MAGAZINE LLEIDA Nº113 Maig 2024

Page 1

LA CASA DELS GEGANTS de Lleida fa 10 anys ELS PEUS SÓN LA BASE del nostre equilibri EL FORÇA LLEIDA és de play-off LA POSTUSECCIÓ de #Postureiglleida

MAIG 2024 · N.113
CHAISELONGUE 300 cm Extensibles reclinables 899 € 729€ 1.499€ CHAISELONGUE 285 cm 2 Relax Elèctric En tots els models tria color i tela. Transport inclòs. Un gran espai per moblar casa teva SIDAMON: C. Francesc Macià, 12 - 25222 . TEL: 672 412 262 - 616 382 793 laganga@muebleslaganga.com . www.muebleslaganga.com CHAISELONGUE 285 cm Extensible i reclinable amb puff SOFÀ 300cm, sistema carro 1.299 €

MAIG de Festa Major i d’Aplec!

a és aquí el maig, el mes festiu per excel·lència de la ciutat en què els carrers s’omplen d’alegria, música i color. Durant aquest mes, Lleida està de festa amb els actes dedicats al patró de la ciutat, Sant Anastasi, però també amb cicles d’activitats que han agafat dinàmica pròpia, com la Fira de Titelles, l’Aplec del Caragol o la Festa de Moros i Cristians, que també se celebren durant el maig.

La Festa Major de Maig i l’Aplec del Caragol són dues de les celebracions més esperades de l’any pels lleidatans i lleidatanes. La ciutat celebra una festa en honor a Sant Anastasi el dia 11 de maig des de l’any 1697, quan es va acordar a la Seu Vella aquesta data entre els paers i el capítol de la Catedral. Alguns dels actes celebrats en aquella primera edició encara perduren en l’actualitat, com el pregó, l’ofici matinal i la processó del sant.

Inicialment, la de l’11 de maig era una festa de les diverses votades que hi havia a la ciutat, com les de Sant Sebastià, la Nativitat de Maria, Santa Cecília o la Puríssima Concepció. No va ser fins al llarg del segle XVIII que la festa de Sant Anastasi va prendre el caire de Festa Major de Lleida, destacant per sobre de les altres. Però la festa contemporània tal com l’entenem avui dia no es desenvolupa fins al darrer terç del segle XIX, quan l’Ajuntament es comença a fer càrrec dels actes festius.

Actes com el pregó, la processó de Sant Anastasi, o el seguici de la Festa Major amb els Gegants, els Capgrossos, lo Marraco i els diferents balls (bastonets, cavallets, la moixanga), i la resta d’elements que el conformen; la Batalla de Flors, castellers, correfocs, concerts, castell de focs i molt més! Cada any, aquesta festa omple la ciutat amb una àmplia gamma d’activitats per a tots els gustos i edats. I és que la Festa Major té alguna cosa per a cada persona.

L’altra gran cita d’aquest mes a la ciutat és l’Aplec del Caragol, que enguany celebrarà la 43a edició els dies 24, 25 i 26 de maig, i que un any més marcarà un rècord quant a nombre de colles participants (119) i de penyistes (15.000) La festa gastronòmica per antonomàsia de Lleida celebra un dels plats més emblemàtics de la seva cuina: els caragols. A la llauna, a la gormanda, a la brutesca, a la catxipanda, a la cassola... tant és la manera de cuinar-los. Aquest esdeveniment és una oportunitat per degustar aquesta deliciosa especialitat en un ambient festiu i acollidor.

I és que el maig festiu a Lleida és una experiència que captura l’essència de la ciutat: la seva història, la seva cultura i la seva gent. Ja sigui ballant al ritme de la música, o degustant deliciosos caragols a l’Aplec, o assistint a alguns dels esdeveniments culturals de la Festa Major, veïns i visitants es trobaran immersos en una atmosfera d’alegria i celebració. Així que, si busqueu una manera de viure l’autèntica experiència lleidatana, marqueu el mes de maig al calendari. Amb la Festa Major i l’Aplec del Caragol, Lleida us convida a ser part de celebracions que mai oblidareu.

C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222

Director i Dept. Comercial Lluís Gómez: lluis@magazinepublicacions.com

Dept. Comercial Anna Arrom: anna@magazinepublicacions.com

Disseny gràfic i maquetació: Darío Mejón i Sergi Terés produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Redacció Ivan Belilles produccio@magazinepublicacions.com

Dept. Web Sergi Terés: media@magazinepublicacions.com

Dipòsit legal: L 1107 - 2016

ISSN edició impresa: 2696 - 1180 ISSN edició online: 2696 - 1199

Publicació associada a:

Edició digital:

maig, lleidatans i lleidatanes!
Bon
A LLEIDA... 04 SALUT & BENESTAR 06 LEGAL & IMMOBILIÀRIA 22 GASTRONOMIA 32 CULTURA 40 MOTOR 46 FORÇA LLEIDA 51 INSÍGNIA 55 PASSATEMPS 60 LA POSTUSECCIÓ 62

Enmig del bullici de la Festa Major de Lleida, emergeixen majestuosos els Gegants de la ciutat. Acompanyats pel so de timbalers i grallers, aquests colossos de fusta i cartó pedra desfilen amb elegància pels carrers, captant la mirada de petits i grans. Però, més enllà de la seva imponent presència, els Gegants de la Paeria són guardians d’una rica història i representen un llegat cultural profundament arrelat en la tradició festiva lleidatana. El conjunt dels Gegants de Lleida està constituït per dotze figures en total, cinc parelles de gegants i una de gegantons, propietat de la Paeria. La Casa dels Gegants on viuen des de

fa 10 anys, juntament amb Capgrossos, Cavallets i Marraquets, és a l’antic casal de Joventut Republicana i seu de la regidoria de Cultura. Símbol de la ciutat, l’actual comparsa de gegants municipals té els seus orígens al segle XIX, tot i que la presència gegantera a Lleida ja es referencia al segle XVII. De fet, els actuals emperadors romans Marc Antoni i Cleòpatra, daten de l’any 1840 i constitueixen els gegants originals en actiu més antics de Catalunya. A partir d’aquesta parella, s’hi van incorporar les altres al llarg de la segona meitat del segle XX. Coneguem-les.

04

La Casa dels Gegants fa 10 anys

Infants Berenguer i Violant

Data d’estrena: 1958 i 1951.

Alçada: 2,50 i 2,35 m.

Constructor: Gegants d’El Ingenio.

La gegantona Violant desfilava entremig dels reis abans de tenir parella.

Xino i Xina

Data estrena: 1943 i 1946.

Constructor: Gegants d’El Ingenio en l’època en què els principals escultors eren Lambert Escaler, Lluís Sabadell i Domènech Umbert.

A partir d’aquí i fins a l’any 1958 s’anirien incorporant al conjunt dels Gegants de Lleida sis noves figures, totes elles encarregades igualment a la sastreria Casa Paquita, la qual confeccionava els vestits, i construïdes pels tallers de l’escultor Lambert Escaler. Tampoc tenen nom personalitzat.

Faraons o egipcis

Data d’estrena: 1995.

Alçada: 3,60 m.

Constructor: Taller El Ingenio. Es feren amb la intenció de recuperar els gegants faraons que Lleida havia tingut entre 1906 i 1924.

© Imatges de Jordi Rulló extretes de festeslleida.paeria.cat

Marc Antoni i Cleòpatra

Data estrena: 1840.

Alçada: 3,60 metres.

Constructor: Ramon Corcelles (atribuït).

Aquests gegants han tingut quatre aparences diferents, primer la de turcs o moros, després la de reis, posteriorment la de faraons i finalment la de romans.

Reis Jaume I i Elionor

Data estrena: 1949 i 1950.

Alçada: 3,45 m.

Constructor: Gegants d’El Ingenio.

Ambdós arriben com a donacions a la ciutat, el primer com a regal del governador civil i la segona obsequi d’uns lleidatans anònims.

Moro i Donya Zobeida

Data estrena: 1951 i 1952.

Alçada: 3,45 i 3,40 m.

Constructor: Gegants d’El Ingenio. El gegant moro, a diferència de la seva companya, mai no ha tingut un nom propi personalitzat.

05

Amb el pas dels anys, els peus van perdent capacitat d’adaptació, motiu pel qual és important visitar anualment un podòleg

Els peus són sotmesos durant la nostra vida a processos i agressions externes que produeixen alteracions degeneratives. Amb el pas dels anys podem comprovar com els peus van perdent capacitat d’adaptació. El fet de caminar sempre per terrenys durs i moltes vegades amb calçat inadequat són els principals causants d’aquestes alteracions. A part de les alteracions o lesions específiques pròpies dels peus, hi ha malalties sistèmiques que acostumen a aparèixer a la tercera edat i tenen conseqüències directes en la salut dels peus com són: l’artritis, la diabetis, l’osteoporosi i l’obesitat. Les lesions més freqüents que es poden presentar de tipus ossi són els galindons, els dits en urpa, els dits en martell, les exostosis, els esperons, els peus plans de l’adult, i l’osteoporosi, a la pell i les ungles, les durícies, les berrugues, les dermatomicosis, les ungles micòtiques (fongs) i les ungles encarnades.

Amb els anys i a causa d’alteracions pròpies de l’envelliment és més fàcil contraure infeccions als peus, amb conseqüències no desit-

jades, que poden arribar inclús a l’amputació. Per aquest motiu és molt important la prevenció i el tractament precoç en aquests casos. Aquesta prevenció es realitza vigilant i explorant els nostres peus, a poder ser cada dia i amb visites regulars al podòleg, qui aconsella i tracta en el seu cas les possibles patologies que es poguessin presentar. El podòleg és el professional especialista en la prevenció i tractament de les alteracions dels peus. És qui diagnostica, prescriu i aplica el tractament adequat: ortopèdic (plantilles, ortesis de silicones), farmacològic, quirúrgic (cirurgia de galindons, de l’ungla, de dits en urpa, d’exostosis), quiropòdies (tractament de patologies de la pell i l’ungla). Cal tenir en compte, a més, que una alimentació equilibrada contribueix a millorar la salut dels peus

Els

podòlegs són els únics professionals sanitaris especialitzats en el diagnòstic i tractament de les afeccions i deformacions dels peus

salut dels peus

Explorar els peus diàriament, buscant que no hi hagi lesions, sobretot entre els dits. Si no s’hi arriba es pot fer posant un mirall a terra.

Rentar-los cada dia vigilant que l’aigua no sigui ni gaire freda ni gaire calenta, ja que ens podríem cremar si no tenim gaire sensibilitat als peus.

Eixugar-los bé després de rentar-los, sobretot els espais interdigitals, per evitar infeccions a la pell.

Tallar les ungles correctament, evitant formes arrodonides que poden provocar que l’ungla es clavi.

Utilitzar mitjons de fibres naturals per afavorir la transpiració natural del peu i evitar la humitat.

Per evitar malalties transmissibles les sabates, mitjons i l’instrumental de tall utilitzat pels peus han de ser personals i intransferibles.

Protegir els peus amb xancletes o peücs, sobretot en llocs públics com gimnasos, vestuaris, hotels o piscines, amb la finalitat d’evitar la transmissió de berrugues i fongs.

Hidratar-los amb cremes específiques diàriament per afavorir la barrera protectora natural de la pell. No abusar dels esmalts, ja que poden perjudicar la salut de les ungles.

Utilitzar calçat adequat a la mida del peu, sense puntera estreta i de 2 a 4 cm de taló com a màxim. Sempre amb sistema de cordat o fixació al peu. Els materials de les sabates han de ser nobles i naturals i el més transpirable i flexible possible. Utilitzar diferents tipus de calçat. Comprar les sabates a última hora de la tarda, ja que el peu està més ample. Per a l’estiu, es recomanen les sandàlies amb subjecció al peu. Les sabates de puntera estreta poden provocar galindons.

