Page 1

N R . 0 8 // S E P T E M B E R 2 0 1 6 // I S A M A R B E J D E M E D D A N S K E R E G I O N E R

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

FODBOLD

Månedens Tema: Sund på jobbet

spiller du bedst I ARBEJDSTIDEN

MED BORDET MED STRESSEN

TIDLIG TRÆNING

STYRKER MOTORIKKEN

SEXOLOGEN:

Unge ved ALT for lidt om sex

”Nærvær er vigtigere end broccoli” Interview med Lillian Gjerulf Kretz og Peter Qvortrup Geisling

TARMFLORA sådan fodrer du de gode bakterier

STANDUP-KOMIKER ELLIE JOKAR HAR SCLEROSE:

“Sygdommen skal ikke dominere hele mit liv”


INDHOLD September 2016 DIN SUNDHED

10 INTERVIEW Overdreven sundhed er usundt, og vi skal også passe på, vi ikke bliver for tynde, advarer værtsparret fra DRs Sundhedsmagasinet Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz. 30 AKTUELT Ellie Jokar lever et aktivt liv med sclerose 32 DIN KROP Professor Oluf Borbye Pedersen om tarmbakterier, der sladrer om din sundhed.

63 MÅNEDENS GRØNNE Det bedste ved danske æbler

I HVERT NUMMER 4 LEDER 6 + 39 SUNDT & GODT 22 FIND DET PÅ APOTEKET 24 NYT FRA REGIONERNE 55 KRÆFTENS BEKÆMPELSE 65 SUND SHOPPING 66 SUND LÆSNING. 67 KRYDSORD OG SUDOKU.

10

45 SUNDHEDSPLEJERSKEN Drop mørkelægning af middagsluren.

Vi skal også passe på, vi ikke bliver for tynde, advarer værtsparret fra DRs Sundhedsmagasinet Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz.

60 JOB OG SUNDHED Forskere anbefaler firmafodbold i arbejdstiden.

TEMA: SUND PÅ ARBEJDSPLADSEN

25 SKRIVEBORDET SÆTTER KROPPEN I TOMGANG Kroppen skal røres hele dagen 26 UNDGÅ STRESS PÅ ARBEJDSPLADSEN Fællesskabet på jobbet er afgørende for trivslen 27 SYV RÅD FRA FYSIOTERAPEUTEN Nemme tip til et bedre fysisk arbejdsmiljø

FOTO Lasse Wind

40

KROP OG MOTION

50 MOTION Frøene til god motorik skal sås tidligt. 58 HOS KIROPRAKTOREN Børn kommer med ondt i ryggen kommer sig som regel hurtigt.

SUND KOST

34 OPSKRIFTER Skønne retter, dine tarme vil elske. 41 UD MED UNGERNE Guide til skærmfri familiesamvær under septembers klare himmel. Med vilde opskrifter og unik bonus info: sådan smager korsedderkopper. RÅ!

20 ILLUSTRATION DESIGNED BY FREEPIK

47 DET SKER I KROPPEN… ...når du sveder...

FOTO DANSK

23 NYT FODTERAPEUTEN Fodens dag

Kom ud med ungerne og se korsedderkoppen parre sig.

SÆSON

20 SEXOLOGENS KLUMME Mange teenagere ved for lidt om sex.

Forældre skal tale med børnene om seksualitet og grænser tidligt, skriver sexologen. Motorisk træning begynder også, mens børnene er små og ansvaret er fars og mors.


LEDER

Sundhed Nr. 08, september 2016, 2. årgang ISSN 1904-7401

DET ER SAMSPILLETS SKYLD

M

Meget mere om det kan du læse i den spritnye tarmflora-guide “Tarme i topform. Spis dig til sundhed, energi og velvære”, som også har leveret tarmvenlige opskrifterne i dette nummer af Magasinet SUNDHED. At du samtidig selv er en lille “bakterie” i økosystemet “naturen”, har iøvrigt også betydning for din sundhed. Din hjerne og organisme er nemlig fintunet til overlevelse i det fri, og det

6

S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

Redaktør Karin Svennevig /karin@magasinet-sundhed.dk Tlf. 53320319 Annoncesalg Kim Bennedsgaard / annonce@magasinet-sundhed.dk Tlf 2721 6909 Materialeansvarlig Anders Høgh / materiale@magasinet-sundhed.dk Tlf 6054 0836

otion og fornuftige kostvaner gør det ikke alene. Din sundhed er også afhængig af, hvem du er sammen med hvor og hvordan. ”Samspillet”, kaldte de voksne i 1970erne den indflydelse, omgivelserne har på et menneskeliv. Det kom jeg til at tænke på, fordi der lige nu forskes intenst i samspillet mellem de 100 billioner tarmbakterier, vi alle sammen går rundt og fodrer på. Op imod to kilo levende organismer lever og dør, knokler og går fra snøvsen, kriges og samarbejder i din tarm 24/7. Og de har alle sammen betydning for din sundhed. Nogle af dem kan gøre dig fed. Andre styrker dit immunforsvar. Eller dit humør. De fleste kan vistnok få dig til at prutte. En del hjælper kroppen med at optage vitaminer. Og nogle kan give dig livsstilssygdomme. Forskerne er slet ikke færdige med at kortlægge menneskets komplicerede indre økosystem. Men de ved allerede en hel del om, hvordan du forkæler de gavnlige og sulter de skadelige bakterier. Skadelige bakterier elsker fx sukker, mens de gavnlige er vilde med ufordøjelige kostfibre fra løg og porrer.

Udgiver Magasinet Sundhed Rytterknægten 6, 6000 Kolding

Artdirector og Layouter Danielle Bloch /danielle@magasinet-sundhed.dk Kunde- og abonnementsansvarlig Eike Hjorth administration@magasinet-sundhed.dk Tlf. 5650 4050 mandag til torsdag 9.00 - 14.00 Administrativ ansvarlig Lene Stenstrop 5650 4050 Direktør og chefredaktør Nils Sjøberg /nils@magasinet-sundhed.dk Tlf. 2424 0557 Pris og abonnement på Magasinet Sundhed+ Pris pr. stk. løssalg 39,95 kr. Årsabonnement – 11 blade – 399,95 kr. inkl. Porto Halvårsabonnement – 6 blade – 240,00 kr. inkl. Porto abonnement@magasinet-sundhed.dk www.magasinet-sundhed.dk

er både forklaringen på, at en halv time i grønne omgivelser kan sænke dit stressniveau målbart og på at Magasinet SUNDHED i hvert nummer bringer et indlæg om naturoplevelser fra landets naturvejledere. Indlæg, der skal inspirere familien Danmark til at løfte blikket fra hver sin internetbaserede platform og komme derud, hvor venner og elskende, børn og voksne, unge og gamle kan finde mening og fællesskab, motion og vitaminer. Vel har du også et ansvar selv, men samspillet med dit ydre og indre økosystem kan rent faktisk hjælpe dig med at leve sundere. Inde i bladet finder du masser af bud på hvordan. Så rigtig god læselyst. Karin Svennevig Redaktør

Karin Svennevig

Vi tager forbehold for prisjusteringer Forsidefoto Fotograf Thomas Fryd. Fotoet er taget i forbindelse med Ellie Jokars medvirken i kampagnen Kys Sclerose Farvel. Inde i bladet: Scandic, Lasse Wind, Anemette Olesen, Tandlægeforeningen, Carsten Lundager, Sæson, Henrik Frydkjær, Dansk Firmaidrætsforbund Næste nummer 29 sepetember 2016 SUNDHED arbejder sammen med:


Sportsnyhed fra

MultiSport

®

NYHED

• Med 13 vitaminer, 11 mineraler, omega-3 og 6 aminosyrer. • Herunder forgrenede aminosyrer – BCAA, som er vigtige ved træning og motion. • Berthelsen MultiSport ® er et komplet tilskud, som er designet til sportsudøvere og motionister.

BCAA

dansk farmaceutisk industri a-s Tlf. 4486 0550

Fås i helsekostbutikker, hos Matas og webshops.

Læs mere på www.dkpharma.dk


SUNDT OG GODT Virtual reality er computersimulering, der føles næsten som at være der selv. Foto: Samsung

ANGST KURERES PÅ TRE TIMER MED VIRTUAL REALITY

Hver fjerde dansker lider af irrationel frygt for at flyve, gå til tandlægen eller møde en edderkop på badeværelset. Det viser en undersøgelse, YouGov har lavet for Samsúng, som i samarbejde med svenske iværksættere netop har lanceret en virtual reality terapi-app til Samsungs Gear VR-brille. Efter sigende kan Appen på tre bare timer kurere irrationel angst for fx edderkopper. Med ganske almindelig kognitiv terapi, der trin for trin bringer den angste tættere på det “farlige”.

45 pct

De 5 ting danskerne er mest bange for: 1. Slanger (41 %) 2. Hajer (34 %) 3. Højder (27 %) 4. Edderkopper (26 %) 5. Opkast (26 %) Kilde: YouGov analyse for Siemens maj 2016

FOR TIDLIGT FØDTE FÅR MERE NÆRING I DEN FØRSTE MÆLK

Piger kommer i pubertet et år tidligere

At brysterne begynder at udvikle sig, er et ret sikkert tegn på, at en pige så småt er ved at komme i puberteten. På 15 år, fra 1991 til 2006, er gennemsnitsalderen for den første brystudvikling faldet med et år. Fra 11-års alderen til 10 års alderen. Også drenge kommer tidligere i pubertet. Men ikke helt så markant. Så forskellen mellem drenge og piger, der i forvejen kan være op til to år hurtigere udviklet end drenge, vokser.

Mødre til for tidligt fødte børn producerer i ugerne lige efter fødslen en særlig slags mælk, der indeholder flere makronæringsstoffer end modermælk til børn, der er født til termin. Danske forskere fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug har undersøgt mælkens sammensætning hos 45 kvinder i op til 14 uger efter fødslen og konkluderer, at den særligt næringsrige mælk delvist kompenserer for, at barnet ikke er færdigudviklet og desuden sikrer en god koloniseing af bakterier i den nyfødtes tarm.

Kilde: Videnskab.dk

Glutenfri og veganske produkter bliver nu faste gæster på Scandic-hotellernes morgenmadsbuffeter. Foto: Scandic

8 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

HOTELGÆSTER VIL HAVE MODERNE MORGENMAD

Mange fravælger kød, laktose og/eller gluten som del af en sund livsstil. Og det har nu fået hotelkæden Scandic til at opdatere morgenbuffeten med veganske, laktosefri og glutenfri produkter. Hotelkædens gæster i både Norge og Sverige har taget særdeles godt imod havremælk, hummus og laktosefri yoghurt på morgenbuffeten , og inden nytår vil disker samtlige danskeScandic-hoteller med det nye morgenmadskoncept.

Foto og illustrationer: Designed by Freepik, Kilder: DTU fødevareinstituttet, FENS Forum of Neuroscience, DGI, Sygeforsikringen Danmark, Støt Brysterne

stresser af ved at gå en tur Det viser en analyse fra idrættens Analyseinstitut.


BOCCA

www.fmkb.dk

STØT FAMILIER, DER DRØMMER OM HELT ALMINDELIGE PROBLEMER

Støt os på MobilePay 20 20 90 90 eller Swipp med koden 5050. Mange tak.


Jeg blev oppustet i løbet af dagen Line havde svært ved at holde maven i gang og blev oppustet. En kollega talte med meget rosende ord om mavemidlet Macoform, og anbefalede Line at prøve produktet. Line er en frisk ung pige, der læser til socialrådgiver i Aalborg. I fritiden arbejder hun på en tankstation. Som mange andre havde hun problemer med at holde maven i gang. Hun oplevede, at maven blev meget oppustet. Specielt sidst på dagen. – En dag, hvor jeg snakkede med en kollega, faldt snakken også på fordøjelsen, fortæller Line. – Jeg fortale om mine problemer med maven, og min kollega havde faktisk et rigtig godt råd. Hun anbefalede mig nemlig at prøve mavemidlet Macoform, siger Line. –Da jeg anser min kollega for at være en person, der er helt nede på jorden og med en høj troværdighed, valgte jeg at følge hendes råd. For hvis

det virkede bare halvt så godt, som hun sagde, kunne det kun går for langsomt med at komme igen. – Jeg fik bestilt Macoform på Wellvitas hjemmeside, og efter få dage var jeg i gang: Én Macoform tablet hver aften, cirka en time før jeg spiser aftensmad, fortæller Line. – Allerede efter nogle dage kunne jeg mærke en stor forandring. Der kom simpelthen gang i min mave, siger Line begejstret. Line kunne mærke, at maven begyndte at arbejde og hun blev ikke længere oppustet i løbet af dagen. – Jeg har prøvet andre produkter, men Macoform er det eneste produkt, der virkelig løser mine maveproblemer, siger Line med et stort smil.

Line er her fotograferet i Arden Naturpark, hvor en kronhjort ser nysgerrigt til.

Få en flad mave i balance. Indholdsstofferne i Macoform sætter gang i fordøjelsen og afhjælper oppustethed. Macoform kan i Danmark kun købes via hjemmesiden www.wellvita.dk eller via telefon: 82 30 30 40; hverdage kl. 8-16.


ANNONCE

Værd at vide om maveproblemer Næsten alle kender til at have maveproblemer med jævne mellemrum. En udspilet mave kan være forbundet med stort ubehag. Derudover er topmaven et kosmetisk problem for både mænd og kvinder. Løsningen er at få sat gang i fordøjelsen. Kender du det: Om morgenen er maven flad og du føler dig godt tilpas, men med indtagelsen af mad i løbet af dagen, bliver en følelse af oppustethed mere og mere mærkbar. Stadig flere mennesker i alle aldre lider af fænomenet ballonmave med luft i maven, murren og oppustethed som følge af dårlig fordøjelse. Stress, fed mad, for lidt motion og for megen alkohol er nogle af de faktorer i danskernes hverdag, som giver udspilet mave og usundt fedt om livet.

Hvorfor får man topmave? For megen fed mad og en hverdag med stillesiddende arbejde får tarmene til at arbejde langsomt, hvorved afføringen hober sig op. Ophobning af affaldsprodukter i tyktarmen sætter gang i en gæringsproces, som udvikler en række forskellige luftarter, og det er disse luftarter, der spiler maven ud. Man taler også om fænomenet »gærmave«. Det er ubehageligt og gør ondt. Mange er nødt til at slæbe sig hen på sofaen efter aftenmåltidet, fordi det er det eneste, de kan overkomme. Det bliver nemt til en negativ spiral, hvor problemer med maven er en uheldig konsekvens af noget så almindeligt som at spise et måltid mad, hvilket jo ellers helst skulle være en fornøjelse.

Hurtige kulhydrater gærer og sætter sig på maven De hurtige kulhydrater er de største syndere i danskernes køkken. Hvidt brød, kager, ris, kartofler, osv. virker som benzin på gæringsprocessen i maven. Derudover sætter hurtige kulhydrater sig som fedt på maven, fordi de får blodsukkeret til at stige over kort tid. Har man først fået usunde fedtdepoter på maven, kan de være svære at komme til livs.

Sæt gang i fordøjelsen Hvis du gerne vil slippe for mavegener, så skal du sætte gang i fordøjelsen. Macoform er et unikt naturmiddel til alle, som døjer med maven. Produktet indeholder en unik sammensætning af planterne artiskok og mælkebøtte, der hver især arbejder på forskellige måder i maven.

Afhjælper oppustethed Artiskok indeholder nogle særlige fedtaktive stoffer, der understøtter lever- og galdesystemet og stimulerer fordøjelsen. Artiskok afhjælper dermed fordøjelsesbesvær, murren i maven og oppustethed.

Sund mave i balance Derudover indeholder Macoform aktive stoffer fra mælkebøtte, som bidrager til en sund mave i balance. Indholdsstofferne i Macoform rammer bredt og kan derfor bruges mod mange typer af problemer med maven.

✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Mindsker luft i maven Skaber balance i tarmfloraen Fjerner oppustethed Velvære i maven Giver en flad mave Stimulerer fordøjelsen

Prøv Macoform til halv pris

Macoform kan prøves på leveringsservice til halv pris for første pakke. Netop nu: kr. 99,- for to måneders forbrug. Macoform kan i Danmark kun købes via hjemmesiden www.wellvita.dk eller via telefon: 82 30 30 40; hverdage kl. 8-16.


1 2 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16


I N T E RV I E W

”Vi skal også passe på, at vi ikke bliver for tynde” Pres og stress er i dag en større trussel imod folkesundheden end ketchup og brun sovs. Det sunde liv skal nydes og skabe glæde., er Lillian Gjerulf Kretz og Peter Qvortrup Geisling, værtspar i DRs “Sundhedsmagasinet”, enige om. TEKST MARIA PRÆST FOTO LASSE WIND MAKEUP LOUISE LIISBERG

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16

13


r o v h , r å t e u n d En m o k e k k i n e i n i bik ? . . . e i r e f å p d e m Du har måske selv oplevet, at det man kan tabe på en slankekur, tager man hurtigt på igen. Vil du for alvor opnå et varigt vægttab, handler det om at lægge din livsstil om. Og det behøver faktisk ikke gå ud over din livskvalitet og din hverdag. Forskning* viser, at det ganske enkelt handler om at registrere, hvad du spiser og tælle kalorier – ikke med flotte eller dyre apps på mobilen, men med en god gammeldags kostdagbog.

Tab mindst 1 kg om ugen Kostkalender® er et enkelt system, der gør det let for dig at tælle de kalorier, du indtager i løbet af dagen. På den måde lærer du dig selv, hvor meget du kan spise, mens du taber dig mindst 1 kg om ugen – uden at du føler, at du er på slankekur.

Kostkalender® inkl. 15-dages kostplan

255,-

VE EKSTRA GA! TIL DIG ® nder inden Bestil Kostkale kogebogen 30/9 2016 og få Mad” GRATIS! ”Kostkalender

Bestil på www.kostkalender.dk eller på telefon 45 96 96 00

* ”Women who keep food diary more likely to lose weight”, McTiernan et al., Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2012, formerly the Journal of the American Dietetic Association. ”Keeping A Food Diary Doubles Diet Weight Loss” Hollis, J., American Journal of Preventive Medicine, August 2008; vol 35.

45 96 96 00 | www.kostkalender.dk


I N T E RV I E W

H

jemme hos Peter Qvortrup Geisling bliver der ofte serveret frikadeller. Med sovs og kartofler. Det er nemlig datteren Merles livret.

Ligeså hjemme hos Lillian Gjerulf Kretz, men hun er samtidig lidt af en “grøntsagsgeneral”, som hun selv siger. Nærvær med datteren gør Peter Qvortrup Geisling glad. Derfor løfter han ikke den sunde pegefinger så tit, forklarer han. “Hvis jeg skal give min datter én ting, er det selvværd. Følelsen af at være ønsket og elsket. Uden at det tager overhånd selvfølgelig. Min datter elsker sovs, kartofler og frikadeller. Så det får hun.”

Hjemme hos ”grøntsagsgeneralen” Lillian Gjerulf Kretz bliver der lige nørdet lidt mere. “Børn er jo nysgerrige og vil gerne smage og prøve nye ting. Så jeg serverer altid et fad med masser af grønt, som de kan plukke af. Det må aldrig blive et pres. De skal selv have lyst. Og som Peter siger, børn har først og fremmest brug for kærlighed og nærvær, så pyt med, om de spiser spidskål. Det får de måske smag for senere.”

MERE OM LILLIAN GJERULF KRETZ Født i 1974 Uddannet journalist

Kendt som tv-vært på DRs TV AVISEN og 21Søndag og har tidligere rapporteret fra brændpunkter som Afghanistan, Afrika og Libanon

“Lidt er bedre end ingenting,” som hun siger.

