Kroppskoden

Page 1

KROPPSKODEN

BRADLEY NELSON

Lås upp kroppens förmåga att läka sig själv

Översättning Cicci Lyckow Bäckman

Published by arrangement with St. Martin’s Publishing Group, through Ulf Töregård Agency AB. All rights reserved.

© 2023 Svenska utgåvan Livsenergi, Brafö AB

Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc.

Boken innehåller råd och information relaterat till hälsa som bör användas som ett komplement till råd från din läkare eller annan medicinskt utbildad person, inte som ersättning för dem. Om du vet eller tror att du har något hälsoproblem rekommenderas du att rådfråga din läkare innan du påbörjar något medicinskt eller alternativt hälsoprogram eller någon medicinsk behandling.

Alla ansträngningar har gjorts för att säkerställa att informationen i boken var korrekt vid tidpunkten för publiceringen. Utgivaren och författaren frånsäger sig allt ansvar för de medicinska följder som tillämpningen av de i boken föreslagna metoderna eventuellt skulle kunna resultera i.

Livsenergi har försökt anpassa boken till svenska förhållanden men kan inte garantera att det inte finns situationer, tillvägagångssätt och produkter i boken som inte är gängse i Sverige.

Originalets titel: THE BODY CODE

FÖ r Fattare: Dr Bradley Nelson

Översättning: Cicci Lyckow Bäckman

FO rmgivning O mslag O ch inlaga: Art Industry

FOtO O mslag: iStockphoto

t ryck: ScandBook AB, 2023 is B n : 978-91-89437-46-3

Utgiven av Livsenergi

Forumvägen 14

131 53 Nacka

www.livsenergi.se

9 | INNEHÅLL INNEHÅLL Förord . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Inbjudan ...................................................... 15 DEL I: GRUNDERNA 1. Får jag presentera – kroppskoden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 2. Vad är kroppskoden? .......................................... 35 3. Vad är det som gör att kroppskoden fungerar? ..................... 48 DEL II: ATT ANVÄNDA KROPPSKODEN 4. När vi får svar ................................................. 81 5. Kroppskodens mekanik ....................................... 106 DEL III: KARTA ÖVER KROPPSKODEN KATEGORI 1: ENERGI 6. Emotionell energi ........................................... 121 7. Posttraumatisk energi ........................................ 132 8. Allergi ...................................................... 136 9. Störande energi .............................................. 144 KATEGORI 2: PATOGENER 10. Patogener .................................................. 157 KATEGORI 3: KRETSAR OCH SYSTEM 11. Kretsar .................................................... 177 12. Organ ..................................................... 183
13. Körtlar .................................................... 200 14. System .................................................... 215 15. Kontaktstörningar .......................................... 232 KATEGORI 4: FELSTÄLLNINGAR 16. Felställningar i skelettet 241 17. Felställningar i mjukvävnad .................................. 249 KATEGORI 5: GIFTBELASTNING 18. Hantera giftbelastning ...................................... 257 19. Tungmetaller .............................................. 260 20. Biologiska gifter ............................................ 267 21. Gifter i mat ................................................ 274 22.Gifter från läkemedel och droger .............................. 282 KATEGORI 6: NÄRING OCH LIVSSTIL 23. Näring .................................................... 295 24. Livsstil .................................................... 302 DEL IV: ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN 25. Saker att ta hänsyn till ....................................... 317 26. Jobba med alla åldrar ........................................ 327 27. Att arbeta med djur .......................................... 341 28. Arbeta med relationer ....................................... 349 29. Att skapa en bättre värld 356 Bilaga 1: Certifiering och utbildningsnivåer ....................... 361 Bilaga 2: Länkar och resurser ..................................... 363 Bilaga 3: Definitioner ........................................... 367 Författarens tack ............................................... 373

Kroppen är en självläkande organism. Den vet vad som är fel och vad den behöver.

Kroppskoden är vårt sätt att tolka de behoven.

FÖRORD

Det jag är mest känd för är att jag utforskar sådant som inte går att förklara. Det okända har varit både min lekplats och plattformen för min yrkeskarriär. Man kan väl säga att jag alltid velat förstå det okända, och det kanske är samma sak för dig? Kanske vill du förstå såväl vår planet som din egen kropp, din hälsa, och mer därtill.

Första gången jag intervjuade dr Bradley Nelson på min radiokanal Coast to Coast AM pratade vi om hans första bok, som hade blivit enormt populär: Emotionskoden. Vi diskuterade hur känslor kan bli instängda i kroppen, och jag var själv lika fascinerad som mina lyssnare.