La
mereix
professional
una atenció
de salut pels peus
Consells
SALUT & BENESTAR

El teu centre de referència a Lleida

teu centre de referència a Lleida

Permís de Conduir sense passar per Trànsit )

Permís d’Armes

Permís d’Armes

Seguretat Privada

Seguretat Privada

Operador de Grua

Operador de Grua

Busseig, Nàutica

Busseig, Nàutica

Tinença d’Animals Perillosos

Tinença d’Animals Perillosos

Certificats Mèdics i Esportius

Certificats Mèdics i Esportius

Fisioteràpia, Osteopatia

Fisioteràpia, Osteopatia

Col·laboradors:

Més de

Informa’t al Alcalde Pujol, 3 · Lleida

Permís de Conduir ( sense passar per Trànsit ) Tel. 973 282 994

oves instal.lacions, ampli horari, ubicats a la zona alta de Lleida i amb fàcil aparcament

Noves instal.lacions, ampli horari, ubicats a la zona alta de Lleida i amb fàcil aparcament

C/ Alcalde Pujol, 3 · Lleida

Col·laboradors: Informa’t al

Tel. 973 282 994

SALUT & BENESTAR
NO TANQUEM AL MIGDIA LLOGUER CONSULTES!
NO TANQUEM AL MIGDIA LLOGUER CONSULTES!
Més de

QUÈ ÉS L’OSTEOPATIA ESTRUCTURAL?

Osteopatia Estructural és un conjunt de tècniques de teràpia manual, encaminades a corregir les limitacions de la mobilitat global del nostre cos. Si el cos es mou bé, també funcionarà bé. Si no és així, apareixeran els dolors, malalties i disfuncions en general.

Actuarem directament sobre el sistema musculoesquelètic i, indirectament sobre d’altres (nerviós, digestiu, cardiovascular, limfàtic, respiratori...).

Així doncs, podem aportar beneficis en patologies com:

• Dolors de columna (lumbàlgies, dorsàlgies, cervicàlgies).

• Dolors irradiats a extremitats (ciàtiques i cervicobraquiàlgies).

• Mals de cap d’origen tensional.

• Vertígens.

• Sobrecàrregues i lesions musculars.

• Tendinitis.

• Dolors derivats d’artrosi i hèrnies discals.

• Dolors provocats per fibromiàlgia.

• Recuperació de seqüeles de traumatismes i fractures.

David Clavera Clavera Fisioteràpia i osteopatia Col.nº 2721

“El moviment és vida”
L’
09

Epresents en un gran nombre d’aliments (sobretot en farinacis com el pa, la pasta, la patata, els llegums, etc.) que un cop ingerides, el nostre organisme descompon i transforma directament en energia. Una energia que, en cas de no ser necessària en aquell instant, s’emmagatzema en una mena de “paquets” (anomenats glucogen) al fetge i als músculs. Un cop plens aquests dipòsits, la resta es transformarà en greix

De què depèn que els hidrats de carboni s’utilitzin directament com a font d’energia o s’emmagatzemin en forma de glucogen o greix?

És un procés complex, però en general, podríem dir que dependrà de la naturalesa de l’hidrat de carboni que escollim: si són molècules més simples o més complexes (sota ho detallem), ja que la resposta del nostre organisme serà diferent, i també de la nostra pròpia naturalesa i del moment en el qual fem la ingesta. És cert que hi ha persones que per naturalesa són més eficients utilitzant aquest nutrient com a font d’energia, però l’exercici i l’activitat física que realitzem és el factor mal·leable que més impacte tindrà en aquesta eficiència, tant perquè els músculs en són un reservori, com perquè la pràctica esportiva facilita la transformació d’aquestes molècules en energia

Així doncs, el context idoni perquè els hidrats de carboni acabin transformats en greix de reserva, seria: escollir aquells que s’absorbeixen ràpidament, tenir baixa eficiència en la transformació, tenir una

tat al llarg del dia.

Què vol dir que els hidrats de carboni siguin simples o complexos?

Tenint en compte que les molècules són compostos químics que poden ser una unitat mínima (simple) o es poden combinar amb altres per formar compostos més complexos, entenem que els hidrats de carboni també compleixen aquestes característiques.

Quan diem que un aliment conté hidrats de carboni simples, ens referim al fet que en la seva composició hi ha moltes molècules que “van per lliure” o tenen una estructura molt senzilla i que, per tant, són més fàcils de digerir, absorbir i arriben ràpidament a la circulació sanguínia, on el nostre organisme ha de reaccionar.

A aquests tipus els anomenem sucres (de forma general) i alguns exemples serien la sacarosa (sucre convencional), la glucosa (unitat simple), la fructosa (present a les fruites i altres), la lactosa (present als làctics), etc. En alguns articles hem parlat de les conseqüències del consum abusiu de sucres, però quan les connotacions són negatives, solem referir-nos a aquells productes elaborats en indústries, on aquests sucres són afegits i no tant en aquells aliments que ens ofereix la natura.

Quan la digestió ens costa més estona i aquest procés de descomposició i transformació és més lent (per la complexitat química del que hem escollit), parlem d’aliments amb hidrats de carboni complexos. Els cereals o derivats elaborats amb grans sencers (integrals), les patates,

Ingerint aquests aliments, la resposta de l’organisme no ha de ser tan ràpida i la sensació de sacietat és més notable

Són molècules presents en un gran nombre d’aliments, sobretot en farinacis com el pa, la pasta, la patata o els llegums, que un cop ingerides el nostre organisme transforma en energia
10 Dietista Nutricionista CAT001395 Tel. 660 441 282 martalorenzo.nutricionista@gmail.com

En la época de los años 80, se pusieron de moda las películas de superhéroes, thrillers de acción donde nos vendían a tipos duros que eran capaces de afrontar cualquier adversidad y, desde entonces, se han ido sucediendo  en general con múltiples variedades. Las películas en las que veíamos entrenamientos militares o deportivos nos vendían que, a través del sufrimiento y la disciplina extrema, se construía la verdadera fortaleza interior. La manida teoría de Darwin de la supervivencia del más fuerte se reflejaba de forma simplista y daba a entender que los que no superaban ciertas pruebas eran débiles, que no harían nada en la vida.

Es por ello muy interesante poder sumergirse en la lectura de  autobiografías de personas que han conseguido grandes logros. Se puede ver cómo estos han tenido que ver con la perseverancia y la capacidad de resiliencia frente a las dificultades que les fueron surgiendo en su camino de vida. Relatan también la importancia de saber trabajar en equipo, de construir un círculo de personas de confianza. Por citar

“Sostenernos con entereza puede consistir muchas veces en mantener la cabeza fría para tomar la decisión más adecuada, sobrellevar el malestar para elegir lo mejor posible”

algunas, en las que se relata muy bien el proceso de crecimiento personal paralelo al profesional, se puede citar “Open” del tenista Andre Agassi. En el mundo empresarial, “Nunca te pares” de Phil Knight, el creador de la marca Nike. En el artístico, mi adorada Tina Turner con su intimista “La felicidad nace de ti”. Todas estas autobiografías son apasionantes y transmiten de forma asombrosa el sentido de la auténtica fortaleza.

Cuando hoy en día hablamos de fortaleza, muchas cosas han cambiado. Incluso el programa de formación en inoculación del estrés de las fuerzas aéreas de los Estados Unidos se inspira actualmente en la psicología positiva, en vez de centrarse en preparar al soldado para lo peor y apuntalar las debilidades. Se enseñan los principios básicos del bienestar y salud mental, incluido el optimismo reflexivo, la resiliencia, el crecimiento postraumático y la regulación emocional. El objetivo es desarrollar habilidades que no solo les sirvan en el campo de batalla, sino también para afrontar los estresores a los que se van a enfrentar en su vida diaria. Me encanta cómo describe que es

la fortaleza interior Steve Magness:

“La verdadera fortaleza consiste en experimentar la incomodidad o el sufrimiento, perseverar, prestar atención y generar un espacio desde el que poder actuar reflexivamente. Consiste en navegar a través de la incertidumbre para tomar la mejor decisión posible.”

No nos queda otra que aprender en nuestro camino de vida a descubrir  y construir nuestra verdadera fortaleza. Sostenernos con entereza puede consistir muchas veces en mantener la cabeza fría para tomar la decisión más adecuada, sobrellevar el malestar para elegir lo mejor posible. Todos nos  forjamos a base de aprendizajes y errores en todos los ámbitos de nuestra vida. Hemos de ser muy conscientes de cómo nos enfrentamos a cada reto, a cada desafío y la importancia de las personas que nos acompañan. Muchas circunstancias las vamos a poder prever, pero otras sin duda no las vamos a ver venir y nos van a sorprender.  Compartir con los demás nuestra fortaleza y nuestra felicidad es una bendición

11 SALUT & BENESTAR

HIGIENE DENTAL + RASPALL DE

INCLOU: NETEJA AMB ULTRASÒ

CONTROL DE PLACA

POLIMENT A PRESSIÓ AMB BICARBONAT

POLIMENT AMB MICROMOTOR

ABRILLANTAMENT

TRACTAMENT DE FLUOR

El preu habitual d’aquest servei és de 50€ i, només

INCLOU: TAC DENTAL 3D

ESTUDI AMB DIAGNÒSTIC RADIOLÒGIC

ANÀLISI OCLUSAL I MOTLLOS D’ESTUDI

DEFINICIÓ DEL TRACTAMENT

PRESSUPOST TANCAT I FINANÇAMENT GRATUÏT

Estudi completament gratuït amb aquest xec regal Promoció vàlida fins al 31/12/24. No acumulable amb altres promocions

RS - E25587830 GRATUÏT ESTUDI IMPLANTS XEC REGAL www.ilerdent.com 973
C/
120€
28 11 11
Germanetes 2 25002 Lleida
Retalla’m
RS
o descarrega’m en el teu mòbil i mostra’m quan vinguis a la clínica! Cal concertar cita i informar de la promoció.
- E25587830
XEC REGAL www.ilerdent.com
C/
25€
VIATGE
973 28 11 11
Germanetes 2 25002 Lleida
25€ presentant aquest xec regal. Promoció vàlida fins al 31/12/24. No acumulable amb altres promocions Retalla’m o descarrega’m en el teu mòbil i mostra’m quan vinguis a la clínica! Cal concertar cita i informar de la promoció. RS - E25587830 GRATUÏT ESTUDI ORTODÒNCIA XEC REGAL www.ilerdent.com 973 28 11 11 C/ Germanetes 2 25002 Lleida 100€ INCLOU: ESTUDI AMB DIAGNÒSTIC RADIOLÒGIC RADIOGRAFIA PANORÀMICA ESTUDI CEFALOMÈTRIC ANÀLISI OCLUSAL I MOTLLOS D’ESTUDI DEFINICIÓ DEL TRACTAMENT PRESSUPOST TANCAT I FINANÇAMENT GRATUÏT Estudi completament gratuït amb aquest xec regal. Promoció vàlida fins al 31/12/24. No acumulable amb altres promocions Retalla’m o descarrega’m en el teu mòbil i mostra’m quan vinguis a la clínica! Cal concertar cita i informar de la promoció. www.ilerdent.com

Miquel Gensana Talarn, responsable de l’àrea d’Implantologia d’Ilerdent i Miquel Gensana Ruestes, protètic dental i responsable d’iLab17, el laboratori de la clínica dental lleidatana, analitzen els indicadors d’èxit en els tractaments en implantologia.

centre punter en implants i dents fixes en un sol dia, aposta per la connexió tecnològica 3D i professional, amb el pacient com a referència

LA TECNOLOGIA

La complexitat d’aquest tipus de tractaments ha afavorit el desenvolupament d’equips tecnològics que milloren notablement el diagnòstic, la intervenció i el seguiment dels pacients. “Una tecnologia extremadament important si volem minimitzar el risc i maximitzar el resultat d’aquest tipus cirurgies. Cal destacar que el procediment varia considerablement si es tracta d’implants de càrrega immediata. Com més informació i capacitat d’anàlisi tinguem, menys invasiva resultarà la cirurgia per al pacient. Fins i tot podrem preveure i / o tractar qualsevol incidència que pugui sorgir”, manifesta Miquel Gensana Talarn.

En aquest sentit, la clínica compta amb tota mena d’equipaments i tecnologies entre els quals destaquen l’Ortopantomògraf per a radiografies panoràmiques maxil·lars o el Tac Dental per a imatges digitals 3D en alta definició; sistemes de monitoratge com l’Ostell ISQ® (Klockner) per controlar el procés d’osteointegració de l’implant; sedacions de tota classe, incloses les sedacions conscient i per òxid nitrós; o quiròfan i boxes equipats amb plataformes tecnològiques, programari dental i instrumental sotmès a protocols certificats d’esterilització hospitalària.

