Magasin Järvsö Sommar 2022

Page 1

JÄRVSÖ MAGASIN

JÄRVSÖ

ÅRGÅNG 14 • SOMMAR 2022

ETT MAGASIN OM LILL-BABS LAND

ÅRGÅNG 14 • SOMMAR 2022 • ETT MAGASIN OM LILL-BABS LAND


UPPTÄCK CAMP JÄRVSÖ DET NATURLIGA RESMÅLET FÖR TRÄNING, HÄLSA & UPPLEVELSE! Camp Järvsö Hotell & Konferens är platsen för träning, hälsa och upplevelser. Välkommen in i hjärtat av skogen i Hälsingland! Här väntar naturskön löpning, vandring, skogsbad, paddling, orientering och mycket mer! Om du bor i närområdet erbjuder vi även daggästpaket för 750 kr/pers inkl frukost, lunch och träning. Välkommen! HOLISTIC CAMPS

500 KR*

RABATT PER PERSON PÅ VÅRA TRÄNIN GSHELGER! ANGE KOD MA GASINJÄRVSÖ VID BOKNING. BOKA SENAST 31 JULI.

SOMMARVECKOR FÖR HELA FAMILJEN

Cecilia Gustafsson bjuder under hela 2022 in till holistic-helger. Föreställ dig vackra Hälsingelandskap, morgonjogg i frisk luft och en lugn yogasal. Traillöpning eller vandring på skogsdoftande stigar, och skogsbad.

Upptäck våra sommarlovsveckor under hela juli. Dessutom har vi vårt sommarläger Into The Wild Camp för alla barn 11-14 år. Perfekt mix av naturliv, äventyr, gemenskap och mysiga kvällar vid lägerelden.

CYKELPAKET - UPPLEV DET BÄSTA AV JÄRVSÖ

KONFERERA NATURNÄRA HOS OSS

Välkommen till cykelmeckat Järvsö och Camp Järvsö. Vi erbjuder dig som gäst ett brett utbud inom cykling. Här finns leder för både nybörjare och vana cyklister.

Tillhör du en förening eller företag är du varmt välkommen att lägga ditt nästa träningsläger, årsmöte eller konferens hos oss. Kontakta oss på info@campjarvso.se med din förfrågan.

*Gäller vid bokning av hotellrum. Boka senast 30 juli.

LÄS MER PÅ WWW.CAMPJARVSO.SE

HÖSTENS AKTIVA TRÄNINGSRESOR TILL PORTUGAL & MALLORCA FULLMATADE TRÄNINGSVECKOR I PORTUGAL

TRÄNING & AVKOPPLING I PALMA NOVA

Vårt Training Camp på Algarvekusten är optimalt för alla som söker en aktiv semester med träningspass, naturupplevelser och sol.

I mysiga Palma Nova finner du vårt Camp Mallorca. Här väntar skön utomhusträning, soldränkta terrasser, god mat och charmigt stadsliv.

1 OKT - 26 NOV

WWW.SPRINGTIME.SE

24 SEP - 5 NOV

WWW.CAMPJARVSO.SE


Starta direkt vid entrén! Bike in – Bike out Cykeluthyrning och cykelförvaring Nya cykelleder för MTB och Cross Country Rymliga familjerum med upp till 6 bäddar Torkskåp i alla rum Restaurang där Hälsingland möter världen Järvsös största uteservering i skönt solläge Öppet alla dagar året runt Välkommen! För bokning ring 0651 – 56 52 52. www.bergshotellet.seVälkommen till Järvsö Här kan du cykla, forsränna, åka skidor, utforska Järvzoo, uppleva kultur och världsarv, äta lokalproducerad mat och njuta av den vackra naturen. Här trivs besökare och bybor tillsammans i en levande och växande bygd. Nyligen mottog vi med stolthet vår GSTC-certifiering som baserar sig på FN:s Agenda 2030. När du bokar ditt boende och aktiviteter via jarvso.se går en del av bokningen oavkortat till den fortsatta utvecklingen av ett hållbart Järvsö med nya upplevelser för både barn och vuxna, året runt.

Besök oss på jarvso.se | Följ oss @jarvso #järvsö


stenegard

www.stenegard.com

0651-34 00 21

Stenegård i Järvsö

Här kan du vara

Låt Stenegård bli en del av din sommar! Vi bjuder in dig att skapa egna upplevelser och fina minnen hos oss i sommar! Här kan du fylla på med energi och leklust, inspireras av våra trädgårdar eller bara vara. Stenegård är en plats där det förflutna och nuet möts och här kan du uppleva en genuin hälsingemiljö. I Barnens Stenegård finns en lekfull miljö som passar alla, här ges utrymme att vara kreativ, att umgås eller vila i vårt gröna skogshäng. I trädgårdsparken finns fina promenadstråk och många picknickplatser för den som vill. På gården hittar du butiker för hantverk och byggnadsvård, Lill-Babs museum, kulturkollektiv, matställen, bageri, hälsoterapeuter samt Världsarvscentrum - där du får veta mer om Världsarvet Hälsingegårdar och hjälp att planera din besöksrutt.


KULTUR • TRÄDGÅRD • MAT • LEK • HANTVERK EVENT • VÄLMÅENDE • VÄRLDSARVSCENTRUM


DOWNHILL I VÄRLDSKLASS CYKLING FÖR ALLA I JÄRVSÖ


Hyr all utrustning hos oss

Downhill och XC! Cykling för alla – boka här

jarvsobergscykelpark.se 0651-76 91 92


Ljusdals trevlig Gör det enkelt för dig, men ändå festa till det.

Gör det enkelt för dig, men ändå festa till det. Vi kallar det vardagslyx. Prata med oss i charken.

Öppettider alla dagar 07-21 ICA Supermarket Åsen Ljusdal Verkstadsskolevägen 7, 827 34 LJUSDAL

Åsen Ljusdal

Telefon: 0651-142 40 mikael.svanqvist@supermarket.ica.se


aste matbutik Vi kallar det vardagslyx. Prata med oss i charken.

Hitta oss på


UPPLEV ETT ÄVENTYR I VILDMARKEN! Expedition Vargnatt - ett familjeäventyr där ni under ett dygn övernattar i Hälsingeskogen i mysiga tältkåtor inne i parken. Tillsammans kommer ni att få lösa spännande uppdrag, kluriga gåtor och praktiska utmaningar. Läs mer och boka ert äventyr på jarvzoo.se

öppet varje dag året om | tel 0651 411 25 | jarvzoo.se öppet varje dag året om | tel 0651 411 25 | jarvzoo.se


På Järvzoo lever Nordens vilda djur i sin naturliga miljö. Här träffar du björn, varg, älg, järv, lo och en hel massa andra djur. Du upplever djuren på nära håll och lär dig om de olika arterna under promenaden i parken.

facebook.com /jarvzoo

Instagram @jarvzoo


INL EDNING L I T E O M VA D V I G Ö R F Ö R T I L L FÄ L L E T

14 INDANS

Pappersbrist & Järvsöanda

V

i har klarat oss länge, men nu har detta elände tillslut också nått oss. Pappersbristen i Sverige och Europa är nu även kännbar för oss här i Jarse – troo´t eller ej. Detta till följd av krig, pandemi och dessutom strejk på pappersbruk. Att trycka magasin i tider som dessa är inte det enklaste. Så här har ärman fått kavlas opp må ni tro! Lösningsfokuserade som vi är, började vi på redaktionen spåna. I sann Järvsö­ anda kom det fram flera olika förslag och sätt att komma runt utmaningen med pappers­brist och kraftigt höjda priser. Eftersom vi älsker skogen i och runt Järvsö var det inte ett alternativ att kapa ner en herrans massa träd för att lösa det lokalt. Det var dock ett seriöst förslag ett tag... Men att göra pappersmassa själva då, här på kontoret? Njaa, det kändes sedan lite väl klibbigt och tids­krävande. Först riva gam-papper till bôs och sedan dona

till det med lagom mängd vätska, och detta genom att antingen samla spôtt från redaktionens alla medlemmar, alternativt knalla ner till Ljusnan. Nja igen. Det var kanske inte det bästa sättet att lösa det på när det väl kom till kritan. Det fick helt enkelt bli den enklaste, men också dyrare, lösningen. Maggan (reds. anm. Magasin Järvsö) körs på som tidigare med tryckeriets utbud, dock med det papper som finns att tillgå. Därför vill vi nu presentera vårt nya inlagepapper som du nu skådar med både blick, doft och känsel.”Hon ä för fin för å tummas på!” var det någon som sa... Och visst är det så, och som Maggan själv skulle ha beskrivit det, likt en annan mäktig kvinna: ”Jag är en tuff brud i lyxförpackning. En tuff brud i snyggt fodral. Jag är ett litet stycke dynamit maskerad till sockerbit.” Vänliga hälsningar Redaktionen

RECEPT – SÅ HÄR GÖR DU PAPPERSLERA (PAPIER MACHÉ) 1. Riv papper till bôs (små bitar). Använd till

exempel dagstidningar, magasin (ej Maggan!), reklam eller äggkartonger. 2. Häll på rikligt med varmt spôtt (eller hett vat­ ten). Låt stå i flera timmar eller över natten så att fibrerna löses upp. Rör gärna om ibland. 3. Mixa med till exempel stavmixer. Funkar med elvisp också, men det blir kanske något grövre. 4. Häll massan i tygkasse eller sil. Häng upp kassen någonstans där den kan stå och droppa.

5. Krama ur så mycket vatten du kan och fin­ fördela pappersmassan i en bunke.

6. Häll på vitt lim och arbeta ihop till en deg. Du kan även tillsätta vetemjöl och lite salt för att få massan smidigare och mindre vattnig. 7. Förvara i plastburk eller påse i kylen för längre hållbarhet. Håller minst ett par veckor. Så, nu är det bara det kreativa kvar. Du kan­ ske behöver en ny skål eller en liten figur? Perfekt aktivitet på sommaren då det torkar snabbt i solen. Dela gärna med dig av bilder på dina alster, tagga oss! @magasinjarvso


15 INDANS

B o och studera i Jär vsö. På Jä r vs ö g ymn a s iet hit t a r d u din gym nasi eutbi l dni n g o c h f år t re å r a v även t yr!

.. Ditt aventyr! Kr e a t i v i t e t | E n t r ep renörska p | Med vet enhet V i t ar e mot el ever från hel a Sverig e o c h ha r riks in t ag p å s amtl i ga p ro gram. Läs m er om våra utbi ld n in g ar på vå r hems id a www.jar v gy m . se

jarvsogymnasiet.se

info@jarvgym.se

0651 - 121 31


Foto: E mr ik

Ja s ns on

16 INDANS

VADDÅ INDANS? Vi slänger oss med ord som vi förutsätter att alla förstår. Indans är ett sådant som så tjusigt ligger som första vinjett i Magasin Järvsö. Men när vi tänker efter så vet vi inte riktigt själva vad det egentligen betyder, mer djupgående. Vi har fått upprepade frågor om dess betydelse, men har inte riktigt kunnat ge något mer utformande svar. ”Tjaa, det är en hambo-term, något man gör innan själva dansen” har kunnat vara ett svar. Detta krävde mer efterforskning insåg vi på redaktionen, och vem ringer man om inte självaste hambo-­ drottningen själv, Sofia Lindström!

HJÄLP OSS SOFIA, VAD BETYDER EGENTLIGEN ORDET INDANS?

– Indans används i hambo och är de första stegen man tar in till själva omdansning­ en. I hambo gör man dalsteg, tresteg och omdansning i grunden. Indansningen är liksom de steg man tar för att bjuda upp till dans, fatta tag i varandra och sedan sväva runt tillsammans i hambons virvlar, för­klarar hon. Begreppet används alltså när du och din partner går samman och påbörjar rotationen i en hambo eller polska. Precis som med Magasin Järvsö med andra ord. Vi börjar med indansen och dessa första uppslag med inspirerande bilder som sedan får dig att bli ett med magasinet, ni bjuder upp, och dras sedan vidare till dans och melodisk läsning.

ÄLSKLINGLAND

Det är gröna skogar och ängar och blåa berg och vattendrag. Det är vårt Hälsingland det. Foto: Håkan Persson


sca.com/skog

”Jag erbjuder tjänster som utvecklar ditt skogsägande” Jag hjälper dig att få en god överblick och tillgång till de verktyg du behöver för att nå dina mål med skogsbruket. Vi erbjuder allt från skogsvård och rådgivning till avverkning och gallring. Ring Martin så får du veta mer om våra tjänster som kan öka värdet på din skog. Din lokala virkesköpare hittar du alltid på sca.com/skog eller på skogsvinge.se

Foto @ Michael Engman

Martin Uddh virkesköpare Ljusdal/Järvsö/Bjuråker tel 0651-76 06 81 marin.uddh@sca.com


18 INDANS

SÅ DÄR JÁ

Det måste vara så man tänker när man ser att man lyckats fångat ett ögonblick likt detta? Foto: Peter Eriksson-GladhVI Ä R MAG A SIN JÄR V SÖ MIN FAVORIT I SOMMARNUMRET:

20 VI ÄR MAGASIN JÄRVSÖ

MY “BOSSEN” FRANSSON Vd ”Barbrotårtan! Att förebilden tolkas i en tårta är självklart” Sidan 88 my@svartpist.com

NATHALIE “KRÖSA-MAJA” HÄLL Ansvarig utgivare & chefredaktör ”Det största av hjärtan bor i Anna-Greta - vilken kvinna!” Sidan 70 nathalie@svartpist.com

JONAS “TROLLKARLEN” OLSSON Formgivare ”Chokladbrownie, ja tack” Sidan 134 jonas­­@svartpist.com

ALICIA “GRÄVARN” MÅRTENSSON Skribent & fotograf ”Lina och Steve, man blir ju sugen!” Sidan 26 alicia@svartpist.com

FRIDA “FRISPRÅKARN” KLANG Fotograf & formgivare ”Ledhunden Gimli, vilken hjälte!” Sidan 40 frida@svartpist.com

JOHANNA “MÅNGA-BOLLAR-I-LUFTEN” SYRÉN Skribent & fotograf ”Agnes Sundberg, dåtidens powerkvinna” Sidan 106 johanna@svartpist.com

HANNA “SOLSTRÅLEN” FAGERLUND Annonskoordinator ”Jonas illustration på omslaget. Wow!” Sidan 1 hanna@svartpist.com

HÅKAN “MARIO” PERSSON Fotograf & korrektur ”Matverkstaden, för det är på Lillsia det händer” Sidan 84 hakan@svartpist.com

IDA “MMM...” ZETTERQUIST Webbutvecklare ”Turagård, broccoli är ju en hit” Sidan 110 ida@svartpist.com

ROBERT “BRUN” HÖÖK Webbutvecklare ”Julius Brun, det säger ju sig självt” Sidan 120 robert@svartpist.com

JÄRVSÖ MAGASIN

ÅRGÅNG 14 • SOMMAR 2022

ETT MAGASIN OM LILL-BABS LAND

SKRIBENTER

FOTOGRAFER

Nathalie Häll Peter Nilsson Alicia Mårtensson Johan Ståhlberg My Fransson Lisa Björner Frida Klang M Åhs

Emrik Jansson Peter Eriksson-Gladh Håkan Persson Johan Ståhlberg Alicia Mårtensson Lisa Björner Frida Klang

ANNONSAVDELNINGEN Anna Näslund Nisse Olsson Petter Bergman Micke Färlin

OMSLAGET Järvsödräkten i en svängig hambo. Läs mer om skapandet av Järvsödräkten på sidorna 58-60. Illustration: Jonas Olsson I samarbete med dräktnörden Anna Thunell

ILLUSTRATÖRER Jonas Olsson

PAPPER Omslag: 200 gr WFC Silk. Inlaga: 80 gr WFU Uncoated. Blädderstopp: 250 gr WFC Silk.

KONTAKT – ANNONS Spigg Media Bjuråkersvägen 20B 827 35 LJUSDAL spiggmedia.se anna@spiggmedia.se 070-360 54 60

JÄRVSÖ

Magasin Järvsö är en ­fristående produkt producerad av Svart Pist Publishing AB. Magasin Järvsö kommer ut med två fullproppade nummer per år – sommar och vinter. Kom ihåg att tipsa oss om du sitter inne på någon rolig story! Trevlig läsning!

KONTAKT – REDAKTIONEN Svart Pist Publishing Turistvägen 56 827 50 JÄRVSÖ svartpist.com info@svartpist.com 0651-122 22


MEDARBE TARE U TA N D E S S A V O R E D E T M Å N G A B L A N K A S I D O R

21

M ÅHS

PETER ERIKSSON-GLADH

EMRIK JANSSON

Vår actionfotograf från långgrannen Storvik, men som gärna vill flytta uppåt med tjejen sin. Peter älskar att cykla och allt som har med cykling att göra, det kan man snabbt lista ut genom flödet på Insta @petereriksson1. Ledig tid spenderas gärna på resande fot, alltid med kamera­ väskan och cykeln nära till hands. Peter har jobbat som skidfilmare/fotograf i flera år. Så skoj att få med sig denne energiske 33-åring i gänget!

Han som medverkat i de flesta ­Magasin Järvsö de senaste åren, och årets sommar­nummer är inget undantag. När Emrik inte är ute och reser och fotogra­ ferar så jobbar han med… nä vi skojar, han bara reser och fotograferar. I sommar hittar du honom troligtvis, eller med störs­ ta sannolikhet, tillsammans med bästisen Abbe, Emriks australian shepherd. De hänger tillsammans i vått och torrt. På cykelleden eller i kajaken. True love! @emrikjanssonphotography

JOHAN STÅLBERG

LISA BJÖRNER

Skidåkare och passionerad cyklist som spenderat merparten av sitt vuxna liv bland berg runtom den alpina världen. Frilansskribent med en ekonomexamen nedstoppad i skidfodralet. Arbetar numer inom ett forskningsprojekt vid Hög­ skolan i Gävle, som fokuserar på att driva omställning av energisystem genom ökad lokal produktion och användning av bio­ gas. H ­ ittade till Järvsö genom att arbeta i ­Järvsö Bergscykel Park om somrarna och bor nu i byn på heltid. Trivs som bäst när han får lämna skrivbordsstolen och ge sig ut på cykel eller skidor.

Vad krävs det för att bli en medarbetare på Magasin Järvsö? För det första ska du vara duktig på det du gör, vilket Johan Ståhlberg är, sen ska du förstå att redak­ tionen är sanslöst lättmutade, vilket Johan har förstått. I det här numret vandrar Johan Hälsingeleden. Resultatet blev som vanligt superbra! Det bästa med Järvsö då? ”Entreprenörsandan! Alla är så drivna och jobbar framåt mot samma mål!” Den tackar vi för.

Att klä berättelser med ord och bild är Ms specialitet. Hen har en förmåga att skriva på ett sätt som berör och fångar läsarens intresse redan vid de första bokstäverna. För att inte tala om bildernas perspektiv och berättelser. När M inte är ute på uppdrag med Magasin Järvsö hänger hen i sin offgridstuga i Delsbo­skogarna, stickar eller ­illustrerar. Läs mer om Ms handarbete på @helsingestickat eller om offgridlivet på @offgrid_pa_viggs

Lisa är mat- och livsstilsfotografen med ena foten i Stockholm och resterande kropp, och familj, i Jarse. Hennes bilder kan ses i magasin i hela Europa, men också i reklam samt en och annan kokbok. Springer du på Lisa på byn och hejar, bli inte brydd om hon ser frågande ut – hon har sin tvilling i byn.

MEDARBETARE

PETER NILSSON


Foto: Håkan Persson

INNEHÅL L 22

MAGASIN JÄRVSÖ SOMMAREN ÅR T VÅTUSENTJUGOT VÅ Foto: Alicia Mårtensson

INNEHÅLL

69-82 FÔLK

Vem har stickat i 45 år och vem vaktar de vilda kidzen? Inspireras av Jocke som byter bana, Lars-Åke som finner skrivarro i stugan och Ninni som förvaltar arvet. Möt människorna som får Järvsö att bli den trevliga, roliga och megagrymma by som vi alla älskar. Foto: Håkan Persson

83-94 GÔTTA

Ostglass, hållbar odling, en tårta med stjärnstatus och kafferosteriets nya lokaler. Allt detta hamnar såklart under Gôtta! Vi kryddar det hela med spännande nyheter om nya restaurangen som planeras på Ica. Matnyttigt så det förslår. Och om du fortfarande är hungrig, bläddra vidare till sida 132. Mums! Foto: Frida Klang

40-68 SÔMMAR

Träffa gänget som fixar lederna, husen som jubilerar som världsarv och låt dig inspireras att ge dig ut på den långa vandringen. Lär dig sy en folkdräkt (nej, skoja, vi har inget mönster). Läs Kalles sju schyssta cykeltips och möt Goodluck som växlar mellan soliga dagar i Tanzania och mörka vargnätter. Som ni märker är ­sommaren som bäst när den tillbringas i Jarse.

95-109 BÔS

Här samlar vi allt vi älskar – människor som guidar både bybor och turister, Cissi som ordnar folkfest, Pär som både preppar pister och bekämpar lupiner i samma sväng, Julia som sätter färg på barnens tillvaro och Amanda som delar med sig av sina tankar om byns utveckling. Läs Agnes goda hälsoregler och träffa Bröderna Bergman som forsätter att leverera värdskap.


23 INNEHÅLL Foto: Emrik Jansson

Träffa Lina och Steve, innan du träffar en sten.

Foto: Lisa Björner

Från jordgubbar till kål och broccoli, i 20 år har familjen odlat på Turagård.

Foto: Frida Klang

110

SOFIA OCH HENNES TURAGÅRD

Foto: Frida Klang

26

DOWNHILLGUIDERNA

120

JULIUS BRUNS STENEGÅRD

Bland träd och terapeuter. Följ med på en vandring i Julius Bruns fotspår.

132

SÅ FIXAR DU DIN SKÖRDEFEST

En brownie på zuccini eller en sallad på grannens pärer, vi har recepten – Järvsö har råvarorna.


Familjen <3

pratar med, och det kan vara någon som man inte prata med förut. En av de bästa sakerna med att bli äldre är att jag blir lite mindre orolig för vad folk ska tycka om mig. Det är konstigt, men det gör livet lite roligare när jag inte tillåter andra begränsa mig i vad jag kan och inte kan göra. Att våga skriva denna krönika satt långt inne, då jag aldrig uppfattat mig själv som skribent eller krönikör, eller skriva alls för den delen. Så nu när du läst denna befinner jag mig mil(!) utanför min komfortzon. Det finns saker som jag inte vågar som för andra kan uppfattas som rent ut sagt störtlöjliga, men som för mig känns omöjliga. Bland annat så vågar jag inte klä ut mig och gå på maskerad. Skratta ni, men jag vågar inte. Däremot ska jag ta mod till mig och ringa och säga att jag söker rollen som huvudtränare för damlaget. Så avslutningsvis vill jag peppa alla att våga lite mer, men också ödmjukt ber er att inte skicka några fler maskeradinbjudningar... • /Fredrik Jelk

maskerad...

det egna huset för att få lån på banken. Jag önskar att vi alla vågade mer, i stort och smått. Att vi kunde ge 100 procent och att det är okej att både lyckas, och misslyckas! Själv­ klart inte misslyckas så att man måste flytta från sitt hus. Men att vi oftare vågade vara utanför det som så fint kallas komfortzon, där vi vet exakt hur andra uppfattar oss och vi vet vad som händer. Det är ingenstans man orkar vara hela tiden, men jag vill tro att desto mer man tränar på att vara utanför komfortzonen desto mer bekväm blir man. Man får liksom lite starkare mentala muskler. Att bygga cykelleder på någon annans mark med lånade pengar, att bjuda in fler att komma till Järvsö och att bli både hyllad och inte hyl­ lad. Att säga till företagare att faktiskt köpa in fler cyklar för det kommer fler gäster i sommar, något jag inte med säkerhet vet om det gör, men något jag hoppas och tror starkt på. När jag tänker på allt detta på samma gång är det lätt att jag börjar tvivla. Men jag vill att det ska gå, och jag vågar hoppas på det. Och det är fler runt omkring mig som hejar på när jag behöver det som mest – vilket jag är otroligt tacksam för. Jag önskar att alla fick ha någon som hejade på när man ska göra något man inte vågar, men väldigt gärna vill, det hjälper! Jag tror också, att om vi inte gör det vi vill för att vi inte vågar, så finns det en chans att man blir bitter. Om vi umgås och diskuterar att till exempel börja träna med någon som inte tränar kommer det vara svårare att börja, än om man pratar med någon som faktiskt redan tränar. Man måste våga välja vem man

n, a

å på eg int

i stort och smått, tror jag att vi får ett större liv. Som när det var möte med tränargrup­ pen för Järvsös damlag i hockey. Jag hade tidigare under året varit med som assisterande tränare, och nu ställdes frågan i gruppen om det var någon som ville ta på sig rollen som huvudtränare. Min första tanke var ”jag vill” – men jag vet inte om jag vågar. Därför tackade jag nej. Senare på kvällen undrade jag varför jag inte bara sa ja när jag faktiskt ville det. Ibland när det i ett sammanhang ska pre­ steras av något slag upplever jag att människor ibland håller igen lite grann. Det kan gälla personal som jobbar i liften som inte riktigt vågar se alla i ögonen och säga hej, eller ta i allt man orkar och lite till på träningen även om man känner sig osäker. Flytta till ett nytt ställe, börja på ett nytt jobb eller starta eget företag. Men så ibland tappas kontrollen och man tar i 100 procent i stället för 80, och tar steget. När det händer uppstår oftast fantastiska saker som ökad självkänsla, att man träffar sitt livs kärlek, eller man kommer in på utbildningen man nästan inte vågade söka. Det var någon som sa att om man provar tio idéer kommer bara två av dem att lyckas. Om man ska se det så så är det riktigt otäckt att till exempel starta eget företag där man kanske sat­ sar sparade pengar och måste gå i borgen med

på ise

r ga vå

G

ENOM ATT VÅGA,

ut

ra

GÄSTKRÖNIKA: FREDRIK JELK

ATT VÅGA!

si g

nd

24

Vissa vågar int e ge


25

VARMT VÄLKOMMEN till den vackra & unika Kyrkön i Ljusnan! Ta del av naturen, kulturen och den rogivande kyrkmiljön. Järvsö kyrka är öppen varje dag kl. 09-15.


26

Hör du coachande röster i lederna i Järvsö Bergscykel Park är det troligtvis Linas eller Steves stämmor. ”Ut med armbågarna, tänk armhävningsposition.” ”Good job!”


27

Cykelcoacher

Lina & Steve Alla hoppas vi att de snart hittar sitt hus i Järvsö. Lina och Steve. Cykel­ fantasterna som tillbringade varje öppen dag i Järvsö Bergscykel Park förra sommaren, och det lär ju upprepas även denna sommar. Better MTB går in i säsong två med all coaching i Järvsö Bergscykel Park. text: Nathalie Häll foto: Emrik Jansson


28


29

Att cykla är ju

hur kul som helst, speciel Här är ett tje lt i grupp m ed likasinna jcamp med de. coach Lina i spetsen.

Bättre MTB

VID 30 ÅRS ålder fann Lina sin bästa vän i

Under säsong erbjuder Better MTB även olika camps. Här är ett av tjejgängen i full färd med att ta sig an det steniga partiet. Steve instruerar.

livet, mountainbiken (ja, jämte Steve så klart!). Och vid 34 fann hon disciplinen downhill och började tävla ganska omgående. – För tio år sen körde vi mest bara med downhill­cyklar. Cyklade man där det inte fanns lift så gick man upp med cykeln helt enkelt, berättar Lina och tillägger att de genom åren spenderat många somrar i Whistler. Steve har cyklat större delen av sitt liv och började tävla i downhill under slutet av 90-talet. – Jag var 19 när jag började med landsvägs­ cykling hemma i Nya Zeeland, sen blev det även MTB och downhill, berättar han. Lina och Steve träffades under Mayhem Fes­ tival i Åre 2007 genom gemensamma vänner. Då hade Steve varit i Sverige nästan ett år. – Sen dess har vår lediga tid gått åt till cyk­ ling, resor och tävlingar, säger Lina. Coachat på cykel har paret gjort till och från under flera år, men det var när Lina tog en liten paus från sitt vanlig jobb inom marknads­ kommunikation och e-handel som de bestäm­ de sig för att starta Better MTB. Det är ungefär två år sedan nu. – Nu är det andra säsongen som vi kör all coaching i Järvsö Bergscykel Park, och vi bor på plats mellan maj och november, säger Lina och fortsätter:

– Vi fortsätter med löpande introduktions­ kurser för de som hyr och testar på downhill för första gången, och privatlektioner. Vi har även en hel del olika camps som man kan boka in sig på, i olika nivåer samt även specifika barn- och tjejläger. Om vi ska framtidsspana, vad händer inom cykelvärlden? – Tävlingsgrenen enduro är stor och fler köper endurocyklar jämfört med nya down­ hillcyklar. Endurocyklarna har tagit över myck­ et av cyklingen och används för både stig- och utförscykling. Utbudet för uthyrning har också vuxit enormt. Även el-mountainbikes fortsätter växa både utomlands och i Sverige, berättar Lina, och Steve fortsätter: – E-MTB kommer löpande bli mycket lättare och ha mer utvecklad teknologi. Många som börjar cykla går direkt på e-MTB. Förhoppningsvis fortsätter anläggningar och kommuner att satsa på mountainbiking. Det är en kul sport! Och till sist, varför Järvsö? – Vi har hela tiden gillat den härliga atmosfären i Järvsö. Det är en trevlig ort med mycket driv, och att just mountainbike­ cyklingen växer så mycket här, både i backen och utanför, är extra roligt, säger Lina och Steve samstämmigt. •


30

LINA SKOGLUND ÅLDER: 50 år i september. FAMILJ: Mamma Mona och storebror Fredrik. BOR: Stockholm (Järvsö just nu). GÖR: MTB-coach och marknadskommuni­ kation.

HOBBYS (FÖRUTOM CYKLING): Äta godis!

DETTA VISSTE NI INTE OM LINA:

”Jag är en fena på att fickparkera!”

”Vi har hela tiden gillat den härliga atmosfären i Järvsö”


Svensk Fastighetsförmedling

Drottninggatan 4

T +46 650 130 30

svenskfast.se/hudiksvall

Kvarteret Kajkanten. Ditt nästa hem? Kvarteret Kajkanten ligger där utsikten mot Hudiksvallsfjärden är som vackrast. Utegården och husen öppnar upp sig mot vattnet så att alla bor med en glimt av fjärden. Föreningen kommer får en egen brygga med bastu och i det gemensamma fixarrummet kan du valla skidorna eller reparera cykeln.

i din närhet, liksom idrottsanläggningar, butiker och vård. Både i ditt grannskap och en kort bit hemifrån väntar hänförande naturupplevelser och äventyr. Det är skogar, berg och sjöar, rullstensåsar, Hälsingegårdar och en fantastisk skärgård. Destinationer som är mångas drömresmål – och din hemtrakt.

