__MAIN_TEXT__

Page 1

2018 2019

Hallandsåsen Destination

Båstad, Laholm, Ängelholm, Örkelljunga

“Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år.”

www.hallandsasen.se


Välkommen “Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år.”

Välkommen till Hallandsåsen! Vi som bor och verkar här, och utgör Destination Hallandsåsen, arbetar alla i samklang med naturen på ett eller annat sätt. För en del av oss innebär det en strålande utsikt från hög höjd, för andra en vy mot åsryggens siluett. Många av oss jobbar ute i naturen, andra inspireras av densamma i sitt skapande av mat, bakverk, konst, affärskoncept, evenemang och hantverk. Den oexploaterade naturen och kulturlandskapet som står som grund för turismen på Hallands­åsen, sträcker sig genom fyra kommuner: Båstad, Laholm, Ängelholm och Örkelljunga. Den här destinations­guiden presenterar området geografiskt. Vi börjar vid havet och de dramatiska klipporna i väster och rör oss mot det böljande skogs- och sjölandskapet österut genom sidorna. Längst bak finns en förteckning och karta som hjälper dig att hitta rätt.

www.hallandsasen.se

Tack för att vi får ha våra tidningsställ hos er!

Örkelljunga

Skånes Fagerhult

Ängelholm Mellbystrand

Vi önskar dig en trevlig läsning och hälsar dig välkommen till oss på Hallandsåsen.

Göteborg ca 1,5 tim.

Båstad

Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år. www.hallandsasen.se 2

www.hallandsasen.se

Laholm

Örkelljunga Ängelholm Malmö/ København ca 1,5 tim.


Vi tipsar...

Det handlar om AKTIVITETER Hallandsåsen med omgivningar erbjuder massor av upplevelser. Vandring och cykling är givna aktiviteter men det finns så mycket mer. På de närmsta sidorna tipsar vi om lite smått och gott bland de aktiviteter våra företag erbjuder dig. Ta chansen att ha kul!

Språkguiden har ett stort och varierat utbud av guidningar Trädgårdshistorisk vandring på Norrviken, Malens historia, Konstoch kulturvandring i Båstad, Birgit Nilsson i Båstad, Kulturvandring på Hallands Väderö, Båstads historia, Nobelvandring i Båstad, Filmkryss­ ning på Bergmandagen... Hur många guidningar hinner du gå med på?

Frideborgsbodens Örtvandring

Kungsbyggets nya klättertorn

För att lära dig mer om örter och kryddor kan du gå en örtagårdsvandring. Där kan du lära dig hur man odlar och sköter örterna på bästa sätt. Örtvandringen kan anpassas efter gruppens önskemål och fokusera på det ni tycker är mest intressant. Det går att boka en tid från och med slutet av maj till slutet av augusti. I butiken kan man handla med sig udda växter.

För den som inte vill susa nerför Hallandsåsen i sommarrodelbana eller i zipline kan du få jobba dig uppåt, med hjälp av egen kraft. Äventyrsparkens nyhet för i år är en klättervägg som är 15 meter hög. Det finns 4 leder, 2 för vuxna och 2 för barn. Varje kub är vriden 9 grader med inspiration från Turning Torso.

Fotbollsgolf på Våxtorps camping

Melodikryss med frukost på Månstorp Klockan 9:00 har Månstorps gård dukat fram frukostbuffén, lagt fram kryssplan och penna och klockan 10:03 startar P4:s Melodikryss! Vill du vara med så boka in dig och ditt sällskap. Under vår och höst.

Bada bastutunna och ta ett dopp i havet

Banan tar ca 1,5 timme att ta sig runt och utgörs av konstruerade och naturliga hinder anlagda i naturen, runt dammarna, i skogen och med avslut på fotbollsplanen. Perfekt familjenöje. Kombinera med fiske, bastu eller med att grilla.

På Strandpensionatet, alldeles vid havet, kan du få bada i vedeldad bastutunna. När du är uppvärmd svalkar du dig i havet, funkar lika bra i augusti som i november. Boka gärna ett bord i restaurangen efteråt för att få den ultimata upplevelsen! w w w. ha lla ndsas e n .s e

3


Vi tipsar...

Barnens Lögnäs

Titta på hjortarna i Ulvered Ulvereds Hjorthägn är väl värt en utflykt. På restaurangen serveras utsökt mat och utanför fönstret har du möjlighet att se både kronhjort och dovhjort som lockas dit för att äta. Det finns en gårdsbutik med lokalproducerade delikatesser. För grupper anordnas terrängpromenader i den

vackra naturen, där man får både praktiska och teoretiska utmaningar. Mat och dryck är ett återkommande tema bland programpunkterna. Vill du komma ut i skog och mark, närmare bestämt svampskogen, så häng med på svampexkursionen som arrangeras 2 sept.

På Lögnäs gård finns en stor ”hage” med olika sorters djur; minigrisar, dvärggetter, får & lamm, höns & kycklingar, kaniner samt Göinge­ bocken Lucas. Alla bor de i sina egna små röda stugor med vita knutar. Här kan man klappa, mata och kela med dem så mycket man vill. På gården finns det även andra djur.

Vandringspaket från Skummeslövsstrand till Ängelholm Lammsläpp i Dönardalen 29 april kan du se när lammen släpps ut på grönbete för första gången i sina liv. Dagen kombineras med tipspromenad och grillning av lammburgare. Missar du lamm­ släppet kan du komma tillbaka i juli till grillkvällarna vid Stensån.

Smålandets älgsafari Vill du se älgar och amerikanska bisonoxar på nära håll? Ta då det lilla tåget som körs av en guide eller kör in med egen bil genom älghägnet. Skogsvägen är 3 km lång och vem vet vem du kommer att möte? Nytt för säsongen är den nybyggda restaurangen Älgtornet. 4

www.hallandsasen.se

Vandra of Sweden erbjuder olika vandringspaket med övernattning och bagagetransport. Den här leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden Kust till kust och innebär tre vandrings­ dagar och fyra övernattningar. Vandrings­sträckan blir totalt 63 km.

Naturlekplats på Ingeborrarp Bakom slättsjöstugan finner du en trevlig naturlekplats för barn, en motorikbana som utmanar både balans och koordination. Naturlekplatsen står alltid öppen.

Mingelkväll hos Malmnäs Malmnäs möbler & interiör erbjuder mingelkvällar året om för bokade sällskap. Man får då koll på trender, inredningsinspiration och tips, samt visning av butiken. Med bubbel och snittar samt annat gott efter säsong kan man i lugn och ro shoppa efter ordinarie öppettider.


Vi tipsar... Fem söndagar på Birgit Nilsson Museum

Guidade cykelturer på Hallandsåsen

Välkommen till

BIRGIT NILSSON MUSEUM JUBILEUMSÅR!

20 maj - 26 augusti 2018

foto: Benno Movin-Hermes, bearbetning: Studio Mats Landerberg, layout: Tydligen i Båstad AB

UTSTÄLLNING • GUIDNING • FILMSAL ARRANGEMANG • STALLKAFÉ • MUSEISHOP

17 juni Stipendiekonsert 1 juli Marianne Mörk 15 juli Helena Döse 22 juli Festkonsert 29 juli Bengt Hall

Läs mer om våra arrangemang och öppettider på www.birgitnilsson.com

Anlita en guide, så får du uppleva timmar av cykling utan att behöva bekymra dig om var du befinner dig. Ridge Cycling är ett cykelguideföretag baserat på Vallåsens värdshus. Här finns mångårig erfarenhet av att guida både cross country och landsväg, på och omkring Hallandsåsen. Turerna anpassas till olika nivåer.

LANDSVÄGSCYKLING PÅ OCH RUNT HALLANDSÅSEN

ROAD CYCLING ON AND AROUND HALLANDSÅSEN

Varmt välkommen till cykeldestinationen Hallandsåsen. Njut av åsens kuperade landskap, saltstänkta hav och inlandets vackra landsvägar kantade av skog och odlingsfält.

Welcome to the bicycle destination of Hallandsåsen (the Ridge of Halland). Enjoy the hilly landscape of the ridge, the salt sea and the beautiful inland country roads, lined with forests and farmland.

STAR

Starta oc kollektiv

VETT

Vi är flera Se upp fö ska de an destinatio

LADDA N

PDF-karto finns för

www.bas

www.eng

www.visi

Downhill på Vallåsen

www.ork

Första gången du cyklar utför? Inga problem, Vallåsen Bike Park har flera duktiga instruktörer som gärna hjälper dig att komma igång och ta dig ner på ett säkert och roligt sätt. De kan även hjälpa dig som cyklat en del men känner att du fastnat i utvecklingen.

Matvandring m m hos Lindegrens Följ med på matvandring genom Sinarpsdalen eller en kortare guidning till kor och grisar. Prova på att vara bonde för en förmiddag, kom på kosläpp, ät en grillad salsiccia eller ge dig på egen hand ut i landskapet.

Massajer på besök i Afrikahuset Den 13-28 juli får Afrikahuset besök av fem massajer från Kenya. Det blir spännande evenemang flera av kvällarna där hela överskottet går till barnen i massajland. För mer information kontakta Afrikahuset.

Cykla på landsväg på och runt Hallandsåsen I takt med att intresset ökar för en aktiv livsstil och cykling blir Hallandsåsen mer och mer populär som cykeldestination. Åsens varierade natur, de fina asfalterade och nästintill bilfria vägarna lockar både som utflyktsmål och träningsarena. De fyra kommunerna runt Hallandsåsen har sett behov av en produkt som underlättar för cyklisten – nu har en cykelkarta tagits fram. Kartan, som har fokus på landsvägscykling på och runt Hallands­ åsen, visar 12 olika turer från 35 till 142 kilometer. Tillsammans ger de förslag på över 1 000 kilometer fin cykling. Turerna sträcker sig från Laholm och Knäred i norr till Örkelljunga i öster, Torekov och Kullaberg i väster och Ängelholm i söder. Hallandsåsen är ett fantastiskt fint cykelområde, där variationen är stor. Ett mini-Sverige naturmässigt inom en area av cirka 12 mil. Cyklisten får uppleva allt från pittoreska hamnar och små byar till djupa skogar, glittrande hav, trolska sjöar, öppna landskap och branta backar. – Flera av rundorna har en höjdmeter på cirka 500 höjdmeter, men sen finns också exempelvis Väggen där man klättrar över 1200 meter.

