Page 1

TOERISME KANTOOR EN MEERGEZINSWONING TE OOSTDUINKERKE DIERENDONCKBLANCKE ARCHITECTEN


01


TOERISME KANTOOR EN MEERGEZINSWONING

De opdracht betreft een dubbel programma, het oprichten van een meergezinswoning en de realisatie van een bureau voor toerisme met exporuimte en vergaderzaal voor de lokale verenigingen. Het project werd opgericht op de grond van en in opdracht van de gemeente Koksijde, die

achteraf

het

gedeelte

met

appartementen via een ruiloperatie uitbesteedde aan een promotor. ONTWERPTEAM alexander dierendonck isabelle blancke veroniek vanhaeke IN SAMENWERKING MET: frank godderis, architect STUDIEBUREAUS studiebureau boydens, technieken VK engineering, stabiliteit OPDRACHTGEVER gemeente koksijde OPPERVLAKTE 1.014 m2 BOUWSOM 1.365.000 euro REALISATIE 2006-2007 FOTOGRAFIE julien lanoo

Š julien lanoo


02 Š julien lanoo


0

5

10

m

inplantingsplan

SITUERING De site betreft een smal en diep perceel vlak bij het strand van oostduinkerke. Het perceel geeft uit op een plein dat in het verlengde ligt van de commerciĂŤle as van Oostduinkerke, en grenst aan de zeedijk. Door deze ligging geniet de site van een centrumpositie met (zijdelings) zicht op zee. De gemeente wenste een nieuw toerismekantoor. Gezien de oppervlakte van de site ruimschoots de oppervlakte van het gevraagde programma overschreed, werden er functies

toegevoegd om deze dure grond

optimaal te benutten. Dit resulteerde in een bijkomende polyvalente/exporuimte en een vergaderzaal voor de lokale verenigingen.

02


transparantie

lichttoetreding

visuele relaties

TWEELEDIGHEID Door de tweeledigheid van het programma ontstaat een duidelijke breuk vanaf de eerste verdieping. De diepte van het terrein wordt volledig benut. Op het gelijkvloers bevindt zich het bureau voor toerisme. Een brede trap zorgt voor een verbinding met de achterliggende polyvalente ruimte, welke een half niveau lager ligt en daardoor geniet van een aanzienlijke vrije hoogte. Op de eerste verdieping is de vergaderruimte voor de lokale verenigingen. Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke transparantie die de diepte vande site vanaf het plein voelbaar moet maken. Helemaal op het einde van het perceel bevindt zich een technische patio, waar een inwisselbaar doek met print wordt opgehangen en uitgelicht zodat de aandacht van de voorbijganger wordt getrokken. Een centrale vide zorgt voor natuurlijk lichtinval en interactie tussen de drie niveaus.

04 03


Š julien lanoo


niv. 0 0

04

1

2

m

niv. +1 0

1

2

m


7

7

7

7

7

7

7

6

5

2 1

3

4

1 technische patio (warmtepomp) 2 polyvalente/exporuimte 3 sanitair 4 private kelders 5 bureau voor toerisme 6 vergaderzaal 7 appartementen

0

1

2

m

langse snede

05


Š julien lanoo


Š julien lanoo

Š julien lanoo

06


Š julien lanoo


07


Š julien lanoo


© julien lanoo

© julien lanoo

MEERGEZINSWONING De bovenliggende verdiepingen omvatten telkens één appartement met een duplex op de bovenste verdieping. De perceelsbreedte laat toe een overspanning te realiseren van gemene muur tot gemene muur zodat de inrichting van de koopappartementen door de promotor vrij kan gebeuren rond een centrale koker. Elk appartement beschikt over een ruim terras . Om brandoverslag tussen de verdiepingen te vermijden verspringen de balkons per niveau, zodat een alternerend gevelpatroon met wisselende zichten ontstaat. Dit zorgt er voor dat er van binnen in het appartement zowel zicht op zee is als visueel contact met het plein. Verdiepingshoge raampartijen zonder doorhangende balk vergroten de openheid van de leefruimte. 08


0

1

2

m

typeverdiep appartementen


09


Š julien lanoo


10


Š julien lanoo


INDEX DEEL 2 | 18 april 2011 kandidatuur voor de vierjaarlijkse provinciale prijs voor architectuur van west-vlaanderen

GRAFISCHE DOCUMENTEN inplantingsplan .......................................p 02 conceptschemas ....................................p 03 grondplan niv. 0 .....................................p 04 grondplan niv. +1 ...................................p 04 langse snede ..........................................p 05 grondplan niv. +2-+7 ...............................p 08 interieurschets .......................................p 09

FOTOGRAFIE interieur 01 | © julien lanoo ................cover interieur 02 | © julien lanoo ..................p 01 omgeving 01 | © julien lanoo ..................p 02 project 01

| © julien lanoo ..................p 03

interieur 03 | © julien lanoo..................p 04 interieur 04 | © julien lanoo..................p 05 interieur 05 | © julien lanoo..................p 06 interieur 06 | © julien lanoo..................p 06 interieur 07 | © julien lanoo..................p 06 interieur 08 | © julien lanoo..................p 07 interieur 10 | © julien lanoo ..................p 08 interieur 11 | © julien lanoo ..................p 08 interieur 12 | © julien lanoo..................p 09 omgeving 02 | © julien lanoo ..................p 10

TOTALE BOUWKOST 1 ruwbouw

850.000 €

bureau van toerisme 2 afwerking water & winddicht

300.000 €

3 vast meubilair

70.000 €

4 HVAC en sanitair

90.000 €

5 electrische installatie

40.000 €

6 los meubilair

15.000 €

totale bouwkost (excl. btw en excl. ereloon)

1.365.000 €


www.dierendonckblancke.eu


KANDIDATUUR VIERJAARLIJKSE PROVINCIALE PRIJS VOOR ARCHITECTUUR VAN WEST-VLAANDEREN


DBA competition - Oostduinkerke  
Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you