Idag har över tiotusen personer över hela världen utbildats i den metod som presenterades i boken, däribland läkare och andra medicinska utövare. Och nu har dr Nelson utvidgat sitt banbrytande arbete med det material du läser här i Kroppskoden. Den hjälper oss att förstå hur den fysiska kroppen håller kvar och bearbetar våra känslor på ett sätt som kan ge upphov till sjukdom, krämpor och andra hälsoproblem, och den gör det på ett lättbegripligt sätt som ger läsaren inblick i hur kroppen fungerar när den integreras med vårt emotionella tillstånd. Kroppen talar alltid till oss utifrån all sin svårgripbara intelligens. Lyssna uppmärksamt och bekanta dig med vad den berättar genom sina symtom, så att du kan lösa de hälsoproblem som uppstår.

Tänk dig att du plötsligt fick nya insikter om sådant kring din hälsa som inte gått att förklara. Tänk om du kunde få information direkt från det undermedvetna? Det är så mycket med kroppen som vi fortfarande står undrande inför – men vad vi idag vet bortom alla tvivel är att hjärnan och kroppen är sammanlänkade. De användbara insikter som presenteras i den här boken ger oss ett sätt att förstå kroppens eget kodsystem. De erbjuder med andra ord nycklar som kan låsa upp mysterier som vi gång på gång förvirrats och frustrerats av. Det gläder mig att se att hundratusentals människor med hjälp av dr Nelsons arbete lär sig lösa de mysterier som deras egen kropp ställer dem inför, och jag önskar dig möjligheten att göra samma sak.

13 | FÖRORD

Välkommen till äventyret att läsa av koder och lösa mysterier! Det förbättrar kroppens chanser att återhämta sig, läka och hålla sig frisk, så att du kan leva ett aktivt liv och blomstra på det sätt som vi alla är menade att göra. Ta del av alla upptäckter som den här boken erbjuder, och ha så kul på vägen!

GeorG e Noory, värd för Coast to Coast AM

14 | KROPPSKODEN

Saker och ting flöt på bra i mitt liv när en vän sa: ”Tja, en sak man i alla fall kan räkna med i livet är att det alltid förändras.” Jag brast i skratt, för jag insåg att hon hade rätt. Allt kan gå jättebra, men så händer det plötsligt något oväntat och knuffar oss ordentligt ur balans. Hur mycket vi än planerar, förbereder och jobbar mot ett viktigt mål kommer vi helt säkert förr eller senare till en grop i vägbanan, eller så kanske vägen plötsligt gör en kraftig sväng – något som vi inte hade tänkt oss och hade föredragit att slippa. Det betyder inte att vi ska släppa våra drömmar eller sluta sätta upp mål. Det betyder bara att med alla möjligheter följer också utmaningar. Det är så livet är, helt enkelt, och det är så det ska vara.

Har livet ställt dig inför en utmaning? Söker du en lösning för att återfå hälsan eller läka en skada? Kanske har du någon närstående som behöver hjälp, men du kan ingenting göra? Har du drabbats av hjärtesorg? Vill du ha en djupare eller närmare kärleksrelation? Eller har du kanske svårt att nå den framgång du söker i ditt arbete? Känns det som om någonting odefinierat hindrar dig från att förverkliga dina drömmar? Har du inte riktigt hittat ditt livsändamål? Ofta är det den sortens utmaningar och svårigheter, och längtan efter någonting bättre eller mer, som får oss att börja söka svar på nya ställen.

Den här boken presenterar en enkel och praktisk metod för att hitta lösningar som skapar balans och bättre funktionalitet för både kroppen och livet i stort. Jag hoppas att du inte låter problemen i livet stoppa dig eller hålla dig kvar i gamla mönster när du skulle kunna ha bättre hälsa, nå större framgång och mer glädje överlag. Jag har undervisat, berättat om och hittat lösningar på ”omöjliga” problem med den här metoden, eller det här sättet att tänka, i över trettio år. Det har fungerat väldigt bra för mig och för många, många andra, och jag vill gärna hjälpa dig också.

Alla har någonting som de vill förändra, något som irriterar dem eller skapar smärta eller obehag. Du behöver förmodligen inte fundera särskilt länge innan du kommer på

15 | INBJUDAN
INBJUDAN

något sådant i ditt eget liv. Du kanske till och med har flera saker som du väldigt gärna skulle vilja se stora förändringar i.

Vi söker alla nya lösningar då och då, just för att livet alltid förändras och ställer oss inför svårigheter. Jag hoppas kunna visa vägen till de svar du behöver, så att du vet vart du ska vända sig när du behöver hjälp som mest.

Nästan vem som helst kan med hjälp av kroppskoden hitta svar som gör all skillnad i världen för hur de mår. En del använder modellen för att hjälpa familj eller närstående, utan att få någonting för det. Några gör det för att ge livet en skjuts i rätt riktning, för ökad känsla av mening, syfte och glädje. En del går våra onlinekurser och blir certifierade utövare för att lära sig processen i grunden och skapa eller utveckla en verksamhet.