PRAKT

SOS Alarm Sjukvårdsr Kollektivtr www.ska www.hall

Tips! Ta landsbyg några för intill rut tätorte

DELA MED DIG AV DIN UPPLEVELSE # HALLANDSASEN #BIKEHALLANDSASEN

SHARE YOUR EXPERIENCE # HALLANDSASEN #BIKEHALLANDSASEN

Båsta för en som l så ha tenni event week och T restau www

Båstad active area e Bjäreh courts might events whole selecti service www.

WWW.BASTAD.COM WWW.VISITLAHOLM.SE WWW.ENGELHOLM.COM WWW.ORKELLJUNGA.SE

Syftet med kartan VÅRA LANDSVÄ GSRUTTEär R att få fler ROAD BIKING ROUTES attOUR upptäcka Hallandsåsen som cykeldestination, att få fler att besöka våra aktörer såsom cafeér och restauranger på landsbygden och att skapa förutsättning för en hälsosam livsstil 100 berättar gänget bakom kartan. Kar47 tan finns att hämta på turistbyråerna 35 runt om Hallandsåsen och även att 125 ladda ner digitalt på respektives 142 hemsidor. 93 Vill du ha mer tips på cykelvägar 77 så följ gärna @visitlaholmbybike NAMN/NAME

KILOMETER

HÖJD/ELEVATION

HALLANDSÅSEN RUNT AROUND HALLANDSÅSEN

BJÄRERUNDAN AROUND BJÄRE

LILLA BJÄRERUNDAN AROUND BJÄRE SHORT

4 KOMMUNER 4 MUNICIPALITIES

SKÄLDERVIKEN RUNT AROUND SKÄLDERVIKEN

VÄGGEN THE WALL

HISHULTSRUNDAN HISHULT TOUR

LAHOLMSRUNDAN LAHOLM TOUR

KNÄREDSRUNDAN KNÄRED TOUR

61

w w w. ha49lla ndsas e n .s e

BJÄREKLASSIKERN BJÄRE CLASSIC

142

BOKSKOG PÅ HALLANDSÅSEN BEECH FOREST ON

60

5

ÄNG

Kuststa derviken å slingra stadskä restaura bo på, al i stan i d ken som Ängelho djupa sk Halland www.en

South of is nicely Skälderv the town ping, cos


Vi tipsar...

Upptäck naturreservaten! Hallandsåsens många naturreservat bjuder på en stor variation i naturtyperna. Här har vi samlat de sex reservat som är de mest tillgängliga och som har skyltning, parkering och vandringsleder. Urvalet är representativt för den stora mångfalden i åsens naturtyper. OSBECKS BOKSKOGAR

13

Osbecks bokskogar gör sig kanske allra bäst om våren när solljuset silar ner genom bokarnas ljusgröna lövverk. Men reservatet är värt ett besök under alla årstider och här finns det flera markerade vandringsslingor att välja mellan. I skogen hittar du både sällsynta mossor och olika fornlämningar. Osbecks bokskogar ligger på Hallandsåsens nordsluttning strax intill samhället Hasslöv i Laholms kommun. Här verkade blomsterkungen Linnés lärjunge Pehr Osbeck som präst under andra halvan av 1700-talet. Gå gärna Osbecksrundan, en informativ tur från bronsålders­ graven Lugnarohögen öster om Hasslöv upp på åsen till Brantekälla och tillbaka.

BJÖRSÅKRA-BÖLINGE

25

Björsåkra-Bölinge ligger inbäddat i skogslandskapet uppe på åsen. Största delen av reservatet består av öppen ljunghed. Det finns ingen markerad slinga men du kan ströva på många småstigar. Området är starkt kuperat och från höjderna får du en vacker utsikt över landskapet.

6

www.hallandsasen.se

De betade markerna i reservatet är en rest av de en gång mycket vidsträckta halländska ljunghedarna. På de torra sydsluttningarna dominerar ljungen medan blåbärsriset bildar täta mattor över de fuktigare nordsluttningarna. I svackorna finns myrstråk där det växer klockljung och myrlilja. Längst i söder växer gles bokskog i Turfarahultet. Många bokar är flerstammiga och ser ut som kandelabrar, ett utseende som bokarna får då de växer upp i öppna miljöer. Trädens sätt att växa vittnar också om att bokskogen tidigare nyttjats som betesmark. Bränning av ljungheden ingick förr som ett mycket viktigt led i skötseln av markerna. Målet med

bränningen var att få fram en gräsvegetation under några år samt att föryngra ljungen och på så sätt få bättre bete till djuren. Första åren efter bränning är det gräset som dominerar men så småningom tar ljungen över. Om ingen ny bränning sker blir ljungen efter en tid grov och mindre smaklig för betesdjuren samtidigt som den kväver annan växtlighet.

ÅSTARPE MOSSE

18

Åstarpe mosse består av ett omväxlande myrlandskap med fuktiga hedar, mossar, sumpskogar och fastmarksholmar. Mossen är ett av landets mest värdefulla våtmarks­ områden. Här kan du gå en 2,5 km markerad vandringsled genom den ostörda vildmarken. Du kan lära dig mer om området genom pedagogiska skyltar längs vägen. Fukthedarna karaktäriseras av myrlilja och ljung mellan högvuxen pors och blåtåtel. På de trädbevuxna mossarna växer ljung, tuvull, hjortron och lingon under glest stående tallar. De öppna mossarna domineras av vitmossa och olika slags halvgräs. I sumpskogarna växer främst glasbjörk medan fastmarksholmarna är bevuxna med blåbärsrik barrskog. På de öppna mossarna finns spelplatser för orre. Spelperioden pågår april/maj. I skogen lever


Vi tipsar... ytterligare ett av våra skogshöns – tjädern. Bivråk, nattskärra och spillkråka är andra sällsyntheter som besökare kan möta i reservatet.

AXELTORPS SKOGAR

6

Axelstorps skogar hittar du på Hallandsåsen nordsluttning, två km från Båstad. En vandringsled som utgår från Båstad tar dig genom ett landskap som bär minnen av det jordbruk som funnits här sedan bronsåldern. I den branta sluttningen mot Sinarspdalen forsar vattnet genom orörda skogar och branta raviner. I reservatets östra delar kan man se spår av forntidens odlingar i form av stenrösen och uppbyggda terrasser där små åkrar än gång låg. I den slingrande Axeltorpsbäcken lever öringen gott på natt- och bäcksländelarver. Även forsärlan och strömstaren uppskattar den rika tillgången på larver och har du tur får du syn på en av dem sittande på en sten i vattnet. I den varierande skogen häckar många olika fågelarter, t ex kan du höra och se hackspett, trädkrypare och skogsduva.

BJÄREKUSTEN

1

Bjärehalvön ligger i övergångszonen mellan Nordsjön och Östersjön. Strömmar och vindar ger här upp­ hov till stora variationer i salthalt. Den varierande salthalten tillsammans med den varierade havsbottnen som består av sand, grus och sten har gett upphov till områdets rika marina flora och fauna. Hit söker sig även havsfåglar, sälar och tumlare i jakt på föda. Längst ut på Bjärehalvön ligger det dramatiska landskapet kring Hovs hallar. Här varvas klapperstensfält med branta klippor. Hovs hallar består av blottad, rödaktig urbergsgnejs som präglats av havets krafter. I rasbranterna finner man stenblock som brutits loss från klipporna och vid strandkanten finner man stenblock som krossats och slipats till runda klapperstenar. Det kan vara lite svårt att ta sig ned till stranden, men väl nere kan man spendera lång tid åt att utforska de grottliknande bergsformationerna, raukarna och stranden. Ovanför

klipporna breder vida enefälader ut sig. Fågellivet domineras av änder och måsfåglar. Riktigt stormiga dagar hukar fågelskådarna bland klipporna i väntan på att vindarna ska blåsa in sällsynta havsfåglar från Atlanten.

LYADALEN

7

Markerade strövstigar leder dig genom frodiga lövskogar och fornlämningsrika betesmarker i Lyadalens naturreservat. Lyabäckens djupa ravin är ett givet besöksmål liksom Brattenborg, som bjuder på storslagen utsikt vid fint väder. De branta sluttningarna ner mot Lyadalen och Sinarpsdalen är täckta av lövskog. Om våren hörs en livlig småfågelkör av grå flugsnappare,

härmsångare och grönsångare. I de kalkrika och fuktiga lövlundarna växer en mångfald av örter, mossor och lavar. Skogssvingel, strutbräken, trolldruva och myskmadra trivs här, liksom den sällsynta månviolen. Lyabäcken korsar den norra delen av reservatet och kastar sig ner mot Sinarpsdalen i små forsar och fall. I det kalla och klara vattnet lever en lokal öringstam. Med lite tur får du syn på den grågula forsärlan, som återkommer från varmare bredd­ grader i mars eller början av april. Intill fornlämningar och berghällar växer backtimjan, slåttergubbe och gökärt. Söder om Varegården finns ett cirka sex meter högt stup, som enligt sägnen ska ha fungerat som ättestupa förr i tiden.

Följ med oss ut i naturen! Missa inte våra guidade vandringar i Hallands naturrreservat Från mitten av april hittar du programmet här:

• Hämta broschyren på närmsta bibliotek eller turistbyrå • Se programmet i sin helhet på lansstyrelsen.se/halland • På Facebooksidan Naturreservat i Halland hittar du vandringarna under evenemang Aktiviteter & guidningar

3 nationalparker 300 naturreservat

I Hallands natur- och kulturreservat

2018 TEMAN:

BARN SVAMP

FOTO

FÅGLAR

UTMANING

NY I SVERIGE

HITTA DIN PLATS NATURRESERVAT I1 HALLANDS LÄN

hittadinplats.nu

w w w. ha lla ndsas e n .s e

7


Bjärehalvön – Hov

En pärla där åsen möter havet

1

Hotell & Restaurang Hovs Hallar ligger mitt i naturen, alldeles invid det välkända naturreservatet med samma namn. Det är här som Hallandsåsen möter Kattegatt, under sagolikt dramatiska former. Miljön vid de säregna klipporna utmed havet saknar motstycke. På Hotell & Restaurang Hovs Hallar finns möjlighet att anordna företagets konferens, kickoff, teambuilding, bröllop och fester av alla slag. Hovs Hallars grillkvällar måste upplevas, under juli och augusti. Närheten till vattnet och klippformationerna inger en stark frihetskänsla och näring för både kropp och själ. Denna absoluta närhet till naturen genomsyrar hela verksamheten. Hotellets 61 rum har alla balkong eller terrass, några byggnader har grästak och man kan skryta med ett alldeles eget vindkraftverk. Man odlar sitt eget korn, vilket sedan används som bränsle för att värma upp hotellet. Restaurangen använder traktens och havets olika läckerheter samt grönsaker från egna odlingar. Här är det öppet för lunch varje dag, med särskilda helgmenyer och flertalet spännande matevenemang under året.

