Page 1

earline

Breng de muziek weer tot leven

vakblad voor de totale hoorbranche, najaar 2021

INNOVATIE in hoorzorg

#1

Geluidskwaliteit is volgens Nederlandse 50-plussers het belangrijkst bij de keuze voor een hoortoestel*

door marktonderzoeksbureau Motivaction - in opdracht van Oticon - onder een landelijk representatieve steekproef van Nederlandse 50-plussers (n = 561). De steekproef bestond uit zowel hoortoesteldragers (n = 110) als niet-hoortoesteldragers (n = 451).

8 van de 10 mensen geven de voorkeur aan de geluidskwaliteit van Oticon More ten opzichte van topconcurrenten** Oticon More™ legt de rijkdom van geluiden vast in een realistische weergave – of het nu gaat om vogels die zingen, een vioolconcert of lachende kinderen. Dit is een geluidskwaliteit die zo goed is dat u het leven van uw cliënten hernieuwde energie kunt geven met het genot van geluid. En met een baanbrekend nieuw programma – Oticon MyMusic – kunt u nu een van de prettigste, meest universele auditieve genoegens terugbrengen. Dus of men nu luistert naar live muziek of streamt vanaf hun telefoon, u kunt ze geluidskwaliteit bieden die echt buitengewoon is. Lees meer over More op oticon.nl/professionals/more ** Man B.K.L., Garnæs M.F., Løve S. (2021). Oticon More™ competitor benchmark Part 2 Clinical Evidence. Oticon Whitepaper

vakblad voor de totale hoorbranche, najaar 2021 www.earline-magazine.nl

* Consumentenonderzoek uitgevoerd in november 2020

SYNERGIE oog en OOR

Gehoorverlies EN WERK

GROTE EUHA SPECIAL

Merkbeleving 2.0


STAY CONNECTED

ONTDEK DE THRIVE APP VAN STARKEY De Thrive app werkt naadloos met Starkey hoortoestellen die voorzien zijn van slimme sensoren en geeft gebruikers complete controle over hun gehoor, handige tools om instellingen te finetunen en krachtige inzichten in gebruik en gezondheid. Hiernaast biedt de app tal van aanvullende features zoals vertalen, spraak naar tekst, contactpersonen automatisch een bericht sturen bij een val en een connectie met uw voice assistent. Versie 3.2 van de Starkey Thrive app is nu beschikbaar in de App Store en Google Play.

Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

Starkey is lid van vereniging GAIN


COLOFON uitgever LT Media BV Frank Smits Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl Loes Brussen Business strateeg hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie René van der Wilk Jan de Laat Dennis Havermans Paul van Weezepoel Wendelina Timmerman Lola Hamers Pieter de Leeuw Erik Riemens webredactie Emma Hofstede webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo fotografie Loek Peters PictureMi Photography Maarten Coolen

Innovatie September stond in het teken van innovatie. De technologische innovaties, zoals een aparte rekenregel voor muziekervaring en de toenemende mogelijkheden als het gaat om AI en connectiviteit… dan hebben we het niet meer over gehoorverlies, maar over gehoorwinst leerden we op EUHA. Geniet van de grote terugblik, we vonden het heel fijn om iedereen na de lange onderbreking weer live in Hannover te ontmoeten! Het Audicienscongres van AuDidakt in Ede stond geheel in het teken van innovatie met het thema ‘What’s new?!’. Wat een grote opkomst van audiciens, geweldig! Wij publiceerden een online Special over dit congres: onze Ear@line al gezien? En innovatie gaat verder dan techniek. Denk ook eens naar de organisatorische innovaties met de nieuwe distributievormen, bedrijfsmodellen en financieringsmogelijkheden die niet vanzelfsprekend zijn. Als het gaat om innovatie in hoorzorg zijn er aanjagers en blokkades. Wat vindt u? Laat het ons weten!

cover Loek Peters, PictureMi Photography, Corporate Visual Communication sales & marketing Eric Smid eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

Hoofdredacteur

traffic Dennis Söser traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 Wilt u onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Stuur een mail aan office@ltmedia.nl www.earline-magazine.nl Facebook earline.magazine LinkedIn Earline Magazine abonnementen Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonne­ment. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 25,00 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Earline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

earline

3


WIDEX MOMENT™ & CHARGE n CLEAN Het mooiste geluid verdient de beste zorg. CHARGE n CLEAN is een nieuwe stijlvolle lader voor onze MOMENT mRIC R D. Behalve opgeladen worden de hoortoestellen gedroogd en gedesinfecteerd. Zo blijven ze, zelfs na een intensieve dag, in topconditie! Wilt u meer informatie over WIDEX MOMENT of CHARGE n CLEAN? Neem dan contact op met customer service: 085 890 2010, of met uw accountmanager. Ook kunt u een bezoekje brengen aan onze volledig vernieuwde WIDEX-website.

SOUND LIKE NO OTHER


INHOUD earline najaar 2021

interview Vakgenoten in gesprek

6

Vader & dochter

18

De Hobby Van Frédérique van Dooremaal

27

Mijn hoortoestel & ik: Tom de Beer

60

Audicien aan het woord: Oogwereld Bouwhuis

62

achtergrond Dennis Havermans over innovatie in hoorzorg

14

Interview Hiske Helleman over OAE-metingen

22

Samenwerking Wertgarantie en Optitrade

26

Waarom AI nooit medici zal vervangen

51

Specsavers beste winkelketen

58

18

30 60

54 techniek & innovatie Grote terugblik EUHA 2021

30-49

Maximale connectiviteit met Starkey

25

Oticon More

54

Connectiviteit wek- en waarschuwingssysteem

56

elk nummer Wendelina’s Hooridee

16

Doorgeefcolumn

20

Column Jan de Laat

28

Column Paul van Weezepoel

66

Nieuws

17, 29, 50, 53, 64

earline

5


VAKGENOTEN IN GESPREK

GEHOORVERLIES EN WERK de impact die slechthorendheid heeft op het dagelijks functioneren in het werk wordt nog veel te weinig onderkend. bovendien kun je in bepaalde bedrijfstakken op het werk ook flinke gehoorschade oplopen. earline sprak hierover met onze nvab en diverse vakgenoten en met die ‘andere’ nvab (nederlandse vereniging voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde). drie tafelgasten zijn ervaringsdeskundigen, want zij zijn zelf slechthorend. hoe kan de bewustwording worden vergroot, ook als het gaat om preventie op de werkvloer? dat vroegen we daarna ook aan audiciens remco jonker en roland zweers. lees mee alsof u zelf aan tafel zat. TEKST Lola Hamers en Anneke Pastoor BEELD Corporate Visual Communication Earline De impact van slechthorendheid op het dagelijks functioneren in je werk, wordt nog veel te weinig onderkend. Klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen worden vaak niet direct gelinkt aan eventueel gehoorverlies. En dat terwijl dit soort klachten dan vaak vrij eenvoudig te verhelpen zijn. Hoe kunnen wij hier met elkaar een betere rol in spelen? Fred Patelski Ik zie als bedrijfsarts twee aspecten bij gehoorverlies en werk: gehoorverlies veroorzaakt door het werk en, wanneer er al gehoorverlies is, hoe dat het functioneren van de medewerker beïnvloedt. De bekendheid en het bewustzijn van slechthorendheid en de effecten daarvan zijn heel laag. Dat begint al bij de slechthorende zelf, maar als ik naar mijn vakgenoten - collega-bedrijfsartsen - kijk, dan ben ik daar wel een tijdje mee bezig. Ik ben ook geen expert, maar ik verdiep me er wat meer in dan veel andere collega’s.

1

2

WIE ZITTEN ER AAN TAFEL?

1

Carmen de Jonge Voorzitter NVAB

2

Fred Patelski Bedrijfsarts en Klinisch arbeidsgeneeskundige audiologie

3

René van Schalkwijk Bestuurslid/secretaris Stichting Hoormij

4

Wendelina Timmerman Eigenaar, coach/trainer bij HOORIDEE

3

4

earline

7


VAKGENOTEN IN GESPREK

vraag gesteld over mijn bril. Dat vindt iedereen doodnormaal, maar een hoortoestel wordt abnormaal gevonden en dat is het niet. Kijk maar naar de cijfers: 1 op de 3 heeft een hooroplossing nodig, maar draagt veelal geen hoortoestel. Earline We zijn nu dus 25 jaar verder maar wat is er dan feitelijk van de voorlichting terechtgekomen? Carmen Dit soort informatie blijft allemaal voornamelijk binnen de hoorbranche. Het feit dat de audiologische voorziening bij het UWV is weggehaald, om maar eens iets te noemen, is absoluut niet wenselijk. Als je vaststelt dat er 300 duizend mensen in de beroepsbevolking slechthorend zijn om wat voor reden dan ook, die eigenlijk blijvend kunnen participeren als zij gebruik kunnen maken van bepaalde voorzieningen, dan is het toch raar dat alleen de audiologische voorzieningen geschrapt zijn? Je kunt op je vingers natellen, dat dit randvoorwaardelijk is voor je functioneren, zeker nu mensen tot 68 jaar doorwerken.

Carmen de Jonge Als iemand met vermoeidheidsklachten kampt, dan zijn er maar weinig professionals die aan gehoorverlies denken. Je ziet het ook niet, en het duurt vaak een hele tijd voordat dit duidelijk wordt. Bij stress- en vermoeidheidsklachten staat gehoorverlies misschien wel in de Top 20 van meest voorkomende oorzaken, maar nog niet eens in de Top 100 van de oorzaken waar huisartsen aan denken. Wendelina Timmerman NVAB heeft een waardevolle richtlijn: ‘Slechthorendheid en tinnitus’. Als deze op tijd ingezet wordt, kunnen extra verzuim en kosten voorkomen worden. Gehoorverlies toont zich inderdaad allereerste in vermoeidheid en overbelasting. Daar moet bewustzijn over komen: denk bij zulke klachten aan gehoorverlies, dénk er in ieder geval aan! Carmen Ik ben leidinggevende geweest van drie slechthorenden, en ik heb er destijds voor gezorgd dat iedereen recht had op een periodiek medisch onderzoek, maar ook ik was me er niet echt van bewust of daar ook een audiologische toets bij hoorde. Het is belangrijk om deze toe te voegen aan het onderzoek, in ieder geval vanaf een bepaalde leeftijd en zeker wanneer men in werk wordt blootgesteld aan lawaai. Sterker, in de arbeidsomstandighedenwet is dat ook geregeld, maar er wordt zeker niet altijd naar gehandeld. Wendelina Het LUMC heeft met de Nationale Hoorstichting (nu Veiligheid.nl-red.) 25 jaar geleden al geprobeerd om voorlichting hieromtrent in Nederland op de kaart te zetten, en het is nog steeds een cruciale vraag: hoe zorgen we in heel Nederland voor voorlichting over de gevolgen van gehoorverlies? Fred Het moet van twee kanten kloppen. Van bovenaf, beleidsmatig, moet het goed worden aangepakt, en van de onderkant, de werkvloer zelf, moet je het als een olievlek laten verspreiden. Er is wel eens aan mij gevraagd: ‘Goh, Fred, heb jij een hoortoestel?’, maar niemand heeft ooit die

8

earline

Als je SLECHT HOORT, dan ben je pas ECHT OUD Wendelina Wat ik zie, is dat er binnen bedrijven een mooie koppeling te maken is met vitaliteit. Dat staat heel hoog op de agenda bij veel bedrijven. Er worden bijvoorbeeld vitaliteitsmaanden georganiseerd. Daar kan gehoorverlies mooi onder vallen. René van Schalkwijk Vanuit het sectoroverleg met VWS is Stichting Hoormij al bezig om expliciet aandacht te besteden aan onbehandeld gehoorverlies; dat is heel concreet. Daar zijn ook allerlei partijen uit de hoorbranche bij betrokken. Het is een stuk lastiger om bijvoorbeeld huisartsen aan tafel te krijgen: ze worden uitgenodigd, maar komen vaak niet omdat het onbetaald is. Ik begrijp dat best, je kunt niet bij alles aansluiten, maar het is wel jammer.


Het complete Het meest complete hoortoestel database hoortoestel in de database Cat Cat33

Cat 44 Cat

Cat55 Cat

RIC RIC

Discover DiscoverNext Next • • Moxi MoxiFit Fit33(312) (312)

Discover Discover Next •• Moxi Fit 5 (312) (312) •• Moxi Move R 33 (Li-ion) (Li-ion) •• Moxi Jump R TT 33 (Li-ion)* (Li-ion)*

DiscoverNext Next Discover MoxiFit Fit77(312) (312) •• Moxi • Moxi Move (Li-ion) • Moxi Move RR5 5(Li-ion) MoxiJump JumpRRT T5 5(Li-ion)* (Li-ion)* •• Moxi

AHO AHO

DiscoverNext Next Discover StrideMM33(312)* (312)* • • Stride

Discover Next • Stride M 5 (312)* (312)* • Stride P R 3 (Li-ion) (Li-ion)

Discover DiscoverNext Next •• Stride StrideMM77(312)* (312)* •• Stride P R 5 Stride P R 5(Li-ion) (Li-ion)

Tempus Tempus MaxSP SP500 500(13)* (13)* • • Max • Max UP 500 (675)* • Max UP 500 (675)*

Tempus Tempus Max SP •• Max SP 600 600 (13)* (13)* • Max UP • Max UP 600 600 (675)* (675)*

Tempus Tempus •• Max MaxSP SP800 800(13)* (13)* •• Max UP 800 Max UP 800(675)* (675)*

Super Super Power Power IHO IHO

DiscoverNext Next Discover Next Discover Discover Discover Next DiscoverNext Next • Insera 3 10A/312 Omni** • Insera 5 10A/312 Omni** • Insera 7 • Insera 3 10A/312 Omni** • Insera 5 10A/312 Omni** • Insera 7WW312 312Directioneel* Directioneel* • Insera 3 W 312 Directioneel* • Insera 5 W 312 Directioneel* • Insera 3 W 312 Directioneel* • Insera 5 W 312 Directioneel*

Wij hebben ook toestellen in categorie 2. Vragen hierover of vragen over de Wij hebben ook toestellen in categorie 2. Vragen hierover of vragen over de Discover Next? Neem contact op met je accountmanager. Discover Next? Neem contact op met je accountmanager.

*Luisterspoel *Luisterspoel **Luisterspoel optioneel **Luisterspoel optioneel


! UW NI E

ONTVANG UW VISIT-NOTIFICATIES DIRECT OP UW MOBIELE APPARAAT Heeft u een mobiele telefoon, tablet of smartwatch? Nu kunt u deze toevoegen aan uw Visit-systeem door middel van de nieuwe Bluetooth Mobiele telefoonzender van Bellman & Symfon. Installeer de Bellman Visit-app om uw Visit-notificaties direct op uw mobiele apparaat te ontvangen. Bovendien zullen uw Visit-ontvangers u alarmeren bij binnenkomende oproepen en berichten op uw mobiele apparaat. Het is nu makkelijker dan ooit om een waakzaam oogje op uw huis en uw geliefden te houden. bellman.com/be1433


VAKGENOTEN IN GESPREK

Wendelina Ik ken ook slechthorende huisartsen, daar kunnen we ons samen wellicht hard voor maken! Earline Preventie en gehoorbescherming op de werkvloer is een grote verantwoordelijkheid voor werkgevers én werknemers. Gebruik van gehoorbeschermende maatregelen wordt niet altijd, of in veel te beperkte mate, gerealiseerd. Ook hier is bewustwording van groot belang, zeker omdat de risico’s in sommige bedrijfstakken enorm zijn als men niet meer goed hoort. Hoe kunnen bedrijfsartsen en audiciens daarin van dienst zijn? René Er zijn volgens de huidige normen al zo’n 900 duizend mensen die in een geluidsbelastende omgeving werken en die normen zijn in mijn optiek veel te ruim. Deze mensen lopen een groot risico om gehoorschade op te lopen en bedrijfsartsen moeten veel meer gespitst zijn op die situaties. Er wordt nauwelijks preventief gewerkt. Het is heel goed dat er nu een richtlijn voor is, maar nu moet hij nog toegepast worden. Ik heb de tijd meegemaakt dat filtersigaretten de oplossing waren tegen de gezondheidsschade door roken; gehoorbescherming is eigenlijk van hetzelfde niveau. Hoe goed de bescherming ook is, de hoorproblemen ontstaan doordat je je structureel in een geluidsbelastende situatie bevindt. De norm is niet gebaseerd op die regelmaat, want dat is heel lastig te meten.

