Made-in-Europe.nu digimagazine maart 2012

Page 33

3

D

P

R

I

N

T

E

N

3D printen: nu toehappen

In de zomer van 2006 werd amper tien procent van de gehoorapparaten gepersonaliseerd door het deel dat in de gehoorgang zit, met 3D printen te maken. Anno 2012 worden bijna alle gehoorapparaten gemaakt met 3D printtechniek. Op maat voor de individuele gebruiker. Zo snel kan het ook in andere sectoren gaan, was op RapidPro in Veldhoven te horen.

Het voorbeeld van de gehoorapparaten komt van Bart Van der Schueren van het Belgische Materialise. Als hij over 3D printen spreekt, heeft hij het steevast over de industriĂŤle revolutie 2.0. Verleden jaar heeft het Belgische bedrijf 400.000 componenten geprint. Vlak voor de rapid manufacturingbeurs in Veldhoven kwam Materialise Made-in-Europe.nu digimagazine maart 2012"

in het nieuws met de eerste gezichtstransplantatie in BelgiĂŤ. Hieraan heeft het Leuvense bedrijf meegewerkt. Vlak na de beurs van het Mikrocentrum kwam LayerWise, de andere Vlaamse pionier op het vlak van additive manufacturing, in het nieuws met een volledig 3D geprinte onderkaak die bij een Nederlandse patiĂŤnte is

geplaatst. Overigens kreeg dat product op RapidPro een van de drie Vlaamse AM Awards.

Printen en frezen Deze onderkaak illustreert treffend de kansen die de nieuwe technologie biedt. Het ontwerp voor de onderkaak is gebaseerd op de data van de medische beelden, die 33


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.