__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ONLINE MAGAZINE voor de VLAAMSE HOORBRANCHE #1 2021

DAT KLINKT ALS MUZIEK IN DE OREN

AKOESTIEK OPLOSSEN MET ECOLOGIE MIJN HOORTOESTEL & IK ZO LANG MOGELIJK ONAFHANKELIJK


INHOUD

04

12 15

09


Op werkbezoek bij Cochlear 04 Onze minister Zuhal Demir was op World Hearing Day op bezoek en deed een hoortest bij Cochlear in Mechelen. Zij blijft onder andere inzetten op subsidies voor geluidsmeters. Hoortoestellen steeds slimmer 09 Starkey maakt slim gebruik van de verzamelde gezondheidsdata van de hoortoesteldrager en wil daarmee zorgen dat de drager zo lang mogelijk zijn onafhankelijkheid behoudt. Mijn hoortoestel & ik 12 Olav Riemens heeft sinds zijn geboorte aan beide kanten matig perceptief gehoorverlies van 50dB. Hij vertelt wat hoortoestellen voor hem betekenen. Nationale scale-up: LOOP 15 Tot vandaag nog kunt u zich inschrijven voor de gratis giveaway. Nooit meer saaie oordoppen voor uw klanten. Akoestiek en ecologie 16 Onze redacteur Matthias Vanheerentals sprak met Eefje Verrept, Wim Sanders en Dyon Scheijen over de thema’s akoestiek en ecologie.

16

ART MEETS SCIENCE Heel veel audiologen zijn in ons land bezig met het thema akoestiek & ecologie. Er wordt op veel plaatsen zoveel mogelijk gewerkt met recuperatiemateriaal. Mos is de perfecte geluidsdemper, net zoals de kunstzinnige panelen van klinisch fysicus – audioloog Dyon Scheijen. Hij wil mensen met zijn kunstproject ‘Where arts meets science’ bewust maken van de akoestische problemen in het ­algemene leven. Demping van geluid kan ook natuurlijk ook met oordopjes, en die hoeven echt niet saai te zijn volgens LOOP, een nationale scale-­up. Verder in deze uitgave een verslag van Minister Demir op bezoek bij Cochlear in ­Mechelen. Veel leesplezier! Blijf positief met #oogvoorelkaar en een #blikvooruit

Hoofdredacteur

ear@line 3


MINISTER DEMIR BIJ

COCHLEAR OP WERKBEZOEK

naar aanleiding van world hearing day op woensdag 3 maart jl. vroeg onze minister van omgeving zuhal demir aandacht voor hoortesten en gehoorbescherming. “je gehoor beschermen zou de evidentie zelve moeten zijn. eens je gehoor er op achteruit gaat, is dat onomkeerbaar, heeft dat verstrekkende gevolgen en komt de spijt te laat”, zegt demir tijdens een werkbezoek aan cochlear in mechelen.

4

ear@line


WORLD HEARING DAY

De minister onderging ter plekke ook een hoortest in de ultramoderne hoorbooth waarmee ze te weten kwam hoe het met haar eigen gehoor gesteld is. De minister wil extra informatie- en sensibiliseringscampagnes aanbieden richting evenementorganisatoren en lokale besturen en blijft inzetten op de subsidies voor geluidsmeters, die veel jeugdbewegingen en -lokalen ten goede komen. Tegelijk roept ze volwassenen op om hun gehoor regelmatig te testen. In Vlaanderen zijn er ongeveer een half miljoen mensen die problemen ondervinden met hun gehoor en dit aantal neemt toe. “Gehoorschade kan je op talloze plaatsen oplopen. Daarom is testen belangrijk. We testen gehoorschade bij onze baby’s via Kind en Gezin, tijdens de schooljaren via de CLB’s, maar in het volwassen leven moeten we zelf het initiatief nemen om ons gehoor te laten testen. Daarom dat ook ik bij Cochlear deze hoortest onderging. En gelukkig blijkt alles nog in orde”, zei Demir na afloop. Cochlear gaf bij monde van de Gene-

minister zuhal demir ondergaat hoortest bij cochlear

ral Manager Niels van Druten en Head of Platforms & Technologies Carl Van Himbeek een toelichting over haar technologieën rond gespecialiseerde hooroplossingen en haar plannen rond research en innovatie. Ook voormalig Vlaams parlementslid Rob Beenders, die intussen werkzaam voor Cochlear en zelf een cochleair implantaat en hoortoestel draagt omwille van ernstige slechthorendheid, was van de partij.

