Page 1

Airnews

#37 November 2012

För utmanar- & roverscouter i Skåne-Blekingeregionen LUFT

“Att göra saker på ny a sätt är ibland skrämmande , och ibland helt nödvändigt ”

Martin Björgell & Jo sefine Larsson, Scouternas ordförand e

Fem är nu Ett! I detta nummer: Om Dj12 | Julnattsvolley | Mysläger 2013 | Samt en hel del annat trevligt


Airnews

#37 November 2012

Inledande ord Fem förbund är nu ett. Nu är vi Scouterna! I helgen som varit så var det som ni säkert alla vet om Demokratijamboree. Ni som varit där kände er säkert jättetrötta efter timmar med ideellt arbete och engagemang. Detta är ett tillstånd som jag skulle kalla för scoutbakis.

“Nu är vi Scouterna!” -Vad är det du säger? Scoutbakis? Blandar du in alkohol? Det enkla svaret är nej. Det handlar inte om någon sådan form av eftermäle. Scoutbakis handlar just om att du är så pass trött att du somnar på stund, du orkar inte att sy på märket från helgens läger, att du har just engagerat dig ideellt i timtal, att du har umgåtts med andra människor med samma driv.

1

“Hashtaggen #scoutbakis“ Ordet och uttrycket scoutbakis började etablera sig på twitter för drygt ett år sen i form av hastaggen #scoutbakis. Flera har hängt på och i skrivande stund så är det 100+ personer som gillar scoutbakis på facebook. Lite exempel på användande av #scoutbakis på twitter: @mariannevonSeau: Skulle säga att jag är #scoutbakis och är sant, men jag är också så mycket mer. Mött många inspirerande och härliga människor #dj12 @Nickexs: Är nöjd med helgen. Vänskap, värme, kloka beslut tagna - tack alla för en bra helg! Imorgon är jag nog bakis, Scoutbakis. #scoutbakis #dj12 @Fmariaida: @attansbananer måste vara den bästa känslan :)

#Scoutbakis

Att vara scoutbakis handlar inte om att vara full som en följd av alkohol. Att vara scoutbakis handlar om vara trött av scouting. Men inte på ett dåligt vis, utan som följden av att man haft väldigt kul i sitt ideella arbete.

“Att vara scoutbakis handlar om vara trött av scouting“ Jag vet att jag, förhoppningsvis, återigen kommer att åka från Julös om en vecka lika scoutbakis som alltid.

Informationsansvarige som kastar pappersflygplan

Max Björkegren


Airnews

Demokratijamboree Med orden “Det är ingen av oss här innan som har gjort detta innan. Ingen är mer erfaren än någon annan. Vi är alla här på samma villkor.” öppnade Scouternas före detta ordförande Erik Sillén ett årsmöte som kommer gå till scouthistorieböckerna. Det första mötet för vår nya, gemensamma, riksorganisation Scouterna.

För nästan 20 år sen började processen För nästan 20 år sedan började processen. Vi tog fram färdplaner och visionsdokument; vi skapade arbetsgrupper och programmaterial; vi arrangerade läger och mötesplatser; och tillslut, förra helgen, var vi i mål. Den 23-25 november 2012 var helgen då 1*5 = 1!

#37 November 2012 Under helgen hann vi med mycket och tog många viktiga och fantastiska beslut. Bland annat: Styrelsen har i uppgift att göra en undersökning om att ta fram en nationell utmanar- och roverorganisation för hela Scouterna (ROKO för alla helt enkelt!). Alla ledare i Scouterna måste gå utbildningen Trygga Möten för att få vara just ledare. Vi kommer alltså säkra en hög lägstanivå på våra ledare! Vi valde den före detta luftascouten Martin Björgell till ny ordförande för Scouterna (stort!). Styrelsen ska aktivt jobbar med att få ner omkostnader och deltagaravgifter för stämman till nästa gång så att fler kan och har råd att åka.

Vi behöver satsa mer på att öka vår mångfald! Utöver det så var det en fantastiskt trevlig helg med många möten både med nya och gamla scoutvänner. Bland annat gästades vi av H.M. Konungen och av integrationsministern som båda höll tal om hur viktiga scouter är för vår omvärld men också om att vi behöver satsa mer på att försöka öka vår mångfald!