De flesta som använder modellen lyckas återupprätta tillräcklig balans för att aktivera det naturliga flödet av självläkning och förbättring – känna sig mer levande, lindra smärta, minska på läkarbesöken, få förbättrad funktion i kroppen, stärka sin kreativitet, bryta igenom mentala blockeringar, förbättra sina relationer och mycket annat.

Innan du bläddrar vidare till kapitlen om vad kroppskoden är, hur den fungerar och hur man använder den rekommenderar jag att du funderar över ett par grundläggande principer som radikalt ökar dina chanser att lyckas:

1. Öppna dig för nya tankegångar

Jag kommer att skriva om saker som kanske känns nya för dig. Om du är öppen för nya tankar är det troligare att du också får andra resultat än du någonsin fått tidigare. Ingen av oss vet allt som finns att veta. Vad vet vi, till exempel, om universum? Vi hänger här i utkanten av en galax med miljarder stjärnor. Och vår galax är en av biljoner galaxer. Med alla tänkbara möjligheter som existerar – kan det inte tänkas att det finns enkla, djupgående och effektiva vägar till hälsa som du aldrig hört talas om tidigare?

Trots att jag har arbetat med detta i flera decennier och många säkert skulle betrakta mig som en expert, är jag helt säker på att jag bara förstår en bråkdel av allt som finns att veta om det här ämnet. Men det jag lärt mig hittills har förändrat både mitt eget liv och livet för andra som jag arbetat med – och därför tror jag att det kan vara till nytta även för dig.

Om du är redo att minska din emotionella och fysiska smärta, få mer tillfredsställande relationer, skapa en bättre framtid, hjälpa andra på resan mot glädje och framgång och göra allt detta i ljuset av kärlek och tacksamhet, då måste du först sätta din skepsis och klentro på paus medan du läser boken. Om du öppnar sinnet för nya möjligheter och njuter av resan blir den väl värd tiden.

16 | KROPPSKODEN

2. Se till att anledningen till att du vill uppnå det du längtar efter är större än du själv

Utan vision för framtiden kanske din motivation inte räcker till för att ta dig ur din nuvarande situation och gå framåt. Att vilja bli smärtfri kan vara en nog så stark önskan, men räcker den? Ta en stund då du föreställer dig det liv du önskar dig. Tänk dig hur mycket mer glädje du skulle kunna känna. Och föreställ dig hur du bidrar till världen med din energi och ditt nya perspektiv på livet, hur du gör även andras liv bättre som fredsmäklare, eller vilket tillstånd det nu är som berör dig. Genom det arbete jag beskriver här kan du bli fri att bidra på det viset. Börja här och nu med att fastställa hur det skulle kunna se ut för dig.

3. Välj att arbeta med kärlekens energi

Låt mig skicka med en liten varning innan du öppnar hjärta och sinne för det okända. Motsatser finns överallt – ljus och mörker, hälsa och sjukdom, kärlek och hat. När du öppnar dig för kroppskoden är det viktigt att du väljer att göra det med kärlek, inte utifrån rädsla. Lita på att kärleken och sanningen har en kraft som förvandlar, och att arbetet inom ljusets ramar hjälper dig att hålla fast vid en positiv väg framåt.

Positiv och negativ energi virvlar hela tiden runtomkring oss. Men när vi uppehåller oss i ljusets, glädjens, hoppets och kärlekens energi motas mörkret automatiskt. Det är precis som när man tänder en lampa: mörkret försvinner direkt.

Därför vill jag uppmana dig att hämta kraft ur vilken tro eller tradition du än har tillgång till – det som du inom dig känner inspirerar till tacksamhet, frid och kärlek. Det är det som vägleder dig genom det här arbetet.

Grunden i kroppskoden är återhämtning och rekonstruktion. Kroppen har en inneboende, självläkande förmåga, och den här metoden hjälper dig bara att hitta orsakerna till olika obalanser, så att du kan ta itu med dem och justera dem. När du skapar balans öppnas vägen till läkning såväl i sinne och hjärta som i kroppen.

Det här är en inbjudan till kraft, till att hjälpa dig själv och andra och till att upptäcka den glädje som följer med all läkning.

TERMINOLOGI

En del av termerna jag använder här i boken går fint att byta ut mot andra ord och uttryck om du skulle känna att det gör någon skillnad för dig eller om det passar ditt trossystem bättre. När någon använder ordet ”Gud” kan du ersätta det med ”Högre makt”,

17 | INBJUDAN

”Energin från källan”, ”Skaparen” eller vilket annat begrepp som helst som känns bättre för dig.

De nyckeltermer som räknas upp i Bilaga 3 är de som används mest i boken. Eftersom de ofta saknar standardiserad definition erbjuder jag här mina egna definitioner, så att du vet vad jag menar med dem. En särskilt förvirrande samling termer är till exempel sådana som ”själ” och ”undermedvetet”. Jag betraktar dem som två separata delar av jaget, var och en med sitt distinkta syfte, men här i boken använder jag dem som synonymer för enkelhetens skull. De filosofiska diskussionerna på det temat kan fylla hela böcker, men det som är viktigt när vi använder kroppskoden är att vi kan finna de svar vi behöver inom oss – i det som jag kallar ”det undermedvetna”.

