Haren de Krant april 2023

Page 1

Nieuwe koers voor De Rietschans

Kom langs

Talkshow Tafel van Haren 4 mei

Donderdag 4 mei is publiek weer welkom in de Dickensroom (vol=vol). Deze is te vinden in de bibliotheek te Haren. Presentatie is in handen van Hein Bloemink (Haren de Krant) en Casper Slotboom. Tijd: 16.00-16.45 uur.

De podcast van deze lokale talkshow over Harense onderwerpen wordt na afloop gepubliceerd op de populaire podcast platforms, waaronder Spotify. Toegang uiteraard gratis. Mede mogelijk gemaakt dankzij de gastvrijheid

Restaurant De Rietschans is welhaast een instituut in Haren. Bekend in de wijde omgeving. Het bedrijf vaart sinds de overname (2022) door Bert Keukenkamp en Tjerk de Vries een nieuwe koers. Waarom? En wat is er dan ‘nieuw’? We vragen het aan Gerrit Pieter Heida, die hier sinds 2021 werkt.

Wens

Het imago van De Rietschans is geworteld in het grijze verleden en daarin schuilt een gevaar. Als je niet meegaat met de nieuwe tijd wordt de kring van gasten steeds kleiner. Gerrit Pieter Heida: “We willen daarom de drempel verlagen en een bedrijf zijn waar werkelijk iedereen zich thuis voelt. We vragen niet ‘wat is uw budget?’, maar ‘wat is uw wens?’. De Rietschans wordt gewaardeerd door mensen die houden van oude tra-

dities. Maar we willen er ook zijn voor jonge generaties met heel andere voorkeuren, wie of wat je ook bent. We zijn een inclusief bedrijf voor iedereen.”

Ben Cramer

Heida werkt hier sinds 2021 in de bediening en had direct sterk het gevoel dat De Rietschans moest veranderen. Hij sprak zich daarover uit en vond een gewillig oor bij toenmalig eigenaar Frans Kappenburg. Heida: “Die zei toen:

probeer het uit en doe je best, jongen’. De huidige eigenaren geven mij ook alle ruimte. We zijn niet langer dat ‘dure’ restaurant; natuurlijk hebben we nog steeds het klassieke zondagochtendconcert, maar daarnaast ook een 40up Party, waar laatst 1000 gasten op afkwamen en een optreden door Ben Cramer (‘De oude muzikant’) met 150 gasten. En een Tangosalon met wel honderd dansers.” Naast deze culturele activiteiten tijdens het diner worden zalen verhuurd met (volgens Gerrit Pieter Heida) grenzeloze mogelijkheden: van Katholieke mis tot huwelijksfeest. Van reünie tot uitvaart.

Lees verder op pagina 5

van de Dickens Sociëteit, Forumbibliotheek. De aflevering van april is te beluisteren op Spotify (zoekterm: Tafel van Haren). Zie ook www.harendekrant.nl (zoekterm Tafel van Haren).

Meepraten over wijkanalyse: 16 mei

De afgelopen maanden is WIJ Haren bezig geweest met het maken van een wijkanalyse over de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren. De opstellers hebben daarbij hulp gehad van inwoners. WIJ Haren wil de uitkomsten van de wijkanalyse graag toelichten en brainstormen over een vervolg.

Wat zijn thema’s waarbij WIJ Haren kan aansluiten? Waar liggen kansen en uitdagingen? Belangstellenden zijn welkom op dinsdag 16 mei vanaf 19.45 uur in ‘Ons Centrum’, Kerkstraat 2B. U kunt zich aanmelden via wijharen@wij.groningen.nl

• Airco Badkamer • Centrale verwarming • Dak en zink • Elektra • Gas • Keuken • Riolering Sanitair • Toilet • Ventilatie • Vloerverwarming • Water Uw duurzame installateur 050-5349902 | WWW.TIB.NL DOET HET! 7 JAAR DE BESTE CV-KETEL ATAG www.profaesthetics.nl info@profaesthetics.nl 050 - 879 6007 O.m. Botox Fillers Ooglid- en Wenkbrauwcorrecties Prof. Aesthetics Gespecialiseerde kliniek voor gelaatsverjonging van Prof. dr. Berend van der Lei, gevestigd in het Gezondheidsplein in Haren. APRIL 2023 DE KRANT DIE JE LEEST VAN A TOT Z WWW.HARENDEKRANT.NL HAREN DE KRANT VERSCHIJNT ELKE MAAND IN DE LAATSTE WEEK Pagina 10 Pagina 11 Volop bouwen in Haren Koningsdag programma De kinderen van Drent zitten nooit stil OPLAGE 35.000 Pagina 8 Scan de QR-code voor een gratis waardebepaling Plan vrijblijvend een afspraak met ons in. 050 534 45 33 Alfred Makelaars & Adviseurs + Aanbod voordat het op Funda staat + Besparing van tijd, geld en zorgen + De hoogste prijs voor uw woning + Voorrang bij bezichtingen Rijksstraatweg 233, 9752 CA Haren welkom@alfredbakker.nl alfredbakker.nl
Gerrit Pieter Heida
2 APRIL 2023 Tijdloos design en hoogwaardige afwerking, dat is de Original boxspring van Auping. Dankzij 95 stoffen en 8 hoofdborden kan je de boxspring helemaal ontwerpen zoals jij dat wil. Een Original boxspring heb je al vanaf € 2.935,-. Original boxspring Tijdloos design Zeilmakerstraat 14 , Assen | 0592 870 308 | www.homanslapen.nl Rijksstraatweg 167, Haren | 050 5 344 235

U zoekt hoorzorg van topkwaliteit?

Wij nemen de tijd om het beste uit uw gehoor te halen en werken met alle topmerken. Kom eens vrijblijvend praten over de mogelijkheden.

- Zitting bij Gezondheidscentrum Eelde-Paterswolde, 1e verdieping, oneven weken op donderdagmiddag.

- Wij zijn in Zuidhorn ook op zaterdag open.

- Huisbezoek in overleg mogelijk

- Wij werken op afspraak via 0594-500959

OPROEP

Culturele Raad Haren op zoek naar kandidaten

Dickens Award 2023

De Culturele Raad Haren roept inwoners van Haren, Onnen, Noordlaren en Glimmen op kandidaten voor te dragen voor toekenning van de tweejaarlijkse

Culturele Prijs van voornoemde dorpen, de Dickens Award.

Goedwillend scheiden: Harmonie heelt wonden.

Rebecca Fousert (44), jurist en relatiecoach, heeft haar draai gevonden: ze coacht mensen met kinderen na hun scheiding. Harmonie is daarbij haar belangrijkste troefkaart in het belang van de kinderen. Haar man en zij werden verliefd toen ze beiden nog getrouwd waren, scheidden en vonden daarna met vallen en opstaan hun weg. Ze weet dus heel goed waarover zij praat.

Watje

Kandidaten (personen of culturele instellingen met een binding met de voormalige gemeente Haren) dienen zich op cultureel gebied te hebben onderscheiden of zich aantoonbaar te hebben ingezet voor het plaatselijke culturele leven in de breedste zin van het woord.

Een deskundige jury, waarin de Gemeente Groningen en de Culturele Raad Haren vertegenwoordigd zijn, kiest de winnaar uit de voorgedragen kandidaten. De prijs bestaat uit een kunstobject van glas/keramiek en een bijbehorende oorkonde. De winnaar wordt bijgeschreven op een erelijst in de Dickens Room. Uitreiking van de prijs vindt plaats op een nader te bepalen datum.

Nominaties (met korte toelichting) kunt u indienen tot uiterlijk 30 juni bij de Culturele Raad Haren via het e-mailadres: info@cultureleraadharen.nl

en maakt daarna zichtbaar waar ouders hun belangen zwaarder laten wegen dan die van de kinderen. Rebecca: “Dat is best gek. Als de relatie nog goed is kunnen ouders heel goed eigenbelang ondergeschikt maken aan het kindsbelang. Als de kinderen ziek zijn bijvoorbeeld of problemen hebben. Maar na de scheiding gaat het vaak heel anders. Dat laat ik de ouders zien en dat is vaak een eye-opener.” Ze ontwikkelde een beslisboom, waarin ouders zelf ontdekken in wiens belang men beslissingen neemt.

Zeg ja

Gespecialiseerd in het maken van (nieuwe) kunstgebitten

• Kunstgebitten

• Implantaat protheses (klikgebit)

• Frames & plaatjes

• Reparaties (klaar terwijl u wacht na telefonisch overleg)

Bel geheel vrijblijvend: 050 23 08 248

De zorgverzekering vergoedt een nieuw kunstgebit 1 x per 5 jaar voor 75%

“Wat mij aan het hart gaat is dat kinderen vaak de dupe zijn van een slechte scheiding”, zegt Rebecca. “De oorzaak is dat ex-partners door emoties worden gedreven. Dit is heel logisch want een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Maar veel ouders verliezen daarbij het belang van hun kinderen uit het oog. Als zij dat zelf gaan inzien kunnen ze beginnen met het veranderen van hun gedrag.” Vanuit deze gedachte kan Rebecca helpen om een scheiding te veranderen van moeizaam in (zoals zij zegt) ‘mooizaam’. Ze noemt dat ‘haar missie’.

Harmonie

Als het scheidingsproces een strijd is, dan bepleit Rebecca pacifisme. Als eigenbelang de sfeer verziekt, dan bepleit Rebecca harmonie. Ze zegt: “Harmonie staat heel dicht bij de mens, want we zijn sociale wezens. Harmonie maakt je gelukkiger dan strijd. Dat geldt ook voor kinderen. Kinderen van gelukkig gescheiden ouders hebben minder last van een scheiding.”

Beslisboom

Ruzie maken over de afgesproken omgangsregeling en daar niet van willen afwijken om de ex dwars te zitten; het zijn voorbeelden uit de praktijk. Rebecca: “Ik adviseer mijn klant wel eens om een maandje ‘ja’ te zeggen als de ex-partner ze iets vraagt. Probeer het maar eens. De sfeer zal meer ontspannen worden en de ex zal zich ook flexibeler gaan opstellen. Dat is de eerste stap naar harmonie en voor de kinderen is dat erg belangrijk!” Kijk ook op: www.praktijkmooizaam.nl

Contract

Moddermanlaan 9 9751 GK Groningen 050 23 08 248 info@kunstgebitgroningen.nl

Nieuwe Stationsweg 4 9751 SZ Haren 050 20 53 348 info@harenkunstgebit.nl

www.wietsemolenaar.nl

IEDER MENS IS UNIEK WAAROM ZOU UW BADKAMER STANDAARD MOETEN ZIJN?

Atoomweg 6 | Groningen | 050-8512400

Door studie en eigen ervaring ontwikkelde Rebecca haar methode voor coaching: ze ontstijgt daarin de hectiek van ruzies en emoties

Rebecca Fousert vindt dat het huwelijk best een ingewikkeld ‘levenslang contract’ is, waarvoor je tekent als je nog jong bent. Ze zegt dat een relatie op de proef kan worden gesteld als er kinderen komen, omdat je dan ineens samen verantwoordelijk wordt en een stuk vrijheid kwijt bent. Dan gaan veel mensen twijfelen aan de relatie en kan een scheiding het gevolg zijn. Zodra die juridisch is geregeld, begint het gewone leven weer en dan blijkt vaak dat ouders moeite hebben een goede invulling te geven aan hun gescheiden ouderschap.

Allround!

gordijnen, binnenzonwering. Advies van de man die het ook installeren kan.