Visst är havsläget huvudnumret, men det skadar inte heller att både Hudiksvalls centrala delar och resecentrum nås på några få promenadminuter. Möljens karaktäristiska sjöbodar kantar vägen in till stan där butiker, restauranger och kulturupplevelser duggar tätt. Inom en snäv radie hittar du allt du behöver för en trygg, trivsam vardag. Förskolor, grund- och gymnasieskolor finns

Rum 1-5 Antal Bostäder 82 Boarea 30-120 kvm Pris 1 095 000-6 895 000 kr Inflytt 2024/2025

Richard Tynér T +46 703 20 06 41

Försäljning pågår. Anmäl intresse:

Malin Bergman T +46 703 20 07 17

svenskfast.se/hudiksvall


32

STEVE MUR­PHY

ÅLDER: 52 år. FAMILJ: Mamma Judy,

pappa Terry och stora­ syster Karen. BOR: Stockholm (Järvsö just nu!). GÖR: MTB-coach och cykelmekaniker. HOBBYS: Bygga och fixa cykelleder.

DETTA VISSTE NI INTE OM STEVE: ”Jag har varit i Whistler 18 år i rad för att cykla.”

”Jag var 19 när jag började med landsvägs­cykling hemma i Nya Zeeland, sen blev det även MTB och downhill”


Närvaro. För all tid. Vi tror på kraften i att vara närvarande. Att vi ska finnas här för dig på din hemmaplan. Oavsett om det handlar om försäkringar för dig och ditt hem, ditt företag och dina anställda, bostadslån, långsiktligt sparande eller en bostadsaffär. Tillsammans hjälper vi dig med allt inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Idag, i morgon och för all tid. Bank, försäkring och fastighetsförmedling. Nära dig.

Kontakta oss Länsförsäkringar Gävleborg • Telefon: 0651- 56 63 00 • Besök oss i Ljusdal: Postplan 14B Länsförsäkringar Fastighetsförmedling • Telefon: 0651-400 00 • Besök oss i Ljusdal: Postplan 14B • Besök oss i Järvsö: Turistvägen 54


34

6 juni 2010 klockan 09:24. Järvsö Bergscykel Park. Lina och Steve stod först i liftkön denna historiska dag då liften även började gå sommartid, för downhillcyklister. Sedan dess har Järvsö varit en favoritplats för paret.


35

BLI EN BÄTTRE CYKLIST – 5 TIPS FRÅN PROFFSEN OAVSETT OM DU ÄR PROFFS ELLER NYBÖRJARE FINNS DET 5 OMRÅDEN DU BÖR FOKUSERA PÅ:

1 2 3 4 5

Grundpositionen, hur du står på cykeln i en neutral position. Du behöver

hitta en stark, stabil och centrerad position. Det inkluderar positionen på dina armar, överkropp och ben. Kortfattat, lätt böjda ben, böj vid höften och kom ner med överkroppen och ut med armbågarna som i en stark armhävningsposition. Kurvtagning kan de flesta alltid öva mer på. Tänk på att hålla en stabil och

centrerad kroppsposition. Hänger du bak på cykeln tappar du tryck och grepp på framhjulet. Lyft blicken och titta framåt, gör den mesta inbroms­ ningen innan kurvan startar och försök få med dig fart ut ur kurvan. I vissa kurvor kan du träna på att pumpa till vid utgången av kurvan. Var aktiv på cykeln, och inte bara ”åka med”. Så fort du kommer in i sek­

tioner där det börjar hända saker, som rötter, stenar, kurvor och andra förändringar i lutning och terräng, behöver du agera så du inte bara står stelt. Du kan använda armar och ben som stötdämpare för att bli mer följsam. Om du också lär dig pumpa med teknik och tajming kan du utnyttja terrängen för att generera fart utan att trampa. Träna på att använda bromsarna på rätt sätt, och vid rätt tillfälle. Frambrom­

sen har mest bromsverkan och därför vill du använda både fram- och bakbromsen, för att effektivt få ner farten. Många är rädda för frambrom­ sen och att kastas framåt, men har du en stark grundposition och är aktiv i kroppen kastas du inte framåt vid inbromsningar. inkla cykeln under dig, det vill säga, att separera kropp och cykel gör att V du uppnår bättre grepp och kan genomföra kurvor bättre. Kommer du till

­ xempel in mot en platt kurva så vinklar du cykeln och stannar själv e ganska upprätt – hur mycket beror på situationen. Skulle du luta dig med cykeln kan du tappa greppet och gå omkull.

OCH INTE MINST – HA KUL!


Foto: Bertil Onegård

36 INDANS

PAVILJONGERNA PÅ KYRKÖN

Foto: Alicia Mårtensson Entrecote från Högbo Gårdshandel.

I naturreservatet på Kyrkön i Järvsö har vi fått fin-fina paviljonger. De är konstru­ erade av återbrukat virke från en fallfärdig sågverks­ byggnad i Hälsingland. Dessa paviljonger ritades av White arkitekter och skapades för en arkitektur­ festival 2019. Målet var att återskapa känslan av att sitta under en trädkrona med ryggen mot stammen. Och nu står de där, ståtliga och vackra. En perfekt plats för chefen att ta sin lunchpaus på för att vila öronen lite...

HANDLA HÄRODLAT I MOBILEN

Tretton producenter, sex utlämningsplatser och ett stort sortiment av lokalproducerad mat – Farmup Hälsingland. Ostkaka från Föne Ostkakeri.

Gravad lax från Arnövikens Sjögodis.

Du klickar hem härodlade produkter direkt i appen och hämtar på torsdagar på ett utlämningsställe nära dig. Enkelt, och suveränt! Aldrig har väl närhe­ ten till matproducenterna känts så nära. I skrivande stund kan du handla från Sjögo­ dis, Järvsö Gröna och Musteri, MJ Bär och Grönt, Darkpassion, Gulo Gulo Deli, Glada Blad, Rävgrytets Kafferosteri, Föne Ostkakeri, Högbo Gårdshandel, Wij Äggbod och Hudik Bröd. Och fler är på väg in.

30 ÅR! GRATTIS JÄRVZOO

14 september 1992 invigdes Nor­ dens vildmarks­park, Järvzoo, och ingen mindre än Drottningen själv (och Kungen) fanns på plats. – Firandet kommer ske på många olika sätt. Bland annat uppmärksammar vi vårt arbete med bevarande, forskning och utbildning som sker både här hos oss och ute i det vilda. ­Under sommaren kommer ­också olika erbjudanden dyka upp, så håll ögonen öppna, s­ äger Jens ­Larsson, vd på Järvzoo.

TANDVÄRKSTALLEN

Vid kyrkan i Hamra finns en så kallad tandvärkstall. Förr i tiden besöktes tallen av folk med tandvärk. I förhoppning att för­ driva det onda berördes tanden med en träflisa eller spik tills att det blödde, vartefter flisan eller spiken slogs in i trädets stam. Värken flyttades då över till tallen. Helst skulle denna ritual ske under en torsdagsnatt.


Boende i vacker naturmiljö med underbar utsikt över Järvsö med anslutning till Järvsöbacken!

NÄR & FJÄRRAN

Nära till fantastiska upplevelser utanför dörren. Fjärran från stress och trängsel. Hos oss bor du bekvämt i en modern fullutrustad timmerstuga, belägen precis vid Järvsöbacken. En underbar utsikt utöver dalen och Ljusnan som vackert slingrar sig förbi Järvsö. Järvsös bästa boende med hög standard.

För mer information och bokning, besök våran hemsida www.alpstigen6.se där du lätt bokar din semester hos oss. Ni når oss på följande info@alpstigen6.se eller 070 - 781 12 22


JÄGARGIN

INDANS

Erik Blom har snickrat ihop ett gin, ett Jägargin! Med smak av Hälsingeskogarna, inspirerad av naturen och smaksatt med dess skafferi av örter och bär. Snyggt på bild blir det också!

Järvsöarmband Emelie Eriksson har skapat ett Järvsöarmband. Armbandet är tillverkat av flätad tenntråd med ett handvävt band i traditionellt Järvsömönster på naturgarvat renskinn med en knapp av ren­ horn. Spana in armbanden på @tenntradsdesign

Foto: Frida Klang

38

COUNTRYFESTIVAL

I sommar är det åter dags att putsa bootsen och damma av hatten. Det blir countryfestival på Little Hell loge, nu tv-kändis efter cowboyfesten som Wild Kids anordnade där. På tv florerade även Emma Svensson med band. Emma är med som både artist själv och artistansvarig för festivalen. Lokal mat från Burgarbussen kommer att finnas på plats. Vi ställer upp oss för en linedance den 20 augusti.


Foto: Håkan Persson

UNISEXDRÄKT Oj, vad vi hälsingar vurmar för folkdräkten. Det gör också Fredy Clue som står bakom projektet med unisexdräkten Bäckadräkten. Inblandad i dräktskapandet är även illustra­ tören och konstnären Ida Björs, silversmed Karin Li, Järvsö, och Delsboskräddaren Pär Swedin. – Tanken är att det ska bli en ickebinär eller unisex-dräkt som alla kan bära. Jag har skissat massa, vi har kollat på äldre folkdräk­ ter, varit på olika studiebesök, bland annat på Delsbo Forngård, Ljusdalsbygdens Museum, Borås Textilmuseum, och pratat om dräkt och så vidare, säger Ida Björs.

BYHETER

Äta vid Hälsingebordet

Visit Sweden har 14 så kallade ”edible table” i Sverige, Hälsinglands står placerat vid Orbaden. Upplevelsen börjar vid Orbaden Ekoodling där man plockar ingredienser till kvällens middag tillsammans med en guide. Väl vid hälsingebordet på Åsberget serveras välkomstdrink och guiden berättar om kvällens mat­ lagningsplaner. Tillsammans lagar ni måltiden av det ni plockat på er. Till maten serveras lokalproducerad öl ­eller alkoholfri dryck från naturen. Och varför inte kom­ binera med boende i Bergalivs lofthus på samma berg?

INDANS

Efter 47 år på Järnhuset har Bengt Norén Bonek lämnat över stafettpinnen till Niklas Hemström. Niklas började på Järnhuset som sommarjobbare för 16 år sedan och har oavsett vart livet lett honom alltid ramlat tillbaka till Järnhuset. Sedan 2014 har han jobbat heltid och nu tar Niklas vid när Bengt går i pension. – Det känns bra, inspirerande och roligt att jag har fått den här chansen, säger Niklas.

39 Foto: Elisabeth Jubelin

NIKLAS BLIR BENGT

Foto: Lina Lundmark

Studio Berling Veronica Berling Filipsson är en nyinflyttad keramiker i Järvsö. Du kanske sett henne i repan på Bergshotellet också? I studion hemma snurrar drejskivan för fullt och i framtiden hoppas hon på att utveckla verksamheten och skapa en kreativ mötesplats för alla generationer. Det håller vi på redaktionen tummarna för! – Järvsö är fantastiskt. Det visste vi i och för sig redan innan vi flyttade hit. Vi gillar att bykänslan vilar tryggt här, säger Veronica.

Någon som jubilerar i dubbel bemärkelse i sommar är Pelle Nyberg och hans Upplev Järvsö. Pelle firar 30 år i forsen, och hans företag Upplev Järvsö 10 år. Grattis! Fler som jubilerar är Järvsö IKs Hockey­ camp. I tio år har arenan lockat hockey­ sugna kids. Det även is hela sommaren för första gången. Det är nystartade Järvsö IK Event som gör det möjligt. Järvsö Bergscykelklubb startar i sommar, i samarbete med Järvsö Bergscykel Park, torsdagsträningar på kvällstid i parken. Vad som krävs? Ett medlemskap! Messmörsteatern, med Cecilia Bruce i spetsen, spelar i sommar upp föreställning­ en ”Sök Sampo – Sagan om Lars Larsson” på Hästberg. Äntligen blir cykelbron i Edänge verklig­ het! Låt oss förbinda oss med Ljusdal! Amanda Sandahl och Järvsö Gårdstramp hälsar oss välkomna till gårdarna och mat­ producenterna med cykel den 13 augusti. Toppstugan/eftertanken har sommar­ öppet på berget i sommar. Och så har vi blivit med trafikskola!


40 SÔMMAR

SôMMAR 40 48 54 56 60 62

Med Gimli i spetsen SÅ PREPPAS LEDERNA

Världsarvet Hälsingegårdar FIRAR 10 ÅR SOM VÄRLDSARV Utforska skogen TIPS PÅ VANDRING Anna Thunell ger NYTT LIV TILL LIVET 7 tips när du köper elcykel LOPPIS TILL CYKELVERKSTAD Från Tanzania till Jarse MÖT GOODLUCK OCH ANNA


Gimli text: Peter Nilsson foto: Peter Eriksson-Gladh

(HUND)

Vad är din roll i ledteamet? – Det är jag som är arbetslagets strateg. Jag har den övergripande planen över vad som ska byggas och så. Jag kollar att de andra gör som de ska. Om inte, så skäller jag ut dem direkt. Är det svårt med kommunikationen? – Alltså, jag blir konstant besviken. De vill ju bara gräva. Så fort jag hittar en bra pinne, då ska den bort ur leden. Bort ur leden?! Den är ju en svinbra feature! Jag försöker stoppa dem varje gång. Men icke. De bara kastar ut alla pinnarna i skogen. Helt hopplöst. Vad har ni för framtidsplaner? – Vi har ju inte så mycket att göra på vinter­ halvåret, så vi ska utöka verksamheten med en ny inriktning – afterskiband, sicken idé! Vi sticker på Sverigeturné nästa vinter. ”JBP Ledgräverz”. Det blir lite dansbandsinspirerat, med matchande kostymer i skrikiga färger. Svinsnyggt! Turnéplanen är redan klar. Vi ska spela över­allt i hela skidsverige. Nästa år siktar vi på en Europaturné. Det kommer bli grymt! Men det är ju det där med reptiden. Grabbarna vill ju inte. De vill bara gräva cykelleder hela tiden. Jag blir så besviken. Jag skäller ut dem så dreglet flyger, igen och igen. Men det hjälper inte. De lyssnar ju inte på vad jag säger. Helt hopplöst. *Texten är en översättning. Vissa faktafel kan förekomma. Gimli är trots allt en hund, det är lite svårt att förstå vad han säger alla gånger...

SÔMMAR

HEAD UNDERGROUND NETWORKING DIRECTOR

41


42 SÔMMAR Alexander Bäckvall, Nisse Arvidsson, arbetsledare Gimli, Manne Lööv och Nisse Agner. The gang!


43

text: Peter Nilsson foto: Peter Eriksson-Gladh

Järvsö Bergscykel Park har sedan premiären för över tio år sedan prisats av cyklister från när och fjärran. Det som lockar är kanske inte höjden på berget, utan snarare den höga kvalitén på cykellederna. Men inte ens de bästa lederna krattar sig själva. Bakom varje kurva ligger många timmars slit med spade, hacka och kratta.

N

ÄR LIFTARNA STÄNGT efter

den sista skiddagen på vinter­ säsongen börjar en hektisk period för led­teamet i Järvsö Bergscykel Park. Snön grävs bort ur lederna så de ska tina fram snabbare, och snart ekar motorsåg och hamrande spadar mellan träden. På drygt fyra veckor ska berget byta skepnad – det ska prepareras för cykelsäsongen. Alla cykelleder ska rustas upp efter vintern. Varje led gås igenom, från topp till tå. Ytan grävs upp, vattnas, krattas till, formas om och paddas ihop. Gamla delar restaureras och nya delar byggas till. En del av hemligheten i cykelparkens leder är att man redan från början tog hjälp av de allra bästa. Erfarna ledbyggare från världs­ ledande Whistler gravity logic har varit med att utformat lederna som idag slingrar sig mellan träden nedför Öjebergets sydsida. En bra leddesign är dock bara halva

framgångs­receptet. Minst lika viktigt är det dagliga underhållet. Ledernas dragning måste ta hänsyn till terrängen. Det gäller att utnyttja svackor, höjder och lutningar för att få till det där perfekta fl ­ ytet, där du varken behöver trampa eller bromsa i onödan. Att få till det rätta samspelet mellan ledens alla hopp och kurvor kräver ständigt arbete. Allt ska trimmas in till perfektion. Ledteamet är ute varje morgon innan parken öppnar och de stannar kvar på berget långt efter att liften slutat snurra. De utför ett arbete i det fördolda. Kanske märker du inte av deras arbetsinsatser, eftersom parken i stort sett ser likadan ut som sist du cyklade. Men det är just det som är grejen. Precis som skidbackar behöver pistas varje dag kräver cykellederna dagligt underhåll för att stå emot slitaget av tusentals cyklister. Du kanske inte ser vad de gör, men du skulle snabbt se skillnad om de slutade.

SÔMMAR

SOM MAN GRÄVER FÅR MAN CYKLA


ALEXANDER ”BÄCKIS” BÄCKVALL

44 SÔMMAR

LEDANSVARIG, JÄRVSÖ BERGSCYKEL PARK

Vad är nytt på lederna i sommar? – Vi har byggt en förlängning på Splorr, en blå led. Det blir lite samma stuk som tidigare. Handgrävd känsla, smal och slingrig genom björkskogen. Honey honey gjorde vi om på hösten ifjol, så det ska bli kul att se hur det har blivit nu när allt satt sig efter vintern. – Utöver det kommer det bli en hel del uppgraderingar på det vi redan har. Mycket småsaker som byggs om lite här och där under hela säsongen. Vi har just fått en ny grävare, så nu kan vi bygga allt eftersom under hela sommaren. Vad har ni för målsättning med det ni bygger? – Det beror lite på vad vi bygger för led. En flowled ska vara möjlig att köra nästan helt utan att bromsa. Det ska vara ett bra flyt. Och så ska det vara kul, förstås. Alla ska kunna ha roligt på en enkel led, oavsett om du är ny­ börjare eller professionell cyklist. – En annan utmaning är att bygga hållbart så att lederna klarar av slitaget. Under en hel sommar görs det många åk. Speciellt nu när vi har en så bra lift med hög kapacitet.

Gimli tillsammans med bästisen Nisse.

Vad är det ni gör om dagarna egentligen? – Mycket av det vi gör är sådant som folk inte alls tänker på. Vi är ute varje morgon innan parken öppnar. Dränerar när det kommit mycket regn och ser till att alla leder är okej innan öppning. Småsaker korrigerar vi dag­ ligen. Dessutom stänger vi en kortare sektion per vecka och genomför mer omfattande och tidskrävande renoveringar. Varje helg ska det vara någon del som är helt ny och fräsch.

Som arbetslagets strateg får man alltid skjuts.

”Förbaskade kotte!” Allt ska röjas ur led.

Vad tänker ni på när ni bygger? – Säkerheten är det första. Inget vi bygger ska utgöra en fara. Cykling i sig är förstås inte helt riskfritt, men vi gör allt vi kan för att göra det så säkert som möjligt och undvika onödiga olyckor. Och så att det ska vara kul att cykla lederna, förstås. – Eftersom vi som gräver är cyklister är det nog lite lättare. Man bygger på sätt och vis åt sig själv, som man själv skulle vilja att det var.


45 SÔMMAR

”Alla ska kunna ha roligt på en enkel led, oavsett om du är ny­börjare eller professionell cyklist”

Gimli dirigerar ledgänget, men det är inte alltid de lyssnar. Trots upprepade utskällningar.


46 SÔMMAR

”Vi ska utöka ­verksamheten med en ny inriktning – afterskiband. JBP Ledgräverz!”


47 SÔMMAR

Ledhunden Gimli. I dubbel bemärkelse?

MERA BÄCKIS

Låt bli! Den här pinnen kommer att passa perfekt i Itzy Bitzy!

TIPS FRÅN LEDTEAMET TILL DIG SOM CYKLAR BROMSA MJUKT

Med mjuka inbromsningar undviker du sladd. Bromsen tar bättre och du stannar säkrare utan att sladda.

STANNA PÅ DE UTMÄRKTA STÄLLENA

Undvik att stanna mitt i kurvor eller på hopp. Det minskar risken för kolli­ sioner, men också slitaget på lederna.

TA DET LUGNT FÖRSTA VARVET

Det kan vara något som är nytt sedan du var här och cyklade sist. Känn in hoppen innan du laddar allt du har.

Hur kommer det sig att du börjat bygga leder? – För att jag har cyklat. Så länge jag hållit på med cyklingen har jag byggt hopp. – Från början kunde det vara två vedklabbar och en plywoodskiva hemma på gården. Sedan blev det större. Jag samlade namnunderskrifter och byggde första bikeparken i Alfta. Till slut hamnade jag i Järvsö för att cyklingen är så bra. Att jobba i ledteamet blev då ett naturligt steg. Vad är det som driver dig? – Att få ta teståken. Det är så fantastiskt! Att få köra först på något du själv byggt. Testa om det funkar och känna att det verkligen blivit som det var tänkt. Att idén blivit verklighet. – Det är ju lite av en chansning ibland. Bygga om något som egentligen redan fungerar, men som du tror kan bli ännu bättre. Jobba hårt och slita tills händerna blöder i två dagar. Och så blir det bra! Det är en riktigt härlig känsla. – Och att sedan få dela det med andra är nästan ännu bättre. Veta att alla som kommer hit och cyklar kommer få uppleva samma sak. – Feedbacken från besökarna gör mycket. Vi får så sjukt mycket uppskattning. Det går knappt en dag utan att någon kommer och dunkar en i ryggen och visar uppskattning för det vi gör. Då är det lättare att ta i lite extra efteråt. •


Anna-Karin Ferm, verksamhetsutvecklare världsarv och kultur på Region Gävleborg. Foto: Camilla Wengelin

Världsarvet 10 år

48 SÔMMAR

I

text: Alicia Mårtensson foto: Håkan Persson

ÅR FIRAR Världsarvet

Hälsinge­gårdar tio år. Men vad innebär det egentligen att de fantastiskt vackra gårdar­ na klassas som världsarv, och varför blev de just dessa gårdar? Inför den tionde sommaren som världsarv passade vi på att ställa några frågor till Anna-Karin Ferm, verksamhetsutvecklare världsarv och kultur på Region Gävleborg.

Fågelsjö gammelgård, även kallad Bortom Åa.

Fakta

VÄRLDSARVET ­HÄLSINGEGÅRDAR

ANTAL GÅRDAR: Sju. KLASSADES SOM VÄRLDSARV: 2012.

GÅRDARNAS AVSTÅND

från världens mittpunkt – Jarse KRISTOFERS I STENE, JÄRVSÖ: 0 km. GÄSTGIVARS I VALLSTA, ARBRÅ: 27,4 km. JON-LARS I LÅNGHED, ALFTA: 58,8 km. PALLARS I LÅNGHED, ALFTA: 57,9 km. FÅGELSJÖ GAMMELGÅRD (BORTOM ÅA), LOS: 95,5 km. BOMMARS I LETSBO, LJUSDAL: 33 km. ERIK-ANDERS I ASTA, SÖDERALA: 76,7 km. Erik-Anders i Söderala. Foto: Frida Klang

Decorated Farmhouses of Hälsingland är det officiella namnet på Världs­arvet Hälsingegårdar. Här Fågelsjö gammelgård.

Vad innebär det att hälsinge­ gårdarna klassas som världsarv? – I dag finns 1 154 världsarv i 167 olika länder. Av dem är 897 kulturarv, 218 naturarv och 39 mixade kultur/natur. Sverige har 15 världsarv och Världsarvet Häl­ singegårdar är det senast utsedda. Det innebär att sju hälsingegårdar anses så unika att de nu finns på listan bland de platser i världen som räknas till mänsklighetens minne och som ska bevaras för eftervärlden. – Ett världsarv kan se olika ut, det kan vara pyramider, palats, naturfenomen eller sju unika hälsinge­gårdar. Men det kan även vara mörka delar i mänsklighetens historia som koncentrationslägret i Aushwitz-Bikenau. Rent konkret innebär det att Sverige, som skri­ vit under Unescos världsarvskon­ vention, förbundit sig att bevara, skydda och informera om vårt gemensamma minne; världsarven. Varför har just dessa gårdar blivit världsarv? – Det finns närmare 1 000 uni­ ka hälsingegårdar i Hälsingland, så det är viktigt att de sju utsedda gårdarna ses som representanter för de övriga. Att bli ett världsarv är en mångårig process där varje land har möjlighet att nominera och beslutsprocessen tar många år. Från första idén; att hälsingegår­

darna borde klassas som världsarv, till beslut i världsarvskommit­ tén, tog 17 år! Under den tiden undersöks objekten noggrant och mycket spelade in innan det till slut blev de sju aktuella gårdarna. Det officiella namnet på Världs­ arvet Hälsingegårdar är Decorated Farmhouses of Hälsingland och det är alltså de dekorerade interiör­ erna, målningarna och schabloner­ na som är det världsunika samt det faktum att bönderna i Hälsingland byggde hela hus enbart för fest. Det som gör ett världsarv speciellt är det ”universella värdet” (out­ standing universal value). Vad pågår på gårdarna i ­sommar? – Det pågår många evenemang på både världsarvsgårdar och andra hälsingegårdar under sommaren. Vill man hålla sig uppdaterad så är det enklast genom att gå in på varldsarvethalsingegardar.se och klicka sig fram till ”Öppna gårdar 2022”. På hemsidan kan man också läsa mer om Världs­ arvet Hälsingegårdar och andra världsarv i Sverige och övriga världen. Vilken är din favoritgård av hälsingegårdarna, och varför? – Svår fråga. Jag är ju uppvuxen några hundra meter från världs­ arvsgården Gästgivars, så självklart ligger den mig närmast om hjär­ tat. Men att kliva in i Bortom Åa, där tiden stått stilla, eller se det solkyssta timret på Bommars, kän­ na stämningen i Kristofers festsal eller leta sig fram bland de fantas­ tiska målningarna på Pallars, slås av storheten på Jon-Lars eller bara njuta av en kopp kaffe på tunet på Erik-Anders – ja, hur ska man kunna välja? Jag väljer alla sju, för de är alla unika på sitt sätt. •


Svensk Fastighetsförmedling

Turistvägen 60 B

T +46 651 120 21

svenskfast.se/jarvso

Brf. Kulthammar By ett boende utöver det vanliga. Letar du efter ett bekymmersfritt, exklusivt och bekvämt fritids- och/ eller permanentboende så behöver du inte leta längre. I vackra Järvsö och på Brf. Kulthammar By, härligt beläget alldeles intill Stenegård och på ”solsidan” om älven Ljusnan, kommer det att byggas 37 stycken lägenheter i varierande storlek och lägen.

Juridiska personer tillåts samt mycket goda uthyrningsmöjligheter finns.

Antal Bostäder 37 Upplåtelseform Bostadsrätt Rum 1-4 Boarea 24-97 kvm Pris 1 250 000-4 160 000 kr Avgift 1 361–5 783 kr Tveka inte att höra av dig till ansvarig Inflytt dec 2022/jan 2023 mäklare hos Svensk Fastighetsförmedling i Järvsö för en privat visning av en visningslägenhet som kommer att stå klar till midsommar 2022.

Susanne Viken T +46 703 06 01 60

svenskfast.se/jarvso


ing p p o h s Mysig amiljen! f a l e h r fö

VÄLKOMMEN TILL OSS kvarteretlarkan.se Norra Järnvägsgatan 39, Ljusdal

Öppettider Mån-Fre 10-18 Lördag 10-15Äntligen har vi öppet igen, välkommen in

Din lokala ICA-butik

Brett utbud av lokala produkter och råvaror

Charken Fisk & skaldjur Njut av delikatesser för alla tillfällen från vår välsorterade charkdisk. Vi tar också emot beställningar.

Testa våra tjänster på nätet!

Matkassar Hos oss kan du köpa ICAs matkasse. Gå in på www.ica.se för att beställa.

Öppet alla dagar 08-21 0651-402 40 | www.ica.se/jarvso magnus.hedin@supermarket.ica.se

Järvsö

ICASUPERMARKETJARVSO ICASUPERMARKETJARVSO


ÅRET RUNT PÅ

Stenegård

Foto: Karin Li

Gårdsbutiken

Stenegård, Järvsö www.mabrajarvso.se • www.amdesign.se • www.halsingepragel.se


54 SÔMMAR Reflektion och tid för en fika vid någon av ledens vackra platser.

HÄLSINGELEDEN – VÅRT SVAR PÅ ESSINGELEDEN

text & foto: Johan Ståhlberg

Essingeleden i Stockholm är Sveriges mest trafikerade bilväg med runt 140 000 bilar som passerar varje dygn. Varje dag trängs lastbilar, bussar och personbilar om att komma fram först och tuta högst i det stressiga Stockholm. Här uppe i Hälsingland har vi vår egna led, Hälsingeleden. Den är inte lika trafikerad som Essingeleden, snarare tvärt om. Och det är just därför vi tycker du ska ta dig en tur rakt ut i naturen och bara koppla av. Vi tog oss en stressfri tur på Hälsinge­ leden i full höstskrud. En riktigt naturupplevelse är bra för både kropp och själ och något alla borde uppleva, stora som små. Strax utanför Järvsö hittar du Harsa, som kanske är mest känt för sina fina längdspår under vintern. Men sommartid förvand­ las längdspåren till utmärkta vandringsspår i en lummig miljö. Till Harsa åker du smidigast med bil och det tar dig cirka 20 minuter att köra från Järvsö. Väl på plats kan du införskaffa det sista du skulle behöva i den lilla butiken och restaurangen för att sedan bokstavligen ta klivet rakt ut i naturen. In to the Wild – Hälsingland Edition Att vandra i naturen behöver inte vara en flera dagars expe­

Att gå på plankan har inte samma betydelse i Järvsö som i Karibien.

dition på ett kalfjäll som kräver tält, stormkök och skavsår i ett par Lundhagskängor. Beroende på väder och vind så klarar du dig med ett par bra löparskor, men ett par kängor är alltid att föredra. Leden är lång och du kan själv bestäm­ ma hur lång din utflykt ska bli. Vill man bara spendera några timmar i naturen med barnen kan man alltid gå runt Harsasjön med en lätt ryggsäck för fika på någon av alla de vackra platser som finns. Vill man ta sig en lite längre tur kan man följa leden mot Prästvallen och uppleva utsikten från Blacksåsberget. Perfekt för de små Något som är riktigt smidigt med att utgå från Harsa är tillgängligheten du kan behöva när man reser med barn. Precis vid parkeringen kan ni äta en lunch, inhandla det sista ni skulle behöva eller gå på toaletten innan er utflykt. Precis utanför husknuten kan ni välja vilken riktning ni önskar gå och bara ta in den vackra naturen. Det som gör det så enkelt med att vandra med barn här är att de inte behöver gå många meter på korta ben innan de får uppleva det vackra och fridfulla av Hälsinglands natur. Redan från de första metrarna längs Hälsingeleden får man gå längs den vackra Harsasjön. Vill man ge sig ut på en riktigt långpromenad kan man såklart gå hela Hälsingeleden mellan Los i norr ned till Mosjön i söder, vilket ger dig en sträcka på hela 16 mil. Man kan även ansluta till Gästrikeleden och fortsätta sitt äventyr så långt man bara vill bland alla fäbodvallar. Att vandra i ­naturen är en riktigt rolig och skön upplevelse för alla och det perfekta sättet att koppla av och lämna stressen hemma. •


0

1

2

3

4

5 km

55 SÔMMAR

SÅ RUSTAS DET Vätska är viktigt. Vet du inte med dig att det finns källor ­ efter vägen, ta med dig en flaska, kåsan kan du ha till kaffet.