Havsnära vandringsstråk Båtfärd till naturreservat

1

Bild: Lisbeth Holmåker

Hallands väderö. Ett älskat naturreservat med flera olika stigar och promenadstråk. Ön är bara 3 km2 och utgör en fin och populär dagsutflykt. Båt avgår från Torekovs hamn från våren till långt in på hösten. Kartor över stigar och leder säljs i öns kiosk.

Hovrundan

Klassisk vandring vid havet A

Start & mål: Kattvik Längd: 18 km Karaktär: korta, branta stigningar på smalavägar Förbered med: redan starka ben, druvsocker och/eller elcykel Se upp för: tappade potatisar, sportbilar 8

www.hallandsasen.se

2

Hovs Hallar. Klapperstensstränder, enefälader och dramatiska röda granitklippor samsas där Hallands­ åsen möter Kattegatt. Här finns mängder av stigar, bland annat en 3 km lång runda. En klassiker är också att vandra på Skåneleden längs havet till Kattvik eller Torekov och vända.


Bjärehalvön – Boarp

Lokal historia på hembygdsparken i Boarp I Hembygdsparken finns Bjäre Härads Hembygdsförenings imponerande anläggning med byggnader från 1600-talet och framåt. Här kan man uppleva hur det var förr i tiden med lanthandel, karameller i strut, skola och utställningar om hantverk och sjöfart.

5

med anor och utsikt

Inbäddad i grönska, vid en liten porlande bäck intill Italienska vägen i Båstad ligger sedan 1907 Solbackens Wåffelbruk. Här, med havet nedanför, finns en labyrint av serveringsplatser. Vid borden blir man serverad våfflor – gräddade efter gammalt recept – med sylt och grädde.

Visste du att…

2

foto: Benno Movin-Hermes

Våfflor

4

UTSTÄLLNING • GUIDNING • FILMSAL • ARRANGEMANG • KAFÉ • MUSEISHOP

Birgit Nilssons farmor föddes och växte upp i Palma­ gården på bilden, och hembygdsparken kom att betyda mycket för operastjärnan. Kaffe med hembakat serveras och man välkomnar bussresor och andra grupper att boka en visning.

2018 För mer information www.birgitnilsson.com

Birgit Nilsson skulle fyllt 100 år i år?

3

Visste du att…

Ludvig Nobel skulle fyllt 150 år i år? Visste du att…

Skånegården i Båstad har 100-årsjubileum i år? Visste du att…

Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år?

Ebbessons Gårdsmejeri

På gården i Möllhult på Bjärehalvön, förädlas mjölk från gårdens kor till goda ostar. I butiken säljs även ägg och potatis och andra lokala produkter samt en del av säsongens bär och grönsaker. w w w. ha lla ndsas e n .s e

9


Bjärehalvön – Grevie – Förslöv Nostalgihus på 600 kvadrat

11

Rutigt & Randigt är en unik secondhandbutik i Grevie med antikt, vintage och märkeskläder, möbler och prylar, det mesta från 1900-talets början och framåt. Butiken säljer bl a på kommission, vilket ger hög kvalitet och stort inflöde av varor.

Kul kullar i södersol

3

Grevie backar. Fantasieggande, lekfulla fornlämningar från järnåldern och en vegetation som utvecklats genom betning under lång tid hittar du i detta vackra backlandskap. Gråfibbla, backtimjan, och tjärblomster växer här. En markerad och lättvandrad slinga på omkring 3 km leder dig genom en säregen natur.

Visste du att…

SM i landsvägscykel 2018 körs under Båstad Bike Week 18-24 juli? Sinarpsrundan

B

Start & mål: Båstad torg Längd: 19 km Karaktär: sega backar, strålande vacker utsikt Förbered med: vattenflaska, många växlar, bra kamera Se upp för: golfbollar och hästbajs

10

www.hallandsasen.se

Mellanhäxört och gravhögar

Tre forntida besöksmål 2

Hallavara dal. En liten, vacker dal klädd med lövskog. I dess botten rinner en bäck i ett slingrande naturligt lopp. Floran är rik – här finns bland annat myskmadra, mellanhäxört, vildbalsamin, strutbräken, stinksyska och hässleklocka. Skogen är vild utan någon tydlig stig, men den som vågar utforska dalen kan njuta av huvudsakligen bokskog på tidigare fodermarker. Dessutom flera kulturlämningar så som stengärdsgårdar, gravhögar och rester av forntida åkrar.

Tofta högar. Ett av Bjärehalvöns mest spännande gravfält. Kallas också Gudahovet och anlades troligtvis under tidig bronsålder. Rester av både hus och skålgropar. 3 Bjäragården/Rishög. Ligger med fantastisk utsikt på en kulle i en ekdunge. Bronsåldershög och järnåldersgravar. 4 Drottninghall. En lättillgänglig plats på en höjd i en liten hage mellan två landsvägar. Här finns berghällar med tydliga skålgropar och urgröpta fotavtryck – gudarnas fotspår? 5


Grevie – Förslöv

Med start mitt i byn

4

Vindskyddad dalvandring

Pershögsskogen. En omkring 5 km lång medelsvår vandringsslinga som startar mitt i Båstad ett stenkast från kyrkan. Här vandrar man tidvis brant i ädellövskog, företrädesvis bokskog, och bjuds på vackra vyer längs vägen. Här har flera fynd av mindre vanliga skalbaggar gjorts, bland annat stor vedsvampbagge. Vandringsslingan bjuder på artrikedom både vad gäller flora, insekter och fågelliv och kan särskilt rekommenderas på vår och försommar.

Violett kulturlandskap

5

Sinarpsdalen. Vandringsområdet är inte en rundtur, men väl en vindskyddad och lättvandrad sträcka, ca 3,5 km, i en djup dal mellan Grevie och Båstad. Gammalt torparlandskap och betesmark präglar naturen.

Vacker ravinslinga

6

Axelstorpsravinen. Medelsvår slinga på omkring 9 km i en ravin med varierande terräng. Här finns både utsikt och djupa dalar, skog och öppna landskap – helt nära tätorten.

8

Lya ljunghed. För hundra år sedan såg stora delar av Hallandsåsen ut som Lya ljunghed. Tack vare skotsk höglandsboskap lever heden vidare, och när ljungen blommar i juli sveps landskapet in i en söt doft. Högst upp på heden finns en platå som verkligen gör skäl för sitt namn: Flackebjär.

Det mesta och bästa av Bjäre

10

Hallandsåsen med omnejd är en guldgruva om du gillar historia. Här samsas natursköna skogsområden med pittoreska kustsamhällen. Överallt i landskapet finns spåren från det förflutna. Vill du veta mer om t.ex. stridslystna snapphanar, gåtfulla bronsåldershögar, sportiga kungligheter eller spännande badorts­ historia kan du kontakta guiden Ingrid Persson Skog som arrangerar allmänna och privata guideturer. Språkguiden gör skillnad.

Gårdsbutik & Boende

Rekreationsområde på sydsluttning Hålehall. I bokskogarna på Hallands­åsens sydsluttning strax ovanför Förslöv hittar du ett väl­ etablerat och omtyckt rekreationsområde. Bara det att du på vägen dit åker förbi en skylt med det fantasi­eggande namnet Himmelstorp! Det sköna söderläget ger glädjefyllda solstunder både sommar och vinter vid utflyktsklassikern Hålehall.

Språkguiden gör skillnad

7

Här finns tre rundor för vandring, löpning och längdskidåkning. De är på 2,5, 5 respektive 11 km, och av lätt och medelsvår karaktär. Våtmarker, bäckar, hagar och sällsynta växter stöter man på i den vackra terrängen kring Hålehall. Friluftsfrämjandet har sedan många år tillbaka en stuga där man serverar fika på helgerna. Det finns också gott om vackra platser att sitta för den som tar med egen matsäck.

Gårdsbutiken: Öppet 8-20 varje dag Bär, hemlagad saft, bärpajer m.m. Grönsaker, färskpotatis; Ulster, Amandine. ”Lägenheter uthyres”

15

Ekhems Gård i Förslöv 0709-17 06 15 • www.ekhemsgard.nu ”Anläggningen är till salu” w w w. ha lla nds as e n .s e

11


Båstad – Sinarpsdalen 6

EN OVANLIG KÖTTBUTIK

6

Rödkullor och Linderödssvin Lindegrens är ett ekologiskt jordbruk på Sinarpsdalens sluttningar utanför Båstad. Här betar kor av lantraserna fjällko och rödkulla. Här bearbetas jorden av bökande linderödssvin. Här stoppar de korv, lufttorkar skinka och hängmörar kött från nöt, lamm och gris. Besök butiken, på en vandring i dalen eller för att fira något med jobb eller familj. Det är tretton år sedan David och Lina flyttade till gården i

Sinarpsdalen. Då var marken utarrenderad och båda pendlade till jobb på varsitt håll. David, som var trött på att sitta i kontorstolen, funderade på hur gården kunde användas som bas för en verksamhet på hemmaplan. Grannens djurhållning med rödkullor och utedrift blev en stor inspiration och när han 2007 gav Lindegrens en ko i bröllopspresent var det klippt. David sa upp sig för att satsa på lantbruket.

0733-43 93 63 | SINARPSVÄGEN 164 LINDEGRENS.SE

GRODLÅR & TIMJAN

by

BISTRO

GRODLÅR TIMJAN

by

&

Skånsk&Fransk bistro/vinbar

12

”lokalproducerat mitt i Båstad” Köpmansgatan 4 ,Båstad www.bistrogrodlar-timjan.se 13

Bo där Bjärehalvön möter havet Båstad Camping är en lugn och rofylld camping med hög personlig service, direkt från hjärtat. Här är det gästerna som sätts i centrum. Campingen erbjuder ställplatser med en toppmodern servicestation, samt stora fina campingplatser. 12

www.hallandsasen.se

På området finns även en krog där de bland annat serverar sin berömda Tarte Flambèe. Den kan varmt rekommenderas. Här välkomnas du till havet, skogen och de blommande strandängarna!