Ik ben een grijs watje en zal uitleggen waarom. Ik beleefde een mooie avond in de schouwburg bij Stef Bos. Die grossiert in levensfilosofieën, je zou hem wel de zingende dominee kunnen noemen. Bos is net als ik in 1961 geboren en je merkt dan direct een soort verwantschap. Over zijn liedjes en wijsheden was ik dermate enthousiast, dat ik nogal luidruchtig applaudisseerde, wat me een liefdevolle berisping van mijn dochter (naast mij) opleverde. Die dochter had mij geduldig op sleeptouw genomen voor een avondje cultuur. Jaja, de rollen worden vanzelf een keer omgedraaid en ik heb ervan genoten. Ik merkte tijdens de show dat Stef Bos opvallend vaak mijn eigen gevoelens en gedachten vertolkte en dat was een bijzondere gewaarwording. Ik heb vaak het hoogste woord, maar nu deed een artiest die ik nog nooit heb ontmoet opeens het woord voor mij, en veel beter dan ik zou kunnen. Zo zei hij dat je meer ziet als je op een weg rijdt die je nog niet kent (mee eens). En hij bracht een ode aan ‘het midden’, omdat we leven in een tijd dat alles schijnbaar zwart of wit moet zijn, terwijl de wijsheid vaak grijs is (zo mooi). Zoek dus het ‘grijs’ op en geef de harmonie een kans, zo zie ik het ook. En Bos vertelde ook nog dat hij met de jaren minder stellig is geworden. Ook dat geldt voor mij: vroeger meende ik precies te weten hoe de wereld in elkaar zat, maar hoe ouder ik word, hoe minder ik weet hoe het zit. En dat inzicht werkt kalmerend. Oordelen, veroordelen, aanvallen, bijdehand zijn (social media staan er vol mee) kost zoveel negatieve energie; ik hou ermee op en dat voelt goed. En als u nu zegt: ‘wat een grijs watje…’. Dan zeg ik: fijn, dank voor het compliment!

Van Ketwich Verschuurlaan 98 9721 SW Groningen broekemanotaris.nl

Hein Bloemink COLUMN HEIN 3 APRIL 2023
Roede Interieur | Rijksstraatweg 134, Haren | T 050-5340973 E info@roedevloeren.nl | www.roedevloeren.nl
Harde vloeren (alle soorten), vloerbedekking,
Erkend lid O.N.T
www.badexclusief.nl
Badexclusief BRI LW EG 3, 9801 GC ZUID H O R N TEL: 0594 - 500 95 9 WW W HO O R CENTRUMWE S TER K WA R T I E R .N L
Rebecca Fousert

RUBRIEK

Fysio Forte

Van Iddekingeweg 65 9721 CB Groningen 050-5270600 fysioforte.nl

Wat is geriatriefysiotherapie?

Geriatriefysiotherapie. De meesten van u zullen er misschien wel al van gehoord hebben. De geriatriefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut voor ouderen. Sinds 2009 officieel erkend als verbijzondering. Maar wat wil dit nu eigenlijk zeggen? En wat betekent het voor u?

De Geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een hoge leeftijd. Naarmate u ouder wordt, wordt bewegen steeds lastiger. Dagelijkse activiteiten bezorgen u pijn of zijn zelfs niet of moeizaam uit te voeren. De Geriatriefysiotherapeut richt zich op het dagelijks bewegen en streeft ernaar een positieve bijdrage te leveren aan het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid. Dat is een belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van leven en uw deelname aan de samenleving.

Geriatriefysiotherapie is er voor allerhande klachten waar u mee te maken krijgt als u ouder wordt.

U kunt bijvoorbeeld denken aan klachten bij artrose, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, vallen/valangst, looproblemen of hulp bij het lopen met de rollator. Maar ook aan herstel na een operatie of beroerte (CVA) of hulp bij het stimuleren te bewegen bij dementie.

De therapie bestaat veelal uit oefenen en trainen van de (dagelijkse) handelingen die problemen geven. Bij pijnklachten wordt de pijn natuurlijk aangepakt. Meestal vindt de therapie plaats bij de mensen thuis. Ten eerste omdat het vaak niet meer mogelijk is ergens naartoe te komen. En ten tweede omdat er dan meteen geoefend kan worden in

de thuissituatie, waar meestal de problemen ondervonden worden.

Tot het werk van de Geriatriefysiotherapeut behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Er kunnen adviezen worden gegeven over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

U kunt altijd contact opnemen of een kijkje nemen op onze website.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN! WEET U ZEKER DAT U BEVOEGD BENT UW HUIS TE VERKOPEN?

Stel u bent samen met uw partner eigenaar geweest van het gezamenlijk door u bewoonde huis. Helaas is uw partner overleden en na een tijdje besluit u om te zien naar een ander huis dat meer bij uw situatie past. Of u moet noodgedwongen verhuizen naar een verzorgingstehuis.

Dit zal betekenen dat u uw bestaande huis wilt verkopen.

U zult uzelf daarbij de vraag moeten stellen of u in uw eentje kunt verkopen of dat bijvoorbeeld uw kinderen ook mee moeten werken.

Regelmatig (maar niet altijd!) is het zo dat op grond van het testament van uw partner, kinderen mede-erfgenaam zijn in de nalatenschap van uw partner. Omdat het huis voor een deel ook in de nalatenschap is gevallen zullen de kinderen daardoor rechtstreeks medegerechtigde zijn geworden en kunt u dus alleen samen verkopen en overdragen. Het is van groot belang om in een

vroeg stadium te controleren wie beschikkingsbevoegd is ten aanzien van uw huis. Hiermee voorkomt u dat u het verkoopcontract tekent en dat later blijkt dat u ook de medewerking van uw kinderen nodig heeft. De koper kan u namelijk aan het koopcontract houden, ook als uw kind, om wat voor reden dan ook, niet wil of kan meewerken.

Het kan zijn dat uw huidige testament niet voldoet om een situatie zoals hiervoor beschreven te voorkomen. Wij adviseren u graag bij het opstellen van een nieuw testament of een aanpassing van uw bestaande testament. Een team van ervaren (kandidaat-)notarissen en medewerkers staat voor u klaar. Neemt u gerust telefonisch contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Achtergrondinformatie over dorpelingen, historische informatie, nieuws en columns: www.harendekrant.nl

4 APRIL 2023
PlasBossinade advocaten en notarissen Rijksstraatweg 217-A 9752 CA Haren (GN) +31 (0)50 - 534 56 49 Leonard Springerlaan 9C 9727 KB Groningen +31 (0)50 - 521 39 99 plasbossinade.nl
RECHTTERZIJDE mr. Gert Bossinade Bossinade@pbnotarissen.nl

Tot wel 25% op korting loopmaaiers, zitmaaiers en tuingereedschap

Rijksstraatweg

Specialist in spuitwerk voor al uw nieuwe of gebruikte meubels.

Harry Buiter meubelspuiterij maakt uw keuken of meubels als nieuw!!!

Vossenkamp 3, 9351 VR Leek - T: 0594 51 38 36 info@harrybuiter-meubelspuiterij.nl www.harrybuiter-meubelspuiterij.nl

Erotische Kunst

Het kan zijn dat kunst je raakt. Het is maar net hoe je pet staat. Als kunst goed is veroorzaakt het soms een glimlach. Ik was onlangs een weekje op Gran Canaria, een vreselijk eiland. Langs de kust staat het vol met hotels en dus is het er bomvol toeristen. Schaamteloos veel. Het binnenland is prima. En een heerlijk klimaat. Daarom gaat iedereen er heen. En lekker vanaf Eelde. Maar, wat ik niet wist: overal kunst! Ik heb nog nooit zoveel straatkunst gezien. Kunst in de openbare ruimte. Neergezet voor algemeen vertier. Het mooiste stadje op Gran Canaria is Agüimes. Qua architectuur en qua kunst. Daar staat, op bijna iedere straathoek, een bronzen standbeeld. Het thema is er personen en dieren, op ware grootte. Het is een feest! We kunnen daar wat van leren. Met de Dickens Sociëteit werd ik deze week door Kunstpunt Groningen rondgeleid langs de straatkunst in Haren. Je beseft het niet alle dagen, maar er staat in Haren ook best wel veel kunst. Toch valt het minder op, omdat het geen thema heeft. Het is een beetje een ratjetoe. Er is geen lijn in te bekennen. Het lijkt een toevallige verzameling kunst, die men over had. Waar het kon is wat neergezet, zonder plan. Best aardig hoor, hier en daar. Maar misschien moeten we, wellicht samen met de stad, er eens een project van maken. Omdat Haren beter verdient. In mijn column Decolleté, van april 2012, behandelde ik al eens het erotische beeld voor de deur van het gemeentehuis in Haren. Het is een fontein die daar behoorlijk in de weg staat. Maar hij kán niet verwijderd worden, omdat de kunste-

Vervolg van de voorpagina:

naar, Jon Gardella, het werk koestert. Ik begreep dat de man, met zijn vrouw, elk jaar met een emmertje langs komt om het schoon te maken. Maar ze worden een dagje ouder. Wellicht zijn ze daarom al enige tijd niet meer geweest, want het ziet er nogal verwaarloosd uit. Weer helemaal op de hoogte over de beelden in Haren reden mijn vrouw en ik met de auto terug naar huis, over de A28, richting de stad. Daar zagen we de nieuwe lichtmasten in de middenberm staan. Kijk, zegt mijn vrouw, dát is nou erotische kunst: een tot wijdbeens openende spreidstand. En ze voegde er nog wat gynaecologische herinneringen aan toe. Ik kreeg het er warm van. Tja, dames en heren, het voordeel van deze kunst is: u komt voortaan met een glimlach in Groningen aan.

De vorige columns zijn terug te lezen op www.emilekoopmans.nl

Nieuwe koers voor De Rietschans

Het kan allemaal onder dat ene dak van De Rietschans, zegt hij. Onderdeel van de nieuwe koers is ook dat medewerkers niet meer in uniformen lopen en dat zorgt al voor een informele sfeer.

Operazanger

De man die dit verhaal vertelt is Gerrit Pieter Heida (1978), geboren en getogen aan de Rijksstraatweg in Haren. Hoe hij bij De Rietschans terecht is gekomen is op zichzelf al een leuk verhaal. Hij werkte in de muziekwereld. Als kind werd hij gecast voor de musical Les Misérables en na het conservatorium werd hij concertzanger bij

de Nationale Opera in Amsterdam. Hij koos in 2009 voor zijn tweede liefde: de horeca en begon een bistro in Haarlem (La Foule). In 2021 vond hij de tijd rijp om zijn woonboot terug naar het Noorden te varen en in Haren aan te leggen. “Ik wilde dolgraag werken in De Rietschans, dus ben ik er op Eerste Pinksterdag 2021 binnengestapt met de vraag of ze een baan voor me hadden. Ik ging de bediening in en dat doe ik nu nog steeds. Maar daarnaast ben ik inmiddels general manager geworden en mag ik meehelpen de nieuwe koers van dit fantastische bedrijf uit te stippelen.”

Heida wil niet doen alsof hij de wijsheid in pacht heeft, maar zit wel boordevol ideeën over de toekomst van dit gerenommeerde bedrijf aan het Paterswoldsemeer. En daarover praat hij graag.

Haren, telefoon 050-5350062/06-10199085 www.aenh-installaties.nl
Badkamer - Centrale verwarming - Dakwerk - Verbouw - KeukenTegelwerk - Gas - Water - ElektraKoperen en zinken dakgoten • Gespecialiseerd in badkamers • U bent altijd welkom voor een open gesprek. Bel 050 - 542 59 62 of ga naar monuta.nl/haren Haren-Tynaarlo praten over afscheid geeft rust Tammo Oldenhuis Bouwbedrijf Eldering BV U.T. Delfiaweg 17 9745 EN Groningen T 050 - 55 66 433 E info@bouwbedrijfeldering.nl I www.bouwbedrijfeldering.nl KWALITEIT, VAKMANSCHAP EN HELDERE AFSPRAKEN! Al 125 jaar vertrouwd! 5 APRIL 2023
installatie montage
HET OOG WIL OOK WAT
Emile Koopmans architect COLUMN
Uw glimlach, onze zorg! DE SPECIALIST ALS HET GAAT OM KUNSTGEBITTEN REPARATIES IMPLANTAATPROTHESES FELLAND-NOORD 12A | 9753 TB HAREN BEL ONS: 050 85 36 804 GRATIS VRIJBLIJVENDE CONTROLE RUIME PARKEERGELEGENHEID (GRATIS)
307, 9752 CE Haren 050-5345120
www.gazonmaaier.nl

De mooiste plekjes van Haren (deel 3)

Die maken je woongenot compleet

ONNERPOLDER

Een stille ochtend. Het grind knispert onder je fietsbanden en je staart over de Onnerpolder, waar nog nevel over het land ligt. ‘De heksen doen de was’, werd vroeger gezegd. Als je de fiets tegen een boom hebt gezet wandel je de natuur tegemoet. Neem een verrekijker mee. Als je goed oplet zie je misschien een havik, goudplevier, grauwe gans of slechtvalk. Met de wind om je oren waan je je in een andere wereld, waar het tempo wordt bepaald door het ritme van de seizoenen. Er zijn uitkijkpunten en vogelkijkhutten. Kijk uit, daar schiet een vos over het pad. De Onnerpolder: te voet of per fiets altijd mooi, altijd anders en…altijd dichtbij.