Professionals moeten RUGDEKKING geven en nieuwsgierig zijn; erken KWETSBAARHEID Fred In het vak van bedrijfsarts is de laatste jaren naar mijn mening veel te veel aandacht gegaan naar uitval en verzuim en daardoor steeds minder naar preventie. Alles draait om geld. Werkgevers willen zo min mogelijk verzuim, want het gaat om gigantische bedragen. En die ene werknemer die uitvalt vanwege gehoorverlies wordt niet gevoeld in de portemonnee, dus daar gaat het geld ook niet naartoe. Mensen die in een geluidsbelastende omgeving werken, hebben recht op een periodieke audiologische test, maar daar wordt al jaren niet op gehandhaafd. Carmen Wat ik in mijn beperkte rondgang namens de NVAB tot nu toe heb gezien, is dat werkgevers op dat gebied wel redelijke voorzorgsmaatregelen nemen, maar dat werknemers vaak denken: ‘niet belangrijk’. Ze gebruiken niet altijd de gehoorbescherming omdat het niet ‘stoer’ is. Hetzelfde zie ik bij gezond eten. Ik sprak een werkgever in de bouw die daarin wilde investeren, maar zijn werknemers aten nu eenmaal graag een broodje kroket. Pas op de personeelsdag, waar dit thema centraal stond en ook het gezin betrokken werd, begon het door te dringen. Het bewustzijn dat het optelt over de jaren is er niet.

Wendelina Je moet mensen raken. Ik gaf een workshop aan mensen van de Reinigingsdienst, en ze waren doodstil toen ik zei: ‘Hoe zou het zijn als je die lieve woordjes van je kleinkinderen niet meer kon horen?’ Zo’n vraag dringt direct door en brengt een gewenste schrikreactie teweeg. Ik zie ook bedrijven die goed op gehoorbescherming controleren en handhaven, maar waar de medewerkers na het werk naar huis rijden met keiharde muziek in de auto aan of op de motor zonder gehoorbescherming. Ook daar moet het besef nog komen. Fred Ik zie wel een verschil in de zorgtrajecten als het gaat om preventie van gehoorschade op het werk en wat slechthorendheid betekent voor het werk. Mensen die gehoorschade oplopen in hun werk - met uitzondering van muzikanten, die vormen een aparte groep in dit verhaal - hebben veel minder hinder van hun gehoorverlies. Ik kan bijvoorbeeld door mijn matige gehoorverlies zonder hoortoestel patiënten niet goed verstaan of een vergadering niet goed volgen. Daar heb ik meteen last van. Een bouwvakker heeft van zo’n matig gehoorverlies geen hinder, hij merkt het geeneens. Daar zijn dus enorme verschillen in beleving en als zorgverlener moet je je daarvan bewust zijn. Vraag door wat het betekent voor iemands werksituatie en welke voorzieningen er nu echt nodig zijn. Carmen Volgens mij zit het vragen naar de werksituatie, het privéleven en eventuele hobby’s al wel in de opleiding en ook in de intake bij audiciens. Wat ik interessant vind, is de vraag hoe we de impact van gehoorverlies steviger kunnen agenderen want we vinden elkaar kennelijk niet vanzelf. Als we nou eens een aantal projecten opzetten - met bedrijven, bedrijfsartsen, audiciens en Stichting Hoormij bijvoorbeeld -

earline

11


VAKGENOTEN IN GESPREK

en de resultaten daarvan kenbaar maken, kunnen we het beter zichtbaar en bespreekbaar maken. Volgens mij moeten we meer naar buiten treden met elkaar. Met elkaar aan de slag in de regio: met de audicien, het audiologisch centrum, de hoorcoach, de werkgever en de werknemer en zijn omgeving. Daarna aan elkaar terugkoppelen: hoe gaat dat in Regio X en hoe gaat het elders? Kortom, we moeten op missie: Spread the word!

We moeten het zichtbaar en bespreekbaar maken: SPREAD THE WORD! Earline Tot slot wil ik nog één belangrijk thema in dit kader aanstippen en dat is ‘gêne’. Het benutten van gehoorondersteuning gaat nog wel eens gepaard met gêne. Ook het helder maken aan collega’s dat je het niet goed kan verstaan in sommige omstandigheden of liever in een andere ruimte werkt. Werkt dit drempelverhogend? Fred Dat is een moeilijk onderwerp. Bij gehoorverlies door ouderdom, of het verlies dat geleidelijk met de tijd erger wordt, kom je op een grenspunt: moet ik nou wel of niet aan een hoortoestel? Dat gaat heel langzaam, over jaren uitgesmeerd. Je moet eerst tegenover jezelf erkennen dat het een probleem is, en dan vervolgens de drempel over om er iets mee te gaan doen, en dan nog de extra drempel van je omgeving. Een hoortoestel wordt nog steeds geassoci-

12

earline

eerd met ouderdom: ‘als ik een hoortoestel draag, dan ben ik opeens écht oud’. In de praktijk is het juist andersom: als je niet goed hoort, dan bén je pas echt oud. Dan doe je niet meer mee. Dat is een probleem waar de maatschappelijk werkers bij audiologische centra zo waardevol bij zijn. Wendelina Als je er op tijd bij bent, heb je beter behoud van cognitieve functies. Dat is wel iets om mensen mee over de brug te krijgen. Het gaat over kwetsbaarheid. Brené Brown schrijft het niet voor niets: ‘voor kwetsbaarheid is moed nodig’. Je hebt het altijd nodig om dapper te zijn, en dat blijft. Daarom is het erg belangrijk dat elke hoorprofessional de cliënt/patiënt rugdekking geeft en nieuwsgierig is. Waar loop je tegenaan en kan ik meedenken? Die bevestiging is heel ondersteunend als het gaat over het erkennen van de kwetsbaarheid en het koppelen aan (hoor)mogelijkheden. Carmen Iemand die slechthorend is, is niet oud en zou zeker niet achter de geraniums moeten belanden. Ik zit nu met allerlei slechthorende mensen aan tafel die dit geaccepteerd hebben, professioneel zijn in hun vak en écht meedoen. René Toch is het verstandig om te handelen met het besef dat de gêne er nog is. Ga er niet vanuit dat iedereen meteen al zijn beperkingen op tafel legt. Carmen Ik ga mij er in mijn nieuwe rol voor de NVAB hard voor maken dat gehoorverlies meer bespreekbaar én dus zichtbaar wordt. Als we van de gêne af willen, moeten we zorgen dat we het juist zichtbaar maken. En daar hebben we elkaar hard voor nodig. Wendelina Zeker! Lang geleden werd het congres ‘Gehoor en arbeid’ georganiseerd. Ook dit zou juist nu een kans zijn om alle partijen bij elkaar te brengen om een nieuwe slag te maken.


VAKGENOTEN IN GESPREK

REACTIE REMCO JONKER EN ROLAND ZWEERS OP HET GESPREK

“Er moet mijns inziens meer bewustzijn hoevedorp - bedrijfsartsen, Arbodiensten, gecreëerd worden bij werkgevers en huisartsen maar ook fysiotherapeuten bedrijfsartsen door betere voorlichting en psychologen- en probeer bewustzijn over gehoorverlies via folders, brochures te creëren dat, als er iemand met stressen online media. De werkloosheidscijfers en/of burn-outklachten komt, er meteen een belletje gaat rinkelen of er sprake kan liegen er niet om: onder mensen met een zijn van een minder gehoor. Gehoorverlies onbehandeld gehoorverlies zijn deze twee heeft impact op iemands welzijn en vitaliteit. keer zo hoog als onder goedhorende menREMCO JONKER Daarom ga ik ook op locatie audiologische sen. Vanuit de werkgevers en Arbodiensten VAN HOORPOLI metingen verrichten en wil ik veel aandacht moet er eigenlijk standaard een gehoortest IN BADHOEVEDORP aan tinnitusklachten besteden, een ander gedaan worden voor medewerkers boven de 50 jaar. Hierbij kan ook handig gebruik gemaakt wor- veelvoorkomend probleem. Heel veel slechthorenden hebden van apps, die best nauwkeurig een gehoortest kun- ben last van schaamte, ik probeer daarom in de gespreknen afnemen; dit werkt drempelverlagend. Als het gaat ken veel aandacht te besteden aan de positieve resultaten om preventie en gehoorbescherming op de werkvloer, als je weer kunt horen: je kleinkind weer kunnen verstaan, dan kan ik als audicien faciliteren in het nemen van af- weer kunnen werken, minder irritatie met je partner omdrukken van het oor op de werkvloer die ik kan uitwis- dat dat TV weer op een normaal volume kan etc. Daarnaast selen met leveranciers van gehoorbeschermers. Ik pleit in bespreek ik ook de negatieve gevolgen als je niets doet bij ieder geval wel voor een strengere regelgeving omtrent gehoorverlies: het sociale isolement, stress, dementie, evengehoorpreventie vanuit de politiek. wichtsproblemen en vermoeidheid. Het zou helpen als de TV-reclames niet inzoomen op vitale 60-plussers waar het De Hoorpoli is onderdeel van de Everybody-groep met als hoortoestel altijd maar onzichtbaar moet zijn. Laat zien hoe motto ‘Zorg, werk en welzijn onder 1 dak’. Ik heb dus korte de hoortoestellen eruit zien en zoom in op de connectiviteit lijnen met de andere specialisten van deze groep in Bad- via apps en draadloze communicatie”.

Vlak daarbij ook faalangsten niet uit, met daaraan gekoppeld het ziekteverzuim. Ik ken een voorbeeld waar iemand tijdens een regio-managementvergadering een target van 15 duizend stuks verstond in plaats van 50 duizend. Als je er dan drie maanden later achter komt dat je het lelijk mis had, zakt de moed je wel in de schoenen. ROLAND ZWEERS En als dat herhaaldelijk voorkomt, word je VAN ZWEERS HOORTOESTELLEN steeds onzekerder en meld je je ziek als de IN ZEVENBERGEN wekker voor de volgende vergadering gaat. Als je op de werkvloer continu blootgesteld wordt aan te Diverse gezondheidsklachten worden helaas nog zelden hard geluid, doet dat wat met je gezondheid. Niet alleen tot nooit gerelateerd aan gehoorverlies. Hier ligt voor onze beschadiging van het gehoor, maar ook vermoeidheidsbranche ook echt een taak om in gesprek te gaan met on- klachten. Lawaai kan sowieso belemmerend werken, ook der andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars. Zij heb- qua concentratie. Motorrijders geven niet voor niets aan ben op bepaalde vlakken andere belangen dan de zorgver- dat het rijden met otoplastieken veel rustgevender is. Gezekeraars, alleen weten we elkaar blijkbaar niet te vinden. hoor en werk is een serieus onderwerp”. “Als we van de gêne rondom hoortoestellen af willen, dan moeten we bij de jeugd beginnen. Benader scholen en betrek scholieren erbij. Mijn zoon zit op het Technasium en heeft al van alles ontwikkeld, zoals veilige woonomgevingen voor dementerende ouderen en spelmaterialen voor slechtzienden onder het beoordelende oog van de diverse brancheorganisaties. Daar kunnen we nog wel wat van leren. Immers, jong geleerd…

earline

13


INNOVATIE IN HOORZORG Aanjagers en blokkades het audicienscongres 2021 stond dit jaar in het teken van innovatie. audiciens werden getrakteerd op workshops en discussies die allen in het teken hiervan stonden. als we het over innovatie in de hoorzorg hebben, gaat het gesprek vrijwel direct over de technologische verbeteringen die de slechthorenden ten dienste staan. maar innovatie gaat verder dan enkel technologische toepassingen. kijkend naar de organisatorische innovaties zien we in de praktijk nieuwe distributievormen, bedrijfsmodellen en financieringsmogelijkheden. toch blijken deze niet vanzelfsprekend. protocollen, richtlijnen, normen, opleidingen en de bekostiging sluiten onvoldoende aan bij de praktijk, door uit te gaan van één dominant model. hoe kan het systeem weer faciliterend worden en innovatie aanjagen in plaats van remmen?

Havermans is Directeur Strategie & Allianties binnen Amplifon Nederland. Hij bekleedt tevens bestuursfuncties bij StAr, Zinnige Zorg Zorg Instituut Nederland, ‘Een leven lang erbij horen’ en ‘Corona Richtlijnen Hoorzorg’.


Welke niet-technologische innovaties zijn zichtbaar binnen de hoorzorg? Waar het gaat over de niet-technologische innovaties, wees Ton Verheijen op de komst van farmacotherapeutische behandelingen. Medicijnen die het mogelijk maken dat de haartjes in het binnenoor weer aangroeien. Thijs Thielemans benadrukte de toepassingsmogelijkheden van ketenintegratie tussen zorgverleners en de niet-technische kant van hoorrevalidatie. Kijkend naar de audiciensbedrijven zien we in de praktijk diverse organisatorische innovaties ontstaan op het gebied van distributievormen, bedrijfsmodellen en financieringsmogelijkheden.

per se zijn dienstverlening aanbiedt vanuit een geconditioneerde omgeving binnen de verzekerde zorg middels een all-in tarief, zal één van de toepassingsvormen in de nabije toekomst blijken. In een niet-gereguleerde markt kiest de consument met zijn voeten. In de hoorzorg is er echter sprake van gereguleerde marktwerking waarin wet- en regelgeving, door de sector uitgewerkte richtlijnen, normen en protocollen, alsook de bekostiging door zorgverzekeraars kaderend zijn voor de wijze waarop een audicien zijn werk verricht. Dit systeem sluit op dit moment onvoldoende aan bij de wensen van de cliënt en verschillen in specialisatie en differentiatie die nodig zijn om tot betere hoorzorg voor iedereen te komen.

Ten eerste zien we dat de wijze waarop hoorzorg wordt verstrekt niet meer altijd in een geconditioneerde omgeving plaatsvindt. De winkel is één van de toepassingsvormen, naast bijvoorbeeld hoorzorg op afstand, hoorzorg aan huis of onder één dak met andere zorgaanbieders zoals KNO. Ook hybride modellen nemen in rap tempo toe, en veelal is hier een eHealth component aan verbonden. Een tweede innovatie in de praktijk is de visie op hoorzorg met het bijbehorende bedrijfsmodel. Enerzijds zien we het zogenaamde revalidatiemodel, waarin de audicien de regie voert over de gehoorrevalidatie. In dit traject is sprake van een actieve monitoring van de cliënt, met bijsturing op de revalidatiedoelen. Het voordeel is dat de therapietrouw wordt bevorderd door de audicien, en wordt voorkomen dat het hoortoestel in het nachtkastje belandt. Anderzijds is er het verstrekkingsmodel (distributiemodel), waarin de audicien het hoortoestel verstrekt en binnen zes maanden de (verplichte) controle verricht. Vervolgens wordt de regie bij de cliënt gelegd en is nazorg op afroep beschikbaar. De cliënt moet dan wel zelf in actie komen en tijdig constateren dat actie nodig is. Ten derde zijn er verschillende financieringsvormen in de praktijk. De meest bekende is de financieringsvorm waar de verzekeraar de factuur vergoedt. Andere vormen zijn cofinanciering door de zorgverzekeraar of financiering door de cliënt zelf. Bovendien heeft de cliënt de keuze of hij het hoortoestel, service en nazorg direct afrekent middels een all-in tarief, afrekent voor losse modules voor datgene wat hij of zij daadwerkelijk nodig heeft of kiest voor een abonnement. Keuzevrijheid wint terrein van eenheidsworst.