Glöm inte snacks! Nötter, russin och choklad, eller släng ihop det i en bar.

Välj en ryggsäck med midjerem och som du kan justera efter din kropp. Då orkar du både bära tyngre och skonar ryggen.

Välj ylleplagg! Ylleplagg isolerar både mot värme och kyla. Dessutom värmer det när plagget blivit fuktigt.

Vattentäta och bekväma skor är alltid guld värt. Det finns inget värre än att klafsa runt i blöta och obekväma dojjor.

I Hälsingland sås det frön till samverkan där varken kommun- eller bandygränser är i fokus. Den förenande länken är Hälsingeleden – en pärla i landskapet, som kanske har fallit lite i glömska. Några kanske minns skidlopp från Harsa till Bollnäs och andra kanske har varit med om teater­ upplevelser på någon av ledens fäbodvallar? Många fötter har rört sig genom hälsings­ kt skogslandskap, kanske våndats över möten med vilda djur eller tyckt sig se en och annan älva i tidig morgondimma. – I Ljusdal och Bollnäs finns nu planer för gemensam skyltning och omtag tillsammans för Hälsingeleden. I Bollnäs flyttar naturen närmare staden. En ny påfartsled från Långnäs, via Kulturkvarteret, och vidare till Bolleberget planeras under 2022 och de kommande tre åren kommer ungdo­ mar få möjlighet att bidra till utveckling av Hälsingeleden. Det är tid för kultur, natur och rörelse att få mötas på Hälsingeleden, säger Helén Blomqvist, kultur­ chef, Bollnäs kommun.


Karolina Kepsdotter i sin Järvsödräkt, som kom till henne från 93-åriga Carin.

56 SÔMMAR


57 SÔMMAR

Vi ska sy och vi ska klippa, vi ska göra, ska vi tippa. För den stora galakvällen, så ska vi sy modellen.

När Anna presenterade de skarpa vinklarna, som de såg ut förr i tiden, hakade Karolina på direkt

Nytt liv till livet text & foto: Alicia Mårtensson

Anna Thunell ger nytt liv till livet. När Karolina Kepsdotter blev med Järvsö­dräkt stod Anna redo med nål och tråd, redo att ge den nytt liv. – Jag syr överallt, i backen, på tåget. Bara jag har min pannlampa med, säger Anna Thunell. I VINTRAS SVISCHADE Karolina Kepsdotter

förbi Anna Thunell i skidbacken och ropade ”Jag har blivit med dräkt!”, men alla Annas frågor fick vänta, för när hon ropade efter Karo­lina var hon redan långt nere i backen. Anna har i många år gett nytt liv till livet (alltså den övre delen på dräkten) och tänkte direkt att Karolina kanske behövde lite hjälp med sitt nya liv. Och jo, det behövde hon. – Men det är inte alltid det går att renovera, som vi gjorde nu, men då syr jag nya istället, berättar Anna. Dräkten kom till Karolina från 93-åriga Carin, numera boende i Östersund, som

önskade att hennes älskade Järvsödräkt som varit med henne genom livet skulle få komma hem till Järvsö igen. – Hennes man var ingenjör så de reste runt mycket och hon hade alltid med sig sin dräkt och berättade gladeligen att den var från ­Järvsö, berättar Karolina och fortsätter: – Hon hade lagt ner mycket tid på den här dräkten, stickat koftan, gjort egen lomma (kjolväska) med eget mönster på, så det var viktigt för henne att få en slant för dräkten. Pengen skulle hon dock inte behålla själv utan de ville hon ge till Frälsningsarmen i Öster­ sund så att alla hemlösa skulle få julbord.

Större blir mindre – Anna tar in livet.

På lyset? Nä då, med pannlampan får Anna full koll.


58 SÔMMAR Bryggdans? Ja, varför inte?

Dräkt ”in progress” vid Annas köksbord.

När Karolina sedan provade dräkten hemma i Järvsö passade den förvånansvärt bra redan utan justeringar. – Jag fick ett litet adrenalinpåslag när jag testade den första gången. Det blev så påtagligt att just nu är den hemma, men dräkten lever ett liv i sig själv, säger Karolina som bestämde sig för att fixa till dräkten så den satt perfekt på henne. Där kom Anna in i bilden och anpassade livet och kjolen efter Karolinas midjemått. – Sen presenterade jag de här raka linjer­ na som var så som de såg ut förr i tiden för ­Karolina, och hon hakade på direkt, säger Anna som gillar det klassiska när det kommer till folkdräkter.

att så som man sydde på 70-talet blir ”njae” för mig. Jag vill leta upp det gamla. Och visst är det något speciellt med folk­ dräkter som inte alltid är så lätt att sätta fingret på. Alla har sin historia om hur intresset föddes hos dem och vad folkdräkten betyder för dem. – Jag är inte intresserad av dagens mode, jag tycker att det är den här tidens mode som är spännande, säger Anna och visar på de skarpa vinklar som blivit på det nya livet efter att hon renoverade det.

DE RUNDADE HÖRNEN som tillkommit efter

ett senare mode rätades ut och bandet runt urringningen på livet byttes ut mot ett tunnare. Allt för att efterlikna originalmodellen av Järvsö­dräkten. – Dräkten användes under 1800-talet som ett riktigt plagg. Det var den man använde sig av till vardags och på fest. Det var jättestort med hur man använde det, vilka typer av för­ kläden och vilka mössor, förklarar Anna och berättar att traditionen med folkdräkt bröts och togs upp igen på 1920-talet när national­ romantiken fick fäste i Sverige. – Sen på 1970-talet blev det en folkdräkts­ boom och det började genas i kurvorna, säger Anna och fortsätter: – Jag genar säkert också i kurvorna, men jag vet inte riktigt var, det får man väl se sen. Men när jag håller på med det här, då är det viktiga för mig att rekonstruera, och då innebär det

FÖR ANNA VAR det ur intresset för folkdans

som intresset för folkdräkten föddes. – Jag dansade balett när jag var liten, men så flyttade vi till Ljusdal och där fanns ingen ­balett. Men det fanns folkdans, och dansar man folkdans har man folkdräkt. Så där blan­ dades mitt textilintresse med mitt dansintresse. Efter det har Anna botaniserat i gamla arkiv och på hembygdsgårdar i timtal och varit på alla möjliga kurser inom folkdräktssömnad. – Jag är lite nördig, men det är så kul det här, säger Anna och skrattar. Livet på denna dräkt har Anna gett nytt liv, men resten av Karolinas Järvsödräkt är ännu inte helt klart. Ett nytt förkläde ska vävas, band ska flätas och en ny kofta som passar Karolina ska stickas. – Man ska känna sig sensuell i en folkdräkt, det är viktigt, konstaterar Anna och förklarar att då är det viktigt att dräkten är anpassad efter den som bär den. Och sy om dräkter, det gör Anna lite varstans. Så ser du någon med nålen i högsta hugg på caféerna i sommar är det med största sannolikhet Anna som ger nytt liv till ett nytt liv. •

Både Karolina och Anna tycker det är något speciellt med folkdräkter.

Dansar man folkdans har man folkdräkt och därmed Hambo.


l sommarens Välkommen til

nya teateräven

Vi önskar alla en riktigt skön Sommar!

tyr

t e g g ä v l Ä

Sagostart var 30:e minut mellan10.00 - 14.30

Biljett

180 kr (småfolk 0-3 år gratis)

Förköp på:

trolskaskogen.se

NAPRAPAT OCH FRISKVÅRDSKLINIK Finns mitt i centrala Järvsö på väg upp mot sittliften. Här får du snabb och effektiv behandling mot olika besvär i muskler och leder. Boka tid på www.activelifeab.se eller ring 070-575 45 97

NAPRAPATI, IDROTTSMASSAGE Lisa Seliberg leg. Naprapat 070-57 54 597 • lisaseliberg@hotmail.se www.activelifeab.se • @activelifeab

STATIONSGATAN 31 C, 827 50 JÄRVSÖ

0651-505 55

www.jarvsosushi.se


60

På 550 kvadrat har Kalle och Ninette pressat in så många cyklar som möjligt och har över 300 stycken inklämda i samtliga skrymsel och vrår i lokalerna. Behöver du låna toaletten? Glöm det, där står kick bikarna!

SÔMMAR

Kul på hjul text: Nathalie Häll foto: Håkan Persson

Som av en slump lagades cykeln – och såldes. Sedan rullade det bara på. I sommar firar Järvsö cykelservice tio år och har byggt till massa kvadrat till de över 300 cyklarna samt loppisen. DE DRÖMMER OM att bli ett elcykel-centrum – och de

har kommit en bra bit på vägen må vi säga. I sommar firar Kalle Sverre och Ninette Jonsson tio år med sitt Järvsö cykel­service och anställer sin första person. Till en början var det bara loppis, sen fick efterfrågan naturligt bygga på verksamheten. – Jag satt på loppisen och hade tråkigt, hämtade en av mina cyklar och mekade lite och plötsligt hade jag sålt den, skrattar Kalle när vi träffas i lokalerna som nu fått massa extra utrymme för att rymma de över 300 cyklarna, plus loppisen. Och på den vägen var det. Mer och fler cyklar köptes in, det lagades, såldes och hyrdes ut och även nya cyklar började köpas in, samt elcyklar. Och så hade man helt plötsligt växt ur lokalerna. 2014 gick flyttlasset till en egen lokal längst ned på Industrivägen istället. Och nuvarande tänk kring hem- och svemester har gett ytterligare ringar på vattnet. Det behövs mer cyklar, så nu har man utökat med

ytterligare utrymmen och är nu uppe på dryga 550 kvadrat. – Sommaren 2020 hyrde vi ut lika många cyklar på tre dagar som antalet cyklar vi hyrde ut under hela sommaren 2019, då förstår man vilken efterfrågan som finns, säger Kalle. Och är det någon typ av cykel som Kalle verkligen vurmar för så är det elcykeln. – Du kommer så otroligt mycket längre och kan se så mycket, mycket mer med motorns hjälpande kraft. Eller så kan barnen helt plötsligt vara med på den längre rutten också. Kom och prova! Utöver cyklar hyr Kalle och Ninette ut kick bikes och BMX. De lagar alla hjul som är mindre än bilens – barn­ vagnar, travhjul, rullatorn och så vidare. Inför sommaren har det dessutom köpts in fler ”fika-cyklar”. – Det ska finnas något på hjul för alla, och för alla ända­ mål, cyklar är det roligaste som finns, särskilt med en motor till också, skrattar Kalle. •

Fakta

KORT OM ELCYKEL • För att få extra skjuts från elmotorn måste du trampa, och du ställer själv in hur mycket assistans du vill ha, eller ingen alls. • Vid 25 km/tim slutar motorn hjälpa till, men det går att trampa sig upp till högre hastigheter. • Det tar 2-8 timmar att ladda upp batteriet, vilket går att göra in­ omhus. Ett batteri som är mindre urladdat lad­ das upp snabbare. Hur ofta batteriet behöver laddas beror på hur mycket du cyklar och hur mycket effekt du tar ur batteriet. • Det är samma hjälm­ krav på en elcykel som för en vanlig cykel. De klassificeras som en vanlig cykel när det handlar om cykelbanor, parkering med mera.


61 SÔMMAR

I taket och på golvet hänger/står cyklarna i rad.

”Det rullar på”, som man säger i branschen. I sommar har Järvsö cykelservice hjulat runt i tio år.

Fakta

KALLES 7 TIPS INFÖR KÖPET – SÅ VÄLJER DU RÄTT ELCYKEL

Har du anammat Kalles tänk kring elcykel och vill köpa en? Det finns ju så många fördelar med detta åkdon. Det är ett kul sätt att transportera sig på, gratis motion och frisk luft, slipp svett, bilköer eller leta parkerings­ plats, låg driftkostnad – och alla kan verkligen cykla, oavsett tidigare vana. Men, utbudet börjar bli stort, och det finns några saker du bör tänka igenom innan du handlar. Här kommer Sverres sju tips inför ditt inköp.

1

Där bakom står Kalle och tittar lite avundsjuk på Ninette, som får lägga sista touchen på en nyinkommen ”räser” som ska ut i butiken.

2 3 4 5 6 7

ur kommer du använda cykel? Vill du ha en mer upprätt och av­ H kopplad körställning, välj en klassisk modell med ”böjt styre”, eller vill du ha en mer aktiv körställning, välj en så kallad hybridmodell med ett rakt styre. Ska du cykla i kuperad miljö? Då är en mitt- eller bakmotor att föredra, likaså om du tänker använda cykelvagn. Ska du cykla på ojämna, gropiga eller grusiga vägar? Då är en dämpad framgaffel bra att ha. Elcykel-djungeln är stor. Klassisk hoj med pakethållare, fotbroms och korg eller mer moderna hybrider för en mer aktiv körning. En smaksak som också bör styras av hur cykeln faktiskt kommer användas. Batteriet – räckvidden påverkas av olika faktorer där din vikt, däcktryck, terräng och hur mycket du väljer att själv trampa påverkar hur långt en laddning räcker. Batteriet är den viktigaste och dyraste komponenten på en elcykel. Kolla alltid att det kommer från en känd leverantör. Elcykeln är ett motorfordon som kräver mer underhåll än en vanlig cykel. Kontrollera regelbundet motor, bromsar, kedja och däck för att få ut maximal effekt och undvika onödigt slitage på din cykel.


62 SÔMMAR Goodluck guidar både barnfamiljer bland vargar på Järvzoo och turister bland lejon i Tanzania.

LEJON

TILL

text: Alicia Mårtensson foto: Frida Klang

När Anna Wik Maimu var på resande fot i Tanzania träffade hon Goodluck Elisamson Maimu. Paret som till en början levde i Tanzania hamnade till sist i Järvsö. – Vi har en bas här, men också en bas där med en stor familj som vi försöker träffa så mycket som möjligt, säger Anna. ANNA OCH GOODLUCK har ena foten i Järvsö och andra

i Tanzania. När de träffades för tolv år sedan var Anna ute på resande fot och Goodluck jobbade som guide hemma i Tanzania. På campet till en safariguidning träffades de och Anna föreslog att de skulle bestiga Kilimanjaro tillsammans, vilket de också gjorde. – Då var det inte självklart att det skulle bli vi, för då hängde vi i tre, fyra månader och sen åkte jag hem till Sverige, säger Anna som bara efter ett halvår åkte tillbaka till Tanzania igen, och efter det bestämde de sig för att se vart detta skulle leda dem.

VARG

När de sedan blev med barn valde de att resa tillbaka till Sverige eftersom graviditeten var något Anna ville göra hemma i den miljön hon kände sig tryggast i. – Då bodde vi tillfälligt här och jobbade i Stockholm och Hälsingland, men efter ett år åkte vi tillbaka till Tanzania. För planen var hela tiden att vara kvar i Tanzania, säger Anna. Men efter lite mer än ett år flyttade de tillbaka till Sverige igen, närmare bestämt Göteborg. – Vi trivdes inte så bra i storstaden eftersom det är så långt bort från naturen och djuren. Och att bo i lägenhet kändes lite som att vara en fågel i en bur, berättar Goodluck som är uppväxt i ett lugnt område nära naturen och djuren. – Det kändes som helt fel håll att vara i Göteborg. Sen gillar jag turism, och gillar att träffa folk som kanske är nya i stan, konstaterar han. SÅ FÖR TRE år sedan gick flytten till Järvsö och Anna

kom närmare släkten och sin uppväxtort Söderhamn. Och Goodluck kom närmare naturen och turismen. Idag bor familjen i ett hus i Kyrkbyn och Anna arbetar med den dagliga driften på Järvsö Creperie och Goodluck kan man möta som guide i Järvzoos koncept Vargnatt.


63 SÔMMAR

Josefin och William läser kunskapsboken för att lära sig allt om djur och natur. Isabel på sifferjakt i skogen.

Där det ska bli eld, där behövs det näver.

Det här med att göra upp eld är en konst...

EXPEDITION VARGNATT

I Järvzoos nya paketering Expedition Vargnatt får ­familjer stanna kvar i parken och över­natta i Base­ camp och utföra olika utmaningar. Utmaningarna sker familjevis och då gäller det att hitta ledtrådar som tillsammans med de andra familjernas ledtrådar löser det gemensamma upp­draget. Under dygnet lagas mat över öppen eld och på kvällen när uppdra­ get är slutfört kryper man till kojs i inredda tältkåtor och somnar till ljudet av vinden och kanske en och annan ylande varg.

... som deltagarna klarade galant!


64 SÔMMAR Fullt fokus krävs när man balanserar en kula.

I Tanzania finns familj och en kultur som Goodluck och Anna är måna att barnen får ta del av.

Fakta

ANNA WIK MAIMU & GOODLUCK ELISAMSON MAIMU

ÅLDER: 38 och 37 år. BOR: Järvsö. FAMILJ: Tre barn på 10, 6 och 4 år. SMULTRONSTÄLLE: ”Vi jobbar mycket helger och lov

så när vi är lediga så är vi så nöjda med att sitta i våran trädgård som är ner mot älven. Att landa där är superhärligt”.

– Det är roligt att få berätta något nytt för folk som de inte hade koll på från början. Det kan göra att folk börjar se djuren på ett annat sätt, säger Goodluck. Många av de djur som många av oss dröm­ mer om att få se har Goodluck träffat. Allt från giraffer och elefanter till svenska djur som lodjur. Mötet med lodjuret checkade han av precis i början av flytten till Järvsö. – Jag var ute och cyklade och skulle ta en sväng så jag såg inte så långt framför mig och precis när jag tog svängen stod ett lodjur där mitt i vägen, berättar Goodluck som i fascination fortsatte cykla efter det på stigen tills det svängde av in i skogen. – Jag var chockad. Det första jag tänkte på var de stora katterna i Afrika, ”Hur farlig är den här? Vad var det för något?”, berättar Goodluck som tillslut stannade och googlade på vad han just hade mött. MEN NÅGRA FLER vilda lodjur har han inte stött på sedan dess, men de afrikanska djuren möter han varje höst när han reser ner till fa­ miljen i Tanzania. Goodluck driver fortfarande sitt företag där med safari och guidning upp på Kilimanjaro och andra bergstoppar. – Vi jobbar oftast när alla andra har semes­ ter, men om hösten då alla ska till jobbet tar vi semester och åker ner till Tanzania, berättar Anna. – Nu har det varit mycket med huset vi byg­ ger där, att flytta djuren till marken och fixa med campingen för våra gäster som vi vill ska campa på vår mark, berättar Goodluck. I framtiden hoppas de på att kunna spendera mer tid i Tanzania, speciellt om vintrarna. – Vi har en bas här, men också en bas där med en stor familj som vi försöker träffa så mycket som möjligt. Och det bästa hade varit om det fanns en anledning att åka dit oftare, och speciellt om vintern. Ingen av oss är vintermänniskor, berättar Anna. – Sen är det också för barnens skull. Efter­ som vi har två olika kulturer vill vi att de ska få lära känna båda kulturerna och få sin plats där också, säger Goodluck, och Anna fyller i: – Det är svårt att fylla på med den kulturen här, det måste man dit och uppleva. •


Cross country cykling för hela familjen.

www.cyklajarvso.se

OUTLANDER MAX XTP 1000

HITTA DIN NYA

2022 MODELL HOS OSS! VI HAR EN AUKTORISERAD CAN-AM/SKI-DOO VERKSTAD! KÖP TILL SUVERÄNA TILLBEHÖR MED LINQ-SYSTEMET/VERKTYGSLÖS MONTERING, ALLT FÖR DINA BEHOV.

VÄLKOMMEN IN TILL OSS - VI HJÄLPER DIG! ljusdalsmotorab

OUTLANDER MAX XU+ 570 H u d i k s v a l l s v ä g e n 4 B , L j u s d a l - Te l . 0 6 5 1 - 7 1 1 8 3 4 w w w. l j u s d a l s m o t o r. c o m - i n f o @ l j u s d a l s m o t o r. c o m ©2022 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med ensamrätt. TM, ® och BRP-logotypen är registrerade varumärken tillhörande BRP eller dess dotterbolag.

OFF-ROAD LIVIN´


66 PROMOTION: HOME BY AD

Ny livsstilsbutik Home by AD öppnar i Järvsö på Lillbabs torg under sommaren 2022

GRUNDAREN ANETTE BOIVIE är född i Järvsö, och bor

nu här, men har tillbringat stora delen av sitt liv i Stock­ holm. Hon saknar närheten till en klänning eller ett par skor. – Tänk att du står där och ska på middag, så har du glömt klänningen, eller strumpbyxan gick sönder. Vi vill finnas nära tillhands helt enkelt, säger Anette. Home by AD är en underbar och unik livsstilsbutik med kläder och inredning som alltid utstrålar charm, mycket glädje och inspiration. – Vi kommer erbjuda omsorgsfullt utvalda varumärken med känsla för färg, form och detaljer. Tillsammans hittar vi den perfekta garderoben för dig utifrån dina behov, säger Anette. ÖNSKAR DU BOKA en tid för ”personlig shopping” eller

en mysig ”shopping- och inspirationskväll” tillsammans med vänner, grannar eller kollegor? Hör av dig så löser Anette det. – Vi har det lilla extra som gör din outfit fulländad. En accessoar kan betyda mycket för en outfit och även till­föra en ny känsla till något du redan har i garderoben, säger Anette.

Det kommer även finnas massa härligt till ditt hem, inredning. Smakfulla presenter så som fina doftljus, krukor, vaser och annat härligt till ditt hem. – Vi vill gärna vara dina inspiratör när du behöver hjälp med en gåva, eller om du behöver hitta något nytt till ditt hem, säger Anette. HOME BY AD brinner för att ha kul tillsammans med sin

kund och hoppas få möjligheten att ge dig tips, råd och inspiration. I butiken kommer butiksansvarige Carina och hennes härliga team möta dig som kund. – Vi vill erbjuda dig personlig service med omsorg och strävar efter att hitta det perfekta just för dig, säger Anette. I lokalen kommer även en del av bokföringsbyrån Values In Progress finnas kvar, men då behovet var större för ­butiken så fick en del av byrån flytta till kontoret i Ljusdal. I höst lanseras även en webbshop, mer information kommer närmare då. – Följ oss gärna på Instagram och Facebook! Och varmt välkomna in till Home by AD, säger Anette. •

anette@homebyad.com • carina@homebyad.com • 072-309 49 98 •

homebyad


Välkommen till Färilas delikatessbutik, belägen mittemot kyrkan. Här hittar du våra egentillverkade charkdelikatesser. Se aktuella öppettider på vår hemsida www.bjorkco.se Välkommen in!

Gårdsmejeri, café & ostkiosk Hiklacksvägen 4, Järvsö | www.jarseost.se |

Jarseost |

Jarseost

Tel: 0651-21100 Mail: info@bjorkco.se

Hitta oss på

För erbjudanden och tävlingar, gilla Björk & Co på Facebook

VINNARE

GASELL 2021

GÄVLEBORG

snickarerik.se • erik@snickarerik.se •


Upplev natur och vildmark på varierande sätt med kunniga engagerade guider Med vårt värdskap formar vi upplevelser och utmanngar till både dig och privatperson och företag. Vi erbjuder bland annat MTB-crosscountry, pumptrack, vandring, traillöpning och matupplevelser i vildmarken. Mitt i Järvsö hittar ni också vårt café och shop.

Läs mer på jarvsoguiderna.se

Industrivägen 22, 82751 Järvsö Kontakt: Tel: 0651-41243, Mail: info@jcmotor.se www.jarvsomotor.se

jarvsoguiderna

Öppettider Mån-Fre: 100:00 - 18.00 Lör: 10.00 - 14.00 Sön: Stängt Direktlänk till webbutik


69 FÔLK att sova en otten är det fritt fram I kolarkojan intill kolarb för att se in a kik a kolare, eller bar natt om man vill lajva . tin på r hur man hade det för

FôLK 70 72 74 76 78

Stickar sig genom livet MÖT ANNA-GRETA

Håller ögonen öppna BIGGAN ÄR GLÄNTANS VÄKTARE Jocke sadlar om RENOVERAR DÄMPARE I EGEN REGI Lars-Åkes alldeles egna SKRIVARLYA I BYN Smycken i generationer NINNI DRIVER FAMILJEFÖRETAG

Kolmila i Flästa på 1930-talet. Kola ren Karl Norbergs första mila med skors ten. Foto : Arkivbild från Arbrå Hembygdsoch Fornminnesförening

Varje höst tänds en kolmila i Förnebo, Järvsö. Håkan Frank har fem milor i ryggen och har byggt ett antal kolarkojor som finns att besöka i närheten av kolbotten. I samband med tändningen brukar de även servera kôlbulle. Mys! Vi på redaktionen håller tummarna att det blir av i höst igen.


Stickmästarn

Allas vår Anna-Greta, Sveriges stickproffs!

70

FÔLK

Fakta

ANNA-GRETA HALLIN

ÅLDER: 80 år i höst. BOR: Skästra. FAMILJ: Två barn, fyra

barnbarn, två bonus­ barnbarn och butiks­ hunden, labradoren Bruno. GÖR: Firar 45 år med sin butik Järvsö Garn & Handarbete.

Tre veckors semester på 45 år. Då har man ett jobb som är livet. Och just så förklarar Anna-Greta sin verksamhet, ”Det är en livsstil!”. text: Nathalie Häll foto: Håkan Persson

FÖRR TOG MAN spinnrocken och sprang över till

År efter år av handarbete sätter sina spår...

grannen för att handarbeta och dricka kaffe med dopp. Idag öppnar man dörren till Stenevägen 8, och varje gång möts man av denna fantastiska kvinna – Anna-Greta Hallin, 80 år ung. Varje tisdag bjuder hon bland annat in till Rockstôgga, och så har det varit sedan 2006. Här jobbar man för att de gamla teknikerna inom handarbeten skall hållas vid liv. Och så fikar man förstås. – Äldsta damen är 93, och yngsta kring 30. Och mycket fôlk är det, idag får man ringa och beställa plats om man ska komma i grupp, förklarar Anna-Greta när jag besöker henne för att gratulera till de 45 åren i butiken. Den första februari 1977 bestämde sig Anna-Greta för att starta Järvsö garn och handarbeten. En dröm hon haft sen barnsben. Hon sadlade om från sjuksyrra till expert på sömnad och tyger. För det är nog just så hon beskrivs i folkmun, kvinnan som handarbetar och far fram med stickorna som ingen annan, de hör liksom ihop, hon och en stickning, det är lika självklart som det knaperstekta fläsket till pärgröten. När jag besöker henne i butiken hinner dörren knappt gå igen innan nästa kund kommer in och Anna-Greta verkar på ett eller annat sätt känna dem alla. Hon lagar, gör mönster och broderar. Hon hjälper kunder som kört fast eller behöver lite hjälp med sitt handarbete. Och inte ser hon någon anledning till att trappa ner eller sluta. Omsättningen har ju ökat för varje år. – Bara jag får vara pigg så håller jag nog på i fem år till, det blir ju jämt och bra med 50, skrattar hon.

Vi på redaktionen håller dock tummarna för ytter­ ligare minst 45 år! Och saker att göra verkar det verkligen finnas. Jag frågar om det finns någon efterfrågan på till exempel Järvsösöm. – Nämen hua ja, det är minst ett års väntetid, det är så kul, och mycket yngre som vill ha just Järvsösöm på gardiner och kappor och annat, svarar Anna-Greta. EFTER EN STUNDS samtalande och kaffedrickande

frågar jag om hon kan förklara sin verksamhet med ett ord. Hon tittar frågande på mig, och ser på riktigt fundersam ut. Jag låter tystanden få vara en stund, och då kommer hon på det… – Det är en livsstil. Jag har haft tre veckors semester under dessa 45 år. Men det har gått så bra det! Va? Tre veckor! Och korten börjar falla på plats. Ytter­ ligare en dam kommer in i butiken. Hon häller upp en kopp kaffe och gör oss sällskap vid fikabordet, som står placerad i butiken. Här finns en stol till alla. Även en kaffekopp. Detta är så mycket mer än bara en affär – inne i denna lokal byts erfarenheter, den sociala samvaron har vunnit VM 45 år på raken och stämningen får vilken katt som helst att spinna. – Ja, jag har då knutit hemskt mycket fantastiska bekant­skaper genom åren, och jag hoppas på fler. Ja då, det är jag alldeles övertygad om. När jag kliver ut ur lokalen känner jag, för första gången i mitt liv, att även jag skulle vilja lära mig sticka och handarbeta. Virka kanske? Men inte hemma, utan hos Anna-Greta och hennes gäng på Stenevägen. Ses vi på tisdag? •


HYR CYKEL! BMX • XC-CYKEL • DIRT KICKBIKE • DAMCYKEL

HÅLLBAR KONFERENS Den mest hållbara konferensen är den som är hållbar för både miljön och företagets ekonomi. På Helsingegården njuter ni av vackra omgivningar, mat med närproducerade råvaror och moderna konferensfaciliteter utan att det kostar skjortan. 19 rum med 47 bäddar 140 kvm konferensyta fördelat på tre konferensrum Restaurang med fullständiga rättigheter Aktivitetsytor med bordtennis och biljard Nära till byn och aktiviteter

Järvsö Cykelservice Verkstad • Butik • Reservdelar

Prisexempel, exkl. moms, i del av dubbelrum med en övernattning, helpension och två dagars konferens: 995 kr/person (enkelrumstillägg 155 kr) Mer information: http://bit.ly/2pGVg9w p.s. Ta tåget till Järvsö så är ni ännu mer klimatsmarta. Tre timmar från Stockholm med många avgångar att välja på.