LA COMUNICACIÓ

La comunicació en el seu sentit més ampli:

• Entre professionals i amb el pacient com a referent. Doctors, protètics i auxiliars treballen en equip. La informació flueix des de la recepció del pacient fins a la finalització del tractament, amb el pacient com a centre. “Aquesta fórmula ens permet que l’actuació de cada professional sigui un valor afegit al procediment. Una aportació valuosa que sumi i millori els resultats fins a assolir l’èxit. Treballar coordinats, adaptant-nos a la realitat de cada pacient i fent-lo partícip del seu propi tractament redueix notablement els temps de recuperació”, diu el responsable de l’àrea d’Implantologia d’Ilerdent.

• Entre espais: clínica i laboratori. “Ilerdent és de les poques clíniques dentals que disposen de laboratori propi (iLab17). A més, en el nostre cas, l’àrea Protètica s’ubica en el mateix edifici. Dissenyem i fabriquem les nostres pròtesis (peces dentals, paladars, fèrules ...) amb materials de màxima qualitat i en coordinació amb l’equip mèdic. Els nostres pacients gaudeixen d’ús de temps de lliurament ràpids i retocs immediats, reparacions en 2 hores i a preus molt competitius”, comenta Miquel Gensana Ruestes, gerent d’Ilerdent i protètic responsable del laboratori.

• Tecnològica. Tots els professionals d’Ilerdent i iLab17 compten amb el suport tecnològic necessari per desenvolupar la seva feina. Proves, radiografies, tacs… estan a disposició del professional que requereixi aquesta informació per desenvolupar la seva tasca.

L’EXPERIÈNCIA

Amb més de 30 anys d’experiència, Ilerdent acumula una àmplia cartera de pacients. Milers d’històries clíniques que aglutinen dades i casuístiques diverses… Informació molt valuosa que l’equip mèdic i protètic de la clínica dental lleidatana té a la seva disposició per documentar, estudiar nous casos i valorar protocols d’actuació amb base científica

Descarregueu els xecs de PRIMERA VISITA GRATUÏTA A ILERDENT i ESTUDI GRATUÏT D’IMPLANTS

https://ilerdent.com/promocions/

tecnologia 3D, la comunicació i l’experiència són les claus de l’èxit dels nostres tractaments implantològics
La
ILERDENT: Sant Antoni (Germanetes, 2) · 25002 LLEIDA · Tel. 973 28 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, de 9 a 20h · dissabte, de 9 a 14h · ilerdent@ilerdent.com SALUT & BENESTAR

LLa nova residència DomusVi ofereix a Lleida un total de 124 places per a gent gran al cor de la ciutat. El centre DomusVi garanteix una atenció personalitzada i individualitzada segons les necessitats específiques de cada resident en unes còmodes instal·lacions i amb els millors recursos terapèutics.

leida compta amb una nova residència per a la gent gran. El centre és de nova construcció i s’ubica en la confluència dels carrers Acadèmia i República de Paraguai, un punt molt cèntric de la ciutat.

DomusVi Lleida es caracteritza per una atenció centrada en la persona. Cada persona és única, i així ha de ser tractada i cuidada. L’objectiu és vetllar per una atenció que fomenta la participació en la presa de decisions vitals i contempla els gustos, desitjos, necessitats i preferències individuals.

Tot això és possible gràcies a l’equip humà i professional multidisciplinari, qualificat i amb vocació que treballa al centre, que s’encarrega de formular un pla d’actuació personal i intransferible que es revisa periòdicament.

De fet, l’objectiu dels professionals sociosanitaris és que els residents se sentin com a casa. Per això, s’encarreguen de l’avaluació diària del seu benestar, tant físic, cognitiu, com emocional, i estan constantment al seu costat.

Instal·lacions còmodes i lluminoses

DomusVi Lleida es distribueix en cinc plantes dedicades a l’atenció i la cura de les persones grans i disposa de còmodes i lluminoses habitacions dobles i individuals amb una capacitat total per 124 persones. A cada planta hi ha una zona comuna pròpia, menjador i sales d’estar. Així es garanteix una atenció personalitzada i individualitzada segons les necessitats de cada resident

Innovació terapèutica

DomusVi Lleida es caracteritza per les teràpies no farmacològiques i innovadores que formen part de les activitats diàries i terapèutiques del centre. En aquest sentit, la residència disposa d’una sala multisensorial i tauletes d’estimulació cognitiva, entre altres recursos, que fan possible processos rehabilitadors integrals i l’ús de noves tecnologies. El centre garanteix la qualitat i el caràcter integral del model d’atenció que distingeix a la companyia

Si voleu conèixer el nou centre podeu concertar una visita personalitzada trucant al número

05
Carrer
973 679 333 direccion.lleida@domusvi.es
República del Paraguay, 20 · LLEIDA www.domusvi.es
Nova residència per a gent gran a Lleida
Segueix-nos a
SALUT & BENESTAR

El Servicio de Acompañamiento hospitalario es un recurso dirigido a las personas que han sido hospitalizadas y a sus familiares. Mediante este servicio ofrecemos compañía y atención a la persona ingresada y aporta, además, un relevo y consiguiente descanso a los familiares en el caso de que éstos no puedan permanecer en el hospital todo el tiempo requerido por el paciente.

Te ofrecemos la compañía, atención, cuidados y cariño que necesita un paciente mientras esté hospitalizado, además de la tranquilidad y respiro que supone a sus familiares, en el horario NOCTURNO (durante 10 horas).

HOSPITALES

CLÍNICA

DOMICILIOS PARTICULARES

(Atulado

Acompañamiento Hospitalario

Tel. 630 587 913

Tarifa / noche ( 10 h.)

1 noche: 100 €

2 noches: 95 €

3 noches: 90 €

4 noches: 85 €

5 noches: 80 €

16 SALUT & BENESTAR
)
16

Recepta detox amb espirulina: BATUT REVITALITZANT

Una recepta detox deliciosa i energitzant per portar a la pràctica una detoxificació orgànica sense passar fam ni fer dietes estrictes, amb tots els beneficis de l’espirulina.

Ingredients:

• 1 tassa de llet d’ametlles o llet de coco.

• 1 plàtan madur.

• 1 tassa de bledes fresques o espinacs.

• 1 cullerada d’espirulina fresca.

• Suc de ½ llimona.

• Glaçó de gel (opcional, per a una textura més fresca).

Preparació:

1.En una liquadora, combina la llet d’ametlles o de coco, el plàtan madur, les bledes o espinacs, l’espirulina en pols i el suc de llimona.

2.Afegeix el glaçó per a una textura més fresca i cremosa.

3.Barreja tots els ingredients fins que quedin suaus i homogenis.

4.Serveix el batut verd en un got i gaudeix del seu efecte

El veritable poder de la DETOXIFICACIÓ

Gràcies a la detoxificació no només aconseguim eliminar la cel·lulitis, sinó que tenim l’oportunitat de construir un equilibri mantingut en el temps que ens permeti evolucionar en tots els aspectes de la nostra vida.

Sabies que allò que menges afecta el teu estat d’ànim?

Les toxines al nostre cos contribueixen a augmentar l’ansietat i disminueixen l’energia vital. La detoxificació no només neteja el teu cos, sinó que també et pot alliberar de la sensació de càrrega emocional. Imagina despertar-te amb energia i claredat mental en lloc de preocupacions...

Conclusió:

Detoxificar, per tant, és un procés que enforteix tant l’ànima com la ment. És un hàbit saludable totalment holístic que ens permet avançar en tots els aspectes de la nostra vida.

Així, la pròxima vegada que sentis la paraula “detoxificació”, recorda que contràriament a deixar de menjar i viure una setmana de batuts, es tracta de nodrir el cos perquè elimini naturalment el que li sobra des de l’autocura i la simplicitat. Aquí està al teu viatge cap al benestar!

Recorda sempre consultar amb un professional de la salut abans de fer canvis significatius en la teva dieta o estil de vida, especialment si tens estats mèdics preexistents.

La teva salut és el teu tresor més gran, així que cuida-la amb afecte i atenció. Que tinguis una vida plena de vitalitat i de benestar!

Si vols que la nostra coach d’alimentació t’assessori, contacta amb ella a hola@ariadnaserra.conline o a través del número 685 84 07 09, Ariadna Serra

Naturòpata i coach d’alimentació i hàbits saludables.

C. Alcalde Pujol, 19 · 25003 Lleida Tel. 634 323 928 info@blauver.com

Servei de Medicina Nuclear

Nou servei de diagnòstic d’

Nou servei de diagnòstic d’

Nou servei de diagnòstic d’ALOMAR

ALOMAR LLEIDA

LLEIDA

Què és la Medicina Nuclear?

Què és la Medicina Nuclear?

Què és la Medicina Nuclear?

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Utilitzada per a diagnosticar el càncer, la medicina nuclear és l'especialitat mèdica que implica l'ús de substàncies radioactives, els anomenats radiofàrmacs, que es dirigeixen exclusivament a les lesions i que proporcionen a l'oncòleg informació sobre la localització, la forma i la fisiologia del tumor.

Tipus de proves disponibles a

Tipus de proves disponibles a ALOMAR

ALOMAR LLEIDA:

Tipus de proves disponibles a ALOMAR LLEIDA:

LLEIDA:

Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

Són proves no invasives i no tenen efectes secundaris ni provoquen reaccions adverses greus per al pacient.

SPECT-TAC

SPECT-TAC

SPECT-TAC

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

Es combinen les tècniques de dos equipaments, SPECT i TAC. Amb la fusió de la imatge SPECT i la imatge TAC s'aconsegueix informació sobre la funció de l'òrgan estudiat i les possibles alteracions a nivell molecular. És molt útil en l'estudi del càncer, del cor i del cervell.

PET-TAC

PET-TAC

PET-TAC

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

ajunta

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

Són dues proves en una, es realitzen imatges pel PET i pel TAC i després un ordinador les junta obtenint imatges en 3D, amb el màxim detall possible de l'àrea que volem estudiar. Prova mèdica que s'utilitza molt en oncologia, però també en determinades malalties neuropsiquiàtriques, des de l'alzheimer fins al Parkinson o l'epilèpsia.

GAMMAGRAFIA ÒSSIA

GAMMAGRAFIA ÒSSIA

GAMMAGRAFIA ÒSSIA

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

Permet diagnosticar una àmplia gamma de trastorns ossis: fractures, artritis, malaltia òssia de Paget, càncer ossi o infecció de les articulacions.

SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons)
SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons)
SPECT (Tomografia Gammagráfica) TAC (Tomografia Axial Computaritzada) PET (Tomografia d'emissió de positrons)

Diagnòstic de precisió

Diagnòstic de precisió

Diagnòstic de precisió

Informació única que no es pot obtenir mit jançant altres procediments de diagnòstic per la imatge i ofereixen la possibilitat d'identificar malalties en les seves primeres etapes.

Informació única que no es pot obtenir mit jançant altres procediments de diagnòstic per la imatge i ofereixen la possibilitat d'identificar malalties en les seves primeres etapes.

Informació única que no es pot obtenir mit jançant altres procediments de diagnòstic per la imatge i ofereixen la possibilitat d'identificar malalties en les seves primeres etapes.

Procediment de la prova

Procediment de la prova

Procediment de la prova

1. L'examen es realitza a la sala de Medicina Nuclear del Centre Mèdic Alomar de Lleida (C/Alfarràs, 4).

1. L'examen es realitza a la sala de Medicina Nuclear del Centre Mèdic Alomar de Lleida (C/Alfarràs, 4).

1. L'examen es realitza a la sala de Medicina Nuclear del Centre Mèdic Alomar de Lleida (C/Alfarràs, 4).

2. La forma en què el pacient ha de situar-se dependrà del tipus d'òrgan que s'estigui estudiant.

2. La forma en què el pacient ha de situar-se dependrà del tipus d'òrgan que s'estigui estudiant.

2. La forma en què el pacient ha de situar-se dependrà del tipus d'òrgan que s'estigui estudiant.

3. Es poden necessitar diversos rastrejos en diferents posicions.

3. Es poden necessitar diversos rastrejos en diferents posicions.

3. Es poden necessitar diversos rastrejos en diferents posicions.

4. És necessari romandre quiet per no provocar imatges borroses.

És necessari romandre quiet per no provocar

4. És necessari romandre quiet per no provocar imatges borroses.