Zo zijn er bijvoorbeeld géén protocollen of richtlijnen beschikbaar die hoorzorg aan huis of op afstand faciliteren. De bekostiging is een ander voorbeeld. Zorgverzekeraars, NZa en VWS handhaven een weeffout in het systeem door uit te gaan van één visie op hoorzorg, zonder rekening te houden met de verschillende bedrijfsmodellen in de praktijk. Een audicien die actief de cliënt monitort en de regie voert op de revalidatie, krijgt een vergelijkbare vergoeding als de audicien die de regie van nazorg en revalidatie bij de cliënt zelf neerlegt. Dit zorgt voor onnodige spanningen in de praktijk. Tot slot houdt het systeem in onvoldoende mate rekening met de klantwensen. De keuzevrijheid om te kiezen voor een hoortoestel dat beter aansluit bij de klantwensen, wordt door enkele zorgverzekeraars in Nederland bestraft. Immers, de basisvergoeding waar de cliënt recht op heeft, wordt door enkele zorgverzekeraars ingehouden. Zowel de Patiëntenvereniging als de Consumentenbond hebben de Minister van Volksgezondheid al meermaals gewezen op het feit dat het recht op behoud van vergoeding bij een toestel uit een hogere categorie uit de Hoortoestellendatabase of buitencategorie een verworven recht is.

Wat betekent dit voor wet- en regelgeving, normering en bekostiging? Reflecterend op de organisatorische innovaties binnen de hoorzorg, constateren we dat het dominante model plaatsmaakt voor differentiatie, klantwensen en specialisatie van de audicien. Het model waarin de audicien

Dat brengt mij op de vraag: is de eenheidsworst in het belang van de slechthorende? Naar mijn overtuiging is het antwoord NEE. Slechthorenden willen immers de garantie van kwalitatief hoogwaardige hoorzorg, maar de keuzevrijheid op alle organisatorische innovaties die de praktijk hen te bieden heeft. De praktijk innoveert, maar het systeem lijkt beknellend te werken en soms zelf innovatie te remmen. Zorgverzekeraars, Ministerie, ZIN, NZa, Stichting Hoorprotocol, StAr, NOAH: innoveer mee en faciliteer de kweekvijver. Omarm innovatie, institutionaliseer dit, en bied ruimte aan innovatie. Het is er. Een top down benadering is niet nodig, vertrouw de zorgverlener en geef ruimte om de steeds groter groeiende groep slechthorenden van innovatieve hoorzorg te voorzien.

earline

15


W E N D E L I N A’ S

HOORIDEE NETWERKEN MET GEHOORVERLIES EN GEHOOR GEVEN er staan al kleine groepjes bij elkaar. iedereen druppelt binnen. nieuwe mensen ontmoeten en elkaar inspireren. wie ben jij? wat doe je? hoe kan ik je helpen? mooie vragen om elkaar te leren kennen en verder te helpen. visitekaartjes worden uitgewisseld. netwerken met netwerk haarlemmerolie is iedere vrijdagochtend een bron van plezier, verrijking en nieuwe opdrachten. Netwerken is de mensen die je kent inzetten om je carrière vooruit te helpen en andersom. Juist met gehoorverlies is netwerken cruciaal om iemand sterk te maken voor het werk wat hij of zij het liefste doet. Netwerken met gehoorverlies is ook spannend, want hoe versta je iedereen? Het uitproberen van verschillende netwerken helpt om erachter te komen waar iemand zich op zijn gemak voelt en welke opzet aanspreekt: waar een toegankelijke sfeer is om te zeggen wat nodig is voor de communicatie. Tips voor netwerken met gehoorverlies: doe er uw voordeel mee als hoorprofessional Kies een netwerkvorm met een duidelijke structuur en op een bekende locatie zodat je weet welke goede plekken er zijn voor makkelijk verstaan. Kies iemand als mentor of buddy om regelmatig te bespreken of je alles meekrijgt. Maak een goede agendaplanning met voor en na het netwerken ruimte om te ontspannen en bij te tanken, want netwerken is auditief intensief. Gebruik een richtmicrofoon bij de 1 op 1 gesprekken. Zet een schrijftolk in: dit geeft minder stress en je behoudt ruimte in je brein. Zorg voor één-op-ééngesprekken om verder te praten, zonder bijgeluiden. Techniek en impact Als ik de Roger mic, de tafelmicrofoons en de schrijftolk inzet, is iedereen plezierig verbaasd over wat er wel kan en wordt direct duidelijk dat je als slechthorende je zaken goed organiseert en wat inclusie nou echt in de praktijk betekent. Het is steunend en stimulerend wanneer je als hoorprofessional met je klant in gesprek gaat over hoe wél! Moedig je klant aan en kom met je nieuwsgierigheid. Vraag of hij/zij netwerkt en wat hiervoor nodig is. Denk mee en geef de nieuwste gadgets voor makkelijk verstaan mee. Denk aan het gericht finetunen van verstaan in rumoer en werk samen uit hoe je als mens met gehoorverlies de beste luistersituaties creëert.

wendelina timmerman en haar team hooridee trainen professionals zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, audiologen en audiciens. hooridee geeft workshops en biedt individuele trainingen voor werknemers en ondernemers met gehoorverlies. www.hooridee.nl “iedere dag werk ik met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, beter kan en welke mogelijkheden er zijn. zij hebben allemaal hun eigen vragen over leven en werken met gehoorverlies. in deze r­ ubriek van earline deel ik ervaringen uit mijn praktijk richting audiciens”.

16

earline


GAIN

Jezelf zijn Netwerken is een kans om opener te worden over je beperking en meer je zelf te zijn. Als netwerker ben je dan een prachtig voorbeeld. Bij Netwerk Haarlemmerolie is alle support en een gezonde dosis humor om te durven. Samen zorgen we voor goed verstaan. Dit geeft veel nieuwe contacten, empowerment, extra (werk)plezier en zorgt voor het gevoel van erbij horen. Deze aspecten, de reikwijdte en waarde van opener zijn over je beperking worden benoemd in dit artikel: Make It Safe for Employees to Disclose Their Disabilities1. Ik zou het persoonlijk onvergetelijk vinden als mijn audicien, audioloog of hoorspecialist mij op dit front uitdaagt en gehoor geeft! 1 https://hbr.org/2021/06/make-it-safe-for-employees-to-disclosetheir-disabilities

Wil je reageren, heb je een vraag uit de dagelijkse praktijk? Sparren kan altijd! Mail naar info@hooridee.nl

Yacht Randstad Company pleit voor een groot netwerk voor een succesvolle loopbaan. • Bredere kijk op het werkveld Meerdere mensen weten meer dan één en zeker van andere professionals leer je alleen maar. Van elk contact dat je opdoet, steek je wat op. • Waardevolle kennis Een groot zakelijk netwerk biedt toegang tot veel specialisten uit verschillende vakgebieden. Heb jij een vraagstuk over belastingen? Waarschijnlijk heeft die financieel adviseur uit je netwerk de oplossing kosteloos paraat voor je. En de volgende keer bied jij jouw kennis aan. • Carrièrekansen Wanneer jij actief netwerkt, gaat je zakelijke kring je vanzelf voordragen voor nieuwe functies, opdrachten en uitdagingen.

HEEFT OOG EN OOR OP DE TOEKOMST gain brengt vanaf 20 september het belang van goed horen onder de aandacht via een inspirerende bewustwordingscampagne, waar zes mensen met gehoorverlies aan het woord komen. zij vertellen in eigen woorden waarom (weer) goed kunnen horen zo waardevol is. Twee generaties gaan met elkaar in gesprek over de impact van gehoorverlies op het dagelijkse leven en hoe het dragen van een hoortoestel bijdraagt aan hun kwaliteit van leven. Hoe kijken zij als slechthorenden naar het taboe rondom slechthorendheid en wat vinden zij van de innovaties in de hoortechnologie? “Er heerst nog steeds een taboe op slechthorendheid. Het stigma; je bent oud, wanneer hoortoestellen gedragen worden, en het dogma dat deze groot en altijd achter het oor zichtbaar zijn is vrij actueel”, zegt Vincent Ostendorf, bestuurslid GAIN. Het belang van een goed gehoor en de juiste hooroplossingen krijgen volgens Vincent daardoor te weinig aandacht en dat wil GAIN veranderen. “De risico’s van onbehandeld gehoorverlies zijn onderbelicht, maar ook de innovatieve technologieën die hoortoestellen en andere hulpmiddelen tegenwoordig kennen. Het streamen van muziek, het aannemen van een inkomend gesprek, een valdetectie, een diversiteit aan geluidsinstellingen afhankelijk van de omgeving waarin men zich bevindt om er maar eens een paar op te noemen. Wellicht worden dit soort mogelijkheden nog gezien als een gadget, zoals men dat vond van de mobiele telefoon 30 jaar geleden. En kijk nu eens hoe we afhankelijk zijn geworden van deze gadget. Terwijl reeds goede, betaalbare en algemeen verkrijgbare hoorhulpmiddelen bijdragen aan de kwaliteit van leven”. Wat een leuk idee om het 30-jarige bestaan van GAIN te benadrukken met interviews met een dertiger van nu en een dertiger van 30 jaar geleden waar terug én vooruit wordt gekeken! voor meer info: www.vereniginggain.nl

voor meer info: www.yacht.nl/carriere/skills/netwerken

earline

17


GELIEFD bij de

KLANTEN vader en dochter zijn het erover eens. in de eerste jaren was het leuk en spannend om samen te werken en moest lotte van der mijn (35) nog groeien in haar rol als audicien, maar inmiddels zijn zij volwaardige sparringpartners. lotte: “ieder jaar vraag ik aan mijn vader wat dit jaar ons doel wordt. we ze zijn allebei niet zo van stilzitten”. vader joop (63), “als het gaat om ondernemen, lijken we als twee druppels water op elkaar”. TEKST Pieter de Leeuw BEELD Loek Peters Lange tijd zag het daar niet naar uit. Want Lotte werkte na haar opleiding in het maatschappelijk werk, waaronder een aantal jaar in de voormalige Valeriuskliniek in Amsterdam. Het werk met veelal psychiatrische patiënten trok langzaam maar zeker een wissel op haar. En toen haar vader serieuze plannen begon te smeden om zijn praktijk als opticien en optometrist in Dieren uit te breiden met een service voor slechthorenden, kwam hij zelf op het idee om het werkzame leven van zijn dochter een andere richting te geven. Hard werken en een beetje bluffen “Eerst dacht ik: wat saai”, herinnert Lotte zich. Maar dat bleek mee te vallen. Ze begon in 2012 aan de opleiding en toen haar vriend - in het gelukkige bezit van twee rechterhanden - haar eigen plekje in de winkel van haar vader had gecreëerd, begon haar leven als audicien met haar eigen bedrijf ‘Mijn horen’. “Het was een periode van heel veel leren, heel hard werken en af en toe een beetje bluffen”. De oud-maatschappelijk-werkster stelde vast dat het aanmeten van een hoortoestel een vak was dat beter bij haar paste. Joop zag dat steeds meer klanten de winkel vonden en ook dat hij zich misschien een beetje had verkeken op het feit dat een klant van Lotte langere tijd in de winkel nodig heeft dan een klant van de opticien.

18

earline


Maatschappelijk werk Inmiddels is het veertig jaar geleden dat Joop als zelfstandig opticien begon. Natuurlijk is hij er trots op dat hij van het bescheiden eenmanszaakje van destijds een fraaie winkel heeft gemaakt met een team van zes mensen. Maar een verhuizing naar een groter pand, met alle haken en ogen en risico’s die daaraan vastzaten, en dat op zijn leeftijd? Daar aarzelde hij over. Uiteindelijk zorgde het enthousiasme van Lotte ervoor dat hij zijn bedenkingen opzij zette. Toen een slechthorende klant een lokale ondernemer in vastgoed bleek, konden ze twee jaar geleden een winkelpand kopen in dezelfde straat; drie keer zo groot als het oude pand. Haar vroegere werk komt Lotte wel degelijk van pas. “Als audicien ben je ook een soort maatschappelijk werker, want je bent toch wel even met je klant bezig. Als iemand voor de eerste keer hier binnenloopt, omdat hij of zij slecht hoort, is dat natuurlijk hartstikke spannend en soms ook best confronterend. Ik probeer de klant altijd gerust te stellen en neem daar dan ook de tijd voor”. Haar vader is een goede leermeester, zo vindt ze. “Ik kan alleen maar hopen dat ik op een dag net zo geliefd zal zijn bij mijn klanten”, zegt Lotte.

VADER DOCHTER Mijn Zien en Mijn Horen Stoppen is voor Joop nog niet aan de orde. Maar heel geleidelijk, stap voor stap zal hij zich terugtrekken. Helemaal uit het bedrijf verdwijnen, is wat vader en dochter betreft voorlopig nog een brug te ver. Volgend jaar gaat de moeder van Lotte met pensioen en dan is het wel de bedoeling dat Joop niet meer op volle kracht blijft werken, maar hij heeft er naar eigen zeggen nog steeds heel veel plezier in. De winkel heet nu nog Verdonk Optiek, naar de eigenaar van wie Joop de zaak destijds overnam, maar wanneer Lotte in de toekomst het bedrijf van haar vader definitief heeft overgenomen, zal de naam worden veranderd in Mijn Zien, dat overigens nu al op de gevel staat, naast Mijn Horen. Sinds enkele jaren runt Lotte ook een audicienpraktijk in een optiekwinkel in Huissen en ze wil als ondernemer zeker verder groeien, maar niet ten koste van alles. “Ik denk dat ik voor 50 procent ondernemer ben en voor 50 procent audicien”.

joop en lotte van der mijn

earline

19


D O O R G E E F

COLUMN hildegard van der heijden-veldkamp Recent hoorde ik iemand vertellen over zijn eerste ervaring met stilte. Hij reisde als jonge student naar Taizé, een afgelegen, gastvrije kloostergemeenschap in Frankrijk. Daar maakte hij kennis met meditatie, stilzitten op een kussen in de kapel tussen de monniken en jongeren vanuit de hele wereld. Na een dag stilzitten vroeg hij aan een van de monniken hoe het toch kwam dat hij zoveel lawaai hoorde. Hoe stiller het leek, hoe meer geluid hij hoorde. Hij werd er gek van. De monnik moest hard lachen en zei dat het zijn eigen bloed was dat hij hoorde stromen en het kloppen van zijn eigen hart. Velen die zelf ooit op een meditatiekussen hebben gezeten zullen dat herkennen. Het lijkt of alles in het werk gesteld wordt om je weg te houden van stilte. Je lijf, je gedachten, je gevoelens. Het lijkt wel alsof het draken zijn die een schat bewaken en er alles aan doen om te voorkomen dat je ooit nog bij zoiets als stilte kunt komen. Maar de stilte ontstaat achter het lawaai.

de bedreigingen van de oorlog in haar dagboek schreef: “Men moet ondanks de vele mensen, de vele vragen, … altijd een grote stilte met zich meedragen, waarin men zich steeds terugtrekken kan, ook te midden van het grootste gewoel”. Hillesum was zich bewust van de waarde van innerlijke ruimte, of ‘grote stilte’, wat zij ergens in haar dagboek ook wel ‘het onverwoestbare in mij’ noemt. Deze stilte maakte dat zij uiteindelijk vrijwillig op de trein naar Auschwitz stapte.

DE SMAAK VAN STILTE

Afgelopen jaar was een jaar van veel stilte. We kwamen die op allerlei manieren tegen. In de eerste lockdown de stille straten zonder verkeer, lege treinen als ik naar mijn werk als geestelijk verzorger in bij een zorginstelling voor ouderen reisde. Al het rumoer van de stad was weggevallen, mensen vielen stil. Ook op onze afdelingen was het stil en leeg. In de huiskamers was geen bezoek meer welkom, er klonken geen instrumenten of vrolijke optredens. Het deed veel oudere bewoners denken aan de oorlog. Geen fijne stilte, maar wachten op betere tijden. Het uithouden met elkaar. De stilte was soms oorverdovend en deed pijn. Ik moest daarbij vaak aan Etty Hillesum en haar oorlogsdagboek denken. Hillesum was een jonge joodse vrouw die in

20

earline

Werken met stilte is een van de methoden die een geestelijk verzorger kan inzetten bij mensen die worstelen met levensvragen of gebrek aan zin. Stilte en luisteren zijn verbonden met elkaar en kunnen sleutels zijn om bij mensen hun zin en verlangen op het spoor te komen. Bij mensen met de diagnose dementie, waarbij de cognitie wegvalt, kan dit in de vorm van belevingsvieringen. Daarin vorm je een kring met bewoners en luister je met elkaar naar muziek, gedichten, verhalen. Ook maak je ruimte om samen stil te zijn. Door een kaars aan te steken of een gebed uit te spreken. Zo ook die woensdagochtend midden in een lockdown. We zaten in een kring en veel van de bewoners openden zich en reageerden op woorden en klanken, behalve mevrouw W. Zij leek te slapen en reageerde niet op de geluiden om haar heen. Ze was heel ver weg. Toen ik aan het einde van de bijeenkomst alle bewoners langsging en groette, was mevrouw W. ineens klaarwakker en zei helder met een stralende lach: “Dat was fijne stilte, dat smaakte heerlijk”. Goede stilte horen is hard werken, maar aan haar glimlach zag ik dat dit het mooiste kan zijn wat er is. Laten we ons door het lawaai van de wereld niet weerhouden ernaar te luisteren.

