisició d’autonomia

Els nens i nenes aprenen a fer coses sense la protecció dels pares. Així, durant les estades d’estiu els infants desenvolupen diferents rols que tenen com a objectiu mantenir la cohesió del grup i completar el desenvolupament de l’activitat sense la protecció dels pares, en un entorn que no és l’habitual. El fet d’estar fora de casa els obliga a ser més autònoms, a no dependre de l’adult per fer les seves activitats diàries i a gestionar el seu propi temps. També aprenen a viure amb menys coses i a integrar valors com l’austeritat i l’estalvi, sense sentir que perden qualitat de vida.

Maduració personal

Els infants i els adolescents que participen en colònies d’estiu experimenten un progrés personal continu. Els lligams que s’estableixen en els campaments i les activitats que s’hi realitzen propicien el procés de maduració personal i de desenvolupament de l’infant. La convivència, en un mateix espai i temps tan intensos, lluny de la quotidianitat que el nen o la nena experimenta durant tot l’any, crea uns lligams molt estrets entre els participants i els monitors i monitores. Són lligams i experiències que no s’oblidaran mai i que es recorden amb afecte quan s’arriba a l’edat adulta. L’arribada a un cim, els jocs de nit, les tardes de bany al riu, el primer bivac sota els estels ..., són aventures i experiències que només es poden viure en colònies.

A més, també es fomenta el respecte i l’estima per la natura, el compromís amb la societat i es capacita als participants en molts aspectes de la vida quotidiana. A continuació us expliquem cinc dels beneficis que unes colònies d’estiu poden comportar per als vostres fills.

Desconnexió tecnològica

En uns temps on la tecnologia envolta completament la nostra vida, a les colònies i els casals d’estiu, els infants i joves aprenen a relacionarse amb el medi i els companys de forma directa, sense intermediaris, experimentant per ells mateixos, sense amagar-se darrere d’aparells tecnològics.

Assumpció de responsabilitats

Participar en unes colònies d’estiu implica assumir responsabilitats com parar taula, ordenar l’habitació, recollir i netejar els espais comuns, rentar-se la roba, etc. La convivència en grup obliga a assumir rols diferents dels que els infants tenen a casa, alhora que han de tenir cura d’ells mateixos, la qual cosa millora la seva autonomia.

Aprenentatge del medi natural

Els campaments d’estiu són espais privilegiats per treballar el contacte directe amb la natura i la descoberta de l’entorn, d’aprendre in situ la complexitat dels ecosistemes i de com afecta l’actuació de l’ésser humà a aquests ecosistemes i de quina manera podem minimitzar la nostra petjada ecològica.

41 OCI & SERVEIS

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya

GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ
D'ANUNCIS C/ Jaume II, 9 bis, altell 1 · 25001 Lleida Tel. 973 200 196 info@b-biosca.cat www.b-biosca.cat CONTROL DE PLAGUES • Desinfecció • Desinsectació • Desratització • Tractaments contra xinxes • Tractaments de la fusta Ens avala l’experiència de més de 30 anys dins del sector Tel. 973 590 600 montsan@ambientservei.com www.ambientservei.com Pol. Ind. Les Gaberneres · C/ Comerç, 6 · 25660 ALCOLETGE (Lleida) Tel. 973 220 625 Fax 973 238 708 info@creusmunoz.com Segueix-nos a:
TAULER

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Gestión de datos:

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

¿Cómo darme de alta?

tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

– Regístrate en obramat.es

¿Cómo

Funcionalidades de tu cuenta Obramat ¿Cómo darme

de alta?

– Selecciona el botón “ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón “Regístrate ahora” y date de alta.

darme

– Regístrate en obramat.es

– Regístrate en obramat.es

– Selecciona el botón

– Selecciona el botón

“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón

“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón

“Regístrate ahora” y date de alta.

“Regístrate ahora” y date de alta.

Benefíciate de todas las novedades

Benefíciate de todas las novedades

GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ TAULER D'ANUNCIS
Benefíciate de todas las novedades
de alta?

Casete, cassette o casset (del francès cassette, caixeta) és un format de gravació de so en cinta magnètica àmpliament utilitzat que va democratitzar la manera d’escoltar música als anys 70 del segle passat. Gràcies a la seva mida reduïda i, sobretot després de l’aparició del walkman (precursor de l’iPod), les cançons favorites podien escoltar-se en qualsevol racó de casa, el cotxe o mentre es passejava pel carrer. El casset va ser l’origen de l’MP3 i les aplicacions i plataformes per escoltar música a qualsevol lloc.

