Page 1

NOVEMBER 2012

HOUSE&GARDEN

HOUSE &garden

Glas in lood kun je best zelf maken pagina 3

Een oud huis mooi maken pagina 5

“Fantaseer je eigen leefwereld”

N

ajaar 2012 - In deze speciale uitgave van Haren de Krant gaat het over manieren om je eigen leefwereld mooier te maken. Zelfs te laten passen als een jas. Zo gingen we praten met ondernemer Wobbe Veen die letterlijk zijn eigen grondpolitiek bedrijft om het natuurschoon rond zijn woning te bewaren. Dan leest u over Ton Kooijman, die het bouwen van kasten tot kunst heeft verheven. We dronken koffie in hartje Noordlaren, waar een 17e-eeuwse boerderij in oude eer is hersteld dankzij de hulp van Annemarie Lanting. Dan is er die bevlogen Harenaar, Peter Breithaupt, die zijn idealen rond duurzame energie vertaalde naar een bedrijf: Grunneger Power. Bent u zijn driewieler al tegengekomen? Bedrijven die in deze krant adverteren willen wij u van harte aanbevelen. Hun deskundigheid en creativiteit kunnen we niet missen als we de wereld om ons heen mooier willen maken dan die al is. Heeft u tips over mooie woonen lifestyle onderwerpen? Wilt u met uw bedrijf adverteren? Laat het ons weten, zodat we de volgende uitgave in het voorjaar van 2013 nóg mooier kunnen maken. Mail: hein.bloemink@harendekrant.nl. Hein Bloemink redactie

J. BOLT bv

Aannemingsbedrijf van wegen- en waterbouwkundige werken

Terugbetalen! pagina 13


2

NOVEMBER 2012

Aannemersbedrijf

Boonstra b.v.

Leegeweg 3 9746 TA Groningen T 050-3125872

info@aannemerboonstra.nl Het adres voor iedere verbouwing www.aannemerboonstra.nl

IN OVERLEG UIT ELKAAR met de ScheidingsMakelaar De ScheidingsMakelaar zorgt voor een nieuwe start. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van.

De ScheidingsMakelaar: garandeert een onafhankelijke bemiddeling; heeft de beste oplossingen m.b.t. een woning voor partners die willen scheiden; stelt het belang van de kinderen voorop;

Meer informatie?

handelt alle formaliteiten gemiddeld binnen 3 á 4 maanden af.

Bel of mail voor een gratis adviesgesprek: Marian Steenge, 06 – 41 56 55 83 steenge@scheidingsmakelaar.nl

Omdat scheiden ook een nieuw begin is...

www.scheidingsmakelaar.nl

helpt u bij alle financiële en juridische zaken;

Comfortabel wonen in Haren, bij dorp en natuur

Riant, zelfstandig wonen, voorzien van alle gemakken. Zoveel mogelijk service en zo weinig mogelijk zorgen. Zeer comfortabel. Volledige privacy en als het onverhoopt nodig is, is de zorg dichtbij. Maarwold Service Appartementen levert goed onderhouden, ruime appartementen, gelegen aan de rand van Haren, naast een prachtig, rustig wandel- en recreatiegebied. Wonen in de appartementen van Maarwold Service Appartementen schept de mogelijkheden voor een actief leven vol nieuwe sociale contacten.

Gemak Maarwold levert uitgebreide service zoals warme maaltijden, onderhoud van gebouwen, terrein en installaties, het huisvuil wordt opgehaald en er is 24-uurs noodhulp en calamiteitendienst beschikbaar. Maarwold beschikt over een moderne recreatiezaal, een lounge en receptie. Daarnaast zijn er extra diensten beschikbaar voor als daar behoefte aan is. Dat varieert van logeerkamers en extra maaltijden voor gasten tot huishoudelijke hulp, een wasserette en enkele horecavoorzieningen.

Bewoners kunnen op ons terrein hun boodschappen doen, een bloemetje kopen, er is een opticien aan huis, een kapper en pedicure en er is een servicepunt van de thuiszorgorganisatie SamenZorg. Ontspanning De privacy van onze bewoners staat voorop. Maar bij Maarwold leggen bewoners onderling ook geregeld contacten en organiseren gezamenlijke evenementen als uitstapjes, koffieochtenden, filmavonden, muziekmiddagen, bridgeavonden, lezingen en gymnastiek.

Informatie? Onze 101 twee- en driekamer koopappartementen zijn te vinden aan de Nesciolaan in Haren. Allemaal gelegen op het zonnige zuiden en westen en makkelijk bereikbaar voor auto en openbaar vervoer. Hebt u belangstelling voor één van onze appartementen dan is het raadzaam ruim van tevoren contact op te nemen met Maarwold. De directie beantwoordt de vragen graag, en verzorgt bovendien een rondleiding in het complex. Een duidelijk overzicht van de kosten van de appartementen van Maarwold Service Appartementen is te vinden op onze website www.maarwold.nl

Maarwold Service Appartementen Nesciolaan 32 9752 HM Haren Tel. 050 534 64 22 fax 050 534 09 17


NovEMBER 2012

Gaat Haren massaal aan de lokale energie?

Grunneger Power levert energie en idealen M an met idealen: Peter Breithaupt uit Haren. Hij was jaren werkzaam voor Shell en werkte wereldwijd op het grensvlak tussen duurzaamheid en grote projecten. Wel zag en ziet hij de voorraad olie en gas slinken en de prijzen stijgen. In duurzame energiebronnen, zoals de zon, ziet hij het technisch alternatief voor een stabiele lokale economie en werkgelegenheid. Energie met idealen, maar met de nodige realiteitszin. Breithaupt voegde zich in april 2011 bij het team dat Grunneger Power heeft opgericht en heeft de business plan voor het energiebedrijf ontwikkeld.

Tegenpool In alles wijkt de Coöperatieve Vereniging Grunneger Power af van de reguliere energieconcerns. Geen grote kantoren, maar een kelder onder een makelaarskantoor aan het Zuiderpark in Groningen. Geen regimenten verkoopadviseurs en buitendiensten, maar een handvol vrijwilligers en een directeur (Breithaupt) die persoonlijk klanten bezoeken om te adviseren over zonnepanelen. Geen leasewagens in het hogere segment, maar vervoer per fiets en in de bedrijfs-Piaggio. De enige overeenkomst met de Essenten van deze wereld is dat Grunneger Power energie kan leveren (gas en elektra) tegen prijzen die gemiddeld lager liggen dan de grote concurrenten. Hoe doen ze dat?

Beurs Grunneger Power koopt duurzame energie in op de energiebeurs. Dat is een vak apart. Deze handel vraagt permanente online aanwezigheid op die beurs en daarvoor werkt de coöperatie samen met Trianel Energie b.v. uit Maastricht. De aangekochte duurzame energie wordt via het netwerk van de reguliere netwerkbeheerders (zoals Enexis) aan de eigen klanten geleverd. Tevens ondersteund Trianel Energie Grunneger Power met professionele diensten en verzorgd het contractbeheer en ook de facturatie. Professionaliteit en betrouwbaarheid staan bij Grunneger Power van begin al hoog in het vaandel. De overstap van huidige leverancier naar Grunneger Power wordt volledig verzorgd. Bij storingen van gas of stroom kunnen klanten overigens blijven rekenen op de service van de netwerkbeheerder. Zonnepanelen De overheadkosten van Grunneger Power zijn laag. De winst die de coöperatieve vereniging maakt, wordt besteed aan projecten van duurzame energie in de regio. Dat is statutair vastgelegd en daarvan doet men in het openbaar verslag. Dat kan voor mensen een motief zijn om de overstap te maken. Grunneger Power vervult nog een andere functie en dat is het verspreiden van het Woord van de zonne-energie. Wie als lid van

Grunneger Power zonnepanelen overweegt kan in Groningen, Haren en Ten Boer een bezoek verwachten van een medewerker van Grunneger Power (op de fiets) die komt vertellen wat de mogelijkheden zijn om flink te besparen op de energiekosten. Buiten de stad verzorgd Grunneger Power het advies via een vragenlijst en email. Leden van de corporatie Grunneger Power betalen voor dat advies niets en ze krijgen korting op de aanschaf van de panelen.