18 | KROPPSKODEN

DEL I GRUNDERNA

»Inte nog med att universum är konstigare än vi tror –det är konstigare än vi ens kan föreställa oss.«

Wer N er Heise N berG

1

FÅR JAG PRESENTERA – KROPPSKODEN

Jag har goda nyheter i dessa osäkra tider: till synes mirakulösa saker sker, i tysthet, överallt. Människor som du och jag lyfter varsamt sina närstående ur depression, ångest, kronisk sjukdom, smärta och andra oönskade tillstånd. Vi människor tycks ha tillgång till ljus och sanning som aldrig tidigare. Den läkekonst som tidigare var förbehållen högutbildade proffs är nu tillgänglig för alla, och under de senaste årtiondena har ett flertal enkla, effektiva och naturliga metoder för läkning uppstått. De nya modellerna för läkning och transformation kommer inte från den västerländska medicinen. I stället för att förlita sig på ännu ett läkemedel eller en ny operationsteknik vilar dessa innovativa metoder på vår knoppande förståelse inom områden som kvantfysik, neurobiologi och epigenetik. Vi börjar äntligen behandla människokroppen som det den verkligen är: ett mycket komplext energifält.

Oavsett vad du står inför så går det att förändra situationen. Kanske är du utmattad efter åratal av fysisk smärta. Kanske är du ojämn i humöret, triggas lätt av händelser i vardagen och känner dig dränerad på energi efteråt. Eller kanske har du stressande och otillfredsställande relationer, eller en sjukdomsdiagnos som känns hopplös. Men oavsett hur din situation ser ut finns möjligheten att lösa upp knutarna och bana väg för läkning.

Det känns oerhört spännande, det här som plötsligt blivit tillgängligt för oss. Det är fantastiskt, och det gör mig ödmjuk – att se en mamma som hjälper sitt barn att bli av med en livshotande astma, eller en farfar som hjälper sitt barnbarn att lämna ångesten bakom sig, eller en kvinna som hjälper sin vän att göra sig kvitt smärtan i ett knä. Jag har till och med sett människor bota sina husdjur från olika problem. I den här boken

21 | FÅR JAG PRESENTERA – KROPPSKODEN
»Framtidens medicin kommer att handla om frekvenser.«
Albert e i N stei N

ska jag förklara hur enkelt det kan vara att identifiera och lösa upp de underliggande orsakerna till stress, smärta och sjukdom som blockerar möjligheten till tillfredsställande och kärleksfulla relationer eller som hindrar dig från att vara så bra som möjligt.

I min första bok, Emotionskoden, förklarade jag att det undermedvetna sinnet, den vidsträckta intelligensen hos ditt inre jag, vet allt om ditt ”känslomässiga bagage”. Emotionskoden, som jag berättade om i den boken, erbjuder ett sätt att identifiera och frigöra de instänga känslorna och att släppa taget om sådant som skapat problem för dig i livet i form av fysiska, mentala och emotionella symtom.

Under de senaste tre årtiondena har mitt arbete med alla sorters människor och en bred flora av sjukdomar, syndrom och symtom lärt mig att det undermedvetna alltid känner till de verkliga orsakerna till vårt lidande. Det undermedvetna känner till de instängda emotioner som ger upphov till fysisk smärta, bidrar till sjukdomsprocesser eller lägger krokben för vår framgång. Det vet till och med vilken nedärvd, emotionell energi vi fått med oss från tidigare generationer och som kanske saboterar för oss i livet.

Emotionskodens framgång världen över beror till stor del på att den lär människor att få kontakt med sitt undermedvetna, ställa frågor och enkelt få svar, vilket ger dem kraften att ta hälsan i egna händer genom att identifiera och frigöra instängda emotioner.

Kroppskoden är en vidareutveckling av emotionskoden och lär dig hur du genom kontakt med det undermedvetna kan adressera även andra typer av obalanser som du kanske brottas med. Det är viktigt att förstå att det är dessa obalanser som är de bakomliggande orsakerna till dina fysiska, mentala och emotionella symtom.

Inte nog med att det undermedvetna känner till vårt känslomässiga bagage – det vet också mycket väl vilka andra obalanser som finns i kroppen. Om du till exempel har brist på ett visst näringsämne som kroppen behöver för att fungera optimalt, så vet det undermedvetna det. Det vet också om det ligger låggradiga infektioner och tär på kroppens energi. Det vet att det föreligger en felställning hos ett enda litet skallben, och att det är det som är orsaken till din migrän. Gömd i det undermedvetna finns också kunskapen att din allergi i själva verket beror på de amalgamfyllningar du fick i tänderna som barn och den överbelastning på levern som kvicksilvret i dem nu innebär. Men även om det är oerhört vanligt med den här typen av obalanser är de också lätta att fastställa och åtgärda – och när de rättas till har kroppen en fantastisk förmåga att återhämta sig och återställa sin forna hälsa och vitalitet.