Quines

Quines sensacions tindré durant la prova?

Quines sensacions tindré durant la prova?

sensacions tindré durant la prova?

No s'experimenta res. Excepte per les injeccions intravenoses, les proves són indolores i no estan associades amb molèsties o efectes secundaris.

No s'experimenta res. Excepte per les injeccions intravenoses, les proves són indolores i no estan associades amb molèsties o efectes secundaris.

No s'experimenta res. Excepte per les injeccions intravenoses, les proves són indolores i no estan associades amb molèsties o efectes secundaris.

Qui realitza la prova? Qui interpreta els resultats?

Qui realitza la prova? Qui interpreta els resultats?

Qui realitza la prova? Qui interpreta els resultats?

Els tècnics s'encarreguen de guiar i assessorar el pacient durant tota la prova. La prova la interpreta un metge especialista en medicina nuclear.

Els tècnics s'encarreguen de guiar i assessorar el pacient durant tota la prova. La prova la interpreta un metge especialista en medicina nuclear.

Els tècnics s'encarreguen de guiar i assessorar el pacient durant tota la prova. La prova la interpreta un metge especialista en medicina nuclear.

Des de fa més de 25 anys ALOMAR és la companyia líder a Catalunya i Balears en prestació de serveis de diagnòstic per la imatge i pionera en la introducció de nous tractaments.

Des de fa més de 25 anys ALOMAR és la companyia líder a Catalunya i Balears en prestació de serveis de diagnòstic per la imatge i pionera en la introducció de nous tractaments.

Des de fa més de 25 anys ALOMAR és la companyia líder a Catalunya i Balears en prestació de serveis de diagnòstic per la imatge i pionera en la introducció de nous tractaments.

Altres serveis diagnòstics disponibles a ALOMAR LLEIDA

Altres serveis diagnòstics disponibles a ALOMAR LLEIDA

Altres serveis diagnòstics disponibles a ALOMAR LLEIDA

· Circuit de la dona:

· Circuit de la dona:

· TAC/Scanner

· TAC/Scanner

Ecografia mamaria 3D d'alta qualitat + mamografia + densitometria òssia

· Circuit de la dona: Ecografia mamaria 3D d'alta qualitat + mamografia + densitometria òssia

· TAC/Scanner

· Radiografia general

· Radiografia general

· Ressonància magnètica

Ecografia mamaria 3D d'alta qualitat + mamografia + densitometria òssia

· Ressonància magnètica

· Ressonància magnètica

Ressonància magnètica oberta

· Ressonància magnètica oberta

Ressonància magnètica oberta

A prop teu, qualitat i rapidesa

A prop teu, qualitat i rapidesa

LLEIDA

C/ Alfarràs, 4 Tel. 973 245 010

C/ Alfarràs, 4

LLEIDA C/ Alfarràs, 4 Tel. 973 245 010

Tel. 973 245 010

Av. Pau, 21 Tel. 973 602 965 LA SEU D’URGELL

Pau, 21 Tel. 973 602 965

SEU D’URGELL

Av. Pau, 21 Tel. 973 602 965 LA SEU D’URGELL

Comtat d’Urgell, 27

973 350 004

C/ Comtat d’Urgell, 27 Tel. 973 350 004

· Radiografia general

· Ecografia

· Ecografia

· Ecografia

· Biòpsia de pròstata

· Biòpsia de pròstata

· Biòpsia de pròstata

ALOMAR

Centres Mèdics

C/ Comtat d’Urgell, 27 Tel. 973 350 004 BARCELONA

C/ Berlín Tel. 934 394 160 BALAGUER

Camarasa SAU3

Ctra. Camarasa SAU3 Tel. 973 245 010

973 245 010

Ctra. Camarasa SAU3 Tel. 973 245 010

C/ Berlín Tel. 934 394 160

ALOMAR Centres Mèdics
MOLLERUSSA
LA
BARCELONA C/ Berlín Tel.
160 BALAGUER
Av.
C/
Tel.
934 394
Ctra.
Tel.
MOLLERUSSA
ALOMAR
Centres Mèdics LLEIDA
MOLLERUSSA
BARCELONA
BALAGUER
A prop teu, qualitat i rapidesa SALUT & BENESTAR
20 SALUT & BENESTAR

Todos estamos familiarizados con la idea de sacrificio. Ya sea renunciar a una tarde de descanso para terminar un proyecto importante o resistir la tentación de comer ese dulce para mantener una dieta saludable, los sacrificios son parte de nuestras vidas diarias. Pero, ¿alguna vez te has detenido a pensar en el verdadero poder que tienen estos sacrificios cuando se trata de cuidar nuestra salud y bienestar?

Viktor Frankl, un destacado psiquiatra y superviviente del Holocausto (y escritor de uno de mis libros favoritos “El hombre en busca de sentido”) hablaba del sacrificio en el contexto de encontrar un propósito y un significado en la vida. Y aunque puede sonar un poco profundo, en realidad, se trata de algo bastante simple: el sacrificio cobra significado cuando lo hacemos con un objetivo claro en mente. Imagina esto: estás tratando de adoptar un estilo de vida más saludable.

Eso significa renunciar a algunas de tus comidas favoritas y hacer ejercicio regularmente. En el momento, puede parecer difícil. ¿Quién quiere renunciar a la pizza del viernes por la noche, o levantarse temprano para ir al gimnasio cuando se está tan a gusto en la cama?

Pero aquí está el truco: cuando haces esos sacrificios, estás invirtiendo en tu futuro. Estás diciendo “sí” a una vida más larga y más saludable. Estás construyendo algo más fuerte, más resistente. Cuando decidimos sacrificar un poco de tiempo y comodidad en el presente por el bienestar futuro, estamos demostrando una tremenda fuerza y determinación. Estamos diciendo que valoramos nuestra salud y que estamos dispuestos a hacer lo necesario para cuidarnos a nosotros mismos.

Pero aquí está la mejor parte: los sacrificios no tienen que ser un acto de privación. En realidad, pueden ser un acto de amor propio. ¿Por qué? Porque al renunciar a ciertas cosas en el

momento presente, estamos eligiendo priorizarnos a nosotros mismos y nuestro bienestar a largo plazo. Mantener la frecuencia de tu cuidado, acudir a las citas, seguir aprendiendo, disfrutar del proceso y mirar hacia adentro pueden ser esos sacrificios a los que puedes darles un sentido mucho más grande: CUIDARTE . Y en ello estamos

TEL. 973 268 692 · 660 639 497 @VIDAQUIROPRACTICALLEIDA 21
Seguimos! Rambla d’aragó, 27, ent. - A · LLEIDA

Negocis de Restauració i Turisme Rural

Atenció, emprenedors i inversors! S’ofereix una excel·lent oportunitat per adquirir diversos negocis de restauració i Turisme. Amb una ubicació estratègica i una clientela establerta, aquests establiments són ideals per a aquells que busquen entrar en la indústria de la restauració o ampliar la seva cartera de negocis.

CARACTERÍSTIQUES DESTACADES:

• Ubicació privilegiada: els negocis es troben en ubicacions estratègiques, garantint un flux constant de clients i una alta visibilitat.

• Varietat d’establiments: la cartera inclou una diversitat de negocis de restauració, des d’acollidors cafès fins a restaurants de cuina internacional, oferint opcions per a tots els gustos i preferències.

• Clientela fidel: els establiments compten amb una base de clients lleials i recurrents, així com una sòlida reputació a la comunitat local.

• Equipament modern: tots els negocis estan equipats amb instal·lacions modernes i ben mantingudes, permetent un funcionament eficient i una experiència gastronòmica d’alta qualitat.

REFERÈNCIA 6236

VENDA / TRASPÀS

RESTAURANT A LA BORDETA

242 m2 + altell de 126 m2 + magatzem + 3 lavabos + menjador per 84 comensals.

OPCIÓ TRASPÀS: 70.000 €

AMB LLOGUER: 900 €

297.500 €

REFERÈNCIA 6442

VENDA CASA RURAL

A SANTA COLOMA DE QUERALT

Casa reconeguda com a bé cultural d’interés nacional.

L’allotjament es distribueix en dues plantes, oferint un espai ideal per a descansar i explorar els voltants.

Ca Marta té una capacitat per a 20 persones en activitats polivalents i de pernoctació per a 14 persones.

Planta entresol: 2 habitacions (4 persones).

Planta 1A: 2 habitacions (4/5 persones).

Planta 1B: 2 habitacions (6/7 persones).

493.500 €

C/ Abat Escarré, 6, baixos ·25001 LLEIDA (Cappont) 973 208 611 info@grup90.com @grup_90 www.grup90.com
d’Inversió!
Oportunitat

REFERÈNCIA 6223

VENDA RESTAURANT “EL JARDÍ D’ALGUAIRE”

350.000 €

913 m2 + magatzem a tan sols 5 minuts de l’aeroport i amb fàcil accés a la carretera de la Vall d’Aran

342.000 €

REFERÈNCIA 6444 RESTAURANT A LA NOVA BALÀFIA

220 m2 + Menjador 75 comensals + 3 banys + magatzem + despatx + cuina.

El pack inclou: 220 m2 restaurant + Centre d’estètica (llogat) + 3 places d’aparcament + 3 trasters.

No deixis passar aquesta oportunitat única d’invertir en el pròsper sector de la restauració!

Per a més informació i per programar una visita, contacta amb nosaltres al 973

C. Abat Escarrè, 6 , baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 20 86 11 · Fax 973 20 85 77 miquel@ttaempresarials.com

FERRETERIA

C/ La Fornal, 52 ( Pol. Ind. El Segre ) Tel. 973 210 811 - Fax 973 210 875 - 25191 LLEIDA

C/ Bruc, 19 - Tel. 973 204 394 - 25001 LLEIDA admin@gorleans.es

23 LEGAL & IMMOBILIÀRIA
208 611

Serveis Immobiliaris · Assegurances

La Llei de l’Habitatge 2023: com afecta a propietaris i inquilins

En un esforç per abordar les complexitats del mercat immobiliari i protegir els drets dels ciutadans, el govern va promulgar la Llei 12/2023, de 24 de maig de 2023, coneguda com la Llei de l’Habitatge 2023, que ha portat una sèrie de canvis significatius. Aprofundim en el seu impacte directe tant per a arrendadors com per a arrendataris.

Grans tenidors: qui són realment?

Als efectes de la regulació de preus, es considera gran tenidor l’arrendador que compleixi qualsevol d’aquestes dues circumstàncies:

• La persona física o jurídica titular de més de 10 habitatges (o d’una superfície construïda de més de 1.500 m²), independentment del percentatge de propietat que tingui.

• La persona física o jurídica titular de 5 habitatges o més en una zona de mercat residencial tensat, independentment del percentatge de propietat que tingui.

Zones residencials tensades: què implica?

Les comunitats autònomes tenen ara la facultat de declarar zones residencials tensades quan es compleixi una de les següents condicions:

• Que la càrrega mitjana dels lloguers o hipoteques en el pressupost personal o unitat de convivència, + despeses i subministraments bàsics, superi el 30% dels ingressos mitjans.

• Que el preu de lloguer o compra de l’habitatge hagi experimentat en els 5 anys anteriors, un percentatge de creixement acumulat almenys 3 punts percentuals superior al percentatge de creixement acumulat de l’índex de preus de

Limitació de rendes: com es controla?

En aquest context, la nova llei estableix limitacions en l’establiment de noves rendes, especialment en:

Advocat Roig & Roig

a) Zona tensada i arrendador NO és gran tenidor : la renda pactada en els nous contractes, NO podrà ser superior a la de l’últim contracte vigent en els últims 5 anys ni es podran establir noves condicions per a repercutir a l’arrendatari de quotes o despeses que no estiguessin recollides en l’anterior contracte.

b) Zona tensada i arrendador ÉS gran tenidor: la renda inicial pactada a l’inici del nou contracte, no podrà excedir del límit màxim del preu aplicable conforme al sistema d’IPC. A Catalunya, s’utilitza l’Índex de Referència de preus de l’Agència de l’Habitatge pels contractes de lloguer.

