Magasin Järvsö Sommar 2021

Page 1

JÄRVSÖ MAGASIN

JÄRVSÖ

ÅRGÅNG 13 • SOMMAR 2021

ÅRGÅNG 13 • SOMMAR 2021 • ETT MAGASIN OM LILL-BABS LAND

Häxor, djävulen &

TROLLDOM

ETT MAGASIN OM LILL-BABS LAND

Familjeäventyr på

MÖRKBERGET

Trenden som rullar

GRAVELCYKLING


DET NATURLIGA RESMÅLET FÖR TRÄNING, INSPIRATION OCH UPPLEVELSE

UTBLICKAR OCH INSIKTER. VÄLKOMMEN TILL CAMP JÄRVSÖ! Camp Järvsö är en plats för smak och sinne, pulstoppar och djupa andetag. Vi öppnar upp för rörelse och energi, avkoppling och upptrappning. Här samlas människor kring hälsa, rörelse och mat – var och en med egen startgrop och eget målsnöre. Alltihop i en vidunderligt vacker miljö och med rum för både insikt och utblick. Välkommen du också!

campjarvso.se


påå e p d ennde o e b o r teerb n6.s.see s t e s me tg en6 em g e s i e t s i s t t i t dit ..aallpps ad k a w o k ww Bo w B ww

Boende underbar utsikt utsikt Boende ii vacker vacker naturmiljö med underbar över Järvsöbacken! över Järvsö Järvsö med anslutning till Järvsöbacken!

NÄR & FJÄRRAN FJÄRRAN NÄR

Näratill tillfantastiska fantastiska upplevelser upplevelser utanför Nära utanfördörren. dörren. Fjärran från stress och trängsel. Fjärran trängsel.

Hososs ossbor bordu dubekvämt bekvämti ien enmodern modern fullutrustad fullutrustad timmerstuga, Hos timmerstuga, belägen belägenprecis precisvid vidJärvsöbacken. Järvsöbacken. En underbar utsikt utöver dalen och Ljusnan som vackert slingrar sig förbi Järvsö. En underbar utsikt utöver dalen och Ljusnan som vackert slingrar sig förbi Järvsö. I vårt stora förrådförvarar förvarardu dutryggt tryggt din din cykel cykel eller eller kajak I vårt stora förråd kajak med med möjlighet möjlighettill tilltvätt tvättefter efteren enaktiv aktivdag. dag.

För mer information och bokningar, besök våran hemsida alpstigen6.se För mer information och bokningar, besök våran hemsida alpstigen6.se Ni når oss på följande info@alpstigen6.se eller 070 - 781 12 22 Ni når oss på följande info@alpstigen6.se eller 070 - 781 12 22SOMMARENS ROLIGASTE ÄVENTYR Hyr all utrustning hos oss

Downhill och XC! Cykling för alla – boka här

jarvsobergscykelpark.se 0651-76 91 92


VÄLKOMMEN TILL JÄRVSÖ

Här kan du cykla, forsränna, åka skidor, uppleva kultur och världsarv, äta lokalproducerad mat och njuta av den vackra naturen. Här trivs besökare och bybor tillsammans i en levande och växande bygd. När du bokar ditt boende och aktiviteter via jarvso.se går en del av bokningen oavkortat till den fortsatta utvecklingen av ett hållbart Järvsö med nya upplevelser för både barn och vuxna, året runt.

Besök oss på jarvso.se | Följ oss @jarvso #järvsöUPPLEV EN DAG I VILDMARKEN Äventyret väntar i Nordens vildmarkspark – Järvzoo. Vandra längs den tre kilometer långa trätrottoaren och upplev oförglömliga möten med järvar, lodjur, björnar, vargar och många fler av Nordens vackra och vilda djur. Välkomna!

NYHET! Boka ett familjeäventyr där ni övernattar i

mysiga tältkåtor inne i parken och får lösa spännande uppdrag och kluriga gåtor!

öppet varje dag året om | tel 0651 411 25 | jarvzoo.se


Glöm inte att förboka ditt besök på jarvzoo.se


stenegard

www.stenegard.com

0651-34 00 21

Stenegård i Järvsö

Här kan du vara

kultur • trädgård • mat • lek • hantverk välmående • världsarvscentrum Här kan du vara och umgås med vänner och familj i en trygg, grön och inspirerande omgivning. Unna dig något hos gårdens lokala företag och hantverksbutiker. Besök Världsarvscentrum, Lill-Babsmuseum, bageri och hälsoterapeuter. Ät ute! På våra matställen blir ni mätta och belåtna med gott samvete.

Varsågod, hitta #dinplatspåstenegård


Låt Stenegård bli en del av din sommar!

Innan du besöker gården, gå in på stenegard.com och läs vilka öppettider och dagar som gäller i år för respektive aktör. Vi följer rekommendationerna för Covid-19. Tillsammans gör vi besöken här trygga!


Ljusdals trevlig Gör det enkelt för dig, men ändå festa till det.

Gör det enkelt för dig, men ändå festa till det. Vi kallar det vardagslyx. Prata med oss i charken.

Öppettider alla dagar 07-21 ICA Supermarket Åsen Ljusdal Verkstadsskolevägen 7, 827 34 LJUSDAL

Åsen Ljusdal

Telefon: 0651-142 40 mikael.svanqvist@supermarket.ica.se


aste matbutik Vi kallar det vardagslyx. Prata med oss i charken.

Hitta oss på


INL EDNING V A D V I K Ä N N E R S O M M A R E N Å R T V ÅT U S E N T J U G O E T T

14 INDANS

Kan det bli bättre?

D

enna lilla text komponeras till helt förundransvärd fågelsång. Det nästan dånar i öronen. Det är inte bara vi människor som längtar efter sommar nu. Djuren sjunger ut sin glädje, naturen är nästan på väg att explodera. Det är så nära nu. Det är så lätt att titta ett år tillbaka, tänka på den utdragna isoleringen. Det är nästan lika lätt att blicka framåt med frustration över att inte veta när det ska ta slut. Men stannar vi upp för bara en sekund och tittar runt oss, var vi befinner oss. Så blir allting lite lättare. Lite bättre. Lite mer fantastiskt. Sommaren står för dörren och vi är i Järvsö. Kan det egentligen bli bättre än så? Många är vi som upptäckt naturens kraft under pandemin och upptäckt hur mycket det finns att göra och uppleva. Vi tar bättre vara på de små stunderna i livet. Ett leende på avstånd kan plötsligt ge glädjetårar. Lunchen ute blir mer speciell än den någonsin tidigare varit. Vi upptäcker vad som är viktigt för oss – på riktigt. Med detta vill vi önska er en riktigt otrolig sommar. Med vårt älskade Magasin Järvsö vid din sida. Om någonting är som vanligt i dessa ovanliga tider så är det att det har varit så roligt att intervjua allt gôtt fôlk, fota de fantastiska vyer vi har runt omkring oss och sätta ihop denna bibel till er. Redaktionen

Att se älvorna dansa kan liknas vid magi. Järvsö är magi. Foto: Håkan Persson


Vill du plugga hos oss?

JÄ R VS Ö G YM N A S I E T Ditt äventyr!

Cykling, sk idor paddling, klättring på schema t!

nd Välj bla ika våra un r: ga utbildnin

Affärsutveckling och turism

.. Ditt aventyr! Tre år av även t yr u n d er d in g ymn a s iet id

Digital medieproduktion

Ingenjörsvetenskap

Äventyrsturism

K reati vi t et | Medvet en het Det ska vara roligt att studera och utvecklas. I Järvsö finns de bästa förutsättningarna för just det.

www.jarvsogymnasiet.se info@jarvgym.se


Foto: E mr ik

Ja s ns on

16 INDANS

VADDÅ INDANS? Vi slår oss med ord som vi förutsätter att alla förstår. Indans är ett sådant som så tjusigt ligger som första vinjett i Magasin Järvsö. Men när vi tänker efter så vet vi inte riktigt själva vad det egentligen betyder, mer djupgående. Vi har fått upprepade frågor om dess betydelse, men har inte riktigt kunnat ge något mer utformande svar. ”Tjaa, det är en hambo-term, något man gör innan själva dansen” har kunnat vara ett svar. Detta krävde mer efterforskning insåg vi på redaktionen, och vem ringer man om inte självaste hambo-­ drottningen själv, Sofia Lindström!

HJÄLP OSS SOFIA, VAD BETYDER EGENTLIGEN ORDET INDANS?

– Indans används i hambo och är de typ två stegen man tar in till själva omdansningen. I hambo gör man dalsteg, tresteg och omdansning i grunden. Indansningen är liksom de steg man tar för att bjuda upp till dans, fatta tag i varandra och sedan sväva runt tillsammans i hambons virvlar, för­ klarar hon. Begreppet används alltså när du och din partner går samman och påbörjar rotationen i en hambo eller polska. Precis som med Magasin Järvsö med andra ord. Vi börjar med indansen och dessa första uppslag med inspirerande bilder som sedan får dig att bli ett med magasinet, ni bjuder upp, och dras sedan vidare till dans och melodisk läsning.

JÄRVSÖ

Ja, behövs det ens en bildtext till denna fantastiska bild? Nej, den säger allt. Välkommen till Järvsö! Foto: Daniel Norée


LODJUR

17 INDANS

Ni vet väl att detta är vårt landskapsdjur? Läs mer om djuren på Järvzoo på sidorna 78-81. Foto: Håkan Persson


18 INDANS

GRAVEL

Den senaste trenden inom cykling. Läs mer om gravelcykling på sidorna 36-38. Foto: Emrik Jansson


ÖPPET DAGLIGEN KL 11-17 från den 5 juni till den 29 augusti

Vårt mål är att visa ett rikt kulturarv, vara lokala, hållbara och att alla ska trivas hos oss på Gästgivars. Utökad restaurang – Kvällsöppet vissa dagar i veckan, med fokus på lokala råvaror. Vi tillagar allt från grunden. Café med bland annat vår mycket populära lokala ostkaka med hjortronsylt. Ett blomstrande kulturarv – En stor odling med blommor och grönsaker att njuta av, och i. Om odlingssommaren blir bra, kommer vi ha viss försäljning och självplock i slutet av sommaren. Den lilla bondgården – I samarbete med Naturbruksprogrammet på Nytorp lär vi oss mer om dåtidens jordbruk och djurhållning. I slutet av juni har vi turer, där barnen får vara med hos djuren. Vi har fjällkor, får med lamm, getter, kaniner och höns. Byggnadsvård – Vi satsar mer på detta och utökar vårt sortiment med Gysinge Byggnadsvårds produkter. Fler egna tapeter under 2021, och vi är återförsäljare av den gammelsvenska och klassiska kollektionen från Duro. 20% rabatt på tapeter den dag du äter i vår restaurang. Arrangemang – Guidade turer flera gånger dagligen, fast konstutställning med Mårten Andersson, Schablonutställning, Melodikryss, Midsommarfirande och Musik. Mycket mer finns att se på vår hemsida. Det går att boka guidning och bord på vår hemsida www.varldsarvetgastgivars.se Följ oss på Instagram och Facebook för fler uppdateringar.


VI Ä R MAG A SIN JÄR V SÖ MIN FAVORIT I SOMMARNUMRET:

20 VI ÄR MAGASIN JÄRVSÖ

THOMAS SANDBERG Vd & ansvarig utgivare ”Alla sorters cykling” Sidorna 26-29 thomas@svartpist.com

NATHALIE HÄLL Chefredaktör ”Underbara Ljusnan!” Sidorna 116-122 nathalie@svartpist.com

JONAS OLSSON Formgivare ”Pannkakstårta är väl aldrig fel?” Sidorna 64-66 jonas­­@svartpist.com

MOA ÅHS Skribent & fotograf ”Man blir ju sjukt sugen att läsa 'Dödsblommeört!'” Sidorna 92-104 moa@svartpist.com

FRIDA KLANG Fotograf & formgivare ”Äventyret på Mörkberget” Sidorna 106-115 frida@svartpist.com

LOVISA SPAUDE Skribent & fotograf ”När jag blir stor ska jag bli lika hurtig som Jan” Sidan 54 lovisa@svartpist.com

HANNA FAGERLUND Annonskoordinator ”Mer kultur åt folket!” Sidan 76 hanna@svartpist.com

HÅKAN PERSSON Fotograf & korrektur ”De fantastiska, fina djuren på byns egna vildmarkspark” Sidorna 78-81 hakan@svartpist.com

ALICIA MÅRTENSSON Praktikant & skribent ”Älskar när dikter får nytt liv genom musiken” Sidan 72 alicia@svartpist.com

ROBERT HÖÖK Webbutvecklare ”Byns bästa nyburgare, smältost, chili och nötkött, kan det blir bättre?!” Sidan 58 robert@svartpist.com

IDA ZETTERQUIST Föräldraledig med Louisa ”Choklad är det bästa jag vet!” Sidan 60 ida@svartpist.com

MY FRANSSON Föräldraledig med Bengt-Åke ”Närodlat när det är som bäst!” Sidan 62 my@svartpist.com

FREDRIK FRANSSON Travtränare ”Jocke är grym på alla sätt och vis” Sidan 44 frasse­@svartpist.com

GÖSTA HÄLL Redaktionshunden ”Håller helt klart med Robert. Hamburgare!” Sidan 58 by(rå)rackarn@svartpist.com

SKRIBENTER

FOTOGRAFER

Moa Åhs Nathalie Häll Alicia Mårtensson Lovisa Spaude Daniel Breece Martina Strand Emrik Jansson Åsa Askne ILLUSTRATÖRER

OMSLAGET

Christine Linde Jonas Olsson

Vi följde med upp på Mörkberget i Järvsö! Läs mer om äventyret på sidorna 106-115. Foto: Christian Olars

ANNONSAVDELNINGEN Anna Näslund Nisse Olsson Petter Bergman Micke Färlin

KONTAKT – ANNONS Spigg Media Bjuråkersvägen 20B 827 35 LJUSDAL spiggmedia.se anna@spiggmedia.se 070-360 54 60

PAPPER Omslag: 200 gr WFC gloss. Inlaga: 90 gr MWC silk. Blädderstopp: 250 gr WFC gloss.

JÄRVSÖ

Magasin Järvsö är en ­fristående produkt producerad av Svart Pist Publishing AB. Magasin Järvsö kommer ut med två fullproppade nummer per år – sommar och vinter. Kom ihåg att tipsa oss om du sitter inne på någon rolig story! Trevlig läsning!

Håkan Persson Emrik Jansson Isabella Ståhl Moa Åhs Lovisa Spaude Lisa Björner Peter Eriksson-Gladh Fredrik ”Frasse” Fransson Christian Olars Christian Johnsson Emil Gustafson Daniel Norée Robert Jonsson Sofia Kallner Håkan Olsén Marcel Köppe Jenny Olsson Rhea Produktion

KONTAKT – REDAKTIONEN Svart Pist Publishing Turistvägen 56 827 50 JÄRVSÖ svartpist.com info@svartpist.com 0651-122 22


MEDARBE TARE U TA N D E S S A V O R E D E T M Å N G A B L A N K A S I D O R

21

ISABELLA STÅHL

LISA BJÖRNER

PETER ERIKSSON-GLADH

DANIEL BREECE

MARTINA STRAND

Han som medverkat i de flesta ­Magasin Järvsö de senaste åren och årets sommar­nummer är inget undantag. När Emrik inte är ute och reser och fotograferar så jobbar han med… nä vi skojar, han bara reser och fotograferar. I sommar hittar du honom troligtvis, eller med största sannolikhet, tillsammans med Abbe. Emrik har nämligen blivit pappa till världens sötaste australian shepherd. De hänger tillsammans i vått och torrt. På cykelleden eller i kajaken. True love! @emrikjanssonphotography

Bella älskar naturen och att resa. Rastlös själ, älskar när det händer saker! Utbildad i New York på Inter­national Center of ­Photography, bor just nu i Stockholm med sambo, hund och bebis, men letar febrilt efter hus i byn. Började fota som 15-åring och har en förkärlek till att fota landskap, djur och människor, gärna i ute­miljöer. Bella älskar(!) svensk sommar, dimma och smultron. Uppvuxen i byn och spenderar fortfarande mycket tid i Hälsingland. Bellas foton har ställt ut på gallerier runt om i världen – och i Magasin Järvsö så klart! Driver även Instakontot @visithälsingland

Lisa är mat- och livsstilsfotografen med ena foten i Stockholm och resterande kropp, och familj, i Jarse. Hennes bilder kan ses i magasin i hela Europa, men också i reklam samt en och annan kokbok. Springer du på Lisa på byn och hejar, bli inte brydd om hon ser frågande ut – hon har en klon, en tvilling, i byn.

Vår nyfunne actionfotograf från lång­ grannen Storvik, men som gärna vill flytta uppåt med tjejen sin. Peter älskar att ­cykla och allt som har med cykling att göra, det kan man snabbt lista ut om du kikar in hans Instakonto. @petereriksson1 Ledig tid spenderas gärna på resande fot, alltid med kameraväskan och cykeln nära till hands. Så skoj att vi fått med oss denne trygga 32-åring i gänget!

Journalist och fotograf som sedan några år tillbaka är chefredaktör på cykeltidningen Bicycling. Har cyklat nästan lika länge som han andats och rör sig som en kameleont mellan cyklingens discipliner. Ena dagen hittar man honom på endurocykeln i skogen för att nästa dag se honom inkilad i en snabb klunga på landsvägen. "Det är det som är det fina med cyklingen, det är som ett eget universum med massa olika planeter som hör ihop och som man kan hoppa emellan.” När han inte cyklar? Då hittar man honom ute i världen på något annat äventyr, kanske i en kajak eller på något högt berg.

Tidigare reklamskribent från Göteborg som sen barnsben firat midsommar i Rödmyra (Järvsö!) med släkten och äntligen njuter av hälsingeskog året om. Bor i Bollnäs men är helst hos käresten i Järvsö. Skriver numera eget material och är engagerad i litteraturföreningen Hälsingesagor. I det här numret har hon fördjupat sig i 1600-talets trolldomsprocesser i byn samt träffat Alexander Salzberger som flyttat till Järvsö.

Foto: Rhea Produktion

MEDARBETARE

EMRIK JANSSON


Foto: Isabella Ståhl

INNEHÅL L 22

MAGASIN JÄRVSÖ SOMMAREN ÅR T VÅTUSENTJUGOE T T Foto: Emrik Jansson

INNEHÅLL

41-56 FÔLK

I Jarse möter du fôlk i på cykeln, i backen, gymmet... och i Magasin Järvsö såklart! Vi har bland annat träffat Alexander Salzberger som hittat hem till oss i Järvsö. Häng med – vi träffar fler gôtt fôlk! Foto: Lovisa Spaude

58-66 GÔTTA

”Mer gôtta åt folket!” ropade vi på vårt första planeringsmöte inför sommarens nummer av Magasin Järvsö – och vips så hade vi gjort ett reportage om gigantiska växthus, mumsat i oss helt fantastiska pannkakstårtor (för vuxna!) och sedan toppat det hela med en rejäl hamburgare med smältost och chili . Aldrig tidigare har det varit enklare att hitta fotografer och skribenter... Foto: Håkan Persson

26-38 SÔMMAR

Helt ärligt?! Ni som påstår att vintern är årets bästa årstid? Nä, tacka vet vi sômmar och sol med en brassestol! Nu står cykling, cykling och massor av annat skoj för dörren! Förresten, det här om vintern… Det kan hända att vi ändrat oss lagom tills öppningen av Järvsöbacken, skidspåren i Harsa och första snön…

69-82 BÔS

No offence, alla ni som ställt upp på reportage och landat under vinjetten bôs, för det här är allt annat än de rester och småsmulor som Wikipedia vill ge sken av när det gäller bôs. Nej, här hittar du grytan som är mycket godare dagen efter och de välsignade smulorna från kakan man trodde var helt slut!


23 INNEHÅLL Foto: Christian Olars

Dalmasen och dalkullan fann varandra i Stockholm och hamnade till sist i Järvsö med ett Bed & Breakfast.

Foto: Christine Linde Tomarum

84

SOLBACKEN

Foto: Emrik Jansson

Vår ljuvliga älv som rinner mitt genom byn. Läs om alla de aktiviteter den bjuder.

Foto: Lisa Björner

116

LIVET PÅ LJUSNAN

92

NÄR HÄXORNA KOM TILL BYN

Vad hände egentligen i Järvsö för 352 år sen och hur ekar det ända in i vår tid? Vi tog reda på svaren...

106

ÄVENTYR PÅ MÖRKBERGET

Familjen Olars är hellre utomhus än inomhus. Vi följde med dem hela vägen upp på Mörkberget.


24 GÄSTKRÖNIKA: AMANDA SANDAHL

Varfor¨ inte? ET LUSTIGA MED livet är att man är med om

saker som man, då man upplever dem, inte har en aning om hur det kommer att påverka ens liv framöver. Det var maj 2004, när min man kom hem och sa "Vad tror du om att flytta till Whist­ ler, Canada, i ett par år?". Vi hade två små pojkar på 1 och 3 år, och hade någon månad innan skri­ vit på för att köpa ett hus i Lillhaga, Ljusdal. Mitt första svar var "NEJ!", men maken känner mig väl och vet att ibland kan det löna sig att fråga efter en stund igen. Jag brukar nämligen säga "Jag kan visst vara spontan – ge mig bara 30 minuter", och det var väl ungefär så lång tid det tog för idén att landa även hos mig och jag tänkte "Varför inte?". Så januari 2005 bar det iväg, fyra stora väskor, två skidväskor och två barnstolar med siktet inställt på Whistler, Canada. Det enda jag kände till om Whistler var att de hade Nordamerikas största skidsystem. Väl i Whistler fick jag ofta höra "Alla kommer för vintern, men stannar för sommaren". Sommaren kom och jag insåg att livet i byn stannade inte av för att vintern var över. Tvärtom! Det levde upp än mer – ända skillnaden var att utrustningen bytts ut. Skidställen på torget var nu cykel­ ställ, varannan sittlift byttes ut mot en som man kunde lasta cyklar på, det fanns en myriad av stigar i skogen där folk cyklade och för turisterna var after skin ersatt med after bike. Alla uteserveringar var fullsatta och butikerna hade öppet långt in på kvällen. Whistler Bike Park hade bara öppnat ett par år tidigare och innan dess var Whistler en spökstad på sommaren – svårt att tro med allt liv och rörelse vi upplevde. Sommaren 2007 kom Lars med sina söner och hälsade på. Vi hade ordnat så Lars skulle få testa cykla i bike parken. Lars spontana svar var "Aldrig!", men lite likt mig så gick det 30 minuter, och så kom ett "Varför inte?", och någon timme senare satt Lars i liften och där såddes fröet till vad som senare skulle komma att bli JBP (Järvsö Bergscykel Park). Sommaren 2016 flyttade vår familj hem till Sverige igen. Packningen var lite annorlunda… Den hade svällt till en container. Inga barnstolar längre, förvisso några par skidor, men den stora skillnaden var fyra cross country-cyklar, tre downhill-cyklar, två dirt-cyklar och en trick-cykel till trampolinen. Cyklingen hade blivit en del av vår vardag. Tack vare åren i Whistler förstod jag hur mycket positivt cykelutvecklingen bidrog med till byg­

Några av cyklisterna under Järvsö Gårdstramp. Om världsläget tillåter blir det ett gårdstramp den 14 augusti i sommar. Foto: Lisa Björner

den – att butiker och restauranger kunde gå från att bara ha öppet på vintern till att ha öppet året runt, bättre folkhälsa, hur antalet människor som bor i Whistler konstant ökar för nu kan man försörja sig året om, vilket gav mer skatteintäk­ ter till kommunen som sedan investerades i bygden, men jag hade aldrig en tanke på att jag en dag skulle vara med och utveckla cyklingen någon annanstans. Jag hade nog skrattat och om någon sa det till mig då och tänkt att "Nej, det kommer aldrig hända"… men så var det detta med hur livet ter sig... Väl tillbaka i Sverige hade jag en idé om ett event där man skulle cykla och besöka olika producerande gårdar, och med lite hjälp på traven så formades Järvsö Gårdstramp. Det ledde till att jag fick möjlighet att engagera mig både genom jobb (Destination Järvsö) och ideellt i Järvsö Bergscykelklubb (vår lokala cykelklubb) för att hjälpa till att utveckla cyklingen vidare i Järvsö. Jag träffade Fredrik Jelk, som var en annan eldsjäl som nyligen flyttat till Järvsö med sin familj. Vi började drömma i liten skala. Ofta började det med "Tänk om", men rätt snart så följdes det av ett "Varför inte?", och drömmarna växte. Nu står vi här ett par år senare – med en skills park med två pump tracks där vi haft VM-kval och med nya cross country-leder klara, och fler på gång, och jag tänker att just det här med att fråga sig själv "Varför inte?", det kanske vi ska göra lite oftare i livet… /Amanda Sandahl


Närvaro. För all tid. Vi tror på kraften i att vara närvarande. Att vi ska finnas här för dig på din hemmaplan. Idag, i morgon och för all tid. Oavsett om det handlar om att sälja ditt hem, lånet till en ny bostad, ett långsiktigt sparande, eller om det där oförutsedda händer. Tillsammans hjälper vi dig med bank, försäkring och din bostadsaffär. För all tid.


26 SôMMAR

SôMMAR 27 3O 32 34 36

Antalet kilometrar XC-leder bara ökar HELA BYN OSAR CYKEL Låt elen få stöta på E-BIKE ÄR HUR KUL SOM HELST

Visionen är att sälja de egna cyklarna TIM OCH HULDR BIKES ÄR HÄR Vår gömda pärla – Los! TIPS PÅ FEM UTFLYKTSMÅL Mer grus åt folket GRAVELN ÄR HÄR FÖR ATT STANNA


27 SôMMAR

↑ Fredrik Jelk, kungen av XC-led. Foto: Håkan Persson

Att få cykla tillsammans på nypreppade leder är livet för en cyklist! Foto: Håkan Persson

CYKELLIVET I JÄRVSÖ text: Nathalie Häll

I Järvsö vill vi påstå att det finns cykling för alla. Utförs, slättförs eller varför inte uppförs? Asfalt, grus eller jord. Fikacykling eller kanske cykling på järnväg? Listan kan göras lång…

MTB – XC – STIGCYKLING

Lina Skoglund tillsammans med Abbe, ett år, efter de nypreppade XC-lederna. Lina sköter för övrigt all guidning i Järvsö Bergscykel Park i sommar tillsammans med sin Steve Murphy och företaget Better MTB. Foto: Emrik Jansson

← Marius och Fredrik Jelk på cyklar gärna XC tillsammans.

Inom detta segment händer det massor vill vi lova. Cykla Järvsö med spjutspetsen Fredrik Jelk bygger i detta nu kilometervis med nya XC-leder. Idag finns två områden med varsina ledhubar; Badtjärn (på Öjebergets södra sida) och Skästra (norr om Öjeberget). Vid Badtjärnsområdet finns en grön, lätt led ”Järvsöbaden” på 2,8 kilometer samt en blå, medium-led ”Badtjärn” på 2,5+4,5 kilometer. I Skästra hittar du den blå, medium-leden ”Hokabacke” på 3 kilometer samt den röda, lite svårare, ”Skästrabergsleden” på 11 kilometer. Att vi i Järvsö lyckades värva denna Fredrik (läs Zlatan!) är få förunnat. Sommaren 2017 flyttade Fredrik och familjen hit från Idre. – Vi valde Järvsö av många anledningar, men bland annat för riktigt bra skidåkning och cykling, dessutom nära byn. Massa kultur. Att både Lina (Fredriks fru reds. anm.) och jag fick våra drömjobb gjorde inte saken sämre heller, skrattar Fredrik. I Idre byggde han cykelleder på fjället, men befinner sig nu istället i hälsingeskogen för att skapa leder. Under vinterhalv­året agerar han driftchef i Järvsöbacken. Men var finner han all sin energi till detta? – Det började med en stor passion för att skapa. Några är bra på att måla, eller att skapa musik, som jag i min tur inte förstår hur det går till, och cykel är min grej. Jag har en fall­ enhet för att kunna se en led i skogen som ännu inte finns. Den passionen började i mycket liten skala i en mycket liten grävmaskin för tio år sen, säger Fredrik och fortsätter: – Så det vi ser idag, med flera maskiner som producerar

led, är en hissnande utveckling. Hela teamet som jobbar tillsammans delar samma passion för att skapa en riktigt bra cykelupplevelse, och det stödet ger mig massa energi! Att höra barn och vuxna berätta om att det var det roligaste de cyklat ger också massa energi, förklarar Fredrik. I skrivande stund ligger 20 kilometer led preppad för oss cyklister och till slutet av säsongen 2022 beräknas det att totalt 60 kilometer led för cross country ska vara klar. Men vad drömmer då vår egen Zlatan om där efter? – Efter 2022 ser jag att vi fortsätter att utveckla cykling­ en, men i befintlig produkt. Just nu är det bara tankar och idéer, men de får ni se senare, säger Fredrik och fortsätter: – När man ser siffran 60 är det lätt att få lite hjärtklapp­ ning, det är väldigt långt. Så jag försöker bryta ner det och ta en dag i taget och lägga fokus på att varje sväng ska vara så bra som möjligt. Och när vi sedan summerar sommaren ska vi kunna se flera kilometer nybyggd led som är helt magiskt bra och som tar oss mot slutmålet, 60 kilometer. Och så får man jobba, i tre somrar till. Finns det några utmaning med jobbet som ledbyggare? – En sak som man inte tänker på är att det är superlätt att bygga för svårt. Det blir lätt lite för brant eller så blir svängen lite för svår för den gradering som leden ska hålla. Utmaningarna, varje dag, är att göra det lilla extra, det som gör att så många som möjligt kommer ha kul på lederna. Det är då det är häftigt att jobba med människor som lyssnar och som kommer med förslag, och som dessutom gör det med ett leende på läpparna, därför är Järvsös cykling så otroligt bra, vi gör det där lilla extra, avslutar Fredrik. Läs mer om arbetet kring projektet på www.cyklajarvso.se


28 SôMMAR Tobias Annerhult och Järvsö Lanthandel. Foto: Moa Åhs

LEISURE – FIKACYKLING

Detta är väl den perfekta cyklingen för dig som nöjer dig med att bekvämt trampa från ditt bo till kontoret? Eller från hemmet till stranden, eller från stranden till fiket, eller mellan fiken och våra fantastiska matproducenter? Detta kan du lätt ägna en hel sommar till, så många lovar vi säga att de är. Bygden utlovar massvis med fantastiska mat­ kreatörer som du med fördel kan cykla emellan. Hittar du dem inte finns det guider som kan lotsa dig och samtidigt kanske ge dig historien om hur allt en gång började? Fika­ cykling är verkligen så härligt som det faktiskt låter. ↑ Emil Johansson, världens i särklass bästa slopestyle­-cyklist, hoppandes i twist-twist, Järvsö Bergscykel Park. Foto: Emrik Jansson

↓ Alexander Bäckvall på sin gravelhoj. Foto: Emrik Jansson

DOWNHILL

Vi kan väl kort och gått säga att Järvsö började trampade längs den lite snårigare vägen. Vi började vår cykelresa med att öppna upp berget för liftburen cykling. Det satsades på downhill, och när vi skriver vi så menar vi Frasse Fransson och Lars Ek Lööv. – Vi går nu in i vår tolfte säsong och har ökat för varje år, så kul, säger Frasse Fransson på Järvsö Bergscykel Park som under 2020 räknade in över 32 000 cykeldagar, magiskt! Inför sommaren 2021 öppnar Järvsö Bergscykel Park dessutom upp för uthyrning av MTB-cyklar, detta under namnet Järvsö MTB. Cyklarna hittar ni i källaren på Bergshotellet. – Vi är så otroligt stolta, glada och tacksamma för alla som kommer och cyklar hos oss varje sommar, säger Frasse Fransson och berättar även att en annan sak man lagt märket till i parken är den fortsatt höga andelen tjejer. Kul! Tom Pro, ledguden från Kanada som var med och skapade Järvsö Bergscykel Park back in the days, har Järvsö som en given plats i sitt hjärta. Han säger i en artikel till Happyride: ”I mina ögon är Järvsö världens bästa bike park”. Wow, vi på Magasin Järvsö blir tårögda när vi läser detta! *snyft*

GRAVEL

Detta är väl kanske den cykeldisciplin som växer mest i Järvsö, Sverige och kanske världen? Så hett ämne så vi ägnat flera sidor till just gravel. Läs mer på sidorna 36-38!

Sara Bergius på sin racer. Foto: Håkan Persson

LANDSVÄGSCYKLNG – RACER

Inom detta segment gällande racer-cyklister har vi förstått att det handlar mycket om skrivna, och oskrivna, regler. De vita strumporna ska vara i korrekt längd, benen ska vara rakade och klädsel och utrustning ska vara färgkoordinerade. Här cyklar man oftast i grupp (klunga) för att på så vis hjälpa varandra att hålla hastigheten uppe. Turcykling på lågtrafikerade asfaltsvägar. Och visst finns det milvis med lågtrafikerade asfaltsvägar i vår bygd. Så välkomna att utforska Järvsö med omnejd alla ni racer-cyklister!