Weet je dat wij nu ook groene stroom en aardgas bij je thuis kunnen leveren? En weet je dat wij goedkoper zijn dan de vergelijkbare tarieven van onze concurrenten? Als coöperatie hebben wij statutair vastgelegd dat alle winsten in duurzame projecten in de regio moeten worden geïnvesteerd. Eco-

3

nomisch, sociaal en duurzaam – zonder een cent meer te betalen. Overstappen naar Grunneger Power gaat snel en zonder problemen. Meer informatie en aanmelden op: www.grunnegerpower.nl/energie.

Energie met idealen, maar met de nodige realiteitszin Werkgelegenheid Het geld dat mensen voor hun gas en licht aan Grunneger Power betalen blijft in Groningen. Het komt weer ten goede aan de lokale economie. Er komen mensen aan het werk bij Grunneger Power zelf en bij de uitvoering van duurzame energieprojecten, waarin Grunneger Power gaat investeren.

Grunneger Power facts Het is een corporatie (opgericht in 2010) die bij de GKB een startkapitaal leende van 200.000 euro. Ze ontvangt geen subsidie en is als burgerinitiatief onafhankelijk. Men kan lid worden voor 10,- per jaar. Een lid heeft stemrecht. Er zijn nu 3200 leden. Leden in de gemeenten Haren, Groningen en Ten Boer krijgen gratis advies over zonnepanelen. Voorts kan men met hulp soepel overstappen van de reguliere energieleverancier naar Grunneger Power, daarvoor hoeft men geen lid te worden. Momenteel heeft Grunneger Power bijna 250 klanten die hun gas en elektra van hen afnemen. Als Grunneger Power mocht stranden is de leverantie van energie wettelijk gegarandeerd.

Peter Breithaupt (links) en Ernst Ploegman, vrijwilliger en klant van het eerste uur. Beiden wonen in Haren. Het dienstvoertuig is een driewielige Piaggio.

Glas in lood kun je best zelf maken G

las in lood behoeft geen introductie. Het geeft cachet aan ramen. Maar de techniek wordt ook gebruikt voor ‘hangramen’. Dat zijn panelen die als kunst aan de muur worden gehangen. Tiffany is de meest kunstzinnige vorm van glad in lood. Artistieke vormen, mozaïeken van gekleurd glas. Wie dit ambacht wil leren kan nu een workshop volgen.

Zelf is Jaap Bonder een ambachtsman in hart en nieren. Hij restaureert glas in lood en maakt ook nieuwe ramen. Vaak wordt hij ter hulp geroepen als men in oudere woningen terug willen naar glas in lood. Sinds kort stelt Bonder zijn kennis beschikbaar aan mensen die het willen leren. “Als men dit aan mij vroeg had ik de neiging

om te zeggen dat ik er geen tijd voor had”, erkent Bonder. “Maar vakmensen zijn altijd een beetje bang voor concurrentie. Nu denk ik daar anders over”, zegt hij. “Ik vind het leuk als mensen aan een nieuwe hobby beginnen en wil ze daarbij best helpen.”

Maar vakmensen zijn altijd een beetje bang voor concurrentie De workshops bestaan uit 8 lessen, de groepjes zijn klein (maximaal 3) zodat Bonder iedereen aandacht kan geven. Men begint in les één met een proefraampje en vervolgens wordt een groter raam gemaakt. Materiaal is bij het cursusgeld (195,00) inbegrepen.

Bonder leert mensen ook hoe ze sieraden van glas kunnen maken met: speciaal glas, hotpot en magnetron (zie foto). Bonder is naast zijn werkplaats ook een winkeltje begonnen waar zijn cursisten en andere glas-hobbyisten materialen kunnen aanschaffen. Zie voor meer informatie: www.glasatelierbonder.nl Wie iemand wil verrassen (b.v. bij pensionering) kan een eendaagse cursus glas in lood aanbieden. Kosten bedragen 80,-.


4

NOVEMBER 2012

Glasatelier Bonder Vakwerk, materiaal, gereedschap, workshops Wij vervaardigen glas-in-lood ramen volgens eigen (of uw) ontwerp. Keuze uit vele kleuren glas (ook antiek glas). Ook geraffineerde ontwerpen (Tiffany-techniek). Wij herstellen oude ramen met grote (emotionele) waarde. Wij leveren ook materialen en gereedschap voor de glas-hobby-ist.

www.zetstrabouw.nl

onderhoud - renovatie - verbouw - nieuwbouw - inbraakpreventie www.zetstrabouw.nl

onderhoud - renovatie - verbouw - nieuwbouw - inbraakpreventie Hoendiep 101 tel: 050-3121369 050-3126434 Hoendiep 101 tel:fax050-3121369

ventie

fax 050-3126434

Inbouw in isolatieglas Wij kunnen glas-in-lood voor u plaatsen in dubbel glas. Glas in lood workshop voor beginners In deze workshop leer ik u www.zetstrabouw.nl de basisvaardigheden van het vervaardigen van glas-in-lood. U leert het glas snijden, in lood zetten, solderen en kitten. Aan het einde van de dag gaat u naar huis met een door uzelf vervaardigde raamhanger van 30 x 30 cm.

www.zetstrabouw.nl

Glas in lood cursus van 8 lessen voor beginners Deze cursus wordt gegeven in 8 lessen van 2,5 uur. U leert in deze cursus alle vaardigheden die nodig zijn voor het ambachtelijk maken van glas in lood. Onder meer behandelen wij het snijden van glas, het in lood zetten en solderen van een raam. We werken in een groep met maximaal 4 personen. Tiffany cursus van 8 lessen voor beginners Deze cursus wordt gegeven in 8 lessen van 2,5 uur. U leert in deze cursus alle vaardigheden die nodig zijn voor het maken van een tiffany raamhanger. Onder meer behandelen wij het snijden van het glas, de techniek van het aanbrengen van koperfolie, solderen en eventueel patineren.

Workshop Wil je leuke, kleine glasfuse projectjes maken zoals bijvoorbeeld glazen hangertjes! Dan is de hotpot misschien iets voor jou! Voor een zeer aantrekkelijke prijs kun je al starten met deze leuke nieuwe hobby! Glasfusen is normaal een dure hobby, omdat je er een speciale oven voor nodig hebt. Bij de hotpot maak je eenvoudig gebruik van je magnatron! Met de hotpot kun je dus wel op kleine schaal en op een zeer betaalbare manier glasfusen.