Telefon: 0651-41690 Epost: info@helsingegarden.se

Tel. 076-800 32 11 • www.jarvsocykelservice.se Industrivägen 3

Välkommen till

VOXNABRUKS KANOT!

Stuguthyrning i Edsbyn

På gränsen till Dalarna finns vi i de djupa hälsingeskogarna. Njut av vår vackra natur på bästa sätt i kanoten. Här kan ni möta vilda djur, göra ett stopp för sol och bad på en vacker sandstrand eller paddla i de berömda meanderbågarna. Här kan ni testa på forspaddling och riktiga äventyr. Boka något av våra kanotpaket för en spännande upplevelse! Nybro 102, 828 93 Voxnabruk | Tel. 0271-41150 www.kanotcamping.se

Voxna herrgård

Sommaröppet måndag - fredag med lunch v. 26-31 Guidning i herrgården - Vaxkabinett med dr. Harald skoras vaxdockor och spännande brukshistoria Vandringsled runt gruvområdet Boka middag, kalas eller andra trevliga sammankomster Vi har ställplats för husvagn/husbil www.voxnaherrgard.se | Tel: 0271 410 20


72 FÔLK Biggan Östling-Lindqvist tillsammans med Ken Gerhardsson, inspelnings­ ledare/tävlingsredaktör. De blev mycket goda vänner under de veckor som produktionen höll igång.

Fakta

BIRGITTA ­ÖSTLINGLINDQVIST

SMEKNAMN: Biggan ÅLDER: 30 år, x2. BOR: Ulvsta. FAMILJ: 3 barn, 6

biologiska barnbarn, 3 bonus-barnbarn och eventuellt några grisar i sommar. HOBBYS: Barnbarnen (grädden på moset!”), resor, matlagning och fiske (”Jag passar på att rycka lite bäcköring nu när det blir musöron på björkarna”). I SOMMAR: ”Det blir Urkult med syrran och hennes nyinköpta husvagn. Det är flower-power och bohemer - å så Biggan!” LYSSNAR PÅ: Ozzy Osbour­ ne, Aerosmith, Bon Jovi och Whitesnake. DET VIWSST DU INTE: ”Jag vill inte dansa disco och annat som liten, jag älskar folkdans!”

GLÄNTANS VÄKTARE text: Nathalie Häll foto: Frida Klang

Tänk på den gladaste personen du känner. Och så gångar du det med 17. Tadaa! Birgitta ”Biggan” Östling-Lindqvist. I SOMMAR SPELAS en ny säsong av barnens

favorit, Wild Kids, in här hos oss i Järvsö. Det är också något av ett rekord gällande inspel­ ningsplats. Om vi är glada att de väljer att återkomma sommar efter sommar? Ja! Det många kanske inte vet är att det är otroligt många lokala förmågor som hjälper till vid inspelningarnas intensiva veckor i augusti. En av dem är Biggan Östling-Lindqvist. Och ni kan aldrig gissa vilken otroligt viktig uppgift hon har... – Ja, det är jag som är gläntans väktare i Väk­ tarnas glänta, skrattar Biggan när vi talas vid. Biggans uppgift är alltså att vakta den nya arenan ute vid Camp Järvsö, nattetid. – Det passar mig hur bra som helst, jag sitter i bilen med min lilla matsäck och kikar på någon deckare med mobilen, säger Biggan och fortsätter:

– Det var väl egentligen bara en gång jag blev riktigt rädd och då var det polisen själv som kom smygandes i mörkret. ”Hej, vad gör du här?” sa de, ”Ja, vad gör ni här?” skrattade jag tillbaka. Det var ju min uppgift att vakta. Så varje natt, i nästan en månads tid, vakade hon mellan klockan 20.00 till 08.00. – Jag har svårt att få till det med ett riktigt jobb så att säga, med en söndertrasad nacke och axlar så passar ju detta mig hur bra som helst. Detta är ett minne jag kommer bära med mig länge. Biggan passar också på att hylla de tävlande barnen. Många av dem hade aldrig ens sovit borta. – Vilka ungar alltså! Vi tjoade mycket till­ sammans, och åt gôtta, minns Biggan tillbaka. Så nu hälsar vi produktionen varmt välkom­ na tillbaka för inspelning av en sjätte säsong. •

MALIN GOES WILD

En till lokal förmåga som vi skymtar bakom en av kamerorna när vi tjuvkikar på en av inspelningarna är Malin Jonsson Näsman, ägare Järvsö Creperie. ”Jag har varit med och filmat med Wild Kids sedan de bestämde sig för att lägga sin produktion här i Järvsö. Det är fantastiskt att få jobba med mitt ordinarie yrke på hemmaplan” säger Malin. Malin har jobbat som fotograf i 26 år, men resandet sedan de flyttade upp till Järvsö blev tufft, så därför spar­ kade Malin igång Järvsö Creperie. ”Produktionen kring Wild Kids är så fin och det är med stor kreativitet teamet varje år plockar hem fin-fin tv från Järvsö. Jag är väldigt glad över att få vara en liten del. Jag får ju träffa gamla kollegor med, och de får se vårt fantastiska Järvsö. Det är fint” berättar Malin.


TOPPSTUGAN EFTERTANKEN, Järvsös högst belägna Restaurang. Toppstugan Eftertanken har öppet nu även sommartid. Stanna till vid oss och njut av utsikten och ät din lunch, fika eller glass.

Din lokala verktygsmakare pressverktyg.se 0651-76 85 50

60 år

1962 - 2022

Vi firar med att bli huvudsponsor för Järvsö BK på

Järvsö Pressverktyg Arena (fd Sågvallen i Skästra)

Vi hjälper dig från idé till färdigt verktyg/produkt. Konstruktion, prototyptillverkning och små serier. Tillhandahåller: trådgnistning, sänkgnistning, skärande bearbetning, slipning, svetsning samt härdning.


74 FÔLK FELDT

JOAKIM SUND

KRUVAD LEVER I EN S ia Mår text: Alic

drag och

Blågula upp

tensson

sson rik Fran

foto: Fred

VÄRLD

kims l Park är Joa

gscyke Järvsö Ber

vardag.

el Park sö Bergscyk er på Järv l och enduro. mekanik nhil ETAR SOM landslaget i dow dessutom åt det åt HAN ARB han på uppdrag sommar skruvar a och åker on. ade med denn et The Uni stad i Arvika flytt steam Från och e världscup egen cykelverk för att utvecklas en nystartad år sedan, r. ha drivit kteringa Efter att snart fem Järvsö för att enbart laga pun opp, både i oml ai Joakim till ta för någon inte fastn så mycket cyklar underlät m aldrig och för att on som ska har det så lätt sö är det det blir likso , konstaterar Järv så i et The Uni inte ter Här – tiden yklis Fakta artade team ister som kanske än, vilket Joakim aniker tävlingsc t nytt hela i det nyst cykl hobby- och Det händer någo att jobbet som mek sö kontakter lovande det. år. unga och eller inte fått rätt just Järv de känner tristess i ÅLDER: 42 fortfaran Att det blev rlotte tidigare omiskt ö. Många av en tigt. som de. skt. ekon rvik im anan ORT: Järvs omi i Cha Joak r är supe aniker på t och utm och frun sport ekon , kanske bor de poängtera GÖR: Mek scykel Park då både är rolig stor del på att han att de trivdes i byn. välkänd l är en tuff ekonomi resväskan. Och e till – Downhil Järvsö Berg uppdrag åt en är ka skral i berodde r på r och känd in att cykelpark kan få na har gans vad de har ska och meka som gäste privatåkar får hushålla med är ung och lovande Joakim. självklart n och Sven varit här r Joakim. de det ju The Unio Joakim skåpbil och team där du som re, berättar undet. vara i, säge scykel Park har – Sen spela bekväma l och ett Cykelförb er har hand lotte igaste att nu lite nhil Berg as anik Char sö trevl det dow i få start mek t Järv och den FAMILJ: Frun Gimli, som t till att n där en cyklar och vandet på åt landslage i somen en möjlighe från fabriksteame för alla teamets Utöver skru skruvat en hel del elförbundet och aniker och hund som scykel sör Berg ö arig nad Cyk och mek eller mas Till skill l, är Joakim ansv ingår i Järvs led-crew. av Svenska Han är nämligen varit med ella någon kock mindre team uppdrag de. Parks offici om en cyke pelvis inte heller det är ett enduro på ännu mer resan t som de AREN: det en har. Att de har exem med anna HOBBYSKRUV mar blir större team på även TRE TIPS TILL a cykel. vissa av de Joakim får pyssla vara roligt 1. Det ska enbart mek att kan innebär och inte a, annars ngsläger att skruv ln till hjälp med a in cyke på både träni bundet behöver man lämn tycker att varit med han som n HAR ska Cykelför na får T inte någo . Är det alltid Sven DSLAGE ister det är roligt MED LAN , men det är inte er och cykl ker anik heller aldrig det ngar med mär en mek kul blir och tävli a ha med Joakim är lighet att yg. själva. När riktigt bra. na kan släpp möj verkt sig a ister har vettig dtals klara tas och cykl 2. Skaffa ha en därför stun ket det uppskat ver inte n. Du behö till att myc på uppgifte är så mycket mer. , men se han hur fokusera va men hel vagn som verktyg ln och bara som mekaniker, isten ska inte behö cyke du har bra ska. iväg n, cykl som de r Joakim. – Jag åker egentlige fungerar att ingen, säge mer problem rädd för cykl kom lösa inte det bara Var ska tuto3. t än t när Jag finns bra allra mes något anna växlar, prova, det ube och går fixar med hang är tänka på YouT som han rials på ingssamman bara Och det a och trän er är det så det sönd a tävlingsdet väl samm är grejerna . dess n in a till däck tlige ta att lämn när de hjul och men egen n som kan en bara att skick. bromsar, lever ett hårt liv, får någo cykelpark det. – Hjulen ket sämre av även i i hand om ser mycket staden är de i myc ngsavslutningen slitage vi MENDERAR: in till verk emot säso JOAKIM REKOM ter på att väl kommer ser han mest fram minu en vi ställ . m mar Lägg 20 de som I del av kolla igeno går i USA tvätta och gång du l som i år dit blir kul, för en är det alltid kul downhil komcykeln varje följa med på och sen rlunda, jag har nt den, då – Att få jag varit a har anvä Europa har . Så USA blir annoSnowshoe och inte i se och känn ett till du ska i bort mer det blir inte just en långt saker innan mekar med ställ at själv men • Och och cykl problem. r Joakim. a in varit där r är själv, lämn om sättet, säge du inte Meka cykla on. på det här t en gång

LDT JOAKIM SUNDFE

den mins yn. Det en övers iellt året på inte bli spec a behöver fång vi hinner det dyrt och rna innan upp greje problem. blir ett stort

Joakims

passi

Jocke bygger om och renoverar en bakdämpare.

Jocke öppnar egen dämparverkstad i Kyrkbyn. ”Tjena, och välkommen” hälsar Gimli (läs mer om Gimli på sida 40).

Dämpar-tuning – som en dyno, här går dämparen igenom ett program och testats ordentligt. Det blir sedan grafer på datorn. Det testas så att allt fungerar som det ska, både innan och efter service. Känns något konstigt, men du vet inte riktigt vad som är fel, in i dynon och Jocke ser vart problemet ligger. ”Riktigt coolt och användbart, speciellt hos folk med mer krav än oss vanliga cyklister” säger någon när vi besöker verkstan.

JOCKE SADLAR OM text: Nathalie Häll foto: Peter Eriksson-Gladh

Skruvarkungen var med i förra sommarens Magasin Järvsö också. Men om man är sjukt ­produktiv och hittar på en massa skojiga saker måste man vara med igen! JOAKIM ”SKÄGG-JOCKE” SUNDFELDT flyttar ut dämpar­

verkstaden från Järvsö Bergscykel Park till eget kryp-in i Kyrkbyn – Huck to flat suspension. Han fortsätter så klart skruva cykel, men i ny tappning. – Den stora skillnaden är att jag har uppdaterat min nya verkstad med att investera typ 200 000 i nya maskiner som vi inte jobbade med på Järvsö Bergscykel Park. Nu kan jag utöka till att inte bara utföra service utan också kunna bygga om och individualisera dämpare och gafflar. Det är dock så att 80 procent av jobben fortfarande är service och underhåll av fjädring, berättar Jocke. Kalendern är full, det finns massor att göra. Jocke jobbar även från och med i år på kontrakt med världscupens team i downhill – The Union. Detta påbörjades redan ifjol. – Egentligen hade jag inte tänkt bli egenföretagare igen, jag var ju det i Arvika innan vi flyttade till Järvsö, men då kontraktet med The Union gör att jag måste vara ledig myck­ et så hade jag inte så många alternativ, och när då parken beslutade sig för att lägga ner dämparverkstan så kändes det som att det var en möjlighet, och att då också kunna köra mina jobb med The Union-teamet via firman.

Men hinner du med någon ”egen cykling” då? – Så här långt känns det bra, men jag jobbar tyvärr lite för mycket just nu, men det blir ju lätt så när man är själv. Min egen cykling blir då tyvärr obefintlig på grund av detta, men jag har lovat mig själv att ändra på det, omedelbart!, skrattar Jocke och fortsätter: – Målet med firman är att få en normal orderingång så det blir stabilitet, för tillfället finns ingen ambition att expandera med personal, jag gillar ju att jobba ensam när det kommer till företagandet. Det kan bli så att det så småningom blir en expansion med snöskoter- och motocrossfjädring, men först måste jag få ordentlig styrning på skeppet. Jocke jobbar nu även väldigt tight med Öhlins suspen­ sion, då de även sponsrar The Union. Jocke hoppas att detta samarbete kan bli ännu större. Jocke är även importör för ett amerikanskt märke som gör grepp till cyklar, Sensus grips. Dessa har han jobbat med sen 2019, så det började i mindre skala redan innan nya verkstaden öppnade. Så, vi önskar Jocke all lycka till, och lyckas du skymta honom på byn, påminn honom om att han lovat sig själv att cykla mer – omedelbart! •

Fakta

JOAKIM ”SKÄGG-JOCKE” ­SUNDFELDT ÅLDER: 43. BOR: Mitt i byn. FRÅN: Arvika. FAMILJ: Frun Charlotte

och hunden Gimli, som ingår i Järvsö Bergs­ cykel Parks officiella led-crew (läs mer om Gimli och crewet på sida 40). GÖR: Har startat eget cykelmek och fjädrings­ verkstad, Huck to flat suspension, och mekar på uppdrag åt världs­ cupteamet The Union.


FORSPA D

DLING

Är du suge n på utman inga och att lära känna fors r, äventyr ens krafte r? I våra smid iga forska ja ker får du en action-f ylld upplev else i Ljusnan s vilda vatt en. Här finns forsar för alla nivåer paddlare oc av h licensier ade guider .

Tunnlar, broar och sjöar. 54 kilometer järnväg att cykla på. ’

KLIPPKLÄTTRING Nyfiken på att klättra utomhus?

Vi fixar en luftig upplevelse som bjuder på pirr i magen, säkra förhållanden och vackra vyer.

EN AKTIVITET B I S T R O Mat och bakverk FÖR ALLA! Öppnar 16 juni Banan är öppen 13 maj- 30 sept mellan 09:00 - 21:00

Prova på några timmar eller flerdagars klätterkurser med auktoriserad instruktör.

GROTTKRYPNING

Välkommen ner o utforska underjorden! Här vandrar och kryper vi utrustade med pannlampor samt skyddskläder och undersöker underjordens långa gångar, djupa hålor och stora salar.

Traditionellt och veganskt För öppettider se vår webb

Mäktigt och svalkande; en perfekt aktivitet för allt från het sommar till sena hösten.

info@explore61n.se | 070-262 52 73 | www.explore61n.se

ALLT INOM VVS BADRUM • KÖK • FÖRSÄKRINGSARBETEN • RENOVERINGAR NYINSTALLATIONER • SERVICE • VÄRMEPUMPAR • SOLENERGI • VEDPANNOR

Det är dags att se över ditt värmesystem inför vintern redan nu - vi hjälper dig!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning och offert!

0651-411 40

www.jvsab.se


Fakta

LARS-ÅKE SKAGEGÅRD

”Man behöver inte resa runt till alla platser för att upptäcka dem, man kan resa runt även om man sitter i Järvsö i en liten stuga.”

76

ÅLDER: 66 år. BOR: Storvreta utan­

FÔLK

för Uppsala med semester­hus och skrivarlya i Järvsö. GÖR: Författare och föreläsare. FAMILJ: Fru Marie, tre döttrar och fyra barnbarn.

Lars-Åkes skrivarlya TÄVLING!

Vinn Lars-Åke Skage­ gårds böcker ”Kennedys val” och ”Sir Winston och jag”. Skicka in en limerick* om Järvsö, de två som får högst skratt på redaktionen vinner varsitt bokpaket. Skicka din limrick till tavling@magasinjarvso.se Vinnare koras den första september. *En limerick är ett skämt på vers där slutet på rad ett, två och fem rimmar med varandra och rad tre och fyra rimmar med varandra.

HIT

Det är inte bara vargar som har lyor, det har även författare, så kallade skrivarlyor. Kanske blir man direkt en bättre skribent när man kliver in i en sån lya, jag vet inte, men många böcker har Lars-Åke Skagegård knappat sig fram till i sin lya i Järvsö. text & foto: Alicia Mårtensson LYA ELLER SOM SAOL beskriver det ”underjordiskt bo

för vissa djur” alternativt ”liten bostad” är vad Lars-Åke Skagegård har i Järvsö. Men med betoning på liten bostad snarare än underjordiskt bo för vissa djur. I den lilla röda stugan på tomten där familjen har sitt semesterhus har LarsÅke nämligen sin skrivarlya och det har han haft i många år. Där har fler romaner vuxit fram mellan långfärdsskridsko­ turer om vintrarna och löparrundor om somrarna. – Här är det perfekt att skriva, det har blivit 15 eller 16 böcker, säger Lars-Åke. När man jobbar med en bok är det mycket arbete även efter boken är färdigskriven. Många timmar ska då läggas på att redigera och gå igenom den igen. – När vi är här brukar jag sitta uppe i det lilla huset och jobba på förmiddagen och på eftermiddagen så kan vi bada, springa eller vad vi nu vill göra för något. Den här platsen betyder jättemycket för mig i mitt skapande, säger Lars-Åke. SENASTE BÖCKERNA HAN har skrivit i den röda stugan

handlar om en släkting till hans fru Marie – Gunilla von Post. Gunilla hade nämligen en affär med John F Kennedy i fem år och bjöd över honom till Sverige. Men eftersom Kennedys pappa hade stora planer på att han skulle bli president tillät han inte sonen att skilja sig för att bli till­

MY

sammans med Gunilla. En annan roman som tagit sin form i det lilla huset är Sir Winston och jag. – Det har skrivits 600 böcker om honom, men i den här får man möta honom som en gammal man som är alkohol­ iserad och deprimerad som han var på sin ålders höst.

VI HAR CAN-AM

LARS-ÅKE HAR ETT stort intresse för historia och det syns

tydligt i hans böcker. Mycket tid går därför åt till att göra research. – Det är ganska härligt att få grotta ner sig i någonting. Så blir det mer spännande och man fortsätter och så håller man på i kanske två år. Sen går man vidare till någonting nytt. – Man behöver inte resa runt till alla platser för att upp­täcka dem, man kan resa runt även om man sitter i Järvsö i en liten stuga, säger Lars-Åke som i skrivlyan bildar sig uppfattningar om alla möjliga olika miljöer som hans böcker utspelar sig i. När Lars-Åke inte är på visit i Järvsö huserar han och familjen i Uppsala. Men när han och familjen är i Järvsö är det om sommaren en daglig springtur ner till båthamnen för ett dopp som står på schemat. – Ett par timmar med tåget så är man här och det är ingenting som stör. Det är så underbart att bara få njuta av platsen och alla restauranger, konstaterar Lars-Åke. •

Köp till s linq-sys allt för d

VÄLKOM ljus


LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN Välkommen till

Möbeltjänst! Vi är ett av Hälsinglands största möbelvaruhus med ett brett utbud för alla dina rum i hemmet!

Hälsinglands största barnklädesbutik!

Utemöbler · Soffor · Sängar · Fåtöljer · Matbord Lampor · Mattor · Sängkläder · Textilier m. m. An d orra rd 3h2 + bo

19 080:Coventr y bord & sex stolar

Endast färg antracit

17 850:-

Reservation för slutförsäljning på utemöbler.

Mån 10-19, tis-fre 10-18, lör 10-14, SÖN 12-16 Tallåsen • 0651-333 40 8 km från Ljusdal mot Ånge

TTA DIN NYA Y2020 HOS OSS!Din Trädgårds- Skog- och Outdoorbutik Tallåsen www.mobeltjanst.se 0651-333 40 Prisvärt • Stor sortering • Fri hemkörning inom Hälsingland • www.mobeltjanst.se 8 km från Ljusdal mot Ånge Fri Hemkörning

R EN AUKTORISERAD M/SKI-DOO VERKSTAD!

Outlander XT 650

suveräna tillbehör med stemet/verktygslös montering, dina behov

MMEN IN TILL OSS - VI HJÄLPER DIG!

AUKTORISERAD d a l sVERKSTAD motorab

ljusdalsmotorab

Outlander PRO 570

H u d i k s v a l l s v ä g e n 4 B , L j u s d a l - Te l . 0 6 5 1 - 7 1 1 8 3 4 w w w. l j u s d a l s m o t o r. c o m - i n f o @ l j u s d a l s m o t o r. c o m

ljusdalsmotorab ljusdalsmotorab


I familjen sedan 1917

Fakta

78

NINNI NYBERG

FÔLK

ÅLDER: 62 år. BOR: Ljusdal. FAMILJ: Man, två vuxna

barn ett barnbarn. FAVORITSMYCKE: ”Vår egen ring Linblomman som min farfar designat och som pappa har graverat”.

Sedan 1917 har den familjeägda guldsmedsaffären Nordeens guld tickat vidare generation till generation. Idag är det Ninni Nyberg som driver guldsmedsaffären som hennes farfar en gång i tiden startade. text & foto: Alicia Mårtensson I LJUSDAL FINNS det familjeägda företaget Nordeens guld

Farfar Einar och farmor Anna Nordeen i lokalerna som de såg ut på Gamla Kyrkogatan. Och huset utifrån.

Ninnis favvoring som farfar Einar designat och pappa Bertil graverat.

och har så gjort i många, många år. Ninni Nyberg är tredje generationen att driva butiken som hennes farfar startade 1917. – Farfar fick en tjänst som guldsmedslärling i Söderhamn och under tiden han jobbade där fick han nys om att det fanns en butiksinnehavare i Ljusdal som skulle lägga ner. Farfar tog chansen och kom hit med sina två resväskor och startade upp i ett litet trähus i gamla stan, berätta Ninni. Hennes farfar Einar Nordeen lät 1923 bygga huset på Gamla Kyrkogatan 2, och där drev de verksamheten fram till 1988. – Han byggde för de pengar han hade då, men hade bygglov för att förlänga huset, men det blev aldrig av. Så än idag är det en slät vägg utan fönster där och en ganska stor gårdsplan. Butiksytan var på den tiden stor, hela 120 kvadratmeter. De hade ett helt rum med bara smycken, ett med prydnadsvaror som bestick, ett speciellt förlovningsrum och en stor verkstad. – Vi bodde ovanpå butiken, så när vi kom hem från skolan gick mamma upp och gjorde mellis åt oss, men sen gick hon ner i butiken igen och fortsatte jobba och vi sprang ut och lekte, berättar Ninni. Ninnis pappa Bertil och hennes farbror Ivar var de som drev företaget innan Ninni och systern Elisabet tog över 1983. – Min syster Elisabet dog i cancer alldeles för tidigt, vid 58 års ålder, och det var hon som gjorde det mesta av det praktiska. Så det var en tuff omställning, berättar Ninni som innan de växte upp och tog över brukade spendera varje lov med att jobba i butiken tillsammans med sin syster. IDAG ÄR DET Ninni och en fast anställd som tar emot kunder

Farfar Einar Nordeen torde vara stolt över sitt barnbarn som driver familjeföretaget vidare.

i guldsmedsbutiken som numera ligger längs Norra Järnvägs­ gatan. – Det är mycket jobb, i stort sett arbetar jag sex dagar i veckan och har inte särskilt mycket semester. Men man känner ändå en frihet fast man jobbar så mycket, säger Ninni och tillägger: – Sen är det fantastiskt kul att få möta så många positiva och glada människor varje dag. Att ha fått vara en del i ledet att driva familjeföretaget vidare tycker Ninni har varit kul och är tacksam att det gått så bra. – Nu kommer det inte drivas vidare i familjen hädanefter, mina barn och Elisabets barn har andra karriärer. Men jag kör på så länge som jag tycker det är kul, konstaterar Ninni. •


LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN

Besväras du av smärta från muskler och leder? Här får du snabb hjälp när du behöver den.

Välkommen att boka tid online eller via telefon.

Ivan Cavallin

Legitimerad naprapat Tel: 0730-57 55 50 • E-post: ivan@ljusdalsnaprapatklinik.se Södra järnvägsgatan 5, Ljusdal • www.ljusdalsnaprapatklinik.se

Välkommen till Ljustorget Vid infarten till Ljusdal finner Ni Ljustorget, en sagovärld som saknar motstycke i Sverige. Som enda butik i hela landet erbjuder Ljustorget de ljuvliga handstöpta ljusen från Loiten Lys i Norge, ljus i unika former och yttersta kvalitet. Kliv in i vår 300 kvadratmeter stora butik och låt dig inspireras. Här finner du gåvor och presenter eller dekorationen till bröllop och fest. Vandra runt i den avslappnade atmosfären och hitta dina egna kompositioner till en mysig sittplats med levande ljus i ditt hem eller bara en liten uppenbarelse att vila ögonen på. Ljustorget är ett unikt utflyktsmål där du förutom att uppleva en helt magisk värld bland ljus även kan ta en fika i vårt mysiga café/konditori, där vi bakar allt själva från grunden och även har lättare luncher. Under samma tak ligger vårt egna lilla gjuteri där vi själva kan tillverka en del av ljusen – helt för hand och från grunden, utan maskiner.

Butik, Gjuteri för Ljus • Café/konditori Stavsätters rastplats intill Älvbron i Ljusdal • Järvsöv. 1, Ljusdal Tel: 0651-120 04 • www.ljustorget.se


LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN

UP

I KTIG BOKH AN D V EN R E L P E

SPORTRINGEN LJUSDAL Vardagar 10-18 Lördagar 10-15

L

VÄLKOMMEN TILL HÄLSINGLANDS STÖRSTA SPORTBUTIK BUTIKEN FÖR OSS SOM GILLAR EN AKTIV FRITID

Kika in i vårt

REARUM

KÖP 4 POCKET BETALA FÖR 3

Besök vår webbshop! www.eebokhandel.se ÖPPET mån-fre 10-18 lördag 10-15 N Järnvägsgatan 37, Ljusdal 0651-71 17 05

Välkommen till oss! d- och sta butik med ba Hälsinglands stör h fest. oc ag rd va l kläder til underkläder samt

CYKEL

FISKE

SKOR

SPEL & LEK

PADEL

SPORT

LÄNGDSKIDOR

KLÄDER

FRILUFTSLIV

Hudiksvallsvägen 8, Ljusdal

HÄR FINNS INSPIRATIONEN! En liten blomsterbutik & handelsträdgård med mysigt sommarcafé vid Kyrksjöns strand. Här hittar du noga utvalda växter, snittblommor, krukor och dekorationer. Vi gör allt inom blomsterbinderi och levererar blomsterbud i Ljusdal med omnejd. Trädgårdscaféet Huller om Buller öppnar måndag 13 Juni. Pizzakvällar, Melodikryssfrukost, Sangriabar och annat. Följ oss på sociala medier för att hänga med i vår värld.

Vi ger alla former samma chans

– storlekar 36-56

Bjuråkersvägen 1, Ljusdal • 0651-149 00 • Följ oss på

Välkommen till oss – en plats för alla sinnen Tel. 0651-71 11 01 | www.rosehills.se Lantmätarg. 4, Ljusdal |

Vardagar: 10-17 Lördagar 10-14


LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN

Smycken med Linblomman Vår egen linblommering

Du hittar också smycken till din hembygdsdräkt, Hälsingesmycken och flera smycken med Linblomman. Både i silver och guld!

EFVA ATTLING • CAROLINE SVEDBOM EMMA ISRAELSSON • THOMAS SABO CU JEWELLERY • SYSTER P • ANNA & DEIA • EDBLAD • SKULTUNA • SCHALINS

GANT • TAJMS • TRIWA DKNY • BY BILLGREN • DIESEL

N Järnvägsgatan 35, Ljusdal Tel 0651-711243

nordeensguld.se

N. Järnvägsg. 31, Ljusdal, 0651-300 899

VÄLKOMMEN IN! – TILL VÅR HÄRLIGA BUTIK I CENTRALA LJUSDAL –

Hos oss hittar du allt till ditt kök samt porslin, te, inredning, bestick och mycket mer från över 100 välkända varumärken!

oss Upplev på även

WAHLINSHEM.SE

Deli &Vinbar -MITT I LJUSDAL-

Hos oss är du i Italien fast hemma. NAPOLITANSKA PIZZOR, CHARKBRÄDOR, PASTA, SALLADER, SKALDJUR, VEGANSKA RÄTTER !!

Handla hem fr vår delidisk. Avhämtning på hela menyn! BOKA GÄRNA BORD! ÖPPET: TISDAG 11-16 ONS–TOR 11–20, FRE–LÖR 11–22 Se hemsidan för öppettider under lov och helgdagar Bokhandlargr. 1, Ljusdal • 0651-71 11 74 •

Norra Järnvägsgatan 35, Ljusdal | 072-535 90 70 | LABANCA.SE


Din oas i Hälsingland! Kom och njut av sommaren med oss! Botanisera i butiken och växthusen, koppla av på Hennings Veranda och låt dig inspireras i vår visningsträdgård.

Egen odling och eget kök samt bageri. – Med respekt för råvaran och kärlek till hantverket värnar vi också om våra lokala producenter och erbjuder er en upplevelse för öga och gom.

Vi har öppet alla dagar!

FORSA HANDELSTRÄDGÅRD Din oas i Hälsingland

Lundvägen 65, FORSA | 0650-56 71 11 | forsahandelstradgard.se

Går du i bygg/renoveringstankar? Eller funderar du på att installera en värmepump? Kontakta oss så hjälper vi dig med allt inom kök, badrum, el & vvs, kakel, rör & värme.

0651 - 138 38 butik S. Järnvägsgatan 50, Ljusdal

Vår biluthyrning i Ljusdal/Hudiksvall ligger centralt på samma adress som HP Rör & Värme. Vi har allt från kombi, suvar & minibussar. Kontakta oss för mer information eller boka din hyrbil direkt på www.mabi.se eller via info@borrgarden.se.