GUIDNINGAR

Pump track 1 i Järvsö Bergscykelklubbs Skillspark. Foto: Christian Johnsson

Om du inte känner vår bygd så väl, men är intresserad av den och vill se mer av den samt höra historierna så finns det ett helt gäng med guider som med glädje kan hjälpa dig! Pelle Nyberg och Upplev Järvsö cyklar gärna fram i skog och mark tillsammans med dig, även det nystartade företaget Järvsöguiderna som också öppnat upp en butik mitt i byn (läs mer om dem på sidan 82). Här finns även ett fik för gôtt häng. Kalle Sverre på Järvsö Cykelservice servar, säljer och hyr inte bara ut cyklar, han guidar också. Järvsö Bergscykel Park har i år lagt ut guidandet i parken på företaget Better MTB, det står cykelproffsen Lina Skoglund och Steve Murphy bakom. Du bokar dock din guidning ”som vanligt” via parkens hemsida.

29 SôMMAR

FÖRENINGSLIV

Dressincykling! Foto: Emil Gustafson

DRESSIN

Ställ in dig på destination Delsbo och Dellenbanan. Här finns 54 kilometer järnväg mellan Hudiksvall och Hybo att cykla på, stålhjul mot stålräls. Ett riktigt äventyr – för alla!

CYKELVERKSTÄDER

Hos Kalle Sverre och Järvsö Cykelservice händer det grejer! Han har byggt ut för att få plats med alla uthyrningscyklar samt den nya cykelbutiken som i skrivande stund monteras upp. Här kan du även köpa dig en ny, eller begagnad, cykel. Han är dessutom en fena på att serva cykel, nytt för i sommar är dagliga så kallade akuttider för lagning. Ifjol bara drällde det in cyklar som han dessvärre inte kunde laga på uppstuds, så nu testar man något nytt. Bra Sverre! Sedan har vi Tim Hedman och Huldr Bikes som öppnat upp verkstad, och shop, efter Åkernvägen i byn. Du kan läsa mer om Tim på nästa uppslag, sidan 30. Hos Järvsö Bergscykel Park finns så klart också en verkstad. Verkstaden är sedan 2017 service- och garanti­ center för Canecreek i Sverige och Finland. De servar också Öhlins, Rockshox, Fox, DVO, X-Fusion och Marzocchi. De servar det mesta på din cykel helt enkelt. På sidan 44 kan du läsa mer om skruvarkungen Jocke som är en ur personalen i parkens verkstad. I Ljusdal, 1,5 mil norr om Järvsö, finns Hälsinglands största sportaffär – Sportringen. Tusen kvadrat fylld med sport- och fritidsprodukter. Och visst har de cyklar och dess tillbehör, och även en verkstad.

I Järvsö finns den ideella cykelklubben Järvsö Bergs­ cykel­klubb. Under 2019 påbörjades arbetet med Järvsö Skillspark. I parken finns två pump tracks samt ett balansoch teknikområde. Man har även planer på ett dirtområ­ de beläget ovanför pump track 2. Varje tisdag anordnar klubben Tisdagscykling – hit är alla välkomna. Klubben ska även i sommar påbörja ledarskapsutbildningar, man längtar efter att kunna dra igång barn- och ungdomsverk­ samhet i egen regi. 2019 anordnade man en festivalhelg i cykels tecken, Wheellove, som bland annat innefattade ett VM-kval i pump track. Mäktigt! Nu i sommar anordnar klubben två SM! Mäktigt! Läs mer under nedan ”Event”. Sedan finns det så klart fler cykelklubbar runt om i Hälsingland, både i Ljusdal och Bollnäs. Och visst är det underbart? Mer cykling till folket!

TIPS!

Du hittar mycket cykel­ nyttig information på www.jarvso.se/cykla

EVENT

Sommarens stora happening – SM i enduro samt SM i pump track. Den 15-18 juli kommer byn fullkomligt osa cykel. SM i enduro drar igång den 15:e för träning, och den 16:e tävlas det för fullt på Öjeberget. Den 17-18:e byter vi cykel till dirt eller BMX, då ska det pumpas i pump track 1. I skrivande stund håller vi tummar och tår för att även publik blir tillåtet under helgen. Järvsö Gårdstramp är i skrivande stund inbokat till den 14 augusti. Här cyklas det under en dag mellan byns olika matproducenter. Mycket gott utlovas till kistan, om restrik­ tionerna tillåter förstås. Håll utkik på de sociala kanalerna. Nystartade Camp Järvsö har och planerar för en hel uppsjö av event, bland annat cykelhelger på både grus och asfalt. Håll även här utkik på deras sociala kanaler.

NYA CYKELVÄGAR

– Förhoppningen är att Edängebron öppnas upp för cykling senast i senhöst, säger gatu- och parkchefen Anders Berg på Ljusdals kommun. Järvsö + cykel + Ljusdal = SANT! •

Glöm för guds skull inte fikat på din utflykt! Rävgrytets Kafferosteri nere på byn har utsökt kaffe till ditt stundande äventyr! Foto: Håkan Persson


30 SôMMAR I verkstan kommer Tims bakgrund som CNC-tekniker väl till pass.

Tim med ett länkage som sammankopplar främre delen av ramen, bakänden och bakdämparen.

Inom en inte alltför avlägsen framtid planerar Huldr att börja sälja både inköpta och egendesignade cyklar.

De vill att det går utför text & foto: Lovisa Spaude Till hösten planerar Carl att börja läsa till lantmätare. Att det förmodligen innebär en flytt från Järvsö är något han helst undviker att tänka på.

För Tim Hedman och Carl Blomqvist är det cyklingens motsvarighet till störtlopp som gäller. Under tiden de årliga MTB-äventyren ute i Europa ligger på is får de nöja sig med bergen i Järvsö – och det är ju inte så pjåkigt, trots allt. MITT I BYN, ett stenkast öster om tågstationen, står Tim

Fakta

TIM HEDMAN

ÅLDER: 28 år. FAMILJ: Sambo. BOR: Skästra. GÖR: Konstruktör och

verkstadsansvarig på Huldr Bikes i Järvsö. Fakta

CARL BLOMQVIST ÅLDER: 25 år. FAMILJ: Sambo. BOR: Järvsö. GÖR: Student.

Hedman bland skisser, verktyg och mountainbikes och fräser cykelkomponenter i aluminium. Maskinen dånar och det sprätter av metallflisor i den lilla verkstaden. Här har han och innovationsföretaget Huldr Bikes haft sitt tillhåll sedan april i fjol. – Jag kom in med min cykelerfarenhet för ett par år sedan, berättar Tim, som tävlat i downhill sedan 2007. När företaget började skissa på sin första downhill-cykel – ett flaggskepp för den fortsatta verksamheten – kunde Tim bidra med viktiga inputs. Nu sitter han själv med designprogrammet; beräknar värden, dämparkurvor och inbromsningar. Provar sig fram, printar ut ritningar. Nu är Huldr Bikes i tillverkningsfasen av de två prototyper som finns, och till sommaren hoppas man även få till en färdig design på en enduromodell. – Fokuset just nu är först och främst att få ut en schysst downhill-cykel, och när den känns bra går vi över på en endurocykel, så får vi se vart det bär, säger Tim Hedman. VISIONEN ÄR ATT inom sinom tid kunna sälja de egna

cyklarna, i första hand på webben. Verkstaden blir ett slags showroom för de modeller som finns att välja mellan.

Men man kommer även att renovera cyklar – i första hand mountainbikes. – Man har ju kört sönder en del genom åren, och jag har alltid skruvat med min cykel själv, så man har ju blivit lite självlärd, säger Tim Hedman. KOMPISEN CARL BLOMQVIST, som sedan ett år tillbaka

är bosatt i Järvsö, nickar instämmande. De två lärde känna varandra genom cyklingen, närmare bestämt cykelgymnasiet i Vansbro. För i Sverige är cykelvärlden liten, men gemenskapen stor. – Det är många som håller på med downhill, men inte så många som tävlar i det, säger Carl, som själv tog SM-guld i sporten 2019. Tillsammans är de ett gäng som, fram till pandemins intåg i Europa, har ägnat somrarna åt att åka runt på olika internationella downhill-tävlingar. Mestadels i Tims campervan. Nu när allt sådant är på paus passar Carl på att bygga sig en egen variant. – Nu står ju allt stilla. Men jag tycker om Järvsö jätte­ mycket, både naturen och tillgången till bra cykling. Här är det bara att sticka ut och trampa. Jag valde helt klart rätt ställe att fastna på! •


Starta direkt vid entrén! Bike in – Bike out Cykeluthyrning och cykelförvaring Rymliga familjerum med upp till 6 bäddar Torkskåp i alla rum Restaurang där Hälsingland möter världen Järvsös största uteservering i skönt solläge Öppet alla dagar året runt Välkommen! För bokning ring 0651 – 56 52 52. www.bergshotellet.se


32

Från början var jag bara ung och dum. Skulle jag behöva en motor för att ta mig upp för berget? Nej! Men idag är svaret ett annat. E-biken är ju hur rolig som helst. Prova du med!

SôMMAR

Låt motorn hjälpa till text & foto: Emrik Jansson LÄNGE VAR JAG en person som tänkte att

jag inte behövde en motor för att trampa min cykel upp och ner för berget. En tjurskallig ung man som inte var peppad på tanken på förändring och som bannemej inte kunde tänka sig att låta stigcykeln stå och istället slå igång en elmotor. Men sanningen är att en e-bike inte behöver vara en ersättare till din vanliga cykel. Den extra vikten som kommer av motor och batteri känns knappt när man trampar uppför och när man sedan släpper på utför slås man av hur snärtig och rolig den fortfarande är. Det blev jag snabbt varse när jag väl testade och insåg hur otroligt roligt det var. Det känns som en vanlig cykel, fast mycket snabbare, och nu är jag helt fast. En av de som, likt mig, fallit för charmen med e-bikes är Martin Söderström. En av cykel­världens i särklass starkast lysande stjärnor. – Jag har ju framförallt hittat glädjen i att cykla uppför. Något jag kanske inte känt inn­ an, eller som jag i alla fall haft svårt för. Men nu kan alla göra det. Och som ni ser är den smidig nog att köra nedför också. Det spelar ingen roll om jag kör stig eller bike park. Den klarar verkligen allt!, berättar Martin. Ett litet råd jag skulle vilja ge er cyklister som ännu inte testat e-bike är att våga testa. Var inte trångsynt som jag en gång var. Våga testa nya saker. För sju år sedan ansågs el­cyklarna vara klumpiga och onödiga, men nu har utvecklingen gått otroligt snabbt. Oavsett vem du är och vilken cykel du väljer så kommer elcykeln att fylla en funktion för dig. Om det är så att du behöver lite extra hjälp upp för backen till jobbet, eller om du precis valt en friskare livsstil och vill välja bort bilen. Allt från gröna nybörjare till helblods­ proffs kan hitta det roliga i att cykla e-bike. När det kommer till cyklingen kan man säga att vi lever i framtiden. Och det är väl häftigt? •

Martin Söderström i full rull nedför Öjeberget och Järvsö Bergscykel Park, på sin e-bike.


33 SôMMAR

Fakta

MARTIN NILS SÖDERSTRÖM ÅLDER: 31 år. FAMILJ: Flickvän. BOR: Falun. GÖR: Professionell

­free­ride MTB-cyklist. FAVORITCYKEL: Specialized Levo SL.

Otroligt lekfull och lätt cykel, trots motor och batteri.

Förutom att cykla är livet, så är ju inte fikapausen så dålig den heller.

Låt en e-bike hjälpa dig uppför de mest utmanande backarna, om du vill.


ROBERTS GÖMDA PÄRLOR I LOS JOLLS TRÄDGÅRD: Om du vill besöka en historisk och

34 SôMMAR

speciell plats med ett märkligt levnadsöde till sig borde du utforska Jolls trädgård. Uppförd av en man vid namn Jonas Joll som levde ett fattigt liv där han då och då hamnade i finkan för stöld och fylleri. Tillslut hamnade han på Långholmen i Stockholm och under sin tid bakom lås och bom lärde han sig stenhuggarkonsten. När han återvände tillbaka till hemtrakterna anlade han under 1860-talet en stenträdgård utanför Hamra. Växterna finns inte kvar idag, men stentrappor och den stenstol han högg ut åt sig själv går än att beskåda.

VIPPSTENARNA I SJÖARBERGET: Går du i giftastankar?

Vet du inte om du är redo? Eller fascineras du bara av naturen? Då ska du åka till Vipp­ stenarna i Sjöarberget. Strax bortanför världsarvet Fågelsjö Gammelgård finns nämligen två gigantiska stenar som säkert väger ett eller flera ton var. Och det brukar sägas att om du lyckas rubba stenarna bara lite lite grann så är du giftasvuxen och redo att ingå äktenskap. Kanske är det här du finner svaren på om du ska boka in en präst till veckan eller inte.

PILKALAMPINOPI: Ett välbesökt

utflyktsmål och något den natur- och historieintresserade bara inte får missa är Sveriges första brandtorn som byggdes 1889 på berget Pilkalampinopi 645 m.ö.h. Det ser fortfarande ut som det gjorde en gång i tiden och är välbevarat. Här finns de flesta faciliteter du kan tänka dig som dass, grillplats, bord och bänkar. Det finns till och med en brukbar brunn och känner du för det kan du passa på att övernatta i stugan under tornet.

STORA KORPIMÄKI: En annan gömd och kanske lite

bortglömd pärla är Stora Korpimäki, Gävleborgs högsta punkt på 711 m.ö.h. Från bergets topp kan du blicka ut över Hälsingland, Dalarna och Härjedalen. Vissa dagar går det till och med att se hela vägen till Norge. Är du en naturintresserad person som vill utforska en annorlunda miljö och vara mer för dig själv ska du skippa Hamra nationalpark och åka hit istället.

↑ Robert Fors guidar nere i Los Koboltgruva. ← Elin Forsgren från Los gjorde 2020 sin fjärde sommar som guide på Fågelsjö Gammelgård där besöksrekordet slogs ifjol. ”Det är kul att berätta denna historia och kunna visa och berätta om sina hemtrakter” berättar Elin.

Den gömda pärlan text: Alicia Mårtensson foto: Håkan Persson

Mitt i vildmarken, i gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna, ligger en liten by med stor potential – Los! EN BORTGLÖMD PÄRLA många kanske bara

passerar på sin genomresa, men det finns många anledningar att stanna till eller planera en dags­ utflykt hit. Robert Fors, som är historiker, berät­ tare och guide i Los koboltgruva tipsar om några bortglömda dagsutflykter du kan göra i sommar. DEN TVÅBENTA TALLEN: Vid en liten by som heter Robert flyttade till Los från Järvsö när han fick Håven finns en tvåbent tall som man förr i tiden en möjlighet att sitta i styrelsen för Los Kobolt­ drog barn igenom för att förebygga den engelgruva, en position han har lämnat för att istället ska sjukan (skörbjugg). Att det egentligen handlade om vitaminbrist hade man ingen koll på då. arbeta i gruvan som bland annat guide. Det var trädets egenskaper som gjorde så Hemma i Los kan Robert koppla att man blev frisk, trodde man. Åka hit av efter sitt väldigt sociala arbete ska du göra om du är intresserad av med både berättarkvällar, folktro och varför människor gjort genom sitt andra arbete med som de har gjort och vill se att det Historier från Hälsingland, finns en verklighet bakom det. och guidningar i gruvan. Vill du besöka någon av dessa Och det är bland annat natursköna och historiska platlugnet som Robert gillar så ser finns mer information bara mycket med Los. en googling bort eller så kan du – Sen är det också jättefint slå en signal till Los koboltgruva på Los Koboltgruva. här och så trevligt folk. Och 0657–105 33.

inte särskilt långt från varken Järvsö, Mora eller Sveg. Jag vet inte om det är för att jag kommer utifrån, men det finns så himla mycket att visa och göra. I Ljusdals kommun, efter Järvsö är Los det som är något värt att marknadsföra, säger Robert stolt och fortsätter: – Du kommer alltid ha något att göra här i Los, speciellt om du är naturintresserad. Byn ligger verkligen mitt i vildmarken och det är inte ovanligt att du stöter på både björn och älg här. Men för Robert är Los också en bygd full av historia, kanske för att det är där hans största intresse finns erkänner han. – Vi har ju ett av Unescos världsarv här, Fågelsjö Gammelgård och sen har vi även en av Sveriges första nationalparker och såklart även Los Koboltgruva där man hittade nickel för första gången i världshistorien. Men det finns mycket annat att se här också som många inte vet om, säger Robert och lämnar mig med några tips på dagsutflykter att göra i sommar. •


Martin, virkesköpare Ljusdal norra/Järvsö/Delsbo/Bjuråker tel 0651-76 06 81

sca.com/skog

”Öka värdet på din skog” Med gallring gynnar du tillväxten i din skog. Du får en friskare och mer värdefull skog där de bästa träden får chans att växa till sig. Som extra bonus får du också en vackrare skog att vistas i.

Foto @ Michael Engman

En av virkesköparna i området är Martin Uddh. Ring honom så får du veta mer om vinsterna med att gallra. Din lokala virkesköpare hittar du alltid på sca.com/skog eller i Skogsvinge.


36 SôMMAR

Grusiga DRÖMMAR LÄNGS

Ljusnan text: Daniel Breece foto: Emrik Jansson

Graveltrenden har tagit raka vägen till Järvsö.

Gravelcykling är inte bara full fart framåt – det är en hel del avkoppling också.


Ja, vad säger man? En bild säger mer än…!

37 SôMMAR ”Man kan lyssna på en podd och mest bara sitta där och trampa.” Alexander ”Bäckis” Bäckvall om gravel.

Fakta

ALEXANDER ”BÄCKIS” BÄCKVALL

ÅLDER: 26 år. FAMILJ: Sambon ­Hanna. BOR: Uvås, Järvsö. GÖR: Ledansvarig på Järvsö Bergscykel Park. ÄTER: Mestadels vegetariskt. DRICKER: Helst IPA, men vatten fungerar också. BÄSTA CYKELMINNET: 2016, första gången jag var över

till Kanada. Jag och fem av mina bästa kompisar åkte på roadtrip genom BC. BÄSTA LEDEN PÅ ÖJEBERGET: Barbro, en odödlig klassiker som inför säsongen 2021 fått ett litet ansiktslyft. DETTA VISSTE DU INTE OM ALEXANDER: I grund och botten är jag en slopestylecyklist från Alfta där jag, tillsammans med mina föräldrar och några till, under nästan tio år drev Alfta Bike Park. Vi arrangerade också slopestyle-tävlingen SlopeFest som under några år och var en del av Freeride Mountainbike World Tour, vi hade åkare från hela världen som kom till lilla Alfta. Kika gärna på lite gamla klipp! https://vimeo.com/72267416

Sugen på något mer än landsvägens stundtals monotona nötande och fokus på fart? Men mindre sugen på alla blixtsnabba sekundbeslut och inslag av flås som kan krävas på mountainbiken? Lösningen stavas gru… förlåt… Gravel! UTE PÅ KONTINENTEN och på andra sidan

Atlanten har den bubblat i flera år nu, gravel­ trenden. Nu har den äntligen rullat fram även till Sverige och Järvsö. Att det tog sådan tid är inte helt logiskt för om det är något Sverige har gott om, förutom skog, sjöar och sill, är det just grusvägar. 300 000 kilometer för att vara exakt. Denna guldgruva i kombination med allemansrätten gör att Sverige bjuder på minst sagt världsunika möjligheter till upp­ levelser av grusig karaktär. – För mig är gravelcykling avkopplande på ett annat sätt, man behöver inte tänka så mycket, utan kan mest sitta där och trampa, kanske lyssna på en podd, det är härligt, säger

Alexander Bäckvall som till vardags annars skruvar cykel och bygger stig i Järvsö Bergs­ cykel Park. ”MEN VADÅ GRAVEL?” Vad är det för fel

på att kalla det grus? Och har vi inte alltid cyklat på grus. Jo, men visst är det så. Backar man bandet till förra sekelskiftet såg alla cyklar mer eller mindre likadana ut och det enda vi hade var vägar av grus. Men gravel är mer av ett koncept. Det är lite för gruset vad mountainbikes är för stigen. Att graveltrenden växer kanske främst märks på att fler och fler evenemang och lopp dyker upp på temat och att cyklarna säljer slut.


38 SôMMAR Ändlösa grusvägar utan öppettider.

Till skillnad från en vanlig landsvägshoj så har en gravelcykel kanske främst plats för lite bredare och tåligare däck. De har även en annan geometri som gör cykeln något bekvämare. I kombination med längre hjulbas och andra nördigt tekniska detaljer får man en cykel som helt enkelt är gjord för stökigare terräng, utan att vara så teknisk avancerad och dyr som en mountainbike. Cyklarna har oftast även fästen anpassade för väskor med mera. Möjligheterna blir helt plötsligt oändliga. – En gravelhoj gör att man kan cykla nästan överallt och vartsomhelst. Kör man på landsvägen och vill ta en avstickare på ett grussegment eller en enklare stig är det inga bekymmer. Man kan knyta ihop rundor på ett helt annat sätt än när man är begränsad till ett visst underlag, säger Alexander. NÅGON FAVORITRUNDA I Järvsö kan Alex­

ander dock inte välja. – Här finns det hur många grusvägar och enkla stigar som helst. Rundorna blir lite vad man gör dem till, om man vill cykla platt eller lite mer upp och ner. Bara en sån sak som att cykla längs Ljusnan är en fantastisk upplevelse i sig. Men hur man än gör så kommer man åt finare, lite mer okända ställen i vår vackra natur, säger Alexander. Här har vi nog även lite av kärnan, för kanske står denna graveltrend för något djupare. Här slipper vi trafik och sätter själva hastigheten i baksätet. Vi ger oss ut på äventyr och hittar nya vägar, kanske helt utan plan. Det blir ett sätt för oss att ta oss närmare naturen, till platser där farten är sekundär och upplevelsen primär. Vilken väg väljer du i sommar? •

”Här finns det hur mycket grusvägar och enklare stigar som helst” – Alexander Bäckvall

Cykeln är gjord för stökigare terräng utan att vara så tekniskt avancerad och dyr.

En bekvämare landsvägshoj, syns inte det?


ing p p o h s Mysig amiljen! f a l e h r fö

VÄLKOMMEN TILL OSS kvarteretlarkan.se Norra Järnvägsgatan 39, Ljusdal

Öppettider Mån-Fre 10-18 Lördag 10-15


>>>vandra tillsammans från Färila kyrka till Ljusdals kyrka (ca 15 km)>>>

la

yk n rå

sf

an

mm

lsa

til rv

Jä sö ill

at rk

ky rila Fä 6

2 ca

a( rk

ky <<

)<

km

Varmt välkommen att ansluta till inre och yttre pilgrimsresor mellan tre kyrkor i sommar. 13 juli vandrar vi mellan Färila och Ljusdal. 27 juli vandrar vi mellan Ljusdal och Järvsö. 10 augusti cyklar(!) vi mellan Järvsö och Färila. Anmäl dig till mattias.haglund@svenskakyrkan.se

>>>vandra tillsammans från Ljusdals kyrka till Järvsö kyrka (ca 16 km)>>>

<c

<<

Tillsammans kyrka till kyrka


Vi fick kliva över tröskeln in till SKÅDESPELARDUONS NYA STUGA

41

Mekaniker på Järvsö Bergscykel Park DET SKRUVAS BÅDE HÄR OCH DÄR

FôLK

FôLK

42 44 46 48 50 52 54 56

15-åriga Karin visste vad hon ville SMEDEN I PORTLIDRET Therese förverkligar sin dröm GÅRDEN BOAS VÄLKOMNAR IN Säg hej till Familjen Tramp HÄR ÄR CYKLINGEN LIVET Slumpen gjorde henne till TUNNBRÖDETS DROTTNING Var eviga dag bestiger han berget JÄRVSÖKLACK 365 Vad gör skidgurun då snön smält? PETERS SOMMARPRAT

Ann Johansson, Guilherme Nunes och lille Aliss är oftast på tur. Foto: Håkan Persson


42 FôLK

Fakta

ALEXANDER SALZBERGER

FAMILJ: Disa och barnen

Selma, 13 år och Omar, 5 år. BOR: Både i Järvsö och i Dalen i södra Stockholm. GÖR: Skådespelare, regissör och författare. ÖVRIGT: Gör mycket mer, bland annat i rollen som imitatör, speaker, voice over, konferencier och DJ.

Fakta

HUSET I SKÅLBO BOYTA: 150 kvm fördelat på två våningar. BYGGÅR: 1909. VAR: Vid Skålbovägen med gångavstånd till Skålbosjön.

”Vi gillar inte

ALEXANDER SALZBERGER

” s u h a m m to


text: Martina Strand foto: Isabella Ståhl

EN LJUMMEN AUGUSTIKVÄLL kliver foto­

grafen Isabella Ståhl upp på brokvisten, där Disas pappa, spelmannen ”Tårdan”, välkomnar med en trudelutt på fiolen. Disa och Alexander har bara ägt huset i några månader och samtidigt som renovering pågår hittar vänner och kollegor från storstan ut till Hälsingland. Alexander har svart bälte både i kontakter och gästvänlighet. – Huset har verkligen varit en kvalitets­höjare i livet. Vi tycker inte huset ska stå tomt i onödan. När vi inte kan vara här vill vi bjuda hit olika typer av kulturutövare som kan jobba med sina projekt, få ny inspiration för det där manuset eller låten. Jag tror på alla typer av mångfald och kors­befruktningar. Rapartister och skåde­spelare har redan fått möjlighet att njuta av lugnet och en kock låste nyligen in sig i huset under fyra dagar för att prova ut en meny. Gästerna fascineras både av naturen och bygden med stolthet och atmosfär.

BÅDE DISA OCH Alexander läser även in ljud­

böcker och de planerar att bygga en ateljé med ljudstudio i den gamla verkstaden på tomten. – Vi ska renovera det 110 kvadratmeter stora huset på tomten för att ha ett till hus för gäster, säger Alexander. Nu jobbar Alexander på Drama­ ten. – Jag hoppas kunna bidra till lokala kultursamarbeten på landsbygden och Järvsö är ett perfekt centrum för det, säger han. Alexander, Disa och sonen Omar, 5 år.

JÄRVSÖ ÄR BEKANT

sen länge, Alexander har vänner som vuxit upp i Hälsingland och har sommarminnen från Torön, Skålbosjön och Orbaden. Alexander pendlar mellan skrivande och att stå på scen. Han har hörts i P3 och setts i bland annat den egna monologen Kicktorsken. De senaste åren känner vi igen honom från tv-produktioner som komediserien Sjukt och filmatiseringen av Arne Dahls böcker. Disa är filmmakare och skådespelare. Just nu gör hon succé som polis i Camilla Läckbergs tv-serie Lyckoviken. – Hon är nog mer känd än mig nu, vänta får du prata med henne istället, skojar Alexander. Men det behövs inte, Disa beskrev husköpet i Järvsö som ”en ogreppbar dröm” för Expressen i februari 2021. Varken hon eller Alexander har någonsin bott i hus förut. Hon berättade också att ”var man helst hittar hus i Järvsö är det löjligt vackert”.

En diskussion med Dramaten om möjlig­ heten att ta med föreställningar på turné upp till Järvsö har redan inletts. En annan idé är en kulturfestival där modern dansmusik och scenkonst blandas med god mat i centrum. Alexander vill bidra till både kul och allvar i Järvsö – när pandemin är över och vi kan träffas igen. Så länge skriver han på två manus

hemifrån huset i Skålbo eftersom alla föreställ­ ningar är framflyttade till hösten 2021. Intervjun flyter på automatiskt, frågorna betas av utan att jag knappt hinner ställa några. – En journalist sa till mig en gång: ”att intervjua dig är som att prata med ett själv­ gående piano”. Nämnde vi att han är komiker också? OM DU SER någon som planlöst irrar omkring

i skogarna strax norr om Järvsö är det bara Alexander. Han gillar löpturer i terrängen utan en aning om riktning. Men han vet att det tar 18 minuter att springa in till byn. Om han springer vilse är det bara att plocka upp tele­fonen, det är ju inte vildmarken även om det känns så. För familjen är huset ett åretrunt­ boende där de ska spendera så mycket tid de kan. Alexander är uppvuxen i Vällingby men har tillbringat somrarna hos mammas släkt i Värmland. Pappa är från Casablanca i Marocko och dit reser han vanligtvis varje år med familjen. – Just nu håller vi oss såklart hemma och helst i Järvsö. Jag hade alltid trott att jag skulle köpa en stuga i Värmland, men när vi började titta på hus på landet hade vi turen att bo på prov här i flera veckor, och sen fanns ingen återvändo. Järvsö känns självklart för oss. Det är både en levande by och en tillflyktsort. FAMILJEN HAR UNDER året som husägare provat de flesta aktiviteter som finns i Järvsö. – Men oftast vill vi bara vara hemma och ta det lugnt, vara i naturen kring gården, grilla eller gå ner till sjön och bada. Vi ser fram emot att kunna ge livet i Järvsö till barnen. Vi har planer på att flytta hit permanent, men det får vi se, vi har en tonåring som trivs bra hemma och är svårövertalad. Men vad sägs om att vara med i Wild Kids och sen söka till äventyrsgymnasiet i Järvsö? – Ja, haha, vi kan ju alltid försöka! •

43 FôLK

Sen skådespelarparet Alexander Salzberger och Disa Östrand skaffade jordbrukstomt i Järvsö växer både lugnet i stugan och längtan att bidra till kulturlivet på landsbygden.


JOAKIM SUNDFELDT

LEVER I EN SKRUVAD VÄRLD

44 FôLK

text: Alicia Mårtensson foto: Fredrik Fransson

Blågula uppdrag och Järvsö Bergscykel Park är Joakims vardag. HAN ARBETAR SOM mekaniker på Järvsö Bergscykel Park

Fakta

JOAKIM SUNDFELDT ÅLDER: 42 år. ORT: Järvsö. GÖR: Mekaniker på

J­ ärvsö Bergscykel Park och mekar på uppdrag åt The Union och Svenska Cykelförbundet. FAMILJ: Frun Charlotte och hunden Gimli, som ingår i Järvsö Bergscykel Parks officiella led-crew.

TRE TIPS TILL HOBBYSKRUVAREN: 1. Det ska vara roligt

att skruva, annars kan man lämna in cykeln till någon som tycker att det är roligt. Är det inte kul blir det heller aldrig riktigt bra. 2. Skaffa vettiga verktyg. Du behöver inte ha en hel vagn, men se till att du har bra verktyg som fungerar som de ska. 3. Var inte rädd för att prova, det finns bra tutorials på YouTube och går det sönder är det bara att lämna in grejerna så får någon som kan ta hand om det.

och åker på uppdrag åt landslaget i downhill och enduro. Från och med denna sommar skruvar han dessutom åt det nystartade världscupsteamet The Union. Efter att ha drivit en egen cykelverkstad i Arvika flyttade Joakim till Järvsö för snart fem år sedan, för att utvecklas och för att inte fastna i att enbart laga punkteringar. – Här i Järvsö är det så mycket cyklar i omlopp, både hobby- och tävlingscyklister så det blir liksom aldrig någon tristess i det. Det händer något nytt hela tiden, konstaterar Joakim som fortfarande känner att jobbet som mekaniker både är roligt och utmanande. Att det blev just Järvsö berodde till stor del på att han och frun Charlotte tidigare varit här som gäster och kände att de trivdes i byn. – Sen spelade det ju självklart in att cykelparken är välkänd och den trevligaste att vara i, säger Joakim. Utöver skruvandet på Järvsö Bergscykel Park har Joakim varit med och skruvat en hel del åt landslaget i downhill och enduro på uppdrag av Svenska Cykelförbundet och i som­ mar blir det ännu mer resande. Han är nämligen mekaniker

MED LANDSLAGET HAR han varit med på både träningsläger

JOAKIM REKOMMENDERAR:

Lägg 20 minuter på att tvätta och kolla igenom cykeln varje gång du har använt den, då kommer du se och känna saker innan det blir ett problem. Och mekar du inte själv, lämna in den minst en gång om året på en översyn. Det behöver inte bli speciellt dyrt och vi hinner fånga upp grejerna innan det blir ett stort problem.

i det nystartade teamet The Union som ska underlätta för unga och lovande cyklister som kanske inte har det så lätt ekonomiskt eller inte fått rätt kontakter än, vilket Joakim poängterar är superviktigt. – Downhill är en tuff sport ekonomiskt. Många av privat­åkarna har ganska skral ekonomi, kanske bor de i en skåpbil och får hushålla med vad de har i resväskan. Och då startas nu ett team där du som är ung och lovande kan få en möjlighet till att få det lite bekvämare, berättar Joakim. Till skillnad från fabriksteamen där en mekaniker har hand om en cykel, är Joakim ansvarig för alla teamets cyklar och de har exempelvis inte heller någon kock eller massör som vissa av de större teamen har. Att det är ett mindre team innebär att Joakim får pyssla på även med annat som de behöver hjälp med och inte enbart meka cykel.