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN: DYON SCHEIJEN


Roger On

TM

De slimme microfoon om beter te verstaan in gezelschappen en op afstand De Roger On microfoon is onze beste microfoon ooit! De nieuwste generatie Roger microfoon combineert het beste van zijn voorgangers en biedt nog veel meer. Door een verbeterd ergonomisch ontwerp en nieuwe audiologische hoogstandjes is de Roger On onze beste microfoon ooit. Ergonomisch ontwerp  Duidelijk LCD-scherm  MultiBeam 2.0 Technologie voor stereo horen*  Verbeterde Interview modus  myRogerMic App  Koppeling audiobronnen  Universeel *RogerDirect vereist

Kijk voor meer informatie op www.phonakpro.nl

kt Geschi rk lk me voor e ellen/ est hoorto D CI/BC


DOOR RENÉ VAN DER WILK

OAE-METINGEN

GEEN GOED ALTERNATIEF VOOR

BEDRIJFSAUDIOMETRIE het is niet aan te bevelen metingen die gebaseerd zijn op otoakoestische emissies (oae) als alternatief te gebruiken voor pure toonaudiometrie binnen de bedrijfsgezondheidszorg. dat blijkt uit het proefschrift van klinisch fysicus audioloog hiske helleman die daar begin dit jaar op promoveerde aan de universiteit van amsterdam. bij jonge werknemers met een (relatief) goed gehoor kan monitoring van lawaaischade met oae-metingen wél worden overwogen. TEKST René van der Wilk BEELD UMC Utrecht


Otoakoestische emissies Ons oor is niet alleen in staat geluiden te ontvangen, maar kan ook geluidjes produceren. Dat ontdekte David Kemp in de jaren zeventig. In de buurt van de gehoordrempel vindt een grote versterking plaats in het transducersysteem van de buitenste haarcellen in de cochlea. Het systeem gaat dan (heel erg zachte) signalen genereren. Dit kan spontaan gebeuren maar ook optreden als een reactie op de aanbieding van een geluid. Zo kan door het oor te stimuleren met een korte stimulus, bijvoorbeeld een klikgeluid, er 5 tot 10 ms later een signaal terugkomen uit het oor. Een dergelijke echo werd ook wel - naar de ontdekker - een KEMP-echo genoemd. Zo’n echo duurt enkele milliseconden. Deze verschijnselen waarbij het oor - al dan niet spontaan - geluid voortbrengt, worden otoakoestische emissies genoemd. Er is speciale apparatuur op de markt waarmee deze emissies zijn op te wekken en te meten. OAE-metingen worden in Nederland ingezet bij de gehoorscreening van pasgeborenen. Ook wordt de meting gebruikt om het gehoor te monitoren bij bijvoorbeeld kleine kinderen die voor kanker behandeld moeten worden met cytostatica. Gehoorverlies door lawaai Wanneer werknemers langdurig aan hoge lawaainiveaus of muziek blootgesteld worden, kan gehoorverlies ontstaan. Veilig luistergedrag, gebruik van gehoorschermers en lawaaireductie aan de bron, kunnen lawaaislechthorendheid voorkomen. Werknemers en werkgevers hebben bij bepaalde geluidsniveaus ieder hun verplichtingen. Denk daarbij aan de zijde van de werkgever aan het verstrekken van gehoorbeschermers, reductie van het lawaai aan de bron en werknemers in de gelegenheid stellen hun gehoor te testen. Daarmee kan nagegaan worden of de genomen maatregelen effectief zijn. Testen op beginnende gehoorschade Het toonaudiogram is de huidige standaard om te bepalen of er gehoorschade is ontstaan door lawaai of muziek. Als nadeel van deze test wordt aangedragen dat deze pas gehoorschade laat zien als het gehoor al onherstelbaar is beschadigd. Er is een roep om een test die in een vroeger stadium beginnende gehoorschade kan laten zien. Sommige wetenschappers suggereren dat OAE-metingen daarvoor geschikt zijn. Bekend is dat bij lawaaislechthorendheid als eerste de buitenste haarcellen in het slakkenhuis beschadigen. Omdat otoakoestische emissies juist een product zijn van het functioneren van deze buitenste haarcellen, is het voor de hand liggend te veronderstellen dat deze bruikbaar zijn voor het vroegtijdig detecteren van schade die ontstaat door blootstelling aan lawaai en muziek. De hypothese daarbij is dat een

hiske helleman

OAE-meting schade aan de buitenste haarcellen laat zien nog voordat de achteruitgang van detectie van zachte geluiden met een toonaudiogram meetbaar is. Dit wordt in meerdere wetenschappelijke publicaties geclaimd. De onderzoeksopzet van deze eerder uitgevoerde onderzoeken is echter van een aard waardoor de claim in twijfel kan worden getrokken. Om na te gaan of OAE-metingen in een vroeger stadium gehoorschade kunnen meten dan een toonaudiogram, zijn namelijk herhaalde metingen bij dezelfde mensen nodig in zogeheten longitudinale onderzoeken. Daar ontbrak het veelal aan in eerdere onderzoeken. Hellemans onderzoek Hiske Helleman heeft zulk longitudinaal onderzoek met herhaalde metingen toegepast om antwoord te geven op de vraag of OAE-metingen geschikt zijn om gehoorschade door lawaai in een vroeger stadium te detecteren dan het toonaudiogram. Helleman, die nu werkzaam is als klinisch fysicus audioloog bij het UMC Utrecht, is begin dit jaar op dit onderzoek gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft tijdens haar promotieonderzoek meerdere onderzoeken uitgevoerd. In de krantendrukkerij Allereerst heeft Helleman het gehoor van werknemers van een krantendrukkerij onderzocht met toonaudiometrie en OAE’s. De metingen die zij enkele maanden later uitvoerde heeft zij vergeleken met de eerdere uitgangsmeting. Zowel in de audiometrie als in de OAE’s waren er na 17 maanden blootstelling op het werk op groeps-

earline

23


DOOR RENE VAN DER WILK

niveau tekenen van verslechtering van het gehoor zichtbaar. Helleman: ”Wat opviel is dat bij veel proefpersonen die al een bestaand gehoorverlies hadden, er geen betrouwbare OAE’s meer te meten waren. Dit terwijl de gehoordrempel wel steeds verder verslechterde. Voor deze mensen zijn OAE’s dus niet geschikt om het gehooronderzoek verder te vervolgen”. Ook is bij het onderzoek bij de drukkerij op individueel niveau gekeken of er significante veranderingen optraden bij de OAE-metingen en of er overeenstemming te vinden was tussen de OAE-metingen en het toonaudiogram. Hiske Helleman daarover: ”Op groepsniveau vertoonden beide methoden tekenen van achteruitgang in het gehoor. Maar op individueel niveau waren deze veranderingen niet te onderscheiden van de altijd al aanwezige meetvariatie. Er waren slechts enkele veranderingen groot genoeg om te onderscheiden van de meetvariatie. En dit gebeurde niet gelijktijdig – dus in dezelfde oren – voor de OAE’s en audiometrie”. Helleman laat met haar onderzoek zien dat de praktische toepasbaarheid van OAE-metingen beperkt is voor het monitoren van gehoorschade bij individuen. Vergelijking met bestaande onderzoeken Helleman en haar collega’s hebben daarnaast literatuuronderzoek gedaan en daarbij diverse andere gepubliceerde studies vergeleken. Ook deze studies brachten in kaart wat de langetermijneffecten waren van blootstelling aan lawaai op OAE’s en toonaudiometrie. Alle studies waren uitgevoerd bij werknemers in diverse fabrieken of militairen bij verschillende soorten legeronderdelen. Helleman: “Ook hier zagen we – op individueel niveau – een gebrek aan overeenstemming tussen de veranderingen bij de OAE-metingen en toonaudiometrie: significante veranderingen in tests met het toonaudiogram en de OAE-metingen deden zich niet gelijktijdig voor”. Blootstelling aan muziek Bekend is dat ook door blootstelling aan muziek lawaaislechthorendheid kan ontstaan. Dat kan na afloop leiden tot een zogeheten ‘temporary threshold shift’, een verschuiving in de gehoordrempel die slechts tijdelijk is. Het gebruik van hoorpauzes in zogeheten chill-out zones bij bijvoorbeeld een bezoek aan een club of festival wordt aanbevolen in campagnes voor het promoten van veilig luistergedrag. Om het effect van een pauze bij de blootstelling aan muziek te onderzoeken op de ‘temporary

24

earline

threshold shift’ heeft Helleman een experiment opgezet waarbij deelnemers twee uur lang blootgesteld werden aan muziek. Daarbij werd de proefpersoon óf twee uur achtereen blootgesteld aan muziek, óf twee uur met in het midden een pauze van een uur. Bij de proefpersonen werd achteraf zowel een toonaudiogram als een OAEmeting afgenomen. “In dit gecontroleerde experiment vertoonden beide metingen een kleine, tijdelijke verslechtering van het gehoor. Maar ook in deze situatie kwamen de individuele verandering in OAE-metingen niet overeen met individuele verandering in het toonaudiogram. Een effect van de hoorpauze die nog weleens geadviseerd wordt, troffen we niet aan”, aldus Helleman. Hoorpauzes kunnen natuurlijk wel hun nut hebben omdat deze de totale blootstellingsduur bekorten en daarmee de kans op gehoorschade afneemt. Wel geschikt voor jongeren Door de resultaten van de studie bij de drukkerij te vergelijken met het muziekexperiment werd duidelijk dat bij jonge mensen met een goed gehoor de meetvariatie kleiner is. Dat betekent dat je van een verandering met meer zekerheid kan zeggen dat deze ‘echt’ is. Helleman daarover: ”Bij jonge proefpersonen met een relatief goed gehoor zijn OAE-metingen daarom meer geschikt om in te zetten als objectief middel om het gehoor mee te onderzoeken. Echter, OAE-metingen zijn niet aan te bevelen als vervanging voor de reguliere toonaudiometrie bij gehooronderzoek in de bedrijfsgezondheidszorg”.

GEBREK AAN REFERENTIEDATA EN STANDAARDEN Bij de inzet van OAE-metingen voor diagnostische doeleinden doet zich een probleem voor: tot op de dag van vandaag zijn er geen normwaarden beschikbaar afkomstig van grotere populaties zoals deze wel beschikbaar zijn voor de toonaudiometrie. Daarmee ontbreekt ook een specifieke norm op basis van leeftijd, geslacht, blootstellingsniveau en blootstellingsduur. Daarnaast zijn er geen duidelijke standaarden (ANSI of ISO) voor de apparatuur, luidsprekers en microfoons. Ook kalibratienormen zoals die wél bestaan voor toonaudiometrie zijn er niet.


MAXIMALE CONNECTIVITEIT MET

STARKEY

met de laatste update van starkey’s veelgebruikte thrive app garandeert de fabrikant maximale compatibiliteit met ios én android smartphones. ook brengt de laatste versie (3.2) tal van handige tweaks en nieuwe features. De Starkey Thrive App biedt nu de mogelijkheid een complete reeks Android-toestellen te verbinden. Waar het voorheen alleen mogelijk was om met bepaalde toestellen gebruik te maken van Starkey’s zogenaamde BETA App, ondersteunt de vernieuwde Thrive App nu, naast uiteraard iPhones, nagenoeg alle Android-toestellen. Ook de, in Nederland veel gebruikte, Galaxy A-serie wordt nu volledig ondersteund. Met deze update vervalt de BETA App. Starkey werkt doorlopend aan de beste gebruikerservaring en voert continu kleine en grote verbeteringen door. Dit gebeurt op basis van gebruikersfeedback en eigen analyses. Zo is de compatibiliteit verbeterd en is er gewerkt aan kleine tweaks die de gebruiksvriendelijkheid ten goede komen. De laatste versie is dan ook voorzien van een geheel nieuw en nog gebruiksvriendelijker startscherm, en een optie om vanuit de App rechtstreeks Edge Mode te activeren (alleen voor gebruikers van Livio Edge AI).

‘Hoorzorg waar u bent’ heet voortaan ‘TeleHear’ De veelgebruikte functie om Starkey-hoortoestellen op afstand te programmeren ‘Hoorzorg waar u ook bent’ heeft een nieuwe naam, namelijk ‘TeleHear’. Deze complete remote fitting-functie blijft hetzelfde functioneren, maar wordt op korte termijn aangevuld met nieuwe mogelijkheden. Nu beschikbaar in de App Store De Thrive App werkt naadloos met Starkey-hoortoestellen die voorzien zijn van slimme sensoren en geeft gebruikers complete controle over hun gehoor, handige tools om instellingen te finetunen en krachtige inzichten in gebruik en gezondheid. Hiernaast biedt de App tal van aanvullende features zoals vertalen, spraak naar tekst, contactpersonen automatisch een bericht sturen bij een valincident en een connectie met de Voice Assistent. Versie 3.2 van de Starkey Thrive App is nu beschikbaar in de App Store en Google Play. voor meer info: www.starkey.nl, www.kindhoren.com, info@kindhoren.nl, +31 (0)55 3602111

earline

25


WERTGARANTIE EN OPTITRADE

WERKEN SAMEN

WE LEIDEN MENSEN NAAR DE WINKEL de audiologie marathon in januari 2020 was de laatste fysieke beurs waar peter grobben, sales manager van wertgarantie nederland, vóór corona nog heen kon. goed dat hij er was, want hier ontstond het eerste contact van deze verzekeraar met optitrade retailgroep. de gesprekken tussen de twee hebben inmiddels geleid tot samenwerking. wertgarantie verzekert sinds enkele jaren namelijk ook hoortoestellen en zet zich daarbij, net als optitrade, in voor traffic richting de zelfstandige audicien. Wertgarantie Nederland bestaat tien jaar en heeft in dit decennium een stevige voet aan onze grond gekregen. De Wertgarantie Group werd al in 1963 opgericht in Duitsland en startte met het verzekeren van TV’s, later aangevuld met wit- en bruingoed, smartphones, camera’s, tablets, e-bikes, drones en last but not least: hoortoestellen. Terug naar de audicien De Group is actief in zeven landen, heeft bijna duizend werknemers en maar liefst 6,2 miljoen contracten. “We verzekeren elk consumentenapparaat met een accu of stekker eraan”, vertelt Peter. “Sinds vijf jaar horen daar ook hoortoestellen bij. Dat startte in Oostenrijk, waar we ook gevestigd zijn. Een elektronicaketen daar heeft een eigen shop-in-shop met hoortoestellen en dat is een groot succes. We hebben daar eigen mensen voor in dienst genomen. Wat wij consequent doen, is consumenten naar de winkel leiden. Wanneer iemand schade heeft aan een hoortoestel, of het is verloren, verwijzen wij die persoon altijd naar de winkel waar het hoortoestel is aangeschaft. Zelfstandige audiciens houden daardoor hun klanten aan hun winkel gebonden”. Gemakkelijk “We werken exclusief met zelfstandige audiciens. Zij hebben met hart en ziel hun zaak opgebouwd en bieden extra service als er iets misgaat. Wertgarantie is groot geworden door persoonlijk contact met de wit- en bruingoedzaak op de hoek, door mee te denken en mee te helpen, door onderne-

26

earline

peter grobben

mers te trainen en begeleiden. Dat is de basis van het succes. Samen met Optitrade kunnen wij alles verzorgen om het de zelfstandige audicien gemakkelijker te maken, zoals een koppeling maken met het kassasysteem en het geven van trainingen aan personeel. We doen er alles aan om de klant te laten teruggaan naar de winkel en niet naar ons, zodat de klant contact houdt met de winkel”. voor meer info: www.wertgarantie.nl