Tots aquells que algun cop heu escrit el llistat de cançons al cartonet d’una TDK verge, els que heu desplegat les lletres de les cançons de la caixeta de plàstic com un prospecte farmacèutic, o els que sabeu que la millor manera de girar les rodetes d’una cinta descarrilada és amb un bolígraf Bic, deveu un homenatge a Lou Ottens.

Aquest enginyer neerlandès, mort ara fa un parell d’anys, va ser l’inventor de la cinta de casset. Ell va liderar un equip de tècnics d’Hasselt, companyia pertanyent a Endhoven Phillips, que el 1963 va crear aquest dispositiu de dos carrets amb rodes dentades, amb una cinta magnètica que passava a 4,76 centímetres per segon, i que les seves dues cares permetien

dispositiu es va presentar en una fira d’electrònica de Berlín l’any 1963 i va tenir un èxit immediat.

Tot i tenir una qualitat de reproducció inferior al vinil, als anys 70 del segle XX va anar avançant en popularitat als discos gràcies a la versatilitat que li conferia la seva mida. A més, l’any 1971 es va crear una versió de la cinta de diòxid de crom que reduïa els sorolls de fons.

Però la gran fita va arribar al 1974 amb el naixement de la cinta verge, que permetia a qualsevol usuari gravar des de veus a música de la ràdio. I, ja als anys 80, els equips estèreo amb doble cassetera van popularitzar encara més aquest invent, ja que cada persona podia crear les seves pròpies compilacions o llistes de reproducció d’ara), pirateria

Un altre salt endavant de la casset va venir propiciat amb l’arribada del walkman, un aparell de reproducció portàtil inventant per Sony l’any 1979 que permetia escoltar cintes de música a qualsevol lloc. En tot el món es van arribar a vendre fins a 100.000 milions de walkman

Però, com en altres coses de la vida, tot el que puja, baixa. Així, el descens de popularitat dels cassets va venir amb l’aparició del disc compacte (CD) que, paradoxalment, és responsabilitat també del mateix Ottens, ja que va formar part de l’equip d’inventors del CD.

La puresa del so del disc compacte va donar una estocada definitiva al casset i els clàssics walkman van començar a veure’s desplaçats pels discmans portàtils a principis dels 90 Tot i això, les cintes verges van sobreviure uns anys més, sobretot vinculades a les gravacions amateurs de músics i com a eina periodística. Anys més tard arribaria l’MP3 per destronar al CD

En els darrers anys, fruit de la nostàlgia i de la moda vintage, la indústria discogràfica ha recuperat l’edició de cassets dins el món musical fins al punt que en els darrers 7 anys les seves vendes s’han disparat un 443%, segons la British Phonographic Industry. Així, l’any 2022 es van vendre 195.000 cintes musicals al Regne Unit i 444.000 als Estats Units d’Amèrica. Rewind or forward?

45 45
45 OCIS & SERVEIS

Turismes

Agrícoles Obra Pública Furgonetes Camions

• Especialistes en calibratge de càmeres.

• Col·laborem amb totes les companyies d’assegurances.

• Més de 250 centres en tot el territori nacional

La cadena especialista en reparació i substitució de vidres.

LLEIDA - TÀRREGA - BALAGUER - FRAGA 610 596 596 Contact center / 24 h.

Limpieza interior de vehículo GRATIS después de cada servicio

CAMBIO ACEITE PRE-ITV FRENOS

NEUMÁTICOS DIAGNÓSTICO MULTIMARCA

C/ Joan Baget, 16 • Lleida Tel. 631137902 turboboxlleida@gmail.com

C/ Joan Baget, 16 • Lleida Tel. 631137902 turboboxlleida@gmail.com

C / Ramon Argilés, 18 25005 LLEIDA Tel. 634 079 765

membritex@gmail.com

46 46
OCIS & SERVEIS

Doneu sang!

Aquest mes vaig anar a donar sang, lo 28è cop ja... Si podeu, neu-hi també! Les reserves estan baixes, fa molta falta... i és un dels millors regals que podeu fer!

Homenatge a Francisco Ibáñez, creador de Mortadel·lo i Filemó.