Kroppskoden är utformad för att hjälpa dig att ”läsa av” och åtgärda de obalanser som är den verkligen orsaken till dina problem. Den erbjuder en omfattande kunskapsbank för sådant som kan gå fel i kroppen, och den använder kvantfysikens lagar för att skapa balans där obalans råder. När vi tar hjälp av dessa lagar med kärlek och medveten avsikt ger de oss möjligheten att navigera i kroppen för att hitta förklaringarna till det som gått fel, göra de justeringar som behövs och därigenom få hälsan tillbaka.

22 | KROPPSKODEN

Andra i din situation har framgångsrikt använt kroppskoden för att bli av med problem som migrän, smärtor i nacke, rygg eller knän, karpaltunnelsyndrom, astma, graviditetsillamående, fibromyalgi, kronisk trötthet, matsmältningsbesvär, barnlöshet, depression, ångest, ensamhet, smärtsamma minnen, svårigheter i relationer, panikattacker, posttraumatisk stress (PTSD), fobier, ekonomiska problem och självsaboterande beteendemönster – bara för att nämna ett axplock. Det fina i kråksången är det kan vara mycket lättare än du tror att åtgärda den sortens problem, och det är sällan vi behöver ta hjälp av giftiga läkemedel eller operationer.

Mitt mål med den här boken är att lära dig grunderna i ett helt nytt sätt att ta hand om dig själv. Svaren finns inom dig – du behöver bara ställa frågorna. Även om du varit sjuk i många årtionden och upplever dig ha provat allt så har sanningen funnits där inom dig hela tiden. Och i den här boken lär jag dig att hitta den.

Tänk dig att få direkttillgång till den mest avancerade medicinska databasen i världen, en som kan ge ”rätt” lösning på nästan vilket hälsoproblem som helst. Och tänk dig sedan att du kan använda dessa insikter för att hjälpa dig själv och andra att bli av med de problem ni står inför, förbättra livet överlag och få en helt ny energi i vardagen. Och hur skulle det dessutom vara att kunna göra allt detta varifrån som helst i världen, utan att ni behöver ha fysisk kontakt med varandra. Det är inte bara möjligt – det händer varje dag med tusentals människor över hela världen som har lärt sig den här enkla metoden för energihealing.

Men varför behövs det här? Vår västerländska, sofistikerade medicin har ju de bästa och mest framstående läkarna, och varje år pumpas det in biljarder i det systemet. Visst borde det väl ändå vara dit vi vänder oss med våra krämpor? Men av någon anledning lider ju många av oss av mentala och fysiska hälsoproblem trots denna fantastiska läkarvetenskap, och det verkar inte finnas någon hjälp för oss. En färsk studie visar faktiskt att det är mindre än fem procent av världens befolkning som lever utan några hälsoproblem överhuvudtaget.

VARFÖR ÄR VI FORTFARANDE SÅ SJUKA?

Det är någonting i vår hälsovård som inte fungerar. Så sent som år 2014 hade uppskattningsvis 150 miljoner amerikaner – 47 procent av befolkningen – minst en kronisk sjukdom1, och den siffran uppskattades då ha vuxit till 157 miljoner år 2020.

I USA betalar vi mest per person och år för hälsovård i hela världen – 9 237 dollar per år 20172. Ändå är amerikaner sjukare och dör yngre än människor i 16 andra industri­

1. https://www.americanactionforum.org/research/chronic­disease­in­the­united­states­a­worsening­health­and­economic­crisis/

2. https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2017/04/20/524774195/what­country­spends­the­most­and­least­on­health­careper­person

23 | FÅR JAG PRESENTERA – KROPPSKODEN

länder. Dessutom är felbehandlingar och läkemedelsmissbruk bland de främsta dödsorsakerna i USA, och många av de operationer som utförs är radikala och onödiga. Landet lägger mer pengar på hälsovård i förhållande till andra områden än något annat land i hela världen, men ändå har vi den lägsta medellivslängden och bland de högsta självmordstalen av alla industriländer.

Vad det än är vi betalar för med dessa pengar, så gör det oss varken friskare eller lyckligare. I en studie hamnade USA på sjuttonde plats av sjutton när man utvärderade den allmänna hälsan i rika länder3.

Jag anser att dr Benjamin Rush, en av dem som undertecknade den amerikanska självständighetsförklaringen, visade på en kuslig inblick i framtiden när han sa:

Om vi inte grundlagsfäster den medicinska friheten kommer det en tid då medicinen organiseras i en fördold diktatur som begränsar hälsa till en samhällsklass och förnekar andra samma möjligheter. Läkarvetenskapen blir ett fängelse.

Tyvärr är detta precis vad som skett, och idag lever vi, åtminstone här i USA, i den verklighet han redan då varnade för.

Men varför är amerikanernas hälsa då så dålig, när vi nu lägger mer pengar på hälsoproblem än på någonting annat? Vad gör vi för fel? En förklaring är att vår medicin till största delen fokuserar på att bli av med symtom – och symtombehandling är ett mycket ineffektivt sätt att ta hand om kroppen.

Som en majoritet av befolkningen ser det är det symtomen som är problemet, och de ska därför undertryckas. Detta leder till att merparten av de läkemedel som tillverkas syftar till att lindra eller ta bort symtom, och de flesta har någon gång tagit sådana mediciner. Ibland kan det vara på sin plats, men att konsekvent undertrycka symtom löser ju inte de underliggande problemen, utan maskerar bara deras existens.

Så nej, att jaga symtom är inte särskilt effektivt. Men eftersom det sker så ofta är det inte ovanligt att en person över sextio års ålder rutinmässigt tar över ett dussin olika mediciner parallellt. En del av dem är avsedda att motverka biverkningar av andra preparat, och det blir omöjligt att avgöra vilka farliga kombinationseffekter som kan uppstå när man tar så många olika läkemedel samtidigt.

Men tänk om vi skulle betrakta symtom på ett annat sätt?

Som praktiserade kiropraktor hade jag ingen licens för att skriva ut medicin som tog bort folks symtom, och inte heller kunde jag operera bort problematiska organ. Jag ställdes i stället inför uppgiften att ta reda på vad som orsakade själva problemen.

Det är särskilt en klient som dyker upp i minnet. Sheryl hade skadat ryggen när hon

3.https://www.theatlantic.com/health/archive/2013/01/new­health­rankings­of­17­nations­us­is­dead­last/267045/

24 | KROPPSKODEN

DEL III

KARTA ÖVER KROPPSKODEN

Energi (sidan 119)

Kretsar och system (sidan 175)

Patogener (sidan 155)

Felställningar (sidan 239)

Giftbelastning (sidan 255)

Näring och livsstil (sidan 293)

»Allt vi kallar verkligt består av komponenter som inte kan betraktas som verkliga. Om kvantmekaniken inte gör dig bestört har du inte förstått den än.«

Niels Bohr

KATEGORI 1 ENERGI

Emotionell energi (sidan 121)

Posttraumatisk energi (sidan 132)

Allergi (sidan 136)

Störande energi (sidan 144)

Av de sex olika kategorierna för obalanser på kartan över kroppskoden är energier den som oftast kommer upp under en behandling. Med andra ord hittar vi förmodligen fler obalanser i den här kategorin än i någon annan. Det beror på att det är här de instängda emotionerna hör hemma, och de är normalt den vanligaste bakomliggande orsaken till såväl fysisk som mental ohälsa.

Kategorin innefattar många olika sorters obalanser, vilka i sin tur delas in i fyra olika underkategorier: emotionella, posttraumatiska, allergiska (och allergin kan gälla både fysiska substanser och specifika tankar) och obalanser som beror på störande energi. (Notera att Body Code System-appen innefattar ännu fler än vad vi har plats för här.)

120 | KROPPSKODEN

EMOTIONELL ENERGI

»Känslor är energi. Undertryckta känslor blockerar vårt energiflöde, vilket i sin tur kan göra oss utmattade eller sjuka.

Allting som blivit undertryckt vill bli uttryckt i stället.«

Crystal aN drus

Den vanligaste underkategorin i kategorin energi är vad vi kallar emotionell energi, där den oftast återkommande varianten är instängda emotioner och hjärtmuren. I det här kapitlet ska jag visa hur man hittar och frigör instängda emotioner och hur du kan börja lösa upp din egen hjärtmur.

121 | EMOTIONELL ENERGI
6
Instängda emotioner (sidan 122) Hjärtmursemotioner (sidan 128)

INSTÄNGDA EMOTIONER FÖRKLARING

Den vanligaste bakomliggande orsaken till våra fysiska och emotionella problem är instängda emotioner. En instängd emotion är en sfär, eller ett område, med emotionell energi, och storleken kan vara som en honungsmelon ungefär. Instängda emotioner kan sätta sig var som helst i kroppen, och när det händer slutar det ofta med att de ger upphov till emotionella, mentala och fysiska problem. Instängda emotioner förvränger kroppens energifält, och förvrängningen påverkar kroppens olika vävnader, vilket kan ge upphov till fysisk smärta och funktionsproblem. Varje biologisk funktion som omsluts av den instängda känslosfären påverkas i någon grad, ända ner på cellnivå – kemiska reaktioner, blodflöde, flödet av lymfvätska och flödet av meridianenergi.

Detta är skälet till att instängda emotioner orsakar så mycket fysisk smärta och skapar problem för så många. Om du har ont i kroppen just nu är det sannolikt att smärtan helt eller delvis orsakas av instängd emotionell energi. När instängda emotioner avlägsnas minskar eller rentav försvinner smärtan normalt nästan omedelbart.

Jag har personligen sett oräkneliga fall av omedelbar smärtlindring – smärta som avlägsnades genom att man helt enkelt frigjorde en instängd emotion. Steve är ett exempel på ett sådant häpnadsväckande resultat.

STEVES ILSKA

Steve hade lidit av smärta i ländryggen i flera veckor. Under undersökningen upptäckte jag att det var svårt för honom att böja sig i midjan åt något håll överhuvudtaget. Han hade en hel del muskelspasmer, och han uppskattade sin smärta till 9 på skalan 1–10.

När jag började muskeltesta honom för att hans undermedvetna skulle kunna tala om för mig vad de bakomliggande orsakerna till smärtan var, kom beskedet att han hade instängd ilska upp direkt. Vidare testning avslöjade att känslan hade stängts in i hans kropp ungefär tjugo år tidigare. När han tänkte efter insåg han att det var en tid då han gått igenom någonting traumatiskt på jobbet som väckt mycket ilska.

Jag frigjorde den instängda emotionen genom att svepa med en magnet några gånger utmed styrmeridianen – och plötsligt var smärtan puts väck. Fullständigt, totalt borta! Han trodde det inte själv, och jag var bara marginellt mindre häpen än han. Han böjde sig framåt och åt sidorna, gång på gång, vred sig åt olika håll, vilket tydligt visade att den smärta och stelhet och funnits där tidigare inte längre var kvar.

Jag hade upplevt fantastiska förändringar tidigare med många andra patienter som haft problem med smärta. Det var mycket vanligt att instängda emotioner var en del

122 | KROPPSKODEN

av problemet, men så omedelbara och fullständiga förändringar hörde inte till vanligheterna, och jag var tacksam över att det fungerat så smidigt.

Ett par dagar senare fick berättelsen en ny, intressant vinkling, när Steve kom tillbaka och sa: ”Dr Nelson – ryggontet har fortfarande inte kommit tillbaka. Jag tror det knappt än. Men jag måste berätta något mer – när jag besökte dig häromdagen hade jag ett annat problem också, som jag inte sa någonting om. Så länge jag kan minnas har jag varit vad man kanske kan kalla ’argoholist’. Jag skrek alltid åt min fru och barnen. Småsaker kunde göra mig rasande. Jag har gått flera kurser för att lära mig hantera ilskan bättre, men det har inte gjort särskilt stor nytta. I trafiken har jag verkligen fått lägga band på mig, och jag är ofta väldigt spänd i kroppen. Men sedan du frigjorde den där instängda emotionen av ilska känner jag mig inte arg längre. Sådant som brukade göra mig fly förbannad stör mig knappt ens. Jag känner en inre frid – och för mig är det ovanligt. Hur lyckades du göra allt det?”

När man har en instängd emotion vibrerar den del av kroppen där känslan sitter hela tiden med frekvensen hos den instängda emotionella energin. Det gör att man blir mycket mer mottaglig för den frekvensen och gärna faller in i resonans med den, det vill säga upplever den känslan lättare och oftare.

Steve hade blivit argare som person än han annars skulle ha varit på grund av den starka ilska som stängts in i ländryggen. Så när det uppstod en situation som skulle kunna göra honom arg blev han också arg, mycket intensivare och mycket lättare, bara för att den delen av honom redan vibrerade med den frekvensen.

Kom ihåg att alla känslor ytterst utgörs av en unik vibrationsfrekvens. Ilska har en annan frekvens än sorg, och så vidare. När en emotionell energi stängts in i kroppen gör den att den kroppsvävnad som påverkas antar känslans frekvens. När vi frigör känslan förändras vibrationen direkt, eftersom den negativa energivibrationen lämnar vävnaden. Då kan området återgå till ett balanserat tillstånd, det som rådde innan känslan stängdes in. Följden blir ofta en omedelbar lindring av smärtan, om den inte försvinner helt. Dessutom förebygger man naturligtvis eventuella följdproblem som hade kunnat utvecklas senare om känslan förblivit instängd.

Steve och hans ryggont illustrerar tydligt hur instängda emotioner kan skapa problem för oss både fysiskt och emotionellt. Instängda emotioner kan göra oss nyckfulla eller elaka, få oss att dra felaktiga slutsatser eller sabotera relationer som annars hade kunnat fungera bra. Dessutom ligger instängda emotioner ofta till grund för psykologiska problem som bland annat depression, ångest, paniksyndrom, självdestruktivitet, fobier, PTSD och bipolaritet.