Meka cyklar är Joakims passion.

och tävlingar, men det är inte alltid Svenska Cykelförbundet har möjlighet att ha med en mekaniker och cyklisterna får därför stundtals klara sig själva. När Joakim är med märker han hur mycket det uppskattas och cyklisterna kan släppa cykeln och bara fokusera på uppgiften. – Jag åker iväg som mekaniker, men är så mycket mer. Jag ska lösa problem egentligen, cyklisten ska inte behöva tänka på något annat än bara cyklingen, säger Joakim. Och det som han fixar med allra mest när det kommer till dessa tävlings- och träningssammanhang är växlar, bromsar, hjul och däck. – Hjulen lever ett hårt liv, men egentligen är det väl samma slitage vi ser mycket av även i cykelparken bara att när de väl kommer in till verkstaden är de i mycket sämre skick. I sommar ser han mest fram emot säsongsavslutningen i downhill som i år går i USA. – Att få följa med dit blir kul, för en del av de ställen vi ska till i Europa har jag varit på och sen är det alltid kul med ställen långt bort. Så USA blir annorlunda, jag har varit där och cyklat själv men inte just i Snowshoe och inte på det här sättet, säger Joakim. •


VÄXBO

Upplev det gedigna på en vacker plats

God mat och dryck, hemgjord glass, bageri och café, fabrik med linnetillverkning och fabriksbutik, hantverk, smedja och aktiviteter för barnen.

Öppet dagligen hela sommaren!

Växbo Krog 0278 - 66 61 85 • www.vaxbokrog.se

Växbo Lin 0278 - 66 62 00 • www.vaxbolin.se


Smider nya planer

KARIN LI 46 FôLK

text & foto: Lovisa Spaude

Karin Li har alltid vetat att hon vill arbeta med händerna. Efter en lärorik tid i huvudstaden är hon nu tillbaka där allting en gång började. HON VAR INTE gammal när hon klev in på en smedja

Framöver hoppas Karin Li kunna anställa extrapersonal till butiken för att själv kunna tillbringa mer tid i verkstaden och skapa nya kollektioner.

Kulringen på bilden kom till världen när Silver-Nisse bad Karin utöka den redan befintliga kollektionen av trådringar.

Karin Li beskriver sin stil som stram med inslag av naturinspirerade former.

och greppade verktygen för första gången. 15 år, närmare bestämt. Karin Li hade fått en praoplats hos smeden Nils Johansson uppe på Stenegård, i byn känd som ”Silver-­Nisse”. Hon blev satt i arbete direkt, och första uppgiften blev att löda tunna silverringar. – De var väldigt populära på den tiden, och jag minnas att vi sålde massor av dem, berättar hon. Praoplatsen ledde till återkommande sommarjobb och efter gymnasiet en heltidsanställning. När det blev dags att vidga sina vyer kom Silver-Nisses stora kontaktnät i branschen till nytta, och hon knep ett jobb på eftertraktade Silversmeden Rey Urban på Östermalm. – Det var då det började på riktigt, säger Karin Li. Hon minns tillbaka på verkstaden som en plats med högt i tak och mycket kreativ frihet. Med jämna mellanrum hölls utställningar där den ena tokiga idén efter den andra avlöste varandra. Det resulterade i kreationer som tändsticksaskar, linjaler och saxar. Karin Li tillverkade många föremål i naturtema; ett naturtroget äpple i solitt silver, trollsländor på stora näckrosblad, små flugor och vackra grässtrån. – Det var verkligen en rolig verkstad! Totalt blev det tolv år hos Silversmeden Rey Urban, men Karin Li hann även samla på sig andra erfarenheter under sin tid i Stockholm. Bland annat fick hon anställning hos en anrik juvelerare, där hon emellanåt fick arbeta med smycken i miljonklassen. – Det var då jag kände att fixar jag det här, då borde jag kunna starta eget någon gång, berättar Karin. OCH SÅ BLEV det. Ett år senare flyttade familjen hem till

Fakta

KARIN LI

ÅLDER: 50 år. BOR: Stene, Järvsö. FAMILJ: Man och två barn. GÖR: Guldsmed, driver Hälsingeprägel.

Järvsö, och Karin som några år tidigare fått möjlighet att köpa verkstaden av den numera framlidne Silver-Nisse och hustrun Karin Mogensen, som även hon var smed, packade upp kar­ tongerna och ställde i ordning en egen verkstad på gården. – Då ville jag göra saker under eget namn. Jag var tjurig och fast bestämd att inte ta något annat jobb, för då skulle jag inte få till någon tillverkning. Nu skulle jag satsa på det här. Men när hon 2019 fick möjlighet att ta över Hälsingeprägel, den lilla butiken som säljer byggnadsvård och konsthantverk på Stenegård, kunde hon inte låta bli att tacka ja – under förutsättning att det fanns utrymme att tillverka och sälja egna smycken på plats. För ett år sedan flyttade verkstaden in i portlidret, och arbetsbänken är samma som hon satt vid mittemot Silver-­ Nisse som 15-åring. – Det var lite av en slump att det blev som det blev, men i slutändan hade jag inte velat göra något annat, säger Karin Li. •


Hej!

TA NDL Ä K A RE, TA NDH YGIENIST & TA NDSKÖTER SK A

Hoppas att du haft en fin semester. Tänk om du inte åkte hem, utan i stället stannade kvar i Hälsingland? Nära allt det som betyder så mycket för dig – skogen, fisket, cyklingen och skidåkningen. Tänk om du började jobba hos oss? På våra kliniker får du möjlighet att jobba på spetsen av din kompetens och ständigt utvecklas. Vågar du går miste om den möjligheten?

BOLLNÄS L ina W i dell Hägg 07 3 -807 53 4 4

L JUSDAL/JÄRVSÖ Anna- Karin Rosell 070 -557 68 8 4

F O L K TA N D VA R D E N G AV L E B O R G . S E


48 FôLK Här ska avsmakrningsmenyer kunna avnjutas i framtiden.

THERESE LINDBERG

Magasinet är nyrenoverat och redo för sina första gäster.

Här kan du varva ner och njuta av lugnet.

Öppnar upp sitt hem text: Alicia Mårtensson foto: Håkan Persson

Det är på sätt och vis drömmen om att kunna cykla från vingård till vingård, eller från hälsingeknut till hälsinge­knut, som har fått Therese Lindberg att öppna upp sitt andra hem, gården Boas och Magasinet i Förnebo. FÖDD BONDDOTTER FRÅN Västmanland och många års

erfarenhet av turism i bagaget så brinner hon för att bidra till ett hållbart turistande och håller Järvsöbygden varmt om hjärtat. Drömmen om att driva ett eget lite ställe har funnits sedan Therese var ung och säsongsarbetade i fjällen. Som nyfylld 50-åring med barn som börjar att bli flygredo har möjligheten till att förverkliga den drömmen nu kommit allt närmare. Gården Boas, som fram till slutet av 1950-­talet var en lanthandel, är nu Therese hem som hon öppnar upp för mindre sällskap som vill värna om egentid, njuta av den vackra omgivningen och känna den personliga ”hemma hos”-känslan. På den lilla gården mellan Förneboberget och älven, halvvägs mellan Järvsö och Nor kan sällskap komma och ta del av den lugna oas Therese har skapat. – Jag öppnar upp mitt andra hem och det är därför viktigt för mig att allt sker med omtanke och respekt för både omgivning och natur, säger Therese. När pandemin är över hoppas Therese att Boas och Magasi­ net kan bli ett bra cykelstopp längs vägen och en bra utgångs­ punkt för cykelturer eller andra aktiviteter i Järvsös bygd. – Tänk vad härligt att trampa grusväg med picknick i

cykelkorgen eller stanna här på stop-over några dygn för bastu, middag, övernattning och frukost, säger Therese. Övervåningen på magasinet är omsorgsfullt inredd som en studio med övernattningsmöjligheter och stora ateljéfönster som blickar ut över det böljande landskapet med Mörk­ bergets siluett i bakgrunden. Här kan man känna sig som hemma, ladda batterierna och ta del av den vackra natur och alla aktiviteter som Järvsö har att erbjuda. FRAMÖVER HOPPAS THERESE kunna ordna diverse Fakta

THERESE LINDBERG

ÅLDER: 50 år. FAMILJ: Två flygfärdiga

barn och hunden Watson. BOR: Förnebo och Järfälla. GÖR: Arbetar som handläggare och har Boas och Magasinet i Förnebo.

pop-ups på olika teman och har också planer på att erbjuda avsmakningsmenyer från lokala kockar som kommer till gården och lagar middagar. – Vi har deltagit i evenemanget Gårdstrampet två gånger och då har vi byggt upp ett pop-up café, haft husesyn och serverat bland annat svartvinbärsdryck med smak av mynta och powerbollar med smak av morotskaka, säger hon full av inspiration inför framtiden. För att hålla dig uppdaterad om vad som händer på den lilla gården kan du kika in på @magasinetfornebo på instagram. Det är även där Therese i dagsläget tar emot för­ frågningar om vistelser på Boas & Magasinet i Förnebo. •


BAGERI • CAFÉ • RESTAURANG • BUTIK • CHAMPAGNEBAR

Fredagspizza! Typsnitt: Sand Dunes Minion Variable Concept

Turistvägen 61, Järvsö, mitt i byn! Tel. 073 035 56 64 • jarvsogardsbageri@gmail.com • jarvsogardsbageri.nu •

Järvsö Gårdsbageri


Fakta

Ann, Guilherme och dottern Aliss, samtliga cykeltokiga.

ANN JOHANSSON & GUILHERME NUNES

50 FôLK

ÅLDER: 36 och 35 år. BOR: Söromåsen. KOMMER FRÅN: Ljusne och

Lissabon (Portugal). FAMILJ: Dottern Aliss, 2 år. INSTAGRAM: @mairawa samt @tent_for_three

GLÖM INTE DETTA PÅ CYKELTUREN:

”Punkteringslappar och pump, man får alltid punka när man inte tror att man kommer att få det.”

TRE SNABBA MED ANN:

CYKLA ENSAM ELLER MED NÅGON ANNAN? Om någon annan är familjen, så familjen, annars ensam. TÄLT ELLER HOTELL? Tält. STIG ELLER GRUSVÄG? Stig.

ANN & GUILHERME

Familjen Tramp text: Alicia Mårtensson foto: Håkan Persson

Sedan Ann Johansson och Guilherme Nunes vägar korsades i den australienska outbacken för fyra år sedan har de hunnit cykla bland annat Nordkalottleden, Tasmaninen och Gotland runt tillsammans. UNDER DEN SISTNÄMNDA turen var Ann

Springs. Vi umgicks i två dagar och fortsatte gravid i femte månaden med deras dotter Aliss. sedan åt varsitt håll, säger Ann och berättar Idag har familjen slagit rot i Söromåsen och att efter att de avslutat sina respektive resor turerna går nu främst utmed Hälsinglands valde Guilherme att flytta med Ann till många grusvägar. Stockholm. Där bodde de ett par Ann ser för det mesta cykeln år innan närheten till friluftsliv som ett transportmedel, ett och naturen fick dem att söka sätt att få uppleva och se sig till Anns hemtrakter i världen i lagom takt. Hon Hälsinglands skogar. har bland annat gett sig på att cykla till andra si­ ATT TVÄTTA HÅRET dan jorden, Nya Zeeland, i dikeskanten och sova två gånger. Första gången hemma hos totala främ­ skadade hon foten efter lingar var inte alls konstigt ett halvår i sadeln och var för Ann under tiden i tvungen att avbryta sin resa sadeln. Idag ser vardagen lite Dottern Aliss älskar sin vagn. när hon var högt upp bland annorlunda ut, men att de har bergen i Tadzjikistan. Andra gången fått barn är ingenting som stoppar tog hon sig hela vägen och träffade dess­utom dem från att fortsätta med sina äventyr, om sambon Guilherme efter vägen. än i mindre skala. – Guilherme var i Australien på ett arbets­ – Ingenting behöver ta slut bara för att man visum och jag korsade landet från väst till öst blir en familj, säger Ann som drömmer om att på min cykel när vi, i hjärtat av out­backen, någon gång få visa dottern allt hon själv fick träffades i en liten stad som heter Alice uppleva. Och om några år vill familjen ta med

sig sin dotter och cykla utomlands igen. Nu utökar de successivt sina cykelturer allt vad de märker att Aliss gillar det och i sommar blir det förhoppningsvis en veckas lång tur någonstans i Sverige. – Aliss trivs så bra i cykelvagnen och somnar oftast så fort vi är i rörelse, säger Ann glatt. Medan drömmarna om längre turer invän­ tar sin tid skriver Ann på en bok om sin resa till andra sidan jorden och förhoppningen är att den ska finnas att läsa sommaren 2022. – Det låg där och pockade på mig, alla berättelser från min resa som jag aldrig delat med mig av. Så jag bestämde mig för att ge det en riktig chans och skriver nu nästan heltid på boken, säger Ann. Nyfikna ögon får tillsvidare hålla till godo med någon av Anns Instagram-­ konton där hon delar med sig av minnen från resan och friluftslivet som ligger familjen varmt om hjärtat. • Ann cyklar till andra sidan jorden.


DENNA HELSIDA ÄR EN ANNONS FRÅN FJÄLLVÄGEN

FJÄLLVÄGEN Skapar tillgänglighet – från kust till fjäll TEXT: HENRIK LUNDROOS

Från kust till fjäll går vägstråket Fjällvägen. En livsnerv för människorna längs Ljusnans dalgångar och fjällvärld – och den kortaste vägen för storstads- och Mälardalsbor på sin resa till fjällen. Stråket är sedan en tid under pågående hållbar regional utveckling – i flera dimensioner. Den 40 mil långa Fjällvägen utgörs av riksvägarna 83 och 84 som går genom Hälsingland och Härjedalen. Längs Fjällvägen förekommer stora mängder lokal och regional arbetspendling, omfattande gods- och persontrafik samt resande i och med fjällturismen – ett populärt stråk med andra ord. Något som ställer krav på nytänkande kring samhällsbyggnad och infrastruktur. Samarbete regioner emellan Från början var Fjällvägen ett samarbetsprojekt – mellan kommuner, näringsliv och regioner – som jobbade för bättre och utvecklad infrastruktur samt innovativ samverkan. Idag är projektet avslutat, men samarbetet lever vidare genom ett partnerskap mellan Söderhamns, Bollnäs, Ovanåkers, Ljusdals och Härjedalens kommuner samt destinationsbolagen Järvsö, Lofsdalen, Vemdalen och Funäsfjällen. Syftet är att verka för hållbar regional utveckling längs hela vägstråket genom ökad tillgänglighet, konkurrenskraft och tillväxt. Dessutom är en prioritering av detta stråk en

insats för miljön då det är kortaste vägen från kust till fjäll. Det nära samarbetet skapar också tydlighet och gör det lättare att prioritera. – Vägen är vår pulsåder och vi såg ett stort behov av att lyfta detta stråk tillsammans. Vägen har varit verktyget och det är viktigt med kontinuitet, långsiktighet och uthållighet när man jobbar med dessa frågor, berättar Tony Stark, samhällsplanerare på Bollnäs kommun. Mångfunktionellt stråk Fjällvägen är ett mångfunktionellt stråk som har avgörande betydelse för hela områdets utveckling. Arbetspendling, gods- och skogstransporter, fritidstrafiken, sjukvård och besöksnäringens resande är alla faktorer som ligger till grund för arbetet med Fjällvägen. Besöksnäringen är en viktig basnäring i hela landet men just i Hälsingland och Härjedalen är det en snabbt växande ekonomisk faktor och något som skapar många nya arbetstillfällen. I de regionala planerna är idag Fjällvägen ett prioriterat stråk och medel avsätts kontinuerligt till nödvändiga förbättringsåtgärder, liksom att varumärket tydliggörs och intresset för arbetet märks på en nationell arena. – Tid är pengar och har vi inte ett snabbt, säkert och attraktivt vägnät tappar vi vår konkurrenskraft. Det är viktigt och helt avgörande för tillväxt och hållbar utveckling längs hela vägstråket att vi kan samarbeta mellan kommuner och näringsliv över länsgränser, säger Marie Centerwall, kommunalråd i Bollnäs kommun. Mer information om Fjällvägen hittas på www.fjellvegen.se


Köpet som ledde till 30 års degknådande

52 FôLK

text: Alicia Mårtensson foto: Peter Eriksson-Gladh

Marianne Eriksson har bakat tunnbröd på Stenegård i vad som känns som urminnes tider. Men att hon hamnade där har egentligen inte ett dugg med tunnbröd att göra, utan hör och häpna – palt! DET VAR NÄR Marianne var på väg hem en vårdag

Rykande färsk tunnbröd.

Fakta

MARIANNE ERIKSSON

ÅLDER: 65 år. BOR: Järvsö. FAMILJ: Bor själv, men

har tre barn och fyra barnbarn. GÖR: Har kafferast och driver Tunnbördsbageriet på Stenegård. LYSSNAR HELST PÅ: Radio P4.

SMULTRONSTÄLLE I JÄRVSÖ:

MARIANNE ERIKSSON

”Det finns alldeles för många för att bara välja ett, men ett jobbar jag på (Stenegård) och ett bor jag vid (Järvsö Bergscykel Park).”

Några tankar på att sluta baka finns ännu inte. Tack Marianne, säger vi tunnbrödsälskare.

1989 och fick för sig att det vore gott med palt till middag som allt började. Familjen stannade till på Tunnbrödscaféet i Myra och Marianne sprang in. Det var då hon träffade på Lena och Håkan Hedin som på den tiden drev caféet och Mariannes planer på en lugn sommar med mycket bad och lek med barnen fick en annan vändning – Lena och Håkan tyckte att hon kunde komma och baka tunnbröd hos dem istället. Efter två somrar på Tunnbrödscaféet i Myra slog de 1991 upp portarna till bageriet på Stenegård och några år senare startade Marianne eget, och har sedan dess knådat degar sommar efter sommar i den lilla röda stugan. – Tänka sig, bara för att vi skulle äta palt och sås till middag, skrattar Marianne och verkar själv för­ undrad över tillfälligheten som gjorde att hon än idag kavlar bröd på en av Järvsös vackraste platser. Att få arbeta på Stenegård beskriver Marianne som en ynnest. Och det är till stor glädje för henne att hon har bland annat barn och barnbarn till sin hjälp i bageriet om somrarna. – Det är inte alla som får arbeta i så vacker miljö och mitt bland alla dessa fantastiska evenemang och auktioner som är här om sommaren, konstaterar Marianne. När Marianne inte förser Stenegårds besökare med rykande färskt tunnbröd har hon kafferast, som hon själv uttrycker det, och en riktigt lång sådan. – All tid är min, jag äger min tid och det är det bästa som finns, säger Marianne om livet som pensionär. Men några tankar på att sluta baka tunnbröd på Stenegård finns inte än på ett tag och det är vi bröd­ sugna evigt tacksamma över. För jag gissar, att du som har rört dig i trakterna kring bageriet på Stenegård, vet att doften av nybakt bröd som lägger sig mellan husen även får den glutenintolerante att slicka sig om läpparna? •


@ravgrytetskafferosteri

Välkommen till anrika Järvsöbaden, en rogivande oas i avspänd och charmig pensionatsmiljö. Vi kan ta hand om Er och erbjuda Er en rogivande #swemester #hemester med avskilt boende, stora avstånd i vår matsal och trädgård för måltider, vandringleder, skogsbad, downhillcykling, cross country-cykling, forsränning eller kanoting på Ljusnan eller bara hänga vid vår pool.

Alltid nyrostat hantverkskaffe. info@ravgrytet.se | Turistvägen 21

Spaavdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, ångbastu, stor jacuzzi, kallbad med rinnande vatten från vår egna källa, relaxavdelning.

Foodtruck, catering & event.

Här finns utomhuspool, golfbana, boulebana, biljard samt cykeluthyrning. Vi ordnat konferenser, kick-off, bröllop, födelsedagar och dop. Våra måltider serveras i matsal uppdukat med vita linnedukar, blommor och ljus. På menyn serveras grönsaker, frukt och bär från egna trädgården samt hembakat bröd. Frukost vardagar 7.30-9.30, lör-sön 8.00-10.00 Lunch 11.30-14.00. Middag från 18.00, bordsbokning.

För mer information besök vår hemsida: www.jarvsobaden.se 0651–404 00 · info@jarvsobaden.se

@burgarbussen_nomad

NÄRA NATUREN, DJUREN, SYSSLORNA & MATEN

Välkommen till Svedbovallen! Öppet alla dagar 19 juni-15 augusti, kl. 11-17.

SVEDBOVALLEN är ett mysigt och lärorikt utflyktsmål för hela familjen. Här möter du ett modernt småbruk i en kulturhistorisk miljö med djur som fritt betar skogens örter och växter, precis så som den traditionella fäboddriften fungerade. Hos oss kan du köpa goda ostar, fika i vårt fäbodcafé och hälsa på djuren. TILLSAMMANS GÖR VI BESÖKEN PÅ FÄBODEN TRYGGA Fäbodens miljö inbjuder dig att strosa runt i de fina omgivningarna med goda förutsättningar till social distans. Med nytvättade händer får du tillfälle att träffa våra djur. I år erbjuder vi ett begränsat antal aktiviteter mot förbokning. För att se vårt aktivitetsprogram, vänligen besök vår hemsida.

Läs mer på www.svedbovallen.se eller följ oss på Facebook och Instagram.


54 FôLK

JAN ERIKSSON

Denna vy på daglig basis, inte fy skam!

Bestiger Järvsöklack

– varje dag, året runt text: Alicia Mårtensson foto: Håkan Persson

Oavsett årstid och väderlek är Jan Eriksson på topp. DET ÄR LÄTT att tro att det är den fantastiska utsikten på

Fakta

JAN ERIKSSON

ÅLDER: 77 år. GÖR: Pensionär. FAMILJ: Fru, fyra barn och en drös barnbarn och barnbarnsbarn.

GLÖM INTE DETTA NÄR DU SKA UPP PÅ JÄRVSÖKLACK: Fika!

klackens topp som lockar honom till att gå där varje dag. Men numera stannar Jan sällan på toppen och blickar ut över det vidsträckta landskapet som breder ut sig nedanför, han har sett det fler gånger än någon annan. För Jan är inte Järvsöklack det utflyktsmål som det är för många av oss andra, det är hans dagliga motionsrunda och har varit det i tre, fyra år nu. – Det är roligare att gå den här rundan än längs någon väg och så mår jag bättre av att röra på mig, säger Jan om varför han går där dag in och dag ut. VANLIGTVIS PARKERAR HAN sin bil vid foten av Järvsö­

klack på morgonen vid halv nio snåret. Och på senare tid har det allt oftare blivit två vändor upp på klacken om dagen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Jan erkänner att han ibland funderar på vad sjutton han håller på med som går samma vända varje dag och kämpar sig upp för bergets bitvis krävande sluttningar.

– Visst, ibland kan det kanske bli lite enformigt, men så glider man in på andra tankar, går där och filosoferar och vips så är man uppe, säger Jan. Längs med den bitvis steniga stigen, försjunken i sina tankar, har Jan under dessa år tappat hela 20 kilo. – Det fanns ju att ta av när jag började, jag jobbade som grävmaskinist innan pensionen så det har ju varit mycket stillasittande, konstaterar han. STIGEN UPP PÅ Järvsöklack har med åren blivit allt mer

vältrampad och det är många fler än Jan vars fötter sökt sig upp mot toppen, om än inte lika ofta. Nuförtiden möter han allt från personer som cyklar ner för berget, människor som har tältat uppe på toppen och självklart kryllar det av barnfamiljer som tar sig en fika framför den fantastiska utsikten. – Det har hänt att jag har blivit bjuden på kaffe av någon som har stått och kokat i stugan som finns här på toppen, och det är ju alltid trevligt, säger Jan glatt. •


Välkommen till Färilas delikatessbutik, belägen mittemot kyrkan. Här hittar du våra egentillverkade charkdelikatesser. Öppet måndag–fredag 10–17. Välkommen in! Tel: 0651-21100 Mail: info@bjorkco.se

Hitta oss på

snickarerik.se • erik@snickarerik.se

För erbjudanden och tävlingar, gilla Björk & Co på Facebook


PETER AUGUSTSSON 56 FôLK

Fakta

PETER AUGUSTSSON

BYHETER

Boris har skaffat tjej. För er som missat detta så bodde grävlingen Boris under en tid hemma, inne, hos Pernilla Magnusson och Birger Sjöberg i Järvsö. Men, nu har han alltså hittat tjej och åter flyttat ut till sin lya. Pernilla och Birger har även skrivit en bok om Boris som de hoppas kommer ut i sommar. – Boris är busig och ofta på G med något bus och lek. Han sov helst bakom soffan eller låg och värmde magen framför brasan. Han gick ut och in som han ville, berättar Birger. Den 26-30 juli planerar nystartade Järvsö Operasällskap för en operafestival. Det råder total padelboom i byn! Det planeras och byggs banor, både inom- och utomhus, på åtminstome tre nya ställen. Heja! I sommar kommer Wild Kids tillbaka för att spela in en ny säsong. Bygglov är beviljat för 37 lägenheter, bostadsrätter, på Kulthammar. Det är Thomas Winter som köpt det från tidigare ägare Leif Ivan Karlsson. Man hoppas vara klar till årsskiftet. Järvsö Lodge är också på gång med sina bostadsrätter och planerar för inflytt i december. I augusti slår Järvsö­gymnasiet upp portarna till sina fyra utbildningar med nationellt intag. – Vi har i dagsläget 45 förstahandssökande, säger Johanna och Dennis Laurén, personerna bakom skolan.

ÅLDER: 49 år. ORT: Järvsö. GÖR: Vd för Järvsö-

backen. FAMILJ: Fru och två barn. FAVORITRÄTT: Rösti. FAVORITAKTIVITET: Skid­ åkning.

DET VISSTE DU INTE OM PETER: Dansade och sjöng mycket förr i tiden.

TANKAR NYA IDÉER text: Alicia Mårtensson foto: Emrik Jansson

Järvsöbackens vd Peter Augustsson drivs av mötet med människor. FÖR 25 ÅR sedan ställde Järvsöbackens vd Peter Augustsson

ner sin väska i Järvsö och sedan dess har han blivit kvar. Det som Peter gillar allra mest är mötet med människor, både när det kommer till hans fritidsintressen och i jobbet. Peter har arbetat med skidåkning sedan han var 18 år och det var bland annat passionen för skidåkningen som tog honom hit, till vackra Järvsö. Platsen som Peter beskriver som en härlig plats att bo och verka på. – Skidskolan är min grund och jag har jobbat mycket med skidlärarutbildningar runt om i Sverige och ut­bildat människor. Det är skidåkningen som är anledningen till att jag flyttade hit. Jag älskar skidåkning, säger Peter och fortsätter – Sen ville vi ju också ha ett bra ställe för våra barn att växa upp på och ett aktivt liv. Och ett aktivt liv är någonting Peter definitivt har. Trä­ ningen är ett stort intresse och någonting Peter sysslar med flera dagar i veckan. Han både springer, cyklar och tar sig fram på allt möjligt som liknar en skida vintertid. Men det han gillar allra bäst med träningen är det sociala. – Jag gillar det planerade spontana umgänget. På tisdagar är vi exempelvis ett gäng som sticker ut och cyklar, men man vet aldrig vem som är där just den tisdagen. När han springer vill han helst hålla ett tempo där det går att prata och turen får gärna gå i skogen, längs vatten och berg. En ledig sommardag stiger han helst upp tidigt och packar ryggsäcken med fika och springer en längre tur på två-tre timmar tillsammans med likasinnade, för att sedan slappna av och läsa lite när han kommer hem.

– På fritiden brukar jag fokusera på att ta det lugnt och hitta energi, för att orka tänka nytt och komma på nya saker när det kommer till anläggningen. Om somrarna brukar även Peter och familjen passa på att åka ner till Varberg på västkusten, där han kommer ifrån, för att hälsa på släkten och njuta av havet. – Men det man gör där är ju ungefär samma saker som här. Jag gillar ju Järvsö, men ibland kan det vara skönt att byta miljö och speciellt eftersom min släkt bor kvar där nere. BÅDE SYD- OCH toppliften må såhär års bära cyklister upp

för Öjeberget och snösugna utförsåkare får tålmodigt vänta till vintern, men trots att Peters skidor står på sommar­förvar kan han inte hålla sig borta från backarna. Ett av hans många intressen är nämligen downhill. – Downhill är fantastiskt utifrån att du måste ha fullstän­ dig fokus på det du gör just nu och jag gillar adrenalinet med det. Efter alla dessa år tycker Peter fortfarande att det är roligt att arbeta som vd för Järvsöbacken och han uppskattar mötet med människorna och bekräftelsen man får med nöjda gäster som återkommer och är glada. – Jag drivs av mötet med människorna och att Järvsö ska vara ett roligt ställe att vara på. Det ska vara ett ställe att trivas och träffa nya bekantskaper på. Både för de som bor här, de som är här tillfälligt och för de som flyttar hit. Det blir en bra mix då som gör Järvsö till ett attraktivt ställe att bo på, menar Peter. •


FORSPA D

DLING

Är du suge n på utman inga och att lära känna fors r, äventyr ens krafte r? I våra smid iga forska ja ker får du en action-f ylld upplev else i Ljusnan s vilda vatt en. Här finns forsar för alla nivåer paddlare oc av h licensier ade guider .

KLIPPKLÄTTRING

Din lokala verktygsmakare

Nyfiken på att klättra utomhus?

Vi fixar en luftig upplevelse som bjuder på pirr i magen, säkra förhållanden och vackra vyer.

Vi hjälper dig från idé till färdigt verktyg/produkt. Konstruktion, prototyptillverkning och små serier. Tillhandahåller: trådgnistning, sänkgnistning, skärande bearbetning, slipning, svetsning samt härdning.

Prova på några timmar eller flerdagars klätterkurser med auktoriserad instruktör.

GROTTKRYPNING

Välkommen ner o utforska underjorden! Här vandrar och kryper vi utrustade med pannlampor samt skyddskläder och undersöker underjordens långa gångar, djupa hålor och stora salar. Mäktigt och svalkande; en perfekt aktivitet för allt från het sommar till sena hösten.

info@explore61n.se | 070-262 52 73 | www.explore61n.se

pressverktyg.se • 0651-76 85 50

DIN MOTORBUTIK I HÄLSINGLAND MOTORCYKLAR // ADVENTURE // CUSTOM // CROSS // ENDURO // ATV // SNÖSKOTER // TRÄDGÅRDSMASKINER SLÄPVAGNAR // TILLBEHÖR // RESERVDELAR // KLÄDER // VERKSTAD Släpvagn

PU75-2613 Fr. 543:-/Mån 24 Mån Räntefritt

Paketpris Fr. 1.175:-/Mån 0kr Kontaninsats 120 Månader (Sportsman 570, Lorries PU75 Släpvagn, AM 305)

Robottklippare Automower 305 Fr. 541:-/Mån 24 Mån Räntefritt

Polaris Sportsman 570 Fr. 925:-/Mån 0kr Kontantinsats 120 Månader

Välkommen in för att se alla nyheter för 2021! Vi har alltid ca 20 olika demomaskiner tillgängliga för provkörning.

0651 - 412 43 - Industrivägen 22, Järvsö

WWW.JARVSOMOTOR.SE


58 GôTTA

MATIGA BYHETER

GôTTA

Vi har fått en ny glass­ kiosk efter Industrivägen i Järvsö, Glasskupan. – Vi erbjuder kuloch mjukglass med extra fokus på tillbehör, berättar Helene Winder på Glasskupan. Det finns bland annat en specialglass som heter Järvsö klack. Järvsöklämman flyttar in i trädgårdscaféet på Stenegård. Här kommer Lotta med personal servera sina varma tunnbrödsklämmor (som Marianne på gården bakar) med mumsigt innehåll, även annat gott fika kommer serveras. Lotta kommer även inta Svedbovallen med sina hällvarma klämmor i sommar. Lina och Janssons bröd kliver in i Jennifers och Brödbutikens gamla lokal på Stenevägen. Varje fredag finns surdegsbröd, knäcke och bullar att köpa. – Jennifer och jag är goda vänner, och jag kunde inte tacka nej till erbjudandet helt enkelt, säger Lina Lundmark, ägare Janssons bröd. Är du intresserad av närodlad mat? Då slår vi ett slag för Reko-ringen i Järvsö. Sök upp Facebook-gruppen ”REKO Järvsö” och boka dina varor. Restaurangen Fermanoz 3, mitt i byn, byter namn och skepnad, de heter numera Fifty Järvsö. Ny meny och nytt koncept. Nytt på menyn är bland annat smashburgare. Anders-Pers fikabod, nedanför Skills Parkens pump track 1, bygger ut. Taket lyfts och det blir en ny bagarstuga. Man har även planer på en ny festvåning.

59 60 62 64

En hamburgare är väl aldrig fel? EN BUSS KOMMER LASTAD! Förverkligade sin hobby PRALINTILLVERKARE MARIA Familjen Stegs växlar upp NUMERA ÄVEN ODLARE Malin skapar drömlika kreationer TÅRTFEST FÖR VUXNA


BYNS BÄSTA NYBURGARE

En fantastisk hällvarm tunnbrödsklämma med smaker från Hälsingland.

text: Lovisa Spaude foto: Håkan Persson

I Järvsö med omnejd står den uppställd, fem av veckans dagar, redo att mätta hungriga magar med färska hamburgare. DET ÄR EN färgstark vägfarande som synts till

Olof Frejd rattar Burgarbussen Nomad.

i Jarse med omnejd den senaste tiden. Med sin gälla gula färg och en signaturburgare som kammat hem en andraplats i SM i hamburgare ber den inte om ursäkt för sig. Kön ringlar lång av hungriga ortsbor när Burgarbussen Nomad lägger till för att servera dem rykande, färska hamburgare. – Det här är lillebrorsan till Burgarbussen i Falun, säger Olof Frejd, som är den som van­ ligtvis kränger burgare bakom luckan. Men är det inte ett namn som klingar bekant? Jojomen, visst är det Olof ”Räven” Frejd, den ena halvan av duon bakom familjeägda Rävgrytets Kafferosteri, som tog sitt pick och pack från Dalarna och slog sig ner i byn i fjol. – Burgarbussen är som en institution där borta. Den startades upp av Frida Önnerberg och David Sjöblom som ligger bakom den prisbelönade dirtburgern. När vi flyttade hit blev de med ny buss, medan jag tog med mig den här gamla trotjänaren, berättar han. En viktig del av konceptet är att försöka hålla det så lokalproducerat som möjligt. Chili­såserna kommer från Magnifusson i Falun, köttet från Delsbo slakteri och baconet härrör från Björk & Co i Färila. – Nu letar vi efter någon som kan göra brödet här uppe också. På menyn finns fem olika burgare plus en vegetarisk variant. En alldeles lagom uppställ­ ning, om man frågar ”Räven”. – Vi vill hålla det enkelt och inte krångla till det så mycket. Här finns en burgare för alla. Till sommaren finns lite lösa planer på att även utfodra byborna med frukost. – Vi tänker ägg och bacon, sandwich och kanske omelett – tillsammans med en god kopp kaffe från Rävgrytets Kafferosteri förstås. #

I sommar möter ni oss i i caféet på Stenegård och caféet på Svedbovallen där ni kan njuta av våra klämmor. Öppettider Stenegård: Juni, ons-sön, 11-16. Juli, alla dagar, 11-16. Öppettider Svedbovallen: Alla dagar, 21/6-15/8, 11-17.

Lotta Olsson Tel 073-039 29 42 www.jarvsoklamman.se

Välkommen till

Anders-Pers Fikabod mitt i byn

Sommaröppettider: 10-20 Turistvägen 21, Järvsö @anderspersfikabod


Maria tillverkar även veganska praliner.

60 GôTTA

Maria Hermansson har startat Hermans Chokladbod i Järvsö. Hobbyn blev hennes jobb.

Populära praliner text & foto: Moa Åhs

Prinsesstårtor i pralin-form.

”Man kan bestämma själv vad man tycker är nyttigt. Lite så är det med praliner tycker jag. Man njuter väldigt mycket medan man äter dem, men man äter oftast inte så många”. MARIA HERMANSSON HAR förvandlat sin hobby till sitt

Fakta

MARIA HERMANSSON

ÅLDER: 53 år. BOR: Järvsö. FAMILJ: En sambo och

två vuxna barn och ett barnbarn på tre månader. GÖR: Äger och driver Hermans Chokladbod.

jobb. När resebyrån i Ljusdal lade ner blev hon av med jobbet och behövde någonting att sysselsätta sig med. Vad bättre än att tillverka praliner? Hon hade varit intresserad av pralintillverkning länge, gått kurser och hållit på med det på hobbynivå i ungefär ett och ett halvt år innan hon valde att bli professionell pralinmakare. – Fast jag är absolut inget proffs! Jag testar mig fram, prov­ar lite olika saker med choklad, säger Maria. När vi pratar med henne håller hon precis på att experi­ mentera med lingonkola och chili, och hon berättar att hon tycker att det är roligt med teman, baserade på årstider, högtider och så vidare. – Choklad passar ju vid alla tillfällen, säger hon och fortsätter: – Och jag skulle nog tycka att det vore lite tråkigt att göra samma lika hela tiden. Jag tycker om att experimentera med olika smaker, olika dekorationer. Det är roligt med variation.

Marias egen favorit är mörk choklad, men hon jobbar med alla sorter. Den vita chokladen har visat sig vara mest populär, något som hon kanske inte räknat med. – Men det är nästan lite lättare att få fram smaker med den vita chokladen, så det är kanske därför. CHOKLADEN HON ANVÄNDER kommer från Malmö

Chokladfabrik eftersom Maria prioriterar både ekologiskt och fair trade. – Och de använder inte sojalecitin i sin choklad heller, den är väldigt ren. Dessutom är den både god och trevlig att jobba med. När Maria klev in i pralinbranschen var det inför en extremt hektisk tid. Jul. Hon fick direkt mycket att göra och det märktes att pralinerna satt väl i mun så att säga. – Det var en hektisk tid att dra igång ett pralinföretag, men det var roligt också och jag är så glad och tacksam över att så många är intresserade och vill köpa min choklad, säger Maria innan hon återvänder in i sitt kök på Anders-Pers Fikabod där hon håller till. •


CAFÉ • MAT • GÅRDSBUTIKER ÖPPET VARJE DAG I SOMMAR 10-18 Med undantag för midsommar

Besök gårdsmejeriet och ostkiosken! Ostkiosken är öppen dygnet runt med självbetjäning. Här finns Jarseosts alla dessertostar, Järvsö ostkaka och sommarfavoriten ostglass. Du kan även ta en kopp kaffe och slå dig ner en stund i trädgården. TIPS! Cykla gärna till oss.

Missa inte sommarens härliga event!

Ostcafé på gården Varje tordag och fredag i juli mellan kl. 11- 17 serveras ostbricka och Järvsös traditionella ostkaka. Sittplatser finns i trädgård eller bakstuga.

Varmt välkomna!

För mer info – www.ystegarncafe.se

Hiklacksvägen 4, Järvsö www.jarseost.se

Sofia 070-284 09 90 Åsa 070-230 67 99

Jarseost Jarseost

Hillsta 8, 824 62 Forsa • 0650-101 90 • info@ystegarn.se • www.ystegarncafe.se

Vi är en kombinerad lanthandel och restaurang. Hos oss kan ni handla mat, eller sitta ner och ta ett glas vin och käka några mellanrätter, allt lokalproducerat.

Onsdag –Lördag 11.00 – 20.30

Stene Hybovägen 1 827 54 Järvsö

bokning@jarvsolanthandel.se www.jarvsolanthandel.se


62 GôTTA Musteriet och odlingen är två verksamhetsgrenar i företaget Järvsö Gröna som drivs av bland annat Anna Stegs.

Stegs nästa steg text & foto: Lovisa Spaude

Knappt hann Järvsö Musteri slå upp portarna innan trion bakom verksamheten började se sig om efter ytterligare matnyttiga bestyr. Sedan i våras har de även gått och blivit odlare. – Det finns så mycket potential här, säger entreprenören Anna Stegs. Gurka odlas för fullt.

Järvsö Gröna säljer även vaktelägg. Debesay Gnbot under vårens första gurkskörd – som landade på dryga 90 kilo.

IDÉN OM ATT köpa upp Cirkeln i Järvsö (ofta kallat

”Bredänge tomater” i folkmun) kom lika plötsligt som lägligt. Nu har Anna Stegs, systern Mella och hennes svägerska Angela Tallosi två växthus och en enorm frilandsodling att se efter. – Det är världens roligaste grej att hålla på med, hela processen från att man sätter något i jorden, skördar och säljer det, säger Mella Stegs. Men att ta över en så stor odlingsanläggning kräver både kunskap och tålamod. – Det är lite av en vetenskap allting, med jordprover och analyser, berättar Anna, som har fått lära sig alltifrån hur en värmepanna fungerar till hur man kontrollerar gödselnivåer och sköter vattensystemet. Belöningen blir fem sorters tomater, gurka, sallad, örter, havtorn, rabarber och jordgubbar – till att börja med. De skördade grönsakerna och frukterna kommer att landa i lokala butiker och restauranger, och under som­ maren kommer man även bedriva egen försäljning nere i byn några dagar i veckan. – Flera av råvarorna kommer också förädlas och bli till nya mustsorter, säger Anna Stegs. Hittills har man bland annat experimenterat fram en närings­ bomb till havtornsshot.

– Vi tog tillvara på skalen, malde ner alltihop och till­ satte lite äpple, berättar Angela Tallosi, som liksom övriga inblandade brinner för när- och kravodlad mat. HELA DERAS ODLING är ekologisk och kravcertifierad

och inga bekämpningsmedel används. – Att odla ekologiskt innebär också att vi försöker hålla det så naturligt som det går. Därför pollineras alla plantor i växthuset med hjälp av humlor som har ett egna bon därinne, säger Anna Stegs. Om den driftiga trion kommer att ta sig an några fler projekt återstår att se – kanske lagom till nästa sommar­ nummer av Magasin Järvsö. – Visst har det gått fort, men så har vi också en plan om att bli halvtidsbönder och det här går helt i linje med det, säger Anna Stegs. •

Karin Frisk var en av många som kom hem med en kravodlad gurka efter vårens första REKO-utlämning. Mella och Anna Stegs samt Angela Tallosi.


Hos oss hittar du flerfaldigt prisbelönta bärprodukter och mycket annat.

Vällagad mat för hela familjen! Självklart alltid svenskt kött/kyckling, vegetariskt och veganskt och smaker från hela världen. Något för alla! Vi odlar ännu mer grönsaker hemma, och köper in annat från lokala producenter. Öppet för lunchbuffé hela sommaren, ända till sista september, se Stenegårds hemsida (www.stenegard.com) för aktuella tider!

Välkommen till Lotta-Boden och Loos lika vackert sommar som vinter

Välkomna till fräschaste lunchen och den finaste uteserveringen önskar

0657-105 09, 070-271 52 53 / Gärdesvägen 3, Loos / lottaboden.se

Monica: 070-206 16 49

Parkera cykeln & ta en paus hos oss Matinspiration från hela världen, mysigt häng både inne och ute och massor med second handfynd.

JBP Hotell, Vallmovägen 20, Järvsö | 072-244 61 50 | Se öppettider och meny på cykelbistron.se

Monica och hela gänget!


TÅRTFEST FÖR VUXNA

64 GôTTA

text: Nathalie Häll foto: Håkan Persson

Pannkakstårta. Barnkalas, saft och sugrör kanske du tänker då? Men tänk om vi kontrar med vuxenfest, lax och mörk rom. Pannkaka är fest, men inte endast för våra små. Gör en mer ”vuxlig” variant. Malin Jonsson Näsman på Järvsö Crêperie lät oss inspireras till pannkaks- och galettetårtor med vuxensmak. EN VUXENLYXIG MAT som vi kanske inte

tänkt på tidigare? Varför inte göra pannkakor och galetter med olika innehåll så som lax eller choklad? – Dessa kan med fördel serveras till vuxna med ett litet glas mörkt rom, säger Malin Jonsson Näsman på Järvsö Crêperie. Vi besökte Malin som ville visa oss lite olika varianter på pannkaks- och galettetårtor – till oss vuxna. Resultatet ser ni på kommande sidor; kakao, sommarblomster, lax och äpplen. Mums! Men, vi måste ju så klart berätta lite om Malins planer för sommaren också. – Vi har fräschat upp lokalerna här hemma, de blir snyggare och bättre med

större butik och ny cafédel, förklarar Malin. Och för er som inte vet det så bor ju faktiskt Malin på crêperiet i byn, hon är verkligen sin verksamhet. I sommar kommer hon dessutom hålla öppet på berget. Malin driver med andra ord två crêperier, den hemma hos Malin på byn, och så den på södra sidan av Öjeberget. Alla fredagar och lördagar, med start i juli, kommer crêperiet på berget hålla öppna dörrar. Crêperiet nere på byn håller öppet som vanligt, måndag till söndag, under hela sommaren. – På berget kör vi på ski/bike and hike. Här kan du liksom kliva in hur skitig du än är, skattar Malin.

Här kommer fokus ligga på grytor, både veganska och köttiga, med ett kul bröd till. – Vi ska försöka mätta cyklisterna så gott det går, och på ett vettigt sätt, säger Malin. Det kommer även serveras special-öl – hantverksöl och suröl. Förutom maten på berget så finns sviten att hyra, denna i samma byggnad som själva restaurangen. Den är numera även ett så kallat cykelvänligt boende. Det innebär bland annat att det finns verktyg, cykeltvätt och -förråd. – Det blir liksom en mer outdoor-miljö på berget, och mer somrigt och blommigt nere på byn, förklarar Malin. •

Chokladtårta #1 PANNKAKA BAS

Vetemjöl Ägg Mjölk Socker Salt I detta fall även kakao (för smak och mörkare färg)

FYLLNING

Mörk kakao-sås med nutella

DEKORATION

Mörka bär (blåbär och björnbär) Florsocker Rödkål

MED MÖRKA BÄR


Somrig

#2 PANNKAKA

65

BAS

Vetemjöl Ägg Mjölk Socker Salt

FYLLNING

Grädde Färska jordgubbar (eller andra färska bär som sommaren har att erbjuda)

DEKORATION

Krasse Ringblomma Tagetes Zucchiniblomma Vit rosenskära (på toppen, ej ätbar) Sommarrudbeckia (vid sidan av, ej ätbar)

GôTTA

”Här andas det verkligen sommar. Gör en sommar­blomstertårta och våga gå loss med blommorna” säger Malin.

BLOMSTERTÅRTA

Fakta

MALIN JONSSON NÄSMAN ÅLDER: 48 år. BOR: I Järvsö, på Järvsö

Crêperie (i byn). FAMILJ: Man och tre barn. FAVORITMAT: ”Jag dricker gärna min mat. Så det får bli soppa, eller smoothies.” säger Malin. DETTA GER MIG ENERGI: ”Jag vilar absolut inte när jag ska tanka energi. Det kryper i hela kroppen av att sitta stilla. Nej. Om jag ska tanka energi så går jag. Jag går och går. Jag älskar att vandra i skogen!” säger Malin.

DETTA VISSTE DU INTE OM MALIN: Var scoutledare i högstadiet för Patrull Ugglan, Hassela Scoutkår, där Malin växte upp.

TIPS FRÅN MALIN!

”Det är bra om smeten får stå en stund så mjölet får svälla lite. På så sätt blir det mer mat. Om du kan, gör smeten redan dagen innan.” ”Släng inte den överblivna gröten, stek den istället och du har en perfekt mellis!”


Galett-plätt

66 GôTTA

MED LAX

#3 GALETTE

”Fungerar perfekt som en starter, kanske till midsommar?” säger Malin.

BAS

1 del bovetemjöl 1 del vatten 1 del mjölk Salt (våga ta i!)

FYLLNING

Kallrökt ASC-märkt lax Färskost-röra med hackad svartkål, dill, citron, salt och peppar (”Färskost köper jag alltid från Jarseost eller Forsa gårdsmejeri! Vi har så bra producenter här i bygden.” säger Malin.)

DEKORATION Svartkål Citron

#4 AMERIKANSK PANNKAKA

”Dessa serveras i portionsbitar, med fördel i en liten portionspanna” förklarar Malin.

BAS

Vete- och/eller havre­mjöl Ägg Mjölk Vaniljsocker Salt Bakpulver (det gör dem tjocka och bubbliga) ”Vi använder det som finns över till smeten, kanske lite yoghurt, vaniljpulver eller mixade havregryn. Var inte rädd för att smeten tjocknar!” säger Malin.

Amerikansk ÄPPELPLÄTT

FYLLNING

Smörstekta äppelklyftor (brynt smör och kanel) Lönnsirap (generöst!) Rostad mandel

DRYCK

Mörk rom (”I detta fall, Diplomatico, med tydlig fatkaraktär, nästan som en likör” förklarar Malin.)

DEKORATION

Äpplen Äppelkvist

AVSLUTNINGSVIS:

Allt porslin är lånat från Wahlins hem i Ljusdal, en av alla fina inrednings- och present­butiker som vi har här i bygden. Så varför inte avsluta ditt äventyr med en shoppingrunda?


BELL PRO SHOP

bellbike_sverige


"Jag älskar energin i stan och enkelheten på landet men har alltid tänkt att jag behöver välja. Det stämmer inte – nu får jag både och!" Elin Westerberg, hemvändare som bor i Ljusdal och arbetar i Stockholm som HR-ansvarig – på distans.

I Ljusdals kommun har vi nära till fritiden, till varandra och till en enkel vardag. Redan bosatta, hemvändare och många som tagit steget och flyttat till vår kommun vittnar om livskvalitet, mer tid att njuta och vara den du är. Prisvärda hus, korta bostadsköer och mångsidig arbetsmarknad är också saker som gör det lätt att välja vår kommun att leva, bo och arbeta i. Ta steget du också: ljusdal.se/flyttahit


Glädje på Camp Järvsö. Maria Cajdert, Cecilia Gustafsson, Peppe Lindholm och Carolina Klüft. Foto: Lovisa Spaude

69 BôS

BôS

70 72 74 76 78 82

Romanen kom i drömmen UTSPELAS I JÄRVSÖ

Maja och Pär skapar musik TOLKAR ALBERT VIKSTEN Träning, inspiration och hälsa CAMP JÄRVSÖ ÖPPNAR Nytt konstnärskollektiv UPP PÅ BOTTEN På besök hos djuren BYNS VILDMARKSPARK Hitta rätt i skog och mark DE GUIDAR DIG RÄTT


LIVET ÄR EN ROMAN

70 BôS

text & foto: Moa Åhs

”Mot Hälsingeskogarna. Mörkret ligger kompakt utanför bilen. Det har snöat ymnigt sedan de var strax norr om Uppsala, men nu har det äntligen slutat. Philippa svänger av vid Tönnebro.” SAMMA RESA HAR Maria Park­

Maria Parkhede bor i Stockholm, men har ett fritidshus i Rödmyra Järvsö sedan några år tillbaka. Och det var här som boken tog form.

Fakta

MARIA PARKHEDE

ÅDER: 45 år. BOR: Åkersberga. FAMILJ: Sambo

Boken ”Paus i karriären” av Maria Parkhede utspelar sig till största delen i Järvsö.

Stephan, Molly 16 år, bonussonen Hampus 14 år och en 23-åring som heter Benjamin. GÖR: Skadechef, ansvarig för bilskador och motorskador på If skadeförsäkring, och författare, och mamma, och rör­ mokare ibland...

hede gjort många gånger, men i boken är det Philippa Åkerman som kör sträckan mellan Stock­ holm och Järvsö tillsammans med dottern Bianca. Maria skrev ”Paus i karriären” under en julvistelse i fritids­huset i Rödmyra. Det var en dröm som startade allt. Så verklig att det var som en film som spelades upp på insidan ögonlocken. – Jag vaknade och tänkte att det här måste jag skriva ner. Det flöt på, historien ut­ vecklade sig och personer dök upp. Jag hade fullt sjå med att hänga med, det var nästan lika spännande som att läsa en bok, för jag visste inte vad som skulle hända, säger Maria. Det märks att Maria spenderar en hel del tid i Järvsö. Miljöerna i boken, känslan. Hon berättar att det är som att komma hem. – Vi åker upp mest på helgerna, varannan om vi kan. Sommar, jul. Så mycket som möjligt helt enkelt, säger Maria. ATT ÄLSKA JÄRVSÖ är någonting

som hon har gemensamt med sin huvudkaraktär Philippa, och inte bara det – även om boken inte är självbiografisk. Både Maria och Philippa är också mellanchefer, bor i Stockholm, och har varsin tonårsdotter.

– Grunden i boken är att ifrågasätta vad det är man vill, och det kan jag relatera till. Jag har också dragit nytta av vissa aspekter av mitt liv för att göra det trovärdigt. Att jag har en tonårsdotter själv har till exempel gjort att jag fått lite gratis vad gäller språket, säger Maria. JUST NU HÅLLER hon på att

jobba på sin andra roman, som även den kommer att utspela sig i Järvsö – men i ett somrigt Järvsö. Maria kan också avslöja att det är en spin off på den första boken, snarare än en fortsättning på den. – Vissa av karaktärerna som hade en liten roll i första boken får kliva fram och ta en större roll nu, säger hon och fortsätter: – Sen kan jag också säga att det underliggande temat är att man inte är stark ensam. Jag vill lyfta upp den hjälpsamhet som jag tycker genomsyrar Järvsö, bygden och människorna här. Hon har också plockat in många välkända miljöer så som Järvsö kyrka, Stenegård och Järvsö­klack i boken. När vi träffas i Rödmyra i mitten av maj så kunde Maria berätta att manuset för den andra boken faktiskt är färdigt. Det var då bara ”småpiff” kvar. – Det är lite som när man bakar en kaka, det är frostingen eller garneringen som är kvar nu! •


TAPETSERARVERKSTAD & BUTIK · Vi klär om och renoverar möbler, mc-dynor, båtkapell mm. · Säljer tyger och material, väskor, kuddar, muggar, brickor mm. · Innehar mästarbrev och har över 25 år i branschen. · Certifierad Swedese reparatör bl.a. Laminofåtöljer. · Medlem i branschförbundet Sveriges Tapetserarmästare STM.

HÅLLBAR KONFERENS Den mest hållbara konferensen är den som är hållbar för både miljön och företagets ekonomi. På Helsingegården njuter ni av vackra omgivningar, mat med närproducerade råvaror och moderna konferensfaciliteter utan att det kostar skjortan. 19 rum med 47 bäddar 140 kvm konferensyta fördelat på tre konferensrum Restaurang med fullständiga rättigheter Aktivitetsytor med bordtennis och biljard Nära till byn och aktiviteter Prisexempel, exkl. moms, i del av dubbelrum med en övernattning, helpension och två dagars konferens: 995 kr/person (enkelrumstillägg 155 kr) Mer information: http://bit.ly/2pGVg9w

HEMTREVLIGT I JÄRVSÖ AB

p.s. Ta tåget till Järvsö så är ni ännu mer klimatsmarta. Tre timmar från Stockholm med många avgångar att välja på.

Telefon: 0651-41690 Epost: info@helsingegarden.se

TURISTVÄGEN 25 · TEL 070-345 72 86 Jag finns på Instagram & Facebook

Alltid välputsade fönsterpriser

Årets kamin!

Model lerna 856/856G/856 TL Style

2 000 kr rabatt Gä ller t.o.m. 31 december 2021.

!

Kamine kassettr & er

TRANÅSBRUNNEN Snabb leverans, ring för pris!

2200 mm

BÄST P RIS!

1200 mm

alltid ti ll

TT KOMPLE G NIN ANLÄGGtration

för infil rkbädd eller maller 4000L 2000L

1750 mm

SVENSSONS BYGGMATERIAL – JÄRVSÖ

Nor, Järvsö • 0651-440 85 • Öppet mån-fre 7–17, lör 9–13 • www.svenssonsbygg.se

e


72 BôS

TOLKAR ALBERT text & foto: Moa Åhs

”Jorden vaknar vid sol och tö, våren är ljuv och lustig. Myllan väntar på bondens frö, ångande varm och mustig”. Ur ”Myllan” av Albert Viksten. En av flera dikter som Maja Wreiding och Pär Engman tonsatt i projektet ”I god jord”. SEDAN I FEBRUARI har Maja och Pär jobbat med att

tonsätta dikter av Albert Viksten, efter att de under mellan­ dagarna upptäckt poeten och författaren, som flyttade till Färila på 1920-talet. – Vi satt och läste boken ”Hälsingland – Den blånande änglamarken” där texterna är just Albert Vikstens. ”Men gud vilka fina texter!”, säger Maja och fortsätter: – Han beskriver så mycket i sina dikter hur han blir för­ stummad av prakten i naturen. Det bara väller över honom. Han har en enorm respekt för, och kärlek till naturen. De kände båda att de befann sig på en plats där de läng­ tade efter musiken, för med pandemin kom också en tid med väldigt lite av just den varan. De bestämde sig för att göra det tillsammans. Corona-säkert as can be. – Vi lever också i en småbarnsfas, så det kändes ganska kul att lyfta blicken och se varandra mitt i det höga tempot, säger Maja och skrattar. ALBERT VIKSTENS TEXTER handlar till mångt och myck­

et om naturen och kärleken till den. Närheten till den. Att samla kraft i naturen är ju verkligen på tapeten sedan pan­ demins intåg och även att tolka diktare ligger i tiden. Men Albert Vikstens texter är till mångt och mycket orörda, berättar de. De tog kontakt med Albert Viksten-sällskapet i Färila och sedan också Alberts ättlingar i Nordamerika som har rättigheterna till hans verk. – De blev väldigt glada och gav oss tillstånd att använda texterna till att dels spela live, men också för att göra en skiva längre fram, berättar Pär.

För så ser planerna ut. Förhoppningen är att de ska kunna komma ut och spela live för mindre sällskap under sommaren. En skiva hoppas de ha färdig innan årsskiftet. – Vi kallar projektet ”I god jord”. Både konserten och skivan kommer att heta så och det handlar om att vi är i god jord hos texterna, men också att texterna ska känna att de är i god jord hos oss – och sen hoppas vi att det hamnar i god jord hos publiken, säger Maja och berättar att de har spelningar bokade runt om i Hälsingland i sommar, och att premiären hålls i Bönhuset i Hovra, i Alberts hemtrakter. MEN HUR TONSÄTTER man Albert Viksten?

– Man kan ofta höra takten i hans texter, säger Pär. Om det är en vals eller en fyrtakt. Och sen har texterna fått styra känslan. I övrigt beskriver de det som att de ”nynnat” eller ”trallat” fram melodierna. De har haft – och har – väldigt roligt med projektet. De tycker att texterna gör sig väldigt bra till musik. – De är skrivna på ett väldigt melodiöst sätt med rim och rytm. Man kan till och med känna en taktart i det, så han måste ha varit väldigt musikalisk, fortsätter hon. De hoppas båda att Albert Vikstens texter genom detta blir levande för de som kanske inte tar del av dem i dag. De vill göra dem mer tillgängliga. – De förtjänar att uppmärksammas, nå ut till en publik, säger Maja. •

Fakta

PÄR ENGMAN & MAJA WREIDING ÅLDER: 48 år och 37 år. BOR: Säljesta, Järvsö. FAMILJ: Varandra, de

två sönerna Erland och Ingemar, katten Sirpa och hönsen. GÖR: Pär är musiker, Maja jobbar som lärare på estetiska programmet i Bollnäs och är med i Scensation. AKTUELL MED: Projektet ”I god jord”.


VÄLKOMNA TILL

Järvsö Camping – mitt i byn!

Vi arbetar för en levande hembygd öppen för alla och för att bevara och synliggöra vårt fina kulturarv. Ett kulturarv som utvecklas, bygger stolthet och gemenskap - även i framtiden. Vill du veta vad vi gör? Kika in på:

hembygd.se/jarvso

Drop in. Säsongsplatser & Stugor. Öppet året runt. Tel: 0651-40339 e-post:jarvsocamping@gmail.com

www.jarvsocamping365.se

VÄLKOMMEN IN TILL OSS Traditionell järnhandel mitt i byn


74 BôS Camp Järvsö vill vara en plats för alla.

Löpträning är en av motionsformerna som kommer finnas på schemat.

Fakta

CAMP JÄRVSÖ VAD? En helhetsupp-

levelse inom träning, inspiration och hälsa. VAR? Nordsjögården, 7 km från centrala Järvsö. HUR? Dagkort, temaveckor och temahelger, hotell­boende med inkluderat aktivitetskort. AKTIVITETER: Grupp­ träning, yoga, löpning, gym, skogsbad, barn/ ungdomsaktiviteter, teknikcykelbana, motionslopp etc.

En hälsosam nöjespark text: Lovisa Spaude foto: Sofia Kallner

En plats som både sänker och höjer pulsen – det vill Camp Järvsö vara. FRÅN NORDSJÖGÅRDEN HÖRS skratt och glada tillrop.

På den stora utomhusarenan trängs både stora och små, och vänder man blicken mot skogen kan man mellan träden urskilja ljusslingorna från de utspridda glampingtälten. En familj iklädd flytvästar promenerar ner mot vattnet och passerar en grupp stretchande män. Dörren till gymnastik­ hallen öppnas och släpper ut ljudet av innebandyklubbar och gympaskor mot gummigolv innan den slår igen. På altanen uppehåller sig en brokig skara av såväl bybor som turister. Stämningen är god och öppenhjärtig. Ett stenkast bort, vid en av de utmärkta meditationsplatserna, sitter en man och blundar. Det här är en plats full av liv och rörelse, men också för reflektion och eftertanke. Det är den scen som framträder när Cecilia Gustafsson målar upp sin inre bild av den plats som inom kort ska bli Camp Järvsö. I skrivande stund har det av många efterlängtade projektet ännu inte hunnit bli verklighet, men det har det när du håller det här magasinet i din hand. Den här första sommaren ser hon som en parentes i sammanhanget. Än har pandemin ett fast grepp om oss och troligtvis väntar ännu en sommar med restriktioner. Ändå ligger lanseringen helt rätt i tiden. Cecilia är övertygad om

Här kommer även finnas möjlighet till skogsbad.

att vi befinner oss i en brytpunkt där den ökande trenden att upptäcka sitt närområde och ”hemestra” är här för att stanna. Och stanna, det är något Camp Järvsö också har för av­ sikt att göra. Projektet är långsiktigt med syfte att utvecklas och växa med tiden. Men inte utan tydliga ledord. SEDAN CECILIA GUSTAFSSON tillsammans med Carolina

och Patrik Klüft, Peppe Lindholm och träningsrese­arrangören Springtime började skissa fram visionerna för Camp Järvsö har den röda tråden varit tydlig. – Vi vill att det här ska vara en plats där man mår bra. Där axlarna sänks och man känner sig inkluderad. När man åker härifrån ska man känna sig avlastad i hjärnan, levande i kroppen och inspirerad till att leva på ett hållbart sätt, säger Cecilia Gustafsson. Hållbarhet är ett ord hon återkommer till. Det gäller inte bara miljön, utan framförallt människan. – Det handlar om att försöka hitta den här balansen mellan aktivitet och rörelse med stillhet och tystnad, säger hon och tillägger att det är helhetstänket som gör Camp Järvsö unikt. Det är inte endast ett hälsohem eller ett yogaretreat, inte bara en äventyrsanläggning med motionslopps­entusiaster – det är en blandning av bådadera. – Vi vill att båda delarna på något sätt ska dansa med varandra; både det sympatiska nervsystemet och det parasym­patiska nervsystemet, säger Cecilia Gustafsson.


148 meter från Järvsö Bergscykelpark!

Carolina Klüft är en av grundarna till Camp Järvsö.

Hon menar att det för många av oss är det sistnämnda som är särskilt eftersatt. Med en pressad tillvaro, över­ stimulerad hjärna och brist på återhämtning. Och är det något hon vill trycka på är det att även återhämtning är något som behöver planeras in i våra liv. – Vi är ständigt omgivna av information och intryck, och det är något vi aktivt måste välja att kliva bort från. Tystnaden och vilan kommer inte av sig självt, den måste organiseras, och det är något vi verkligen vill påvisa här. ÄVEN OM HON tror att många av besökarna kommer vara

just sådana som söker andrum i en annars stressig, urban tillvaro, är hon noga med att understryka att Camp Järvsö vänder sig till en bred målgrupp. Och det är något som det rika utbudet av aktiviteter vittnar om. Familjen, kompis­ gänget och den ensamma motionären – här ska alla kunna roa sig, oaktat kön, ålder eller erfarenhet. – Det viktiga är att man vill leva ett balanserat eller aktivt liv. Man behöver inte vara där ännu. Det är lite av vår expertis, att möta människor oavsett vilken nivå de är på, säger Cecilia. Och för gänget bakom Camp Järvsö är det inte vad man ägnar sig åt som spelar roll, utan vilken sinnesstämning det ger upphov till. – Det handlar inte om hårdvaran lika mycket som till­ ståndet. Den härliga euforin av att ha cyklat eller löptränat i sju kilometer eller det otroliga oxytocinlugnet efter att man yogat. Med de aktiviteter vi erbjuder är det ganska lätt att göra folk tillfredsställda, och det är ju det det handlar om, att folk ska må bra. Det känns fantastiskt att få skapa en plats som kommer att kunna ha betydelse för människor, oavsett hur man använder den. Som vår vision och vårt varför lyder - ”Människor i kraft och balans stärker sin omvärld”. •

SKIDVÄGEN 9 JÄRVSÖ Exklusivt parhus i två plan. Totalt är det 2x10+2 bäddar. Laddstolpe för laddning av elbil. Cykeltvätt och låsbart cykelförråd med reparationsställ. Bastu och öppen spis! B O K A S V I A T U R I S T B Y R Å N I J Ä RV S Ö

0651 – 403 06 eller jarvso.se

L ÄS M ER OM BOE N DE T PÅ J A R SEH US .SE


76 BôS

t t p p o å p U B en

Upp på Botten huserar i Kulturkossans gamla lokaler på Stenegård.

Carlos Decker, Liv Meijer Nordgren, Claes Johansson, Sunna Nordgren, Johan Öije, Kerry Öije och Ulrika Norée utgör, tillsammans med Elin Samskog och Bob Frick, Upp på Botten.

text: Moa Åhs foto: Lovisa Spaude & Moa Åhs

Sunna Nordgren brinner för musik och människor.

LIV BESKRIVER SIG själv som scen- och rörelsekonstnär,

med målet att använda tiden och utrymmet på Upp på Botten till repetition, performance, workshops och försäljning

till Upp på Bo tten .

Ulrika Norée Liv Meijer Nordgren Claes Johansson Carlos Decker Sunna Nordgren Johan Öije Kerry Öije Elin Samskog Bob Frick

av egentillverkad rekvisita. Ulrika som kanske är mest känd som textilkonstnär, har i dag lite svårt att identifiera sig med begreppet Ulrika No rée och vill göra – allt. Carlos Decker är klassiskt är e skolad bildkonstnär som gör det mesta inom bildkonst. Claes Johnsson vill experimentera med att bygga maskiner, kemi, programmering och att göra saker och ting från grunden. Johan Öije är möbelsnickare som mer än gärna grottar ner sig i sådant som den vanlige möbelkunden kanske inte är beredd att betala för. Kerry Öije är skolad konstnär med fokus på design och grafisk formgivning – med en passion för inredning. – Jag och Johan delar rum på Upp på Botten, vi tycker om att förstärka varandras grejer, säger Kerry. na dar run

UPP PÅ BOTTEN BESTÅR AV:

stöttar varandra. Det är Upp på Botten. Fast inte bara. – Det är också en plats för de som bor här. Jag upplever att det behövs en plats där man kan mötas året om. En plats där man kan göra saker tillsammans, skapa tillsammans, säger Sunna Nordgren. Upp på Botten är en ekonomisk förening i grunden, vars initiativtaga­ re är Liv Meijer Nordgren och Ulrika Norée. – Maria (Norén, reds. anm.) fråga­ de oss om vi skulle vilja ta över lokalen och då började vi fundera på vad vi skulle kunna göra, säger Ulrika. – Sen sa vi ja, och så började vi spåna!, fortsätter hon. De rekryterade en hel bunt med konstnärliga och kreativa människor, som till största delen har sin bas i Järvsö. – De hade som utgångspunkt att vi alla gör olika saker, att vi är olika, säger Sunna Nordgren, som själv brinner för musik och människor, med sången som huvudinstrument och en yrkesbakgrund som socialarbetare. – Sen har jag studerat ljuddesign/teaterteknik och har samarbetat en del med Liv, som är min syster. Vi har bland annat gjort en föreställning om just socialt arbete, eller social problematik som ännu inte haft premiär.

g av

Fakta

EN BROKIG GRUPP kreativa, som samlas, samarbetar,

n

Liv Meijer Nordgren är en av initiativtagarna till Upp på Botten.

”Upp på Botten” – norrländskt, motsägelsefullt och skitkonstigt. – Det är lite uppe och nere på samma gång, och vi är ju lite högt och lågt, säger Ulrika Norée, som är en av grundarna till Upp på Botten, som nyligen slagit upp dörrarna på Stenegård.

SEN ÄR DET Elin Samskog och Bob Frick, som inte var

närvarande under intervjun. Den förstnämnda är smyckes­ designer och konstnär, den senare en ”keramiker på sidospår”. – Det vi vill med Upp på Botten är att skapa små, egna ateljéer eller show rooms som ska vara våra arbetsplatser. Besökare ska kunna komma upp och titta på när vi jobbar, berättar Ulrika Norée. Sunna fortsätter: – Det finns ingenting motsvarande häromkring vad jag vet i alla fall. – Vi kanske är unika?, säger Ulrika. – Ja, det är vi oavsett, säger Carlos. •


ZINKO

VÄLKOMMEN IN! – TILL VÅR HÄRLIGA BUTIK I CENTRALA LJUSDAL –

Hälsinglands största barnklädesbutik! Våra märken:

oss Upplev på även

Nameit Geggamoja Lil’Atelier Joha D-xel DWG LMTD Hummel Creamie Color Kids

ndre

ågra går st ner t.h.). e också bra ed märkena, ger. ämt med ra kan

Hos oss hittar du allt till ditt kök samt porslin, te, inredning, bestick och mycket mer från över 100 välkända varumärken!

WAHLINSHEM.SE

med st ner på e mindre.

i kika lite

Öppettider: Mån-fre 10-18 Lördag 10-15

Norra Järnvägsgatan 29, 827 32 Ljusdal | 0651-107 00 |

| zinko.se

Bokhandlargr. 1, Ljusdal • 0651-71 11 74 •

Outlander MAX XU+ 570

HITTA DIN NYA

2021 MODELL HOS OSS! VI HAR EN AUKTORISERAD CAN-AM/SKI-DOO VERKSTAD! KÖP TILL SUVERÄNA TILLBEHÖR MED LINQ-SYSTEMET/VERKTYGSLÖS MONTERING, ALLT FÖR DINA BEHOV.

VÄLKOMMEN IN TILL OSS - VI HJÄLPER DIG! ljusdalsmotorab

Outlander MAX XT-P 1000 H u d i k s v a l l s v ä g e n 4 B , L j u s d a l - Te l . 0 6 5 1 - 7 1 1 8 3 4 w w w. l j u s d a l s m o t o r. c o m - i n f o @ l j u s d a l s m o t o r. c o m ©2021 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med ensamrätt. TM, ® och BRP-logotypen är registrerade varumärken tillhörande BRP eller dess dotterbolag.


text: Moa Åhs & Natahlie Häll foto: Håkan Persson

Trätrallen slingrar sig fram. Fåglar kvittrar och solen skiner genom träden. Det är som att gå i skogen, på väldigt slätt och fint underlag. Vi befinner oss på Järvzoo.

Äggkartongen är fylld med pellets. En rolig utmaning. Den gula ”borsten” är preppad med äppelbitar och pellets.

– NÄR PARKEN byggdes för 30 år sedan så

Det svarta röret med lite för stora bitar med äpplen kan vara trixiga att få ut. Här behöver hjärnkontoret jobba.

v är

vissa som de driver själva, andra som de sam­ tillrättalade man inte miljön utan valde område arbetar kring. Man har bland annat nyligen utifrån arterna, berättar zoolog Lina Jelk och gått in i en avslutande fas gällande forskning fortsätter: kring vargens kost. – Man koncentrerade människan till det lilla – Vi har stora möjligheter att bedriva kvalitativ området och djuren till den stora ytan. Väldigt forskning när vi håller djur i hägn. Vi kan styra lite är arrangerat och ingenting är arti­ficiellt vissa faktorer i miljön som vi aldrig skulle byggt utom björnhuset. Det var då kunna göra i det vilda, säger Lina , zoolog på Jär vzo Jelk ett nytt sätt att tänka på. Jelk. a n o. Li Det viktigaste i det dagliga arbetet är att jobba för en så NÄR VI BÖRJAR prata om hög djurvälfärd som möjligt. utbildning så hörs det att det – De har hägn som tillåter verkligen är ett område som dem att utöva sina naturliga Lina brinner för. Utbild­ beteenden och vi har en hög ning kan innebära väldigt kunskap och en hög nivå på mycket, som att utveckla det vi gör, berättar Lina. utbildningar gentemot skolor, Men trots vikten i det så är utbilda blivande anställda på det bara en del i helheten. Järvzoo djurparker – eller folkbildning. erg, djurvårdar b är inte bara en djurpark, framfö­ – Svenska Djurpark­föreningens n e e på St J fie rallt inte en djurpark som är till medlems­parker, där Järvzoo är enbart för besökarens upple­ en av 22 medlemmar, besöks velse. 72 procent av arterna av åtta miljoner människor på Järvzoo är hot­ade. De är per år. Det är en fantastisk kanske rödlistade i Sverige, arena och möjlighet för oss hotade världen över, eller att informera och skapa har det tufft i lokal­området. engagemang för djuren och – Det innebär att det finns vår natur, säger Lina och bevarandeprojekt i någon form fortsätter: kring dessa arter, säger Lina. – Vi märker att våra besökare ofta har många frågor och det är lätt att HUR BEVARANDEPROJEKTEN SER ut är bli ståendes i en halvtimme med någon ibland. olika mellan olika arter, men gällande vissa Det är superhäftigt. Speciellt att ge dem en blir det väldigt konkret. Som den vitryggiga aha-upplevelse och öka deras fascination för hackspetten till exempel. djuren och naturen. Som med renarna till – I flera fall handlar det om avel och när det exempel. Det knäpper i deras hasleder när de kommer till vitryggig hackspett och även berguv går för att de ska kunna hålla koll på varandra. så avlar vi på genetiskt sunda djur och sätter ut i Deras styrka när det kommer till att försvara lämpliga miljöer i det vilda, berättar Lina. sig mot rovdjur är att hålla ihop. Och när frek­ Syftet med Järvzoo, och även det uppdrag vensen på ett klickande ökar, då vet de andra och de krav som finns kopplade till parkens individerna att någon springer och att det verksamhet, är att jobba med just bevarande, kan vara läge att göra samma sak. Det finns så men också med utbildning och forskning. många coola anpassningar inom djurvärlden. Järv­zoo deltar ständigt i olika forsknings­projekt, Man undrar ofta vem som har tänkt ut det! • o

BôS

Mer än bara en djurpark

o. zo

An nS

78

Personalen har även för dagen hängt upp kött på lagom svår höjd.

Bingo – kartongen ger utdelning!


KANEL ÄR GREJEN! Brunbjörnen, det största rovdjuret vi har här i Sverige. De nyfödda ungarna föds oftast i januari, i idet, och väger då endast 3-4 hekto, som små ekorrar. En liten hona kan väga 60 kilo, medan en stor och fullvuxen hane kan väga upp mot 350 kilo. De äter mest vegetabilier, trots benämningen rovdjur, och intaget av extremt stora mängder bär (på en dag kan intaget vara lika stort som en tredjedel av den egna kroppsvikten!) gör dem riktigt fet innan de lägger sig i idet för att sova sig igenom hela vintern. Det är sockret och energin som gör det möjligt. På Järvzoo jobbar man dagligen med berikning och stimulering av djurens naturliga beteenden. Det finns berikningsscheman för varje art, där vissa individer kanske kräver mer stimuli under vissa delar av året, och så vidare. Utgångsläget är alltid djurens välmående. Ett fokus hos bland annat björnen är att förlänga födosökstiden. – Allt för att måltiden ska vara längre, förklarar Ann Sofie Stenberg, djurvårdare på Järvzoo, och fortsätter: – En björn kan födosöka upp till 16 timmar per dag! När vi besöker Järvzoo är det tre ungar i hägnet, två honor och en hane, samt björnhonan. De jobbar på för fullt med de olika utmaningarna som Ann Sofie med personal gjort till dem. För dagen har pellets och äpplen förpackats tillsammans med halm i en banankartong. Pellets och äppelbitar har placerats i den hängande, gula ”borsten”. En hög med halm där pellets gömts. Kött har hängts upp på lagomt svårt avstånd. En äggkartong med pellets har placerats högt upp på en av stubbarna. Ett svart rör med små hål, med lite för stora bitar mumsigheter i, har placerats ut. Och så sist, men inte minst… doft!

Fakta

EXPEDITION VARGNATT

Expedition Vargnatt är ett familjeäventyr i vildmarken med övernattning i tältkåta på Järvzoo. Familjerna får delta i aktiviteter och får uppdrag som de ska utföra under expedi­ tionen. Varje familj kämpar för sig, men med ett gemensamt högre syfte – att få naturen i balans. – Det är hög­aktuellt att förstå människans roll i naturen, säger Lina Jelk och fortsätter: – Vi behöver komma närmare naturen för att skapa engagemang, och jag tror att det är många som vill det men kan känna att det känns för svårt. Där kan vi komma in och skapa trygghet i vildmarken. Expedition Vargnatt öppnar runt midsommar, bokningen har däremot öppnat redan.

← Brunbjörnen är Sveriges största rovdjur.

– Hon är alldeles galen i kanel, berättar Ann Sofie och skrattar när vi får beskåda björnhonans ihärdiga gnuggande mot kanelen på de nedfällda trädstammarna. Och som hon gnider in sig i denna krydda. Så fascinerande att se! Och sedan tätt följd av ungarna också. Här får vi verkligen ta del av det dagliga arbetet gällande stimuli på Järvzoo. – Jag har verkligen mitt drömjobb! Jag bestämde mig redan vid sex års ålder att jag skulle jobba med djur, säger Ann Sofie. Linas kommentar kring brunbjörnen: ”Björnar i det vilda har en medelvikt på cirka 120 kilo, men det varierar såklart! Honan som vi har här i vildmarksparken just nu är lite större med drygt 230 kilo. Det är kraftfulla och fascinerande djur.”

BôS

BRUNBJÖRN

79


80 BôS

LODJUR SNABB SOM KATTEN!

Lodjuret, vårt landskapsdjur samt Europas största kattdjur. Katten som ljudlöst smyger sig fram, men som även kan springa snabbt som tusan om den skulle vilja, en riktig spurtare med andra ord. Precis som våra tama katter så kan lodjuret spinna. Detta är även det djur som röstats fram till Sveriges populäraste djur. Och visst är det väl ett glamoröst djur att skåda med den gula, fläckiga pälsen, korta svansen och de svarta tofsarna på öronen? Vid vårt besök på Järvzoo finns en hona, en hane och en unge i hägnet. De kan ibland vara svår att se, då hägnet är stort, men när ljudet av fyrhjulingen når dem rusar de ner mot oss på trottoaren. De älskar verkligen djurvårdarna, eller är det för att de är förknippade med mat och påhitt kanske? – Idag ska vi kycklingmeta, berättar Ann Sofie, djurvårdare på Järvzoo, och tar fram ett långt spö. Och detta är honan verkligen med på. Hon vet vad som nalkas. – Till en början var det lite trixigt för henne att fånga kycklingarna, efter tre hopp var hon helt slut. Men nu har hon fått in tekniken och kan hoppa mycket längre, säger Annso. Detta är alltså ett av momenten i arbetet med berikning – fånga sitt byte. Hanen håller sig dock på lite avstånd. – I vilt tillstånd lever inte lodjuren i par, utan som enskilda individer, berättar Lina Jelk, zoolog på Järvzoo. Men här på Järvzoo har de valt att ha de två individerna tillsammans med årets unge. – Här fungerar det bra då de kan ta en del av det generösa hägnet och ha varsitt revir, säger Lina. Inne i hägnet skymtar även en hängande stock klädd med älgskinn. Den preppas med mat och liknar då ett mer levande byte, vingligt blir det också. – Vi har även placerat ut kött på lite hemliga ställen i hägnet, på så sätt får de använda nosen och sträcka sig för att nå maten, säger Ann Sofie. Om du vill spana efter vilda lodjur så håll dig i skogsområden, gärna i bergig och brant terräng. Lodjuret väljer gärna en stor sten eller en klippavsats som viloplats. Linas kommentar kring lodjuret: ”Är du ute ofta i skog och mark och aldrig sett ett lodjur så är det nog troligt att ett lodjur har sett dig. De är duktiga på att gömma sig.”

↑ Djurparkens lodjurshane. ← Att kycklingmeta är kul!


PARKENS PENSIONÄRER!

↑ Födosök, här måste stockarna rullas.

Järven är en mycket duktig klättrare. →

DJUREN PÅ JÄRVZOO DÄGGDJUR:

Skogsvildren* (Nationellt utdöd) Älg (Livskraftig) Varg* (Starkt hotad) Rödräv (Livskraftig) Tamren (Ej bedömd) Myskoxe** (Ej bedömd) Lodjur (Sårbar) Igelkott (Nära hotad) Järv* (Sårbar) Brunbjörn (Nära hotad) Fjällräv* (Starkt hotad)

FÅGLAR:

Vitryggig hackspett** (Akut hotad) Hornuggla (Nära hotad) Hökuggla (Livskraftig) Slaguggla (Nära hotad) Kungsörn (Nära hotad) Kattuggla (Livskraftig) Berguv** (Sårbar) Lappuggla (Nära hotad) Fjälluggla* (Akut hotad) *EEP (Europeiskt bevarandeprogram) **Specifikt bevarandeprojekt

Järven, det klätterduktiga och lekfulla mårddjuret. Den påminner lite om en liten brunbjörn med lång svans. Den kan väga upp till 20 kilo. Järven har en framträdande ljus linje längst med sidan och har ett karaktäristiskt sätt att skumpa fram när de springer. Järven har stora tassar och kan på så vis gå mycket bra uppe på snön. De två järvarna på Järvzoo är hela 16 respektive 14 år gamla. – Detta är parkens pensionärer. I det vilda blir de inte mer än 6-12 år, berättar Lina Jelk, zoolog på Järvzoo. När vi besöker dem jobbar de på för fullt med födosök. Ann Sofie Stenberg, djurvårdare på Järvzoo, har bland annat placerat ut kött under ett gäng stockar inne i hägnet. – Till en början höll de på hur länge som helst och drog iväg stockarna innan de fick fram köttet, men nu har de kommit underfund med att det räcker att rulla dem lite grann bara, förklarar Ann Sofie. Det är också lite utav en hälsocheck när byten placeras ut i hägnet. – Klarar de av att klättra är det en indikation på väl­ mående, säger Ann Sofie. Järven är ett rovdjur, men även en asätare, och har på så vis sina lager. Jakten lyckas inte varje dag, så vissa dagar blir fastande. Men då kan man istället jobba med dofter, berättar Ann Sofie. Så förutom gömt kött i både buskar, under stockar och upphängt i diverse träd, så jobbar man med doftstimuli. – De gillar kaffe, så det har jag strött ut idag, berättar Ann Sofie samtidigt som en av järvarna funnit härligheten och gnuggar sig mot kaffet som ligger utstrött mot berget. Järven är ett lekfullt djur som gärna leker i snön och åker på mage. – Vi har även ett badkar som vi brukar fylla, det uppskattas verkligen av dem, skrattar Ann Sofie och fortsätter: – Man kan göra så mycket mer än att bara lägga ut köttet, till exempel frysa in det i isklot, järvens isglass! Ann Sofies kommentar kring järven: ”Järven är, liksom uttern, ett mårddjur, och kan var lekfull med att åka kana i snön och leka med isklumpar. Väldigt roligt djur att arbeta med.”

BôS

JÄRV

81


Guidar dig rätt

82 BôS

text: Åsa Askne foto: Håkan Persson

De träffades första gången när de engagerade sig ideellt inom idrotten i Järvsö. Deras gemensamma intresse att vilja utveckla bygden genom idrott, natur och vildmark fick dem att starta företag ihop förra sommaren. Vi har träffat Benny Gäfvert och Patrik Klüft som tillsammans driver Järvsöguiderna AB.

Benny Gäfvert och Patrik Klüft driver Järvsö­guiderna AB.

JÄRVSÖGUIDERNA ERBJUDER guidnings­ verksamhet kopplat till natur, vildmark och kultur i och omkring Järvsö. Under sommar och höst erbjuder de cykling, vandring och traillöpning och vintertid är det längd- och turskidor samt skoterturer som gäller. De vänder sig i första hand till privatpersoner, men på sikt tänker de även erbjuda företagsevenemang som kick-offs, konferenser, föreläsningar och teambuilding. – Vi vill erbjuda våra gäster en helhetsupple­ velse som de inte kan få någon annanstans. En häftig naturupplevelse kombinerat med kultur och god mat från lokala producenter och krögare, berättar Patrik. De har kontrakterat fem guider och hoppas att bokningarna fortsätter att trilla in. Under vinterhalvåret har det verkligen varit full rulle. Att hållbarhet är en viktig fråga för Benny och Patrik märks tydligt. De vill ta sitt ansvar för att utvecklingen av besöksnäringen i byg­ den sker på ett så hållbart sätt som möjligt. – Fler och fler turister upptäcker Järvsö. Det är väldigt roligt, men ställer samtidigt krav på oss som tar emot gäster att göra det på ett ansvarsfullt sätt. Jag har varit i kontakt med många markägare i bygden som är oroliga för negativa effekter av det ökade besöks­ trycket. Genom Järvsöguiderna hoppas vi kunna bidra till att både turister och bybor agerar rätt i skog och mark och respekterar allemansrätten, säger Benny. En annan del av hållbarhetstanken är att i möjligaste mån engagera lokala aktörer och producenter i sina guidade turer. Patrik och Benny har inlett samarbeten med flera aktörer

Byheter

NYTT FRILUFTSCENTER

Anders på Järvsö Motor renoverar i skrivande stund sin nya fastighet i Åsbo, dryga milen, sydost om centrala Järvsö, mot Harsa. Gården kallas Åsbergs och har tidigare varit ett nav i Järvsö gällande linhantering, med både café och odling. Här planerar han för ett nytt friluftscenter med öppen gård samt bed & breakfast. Det är två stugor, den

i och omkring Järvsö för att sätta samman fina upplevelsepaket. Två procent av Järvsö­ guidernas bokningsvärde går dessutom till Järvsö IF. Hälsinglands Sparbank går in med lika mycket, så totalt fyra procent går till att utveckla ungdomsverksamheten. – Att kunna bidra till Järvsö IF och därigenom få bygdens ungdomar att idrotta och röra på sig är viktigt för oss och ligger också det i linje med våra värderingar, säger Patrik. FÖRUTOM ATT DRIVA Järvsöguiderna jobbar

Benny som verksamhetsansvarig på Rovdjur­ scentret De Fem Stora i Järvsö, och Patrik är engagerad i företaget Multimind tillsammans med sin fru Carolina samt en av delägarna i det nya Camp Järvsö. Tanken är att de ska driva Järvsöguiderna som en året-runt-verksamhet parallellt med sina övriga uppdrag. – Fokus för oss framåt är att fortsätta bygga varumärket, få organisationen på plats, etablera kontakt med fler potentiella samarbetspartners och ta fram attraktiva paketlösningar. Vi ser fram mot att ge både turister och folk från bygden en upplevelse utöver de vanliga när de besöker Järvsö, berättar Benny. I slutet av maj invigdes Järvsö­guidernas nya samlingsplats i Järvsö. Med ett perfekt läge mitt i byn kommer detta sannolikt bli ett populärt ställe att hänga på efter en härlig cykeltur eller en skön vandring. Järvsöguider­ nas samtliga gruppbokningar utgår härifrån och sportartikeltillverkaren Salomon har ett showroom här. På altanen, i anslutning till lokalen, finns plats för skönt häng, kaffe och lokalproducerad glass från Järvsö Glassfabrik. •

gamla ladugården samt en del av bonings­ huset som kommer göras om till rum. Det gamla lincaféet renoveras och blir café och restaurang. På gården kommer det även finnas djur, bland annat får, höns och kaniner, och man kommer även odla potatis och grönsaker till restaurangen. Det finns även en gammal smedja där det finns planer på att ta upp smidet igen samt ha olika temakvällar Tillhörande mark om cirka 70 hektar kom-

mer formas till vandrings- och cykelleder. – Vi har en förhoppning om att kunna knyta ihop centrala Järvsö med Harsa via bland annat vandringsleder, detta då gården ligger i princip mitt emellan, säger Anders Larsson, ägare av fastigheten Åsbergs samt Järvsö Motor. Det finns även en jakt- och fiskestuga att hyra vid Milsjön. Fyrhjulingar, och snöskotrar vintertid, kommer även finnas för uthyrning.


HÄR FINNS INSPIRATIONEN! En liten blomsterbutik & handelsträdgård med mysigt sommarcafé vid Kyrksjöns strand. Här hittar du noga utvalda växter, snittblommor, krukor och dekorationer. Vi gör allt inom blomsterbinderi och levererar blomsterbud i Ljusdal med omnejd.

Öppettider Vardagar: 10-17 Lördagar 10-14 Trädgårdscaféet Huller om Buller öppnar onsdag 30 Juni. Pizzakvällar, Melodikryssfrukost, Sangriabar och annat. Följ oss på sociala medier för att hänga med i vår värld.

Välkommen till oss – en plats för alla sinnen Tel. 0651-71 11 01 | www.rosehills.se Lantmätarg. 4, Ljusdal |

Välkommen till Ljustorget Vid infarten till Ljusdal finner Ni Ljustorget, en sagovärld som saknar motstycke i Sverige. Som enda butik i hela landet erbjuder Ljustorget de ljuvliga handstöpta ljusen från Loiten Lys i Norge, ljus i unika former och yttersta kvalitet. Kliv in i vår 300 kvadratmeter stora butik och låt dig inspireras. Här finner du gåvor och presenter eller dekorationen till bröllop och fest. Vandra runt i den avslappnade atmosfären och hitta dina egna kompositioner till en mysig sittplats med levande ljus i ditt hem eller bara en liten uppenbarelse att vila ögonen på. Ljustorget är ett unikt utflyktsmål där du förutom att uppleva en helt magisk värld bland ljus även kan ta en fika i vårt mysiga café/konditori, där vi bakar allt själva från grunden och även har lättare luncher. Under samma tak ligger vårt egna lilla gjuteri där vi själva kan tillverka en del av ljusen – helt för hand och från grunden, utan maskiner.

Butik, Gjuteri för Ljus • Café/Konditori Stavsätters rastplats intill Älvbron i Ljusdal • Järvsöv. 1, Ljusdal Tel: 0651-120 04 •

www.ljustorget.se


84

DET GULA HUSET PÅ HÖJDEN text: Lovisa Spaude foto: Lisa Björner

Efter att dalmasen och dalkullan funnit varandra i Stockholm skulle det ta några år innan den gemensamma drömmen om ett Bed & Breakfast blev verklighet. Nu har de både en köksträdgård, ett ständigt renoveringsprojekt – och ett gårdsspöke.


bed & driva ett med att ne och Mathias a st bä t e an D anser S niskor. breakfastötet med alla män vara m

”Huset börjar andas på ett annat sätt, det är som att det säger tack”

K

OPPLINGEN TILL JÄRVSÖ

FÖR SANNE OCH MATHIAS har det varit

viktigt att i någon mån bevara husets karaktär. Eller snarare: hur de tänker sig att det hade kunnat se ut om det var pensionat på 20-talet. – Jag vet inte om det hade varit så roligt med vitmålade väggar och sjukhussalar, säger Sanne.

För vad många inte vet är att Solbacken tidigare har varit ett sjukhem för barn med epidemisjukdomar. Det var under 1900-talets början som spetälskehemmet ett stenkast bort behövde avlastning. Järvsöbaden, som var markägare, förlänade marken för detta ändamål och tre finansiärer hjälpte till att bekosta flytten av grundstommarna upp på höjden, där huset står idag.

r alltid Mathias ha Sanne och service. Hon som jobbat med , han som kock. hårfrisör

kommer genom Sannes farfar och många av barndomens somrar tillbringades i byn. Och Sanne, hon tog med sig sin Mathias hit. ”Hit ska vi flytta en dag”, sa han. ”Aldrig”, sa hon. Nu sitter de mitt emot mig i det stora frukostrummet, bland antika möbler och spröjsade fönster. Sedan inflytten har huset genomgått en rejäl makeover. Väggar har rivits och golv har brutits upp. – Här inne låg det fem lager korkmatta, säger Mathias och pekar på trägolvet i rummet. För att matcha den övriga inredningen, som går i genomgående äldre stil, letade de bland andrahandssorteringen för att se till att få brädor med mycket kvist.

85


t, att hålla det småskaligts. Tanken från början var vt utöka ssi ce suc n me rum men med tiden har

86

Mathias, Axel, Joel, Lilja och Sanne.

Fakta

SOLBACKEN

VAD? Bed & Breakfast/pensionat. VAR? Strandvägen 25. DRIVS AV: Mathias & Sanne Parkow.

När det byggdes 1880 stod det nämligen nere vid ån och tjänade som ett garveri; en plats där man bearbetade djurhudar och skinn till läder. – Här var sjuksalarna, säger Sanne och pekar mot uppehållsrummet. Det var där barnen bodde under sin vistelse på sjukhemmet. Men inte utan att först ha besökt mottagnings­rummet och behandlingsrummet, som numera är rum till två av Sannes och Mathias barn. FAMILJEN ÄR BOSATT på halva botten­

våningen i huset, som har sju rum till uthyrning. Framförallt till turister, men här finns även ett par fasta hyresgäster. – Vi har alla möjliga gäster, det är alltifrån barnfamiljer till pensionärer, säger Mathias.

De uppskattar att 80 procent av de boende är återkommande, vilket de ser som ett gott betyg för sin verksamhet. Många är turister som är i byn för cyklingen, världsarvsgården eller för att fiska och vandra. Men hit kommer även folk som är på genomresa till en nord­ ligare destination och väljer att mellanlanda på Solbacken på vägen. Några gäster de minns med värme är det återvändande damhockeylaget och Lill-Babs kanske största fanclub. De sistnämnda tog vid ett av besöken med sig en handvevad sten­kake­ spelare som de spelade hennes låtar på. – Det är alla möten med människor som gör det, säger Mathias och tillägger att många av berättelserna de hört om Solbackens historia kommer just från inkvarterade gäster. Andra saker har de läst sig till, som att huset i ett tidigt skede inhyste ett av bygdens så kallade telefonrum. – På den tiden hade man inte telefoner överallt, utan man gick till vissa hus och ringde sina samtal, berättar Sanne. Efter att spetälskehuset inte längre behövde uppbackning kom Solbacken att bli ett uppe­ hållshus för arbetslösa ungdomar, och under samma period hade Röda Korset sitt lager i huset.


Chinova Mötesgård HYR DIN EGEN GÅRD

På Chinova Mötesgård i Järvsö kan ni umgås för er själv!

LYX & FLÄRD PÅ HÄLSINGEVIS

Semester eller weekend. Njut av högklassig mat och besök vårt spa med Norrlands kanske vackraste utsikt. Bo i nybyggda sviter inredda av bl.a. Carolina Klüft, Victoria Silvstedt, Peter Stormare – eller i Marie Antoinettes Champagneboudoir. Följ våra vandringsleder, promenera längs den kilometerlånga sandstranden, besök vårt världsarv Hälsingegårdarna eller skåda björn från gömsle.

• Bed and Breakfast • Weekends • Restaurang • Badtunna & Bastu • AW • Konferens Vi skräddarsyr er vistelse efter era önskemål, umgås i en lantlig och naturnära miljö! Vi har nära till aktiv fritid sommar & vinter med allt vad Järvsö har att erbjuda. Vi finns på Instagram och Facebook. Kontakta oss 0706525545 Chinovamotesgard@gmail.com

0278 - 62 15 00 • info@orbaden.se • www.orbaden.se

0278 - 62 15 00 • info@orbaden.se • www.orbaden.se

Järvsö Cykelservice

Nya & beg. cyklar Verkstad & butik Reservdelar

Hyr cykel! BMX • XC-cykel • Dirt Kickbike • Damcykel

Tel. 076-800 32 11 • www.jarvsocykelservice.se • Industrivägen 3


rrgård. Inredningen andas he

”Vi lever verkligen vår dröm”

88

på gården. Katten Simba trivs

Från 1945 och 40 år framåt ägdes gården av familjen Engström, som drev det som pensionat. Här hölls stora bjudningar, men också begrav­ ningskaffe, då församlingshemmet ännu inte fanns i byn. Då och då får Sanne och Mathias besök av gäster som minns sina besök på bröllop och begravningar under Engströms tid. De har också hört det sägas att Engström själv var trädgårdsmästare. Det är något de inte ser någon anledning att betvivla. Den lummiga trädgården är full med buskar och träd. – Planteringen av träd visar att någon har tänkt till, att det finns en grundtanke med hur det är organiserat, säger Mathias. Själva satsar de på odlingen, som inne­håller allt från rödbeta, palsternacka, blomkål, kronärts­kocka och rädisa till rabarber, bär och kommer Nytt för i år är att Solbacken varje lördag öppna upp trädgården för bordsbokningar.

mängder med kryddor. De egenodlade grön­ sakerna använder de i pensionatets restaurang, där Mathias är kock. – Vi gör allt från grunden, här finns inget halvfabrikat, säger Sanne. NYTT FÖR I sommar är att restaurangen

för första gången kommer öppna för allmän­ heten. Tidigare har man endast tagit emot större sällskap, utöver de boende. Nu blir det istället lördagsöppet under titeln Trädgård by Solbacken. – Vår tanke är att det ska bli musik i träd­ gården, säger Sanne, innan vi åter har kastat oss tillbaka i historien, nämligen till den tid när musiken från Solbacken ekade över hela Järvsö.


Välkommen till

VOXNABRUKS KANOT!

På gränsen till Dalarna finns vi i de djupa hälsinges­ kogarna. Njut av vår vackra natur på bästa sätt i kanot­ en. Här kan ni möta vilda djur, göra ett stopp för sol och bad på en vacker sandstrand eller paddla i de berömda meanderbågarna. Här kan ni testa på forspaddling och riktiga äventyr.

Stuguthyrning i Edsbyn

NÖJESÖN I LJUSNAN

Voxna herrgård

Restaurang med inriktning på havet. Livescen, evenemang, bröllop och allt där i mellan!

Sommaröppet v. 26-31 måndag - lördag.

Guidning i herrgården med brukshistoria och delar av Harald skoras vaxkabinett Boka middag, kalas eller andra trevliga sammankomser www.voxnaherrgard.se | Tel: 0271 410 20

Nybro 102, 828 93 Voxnabruk • Tel. 0271-41150 • www.kanotcamping.se

I en gammal flottningsstation gör vi en fusion mellan en räkrestaurang i Smögen och en afterski i Åre.

För mer info: Toronkrog.se |Torön 1, 820 40 Järvsö 076-052 20 24 | info@toronkrog.se| toronkrog

Hälsinglands största

Handelsplats

2 GALLERIOR FYLLDA AV SHOPPINGGLÄDJE över 30 butiker, caféer och restauranger i hjärtat av Glada Hudik

öppet vardagar 10-18, lördagar 10-16, söndagar 11-15


finns flera rum, och I Solbackens Annexn en frisersalong . äve nne Sa här har

90

Under det glada 80-talet var huset ett riktigt nöjespalats, med diskotek både fredagar och lördagar. Hit åkte man från alla kringliggande byar, och ryktet pratar om hundratals besökare på både över- och undervåningen under de där kvällarna. – Det var tydligen knökfullt jämt, säger Mathias. ATT GÅRDEN BÄR på en historia är något

de uppskattar, och de tycker om att fantisera om hur det var här under de olika årtiondena. – Det ger ett enormt mervärde, dels för oss privat, men framförallt för våra gäster, att det finns en historia att berätta. Det är det många som uppskattar, fortsätter han. – Sedan har vi ju en liten kille som springer omkring här… säger Sanne, men tillägger att det är goda energier i huset. – Det är häftigt med ett sånt här gammalt hus, när man tar bort korkmattan och får upp tapeter så att det blir som man tänker sig att det en gång i tiden såg ut. Huset börjar andas på ett annat sätt, det är som att det säger tack på något vis, säger Mathias. Sex år har gått sedan Sanne och Mathias bestämde sig för att ge Järvsö en chans. Och än så länge har de inte ångrat sig en sekund. – Vi lever verkligen vår dröm. I framtiden planerar man att hålla matlagnings­ kurser och lite andra event på Solbacken.

Även den väldisponerade trädgården bär på en historia.


Välkommen till

Möbeltjänst! Vi är ett av Hälsinglands största möbelvaruhus med ett brett utbud för alla dina rum i hemmet!

ÖPPNAR I AUGUSTI!

Utemöbler · Soffor · Sängar · Fåtöljer · Matbord

•Restaurang med lunch, alacarte, catering •Konferensrum •Bowling •Shuffleboard •Multisimulator mm.

Lampor · Mattor · Sängkläder · Textilier m. m.

hemVi har fri hela i g in körn n d. Hälsingla

Mån 10-19, tis-fre 10-18, lör 10-14, SÖN 12-16

@bowlingbistron bowlinbistron.se Hybovägen 7A, Ljusdal

Tallåsen • 0651-333 40 8 km från Ljusdal mot Ånge

Tallåsen www.mobeltjanst.se 0651-333 40 Prisvärt • Stor sortering • Fri hemkörning inom Hälsingland • www.mobeltjanst.se 8 km från Ljusdal mot Ånge Fri Hemkörning

Välkommen till vackra Borrgården, vandrarhem och B&B. Är du på genomresa, jobb, semester eller kanske letar efter ditt nya hus och vill stanna och sova över? Kontakta oss på Borrgårdens vandrarhem så kan du ta chansen att även njuta av lugnet och naturen vid Ljusnan. För bokning: info@borrgarden.se eller ring oss på 0651-13060.

Går du i bygg/renoveringstankar? Eller funderar du på att installera en värmepump? Kontakta oss så hjälper vi dig med allt inom kök, badrum, el & vvs, kakel, rör & värme.

Vi installerar NIBE värmepumpar för bergvärme/jordvärme. www.hpror-varme.se info@hpror-varme.se 0651 - 138 38 butik

S. Järnvägsgatan 50, Ljusdal 0650 - 548 585 Hamngatan 21, Hudiksvall

Hyr din bil hos Mabi under din vistelse! Vår biluthyrning i Ljusdal/Hudiksvall ligger centralt på samma adress som HP Rör & Värme. Vi har allt från kombi, suvar & minibussar Kontakta oss för mer information eller boka din hyrbil direkt på www.mabi.se eller via info@borrgarden.se. Välkommen!

0650 - 548 585, Hudiksvall 0651-100 90, Ljusdal


92

när

HÄXORNA kom till byn texter: Martina Strand

Häxa är ett gammalt skällsord som gjorde entré i Sverige först på 1800-talet när kyrkan fördömde tusenårig kunskap inom folk­medicin. ”Det stora oväsendet” 1668-1676 kallades så eftersom jakten på trollkonor sågs som ett oväsen ute på landsbygden. Vad hände egentligen i Järvsö för 352 år sen, och hur ekar det ända in i vår tid? Om det berättar två författare, en folklorist och en historiker.

Illustration: Christine Linde, Tomarum


TROLLDOM

DEL 1

Ättling till Märit på Karlsgården Johanna Willmark arbetar som socionom och Lifespan-terapeut med inriktning på traum­abehandling. Hon är också ättling till Märit Hans­dotter på Karlsgården och 2020 debuterade hon med den skönlitterära boken Dödsblommeört.

N

ÄR JOHANNA BÖRJADE släktforska

hittade hon Märit Hansdotter elva ge­ nerationer bakåt. Hennes släkting blev inte bränd på bål men hon har skildrat även de kvinnor som fick sätta livet till i trolldomsrannsakningarna 1673. I boken tändes bålen på kyrkbacken men det kan lika gärna ha varit Ringfuru, 20 meter in i skogen längs Kalvstigen mellan Järvsö och Delsbo, eller Hedhuvudet som ligger mellan Järvsö och Ljusdal. Socknens ”galgbacke” eller ”afrättsplats” delades ofta av flera socknar och hade ett lätt­ tillgängligt läge vid en stor genomfartsled för att ge plats åt en stor publik. JOHANNA SKILDRAR FRAMFÖRALLT

relationen mellan Märit och hennes Carl. Året är 1645. Märit Hansdotter är 39 år och har tidigare varit gift med Anders Olofsson, ett passande gifte med en ärbar man från socknen, kanske var han till och med sonen från grann­ gården, Bondarv 7. Tillsammans fick de två barn. Nu är Märit änka och Carl Carlsson, en inflyttad skräddare från Gefle (Gävle) har bett om hennes hand. Märit väntar Carls barn, ett oäkta barn, och hennes far säger oresonligt nej. Carl har dåligt rykte och är en ständig kund vid tingen. Ska Hans Anderssons gård gå till en tattare och tjyvahund? Giftermålet blir dock slutligen en fråga för tinget som ger bifall till

giftermålet och Märit gifter sig med den sex år yngre Carl i november 1645 mot faderns vilja. Några månader senare föds deras första barn, en dotter som tyvärr dör ifrån dem. Men mot­ gångarna är inte slut där. Carl ska komma att dömas från livet för oförätter vid tinget i Järvsö både en och två gånger, bara för att frikännas vid Svea Hovrätt. Det är inte svårt att förstå hur det påverkade grannskapet i socknen, att tingsmännen, Carls grannar, dömt honom från livet. Ändå var det inget mot det som komma skulle. Fattigdom och sjukdom härjar i stugorna och pastor Fernaeus predikningar blir allt hårdare och förmanande: ”För så åkallar Herren Gud, att en trollkona ska du inte låta leva. Likaså den man eller kvinna som befattar sig med andebesvärjelse eller spådom. Man ska stena honom eller henne och låta blodskuld vidlåta.” KÄLLORNA FÖRTÄLJER INTE allt men i

romanen blir Märit anklagad för trolldom efter en gudstjänst då husbonden i granngården insjuknat i stickande bröstsmärta. Eftersom Märit sett på honom och smålett så vet hus­ bondfolket i granngården att det är Märit som ”vetat sätta ont mot honom”. En kväll, när Märit stod ute vid brunns­ pumpen på Karlsgården, hörde hon ljudet av droskan. Ur boken Dödsblommeört:

93


94

Gudinnan Hel på himlavalvet, och så Karlsgården. Illustration: Christine Linde, Tomarum

TROLLDOM

DEL 1

Häxhammaren .

”Det var en vacker kväll i Bondarv. I väster drog ett storslaget och färggrant skådespel fram. Solen hade redan sänkts ner bakom Uvåsberget, snart skulle de sista ljuskäglorna dra sig tillbaka. Så kände jag greppet runt min arm. Det var lagmannen. Med sig hade han kaplan Busk och tre soldater. Säkert hade ytterligare en soldat stannat med hästarna. De frågade var Carl var, sedan läste lagmannen upp anklagelserna: ´Tio barn och unga, därav Märits grannar från Bondarv och kaplan ­Carolus Busks tre söner, vittnar alla om samma sak. Märit Hansdotter har fört dem till Blåkulla för att fägna den onde så hon själv vunnit fördelar. Hon har hämtat dem om natten och fört dem på en ko, eller okänd

man, till Öjeberget där gästabud hållits. Hon har häcklat Gud, förlett ungdomen och med absolut avsaknad av sedlighet och dygd begått brott av hädelse och bragt vanära över sin familj och socken. Därtill har hon under flera år kastat förbannelser över granngården, vilka orsakat sjukdom och lidande hos både kor och husbonde.´.” I JOHANNAS SKILDRING utbröt tumult när

Carl kom hem och Märit skulle föras bort av soldater. Det hela slutade med att Carl stod fastbunden mot brunnspumpen medan de for iväg med Märit mot kyrkön och socken­ fängelset. Hon var 71 år 1672 när hon, 12 andra kvinnor och en man greps för trolldom,

torterades, erkände och dömdes till döden i Haradsrätten, det dåvarande tinget i Järvsö. Domarna ändrades när trolldomskommis­ sionen tagit över med Gustav Rosenhane i spetsen, en av processernas största kritiker som förespråkade att frikänna alla som inte frivilligt bekände. Slutligen fastställdes dödsdomarna för två kvinnor, Kurlåks Karin från Bondarv och Rull-Älla från Nybo, som halshöggs och brändes på bål. Den enda mannen som anklagades, Grått Mårten från Kramsta, fick springa två gatlopp genom 80 man. Under förhör 1673 erkänner inte Märit påståenden från barnen. Carl köper henne fri med böter men hon får stå på skam utanför Järvsö kyrka.


Johanna Willmark.

JOHANNA UTFORSKAR SITT släktled med

inspiration om hur vi kan ärva våra trauman genom generationer, både på ett psykologiskt plan och på cellnivå. Enligt forskning om epigenetik har vi ett biologiskt minne – trau­ matiska upplevelser våra förfäder genomlevt kan påverka våra barns gener. Med denna tes, nyfikenhet och en vilja att bryta kedjan fokuse­ rade hon på två kvinnor i samma släktled med tragiska livsöden. Den första delen handlar om Märit Hansdotter. Texterna i 1600-talsberät­ telsen är baserade på J. J:son Hanzéns böcker från 1950-talet (Järvsöfolket och Trolldom och häxprocesser i Hälsingland). Tack vare hans sammanställning av protokoll har Johanna kunnat använda autentiska citat, bland andra Märit Hansdotters kommentar ”Det bliver aldrig gott i Järfzöö socken förrän denna elaka roten är avkortad och bortkörd av vägen.”. VILKEN ROT ÄR det då Märit talar om?

Johanna tror att det är bolmörten, även kallad Dödsblommeörten, och har baserat sitt skönlitterära verk på den tesen. I den så kallade flygsalvan ska bolmörten ha varit en viktig ingrediens. Det var bolmörtens rot, med högst grad av giftiga alkaloider, som pulveriserades och gav hallucinationer av att kunna flyga. ­Myterna bakom flygsalvan var en inspirations­ källa för de tyska präster som skrev Häxham­ maren, den medeltida handboken i att jaga och avrätta häxor. Där beskrevs att flygsalvan gjordes på direktioner av satan själv och i salvan används även fett från odöpta och döda barn. Blåkulla var tidigare en spännande historia som berättades i stugorna, som bergsfrun och andra väsen, med uppgift att skrämma barn till lydnad. Men när den kristna kyskhetskulturen växte sig starkare och den kvinnliga sexualiteten fördömdes av kyrkan kan man anta att flygsal­ van och bolmörten fyllde ett tomrum eftersom den gav möjligheten att leva ut fantasier genom hallucinationer. Örten julros används som en motvikt i Johannas fiktiva verk. Julrosen har i århundraden använts på barn och vuxna för att bota galenskap och skydda mot svart magi och trolldom. I romanen är det julrosen som kan bryta kampen mellan ”Blåkulla” och kyrkan och hela den onda cirkeln som skapats i något som närmast kan liknas vid en masspsykos där till och med barn anger sina mödrar för häxeri. DEN ELAKA ROTEN i flygsalvorna rensades

slutligen bort från samhället men domarna i protokollen lever kvar. I förordet till sin bok skriver Johanna: ”Vi bär med oss ett kollektivt obearbetat

trauma juridiskt sanktionerat från de inblandade staterna. Det finns trauman som återkommer gång på gång i ett släktled, som invävda i DNA:t gång på gång kommer upp till ytan. Till slut, när smärtan blir för djup eller styrkan för stor måste någon försöka bryta kedjan.” Johanna gör upp med sin släkthistoria och belyser återkommande trauman i sitt släktled som en del i ett läkande och helande arbete. Tre kvinnors berättelse binds samman med myndighetsutövning, alternativmedicin, mo­ derskap och sexualitet som tema. – Jag tänker att vi bär på ett både kollektivt och, åtminstone i mitt fall, individuellt trau­ matiskt band från de så kallade häxbränning­ arna. Kollektivt känner vi alla till spelreglerna för den skamkultur som verkar runt kvinnlig sexualitet, eller runt de män som går utanför den heterosexuella normen. Många kvinnor bär på en rädsla för att stämplas som ”dåliga”. Som kollektiv handlar det om att skapa en medvetenhet och frigöra oss från rädslan att ”bli uthängd” samtidigt som skammen riktas dit den hör hemma, mot den som vill göra illa och skaffa sig makt på andras rädsla, säger Johanna och fortsätter: – Den andra delen av vårt arv från tiden kring häxbränningarna handlar om den strikta skolmedicinens brist på helhetssyn när det gäller kvinnohälsa. DET PÅVERKAR ALLT från preventivmedels­

rådgivning och förlossningsvård till hormonella och gynekologiska problem. Kvinnokroppen har ansetts problematisk att forska på, på grund av menscykeln och majoriteten av den medicinska forskningen är gjord på män. Metoder som tar hänsyn till hela människan och ser en diagnos som ett symtom på en underliggande obalans förpassas till så kallad ”alternativmedicin” som är förknippat med kvacksalveri. De här tendenserna hittar vi enligt Johanna redan i motandet av hedendomen och den örtkunskap som ansågs höra dit. 1663 bildades Collegium Medicum, den första svenska läkarorganisationen, som tillsammans med prästerskapet skulle motarbeta kvacksalvare. Dit räknades även jordemödrarna, dåtidens barnmorskor, och deras kunskap. – Det finns mycket kunskap som har gått förlorad och vi är i mångt och mycket uteläm­ nade till läkemedelsindustrin som har fokus på profit. Men jag tycker att det underifrån finns en stark rörelse som arbetar för en helhetssyn på kropp och själ, för att se till individen i det enskilda fallet och för naturliga metoder som främjar vår egen inneboende läkekraft. Där ligger mitt hopp, avslutar Johanna. •

95


AKTUELLT

Illustration: Jonas Olsson

96

Robert och Viktor har samlat berättelser från podden och i sommar släpper de sin tredje bok med ett nytt tema – ”Mytomspunna platser i Hälsingland” är en reseguide till landskapets mest mystiska, hemsökta och sägenomspunna besöksmål.

TROLLDOM

DEL 2

”Djävulen

är vårt yngsta väsen ”

Folktro är kopplad till naturreligion där man tror på älvor, vättar, skogsrået, tomtar och troll. Om det berättar mer än gärna Robert Fors, som driver podcasten Historier från Hälsingland tillsammans med Viktor Hansson.


R

OBERT OCH VIKTOR ser det som

deras uppgift att föra berättarkonsten vidare, som Hälsinge­stintan och folklivs­ forskaren Ebbe Schön. – Det är viktigt för oss alla att se saker ur ett annat perspektiv, att få sväva ut och ta del av en annan tid. Folktron har hållits vid liv och finns fortfarande mitt ibland oss. Många av oss sysslar med skrock som att inte gå på brunnslock med bokstaven A, eller att endast skriva prov med ”turpennan”, berättar Robert Fors. Historier från Hälsingland har producerat poddavsnitt med fokus på Trolldomsprocesserna. Under pandemin har de även börjat sända live på Facebook. Inför påsken 2021 var det dags för temat ”Häxor, trolldom och magiska väsen”. I live-sändningen avslutar Robert med lästips, bland andra boken The Witch-Cult in Western Europe av egyptologen Margaret Murray. – Hon skrev om en fruktbarhetskult äldre än romersk keltisk tid som kyrkan ville utrota. Det här har ratats av den akademiska världen men utanför är den framgångsrik, säger Robert. Samtidigt som hårresande historier lockar och det oförklarliga är en del av dragningskraf­ ten hos en bra historia, är Robert och Viktor noga med att ta ämnet på allvar och förklara dåtidens samhälle. Under 1600-talet rådde svält och missväxt. Män från bygden drog ut i krig och kvinnorna var kvar med ansvar över gård och inkomst. De ville såklart påverka sin situation och tog till orda och handling i byarna på ett annat sätt än tidigare. Kyrkans män reagerade på de starka kvinnorna. På 1600-­talet hade prästerna universitetsutbild­ ning i häxjakt genom Häxhammaren – hand­ boken i att avväpna och bekämpa häxor. Den var en bästsäljare, faktiskt den näst mest sålda boken efter bibeln. Nu skulle de få chansen att praktisera sina teoretiska kunskaper. Det stora oväsendet började i Dalarna och andra landskapet på tur var Hälsingland. GRANNSÄMJA VAR SKÄL nog att bli ankla­

gad för trolldom. I byn Bondarv, på Karlsgår­ den i Järvsö, anklagades Märit Hansdotter för trolldom, bland annat för att ha kastat olycka över grannens skörd. De svåra tiderna ledde till ett behov att hitta en syndabock och valet föll på djävulen. Mötet mellan kristendom och folktro är en stor orsak till händelsernas utveckling. Utan djävulen hade trolldomspro­ cesserna inte kunnat äga rum. Han kom med kristendomen och är därmed ett nytt fenomen i Sverige i jämförelse med andra väsen som tomtar, troll, jättar och andra varelser från de äldre naturreligionerna. Robert och Viktor har startat ytterligare två

podcasts för att kunna berätta historier från hela landet. I ett avsnitt av Vid­skepelse läser Viktor upp: Under äldre medeltid framställdes djävulen med rött hår, precis som hedingeguden Tor. Detta var ingen slump, då kyrkan gärna ville få folket att förstå att de tidiga asagudarna bara var falska avbilder av den ende och rätte guden och därmed få dessa förknippade med ondska och falskhet. Under medeltiden fick djävulen allt oftare en bockfot eller en hästhov, en svansstump samt två horn i pannan.”

Karlsgården. Mest kraft finns enligt folkmun precis där herrstugan ligger, själva bonings­ huset. Även Järvsö klack är en kraftplats och det känner Robert själv: – Dit går jag alltid upp på våren, det är en tradition. Jag känner ofta ett behov av att gå ut i skogen några timmar och stänga av mobilen. Det är ett speciellt lugn.

DET HEMSKA ÄR att principen bakom

”häxjakt” lever kvar, menar Robert, särskilt i sociala medier där vi dömer andra på rykten utan grund. – Jag såg nyligen dokumentären Framing Britney Spears, där hon blir kallad ”hora” av sin expojkvän Justin Timberlake. Det är enkelt att anklaga kvinnor för lösak­tighet och få med samhället på det än i dag. Häxjakter för andra moraliskt tvivelaktiga beteenden drabbar även politiker och enskilda individer, berättar Robert. Med hjälp av djävulen försökte man ta död både på ogudaktigt beteende och uråldrig kunskap kring örttraditionen. De tidigare högt respekterade så kallade ”kloka” gummorna och gubbarna med sina kunskaper skulle fördömas och deras kunskaper kallades trolldom. – Det var tråkigt kan man tycka i dag att vetenskapen och de gamla kunskaperna inte kunde gå i symbios så det hade gått fortare att skapa effektiva mediciner. Tidigare hade mun­ karna inspirerats av folket med sina örtträd­ gårdar men de togs ur bruk när Gustav Vasa reformerade kyrkan 1527, säger Robert.

Järvsö – en megakraftplats

ENLIGT FOLKSÄGEN ÄR kännetecknen för

en kraftplats vägledning av andar och förfäder. Tack vare de energier som finns på de här platserna mår man också bättre och tar med lycka och välgång i livet. De synska har extra lätt att se saker där, alla sover bättre på platsen och det går att få svar som tar en framåt i livet genom drömmar. Många älvar och bäckar räknas som kraftplatser, men om vattnet rinner mot norr tyder det på mörk magi, att djävulen har ett finger med i spelet. Allt detta utmynnar i vidskepelse som var utbrett förr i tiden. Men vidskepelsen kunde skilja mellan grannsocknar. Om man kom in i ett rum där en kvinna ­sopade betydde det olycka i Ljusdal, medan det i Järvsö innebar att man skulle få många barn. Historier från Hälsingland har fått in berättelser om flera kraftplatser i Järvsö, som

Robert Fors och Viktor Hansson. Foto: Robert Jonsson

DET SÄGS ATT hela Järvsö i själva verket är

en enda megakraftplats. Bergen är väktare som skyddar dalen och de människor som bor där. Älven renar de som badar och ger liv genom hela byn. Tallträden äter tung energi i utbyte mot vårt syre, det är bara att gå ut i skogen för att ta del av kraften. Källvatten får vi gärna dricka av men kom ihåg att respektera källan och visa tacksamhet. På kraftplatser är det vik­ tigt att ge tillbaka innan man ger sig av, för att undvika att dränera platsen på energi. Det kan vi göra genom att tacka för att vi får vara där, sända ut kärlek, ära och hedra i tanken. – Just nu jobbar vi med ett avsnitt om skogsfinnarna, det är spännande med deras na­ turmysticism, naturen såg de som ett levande väsen med en själ. De trodde på naturväsen och höll sig väl med skogsgudarna genom olika ritualer. De hade mycket gemensamt med den förkristna svenska traditionen med folktro och folkmedicin, berättar Robert. Vid Grindstensberget, inom Stene by, finns rester av ett hus där sockensamer bodde. Det finns berättelser om att en kallkälla på platsen har magiska egenskaper och att samerna i Järvsö använt källan i samband med trolldom. När kristendomen kom döptes källan till St. Olofs källa och enligt traditionen har kung Olof den helige låtit döpa flera invånare i källan. Robert är också fascinerad av livet på fäbod och har producerat ett långt poddavsnitt om just fäbodkulturen. – Fäbodarna är ju kvinnornas rike med en kultur utan dess like, starkt förknippat med mystik och trolldom, avslutar Robert. •

97


Annika Andebark. Foto: Håkan Olsén

98

Hon berättar om hur rättssystemet fortfa­ rande präglas av synen på kvinnans sexualitet som skamlig och hur hon antas väcka ett begär i mannen som han inte kan stå emot, som kvinnan själv hålls ansvarig för. – Jag har suttit som företrädare för unga flickor som blivit våldtagna men inte gjort grovt motstånd och halvsovit. Då blir det inte en fällande dom, berättar Annika.

TROLLDOM

DEL 3

Kvinnornas försvarare Juristens debutbok är resultatet av grundlig research och många skrivtimmar i Älvdalen, helst med en kopp te i solen på favoritstället, kyrkhärbret där de häxanklagade kan ha förvarats under rannsakningen i september 1668.

A

NNIKA ANDEBARK HAR en bakgrund

inom humanjuridik och arbetade som advokat från 1990-talet fram till 2014 när hennes intresse för trolldoms­ processerna väcktes efter en skrivretreat i Älvdalen. Från den sommaren har hon arbetat med upprättelse för de trolldoms­anklagade på heltid. Våren 2020 kom hennes första skön­ litterära bok ut, Oväsen i Älvdalen. Under sitt första besök i Älvdalen möttes Annika av vitsippor och nysnö, textsamtal och skogspromenader, men framförallt en meditations­gudstjänst i kyrkan där bänk­ grannen berättade att det var i Älvdalen häx­ processerna började. Hon gick till biblioteket vid sidan om kyrkan och lånade alla böcker om häxor. Ur en av dem föll ett A4-kompen­ dium som innehöll avskriften av förhören från september 1668. Materialet väckte många frågor. Hur kunde 300 personer avrättas för trolldom i Sverige, varför började det i Älvdalen och hur gick rättegångarna till? Boken är den första av sju böcker i serien Eldarna i kontrakt med Hoi Förlag. Annika utforskar orsakerna bakom det stora oväsendet utifrån olika perspektiv. Hon börjar med det juridiska, hon ville gräva djupare i vår tids största justitiemord som hon tidigare förklarat med livsfarlig vidskepelse och masshysteri. Så varför är det viktigt att försvara de som för länge sen har gått ur tiden? – Det finns fortfarande en tystnadskultur kring häxprocesserna. Att rentvå dem som anklagades är en viktig upprättelse, inte bara för dem som drabbades utan även för deras efterlevande, säger Annika. Trolldomskommissionen hade uppdraget att

aktivt upptäcka, åtala och döma de som slutit förbund med satan. Häxa är ett nykommet på­ fund, menar Annika. I de juridiska dokumen­ ten och i folkmun var det trollkona som gällde. Vi får följa kusinerna Anna och Marit och notarien som skrev protokollen för att se hän­ delserna ur hans synvinkel. 1608 blev delar av bibeln lag och texten i gamla testamentet ”En trollkona skall du icke låta leva” togs på allvar. Det gav oftast ett milt straff som böter fram till masshysterin startade i Älvdalen. I OVÄSEN I Älvdalen gestaltas länsmannens

rädsla och heder, notariens rädsla för att avslöja sin okunnighet och den tysta massans ansvar. – Länsmans behov av att hålla upp en snygg fasad drev på händelserna. Han hade mycket att bevisa efter misslyckade försök att få trollkonor dömda, berättar Annika. Varför började det just i Älvdalen? – I Dalarna fanns ingen adel, bönderna var fria. Detsamma gällde Hälsingland där bönderna var starka med sina hälsingegår­ dar. Här levde de gamla hedniska sederna och kunskaperna kvar. Upprorsmän som Sturarna och Gustav Vasa hade misslyckats med att ta makten. När Gustav Vasa krönts till kung 1528 gav han sig till Dalarna för att en gång för alla slå ner upproren. Många män föll i striderna men fäbodlivet bestod i båda landskapen och har fört traditionerna vidare. Annika drar paralleller mellan nutid och då­ tid för att försöka förstå vad som hände, orsak och verkan. Precis som trolldoms­processerna är pandemin som pågår nu livsfarlig och osynlig, en farlig kombination som kan leda till rädsla och häxjakter.

MEN DET ÄR inte alltid man har fått ta för

sig av kvinnans kropp. Innan kristendomen och asatron ansågs moder jord och fruktbar­ heten heligt. Häxprocessen, menar Annika, är bara ett symtom på kultur som gick förlorad när människor satte sig att råda över, att äga djur och mark. Ursprungsbefolkningen har ut­rotats, den sista genom häxprocesserna, och vad hade de för kunskap som gått förlorad? – Boken är skriven som en upprättelse. Mitt mål är vare sig att upphäva domarna eller att skapa minnesmärken. Det är mycket byrå­ kratiskt krångel med liten effekt enligt mig. Istället har vi startat Tidsresebyrån som kom­ mer erbjuda resor i de häxanklagades fotspår. Vi har även spelat in en audioguide. Målet är att fler audioguider ska tas fram där man kan cykla till platserna som nämns i protokollen. Jag menar att dessa åtgärder bidrar mer till upprättelse än juridik och minnesmärken någonsin kan göra, säger Annika. En audioguide för cyklister är en idé för Järvsö. Annika och hennes sambo cyklar tillsammans på leder genom Sverige, säkert även genom byn inom en snar framtid. En av hennes visioner är nämligen en audio­guide baserad på protokollen från Järvsö. •

AKTUELLT

Vrede i Älvdalen, Annikas andra bok i serien Eldarna. I den första boken – Oväsen i Älvdalen – får vi följa kusinerna Anna och Marit som båda anklagas för att ha fört barn till Blåkulla. Målet med den första boken var att gestalta juridiken, men medan Annika gjorde efterforskningar växte nya frågor fram. Skulle något liknande kunna hända idag? Hennes svar är ja. Regelverket är förändrat, men paniken inför det okända, nån-annan-­ ismen och den tysta massans ansvar har inte förändrats på 350 år.


Vi är din kompletta byggvaruhandel i Ljusdal! Bygga ett hus från grunden? Renovera sommarstugan? Lägga tak? Bygga uteplats? Vi har allt du kan behöva!

Virke · Isolering · Tak · Betong Gips- & skivmaterial · Verktyg Färg · Marksten VI HAR ÄVEN UTKÖRNING! Vi levererar lokalproducerade prefabhus på totalentreprenad. Vi står för flexibilitet, hög kvalitet och snabb leverans. Vi förmedlar även Tomter

dellenhus.se | 076-106 40 90

SÖREN SVENSSON BYGGVAROR AB Hybovägen 10B, Ljusdal (bakom Toyota) Tel 0651 - 137 70 • Öppet mån–fre 7–17, lör 9–13

Upplev natur och vildmark på varierande sätt med kunniga engagerade guider Med vårat värdskap formar vi upplevelser och utmaningar till både dig som privatperson och företag. Vi erbjuder bland annat MTB-crosscountry, pumptrack, vandring, traillöpning och matupplevelser i vildmarken. Mitt i Järvsö hittar ni också vårat café och shop. Läs mer på jarvsoguiderna.se

jarvsoguiderna.se

jarvsoguiderna


100

TROLLDOM

DEL 4

Anna Vild. Foto: Marcel Köppe

Helsignade land Under slutet av medeltiden skedde skiftet mellan hedendom och kristendom. Från fruktbarhets­ gudinnan Freja i asatron blev kvinnans sexualitet skamlig och skulle kontrolleras. Men vad fanns innan hedendomen?

A

NNA VILD ÄR sångerska

AKTUELLT

I april släpps låten Elden och maj Skogen, låtar där Anna tolkar Annika Andebarks bokserie. I sommar håller Anna en kurs i kulning och fäbodliv tillsammans med en familj som lever på sin fäbod i Älvdalen större delen av året. Resan ordnar hon genom Tidsresebyrån tillsammans med författaren Annika Andebark. ”Det ska bli så roligt! Det är andra året i rad som vi ordnar olika typer av resor, ofta är det vandringar men i år blir det en hel helg på fäbod för deltagarna där de får en historielektion i fäbodkultur och uppleva dess seder och bruk”, säger Anna.

och folklorist. Hon samarbetar med Annika Andebark och har tonsatt en av Annikas dikter i låtarna Älven, Elden, Skogen och Vinden. Låtarna har under året släppts som singlar och i sommar ges alla ut i ett samlingsalbum med Annikas dikter. – Jag sjunger om den bort­ glömda trolldomsprocessen på 1600-talet, om den nordiska kvinnans försvunna historia. Jag sjunger om våra känslors dolda gåvor och känslighetens värde ur ett terapeutiskt perspektiv. Och jag sjunger om sagor som jag genom livet har samlat på. Vissa självupplevda. Andra inte, berättar Anna. Annas intresse för denna gömda del av vår historia tog sin början inom henne. Redan som barn intresserade hon sig för asatron och de hedniska traditionerna. Vikingarnas starka band till naturen, andligheten och de spännande historierna om asagudarna lockade. Men det var något som inte stämde.