Alltid SPECIALERBJUDANDEN I DELIKATESSEN. Kalla och varma färdigrätter över disk. Catering. Smörgåstårtor. Hängmörat svenskt nötkött. Ostar från Möllans ost. Kyckling från Bjärefågel. Heberleins goda charkuterier. Varmt välkomna önskar Marie och Lina Heberlein med personal Båstad Saluhall, Entré Båstad Telefon 0431-71 999 Mån-tis 10-18, ons-fre 10-19, lör 10-15


Båstad – Östra Karup Stigar i forntida bokskogar

8

Osbecks bokskogar. Detta naturreservat är en rest av forntida stora bok­skogar. Här finns majestätiska 200-åriga bokar och blandskog, ängar och hagar. Extra vackert tidig vår och om hösten. Området bjuder på många kulturminnen längs lättvandrade stigar. Osbecksrundan startar vid Lugnarohögen i Hasslöv och är en relativt nyanlagd slinga på 2,5 km, kantad med information om natur och historia. Flera leder på mellan 1,5 och 4 km startar vid parkeringsplatsen markerad i kartan.

Lassahusstenen. Det finns inte många hällristningar i form av figurer i Skåne och Halland. En av de få ligger i en beteshage på Hallandsåsens nordsluttning strax öster om E6:an. På den kluvna Lassahusstenen finns fler än 20 figurer och dessutom över 200 skålgropar (som också är hällristningar) av olika slag. 11

9

Fröken Sjögren på Pensionat Neptun

Fågelliv från första parkett Klarningen. Längs Stensån fanns för länge sedan enorma våtmarker med ett rikt fågel- och djurliv. För några år sedan stod ett återställt område klart strax norr om Östra Karup, lätt att nå från E6:an och tillgängligt för alla.

9

Ett ståtligt och handikapp­anpassat fågeltorn finns i anslutning till vattenspegeln. Och fågellivet, det har återvänt. Rödspoven är en av de arter som hittat dit.

Fröken Sjögren, inredningsbutiken i Båstad som har mixen av ny design och utvalda secondhanddetaljer för dig och ditt hem. Butiken har ingång från Pensionat Neptuns lummiga trädgård och i matsalen som har öppet samma tider som butiken kan man passa på att ta en kopp kaffe med något hembakt till. I trädgården kommer det anordnas gårdsloppisar ett par gånger sommartid där vem som helst kan hyra en plats och sälja det de rensat ut och det är öppet för alla att komma och fynda. 14

Trädgårdsmöbler sängar, soffor, matbord, heminredning

Viktor Ewalds väg 10, Östra Karup. 0431-744 10. www.mobelgardenbastad.se

w w w. ha lla nds as e n .s e

13


Ängelholm Visste du att…

den exklusiva sportbilen Koenigsegg tillverkas i Ängelholm?

Visste du att…

Ängelholm är känt för sina lergökar?

Destination Råbocka Till Råbocka är du välkommen vare sig du bor i stuga eller vill ha en skön eftermiddag i solen! Här kan du 17 fira semester i en avkopplande miljö. Skyddat av klitterna, men ändå precis vid havet. 2 km från Ängelholms stadskärna, omgivet av fina tallskogen. Destination Råbocka erbjuder trevliga stugor med 2, 4 eller 6 bäddar. Den som vill känna sig närmare naturen kan även bo i tält eller husvagn! Här finns en butik på området, där det säljs färska frallor varje morgon. Godis, snacks, glass och dricka till strandbesöket. Det finns även minigolfbana för trevliga familjeeftermiddagar – och cykeluthyrning genom Donkey Republic för den som vill ta sig runt i de lättillgängliga områdena i Ängelholm, på Kulla- och Bjärehalvön samt Hallandsåsen! På Råbocka kan du även hyra cykelbilar.

17

IN ÄNGELHOLM With the Donkey Republic app Download the app and rent a bike 14

www.hallandsasen.se

Unlock and lock it with your phone

Explore Hallandsåsen on two wheels


Munka Ljungby – Hjärnarp Margretetorpsrundan

C

Start & mål: Hjärnarp Längd: 12 km Karaktär: historiska vägar kring åsens krön Förbered med: historielektion, tom mage Se upp för: smörgåsbord och milstolpar

16

0431-45 44 50 margretetorp.se

16

Slåtteräng lockar fjärilsprakt

Njut av fantastiska omgivningar och mat enligt skånska traditioner

Ekered. Detta naturreservat har bibehållit sin blomsterfägring år efter år genom att fortfarande brukas som slåtteräng. Ekered bjuder på varierande vegetation, exempelvis smörboll (blommar i maj- juni), Jungfru Marie nycklar och gökblomster. Blommorna i sin tur lockar massor av fjärilar, vilket är särskilt påtagligt i augusti månad då ängsvädden blommar. Bland annat amiral och liten blåvinge kan då lockas till ängsväddens nektar.

48

21

Hyr mysiga stugor i naturskön miljö! Tel. 0431-280 68 98 | Mobil: 0705-90 18 98 0705-90 18 E-mail: bokning@johnssonsstugor.se bokning@johnssonsstugor.se www.johnssonsstugor.se

www.johnssonsstugor.se

Ett steg närmare Afrika! En högst annorlunda och inspirerande upplevelse väntar i Afrikahuset vid Hjärnarp 8 km norr om Ängelholm. Det är en trelängad gård fylld av afrikansk heminredning och hantverk från ett tiotal afrikanska länder. Du möter värdparet Linda och Sven

18

som fotar, filmar, producerar böcker m m och guidar grupper i Östafrika, bland vilda djur och massajer. Bli inspirerad i skön hemmiljö, avnjut fika och Zanzibarkaka eller boka en afrikansk helafton med en trerätters middag och filmföredrag. w w w. ha lla nds as e n .s e

15


32

35

Restaurang • Café • Gårdsbutik

www.ulvereds.se

Boka på 0430-930 62

Skummeslövsstrand – Skottorp

Välkommen till Rökeriet, vid småbåtshamnen i Laholm! I butiken finner du våra egenrökta produkter, såser, röror och sillinläggningar. Vi har även räksmörgåsar och annat gott.

Hotell Strandpensionatet I hjärtat av Skummeslövsstrand ligger Hotell Strandpensionatet, ett givet val för den som vill ha något gott att äta i området. Hotellets restaurang är nämligen listad i White Guide som en av de bästa restaurangerna på den svenska västkusten! Konferensrummet med havsutsikt

24

I serveringen erbjuder vi en varierad meny av fisk och kötträtter med goda tillbehör efter säsong. Mysig och hemtrevlig miljö.

passar den lilla gruppen. Hotellet lämpar sig även bra för badsugna gäster – med havet och Sveriges längsta sandstrand endast 50 meter från Strandpensionatet. Hyr hotellets bastutunna för upp till tio personer för att garantera värmen efter badet.

Vi erbjuder även catering och mat för avhämtning. Öppet februari - december.

Lagavägen 10, Laholm. 0430-104 75 www.rokerietlaholm.se

12 29 30

Kungligt slottsbröllop

Slottsost och choklad På Sveriges bäst bevarade empireslott har ni möjligheten att bli guidade i en värld av smaker; ost, mjölk, choklad och nu även italiensk gelato, tillverkad av Chocolaterian av mjölk från Skottorps mejeri. Skottorps slott, 10 min från Båstad resp Laholm, 20 min från 16

www.hallandsasen.se

Halmstad resp Ängelholm, erbjuder en unik slottsmiljö där du ka promenera i den vackra slottsparken, äta en god räksmörgås till lunch och handla med dig lokalt producerade mejeriprodukter och chokladpraliner. Ett populärt utflyktsmål för alla åldrar.

Den 6 maj 1680 gifte sig Sveriges kung Karl XI med den danska prinsessan Ulrika Eleonora på Skottorps slott. Förhandlingar om ett äktenskap hade pågått under 1670-talet med hopp om att förbindelsen skulle leda till en varaktig fred mellan arvfienderna Sverige och Danmark. 1675 ingicks en trolovning mellan den 19-åriga danska prinsessan och den ett år äldre svenske kungen. Det hindrade inte att länderna kort efteråt återigen råkade i krig med varandra. Fyra långa år varade det s k skånska kriget, när snapphanar gömde sig på bl a Hallands­åsen. Märkligt nog bröts inte förlovningen, utan bröllopet hölls efter krigets slut.


Laholm – Vallberga Plocka Tomaterna själv i växthuset

Pelagoner och Sommarplantor

Vallberga Tel: 0430-230 05

27

28

Fikaplats

Öppet hela sommaren: Månd-Fred 10-17:30 Lörd-Sönd 10-13 Lörd-Sönd 9-15 Juni

Laholms Arbetskooperativ eSecondhandbutikf Butiken öppen mån-fre 09.30-15.30

eTrädgårdsarbetef eSnickerif Vi finns på Kövlingevägen 3B (bredvid Signes konditori) i Vallberga.

Telefon 0430-234 56

26

Kaffe och hembakt i rofylld miljö Belägen mellan Laholm och Mellby­ strand ligger Månstorps Gård. Här erbjuder vi en stunds avkoppling med en gó kopp kaffe och allt vad

31

vårt café har ett erbjuda. I vår gårdsbutik kan du handla lokalodlat och vi erbjuder även övernattning i vårt rymliga och anrika B&B.

Välkommen till Lanthotell Lögnäs Gård! NY

HE

T!

Dagspa fr 295:-/person Barn fr 150:-/person

Barnens Lögnäs 60:-/person

Husbilspaket

Få tillgång till hela vår stora härliga spa-avdelning med flera pooler, bastu, fotbad, tropiska duschar, isregn, pool ute, lounge, massagefåtöljer med mera.

Här får man klappa, mata och kela så mycket man vill

Ställplats, frukostbuffé, välkomstdrink, fritt spa, 3-rätters middag/buffé: 995:-/person

– fika ingår i entrébiljetten!

Mer info på

lognasgard.se 0430-230 76

w w w. ha lla nds as e n .s e

17


Våxtorp – Vindrarp – Hasslöv

Välkommen till skogen!

40

Vallåsens Värdshus är ett modernt och nytänkande vandrarhem. Här kan du skapa din egen tillvaro, i en miljö som är välkomnande, genomtänkt och riktigt dejlig. Här blandas hantverk, naturmaterial och designklassiker med ett äkta och kärleksfullt värdskap. Öppet för boende året om med restaurang på helger, julbord och skidsäsong. Sommarkrog & fik öppet 8 juli–5 augusti, onsdag till söndag från klockan 14.