Instängda emotioner utgör den mest okända orsaken till fysisk smärta, och de kan starkt bidra till sjukdomar som fibromyalgi, autoimmuna sjukdomar, infertilitet, kronisk trötthet och till och med cancer. Instängda emotioner har varit en del av orsaken

123 | EMOTIONELL ENERGI

vid varje sjukdomstillstånd jag någonsin arbetat med. Sådana instängda emotioner stör kroppens naturliga funktionalitet – såväl flödet av blod, lymfvätska och energi som funktionerna i organ och körtlar. De kan också bidra till utmattning och försämra förutsättningarna för kroppens immunförsvar att bekämpa infektioner. Men trots att de kan åstadkomma så stora problem i kroppen ser inte den konventionella läkarvetenskapen instängda emotioner som en faktor vid sjukdom – åtminstone inte ännu.

NEDÄRVDA INSTÄNGDA EMOTIONER

Nedärvda instängda emotioner fungerar precis som andra instängda emotioner, bortsett från att de har ärvts från antingen en förälder eller någon tidigare släkting efter att ha stängts in hos den personen på grund av någonting som hänt honom eller henne. Instängda emotioner förs vidare till nästa generation på ungefär samma sätt som andra genetiska egenskaper. Precis som recessiva gener kan känslor ärvas i flera led utan att samtliga individer får dem.

Nedärvda instängda emotioner upptäcks för det mesta när man försöker identifiera en instängd emotion med Emotionskodtabellen, men inte lyckas. Det undermedvetna visar på rätt spalt och rad, men längre kommer man inte. Så om du inte lyckas ta reda på exakt vilken känsla det handlar om för att allihop blir antingen svaga eller starka, eller för att du får ett starkt svar på mer än en känsla, då är det dags att inse att det undermedvetna tagit oss så långt det förmår. Då kan vi helt enkelt fråga: ”Är den här instängda emotionen nedärvd?” Ett ja på den frågan gör att vi kan gå vidare med testningen. Det är viktigt för det undermedvetna att du klarlägger den grundläggande ”stamtavlan” för en instängd emotion. Det enklaste sättet att göra det är att jobba sig bakåt från klienten. Du kanske frågar: ”Ärvde du den här känslan från din mamma?” eller ” … från din pappa?” Sedan fortsätter du ett steg till, generation för generation – till exempel: ”Ärvde din pappa den här känslan från sin pappa eller sin mamma?” – tills du hittar den förfader eller ­moder som känslan först uppstod hos, och notera arvsföljden medan du jobbar. I nästa berättelse spårade Annelle en nedärvd känsla många generationer tillbaka och kunde rensa bort den från alla som ärvt den.

Tjugosju generationer av hopplöshet

En morgon när jag vaknade efter ett lätt snöfall bestämde jag mig för att ta en promenad genom vår lilla stad. Träden var vitpudrade, och allt var så vackert! När jag kom hem var jag upplivad och hungrig, så jag gjorde i ordning lite frukost – men precis när jag skulle börja äta fick jag ont i magen.

124 | KROPPSKODEN

Eftersom jag nyligen hade avslutat min utbildning i kroppskodsprocessen bestämde jag mig för att använda den på mig själv för att hjälpa magen att komma i balans innan jag gav den något att jobba med. Jag upptäckte att den led av en felställning på grund av nyligen instängda emotioner av oro och nervositet och en känsla av dåligt självförtroende från när jag var tretton, och dem frigjorde jag allihop. Sedan hittade jag en instängd emotion av hopplöshet. Den hade överförts från pappa till dotter till son, dotter till son, och så vidare – och den gick tjugosju generationer tillbaka! Jag blev riktigt upprymd vid tanken på att frigöra den och såg framför mig alla de människor jag skulle hjälpa på det viset.

När jag efter tio svepningar med magneten var klar med att frigöra känslan sköljde en våg av känslor över mig – tacksamhet, lättnad, smärta som släppte, och sedan glädje. Tårarna började rinna, och det kändes som om jag grät tusentals tårar för alla de människor som burit på den här hopplösheten och nu äntligen befriats från den. Vilket fantastiskt verktyg detta är! Jag är så tacksam över att kunna välsigna mina förfäders liv på det här viset.

aNN elle d , Virgi N ia, usa

Eftersom instängda emotioner är den vanligaste av alla obalanser, och eftersom de ligger bakom så många av våra fysiska och psykologiska problem, kan det göra stor skillnad för dig och dina närstående när du lär dig att lösa upp dem.

ÖVNING:

HITTA OCH FRIGÖR EN INSTÄNGD EMOTION

Jag ska nu förklara, utifrån Emotionskodtabellen nedan, hur man identifierar och löser upp instängda emotioner. Använd den muskeltestningsmetod som fungerar bäst för dig och muskeltesta fram svaret på varje fråga. Kom ihåg att ett starkt svar eller känslan av att falla framåt betyder ja, medan ett svagt svar eller känslan av att falla bakåt betyder nej.

125 | EMOTIONELL ENERGI

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.