Dichtbij de Onnerpolder:

Hoekwoning aan het Laagveld Tussenwoning Boskamp in Haren te koop in Haren onlangs verkocht

Wandelfanaat? Maak gezellig een wandeling met een bewoner

Muzikaal talent? Deel jouw passie met bewoners!

Bingo! Met jou als spelleider is het altijd prijs

Unistee Makelaars I Kromme Elleboog 44 I 9751 RE Haren 050-5352020 I www.unistee.nl I info@unistee.nl

Sterrenchef? Kook samen

6 APRIL 2023
Metmaareen
met bewoners lekkere maaltijden Bakkers ook welkom! Gezelschapsmens? Kom koffie drinken of een spelletje doen met bewoners. Kilometervreter? Word chauffeur voor een van de Buurthuiskamers
het verschil als vrijwilliger in de ouderenzorg!
vanaf een paar uur per maand. Werken in in jouw buurt In Groningen, Haren en Hoogezand. Kijk voor meer informatie op onze website. zinnzorg nl WIJ ZIJN AANWEZIG IN: MFC DE MELLENHORST Waterhuizerweg 36 9753 HS Haren Donderdag 20 april van 10:00 tot 17:00 uur T. 085 - 200 69 04 | www.goudenzilvernederland.nl TAXATIE EN INKOOP VAN O.A. SIERADEN, EDELMETALEN EN MUNTEN KOM LANGS! Komt het u niet uit om bij ons langs te komen op de bovenstaande datum/locatie/tijd, kunt u ten aller tijde apart een afspraak maken. Bel ons voor een afspraak op locatie of voor een huisbezoek. Tel: 085 200 69 04.
Maak
Al

COLUMN

De helft van de Nederlandse sportverenigingen staat op omvallen. Omdat de gemeentelijke wethouder de huren van sportvelden en sporthallen elk jaar opnieuw verhoogt. En ook omdat energieleveranciers prijzen vragen waar ieder weldenkend mens zich voor zou schamen. Voeg daarbij de afname van het benodigd aantal vrijwilligers binnen de vereniging en je weet hoe lang je nog bestaansrecht hebt. Hoe lang is het geleden dat een wethouder zorg had voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de inwoners van zijn gemeente? Waarom is dat zorgbegrip uit het vocabulaire verdwenen? Waarom is de "zorg voor inwoners" vervangen door "het verdienen van geld voor de gemeente"?

Waarom is de wethouder geen penningmeester ?

Waarom gedragen overheden zich als bedrijven? Waarom zijn wethouders geen penningmeesters meer, maar noemen zij zichzelf CFO's ? Wat is er gebeurd dat het zo mis kon gaan?

De rekening van TSH is binnen. De contributies zijn niet verhoogd. Omdat de entreeprijs tot de club zo laag mogelijk moet blijven. Voor de prijs van vorig jaar kun je ook dit jaar tennissen en squashen. Ondanks de absurde stijging van de OZB en de extreme bedragen voor energie. Hulde voor de penningmeester die het voortbestaan van de vereniging als prioriteit heeft. Dat heeft de wethouder zeker niet.

In de Harense tijd was TSH een vereniging. Het tennispark en de

Leegstand winkels in Haren: Hoe denken

tennishallen werden beschouwd als recreatiegronden. Fiscaal aangeslagen voor heel beperkte bedragen. In die tijd was de wethouder nog een penningmeester. De stad Groningen behandelt TSH als een onderneming. Dat is de eerste kardinale fout. Maar de volgende is veel erger. Voor de fiscale waarde van het tennispark en de tennishallen wordt de grond aangeslagen als bedrijfsgrond. Dat doet de Stad ook niet met de grond van het Stadspark of het Noorder Plantsoen. Omdat recreatiegrond geen bedrijfsgrond is. Er is dus één goede oplossing voor de toekomst van de sportverenigingen in Groningen: de penningmeester van TSH als wethouder.

Het is mijn leven

Het is nu of nooit

Ik wil gewoon leven terwijl ik leef

Ik wil gaan waar de zee me brengt.

(Bon Jovi, It’s my life)

Zaterdag 8 april is na een kort ziekbed overleden

Meindert Krans

Noordlaren, Groningen, 20 september 1956 8 april 2023

Mariani

Wim en Janny

Ton en Mattie

Henk en Dity

Neven en nichten

Meindert is in besloten kring gecremeerd.

Correspondentieadres: Markiezenhof 17, 9301 XX Roden

verhuurders daarover?

dus ook grote investeringen tegenover.

Lagere huur?

Computerbril

In het centrum van Haren valt de leegstand van winkels niet zo op, maar die is er wel. Aan de Rijksstraatweg staan slechts enkele winkels langdurig leeg, maar in de Brinkhorst staan gemiddeld maar liefst vijf panden structureel leeg en aan de Kerkstraat sinds kort twee.

Zakelijk

Ondernemers happen nog niet massaal toe. Het valt overigens op dat pandeigenaren met een echte binding met het dorp nauwelijks leegstand kennen en die ook beslist willen voorkomen. Uit gesprekken met hen blijkt dat zij zelf actief op zoek gaan naar geschikte huurders en dat er met hen ook te praten valt over regelingen, zoals tijdens de pandemie. Ook zijn de door ons benaderde verhuurders aantoonbaar bereid om grote investeringen te doen in de panden in het centrum van Haren. Voorbeelden zijn het pand van voormalig Bakkerij Bart (dat wordt verdubbeld) en de voormalige ING-

bank (die wordt inpandig geheel vernieuwd).

Rol

Eigenaren van vastgoed laten zich niet zo vaak zien in de media en dat draagt niet bij aan een gunstig imago. Dat is jammer, want ze spelen ook in Haren een belangrijke positieve rol. Als winkelpanden goed worden onderhouden en er fraai uitzien, draagt dat immers bij aan de uitstraling van het dorp als geheel. De eigenaren van vastgoed incasseren natuurlijk flinke huursommen, maar ze stellen er

Waarom verlaagt een verhuurder de huurprijs niet als een winkel lang leegstaat? Het antwoord wordt gegeven door de banken die voor zo’n pand een hypotheek hebben verstrekt aan de eigenaar. Simpel gezegd: ze willen graag weten of er een gezonde balans is tussen de schuld en de waarde van het onderpand en zijn zelfs wettelijk verplicht de panden geregeld te laten taxeren. De waarde van een winkelpand wordt mede gebaseerd op de huuropbrengst. Als die wordt verlaagd, zal ineens ook de waarde van het pand een stuk lager uitvallen. Het gevolg kan zijn, dat de bank de eigenaar oplegt om een deel van de schuld af te lossen en daar zit hij niet op te wachten. Een ander nadeel is: als de huur eenmaal is verlaagd, zit je daar als verhuurder vaak langer aan vast.

Een door ons geïnterviewde verhuurder zegt dat de winkelhuren in Haren in vergelijking met de stad laag zijn (rond 250,- per m2 en boven de 100 m2 wordt dat minder). Hij rekent voor: omgerekend is de huur per uur dat de winkel open is rond 13,- en dat vindt hij te overzien.

Ook als je jong bent en nietbrildragend is het prettig om een computerbril te dragen als je op een computer werkt. Je gebruikt je ogen dan erg intensief, waarbij ze telkens moeten scherpstellen op verschillende dieptes: toetsenbord naar scherm en weer terug.

Een computerbril heeft speciale glazen, waardoor u minder last krijgt van vermoeidheid of hoofdpijn. Bovendien ziet u scherper. Vraag ons gerust hoe dit werkt.

• Een unieke en eigentijdse collectie monturen • Zonnebrillen

• Service • Contactlenzen • Accessoires • Oogmeting

Rijksstraatweg 178, Haren Telefoon 050 - 537 11 86
7 APRIL 2023
Voor dit artikel raadpleegden wij twee eigenaren van winkelvastgoed in Haren, die geen behoefte hebben aan hun namen in de krant.

Volop bouwen in Haren

Twee bouwprojecten onlangs van start gegaan in Haren.

Kladblok

Ik kan er niet aan voorbij gaan: het dreigende tekort aan huisartsen. Het schijnt dat binnen 6 jaar bijna een derde van de Nederlandse huisartsen met pensioen gaat. En maar liefst 60% van de praktijken heeft een patiëntenstop. Er zijn her en der in den lande inmiddels steeds meer commerciële partijen die praktijken hebben overgenomen om de tekorten op te vullen. In deze praktijken werken veelal parttime werkende artsen die ook nog weleens wisselen van praktijk. Het gevolg: de patiënt heeft geen vaste huisarts meer. De afgelopen tijd zie ik een duidelijke toename in de zorg rond thuiswonende ouderen bij wie dat eigenlijk niet meer verantwoord is of zelfs helemaal spaak loopt. Met - de soms overbelastethuiszorg probeer je het nog te redden. Een verzorgingshuis is er niet meer, want die zijn inmiddels helaas allemaal gesloten. Het is vaak stressvol werk, aangezien alle complexe vraagstukken in deze categorie belanden bij de huisarts. Ook heb ik vaak mijn handen vol aan het zorgen voor mensen met ernstige psychische problemen. Ik kan ze niet meer op tijd ergens naartoe verwijzen. Gevolg: de huisarts en zijn praktijkondersteuners verlenen de zorg tot de patiënt bij de juiste instantie in beeld is. Dat leidt geregeld tot onverantwoorde risico’s en trekt een zware wissel op zorgverleners. Ik sprak afgelopen week een collega die mij iets opvallends vertelde. Ze heeft ’s nachts een kladblok op haar nachtkastje liggen. Als ze ’s nachts wakker is en er schiet haar iets te binnen om bijvoorbeeld een zorgprobleem met ouderen op te lossen, dan schrijft ze dit direct op. Hoe erg kan het worden? Dit is inmiddels de dagelijkse realiteit en daarmee hebben we een groot probleem. Immers, onze gezondheidszorg drijft voor een groot deel op de huisartsenzorg middels onze “poortwachtersfunctie”. Voor circa 5% van het budget van de totale gezondheidszorg, zien wij zo’n 95% van alle klachten. Je moet er niet aan denken dat dat verdwijnt. Dan is de zorg per direct niet meer betaalbaar en ook niet meer laagdrempelig beschikbaar.

Verbouwingen en onderhoud zonder stress!

Gymzaal De Meet

De bouw is gestart. Haren krijgt hiermee weer een nieuwe gymzaal, nadat de oude volledig is afgebrand. Vanwege de werkzaamheden wordt de fietsroute vanaf de Clematisweg naar obs De Wissel vanaf april gedurende de bouw afgesloten. De gymzaal wordt gasloos, energieneutraal, circulair én natuurinclusief. Er worden

biobased materialen gebruikt, zoals hennepvezelisolatie, een demontabele houten constructie en de gymzaal krijgt een gevel van hergebruikte geknipte betontegels. Nestkasten in de gevel voor verschillende vogelsoorten, een spouw voor vleermuizen en een sedum groen dak maken de gymzaal natuurinclusief.