www.cochlear.com/nl_be ear@line 5


WENDELINA'S HOORIDEE Iedere dag werkt ervaringsdeskundige Wendelina Timmerman met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, beter kan en welke mogelijkheden er zijn. Zij hebben allemaal hun eigen vragen over leven en werken met gehoorverlies. Bekijk deze vlog over energie en gehoorverlies.

www.hooridee.nl

6

ear@line


Biedt gemoedsrust voor naasten en zorgverleners

Ontdek de Thrive Care App van Starkey Met de Thrive Care app kunnen gebruikers nuttige data - zoals fysieke activiteit, hoortoestelgebruik of sociale interactie - delen met geselecteerde familieleden, vrienden, mantelzorgers of zelfs professionele zorgverleners. Thrive Care positioneert hiermee het hoortoestel tot het middelpunt van zorgverlening en geeft gebruikers, naasten en zorgverleners een stukje gemoedsrust. De Thrive Care functie is beschikbaar voor Livio Edge AI hoortoestellen.

Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

Starkey is lid van vereniging GAIN


65E EUHA CALL FOR PAPERS de organisatie van euha roept op om suggesties voor lezingen en tutorials in te sturen: de zogenaamde ‘call for papers’ voor de bekende ‘future friday’. de 65e euha staat gepland van 15-17 september in hannover. earline kijkt er nu al naar uit! “Om het succes van onze voormalige congressen te kunnen voortzetten, willen we u graag uitnodigen om actief deel te nemen aan de voorbereiding en organisatie van de EUHA”, roept Beate Gromke op. “We kijken uit naar suggesties voor presentaties over ‘Technologie gericht op het compenseren van gehoorstoornissen’, ‘Meetmethoden in de akoestiek van hoortoestellen’, ‘Medische aspect van horen’ en ‘Toekomstgerichte onderwerpen’. Diverse ingezonden papieren moeten in een van de volgende categorieën passen: Onderzoeksbijdrage, Praktisch rapport, Reviews of Branche-update”.

www.euha.org 8

ear@line


STARKEY LIVIO EDGE AI. Vanaf nu op dé lijst in België! QR-CODE al gescand voor een doosje TRIPEL BIER?

ONAFHANKELIJKHEID BEHOUDEN

MET SLIMME HOORTOESTELLEN naast het promoten en aanjagen van ai en gezondheidsfeatures in de moderne hoortechniek streeft starkey nog meer nobele doelen na. Eén hele belangrijke is het helpen van ouderen of mensen met een zwakkere gezondheid om zo lang mogelijk hun onafhankelijkheid te kunnen behouden zonder daarbij onnodige risico’s te lopen. Dit doet Starkey door slim gebruik te maken

van de verzamelde gezondheids­ data van de hoortoesteldrager. Deze data worden doorgestuurd naar een app van een verzorgende of familielid. Dragers kiezen in hun eigen app met welke personen ze welke data willen delen. ear@line 9