Vi installerar NIBE värmepumpar för bergvärme/jordvärme, samt luft/luftpump från Daikin

www.hpror-varme.se info@hpror-varme.se

Hyr din bil hos Mabi under din vistelse!

Välkommen!

Borrgården,

vandrarhem och B&B

För bokning: info@borrgarden.se eller ring oss på 0651-13060

0650 - 548 585 Hamngatan 21, Hudiksvall

Elbilsladdare finns!

0650 - 548 585, Hudiksvall 0651-100 90, Ljusdal


83 GÔTTA

84 88 90 92

Mötesplats för odling och kunskap MATVERKSTADEN Barbro som tårta KNÄCKIGA KLACKAR Platsen för kaffehäng GRYTETS ROSTERI Icanders – nej, Ica-Tomas heter han KOCKEN PÅ ICA

GôTTA

Ostglassen hos Jarseost är ett måste för alla ost- och glass­ älskare! De har även ostcafé alla fredagar med start 15 juli och slut 5 augusti. Ostkiosken är dock öppen 24/7. Foto: Håkan Persson


84 GÔTTA Jordgubbar är en perfekt ingång för barn att lära sig om odling.

Hand i hand för hållbarhet I Nor bjuder Bitte Käller och Johan Rytters in till ett kunskapscentra om hållbarhet och odling. De ordnar med allt från kurser till försäljning av grönsaker och honung till café om sommaren. – Vår affärsidé är att skapa en mötesplats där människor kan komma och lära sig om odling, matlagning, kretslopp och hållbarhet på olika sätt, säger Bitte Käller. text: Alicia Mårtensson foto: Håkan Persson PÅ GÅRDEN SVEAS i Nor bor Bitte Käller och Johan

Rytters tillsammans med sina två yngsta barn, de två äldre är utflugna. Där bor också massa djur, allt från bin till höns och får. Målet? Att leva ett så hållbart liv som möjligt. – Vi har våra fötter ner i den här omställningstanken och det kan låta väldigt poppigt och peppigt just nu eftersom det är så otroligt mycket på tapeten, men för oss har det alltid varit det, säger Bitte och berättar att de hamnade i ett sammanhang där de blev medvetna om vilken påverkan maten vi väljer att äta har på klimatet och miljön och att det påverkade dem till att börja med odlingen. Katten Henke Larsson hotar med att sätta klorna i vattenslangen om inte middagen är på bordet klockan 17.

FÖRSTA ÅRET DE startade upp verksamheten på gården och

inte enbart odlade till sig själva var det knappt så att de hann ställa ut skylten vid vägen innan besökare började trilla in. – Vi håller på att bygga upp det här och försöker skapa

en verksamhet som kan stå för hållbarhet både socialt och ekonomiskt, säger Johan och fortsätter: – För hållbarhet har väldigt många olika perspektiv och att hitta rätt i det – det är en utmaning. – Vi vill vara en förebild, kunskapsplattform och mötesplats där människor kan lära sig, inspireras och utbyta erfarenheter. Vi odlar för vårt självhushåll, plus extra, och säljer av vårt överskott. Utöver de plant och grönsaker vi säljer finns också ägg, honung och en hel del mathantverk att köpa och inspireras av, säger Johan. VERKSAMHETEN HAR, JU äldre barnen blivit, fått ta

s­ törre plats på gården. Nu säljer de alla möjliga grönsaker och fantastiska mathantverk som produceras på gården. Under sommaren anordnar de även café på lördagar och diverse kurser tillsammans med ABF.


85 GÔTTA Krama en gås eller beskära ett träd – om Johan själv får välja.

På gården bor Bitte, Anna-Maria, Edvin och Johan. Samt et gäng djur.

Gården Sveas i Nor där matmagin sker.

– Det dök upp allt fler som ville köpa grönsaker eller honung av oss, så en dag gick det upp för oss att vi hade stått och pratat med kunder om kompost, bokashi eller hur vi bygger våra odlingsbäddar hur mycket som helst, berättar Bitte som då fick tanken på att ordna kurser. – Så vår affärsidé är att skapa en mötesplats där människor kan komma och lära sig om odling, matlagning, kretslopp och hållbarhet på olika sätt. ATT LÄRA UT är något som Bitte och Johan har med sig

sedan länge, då båda har en bakgrund inom läraryrket och Bitte även som kock. Utöver läraryrket törstar Johan efter mer kunskap kring hållbarhet och utbildar sig därför inom skogsträdgårdsodling. Bitte i sin tur studerar odling, ekopedagogik och mathantverk på heltid. Det är med andra

En plats där alla kan lära sig, inspireras och utbyta erfarenheter.

ord fullt upp för Bitte och Johan som även ska hinna med odlingarna och alla djuren på gården. – Det är sjukt mycket hela tiden, men ändå är det som en dans på rosor på något sätt. Det är jättekul och kanske det roligaste jag har gjort hittills i mitt liv, säger Bitte. NÖJD MED HUR de valt att leva livet njuter de av att få

skita ner händerna ute i odlingen, förädla grönsakerna de plockat med sig in i köket och lära ut allt de lärt sig från den pågående resan mot hållbarhet. – Vi är väl mer av producenter än konsumenter kanske. Vi skapar mycket, genom såväl odlande och mathantverk som återbruk. Vi tycker om att skapa, och det är fantastiskt att kunna driva ett företag genom vara en inspiratör inom omställning och hållbarhet, avslutar Bitte. •

KURSER PÅ MATVERKSTADEN JÄRVSÖ I SOMMAR

• Kompostera mera: 6/7 och 1/9. • Blomsterbindning med Studio Grön: 13/7. • Kreativ matstudio: 28/7 och 10/9. • Hügelbädd, no dig och täckodling: 17/9 och 2/10. Café varje lördag under sommaren.

MER INFO:

@matverkstadenjarvso


86

Så lagar Matverkstaden mat

GÔTTA

”Vi gillar att laga mat på det som går att skörda i trädgården här och nu. Det finns alltid någonting, även om det kanske är något vi inte är vana vid. Det blir en spännande utmaning att laga mat i säsong, istället för att utgå från ett recept i kokboken. I Hälsingland finns också många fantastiska och prisbelönta producenter, leta rätt på dem också.”

Vattning ska utföras i avslappnat läge. Gärna med ena handen i fickan. Ingen stress.

NÅGOT ATT STARTA MED

Iskall lokal öl, till exempel Helsingepilsner, Rököl eller Lagom serveras till lokalt surdegsbröd (det finns fina lokala bagerier!) med en god smaksatt olja och en röra att doppa brödet i. Ett stycke stor sats morots- och ingefärsaioli (håller cirka 1 vecka i kylen) 10 morötter 2 vitlöksklyftor 4 msk ingefära, riven 2 tsk dijonsenap 2 äggulor 2 dl svensk rapsolja Chili Något syrligt (hackad citronmeliss, trädgårdssyra, 2 msk vinäger eller citronsaft) Peppar

GÖR SÅ HÄR:

Rosta morötterna länge i ugnen tills skalet är nästan svart och morötterna alldeles mjuka. Mixa dem i matberedare med vitlöksklyftorna, ingefäran, dijon­ senapen och äggulorna. Tillsätt rapsolja droppvis till lagom konsistens. Smaka av med torkad chili, någon syra och peppar. Om du vill köra på en smaksatt olja kan du blanda svensk rapsolja med Matverkstadens paprikasalt, chili och vitlök, eller din favorit. Du kan också blanda olja med honung, någon trädgårdssyra, hackade örter, flingsalt och lite peppar.

Det kan vara en fördel att märka upp dina sådder, om du inte vill gå wild ’n crazy i din matlagning.

MATIG SALLAD MED GRILLOST OCH PRIMÖRER Vegetarisk, glutenfri, går även att göra laktosfri. 4 personer, 30 minuter 1 kg potatis, gärna färsk (från till exempel Björs) 1 knippe örter (ta det du har i trädgården, till exempel basilika eller persilja) Olja 250 g tomater 150 g sockerärtor (eller bönor om du har) 1 knippe rädisor 1 knippe piplök eller salladslök 100 g bladspenat (eller valfri sallad från trädgården) Trädgårdsblad (maskros, kärleksört, kirskål, penning­ ört, målla, rödklöver, våtarv, nässla) 200 g grillost (från till exempel Jarseost, Forsa gårds­ mejeri eller Hallåmi) Salt och peppar Ätbara blommor (till exempel gurkört, krasse, ring­ blomma, tusensköna och/eller rödklöver)

GÖR SÅ HÄR:

En somrig och fräsch potatissallad går fint att svänga ihop av det du har i trädgården. Koka lite färsk­potatis, låt svalna och skär i grövre bitar. Mortla ihop valfria örter och olja, vänd runt med potatisen. Dela en handfull av dina favorittomater (vår är Gelbe Dat­ telwine). Skär sockerärtor, rädisor och några stjälkar piplök eller salladslök i grövre bitar. Plocka lite av den sallad du har i trädgården, det är bra med blad som är lite kraftigare, till exempel spenat. Riv i mindre bitar om det är stora blad. Lägg upp allting lite slarvigt på ett stort fat. Stek skivor av grillost och toppa salladen med den, färska örter och gärna några ätbara blom­ mor – vackert och inbjudande!

BAKA KAKA MED GRÖNSAKER

Matverkstadens favoritkaka är matad med zucchini som gör den saftig. Du kan byta ut till morot om du inte har zucchini och den går att smaksätta med dina favorit­ bär också, vi brukar slänga med någon deciliter svarta vinbär. Kakan går även att göra mjölk- och glutenfri. 3 ägg 1,5 dl socker 3 dl mjöl 3 tsk bakpulver 2 tsk kanel 1 tsk kardemumma 0,5 tsk ingefära, torkad 1,5 dl rapsolja 4 dl zucchini, grovt riven 2 dl nötter (eller solrosfrö) (1 dl choklad, grovt hackad) Svart vinbär Ätbara blommor

GÖR SÅ HÄR:

Äggen vispas luftigt med sockret. Blanda mjöl med bak­ pulvret, kanel, kardemumma och ingefära. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten tillsammans med rapsolja och zucchini, nötter och kanske lite choklad. Häll smeten i en smord bröad form och droppa över lite syrliga svarta vinbär. Grädda mitt i ugnen på 150 grader cirka 40-45 minuter. Dekorera med ätbara blommor.

MJÖLK- OCH GLUTENFRI VARIANT?

Ska du göra kakan glutenfri kan du blanda bovete, havre- och mandelmjöl lika delar. Det går bra att byta ut kardemumman mot libbsticka som ger en stark ton av kardemumma, mynta och grapefrukt. Byt ut chokladen till en mjölkfri variant. Smaklig måltid önskar Bitte med familj!


Vällagad mat för hela familjen! Självklart alltid svenskt kött/kyckling, vegetariskt och veganskt och smaker från hela världen. Familjevänligt & något för alla! Vi odlar ännu mer grönsaker hemma, och köper in annat från lokala producenter. Öppet för lunchbuffe dagligen 11.00-15.00 från Mors dag till Mickelsmäss. Välkomna till fräschaste lunchen och den finaste uteserveringen önskar

Monica och hela gänget!

o

Vi har sommaren pa flaska Kallpressade drycker av frukt och bär- lite mer av smak, doft och färg. Ett naturligt godare alternativ. Följ oss på Facebook och Instagram! @jarvsogronaochmusteri

Parkera cykeln och ta en paus hos oss! Öppet alla dagar

AfterBike med livemusik lördagar från 2/7 kl 15-17

www.cykelbistron.se Boka bord på 072-2446150

JBP Hotell, Vallmovägen 20, Järvsö Se öppettider och meny på cykelbistron.se 072-244 61 50

Monica: 070-206 16 49


88 GÔTTA

BARBRO SOM TÅRTA text: Nathalie Häll foto: Håkan Persson recept: Jennifer Granath

VI PÅ SVART Pist Publishing, tillika

redaktionen för Magasin Järvsö, må ha ett stort mått av hybris, men vi förstår att det finns vissa begränsningar även för oss. Som till exempel när det kommer till rätten att införa flagg­dagar. För oss har den 9 mars den digniteten, för då borde varenda flagga i byn, eller ja hela världen för den delen, svaja på topp. Det är såklart Barbro ”Lill-Babs” Svenssons födelsedag vi pratar om. Vi gjorde istället slag i sak och införde en tårtdag i Barbros ära. Så inför den 9 mars 2019 frågade vi såklart ingen mindre än hennes egna barnbarn, Jennifer, om hon kunde skapa en tårta i Barbros ära. Och som hon tolkade och skapade! DETTA ÄR NU en tradition på vårt

kontor, varje år, den 9 mars, äts och njuts det av denna fantastiska(!) Barbrotårta. Vi har förstått att fler vill kunna njuta av denna skapelse, så vi bad Jennifer dela med sig av såväl receptet som den tolkning hon gjort av sin mormor och allas vår kärleksfulla Barbro när hon tog fram tårtan. Först och främst ska man veta att tårtan bygger på en massa saker som Barbro tyckte om och älskade.

PAVLOVA MARÄNGBOTTEN

LEMONCURD-GRÄDDE

Den här Pavlovan gjorde alltid Jennifers gammelmormor Brita (Barbros mamma) i rulltårtsform efter att hon ätit det i Austra­ lien på 1970-talet. Det blev en familjetradi­ tion som än idag är det finaste familjen kan äta i dessertväg. Detta fick såklart utgöra botten i denna tårta.

För Barbro var grädde något onyttigt. För att skapa en känsla av lättare grädde smak­ sattes den med citron, i form av en härlig lemoncurd. Det var viktigt för Barbro att en dessert alltid skulle smaka fräscht.

SOCKERKAKSBOTTEN

För att det är ingen tårta utan klassisk sockerkaksbotten. Punkt. KOLASÅS

En ljuvlig kolasås nerkokad till en något tjockare konsistens. Den gjordes första gången i samband med ett matreportage där ­Barbro, hennes mamma Brita, barnet Monica, barnbarnet Jennifer och barn­ barnsbarnet Elina alla skulle presentera varsin rätt. Kolasåsen var Elinas bidrag.

RÅRÖRDA HALLON OCH FÄRSKA BÄR

Hemma hos Barbro fanns det alltid, och då menar Jennifer alltid, färska hallon och blåbär. Det var hennes godis. Därför var det självklart att det skulle vara ett lager rårörda hallon på denna tårta. Viktigt att det är rårörda hallon och inte sylt, samt att den skulle toppas med massor av färska bär – hallon och blåbär. MARSIPANROSOR

Tårtan toppas av tre små, söta rosor. Detta eftersom Barbro älskade just små, rosa rosor. Antalet är såklart tre för att symboli­ sera hennes tre döttrar. KNÄCKFLARN

Knäckflarn i form av trekanter som symboliserar hennes älskade och viktiga klackskor. Ett av hennes främsta arbets verktyg. Knäckiga klackar helt enkelt. •


RÅRÖRDA HALLON

Ta färska eller frysta hallon, cirka 250 g 2 msk socker, helst rårörsocker (Är de frysta så måste de snabbt kokas upp och koka med sockret i cirka 3 min)

89 GÔTTA

LEMONCURD-GRÄDDE PAVLOVA BOTTNAR Cirka 24 cm, 2 st

8 äggvitor 4 dl strösocker 2 msk maizena- eller potatismjöl 2 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger (Liten tårta, halv sats.) Ta ett bakplåtspapper och en rund tallrik, rita två cirklar med hjälp av tallriken, cirka 20-24 cm i diameter. Ta lite smör på hushållspapper eller pensel och smöra innanför cirkeln. Strö sen lite mjöl över och skaka pappret så att hela cirkeln blir mjölad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en jätteren bunke. Häll sakta ner sockret och fortsätt vispa. Tillslut blir smeten glansig. Blanda försiktigt i vin­ äger och maizenamjölet och rör om så att allt bladar sig. Fördela smeten jämt på cirklarna, grädda i 140 grader cirka en timme. Marängbottnen ska lossna från bakplåtspappret när du lossar den försiktigt. Ställ att svalna.

Vill du vara rädd om din tid så köp färdig lemoncurd. Om du har all tid i världen, koka egen som behöver svalna till dagen efter. Ta 2 dl lemoncurd och 1 dl grädde. Vispa till en créme i en skål. Ta 4 dl grädde till, häll i skålen och vispa ihop allt till en fluffig, ej för hård, bredbar grädde.

LEMONCURD

1 gelatinblad 1,5 dl citronsaft 2 dl strösocker 2 dl vatten 3/4 dl maizenamjöl 3 st äggulor 40 g normalsaltat smör Tips! Gör dubbel sats och ha som marmelad Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Ta citronsaften, strösockret och 1 dl vatten i en kastrull. I en bunke tar du 1 dl vatten, äg�­ gulorna och maizenamjölet och vispar ihop. Koka upp det du har i kastrullen och häll det sakta i bunken medan du vispar för hand. Häll sedan över allt i kastrullen igen och koka tills det tjocknar, vispa hela tiden. När smeten tjocknat dra kastrullen åt sidan och rör i smöret, vrid ur vattnet ur gelatinbla­ det och rör i det också. Ställ att svalna och tjocka på sig till dagen efter i en annan bunke.

RULLTÅRTSBOTTEN KNÄCKIGA KLACKAR

300 g smör 3 dl strösocker 1 dl grädde 1 dl ljus sirap 3 dl vetemjöl 300 g mandel, grovt hackad, med eller utan skal Koka upp allt utom mandlar och mjöl i en kastrull. När allt kokat ihop, ta kastruller från spisen och rör i vetemjöl och mandlar. Häll smeten i en plåt med bakplåts­ papper. In i ugnen och grädda i 200 grader 7-9 min. Ska bli gyllenbruna. Ta ut ur ugnen, låt svalna. Dela ”kakan” försiktigt med en tandad kniv och skär sen trekanter/ klackar.

6 ägg 4 dl strösocker 1 dl grädde 4 dl vetemjöl 4 tsk bakpulver

Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke. Tillsätt allt det andra och vispa igen. Lägg bakplåtspapper i en stor plåt, din ugns största, och häll över smeten. Grädda i 180 grader i cirka 13 min. Testa med en provsticka att kakan är klar. Låt svalna. Ta samma tallrik som du hade till pavlovorna och skär ut bottnar. Det kan med vissa plåtars storlek vara klurigt att få ut två runda bottnar. Då får man skarva lite och kanske låta den ena bottnen bestå av två halvor eller så gör två omgångar bottnar och gör något annat kul av resterna, dammsugare kanske?

ELINAS KOLASÅS 2 dl grädde 2 dl socker 2 dl ljus sirap 2 tsk vaniljsocker

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra i cirka 7 min. Låt svalna.

MONTERA TÅRTAN

Ta ett tårtpapper som du vill ha tårtan på. Ovanpå det lägger du ett bakplåtspapper som du rivit i två delar, dessa två delarna ska ligga mittemot varandra mitt på det fina pappret. Dessa ska avlägsnas när tårtan nästan är färdigmonterad.

LÄGG ENLIGT FÖLJANDE

• Rulltårtsbotten • Kolasås (bred ej ända ut i kanten utan håll dig genomgående med alla fyllningarna 1 cm innanför med din fyllning) • Rulltårtsbotten • Rårörda hallon • Pavlovabotten eventuellt måste du snygga till denna botten lite då den kan ha vuxit på bredden • Lemoncurd-grädde • Pavlovabotten • Bred resten av lemoncurd-grädden ovanpå och runt hela tårtan som ett klister till de färska bären och de knäckiga klackarna. Dra försiktigt bort det delade bakplåtspappret, under har du nu ett fint rent papper • Tryck dit klackarna runt tårtan, gar­ nera med färska hallon och blåbär. Lägg ett litet pepparkakshjärta när du garnerar med bären som du se­ dan kan ta bort och sätta dit tre små marsipanrosor.

BARBRO I BOK

Lill-Babs tre döttrar, Monica Svensson, Malin Berg­hagen och Kristin Kaspersen, har i boken ”Vår mamma Lill-Babs” delat med sig av personliga minnen och tankar kring sin folkkära mamma. I boken får vi följa med bakom kulisserna i både turné- och familjelivet. – Mamma såg alla, mycket mer än vi någonsin kommer att göra. På så vis var hon unik. Hon älskade att dela med sig och nu kan vi dela med oss till hennes fans och alla läsare. Nu finns bara minnen kvar av mamma, men de får aldrig ta slut. Därför känns det viktigt att berätta om mamma ur ett dotterper­ spektiv, säger dottern Monica Svensson.


FLYTTAR GRYTET

90

GÔTTA

Kaffe och burgare, det bästa av två världar, helt klart.

Under våren fick manicken som rostar kaffet i byn skumpa ner till nya kvarter. Där smids nya planer och rostas mera kaffe. I de nya lokalerna kan Fanny Wedmark och Olof Frejd bjuda in till häng i rosteriet och även öppna luckan till Burgarbussen Nomad. text & foto: Alicia Mårtensson

I BOTTENVÅNINGEN PÅ ett av de röda husen i Kyrkbyn

har Rävgrytets kafferosteri ställt ner sina maskiner. Under våren gick flytten från Anders-Pers ner till de nya lokalerna vid Kyrkbybadet. – Vi behövde en större produktionsyta då vi har ganska många återförsäljare och det är många restauranger och caféer som köper från oss, säger Fanny och vi slår oss ner ute i trädgården. Från att ha varit trångbodda till att ha stora ytor och en ny burgarbuss att utveckla verksamheten i smider de nu nya planer. – Här kommer vi kunna ha ett litet häng där man kan komma och nörda ner sig i kaffe. Det kommer bli lättare att boka in sig för att komma och koppa kaffe och gå kaffe­ kurser, både som privatperson och kund, säger Fanny om planen för den nya lokalen. NÄR MAN ROSTAR kaffe vill man fånga upp alla smak-

I sommar är det vi som koppar kaffe hos rävarna nere vid Kyrkbybadet.

ämnen så då maler man det väldigt grovt och häller på varmt vatten, tar bort sumpen och smakar av på samma sätt som man smakar av vin. Det är det som kallas att koppa kaffe. – Det innebär helt enkelt att man smakar igenom kaffet och doftar på det för att få fram alla aromer. Vi tänker oss att vi kan ha som koppningsbrickor man kan boka och få testa alla dessa kaffebönor från alla möjliga länder i världen, berättar Fanny.

De nya lokalerna innebär också att Burgarbussen Nomad kan ha sin utgångspunkt från rosteriet och kommer kunna slå upp luckan för att servera burgare och kaffe på rosteriets gård. – Vi är nomader och det betyder att vi behöver ha våra verksamheter på hjul, vi behöver kunna flytta runt och vara på olika ställen och det kan vi göra med bussen och då kan vi även servera kaffe från bussen och göra det lite som en festival, säger Fanny. En doft som inte är pollen eller något från Ljusnans brusande vatten letar sig fram till oss där vi sitter. – Känner du? Nu är den här rosten klar snart, jag känner det på doften. Jag tror han häller ut den nu, säger Fanny, och mycket riktigt kommer Olof strax därefter och slår sig ner med oss. TILL EN BÖRJAN blir fokus på kaffenörderi och flippning

av burgare, men festivalhänget som kommer kunna bli utanför rosteriet öppnar också upp för framtidsdrömmar. – Vi vill att det ska vara ett häng med kreativ anda. Där kaffet, burgarna och vår kreativa sida får bli ännu mer kompisar. Ett ställe dit man i framtiden även kan komma och jamma lite, drömmer Olof. Så när du ligger på stranden i sommar och det börjar kurra i magen och dra i kaffetarmen är det bara att vädra med nosen, följa doften så stillas både burgartörst och kaffebegär. •


En fantastisk hällvarm tunnbrödsklämma med smaker från Hälsingland. Var mt välkomna till oss! : För mer info & öppettider ww w.jarvsoklamman.se

På Gustavs serverar vi er en à la carte meny i härlig och mysig miljö. Menyn går även att få som avhämtning. Varmt välkomna! Turistvägen 50, Järvsö

Lotta Olsson Tel 073-039 29 42 www.jarvsoklamman.se

0651-102 00

Vi är en kombinerad lanthandel och restaurang. Hos oss kan ni handla mat, eller sitta ner och ta ett glas vin och käka några mellanrätter, allt lokalproducerat.

Stene Hybovägen 1 827 54 Järvsö

bokning@jarvsolanthandel.se www.jarvsolanthandel.se


92 GÔTTA

Restaurang och affär i ett INVIGNINGEN En mysig restaurang i en matvaru­ butik kanske låter som en omöjlighet. Icke säger gänget på Ica Järvsö. Där ­planeras och byggs det för att öppna en ­restaurang. – Jag tror att det kommer bli jättemysig och ombonat, säger Tomas Gustafsson. text & foto: Alicia Mårtensson Tomas Gustafsson är pepp på att öppna restaurang på Ica.

Den 4 februari invigdes äntligen vårt nya Ica – som vi längtat!

TILL HÖGER INNANFÖR entrédörrarna på Ica i Järvsö

Nocco, semlor och daimtårta var de första varor som slogs in i kassan. Bra val Lucas Shardlow och Måns Augustsson.

ska en restaurang öppna. Kanske har de slagit upp por­ tarna nu när du läser det här, kanske inte. I skrivande stund är inte öppningsdatumet spikat, men mycket annat är det, som att Tomas Gustafsson är den som ska vara med och starta upp den nya restaurangverksam­ heten Icanders. – Hade vi fått bestämma hade det redan varit öppet, men med oroligheterna, brist på råvaror och trans­ portlogistik är öppningsdatum inget vi kan styra över i dagsläget, berättar Tomas som håller tummarna för att de sista delarna till köket kommer snart så de kan välkomna gäster redan i sommar. Konceptet som kommer öppna på Ica kallas för Icanders och är ett etablerat koncept som bland annat finns i Stockholm, Visby och under sommaren öppnar de även i Tollarp i Skåne. – Vi kommer ha restaurangen i direkt anslutning till butiken. Det tror jag kommer bli ett jättefint komple­ ment, säger Tomas.

Planen är att dörrarna ska öppnas redan klockan sju på morgonen och att man då ska kunna köpa sig en frukostfralla och en kopp kaffe på morgonen. Planen är sedan att servera en tidig lunch – för det finns många hungriga hantverkare i byn. – Sedan är tanken att det ska bli kvällsverksamhet också, men vi börjar nog med frukost, lunch och fika, säger Tomas. ATT DRIVA RESTAURANG i butiken är ett bra sätt

för Ica att hantera matsvinnet på. Trötta basilikor som ingen vill köpa, men som är fullt ätbara, kommer Tomas plocka med sig ut till restaurangköket istället. I restau­ rangen kommer det finnas ungefär 50 sittplatser och maten som serveras kommer vara klassisk husmanskost. – Så småningom kommer det även finnas fullstän­ diga rättigheter med möjlighet att servera öl och vin, berättar Tomas och fortsätter: – Jag tror att det kommer bli jättemysig och ombonat här. •


CAFÉ • MAT • GÅRDSBUTIKER • B&B MEJERI • SÅPERI • HANTVERK • MUSEUM DJUR •SECOND HAND • LEKPARK ÖPPET ALLA DAGAR 11-16

24/6 Midsommarbuffé

25/6

MÅNSSON TRIO

26/6 Premiär Brunch

30/6 Premiär Räkfrossa 2/7

1/7 HION MARTELL

ELECTRIC FEEL GOOD 9/7 VON DYZZEL

16/7 EMMA SVENSSON & ROBBAN ANDERSSON

23/7

lARZ KRISTERZ

30/7 SLIMFIT 6/8 STÖLDGODS 12/8 TBA 13/8 90-talsfest ’’

ag Fre d ag & arte d s n c O A la

MUSIKBINGO Fredagar 1/7

8/7 15/7 22/7 29/7 5/8 12/8

RÄKFROSSA Torsdagar 30/6 7/7 14/7 21/7 28/7 4/8

Sön

dag

sBR UNC

H

Välkomna att besöka oss, vi erbjuder något för hela familjen! Ni hittar oss på Instagram:Ystegarncafe

WWW.TORONKROG.SE // 0760522024

www.ystegarncafe.se

Välkommen till

Anders-Pers Fikabod mitt i byn - Öppet alla dagar

Nyhet! Nu har Järvsö bypub öppnat! Varmt välkomna! Turistvägen 21, Järvsö

@anderspersfikabod @jarvsobypub


UPPTäCK BARNENS HäLSINGLAND!

8

Ramsjö

Ytterhogdal

6 1 4

7 9 3

5 2

10

Hassela

1. BARNENS STENEGÅRD 2. JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING 3. SVEDBOVALLEN 4. TROLSKA SKOGEN 5. DELLENBANAN 6. MULLE MECK I GLADA HUDIK 7. CAMP JÄRVSÖ Los 8. JÄRVZOO 9. ORBADEN ZIP & CLIMB 10. VOXNA KANOT OCH CAMPING

Gnarp

4 Mellanfjärden Ljusdal Delsbo Färila

6

5

1

8

Järvsö

2

3

Hudiksvall

7 9

10

HITTA DINA BÄSTA STÄLLEN FÖR BARN! I Hälsingland finns det massor av saker att göra. Använd #barnenshälsingland för att hitta inspiration och tipsa om dina smultronställen för barn. Ha en fantastiskt sommar i Hälsingland- Barnens land! #barnenshälsingland

Voxnabruk

Edsbyn

Rengsjö

Bollnäs

Söderhamn

halsingland.se • #barnenshälsingland info@halsingland.se

Alltid välputsade fönsterpriser

Årets Årets Kamin Kamin 2022

Kamine kassettr & er

Contura 896 Style kampanjpris från 26.900 kr ordinarie pris från 28.900 kr

RRANTY 5 WA -

77 kg

5-YE AR

33 cm

2000L 00L eller 6

2200 mm

WARRA NT AR YE

Y NT RA

365 mm

SVENSSONS BYGGMATERIAL – JÄRVSÖ

tr för infil rkbädd eller ma, 4000L

5-YEAR WAR

81 %

1750 mm

TT KOMPLE G NIN ANLÄGG ation

Y

465 mm

1200 mm

BÄST P RIS!

Gä ller 21. 0 31/12 2

3-7 kW

Snabb leverans, ring för pris!

alltid ti ll

le 8 9 6 S t y t t! ba a r r k 2 000 t.o.m.

950 mm

TRANÅSBRUNNEN

Nor, Järvsö • 0651-440 85 • Öppet mån-fre 7–17, lör 9–13 • www.svenssonsbygg.se www.contura.eu www.contura.se


95 BÔS

BôS Foto: Alicia Mårtensson

96 98 100 102 104 106 108

Fest i fårhagen GLÄNTAN IS BACK

Lupin Lupinus SÅ GÖR DU MED LUPINERNA Lupin-dräparen PÄR PREPPAR PISTEN Bland färg och form JULIA GER DJUREN LIV Amanda Sandahl FÅR JÄRVSÖ ATT TRAMPA Helsingegårdens grundare AGNES SUNDBERG De självklara inventarierna BRÖDERNA BERGMAN

Premiärturen i Ljusnan med den nyinköpta bastuflotten. Foto: Daniel Norée

BASTA PÅ FLOTTE

Järvsöguiderna fortsätter utveckla sin verksamhet och har nu bland annat tagit över driften av Bergsväggen, klätterväggen på Bergs­ hotellets ena sida som vätter ut mot Järvsö Bergscykel Park. Nytt för i sommar är även den nyinköp­ ta bastuflotten. Det har också köpts in trampbåtar och kajaker så du kan ta dig ut på Ljusnans vatten tillsam­ mans med dina barn lite lättare. Eller varför inte el-surfing? – Detta är en helt ny produkt hos oss, och då i samarbete med Electrosurf, säger Patrik Klüft, en av delägarna. Järvloppet är något man gått in i och even­ tet återkommer nu i ny tappning och med en ny arrangörsgrupp bestå­ ende av Järvsöguiderna, Järvsö IF och Ljusdals Orienteringsklubb. – Det är med stor ödmjukhet vi tar över Järvloppet, och vi ska göra allt i vår makt för att leva upp till de förväntningar som finns, säger Patrik Klüft. Så den 10 september är det dags att inta Öje­ berget med löparskorna.


96 BÔS Gläntan i fårhagen vid vattnet bjuder på skön musik, gôtt häng och fantastiska vyer.

GLÄNTAN IS BACK

Kom och köp – merch och gôtta!

Somliga stannar lite längre på festen och kommer därmed i kultklassade husbilar.


text: My Fransson foto: Emrik Jansson

DET HELA STARTADE sommaren 2011 då ett

En entré värdig en fest i en fårhage. Kjell Höök, byns egna auktions­förrättare, och superarrangörens pappa.

Fakta

CISSI ”BOBBY” RAMSBY

ÅLDER: 36 jordsnurr. BOR: Stöschhölm med

katterna Jävla-Ellen och Ida-jäveln. JOBBAR SOM: Event production manager på Paradox Interactive. GILLAR: Gläntan!

GLÄNTAN 2022

DATUM 9 JULI 2022 KVÄLLENS AKTER: Husbandet som spelar intill strand­ kanten – Dansbygden.

AKTER SOM SPELAR PÅ SCENEN:

DJ Maleki, Anna Juggas, Caroline Kabat, Mimmi Brundin och Jenny Seth samt Niki Yrla.

FB-EVENT:

Superarrangören Cissi i egen hög person.

kompisgäng ville skapa en rolig fest för sina vänner, med fokus på elektromusik. Festen fick namnet Jarseshore och tog plats på en äng intill Ljusnan, nedanför Stenegård. Sedan dess har konceptet växt och festen flyttade från ängen in i Löjtnant Linkmans glänta i Kåsjö. Därav nam­ net Gläntan. Men nu har festen flyttat till sin tredje plats – en fårhage* i Säljesta, på Lillsia, längs med älven. Cissi Ramsby, initiativtagare och mastermind bakom evenemanget, beskriver det som att festen äntligen hittat hem. – Gläntan som koncept och folkfest har växt fram med tiden och blivit vad det är idag. Min dröm har helt enkelt varit att skapa en plats där elektromusiken och de kvinnliga utövarna kan få vara i centrum och att människor kan få mötas kring det. Vi gör det för att det är kul. Samtidigt som vi gör det på en plats där vi kan nyttja den vackra naturen och den entreprenör­ skap som finns i bygden, berättar Cissi. Att få folk att ställa upp och hjälpa till är ing­ et bekymmer. Grannbonden lånar ut traktorn, byalaget lånar ut bord och bänkar, det skänks korvvagnar och lokala kockar mättar de hungri­ ga gästernas magar. – Detta är en folkfest och en öppen mötes­ plats som inkluderar alla oavsett ålder, intresse, kön och ursprung. Även mina föräldrar, som inte ens gillar techno, brukar vara där! Och för er som inte vet vem Cissis pappa är så informerar vi att det är gubben som tjuter ”Första... andra... och tredje!” Under somma­ rens alla söndagar på Stenegård. I folkmun kallas Gläntan för byns skogsrave och platsen är minst sagt magisk. En fårhage längs med älven, med Järvsös kulturlandskap med hälsingegårdar som kuliss. Det blir egentli­ gen inte mycket vackrare än så. Vad kan då sommarens upplaga av Gläntan fresta med? – Jag själv har höga förväntningar! Vi kom­ mer enbart att köra DJs i sommar, så det är väl att backa till festens ursprung. Back to the roots, som man brukar säga. Majoriteten kommer vara kvinnliga akter, och vi kommer såklart att erbju­ da grymt käk och fantastisk merch. Och såklart det viktigaste – alla människorna! Det är de som kommer som skapar platsen och evenemanget. • *OBS! Inga får har kommit till skada under festligheterna! Snarare tvärtom.

97 BÔS

Folkfesten och mötesplatsen som kommit bli en självklar del av sommaren i Järvsö – Gläntan.


98 BÔS

Lupin

text: Nathalie Häll foto: Peter Eriksson-Gladh

LUPINUS

Att klä av lupiner och strö för vinden hör väl ändå sommaren till, i alla fall gjorde det det för mig innan min kära NO-lärare Lasse vän­ ligt, men mycket bestämt, berättade att detta släkte borde dö, inte spridas för vinden!

Kring midsommar skiftar Öjeberget i alla nyanser av lila. På bild, Evelyn Forsman, badandes i lupiner i Järvsö Bergscykel Park.

Lupinsläktet ingår i familjen ärtväxter och har cirka 200 arter, de flesta från Nord- och Syd­amerika, men finns även vildväxande i Medelhavsområdet. Amerikanska lupiner växer sedan 1900-talet i stora delar av Europa, bland annat Järvsö, och anses vara invasiva arter. De förvildade amerikanska lupinerna har fått sådan spridning att de lokalt anses hota den biologiska mångfalden. Detta gäller såväl i fråga om andra växter som andra insekter. De tränger ut ängsblommor och insekter längs vägkanterna.

Många anser att vi bör ta till regelrätt krig mot dessa lupiner, huruvida vi på Magasin Järvsö är för eller emot lupinkrig låter vi vara oskrivet, vi kan för lite om detta släkte helt enkelt. Men för att gottgöra Lasse så kommer här några råd till er som vill förgöra denna skapelse: klipp, eller slå med lie, helst redan innan lupinerna gått i blom, men vill du odla dem kontrollerat – ta bort frö­ställningarna direkt när de blommat klart. För att bli av med dem behöver du klippa eller slå flera gånger under säsongen.


VÄLKOMNA TILL

Järvsö Camping – mitt i byn!

Välkommen till en av

Hälsinglands pärlor ett gästgiveri med anor från 1700-talet

Upplev en genuin storgårdsmiljö med magiska omgivningar i Alfta, mitt i härliga Hälsingland. Bo fint, ät och drick gott, ta en fika eller spela lite boule i vår trädgård. Försäljning av keramik, antikt & bröd.

Drop in. Säsongsplatser & Stugor. Öppet året runt. Tel: 0651-40339 e-post:jarvsocamping@gmail.com

www.jarvsocamping365.se

Happenings, bokningar och öppettider hittar du på Gästisbacken.se Gästisbacken 5, Alfta | 0271-120 10 | info@gastisbacken.se HOTELL, RESTAURANG & KONFERENS

Energiborrning Vattenborrning Entreprenadborrning INGA JOBB ÄR FÖR STORA ELLER SMÅ

Är du företags- eller privatkund? Vi arbetar åt alla sorters kunder och oavsett storlek på jobbet så är du alltid välkommen till oss!

JÄRVSÖBORR ÄR MEDLEM I BRANSCHORGANISATIONEN BORR FÖRETAGEN OCH ÄR CERTIFIERADE BRUNNSBORRARE

Järvsö Borr AB| Skästra Kvarnväg 4B, 820 40 Järvsö 0651-411 10 | info@jarvsoborr.se | www.jarvsoborr.se


Klippaggregatet tar två meter i bredd, och vad kan en pist mäta i bredd? 80 meter? Så ni förstår att det blir en del gnussande upp och ned? Men fin utsikt utlovas iallafall.

100

PISTKLIPP

BÔS

Pistmaskinen byts ut mot, ja, vad ska vi kalla detta ekipage? Gräsklippare modell större? Varje sommar röjs pisterna fram. – En del av berget klipps innan midsom­ mar, det blir ju så hemskt mycket lupiner, berättar Pär Lagerhäll när vi träffar honom på Öjebergets topp i au­ gusti månad (se bilden på föregående sida så förstår ni mängden lupiner!).

Lupinernas lieman

INNAN PÄR OCH KLIPP­EKIPAGETS TID HAND­RÖJDES ALLA PISTERNA ­SOMMARTID

Vintertid kör han pistmaskin och mekar åt Järvsöbacken, och under sommaren klip­ per han istället gräset på samma yta. – Det mesta klipps nu i slutet av augusti och under hösten då det mesta blommat över. Sammanlagt är det 30 hektar som ska klippas, säger Pär och blickar ut över berget. Oftast är det Pär som kör ekipaget, och så har han gjort sommartid i cirka tio års tid. Tidigare röjdes berget – FÖR HAND! Helt ofattbart. Det ryktas om att en viss kusin fortfarande, till stor del, gör detta hos vår nordöstra granne... Sjukt imponerande må vi få tillägga! Heja J! Text: Nathalie Häll Foto: Frida Klang


148 meter från Järvsö Bergscykelpark!

Välkommen till anrika Järvsöbaden, en rogivande oas i avspänd och charmig pensionatsmiljö. Vi kan ta hand om Er och erbjuda Er en rogivande #swemester #hemester med, trädgård för måltider, vandringleder, skogsbad, downhillcykling, cross country-cykling, forsränning eller kanoting på Ljusnan eller bara hänga vid vår pool. Spaavdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, ångbastu, stor jacuzzi, kallbad med rinnande vatten från vår egna källa, relaxavdelning. Här finns utomhuspool, golfbana, boulebana, biljard samt cykeluthyrning. Vi ordnat konferenser, kick-off, bröllop, födelsedagar och dop. Våra måltider serveras i matsal uppdukat med vita linnedukar, blommor och ljus. På menyn serveras grönsaker, frukt och bär från egna trädgården samt hembakat bröd. Frukost vardagar 7.30-9.30, lör-sön 8.00-10.00 Lunch 11.30-14.00. Middag från 18.00, bordsbokning.

För mer information besök vår hemsida: www.jarvsobaden.se 0651–404 00 · info@jarvsobaden.se

SKIDVÄGEN 9 JÄRVSÖ Exklusivt parhus i två plan. Totalt är det 2x10+2 bäddar. Laddstolpe för laddning av elbil. Cykeltvätt och låsbart cykelförrådmed reparationsställ. Bastu och öppen spis! B O K A S V I A T U R I S T B Y R Å N I J Ä RV S Ö

0651 – 403 06 eller jarvso.se

L ÄS M ER OM BOE N DET PÅ JA R SEH US .SE

VÄLKOMMEN IN TILL OSS Traditionell järnhandel mitt i byn

Öppet: Måndag-fredag 8.30-17.30 Lördag 10-13


102 BÔS Originalen görs mycket större än vad man kan tro. Det är många detaljer på en basspelande krokodil.

Julia skriver barnböcker färgglatt och lekfullt

JULIA GROTH

text & foto: Alicia Mårtensson

Det är färgglatt och det är lekfullt. Julia Groth är barnboksförfattaren och illustratören som landade i Järvsö för drygt ett år sedan. – Jag sitter ofta och fnissar lite för mig själv när jag skriver, berättar Julia Groth. FÖR DRYGT ETT år sedan tog barnboksförfattaren,

illustratören och inredningsarkitekten Julia Groth sitt pick och pack och flyttade från Uppsala till Järvsö. Fönstret i hennes nya arbetsrum blickar ut mot kyrktornet och växterna stormtrivs i hennes fönster. – Jag är från Söderhamn från början och har släkt i Ljusdal så det känns som att komma hem, säger Julia. I hennes senaste bok ”En noshörning som husdjur” har hon fångat längtan efter ett husdjur och förhandlingen mellan barn och vuxen på ett färgglatt och lekfullt sätt. – Den handlar om en situation som kanske många kan identifiera sig i både som barn och förälder, säger Julia. EFTER ATT HA testat på många olika inriktningar i livet,

allt från arkitekt till mönsterskapare, sökte Julia jobb som inredningsarkitekt. Under jobbsökandet hade hon mycket tid över och fick nys om en barnbokstävling. – Jag fick en idé och började skriva, jag vann inte tävlingen, men jag fick ändå en start och en deadline, berättar Julia som senare slutförde boken och fick ”Lilla grodan, morfar och döden” antagen av ett förlag. – Jag hade inte riktigt förstått att det var någonting man fick göra. Men när jag fick ge ut en bok började jag tänka att då kanske jag får ge ut annat också, berättar Julia. Sedan dess har hon hunnit skriva och illustrera fyra

Fakta

JULIA GROTH

ÅLDER: 34 år. BOR: Järvsö. GÖR: Författare och

illustratör. FAMILJ: Sambon Madhav.

egna böcker och illustrerat ytterligare en. Inspirationen till böckerna är olika varje gång. I den senaste boken kom inspirationen från när hon under en period bodde i Indien med sin sambo. – Min sambo var naturguide i Nepal och vid entrén till nationalparken där han jobbade hade de också en noshörning som hade blivit föräldralös och nästan blivit tam, vilket inte är bra. Vilda noshörningar är inte bra husdjur. Så det blev en inspiration till första temat i boken. IBLAND GÅR JULIA in på olika biblioteks hemsidor för

att kika om någon lånat hennes böcker. – Det är jättespännande att barn runt om i Sverige läser ens böcker, säger Julia som hoppas att hennes böcker sprider lite glädje i lässtunderna. – Bilderböcker är så spännande för det är dels ett konstobjekt och en berättelse med en dramaturgi i bläddrandet och scenen man målar upp. Det är något som barn och vuxna måste uppleva tillsammans. I framtiden drömmer Julia om att fortsätta skriva och illustrera barnböcker samt spendera än mer av sin tid till att göra det. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med bild och text på det här viset, avslutar Julia. •

TÄVLING

Vinn Julias senaste bok ”En noshörning som husdjur”! Svara på frågan ”Vilket djur skulle du vilja ha som husdjur, och varför?” Skicka in ditt svar till tavling@magasinjarvso.se senast den 1 september.


FYLL I OCH MÅLA I VILKA FÄRGER DU VILL

103 BÔS

EN NOSHÖRNING SOM HUSDJUR AV JULIA GROTH Text och bild © Julia Groth 2022 Utgiven av Bonnier Carlsen, Stockholm 2022

Illustration: Julia Groth (från boken "En noshörning som husdjur").

EN NOSHÖRNING SOM HUSDJUR AV JULIA GROTH Text och bild © Julia Groth 2022 Utgiven av Bonnier Carlsen, Stockholm 2022


SLUTDESTINATIONEN 104

BÔS

Fakta

AMANDA SANDAHL

ÅLDER: 52 år. BOR: Ljusdals-Boda. FAMILJ: Mannen Sven

och två söner. DOLD PÄRLA: ”Jag upptäcker fortfarande mycket i Hälsing­ land och jag skulle vilja säga att hela Hälsingland är lite av en doldis”.

Amanda Sandahl är sedan i september chef på Destination Järvsö. Hela vägen från Kanada flyttade hon för att njuta av Hälsinglands blånande berg och långa grusvägar. – Jag hörde någon annan kommun som sa att ”din semester är vår vardag” och så är det verkligen här, säger Amanda Sandahl. text & foto: Alicia Mårtensson

I SEPTEMBER TILLTRÄDDE Destination Järvsös nya

chef Amanda Sandahl. Cykelälskaren som flyttade från Kanada till Ljusdals-Boda mellan Järvsö och Ljusdal. – Det känns helt fantastiskt. Jag är extremt tacksam för mina kollegor. Jag tycker de är underbara och roliga att jobba med och framför allt väldigt duktiga, säger Amanda och fortsätter: – Järvsö som produkt, om man väljer att se på det så, är också väldigt roligt att jobba med. Vi har så många drivna entreprenörer och privatpersoner som är engage­ rade i bygden, och det är vi väldigt tacksamma för. Efter 15 år i Kanada styrde Amanda i höstas kosan hem till Sverige igen. – Trots att vi har haft huset länge innan vi flyttade hit så är det här en ny upplevelse för mig, konstaterar Amanda som började på Destinationen som projekt­ ledare för cykelutveklingen redan när hon bodde kvar i Kanada. Med Järvsö uppskattar Amanda allt från att cykla runt på bygdens alla grusvägar till att i soluppgången svischa ut för den nypreparerade pisten. – Jag hörde någon annan kommun som sa att ”din semester är vår vardag” och så är det verkligen här. Vi är lyckligt lottade som får bo här, säger Amanda som tycker att det är häftigt att det i en sån liten bygd finns så många möjligheter. I och med pandemin var det allt fler som reste inom

Sverige och som ville ut i naturen. Där blev Järvsös cykelsatsning en pil kastad mitt i prick berättar Amanda. Framöver satsar Destination Järvsö på att marknadsföra Järvsö som en året-runt-destination. – Det är jätteviktigt för oss nu. Inte bara för att fylla våra aktiviteter och bäddar och hjälpa företagen, utan även för Järvsö som bygd. Att vara en året-runt-desti­ nation innebär att vi kan erbjuda jobb året runt, som i sin tur innebär att folk flyttar hit. Flyttar folk hit får vi mer kommunal skatt som gör att vi kan betala för våra skolor bättre. Så vi behöver mer inflyttning till vår bygd. Fokus för oss ligger därför på att nå ut på marknaden med att vi är en året-runt-produkt, säger Amanda. DESTINATIONEN BLEV UNDER hösten certifierade

i GSTC, en hållbarhetscertifikation, men egent­ligen var det bara startskottet för arbetet. – Målgången här är egentligen bara början. Nu är det ett kontinuerligt arbete framåt och vi blir granskade varje år och förutsättningarna förändras, berättar Amanda och förklarar att när de klarat av en grej kommer nästa punkt de måste fokusera på. – Det känns otroligt bra att ha de verktygen för det gör att vi faktiskt gör det vi ska och det är jätteviktigt för oss som samhälle och för besöksnäringen. Det känns att vi gör det här på riktigt, konstaterar Amanda. •


Ny camping i Järvsö med drömläge i söder! Utsikt mot Järvsöbacken!

Intresseanmälan görs på: stugor@jarvsomontage.se | 073-824 8913

Vandrarhem centralt i Järvsö! Boka via www.jarvso.se Tel: 0651 403 06

Jag heter Anki Sulser och arbetar som villa- och fritidshusspecialist på Hälsinglands Fastighetsbyrå – en helt fristående mäklarbyrå med ett stort hjärta för bygden. Jag är tacksam och ödmjuk över det förtroende jag fått av både köpare och säljare under åren.

”Min mäklare var lugn, stabil och hade målet i sikte på rätt sätt och en mjuk energi som ingav trygghet. Anki Sulser var helt enkelt grym!”

Går du i säljartankar, eller bara vill veta hur värdet ser ut idag? Kontakta mig gärna så hjälper jag dig vidare.

”Helt fantastisk mäklare som vi varmt rekommenderar till andra!”

Ha det gott, vi ses!

”Trevlig och engagerad mäklare. Precis som man skall vara.” ”Helt nöjd kunde inte bli bättre, fick mäklaren genom rekommendation” Källa från HittaMäklare

Hälsningar Hälsinglands Fastighetsbyrå Anki Sulser, tel: 070-375 75 31 anki.sulser@hfastighetsbyra.se

Drottninggatan 8, 824 30 Hudiksvall 0650 - 933 00 | info@hfastighetsbyra.se

www.hfastighetsbyra.se


106

1883

BÔS

Agnes Sundberg föds i byn Vansäter i Söderala socken. Magnus Sundberg och Kristina Larsdotter var hennes föräldrar. Agnes farfar Magnus Jonsson hade jobbat sig upp från dräng till hemmansägare och slutligen aktad riks­ dagsman. Agnes far var en framstående person inom sågverksrörelsen och satt under flera år som landstingsledamot i Gävleborgs län.

1904

Agnes hade nu utbildat sig vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala och tog anställning som lärare där efter sin examen. Hennes utbildningsresa var dock inte slut. Agnes gick en kurs i mejeri på Ottenby mejeri och en kurs i ladugårdsskötsel vid Bodens folkhögskola. Hon arbetade också med sina förvärvade kunskaper på lantgårdar både i Västergötland och Skåne.

1924

I oktober 1924 anordnade Agnes en kamratträff på Helsingegården. 113 gamla elever kom för att fira i dagarna tre. Agnes Sundberg införde luciatraditionen i Järvsö. Här är det Hillevi Olsson från gården ­Mårtens i Skridsvik, Järvsö, som är lucia i Röda gårdens storstuga den 13 december 1932.

Powerkvinnan text: M Åhs ATT JÄRVSÖ FÖRKNIPPAS med framåtanda och företagsamhet är väl

knappast en hemlighet för dig som läser det här magasinet. Men visste du hur långt bak i tiden som häftiga företagare har lockats till bygden? Inte jag heller! Men jag vet att det kom en riktig powerkvinna till Järvsö år 1918. Hon hade då köpt en gammal gård, som hon sedermera reno­ verade och förvandlade till en lanthushållsskola – Helsingegården. Agnes Sundberg. Hon drog in i Järvsö som en virvelvind och blev vida omtyckt både på bygden, men också bland de elever som kom landet runt för att lära av Agnes och de andra lärarna på skolan. Hon startade en verksamhet som levde vidare ända till år 1990, långt efter hennes död endast nio år efter att hon startade Helsingegården. Likt Lill-Babs fyllde Agnes sörjande Järvsö kyrka för att ta ett sista farväl, och vagnslaster med blommor strömmade in på kyrkogården. En spännande kvinna, eller hur! Nu tycker jag att vi tar oss en tillbaka­ blick på Agnes liv. Njut av de fantastiska bilderna från en svunnen tid. Information och bilder har hämtats ur “Helsingegården i Järvsö” av Gunnar Bergman.

1927

Denna bild togs 1927. Agnes var väldigt mån om elevernas renlighet, men inte bara. Även djuren skulle vara rena. Alla gårdens grisar skulle borstas rena varje dag, likaså korna! Agnes lanthushålsskola blev känd och vida omtalad. Både lokal­ press och rikstäckande media intresserade sig för skolan. Vid dess 50-årsjubileum hade 3 019 elever passerat genom dess portar. Men vid denna tidpunkt fanns Agnes inte längre kvar på skolan.


1910

1912

107

Agnes tog anställning som lärare på Fredrika Bremersförbundets lanthushållningsskola i Rimforsa, Östergötland.

BÔS

Agnes var med och byggde upp och startade lant­ hushållsutbildningen vid Brogårds lantgård utanför Uppsala. Agnes tog med sig mycket från detta äventyr när hon startade sin egen lanthushållsskola åtta år senare.

1917

Agnes träffar Elsa Brunnström från Jönköping. Den 22-åriga eleven på Fredrika Bremersförbundets lanthushållningsskola som kom att bli lärare på Helsingegården ett år senare. Dessa två unga kvinnor flyttade in i den gamla gården i Kåsjö för att starta upp lanthushållsskolan Helsingegården.

1918.11.01

Gruppfoto på eleverna vid Helsingegårdens första kurs. Ingrid Blomberg (Koldemo, Arbrå), Ruth Björk (Koldemo), Brita Ellgren (Vedtjära, Söderala), Eva Eriksson (Nordanå, Harmånger), Kerstin ”Kicke” Gudmundsson (Kramsta, Järvsö), Karin Jonsson (Böle, Ovanåker), Margret Lundin (Vij, Idenor), Signe Nilsson (gården Höghammar, Bollnäs), Maja Schönberg (Nordanå) och Bricken Sundin (Kyrkbyn, Arbrå) tillsammans med lärarinnorna Agnes Sundberg i rutig klänning och Elsa Brunnström. Den enda eleven från Järvsö, Kerstin Gudmundsson, står bredvid Agnes.

GODA HÄLSOREGLER ENLIGT AGNES SUNDBERG: • Ett bad en gång i veckan. • Borsta tänderna morgon och afton. • Avföring varje morgon. • Drick vatten och mjölk, ej kopp te. • Ät grönsaker, frukt varje dag. • Drick fyra glas vatten om dagen. • Sov många timmar. • Frisk luft, sov med öppet fönster och var ute varje dag (lek, promenera).

1918.05.01

Agnes Sundberg köper gården Ol-Ols, Helsingegården i Kåsjö, Järvsö. Prislappen landade på 30 000 kronor varav 15 000 kronor kom från hennes pappa i stället för hemgift, och 15 000 kronor lånade hon. Förutom själva gården ingick 3,5 hektar ­öppen jord, en hektar ängsmark, 60 hektar skog och en fädbodstuga på Prästvallen.

1951

Landstinget tog över driften av Helsinge­ gårdens lanthus­ hållsskola.

1990

Helsingegårdens lanthushållsskola tas ur bruk.

1928.01.24

Agnes dör plötsligt till följd av en lunginflammation. Agnes ska ha varit en person som mycket sällan blev sjuk, men efter att hon lett en långdans för barnen i byn i mitten av januari, trots att hon var förkyld, så insjuknade hon och dog en vecka senare. Begravningen ägde rum den 30 januari och över 1 000 personer tog sig till kyrkan denna eftermiddag. Fyra vagnslaster med blommor och kransar följde med begravningståget från Helsinge­gården till Järvsö kyrka. I Ljusdalstidningen fylldes en helsida med kondoleanser. Agnes hade under sina drygt nio år berört många människor, och det märktes inte minst när man efter hennes död, genom gåvor och insamlingar, lyckades rädda den skola som hon byggt upp. Skolan drevs vidare i Agnes anda genom läraren Guri Bergström.

Agnes dödsannons i Svenska Dagbladet den 26 januari 1928.


108 BÔS Fakta

JÄRVSÖ LODGE

"Vem är starkast?" Helt plötsligt blev det blodigt allvar vid bordet. Vem som vann låter vi vara oskrivet...

BRÖDERNA BERGMAN text: Nathalie Häll Foto: Alicia Mårtensson

Från länsmansbostad till hotell och restaurang – idag bostadsrätter med gemensamma ytor och service. Men ni kan vara lugna, byggnadens mest självklara inventarier finns kvar – bröderna Bergman! ÅTTA OCH TIO. Åldern på bröderna Bergman då flyttlasset

gick från Västerås till Järvsö, eller Kramsta för att vara precis. Pappa Bosse och familjen var ofta på besök i byn och vid ett av dessa tillfällen diskuterades det lilla pensionatet i Kramsta som var till salu. Något hände och pappa Bosse bestämde sig där och då, vid bordet: ”Ja, då ska jag fan bli krögare!” Sagt och gjort. Jobbet sades upp och pensionatet köptes – 1973 blev familjen Järvsöbor på riktigt. Mamma Majlis var dock en blandning av Uvås och Sörby, så några utbölingar var de inte. Viktig detalj. Idag, snart 50 år senare, står vi i kökets innersta vrå, skafferiet. – Här sov vi som små, säger Pelle och gestikulerar in i ett

av hörnen och berättar att åskilliga timmars sömn infunnit sig här i brödernas gemensamma våningssäng. Att bröderna är ett med fastigheten och platsen går ingen förbi. Här har familjen bedrivit hotell och restaurang, sen gammalt. Men var det ett självklart val att gå i sina föräld­ rars fotspår? – Det fanns liksom inget annat, vi är uppväxt i huset och har varit en del av det jämt, det är vårt liv liksom, berättar lillebror Johan som idag hunnit uppleva 56 höstar. Idag är hotellet och restaurangen sedan en tid något annat. Hotellrummen har byggts om till bostadsrätter och köket, där bröderna huserar, har byggts om och bantat i storlek.

Ett året-runt fritids­ boende med bastu och relax, lounge, skidbod/cykelvårdsrum, biblioteket, tvättstuga och conciergeservice (eller lodge-service som bröderna beskriver det). Järvsö Lodge består av en huvudbyggnad med boende, två lounger, en chambre separé med cateringkök samt tre se­ parata byggnader. Det har lagts lite extra kärlek till de tilltagna gemen­ samma utrymmena. Bröderna Bergman som ägt och drivit Kramsta Gästgård Hotell & Konferens, som Järvsö Lodge hette tidigare, ansvarar för servicen. Tjänsterna kommer, för­ utom fastighetsskötsel, omfatta mer personlig service som uthyrning, bokningar, fylla på kyl­ skåpet innan ankomst, städning, skjutsning och hämtning. De ansvarar även för Järvsö Lodge Catering. Ordet närproduce­ rat är viktigt, därför är bland annat byggen­ treprenör, husarkitekt, byggprojektledare och mäklare från Järvsö.


Vi finns mitt i byn! Historien kring platsen och fastigheten sträcker sig ända tillbaka till 1860-talet då det byggdes som länsmansbostad och har därefter även inrymt Järvsös första post­ kontor. Pensionat blev det först på 1940-talet då Järnvägshotellets ägarinna Greta Olsson förvärvade fastigheten. Från 1973, med ett kortare uppehåll under åren 19891992 då bygdens dotter Lill-Babs förvärvade Gästgården, drevs det som hotell och konferensgård av familjen Bergman.

• Sport • Skor • Fritid

Turistvägen 46, Järvsö

Christopher Cederquist, Joakim Cederquist, Josefine Englund, Isabella Cederquist, Olof Mångs, Stella von Post, Mattias Bergqvist von Post, Lydia von Post och Sara von Post. Samtliga boende på Järvsö Lodge.

– Nu jobbar vi med concierge-service som det så fint heter, men det ordet är något man drar sig med på Grand, här säger vi lod­ ge-service istället, skrattar storebror Pelle. Men vi på Magasin Järvsö skulle snarare säga att denna byggnad och dessa två herrar är något mycket mer än Grand Hôtel. De perso­ nifierar ordet värdskap, och det tillsammans med en stor lass humor! NÅGRA SOM SETT möjligheterna i att investera i detta nya koncept

är Sara von Post och Mattias Bergqvist von Post. När vi besöker Järvsö Lodge bjuds vi in till ett av de före­detta hotellrummen, som nu är en bostadsrätt. – Vi var de första som signade en lägenhet i projektet. Vi lockades av enkelheten, att ha en fin lägenhet med vacker utsikt, säger Sara von Post. På plats finns också Joakim Cederquist och Josefine Englund. – Det är en sån fin bykänsla här, och vilket välkomnade vi möts av från alla som bor här, säger Joakim som även har koppling till Hälsingland sedan tidigare. Det känns även skönt att vi bybor också kan ta del av detta (läs bröderna Bergman). Förutom att serva de boende med allt från svampplockning till fyrhjulingsturer och fiske så finns de kvar och roddar i köket med både mat och service. – Det är bara att slå en signal så abonnerar vi matsalen för fest, skrattar bröderna och lovar att Johan fixar käket och Pelle serverar och underhåller, så som det brukar vara – tack! •

www.ljusdal.se/simhall


110

TURA GÅRD text: Alicia Mårtensson foto: Frida Klang

För 20 år sedan satte Sofia Pallars Lindström och Jonas Lind­ ström första plantan i jorden på Turagård. Då pryddes åkern av jordgubbsplantor och rabarber, idag är det kål och broccoli. – Nu är det mer vanligt att man tänker att man ska göra något småskaligt och använda jorden till att producera mat, men så var det inte då, säger Jonas Lindström. →


111

Fakta

SOFIA PALLARS LINDSTRÖM & JONAS LINDSTRÖM

Sonen Elias tillsammans med pappa Jonas på gården Tura. Här skördas broccoli.

ÅLDER: 48 och 51 år. BOR: Turagård, Norrvåga. GÖR: Grönsaksodlare och När det öppnas för gårds­ försäljning slingrar sig köerna långa på Turagård.

företagare ut i finger­ spetsarna. FAMILJ: Sönerna Elias, 21 år, och Ante, 18 år. FAVORITGRÖNSAK: Spetskål och nyskördad broccoli­ stam (gärna rå).

SMULTRONSTÄLLE I JÄRVSÖ:

Pärlandet (sandbankar mitt i Ljusnan), dit tar Sofia och Jonas gärna båten om sommaren för att bada, sola och ha picknick. PÅ GÅRDEN: Jonas föräldrar Roland och Anita, hyres­gästen Johanna och hennes dotter Villemo, två katter samt tio hönor och en tupp som lever på överbliven ostkaka och kål.


På täkten odlas det broccoli och massa olika kålsorter.

112

I NORRVÅGA FÄRGAS åkern grön av kål och

broccoli. Sofia Pallars Lindström och Jonas Lindström har brukat jorden i 20 år och till en början odlade de ekologiska jordgubbar och rabarber. – Vi tyckte att gården skulle ha en verksam­ het. Det kändes som att det hörde till en sån här hälsingegård att ha någonting mer och inte enbart vara en bostad, berättar Sofia och Jonas fyller i: – Att ha verksamheten på gården var också mycket för att få vara hemma mer tillsammans och utgå härifrån. Efter några år med jordgubbar började de odla broccoli parallellt och gick sedan över till att enbart odla broccoli och massa olika kål­ sorter. Varje år drar de upp ungefär 12 000 frön som de sedan planterar ut i juni på ungefär ett hektar. – Första året kröp vi på knä och planterade, en rad upp och en rad ner. På nätterna när bar­ nen sov kröp vi omkring här ute på åkern och planterade. Helt sjukt var det faktiskt när man tänker på det. Men vi gjorde det. Sen skaffade vi en planteringsmaskin, så nu kryper vi inte på knä längre, berättar Sofia. EFTER ATT PLANTORNA satts i jorden väntar

några månader med ogräsrensning, vattning och småprat med plantorna innan det är dags att börja skörda – och skörda kan de göra ända in i november. – Det är perfekt, för då är det inte så många andra grönsaker och då vill man ha det här gröna, härliga, färgglada när allt i ens egna trädgårdsland är slut, säger Sofia. Kålen och broccolin från Turagård säljs främst till privatpersoner, men även till skolor →

Hönsen älskar kål och ostkaka!


113

Marianne Pallars

Anders Pallars

Anita Lindström

Marianne är mentor till Sofia och Åsa på Jarseost.

Roland Lindström

Jo det är ju Anitas höns ska ni veta.

JARSEOST

Höns (som älskar ostkaka)

Åsa Malmström LINDSTRÖM KONSULT

NORRKLACK FASTIGHETER

ORDF. JÄRVSÖ ARENABOLAG

Ingrid Pallars Ellen Pallars

Lisa Skoog Dahlman

Olle Pallars

Edvin

Mattis Pallars

Sofia Pallars Lindström

Jonas Lindström

TURA GÅRD

Signe

KULTURFÖRENINGEN SCENSATION

PALLARS Gården Pallars har varit i släktens ägo sedan 1500-talet, så långt kyrkböckerna sträcker sig.

Hunden Max

SKÄSTRATEATERN Hela familjen Lindström har ett jättestort hockeyintresse!

Man kan undra hur många timmar det är på Sofias dygn, men kulturen hinner hon också med.

Hunden Dexter Dikor

Elias Lindström

Ante Lindström

Fakta

PALLARS/LINDSTRÖM-SLÄKTEN

När idén föddes på redaktionen om att göra något på Sofia Pallars Lindström så kunde vi börja med att konstatera att det räcker då inte med en sida, det får bli ett längre reportage. Och när vi sedan började gräva lite djupare förstod vi att det inte bara är Sofia som är företagsam, det är ju hela släkten! Det behövdes ett släkt-/företagsträd för att visa detta. Skådas här ovan.


DET VISSTE DU INTE OM

BROCCOLI

114

Redaktionen insåg att vi visste väldigt lite om broccoli. Inte särskilt mycket mer än att den även kallas för höns­ hjärna. Detta visade sig vara ett öknamn påhittat av storebröder vars stora mål i livet är att reta sina småsyskon, att broccolin faktiskt har ett mycket finare smeknamn och att den verkar vara värsta supergrönsaken.

Sonen Elias, farmor Anita och pappa Jonas. De jobbar jämsides på gården.

i Ljusdal och Bollnäs kommuner. Något som Sofia och Jonas tycker är väldigt roligt. – Vår drivkraft och målgrupp är lokal­ befolkningen, vi som bor här. Sen är vi bara glada om det kommer folk överallt ifrån och handlar av oss, säger Sofia och berättar att förbipasserande brukar passa på att stan­ na till när de åker hem från sin stuga. I 20 ÅR har nu familjen i den röda hälsinge­­

gården med klacken som backdrop hjälpts åt med grönsaksodlingen. Gården hade Sofia och Jonas spanat in redan när de blev tillsammans i ung ålder. – Gården ägdes av goda vänner till min familj och efter att vi hyrt här i några år skulle de sälja och vi tog mod till oss och köpte det. Lite läskigt var det för jag var nog bara 23 då. Men vi kunde inte riktigt flytta härifrån, berättar Sofia. Och på en stor gård som Tura finns det alltid något att göra. I sommar drömmer de om att bli med växthus. – Vi har fortfarande kvar resterna av Erik och Gunhilds gamla växthus, de som vi köpte gården av. Men nu är det mer hål →

• Broccolin kallas för kungen bland grön­sakerna. Det är tydligen inte bara för att det ser ut som att den har en krona, utan också för att den har god smak och för att den är superduper­ nyttig. • De gröna huvudena, eller kronan om man hellre vill kalla dem för det, är faktiskt små blomsamlingar som sitter i knippen på stjälkarna. • Precis hela broccolin är ätbar och den är god att äta både rå och tillagad. Det finns alltså ingen som helst anledning att inte äta broccoli! • Den är fullproppad av vitaminer och minera­ ler – när redaktionen läser på om denna gröna sak verkar det som att varenda mi­ neral och vitamin har proppats in i broccolin. • Broccolin odlades från början av de gamla grekerna för över 2 000 år sedan omkring Medelhavet. Här i Sverige är den mer eller mindre en nyhet då den bara har odlats sedan 1950-talet. • Den har kallats för sparriskål på förr och är nära besläktad med blomkålen, vilket faktiskt inte är särskilt överraskande med tanke på utseendet.


Vi har upplevelser som passar familjen, konferensen, kickoffen, svensexan, möhippan och kompisgänget.

LYX & FLÄRD PÅ HÄLSINGEVIS Semester eller weekend. Njut av högklassig mat och besök vårt spa med Norrlands kanske vackraste utsikt. Bo i nybyggda sviter inredda av bl.a. Carolina Klüft, Victoria Silvstedt, Peter Stormare – eller i Marie Antoinettes Champagneboudoir. Följ våra vandringsleder, promenera längs den kilometerlånga sandstranden, besök vårt världsarv Hälsingegårdarna. Njut av en drink eller lunch på vår veranda. Ring för bokning.

Forsränning

Riverboarding

Kajakpaddling

Cykling

Besök vår hemsida för mer info, priser och bokning

w w w.uppl ev j a r v s o. s e

0278 - 62 15 00 • info@orbaden.se • www.orbaden.se

Tel: 0702-555 816 • E-post: info@upplevjarvso.se

Årets nyhet på Stenegård! Lös mysteriet med den hemliga tinkturen Stenegård har i tusen år varit en viktig plats för människor. 1856 började apotekaren, filosofen och riksdagsmannen Julius Brun bygga upp det Stenegård som står kvar än idag. Idag är Stenegård en plats där det förflutna och nuet möts, här kan du uppleva genuin hälsingemiljö och ströva i vår fina trädgårdspark. På en plats som Stenegård cirkulerar såklart en del spännande historier. En lär handla om just läkande växter. Det sägs att en av apotekarna på Stenegård lyckades ta fram en extra kraftfull blandning av växter -en tinktur som enligt ryktet ansågs ha riktigt lyckobringande effekter.

Köp ditt mysterium på Världsarvscentrum, Stenegård

Stadsmysterium® är en perfekt aktivitet för familjen, kompisgänget eller kickoffen Någon nyfiken lär ha listat ut var receptet förvarades med jobbet. Du letar ledtrådar under en promenad och upptäcker en plats på ett och vad som var den hemliga ingrediensen. nytt sätt. Den avslutande delen görs med fördel under en fika. Kan du hitta ledtrådarna?

www.stenegard.com

0651-34 00 21

Stenegård i Järvsö

stenegard

M

H t


Här behövs ingen bildtext egentligen. Magi!

116

än vad det är glas och det finns inget tak kvar, säger Sofia och Jonas fortsätter: – Alla våra plantor står utomhus under fiberduk, men nu drömmer vi om att skaffa ett växthus till verksamheten. Vi får se om det blir sant i sommar. OCH NOG HAR de fullt upp på Turagård.

Kål är inte bara gott och nyttigt att äta, den är fantastisk fin att titta på också!

Inte nog med broccoli- och kålodlingen driver de även andra verksamheter inom familjen. På samma sätt som garnnystan trasslar in sig i varandra gör även familjens olika företag. Utöver Turagård som Sofia och Jonas driver tillsammans, har Sofia tillsammans med Åsa Malmström drivit Jarseost vidare efter mamma Marianne, och Jonas har utöver sitt ventilations­företag ett fastighetsföretag med Sofias bror Olle Pallars. Det är även hemma hos Olle som osttillverkningen sker. – Mina föräldrar som bor här ovanpå är också inblandade i mycket av jobbet på gården, berättar Jonas, och Sofia säger att de brukar kalla dem för volontärer. Och det är precis det här garnnystanet familjen vill uppnå, de vill få komma varandra nära och vara delaktiga i varandras liv. – Vi har en bra sammanhållning i våran familj och hjälps åt. Och det känns viktigt att få vara tillsammans och dessutom t­ ycker vi om att jobba med varandra. Det kittar ihop en att ha en verksamhet tillsammans, konstaterar Sofia.•


Jobba hos oss

En av Hälsinglands största privata arbetsgivare

Vad brinner du för?

I Byggfakta Group finns alltid en öppen dörr för dig med arbetsglädje, driv och ambitioner. Vi kan erbjuda fina karriärmöjligheter i Hälsingland, Stockholm och ute i världen. Som arbetsgivare gillar vi att få våra medarbetare att växa och våga ta kliv när tillfälle ges. Hos oss kan du göra karriär inom • FÖRSÄLJNING • MARKNADSUNDERSÖK • KUNDSUPPORT • MARKNAD • ANALYS • KUNDRÅDGIVARE • KOMMUNIKATÖR • IT • MEDIA • EKONOMI & FINANS

Läs mer om dina framtida möjligheter i Sverige på karriar.byggfakta.se eller ännu fler möjligheter inom koncernen globalt på byggfaktagroup.com/career/ Du kan söka lediga jobb eller börja med att ”connecta” med oss genom en intresseanmälan.

Edwin Nilsson Försäljning

Malin List

Jag har fått möjlighet att utvecklas otroligt mycket som säljare. På Husguiden har vi en säljcoach som varje dag gör allt för att du som säljare ska bli så bra som möjligt. Det finns otroligt många olika sätt att nå sina mål på, du får verkligen vara den du är. Och gör man en bra månad så blir det alltid extra kul den 25:e. Nu väntar nya utmaningar då jag kliver på en ny roll som Account Manager inom affärsområdet Property och för varumärket CityMark.

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har under de senaste åren tillsammans med min familj känt en stark drivkraft att lämna storstan. Vi tog till slut vårt pick och pack och flyttade till Hälsingland där min man växt upp - ett lugnare liv närmare naturen lockade. Jag är relativt ny på vår marknadsavdelning men känner redan att det är ett otroligt kul bolag i stor utveckling. Jag ansvarar bl a för hantering/produktion av våra kunders digitala utskick, samt för våra sociala medier.

Här jobbar jag Det är drygt 12 år sedan jag startade min bana i företaget; det är lång tid men vad gör det när man har roligt! Jag har hela tiden varit på vår norska undersökaravdelning men haft lite olika arbetsuppgifter; undersökare, gruppledare, coach – och nu startar nästa utmaning då jag får ansvar för nyrekryteringar som onboardingcoach. Jag ser fram emot att hjälpa åtta nya undersökare att samla in unik information till våra kunder.

Jag anställdes som undersökare 1987. Två år senare började jag med nyförsäljning och fortsatte sedan till förnyelse/kundsupportgruppen. 1999 gick jag vidare till fakturering och inbetalning på ekonomiavdelningen och här är jag fortfarande kvar! Det jag gillar med mitt jobb är kontakten och processen med sälj och kunder samt underbara kollegor som hjälper och stöttar och att vi har roligt tillsammans.

Onboarding

Peter Björk IT-utveckling

Emelie Gindin Marknad

Sara Björk Ekonomi

Klockan 19:43 den 2 mars 2004 skapades min första användare inom DOCUgroup och jag började som praktikant med att registrera text och bild från materialleverantörer på den nystartade tjänsten ByggfaktaDOCU. Sedan dess har jag arbetat runt om i Europa och det har gett mig möjlighet att träffa otroligt många bra människor som har lärt mig allt jag kan i arbetslivet och även en hel del utanför. Det jag framför allt har med mig från alla på Byggfakta är viljan att göra bra prestationer i alla lägen, oavsett roll eller uppdrag.

Strax efter semestern år 2000 klev jag, på lite darriga ben, in på Byggfakta första gången. Det blev starten på en lång och spännande resa med en massa glädje, lite gupp här och där men HJÄLP vad det har hänt grejer här under åren! Jag har jobbat med det mesta inom försäljning och kundrelationer. Sedan 2017 är jag teamledare för kundsupport. Framtiden här känns superspännande med allt som händer i vår numera börsnoterade koncern. Vi har grymma tjänster och såå härliga kollegor!

Lediga tjänster just nu hittar du på karriar.byggfakta.se – eller på byggfaktagroup.com/career/

Marita Thorén Teamledning kundsupport


Vi har ett brett utbud av kläder till vardags och fest, vi har väskor, sjalar och accessoarer

Vart välkomna!

ÖPPETTIDER Tisdag-Fredag 10-17.30 Lördag 10-14

Klädmärken som fransa - kaffe - jensen - position sweden - ABBY


LOGOTYPER ANNONSER

TRYCKSAKER GRAFISK

PRODUKTION

TEXT FILM

FOTO

Content

BEHOVSANPASSADE

HEMSIDOR

MARKNADSFÖRING

TIDNINGAR

MAGASIN Japp, det är vi som gjort magasinet i din hand Du kan ditt företag, vi kan marknadsföring! svartpist.com • 0651-122 22 • info@svartpist.com


Man tror detta är hittepå, men detta är en verklig vy. Vårt fantastiska Järvsö med Stenegård i förgrunden och kyrkan och Öjeberget i bakgrunden. Amen! Fotograf: Christian Gidlöf

120

STENEGÅRD LÄR KÄNNA

Julles hemmagjorda apotek

text & foto: Frida Klang

Stenegård – kanske är det här du alltid firar midsommar, spenderar söndagarna på auktion, ser dina idoler på scen eller handlar ditt tunnbröd. På Stenegård samsas mathantverk, nybakat och härodlat med smycken, byggnadsvård och konsthantverk. Vi tar en rundvandring i Julius fotspår. Häng med, det blir kul!


121

”Stenegård är en självklar mötesplats” CHARLOTTA NETSMAN

GÖR: Verksamhetschef. FAVORITPLATS PÅ STENEGÅRD: ”Mitt i

gårdens hjärta, där alla väderstreck­ en möts, står en vacker gammal rönn och vakar över gården och välkomnar besökare. Den står mellan de kulturminnesmärkta gårds­miljöerna och trädgårdsparken intill vällingklockan från Julius Bruns tid. Vällingklockan styrde rytmen för arbete och vila en gång i tiden när Stenegård var ett stort lantbruk. Idag ringer den in till teaterföreställ­ ningar och konserter i Hälsinglands Träteater.” Stenegård ägs av Ljusdals kommun och gårdsmiljön är kultur­ minnesmärkt. På Stenegård möter dagens besökare en genuin del av Hälsinglands kulturhistoria på en plats som fortsätter utvecklas med ett helhetsperspektiv på hållbarhet, kultur och besöksnäring.

Några av de i kommunens gäng som håller ställningarna på Stenegård.


122

Vem var

Julius Brun? JULIUS BRUN, PRÄSTSONEN som nog

tänkte att han skulle göra precis som sin far, och hans far före det, och ja, en mängd män långt bak i släktledet, och utbilda sig till präst. Istället blev han elev hos en apotekare i Stock­ holm. Julius visade sig vara väldigt vass på labbarna, men det var mer som lockade Julius Brun. Han studerade språk och kemi i väntan på att han skulle komma på vad han skulle bli när han blev stor. Men så fick han ett jobb som apotekare i Hudiksvall ­innan han ens tagit sin examen och tog sen över hela apoteket. Lokalerna blev snabbt för små och han lät bygga stans vackras­ te hus – Den Brunska gården, som fortfarande står kvar på Storgatan i Hudiksvall. Och hör ni till dem som gick på ”Bruns” runt millenie­ skiftet, ja ni vet, utestället som var lite coolare än Stadt, så vet ni nu var namnet kommer från. JULIUS GIFTE SIG med Carolina Wallner och

de fick nio barn. Kanske skulle man kunna tro att apoteket och familjen skulle ta all hans tid, men icke. Han valdes in i olika styrelser och blev politiskt aktiv, och mest brann han för utvecklingen av apoteken i Hälsingland.

Han var också en kämpe för järnvägens utveckling i Norrland och vi kan tacka honom för kampen om spåret som senare byggdes mellan Hudiksvall och Forsa, då världens nordligaste spår. Vi kan också tacka honom för järnvägen som går genom Järvsö, för vad vore bygden utan den? Han förespråkade också att järnvägen norr om Hybo skulle dras mot Sundsvall via Dels­ bo, Bjuråker och Hassela ”genom de bättre bygderna i Helsingland och Westernorrlands län, ej genom den ofruktsamma trakten mot Ånge”. En vinst han tyvärr inte fick med sig.

färjeläget mittemot kyrkan. Framväxten av Stenegård stärkte platsens betydelse ytterligare. Det tog omkring 30 år att uppföra gårdens alla byggnader och den enorma trädgården, vilket idag skulle få vem som helst att avstå när en renovering helst ska bli klar ”innan som­ maren”. Och förutom att bygga sitt mönster­ lantbruk och öppna en läkar­mottagning på Stenegård var Julius med och inrättade ett Spetälskesjukhus på andra sidan älven i Järvsö 1867, ett sjukhus som skulle komma att bli det enda i sitt slag i Sverige (mer om det i kommande magasin). Att Julius Brun i allra högsta grad fort­farande är levande på gården märks tydligt i trädgården, bland terapeuterna eller genom Monica Björk­ luns dagliga hälsningar till port­rätten av Julius inne på gårdsrestaurangen. •

JULIUS BRUN HADE som ni märker många

bollar i luften, och då har vi inte ens nämnt att han också var huvud­ägare i det skogsbolag som med tiden skulle utvecklas till Iggesunds Bruk. Men Julius var mer än bara en entrepre­ nör. Han njöt av naturen och funderade på existensiella frågor. Han etablerade ett filial­ apotek i Järvsö och påbörjade omvandlingen av Stenegård i mitten av 1800-talet. Järvsö var vid den tiden västra Hälsinglands viktigaste samlingsplats (reds. anm. precis som nu med andra ord), och dess knutpunkt låg precis vid

JULIUS BRUN

GÖR: Har alltid gjort så

mycket som möjligt. Just nu, ingenting. LIVSTID: 1818-1901.

VAD HÄNDE SEN?

Julius, eller Julle som vi kallar honom, lyckades få självaste kungen (Oscar II) på besök – och det slogs på stort vill vi lova! Gården rustades, stentrappor byggdes (se bild), kanoner sköt salut från Kyrkön och folk kantade vägarna och trängdes la mä stentrappan och hela vägen upp på gårdsplan. På Stenegård bjöds det på en gedigen meny. Vill ni fira en lördag lika kungligt som Julle och Oscar så har ni menyn här.

Efter Julius död 1901 såldes gården vidare till sågverks­ inspektor Anders Andersson från Vallsta. När han dog 20 år senare såldes gården till Lars Engelbrektsson i Bollnäs som själv aldrig bodde på Stenegård utan hyrde ut både byggnader och jordbruk. Mellan åren 1935 och 1963 drevs en hotellrörelse med namnet Hotell Stenegården i den västra flygeln. Apoteket blev kvar på Stene­gård till 1951, då det flyttades ner till centrala Järv­ sö. Socknens första sparbank fanns även den på Stenegård mellan 1917 och 1921.


123

”Här träffar jag alltid trevliga människor”

INGELA GUSTAVSSON

GÖR: Jobbar på Världsarvscentrum

som turistvärd och administratör. FAVORITPLATS PÅ STENEGÅRD: ”Eklunden, dit går jag för hitta lugnet och hämta energi.” Det är i sommar tio år sedan sju av våra hälsingegårdar skrevs in på listan över Unescos världsarv. Året därpå, 2013, hölls en stor invigning av både världsarvet hälsingegårdar och världsarvscentrum på Stenegård. Världsarvscentrum är ett besöks­ centrum som har öppet året runt. Där kan du som besökare få den information du behöver, hjälp att planera din resa till världsarvs­ gårdarna och de andra drygt 40 öppna hälsingegårdarna, eller handla något typiskt hälsingskt i butiken. Världsarvscentrum är beläget i det som på Julius Bruns tid var Kvarnen och där glasblåseriet huserade under många år från 1970-talet.

Statyn invigdes 1883, mitt på gårdsplanen mellan det dåvarande apoteket och läkarmottagningen. Idag kan du besöka Lill-Babs museum i huset som för 150 år sedan var bygdens läkarmottagning.


Foto: Ingalill Tengvall

124

Roland, Julius och Häxrutan I den gamla trädgårdsparken kan du vandra bland ekologiska grönsaksodlingar och praktfulla rabatter med perenner och sommarblommor. I örtagården är växterna ordnade i rutor efter vilken del av kroppen de traditionellt använts för att läka och lindra olika sjukdomar och krämpor. Här finns växter med medicinska egenskaper. Det finns också odlings­ rutor med andra teman, som till exempel ”Brännvinsrutan”, ”Häxrutan” och ”Kvinnorutan”. Det finns 35 rutor med cirka 10 olika växter i varje, sammanlagt cirka 280 olika växter. Örtagården anlades av trädgårds­ mästare Roland Karlsson (1937–2022) på 1980-talet som en hyllning till gårdens grundare – apoterkaren Julius Brun. På bilden ovan sitter Roland i Vindarnas tempel. En byggnad han lät bygga efter att ha läst Julius tankar om den i sina dag­ böcker. Inspirationen är hämtad från Borr i Ljusdal, där Roland noggrant mätte, gjorde modell och till sist lät uppföra på Stenegård.


125

Humulus lupulus

Väldugt finus rosa sommarblommus

”Hambolicious” Om redaktionen själv får beskriva scenen med ett ord. Ps. Ni vet väl att det blir Hälsingehambo den 9 juli?!


126

”Det gör inget om bladen är lite fula” Linn började sin tjänst på Stenegård i februari med ambitionen att bygga vidare på Roland och Julius tankar om Stenegård som en vacker, inspirerande och läkande plats. Då ekologisk grönsaksodling är hennes specialitet blir det i år en satsning på köksträdgården för att visa nöjet i, och vikten av, en lokal matproduktion.

LINN O´CONNELL

GÖR: Trädgårdsmästare på Stenegård. BÄSTA VÄXTEN: ”Vitlök eftersom den är

viktig som både mat och medicin.” FAVORITINSEKT: ”Eftersom vi lever i en tid med akuta förluster av biologisk mångfald där insekterna har drabbats hårt är det omöjligt att välja en, vi behöver dem alla för ett fortsatt fungerande planetärt system.”

LINNS GRÖNABLADSPESTO:

Den här peston går att variera i all oändlighet utefter vilka gröna blad som är i säsong. På våren plockar Linn vilda blad och ogräs, till exem­ pel kirskål och löktrav. På sommaren kan det vara salladsblad som rucola eller mizunakål mixat med någon kryddört, testa gräslök, basilika eller salvia. Det gör inget om bladen är lite fula. Peston passar bland annat som dressing till potatissalladen, som pastasås eller på picknick-mackan.

MIXA SAMMAN:

1,5 dl mandel (eller solrosfrön) 1 knippe grönt 1 knippe kryddgrönt 1 dl nötig ost 1 dl kallpressad olivolja Vitlök, citron, salt och peppar efter smak

Städa, städa varje fredag...


Gästkrönika:

Sara Steinholtz Sparby

127

En dag på barnens stene Experimentera i trädgårdslabbet, lär dig gå på styltor eller bli kompis med en höna. En dag på Barnens Stene­ gård bjuder på kreativitet och lek för både stora som små. Stenegård i Järvsö, intill Ljusnan, är ett av Häl­ singlands mest välkända och omtyckta besöksmål. Vi gör ett besök mitt i sommarvärmen. Målet för Majken, 8 år, och Britta, 5 år, är den del som kallas Barnens Stenegård, där upptäckarlust och nyfikenhet står i centrum. Barnens Stenegård visar sig vara en ljuvlig plats att vistas på. Den stora trädgårds­ parken är perfekt för prome­ nader och picknick. Här kan du också röja loss i ett stort lekområde, vilket Majken och Britta gör med full entusiasm. Vi sätter kurs mot uteleksakerna och jag blir snabbt utmanad till att gå på styltor, något som visar sig vara lättare sagt än gjort. Efter en vinglig upplevelse går vi över till rockringar och hopprep, något vi lyckas behärska alla tre. Vid lekstugorna som ser ut som små hälsinge­ gårdar, finns flera utebord med olika slags material att pyssla med. Barnen väljer snabbt verktyg och brädor och snickrar koncentrerat en lång stund. Snickartimmen blir helt klart en favorit, men höjdpunkten kommer ändå lite senare när de får bli lite närmare bekanta med de djur som bor här över sommaren. Hönsupplevelsen toppas med en smaskig glass och ett besök i konstnärskollektivet där barnen själva kan bli en del av den interaktiva utställning­ en. Efter en promenad runt de vackra byggnader­ na lämnar vi Stenegård för den här gången – fast beslutna att snart komma tillbaka. Sara Steinholtz Sparby, Uppsala

Du kan även lösa mysteriet med den hemliga tinkturen på gården, en nyhet för sommaren. En analog aktivitet som passar hela familjen.

Kämpa Sara!


KULTURLIVET ÄR EN STOR DEL AV STENEGÅRD. Här genomförs ett hundratal evenemang varje år med alltifrån konserter till

128

teaterföreställningar och kulturworkshops. Flera av evenemangen är återkommande, som till exempel påsk- och nationaldagsfirande, midsommar, Moläta, Hälsingehambon, gårdsauktioner, lyskväll, Mickelsmässmarknad och julmarknad. Men även i det vardagliga livet sjuder gården av kultur. Uppe på gårdsrestaurangen samlas byns småttingar för babyrytmik (nedan Yria), i Stallet hålls kurser i allt möjligt, och i portlidret hittar ni trappan upp till konstnärskollektivet Upp på Botten.

Konst & Kultur Grattis till Grammis!

”Springsteen hade ju varit fint att få hit”

Även grammisvinnare anno 2022 finns på gården – ensemblen Yria med Karin Westberg i spetsen. En grammis mottogs i våras i kategorin Årets barnmusik med skivan ”Upp & Ut”. ”Ge ditt barn en kreativ start i livet. Musik för barn på lekfullaste allvar!” Så beskriver de sin verksamhet på gården.

KULTURFÖRENINGEN SCENSATION EFTER ATT HA tvingats skjuta upp premi­

ären i två år är det äntligen dags för teater, i ­sommar visas ”Legenden om Ingrid & Fredrik” på Hälsinglands Träteatern på Stenegård. – Detta är ett av de större projekten som föreningen tagit sig an, förarbete har pågått under flera år, säger Emil Westberg, ordförande i Kulturföreningen Scensation som står bakom föreställningen. Lämpligt nog firar föreningen även tio år och väljer alltså att fira det genom att ta sig an en lokal berättelse om kärlek, vänskap, normer och historier. Sofia Lindström (läs mer om henne på sida 110) är initiativtagare och den som gjort den research som krävts för att skapa denna berättelse. Vi får följa en av dåtidens profiler, Fredrik Winblad von Walter, och Ingrid Lindahls olika öden och starka vänskap. Föreningen själv beskriver att dessa två udda fåglar flyger högt och drömmer stort, i en tid då fallet är högt för den som sticker ut. Fredrik och Ingrid väljer varandra för att vinna frihet. Detta är historien om ett Häl­ singland under berättartraditionens storhetstid.

Fakta

”LEGENDEN OM INGRID & FREDRIK” NÄR? 23 juli-11 augusti. MANUS & REGI: Emma Roswall.