Nærvær er vigtigere end broccoli Tilbage til naturen Er desuden forfatter til bogen “Et Sundhed med tvang er i bedste fald overNaturen er også enormt underkongeligt bryllup” flødigt, mener Peter Qvortrup Geisling: vurderet som kilde til sundhed, Aktuel som vært på “Sundhedsma“Har vi måske selv taget skade af regnbueis bemærker Peter Qvortrup Gegasinet” og stegt flæsk? Hvis du kan se, at dit barn isling. Lige nu er han og Lillian trives, bevæger sig og tør fortælle, hvad det Gjerulf Kretz ved at forberede et Gift med DR-kollegaen Steffen Kretz, føler, skal du ikke stille større krav,” fastslår program om lykke. Her undersom hun har børnene Alexander han. For røre sig, det skal både børn og søger de blandt andet, hvad på seks og Helena på et år sammen med. voksne, er værtsparret enige om. Også selvder gør mennesker lykkelige i om det kan være svært at finde tiden. hverdagen. “Motion er godt. Det frigiver nogle stoffer, “Lystfiskeri er ren mental sundder påvirker din mentale sundhed,” siger Pehed. Derfor vil jeg gerne have ter Qvortrup Geisling. Han minder om, at urmennesket hver Lillian med ud og prøve, hvordan det føles at få sådan dag brugte otte timer på at finde sin mad og få kalorier fem kg gedde på krogen. Det går lige i hjernen,” siger han. nok til at overleve. Den er kollegaen helt med på: “Naturen har designet mennesker til at slås for livet, ikke til “Og du skal med til yoga. Helst i det fri. Begge dele er at sidde ved et skrivebord dagen lang. Vi skal simpelthen ufortyndet sundhed for krop og sjæl,” siger hun. huske at røre os,” siger han. “Mase os ned i det løbetøj og “Jeg er selv vokset op på landet med rapsgule marker komme af sted. Desværre vil kroppen meget nødigt af med og vilde skove, men i takt med at vi i stigende grad flytter det fedt, den har tilranet sig.” til de større byer, kommer vi jo i bogstaveligste forstand længere væk fra naturen og den ro, den Den gider heller ikke altid, giver. Der er ikke noget at sige til, at konstaterer Lillian Gjerulf Kretz, der vi i stigende grad lider af stress. Vi er i ellers både løber og vinterbader. gang det meste af tiden. Jeg kan se det ”De fleste af os kender hos mig selv og min omgangskreds; når nok den dér barriere, man skal børnene sover, går vi igen i gang med at over efter en lang arbejdsdag. Sosvare på mails. Vi glemmer, at vores hjerfaen kalder,” siger hun og indrømner har brug for, at vi holder mentalt fri.” mer blankt, at det kan være svært ”Vi er simpelthen for dårlige til at sige at tage sig sammen til en iskold nej,” konstaterer han og hun nikker: dukkert efter løbeturen. “Det gælder også Peter og jeg. Du kan ikke blive ved med “Men det endorfin-kick, det giver, og følelsen bagat være noget for andre, hvis du ikke er noget for dig selv. efter er der ikke meget, der slår!” Peter Qvortrup Geisling Vi lavede for nogle uger siden et program om skærmtid, går i motionscenter tre gange om ugen. hvor jeg blev opmærksom på, hvor megen tid jeg bruger “Jeg ville meget hellere gå til fodbold, men det kan ikke på min telefon. Den dér forestilling om, at vi skal være tillade sig gøre med mine skiftende arbejdstider,” siger han. gængelige hele tiden, er usund,” siger hun. Lillian Gjerulf Kretz har det lidt på samme måde med yoga. Hjemme hos Lillian Gjerulf Kretz lægger de voksne telefo ”Jeg er stor fan af yoga, som for mig både er fynerne væk, når de kommer hjem. “Så vores børn kan mærke sisk og mental træning. Men når kalenderen er presset, så nærheden, at vi er til stede for dem. Og kun for dem,” som er det tit træningen, der bliver nedprioriteret,” erkender hun. hun siger. Peter Qvortrup minder om, at det netop er det I travle perioder bruger hun telefon-appen “Seven”. Den grænseløse arbejde, folk på dødslejet fortryder mest: sikrer hende syv minutters højintensiv interval træning og gør ”En sygeplejerske på et australsk hospice spurgte de en markant forskel.

“For mig er sundhed også at drikke et dejligt glas rødvin og spise chokolade og nyde det.”

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16

15


Tid til ro i Andalusien 8 dage med gastronomi, mindfulness og meditation. Inkl. fly og danske instruktører. Komplet rejseprogram. Alt dette er inkluderet i prisen: · Fly fra Billund eller Kastrup til Malaga inkl. bagage · Modtagelse i lufthavnen af vores danske personale og transport til retrætet · 7 nætter på det charmerende bjerg-retræte Cerro de Hijar · Indkvartering i skønne værelser med eget bad og toilet, samt fransk altan · Halvpension bestående af andalusisk morgenbuffet og 3-retters aftenmenu · Gourmetaften med 5-retters menu · Tre guidede vandreture, bl.a. til kurbyen Tolox · Daglig mindful morgengåtur, efterfulgt af kaffe/te ved poolen · Daglig meditation, afspænding eller mindful yoga · Foredragsrække på dansk med tre forskellige indlæg om mindfulness · Åbent mindfulness-værksted

F.eks. den 8/11 kun kr.

8.298,-

Afgang den 25/10, 1/11 og 8/11

Tid til ro på Koh Chang, Thailand 12 dage i troperne med mindfulness, meditation, udflugter og smukke strande. Inkl. fly, dansk rejseleder og dansk instruktør. Komplet rejseprogram. Alt dette er inkluderet i prisen: · Direkte fly fra Kastrup til Thailand inkl. flymad og bagage · Modtagelse i lufthavnen af vores danske personale og transport til retrætet · Ophold på ’The SPA Koh Chang’ på kanten af junglen ud til mangroven · Indkvartering i tropiske villaer med eget bad, toilet og balkon · Økologisk morgenmad, velkomstmiddag, BBQ på stranden og afslutningsmiddag · Tre mindfulde vandreture til landsbyen, den ukendte strand og mangroveområdet · Tre halvdagsture til øens bedste badestrande (tropestrande) · Daglig afspænding og meditation med dansk instruktør · Mindful trekkingtur i junglen til Khiri Phet vandfaldet med dansk rejseleder og thailandsk ranger · Tre sessioner med blid mindful yoga og dansk instruktør (for alle) · Ekstra nat i Bangkok med live jazz

F.eks. den 24/11 kun kr.

14.990,-

Afgang den 24/11, 4/12, 12/1, 2/2, 23/2 og 16/3

Tid til ro i Sydafrika 10 dage med malariafri safari, meditation, mindfulness, udflugter og vandreture i bushen. Inkl. fly og danske instruktører. Komplet rejseprogram. Alt dette er inkluderet i prisen: · Rutefly fra Billund eller Kastrup til Johannesburg inkl. flymad og bagage · Modtagelse i lufthavnen af vores danske personale og transport til retrætet · Ophold på den luksuriøse Sebatana Rhino Lodge midt i bushen · Indkvartering i eksklusive huse med eget bad, toilet og balkon · Fuldpension bestående af morgenbuffet, frokostbuffet og 3-retters aftenmenu · Fotosafari i Sebatana-reservatet i åbne safaribiler · Mindful vandretur i bushen med sydafrikansk naturvejleder og dansk oversætter · Daglig afspænding, meditation og mindful yoga med dansk instruktør · Foredrag om ’Mindfulness i dagligdagen og i arbejdslivet’ samt oplæg om områdets spændende plante- og dyreliv · Champagnebrunch i bushen og mindful yoga · Halvdagstur til Soweto, Apartheid Museet og Nelson Mandelas hus

76 12 52 51

Fra kr.

14.990,-

Afgang den 27/9, 17/11, 24/11, 26/01, 2/2, 18/5 og 25/5

Hverdage 9.00-16.00. Læs mere på www.tidtilro.dk Rekvirér dag-til-dag-program for rejserne

Alle priser er pr. person ved to personer i billigste værelseskategori. Tillæg for eneværelse. Vi tager forbehold for prisstigninger og udsolgte rejser. Teknisk arrangør: Travel Booking A/S · Medlem af Rejsearrangørforeningen og tilsluttet Rejsegarantifonden nr. 930.


IN FA TN ER EV B LI EAW D døende og det viste sig, at samtlige mænd fortrød, at have arbejdet for meget. Vi er bare så dumme, at vi ikke tager ved lære. Tempoet bliver kun vildere og vildere. Det kommer aldrig til at gå så langsomt, som det gør lige nu.”

“Hvis jeg skal give min datter én ting, er det selvværd.”

Kvinder lever længere Ifølge Danmarks Statistik lever danske mænd nu 78,5 år, kvinder 82,7 år. Som Peter Qvortrup Geisling siger: “Vi bliver ældre og ældre, men forskellen er forholdsvis konstant. Man plejer at sige, at kvinder skal have fire år til at komme sig i.” Han griner lidt, inden han fortsætter. ”Kvinder passer generelt bedre på sig selv. Du kan godt sammenligne det med biler. En kvinde tager typisk til serviceeftersyn, når hun har kørt 100.000 km, og igen når hun har kørt 125 og 150. Mænd besøger først værkstedet, når bilen begynder at brumme. Samtidig er det fundamentalt, at “omsorgsgenet” ligger meget dybere hos MERE OM kvinder.” PETER QVORTRUP Selv om deres program, “SundGEISLING hedsmagasinet” på DR1, primært har kvindelige seere, mener de to Født 1962 ikke, at kvinder nødvendigvis er sundere end mænd. Uddannet journalist i 1990 og læge

“Stress og overvægt er forbundet. Vi spiser forkert, vi ryger mere, og vi drikker mere, når vi er stressede. Vi vil gerne både have det sjove og det lange liv, i 1992 – han læste de to uddannelser men den mentale sundhed er det allerSom Peter Qvortrup Geisling siger: samtidig. vigtigste,” siger han og peger på en ny “Kvinder går bare meget mere Kendt som studievært på DR-proundersøgelse fra SDU, der viser, at de, op i sundhed, både på egne og grammer som “Lægens Bord”, “Ha’ der lever længst,faktisk er overvægtige, familiens vegne. Men der er også det godt” og “Diagnose søges”. der dyrker en smule motion. “Vi skal en bagside. Du kan gå for meget passe på, at vi ikke bliver for tynde. Det op i det. Sundhed er jo nærmest Aktuel som vært på “Sundhedsmaer heller ikke sundt,” advarer han. blevet den nye religion. Og så gasinet” og sundhedskorrespondent på TV Avisen. Sundhed er et symptom på det gode handler det pludselig ikke længere liv. Ikke på sure afsavn, pointerer Lillian om faglighed og viden, men om Far til Merle på fem år Gjerulf Kretz. tro.” Ressourcestærke, velhavende “Hvis du kun spiser spelt og spidskål og mænd er dog mindst lige så gode får dårlig samvittighed, bare du tæntil at passe på sig selv som kvinker på en brownie, så bliver det sunde derne, peger han på. usundt. For mig er sundhed også at drikke et dejligt glas “Der er faktisk større ulighed mellem de rigeste og fattigste rødvin og spise chokolade og nyde det. Sundhed må ikke mænd end mellem mænd og kvinder. For 25 år siden var være kedeligt,” understreger hun. der fem års forskel på middellevetiden hos de rigeste og de Peter Qvortrup Geisling ryster på hovedet: “Nej, hvorfor fattigste. I dag er der ti års forskel,” konstaterer han. i alverden skulle vi have dårlig samvittighed over at spise chokolade. Vi skal hvile lidt mere i, hvem vi er og hvor vi er. Glæde er sundt i sig selv Pakke alt det dér hysteri væk. Vi er den mest privilegerede Lillian Gjerulf Kretz ser stress som en af største trusler mod promille på jordkloden. Det eneste spørgsmål, vi burde stille danskernes sundhed. WHO kalder da også stress en af os selv, er: Hvad gør os glade?” fremtidens helt store folkesygdomme. Og hun er overbevist om, at mental sundhed er tæt forbundet med fysisk sundhed. Det samme er Peter Qvortrup Geisling.

3 sunde

Lillian Økologi Jeg er økofreak. Det prioriterer jeg meget, og jeg elsker det.

Peter Bevægelse. Jeg går selv i motionscenter tre gange om ugen. Jeg er nødttil at sætte det i system.

Lillian Motion Jeg forsøger at løbe et par gange om ugen, og ellers elsker jeg at dyrke yoga og vinterbade.

Peter Naturen Bare det at sidde med en fiskestang i hånden og få en stor gedde på krogen. Det går lige i hjernen.

Lillian Indre ro Vi skal huske at være der for os selv også. I stedet for hele tiden at være tilgængelige for alt og alle.

Peter Regnbueis Ingen tager skade af lidt is. Jeg er vild med regnbueis. Chokoladen er den bedste.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16

17


NYT FRA DIABETESFORENINGEN

Bidt af godt benarbejde Mange af de tusindvis af danskere, der de seneste år er begyndt at gå intensivt, bruger en ny gratis app til at komme i gang med intervalgang. Den er udviklet i samarbejde med forskere og har god effekt på sundheden. TEKST MICHAEL KORSBÆK, DIABETESFORENINGEN FOTO CARSTEN LUNDAGER

Langt fra alle danskere kan leve op til anbefalingerne om at være fysisk aktive mindst en halv time hver dag med moderat til høj intensitet og allerhelst få sved på panden flere gange om ugen. Men den nye motionsform, intervalgang, har allerede fået tæt på 10.000 danskere i gang med at arbejde målrettet for sundheden. At gå en rask tur, som får pulsen op, er en træningsform, der er overskuelig, lettilgængelig og skånsom, forklarer motionskonsulent Kirsti Pedersen fra Diabetesforeningen. INTERVALGANG VIRKER MOD DIABETES “Næsten alle kan gå intervalgang. Også de, der ikke er i god form. Og så er det en motionsform, som ligger lige uden for hoveddøren,” siger hun. Kort fortalt er princippet bag intervalgang,at gå hurtigt til i tre minutter og i langsomt tempo i tre minutter og

1 8 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

gentager det en række gange. Det virker måske som en banal ændring af en gåtur, men dansk forskning har vist, at intervalgang er mere effektivt og har bedre effekt på sundheden end hvis du går i samme tempo hele tiden. BEDRE END ALMINDELIG GANG Diabetesforeningen har fra begyndelsen støttet forskningen og udbredelsen af intervalgang, fordi motionsformen er for alle, også rollatorbrugere og fordi forskning har vist, at denne motionsform har en god effekt på sundheden for mennesker med type 2-diabetes. Det var læge Kristian Karstoft, som lavede det første banebrydende forsøg med intervalgang. Resultaterne, som han publicerede i 2014 som sit ph.d.-projekt, viste en stor effekt: “Deltagerne i projektet fik markant bedre kondition, tabte sig og tabte også fedt omkring de indre organer. Deres blod-

sukkerregulation blev bedre, især faldt de højeste blodsukkerværdier. Dermed kan vi med stor sikkerhed sige, at intervalgang har flere gavnlige effekter end almindelig kontinuerlig gang,” sagde Kristian Karstoft dengang til diabetes.dk. Han forsker fortsat i intervalgang ved Center for Aktiv Sundhed & Center for Inflammation og Metabolisme på Rigshospitalet i København med Diabetesforeningens støtte. I 2015 modtog han Diabetesforeningens forskningslegat på 200.000 kroner til fortsatte studier i effekten af intervalgang. APP FODRER FORSKERE Senest har det danske forskningscenter for type 2-diabetes DD2 udviklet en app til smartphones, InterWalk, som giver brugeren mulighed for at komme i gang med gå-træningen og blive guidet løbende med udgangspunkt i eget niveau.


NYT FRA DIABETESFORENINGEN Brugerne giver forskerne adgang til at studere de resultater, app’en måler, og har på den baggrund udsendt en række videnskabelige publikationer om intervalgang. Tæt på 10.000 danskere har allerede downloadet app’en og bruger den. Den gennemsnitlige bruger er kvinde (71 procent), i sidste halvdel af 50’erne og er med et BMI på 26-28 lettere overvægtig. Generelt er interessen for app’en stor, fortæller motionskonsulent Kirsti Pedersen fra Diabetesforeningen: “Det er overskueligt og nemt at komme

i gang. Alene eller sammen med andre. Er man begynder, anbefales det blot, at man går tre gange om ugen i ti tyve minutter. Det er tydeligt, at det appellerer til mange,” forklarer hun. Kirsti Pedersen har i øvrigt været med til at udvikle brugermanualen til app’en, der både bruges af Diabetesforeningens lokalforeninger, og flere kommuners forebyggelsescentre.

Om InterWalk-app’en App’en er udviklet af DD2: Dansk center for strategisk forskning i type 2-diabetes.

Formand for Diabetesforeningen i Hørsholm, Jerry Ritz, er veteran indenfor intervalgang og holder foredrag om at få størst muligt udbytte af den populære træningsform.

Den første gåtur er en tilpasningstest, hvor dine personlige indstillinger bliver installeret. En stemme guider dig derefter til at gå langsomt og hurtigt tempo i tre minutter ad gangen i et tempo tilpasset din nuværende fysiske formåen. InterWalk kan løbende tilpasse intervalgangen til et niveau, der passer dig og bliver på den måde din helt egen personlige vejleder. InterWalk-appen fungerer samtidig som skridttæller. For at bruge appen skal du indtaste dit CPR-nummer. Det skal du, fordi forskere i intervalgang bruger dine data til at undersøge, hvordan intervalgang virker. Resultaterne skal blandt bruges til løbende at videreudvikle app’en med råd og vejledning om intervalgang.

ET SUNDT SAMARBEJDE Diabetesforeningen er med 86.000 medlemmer en af Danmarks største patientforeninger. Diabetesforeningen arbejder for at forebygge, helbrede og leve godt med diabetes med visionen Sammen om et godt liv med diabetes- og en fremtid uden. Se mere på diabetes.dk.

FOTO ANNIE RETZ PLAMBECH

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16

19


“Det er mig uden tilsat sukker”

*Med naturligt indhold af sukker.

Det er mig, der er god, når den lille sult melder sig. Jeg giver dig masser af ny energi for kun 100 kcal. Det er mig, der altid er dit sikre valg. For du ved, hvad jeg står for: Masser af proteiner og fibre – uden tilsat sukker*.

NYHED! Forhandles i dagligvarebutikker og på EASIS.dk Følg os på facebook.com/EASISDanmark og Instagram @easis_udentilsatsukker


Specialiseret behandlingscenter Sano tilbyder højt specialiseret rehabilitering og genoptræning til alle med behov for at styrke ryg, led og muskler. Sano har afdeling i Aarhus, Skælskør og Middelfart og er ejet og drevet af Gigtforeningen.

Tværfaglig indsats Hos os har du et team af læge, fysioterapeut, ergoterapeut og sygeplejerske tilknyttet, og i fællesskab når vi hele vejen rundt om dine aktivitetsproblematikker.

Få styr på smerten og overskud i hverdagen

Vi skaber resultater med fokus på dit gode liv! Ud fra dine problematikker udformer vi en målrettet plan for din behandling og træning, individuelt og på hold, og sammen sørger vi for at skabe resultater, der varer ved.

Book dit ophold på

78 79 00 00

eller læs mere på

sanocenter.dk


S EXO LO G E N S K LU M M E

Far og mor har ansvar for den seksuelle opdragelse Hverken skolen eller internettet lærer dit barn at respektere egne og andre menneskersgrænser. At stole på sine følelser og stille kloge spørgsmål om sex. Det lærer man bedst hjemmefra. TEKST MARIANNE EGENSE ILLUSTRATION DESIGNED BY FREEPIK.COM

Gennem mange år har jeg givet seksualundervisning i skolerne og besvaret spørgsmål fra unge piger som brevkasse-mama i pigebladet Girls. Her møder jeg en udbredt mangel på basal viden om pige-/ drengekroppen, den seksuelle udvikling og stor usikkerhed omkring følelser og sex. Jeg får spørgsmål som: *Bliver man gravid af analsex? *Hvorfor skal min kæreste bruge kondom, når jeg tager p-piller? *Jeg er 16 år og har endnu ikke været i seng med en fyr – er jeg unormal? *Skal jeg give min kæreste oralsex første gang, vi er i seng sammen? *Hvornår er det en god ide at prøve en trekant? Al denne usikkerhed undrer mig. Hvor er forældrene? Bliver den seksuelle opdragelse mon overladt til børnenes SFO, skolen og nettet? SKAM OG USIKKERHED For nylig fik jeg en 16-årig pige i terapi. Hun havde været udsat for overgreb og gik alene med det i tre uger inden hun fortalte sin lærer om oplevelsen: Til en fest på skolen, hvor hun havde drukket lidt, ville en god ven gå en tur med hende, kysse hende, have hende til at drikke mere og dyrke sex. Hun fortalte, at hun flere gange sagde nej. Men han lyttede ikke. Nu følte hun skyld, var flov og bange for vennens reaktion, hvis det kom ud. Overgrebet var hendes første seksuelle oplevelse. En så fundamental usikkerhed er for mig tegn på, at noget er helt galt. Og jeg tror, det skyldes et samspil af flere ting: Unge, der får deres viden

2 2 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

fra mere eller mindre seriøse kilder på nettet, forældre, der glemmer at tage ansvar og seksuelle grænser, der flytter sig.

fortæl også, at seksualitet er en privat sag. Begge dele er afgørende for, at dit barn kan udvikle et godt seksuelt selvværd.

PORNO RYKKER GRÆNSER At unge ser porno er ikke nyt. Porno er en kilde til ”viden” om de mere avancerede, spektakulære og salgbare seksuelle udskejelser. Men de følelser, der hører med til en normal seksualitet, sælger åbenbart ikke. Søger du efter ”porno”, kvitterer Google med blowjob, analsex, gangbang og SM.

Senere kan I læse bøger om, hvordan et nyt barn bliver til. Der findes så mange fine bøger om emnet til forskellige alderstrin. Når børnene oplever denne åbenhed, vil de få tillid og komme med spørgsmål i deres eget tempo.

At det kan forvirre de hormonfyldte unge mennesker og skabe en enorm usikkerhed, bør ikke undre nogen. Fyrene kan få den opfattelse, at de skal præstere det, de ser på nettet. Og at pigerne kan lide det. Pigerne tror måske, at en god kæreste er nødt til at lægge krop til avanceret sex. Sådan rykkes grænserne for en normal seksuel adfærd, og der kan let opstå misforståelser, hvis de unge ikke hjemmefra har fået basal viden og nogle gode værdier omkring seksualitet, følelser og krop. Vel kan det være rigtig svært for nogle forældre at formidle den viden: Mange voksne har en seksuel bagage, der besværliggør deres tilgang til sex og seksualitet. Men ansvaret er forældrenes. Tal med partneren og find ud af, hvad børnene skal vide og hvordan. DET BEGYNDER PÅ PUSLEBORDET Det er svært at nå unge, når de er fyldt 15 år og synes, alt, hvad de voksne siger, er tåbeligt. Seksualoplysning begynder på puslebordet. Når din lille søn finder sin tissemand, hiver i den og griner over hele hovedet, fordi han oplever, at hans krop giver ham nogle dejlige følelser, er det vigtigt at sende ham et positivt signal om, at du billiger hans helt normale seksualitet. Vis og

EN TRYG SEKSUEL DEBUT Forældrene kan undervejs forklare og understrege, at barnet selv bestemmer over sin krop. At man skal sige fra, hvis noget føles ubehageligt. Endvidere kan forældrene benytte de lejligheder, der byder sig, til at fortælle, at det er vigtigt at være klar, når man skal i seng med en for første gang. Man skal ikke skynde sig, fordi man er den sidste i klassen. Første gang skal ikke foregå i en brandert i en hæk. Man skal være forelsket. Tag også en snak om porno med de lidt større børn. Forklar at porno er fiktion. Ikke en opskrift. At det ikke er normalt at prøve det hele. Og da slet ikke de første gange. Hvis I som forældre kan tage dette ansvar, bliver det lettere for børn og unge at sortere i alt det, medierne bombarderer dem med. Og stille spørgsmål, hvis de er i tvivl.

OM EKSPERTEN Marianne Egense er sygeplejerske, sexolog og parterapeut. Hun er indehaver af Center for Sex og Samliv, hvor hun dagligt giver terapi. Derudover holder hun foredrag og kurser

samt underviser og laver workshops. Se mere på 6ogsamliv.nu


Brug for hjælp til dine kære i hverdagen?

Prøv Scan How-app’en! Download Scan How-app’en gratis i dag til iOS og Android på www.scanhow.com

Audiovisuelle guides på mobil eller tablet som sikrer: selvstændighed, læring og livskvalitet.

+45 44 32 66 12 | www.scanhow.com


A DV E RTO R I A L

Find det på apoteket Krop i balance Få ny energi til hverdagen med gavnlige vitaminer og god hygiejne. Her er fire produkter til et sundt legeme.

SLIP AF MED DE IRRITERENDE BUMSER

HÅRD TRÆNING KRÆVER MERE JERN

Er du en af de mange danskere, som har sat regelmæssig træning på skemaet? Hård træning øger både din muskelmasse og din blodvolumen, og begge dele øger behov for gode jernreserver. Mange, især mænd, får normalt tilstrækkeligt med jern fra kosten, men hård træning kan ændre kroppens jernbalance. Et dagligt tilskud af et godt optageligt jernprodukt som fx aminoJern, vil give din træning et ekstra pift og forbedre din præstation. 100 tabletter aminoJern til 100 dages forbrug: vejl. pris: 169 kr.

Bumser er vildt irriterende, og de små ømme knopper dukker altid op på de helt forkerte tidspunkter. De opstår når der produceres meget hudfedt som bliver inficeret med hudbakterien Propionebacterium acnes. Heldigvis behøver du ikke finde dig i de irriterende bumser. Der findes flere behandlinger mod problemet, men de fleste er skrappe og virker udtørrende på huden. Prinoc produkterne mod uren hud er helt anderledes blide og udtørrer ikke huden. Prinoc Ansigts- og Body Vask rengør huden effektivt og virker antibakteriel. Prinoc Frisk Gel virker ved at dræbe Propionebacterium acnes med et biologisk system som svarer til vores eget immunforsvar. Det er naturens egen måde at bekæmpe infektioner på. De fleste ser synlig virkning allerede efter 1 uge. Prinoc produkterne kan anvendes over hele kroppen og misfarver ikke tøjet. Læs mere på www.prinoc.dk Prinoc Ansigts- og Body Vask, 200 ml: vejledende udsalgspris Kr 39,95 Prinoc Frisk Gel, 30 ml: vejledende udsalgspris Kr 49,50

DENTOFLOR

Hvide tænder og et attraktivt smil er vigtigt for selvværdet og livskvaliteten. En frisk mund med balanceret bakterieflora er vigtig for tændernes og tandkødets sundhed. Dentoflor® mundskylletabletten hjælper med det hele og indeholder ProBiora3™, som er gode bakterier, der naturligt findes i en sund mund. Når de kommer i kontakt med spyt, bliver de aktiveret og sætter sig på tænder og tandkød. Her afgiver de en lille smule brintoverilte, der lysner tænderne og bekæmper de uønskede bakterier, der giver dårlig ånde. Kan købes og bestilles på apoteket. Vejl. udsalgspris er 194,- kr. for 30 stk.

24 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16


HOS FODTERAPEUTEN

FODFAKTA

Helt til bunds i dine fodproblemer

15. september er Fodens Dag, hvor Danske Fodterapeuter gerne vil fodføre dig til et gratis fodtjek. TEKST TINA RØNHØJ, KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER I DANSKE FODTERAPEUTER FOTO CREATED BY PIXABAY

Sommerens sandaler og strabadser giver os frit udsyn til fødderne og en bedre føling med dem. Pludselig kommer vinterens hårde hud til syne og hælrevner sprækker af vind og vejr. I den situation kan vi have en tendens til at ty til lette løsninger i håndkøb. Hård hud og ligtorne er tegn Ofte vil en professionel behandling dog være et bedre valg, fordi du kan komme til bunds i problemet. Fx kan hård hud og ligtorne være tegn på, at der er noget galt med dit fodtøj eller din gangafvikling. Og det er denne indsigt, du kan tage udgangspunkt i, hvis du vil slippe af med generne. Derfor undersøger fodterapeuter altid for fysiske problemer og giver gode råd om pleje, fodtøj og øvelser. Har du en såkaldt fejlstilling, kan det give smerter. Ikke bare i fødderne men også i knæ, hofter og ryg. Det skyldes, at smerten forplanter sig videre op i kroppen, hvis ikke foden er i stand til at dæmpe stødene fra dine skridt. Fodterapeuter er eksperter i at specialdesigne

indlæg og aflaste mindre områder, så du igen kan springe fra et punkt til det næste. Gør status på Fodens Dag Har du endnu ikke lyttet til dine fødders signaler, får du chancen for at sende dem til gratis tjek på Fodens Dag den 15. september. Alt, hvad du skal gøre, er at troppe op på et fodtjek-point, som du finder på altomfoden.dk. Du behøver ikke tilmelde dig, blot møde op i det tidsrum, fodterapeuterne står klar til at give dig en status på, hvordan det står til med dine fødder. Fodtjek viser sig ofte at være øjenåbner, der giver svar på fodproblemer. Desuden ruster det dig til at gå en vinter i møde, hvor dine fødder ikke bare holdes varme, men også sunde nok til næste sommer. Få mere at vide om Fodens Dag og find tjekpoints på www.fodensdag.dk eller på Facebook.

• 30 procent af os har ondt i fødderne. • Hver tredje dansker har knyster. • 2-8 procent har neglesvamp. • 10-15 procent af skolebørn har vorter. • 60-70 procent børn går i forkert fodtøj. • Børn, sportsfolk og gravide er mest plaget af nedgroede negle. • Især kvinder over 45 år lider af nedsunken forfod.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med landets statsautoriserede fodterapeuter, der dagligt arbejder på at forbedre danskernes fodsundhed. Læs mere om fødder, fodsygdomme og behandlinger

på altomfoden.dk, hvor du også kan finde din lokale fodterapeut.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 2 5


NYT FRA REGIONERNE NY AFTALE OM FAST TILKNYTTEDE LÆGER PÅ PLEJECENTRE

Beboere på plejecentre vil fremover få tilbud om at blive tilmeldt en læge, der er fast tilknyttet det enkelte plejecenter. Det er resultatet af en ny aftale, som er indgået mellem staten, kommunerne, regionerne og de praktiserende læger. Aftalen kan bidrage til, at beboerne på plejecentrene vil opleve bedre sammenhæng i behandlingen, da det bliver lettere for en læge, der jævnligt kommer forbi, at følge op på beboerens situation. Hensigten er at skabe større tryghed for ældre, pårørende og personale. Kilde: Danske Regioner

FLERE SKLEROSEPATIENTER ER ET MYSTERIUM

Antallet af patienter, der behandles for sklerose, er steget med 29 % på seks år. Sklerose er lidt af et mysterium, og derfor er stigningen i antallet af patienter også omgærdet af mystik. Flere studier, fra bl.a. Skleroseregisterets leder, overlæge Melinda Magayri peger i retning af, at der er en sammenhæng mellem udviklingen i sklerose og overvægt i barneårene, ligesom det lader til, at graviditet og fødsel er med til at mindske kvinders risiko for at udvikle sklerose. Kilde: Danske Regioner

STADIG FLERE KOMMER GENNEM KRÆFTPAKKER TIL TIDEN

85 procent af patienterne kommer nu igennem kræftforløb til tiden. Det er det højest målte, siden Sundhedsdatastyrelsens første opgørelse i 2013. Der er kommet endnu mere tempo på afviklingen af kræftpakker i første kvartal af 2016. Nye tal for overlevelse viser samtidig, at overlevelsen blandt både mænd og kvinder med kræftdiagnose stiger. Kilde: Danske Regioner

ET SUNDT SAMARBEJDE Disse sider er lavet i samarbejde med Danske Regioner, der repræsenterer de fem danske regioner og deres interesser nationalt og internationalt. Læs mere om regionernes arbejde på regioner.dk

2 6 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

Landets 21 akutmodtagelser på sygehusene har løftet behandlingskvaliteten og ventetiderne er blevet kortere. Det viser en statusrapport ”De danske akutmodtagelser – status 2016” fra Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner. Samlet set er kvaliteten i behandlingen af den akutte patient løftet og patienter, der ikke fejler noget kritisk, kommer nu til efter 24-25 minutter. Formand for Danske Regioner Bent Hansen kalder medarbejdernes indsats for omlægning af akutstrukturen forbilledlig og glæder sig over ,at patienter nu får en bedre og hurtigere behandling end i 2011. Kilde: Danske Regioner

PSYKIATRIEN FASTHOLDER SENGEPLADSER

De seneste fem år har antallet af sengepladser i voksen-psykiatrien ligget stabilt. Der er endda lidt flere senge i dag. Fra 2011 til og med 2015 er antallet af sengepladser øget fra 2687 til 2750. Det viser den seneste benchmark af psykiatrien i Danmark. I løbet af de fem år er antallet af normerede sengepladser øget støt. Det stabile og let stigende antal sengepladser i voksenpsykiatrien skyldes bl.a. et politisk fokus fra både regioner og Folketinget. I satspuljen for 2012-2015 blev der afsat 140 millioner kroner til nye sengepladser, midler der siden er gjort permanente. Kilde: Danske Regioner

VENTELISTER FORKORTES PÅ DE REGIONALE ”ÉN INDGANG” -CENTRE På et halvt år er ventelisterne til de fem regionale centre for piger med diffuse symptomer reduceret med en tredjedel. Flere end 1.500 piger har nu været igennem et udredningsforløb og 1. april 2016 ventede 503 piger på at blive udredt på et de

fem regionale ”Én indgang” -centre, som tilser piger, der mener at opleve eftervirkninger af HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft. Det er 270 færre piger end d. 1. november 2015. Kilde: Danske Regioner

TEKST THEA KARMA KANAFANI SANDBERG FOTO CREATED BY FREEPIK.COM

MERE EFFEKTIVE AKUTMODTAGELSER


TEMA S U N D P Å J O B B E T

SKRIVEBORDET SÆTTER KROPPEN I TOMGANG At sidde stille for længe belaster kroppen, og motion i fritiden ophæver ikke de negative følger. Løsningen er bevægelse i løbet af arbejdsdagen, og det kræver heldigvis ikke ekstra tid. TEKST BERIT UDBYE ILLUSTRATIONER PIXABAY / DESIGNED BY FREEPIK

årerne. For at undgå det skal kroppen op i omdrejninger, Næsten en million danskere har såkaldt stillesiddende og det handler især om at ændre vaner. kontorarbejde, som blandt andet nedsætter musklernes ”Det vigtigste er at have fokus på pauserne fra den evne til at optage sukker og fedt, og påvirker deres stillesiddende adfærd. Det er det, at sidde stille for lang sundhed. Derfor er det vigtigt at bevæge sig i løbet af tid ad gangen, der er et problem. En arbejdsdagen, for den stillesiddende god tommelfingerregel er at bevæge adfærd har en direkte negativ effekt sig eller stå op i fem minutter pr. på sundheden, da risikoen for at få Gode råd til bevægelse halve time,” siger Mikael Schneider. livsstilssygdomme, som for eksempel type-2-diabetes, hjerte-kar- sygdomVend og drej dig på stolen Den sunde krop me og nogle kræftformer stiger. I Danmark er sundhedsmyndighedHæv skrivebordet inden erne ikke kommet med anbefalinger Der er også risiko for rygsmerter. frokostpausen, og inden du for stillesiddende adfærd, mens for ”For nogle år siden kom der to typer går hjem eksempel England og Finland giver videnskabelige studier frem. Den befolkningen konkrete råd om, hvor ene type viste, at mennesker i den Gå en kort tur på 5-10 milang tid på stolen, der belaster vestlige verden sidder mere og mere nutter i frokostpausen kroppen. De engelske anbefalinger stille, mens den anden type viste, for personer, der overvejende har at den stillesiddende adfærd i sig Hent en kop kaffe ad gankontorarbejde, lyder på at stå op i selv var en sundhedsrisiko. Der kom gen – i stedet for en hel kande fire timer hver dag, hvilket naturligvis endda studier, som viste, at sidder vi skal trænes op. stille på kontoret hele dagen og eftHold walk-and- talk-møder ”Med hæve-sænke-borde er vi rigtig er arbejdstid løber en tur, så hjælper godt stillet i Danmark, for der er løbeturen ikke nok,” siger Mikael Gå til kollegaen i stedet for mange, der har dem. Desværre er Schneider, ph.d. i sundhedsvidenskab at ringe eller sende en mail det kun få, der også bruger dem, fra Syddansk Universitet, og forfatter men det er et spørgsmål om vane,” til bogen ”Op af stolen – gode råd Stå op til foredrag og præsiger Mikael Schneider, der selv til at undgå stillesidning”. sentationer – bagest i lokalet bruger sit hæve-sænke- bord meget og uddyber, at det er vigtigt at få Bevægelse sætter kroppen i gear ledelsen med på at finde de gode Kroppen går i tomgang, når den vaner for bevægelse. På den måde sidder stille. Blodgennemstrømningen opmuntrer man hinanden til den gode bevægende adi muskler og årer falder, og det samme gør musklernes færd på kontoret. evne til at optage og omsætte sukker og fedt. I stedet sætter det sig i mavens usunde fedtdepoter og inde i

VIND BOGEN Fem læsere kan vinde Mikael Schneiders bog ”Op af stolen!”, der forklarer, hvilke dårlige ting, der sker i kroppen, når man sidder stille. Bogen indeholder en række praktiske råd til at komme op af stolen – både på arbejde og i fritiden. ”Op af stolen!”, Mikael Schneider, FADL’s Forlag, normalpris 149,95

d!

Vin

kan du å n rda en p hvo bog eside e S nde emm vi s hj e vor

OM EKSPERTEN Mikael Schneider, forfatter til bogen ”Op af stolen! – gode råd til at undgå stillesidning”, er cand.scient. i humanbiologi, ph.d. i sundhedsvidenskab og videnskabsjournalist. Til daglig arbejder han som projektkoordinator på Smag for Livet på Syddansk Universitet.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 2 7


TEMA S U N D P Å J O B B E T

Undgå stress på arbejdspladsen Medindflydelse, kollegialt fællesskab og lyttende ledere har afgørende betydning for en god arbejdsplads TEKST NILS SJØBERG FOTO DESIGNED BY FREEPIK

Hvert år bliver en ud af ti danskere ramt af stress. Stress koster samfundet over 50 milliarder kroner om året. Rapporten “En treenighed - der gør en forskel” sætter spot på, hvad der skal til for at udgå stress. Rapporten er udarbejdet af Teknologisk Institut og Cevea for LO, FTF og Akademikerne. Den bliver bakket op af mere end hundrede tillidsrepræsentanter fra alle brancher. Tillidsfolkene gør opmærksomme på, at medarbejdere ofte er presset til at skrue tempoet op og at øge effektiviteten. Der bliver ofte ikke lyttet til medarbejdere, der siger, at de ikke kan følge med. “Det resulterer helt klart i stress”, siger arbejdsmiljøkonsulent Karina Lykke Karlsson. “Skal vi undgå den udbredte stress, skal medarbejderne have mere medindflydelse, og ledelserne skal blive bedre til at lytte”, siger hun. Stress skader bundlinjen Det fremgår af rapporten, at en god ledelse er afgørende for det psykiske arbejdsmiljø. “Vi ser ofte, at topledelser kan bruge måneder på at gennemtænke forandringer, men at de glemmer at inddrage de medarbejdere, som skal gennemføre dem”, fortæller Karina Lykke Karlsson. Hun pointerer, at det er vigtigt, at ledelsen inddrager medarbejderne: “Derfor er den vigtigste ledelseskompetence evnen til at kunne kommunikere. Dernæst kommer viljen til at uddelegere ansvar, så medarbejderne kan medvirke til udviklingen af organisationen”. Selv, når medarbejdere har været længere tid på arbe-

Klar rapport

Rapporten ”En treenighed - der gør en forskel” samler viden om kendetegnene ved de virksomheder, som skaber mest vækst og flest nye jobs. Det entydige for de vellykkede virksomheder er samarbejdsvillige kollegaer og at ledelsen går i dialog med medarbejderne.

2 8 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

jdspladsen end deres ledere, er de til tider bange for at fortælle om deres tanker og idéer af frygt for at blive fyret. Det resulterer ofte i utilfredse medarbejdere og virksomheder, som ikke fungerer optimalt. Gode kollegaer er et must “Medarbejdernes trivsel afhænger meget af det sociale kollegafællesskab”, oplyser arbejdsmiljøkonsulenten. Når hun spørger tillidsvalgte om, hvad de og deres kollegaer vægter højest på arbejdspladsen, er det samarbejdet med kollegaerne og den nære relation. “Personer, der strider imod samarbejdet og fleksibiliteten, kan let komme til at ødelægge det sociale fællesskab og nye tiltag for at skabe en bedre arbejdskultur. Derfor er det også med til at skabe stress, hvis ledere er konfliktsky”, siger Karina Lykke Karlsson.

Kollegaer frem for alt

På kurset ”Trivsel og psykisk arbejdsmiljø” med deltagelse af omkring 100 tillidsrepræsentanter viste det sig, at sociale kollegaer bliver betragtet som det vigtigste på en arbejdsplads. Først derefter kommer ledelsen, udviklende opgaver og løn

OM EKSPERTEN Karina Lykke Karlsson, arbejdsmiljøkonsulent, cand. techn.soc., underviser og konsulent ved Konventum Uddannelse, som bl.a. udbyder den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Læs mere på konventum. dk/kurser-uddannelser.


TEMA S U N D P Å J O B B E T

7 råd fra fysioterapeuten til din krop på job Efter ferien er det ikke kun hovedet, der skal tilbage på arbejde. Kroppen følger med, og mange ender med at sidde stille alt for længe ved computeren. Magasinet SUNDHED har allieret sig med fysioterapeut Lone Østergaard fra Min Krop på Job, der giver gode råd til at undgå gener. TEKST BERIT UDBYE ILLUSTRATIONER BAR-KONTOR.DK

Mikropauser …er de helt korte pauser på 20 sekunder til 2 minutter. Husk dem et par gange i timen, og brug musklerne. Kroppen har det nemlig bedst, hvis den højst sidder stille i lidt under en halv time ad gangen. Til gengæld restituerer den lynhurtigt, så selv 20 sekunder gør en stor forskel for, om vi ender med spændinger eller ej. Rul for eksempel med skuldrene, stræk ryggen ud, og tag nogle dybe vejrtrækninger. Bolden …har du måske allerede i skuffen. Den knytnævestore skumbold, ofte kaldet stressbold, er effektiv til at holde cirkulationen oppe. Fysioterapeut Lone Østergaard kalder den hellere cirkulationsbold, fordi den øger blodgennemstrømningen og aktiverer alle muskler i hånd og underarm, som ellers er de muskler, der arbejder statisk med tastatur og mus. Øvelse: Klem bolden sammen 3-5 gange med hver hånd. Nakken ...består af to slags muskler. De inderste små muskler stabiliserer leddene, og de yderste store bevæger nakken og hovedet. Vi overser vigtigheden af at træne de inderste muskler, og de yderste muskler er på overarbejde, fordi de er med til at holde hovedet. Derudover taber vi hovedet, fordi vi sidder med krum ryg, og det er svært at undgå den uhensigtsmæssige arbejdsstilling. Og det gør ondt. Det indre muskelsystem skal trænes, før udspænding af nakken virker: Fold hænderne, og placer dem på baghovedet med håndfladen indad. Placer tommeltotten lige under, hvor kraniet stopper. Pres nu hovedet blidt bagud og ind i håndfladerne. Det lille tryk styrker de inderste muskler, så undgå at presse hårdt. Lav 10 pres, hold en lille pause, og lav 10 mere. Øvelsen må gerne laves hver dag. I takt med at de inderste muskler styrkes, kan du spænde de yderste nakkemuskler ud. Elastikken …er et supergodt træningsredskab, hvis man vil undgå smerter i nakke og skulder i forbindelse med stillesiddende arbejde. Udnævn et par ambassadører blandt kollegerne, som opmuntrer til at lave elastikøvelser. Fysioterapeut Lone Østergaard har i forbindelse med sit arbejde besøgt en virksomhed, hvor medarbejderne valgte at lægge øvelserne inden kaffepausen efter mottoet: Ingen elastik – ingen kaffe. Varier øvelserne, og undgå ensformighed. To minutter om dagen er nok.Gode øvelser, som kan printes: Gå ind på www.bar-kontor.dk, vælg Værktøjer, Tema om Computerarbejde, Øvelser, Øvelser med elastik til print.

2/SKULDERBLADS-KLEM

Bordet (MUSKLERN E MELLEM SKULDERBLADENE) ...er allerbedst, hvis detkor hedder • elast Gør ikken tere til hæve-sænke og bruges som hæve-sænke. står op,d aktiverer du musklerne, skaber cirka Når skulderdu bredde og hol m ene str aktfrem forde an dårlige effekter af at sidde stille. cirkulation ar og modvirker kroppen. Væn langsomt kroppens muskler og ledbånd til at stå op • – du kan hellernuTræk ikke løbe fem kilometer, hvis du ikke har arm ene trænet. Et godt mål er at stå op minimum to timer dagligt, ud tilsid en fordelt over hele dagen. Start og bagud ti lelastikken ram m er for eksempel med 5-10 minutter hver time eller 4 x 15 minutter pr. dag. Det er variationen, bryst kassen. em, atdu klem m er der er det Forn afgørende. skulderblad ene sam m en på ryggen.

Fysioterapeut Lone Østergaard udlåner med succes balanarm Før ene kontrolleret tilbage cepladen• Steppie, som gør, at man kan stå op i længere igen. tid. Pladen vipper kun til siderne, hvor et balancebræt deridi Hol nedal buer let bøjede og vipper til alle sider. mod har •en kugle under bunden underhelebevæ gelsen.

Musen …har hele sit liv haft bopæl derude til højre for tastaturet, hvor armen og skulderens muskler spændes uhensigtsmæssigt. Det er på høje tid, at musen flytter ind foran tastaturet. Med underarmen i en vinkel på cirka 45 grader i forhold til bordkanten og lige håndled, dvs. ikke vredet i forhold til underarmen, ligger armen nemlig i en mere naturlig stilling. Rullemus eller en mus med trackball er løsningen for nogle. JNING 3/UDAD-DRE Prøv, hvad der virker for dig. (MUSKLER N E DER STYRERARMEN •

elast Sæikkens t

ene ende

Den bærbare ifx fast et dørhåndtag …computer indbyder til, at kroppen krummer sig sammen øver eller st omom benet på et tungt bord. kring den, og den er ikke beregnet til at sidde ved en hel dag. Du omdanner dog nemt den bærbare til en mere kropsven• Pl dig, acérså elastikken er spæ ndt, og dr1-2 ejså lig arbejdsstation. Hæv den med et par store bøger eller m en ud tilsid pakker kopipapir. Øverste tekstlinje på skærmen under bør ar være cirka en og tilbageigen. 15 centimeter under din vandrette synshøjde –en synsretning, diHol n muligt. al dbue bøjet 90 grader som er lidt skråt nedad belaster nemlig nakken• mindst og arm en en knytnæ ves Skærmen skal være 50-70 centimeter fra dit ansigt, cirka enkroppen. bredde ude fra arms længde. Brug eksternt tastatur og mus. OM EKSPERTEN Lone Østergaard, indehaver af Min Krop på Job, fysioterapeut og foredragsholder, tager ud på arbejdspladser, der ønsker hjælp til at indrette arbejdspladsen kropsvenligt og komme i gang med at forebygge gener og skader. Hendes foredrag fokuserer især på skaderne ved stillesiddende arbejde, og hvordan vi meget enkelt kan forebygge mod dem.

Læs mere på www.minkroppaajob.dk

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 2 9


KO S T

ENERGIBOOSTERE

SKADER DINE TÆNDER Fitnessprodukter, der markedsføres som sunde, indeholder ofte store mængder sukker og syre, som skader tænderne. Det afslører en ny undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet sammen med DTU Fødevareinstituttet. TEKST CHARLOTTE HOLST FOTO TANDLÆGEFORENINGEN ILLUSTRATIONER CREATED BY FREEPIK.COM

Energigeler, proteinbarer, energidrikke og proteindrikke. Det vrimler med fitnessprodukter i fitnesscentre, supermarkeder og på diverse hjemmesider. Producenterne lover mere energi og bedre præstationer. Men en ny undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet, sår tvivl om produkternes sundhed. Undersøgelsen viser, at en del fitnessprodukter indeholder store mængder af både naturligt og tilsat sukker, og nogle produkter har desuden en meget lav pH-værdi. Begge dele skader tænderne. ”Producenterne er eksperter i at få produkterne til at se sunde og indbydende ud, og så er de jo umiddelbart nemmere at gå til end frugt og grønsager, der skal skylles og skæres. Men vores undersøgelse viser, at man i mange tilfælde gambler med tandsundheden, når man indtager fx energidrikke og proteinbarer i forbindelse med træning”, advarer Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg, som tilføjer, at mange af produkterne er helt unødvendige for andre end eliteidrætsudøver. 50 g sukker i en proteinshake Tandlægeforeningen har undersøgt sukkerindholdet i 40 forskellige fitnessprodukter, og det viser sig, at . en halv liter proteinshake indeholder 50 gram sukker, hvilket er det samme som en ½ liter cola, og at en energibar indeholder 23 gram sukker. ”Alle sukkerarter undtagen kunstige sødemidler kan give huller i tænderne, men nogle sukkerarter er værre end andre. Det gælder fx hvidt sukker, men også frugtsukker og honning omdannes til syre, som kan give huller i tænderne,” fortæller Svante Twetman, som er professor på Tandlægeskolen i København. Han forklarer, at barer med tørret frugt og energigeler, er særligt slemme, fordi de klistrer til tænderne, og jo længere tid sukkeret er i munden, des større er risikoen for huller i tænderne. Tænderne ligger i syrebad DTU Fødevareinstituttet har undersøgt pH-værdien i de flydende fitnessprodukter, og specielt energigelerne og energidrikkene har en meget lav pH-værdi, hvilket kan give syreskader på tænderne. Freddie Sloth-Lisbjerg gør opmærksom på, at folk, der dyrker motion netop er særligt udsatte for at få syreskader. ”Spyt er med til at beskytte tænderne, men man bliver nemt mundtør, når man fx sidder på spinningcyklen. Hvis man så indtager væsker med et højt syreindhold, fx energigeler og energidrikke, ligger tænderne nærmest i et syrebad, og så har man større risiko for syreskader,” for-

3 0 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

klarer Freddie Sloth-Lisbjerg, som selv er en ivrig motionscykelrytter. Vand er bedst Der findes ikke statistiske opgørelser over, hvor mange der får problemer med tænderne, fordi de indtager fitnessprodukter, men som Freddie Sloth-Lisbjerg konstaterer, er produkterne blevet mere tilgængelige, og hvis det fører til et stigende forbrug, kan det gå ud over tandsundheden. Han opfordrer motionisterne til at skylle tænderne grundigt i vand bagefter, hvis blodsukkeret skal boostes med fitnessbarer og energidrikke. ”Spis en normal og varieret kost i løbet af dagen, drik masser af vand i forbindelse med træningen og tag et stykke frugt,” lyder rådet fra Freddie Sloth-Lisbjerg. Alternativt kan man vælge et af de produkter, der har et lavt sukkerindhold, som mange producenter også tilbyder, og hvis det er syreholdigt, gælder det om at skylle efter med vand og dermed få syren hurtigt væk fra tænderne. Sukker skader tænderne Når du indtager sukker, øges risikoen for caries. Bakterierne på dine tænder lever nemlig af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne. Alle former for sukker undtagen kunstige sødemidler kan skade tænderne, men nogle sukkerarter er værre end andre. Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne. Barer med tørret frugt, der kan klistre fast i tænderne, er blandt de store syndere. Jo oftere du spiser sukker, jo bedre bliver bakterierne til at lave huller i tænderne. Og der kommer flere af de bakterier, der laver huller, hvis du tit har sukker i munden. De sukkerholdige ting, der spises mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne. Syre skader tænderne Når tænderne udsættes for syre fra fx læskedrikke, opløses den yderste del af tændernes emaljeoverflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid og flere gange tænderne kommer i kontakt med syre, jo større opløsning sker der. Og det hjælper ikke at børste tænder. Tabt emalje kan aldrig gendannes. Din risiko for at få syreskader afhænger af mange faktorer. Først og fremmest af dit drikke- eller spisemønster (hvor ofte, hvor længe og hvordan), det produkt du indtager (bl.a. jo lavere pH-værdi, jo mere surt) og din mundhygiejne (tandbørstevaner).


FA N E K B LOASD T

Gode råd

- Drik energidrikken hurtigt – ikke i mange små slurke over lang tid.

- Drik så vidt muligt vand i stedet for protein- og energidrikke (det gælder også light produkter).

- Få energidrikken hurtigt forbi tænderne – skyl den ikke rundt i munden.

- Spis frugt og grønt fremfor energi- og proteinbarer.

- Brug sugerør.

- Vælg kun fitnessprodukter med et meget lavt sukkerindhold eller intet sukker. Kig efter ”sukkerarter” på næringsdeklarationen.

- Skyl munden med vand eller mælk, lige efter du har drukket/ spist noget syreholdigt.

PAS PÅ DIT ENERGIBOOST pH 4,00

pH 2,76

Maxim Instant Energy Gel Drink Citrus Flavour 60 ml

pH 3,80

PowerBar PowerGel Fruit Mango Passionfruit 41 g

Rynkeby Sport Power Boost Concentrated Beetroot 70 ml

pH 3,29 Enervit Enervitene Sport Cheerpack Lemon Flavour 60 ml

Jo lavere pH – jo mere surt! pH ca. 7,00 neutral Postevand

pH 3,11

Arla Move Proteinvand pære-ingefærsmag 500 ml

pH 3,46

pH 3,70

High5 EnergyGel Summer Fruits 40 g

James White Organic Ginger Zinger 70 ml

pH 3,66

Nutramino Iso Tonic Sports Drink Blue Strawberry 500 ml

SYRE SKADER TÆNDERNE – også når du dyrker motion

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne artikel er lavet i et samarbejde med Tandlægeforeningen, der arbejder for fremme af den orale sundhed i befolkningen. På tandlaegeforeningen.dk finder du masser af ny viden og gode råd om tandsunded.

OM EKSPERTEN Svante Twetman er professor i cariologi (tandsygdomslære) på Tandlægeskolen i København. Han har i mange år forsket i, hvordan man bedst forebygger caries.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16

31


A K T U E LT

SCLEROSERAMT MED FART PÅ Den iranskfødte komiker Ellie Jokar, bedst kendt fra DR2s kontroversielle satireprogram ’Det slører stadig’, lever hun med sclerose. Den kroniske sygdom nedbryder langsomt hendes sanser, men sygdommen får ikke lov at diktere hendes liv. TEKST STINE RØPKE LINDRUP FOTO THOMAS FRYD

”Jeg vågnede en morgen som 17-årig og kunne ikke se på det ene øje. Senere blev jeg lam i den ene side af ansigtet. Det var helt vildt skræmmende. Når jeg ser tilbage, var det en stor mundfuld. Jeg havde aldrig hørt om sclerose, før det blev bare dumpet ned i mit liv,” fortæller Ellie, som i dag er som har haft sygdommen halvdelen af sit 36-årige liv. Chokket sad i hende i mange år. ”Mine “festlige 20’ere” gik med at forholde mig til min sygdom. Jeg levede meget roligt, ingen vilde fester, jeg kørte i et helt andet gear end andre unge, mens jeg forsøgte at bearbejde diagnosen, og så fokuserede jeg enormt meget på mit arbejde og mit studie.” Gør hvad der passer mig Når hun ser tilbage i dag, erkender Ellie Jokar, at hun knoklede så intenst og fordybet, fordi hun ville holde tankerne fra sygdommen, der langsomt nedbryder hendes sanser. synet på det ene øje var væk i et halvt år. ”Jeg har altid været i gang, jeg vil ikke dvæle for meget ved sclerosen. Den er der, men diagnosen kan ikke ændres, så jeg ville skyde mig selv i

foden, hvis jeg tænkte for meget over den, ” forklarer hun. ”Jeg vil ikke lade sygdommen fylde. Den er her, men den skal ikke dominere hele mit liv. Jeg vil gøre lige præcis de ting, jeg har lyst til, så længe jeg kan.” For Ellie Jokar er sclerosen blevet et livsvilkår. En irriterende følgesvend, som ind i mellem sniger sig ind og forstyrrer et stramt program med tv-optagelser, kendisliv med premierer og fotooptagelser, socialt arbejde og optagelser i pladestudiet. Men sclerose eller ej. Ellie Jokar gør lige, hvad der passer hende.

FAKTA OM SCLEROSE - Sclerose rammer tilfældigt, både kvinder og mænd, børn og voksne, og kan ikke kureres. - 14.500 danskere lever med sclerose. Sygdommen rammer flest i 20-40- årsalderen, og to ud af tre er kvinder. Hvert år får omkring 600 mennesker i Danmark diagnosen sclerose. Det svarer til to nye tilfælde hver dag. Kilde: Scleroseforeningen

INDSAMLING TIL MERE FORSKNING

Ellie Jokar er én af flere ambassadører for Scleroseforeningens og Gigtforeningens fælles husstandsindsamling, som finder sted i Region Hovedstaden og Region Midtjylland den 11. september. Her indsamler de to foreninger ind til forskning i gigt og sclerose. Alle kan bidrage til indsamlingen på sms 1245 eller mobilepay/swipp 40 45 41 46. Læs mere eller meld dig som indsamler på www.viståropforhinanden.dk

3 2 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16


A K T U E LT

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 3 3


DIN KROP

BAKTERIER DU BØR ELSKE Dine tarme er foret med halvanden kilo bakterier, og det skal du være glad for. Har du for få, kan det give problemer og øget risiko for overvægt og andre sygdomme. TEKST BIRGITTE AABO ILLUSTRATIONER PIXABAY / DESIGNED BY FREEPIK

FOR FÅ TARMBAKTERIER

Forskere har fundet frem til, at der er en sammenhæng mellem for få forskellige tarmbakterier og visse kroniske sygdomme. Indtil for få år siden kendte man kun ti til tyve procent af bakterierne i tarmen, da de er svære at dyrke i laboratorier. Ved hjælp af DNA analyser har et internationalt forskerteam, hvor Oluf Borbye Pedersen har været en af pionererne, kortlagt bakterierne i tarmene hos hundredvis af mennesker. En fjerdedel viste sig at have op mod 40 pct. færre tarmbakterier end gennemsnittet, færre forskellige bakterietyper og til gengæld en overvægt af bakterier, der skaber en svag betændelsestilstand i tarmen, som også kan måles i blodprøver. Forskerne kobler nu en fattig og smal tarm-mikrobiota til store folkesygdomme som diabetes, astma, visse former for cancer, blodpropper, kronisk tarmbetændelse og fedme. Især i forhold til fedme er forskningen langt og har afdækket, at nogle former for fedme har en direkte sammenhæng med ubalance i mikrobiotaen. Et studie med mus viste, at mus tager på i vægt, når de får overført tarmbakterier fra fede mennesker, men ikke når de får bakterierne fra en slank vært. Opdagelsen var revolutionerende og viste, hvordan organismen, i hvert fald hos mus, omsætter energi fra føden med hjælp fra bakterierne.

1-2 KILO

Så meget vejer din bakteriekultur i tarmen. Den kaldes mikrobiotaen, og selv om du er vant til at forbinde bakterier med risiko for infektionssygdomme, er det altså ikke ensbetydende med, at alle bakterier er sygdomsfremkaldende.

REGNSKOV

Tarmbakterier er for hovedpartens vedkommende såkaldt mutualistiske eller kommensale. Det vil sige, at de enten er neutrale eller gode for dig, ligesom du er en god og venligsindet vært for dem. I arbejder sammen i en form for symbiose. Sammen med mikrobiotaen udgør du som vært en superorganisme, som kan modstå meget dårligdom og tilsammen fungere optimalt. Det, der foregår i dine tarme, er, hvad Oluf Borbye Pedersen kalder et komplekst og fortryllende, levende samspil. Som en tropisk regnskov, hvor stor mangfoldighed og variation af bakteriearter, er tegn på et godt helbred.

SPIS DIG TIL FLERE BAKTERIER

DU BESTÅR AF BAKTERIER

Din krop indeholder ti gange så mange bakterier som menneskeceller. På celleplan består du altså af 90 pct bakterier. Bakterierne gør en stor del af arbejdet for den menneskelige organisme og gør stoffer tilgængelige, som kun kan produceres og omsættes med deres hjælp. Til gengæld får bakterierne et godt sted at bo med konstant temperatur, mad og et dejlig fugtigt miljø.

3 4 S U N D H E D +  N R . 0 8 / 2 0 16

Et studie har vist, at overvægtige, som havde for få tarmbakterier, på seks uger kunne øge forekomsten af bakterier i både antal og mangfoldighed ved at spise fedtfattig kost med flere grøntsager. Oluf Borbye Pedersen forudser, at forskerne i løbet af de kommende år vil få større viden om, hvordan man bedst plejer og nærer sin tarmkultur. Transplantation af tarmkultur, hvor man overfører sunde bakterier til et menneske, der mangler dem, forventes også indenfor 15 år at blive en standardbehandling.


DIN KROP SUNDE BAKTERIER

Omkring 50 billioner. Et pænt rundt og fuldstændig uoverskueligt tal. Så mange bakterier findes i dine fem-seks meter tarme, og de fleste af dem tjener dit bedste og er gode for din sundhed, forsikrer professor Oluf Borbye Pedersen. Bl. a. hjælper de dig med at nedkæmpe skadelige bakterier, du har fået i dig gennem munden.

NEM, MEN DYR TEST

Det kan med 98 procents nøjagtighed afgøres, om du har en velfungerende bakterieflora i tarmen eller om du mangler vigtige bakterier. Dermed er der mulighed for at forudsige, hvornår der er særligt risiko for type 2 diabetes og hjertekarsygdomme. Selv om det kun er nødvendigt at teste for få bakterietyper, er det meget bekosteligt, omkring 35.000 kr. pr. person. Der arbejdes på at udvikle bedre og billigere metoder.

DET GØR BAKTERIERNE

Tarmens bakterier har mange funktioner. Bl.a. producerer de nogle bestemte vitaminer, holder immunforsvaret skarpt, er med til at danne hormoner i tarmen og danner utallige stoffer, som går rundt i blodbanen og påvirker krop, hjerne og psyke.

FÆRREST BAKTERIER I BY-TARME

Et gennemsnitsmenneske har 160 almindelige bakterietyper i tarmen. Plus en masse mere sjældne bakterier. Hvert menneske har sin egen helt unikke bakterieprofil. Især mennesker, der bor i byområder i den vestlige verden, har for få tarmbakterier. Det vides ikke hvorfor, men forskerne kredser om brug af antibiotika i barndommen, medicinrester og tilsætningsstoffer i mad, kort sagt; kemi i hverdagen, som mulige forklaringer.

TARMBAKTERIER PÅVIRKER HJERNEN

Forsøg med mus tyder på, at tarmbakterier kan påvirke psyke og humør, adfærd og mentalitet, hukommelse, mod og smertetærskel. At bakterier i tarmen virkelig kan have indflydelse på alt dette, skyldes formentligt, at bakterierne direkte, via nerver i tarmen, sender signaler til de dele af hjernen, der regulerer psyken. Mus bliver i hvert fald påvirket psykisk, når forskerne ændrer deres bakteriesam- mensætning i tarmen.

OM EKSPERTEN Oluf Borbye Pedersen er professor og forskningsleder på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet. Han er en af flere ledere for et internationalt forskerteam, der har stået for banebrydende forskning i bakteriers betydning for menneskets tarme og blotlagt, at mange i den vestlige verden har for få af de gavnlige tarmbakterier

og dermed øget risiko for en række sygdomme.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 3 5


OPSKRIFTER

Lækker mad, der gør tarmen glad Oppustethed, træthed, overvægt og dårligt humør er almindelige symptomer på en tarm i ubalance. Tarmens bakterier er fejlernærede, men det er der råd for: Skær ned på kød, sukker, sødemidler og gluten. Spis flere fibre og grøntsager. På de følgende sider får du en stribe inspirerende opskrifter at komme i gang på. Fra den nye bog “Tarme i topform”, der også er krydsordsgevinst i dette nummer. TEKST MAJBRITT LOURING ENGELL FOTO MIKKEL ADSBØL

AVOCADODIP

2 PORTIONER Med denne lækre dip får du sunde fedtsyrer, samtidig med at du slipper for tilsætningsstoffer, der er under mistanke for at gøre din tarmvæg utæt. • En dl sojabønner fra frost (frosne edamamebønner) • En avocado • 100 g skyr • En håndfuld frisk bredbladetpersille • Saften fra en citron • To spsk ekstra jomfruolivenolie • ½ tsk salt Tø sojabønnerne op. Blend sojabønner, avocado, skyr, bredbladet persille, citronsaft og olie med en stavblender. Smag til med salt.

36 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16


OPSKRIFTER

FISKESUPPE med fersken og kikærter 2 PORTIONER De mange bælgfrugter tanker dig op med præbiotiske fibre, der virker som energi for cellerne i tarmvæggen, så den bliver tæt. En tæt tarmvæg gør det sværere for giftstofferne at trænge ud i blodet og skabe inflammation i din krop og din hjerne.

CHILI CON KALKUNCARNE

2 PORTIONER Bælgfrugter og grøntsager er rige på kostfibre, der via tarmbakterierne beskytter dig mod inflammation og kræft. Her er det traditionelle oksekød erstattet med kalkunkød og de hvide ris er forvandlet til blomkålsris. • Et fed hvidløg • ½ løg • To spsk ekstra jomfru olivenolie • ½ tsk røget paprika eller almindelig paprika • Lidt tørret chili eller ¼ friske chili • 300 g kalkunbryst • To tomater • En gulerod • ½ rød eller gul peberfrugt • En dåse hakkede tomater • Saften fra en lime • Ti gram mørk chokolade 70 % • ½ dåse forkogte kidneybønner • Salt og peber

TILBEHØR: • Et blomkål ca. 300 g • En stor håndfuld frisk koriander eller løvstikke • En spsk olivenolie • Lidt salt Hak hvidløg og løg fint. Svits det i olie med røget paprika og chili. Skær kalkunkødet i tern og tilsæt det til retten. Lad retten simre i fem minutter. Hak tomaterne groft. Skræl guleroden og skær den i skiver. Skær peberfrugten i strimler og tilsæt det hele til chilien. Lad det simre trefire minutter under låg. Hæld hakkede tomater i gryden sammen med saften fra limefrugten, mørk chokolade og forkogte kidneybønner. Lad det simre under låg i ca ti minutter. Smag til med salt og peber. Riv blomkålen groft på et rivejern eller blend det i en foodprocessor. Hak koriander fint. Vend det i olie og drys med lidt salt. Server chili con kalkun-carne med blomkålsrisene.

• ½ løg • Et fed hvidløg • En knsp chili • En stor fersken eller 2 små • En tsk karry • Tre spsk olivenolie • 12 cherrytomater • 150 g friske grønne bønner • 100 g gulerod • Saften fra en lime • En dåse kokosmælk, 400 ml • 100-120 g røget eller

varmrøget laks • 100 g krebsehaler eller hummerhaler • ½ dåse forkogte kikærter TOPPING: • En spsk Nigellafrø store håndfulde skvalderkål Hak løg, hvidløg, chili og fersken fint. Varm olien op i en gryde og svits løg, hvidløg, chili og fersken samme med karry i nogle minutter. Del tomaterne, skær enderne af bønnerne og skræl guleroden og skær den i skiver.Hæld det hele i gryden. Skru ned for varmen Tilsæt saften fra lime og kokosmælk og lad suppen simre i 5-8 minutter med låg på. Del laksen i 2 cm tykke skiver og tilsæt disse sammen med krebsehaler og kikærter. Lad suppen simre ca. 5 minutter mere. Rist nigellafrø på en tør pande et par minutter.

FIND FLERE OPSKRIFTER PÅ MAGASINET-SUNDHED.DK

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 3 7


Healingsmassage

- kurser & RAB godk. uddannelse

Grundkursus: 21. - 25. september. Meld dig nu!

Kurser og godk. uddannelse. Til et meningsfuldt liv, hvor du gør en forskel. Læs mere på www.kilden.dk - bestil brochure: 70 400 600


OPSKRIFTER

VAFLER med spinat 5 stks Vaflerne er glutenfrie, og et godt alternativtil traditionelle vafler, som hos mange får bestemte tarmbakterier til at producere en masse luft og udspiler maven.

HAVREGRØD MED ET TWIST

1 PORTION Havregrød er nem “fastfood” på travle dage og tarmbakterierne elsker et kødfrit måltid fyldt med fibre. Denne havregrød er tilsat gulerod for at give sødme, og øge indtaget af grønsager. Olie er tilsat for at sikre indtag af sund fedt, som stabiliserer blodsukkeret. Hvis du gerne vil have mere protein i retten, kan du koge grøden med et bæger æggehvider og en dl vand eller en dl minimælk. Tag ikke fejl, det smager rigtig skønt. • 1½ dl glutenfri havregryn (grovvalsede) • 2 dl vand til iblødsætning • 100 g groftrevet gulerod (kan erstattes med spinat eller pastinak) • 1½ dl vand til kogning

Opskrifterne stammer fra bogen ”Tarme i Topform”, som er denne måneds krydsordsgevinst. Bogen er skrevet af Oluf Borbye Pedersen, Majbrit Louring Engell og Irene Brøndum, indeholder 108 oplysende sider om tarmbakterier og 60 tamvenlige

• 50 g frisk spinat • 3 æg • 120 g hytteost • 2 spsk Fiberhusk • ½ tsk salt * 1 tsk bagepulver • Rapsolie til stegning

• 1 knsp kanel • 1 knsp salt • 1 spsk rapsolie eller hasselnøddeolie

TILBEHØR: • 2 æg eller 4 vagtelæg • 175 g varmrøget laks • Frisk dild • 50 g skyr • 50 g ricotta • Saften fra 1 lime • Salt og peber • Friske spirer

TOPPING: • 100 g fintrevet gulerod • 1 spsk græskarkerner Sæt havregrynene i blød i vand natten over. Skræl guleroden og riv den groft. Tilsæt det ekstra vand til havregrynene og kog dem til grød ved middel varme fire-fem minutter under omrøring. Rør kanel, salt og olie i grøden, når den er færdig. Pynt grøden med fintrevet gulerod og græskarkerner.

dejen. Hæld alle ingredienser i en blender og blend dem godt sammen. Du kan også bruge en stavblender. Hæld lidt olie på vaffeljernet og tilsæt to spsk dej midt på jernet. Luk vaffeljernet. Lad vaflen stege nogle minutter, før du åbner vaffeljernet. Stil vaflerne til side, læg et viskestykke over dem, så de holder sig lune. Kog æggene. Almindelige æg ca. syv minutter, vagtelæg ca fire minutter. Pil og del æggene. Pluk laksen til mindre stykker. Hak dilden. Rør skyr sammen med ricotta sammen med limesaft, salt og peber. Anret en vaffel med stykker af laks, halve æg, friske spirer, og dildcreme. Drys med lidt salt. Tip: Du kan erstatte spinaten med fx fintrevet gulerod eller rødbede. Vaflerne kan bruges til morgenmad eller som frokost eller aftensmåltid evt sammen med varmrøget laks, avocado og en dressing rørt af skyr, ingefær, friskhakket koriander og citron.

Tænd vaffeljernet og lad det varme op, mens du laver

Tip: Du kan med fordel rive en god portion gulerødder, så du ikke skal gøre det om morgenen, når du har travlt. Rist eventuelt græskarkerner på en tør pande, det giver dem en skøn smag

opskrifter. I alt 248 sider, udgivet af Politikens Forlag. Normalpris kr 269,IRENE BRØNDUM, MAJBRITT L. ENGELL & OLUF BORBYE PEDERSEN

TARME I TOPFORM Spis dig til sundhed, energi og velvære Kostplan baseret på nyeste forskning 60 lækre madopskrifter 4 kvinders forvandling – på kun 14 dage

d!

Vin

dan vor 67 h Se side

POLITIKENS FORLAG & I FORM

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 3 9


Dine fødder arbejder

hårdt hele livet. Giver du dem det, de fortjener ? Find dig ikke i fodsmerter, find en fodterapeut. Den 15. SEPTEMBER er det FODENS DAG. På FODENS DAG sætter fodterapeuterne ekstra fokus på dine fødder og danskernes fodsundhed over hele landet. Du har mulighed for at få et GRATIS FODTJEK. På FODENSDAG.DK kan du tjekke, hvor der afholdes arrangementer i dit lokalområde.

15. SEPTEMBER 2016


SUNDT OG GODT Hjernens vaskemaskine sladrer om demens

Et finsk forskerteam har udviklet en metode til at studere aktivitet i menneskehjerner uden kirurgiske indgreb. Med en MRI-scanner gennemfotograferes vandmolekyler i menneskehjerner og dermed er det muligt at se, hvordan hjernen renser sig selv under søvn. ”Hjernens vaskemaskine” kaldes denne proces populært og den fungerer generelt dårligt hos patienter med Alzheimers, viser forskning fra Københavns Universitet og Rochester Medical Center i New York. Meget tyder faktisk på, at vaskemaskinen går i stykker, længe før sygdommen udvikler sig. Så måske kan finnernes metode fremover opdage Alzheimers og demens langt tidligere end i dag.

Nye armbånd støtter BRYSTERNE

Kræftens Bekæmpelses Støt Brysterne kampagne sender i september en ny kollektion af armbånd ud i butikkerne. Vil du støtte forskning, forebyggelse og hjælp til kvinder med brystkræft, kan du vælge at vise flaget med ét eller flere armbånd til 40 kr stykket. Armbåndene fås i forskellige farver og har alle en facetslebet sten og et lille vedhæng med budskaberne HÅB, KÆMP, LEV.

Er du kvinde, er risikoen for, at du på et tidspunkt får brystkræft

11 pct.

Risikoen er arvelig og størst blandt højtuddannede kvinder. Kilde: Sygeforsikringen Danmark

TRÆNINGSAFHÆNGIGE

Det viser en undersøgelse lavet af psykolog og forsker ved Syddansk Universitet Mia Beck Lichtenstein.   Kilde: dgi.dk

SØVNTERAPI SKAL HJÆLPE DEPRIMEREDE

Forstyrret døgnrytme og stress ses ofte i forbindelse med depression, og forskere fra Aarhus Universitet håber nu at døgnrytmeregulerende søvnterapi kan hjælpe deprimerede. Som cand.scient. og Ph.d-studerende Sofie Laage Christiansen udtalte på dette års FENS Forum of Neuroscience, en international hjernekonference, der blev afviklet i København i juli: “En betydelig procentdel af de depressive reagerer ikke på behandling, så det er vigtigt at finde nye metoder. Jo mere, vi ved om, hvad der sker i hjernen, des bedre kan vi optimere behandlingen.”

Proteiner gør tarmbakterier skadelige

Forstoppelse rammer med jævne mellemrum hver femte dansker og kan muligvis øge risikoen for sygdomme som tarmkræft, kronisk nyresygdom, Parkinsons og autisme, advarer forskere fra DTU Fødevareinstituttet. Hvis maden bruger for lang tid på sin otte meter lange rejse, kan tarmbakterierne nemlig løbe tør for kulhydrater og begynde at nedbryde proteiner i stedet. Og netop affaldsprodukterne fra bakteriers nedbrydning af proteiner øger risikoen for en række sygdomme. Det er postdoc Henrik Munch Roager ved DTU Fødevareinstituttet, der i sit ph.d.-projekt peger på forstoppelses langsigtede betydning for sundheden. Hans vejleder professor Tine Rask Licht peger på, at hvis du spiser fiberrigt, drikker masser af vand og er fysisk aktiv, hjælper du maden hurtigere igennem systemet. ”Måske kan man prøve at begrænse indtaget af for eksempel store røde bøffer, som er med til at sænke gennemløbsprocessen og desuden giver tarmbakterierne masser af proteiner at fordøje,” foreslår hun.

HVER 5.

dansker vil på ét eller andet tidspunkt i sit liv udvikle en depression og tallet er stigende. Kilde: The 10th FENS Forum of Neuroscience, en international hjernekonferende, der blev afviklet i København i juli

Foto og illustrationer Designed by Freepik.com

5,8% ER

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16

41


Vil du også høre hvert eneste ord fra din nærmeste? KOM OG PRØV DE SMARTE RESOUND LINX2 APPARATER FRA DANSKE GN HEARING.

PRØV GRATIS I 3 UGER

Med ReSound LiNX² vil du nemt kunne følge samtaler og få en klar fornemmelse af dine omgivelser. Du kan streame lyd direkte fra din smartphone, dit tv og meget mere. Og så er det så lille, at ingen vil bemærke, at du har det på.

Audiovox Mobile Hørecenter i hele Danmark Tlf. 3940 1050 - www.audiovox.dk Bagsværd Hørecenter - Bagsværd Hovedgade 77 - 2880 Bagsværd Charlottenlund Hørecenter - Ordrupvej 50 - 2920 Charlottenlund Hørecenter 52A - 2000 Frb. 4 Frederiksberg 2 S U N DH E D +   N R -. Smallegade 0 8 / 2 0 16

Greve Hørecenter - Over Bølgen 2A, 1. - 2670 Greve Herlev Hørecenter - Herlev Hovedgade 138E - 2730 Herlev Østerbro Hørecenter - Ndr. Frihavnsgade 49 - 2100 Kbh. Ø

HØRECENTER D I N H Ø R E LS E - VO R ES O M SO R G


UD MED UNGERNE

September bugner med VILDE VITAMINER I årets første efterårsmåned holder naturen fest med en overflod af syns- og smagsindtryk. Dugpyntede edderkoppespind, bær, nødder, svampe og en intenst lysende blå himmel kappes om at lokke store og små ud i det fri. TEKST NATURVEJLEDER MAJKEN FOSGERAU SALOMONSEN FOTO NATURHISTORISK MUSEUM, AARHUS OG DESIGNED BY PRESSFOTO - FREEPIK.COM

”Septembers himmel er så blå, dens skyer lyser hvide”, skrev Alex Garff i 1949 om den meget klare blå himmel, der kan opleves lige nu, når den iskolde tørre luft fra nord møder sommerens fugtige varme. Det er også nu, mange rovfugle såsom musvåge og spurvehøg trækker sydpå. Lige fra morgenstunden tænder det tidlige efterårs klare lys op i perlerækker af dug på edderkoppens fine silkespind. Nogle er op til 50 cm høje og 40 cm brede med form som et hjul. Det er Korsedderkoppens spind. OTTEBENET FRIER LEVER LIVET FARLIGT Nettet er forsynet med en signaltråd, som forbinder centrum med edderkoppens skjulested. Når et insekt flyver ind i det næsten usynlige og meget klæbrige spind, vil det

næsten altid være den visse død. Korsedderkoppen er der som et søm, sprøjter en dødbringende gift i insektet, spinder byttet ind i silketråd og gemmer madpakken til senere. Parringen foregår også i sensommeren og begynder med, at hannen lidt forsigtigt nærmer sig en huns net. Han spinder en sikringstråd og sender vibrationer gennem nettet til hunnen. Er hun ham venligt stemt, vil hun reagere anderledes end på vibrationer fra et bytte. Er hun ikke oplagt til besøg, nærmer hun sig, som hvis han var et bytte, og han lader sig falde i sin sikringstråd for at komme væk i en fart. Hvis de ender med at parre sig, er det nu langt fra sikkert, at han ender med livet i behold. En parring kan tære på kræfterne, og den størrelsesmæssigt langt overlegne hun kan efter parringen godt finde på at æde ham.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 4 3


UD MED UNGERNE NATURDETEKTIVEN Korsedderkop smager af torskerogn Korsedderkoppen tilhører kategorien hjulspindere, fordi de spinder hjulformede net. Kun spiraltråden klæber.

VIDSTE DU, AT 11. september er Naturens Dag, en årlig tilbagevendende aktivitetsdag, som Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet står bag. Find et arrangement i dit område her: tur.dn.dk/naturens-dag-soendag/

Korsedderkoppen er forholdsvis stor, ret almindelig og især talrig i sensommeren i Danmark og let at genkende på sit lyse mønster, der ligner et kors på edderkoppens Korsedderkopper kan iøvrigt spises. Ifølge naturvejleder Bjørli Lehrmann smager de mildt og behagelig. Konsistensen er som tætpakket torskerogn. Spises rå, plukket direkte fra nettet. God appetit!

HELT VILDT SUNDT

Brombær og spisekastanjer, svampe og æbler. I offentlige skove må du høste efterårets kaloriefattige smags- vitamin- og fiberbomber til eget forbrug

ÆBLEPOSTEJ 4 æbler 2 porrer 2 løg 1 dl hasselnødder 1 dl kogt hirse 1 dl klid 1 dl fløde 2 kogte mosede kartofler 1 tsk urtesalt 1 spsk allehånde eller karry 4 æg ½ dl olivenolie

Æblerne skrælles og rives groft på rivejernet. Løg og porrer renses og snittes fint og nødderne hakkes groft. Opvarm olien og tilsæt allehånde/karry sammen med løg og porrer. Kom æbler, salt, klid, hirse og mælk ved og rør til slut æggene i. Kom postejmassen i et ovnfast fad og bag det ved 200 grader i ca. 50 min.

foto: Anemette Olesen, www.anemetteolesen.dk

AGERNPATÉ MED SVAMPE 1 fed hvidløg 1 tsk basilikum 250 g svampe 40 g smør 1 dl kogte, knuste agern (koges ca. 30 min.) 2 tykke skiver franskbrød 2 æg 1½ dl piskefløde Salt og peber

foto: Anemette Olesen, www.anemetteolesen.dk

4 4 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

Løgene pilles og skæres i skiver og svitses sammen med det pressede hvidløg og de kogte

og knuste agern i halvdelen af smørret. Svampene renses, skives og svitses i det resterende smør. Svampe- og løgblandingen blandes nu. Franskbrødet smuldres ud i en skål, og piskefløden hældes over. Når fløden er opsuget af brødkrummerne røres de øvrige dele i. Der smages til med krydderier. Patéen kommes i en smurt form og bages i ca. 30 minutter ved 200 grader.


UD MED UNGERNE

7 GODE RÅD OM SVAMPEJAGT

*Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.

*Spis kun svampe du kender, er du det mindste i tvivl, så lad dem være. *Spis kun godkendte spisesvampe. *Brug kun friske svampe til madlavning, *Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.

HYLDEBÆRSAFT

Rå hyldebær er giftige. De skal koge mindst 20 minutter, før de eller saften af dem må indtages. 1 kg hyldebær 2-4 dl vand 300 g sukker

*Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres. *Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.”

Kilde: Naturstyrelsen

igennem ved svag varme i ca. 20 minutter. Si bærrene fra. Gør gryden ren og mål saften. Tilsæt 20 g sukker pr. dl saft. Det hele koges, til sukkeret er opløst og hældes på skoldede, rengjorte flasker. Tilsæt evt. konserveringsvæske, hvis saften skal gemmes.

Rib bærrene fra stilkene og hæld dem i en gryde. Tilsæt så meget vand at det netop dækker bærrene og kog bærrene

SVAMPESTUVNING PÅ RISTET BRØD RØNNEBÆRGELÉ

De skal fryses og/eller koges, før de indtages. 350 g rønnebær 750 g æbler 100 g sukker pr. dl saft Rønnebærrene, der gerne må være faste og lidt umodne, skylles og ribbes. Æblerne må gerne være sure, da det betyder større pektinindhold, som gør geléen stiv. Rønnebær og æbler skåret i småstykker bringes i kog i vand, der knap dækker. Når indholdet er kogt mørt, afkøles det nogle minutter før det hældes på saftpose til afdrypning eller sies igennem en fin sigte. Saften måles og der beregnes 100 gram sukker pr dl saft. Geléen gives et opkog, til sukkeret er smeltet, og efter ca. ti minutters afkøling hældes geléen på rengjorte glas.

300 g svampe 1 skalotteløg 25 g smør til stegning 2 dl piskefløde Saft af 1 citron 1 bundt bredbladet persille Salt og friskkværnet peber Børst svampene fri for jord. Pil løget og hak det fint. Smelt

smørret på en pande og steg løget uden at det tager farve. Tag løgene af panden og steg svampene ved høj varme. Skru ned for varmen og hæld løg og fløde på svampene. Tilsæt citronsaft. Lad stuvningen koge ind i 10-12 minutter, til den er cremet. Nip bladene af persillen. Skyl dem, og tør dem godt. Hak dem fint, og vend dem i stuvningen. Smag til med salt og peber.

ET SUNDT SAMARBEJDE I hvert nummer giver Naturvejlederforeningen tips og gode råd om, hvordan du får lokket små og store op af sofaen og ud i det fri. Finde oplevelser i den natur, som menneskers krop og psyke er designet til. Mere inspiration på natur-vejleder.dk

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 4 5


SUNDHEDSPLEJERSKEN

Middagslur i mørke forstyrrer døgnrytmen Farvestrålende bleer sat fast til kalechen med klemmer og gedigne sorte skærme ses på mange barnevogne i gadebilledet. Men dagslys forstyrrer ikke barnets middagssøvn. Tværtimod. TEKST SUNDHEDSPLEJERSKE ELSE GULDAGER FOTO DESIGNED BY JAVI_INDY - FREEPIK.COM

Det er en god idé, at dit barn sover i dagslys, når det sover middagssøvn. Uanset om du har en baby eller en tre-årig, betyder påvirkningen af lys og mørke gennem øjets nethinde, at kroppen lettere kan regulere søvnrytmen Også når øjet er lukket. Døgnets temperaturer, lys, mørke og måltider spiller en stor rolle for regulering af søvnen. Og kroppen er indstillet til regelmæssighed. MIDDAGSSØVN TIL BARNET VÅGNER AF SIG SELV De fleste børn over et år sover entre timer, når de tager den længste middagslur. Et udhvilet barn, der lige er vågnet, er måske lidt stille efter søvnen, men glad. Vågner barnet allerede efter 15-20 minutter, har det sandsynligvis ikke sovet nok. Så må du forsøge at få den lille til at sove igen. Et barn, der har sovet for lidt, er som regel pylret og træt. Du kan først prøve at gøre ingenting i håbet om, at det falder i søvn af sig selv. Hvis det ikke sker, kan du eventuelt køre med barnevognen eller vugge barnet blidt, mens det

ligger i vognen. Hvis du tænker, at det vil være en smart idé, at dit barn holder op med middagssøvn for at sove bedre om natten, så tager du fejl. Har dit barn behov for at sove middagssøvn om dagen, så skal det have lov at sove. Du kan ikke bare udsætte et lille barns behov. Men når dit barn holder op med at sove om dagen, bliver nattesøvnen ofte lidt længere. Og hvis du lægger dit barn tidligere i seng, og bliver ved med at stå op på samme tid, vil middagssøvnen måske efter et stykke tid kunne undværes uden problemer. Du kan rykke søvnen med ca et kvarter om ugen. Hvis du for eksempel lægger dit barn fem minutter tidligere i seng mandag, onsdag og fredag, så har I rykket sengetiden et kvarter, når den første uge er gået. Når der er gået en måned, kommer dit barn en time tidligere i seng. Så kan det være, at barnet uden problemer kan undvære sin middagssøvn, samtidig med at nattesøvnen muligvis bliver yderligere en smule længere.

BØRNS SOVEMØNSTRE KAN ÆNDRES LANGSOMT: • Babyer og børn skal sove lyst, når de sover om dagen, og mørkt om natten. • Et barn skal sove, til det vågner op af sig selv. Glad og veloplagt. • Et barn kan ikke spare op til søvn. Tværtimod. God søvn = mere god søvn. • Vil du prøve at ændre på dit barns døgnrytme, bør det foregå gradvist.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Else Guldager, sundhedsplejerske, phd og redaktør på sundhedsplejersken.dk, skriver her om forældrerollen og det lille

barns udvikling. Find flere gode tips og råd til forældre på sundhedsplejersken.dk

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 47


MAGASINET

FÅ SUNDHED DIREKTE I DIN INBOX Måske når du ikke altid at hente det nye Sundhed+, når det udkommer. Men hvis du tilmelder dig vores elektroniske nyhedsbrev, får du ganske automatisk sendt en påmindelse om, at magasinet er udkommet. Du modtager også et uddrag af nogle af de spændende artikler, nyheder, konkurrencer­og opskrifter fra magasinet direkte til din e-mail. Det koster selvfølgelig ingenting, og du kan altid framelde det igen.

MELD DIG TIL PÅ MAGASINET-SUNDHED.DK

NÆSTE NUMMER ER UDE D 29 SEPTEM EN BER 2016


DET SKER I KROPPEN, NÅR DU

Sveder

Temperaturer over 42° C nedbryder din krop, der skal holde en konstant kernetemperatur på ca 37° C. Her fungerer svedkirtlerne som kroppens sprinklersystem; når sveden fordamper, afkøles huden og trækker varmen ud af kroppen
. TEKST KARIN SVENNEVIG FOTO PIXABAY

TO SLAGS SVED

Ekkrine svedkirtler findes over hele kroppen. Det temperaturregulerende center i hjernen, Hypotalamus, sætter gang i svedproduktionen, når temperaturen bliver for høj. Appokrine svedkirtler findes omkring kønsorganerne og i armhulerne. De er lidt større end de ekkrine og sveden er tykkere. De appokrine svedkirtler begynder først at fungere i puberteten.

FUGTIGE HÅNDFLADER

Det er typisk varme og stress, der får kroppen til at producere sved. Når du bliver nervøs, sender dit sympatiske nervesystem, dit altid årvågne ”kæmp-og-flygt-beredskab”, besked til hypotalamus om, at der er fare på færde. Nu skal alt dit overskud mobiliseres, så du har de bedst mulige chancer for at overleve den forestående flugt eller kamp. Kropstemperaturen stiger og det samme gør svedproduktionen.

LUGTFRI OG SALT

Sved indeholder primært vand og salte. Det lugter helt neutralt. Svedlugt dannes af bakterier, som trives i et varmt og fugtigt miljø. Især den tyktflydende appokrine sved er det rene paradis for bakterierne.

Vidste du:

Hvis du sveder så meget, at det er et problem, kan svedkirtlerne stoppes med en aluminiumchlorid deodorant. Svedkirtler kan også deaktiveres med strøm eller botox.

FLERE MÅDER

Kroppens kernetemperatur kan også sænkes og holdes nede med andet end sved. F.eks. kan kroppen sende blodet helt ud i yderhuden, hvor det hurtigere afkøles. Så bliver huden rød og varm.

“Når det er meget varmt, bliver vi dvaske. Ved at nedsætte musklernes spænding udvikler vi mindre varme. Sådan en doven sommerdag i liggestolen er altså med til at beskytte kroppen, hjælpe termostaten i Hypotalamus med at holde temperaturen nede.” Gorm Bennedsen, biolog og Ph.d. i medicin

SVED SØGER MAGE

Ferromoner er duftstoffer i menneskesved, som registreres ubevidst af et lillebitte område i næsen. Parfumer, sæber og cremer kan ikke overdøve ferromonerne, der blandt andet sladrer om dit immunforsvar. Mennesker tiltrækkes af personer med et immunforsvar, der er sammensat på en anden måde end deres eget. For jo mere forskellige immunsystemer far og mor har, des mere modstandsdygtige børn er der basis for at få. Ferromoner findes især i den appokrine sved.

42 grader er den højeste temperatur, din kropskerne kan tåle. Ved 42 grader begynder kroppens proteiner at denaturere, stivne. Som når du steger en bøf. Høj varme kan altså give varige skader.

OM EKSPERTEN Lektor hos VIA University College, sygeplejerskeuddannelsen Gorm Bennedsen er uddannet biolog og har en Ph.d. i medicin.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 4 9


A DV E RTO R I A L

DIN CHOKOLADE SKAL VÆRE MØRK TEKST PATIENTHÅNDBOGEN FOTO

Mørk chokolade kan sænke blodtrykket og dermed bedre hjertesundheden. Det er flavonoiderne i den mørke chokolade, som har denne effekt.

høje kakaoindhold. Til trods for den mørke chokolades høje indhold af flavonoider, bør du ikke spise for meget af den. Mørk chokolade indeholder mange kalorier (500 kcal per 100 gram). Spiser du store mængder mørk chokolade vil du derfor samtidig indtage mange flere kalorier, som kan medføre, at du tager på. En vægtstigning kan fx have en negativ indvirkning på hjerte og blodårer.

Flavonoider er en gruppe bioaktive stoffer, som naturligt findes i kakao, grøn te, rødvin, grøntsager, frugter og nødder. Kakao har den højeste koncentration af flavonoider, nemlig 10%, og indeholder langt mere end de øvrige fødevarer.

Et lille til moderat dagligt indtag af mørk chokolade kan bidrage til din sundhed. Det gælder dog kun, hvis du spiser mørk chokolade med højt kakaoindhold ( jo højere, desto bedre), og hvis du ikke øger dit totale kalorieindtag væsentligt.

Spis med måde Det er vigtigt at huske, at det er den mørke chokolade, som har den sundhedsgavnlige effekt. Hvid chokolade og mælkechokolade har ikke de samme gode helbredseffekter. Den gunstige effekt i mørk chokolade, altså flavonoiderne, kommer af det

Kilde Patienthåndbogen på sundhed.dk

Kakao i den mørke chokolade indeholder en række bioaktive stoffer (flavonoider), som har positive effekter på helbredet. Men spis med måde, chokolade i større mængder kan også have uønskede virkninger.

5 0 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16


ANNONCE

KOL- patient blev fri for hosteanfald og medicin

Jonna Nielsen ryger forsat, selv om hun har diagnosen KOL. Den 48-årige alenemor fra Kolding vil stadig gerne stoppe med at ryge, men hendes kraftige hosteanfald og afledte muskelsmerter er nemlig gradvist forsvundet i løbet af et halvt års tid. Et besøg hos frisøren blev vendepunktet.

H

un har en luftrenser stående, som forhindrer de skrappe hårprodukter i at skabe et dårligt indeklima i salonen. Ifølge hende havde samme maskine hjulpet andre af med vejrtrækningsproblemer samt astmatiske reaktioner, og hun mente, at luftrenseren også kunne hjælpe mig, siger Jonna Nielsen, der dog fra starten var skeptisk. – Jeg turde ikke tro på, at det lille apparat kunne gøre så stor nytte, beretter koldingenseren, der ikke desto mindre valgte at anskaffe to luftrensere af typen Jimco MAC500, der er på størrelse med en skotøjsæske. – Det var først og fremmest i håb om, at de ville gøre en forskel for mine børn, der

blev udsat for dårligt indeklima pga. passiv rygning og skimmelsvamp i hjemmet. Det gjorde udslaget, at forhandleren gav mig muligheden for at få en luftrenser uforbindende på prøve i 14 dage.

Luften føles mere frisk Efter at have anskaffet luftrenserne kunne Jonna Nielsen hurtigt mærke en bedring. – Indeklimaet blev mærkbart bedre. Hosteanfaldene aftog i styrke, og de a�ledte muskelsmerter fortog sig. Alt i alt følte jeg mig langt bedre tilpas og �ik mere overskud i hverdagen. I løbet af et halvt års tid ophørte hosteanfaldene helt, og det var ikke længere nødvendigt at bruge inhalationsmedicin. Til dag-

“Vi mærker ikke længere en kraftig røglugt, når vi træder ind i huset ”

lig mærker jeg ikke længere noget til, at jeg har KOL, fortæller koldingenseren, der i dag er fuldstændig medicinfri – bortset fra, når hun er væk hjemmefra i længere tid. – Når jeg er væk i �lere dage, er det stadig nødvendigt at bruge inhalator. Jeg bliver tung i hovedet og hoster, men slet ikke så voldsomt som tidligere. Problemet kan løses ved at medbringe en af luftrenserne.

Dræber mikro organismer og forbedre indeklimaet Jonna Nielsen glæder sig også over, at luftrenserene har forbedret indeklimaet og reduceret røggenerne. – Luften føles mere ren og frisk, og vi mærker ikke længere en kraftig røglugt, når vi træder ind i huset eller snuser til vores tøj. Ikkerygere der kommer på besøg, kan heller ikke lugte, at her ryges. Allermest vigtigt er det, at børnene ikke generes af røgen på samme måde som tidligere, siger hun.

Fakta om luftrenseren Jimco MAC500 Afhjælper vejrtrækningsproblemer og hoste, samt øvrige reaktioner forårsaget af allergi, astma og KOL Reducerer lugtgener fra bl.a. rygning, brænde ovne, fugt, inkontinens, madlavning og manglende udluftning Skaber et bedre indeklima og forbygger smitte

Ifølge Marlene Olsen fra AIR-TECH, som forhandler luftrenserene, eliminerer de bl.a. bakterier, skimmel og pollen og forebygger således også smitte med eksempelvis influenza. – Teknologien, som er patenteret af danske JIMCO A/S, har modtaget EU’s miljøpris og anvendes af mange tusinde private, virksomheder og institutioner over hele verden. Udover personer med KOL, vejrtrækningsproblemer,astma og allergi benyttes de bl.a. til at fjerne lugtgener fra mados og brændeovne, kælder samt campingvogne, både og sommerhuse, oplyser hun.

AIR-TECH har i over 19 år været forhandler af dansk producents Jimcos A/S kompakte luftrensningsprodukter i Danmark. De avancerede og miljøvenlige luftrensere hjælper til bedre indeklima helt uden brug af kemikalier. Har du brug for mere information se www.air-tech.dk eller kontakt Marlene Olsen på telefon 4051 9933


MOTION

Borns motorik

KAN OGSÅ TRÆNES

Mange børn har problemer med motorikken og bevæger sig for lidt. Det giver problemer både med indlæring, sundhed og socialt. Den gode nyhed er, at man kan gøre meget som forælder. TEKST BO BERENDT CHRISTENSEN FOTO HENRIK FRYDENKJÆR

Den største udfordring for børn En god motorik kræver masser af øvelse. Også derhjemme. Det siger én med motoriske problemer er ofte forældrene, forklarer hun. af dem, der ved allermest om børn “På legepladser ser man desværre og motorik, fysioterapeut Chalotte ofte forældre holde børn fra vigtig Runge fra Motorikcenter.dk. motorisk læring. Selvfølgelig skal man “En god idé er at inddrage barnet i sikre, at de ikke kommer alvorligt til dagligdagen. En tre-årig kan sagtens skade, men mange af de børn, der være med til at hælde ris i gryden, har problemer, er dem med overnår der skal laves mad. Det giver forsigtige både fornem“En tre-årig kan sagtens være forældre. Dem melsen af at siger: ”Pas være med og med til at hælde ris i gryden, der på, du kan er samtidig når der skal laves mad…” slå dig. Lad god motorisk hellere være.” træning. Det I virkeligheden er det ofte de børn, samme gælder, når det handler om der kommer alvorligt til skade, fordi at komme i tøjet. Jo mere barnet gør de ikke kender deres grænser.” selv des bedre,” siger hun. Man kan hurtigt blive utålmodig Alle kan blive bedre som forælder i en travlt hverdag og Hvis dit barn falder ofte eller bliver begynde at overtage. Men det er at valgt sidst, når der skal laves fodgøre barnet en bjørnetjeneste. boldhold, kan det være tegn på problemer med motorikken. ErfaringFald er forebyggelse erne fra Roskilde, en af de få kom“De lærer rigtig meget af selv af få muner, der systematisk tester børnene lov,” siger Chalotte Runge.

5 2 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

i indskolingen, viser, at 19 procent af de børn, der starter i skole, har alvorlige problemer med motorikken. Ifølge Chalotte Runge skal man især holde øje med barnets glæde ved at bevæge sig. “Observere om de trækker sig fra aktiviteter, hvad enten det er fodbold, klatring eller tegning. Så skal man spørge sig selv hvorfor.” “Hvis man har svært ved at bruge sin krop til løb og hop, får man svært ved at være med til lege i skolegården og idrætstimerne. Dårlig motorik er socialt ekskluderende, og har store konsekvenser for barnets trivsel.” Den gode nyhed er, at børn i alle aldre kan blive bedre. ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Danske Fysioterapeuter.

www.fysio.dk.


MOTION

“Børn kan sagtens nå at få de færdigheder, men problemet er, at man i idrætsundervisningen typisk går ud fra, at det grundlæggende er på plads. Der er ikke tid til at øve sig,” siger Chalotte Runge og fortsætter: “Når man skal blive tryg ved at gribe en bold, så sker det gennem at gøre det helt vildt mange gange. Det kan man ikke i en håndboldkamp. Der bliver man nemt hægtet af, hvis man ikke har færdighederne på plads.” Fundament for udvikling Et barn, der bevæger sig, stimulerer tre vigtige sanser: Balancesansen, følesansen samt muskel- og ledsansen. Tilsammen udgør de tre sanser fundamentet for dit barns motoriske udvikling. Derudover er barnets styrke omkring mave og ryg vigtig. En solid kerne har stor betydning for både finog grovmotorikken. “Jeg bliver rigtig tit spurgt, hvorfor Peter holder mærkeligt på blyanten,

når han nu ti gange har fået vist, hvordan han skal gøre. Hvis ikke Peter har den nødvendige kropsstabilitet, så svarer det til, at stå på en klap-ud-stige, der vakler. For ham er der ingen vej udenom at holde om blyanten på dén bestemte måde,” siger Chalotte Runge. Gå forrest, forældre Chalotte Runge oplever, at dårlig motorik er et stigende problem. “Da vi ikke tidligere har været så opmærksomme på motorik, er det svært at sige, hvordan det har været engang. Men min fornemmelse er, at det er blevet værre i takt med, at stadig flere børn har adgang til iPads og computere,” siger hun. “Ikke fordi en iPad i sig selv er værre end at sidde stille med en bog, men når den kommer til at stå i vejen for et aktivt børneliv, så må man som forældre lave nogle klare rammer. Vi er som forældre rollemodeller, så det nytter ikke, at vi selv sidder bag en

iPad og siger til børnene, at de skal ud og være aktive. Vi må selv gå forrest.”

OM EKSPERTEN

Chalotte Runge er uddannet fysioterapeut og bach. scient. i idræt. Grundlægger og ejer af www.motorikcenter.dk og BevægelsesMENTOR Uddannelsen. Hun har mange års erfaring med udvikling af børns motorik.Bl.a. har hun været med til at indføre motorisk observation ved skolestart på Bellahøj Skole

og har undervist lærere på det Kongelige Teaters Balletskole.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 5 3


F ROAT IFOOND T E R A P E U T E N M

SÅDAN GØR I:

Leg tumlelege på gulvet og giv barnet massage. FORDI: Det styrker evnen til at opfatte sansestimuli på huden og dermed fornemmelsen af, hvor kroppen går til.

54 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16


MOTION

SÅDAN GØR I:

Grib og kast bolde til

hinanden. Boldene skal helst være i forskellige størrelser og med forskellige overflader. Gå et skridt tilbage, hver gang i griber og gå et skridt tættere på hinanden, når én af jer taber bolden bold. FORDI: Øvelsen træner motorisk planlægning. Hvor skal jeg stille mig, hvordan skal jeg holde hænderne, når jeg skal gribe. Samtidig trænes hånd/øje-koordination.

DE TRE BEVÆGELSESSANSER Balancesansen sidder i det indre øre og registrerer tyngdekraftens påvirkning på hovedet, om vi er i ro eller bevægelse og hvilken fart og retning vi bevæger os i. Sansen er særlig vigtig for balancen og har stor betydning for barnets evne til at orientere sig under bevægelse. Aktiviteter der stimulerer balancesansen er at gynge, snurre, køre i karrusel m.m.

SÅDAN GØR I:

Gyng og få hovedet nedad i en trapez, et par ringe, eller på en bold, man kan tage fat i.

Følesansen mærker berøring, tryk, smerter og temperatur. Når følesansen stimuleres giver det dit barn information om kroppens afgrænsning. Stimulering af følesansen kan være massage eller “gæt hvad der bliver tegnet på ryggen”

FORDI: Det styrker den indre balance at snurre rundt og få hovedet nedad. Samtidig er det noget de fleste børn elsker at lege med.

Muskel- og ledsansen sidder i muskler og led og giver besked om knæet er strakt eller bøjet og om hvor meget kraft en bevægelse kræver. Sansen styrkes ved at løbe, hoppe i trampolin, skubbe- og trækkelege.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 5 5


KulturRetur

FÆRØERNE – med en hjælpende hånd

De fleste tænker nok på sommeren, når de overvejer at besøge Færøerne. Men vinteren har sin charme. Bo på hyggelige hoteller eller gæstehuse. Trav ture langs fjordene med de lange udsigter. Brug tid på kulturelle oplevelser i Tórshavn. Priserne er gode uden for sæsonen, så giv det en chance… Vi arrangerer hvert år adskillige såkaldte kør-selv ture til Færøerne, nogle kombineret med en tur til Island. Færøerne har en begrænset størrelse, så man kan nå det meste fra Tórshavn, hvis man vil. Men det kan nu også anbefales at bo lidt ude på landet, eller på den sydligste ø Suduroy. På hjemmesiden findes modelture, tænkt som inspiration. Vil I hellere have jeres helt egen tur, så kontakt os. Vi har gode aftaler med færgeselskabet, der sejler hele året. Både for små og større grupper.

2962 8077 / info@kulturretur.dk

kulturretur.dk

Team Island – en del af KulturRetur A/S

Biofreeze smertelindring

KulturRetur

Biofreeze® - koldterapi til lindring af fysiske smerter

ISLAND – nyd efteråret eller vinteren

Hvad skulle man i Island om efteråret eller vinteren? Ja, fx se efter nordlys, svømme i varme kilder omgivet af snedriver, nyde Reykjaviks mange kulturelle aktiviteter, bl.a. en koncert i det næsten nye og ret fantastiske koncerthus Harpa. Eller nyde restauranter på meget højt niveau. Og endnu ét godt argument: billigere priser. Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island, nogle kombineret med en tur til Færøerne. Efterår, vinter og forår egner sig bedst til kortere ture. Du kan jo altid komme tilbage. På hjemmesiden findes modelture, tænkt som inspiration. Vil I hellere have jeres helt egen tur, så kontakt os. Både for små og større grupper.

2962 8077 / info@team-island.dk

team-island.dk

KulturRetur og Team Island er medlem af Rejsegarantifonden.

GRATIS PRØVE!

Ring 8654 0058 eller find nærmeste forhandler

®

• Ømme og overbelastede muskler • Ondt i ryggen • Ledsmerter • Smerter i benene • Forstrækninger og forstuvninger • Sportsskader

CE-mærket Medical Device

For yderligere information: Tlf. 8654 0058 · info@yourcare.dk · www.biofreeze.dk KØB PRODUKTET PÅ DIT LOKALE APOTEK ELLER HOS HELSAM HELSEKOST FORRETNINGER


NYT FRA KRÆFTENS BEKÆMPELSE App giver inspiration til mad med fuldkorn

Mennesker, der spiser fuldkorn, lever længere og har mindre risiko for blandt andet diabetes, hjertekarsygdomme og kræft. Hvis du bliver træt af havregryn og rugbrødsmadder er der nu mulighed for at finde inspiration i den nye app “Fuldkorn”. Appen giver opskrifter på retter med fuldkornsris, fuldkornspasta, gryn og flager, kerner og lækkert bagværk. Der kan også søges på temaer som “fuldkorn til højtider”, “fuldkorn på SU”, “glutenfri fuldkorn” og “fuldkorn til børn”.

Børn mangler tilbud om sorggrupper

Omkring 2.000 børn under 18 år mister hvert år en mor eller far, men på landsplan er der kun ca. 200 sorggrupper, og de dækker langt fra behovet. Kræftens Bekæmpelse arbejder for, at der bliver etableret sorggrupper på skolerne, hvor de ansatte står for grupperne. I fire af landets kommuner er der allerede etableret sorggrupper på skoler, og flere er på vej.

Flere overlever kræft

Det går den rigtige vej. Flere danskere er i live både et og fem år efter, at de har fået en kræftdiagnose, viser en opgørelse fra Cancerregistret. Den viser, at etårs-overlevelsen er steget med tre procentpoint for mænd og to procentpoint for kvinder sammenlignet med tre år tidligere. Det betyder, at etårs-overlevelsen nu er 78 pct. for mænd og 79 pct. for kvinder. Fremgangen skyldes blandt andet, at der er flere, der lever længere med tarmkræft og lungekræft end tidligere. Der går også langsomt fremad, når det gælder femårs-overlevelsen. 59 pct. af mændene og 62 pct. af kvinderne er i live fem år efter, de har fået en kræftdiagnose.

17 pct

eller hver sjette dansker ville spise mere fuldkorn, hvis de fik idéer og inspiration til at gøre det, viser en YouGov analyse.

Mobilen tester din hudtype

Blå øjne, lyst hår og mange fregner. Flere faktorer afgør, hvor udsat huden er for at blive solskoldet, og faktisk har 6 ud af 10 danskere hudtype 1 eller 2. Det er de to hudtyper, der lettest bliver solskoldet. Med en ny hudtypeguide fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden kan du nu få hjælp til at bestemme sin hudtype og dermed blive klædt bedre på til at beskytte dig i solen. Hudtypeguiden findes i appen ‘UV-INDEKS’ og giver en personlig vurdering af, hvor meget sol du kan tåle.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, der arbejder med en vision om et liv uden kræft – at færre får kræft, at flere overlever kræft, et bedre liv efter kræft. Læs mere om

kræft, forebyggelse og forskning på cancer.dk

Hvis du kan lide Magasinet Sundhed, vil du

ELSKE SUNDHED+

Med meget mere stof, flere sunde tips, gevinster og fordelagtige tilbud for bare kr. 399,- pr. år. Ring eller skriv til abonnement- og kundeservice: administration@magasinet-sundhed.dk eller på abonnement@magasinet-sundhed.dk Tlf. 5650 4050

SKØN VE HVERVEGA m

0, so til de første 4 bonnement bestiller årsa i september

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 5 7


Skal, skal ikke have nye høreapparater...?


e

ST E T S I GRAT give

nik k e t y Kan n re hørelse? d dig be

ede r e l l a ld dig Tilme i dag

Lad det komme an på en prøve Overvejer du at få nye høreapparater? Når du skal træffe din beslutning, handler det om, hvilke høreapparater, der giver dig den bedste hørelse og mest komfort i hverdagen. Vi har udviklet en unik test, hvor du kan sammenligne dine høreapparater med de nyeste på markedet. Testen er gratis og uforpligtende. Du får svar på, om der er en forskel, og hvor stor den er. Med fakta i hånden kan du bedre træffe din beslutning. Tilmeld dig testen allerede i dag. Ring på 7171 0900. Vi har klinikker i hele landet - find os på www. audium.dk

Så nemt er det Ring

Test

Nyd livet


HOS KIROPRAKTOREN

Hvert femte barn klager over rygsmerter Rygsmerter hos børn skal undersøges, hvis de varer mere end to-tre uger, viser et studie fra Rygcenter Syddanmark. TEKST CHRISTIAN ANKERSTJERNE FOTO PIXABAY

Det har kiropraktor Ph.d. Claudia Franz, Rygcenter Syddanmark/Syddansk Universitet, set nærmere på. Hun har undersøgt rygsmerter hos 1.200 danske skolebørn i alderen 6-12 år og er kommet frem til, at alarmklokkerne skal ringe, hvis smerterne varer mere end to-tre uger. Og den anbefaling bygger på en grundig undersøgelse. I 2½ år har forældrene til de 1.200 børn mellem seks og tolv år indrapporteret børnenes smerter ved at sende en ugentlig SMS. Når SMSen meldte om rygsmerter, blev forældrene kontaktet. Ved vedvarende symptomer, blev børnene undersøgt og diagnosticeret. Fysisk aktivitet blev også registreret. Over halvdelen havde ingen smerter I løbet af de 2½ år havde 60 pct af børnene aldrig ondt i ryggen. På ugebasis var der melding om, at 2,4pct af børnene havde ondt i ryggen. 18 pct klagede over smerter, som skulle undersøges nærmere. Men kun 30 viste sig at have diagnoser, der kunne vise sig kritiske. “Mine undersøgelser viser, at rygsmerter hos de seks til tolv årige oftest varer kort og er ufarlige. Det vil sige, de går over af sig selv. Men hos en lille gruppe er der en potentiel mere ”alvorlig” og behandlingskrævende diagnose, og hos denne gruppe børn vil smerterne typisk vare mere end 2-3 uger,” siger Claudia Franz og fortsætter:

6 0 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

”Min anbefaling til forældre, lærere, læger, sundhedsplejersker og andre er, at et barn som har haft ondt i ryggen eller nakken i mere end to-tre uger bør sendes til grundig undersøgelse hos en specialist.” Claudia Franz og hendes forskerteam undersøgte også sammenhængen mellem fysisk aktivitet og rygskader. De fandt ud af, at antallet af traumatiske rygskader er højest i forbindelse med fysisk aktivitet i fritiden. Risikoen er mest udtalt primært ved ridning og springgymnastik. I snit har børn, der rider, en rygskade per 204 timer. Det svarer til en rygskade hvert andet år, hvis barnet rider to gange ugentligt.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med Dansk Kiropraktor­forening og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, der producerer og formidler ny viden om bevægeappa-

ratet. Læs mere om kiropraktik på danskkiropraktor­ forening.dk og nikkb.dk


ØV

SY

MAVEN I BALANCE

LLIFLOR ® O G LE OP

PR

Naturlig balance

RS V FO KELLE

SylliFlor® er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller, der er nemt at spise på daglig basis for at opnå en regelmæssig fordøjelse.

N !

Bestil gratis vareprøver på: www.sylliflor.dk · Tlf.: 75 555 777 SylliFlor® forhandles på apoteket, i helsekostbutikker og på www.biodanepharma.com

Sådan virker SylliFlor®: Ved indtagelse med væske svulmer SylliFlor ® op og giver fylde i mave og tarm. De gavnlige fibre stimulerer og smører tarmen, og hjælper til en blød og regelmæssig afføring.


JOB OG SUNDHED

KOLLEGER BLIVER SUNDERE AF TO KVARTER MED BOLDEN Firma Fodbold Fitness giver overbevisende sundhedsbonus på kort tid, viser studier. TEKST KARIN SVENNEVIG FOTO DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND

Temposkift er sunde Pulsen kommer op, fordi spillerne hele tiden veksler mellem spurt og gang. Denne form for højintens intervaltræning kaldes også HIIT. Og det er bare én af flere gode grunde til at vælge fodbold som motionsform, siger Peter Krustrup. ”Hos alle voksne i den arbejdsdygtige alder, fra 18 til 70 år, ser vi, at selv kort tids fodboldtræning har en betydelig sundhedsmæssig effekt. De mange opbremsninger og accelerationer styrker både muskler og knogler,” siger han. Tre fordele “Den høje puls og det store kalorieforbrug giver bedre Han peger især på tre fordele ved at spille fodbold i arbekondition og hjertefunktion og får blodtryk og fedtprocent jdstiden: til at falde.” 1. Medarbejderne får trænet. Det kan være svært at nå i Om man er en dygtig, hæderlig eller rent ud sagt dårlig fritiden. boldekvilibrist, spiller ingen rolle. Sund2. Sundhedsgevinsterne er dokumenterede. Et større norsk-dansk studie har “Den høje puls og det store hedseffektrene gælder for alle, peger vist, at kvindelige hospitalsansatte får kalorieforbrug giver bedre Peter Krustrup på. færre smerter i nakke og skuldre, lavere kondition og hjertefunktion Flere deltager i fedtprocent samt bedre kondition og stærkere knogler, hvis de spiller fodog får blodtryk og fedtpro- arbejdstiden ”Uerfarne spillere har lige så god boldfitness to gange en time om ugen. cent til at falde.” effekt som erfarne spillere,” siger han. Et engelsk-dansk studie har endda “Og når folk bare træner for sjov på vist, at både kondition og fedtprocent små forbedres ved blot to gange et kvarter om ugen. Men, som baner, ser vi få skader. Kollegerne gør hinanden gode. Peter Krustrup siger: Passer på hinanden. Og på sig selv.” Risikoen for skader er “Effekten bliver større, når man træner to gange en time op til ti gange højere, når hold på 11 spiller mod hinanden om ugen.” end ved 3. Fælles motion styrker sammenholdet og motiverer me”Fodbold Fitness”, som Peter Krustrup og Dansk Bolddarbejderne til at blive ved med at motionere. spil-Union har døbt den særlige form for fodbold, der ikke Seks spillere, en bold, fire kaffekrus og en græsplæne. Mere kræver det ikke at line op til en rask omgang fodbold i frokostpausen. “Om man spiller to mod to eller fire mod fire kommer sig ikke så nøje. Udbyttet bliver dog størst med relativt få spillere på en relativt lille bane. For så er alle spillerne meget på,” siger professor i holdspil og sundhed ved Københavns Universitet Peter Krustrup.

6 2 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16


JOB OG SUNDHED

Kollegabold er en særlig form for Fodbold Fitness, der spilles af få spillere på en lille bane med bander og net, som gør spillet ekstra intensivt. Du kan finde nærmeste bane og tilmelde hold på www.kollegabold.dk

FODBOLD FITNESS ER SOCIAL MOTION Fodbold Fitness er et

træningstilbud til alle voksne mænd og kvinder, der ønsker at træne effektivt sammen med andre.

går ud på at spille turnerings-kampe, men bare give den gas til træning og have det sjovt. En hyggelig motionsform, som vinder indpas i stadig flere sportsklubber og på arbejdspladser. “Fordelen ved at indføre Fodbold Fitness og andre former for motion i frokostpausen er, at flere kommer med og høster sundhedsgevinsterne. Det er arbejdsgiverne heldigvis også ved at få øjnene op for,” siger Peter Krustrup. Karrierebriter spiller frokostfodbold I en særlig afart af Fodbold Fitness, “kollegabold”, sikrer bander og net omkring banen at bolden hele tiden er i spil og holder deltagerne endnu mere intenst i gang. Konceptet er oprindelig engelsk og gjorde dybt indtryk på forbundskonsulent Carsten Hansen fra Dansk Firmaidræt. “Det var så fascinerende at se, hvordan de pæne jakkesæt fra finansdistriktet i London hver dag klokken halv et søgte imod én af de talrige baner i byen. Frokostfodbold er stort derovre,” fortæller han. “Herhjemme ser vi ofte, at kolleger møder lidt tidligere eller bliver 20 minutter

ekstra efter arbejde for at løbe, cykle eller spille bold. Så er det gjort og man skal ikke senere tage sig sammen til at komme hjemmefra,” siger han.

Vidste du at... De bedst dokumenterede sundhedseffekter ved idræt ses ved motionsløb og Fodbold Fitness. Sidstnævnte giver desuden få skader. for eksempel ses 15 gange så mange baglårsskader (forstrækninger) i en traditionel fodboldkamp med 11 mod 11 som under en lige så lang Fodbold Fitness træning.

Konceptet er enkelt og kombinerer elementer af leg og socialt samvær med effektiv træning. Der spilles udendørs eller indendørs på mindre baner. Trænere og dommere kan undværes, og der spilles kun træningskampe. Kilde: Københavns Universitet

OM EKSPERTEN

Peter Krustrup er professor i holdspil og sundhed ved Institut for Idræt og Ernæring ved KU og Honorary Visiting Professor ved Exeter Universitet i England. Han har udgivet over 200 videnskabelige artikler indenfor sine tre primære forskningsområder; fysisk aktivitet og sundhed, træning og testning i eliteidræt samt muskelfysiologi.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 6 3


Øjenlæge Carsten Edmund

Øjenlæge Miriam Kolko

Bliv medlem af Øjenforeningen, så får De en gratis telefonrådgivning af øjenlæge inden for en uge! ange har gjort den erfaring, at de glemte at spørge øjenlægen om flere forhold omkring deres øjensygdom. Eller fik ikke rigtigt fat i hvilken behandling, der blev anbefalet. Måske opstår der tvivl, om man hørte rigtigt. Eller forstod ikke de fremmedord, som måske blev anvendt. Så må man stille op bagerst i køen igen – det kan tage uger. Men som medlem af Øjenforeningen behøver der kun gå en uge eller mindre, før en af vore øjenlæger kan hjælpe med at klare tvivlspørgsmålet.

M

Ring venligst på 33 69 11 00 eller benyt www.vos.dk

Der er andre fordele ved medlemskab: Bladet VÆRN OM SYNET sendt med posten 4 gange årligt, 17 brochurer om øjensygdomme, foredrag ved øjenlæger. Medvirk til at støtte forskningen i forebyggelse af øjensygdom. Kontingent: Enkeltmedlem 150 kr./ år Parmedlem 225 kr./ år – til konto 5474 7021 751


M Å N E D E N SF AGNREØBN LA ND E

Endelig sæson for danske æbler

Det kølige nordiske klima giver danske æbler en langt vækstperiode, mere karakter i smagen og tyndere skræl, fordi solen heroppe ikke brænder så hårdt. TEKST PERNILLE BECH FOTO SÆSON

SÆSONENS TRE FASER

Den danske æblesæson strækker sig fra august til april og opdeles i tre perioder, hver med sine udsøgte æblesorter. Sommeræbler, som Discovery, Sunrise og Rød Gråsten er i handelen fra august til begyndelsen af oktober. De er modnet på træerne og skal spises med det samme, da disse sorter ikke egner sig til at blive gemt. Fra oktober til december er det tid til efterårsæbler som Rød Ingrid Marie og Cox Orange, der plukkes, lige før de falder af træet, og eftermodner, så smagen får lov at udvikle sig. Vinternæbler, som Rød Elstar og Jonagold sidder længst på træet, har den kraftigste smag og holder sig rigtig godt.

OVERVINTRER PÅ ”ÆBLEHOTEL”

For at vinteræblerne kan holde sig helt frem til april, opbevares de på såkaldte ”æblehoteller”, som er lufttætte rum hvor æblerne går i vinterhi eller dvale. Der er intet kemisk ved teknikken, tværtimod efterligner ”æblehotellet” blot, hvordan man i gamle dage holdt sine æbler friske på, nemlig nedpakket og beskyttet mod frost i forrådskamre. Ved hjælp af computerteknologi overvåges æblerne og ”vækkes” af deres vinterhi, når tiden er inde.

OPBEVARING

Æbler holder sig bedst i køleskab. Læg blot et par stykker ad gangen frem i en skål, hvor de kan ligge og friste familien. Opbevar ikke æblerne sammen med anden frugt og grønt, da de reagerer kraftigt på ethylen, et stof der fordamper fra alle planter og fremmer modningen, så æblernes holdbarhed forkortes.

HVER SIN KARAKTER

Af Danmarks mere end 50 forskellige æblesorter er Ingrid Marie og Elstar mest udbredte. Danmarks nationalæble er Gråsten, et saftigt og syrligt spiseæble, der også egner sig godt til desserter og bagværk. Prøv også Rubens, som er en nyere æblesort og oplagt til børn, da det er sødt med den syrlighed, du kender fra danske æbler. Rubens er en krydsning mellem det syrlige Elstar og det søde Gala.

ET ÆBLE OM DAGEN…

Æbler er perfekte som mellemmåltid og i en skøn æblekage, men derudover er æbler også særdeles velegnede som sprødt indslag i salaten eller i retter med fx karry. Du kan også nemt lave lækre æblechips ved at skære æbler i tynde skiver og bage dem i ovnen ved 125 grader i halvanden til to timer.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er produceret i samarbejde med SÆSON-kampagnen, et EU-støttet sundhedsprojekt, som skal få især

børnefamilier til at spise mere frugt og grønt. Læs mere på www.sæson.dk.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 6 5


Kosttilskud af hvidløg ...

til bladets læsere T A B A R % 20 xipharma.dk

l Kyolic på www.ma

ND. Besti Brug rabatkoden SU

brug af rabatkoden. tilbudsperioden, ved Gratis forsendelse i 2016 kl. 12. den 28. september Gælder indtil onsdag

KYOLIC FÅS SOM TABLET, KAPSEL OG I FLYDENDE FORM PÅ APOTEK, HOS MATAS OG I HELSEKOSTBUTIKKER

Kyolic er det naturlige kosttilskud som holder dig på toppen. Kyolic har mange gode fysiologiske egenskaber. Særligt opretholder Kyolic et normalt kolesterolniveau og bidrager til et normalt kredsløb. Derfor er Kyolic en naturlig del af en sund livsstil. Kyolic er lagret hvidløgs ekstrakt af meget høj kvalitet. Helt fri for sprøjtemidler og uden lugt og smag.

MaxiPharma · Se meget mere på www.maxipharma.dk


SUND SHOPPING

Sund shopping Wellness til din krop

Opnå et stabilt vægttab, tag muslingeolie som daglig kosttilskud, og bliv glad igen med det humørstimulerende produkt Safrosan Hemmeligheden bag et stabilt vægttab: A) Brug en kostdagbog B) Spring ikke måltider over.

Et nyt langtidsstudie i USA har vist et markant positivt resultat hos kvinder, der ønskede at tabe sig, og som førte en kostdagbog. Forskellen var op til 4 kg i forhold til kontrolgruppen. Denne fantastiske nyhed viser, at en daglig registrering af den kost vi indtager får os til at ændre vore spisevaner, giver os mere opmærksomhed på hvad vi spiser, og kontrol over det vi spiser. Få din egen Kostkalender®, ha’ den altid på dig, vær vedholdende, og resultatet vil få dig til at juble. Kostkalender® inkl. 15 dages kostplan 255kr. kan købes på www.kostkalender.dk

Luksus, velvære og den bedste nattesøvn

Det danske firma Silkedyne Import DK har specialiseret sig i import af dekendte håndlavede BUTTERFLY SILKEDYNER, hovedpuder og silkesengetøj i den fineste Mulberry silke. Silkedynen er temperaturregulerende og ånder meget bedre end andre dyner. Kvinder i årgangsalderen, folk med dårligt blodomløb og gigt patienter elsker silkedynen, da den holder varmen og lindre led- og muskelsmerter uden at man sveder hele natten. Silke er anibakteriel og husstøvmider trives ikke i silke, hvilket gør silkedyner til et must for folk med astma eller allergi. Læs mere på silkedyne-import.dk eller ring på 2925 9270

Muslinge ekstrakt

Den grønlæbede musling, perna canaliculus, er en lækkerbisken! Den findes kun i Stillehavet, men eksporteres i store mængder fra New Zealand til resten af verden. Kendere værdsætter den både for smagen og virkningen! Hvordan bevares de aktive fedtstoffer fra muslingen? De aktive stoffer fra den grønlæbede musling er fuldt bevaret i Original muslingeolie. Dette skyldes en meget speciel og patenteret forarbejdningsmetode. Så snart muslingerne ankommer til fabrikken fjernes skallerne. Herefter sprayes muslingekødet med en speciel vinsyre, hvorefter det frysetørres. På den måde beskyttes fedtsyrerne mod iltning og dermed nedbrydning. Det frosne muslingekød forarbejdes til et fint pulver og fedtsyrerne udtrækkes ved en speciel ekstraktionsmetode (Supercritical Fluid Extraction), hvor de aktive stoffer bevares optimalt. Muslingeolien anvendes som daglig kosttilskud. Dosering: 3 kapsler dagligt i 3-6 uger (kan øges op til 4-6 kapsler dagligt), herefter kan dosis ofte sættes ned til 1-2 kapsler dagligt. Forhandles hos matas og helsekostforretninger. Yderligere information: Novasel: 6323 0002 * www.novasel.dk

Bliv glad igen med Safrosan

Safrosan er et nyt produkt i tabletform, der er baseret på humørstimulerende stoffer udvundet af safran. Safran kan nemlig give et mere positivt udsyn i livets problemfyldte perioder. Safrosan indeholder udover safran desuden riboflavin, niacin, magnesium samt biotin, der alle bidrager til nervesystemets normale funktion og til følelsesmæssig balance. Læs mere på www.wellvita.dk

Unloader One®

Knæbeskytteren Unloader One er en sikker, enkel og ikke-kirurgisk behandling af symptomerne ved knæartrose. Til forskel fra mange andre behandlingsalternativer er det klinisk bevist, at Unloader One giver: Færre knæsmerter, * Reduceret brug af smertestillende medicin, * Forbedret knæfunktion Øget livskvalitet Som følge af at din bevægelighed forbedres, kan du gøre det, du vil, uden at du begrænses af et smertende knæ. Og i takt med at du bevæger dig uhindret, er det

lettere at undgå en vægtstigning, som ofte forværrer symptomerne ved knæartrose. Lille vægt og let at anvende Unloader One kan forhindre, at du havner i en nedadgående spiral, og du kan genoptage de aktiviteter, du lavede tidligere. Desuden har Unloader One en pasform, så du kan have den på under dit normale tøj. Unloader One fungerer ved hjælp af et dobbelt, dynamisk bånd, der skånsomt aflaster den skadede knogleoverflade i knæet. Derved mindskes smerterne, og brugerens bevægelighed forbedres.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 67


BØGER

SUND LÆSNING

Grøn gastronomi, indre ro og nysgerrig livsappetit. Der er mange veje til det sunde, gode liv.

Et yogaeventyr for BØRN

Denne historie om Elvas magiske skattekiste guider de fire-otteårige igennem en række yogastillinger, som alle har gavnlig effekt på barnets oplevelse af sig selv og kan være med til at skabe ro og nærvær. Forfatteren Marie Lind Finsterbach er uddannet pædagog og har arbejdet med yoga og børneyoga i flere år. Fortællingen, der foregår i et sjovt fantasiunivers, kan også læses for sin egen skyld uden øvelser. Yogaøvelserne forklares i et letforståeligt sprog. Og børnene lærer at mærke og lytte til kroppen samt slappe af midt i en kaotisk hverdag. ”Elvas magiske skattekiste”, Marie Finsterbach, 70 sider, Forlaget Snepryd, 189 kr.

MAD MED LIVSKRAFT

Vidste du, at en agurk skåret i tykke skiver vil forsøge at vokse sammen igen, hvis du pakker den ind og lader den være halvanden uges tid? At der stadig er masser af liv i en agurk, der er høstet. Om den bevarer sin grønne farve, heler op og formår at beskytte sig selv imod angreb fra mikroorganismer, afhænger af, hvor megen livskraft eller vitalitet, den har nået at opbygge før høst. Det forklarer forskningskoordinator i Biodynamisk Forskningsforening Jens Otto Andersen nærmere i denne let tilgængelige og rigt illustreret bog om alt det, du ikke kan læse i næringsdeklarationerne. “Vitalitet – Fra muld til mave” af Jens Otto Andersen, 136 sider, Forlaget Kahrius, 198 kr.

18mm

Mad for begyndere – mere grønt indeholder over 60 opskrifter til hele året: Forår, sommer, efterår og vinter. Der er også søde sager som frozen cheesecake med jordbær og banan-ispinde med chokolade, og lækkert tilbehør som naanbrød, pesto og kryddersmør. Alle opskrifter er fotograferet fra start til slut – så det bliver ikke lettere at lave mere grøn mad. Første foto viser alle ingredienserne, du skal bruge, og så er det bare at følge opskriften foto-for-foto, til det færdige måltid står på bordet.

LINN GRUBBSTRÖM er madblogger på frokenkraesen.com, madfotograf og opskriftsudvikler. Hun har tidligere udgivet Mad for begyndere.

250 g frisk pasta

½ skalotteløg

2½ dl piskefløde

1 fed hvidløg

1 bundt frisk oregano

Inflammation kom an

2 forårsløg

MAD FOR BEGYNDERE – mere grønt

Grønt er godt, men hvad stiller man op med grøntafdelingens mysterier? Kom med på en grøn rejse, hvor asparges, fennikel og spidskål forvandles til enkle og velsmagende hverdagsretter som pasta med asparges, rødbedetærte, cæsarsalat, falafler, friske forårsruller og rødkålssalat.

LINN GRUBBSTRÖM

MERE GRØNT TIL DIG, DER ER NY I KØKKENET!

1 spsk. olie

½ citron

½ tsk. peber

1 tsk. salt

6 grønne asparges

LINN GRUBBSTRÖM

MAD FOR BEGYNDERE –mere grønt

63 nye opskrifter i trin-for-trin fotos

18mm 103480_cover_mad for begyndere_.indd 1 18mm

bagside 185 mm + 10,5 mm nedbrænd = 195,5 mm

(nedbr. ryg: 20,5 mm 10,5mm)

(nedbr. 10,5mm)

forside 185 mm + 10,5 mm nedbrænd = 195,5 mm

22/06/16 09:40 18mm

52 sunde opskrifter for NOVICER

Denne nye kogebog er den oplagte indflyttergave til en ikke-så- madkyndig ung, der lige er flyttet hjemmefra, en genial guide til børn, der elsker at lave mad eller opmærksomhed til én, der lige er blevet alene. Med fotos af alle processer trin for trin bliver det næsten som at få en hjælpende hånd til den sunde madlavning hjem i sit eget køkken. Både kager og middagsretter er piftet op med ekstra meget grønt, for det er typisk grøntsagerne, der bliver forsømt ude i de ganske små husholdninger. Forfatteren Linn Grubbström, også kendt som Frk. Kræsen, har komponeret 52 sunde smagsoplevelser, som kan tilberedes på under en time og fint serveres for gæster. “Mad for begyndere – mere grønt” af Linn Grubbström, 176 sider, Samvirke, 199,95 kr.

6 8 S U N D H E D +   N R . 0 8 / 2 0 16

Ubemærket kan bittesmå betændelsestilstande stjæle din energi, svække dig, ælde dig før tid og øge din risiko for allergi og livsstilssygdomme som diabetes 2 og forhøjet blodtryk. Inflammation kaldes de mikroskopiske forstyrrelser, og nu har læge og foredragsholder Jerk W. Langer sammen med ernæringsterapeut, livstilcoach og personlig træner Louise Bruun sammensat en tre ugers kur, som kan befri dig for inflammationer og give dig en frisk start. “21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost” af Louise Bruun & Jerk W. Langer, 214 sider, Politikens Forlag, 250 kr.

Tilgivelse for alle, der tør

At bære nag er menneskeligt. Et svaghedstegn. Tilgivelse er for de stærke, skal Mahatma Gandhi have sagt. I cand. mag og journalist Ulla Hinge Thomsens nye brugsbog, “Tilgiv”, får du tips og inspiration til at slippe det nag, der tynger og stresser dig i uger, måneder eller år af dit liv. Forfatteren øser både ærligt af sine egne erfaringer og interviewer eksperter om tilgivelsens svære kunst. For nemt er det ikke. Mange tør fx ikke tilgive af frygt for, det kan opfattes som grønt lys til at gentage krænkelsen. “Tilgiv. Sådan kommer du videre” af Ulla Hinge Thomsen, 200 sider, Forlaget Rosinante, 249,95 kr.


K RY D S O R D O G S U D O KU

IRENE BRØNDUM, MAJBRITT L. ENGELL & OLUF BORBYE PEDERSEN

TARME I TOPFORM Spis dig til sundhed, energi og velvære Kostplan baseret på nyeste forskning 60 lækre madopskrifter 4 kvinders forvandling – på kun 14 dage

POLITIKENS FORLAG & I FORM

VIND GUIDEN TIL EN SUNDERE TARM I september måneds krydsordspræmie stiller tre eksperter og formidlere skarpt på nogle af de 100 billioner tarmbakterier, der lever i din tarm, og giver dig 60 sunde opskrifter på mad, der styrker din tarmslimhinde, forkæler de bakteriestammer, der er gode for dig og gør livet surt for dem, der modarbejder dig. Forskning tyder nemlig på, at en stærk slimhinde og et godt samarbejde mellem tarmens bakterier både styrker dit immunforsvar og dit humør, afbalancerer dit blodsukker og holder vægten nede. “Tarme i topform. Spis dig til sundhed, energi og velvære” er skrevet af Irene Brøndum, Majbritt Louring Engell & Oluf Borbye Pedersen, udkommet på Politikens Forlag, 256 sider, 269 kr

SUDOKU LET

11

numre 399,95

SVÆR

SÅDAN DELTAGER DU De nummererede felter i krydsordsopgaven danner et kodeord, som du kan indtaste på magasinet-sundhed.dk/krydsord inden 30.september 2016. Så deltager du i konkurrencen om fem eksemplarer af bogen “Tarme i topform. Spis dig til sundhed, energi og velvære”. På hjemmesiden kan du også finde flere konkurrencer og masser af inspiration til et sundere liv. Løsningen på krydsordsopgaven i juli var: BAKTERIEFLORA.

S U N D H E D + N R . 0 8 / 2 0 16 6 9


ANNONCE

Kraftfuldt. Effektivt. Professionelt. SKIN ACTIVE - hudpleje med resultater Avanceret antiaging Virker på alle alderstegn

NeoStrata fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. Ring 33 91 91 47 for oplysninger om, hvem der er nærmest dig. www.neostrata.dk

Avanceret forskning. Revolutionerende resultat. NeoStrata – udviklet af læger, til læger og din hud.

Sundhed september 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you