Geef klanten meer controle

Door de nauwkeurige metingen van de hoortoestellen kunnen derden eenvoudig en snel op de hoogte gebracht worden van belangrijke vitale gegevens, sociale activiteit, bewegingsdoelen of eventuele problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een val (met Starkey’s unieke valdetectiefunctie), lege accu’s of eventuele storingen. Door zelf noHET HOORTOESTEL ALS MIDDELPUNT VAN DE ZORGVERLENING tificaties te beheren, kan men heel effectief een verzorgende rol op afstand aannemen. Op deze manier van meerdere dragers monitoren. worden Starkey’s hoortoestellen het Daarnaast kunnen zij zelf ook uitnomiddelpunt van de zorgverlening. digingen naar hoortoesteldragers ver­sturen. Hoe het werkt De drager stuurt via de Thrive Hea- Gemoedsrust voor mantel­zorgers ring Control app een uitnodiging en zorgprofessionals naar één of meerdere personen Het actief monitoren van dierbaen bepaalt zelf welke data er ge- ren brengt mantelzorgers en zorgdeeld moeten worden. De app professionals een stuk gemoedsstuurt vervolgens direct een e-mail rust. Zelfs mensen met een drukke naar de betreffende zorgprofessi- agenda kunnen er op deze manier onal of mantelzorger(s). De uitno- altijd zijn wanneer het écht nodig diging bevat een link naar de App is. Starkey’s gezondheidsmonitoring Store, hier downloadt men de Thrive features en de Thrive Care app is alCare app. Na het aanmaken van een leen beschikbaar voor de dragers account worden de gegevens van de van Starkey Livio of Livio Edge hoor­ drager direct zichtbaar. Mantelzor- toestellen. gers of hulpverleners kunnen meerdere uitnodigingen ontvangen en voor meer info: info@kindhoren.nl, met slechts één app de gegevens +31 (0)55 3602111 BETER DAN OOIT

Volledige geupdate voor een nog beter gebruiksgemak en verbeterde prestaties.

Nieuwe welkom schermen en connectiviteit verbeteringen maken onze Thrive app eenvoudiger in gebruik en betrouwbaarder dan ooit.

Masker Modus Nieuw programma die het verstaan van spraak verbeterd

Val alarmering is nu beschikbaar in de basis modus

EEN GERUSTSTELLENDE GEDACHTE Bied klanten geruststelling

en onafhankelijkheid.

Thrive Care* is 's werelds eerste en enige hoortoestel-app voor zorgverleners en biedt gemoedsrust door Livio Edge AIdragers bepaalde Thrive-app-informatie te laten delen met wie ze maar willen.

Exclusief voor Livio Edge AI hoortoestellen.

*

Deze apps kunnen kleine verschillen hebben, afhankelijk van uw telefoon en/ of model hoortoestel.

www.starkey.nl 10

ear@line

www.kindhoren.com


ONLINE NIEUWS AUDIOLOGEN AAN HET WOORD

Audiologen Charlotte Marinus, Evelien Verhoeven en Karen Thollebeek van Hoorcentrum Marinus vertellen in deze video over hun praktijk in Noorderwijk. Van wie is het favoriete geluid van ski’s of een snowboard dat over de sneeuw gaat?

DAT IS NOG EENS EEN WIDEX MOMENT Wat een leuke Facebook-post!

BILL AUSTIN, oprichter van Starkey vierde onlangs zijn 60-jarige jubileum in de hoorindustrie. Lees dit interview met hem!

ear@line 11


MIJN BROERTJE HEEFT WEL GOEDE OREN

EN HELPT MIJ SOMS

ALS HET ECHT NODIG IS

12

ear@line

TEKST Erik Riemens BEELD Paul van der Wal

OLAV RIEMENS (14) DRAAGT DE PHONAK SKY Q70 M13


in deze rubriek van earline laten we ervaringsdeskundigen aan het woord. want wie kan beter vertellen wat het hebben van een hoortoestel ­betekent, dan de drager zelf. olav heeft sinds zijn geboorte aan beide kanten matig perceptief gehoorverlies van 50 db.

“Mijn eerste herinnering was op de basisschool. De juf had verteld dat er iets aan de hand was met mijn oren en dat ik als baby al hoortoestellen droeg. Ik moest middenin in de klas staan en een rondje draaien, zodat iedereen het kon zien. Ik ben ik er wel mee gepest en werd ik soms uitgescholden voor ‘dove’. Mijn hoortoestellen zaten toen vast met een klipje aan mijn kraag. Het viel op, zag er niet uit en het voelde ook heel raar. Ik wilde ook nooit hoortoestellen met een opvallende kleur. Ik heb best veel haar en ze zijn bruin, dus je ziet ze niet eens goed. Dat is prima. Ik hield een keer een spreekbeurt over mijn gehoorproblemen. Een aantal klasgenoten moest watten in en ik las