Pròrroga dels contractes d’arrendament: protecció en moments de vulnerabilitat. Un dels aspectes més rellevants de la llei és que, quan l’arrendador sigui gran tenidor, estarà obligat a acceptar pròrrogues extraordinàries per als contractes d’arrendament d’habitatge. En zones no tensades, per un període màxim d’un any, si l’arrendatari acredita trobar-se situació de vulnerabilitat social i econòmica; mentre que en zones tensades, es podran prorrogar de manera extraordinària per terminis anuals, per un període màxim de 3 anys.

Despeses de la formalització del contracte.

Les despeses de gestió immobiliària i formalització de contracte, seran a càrrec de l’arrendador.

Per tot això, en cas de tenir contractes d’arrendament en vigor, des de Roig&Roig recomanem:

• Comptar amb un administrador de finques col·legiat per a la gestió dels teus lloguers.

• Comptar amb un fiscalista a l’hora de fer la declaració de

Si ets arrendatari, consultar amb un advocat per conèixer

Tenim respostes, T’oferim solucions
C/ Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) 973 208 611 Ref: 6384 Pis a ZONA UNIVERSITAT 143.800 € 108 m2 + 4 + 1 + balcó Ref: 5962 Pis a AVDA. MADRID 161.000 € 182 m2 + 4 + 2 + addicional Ref: 6244 Pis a AVDA. D’ALACANT 120.000 € 118 m2 + 4 + 2 + balcó Ref: 5696 Pis a PI I MARAGALL 129.500 € 145 m2 + 4 + 2 + balcó Ref: 6253 Pis a NADAL MEROLES 149.500 € 109 m2 + 4 + 2 + addicional Ref: 6390 Casa a PUIGVERD 249.500 € Parcel·la de 1.540 m2 , 89 m2 + 3 + 1 + piscina REF 5365 Pis a ALCARRÀS 83.000 € 69 m2 + 2 + 1 + addicional Ref: 6208 Àtic a ZONA PRAT DE LA RIBA 128.000 € 90 m2 + 2 + 2 + terrassa

VENDRE EL SEU PIS?

LA SEVA OPCIÓ

Posicionament en 23 portals web

Faci que el seu pis sigui dels més visualitzats als diferents portals on es publiquen.

Àmplia cartera de clients

Augmenti les possibilitats de venda gràcies als nostres potencials i possibles clients.

Garanties jurídiques

Li oferim un estudi fiscal que li permetrà saber quin benefici net obtindrà amb la venda del seu pis.

Ref: 6379 Apartament a ALCOLETGE 89.000 € 66 m2 + 2 + 1 + + de 2n pàrquing Ref:6272 Pis a PARC DE L’AIGUA 212.500 € 111 m2 + 3 + 2 + addicional Ref: 6387 Casa a SUNYER 69.500 € 430 m2 + 4 + 2 + Ref:6289 Pis seminou al PARC DE L’AIGUA 255.000 € 123 m2 + 4 + 2 + addicional Ref: 6035 Pis a ZONA AVDA. CATALUNYA 140.000 € 118 m2 + 3 + 2 + moblat info@grup90.com www.grup90.com @grup_90 Ref: 6231 Pis llogat a CAPPONT 149.000 € 99 m2 + 4+ 2 + addicional
SOM
VOL
Truqui'ns sense compromís al 973 20 86 11 PRODUCTE PER A INVERSORS

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Accede a tu historial de facturas desde cualquier dispositivo

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya en obramat.es

Regístrate ya

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Funcionalidades de tu cuenta Obramat

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Un espacio pensado para ayudarte en tus gestiones diarias, en el que encontrarás soluciones digitales como:

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

Facturas digitales: podrás acceder a tu histórico de facturas y descargártelas en pdf, además si necesitas una factura en concreto podrás buscarla por fecha opor referencia de producto.

¿Cómo darme de alta?

– Regístrate en obramat.es

¿Cómo darme de alta?

– Selecciona el botón

¿Cómo darme de alta?

“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón

“Regístrate ahora” y date de alta.

– Regístrate en obramat.es

– Regístrate en obramat.es

– Selecciona el botón

– Selecciona el botón

“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón

“ACCEDE“ en el menú, pincha sobre el botón

“Regístrate ahora” y date de alta.

“Regístrate ahora” y date de alta.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Benefíciate de

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

Presupuestos: podrás crear y gestionar tus listas de compra, guardarlas, compartirlas y descargarlas en pdf para ayudarte en la preparación de tus compras. También podrás transformar tus presupuestos a pedidos.

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

Gestión de datos: tu empresa, activar tus canales de contacto para que puedas estar al día de novedades, lanzamientos y mucho más.

todas las novedades

GUIA DE SERVEIS PROFESSIONALS / CONSTRUCCIÓ
Benefíciate de todas las novedades
Benefíciate de todas las novedades

Acaba de començar la campanya de la RENDA 2023, tot i no haver-hi canvis significatius, a continuació exposem de forma resumida les principals novetats, així com les més rellevants del 2022 que continuen vigents:

Subvencions i ajudes: Amb efectes de l’1 de gener de 2023, no s’integraran les rendes positives que es posin de manifest en concepte d’ajudes de la Política Agrària Comú per als règims a favor del clima i del medi ambient (eco-règims).

Es continuen considerant guanys patrimonials, l’import efectivament utilitzat del “Bo Cultural Jove” i l’ajuda de 200 € per a persones de baix nivell d’ingressos i patrimoni.

Obligats a presentar declaració: Les persones que hagin estat d’alta al règim d’autònoms de la Seguretat Social durant qualsevol moment del període impositiu, independentment del rendiment obtingut, per tant, haurà de presentar la declaració, tot empresari o professional, autònom societari, així com també els familiars col·laboradors en nòmina.

S’eleva el llindar inferior en l’obligació de declarar els rendiments del treball a 15.000 € bruts anuals (abans 14.000 €), quan s’hagin percebut de més d’un pagador, quan el pagador no estigui obligat a retenir o quan els rendiments estiguin subjectes a un tipus fix de retenció.

Rendiments del treball: Els perceptors de pensions de jubilació o invalidesa que en el seu dia van realitzar aportacions a les mútues sense dret a reducció a la base imposable, hauran d’avaluar la possibilitat de minorar l’import del rendiment del treball a declarar en cada exercici.

IMV: La prestació de la Seguretat Social per Ingrés Mínim Vital (IMV) que han percebut les persones amb menys recursos econòmics, està exempta fins a la quantia de 12.600 €, però continua obligant a tots els seus perceptors a presentar la declaració de renda.

Mòduls: S’eleva del 5% al 10% la reducció general sobre el rendiment net.

En les activitats agrícoles, ramaderes i forestals es manté per al 2023 la reducció del 35% del preu d’adquisició del gasoil

agrícola i del 15% en fertilitzants. Reducció rendiments d’activitats econòmiques en estimació directa simplificada: S’eleva del 5% al 7% la reducció per despeses de difícil justificació, mantenint-se el límit de 2.000 €.

Criptomonedes: Cal declarar dins de la base de l’estalvi, els beneficis o pèrdues en monedes virtuals, amb independència del país on s’hagin obtingut.

Plans de pensions: Es manté a 1.500 € el límit general de reducció aplicable a la base imposable per aportacions a plans de pensions de caràcter individual i a 8.500 € la reducció màxima de les aportacions a plans d’empresa, tot i que es flexibilitzen alguns dels requisits de les aportacions que poden fer els treballadors als plans d’empresa.

Els autònoms podran realitzar una aportació addicional als plans de pensions de treballadors per compte propi de fins a 4.250 € addicionals, poden arribar a una aportació total de fins a 5.750 €.

Tipus: Nous tipus impositius a la base liquidable de l’estalvi: entre 200.000 i 300.000 € el tipus serà del 27% (abans del 26%) i a partir de 300.000 € s’aplicarà el tipus del 28% (abans del 26%).

La base general manté el tipus màxim del 50% pels contribuents amb rendes superiors als 300.000 €.

Interessos de demora: Els interessos de demora exigits a un contribuent que realitzi una activitat econòmica, dins d’un procediment de comprovació o per la suspensió de l’execució d’un acte administratiu impugnat, tindran la consideració de despesa fiscalment deduïble.

Deducció per maternitat: Per a les mares que en el moment del naixement percebin prestacions d’atur i les que en aquell moment o qualsevol posterior estiguin donades d’alta a la Seguretat Social o mutualitat corresponent amb un període mínim, en aquest últim cas, de 30 dies cotitzats.

A més, el Tribunal Suprem estén la deducció a les despeses de custòdia dels menors de tres anys en qualsevol tipus de guarderia, no només als centres autoritzats.

Deducció per obres de millora en eficiència energètica: S’amplia un any més l’àmbit temporal d’aplicació de les tres

deduccions per obres de millora de l’eficiència energètica en habitatges creades el 2021.

Deducció vehicles elèctrics: Des del 30 de juny de 2023 i fins al 31 de desembre de 2024, s’introdueix una nova deducció del 15% per a l’adquisició d’un vehicle elèctric endollable, no afecte a activitats econòmiques, amb una base màxima de deducció de 20.000 € i per a la instal·lació de sistemes de recàrrega de bateries en vehicles elèctrics no afectes a una activitat econòmica, amb una base màxima de 4.000 €.

Deducció per inversió en habitatge habitual: Les despeses que es generin arran de la cancel·lació d’un préstec que estigui vinculat a l’adquisició de l’habitatge habitual abans de l’1 de gener de 2013, així com les despeses inherents a la constitució d’un nou préstec, podran ser objecte de deducció, sempre que l’operació financera es realitzi en un mateix acte. Impost Temporal de Solidaritat de Grans Fortunes: Es manté l’impost, de caràcter estatal, que grava amb una quota addicional el patrimoni de les persones físiques que superi els 3.000.000 €. El seu període de liquidació serà durant el mes de juliol. Recordem que el termini de presentació de la declaració de renda corresponent a l’exercici 2023 finalitza el dia 1 de juliol

“Donada la complexitat en la liquidació de l’impost, els recomanem confiar la confecció de la seva declaració de la renda en professionals”

• Economista

• Soci

• Director Àrea Fiscal, Comptable i Mercantil

De dilluns a dissabte de 9 a 21h

Fruita

Conserves, cereals, fruita seca, ous, llets vegetals... i molt més!

Un espai de sushi fet al moment

Selecció de formatges de qualitat

Forn de pa MIR

32 Click&Collect Ho compres online. Ho reculls a botiga.
i verdura de collita pròpia Carnisseria Brugés
7884466441439 3
vàlida del 1 al 31 de maig de 2024, exclusiu per a Socis del Club per una compra superior a 25€. Vàlid una única
Tasta la nostra manera de fer!
Promoció
vegada a la botiga de Lleida, Avinguda Prat de la Riba, 3.

A mesura que la primavera es desplega amb tota la seva esplendor, els mercats de Lleida es transformen en una paleta de colors irresistibles. El mes de maig, en particular, ens brinda una varietat exquisida de fruites i verdures de temporada, fresques i plenes de sabor. Acompanyeu-nos en aquest recorregut pels sabors de maig i descobriu les delícies que la natura ens ofereix en aquesta època de l’any, les seves propietats i beneficis per a la salut, així com algunes idees de com incloure-les en la vostra dieta diària.

Comença el mes de maig amb una explosió de fruites sucoses i refrescants. Les cireres, amb el seu intens color vermell, conviden a ser gaudides en tota la seva dolçor. Acompanyant-les, les maduixes arriben al seu punt òptim de maduresa, oferint un sabor intens i una textura suau. Els cítrics, com les taronges, les mandarines i les llimones, continuen endolcint els nostres matins amb el seu gust vibrant i la seva aroma. I nespres i albercocs els trobem en perfecte estat de maduració durant els mesos de maig i juny. El seu sabor dolç i sucós els fa ideals per a menjar sols o afegir a amanides i postres. No deixeu passar l’oportunitat de degustar aquestes fruites de temporada, carregades de vitamines i frescor.

Les verdures de primavera

A mesura que els dies s’allarguen, les verdures de primavera despunten amb tota la seva esplendor. Els , tendres i delicats, són els protagonistes d’aquest mes, amb la seva textura cruixent i el seu sabor subtil. carxofes, amb les seves fulles tendres i el seu cor

deliciós, ofereixen una experiència gastronòmica única. Els espinacs, plens de nutrients i sabor, són ideals per a una alimentació equilibrada i saludable, igual que bledes, enciams i pèsols. Les faves són una de les verdures típiques del maig. Les podeu cuinar en guisats, afegir a amanides o com a part d’una tapa amb pernil. Pastanagues, porros i cogombres afegiran gust, color i vitamines als vostres menús. Aprofiteu aquesta temporada per incloure aquestes verdures fresques en els vostres plats diaris.