De werkzaamheden voor de uitbreiding van de Peter Petersenschool aan de Rummerinkhof in Haren zijn gestart. Het gebouw van Visio, ernaast, wordt gesloopt om ruimte te maken voor de uitbreiding van de Peter Petersenschool. De sloop- en uitbreidingswerkzaamheden kunnen overlast veroorzaken. Het belangrijkste uitgangspunt voor de gemeente is de verkeersveiligheid. De scholen blijven tijdens de bouwwerkzaamheden in gebruik. Aan ouders en werknemers van de scholen wordt gevraagd zoveel mogelijk lopend of met de fiets te komen. Autoverkeer moet via het Stationsplein naar de school rijden.

oor al uw werkzaamheden op erlichting, ventilatie, netwerkverbindingen AH Glimmen smidglimmen.nl • voor particulieren en MKB • persoonlijk contact • kantoor in Haren Deskundig en onafhankelijk advies in verzekeringen groenewoudassurantien.nl 8 APRIL 2023
Peter Petersenschool Bert Heikens huisarts in Haren
COLUMN
De vier stappen van Scholtmeijer Alles in één vertrouwde hand en dus zonder zorgen. Voor verbouw en nieuwbouw. Felland Noord 7, Haren | Telefoonnummer 050 – 534 72 88 Altijd paraat voor extra ser vice Uw wensen inventariseren Offerte Ontwerp Oplevering volgens plan 1 2 3 4

Ben jij een zorgheld?

Annemiek

Bos

www.oldgo.nl

Op de website www.groninganus. wordpress.com (van Harry Perton) stond een tijd geleden (2012) een afbeelding van het gebied rond Essen met de aanduiding ‘kloes’ ten oosten van de huidige buurtschap. Het bleek dat hij zich langere tijd had afgevraagd wat een kloes zou zijn, totdat hij een deskundige raadpleegde, Rudolf Ebeling, naamkundige van de RUG. Hij kon helpen: kloes betekent kluis oftewel het onderkomen van een kluizenaar. Een intrigerende vondst, een kluizenaar nabij een vrouwenklooster. Zou het een man zijn die graag monnik had willen worden? Zou het een vrouw zijn die toch verlangde naar een meer geïsoleerd leven dan de zusters leidden? Of zich niet wilde conformeren aan een georganiseerd kloosterleven? Hein Bloemink gebruikte het gegeven in zijn boek ‘Verborgen erfenis van klooster Yesse.’ Kluizenaars waren zeker gelovigen, vaak ook wijze raadgevers aan mensen met geloofs- of mis-

De ‘kloes’ van klooster

Yesse en meer….

Fietsendieven in Haren

Wees alert. In Haren worden geregeld e-bikes

gestolen terwijl ze staan geparkeerd bij winkels.

Ook andere fietsen zijn doelwit. Tips:

 Parkeer uw fiets in het zicht op een drukke plek.

 Gebruik goede (extra) kettingsloten.

Meerweg 15-17 Haren - 050 534 46 57 - info@fietsshopharen.nl

schien persoonlijke problemen. We zullen dat voor deze specifieke plek nooit weten, fantaseren is des te leuker. Ook bij het Hareholt waarvan verondersteld wordt dat het nabij de huidige villa Gelria aan de Hereweg lag, was ooit een kluis. Hiervan is wel iets meer bekend, alleen deze hoorde niet bij het klooster in Essen. Bijzonderheid is dat zelfs de paus in de 15e eeuw betrokken is geweest bij deze

kluis. Ook bij de Martinikerk was een kluis, de kluizenares aldaar zou de Arm van Johannes de Doper bewaard hebben, maar haar mond voorbij gepraat hebben. Hoe dit verhaal verder gaat is te lezen in het boek van Bart Flikkema (‘De Arm van Johannes de Doper’). Nieuwsgierig geworden door dit verhaal? Bezoek dan de Kloosterlezing op 25 april 2023 in Haren.

Sociale Brigade van Haren heeft nu website

Willemijn Kemp uit Haren is één van de aanjagers van de Sociale Brigade Haren-Groningen. Dat is een groep mensen die het hart laat spreken en de handen laat wapperen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne organiseert deze groep allerlei hulpacties en helpt met heel praktische zaken bij de opvang van vluchtelingen in het Nesciohotel in Haren. Geen woorden maar daden dus. In Haren de Krant werd deze club eens ‘de sociale brigade’ genoemd en die naam is een eigen leven gaan leiden. Over de hulpacties zegt Willemijn Kemp: “Een vraag kan uit alle hoeken

komen, en komt vooral van de mensen uit Oekraïne zelf. Van het leren van de Nederlandse of Engelse taal tot aan het vinden van een geschikte fiets of laptop voor schoolgaande pubers. Van het begeleiden naar sport of muziek tot het vinden van werk of een woning. Van een luisterend oor bij verdriet of stress tot een gezamenlijk uitje en ontspanning.” De Sociale Brigade kan iedere bijdrage, zowel financieel

als in natura, goed gebruiken. De nieuwe website laat zien dat het geen eenmansactie is, maar gedragen wordt door meer mensen die iets willen doen. Kijk op www.socialebrigade.com

Kemp: “De website is een platform dat bijdraagt aan een maatschappelijk aspect dat steeds meer onder druk lijkt te staan: 'oog hebben voor elkaar'. De website zal als een springplank werken om activiteiten en initiatieven mogelijk te maken, waarvoor we onze handen ineenslaan.” www.socialebrigade.com

Maak vrijblijvend kennis met mijn praktijk. - alles over Nee Allergie - manuele lymfedrainage - bioresonantie - reflexonantie

Open Dagen 22 en 29 april 11.00-16.00 uur
Praktijk Natuurgeneeswijze Henk Hoving Nieuwlandsweg 73 Haren
www.henkhovingnatuurgeneeswijze.nl
9 APRIL 2023
gratis haal en breng service ONDERHOUD ALLE MERKEN! Auto rst-OLDEMAN.NL sales@auto-oldeman.nl Akeleiweg 115 Groningen OOK CAMPERS & LICHTE BEDRIJFSWAGENS 050-5420505 BEL VOOR EEN OFFERTE
RUBRIEK OLD GO Oud |Haren
vakantie-/ oproepkracht
Word
bij de NNCZ!
Word vakantie- of oproepkracht in
0528 200 208
De Nieuwe Wierde Grijpskerk ■ Woonzorgcentrum de Zonnehof Haren Schots & Scheef Groningen ■ Gockingaheem Noordbroek
zorg, welzijn of huishoudelijke ondersteuning

Programma Koningsdag Haren

27 april 2023

Feestelijkheden t.g.v. de verjaardag van Z.M. de Koning en diens 10-jarig regeringsjubileum

21 T/M 27 APRIL: zwieren, zwaaien en draaien op de gezellige kermis in het centrum van Haren

KONINGSDAG, 27 APRIL 2023

10.45-11.00 UUR:

Feestelijk klokgelui van de toren van de Dorpskerk

11.00 UUR:

Opening op het

Raadhuisplein

Toespraken door een lid van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen en door de voorzitter van de Harense Oranjevereniging, gevolgd door het hijsen van de vlaggen en het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus. Hierna uitreiking prijzen kleurwedstrijd en start van de ballonversierwedstrijd.

11.00 UUR-17.00 UUR:

Start Kindervrijmarkt in het centrum van Haren.

Deelname is gratis. Deelnemers worden vriendelijk verzocht niet verkochte spullen mee te nemen naar huis. De kindervrijmarkt wordt opgevrolijkt door de wereldberoemde ballonenartiest

Jos Tipker, terwijl de steelband “Pan Magic” de bezoekers van de vrijmarkt in Caraïbische sferen doet wanen. Liefhebbers kunnen een gratis ritje met de Jan Plezier maken door het centrum van Haren.

Kroontjes tellen

In deze uitgave van Haren de Krant staan weer kroontjes verstopt. Hoeveel kunt u er vinden? Mail het juiste aantal aan oranjeverenigingharen@gmail.com en u komt in aanmerking voor een leuke prijs!

11.00 UUR-17.00 UUR: Rijksstraatweg ter hoogte van het Raadhuisplein: demonstratie oldtimer tractoren. De trotse eigenaren vertellen u graag alles over hun Lanz-Bulldogg, Massey-Fergusson of John Deere.

10.00-14.00 UUR: Muziekprogramma in de Harense zorgcentra.

20.00 – 21.30 UUR: Oranjeconcert met samenzang in de Gorechtkerk m.m.v. het Chr. Fanfarekorps Juliana uit Hoogezand o.l.v. dirigent Bauke Burghgraef en organist Hans Noordveld, Haren. Toegang vrij. Bij de uitgang kunt een bijdrage geven voor onderstaande projecten:

1. Het realiseren van een Beleeftuin bij Woonzorgcentrum de Zonnehof in Haren

2. Onderwijs voor kinderen in Kibera, Nairobi

Meer informatie is te vinden op de website: www.oranjeverenigingharen.nl Doneer!

Dolblij met je kindje.. En toch psychisch in zwaar weer

Een droom komt uit: een baby. Een gezinnetje. Samen leven wordt samen zorgen. En dan kan het toch gebeuren dat iedereen blij is, behalve de moeder. Die paradox leidt vaak tot onbegrip, misverstanden en zelfs verstoorde relaties. Psychologe Mirjam Meek uit Haren legt in haar boek (‘De verwachting voorbij’) de keerzijde van de roze medaille bloot. “Negatieve gevoelens zijn heel verklaarbaar”, zegt zij.

Transitie

Mirjam zegt dat het krijgen van een kind één van de belangrijkste ‘transities’ is die een vrouw meemaakt in haar leven, mentaal én fysiek. Dat laat diepe sporen na en juist die sporen worden niet door iedereen erkend en begrepen. Mirjam: “Het lichaam verandert door de zwangerschap en bevalling. De hormoonhuishouding staat op zijn kop. En daar komt bij dat de organisatie van je leven er helemaal anders uitziet en daardoor ook de relatie met je partner, familie en vrienden. Het is erg ingrijpend en echt niet allemaal leuk.”

Onbegrip

Volgens de Harense psychologe bestaat er een bijna heilige traditie dat een vrouw deze fase vrolijk en blij behoort door te maken. Haar omgeving (en wellicht zelfs ook haar partner) verwachten niet dat

ze ook down kan zijn. Hoe zou het leven kunnen tegenzitten als je net een wolk van een baby op de wereld hebt gezet? Hoe ondankbaar kun je zijn? Als een vrouw negatieve gevoelens ervaart, voelt ze zich schuldig en durft ze die vaak niet eens uit te spreken. Als ze dat wél doet stuit ze op onbegrip en dat is niet bepaald moedgevend. Mirjam

Meek pleit ervoor dat de samenleving deze ‘keerzijde van de roze wolk’ erkent en niet veroordeelt.

“Laat ik het maar rechtuit zeggen: het is heel normaal dat je er af en toe doorheen zit”, zegt zij.

Verhalen

In haar psychologenpraktijk helpt zij vrouwen met psychische klachten door verschillende interventies zoals cognitieve gedragstherapie, mindfulness, traumaverwerking of relatietherapie. “Maar nog veel meer dan dat, loop ik een

tijdje mee. Samen machteloos zijn, ruimte maken voor alle ambivalente gevoelens en samen zoeken naar een nieuw perspectief helpt vaak”, aldus Mirjam. “Maar ik wil helemaal niet oproepen om massaal hulp te zoeken. Met het boek wil ik vrouwen en hun omgeving vooral laten zien wat de impact van het moederschap is, zodat ze elkaar tot steun kunnen zijn.” In haar boek deelt Mirjam verhalen van de moeders die bij haar in de praktijk terechtkwamen. De lezer kijkt over haar schouder mee naar de gesprekken met cliënten, Mirjams eigen overpeinzingen en de verschillende behandelmethodes die ze toepast.

Het begin Ze was van 2000 tot 2008 verloskundige en studeerde tegelijk psychologie. “Ik heb deze twee vakken met elkaar gecombineerd”, zegt ze. “Als verloskundige zag ik vaak wel de psychische klachten, maar had onvoldoende tijd om vrouwen daarbij te helpen. Als psychologe wilde ik me dus daarop richten en ik ben daarom samen met een collega de praktijk MeJa gestart.