wat woorden voor. De ene keer heel zacht, de andere keer juist hard. Zij moesten die dan opschrijven, een soort ­dictee”. “Nog voordat ik naar de basisschool ging, ging ik naar een speciale school waar dove kindjes op zaten. Maar ik kon wel praten en hoorde veel meer dan zij. Ik was gewoon veel te goed voor die school. Op de basisschool en de school waar ik nu zit, gebruik ik heel soms de Solo, maar ik vind het eigenlijk niet nodig. Bij muziek kan ik niet alle tonen even goed horen, die opdrachten hoef ik dan niet te doen. Toen ik naar het secundair onderwijs ging, vond ik het toch wel spannend, want hoe zouden mijn nieuwe klasgenoten reageren?

ear@line 13


Op de basisschool wist iedereen het en werd ik niet meer gepest. Dat kwam natuurlijk ook, omdat ik steeds ouder en groter werd. Het boeide mij niet en dat kwam eigenlijk door het schoolkamp. Ik zag toen een jongen van een andere school. Hij droeg ook hoortoestellen, kwam naar mij toe en we maakten een praatje. Daarna had ik het gevoel van, het maakt mij ook niets meer uit wat anderen zeggen of vinden. Iedereen komt er toch wel een keer achter. Vorig jaar hadden we in de eerste klas een les over pesten. Ik vertelde dat pestverhaal. De docent stelde daarna de vraag van ‘wie wist dat Olav hoortoestellen draagt en niet goed kan horen?’ De helft van mijn klasgenoten stak de vinger op. Daar was ik wel blij mee. Ik dacht ook een beetje van: nu weet iedereen het tenminste”. “Ik zit op voetbal en tennis. Tijdens het sporten draag ik geen hoortoestellen. Ook niet in de bioscoop of als ik met mijn vader naar een voet-

14

ear@line

balstadion ga. Bij voetbal is het te gevaarlijk, zeker omdat ik verdediger ben. Ik kop graag, houd van duels en slidings maken. Als we trainen en een rijtje moeten maken, ga ik meestal achteraan staan. Dan kan ik eerst zien wat we moeten doen. Als we overleggen bij tennis, dan doen we dat altijd dichtbij. Dan heb ik mijn apparaatjes ook niet nodig. Mijn broertje Tomas zit bij mij in het tennisteam. Hij heeft wel goede oren en helpt mij soms als het echt nodig is”.

TIJDENS VOETBAL DRAAG IK GEEN HOORTOESTELLEN, DAT IS TE GEVAARLIJK


LOOP EARPLUGS NOOIT MEER SAAIE OORDOPPEN! nooit meer saaie oordoppen! op world hearing day startte een loop, een belgische scale-up, een actie met loop bling. tot vandaag kunnen mensen zich inschrijven voor de giveaway, volledig gratis.

Naast de unieke set Loop Bling worden ook 50 sets weggegeven van bestseller Loop Experience. Voor elke verkochte set van de maand maart zal Loop ook 1 euro doneren aan SAFEEars, een project dat zich volledig focust op de bewustwording van gehoorschade door te luide muziek bij jongeren. www.loopearplugs.com ear@line 15


GI

OGISCH•

• ECOLO

OL

OL O GIS

CH

EC

SCH • EC

AKOESTIEK oplossen met

ECOLOGIE heel wat audiologen hechten belang aan akoestiek en ecologie. ze richten hun praktijk op een ecologische manier in en lossen er in één klap ook hun akoestische problemen mee op. er bestaan heel wat mogelijkheden die helemaal niet duur hoeven te zijn. we spraken met diverse audiologen, zoals dyon scheijen uit valkenburg, eefje verrept uit antwerpen en wim sanders van wims hoorcenter uit buizingen (halle). TEKST Matthias Vanheerentals