Fa poc havíem de parlar de Cavall Fort i poc després d’un altre referent de la infantesa, amb la mort d’en Francisco Ibáñez. Mortadel·lo i Filemó, Pepe Gotera y Otilio, 13 Rue del Percebe... No puc contar les hores que m’he passat llegint a tots aquests personatges. Des d’aquí, un ínfim homenatge #Lleidatanament a algú que ha ajudat a formar el sentit de l’humor de tota una generació.

Lo #PostuNino, ajudant als prematurs!

Tant la Jana com les bessones Clara i Alba van ser prematures. Els papis m’expliquen que al principi a l’UCI es passava malament, però que va anar tot molt bé, els van cuidar perfectament, i volen donar gràcies també a lo #PostuNino :) Per mi és un honor poder col·laborar en això, encara que sigui d’una manera petita! Solidaris per l’UCI Neonatal del Servei de Pediatria de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i fets a mà per Núvols de Fil, trobareu els #PostuNinos a l’oficina de Turisme de Lleida, a la mateixa botiga de l’Arnau i on-line a botiga.postureiglleida.com

Neu per l’ombra si podeu no us desfessau castiss@s
Estic suant més que un assessí al que investigue lo Carles Porta...
Anda que invites...

*Oferta calculada para un Volkswagen ID.3 Pro 150 kW (204 CV) Automático 1vel. PVP recomendado en Península y Baleares

41.326,28 € (IVA incluido). Oferta válida para clientes particulares. Crédito mínimo de 26.000 €. Permanencia mínima de 36 meses a través de Volkswagen Financial Services (según condiciones contractuales). Ejemplo TIN: 6,95%. Entrada: 12.205,43 €. Importe total del crédito: 32.493,8 €. Comisión de apertura financiada: 3,5% (1.098,82 €). Precio financiado: 41.326,28 €. TAE: 8,38%. La oferta incluye Seguro de Protección de Pago Básico por 1.610,8 €, retirada de carnet por 514,33 €, paquete de Mantenimiento durante 4 años (o 60.000 km, lo que antes suceda) por 0 € y primer año de seguro a todo riesgo con franquicia de 300 € por importe de 149 € opcionales y financiados que no están incluidos como gasto en el cálculo de la TAE. Importe de los intereses: 7.875,75€. 48 cuotas de 350 € y si lo deseas, al cabo de 4 años podrás cambiarlo por otro modelo, devolverlo o quedártelo pagando la cuota final de 23.569,55 € (calculada con 10.000 km anuales). Coste total del crédito: 11.248,71 €. Importe total adeudado: 40.369,55 €. Precio total a plazos: 52.574,99 €. Sistema de amortización francés. La ayuda del programa de incentivos a la movilidad eficiente y sostenible (Programa MOVES III) que puede no estar disponible en tu Comunidad Autónoma es aplicable a la oferta. Con el incentivo plan MOVES aplicable a particulares que compren un vehículo eléctrico, entregando un vehículo con un mínimo de 7 años de antigüedad para achatarramiento, acreditando el titular del vehículo al menos 12 meses de titularidad de éste, podría disponer de una ayuda de 7.000 €. válida hasta el 31/07/2023. Volkswagen Financial Services es una marca comercializada por Volkswagen Bank GmbH S E. Consumo combinado (kWh/100 km) WLTP: 15,3-16,5. Emisiones de CO (g/km) WLTP: 0. Autonomía hasta 559 km de autonomía eléctrica según ciclo WLTP La autonomía máxima del ID.3 corresponde con la versión ID.3 Pro S. La autonomía eléctrica puede variar según las condiciones reales de conducción

48

Saluda al nou Volkswagen ID.3 el 100% elèctric amb més qualitat i fins a

559 km d’autonomia

El Volkswagen ID.3 és un compacte 100% elèctric, del segment C, que aquest 2023 ha estat actualitzat. Es caracteritza per ser un vehicle elèctric compacte, pràctic i versàtil, pensat per a l’ús del dia a dia en ciutat, tot i que també per viatges en carretera, ja que pot aconseguir una autonomia de fins a 559 quilòmetres. El Volkswagen ID.3 té una mida de 4,26 metres, lleugerament inferior al Golf, amb un disseny futurista, creant una família ID d’elèctrics dedicats.

Gaudeix d’un interior espaiós per a cinc persones i un maleter de 385 litres. El disseny de l’interior del Volkswagen ID.3 pot qualificar-se de modern i colorit. Compta amb un quadre d’instruments digital extremadament petit i senzill, així com un quadre de comandament presidit per una pantalla central de 12 polzades, control per gestos i per veu intuïtiu que es posa en marxa pronunciant: “Hola, ID!”.