Ieder jaar zet een groep betrokken inwoners van Haren zich in om een geslaagde Koningsdagviering te organiseren. Dit gebeurt op vrijwillige basis en kan niet zonder de gulle bijdrage van de donateurs. Wil je ook donateur worden? Graag. Daarmee zorg je dat Koningsdag in Haren als jaarlijks terugkerend evenement blijft bestaan.

Inmiddels werken hier zeven psychologen.” Mirjam hoopt met haar onlangs verschenen boek bij te dragen aan het begrip voor moeders met negatieve gevoelens. Het

boek is verkrijgbaar in alle boekhandels (ook bij Boomker) en online. Zie ook het platform www. dewereldvanmeja.nl en www. meja-psychologie.nl.

10 APRIL 2023

Prachtige woning, maar:

Inzet van machtsstrijd

Kritiek

Palies was oorlogsslachtoffer. Zijn woning met praktijk in Hengelo werd door oorlogsgeweld verwoest en daarom wilde hij van dat huis een soort kopie laten ontwerpen in Haren. Daartoe had de gemeente Hengelo haar ‘herbouwplicht’ welwillend overgedragen aan de gemeente Haren. Het gedoe begint als Van Linge van de Schoonheidscommissie flinke kritiek ontvangt op enerzijds het ontwerp (over raampjes en lateitjes die plakwerk suggereren) en anderzijds op de situering (te groot voor het perceel).

Wat een mooie huizen staan er toch in Haren. Dat valt niet te ontkennen, maar wie mooi wil zijn moet soms pijn lijden. Laten we eens kijken naar de polemiek die ontstond bij het ontwerpen van dit huis aan de Westerse Drift 85 in 1948.

De Steenlanden, een villa in Haren, gebouwd in 1950 in het kader van Wederopbouw. Voordat het zover was moest nog wel een bureaucratisch systeem worden overwonnen: de ‘Provinciale Schoonheidscommissie der Wederopbouw’. Nu noemen we dit ‘welstand’. Deze bemoeide zich met architecten met fraaie plannen. Dat leverde net als nu wel eens flinke wrijvingen en irritaties op.

Westerse Drift

Het begon als een sprookje. Huisarts A.L.C. Palies woonde in 1948 aan de Kamplaan 4 in Helpman en

kocht een perceel aan de Westerse Drift in Haren om er een woonhuis met praktijkruimte te laten bouwen met uitzicht op de weilanden waar in 1970 Huize Westerholm zou verrijzen. Een ‘doalders plek’. Palies sprak met aannemer J.K. Veldman (Stationsweg 55) een prijs af: 52.000 gulden (ofwel: 26.000 euro) te betalen in vier termijnen. De huisarts vroeg aan architect E. van Linge een leuk ontwerp te maken, dat vervolgens natuurlijk nog wel even moest worden voorgelegd aan de kritische collega’s van de Schoonheidscommissie. Dat heeft ie geweten.

Hij is namens zijn opdrachtgever danig in zijn wiek geschoten en gaat frontaal de strijd met de bureaucratie aan.

Machtsstrijd

In een cynische brief aan de Schoonheidscommissie en de Provincie zegt Van Linge: “Instede van te zijn een lichaam, breed van opvatting, met als enig doel het voorkomen van ongewenste architectuur, is het geworden tot een instantie, welke zich in extenso met

architectonische details bemoeit en steeds wil ‘doordrijven’ datgene wat in de ogen van hun ijverige voorzitter, de heer L. Brands Buys het enig juiste is.” Ziezo, die zit. Van Linge spreekt verder van de ‘architectonische hobby’s van Brands Buys’ en weerlegt in zijn tirade de kritiek. Het is duidelijk: dit Harense huis wordt onderwerp van een machtsstrijd tussen architect en Provincie.

‘Afzichtelijk’ Door de ambtelijke brieven van de commissie wordt de architect alleen maar bozer. Hij mept om zich heen als hij andere woningen aan deze straat ‘afzichtelijke monsters’ noemt en de rest van de woningen ‘van twijfelachtige architectuur’. Van Linge: “Zo de Schoonheidscommissie die anders ziet, dan ziet ze dit m.i. verkeerd en zal ik mij er met alle middelen tegen verzetten, dat deze buurt verder wordt bedorven.”

Woest was hij: “Ik kan niet begrijpen hoe een deskundige een opmerking tegen een reeds meer dan 25 jaar gevestigd architect durft te maken dat de door hem vervaardigde tekeningen niet uitgevoerd kunnen worden. Uit de opmerkingen blijkt wel overduidelijk dat de Supervisor der Wederopbouw en der Schoonheidscommissie niet in staat is een tekening te lezen.”

Strijd gestaakt

Van Linge trok aan het kortste eind, ondanks zijn manmoedige strijd. Omdat huisarts Palies geen tijd meer wilde verdoen ging hij akkoord en gaf aan de architect opdracht de woning een kwartslag te draaien en het ontwerp aan te passen. Overigens is de woning uiteindelijk toch iets naar achteren op het perceel geplaatst, zoals Van Linge wenste. Anno 2023 wordt hier met plezier gewoond door een gezin met jonge kinderen. Zo zie je: soms is woongenot gebouwd op een fundament van strijd en furie! Maar die is iedereen alweer lang vergeten.

Hoe zit dat anno 2023?

Wie in de gemeente Groningen wil bouwen moet een omgevingsvergunning aanvragen en dan wordt het plan getoetst aan de Welstandsnota (een heel ander woord dan Schoonheidscommissie).

De kinderen van Drent zitten nooit stil

De vier kinderen van Helen van der Velde en Rudy Drent uit Haren zitten nooit stil. Je kunt ze tegenkomen als bezorgers van Haren de Krant en folders, maar ook als wielrenners, scheidsrechter, trainers of gewoon als enthousiaste voetballers bij vv Gorecht. Aanstormende jeugd en bovenal: positieve jeugd. We vroegen of we een stukje over ze mochten schrijven.

Hilène Drent (8) is de jongste telg. Sinds haar zesde voetbalt ze bij de puppy's van vv Gorecht, nu speelt ze al bij JO-8, dat wordt getraind door Thom van Bergen (FC Groningen). Haar vader Rudy is leider van dat elftal, want hij kan ook al niet stilzitten. Hilène heeft onlangs weer meegedaan aan de jaarlijkse koekverkoop voor de club.

Eloise Drent (12) is ook actief bij de club. Ze is trainer bij JO-7 en vindt dat ‘super leuk’. Ze zegt: “Het is fijn om vrolijke kinderen op het veld te zien.” Zelf speelt ze bij MO-13. Af en toe gaat ze naar bijeenkomsten voor trainers. Ze zegt: “De laatste keer ging het over reanimeren. We moeten ook op internet trainingsoefeningen opzoeken voor onze teams.” Eloise vindt positief coachen van belang: “Dat

helpt erg goed, want de kinderen doen actief mee.”

Julius Drent (14) geeft voetbaltraining aan jongeren tot 8 jaar oud. Hij traint zelf ook, want voetbal bij vv Gorecht is zijn passie. Naast school brengt hij veel tijd door op sportpark De Koepel, maar hij is ook nog bezorger van folders en Haren de Krant (‘Mijn favoriete krant natuurlijk haha’). Samen met zijn broer bezoekt hij bijna iedere week een oude buurman, die nu in De Zonnehof woont om samen voetbalwedstrijden van Ajax of FC Groningen te bekijken.

Florian Drent (16 ) speelt als trainend lid bij JO-17-2. Maar zijn echte passie is het leiden van wedstrijden als scheidsrechter. Hij is nu al ruim vier jaar scheidsrech-

ter bij vv Gorecht. “Ik word bij de club goed begeleid door Martin Schipper en Klaas van der Velde. Vorig jaar ben ik begonnen met de opleiding bij de KNVB. Ik kreeg bij Gorecht signalen dat ik die stap wel kon maken.” Hij heeft de vooropleidingen met succes afgerond en fluit nu ieder weekend wedstrijden voor de KNVB. “Ik fluit nu jeugd van 13 t/m 17 jaar en mijn droom is het om de top te bereiken als scheidsrechter.” Florian blijft zijn club trouw, want als er een scheidsrechter nodig is staat hij altijd paraat.

Het is een mooi stel, dat met schijnbaar groot gemak altijd druk is met van alles en daarbij hun vereniging ook ondersteunt. De jeugd van tegenwoordig…. deugt!

11 APRIL 2023
Achter Hilène (links) en Eloise. Vooraan Julius (links) en Florian.

Rustiek kaarsen Ambachtelijk handwerk. Ze worden één voor één gegoten met hoogwaardige grondstoffen

De geurlampen zijn een krachtige keuze om elke woning te voorzien van een heerlijke geur.

Een

lifestyle belevingswinkel waar geluid, geuren en licht samenkomen...

Magnolia tak Lengte 104 cm, kunst. Van 2295 nu 1795

serena’s living...

Wist u dat wij ook echografie kunnen inzetten als ondersteuning in het diagnostisch proces? Zo weten we beter wat u mankeert en komen we sneller tot de juiste behandeling.

Met deze techniek worden opnamen gemaakt van uw houdings- en bewegingsapparaat. U kunt hierbij denken aan gewrichten, botten, spieren, slijmbeurzen, pezen, kapsel en banden. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden door middel van een zogenaamde transducer het lichaam ingestuurd en door de verschillende weefseltypes teruggekaatst.

De teruggekaatste signalen worden uiteindelijk omgezet in beeld.

Echografie kan in tegenstelling tot röntgen of MRI ook worden toegepast tijdens het uitvoeren van een beweging. Het beeld kan direct beoordeeld worden, maar kan ook worden opgeslagen voor latere beoordeling of voor evaluatiedoeleinden gedurende de therapie.

Op onze website www.fysioharen.nl vindt u meer informatie over ons aanbod en de verschillende nazorgtrajecten met elk een eigen doelgroep. Uiteraard is steeds de samenwerking met Martin Starkenburg van Sterk & Vitaal van toepassing:

Samen de beste zorg!

info@fysioharen.nl

Heerlijk en veilig wonen in Haren

Maarwold Service Appartementen levert goed onderhouden, ruime appartementen, gelegen aan de rand van Haren, naast een prachtig, rustig wandel- en recreatiegebied. Wonen in de appartementen van Maarwold Service Appartementen schept de mogelijkheden voor een actief leven vol nieuwe sociale contacten.

Gemak

Maarwold levert uitgebreide service zoals warme maaltijden, onderhoud van gebouwen, terrein en installaties, het huisvuil wordt opgehaald en er is 24-uurs noodhulp en calamiteitendienst beschikbaar. Maarwold beschikt over een moderne recreatiezaal, een lounge en receptie. Daarnaast zijn er extra diensten beschikbaar voor als daar behoefte aan is.

Ontspanning De privacy van onze bewoners staat voorop. Maar bij Maarwold leggen bewoners onderling ook geregeld contacten en organiseren gezamenlijke evenementen als

uitstapjes, koffieochtenden, filmavonden, muziekmiddagen, bridgeavonden, lezingen en gymnastiek.

Informatie

Onze 101 twee- en driekamer koopappartementen zijn te vinden aan de Nesciolaan in Haren. Allemaal gelegen op het zonnige zuiden en westen en makkelijk bereikbaar voor auto en openbaar vervoer. Hebt u belangstelling voor één van onze appartementen dan is het raadzaam ruim van tevoren contact op te nemen met Maarwold. De directie beantwoordt de vragen graag, en verzorgt bovendien een rondleiding in het complex. Het huren van een appartement is soms mogelijk

Voor informatie kunt u contact opnemen met Maarwold Service-Appartementen, Nesciolaan 32, 9752 HM Haren.

T 050 – 5346422.