dyon scheijen

16

ear@line


Veel audiologen zijn bezig met de thema’s ecologie en akoestiek. Ze rusten hun zaak uit met enkele akoestische elementen, die ook nog eens milieuvriendelijk zijn. Dyon Scheijen is klinisch fysicus - audioloog bij Adelante audiologie & communicatie. Naast zijn werk als audioloog is Dyon ook kunstenaar. Dyon wil mensen door zijn kunstproject Where Art meets Science meer bewust maken van de akoestische problemen in het algemene leven. “Een woning met open keuken, open woonkamer, gladde wanden en vloeren heeft vaak een slechte akoestiek. De spraakverstaanbaarheid in slechte akoestische ruimtes is vaak problematisch, zeker voor oudere mensen die nog sociaal zeer actief zijn. Zelfs het duurste hoortoestel kan vaak dan een slechte akoestiek niet geheel oplossen. Ik wil mensen laten nadenken over hun leefruimtes en hen aansporen om aanpassingen te doen, zoals meer absorptie-elementen in het interieur gebruiken”. Dyon Scheijen tovert akoestische panelen om tot moderne kunst. Zijn kunstwerken fleuren de ruimte op en verhelpen akoestische problemen. “In ruimtes zonder gordijnen of ta-

tot moderne kunst omgetoverde akoestische panelen

pijt absorberen mijn doeken geluidstrillingen en vermindert de echo. Op de aluminium panelen zit een doek waar poriën inzitten, zodat het geluid erdoor heen kan. Achter het doek zit er een natuurlijke wol, wat in de basis ecologisch is. Die wol bestaat uit kleine kanalen die de geluidstrillingen absorberen en ze niet reflecteren”. Volgens Dyon is er zelfs een verband tussen slechte akoestiek en de waarneming van tinnitus. “Tinnitus is een complex fenomeen. Hoe meer inspanningen je doet om te horen door slechte akoestiek, hoe meer last je daarbij nog van de tinnitus kunt hebben. De luisterinspanning is een factor die er zeker toe doet in een moeilijke luistersituatie. De akoestische elementen an sich kunnen uiteraard de tinnitus niet oplossen. ear@line 17


Maar indirect werkt een verbetering van de akoestiek wel, omdat je minder moeite moeten doen om spraak te verstaan”. REGENPOMP EN LED-VERLICHTING Ook in België zijn heel wat audiologen bezig met akoestiek en ecologie. Eefje Verrept opende drie jaar terug haar hoorcentrum De Oorzaak in een passief huis op het Eilandje in Antwerpen. Ze koos veelal voor tweedehandsmeubelen. “Er werd zo veel als mogelijk gewerkt met recuperatiemateriaal”, zegt Eefje. “Van een oud tweedehandsmeubel werd een toog gemaakt, met wat hout errond. Met wat houten planken werden enkele afschermingspanelen gemaakt om de doorkijk naar de bureaus (de testruimte) te verminderen. Maar ze laten nog wel voldoende licht door. De houten materialen zorgen voor een meer huiselijke en warmere sfeer, wat de klanten appreciëren”. De laminaten vloer lag er al toen Eefje het pand betrok, maar daar werd een gezellig tapijt over gelegd. MOS ALS GELUIDSDEMPER Op de wanden werden enkele panelen in mos geplaatst wat voor een geluidsdemping zorgt. “Dat zijn de beste geluidsdempers. Het mos wordt bewerkt, zodanig dat het geen water 18

ear@line

eefje verrept met op de achtergrond mospanelen

moet hebben en niet kan rotten. Mos groeit in de natuur. Ik vond de mossen ook mooier dan akoestische panelen. Ze maken mijn werkomgeving wat groener”, zegt Eefje. Alles is makkelijk demonteerbaar. Er is niets geplakt of geschroefd zodat een eventuele latere verhuis makkelijk te realiseren valt. Verder plaatste ze ook enkele planten, namelijk sanseveria’s. “Die zijn gekend om hun akoestische demping. En het groen fleurt de zaak wat op”. De sanitaire voorzieningen zijn voorzien van een regenpomp, waarmee heel wat water kan bespaard worden. Overal is er led-verlichting voorzien, wat eveneens een hoge lichtintensiteit geeft en energiezuinig is. Ook aan haar werk-


Is het geritsel van een palmboom een van de wonderen van geluid?