En l’interior hi ha pocs botons, ja que Volkswagen segueix confiant la majoria de les funcions a la pantalla tàctil.

A més a més, l’ID.3 disposa d’un Head-Up Display que projecta la informació en el vidre davanter, amb funcions de realitat augmentada que ens ajuden a seguir correctament les direccions del navegador, per exemple.

El Volkswagen ID.3 està sempre connectat a internet gràcies a una xarxa 5G integrada, fet que permet realitzar actualitzacions sense necessitat de cablejat i oferir una gran quantitat de funcions connectades a internet

El Volkswagen ID.3 disposa d’un control de creuer adaptatiu més eficaç, amb funció de canvi de carril automàtic, així com un sistema d’aparcament assistit que és capaç de recordar les maniobres freqüents per a facilitar l’estacionament.

El Volkswagen ID.3 compta amb un únic motor elèctric situat a l’eix posterior amb 204 CV de potència. L’elecció de les bateries es dirimeix entre un pack de 58 kWh o un de 77 kWh, amb una autonomia de 426 quilòmetres i 545 respectivament.

El Volkswagen ID.3 és compatible amb un protocol de càrrega ràpida CCS de fins a 120 kW de potència a la bateria de 58 kWh i de fins a 170 kW a la bateria de 77 kWh

49

QUIOSCOS de Lleida:

CIMADEVILLA C. Santa Cecilia, 4 • CIRUELA C. Valentí Almirall, 16 • COMERCIAL PAPERERIA Av. Corts Catalanes, 52 • COPIMPRES C. Canonge Brugulat, 8 • EL CUC Av. Baró de Maials, 97 • EL FULL C. Cristòfol de • LA GRANOTA C. Folch i Torres, 1 • HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA Av. Rovira Roure, 80 • JORDI PAPERERIA C. Tarragona, 37 • JOSOL C. Vallcalent, 36 • LA LLUNA Plaça Sant Joan de Mata, 7 • MONTEL • L’OSSET FI GROC Alcalde Porqueres, 32 • PIÑOL PRIM Camp de Mart, 1 • QUIOSC DE PLAÇA SANT JOAN Plaça de Sant Joan s/n • PAPERERIA LA PLOMA Pla D’Urgell, 65 • SHIKI PAPERERIA Carrer de la Llibertat, 42 • TABACS exp. Nº14 Av. Alacant, 10 TABACS exp. Nº29 Passatge Sant Jeroni, 39 • TABACS exp. Nº30 Dra. Castell, 41 • TABACS exp. Nº36 Av. Artesa, 50 • TALEIA Passeig de Ronda, 43 • QUIOSC DE L’ESTACIÓ DE TRENS • QUIOSC DE L’HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA

CAFETERIES, RESTAURANTS i altres establiments:

RESTAURANT EL CAU DEL BISBE • CAFETERIA AL GUST • CAFETERIA EUROPA • ALMENARA GOURMET • ALTAR

CAFETERIA • CAFETERIA ANNA • CAFETERIA SNOOPY • APPELWOI • ARTEPANS • CAFETERIA L’ARTESÀ

• BISCOTTO • BOCCATAST - MR. KEBAB • CAFETERIA BODEGÓN • BODEGUETA • RESTAURANT BON GUST • RESTAURANT BOWLING RESTAURANT LA BRASA • BAR CAFETERIA BRUTUS • FUNATIC CAFETERIA • CAFÉ DELS ARTISTES • CAFÈ

I MÉS • CAFELITO • CAFETERIA CANALLA • CAÑAS Y TAPAS • CAFETERIA CANDY COFFEE • CANTINA • CASA AURORA • RESTAURANT CASA RONDA CASA TERE • CAFETERIA CAL CASTILLÓ • NEW CLASS • EL CAU DEL BISBE • CAFETERIA CELESTE • CENTRAL PA PANADERIA • CIAO CAFETERIA • CAFETERIA CLASSIC • LA SIBIL·LA • HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA • HOSPITAL PROVINCIAL DE SANTA MARIA HOTEL SANSI PARK • CAFETERIA HOTEL ZENITH • SALOMÉ PERRUQUERIA • PIZZERÍA MARÍA PÍA ... i així fins a 300 expositors!

L’herència intestada és aquella successió hereditària produïda quan el difunt no havia redactat testament o de fer-ho, aquest ha estat declarat document nul. En aquest cas, tant els hereus com les proporcions, són fixades per la Llei. Els hereus aniran per aquest ordre: Els parents més pròxims, ja siguin per línia recta o per línia col·lateral. Dins d’aquests:

Fills o descendents, Pares o ascendents

Cònjuge

Germans i nebots

Oncles

Cosins, oncles segons i nebots segons

A falta dels anteriors, hereta l’estat.

Com es designen els hereus a les SUCCESSIONS INTESTADES

Encara que això és la norma general , caldrà tenir en compte l’ordre de beneficiaris segons les normes existents en cada comunitat autònoma , ja que pot haver-hi diferències entre regions en funció de si aquestes es regeixen pel dret comú o el dret foral.

Per exemple en el cas de Catalunya , una de les comunitats juntament amb Aragó, Galícia, Navarra o el País Basc que tenen la seva pròpia legislació en aquesta matèria, l’ordre variaria una mica , i quedaria de la següent manera:

1.- Fills i descendents

2.- Cònjuge o convivent en parella estable

3.- Ascendents

4.- Hereus col·laterals, amb prioritat pels germans o nebots

5.- Generalitat de Catalunya.

Per a poder accedir a cobrar una herència intestada , el primer que caldria fer és una declaració d’hereus davant notari per a posteriorment passar a acceptar o rebutjar l’herència

En cas que no hi hagi parents pròxims al difunt els béns els hereten els Governs

Per Eva Remolina / AMIC
51

Per què escollir una AGÈNCIA IMMOBILIÀRIA per vendre el teu pis? Pensa en GRUP90, la teva solució perfecta

Vendre un pis pot ser un procés complicat i requereix temps, esforç i coneixements especialitzats. És per això que comptar amb una agència immobiliària com GRUP90 pot marcar la diferència en la teva experiència de venda. Aquí et presentem algunes raons per les quals hauries de considerar-nos. Sabem que moltes persones dubten a contractar els serveis d’una agència immobiliària a causa dels honoraris que solen cobrar. No sempre és fàcil i, a més, implica un gran esforç si ho fem tot per compte propi. Per on hauríem de començar? Quins tràmits hem de realitzar? Com establir el preu de venda?

A GRUP90 ens encarreguem de tots els tràmits. En primer lloc, visitarem el teu habitatge per conèixerlo a fons. Aprofitarem aquesta visita per fer fotografies professionals i establir un preu de venda adequat, tenint en compte les teves necessitats i el valor de mercat actual.

Els nostres experts analitzaran altres immobles similars a la zona i els seus preus, trobant un equilibri entre l’oferta i la demanda en aquesta àrea. Un cop realitzat l’estudi de mercat, redactarem l’anunci i el publicarem en tots els portals immobiliaris, així com a la nostra pròpia pàgina web.

52
52

És fonamental atendre les trucades dels interessats en l’habitatge i analitzar els possibles compradors, diferenciant aquells que només tenen curiositat dels veritables interessats que s’ajusten al seu pressupost i necessitats.

La tramitació de la documentació necessària per a la venda de l’immoble sol ser un problema pels propietaris que ho fan per compte propi, ja que desconeixen per on començar i requereix molt de temps i dedicació. A GRUP90 et facilitem tot aquest procés, incloent-hi:

• El certificat d’habitabilitat.

• El certificat energètic.

• La nota simple del Registre de la Propietat.

• El certificat d’Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE).

• El certificat de deutes amb la comunitat de propietaris.

• Els últims rebuts de l’IBI.

• Les escriptures de la propietat. Els certificats hipotecaris (en cas que l’immoble estigui hipotecat).

Finalment, el nostre equip d’advocats t’acompanyarà en la signatura del contracte de reserva i en la formalització de la compravenda, assegurant que tot es desenvolupi segons el previst.

A GRUP90, estem compromesos a oferir-te un servei integral i garantir una experiència d’èxit en la venda del teu habitatge.

AHÓRRESE COLAS, TIEMPO Y DINERO

Más de 10 vehículos ligeros conectados entre sí por radio le permitirán disponer de un mensajero en su domicilio en menos de 15 min. Rápido y seguro, usted siempre podrá saber la persona, fecha y hora en la que recibió su envío. Con una llamada a nuestra central de radio podrá saber de forma instantánea si su envío ha sido entregado o cuántos minutos le faltan para su entrega, así como modificar destino o abortar el servicio al instante.

973 208 611

info@grup90.com @grup_90

53 53 IMMOBILIÀRIA
ADMINISTRACIÓ DE FINQUES AMB ASSESSORAMENT LEGAL PERMANENT
LOCAL - PROVINCIAL - NACIONAL
C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA
Missatgeria d’Alta Velocitat
C. Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA
LLEIDA (Cappont)
C/
Abat Escarré, 6, baixos
25001
www. grup90 .com
C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) 973 208 611
Ref:5786 Pis a zona CAPPONT 81.500 € 73 m2 + 2 + 2 + opcional Ref: 5962 Pis a AVINGUDA MADRID 171.400 € 182 m2 + 4 + 2 + opcional Ref: 5994 Pis a SUNYER 53.500 € 55 m2 + 2 + 1 + inclòs Ref: 5903 Casa a ALPICAT 256.000 € 225 m2 + 3 + 3 + golfes + + Ref: 5888 Chalet a CERDERA BAIXA 386.500 € 391m2 + Parcel·la 2385 m2 + 5 + 2 + 2 lavabos + + + Ref: 5797 Pis a la BORDETA 125.500 € 97,5 m2 + 4 + 2 + + 2 opcional Ref : 5751 Pis a la BORDETA 132.300 € 112 m2 + 4 + 2 + aire acondicionat Ref: 5883 Pis a CAPPONT 137.500 € 133m2 + 4 + 2 + opcional

Posicionament en 23 portals web Faci que el seu pis sigui dels més visualitzats als diferents portals on es publiquen.

Àmplia cartera de clients

Augmenti les possibilitats de venda gràcies als nostres potencials i possibles clients.

Garanties jurídiques

Li oferim un estudi fiscal que li permetrà saber quin benefici net obtindrà amb la venda del seu pis.

Truqui'ns sense compromís al 973 20 86 11

Ref: 5966 Pis a CAPPONT 164.000 € 84 m2 + 2+ 2 + opcional + comunitària Ref: 5989 Apartament CENTRE HISTÒRIC 79.800 € 53 m2 + 1 + 1 +terrassa Ref: 5948 Casa a ALGUAIRE 74.500 € 200 m2 + 2+ 1 + terrassa + magatzem Ref: 5993 Pis a CAPPONT 149.700 € 121,72 m2 + 4 + 2 + terrassa
info@grup90.com www.grup90.com @grup_90
Ref: 5898 Xalet a l’urbanització VILAMONCADA 568.000 € 422 m2 + Parcel·la 600m2 + 6 + 4 + + +
VOL VENDRE EL SEU PIS? SOM LA SEVA OPCIÓ
Ref: 5975 Apartament a PARDINYES 109.800 € 64,48 m2 + 2 + 2 + opcional

La Paeria presenta les 100 mesures per afrontar els reptes de ciutat i millorantne la gestió i el diàleg amb la ciutadania

18 joves de Lleida, d’intercanvi Internacional a Lapònia amb joves finesos

Continua la campanya de neteja intensiva del Barri a Barri

Formació als Agents Cívics per atendre la ciutadania en episodis d’onada de calor

La Paeria atura la construcció de l’alberg a Pardinyes

City Tour per Lleida, cada diumenge d’estiu

56 Text i fotos extrets de la web de l’Ajuntament de Lleida • LA PAERIA AGOST 2023

Recepció dels infants sahrauís del projecte ‘Vacances en pau’

Els carrers de Lleida s’il·luminen amb els Fanalets de Sant Jaume

Estiu de visites guiades i Nits del Temple al Castell dels Templers de Gardeny

Ecodescoberta per a mostrar la vida nocturna dels habitants del Parc de la Mitjana

Gairebé enllestida la primera fase de les obres a Prat de la Riba

Som Cinema presenta el cartell de la 14a edició

57
Text i fotos extrets de la web de l’Ajuntament de Lleida • LA PAERIA

ECOACTIVITATS:

De l’1 d’agost a l’1 de setembre

DIUMENGE 6 D’AGOST - ANELLAMENT D’OCELLS AL PARC DE LA MITJANA. Si vols conèixer i veure els ocells que viuen al parc de la Mitjana, no et pots perdre aquesta activitat! Públic familiar. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia on line (infosostenible@paeria.cat). 1r torn de 9 a 10 h, 2n torn de 10.30 a 11.30 h.

DIUMENGE 20 - D’AGOST JOCS REFRESCANTS AL PARC DE LA MITJANA. Es duran a terme diferents activitats per fer front a la calor de l’estiu amb jocs ben refrescants al parc de la Mitjana. Públic infantil. Activitat gratuïta. No cal inscripció prèvia.

Per a més informació sobre totes les ecoactivitats visiteu: urbanisme.paeria.cat

CULTURA

BIBLIOPISCINA del 16 de juny a l’1 de setembre a les Piscines Municipals de Pardinyes.

MERCAT DE L’HORT. El primer dissabte de cada mes (5 d’agost), Mercat de l’Hort de Lleida. Comerç local i de proximitat a la plaça Sant Joan, de 10 a 20 hores.

MERCAT DE LA RAMBLA. El primer diumenge de cada mes (6 d’agost), mercat d’antiguitats a la Rambla de Ferran. Comerç local i de proximitat a la ciutat de Lleida. De 10 a 14 hores.

NITS DE LLUNA PLENA A LA SEU VELLA. El dimarts 1 d’agost i el dijous 31 d’agost. Obertura del claustre de la Seu Vella amb motiu de la nit de lluna plena amb una activitat al voltant de la poesia, el teatre, la música, el cinema, etc. A partir de les 21 hores.

DOCUMENTALS DE MÚSICA A LA FRESCA: CIUDADANO FERNANDO GALLEGO. BAILA O MUERE. Fernando Gallego és DJ, però no un de qualsevol: és Nando Dixkontrol, possiblement per a un sector del públic sigui un personatge anònim, tanmateix, hi va haver un temps en què fou l’epicentre d’un terratrèmol sonor. Dijous 10 d’agost a les 21 hores al Centre d’Art La Panera. Entrada gratuïta.

DOCUMENTALS

DE MÚSICA

A

LA FRESCA: ETERNA. El 2017 i amb només 26 anys moria Gata Cattana. Iniciava una trajectòria prometedora i estava preparant el seu primer disc: Banzai, un autèntic llegat que la rapera, poeta i politòloga cordovesa ens ha deixat de manera pòstuma. Dijous 17 d’agost a les 21 hores al Centre d’Art La Panera. Entrada gratuïta.

DOCUMENTALS DE MÚSICA A LA FRESCA: CANTO CÓSMICO. EL NIÑO DE ELCHE. Niño de Elche és un artista difícil de classificar. Des dels seus inicis com a cantaor flamenc fins a l’actualitat s’han produït molts canvis en la seva dimensió creadora. Provocador i erudit, ha portat el flamenc més enllà dels seus límits. El documental s’aproxima a la seva trajectòria a través de les persones més rellevants que l’acompanyen en el seu periple vital i creatiu. Dijous 24 d’agost a les 21 hores al Centre d’Art La Panera. Entrada gratuïta.

59 Agost Del 6 al 20 d’agost

l Grup cultural Garrigues està d’aniversari. L’entitat lleidatana celebra aquest 2023 els seus 35 anys i per aquest motiu prepara diferents activitats extraordinàries en tots els seus àmbits. Una d’aquestes activitats va ser la seva presència a Romania, el cap de setmana de l’1 al 5 de juny dins els actes de la capitalitat Europea de la cultura a Timisoara, amb la presència dels gegants reis de l’entitat (els gegants Blanca i Anastasi) que porten el nom dels patrons de la ciutat de Lleida.

L’entitat hi va participar juntament amb altres tres colles geganteres, una de cada província catalana, realitzant diferents exhibicions i balls de gegants durant els primers dies de juny. L’entitat hi desplaçà un total de 6 geganters, amb una expedició catalana d’un total de 37 persones, en una activitat coordinada per l’entitat Adifolk.

A més a més, el Grup cultural Garrigues, en aquest cas l’agrupació de portadors del Lleó de Lleida, també va participar aquest any al 35è aplec internacional de la cultura catalana que es va dur a terme a la ciutat austríaca de Villach, del 15 al 19 de juny, on l’element tradicional participà en representació del bestiari festiu català. L’expedició en aquest cas va estar formada per 12 persones.