Anna Vild. Foto: Marcel Köppe

– Det var det krigiska jag inte kunde identi­ fiera mig med, först när jag kom i kontakt med Karin Bojs forskning om vår första ursprungs­ befolkning föll allt på plats. All denna forskning är ny och kontroversiell, mycket behöver skrivas om i historien om detta stämmer och helheten tyder på det, säger Anna. ANNA TYCKER ATT vi ska skilja på urfolk

och ursprungsfolk. Innan vikingarna kom med sina seder från krigens södra Europa fanns en ursprungsbefolkning som hade levt många tusen år utan krig. De tillbad fruktbarheten, det mystiska ursprunget till allt liv. – Vi kan kalla dem helfolket men när det begav sig kallade de nog inte sig själva för något speciellt, spekulerar Anna. Helfolket avgudade den stora modern som kallades Hel och platser där helfolket huserade döptes efter henne. Anna vill sprida sin upplevelse om den gamla ursprungsbefolkningen och hon gör det genom sång och filmer på sociala medier där vi bland annat får följa med på hennes serie Jakten på det glömda folket och Annas Dalaresa, ett projekt i samarbete med Annika Andebark. Anna har även tagit initiativ till att tända ureldarna i Norden vid midvintersolståndet 2020, ett Facebook-event som utmynnade i ett Youtube-klipp. I Annas sammanställning av kvällen syns Järvsö som en av orterna som hakade på och tände eldar för att kalla ursprungsfolken i Norden. – Oavsett kultur och traditioner har vi alla ett ursprung. Den 21 december tände vi ureldarna efter kusterna, runt sjöarna, på kraftplatserna, på kullarna, bergen och i stad och by. I denna tid av stort skifte och förändring behöver vi som folk gå samman för att tillsammans återanknyta till den moder vi står och går på. Vi behöver åter minnas de


Anna Vild.

heliga naturlagar som alltid funnits och alltid kommer att finnas. Runt om på jorden tände ursprungsbefolkningar ureldar för en enad, helad mänsklighet och jord. Vi i norr är enligt urgamla profetior just eldens beskyddare med­ an ursprungsbefolkningar i andra väderstreck står för luft, jord och vatten, berättar Anna.

101

Från Hel till helvete

GUDINNAN HEL TYCKS ha tillbetts under

minst 15 000 år, fram till när asatron fick fäste i Norden. Vikingarna gjorde det som är mest effektivt – att ta över folket genom att ta ifrån dem deras historia. De skrev alltså om histori­ en, enligt teorin som Anna berättar om. I den nordiska mytologins ”bibel”, Eddan, samlades för första gången berättelser från lägerelden. Du som har sett tv-serien Vikings kanske minns delar av berättelserna? I Eddan utspelar sig ett krig mellan asarna och vanerna, de som också kallas jättar ända fram till bondesamhället på 1600-talet. Tesen är att vanerna är ett nytt namn på helfolket, mytforskning visar nämligen på att helfolket var ovanligt långa. Freja var inom asatron fort­ plantningens och erotikens gudinna. Hon var en av vanerna, som med sin bror Frej genom ett gisslandrama hamnade hos asarna. Om gudinnan Hel döptes om till Freja, vad skulle man då göra med Hel, som levde kvar i orts­ namn och namn på både kvinnor och män? Hel är det vanligaste för- eller efterordet i hela Norden. På svenska är det allra vanligaste Häll som betyder blottad berggrund eller klippa, heliga platser för ceremonier, hällristningar och offer till gudinnan Hel. Än i dag lever spår kvar av Hel kvar i namnen som Helga, Helge, Hulda och Helena. Heli är ett annat fornnordiskt namn som börjar komma igen. Några ortsnamn är Hel-signade ör (Helsingör), Hel-signade borg (Helsingborg) och Helsignade land (Hälsing­ land). Urmodern Hel blev i den hedniska tron underjordens gudinna. När kristendomen tog över under medeltiden gjorde de i sin tur sam­ ma sak mot vikingarna. De skrev om folkets historia och underjordens väktare Hel blev kort och gott ”helvete”. I DEN URSPRUNGLIGA helkulturen fanns

ingen koppling till synd, skuld eller straff. Helgudinnan var moder jord, som omfattade allt levande från födsel till död. Hon var god, allvetande, fruktsam och vacker. En kärleksgu­ dinna. Hennes symbol var ringen och hjulet, som symboliserade tidens gång. Ett solår avlutades genom att man firade ”Hjul” som

blev vår kristna tradition jul. När isen smälte längs med Nordnorges kust vandrade vår ursprungsbefolkning vidare och delades upp i två folk. Några vandrade nordost och blandades med indoeuropéer från Sibirien, de är enligt den forskning Anna tagit del av till största sannolikhet ursprunget till dagens samer. Andra gick söderut längs med iskanten, nådde först Hälsingland, sen norra Dalarna, Jämtland och vidare ner till Halland. Vi kan alltså ha ett glömt ursprung i form av helfol­ ket. Men det fanns en kultur som varken den hedniska eller kristna tron lyckades påverka. – Mycket tyder på att en del av helfolkets traditioner och kunskaper har levt kvar genom fäbodkulturen. På fäbodarna bodde kvinnor och de fick vara ifred med sina seder och vanor av att leva i samklang med naturen. På hällar kring fäbodar i Älvdalen finns mängder av hällristningar av kullor som till skillnad från vikingarunor inte har kommit med i forsk­ ning. Vilka dolda budskap finns i de inrist­ ningarna? Det är spännande!, säger Anna. FRAMFÖRALLT HAR KULNING levt kvar

som en röst från helfolket. En anledning till att hel- och fäbodkulturen har glömts och

gömts kan vara att det är en naturreligion utan skriftspråk. De heliga berättelserna, lagarna och sångerna förmedlas muntligt. När eddan och bibeln kom förtrycktes rösterna från vår ursprungsbefolkning. Anna har släkt i norra Norrland och kände till jojk sedan länge. När hon först testade kulning var det för att som sångerska prova akustiken i skogen, testa på ekot och se hur sången spelade mellan träden. Hon tänkte på samerna och deras rötter som finns kvar så tydligt och på hur helfolket är ännu mer förtryckta och bortglömda. – Kulning var troligen för helfolket vad jojken är för samerna och mycket mer än ett funktionsrop för att kalla på boskap. Röst och musik hör ihop med medicintraditionen. Jag började titta på medicinkvinnor, völvorna och deras arbete. De använde galders, ramsor och rop för att få kontakt med moder jord. Från början är kulning galders, som användes i sam­ band med offerriter och ett sätt att nå en typ av hypnos med högt vibrerande toner. Tonerna fick oss att flyga upp i energin och få igång kroppen. Med trummorna som grundar och toner som höjer oss når vi mitten: balansen, säger Anna. •


102

TROLLDOM

DEL 5

Det är något

MAGISKT MED JÄRVSÖ

V

Nyfiken?

I ÄR MÅNGA som kan hålla med om att hela Järvsö

är ”en enda stor megakraftplats” som ger positiv energi. Vissa platser är mer kännbara än andra. I vinternumret av Magasin Järvsö 2018 skrev jag ett reportage om hemsökta platser i Järvsö. Samtalen med folk som haft oförklarliga upplevelser från Karls­gården tog aldrig slut – varje intervjuad tipsade om en ny. Jag pratade bland andra med mor och dotter som har guidat på Karlsgården. När de gav levande beskrivningar om gårdens ägare Märit Hansdotter, visste de inte att de var släkt med henne. Släktforskning visade senare att dottern är ättling i rakt nedstigande led! Författaren Johanna Willmark i detta nummer är ytterligare en ättling som berättat om Märits livsöde. När vi äger vår historia kan vi möta rädslan, gå vidare och anta nya utmaningar. Detta gäller även vår mörka historia från 1600-talet. Häxa och trollpacka är skällsord. Dagens ”häxor” fokuserar på helande och kallar sig ljusarbetare eller ljusbärare. Samtidigt som intresset för andlighet och den mediala världen växer finns fortfarande en tystnadskultur som kan göra det svårt att vara öppen med sin medialitet utan att ses på med skeptiska ögon. Just nu pågår ett skifte enligt ljusarbetare. De arbetar tillsammans för att stärka oss i vår intuition och hjälpa oss släppa rädslor för att vi ska kunna hitta vårt autentiska jag, vilket kommer påverka vår värld i positiv riktning.

på att se framåt och växa utan att förlora sin själ. Dagens ”kloka” i byn visar sig i engagerade representanter som våg­ ar göra sin grej och sticka ut. Ett exempel är Järvsös stolthet Lill-Babs, som gått ur tiden men vars namn ingår i slogan för Magasin Järvsö.

SOM TUR ÄR har kyrkan förändrats. När en minnessten

FRÅN ISTIDEN FRAM till i dag – genom det gömda och

kom upp i Lillhärdal 2005 framförde den dåvarande biskopen i Härnösands stift en offentlig ursäkt. Han höll en minnesgudstjänst och gick med i fackeltåg. Efteråt uttryckte han att det var fantastiskt att få vara med och ta avstånd från kyrkans del i trolldomsprocesserna. Svenska kyrkan planerar att under 2021 gå ut med en offentlig ursäkt till samerna. Förutom att ha bidragit till rasbiologin på 1920-talet, bestämde svenska staten i slutet av 1600-talet att samerna skulle bli kristna. De tvingades till dop och att läsa bibeln. De samiska heliga platserna förstördes och samerna tvingades byta till kristna namn. Det var helt vanligt folk som blev anklagade för trolldom och särskilt de som sa sina sanningar, inte bara örtkunniga så kallade ”kloka” gummor och gubbar. Men i Järvsö kunde rädsla, skrock och makt inte utrota modet och nyfikenheten hos invånarna. Inte på sikt i alla fall. Järvsö som ort är bra

HÄR FINNS FLER BERÄTTELSER: PODD

• Historier från Hälsing­land, podcast av Viktor Hansson och Robert Fors.

NÄTET

• ANDEBARK.SE, Annika

Martina Strand på trappan till Karlsgården i Järvsö. Foto: Rhea Produktion

glömda helfolket, den krigiska asatron, den kontrollerande kristendomen och vetenskapens tid, finns en röd tråd. Naturen. Därför längtar vi ständigt tillbaka till våra rötter, bokstavligt talat. Vi vill luta oss mot träden och känna mossa under fötterna. Dra djupa andetag medan vi blickar ut över berg, sluta ögonen och ta in stillheten vid sjöarna. Vi känner kraften och som Einstein bevisade består all materia av energivibrationer. Det är kanske bara en tidsfråga innan teorierna om kraftplatser får vetenskapligt stöd. Men behöver vi verkligen bevis för det vi upplever? Sinnesro och en känsla av helhet skapas trots allt inuti oss och magin i naturen går inte att motbevisa. Det spelar kanske ingen roll om den inre friden kommer ur moder jord eller fader vår? • Välkommen till Hälsingland, helsignade land, Lill Babs-land!

Andebarks research under arbete med bokserien Eldarna.

• TROLLDOMSPROCESSERNA.SE, Annikas överskotts­ information från bokserien Eldarna.

• TIDSRESEBYRÅN.SE • ANNA VILD kanal på

Youtube med filmer om helfolket.

• TROLLDOMSPROCESSERNA, ANNIKA OCH ANNAS kanal

på Youtube med bland annat #annasdalaresa från 2020.

BÖCKER

• DÖDSBLOMMEÖRT, Johanna Willmark.

• OVÄSEN I ÄLVDALEN, Annika Andebark.

• MÄRKET, Carina Karlsson. • DÄR MÖRKER MÖTER LJUS – EN RESA I KVINNOHISTORIA, ­Agneta Nyholm Winqvist. • VÄGEN MOT BÅLBERGET, ­ herese Södergren, T plus hennes sommarprat 2014.

• MIN EUROPEISKA FAMILJ: DE SENASTE 54 000 ÅREN, av Karin Bojs.


SPORTRINGEN LJUSDAL Vardagar 10-18 Lördagar 10-15

VÄLKOMMEN TILL HÄLSINGLANDS STÖRSTA SPORTBUTIK BUTIKEN FÖR OSS SOM GILLAR EN AKTIV FRITID

CYKEL

FISKE

SKOR

SPEL & LEK

PADEL

SPORT

LÄNGDSKIDOR

KLÄDER

FRILUFTSLIV

Besväras du av smärta från muskler och leder? Här får du snabb hjälp när du behöver den.

Välkommen att boka tid online eller via telefon.

Ivan Cavallin

Legitimerad naprapat

TTA DIN NYA Y2020 HOS OSS!Din Trädgårds- Skog- och Outdoorbutik Hudiksvallsvägen 8, Ljusdal

Tel: 0730-57 55 50 • E-post: ivan@ljusdalsnaprapatklinik.se Södra järnvägsgatan 5, Ljusdal • www.ljusdalsnaprapatklinik.se

Outlander XT 650

R EN AUKTORISERAD M/SKI-DOO VERKSTAD!

suveräna tillbehör med stemet/verktygslös montering, dina behov

MMEN IN TILL OSS - VI HJÄLPER DIG!

AUKTORISERAD d a l sVERKSTAD motorab

ljusdalsmotorab

Outlander PRO 570

H u d i k s v a l l s v ä g e n 4 B , L j u s d a l - Te l . 0 6 5 1 - 7 1 1 8 3 4 w w w. l j u s d a l s m o t o r. c o m - i n f o @ l j u s d a l s m o t o r. c o m ©2020 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med ensamrätt.

ljusdalsmotorab ljusdalsmotorab


MARIA VILL SE KULNING I JÄRVSÖ KYRKA

104

text: Martina Strand foto: Jenny Olsson

Järvsö kyrka flaggar för Pride-festivalen i byn och församlingen gör sitt bästa för att vara inkluderande och att skapa ett öppet, andligt klimat där alla känner sig hemma. – Det är viktigt att känna att vi hjälper och bär varandra, säger Maria Idänge, präst och församlingsherde i Järvsö församling. NÄR AV GUSTAV Vasa bjöd in kyrkan som en del av staten år

Maria Idänge.

AKTUELLT FRÅN KYRKAN: PILGRIMSCYKLING

”Vi ska pilgrimifiera cyklingen! Vi har vandrat från kyrka till kyrka förut, från Järvsö till Färila och sen åter till Järvsö via Ljusdal. I år ska vi cykla tillsammans på leder mellan Järvsö och Färila. Håll utkik på våra sociala medier, vi kommer att vara tydliga med vilka datum som gäller.”

UNGDOMSCAFÉ

”I vår kommun är det fokus på psykosocial hälsa bland ungdomar. Särskilt under pandemin. Därför har vi startat ett ungdomscafé för att ge möjlighet att träffas.”

LIVSSTEGEN-CAFÉER

”Ett självhjälpsprogram i grupp där man lyssnar och alla får tala till punkt i tolv steg”.

SJÄLAVÅRDSSAMTAL ”Sist men inte minst, enskilda samtal för själen med en präst eller diakon som har tystnadsplikt, ständigt aktuellt.”

1536 fick prästerskapet mandat att föra en skoningslös kamp mot de som avvek från tron. I dag är den stränga tolkningen av bibeln inom kyrkan borta och år 2000 var Svenska kyrkans år som statskyrka över. Prästen på 1600-talet skulle antagligen vända sig i graven om han såg kvinnliga präster i framtiden. – Kyrkan har varit en maktfaktor, på gott och ont, och är det fortfarande. Vi kanske uppfattas så av en del även om vi inte är statskyrka. Därför är det viktigt att vi visar att vi är en öppen kyrka, säger Maria Idänge, präst och församlingsherde i Järvsö församling. Sverige har en historia med en statskyrka där alla var tvungna att vara med och staten och kyrkan har gemensamma synder på sitt samvete i behandlingen av till exempel samer. Maria berättar att nu när vi inte har en statskyrka beskriver hon hellre Svenska kyrkan som en öppen luthersk folkkyr­ ka, en kyrka som både är en aktiv del av samhället och en plats där alla är välkomna. I dag är det en kärleksfull Gud som tillbes i Svenska kyrkan. På hebreiska betyder Gud ”jag är den jag är” vilket öppnar för många egna tolkningar. – Jag gillar berättelsen om Gud som en kycklingmamma, där vi får vila under vingen, säger Maria. PRÄSTENS ROLL HAR förändrats och den gamla tidens

formella auktoritet är borta. De ska nu för tiden inte bara prata inför en passivt lyssnande församling, både kyrkan och församlingsmedlemmarna vill ha gudstjänster där delta­ garna får vara mer delaktiga. Maria upplever att Järvsöborna är jättestolta över sin kyrka och uppskattar initiativ. De har haft gudstjänst med nattvard på Järvsö klack. På mors dag var det konsert med blåsare i kyrktornet och sommartid anordnas fäbodguds­ tjänster på Svedbovallen i Järvsö. – Det var så fint med fågelkvitter och en fäbodstinta som kulade i kohorn. Kulning är också en del av den speciella Järvsö­mässan som firas på midsommardagen. Jag tycker mycket om kulning, farmor brukade kalla hem djuren så, så för mig står det för gemenskap, att samlas och komma hem, berättar Maria. Kulning i kyrkan är ett välkommet initiativ, eller kanske kulning i kyrktornet så att folk kan sprida ut sig på kyrk­ backen för att lyssna i sommar. – En av våra uppgifter är att skapa mötes­platser som är helande, läkande och utvecklande för en bredare allmänhet än den som normalt kommer till kyrkan. Vi tar gärna emot tips!, uppmanar Maria.

För att ta tillbaka förlorad kunskap skulle Järvsö kyrka gärna vilja anlägga en klosterträdgård, trädgårdsmästaren Malin Hiller är engagerad. Hon har nyligen gått en kurs i att slåtta med lie. MARIA PÅMINNER OM att vi ofta är noggranna med att

ta hand om vår kropp – att träna, jogga och gå på gym – och här kan kyrkan ses som ett sätt att hjälpa människan att ta hand om sitt inre, som ett andligt gym eller andlig friskvård. Maria tror att vi människor har ett stort behov av andlighet och gemenskap och det är något som kyrkan kan fånga upp. – Det kan handla om en slags hemlös andlig längtan, man kan känna sig helt ”lost” helt enkelt. Därför känns det viktigt att på olika sätt förmedla det enkla och jordnära men ändå med ett djup, med målet att ge hopp och livslust, säger Maria. Ett exempel är kyrkans nystartade självhjälpsprogram ”Livsstegen” som hjälper deltagarna hitta sin väg i livet. De delar livets frågeställningar med varandra, utan pekpinnar eller färdiga svar. – Det är viktigt att känna att vi hjälper och bär varandra, och att vi får vara delaktiga i något som är större än oss själva. Och som utgår från att alla människor är lika mycket värda, alla är vi Guds älskade mästerverk, förklarar Maria. DEN HÄR PANDEMIN och kristillståndet vi levt i under

en så lång tid är inte bara en utmaning för sjukvården, den för också med sig en existentiell och andlig kris, menar Maria. Många har drabbats av sjukdomen i sin familj, eller bland vänner och arbetskamrater, och än fler påverkas av de begränsningar och förändringar som skett den senaste tiden. Det gör också att fler funderar över livets utmaningar och stora frågor. Allt fler söker sig också till kyrkan för att få stöd och tröst i den situation vi befinner oss i. Maria påminner om att andlighet och sinnesro finns lika mycket i naturen som i kyrkan. – Vi använder naturen som kyrkorum, anordnar pilgrims­ vandringar och retreater. Även om många saknar att få komma till kyrkorummet för att fira gudstjänst just nu, så är vi ett folk som är duktiga på att fira gudstjänst i naturen. För mig och för många andra är naturen en viktig del i den andliga friskvården. I naturen kan jag finna lugn och ro, vila från vardagens alla krav och få fyllas av förundran och tacksamhet. Och dessutom få kraft och vägledning från skapelsen och från det i mig som är någonting mer än jag, avslutar Maria. •


BYGGKLARA TOMTER MED BRA LÄGEN!

Järvsö, Karsjö Tomt 1860 m², soligt läge med vacker utsikt över Ljusnan. Vatten vid tomtgräns. Pris: 185 000.- el. högstbj.

Järvsö, Kåsjö Vid Helsingegården, 1175 m², bostadshus med 2 lägenheter à 60 m², stor källarvåning, lugnt soligt läge. Nyrenoverat kök, stor altan i söderläge. Pris: 2 975 000.- el. högstbj. Järvsö, Skålbosjön Tomt, 1201 m², med garage (ritning på huset finns) och VA. Högt soligt läge med vacker utsikt. Nära till Järvsöbacken. Härlig bad- och fiskesjö. Möjlighet till egen brygga. Pris: 1 375 000.- el. högstbj.

Vandrarhem centralt i Järvsö! Boka via www.jarvso.se Tel: 0651 403 06

Berglin-Bygg AB 070-261 31 90 Turistvägen 54, Järvsö

2021

UPPGRADERA DIN VARDAG KAMPANJ

305

310

Robotgräsklippare för den mindre gräsmattan 600 m²

INBYTESKAMPANJ

2.690:Tidigare 2.990:-

11.900:-

405X

600 m²

40 %

1000 m²

NYHET

NYHET

Avancerad robotgräsklippare för den mindre gräsmattan

Husqvarna Skydds Kit 1.650:-

40 %

40 %

16.500:-

Upp till 5.000:- rabatt på Husqvarna Automower X-line när du byter in din gamla fungerande bensin- eller robotgräsklippare oavsett märke. Rabatten gäller på ordinarie pris.

19.900:-

415X

Avancerad robotgräsklippare för den medelstora gräsmattan 1 500m²

Husqvarna PW 125 Högtryckstvätt 1.490:-

40 %

24.900:-

2021

115iL Batteri trimmer

Robotgräsklippare för den medelstora gräsmattan

Ta hjälp av vår installatör Roger för montering av Automower

Husqvarna 130 II Kampanjpris 2.190:Tidigare 2.490:KAMPANJ

Bästa Premiumval

430X

Avancerad robotgräsklippare för den större och komplicerade gräsmattan 3 200 m²

45 %

32 900:-

Husqvarna WDC 220 Wet & Dry Dammsugare 1.990:-

Den perfekta sågen för dig som kräver en lätt hanterad såg med kapcitet för allt du kan behöva i träddgården

Husqvarna LB 146P Kampanjpris 3.490:Tidigare 3.790:-

KAMPANJ

0651 - 412 43 - Industrivägen 22, Järvsö

WWW.JARVSOMOTOR.SE


106


107

MÖRK ÄVENTYR PÅ

BERGET text: Lovisa Spaude foto: Christian Olars & Emrik Jansson

Familjen Olars är hellre utomhus än ­inomhus. Genom sina sociala medier vill de inspirera andra att också ta steget mot ett aktivt familjeliv. ­­ Vi hängde med under en utflykt i Järvsö.


108

D

ET BÖRJADE MED en resa till Australien.

A

– För många kan det kännas som ett projekt att ta sig ut. Christian och Elin Olars insåg att om de Men det finns äventyr även på nära håll, säger Elin. någon gång skulle göra en långresa hela familjen, så var det innan äldsta dottern OCH DET ÄR just hemestrandet, tillvaratagandet av Stina började skolan. Som så många andra närliggande och lättillgängliga upplevelser som utgör deras ute på vift startade de en resedagbok på främsta fokus idag. Något som har fått ett rejält uppsving internet för att dokumentera sin resa för under pandemin. vänner och familj. Väl hemma igen fick de frågan om de – Det har ju blivit lite av en friluftsboom, säger Elin. inte skulle fortsätta att skriva om sitt liv. Det märker de inte minst på sina sociala medier, där – Man kan säga att vi gick från det stora äventyret till lite ­följarskaran tidigare mest bestod av redan rutinerade mer vardagsäventyr, säger Elin Olars. frilufsare. På senare tid har skaran blandats ut med De startade upp hemsidan Aktivt familje­ ­p­ersoner som är gröna på området, och liv, en inspirationssida för familjer som som ställer frågor om alltifrån klädsel i likhet med dem själva intresserar till hur man gör upp eld och sköter sig för friluftsliv. Sedan dess sina toalettbestyr till skogs. har projektet utvecklats och – Man märker att det är vuxit, och bland de sociala många som är intresserade, medieplattformarna är men som inte har kun­ det numera framförallt skapen med sig, säger Instagram som gäller. Christian Olars. Bildflödet är fullt av vackra och stäm­ SJÄLVA KOMMER ningsfulla bilder med DE från familjer där familjen på skogs­ det var naturligt att turer, framför någon tillbringa mycket tid brasa och i ett tält. utomhus. Både Elin Följarantalet har sta­ och Christian har digt vuxit, och idag är dessutom varit scouter det tusentals som följer i unga år, och tillbringat familjens små äventyr. otaliga helger och lov på – Det handlar inte bara hajker och scoutläger. kt . iv tf yr om att lägga upp en bild, utan – Det blev ju att man am nt ve ilje ä s li v att berätta en historia. Vi brukar backade tillbaks ett par steg ag d vil l r va insp posta en serie bilder som ska för­ när man fick barn, men nu får vi irera nkla andra barnfamiljer till e medla känslan av platsen eller äventyret. återupptäcka och återuppleva de här Storytelling i bildformat, säger Christian Olars, intressena tillsammans. Det är en häftig känsla, som är den som oftast håller i kameran. säger Christian. Syftet är att inspirera andra barnfamiljer att ta sig ut i De försöker att ta sig ut regelbundet, åtminstone ett par skog och mark, något som för många kan upplevas som ett gånger i veckan. Oftast blir det i form av en enkel utflykt tungrott projekt. Men det behöver det inte alls vara, menar med matsäck i närområdet. Små äventyr som har stor familjen Olars. betydelse.


109

”Hälsingland är en oslipad diamant” Vädret kunde inte ha varit bättre under utflykten på Mörkberget.


110

Wraps är något familjen ofta tar till vid utflykter. Den här kvällen blev det kycklingwrap. Ett tips är att skära grönsakerna hemma, så kan var och en ta vad de vill ha på plats. Wok, våfflor eller kôlbullar är andra rätter som brukar lagas i det fria.

Stormköket används flitigt och är perfekt till morgongröten.


Läs mer här

Nyhet!

Kom ihåg trailpass!

Cykelverkstad & butik Åkernvägen 1 Järvsö

Cross country cykling för hela familjen.

CYKLING FÖR ALLA

www.cyklajarvso.se

UPPTäCK BARNENS HäLSINGLAND!

2

Ytterhogdal

Ramsjö Hassela

6 1 4

7 9 3

5 8

1. BARNENS STENEGÅRD 2. JÄRVZOO 3. SVEDBOVALLEN 4. TROLSKA SKOGEN 5. DELLENBANAN 6. MULLE MECK I GLADA HUDIK 7. TRÄSLOTTET 8. KARLSGÅRDEN 9. ORBADEN ZIP & CLIMB SAMLA STÄMPLAR! I Hälsingland finns det massor av saker att göra. Samla minst tre av dessa platser genom att få en stämpel från varje ställe. Fota av din karta och maila till info@halsingland.se så har du chans att vinna fler upplevelser i Hälsingland. Stort lycka till! halsingland.se • #barnenshälsingland info@halsingland.se 0651- 400 32

Gnarp

4 Mellanfjärden Ljusdal Delsbo Los

Färila

8

5

1

2

Järvsö

6 Hudiksvall

9

3 7 Voxnabruk

Edsbyn

Bollnäs

Rengsjö Söderhamn


de

nh är

gån g

en.

112

en

il j m fa r fö Det get b er blev e n natt på Mörk

”Det är sällan bråk i skogen” Vad man äter är inte lika viktigt som att man äter. Mätta magar behövs för att hålla humöret uppe! Att hitta blåbär i skogen gör hela familjen glad.

– Man är närvarande på ett helt annat sätt när man kommer ut. Man kan släppa alla vardagssysslor, och det blir naturligt att man lägger ifrån sig telefoner och Ipads för att istället vara i nuet. Så att man ser varandra, pratar med varandra, säger Elin. – Sedan visar ju forskning att man mår väldigt bra av att komma ut, både fysiskt och psykiskt. Vi har båda ganska stillasittande jobb, och för oss är det här ett sätt att få röra på sig och få lite frisk luft, så att man dels orkar med jobbet, men också orkar vara en närvarande förälder, säger Christian. De är dessutom rörande överens om att barnen är bättre på att hålla sams när de är ute. När man sakta märker hur konflikterna börjar avlösa varandra och alla börjar klättra på väggarna, ja då brukar lösningen vara att ta på sig ytterklä­ derna och gå ut. – Det blir sällan bråk i skogen, säger Christian.

Något större motstånd brukar föräldrarna sällan möta när det vankas utflykt. Alltsomoftast går det relativt smärtfritt, vilket de tror beror på att de började ta med sig barnen ut i relativt tidig ålder. Många gånger är det snarare tvärtom. – Häromdagen var vi ute och tältade, och det var något barnen hade tjatat om i flera veckor. Så det är lite family goals för oss, säger de och skrattar. HUR LÄNGE BARNENS intresse för friluftsliv håller i sig

kan de inte veta. De kan bara konstatera att det för deras egen del har stannat kvar sedan deras föräldrar tog med dem ut på äventyr som barn. Barndomsminnena från tältnätter och fiskeäventyr är något de bär med sig med värme, och ofta är det just de enkla utflykterna de båda minns allra bäst. – Om det är något jag hoppas att mina barn ska ta med sig så är det just positiva och fina minnen från de här stunderna. Det är något jag vill ge dem, säger Christian.


Vi har upplevelser som passar hela familjen, konferensen, kickoffen, svensexan, möhippan eller kompisgänget

NAPRAPAT OCH FRISKVÅRDSKLINIK Forsränning

Riverboarding

Kajakpaddling

Cykling

Finns mitt i centrala Järvsö på väg upp mot sittliften. Här får du snabb och effektiv behandling mot olika besvär i muskler och leder. Boka tid på www.activelifeab.se eller ring 070-575 45 97

NAPRAPATI, IDROTTSMASSAGE Lisa Seliberg leg. Naprapat 070-57 54 597 • lisaseliberg@hotmail.se www.activelifeab.se • @activelifeab

Besök vår hemsida för mer info & priser

EN DEL AV DESTINAT ION

w w w.uppl ev j a r v s o. s e

Tel: 0702-555 816 • E-post: info@upplevjarvso.se

VI HAR ALLT FÖR

JAKT · FISKE · FRILUFTSLIV

www.jarvsojakt.se


114

FAKTA

Familjen Olars består av­mamma Elin, ­pappa Christian, Stina 9,5 år, Hilding 8 år och Nils 5 år.

FAMILJEN OLARS FRÄMSTA TIPS FÖR BARN-­ FAMILJEN SOM VILL TA SIG UT I NATUREN – Att bara börja, att inte fundera och planera för mycket. Om man börjar med att ta sig ut så får man göra det till större och större och längre och längre äventyr med tiden. Men man måste våga börja någonstans.

BESÖK MÖRKBERGET

Mörkberget ligger cirka en mil söder om Järvsö på östra sidan av Ljusnan. Berget mäter 291 meter över havet och är en populär klättringsklippa med ett 60-tal klätterleder. Känsliga fåglar häckar på platsen och därför ombes alla gäster som vistas kring berget att vistas där med största möjliga försiktighet för att inte störa dem vid sin häckningsperiod.

Mörkberget bjuder på en fantastisk utsikt över Ljusnan.

De tror också att naturupplevelser är ett bra sätt att få barn att värna om naturen. – Idag pratar man mycket om miljömedvetenhet. Lär man barnen att vara ute i naturen så tror jag också att de vill ta hand om den, och det är också något vi gärna vill att de får med sig, säger Elin. PÅ FRÅGAN OM hur man får barn som inte är lika vana att

vistas i naturen att komma ut rekommenderar de att man väver in inslag som barnen uppskattar. Att göra en cykel­ utflykt om någon tycker om att cykla eller att åka och fiska om någon är intresserad av det. – På så sätt känner barnen att det blir en rolig upplevelse, säger Elin. Men kanske är det viktigaste av allt att sänka ribban och hålla det enkelt. Elin och Christian tror att tröskeln många gånger handlar om att man har en bild av att friluftslivet ska vara på ett visst sätt. – Man behöver inte fjällvandra i Sarek och bo en vecka i tält. Det kan räcka med att ta sig till en närliggande bäck och leka med barkbåtar, säger Christian. Många gånger är det snarare föräldrarna som är lite ­kinkiga, och gnäller över vädret eller räds vilda djur i skogen. Man behöver inte oroa sig över barnen – de behöver sällan

särskilt mycket underhållning för att falla in i lek. – Men för den skull behöver man inte börja med att ge sig ut i regn och hagelstorm. Välj istället en skön sommar­ kväll om du är nybörjare, råder Christian. MAN KAN OCKSÅ ta sig iväg på utflykter ihop med en

annan barnfamilj. Det är något de själva ser fram emot att göra när pandemin har ebbat ut. Genom sina sociala medier har de kommit i kontakt med många andra familjer, och själva fått tips på olika utflyktsmål. – Men om det är något vi har märkt så är det att det finns otroligt många oupptäckta platser här i Ovanåker. Tänk då hur många platser det finns i Hälsingland, och i Sverige, säger Elin och tillägger: – Det som är så lyxigt med Hälsingland och särskilt Järvsö är att naturen alltid finns nära. Det kan kännas som att man är mitt ute i vildmarken och så är man bara ett stenkast från civilisationen. Som på Mörkberget som ju var otroligt vackert. – Många platser får man höra om ryktesvägen. Här saknas det ofta både skyltar och kartor. Hälsingland känns lite oexploaterat på det sättet, men det är också det som gör det spännande. Jag brukar säga att Hälsingland är lite av en oslipad diamant, säger Christian. •


VI HJÄLPER DIG MED STUGAN! Järvsö Resort Service hjälper till med allt det praktiska i stugan där du bor. Vi är din kontakt i Järvsö om du har några frågor angående ditt boende.