Uw glas-in-loodspecialist Terborchlaan 29, Groningen (Eelderwolde) 050-5274008 - www.glasatelierbonder.nl

Hij ziet vierkante meters MeuBeLeN

Jij een sfeervol huis

BeddeN VLOereN RaamdecoRatie MArMOLeuM

Dus zoek je een makelaar die oog heeft voor beiden Jachtlaan 15, Haren

050 - 5350533

www.aimeestaal.nl

RaamdecoRatie

KUNSTSTOFTECHNIEK KUNSTSTOF KOZIJNEN HOUTEN KOZIJNEN ALUMINIUM KOZIJNEN DAKKAPELLEN ZONWERING HORREN HR++ GLAS PLAATSEN Meint Veningsstraat 40 9601 KG Hoogezand Tel. (0598) 39 58 68 Fax. (0598) 39 79 19

www.marikkunststoftechniek.nl

In

vele

Kamerhoge

soorten

en

overgordijnen,

maten,

kleuren

vouwgordijnen

en of

stoffen. prachtige

transparante stoffen? Of heeft u toch liever Luxaflex? Alles is mogelijk, want wij zijn dealer van alle grote merken en hebben jarenlang ervaring met decoratieve oplossingen. Als u liever zelf niet wilt monteren, helpen wij u graag. Bij Nijland Wonen kunt u terecht voor een uitgebreide keuze. Kom eens langs!

NIJLANDWONEN Paterswoldseweg 2

9726 BC Â Groningen

tel. 050-3123566 www.nijlandwonen.nl


NovEMBER 2012

Wobbe Veen heeft er het geduld voor….

Een oud huis mooi maken “Als je een huis gaat verbouwen moet je het goed doen”, zegt Wobbe Veen uit Haren. “Geen consessies doen.” Hij vindt het een sport om oude huizen weer mooi te maken. “Het liefst met oog voor wat het ooit was, de oude stijl”, zegt hij. Voorbeeld: Een prachtige oude notariswoning aan de Heresingel in Groningen gaf hij de authentieke sfeer en uitstraling terug. Hij vestigde er het hoofdkantoor van MF Uitzendgroep, dat hij in 1978 heeft opgericht. Meer recent: hij kocht het huis van zijn buren aan de Rijksstraatweg en maakte er een riant eigentijds woonhuis van. Waarom?

Z

elf woont hij in villa Wittensteijn tussen Haren en Glimmen. “In 1982 gekocht, het heette Bèta en verkeerde in slechte staat”, zegt Veen. Hij deed wat hij graag doet: met oog voor details liet hij het in oude staat terugbrengen en gaf het de naam van zijn ouderlijk huis in Apeldoorn. “In dit huis wil ik tot het eind van mijn leven blijven wonen”, zegt Veen. “Dus is het voor mij erg belangrijk dat ik het natuurschoon achter mijn huis kan bewaren. Ik heb inmiddels rondom mijn eigen huis percelen grond in bezit, puur om te voorkomen dat daar gekke dingen gebeuren.” Toen het huisje van de buren (‘Dit ist’) drie jaar geleden te koop kwam heeft hij het gekocht zonder speciaal plan.

Het stond eerst een jaar leeg. Toen is hij begonnen met zijn plan om het huisje een facelift te geven. “Ik noemde het zelf eerst nog ‘cosmetisch opknappen’, maar van het één kwam het ander”, zegt hij.

gewerkt aan de aankleding, zodat het huis nu een heel eigen stijl heeft”. Veen heeft de bouw dagelijks bezocht, omdat hij niets wilde missen. “Toen het dak geplaatst werd was ik met vakantie in Frankrijk. Toen hebben ze me iedere dag foto’s gemaild, zodat ik kon volgen wat er gebeurde.” Veen heeft zich moeten houden aan strenge regels van de gemeente, omdat dit gedeelte van de behuizing behoort tot ‘beschermd dorpsgezicht’. Over de dakkapellen is veel gecorrespondeerd, zegt hij.

Alles nieuw Een jaar lang duurde de klus. Alleen de fundamenten en de muren bleven staan. Het dak is geheel vervangen, de buitenzijde is gezandstraald, zodat de witte verf van de stenen ging. Vervolgens is het geheel gestuct. De muren werden geïsoleerd en er kwam vloerverwarming. Radiatoren weg, op de badkamer na. Op de vloer Turks marmer. Twee badkamers, waarvan één beneden. En een ruime woonkamer. “Mijn vrouw heeft vooral

Particuliere grondpolitiek En nu? Wat is het plan met dit nieuwe huis? Wobbe Veen weet het nog steeds niet precies. Hij heeft het tijdelijk verhuurd aan mensen die hij erg goed kent. “Misschien zal ik het later nog eens verhuren. Maar verkopen zal ik niet doen.” Je zou Veen’s aanpak particuliere grondpolitiek kunnen noemen. Hij realiseert zich dat hij in een bevoorrechte positie verkeert doordat hij een succesvol bedrijf heeft en zich het eigendom van vastgoed kan permitteren.

Anneke de Volder uit Haren: Hans en Ada Joling, Haren: “We kozen voor gemak en dat beviel ons goed” Hans en Ada Joling, Haren:

Mooi eiland, mooie keuken, mooie prijs! Ze zijn maar naar één winkel geweest voor hun gebeurde onder regie van Folkert Konings. “Dat

Mooi eiland, mooie keuken, mooie prijs! keuken: Folkert Konings. “We hebben gekozen was ook al erg handig voor ons. Installateur

Wat zijnhet Hans en Ada blij met hetinzomerhuis voor gemak van een winkel de buurt. En “Roosduin” open Ameland dat zij Wat Hans Ada blij met hetonlangs zomerhuis dat zijn is goed bevallen”, zegt Anneke de Volder. De hebben gekocht voor de verhuur. Ze zien het “Roosduin” op Ameland dat zij onlangs oude keuken was drukker en maakte de ruimte als een goede investering voor deZetoekomst. hebben gekocht voor de verhuur. zien het ‘vol’. “Rik Jan is de situatie komen bekijken als een voor de toekomst. Het huisgoede moestinvestering wél worden verbouwd en er en zijn vrouw Vanessa heeft verschillende Heteen huisnieuwe moest wél worden verbouwd en er was keuken nodig. “Daar stelden ontwerpen getekend. Eén van de opties was een nieuwe keuken nodig. “Daar stelden we hoge eisen aan”, zegt Hans. “Wij willenkwam dicht bij onze wensen, we “Wij hebben samen we hoge eisen aan”, zegtbieden.” Hans. onze huurders kwaliteit Ze willen bezochten onze huurders kwaliteit bieden.” Ze bezochten noggrote wat dingen aangepast. Dat ging inmet prima twee keukenconcerns. Die kwamen twee grote keukenconcerns. Die kwamen met overleg.” Anneke vindt dat het ontwerp scherpe offertes. Desondanks zijn ze ookslim nog en scherpe offertes. Desondanks zijn ze ookbenut, nog de doelmatig is. De ruimte is optimaal even langsgegaan bij Folkert Konings. “Ze even langsgegaan bij Folkert Konings. “Ze wasmachine en –droger zijn onder het aanrecht hebben een prachtige keuken ontworpen naar hebben een prachtige keuken ontworpen naar onze wensen enisde prijs zeer concurrerend verstopt en er een zeeis aan kasten laderuimte. onze wensen en de prijs is zeer concurrerend met die zogenaamde ‘grote jongens’. We “Optisch levert de keuken ons veelWe winst op, met die zogenaamde ‘grote jongens’. het voelt ruim aan.” De inbouw van de keuken