REGIASSISTENT: Liv Nordgren. MUSIK: Ulf Klarström och Samantha Ohlanders. SCENOGRAFI: Josefin Torp. KOSTYM: Ida Björs. LJUSDESIGN: Johan ­Söderberg. MASK: Alexander ­Wernersson. PRODUCENT: Peter Hjelm och Mia Ohlsson. SKÅDESPELARE: Myra Nean­ der, Kaj Ahlgren, Ida Wallfelt, Emma Österlöf, Ludvig Stynsberg, Karin Westberg, Maja Wrei­ ding, Peter Hjelm, Mona Andersson med flera. MUSIKER: Ulf Klarström, Anna Ekborg och ­Alexander Wallin.

Mia Benders är den frilansande artisten som sjöng sig in i event­ branschen. Efter att ha jobbat parallellt som sångerska och att projektleda event i Stockholm tog hon maken, barnen och katten och flyttade till Järvsö. – När vi flyttade norrut så kändes Stenegård som ett klockrent ställe att jobba på, särskilt eftersom jag är väldigt kulturhistoriskt intresserad, be­ rättar Mia, som idag är den som håller i trådarna när det vankas evenemang på gården.

MIA BENDERS

GÖR: Samordnar evenemang och

­kommunikation på Stenegård. VILKEN ÄR DIN DRÖMBOKNING? ”Springsteen hade ju varit fint att få hit, annars skulle det vara kul med Timbuktu också!”

1996 invigdes Hälsinglands Träteater i den gamla vinterladugården och drömmen om att skapa ett folkligt teaterhus i Hälsingland med William Shakespeares The Globe i London som förebild, förverkligades.


ZIP & CLIMB sn s e g

i

sver

a

te s a bb

h

8

/ m k 0

e

· Vi klär om och renoverar möbler, mc-dynor, båtkapell mm. · Säljer tyger och material, väskor, kuddar, muggar, brickor mm. · Innehar mästarbrev och har över 25 år i branschen. · Certifierad Swedese reparatör bl.a. Laminofåtöljer. · Medlem i branschförbundet Sveriges Tapetserarmästare STM.

129

zip lin

TAPETSERARVERKSTAD & BUTIK

HEMTREVLIGT I JÄRVSÖ AB TURISTVÄGEN 25 · TEL 070-345 72 86 Jag finns på Instagram & Facebook

Äventyr-Boende-Konferens

ZIPCLIMB.SE

Schaktning & transporter krossning och försäljning av:

bergkrossmaterial, grusmaterial & anläggningsjord. Vi förädlar träbränslen såsom bränsleflis av skogsråvara samt returträ. Krister 070-677 98 98 | Lars-Göran 070-634 34 53

Sigurdsandab.se


130

”Kom igen nu Kjell! Det börjar bränna på bra i armen här…”

Salutem et incolumitatem* *Om Julius Brun hade gjort sig en tatuering kanske det hade stått något i stil med Hälsa & Välmående på hans underarm. Självklart på latin. Och det är inte otippat flera företag på gården som vill sprida hans kunskaper och brinnande glöd för ett friskt liv vidare. Bland dessa finns Ann-Sofie och Anette på Må bra-butiken.

2019 invigdes Lill-Babs museum i Östra flygeln. Utställningen spänner över hela Lill-Babs karriär.

Järvsö auktionsbyrå är en av aktörerna som funnits längst på gården.

”Det är en ynnest att driva restaurang i den här miljön”

ANN-SOFIE MICKELSSON & ANETTE BRANDÉN

GÖR: Driver Må bra-butiken på Stene­

Monica Björklund, Jarsemål och Gårdsrestaurangen

gård som erbjuder både behandlingar och produkter för hela kroppen. I sann Julius Brun-anda använder de produk­ ter gjorda på naturliga mineraler och ekologiska ingredienser från växtriket.

DUONS BÄSTA MÅ-BRA-TIPS:

1. Var mer kritisk med vad du äter och vad du smörjer på din hud. Vänd på förpackningen och läs innehållet. 2. U nna dej en behandling, det kan verkligen göra skillnad. 3. Var glad och tänk positivt!

Givet besöksmål

De första verksamheterna som flyttade in till gården när kommunen tog över 1969 var krukmakaren Lasse Hallstan, silversmeden Nils Johansson och glasblåsaren Hans Holm. Många olika verksamheter har varit aktiva på Stenegård sedan dess och idag finns 31 aktörer verksamma på gården, huvud­sakligen inom hälsa, besöks­ näring, kultur och media. Och visst kan man hitta spår av grundaren Julle i många av dem även idag.

Idag finns 31 aktörer på Stenegård. Gårdsbutiken är öppen året runt och drivs av Anna-Maria Öberg.

Är det byggnadsvård du är intresserad av ska du besöka Karin Li på Hälsinge­ prägel. Där hittar du henne bland linoljefärgsburkar och fina inredningsdetaljer. Sen är hon silversmed också!


131

Och en liten slutkläm här då? Även när mörkret drar in över byn i höst så kan vi trösta oss med lyskväll och ­Mickelsmäss i en färgsprakande höstskrud. Tjing!


132

SKÖRDETID text & foto: Lisa Björner

Runt i vår bygd finns massvis med fantastiska mat­producenter. Oändligt mycket gott kan tillagas med deras produkter. Så här kommer några recept. Och varför inte besöka dem först och göra även inköpen till en utflykt och ett äventyr?


133

1.

Ljummen sallad MED BETOR, KORN OCH CHARKUTERIER


134

Brownie ZUCCHINI OCH CHOKLAD

2.


135

Vi levererar lokalproducerade prefabhus på totalentreprenad. Vi står för flexibilitet, hög kvalitet och snabb leverans. Vi förmedlar även Tomter

dellenhus.se | 076-106 40 90

Välkommen in till vår välfyllda butik. Hos oss hittar du allt från fordon, personlig utrustning, kläder, reservdelar & mycket mer! Personlig Utrustning Vuxen/Barn MC/MX/ATV/Snöskoter

Är det dig vi söker? Vi expanderar och söker nya medarbetare Tjänst 1: Mc- Tekniker Tjänst 2: Kundmottagare / Verkstads ansvarig Maila din ansökan till: anders@jarvsomotor.se Skicka snarast ditt personliga brev, CV och gärna en bild till. Urval skerlöpande. så skicka din ansökan redan idag!

Sugen på ny Hoj eller ATV? Vi har 10+ modeller som Demo för provkörning

Industrivägen 22, 82751 Järvsö Kontakt: Tel: 0651-41243, Mail: info@jcmotor.se www.jarvsomotor.se

Öppettider Mån-Fre: 10:00-18:00 Lör: 10:00-14:00 Sön: Stängt Direktlänk till webbutik


3.

Vegetarisk pizza

136

MED GRÖNKÅL, BROCCOLI OCH GETOST


Ge dina fötter lite kärlek!

Kör hundspann i vinter! Följ med oss på en härlig, spännande hundspannstur, där vi tar dig med ut på en fantastisk naturupplevelse. Prova på att själv köra ditt hund­ spann över frusna sjöar, snötäckta myrar och genom djupa hälsinge­ skogar.

bokadirekt.se 070-352 65 44 Stationsgatan 23J 827 50 Järvsö Norra Järnvägsgatan 51 827 32 Ljusdal

Vi erbjuder hundspannsturer som passar alla, såväl gammal som ung. Prova du också!

Inga förkunskaper behövs.

Sweden Husky Tours Tel: 070­200 85 01, 070­ 341 88 15 | E­post: info@swedenhuskytours.se www.swedenhuskytours.se

VI HJÄLPER DIG MED Löpande bokföring, lönehantering, kundfakturering, bokslut, årsredovisningar och deklarationer, bolagsbildningar, och ekonomisk rådgivning. Auktoriserad Redovisningskonsult

Vill du bli en i vårt gäng? Södra Järnvägsgatan 58, 827 32 Ljusdal Tel. 0651-122 72

Vi är alltid öppna för spontanansökningar!

www.midama.se


138

Korsbärstomater ¨

4.

Serveras som förrätt eller på buffébordet.

MED SVENSK PESTO OCH FÄRSKOST


@ravgrytetskafferosteri

Alltid nyrostat hantverkskaffe. www.ravgrytet.se | Kyrkbyvägen 10

Foodtruck, catering & event.

VI HJÄLPER DIG MED STUGAN! Järvsö Resort Service hjälper till med allt det praktiska i stugan där du bor. Vi är din kontakt i Järvsö om du har några frågor angående ditt boende.

Stugvärd • Ankomst- och avresekontakt Linne och handdukar • Tvätteri, vattentvätt

@nomadburgers

Tel 070-690 60 91, 0651-408 81

DETTA HÄNDER PÅ BOLLNÄSTRAVET FREDAG 22 JULI - JÄRVSÖDAGEN

Järvsöföretagens egen dag på travet denna fredag eftermiddag då vi bjuder på spännade travlopp med bl a en kuskmatch med Järvsökuskar, V65®-spel från ATG och aktiviteter på banan. Fri entré och drive-in och program får du på plats när du besöker oss.

LÖRDAG 30 JULI - STL MED ELITEN! STL/V75® med Bollnäsloppet och Jon Olssons Minne. Sommarens stora publikfest på travet. På kvällen efter tävlingarna blir det show med Björn Rosenström på scenen (*separata biljetter till uppträdandet). Boka bord på restaurangen 0278 - 272 45, 070 - 687 21 73 BILJETTER OCH MER INFO PÅ TICKSTER.COM

FREDAG 9 SEPTEMBER - TJEJKVÄLL Fredagstrav med tjejkväll på Travrestaurangen. Vi siktar på att erbjuda alla tjejer en riktigt härlig kväll här på travet. Gävlebandet CASH IS KING spelar!

SE ALLA VÅRA DAGAR OCH EVENT PÅ BOLLNASTRAVET.COM


140

Rödbetsjuice

5.

MED HAVTORN

Rödbeta och havtorn är ett riktigt dream team i denna rödbetsjuice!


BYGGKLARA TOMTER MED BRA LÄGEN! I JÄRVSÖ MED OMNEJD JUST NU

Kåsjö, Stenbacka, Järvsö Villatomter med högt, soligt läge och vacker utsikt mot Järvsö och Ljusnan. Ring för visning!

LD

Bild från vägen mot tomterna i skogsbrynet

Bild från tomterna

Järvsö, Karsjö Tomt 1860 m², soligt läge med vacker utsikt över Ljusnan. Vatten vid tomtgräns. Pris: 185 000.- el. högstbj.

På natursköna solsidan i Järvsö, Kåsjö finns nu stora tomter till salu som är förberedda för byggnation och erbjuder fina möjligheter för dig som vill bygga eget från grunden. Vatten och avlopp ingår i köpeskillingen. Se information på fastighetsbyran.se/ljusdal. 070-317 54 55

Järvsöhus AB

070-261 31 90 Lars-Göran Berglin Turistvägen 54, Järvsö

VI HAR ALLT FÖR

JAKT · FISKE · FRILUFTSLIV

www.jarvsojakt.se


142

2 3 1 4 ZUCCHINI- OCH CHOKLADBROWNIE 25-30 bitar

INGREDIENSER:

LJUMMEN SALLAD MED BETOR, KORN OCH CHARKUTERIER För 4-6 personer

INGREDIENSER:

4 st betor, gärna gula och röda, från Orbdadens ekoodling 2 msk olivolja 1 tsk flingsalt 1 krm svartpeppar, nymald 1/2 rödlök från Orbdadens ­eko­odling 70 g salladsblad från Orbadens ekoodling 1 st Fröken Vit från Jarseost 0,5 kruka timjan 4 st potatisar från Björs 2 dl nakenkorn från Olmårs

300 g zucchini från ­Mat­verkstaden i Järvsö 200 g smör 4 dl strösocker 3 dl lantvete från Olmårs 3 dl kakao 1 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 1 tsk salt 3 msk starkt kaffe från Rävgrytets kafferosteri 4 st ägg från Olmårs frigående höns (finns inte alltid att köpa)

GLASYR:

150 g choklad, med apelsin­ krokant 2 msk kaffe från Rävgrytets kafferosteri smör, rumsvarmt 1,5 dl florsocker 3 msk kakao

DRESSING:

1 st vitlöksklyfta 0,75 dl olivolja 2,5 msk balsamvinäger 1 tsk honung från Olles bisysslor 0,5 tsk flingsalt 1 krm svartpeppar, nymald

GÖR SÅ HÄR:

• Sätt ugnen på 225°. • Skrubba betorna och morötterna och potatisen i ljummet vatten. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över flingsalt och peppar. Rosta mitt i ugnen 25-30 min, tills de känns mjuka. • Koka kornet enligt anvisning. • Strimla löken. • Dressing: Skala och riv vitlöks­ klyftan. Blanda den med olja, vinäger, honung, flingsalt och peppar. • Lägg upp nakenkorn, betor, morötter, potatis, lök, sallad och smulad Fröken Vit på ett fat. Ringla över lite av dressingen.

4 glas

INGREDIENSER:

350 g rödbetor från Orbadens ekoodling 1 bit ingefära (cirka 3 cm) 1 dl havtorn från Järvsö Gröna 0,5 dl citron, pressad 2 st apelsiner 2 st äpple

För 4-6 personer Tidsåtgång: 15 min

INGREDIENSER:

1 dl rostade valnötter 1 st färskost från Jarseost 1 tsk salt 1 krm svartpeppar, nymald 300 g blandande tomater från Järvsö Gröna

PESTO:

1 knippe basilika från Orbadens ekoodling 250 g solroskärnor, rostade 1 knippe färsk bladpersilja från ­Orbadens ekoodling 1 knippe dill från Orbadens ekoodling 1 knippe gräslök från Orbadens ­ekoodling 2 dl rapsolja 400 g Västerbottenost, riven 2 krm salt 1 krm svartpeppar, nymald

GARNERING:

50 g riven choklad

GÖR SÅ HÄR:

• Sätt ugnen på 150°. Ansa och grovriv zucchinin. Smält smör och socker i en kastrull. Blanda smör- och socker­ blandningen med zucchinin. • Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner dem i zucchinismeten. Tillsätt kaffe och ägg och vispa till en jämn smet. • Häll smeten i en form med bakplåts­ papper, 25x30 cm, eller i en rund form, cirka 28 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen cirka 30 min. Låt den kallna. • Glasyr: Smält chokladen över vatten­bad med kaffet. Vispa smör, florsocker och kakao krämigt. Tillsätt chokladen under vispning, blanda ihop till en jämn smet. Bred glasyren över kakan. Låt stå cirka 15 min, så glasyren hinner stelna. Riv över chokladen och servera.

5

RÖDBETSJUICE MED HAVTORN

KÖRSBÄRSTOMATER MED SVENSK PESTO OCH FÄRSKOST

GARNERING:

Flingsalt Svartpeppar, nymald Rostade valnötter

TILLBEHÖR:

Lantbröd från Järvsö gårdsbageri

GÖR SÅ HÄR:

• Lägg ner de rostade solrosfröna i en stor mortel och krossa dem. Hacka örterna och tillsätt i morteln. Mortla blandningen. Riv ner osten och tillsätt rapsolja till önskad konsistens. Av­sluta med att pressa i en halv citron och tillsätt salt och peppar efter behag. • Rosta valnötterna. • Halvera tomaterna. Smula osten. Toppa med tomater och ringla över lite av peston. Servera resten av peston vid sidan om. • Strö över lite flingsalt och peppar och rostade valnötter. Servera med lantbröd.

GÖR SÅ HÄR:

Skala och skär rödbetor, apelsin, äpple och ingefära i mindre bitar. Lägg dem och havtorn i en råsaftcentrifug. Pressa juicen i centrifugen. Häll upp i kanna och tillsätt citronsaften. Rör om. Häll upp på fyra glas, gärna med is, och drick genast. Inte råsaftcentrifug hemma? Om du inte har en råsaftcentrifug kan du finriva rödbetorna och pressa ut saften. Du får inte lika mycket juice, så lägg i så fall på några rödbetor i receptet.

VEGETARISK PIZZA MED GRÖNKÅL, BROCCOLI OCH GETOST För 4 personer

INGREDIENSER:

15 g jäst 3 dl vatten 2 msk olivolja 2 tsk strösocker 1 tsk flingsalt 6,5 dl vetemjöl från Tevekvarn

FYLLNING:

2 st röd lök från Orbadens ekoodling 25 g smör (+50 g) 2 msk strösocker 200 g grönkål från Turagård 200 g broccoli från Turagård 150 g färskost från Jarseost 150 g Get Camembert från Martins gårdsmejeri 1 st citron 1 dl rostade valnötter färsk timjan

GÖR SÅ HÄR:

• Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, socker, salt och mjölet, lite i taget. Knåda degen i maskin i cirka 10 min, tills den är smidig. Strö över lite mjöl och jäs degen under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 min. • Sätt ugnen på 250°. Skala och skiva löken tunt. Stek den i 25 g smör, 3-4 min, tills den mjuknat. Strö över sock­ ret och stek ytterligare cirka 2 min. • Rosta valnötterna. • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Bryt grönkålsbladen från stammen och lägg ner i vattnet. Sjud cirka 30 sek. Låt rinna av i ett durkslag. Lägg bladen att torka på en kökshandduk. Skiva broccolin. Dela degen i fyra bitar eller kavla ut hela tunt på mjölad arbetsbänk. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Bred ett lager färskost över degen. Fördela grönkål, broccoli och karamelliserad lök på pizzorna. • Grädda pizzorna mitt i ugnen tills de är gyllene, cirka 10-15 min. Ta ut piz­ zorna efter halva tiden, smula getost över pizzan. Grädda färdigt pizzan. • Bryn 50 g smör. Skölj citronen i ljum­ met vatten. Riv skalet. Ta ut pizzorna och ringla över det brynta smöret. Strö över citronskal och valnötterna och toppa med färsk timjan. Servera direkt.


KONSTNÄRERNA

143 Ja ns n so

Att odla, förädla och producera mat i alla dess olika former är en konst. Här kan ni läsa om de konstnärer som lever för att skapa matupplevelser utöver det van­ liga. De låter oss njuta av schysst käk, producerat och odlat nästgårds. Det hörrni – det är ren och skär lyx!

Foto: E mr ik

JÄRVSÖ ­GÅRDSBAGERI

BJÖRS

TURA GÅRD

JARSEOST

Ett gårdsmejeri på gården Pallars i Hiklack. Mejeriet drivs av Sofia Pallars Lindström, vars mamma startade verksamheten, och Åsa Malmström. Deras pris­ belönta och välsmak­ ande ostar säljs genom de lokala Reko-ringarna, på utvalda marknader och i butiker, och de serveras på restaurang­ er runt om i hela landet.

Ekoodlingen i Orbaden drivs med visionen att ta vara på alla resurser som finns till förfogan­ de och att främja en levande landsbygd. De jobbar utifrån mantrat ”tänka globalt och agera lokalt”. De förser främst Orbadens Spa & Resorts egna restau­ rang med grönsaker, eventuellt överskott säljs vid utvalda tillfällen.

JÄRVSÖ GRÖNA

Havtorn, gurka, sallad, örter, rabarber, jordgub­ bar och flera sorters tomater är några av de härligheter som odlas i Bredänge. De skör­ dade grönsakerna och frukterna säljs i lokala butiker, restauranger, genom appen Farmup samt genom de olika Reko-ringarna i trakten. Foto: E mr ik

Ja ns n so

ORBADENS EKOODLING

TEVEKVARN

Den lilla kvarnen med det stora utbudet. Ett familjeföretag i sjunde generationen som fortfarande använder delar av kvarnens originalutrustning. Idag är det Anna Larsson och hennes man Jonas som driver kvarnen och det tillhörande destilleriet. Gårdens egna kretslopp: Kvarnen levererar utsäde till de lokala bönderna som sår och skördar. Bönderna lämnar sedan skörd till kvarnen som tillverkar produkter såsom mjöl, foder och sprit genom destilleriet som också finns på går­ den. Bonden återbrukar sedan restprodukterna till foder och näringstill­ skott. Därefter gödslar de med gödsel från djuren som utfodrats med restprodukter från kvarn och destilleri. Cir­ keln är sluten. Kvarnens produkter finns att köpa i lokala butiker och i butiken på gården.

På Turagård odlas broccoli och kål av alla dess slag. Där kokas det också glögg. Sofia och Jonas som driver gården (läs mer om dem på sida 110) är förutom gårdsägare och odlare riktiga mångsysslare. Deras grönsaker går att köpa i lokala butiker, hos Reko-ringarna, på lokala marknader och på den egna gården.

Kött och pärer är bland annat det som Björs i Stene förser oss med. Gården har funnits i släktens ägo sedan 1500-talet och brukas idag av Jon och Anna. Här odlas och brukas allt helt ekologiskt och det finns såväl nötdjur som dikor, får, grisar, hästar och katter på gården. Deras produk­ ter går bland annat att avnjuta på de lokala restaurangerna, köpa i butiker, via de lokala Reko-ringarna och i den lilla potatiskiosken på gården.

Ett prisbelönt lokalt café och restaurang som vurmar för lokala råvaror som en huvudsaklig ingrediens i deras mathantverk. På hälsingegården hittar ni också världens nordligaste Tattinger-­ champagnebar. De ­övriga tre finns i London, Paris och New York.

RÄVGRYTETS KAFFEROSTERI

OLMÅRS

På gården odlar Börje och Lena gamla sädesslag, som bland annat Svedjeråg, spelt och Fläsbo-korn. Det hela började när deras dotter skaffade häst och Börje vägrade köpa foder, och resten är historia. Mjölet från de olika sädesslagen säljer de på marknader och olika restauranger i Stockholm.

Olof och Fanny rostar kaffe i nya lokaler nere i Kyrkbyn. Deras passion är schysst kaffe, både vad det gäller odling till själva rostningen och dess smak. Förutom att producera egna roster erbjuder de kunder att själva ta fram sitt egna kaffe. De har också en burgarbuss som rullar runt omkring i Hälsing­ land (läs mer om paret på sida 90).

MARTINS ­GÅRDSMEJERI

Martin och hans getter producerar i Tallåsen cirka fem ton ost om året som säljs från den lilla självservicebutiken på gården och på diverse marknader. Martin levererar även sin ost till olika butiker runt om i Hälsingland.

OLLES ­BISYSSLOR

Olov Ohlanders är ­Järvsös, kanske Hälsinglands, äldsta företagare. Han är 95 år och har omkring 100 bikupor på olika platser runt om i Järvsö. Hans bin huserar bland annat i Stenegårds trädgård och nedanför Creperiet på byn. Honungen säljer han sedan i den lilla gårds­ kupan i korsningen vid Öjevägen-Vallmovägen, genom självbetjäning. Den säljs också på de lokala butikerna och via Reko-ringarna.

MATVERKSTADEN I JÄRVSÖ

En gård, ett levnadssätt, en oas. Matverkstaden i Järvsö odlar, förädlar och producerar massa godsaker. De har såklart en härlig skock med djur som drar sitt strå till stacken. Bin, får, katter och ankor är några av de djur som finns på gården. Familjen säljer plant, grönsaker, mat, fika, förädlade produkter från den egna gården och bjuder på en känsla av välbehag (läs mer om denna oas på sida 84).


0651-415 50

jarvsobacken.se146 VINTER

DEN SOM SPAR HEN HAR

I Harsa har Anders Snar sprutat vitt bôs (snö alltså!) inför kommande vinter. 2 500 kubik ligger nerbäddad under det gamla fotbollstältet från Ljusdal i ett första försök att tidigarelägga säsongspremiären. Egentligen hade Anders önskat att vädergudarna låtit honom spruta ett lager på 9 000-10 000 kubik för att kunna garantera längdspår till första advent. I år blir därför ett test för att se hur mycket som smälter under sommaren. Så om du far förbi, kör sakta! Tänk på att även vinden smälter snö (vitt bôs alltså).

SITTLIFT PÅ NORRSIDAN

Bygglovet för att anlägga en ny sittlift i Järvsöbacken är klart. Man har även preppat för några nya nedfarter. Wihoo, snart kan vi även vila fossingarna på norrsia!

Jesper Tjäder skrev historia när han railade rekordlånga 154,49 meter. HELT SJUKT! Antar ni utmaningen Jarse Skiteam 2.0? Foto: Judith Bergström/Red Bull Content Pool


Foto: Emrik Jansson ”Torget” är en klassiker i magasin­världen. Lill-Babs är ­Järvsös största någonsin – alla kategorier. Vi slog ihop båda två och fick Lill-Babs Torg. På de kommande sidorna får du tips på hur du kan ”Leva livet” i Järvsö med omnejd.

Järvsöbaden Golf

V9-håls parkbana i naturskön miljö. Greenfee löses i hotellets reception, även Pay and Play. I vårt golfpaket ingår 5-rätters-middag, övernattning, frukost-buffé samt en dags greenfee.

Turistvägen 4 , Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

VÄLKOMMEN TILL BRORSANS SALONG! Vi tar hand om dig oavsett om du vill klippa, färga, styla, köpa produkter eller få råd och tips. Våra märken är bland annat Goldwell, Lanza, Nessine, D:fi samt Maria Nilla. Vi har drop-in och tidsbeställning.

Vi har kläder för alla åldrar! PartTwo • Masai • Laurie • SaintTropez • •

Isay • Cream • Soyaconcept

Freequent • BlackColour • Avet •

Trofé • Ulla Jacobsson

Välkommen till I Harsa har Anders Snar bäddat ner 2 500 kubik vitt bôs. Frågan är hur mycket som är kvar efter sommaren? Foto: Alicia Mårtensson

Centrumhuset, Ljusdal | 0651-71 14 16 Hitta oss på

LILL-BABS TORG

LILL-BABS TORG

147


Välkommen till Lotta-Boden och Loos - lika vackert sommar som vinter

148 LILL-BABS TORG

Slott eller Koja Hos oss hittar du något fint för alla miljöer! Handplockade märken & kunnig personal

Norra Järnvägsgatan 39, Ljusdal

Hos oss hittar du flerfaldigt prisbelönta bärprodukter och mycket annat. 070-271 52 53 / Gärdesvägen 3, Loos / lottaboden.se

En rogivande oas

Järvsöbaden Spa

Samma ägarfamilj har drivit Järvsöbaden sedan 1905. Enkelrum, dubbelrum, familje­ rum från tre till fem personer. Frukost, lunch och middag. Gym, SPA, sällskapsrum, pingisrum, biljard, boulebana, egen golfbana, vandringsleder, cykelleder samt utomhustem­ pererad pool sommartid.

SPA-avdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, gemensam ångbastu, stor jacuzzi, kallbad, relaxavdelning. Hel- och halvkroppsmassage. Ansiktskur, ansiktsbehandling, naturlig facelift, fotbehandling. Alla behandlingar måste förbokas. Turistvägen 4 , Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

Turistvägen 4 , Järvsö Tel 0651­404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

Välkommen till din modebutik i Ljusdal! Hos oss hittar du följande märken: Jack & Jones, Selected, Dahlin, Calvin Klein, Only, Lee, Erla of sweden, Pieces, Levis, Sister point Soaked in lyxury, m. fl.

Tel 0651 14411 fiftyfiftyljusdal |

fiftyfifty

RÖRMOKARN

BAD VÄRME VATTEN 070-265 11 15 • rörmokarn.se

Mån-fre 10.30 – 20.00 Lör -sön 12.00 – 20.00

0651-157 77

POTATISKIOSKEN

med självbetjäning. Öppnar under mitten av juli när färskpotatisen växt klart.

BOKA EN

NÖTKÖTTLÅDA Benfria stekar och köttfärs. 160kr/kg (vakumförpackat) Nästa leverans i höst.

KIOSKEN ÄR ÖPPEN DYGNET RUNT!

(Kiosken finns vid vår gård, precis intill Stenegård och mittemot kyrkstallarna. En blå ko står bredvid kiosken och hälsar välkommen!)

I HÖST, i slutet av september/ början av oktober, börjar vi vår försäljning av vinterpotatis.

Följ oss på Facebook, Björs, för att se när kiosken öppnar och vårt arbete på gården.

Anna 070-202 90 24 • Jon 070-628 46 26 • www.bjors.nu


Järvsöbaden restaurang

Våra måltider serveras i matsal uppdukad med vita linnedukar, blommor och ljus. Lokalproducerade råvaror med grönsaker från den egna trädgården. Frukost: Mån–fre 730-930, lör–sön 800-1000 Lunch: 1130–1400 · Middag: från 1800

Industrivägen 20A, 827 51 Järvsö 0651-413 23, 070-325 56 56, micke@jarvsoplat.se

www.jarvsoplat.se

Hjärtligt välkomna! Stationsgatan 37, Järvsö • Tel 0771-405 405 • www.apotekhjartat.se

Vårnyheter från bland annat Burberry, Emporio Armani, Ray-Ban och många fler. Välkommen in till din butik eller synoptik.se

Turistvägen 4 , Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

Varmt välkommen!

Här hittar du handplockade godbitar inom parfym, make-up, hudvård, kläder & accecoarer.

- Calvin Klein - Boss - Paco Rabanne - Escada - Dolce & Gabbana - Max Factor - Loreal - Culture - JUST Female - Pulz Jeans

Kvarteret Lärkan, Ljusdal | Tel 070-226 84 58 |

@miss_l_ljusdal

Fordonsdekor • Skyltar Banderoller • Dekaler Helfoliering • Solfilm Lackskyddsfilm stiggesreklam.se | 0651-415 60 | Industrivägen 14, Järvsö

Välkomna in på en fika bakad med kärlek och omtanke. Hos oss hittar du allt från tårtor till smörgåsar och lättare luncher. Vi har eget bageri och brödbutik. @konditorifiness Tel: 0651-105 80

LILL-BABS TORG

r ettide p p ö r Fö da. hemsi r å v se

149


VÄXBO

Upplev det gedigna på en vacker plats

God mat och dryck, hemgjord glass, bageri och café, fabrik med linnetillverkning och fabriksbutik, hantverksbutiker och aktiviteter för barnen.

Öppet dagligen hela sommaren!

Växbo Krog 0278 - 66 61 85 • www.vaxbokrog.se

Växbo Lin 0278 - 66 62 00 • www.vaxbolin.se


CYKLING FÖR ALLA – DOWNHILL I VÄRLDSKLASS! Hyr all utrustning hos oss

Downhill och XC! Cykling för alla – boka här

jarvsobergscykelpark.se 0651-76 91 92

JBP HOTELL

– BOENDE P

RECIS VID L

IFTEN!

Hotellboende året runt vid liftarna

jbphotell.se 0651-76 91 92


Ett hantverk sedan 1937.

Öppet alla dagar 08-21 Välkommen till vår butik på nätet! www.ica.se/farila 0651-211 30 | michael.henriksson@supermarket.ica.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.