Till sist så vill jag lyfta några fantastiska tweets från helgen för er som gjorde misstaget att inte följa med på #dj12! @flickscouten: Nu la vi grunden för en rikstäckande Rover- och Utmanarscoutorganisation i Sverige! #dj12 @perssonifierat: “Jag finner att vi heter Scouterna!” Presidiet konstaterar att stämman bestämt namn på den “nya” organisationen. #scouterna #dj12 @iGronlund: 50/50 Vad är oddsen?!? #netscout #dj12 @lolagercrantz: ”Jag funderar på att bli tjockare för att få en skönare rumpa att sitta på” #snartklara #dj12

2


Airnews

#37 November 2012

Julnattsvolley Lördagen den 15 dec är det åter dags att utse årets mästare i volleyboll bland södra Sveriges roverscoutlag, eller andra som vill komma. Så se till att anmäl er och jaga era vänner med fler lag, så har även ni en chans att ta hem det åtråvärda vandringspriset, eller kom bara för att ni tycker det är kul att träffas och slå lite på en volleyboll. Precis som de senaste åren arrangeras turneringen utav Bara scoutkårs roverscoutlag Kramgoa Gurkan. Platsen är densamma som i fjol, Kuben i Bara. Vägbeskrivning: Kommer ni via Staffanstorp kör ni rakt igenom Bara och svänger in höger vid 4 gatan.

När spelas det? 15 december, var på plats 19.30 Vi håller på till det att en mästare är korad, ca kl 02-03 beroende av antal lag

Var spelar vi? Kuben i Bara (ligger brevid skolan)

Hur anmäler jag ett lag? Anmäl era lag via e-mail så fort som möjligt på julnattvolley@hotmail.com, men senast den 13 december. Meddela lagets lagnamn, kår och kontaktperson

Vad kostar det? Det kostar 200kr/lag. Betalning sker till sekretariatet på plats, ha jämna pengar. Som vanligt kommer det att finnas någon form utav café.

3


Airnews

#37 November 2012

Luftaporträttet Det är få personer som är så glada som Hedvig! Ett leende på läpparna och ett stort engagemang med positiv inställning finns i hennes härliga personlighet. Vi är väldigt glada över att du är luftascout och ser fram emot att dela fler roliga minnen med dig! Grattis till ditt första år inom Luft!

Vilket är det bästa luftaminnet du har? Det var på myslägret när vi spelade monopol. Det var ett väldigt otippat sätt att spela monopol på tycker jag, men väldigt roligt och därför det bästa Luftaminnet hitintills.

Hedvig Appelberg är 20 årglans från Drottningstaden och Tornug respektive scoutkårer

T”

“Skönt med LUF

Vad är det bästa med luftascouter? Att den, ibland, lilla gemenskapen gör så att man connectar till så många andra personer.

Hur länge har du varit scout? Jag har varit SSFscout i åtta år. Nu är jag med i både Drottningstaden och Tornugglan i Lund. Har du gjort/gör du något arbete just nu inom scouterna och/eller Luft? Ohja! Jag är spårarledare och sitter med i styrelsen i min kår. Jag är även med i Valberedningen inom Luft och försöker hitta kandidater till nästa års Luftakommité. Jag planerade även Äventyret som var en hajk på Wild Wild West Tjugotolv i somras.

Höstkursen 2012

#24hscout 2012

World Scout Jamboree 2011

Myslägret 2012

4


Airnews

#37 November 2012

Mysläger 2013 Snart nytt år och vad passar då inte bättre än att mysa in året i Sjöbo? Denna gången är det Sjöbos Vagabonder och Sumphönor som inbjuder dig till mys, gos och kanske juice(?). Boka upp helgen den 18-20 januari 2013. Låter det intressant? Kostnad och annan viktigt information kommer inom kort att dyka upp på luftascout.se liksom en anmälan, som för övrigt kommer att öppnas efter att raketerna har smattrat och smällt mot natthimlen vi nyårsskiftet.