hebben in de showroom de perfecte keuken Dick zorgde voor de goede samenwerking kunnen de samenstellen.” plaatsen van de hebben showroom deHet perfecte keuken tusseninmonteur, vloerenlegger en installateur. keuken was een verhaal apart. Hans heeft kunnen samenstellen.” Het plaatsen van de het We hoefden er zelf niet veel aan te doen.” Door voorbereidende werkapart. gedaan en toen keuken was een verhaal Hans heeft kwam het een ongelukkig toeval werd door de leverancier voorbereidende werk gedaan en toen kwam de ploeg van Folkert Konings. “Die hebben in verkeerde aanrechtblad “Dat dehet ploeg Konings. “Diegeleverd. hebben één dagvan deFolkert hele keuken geplaatst”, zegtinHans was jammer, maar toen merkten we direct één dag de hele keuken geplaatst”, Hans“Ze Joling, nog steeds diep onder dezegt indruk. wat het voordeel van een betrouwbare Joling, nog steeds diep onder de indruk. “Ze lokale waren met drie man en het verliep vlekkeloos. waren metis.drie man en het verliep vlekkeloos. winkel blad werd soepel vervangen.” En moet jeHet die afzuigkap eens zien: hoe die EnInmiddels moet je die afzuigkap eens zien: hoe die kooktonder Anneke een paar weken is gemonteerd hetalschuine dak. In éénop is haar gemonteerd onder het schuine dak. In één dat nieuwe Boretti kooktoestel. “Ik geloof woord: super.” Wie de keuken zelf wil ervaren woord: super.” Wie de keuken zelf wil ervaren we primeur zegt ze. Boretti kaneen er wat Hanshebben”, en Ada betreft een“Een weekje kan er wat Hans en Ada betreft een weekje Ameland aan vastplakken. Kijk maarHet op www. met gescheiden oven en magnetron. is een Ameland aan vastplakken. Kijk maar op www. huurhuisameland.nl. prachtig fornuis.” huurhuisameland.nl.

Wat is is uw Wat uwwens? wens? Wat wens?

Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, allemaal

FolkertKonings Konings is is veelzijdig. veelzijdig. Keukens ininallerlei Heel gewoon en heel bijzonder, Folkert Keukens allerlei‘smaken’. ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, onderonder één dag. voor devoor deurde (parkeerplaats van Albertvan Heijn). Topmerken, allemaal éénParkeren dak. Parkeren deur (parkeerplaats Albert Heijn). zoals Boretti en allemaal onder één dak. Parkeren voor de deur (parkeerplaats van Albert Heijn). Miele. Eigen ontwerpafdeling (RivaEigen Keukenontwerpers). Topmerken, zoals Boretti en Miele. ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers). Topmerken, zoals Boretti en Miele. Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers). Service!Wij Wij leveren keukens in verschillende prijsniveaus.prijsniveaus. Service is slechts één: het hoogste! Service! leveren keukens in verschillende

Foto Slot Foto Slot

5


6

NOVEMBER 2012

________________________________________

Schildersbedrijf Geert Hogenkamp

DE WINTERSCHILDER

voor het echte binnenwerk

Schilderwerk – Glaszetten – wandafwerking

Onze Winterkorting: 50 euro peg!r man per da

van Trojenweg 13 9751 VK HAREN Tel: 050-5341889 Fax: 050-5350970 www. schildersbedrijfgeerthogenkamp.nl info@schildersbedrijfgeerthogenkamp.nl

Winterkorting € 25.00 per man/ per dag 1 november 2012 t/m 31 maart 2013.

Onnerweg 69, 9751VC Haren (050) 534 82 68

( op binnenschilderwerk)

w w w.walterhoogestegerschilders.nl

___________________________________________________________________

WH-AdvWSch_Okt12_96x130br.indd 1

09-10-12 11:54

De winterschilder Een selectie van de beste schi lders in de buurt

Sinds 1886

Ezinga schilders bv De persoonlijke schilders

Voor bedrijf en particulier

Uw vertrouwde adres voor o.a.: • Schilderwerken • Beglazing

• Houtrot reparaties • Wandbekleding

schilderwerk - glas - reparatie - onderhoud Helpermolenstraat 19-21 • Groningen-Helpman T (050) 525 58 66 • I www.ezinga-schilders.nl

EET smAkEliJk! Winterkortingen op binnen-schilderwerk. En een dinerbon voor ’t Hart van Haren op de koop toe. Bel voor een afspraak met Hans.

HAREN 050 - 534 99 90 www.HANsJOliNg.Nl

VOOR NET DAT BEETJE EXTRA

Potklei 22a - 9351 VS Leek • Tel. 06-23475173 / 0594-516100 info@schildersbedrijf-hrafman.nl • www.afmanleek.nl


NovEMBER 2012

7

De kunst van het indelen…

Het verhaal van kasten waarin je je passies opbergt Ton Kooijman begon ooit met het verkopen van oude grenen kasten. Als ze uitverkocht waren liet hij nieuwe bouwen, voorzien van een oude look. Dat is verleden tijd. Nu heeft Kooijman de kast verheven tot kunstwerk. Tot een bergplaats voor hobby en passies. Alles op maat. ‘Zeg mij wat u wilt opbergen. Zeg me wat in het zicht moet en wat niet. En ik bouw uw kast op maat.’ Dat lijkt het credo van Ton Kooijman. Zijn bedrijf heet Honfleur. “Luisteren naar de klant, daar begint het mee”, zegt hij. “Laatst sprak ik een verzamelaar van epouletten van piloten-uniformen. Deze man was vlieger geweest. Hij wilde de verzameling in het zicht hebben. Maar ook boeken moest hij kwijt. Daar draaien wij onze hand niet voor om.” Kooijman’s filosofie is helder: nooit standaard, maar altijd de vertaalslag maken van wensenlijst naar kast. “Iemand die honderden studieboeken op zolder in dozen heeft liggen en ze eindelijk op een fraaie manier onder handbereik wil hebben…..

die help ik.” Honfleur in Groningen heeft vijf kastenbouwers in dienst, waarvan één ook ontwerpt. Zelf is Kooijman de verbindende schakel tussen klant en kast.

Zeg mij wat u wilt opbergen, zeg me wat in het zicht moet en wat niet Wat moet erin? Het op maat maken van kasten kent twee aspecten. Enerzijds moet de kast ruimte bieden aan de beoogde inhoud. Verzamelingen in het zicht, fraai aangelicht, bijvoorbeeld. Of boeken groot en klein. Anderzijds moet de kast passend gemaakt worden. Niethaakse hoeken, lage vertrekken, schuine wanden? Dat vraagt vakmanschap, een mix tussen fantasie, out-of-the-box denken en vaardige handen. “We maken kasten van alle soorten hout in de wereld”, zegt Kooijman. “Onder de voorwaarde dat het gecertificeerd is en legaal gekapt.”