DE HOBBY VAN FRÉDÉRIQUE VAN DOOREMAAL

OP HET CONSERVATORIUM HEB IK GELEERD OM HEEL

tekst en beeld Lola Hamers

PRECIES TE LUISTEREN

“Van huis uit ben ik opgegroeid met klassieke muziek. Mijn oma componeerde, mijn moeder speelde altviool, mijn vader speelt viool en mijn zus fagot. Ik leerde ongeveer tegelijk met schrijven noten lezen. Als kind heb ik pianoles en vioolles gehad, en vanaf mijn tiende speelde ik in een jeugdorkest waar ik veel orkestervaring heb opgedaan. Ik ging naar het conservatorium en studeerde daar twee jaar viool. In de periode daarna heb ik in veel verschillende orkestjes gespeeld, en toen ontdekte ik eigenlijk pas dat andere muziekstijlen ook heel erg leuk zijn én ook goed met viool samengaan. Ik heb me verdiept in salsa, mariachi, country, wereldmuziek; viool kan met heel veel stijlen gebruikt worden. Na het conservatorium heb ik nog een aantal jaar als uitvoerend musicus gespeeld voordat ik overstapte naar het audiciensvak. Ik vind het mooi om te zien wat muziek met mensen kan doen en ik help graag mensen met een hoortoestel om beter naar muziek te kunnen luisteren. Daar heb ik ook onlangs samen met Second Opinion een training voor verzorgd: genieten van muziek met een hoortoestel, met tips voor audiciens over hoe je hoortoestellen beter kunt finetunen om prettiger naar muziek te kunnen luisteren en daar weer van te kunnen genieten. Hoortoestellen zijn ingesteld voor spraak en als je naar muziek luistert, kan dat snel vervormd klinken of resoneren. Het geeft niet een gewenst geluid, dus dan is het een uitdaging om dat weer mooi te laten klinken. Voor een muziekprogramma zou ik bijvoorbeeld adviseren om de compressie te verminderen

en de hoge tonen vanaf 4 kHz terug te schroeven, maar omdat de mate van gehoorverlies en de hoorbeleving voor iedere klant anders is, is het vaak een puzzel. Op het conservatorium heb ik geleerd om heel precies te luisteren, en ik heb nu altijd een stetoclip bij me om naar de hoortoestellen te kunnen luisteren. Ik heb natuurlijk goede oren, dus ik ervaar het niet hetzelfde als de slechthorende klant, maar ik kan zeker meedenken. Voor zulke aanpasondersteuning word ik regelmatig gevraagd door audiciens, en dat doe ik graag. Ik vind het heel mooi om op deze manier nog met muziek bezig te zijn. Momenteel speel ik niet dagelijks. Ik luister vooral heel veel naar muziek, nog steeds naar allerlei verschillende stijlen. Ik vind juist de afwisseling daarin heel fijn, het is moeilijk om een favoriet te kiezen. Ook als er bijvoorbeeld een popliedje speelt op de radio en er zit viool in, dan staan mijn oren gelijk open. Ik hoor meteen de vioollijn erin, en soms probeer ik dan ook mee te spelen. Ik ben ook begonnen met zangles, voornamelijk gericht op pop en jazz, en het grappige is dat ik ook die melodieën eerst met de viool speel om het me eigen te maken, want dat pik ik heel snel op. Pas daarna doe ik het met mijn stem. Zang begeleiden met muziek doe ik ook graag: musical, opera, operette of koren. Een paar jaar geleden heb ik nog een shantykoor begeleid, dat beviel me goed. Eigenlijk vind ik alles dat op mijn pad komt leuk om aan te pakken, ik heb nu alleen geen tijd voor een vast ensemble. Dat vind ik ook wel prima, ik haal veel voldoening uit mijn werk”.

earline

27


COLUMN jan de laat

Op 31 mei jl. werd door Hoormij/NVVS de Infographic ‘Een hoortoestel in 5 stappen’ gepresenteerd en werd de aftrap gegeven voor het definitief in werking treden van Hoorprotocol 2.0. In mijn column in Earline 4, eind 2019, kwamen enkele nieuwe rapportages aan bod over een soortgelijk onderwerp, onder andere met betrekking tot de hoorzorg voor ouderen. In de afgelopen maanden zijn passend bij het thema ‘Het belang van goede hoorzorg’ opnieuw enkele interessante rapporten verschenen die opvolging verdienen.

Een leven lang erbij horen, Actieplan leeftijdsgerelateerde slechthorendheid1 van Onderzoeksbureau SiRM (Strategies in Regulated Markets), voorjaar 2021, waarin met name aangestuurd wordt op acties van de stakeholders met betrekking tot het gehoor van ouderen, bijvoorbeeld met een campagne om de awareness te verhogen, het aanbieden van gemakkelijk bereikbare online hoortesten, het mobiliseren van zorgverleners van ouderen, etc. En dit allemaal om de achterstand in gehoorrevalidatie onder ouderen te verkleinen, waarmee op den duur allerlei maatschappelijke kosten bespaard zullen worden. Ondertussen heeft Hoormij een werkgroep in het leven geroepen om hieraan te werken, en is VeiligheidNL bezig om te bekijken of online hoortesten onder andere bij kunnen dragen aan het vergroten van de awareness en het ‘erbij horen‘ onder ouderen. ‘Hearing loss is on the rise’ van de WHO, gepresenteerd op 3 maart jl. (World Hearing Day), zie ook het World Report on Hearing, 2021 (WHO)2 waarin aangetoond wordt dat we over enkele decennia kunnen verwachten dat er wereldwijd 900 miljoen slechthorenden zijn die verlegen zullen zitten om hulp.

HET BELANG VAN GOEDE HOORZORG

In Nederland is de hoorzorg in verschillende opzichten goed geregeld. Denk aan de neonatale gehoorscreening door middel van OAE en AABR-onderzoek bij neonaten. Opkomstpercentages liggen boven 99%. De opvolging, het diagnostisch onderzoek en het starten van gehoorrevalidatie worden goed gemonitord, de uitvoering verdient nog enige verbetering. En op een volgend meetmoment, de gehoorscreening van vijfjarigen, is veel geregeld, onder andere in de JGZ-richtlijn Vroegtijdige opsporing van gehoorverlies bij kinderen en jongeren (0-18 jaar), maar niet alles, er zijn nogal wat verschillen in uitvoering en de verwijzing laat ook nog te wensen over. Dat geldt ook voor de JGZ-checkmomenten op de middelbare school. Rond die leeftijd, 12-18 jaar (en ouder), speelt nog het gevaar van gehoorschade

28

earline


door blootstelling aan muzieklawaai. Gelukkig zijn er vorderingen ten aanzien van de preventie ervan, zie bijvoorbeeld het rapport Onderzoek wetgeving preventie gehoorschade3 van Berenschot, najaar 2020. Sinds einde voorjaar 2021 is een werkgroep bezig met de uitwerking van de aanbevelingen van dit rapport, rekening houdend met recente WHO-initiatieven, zoals Make Listening Safe4. Iets dergelijks geldt ook ten aanzien van meer aandacht voor het onderwerp ‘gehoor & arbeid’, twee aspecten: a) preventie en protectie van gehoorproblemen door blootstelling aan lawaai op het werk (komt nog steeds veelvuldig voor) en b) revalidatie van gehoorproblemen op het werk. De OSHA/EU was op dit punt actief, maar de laatste rapporten dateren van 2005 en 2007, zie bijvoorbeeld Noise in Figures5, net zoals het Protocol Arboaudiologische Zorg (FENAC, 2009)6, dat, mede gezien recente ontwikkelingen en innovaties met betrekking tot preventie, protectie en revalidatie, aan revisie toe is. Naarmate de leeftijd vordert, neemt niet alleen de kans op gehoorproblemen maar ook die op tinnitus toe7. Tot voor kort leek het erop dat mensen wachten met gehoorrevalidatie tot zeven à tien jaar na de eerste indicatie ervan. En met de toenemende vergrijzing (naoorlogse babyboom) en de toenemende levensverwachting wordt het aantal ouderen dat om hulp zal vragen in de loop van de komende jaren steeds groter. De hoorzorg in Denemarken laat zien dat gehoorrevalidatie van ouderen, mits tijdig gestart, uiterst succesvol kan zijn. Dat blijkt ook uit nieuwe inzichten, zoals: onbehandeld gehoorverlies remt hersenactiviteit8. Dat resulteert in het vaker last hebben van geheugenverlies en het optreden van dementie onder ouderen met onbehandeld gehoorverlies9. Dit past ook bij de wetenschap dat gehoorverlies en andere gezondheidsaspecten vaak met elkaar samenhangen10. Dit alles noopt tot revisie van het in 2008 verschenen handboek: Hoorzorg ouderen: onze zorg van Vitalis, waarin vele praktische tips beschreven zijn die toegepast kunnen worden bij ouderen om ervoor te zorgen dat het gehoor de nodige aandacht krijgt, waardoor ouderen erbij blijven horen. Opnieuw luidt het devies: Hoort, zegt het voort! Samen werken aan een betere toekomst met een goed gehoor voor allen door de o zo noodzakelijke goede hoorzorg! 1 Een leven lang erbij horen, Actieplan leeftijdsgerelateerde slechthorendheid 2 World Report on Hearing, 2021 (WHO) 3 Onderzoek wetgeving preventie gehoorschade 4 Make Listening Safe 5 Noise in Figures 6 Protocol Arboaudiologische Zorg (FENAC, 2009) 7 Prevalence of Tinnitus in an Aging Population 8 Hearing Loss & Auditory Deprivation 9 Hearing Loss & Cognitive Decline 10The hearing bone's connections

ONDERZOEK BETER HOREN

VERBAND GEHOORVERLIES EN EENZAAMHEID Beter Horen heeft begin juli samen met onderzoeksbureau Deloitte, de gemeente Den Haag, ondersteund door het Ministerie van VWS via een hoormeting en vragenlijst bij ruim 200 personen in Den Haag onderzocht of er een relatie is tussen gehoorverlies en eenzaamheid. De initiatiefnemers, allen verenigd in de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, vermoeden dat ouderen als gevolg van gehoorverlies gemakkelijker in een sociaal isolement terechtkomen en willen vaststellen of dit verband aanwezig is. Dennis Havermans, directeur Strategie & Allianties van Beter Horen: “Als aantoonbaar is dat eenzaamheid en gehoorverlies een verband hebben met elkaar, dan is dit van groot maatschappelijk belang. Dan wordt eenzaamheid eerder herkend en kunnen we aan de voorkant oplossingen bieden. Zo bestrijden we niet het symptoom (eenzaamheid), maar de oorzaak (slechthorendheid). Na het vaststellen hiervan willen we duidelijke richtlijnen ontwikkelen hoe hiermee om te gaan. Als we daar iets aan kunnen doen door gehoorverlies te beperken, dan heeft dat een grote positieve impact op de kwaliteit van leven van veel ouderen”. Wordt vervolgd!


EARLINE BLIKT TERUG OP

EUHA 2021

loek peters en anneke pastoor waren twee van de ongeveer 5.200 deelnemers die de 65e euha in hannover bezochten. ze waren er op woensdag 15 en donderdag 16 september en wat was het fijn om elkaar na een lange onderbreking weer live te ontmoeten! inderdaad, dit keer alles verzameld in één hal en het was wat rustiger, maar daardoor was er wel tijd voor een (goed) gesprek. het bezoekersaantal lag op ongeveer  65  procent ten opzichte van 2019 en 87 leveranciers uit 16 landen presenteerden hun innovaties. PRODUCTIE Anneke Pastoor en Loek Peters

EUHA-voorzitter Beate Gromke verwoordde het tijdens de opening van het congres in een notendop: "Albert Einstein heeft ooit gezegd: ‘Temidden van moeilijkheden liggen kansen’ en zo is dit EUHA-congres georganiseerd. Maak gebruik van de mogelijkheden om nieuwe dingen te leren, nieuwe technologie in handen te krijgen en de nieuwe parameters te bespreken". Earline is het hier absoluut mee eens #blikvooruit met #oornaarelkaar. Dank EUHA voor de toporganisatie! Geniet nog één keer van #EUHA2021!


BERNAFON ALPHA We herinneren ons nog goed de Muziek Experience met Viron in Kasteel Amerongen een paar jaar geleden. Bernafon is eigenlijk altijd al bezig geweest met optimale muziekbeleving voor slechthorenden. Misschien toeval dat de Bernafon Alpha hoortoestellen nu in het hoge segment worden geleverd met het nieuwe Music Experience-programma? Bernafon lanceerde de Alpha miniRITE T met Hybrid Technology™ net voor EUHA in de Nederlandse markt. De Alpha combineert, net als een hybride auto, twee signaalbewerkingsstrategieën binnen één hybride systeem voor het beste geluid in spraakverstaan. "Omdat spraak en muziek niet met elkaar te vergelijken zijn, hebben we binnen het nieuwe muziekprogramma 'Music Experience' zelfs gekozen voor een aparte rekenregel. Spraak en muziek zijn tenslotte niet met elkaar te vergelijken”, zegt Bjorn Wielakker. "Met Alpha proberen we iedereen, die van muziek houdt, te inspireren. De nieuwe pay-off sluit hier goed bij aan; ‘Inspiration in every note’. We organiseren inmiddels weer Alpha Experience Days, waar de cliënten zelf het natuurlijke en muzikale geluid van Alpha 9 kunnen ervaren". voor meer info: www.bernafon.com/professionals

bjorn wielakker, merlijn vink en robin janse


INSPIRATION IN EVERY NOTE merlijn vink in actie


IN DE WANDELGANGEN EEN KORT GESPREK MET AUDICIENS het earline-team kwam verhoeven hoorcomfort, engel hoorservice, fonique hoortechniek, auditiek lammers en stufkens hoorcentrum tegen en vroeg aan bas, danique, lourens, michiel, jens, ron, betty en raimond hoe zij de euha beleefden, welke noviteiten gespot werden en vooral hoe het was om elkaar na zo’n lange tijd weer te zien!

BAS WILBERS EN DANIQUE GLOAGUEN Verhoeven Hoorcomfort "Ik vind die kleine stands wel leuk, ik zag een Tinnitus Treatment-apparaat; die folder heb ik mijn tas. Heel fijn om iedereen weer op één dag te spreken, dat is echt een meerwaarde. Je bent snel op de hoogte van wat er allemaal speelt“.

LOURENS ENGEL Engel Hoorservice "Ik vind het prettig dat EUHA ruimer opgezet is, het is veel overzichtelijker en dus relaxter. Wel jammer dat er niet veel noviteiten zijn, terwijl september daar eigenlijk een prima maand voor is. Dat was nu eigenlijk een uitgelezen kans. Volgend jaar is EUHA weer in oktober en dan zul je zien dat er weer veel nieuws in september gelanceerd wordt. Een beurs zoals EUHA is voor mij ook lekker op stap met mijn maten, een combinatie van werk en privé. Natuurlijk, ik heb de aangeboden webinars tot nu toe gevolgd, maar geef mij dit maar. Live is voor mij het beste wat er is“.

34

earline


MICHIEL BLOKZIJL EN JENS DE GRAAFF Fonique Hoortechniek "We komen vooral naar Hannover voor de contacten, maar hadden gehoopt wat meer bekende gezichten uit het vak te zien. Dat maakt het wat minder leuk dan voorgaande jaren, maar het is ook wel begrijpelijk dat mensen weg zijn gebleven. Toch hebben ze wat gemist: het ‘live’ gevoel is fijn, de leveranciers zijn blij met je komst en hebben tijd voor je. Ach, het is dit jaar gewoon nog anders. Volgend jaar hopelijk lekker weer een ouderwetse, drukke en volle EUHA“.

RAIMOND BERKELMANS Stufkens Hoorcentrum Venlo "Vroeger werden alle noviteiten op EUHA gepresenteerd, nu steeds meer ervoor. Nieuw is CROS oplaadbaar, zelfs IHO oplaadbaar en er komen - naast Apple - meer connectiviteitsmogelijkheden met Android. We gaan steeds meer naar zelflerende systemen. Ik interesseer mij niet alleen voor hoortoestellen, maar ook voor bijvoorbeeld meetapparatuur“.