Blåbär och varierad terräng Kungsrasten. Just nedanför Kungs­ rasten, den populära rastplatsen öster om E6:an mot Göteborg, finns ett område med vacker utsikt och olika typer av fornlämningar. Den mest markanta är en domarring med mittsten, vilket anses ovanligt. Bronsåldershögar och stensättningar ligger på rad ett stycke bort. 10

BranteKälla. En faktisk källa med friskt vatten från berget i område med 1000-åriga bosättningsanor. Här finns både fornminnen, fossil åkermark, hålvägar och rester av en gammal dansbana. 14

18

www.hallandsasen.se

Vallåsen naturreservat. En informell vandringsslinga (omarkerad) tar dig från foten av Hallandsåsen på små skogsvägar upp till skidanlägg­ ningens topp. Härifrån är utsikten milsvid. Räkna vindkraftverk, ta med picknick och leta blåbär. Kan också nås som en avstickare på cykel i slinga D. 19

Lugnarohögen. Åtta meter lång skeppsättning som nås via en under­ jordisk gång. Lugnarohögen är för närvarande stängd för renovering. Information om öppettider kommer när renoveringen är klar. 15

Vindrarpsrundan

D

Start & mål: Hasslöv Längd: 26 km Karaktär: lång tur med varierat underlag och höjd Förbered med: rejäla däck, matsäck eller avstickarplan Se upp för: distraherande utsikter, finåkare.

Reservat i artrik miljö

17

Vandringsslingan på 2 km visar vägen i Vindrarps naturreservat – men låt dig inte luras: stig­ningen är rejäl. Det är en vattenrik miljö, så stövlar är ett hett tips för den som vill ge sig ut i området. Det är våtmarkerna uppe på höjdplatån som skapat de många små bäckar som rinner nedför sluttningen. Här kan man både få se en rik flora och mindre vanliga småfåglar så som forsärlan. Från vägen mellan Hasslöv och Vindrarp finns skyltar till reservatet.


Våxtorp

Vallens säteri Fest, möte och logi På Vallens Säteri kan man hyra Magasinet från 1300-talet till bröllop och fest. Catering och dryck ordnar man med själv för att få sin egen personliga stil. Festlokalen, med plats för 110 personer, är även utrustad för konferens. I Gårdshotellet finns 12 dubbelrum och 3 familjerum alla rummen med egen dusch och toalett. Kök och matplats med tv och allrum. På gårdsplanen finner ni en mysig grillplats. I nära anslutning finns Laholms golfbana.

38

37

– på ny adress

Välkommen att prova ut din favoritbehå Badkläder året om. ÖPPET: tis-fre 13-18 Öppet: tis-fre 13-18, lör 10-13 lör 10-13

Bygatan 8, Våxtorp

www.lugnetpaasen.se

Tält- och husvagnsplatser Självhushållsstugor Servicehus Helårsöppet Fotbollsgolf Bad och fiske Samlingslokal Vedeldad bastu och badtunna +46 (0)430-33129 www.naturcamping.com naturcamping@hotmail.com

41

39

Lammkött för grill och gryta kallrökt kött, korvar

Lammfällar Fantastisk sill egen inläggning

Gårdsbutiken öppen alla dagar

Rössjöholmsv., Våxtorp 070-220 34 86 www.donardalen.se w w w. ha lla nds as e n .s e

19


Hjärnarp – Rössjön – Västersjön Sötvattenbad

Kvarnens såpiga historia

Västersjöns strand. Flera fina badstränder finns längs denna långsträckta sjö. Platsen har uppskattats av människan sedan stenåldern – så gamla fynd har gjorts i området. 20

Rössjöholms kvarn. Byggnad som var såpfabrik på 1700-talet. Pottaska och olja kokades ihop, färgsattes med blå indigo, packades i tunnor och såldes i Danmark och Sverige. Sedermera nyttjades vattenkraften till en såg. Huset finns kvar. 21

Historisk mark och ruin Rössjöholms borgruin. Vid Rössjöns södra strand ligger godset Rössjöholm med anor från 1300-talet. Ute på en holme inte så långt från nuvarande huvudbyggnad byggde Karen Geed en borg på 1550-talet. Borgruinen kan nås via en spång från parken och är tillgänglig för allmänheten varje söndag under sommaren i guidade turer. Rössjö­holms gods är inte tillgängligt för allmänheten. 22

Snapphanemyt vid Trollehallar Trollehallar. Klippor där enligt utsaga snapphanar haft förråd och gömt fångar. En av de mest spännande platserna som förknippas med snapp­hanar. En kort vandring tar dig till hallarna, som kanske inspirerar både till klättring och lek. 23

Kafferep lockar vid Västersjön

22

Fika på Torpet ligger på åsens södra sluttning med underbar utsikt över Västersjön. Caféet serverar hembakat och är öppet sommartid. Det finns även möjlighet att boka tillställningar för större sällskap.

Sägner och varierad terräng Snibe stua. Sägnen berättar om jätten Snibes bostad. Historien förtäljer att snapphanar, de skånska friskyttar som lejdes av danska armén i kriget mot svenskarna på 1600-talet, sökte skydd här. Helt säkert är att grottan finns ett stenkast från Skåneleden. 24

Fjällkänsla på Djurholmen Djurholmsmossen. Ett stort myrområde bestående av sluttande kärr-partier och svagt välvda mosseytor. Ett besök här påminner lite om svenska fjällens mossar – så är också denna typ av myrmarker mycket ovanliga i Skåne. Genom myren flyter en bäck, och här växer bland annat hundstarr, blåtåtel, mannagräs och stor igelknopp. I större klarvattenytor finns gul näckros. Har man tur kan man få höra orren spela ute på mossen under vårmorgnar.

20

www.hallandsasen.se

9

I området finns många spår av det gamla öppnare kulturlandskapet. Det finns ruiner av stugor, kvarnar och gårdar från 1800-talet, omgivna av stengärdsgårdar. Sydväst om västra Århult finns också fornåkrar, som visar att odling skett här ända sedan äldre järnåldern för omkring 2000 år sedan. Vandringsleder och motionsslingor, den längsta sammanlänkade rundan på ungefär 7 km, vägleder dig i Djurholmens strövområde.


Örkelljunga – Åsljunga Örkelljungarundan

E

Start & mål: stadens torg Längd: 26 km Karaktär: skogslandskap och lagom branta backar Förbered med: badkläder och matsäck Se upp för: storvilt och småvilt

Visste du att…

det än idag går att köra på gamla “Riksettan”? Den slingrar sig 17 mil parallellt med E4 från Byarum i Småland till Örkelljunga i norra Skåne.

57

Njutbart på Grädd­hyllans lantcafé I historisk miljö, mitt i naturen och med utsikt över Lagans vatten ligger Grädd­hyllans Lantcafé i Ryd ungefär 7 km från Markaryds centrum. Gården byggdes på 1870-talet och sedan sommaren 2008 sprider sig doften av nybakat kring gården, för här bakas det med smör, grädde och massor av kärlek. I caféet, eller sommartid ute i trädgården bland äppel-

träden, kan man dricka kaffe bryggt på nymalda bönor, äta bakverk, smörgåsar eller lättare lunchrätter. Storstugan kan man boka för upp till 120 personer. Inte undra på att man är med i Whiteguide. Öppet större delen av året onsdag till söndag, sommartid varje dag.

Visste du att…

Skåneledens kust till kustled passerar genom Örkelljunga. Totalt 4,3 mil av den totala sträckan 24 mil ligger inom Örkelljunga kommun.

Grytåsa – skogsbete och fågelliv Ett av de nyare strövområdena kring Hallandsåsen finns utanför Örkelljunga. Grytåsa är präglat av skogsbete, ett ovanligt fenomen i Skåne, som kommer av att det under lång tid betats av nötkreatur. Flera mindre rullstensåsar bildar böljande skogsklädda kullar med små kärr och god artrikedom. Flinka sjö är en lummig sjö med rikt fågelliv – bland annat enkel­beckasin

10

kan höras spela om våren med sitt speciella läte. Tranor, sångsvanar och gräsänder häckar vid sjön, bland många andra arter. Två vandringsslingor (3,3 resp 4,3 km långa) leder dig genom Grytåsa strövområde. Även Skåneleden passerar Grytåsa. Parkeringsplatsen ligger centralt i området, varifrån man även kan ta sig med rullstol till en anpassad grillplats.

w w w. ha lla nds as e n .s e

21


Örkelljunga – Åsljunga 54

Missionsgården Strandhem l Örkelljunga Telefon 0435 500 77 l info@strandhem.nu www.strandhem.nu

Visste du att…

EFS-gården Åsljunga

– idyllen vid sjön Vackert inbäddad i bokskog vid Åsljungasjöns strand ligger EFSgården Åsljunga, knappt tio minuters bilfärd från E4:an. Gården utgörs av en huvudbyggnad, lägergården Skogsbrynet i direkt anslutning, idylliska Solvik ett hundratal meter längs vägen vid sjön samt husbilsplatser. På EFS-gården Åsljunga finns rum för möten, fest, musik och stillhet och här

22

www.hallandsasen.se

53

finns boendealternativ i flera prisklasser. I vår omgivande natur finns möjligheter att vandra på leden runt sjön, paddla, fiska, bada och grilla vid nya grillplatser. Nya Kulturpelare med information om byns natur, kultur, boende och verksamheter står på respektive plats. Servering/Catering: Allt från husmanskost till festmat. Öppet året runt.

Hjälmsjön, i centrala Örkel­ljunga, är en av tre svenska arenor för rodd? Markaryds älgoch bisonsafari Här kör du in med din egen bil eller åker tåg in till ett stort älghägn och en bisondal. Längs en 3 km sling­ rande skogsväg får du uppleva skogens konung och de amerikanska bestarna på mycket nära håll. Smålandets Gård har anor från 1700-talet, med en naturskön omgivning. Smålandets gård har anor från 1700-talet, med en naturskön omgivning. Här kan du njuta av en nygräddad våffla, smaka på älg- eller bisonkött från Restaurang Älgtornet, medan barnen leker med gårdens getter. 56


Örkelljunga – Åsljunga

Kulturhistoriska Ingeborrarp

50

Ingeborrarp är ett välbesökt frilufts­ museum som sköts av Örkelljunga hembygdsförening. Här finns permanenta unika utställningar med textilier, jordbruksredskap, torv, trä och järn. Man ordnar midsommarfirande, våffelsöndag, Ingeborrarps­ dagen, höstmarknad, matmarknad, julmarknad, kurser och mycket mer. Här är öppet hela sommaren. Till kulturhistoriska Ingeborrarp, som nu även har egen gårdsbutik, får man gärna ta med egen kaffekorg, eller besöka det fina värdshuset.

Frideborgs Boden Gårdsbutik Frideborgs Boden som ligger längs Ånhultsvägen i Åsljunga har specialiserat sig på att odla lite ovanligare kryddor och örter. Här säljer man plantor och gör örtsalt och smaksatta oljor. Chili är lite av en specialitet. I

52

butiken kan du också hitta trädgårds­ artiklar, möbler och fina presenter till försäljning. Gör ett besök, gå på örtvandring, ta en fika och njut av den underbara miljön! Öppet torsdag till söndag från påsk t.o.m september.

60

Heimdallhuset – hantverk m.m.

I Skånes Värsjö, i vacker miljö med skog och sjöar, finns konsthantverks­ butiken av konstnären Saskia van Onck. I sommarcaféet, på söndagar, kan man njuta av gott hembakat på uteserveringen. Övernattningsmöjligheter i Heimdallhusets B&B. Omgivningarna inbjuder till vandring, cykling, fiske eller kanot.

Naturreservatet i staden

26

Pinnåns naturreservat. Ett stycke unik natur – mitt i Örkelljunga tätort. Reservatet sträcker sig från Pinnåns utlopp i Hjälmsjön i nordost till Lyckstaberg i sydväst. I mellersta delen av området får man ett intryck av att vandra i en mindre regnskog. Sällsynta växtarter, så som storrams, ormbär och skogsbingel kan påträffas här, liksom en unik björnbärsart och minst 30 olika fågelarter. 27

Åsljungaklippan. Den västra delen av Hallandsåsen består av branta klippor som störtar ned i havet. I öster är det mindre dramatiskt. Åsljungaklippan mäter 162 meter över havet och ger utsikt och en känsla av åsens avslut österut.

Hantverk av skinn och ull från i huvudsak egna får. Kläder, heminredning, lammskinn, ullgarn etc. Vi säljer även ägg och fårkorv i olika smaker. Vi erbjuder gästrum med 1-4 sängar. Välkommen!

51

www.bodilsbod.se w w w. ha lla nds as e n .s e

23


Kontaktuppgifter I kartan hittar du vandringsleder markerade med orange färg, naturoch kulturbesöksmål med grön och turistaktörer med röd. Många öppettider varierar under året, så kontrollera alltid på respektive hemsida eller slå en signal innan du åker iväg.

TU RISTAKT Ö RE R 1. HOTELL & RESTAURANG HOVS HALLAR Hovshallavägen, Båstad 0431-44 83 70 www.hovshallar.com Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, CAFÉ 2. BIRGIT NILSSON MUSEUM Birgit Nilssons väg, Båstad 0431-31 18 60 www.birgitnilsson.com Öppet: maj-sept UTSTÄLLNING, CAFÉ, GUIDNING 3. EBBESSONS GÅRDSMEJERI & BUTIK Möllhultsvägen, Mäsinge 0702-27 60 69 www.ebbessonsgardsmejeri.se Öppet: hela året GÅRDSBUTIK 4. HEMBYGDSPARKEN I BOARP Boarp, Båstad 0431-730 73, 725 43 www.hembygd.se/bjare-harads Öppet: sommartid UTSTÄLLNING, CAFÉ 5. SOLBACKENS WÅFFELBRUK Italienska vägen, Båstad 0431-702 00 www.solbacken.eu Öppet: sommartid CAFÉ

24

www.hallandsasen.se

6. LINDEGRENS Sinarpsvägen 164, Båstad 0733-43 93 63 www.lindegrens.se Öppet: hela året BUTIK, AKTIVITET, NATUR

15. EKHEMS GÅRD Hålevägen 45, Förslöv 0431-45 11 10, 0709-17 06 15 www.ekhemsgard.nu Öppet: hela året LOGI, GÅRDSBUTIK

7. SINARPSDALENS INTRESSEFÖRENING Sinarpsvägen 170, Båstad 0702-37 26 39 www.bastad.se/uppleva-ochgora/sinarpsdalen/ Öppet: hela året NATUR, VANDRING

16. MARGRETETORPS GÄSTGIFVARGÅRD Margretetorp, Hjärnarp 0431-45 44 50 www.margretetorp.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, CAFÉ

8. BÅSTAD TURISTBYRÅ Köpmansgatan, Båstad 0431-750 45 www.bastad.com Öppet: hela året AKTIVITET, NATUR

17. DESTINATION RÅBOCKA Råbockavägen, Ängelholm 0431-160 43 www.rabockacamping.se Öppet: april-sept LOGI, RESTAURANG, BUTIK, AKTIVITET

9. PENSIONAT NEPTUN/ FRÖKEN SJÖGREN Havsbadsvägen, Båstad 070-53 69 130 www.pensionatneptun.se Öppet: se hemsida LOGI, KONFERENS, CAFÉ, RESTAURANG, BUTIK 10. SPRÅKGUIDEN INGRID PERSSON SKOG Karstorps Mölleväg, Båstad 0738-50 33 43 www.sprakguiden.com Öppet: hela året GUIDE, AKTIVITET

18. AFRIKAHUSET Söndrebaljsvägen, Hjärnarp 0431-45 42 10 www.afrikahuset.se Öppet: hela året UTSTÄLLNING, BUTIK, CAFÉ 19. BYSKOLAN I GÅNARP Gånarp, Munka Ljungby 0431-281 27 www.byskolan.se Öppet: april-dec CAFÉ, BUTIK, UTSTÄLLNING

11. RUTIGT & RANDIGT SECONDHAND Grusåsvägen, Grevie 0431-716 61 Öppet: hela året BUTIK

20. GÅNARPS RUM & STUGUTHYRNING Gånarps backaväg, Munka Ljungby 0431-43 21 14 www.ganarpsstugor.com Öppet: hela året LOGI

12. BÅSTAD CAMPING Norra vägen, Båstad 0431-755 11 www.bastadcamping.se Öppet: mars-sept LOGI, RESTAURANG

21. JOHNSSONS STUGOR Tåstarp, Munka Ljungby 0705-90 18 98 www.johnssonsstugor.se Öppet: hela året LOGI

13. BJÄREHALVÖNS CHARK & DELIKATESSER AB Entré Båstad 0431-719 99 www.bjarehalvonschark.se Öppet: hela året BUTIK

22. FIKA PÅ TORPET Övre Västersjövägen 287, Hjärnarp 0730-32 83 48 www.fikapatorpet.se Öppet: sommartid CAFÉ

14. MÖBELGÅRDEN BÅSTAD Östra Karup, Båstad 0431-744 10 www.mobelgardenbastad.se Öppet: hela året BUTIK

23. VANDRA OF SWEDEN Stora strandvägen 2C, Skummeslövsstrand 0430-620 21 www.vandra.se Öppet: hela året, se webb AKTIVITET, NATUR

24. HOTELL STRANDPENSIONATET RESTAURANG & BAR Stora strandv, Skummeslövsstrand 0430-209 40 www.strandpensionatet.se Öppet: hela året RESTAURANG, LOGI, KONFERENS 25. SKOTTORPS STENGODS Marbäcksvägen, Skottorp 0430-209 22 www.skottorps-stengods.se Öppet: hela året UTSTÄLLNING, AKTIVITET, BUTIK 26. LANTHOTELL LÖGNÄS GÅRD Lögnäsvägen, Laholm 0430-230 76 www.lognasgard.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, NATUR, AKTIVITET 27. ÖRJANSSONS BLOMMOR Maskinvägen 2, Vallberga 0430-230 05 Öppet: mars-dec BUTIK 28. LAHOLMS ARBETSKOOPERATIV Vallberga 0430-234 56 Öppet: hela året AKTIVITET, BUTIK 29. SKOTTORPS SLOTT & MEJERI Skottorp, 0430-213 14 www.skottorpsslott.se www.skottorpsmejeri.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, CAFÉ, AKTIVITET, UTSTÄLLNING 30. CHOCOLATERIAN Skottorps slott, Skottorp 073-504 46 46 www.chocolaterian.nu Öppet: hela året CAFÉ, BUTIK 31. MÅNSTORPS GÅRD Månstorps gård, Laholm 072-169 20 00 www.manstorpsgard.com Öppet: hela året LOGI, CAFÉ, BUTIK 32. RÖKERIET Lagavägen, Laholm 0430-104 75 www.rokerietlaholm.se Öppet: feb-dec RESTAURANG, BUTIK


Kontaktuppgifter 33. TJUVHULT.SE Tjuvhult, Laholm 0733-60 06 64 www.tjuvhult.se Öppet: hela året LOGI, NATUR

42. VALLÅSENS SKIDANLÄGGNING Yllevad, Våxtorp 054-13 26 00 www.vallasen.se Öppet: dec-mars AKTIVITET

51. BODILS BOD/BÄÄH DESIGN Skönnavägen 21, Örkelljunga 0435-545 56 www.bodilsbod.se Öppet: hela året BUTIK, LOGI

34. HALLANDSÅSENS VÄXTBUTIK Våxtorpsvägen, Hasslöv 0430-260 25 www.hallandsasensvaxtbutik.se Öppet: mars-dec BUTIK

43. VALLÅSEN BIKE PARK Yllevad, Våxtorp 054-13 26 00 www.vallasen.se Öppet: april-sept AKTIVITET

52. FRIDEBORGS BODEN Ånhultsvägen 84, Åsljunga 070-838 48 66 www.frideborgsboden.se Öppet: påsk-sept BUTIK, TRÄDGÅRD

44. KUNGSBYGGET ÄVENTYRSPARK Kungsbygget, Våxtorp 0430-300 60 www.kungsbygget.com Öppet: april-okt, se hemsida AKTIVITET

53. EFS-GÅRDEN ÅSLJUNGA Ånultsvägen 31, Åsljunga 0435-46 00 54 www.efsgarden.com Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, AKTIVITET