Productes de km 0

En un context de consciència mediambiental i sostenibilitat, els productes de proximitat prenen protagonisme als mercats de Lleida. Els agricultors locals ofereixen una gran varietat de productes frescos, cultivats amb cura i respecte pel medi ambient. Des de les delícies de l’horta fins als productes artesanals, cada compra és una oportunitat per recolzar els petits productors locals i gaudir dels sabors únics de la nostra terra.

Receptes creatives

La temporada de maig ens convida a experimentar a la cuina amb les nostres adquisicions del mercat. Des de postres refrescants amb fruites de temporada

fins a plats saludables amb verdures fresques, les opcions són infinites. Per què no tastar una amanida de maduixes i espàrrecs amb formatge de cabra, o bé un suculent risotto de carxofes i espàrrecs? Deixeu volar la vostra imaginació i convertiu els productes de maig en autèntiques obres d’art culinàries.

En definitiva, el mes de maig és una oportunitat per reconnectar amb la natura i gaudir dels seus regals en forma de fruites i verdures fresques. Aprofiteu aquesta temporada per explorar els mercats de Lleida i deixar-vos seduir pels sabors de la primavera

Fruites com les cireres, les maduixes, nespres i albercocs, i verdures com espàrrecs, carxofes, espinacs, bledes i faves són protagonistes aquest mes

33
GASTRONOMIA

Has de fer parada... No ho dubtis! a 10 minuts de LLEIDA

ESMORZARS A LA BRASA amb beguda i cafè inclosos des de € MENÚ DIARI per només

MENÚ CAP DE SETMANA que inclou caragols a la llauna i entrecot de vedella per

Cua de bou, popets amb salsa... els dits!

8,90 € 22,90 € tot per llepar-se’n els dits! 14,50 €

OBRIM CADA DIA de 6 del matí a 12 de la nit

34 Dijous especial TAPES C/ Xaloc, 9 · Polígon de TORREFARRERA Per a reserves: 615 318 852 Especial PAELLA AMANIDA Amanida
Arrós + Postre
Aigua o vi MENJAR PER EMPORTAR
dies MENÚ DIARI • MENJAR CASOLÀ • PLATS VEGANS • SERVEI DE CÀTERING • ORGANITZEM FESTES Dimarts especial PIZZA
+
+
Tots els
Reserva al 973 83 14 11 Ctra. N 240, Km 77 · TORREGROSSA (Lleida) parrillakm77torregrossa

Enmig del teixit gastronòmic de Lleida emergeix una petita colònia de la Campània: la Impronta, un napolità de cap a peus. Amb un equip italià al cent per cent, és un restaurant d’aquells que fa honor al seu nom, ja que deixa una marca indeleble en els paladars dels comensals. Situat al mateix quilòmetre 0 de Lleida, als porxos de dalt de la plaça Paeria, aquesta joia culinària et transporta directament a les pintoresques vies napolitanes en cada mossegada.

En un passeig pel carrer Major, no passa desapercebut el càlid encant de la Impronta. En entrar, els clients són rebuts amb un somriure càlid i un ambient acollidor que et fa sentir com a casa. Respectant la tradició del lloc, on hi havia una antiga impremta, s’ha aconseguit recrear amb gust un entorn rústic amb una il·luminació tènue que afavoreix una atmosfera romàntica, perfecta per a una vetllada especial o una trobada informal amb amics.

La Impronta ofereix una carta que combina els clàssics plats italians amb un gir modern i innovador. Cada plat és una obra d’art culinària, preparada amb ingredients frescos i de primera qualitat que captiven tant els aficionats a la cuina italiana com els paladars més exigents. Des dels tradicionals plats de pasta als saborosos risottos, passant per les apetitoses amanides, sense oblidar les autèntiques pizzes napolitanes. Un festival de sabors

La veritable essència de la Impronta resideix en la seva passió per l’autenticitat dels sabors italians. I és que el seu tret diferencial és que tots els productes que serveixen estan elaborats amb ingredients italians i són de producció pròpia, pa i postres inclosos. I tots els plats es cuinen al moment. Amb cada plat, es pot apreciar la dedicació

dels seus xefs per preservar les tècniques i receptes tradicionals, mentre que al hora incorporen un toc contemporani que sorprèn i delecta tots els sentits. Els comensals es veuen immersos en un fes tival de sabors, des de l’explosió de tomà quet fresc i la mozzarella di bufala pizza fins a la sedosa suavitat d’un casolà

A la Impronta, no només es tracta del menjar, sinó també de l’experiència en si mateixa. El personal, expert en la seva art, està sempre disposat a orientar i recomanar als clients sobre els plats i els vins que millor complementen les seves preferències. Hem preguntat al Diego, propietari i xef de la Impronta, què ens aconsella de la seva carta. Preneu nota: un Aperol Spritz i un antipasto italià a compartir per anar fent boca, i per entendre que a Itàlia no només es menja pasta i pizza. De primer plat, una pasta la Impronta, elaborada amb una crema de gambes perfumades al vi blanc, ruca i burrata. Pizza Impronta de segon, amb salsa pesto, nata, mozzarella i tomàquet, els colors de la bandera italiana; i un tiramisú casolà de postres. I, per cloure el viatge a Itàlia, un autèntic espresso i Amazzacaffè (limoncello, meloncello o grappa) per pair un bon àpat. La Impronta obre les seves portes cada migdia i vespre nit de dilluns a dissabte i diumenge per dinars. Entre setmana ofereix un menú de migdia de dos plats per 15 euros, i també podeu demanar els plats de la seva carta a domicili mitjançant les principals aplicacions.

Un àpat al restaurant
“la Impronta” és un viatge gastronòmic a Itàlia des del centre de Lleida

La Impronta és molt més que un restaurant italià a Lleida; és un santuari culinari que captura l’essència de la cultura gastronòmica napolitana i la converteix en una experiència inoblidable per a tots els sentits. Una cuina que deixa empremta

Sabors de Nàpols que deixen empremta! RESTAURANT PIZZERIA CAFETERIA SOFT DRINK ITALIAN FOOD Plaça de la Paeria, 6 · 25007 LLEIDA Tel. 665 35 93 70 / 973 82 23 23

C. Esperanza González, 5

Tel. 973 21 35 35

Cap Pont · LLEIDA

C. Hostal de la Bordeta, 4

Tel. 973 20 06 15

La Bordeta · LLEIDA

C. Pla d’Urgell, 40

Tel. 973 04 10 61

La Bordeta · LLEIDA

Av. Alcalde Pujol, 13

Tel. 973 67 46 83

Ciutat Jardí · LLEIDA

Plaça de la Paeria, 6 · 25007 LLEIDA

Tel. 665 35 93 70 / 973 82 23 23

36 GASTRONOMIA C. Torres de Sanui ,11 · 25006 Lleida · Tel. 973 272 613 · Mòbil 642 171 571 Esmorzars • Menú diari Menú per a grups Menú arrossos • Menú xuletó
Ctra. N-230 km. 4,84 · 25196 LLEIDA Tel. 973 236 775 · torrelsa@torrelsa.com www.torrelsa 37
J. Casañé S.A Partida Mariola, 76 25192 LLEIDA Tel. 973 260 700 659 900 400 clients@gelatglas.com gelatsglas

Nuestra oferta es muy variada, desde almuerzos de cuchara y brasa hasta menús del día y de arroz, con una gran carta variada de tapas, bocadillos y platos combinados. Tampoco nos quedamos atrás con la bodega que disponemos, ya que podrás disfrutar de las variedades más populares del territorio: Rioja, Ribera del Duero, Penedès, Raimat, Somontano…

Somos un área de servicio 24 horas con una peculiaridad: el diseño del local está ambientado al puro estilo americano y con la esencia más viva de la route 66.

Encontrarás un gran salón acompañado de una zona de recreativos y muchas sorpresas que te dejan boquiabierto. También disponemos de una gran terraza cubierta y descubierta con un parque infantil un poco fuera de lo habitual.

Ven a disfrutar en familia de Ficus & Pérsica y descubre toda la carta, tanto de día como de noche, así como el parking vigilado

Ctra. Fraga – Torrente de Cinca, Pol 88 Parc 22-25, 22520 FRAGA (Huesca)

El 10 de maig a les 21:30h. Al Teatre de la Llotja “PUNTO PARA LOS LOCOS” Monòleg d’Ángel Martín

El 12 de maig a les 19:00h. Al Teatre de la Llotja “BABYNOVA” Xiula

El 12 de maig a les 19h.

Al Teatre de la Llotja “LA NOVENA DE BEETHOVEN” Franz Schubert Filharmonia & Cor Madrigal

Maig - Juny

El 12 de maig, a les 20:30 h. Al Cafè del Teatre “Concert RENALDO I CLARA”

El 17 de maig a les 22:30 h. Carrer Riu Éssera, 15. “CONCERT NÚRIA GRAHAM I AOIFE NESSA”

El 18 de maig a les 18:00 h i 21:00h. Al Teatre de la Llotja Exposició JOAN ORÓ, “EL CIENTÍFIC DE LA VIDA”

El 18 de maig a les 18:00 h i 21:00h. Al Teatre de la Llotja “FESTIVAL PINT OF SCIENCE”

El 18 de maig a les 18:00 h i 21:00h. Al Teatre de la Llotja “THE ARA MALIKIAN, WORLD TOUR”

El 18 de maig a les 20:00 h. A l’Espai Orfeó “CONCERT DE QUINTET GRANADOS”

40
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
CULTURA

El 18 de maig a les 20:00 h. Al Teatre Municipal de l’Escorxador ‘CRIDA ALS OCELLS DE COLORS LLAMPANTS’

Del 16 al 19 de maig. Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles “FESTIVAL ENRE9”

Del 18 de desembre al 21 de maig

Al CaixaForum Lleida “CICLE GRANS MESTRES DEL TEATRE”

LA INFORMACIÓ DE LA TEVA CIUTAT

El 19 de maig a les 19:00 h. A l’Auditori Municipal Enric Granados “BSUM 10 anys: concert d’aniversari”

El 22 de maig a les 21:30h. A la Biblioteca Municipal de Pardinyes “CATIFA DE CONTES” Activitat per a nadons amb Sara Sareta

El 24 de maig a les 20:00h. A l’Auditori Municipal Enric Granados “FATIMA TIHIHIT” Música i dansa amazics

La revista ara en format digital!

Descobreix les últimes notícies, així com articles d’actualitat

El 28 de maig a les 18h. A la Biblioteca Municipal de Pardinyes “LLIBRE DUES DONES” Conversa oberta amb Montse Sanjuan

L’1 de juny a les 10:30 h. Al Parc dels Camps Elisis “CIÈNCIA AL CARRER 2024”

El 9 de juny a les 19:00 h. Al Teatre de la Llotja “ELOGI A LA PAU” Coral Shalom

41
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................

INSTITUT D’ESTUDIS ILERDENCS

SOM CULTURA!

Exposició

Paula Vicente Puiggròs

Guanyadora Premi Embarrat 23

Del 17/05 al 14/07

Propera inauguració el 17/05 a les 19.00 h

l’IEI a la butxaca

Ara sí, amb tu a tot arreu!

Accedeix a l’agenda d’activitats, a les retransmissions en streaming, als ajuts, exposicions, publicacions, fons, serveis...

L’IEI busca promoure la cultura i el coneixement, a través de les seves diferents disciplines, tot assumint els reptes i les dinàmiques de treball d’uns temps en què la tecnologia facilita la comunicació i la interacció, per tal de poder oferir un diàleg cultural constant i de qualitat amb tots els agents implicats, i amb tots els públics.