Kopie Het kan gebeuren dat mensen een prachtige kast hebben zien staan bij een meubelzaak, maar dat deze niet de juiste maatvoering heeft. Kooijman weet raad. Hij kan de kast in grote lijnen nabouwen. “Zonder het ontwerp te stelen”, lacht hij. Naast kasten maken de timmerlieden van dit bedrijf ook tafels. Kooijman voert zijn concept niet alleen in Groningen, maar ook in Kortenhoef en Gent (B). Daar heeft hij toonzalen waar klanten kunnen zien waar hij toe in staat is. In Groningen is de showroom aan de Cuxhavenweg 5b, nabij de Makro. Tenslotte de naam Honfleur. “Dat is een verhaal apart”, zegt Kooijman. “Toen ik het concept van dit bedrijf had bedacht vierde ik vakantie met mijn gezin in de Franse havenstand Honfleur. Vandaar. En die naam doet het goed, iedereen onthoudt hem gemakkelijk.”

Tip:

Gras maaien in de winter? G

ras genoeg in de gemeente Haren. Tuinen en parken, allemaal gras. Nu de winter intreedt zou je kunnen denken dat we er niet meer naar hoeven omkijken. Dat is niet juist.

maar de zode zakt na verloop van tijd.

In de winter kun je heel goed wat achterstallig onderhoud doen. Hobbelige gazon egaliseren. U snijd er een stuk graszode uit en licht deze op. Daarna vult u het zand aan. Als er geheel kale plekken in het gazon zitten kun je volstaan met het neerleggen van graszoden. Dat lijkt eerst wat raar,

Dan is het ook verstandig om dode bladeren weg te harken van uw gazon. Door een gebrek aan licht kan het gras doodgaan of ziekten steken de kop op. Daarna gaat u het gras beluchten door er gaten in te prikken met een hooivork. De plekken die slecht doorlatend zijn herken je aan plassen tijdens

Eén keer maaien tijdens de winter maakt het gras gezonder

regenval. Steek de hooivork 15 cm diep en wiebel deze heen en weer. Strooi er dan een mengsel van witzand en tuinaarde overheen. Maaien? Wie denkt dat maaien in de winter niet mogelijk is vergist zich. Eén keer maaien tijdens de winter maakt het gras gezonder. Niet maaien als het gras bevroren of erg nat is. In Haren en Glimmen zijn winkels waar graszaad en –advies verkrijgbaar is, zoals Multimate en De Gazonmaaier. In Glimmen: Flora en Fauna


8

NOVEMBER 2012

Eigenzinnig & Eigentijds

www.WOEFF.nl Interieur & Advies

LOVE TO GIVE! Bij iedere besteding van € 300,- aan GANT kleding Ontvangt u een HOME voucher t.w.v. €100,-!* *Deze actie is geldig van 1 november t/m 30 november. Actievoorwaarden in store.

FLASHMAN

Rijksstraatweg 196, 9752 BR Haren

De mooiste POGGENPOHL STUDIO v/h noorden!

VISON MAAKT KEUKENS BIJZONDER Naar ùw smaak

Een herfstbeurt maakt uw tuin winterklaar!

VOOR BIJZONDER MODERN EN BIJZONDER KLASSIEK Moderne keukens in een strak design met bijpassende apparatuur, zijn naar al uw persoonlijke eisen en wensen te realiseren. Gezellig of kleurrijk, zakelijk of professioneel, alles in een eigentijds jasje. Of...een klassieke uitstraling, maar dan wel voorzien van de modernste gemakken in een tijdloze smaak. Want wat uw smaak ook is, ons keukenontwerp past altijd bij uw woning en uw woonwensen! Grondzijl 9 • Groningen • T (050) 542 42 32 Bedrijventerr. Ulgersmaborg - Noord (t.o. Kardinge) (Zon. en ma. gesloten) POGGENPOHL

ke u ke n s

| PRONORM | COMPREX | VISOMAT | TRISTAR | SMEG | GAGGENAU | SIEMENS | MIELE | AEG | ATAG | ITHO

VISON KEUKENS, BIJZONDERE KEUKENS. MEER INFORMATIE: WWW.VISON.NL

ontwerp, aanleg en onderhoud (050) 406 19 91 www.bartelds.nl


NovEMBER 2012

9

Metamorfose in hartje Noordlaren D

le praktijkruimte ingericht voor Annekes ‘Praktijk De Bongerd’, waar zij als psychologe zowel kinderen als volwassenen begeleidt.

“We zijn samen door de boerderij gegaan, de hele familie was aanwezig”, zegt Annemarie. “Mijn hoofd gloeide van alle impressies die ik toen heb opgedaan.” Het is haar vak om zich te verplaatsen in de wensen van haar klanten, maar ook om aan te voelen hoe er in een huis wordt geleefd. Vervolgens moet je creatieve ideeën omzetten in praktische en haalbare voorstellen. “Ik heb in mijn opleiding ook bouwkunde gehad en dat helpt je om ook realistisch te zijn”, zegt Annemarie. “Je moet met een aannemer kunnen overleggen.” Al haar expertise had ze nodig in het project in Noordlaren. Ze heeft het huis van binnen ‘leeggemaakt’ en de indeling grotendeels veranderd. Daarbij moest ze zich

Annemarie Lanting is een ambachtsvrouw die geen gebruik maakt van ingenieuze presentatietechnieken, omdat ze vindt dat ze daarmee afdrijft van de kern. Het zou mensen op verkeerde gronden kunnen overtuigen. Zij doet het met tekeningen en een toelichting. “We waren over bijna alle ideeën direct enthousiast”, zegt Anneke. Ze vindt Annemarie’s betrokken manier van werken erg prettig en inspirerend. Het resultaat is een prachtige boerderij in hartje Noordlaren, met uitzicht op de eeuwenoude kerk. In de zomer kun je in hun tuin het geroezemoes horen van gasten op het terras van eetcafé De Lanteern. “Dat geeft zo’n lekker vakantiesfeertje”, zegt Anneke. De metamorfose is nog lang niet klaar. Nog wekelijks wordt er gewerkt aan de details. Zeg maar: de punten en komma’s van een sprookje in dit dorp op de Hondsrug. Zie ook www.waterwerk.nl.

e monumentale boerderij uit 1700 in de Kerkstraat te Noordlaren krijgt haar grandeur terug! Drie jaar geleden kochten Anneke en haar man Piet de boerderij, die in slechte staat verkeerde. “We stonden met de makelaar in de schuur waar het binnen net zo hard regende als buiten, maar het voelde in één keer helemaal goed”, zegt Anneke. Ze wist dat de metamorfose een project van jaren zou worden. Vergunningen aanvragen bij gemeente en monumentenzorg. Een visie ontwikkelen: hoe maak je van zo’n boerderij een gezinshuis waar geleefd mag worden? Welke authentieke elementen kun je behouden? Anneke en Piet zochten iemand die hen in dit creatieve proces kon begeleiden en zij vonden binnenhuisarchitecte Annemarie Lanting van Waterwerk te Haren.

Oude staat, 2009

Annemarie Lanting

houden aan bepaalde voorwaarden van monumentenzorg. “Ik had de gang iets ingekort en dat mocht niet, die moest in de oude lengte blijven”, noemt ze als voorbeeld.

Mijn hoofd gloeide van alle impressies die ik toen heb opgedaan.

