Magasinet Lemvig 0413 August

Page 38

En høne blev til glas-paradis Gammelgård Glas har udviklet sig fra leg på hobbyplan til professionel familievirksomhed med glas i mange forklædninger

Tekst: Ane Wöhlk Foto: Henrik Vinther Krogh

I

ngalil Christensens første glasfigur i 1999 – en høne - har i årenes løb udviklet sig til mange flere høns, men også til hunde, fisk, får, heste, frøer, påfugle, grise og køer. Og til badepiger, vikinger, postbude, bagere, konditorer og sygeplejersker. Og ikke at forglemme: engle, nisser, tandfeer, hyrdinder og skorstensfejere – og mange andre glasfigurer. Gammelgård Glas har til huse på Gammelgårdvej i udkanten af Bøvlingbjerg. Gården, der hedder Vester Gammelgård, er en tidligere fæstegård til herregården Rysensteen. Her i det gamle møddingshus står glasfigurer overalt. De lyse vægge i den højloftede butik danner en enkel og harmonisk baggrund for de mange farvestrålende genstande. Bag figurerne gemmer sig historier, der blandt andet kan læses på stedets mange postkort. Et af dem beretter om: ”Pengefrø – Traditionen med at anbringe en pengefrø i hjemmet eller på arbejdspladsen har sin oprindelse fra fjernøsten og er forbundet med rigdom og velstand”. Herefter følger en anvisning på brugen af den lille glasskulptur ’pengefrøen’. Foruden de mange glasfigurer er hylderne fulde af sandblæst glas. Her er det brugsgenstande som vand, vin- og snapse-glas, kander, vaser, fyrfadsstager og skåle, det drejer sig om. Hvor de mange glasfigurer er eventyrlige og fortællende og i sprælske farver, fremstår det sandblæste glas enkelt og æstetisk i sine grå-hvide farver og med stramme geometriske mønstre, som for eksempel prikker og striber.

Ingalil og døtrene Ingalil Christensen er uddannet pædagog og har i mange år været leder af SFO’en på Klinkby Skole. Sammen med børnene i SFO’en eksperimenterede hun med figurer i glas. Det førte til, at hun i 1999 åbnede sin første lille butik med glas hjemme på gården.

Som fjeren, der voksede til meget mere end fem høns, voksede forretningen også. Begge døtre – Camila og Catrine - blev en del af virksomheden. Den ældste datter, Camila, er uddannet tekstilformgiver og står sammen med Ingalil Christensen for at udvikle de mange figurer. Catrine er uddannet industriel designer, og hun designer smykker og emballage. Foruden arbejdet i Gammelgård Glas har begge døtre andet arbejde ved siden af.

10 år med vokseværk I foråret 2003 tog datteren Camila Christensen en stak glasfigurer under armen og opsøgte Illums Bolighus i København. ”De var meget begejstrede. De ryddede vinduerne ud mod Strøget og pyntede i stedet op med vores forårsharer og garderfigurer”, fortæller Ingalil Christensen. Og der kom rigtig meget fart på, da Gammelgård Glas samme efterår deltog på Formland Messen i Herning: ”Kunderne stod simpelthen i kø foran vores lille stand på messen. Da vi drog hjem efter de hektiske dage, havde vi fået ordrer til butikker i 10 forskellige lande!”. I 2006 åbnede forretningen, som den ser ud i dag. De gamle længer på Vester Gammelgård blev nænsomt restaureret, og et stort værksted med skæreborde, ovne og lagerplads kom til, foruden det nye butikslokale.

Workshops og events ”Jeg er jo gammel pædagog og kan li’ at undervise. Tidligere afholdt jeg kurser i forskellige foreninger, men med de nye lokaler er der blevet plads til at have workshops herhjemme”, siger Ingalil Christensen. I månederne juli og august åbner hun dørene for at andre kan komme og lege med glassets muligheder. Smykker, figurer, relieffer og sandblæsning er temaerne i de forskellige workshops. Der er dage med glasfusing, og dage med sandblæsning.

Lørdag: kl. 10.30 – 14.00

Claudis Have Østergade 14 7620 Lemvig Tlf. 97 88 83 70

Onsdag og søndag: lukket

www.claudishave.dk

Man-, tirs-, tors- og fredag: kl. 10.30 – 17.00

ere

else rig

lev – en op

C a F é • Økologisk

B u T i k LOKALT KUNSTHÅNDVÆRK I CLAUDIS HAVE • Økologi

• Specialkaffe

• Hjemmebag

• Frokostretter

• Gavekurve

• Boller & kage

• Lokale

• Bondegårds-is

produkter

• Take away

• Specialiteter

38

Magasinet Lemvig.nu | 04.13

• Nyheder fra LOPE keramik v. Lone Pedersen

dag Torve g freda t us g 23. au

• Nyhed hos os: Spændende smykker m.m. fra Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.