35. ULVEREDS HJORTHÄGN Ulvered, Laholm 0430-930 62 www.ulvereds.se Öppet: hela året, se hemsida GÅRDSBUTIK, AKTIVITET, LOGI, RESTAURANG 36. HOTELL FREDEN Otterdalsvägen 2, Knäred 0430-504 00 www.hotellfreden.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, FESTLOKAL, RESTAURANG 37. VALLENS SÄTERI FEST & LOGI Vallens Säteri, Våxtorp 073-962 90 04 www.vallens-sateri.se Öppet: end. bokning AKTIVITET, LOGI, KONFERENS, FESTLOKAL 38. LUGNET PÅ ÅSEN Bygatan 1, Våxtorp 070-359 72 65 www.lugnetpaasen.se Öppet: hela året BUTIK 39. DÖNARDALENS DELIKATESSER Rössjöholmsvägen, Våxtorp 070-220 34 86 www.donardalen.se Öppet: hela året GÅRDSBUTIK 40. VALLÅSENS VÄRDSHUS Rössjöholmsvägen, Våxtorp 0430-300 87 www.vallasensvardshus.se Öppet: hela året LOGI, KONFERENS, RESTAURANG, KULTUR 41. VÅXTORPS CAMPING OCH STUGBY Kolbäckstorp, Våxtorp 0430-331 29, 0709-41 58 49 www.naturcamping.com Öppet: hela året LOGI, AKTIVITET

45. INEZ PÅ ÅSEN Kungsbygget, Våxtorp 070-110 93 26 www.inezpaasen.se Öppet: april-okt, se hemsida CAFÉ, RESTAURANG

54. MISSIONSGÅRDEN STRANDHEM Smålandsvägen, Örkelljunga 0435-500 77 www.strandhem.nu Öppet: hela året LOGI, KONFERENS

46. MALMNÄS MÖBLER & INTERIÖR Horsabäck, Våxtorp 070-641 35 50 www.malmnas.com Öppet: hela året BUTIK

55. KVARNEN KORNHULT Kornhultsvägen, Hishult 073-500 35 91 www.kvarnenkornhult.com Öppet: maj-sept LOGI, RESTAURANG, CAFÉ, KULTUR, AKTIVITET

47. CAMP IVARSGÅRD Boalt 1377, Örkelljunga 0435-810 65, 0706-88 10 65 www.ivarsgard.se Öppet: april-oktober KONFERENS, AKTIVITET JAKT, FISKE

56. SMÅLANDET MARKARYDS ÄLGSAFARI Misterhult, Markaryd 0433-129 23 www.smalandet.se Öppet: hela året SAFARI, BUTIK, CAFÉ

48. UNDER LINDEN Ekerödsvägen 344, Munka Ljungby 0431-44 11 17 www.underlinden.se Öppet: hela året LOGI, RESTAURANG, KONFERENS

57. GRÄDDHYLLANS LANTCAFÉ Ryd, Markaryd 0433-140 40 www.graddhyllan.net Öppet: mars-dec CAFÉ, RESTAURANG

49. PERSKÖPS STÄLLPLATS Persköp 155, Örkelljunga 070-202 63 33 www.wnk.se/stallplats Öppet: hela året LOGI 50. INGEBORRARPS FRILUFTSMUSEUM Ingeborrarp, Örkelljunga 0435-531 00 www.ingeborrarp.se Öppet: april-dec, se hemsida KULTUR, UTSTÄLLNING, CAFÉ, RESTAURANG, BUTIK, AKTIVITET

60. HEIMDALLHUSET BED & BREAKFAST Byavägen, Skånes Värsjö 0433-501 61 www.heimdallhuset.com Öppet: hela året LOGI, CAFÉ, BUTIK 61. WÄRSJÖNÄS INTERIÖR & LANTLIV Värsjö 6350, Skånes Fagerhult 0433-501 80 www.warsjonas.se Öppet: hela året BUTIK

Dessa aktörer går också att nå via Destination Hallandsåsens hemsida, www.hallandsasen.se Följ gärna Destination Hallandsåsen på sociala medier!

58. SJÖAREDS NYA GÄSTIS Sjöared 9, Markaryd 070-535 57 01 www.sjoared.se Öppet: hela året LOGI, FESTLOKAL, BUTIK 59. MILLES BOUTIQE Tockarp 547, Örkelljunga 073-035 28 49 Öppet: hela året BUTIK, CAFÉ

w w w. ha lla nds as e n .s e

25


Årets cykelled 2018 i Europa

Kattegattleden Börja i Helsingborg och cykla till Göteborg, eller tvärtom. Eller anslut var som helst på den 37 mil långa kustnära cykelleden. Kattegattleden börjar vid Öresund, går via Skälderviken och Laholmsbukten längs hela långa Hallands­ kusten med vikar och uddar till storstaden Göteborg. Den natursköna leden är ett samprojekt mellan Trafikverket, tio kommuner och två regioner med syfte att binda samman ett säkert och till stora delar bilfritt stråk för cyklister, antingen det gäller dagliga pendlare eller besökande turister. Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled.

K ULT UR BE S ÖK SMÅL I kartan hittar du vandringsleder markerade med orange färg, naturoch kulturbesöksmål med grön och turistaktörer med röd. Många öppettider varierar under året, så kontrollera alltid på respektive hemsida eller slå en signal innan du åker iväg.

1. BJÄREKUSTEN Naturreservat 2. HALLAVARA DAL Naturskön plats 3. TOFTA HÖGAR Fornminne 4. BJÄRAGÅRDEN/RISHÖG Fornminne 5. DROTTNINGHALL Fornminne 6. AXELSTORPS SKOGAR Naturreservat 7. LYADALEN Naturreservat 8. LYA LJUNGHED Kulturlandskap

19. VALLÅSEN Naturreservat 20. VÄSTERSJÖNS STRAND Naturskön plats 21. RÖSSJÖHOLMS KVARN Kulturminne 22. BORGRUINEN, RÖSSJÖHOLMS GODS Kulturminne 23. TROLLEHALLAR Klippor/historisk plats 24. SNIBE STUA Grottformation 25. BJÖRSÅKRA-BÖLINGE Naturreservat

VAN D RI N GS LE DE R

9. KLARNINGEN Våtmark med fågeltorn

26. PINNÅN NATURRESERVAT Vandringsstigar

1. HALLANDS VÄDERÖ

10. KUNGSRASTEN Fornminnesområde

27. ÅSLJUNGAKLIPPAN Naturskön plats

2. HOVS HALLAR 3. GREVIE BACKAR 4. PERSHÖGSSKOGEN 5. SINARPSDALEN 6. AXELSTORPSRAVINEN 7. HÅLEHALL 8. OSBECKS BOKSKOGAR 9. DJURHOLMEN 10. GRYTÅSA STRÖVOMRÅDE

11. LASSAHUSSTENEN Fornminne/hällristningar 12. SKOTTORPS SLOTT Kulturminne 13. OSBECKS BOKSKOGAR Naturreservat 14. BRANTEKÄLLA Fornminnen 15. LUGNAROHÖGEN Bronsåldersgrav 16. EKERED Naturreservat 17. VINDRARP Naturreservat

26

18. ÅSTARPE MOSSE Naturreservat

www.hallandsasen.se


Tönnersaskog

E6 E2 0

Laholmsbukten

Snapparp

Tjärby än

Turistaktörer / Tourist Businesses

Kärragår

Natur- & kulturtips / Nature sights

Hökafältet

Start vandringsleder / Trailheads

Östor

Restad

Start cykelrundor / Start cycling loops Lag a

Norra Mellbystrand

Cykelrundor / Cycling loops

Åmot V Mellby

Mellbystrand

n

Mo

Trulstorp

24

Mellby

Södra Mellbystrand

Skummelövs sanddynsreservat

S Mellby

31 Hovs hallar

Bjärekustens naturreservat

241

1

Segeltorp

Hallavara

2

led

1

Fågelskyddsområde Orskär

Sjöräddn.stn Fiskehamn

4

Bjärehalvön

Lugnet

Torekov

Svenstad

Riviera Malen

5

Slättaröd

7

6

Sinarp

3

Glimminge

Möllhult Rammsjö

Rammsjöstrand Vasalt

Ängelsbäck

Bjärekustens naturreservat

Böskestorp

Önnarp

Segelstorp

Håle

Skälderviken Viarp

Simontorp Viarpshult

Skånelede

n

Vanstad

Svenstorp

16

Lerbäckshult

Vantinge

Ugglehult

22

C 105 St. Borrstorp

Tullstorp

Hjärnarp

Vejby

Söndrebalj

Björnabolet

Lyckorna

E6 E2 0

Nådala

Barkåkra

Höremosse

18

Huntly

Ängeltofta

L

93

Ulriksfält

Magnarp

Nybygget

Boarp

Vanstad

Karstorp

Vejbyslätt

Vejbystrand

Matkroks natur

Tiarp

187

Fogdarp

Vejbygården

Storahult

28

Hålebäckseröd

Margretetorp 21

Brammarp

Liagärde

Venedike

Viarp

V Ljungby

Storahults strand

Ekered

16

Tockarp

Ljungbyholm Lervik

Hulrugered

Dalsberg

Förslöv

Ranarp 16

Fågelsk.omr.

Truedsf

Baramossa

Mil. övn.fält

7

15

Lyngåkra

Ranarpsstrand

14

33

Tjuvhult

Frestensfälla

Bränneslätt

Ärenstorp

Öllövsstrand

Segelstorpss trand

Hunnestorp Brödalt

1

Skeadal

Grevie

Ängelsbäckss trand

Osbecks bokskogars naturres.

Brännalt

Bingsgärde Atteköp Kvinnaböske

Killebäckstorp

Glimminge plantering

10 11 8 Västerby 13 Hasslöv

Tvähöga 126

Korup med Älemossen och Lya Ljungheds naturreservat

Hallandsås

200

11

3

115

Mäshult

8

Bjäred

St. Nötte

Gräsryd

Axelstorp

Severtorp

Öllöv

Burensvik

6

Grevie

Lönhult

6

Dömestorp

Östra Karup

Hallandsåsens nordsluttnings naturreservat Lya

Varegården

5

14

Täppesås naturres.