Ze bracht het oude plafond van 1700 weer in het zicht, ze combineerde oude steunbalken en spanten met nieuw pleisterwerk en de deuren van de bedsteden werden toegangsdeuren naar de keuken. Als ze dicht zijn kun je er de originele bedstede achter fantaseren. In de deel (schuur) is een sfeervol-


10

NOVEMBER 2012

Najaarsklaar? ontwerp, aanleg en onderhoud (050) 406 19 91 www.bartelds.nl

Hoveniersbedrijf Berends Pinksterbloemweg 22, 9753 HE Haren 050-5340443 | 06-16535900 info@hoveniersbedrijf-berends.nl | www.hoveniersbedrijf-berends.nl

Snoeigoed de winter in

De fleurigste bedrijven in de omgeving van Haren

Fred Hemmes Boomkwekerij

bomen sierheesters haag- en vaste planten informatietuin tuinontwerp en aanleg

Duinweg 2a 9479 TM Noordlaren Telefoon (050) 4063062 Fax (050) 4062947 Mobiel (06) 22166409

www.boomkwekerij-tuinontwerp.nl • fredhemmes.boomkwekerij@planet.nl

Tel. 050 - 5343099

www.hoofthoveniers.nl

fijnhoveniers met passie

visie en zorg voor uw

particuliere en bedrijfstuin 050 - 501 00 27

Deeling 7, Roden aanleg info@kamphuishoveniers.nl www.kamphuishoveniers.nl Ontwerp, en onderhoud Kwekerij en voorbeeldtuin

h o ven i er s bedr i j f

D e na t uu r t u i n Nu tuinplannen maken voor het voorjaar, wij helpen u daar graag bij. De Natuurtuin Viaductweg 52 9751 HS Haren 050-4061442 www.natuurtuin.nl Kwekerij open op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 Kom kijken en Genieten !

Nu 20% korting op alle vaste planten!


NovEMBER 2012

11

Als uw huis kon spreken, dan vroeg het:

“Wanneer komt Jordan weer?�

SCHILDER JORDAN VAN DIJKEN Steegakkers 6 |

Steegakkers 6 www.jordanvandijken.nl 9479 PW Noordlaren | tel: 050 - 4090045 | www.jordanvandijken.nl tel: 050-4090045 9479 PW Noordlaren

OPENINGSAANBIEDINGEN OPENINGSAANBIEDINGEN

20% 25%

G R A T G I S R A T I S PLAKPLINTEN % OPENINGSAANBIEDINGEN PLAKPLINTEN 25% 0 2 OPENINGSAANBIEDINGEN EN ONDERVLOEOPENINGSAANBIEDING E N ONDERVLOER G G N I N I T KORTING T KORTING R R O R K KO G R A T I S G G R R A A T I % S P 25% L A 0 L K O P P % 2KMOURLTTIINSG MUKORTING LLAKPLLIINNTTEENN 20 25% L P O A S K I LT EENN OONNDDPEELRRIVNLTOEENR KARPETTEN VL Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizen naar een groter pand. Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

bij afname va U kunt voor: laminaat, PVC, bbijijonsafterecht n de ntapijt, a m e vbuiten ons hele anparket, houtenvloeren, vinyl, Parop debe-alle ador Classic P assortiment a soorten raambekleding die u maar kunt r 1 a 0 d 5 or Clasgemaakte sic 1garderobe eassortiment denken, horren, op maat n TrendTime 6 0 050PLAKPL kasten, behang en een compleet programma e n T EN ONDER r ewaaronder G KORTING n N d I ing T T d i la m R e l m O e k in K e 6 buitenzonwering, terrasoverkapa b a t m raa bij afname O g E n R op onsmarkiezen, hele E oppingen, uitvalschermen, i screens, N d l O a e l N m D k i E n e P R ar a b ador Clas V b a am op geldig inhele de hele maand novemberbij rolluiken en (reuze)assortiment parasols. t raAanbiedingen ij aaffnnaam ee vvaaLnnOdEeR oop L m O en p S opzijnons ons hele I TrendTi de MULT ding aabrrijaaddaoofrnaCm Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizen P P p e la op ons hele la o le v s KARPETTEN k a s assortiment e n ic b Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand november r d m 1 C a Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel. minaa ssic 100e5500 ra naar een groter pand. assortiment PareeandTorreCnla ddTTsim sicgaan assortiment n TterePaddepoel ee 1660wij Na ruim 17 gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat nla 50verhuizen Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 tejaar Groningen. im g e n n i T d r la e naar een groter pand. e n l m d g k b aatt e 6 din 1 november a.s. lamin m Onze nieuwe winkel klopedonderdag inTaaim eopen rra be mgaat a aa g n i d la e l minaat ek WijPVC, gaan ons vestigen aan de Atoomweg te Groningen. U kunt bij onsa terecht laminaat, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten alle4soorten mbvoor: ra Aanbiedingen zijn geldig in deparket, hele maand november op

O K KORTING

OLL LTIIS MU MULT SO

p ons hele oop

KORTING

KARPETTEN KARPETTEN

KARPETTEN

Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand november

Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizen naar een groter pand. Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand november raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, Onzeaan nieuwe winkel gaat opindonderdag 1november november a.s. Na 17 jaar gevestigd te zijnbuitenzonwering, geweest de Grote Beerstraat teopen Paddepoel gaan wijmaand verhuizen en ruim een compleet programma waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, Aanbiedingen zijn geldig de hele markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols. Na ruim jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizen naar een17 groter pand.rolluiken markiezen, screens, en (reuze) parasols. naar een groter pand. Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel. Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aanbij deons Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij houtenvloeren, verhuizen U kunt terecht voor: laminaat, PVC, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten Wij gaan ons vestigen 4 te Groningen. naar een groter pand. aan de Atoomweg Wijubegroeten u graag in onze nieuwe raambekleding die maar kunt bedenken, horren,winkel. op maat gemaakte garderobe kasten, behang Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen. U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten

en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, Onzegaan nieuwe gaataan open donderdag 1 Groningen. november a.s. Wij onswinkel vestigen deop Atoomweg 4 te Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s. markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols. U kuntnieuwe bij onswinkel terechtgaat voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, Onze open op donderdag 1 november a.s.vinyl, buiten parket, alle soorten U kunt bij ons terecht voor:kunt laminaat, PVC, houtenvloeren, vinyl, garderobe buiten parket, alle soorten raambekleding die u maar bedenken, horren, op maattapijt, gemaakte kasten, behang raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel. en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, en een compleet programma buitenzonwering, waaronder uitvalschermen, raambekleding die urolluiken maar kunt bedenken, horren, op maat terrasoverkappingen, gemaakte garderobe kasten, behang markiezen, screens, en (reuze) parasols. markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols.waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, en een compleet programma buitenzonwering, markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols. Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel. Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel.


12

NOVEMBER 2012

Eigenzinnig & Eigentijds

www.WOEFF.nl

BIJ WOONN ZIT U GOED! BIGG

Interieur & Advies

BIGG BANK MET € 400,- KORTING

Voorbeeld nu € 999,- (excl. kussens)

SWING

Reserveer nu reeds de winterschilder

20%

KORTING

SWING HOEKBANK MET € 500,- KORTING

Voorbeeld nu € 1499,- (excl. kussens)

TWIST

(op werkloon)

TWIST HOEKBANK MET € 500,- KORTING

Voorbeeld nu € 1499,- (excl. kussens)

Poelestraat 21 9711 PH Groningen WOONN.NL


NovEMBER 2012

13

Wie geld leent voor een huis, moet een plan maken voor terugbetalen

G

eld lenen? Terugbetalen! Dat is de ijzeren logica die de laatste jaren wel eens op de achtergrond raakte. Terugbetalen werd in sommige leenconstructies ontmoedigd, zodat de lener maximaal profijt kan hebben van de renteaftrek. Daarmee wordt de rente bedoeld die je mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Hans de Bruijn van het gelijknamige assurantie- en advieskantoor in Haren vindt dat het terugbetaalplan cruciaal is. Vooral nu de overheid overweegt om de rente-aftrek te beperken en het terugbetalen wil stimuleren.