RON EN BETTY LAMMERS Auditiek Lammers Normaal gesproken komen we drie dagen naar de beurs, nu zijn we er één dag: vanmorgen vroeg vertrokken en vanavond weer terug. De toegang was perfect geregeld, maar het valt op dat de beursvloer kleiner is. We lopen bij aankomst eerst een oriëntatieronde en bezoeken dan gericht de stands. Het is prettig om mensen weer fysiek te ontmoeten“.

earline

35


NIEUWE SOFTWARE BIJ

DIATEC Op de stand van MedRx ontmoeten we de mannen van Diatec die enthousiast vertellen over de nieuwe software met een toegevoegde waarde voor de klant. U als audicien kunt deze helemaal inrichten voor counseling zoals deze het beste bij uw bedrijfsvoering past. Diatec helpt u graag softwarematig. Door de nieuwe pictogrammen gaat de counseling meer leven en neemt u klanten en hun partner eenvoudiger mee in het gesprek, wat bijdraagt aan de erkenning van het hoorprobleem. voor meer info: www.diatec-diagnostics.nl

vanaf nu geen 2 personen meer nodig bij kinderaudiometrie

onderscheid u met deze nieuwe tympanometer

tom dijkstra en jan-willem van as


ole asboe jørgensen en erik lenting

OTICON MYMUSIC Meer geluid. Meer muziek. Meer vrijheid. Dat is Oticon MyMusic. Een specifiek muziekprogramma voor de Oticon More hoortoestellen. “We zijn erin geslaagd om, naast spraakverstaan, een aparte rekenregel te ontwikkelen voor het leveren van een buitengewone muziekervaring”, vertelt Brand Manager Erik Lenting enthousiast. “Dit is een fundamenteel nieuwe benadering van geluidsverwerking. De klant kiest nu specifiek voor Oticon MyMusic als hij of zij muziek wil streamen, naar een live concert gaat of zelf een instrument bespeelt. Dit is mogelijk doordat de Oticon More een van de snelste chips bevat met toepassing van een Deep Neural Network (DNN). Dus waar de klant eerst

wellicht zijn hoortoestellen uit deed om naar muziek te luisteren via een hoofdtelefoon – dit vertelde een van onze klanten laatst – is het nu mogelijk om gewoon naar een ander programma, Oticon MyMusic, te switchen. Een mooier compliment konden we niet krijgen”. Oticon introduceerde op EUHA tevens de oplaadbare CROS PX (o.a. compatibel met Oticon More), de More miniRITE T met gewone batterijen en de draagbare SmartCharger (leverbaar in 2022). voor meer info: www.oticon.nl/professionals


UNITRON ZET BLU IN DE SPOTLIGHTS

De Moxi Blu is Unitrons nieuwste aanwinst in de vrije markt. Een aanrader voor slechthorenden die meer willen dan alleen goed horen. Door de unieke connectiviteit met de Made-For-All technologie is de Blu een aanrader, want er kan eenvoudig verbinding gemaakt worden met Apple en Android én met de Soloapparatuur van Roger. voor meer info: www.unitron.com/nl

mark roos


PEOPLE

WAT HEERLIJK OM JULLIE WEER TE ZIEN!

ingmar veenhuis en bram van rossum, widex

michelle kunst, ivonne grossouw en oscar klinckenberg, optichains

erik knipscheer, panolux

rik van dijk, jaap engel, angelique de wit, hans saarberg en lorenzo hendriks

40

earline

per gisolf, hoorexpert


#EUHA2021

roy boers en henk reuter, comfoor

arthur schuurmans en marc van den oetelaar, hoorpartners

lezanie tietze, demant

boyd schram, jeroen verhoef en miriam zwijnenburg, hoorexpert

earline

41


PHONAK

ActiveVent Receiver en Charge and Care Phonak introduceert op het Paradise-platform de ActiveVent Receiver, een speaker voor de RIC-toestellen. “Het schaaltje is gesloten en de venting wordt automatisch door de speaker via een schuifsysteem gemaakt. Als er streaming van telefoongesprekken, TV of muziek binnenkomt, dan gaat de venting dicht. Als je live muziek luistert, gaat de venting open. Een pré voor slechthorenden die veel gebruikmaken van (muziek)streaming”, vertelt Marvin Hoogerwerf enthousiast op EUHA.

Ook nieuw voor alle oplaadbare Audéo Paradise en Audéo Marvel hoortoestellen is de Phonak Charge and Care: de eerste gecombineerde lader die oplaadt, droogt en reinigt. Losse droogstenen zijn niet meer nodig, want drogen gaat via een luchtstroom en UV-licht zorgt voor reiniging. Eén druk op de knop en hoortoestellen zijn binnen 2 uur gedroogd en na 3 uur volledig opgeladen. voor meer info: www.phonakpro.com

marvin hoogerwerf in gesprek met hoorpartners arthur en marc


jeroen douw en guillaume lapere

NEW ERA

STARKEY EVOLV AI Moeiteloos horen, Moeiteloze connectiviteit. Moeiteloos kiezen voor een hoortoestel. Altijd 'aan', altijd automatisch. Dat is de belofte van Starkey's volledig nieuwe productlijn voor de vrije markt: Evolv AI. Al gelanceerd in de VS, nu op EUHA en verwacht in Nederland begin 2022. Starkey is er trots op en terecht. De opvolger van Livio AI, waarvan veel geleerd is qua data. Een verzamelnaam voor alle nieuwe behuizingen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe Poweroplossing voor zwaar slechthorenden. Ook is Starkey blij met de eerste CIC met Bluetooth - waarbij het trekkoordje op unieke wijze als antenne fungeert én ingebouwde sensoren zoals fitness-tracking.

En dat is nog niet alles: de Thrive App is vernieuwd en garandeert maximale compatibiliteit met iOS én Android smartphones. Ook is de aanpassoftware geüpdatet met meer opties voor audiciens voor het programmeren van hoortoestellen op afstand. Over gehoorwinst gesproken… voor meer info: www.starkey.nl, www.kindhoren.com, info@kindhoren.nl, +31 (0)55 3602111


BE BRILLIANT MET

SIGNIA

Het Augmented Xperience-platform van Signia wordt in oktober in Nederland uitgebreid met de prachtige Styletto met meer verfijning, een slankere aansluiting van de receiver, iets rondere vormen en draadloos opladen. Signia valt tijdens EUHA op als designermerk: de iconische modellen zijn onderscheidend en hebben de potentie gevestigde stigma’s te doorbreken. En over design en stigma’s gesproken: tegelijk introduceert Signia de Active Pro. Een andere manier van hoortoestellen dragen. Dat vinden wij Brilliant. voor meer info: www.signia-pro.nl


bram van rossum, andré lukkes, ingmar veenhuis en richard koelewijn

WIDEX HEEFT PASSIE VOOR GELUID Al meer dan 65 jaar heeft Widex een enorme passie voor geluid. Daaraan worden nooit concessies gedaan, welke ontwikkelingen er ook zijn in hoortoestellen. De prachtige, ruim opgezette stand straalt deze (geluids)kwaliteit zeker uit met de nieuwe brand identity en de pay-off ‘Sound like no other’. Sound Ambassador Ida Riegels speelde live cello op de stand. Zij staat bekend als de ‘fietsende celliste’ en volgens haar kun je de ziel bereiken via het oor. Volgend jaar lanceert Widex in Nederland de nieuwe MOMENT BTE R D. Een volwaardig achter-het-oor hoortoestel met li-ion batterij en direct streaming. Nog even geduld! voor meer info: www.widex.nl moment bte r d met lader


EAR@LINE #3 MET TERUGBLIK

AUDIDAKT AUDICIENSCONGRES GEZIEN? earline verbindt graag print en online en blikte al terug op het audicienscongres van audidakt.

Op zaterdag 25 en maandag 27 september werd in ReeHorst in Ede een geslaagd Innovatiecongres georganiseerd met als thema ‘What’s new?!’. Twee dagen vol inspiratie, informatie en ontmoetingen. Op beide dagen een grote opkomst van audiciens: iedereen was blij dat het weer mogelijk was om elkaar te zien. En ja, zelfs binnen de anderhalve meter. Ook het Earline-team was er beide dagen en genoot van een interessant programma en van de stands op het leveranciersplein. U heeft van ons al een terugblik in de vorm van onze online Ear@line in uw mailbox ontvangen. Zo niet, bekijk nog even deze interactieve extra editie van ons vakblad!

GEHOORVERLIES IS MEEST VOORKOMENDE ZELF-BEÏNVLOEDBARE RISICOFACTOR

VOOR DEMENTIE de invloed van leefstijl op de kans om dementie te krijgen is groot. in the lancet van 30 juli 2020 constateren onderzoekers dat er 12 zelf-beïnvloedbare factoren zijn voor dementie. samen kunnen deze in theorie 40 procent van de dementiegevallen voorkomen of uitstellen. daarvan is gehoorverlies, met 8 procent, de meest voorkomende. Als we een geneesmiddel zouden vinden dat de kans op dementie met 40 procent zou verminderen, dan haalde dit zeker alle voorpagina’s. In theorie is dat ook te bereiken door de leefstijl van geboorte tot hoge leeftijd voor 100 procent te optimaliseren. Maar dat valt minder op en krijgt daardoor niet die publiciteit. Naast de 40 procent zelf-beïnvloedbare factoren zijn onder andere erfelijke factoren verantwoordelijk voor dementie. Gehoorverlies leidt tot isolement en minder prikkeling van de hersenen Mensen die slechter horen mijden feestjes, rumoerige ruimtes en sociale contacten. Dat leidt tot meer isolement en minder prikkeling van de hersenen. Waarschijnlijk is dat de belangrijkste reden waarom zij sneller dement worden. Je hersenen actief houden, bijvoorbeeld door sociale contacten te behouden door een hoortoestel te nemen als je slechter hoort, helpt mogelijk om niet of later dementie te krijgen.

50

earline

Aantal dementiegevallen zal naar verwachting verdubbelen Op dit moment zijn er circa 280.000 mensen met dementie in Nederland. Naar verwachting verdubbelt dit aantal naar meer dan een half miljoen. Sinds 17 juni 2021 heeft Van Boxtel hoorwinkels een partnership met Stichting Alzheimer Nederland. Deze samenwerking sluit aan bij wie Van Boxtel hoorwinkels zijn: de hoorzorgexperts die het leven van mensen willen verbeteren door ze beter te laten horen. Doel van de samenwerking met Alzheimer Nederland is onder meer om samen mensen bewust te maken van het belang van een goed gehoor voor de preventie van dementie. bronnen G Livingston, Jonathan Huntley, Andrew Sommerlad, et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet. July 30, 2020. https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(20)30367-6/fulltext G Livingston, A Sommerlad, V Orgeta, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. July 20, 2017. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/ PIIS0140-6736(17)31363-6/fulltext Podcast Dementie – en wat je met leefstijl kan doen met hoogleraar Marcel Olde Rikkert, zie Ear@line #3


WAAROM AI NOOIT MEDICI ZAL VERVANGEN artificial intelligence (ai) verbetert de gezondheidszorg. maar betekent dit dat medici in de toekomst niet meer nodig zullen zijn? zeker niet! we geven u vijf redenen waarom niet. Er mogen dan grootschalige automatisering en digitalisering plaatsvinden, mensen zullen altijd nodig zijn voor bepaalde taken. Onderzoek suggereert dat het inzetten van robots en AI zelfs zou kunnen leiden tot meer werkgelegenheid en hogere lonen, maar toch is er angst voor technologie: wat als een robot mijn baan beter kan doen dan ikzelf? Kunstmatige intelligentie zal een grotere rol gaan spelen in de zorg, maar de taken die het over zal nemen zijn klusjes die toch al niemand graag deed, zoals administratie, metingen en desinfecteren. En slimme algoritmen zijn er om ondersteuning te bieden aan (hoorzorg)professionals bij het stellen van diagnoses, het maken van beslissingen en het doseren van medicijnen. Maar een robot of algoritme zal nooit een arts kunnen vervangen. Empathie is onvervangbaar Het is heel lastig voor AI om empathie na te bootsen. Dit komt doordat het nodig is een zekere vertrouwensband op te bouwen door naar de patiënt te luisteren, aandacht te hebben voor diens behoeften en begrip te tonen. We hebben menselijke artsen nodig om patiënten te steunen bij het vertellen en toelichten van levensveranderende diagnoses. Dat kan een algoritme nooit op dezelfde manier doen. Artsen hebben een niet-lineaire werkwijze Iedere arts benadert het vak op zijn eigen manier, en kan daardoor tot unieke inzichten komen die patiënten op allerlei manieren kunnen helpen. Om een diagnose te stellen en een patiënt te behandelen, is creativiteit nodig. Dat hebben robots en algoritmen niet. Zij kunnen geen probleem oplossen dat ze nog niet eerder zijn tegengekomen. Iedere patiënt is uniek en niet iedere test is 100 procent betrouwbaar. Voor de juiste, passende hulp is menselijk inzicht nodig.

Complexe technologieën vereisen competente professionals Steeds verfijndere digitale zorgoplossingen hebben het inzicht en de competentie van gekwalificeerde medici nodig. Het menselijk brein is enorm complex en is in staat een enorme hoeveelheid kennis en data te overzien. Het is het simpelweg niet waard om een AI te ontwikkelen die dit ook zou kunnen; onze hersenen doen het al zo goed. Het is veel nuttiger om de herhaalde, data-gerelateerde taken aan een computerprogramma over te laten en gecompliceerde analyses en beslissingen aan mensen toe te vertouwen. Er zullen altijd taken zijn die AI niet kan volbrengen (KNO-)artsen, verpleegkundigen, audiciens, audiologen en andere medische professionals hebben genoeg vervelende, eentonige taken om dagelijks aan te pakken. Uit een onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat artsen gemiddeld 8,7 uur per week kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden. Dit kan geautomatiseerd worden, en dat zou ook moeten gebeuren. Er zijn echter ook verantwoordelijkheden en verplichtingen die technologie niet kan uitvoeren. IBM Watson mag dan in staat zijn miljoenen documenten door te nemen in enkele seconden, hij kan gaan Heimlichmanoeuvre verrichten. Er zullen altijd taken zijn die mensen sneller, zekerder of zelfs goedkoper kunnen doen. Het is geen kwestie van technologie versus mensen Technologische innovaties zijn altijd om mensen te helpen en verder te brengen. Samenwerking is het antwoord. Dit blijkt ook uit een onderzoek naar het vaststellen van uitgezaaide borstkanker met deep learning. Door het combineren van de voorspellingen van het deep learning-systeem met de diagnose van de menselijke patholoog verbeterden de beeldclassificatie én de tumorlokalisatie significant. Mensen en AI zijn op hun sterkst als ze samenwerken. BRON Medicalfuturist.com


Cochlear™ Baha® 6 Max-geluidsprocessr

Klein klonk nog nooit zo krachtig De Cochlear™ Baha® 6 Max is een hoogwaardige geluidsprocessor voor beengeleiding die geen compromissen sluit. De processor is ontworpen om helder, rijk en natuurlijk1 geluid te bieden in een kleine en discrete verpakking. De Baha 6 Max heeft meerdere functies die het voor u als ouder gemakkelijker kunnen maken om te volgen hoe uw kind hoort. Met de Baha Smart App* kunt u de hoorervaring van uw kind eenvoudig met één druk op de knop aanpassen, bewaken en volgen. ®

Een ledlampje geeft u, of bijvoorbeeld de leraar van uw kind, de zekerheid dat de geluidsprocessor is verbonden en klaar is voor gebruik. De geluidsprocessor is ook FM-compatibel en kan verbinding maken met draadloze apparaten. Onze eerste geluidsprocessor voor beengeleiding met directe streaming vanaf uw compatibele* ™ Apple- of Android -apparaat. Neem voor meer informatie contact op met uw hoorzorgprofessional of ga naar www.cochlear.nl Volg ons op * Baha 6 Max is compatibel met Apple- en Android-toestellen. De Cochlear Baha Smart App is beschikbaar in de App Store en via Google Play. Ga voor meer informatie over de compatibiliteit naar www.cochlear.com/compatibility. 1. Hoffman J. Subjective evaluation of clear rich and natural sound. Cochlear Bone Anchored Solutions AB, Sweden. 2020; D1788013. Vraag uw medische professional om advies over behandelingen voor gehoorverlies. Resultaten kunnen variëren en uw medische professional zal u adviseren over de factoren die van invloed kunnen zijn op uw resultaat. Lees altijd de gebruiksaanwijzing. Niet alle producten zijn in alle landen verkrijgbaar. Neem contact op met uw lokale vertegenwoordiger van Cochlear voor productinformatie. Apple, het Apple-logo, Apple Watch, FaceTime, Made for iPad-logo, Made for iPhone-logo, Made for iPod-logo, iPhone, iPad Pro, iPad Air, iPad mini, iPad en iPod touch zijn handelsmerken van Apple Inc., geregistreerd in de VS en in andere landen. App Store is een handelsmerk van Apple Inc. Android is een handelsmerk van Google LLC. De Android-robot is gereproduceerd of aangepast op basis van werk dat is uitgevoerd en gedeeld door Google en wordt gebruikt volgens de voorwaarden beschreven in de Creative Commons-naamsvermeldingslicentie 3.0. Google Play en het Google Play-logo zijn handelsmerken van Google LLC. Cochlear, Hear now. And always, Baha en het elliptische logo zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Cochlear Limited of Cochlear Bone Anchored Solutions AB. © Cochlear Limited 2021. D1858194 V1 2021-05 Dutch Translation of D1849213 V1 2021-04