42
I personalitza els avisos i informacions que vols rebre.
Descarrega’t l’App www.iei.cat
ENTRE LA FULLA I LA MUNTANYA
la got ka

III Seminari de Conservació de Documents

9/05, 16/05 i 23/05

16.30 a 19.00 h

Aula Magna IEI reserva de places

35ena Fira de Titelles de Lleida LE POISSON SOLUBLE

Prise de terre

4/05 - 11.45 h i 16.15 h

Aula Magna IEI www.titelleslleida.com

Presentació del llibre - Oponents

Assaig biogràfic de resistències del segle XX de Xavier Garcia

7/05 - 18.30 h

Exposició

M. Ardan gran viatger del s. XIX de Xavier Mulet

15/03 al 5/05 La Gòtika

Club lectura Documents

8 de maig - 16.30 h

Aula Magna IEI reserva de places

Exposició

Veritablement mentida

2n curs Batxillerat Artístic Col·legi Episcopal

9/05 al 16/06

Propera inauguració el 9/05 a les 19.00 h

Aula Magna IEI

43 _ MAIG 2024
ENTRADA LLIURE I GRATUÏTA
PROGRAMACIÓ
44

*Oferta calculada per a un Volkswagen Nou Tiguan “Más” 1.5 eTSI 96 kw (130 CV) DSG 7 vel. PVP recomanat a la Península i les Balears 40.600,63 € (IVA inclòs). Oferta vàlida per a clients particulars. Crèdit mínim de 16.000 €. Permanència mínima de 36 mesos a través de Volkswagen Financial Services (segons condicions contractuals). Exemple TIN: 7,95%. Entrada: 12.172,23 €. Import total del crèdit: 29.990,57 €. Comissió d‘obertura finançada: 3,5% (1.014,17 €). Preu amb finançament: 40.600,63 €. TAE: 9,67% . L‘oferta inclou paquet de Manteniment durant 4 anys (o 60.000 km, el que s‘escaigui abans) per 399 € i primer any d‘assegurança tot risc amb franquícia de 300 € per import de 149 € opcionals i finançats, que no estan inclosos com a despesa en el càlcul de la TAE. Import dels interessos: 7.034,21 €. 36 quotes de 225 € i si ho desitges, al cap de 3 anys el podràs canviar per un altre model, tornar-lo o quedar-te‘l pagant la quota final de 28.924,72 € (calculada amb 10.000 km anuals). Cost total del crèdit: 8.048,38 €. Import total degut: 37.024,78 €. Preu total a terminis: 49.197,01 €. Sistema d‘amortització francès. Oferta vàlida fins al 30/04/2024. Volkswagen Financial Services és una marca comercialitzada per Volkswagen Bank GmbH S.E. Model de les imatges: Nou Tiguan R-Line amb opcionals. Gamma Nou Tiguan consum combinat WLTP (litres/100 km) de 0,4 a 6,7. Emissió CO2 combinat WLTP (g/km) de 9 a 175.

Nou Volkswagen Tiguan

Elegància i rendiment sobre rodes

El nou Volkswagen Tiguan t’agradarà més que abans. Gaudiràs de tot el que ja coneixies i de l’últim en innovació per al teu dia a dia. Més estil, més emoció. Potent, però precís. Compacte i dinàmic al mateix temps. Conserva allò que el fa únic i incorpora novetats. El Tiguan ha arribat per ampliar el seu ventall de possibilitats. Si cada viatge era l’oportunitat de viure una nova aventura, ara serà amb més connexió, més potència i tot el caràcter d’aquest SUV. Una versió que se supera per estar al dia. El nou Volkswagen Tiguan no decebrà els amants de la marca alemanya ni els entusiastes dels cotxes familiars i aventurers. Amb un disseny renovat i un conjunt de funcionalitats innovadores, el Tiguan es presenta com una opció irresistible per a aquells que busquen combinar elegància i rendiment sobre rodes.

El primer aspecte que capta l’atenció en el nou Tiguan és el seu disseny sofisticat i contemporani. Amb línies netes i detalls elegants, aquest vehicle captiva a primera vista. El seu perfil esportiu i dinàmic transmet una sensació de moviment constant, mentre que els seus acabats cromats i els seus llums LED subratllen la seva presència imponent a la carretera. Sigui a la ciutat o a la muntanya, el Tiguan destaca per la seva versatilitat i per la seva capacitat d’adaptar­se a qualsevol entorn amb elegància. Amb el seu disseny elegant, la seva tecnologia avançada i el seu rendiment impecable, aquest cotxe promet elevar l’experiència de conducció a noves alçades Turismes

• Especialistes en calibratge de càmeres.

• Col·laborem amb totes les companyies d’assegurances.

• Més de 250 centres en tot el territori nacional Agrícoles Obra Pública Furgonetes Camions

La cadena especialista en reparació i substitució de vidres.

MOTOR 47
LLEIDA - TÀRREGA - BALAGUER - FRAGA 610 596 596 Contact center / 24 h.

Descobreix la llibertat

sobre rodes a bord d’una

AUTOCARAVANA

En els últims anys, les autocaravanes han experimentat un augment massiu de popularitat, convertint-se en la tria preferida per a molts amants de la natura, viatgers intrèpids i famílies aventureres. Aquest fenomen no només respon a la demanda de viatges segurs i flexibles, sinó també a una creixent apreciació per la llibertat i l’aventura que ofereixen aquests vehicles. Les pròximes vacances poden ser un bon moment per descobrir els avantatges de l’autocaravana.

Una de les principals virtuts de les autocaravanes és la llibertat de moviment que ofereixen als seus propietaris o llogaters. Amb la capacitat de viatjar a qualsevol lloc i en qualsevol moment, les autocaravanes permeten explorar nous destins, descobrir racons secrets i gaudir de la natura sense les limitacions imposades pels allotjaments i els transports. Aquesta flexibilitat és particularment valuosa en l’actualitat, quan moltes persones busquen fugir de les aglomeracions i gaudir d’unes vacances tranquil·les.

A més de la seva llibertat de moviment, les autocaravanes ofereixen un alt nivell de comoditat i autonomia als seus ocupants. Equipades amb totes les comoditats d’una llar, com ara confortables llits, cuines completes i banys amb dutxa, aquestes cases sobre rodes permeten viure i viatjar amb estil i confort. A més, la seva autonomia en termes de subministraments d’aigua i electricitat ofereix una sensació de llibertat i independència que no es pot igualar amb altres formes de viatge.

Per a molts amants de les autocaravanes, una de les millors parts de viatjar amb aquest vehicle és la connectivitat amb la naturalesa que ofereix. Des de campaments a les muntanyes fins a estades a prop de platges verges, les autocaravanes permeten als viatgers experimentar la bellesa del món natural de primera mà. A més, la seva capacitat de desplaçar-se amb facilitat entre diferents entorns naturals permet als aventurers descobrir i explorar una àmplia varietat de paisatges i ecosistemes. L’èxit de les autocaravanes no és només una moda passatgera, sinó un fenomen en constant creixement que ha vingut per quedar­se. El seu gran auge va arribar amb la pandèmia per les restriccions de viatge i va desembocar en una major demanda de vacances segures i autosuficients, en les que les autocaravanes es van convertir en una opció atractiva per a molts. Viatjar en autocaravana és una manera emocionant d’explorar el món, perfecta per a aquells que busquen aventures inoblidables i moments únics. Així que, la pròxima vegada que pensis a planificar un viatge, descobreix la llibertat sobre rodes a bord d’una autocaravana, viuràs una experiència única

Equipades amb totes les comoditats d’una llar, com ara confortables llits, cuines completes i banys amb dutxa, aquestes cases sobre rodes permeten viure i viatjar amb estil i confort

49
50 615 114 804 · 973 044 962 info@almoment.com almoment.com ESPECIALISTAS EN MENSAJERÍA PUERTA A PUERTA EN LLEIDA TRANSPORTE URGENTE EN LLEIDA • MENSAJERÍA LOCAL EXPRESS • TRANSPORTE DIRECTO • RUTAS DE DISTRIBUCIÓN TUS ENVÍOS DESDE 2,60 € POR PUERTA C/ Jaume II, 9 bis, altell 1 · 25001 Lleida Tel. 973 200 196 info@b-biosca.cat www.b-biosca.cat

El bàsquet a Lleida ha tingut i té una llarga trajectòria. Antorcha, Sícoris, Maristes, Lleida Bàsquet són alguns dels referents de les terres de ponent. El Força Lleida va néixer l’any 2012 fruit del saber fer d’aquests clubs, amb la mirada posada en el futur i la il·lusió de tornar al lloc on pertoca al bàsquet de casa nostra.

Des de la seva fundació, el Força Lleida ocupa una plaça en la lliga LEB OR, la segona categoria del bàsquet professional i juga els partits com a equip local al Pavelló Espai Fruita de Lleida, amb una capacitat per a 6.300 espectadors. Des de gener de 2019 el 1r equip masculí juga sota el nom ICG Força Lleida, gràcies a l’acord de patrocini que el club té amb aquest grup multinacional lleidatà de solucions tecnològiques per a empreses.

La missió del Força Lleida és fomentar l’esport i especialment el del basquetbol mitjançant la formació dels jugadors i jugadores de la base del club i apropant el millor bàsquet nacional a Lleida oferint un primer equip que participarà en la màxima competició FEB.

Volem que sigui un projecte integrador, de tots i de totes, per a tots i per a totes. Implicat en el territori, fent partícip del projecte a totes les institucions, empreses i clubs.

L’objectiu de la nostra base no és cap altra que proveir als joves nous talents, dels fonaments del basquetbol per tal de créixer en l’àmbit esportiu i també de dotar-los de les eines necessàries personals per a desenvolupar-se com a persones, a l’hora que vol ser el referent del bàsquet a Lleida i comarques.

Amb aquesta intenció, el club, juntament amb l’antic CB Lleida, ha iniciat un ambiciós projecte per tal de formar nous talents. El Força Lleida; que suma a més de 300 nens i nenes, 30 equips, 50

entrenadors, fisioterapeutes, psicòlegs i pares i mares. Una de les escoles de bàsquet més grans i importants del bàsquet en l’àmbit estatal i que ben segur donarà molts bons resultats, fruit de la passió, treball i professionalitat de tots aquells que hi participen

Gran Via, 9 · 25123 TORREFARRERA (Lleida) • Tel. 973 750 173 • info@germansribes.com www.germansribes.com 51
C/ de Sant Josep, 10 · 25600 BALAGUER (Lleida) · Tel. 629 359 238 lacasadelmiracle@gmail.com · www.lacasadelmiracle.com • Lloga la torre per passar el dia Contacte: Tel. 639 733 277 • Comunions, aniversaris... • Dinars familiars... @latorredelnin 52

ACTIVA’T A TORREFARRERA AMB EL NOU CENTRE

l pols del cor de Torrefarrera ha trobat un nou ritme amb l’obertura del gimnàs WHEYSTORE GYM. Els adeptes al fitness de la zona tenen ara una nova destinació per posar-se en forma i buscar el seu millor jo físic. Amb un enfocament fresc i modern, WHEYSTORE GYM promet revolucionar la manera com la gent de Torrefarrera i els voltants s’acosta al món del fitness i el benestar. WHEYSTORE GYM no és només un gimnàs; és un centre que promou un estil de vida saludable i actiu. Amb un enfocament integral en el benestar dels seus clients, el gimnàs ofereix una àmplia gamma de serveis i instal·lacions per satisfer les necessitats de tots els nivells d’aptitud física. Des de les màquines d’última generació fins a les classes de musculació dirigides per instructors personals qualificats. A més, el centre també ofereix serveis complementaris com ara assessorament nutricional, i disposa d’una botiga de nutrició esportiva, assegurant-se que els seus membres rebin una atenció completa per al seu benestar global.

Instal·lacions de primer nivell

Un dels punts forts de WHEYSTORE GYM són les seves instal·lacions de primera categoria. Ubicat al polígon de Torrefarrera, el gimnàs va obrir portes el passat 1 de febrer i compta amb una nau diàfana de 700 m2, i una única sala de 450 m2 destinada a musculació i càrdio. El gimnàs està equipat amb les darreres tecnologies en maquinària d’entrenament fitland, pro-

DESCOBREIX

porcionant als seus membres les eines necessàries per asso lir els seus objectius de fitness de manera efectiva.

Des de les àmplies zones de pesos lliures fins als aparells de cardiovascular TORE GYM ofereix un entorn propici per al creixement i el desenvolupament personal.

Amb la seva combinació única d’instal·lacions de primera categoria i serveis complets, WHEYSTORE GYM ha arribat per transformar el panorama del fitness a Torrefarrera i rodalies

És més que un gimnàs; és un estil de vida que celebra el moviment, la salut i el benestar. Si estàs buscant un lloc on cultivar el teu cos i la teva ment, no busquis més: WHEYSTORE GYM és el teu destí ideal per aconseguir els teus objectius de fitness i descobrir una nova forma de viure la vida activa i saludable a Torrefarrera.