Stugvärd • Ankomst- och avresekontakt Linne och handdukar • Tvätteri, vattentvätt

Tel 070-690 60 91, 0651-408 81

Sälja eller köpa? Vi utför överlåtelse­ besiktning för 6 000 kr! – oavsett vilken mäklare du anlitar Betala gör du när, eller om, det blir någon affär

SVENSK

FASTIGHETSBESIKTNING AB

Ring oss på 020-88 99 00


116

ÄLV

Älskade Äventyrliga


En av Järvsös paradisöar längs med Ljusnan, Torön. Detta är ön som lockar både folk från vattnet som vill lägga till en stund, men även besökare från fastlandet som kan promenera över på gångbron. Här serverar Lilith med personal mat på restaurangen för andra sommaren. Väl värt ett besök!

text: Nathalie Häll foto: Håkan Persson & Emrik Jansson

Ljusnan. Obeskrivlig kärlek. Hur många är vi inte som njuter av denna 433 kilometer långa älv till fullo, både sommar- och vintertid? JA, NU RINNER ju inte 433 kilometer älv genom just Järvsö,

men de kilometrarna som håller sig inom byns gränser äro oövervinnliga. Det är något särskilt med detta vatten, Ljusnans vatten. För ett antal år sedan började jag med familj åka allt mer båt. Allt eftersom vi har blivit fler i vår lilla skara så har bå­ ten liksom växt, år för år. Jag vet inte hur detta gått till, men min sambo har nog svaret... Många skrattar eftersom vi ”bara” puttrar mellan Edeforsen i Järvsö och dammluckorna i Arbrå. Vi tar oss inte längre helt enkelt, men det räcker! Båten kan liknas vid en flytande husvagn, och husvagnar står ju oftast parkerade på en och samma camping tänker jag? Vår vanligaste ”camping” är Torön eller Långön. Ibland kan det lyxas till, då puttrar vi ända ner till Orbaden och slår läger – ”Hälsinglands riviera” ni vet? Mycket mysigt! Ett tips, om du har tillgång till åkdon på vattnet, är att tura till det så kallade Pärllandet. Grundet som är beläget mitt ute på Ljusnan utanför Mines Camping och strand. Här brukar det under fina sommardagar hoppas massvis med båtar, flottar, vattenskotrar och dylikt. En härlig oas, mitt i älven. MEN, PUSSLET ATT försöka få ihop en vardag i båten med

... ar stilla till liv Järvsö vakn

två barn, som oftast är osams, är näst intill omöjligt ibland. En svår ekvation att alltid finna tålamod till. Våra kära båtoch husflottevänner önskar nog ofta på söndag morgon att de valt att lägga till vid grannbryggan istället, eller grannön! Vid 06-snåret är det ”Godmorgon kära vänner!!”, eller ja, syskonbråk med höga skrik som ekar över bergen för att vara ärlig. Och lägg då på mina och pappans lite försiktiga(!) skri­ kande ”SSSSCH, NI VÄCKER JU HELA BRYGGAN!!” De blir ovänner om vilken film som ska visas på tv:n, eller vems leksak det faktiskt är. Sen fortsätter fajten vid frukostbordet. ”Nej! JAG(!) kan äta upp yoghurten fortast!” Ni fattar... Det slutar med att vi får halvera skaran och frukosten får inmundigas i både i ruffen och på däck. Men trots detta så längtar såå(!) jag tills vi får krypa ner tillsammans i ruffen och klucka oss genom natten tillsammans. Det är liksom sommar. Detta vägs sedan upp då man kanske en morgon lyckas kliva upp innan kaoset är ett faktum. Då man får sätta sig på bryggan med fötterna i vattnet och insupa tystnaden och lugnet. Den spegelblanka vattenytan, allt ser dubbelt så stort ut, fåglarnas ljuva morgonsång och kanske en stilla vak. Järvsö vaknar stilla till liv. Förutom båtliv så händer det massor på och omkring Ljusnan sommartid, och det tänkte vi bjuda er på, på kommande sidor. Motor- och roddbåtar, flottar och husflottar, jetskis och vattenskotrar, kajakpaddling, forsränning och -paddling, riverboard, SUP, listan kan göras lång. Ja, det är ett myller av liv på Ljusnans vattenyta helt enkelt! •

117


STÅ-UP-PADDEL 118

Fler än jag som fullkomigt finkammade samtliga fysiska butiker (lokala sådana) samt webbutiker efter en SUP förra somamren? Slut, överallt! Men, jag lyckades till slut få fatt i en, lyckan var total. SUP är alltså en förkortning av stand up paddle board. Och det är precis vad det låter som – du ska stå upp och paddla dig fram med en paddel med denna bräda, ofta uppblåsbar, under dig. Trixigt? Ja! Bra träning? Oooja, för hela kroppen! Det fina med SUP är att det är en sport för alla – oavsett ålder och storlek, alla kan lära sig! Mitt mission för i sommar är att testa på SUP-yoga. Ett väldigt avslappnande och effektivt sätt att träna balans, kroppskontroll och koncentration. Yogan i kombination med det stilla vattnet måste vara oslagbart? Har du ingen egen SUP kan du hyra en av Upplev Järvsö, även guidning om så önskas. Men vi tänkte dra vårt strå till stacken och bjuder på några enkla tips inför din SUP-debut.

SUP

FEM TIPS TILL DIG SOM SKA BEGE DIG UT FÖR FÖRSTA GÅNGEN

1. Kontrollera att du fäst fena och

leash korrekt och att paddeln har rätt längd för dig, den ska nå cirka 10-20 cm ovan ditt huvud. 2. Börja på knä. Det finns oftast ett handtag i mitten på SUPen som markerar var du ska stå. 3. När du känt in SUP­en på knä, testa ställ dig upp. Lägg ner paddeln tvärs över brädan och håll den med båda händerna. Res dig, med en fot i taget, och placera dig på rätt plats. Tveka inte för långe, utan försök resa dig ganska fort. 4. Försök paddla så snart du nått en stående position. Det är lättare att hålla balansen om du har lite fart. Om du står still är ett tips att hålla paddelns blad i vattnet, det gör stor skillnad för stabiliteten. Stå axelbrett med fötterna och med lätt böjda knän. Sträck överkroppen och håll bålen lite lätt spänd. 5. Sätt ner paddeln så långt fram som möjligt och dra den längst med brädan bak till din häl. Böj på knäna under paddeltaget och luta dig framåt för att lägga tyngden på paddeln. Lycka till och ha så kul!

g fram SUPa di

an! ed Ljusn

längst m

Kompisarna Eskil Häll Nordin och Theo Westring har verkligen funnit glädjen med SUP, och man kan ju faktiskt skjutsa varandra också, när det blir lite jobbigt!


119 På TT Motor har man lagt märke till att allt fler köper vattenskoter som ska ­passa hela familjen – så som Kawasaki STX 160x.

HALLÅ DÄR...

Vattenskoter

VATTENSKOTER-KLUBB

Om vi beger oss uppströms någon mil längst med Ljusnan hamnar vi i Ljusdal. Och vad har Ljusdal som inte Järvsö har? Jo, en vattenskoter-klubb! Vi besökte dem, plåtade lite häftiga action-bilder och passade på att snacka lite med en av medlemmarna, Fredrik ”Foppa” Forsberg. Berätta om er förening, Ljusdal Jet Racing Club! – Vi är en av Sveriges äldsta klubbar inom sporten ”Aquabike”. Klubben startades under 1980-talet och fick ett rejält uppsving under slutet av 1980, början på 1990. Klubben hade då förare som tävlade internationellt och turnerade runt i världen. 1992 fick vi en världsmästare i klubben genom Tony Larsson, Pacegym. I mitten på 1990-talet kom restriktioner som till en början förbjöd all vattenskoteråkning men som sedan kom att regleras i olika omgångar. Klubben hamnade då lite på paus men fick ny fart i slutet av 1990, början på 2000. Även då hade klubben förare som tävlade internationellt. I början på 2000 fick jag upp ögonen för sporten och efter några år som ”hangaround” i klubben så skaffade jag mig en egen maskin. Sedan dess har jag varit klubben trogen genom alla år, med undantag för ett par år då villa, Volvo och barnvagn klev in i livet. Tillsammans med min rotetvåa Jon Gröning har jag genom åren turnerat runt bland tävlingar och evenemang i Sverige för att nu ha landat i lite lugnare motionsåkning.

– Vi är en aktiv klubb med cirka tio medlemmar. På vår träningsbana nere i älven här i Ljusdal har vi tre fasta dagar och tider som vi tränar på. Uppslutningen varierar, men vi försöker sträva efter att köra minst två pass i veckan tillsammans. Klubben har idag två, tre förare som tävlar lite sporadiskt. Hur ser ni på sommaren och framtiden? – Som inför varje säsong hoppas vi även denna på övervägande soliga dagar. Om tävlingarna i Sverige kommer igång igen efter coronan, så har vi garanterat några i klubben som kommer haka på. – Klubben vill ju så klart växa och vi hoppas att fler vill prova på att jaga varandra runt färgglada bojar på vattnet. Om man vill testa jetski, hur gör man? – Är man nyfiken på vad det är vi håller på med så tar man med sig något badvänligt i klädväg och kikar förbi under de tider vi tränar. Det finns alltid utrymme för en provtur och har man frågor är det bara att kontakta mig. Något annat skoj du vill tillägga, avslutningsvis? – Ett vanligt missförstånd som vi gärna tar död på, är att jetski och vattenskoter är två olika saker. Ordet ”jetski” är faktiskt ett varumärke från tillverkaren Kawasaki, och vattenskoter är en benämning för alla farkoster under fyra meter med vattenjet som främsta drivkälla. Inom sporten så skiljer vi dem istället åt som stå- och sittmaskin Där den förstnämnde motsvarar det som i folkmun kallas ”jetski”.

Fakta

FREDRIK ”FOPPA” FORSBERG ÅLDER: 36 år. BOR: I byn Ångsäter

utanför Ljusdal. FAMILJ: Sambon Linda, barnen Elliot 6 år och Oliver 1,5 år. GÖR: Driver företaget Helsinge IT Consulting och jobbar där som IT-konsult och tekniker. PÅ FRITIDEN: Då gör jag allt för att klämma in det som är livet kärt, familj, vänner, ”jetski” och en hel del malt, humle, jäst och vatten.

DETTA VISSTE DU INTE OM FOPPA: Lyssnar på dansband när maten ska lagas.

…Anna Thyrell på TT Motor i Järvsö. Hur ser intresset för vattenskotrar ut just nu? – Det har definitivt ökat. Förra året tog de slut hos leverantören och det gick inte att få tag på fler. Även 2019 fanns det ett stort sug, så ökar gör det. I fjol handlade det nog mycket om att folk höll sig hemma under semestern och lade pengarna på båt och andra fritidsgrejer. Vi tror nog att det kommer se likadant ut även i år, även om det inte riktigt har kommit igång än då det har varit så kallt. Man märker direkt när solen och värmen kommer, då kommer också köpsuget. Vad ser ni för trender just nu? – Det vi ser är att det är allt fler familjer som köper vattenskoter. Man köper då gärna en lite större med plats för fler, men kanske inte den allra största motorn, så att alla i familjen kan köra den. Man köper gärna leksaker till också, så som vattenringar och vattenskidor som man kan dra bakom. Hur ser ni på framtiden för vattenskotrar och andra typer av friluftsartiklar? – Intresset för skog och natur har ju ökat, det märker vi av här i Järvsö. Både turister och ortsbor har fått ett större intresse för friluftsliv. Det är väl en fördel med pandemin, om man nu kan se någon fördel med eländet. Vi får se om det håller i sig, men det tror jag nog.


Båtliv 120

LIVET PÅ ÄLVEN

Som jag tidigare beskrev det så är ju verkligen livet i båt och på Ljusnan en riktig lek! Det är en go gemenskap och barn och vuxna har det riktigt gôtt. Det är precis likadant på vattnet som på byn, alla har koll på alla, och så klart på vem som har vilken båt, eller flotte, eller vattenskoter, ja, ni fattar. Kommunikationsradiorna går heta, det anropas hej vilt. I byn finns en båtklubb vid namn Järvsö Båtklubb. Man har sin båthamn i Stene och klubben arbetar bland annat med drift och underhåll av sin klubbö, Långön. Vad säger då båtklubbens ordförande Sven Markusson, 77 år, som varit med från start? – Det hela startade väl 1971 då Johan Nygård möjliggjorde vår första brygga, berättar Sven, som själv kör en Flipper 760, och fortsätter: – Man såg redan då vilka möjligheter det fanns för ett fantastiskt båtliv, och på den vägen var det. Idag har båtklubben över 250 aktiva medlemmar samt 55 båtplatser i sin båthamn. Klubben driftar och underhåller även över 200 meter gästbrygga. – Våra medlemmar är verkligen måna om bryggorna som varje sommar placeras ut i hamnen, på Torön och Långön. De kan ha andra

båtplatser men uppskattar verkligen tillgången på just bryggorna som möjliggör stopp för bad och fika, säger Sven. Men visst har antalet båtar, och flottar, aktivitet i stort, ökat på Ljusnan de senaste åren? – Absolut, och det är ju för att vi har så fint vatten och fina badständer, ett fantastiskt landskap helt enkelt, säger Sven. Vad har då Sven för bästa båtminne? – En av höjdpunkterna är absolut hälsingehambon på 80-talet. Vi var upp emot 100 båtar som i strålande sol kastade ankar och knöt ihop då 1 500 par dansade Hambo över Älvbron. Vi satt på första parkett och lyssnade på Westlings som spelade Hårgalåten första parkett. Erik Strömstedt placerade ut högtalare på bron så att ljudet även skulle nå oss på vattnet. Sen fortsatte man ner mot Torön och Långön, en riktig fest! Sven berättar även om fredagarna på Torön då det bjöds happy-hour. – Det fanns på den tiden inga bryggor på Torön vilket gjorde att vi med våra små båtar fick farta upp på stranden. Sen kunde man skåda en svart svärm som närmade sig söderifrån, det var Arbråborna som kom farande, skrattar Sven. Ja, vi kan då konstatera att livet på Ljusnan innebär mycket lycka, och skratt!

ion. En av de rdin i full rotat gälar. Eskil Häll No art utvecklar sn m so sö barn i Järv

Christian Lindqvist spexar gä fälle ges. rna till de Han huse t om tillrar inte på husflotte en båt ut , eller husb an på en åt, som ha n vill kalla det.

Åke Frank och Susanne Stening är några av de bybor som spenderar flest timmar i sin båt, en Beneteau Monte Carlo 32 för att vara mer exakt. ”Livet till sjöss är underbart” säger Åke.

En annan lokal profil som spenderar många timmar på sin båt, en Sea Ray Sundancer, är Erik Ohlsson. ”Jag har spenderat mina barndoms somrar på Ljusnan, i båt, med min familj, och idag kan jag dela detta båtliv tillsammans med min egen dotter” säger Erik.

EN AV LJUSNANS ÖAR I JÄRVSÖ

L Å

N

G

Ö

N

Sedan flottning slutade på 1960-talet så har båtlivet tagit vid på Ljusnan. Till en början fick man nog korsa sig fram mellan stockarna, men nu vill vi nog påstå att det är relativt stockfritt. Mitt i vårt Ljusnan ligger Långön, och visst finns det spår än idag av den forna flottningen. Hit tar du dig enbart med båt eller dylikt. Det är den så kallade klubbön för Järvsö båtklubb, men hit är så klart alla välkomna. Det finns bryggor runt ön, fikaplatser och vindskydd. Det finns även möjlighet för medlemmar att övernatta i stugan. Så om du planerar en dag eller två till sjöss så är Långön ett givet stopp!


Byggnadsarbeten- och plattsättning sedan 2001. Våtrumsbehörig enligt BBV

Enteriör AB www.enterior.se • info@enterior.se Du hittar oss på och Kristofer Nelson • 070-2074949

PADEL MITT I LJUSDAL Spela padel vid natursköna Kyrksjön!

Kör hundspann i vinter! Följ med oss på en härlig, spännande hundspannstur, där vi tar dig med ut på en fantastisk naturupplevelse. Prova på att själv köra ditt hund­ spann över frusna sjöar, snötäckta myrar och genom djupa hälsinge­ skogar. Vi erbjuder hundspannsturer som passar alla, såväl gammal som ung. Prova du också!

Inga förkunskaper behövs.

Sweden Husky Tours Tel: 070­200 85 01, 070­ 341 88 15 | E­post: info@swedenhuskytours.se www.swedenhuskytours.se

Tapasbar Lounge 2 utebanor Sjönära Boka på

facebook.com/ sweetspotpadel

Östernäsvägen 2 827 31 Ljusdal


122

Paddla Att få glida fram längs med Ljusnan i en kajak med en god vän och lite gofika slår det mesta, det är ju bara att beskåda bilden. Livet!

Fakta

PELLE NYBERG

NAMN: Pelle Nyberg. ÅLDER: 45 år. FAMILJ: Sambo Anna-­

Lena barnen Klara, Karl och Axel. BOR: Kåsjö, Järvsö. GÖR: Driver det egna företaget Upplev Järvsö samt lärare på Mitt­ universitetet.

Att dra en sväng runt Kyrkön är inte fy skam. Du hoppar förslagsvis i vid båthamn och paddlar längst med Ljusnan söderut, över ”Svart-hålet” (den storyn får du vid ett senare tillfälle), för att sedan runda udden på Kyrkön och sedan paddla vidare in i ”Lillälven” och förbi det gamla spetälskehemmet Lillälvsgården (även den storyn kommer du få i ett kommande Magasin Järvsö) som sedan löper ut i Ljusnan igen (se bilden). Har du tur kan du få skåda en livs levande bäver, de trivs nämligen väldigt bra i ”Lillälven”. Gärna kvällstid då de är som mest aktiva.

DETTA VISSTE DU INTE OM PELLE:

FORS- OCH KAJAK­PADDLING, RIVER­BOARD, GUMMIBÅT & SUP Pelle Nyberg och hans Upplev Järvsö har sedan 2012 anordnat aktiviteter på Ljusnan. Du kan paddla forskajak, gummibåt eller simma med riverboard i Edängeforsen eller paddla kajak (en- eller tvåmanskajak) eller SUP längst med Ljusnan. Pelle guidar och hyr ut utrustning till dig som vill. Pelle själv har paddlat i närmare 30 år nu och är licensierad forsguide och utbildad forsinstruktör. – Min absolut största passion är vatten, säger Pelle med ett brett leende. Förutom aktiviteter på vattnet så guidas det även på cykel. Pelle är flitig på sociala medier, så håll utkik där för kommande event och liknande! @upplevjarvso

”Tidsoptimist med stort T! Han älskar att 'killgissa' sig fram i huruvida saker och ting fungerar, till exempel kring tekniska detaljer eller hur logistiken i ett restaurangkök ser ut, men han har ju inte en aning. Han har ett gäng SM-medaljer i forspaddling och har bland annat varit på Nya Zeeland och forspaddlat. Han är även barnsligt förtjust i choklad och popcorn, gärna i kombination” uppger Pelles sambo Anna-Lena.

Henriksfors är en av mellanljusnans 15 forsar. Den del av Ljusnan som går mellan Laforsen och Edeforsen (som ligger några kilometer uppströms från centrala Järvsö), kallas alltså mellan­ ljusnan. Sträckan består av forsar i olika svårighetsgrader, så kallade klasser. I Mellanljusnan finns klasser från 1-3. Klasserna räknas från 1-6, där klass 1 är lätt strömmande vatten och klass 6 är ofarbart. Henriksfors är klass 3, likaså Edeforsen samt Edängeforsen.


Foto: Emrik Jansson ”Torget” är en klassiker i magasin­världen. Lill-Babs är ­Järvsös största någonsin – alla kategorier. Vi slog ihop båda två och fick Lill-Babs Torg. På de kommande sidorna får du tips på hur du kan ”Leva livet” i Järvsö med omnejd.

er pettid . p ö r ö F msida e h r å se v

Annis Nyberg, Pelles lillasyster, har paddlat sedan 1999 och är licensierad forsguide samt Upplev Järvsös säkerhetschef. Hon är även utbildad examinator i Paddelpasset.

Hjärtligt välkomna! Stationsgatan 37, Järvsö • Tel 0771-405 405 • www.apotekhjartat.se

POTATISKIOSKEN

med självbetjäning. Öppnar under mitten av juli när färskpotatisen växt klart.

BOKA EN

NÖTKÖTTLÅDA Benfria stekar och köttfärs. 140kr/kg (vakumförpackat) Nästa leverans i höst.

KIOSKEN ÄR ÖPPEN DYGNET RUNT!

(Kiosken finns vid vår gård, precis intill Stenegård och mittemot kyrkstallarna. En blå ko står bredvid kiosken och hälsar välkommen!)

I HÖST, i slutet av september/ början av oktober, börjar vi vår försäljning av vinterpotatis.

Följ oss på Facebook, Björs, för att se när kiosken öppnar och vårt arbete på gården.

Anna 070-202 90 24 • Jon 070-628 46 26 • www.bjors.nu

En trevlig rutt med kajak, kanot eller SUP är efter det så kallade Glåmsundet. Du startar även här förslagsvis vid Järvsö båthamn och paddlar söderut längst med Ljusnan och rundar Torön. Där lämpar det sig kanske lagomt med en dopp och lite fika? Efter mat och bad viker du in i Glåmsundet och paddlar norrut för att sedan komma ut vid Sanna badstrand och ut i Ljusnan igen.

Industrivägen 20A, 827 51 Järvsö Telefon: 0651-413 23 • Mobil: 070-325 56 56 E-post: micke@jarvsoplat.se www.jarvsoplat.se

LILL-BABS TORG

LILL-BABS TORG

123


Ny camping i Järvsö med drömläge i söder!

124

Utsikt mot Järvsöbacken!

LILL-BABS TORG

Intresseanmälan görs på: stugor@jarvsomontage.se 073-824 8913

Fordonsdekor • Skyltar Banderoller • Dekaler Helfoliering • Solfilm stiggesreklam.se | 0651-415 60 | Industrivägen 14, Järvsö

Välkommen till vår gårdsbutik! Här kan du köpa lammkött & charkprodukter. Lammskinn, garner, ullprodukter & annat smått och gott. Öppet lördagar 11.00-14.00. Andra tider efter överenskommelse, ring Lotta 070-6750356

Vägbeskrivning: Från Ljusdal: åk mot Tallåsen, tag av mot Föne, kör 1km, sväng vänster vid Onsängsskylten, fortsätt 400m ner till lantbruket.

RÖRMOKARN

BAD VÄRME VATTEN 070-265 11 15 • rörmokarn.se

www.onsang.se Följ oss!

Järvsöbaden restaurang

Våra måltider serveras i matsal uppdukad med vita linnedukar, blommor och ljus. Lokalproducerade råvaror med grönsaker från den egna trädgården. Frukost: Mån–fre 730-930, lör–sön 800-1000 Lunch: 1130–1400 · Middag: från 1800 Turistvägen 4 , Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

Järvsöbaden Spa

SPA-avdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, gemensam ångbastu, stor jacuzzi, kallbad, relaxavdelning. Hel- och halvkroppsmassage. Ansiktsbehandling, naturlig facelift. Alla behandlingar måste förbokas. Turistvägen 4 , Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

En rogivande oas

Samma ägarfamilj har drivit Järvsöbaden sedan 1905. Enkelrum, dubbelrum, familje­ rum från tre till fem personer. Frukost, lunch och middag. Gym, SPA, sällskapsrum, pingisrum, biljard, boulebana, egen golfbana, vandringsleder, cykelleder samt utomhustem­ pererad pool sommartid. Turistvägen 4 , Järvsö Tel 0651­404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

Järvsöbaden Golf

V9-håls parkbana i naturskön miljö. Greenfee löses i hotellets reception, även Pay and Play. I vårt golfpaket ingår 5-rätters-middag, övernattning, frukost-buffé samt en dags greenfee.

Turistvägen 4 , Järvsö Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se


RIKTIG BOKHANDEL UPPLEV EN

Välkommen till din modebutik i Ljusdal! Hos oss hittar du följande märken:

Öppet mån-fre 10-18 lör 10-15 N. Jvg 37, Ljusdal 0651-71 17 05 ebbshop! Besök vår w www.eebokhandel.se

Tel 0651 14411 fiftyfiftyljusdal |

fiftyfifty

Välkomna in på en fika bakad med kärlek och omtanke. Hos oss hittar du allt från tårtor till smörgåsar och lättare luncher. Vi har eget bageri och brödbutik. @konditorifiness Tel: 0651-105 80

Vi har kläder för alla åldrar! •

0651-711512| www.synoptik.se

Välkommen till Synoptik

PartTwo • Masai • Laurie • SaintTropez

Välkommen till Synoptik

Isay • Cream • Soyaconcept

Freequent • BlackColour • Avet •

Trofé • Ulla Jacobsson

Välkommen till

Mån-fre 10.30 – 20.00 Lör -sön 12.00 – 20.00

Centrumhuset, Ljusdal | 0651-71 14 16 Hitta oss på

Varmt välkommen!

Här hittar du handplockade godbitar inom parfym, make-up, hudvård, kläder & accecoarer.

- Calvin Klein - Boss - Paco Rabanne - Escada - Dolce & Gabbana - Max Factor - Loreal - Culture - JUST Female - Pulz Jeans

Kvarteret Lärkan, Ljusdal | Tel 070-226 84 58 |

@miss_l_ljusdal

0651-157 77

VÄLKOMMEN TILL BRORSANS SALONG! Vi tar hand om dig oavsett om du vill klippa, färga, styla, köpa produkter eller få råd och tips. Våra märken är bland annat Goldwell, Lanza, Nessine, D:fi samt Maria Nilla. Vi har drop-in och tidsbeställning.

LILL-BABS TORG

Jack & Jones, Selected, Dahlin, Calvin Klein, Only, Lee, Erla of sweden, Pieces, Levis, Sister point Soaked in lyxury, m. fl.

125


Unna dig en dag på Stenegård! Här kan du vara och umgås med vänner och familj i en trygg, grön och inspirerande omgivning. Unna dig något hos gårdens lokala företag! Här finns hantverksbutiker, kultur-och ateljékollektiv, Världsarvscentrum, Lill-Babsmuseum, bageri och hälsoterapeuter. Ät ute! På våra matställen blir ni mätta och belåtna med gott samvete. Varsågod, hitta #dinplatspåstenegård Telefon: 0651-34 00 21 Hemsida: stenegard.com

1000 år på Stenegård återkommer i juli!

En dramatiserad guidning om Stengårds historia från 1000-talet fram till modern tid. I samverkan med Kulturföreningen Scensation. Läs mer på www.stenegard.com


Gårdsbutiken

LILLA VÄRLDSARVSBUTIKEN

I Gårdsbutiken finner du AM Designs tidlösa kollektioner av handgjorda smycken i återvunnet silver. Här finns även smycken med vackra stenar. Butiken säljer hantverk från Hälsingland till bruk och lyst! Nytt för i år är att övervåningen är full av antik, retro och vintage.

Information - Utställning - Butik

www.amdesign.se 0703204674 @designbyam.se

Välkommen till Lill-Babs Museum Förra sommarens succéutställning är tillbaka! Ett möte med vännernas Barbro. Se och ta del av LillBabs karriär från att hon startade och ända fram till hennes sista medverkan i bland annat Bonusfamiljen. Allt i museet har tidigare tillhört Barbro och tillhör nu hennes familj, som så generöst delar med sig och låter hennes publik ta del av hennes liv och karriär. Grupper bokas via Världsarvscentrum på Stenegård.

Öppet alla dagar året runt. Information och biljetter till gårdens evenemang. I Lilla världsarvsbutiken hittar ni utvald design, lokalt hantverk och bra leksaker.

Stenegård, Järvsö Tel 0651-34 00 21 @lillavarldsarvsbutiken

må bra butiken Vi är en butik öppen året runt. Hos oss hittar du produkterna som hjälper dig att må bra! Från bla: Maria Åkerbergs svenska ekologiska hudvårdande sortiment & kosttillskott från Holistic ,”en uppskattad gåva”. Vi har presentkort som täcker hela vårt sortiment av produkter och behandlingar. För ditt välmående, boka en behandling hos oss!

0651-34 00 21 | stenegard@ljusdal.se

073-043 15 10 www.mabrajarvso.se

Vällagad mat för hela familjen!

sveriges minsta karamellkokeri

Med en avslappnad stämning och en skön mix av maträtter; både svenska klassiker och inspiration från andra matkulturer. Egenodlat, lokala leverantörer och alltid svenskt kött/kyckling.

Förra årets succé fortsätter även i år med tillitsbutik.

P:\G\Gårdsrestaurangen\Skylt.plt 2016-04-27 21:09:59 Scale: 1:5.53 Height: 438.35 Length: 996.01 mm

Välkomna!

Stenegård, Järvsö Monica: 070-206 16 49

Tel: 070-548 20 40 www.sveaskaramellkokeri.se

Hälsingeprägel

Stenegårds tunnbrödsbageri

Butiken Hälsingeprägel drivs av Karin Li ädelsmed som även har sin smedja i lokalerna. På hyllorna trängs linoljefärg och måleritillbehör från Ottosson och Gysinge, inredningsdetaljer och smycken med vackert hantverk. Varmt Välkomna! Portlidret Stenegård, Järvsö Tel: 0702408846 | www.halsingepragel.se @halsingepragel

BUTIKEN ÄR FYLLD MED MATHANTVERK Korvar, ostar, nyrökt röding. Ostkaka – även glutenfri! Och en massa egentillverkade sylter, marmelader, skorpor, osttillbehör mm. Välkomna! Stenegård, Järvsö Tel 070-206 16 49 www.jarsemal.se

Upp på Botten Konstnärsfabrik & Butik. Välkommen upp till oss ovanpå portlidret där sju ateljéer skapar konst, design, föreställningar, smycken, finsnickeri, musik, utställningar och workshops.

Stenegård, Järvsö Upp på botten uppabotten Tel: 070-836 36 40, 073-756 77 02

Nygräddat tunnbröd i vedeldad ugn. Olika lantbröd och surdegsbröd.

Stenegård, Järvsö Tel 070-395 52 57

Tidlös design – återbruk – nyskapande Kläder i naturmaterial, barnkläder i ECO-bomull. Nyhet i år, Ewa i Walla – tidlösa kläder i naturliga kvalitetsmaterial och egen karaktär. Vi har fyllt på med nya, snygga secondhandkläder. Hantverk, ull, lammskinn, pallar, möbler, vantar, ullunderställ, strumpor med mera. Lammkött, lammkorv och fårfiol.

Stenegård, Järvsö Tel 070-515 06 11

Café JärvsöKlämman Här serverar vi vår egen lokala tunnbrödsklämma med tunnbrödet som bakas här på gården, smaksatt med lokala delikatesser & serveras direkt från hällen. • Kalla och varma rätter • Fikabröd med varm eller kall dryck. • Glass för både stor och liten Varmt välkommna!

Lotta med personal

STENEGÅRD | www.jarvsoklamman.se |073-039 29 42


128 VINTER kla? tt cy kar a s mer ls ä an . Lä nder om m inte egna hä gasin. a i man m r n r ö e e sak vint ad g Ja, v eisu tog mande m K Yoni nom i ko o om h


129 VINTER Järvsö Snowpar k tar form.

SNÖ SNÖ SNÖ!

lom lär os

gb Viktor En

s raila.

Ja, jag kan ju inte låta bli att tänka på vintern, trots att det faktiskt är sommar. För att få er att också tråna lite extra efter just snö och kyla så tänkte vi bjussa på lite av innehållet i vinterns magasin. Komplicerat, ja, men vi jobbar säsongsvis och plåtar det mesta till magasinen redan ett år i förväg. På bild syns Yoni Keisu, han älskar att cykla och hänger frekvent på Öjeberget och Järvsö Bergscykel Park sommartid på sin downhill. Så vad skulle han då göra vintertid? Cykla så klart. Så han tillverkade sin egen snowbike. Vi fick även följa med när Järvsö Snowpark tar form, vilket jobb med att flytta snön rätt och så vidare! Sedan tänkte vi att Viktor Engblom skulle få lära oss raila i några enkla steg. Ja, så nu vet du vad du ska pyssla med i vinter. Rails och cykla på snö i Järvsö Snowpark. Vi ses! Text: Nathalie Häll Foto: Peter Eriksson-Gladh


0651-415 50

jarvsobacken.seCykla hela dagen – bo precis vid liftarna

JBP HOTELL! Boka här

jarvsobergscykelpark.se 0651-76 91 92


TopResort 3, äntligen klart med ny serpentinväg och 16 härliga tomter. Varje tomt har en fantastisk utsikt i olika väderstreck och möjliggör ett trivsamt och inspirerande byggande och boende. Alla tomterna har nu fått en lycklig ägare och kommer nu att börja bebyggas med hus i varierande storlek. Det kommer att bli ett attraktivt tillskott bland de hus och lägenheter som finns att hyra för alla som besöker Järvsö. Håll framgent utkik på möjligheter till att hyra boende på Serpentinvägen. Ett riktigt toppenläge! Öjeberget Järvsö AB tackar alla för tålamodet under den besvärlig byggnationen och planerar nu för nästa steg och etapp på toppen av Öjeberget. Tack för att Ni besöker Järvsö och Öjeberget.

topresort.se styrelsen@ojeberget.se


Färila Öppet alla dagar 08-21 0651-211 30 | michael.henriksson@supermarket.ica.se