AKOUZ UNI-RIC: HET NIEUWE OP MAAT OORSTUKJE VAN COMFOOR in de zoektocht naar het beste hoortoestel is het gebruikelijk dat uw klant toestellen van verschillende merken test. hierbij wordt vaak geen maatwerk oorstukje, maar een dome gebruikt. Dat vindt Comfoor jammer, want met een dome zijn niet alle features van het hoortoestel hoorbaar. Daarom ontwikkelde dit bedrijf de Akouz Uni-RIC, een op maat gemaakt

RIC-oorstukje die te gebruiken is in combinatie met receivers van vrijwel alle merken. Dit product biedt u de gelegenheid om de klant een hoortoestel te laten ervaren met een maatwerkoplossing, waarbij alle kenmerken van het hoortoestel direct optimaal worden benut. Dit betekent niet dat de Uni-RIC alleen een testproduct is. De Uni-RIC kan gewoon worden gebruikt als maatwerk oorstukje in combinatie met het gekozen hoortoestel. Materiaal De Uni-RIC kan worden toegepast in een massieve of een folie uitvoering en wordt gemaakt van Bioflex materiaal, gefinisht met een matte lak die u misschien kent van de Deep-Fit RIC schaaltjes. De Uni-RIC is verkrijgbaar in 2 varianten: voor een S/M-receiver of een P-receiver. Eventueel extra te kiezen opties zijn: een sleeve voor de folie uitvoering of een conchahaak voor de massieve uitvoering. voor meer info: www.comfoor.com, +31 (0)314 363588, audiologie@comfoor.com

STIMULANS ONDERZOEK NAAR

OVERBRUGGEN COMMUNICATIEKLOOF DOVEN EN NIET-DOVEN michel witter, avans-docent en caradt-onderzoeker, ontving een beurs voor promotieonderzoek dat zich richt op het overbruggen van de communicatiekloof tussen doven en niet-doven. Bestaande ondersteunende toepassingen blijken in de praktijk weinig effectief of niet acceptabel te zijn en slechts in specifieke gevallen te helpen. Sensory augmentation technologie lijkt wel de potentie te hebben om in het dagelijkse leven, en breder inzetbaar, een ondersteunende rol te vervullen en communicatie te ondersteunen. Bij Sensory augmentation helpen technische toepassingen het menselijk waarnemingspalet te vergroten. Bijvoorbeeld een apparaatje dat de afstand tot objecten omzet in trillingen en zo blinden en slechtzienden helpt bij het bewegen in hun omgeving. Dit maakt nieuwe zintuiglijke waarneming mogelijk. Om de techniek nog verder te ontwikkelen is een hulpmiddel ont-

wikkeld helpt om virtuele objecten te ‘voelen’; objecten die je dus in de werkelijke wereld zelf niet ziet. De verwachting is dat het onderzoek naar deze technologie leidt tot nieuwe ideeën, toepasbaar om de interactie tussen doven en horenden aan te wakkeren en te ondersteunen. Doel is het stimuleren van wederzijdse empathie door beide partijen de wereld op een vernieuwende manier te laten waarnemen en ervaren. Het onderzoek vindt niet plaats in een kunstmatige situatie maar juist in de dagelijkse werkelijkheid. Het zal inzicht geven in relevante mogelijkheden en behoeften die op hun beurt de michel witter technologie weer vormgeven.

earline

53


OTICON MORE biedt nu meer geluid, meer muziek en meer keuze met de lancering van oticon more™ kwam oticon eind 2020 met het eerste hoortoestel dat de hersenen toegang geeft tot het volledige perspectief. het resultaat is een hoortoestel met zo’n buitengewone geluidskwaliteit dat het topconcurrenten overtreft in zowel objectief1 als subjectief onderzoek: 8 van de 10 mensen geven volgens oticon de voorkeur aan de geluidskwaliteit van oticon more in verschillende geluidsomgevingen2. dankzij een assortimentsuitbreiding van oticon more kunnen nu nog meer slechthorenden diens toonaangevende geluidskwaliteit ervaren – het belangrijkste hoortoestelkenmerk volgens nederlandse 50-plussers bij hun keuze voor een hoortoestel3. Nieuwe uitvoeringen Naast de bestaande oplaadbare miniRITE R uitvoering voegt Oticon nu een miniRITE  T uitvoering toe aan het ­Oticon More assortiment, voor cliënten die de voorkeur geven aan gewone batterijen. Daarnaast is er nu een oplaadbare CROS-zender beschikbaar voor mensen met eenzijdige doofheid, die onder meer compatibel is met Oticon More. Het toestel is ook backwards compatibel met andere toestellen die passen bij de bestaande Oticon CROS miniRITE T. De nieuwe, oplaadbare Oticon CROS PX mini­RITE R is uitgerust met TwinLink dual-streaming technologie waarmee men via NFMI toegang heeft tot alle relevante geluiden, terwijl ze tegelijkertijd kunnen streamen vanaf iPhone en Android-apparaten via Bluetooth Low Energy-­technologie. Oticon MyMusic Oticon heeft een indrukkende stap gezet in het verbeteren van de muziekervaring voor slechthorenden, met de introductie van Oticon MyMusic (zie ook de EUHA-reportage op pagina 37). Met dit toegewijde programma voor muziekliefhebbers wordt een van de moeilijkste uitdagingen voor hoortoestellen overwonnen. MyMusic is op maat gemaakt om uitstekende muziekprestaties te leveren, of het nu live muziek is of muziek rechtstreeks gestreamd vanaf een apparaat. Door gebruik te maken van muziekgeoriënteerde signaalverwerkingsstrategieën, zoals een geoptimaliseerd compressieschema en een nieuwe balancering van de noten, weet het de complexe dynamiek van muziek te vangen. Deze belangrijke ontwikkeling op het gebied van geluidsverwerking laat meer cliënten opnieuw de vreugde van muziek ervaren en laat hen volledig profiteren van de gezondheids- en welzijnsvoordelen die muziek te bieden heeft. voor meer info: www.oticon.nl/professionals

1 Santurette S., Lu X., Ermert C.A., Man B.K.L. (2021). Oticon More™ competitor benchmark Part 1 Technical Evidence. Oticon Whitepaper 2 Man B.K.L., Garnæs M.F., Løve S. (2021). Oticon More™ competitor benchmark Part 2 Clinical Evidence. Oticon Whitepaper 3 Motivaction (2020). Consumentenverwachtingen hoortoestellen. Marktonderzoek in opdracht van Oticon

54

earline


Al vanaf

3, Dat klinkt goed: € p/maand De verzekering om goed te horen

1

1

Incl. 21% assurantiebelasting

Val- en stootschade

Het hoortoestel is onmisbaar voor uw klanten. Het zorgt voor zekerheid en verhoogt de levenskwaliteit. Het is dan ook zeer vervelend als het hoortoestel tijdens dagelijks gebruik kapot gaat of kwijtraakt. Gelukkig biedt WERTGARANTIE hiervoor een oplossing. De meestvoorkomende schades worden gedekt, en zelfs slijtage en verlies kunnen worden verzekerd. Samen met u zorgen wij voor uw klant.

Verlies

WERTGARANTIE All Risk Flex voorkomt hoge reparatienota’s of de aankoop van een nieuw hoortoestel voor uw klant. Voor een laag maandelijks bedrag is uw klant uitstekend verzekerd.

Wilt u ook deze flexibele verzekering van WERTGARANTIE aan uw klanten aanbieden? Neem dan contact op met ons op via: 088 2500-650 of zakelijk@wertgarantie.com wertgarantie.com

Since 1963 | Made in Germany | wertgarantie.com


VERBIND WEK- EN WAARSCHUWINGSSYSTEEM MET MOBIELE TELEFOON, TABLET OF SMARTWATCH vanaf oktober breidt multi care systems het visit wek- en waarschuwingssysteem uit met de be1433 bluetooth mobiele telefoonzender. de be1433 verbindt het visit-systeem via bluetooth met smartphone, tablet of smartwatch. nadat de visit-app is geïnstalleerd, ontvangt uw klant visit-meldingen en vice versa geeft de visit-ontvanger een melding bij inkomende oproepen en berichten. Het is belangrijk voor gebruikers van wek- en waarschuwingssystemen dat zij signalen kunnen zien en voelen in plaats van horen. Het Visit-systeem waarschuwt met harde geluiden, flitsen en/of trillingen bij signalen van bijvoorbeeld de rookmelder. Met de nieuwe mobiele telefoonzender worden deze aangevuld met een notificatie op de smartphone, tablet of smartwatch.

Bluetooth De Mobiele telefoonzender wordt aangestuurd door de nieuwste Bluetooth-technologie en biedt een indrukwekkend bereik van 250 meter in open veld. Hij is voorzien van de Nordic-chipset die een extreem stabiel hardware-platform biedt. Tests met twee miljard iteraties resulteerden zelfs in nul fouten. De keuze voor Bluetooth als signaal-


drager lag dan ook voor de hand. Voor communicatie binnenshuis is het dé wereldwijde standaard geworden, met de verzending van alleen al in 2020 een duizelingwekkende 4,4 miljard door Bluetooth aangedreven apparaten. Wereld aan mogelijkheden Een van de beste functies van de Mobiele telefoonzender is dat hij volledige ondersteuning biedt voor het bestaande gamma aan smartphones, smartwatches en tablets die overal de norm zijn geworden. Dit opent een wereld aan mogelijkheden, want iedereen kan het Visit-systeem koppelen aan zijn favoriete mobiele apparaat. In de Visit-app zijn alle apparaten letterlijk binnen handbereik. Met een druk op het scherm personaliseert uw klant meldingen, bekijkt de meldingsgeschiedenis of werkt instellingen bij. Personaliseren kan door elke zender en/of accessoire een eigen icoon, naam en locatie in huis te geven. Zo weet uw klant precies in welke ruimte een geluid is gedetecteerd. In de meldingsgeschiedenis is terug te zien welke meldingen gemist zijn. En bij instellingen zijn eenvoudig zenders en accessoires van uw wek- en waarschuwingssysteem toe te voegen of te verwijderen. voor meer info: www.multicaresystems.nl, +31 (0)23 5544011, info@multicaresystems.nl Multi Care Systems is onderdeel van Bellman & Symfon.

TOP 3 VISIT-APP

1 Volledige controle over meldingen Personaliseer meldingen: selecteer een pictogram, geef elke zender een naam en selecteer de locatie in de woning. Ook kunnen meldingen met een enkele tik worden gedempt of verwijderd. 2 Inzicht in de geschiedenis met een druk op de knop Druk simpelweg op Meldingsgeschiedenis om op de hoogte te blijven. Meldingen staan gesorteerd op datum en tijd en er kan makkelijk worden teruggegaan om gemiste gebeurtenissen te zien. 3 Houd instellingen eenvoudig up-to-date In de Visit-app is het heel eenvoudig om Visit-zenders en accessoires toe te voegen of te verwijderen uit het overzicht.

Het is nu makkelijker dan ooit om een waakzaam oogje op huis en geliefden te houden


SPECSAVERS

BESTE WINKELKETEN VAN NEDERLAND IN CATEGORIE AUDICIEN specsavers is tijdens de jaarlijkse abn amro retailer of the year awards voor de 4e keer uitgeroepen tot beste winkelketen van nederland in de categorie audicien. de andere genomineerde in deze categorie was hans anders.

beeld hannie verhoeven

De award voor de categorie audicien werd op donderdag 23 september uitgereikt op het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. Onderzoeks- en consultancy­ bureau Q&A is initiatiefnemer van de jaarlijkse Retailer of the Year verkiezing. “Deze prijs bewijst dat we, ondanks concurrentie en de ontwikkelingen rondom COVID-­19, in staat zijn om de klant voorop te stellen met expertise, service, innovatie en gemak als speerpunten in onze zorgverlening”, aldus Wouter van der Hoeven, General Manager Audiology. Hij nam de Award samen met Femke Berkel-Lavrijssen, Head of Store Operations in ontvangst. “We zijn ontzettend trots dat consumenten ons voor de vierde keer tot de beste audicienketen van Nederland uitgeroepen hebben. Al 21 jaar leveren onze winkelteams dag in, dag uit kwalitatieve oog- en hoor-

58

earline

zorg tegen een betaalbare prijs. Met alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren, maar specifiek in de afgelopen corona­tijd, mogen we concluderen dat we altijd oog ­hebben voor de juiste zorg voor het zicht en het gehoor van alle Nederlanders”. De coronacrisis heeft enkele innovaties in het bedrijf in stroomversnelling gebracht, zoals zorg op afstand. Ook gaat de keten de komende tijd uitbreiden met nieuwe winkels. Zo opende Specsavers in september een pilot winkelconcept aan de Rijnstraat in Amsterdam waarbij op een slimmere wijze klanten de zorg en service krijgen die ze gewend zijn op minder vierkante meters. voor meer info: www.specsavers.nl

wouter van der hoeven

femke berkel-lavrijssen


TOM DE BEER (24) DRAAGT COCHLEAR BAHA 5 POWER HOORTOESTELLEN in deze rubriek van earline laten we ervaringsdeskundigen aan het woord. want wie kan beter vertellen wat het hebben van een hoortoestel betekent dan de drager zelf? de perceptieve gehoorverliezen van tom ontwikkelden zich van een relatief laag gehoorverlies bij zijn geboorte, naar nu rond de 100 db aan beide kanten.

IK KREEG EEN SOORT

OVERLEVINGSINSTINCT


“Bij mijn geboorte werd al gedacht dat er iets met mijn gehoor was, maar dat kon niet helemaal goed vastgesteld worden. Toen ik twee jaar was en achterliep met praten, maakten mijn ouders zich zorgen. Na een test bleek ik slechthorend te zijn. Aan beide kanten ben ik geleidelijk slechter gaan horen, tot de 100 decibel verlies die ik nu heb. Op mijn achttiende ging ik van het speciaal onderwijs naar het mbo en op dat moment gebeurde er wel wat met mij. Tot die tijd kroop ik vaak in mijn schulp en was ik wat verlegen. In het speciaal onderwijs werd rekening gehouden met mijn slechthorendheid en werd ik aan alle kanten geholpen; in het reguliere onderwijs stond ik er ineens alleen voor. Dat heeft mij wel gevormd”. Blij “Ik heb een ICT-opleiding gedaan op mbo niveau 3 en niveau 4. Daar kreeg ik het eerste jaar nog ambulante hulpverlening, maar dat heb ik stopgezet. Daarna heb ik nog kort een hbo-opleiding op ICT-gebied gevolgd, alleen bleek dat niet bij mij te passen. Ik wilde gaan werken en kwam een leuke ICT-baan tegen. Ik heb die baan inmiddels twee jaar en ben blij met hoe het nu gaat. Mijn baas en ik gingen er toen ik startte meteen voor zitten om de juiste oplossingen voor mijn situatie te vinden. Zo is de Cochlear BAHA 5 Power draadloos aan mijn iPhone gekoppeld, waardoor ik zonder problemen kan bellen. Verder gebruik ik solo-apparatuur. In gesprekken vraag ik collega’s om mij aan te kijken als ze wat

tegen mij zeggen. Eigenlijk ging dat allemaal gemakkelijker dan ik had gedacht, al vinden sommige collega’s het nog weleens lastig”. Lotgenoten “Ik wil mij niet anders voelen dan anderen. Dat gevoel heb ik echter lang wel gehad. Mijn ouders stimuleerden mij om contact te zoeken met andere jongeren met hoorproblemen. Dat hield ik af, totdat ik in het reguliere onderwijs kwam. Toen miste ik toch die lotgenoten. Ik kwam in aanraking met SH-Jong, een organisatie voor én door slechthorende jongeren. Ik ging een keer kennismaken, maar deed er in eerste instantie verder niets mee, tot er een keer een borrel in Eindhoven was. Dat is bij mij in de buurt, dus daar wilde ik wel heen. Ik heb me daarna aangemeld als lid. Binnen een jaar was ik bestuurslid, ik werd al snel vicevoorzitter en nu ben ik voorzitter. Wat ik voornamelijk doe is het behartigen van onze belangen door bijvoorbeeld te praten met politici, werkgevers en scholen. Ook wil ik graag de jongere generatie leden hetzelfde gevoel geven dat ik kreeg toen ik bij SH-Jong kwam: dat ze zich hier echt thuis kunnen voelen en trots mogen zijn op hun slechthorendheid. Ik ben ook politiek actief, ik ben bestuurslid van Partij Nieuw Laarbeek, de grootste partij in de gemeente Laarbeek. Ik heb het bij de gemeente voor elkaar gekregen dat er nu bellen met teletolk beschikbaar is, en dat kan met een gebarentolk of met tekst. Daar ben ik erg trots op”.