Finnsbo

7

Salomonhög

Lillaryd

10

Karstorp Häljarp

Drängstorp

Hemmeslövs gård

Veka

12 30 29

9

Eskilstorp

9 13

Hånarp

Västra Karup

Mäsinge

4

12

Skottorp

8

Yderhult

132

Faritslöv

23

B

N Smedjebron Vrånga

Sebbarp

strand

Båstad

Tarren

Påarp

Solsidan

4

Boarp

2

Eskilstorps-

5

Vrånga

Skottorp

Allarp

E6

Tjörröd

Ängalag

115

115

Rännenäs

25

6

Småryd

Karup

Oskar

Hansagård

Stjärnhem

E20

Ryet

Ängelholms flygplats

Toftakulla

Björkhagen Skepparkroke n

Kärragårda Gånarp

Månstorp

20 76 19

21

Toarp Fiskehamn

Skälderviken

Arild

Åkersholm

Skälderviken

Nabben

Ärrarp Bölsåkra-Tranekärrs naturreservat

Fjälastorp

Råbocka

Fiskehamn

Rågåkra Tranekärr

Södåkra

Lovisefred

Munka Lju Heagård

Rebbelberga

17

Återvinningsanl.

Ängelholm

Svanshall

Kullen

Ågård

Halsaredd Rönnen Farhultsbaden

Unnarp Görslöv

Tornarna

11

2

N Häljaröd

Markboholm Viaköp

St. Tingb

Axberga

Rönne å

Höja Ishall

Farhult St. Snörröd

S Utmarken

Stenvallabaden 11

Rögla Rosenhill

Ällekärr

Neuhof Ällenberga

Ishall

Gösarp 8

Skillinge

Ängarna Pråmmöllan

Jonstorp

Glimminge

Skälderhus

Rävatofta

gården

Rekekroken

Baljagården

13

Kungs-

19 Hässlebo

Kullenbergstorp Svenningstorp

Hillarp Motorb.

St. Brandsvig

Haradal

Havsbaden

Brunnby

Bergtäkt

Tåstarp

Luntertun

Skäret

Kulltorp

Utvälinge

Skörpinge

107

anl.

105

Återvinningsanl. 150

105

r

Hov

Varan

Vinga skär

bbarp 60

rp

Dejarp

Perstorp

24

Englandsdals naturreservat Norrvikens trädgårdar Appelryd

Elestorp

3

Olastorp

Sk å

Naturreservat

24 23

Troentorp

ne

Hallands Väderö

26

Svarvareskogens naturres.

Skummeslövsstrand

Kattvik

A

Haga

en

Småbåtshamn

Lögnäs

Sommarbo

1 Knösen

M

Åvarp

Bostället

47 w w w. ha lla nds as e n .s e Höjatorp

Vilhelmsfält

Mardal

27

Berchshill


30

Veinge

Daggarp

Kårarpasjön

Årnaberga

Erlandsbygget

Skogaby

32

St. Högalt

Karsefors

Sofiedal

111 Brödåkra

Matsagården

Västralt 146

Hov

Fågelsk. omr.

Nyhem

Lagered

Hult

Munkabygget

ltå

Skenabygget

Perstorp

Glänninge

Svenshult

Vållerbäck

Gråberg

Vallberga

Kåphult

Ämtön

et Linghultsbygget Gravarebygg

Skogsbygget

Ålstorp

Sjölandsberg

Linghult

Edenberga Staffanstorp

Putseredssjön

Östersjön 101

Grönafly

Björkudden

Edenberga gård

152 140

Vannås

Dansbygget

arp

Sandvad

Ränneslöv

Nya Skottorp

Eketsbygget Flammabygget

Vrån

Stubbhult Oxhult

Sm

ed

Smedjeån

34

Skråmered

Bondåkra Vindrarp

Börkered

sån

17

Yllevad

Klämman

Kockabygget

44

144 Fladalt

Ugglehuset

9

Musikedalens naturres.

Sk

ån

ele

de

139

45

20

Tockarp

Attarp

Sjöalt

Höjaholm

Drakabygget

Ö. Tockarp

Lycket

24

Vemmentorp Fasalt

Hällede

25

Vemmentorpasjön 96

Florshult

Bölinge naturres. Mattarp Svinstorp

194

66

Fågelsk.omr.

22

21

Rössjön 66 Rössjöholm

Björnamossa Snäckebotorp

Vanås

Storakärr

114

Krokabygget

Torvgårda

Ljungagård

121

Harbäckshult

Skogen

48

114

54

86 Lärkesholmssjön

Hjälm-

Ljungaskog

St. Källstorp

76

Ringåsen Hjälmsjö

Slättsjö Backabygget

24 108

Aggarp

Lärkesholm Ö Spång

sjön

69

Bassholma

Sjöholma

53

52

V Spång

26

Ramnasjömossen

74

Ånalt

Örkelljunga

E

51

Ekeröd

Åsljunga

Åsljungasj. Spångahöj

Stivelsmosse

Rävakärr

27

Kyrkolycke

Klippebygget Röglan

Skönadal

Skåneleden

24

Nissakäll

Skånes Vä

61 5 min

Järnbläst Sjöhultet

Bjärabygget

Ängarna

Tåssjö Rössjöholms gård

Kollebäckstorp

Gudebygget

60

178

Lemmeshult

Lärkholm Lärkeröd

101

Bosjöholm

Sonnarp

Äspenäs

Sällerås

59

Bölinge

Stavershult

Onsena

Svarta sjö Krångelbygget Vita sjö

Lönnsjöholm

Västersjön

Ljungabolet

47

Porkenahult

145

Långalt

110

Fyren

Hall and 23 sås

Nedre Århult

Sjöaltesjön

Hultabygget

Hålshult

Långhult

Björnholm Boalt St. Bjälkabygget

Vråkärr Bergtäkt

Snoggarp

Smedhult

Hulebäck

Koarp

n

Brötarna

Floalt

Killhult

Ekebränna

Kungsbygget

Björkeberg

Pershult

Stackarp

Ydermossa

Djurholmamossens naturreservat

Sönder-Össjö

St. Bastena Ekesunna

Äspered

Pennebo

smossens rreservat

Fägrilt

Knopparp

Jonstorp

18 Åstarpe mosse naturreservat 19

226

Trulsabygget

Flyholmen

Holmarna

24

Hallandsås

Ramsjön

Bjärnared

Göstorpshult Råryd

Ön

42 43

fällan

Trot

Jännaholm

Bonnalt

Mårhult

41

Store sjö 98

138 Hansatorp

136

Slätthult

83

56 57 15 min

Snapparp

Ingvarsbygget Jonstorp

Hultet

Linghult

N Össjö

Skogsgård

Grönshult

Ydrilt

Egla

Brostorp

Åstarp

Rollstorp

den

39 40 Hylte

nds le

Sten

Flintarp

Rävaljung

Högalt

Hedhuset

D

Bögilt Lycket

Ekenäs

Fåglasång

38

Hishult

78

Horsabäck

Halla

15

Våxtorp

115

Kärr

Torp

Krogshult

Björnhu

55

Ågård

Oxhultasjön

46

Vallen

37

Axelvold

Kornhult

n

Hyltan

Skogshult

L. Menlösa

Källsbygg

Handskholmen

Bökehatten

Tormarp

Rostorp

St. Menlösa

Högaholma

Skönhult

jeå

Värestorp

Grötsjön

Vannåsasjön

Farhultsbygget

Stäme By

arp

Majenfors

Ön Knallen

Motorb. Tvärbäck

Putsered

15

147

n

112 Tommared

27 28

Kraftverk

Gunnarsbygget

Hu

Kövlinge

Fredrikstorp

77

Bassalt

Kraftverk

Hultabygget

Storesjö

Klägstorp

Lagan

Timmershult

Klinten

Ysby

58 5 min

Parken

Laxhult

Vippentorpet

Hjörneredssjö n

Höggostret

Vångadal

Dyreborg

Hjörnered

Munkagård

rsfält

Björkered

36

35

Lejeby

Vårvik

Månstorp

n

Knäred

S Kattarp

Kasteberg

Gosterbygget Ala

Nyby

Trälshult

Björkhult

Altona

Värnen

nn

147

Kankesjön

Gatesjön

Årnaberga Ekasjö

Laholm

Brånalt

naturres.

Uddared

Bonnarp

Blåkulla

Knutstorps

122

Bergtäkt

Kungsladugården

otorb.

Norrlida

Klämman

Skogabysjö

Ebbarp

Säbyholm

Avfallsanl.

Ösarp

Snorrslida

Vegefors

Furudal

Lilla Tjärby Köpinge

Myllehyltan

ån

Kårarp

Mammarp 44

Kr

ok

Motorb.

rp

Blankered

Kyrkhult

15

rd

Sibbalt

Rankabygget

120

35 15 min

Tjärby

ngar

Kullstorp

Skogabybackar

Vessinge

Ö Ringarp

ungby

Björket

Hunseröd

Persköp Lönnhässle

49

Sjunkamossa

Grytåsa

Sånnestorp

E4

156

Bälinge Åslidehus

Bergtäkt

Sjöbygget

Eket

Brekille

136

Rya kyrka

berg

10

V Ringarp Bälingesjön

Björkliden Flinka

Åkarp

Ebbarp

Össjö

Rya

Boarp

50

Troedstorp

Ingeborrarp

Esborrarp

www.hallandsasen.se Bergtäkt vad

Ulvs Örahult

mosse

108

Björnkärr Storamölla

Blah

Dalshultaskog

Store

Fiskaretorpet

28

Maabygget

Västrarp

Kråkelund 45

Fjällrammsjön 119

105

Sjöbygget

108

Axtorp

138

Hagstad

Älj Dalshult

Hjortaryd Skingeröd

Varshult Varshulta mosse

Häljalt

Övre


42

KORT VÄG TILL VINTER I Vallåsen kan du njuta av skidåkning för alla smaker. Ta med familjen eller kompisgänget för en heldag i backen. Vintern är nära! www.vallasen.se

MISSA INTE VALLÅSEN BIKE PARK Under sommaren erbjuds fartfylld downhill cykling i Vallåsen. Oavsett om du är van cyklist eller aldrig har testat finns leder för dig. Kom och cykla! www.vallasen.se/bikepark

43


44

l e d o r R A M M O S

BUNGY

ziplinE

Sommarens h채ftigaste upplevelse Aktiviteter och 채ventyr p책 Hallands책s

kungsbygget.com

Profile for MacMedia

Destinationsguiden 2018-19  

Destination Hallandsåsen. Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år. Välkommen till Hal...

Destinationsguiden 2018-19  

Destination Hallandsåsen. Njutning och äventyr genom fyra årstider, fyra kommuner, hundratals besöksmål och tusentals år. Välkommen till Hal...