Hoppas vi ses där! /Vagabonderna & Sumphönorna

5

När ses vi? 18-20 januari 2013 Vi håller på till det att en mästare är korad, ca kl 02-03 beroende av antal lag

Var sker myset? Sjöbo

Hur anmäler jag mig? Logga in på luftascout.se, leta reda på arrangemanget på arrangemangssidan och anmäl dig. Anmälan öppnar efter nyår.


Airnews

#37 November 2012

Arrangörer sökes!

Go:Ting

Roverforum 2013

Redo för en ny utmaning? Ett nytt projekt? Luftascouter tycker om att ha roligt, skratta och uppleva saker. Det är ett faktum. Men vem ser till att det finns en massa arrangemang, där man kan leka, mysa, hajka, spela innebandy, mm ? Jo det är ju ni, underbara luftascouter. Många av er sitter säkert inne på jättemånga och bra idéer och tankar om nya arrangemang. Att planera ett arrangemang är ett superbra sätt att komma varandra lite närmare samtidigt som man utvecklas tillsammans och individuellt. Tveka inte, ni har fria händer att göra vad ni vill, och vi från Luftakommittén ser till att sprida informationen, och även såklart ge tips och hjälp om det behövs. Vi ser till att vara där med det stöd som behövs. Så om ni är ett gäng som brukar ha roligt tillsammans, anta utmaningen, gör den galnaste hajken i Luft’s historia, eller varför inte en pysselhelg, endast fantasin sätter gränserna. För vad är Luft utan Luftaarrangemang?

ROKO och tingsarrangörerna presenterar stolt go:ting - Rikstinget 2013!

Dröm stort. Gör stort. I mars arrangeras Sveriges största mötesplats för roverscouter, Roverforum 2013. Helgen kommer innehålla möten, pepp, workshops, kaffe, friluftsaktiviteter och diskussioner om roverscouting.

Just nu söker vi även arrangörer till ett av våra återkommande arr. Nämligen nattbandyn, som brukar hållas i mars. Är du intresserad av att anordna den? Det här är din chans att vara nyskapande och förbättra ett gammalt recept, eller om du så vill, använda det som det är. Låter något av detta intressant? Kontakta då vår arrangemangsansvariga, Linnea Hansson Henne, linnea@luftascout.se

Rikstinget (tidigare Roverscouternas Riksting) är ett tillfälle att träffa utmanar- och roverscouter från hela Sverige, att påverka framtiden för utroscouting i KFUM och såklart att fika och äta gott. I år hålls Rikstinget i Göteborg, som tradition och stadgar bjuder den första helgen i februari. Mer detaljerad information om arrangemanget kommer i samband med anmälans öppnande den första november. Frågor om motioner och annat besvaras på roko@km.scout.se.

Tid och plats 1-3 februari 2013. Göteborg

Manner i ROKO kommenterar “Årets Riksting kommer att bli det bästa på många år, det vågar jag lova. Arrangörerna har lyssnat noga på synpunkterna från de senaste årens ting, och lovat mig mat med lagom mycket salt, värme som inte låter som ett jetflygplan samt aktiviteter som är både roligt bus utomhus och varmt mus* inomhus. Dessutom har vi en massa trevliga förslag och idéer att diskutera på själva mötet, både sådant som gäller framtiden och sådant som är viktigt just nu.” * Om du inte förstår detta, bör du läsa Mamma Mu

Tid och plats 22-24 mars 2013. Ransberg, Värmland.

Om Roverforum Temat för helgen är futurum, latin för framtiden, och vårt fokus under helgen. Programmet och aktiviteterna under roverforum handlar om vad som komma skall, framtiden som byggs. Hur kan vi jobba vidare med roverscouting och roverforum? Hur jobbar vi med det nya programmet? Hur jobbar vi som scouter för att förbättra samhället? Hur ser framtiden ut? Kom till Roverforum, häng, inspireras och träffa andra roverscouter från hela Sverige! Mer info om föreläsningar, workshops och anmälan kommer i december.

Tid och plats Frågor? Maila lisa.nilsson@scouterna.se.

6


Airnews

#37 November 2012

13-25 juli inkl resor och uppeh책ll

7

Airnews #37 November  

Hej där alla scouter i Scouterna. Denna månad blev Airnews lite försenat på grund av endel #scoutbakis-het hos många. Låt oss skylla det på...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you