Maak kennis met de Phonak Paradise hoortoestellen met een ongeëvenaarde geluidskwaliteit waarmee u het wonder van geluid kunt ontdekken. Helder natuurlijk geluid - briljant spraakverstaan gepersonaliseerde ruisonderdrukking.

Niets klinkt als het geluid van Paradise. Beschikbaar vanaf eind oktober 2020! Contacteer marketing.be@phonak.com voor meer informatie.

Phonak Audéo™ Paradise


gereedschap zit een ecologisch tintje. “De plastieken dopjes van de otoscoop hergebruik ik steeds door ze te steriliseren”. Eefje verkoopt vooral hoortoestellen met oplaadbare batterijen. “En mensen vinden dat belangrijk voor het milieu”. VILT VERBETERT AKOESTIEK In België doen heel wat audiologen een beroep op een interieurarchitect. Ilka Beke van Level 3 interieurarchitecten uit Alsemberg, bij Brussel, werkt steeds een globale architectuuraanpak uit voor particulieren, winkels en kantoren. Ze merkt een toename van de vraag naar naturelle materialen. “Het strakke en moderne gaat er wat deze geluidscabine is volledig met vilt bekleed

20

ear@line

uit. We gaan naar een ecologische look. De meer natuurlijke materialen zorgen voor een huiselijke tint. Zo werk ik vaak met ecologische laminaatvloeren. Ook ecologische, brandvertragende verf wordt vaak gebruikt”. Ilka Beke richtte naast een optiekzaak ook al een hoorcentrum in, namelijk ‘Wims Hoorcenter’ in Buizingen (Halle), bij Brussel. De vroegere apotheek bouwde ze om tot een gloednieuw hoorcentrum. De klanten worden ontvangen in de cleane, maar gezellige wachtruimte aan de straatkant. Het bureau, met daarachter een kast met bibliotheek, biedt een huiselijke, vertrouwde sfeer. Daarnaast ligt een werk­ruimte met geluidscabine voor testen. Deze is volledig in het vilt bekleed. “En dat materiaal hebben we meteen doorgetrokken in het interieur op de verschuifbare panelen aan de kant van de vitrine”, zegt Ilka. “Dat zorgt voor een goede akoestiek en gezelligheid. Het absorbeert het geluid”. Wim Sanders bevestigt dat de akoestiek verbeterde. “Vilt heeft inderdaad een dempende en absorberende waarde. Vilt als oppervlak dempt zeker, maar de gelaagdheid aan diverse materialen in de akoestische zijpanelen spelen een vele grote rol in demping over een breed spectrum. In het meetgedeelte is er een veel betere akoestiek”.


LEVEN MET GEHOORSCHADE is niet makkelijk, ook voor de om­ geving kan het zwaar vallen. over de impact hiervan op je leven. De impact van gehoorschade op je leven: “Een hoorapparaat compenseert het gehoorverlies niet”. Radio 2, de grootste familie. KLIK OP DE LINK!

AUDICIEN WORDT ONLINE BEROEP het concept van oogvoororen is in belgië erg goed aangeslagen. de omzet van de webshop is in februari met 43 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In januari bedroeg die omzetstijging 54 procent. De vraag naar bijstellen op afstand is het afgelopen jaar in Vlaanderen enorm gestegen. Gezien de situatie rondom COVID-19 willen mensen nog steeds het aantal contactmomenten verminderen.

arpege sun

www.oogvoororen.be

ear@line 21


uitgever LT Media BV Loes Brussen Creatief directeur loes.brussen@ltmedia.nl hoofdredactie Anneke Pastoor, anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie Matthias Vanheerentals, Lola Hamers webredactie Emma Hofstede, webredactie@ltmedia.nl vormgeving Brigitte van Mierlo, Christel Giezen cover Loop Earplugs sales & marketing Eric Smid, eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren, mandy.mooren@ltmedia.nl traffic Frank Smits Dennis Söser, traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 www.earline-magazine.nl www.facebook.com/earline.magazine

Profile for LT Media

Ear@line Vlaanderen #1 2021  

Ear@line Vlaanderen #1 2021  

Advertisement