El 35è aniversari de l’entitat tindrà també altres sorpreses a la ciutat, com la presentació de nous elements tradicionals que està previst que es presentin a les festes de tardor i durant el 12è festival de cultura popular “Tronada” que organitza l’entitat i que aquest any comptarà especialment amb els gegants de Catalunya, anomenats “Cultura” i “Treball” que vindran a la capital de Ponent amb motiu dels 35 anys del Grup cultural Garrigues, a més d’altres activitats i novetats que es presentaran més endavant.

A més, durant les festes de tardor, l’entitat també té previst presentar el nou element tradicional “TRADIUS” que dona nom al conjunt d’activitats i actes tradicionals que el grup cultural organitza durant tot l’any. A més l’entitat presentarà durant el mes de setembre els nous locals que ha adquirit i que seran un espai de transformació i per generar nous formats de cultura popular al barri de la Mariola i que faran un salt qualitatiu per afrontar la transformació permanent de la nostra societat.

Val a dir que l’entitat aprofitant els seus 35 anys ha portat a revisar tots els seus elements tradicionals, amb el suport de l’artista lleidatà Sergi Herrera que va estar el constructor de tots ells. En aquesta ope-

rehabilitat totalment l’Armat de Lleida, que va quedar molt malmès estructuralment en una caiguda a la ciutat de Vinaròs; o la nova construcció dels gegants reis que varen tenir un accident pel nord d’Europa aquests mesos passats. A més, també s’ha fet neteja i pintura a la resta del conjunt geganter i de bestiari de l’entitat, que sortiran les setmanes vinents per viles i ciutats de tot Catalunya i faran d’amfitrions de la trobada de bestiari amb motiu dels 35 anys que es farà a la tardor a Lleida. Un any ple de canvis, novetats i activitats que l’entitat enfoca per tots els racons de les terres de Lleida

62

HORITZONTALS:

1. Proporcionant a la turistalla les dosis necessàries perquè suportin el sol de l’endemà. 2. Fa de mal tocar, quan s’embolica. Per anar bé ha d’estar separat del paller. 3. Gronxador de perfil. De l’equip que s’entrena a la pedrera. L’arbre gegantí. 4. És el que ve, però ja s’acosta. Segons com escup li surten insectes que mosseguen. 5. Àrea desmuntada. Tan suculenta i abundosa que fins atura el consum d’opi. 6. Les bessones del bessó. Com més descurat ets més costa de fer. Quart de gram. 7. Sembla petitó, però hi cap un quart de porró. Quatre troncs lligats, això pla!. 8. Una volta pel circuit anglès. Espècies de jardins. 9. Just allà on la porta evita el dolor. Teixit al cul del mandril. 10. Origen de l’alquímia: un hidrocarbur. Compara la iguana amb l’impala. 11. Mica de mica. Semblen transcendentals, i són d’unces. L’H tal com sona. 12. Que tot ho fa abans d’hora, inclosa la pol·lució. A cada toxina un sòlid cristal·lí així. 13. La Susanna veïna, a casa (seva). Esperi amb atenció del pulmó.

VERTICALS:

1. Períodes que de córrer massa es cremen. Sempre els empaiten els trons. 2. Extrems del Manchester. S’hi pentinen tots els lectors de l’Enric Casasses. Rulot sense llum. 3. Follia per la Rosor. Difícils circumstàncies per llegir romanços. 4. Jo, o tu, dins d’un vehicle. Cap de premsa del Vaticà. 5. Que sigui una crucífera comestible no té la menor importància. Elimino d’arrel. 6. Fa més remor que cap altra. Aquella cosa que genera la trempera del poder. La llatina, la trencada i la lleidatana. 7. Il·limitadament magne. Cauria en la temptació de la becària. No està mai aïllada. 8. Quin truc, es tracta de fer una partida amb LSD! Primera aproximació al porró. 9. Canoa tocada del bolet. Traspuï porus amunt. 10. Símptomes d’anèmia. Cinc anys estudiant i deu segons corrent. A l’ànima dels rics. 11. Qui va parir els logaritmes! Recollint pròfugs. 12. Himne religiós per demanar a Déu un triple presagi. D’alguna manera calia, que aprengués a servir.

La qualitat dels seus productes intacta 902 10 10 10 seur.com 63 FERRETERIA C/ La Fornal, 52 ( Pol. Ind. El Segre ) Tel. 973 210 811 - Fax 973 210 875 - 25191 LLEIDA C/ Bruc, 19 - Tel. 973 204 394 - 25001 LLEIDA admin@gorleans.es