W www.maarwold.nl

unieke
| INTERIEUR & DECORATIE | BORGSTEE 7 ASSEN
E info@maarwold.nl www.serenassensualliving.com
|
ERVAAR SERENA’S LIVING...
combinatie met heerlijk kruiden die bij u thuis tot zijn recht komen. Van geurzakjes, diffusers tot roomspray in verschillende geuren. Vanaf 350
Echografie bij Fysiotherapie Centrum Raadhuisplein
Raadhuisplein 14 | Mellenssteeg 41-B 9751 AN Haren | 9753 HL Haren Tel.: 050-5344629

BEWAAR DEZE INFORMATIE

Wanneer u te maken heeft met de afhandeling van een inboedel door verhuizing of overlijden kan een taxateur van Veilinghuis Klinkhamer samen met u de inboedel bekijken en adviseren welke objecten geschikt zijn voor verkoop en veiling. Hierbij gaan goederen (kunst, antiek, design, sieraden en zilver) naar de hoogste bieder. Het bekijken van een inboedel om de geschiktheid voor veiling te beoordelen is kosteloos

Woningontruiming

Veilinghuis Klinkhamer kan ook de ontruiming verzorgen, waarbij een woning leeg en veegschoon wordt opgeleverd voor de nieuwe bewoner. De kosten van een woningontruiming worden vooraf en vrijblijvend geoffreerd.

Wanneer een woning binnen een gestelde termijn opgeleverd moet worden, kunnen wij alles op korte termijn uitvoeren.

VECHTSTRAAT 45 • GRONINGEN

0505532122 • INFO@ACA-AUCTIONS.COM

Haandrikman

uitvaartverzorging

.....met ons hoofd, vanuit ons har�

Groningen - Haren - Tynaarlo - Noordenveld www.haandrikmanuitvaartverzorging.nl

Hoe kun je als uitvaartverzorger 100% voor de belangen van een familie gaan als je zelf belangen hebt bij iedere keuze?

Dat gaat niet!

Wij hebben geen belangen bij uw keuzes en werken volkomen transparant, zonder winstopslag op de inkopen voor de uitvaart maar mét liefde, zorg en aandacht voor u.

Voor informatie of melden overlijden bel 050 - 211 5370

Predikant neemt afscheid van Dorpskerk

De predikant van de Hervormde Gemeente Haren-Onnen, Arlette Toornstra, gaat 14 mei met pensioen. Op die dag is er om 14.30 uur een speciale dienst en is er gelegenheid om afscheid van haar te nemen in Ons Centrum.

In 2011 werd zij predikant in de Dorpskerk en zij zag de samenwerking met de Gorechtkerk in de loop der jaren toenemen. “Dat is een goede ontwikkeling, die verder zal gaan”, zegt ze. Na haar pensioen (emeritaat) zal Arlette lid blijven van de kerkgemeente in Haren. Haar vrije tijd gaat zij besteden aan het bestuderen van het Oude Testament en met name het oudHebreeuws. Deze zomer gaat zij met haar man eerst een rondreis door Italië maken. Ze laat een kerk achter die net als overal te maken heeft met enige leegloop. “Toch zit diep in de mens altijd wel de behoefte om zich bezig te houden met de begrippen ‘nieuw begin’ en ‘gerechtigheid’. Mensen beleven hun geloof minder intensief dan vroeger en komen minder vaak in

Uitstrijkje

de kerk. Maar ook buiten de kerk wordt het verhaal van het geloof natuurlijk steeds vaker verteld, omdat daar nog steeds behoefte aan is.” Over haar opvolging kan zij niets zeggen, omdat het soms erg lang kan duren voor er een opvolger wordt gevonden. Voorlopig wordt het pastoraat overgenomen door ds. Harm Jan Meijer.

Haren heeft nu een businessclub voor vrouwen

In onze kliniek zien we veel patiënten met een afwijkende uitstrijkje van de baarmoedermond. Vaak is dit aan het licht gekomen door menstruatieklachten of bloedverlies tijdens seksueel contact. Het is belangrijk om hiermee naar de huisarts te gaan, ongeacht welke leeftijd u heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2022 het doel gesteld om van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte te maken. In Nederland proberen we dit op 2 manieren te doen: Vrouwen van 30-60 jaar kunnen elke 5 jaar een uitstrijkje laten maken voor het bevolkingsonderzoek (BVO) baarmoederhalskanker. Tevens is er het HPVvaccinatieprogramma. Helaas geldt voor beiden dat er een grote groep mensen (nog) niet deelneemt. In Nederland krijgen ruim 800 vrouwen jaarlijks de diagnose baarmoederhalskanker. De grootste groep is hierbij tussen de 30 en 34 jaar. Dankzij het BVO kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker tijdig worden ontdekt. Zo’n voorstadium is met een kleine ingreep goed te behandelen. Als het zich heeft ontwikkeld tot kanker moet dit worden geopereerd, wat grote gevolgen kan hebben voor o.a. iemands vruchtbaarheid.

Die hadden we nog niet in Haren: een businessclub voor ondernemende vrouwen, die wonen of werken in de voormalige gemeente Haren. Ondernemend Haren heeft het initiatief genomen en sinds vorige maand is Ondernemend Haren Vrouwen een feit.

Daphne de Haan (Centrummanager en ondernemer) merkt dat er grote belangstelling is, want voor de eerste bijeenkomst meldden zich rond zestig vrouwen. Het gaat om vrouwen die hun bedrijf hebben in Haren, Onnen, Glimmen of Noordlaren. Vrouwelijke leden van Ondernemend Haren zijn automatisch lid van de businessclub. Het idee kwam van Rebecca Fousert van Praktijk Mooizaam

en Daphne de Haan van Bistro Heerlijk. Een enquête wees uit dat vrouwen vooral met elkaar wilden kennismaken om daarna in een gezellige sfeer aan de slag te gaan met zakelijke onderwerpen.

Op 23 mei staat weer een bijeenkomst gepland in Bistro Heerlijk. Belangstellenden kunnen zich voor de businessclub aanmelden via info@ondernemendharen.nl

Meer dan 98% van de gevallen van baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen via seksueel contact. Meer dan 80% van de mensen krijgt ooit HPV. Meestal ruimt het immuunsysteem het virus binnen 2 jaar op. Als dit niet gebeurt kan een langdurige infectie uiteindelijk leiden tot baarmoederhalskanker, maar ook kanker van de vulva, vagina, anus, keel, penis of keel. In Nederland krijgen meisjes en sinds 2022 ook jongens vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een oproep voor HPV vaccinatie in het jaar dat ze 10 jaar worden. Deze vaccinatie beschermt ongeveer 95% tegen HPV 16 en 18, de meest kankerverwekkende HPV types. Het blijft dus belangrijk om uitstrijkjes voor het bevolkingsonderzoek te blijven doen. In 2023 kunnen jongeren tussen de 18 en 27 jaar zich alsnog kosteloos laten vaccineren, als ze dit nog niet hebben gedaan.

Bij Her Health Clinic kunt u binnen een week terecht met een afwijkend uitstrijkje, voor onderzoek en eventuele behandeling van de baarmoedermond. U wordt ontvangen in een prettige, laagdrempelige omgeving met tijd en aandacht voor de patiënt. Voor meer informatie: www.herhealthclinic.nl

13 APRIL 2023
TOT ZIENS BIJ DE FLYER SPECIALIST IN GRONINGEN Parkweg 89 - 9725 ED Groningen - Telefoon 050-5253731 ‘UPSTREET 2’ VOUWFIETSEN HANDIG VOOR BIJ DE CAMPER OF OP DE BOOT. OPRUIMING NOG ENKELE OP VOORRAAD. NU VANAF € 3.999,-
Daphne de Haan (links) en Rebecca Fousert Sacha van Wersch gynaecoloog bij Her Health Clinic in Haren gast
COLUMN

KLASSIEKE MUZIEK BIJ SPOT GRONINGEN

WO 3 MEI

Camerata Salzburg & Janine Jansen

Wereldster speelt vioolconcerten van Mozart

ZO 7 MEI

Amsterdam Sinfonietta & Nederlands Kamerkoor

Spiegel im Spiegel

DO 11 MEI

Alexandra Stréliski

Een van de grote namen van de neoklassieke muziek

ZA 13 MEI

Jean-Guihen Queyras

e.a.

Franse cellist neemt je mee op fascinerende muzikale reis

MA 22 MEI

Tania Kross

De allermooiste muziek van Tania’s lievelingscomponisten

DI 6 JUN

Grigory Sokolov

Grootmeester speelt Purcell en Mozart

14 APRIL 2023 MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP VIA SPOTGRONINGEN.NL
BiotOpenDag 21 mei 2023

Harense ondernemer viert jubileum met zijn restaurant

Restaurant Fabuleus in Zuidlaren bestaat 10 jaar. Eigenaar Harold Smits is een Harenaar, trots op zijn jubileum en gaat dit feest met zijn gasten vieren.

trots op. Daarom hebben wij voor de maand april een speciaal jubileum menu samengesteld voor een gereduceerde prijs.”

Nieuw leven in voormalige De Herbergh

Winkeliers verbinden

Smits: “De 10 jaren zijn omgevlogen, ondanks de gevolgen van de coronatijd die nog steeds voelbaar zijn. Maar gelukkig hebben veel gasten ons weten te vinden, zowel uit binnen- als buitenland. Dat is te zien aan hun waardering die vermeld staat op sociale media en daar zijn wij natuurlijk enorm

Harold Smits heeft zijn eigen visie op duurzaamheid, die hij toepast in het restaurant: “Wij zijn natuurlijk ook bezig met verduurzaming en met het oog voor milieu en verspilling van onze voedselketen. Wij kiezen er daarom bewust voor om met verrassingsmenu’s te werken, om verspilling tegen te gaan. Hierdoor kunnen we bewuster inkopen en meer aandacht geven aan onze gerechten. Meer informatie over het jubileummenu: www. restaurantfabuleus.nl

Haren-Haren 2 juli

De inschrijving voor Haren-Haren op zondag 2 juli 2023 is geopend. Dit jaar viert de organisatie de 10e editie van deze wielerklassieker. Dit jaar introduceert men de Ouder-kind-tocht. Fiets samen met het kind een rondje Haren-Gasteren-Haren. Onderweg trakteert de organisatie op een pannenkoek. Zie www.haren-haren.nl

Kun jij een steuntje in de rug gebruiken? Of wil je aan de slag als vrijwilliger?

Iedere woensdagmiddag van 14 00 tot 15 30 uur in de Forum bibliotheek staan vrijwilligers voor je klaar om je vragen te beantwoorden Ook voor vragen op het gebied van thuisadministratie (bijvoorbeeld het invullen van formulieren) kun je bij deze vrijwilligers terecht

050 - 3126000 | mip groningen@humanitas nl | humanitas nl/groningen

Een stuk Harense

Trijntje en Jaap Braaksma hopen eind juni open te kunnen

Het was maar donker en ongezellig in het pand dat in Haren bekend is als ‘De Herbergh’. Sinds het vertrek van de laatste uitbaters in 2021 was er geen activiteit, maar daar komt in juni verandering in. Twee echte horecamensen, Jaap (58) en Trijntje (61) Braaksma openen dan hun restaurant ‘Savour’.

Het ondernemerspaar neemt vele jaren ervaring mee, met als belangrijk wapenfeit de exploitatie van restaurant ‘Bij Jaap’ in Assen, gerenommeerd en onderscheiden. Jaap Braaksma: “Na elf jaar hebben we dat verkocht, omdat de tijd er rijp voor was. Maar we begonnen het toch wel erg te missen. Onze twee kinderen hadden dat goed in de gaten en tijdens een etentje in Haarlem hebben ze gezegd: ‘De horeca is jullie leven, waarom begin je niet weer ergens een restaurant’. Dat heeft ons aan het denken gezet.”

Juwelier

Jaap en Trijntje zijn klant van HA Juweliers in Haren en daar hoorden ze in december dat er een leuk horecapand te huur stond. Jaap: “We zijn er maar eens langsgelopen en hebben een afspraak gemaakt met de makelaar. De grootte van dit pand past ons heel goed, niet te groot. We waren enthousiast en daarom hebben we het gehuurd.

We gaan er weer een restaurant in beginnen op het niveau van ‘Bij Jaap’ in Assen.” Trijntje: “Je gaat daar niet zomaar eten, maar je gaat er een avondje uit. Waar je wordt verwend en ontzorgd, eventueel met een goede wijn erbij.”

Naam

Het pand krijgt nu een grondige opknapbeurt (‘metamorfose’) en nieuwe meubels. De keuken wordt vernieuwd. Jaap zal deels in de keuken staan en deels bedienen en Trijntje wordt de gastvrouw van ‘Savour’. Wat die naam betreft: dat is het Franse woord voor ‘genieten’, en daarmee is de toon gezet. Eind juni hopen zij deze nieuwe aanwinst voor Haren te openen.

Oproep: Wie wil er bij het nieuwe restaurant aan de slag als afwashulp? En wie (met enige ervaring) zou in de bediening willen werken? Neem contact op met Jaap Braaksma 06-25066104 of mail j.braaksma@live.nl.

verzetsgeschiedenis

Hovenier Herman Bartelds en zijn vrouw Jeanne rolden in 1943 ‘als vanzelf’ in verzetswerk in Haren. Hun zoon Chris besloot na zijn pensionering onderzoek te doen naar de gebeurtenissen en deze op schrift te stellen.

Het resultaat is het boek ‘Je deed het gewoon’. Volgens auteur Bartelds was het onderwerp ‘oorlog’

in zijn jeugd geen taboe, maar kwam niet vaak ter sprake. “Mijn ouders praatten er wel over, maar dan alleen als de kinderen of kleinkinderen ernaar vroegen”, zegt hij. Herman Bartelds en zijn gezin woonden destijds aan de Middelhorsterweg 20 en in hun huis werd de illegale verzetskrant Christophoor gestencild, een initiatief van ene Victor de Bie (Onnerweg 6, Haren). Jeanne Bartelds verstopte tijdens het distribueren deze kranten onder het matrasje van een kinderwagen. Het is slechts één

aspect van het verzetswerk dat het echtpaar verrichtte in Haren en ze liepen daarbij soms gevaar. Jeanne Bartelds werd bijvoorbeeld door de SD opgepakt en enkele dagen opgesloten in Huis van Bewaring, dat hoorde bij het Scholtenhuis aan de Grote Markt.

Vragen, vragen

Eén van hun kinderen (Chris Bartelds, 1948) is altijd geïnteresseerd geweest in de gebeurtenissen, maar er bleven in zijn jeugd veel vragen onbeantwoord. Toen hij meer tijd had, is hij het verhaal van zijn ouders gaan reconstrueren en heeft hij op veel vragen alsnog een antwoord kunnen vinden. Het boek is uitgegeven door Timon

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar de winkeliers van Haren zijn een grote verbindende factor in ons fijne dorp. Ze zorgen voor reuring, gezelligheid en voorzien jullie in allerlei levensbehoeften. Samen met andere instanties/verenigingen werken zij aan verbinding. Weten wat er speelt is dan heel belangrijk; wie wil wat organiseren, wie loopt waar tegenaan, waar kunnen we onze krachten bundelen? Ik kan wel zeggen dat ik met mijn huidige functie daar een belangrijke taak in heb. Samen met de Oranjevereniging kijk ik waar de winkeliers kunnen ondersteunen bij een gezellige Koningsdag. In overleg met de Seniorenvereniging zouden we graag ouderen aan een “winkelmaatje” koppelen. Samen winkelen en dan even ergens koffie drinken is toch

Samen winkelen en dan even ergens koffie drinken is toch veel leuker dan alleen!

te boek

in Groningen en kost €15,00 exclusief eventuele verzendkosten. Het is ook verkrijgbaar bij boekhandel Boomker in Haren.

veel leuker dan alleen! De Culturele Raad staan wij bij met de Kunst & Cultuurmarkt en straks in juni organiseren we voor het eerst samen een muziekfestival: Harfest! Met de Hortus werken we samen om hun activiteiten te promoten, denk aan de plantjesmarkt of de beeldententoonstelling waarvan ook een deel in het centrum was/is te zien. Hierdoor hopen we bezoekers te trekken die ook nog even het centrum van Haren bezoeken. Het “Huis van de Sport” ondersteunen wij, zodat de beachweek dit jaar wél doorgaat! En zo kan ik nog wel even doorgaan…Zou jij ook willen samenwerken met de winkeliers van Haren? Mail mij dan:Info@ bedrijvenverenigingharen.nl

15 APRIL 2023
Daphne de Haan Centrummanager Haren
RUBRIEK
Het huis aan de Middelhorsterweg 20 (nu nummer 56), waar zij in 1943 kwamen wonen. Het echtpaar Bartelds, dat in verzet kwam.
Ook adverteren?
Bel 050-5276133, Haren de Krant

OVERSTAPPEN VAN BANK NAAR SNS.

Overstappen van bank naar SNS en je geldzaken voortaan bij ons regelen? Wat een goed idee. En simpel bovendien. We lopen er graag even met je doorheen. Dan weet je wat je kunt verwachten en waarom het zo’n goed idee is.

WAAROM OVERSTAPPEN NAAR SNS?

We snappen dat je van een bank meer verwacht dan alleen een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek. Bij ons gaat het niet alleen om het geld, maar vooral om persoonlijke aandacht. Jouw groei verdient onze aandacht. Daarom zeggen we: Eerst de mens. Dan het geld.

Met de Overstapservice draait het ook om jou: we maken het je zo makkelijk mogelijk en nemen je veel werk uit handen.

ZONWERING creëer gezellige schaduwplekjes!

KNIKARMSCHERM IBIZA

Speciaal gevormde kap en speciaal ontwikkelde oploopnokken zodat het doek optimaal beschermd wordt tegen weersinvloeden. Kast verkrijgbaar in wit (RAL 9010), roomwit (RAL 9001) en luxe antraciete structuurlak (RAL 7016)*. Ook mogelijk met app-bediening.

Semicassette vanaf 300 breed x 250 uitval. Meerdere afmetingen beschikbaar, zie KlusWijs.nl

Kom naar de winkel en vraag naar de mogelijkheden! 1299.1681.-

* Antraciete bak alleen met doek 320954 en 933 verkrijgbaar in de actie. Andere doekkleuren ook mogelijk, echter dan betreft het maatwerk (meerprijs).

VOOR WIE IS DE OVERSTAPSERVICE GESCHIKT?

De overstapservice is iets voor jou als je:

• Als nieuwe klant een rekening bij ons hebt geopend

• Of als je al langer klant bent bij ons

• Je SNS-betaalrekening actief wil gaan gebruiken voor je inkomsten en uitgaven die nu nog via je rekening bij een andere bank lopen

ZO WERKT DE OVERSTAPSERVICE

Overstappen gedoe? Niet met de gratis Overstapservice. Het meeste wordt voor je geregeld. Een paar dingetjes moet je zelf nog doen.

AL JE FINANCIËN OP ORDE

Daarnaast kijken we graag met je naar onze overige dienstverlening zoals;

• Hypotheken. Je kan bij ons kiezen uit maar liefst 8 verschillende geldverstrekkers.

• Verduurzamingshypotheek van ASN en ASR. Zeer scherpe rentes.

• Verzekeren. Zowel voor particuliere- als zakelijke verzekeringen kan je bij ons terecht.

• Bedrijfshypotheek. Onze scherpe tarieven zijn te vinden op onze site. www.snsbank.nl

VRAGEN?

Kom langs in één van onze winkels in Haren of Roden. Bellen kan ook 030 – 633 30 00

16 APRIL 2023
Noord 9 Tel. 050 - 534
KlusWijs Haren www.kluswijs.nl • www.kwwonen.nl
Felland
75 44
320954 320974 5388 8211 8922 364655 8556 935 5382 320975 5383 320976 5384 8555
Incl. Somfy IO motor en afstandsbediening Montage mogelijk! Openingstijden ma t/m vr 9:00 tot 18:00 zaterdag 9:00 tot 17:00 zondag gesloten De actie is geldig van 17 april tot en met 31 augustus 2023 zolang de voorraad strekt.
Haren, Rijksstraatweg 187b Roden, Albertsbaan 56

ontwerp, aanleg en onderhoud (050) 406 19 91 www.bartelds.nl

Actie:

Bij de wasprogramma’s 1, 3 en 6 GRATIS

stofzuiger muntje.

Afscheid nemen in

Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur

TinQ, Kerklaan 37, Haren

Tevens hebben wij in de shop lekkere vers belegde broodjes en warme snacks te koop.

OP=OP!

Crematorium Ommeland en Stad

vier opbaarkamers een sfeervolle foyer een familiekamer grote en lichte ceremonieruimte met 156 zitplaatsen park van 4 hectare geschikt voor asbestemming één tarief voor afscheidsceremonies

Crematorium

Borchsingel 47

9766 PP Eelderwolde

T (050) 21 11 936

Zonder bezorgers geen krant.

Naam: Elke Riemens

Zonder onze trouwe bezorgers zou Haren de Krant niet kunnen bestaan. Daarom zetten we graag af en toe één van onze krantenbezorgers in het zonnetje.

“Hoi, ik ben Elke Riemens en ik bezorg al 1,5 jaar lang kranten in het centrum van Haren. Ik bezorg de kranten bij alle winkels van Haren zodat zij ook de krant kunnen lezen. Ik vind lopen in

het centrum erg leuk en gezellig. Doordat ik bij de winkels binnenstap heb ik contact met andere mensen en iedereen is altijd positief als ik de krant weer kom brengen. Ook bezoekers van de

winkels vragen soms of ze een krantje mee mogen en natuurlijk zeg ik daar geen nee tegen. Ik kijk ernaar uit om in het mooie weer de kranten te lopen, want als het regent is het wel veel minder leuk.”

Haren de Krant verschijnt maandelijks.

Gesprekken op het bankje bij de dorpskerk

Deze maand: Erna Lambeck (52), eigenaar van de Fiets Shop in Haren

nu meer los. Daar hoef ik niet zoveel ballen in de lucht te houden.”

Eelderwolde

E info@crematoriumommelandenstad.nl

I www.crematoriumommelandenstad.nl

050-5375052 / 06-53330183

info@hypotheekservicenoord.nl

hypotheekservicenoord.nl

Hallo Erna, heb jij weleens gemerkt dat mensen jou in je technische vak niet serieus namen omdat je vrouw bent?

Antwoord: “Ja hoor. Dat mensen binnenkomen en langs mij lopen om aan een mannelijke collega een technische vraag te stellen. Vroeger moest ik als vrouw echt knokken om te bewijzen dat ik verstand van techniek had. Ik maak me er nu niet meer druk om.”

Op welke leeftijd werd duidelijk dat jij een technisch beroep wilde?

Antwoord: “Toen ik 14 of 15 jaar was. Ik vond metaal en auto’s interessant. Mijn ouders vonden het goed dat ik naar de lts ging. Daar

zaten toen maar drie meisjes op, waaronder ik.”

Wat is volgens jou de belangrijkste boodschap van het christendom?

Antwoord: “Oei, ik heb niet veel met religie. Mijn moeder is katholiek en ik ben wel kort naar de zondagsschool geweest, maar niet gelovig opgevoed. Ik hoop dat de boodschap van het christendom is: vrede op aarde.”

Heb jij een slechte eigenschap?

Antwoord: “Ik denk het wel: ik ben ongeduldig. Ik ben altijd met 100 dingen tegelijk bezig en dat mag niet teveel tijd kosten. Dat komt door mijn werk. Het wordt wel beter en vooral thuis laat ik het

Wat voor moeder ben jij?

Antwoord: “Een werkende moeder, maar ook wel verzorgend. Ik smeer het brood voor mijn zoon, bijvoorbeeld. Ik sla op de bank mijn arm wel om hem heen en stel vragen over zijn dag. Toen hij klein was nam ik woensdagmiddag altijd vrij. Als ze puber worden is het wel wat lastiger om contact te maken.”

Is er iets in het centrum dat anders zou moeten?

Antwoord: “Het is een gezellig dorp. Maar het laden en lossen van vrachtwagens is soms wel gevaarlijk. Maar hoe het anders zou moeten, weet ik ook niet.”

Wat deed jouw vader voor werk?

Antwoord: “Hij was zeeman, maar heeft ander werk gezocht toen hij kinderen kreeg. Daarna werkte hij op boortorens. Mijn moeder was thuis voor het gezin.”

Wat wil je in je leven ooit nog eens beleven?

Antwoord: “Zuid-Afrika bezoeken. Voor de cultuur en natuur. Dat is al heel lang een wens, maar het komt er steeds niet van. Maar binnen tien jaar gaan we het gewoon doen.”

Dank je Erna, tot ziens in je winkel.

17 APRIL 2023
HAREN WERKT!
Foto: door Yvonne Flikkema-Arents
PAS
VAN HAREN
BEZORGER
DE KRANT

Natuurwandeling Onnen

22 april

Leah Groeneweg is een grote naam in de wereld van de eetbare wilde planten. Je moet deze eetbare natuur alleen even leren kennen en herkennen waardoor er een wereld voor je opengaat. Wist u dat u een pesto kunt maken van zevenblad; een lekkere soep met hondsdraf en een frisse salade van vogelmuur? Leah leidt een wandeling door Onnen. Jaap Boerema uit Onnen organiseert deze op zaterdag 22 april om 13.45 uur. Deelname: €20,-. Aanmelden: boeremajaap@gmail.com

27 april

Oranjeconcert

De Werkgroep Goededoelen Haren organiseert samen met de Algemene

Oranjevereniging een Oranjeconcert in de Gorechtkerk. U hoort het Christelijk

Fanfarekorps Juliana o.l.v. dirigent Bauke Burghgraef en Hans Noordveld op orgel.

Datum: 27 april 2023. Tijd: 20.00 – 21.30 uur. Toegang gratis.

Dans op recept

28 april

Op 28 april om 13.30 uur zijn lezers van 50+ weer uitgenodigd door

Stichting Clockhuys Plein om mee te doen met "Dans op Recept". Het bestaande groepje gasten breidt zich steeds verder uit, doet u ook mee? Beweeg een uurtje mee op leuke muziek! Toch al wat stijver? Geen probleem! Locatie: Clockhuys, Haren. Deelname is gratis.

30 april

Prikbord Haren

Kunst, cultuur, sport en andere dorpse dingen

Op 30 april is de Dorpskerk weer concertzaal. Dorpskerk Haren: 30 april 2023 – 15.30 uur Quirine Viersen, cello Thomas Beijer, piano Zij spelen cello-sonates van Frederique Chopin en Rudolf Escher. Reserveren is gewenst via stdorpskerkconcertenharen@gmail.com (volw. € 17,50; cjp en studenten: € 7,50)

Dorpskerk Concert

Voor actueel cultuuraanbod kijk op geboektinharen.com

vrijdag 12 mei

Op vrijdag 12 mei organiseert het Voedselbos te Glimmen een Voedselbos-Pioniers bijeenkomst. Van 16 tot 18 uur is iedereen welkom die wil investeren in een duurzame en financieel stabiele toekomst voor het Voedselbos. Zo maken we het met elkaar mogelijk dat toekomstige generaties kunnen genieten van voedselnatuur en inspiratie aan de Drentsche Aa in Groningen! Deelname is gratis, aanmelden graag met het oog op de catering. Aanmelden kan tot en met 6 mei via contact@voedselbosglimmen.nl. Voor wie meer wil weten over alles wat er in het Voedselbos groeit en bloeit, organiseren we rondleidingen. De eerste open rondleiding is op vrijdagmiddag 28 april. Meer informatie en aanmelden via www. voedselbosglimmen.nl

Voedselbos Glimmen

Biljarten in de Harmonie Oude foto's gezocht

Biljarten met Jan Jan van Hemmen uit Haren is één van de aanjagers van een gezellige biljartclub, die de Harmonie in Stad als thuisbasis heeft. Veel leden komen uit Haren en daarom doet hij deze oproep: zin in biljarten? Kom bij Biljart Club Content. Voor info mail: janvanhemmen@outlook.com

Oude foto’s gezocht Heeft u oude foto’s van Haren, Glimmen, Onnen of Noordlaren? De Harense Historische Vereniging komt graag naar u toe. info@oldgo.nl

Deze rubriek is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Groene Parel (Gemeente Groningen). Richt u zich op Haren of bent u in Haren, Glimmen, Onnen of Noordlaren gevestigd? Stuur dan uw kopij (maximaal 75 woorden) aan: redactie@harendekrant.nl. Plaatsing is gratis. Inzenden kan tot de 10e van de maand.

18 APRIL 2023

Reisleider schreef boek Conflict tussen Joden en Palestijnen ontrafeld

Hij is geboren in 1948, het jaar dat de Staat Israël werd gesticht. Kees Andriesse is dus een leeftijdgenoot van dat land, dat zonder pauze in gewapende conflicten is met omringende landen, volkeren en vooral met Palestijnen die zich verjaagd voelen uit hun land.

Wie doneert voor deze dorpsgenoten

Linda van der Leij uit Haren vindt het vreselijk wat haar vrienden Iris en Stan en hun zoontje Quinn (4) overkomt. Het is een boze droom waaruit niet valt te ontsnappen. In de nacht van Moederdag 2022 werd het jongetje schreeuwend wakker en zijn ouders zagen direct dat er iets helemaal fout zat. Hij viel weg en kon zich niet verroeren. In vliegende vaart brachten Iris en Stan hun zoontje naar de spoedeisende hulp van het Martini Ziekenhuis en kwamen daarna in het UMCG terecht. Daar werd de omvang van het drama duidelijk.

hebben nu € 45.000, we zijn er dus nog niet.”

De teller van de actie staat op 45.000 euro, maar volgens Linda stagneren de donaties nu. “Ik heb inmiddels mijn hele netwerk wel gehad, dus moet ik op zoek naar mensen die ik nog niet ken, maar

Colofon

Jaargang 29 nummer 4

april 2023

Oplage: 35.000 exemplaren

Kees Andriesse is medebeheerder van stichting Landgoed Bosch en Vaart nabij Vries en heeft een actief leven achter zich, waarin hij als zowel toerist als gids Israël heeft bezocht. Hij schudde ooit de hand van Assad (Syrië) en bezocht de graven van Golda Meir en Yasser Arafat. Hij kent Arabieren, Palestijnen en Joodse mensen die na eeuwen eindelijk dachten thuis te zijn in dat land. In zijn boek “Israël 75 jaar, bekijk het maar” schetst Andriesse de oorsprong van de talloze conflicten op een toegankelijke manier en voorzien van schitterende eigen foto’s. Door zijn verteltrant krijgt de strijd een soort treurige logica: je snapt wat er gebeurt, maar niet waarom dat zo moet. En vooral wordt duidelijk hoe afschuwelijk het geweld doordringt in het dagelijkse leven in Israël. Andriesse houdt desondanks zielsveel van dit land. Het boek is een aanrader voor wie houdt van zware kost in duidelijke taal. Het is een dik boek met hard kaft en kost € 21.50. Te koop bij (o.a.) Boekhandel Boomker in Haren. Zondag 14 mei geeft Andriesse een lezing over zijn boek in Zuidlaren. Reserveren via: info@synagogezuidlaren.nl

De krant verschijnt in 2023 op de volgende data. 24 januari, 21 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei, 13 juni, 22 augustus, 19 september, 18 oktober, 21 november, 18 december. In juli is er geen krant.

Redactie/uitgever:

Hein Bloemink Close-Up Media Groningen, tel: 050-5276133 redactie@harendekrant.nl

Adverteren?

Zie www.harendekrant.nl (over ons/adverteren)

Tarieven v.a. € 103,00

Opmaak:

1609bold, Zuidlaren

Druk:

Hoekstra Krantendruk

Geen krant ontvangen?

Haal een exemplaar bij TinQ

Kerklaan 37, Total Haren Rijksstraatweg 227, Pater Schoenreparaties Meerweg 5 of Boekhandel Boomker, Raadhuisplein 7 in Haren.

Verspreiding:

De verspreiding in Haren duurt drie dagen. De regio is zeven dagen later bezorgd. Haren, Onnen, Glimmen, Noordlaren, Vries, Eelde, Paterswolde, GroningenZuid (o.a. Wijert, Wijert-Zuid, Corpus, Helpman, Ter Borch, Piccardthof, Klein Martijn)

Iedere maand schrijft

Wim Overweg (pseudoniem) uit Haren een snelsonnet over een actueel Harens onderwerp.

Mei 2023:

De kleine jongen was getroffen door een herseninfarct, dat waarschijnlijk is getriggerd door waterpokken. Dit infarct richtte blijvende schade aan in Quinn’s hoofd en de gevolgen zijn ernstig. Hij kan vrijwel niets meer bewegen, behalve een hand en zijn hoofd. Hij kan niet meer spreken en communiceren doet hij nog slechts met zijn ogen en stemgeluid. Hij gaat naar de Mytylschool in Haren en zal hopelijk leren om te communiceren via een computer, die reageert op oogbewegingen. Over de situatie in het gezin kunnen nog vele regels worden geschreven, maar die valt misschien maar beter samen

RUBRIEK

Vanwege de ergernis over het parkeerbeleid in Haren, met name dat je van tevoren moet betalen, gaan veel inwoners uit Haren winkelen in de omringende gemeenten: Hoogezand, Roden of Eelde-Paterswolde.

te vatten in één woord: afschuwelijk.

Dat is ook de mening van hun vriendin Linda van der Leij, die haar emoties heeft omgezet in een concrete actie. Zij zegt: “Hun huis is niet langer geschikt om voor Quinn te zorgen, dus er staat een aanbouw gepland, zodat hij daar zijn eigen plek met sanitair en tillift kan krijgen. Die verbouwing gaat ongeveer 70.000 euro kosten en dat geld is er niet. Maar het is nog niet alles: voor het vervoer moet er een rolstoelbus komen. Daarom is het mijn doel om 100.000 euro op te halen voor Quinn. We

die wél iets kunnen betekenen voor Quinn. Daarom heb ik Haren de Krant benaderd.”

Dagelijks nieuws volgen? harendekrant.nl

Terecht wordt op Parkeerbeheer gescholden, Pas na een – digitale – muntinworp

Parkeer je in het centrum van ons dorp, Wij shoppen nu in Eelde-Paterswolde.

Daar wordt ons geld (waar men dus hier op vlast) Gezellig in de horeca verbrast.

Bouwen

Als schilder bouw je een hechte band op met je klanten. Hans en zijn schilders kennen de meeste huizen (en de mensen die er wonen) dan ook al vele jaren. Als uw huis pas is geschilderd voelt Hans zich nog geruime

tijd verantwoordelijk voor het geleverde werk. Dat alleen al is een goede reden om uw schilderwerk te laten uitvoeren door een (betrouwbaar) bedrijf uit de eigen regio, zoals Hans Joling Schilderwerken.

19 APRIL 2023 wandafwerkingschilderwerkenbeglazingenbetonreparatieshout-en Felland Noord 6 9753 TB Haren T (050) 534 99 90 F (050) 534 39 54 E info@hansjoling.nl www.hansjoling.nl Hans & Ada Joling
VAN DE MAAND
Overweg
SNELSONNET
Wim|
Scan de QRcode en u kunt doneren
...voor het vervoer moet er een rolstoelbus komen.. ”
20 APRIL 2023 LAATSTE OP = OP! OP = OP! WEG WEG PARTIJ! OP = OP! OP = OP! = PECH! LAATSTE PARTIJ! WEG = PECH! OP = OP! OP = OP! OP = OP! WEG = WEG = PECH! = PECH! OP = HET HELE MAGAZIJN PECH! EXPERT HOF RUIMT HAAR MAGAZIJN OP! LENTE KRIEBELS? HOF Tot wel 70% korting! *met uitzondering van de nieuwe collectie Kerkstraat 19 Haren W I J M A K E N R U I M T E V O O R D E Z O M E R C O L L E C T I E !
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.