TEKST Erik Riemens BEELD Maarten Coolen

earline

61


AUDICIEN AAN HET

WOORD

DE SYNERGIE VAN OOG EN OOR OOGWERELD BOUWHUIS hoewel hij zijn bedrijf afgelopen mei verkocht aan oogwereld, is jos van rhee (bijna 66) nog een aantal dagen in de week te vinden bij oogwereld bouwhuis in goor, waar horen, zien en oogzorg bij elkaar komen. “oogwereld is een prettige partij en ze laten veel zoals het is. de ziel van het bedrijf verandert niet”. TEKST Erik Riemens BEELD Loek Peters “In 1999 kregen mijn vrouw Jolanda en ik de gelegenheid om Bouwhuis Optiek over te nemen. Ik had al eerder voor de toenmalige eigenaar gewerkt en heb ook een optiekwinkel in Enschede gehad”, vertelt Jos. “Ik kom oorspronkelijk niet uit deze wereld. Vroeger wilde ik bakker worden. Alleen toen bleek ik bakkerseczeem te hebben. Door mijn zwager die opticien was, ben ik het vak ingerold. Wat ik het mooie aan mijn vak vind, is het geven van eenvoudige tekst en uitleg aan de klanten. Daar hebben we letterlijk werk van gemaakt. Ik denk dat we daar wel uniek in zijn. Dat typeert ons sowieso en wordt als zeer prettig ervaren. Vaak weet de klant niet eens wat het probleem precies is. We willen het juist klein en tastbaar brengen en houden. Dat maakt mijn werk ook zo boeiend. Iedere klant is namelijk anders, dus iedere werkdag ook”.

jos van rhee

62

earline

Eenvoudige oplossingen “Ons team van adviseurs is in staat om het complexe proces bij de aanschaf van bijvoorbeeld multifocale glazen simpel uit te leggen. Dat spreekt de klant heel erg aan en dat zeg ik ook altijd tegen het team. We gaan voor topzorg, topaandacht en topkwaliteit. Als een klant tevreden de winkel uitgaat en volgend jaar weer terugkomt, pas dan kun je zeggen dat jij vandaag je werk goed gedaan hebt. Een simpel voorbeeld: als jij schoenen draagt die een maat te klein zijn en je wordt gevraagd een marathon te lopen, dan doe je dat niet. Zo is het ook als je een bril nodig hebt. Droge en vermoeide ogen, wazig zien, veel op je telefoon


of beeldscherm kijken en aan het eind van de dag klagen over hoofdpijn. Droge-ogenproblematiek zie je ook steeds vaker en dat komt vooral vanwege die prestatiedruk en dat we geconcentreerd moeten kijken. We gunnen onze ogen eigenlijk geen rust, terwijl er daarnaast eenvoudige oplossingen zijn zoals oogdruppels, oogmassage en ooglidhygiëne. We zetten als team altijd samen in op het beste resultaat voor de klant en dat hoeft echt niet het duurste van het duurste te zijn”. Hoofdzorg Behalve een ruim assortiment (zonne)brillen, contactlenzen en andere benodigdheden, heeft Bouwhuis ook een hoorafdeling, die onlangs verkocht werd aan Hoorpartners. “De stap van een bril naar gehoor is niet groot. Er is synergie. Ik noem dat hoofdzorg, die ik graag wil bieden door de drempel te verlagen. Die combinatie is echt een voordeel en dat krijgen we ook terug van klanten. In 2018 hebben we groots verbouwd. We hebben nu een hele mooie en ruime winkel met de nieuwste collecties, modernste apparatuur en alle mogelijkheden om maatwerk te leveren voor oren en ogen. Toen hebben we een nieuw specialisme toegevoegd, namelijk het aanmeten van hoortoestellen. We hebben meerdere audiciens, verzorgen een gratis hoortest en geven de beste hoorzorg. Daarnaast hebben we Oogzorg Hof van Twente, onze optometrie-afdeling. Veel mensen die met oogklachten bij een huisarts kwamen, werden meteen doorverwezen naar de oogarts. Wij fungeren als tussenportaal. We hebben optometristen in dienst en dankzij hen voorkomen wij in 80 procent van de gevallen dat mensen een dure behandeling moeten ondergaan in een ziekenhuis. Bij ons wordt het uiteindelijk vergoed door de verzekering en betaal je geen eigen risico. Wat ik wel belangrijk vind, is om het niet commercieel te maken. Ik zie het als paramedische zorg. Zo hebben we een verregaande samenwerking met veel huisartsen in de regio en dat werkt prima”. Contact met de klant Ondanks dat hij geen eigenaar meer is, geniet Jos nog volop van zijn werk. Het contact met klanten is en blijft het allermooiste. Ook in de overgangsfase. “Klanten vinden het toch wel prettig als ik er af en toe nog ben. Ik werk nu nog vier dagen, straks drie en eind volgend jaar stop ik dan echt. Wat ik dan ga doen? Geen idee. Ik zie dan wel hoe de vlag erbij hangt”.

earline

63


Nieuwe General Manager Oorwerk: Angelique de Wit angelique de wit volgde onlangs martijn straatman op als general manager van oorwerk. earline sprak angelique op euha en ze is erg blij met deze stap. Ze vervulde eerder uiteenlopende functies bij Siemens Audiologie, Comfort Audio, Sonova (Unitron) en Specsavers. Met haar jarenlange ervaring in de audiologische branche, zowel in groothandel als detailhandel, is deze stap een logische. Gefeliciteerd Angelique! voor meer info: a.dewit@oorwerk.nl, +31 (0)6 28278415

COCHLEAR ALS HOORTOESTELLEN NIET VOLDOENDE ZIJN Cochlear benadrukt dat er ook andere oplossingen voor een ernstig gehoorverlies naast hoortoestellen zijn. Wellicht heeft u een klant die meer wil weten over cochleaire implantatie (CI) en in contact wil komen met CI-gebruikers. Attendeer hem of haar dan op de online informatiebijeenkomsten die Cochlear organiseert. voor meer angelique info: de wit www.hoormeer.nl, hoormeer@cochlear.com

SUZANNE BUS NAAR WIDEX WS Audiology verwelkomt Suzanne Bus als opvolger van Noor Bremmers. Zij is zeker geen onbekende in de branche en versterkt sinds augustus in Zoetermeer het marketingteam als Product Manager Widex. Suzanne vervult een belangrijke rol n het managen van het productportfolio van Widex en Coselgi, biedt productondersteuning en geeft trainingen. Earline wenst haar veel succes! voor meer info: suzanne.bus@widexsound.com, +31 (0)6 43148663

64

earline


WAAROM EEN VACATURE PLAATSEN BIJ AUDIOVACATURES EN EARLINE MAGAZINE? • Wij zijn het grootste, samenwerkende platform op het gebied van vacatures in de audiologie • 95% van de kandidaten dat ons platform bezoekt, is een gediplomeerd vakspecialist • Wij zorgen voor een doorlopende, goede zichtbaarheid en zorgen voor de juiste aandacht voor uw vacature(s) via Google, Facebook, Instagram, LinkedIn en onze Nieuwsbrieven • Zodra kandidaten reageren op uw vacature, ontvangt u direct de sollicitatie in uw mailbox • Wij hebben ruim 15 jaar aan specialistische recruitmentkennis opgebouwd en kennen de branche als geen ander!

VACATURE PLAATSEN? Dat kan al voor een bedrag van 249 euro excl. BTW! Heeft u uitgebreidere wensen en wilt u deze doornemen? Dan horen wij natuurlijk ook graag van u.

BEREIK GECOMBINEERD HEBBEN WIJ EEN BEREIK VAN Websites: 3.500 unieke bezoekers per maand Nieuwsbrief: bijna 1.500 adressen Social Media: 750 volgers

V A C AT U R E S . N L D E V A C AT U R E B A N K V O O R AUDIO NEDERLAND

TIM DE VRIES, +(0)85 1305487, INFO@AUDIOVACATURES.NL FRANK SMITS, +31 (0)26 3616960, FRANK.SMITS@LTMEDIA.NL

ear@line

23


COLUMN paul van weezepoel

UW VAKWERK IS VAN GROOT BELANG

Bij ongewijzigd beleid verdubbelen de zorgkosten door val-ongevallen bij ouderen binnen tien jaar naar het astronomische bedrag van 2,4 miljard euro per jaar, 2,5 procent van de totale uitgaven aan zorg in Nederland. Dit concludeert VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie, op basis van eigen onderzoek.

Dagelijks belanden ruim 280 65-plussers door een val op de Spoedeisende Hulp (SEH). Dit is tien procent van het totaal aantal val-ongevallen onder ouderen. De hiermee gepaard gaande medische zorgkosten schoten in 2020 door de één miljard euro. Binnen tien jaar dreigt het aantal SEH-opnamen na een val met vijftig procent toe te nemen, aldus VeiligheidNL. De medische kosten dreigen in dat geval te verdubbelen. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen en veroorzaakt veel, soms blijvende, schade en achterliggend leed. Het risico neemt toe met de leeftijd door minder bewegen, verhoogde kans op ziekten en medicijnengebruik. Volgens VeiligheidNL is ’investeren in een structurele aanpak van valpreventie’ nodig. De huidige aanpak is ’te ad hoc en te kleinschalig’. VeiligheidNL wil met vertegenwoordigers van de Rijksoverheid, gemeentes, zorginstellingen en zorgverzekeraars valpreventie aanpakken. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is zelfs van plan om valpreventie op te nemen in het basispakket. Waar u naar mijn gevoel meer aandacht voor verdient, is de uiterst belangrijke rol van audiciens in de aanpak van valpreventie. Onbehandeld gehoorverlies kan immers meerdere gevolgen hebben voor de mentale en fysieke gezondheid waaronder evenwichtsproblemen en een verhoogd risico op vallen. Slechthorenden zijn zich minder bewust van de omgeving en struikelen en vallen daardoor sneller. Elke 10 dB extra gehoorverlies vergroot de kans op een val met 1,4 keer. Het risico op verwondingen door vallen wordt zo al snel verdrievoudigd. Ook de mentale belasting kan een reden zijn van het verhoogde risico op vallen: de hersenen moeten meer taken verrichten dan ze aankunnen. Lopen en balans lijken vanzelfsprekend, maar vergen wel degelijk veel van de cogni-

66

earline

tieve vaardigheden. En omdat gehoorverlies belastend is voor de cognitie, zijn er minder middelen over die kunnen ondersteunen met lopen en in evenwicht blijven.

Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen leeftijd gerelateerde slechthorenden met minimaal 35 dB gehoorverlies. Van hen zijn er op dit moment zo’n 800.000 in het bezit van een hoortoestel. Er zijn dus nog een half miljoen onbehandelde slechthorenden met minimaal 35 dB gehoorverlies en de meesten daarvan zijn 70-plussers. Slechthorendheid leidt tot verlies van kwaliteit van leven. Eenzaamheid, sociale isolatie, achteruitgang van cognitieve functies en zelfs dementie kunnen het gevolg ervan zijn. Maar de maatschappelijke impact van onbehandeld gehoorverlies is eveneens zeer groot. Als audiciens niet hun waardevolle werk zouden doen, zouden de maatschappelijke kosten jaarlijks vier miljard euro bedragen, aldus het ‘Actieplan leeftijd gerelateerde slechthorendheid’ van SiRM. Op dit moment wordt rond de 260 miljoen euro uitgegeven aan reguliere hoorzorg, natuurlijk een schijntje in vergelijking met de kosten die worden bespaard zonder die toegankelijke, hoogwaardige en competitieve hoorzorg waar onze branche – audiciens én industrie - zijn verantwoordelijkheid voor neemt. De Nederlandse Zorgautoriteit stelde onlangs dat ‘ter beheersing van de uitgaven aan hulpmiddelen, de zorgverzekeraars de afgelopen jaren een scherp inkoopbeleid hebben gevoerd. Nog meer prijsdruk kan in een nadeel omslaan, te meer daar het potentieel drempels opwerpt voor innovaties met veel toegevoegde waarde’. Een hoortoestel ís bij uitstek zo’n innovatief hulpmiddel en het is van groot belang dat juist in onze markt verder wordt geïnvesteerd. Bij goede hoorzorg gaat het immers aantoonbaar om veel méér dan goed horen alléén, het gaat óók om grote zorgdossiers als dementie en valpreventie en de besparing van enorme maatschappelijke kosten. Uw werk als audicien is daarbij van groot belang. Ik wens u een verfrissende herfst, thuis en op de zaak!


STAY CONNECTED

ONTDEK DE THRIVE APP VAN STARKEY De Thrive app werkt naadloos met Starkey hoortoestellen die voorzien zijn van slimme sensoren en geeft gebruikers complete controle over hun gehoor, handige tools om instellingen te finetunen en krachtige inzichten in gebruik en gezondheid. Hiernaast biedt de app tal van aanvullende features zoals vertalen, spraak naar tekst, contactpersonen automatisch een bericht sturen bij een val en een connectie met uw voice assistent. Versie 3.2 van de Starkey Thrive app is nu beschikbaar in de App Store en Google Play.

Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

Starkey is lid van vereniging GAIN


earline

Breng de muziek weer tot leven

vakblad voor de totale hoorbranche, najaar 2021

INNOVATIE in hoorzorg

#1

Geluidskwaliteit is volgens Nederlandse 50-plussers het belangrijkst bij de keuze voor een hoortoestel*

door marktonderzoeksbureau Motivaction - in opdracht van Oticon - onder een landelijk representatieve steekproef van Nederlandse 50-plussers (n = 561). De steekproef bestond uit zowel hoortoesteldragers (n = 110) als niet-hoortoesteldragers (n = 451).

8 van de 10 mensen geven de voorkeur aan de geluidskwaliteit van Oticon More ten opzichte van topconcurrenten** Oticon More™ legt de rijkdom van geluiden vast in een realistische weergave – of het nu gaat om vogels die zingen, een vioolconcert of lachende kinderen. Dit is een geluidskwaliteit die zo goed is dat u het leven van uw cliënten hernieuwde energie kunt geven met het genot van geluid. En met een baanbrekend nieuw programma – Oticon MyMusic – kunt u nu een van de prettigste, meest universele auditieve genoegens terugbrengen. Dus of men nu luistert naar live muziek of streamt vanaf hun telefoon, u kunt ze geluidskwaliteit bieden die echt buitengewoon is. Lees meer over More op oticon.nl/professionals/more ** Man B.K.L., Garnæs M.F., Løve S. (2021). Oticon More™ competitor benchmark Part 2 Clinical Evidence. Oticon Whitepaper

vakblad voor de totale hoorbranche, najaar 2021 www.earline-magazine.nl

* Consumentenonderzoek uitgevoerd in november 2020

SYNERGIE oog en OOR

Gehoorverlies EN WERK

GROTE EUHA SPECIAL

Merkbeleving 2.0

Profile for LT Media

Earline NL #3 2021  

Earline NL #3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded