Magasinet Sundhed | oktober 2022

Page 1

BÆLG-og

MAGASINET oktober 2022 TEMA: BØNNER
FRUGTER FÅ STYR PÅ vægten Håb for kræftpatienter Gode råd mod diabetes NYT OM Alzheimers INDBLIK I østrogen

Hjemmeapparat mod smerter og gener

Elmedistrål metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Vil du have bedre livskvalitet og mere velvære? Elmedistrål metoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbsproblemer. Det fører til forbedret blodcirkulation, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner.

”Metoden har en rensende virkning på blodkarrene, som øger blodgennemstrømningen i arme og ben og aflaster hjertet. Det vil sige forhindrer blodpropper”, siger overlæge dr.med. Ernst Chr. Hansen, som selv har afprøvet Elmedistrål metoden gennem otte år på Københavns Kommunehospital.

Elmedistrål metoden har dokumen teret effekt på følgende lidelser:

• Prikken i fødder og

ben

der ikke

vide mere eller

FIND STYRKE I HAVET

ANNONCE Eskio-3 lancerer nu et nyt vegansk produkt, Eskio-3 Vegan Algae, som indeholder en unik kombination af algeolie, vitamin D og Vitamin B12. Disse vitaminer kan være svære at få fra kosten, hvis man spiser vegansk eller vegetarisk, og Eskio-3 Vegan Algae kan derfor være et godt tilskud. Det nye produkt tilgodeser behovet for omega-3 fedtsyrer med kun en kapsel om dagen. Eskio-3 Vegan Algae indeholder omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA, som er gode for hjerne, hjerte og syn*. www.eskio-3.dk Produktet kan købes hos Matas, på Apoteket, i Helsam, Helsemin, helsekostbutikker og webshops. ESKIO-3 MED OMEGA-3 FOR: SYNET*HJERTET*HJERNEN* * EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA
Ren og naturlig fiskeolie, hver dag
tæer • Smerte og kramper • Hævede
og fødder • Muskelspændinger • Forhøjet blodtryk • Sportsskader • Knoglebrud og forstuvninger • Uro i benene • Tennisarm • Hovedpine • Hvilesmerter • Blodsamlinger • Skinnebenssår
vil hele • Springfinger • Knogleskørhed Vil du
ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet. www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04
oktober // 2022 | 3 Indhold 6 Screening redder liv 8 Ny indsigt i Eriksens hjertesygdom 10 Håb for kræftpatienter 12 Tips til glutenintolerante 12 Tvivl om forsøgsbehandling 13 Rekord i lungehindekræft 14 På udkig efter fugle 18 Grønt smørrebrød 22 Ny forskning i østrogen Tema om bønner og bælgfrugter 26 Kidneybønner 28 Sorte bønner 32 Favabønner 34 Pintobønner 38 Kikærter 42 Edamame 46 Linser 50 Limabønner 54 Hjernegymnastik 56 Håb mod Alzheimers 57 Nyt fra regionerne 58 Forskning i AMD problematisk 60 Husk lige tandbørsten 65 Livets udfordringer 66 Krydsord og sudoku 46 22 18 43

Kære Læsere

Vi håber, at nogle af jer allerede har besøgt magasinets nye hjemmeside og nyder glæde af al den viden, der findes på hjemmesiden.

Hvis du ikke har besøgt den endnu, så gør det endeligt. Klik ind på magasinets nye hjemmeside: www.magasinetsundhed.org.

Her i magasinet får du i denne måned den nyeste viden om hjertet. Du kan blandt andet læse om, hvad der gik galt med fodboldspilleren Christian Eriksens hjerte, eller om en ny screening der kan spore hjerteproblemer og redde liv.

Magasinet sætter også fokus på nyt håb for personer med Alzheimers eller kræftpatienter. Under den nyeste forskning kan du også læse om kvindelige kønshormoner, fysisk træning og overgangsalder.

Opskrifterne i denne måned er plantebaserede. De giver ideer til ”grønt smørrebrød”. Få eksempelvis opskriften på smørrebrød med artiskokker og limabønner.

Temaet i denne måned er bønner og bælgfrugter. Læs om hvordan bønner og bælgfrugter skal tilberedes, at de bidrager til en sund vægt, et godt hjerte og en reduceret risiko for kræft og diabetes.

Bønner og bælgfrugter er fantastiske for helbredet, når de er tilberedt korrekt. Man kan til gengæld blive rigtig syg af at spise dem, hvis man ikke har fulgt anvisningerne. Der er derfor god grund til at læse denne måneds tema ekstra grundigt igennem.

God fornøjelse!

MAGASINET

SUNDHED

ISSN 2445–7604

UDGIVER Magasinet Sundhed Rytterknægten 6 6000 Kolding

Har du kommentarer, ideer eller andet, som du vil gøre redaktionen opmærksom på?

Skriv venligst til sundhed.artikler@gmail.com

Ønsker du at høre nærmere om annoncering i magasinet?

Skriv venligst til materiale@ magasinet-sundhed.dk Ønsker du at abonnere på magasinet eller at ændre dit abonnement?

Dette er muligt ved at skrive til sundhed.artikler@gmail.com

Ansvh.red. Nils Sjøberg

4 | MAGASINET SUNDHED LEDER
3041 0876 PRINTED MATTERS

Alt det gode fra Floradix® Kräuterblut®

Indeholder jern der bidrager til at mindske træthed og udmattelse

Med røllike og kvan der fremmer og understøtter din fordøjelse

Naturligt indhold baseret på blomster, frugter og bær

Træt af at være træt?

Mezina - Din sundhed, vores hjertesag Mezina har et stort udvalg af kosttilskud og naturlægemidler. Vi er en af Danmarks største helsekostleverandører og har leveret kosttilskud og naturlægemidler til danskerne i mere end 39 år.

Vi er stolte af at skabe produkter, der hjælper folk til en bedre sundhed og større livskvalitet. Læs mere om Mezina på www.mezina.dk

Kvinder i den fødedygtige alder kan ofte have brug for et ekstra jerntilskud. Hver måned mistes der jern i forbindelse med menstruation, og i den forbindelse kan et jerntilskud gøre en stor forskel i forhold til humør, energi og overskud. Jern er ligeledes vigtig for immunsystemets funktion og for produktionen af energi, så du føler dig godt tilpas og har overskud til alt det sjove i livet.

Floradix® Kräuterblut® er en urte-jern-eliksir, der gennem de sidste 30 år har været et af de mest anvendte jerntilskud i Danmark. Urte-jern-eliksiren indeholder naturligvis jern, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse, men indeholder også en række urter bl.a. fennikel, der kan hjælpe ved oppustethed, samt røllike og kvan, der fremmer og understøtter din fordøjelse. Alt i alt et kosttilskud der også er udviklet med fokus på dig der elsker en aktiv livsstil.

Du kan købe Floradix® Kräuterblut®, samt Mezinas andre produkter, hos Matas, Helsam, din lokale helsekostforretning, på apoteket, og online på udvalgt grønne webshops.

oktober // 2022 | 5 ANNONCE
Din lokale helsekost Dit lokale apotek
“Mit energiniveau var helt i bund. Et jerntilskud gav mig energien og overskuddet tilbage...”

SCREENING REDDER LIV

1 ud af 10 med hjerte-kar-sygdomme kan reddes ved relativ simpel undersøgelse.

H vert år bliver knapt 60.000 danskere ramt af hjer te-kar-sygdom og 12.000 danskere dør af en hjer tesygdom. Det betyder, at over en halv million danskere lever med hjerte-kar-sygdom. Samtidig har mange en hjertelidelse uden at være klar over det og uden at være i relevant forebyggen de behandling.

En omfattende screeningsundersø gelse af hjerte-kar-sygdom på Odense Universitetshospital og Syddansk Uni versitet dokumenterer nu, at hjerte kar-screening nedsætter risikoen for dødsfald markant.

”Vores forsøg viser, at screening ned sætter risikoen for død med 11 procent hos 65-69-årige mænd,” siger professor i karkirurgi, Jes Lindholt.

Han gør opmærksom på, at undersø gelsen ikke kun omfatter de mænd, som vidste, at de havde udfordringer med hjertet i forvejen. Det omfatter også en stor gruppe af mænd, som ikke havde haft udfordringer med helbredet.

”Vi satte os for at undersøge, om det er rigtigt, at 80 procent af al hjerte-kar-syg dom kan forebygges, alene gennem tid lig diagnostik,” fortæller Jes Lindholt.

Sammen med et forskerhold på Syddansk Universitet iværksatte han derfor undersøgelsen DANCAVAS, som omfat ter 46.000 mandlige deltagere i alderen 65 til 74 år.

”Undersøgelserne peger på, at man med en CT-skanning af hjertet og den største pulsåre, blodtryksmåling af arme og ben og blodprøve-analyser kan finde personer med begyndende hjerte-kar-sygdom og med simpel medi cinsk behandling forebygge sygdom,” si ger Jes Lindholt og tilføjer:

”De mænd, der havde begyndende hjerte-kar-sygdom, blev tilbudt blodfortyndende og kolesterolnedsættende medicin. Mænd med udvidelse på puls åren blev opereret eller fik det kontrol leret. Dermed kunne vi forebygge alvor lige mén ved hjertekarsygdomme og en række mulige dødsfald.”

Jes Lindholt oplyser, at man med CT-skanningerne også fandt overra skende mange mænd, der på trods af sund livsstil havde åreforkalkning.

”Vi har nu fulgt deltagerne i fem år ef ter, at screeningen blev udført. Det viser sig, at dødeligheden efter fem år gene relt er 5 procent lavere hos de deltage re, der blev tilbudt screening, ligesom risikoen for blodpropper også er nedsat. Det synes vi er et bemærkelsesvær digt godt resultat til en yderst beskeden undersøgelse. Således er ekstraomkost ningen for at redde et leveår i alders gruppen 65-69 år med screening anslået

til at være på cirka 29.000 kroner.”

Udover de personlige konsekvenser ved hjerte-kar-sygdom, udgør det også en markant og stigende udfordring for det danske sundhedsvæsen. Således an slår Hjerteforeningen, at de samlede omkostninger ved sygehusindlæggelser med hjertesygdomme overstiger mere end 5 milliarder kroner om året. Hertil kommer omkostninger under sygesik ringen og for kommunerne.

Jes Lindholt er professor og overlæge i karkirurgi ved Hjerte, Lunge- og Kar kirurgisk Afdeling, Odense Universitets hospital og Klinisk Institut, Syddansk Universitet. Jes Lindholt og hans kolle gaers forskning er publiceret i tidsskrif terne New England Journal of Medicine og European Heart Journal.

Artiklen er forfattet af redaktør på Magasinet Sundhed, Nils Sjøberg, og Marianne Lie Becker fra Syddansk Universitet.

6 | MAGASINET SUNDHED HJERTET

Hold din krop sund

normale

bidrager til

normale kredsløb

Når indholdet er vigtigt for dig

Kyolic er fermenteret hvidløg, som holder dig og din krop sund. Kyolic har mange gode fysiologiske egenskaber. Særligt opretholder Kyolic dit normale kolesterolniveau og bidrager til dit normale kredsløb. Derfor er Kyolic en naturlig del af din sunde livsstil.

Du køber Kyolic på apoteket, hos matas og i helsekostbutikker.

En forbrugers mening

,,Jeg har været trofast bruger af Kyolic gennem de sidste 10 år. Jeg føler mig meget tryg ved at tage produktet, og det hjælper mig til at holde min krop sund. Det bedste ved Kyolic er, at det er 100% lugtfri, så jeg kan nyde alle fordele ved at spise hvidløg uden at genere mine omgivelser med hvidløgsånde.”

Grethe Bergstøm Kristensen, Århus

Hvidløg opretholder dit
kolesterolniveau Hvidløg
dit
Du kan læse mere om Kyolic på maxipharma.dk Kyolic hvidløgstabletter. Uden lugt og smag. Vælg mellem 60 og 110 stk. Kyolic hvidløgskapsler. Uden lugt og smag. Vælg mellem 60 og 110 stk. Kyolic hvidløgsdråber. Flydende og let optagelige. 60 ml. • Fermenteret hvidløg • Uden lugt og smag • 1 om dagen • Uden sprøjtemidler oktober // 2022 | 7 ANNONCE

NY INDSIGT

I ERIKSENS HJERTESYGDOM

Forskere fra Københavns Universitet har nu fundet den hidtil ukendte årsag til, at Christian Eriksen fik hjertestop. Den hid til ukendte mekanisme er en fejl helt inde i kernen af de hjerteceller, der er ansvarlige for sammentrækningen af hjertemusklen. Hjertesyg dommen, der kaldes ARVC, sætter gang i en kæde reaktion, der gør, at cellerne dør.

”Ud fra den nye viden har vi fundet et molekyle, der kan medvirke til at bremse sygdomsudviklin gen,” siger Alicia Lundby, der er ansat på Biomedi cinsk Institut på Københavns Universitet.

I studiet har hun og kollegaerne undersøgt biopsiprøver fra hjerter hos raske personer og hos patienter med en arvelig variant af hjertesygdommen ARVC, der primært rammer unge mennesker.

”ARVC går i al enkelthed ud på, at der opstår for styrrelser i hjerterytmen, i værste fald hjertestop og død, ved at en del af hjertemuslen - Arytmogen - gradvist erstattes af fedt og bindevæv,” siger Ali ce Lundby og tilføjer: ”De mest almindelige symp tomer på tilstanden, som opstår i højre ventrikel kardiomyopati, kan være åndenød, svimmelhed, hjertebanken eller smerte i brystet. Nogle får slet ikke symptomer.”

Udover at sygdommen kan være arvelig, har man ikke kendt meget til årsagen. Således kom mer 40 procent af de hjerteceller, der har geneti ske mutationer fra en fejl i et gen, som bliver kaldt PKP2-genet.

Første skridt i behandlingen er at undgå hård fysisk belastning som for eksempel konkurrence sport. Medicin kan også være en mulighed. Nogle får anbefalet at få en pacemaker, andre en ICD (Implanterbar Cardioverter Defibrillator) til at hjælpe med at holde styr på hjerterytmen.

8 | MAGASINET SUNDHED HJERTET
Hjertesygdommen, som primært rammer unge, viser, at der er et problem inde i de hjerteceller, der er ansvarlige for sammentrækningen af hjertemusklen.

Det er derfor naturligt, at sygdommen tegner sig for halvdelen af de gange, hvor idrætsudøvere får hjertestop under fysisk aktivitet.

”I studiet opdagede vi, at der er et problem inde i kernen af kardiomyocytterne, som er de hjerte celler, der er ansvarlige for sammentrækningen af hjertemusklen. Helt konkret bliver DNA’et i kardi omyocytterne skadet og det aktiverer en ny mekanisme, som yderligere bidrager til, at sygdommen udvikler sig,” oplyser Alice Lundby.

Forskerne har hidtil fokuseret på at sygdommen skyldes en fejl i den mekaniske kobling mellem kardiomyocytterne. Men med det nye studie viser de, at sygdommen er mere kompleks end det. Det er en afgørende indsigt for at kunne udvikle bed re behandlingsmuligheder.

”Når man laver den type undersøgelser, som vi gør, hvor vi analyserer flere tusinde proteiner ad gangen, så følger der et enormt stort arbejde med at forstå, hvad de ændringer vi måler, rent fak tisk betyder. Den del af arbejdet kræver, at man dykker ned i den videnskabelige litteratur. Og så læser og læser og læser man. Og taler med kolle gaer, tænker og læser igen. Det er et detektivar bejde, som tager mange måneder. Og som både

er stimulerende og til tider også frustrerende. For det er bestemt ikke ligetil.”

Det store arbejde stopper ikke her. Forskerne har nemlig allerede sat gang i et opfølgende studie, der skal undersøge den nye opdagelse nærmere.

”Vi mener, at det fund vi har gjort, er meget væ sentligt og vi er meget interesserede i at afdække, om det kan gavne patienter. Første skridt for os er at vi nu undersøger, om det er en generel mekanis me i ARVC-sygdommen eller om det kun gælder de patienter, der har en arvelig variant af sygdom men,” fortæller hun.

MULIG BEHANDLING

Forskerne fandt ud af, at hvis de kunne aktivere et bestemt molekyle, der hedder sirtuin3, så kun ne de måske bremse sygdomsudviklingen i ARVC. Molekylet findes i et naturprodukt, som udvindes fra tulipantræets bark og blade i Asien. Indtil vide re har det bremset sygdomsudviklingen hos mus. Der arbejdes nu videre med forsøgene.

Artiklen er forfattet af redaktør på Magasinet Sundhed, Nils Sjøberg, og Søren Thiesen, der er journalist ved Københavns Universitet.

oktober // 2022 | 9 HJERTET
www.panacea.dkDansk importør af UDO’S CHOICE® siden 1997 Udo’s Choice® Probiotika til hele familien Tarmflorabakterier til tynd- og tyktarmen *Antal af levedygtige probiotika pr. kapsel på produktionstidspunktet. 102 mia.* Fås i Helsekostforrretninger, Matas og webshops 4,5 mia.* Udos Probiotika_208x140mm.indd 1 28/03/22 10.56 ANNONCE

HÅB FOR KRÆFTPATIENTER

Danske forskere er nået et stort skridt i at forhindre kræftcellers spredning.

Hvert år diagnosticeres knapt 4.000 danskere med lungekræft og sygdommen er årsag til lige så mange dødsfald. Det gør lungekræft til den kræft form, som slår flest dan skere ihjel.

Nu kan forskning fra Kø benhavns Universitet imid lertid vise sig at føre til nye former for behandling af lungekræft og andre dødelige kræftformer.

”Resultaterne af vores forskning kan vise nye veje til behandling af kræftformer, som ellers er dødelige,” siger professor Guillermo Montoya fra Novo Nordisk Foundation Center for Pro tein Research på Københavns Universitet.

”Vores viden kan være med til at ødelægge det proteinkompleks bestående af de tre proteiner RAF-1, HSP90 og CDC37, der får kræftceller til at dele og sprede sig,” siger han.

Guillermo Montoya forklarer det med, at proteinet RAF-1 har brug for de to andre proteiner, HSP90 og CDC37, for at få sygdommen til at sprede sig.

”Vores forskning viser, at det rent faktisk er muligt at forhindre de tre proteiner i at arbejde sammen. Dermed kan vi forhindre spred ning af kræft,” siger Guillermo Montoya og tilføjer:

”Hvis metoden viser sig at virke lige så godt på mennesker som på mus, vil det være et stort skridt i at forhindre spredning af kræft.”

”Vi har nu fået så meget viden og information om udviklingen af kræft, som andre forskere og medicinalvirksomheder kan arbejde videre med, at vi har en reel tro på, at der er håb for kræftpatienter.”

Studiet har netop været omtalt i det videnskabelige tidsskrift Mo lecular Cell.

Artiklen er skrevet af redaktør på Magasinet Sundhed, Nils Sjøberg, OG Liva Polack, Københavns Universitet.

De tre proteiner RAF-1, HSP90 og CDC37 er undersøgt ved hjælp af kryo-EM, som er en teknologi, der gør det muligt at studere biomolekyler på atomniveau ved hjælp af elektronstråler. Proteinerne er tusind gange mindre end bredden af et menneskehår.

De tre proteiner er her illustreret med hver deres farve. Den ene har dog to nuancer af blå. Til højre ses hvor kompakt proteinerne er. Til venstre ses proteinet forfra og bagfra.

Illustration: Guillermo Montoya.

10 | MAGASINET SUNDHED KRÆFT

Pludselig kunne han gå

Det lyder som et mirakel, at gangbesværede med dropfod pludselig kan få deres gang igen. Men miraklet kan forklares. Det skyldes letvægtsskinnen Flexbrace®, som er opfundet af bandagisten Lars Falkenman.

Flexbrace vejer kun 100 gram og den virker ifølge bandagisten straks, den kommer på foden. Og det overrasker mange, at de straks kan gå helt normalt, når de hidtil har været gangbesværede.

Nævnt i Lægens Bord

For nogle år siden fortalte ugebladet Familie-Journalen og TV-programmet Læ gens Bord, hvordan Flexbrace® fik en mand til at kunne gå igen efter at have siddet i kørestol.

- Det gjorde Flexbrace® berømt på to minut ter og har medført mange flere succeshisto rier. Jeg har for eksempel en kunde, som er portør. Han går 20 km. om dagen på sit job med Flexbrace® på begge fødder. Uden dem ville han være yderst gangbesværet og der for heller ikke kunne arbejde, fortæller Lars Falkenman om den forskel, hans opfindelse gør for kunderne.

Hvad er en dropfod

En dropfod opstår hvis nerverne, man bruger til at løfte sin fod med, bliver skadede. Ved dropfod hænger foden lidt eller meget. Når man går, skal dropfoden løftes højere end nor malt, og det kan være svært at få den til at lan de rigtigt eller at holde balancen. Det hjælper skinnen med.

En dropfod kan for eksempel opstå på grund af en diskusprolaps, blødning eller blodprop i hjernen, sclerose, et brækket underben, nervebetændelse, hypermobilitet eller en fejloperation.

Dropfod uden at vide det - Mange har en dropfod uden at vide det. Jeg ser hyppigt folk med dropfod på gaden. Jeg så samme ”hanegang” hos skuespilleren, der havde hovedrollen i den britiske krimiserie Inspector Morse. Jeg ville ønske, flere kend te til min skinne, for deres dropfod slider på

HJEMMEBESØG

I HELE DANMARK

Afprøv Flexbrace® skinnen GRATIS.

Book en tid på:

hofter og ryg og giver stor risiko for at få en diskusprolaps, vurderer bandagisten.

Kan søge om skinne - Mange ved det ikke, men man kan søge kommunen om at få en Flexbrace®, hvis man har dropfod. Men inden da, tilby der jeg både gratis konsultation og en gratis afprøvning af skinnen, oplyser Lars Falkenman.

oktober // 2022 | 11 ANNONCE Ambulatorium i Roskilde (kun efter aftale): Himmelev Gamle Præstegaard Sognevej 124, Tlf. 3121 2896 Ambulatorie Høng, Høng Fysioterapi, Østergade 2, 4270 Høng, Tlf. 3121 2896 BANDAGERI & FLEXBRACE® v/Lars Falkenman - SKINNER - PROTESER - SKOINDLÆG Hovedkontor/værksted: Roskildevej 8-10, 2620 Albertslund

TIPS TIL GLUTENINTOLERANTE

Når man har cøliaki, kan kroppen ikke tåle bestemte proteiner, som findes i hvede, rug og byg. Diagnosen cøliaki kræver, at man holder sig helt fra at indtage gluten.

Kroppens reaktion på gluten ud løser nemlig en slags betændelses tilstand, der nedsætter tyndtarmens evne til at optage vigtige næringsstof fer oveni de øvrige ubehagelige symp tomer som mavesmerter, uregel mæssigt afføringsmønster og opkast.

Forskere fra Kræftens Bekæmpel se har dokumenteret, at fuldkorn beskytter mod kræft i tyktarmen. Spørgsmålet har derfor lydt, om det betyder, at man får højere risiko for at udvikle kræft, hvis man har cøliaki?

Svaret lyder imidlertid, at velbe handlede personer med intolerance over for gluten ikke har nogen øget risiko for at få tarmkræft. Men det er en god idé at være ekstra bevidst om at få nok fiberrig kost. Hvis du lever glutenfrit, er det altså vigtigt at sikre, at du får tilstrækkeligt med kostfibre, som beskytter mod kræft i tyktarmen.

Her får du 5 tips til en fiberrig kost med cøliaki:

Planlægning af dine måltider er nøgleordet for at sikre en sund og mættende glutenfri kost.

B Husk 75 gram fuldkorn om dagen. Det kan du få ved at spise gluten frie kornarter som glutenfri havre gryn, fuldkornsmajs- eller rismel og brune ris. Husk at indholdet af fuldkorn i det købte gluten frie brød ofte er lavere end i brød med gluten.

B Få en fiberrig morgenmad ved at spise glutenfri havregryn/grød,

brød af glutenfrit fuldkornsmel, omelet med grøntsager, fuldkorn svafler eller bananpandekager med glutenfri havregryn.

B Hav altid en ”på farten snack”. Bli ver du sulten på farten og har du svært ved at finde nogle glutenfrie alternativer, så er det godt med glutenfrit knækbrød, frugtstænger, glutenfrie müslibarer eller majsog riskiks.

B Til aftensmad kan du vælge bru ne eller røde ris, fuldkornspasta på ris- eller majsmel eller tilsætte for eksempel glutenfri havregryn i farsretter som frikadeller.

Hvert år bliver Kræftens Bekæmpel ses websider om forsøgsbehandling vist over 75.000 gange. Ved forsøgs behandling afprøver lægerne helt ny behandling. Eller de tester om kræft medicin, som man allerede ved at vir ker på nogle kræftsygdomme, også kan have effekt på flere kræftformer.

Interessen for forsøgsbehandling er stor, men en del patienter mangler viden om, hvad forsøgsbehandling er og hvilke fordele og ulemper, der kan være. Det viser en undersøgel se blandt knap 500 kræftpatienter og

pårørende i Kræftens Bekæmpelses brugerpanel. I undersøgelsen svarer mere end ni ud af ti, at de foretrækker

at få information om forsøgsbehand ling fra lægerne på hospitalet. Der med er sygehuspersonalet den fore trukne kilde til information.

De patienter i undersøgelsen, der har deltaget i forsøgsbehandling, er motiverede af at bidrage til forsk ningen og bedre behandling i frem tiden, eller fordi de håber, at forsøgs behandlingen kan hjælpe dem.

Læs mere i Pjecen ”Forsøgsbehandling”, som du finder på hjemmesiden www.cancer.dk.

12 | MAGASINET SUNDHED KRÆFT
Omkring 50.000 personer i Danmark lider af cøliaki (glutenintolerance). TVIVL OM FORSØGSBEHANDLING

REKORD I LUNGEHINDEKRÆFT

Danmark har nordisk rekord i lunge hindekræft. Fra 1960’erne til 1980’erne blev der brugt enorme mængder af asbest til byggeriet i Danmark. På grund af Eternitfabrikken – der den gang var blandt de største arbejds pladser i Aalborg – fortsatte man pro duktionen af asbestholdige tagplader, selvom man i årtier havde vidst, at as best var kræftfremkaldende.

Lungehindekræft opstår primært hos personer, der har arbejdet med asbestholdige materialer, hvilket hi storisk set overvejende har været mænd. I Danmark har man takket

være Cancerregistret haft unik mulig hed for at følge udviklingen i lunge hindekræft siden 1943.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Kræftens Bekæmpelse

I Sverige, Norge og Finland har der de sidste cirka 20 år været et fald i an tallet af lungehindekræfttilfælde. Det står i skærende kontrast til Danmark, hvor kurven de sidste 80 år har været støt stigende.

Ud over kræft i lungehinderne kan asbest forårsage kræft i lunger, strube og æggestokke og sandsynligvis også i tyk- og endetarm, mavesæk og svælg. Det er skønnet, at over 300 personer i Danmark hvert år får kræft, fordi de har indåndet asbeststøv.

Læs mere om lungehindekræft på hjemmesiden www.cancer.dk under lungehindekræft.

Disse sider er udarbejdet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og er skrevet af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm fra Kræftens Bekæmpelse. Kræftens Bekæmpelse arbejder med en vision om et liv uden kræft - at færre får kræft, at flere overlever kræft, et bedre liv efter kræft. Læs mere om kræft, forebyggelse og forskning på hjemmesiden cancer.dk

Har du også led- og muskelsmerter?

Bliv smertefri uden medicin!

• Fit plastret indeholder en blanding af biomineraler - ingen medicin.

• Et plaster er aktivt i op til 120 timer.

FIT Patch virker som et spejl, der reflekterer kroppens personlige energi, som trænger ned i en dybde på cirka 8-9 cm og producerer en smertestillende virkning.

Hvor hurtigt virker Fit plastrene. De første resultater kan muligvis mærkes efter få minutter og under alle omstændigheder inden for 24 timer.

Find din fit-plaster variant i vores store sortiment

Jeg er en kvinde på 64 år, der i den grad lider af lændesmerter (tidligere to bræk i lænden).

Sidder en dag og læser Golf Bladet hvor jeg så annoncen og tænkte, jaja, det kan jo ikke blive værre af at prøve, så bestilte en pakke.

Søndag aften satte min datter det på. Efter ca. 2 timer var der en tydelig ændring. Efter 4 timer var mine smerter væk, og jeg mener HELT VÆK

Jeg har nu foretaget min tredie bestilling. Jeg er total imponeret over produktet.”

Merete Zebitz

Apotekerne

Fit-plastrene

oktober // 2022 | 13 KRÆFT
Knæ Albue Skulder Nakke Lænd Universal
EFTER 4 TIMER VAR MINE SMERTER VÆK.
,,
forhandles på udvalgte apoteker, helsekostforretninger og matas. Kontakt: info@fit-plaster.dk, tlf. 3688 9905.
ANNONCE

På udkig efter FUGLE

Mange fugle trækker nu mod syd. Det er netop nu, at du kan opleve mange forskellige trækfugle og rovfugle.

Artiklen er skrevet af Aska Ono Bjerresø, naturvejleder

Dagens længde er blevet korte re end 12 timer og gennem snitstemperaturen er under 10 grader. Vi har både sol skinsdage og regnvejrsdage med mas ser af vind. Nattefrosten er begyndt at melde sig for alvor, så planter og dyr må forberede sig på vinterens komme.

BLIV FUGLEKIGGER

Vælg en dag med godt vejr, stå tid ligt op og prøv at besøge et af de kend te fugletræksteder for at opleve de sto re flokke af fugle, der trækker mod syd. Mange rovfugle trækker også mod syd i oktober.

Det kan være en sjov aktivitet at sidde og spotte fugle, især hvis man kan genkende dem. Lær de almindeligste rovfugles silhuetter at kende og nyd

det imponerende syn af trækkende rovfugle.

Du kan også bruge en fuglebog eller en fugleapp til at hjælpe dig med at fin de ud af, hvilke fugle det er, du ser. Ef terårstrækket observeres med fordel ved Hyllekrog, Gedser, Hellebæk, Stevns og Stigsnæs.

Som fuglekigger er det vigtigt at have en god kikkert og en notesbog. Du kan bruge denne aktivitet til at lære børne ne at bruge et lille, men meget vigtigt redskab for enhver fuglekigger – og der skal kun bruges tre ting: En fuglebog, en notesbog og en blyant!

Notesbogen hjælper med at holde styr på, hvilke fuglearter I ser og hvor mange fugle der er. Dette er vigtigt, hvis man senere skal registrere sine observationer, så de kan deles og bruges af andre.

DOFs fuglebog som app DOFs Fuglebog er en miniudgave af en almindelig fuglebestemmelsesbog. Den henvender sig især til dem, som ikke kender så meget til fugle, men gerne vil blive bedre til at genkende dem i haven og i naturen. Appen kan hjælpe med at artsbestemme, hvilken fugl man har set, ud fra blandt andet størrelsen og farven på fuglen.

14 | MAGASINET SUNDHED NATUREN KALDER

SPURVEHØGEN

Spurvehøgen er en lille rov fugl, men hunnen kan næ sten være dobbelt så stor som hannen. Hannen er 32-34 cm lang, hunnen 38-40 cm. Hun nen er brun på oversiden og stribet grå og hvid på under siden, mens hannens oversi de er blågrå og undersiden er stribet rustrød og hvid. Spur vehøgen lever både i skove og byer over hele Danmark.

VANDREFALKEN

Vandrefalken er verdens hurtig ste dyr med en dykfart på over 300 km/t. Den er en mellemstor rovfugl med en grå overside og stribet sort og hvid underside. Den har spidse vinger og en lang, smal hale. Der har traditionelt været en meget lille eller slet in gen bestand i Danmark, men de sidste knap 15 år er antallet af fugle vokset og i dag regner man med, at her er mellem 10 og 15 ynglende par. Falken yngler ger ne ved kysten på klinter og klip per, blandt andet på Stevns Klint, Møns Klint og Bornholm.

MUSVÅGEN

Musvågen er den mest al mindelige og udbredte rov fugl i Danmark med adskillige tusinde ynglepar. Musvågen er en mellemstor, ofte brun lig rovfugl lidt større end en krage med brede, afrundede vinger og en afrundet, kort hale. Farven kan variere. En del af fuglene overvintrer i Danmark og kan ses svæven de over åbne markområder, mens resten trækker mod sydvest.

Du kanlæse meget mereom rovfugleog andre trækfuglepå hjemmesiden: dof.dk/fakta-om-fugle
oktober // 2022 | 15 NATUREN KALDER

Det vigtigste at notere i no tesbogen er:

��

��

��

��

��

Lokation: Hvor har du set fuglen?

Tid: Hvornår så du fuglen?

Art: Hvilken art så du?

Antal: Hvor mange var der?

Adfærd: Hvad gjorde fuglen?

Fløj, sov, spiste, svømmede, på træk, rastede

Hvis du vil vide mere om fugle og ideer til spændende aktiviteter så kig med på hjemmesiden: fugleforalle.dk.

VANDRETURE

Det er ikke kun vandrefalken, der kan lide at vandre. Vi er også blevet et ægte vandredyr. Efter corona lukkede hele

Så sunde er dine skridt

4 Gang slanker og styrker musklerne

4 Minimal risiko for skader

4 Er bl.a. med til at forebygge sukkersyge, hjerteproblemer, kræftformer og demens

4 Styrker knogler, led og sener

4 Dæmper gigtsmerter

4 Gavner humøret

samfundet ned, stod naturen klar med åbne arme og masser af dejli ge vandreruter og flere og flere er be gyndt at vandre i naturen. Oktober er perfekt til en god gåtur og naturen

ET SUNDT SAMARBEJDE

Naturvejlederforeningen har nedsat et panel af sundhedsredaktører, som leverer tips og gode råd til, hvad der kan lokke store og små op af sofaen og ud i det fri lige nu. At komme ud i naturen er nemlig godt for alle. Både fysisk og psykisk. Endnu mere inspiration kan du finde på www.natur-vejleder.dk.

er så smuk på denne årstid med alle sine farver.

På din vandretur kan du spotte for skellige fugle og begynde at samle arter i din fuglebog. Der findes også apps, der kan genkende fugle ud fra deres sang, så det kan du også prøve af på din tur.

Naturstyrelsen har lavet nogle van dreapps og der er bygget mange nye shelters ude i naturen, så det har aldrig været lettere at tage på vandring.

Læs eventuelt mere på hjemmesider ne: udinaturen.dk, naturstyrelsen.dk og vandreruter.dk.

Skånsom behandling af jernmangel Vælg aminoJern og få energi til mere Jern bidrager til at mindske træthed • Optages 2-4 gange bedre end traditionelle jerntilskud • Færre gener med lavere dosis ANNONCE 16 | MAGASINET SUNDHED NATUREN KALDER
oktober // 2022 | 17 Ny hjemmeside. Besøg www.magasinetsundhed.org Masser af viden om sund mad

Grønt

smørrebrød

Smørrebrød er et dansk nationalklenodie. I ingen andre lande kender man i den grad til højtbelagt smørrebrød med pålæg og pynt. Samtidig ønsker flere og flere at spise mere grønt. Derfor er også det traditionelle smørrebrød på vej ind i en grønnere tid. Vi præsenterer her syv af Kirsten Skaarups nyfortolkninger af højtbelagt smørrebrød der både har kærlighed til det klassiske smørrebrød, og til sundheden.

Artiskokker og limabønner med sprød blomkål

6 personer

} 100 g limabønner

} 1 lille glas artiskokpesto eller

} 4 artiskokhjerter i olie (+ 2 spsk olivenolie)

} salt, friskkværnet peber, limesaft evt. 1 fed hvidløg

} 10-12 tynde grønne asparges

} et lille stykke blomkål

} 3 spsk olivenolie

2-3 tsk frugteddike

1 tsk gurkemeje

små spirer

Sæt bønnerne i blød mindst 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 35-40 minutter.

Afdryp og afkøl dem. Du kan også bruge bøn ner fra dåse.

Purér bønnerne i en foodprocessor.

Rør artiskokpestoen i bønnepureen. Hvis du bruger artiskokhjerter, så hak dem fint, og tilsæt lidt olie, et drys salt og peber samt et fed presset hvidløg. Rør det i pureen.

Smag godt til med salt, peber og limesaft.

Hæld kogende vand over aspargesene, og lad dem stå 30 sekunder. Afdryp dem.

Høvl ca. 12 små, tynde skiver af blomkålen. Brug gerne et mandolinjern.

Rør olien sammen med eddiken, og tilsæt gur kemejen. Læg blomkålsskiverne i dressingen, og lad dem marinere en halv times tid.

Smør et tykt lag bønnepuré på seks skiver brød. Pynt med blomkålsskiver og asparges.

Drys med små grønne spirer.

VIND BOGEN

Opskrifterne kommer fra bogen ”Grønt Smørrebrød”. Den indeholder 100 opskrifter til det nye grønne frokostbord. Bogen er skrevet af Kirsten Skaarup. Udgivet på Forlaget ALPHA. Vejledende udsalgspris er 249,95 kr. Hvis du er abonnent på Magasinet Sundhed og løser krydsordene, så kan du vinde et eksemplar. Se mere på den sidste side i magasinet.

18 | MAGASINET SUNDHED OPSKRIFTER
}
}
}

Karrysild

4 personer

300 g aubergine

1½ dl koncentreret hyldeblomstsaft

½ dl ris- eller frugteddike

2 laurbærblade

1 tsk allehånde, kan udelades

2 tsk blandede peberkorn, sorte, hvide, grønne, rosenpeber

Karrydressing

1 spsk kokos- eller rapsolie

2-3 tsk karry, afhængig af styrken

1 dl havre-, soja- eller anden fløde

1 dl planteyoghurt

salt, friskkværnet peber, citronsaft, ahornsirup

1 lille æble

Pynt

evt. peberrod

evt. 4 spsk ristet boghvede

1 lille rødløg

karse eller dild

Gulerods- og løgspread med cashewnødder

6 personer

250 g gulerødder

200 g løg

1 spsk spidskommenfrø

½ dl olivenolie

50 g cashewnødder

½-1 dl indkogt appelsinsaft af to appelsiner

citronsaft

salt, friskkværnet peber

Skær gulerødderne i stave og løgene i kvarte. Læg dem i en bageform sammen med spidskommen-frøene.

Hæld olien over, og vend rundt i grøntsagerne. Sæt formen i en 180 gra der varm ovn, og bag grøntsagerne bløde og løgene let brændte, ca. 35 minutter.

Findel cashewnødderne i en foodprocessor.

Purér også de bagte grøntsager, og rør cashew-nødderne i.

Smag godt til med appelsin- og ci tronsaft samt salt og peber. Pynt med strimler af rå gulerod og frisk timian.

Skær auberginen igennem på langs, og skær de to halvdele i ca. 20 fileter i alt.

Bring hyldeblomstsaften i kog sammen med eddike, laurbærblade, allehån de og peber.

Tilsæt auberginen, og lad den simre 5 minutter. Sluk for varmen, og lad file terne afkøle i lagen. Gem lagen, og brug den fx i en salatdressing – eller hvis du, som jeg, ikke bryder dig om rå løg, så skær rødløget i ringe, og kog dem op i lagen et øjeblik. Tag løgringene op, og afkøl dem.

Lav karrydressingen: Varm olien op i en gryde, og tilsæt karryen. Svits karryen et par minutter, og hæld fløden i gryden. Lad den koge lidt ind, og sluk for var men. Lad fløden køle af.

Rør yoghurten i, og smag godt til med salt, peber, citronsaft og sirup.

Skær æblet i meget små terninger, og rør dem i dressingen sammen med de afkølede fileter.

Karrysilden serveres på rugbrød. Du kan pynte med høvlet peberrod, ristet boghvede, løgringe og karse eller dild.

oktober // 2022 | 19 OPSKRIFTER
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}

Rødbedefrikadeller med avocado

frikadeller

100 g perlespelt, perlerug, hel hvede eller andre korn 400 g rødbeder

50 g mandler

50 g skalotteløg

4 fed hvidløg

2 spsk fennikel- eller spidskommenfrø

½ dl olivenolie

2 spsk citronsaft

50 g kikærtemel eller hvedemel

ca. 50 g rasp

salt, friskkværnet peber

olie til stegning

2 avocadoer

syreblade, spiselige blomster

1 økologisk citron

Kog kornene møre i dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Lad dem afkøle, og blend dem let med en stavblender. Der må gerne være en del hele korn.

Findel rødbeden i en foodprocessor (den skal ikke koges). Hak mandlerne mellemfint med en kniv.

Hak løget, og pres hvidløgene.

Knus frøene let i en morter, eller brug stødt fennikel eller spidskommen.

Bland korn, rødbede, mandler, skalotteløg og hvidløg med de valgte frø, olie og citronsaft. Rør melet i, og tilsæt så meget rasp, at farsen bliver fast. Hvis den er for fast, kan der tilsæt tes et par spsk vand.

Smag godt til med salt og peber og evt. flere krydderier. Pres farsen godt sammen i skålen, og lad den hvile en halv times tid.

Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere rasp eller vand i farsen.

Form 16-18 frikadeller af farsen, og steg dem 4-5 minutter på hver side i godt varm olie. Af køl frikadellerne.

Læg to frikadeller på et stykke rugbrød. Pynt med skiver af avocado vendt i citronsaft, blade af rød syre og evt. spiselige blomster. Sæt en tvistet citronskive på toppen.

Skovbundsmadder

Steg løgene i to spsk olie og en spsk sirup på en pande. Læg låg på, og lad løgene simre for svag varme 10-15 minutter afhængig af størrelsen.

Vend rundt i løgene, så de bliver brune på alle sider.

Tag løgene af panden. Del evt. kantarellerne i to, og svits dem i lidt mere olie, til de er bløde.

Tilsæt et par spsk limesaft og et drys salt og peber. Smag godt til.

Smør fire skiver brød med edamamecreme, og fordel løg og svampe ovenpå. Dryp evt. med lidt trøffelolie, og pynt med frisk timian.

Tø bønnerne op, og blend dem med mayo, den valgte urt eller krydderi, 2-3 spsk saft af limefrugten og 1-2 tsk reven limeskal.

Hvis cremen er for fast, så tilsæt 2-3 spsk vand eller lidt mere mayo.

Smag godt til med salt, pe ber, limesaft og -skal samt urter el ler krydderi.

4 personer

12-16 små skalotteløg

olivenolie

1 spsk ahornsirup

150 g kantareller

2 spsk limesaft

salt, friskkværnet peber

½ portion edamamecreme,

evt. trøffelolie

frisk timian

300 g edamamebønner

ca. ½ dl mayo

friske urter som timian eller oregano – eller krydderier som spidskommen eller fennikel

1 økologisk limefrugt

salt, friskkværnet peber

20 | MAGASINET SUNDHED OPSKRIFTER
16-18
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
Edamamecreme }
}
}
}
}

svampepostej

personer

Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.

Hak løgene og svampene fint.

Svits løgene i olien, til de er let gyldne. Tilsæt svampene, og svits ved rask varme i 4-5 minutter.

Tilsæt citronsaften.

Purér halvdelen af svampene og halvdelen af solsikkekernerne. Brug gerne en stavblender.

Rør de blendede svampe sammen med de hakkede svampe og resten af kernerne. Tilsæt cremefraiche

og timian eller oregano.

Smag godt til med tamari og pe ber, evt. også mere citronsaft. Det er vigtigt, at postejen smager af noget.

Hvis du vil optimere postejen med flere proteiner, så blend en dåse kidneybønner eller kikærter med sammen med svampene.

Monicas tomatmad

4 personer

Til tomatmadderne skal du bruge fire skiver førsteklasses rugbrød. To materne skal være søde og solmodne blomme- og/eller cherrytomater.

Skær tomaterne i halve eller kvar te, og læg dem med rund hånd på brødet.

Drys med masser af grøn og rød basilikum samt granatæblekerner, salt og peber.

Stænk rigeligt med vellagret balsamico og koldpresset økologisk jom fruolivenolie over.

Drys med flagesalt.

kvaliteten af olie og balsamico

smagsmæssige oplevelse af

den er lige så enkel, som den er

oktober // 2022 | 21 OPSKRIFTER 4
} 50 g solsikkekerner } 100 g skalotteløg } 400 g svampe, gerne ½ champignon og ½ østershatte } 2 spsk olivenolie } 2 spsk citronsaft } ½-1dl havrecremefraiche } ca. 1 spsk tørret timian eller oregano } tamari } friskkværnet peber Mesterhakket
} 400 g små cherryeller blommetomater i forskellige farver } grøn og rød basilikum } kerner af ½ granatæble } fl agesalt, friskkværnet peber } 4 spsk vellagret balsamico } 6-8 spsk koldpresset jomfruolivenolie
Monica understreger, at
er helt afgørende for den
hendes tomatmad. Og
saliggørende!

NY FORSKNING I ØSTROGEN

Østrogentilskud påvirker effekten af styrketræning hos kvinder i overgangsalderen.

Lektor

Mette Hansen

står bag studiet med kvinder og østrogentilskud.

Foto: Erik Zappon

Kvinder, der styrketræner med østrogen plaster på huden, får tilsyneladende en større muskeltilvækst sammenlig net med en gruppe, der har placebo plaster på.

Det viser et nyt forsøg med 31 sunde, utrænede kvinder i den tidlige overgangsalder. Forsøget strakte sig over 12 uger.

Gennem perioden havde kvin derne enten et placeboplaster el ler et østogenplaster (transder mal østrogenterapi) på maven, når de udførte overvåget styrke træning tre gange om ugen.

”Der var bemærkelsesværdige forskelle på de to grupper af kvinders muskeltilvækst,” for tæller lektor Mette Hansen fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen.

Den gruppe, der fik ekstra østrogen, havde en betydelig større muskeltil vækst. Således var forøgelsen i muskeltværsnitsareal 7,9 procent hos dem, der bar østrogenplaster, sammenlignet med 3,9 procent hos de kvinder, der bar placeboplaster.

”Resultaterne viser et klart plus, når det drejer sig om brug af østrogentilskud i den tidlige overgangsalder. Desuden øges muskeltilvæksten markant over en længere træ ningsperiode, når østrogenniveauet er forhø jet,” siger Mette Hansen.

Hun gør opmærksom på, at kvinder almin deligvis oplever et markant tab af muskelmas se omkring overgangsalderen og at det muligvis hænger sammen med et fald i østrogen.

Samtidig har Mette Hansens studie testet antagelsen om, at østrogen forstærker skeletmuskulaturen hos kvinder, der for nyligt er kom met i overgangsalderen.

”Undersøgelsen viser, at østrogen er et vigtigt hormon for kvinder, der vil forsøge at øge mu skelmassen via styrketræning. Efter 12 uger så vi, at stigningen i helkropsfedtfri masse var 5,5 pro cent i gruppen, der fik østrogen, mod 2,9 procent i placebogruppen,” siger Mette Hansen.

Placegruppen mindskede den samlede fedtmasse på lår og organer, imens østrogengruppen ikke tabte sig. Østrogentilskuddet modvirker så ledes, at man gennem træningen taber fedt.

22 | MAGASINET SUNDHED ØSTROGEN

Samtidig ople ver kvinderne i østro gengruppen de største positive ændringer i for eksempel kolesteroltallet.

Begge grupper forbedrede mar køren for regulering af langtids blodsukker - dog i højest grad østrogengruppen.

Overordnet slår Mette Hansen det fast, at det er vigtigt at træne i over gangsalderen, uanset om man vælger at gå i hormonbehandling eller ej.

”Selvom stigningen i muskelmasse var mindre hos de kvinder, der ikke fik ekstra østrogen, var der stadig en positiv udvikling i placebogruppen. Derfor understreger forskningsresultatet også, at alle kvinder kan optimere deres risikoprofil gen nem træning,” siger Mette Hansen og tilføjer:

”Uanset om man tager østrogentilskud eller ej, har fysisk træning en positiv effekt på majoriteten af livsstilrelaterede sygdomme og giver flere kræfter til at være fysisk aktive langt ind i alderdom men. Det, der har allerstørst effekt, er træningen i sig selv. Den skaber en selvforstærkende proces af stor betydning for den individuelles frihed og livskvalitet.”

Forskerne bag studiet er i gang med at søge om midler til et samarbejdsstudie med Københavns Universitet, hvor de vil følge en større gruppe af kvinder med forskelligt fysisk aktivitetsniveau hen over overgangsalderen. Studiet skal belyse betyd ningen af fysisk aktivitet i forskellige doser, inten sitet og typer for den mentale sundhed, hjertesund hed og muskelfunktion.

Artiklen er forfattet af redaktør på Magasinet Sundhed, Nils Sjøberg, og Line Rønn fra Aarhus Universitet.

TIL

ANNONCE UDHOLDENHED
MERE Oplev en øget udholdenhed og energi til at kunne mere med Ginsana® som bidrager til blandt andet udholdenhed og følelsen af mere energi. Veldokumenteret kosttilskud - studier viser blandt andet at Ginsana® øger iltoptagelsen og mindsker mælkesyre i musklerne for raske atleter. Det bidrager til en større udholdenhed og hurtigere restitution. Fås i udvalgte Helsam-butikker og helsekostforretninger samt på novasel.dk. oktober // 2022 | 23 ØSTROGEN

Find det på apoteket

Rejsesæt

Smart lille tandplejesæt, til når du er på farten.

Indeholder: ultra soft tandbørste, Whitening tandpasta og to mellemrumsbørster

Er så lille, at det passer i enhver taske.

Fås i 6 forskellige farver.

Kan købes på curaprox. dk, matas.dk og på apotekernes hjemmesider.

Hvad kan GluteoStop® gøre?

GluteoStop® kan ikke erstatte en glutenfri diæt!

GluteoStop® er udviklet til per soner, der i forvejen lever på en glutenfri diæt, og som kan hjælpe til med at nedbryde gluten, i til fælde af, at gluten bliver indtaget utilsigtet.

Kan personer med cøliaki også anvende GluteoStop®?

Grundlæggende er svaret «ja»

Ved den rigtige anvendelse af GluteoStop® kan enzymet, hjælpe med at reducere utilsigtet indtag af gluten.

For personer med cøliaki, er det særligt vigtigt at mindske belast ningen med gluten.

GluteoStop® er let at anvende og indtages umiddelbart ca. 10 mi nutter før et måltid.

Få mere information om GluteoStop´s på gluteostop.com/dk eller tlf.: 4827 7110.

FIT Smerteplaster Knæ

FIT004 er specielt designet til knæet og anvendes ved knæsmerter, senebetændelse, inflammation og overbelastningsskader.

Fit-plastrene indeholder ingen medicin, og de er dermatologisk testet på sart hud. Fit-plastre reflekterer kroppens egen infrarøde varmebølger, og der mærkes en effekt op til 8-9 cm ind i kroppen.

Der findes også plastre til albue, lænd, skulder og ryg/nakke m.m. Læs mere på fit-plaster.dk/ eller ring tlf.: 3688 9905.

UDO’s CHOICE® bifido- og mælkesyrebakterier

UDO’s CHOICE® byder på en bred vifte af specialiserede produkter med bifido- og mælkesyrebakterier. Det er muligt at finde en god sammensætning af bifido- og mælkesyrebakterie til hele familien i høj kvalitet.

Et eksempel er UDO’s CHOICE® Super Advanced Adult, som er et af de kraftigste mælkesyrebakterieprodukter på det danske marked. Udo’s Choice® Super Advanced Adult indeholder 4 forskellige Lac tobacillus bakterier samt 3 forskellige Bifidobakterier. Der er samlet set 34 milliarder levedygtige Bifidobakterier per kapsel - se fordelin gen i tabellen.

Læs mere på: panacea.dk eller tlf.: 48 277 110.

Lactobacillus casei 10.200.000.000

Lactobacillus rhamnosus 6.800.000.000

Lactobacillus acidophilus 3.400.000.000

Lactobacillus plantarum 3.400.000.000

Bifidobacterium bifidum 3.400.000.000

Bifidobacterium breve 3.400.000.000

Bifidobacterium longum 3.400.000.000

Spirularin® HS - en helt naturlig beskyttelse og behandling af herpes

Forkølelsessår skyldes herpes simplex virus og plager mange danskere og næsten altid på det værst tænkelige tidspunkt.

En effektiv og skånsom creme ekstraheret fra en mikroalge kan forhindre, at virus infice rer en af dine raske hudceller.

Spirularin HS beskytter dine læber ved bare 2 daglige påsmøringer

Tip: cremen fås i helsekostbutikken og kan bruges forebyggende, så du helt undgår at få problemet.

Tip 2: cremen udtørrer ikke læberne, men holder dem velnærede og øger celledannel sen så problemet hurtigt forsvinder.

Læs mere på: spirularin.dk eller find pro duktet i helsekostbutikker eller på udvalgte apoteker.

SanoKardio® - unikt tomatekstrakt for et sundt hjerte

SanoKardio indeholder et prisbelønnet, koncentreret tomatekstrakt. Indholdet af naturlige mikronæringsstoffer svarer til, at man spiser 6 tomater af bedste kvalitet.

Naturlige carotenoider og plantesteroler

Ekstraktet i én kapsel SanoKardio in deholder blandt andet 15 mg lycopen, 15 mg phytosteroler, 7 mg E-vitamin og betacaroten.

Sano Kardio indeholder thiamin og effekten på hjertet er doku menteret ved klinisk forskning.

Effekten af SanoKardio ses efter 30-90 dage. Dosis er 1 kapsel dagligt.

Køb SanoKardio i helsekostbutikken, på udvalgte apoteker eller på: sanokardio.dk

24 | MAGASINET SUNDHED

Lipinorm A-800

Størstedelen af alle voks ne kender vigtigheden af et normalt kolesterolniveau. Typisk stiger kolesterolind holdet i blodet med alderen, men ved at vælge sunde kost- og motionsvaner kan man selv gøre meget for at holde kolesterolniveauet i blo det normalt.

Lipinorm A-800 er et kosttilskud og en naturlig hjælp til dig der gerne vil bevare et normalt niveau af fedtstoffer i blodet (koleste rol og triglycerider). Lipinorm A-800 indeholder ekstrakt af artiskok, som bidrager til at vedligeholde et normalt fedtindhold i blodet eller ligefrem sænke det, rød gær-ris med 2,85 mg Monacolin K, thiamin (Vitamin B1) der bidrager til en normal hjertefunktion samt ekstrakt af oliven (frugt).

Lipinorm A-800 er et godt valg til at supplere de andre gode va ner, som forbedrer og bibeholder et godt helbred.

Velzina

Naturlægemiddel med Perikum

For nogle mennesker, kan de mørke måneder være en periode præget af nedtrykthed, modløshed og tristhed. Heldigvis er der hjælp at finde på helsehylden.

Velzina har været på markedet i 30 år, og er et naturlægemiddel, der anvendes ved nedtrykthed, modløshed og tristhed. Velzina kan give en mærkbar effekt på kun få uger.

Velzina fås som en kapsel lavet af gelatine. Hvis du ikke vil spise gelatinekapslen, eller måske har problemer med at sluge den, så kan du åbne kapslen, og indtage indholdet med en spiseskefuld yoghurt eller lignende. Dette kan f.eks være en god løsning hvis man er vegatar eller veganer.

Læs altid indlægssedlen omhyggeligt inden du starter med at anvende Velzina. Indikationer: Naturlægemiddel ved nedtrykthed, modløshed og tristhed. Bivirkninger: Lysfølsomhedsreaktioner i form af hudkløe og rødme af huden kan forekomme, fortrinsvis hos personer med lys hud. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis der ikke opnås effekt indenfor 4-6 uger, bør behandlingen ikke fortsætte. Forsigtighed bør udvises ved samtidig indtagelse af perikon og andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan ikke anbefales. Dosis (voksne): 1 kapsel dagligt. Ved særlige behov: 2 kapsler dagligt. Pakninger: 30 kapsler og 90 kapsler. Læs vejledningen på indlægssedlen omhyggeligt. MT nr. 6164598

Cynaflora

Når den fede julemad forstyrrer fordøjelsen og du føler dig oppustet og utilpas - så kan Cynaflora hjælpe.

Cynaflora er sammensat af en række planter: gul ensian, der er kendt for at fremme fordøjelsen, artiskok der kan modvirke oppu stethed og mælkebøtte der bidrager til velvære efter måltidet. Mari etidsel og artiskok støtter leverens funktion, især i forbindelse med fordøjelsen af fedtstoffer.

Derudover bidra ger artiskok også til at vedligeholde en normal fordøjelse og vedlige holde velvære efter et måltid. Artiskok virker mildt ”udrensende”. Du får altså sat gang i at skille dig af med af faldsstofferne, som produceres når kroppen metaboliserer den mad, vi har spist.

Immustrong

De kolde, mørke måneder gør det mere attraktivt at droppe udendørsaktiviteterne og i stedet blive indenfor i varmen. Det er dog langt bedre at komme ud i den friske luft og få pulsen op, for det booster vores i forvejen hårdtarbejdende immunforsvar.

Vær god ved dig selv, spis sundt og få pulsen op – det er den bedste måde at give vinteren baghjul! Dertil kan et kosttilskud også være en god ide til at booste dit immunforsvar!

Immustrong er et kosttilskud, der bl.a. indeholder haritaki, der styrker immunsystemet samt reishi og planten astragalus, der understøtter de naturlige forsvarsmekanismer især ved belastende omgivelser. Derudover indeholder Immustrong også vitamin D, der bidrager til immunsystemets normale funktion.

Roseberry

Somme ren nærmer sig, og det erC dejligt at få en kølig dukkert i sommervarmen. Mange kvinder er dog ikke opmærksomme på det våde badetøj. Med vådt badetøj medfølger nedkøling og mange mærker ikke dette pga. fordampningen, men det er lige præcis kulden og fugten, der er den store synder.

Roseberry, et innovativ kosttilskud, som indeholder en unik kombination af ekstrakt af tranebær og hibiscus samt vitamin C, kan være en hjælp. Hibiscus, som er en af ingredienserne i Roseberry, bidrager nemlig til urinvejenes normale funktion.

Roseberry indtages inden sengetid og du kan selv støtte op om den naturlige rensefunktion ved at drikke rigeligt med vand om dagen, så urinvejene bliver skyllet grundigt igennem.

TASECTAN® AF

- Hurtig og effektiv behandling af diarré

Tasectan® AF mod diarré symptomer, til både små børn og voksne.

Fås som pulver eller tabletter og er særlig velegnet til f.eks. rej sediarré, diarré forårsaget af virus eller bakterier, fødevare induceret diarré eller diarré forårsaget af indtagelse af lægemidler.

Tasectan® AF gendanner tarmvæggens normale funktion og er specifikt formuleret til at kontrollere og reducere symptomer relate ret til diarré af forskellige årsager.

Tasectan® AF består af vege tabilske ingredienser, der virker ved at danne en beskyttende film hen over tarmslimhinden som forhindrer skadelige bakterier og virus at komme i kontakt med tarmvæggen. På den måde udskilles de skadelige bakterier og virus, så tarmens normale funktion kan genop rettes hurtigt.

Tasectan® AF reducerer således hyppigheden og varigheden af diarré-episoder.

Læs mere på www.tasectan.dk

Tasectan® AF med 8 breve eller tabletter kan fås på apoteket. Pris kr. 89,00.

oktober // 2022 | 25

Kidneybønner

Navn og familie

Kidneybønner er en bønneplante (Pha seolus vulgaris) og findes i det, vi på dansk kalder ærteblomstfamilien (Fa baceae). Det er familien for bønner og bælgfrugter. Kidneybønner hedder kid neybeans på engelsk. De har fået det danske og engelske navn, fordi de ligner et menneskes nyre. Det engelske ord for nyre er kidney.

Protein

Kidneybønner er blandt de planteba serede fødevarer, der har mest pro tein. Men de er ikke et ”komplet protein”. Det betyder, at du ikke kan nøjes med at få protein fra kidneybønner.

Det ville nemlig ikke opfyl de behovet for alle de essentiel le aminosyrer, som din krop har brug for.

Bønner er et billigt alternativ til kød og bliver spist mange steder i verden, hvor man ikke har ad gang til at spise kød hver dag.

Blodsukker

Kidneybønner har et lavt glykæmisk indeks (GI), som er udtryk for, hvor dan fødevarer påvirker dit blodsuk ker efter et måltid. De indeholder godt med resistent stivelse. Risiko en for type 2 diabetes bliver mindsket, når man spiser fødevarer med et lavt glykæmisk indeks. Uanset om du lider af diabetes, så gør bønner det

nemmere at holde styr på blodsukkeret og mindske risikoen for kroniske sygdomme.

Bønner har et stort indhold af amylose. Amylose er svært fordøje ligt, hvilket betyder, at fordøjelsen tager længere tid. Blodsukkeret for holder sig derfor mere i ro, når man spiser bønner, end mange andre kul hydrat- og stivelsesrige fødevarer.

Fedme

Mange studier dokumenterer, at ind tag af bønner mindsker risikoen for overvægt. Et studie med 30 stærkt overvægtige voksne viste eksempelvis, at de opnåede større vægttab, når der indgik bøn ner i deres kost.

Der er forskellige faktorer, som bidrager til vægttab. Men de to vigtigste er fibre og pro tein. Bønnerne er rige på fibre og protein, der gør, at man føler sig mere mæt og indtager færre kalorier.

26 | MAGASINET SUNDHED
TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

Risiko

Røde kidneybønner indeholder mere phytohemagglutinin end man ge andre bønner. Det betyder, at de er mere “giftige” end de fleste an dre bønner.

Symptomerne på forgiftning kan være mere akutte, så der er behov for indlæggelse. 5 kidneybønner, der er rå eller kogt for lidt, det er nok til at give svimmelhed, diarré, opkast, mavesmerter m.v.

Men hvis du lader bønnerne stå i blød og koger dem, så kommer du af med risikoen. Læg dem i blød i mindst 5 timer og i rigeligt med vand, inden de koges, og kog dem i mindst 10 minutter ved 100°C. Det kan være en god idé at koge dem i længere tid, blot for at være ekstra sikker.

Kidneybønner på dåse er ufarlige, fordi de allerede er kogt. Du behøver altså ikke at koge dåsebønnerne.

Rå og underkogte bønner har

Madlavning

Hvis du bruger kidneybønner fra en dåse, begynder du ved at hælde dåsevandet fra og skylle bønnerne i koldt vand.

Hvis du bruger tørrede bønner, be gynder du ved at skylle bønnerne og fjerne snavs og eventuelle småsten. Kom nu bønnerne i blød i mindst 5 timer i rige ligt vand.

Kog bønnerne i rigeligt vand. Start ved høj varme i mindst 10 minutter og skru nu ned for varmen. Lad bønnerne koge i 1-2 timer. Det er vigtigt, at de bliver or dentligt kogt. Læs mere om dette under afsnittet ”Risiko”.

Kogetiden afhænger af, hvilken konsi stens du ønsker, og hvor længe bønnerne har været i blød. Når bønnerne er kogt, hælder du kogevandet fra og skyller bøn nerne i koldt vand.

Kidneybønner har en mild smag og gør sig godt i supper, gryderetter og sa later. Bønnerne bliver ofte spist i retter med ris. Kidneybønner bevarer formen, når de bliver kogt. Det gør dem glimren de i eksempelvis chili con carne. Du kan koge bønnerne, men kan også bruge dem i retter, der varmes i ovnen.

Kilder, der er anvendt i artiklen: Healthline.com Medicalnewstoday.com Verywellfit.com Webmd.com

mange “antinutrients”, som er stof fer, der svækker optaget af vitaminer og mineraler. Rå og underkogte bøn ner hæmmer eksempelvis optaget af jern og zink.

De ”antinutrients”, der findes i rå kidneybønner, kan du som regel komme af med ved at lægge bøn nerne i blød og ved at koge dem or dentligt. Hvis bønnerne har været i blød og er ordentligt kogt, væk ker de alene grund til bekymring,

hvis du i forvejen lider af en jern- el ler zinkmangel. I dette tilfælde, så gi ver det god grund ikke at spise for mange bønner.

Nogle mennesker oplever, at bøn ner giver ubehag i maven. Hvis du oplever ubehag i maven, når du spi ser bønner, så kan du begynde med kun at spise bønner i små mængder. Det giver maven tid til at vænne sig til bønnerne, og du kan gradvist begyn de at spise flere.

oktober // 2022 | 27 TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

SORTE BØNNER

NAVN OG FAMILIE

Bønnerne har fået navnet “black turtle beans”, fordi de er mør ke, hårde og kan ligne et skjold. ”Black turtle beans” kaldes ofte blot for ”black beans”, selvom det kan skabe forvirring, da der er fle re forskellige bønner, som alle er sorte og kaldes ”black beans”. Her i artiklen bruger vi alligevel betegnelsen sorte bønner. De er en type af almindelige bønner (Phaseolus vulgaris) og er i ærteblomstfamili en (Fabaceae).

VEGETARER M.V.

HISTORIE

Sorte bønner har været en be standdel af kosten i Syd-, Mellemog Nordamerika de sidste 7.000 år. Bønner spiller fortsat en stor rolle i lande med fattigdom og er eksem pelvis en fast del af kosten i Bra silien og Mexico. I Brasilien bliver bønner ofte spist sammen med ris. De er billig kost og bidrager med vigtig næring. Sorte bønner ind går i den brasilianske nationalret feijoada.

Personer, der spiser lidt eller intet kød, risikerer at mangle protein, jern og aminosyrer. Sorte bønner bidrager med masser af protein, jern og aminosyrer og er derfor fantastisk gavnlige for disse per soner. Personer, der ikke indtager mejeriprodukter, risikerer også, at det går ud over knoglerne. Men her kommer sorte bønner også til stor gavn. Bønnerne indeholder nem lig fosfor, kalcium, magnesium, mangan, kobber og zink, der alle er vigtige for stærke og sunde knog ler. Bønnerne bidrager desuden med konsistens og mæthedsfornemmelse som erstatning for kød. Bønner er derfor særdeles populæ re blandt vegetarer m.v.

FIBRE

En kop sorte bønner opfylder cir ka halvdelen af det daglige behov for fibre. Fibre er godt for hjer tet og mindsker risikoen for nogle hjertelidelser og kræftformer.

Sorte bønner er en glimrende kilde til fiber. På grund af deres fi berindhold så hjælper sorte bøn ner til at undgå forstoppelse og at sikre en god fordøjelse.

FEDME

Personer, der jævnligt spiser bøn ner, har mindre sandsynlighed for overvægt. Studier har vist, at per soner, der spiser bønner, får min dre sandsynlighed for overvægt end personer, der spiser andre former for kost. Forskere mener, det skyldes, at bønner er rige på protein, fi ber og langsomt fordøjelige kul hydrater. De bidrager til en større mæthedsfornemmelse, der varer i længere tid.

Sorte bønner består af lang somt fordøjelige kulhydrater og resistent stivelse. Det betyder, at kulhydraterne i sorte bønner lang somt omdannes og nogle af dem bliver slet ikke fordøjet. De bi drager også med brændstof til de sunde mave- og tarmbakterier.

Kostfibre er en vigtig faktor i bestræbelserne på at opnå et vægttab eller holde en sund vægt. Fiberrige fødevarer gør, at man føler sig mæt og mindsker altså appetitten.

28 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

MADLAVNING

Når du laver mad med tørrede bøn ner, så er det vigtigt at skille sig af med eventuelle småsten og snavs, der kan være i posen.

Tørrede bønner skal i blød, før du bruger dem. Så optager de vand og bliver bløde. Det gør, at bønnerne bliver nemmere at fordøje. Når du lægger dem i blød, så mindsker det stoffer, der kan give fordøjelsesbe svær og svække optaget af vitaminer og mineraler.

En af de bedste metoder til at forberede bønnerne kaldes “hot soak.” Kom 10 kopper koldt vand og 2 kopper bønner i en gryde.

Bring gryden op på kogepunk tet og lad den koge i 2-3 minut ter. Tag gryden af blusset og lad den stå ved stuetemperatur i 4 timer. Kom bønnerne i en si og skyl dem. De er nu klar til at blive brugt i din madlavning.

En af de andre populære meto der foregår ved at skylle bønnerne og

lægge dem i blød i mindst 8 timer, for at få det bedste resultat. Du ved, at de har været længe nok i blød, når du nemt kan skille en bønne ad med dine fingre.

Der er andre lande, hvor de bruger bønner langt mere, end vi er vant til i Danmark. Men der er talrige muligheder for at bruge bønner i din mad lavning. Du kan for eksempel mose

dem eller bruge dem hele i supper og gryderetter. Bønner gør sig faktisk glimrende i bagværk. Prøv for ek sempel med kogte bønner eller bøn ner fra en dåse i din næste brownie. Bønner bidrager med ekstra protein og fiber i bagværk.

Bønner er glimrende i salater, hvor de giver dig jern, protein og fiber og en bedre mæthedsfornemmelse.

oktober // 2022 | 29 TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

KRÆFT

Forskning viser, at en kost, der er rig på bønner, kan mindske risiko en for nogle kræftformer, for ek sempel mave- og tarmkræft.

Selen er et mineral, der er sjæl dent forekommende i frugt og grønt. Men mineralet findes i sorte bønner. Det gavner leveren zymerne og hjælper således med at afgifte kroppen og skille sig af med kræftfremkaldende stoffer. Selen er desuden med til at fore bygge inflammation og bremse tumorvækst.

Sorte bønner er også rige på fo lat, som spiller en rolle i DNA-syntese og reparation. Det hindrer kræftceller i at mutere.

Når du indtager fibre, sænker du risikoen for kræft, og blandt andet for tarmkræft.

OPBEVARING

Opbevar tørrede bønner i en luk ket beholder - for eksempel den pose, de kom fra - et tørt og køligt sted. Køkkenskabet er udmærket.

De kan holde sig i op til et år. Når de er kogt, så kan sorte bøn ner alene holde sig i op til 5 dage i køleskab eller et halvt år i fryseren.

BLODSUKKER

Sorte bønner holder blodsukkeret i ro. Studier har eksempelvis do kumenteret, at blodsukkeret bli ver holdt mere i ro, når man spiser bønner og ris, end når man alene spiser ris. Effekten på blodsukke ret kommer personer med diabetes til særligt stor gavn.

KØB AF

Sorte bønner kan købes året rundt. Hvis du køber bønner på dåse, så vælg med lavt saltindhold. Hæld dåsevandet fra og skyl dem inden brug for at mindske saltind holdet mest muligt. Forskning vi ser, at man kommer af med næ sten halvdelen af saltindholdet ved at hælde vandet fra og skyl le bønnerne.

Du kan også købe dem tørret og i pose. Resistent stivelse funge rer som prebiotika, der er gavn ligt for maven. Tørrede bønner har mere resistent stivelse end bøn ner på dåse.

Tørrede bønner er billige i sam menligning med bønner på dåse.

Fordelene ved bønner på dåse er til gengæld, at du ikke behøver at tænke på at lægge dem i blød og at de kan bruges med det samme.

Tørrede bønner fås i pose. Så det kan være vanskeligt at sorte re dem. Men kig så vidt muligt ef ter hele bønner, som har en pæn og glat overflade og skinner. Hvis der er små huller i bønnerne, kan det være tegn på, at de er angrebet af insekter.

RISIKO

Det kan være vanskeligt for krop pen at fordøje bønnerne og det betyder, at de eventuelt kan give ubehag og luft i maven.

Hvis du oplever den slags pro blemer, når du går i gang med at spise bønner, så kan det være en idé at introducere dem langsomt i din kost.

Det mindsker også sandsynlig heden for ubehag, hvis du lader bønnerne stå i blød i længere tid.

Allergi over for sorte bønner er rimeligt sjældent forekommen de. Der er størst sandsynlighed for allergi blandt personer, som er allergiske over for peanuts eller soja. Hvis du er allergisk over for andre bønner, så kan det være en idé at passe på med dit indtag af sorte bønner.

Kilder, der er anvendt i artiklen: Healthline.com Medicalnewstoday.com Verywellfit.com Webmd.com 30 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER
oktober // 2022 | 31 ANNONCE

FAVA

HISTORIE

Favabønner har en lang historie i Euro pa. Det er en af de ældste planter, der er blevet dyrket og blandt de simpleste at dyrke. De blev en del af kosten i Middel havsområdet for flere tusinde år siden.

I det antikke Grækenland og Rom blev bønner brugt til at stemme med. En hvid bønne blev brugt til at stemme Ja og en sort bønne betød Nej.

Selv i dag bliver ordet koukia brugt i betydningen at stemme. Bønner var mad til de døde, for eksempel i den årli ge Lemuria festival. Det antikke, romer ske familienavn Fabius og navnet Fabian skyldes denne bønne.

Traditionen lyder, at italienerne sår favabønner den 2. november (Allesjæ lesdag). Små kager, der ligner favabøn ner, kendes som fave dei morti – de dødes bønner.

NAVN OG FAMILIE

Favabønner (Vicia faba) findes i det, vi på dansk kalder ærteblomstfamili en (Fabaceae). På dansk hedder de he stebønne, favabønne, fababønne eller valsk bønne.

Navnet hestebønne har de fået, fordi de blev anvendt som dyrefoder. Den store næring og det høje proteinindhold gjorde dem velegnede som foder til heste.

På dansk, svensk og norsk betyder ”valsk” eller ”välsk” noget, der er

sydlandsk eller fremmed og især om fransk eller italiensk.

Fava eller faba kommer af plantens latinske navn (Vicia faba) og som skyl des, at planten er i familien Fabaceae.

På engelsk kendes den som hor se bean, fava bean, faba bean eller broad bean.

Sicilien oplevede engang, at høsten af alt andet end bønner slog fejl. Sici lien hyldede Sankt Josef og favabønner blev således en tradition på alteret på Sankt Josef Dag.

Det er en tradition blandt romer ske familier at spise friske favabønner den 1. maj.

Nogle mennesker bærer en favabøn ne som symbol på lykke og tror på, at så længe man bærer en bønne, så vil man aldrig lide nød.

I Portugal og Spanien bager man en julekage kaldet bolo Rei eller roscón de reyes (kongens kage) med en favabøn ne indeni. Den, der får bønnen, skal købe næste års kage.

En lignende tradition findes i Frankrig, hvor en tørret bønne bliver anbragt i galette des rois. Den, der får bønnen, bliver måltidets konge eller dronning.

32 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

En kop favabønner bidrager med knapt halvdelen af det daglige behov for fibre. Bønnerne er også en kilde til protein.

En kost, der er rig på fiber og pro tein, styrker mæthedsfornemmelsen, som gør, at man indtager færre kalori er og bedre kan tabe sig eller holde en sund vægt.

Talrige studier har dokumenteret, at man føler sig mere mæt og mindsker sit daglige kalorieindtag, når man spi ser mere protein. Studier har ligeledes vist, at personer, der spiser godt med fi bre, har nemmere ved at tabe sig.

Du kan altså få nemmere ved at opnå din ønskede vægt, hvis du gør favabøn ner til en fast del af din kost.

MADLAVNING

Favabønner kan spises i måltider el ler som snack. Kog bønnerne kort varigt, før du kommer dem i en skål med isvand. Isvandet blødgør det voksagtige lag og gør det nemmere at pille laget af.

Pillede bønner kan dampes og blandes med olivenolie, salt og peber og spises hele. Eller de kan moses og spises på brød eller i retter.

Når du bager bønnerne, så begynd med at koge dem i 30 minutter. Hæld vandet fra og tilsæt olivenolie, salt og peber. Spred dem ud på en bageplade og bag dem i 30 minutter ved 190°C. Kogte favabønner kan eksempelvis bruges i salater, risretter, risotto, pa sta, supper og på pizza.

RISIKO

Det kan give nogle mennesker ubehag i maven at spise bønner. Symptomer ne skyldes raffinose, der er en form for kulhydrat, som er ufordøjeligt.

Det kan være en god idé at lade bøn nerne stå i blød i flere timer, for at und gå ubehaget. Det kan nemlig mind ske, hvor meget raffinose, der findes i bønnerne.

Du kan også nøjes med at spise mindre portioner af bønnerne, indtil din mave har vænnet sig til dem. Nogle mennesker oplever også, at ubehaget mindskes, hvis de drikker rigeligt med vand ved måltidet.

Kilder, der er anvendt i artiklen:

Healthline.com Medicalnewstoday.com Verywellfit.com Webmd.com
oktober // 2022 | 33 TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

PINTO BØNNER

Pintobønner er omfattet af de almindelige bønner (Phaseolus vulgaris) og i ærteblomstfami lien (Fabaceae).

Pintobønner har en rød brunlig farve. Det siges, at hver pintobønne forestiller et male ri og på spansk betyder “pinto” malet. På spansk hedder bøn nerne ”frijoles pintos”, der betyder malede bønner.

På brasiliansk portugisisk er navnet ”feijão carioca” – cario ca bønner. Befolkningen i Rio de Janeiro kaldes carioca, men navnet på bønnen skyldes gri se med dette navn og lighed mellem grisenes og bønner nes farve.

Pintobønner bliver ofte anvendt i brasiliansk madlav ning. Bønner har spillet en cen tral rolle i brasilianeres kost i over 5.000 år sammen med ris, maniok/kassava, majs, kartof ler, yams m.v. Pintobønner er også en vigtig del af det span ske og mexicanske køkken.

PROTEIN

Det store indhold af jern og pro tein gør pintobønner til et glim rende alternativ til kød.

Mange vegetarer og vegane re spiser bønner for at dække behovet for protein. Det er med god grund. Pintobønner indeholder nemlig rigeligt med protein. Men vær opmærksom på manglen af nogle af de essentielle aminosy rer og B12 vitamin.

Pintobønner er ikke et ”kom plet protein”, hvilket betyder, at de ikke indeholder alle de essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for fra maden.

Personer, der ikke spiser kød, kan derfor ikke nøjes med at hol de sig til protein fra pintobønner. De bør spise en række forskellige plantebaserede fødevarer, for at dække det samlede behov for essentielle aminosyrer. Spis eksem pelvis fuldkorn, nødder og frø.

Pintobønner indeholder ikke B12 vitamin, som er essentielt for hjernen og nerverne og for de røde blodceller. B12 findes mest af alt i animalske fødevarer som kød, fjerkræ, æg, fed fisk, skaldyr og mejeriprodukter. Nogle plantebaserede fødevarer er beriget med B12.

34 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

HVOR

Pintobønner er de mest populære bønner i USA og Mexico. De bruges typisk i burritos, tacos og tor tillas m.v.

Ris og pintobønner er almin deligt i områder, hvor man ikke har adgang til kød. Kombinatio nen af ris og bønner opfylder stort set alle de essentielle aminosyrer, som mennesker har brug for.

Majs og pintobønner er en anden kombination. Majs supple rer bønnernes relative mangel på methionin og cystin.

Pintobønner er eksempelvis glimrende i supper, gryderetter, risretter, burritos, tacos, chili con carne og salater.

Hvis du bruger tørrede bønner, så begynd med at skylle dem. Kom af med snavs og fjern de bønner, der er knæk kede og ødelagte.

Du kan lade bønnerne stå i blød i nogle timer inden kogning. Det for korter kogetiden. Du kan for eksempel komme dem i en skål med rigeligt vand og lade dem stå i blød natten over.

Kogning foregår ved at dække bøn nerne med vand i en stor gryde. Nogle

anslår tre kopper vand til en kop bøn ner. Bring gryden op på kogepunktet og skru så ned for varmen og lad dem simre, indtil de er møre. Det er svært at give et præcist svar på kogetid, da den afhænger af, hvor længe bønner ne har været i blød og hvor møre du ønsker dem.

Hvis du foretrækker at købe dåse bønner, så hold dig for øje at de ofte er i en lage af salt, sukker eller tilsætnings stoffer. Sørg for at skylle dem først. Man kommer af med cirka halvdelen af saltindholdet ved at hælde dåsevandet fra og skylle bønnerne i rent vand.

FIBRE

FOLAT

Pintobønner er en glimren de kilde til folat. En kop pinto bønner giver dig næsten hele dit daglige behov for folat, som er essentielt for celler og væv i kroppen og for blodcellernes funktion.

Folat er et B-vitamin, der booster produktionen af røde blodceller. Når du spiser bøn ner, får du også dækket en stor del af dit daglige behov for blandt andet mangan, der li geledes er vigtigt for nerverne.

En kop kogte pintobønner op fylder halvdelen af dit dagli ge behov for fibre. Når du spi ser godt med fibre, så gavner det dit hjerte, blodsukker, ko lesterol, fordøjelse, maven og tarmene.

Det hjælper også til vægttab eller til at holde en sund vægt. En fiberrig kost reducerer ri sikoen for at dø af kræft eller hjertesygdomme.

Pintobønner er desuden rige på protein. Både prote in og fiber gør, at du føler dig mere mæt og i længere tid. Når du føler dig mæt, så spiser du ikke så nemt for meget og du kan bedre opnå eller holde en sund vægt.

MADLAVNING
oktober // 2022 | 35 TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

RISIKO

Nogle mennesker oplever ubehag i maven, når de spiser bønner. Ube haget skyldes raffinose, der er en slags kulhydrat, som er ufordøjeligt.

Du kan mindske eller helt undgå ubehaget ved at komme bønnerne i blød i flere timer inden madlavning.

Det kan nemlig reducere, hvor meget raffinose, der er tilbage i bøn nerne. Du kan også vælge at spise nogle mindre portioner af pintobøn ner – indtil din mave er blevet vant til

dem. Nogle mennesker oplever også, at de undgår ubehaget, hvis de drik ker godt med vand til måltidet.

Der er større sandsynlighed for, at du er allergisk over for pintobøn ner, hvis du er allergisk over for soja eller peanuts. Hvis du ved, at du er allergisk over for soja eller peanuts, giver det altså god grund til at være forsigtig med pintobønner.

”Antinutrients” er en beteg nelse for stoffer, der svækker op taget af vitaminer og mineraler.

Pintobønner indeholder også ”an tinutrients”. I langt de fleste tilfæl de vækker det dog ingen grund til bekymring. De er kun et problem, hvis du indtager bønner i usædvan ligt store mængder, eller hvis du har en sygdom, der gør, at du har svært ved at få dækket dit behov for vitaminer og mineraler.

Du kommer desuden af med de fleste ”antinutrients” ved at lade bønnerne stå i blød i nogle timer in den madlavning.

KØB AF

BLODSUKKER OG KOLESTEROL

Pintobønner bidrager til god blodsukkerkontrol. Selvom de indeholder kulhydrater, så får de ikke blodsukkeret til at stige.

De har nemlig et lavt glykæmisk indeks (GI), som er udtryk for, at blodsukkeret forholder sig i ro. Det store indhold af fiber og protein i pintobønner bidrager ligeledes til et roligt blodsukker.

De fordøjes og optages lang somt i blodbanen. Det siges som regel, at blodsukkerkon trol er til gavn for personer med diabetes – men det er faktisk til gavn for os alle sammen.

Det sænker LDL (dårligt) ko lesterol, når man spiser pinto bønner. Lavere LDL kolesterol er ensbetydende med en mind sket risiko for hjerteproblemer.

OPBEVARING

Opbevar tørrede bønner i en lukket beholder et mørkt og kø ligt sted. Det kan for eksempel være den pose, de kom fra, og med en elastik på. Hvis de op bevares korrekt, så kan tørrede bønner sagtens holde sig i et år.

Kogte bønner kan holde sig et par dage i køleskab. Opbevar dem helst i en lukket beholder.

Dåsebønner kan holde sig lige så længe, som det er an givet på dåsen – så længe då sen ikke er blevet åbnet. Ef ter åbning kan bønner fra en dåse blot holde sig et par dage i køleskab.

Det er nemt at bruge pintobøn ner fra en dåse. Så er de klar til at blive brugt med det samme.

Hvis bønnerne er i saltla ge, kan du skylle bønnerne og komme af med cirka halvdelen af saltindholdet.

Nogle gange kan man finde friske pintobønner i supermar kedet. Det er dog mere almin deligt at købe dem tørret el ler på dåse.

De tørrede bønner købes som regel i pose. Vælg så vidt muligt hele bønner – altså bøn ner, der ikke er knækket. Vælg bønner, der ikke er fulde af støv og snavs.

Kilder, der er anvendt i artiklen:

Bbcgoodfood.com Britannica.com Healthline.com Hsph.harvard.edu Medicalnewstoday.com Verywellfit.com 36 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER
oktober // 2022 | 37 ANNONCE

KIKÆRTER

HISTORIE

Kikærter er en af de afgrøder, der er dyrket længst tilbage i tiden. Kik ærter, som vi kender dem i dag, stammer oprindeligt fra plan ten Cicer reticulatum. Cicer reticulatum blev dyrket af mennesker allerede for 9.000 år siden og var udbredt i Middelhavsområdet. Den findes i dag alene i Tyrkiet. Det siges, at kikærter blev ud bredt i Europa i Middelalde ren – men arkæologiske fund peger på, at kikærter var udbredt i Europa allerede før den tid.

HVOR

Kikærter er en ingrediens i Middel havsområdet og Mellemøsten. De er særligt kendt fra hummus og falafler.

De er også flittigt anvendt i det indiske køkken i supper, gryderetter og karry m.v. Indien står for størstedelen af verdens produktion af kikærter. Men der er faktisk mere end 50 lande i ver den, som dyrker kikærter.

Kikærter har mange fordele for fat tige lande. De er en billig kilde til pro tein og kulhydrater, mætter godt og indeholder forskellige vitaminer og mineraler.

NAVN OG FAMILIE

Kikærter (Cicer arietinum) er en bælg frugt i familien Fabaceae. Det engelske navn chickpea kommer af ældre fransk ”pois chiche”, hvor chiche stammer fra latin (cicer). Cicer refererer til familien Fabaceae.

På dansk hedder den kikært, hvil ket skyldes tysk. Det latinske Cicer blev til Kicher på tysk, og på dansk til kik. På arabisk hedder kikært hummus.

BLODSUKKER

Kikærter indeholder resistent stivel se, der bremser, hvor hurtigt kul hydrater bliver fordøjet. Kikærter bidrager til forbed ret insulinfølsomhed hos per soner med diabetes.

Kikærter har et lavt glykæ misk indeks. Det betyder, at blodsukkeret forholder sig i ro, når man spiser kikærter. Kikærter er derfor glimrende til at undgå kraftige udsving i blodsukkeret.

JERN

Kikærter er en glimrende kilde til jern. En kop kikærter giver cirka en fjerdedel af det daglige behov for jern. Uden jern, så bliver kroppens evne til at producere sunde, røde blodceller hæmmet. Så kan kroppen ikke få det ilt (oxygen) rundt, som den har brug for. Symptomerne på jernmangel (anemi) er især udmattelse, svaghed og åndenød.

Vegetarer og veganere har større ri siko for jernmangel. Så kikærter kan udgøre en særligt vigtig kilde til jern, hvis man spiser en primært planteba seret kost.

Det er et godt tip at spise kikærter sammen med C-vitamin. Det kan for eksempel være kikærter og citronsaft. Jern i kikærter bliver nemlig optaget bedst sammen med C-vitamin.

PROTEIN

Kikærter er en god kilde til protein. Protein er vigtigt for et sundt immun forsvar. Protein er desuden en ”byg geklods” til knogler, hud, hår, negle og muskler.

38 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

MADLAVNING

Hvis du bruger tørrede kikærter, så begynd med at skylle dem i koldt vand og kom af med snavs og even tuelle småsten.

Når de er blevet skyllet, så kom mer du dem i blød i nogle timer. Det er bedst at komme dem i blød i mindst 3 timer. Du ved, at de har været længe nok i blød, når du kan mase dem med fingrene.

Når kikærter kommes i blød, kor ter det kogetiden og gør fordøjelsen nemmere og fjerner nogle af de ska delige stoffer.

Når du koger kikærter, så sørg for at der er rigeligt med vand i gryden. Cirka 3 kopper vand til 1 kop tørre de kikærter.

Tilsæt lidt mere vand undervejs, mens de koges. Begynd med at få gryden op på kogepunktet, skru nu lidt ned og fortsæt kogningen ved la vere blus i 1-2 timer. Kogetiden af hænger af, hvor længe kikærterne har været i blød. Kikærter kan bruges i salater, supper, gryderetter m.v.

Hummus laves på moste kikær ter, citronsaft, olivenolie og tahin. Hummus kan for eksempel bruges som dip til gulerødder, agurk el ler andre grøntsagsstænger – eller i stedet for dressing eller mayon naise i salater og sandwich.

Lav falafler ved at mose kikærter med kommen, hvidløg, chili og ko riander. Form små kugler og steg dem indtil de er sprøde.

Kikærter er populære i falafler. Men det er godt at være bevidst om de ekstra ingredienser, der er til sat og som for eksempel kan være usunde fedtstoffer, ekstra kalori er og højt saltindhold. Falafler kan tilberedes i ovnen, men bliver ofte friturestegt.

Mel af kikærter kan anvendes i bagværk – sammen med hvedemel eller andre typer mel. Du kan også blende eller mose kikærter og an vende massen i bagværk.

oktober // 2022 | 39 TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

Kikærter er et stort set ”komplet pro tein”. Kikærter indeholder nemlig alle de essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for – på nær methionin.

Du kan dække behovet for methionin ved for eksempel at spise quinoa. Det er altså muligt at opnå alle aminosyrerne ved at spise plantebaseret. Kikærter er med andre ord et glimrende alternativ til protein fra animalske fødevarer.

En kop kikærter opfylder omtrent en tredjedel af en persons daglige behov for protein.

FIBER

En kop kikærter dækker cirka halvdelen af det daglige behov for fiber. En fiberrig kost sænker risikoen for at få type 2 diabetes.

Fiber sænker LDL (dårligt) koleste rol. Fiber gør, at du føler dig mere mæt, og at du ikke så nemt spiser for me get. Fiber bidrager desuden til en sund fordøjelse.

Protein er også med til, at du føler dig mere mæt. Da kikærter både in deholder protein og fiber, er de altså glimrende i bestræbelserne på ikke at spise for meget. Studier har vist, at man får bedre blodsukkerkontrol,

mæthedsfornemmelse og fornuf tigt kalorieindtag, når man spiser kikærter.

KØB AF

Man kan købe tørrede kikærter, kik ærter på dåse eller kikærter som mel.

Hvis kikærter på dåse er i saltlage, kan du halvere saltindholdet ved at hælde vandet fra og skylle kikærterne. Når du bruger tørrede kikærter, så skyl dem in den madlavning og fjern snavs og små sten. Kikærter på dåse og tørrede kik ærter har stort set samme indhold af vitaminer og mineraler.

OPBEVARING

Opbevar tørrede kikærter et tørt og mørkt sted og ikke for varmt – køkken skabet er udmærket. Når du har åbnet en pose med tørrede kikærter, bør du komme en elastik om posen eller opbe vare de resterende kikærter i en lukket beholder.

Kikærter på dåse kan opbevares i et skab og de kan holde sig, lige så længe det er angivet på dåsen.

RISIKO

Du bør undgå at spise rå kikærter, fordi de indeholder giftige stoffer og er van skelige at fordøje. Du kommer helt af med disse problemer ved at lægge kikærterne i blød og koge dem ordentligt.

Nogle mennesker er allergiske over for kikærter. Allergiske symptomer ses typisk blandt personer, som også er al lergiske over for soja.

Kilder, der er anvendt i artiklen: Britannica.com Health.clevelandclinic.org Healthline.com Hsph.harvard.edu Medicalnewstoday.com Verywellfit.com

40 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER
oktober // 2022 | 41 ANNONCE

EDAMAME

FAMILIE

Edamame er sojabønner, der høstes, før de er blevet modne og hårde. Efter høstning bliver de parboiled (forkogt) og frosset for at bevare den friske smag.

Selvom edamame er ”unge” eller ”umodne” sojabøn ner, så har de en anden sammensætning af vitaminer og mineraler end modne sojabønner.

Edamame har langt mere K-vitamin, mangan og folat end modne sojabønner – men mindre jern og kobber.

Sojabønner er en billig og mættende fødevare. En rig kilde til protein. Sojabønner er derfor en vigtig fø devare i store dele af verden.

NAVN

Nogle mener, at ordet edamame er af kinesisk oprin delse og en sammensætning af ”damp” og ”ærter”.

Andre siger, at navnet er japansk og kommer af ”eda” = gren og ”mame” = bønne. Fordi bønnerne ofte blev solgt, mens de stadigvæk sad på grenen.

I dag bruges ordet edamame i Japan, mens de kaldes maodou i Kina. ”Mao” = behåret og ”dou” = bønne. Dette skyldes hårene på edamame.

HISTORIE

Edamame blev oprindeligt spist i Asien, men har opnået popularitet i Vesten.

Man har dyrket sojabønner i Kina i de sid ste 7.000 år. Japanerne var de første, der spiste edamame. Den første skriftlige hen visning er fra 1275 og er forfattet af en ja pansk munk.

Det kinesiske ord maodou (behåret bønne), findes i skriftlige kilder fra 1620.

HVOR

Bønner stammer primært fra Nord-, Mellem-, og Sydamerika, men sojabønner og edamame er fra Asien. De fandt oprindeligt anvendelse i det japan ske, kinesiske og koreanske køkken.

De er i dag populære i Vesten og er især blandt ve getarer, veganere og andre, der ønsker en planteba seret kost.

42 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

K-VITAMIN OG FOLAT

Edamame er en rig kilde til K-vitamin og folat. En kop edamame bidrager med 52 procent af det daglige behov for K-vitamin og 121 procent af det daglige behov for folat. Folat er vigtigt for de røde blodceller, sund cellevækst og cellernes funktion. Der er mere K-vitamin og folat i edamame, end der er i modne sojabønner.

OPBEVARING

Edamame kan holde sig i køleskab i op til 4 dage. Edamame kan holde sig i fryseren i et halvt år. Opbevar et par poser i fryseren. Så kan du bruge dem i din madlavning når som helst.

FIBER OG PROTEIN

Edamame har et glimrende fiberindhold. En kop kogte edamame bidrager med en tredjedel af det daglige behov for fiber.

Fiberrige fødevarer sænker risikoen for hjerte problemer. Fiber er godt for fordøjelsen. Det høje fi berindhold er med til at mindske kolesterol og for bedre hjerte-kar-systemet.

Fiber og protein gør, at du føler dig mere mæt og ikke så nemt spiser for meget.

En af de største fordele ved edamame er det im ponerende indhold af protein. En kop kogte edama me bidrager med cirka en tredjedel af en persons daglige behov for protein. Man får lige så meget protein pr. 100 gram ved at spise edamame som ved at spise fisk, kød eller fjerkræ.

Edamame er rige på sojaprotein, der er kendt for at have gavnlig effekt på hjertet. Studier har vist, at hvis man spiser sojaprotein i stedet for animalsk protein, så er det en effektiv måde at sænke risiko en for hjertesygdomme.

Sojaprotein mindsker risikoen for blandt andet højt kolesterol og højt blodtryk og det dårlige (LDL) kolesterol.

KØB AF

Det er mest almindeligt at finde edamame i frostaf delingen. Edamame på frost har et lige så godt ind hold af vitaminer og mineraler som friske edamame.

Der er opstået flere og flere edamame baserede produkter. Nu kan du for eksempel finde dem som spaghetti og pasta. Det er et glutenfrit alternativ og samtidig med et højt proteinindhold.

Sojaprotein er et glimrende protein, der lever fuldt op til de animalske proteiner. Det indeholder nemlig alle de essentielle aminosyrer, som krop pen har brug for at få tilført fra maden. Sojapro tein er altså et “komplet protein”. Der er derfor god grund til, at vegetarer og veganere ofte spiser sojaprodukter.

Protein spiller en afgørende rolle for helbredet. Det er vigtigt for dannelsen af væv og muskler og for at bevare et godt immunforsvar.

oktober // 2022 | 43 TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

KNOGLERNE

En kost, der er rig på sojaprotein, gi ver en lavere risiko for knoglefrak turer. Sojaprotein er med andre ord gavnligt for knoglesundheden.

Edamame er rige på isoflavoner, der er en type flavonoider. Isoflavoner sænker risikoen for svage knog ler. De styrker knoglerne og mind sker risikoen for knoglebrud.

Isoflavoner beskytter også knoglevævet. Isoflavoner styrker

knoglemineraltætheden, bidra ger til knogledannelse og forebyg gelse af knogletab blandt kvinder i overgangsalder.

Isoflavoner har også en række an dre gavnlige effekter. De giver sun dere hjerte-kar-system, mindsker ri sikoen for kræft eller type 2 diabetes og reducerer ubehagelige sympto mer på overgangsalder.

En kop edamame bidrager med over halvdelen af dit daglige behov for både mangan og kobber. Kobber er vigtigt for et sundt immunforsvar. Mangan er vigtigt for stærke knog ler. Edamame indeholder desuden godt med K-vitamin, som er afgø rende for knoglemineraltætheden. Der er også en række andre minera ler i edamame. Blandt andet kalium og magnesium: hvis du mangler dis se mineraler, så øger det risikoen for knogleskørhed.

RISIKO

MADLAVNING

Du kan tilberede edamame på for skellig vis. For eksempel ved kog ning, dampning, stegning eller i mikroovn.

Kogning foregår ved at fylde en gryde med vand. Tilsæt lidt salt og bring gryden op på kogepunk tet. Når vandet er begyndt at bob le, tilsætter du de frosne edama me. Det tager cirka 3-5 minutter at koge dem.

Hæld vandet fra og servér dem varme. Du kan også spise kogte edamame kolde. Det foregår ved at hælde vandet fra, efter de er kogt, og komme de varme edamame i en skål isvand i et par minutter, hælde vandet fra og servere dem.

Dampning sker ved at bru ge mindre vand end ved kogning. Dampning bevarer mere bid og konsistens.

Når du tilbereder dem i mikro ovn, kan du komme dem i en glas skål med en lille smule vand.

Du kan spise edamame i gryde retter, wok, supper, salater, ris- el ler nudelretter. Drys lidt salt over og spis dem som en snack for sig selv eller til et måltid.

Nogle studier viste, at soja øge de risikoen for brystkræft. Nyere forskning dokumenterer imidler tid, at soja ikke øger risikoen for brystkræft.

Nogle studier vakte ligeledes bekymring om, at soja kunne ska de et foster og graviditeten. Men nyere studier afviser, at soja har sådan en effekt.

Edamame lader ikke til at svæk ke mulighederne for fertilitet blandt mænd eller kvinder eller at give hormonforstyrrelser. De po tentielle risici opstår kun, hvis man spiser soja i usædvanligt store mængder.

Til gengæld så er soja – og der for edamame – blandt de føde varer, hvor allergi er hyppigst forekommende. Allergi kan på virke huden, åndedrættet, hjer te-kar-systemet m.v., og symp tomerne kan blandt andet være opkast, åndenød, hævelse, udslæt og svimmelhed. Hvis du er aller gisk over for soja, så skal du også holde dig fra edamame.

Kilder,

der er anvendt i artiklen: Draxe.com Healthbenefitstimes.com Healthline.com Livestrong.com Medicalnewstoday.com Organicfacts.net Verywellfit.com 44 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

NYHED!

Eskio-3 Brain & Bone

Eskio-3 Brain & Bone indeholder naturlig og stabil fiskeolie rig på Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA* med samme sammensætning, som findes i frisk ma krel, sardin og ansjos.

Brain & Bone indeholder desuden Ome ga-6 og Omega-9,vitamin D, K, E og Q10 samt natlysolie med omega-6 fedtsyrerne linolsyre og GLA.

Eskio-3 fiskeolie er

dygtige fiskeri- og

litet, der produceres ansvarligt.

Fokus på hjerne, syn og knogler

Samtidig er olien tilsat Pufanox®, som beskytter og bidrager til en mere stabil olie i længere tid.

Med sin sammensætning fokuserer pro duktet både på kognitiv funktion og op timal knoglesundhed, især med tanke på den voksende krop.

Vitamin D og K bidrager til at vedligehol de normale knogler. DHA støtter hjerne og syn.*

oktober // 2022 | 45 ANNONCE
ESKIO-3
MED
OMEGA-3
FOR: SYNET*HJERTET*HJERNEN*
certificeret af Friends of the Sea for at sikre bære
produktionsmetoder. Eskio-3 er omega-3 af høj kva
*EPA
og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.
Eskio-3 kan fås hos Matas, Apoteket, Helsam, i helsekostbutikker og online.

NAVN

Vi kender også ordet ”linse” fra øjets anatomi. Linser, som vi spiser, har fået dette navn på grund af den store lighed i formen.

Ordet lens om linser er af ro mersk/latinsk oprindelse. En frem trædende romersk familie tog nav net Lentulus. Det var almindeligt for romerne at opkalde deres fa milie efter en plante: Cicero kom mer af det latinske navn for kikært (Cicer arietinum).

FAMILIE

Linser (Lens culinaris) er bælgfrug ter i familien Fabaceae. Linser fin des i forskellige farver.

Grønne og brune linser holder godt på formen, når de bliver kogt

og er ideelle i gryderetter, supper og andre varme retter.

Gule og røde linser koges hurtigt og har en mildere smag. De former en puré, når de bliver kogt. De kan derfor bruges, når man ønsker det te resultat i supper eller gryderetter. De bliver også typisk kogt med indi ske krydderier til “dhal”.

Belugalinser er bittesmå, sorte linser, og udseendet sammenlignes med kaviar. De kan for eksem pel bruges i salater.

Linserne med navnet Puy stam mer fra den franske region Le Puy. De er dyrere end andre linser. Nogle mener, at de har en bedre form end andre linser og smager bedre. Sma gen beskrives som ”peberagtig”. De bliver især anvendt i salater eller med fisk, pølser eller råvildt.

HISTORIE

Den dyrkede linse (Lens culinaris) stammer op rindeligt fra en vild linse.

De ældste tegn på lin ser er fra Syrien, Jordan, Tyrkiet, Iran og Græken land og fra 6.000 år før vor tidsregning.

Linser er en af de planter, der blev dyrket længst tilbage i tiden. Den blev først dyrket i Mellemøsten og blev spist i både det gamle Rom og Egypten.

HVOR

Linser spises i dag over hele jor den, men mest af alt i Mellem østen, Asien, Middelhavsområdet og Nordafrika.

I nogle lande spiser man linser og karry dagligt. Linser indgår i den indiske ”dhal”. Linser anvendes me get i det indiske køkken, hvor linser koges til en tyk og grødagtig substans, der typisk spises med ris.

Det er almindeligt at kombinere linser og ris. I Iran spiser man lin ser og ris sammen med stegte rosi ner (adas polo).

Selvom linser er en grundlæggen de bestanddel af maden i lande som Tyrkiet, Syrien, Jordan, Marokko, Tunesien, Pakistan, Egypten, Indi en og Iran, så er det faktisk Cana da, der er verdens største producent af linser.

46 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

FIBER

Linser er rige på fiber og indeholder langsomt fordøjelige kulhydrater (re sistent stivelse). Indholdet af resistent stivelse bliver endnu større ved at af køle linserne, før man spiser dem.

Fiber stabiliserer blodsukkeret. Fiber giver større mæthedsfornem melse og gør, at man ikke så nemt spiser for meget.

Fiber virker desuden som prebi otika, der ”fodrer” de gode tarm bakterier. Listen over de gavnlige egenskaber er lang. Fiber mindsker blandt andet risikoen for kræft og hjerteproblemer.

OPBEVARING

Opbevar tørrede linser i en lukket beholder, et mørkt og tørt sted, der ikke er for varmt. Stuetemperatur er udmærket. Tørrede linser kan holde sig et år.

Kogte linser kan opbevares i fryse ren, hvor de kan holde sig i nogle må neder. Nogle typer linser tager længere tid at koge. Du kan gøre det nemt for dig selv ved at koge en stor porti on, dele den op i mindre portioner i

PROTEIN

En kop linser bidrager med 18 gram protein og er derfor et glimrende alternativ til protein fra animalske fødevarer.

Mange vegetarer og ve ganere spiser linser for at sikre sig det daglige indtag af protein.

Det giver lavere risiko for hjerte sygdomme, når man mindsker sit indtag af rødt kød. Lin ser er en mulighed for at spise mindre kød og samtidig få dækket behovet for protein.

Linser er desuden en god kilde til jern. Det er værd at fremhæve, idet personer der følger en plantebaseret kost nogle gange kommer i underskud af jern. Jernman gel giver udmattelse og svaghed.

Kroppen får nemmere ved at optage det jern, der fin des i linser, hvis man spiser C-vitamin ved samme måltid. Det kan for eksempel være et måltid med linser og frugt.

Linser bidrager med essentielle aminosyrer og en kop linser opfylder næsten hele dit daglige behov for folat –et B-vitamin, der styrker kroppens produktion af røde blodceller.

oktober // 2022 | 47 TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

fryseposer og tage dem op af fryse ren, når du skal bruge dem. Så skal portionen bare opvarmes, som tager et par minutter. Det er for eksempel velegnet til supper og gryderetter.

Du kan også koge en stor portion linser og spise dem i løbet af ugen. Kogte linser kan holde sig 5 dage i køleskab.

MADLAVNING

I afsnittet om Familie kan du læse om forskellige typer linser og anven delse af dem i salater, supper, gryde retter m.v.

Før du laver mad med linser, skal du skylle dem i koldt vand og fjerne støv og snavs.

Bønner skal lægges i blød, inden du koger dem. Men det er ikke nød vendigt at lægge linser i blød. Du kan altså koge de tørrede linser med det samme.

Linser er derfor noget nemmere og hurtigere at bruge end nogle bøn ner og kogetiden er typisk kortere end for bønnernes vedkommende.

Kog 3 kopper vand og tilsæt 1 kop linser. Lad dem simre i 20 minutter. Det er dog alene et udgangspunkt.

Den præcise kogetid afhænger

KØB AF

Valget mellem forskellige linser afhænger især af smag og hvil ken konsistens du gerne vil opnå i retten. Du kan læse mere om dette i afsnittet om Familie.

Det er mest almindeligt at købe tørrede linser, men linser kan også kø bes på dåse. Du kan købe linser i super markedet året rundt.

Når du køber en pose med tørrede linser, kan du se ef ter, at linserne så vidt muligt er hele og at der ikke er støv, snavs eller fugt i posen.

Hvis du køber linser på dåse, så er de allerede kogt. Men kig efter om der er tilsat andre ingredienser som salt eller sukker, du helst vil undgå.

Hvis du køber dåselinser i saltlage, så kan du hælde van det fra og skylle linserne. På den måde kommer du af med cirka halvdelen af saltindholdet.

af hvilken type linser, du anven der, retten og om du ønsker, at de skal have den ene eller anden konsistens. Anslået tid: Grønne, brune og gule linser skal bruge 35-45 minut ter, Puy 25-30 minutter og røde 1520 minutter.

Du kan tage nogle linser op un dervejs og mærke om de har fået den konsistens, du ønsker. Når linserne har opnået den ønskede konsistens, hælder du vandet fra og skyller dem

i koldt vand, for at undgå at de fort sætter med at koge.

Du kan bruge linser i stedet for kød – eller sammen med kød og skæ re ned på dit kødforbrug. Du kan for eksempel reducere dit kødforbrug i lasagne eller kødsovs til det halve ved at tilsætte linser i stedet for.

RISIKO

”Antinutrients” svækker kroppens optag af vitaminer og mineraler. Men linser indeholder færre ”anti nutrients” end, der findes i bønner.

Mange bønner skal lægges i blød for at komme af med ”antinutri ents”. Det er ikke nødvendigt at lægge linser i blød.

”Antinutrients” i linser bliver des uden mindsket betydeligt, når man koger linserne. Du skal med andre ord spise utroligt store mængder linser, før det kan få negativ effekt på din krops optag af vitaminer og mineraler.

Kilder, der er anvendt i artiklen: Bbcgoodfood.com Healthline.com

Medicalnewstoday.com Hsph.harvard.edu Britannica.com Verywellfit.com

48 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

FREE PAGE

Genoptræning efter en hjerneskade, længere tids sygdom, en operation, en skade eller ubalance i bevægeapparatet

Rehabiliteringen tilrettelægges altid med udgangspunkt i patientens aktuelle funktionsniveau. Vi finder inspiration i patientens interesser fra før skaden indtraf og inddrager dette i vores intervention for netop at skabe meningsfuldhed i træningen. Moderne redskaber baseret på den nyeste teknologi og den omkringliggende natur indgår så vidt muligt i rehabiliteringsforløbet.

Rehabiliteringen skal byde på oplevelser, skubbe grænser – og det skal være sjovt. Nogle patienter modtager vi direkte fra sygehus, mens andre kommer nogle år efter skaden. Vi kan gøre en stor forskel i begge tilfælde.

Cykling medfører en positiv kædereaktion, hvor man får en masse frisk luft og god motion, og derudover har muligheden for at tilbringe tid med sine nære. På en cykeltur med familie og venner er tiden sammen, hvor I får nogle gode oplevelser og hyggelige snakke, uvurderlig. Det er ikke længden på cykelturen, som er afgørende for, om det har været en god tur – det er selve oplevelsen. Den hjemmelavede madpakke smager bare bedre, når den nydes udenfor efter at have motioneret.

Om I spiser den på et tæppe ved stranden, gør stop langs Margueritruten eller nede ved den lokale legeplads er underordnet. Bare det at komme ud og nyde foråret er essentielt. Raleigh Yate Cargo giver dig mulighed for alt dette.

oktober // 2022 | 49 ANNONCE
7682 3333 visitationen@vejlefjord.dk Sanatorievej 27b, 7140 Stouby www.vejlefjord.dk
EN CYKELTUR I DEN SMUKKE DANSKE NATUR ELLER GENNEM BYENS GADER ER SOM BALSAM FOR SJÆLEN @raleighcykler | www.raleigh.dk RALEIGH YATE

LIMABØNNER

NAVN

På dansk kender vi dem som limabøn ner eller butterbeans. Navnet på latin er Phaseolus lunatus. Phaseolus bety der bønne og det samme ord indgår i navnet på andre bønner. Lunatus betyder halvmåne og skyldes udseendet.

På engelsk hedder den lima bean el ler butter bean. Limabønnen er sand synligvis opkaldt efter hovedstaden i Peru. Den stammer fra Sydamerika.

Navnet butter bean skyldes, at den minder om smør i sin konsistens, smag og farve.

Jern, proteinog fibre

Protein er kroppens byggeklodser og er nødvendigt for celler, væv og musk ler, kognitivt helbred, knoglesundhed og energi.

Hvis du får for lidt protein, kan det ske, at du mister muskelmasse og styrke og får dårligt immunforsvar.

Når du øger proteinindtaget, får du blandt andet nemmere ved at opnå en sund vægt og blive fysisk stærkere.

Limabønner er glimrende i bestræ belserne på at tabe sig og på at opnå en sund vægt. Protein og fiber i bøn nerne gør, at du føler dig mere mæt og ikke så nemt kommer til at spise for meget.

En kop limabønner giver halvdelen af dit daglige behov for fibre. Det store indhold af fibre stabiliserer

HISTORIE

Det menes, at limabønnen stammer fra Peru. Den har vokset dér i over 7.000 år. Limabønner har været en fast del af kosten i Sydamerika lige siden. De er nemme at dyrke og tåler vanskelige vækstbetingelser.

Limabønner har eksisteret i Euro pa siden 1500-tallet. Da europæere an kom til Peru, gik de i gang med at eks portere bønnerne til Europa.

blodsukkeret efter et måltid. Fibre kan holde dig mæt i længere tid. Det hjælper til at sikre et vægttab – eller til at holde en sund vægt.

Bønner har et højt proteinindhold sammenlignet med andre plantebase rede fødevarer. Bønner er derfor glim rende for alle, der gerne vil skære ned på deres kødforbrug.

Limabønner indeholder lige så me get eller mere protein end andre typer

bønner. En kop giver dig cirka 1/3 af dit daglige behov for protein.

Limabønner er i imidlertid ikke et ”komplet protein”. “Komplette pro teiner” bidrager med alle de essen tielle aminosyrer, som kroppen har brug for at få tilført fra maden. Læs mere om dette i de andre artikler om bønner og bælgfrugter. Limabønner har et højt indhold af jern. Jern er en vital del af kosten. Det er afgørende

50 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

med jern for de røde blodcel ler og kroppens ilttilførsel, væv og muskler.

Lave jernniveauer kan give jernmangel (anemi) med symp tomer som hovedpine, udmat telse, svækket immunforsvar og svimmelhed.

Når man får dækket sit behov for jern, kommer ilt bedre rundt i kroppen og det giver hurtigere og mere effektiv heling efter skader på kroppen. Det giver mere energi og man føler sig mere frisk.

Personer, som følger en plan tebaseret kost, skal være ekstra bevidste om at spise tilstrække ligt med jern.

Det er en god idé at spise li mabønner sammen med fødeva rer, der er rige på C-vitamin. Det jern, der findes i bønnerne, optages nemlig bedst af kroppen, når du samtidig spiser C-vitamin.

FAMILIE

Limabønnen er cremet med en mild smag og lys farve. Limabønners viden skabelige navn er Phaseolus lunatus. Limabønner er det, der på engelsk kal des legumes og som vi på dansk kalder bønner og bælgfrugter. De findes i ær teblomstfamilien (Fabaceae).

De er nært beslægtet med linser, kikærter og diverse bønner.

BLODSUKKER

Forskning viser, at det bidrager til et bedre blodsukker på langt sigt, hvis man spiser limabønner. Limabøn ner har et lavt glykæmisk indeks (GI), som er udtryk for, hvordan en fødeva re påvirker blodsukkeret. Blodsukke ret holder sig altså i ro, når man spiser limabønner.

Limabønner er rige på fibre, der kan bremse optaget af sukker i din blod bane og holde styr på blodsukkeret. Det sænker risikoen for at få type 2

diabetes, når man hyppigt spiser lima bønner og limabønner gør det nem mere for personer med type 2 diabetes at styre deres blodsukker.

VALG AF

Limabønner kan købes tørrede, frosne og på dåse. Du kan finde dem i supermarkedet året rundt.

Bønnerne er lige rige på vitaminer og mineraler, uanset om de er tørrede, frosne eller på dåse. Men vær opmærk som på at limabønner på dåse kan være i en lage af salt eller konserveringsmidler. Du kan hælde vandet fra og skylle bønnerne. Så kommer du af med halv delen af saltindholdet. Dåsebønner er kogt allerede og du behøver ikke at koge dem igen. De kan spises kolde eller var mes op, alt efter hvad du foretrækker.

OPBEVARING

Limabønner kan holde sig i fryseren i et år. Tørrede limabønner kan holde sig i to år. Sørg for at de er i lukket be holder og opbevares et mørkt og tørt sted ved stuetemperatur. Det kan være den pose, de kom fra, og med en elastik på. Limabønner kan holde sig cir ka en uge i køleskab.

oktober // 2022 | 51 TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER

MADLAVNING

Når du laver mad med tørrede lima bønner så begynd med at undersøge, om der er nogen småsten, som skal fjernes. Kom bønnerne i blød i nogle timer – for eksempel natten over. Sørg for at bønnerne er helt dækket af vand, mens de er i blød.

Efter de har været i blød, hældes vandet fra og bønnerne skylles i rent vand, indtil vandet er helt klart.

Kom 1 kop bønner og 4 kopper vand i en gryde. Bønnerne skal være helt dækket af vand. Kom eventuelt lidt salt i gryden.

Bring gryden op på kogepunktet og skru så lidt ned, så gryden kan simre, indtil bønnerne er møre. Det kan tage op til en time at koge tørrede limabønner, der har været i blød. Kogetiden kan variere. Hold derfor øje med dem undervejs.

Når bønnerne har kogt, så hælder du vandet fra og skyller dem i rent vand, indtil vandet er klart. Du kan for eksempel spise bønnerne i salater, supper eller gryderetter. Den milde smag og konsistens gør sig godt med fisk og skaldyr, kød eller fjerkræ.

RISIKO

Det er rimeligt usædvanligt at være al lergisk over for limabønner. Sandsynligheden for allergi er størst blandt personer, som er allergiske over for peanuts, sojabønner eller linser.

Limabønner indeholder “antinutri ents”, som er stoffer, der svækker op taget af mineraler i kroppen. Men hvis du kommer bønnerne i blød og koger dem godt, så behøver du ikke at be kymre dig om ”antinutrients”.

Det er vigtigt at koge bønnerne. Sørg desuden for at der er rigeligt med vand i gryden. Bønnerne skal være dækket af vand hele tiden. Rå lima bønner indeholder linamarin, der er

et stof, som kan omdannes til cyanid i kroppen. Cyanid er giftigt.

Når du koger bønnerne, kommer du altså både af med linamarin og med ”antinutrients”.

Du kan spise dåsebønner med det samme, uden behov for at koge dem. Dåsebønner er nemlig allerede kogt.

Kilder, der er anvendt i artiklen: Britannica.com Draxe.com Eatingwell.com Healthbenefittimes.com Healthline.com Livestrong.com Organicfacts.net Verywellfit.com 52 | MAGASINET SUNDHED TEMA: BØNNER OG BÆLGFRUGTER
ANNONCE Den naturlige halstablet Understøtter immunforsvaret Til både børn og voksne Væk I Morgen kan gives til børn over 1 år. Væk I Morgen er med naturlig dansk råmælk og lysozym og uden kunstige sødestoffer. Fås på Apoteket, MATAS, Helsam og i helseafdelingen i daglivareforretninger. www.vækimorgen.dk Jens Grøns Vej 17, DK-7100 Vejle
HJERNEGYMNASTIK

Hjerneforsker beskriver ny behandlingsteknik mod hjerne sygdom som håbefuld og glædelig.

”Med en ny teknik, der snyder hjer nens forsvarsmekanismer, er det lyk kedes at ’smugle’ medicin ind i hjer nen gennem blodbanen. Det giver grund til optimisme for bedre, hurtigere og mere effektiv behandling af demenssygdomme.”

Det fortæller professor og hjerne forsker Torben Moos fra Aalborg Uni versitet. Han har været med til at ud vikle en ny behandlingsmetode, der kan være banebrydende for behand ling af sygdomme i hjernen.

De første forsøg på mennesker er i gang og fremtiden ser ifølge Tor ben Moos lovende ud. Han gør sam tidig opmærksom på, at det største problem i forhold til at behandle syg domme i hjernen er, at hjernens blod kar er beskyttet af et meget fintma sket forsvarssystem.

Forsvarssystemet sørger for at hol de miljøet i hjernen rent og velfungerende, men hvis der opstår sygdom eller celleforandringer i hjernen, er det vanskeligt at behandle dem,

Håb mod ALZHEIMERS

fordi systemet er så svært at træn ge igennem.

”Det er ikke et spørgsmål om, at man ikke ved, hvilke lægemidler, der har effekt på de forskellige sygdomme. Det er et spørgsmål om, at man ikke kan få dem ind gennem hjernens forsvarsmekanismer, så de kan virke,” siger hjerneforskeren.

Gennem sin forskning har han væ ret med til at udvikle en teknik, hvor man narrer forsvarssystemerne ved at designe antistoffer, som hjernens forsvarsmekanismer opfatter som brugbare. De kunstige antistoffer kan på den måde transportere andre anti stoffer ind i hjernens blodkar.

Teknikken har Torben Moos bidra get til at udvikle sammen med kolle gaer over hele verden. Den bruges nu på forsøgsbasis af flere internationale medicinalvirksomheder, som blandt andet samarbejder med forskerne på Aalborg Universitet.

”Den patientgruppe, der på kort sigt kan få allerstørst udbytte af

teknikken, er mennesker, der er ramt af Alzheimers sygdom,” fortæller Torben Moos.

Alzheimers er årsag til cirka 60 procent af alle demenstilfælde. Sygdommen er i dag svær at behand le. Således findes der kun to forskel lige lægemidler, der i bedste fald kan bremse sygdommens udvikling i op til seks måneder. Herefter er der ikke meget at gøre.

”Med den nye behandlingsmetode kan vi stå overfor et gennembrud,” si ger Torben Moos, der netop er i gang med det første kliniske forsøg med den nye teknik på demenspatienter.

”Det er både håbefuldt og glædeligt, at vi har succes med at få et par procent af det, vi sprøjter ind i blodbanen til at finde vej ind i hjernen. For bare et par år siden ville alt det her have lydt helt usandsynligt,” siger hjerneforskeren.

Artiklen er skrevet af redaktør på Magasinet Sundhed, Nils Sjøberg, og Jakob Brodersen fra Aalborg Universitet.

56 | MAGASINET SUNDHED ALZHEIMERS

HJÆLP TIL GRAVIDE

Danske Regioner vil give gravide med rusmid delforbrug bedre hjælp. Det skal lykkes gennem et specialiseret døgnbe handlingstilbud, som sik rer, at de gravide hurtige re får en håndsrækning. Tid spiller nemlig en af gørende rolle, da rus midler kan medføre stor skade på det ufød te barns helbred. Her ta les bl.a. om misdannel ser, lav fødselsvægt og

adfærdsforstyrrelse.

”Gravide med et rus middelforbrug har brug

for hjælp til, at de og de res nyfødte får mulig hed for et bedre liv end det, de ofte kan imødese i dag,” siger næstformand for Danske Regioner,

Stephanie Lose.

Tilbuddet bør inde holde muligheden for, at den gravide kan bo i trygge omgivelser samti dig med, at hun modta ger en helhedsorienteret behandling. Det vil gav ne mødrene, der, lige som andre forældre, øn sker at give de nyfødte et godt liv.

Danske Regioner vil arbejde for, at der af sættes penge på næste års finanslov til at etab lere den specialiserede døgnbehandling.

KLAR MED COVIDVACCINER

Corona kan ramme os alle og sidst i september blev Dronning Margrethe testet positiv. Regionerne tilby der derfor alle over 50 år og personer under 50 år, der er særligt udsatte, en booster-vaccination som led i det planlagte sæsonprogram.

Omdrejningspunktet for efterårets og vinterens vac ciner er stadig regionale vaccinationscentre i de store byer samt lokale tilbud hos for eksempel lægehuse og private vaccina tionscentre.

Regionerne har desuden indgået en af tale med virk somheden Ca relink om et

vaccinationsberedskab, som skal kunne bidrage til det regionale vaccinationstilbud mod COVID-19 i løbet af efteråret og vinteren 2022-23. Herved kan vaccinati onsindsatsen hurtigt opskaleres.

Derudover sikrer aftalen, at alle, der er fyldt 5 år, kan tilbydes en vaccine mod COVID-19 i løbet af seks uger, hvis det bliver nødvendigt.

TUSINDER BESØGTE HOSPITALET

Interessen for at se de nye supersygehuse indefra er stor. Knapt 20.000 besøgte de nye hospitaler, da de slog dørene op til den årlige landsdækkende åbent hus-begivenhed i september.

De besøgen de blev mødt af fagfolk, der havde tilret telagt en bred palet af ople velser. I Regi on Nordjylland på Nyt Aalborg Universitetsho spital kom gæ sterne bag kulissen og så fødestuer med fødekar og oplevede panoramaudsigten over Aalborgs grønne landskab. I Region Midtjylland blev gæsterne på Regi onshospitalet Randers vist rundt i Akutafdelingen, og børns bamser blev behandlet i ’Bamseklinikken’. I Re gion Sjælland på Sjællands Universitetshospital i Køge oplevede gæsterne den nye laboratoriebygning og mødte selvkørende robotter.

TEKSTERNE ER FORFATTET AF JOHANNE BAGGE, DANSKE REGIONER

ET SUNDT SAMARBEJDE

Disse sider er skrevet af Danske Regioner og bringes i magasinet Sundhed. Danske Regioner repræsenterer de fem danske regioner og deres interesser nationalt og internationalt. Følg Regionernes arbejde med at udvikle sundhedsvæsenet på Facebook.com/DanskeRegioner og hjemmesiden regioner.dk.

oktober // 2022 | 57 NYT FRA REGIONERNE
Foto: Tonny Foghmar. Åbent Hospital 2022 på Aarhus Universitetshospital.

FORSKNING I AMD PROBLEMATISK

Danske forskere kritiserer nu forskningen og behandlingen af aldersrelaterede øjensygdomme. De peger samtidig på problematiske dyreforsøg.

man ser i dyrestudier og i klini ske forsøg på mennesker.

Dette skyldes efter alt at dømme, at forskningen ikke sker i den mest relevante dyre model. Det er således ofte unge hanmus, som forsøgene gennemføres på, imens det ofte er ældre og kvinder, som får våd AMD. Forskerne anbefaler der for nu, at man fremover bruger flere hunmus og ældre dyr.

karnydannelser i øjet skabt med en laser.

Bag studiet står læge og ph.d.studerende Bjørn Fabian-Jessing og professor Thomas Corydon (th). Foto: Jann Zeiss

Øjensygdommen AMD er den hyppigste årsag til synstab og blindhed blandt ældre i den vestlige verden.

Den mest aggressive form er såkaldt våd AMD. Det er en sygdom, hvor dannelsen af nye kar i nethindens underliggende årehinde resulterer i væske og hævelse i øjet.

I et nyt studie med 380 videnskabelige artikler viser det sig, at der er uoverensstemmelse mellem de behandlingseffekter,

”Vi kan også konstatere, at mange studier undlader at rap portere vigtige oplysninger om for eksempel, hvor mange mus der er blevet brugt. Det gør det svært at sammenlig ne studier og vurdere værdi en af resultaterne. Det går ud over troværdigheden i forsøge ne,” siger Bjørn Fabian-Jessing, der er læge og førsteforfatter på studiet.

Forskning i våd AMD og udvikling af nye behandlingsme toder baserer sig typisk på for søgsdyr, der får kunstigt skabte

”Det er langt overvejende unge, raske hanmus, der bli ver brugt ved forskning i den ne form for karnydannelse. Det er smart ud fra et etisk, økonomisk og tidsmæssigt perspek tiv, da musen er billig sammen lignet med større forsøgsdyr og studierne kan gennemføres for holdsvis hurtigt. Desuden be grænses den biologiske variati on. Men AMD er en sygdom, der hyppigst optræder i den ældre del af befolkningen og sygdommen optræder lige så hyppigt hos kvinder og måske endda lidt hyppigere, når man ser på den våde AMD,” forklarer Bjørn Fabian-Jessing, der bakkes op af professor Thomas Corydon.

”Der er ingen tvivl om, at klare retningslinjer for forsøgene vil forbedre kvaliteten, værdi en og sammenligneligheden af dyreforsøg. Det vil naturligvis være til stor gavn for forskning,

58 | MAGASINET SUNDHED ØJENSYGDOMME

forståelse og fremtidig be handling af øjensygdom me,” siger Thomas Corydon.

De to danske øjenlæger opfordrer deres kolle gaer i hele verden til at ud arbejde klare retningslinjer for den fremtidige forskning i øjensygdomme.

”Implementeringen af høje re metodologiske standarder, større biologisk variabilitet in den for dyremodellerne og højere grad af relevant, detalje ret rapportering vil resultere i forskning af højere kvalitet, der vil være mere direkte sam menlignelig. På den måde kan man som samlet forskerkon sortium i højere grad arbejde i

Ved forskning i øjensygdommen AMD er forsøgsdyrene ofte unge hanmus. Det er problematisk for udvikling af ny behandling.

samme retning – til gavn for patienterne og måske ved hjælp af færre forsøgsdyr, da der ikke vil være samme grad af spildte forsøg,” siger Tho mas Corydon. Artiklen om de problemati ske dyreforsøg er netop blevet publiceret i det videnskabeli ge øjentidsskrift Investigative Ophthalmology & Visual Scien ce. Den bygger på 380 videnska belige artikler i våd AMD fra de seneste fem år.

Artiklen er forfattet af redaktør på Magasinet Sundhed, Nils Sjøberg, læge Line Rønn samt ph.d.-studerende Bjørn Fabian-Jessing.

Kan købes på apoteket, hos din tandlæge eller online
oktober // 2022 | 59 ØJENSYGDOMME

Husk lige tandbørsten

Tandlægeforeningen forklarer her den nyeste viden om, hvordan vi skal børste tænder.

Det kan synes som en selvfølgelighed for mange, at de skal huske at børste tæn der. Men nye undersøgelser viser, at en hel del ”glemmer” at børste tænder to gange dagligt – før eller efter morgenmaden og før sengetid.

Andre igen ”glemmer”, at den bedste måde at forhindre udvikling af huller i tænderne er ved at bruge tandpasta med fluorid, da fluorid er med til at forhindre udviklingen af huller i tænderne.

elektrisk tandbørste. Det er vigtigt, at tandbørsten er blød og har mange tætstillede børstehår. Hvis tandbørsten er for hård, kan det nemlig give sår på tandkødet. Det kan også medføre, at tand kødet trækker sig tilbage og tænderne får slibe skader. Tandbørstens hoved skal ikke være for stort, for det skal kunne komme helt ind til de bagerste tænder i munden.

For nogle kan det være en fordel at bruge en tandbørste, der er smallere helt ude i spidsen og derved kan komme længere ind bagtil. Tandbør sten skal ligge godt i hånden, så du kan komme rundt alle steder i munden, også dér hvor det er sværest at komme til.

Mange bakterier trives i en fugtig tandbørste. Derfor er det vigtigt at skylle børsten grundigt efter tandbørstning og at ryste vandet af den, inden du sætter den til tørre med hovedet opad. Skift tandbørsten ud, når børstehårene begyn der at sprede sig – typisk efter cirka tre måneder.

Vi tillader os derfor at opdatere læserne med den sidste nye viden om mundhygiejne, som har ekstra stor betydning, hvis du har caries, paro dontitis, kroner, broer og/eller implantater.

HVILKEN TANDBØRSTE

Det er individuelt, hvilken tandbørste der fun gerer bedst: En almindelig tandbørste eller en

Hvis du har svært ved at børste tænderne rene med en almindelig tandbørste, kan det være en fordel at bruge en elektrisk tandbørste. Børste hovedet er ofte lille og de roterende bevægelser gør meget af arbejdet. Mange vælger at bruge en elektrisk tandbørste, fordi de synes, at tandbørstningen går lettere. Nogle el-tandbørster kan hjælpe dig med at huske, at tandbørstnin gen skal vare i to minutter, fordi de laver en sær lig bevægelse, når der er gået to minutter. Men el-tandbørsten skal stadig anvendes korrekt for, at tandbørstningen bliver god nok.

HVAD SKAL BØRSTES

To minutters tandbørstning er som regel nok – brug eventuelt et stopur. Kig godt i spejlet og vær grundig, så du kommer rundt i alle kroge.

60 | MAGASINET SUNDHED HOS TANDLÆGEN

Børst alle flader på alle tænder - foran, bagpå, i mellemrum og op til tandkødet, hvor der sidder en del bakterier. Det er vigtigt at få fluoren fra tandpastaen fordelt i munden.

Der er flere måder at børste tænder på - spørg eventuelt din tandlæge til råds. Bruger du en al mindelig tandbørste, er gnubbemetoden effek tiv. Gnubbemetoden går ud på at holde tandbørsten vandret med fibrene pegende vinkelret mod tændernes flader, eventuelt let skrånende mod tandkødsranden. Børsten presses forsig tigt mod tænder og tandkød og der udføres små gnubbende og cirkulære bevægelser. Det er vig tigt, at tandbørstningen er rolig og at du går sy stematisk frem, så alle tandflader børstes lige meget. Børster du for hårdt og med savebevæ gelser, skader du tandkødet og kan risikere at få slibeskader på tændernes emalje. Spyt oversky dende tandpasta ud og undlad at skylle munden eller skyl kun med en smule vand.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Der er flere typer elektriske tandbørster på markedet. De skal bruges forskelligt, afhængigt af hvilket bevægelsesmønster de bruger. Få din tand læge til at give dig specifik instruktion i, hvordan du bruger den.

SUPPLERENDE HJÆLPEMIDLER

Mange har brug for supplerende hjælpemidler ud over tandbørsten. Har du en sygdom, der medfø rer betændelse eller nedsætter immunforsvaret som cancer, diabetes eller andre kroniske lidelser, bør du holde rent mellem tænderne. Spørg din tandlæge, hvilke hjælpemidler du skal bruge til at gøre dine tænder rene med.

Husk at tandtråd, tandstikkere og softpicks ikke må skylles ud i toilettet. De skal smides i en affaldsspand/plastcontainer.

Få flere gode råd på hjemmesiden Tandlaege foreningen.dk

Denne side er udarbejdet i samarbejde med Tandlægeforeningen, der arbejder for at fremme den orale sundhed i befolkningen. Her kan du finde ny viden og gode råd om tandsundhed og mundhygiejne. Læs mere på tandlaegeforeningen.dk.

oktober // 2022 | 61 HOS TANDLÆGEN

Sund Shopping

Hurtigere heling med Compeed Forkølelsessårsplaster

Når temperaturen skifter er det almindeligt at opleve udbrud af forkølelsessår. Compeeds forkølelsessårsplaster fremskynder he ling, gør såret mindre synligt og skaber et virusskjold til minimering af smitte.

Forkølelsessår bryder som antydet ofte ud ved forkølelse, hvor immunsystemet er påvirket. Såret skyldes dog ikke selve forkølel sen, men Herpes Simplex-virus. Et forkølelsessår kan svie, være smertefuldt og give hævelse.

Compeed Forkølelsessårsplaster med hydrokolloidteknologi inde holder en aktiv gel, der skaber et bakteriefrit miljø, som fremskynder heling og forhindrer dannelsen af sårskorpe. Plastret virker med det samme og bør anvendes fra den første prikkende fornemmelse.

Compeed forkølelsessårsplaster virker i op til 12 timer, hvorved man undgår at røre såret så ofte, som ved brug af creme, hvilket reducerer risikoen for smitte. Plastret beskytter og dækker diskret såret, samt skaber et virusskjold.

Et forkølelsessår opstår typisk ved:

• Kulde eller varme

• Forkølelse (eller andet, der påvirker immunforsvarer)

• Sollys

• Stress

• Menstruation

Plastret forhandles af Matas, Helsam,helsekostbutikker, apoteker og dagligvarehandlen.

https://www.compeed.dk/ produkter/?category=compeed-forkolelsessar

Elmedistraal-apparat

Elmedistraal-metoden virker direkte ind på blodkarrene og har der ved effekt på kredsløbet. Blodcirkulationen bliver forbedret. Også muskelspændinger, sportsskader, knoglebrud og heling af sår er om råder, hvor Elmedistraal-metoden er effektiv. Apparatet er til hjemmebrug.

Læs mere på: http://www.elmedistraal.dk/

Elmedistrål A/S, tlf.: 2892 8404

Mivitotal multivitaminer og mineraler til børn

Multivitaminpillen er en tyggetablet med god smag af citron. Hver tablet indeholder 12 vitaminer og 4 mineraler, og indholdet følger de nordiske ernæringsanbefalinger.

Vitaminpillen indeholder bl.a. vitamin D, som bidrager til immun systemets normale funktion samt normal vækst og knogleudvik ling hos børn. Derudover jern, som bidrager til en normal kognitiv funktion hos børn samt jod, som bidrager til normal vækst hos børn. Tabletterne leveres i bæredygtigt producerede bøtter lavet af plan tebaseret plast.

Leveres i bøtter med 90 stk. svarende til 3 måneders forbrug.

Vejledende udsalgspris: DKK 119,95

Fås i Matas, specialhandlen, helsekostbutikker samt online.

Mivitotal fungerer som et tilskud til den almindelige mad. Kosttil skud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.

Giv kroppen et boost med

Kyolic hvidløg i flydende form

Opnå alle hvidløgets forde le i en flydende hvidløgseks trakt fra Kyolic. Hvidløg er godt for mange ting, fx dit kolesteroltal, men det styrker også dit immunforsvar. Selv om efteråret kan synes langt væk, er det en god ide at styr ke kroppen nu, så den er klar til efteråret. Kyolic flydende hvidløgsekstrakt er markedets eneste fermenterede hvidløg i flydende form.

Efter høst og vask bliver hvidløgsfeddene snittet og lagt i store tanke, hvor de ligger i 20 måneder. En lagring som er helt unik og som kun Kyolic tilbyder. Den skånsomme behandling betyder, at hvidløgets aktive og velgørende stoffer bevares. De gyldne dråber optages hurtigt og let i kroppen. Den lange lagringstid sikrer des uden et produkt, som ikke afgiver hvidløgslugt.

Mere info: www.MaxiPharma.dk, tlf. 86 29 29 55.

Kyolic fås også i tabletter og kapsler og kan købes hos Matas, hel sekostbutikker eller hvor du køber din helsekost.

62 | MAGASINET SUNDHED

Sund Shopping

Stabilt blodsukkerniveau og beskyttelse mod oxidativ stress

To gode kosttilskud fra Mivitotal; Antioxidanter til beskyttelse mod oxidativ stress* samt morbær og krom, som bidrager til at stabilisere blodsukkeret**.

Mivitotal Antioxidant + Q10

Indeholder vitamin C og E, selen, zink, mangan og kobber samt Q10 - såkaldte antioxidanter, som for hindrer dannelsen af og skaden fra frie radikaler og beskytter mod oxidativ stress*. Frie radikaler dannes ved f.eks. stress, hårdt fysisk arbejde og rygning.

Mivitotal Krom + Morbær

Indeholder krom med godkendt effekt til at normalisere blodsukkerniveauet** samt udtræk af morbærblade.

Leveres i bøtter lavet af plantebaseret plast. Ind hold 90 stk.

1 tablet dagligt. Pris DKK 149,95.

Forhandles i Matas, specialhandlen, helsekostbu tikker samt online.

*) Indeholder blandt andet vitamin C, vitamin E, kobber og zink, som bi drager til at beskytte cellerne mod oxidativ stress.

**) Indeholder krom, som bidrager til at vedligeholde et normalt blodsukkerniveau.

Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.

Equazen - gode fedtsyrer for en sund hjerne

Equazen® er et fedtsyretilskud der indeholder sunde fedtsyrer der er gode for din hjerne*. Den gavnlige olie består af en unik kombina tion af essentielle flerumættede fedtsyrer, fremstillet af ansvarligt udvundet fiskeolie og kæmpenatlysolie.

Hjernen består af omkring 60 % fedt – af det er cirka 35% de vigtige, flerumættede essentielle fedtsyrer. For at opretholde en normal hjernefunktion livet igennem kan man med fordel sikre en kost med de nødvendige mængder omega-3 og omega-6. Kilder til omega-3- og omega-6-fedtsyrer er fed fisk, nødder og kerner, plan teolier og kosttilskud som Equazen der både bidrager med ome ga-3 fra fiskeolie i høj kvalitet og en mindre andel omega-6 fra kæmpenatlysolie.

Flexbrace® dropfodsskinne

Flexbrace® dropfodsskinne er en opfindelse som vi har udviklet over en længere periode med en række prototyper, før den har fået sit nu værende udseende.

Bandagist Lars Falkenman ud retter små mirakler, når han får folk til at gå og løbe igen, efter de har fået en dropfod på grund af en hjerneblødning, blodprop eller dis kusprolaps eller andet.

Afprøv Flexbrace® dropfods skinnen gratis. Ring til tlf.: 4632 1561 eller 3122 8694.

Læs mere på flexbrace.dk

Perskindol – mod smerter i muskler og led

Når efterårets kølige vejr afløser sensommerens varme, kan det ofte mærkes i leddene. Heldigvis er Perskindol klar med virksomme produkter der varmer og lindrer smerter i muskler og led. Perskin dol Thermo Hot Gel og den nye variant Thermo Hot Roll-On som giver hurtig virkning og absorberes i huden øjeblikkeligt. Den nye Roll-On-variant giver en særligt nem og hurtig påføring af produktet ved at rulle produktet på lige der hvor du har ondt.

For den mere varmefølsomme hud eller ved ønske om en mere rolig var me er Perskindol Active Gel oplagt at anvende i stedet. Den giver først en kølende fornemmelse på huden, smer telindrer og skaber en rolig varme i led og muskler.

Produkterne er lavet med virksomme æteriske olier der hver især bidrager til de gavnlige virkninger af Perskindol.

Perskindol fås på udvalgte apote ker, Matas, helsekostforretninger og på novasel.dk.

Væk i morgen

Væk i morgen giver hurtig lindring i hals og svælg.

Generationer af danskere har siden 1982 haft glæde af halsta bletten Væk I Morgen med råmælk (colostrum) fra køer som netop har kælvet og lysozym fra æggehvide. Colostrum indeholder bl.a. en stor mængde antistoffer. Lysozym er et enzym der kan ødelægge bakterier.

Væk I Morgen er kosttilskud og indholdet er af naturlig oprindel se og uden kunstige sødestoffer.

Væk I Morgen kan gives til børn over 1 år.

Fås på Apoteket, Kvickly, SuperBrugsen, Rema 1000, Føtex, Bilka, MATAS, Helsam m.m. Vejledende udsalgspris Kr. 25,00.

Equazen indeholder en unik sammensætning af fedtsyrerne EPA, DHA og GLA, med et naturligt højere afbalanceret indhold af EPA i forhold til DHA.

*Equazen indeholder DHA der bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag af 250 mg DHA.

Lær mere om Equazen og se alle varianterne på novasel.dk/ equazen eller find dem i Matas, helsekostbutikker og på udvalgte apoteker.

oktober // 2022 | 63

Sund Shopping

R30 universal salve

I sandhed en universal salve fra Dr. Reckeweg! Du vil ikke undvæ re denne salve i dit hjemmeapotek, når du først har prøvet den. R30 kan bruges ved enhver inflammationstilstand og vil fremme helingsprocessen og bringe lindring ved smerte. Hav den klar ved muskelsmerter, rifter, reumatisme og kløen.

Brug R30 til hjemmemassage ved muskelspændinger, myoser, ved gigtsmerter i muskler og led på de ømme steder eller ved forstuv ninger, slag eller andre former for muskelsmerter. Sportsfolk er li geledes glade for salven, da den er meget effektiv og trænger nemt ind i dybden.

R30 Universal salve fra Dr. Reckeweg er et homøopatisk læge middel som kan påsmøres 2-3 gange om dagen. Salven indeholder blandt andet galnebær, morgenfrue, purpursolhat og kamfer. Den har en meget svag duft af ci trus. Da salven er meget drøj i brug, rækker dåsen til rigtig mange behandlinger, ofte 6-9 måneder.

Køb den i Hel sams butikker, din favorit online hel sekostudbyder eller direkte på www. maxipharma.dk

Oil of Life® Sacha lnchi olie, 250ml

Vor Oil of Life® Sacha Inchi kommer fra Peru. Olieindholdet har et forhold på 5:3:1 med hen syn til Omega-3-6-9 fedtsyrer, som er forhol det til en afbalanceret kost. Da Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer ikke kan fremstilles af den menneskelige krop, er det vigtigt at indtage dem fra andre kilder for at und gå mangel. Den er rig på antioxidanter, vitamin A og vitamin E (carotene og alfa-tocopherol), som beskytter oliens næringskvalitet, duft og smag.

Oliens milde smag minder om oli venolien, ikke bitter, bare lidt lysere og med en nøddeagtig eftersmag og samtidig indeholder Oil of Life® Sacha Inchi mere protein og Omega-3.

Det er en fantastisk olie til salat dressing, højt værdsat af gourmet kok ke for oliens lækre milde friske duft og let vegetabilske smag, der let vil supplere hundredvis af retter, herunder dips, saucer, salatdressinger, pestos, mayonnaise, dryppet på brød eller tilføjet til en favorit hum mus opskrift eller enhver anden dip, der kræver en koldpresset olie.

Kan købes hos Helsam.dk, helsekostbutikker, Matas, Helsemin eller direkte fra producenten www.dinsundhed.net. Hør mere på tlf.: 3262 0020.

Oil of Life® HØRFRØOLIE

Hørfrøolie kommer fra hørfrøet og denne olie har mange sundheds fremmende virkninger. Hørfrøolie indeholder store mængder af de vigtige Omega-3 fedtsyrer, og olien giver mange positive påvirknin ger til både fordøjelse, hud og hjerte.

Hørfrøolie indeholder mellem 50 og 60 % Omega-3 fedtsyrer i form af Alfa-linolensyre (også kaldet ALA). Hørfrøolie bliver ofte sammenlignet med fiskeolie, idet begge olier har et højt indhold af Omega-3 fedtsyrer, men hørfrøolie har et højere indhold af Alfa-li nolensyre, end fiskeolie har. Ud over Alfa-linolensyre (ALA) i Ome ga-3, så findes der også andre vigtige fedtsyrer, som man får når man indtager hørfrøolie. Disse er Eicosapentaensyre (EPA) og Do cosahexaensyre (DHA), som kroppen selv kan skabe ud fra ALA.

Hørfrøolie er en god kilde for vegetarer og veganere til netop Omega-3 fedtsyrer, som også findes i fisk. Oil of Life® Hørfrøolie har et højt indhold af fler-umættede fedtsyrer, hvilket be tyder at olien ikke egner sig til stegning. Det skyldes at fler-umættede fedtsyrer ikke er lige så varmestabile som enkelt-umætte de fedtsyrer. Derfor må denne olie ikke opvarmes, den skal kun bruges til kold brug, for eksempel i dressinger, smoothies med videre. Hvis man kun ønsker at bruge hørfrøolie engang imellem, kan man købe en mindre flaske, Oil of Life® Hørfrøolie findes som 500ml og 250ml flasker.

Kan købes hos Helsam.dk, helsekost butikker, Matas, Helsemin eller direkte fra producenten www.dinsundhed.net. Hør

Q10 Ubiquinol

Q10 er et såkaldt co-enzym, hver ken vitamin eller mineral, men et hjælpestof som dannes helt naturligt i vores krop og som ind går i cellernes energifabrikker, de såkaldte mitokondrier. Vor Q10 Ubiquinol er den reducerede form af CoQ10 og er en antioxidant, der virker “i det skjulte”, og skaber underværker, både internt og eks ternt. Ubiquinol er en fedtoplø selig forbindelse, der findes i alle celler for at producere energi. Q10 indgår som en del af hjertecel lernes omsætning af energi og er vigtig for tilførslen af energi til hjertets arbejde. Bruger man ko lesterolsænkende medicin kan det anbefales at tage tilskud af Q10. Med alderen (allerede efter 20-års alderen) nedsættes den naturlige produktion af Q10 i kroppen, hvilket kan forklare, hvorfor man bliver hurtigere træt med alderen.

Kan købes hos Helsam.dk, helsekostbutikker, Matas, Helsemin eller direkte fra producenten www.dinsundhed.net. Hør mere på tlf.: 32 62 00 20.

64 | MAGASINET SUNDHED
mere på tlf.: 32 62 00 20.

LIVETS UDFORDRINGER

Q TIL EFTERTANKE

Er livet værd at leve, når ens nærmeste vælger at begå selvmord? Hvordan kan man leve videre? Spørgsmå lene melder sig i Dorte Oli varius Koustrups bog. Den viser også, hvor tabubelagt selvmord er i den vestlige verden. Bogen inddrager læserne i, hvordan forfatteren har bearbejdet tabet igennem mere end 30 år ved hjælp af mindfulness og self-compassion. Hun har inviteret den sorg og frygt,

hun flygtede fra, inden for og bearbejdet den. Det er en tankevækkende bog.

Q FORSTÅ DIN SJÆL

Hvad er sjælen? Spørger man Lisbet Marschner, så ligger det et sted mellem ånd, psy ke og krop. Går man skridtet videre, så siger hun, at ”grun den til vores psykiske uba lance og problemer, er, at den sjælelige dimension er blevet forsømt”. ”Hvis vi ikke for står, hvad det er sjælen bringer med sig, kan vi ikke løse vores problemer”. Sjælen er med andre ord omdrejnings punkt for alt. I bogen ind drager forfatteren læserne i

den viden, som hun har sam let om sjælen gennem mere end 40 år og 15.000 samtaler med klienter.

Q ACCEPT OG KÆRLIGHED

Lad det være sagt med det samme: Billedkunstner Han ne Matthiesens illustrationer i bogen DU FINDES er vir kelig fantastiske. De fortæl ler en på en gang gribende og poetisk historie om livet som transkønnet – med for virring, sorg, accept og kær lighed. Bogen er henvendt til unge og voksne, som må fin de vej i en ny virkelighed og identitet, men den er også særdeles tankevækkende for

Marianne

Ibsen Hansen og Hanne Matthiesen, DU FINDES, 40 s., kr. 259,00, Jensen & Dalgaard

os andre. Samtidig er forfat ter Marianne Ibsen Hansens tekster poetisk-søgende og understøtter illustrationer nes budskab.

Q SPIRITUEL YOGA

Hvad har en bog om yoga med de tre andre bøger at gøre, som vi har udvalgt i denne måned? Vores svar er: Temmelig meget. For når man griber yoga an som Svend Trier, så tilfører yoga de dybere dimensioner i li vet, som de tre andre bøger kredser om. YOGA SOM

SPIRITUEL PRAKSIS viser hvordan yoga i sin klassi ske praksis kan bruges spi rituelt. Svend Trier skærer ind til benet af det, som den

Svend Trier, YOGA SOM SPIRITUEL PRAKSIS, 208 s., kr. 249,95, Gyldendal

gamle lære handler om og viser, hvordan yogaen kan bruges som visdomslære og psykofysisk træningsform.

Det er Else Høgh og Birte Jørgensen, der anmelder bøger til Magasinet Sundhed. Du kan også sende et eksemplar til Rytterknægten 6, 6000 Kolding, hvis du vil have dem til at anmelde en bog.

oktober // 2022 | 65 SUND LÆSNING
Livet har mange fasetter og det kan være vanskelige at håndtere. I denne måned har vi valgt fire bøger, som belyser nogle af livets store udfordringer i forskellige situationer og hvordan vi kan komme igennem dem.
Dorte Olivarius Koustrup, SIG MIG, ER DET DIN ONKEL DER ER DØD, 335 s., kr. 249,95, Skriveforlaget Lisbet Marschner, PSYKISK BÆREDYGTIGHED, 144 s., kr. 249,95, Skriveforlaget

S U D O K U

MÅNEDENS KRYDSORDSGEVINST:

Har du løst krydsordene på denne side, så giver det dig mulighed for at vinde et eksemplar af bogen ”Grønt Smørrebrød”. Den indeholder 100 opskrifter til det nye grønne frokostbord. Bogen er skrevet af Kirsten Skaarup. Udgivet på Forlaget ALPHA. Vejledende udsalgspris er 249,95 kr. Det er kun abonnenter, der har mulighed for at deltage.

66 | MAGASINET SUNDHED KRYDSORD OG SUDOKU

Udo’s Oil™ Den originale klassiker Koldpresset økologisk planteolie med omega 3-6-9

Når et produkt har lagt sig i førersædet, siden det kom på markedet i Danmark i 1997, og stadig bibeholder den position, så kan det kun betegnes som en klassiker!

Brug f.eks. 2-3 spiseskefulde af olien på tilberedt mad. Olien kan hældes på pasta, ris, grøntsager o.s.v. Den er også velegnet i salatdressing, yoghurt, frugtsaft eller i en protein/frugtshake. Koldpresset, ufiltreret og økologisk.

Udo’s Oil™ Omega 3-6-9 Klassiker fås i henholdsvis 250 og 500 ml flaske.

Fås i helsekostforrretninger, Matas samt flere netbutikker. Mere info på: panacea.dk

et sundt

ANNONCE Kosttilskud for
hjerte Naturligt indhold af blandt andet: • 15 mg lycopen • 15 mg fytosteroler • 7 mg E-vitamin • 0,5 mg betacaroten Virkningen af SanoKardio® er dokumenteret i kliniske afprøvninger Alt det gode fra 6 tomater i én kapsel Indeholder tiamin, som bidrager til en normal hjertefunktion www.sanokardio.dk – fås i helsekostbutikker og på udvalgte apoteker PRØV NU OG MÆRK EFFEKTEN EFTER 90 DAGE www.panacea.dkDansk importør af UDO’S CHOICE® siden 1997
Udos-Oil_klassiker_208x140.indd 1 28/03/22 11.30

AVANCERET HUDPLEJE

OPLEV KRAFTEN I
NEOSTRATA reparerer, forebygger og styrker huden og giver ny udstråling. Med NEOSTRATAs klinikbehandlinger og daglig hudpleje derhjemme med NEOSTRATAs produkter opnår du et optimalt resultat. Det er enkelt – og først og fremmest meget effektivt. Til dig, som ønsker synlige resultater med din hudpleje! NEOSTRATA fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. www.neostrata.dk | Instagram @neostratanordic | facebook.com/neostratanordic

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.