De Harense adviseur ziet een hypotheek als een treinreis. De lener gaat voor dertig jaar op pad om uiteindelijk zijn schuld terug te betalen. Mensen die met een aflossingsvrije hypotheek halverwege de reis tot de ontdekking komen dat het terugbetalen van de schuld een probleem gaat worden, kan nog maatregelen nemen.

“Je kunt het terugbetaalplan dan wellicht nog zonder veel schade herzien”, zegt Hans de Bruijn. “Je zou kunnen beginnen met een jaarlijks bedrag af te lossen, maar je kunt je lening ook omzetten naar een bankspaarproduct. Wie het niet vertrouwt moet beslist een adviseur raadplegen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

8.000 euro ontvang?” zegt hij. “Ik schrijf eerst een advies en doe dan een offerte voor een geldlening

zonder provisie. Daarin specificeer ik de uren die ik in rekening ga brengen om de hypotheek rond

Je zou kunnen beginnen met een jaarlijks bedrag af te lossen Hans de Bruijn vindt het terecht dat de financiële (advies)wereld zichzelf nu reinigt. Hij vindt het absurd dat vroeger provisies van 4% van het geleende bedrag werden betaald aan de adviseurs. “Hoe kan ik bij een hypotheek verantwoorden dat ik daarvoor

Pronkstukken in Haren!

Pronkstuk van… De kunsthut, Kerkstraat 21, Haren

ooie producten. Kwaliteit, schoonheid. We maken een rondje door Haren en hoeven niet lang te zoeken naar mooi, bijzonder en uniek. Kijk maar.

Hanneke Setz schildert heel impulsief. Soms doet ze dat waar klanten bij staan te kijken. Action Paint, noemt ze dat. Als we haar vragen naar haar pronkstuk…. dan laat ze dit schilderij zien. Acrylverf op doek. Het is 100 cm x 100 cm groot. Als je het ziet voel je de swing. Het heet: “La danse de nuit”.

Pronkstuk van…

Prijs: 895,-

De Koffiewinkel, De Brinken, Haren

Pronkstuk van…. Maurice Styling, Rijksstraatweg 105, Haren

M

In de Koffiewinkel draait het om koffie en het genieten daarvan. Bijzondere koffiesoorten te kust en te keur. En natuurlijk de trendy machines waarin je koffie kunt maken. Arnold Nuver toont ons trots zijn pronkstuk. Een Jura C5 koffievolautomaat ‘Selecteren, drukken, genieten’ Perfect koffie-resultaat ! Prijs: van €839.- nu voor € 599.-

Pronkstuk van… Bloemenmozaïek, Brinkhorst, Haren

Pronkstuk van… Cosmé Lifestyle, Brinkhorst, Haren

Wenke Nijhof hoeft niet lang na te denken. Haar pronkstuk is de Vanda Orchidee uit Zuid-Oost Azië. Zeer opvallend van kleur, bijna lichtgevend, zo mooi. En puur natuur. Maar het meest opvallend is wel dat deze bloemen het zes tot acht weken volhouden. Een exclusief product. De prijs wordt bepaald door het aantal bloemen op de tak. Wie dat te kostbaar vindt kan hier ook veel goedkopere bloemensoorten vinden.

Suzanne loopt direct naar de bijzondere paraplu van d’Amazoni. Het valt op dat deze een dubbele laag heeft. En het mechaniek ziet er zeer robuust uit, met driedubbele stangen. Het frame is gemaakt van glasvezel en daardoor supersterk. Naar men zegt kan deze plu de zwaarste storm overleven! En het aardige is dat je met deze plu echt opvalt. Een plu als verlengstuk van je persoonlijke uitstraling!

Prijs: 1 euro per bloem op de tak.

Prijs: 49,95

Maurice weet altijd weer gekke, grappige of romantische meubels en woonaccessoires naar zijn winkel te halen. Vaak oude stukken met een mooi verhaal. Als pronkstuk toont hij hier een robuuste sidetable, die eigenlijk in vrijwel ieder interieur past. Prijs: 250,-

te maken. Dat is eerlijk en duidelijk”.


14

NOVEMBER 2012

ioren

sen r o o v enten m e t r a pp Huura

Wonen tussen Haren en Groningen Wonen met comfort in een omgeving waar veel kan maar niets moet. Wonen met winkels op loopafstand. Wonen met volop gelegenheid tot sociale contacten. Wonen in uw eigen 2- of 3-kamer huurappartement. Wonen met toegevoegde waarde zoals... Belangstellend? Neem dan contact op voor een vrijblijvende rondleiding.

Vondellaan 77 9721 LC Groningen - Telefoon: 050-5253121 - www.vondelflat.nl

De winter staat voor de deur... Laat Ăş hem binnen?

AANLEG | ONDERHOUD | BOOMVERZORGING ADVIES | DRAINAGE

Hoveniersbedrijf Arjan Nuver Meerweg 159 Haren www.hovenieranuver.nl

Met de aanschaf van een nieuwe cv-ketel haalt u net voor de winter de warmte in huis en kunt u besparen op de energiekosten.

Als het buiten koud is, moet je kunnen vertrouwen op de CV. Dat is het heldere credo van Smid in Glimmen. Wij leveren louter topmerken. Wij installeren vakkundig en laten u letterlijk niet in de kou staan als zich onverhoopt een storing voordoet. Dat zijn Ăşw zekerheden voor de komende winters!

v.o.f. TECHNISCH INSTALLATIE BURO

Bel 0 50 - 4 een p 06 13 ersoo 62 nlijk e toe

voor

licht

ing

Tel.: 050 - 406 13 62 - www.smidglimmen.nl


NovEMBER 2012

(advertorial)

Frits Dijkstra wil graag in Haren werken:

“Machtig, die rietgedekte villa’s. Eer van je werk!”

A

mbachtsman Frits Dijkstra, rietdekker uit Niezijl, windt er geen doekjes om: “Voor mij en mijn medewerkers is het een groot plezier om in Haren en omgeving te mogen werken. Machtig mooi, die rietgedekte villa’s, waar het aankomt op de details.” Dijkstra werkt in de hele regio, maar Haren trekt extra! De mooie woonhuizen uit de jaren 30 met hun rieten kap…ze dagen hem uit. “Een boerderij is voor ons als rietdekkers vooral meters maken. Maar bij villa’s heb je details, kleine hoekjes, kilgoten, breukkapjes, dakkapellen….in die onderdelen kun je bewijzen dat je je vak verstaat.” Met zijn bedrijf heeft hij de laatste maanden meerdere Harense daken van nieuw riet voorzien. “Een feest om te doen.” Kritisch blijven Het werken met riet vraagt om kritisch vakmanschap. “Je kunt niet iedere rietleverancier zomaar vertrouwen”, zegt Dijkstra. “Er zijn verschillende soor-

ten en kwaliteiten riet. Villa’s vragen om zeer goed Hollands riet. Dat is mooi recht, 1,80 lang en met een fijne structuur. Maar dan ben je er nog niet. Is het vochtgehalte goed? Breekt het niet te snel en is het taai genoeg? Voordat wij aan de klus beginnen laat ik een extern bureau de partij riet voor mijn eigen rekening keuren. Pas als het 100% is gaan we het dak op. Dat zie ik als mijn extra service aan onze klanten.”

Zie www.rietdekkersdijkstra.nl Rijksstraatweg 47, Niezijl 06-20614239

Dijkstra werkt in de hele regio, maar Haren trekt extra! Zo begon het Hij zag in 1976 een advertentie waarin werd gevraagd om leerling-rietdekkers en waagde de gok. “In het begin vond ik het niet zo leuk, had mijn handen kapot van het werken met rvs-draad. Maar ik begon het een steeds mooier vak te vinden. In 1996 besloot ik mijn eigen bedrijf te beginnen. En daar heb ik geen dag spijt van gehad.”

Vakmanschap van de bovenste plank

Voor u persoonlijk! Geen wens gaat ons te ver. Alles is mogelijk. Wilt u uw boekencollectie in de kast plaatsen? Of uw verzameling munten, archeologische vondsten of postzegels? Kiest u een praktische kast met een zee van ruimte? In iedere situatie een kast die past als een jas. Ontworpen en gebouwd volgens uw persoonlijke wensen.

Uw idee door ons op maat gemaakt. Bel 06 – 57583070

Showrooms in Groningen en Kortenhoef (Hilversum) | www.honfleur.nl

15


16

NOVEMBER 2012

Chris Scheffers: Hij wist wat hij wilde en kocht de keuken in Haren

Chris Scheffers en zijn vrouw zijn pas hij tekenen en hij herkende zich er direct in Haren komen wonen (’t Harde) in: “Ja, de keuken die zij uiteindelijk op en wisten wat ze wilden, hoe ze het papier heeft gezet klopte precies met wilden. Ze maakten zelf al redelijk het beeld dat we hadden.” Het plaatsen nauwkeurige schetsen van hun nieuwe verliep soepel, hoewel er wel iets keuken. Vervolgens gingen ze op stap verkeerd ging. Chris: “De leverancier langs keukenbedrijven in de regio, maar van het aanrechtblad had zich vergist, ook in Duitsland. Wat je noemt een het klopte niet met de opgegeven degelijke voorbereiding. “We wisten maatvoering. Maar we hebben daar welke stijl het moest worden en ook dat geen werk van gehad, Rik Jan heeft het we de apparatuur van Boretti wilden”, voor ons opgelost.” Het overleg tussen zegt Chris. “Met al die gegevens hebben Folkert Konings en de aannemer liep we offertes gevraagd. We zijn ook gaan goed, zodat installateur Dick de keuken kijken bij Folkert Konings in Haren, vlot kon inbouwen. “Over de hele omdat die Boretti kan leveren.” De keus linie zijn we dus zeer tevreden”, zegt viel na rijp beraad op Folkert Konings. Chris. Hij is kritisch, maar zijn oordeel Chris:zijn “In Hans de plaats isblij positief. Hij wist wat hij wilde en Wateerste zijn Hans en Ada met het zomerhuis in de showroom perfecte keuken Wat en Ada blijomdat met het zomerhuis hebben inhebben de showroom de perfectedekeuken het contact erg prettig was. Rik iszij onlangs Folkert maakte het waar. “Ensamenstellen.” “Roosduin” opJan Ameland datKonings zij onlangs kunnen samenstellen.” Hetvan plaatsen “Roosduin” op Ameland dat kunnen Het plaatsen de van de iemand die de zaken niet opblaast en de prijs was uiteindelijk ook nog eens hebbenvoor gekocht voor deZe verhuur. keuken was een verhaal apart. hebben gekocht de verhuur. zien hetZe zien het keuken was een verhaal apart. Hans heeftHans het heeft he mooier maakt dan ze zijn. Dat sprak ons concurrerend”, aldus Chris. als een goede investering voor de toekomst. voorbereidende werk en toen kwam als goede voorbereidende werk gedaan engedaan toen kwam aan.een Ik vond het ookinvestering wel een prettigvoor idee de toekomst. Het huis worden verbouwd en er de ploeg Folkert“Die Konings. “Die Het huis uit moest wéltemoest worden verbouwd en er de ploeg van Folkertvan Konings. hebben inhebben in om iemand de buurt kiezen.” wél Het wasal in een nieuwe keuken nodig. “Daar stelden dag de hele keuken geplaatst”, plaatjeeen dat Chris zijn hoofd had liet “Daar was nieuwe keuken nodig. stelden één dag deéén hele keuken geplaatst”, zegt Hanszegt Han

en Ada Joling, Haren: HansHans en Ada Joling, Haren: eiland, mooie keuken, mooie MooiMooi eiland, mooie keuken, mooie prijs!prijs!

we hoge steeds onder de indruk. “Ze we hoge eisen aan”,eisen zegtaan”, Hans.zegt “WijHans. willen“Wij willenJoling, nogJoling, steedsnog diep onderdiep de indruk. “Ze onze kwaliteit huurdersbieden.” kwaliteitZe bieden.” Ze bezochten met en drie man en het verliep vlekkeloo onze huurders bezochten waren metwaren drie man het verliep vlekkeloos. grote keukenconcerns. Diemet kwamen met je die afzuigkap zien: hoe die twee grotetwee keukenconcerns. Die kwamen En moet jeEn diemoet afzuigkap eens zien:eens hoe die scherpeDesondanks offertes. Desondanks is gemonteerd hetdak. schuine scherpe offertes. zijn ze ookzijn nogze ook nog is gemonteerd onder het onder schuine In ééndak. In één even langsgegaan Folkert“Ze Konings. “Zewoord: super.” woord: super.” Wie de zelf wil ervaren even langsgegaan bij Folkertbij Konings. Wie de keuken zelfkeuken wil ervaren hebben een keuken prachtige keuken ontworpen naar er wat Hans en Ada hebben een prachtige ontworpen naar kan er watkan Hans en Ada betreft eenbetreft weekjeeen weekje onze prijs is zeer concurrerend Ameland aan vastplakken. Kijkwww. maar op www onze wensen enwensen de prijsen is de zeer concurrerend Ameland aan vastplakken. Kijk maar op met die zogenaamde ‘grote We jongens’. We huurhuisameland.nl. huurhuisameland.nl. met die zogenaamde ‘grote jongens’.

Wat is Wat iswens? uw wens? Wat isuwuw wens?

Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, allemaal onder Folkert Konings veelzijdig. Keukens in‘smaken’. allerlei ‘smaken’. HeelBoretti gewoon en heel bijzond Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei Heel gewoon en heel bijzonder, één dag. Parkeren voor deisdeur (parkeerplaats van Albert Heijn). Topmerken, zoals en Miele. onder één dak. Parkeren voor (parkeerplaats de deur (parkeerplaats van Albert Heijn). Eigen allemaal ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers). allemaal onder één dak. Parkeren voor de deur van Albert Heijn).

Topmerken, zoalsen Boretti Miele. Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers). Topmerken, zoals Boretti Miele.en Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers). Service! Wij leveren keukens in verschillende prijsniveaus. Service is slechts één: het hoogste!

Haren de Krant House and Garden november 2012  

haren de krant house and garden november 2012

Advertisement