El gimnàs obre de dilluns a divendres de 6.00 a 23.00 hores; dissabtes de 8.00 a 20.00 hores; i diumenges de 8.00 a 14.00 hores. El preu de la quota mensual és de 45 € (120 € la trimestral)

Carrer de la Variant, 33 TORREFARRERA (Lleida) Tel 647 889 162 @wheystore_gym Durant el
maig la matrícula és gratuïta! Apunta’t per només 45 €!
mes de
E
PARADÍS DEL FITNESS A PROP DE CASA TEVA!
EL NOU

PARA’T A L’HOMOFÒBIA

www.acdclleidacat.com

VIKY SHERPA

(Victoria Subirana)

“Un món de pedagogia amb passió”

MAIG 2024 · N.15
645 201 905
TORREFARRERA - LLEIDA Comunitat Empresa Persona Família A PARAULES MASCLISTES OÏDES VIOLETES A PARAULES MASCLISTES OÏDES VIOLETES
Tel.
montsemm@advocatslleida.org

LCom dues noies de Pardinyes acaben fent cap a Torrefarrera?

Doncs pel meu pare, gràcies a ell i a un amic que li comunica que l’entresolat on vam anar estava en traspàs. Casualment, el regentaven dues germanes també. I ja ens veus a la Maite, amb setze anys i jo amb 20, emprenent un negoci. Aterrades pel que podia succeir! Doncs no ens coneixia ningú! Com vau rebre la vostra arribada al poble?

La veritat és que en aquells moments, Torrefarrera era poble, poble -explica l’Anna- però la gent ens va rebre amb els braços oberts, tot i que sempre serem forasteres! .Nosaltres ara mateix ja no marxarem d’aquí mai més. Hi estem vivint, jo des de fa divuit anys – contesta l’Anna – i jo en fa cinc – diu la Maite. Hem creat la nostra vida aquí i som part d’aquesta comunitat.

Recopilant, comenceu a l’entresolat del carrer Segrià i decidiu fer un canvi...

Sí, sempre el nostre pare. Ell ens ha ajudat moltíssim en tot el que ha calgut. Sense el seu suport probablement no estaríem aquí ni fent el que fem. Ha estat un pilar molt important

a Maite i l’Anna eren gairebé unes nenes quan van arribar a Torrefarrera, dues dones amb un caràcter totalment diferent. Una és la bomba i l’altra és la calma. Però totes dues són ÀRIES. I com a bones Àries, van inaugurar la seva perruqueria l’abril de l’any 94, però els seus inicis van ser allí, a l’entresolat del C/ Segrià, on moltes i molts de vosaltres recordareu haver-vos pentinat, tallat... Uns inicis difícils, ja que cap d’elles tenia carnet de conduir i havien de dependre del seu germà per pujar i baixar. I a l’estiu... piscina! Recorden creuar els camps per arribar-hi. Recorden amb estima la transformació del poble, l’acollida de la gent, i com han crescut personalment i professionalment en aquest meravellós entorn que proporciona Torrefarrera. Un poble que les ha vist convertir-se, de perruqueres a estilistes, però sempre amb humilitat i un somriure als llavis.

en les nostres vides, i per a nosaltres un referent a seguir de generositat i bondat. No tan sols el pare, la mare també sempre ha estat ajudant-nos!

Un dia – explica l’Anna- el mateix home que ens va proporcionar l’entresolat ens diu que es ven el local on som ara. I el nostre pare no s’ho pensa i el compra.

Però, tinc entès que vau tenir uns inicis una mica atrafegats, no?

Uf, ens ha passat de tot. La Maite, aquí on la veus, és una lluitadora – diu l’Anna entre llàgrimes-.

Com va ser això Maite?

Em van detectar un càncer de pit.

I com ho vas detectar?

Doncs fent les palpacions, mentre em dutxava. D’allí vaig anar al metge de capçalera perquè passat un temps no marxava. I van començar a fer-me les proves. Biòpsies, etc. Fins que arriba el diagnòstic, i és molt dur, molt. Era l’any 2018, tenia trenta-nou anys i moltes responsabilitats. I vaig fer el que havia de fer, no em considero valenta, intentava fer una vida normal.

Quina Maite queda després de passar per un càncer de pit?

La veritat és que va ser una època molt difícil. Però ara relativitzo molt les coses, dono molta importància a la salut. No em permeto queixar-me per ximpleries. Valoro el normal del dia a dia, la rutina... Jo moltes vegades em queixo de la rutina -diu l’Anna- Però la rutina vol dir que continues viva! -apunta la Maite.

I que va suposar per tu tenir la teva germana al teu costat?

Està clar que estem treballant juntes, hem creat un “fill” (negoci) juntes. El meu segon embaràs, i el seu primer (el de la Maite) el vam portar en tres mesos de diferència. I les dues vam tenir un embaràs ectòpic, estem sincronitzades – riuen les dues-.

Què suposa ser una dona treballadora i autònoma?

Doncs és un preu que es paga molt alt. Moltes vegades em sento culpable perquè els fills s’han fet grans i no me n’he adonat -diu la Maite- és el preu de tenir un negoci. Pareixes i has d’anar a treballar de seguida. Però està clar que sentim passió per la nostra feina – diu l’Anna-.

Àries són sensacions, estilisme, empoderament, bellesa, felicitat, desconnexió; és sortir del nostre espai sentint-te maco i maca, empoderat i empoderada i amb energia positiva.

Que han salvat obstacles difícils, que els han superat, i que volen continuar superant qualsevol contratemps que els hi aporti la vida.

Com han estat aquests trenta anys a la Perruqueria Àries?

Doncs fantàstics, tenim clients que venen des de petits i que ara pentinem als seus fills. Inclús tenim les tres generacions -apunta la Maite-.

El nostre propòsit és sempre donar el millor servei, la millor qualitat, atenció i dedicació. Per a nosaltres és més important que surtis feliç i empoderada o empoderat amb el teu nou estilisme, que ràpid i de qualsevol manera. Ens dediquem a tu en cos i ànima. –diu la Maite–.

La veritat és que hem creat una família preciosa amb els nostres clients, perquè els veig més a ells i elles que a molts dels meus familiars. Al llarg dels anys és una altra família -explica l’Anna-. Per nosaltres el més important és que se sentin com a casa, i que se sentin tractats com a nosaltres ens agradaria que ens tractessin.

Què és Àries?

Són sensacions, estilisme, empoderament, bellesa, felicitat, desconnexió; és sortir del nostre espai sentint-te maco i maca, empoderat i empoderada i amb energia positiva. Amb bones vibres! Un espai on crec que la humilitat i el bon rotllo es respira a l’ambient

Telèfon 973 242 000 Web IMO Plaça Rosa Sensat, 1 25005 · Lleida Accions formatives Ofertes de feina Orientació laboral Emprenedoria Suport a l’empresa I molt més! Què t’oferim? E-mail imo@paeria.cat www.imolleida.com Escaneja’m!

PASSATEMPS

CONTROL DE PLAGUES

HORITZONTALS: 1. D’assignatures impepinables sobre algunes parades i altres direccions. 2. Destinatària de les exhibicions del paó. Si no fos per les dates seria negada. 3. Final del partit. Encapçalament d’article: “Jugarà d’entrada”. La fi del fil. 4. Ni animal ni vegetal però fa l’aigua més bona. Quil remenat amb símptomes de liqüefacció. 5. Exhortació a esventrar el parèntesi. En plena ruta. 6. Propi d’en Boronat, estar-se a la faixa. Turisme a BoraBora?: no, intoxicació per bor. 7. Traginer, la bèstia ho sap prou bé. Del furor que sentim allí. 8. El dels ascensors, que fa anar en Sito de gairell. Órgan d’una cèl·lula a tocar del cul. 9. Cap de negociat. Com que no trenco com cal, deformen. Al coixí de la Yolanda Blasco López. 10. Enllesteix. No prou permissiu, en referir-se a la carta. 11. De cara a barraca. Enterrat en algun prestatge del jutjat. Final de curs. 12. Arbustos pels vencedors. Diem d’alguna manera que fa ambient. 13. Tanta aigua acumulada que sembla prenyada. Un parell d’ous.

VERTICALS: 1. No prou òptim, però ric i fèrtil. Si busca raons no és per gresca ans per avenir-s’hi. 2. Com un sòcol, per si creix l’aigua del port. Tranquil a la porta de cal Miquel. 3. Heus-lo aquí. Cosina de la caolinita empeltada de nacre. Obertura d’obertura. 4. El més cosmopolita de Milà. La coneixem pels mapes de fa temps. 5. Quasi, però no prou bé. Tan infreqüents com una serra deformada. 6. Al capdamunt. Conquerit com un rei des de baix de tot. Estan en consonància amb el xerès. 7. Camp de batalla de blanques contra negres. Ensopida, poc enèrgica. 8. Quin gol més estrany... Acudeixis aquí dalt. Un quart de dues. 9. Artista adscrit al corrent dels pessimistes. Racó del llagut per deixar-hi la samarreta. 10. Marca registrada de crucifixos. Desprecia perquè no posseeix tant com ell. 11. Principi edulcorant. Diu que a Rubí en van veure un, d’angelet com aquest. El més inspirat surt del pit. 12. Complement escaient a l’hora de demanar peles. Engany que cadascú es fa a ell mateix.

60
Per Pau Vidal · @pauetvidal / AMIC 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
MOTS ENCREUATS
Ens avala l’experiència de més de 30 anys dins del sector Tel. 973 590 600 montsan@ambientservei.com www.ambientservei.com
Desinfecció • Desinsectació • Desratització • Tractaments contra xinxes • Tractaments de la fusta
61 SUDOKU Per AMIC

Document històric sobre la creació del mite... Lo Ninot de Sidamon

Això ens va passar a Ponent... “Si tinguéssam platja, no mos haurien tardat 4 dies en arreglar-ho”

Cada mes a MAGAZINE LLEIDA trobaràs les novetats de POSTUREIG LLEIDA; els posts més #Postuvirals del mes, #PostuCauses solidàries i altres #PostuNovetats!

“Com comunicar la tasca pagesa” a l’IEI!

Fa unes setmanes, vaig ser lo moderador del debat “Com comunicar la tasca pagesa” organitzat per Unió de Pagesos a l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb tot d’experts en el sector. Es va col·laborar, com no podia ser d’altra manera, amb la #PostuCausa #ILoveTractors per l’Associació AREMI (paràlisi cerebral). Repetim?

Benvingut, MORERA!

Aquest mes, la cosa va de museus... Per fi, va obrir portes lo Museu Morera, la Sagrada Família lleidatana (no s’acabava de fer mai). A pesar de tot, el resultat, excels. Molta emoció i orgull #Lleidatanament per aquest nou referent a Catalunya. Felicitats a tots els que ho han fet possible; felicitemnos com a lleidatans per aquest regal!

SANT JORDI, un dels dies més bonics de l’any!

Des de fa un parell d’anys que ja no visc lo Sant Jordi com a autor, però no per això deixo de visitar la Rambla Ferran i les parades; coca de recapte i pa de Sant Jordi del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, llibretes i punts de llibre posturils, roses... Això sí, los #PostuLlibres ‘Soc de l’oest’ i ‘Soc més de l’oest’ encara es venen! En trobareu a botiga.postureiglleida.com

Va ploure una miqueteta a Lleida... potser ja tocava!

Des de 1929

EL PEIX MÉS FRESC A PLUSFRESC

ENCARREGA'NS EL

Vilanova i la Geltrú

La Ràpita Tarragona Cambrils

Cada dia anem a buscar peix fresc a les llotges. El peix, de les nostres costes.

PEIX

QUE VULGUIS I TE'L CUINEM AL FORN GRATUÏTAMENT!

Truca a la teva peixateria de Plusfresc, encomana’l i quan vinguis el tindras ja a punt!

O bé quan arribis a Plusfresc encomana’l i mentre fas la resta de la compra te’l cuinem.

Si vols saber com funciona, mira el vídeo del forn que tenim.

Cada dia anem a buscar peix fresc a les llotges. El peix, de les nostres costes.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.